Zitting van maandag 22 mei 2023

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Robrecht Eeman en Cathy Mallentjer - raadsleden

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Kwartaalverslag van het eerste kwartaal van 2023. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

De korpschef komt graag terug op de vragen die ze ontvangen heeft van raadslid Pauwels. 

Raadslid Pauwels wilde graag weten waar de paarden ingezet worden.  Ze licht toe dat de paarden vooral worden ingezet in de groendomeinen zoals De Mik, De Inslag, de Brusselse bossen, E10 plas,…  Wat betreft de flitspalen in de Pauwelslei kan ze zeggen dat er verschillende flitspalen zijn maar er is maar 1 camera die verplaatst wordt.  Er staan soms nulletjes in de rapportage omdat ze niet elk kwartaal op elke locatie kunnen flitsen.  Er werd even (2 weken) nergens geflitst maar dat kwam omdat de camera herijkt moest worden. 

 

De korpschef licht toe dat er 3 trajectcontroles zijn in Brasschaat.  De ANPR werkt en de nummerplaten kunnen uitgelezen worden, maar de extra modaliteit voor de trajectcontroles ligt uit.  Dit komt door de herijken bij PZ Voorkempen.  Er zijn problemen met de herijking en de camera’s maar ook zit de korpschef te wachten op een samenwerking met PZ Antwerpen om de data daar te plaatsen.  Dit alles wil wel zeggen dat de module ‘trajectcontrole’ op dit moment niet werkt. 

 

Raadslid Geysen meldt dat zijn fractie hun vragen niet op voorhand heeft ingediend.  Ze vonden het opportuner om de vragen rechtstreeks op de vergadering te stellen. 

 

Raadslid Geysen doet volgende tussenkomst :

 

“Punt 4.1.3 werden er 2767 fietsers gecontroleerd waarvan 3,5% in overtreding.

Het gaat vooral om inbreuken m.b.t technische eisen?

Wat valt hieronder?

Hoe verloopt de opvolging/reparatie en verder nazicht.

Geregeld horen we klachten van automobilisten die, gewoonlijk na verkeersovertreding, gewag maken van GSM gebruik bij fietsers.

Zijn daar specifieke controles voor?

Waar vinden we die cijfers terug?

 

Punt 4.4 Verkeersongevallen

Q1 14 fietsers betrokken bij ongeval, waarvan 1 speed pedelec en 3 elektrische fietsen.

Rond ongevallen met elektrische steps vinden we geen afzonderlijke rubriek.

Heeft gemeente zicht op aantal ongevallen met dit voertuig in onze gemeente en kan dit in een afzonderlijke rubriek worden meegegeven?

Bovendien stelde ik op de gemeenteraad van 25.04.2022 hierover reeds een mondelinge vraag ivm met nieuwe regelgeving e-steps.

Er ging een sensibiliseringsactie worden opgestart nadat nieuwe wetgeving geïmplementeerd werd en bijkomend zou politie hierop controleren.

Vraag:  -worden die controles inmiddels uitgevoerd

               Wat met sensibiliseringscampagne?

 

Punt 5.4 Drugsbeleid

Monitoring en verder onderzoek voor drugs gerelateerde zaken

Mooi resultaat 51 PV’s werden opgemaakt…

Specifieke vraag: We ontvingen van een winkelier info dat na het einde van de scholen drugs verhandelt worden aan bushalte Carrefour aan Bredabaan.

Vraag: Wordt in het drugsbeleid specifieke acties ondernomen gericht aan scholen?”

 

De korpschef verwijst naar de tekst wat de fietscontroles betreft.  Dat gaat enerzijds over technische eisen zoals o.a. verlichting, remmen, bel,.. en anderzijds over de situatie op de weg zoals bijvoorbeeld ‘tegen de rijrichting in’,…  De opvolging hangt af van de leeftijd.  De + 16 jarigen krijgen een boete.  Voor de – 16-jarigen is de regeling dat ze iets meekrijgen, bijvoorbeeld : tijdelijke lichten en nadien moeten ze dan naar het commissariaat komen om te laten zien dat hun lichten in orde zijn.  Er wordt dus een onderscheid gemaakt in leeftijd.  Ze licht ook toe dat er voor gsm gebruik op de fiets geschreven wordt.  Ze kan de cijfers hierover nog bezorgen maar ze geeft mee dat dit wel gevoelig ligt.  Mensen begrijpen vaak niet waarom dit een prioriteit is en waarom hierop geschreven wordt. 

 

De korpschef licht toe dat de ongevallen met steps niet opgenomen zijn bij de 14 fietsers.  Ze deed navraag en er zijn heel weinig ongevallen met steps.  Ook hierover kan ze de cijfers opvragen.  Vorige jaar gebeurde er in samenwerking met de gemeente een communicatie hieromtrent.  Er werd toen duidelijk meegegeven wat mag en niet mag met de steps. 

 

De 51 pv’s inzake drugs is een constante volgens de korpschef.  Het gaat hier over het vatten van drugs en drugsdealers.  Ze licht toe dat er specifiek naar scholen toe acties worden gedaan.  Vorig jaar werd dit ook besproken met de scholen op het scholenoverleg.  Naar aanleiding daarvan worden er nu ook acties uitgevoerd rondom de scholen en bij de bussen.  Vorige week werden bijvoorbeeld op de Kapelsesteenweg alle bussen tussen 7u en 7u30 gecontroleerd.  Dit gebeurt een aantal keer per jaar.  Daarnaast zijn er ook nog de focusploegen die zich vooral richten op woensdagmiddag en vrijdag.  Zij worden georiënteerd naar de scholen.  Heel veel valt en staat volgens de korpschef met de informatie die ze ontvangen.  Ze vraagt dus met aandrang om informatie van burgers zeker door te geven aan de politie.  Deze informatie is zeer dankbaar voor de politie.  Ze bevestigt dat er dus zeker op deze jongeren gewerkt wordt. 

 

Raadslid Geysen dankt de korpschef voor haar antwoorden. 

 

Raadslid Naudts-Coppens heeft het verslag pas vandaag gelezen.  Ze kan precies niets terugvinden over bodycams.  Ze wil graag weten of de agenten hier al mee uitgerust zijn en/of ze dit gebruiken?  Ze wil graag weten wat de ervaringen hier mee zijn? 

 

De korpschef licht toe dat de bodycams reeds in gebruik zijn genomen sinds 2 jaar. In de begroting werden er nog eens 8 extra opgenomen.  Deze bodycams worden gebruikt in de eerstelijnsdienst, dit wil zeggen bij interventie en verkeer.  De korpschef licht toe dat ze gebruikt worden, maar ze vindt dat ze meer zouden mogen gebruikt worden.  Vaak zit men al in een discussie of vechtpartij vooraleer men gaat filmen.  Ze vindt dat dit soms een stukje vroeger mag gebruikt worden.  Op een commissie veiligheid werd dit ook reeds geëvalueerd. Conclusie : het wordt gebruikt, maar het mag zeker nog meer. 

 

Raadslid Naudts- Coppens bedankt de korpschef voor haar antwoord. 

 

Raadslid Vanpoucke las onlangs dat politiezone Montgomery, Brussel Noord een aankoop van bodycams deeds via een raamcontract.  Hij las daar dat wanneer de camera’s ingeschakeld worden, ze al een paar minuten op voorhand zijn begonnen met de opname.  Hij wil graag weten of Brasschaat ook zo’n toestellen heeft? 

 

De korpschef licht toe dat we ook de pré-recording hebben.  Het toestel neemt constant 30 seconden op maar pas wanneer je erop drukt wordt dit bewaard. 

 

De korpschef vraagt aan raadslid Geysen om zijn mail door te sturen zodat ze de cijfers nog kan bezorgen.

Beslissing

 

 

Neemt kennis van het kwartaalrapport van het eerste kwartaal van de lokale politie van Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

2 Gemeentepark. Winterbeleving 2023-2024 ontwerp samenwerkingsovereenkomst. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

De mensen van Appel Kiwi geven een uitgebreide presentatie over hun project.  Dit punt kon niet toegelicht worden op de commissie maar aangezien het toch van groot belang is om iedereen te informeren, zal de gemeenteraad vanavond geïnformeerd worden. 

 

Na de presentatie worden de opmerkingen en vragen van de raadsleden behandeld.

 

Raadslid Hermans bedankt de mensen van Appel Kiwi voor de toelichting.  Ze komt graag terug op het feit dat men op 3 locaties actief wenst te zijn.  De sociale sector en de goede doelen zijn zaken die haar erg interesseren.  Ze wil hier graag meer over weten.  Ze vraagt of hier dan bijvoorbeeld ook een stand van de GROS, wereldmeerdagse,… zal voorzien worden? 

 

Schepen Pantens licht toe dat het belangrijk was om vanavond de toelichting te geven omdat de overeenkomst moet goedgekeurd worden.  De praktische uitvoering en de details moeten echter nog verder besproken en uitgewerkt worden.  Voor de goede doelen wordt er een brede waaier voorzien. 

 

Raadslid Hermans wil graag nog informeren naar het kostenplaatje.  Ze wil graag weten of de gemeente tussenkomst? 

 

Schepen Pantens licht toe dat de gemeente 57 000 euro voorziet.  Dit werd mee verwerkt in de aanbesteding. 

 

Raadslid Hoegaerts geeft mee dat zijn fractie graag mogelijks nog wat suggesties wil doen.  Hij vraagt ook wat extra toelichting rond de centrale brouwer en ook of de lokale brouwers betrokken worden?  Hij las dat in de 57 000 euro een grote brok energiekosten zit (20 000 euro).  Hij wil graag weten of dit bedrag zal dalen wanneer de energiekosten beginnen te dalen?

 

Schepen Pantens licht toe dat het bedrag de komende 5 jaar zo blijft.  Er werd hier ook reeds  rekening gehouden met de prijzen van voor de prijsstijgingen. 

 

De mensen van Appel Kiwi lichten toe dat ze de lokale brouwers zeker kennen en het vanzelfsprekend is dat zij betrokken worden.  Het woord ‘lokaal’ werd zeker een aantal keer besproken tijdens de presentatie.  Hij geeft nog mee dat de standhouders ook wel een echt een goede deal zullen hebben met de brouwer.  Het is niet de bedoeling dat zij zelf met de winst gaan lopen.  Ze zullen er zeker voor zorgen dat het niet onmogelijk is om met hen samen te werken. 

 

Raadslid Naudts – Coppens vindt het een heel nieuw, fris concept.  Ze verwijst graag naar het stuk ‘Dokter Roossensplein’ waar mensen wonen.  Ze hoopt dat er ‘avonds niet teveel lawaai zal gemaakt worden. 

