Zitting van maandag 26 augustus 2019

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Jan Jambon - burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens en Karina Hans - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Jef Konings, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Bruno Heirman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Babs De Vocht, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Tom Thys, Kasper Vanpoucke en Lisa Buysse - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Bart Brughmans, André Van Mechelen en Dieter Heughebaert - raadsleden

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 24 juni 2019. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vraagt om na zes maanden een evaluatie van het papierloos vergaderen te voorzien.

 

Voorzitter Versompel vraagt de fractievoorzitters eventuele opmerkingen op voorhand door te sturen zodat dit terdege kan worden voorbereid.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 24 juni 2019 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 24 juni 2019 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

2 Akteneming van de beëindiging van de verhindering van Lisa Buysse als gemeenteraadslid. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Neemt akte van de beëindiging van de verhindering als gemeenteraadslid van Lisa Buysse, wonende in Brasschaat, Hoge Kaart 117, die omwille van ouderschapsverlof verhinderd was van 22 maart tot en met 4 juli 2019.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

3 Ontslag raadslid Broos. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Op 24 juni 2019 heeft Steven Broos zijn ontslag aangekondigd als lid van de gemeenteraad van Brasschaat.

 

Er wordt kennis genomen van het ontslag van Steven Broos als gemeenteraadslid. Dit ontslag gaat in conform artikel 13 van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

4 Onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Kasper Vanpoucke is de eerste opvolger die in aanmerking komt voor het mandaat van gemeenteraadslid Steven Broos. Op 16 augustus 2019 werd hij uitgenodigd om in de openbare zitting van de gemeenteraad van 26 augustus 2019 de eed af te leggen in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Door het onderzoek van de geloofsbrieven en de erop volgende eedaflegging van het gemeenteraadslid, vermeld in artikel 14, worden deze van rechtswege als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn beschouwd.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de geloofsbrieven te onderzoeken en goed te keuren. Daarna wordt Kasper Vanpoucke uitgenodigigd om de eed af te leggen.

 

Juridisch kader

Artikel 12, 14, 15 en 68 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad keurt, na onderzoek door de voorzitter van de gemeenteraad, de geloofsbrieven van Kasper Vanpoucke goed.

 

Art.2.- Kasper Vanpoucke legt in de openbare vergadering de volgende eed af in handen van Tom Versompel, voorzitter van de gemeenteraad: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

5 Zonaal veiligheidsplan: bevraging. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Burgemeester Jambon wijst er op dat hier een unicum wordt gerealiseerd door Brasschaat. Het is de eerste keer dat de kindergemeenteraad wordt betrokken bij de opmaak van het zonaal veiligheidsplan. Ook de raadsleden worden betrokken via de elektronische bevraging. Vandaar wordt vooral de procedure toegelicht.

 

Raadslid N. de Kort uit zijn appreciatie voor de aanpak: het proces is hierdoor transparant. Hij vraagt wel hoe de afstemming met de andere zones gebeurt. Hij vraagt of zij een gelijkaardige procedure kennen.

 

Burgemeester Jambon merkt op dat de hogere overheid een centrale rol speelt. Ook de magistratuur en de procureur zijn betrokken en coördineren mee. Het is inderdaad zo dat veiligheidsproblemen niet stoppen aan de gemeentegrenzen. Dat neemt niet weg dat het veiligheidsplan in de eerste plaats een plan is van de zone Brasschaat.

 

De korpschef vult aan dat er ook een eenvormige methode is uitgewerkt. Deze kwam tot stand na overleg met alle betrokken partners. Ze verwijst in deze ook naar de strategische matrix. De procureur en de vertegenwoordigers van de federale politie zijn betrokken bij de opmaak van de plannen van meerdere zones.

 

Raadslid Vanpoucke vindt het erg goed dat de kindergemeenteraad wordt betrokken. Hij verwijst naar een vraag van CD&V tijdens een vorige vergadering om ook voor politie een meerjarenbegroting te maken, zoals dat ook voor gemeente en OCMW gebeurt. Hij vindt dit een goed voorstel.

 

Burgemeester Jambon antwoordt dat dit wordt bekeken bij de opmaak van het meerjarenplan.

Beslissing

 

 

In de Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP) is voorzien in de uitwerking van een zonaal veiligheidsplan. Volgens artikel 36 van de WGP omvat dat plan:

          de prioritaire opdrachten en doelstellingen vastgelegd door de burgemeesters en de procureur des Konings, elkeen wat zijn bevoegdheden betreft, die in een globale veiligheidsaanpak worden geïntegreerd, evenals de wijze waarop deze opdrachten en doelstellingen worden bereikt

          de capaciteit van de lokale politie die bestemd is voor de uitvoering van de opdrachten van gerechtelijke en bestuurlijke politie en die er moet voor zorgen dat deze opdrachten te allen tijde kunnen worden uitgevoerd, in het bijzonder de lokale opdrachten

          de bijdrage van de lokale politie in de uitvoering van de opdrachten van federale aard

          de opdrachten en doelstellingen die eigen zijn aan een gemeente van de zone, die overeenstemmen met een budgettaire tussenkomst van deze gemeente die de overeenkomstig artikel 40, derde lid, overeengekomen dotatie overschrijdt.

 

De strategische keuzes van het politioneel beleid op lokaal niveau worden bepaald door de zonale veiligheidsraad (samengesteld uit de burgemeester, de procureur des Konings, de korpschef, de bestuurlijk directeur-coördinator van de federale politie, bijgestaan in Brasschaat door volgende deskundigen: de gerechtelijk directeur-coördinator, de coördinator integrale veiligheid en de zonesecretaris). Dit gebeurt op basis van:

          een analyse van de lokale situatie

          de missie, visie en waarden

          een analyse van de verwachtingen van de partners

          een strategische matrix (waarin objectieve criteria worden gecombineerd met hoe verschillende actoren/ actorgroepen tegen bepaalde fenomenen aankijken - het is in dat kader dat de leden van de gemeenteraad werden bevraagd over een aantal criminaliteitsfenomenen, verzonden per mail door de lokale politie op 5 augustus 2019).

 

In de interministeriële omzendbrief PLP 58 betreffende de procedure tot indiening van de zonale veiligheidsplannen 2020-2025 en de goedkeuring ervan door de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie wordt, overeenkomstig artikel 37 §3 van de WGP, volgende kalender opgemaakt voor uitwerking, goedkeuring en uitvoering van het plan: scanning, analyse en uitwerking van het zonaal veiligheidsplan tot september 2019 waarna goedkeuring door de zonale veiligheidsraad (gepland op 15 oktober 2019); indiening bij de ministers voor goedkeuring in oktober en uitvoering vanaf 1 januari 2020.

 

De korpschef stelt voor terug te koppelen over het zonaal veiligheidsplan op de algemene commissie van 12 november 2019 (inclusief de resultaten van de lokale veiligheidsbevraging en de kindergemeenteraad, actorgroep die voor het eerst en als een unicum in het politielandschap is bevraagd in de politiezone Brasschaat).

 

Neemt kennis van de procedure en de timing van de opmaak van het zonaal veiligheidsplan 2020-2025 van de politiezone Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

6 Kwartaalrapportering 2de kwartaal 2019. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid N. de Kort vindt het een goed rapport. Hij heeft een opmerking inzake de verkeersveiligheid, met name over de bemande snelheidscontroles. Hij merkt op dat het percentage overtreders verschilt van straat tot straat. Hij vraagt om bijvoorbeeld bij de bemande controles bij werfzones niet te beperken tot de onmiddellijke omgeving maar de problematiek ook ruimer te bekijken. Hij verwijst in deze naar de schoolomgeving, die ook ruimer is met bijvoorbeeld diverse aanrijrouters. Mobiele toepassingen leiden veel verkeer naar alternatieve routes en potentiële sluiproutes. Men volgt niet per se de omleidingen, maar kiest voor de kortste weg. Daarbij durft men te snel te gaan. In die zin kan het zinvol zijn om de bemande controles ook te voorzien in de potentiële sluiproutes. Hij verwijst bijvoorbeeld naar de toegenomen verkeersdruk in de Baillet-Latourlei, naar aanleiding van werken op de Kapelsesteenweg.

 

Verder vraagt hij om een algemene evaluatie van het evenement “The day before tomorrow”.

 

Burgemeester Jambon merkt op dat deze vraag al schriftelijk werd ingediend. Het college heeft vandaag de vraag en het antwoord besproken. Dat antwoord zal eerstkomend aan het raadslid worden bezorgd.

 

De korpschef vindt de opmerking inzake de bemande snelheidscontroles terecht en pertinent. Ze zal de problematiek nader laten bekijken.

 

Raadslid Pauwels leest bij de korpsbezetting dat er 4 voltijds equivalente commissarissen zijn. Er zijn er slechts drie voorzien. Hij vraagt of het een overgangsfase betreft naar aanleiding van de aanstelling van de nieuwe korpschef. Verder stelt hij bij de cijfers van de bemande camera vast dat 11,51% van de gecontroleerde voertuigen in een schoolomgeving een snelheidsovertreding begin. Dat is toch erg veel. Hij leest ook dat de onbemande controle via de flitspaal aan de Brechtsebaan-Sint-Jobsesteenweg gedurende het hele kwartaal geen cijfers heeft gerealiseerd. Hij vraagt om toelichting. Verder wordt in de ongevallencijfers van de fietsers geen toelichting gegeven over de aard van eventuele letsels of kwetsuren. Hij vindt dit nochtans relevant. Ten slotte is er duidelijke en sterke toename van het aantal meldingen geluidshinder. De proces-verbalen stijgen evenwel niet gelijkmatig. Ook hiervan krijgt hij graag toelichting.

 

De korpschef antwoordt dat de commissaris in overtal een detachering naar diensten van gouverneur betreft. De loonkosten hiervoor worden terugbetaald, het betreft dus een nuloperatie. Inzake de cijfers van de flitspaal dient ze het een en ander na te vragen bij de diensten. Inzake de kwetsuren van fietsers wordt er geregistreerd of het om licht- of zwaargewonden gaat. Dit wordt nu inderdaad niet verder opgevolgd. Ze zal bekijken of dit kan worden aangepast. Inzake de geluidsoverlast is er inderdaad een toename van het aantal meldingen. Ze verwijst dat in eerste instantie altijd wordt bemiddeld om de overlast stop te zetten. Het is de bedoeling een einde te maken aan de overlast zonder de opmaak van een proces-verbaal. Er wordt uiteraard wel een proces-verbaal opgemaakt bij aanhoudende overlast.

 

Raadslid Eeman sluit zich aan bij de vraag over de cijfers van de flitspaal aan de Sint-Jobsesteenweg.

Beslissing

 

 

Neemt kennis van het kwartaalrapport van het tweede kwartaal van de lokale politie van Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

7 Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat. Wijziging samenstelling raad van bestuur. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 april 2005 werd goedkeuring gehecht aan de oprichting van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat, kortweg AGB Brasschaat, en aan de statuten van het AGB.

Bij gemeenteraadsbesluit van 29 september 2005 en van 28 januari 2019 werd goedkeuring gehecht aan een wijziging van deze statuten.

 

Op 25 februari 2019 werden de leden van de raad van bestuur van het AGB aangeduid

Op 26 augustus 2019 nam Steven Broos ontslag als gemeenteraadslid. Hij was aangeduid als bestuurder namens de Brasschaat2012-fractie. Het is aangewezen hem te vervangen in de raad van bestuur van het AGB.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur

Statuten AGB

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Navermelde leden worden aangeduid als bestuurder:

 

Namens de N-VA-fractie:

          Karina Hans

          Goele Fonteyn

 

Namens de Open VLD-fractie:

          Myriam Van Honste

 

Namens de CD&V fractie:

          Dirk de Kort

 

Namens de Brasschaat 2012-fractie:

          Rudi Pauwels

 

Namens de Vlaams Belang-fractie:

          Dimitri Hoegaerts

 

Namens de PVDA-fractie:

          Rob Eeman

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

8 Wijziging samenstelling gemeenteraadscommissie Vrije Tijd en gemeenteraadscommissie Persoonsgebonden Zaken. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissie Vrij Tijd samengesteld.

 

Op 26 augustus 2019 nam Steven Broos ontslag als gemeenteraadslid. Hij was aangeduid als vertegenwoordiger namens de Brasschaat2012-fractie. Het is aangewezen hem te vervangen in de gemeenteraadscommissie Vrije Tijd.

 

Tevens verzoekt Brasschaat2012 om Inge Hermans te vervangen in de gemeenteraadscommissie Persoonsgebonden Zaken.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie voor Vrije Tijd wordt als volgt samengesteld:

 

Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Bart Thijs

          Karin Beyers

          Dieter Heughebaert

          Tom Thys

          Hedwig Van Baarle

 

Voor de CD&V-fractie:

          Babs De Vocht

          Jef Konings

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie

          Inge Hermans

 

Voor de Vlaams Belang-fractie

          Greet Verbert

 

Voor de Open VLD-fractie:

          Christophe Thomas

 

De PVDA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

Art.2.- De commissie voor Persoonsgebonden zaken wordt als volgt samengesteld:

 

Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Walter Vermeulen

          Bruno Heirman

          Karin Beyers

          Hedwig van Baarle

          Joris Van Cauwelaert

 

Voor de CD&V-fractie:

          Bart Brughmans

          Babs De Vocht

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie

          Kapser Vanpoucke

 

Voor de Vlaams Belang-fractie

          Luc Van der Schoepen

 

Voor de Open VLD-fractie:

          Christophe Thomas

 

De PVDA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

9 Gemeenteraadscommissie inzake deontologische code voor lokale mandatarissen. Aanduiding van leden. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt een commissie voor deontologische code voor de leden van de Brasschaatse gemeenteraad voorzien.

Deze commissie bestaat uit 11 leden. De mandaten worden, conform het huishoudelijk reglement, als volgt aan de fracties toegekend:

•N-VA: 6 leden

•CD&V: 2 leden

•Brasschaat 2012: 1 lid

•Vlaams Belang: 1 lid

•Open VLD: 1 lid

•PVDA: 0 leden

 

PVDA is niet vertegenwoordigd in deze commissie. Om die reden kan de fractie, conform het decreet, een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de Voorzitter van de gemeenteraad. Als de Voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

De gemeenteraad duidt onder de leden van de commissie een voorzitter aan.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie inzake deontologische code voor lokale mandatarissen wordt als volgt samengesteld:

 

Voor N-VA:

          Karin Beyers

          Erwin Callens

          Karina Hans

          Bruno Heirman

          Hedwig Van Baarle

          Walter Vermeulen

 

Voor de Open VLD-fractie:

          Christophe Thomas

 

Voor de CD&V-fractie:

          Niels de Kort

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie:

          Rudi Pauwels

 

Voor de Vlaams Belang-fractie:

          Dimitri Hoegaerts

 

De PVDA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

Art.2.- Tom Versompel wordt verkozen als voorzitter.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

10 Pidpa. Goedkeuring agenda en bevestiging mandaat voor de algemene vergadering van 18 oktober 2019 en beslissing tot verlenging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Overeenkomstig het decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (DLB), en meer bepaald artikel 423 DLB, kan een opdrachthoudende vereniging na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar. Artikel 5 van de statuten van Pidpa bepaalt dat de duur van de vereniging verstrijkt op 9 november 2019.

 

De laatste Algemene Vergadering voor het verstrijken van de duur dient over de verlenging te beslissen, op basis van de daartoe genomen beslissingen van de deelnemers van de vereniging. Onze gemeente dient aldus een beslissing te nemen aangaande de verlenging van Pidpa.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

1)      kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier – houdende de argumenten om de deelneming van onze gemeente in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen;

2)      te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

3)      te beslissen om over te gaan tot de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

4)      te beslissen om deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en de daarbij horende beheersoverdrachten te bevestigen.

 

Daarnaast zal op deze algemene vergadering tevens een beperkte statutenwijziging worden voorgelegd  betreffende de nieuwe modaliteiten rond de samenstelling van het adviescomité voor het compartiment watervoorziening (het adviescomité A) en een verduidelijking van de bepalingen over de samenstelling van de adviescomités B en D.

 

In deze oproepingsbrief wordt volgende agenda van de algemene vergadering vermeld :

1)      Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2)      Verlenging Pidpa.

3)      Statutenwijziging - goedkeuring.

4)      Benoemingen.

5)      Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de agendapunten

 

In zitting van 25 februari 2019 werden Walter Vermeulen als afgevaardigde en Bart Thijs als plaatsvervangend afgevaardigde aangeduid voor de huidige legislatuur op de algemene vergaderingen van Pidpa.

 

Juridisch kader

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Het decreet lokaal bestuur van 21 december 2017.

 

Financiële gevolgen

De gemeente ontvangt van Pidpa jaarlijks een incentive.

De gemeente dient niet tussen te komen voor saneringen en verplaatsingen van drinkwaterleidingen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De agendapunten met bijhorende documenten van de buitengewone algemene vergadering van Pidpa, die zal gehouden worden op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen, op 18 oktober 2019 om 11.00 uur, worden goedgekeurd:

1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2. Verlenging van Pidpa

3. Statutenwijziging - goedkeuring

4. Benoemingen

5. Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Art.2.- Kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier van Pidpa houdende de argumenten om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen. De in het verlengingsdossier en in de verslaggeving opgenomen motivering wordt bijgetreden.

 

Art.3.- Te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een periode vanaf 10 november 2019 tot 1 januari 2024.

 

Art.4.- Goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde wijzigingen aan de statuten van Pidpa betreffende de samenstelling van de adviescomités.

 

Art.5.- Walter Vermeulen, raadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Brasschaat om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Pidpa op 18 oktober 2019. Bart Thijs, raadslid, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente om deel te nemen aan deze vergadering van Pidpa.

 

Art.6.- De vertegenwoordigers worden gemandateerd om op de buitengewone algemene vergaderingen van Pidpa te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van deze vergaderingen en om verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Art.7.- Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

11 Erediensten rekening 2018. Advies. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke verwijst naar zijn eerdere vragen om het kerkenplan te bespreken. Die bespreking werd al meermaals beloofd en toegezegd. Niettemin is het nog steeds niet besproken. Brasschaat 2012 zal zich nu en tot de bespreking van het kerkenplan telkens onthouden op de rekening van de kerkfabrieken. Hij merkt op dat het echt belangrijk is dat er meer samenwerking komt tussen de kerkfabrieken en dat deze zorgvuldig omspringen met het belastingsgeld van de inwoners.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De kerkfabrieken van OLV van Gedurige Bijstand (Mariaburg) en Sint-Jozef (Hoogboom hebben hun jaarrekening 2018 ingediend.

 

Juridisch kader

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende eredienstinstellingen.

Besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 (algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten, artikel 39-43)

 

BESLUIT:

Met 26 ja-stemmen (Jan Jambon, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Jef Konings, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Bruno Heirman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Babs De Vocht, Greet Verbert, Tom Thys en Tom Versompel), 4 onthoudingen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Lisa Buysse).

 

Art.1.- De gemeenteraad verleent gunstig advies inzake de rekening 2018 van navermelde eredienstinstellingen als volgt :

 

Onze-Lieve-Vrouw van Gedurige Bijstand (Mariaburg)
Exploitatieoverschot  38.907,63 euro
Investeringsoverschot146.337,02 euro
Totaal overschot185.244,65 euro
Geldbeleggingen                    nihil
Ontvangen investeringstoelage (gevels en glasramen)    9.058,84 euro

 

Sint Jozef (Hoogboom)

Exploitatieoverschot    7.549,22 euro
Investeringsoverschot           0,00 euro
Totaal overschot    7.549,22 euro
Geldbeleggingen       100,94 euro
 

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

12 Zefier garantie strategische participaties. - UITGESTELD

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

13 Noodhulp overstromingen Iran. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Eind maart/begin april werd Iran getroffen door overvloedige regenval en overstromingen.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2019 inzake de toelagen humanitaire hulp 2019-2024.

 

Adviezen

De algemene vergadering van de GROS stelt voor 1.250,00 euro noodhulp toe te kennen aan het Rode Kruis.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

1.250,00 euro, btw inbegrepen

Budgetsleutel

0160/64930920 toelage humanitaire hulp

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2019

Krediet beschikbaar

Ja.

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad kent 1.250,00 euro noodhulp toe aan het Rode Kruis, ter ondersteuning van de slachtoffers van de overstromingen in Iran.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

14 Gemeentelijke toelage 2019 voor educatieve activiteiten van de ledenverenigingen van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. Vaststelling modaliteiten. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid De Vocht vindt dit een zeer goed reglement. Het is een voortzetting van het beleid uit de vorige legislatuur, en dat is een goede zaak. Ze suggereert om het begrip “educatieve actie” een brede invulling te geven, zodat hieronder bijvoorbeeld ook nieuwe, creatieve en inclusieve spelvormen zoals een kwis of een zoektocht, kunnen vallen. Ze vraagt het concept te verduidelijken en mogelijks te verbreden.

 

Schepen Pantens antwoordt dat de reglementen met de GROS worden geëvalueerd en dat in het kader van het meerjarenplan. Dit besluit is nu al nodig, omdat men anders blijft wachten op de toelage. Ze neemt de suggestie alleszins mee in de evaluatieoefening.

 

Raadslid Pauwels vraagt de timing te verduidelijken.

 

Schepen Pantens antwoordt dat de gesprekken ondertussen gestart zijn. De oefening zal einde dit jaar rond zijn.

 

Raadslid Buysse vraagt de bedragen voor de toelagen te indexeren.

 

Schepen Pantens antwoordt dat deze vraag wordt onderzocht in functie van de opmaak van het meerjarenplan.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente verleent toelagen aan ledenverenigingen van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking voor educatieve activiteiten die zij ontplooien in het kader van ontwikkelingssamenwerking.

Het is aangewezen deze ondersteuning verder te zetten in de nieuwe legislatuur.

 

In afwachting van goedkeuring van nieuwe statuten wordt voorgesteld voor dienstjaar 2019 de toelage toe te kennen volgens dezelfde modaliteiten als in de vorige bestuursperiode.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november inzake de controle op toekenning en aanwending van gemeentelijke toelagen

Gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2013 inzake de gemeentelijke toelage 2013-2018 voor educatieve activiteiten van de ledenverenigingen van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

2.375,00 euro,

Budgetsleutel

0160/64930910 Toelage educatieve activiteiten ledenverenigingen GROS

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2019

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeente verleent voor dienstjaar 2019 toelagen aan ledenverenigingen van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking die in het kader van de ontwikkelingsproblematiek daadwerkelijk activiteiten ontplooien.

 

Art.2.- Louter fondsenwervende activiteiten zijn uitgesloten. Er is een minimale ondersteuning van de ‘vaste’ organisatiekosten.

Activiteiten van leden die plaatsvinden op het grondgebied Brasschaat en het Ekerse gedeelte van de wijken Donk en Mariaburg (Brasschaat en Ekeren) komen in aanmerking.

 

Art.3.- Er wordt voorzien in verschillende subsidietypes, waarbij het onderscheid te vinden is in het educatieve aspect, de samenwerking tussen verenigingen, de invalshoek van eerlijke handel en organisatiekosten als volgt:

 

Type 1: subsidie voor een uitzonderlijk educatief initiatief dat al dan niet ontstaat uit een samenwerking tussen twee of meerdere lidorganisaties

Het kenmerk hier is dat het moet gaan om een uitzonderlijk educatief initiatief dat vooruit is gepland en dat de normale werking van de organisatie overstijgt. De verenigingen kunnen hun aanvraag tot subsidiëring binnen deze categorie indienen vóór 1 september van het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de activiteit wordt gepland.

De GROS kan besluiten om inhoudelijke prioriteiten te stellen op basis waarvan de aanvragen voor het volgende werkingsjaar zullen worden getoetst.

Type 2: subsidie voor educatieve actie voor organisaties die andere organisaties betrekken bij hun activiteiten

Het kenmerk hier is dat de organiserende groep extra gestimuleerd wordt om andere leden van de adviesraad te betrekken bij acties die ze zelf inrichten.

Type 3: subsidie voor educatieve acties (geen stands)

Educatie-acties zijn acties die gericht zijn op het werken aan inzicht en bewustwording inzake ontwikkeling en rechtvaardige verhoudingen tussen Noord en Zuid.

Type 4: subsidie voor informatieve stands

Een stand vraagt minder organisatorisch werk en heeft een kleinere impact dan een educatieve actie en wordt daarom ook minder gehonoreerd.

Type 5: subsidie voor organisatiekosten

Deze subsidie is een basissubsidie voor kosten die eigen zijn aan elke vereniging, zoals briefwisseling en dergelijke. Elk lid dat een aanvraag doet komt in aanmerking.

 

Art.4.- Omdat het aantal activiteiten binnen de verschillende types niet voorspelbaar is, en om binnen het voorziene budget te blijven kan de wegingsfactor tussen de verschillende types jaarlijks worden aangepast. De jaarlijkse wegingsfactor wordt opgenomen in het advies opgenomen van de GROS aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Art.5.- Een organisatie kan pas toegang krijgen tot subsidies vanaf het werkjaar na de toetreding tot de GROS.

Het werkjaar omvat de periode van september van het voorgaande jaar tot en met augustus van het lopende jaar.

Alle aanvragen verlopen met een eenvoudig aanvraagformulier via de Dienst voor Ontwikkelingssamenwerking en worden daar verwacht in de maand september.

