13 Retributie voor de afgifte van omgevingsvergunningen. Conformiteitsonderzoek. Wijziging vanaf 1 juni 2024. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 29 januari 2024 houdende goedkeuring van de retributie voor afgifte van omgevingsvergunningen en het uitvoeren van opzoekwerk.

 

Door een wijziging van de Vlaamse Codex Wonen 2021, ingaand op 1 juni 2024, zal er een vergoeding kunnen gevraagd worden voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. Daarmee vervalt de mogelijkheid om een vergoeding te vragen voor de aanvraag van een conformiteitsattest.

 

De Vlaamse regering trekt in haar besluit van 8 december 2023 het maximale bedrag dat de gemeente mag aanrekenen voor het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken op tot de werkelijke kostprijs, met een maximum van 200 euro. Dit bedrag zal jaarlijks geïndexeerd worden en voor de eerste maal op 1 januari 2025.

 

Er mag geen vergoeding aangerekend worden voor het eerste conformiteitsonderzoek in het kader van een waarschuwingsprocedure of een procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring. Dit zorgt ervoor dat er:

        voor bewoners geen financiële drempels worden ingebouwd om woningkwaliteitsproblemen te signaleren en

        aan de houders van het zakelijk recht geen onredelijke vergoedingen worden gevraagd.

 

Het voorstel van het college om op basis van deze principes eveneens geen retributie te vorderen:

        In kader van een melding van herstel van eerder vastgestelde gebreken in de loop van een procedure om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren.

        In kader van een melding van herstel in de waarschuwingsprocedure.

 

De bestaande tarieven te behouden die reeds jaarlijks worden geïndexeerd.

 

Het digitaal aanleveren van gegevens met betrekking tot de omgevingsvergunning wordt gepromoot. De digitale manier van werken draagt bij tot een vereenvoudiging en een versnelling, en een werklast- en papierbesparing voor de behandelde diensten. Het verwerken van analoge gegevens tot een digitale versie vergt voor de administratie bijkomende werklast.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 juni 2024 te wijzigen.

 

Juridisch kader

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO).

Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2017 tot wijziging van diverse besluiten naar aanleiding van de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

Besluit van de Vlaamse Regering tot codificatie van de decreten betreffende het Vlaams Woonbeleid van 17 juli 2020.

De Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal verwerkte aanvragen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Met ingang van 1 juni 2024 en voor een onbepaalde duur worden voor het administratief verwerken van omgevingsvergunningen, het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken en diverse administratieve stukken volgende retributies geheven:

 

1. het administratief verwerken van een digitaal meldingsdossier binnen de omgevingsvergunning: 28,30 euro per aanvraag;

 

2. het administratief verwerken en digitaliseren van een analoog meldingsdossier binnen de omgevingsvergunning: 56,80 euro per aanvraag;

 

3. het administratief verwerken van een digitale omgevingsvergunning voor het rooien van bomen: 56,80 euro per aanvraag;

 

4. het administratief verwerken en digitaliseren van een analoge omgevingsvergunning voor het rooien van bomen: 85,10 euro per aanvraag;

 

5. het administratief verwerken van een digitaal stedenbouwkundig attest of van een digitale omgevingsvergunning binnen de vereenvoudigde procedure (zonder openbaar onderzoek): 56,80 euro per aanvraag;

 

6. het administratief verwerken en digitalisaren van een analoog stedenbouwkundig attest of van een analoge omgevingsvergunning binnen de vereenvoudigde procedure (zonder openbaar onderzoek): 170,30 euro per aanvraag;

 

7. het administratief verwerken van een digitale omgevingsvergunning binnen de gewone procedure met openbaar onderzoek: 85,10 euro per aanvraag;

 

8. het administratief verwerken en digitaliseren van een analoge omgevingsvergunning binnen de gewone procedure met openbaar onderzoek: 340,40 euro per aanvraag;

 

9. het organiseren van een projectvergadering: 56,80 euro per vergadering;

 

10. het administratief verwerken van een digitale omzetting van een milieuvergunning naar een omgevingsvergunning: 85,10 per aanvraag;

 

11. het administratief verwerken van een digitale bijstelling van de voorwaarden van de omgevingsvergunning: 56,80 euro per aanvraag;

 

12. het administratief verwerken en het afleveren van een permanente drankvergunning: 20,20 euro per aanvraag;

 

13. aflevering van een digitale kopie van een  vergund bouwplan: 5,60 euro per dossier;

 

14. aflevering van een analoge kopie van een  vergund bouwplan : 5,60 euro per exemplaar;

 

15. uitvoeren van conformiteitsonderzoeken:

        In kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest: 70,90 euro

        Voor een conformiteitsonderzoek van een kamerwoning: een basisbedrag van 70,90 euro, verhoogd met 14,20 euro per kamer vanaf de zesde kamer; en met een maximum van 1.418,50 euro.

 Geen retributie verschuldigd:

        Voor het eerste conformiteitsonderzoek in het kader van een waarschuwingsprocedure of een procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring.

        In kader van een melding van herstel van eerder vastgestelde gebreken in de loop van een procedure om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren.

        In kader van een melding van herstel in de waarschuwingsprocedure.

 

16. externe adviezen en de onkosten voor aangetekende zendingen worden tegen kostprijs teruggevorderd. 

 

Art.2.- De retributie is verschuldigd door de aanvrager.

 

Art.3.- De retributie wordt betaald bij de aanvraag en/of bij de aflevering van het gevraagde.

 

Art.4.- Vrijstellingen

Deze retributies worden niet toegepast voor aanvragen uitgaande van openbare besturen, openbare instellingen, rechterlijke overheden en intercommunales.

 

Sociale verhuurkantoren (SVK) zijn vrijgesteld van de retributie voor het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken wegens het afsprakenkader inhuurname van nieuwe SVK woningen.

 

Art.5.- De particulieren en de private instellingen die wensen dat de gevraagde administratieve stukken hun per post worden toegezonden, dienen het bedrag van de verzendingskosten vooraf aan de betrokken dienst over te maken, zelfs indien de afgifte van de stukken kosteloos is.

 

Art.6.- De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2023 gebruikt.

 

Art.7.- Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit

te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale

schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden

om de retributie in te vorderen.

 

Art.8.- Het gemeenteraadsbesluit van 29 januari 2024 houdende goedkeuring van de retributie voor afgifte van omgevingsvergunningen en het uitvoeren van opzoekwerk wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.