 

Schepen Pantens licht toe dat ze de optredens niet constant zullen inplannen.  Er zal zeker rekening gehouden worden met de omwonenden. 

 

Raadslid Pauwels merkt op dat er een einddatum voorzien werd in de overeenkomst maar geen startdatum.  Hij wil graag weten of de begindatum al bekend is. Ook hij vraagt aandacht voor de omwonenden. 

 

Schepen Pantens licht toe dat ze starten tijdens het weekend van de sint, 25 november 2023.  Ze geeft ook nog mee dat beleving niet altijd wil zeggen ‘luide muziek’ en ‘laat’.  Er zal voldoende variatie in het programma zitten om zo de overlast te beperken. 

 

Raadslid Van der Schoepen komt terug op een eerdere tussenkomst met de vraag om het woord “kerst” terug in de mond te nemen.  Hij vindt het fijn dat het concept van de kerskmarkt terug wordt opgenomen. 

 

Raadslid Geysen wil weten of men overgaat op een totaal nieuw concept of zal men contact opnemen met de mensen van de kerstmarkt op de Driehoek? 

 

De mensen van Appel Kiwi geven mee dat ze heel graag wensen samen te werken met de mensen van de kerstmarkt op de Driehoek. 

 

Schepen Pantens licht nog toe dat er heel veel mogelijkheden zijn en alle beleidsdomeinen zullen hierin betrokken worden. 

 

Raadslid Vanpoucke wil graag weten hoeveel de gemeente betaalde voor de vorige edities? 

 

De algemeen directeur, Ward Schevernels, licht graag toe hoe dit bedrag tot stand is gekomen.  Dit is niet gebaseerd op een wettelijke uitgave.  Initieel uit de historiek moest dit uit het niets worden opgebouwd.  Bij de vorige edities zijn er besprekingen geweest, dit ging dan vooral over de energiekosten en de personeelsrecepties.  Hij geeft graag toelichting over wat er nu op de markt werd gezet binnen het bestek dat de gemeenteraad goedkeurde.  Er nu een inschatting gemaakt van de gemeentelijke toelage die bij de laatste edities werden toegepast.  Het was zeker niet de bedoeling om tot een kostendekkend cijfer te komen.  Dit is ook de reden waarom dit niet-geïndexeerd is.  Er werd een kandidaat gezocht om de nieuwe winterbeleving vorm te geven binnen een bepaald concept.  Er werd in het bestek veel vrijheid gegeven.  De gemeente heeft hier dan een bedrag van 57 000 euro forfaitair voor over als een toelage die mag aangewend worden binnen dat concept.  Dit bedrag werd samen gesteld vanuit het feit dat dit een faire kost is voor bijvoorbeeld energiekosten, deze waren de afgelopen jaren 20 000 euro per jaar.  Ongeacht de energieprijzen heeft dit bedrag nooit de volledige energiekost gedekt.  Dit bedrag is gewoon een toelage, een ondersteuningscomponent.  Een toelage is een duwtje in de rug maar moet niet kostendekkend zijn volgens hem.  Het was vervolgens aan de kandidaten, rekening houdend met de 3 locaties en de forfaitaire inbreng, om een concept neer te zetten met een financieel plan dat dit doet sluiten.  Het niet indexeerbare is gewoon het principe van de toelage.  Er werd door de gemeente jaarlijks 57 000 euro toelage voorzien gedurende 5 jaar om deze beleving te creëren.  Elke kandidaat kon dit invullen op zijn manier.  De energiecomponent was dus geen speciaal onderdeel van het bestek. 

 

Raadslid Vanpoucke vindt het systeem prima zoals de algemeen directeur het toelicht.  Hij wilde eerder graag weten hoeveel er in het verleden betaald werd?  Hij komt ook terug op het feit dat de recepties inbegrepen zijn en dat deze kosten dan gedekt zijn.  Hij vindt het een ambitieus plan, maar ambitie in Brasschaat is altijd een goed plan volgens hem.  Met ambitie komt ook inclusie maar dat werd ook goed toegelicht.  Dit is voor zijn fractie heel belangrijk.  Het moet een fijne ervaring zijn voor iedereen, ongeacht de portemonnee.  Hij hoopt dat deze ambitie niet enkel een mooi woord is, maar effectief ook iets dat zal waargemaakt worden.  De vernieuwing is volgens hem alleen maar te bewonderen.  Hij is positief gestemd hieromtrent en hoopt hiervan veel te kunnen terugvinden in de realiteit. 

 

Raadslid Van Aperen wil zich graag aansluiten bij raadslid Vanpoucke.  Het werd zeer enthousiast gebracht en ook al heel detaillistisch.  Er werd volgens haar niet veel over het hoofd gezien en ze hoopt dan ook dat het veelbelovend zal zijn.  Ze kijkt er al naar uit.  Ze wenst de kandidaten alvast proficiat.

 

Schepen Pantens bedankt de mensen van Appel Kiwi voor de toelichting.  Ze hoopt op een fijne samenwerking en zal de gemeenteraad op de hoogte houden van de verdere plannen via een algemene commissie. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Door de gemeenteraad werd in zitting van 27 februari 2023 goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden voor de toekenning van de concessie van diensten betreffende de organisatie van de winterbeleving voor de edities van de jaren 2023-2024 t/m 2027-2028.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het juryverslag van 28 april 2023. De beoordeling van de voorstellen na mondelinge toelichtingen op 17 en 18 april resulteert in volgende rangschikking van de kandidaten:

 

1. Pleasure Events  - 90%

2. UC Belgium/Mindmover - 85%

3. Group d’Anvers - 72,5%

4. Laagwater - 37,5%

 

In de lastvoorwaarden is in artikel 2.5 opgenomen: "Het gemeentebestuur behoudt zicht het recht om op basis van de ingediende dossiers en na een rangschikking, onderhandelingen te voeren met de best geplaatste inschrijver."

 

De hoogst gerangschikte indiener is Pleasure Events, VOF, met ondernemingsnummer BE756.865.759 en zaakvoerders Tom Vercammen en Dieter Van Daele. In hun kandidatuur werd aangegeven dat zij in geval van toewijzing aan Pleasure Events een nieuwe onderneming zal opgericht worden, met toevoeging van Gertjan Van Looveren en Tijs Baum.

 

De onderhandeling met de hoogst gerangschikte kandidaat werd opgestart en deze resulteert in bijgevoegde onderhandelde samenwerkingsovereenkomst. Deze vennootschap is in oprichting.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit ontwerp van samenwerkingsovereenkomst goed te keuren en hierbij de concessie toe te wijzen aan Appel Kiwi BV, vennootschap in oprichting met maatschappelijke zetel te 2930 Brasschaat, Koekoeklaan 8/3001.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016  betreffende de concessieovereenkomsten.

Het collegebesluit van 13 februari 2023 betreft de winterbeleving in Brasschaat

 

Adviezen

Het juryverslag van 28 april 2023 maakt integraal deel uit van dit besluit.

 

Ondernemerstoets

De heer Tom Van Groeningen maakt deel uit van de jury en vertegenwoordigt hierbij de belangen van de ondernemers van Brasschaat.

 

Financiële gevolgen

De financiële toelage vanuit de gemeente bedraagt een jaarlijks forfaitair bedrag van 57.000,00 euro (inclusief btw), voorzien in de meerjarenplan, lokaal ondernemen en onkosten festiviteiten:

 

energietoelage - 20.000,00 euro

kerstshoppen - 9.500,00 euro

muziek in kernwinkelgebied - 3.250,00 euro

nieuwjaarsreceptie inwoners - 18.000,00 euro (basisdranken onbeperkt, hapjes beperkt tot 2 stuks)

nieuwjaarsreceptie personeel - 6.250,00 euro (basisdranken onbeperkt, hapjes beperkt tot 2 stuks)

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van het juryverslag van 28 april 2023.

 

Art.2.- Hecht goedkeuring aan het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst en delegeert de waarnemend burgemeester en algemeen directeur om over te gaan tot ondertekening van deze overeenkomst.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

3 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 24 april 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans haalde een aantal typfouten uit het verslag.  Ze zal dit rechtstreeks opnemen met de collega van het secretariaat.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 24 april 2023 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 24 april 2023 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

4 Decretale graden. Vervanging algemeen directeur tijdens afwezigheden. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Om organisatorische redenen is het aangewezen de afwezigheden van de algemeen directeur op te vangen door in de mogelijkheid tot vervanging te voorzien door leden van het managementteam.

 

De bevoegdheid om een waarnemend algemeen directeur aan te duiden wordt toegekend aan de algemeen directeur, het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad, dit om de continuïteit te garanderen.

 

Door de pensionering van een van de vervangers is het aangewezen deze opnieuw vast te stellen.

 

Juridisch kader

Artikels 166 en 220 van het decreet lokaal bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De algemeen directeur duidt zelf een waarnemend algemeen directeur aan in geval van een voorziene afwezigheid van 7 dagen of korter.

 

Art.2.- Het college duidt een waarnemend algemeen directeur aan in geval van een onvoorziene of een voorziene afwezigheid langer dan 7 dagen.

 

Art.3.- De gemeenteraad dient in geval van een afwezigheid of verhindering van het ambt langer dan 120 dagen de waarnemend algemeen directeur aan te duiden.

 

Art.4.- Volgende personen komen in aanmerking om als waarnemend algemeen directeur aangeduid te worden, conform voorgaande:

        Esther de Groot, beleidsmanager personeel en organisatie;

        Gigi De Schryver, beleidsmanager organisatie en ontwikkeling;

        Evi Torfs, beleidsmanager vrije tijd;

        Martine Kenis, beleidsmanager plaatsgebonden zaken.

        Inge Conincx, beleidsmanager persoonsgebonden zaken.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

5 Zefier. Goedkeuring van de agenda  en bevestiging van het mandaat voor de algemene vergadering van 8 juni 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad, in openbare zitting vergaderd, op geldige wijze samengesteld om te kunnen beslissen.

 

De gemeente is vennoot van de cvba Zefier.

 

De gemeente ontving de uitnodiging via e-mail van 14 maart 2023 tot de gewone algemene vergadering van de cvba Zefier op 8 juni 2023.

 

De ter beschikking gestelde documenten werden toegevoegd.

 

Overwegende dat geen bezwaren voorhanden zijn om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren;

 

Juridisch kader

het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en in het bijzonder op artikel 41

de wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180

de statuten van de cvba Zefier inzonderheid de artikelen 26, 27 en 28

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- hecht, na onderzoek van de ter beschikking gestelde documenten, zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de gewone algemene vergadering van de cvba Zefier van 8 juni 2023, zijnde

 

  1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022;
  2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2022;
  3. Goedkeuring van de jaarrekening 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);
  4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor.