 

Art.6.- Het dagelijks bestuur maakt in overleg met de bevoegde schepen, een ontwerp van advies op voor de Algemene Vergadering van de GROS. Na de goedkeuring door de Algemene Vergadering wordt dit advies overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Art.7.- Op basis van het advies van de GROS stelt het college van burgemeester en schepenen de definitieve toelagebedragen vast.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

15 Investeringstoelage Kinderboerderij Mikerf renovatie zolderverdieping. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Aralea heeft in 2018 de zolderverdieping van kinderboerderij Mikerf gerenoveerd (schrijnwerkerij, elektriciteit en schilderwerken) voor een totaal bedrag van 22.730,00 euro en vraagt hiervoor een gemeentelijke tussenkomst.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 23 januari 1989 (goedkeuring overeenkomst met Aralea inzake het tot stand brengen en in werking houden van de kinderboerderij).

Gemeenteraadsbesluit van 30 september 2013 (goedkeuring erfpachtakte kinderboerderij).

 

Financiële gevolgen

Beschikbaar krediet

21.214,27 euro

Budgetsleutel

075002/66400000 Investeringssubsidies kinderboerderrij Mikerf

Budget/jaar

Investeringsbudget 2019

Visum financieel directeur

Visum nr 2019/40

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad stemt in met een investeringstoelage van 21.214,27 euro aan Aralea voor de renovatie van de zolderverdieping van kinderboerderij Mikerf.

 

Art.2.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging van facturen en betalingsbewijzen voor deze werken.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

16 Borgstelling lening kerkfabriek Heilige Familie (Kaart). Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman merkt op dat hier een borg wordt verleend voor voorbereidende studies. De kerkfabriek wil deze lening afbetalen via een nieuwe lening voor de werkelijke verbouwingswerken. Die zou volgend jaar aangegaan worden. Er is hiervoor nog geen borgstelling aangevraagd. Als de gemeente beslist, en dat is een autonome keuze, om voor die tweede lening geen borg te staan, dan is het niet duidelijk of en hoe de kerkfabriek deze eerste lening zal afbetalen. Hij merkt op dat hieraan mogelijk een risico is verbonden voor de borgsteller van die eerste lening, met name: de gemeente. Hij vraagt of deze constructie zo geen bindend karakter krijgt en of het bestuur zich ook borg zal stellen voor de tweede lening. Hij begrijpt dat de gemeente zich borgstelt ten aanzien van leningen van verenigingen, kerkfabrieken en clubs zodat de goede werking gegarandeerd wordt. Hij merkt evenwel op dat woningen bouwen voor particulieren toch niet onmiddellijk tot de kern van de kerkelijke activiteiten behoort. Hij is er ook voorstander van dat de kerkfabrieken innovatieve initiatieven nemen om de kerken een herbestemming of nevenbestemming te geven. Het is goed dat de gemeente dit ondersteunt. Maar hij vindt dat het hierbij van belang is dat het bestuur gemeente toch weet of de bestemmingen van de woningen stroken met de verwachtingen van het woonbeleid van de gemeente, en dat voor dit volledig ondersteund wordt met borgstellingen. Hij vraagt of de gemeente op de hoogte is over het soort woningen, of het huurwoningen of koopwoningen betreft en welke prijzen men wil hanteren.

 

Schepen Cools antwoordt dat sommigen in deze raad al jaren vragende partij zijn om een nevenbestemming of herbestemming te realiseren. Nu worden eerste stappen gezet. Hij merkt op dat een aantal eerste ideeën al werden voorgesteld. De studie die men nu wil uitvoeren is van belangrijk. Het bestuur stelt zich nu borg voor de lening die men moet aangaan om de studie te kunnen uitvoeren. Het betreft dus enkel een borgstelling. Hij merkt op dat nog geen nieuwe vraag tot borgstelling werd ingediend.

 

Raadslid Eeman merkt in deze op dat de lening zal worden afgelost met het investeringskrediet dat men volgend jaar wil opnemen. Hij herhaalt zijn vraag of de gemeente zich nu al niet verbindt tot een volgende lening. Er zal een aanvraag komen, en hij vindt dat hier een bepaald risico vervat zit.

 

Burgemeester Jambon antwoordt dat het erg goed is dat een belangrijk en uniek project kan worden gerealiseerd. Er is een functie-uitbreiding van de kerk tot woningen. Die oefening moet goed worden bestudeerd, met name welke woonvormen men best kan realiseren, of er een markt voor de woningen bestaat en dergelijke meer. Er zijn nog veel vragen op te lossen. Hij merkt in deze op dat het in stand houden van kerkelijke gebouwen weegt op het gemeentelijk budget. Hij is erg blij dat er creatief gezocht worden naar oplossingen om de stijgende kosten onder controle te houden. Het is inderdaad niet helemaal risicovrij, maar gelet op de jaarlijks toenemende kosten is dit een goede kans.

 

Raadslid N. de Kort vindt dit een voorbeeldproject. De kerkfabriek heeft dit project heel uitvoerig toegelicht. Er wordt nagedacht over de woonvisie en hoe men de buurt kan betrekken en dat in overleg met het bestuur.

 

Raadslid Vanpoucke deelt de bezorgdheid van de burgemeester over de mogelijke financiële impact van de kerkfabrieken op het gemeentebudget. Hij deelt wel de bekommernis dat een borgstelling voor een studie vrij uitzonderlijk is. Hij merkt op dat er een risico aan is verbonden, vooral als men financieel niet voldoende stevig staat. Brasschaat 2012 is het project wel genegen. De fractie is niet tegen herbestemming. Maar gelet op het uitzonderlijke karakter van een borgstelling voor een studie, zal de fractie tegenstemmen.

 

Burgemeester Jambon verduidelijkt dat het hier om nevenbestemming gaat en niet om een herbestemming. Er is wel degelijk een verschil.

 

Raadslid Vanpoucke merkt op dat borgstellingen inderdaad al werden verleend aan verenigingen. De kerkfabrieken zijn evenwel toch anders dan bijvoorbeeld een sportvereniging. Er is immers nog het overkoepelende bisdom. Hij vraagt waarom de kerkfabriek of de gemeente van dat bisdom geen engagement verwacht.

 

Burgemeester Jambon antwoordt dat het bestuur gebonden is aan het wettelijke kader. De facturen komen uiteindelijk sowieso bij de gemeente. Om die reden is het bestuur graag partner van deze oefening, zelfs als het bisdom zich niet engageert, is het bestuur geïnteresseerd in projecten die bijdragen om de kosten onder controle te houden.

 

Raadslid Eeman zal zich onthouden bij de stemming.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De kerkfabriek van de Heilige Familie werkt aan een nevenbestemming (bewoning) van de kerk. Voor de effectieve opstart van het project moeten nog enkele voorbereidende studies uitgevoerd worden. Voor de financiering hiervan wenst de kerkfabriek Heilige Familie Brasschaat, met maatschappelijke zetel Rustoordlei 81 te 2930 Brasschaat, hierna genoemd "de kredietnemer", bij Belfius Bank NV, RPR Brussel, BTW 0403 201 185, met maatschappelijke zetel Karel Rogierplein 11 te 1210 Brussel, hierna genoemd "Belfius Bank", een krediet aan te gaan ten belope van 100.000,00 euro (honderdduizend euro) (datum kredietbrief : 24 juli 2019).

 

Dit krediet met referentie RT 23/06/WH/5106203/KT van 100.000,00 euro (honderdduizend euro) dient gewaarborgd te worden door de gemeente.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 25 ja-stemmen (Jan Jambon, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Jef Konings, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Bruno Heirman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Babs De Vocht, Greet Verbert, Tom Thys en Tom Versompel), 4 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Lisa Buysse), 1 onthouding (Robrecht Eeman).

 

Art.1.- De gemeenteraad verklaart zich onvoorwaardelijk en onherroepelijk hoofdelijk borg te stellen voor de terugbetaling van alle bedragen die door de kredietnemer verschuldigd zouden zijn ten gevolge van het krediet wat betreft zowel het kapitaal als de intresten (verwijlinteresten inbegrepen), de reserveringscommissie, de onkosten en de bijhorigheden.

 

De gemeenteraad machtigt Belfius Bank op het debet van haar rekening-courant, met waarde van hun vervaldag, om het even welke bedragen te boeken, verschuldigd door de kredietnemer in het kader van dit krediet en die nog mochten onbetaald blijven na een tijdsverloop van 30 dagen, berekend vanaf de vervaldag. Het waarborggevend bestuur zal hiervan op de hoogte gehouden worden door middel van een afschrift van de correspondentie aan de kredietnemer.

 

De gemeente verbindt zich, tot de eindvervaldatum van dit krediet en haar eigen leningen bij Belfius Bank alle nodige maatregelen te nemen om de storting te verzekeren op haar rekening geopend bij deze maatschappij, van al de sommen die er op dit ogenblik gecentraliseerd worden, hetzij uit hoofde van de wet (o.a. haar aandeel in het gemeentefonds en in elk ander fonds dat dit zou vervangen of aanvullen, de opbrengst van de gemeentelijke opcentiemen op de rijks-, gewest- en provinciebelastingen, alsmede de opbrengst van gemeentebelastingen geïnd door de Staat of het gewest), hetzij uit hoofde van een overeenkomst, en dit niettegenstaande elke eventuele wijziging in de manier van de inning van deze inkomsten.

 

De gemeenteraad machtigt Belfius Bank ertoe deze inkomsten aan te wenden tot dekking van de bedragen die door de kredietnemer, uit welke hoofde ook, mochten verschuldigd zijn en die aan de gemeente aangerekend worden.

Deze door de gemeenteraad gegeven machtiging geldt als onherroepelijke delegatie in het voordeel van Belfius Bank.

 

De gemeente kan zich niet beroepen noch op de bepalingen van eventuele overeenkomsten tussen zichzelf en de kredietnemer, noch op om het even welke beschikking om haar verplichtingen uit hoofde van deze borgstelling niet uit te voeren. De gemeente ziet af van het voorrecht van uitwinning en van elke indeplaatsstelling in de rechten van Belfius Bank en van elk verhaal tegen de kredietnemer, tegen elke medeschuldenaar of medeborg, zolang Belfius Bank niet volledig is terugbetaald in kapitaal, interesten, kosten en bijhorigheden. De gemeente staat aan Belfius Bank het recht toe om aan de kredietnemer alle uitstel, voordelen en schikkingen toe te kennen die Belfius Bank geschikt acht. De gemeente verklaart uitdrukkelijk dat de borgtocht gehandhaafd blijft, tot beloop van de hierboven vermelde bedragen, welke wijzigingen Belfius Bank en/of de kredietnemer ook mogen aanbrengen aan de bedragen en/of modaliteiten van het aan de kredietnemer toegekende krediet. Belfius Bank wordt uitdrukkelijk ontslagen van de verplichting de gemeente kennis te geven van de wijzigingen waarvan hierboven sprake. Er wordt ten overvloede bepaald dat de gemeente eveneens verzaakt aan het voordeel van artikel 2037 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek, volgens hetwelk de borg ontslagen is wanneer door toedoen van de schuldeiser, de indeplaatsstelling ten gunste van de borg niet meer tot stand kan komen.

 

Aangezien de kredietnemer zich verbonden heeft, onder meer in geval van liquidatie, onmiddellijk het totaal bedrag van zijn schuld, zowel wat kapitaal als intresten, reserveringscommissie, onkosten en bijhorigheden betreft, aan Belfius Bank terug te betalen, bevestigt de gemeenteraad de hierboven aangegane verbintenissen, in verband met de betaling van de bedragen, die door Belfius Bank uit dien hoofde zullen gevorderd worden.

Mochten voormelde ontvangsten ontoereikend zijn voor de betaling van de verschuldigde bedragen die aan de gemeente zullen aangerekend worden dan gaat ze de verbintenis aan, bij Belfius Bank het bedrag te storten nodig om de vervallen schuld volledig af te betalen.

Bij gehele of gedeeltelijke laattijdige betaling van de verschuldigde bedragen, zijn de interesten voor laattijdige betaling en de vergoeding voor invorderingskosten van rechtswege en zonder ingebrekestelling verschuldigd, berekend volgens de wettelijke rentevoet die van toepassing is bij betalingsachterstand bij handelstransacties.

Indien deze gemeentelijke waarborg ten voordele van Belfius Bank op een later tijdstip verhoogd, verlengd, of op enige ander manier gewijzigd dient te worden, wordt het college van burgemeester en schepenen uitdrukkelijk gemachtigd om deze beslissing te nemen krachtens artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Dit besluit is onderworpen aan de toezichthoudende overheid zoals voorzien in de toepasselijke decreten en besluiten.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

17 Gemeentelijke toelage 2019 aan Brasschaatse ontwikkelingswerkers, projecten en kortlopende projectondersteunende engagementen. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente verleent toelagen aan Brasschaatse ontwikkelingswerkers, projecten en kortlopende projectondersteunende engagementen.

 

Het is aangewezen deze ondersteuning verder te zetten in de nieuwe legislatuur.

 

In afwachting van goedkeuring van nieuwe statuten wordt voorgesteld voor dienstjaar 2019 de toelage toe te kennen volgens dezelfde modaliteiten als in de vorige bestuursperiode.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november inzake de controle op toekenning en aanwending van gemeentelijke toelagen.

Gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2013 inzake de gemeentelijke toelage 2013-2018 aan Brasschaatse ontwikkelingswerkers projecten en kortlopende projectondersteunende engagementen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

25.175,00 euro

Budgetsleutel

64930930/0160 Toelage ontwikkelingswerkers en projecten.

Budget/jaar

Exploitatie 2019

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeente verleent voor het dienstjaar 2019 een toelage aan Brasschaatse ontwikkelingswerkers, projecten en kortlopende projectondersteunende engagementen.

 

Art.2.- Brasschaatse ontwikkelingswerkers komen in aanmerking voor deze toelage mits zij:

          minstens 1 jaar actief zijn in het Zuiden;

          uitgezonden zijn door een niet-gouvernementele organisatie of door een erkende geloofsgemeenschap;

          een aanvraag indienen (jaarlijks te vernieuwen), vergezeld van een evaluatieverslag van het voorbije werkjaar;

          voorzien in informatiedoorstroming naar het gemeentebestuur van Brasschaat (DOS) en naar de GROS, bij voorkeur in publiceerbare vorm;

          een band met Brasschaat aantonen.

           

Art.3.- Ontwikkelingsprojecten in het Zuiden komen in aanmerking voor een toelage mits:

          het project minstens 1 jaar in werking is;

          het project wordt ondersteund vanuit een Brasschaatse vereniging of steungroep die zich engageert om actief lid te worden van de GROS;

          een aanvraagdossier wordt ingediend (jaarlijks te vernieuwen) door de projectverantwoordelijke;

          het voorziet in informatiedoorstroming naar het gemeentebestuur van Brasschaat (DOS) en naar de GROS, bij voorkeur in publiceerbare vorm.

 

Art.4.- Het ontwikkelingswerk of -project moet eveneens:

          streven naar samenwerking met de plaatselijke overheid;

          een positieve en duurzame impact hebben op het vlak van de ontwikkeling van de gemeenschap of doelgroep in het Zuiden;

          de actieve participatie van de bevolking centraal stellen.

 

Art.5.- Een Brasschaatse vereniging of steungroep kan per aanvraagjaar slechts 1 project voor betoelaging voorstellen. Projecten van nationale organisaties die uitgekozen worden door een Brasschaatse afdeling komen niet in aanmerking.

Lokale projecten die enkel promotioneel ondersteund worden door, maar niet uitgaan van de nationale organisaties, komen echter wel in aanmerking.

 

Art.6.- Een ontwikkelingswerker kiest ofwel voor projectensteun ofwel voor persoonsgebonden steun; er is geen combinatie mogelijk.

 

Art.7.- Kortlopende individuele projectondersteunende engagementen in het Zuiden komen in aanmerking voor een toelage mits betrokkene:

          inwoner is van Brasschaat en ouder dan 18 jaar op de vertrekdatum (kopie ID te bezorgen).

          minimaal 4 weken onbezoldigd ter plaatse in het project of de projectencluster in het Zuiden werkt.; indien een werkverblijf over twee werkjaren kan slechts in 1 werkjaar betoelaagd worden

          niet in schoolverband werkt (het gaat om individuele initiatieven).

          zijn aanvraag indient minstens 6 weken voor de vertrekdatum naar het project.

          voorziet in informatiedoorstroming naar het gemeentebestuur van Brasschaat (DOS) en naar de GROS, zoals een voordracht geven over het project en het werk dat door de vrijwilliger werd verricht (bv op een GROS-vergadering), een artikel voor een krant, de Brasschaatse Film, of de Parkbode, …

          achteraf een attest aflevert van de betreffende organisatie waaruit blijkt dat betrokkene het engagement is nagekomen.

 

Art.8.- Toelagen voor kortlopende engagementen zijn mogelijk bij projecten die:

          minstens 1 jaar in werking zijn

          streven naar samenwerking met de plaatselijke overheid

          een positieve en duurzame impact hebben op het vlak van de ontwikkeling van de gemeenschap of doelgroep in het Zuiden

          de actieve participatie van de bevolking centraal stellen

          georganiseerd zijn of ondersteund worden door een erkende Europese NGO of geregistreerde 4e pijlerorganisatie, of door de plaatselijke of hogere overheid of NGO in het betreffende land in het Zuiden

          Projecten van ledenverenigingen die Brasschaatse projectensteun ontvangen komen niet in aanmerking, tenzij de duur van het engagement van de betrokkene minimaal 3 maanden bedraagt.

 

Art.9- Het toelagebudget voor kortlopende initiatieven bedraagt  maximaal 1 deel van de subsidies voor Brasschaatse ontwikkelingswerkers en –projecten, te verdelen over de verschillende aanvragen. (Voor 2019 is dit: totaal budget maximaal 1500 euro);

De toelage voor kortlopende initiatieven bedraagt  maximum 150 euro voor een verblijf van 4 weken tot 3 maanden. Dit bedrag wordt verdubbeld indien de periode langer is dan 3 maanden.

 

Art.10.- Op basis van het advies van de GROS stelt het college van burgemeester en schepenen de definitieve toelagebedragen vast.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

18 Organisatie N8 van Brasschaat. Aanvraag extra betoelaging. - UITGESTELD

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

19 Oprichting ILV Informatiemanagement. Goedkeuring statuten en huishoudelijk reglement. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De afdeling O&O startte het project rond archiveren op in januari 2017.

Dit project dient om:

          archief- en opslagruimte te besparen, dit naar aanleiding van de verhuis naar het nieuwe gemeentehuis

          de wettelijke verplichting na te leven om zorg te dragen voor het archief

          de processen te optimaliseren en over te stappen naar digitale dossiers

 

In zitting van 1 oktober 2018 werd door het college opdracht gegeven aan de dienst organisatie en ontwikkeling om een samenwerking op te zetten met andere gemeenten om de aanstelling van een intergemeentelijke archivaris verder uit te werken.

 

Er werd gekozen voor de oprichting van een Interlokale vereniging (ILV) genaamd "Informatiemanagement" met als deelnemende gemeenten: Essen, Kalmthout, Schoten en Wijnegem en Stabroek.

 

Er werd gekozen voor de naam Informatiemanagement om in de toekomst ook andere functies onder de ILV te kunnen opnemen (bv. informatieveiligheidscoördinator). Vooral de andere deelnemende gemeenten waren hiervoor vragende partij. Bijkomende voordelen van een ILV:

          zonder rechtspersoonlijkheid

          zonder beheersoverdracht

          overeenkomst = statuten

 

Voor de oprichting van de interlokale vereniging zijn statuten en een huishoudelijk reglement opgesteld. Deze zullen aan de gemeenteraad van elke deelnemende gemeente ter goedkeuring worden voorgelegd.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur (v.a. 01/01/2019)

Archiefwet (mei 2009)

Archiefdecreet (zomer 2010)

 

Financiële gevolgen

De kosten voor de wedde van de archivaris en de eventuele werkingskosten worden geraamd op 85.000 EUR. Deze worden gelijkmatig verdeeld onder de deelnemende lokale besturen zodat elke gemeente er één zesde van ten laste neemt.

De gemeente Brasschaat betaalt de wedde en de werkingskosten van de archivaris en vordert per kwartaal procentueel terug van de andere deelnemende lokale besturen.

De kosten zullen geboekt worden op de actie “1419/001/001/001/002 Opstelling lokale productencatalogus en uitwerking eenvormige, duidelijke (digitale) werkprocessen” op de diverse 62-rekeningen bij beleidsveld 0110 02 13 Organisatie en Ontwikkeling.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de statuten en het huishoudelijk reglement zoals in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

20 Huisvesting. IVLW WEBB 2020-2025: samenwerking met IGEAN met aangepast financieel voorstel. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman citeert uit de bijlage “begroting 2020 aangepast": "Aangezien de gemeente Brasschaat ervoor geopteerd heeft om geen gebruik te maken van een verordening inzake conformiteitsattesten en zij een voltijdse huisvestingsambtenaar hebben, is er minder nood aan (extra) woningcontroles". Hij begrijp dat het niet verplichtende karakter van de attesten het cijfer doet dalen.  Maar het effect van een voltijdse ambtenaar op de behoefte aan woningcontroles begrijp hij niet goed.  Hij vraagt of de gemeente buiten dit project ook controles uitvoert en  indien zo waarom dit dan niet allemaal via dezelfde weg kan gebeuren. Hij vraagt of dit vanuit een financiële overweging gebeurt. Hij vraagt verder hoeveel controles er dan uiteindelijk worden uitgevoerd.

 

Raadslid N. de Kort vindt het positief dat de goede aanpak wordt verder gezet. Hij vraagt wel wat men zal doen als het contingent van de gemeente Brasschaat van 55 controles wordt overschreden. Hij vraagt of men dat opnieuw gaat overleggen en of dat dan financiële gevolgen zal hebben. Hij merkt op dat de Vlaamse overheid deze samenwerking subsidieert. Een gedeelte van de basissubsidie wordt nu niet ingezet voor de werking van IGEAN en zal toegekend worden aan de gemeente Brasschaat, met name 12.502 euro. Hij vraagt of men dat bedrag zal investeren in het woonbeleid of dat dit gewoon als een algemene inkomst zal worden aangewend.

 

Schepen Van Honste merkt op dat IGEAN via de ILV een regisseursrol inzake wonen opneemt. Er is een stuurgroep die de projecten begeleidt en goedkeurt. Brasschaat geeft een eigen huisvestingsambtenaar, die ondersteund wordt vanuit IVLW, bijvoorbeeld bij de opmaak van de reglementen, subsidieaanvragen of controles. Ze merkt op dat het bestuur een aantal verplichte taken en een aantal aanvullende taken heeft. Verplicht zijn het verzekeren van een divers en betaalbaar woonaanbod, door onder meer de markt in kaart te brengen, noodwoningen te voorzien, het uittekenen van een lokaal sociaal woonbeleid en een visie op sociaal wonen. Er zijn hier ook de partnerschappen met de sociale verhuurkantoren. Ook de kwaliteit bewaken, bijvoorbeeld via het afleveren van aangevraagde conformiteitsattesten en het informeren en adviseren, onder meer via het energiek huis of via het fysiek woonloket zijn verplichte taken. Daarnaast zijn er aanvullende activiteiten zoals het aanbod activeren, het uitdenken van alternatieve woonvormen, huurprijzen afficheren, het beleid bepalen inzake het opleggen van conformiteitsattesten, het toepassen van de vrijstelling op de procedure van ongeschikte en onbewoonbare woningen en de samenwerking met de sociale verhuurkantoren, het vredegerecht en de deurwaarders.

 

Ze merkt op dat dit project in juni al werd goedgekeurd, met uitzondering van de begroting. De extra aanvullende subsidies werden door IGEAN verdeeld. Vorig jaar werden er 44 woningen gecontroleerd, en zo werden er verhoudingsgewijs 108 te controleren woningen toegewezen aan Brasschaat. Dat was niet correct, omdat het bestuur geen nood heeft aan deze 108, onder meer omdat het confomiteitsattest niet verplicht is, maar wordt aangeleverd op vraag van de eigenaar of na een controle. Het bestuur heeft daarom een tegemoetkoming verkregen van 12.502 euro. Dat bedrag moet nu op een andere manier binnen de IVLW aan Brasschaat worden toegewezen. Het is nog niet uitgeklaard hoe dat zal gebeuren. Het is alleszins wel zo dat de ambtenaar van Brasschaat zelf ook controles kan doen, mocht dat nodig zijn, en dit naast die van IGEAN. Mochten er dan toch meer dan 55 te controleren woningen door IGEAN worden behandeld, dan moet daar opnieuw naar gekeken worden. Eventueel zal Brasschaat dan zelf woningen controleren, of zal het een en ander worden verrekend.

 

Raadslid Eeman blijft voorstander van een verplichte controle op alle huurwoningen. De verhuurder die niet volledig in orde is of de onwetende huurder zullen zich geen een aanvraag ter controle indienen. Zo blijft er een kans bestaan dat huurwoningen niet aan de kwaliteitsnormen voldoen.

 

Schepen Van Honste merkt op dat de controle voor de sociale huurkantoren al verplicht is. Inzake huurwoningen op de private markt merkt ze op dat dit zichzelf zal uitwijzen.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

• Verwijzing naar CBS van 17 juni 2019 en GR van 24 juni 2019. Hier is goedkeuring gegeven aan het project IVLW WEBB met uitzondering van de begroting van IGEAN hierbij.

