39 Melding voor de exploitatie van een bronbemaling gelegen Hoge Kaart 346. Aktename. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 25 maart 2024 dient Yolanda Van Regenmortel een melding in voor de exploitatie van een bronbemaling gelegen Hoge Kaart 346  te Brasschaat.

 

Juridisch kader

Het decreet van 25 april 2014 betreffende omgevingsvergunning.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Adviezen

De gemeentelijke omgevingsambtenaar is van mening dat de melding rechtsgeldig is.

De aanvrager tracht het opgepompt water zoveel als mogelijk terug in te brengen in de bodem en dit op het terrein van de eigenaar. Het terug laten infiltreren van het opgepompt water kan door middel van tijdelijke vernatting van bepaalde zones of door het graven van enkele tijdelijke infiltratieputten. Deze werkwijze is niet haalbaar gelet op de grootte van het perceel en de infiltratiecapaciteit van de bodem. Enkel het overschot aan opgepompt grondwater dat niet geïnfiltreerd kan worden, mag geloosd worden in het dichtstbijzijnde afwaterende oppervlaktewater. Bij voorkeur is dit de baangracht. Gelet op de beperkte capaciteit van de baangracht, dient er door de aannemer op te worden op toegezien dat deze het debiet kan verwerken. Enkel in het  geval dat de gracht het water niet kan afvoeren, mag er water via de riolering worden afgevoerd.

Het water in Brasschaat is ijzerhoudend. Daarom is een systeem voor het verwijderen van ijzer uit het geloosde water aangewezen.

 

Gezien de beperkte duurtijd van de bemaling is hergebruik niet aangewezen.

 

 

Binnen de invloedstraal van de bronbemaling liggen gronden die gekend zijn als een risicogrond bij OVAM. De locaties van deze gronden zijn raadpleegbaar via www.degrotegrondvraag.be. Hierdoor is er een mogelijkheid dat er verontreiniging aanwezig is in de bodem die zich door de bemaling verder kan verspreiden. Informatie over deze gronden en het mogelijke risico kan opgevraagd worden bij OVAM. De bemaling moet gemonitord worden op het eventuele aanwezig zijn van vervuiling. In functie van de lozingsvoorwaarden wordt het te lozen water eerst behandeld als er verontreiniging wordt aangetroffen.

 

Financiële gevolgen

Op deze aanvraag is een retributie van toepassing, zoals bepaald in de beslissing van de gemeenteraad van 27 februari 2023.

 

BESLUIT:

 

Art.1.- Er wordt akte genomen van de melding ingediend door Yolanda Van Regenmortel voor de exploitatie van een bronbemaling gelegen Hoge Kaart 346  te Brasschaat.

 

Rubriek

Omschrijving

Hoeveelheid

53.2.2°a)

een bronbemaling met maximumdebieten van 1211 m³/dag en 7064 m³/jaar gedurende 6 dagen klasse 3 (Nieuw)

 

7064 m³/jaar

 

Volgende bijzondere milieuvoorwaarden worden opgelegd:

  • De aanvrager moet het opgepompte water lozen in: de baangracht;
  • De exploitant moet de nodige maatregelen nemen om er voor te zorgen dat de gracht het water kan afvoeren;
  • Indien de pomp of de buizen voor de bronbemaling op het openbaar domein worden geplaatst moet hiervoor een toelating inname openbare weg verkregen worden via www.brasschaat.be;
  • Alle maatregelen dienen te worden genomen om schade aan naburige eigendommen, beplantingen en bomen door droogte of wateroverlast te voorkomen. De aanvrager moet er op toezien dat er in geen geval waterschade ontstaat naar naburige eigendommen toe;
  • Er mag geen water op de openbare weg komen;
  • In het algemeen is het belangrijk op de werf om het waterpeil te monitoren en op die manier niet té veel water weg te pompen en de grond te diep droog te maken.
    • De grondwaterstand moet gradueel naar omhoog worden gebracht naarmate de voortgang van de werf. Dit dient echter afgestemd te worden met de stabiliteitsingenieur inzake mogelijks opdrijvingsgevaar. 
  • Een nauw opgevolgde monitoring van het debiet en grondwaterpeil is een vereiste gedurende de bemaling door:
    • Het bijhouden van een logboek op de werf met grondwaterpeilen en opgepompte debieten
    • Een correcte opstelling van debietmeter(s)
  • Het bemalingswater moet eerst belucht wordt in een groot buffervat/container gezien de mogelijks glauconiet-(ijzer)houdende zandlagen. Hierdoor wordt het eventuele aanwezige ijzer geoxideerd, ontzand en wordt de temperatuur van het bemalingswater aangepast aan de omgevingstemperatuur. Vanuit dit buffervat kunnen eventueel ook particulieren of gemeentelijke diensten water aftappen indien gewenst. We vestigen hier bijkomende aandacht op de nodige signalisatie voor herbruik van dit niet-drinkbaar water.
  • Er dient geëvalueerd te worden of de kwaliteit van het opgepompte water voldoet aan de Vlarem normen. Bovendien mogen bodemverontreinigingen in geen geval vrijkomen als gevolg van de bemaling.
  • Bij eventuele schade aan het openbaar domein dient dit hersteld te worden in oorspronkelijke toestand;

 

De algemene en sectorale milieuvoorwaarden van titel II van het VLAREM zijn van toepassing. 

De algemene en sectorale milieuvoorwaarden staan in titel II van het VLAREM. Bij wijziging van  

VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen 

na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de 

milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/

 

Art.2.- De beroepsprocedure en vervalregeling van de omgevingsvergunning zijn van toepassing.

 

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.