 

Art.2.- Aan de vertegenwoordiger, Bruno Heirman of plaatsvervanger Philip Cools, wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 8 juni 2023, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

6 Pidpa. Buitengewone algemene vergadering van 16 juni 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Deelnemerschap van de gemeente

De gemeente Brasschaat is voor de activiteiten watervoorziening en riolering aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Voorgenomen transactie

De bestuursorganen van Pidpa en water-link hebben te kennen gegeven te willen overgaan tot een herstructureringsoperatie teneinde hun krachten geografisch te bundelen en samen aan integraal waterbeheer te doen. De voorgenomen herstructurering zal leiden tot een schaalvergroting, risicospreiding, de mogelijkheid tot slim investeren en synergievoordelen.

 

In het kader van deze verregaande samenwerking wordt gekozen voor een opsplitsing tussen water en riolering in twee juridische entiteiten. De achterliggende redenen hiervoor zijn de verschillende achtergronden en historieken van beide bedrijven alsook de verschillende organisatie van de twee hoofdactiviteiten (drinkwater‐ en riolering) waardoor er juridische, financiële en fiscale belemmeringen zouden ontstaan in geval van de keuze voor één entiteit. Daarnaast zullen de entiteiten onderworpen worden aan een verschillend belastingstatuut. De fusie tussen Pidpa en water‐link zal aldus bestaan uit twee fusie‐entiteiten: Water‐Entiteit (het huidige water-link) en Rio‐Entiteit (het huidige Pidpa).

 

De Water-Entiteit zal alle watervoorzieningsactiviteiten (distributie, productie, transport en industrie) van beide verenigingen combineren. De Rio-Entiteit zal de rioleringsactiviteiten van beide verenigingen samenbrengen, vertrekkende vanuit de huidige rioleringsformules bij Pidpa en water-link. De Water-Entiteit zal alle personeel van de huidige waterbedrijven Pidpa en water-link omvatten en fungeren als werkmaatschappij voor de Rio-Entiteit. Dit laat toe om maximaal de beoogde synergie-effecten te realiseren.

 

De duurtijden van Pidpa resp. water-link verstrijken in principe eind 2023 resp. eind 2025. Om te vermijden dat op korte termijn na goedkeuring van de transactie door de algemene vergaderingen moet worden besloten tot verlenging, hebben de raden van bestuur van beide verenigingen ervoor gekozen om het verlengingsbesluit samen met de transactie ter goedkeuring voor te leggen aan hun respectievelijke algemene vergaderingen. Tevens zullen de duurtijden van de verenigingen in het kader van de transactie worden gelijkgeschakeld, zodat zij beide een resterende duurtijd van 18 jaar zullen hebben.

 

De voorgenomen transactie is deels goed te keuren door de algemene vergaderingen van de betrokken verenigingen en deels goed te keuren door hun respectievelijke raden van bestuur. Aan de algemene vergaderingen van de verenigingen die worden gehouden in juni 2023 wordt gevraagd onder meer de aan de transactie verbonden statutenwijzigingen en verlengingsdossiers goed te keuren. De raden van bestuur van de verenigingen zullen worden gemachtigd de inwerkingtreding van de besluiten van de respectievelijke algemene vergaderingen vast te stellen in functie van de goedkeuring van de overige transactiestappen. De raden van bestuur zullen vervolgens in het najaar van 2023 de meer technische aspecten verbonden aan de transactie goedkeuren en de inwerkingtreding vaststellen.

 

Momenteel is voorzien dat de inwerkingtreding op of omstreeks het jaareinde zal plaatsvinden. De inwerkingtreding van de transactie zal in ieder geval na het behalen van alle goedkeuringen binnen een korte tijdsperiode gefaseerd plaatsvinden. Er wordt echter over gewaakt dat er volledige continuïteit van de dienstverlening is.

 

Procedurele aspecten

Op hoofdlijnen zal de realisatie van de transactie tot stand komen door (1) het onderbrengen van de bestaande rioleringsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Pidpa, (2) het onderbrengen van de bestaande watervoorzieningsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit water-link, en (3) het omvormen van de bestaande entiteit Pidpa tot de Rio-Entiteit en de bestaande entiteit water-link in de Water-Entiteit. De deelnemers die op vandaag aangesloten zijn bij de ene vereniging voor de activiteit die wordt ingekanteld in de andere vereniging, zullen in het kader van de transactie deelnemer worden van de andere entiteit.

 

Concreet zullen daartoe volgende stappen moeten worden doorlopen.

 

(i) water-link treedt uit Pidpa aan nominale waarde

 

In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link als deelnemer uittreden uit Pidpa aan nominale waarde overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Ingevolge de uittreding worden 4.550 aandelen Pidpa vernietigd en ontvangt water-link een scheidingsaandeel van 11.375 euro van Pidpa (zijnde 2,50 euro per aandeel). Ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten moet voorafgaand aan de algemene vergadering met deze uittreding instemmen. Bovendien moet deze uittreding worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

 

(ii) Verlenging watervoorzieningsactiviteit water-link

 

In de marge van de voorgenomen transactie werd overwogen dat de duurtijd van water-link eind 2025 zou verstrijken.

 

Teneinde te vermijden dat deelnemers van de Water-Entiteit zich na de inwerkingtreding van de transactie op korte termijn opnieuw zouden moeten buigen over de verlenging van de vereniging, is ervoor gekozen om als onderdeel van de transactie de buitengewone algemene vergadering te laten besluiten tot verlenging van de duur voor de activiteit watervoorziening van water-link. Sinds het decreet van 17 februari 2023 tot wijziging van het Decreet Lokaal Bestuur dient dit besluit in bepaalde gevallen niet langer genomen te worden door de laatste algemene vergadering voorafgaand aan het verstrijken van de duurtijd. De transactie bevindt zich in het toepassingsgebied van het nieuwe decreet.

 

De verlenging van de watervoorzieningsactiviteit tot en met 31 december 2041 zal aan de algemene vergadering worden voorgelegd, zodat deze een resterende duurtijd van 18 jaar heeft.

 

De algemene vergadering van water-link heeft op 18 december 2013 besloten om de duur van de vereniging te verlengen tot 31 december 2025. Gezien deze verlengingsbeslissing, zal de algemene vergadering van water-link tevens moeten besluiten tot niet-verlenging en vervroegde ontbinding van diens rioleringsactiviteit overeenkomstig artikel 425 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

(iii) Verlenging rioleringsactiviteit Pidpa

 

Eind 2023 verstrijkt de duurtijd van Pidpa in ieder geval.

 

In het kader van de voorgenomen transactie zal aan de algemene vergadering van Pidpa de verlenging van de rioleringsactiviteit ter goedkeuring worden voorgelegd.

 

In navolging van het bovenstaande wordt aan de deelnemers van Pidpa verzocht te besluiten tot verlenging van Pidpa en, in de mate zij op vandaag zij aangesloten bij de rioleringsactiviteit, deel te nemen aan de verlenging. De verlenging van de rioleringsactiviteit zal aan de algemene vergadering van Pidpa worden voorgelegd voor een periode van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041.

 

Pidpa werd ruim 110 jaar geleden opgericht om de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare drinkwatervoorziening. Sinds meer dan 15 jaar is Pidpa ook een toonaangevende speler op de rioleringsmarkt. Haar rioleringsoplossingen op maat werden ondertussen in 46 steden en gemeenten geïmplementeerd, zoals ook in onze gemeente. Met het oog op een verhoogde samenwerking tussen verschillende actoren binnen de watersector zal Pidpa samen met water-link ingevolge de transactie een integraal waterbedrijf vormen, bestaande uit twee afzonderlijke entiteiten.

 

Jaren geleden heeft Pidpa de omslag gemaakt van een traditioneel nutsbedrijf naar een klant- en marktgedreven onderneming. Zij voorziet voor haar klanten, onze burgers en bedrijven, in uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals een gratis klantenservicelijn, de website en sociale media. Op deze manier kunnen klanten snel bij Pidpa terecht met hun vragen.

 

Bij Pidpa staat ‘duurzaamheid’ in al haar betekenissen centraal in haar werking, waarbij Pidpa in een duurzaam rioleringsbeleid investeert door middel van het voldoen van wettelijke verplichtingen en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Daardoor is het als bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke sociaaleconomische partner, die een toekomstgericht beleid voert op het vlak van milieu, economie en maatschappij. Dit duurzaamheidsbeleid werd doorgetrokken tot in haar werking.

 

Pidpa blinkt uit in haar activiteiten. De kwaliteit van de door haar geleverde goederen en diensten staan steeds voorop. Pidpa laat hier niets aan het toeval over. Dankzij de verdere professionalisering van het assetmanagement onderhoudt zij als een goed huisvader haar uitgebreide infrastructuur. Daardoor wordt niet alleen het comfort van de gebruikers en de efficiëntie van haar werkzaamheden verhoogd, maar ook aandacht gegeven aan een milieubewust en toekomstgericht resultaat.

 

Daarnaast is Pidpa een financieel gezond bedrijf dat blijft investeren in het voortdurend optimaliseren van en investeren in haar werking met een nadrukkelijke focus op kostenbesparing en efficiëntieverbetering.

 

Het voorliggende verlengingsdossier geeft een duidelijk beeld over Pidpa, haar dagelijkse werking en hetgeen zij reeds verwezenlijkt heeft voor de aangesloten steden en gemeenten en hun inwoners en bedrijven.

 

De bovenstaande principes die Pidpa hanteert in haar bedrijfswerking, vertalen zich voor onze gemeente concreet als volgt:

        Aangezien onze gemeente aangesloten is bij HidroGem, dienen er geen financiële tussenkomsten te gebeuren voor zover de gemeentelijke saneringsbijdragen volstaan om de rioleringsprojecten te financieren. Bovendien maakt Pidpa jaarlijks een accurate financiële planning op, rekening houdend met de financiële situatie van onze gemeente.

Via de opmaak van strategische onderhoudsplannen en risicokaarten kan Pidpa de risico’s per rioleringsleiding inschatten. Deze werkwijze stelt haar in staat om een doorgedreven inspectieplanning op te maken die vastleggen welke riolen wanneer en met welke techniek zullen geïnspecteerd worden. Op die manier worden de nodige maatregelen, evaluaties en potentiële synergieën geïdentificeerd. Op basis daarvan kan ook een up-to-date toestandskaart vorm krijgen.

Door het professioneel assetmanagement blijven het aantal incidenten en de omvang van de schade die daaruit voortvloeit in onze gemeente beperkt.