• Op 12 augustus 2019 was overleg aangaande het begrotingstechnisch aspect van het project. In dit overleg met Hilde Boydens van IGEAN, Katrijn Peeters van IGEAN, Ward Schevernels en Marie Dirkx is men tot een overeenkomst gekomen.
In 2018 zijn er 44 adressen van woningkwaliteitsonderzoeken geweest. In de nieuwe begroting was dit opgetrokken naar 108 waarbij als dit niet verbruikt werd, er een andere dienst binnen het project tegen over zou komen. Het bestuur wenste echter géén ander voorstel maar een financieel gevolg.

Hierin is IGEAN tegemoet gekomen met een voorstel dat door de vermindering van 108 naar 55 dossiers woningonderzoeken er €12.502 extra naar onze gemeente gaat.

IGEAN zorgt voor een transparante afrekening waarbij de gemeenten enkel zullen betalen wat wordt afgenomen.

• Verwijzing naar de aangepaste nota voor de begroting 2020 van IVLW WEBB.

 

Financiële gevolgen

Verwijzing naar het gemeenteraadspunt van 24 juni 2019.
Aanpassing hierop is een begroting gebaseerd op 55 ipv 108 adressen van woningonderzoek. Dit geeft een vermeerdering van de subsidie specifiek voor Brasschaat van €12.502.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel met herziene begroting 2020 voor IVLW WEBB voor de periode 2020 - 2025.

 

Art.2.- Twee ondertekende exemplaren van de gemeenteraadsbeslissing en van de statuten worden aan IGEAN bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

21 Erfpachtbevraging Lokaal Bedrijventerrein Campus Coppens. Goedkeuring erfpachtovereenkomst. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid D. de Kort merkt op dat het dossier werd opgestart in de vorige legislatuur, met name de bevraging en de aanstelling van een werkgroep voor het voeren van de onderhandelingen. Hij merkt nu op dat de canon wordt vastgesteld. Het eerste jaar bedraagt deze 1 euro, vanaf het tweede jaar en voor de resterende tijd van de overeenkomst bedraagt deze 28.650 euro. Het is hem niet duidelijk hoe deze canon werd bepaald. Er zijn verschillende bedragen aangehaald, die sterk variëren. In het schattingsverslag was er sprake van 54.000 euro, elders wordt 19.000 euro aangehaald. Hij vindt de verschillen opmerkelijk. Hij merkt op dat in het verleden in de raad van gedachte werd gewisseld over de opbrengsten van het gemeentelijk patrimonium, met name over de opbrengst van het Kasteel. Hij vraagt te verduidelijken hoe de canon tot stand is gekomen. Verder merkt hij op dat er een boeteclausule is voorzien om de verplichtingen van de erfpachter af te kunnen dwingen. Hij vindt het goed dat het bestuur dit, met de ervaringen uit het verleden, heeft voorzien. Het is ook een goede zaak dat er een regeling is voorzien voor het dienstgebouw van De Lijn en dat het bestuur daarbij, in aanvulling van de gestelde voorwaarden, de verantwoordelijkheid voor het afspreken van de modaliteiten bij de erfpachter en De Lijn legt. Hij leest in het eindverslag bij alternatief 1 een canon van 34.889 euro, waarbij de impact van de borgstelling indicatief op 10.620 euro werd geraamd.

 

Schepen Fonteyn merkt op dat dit inderdaad een dossier van lange adem is. In juni 2018 werd de bevraging gestart, op 28 juni 2018 was er het plaatsbezoek. Op 11 september 2018 werden de kandidaturen ingediend, met name door Bolckmans en de NV Campus Coppens. De kandidatuur van  de NV Campus Coppens voldeed niet aan de selectiecriteria, die van Bolckmans wel. Het bestuur heeft diverse werkvergaderingen gehad met Bolckmans. Op 14 maart 2019 werd dan een "best and final offer" ingediend zodat op 5 april 2019 de eindbeoordeling kon worden goedgekeurd.

 

Ze schetst dat er drie opties werden voorgesteld door Bolckmans, waarbij er telkens een verschil in de uitvoering werd voorgesteld. Het bestuur heeft dan verder gewerkt op optie 1 en 3. Deze verschilden in het beeldkwaliteitsplan, met name de kwaliteit in uitzicht en materialen. Het bestuur heeft geoordeeld dat dit beeldkwaliteitsplan erg belangrijk is voor de kwaliteit van de site en daarom voor optie 1 gekozen. In dit voorstel bedraagt de onderhandelde canon 28.650 euro.

 

De algemeen directeur vult aan dat er initieel een canon werd voorgesteld van 19.675 euro per jaar.  Tijdens de onderhandelingen zijn enkele aspecten besproken waaronder een verschillende materiaalkeuze, een mogelijke borgstelling van het gemeentebestuur en de behoeften van De Lijn met wie het gemeentebestuur de afspraak heeft gemaakt om hen van de keerlus mee over te brengen naar het hart van het bedrijventerrein.

 

Inzake de materiaalkeuze heeft het college geopteerd om de beeldkwaliteitseisen hoog in het vaandel te blijven voeren zodat het bedrijventerrein haar kwaliteitswaarde blijft behouden bij de realisatie van dit project. Deze keuze wordt ook bij alle andere ontwikkelingen toegepast. Deze keuze ligt zo aan de basis van de jaarlijkse canon van 19.675 euro per jaar. Wat de locatie van De Lijn betreft werd door het gemeentebestuur onderhandeld om hen op het bedrijventerrein te lokaliseren maar zij zullen zelf instaan voor de huurprijs en sluiten rechtstreeks een contract af met de ontwikkelaar.

 

Vanuit de gemeentelijke werkgroep is de vraag gesteld aan de kandidaat of een borgstelling van het gemeentebestuur de financiële voorwaarden kon doen verbeteren. Hierbij zou het gemeentebestuur dan ook een hogere canon kunnen krijgen. Dit werd verder onderzocht en een borgstelling heeft een impact op enerzijds de financieringsgraad van de investering, dit is de hoogte van het te ontlenen benodigd kapitaal, en de ingestelde rentevoet. Dit werd in eerste instantie op basis van een raming verwerkt in het BAFO voorstel. Na de effectieve onderhandelingen bij de bank lagen deze twee parameters iets lager dan verwacht waardoor de geraamde verhoging van de canon geen 10.620 euro per jaar bedraagt maar 8.975 euro per jaar. De som van het initiële aangeboden bedrag met een maxi beeldkwaliteit zijnde 19.675 euro en de impact van de borgstelling zijnde 8.975 euro heeft geleid tot het uiteindelijk onderhandeld en indexeerbaar bedrag van 28.650 euro per jaar.

 

De algemeen directeur merkt ten slotte op dat op het moment dat eindverslag werd opgemaakt het vooropgestelde leningspercentage nog niet definitief bekend was. Er is nadien verder met de bank onderhandeld. Het leningsbedrag werd niet volledig gerealiseerd, de voorziene interest werd wel bekomen. Om die reden is het eindbedrag iets lager dan het indicatief geschatte bedrag in het eindverslag.

 

Raadslid D. de Kort suggereert om dit element toe te lichten in de motivatie van dit besluit om latere discussies te vermijden.

 

Er wordt ingestemd met het verwerken van deze cijfers bij de uitwerking van de notulen.

 

Schepen Fonteyn antwoordt ten slotte dat er inderdaad een dienstruimte is voorzien voor De Lijn en dat De Lijn en Bolckmans hiervoor zelf tot een overeenkomst dienen te komen.

 

Raadslid Pauwels vraagt of de verhuur van kantoorruimte niet in contrast staat met de vereisten in het RUP. Hij meende dat de activiteit opslag of productie diende te zijn.

 

Schepen Fonteyn antwoordt dat de voorgestelde activiteit gaan kantoorfunctie betreft, maar ruimte in functie van ontwerp. Op die manier beantwoordt het aan de vereisten.

 

Raadslid Pauwels merkt op dat het nu de bedoeling is om de kasseiweg rechtstreeks te laten aansluiten op de Sint-Jobsesteenweg. Hij merkt op dat het Agentschap Wegen en Verkeer daar altijd tegen is geweest. Hij vraagt of er een aangepaste signalisatie zal komen.

 

Schepen Fonteyn antwoordt dat de bespreking nog moet gebeuren.

 

Raadslid Pauwels vraagt of het niet beter is om de diverse erfpachtovereenkomsten op de site niet gelijktijdig te laten aflopen. Hij vraagt of men geen probleem creëert in de toekomst, met name als bepaalde overeenkomsten vroeger aflopen dan de andere.

 

De algemeen directeur antwoordt dat de looptijd van een erfpacht kan onderhandeld worden, maar dat een erfpacht in regel een minimumduur van 27 jaar en een maximumduur van 99 jaar heeft. Het is evenwel ongebruikelijk om een overeenkomst te sluiten voor bijvoorbeeld 73 jaar. Het is niet evident om alle overeenkomsten gelijk te trekken.

 

Raadslid Pauwels merkt op dat de vide verdwijnt. Nochtans was deze bedoeld voor het afwentelen van uitlaatgassen. Hij vraagt of daar een oplossing of een alternatief voor bestaat.

 

Schepen Fonteyn antwoordt dat er een soort dwarse strook zou komen.

 

Raadslid Pauwels heeft het altijd goed gevonden dat de dienst van het openbaar vervoer tot de site is doorgetrokken. Hij vraagt zich wel af of de nieuwe situatie geen probleem zal creëren, met name door een mogelijks te korte draaicirkel.

 

De algemeen directeur antwoordt dat dit ter besprekking is gekomen. De Lijn is ter plaatse geweest en heeft de draaicirkels mee uitgetekend en uitgeprobeerd. Ze zijn daarvoor met een bus ter plaatse gekomen. Inzake de overeenkomst tussen Bolckmans en De Lijn zijn de basisvoorwaarden onderhandeld en verankerd in deze overeenkomst. Het bestuur heeft hierbij als tussenpersoon gefungeerd. Het zal evenwel geen partner zijn in de finale overeenkomst tussen beiden. De voorwaarden werden uiteraard wel onderling afgetoetst en besproken.

 

Raadslid Pauwels vraagt of de erfpachter zal aansluiten bij Kamp Oost. Hij merkt op dat in het verleden een partij zich niet heeft aangesloten.

 

Schepen Fonteyn antwoordt dat dit verplicht is en dat het werd voorzien als voorwaarde in de overeenkomst.

 

De algemeen directeur vult aan dat sinds een partij zich niet wenste aan te sluiten, de verplichte aansluiting is voorzien in de erfpachtovereenkomsten. Dit is dus inderdaad afdwingbaar.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In juni 2018 werd door de gemeente Brasschaat een bevraging georganiseerd met het oog op de toekenning van een erfpachtrecht betreffende het Lokaal Bedrijventerrein,  gelegen op de Campus Coppens, te Brasschaat – Sint-Jobesesteenweg / Ruiterijschool.

De bevragingstekst werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 mei 2018 en werd in de eerste helft van juni 2018 via diverse kanalen gepubliceerd.

 

Op 28 juni 2018 werd een plaatsbezoek georganiseerd, gevolgd door een informatiesessie, op basis van de op 25 juni 2018 aan het college ter kennis gebrachte presentatie. Aan de geïnteresseerde partijen werd na de informatiesessie de mogelijkheid gegeven om vragen te stellen omtrent de leidraad voor de toewijzing van het erfpachtrecht. Een 10-tal geïnteresseerden waren aanwezig.

 

De kandidatuurstellingen dienden uiterlijk 11 september 2018 om 11 uur ingediend te worden.

Er werden twee kandidatuurstellingen ontvangen:

          NV Campus Luitenant Coppens

          Bolckmans Warehousing Olen BVBA

 

Bij besluit van het college van 17 september 2018 werd goedkeuring verleend aan de samenstelling van de werkgroep die in zou staan voor de inhoudelijke beoordeling van de ingediende erfpachtvoorstellen.

 

De ingediende voorstellen werden in werkgroep besproken op 15 oktober 2018, teneinde de selectiefase af te ronden.

Het voorstel van de NV Campus Luitenant Coppens voldeed niet aan de gestelde selectiecriteria. Met name de financieel- economische draagkracht, de technische bekwaamheid en eventuele samenwerkingsverbanden werden onvoldoende onderbouwd.

Zij werden per brief van 16 oktober 2018 dan ook uitgenodigd hun kandidatuur aan te vullen tegen 9 november 2018. Hierop kwam echter geen reactie.

 

In zitting van 19 november 2018 heeft het College kennis genomen van het verslag van de werkgroep:

          Voorstel 1 van Campus Luitenant Coppens NV voldoet niet aan de selectiecriteria

          Voorstel 2 van bvba Bockmans Warehousing Olen bevat voldoende informatie en voldoet aan de selectiecriteria.

Deze laatste kandidaat werd dan ook uitgenodigd voor verdere toelichting en bespreking van hun voorstel.

 

Bijkomende werkvergaderingen werden georganiseerd op 20 november 2018, 5 december 2018, 28 januari 2019 en 20 februari 2019. Van deze werkvergaderingen werd telkens een verslag opgesteld.

Deze bijkomende besprekingen betroffen voornamelijk het scherpstellen van de mogelijkheden in graad van afwerking van het gebouw, alsmede de hoogte van de geboden erfpachtvergoeding (canon).

 

Hierna heeft de BVBA Bolckmans Warehousing Warehousing haar Best and Final Offer ingediend en bijkomend toegelicht op 14 maart 2019.

 

Op basis van het ingediende BAFO is de werkgroep op 5 april 2019 een laatste maal samengekomen met het oog op het opstellen van een eindbeoordeling van het voorstel.

 

Bij besluit van college van burgemeester en schepenen van 29 april 2019 werd goedkeuring verleend aan het eindverslag van de jury opdat de erfpachtovereenkomst kon worden gefinaliseerd.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd  goedkeuring te verlenen aan de erfpachtovereenkomst.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

het bestuursdecreet van 7 december 2018 en meer specifiek de bepalingen betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer specifiek de artikelen 41 en 56 betreffende de bevoegdheden van college en gemeenteraad.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 17 juni 2019 principieel ingestemd met het ontwerp van erfpachtovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

Ingevolge het afsluiten van de erfpachtovereenkomst zal de gemeente vanaf het tweede jaar een jaarlijks te indexeren canon van 28.650 euro ontvangen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het erfpachtrecht voor het perceel grond gelegen te Brasschaat, Ruiterijschool 7, met een oppervlakte van ca. 7.641 m², kadastraal gekend onder Brasschaat, afdeling 1, perceel B 231 W P0000 met het oog op de aableg en exploitatie van ee Lokaal Bedrijventerrein wordt definitief toegekend aan de bvba Bolckmans Warehousing Olen.

 

Art.2.- De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de erfpachtovereenkomst met tekst als volgt:

 

OVEREENKOMST TOT VESTIGING VAN EEN RECHT VAN ERFPACHT

 

TUSSEN

 

De gemeente Brasschaat, gevestigd te Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat, dewelke verklaart de enige eigenaar te zijn van het hierna vermelde goed en bekwaam te zijn om deze overeenkomst te sluiten, vertegenwoordigd door het College van Burgemeester en Schepenen, voor wie optreden, de heer Jan Jambon, burgemeester, en de heer Ward Schevernels, algemeen directeur, beiden handelend in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit d.d. 24 juni 2019.

 

Hierna ‘Eigenaar’ genoemd;

 

EN

 

De vennootschap Bolckmans Warehousing Olen bvba, met maatschappelijke zetel te 2960 Brecht, Vaartdijk 15/4, BTW nr. BE 0865.351.747, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Ronny Bolckmans, zaakvoerder;

 

Hierna ‘Erfpachter’ genoemd.

 

‘Eigenaar’ en ‘Erfpachter’ worden hierna samen ‘Partijen’ genoemd.

 

WORDT HET VOLGENDE OVEREENGEKOMEN:

 

Artikel 1 – Voorwerp van de overeenkomst – Beschrijving van het onroerend goed

 

De Eigenaar verleent aan de Erfpachter, die aanvaardt, een recht van erfpacht met betrekking tot een perceel grond gelegen te 2930 Brasschaat, Ruiterijschool 7, met aan oppervlakte van ca. 7.641 m², perceel bij het kadaster gekend onder Brasschaat, afdeling 1, perceel B 231 W P0000, zoals aangeduid op het opmetingsplan in bijlage. Het recht van erfpacht strekt zich uit tot de thans zich op het goed bevindende opstallen, zijnde een oude loods met een oppervlakte van ca. 900 m². De Eigenaar verklaart bovendien dat er geen hoogspanningscabine aanwezig is op het perceel.

 

hierna genaamd het ‘Onroerend Goed’.

 

De Eigenaar verklaart de verplichting tot prekadastratie op correcte wijze te hebben uitgevoerd. De Eigenaar heeft daartoe een schrijven d.d. 29 mei 2019 vanwege de Algemene administratie van de Patrimoniumdocumentatie overgemaakt aan de Erfpachter, met daarin opgenomen de identificatiegegevens van het nieuw gekadastreerde perceel.

 

De Eigenaar verklaart en waarborgt bovendien dat het Onroerend Goed op de datum van de ondertekening van de onderhavige overeenkomst niet volledig of gedeeltelijk het voorwerp vormt van een aankoopoptie, een verkoopoptie, een ruil, een verdeling, een conventioneel recht van voorkoop, een recht van wederinkoop of van enig optierecht (een optie tot huur of bezetting incluis).

 

Artikel 2 – Duur van de overeenkomst tot erfpacht

 

De erfpacht wordt toegestaan en aanvaard voor een termijn van 99 jaar, en vangt aan op 1 september 2019 om aldus van rechtswege en zonder recht op vernieuwing te eindigen op 31 augustus 2118.

 

Vanaf de inwerkingtreding krijgt de Erfpachter het volledige, onbeperkte en ongestoorde genot van het goed, behoudens wat verder in artikel 4 vermeld staat in verband met de loods tot opslag van houtsnippers.

 

Indien de Erfpachter het goed bij het verstrijken van voormelde termijn blijft bezetten, dan zal dit in zijnen hoofde beschouwd worden als een tijdelijke en precaire bezetting, zonder recht noch titel, waaraan de eigenaar op ieder ogenblik een einde kan stellen.

Zolang de eigenaar deze bezetting gedoogt, zullen de voorschriften inzake erfpachtcanon (artikel 6 hierna) van toepassing blijven.

 

Artikel 3 – Bestemming van het Onroerend Goed

 

De vestiging van het zakelijk recht van erfpacht geschiedt om reden van openbaar nut, en meer in het bijzonder met het oog op de aanleg en exploitatie van een Lokaal Bedrijventerrein (inclusief aanleg en onderhoud van de groenzone), zoals beschreven in de door de Eigenaar georganiseerde erfpachtbevraging (goedkeuring bevragingstekst door de Gemeenteraad van 28 mei 2018) en overeenkomstig de relevante bepalingen van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Lt. Coppenskazerne – Fase 4.

 

Deze bestemming mag door de Erfpachter niet gewijzigd noch uitgebreid worden zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke en voorafgaande toestemming van de Eigenaar.

De Erfpachter zal erover waken dat de bestemming van het goed niet in strijd is met het karakter van het goed en het karakter van de omgeving.

 

De Eigenaar waarborgt dat het Onroerend Goed kan worden gebruikt voor de bestemming zoals hierboven vermeld.

 

Artikel 4 – Staat van het goed – hypothecaire toestand

 

Het Onroerend Goed, inclusief de erop aanwezige gebouwen (loods C 57), wordt met een recht van erfpacht belast in de staat waarin het zich bevindt, zonder waarborg in hoofde van de Eigenaar voor wat betreft gebreken van bodem en de ondergrond,met de zichtbare of verborgen gebreken.

 

De Erfpachter is ervan op de hoogte dat de Eigenaar de aanwezige loods op heden nog gebruikt voor de opslag van houtsnippers. De Eigenaar zorgt ervoor dat deze wordt leeggemaakt tegen een tussen Partijen in onderling overleg nader te bepalen datum, en uiterlijk binnen de drie maanden na het indienen van de omgevingsvergunningsaanvraag.

 

De Eigenaar verklaart dat het goed vrij en onbelast is van alle schulden, beslagen, inschrijvingen, voorrechten en rechten van hypotheek of hypothecair mandaat, evenals van alle belastende overschrijvingen of belemmeringen van welke aard ook..

 

Artikel 5 – Administratieve bepalingen

 

1.Bodemgesteldheid

 

De door deze Overeenkomst beoogde rechtshandeling dient als een ‘overdracht van grond’ te worden beschouwd in de zin van het Decreet van Bodemsanering en Bodembescherming van 27 oktober 2006.

De Erfpachter verklaart in het bezit te zijn gesteld van een exemplaar van het bodemattest afgeleverd door OVAM op 29 juli 2019, conform artikel 101 paragraaf 1 van het Decreet van Bodemsanering en Bodembescherming.

 

Dit bodemattest/bodemattesten vermeld(t)(en) wat volgt:

 

“Deze grond is opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.1 Informatie uit de gemeentelijke inventaris

Volgens gemeentelijke informatie waren tot 14.06.2019 geen risico-inrichtingen aanwezig op deze grond. De OVAM heeft sindsdien geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 Uitspraak over de bodemkwaliteit

Volgens het Bodemdecreet moeten op deze grond geen verdere maatregelen worden uitgevoerd.

2.2.1 Historische verontreiniging

Volgens het Bodemdecreet moet er geen bodemsanering uitgevoerd worden op deze grond. De OVAM baseert zich voor deze uitspraak op het beschrijvend bodemonderzoek van 01.10.2007, en op de hierin opgenomen bodemkenmerken en functie van de grond."

 

Inzake het hoger omschreven Onroerend Goed, verklaart de Eigenaar kennis te hebben van het feit dat er een historische bodemverontreiniging aanwezig is op de grotere site waarvan het perceel in het verleden deel heeft uitgemaakt.

 

2.Stookolietank

 

De Eigenaar verklaart geen weet te hebben van een nog aanwezige stookolietank, noch ondergronds noch bovengronds. De Eigenaar verklaart dat er ter hoogte van het Onroerend Goed een bovengrondse stookolietank aanwezig was met een capaciteit van 3500 liter maar dat deze werd buiten dienst gesteld, opgehaald en afgevoerd naar een stortplaats. Daartoe heeft zij aan de Erfpachter een attest d.d. 11 september 2018 overhandigd.

 

3.Postinterventiedossier

 

De Eigenaar verklaart dat er thans geen werken aan de gang zijn of gebeurden waarvoor hij verplicht zou zijn om aan de Erfpachter een postinterventiedossier te overhandigen.

 

4.Asbest

 

De Erfpachter verklaart eveneens in het bezit gesteld te zijn van de documentatie betreffende de  asbestinventarisatie met betrekking tot de nog aanwezige loods C 57. Deze laatste staat in voor de kosten van verwijdering welke volgens de regels van de kunst moeten worden uitgevoerd.

 

5.Vlaams Decreet Onroerend Erfgoed

 

De Eigenaar verklaart dat het onroerend goed niet beschermd is in de zin van het Decreet Onroerend Erfgoed.

 

Artikel 6 – Erfdienstbaarheden

 

De erfpacht wordt gevestigd op het goed in de staat waarin het zich bevindt, met alle lijdende, zichtbare en niet zichtbare, voortdurende en niet voortdurende erfdienstbaarheden die het goed zouden kunnen bezwaren, en de Erfpachter zal genieten van de heersende erfdienstbaarheden, indien er zijn, dit alles op zijn kosten, lasten en risico, en zonder dat dit beding aan om het even wie meer rechten zou geven dan hij er zou bezitten ingevolge regelmatige en niet verjaarde titels of ingevolge de wet.

De Eigenaar verklaart zelf geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd sinds het Onroerend Goed hem toebehoort. Hij verklaart niet op de hoogte te zijn van bestaande erfdienstbaarheden die zijn ontstaan sinds het verkrijgen van het Onroerend Goed. De Erfpachter zal enkel erfdienstbaarheden kunnen vestigen voor zover deze noodzakelijk zijn voor de exploitatie van het goed. Deze erfdienstbaarheden zullen slechts gelden zolang als de erfpacht tussen de partijen geldt. De grondeigenaar zal de erfdienstbaarheden die hij wenst te behouden bij het einde van de erfpachtovereenkomst kunnen behouden, onder de modaliteiten die hij alsdan zal vaststellen, zoals hij eveneens rechtsgeldig éénzijdig zal kunnen beslissen de andere als onbestaande te aanzien. Deze bepalingen zullen ter kennis worden gebracht aan degenen met wie de Erfpachter contractueel erfdienstbaarheden vaststelt.

 

Artikel 7 – Canon

 

De erfpacht wordt toegestaan en aanvaard mits betaling van een canon voor het eerste jaar ten bedrage van 1 (één) euro, te betalen op datum van verlijden van de authentieke akte. Vanaf het tweede jaar is een jaarlijkse canon van 28.650 euro verschuldigd, telkens voor het betrokken jaar te betalen uiterlijk op de verjaardag van de inwerkingtreding van de erfpachtovereenkomst. De canon wordt jaarlijks geïndexeerd overeenkomstig volgende formule:

geïndexeerde canon =  (basiscanon x nieuwe index) / aanvangsindex

waarbij de basiscanon gelijkstaat aan de overeengekomen aanvangscanon en de aanvangsindex, de gezondheidsindex is van de maand voorafgaand aan de maand van ondertekening van de erfpachtovereenkomst, en de nieuwe index de gezondheidsindex is van de maand voorafgaand aan de maand van de verjaardag van inwerkingtreding van de erfpachtovereenkomst.

 

De vergoedingen dienen betaald te worden middels overschrijving op het rekeningnummer IBAN BE06 0910 0007 6922 van de Eigenaar.

 

In geval van wanbetaling door de Erfpachter is van rechtswege, en zonder ingebrekestelling, interest verschuldigd, te berekenen aan de wettelijke intrestvoet vanaf het moment van niet-betaling tot op het moment van volledige betaling.

 

Artikel 8- Overdracht en vestiging zakelijke en persoonlijke rechten

 

De Erfpachter kan zijn recht van erfpacht slechts geheel of gedeeltelijk overdragen mits toestemming van de Eigenaar, die zijn instemming niet op onredelijke wijze zal onthouden. De weigering van instemming moet in ieder geval worden gemotiveerd.

 

De Erfpachter blijft echter steeds met de overnemer hoofdelijk en ondeelbaar aansprakelijk voor de uitvoering van alle uit de onderhavige overeenkomst voortvloeiende verbintenissen, behoudens zulks met instemming van de Eigenaar anders is overeengekomen.

 

De Erfpachter is er toe gehouden om de Eigenaar te vrijwaren tegen al de bezitsdaden van derden die tot verkrijgende verjaring kunnen leiden.

 

De Erfpachter mag zijn erfpachtrecht bezwaren met zakelijke en persoonlijke rechten. Hij mag bovendien de door hem opgerichte opstallen, die hij gedurende de duur van de overeenkomst in volle eigendom bezit, bezwaren met zakelijke en persoonlijke rechten. Alle zakelijke en/of persoonlijke rechten zijn evenwel beperkt tot de duur van de erfpacht.

 

Artikel 9 – Natrekking

 

De Eigenaar verklaart voor de duur van deze overeenkomst te verzaken in het voordeel van de Erfpachter, dewelke aanvaardt, aan het recht van natrekking overeenkomstig artikel 551 e.v. van het Burgerlijk Wetboek voor wat betreft alle gebouwen, beplantingen en constructies die de Erfpachter opricht op, boven, of onder het Onroerend Goed.

 

De voormelde door de Erfpachter opgerichte opstallen worden niet het eigendom van de Eigenaar, maar wel van de Erfpachter, en dit voor de ganse duur van het erfpachtrecht.

 

De Eigenaar geeft eveneens het recht aan de Erfpachter om de reeds bestaande opstallen aan te passen en/of geheel of gedeeltelijk af te breken, zonder hiervoor enige schadevergoeding verschuldigd te zijn aan de Eigenaar.

 

Bij het beëindigen van onderhavige overeenkomst  door het verstrijken van de termijn, zullen al de opgerichte gebouwen, installaties, constructies en aanplantingen, eigendom worden van de Eigenaar, zonder dat deze gehouden zal zijn tot enige vergoeding, van welke aard ook. De zakelijke of persoonlijke rechten die de Erfpachter zou hebben toegestaan, moeten bij de beëindiging van de overeenkomst, in welke gevallen ook, niet door de grondeigenaar worden gerespecteerd.

 

Artikel 10- Hypotheek.

 

De Erfpachter heeft het recht om zijn erfpachtrecht en de door hem aangebrachte werken met een hypotheek te bezwaren, voor zover de termijn deze van onderhavige overeenkomst niet overschrijdt.

 

Artikel 11 – Gebouwen – onderhoud en herstellingen

 

De Erfpachter kan gedurende de erfpacht de bestaande gebouwen slopen en nieuwe gebouwen oprichten mits zich te gedragen naar de geldende stedenbouwkundige voorschriften en in overeenstemming met het voor de site opgestelde beeldkwaliteitsplan.

Het ontwerp zoals ingediend door de Erfpachter in het kader van de door de Eigenaar georganiseerde erfpachtbevraging en zoals door de Eigenaar weerhouden bij besluit van het College van Burgemeester en schepenen van 29 april 2019 (alternatief 1 – afwerking in cortenstaal rondom) is terzake bindend en maakt integraal deel uit van onderhavige overeenkomst. De Erfpachter staat in voor het bekomen van vereiste vergunningen. De Eigenaar draagt terzake geen enkele verantwoordelijkheid.

 

Alle onderhoudswerken van welke aard ook, met inbegrip van zowel de grove als lichte herstellingen, vallen uitsluitend ten laste van de Erfpachter, zelfs indien zij nodig zijn ten gevolge van toeval of overmacht.

 

Na het verstrijken van de erfpacht, zal de Erfpachter het Onroerend Goed in goede staat van onderhoud moeten teruggeven, behoudens normale slijtage en ouderdom.

 

Artikel 12 – Verplichtingen van de erfpachter

 

1. Start en voltooiing van werkzaamheden

 

De Erfpachter verbindt er zich toe de inrichting van het bedrijventerrein en de oprichting van de gebouwen alleszins aan te vatten binnen de 2 jaar na ondertekening van onderhavige overeenkomst en de voorziene werken te voltooien binnen een termijn van 3 jaar na ondertekening, onder de expliciete opschortende voorwaarde dat een geldige omgevingsvergunning voor deze werken werd bekomen binnen de 2 jaar na de ondertekening van onderhavige overeenkomst, die niet meer vatbaar is voor jurisdictioneel beroep. De Erfpachter verbindt er zich toe om een omgevingsvergunning aan te vragen voor eind september 2019.

Voor zover de bouwwerken niet opgestart worden binnen de 2 jaar na ondertekening van onderhavige overeenkomst, betaalt de Erfpachter een met 50% verhoogde (geïndexeerde) canon, vanaf termijnoverschrijding tot datum van start der werken;

Voor zover de bouwwerken niet worden voltooid binnen de 3 jaar na ondertekening van onderhavige  overeenkomst, betaalt de Erfpachter een met 100 % verhoogde (geïndexeerde) canon tot datum van einde der werken;

Voor zover de bouwwerken niet worden voltooid binnen de 4 jaar na ondertekening van onderhavige  overeenkomst, betaalt de Erfpachter een met 150 % verhoogde (geïndexeerde) canon tot datum van einde der werken;

Per begonnen termijnoverschrijding betaalt de erfpachter een bijkomende éénmalige forfaitaire boete van 5.000 euro.

Deze boeteclausule is niet van toepassing in geval van overschrijding van hierboven vermelde termijnen doordat alsnog een bodemsaneringsnoodzaak zou blijken op de in erfpacht gegeven zone.

 

2.  CO2-neutraliteit

 

De elementen van het beheer-, het uitgifte- en (her)inrichtingsplan zoals bepaald in het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013 houdende de subsidiëring van bedrijventerreinen, moeten door de Erfpachter in de overeenkomsten van terbeschikkingstelling die gesloten worden tussen de bedrijven die zich op het bedrijventerrein zullen vestigen en de Erfpachter, worden ingeschreven. De Erfpachter legt aan de bedrijven die zich vestigen op het bedrijventerrein CO2-neutraliteit in de zin van artikel 1 van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013 houdende subsidiëring van bedrijventerreinen en het ministerieel besluit van 14 mei 2014 houdende de uitwerking van de CO2-neutraliteit op de bedrijventerreinen op. Overeenkomstig artikel 5 van vermeld ministerieel besluit kan dat bestaan uit:

1.het verbruik van groene stroom;

2.de compensatie van de CO2-emissies tengevolge van het elektriciteitsverbruik door de aankoop               van emissiekredieten;

3.de combinatie van de mogelijkheden vermeld in punt 1° en 2°

De verplichting tot CO2-neutraliteit zal steeds in overeenstemming zijn met de geldende wetgeving. Indien derhalve de wetgeving zou wijzigen, zal deze contractuele bepaling in dezelfde zin wijzigen,

Indien de Erfpachter de gebruiksvoorwaarden niet naleeft of de gebruiksvoorwaarden aan de bedrijven, die zich op het bedrijventerrein vestigen, niet oplegt in de overeenkomsten van terbeschikkingstelling tussen de Erfpachter en de bedrijven die zich op het bedrijventerrein zullen vestigen, is artikel 1184 van het Burgerlijk Wetboek van toepassing.

 

3. Engagement t.a.v. De Lijn

 

De Erfpachter engageert er zich toe om in het te ontwikkelen volume een dienstruimte te voorzien voor de Lijn om voor een periode van 99 jaar te verhuren tegen een (te indexeren huurprijs) van 2.250 EUR/jaar dat voldoet aan volgend programma van eisen:

Minimumplafondhoogte van 2m80

Te voorziene oppervlaktes:

oRefter met keukenblok: ca. 22m²

oHerentoilet met urinoirs en lavabo: ca. 3,75m²

oDamestoilet met lavabo: ca. 3,75 m²

oBerging/kuislokaal met uitgietbak: ca. 2,3 m²

oInkomhal: ca. 5,7m²

oTechnisch lokaal met plaats voor datarek: ca. 5,7m²

          Te voorzien van nutsvoorzieningen (o.a. energie, water, …) inclusief specifieke behoefte                 verbruik nutsvoorzieningen (niet enkel gedurende de kantooruren, technische problemen moeten 24u op 24, 7 dagen op 7 oplosbaar zijn) – SLA’s verder af te spreken tussen erfpachter en De Lijn

          Te voorzien van afzonderlijke buitendeur als permanente toegang

•      Bereikbare afvoerleidingen met mogelijkheid tot ontstopping

•      Makkelijk te reinigen en onderhouden afwerkingsmaterialen vloer, wanden en plafonds

•      Zicht vanuit de refter op eindhalte

•     Technisch lokaal met wachtbuizen/trekputten verbonden met de perrons

•     Afsluitbare overdekte fietsenstalling voor buschauffeurs

Verdere specifieke modaliteiten van overeenkomst worden verder rechtstreeks tussen erfpachter en De Lijn afgesproken, zonder verdere tussenkomst van de Eigenaar.

 

4. Verplichte aansluiting vzw Kamp Oost

 

De Erfpachter verbindt er zich toe zich kandidaat te stellen als lid van de vzw Kamp Oost Brasschaat en legt een gelijkaardige verbintenis op aan de uiteindelijke invullers van het bedrijventerrein.

 

5. Vergoeding voor inbreng Eigenaar

 

De Erfpachter betaalt een vergoeding aan de Eigenaar voor de door deze laatste gedane inbreng. Partijen specifiëren de modaliteiten van deze inbreng via een afzonderlijk af te sluiten samenwerkingsovereenkomst.

 

Artikel 13 – Verbreking - Ontbinding

 

In geval de Erfpachter, na de ontvangst van een uitdrukkelijke en schriftelijke ingebrekestelling,

(a)in gebreke blijft een jaarlijkse schijf van de canon te betalen zoals aangegeven in artikel 6, gedurende een periode van meer dan zes maanden nadat deze vervallen is;

(b)één van zijn verplichtingen krachtens deze Overeenkomst niet nakomt;

niettegenstaande een schriftelijke ingebrekestelling door de Eigenaar, en niet verhelpt aan deze toestand binnen een tijdspanne van drie maanden vanaf zulke ingebrekestelling,

is de Eigenaar gerechtigd om de erfpacht te beëindigen zonder tussenkomst van de rechtbank, door middel van een aangetekend schrijven aan de Erfpachter, behoudens evenwel de exceptie van niet-nakoming in hoofde van de Eigenaar, in welk geval dit artikel geen toepassing zal vinden, en zal worden teruggevallen op de algemene regel van artikel 1184 Burgerlijk Wetboek.

 

In het geval van buitengerechtelijk ontbinding is de Eigenaar gerechtigd de onmiddellijke teruggave van het Onroerend Goed te vorderen en is de Erfpachter gehouden tot betaling van de reeds vervallen jaarlijkse schijven van de canon en van alle andere vervallen sommen, onverminderd de plicht tot vergoeding van de reële geleden schade, indien deze hoger zou liggen. In voorkomend geval zal de Eigenaar gehouden zijn tot een redelijke vergoedingsplicht van de Erfpachthouder voor alle opgerichte gebouwen, installaties, constructies en aanplantingen dewelke werden opgericht op, boven, of onder het Onroerend Goed, met inachtneming van de waardering van het Onroerend Goed op dat moment.

 

 

 

Artikel 14 – Onteigening

 

De Eigenaar is tot geen enkele vergoeding gehouden in geval het in erfpacht gegeven goed het voorwerp uitmaken van een onteigeningsbeslissing en/of een gebeurlijke onteigening. De Erfpachter behoudt wel zijn rechten en vorderingen ten opzichte van de onteigenende overheid.

De Eigenaar verklaart dat het in erfpacht gegeven goed niet het voorwerp is van een koninklijk besluit tot onteigening (behoudens het ministerieel besluit op basis van hetwelk het goed werd verworven door de gemeente) en dat hij geen weet heeft van een geplande onteigening, noch van een beschermingsmaatregel genomen krachtens de wetgeving tot bescherming van monumenten, stads- en dorpsgezichten, archeologisch waardevol patrimonium en landschappen; dat er geen recht van voorkoop of wederinkoop bestaat en dat het goed niet het voorwerp is van een ondergrondse inneming.

 

Artikel 15 – Fout

 

Behalve wanneer een fout ten laste van de Eigenaar kan gelegd worden, draagt alleen de Erfpachter, tot volledige ontlasting van de eigenaar, die hij tegen alle eventueel verhaal vrijwaart, alle om het even welke schadelijke gevolgen voortspruitend uit ongevallen of ingevolge elke ander oorzaak, zelfs toevallige, die naar aanleiding van de erfpacht, alle gebouwen en instellingen inbegrepen, mochten overkomen aan:

-de Erfpachter zelf;

-zijn ondergeschikten;

-derden, inbegrepen de bedienden van de Eigenaar;

-de Eigenaar.

 

Artikel 16 – Ingenottreding – Belastingen

 

De Eigenaar verklaart dat het in erfpacht gegeven goed vrij is van alle huur, pacht of bezetting.

De Erfpachter zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle aard, zelfs deze die alleen ten laste van de grondeigenaar vallen, en welke betrekking hebben op het in erfpacht gegeven goed en alle er zich op bevindende of er op te richten constructies, te zijnen laste nemen.

 

 

Artikel 17 –Verzekeringen

 

De Erfpachter zal het Onroerend Goed op zijn kosten uitrusten met een afdoende installatie tot brandpreventie en –blussing, naar evenredigheid met zijn activiteiten en in overeenstemming met de vereisten gesteld door de bevoegde publieke overheden.

 

Voor de gehele duur van de erfpacht, zal de Erfpachter voor het Onroerend Goed en alle roerende goederen die zich daarin bevinden, op zijn kosten een enige verzekeringspolis afsluiten die zowel zijn risico’s als deze van de Eigenaar zal dekken, namelijk: 

Verzekering tegen brand, bliksem, ontploffing, neerstorten van vliegtuigen, zoals deze risico’s gewoonlijk worden gedefinieerd in België. Deze verzekeringen zullen geschieden tegen nieuwbouwwaarde en zullen verder dekken: de tijdelijke onbruikbaarheid van het Onroerend Goed, het verhaal van de buren, huurders of gebruikers, de kosten voor blussen, de kosten voor reddings- en behoudswerken, voor opruiming en afbraak.

Verzekering “burgerlijke verantwoordelijkheid- Exploitatie” tegenover derden, die elke aansprakelijkheid van de Erfpachter en de Eigenaar dekt voor de schade die door het Onroerend Goed of het gebruik ervan kan veroorzaakt worden.

Deze polissen zullen een clausule bevatten waarbij wordt afgezien van om het even welk verhaal tegen de Eigenaar. Een kopie van de polis dient overgemaakt te worden aan de Eigenaar.

 

Indien het Onroerend Goed tijdens de looptijd van deze erfpacht geheel of gedeeltelijk vernietigd wordt, of indien het genot van het Onroerend Goed geheel of gedeeltelijk tijdelijk wordt onderbroken, zelfs ten gevolge van omstandigheden onafhankelijk van de wil van de Eigenaar (overmacht, toeval, handeling van een derde of enig andere externe oorzaak), wordt de erfpacht in ieder geval verder gezet, en kan deze overeenkomst niet worden beëindigd omwille van het gebrek aan voorwerp, zelfs indien, zonder dat deze hypothese limitatief is, deze omstandigheden niet gedekt zouden zijn door de verzekeringscontracten.

 

Artikel 18 - Gedeeltelijke nietigheid – Nalaten tot handelen

 

Indien één of meerdere bepalingen van deze Overeenkomst worden geacht ongeldig, onwettelijk of onafdwingbaar te zijn, zullen de overblijvende bepalingen hierdoor niet worden aangetast of beperkt, en zullen de Partijen al het mogelijke doen teneinde dergelijke bepaling te vervangen door een geldige, wettelijke en uitvoerbare bepaling met dezelfde juridische en economische gevolgen.

 

Indien een Partij zich onthoudt van of nalaat haar rechten onder een bepaling van deze Overeenkomst uit te oefenen of af te dwingen, zal dit nooit een afstand inhouden van dergelijk recht of een afstand van het recht van deze Partij om eender welke andere bepaling van deze Overeenkomst af te dwingen, en geen enkele afstand door een Partij van een inbreuk op enige bepaling of voorwaarde van deze Overeenkomst zal geacht worden een afstand in te houden van een inbreuk op een andere bepaling of voorwaarde ervan.

 

Artikel 19 – Gehele Overeenkomst

 

Deze Overeenkomst is de weergave van een volledig akkoord tussen Partijen met betrekking tot de in deze Overeenkomst uiteengezette aangelegenheden. Zij vervangt alle voorafgaande mondelinge en schriftelijke akkoorden en overeenkomsten die tussen Partijen werden gesloten.

 

Artikel 20 - Toepasselijk recht – Bevoegde rechtbank

 

Deze Overeenkomst en de daardoor gevestigde erfpacht wordt beheerst door, en geïnterpreteerd in overeenstemming met de wetten van het Koninkrijk België. Alle geschillen, controverses of vorderingen voortvloeiend uit of met betrekking tot deze Overeenkomst en de daardoor gevestigde erfpacht, met inbegrip van alle vragen inzake het bestaan, de geldigheid of de beëindiging, zullen worden onderworpen aan de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement waar het Onroerend Goed gelegen is.

 

Artikel 21 – Authentieke akte – kosten en rechten

 

Binnen een tijdspanne van vier maanden volgend op de ondertekening van deze overeenkomst, wordt de authentieke akte verleden voor notaris … .

De kosten en rechten die voortvloeien uit deze authentieke akte en uit andere formaliteiten vereist voor de uitvoering ervan worden gedragen door de Erfpachter, met uitzondering van diegene die rechtstreeks verbonden zijn aan de leveringsplicht van de Eigenaar.

 

Artikel 22 – Recht van Erfpacht

 

Met betrekking tot alle aangelegenheden die niet uitdrukkelijk door deze Overeenkomst worden geregeld, verwijzen de Partijen naar de Wet van 10 januari 1824 over het recht van erfpacht, en naar de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek.

 

Artikel  23 - Woonstkeuze

 

Voor de gehele duur van deze Overeenkomst en alle bepalingen ervan, kiezen Partijen woonplaats op hun respectievelijke zetel.

 

Opgesteld te Brasschaat, op [datum aan te vullen], in 2 originelen, waarvan iedere partij erkend er één te hebben ontvangen,

 

 

Voor de EigenaarVoor de Erfpachter

 

_______________________________________________

 

 

 

 

Bijlagen:

 

1. Opmetingsplan

2. Erfpachtbevraging

3. Erfpachtvoorstel en BAFO miv. Architecturale Visie

4. Besluit college 29 april 2019 miv eindverslag werkgroep 5 april 2019

5. Voorstel voor een Erfpacht Lokaal bedrijventerrein Campus Coppens Sint-Jobsesteenweg,                  Brasschaat

6. BAFO – schrijven d.d. 14 maart 2019 vanwege Erfpachter aan Eigenaar

 

 

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

22 Erfpachtbevraging Lokaal Bedrijventerrein Campus Coppens. Goedkeuring Samenwerkingsovereenkomst. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid D. de Kort merkt op dat het dossier werd opgestart in de vorige legislatuur, met name de bevraging en de aanstelling van een werkgroep voor het voeren van de onderhandelingen. Hij merkt nu op dat de canon wordt vastgesteld. Het eerste jaar bedraagt deze 1 euro, vanaf het tweede jaar en voor de resterende tijd van de overeenkomst bedraagt deze 28.650 euro. Het is hem niet duidelijk hoe deze canon werd bepaald. Er zijn verschillende bedragen aangehaald, die sterk variëren. In het schattingsverslag was er sprake van 54.000 euro, elders wordt 19.000 euro aangehaald. Hij vindt de verschillen opmerkelijk. Hij merkt op dat in het verleden in de raad van gedachte werd gewisseld over de opbrengsten van het gemeentelijk patrimonium, met name over de opbrengst van het Kasteel. Hij vraagt te verduidelijken hoe de canon tot stand is gekomen. Verder merkt hij op dat er een boeteclausule is voorzien om de verplichtingen van de erfpachter af te kunnen dwingen. Hij vindt het goed dat het bestuur dit, met de ervaringen uit het verleden, heeft voorzien. Het is ook een goede zaak dat er een regeling is voorzien voor het dienstgebouw van De Lijn en dat het bestuur daarbij, in aanvulling van de gestelde voorwaarden, de verantwoordelijkheid voor het afspreken van de modaliteiten bij de erfpachter en De Lijn legt.

 

Schepen Fonteyn merkt op dat dit inderdaad een dossier van lange adem is. In juni 2018 werd de bevraging gestart, op 28 juni 2018 was er het plaatsbezoek. Op 11 september 2018 werden de kandidaturen ingediend, met name door Bolckmans en de NV Campus Coppens. De kandidatuur van  de NV Campus Coppens voldeed niet aan de selectiecriteria, die van Bolckmans wel. Het bestuur heeft diverse werkvergaderingen gehad met Bolckmans. Op 14 maart 2019 werd dan een "best and final offer" ingediend zodat op 5 april 2019 de eindbeoordeling kon worden goedgekeurd.

 

Ze schetst dat er drie opties werden voorgesteld door Bolckmans, waarbij er telkens een verschil in de uitvoering werd voorgesteld. Het bestuur heeft dan verder gewerkt op optie 1 en 3. Deze verschilden in het beeldkwaliteitsplan, met name de kwaliteit in uitzicht en materialen. Het bestuur heeft geoordeeld dat dit beeldkwaliteitsplan erg belangrijk is voor de kwaliteit van de site en daarom voor optie 1 gekozen. In dit voorstel bedraagt de onderhandelde canon 28.650 euro.

 

De algemeen directeur vult aan dat er initieel een canon van 19.000 euro per jaar werd voorgesteld. Het bestuur heeft daarop een hogere canon voorgesteld, waarbij het zelf een borgstelling zou verlenen. Op die manier kon de indiener betere bankvoorwaarden realiseren, met name zowel in de interest als in het te ontlenen kapitaal. Dit werd met open boekhouding onderhandeld door zowel de indiener als door de financieel directeur en hemzelf. Op die manier kon de canon worden opgetrokken tot 28.650 euro.

 

Raadslid D. de Kort leest in het eindverslag bij alternatief 1 een canon van 34.889 euro, waarbij de impact van de borgstelling indicatief op 10.620 euro werd geraamd.

 

De algemeen directeur merkt op dat op het moment dat eindverslag werd opgemaakt het vooropgestelde leningspercentage nog niet definitef bekend was. Er is nadien verder met de bank onderhandeld. Het leningsbedrag werd niet volledig gerealiseerd, de voorziene interest werd wel bekomen. Om die reden is het eindbedrag iets lager dan het indicatief geschatte bedrag in het eindverslag.

 

Raadslid D. de Kort suggereert om dit element toe te lichten in de motivatie van dit besluit, met name bij de financiële gevolgen om latere discussies te vermijden.

 

Schepen Fonteyn antwoordt ten slotte dat er inderdaad een dienstruimte is voorzien voor De Lijn en dat De Lijn en Bolckmans hiervoor zelf tot een overeenkomst dienen te komen.

 

Raadslid Pauwels vraagt of de verhuur van kantoorruimte niet in contrast staat met de vereisten in het RUP. Hij meende dat de activiteit opslag of productie diende te zijn.

 

Schepen Fonteyn antwoordt dat de voorgestelde activiteit gaan kantoorfunctie betreft, maar ruimte in functie van ontwerp. Op die manier beantwoordt het aan de vereisten.

 

Raadslid Pauwels merkt op dat het nu de bedoeling is om de kasseiweg rechtstreeks te laten aansluiten op de Sint-Jobsesteenweg. Hij merkt op dat het Agentschap Wegen en Verkeer daar altijd tegen is geweest. Hij vraagt of er een aangepaste signalisatie zal komen.

 

Schepen Fonteyn antwoordt dat de bespreking nog moet gebeuren.

 

Raadslid Pauwels vraagt of het niet beter is om de diverse erfpachtovereenkomsten op de site niet gelijktijdig te laten aflopen. Hij vraagt of men geen probleem creëert in de toekomst, met name als bepaalde overeenkomsten vroeger aflopen dan de andere.