Via de inzet van het personeel van water-link/de Water-Entiteit kan Pidpa flexibel inspelen bij wegenis- en rioleringswerken en op die manier de hinder zoveel als mogelijk beperken.

Pidpa heeft actief meegewerkt aan de opmaak en actualisering van de ‘code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ en past de principes ervan ook toe in haar dagelijkse werking zodat de hinder op gemeentewegen zoveel als mogelijk beperkt blijft. 

Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van onze [stad/gemeente] door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z via advisering, concept en exploitatie.

Pidpa hanteert korte communicatielijnen en stelt zich zeer aanspreekbaar op, zodat onze gemeente maximaal op de hoogte wordt gehouden van lopende projecten en zodat onze gemeente met vragen en problemen steeds tijdig en op een correcte wijze wordt verder geholpen.

In het kader van haar rioleringsopdracht heeft Pidpa een gedegen knowhow vergaard op het vlak van zowel collectieve als individuele sanering, wat zich op het terrein concreet vertaalt naar een efficiënt onderhoud van het rioleringsstelsel en een degelijke uitvoering van wegenis- en rioleringsprojecten afgestemd op de noden en timing van onze gemeente.

Via de opmaak van hemelwater –en droogteplannen is Pidpa in staat om een algemene visie uit te werken en overleg te plegen met de gemeentelijke diensten met betrekking tot de waterhuishouding op het grondgebied van onze gemeente.

Pidpa neemt de rapporteringsverplichting aan de VMM over van de gemeentelijke administratie, hetgeen een tijdrovende en arbeidsintensieve aangelegenheid is waarvoor een grondige kennis van het rioleringsbeheer nodig is.

In het kader van het rioleringsbeheer dient onze gemeente zelf niet in te staan voor de investerings- en onderhoudsuitgaven.

 

Als gemeente aangesloten bij Pidpa hebben wij het voordeel dat Pidpa door haar gespreide aanwezigheid in verschillende steden en gemeenten een gecoördineerde aanpak mogelijk maakt. Zo worden via Pidpa schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van de unieke veldkennis bij de exploitatie van het rioleringsstelsel (ruimen van grachten, reinigen van sifons en kolken, onderhoud van pompstations) en risico-gebaseerd assetmanagement.

Pidpa onderschrijft een degelijk, duurzaam rioleringsbeleid, hetgeen onze [stad/gemeente] als een noodzakelijk uitgangspunt beschouwt. Daarbij zorgt Pidpa sinds kort ook voor de mogelijkheid tot uitwerking en uitvoering van projecten die het mogelijk maken om de doelstellingen van reduceren van vuilvracht te behalen. De duurzaamheid blijkt ook uit de ambitieuze hemelwater- en droogteplannen die Pidpa voor onze gemeente [heeft voorbereid/zal voorbereiden], en de ondersteuning bij het opmaken en opvolgen ervan, wat onze gemeente zal toelaten om naar de toekomst toe een duurzaam waterbeleid te voeren en daartoe watergerelateerde subsidies te ontvangen.

Voor het buitengebied van onze gemeente, waar geen riolering is voorzien, neemt Pidpa dankzij haar uitstekende expertise het voortouw bij de aankoop, plaatsing, controle en onderhoud van IBA’s.

Doorheen de voorbije jaren heeft Pidpa getimmerd aan een uitgebreid gamma van innovatieve producten en diensten, gericht op het beperken van watergebruik, het hergebruiken en het recycleren van water. In het kader daarvan kunnen binnen onze [stad/gemeente] de inwoners en actieve ondernemingen bijgestaan worden door middel van een door Pidpa uitgevoerde wateraudit. Tevens kan onze gemeente genieten van de onderzoeksresultaten die Pidpa hierbij behaalt.

In december 2022 heeft Pidpa een strategische samenwerking afgesloten met Aquafin, waardoor ook onze gemeente mee de vruchten kan plukken van de ervaring van Aquafin in de sector van het (boven)gemeentelijk rioleringsbeheer. Dit zal bijkomende efficiëntiewinsten opleveren en meer waarborgen bieden bij het behalen van de reductiedoelstellingen.

Rekening houdende met de elementen aangebracht in het bijgevoegde verlengingsdossier en de bovenstaande argumenten, verzoekt onze [stad/gemeente] om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor wat de rioleringsactiviteit betreft, gaat onze gemeente akkoord met een deelname aan de verlenging en bevestigt de bijhorende beheersoverdracht aan Pidpa voor de rioleringsactiviteit.

De duurtijd van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa zal bijgevolg niet worden verlengd. Om aan de raad van bestuur van de Vereniging de nodige flexibiliteit te bieden met betrekking tot de inwerkingtreding van die ontbinding, wordt voorgesteld aan de gemeenten om voor de goede orde en voor zoveel als nodig te verzoeken en te besluiten tot vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit.

 

(iv) Omvorming tot Rio- en Water-Entiteit

 

In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link nadien worden omgevormd tot de nieuwe Water-Entiteit, waarin de watervoorzieningsactiviteit van water-link behouden blijft. Tevens zal Pidpa worden omgevormd tot nieuwe Rio-Entiteit, waarin de rioleringsactiviteit van Pidpa behouden blijft.

Naar aanleiding van de omvorming tot de Rio-Entiteit resp. de Water-Entiteit dienen de statuten van Pidpa en water-link gewijzigd te worden teneinde ze in overeenstemming te brengen met de principes die waren overeengekomen tussen de raden van bestuur van de betrokken verenigingen op vlak van compartimentering, bestuur, e.d. De gemeente heeft samen met de oproepingsbrief de ontwerpen van nieuwe statuten en artikelsgewijze commentaren ontvangen.

 

Als onderdeel van het globaal akkoord met betrekking tot de transactie werd onder meer overeengekomen op welke manier de aandelen in de betrokken verenigingen moeten worden aangehouden na inwerkingtreding van de transactie. De aandelenverdeling binnen de Rio-Entiteit zal volledig worden bepaald op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023. De aandelenverdeling binnen de Water-Entiteit zal worden bepaald op basis van een economische waardering van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa en water-link. Vervolgens zal afhankelijk van de deelactiviteit het aantal aandelen verder worden verdeeld op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023 of worden toegewezen aan een specifieke deelnemer. Dat betekent dat de aandelenverdeling binnen de bestaande verenigingen dient te worden herschikt ingevolge de transactie. Iedere individuele deelnemer heeft in dat verband ook een technische fiche ontvangen waarin zijn huidige en toekomstige situatie wordt beschreven.

 

(v) Overdracht watervoorzieningsactiviteit Pidpa

 

Uit het voorgaande blijkt dat enkel de rioleringsactiviteit van Pidpa zal worden verlengd in het kader van de omvorming van de Rio-Entiteit, terwijl diens watervoorzieningsactiviteit niet zal worden verlengd. Bijgevolg dient naar een alternatieve beheersvorm te worden gezocht voor de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa. In het kader van de beoogde samenwerking werd geoordeeld dat water-link daarvoor de meest geschikte partner is.

 

Om die reden zal Pidpa op haar beurt door middel van een koop-verkoop haar watervoorzieningsactiviteit overdragen aan water-link. De koopprijs voor deze koop-verkoop zal blijven uitstaan als een vordering, waarna deze door Pidpa in water-link zal worden ingebracht tegen uitgifte van aandelen door deze laatste. Overeenkomstig artikel 420, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur dient de toetreding van een opdrachthoudende vereniging tot een andere opdrachthoudende vereniging te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de toetredende opdrachthoudende vereniging. Bijgevolg zal de toetreding door Pidpa ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Pidpa. Aangezien Pidpa op vandaag nog niet is aangesloten bij water-link/de Water-Entiteit, dient ook de algemene vergadering van water-link haar goedkeuring te verlenen aan deze toetreding.

 

(vi) Rioleringsgemeenten water-link treden uit water-link en treden toe tot Pidpa

 

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen uittreden uit water-link overeenkomstig de procedure gebiedsuitwisseling zoals voorzien in artikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Deze uittreding behoeft in principe geen voorafgaand besluit van de algemene vergadering.

 

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen in het kader van dezelfde procedure kort nadien toetreden tot Pidpa.

 

De Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove zijn op vandaag nog geen deelnemer van Pidpa. Bijgevolg moet de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

Bij de inwerkingtreding wordt erover gewaakt dat er volledige continuïteit van dienstverlening is.

 

(vii) Watergemeenten Pidpa treden toe tot water-link

 

Pidpa zal deze aandelen in de watervoorzieningsactiviteit water-link slechts voor een zeer beperkte periode aanhouden. Kort na de aandelenuitgifte zal Pidpa de betrokken aandelen overdragen aan haar deelnemers die waren aangesloten bij diens watervoorzieningsactiviteit. Deze uitkering zal gebeuren overeenkomstig hun bevolkingscijfer per 1 januari 2023. Pidpa zal een aandeel in water-link blijven aanhouden in het kader van de dienstverlening door water-link. In het kader van die overdrachten dienen de deelnemers van Pidpa toe te treden tot water-link, welke toetreding overeenkomstig artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur de goedkeuring vereist van de algemene vergadering van water-link.

 

In navolging van het voorgaande wordt aan de deelnemers van Pidpa voorgelegd om in het kader van de transactie toe te treden tot water-link en om aan deze laatste een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening op hun grondgebied betreft. Voor de gemeente Baarle-Hertog zal deze beheersoverdracht beperkt zijn tot het gedeelte van het grondgebied dat niet in de exclave ligt.

 

Voor deze toetreding en beheersoverdracht verwijst onze [stad/gemeente] naar de elementen aangehaald in de beschrijvende nota die zij samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering heeft ontvangen. In het bijzonder verwijst zij naar het feit dat de Water-Entiteit als integraal waterbedrijf als gevolg van de voorgenomen fusie tussen Pidpa en water-link een circulair waterbeheer zal aanbieden. Daarmee kan de Water-Entiteit onder meer snel en efficiënt inspelen op de hedendaagse waterproblemen (droogte, overstromingen, ...) en de waterhuishouding van onze gemeente beter afstemmen in het groter geheel waar ook de Rio-Entiteit deel van zal uitmaken.

 

Rekening houdende met de elementen aangehaald in de begeleidende nota, de unieke samenwerking die wordt beoogd tussen de Rio-Entiteit (het huidige Pidpa) en de Water-Entiteit (het huidige water-link) ingevolge de inwerkingtreding van de transactie en het feit dat water-link/de Water-Entiteit de watervoorzieningsactiviteit van het huidige Pidpa vanuit een continuïteitsgedachte zal verderzetten, besluit onze gemeente:

        dat een toetreding tot water-link/de Water-Entiteit de meest passende beheersvorm is onder de vormen die zich reëel aanbieden;

        om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging water-link;

        om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening van de [stad/gemeente] betreft; en

        akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de [stad/gemeente] uit het betrokken compartiment van Pidpa, daarbij bevestigend dat ons scheidingsaandeel zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de [stad/gemeente] geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de transactie geïmplementeerd wordt.