 

De algemeen directeur antwoordt dat de looptijd van een erfpacht kan onderhandeld worden, maar dat een erfpacht in regel een minimumduur van 27 jaar en een maximumduur van 99 jaar heeft. Het is evenwel ongebruikelijk om een overeenkomst te sluiten voor bijvoorbeeld 73 jaar. Het is niet evident om alle overeenkomsten gelijk te trekken.

 

Raadslid Pauwels merkt op dat de vide verdwijnt. Nochtans was deze bedoeld voor het afwentelen van uitlaatgassen. Hij vraagt of daar een oplossing of een alternatief voor bestaat.

 

Schepen Fonteyn antwoordt dat er een soort dwarse strook zou komen.

 

Raadslid Pauwels heeft het altijd goed gevonden dat de dienst van het openbaar vervoer tot de site is doorgetrokken. Hij vraagt zich wel af of de nieuwe situatie geen probleem zal creëren, met name door een mogelijks te korte draaicirkel.

 

De algemeen directeur antwoordt dat dit ter besprekking is gekomen. De Lijn is ter plaatse geweest en heeft de draaicirkels mee uitgetekend en uitgeprobeerd. Ze zijn daarvoor met een bus ter plaatse gekomen. Inzake de overeenkomst tussen Bolckmans en De Lijn zijn de basisvoorwaarden onderhandeld en verankerd in deze overeenkomst. Het bestuur heeft hierbij als tussenpersoon gefungeerd. Het zal evenwel geen partner zijn in de finale overeenkomst tussen beiden. De voorwaarden werden uiteraard wel onderling afgetoetst en besproken.

 

Raadslid Pauwels vraagt of de erfpachter zal aansluiten bij Kamp Oost. Hij merkt op dat in het verleden een partij zich niet heeft aangesloten.

 

Schepen Fonteyn antwoordt dat dit verplicht is en dat het werd voorzien als voorwaarde in de overeenkomst.

 

De algemeen directeur vult aan dat sinds een partij zich niet wenste aan te sluiten, de verplichte aansluiting is voorzien in de erfpachtovereenkomsten. Dit is dus inderdaad afdwingbaar.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In juni 2018 werd door de gemeente Brasschaat een bevraging georganiseerd met het oog op de toekenning van een erfpachtrecht betreffende het Lokaal Bedrijventerrein,  gelegen op de Campus Coppens, te Brasschaat – Sint-Jobsesteenweg / Ruiterijschool.

De bevragingstekst werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 mei 2018 en werd in de eerste helft van juni 2018 via diverse kanalen gepubliceerd.

 

Op 28 juni 2018 werd een plaatsbezoek georganiseerd, gevolgd door een informatiesessie, op basis van de op 25 juni 2018 aan het college ter kennis gebrachte presentatie.  Aan de geïnteresseerde  partijen werd na de informatiesessie  de mogelijkheid gegeven om vragen te stellen omtrent de leidraad voor de toewijzing van het erfpachtrecht. Een 10-tal geïnteresseerden waren aanwezig.

 

De kandidatuurstellingen dienden uiterlijk 11 september 2018 om 11 uur ingediend te worden.

Er werden twee kandidatuurstellingen ontvangen:

-NV Campus Luitenant Coppens

-Bolckmans Warehousing Olen BVBA

 

Bij besluit van het college van 17 september 2018 werd goedkeuring verleend aan de samenstelling van de werkgroep die in zou staan voor de inhoudelijke beoordeling van de ingediende erfpachtvoorstellen.

 

De ingediende voorstellen werden in werkgroep besproken op 15 oktober 2018, teneinde de selectiefase af te ronden.

Het voorstel van de NV Campus Luitenant Coppens voldeed niet aan de gestelde selectiecriteria. Met name de financieel- economische draagkracht, de technische bekwaamheid en eventuele samenwerkingsverbanden werden onvoldoende onderbouwd.

Zij werden per brief van 16 oktober 2018 dan ook uitgenodigd hun kandidatuur aan te vullen tegen 9 november 2018. Hierop kwam echter geen reactie.

 

In zitting van 19 november 2018 heeft het College kennis genomen van het verslag van de werkgroep:

Voorstel 1 van Campus Luitenant Coppens NV voldoet niet aan de selectiecriteria

Voorstel 2 van bvba Bockmans Warehousing Olen bevat voldoende informatie en voldoet aan de selectiecriteria.

Deze laatste kandidaat werd dan ook  uitgenodigd voor verdere toelichting en bespreking van hun voorstel.

 

Bijkomende werkvergaderingen werden georganiseerd op 20 november 2018, 5 december 2018, 28 januari 2019 en 20 februari 2019. Van deze werkvergaderingen werd telkens een verslag opgesteld.

Deze bijkomende besprekingen betroffen voornamelijk het scherpstellen van de mogelijkheden in graad van afwerking van het gebouw, alsmede de hoogte van de geboden erfpachtvergoeding (canon).

Hierna heeft de BVBA Bolckmans Warehousing Warehousing haar Best and Final Offer ingediend en bijkomend toegelicht op 14 maart 2019.

Op basis van het ingediende BAFO is de werkgroep op 5 april 2019 een laatste maal samengekomen met het oog op het opstellen van een eindbeoordeling van het voorstel.

Bij besluit van college van burgemeester en schepenen van 29 april 2019 werd goedkeuring verleend aan het eindverslag van de jury.

Naast een erfpachtovereenkomst wordt tussen partijen ook een samenwerkingsovereenkomst afgesloten.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd  goedkeuring te verlenen aan de samenwerkingsovereenkomst.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

het bestuursdecreet van 7 december 2018 en meer specifiek de bepalingen betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer specifiek de artikelen 41 en 56 betreffende de bevoegdheden van college en gemeenteraad.

 

Adviezen

Nvt.

 

Financiële gevolgen

Ingevolge het afsluiten van de samenwerkingsovereenkomst zal de gemeente voor haar inbreng in het samenwerkingsverband met de bvba Bolckmans Warehousing Olen volgende vergoeding ontvangen:

- Jaarlijks vast bedrag: 2.400,00 € (basis, exclusief BTW), aanvang en einde zoals bij erfpacht

- Variabel bedrag : 2% op de werkelijk ontvangen huur van kandidaten welke via de

gemeentelijke kanalen werden aangebracht, dit gedurende de gehele huurtermijn

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst met de bvba Bolckmans Warehousing Olen met tekst als volgt:

 

Samenwerkingsovereenkomst

 

TUSSEN

 

De gemeente Brasschaat, gevestigd te Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat, vertegenwoordigd door het College van Burgemeester en Schepenen, voor wie optreden, de heer Jan Jambon, burgemeester, en de heer Ward Schevernels, algemeen directeur, beiden handelend in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit d.d. ...

 

Hierna genoemd ‘de gemeente’;

 

EN

 

De vennootschap Bolckmans Warehousing Olen bvba, met maatschappelijke zetel te 2960 Brecht, Vaartdijk 15/4, BTW nr. BE 0865.351.747, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Ronny Bolckmans, zaakvoerder;

 

Hierna genoemd ‘B.W.O.’

 

Samen genoemd ‘Partijen’

 

Voorafgaandelijke uiteenzetting:

 

De gemeente Brasschaat is eigenaar van terreinen gelegen in Brasschaat, langsheen de Sint  Jobsesteenweg langs de pare zijde, deel uitmakend van de Lt. Coppenskazerne, voormalig militaire site  in Maria-ter-Heide.

Het gehele gebied is onderverdeeld in een aantal zones. Het hoofdgebouw, namelijk de voormalige kazerne zelf, is door de gemeente in erfpacht gegeven. Het gebouw werd door de erfpachtnemer gerenoveerd en is momenteel in gebruik als diensten- en kantorengebouw.

De oostelijk gelegen zone is eveneens door de gemeente in erfpacht gegeven en werd ingericht als bedrijventerrein.

Tussen beide zones bevindt zich een terrein met een oppervlakte van ca. 7.655 m²,  dat overeenkomstig het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Lt. Coppenskazerne Fase 4, herbestemd werd tot lokaal bedrijventerrein. 

Met het oog op de ontwikkeling en exploitatie van dit bedrijventerrein heeft de gemeente een erfpachtbevraging georganiseerd, waarbij het erfpachtvoorstel van B.W.O., zoals aangevuld tijdens verdere onderhandelingen, werd geselecteerd als te weerhouden voorstel.

 

De gemeente kent bij afzonderlijke overeenkomst aan B.W.O. een recht van erfpacht toe op hogerbeschreven terrein.

B.W.O. van haar kant zal als ontwikkelaar en uitbater van de projectzone “Lokaal  bedrijventerrein Campus Coppens” optreden. B.W.O.  zal op het terrein een nieuw bouwvolume realiseren (inclusief inrichting van de groenzone) overeenkomstig de in het kader van de bevraging weerhouden plannen en zal als eigenaar van de opstallen instaan voor de  verdere exploitatie ervan. B.W.O. beschikt hiertoe over een eigen beheerteam hetgeen de  verhuur en de service aan de uiteindelijke gebruikers van het project opvolgt. 

 

Het beheer en de uitbating van dit project dient te kaderen binnen en aan te sluiten op de reeds  bestaande structuur welke via de vzw Kamp Oost reeds waakt over het kwaliteitsniveau op de  naastliggende terreinen “bedrijventerrein Brasschaat” en “Campus Lt. Coppens”.

 

Deze overeenkomst  streeft ernaar om het bereikte kwaliteitsniveau op de site in stand te houden door een integrale aanpak van het  beheer en onderhoud van gemeenschappelijke delen en anderzijds alle gemeenschappelijke belangen  te behartigen van de bedrijven die gevestigd zijn in deze terreinen. 

 

Deze samenwerking heeft de vorm van een  “publiek-private samenwerking” (PPS) tussen de overheid  - de gemeente Brasschaat en de private partner –  Bolckmans Vastgoed Groep bvba, via haar dochteronderneming B.W.O. bvba. 

 

Tussen partijen wordt overeengekomen als volgt:

 

Artikel 1 : Middelenverbintenis

 

Partijen zullen zich afdoende inspannen om tot een geslaagde realisatie en uitbating te komen van het  project lokaal bedrijventerrein Campus Coppens te Brasschaat.

B.W.O. zal voor de duur van de erfpachtovereenkomst, toetreden tot de vzw Kamp Oost en steeds handelen in het belang van en in overeenstemming met het  kwaliteitsniveau van de site, dit uiteraard naast het respecteren van de van toepassing zijnde stedenbouwkundige voorwaarden en in overeenstemming met het goedgekeurde erfpachtvoorstel.

B.W.O. verbindt er zich toe ook de uiteindelijke gebruikers van het Lokaal Bedrijventerrein contractueel te verplichten tot aansluiting bij de vzw Kamp Oost.

 

De gemeente zal van haar zijde de gegevens in dit samenwerkingsverband inbrengen van bij haar gekende bedrijven die zich op het  terrein willen vestigen.

 

Artikel 2 : Informatiecampagne

 

Partijen starten in onderlinge samenwerking en overleg een uitgebreide informatiecampagne op teneinde bedrijven uit Brasschaat en omgeving te stimuleren zich te vestigen op het Lokaal Bedrijventerrein.

 

Artikel 3 : Duur

 

Deze overeenkomst kent een duur  van 99 jaar, die gelijk loopt met de erfpachtovereenkomst tussen Partijen. Partijen kunnen de samenwerking in onderling overleg beëindigen.

 

Artikel 4 : Vergoeding

 

De inbreng van de gemeente wordt vergoed volgens de modaliteiten hierna:

 

(i) Jaarlijks vast bedrag: 2.400,00 € (basis, exclusief BTW), aanvang en einde zoals bij erfpacht

 

(ii) Variabel bedrag : 2% op de werkelijk ontvangen huur van kandidaten welke via de

gemeentelijke kanalen werden aangebracht, dit gedurende de gehele huurtermijn.

B.W.O. zal een transparante tool aanwenden om de gemeente te informeren omtrent  deze huurontvangsten.

 

De vergoeding wordt op jaarlijkse basis afgerekend, telkens bij het jaareinde in de tweede helft van  december. Het vast bedrag wordt op jaarlijkse basis geïndexeerd, met als basisindex het  gezondheidsindexcijfer van de maand welke de inwerkingtreding van deze overeenkomst voorafgaat.

 

Artikel 5 : Slotbepalingen

 

Enkel de rechtbanken te Antwerpen zijn bevoegd om zich uit te spreken over mogelijke betwistingen  welke in het kader van deze overeenkomst zouden kunnen ontstaan.

 

Opgemaakt te Brasschaat in twee exemplaren op … 2019,

 

Voor de gemeenteVoor B.W.O

 

Jan JambonRonny Bolckmans

burgemeesterzaakvoerder

 

 

 

Ward Schevernels

Algemeen Directeur

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

23 PPS Schoolomgeving Kaart wegen- en rioleringswerken. Aanstellen studiebureau en goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 13 mei 2019 goedkeuring gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst tussen Pidpa en de gemeente Brasschaat voor de opdracht “Wegen- en rioleringswerken op PPS Schoolomgeving Kaart (Middelkaart-Lage Kaart-Mollei)" waarbij Pidpa optreedt als opdrachtgevend bestuur.

 

De gemeente Brasschaat wenst volgende werken uit te voeren:

          PPS-project Schoolomgeving Kaart

          Verfraaiingswerken Lage Kaart-deel Mollei

 

Pidpa wenst gelijktijdig volgende werken uit te voeren:

          De aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel voor PPS-project

          De optimale afkoppeling van het hemelwater

          Sleufherstel boven de rioleringen

 

In dit verband heeft Pidpa een overheidsopdracht uitgeschreven voor aanneming van diensten onder de vorm van een openbare procedure voor het aanstellen van een studiebureau.

In het kader van de opdracht “PPS Schoolomgeving Kaart wegen- en rioleringswerken: Aanstellen studiebureau”werd een bestek met nummer K-19-025S opgesteld door Pidpa ov.

 

Neemt kennis van het verslag van de uitgavenbeheergroep van Pidpa waarbij zij de uitvoering van de opdracht ramen als volgt:

- Aandeel Pidpa btw-vrij  84.935,38 EUR

- Aandeel gemeente Brasschaat excl. btw25.922,53 EUR

21% btw   5.443,73 EUR

Aandeel gemeente Brasschaat incl. btw                                  31.366,26 EUR

Totaal btw niet inbegrepen110.857,91 EUR

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 15 juli 2019 principiële goedkeuring gegeven aan de lastvoorwaarden en gunning bij wijze van de openbare procedure.

 

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in Investeringsbudget 2019 sleutel 0200/22400007 actie 1419/4/3/5/16 onvoorziene werken en de financiering gebeurt met eigen middelen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nummer K-19-025S en de raming voor de opdracht “PPS Schoolomgeving Kaart wegen- en rioleringswerken: Aanstellen studiebureau”, opgesteld door Pidpa ov. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt 110.857,91 euro btw inbegrepen.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- Een bijdrage zal aangevraagd worden bij de derde betaler Pidpa ov, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art.4.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.5.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22400007/0200 (actie 1419/004/003/005/016).

 

Art.6.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

24 Augustijnslei. Goedkeuring verkoop woningen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman merkt op dat er twee woningen worden verkocht. De tweede woning werd voorheen gebruikt door kabas, dat nu is ondergebracht in het Sint-Jozefgebouw. De andere woning werd als noodwoning gebruikt. Hij vraagt of er een alternatief is gevonden voor deze noodwoning. Hij vindt het zeer moeilijk om een duidelijke kijk te krijgen op de aankoop en verkoop van woningen door de gemeente. Zoals nu verschijnen er plots aanvragen om verkoop goed te keuren op de gemeenteraad, dit zonder enige motivatie waarom die verkoop moet plaatsvinden. Hij veronderstelt dat het bestuur wel een reden heeft om te verkopen: misschien is de kost tot renovatie te groot, of heeft men er geen bestemming meer voor, misschien verkoopt men om inkomsten te genereren om andere aankopen te doen. Kabas is nu ondergebracht in het Sint-Jozefsgebouw. Hij merkt op dat Vesalius mogelijks zou verkocht worden aan Klina, en dat het rusthuis zou naar Sint-Jozef zou komen. Hij vraagt wat er in dat geval zou gebeuren met Kabas. Hij merkt op dat er op de gemeenteraad wordt gesteld dat het bestuur eerst een studie wil afwachten, zoals de studie van Buur, met name voor de toekomstplannen van het speelbos in Maria-ter-Heide of voor het Peerdsbos. Hij mist een globale kijk. Hij is er voorstander van dat publieke gronden in publiek bezit blijven. De gebouwen hadden beiden een sociaal nut en worden nu verkocht. De nieuwe eigenaar zal er misschien een dure huurwoning van maken en zelf niet bijdragen tot meer sociale en betaalbare woningen. Nochtans heeft Brasschaat daar toch nog een achterstand goed te maken. De gemeente genereert inderdaad inkomsten, maar hij vraagt of het niet beter zou zijn om de studie van Buur af te wachten vooraleer over te gaan tot de verkoop van percelen zoals deze in de Augustijnslei. Hij vraagt om een duidelijk overzicht te brengen over de aan- en verkoop van gronden en woningen, bijvoorbeeld bij de meerjarenplanning. PVDA zal om deze redenen dit punt niet goedkeuren.

 

Raadslid N. de Kort vraagt wat de toekomstplannen voor Kabas zijn. CD&V vindt dat Kabas zeker moet worden behouden, hetgeen de schepen overigens ook al heeft gezegd. Hij vraagt of men al ideeën heeft of een visie.

 

Schepen Hans antwoordt dat de noodwoning al lang niet meer in gebruik was. Er is geen nieuwe woning gezocht, omdat er geen nood aan is. Er zijn momenteel voldoende noodwoningen. Deze was alleszins al lang niet meer in gebruik. Kabas heeft inderdaad een mooie werking. Na de verhuis is er meer ruimte, en dit komt de werking zeker ten goede. Het is alleszins de bedoeling om ook in de toekomst een mooie locatie voor Kabas te voorzien. Het bestuur is evenwel nog steeds zoekende, het een en ander is ook afhankelijk van de verdere invulling van de zorgdriehoek en de invulling van het Sint-Jozefgebouw.

 

Raadslid Buysse merkt op dat het voor een groot aantal mensen niet eenvoudig is om een betaalbare woning te vinden in Brasschaat. Brasschaat 2012 vindt dit een gemiste kans, er was de mogelijkheid om van deze panden een starterswoning of een kluswoning te maken en zo in te spelen op de noden van mensen die moeilijker een woning vinden op private markt.

 

Schepen Van Honste antwoordt dat de staat van de woningen dit niet toelaat. Het was geen optie.

 

Burgemeester Jambon merkt op dat Kabas blijft bestaan, en verder zal uitgebouwd worden. Zodra er duidelijkheid is over de toekomst van het Sint-Jozefgebouw zal er ook een oplossing komen voor Kabas: dit project en de sociale kruidenier worden verder gezet.

 

Raadslid Pauwels is blij met dit engagement. Hij vraagt een locatie in het centrum te zoeken. Zijn fractie zal wel, om bovengestelde redenen, tegenstemmen.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is eigenaar van twee woningen aan de Augustijnslei. De woningen zijn gelegen in de zone waar het gemeentelijk RUP verbod op meergezinswoningen van toepassing is.

 

De eerste woning is gelegen aan de Augustijnlsei 113. Het betreft een te renoveren eengezinswoning

met een gevelbreedte van ongeveer 4,40m met achterliggende tuin op een perceel, kadastraal gekend onder nummer 11324_D_762_S_4 met een oppervlakte van ongeveer 262m² in woongebied. De woning werd voorheen gebruikt als noodwoning door het OCMW van Brasschaat en staat momenteel leeg. De venale waarde van de woning wordt door landmeter-expert Marijke De Cleer geschat op 198.000,00 euro.

 

De tweede woning is gelegen aan de Augustijnslei 115-117 op kadastrale percelen 11324_D_762_T_4 en 11324_D_762_N_5. Het betreft een verouderde woning bestaande uit eerder twee afzonderlijke woningen op twee afzonderlijke percelen in woongebied. De huidige samengevoegde toestand is niet vergund. Een samenvoeging kan vergund worden na aanvraag. De twee percelen beslaan een oppervlakte van 525m². De woning werd voorheen gebruikt door "Kabas"

in het kader van zorg voor en ondersteuning van jonge ouders in Brasschaat en staat momenteel leeg. De venale waarde van de woning wordt door landmeter-expert Marijke De Cleer geschat op

278.000,00 euro.

 

Er wordt voorgesteld de woningen te verkopen in de staat waarin ze zich heden bevinden; aan de hand van de procedure "bieding onder gesloten omslag". Bij het bepalen van de minimum biedingprijzen wordt een administratieve meerkost van 3% toegevoegd aan de venale waarde.

 

Er wordt voorgesteld de twee woningen te verkopen in twee aparte loten:

 

          lot A: woning Augustijnslei 113 aan een minimum biedingprijs van 203.940 euro, afgerond naar 205.000 euro.

          lot B: woning Augustijnslei 115-117 aan een minimum biedingprijs van 286.340 euro, afgerond naar 285.000 euro.

 

In de biedingsdocumenten wordt opgenomen dat de verkoop van een lot enkel kan toegewezen worden indien beide percelen verkocht worden. Indien geen geldig bod op beide percelen ontvangen wordt, is de gemeente bijgevolg niet gehouden aan toewijzing. Er wordt tevens de mogelijkheid geboden om een bod enkel te laten gelden indien beide loten aangekocht kunnen worden door eenzelfde kandidaat-koper. Het staat de gemeente vrij de verkoop toe te wijzen op de manier die de hoogste totale opbrengst realiseert.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de verkoop, de verkoopsprocedure en de minimum biedingprijzen.

 

De aankondiging van de verkoop zal gepubliceerd worden in een lokaal blad, een regionale krant, de

website van de gemeente Brasschaat en op Immoweb. Aan de woningen zal een verkoopsbord

geplaatst worden.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Positief advies van de afdeling ruimtelijke ordening

Het college van burgemeester en schepenen hechtte principiële goedkeuring aan de verkoop, de procedure en de minimum biedingprijzen in zitting van 29 juli 2019.

 

Financiële gevolgen

Bij een verkoop van de twee woningen zal minimaal 490.000 euro ontvangen worden.

 

BESLUIT:

Met 25 ja-stemmen (Jan Jambon, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Jef Konings, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Bruno Heirman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Babs De Vocht, Greet Verbert, Tom Thys en Tom Versompel), 5 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Lisa Buysse).

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de verkoop van de woningen gelegen aan de

Augustijnslei 113-115-117 te Brasschaat aan de hand van de procedure "bieding onder gesloten

omslag" aan een totale minimum biedingprijs van 490.000 euro.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

25 Bredabaan 407. Centrumproject. Goedkeuring overeenkomst vzw Breesgata. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vindt dit een goede oplossing. Hij merkt op dat Brasschaat 2012 deze oplossing al eerder suggereerde. Hij vraagt hoe de verzekering is geregeld, gezien er waardevolle zaken worden opgeslagen.

 

Burgemeester Jambon antwoordt dat de inhoud door de vzw moet worden verzekerd.

 

Raadslid Van der Schoepen is tevreden met deze oplossing. Een goede opslag van archiefmateriaal is noodzakelijk. Dit is een positief verhaal en zijn fractie wil dit ook even benadrukken.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 1 juni 2006 werd door de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de overeenkomst

tussen de gemeente Brasschaat en Breesgata vzw betreffende het gebruik van het gebouw aan de

Miksebaan 50A te Brasschaat (voorheen Gemeentepark 4). Deze overeenkomst blijft behouden.

 

In het kader van het raadpleegbaar maken voor het grote publiek van een gedeelte van het archief van de vzw Breesgata is het echter nodig om ook een fysieke link te maken tussen de gemeentediensten en het archief. In het gebouw aan de Bredabaan 407, aansluitend aan de garage van de bibliotheek, is een geschikt lokaal beschikbaar met een oppervlakte van ongeveer 28m², aangeduid op plan in bijlage. Dit lokaal werd voorheen gebruikt als opslagruimte voor de jeugddienst, maar staat heden leeg.

 

De gemeente kan, als erfgenaam van het archief, door middel van een kosteloze terbeschikkingstelling van dit lokaal de samenwerking versterken met de vzw Breesgata om zo het publiek toegang te verlenen tot het historisch waardevolle archief dat zowel documenten als artefacten bevat.

 

Gezien de functie die de vzw Breesgata hier inneemt ten aanzien van maatschappelijke dienstverlening naar de burger toe, en rekening houdend met de beperkte oppervlakte van het lokaal, het beperkte verbruik van energievoorzieningen en de beperkte onderhoudsnoden, wordt voorgesteld geen gebruiksvergoeding te voorzien.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de ontwerpovereenkomst die ingaat op 1 september 2019 en een einde neemt op 31 augustus 2028, opgemaakt door de afdeling administratie patrimoniumbeheer.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 56 en 57, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen hechtte principiële goedkeuring aan de ontwerpovereenkomst in zitting van 5 augustus 2019.

Positief advies afdeling facility management.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de ontwerpovereenkomst tussen de gemeente en vzw Breesgata betreffende het kosteloos gebruik van een lokaal op de gelijkvloers verdieping in het kader van maatschappelijke dienstverlening, ingaand op 1 september 2019 en eindigend op 31augustus 2028.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

26 Turfaard 3 - Sporthal: bouwen van kleedkamers. Akteneming gunning. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

De gemeenteraad verleende in zitting van 29 april 2019 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming van 363.334,46 euro btw inbegrepen en de plaatsingsprocedure van de opdracht “Turfaard 3 - Sporthal: bouwen van kleedkamers.”, met name de openbare procedure.

De aankondiging van opdracht 2019-513183 werd gepubliceerd op 3 mei 2019 op nationaal niveau.

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 18 juni 2019 om 11.00 uur te bereiken.

De verbintenistermijn van 120 kalenderdagen eindigt op 16 oktober 2019.

 

Er werd 1 offerte ontvangen van THV M. Govaerts - R&O nv, Grote Molenweg 184 te 2940 Stabroek (412.069,16 euro btw niet inbegrepen, hetzij 436.793,31 euro btw inbegrepen).

 

De ontwerper stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, de opdracht “Turfaard 3 - Sporthal: bouwen van kleedkamers.” te gunnen aan de firma met de enige offerte (op basis van de prijs), zijnde THV M. Govaerts - R&O nv, Grote Molenweg 184 te 2940 Stabroek, tegen het nagerekende inschrijvingsbedrag van 412.069,16 euro btw niet inbegrepen, hetzij 436.793,31 euro btw inbegrepen.

 

Een deel van de kostprijs wordt gesubsidieerd door Sport Vlaanderen, Martelaarsplein 7 te 1000 Brussel. Het voorlopig toegezegd bedrag bedraagt 170.000,00 euro.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20% bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.”

 

Het gunningsbedrag is 16,4 % hoger dan het beschikbaar budget.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 1 juli 2018 goedkeuring verleend aan het gunningsvoorstel, opgesteld door de ontwerper, de heer Frederic Leers van Leers en partners architecten bvba, Lage Kaart 127 te 2930 Brasschaat.

 

De gemeenteraad neemt thans akte van het besluit.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

27 Bredabaan - Prins Kavellei. Goedkeuring verkoop. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels merkt op dat de aankopende projectontwikkelaar plant de aanpalende domeinen Bredabaan 474 en 476 te verwerven. Hij merkt op dat in een vorige raad al werd verwezen naar het belang van deze hoek voor het uitzicht van de inkom van Brasschaat.

Hij merkt op dat het nu inderdaad wel wat wanordelijk oogt en dat men hier, mits een goed project, een prominentere inkom kan realiseren. Hij vraagt daarom of het bestuur zal betrokken worden bij het ontwerp en hierover mee kan waken. Hij hoopt alleszins dat dit zal gebeuren. In het plan is sprake van 4 volwaardige bouwlagen en één teruggetrokken bouwlaag. De ontwikkelaar suggereert bovendien dat het bestuur, mits een extra bijkomende bouwlaag zou gerealiseerd kunnen worden, één of twee wooneenheden zou kunnen verwerven. Hij zou die bijkomende laag betreuren, maar vraagt, mocht deze toch gerealiseerd worden, of die twee appartementen dan kunnen toegewezen worden aan het OCMW, bijvoorbeeld in het kader van een LOI. Hij vraagt verder hoe de gemeenteraad zal worden betrokken bij de realisatie van het project. Tenslotte is er in het voorstel, naast een verkoop, ook sprake van een eventueel recht van opstal of een erfpacht. Het voorgestelde besluit vertrekt vanuit een verkoop. Hij vraagt of de voorgestelde alternatieven niet meer ter sprake komen.

 

Schepen Fonteyn antwoordt dat er in het ontwerpbesluit niet wordt gesproken over twee appartementen, het gaat over een verkoop, waarbij de verkoopprijs wordt opgetrokken tot 330.000 euro mocht een bijkomende bouwlaag gerealiseerd kunnen worden. Het gaat hierbij over een meerprijs van 30.000 euro, die op een aparte rekening komt in afwachting van de studie door BUUR. Ze verwachten meer duidelijkheid aan het einde van dit jaar, dan wel begin 2020.

 

Raadslid Pauwels merkt op dat die twee appartementen wel degelijk worden voorgesteld in het voorstel van de ontwikkelaar. Verder doet hij de suggestie om een de mogelijkheid voor een ondergrondse parking te onderzoeken. Hij merkt op dat die eventueel kan bereikt worden via een te realiseren doorweg langs de servitudeweg aan De Mortel. Hij erkent dat dit momenteel nog niet mogelijk is, maar suggereert dit toch te bekijken. Zijn fractie zal zich alleszins onthouden op de stemming.

 

Schepen Van Honste merkt op dat het bestuur eerst het ontwerp van de ontwikkelaar moet afwachten.

 

Raadslid N. de Kort stelt dat CD&V zich bij de stemming zal onthouden. Hij vindt dat men hier een mogelijkheid krijgt om betaalbaar wonen te realiseren. Daarvan vindt hij niets terug in het voorstel. Dat is een gemiste kans.

 

Raadslid Eeman zal tegenstemmen, eveneens omdat men de kans mist hier betaalbare woningen te realiseren.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is eigenaar van een perceel bouwgrond van ongeveer 230m², gelegen aan de hoek Bredabaan - Prins Kavellei en kadastraal gekend onder nummer D27W, 4e afdeling, Brasschaat.

 

In de huidige situatie biedt het perceel geen kwalitatieve of financieel haalbare mogelijkheden tot ontwikkeling, gezien de vorm en grootte van het perceel zelf en de indeling van aanpalend pand aan de Bredabaan 476, heden in gebruik als horecazaak 't Cafeeke.

 

De venale waarde van het perceel in de huidige toestand wordt door landmeter-expert Marijke De Cleer geschat op 55.500,00 euro. Het perceel heeft evenwel een significante meerwaarde doordat deze een mogelijkheid tot ontsluiting biedt aan de achterzijde naar De Mortel toe. Vandaar dat, in het geval het perceel kan opgenomen worden in een ruimere ontwikkeling, de venale waarde volgens landmeter-expert De Cleer dan ook hoger ingeschat kan worden op 119.600,00 euro.

 

Door de gemeente werd op 20 december 2018 een voorstel tot aankoop van het perceel van de gemeente ontvangen van City Invest Group, die aangaf nieuwe eigenaar te zijn van het pand aan de Bredabaan 474. Het college van burgemeester en schepen heeft in zitting van 24 december 2018 kennis genomen van dit voorstel.

 

Het voorstel houdt een bod in op het perceel van 300.000,00 euro. De kopers zijn bereid, indien een

bijkomende bouwlaag kan gerealiseerd worden, de verkoopprijs te verhogen met 30.000,00 euro. Na de oplevering van de studie met betrekking tot kernversterking die Buur momenteel uitvoert, zal duidelijk worden of dit effectief gerealiseerd kan worden.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het voorstel.

 

Dit voorstel werd ondertussen onderzocht en de voorwaarden werden verder besproken met de kandidaat-koper tijdens het bouwcollege op 28 juni 2019. Tijdens het bouwcollege werd meegedeeld dat ook een sluitende overeenkomst tot aankoop werd gesloten tussen City Invest Group en de eigenaar van het pand van 't Cafeeke.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de verkoop van het perceel aan City Invest  Group van het perceel aan het bedrag van 300.000,00 euro. In de verkoopakte zal de bepaling opgenomen worden dat een bijkomende vergoeding aan de gemeente op een geblokkeerde rekening zal gestort worden voor het geval een bijkomende bouwlaag kan gerealiseerd worden.

 

Momenteel wordt dit perceel belast met een bezetting ter bede betreffende het gebruik van het perceel met de uitbater van 't Cafeeke ten behoeve van de inrichting van een terras voor deze drankgelegenheid. De kandidaat-kopers zijn bereid de overeenkomst over te nemen op basis van dezelfde voorwaarden aangezien een ontwikkeling de eerste twee jaar niet aan de orde zou zijn. Door de gemeente zal aan de bezetters de keuze gegeven worden om hun overeenkomst stop te zetten, met een opzeg van één maand of om de overeenkomst met dezelfde voorwaarden over te dragen aan de kopers.

 

Voorheen ging de gemeente tevens een tijdelijke overeenkomst aan met aanpalende bewoners van het appartementsgebouw ter hoogte van Prins Kavellei 7. Deze bezetting werd aangegaan ten behoeve van de verruiming van hun tuin en werd in februari 2016 beëindigd. Het terrein is echter tot op heden niet ontruimd. De partijen zullen op de hoogte gebracht worden van de verkoop in functie van het maken van verdere afspraken betreffende het vrijmaken van het terrein met de kandidaat-kopers.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen stemde principieel in met onderhavige verkoop in zitting van 29 juli 2019.

 

Financiële gevolgen

Bij verkoop zal de gemeente een bedrag van 300.000,00 euro ontvangen. Het bijkomend bedrag van 30.000,00 euro zal op een derdenrekening gestort worden en uitbetaald worden afhankelijk van het resultaat van de studie kernversterking van Buur, betreffende de mogelijkheid tot het realiseren van een extra bouwlaag.

 

BESLUIT:

Met 21 ja-stemmen (Jan Jambon, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Bruno Heirman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Greet Verbert, Tom Thys en Tom Versompel), 1 neen-stem (Robrecht Eeman), 8 onthoudingen (Dirk de Kort, Jef Konings, Niels de Kort, Rudi Pauwels, Babs De Vocht, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Lisa Buysse).

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het voorstel van City Invest Group tot aankoop van het perceel bouwgrond van ongeveer 230m², gelegen aan de hoek Bredabaan - Prins Kavellei voor het bedrag van 300.000,00 euro. Deze prijs zal verhoogd worden met 30.000,00 euro indien een bijkomende bouwlaag gerealiseerd kan worden.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

28 Molenweg. Verkoop carport 7. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is nog eigenaar van enkele carports, behorende aan project PPS Mariaburg. Een aantal carports worden verhuurd.

 

In zitting van 16 maart 2015 werd goedkeuring verleend aan de verkoop van de carports door Brasschaats Immo, Frilinglei 2 te 2930 Brasschaat, tegen een ereloonpercentage van 1,75%, btw niet inbegrepen. De waarde van de carports werd vastgesteld op 10.000,00 euro per carport voor de constructie en het grondaandeel.

 

Het immokantoor brengt per e-mail van 24 juli 2019 een kandidaat-koper voor de carport aan, met name de heer Philip Van de Vondel, wonende te Molenweg 52c te Brasschaat.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de verkoop van de carport met nummer 7 aan de zijde van de Molenweg aan het bedrag van 10.000,00 euro. Het ereloonpercentage van de makelaar (1,75%) dient hierbij in mindering gebracht te worden.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen verleende principiële goedkeuring aan de verkoop van de carport in zitting van 5 augustus 2019.

 

Financiële gevolgen

Bij verlijden van de verkoopakte, ontvangt de gemeente het bedrag van 9.825,00 euro. (verkoopbedrag verminderd met ereloonkosten makelaar).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt ingestemd met de verkoop van de carport met nummer 7 van project PPS Mariaburg aan de zijde van de Molenweg aan het bedrag van 10.000,00 euro aan de heer Philip Van de Vondel, wonende te Molenweg 52c te Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

29 Sint Jobsesteenweg. Intentieverklaring De Lijn. Verkoop De Wissel. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vraagt om de stand van zaken van het project van de brandweerzone Rand. Hij merkt op dat dit project hiermee verbonden is.

 

De algemeen directeur antwoordt dat dit inderdaad het geval is. De gemeente is eigenaar van een stuk grond aan de Sint-Jobsesteenweg. Het andere deel is van De Lijn. Hij merkt op dat het akkoord van de drie partijen nodig is om een project te kunnen realiseren. Daarom werd eerst een oplossing gezocht voor de te verplaatsen halteplaats met ook de inrichting van een volwaardige wachtruimte voor chauffeurs. Het tweede deel betrof van de besprekingen voor de mogelijke verkoop van de percelen van De Lijn. Door middel van voorliggende intentieverklaring, zal De Lijn zich ook akkoord verklaren met de verkoop. Het zonecollege van brandweerzone Rand heeft de aankoop principieel goedgekeurd. De principebeslissing met betrekking tot de aankoop wordt voorgelegd aan de zoneraad van brandweerzone Rand. Zodra alle goedkeuringen zijn bekomen kan de verkoop worden ingeleid, de verdere timing van het project wordt bepaald door de brandweerzone.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

De gemeente kocht op 24 maart 2014 van het Vlaamse Gewest, Agentschap Wegen en Verkeer, een perceel grond aan de onpare straatzijde van de Sint Jobsesteenweg, kadastraal gekend onder nummer 11008_B_165/2 met een oppervlakte van 2.920m².

 

De Lijn is eigenaar van drie achterliggende aangrenzende percelen, kadastraal gekend onder nummer 11008_B_165_C, 11008_B_166_E en 11008_B_167_E met een totale oppervlakte van 4.030m².

 

De percelen zijn gelegen in de zone waar het RUP Campus Coppens Fase 4 van toepassing is. De zone is bestemd voor ondersteunende voorzieningen (categorie van gebiedsaanduiding: gemeenschapsvoorzieningen en nutsvoorzieningen-art.6). Deze zone wordt verder omschreven als “De Wissel”. De concrete bestemming van deze percelen wordt door het RUP Lt Coppenskazerne fase 4 bepaald deels als zone voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut en deels als (groene) bufferzone.

 

Aan de gemeenteraad wordt heden gevraagd kennis te nemen van het schattingsverslag van 28 januari 2019 betreffende de gronden ter hoogte van de zogenaamde "Wissel" aan de Sint-Jobsesteenweg te Brasschaat, opgemaakt door de heer Ivan Van den Bergh, meetkundig-schatter van onroerende goederen, in dienst bij IGEAN dienstverlening, Doornaardstraat 60, 2160 Wommelgem.

 

Dit schattingsverslag werd opgemaakt in opdracht van de gemeente Brasschaat met het oog op een verkoop van de betreffende percelen aan Brandweer Zone Rand (hierna BZR).

 

Drie percelen horen toe aan De Lijn; één perceel is eigendom van de gemeente. Een gedeelte wordt aangeduid als openbare wegenis. De Lijn gebruikt het perceel van de gemeente, in functie van een keerlus. Bijgaand wordt een informatief plan voorgelegd, opgemaakt door de dienst planologie.

 

De waarde van de betreffende percelen, wordt als volgt vastgesteld:

 

Eigendom De Lijn - percelen 165c, 166e en 167e – 4.707 m² verdeeld als volgt:

• zone bestemd voor ondersteunende voorzieningen: 3.833 m² x 75 euro/m² = 287.475,00 euro

• zone bestemd voor buffergroen: 873 m² x 5 euro/m² = 4.365,00 euro

Totaal: 291.840,00 euro

 

Eigendom gemeente Brasschaat - perceel 165/02 – 3.166 m² verdeeld als volgt:

• zone bestemd voor ondersteunende voorzieningen: 2.427 m² x 75 euro/m² = 182.025,00 euro

• zone bestemd voor buffergroen: 128 m² x 5 euro/m² = 640,00 euro

• zone bestemd voor openbare wegenis: 608 m² x 3 euro/m²= 1.824,00 euro

Totaal: 184.489,00 euro

 

BZR huurt momenteel tijdelijk enkele lokalen in de Coppenskazerne met kantoorfunctie, maar beoogt echter de bouw van een duurzaam en vlot bereikbaar zonaal kantoor met logistiek centrum. BZR is kandidaat-koper voor de gehele zone aan De Wissel. Tijdens overleg met algemeen directeur Ward Schevernels en beleidsmanager plaatsgebonden zaken Jan Moereels, werden de verkoopvoorwaarden besproken. De verkoopprijs van het perceel, zal gebaseerd worden op het schattingsverslag. Er zal een onkostenpercentage aangerekend worden van 5% dat een deel van de door de gemeente gemaakte kosten zal dekken. Deze kosten omvatten onder andere de opmaak van het betreffende RUP, opmaak van opmetingsplannen, opmaak schattingsverslagen, administratieve kosten, ...

 

In het kader van de onderhandelingen betreffende de erfpachtovereenkomst voor de zone aan de overzijde, voorheen gekend als "Transferiumzone" aan de Ruiterijschool, werden besprekingen met De Lijn gevoerd. Het eerste luik van deze besprekingen heeft betrekking op de herlocalisatie van de halteplaats ter hoogte van de nieuwe ontwikkeling aan de Ruiterijschool waar in deze ontwikkeling zal voorzien worden in de behoeften van De Lijn aangaande de inrichting van een volwaardige wachtruimte voor chauffeurs. Het tweede luik van de besprekingen behelst een mogelijke verkoop van de percelen van De Lijn ter hoogte van De Wissel aan BZR. Door middel van voorliggende intentieverklaring, zal De Lijn zich bijgevolg dus ook akkoord verklaren met deze verkoop.

 

In zitting van 5 juli 2019 van het zonecollege van Brandweerzone Rand werd de verkoop principieel goedgekeurd. De principebeslissing met betrekking tot de aankoop wordt voorgelegd aan de zoneraad van Brandweerzone Rand van augustus 2019.

 

Een procedure van verkoop aan de venale waarde, vermeerderd met 5% onkosten, kan worden opgestart na goedkeuring. Voor BZR geniet een verkoop voor het einde van het jaar 2019 de voorkeur.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de intentieovereenkomst met De Lijn.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de intentieverklaring met De Lijn en aan de verkoop van het perceel aan De Wissel aan Brandweerzone Rand aan het afgerond bedrag van 195.000,00 euro.

 

De verkoop zal tot stand komen onder voorbehoud dat ook een verkoopovereenkomst tussen Brandweerzone Rand en De Lijn betreffende het aanpalend perceel tot stand zal komen.

 

Na definitieve goedkeuring van alle partijen zal notariaat De Decker aangesteld worden voor opmaak van de akte en begeleiding van de verkoop tussen de gemeente en Brandweerzone Rand.

 

 

Juridisch kader

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

 

Adviezen

 

Schattingsverslag van Ivan Van den Bergh, meetkundig-schatter van onroerende goederen, in dienst bij IGEAN dienstverlening, Doornaardstraat 60, 2160 Wommelgem van 28 januari 2019.

 

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 5 augustus 2019 principiële goedkeuring aan de intentieverklaring met de lijn en de verkoop van het perceel aan Brandweerzone Rand.

 

Financiële gevolgen

 

Bij verkoop zal de gemeente het bedrag van 195.000,00 euro ontvangen.

 

De verkoop wordt voorzien voor het einde van het jaar 2019.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van intentieovereenkomst tussen de gemeente en De Lijn betreffende de herlocalisatie en inrichting van een halteplaats met wachtruimte en de verkoop van de percelen aan De Wissel aan Brandweerzone Rand.

 

Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de verkoop van het perceel aan de Sint Jobsesteenweg, kadastraal gekend onder nummer 11008_B_165_2 met een oppervlakte van 3.166 m²  aan het bedrag van 195.000,00 euro aan Brandweerzone Rand. De verkoop zal tot stand komen onder voorbehoud dat ook een verkoopovereenkomst tussen Brandweerzone Rand en De Lijn betreffende het aanpalend perceel tot stand zal komen.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

30 Project Kaart. Offertefase. - UITGESTELD

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

31 Het Leeg 9. Overdracht gronden openbaar domein. Goedkeuring ontwerp verkoopakte met grondoverdracht bij sterkmaking. - UITGESTELD

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

32 Antitankkanaal. Goedkeuring Overeenkomst VMM vestigen opstalrecht recreatieve infrastructuur. - UITGESTELD

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

33 EnergieKhuis en EnergieK loket - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Sinds 2012 verstrekt IGEAN energieleningen waarmee energiebesparende werken aan woningen kunnen uitgevoerd worden. Intussen is de IGEAN Energielening opgenomen in het Energiehuis van IGEAN dienstverlening, dat erkend is door het Vlaams Energie Agentschap VEA en door Febelfin als kredietgever. De wederzijdse verbintenissen die hierbij gelden evenals de karakteristieken en modaliteiten volgens dewelke deze leningen worden verstrekt, zijn opgenomen in een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen het Vlaamse gewest en het energiehuis van IGEAN dienstverlening.

Ook met de lokale besturen (gemeente en OCMW) die deel uitmaken van het samenwerkingsgebied van IGEAN, met uitzondering van de stad Antwerpen, werd hiervoor een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Gelet op het gewijzigd wettelijk kader is een aanpassing van deze samenwerkingsovereenkomsten noodzakelijk.

 

Daarnaast begeleidt en ondersteunt het team klimaat de lokale besturen bij het uitvoeren van taken en opdrachten inzake klimaat, onder meer in het kader van de Burgemeestersconvenant.

 

Met het nieuwe besluit van de Vlaamse regering voor energie van 14 december 2018, verder BVR energie genoemd, wordt vanaf 2019 het takenpakket van de Energiehuizen verruimd en gekoppeld aan subsidiemogelijkheden.

Naast het verstrekken van de energielening gaat het om volgende verplichte taken:

1)      een laagdrempelig energieloket aanbieden

2)      instaan voor het aanbieden van gestructureerde basisinformatie inzake energie

3)      particulieren begeleiden en ondersteunen bij allerlei vragen inzake energie

4)      instaan in voor de algemene coördinatie van uitvoerende lokale diensten.

Op basis hiervan en rekening houdend met het feit dat er heel wat overlapping bestaat tussen de verschillende thema’s, heeft IGEAN beslist de werking van het Energiehuis om te vormen en uit te breiden tot een EnergieK huis met een EnergieK loket.

 

Op de informatievergadering van 24 januari 2019 met de schepenen bevoegd voor wonen, energie en klimaat heeft IGEAN onder meer toelichting gegeven bij de huidige werking, bij het nieuwe BVR energie en bij het voorstel tot aanpassing van de werking. De lokale ambtenaren hebben eenzelfde toelichting gekregen op 21 februari 2019. Op basis van het dossier, overgemaakt aan de betrokken gemeenten, is het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord gegaan met het omvormen en uitbreiden van de werking van het Energiehuis tot EnergieK huis met een EnergieK loket en het voorbereiden van een subsidiedossier door IGEAN.

 

In een bijakte bij de samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaamse gewest en het energiehuis van IGEAN dienstverlening werd de erkenning als energiehuis bevestigd en werd de samenwerkingsovereenkomst aangepast aan het nieuwe BVR energie.

 

De wijze waarop het Energiek huis van IGEAN dienstverlening uitvoering zal geven aan het verruimde takenpakket is opgenomen in een voorstel van addendum bij voormelde samenwerkingsovereenkomst. Dit voorstel van addendum werd op 20 maart 2019 aan VEA bezorgd en intussen goedgekeurd.

 

Dit dossier en de concrete werking van het EnergieK huis met het EnergieK loket wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de eerstvolgende bijeenkomst van de gemeenteraad evenals de daarbij horende samenwerkingsovereenkomst tussen IGEAN dienstverlening en het lokale bestuur.

 

IGEAN streeft naar een gebiedsdekkende werking, gekoppeld aan een maximalisering van de subsidiemogelijkheden.

Overeenkomstig het BVR energie worden deze subsidies tot uiterlijk 2027 voorzien voor het verstrekken van de energieleningen en tot uiterlijk 2029 voor de andere taken.

 

In het voorstel van addendum wordt een overzicht gegeven van de verschillende activiteiten en de wijze waarop hieraan uitvoering zal gegeven worden. Elke activiteit wordt kort toegelicht met vermelding van de concrete taakverdeling. Daarnaast wordt er ingezet op het voorbereiden, begeleiden en uitvoeren van concrete acties inzake klimaat en dit eveneens in overleg met de lokale besturen.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Statuten van IGEAN

Besluit van de Vlaamse regering van 14 december 2018 inzake energie

 

Adviezen

Informatievergadering van 24 januari 2019 met de schepenen bevoegd voor wonen, energie en klimaat

Informatievergadering van 21 februari 2019 voor de betrokken ambtenaren

Dossier voor het college van burgemeester en schepenen, bestaande uit volgende               documenten:

1.De Power Point presentatie van de bijeenkomst van 24 januari 2019

2.Het verslag van de bijeenkomst van 24 januari 2019

3.Een aparte toelichtingsnota bij de huidige en toekomstige werking van het team                                           wonen, het team energie en het team klimaat

4.Een ontwerp beslissing van het college van burgemeester en schepenen (word                             document).

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen om principieel akkoord te gaan met het omvormen en uitbreiden van de werking van het Energiehuis tot EnergieK huis met een EnergieK loket en het voorbereiden van een subsidiedossier door IGEAN, rekening houdend met het BVR energie van 14 december 2018;

Het ontwerp subsidiedossier zoals goedgekeurd door VEA.

 

Financiële gevolgen

De kosten voor de werking van het EnergieK huis met een EnergieK loket worden als volgt geraamd:

 

1.personeel

De totale personeelskosten worden berekend op basis van volgende inzet van personeel:

          projectcoördinator / expert2,5 VTE

          medewerker senior1,2 VTE

          medewerker junior1,0 VTE

en bedragen 327.581 euro.

 

2.werkingskosten

Voor de werkingskosten wordt uitgegaan van een forfaitair bedrag van 20.000 euro.

Deze werkingskosten zijn bedoeld om kleinere algemene uitgaven die niet specifiek gericht zijn op dienstverlening aan één of meerdere gemeenten(vb. opmaak van algemene banners, aanpassen van website …) te financieren.