(viii) Afsluiten concessieovereenkomst met Water-Entiteit

 

Onze gemeente zal naar aanleiding van de toetreding tot de Water-Entiteit een concessieovereenkomst afsluiten met de Water-Entiteit. Die concessieovereenkomst zal de samenwerking tussen onze gemeente en Water-Entiteit mee vorm geven. Via deze overeenkomst zal onze gemeente immers bepaalde algemene exploitatierechten en concessies op infrastructuur toestaan aan Water-Entiteit teneinde deze laatste toe te laten om haar voorwerp en maatschappelijke doelstelling na te streven. Aldus is het noodzakelijk voor de goede werking van Water-Entiteit en dus de productie, transport en distributie van water om deze concessieovereenkomst af te sluiten. In ruil voor de onder de concessieovereenkomst toegestane rechten kan onze [stad/gemeente] aanspraak maken op de vergoedingen die in deze overeenkomst zijn voorzien.

 

Daarnaast regelt de concessieovereenkomst andere rechten en plichten van zowel onze [stad/gemeente] als de Water-Entiteit. Het afsluiten van deze overeenkomst zal dus eveneens de rechtszekerheid van onze stad/gemeente met betrekking tot de watervoorziening ten goede komen.

 

(ix) Afsluiten overeenkomst met betrekking tot deelnemerschap Water-Entiteit

 

In het kader van de transactie wenst de [stad/gemeente], samen met de andere deelnemers van de Water-Entiteit die daartoe bereid zijn, een overeenkomst af te sluiten teneinde bepaalde van de rechten en verplichtingen als deelnemers van de Water-Entiteit vast te leggen. In het bijzonder zullen deze afspraken onder meer betrekking hebben op de modaliteiten van mogelijke dividenduitkeringen door de Water-Entiteit aan de gemeentelijke deelnemers. De partijen bij deze overeenkomst zijn mening dat de betrokken afspraken in het belang van de Water-Entiteit zijn.

 

Buitengewone algemene vergaderingen

Om tot voornoemde transactie te kunnen komen, dienen de buitengewone algemene vergaderingen van Pidpa en water-link zich over de transactie in het algemeen en de daarmee samenhangende besluiten te buigen.

 

In dit verband heeft Pidpa een buitengewone algemene vergadering samengeroepen op 16 juni 2023 te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen met volgende agendapunten:

  1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden;

 

  1. Kennisname en goedkeuring van het voorstel tot herstructureringsoperatie tussen de Vereniging en water-link, een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het Decreet Lokaal Bestuur, met zetel te Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer (RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen) 0476.567.235 (hierna “water-link”), bestaande uit:

 

 (i) de uittreding van water-link uit de Vereniging aan nominale waarde;

 (ii) de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit                betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit                             betreft;

 (iii) de partiële vereffening en verlenging van de Vereniging voor wat diens rioleringsactiviteit   betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens                                                         watervoorzieningsactiviteit betreft

 

 (iv)  de wijziging van de statuten van water-link en de Vereniging;

 

 (v)  de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link   aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van de                                           Vereniging aangesloten bij de rioleringsactiviteit;

 

 (vi)de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging naar water-link via een   koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van                             het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;

 

 (vii) de inbreng door de Vereniging in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge                voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;

 

 (viii) de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers                 aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

 

 (ix) de toetreding tot de Vereniging van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij   water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

 

 (x) de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van de Vereniging voor de activiteit

 watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers                door de Vereniging in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in de                             Vereniging;

 

 (xi) het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die                 aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link; en

 

 (xii) het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de    Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie                             dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,

 

(hierna de “Transactie”);

 

  1. Kennisname van de instemming door ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten met en goedkeuring van de uittreding van water-link uit de Vereniging in toepassing van artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur en van de ontwerpovereenkomst die in dat verband zal worden afgesloten tussen water-link en de Vereniging;

 

  1. Kennisname van het verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en van ten minste een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten tot en goedkeuring van de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging en dit voor een bijkomende duurtijd van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041;

 

  1. Goedkeuring en bevestiging van de niet-verlenging en invereffeningstelling van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging (ingevolge vervroegde ontbinding of verstrijken van de duur);

 

  1. Kennisname van de deelname door de deelnemers van de Vereniging aan de verlenging van de duurtijd van de rioleringsactiviteit van de Vereniging, resp. de uittreding van deelnemers uit de Vereniging ingevolge niet-deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging;

 

  1. Verplaatsing van de zetel van de Vereniging naar Desguinlei 246, 2018 Antwerpen;

 

  1. Kennisname van het ontwerp van statutenwijziging en begeleidende artikelsgewijze commentaar gevoegd als bijlage [•] en artikelsgewijze goedkeuring van de statutenwijziging door algehele vervanging van de huidige tekst van de statuten door de tekst gevoegd als bijlage [•];

 

  1. Goedkeuring van de herverdeling van de aandelen van de rioleringsactiviteit uitgegeven door de Vereniging conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan:

 a) de aandelencategorie B (HidoRio) wordt afgeschaft en ingekanteld in het toekomstige                 Compartiment Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen                                           worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1                             januari 2023;

 

 b) de aandelencategorieën C (HidroSan) worden afgeschaft en ingekanteld in het                  hoofdcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen                             in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het                                                         bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;

 

 c) de aandelencategorie D (HidroGem) wordt afgeschaft en ingekanteld in het subcompartiment  van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige                             compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de                                           gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;

 

  1. Goedkeuring van de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering van de Vereniging ingevolge gebiedsuitwisseling;

 

  1. Goedkeuring van de toetreding van de Vereniging tot water-link in het kader van de inbreng van de schuldvordering die zij zal verkrijgen ingevolge koop-verkoop van vermogensbestanddelen verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging, alsook tot het toekomstige Compartiment Dienstverlening van water-link;

 

  1. In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de Transactie;

 

  1. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen in het kader van de Transactie;

 

  1. Verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de Transactie, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur van de Vereniging om:

 

 a) de inwerkingtreding van (de verschillende tussenstappen van) de Transactie, met inbegrip van  de respectie besluiten goedgekeurd door de algemene vergadering, vast te stellen;

 

 b) het bovenstaande te bevestigen en bijgevolg de verwezenlijking van de Transactie vast te   stellen;

 

 c) daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig   of nuttig kan zijn; en

 

 d) alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de                gewone en buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de Transactie in de meest                             brede zin.

 

Samen met deze oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering, ontving de gemeente eveneens een kopie van een beschrijvende nota, een technische presentatie, een individuele fiche, het verlengingsdossier van Pidpa, de template concessieovereenkomst voor de deelnemers van Pidpa, het ontwerp van overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit, het ontwerp van uittredingsovereenkomst tussen Pidpa en water-link en de ontwerpstatuten voor zowel Pidpa als water-link na inwerkingtreding van de voorgestelde transactie. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden. Een kopie van deze documenten wordt bij dit gemeenteraadsbesluit gevoegd.

 

Juridisch kader

Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de toetreding van een gemeente afhankelijk is van een beslissing van de gemeenteraad die daarvoor wordt genomen op basis van een onderzoek.

Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur voorziet dat toetredingsbeslissing van een opdrachthoudende vereniging wordt genomen door de algemene vergadering.

Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat alle toetredingen worden aanvaard door de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging.

Artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat een beslissing tot uittreding van een deelnemer tijdens de duur die bij de oprichting van een opdrachthoudende vereniging is vastgesteld, alleen mogelijk is als drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten vóór de algemene vergadering waarop over de uittreding wordt beslist, daarmee instemt. Voor die beslissing is een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen vereist van het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen en van de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten.

Artikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat uittreding uit een opdrachthoudende vereniging, die een opdracht hebben verkregen die een onderdeel vormt van het beheer van de waterketen ten gevolge van een gebiedsuitwisseling, mogelijk is als de gemeente en de betrokken opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

Artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat een opdrachthoudende vereniging in geval van enige vorm van herstructurering, zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, in een periode van drie jaren voorafgaand aan de statutair bepaalde einddatum tot haar verlenging besluiten.

Artikel 425, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de verlenging van een opdrachthoudende vereniging een verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers vereist dat gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten. Het besluit tot verlenging dient bovendien te worden goedgekeurd met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen.

Artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd.

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Financiële gevolgen

Ingevolge deelname aan de transactie en toetreding tot de concessieovereenkomst, zal de gemeente op het moment van de inwerkingtreding van de transactie aanspraak kunnen maken op de volgende vergoedingen:

Ingevolge deelname aan het A-compartiment, een forfaitaire onkostenvergoeding in functie van het aantal inwoners resp. het aantal brandkranen op het grondgebied van de gemeente;

Ingevolge deelname aan het B-compartiment: een variabele vergoeding berekend op basis van de omzet gerealiseerd binnen het Compartiment Productie, Transport en Industrie voor water bestemd voor menselijke aanwending en dit pro rata het aantal gehouden B-aandelen.

Deze vergoedingen komen in de plaats van de bestaande vergoedingen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 met bijhorende agenda en stukken.

 

Art.2.- neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.

 

Art.3.- keurt de deelname aan de transactie bestaande uit:

        de uittreding van water-link uit Pidpa aan nominale waarde;

        de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;

        de partiële vereffening en verlenging van Pidpa voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;

        de wijziging van de statuten van water-link en Pidpa;

        de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit;

        de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;

        de inbreng door Pidpa in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;

        de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

        de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

        de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa;

        het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link, en

        het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,

        (hierna de “Transactie”), goed, met dien verstande dat de verschillende deelbesluiten pas uitwerking zullen hebben in de mate de volledige Transactie wordt goedgekeurd.

 

 

Art.4.- stemt in met de voorgestelde uittreding van water-link uit Pidpa, evenals met het feit dat het scheidingsaandeel van water-link gelijk zal zijn aan de nominale waarde van EUR 2,50 per aandeel waarop water-link had ingeschreven.

 

Art.5.- keurt de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.

 

Art.6.- keurt het voorstel tot toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa goed.

 

Art.7.- keurt de deelname aan de herschikking van de aandelen uitgegeven door Pidpa conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan de aandelen uitgegeven door Pidpa na inwerkingtreding van de Transactie zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023 cf. de individuele fiche die de gemeente samen met de oproeping voor de buitengewone algemene vergadering ontvangen heeft.