 

Voor het dekken van voormelde kosten zal de werking van het Energiek Huis met het EnergieK loket doet in de eerste plaats gebruik maken van de subsidiemogelijkheden die voorzien zijn voor Energiehuizen in het BVR energie.

 

Deze subsidies worden bepaald rekening houdend met de in het besluit voorziene parameters en bedraagt maximaal 192.000 euro voor alle gemeenten van het samenwerkingsgebied van IGEAN, uitgezonderd de stad Antwerpen.

 

Uitgaande van voormelde geraamde kosten en subsidies

Totale kost:347.581 euro

Totale subsidie:192.000 euro

blijft er een saldo van 155.581 euro

 

Dit saldo wordt verdeeld over alle deelnemende gemeente en wel als volgt:

          60% wordt in gelijke mate verdeeld, omdat het EnergieK huis met het EnergieK loket voor alle gemeenten in grote mate eenzelfde takenpakket moet uitvoeren dat onafhankelijk is van de grootte van de gemeente. Elke gemeente draagt dus 3.218,92 euro bij.

          40% wordt verdeeld in functie van het aantal huishoudens omdat een beperkt deel van de taken van het EnergieK huis met het EnergieK loket wel afhankelijk zijn van het aantal huishoudens in de gemeente. Voor Brasschaat bedraagt dit 4.642,48 euro.

 

De geraamde totale bijdrage voor Brasschaat bedraagt 7.861,40 euro, uitgaande van een deelname van alle gemeenten met uitzondering van de stad Antwerpen.

Enkel de werkelijke kosten zullen worden aangerekend en dit in functie van het effectief aantal deelnemende gemeenten.

 

Andere kosten voor het uitvoeren van concrete acties in bepaalde gemeenten zullen apart verrekend worden met de betrokken gemeenten (bv. drukken en verdelen van de EnergieKe krant).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan het dossier en de concrete werking van het EnergieK huis met het EnergieK loket.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

34 Toelagereglement intocht Sinterklaas. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid N. de Kort is erg tevreden dat dit initiatief wordt verder gezet. Hij merkt op dat het bestuur jaren heeft geïnvesteerd om dit evenement uit te bouwen tot wat het vandaag is geworden. Hij vertrouwt er op dat de goede werking wordt verder gezet. Hij vraagt er wel voor te waken dat het in de eerste plaats een kindvriendelijk evenement blijft en dat de aandacht voor het kind boven eventuele commerciële overwegingen blijft staan. Dit is alleszins een voorbeeldproject voor andere besturen en projecten.

 

Schepen Pantens merkt op dat dit evenement zich inderdaad in de eerste plaats moet blijven richten op de kinderen. Ze blijft dan ook in nauw overleg met de schepen van jeugd. Ze merkt op dat ze er ook een sociale dimensie aan willen geven, onder meer in samenwerking met Kabas.

 

Raadslid Vanpoucke merkt op dat dit geen eenvoudig agendapunt is. Brasschaat 2012 is niet tegen een sinterklaasviering en vindt het positief dat er een dergelijk kinderfeest is. Ze verslikten zich wel in het voorziene budget, met name 12.000 euro voor de organisatie van de intocht. Daarbovenop komt dan nog de materiële sponsoring van de partners. De inbreng van de gemeente betreft een groot bedrag. Hij vraagt waarom men niet zoekt naar een goedkopere organisatie, bijvoorbeeld door meer met vrijwilligers te werken. Hij merkt op dat de professionalisering van het evenement een doelstelling van de organisatie is, maar hij vraagt zich af of er voldoende alternatieven zijn overwogen.

 

Schepen Pantens merkt op dat men ervoor gekozen heeft om de succesformule verder te zetten. Dit is een goed initiatief en het is een feest voor de hele gemeente. Ze zal de vraag over de inzet van vrijwilligers bekijken.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente betoelaagt jaarlijks de vzw Handelaarsvereniging Donk Patio voor de organisatie van het Sinterklaasevenement voor een bedrag van 2500,00 euro. Voor een verdere uitbouw van dit evenement door samenwerking met externe professionals met als doel dit evenement verder te professionaliseren heeft de vzw extra betoelaging gekregen in 2017 en 2018 (in totaal 7.500,00 in 2017 en 8.000 in 2018). Voor de jaren 2019 en 2020 stelt de dienst lokale economie en toerisme voor deze samenwerking voort te zetten en hiervoor opnieuw een toelage te voorzien van 7.500 euro per jaar.

Voor de organisatie van de intocht wordt maximaal ingezet op samenwerking met de lokale handelaars en lokale verenigingen.

 

Juridisch kader

Wet van 14 november 1983 inzake de controle erop de toekenning en aanwending van subsidies.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

7.500 euro, btw inbegrepen (jaarlijks in 2019 en in 2020)

Budgetsleutel

Sleutel 0719/64930260 actie 1419/7/1/2/1

Budget/jaar

Exploitatie in 2019 en 2020.

Krediet beschikbaar

De vereiste kredieten zijn voorzien op het exploitatiebudget 2019 en ontwerp exploitatiebudget 2020.

 

BESLUIT:

Met 26 ja-stemmen (Jan Jambon, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Jef Konings, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Bruno Heirman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Babs De Vocht, Greet Verbert, Tom Thys en Tom Versompel), 4 onthoudingen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Lisa Buysse).

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven om een jaarlijkse toelage van 7 500 euro te voorzien voor de vzw Handelaarsvereniging Patio Donk voor de organisatie van het Sinterklaasevenement in 2019 en 2020.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

35 Selab verlenging projectvereniging voor de duur van 6 jaar met ingang van 1 januari 2020. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman merkt op dat tijdens de raad van bestuur van 21 juni 2019 de vraag werd gesteld door de gemeenten Kapellen en Brasschaat om de werking voor 3 jaar te verlengen. Dat blijkt juridisch niet te kunnen. Hij vraagt waarom men de deelname wil beperken tot 3 jaar, wanneer men overtuigd is van de goede resultaten en werking.

 

Hij merkt op dat men zich toch steeds de vraag moet stellen wat het doel van de deelname is en wat de verwachtingen van Brasschaat ten aanzien van SELAB zijn. Hij vraagt of het bestuur een bepaald doelcijfer voor ogen had over het aantal mensen er van Brasschaat effectief naar de reguliere arbeidsmarkt konden geholpen worden. Hij vraagt of die cijfers gerealiseerd werden. Dit zijn toch zaken die men dient te evalueren vooraleer men beslist het lidmaatschap te verlengen.

 

SELAB neemt een regierol in de sociale economie op. Als men de beleidsnota 2020-2025 leest, dan gaat het samenvattend over netwerken, sociale en vernieuwende tewerkstellingsinitiatieven ondersteunen, maatschappelijk verantwoord ondernemen promoten en dergelijke meer. Hij vindt dit alles lovenswaardig, maar vraagt of dit wenselijk is. Al dat overleg en netwerken kan boeiend zijn voor het omkaderingspersoneel maar het belangrijkste is toch het concrete resultaat voor de werkzoekenden.

 

Als men het jaarverslag 2018 doorneemt en de verschillende projecten en vormingen bekijkt dan liggen de resultaatcijfers eerder aan de lage kant. De bedoeling is toch net om mensen met een grote afstand op de reguliere arbeidsmarkt krijgen.

Om deze reden vraagt hij het bestuur of de geciteerde resultaten beantwoorden aan de verwachtingen.

 

PVDA zal dit punt goedkeuren omdat hij grote voorstanders is om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. Niettemin is hij onvoldoende overtuigd over de visie van het bestuur betreffende de deelname aan dit project.

 

Schepen Hans antwoordt dat het bestuur een tussentijdse evaluatie heeft gevraagd en daarom een deelname van 3 jaar vroeg. Ze stellen zich ook vragen bij een aantal cijfers: het aantal bereikte mensen is inderdaad laag. Uiteraard betreft het mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, die een tijdsintensieve begeleiding vereisen. Het bestuur gaat er alleszins mee over waken dat de juiste projecten worden opgestart en er zelf mee de schouders onder zetten. Het kan niet de bedoeling zijn te veel overleggen in diverse werkgroepen te plannen. Ze vindt dat de resultaten inderdaad beter kunnen. Een van de zaken die zeker aandacht moet krijgen is de samenwerking met de VDAB. Die kan beter.

 

Raadslid Eeman merkt op dat men dergelijke motivatie in de toekomst al bij het ontwerp van beslissing kan meegeven.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De levensduur van de projectvereniging Selab loopt ten einde op 31 december 2019, een verlenging voor een nieuwe periode van 6 jaar is aan de orde.

 

Juridisch kader

Het decreet van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen verleent gunstig advies aan de verlenging.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

3 200 euro, btw inbegrepen (jaarlijks)

Budgetsleutel

0550/64940000/Werkgelegenheid Bijdrage Selab

Budget/jaar

Exploitatie

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet vereist

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad beslist om de samenwerking binnen de projectvereniging Selab te verlengen voor een periode van 6 jaar, met ingang van 1 januari 2020.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

36 ILV Brasschaat-Schoten. Wijziging vertegenwoordigers. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenten Schoten en Brasschaat hebben de "interlokale vereniging Brasschaat - Schoten" opgericht. De vereniging ziet toe op de realisatie en exploitatie van het zwembadcomplex.

 

In zitting van 27 mei 2019 werden de vertegenwoordigers aangeduid voor de ILV Brasschaat-Schoten.

 

Op 26 augustus 2019 nam Steven Broos ontslag als gemeenteraadslid. Hij was aangeduid als vertegenwoordiger namens de Brasschaat2012-fractie. Het is aangewezen hem te vervangen in de ILV Brasschaat-Schoten.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Volgende gemeenteraadsleden worden aangeduid als waarnemer:

          Bart Thijs

          Karin Beyers

          Dieter Heughebaert

          Christophe Thomas

          Lisa Buysse

          Jef Konings

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

37 Extern verzelfstandigd agentschap “vzw Sport Plus”. Goedkeuring dagorde algemene vergadering van 9 september 2019 en bevestiging mandaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus. Bij gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 werd mevrouw Adinda Van Gerven aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering. Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van vzw Sport Plus handelt overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.

 

De vzw Sport Plus laat weten dat op 9 september 2019 een algemene vergadering zal plaatshebben met volgende agendapunten:

          Goedkeuring verslag algemene vergadering van 14 januari 2019;

          Goedkeuring afrekening 2018;

          Rondvraag.

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur welke de bevoegdheid van de gemeenteraad regelt met betrekking tot de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De dagorde van de algemene vergadering van EVA vzw Sport Plus van 9 september 2019 en de daarbij horende documenten worden goedgekeurd.

 

Art.2.- Adinda Van Gerven wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene vergadering van EVA vzw Sport Plus van 9 september 2019, en wordt opgedragen er te handelen in overeenstemming met de instructies van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

38 Vraag van raadslid Buysse, namens Brasschaat2012, over de speekseltest op school. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Buysse verwijst naar de eerdere besprekingen inzake de speekseltesten op de scholen in Brasschaat. Toen zei men dat alles in kannen en kruiken was. Brasschaat2012 had daarbij toch nog enige vragen, onder meer inzake het wettelijke karakter. Ze vraagt om een stand van zaken.

 

Schepen Ven merkt op dat ze destijds niet heeft gezegd dat alles in kannen en kruien was, maar dat men wel nog met de scholen moest samen zitten. Er komt een vervolg op dat overleg in september 2019. Het kader is zo dat de testen moeten voorzien zijn in het reglement, ook de leerling en de ouders moeten toestemming geven om de test af te nemen. Die toestemming zal schriftelijk gebeuren, of per e-mail. Het is niet zo dat er veel speekseltesten werden aangekocht, ze dienen enkel in geval van discussie. De test wordt ook niet afgenomen met tussenkomst door de politie.

 

Raadslid Pauwels merkt op dat men de leerling, toch een minderjarige, altijd in een conflictsituatie dreigt te plaatsen, bijvoorbeeld met de school of de ouders. Dit kan nefast zijn voor de vertrouwensband tussen de leerling en de school.

 

Raadslid Eeman merkt op dat het gemeentebestuur op regelmatige basis adviezen inwint vooraleer het beslissingen neemt. Als reactie op de aankondigingen van de speekseltest zijn er pedagogen, psychologen, advocaten,  onderwijzers, onderwijsvakbonden, de Vlaamse scholierenkoepel, enzovoort, geen voorstander van dit initiatief. Hij vraagt waarom het bestuur dan niet eerst informatie heeft opgevraagd bij al deze instanties.

 

Het blijft nog steeds de taak van scholen om vooral te blijven werken rond sensibilisering, preventie en begeleiding. Alle Brasschaatse scholen doen hier hun uiterste best voor. Deze repressieve maatregel brengt deze doelstellingen in gevaar. Hij dringt er dan ook op aan om deze maatregel in onderling overleg met de scholen terug te bespreken en de speekseltest niet te laten uitvoeren door leerkrachten.

 

Burgemeester Jambon merkt op dat men altijd instanties of predikers zal vinden die tegen een idee of maatregel zijn. Hij merkt op dat de gemeenteraadsleden democratische zijn verkozen en dat hij van heel veel mensen en verenigingen het signaal krijgt dat er wel degelijk een drugprobleem is. Dit bestuur gaat dat probleem aanpakken en gaat resoluut door met het voorstel. Dat doet het in samenspraak met alle middelbare scholen. De meerderheid denkt hier zo over.

 

Raadslid Eeman merkt op dat hij het niet verstandig blijft vinden.

 

Raadslid Vanpoucke wil in de eerste plaats de rust in het debat bewaren. Er zijn inderdaad maatregelen nodig, zowel repressief als preventief. Hij vindt wel dat de school een plaats van vertrouwen moet zijn. Hij vindt de politie meer geschikt om op te treden. Hij wijst ook op de rol die het expertisecentrum voor alcohol en andere drugs kan spelen. Hij vindt het wel goed dat bewust is van het probleem en dat men hierover met de partners samenkomt.

 

Schepen Ven antwoordt dat dit in september inderdaad verder wordt besproken.

 

Raadslid N. de Kort merkt op dat de burgemeester een duidelijk standpunt heeft ingenomen. Ook de aanpak van politie werd al toegelicht. Hij merkt op dat er eerder een werkgroep in het vooruitzicht werd gesteld. Hij vraagt of daar al duidelijkheid over bestaat, met name de samenstelling van deze stuurgroep. Hij merkt op dat dit als een belangrijk deel van de oplossing werd genoemd.

 

Schepen Ven antwoordt dat deze in september zal worden samengesteld.

 

Raadslid Hoegaerts sluit zich aan bij de stelling dat men voor eender welk standpunt wel een pedagoog of advocaat zal vinden die het een of het ander kan ondersteunen of ondergraven. Hij merkt op dat de test een laatste middel is, met name om bepaalde mensen met de feiten op de neus te drukken. Er is een probleem in de scholen en dat moet aangepakt worden. Vlaams Belang ondersteunt het college in deze aanpak.

 

Burgemeester Jambon merkt op dat deze tests vooral dienen om de jongeren naar zorg te begeleiden en niet om hen te bestraffen. Dit gaat over gebruikers, en niet over dealers. 

 

Raadslid Buysse vindt dat men minderjarige inderdaad naar de zorg moet begeleiden. Maar deze maatregel dreigt het vertrouwen tussen de scholier en de school ernstig te schenden. Men dreigt bruggen op te blazen en dat kan een impact hebben op de jongere in kwestie. Ze merkt op dat pubers kwetsbare individuen zijn.

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van raadslid Buysse.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

39 Vraag van raadslid Pauwles, namens Brasschaat2012, over Revabo. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar het besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juli 2019 omtrent de vergunningsaanvraag van NV Revabo met betrekking tot een zandwinning en TOP gelegen in Brasschaat, Brechtsebaan. Hij merkt op dat men in dit besluit rekening houdt met het advies van het college van 26 april 2019. Hij vraagt hoe het college het besluit van de deputatie beoordeelt en wat de strategie van het bestuur is om dit besluit te doen toepassen en het te handhaven.

 

Schepen Van Honste merkt op dat er ondertussen beroep werd aangetekend tegen dit besluit. Het is dus nog even afwachten. Ze wil toch enige duiding geven bij het dossier. In de jaren '70 werd gestart met de zandontginning. Er werd een vergunning afgeleverd in 1976. Begin jaren 2000 werd een tijdelijke vergunning afgeleverd mits er een nabestemming zou worden gerealiseerd. De tijdelijke stedenbouwkundige vergunning betrof de zandwinning. Er is nadien een procedure gestart waarbij de tijdelijke vergunning werd vernietigd. In navolging van het vernietigingsarrest leverde de minister op 8 februari 2017 opnieuw een milieuvergunning af voor het verder exploiteren en veranderen door uitbreiding van een inrichting voor de zandwinning en een TOP met voorwaarden. Voor de verwerking van bouw- en sloopafval en de betoncentrale en breker werd de vergunning geweigerd. In 2017 werden bestuurlijke maatregelen getroffen. De vergunning werd vernietigd, onder meer voor de activiteiten van de betoncentrale en de opslag. De milieustakingsvordering werd bevestigd.

 

Op 13 april 2018 werd een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend bij de

provincie. Deze aanvraag werd in eerste instantie onvolledig verklaard aangezien een aantal

essentiële gegevens ontbraken. De aanvraag werd aangevuld, en was het voorwerp van een advies van het college. De nieuwe aanvraag betrof de zandwinning en opslag, in zoverre gericht op de ontginning. Daarbij werden ook een aantal bijkomende zaken gevraagd zoals een zeef-, een breek- en een menginstallatie, een weegbrug, bureelcontainers voor onder meer labo's, een stelplaats voor voertuigen, en een opslagplaats voor zo'n 68.000 m².

 

Het college heeft de bestendigde deputatie een advies verleend voor die aanvraag. Het advies was de TOP-opslag in functie van de ontginning te zien, met een stapsgewijze opvulling van de put en dat in functie van de nabestemming. Er werd gevraagd een jaarlijks voortgangsrapport te voorzien. Er werden bijkomende beperkingen voorgesteld. Het college stelde ook dat al de andere activiteiten die worden aangevraagd naast de zandwinning en opslag van uitgegraven bodem onvergunbaar zijn en uit de vergunning dienden te worden gesloten.

 

De deputatie is het bestuur hierin gevolgd: met name een vergunning voor zandwinning en voor top-opslag, maar dit slechts in functie van de zandwinning. De tussentijdse opslag werd geweigerd. Er mag ook geen extern aangevoerde bodem worden opgeslagen. Er is nu beroep aangetekend tegen de beslissing van de deputatie.

 

Ze vervolgt dat inzake de handhaving er verschillende partners zijn betrokken. Het betreft enerzijds milieuhandhaving, klasse 1 waarvoor de gewestelijke milieuinspectie bevoegd is. De gemeentelijke ambtenaar kan enkel waarnemingen doen, bijvoorbeeld na een klacht. In verleden ging de handhavingsambtenaar ter plaatse, en maakte een verslag van de vaststellingen op. Dat werd dan in functie van de vaststellingen bezorgd aan de bevoegde handhavingspartner, zoals OVAM, de burgemeester of politie en parket. De handhaving vergt alleszins een samenwerking tussen alle partners. Vandaag is het alleszins wachten op de beslissing van de bevoegde minister, die het ingediende beroep moet behandelen.

 

Raadslid Pauwels vindt het jammer voor de buurtbewoners dat Revabo opniuw in beroep is gegaan. Verder merkt hij op dat de beslissing werd aangeplakt in een vakantieperiode. Hij merkt op dat veel mensen hierdoor de kans missen om zelf in beroep te gaan.

 

Schepen Van Honste antwoordt dat men in deze de procedures moet volgen.

 

Raadslid Pauwels mist het wettelijk vereiste milieueffectenrapport. Daarover staat niets meer vermeld. Er is ook geen sprake van een herinrichting van het eerste perceel C4 en 5. Hij merkt op dat de vergunning al eindigde in de jaren '90. Hij merkt op dat men niet overgaat tot herstel van de grond als landbouwgrond. Nochtans is dat zo voorzien.

 

Schepen Van Honste merkt op dat dit inderdaad moet gebeuren. De eindbestemming is agrarisch gebied en dat uiterlijk tegen 2026. Er was een voortgangsrapport voorzien in het advies en de deputatie heeft dat voorstel overgenomen.

 

Raadslid Pauwels merkt op dat men ook om een aanpassing van het RUP heeft gevraagd. Hij vraagt of daar duidelijkheid over bestaat.

 

Schepen Van Honste heeft daarvan geen weet.

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van raadslid Pauwels.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

40 Vraag van raadslid Hermans, namens Brasschaat2012, over de uitwerking van de "Klimaatadaptietool" en het "Klimaatportaal". - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans verwijst naar het initiatief van de VVSG en de VVM van dit voorjaar. Zij deden een oproep tot participatie voor de verdere uitwerking van de “klimaatadaptietool” en het installeren van een “klimaatportaal” op de gemeentelijke website. Het vooropgezet doel is om, als lokaal bestuur, de burgers op een correcte en professionele manier te informeren, sensibiliseren, waarschuwen

en zo op die manier een genuanceerde inschatting te geven over de mogelijke effecten van de klimaatsveranderingen en de lokaalspecifieke adaptiemaatregelen in beeld te brengen.

 

Brasschaat2012 stelt voor om mee te werken aan de verdere uitrol van de “klimaatadaptietool” en

het “klimaatportaal” te installeren op de gemeentelijke website. Verder vraagt ze of het bestuur reeds een eerste schadeopmeting in kaart heeft gebracht naar aanleiding van de voorbije hittegolf, of het bestuur ter zake al intenties heeft voor de toekomst en zo ja, welke dat zijn. Tenslotte vraagt ze of de verschillende contractuele overeenkomsten naar aanleiding van de nieuwe aanplantingen op de openbare ruimten van het Brasschaats grondgebied werden nagekomen, en of er naar aanleiding van de voorbije extreem droge en warme zomer extra maatregelen werden getroffen voor deze

jonge aanplantingen.

 

Schepen Fonteyn antwoordt dat het bestuur met veel aandacht de website van de VMM heeft bekeken. Voor de geïnteresseerden, het betreft klimaat.vmm.be. Het bestuurt heeft het nut van deze website onderzocht. Het bestuur vindt het in dit stadium niet opportuun om de link op de website te zetten. De website is weinig toegankelijk voor de gewone burger. Het is een wirwar van allerlei kaartjes boven elkaar met verschuifbare balkjes. Het is niet makkelijk om door de bomen het bos te zien.

 

De site gaat bovendien enkel uit van het hoog-impact-scenario, of anders gezegd het worst case scenario. Zonder bijkomend begeleiding, kan je nodeloze ongerustheid veroorzaken.  Het bestuur gaat eerder uit van een realistische aanpak en sensibilisering van de bevolking zonder paniekzaaierij.

 

In het kader van het meerjarenplan, met name rond de strategische doelstelling duurzaamheid, werden de prioritaire SDG’s bepaald; er zijn mogelijke acties voorgesteld, en na de budgetronde begin november wordt het SECAP uitgeschreven, dit is het sustainable Energie and Climate Plan, ofwel een duurzaam energie- en klimaatplan. Daarbij wordt de input van de duurzaamheidsraad meegenomen. Dit document wordt uiteraard wel publiek toegankelijk maken.

 

Inzake de schade na de hittegolf van eind juni is niet zozeer de extreme hitte van die 5 dagen, maar wel de aanhoudende droogte van de voorbije maanden relevant. Het waterpeil van de vijvers staat laag, maar niet zo dramatisch als vorig jaar. Het heeft ondertussen overvloedig geregend, maar onvoldoende om het verlaagde grondwaterpeil terug aan te vullen. De vissen en ogenschijnlijk ook de andere dieren, zijn de droogte en hitte goed doorgekomen. Inzake de bomen zijn er heel wat pas aangeplante bomen in het park, dit zijn bomen van een eerste of tweede plantjaar. De beuken voor het kasteel hebben afgezien, maar zijn daarom niet dood. Ze hebben hun blad laten vallen, hetgeen een natuurlijk verdedigingsmechanisme is. Het is afwachten tot het voorjaar om te zien of deze bomen er doorkomen of niet.

 

Van de eiken in de Hemeldreef, bomen in een tweede plantjaar, zijn er wel een aantal dood. Dit zit onder het contract met de aannemer. Er is een garantie van 3 jaar. De aannemer moet ook zorgen voor het onderhoud.

 

De uitvoering van de onderhoudswerken verloopt niet helemaal transparant. Het bestuur weet niet exact wanneer er gegoten is. De aannemer heeft in de zomer zeker bewaterd, maar het aanvoelen is dat dit te laat is begonnen. Dit had zeker al in de lente moeten beginnen.

 

De diensten van het bestuur kunnen deze nieuwe aanplanten niet zelf begieten. De groendienst heeft al een grote toer om de bomen van het laatste plantjaar te gaan begieten, dit is erg tijdsintensief. Gaat immers over zo’n 500 extra bomen in het park. Bovendien stelt zich dan ook mogelijks een probleem met de aansprakelijkheid. Het afdelingshoofd Groen zal in september een inboetcontrole doen met de aannemer en een proces verbaal opstellen waarbij wordt onderzocht welke bomen moeten vervangen worden.

 

Inzake de zomereiken was er ook het probleem van aantasting door de eikenspintkever. Ook daar waren preventiemaatregelen voorzien in bestek geldt dus het contract met de aannemer. De maatregelen hebben alleszins niet mogen baten.