 

Art.8.- verzoekt, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur, tot verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041, en tot niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit.

 

Art.9.- besluit, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur, tot deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041. Zij besluit deelnemer te blijven van Pidpa voor de rioleringsactiviteit en de daarbij horende beheersoverdracht te bevestigen.

 

Art.10.- beslist tot toetreding tot de opdrachthoudende vereniging water-link voor diens activiteit watervoorziening, verzoekt de toetreding van de gemeente tot de opdrachthoudende vereniging door de algemene vergadering te laten aanvaarden en besluit tot beheersoverdracht aan water-link voor wat de watervoorziening betreft.

Tevens keurt de gemeenteraad de concessieovereenkomst met en de overeenkomst betreffende deelnemerschap van de Water-Entiteit goed.

Tevens keurt de gemeenteraad, voor zover dat vereist zou zijn voor een ordelijke inwerkingtreding van de Transactie, de vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa goed. In ieder geval verzoekt de gemeenteraad akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de [stad/gemeente] uit het betrokken compartiment, daarbij bevestigend dat het scheidingsaandeel van onze [stad/gemeente] zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de [stad/gemeente] geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de Transactie geïmplementeerd wordt.

 

Art.11.- keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.

 

Art.12.- keurt goed om Walter Vermeulen, gemeenteraadslid, aan te duiden als afgevaardigde op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa, met als plaatsvervanger Bart Thijs, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Art.13.- geeft opdracht aan de afgevaardigde, Walter Vermeulen met als plaatsvervanger Bart Thijs,  om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.

 

Art.14.- Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

7 Pidpa. Goedkeuring van de agenda en vaststelling van het mandaat voor de algemene vergadering van 16 juni 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Op vrijdag 16 juni 2023 om 11.00 uur organiseert Pidpa een algemene vergadering (statutaire jaarvergadering). Op 21 april 2023 bezorgde Pidpa de uitnodiging met bijlagen.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt :

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022
  3. Verslag van de commissaris over het jaar 2022
  4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2022
  5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris
  6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht
  7. Benoemingen
  8. Varia
  9. Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering
  10. Vragen van vennoten
  1. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Aansluitend vindt de buitengewone algemene vergadering plaats.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

In zitting van 25 februari 2019 werd Walter Vermeulen aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger met als plaatsvervanger Bart Thijs.

 

Juridisch kader

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022, de jaarrekening over het boekjaar 2022

en het verslag van de commissaris worden goedgekeurd.

 

Art.2.- Het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2022, wordt goedgekeurd.

 

Art.3.- Goedkeuring wordt verleend aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.

 

Art.4.- Goedkeuring wordt verleend aan de benoemingen.

 

Art.5.- Aan de vertegenwoordiger, Walter Vermeulen of zijn plaatsvervanger  wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 16 juni 2023, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Art.6.- Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal

onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

8 Fluvius. Goedkeuring agenda en bevestiging mandaat voor de algemene vergadering van 21 juni 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 3 april 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Antwerpen die op 21 juni 2023 plaatsheeft in  het Lindner Hotel, Lange Kievietstraat 125 te 2018 Antwerpen.

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 3 april 2023 overgemaakt werd.

 

In zitting van 25 februari 2019 werd Walter Vemeulen aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger met als plaatsvervanger Bart Thijs.

 

Juridisch kader

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoor­diger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 21 juni 2023:

  1. Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.
  1.    Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  2.    Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
  3.    Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2022.  
  4.    Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.  
  5.    Aanvaarding intrekking beheersoverdracht Nijlen voor het IBA-beheer.
  6.    Statutaire benoemingen.
  7.    Benoemingen van een commissaris.
  8.    Statutaire mededelingen.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger, Walter Vermeulen met als plaatsvervanger Bart Thijs, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 21 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden)wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art.3.- Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde be­slis­singen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vere­niging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secre­tariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

9 TMVS. Goedkeuring agendapunten en vaststelling mandaat voor de algemene vergadering van 20 juni 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke heeft een opmerking die ook voor de  punten 11, 12 en 14 zal gelden.  Zijn fractie zal zich hier onthouden.  Ze doen dit niet graag, maar ze hebben hiervoor een goede reden, nl. het ontbreken van documenten, in het bijzonder het verslag van de bedrijfsrevisor.  Een verslag dat door een onafhankelijk expert wordt opgesteld is volgens hem een heel dankbaar instrument om hun werk als raadslid goed te kunnen doen.  Hij betreurt het dat niet dit werd meegestuurd via meeting.mobile.  Omwille van deze reden zal zijn fractie zich onthouden. 

 

De algemeen directeur licht toe dat het verslag nog niet in handen is en daarom nog niet werd gekoppeld. 

 

Raadslid Vanpoucke zou het fijn vinden dat dit alsnog bezorgd wordt. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is aangesloten is bij TMVS dv.

 

De gemeente ontving de oproepingsbrief voor de Algemene Jaarvergadering van TMVS dv op 20 juni 2023, waarin de agenda werd meegedeeld.

 

In zitting van 30 maart 2019 werd Bruno Heirman aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger.

 

Juridisch kader

De statuten van TMVS dv.

De bepalingen van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 27 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Anne Van Aperen, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 4 onthoudingen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).

 

Art.1.-Goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Algemene Jaarvergadering TMVS dv van 20 juni 2023 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :

  1. Wijziging van vermogen
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
  3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2022
  4. Verslag van de commissaris
  5. a.Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2022 afgesloten per 31 december 2022

           b.Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2022

  1. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  2. Actualisering presentievergoeding
  3. Statutaire benoemingen

      Varia

 

Art.2.- draagt de aangeduide vertegenwoordiger, Bruno Heirman op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Algemene Jaarvergadering van TMVS dv vastgesteld op 20 juni 2023, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Algemene Jaarvergadering

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

10 Intergemeentelijke samenwerking: PONTES. Goedkeuring agenda en bevestiging mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van donderdag 15 juni 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels leest zoals elk jaar de bezorgdheid van de revisor.  Vorig jaar ontving hij van de gemeentelijk vertegenwoordiger de toelichting dat zij niet bijdragen tot het pensioenfonds.  Ze vrezen dat ze hypotheken leggen op de financiering van hun toekomstige projecten.  Ze beschouwen deze bijdragen als een soort loon.  Wanneer een revisor zijn bezorgdheid hierover uitspreekt, blijft zijn fractie ook bezorgd. 

 

Voorzitter Versompel geeft mee dat deze bezorgdheid wordt genoteerd. 

 

Raadslid Callens zal nogmaals meegeven dat de bezorgdheden er nog steeds zijn. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De intergemeentelijke vereniging PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor een gewone algemene vergadering op 15 juni 2023. Het betreft een gewone algemene vergadering waarop de goedkeuring van de jaarrekening en het jaarverslag staan geagendeerd.

 

In zitting van 25 februari 2019 werd Erwin Callens aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger met als plaatsvervanger Dieter Heughebaert.

 

De gemeente Brasschaat is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor de algemene vergadering met opgave van de agenda. Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Juridisch kader

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het laatste trimester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die beraadslaagt over de strategie en de begroting voor het volgende werkingsjaar.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 15 juni 2023 goed. Deze agenda ziet er als volgt uit ziet:

1. Algemene vergadering: verslag 15 december 2022 – goedkeuring

2. Raad van bestuur: wijziging samenstelling - goedkeuring

3. Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2022 - goedkeuring

4. Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2022 - aktename

5. Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2022 - goedkeuring

6. Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

7. Varia en rondvraag

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Erwin Callens met als plaatsvervanger Dieter Heughebaert wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

11 Igean milieu en veiligheid. Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat voor de jaarvergadering van 22 juni 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke heeft een opmerking die ook voor de punten 11, 12 en 14 zal gelden.  Zijn fractie zal zich hier onthouden.  Ze doen dit niet graag, maar ze hebben hiervoor een goede reden, nl. het ontbreken van documenten, in het bijzonder het verslag van de bedrijfsrevisor.  Een verslag dat door een onafhankelijk expert wordt opgesteld is volgens hem een heel dankbaar instrument om hun werk als raadslid goed te kunnen doen.  Hij betreurt het dat niet dit werd meegestuurd via meeting.mobile.  Omwille van deze reden zal zijn fractie zich onthouden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

 

De raad van bestuur van 26.04.2023 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2022 evenals aan de jaarrekening 2022. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Benoemen leden adviescomités

Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

De heer Karel Van Elshocht werd als schepen van leefmilieu in de gemeente Kontich vervangen door mevrouw Sophie Baeckelmans en maakt in die functie deel uit van het adviescomité milieu.

De heer Karel Van Elshocht werd als lid van het adviescomité veiligheid voor de gemeente Kontich, het OCMW Kontich en het AGB Kontich eveneens vervangen door mevrouw Sophie Baeckelmans.

Mevrouw Brigitte Vermeulen-Goris wordt door het WoonZorgNetwerk Edegem voorgedragen als lid van het adviescomité veiligheid.

De benoeming van deze leden wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

 

Aanvaarden toetreding WoonZorgNetwerk Edegem en OCMW Boom

Met het besluit van de raad van bestuur van het WoonZorgNetwerk Edegem van 8.06.2022 en met het besluit van de raad van het OCMW Boom van 16.03.2023 wordt ingestemd met de toetreding tot IGEAN milieu & veiligheid.

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de deelnemers. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan het WoonZorgNetwerk Edegem én aan het OCMW Boom 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro per deelnemer. 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 26.04.2023 heeft beslist om de jaarvergadering van 22.06.2023 om 18.30 uur te organiseren in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Benoemen van leden adviescomités

6. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 27.04.2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 22.06.2023 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

  1. uittreksels uit de beslissingen van de 171ste raad van bestuur van 26.04.2023
  2. het jaarverslag 2022 met de jaarrekening 2022.

 

In zitting van 25 februari 2019 werd Joris Van Cauwelaert aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger met als plaatsvervanger Walter Vermeulen.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 27 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Anne Van Aperen, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 4 onthoudingen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).

 

Art.1.- neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op donderdag 22.06.2023 om 18.30 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Benoemen van leden adviescomités

6. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Joris Van Cauwelaert met als plaatsvervanger Walter Vermeulen, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 22.06.2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

12 Igean dienstverlening. Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat voor de jaarvergadering van 22 juni 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke heeft een opmerking die ook voor de punten 11, 12 en 14 zal gelden.  Zijn fractie zal zich hier onthouden.  Ze doen dit niet graag, maar ze hebben hiervoor een goede reden, nl. het ontbreken van documenten, in het bijzonder het verslag van de bedrijfsrevisor.  Een verslag dat door een onafhankelijk expert wordt opgesteld is volgens hem een heel dankbaar instrument om hun werk als raadslid goed te kunnen doen.  Hij betreurt het dat niet dit werd meegestuurd via meeting.mobile.  Omwille van deze reden zal zijn fractie zich onthouden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Algemeen

Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.

Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de algemene vergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25.01.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

 

De raad van bestuur van 26.04.2023 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2022 evenals aan de jaarrekening 2022. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Aanvaarden toetreding WoonZorgNetwerk Edegem en OCMW Boom

Met het besluit van de raad van bestuur van het WoonZorgNetwerk Edegem van 8.06.2022 en met het besluit van de raad van het OCMW Boom van 16.03.2023 wordt ingestemd met de toetreding tot IGEAN dienstverlening.

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de deelnemers. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan het WoonZorgNetwerk Edegem én aan het OCMW Boom 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro per deelnemer. 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 26.04.2023 heeft beslist om de jaarvergadering van 22.06.2023 om 18.30 uur te organiseren in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 27.04.2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 22.06.2023 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

  1. uittreksels uit de beslissingen van de 471ste raad van bestuur van 26.04.2023
  2. het jaarverslag 2022 met de jaarrekening 2022.

 

In zitting van 25 februari 2023 werd Joris Van Cauwelaert aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger met als plaatsvervanger Karin Beyers.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

Statuten van IGEAN dienstverlening.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 27 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Anne Van Aperen, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 4 onthoudingen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).

 

Art.1.- neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op donderdag 22.06.2023 om 18.30 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Joris Van Cauwelaert met als plaatsvervanger Karin Beyers, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 22.06.2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

13 Dienstverlenende vereniging Cipal.  Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat voor de algemene vergadering van 22 juni 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg “Cipal”).

 

In zitting van  van 25 februari 2019 werd Erwin Callens met als plaatsvervanger Bart Thijs aangeduid als  vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal.

 

De gemeente ontving de oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 met de volgende agendapunten:

 

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)
  2. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  4. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  5. Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2022
  7. Aanpassing van het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering
  8. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Neemt kennis van de documenten en de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Neemt kennis van de voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

De statuten van Cipal.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 goedgekeurd:

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

  1. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  2. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  3. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  4. Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  5. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2022
  6. Aanpassing van het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering
  7. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Erwin Callens met als plaatsvervanger Bart Thijs, wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene   vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke  reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd  om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art.3.- Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

14 Poolstok. Goedkeuring agendapunten en vaststelling mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van 26 mei 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke heeft een opmerking die ook voor punt 11, 12 en 14 zal gelden.  Zijn fractie zal zich hier onthouden.  Ze doen dit niet graag, maar ze hebben hiervoor een goede reden, nl. het ontbreken van documenten, in het bijzonder het verslag van de bedrijfsrevisor.  Een verslag dat door een onafhankelijk expert wordt opgesteld is volgens hem een heel dankbaar instrument om hun werk als raadslid goed te kunnen doen.  Hij betreurt het dat niet dit werd meegestuurd via meeting.mobile.  Omwille van deze reden zal zijn fractie zich onthouden. 

 

Raadslid Pauwels merkt op dat de gemeentelijke vertegenwoordigers niet vermeld staan.  De kandidaturen moesten binnen zijn op 12 mei 2023. 

 

Voorzitter Versompel licht toe dat de vertegenwoordigers schepen Heirman en schepen Hans (plaatsvervanger) zijn. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente besloot in zitting van 28 maart 2022 aan te sluiten tot Poolstok, een coöperatieve vennootschap waarin verschillende publieke en para-publieke organisaties kunnen deelnemen met het oog op een beter georganiseerde en meer professionele vervulling van hun taken op het vlak van HRM.

 

Op vrijdag 26 mei 2023 vindt een gewone en buitengewone Algemene Vergadering van Poolstok plaats. Deze editie van de (B)AV is voor Poolstok belangrijk, aangezien er zowel een statutenwijziging wordt voorzien, evenals een verkiezing van nieuwe bestuurders namens de B-aandeelhouders van Poolstok.

 

De gemeente ontving de oproepingsbrief tot deze buitengewone algemene vergadering op 12 mei 2023.

 

Juridisch kader

De statuten van Poolstok.

De bepalingen van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

Stemming acceptatie hoogdringend punt

 

2e stemming op naam

Met 27 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Anne Van Aperen, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 4 onthoudingen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).

 

Art.1.- Goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Poolstok van 26 mei 2023 en de daarbij horende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

1. Samenstelling van het bureau van de vergadering

2. Samenstelling van de vergadering - aanwezigheidslijst

3. Kennisname van het verslag van het bestuursorgaan waarbij een omstandige verantwoording van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de Vennootschap wordt gegeven, opgesteld in toepassing van artikel 6:86 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

4. Wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de Vennootschap en vervanging van artikel 4 van de statuten.

5. Omvorming van de statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening in een beschikbare eigen vermogensrekening.

6. Wijziging van de statuten op diverse punten teneinde de leesbaarheid te verhogen, een algehele inhoudelijke update door te voeren onder andere voor wat betreft de bepalingen inzake (i) de naam, (ii) aandelen, (iii) aandeelhouders (toetredingsvoorwaarden, uittreding en uitsluiting), (iv) de bevoegdheid en werking van het bestuursorgaan en (v) de algemene vergadering (datum van de gewone algemene vergadering en stemmingsprocedure), en teneinde de statuten in overeenstemming te brengen met de genomen beslissingen en met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, en bijgevolg voorstel tot aanname van een volledig nieuwe tekst van statuten. De ontwerptekst van statuten (inclusief voorgestelde wijzigingen) werd als bijlage bij de oproeping gevoegd.

7. Volmacht voor de coördinatie van statuten.

8. Machtiging aan het bestuursorgaan tot uitvoering van de te nemen beslissingen.

9. Volmacht voor de formaliteiten.

 

Art.2.- Goedkeuring te verlenen aan alle agendapunten op de agenda van de algemene vergadering:

1. Samenstelling van het bureau van de vergadering

2. Uiteenzetting van het verslag van de Raad van Bestuur en van de commissaris m.b.t. het boekjaar 2022

3. Mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de leden van de Raad van Bestuur en aan de commissaris m.b.t. het boekjaar 2022

4. Goedkeuring van de jaarrekening voor het boekjaar 2022

5. Bestemming van het resultaat

6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris voor het boekjaar 2022

7. Ontslagen en benoemingen • Verkiezing B-bestuurders

8. Goedkeuring van de bezoldigingen • Indexering van de bestuurdersvergoedingen

9. Desgevallend: varia

 

 

Art.3.- Bruno Heirrman wordt aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger met Karina Hans als plaatsvervanger. De gemeentelijk vertegenwoordiger dient zijn/haar stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde (buitengewone) algemene vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

15 Tennisclub Park. Investeringstoelage aanleg all-weather terreinen en omheining. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Tennisclub Park wenst 2 bestaande tennisterreinen te voorzien van een synthetisch all-weather court en de omheining ervan te renoveren. De club vraagt financiële ondersteuning van de gemeente; de totale prijs werd bij aanvraag geraamd op 76.230,00 euro.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2022 inzake de investeringstoelagen sportinfrastructuur 2022-2024.
Collegebesluit van 12 december 2022 inzake bepaling van de prioritaire dossiers voor de investeringstoelagen sportinfrastructuur 2023.

 

Adviezen

Gunstig advies van de sportraad van 14 november 2022

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

25.410,00 euro.

Budgetsleutel

0740/66400000 Uitzonderlijke investeringstoelagen sportinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringsbudget 2023

Krediet beschikbaar

Ja .

Visum financieel directeur

2023/35

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Stemt in met een investeringstoelage aan Tennisclub Park voor de aanleg van 2 all-weather terreinen en de renovatie van de omheining.

 

Art.2.- De toelage bedraagt 1/3 van de bewezen kosten, aftrekbare btw niet inbegrepen, met een maximaal toelagebedrag van 25.410,00 euro

 

Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging van facturen van aannemers of facturen voor aankoop vanmaterialen voor dit project en mits :

        ofwel betalingsbewijzen worden voorgelegd

        ofwel bewijzen worden voorgelegd dat de gefactureerde werken uitgevoerd of de gefactureerde materialen geleverd zijn.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

16 Intergemeentelijke samenwerking handhaving. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Context

Om te kunnen voorzien in een gepaste woon- en leefkwaliteit voor alle inwoners, rekening houdend

met de daar tegenoverstaande schaarse ruimte in Vlaanderen, is een goede ruimtelijke ordening

van bijzonder belang. Ruimtelijke ordening is dan ook een belangrijke bevoegdheid van de

gemeenten. De (lokale) besturen beschikken bij de uitoefening van deze bevoegdheid over heel

wat instrumenten, gesteund op drie pijlers: 

1. planning;

2. vergunningverlening;

3. handhaving.

 

Zonder een doordachte en effectieve handhaving verliezen de eerste twee pijlers hun belang en

wordt aan hun doelen voorbijgegaan. Zonder een spreekwoordelijke stok achter de deur blijft de toepasselijke regelgeving dode letter of bestaat de kans dat bewust gekozen wordt voor het niet aanvragen van een omgevingsvergunning voor ruimtelijke handelingen, een procedure die soms als omslachtig en tijdrovend wordt ervaren en risico’s inhoudt. Bovendien wordt het als uiterst onrechtvaardig beschouwd dat stedenbouwkundige overtredingen in stand gehouden kunnen worden en op die manier onrechtmatige ruimtelijke of financiële voordelen creëren. Vaak zijn schendingen ronduit storend voor omwonenden of nefast in het straatbeeld van gemeenten.

 

Sinds de inwerkingtreding op 1 maart 2018 van het decreet betreffende de handhaving van de

omgevingsvergunning en het daarbij horende handhavingsbesluit, hebben de gemeenten een

aantal mogelijkheden, maar ook verantwoordelijkheden, gekregen voor de organisatie en

uitoefening van een effectief en doortastend (bestuurlijk)handhavingsbeleid inzake ruimtelijke

ordening. Dit kan gemeentelijk, maar ook intergemeentelijk ingevuld worden.

 

Op 22 februari 2021 stelde de gemeenteraad van de gemeente Brasschaat een handhavingsvisie vast. Dit om de beleidsvisie van het gemeentebestuur Brasschaat zowel voor de betrokken handhavingspartners als voor de burger kenbaar en toegankelijk te maken. De handhavingsvisie ruimte en wonen is dus niet alleen een richtsnoer voor het bestuurlijk optreden van de betrokken handhavingspartners, maar is ook een leidraad voor de burger die recht heeft op een zo transparant mogelijk handhavingsbeleid. Tenslotte is de handhavingsvisie ruimte en wonen ook opgesteld om het maatschappelijk draagvlak voor handhaving binnen de domeinen milieu, wonen en ruimtelijke ordening te vergroten.