 

Inzake de klimaatadaptatie is er het laanboombeheersplan dat deels een antwoord biedt op de gestelde problematiek. Dat is in de eerste plaats een natuurbeheerplan voor de laanbomen. Hierin wordt sowieso voorzien in zogenaamde klimaatbomen, ofwel bomen die tegen de hitte kunnen, of tegen wateroverlast en fijn stof. Ze merkt in deze op dat de keuze voor de parkbomen werd gemaakt in functie van het erfgoedproject, er was hier dus geen vrije boomkeuze.  Het is het agentschap onroerend erfgoed die de keuze van de bomen hier heeft opgelegd, met name de beuk, hetgeen geen klimaatboom is, maar om historische redenen werd gekozen, en de zomereik, wel een zogenaamde klimaatboom, maar die niettegenstaande de preventiemaatregelen voor de kevers, het niet altijd heeft gehaald. Dit toont aan dat het concept klimaatboom een relatief begrip is.

 

Er zijn er nog andere maatregelen waarmee het bestuur inspeelt op de klimaatadaptatie. Zo zoekt men voortdurend naar mogelijkheden om minder verharding te realiseren, zodat er meer plaatselijke infiltratie kan plaatsvinden. Verder wordt de grachtenstructuur maximaal uitgebreid en opengelegd, ook hier om infiltratie meer kans te geven en om de oppervlaktewateren en vijvers beter te kunnen voeden. Ten slotte wordt onderzocht of een secundair waternet kan opgestart worden met Europese subsidies om zo tot hergebruik van effluent water, ofwel gezuiverd afvalwater, te komen. Daarmee zouden bijvoorbeeld de vijvers mee kunnen aangevuld worden bij aanhoudende droogte. Dit principe wordt ook al toegepast in de vijvers van bijvoorbeeld de Efteling.

 

Ze merkt op dat Brasschaat wel degelijk heel toekomstgericht bezig is met de gevolgen van de klimaatverandering. Dat komt niet door de hype van dit jaar, maar is een gevolg van de inzet van de diensten die daar al jaren mee bezig zijn.

 

Raadslid Hermans betreurt dat het portaal niet toegankelijk wordt gemaakt en vraagt de inwoners niet te onderschatten. Zij vond de informatie alleszins heel interessant, en het is zinvol om de situatie op gemeentelijk vlak in kaart te zien en de vergelijking met andere regio’s te kunnen maken. Ze betreurt de keuze, maar gaat er ook van uit dat geïnteresseerde inwoners zelf ook op zoek zullen gaan. Ze merkt op dat het hier om specifieke en professionele informatie gaat. Dat is een kans, men moet zo niet steeds het warm water opnieuw uitvinden.

 

Raadslid Fonteyn antwoordt dat de mensen hun weg naar informatie vinden. Het belangrijkste is alleszins het eigen klimaatplan, en dat dit voldoende gecommuniceerd wordt.

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van raadslid Hermans.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

41 Motie, ingediend door raadslid Vanpoucke, over de zone 30 aan de schoolomgeving aan de Miksebaan. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke citeert zijn toegelicht voorstel van beslissing. Met dit voorstel tot motie van de gemeenteraad wil hij het college ondersteunen door een duidelijk standpunt van de gemeenteraad over te maken. Hij vraagt de hoofdelijke stemming op de motie.

 

Schepen Fonteyn antwoordt dat veilige schoolomgevingen ook voor de bestuursploeg een zeer grote bekommernis is. Ze kan alleen maar meedelen dat het bestuur, met name het college van burgemeester en schepenen, dienst mobiliteit en de verkeerspolitie zeker ook vragende partij is voor die zone 30 aan GIB Miksebaan.

 

Het klopt dat dat stuk van de Miksebaan een gewestweg is. Vlaanderen is hier inderdaad bevoegd voor. Het bestuur heeft hier al meermaals bij het Agentschap Wegen en verkeer op aangedrongen, en dat met tal van argumenten. De laatste aanmaningen dateren van dit jaar, met name een mail van maart 2019 en een mail van 18 juli 2019.

 

Het antwoord van AWV is steevast onduidelijk en houdt vaak geen steek. De kern is dat men geen infrastructuerele maatregelen wil nemen die horen bij een zone 30, zoals een verhoogde inrichting. Zij vinden deze zaken niet verenigbaar met de functie van een gewestweg die een ontsluitende functie heeft.

 

Ze wenst AWV in deze tegen te spreken, gezien er aan mater Dei Centrum wel maatregelen zijn genomen aan een schoolomgeving op een gewestweg en ook op de gewestweg richting ‘s Gravenwezel, met name ter hoogte van de sint-Ludgardisscholen, zijn maatregelen genomen.

 

Het college staat achter het voorstel om dit opnieuw aan te kaarten bij AWV en het dossier te te bepleiten bij Ben Weyts, minister van Mobiliteit en openbaren werken. Het wenst niet in te gaan op de voorgestelde de juridische stappen. Daar gaat de motie een brug te ver.

 

Het is geen goede zaak als een lokale overheid een conflict aangaat tegen een andere overheid, dit kan immers gevolgen hebben voor de verdere samenwerking.

 

Om die reden stelt ze voor de motie aan te passen waarbij het bestuur zich engageert om de zaak bij het Agentschap Wegen en Verkeer aan te kaarten en het bij bij Minister Weyts te bepleiten. Ze wil gerust ook voorzien dat hierover zal gerapporteerd worden.

 

Raadslid Vanpoucke bedankt de schepen voor het antwoord en het standpunt van het bestuur. Hij is akkoord om de motie aan te passen. Het gaat hem niet zozeer om een juridische afwikkeling, wel over het boeken van vooruitgang in dit dossier.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 15 augustus 2019 bezorgde raadslid Vanpoucke een toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur.

De toelichting heeft tekst als volgt:

"Toelichting

Veilige schoolomgevingen zijn een prioritaire doelstelling waarbij het inrichten van een zone 30 bij schoolomgevingen een wettelijke verplichting is. De zone 30 rond elke school moet ingevoerd zijn voor 1 september 2005 (MB van 26 april 2004 (BS, 30 april 2004; KB van 26 april 2004 (BS, 30 april 2004); et al).

 

De problematiek aan de Miksebaan (Hemelakkers-Elshoutbaan) nabij de in- en uitgang van de Middenschool GIB werd reeds herhaaldelijk besproken maar een oplossing bleef tot nu toe uit.

Het officiële adres van de Middenschool GIB is Miksebaan 47. Deze in- en uitgang wordt de hele dag gebruikt door leerlingen en hun begeleiding. Bovendien wordt deze uitgang niet enkel gebruikt door leerlingen van de Middenschool, ook de leerlingen van de bovenbouw maken gebruik van deze drukke fietsroute. Dit zowel van en naar school maar ook tijdens de dag voor de lessen LO en de reguliere lessen in de sportcampus. Ook leerlingen van Mater Dei en het Koninklijk Atheneum, die de oversteek maken op weg naar en van de sporthal of het zwembad zijn, naast vele andere Brasschatenaren, betrokken partij.

 

Meerdere, zware ongevallen, ook met leerlingen, hebben hier reeds plaatsgevonden.

 

Het oudercomité van het GIB heeft over het ontbreken van deze zone 30 een brief gericht aan het College en kreeg op 16 mei 2018 een antwoord dat er nog geen afdoende oplossing is. Het College heeft samen met de verkeerspolitie reeds in 2006 een aanvraag ingediend bij AWV (agentschap Wegen en Verkeer) om de zone 30 in te voeren ter hoogte van het park en school maar die werd toen geweigerd. De lokale politie staat volledig achter de zone 30 en adviseerde positief;

 

In 2016 heeft het College in het kader van de toen nieuwe variabele digitale zone 30 borden, opnieuw de vraag gesteld maar wederom kwam er een weigering vanwege het AWV. Vervolgens werd dit punt opnieuw geagendeerd op de Provinciale Commissie Verkeersveiligheid (PCV) rond het begin van 2018, waarbij de Brasschaatse verkeerspolitie een sterk dossier klaar had om de vraag voor een zone 30 te verdedigen. Er was sprake van de herinrichting van het kruispunt  Hemelakkers/Miksebaan/Bredabaan. In het kader van die heraanleg is AWV gevraagd de schoolomgeving mee op te nemen in het project.

 

Via ‘route2school’ werd dit probleem ook al gemeld door zowel het Oudercomité GIB als door burgers, maar wederom blijft een oplossing tot op de dag van vandaag uit."

 

Het voorstel van beslissing heeft tekst als volgt:

"De gemeenteraad van Brasschaat

          roept het College van Burgemeester en Schepenen op om dit belangrijke dossier rond de verkeersveiligheid aan de schoolomgeving Miksebaan/GIB, en het voorzien van de wettelijk verplichte zone 30 aan deze schoolomgeving, te bepleiten bij het Vlaams Gewest en de Afdeling Wegen en Verkeer (AWV); en geeft opdracht om het standpunt van de Raad aan deze mede te delen;

          vraagt het College om bij de bevoegde Vlaamse Minister van Mobiliteit en Openbare Werken met aandrang te vragen deze verkeersgevaarlijke situatie op te volgen met zijn administratie en de bevoegde wegbeheerder en daarbij de nodige acties te voorzien met het oog op een spoedige oplossing;

          vraagt het College om, indien nodig, de passende (juridische) stappen te zetten om de naleving van de geldende wetgeving af te dwingen en om de vooruitgang in dit dossier aan de Raad te blijven communiceren.

 

Juridisch kader

Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- het College van Burgemeester en Schepenen wordt opgeroepen om het belangrijke dossier inzake de verkeersveiligheid aan de schoolomgeving Miksebaan/GIB, en het voorzien van de wettelijk verplichte zone 30 aan deze schoolomgeving, te bepleiten bij de Afdeling Wegen en Verkeer (AWV) en om daarbij het standpunt de gemeenteraad mee te delen.

 

Art.2.- het College wordt opgedragen om de bevoegde Vlaamse Minister van Mobiliteit en Openbare Werken met aandrang te vragen deze verkeersgevaarlijke situatie op te volgen, met zijn administratie en de bevoegde wegbeheerder, en daarbij de nodige acties te voorzien met het oog op een spoedige oplossing.

 

Art.3.- Het College wordt opgedragen om over de voortgang te rapporteren in de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

42 Vraag van raadslid Pauwels, namens Brasschaat2012, over de toelage aan culturele verenigingen. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vraagt om toelichting te geven bij de uitgekeerde toelagen aan culturele verenigingen en dit naar aanleiding van de werkingstoelagen voor 2018. Hij merkt op dat in zitting van 25 juni 2018 toegezegd dat het budget van de toelagen zou worden verhoogd van 18.000 euro tot 37.000 euro. Hij vraagt waarom deze verhoging werd teruggeschroefd en of de toelagen voor 2018 toch werden toegekend op basis van het vorige bedrag, met name 18.000 euro. Verder zijn de toelagen een laatste keer aangepast in 1995. Hij vraagt of het bestuur hiervan op de hoogte is en of het stilaan geen tijd wordt deze “stand still” te herbekijken. Hij vraagt of men terzake plannen heeft voor de opmaak van de meerjarenbegroting.

 

Schepen Pantens merkt op dat hier inderdaad onduidelijkheid over bestaat. Dit kwam ook aan bod tijdens de cultuurraad. Ze heeft het nodige interne overleg gehad. Het is inderdaad zo dat de gemeenteraad de verhoging heeft goedgekeurd. Er is evenwel een vergissing gebeurd bij de verdere uitvoering. Men heeft evenwel niet stilgezeten en ondertussen het nieuwe budget van 37.000 euro voorzien. Dit komt aanbod op de eerstvolgende budgetwijziging zodat het resterend budget kan worden uitgekeerd. Voor de komende zes jaar is het de bedoeling om 37.000 euro te blijven voorzien in het budget.

 

Raadslid Pauwels vraagt of het nieuwe bedrag dan niet was voorzien in de budgetwijziging.

 

Schepen Pantens antwoordt dat dit inderdaad zo was. Het budget wordt nu voorzien, daarvoor wordt de aanschaf van de mediatafel voorlopig geschrapt. Het betreft een budget van 15.000 euro. Er is momenteel geen plaats voor deze tafel, dus die uitgave zal niet gebeuren. Dit zal in een volgend budget opnieuw bekeken worden en dat mogelijks in de bibliotheek. Er is ook nog 5.000 euro door de aankoop van lockers in de ruiterhal voorlopig uit te stellen.

 

Raadslid Pauwels vraagt of men het principe van één euro per inwoner ook zal toepassen voor de andere verenigingen, bijvoorbeeld de sportverenigingen.

 

Schepen Pantens antwoordt dat daarover nog niet is beslist.

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van raadslid Pauwels.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

43 Vraag van raadslid Van der Schoepen, namens Vlaams Belang, over de sociale woningbouw in  Het Leeg-Rietbeemden. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen merkt op dat de inspanningen van het wijkcomité ‘het Leeg-Rietbeemden’ in het verleden, samen met de tussenkomsten vanuit de oppositie in de gemeenteraad, de woonuitbreiding helaas niet hebben kunnen stoppen. Deze werd wel afgeremd. Hij merkt op dat hierdoor quota deels gereduceerd is van bijna 300 naar 171 wooneenheden. De recent aangekondigde komst van 171 woningen roept niet alleen vragen op bij de bewoners uit de wijk maar ook zijn fractie heeft nog steeds bedenkingen wat betreft het absurde opsouperen van deze open ruimte.

 

De Bond Beter leefmilieu duidt op het feit dat er dagelijks 6 hectare open ruimte verdwijnt. Ook Natuurpunt meldt dat de betonnering haaks staat op de klimaatdoelstellingen. Hij merkt terzake op dat deze ook vermeld staan in de klimaatdoelstellingen van de gemeente en dat daarvoor nu 7 vacatures open staan, met name voor de duurzaamheidsraad.

 

Zijn inziens is het gemeentebestuur te weinig creatief in de zoektocht om de noden van het sociaal objectief in te perken, met name via een aanwending van het bestaand potentieel. In 2010 werden er nog meer dan 500 leegstaande en verkrotte woningen in Brasschaat geïnventariseerd door de  wijkagenten. Hij vraagt wat men met dit gegeven doet. Hij merkt op dat wooninbreiding, in plaats van woonuitbreiding, in de toekomst een antwoord kan bieden op de vraag naar woningen in de gemeente.

 

Vanuit de wijk rijzen ook vragen langs waar het zwaar rollend materiaal zal worden gereden. Hij merkt op dat de Distel hiervoor de meest aangewezen route lijkt. Deze weg werd recent, samen met de riolering, heraangelegd. Hij vraagt of de bedding hiervoor geschikt is.

 

Hij vraagt verder wat het beleid is van het gemeentebestuur ten aanzien van de resterende open ruimten en de invulling hiervan in Brasschaat en hoe men staat tegenover wooninbreiding in plaats van woonuitbreiding. Hij vraagt om de toekomstvisie.

Verder vraagt hij of de wegeninfrastructuur van de wijk Het Leeg-Rietbeemden het aan- en afvoeren van zwaar rollend materieel wel aan kan. Ten slotte vraagt hij of de gemeente meer verantwoordelijkheid moet nemen inzake het opvolgen van werven, hetgeen tegemoet moet komen aan een betere kwalitatieve oplevering.

 

Schepen Van Honste antwoordt dat dossier Het Leeg-Rietbeemden woonuitbreidingsgebied is. Het is bestemd voor sociale woningbouw volgens het BPA. In de studie van Buur 2010 voorzag men meer dan 400 woningen. Daarna is het als signaalgebied opgenomen en gebeurde er een hydro-studie door Arcadis. Daarop werd het initiële plan aangepast. Er werd een PRUP opgemaakt voor de open ruimte-gebieden waarbij zo'n 24.000 m² gevrijwaard werd voor bebouwing.

 

Er werden maximaal 275 woongelegenheden toegelaten, of 25 per hectare. In 2017 was er overleg waarbij er een tijdelijk beslissing werd genomen en het aantal woningen werd vastgesteld op 171. Die gronden worden nu verder ontwikkeld, waarbij er een wedstrijd zal komen voor de woningbouw.

 

Ze merkt op dat de geciteerde cijfers niet kloppen. Er zijn geen 500 leegstaande woningen. De huisvestingsambtenaar inventariseert de leegstand, ze levert helemaal andere cijfers aan, met name 129 eengezinswoningen, waarvan 22 zijn bewoond maar in wachtperiode zitten om geschrapt te worden van het leegstandregister en 44 een vrijstelling op de heffing hebben. 83 woningen hebben een vrijstelling wegens een effectieve maar niet-occasionele invulling. Ze vraagt om niet met cijfers te goochelen.

 

Inzake het beleid ten aanzien van de resterende open ruimte zijn er momenteel verschillende studies aan de gang. Zo is er de studie van BUUR rond kernversterking en er is het RUP woonparken, met een toolkit van de groene zes. Kortom, er wordt gewerkt aan de toekomstvisie.

 

Inzake Het Leeg -Rietbeemden is het de bedoeling dit uitbreidingsgebied af te werken, en dit met een bestemming voor sociale woning. De wegeninfrastructuur zal deel uitmaken van het ontwerp en de wedstrijd. Men zal alleszins rekening moeten houden met het verkeer te plaatse.

 

Inzake het opnemen van verantwoordelijkheid bij de oplevering van de werken, merkt ze op dat het hier om nieuwbouwwonigen gaat die conform moet zijn aan de geldende normen. De uitvoering is de aansprakelijkheid van de bouwheer, de aannemer en de architect, niet van het gemeentebestuur. Ze merkt op dat de gemeente geen betrokken partij is. Dit valt onder de aansprakelijkheid van de architect en de aannemer.

 

Raadslid Van der Schoepen meent dat er destijds sprake was van 500 leegstaande woningen. Hij zal dit nakijken. Inzake de kwaliteitsbewaking van woningen meent hij dat de gemeente wel degelijk een regisseursrol kan spelen. Hij merkt op dat meerdere mensen problemen hebben ervaren met de kwaliteit van de oplevering. De gemeente is dan wel geen partner, maar de werken worden wel met overheidsgeld gefinancieerd. Hij vindt dat men minstens de problematiek kan opvolgen en bespreken.

 

Schepen Van Honste zegt dat de gemeente juridisch geen enkele rol heeft, met uitzondering bij het afleveren van de vergunning. Daarin staan de voorwaarden vermeld. Indien men de werken niet conform de vergunning uitvoert, dan valt dat onder de verantwoordelijkheid van de aannemer.

 

Raadslid Van der Schoepen merkt op dat men toch rekening kan houden met problemen uit het verleden. Maar hij neemt er kennis van dat men zich niet kan of wil mengen.

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van raadslid Van der Schoepen.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

44 Vraag namens Luc Van der Schoepen, namens Vlaams Belang, ov er de actie Mooimakers. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen merkt op dat de vrijwilligers van mooimakers aangeven dat er geen vuilniszakken meer zouden zijn, en dat wegens een tekort aan budget. Hij vraagt of dit klopt en of dit betekent dat opruimacties voorlopig niet kunnen worden uitgevoerd. Bij navraag blijkt dat er in 2018 zo'n 500 vuilniszakken verzameld werden in Brasschaat. Dit jaar zouden er al zo'n 1300 zijn.

Hij vraagt daarom wat het budget is dat de gemeente jaarlijks voorziet voor de vuilniszakken en of dit de kosten voor de materialen dekt. Hij vraagt verder of er gegevens zijn van het aantal opgehaalde vuilniszakken.

 

Schepen Van Honste antwoordt dat de aangehaalde cijfers niet kloppen. Er zijn momenteel nog 1.600 zakken beschikbaar op het technisch centrum voor zwerfvuilruimers. Het geciteerde aantal opgehaalde zakken in 2019 is alleszins geen cijfer van de gemeente. Ze merkt op dat ze momenteel nog geen zicht op het effectief aantal opgehaalde zakken heeft, maar zal de cijfers laten opnemen in het verslag. Inzake het budget wordt het materiaal aangeboden door de Vlaamse overheid.

 

Raadslid Van der Schoepen merkt op dat hij werd aangesproken door een vrijwilliger. Hij vraagt of het klopt dat een mooimaker kan rekenen op zo'n 300 zakken per jaar.

 

Schepen Van Honste weet niet waar dat aantal vandaan zou komen. Dit is alleszins geen regel.

 

Raadslid Pauwels heeft veel respect voor het engagement van de mooimakers, maar hij merkt terzake op dat zij niet de oplossing van het zwerfvuil mogen zijn. Als het aantal opgehaalde vuilniszakken stijgt, dan kan dat ook een teken zijn dat men makkelijker zwerfvuil weggooit. Hij vindt dat men meer aandacht moet hebben voor het sensibiliseren en dat men preventief moet werken. Hij verwijst in deze naar de motie inzake de statiegeldalliantie die Brasschaat 2012 eerder indiende. Er is nood aan oplossingen om het zwerfvuil te beperken.

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van raadslid Van der Schoepen.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

45 Vraag van raadslid Niels de Kort, namens CD&V, over de toekomst van Withof. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid N. de Kort merkt op dat bij de start van de zomervakantie Urban Capital Group aankondigde dat het kasteel Withof eindelijk werd verkocht. In de media werd toegelicht dat Urban Capital een aantal maanden aan het dossier heeft gewerkt, een visie had uitgeschreven en deze heeft afgetoetst. Er werd ook verklaard dat er een nieuw RUP zal worden uitgewerkt in samenwerking met het gemeentebestuur. Een maand later bleek dat de verkoop niet doorgaat. De aandeelhouders van Urban Capital Group hebben de bestuurders ontslaan en voeren een grondige audit.

 

Hij heeft hierbij enkele vragen, met name of het schepencollege kennis heeft van de visie die Urban Capital wenste te realiseren en op welke wijze zij hiervan op de hoogte werd gebracht. Hij vraagt wat deze visie was. Verder vraagt hij of Urban Capital werd ontvangen op het bouwcollege en wat de stand van zaken is van het uitwerken van een RUP rond het Withof. Ten slotte vraagt hij op welke wijze het schepencollege de stedenbouwkundige voorwaarden wenst te wijzigen.

 

Schepen Van Honste merkt op dat het zeker niet de gewoonte is om op concrete dossiers in te gaan. Ze merkt op dat het bouwcollege een informeel orgaan is waarbij eigenaars, niet-eigenaars, ontwikkelaars zich bij het bestuur komen informeren. De hoedanigheid maakt met andere woorden niet uit: een eigenaar, een toekomstige eigenaar, een ontwikkelaar die een bepaald idee heeft, het bestuur gaat met de bezoekers in dialoog. Ze merkt op dat hierbij iedereen dezelfde informatie krijgt en dat naar alle ideeën wordt geluisterd. Sommige ideeën kunnen opgenomen worden bij het bepalen van de visie.

 

Inzake de kasteeldomeinen is er een toolkit opgemaakt. Iedereen krijgt hierdoor ook dezelfde informatie. De mogelijkheden zijn alleszins beperkt, er is een vergunning voor een functie horeca. Op de inventaris staat het als bouwkundig erfgoed. Alle geïnteressseerde kandidaten worden verwezen naar de toolkit van de groene 6. Men kan bovendien een brochure downloaden met de visie en de eventuele uitbreidingsmogelijkheden en dergelijke meer.

 

Op het bouwcollege mag er alleszins steeds een concreet voorstel worden bezorgd. Verder merkt ze op dat wat er in de kranten staat, voor rekening van de kranten is. Dat is alleszins niet de taak van het college.

 

Inzake het RUP kasteeldomeinen is het bestuur bezig met de opmaak van een bestek voor meerdere plannen. Het RUP voor Withof zal alleszins niet op maat van de ene of andere eigenaar worden opgemaakt, en ook binnen 10 jaar nog relevant moeten zijn.

 

Raadslid N. de Kort merkt op dat de administratie toch aanwezig is op het bouwcollege. Het is toch meer dan zomaar een informeel infomoment. Hij vraagt wat er is meegedeeld en wat er werd voorgesteld of toegezegd. Hij merkt op dat indien de verkoop niet was tegengehouden het Withof nu was verkocht. En dan zou het RUP zijn aangepast. Hij vraagt welk project er is tegengehouden. Hij merkt op dat de huidige invulling eventueel kan bestendigd blijven. Hij vindt dat het college moet rapporteren over de voorgestelde plannen.

 

Schepen Van Honste vindt dat dit niet zo is. De ontwikkelaars moeten ideeën kunnen aftoetsen zonder dat iedereen die zomaar kan inzien of overnemen.

 

Burgemeester Jambon vult aan. Hij stelt dat creatieve plannen niet op de straatstenen mogen gegooid worden. Als men dat zou doen, dan kan het bouwcollege stoppen met de werking. Hij merkt op dat Brasschaat hiervoor wordt benijd. Als het vertrouwelijke karakter niet kan gegarandeerd worden, dan worden er in de toekomst enkel nog vragen om bomen om te kappen of aan te planten besproken. Men kan het niet maken dat men grote projecten zomaar op straat gooit.

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van raadslid N. de Kort.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

46 Wijziging gecoro-samenstelling. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

 

 

47 Aanstelling van gemeenschapswacht voor controle blauwe zone. - UITGESTELD

 

Publicatiedatum: 07/10/2019