 

Motivering

Om de hierboven beschreven redenen wenst de gemeente de regelgeving inzake de Ruimtelijke Ordening op haar grondgebied te handhaven conform de voorschriften van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), de geldende uitvoeringsbesluiten en de vastgestelde gemeentelijke handhavingsvisie.

 

        Gelijkheidsbeginsel binnen de gemeente

In de vastgestelde handhavingsvisie werden prioritaire overtredingen beschreven waarbij een trajectplan van toepassing is. Dit om het gelijkheidsbeginsel maximaal te garanderen en eenzelfde traject bij verschillende overtredingen te bekomen.

 

Ondanks de bepaling van een trajectplan is de effectieve opvolging van overtredingen sterk afhankelijk van de werkdruk binnen de dienst ruimte en wonen. De werkdruk wordt in grote mate bepaalt door onze tijdsgebonden kerntaak namelijk het verlenen van omgevingsvergunningen. Indien de wettelijke termijnen niet gehaald worden, volgt automatisch een weigering van de vergunningsaanvraag.

Handhaving vormt het sluitstuk van het ruimtelijk beleid en is eveneens een kerntaak van de dienst ruimte en wonen. Desondanks is deze kerntaak niet tijdsgebonden en zijn hier geen wettelijke termijnen op van toepassing. Op piekmomenten, bij uitval van collega’s of in drukke vakantieperiodes wordt teruggeplooid op onze tijdgebonden kerntaak, het verlenen van omgevingsvergunningen.  Dit vormt een structureel risico betreffende handhaving van het ruimtelijk beleid.

 

Het vastgestelde handhavingstraject kan op piekmomenten niet langer gegarandeerd worden. Daarnaast bestaat het risico dat de capaciteit binnen de dienst ruimte en wonen niet steeds aanwezig is om tijdelijke of urgente overtredingen vast te stellen. Dit vormt een probleem bij onder andere het onwettig rooien van bomen, de afbraak van gebouwen…
De niet gegarandeerde capaciteit binnen de dienst ruimte en wonen schaadt het gelijkheidsbeginsel waarop onze handhavingsvisie berust.

 

Om het gelijkheidsbeginsel beter te respecteren wensen we gebruik te maken van een intergemeentelijke samenwerking betreffende de handhaving van omgevingsovertredingen. Het intergemeentelijk organiseren van handhaving verkleint de afhankelijkheid van de werkdruk binnen de dienst ruimte en wonen. Een structureel risico betreffende een kerntaak van onze dienst kan worden weggenomen. Bovendien kan dezelfde kwaliteit en intensiteit van handhaving doorheen de tijd gegarandeerd worden. Dit is onder andere van groot belang bij tijdelijke of urgente overtredingen.

 

        Gelijkheidsbeginsel gemeenteoverschrijdend

Een bijkomend element vormt de eenheid van handhaving binnen eenzelfde regio. Momenteel zijn reeds 19 lokale besturen aangesloten bij de intergemeentelijke handhavingswerking van Igean. Dit zorgt voor een gelijke aanpak van overtredingen over de gemeentegrenzen heen. Een gelijke aanpak verhoogt de gelijkheid en rechtszekerheid van de burger. Bijkomend kan bij klachten op de gemeentelijke handhaving niet langer verwezen worden naar enige willekeur of partijdigheid.

 

Ondanks een grotere mate van gelijkheid tussen de aangesloten gemeenten bestaat de mogelijkheid om drie eigen prioriteiten te bepalen waarop Igean bijkomend zal handhaven binnen Brasschaat. Dit biedt ons de mogelijkheid om de eigenheid van Brasschaat te waarborgen.

 

Niveaus van handhaving

Igean biedt drie verschillende niveaus van ondersteuning aan. De drie bepaalde niveaus van ondersteuning zijn zachte handhaving, opmaak PV / verslag van vaststelling en bestuurlijke + (straf)rechterlijke handhaving. Deze drie niveaus stemmen in grote mate overeen met de eigen trajectplan uit de gemeentelijke handhavingsvisie. Er kan gekozen worden uit de volgende mogelijkheden van ondersteuning:

        niveau 1 én 2 

        niveau 2 én 3

        niveau 3

        niveau 1, 2 én 3

 

 Niveau 1: zachte handhaving

Het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente bij het voorbereiden en opstellen van raadgevingen en aanmaningen. Dit gebeurt aan de hand van het bijhorende dossier en de concrete feitelijke situatie.

 

Niveau 2: opmaak PV of verslag van vaststelling

Het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente van zodra de vaststellingen van stedenbouwkundige overtredingen dienen te worden geformaliseerd in een proces-verbaal of in een verslag van vaststelling, al dan niet met stakingsbevel.

 

Niveau 3: bestuurlijke en (straf)rechtelijke handhaving

Het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente bij het uitwerken en opleggen van herstelgerichte maatregelen en herstelvorderingen, minnelijke schikkingen, …en dit zowel in het bestuurlijke als in het strafrechtelijke traject.

 

Er wordt gekozen om niveau 1,2 én 3 te laten voorzien door Igean. Dit om de overdracht van dossiers te beperken en de communicatie optimaal te laten verlopen.

 

Ondanks de ondersteuning behoudt de gemeente steeds de mogelijkheid zelf handhavingsdossiers op te starten en bij te houden. De gemeente kan zelf kiezen hoeveel en welke dossiers het laat afhandelen door Igean.

 

Juridisch kader

Volgende documenten vormen het juridisch kader voor onderhavige beslissing: 

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

Decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning

Het handhavingsbesluit ruimtelijke ordening van 9 februari 2018

Statuten IGEAN dienstverlening

Handhavingsvisie ruimte en wonen en samenwerkingsprotocol over de behandeling

van klachten en overtredingen ruimte en wonen tussen de politie Brasschaat en de

gemeente Brasschaat

PPT van juni 2020 met toelichting bij de intergemeentelijke samenwerking en de concrete

inhoud van de verschillende ondersteuningsniveaus.

 

Adviezen

Advies MAT: Positief met de opmerking om bij effectieve overdracht concrete verwachtingen/verbintenissen te formuleren.

Advies CBS: Positief mits duidelijke bepaling van de prioritaire thema's

 

Financiële gevolgen

De kostprijs van de intergemeentelijke samenwerking ter ondersteuning van de handhaving van de

regelgeving op de Ruimtelijke Ordening bestaat uit de kostprijs van het intergemeentelijk team

(personeelskost en werkingskosten).

De totale kosten van het intergemeentelijk team worden verdeeld over alle deelnemende

gemeenten, rekening houdend met volgende parameters en de daarbij horende weging:

- 30% gelijk over alle deelnemende gemeenten

- 15% volgens aantal inwoners

- 15% volgens oppervlakte

- 40% volgens gekozen ondersteuningsniveau, waarbij:

niveau 1 telt voor 35%

niveau 2 telt voor 35%

niveau 3 telt voor 30%.

 

Bij de aanvang van de samenwerking wordt aan elke deelnemende gemeente een bedrag

opgevraagd, rekening houdend met de kostenraming van het intergemeentelijk team. 

Jaarlijks wordt de werkelijke kost van het intergemeentelijk team bepaald en verrekend met het

reeds opgevraagde bedrag.

 

De totale kostprijs van de samenwerking is onafhankelijk van het totaal aantal doorgestuurde overtredingen.

 

De financiële gevolgen worden geraamd op:

        Niveau 1, 2 en 3: 23.500 euro/jaar

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van het voorstel tot intergemeentelijke handhaving en keurt dit goed.

 

Art.2.- Neemt kennis van de verschillende ondersteuningsniveaus die IGEAN voorziet en toegelicht werden in dit besluit en in de begeleidende PPT van juni 2020.

 

Art.3.- In te tekenen op de intergemeentelijke samenwerking met IGEAN voor de ondersteuning van de handhaving ruimtelijke ordening en keurt de daarbij horende afsprakennota goed.

 

Art.4.- De gemeente zal beroep doen op het intergemeentelijk team van IGEAN in het kader van de handhaving voor de ruimtelijke ordening voor volgende ondersteuningsniveaus: 1, 2 en 3.

 

Niveau 1: zachte handhaving

Het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente bij het voorbereiden en

opstellen van raadgevingen en aanmaningen. Dit gebeurt aan de hand van het bijhorende dossier en de concrete feitelijke situatie.

 

Niveau 2: opmaak PV of verslag van vaststelling

Het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente van zodra de vaststellingen van stedenbouwkundige overtredingen dienen te worden geformaliseerd in een proces-verbaal of in een verslag van vaststelling, al dan niet met stakingsbevel.

 

Niveau 3: bestuurlijke en (straf)rechtelijke handhaving

Het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente bij het uitwerken en opleggen van herstelgerichte maatregelen en herstelvorderingen, minnelijke schikkingen, …en dit zowel in het bestuurlijke als in het strafrechtelijke traject.

 

Opmerking: IGEAN neemt in voorliggend voorstel geen taak op in een eventuele procedure voor de burgerlijke rechtbank.

 

Opmerking: Ondanks de ondersteuning behoudt de gemeente steeds de mogelijkheid zelf handhavingsdossiers op te starten en bij te houden. De gemeente kan zelf kiezen hoeveel en welke dossiers het laat afhandelen door Igean.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

17 Zwembadweg. Sporthotel Bielebale vzw. Goedkeuring verlenging erfpacht vzw Toerisme Vlaanderen. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad heeft in zitting van 30 september 2013 goedkeuring gehecht aan de akte voor het vestigen van een erfpachtrecht op de gronden waarop het gebouw van het Jeugdverblijfcentrum Bielebale gevestigd is.

 

De gronden van het jeugdverblijfcentrum zijn in eerste instantie in erfpacht gegeven aan Toerisme Vlaanderen die enerzijds op haar beurt een recht van opstal heeft gegeven aan een derde private partij voor de opdracht voor Design, Build, Finance & Maintenance van het Jeugdverblijfcentrum en anderzijds een exploitatieovereenkomst met vzw Bielebale heeft gesloten.

 

Heden wordt aan het college van burgemeester en schepenen gevraagd principiële goedkeuring te hechten aan het verzoek van vzw Bielebale en Toerisme Vlaanderen om de looptijd van de erfpachtovereenkomst met Toerisme Vlaanderen te verlengen tot 31 december 2045. Dit verzoek kadert in een traject voor aanvraag van een infrastructuursubsidie voor jeugdinfrastructuur met accent op duurzaamheid en innovatie naar energie.

 

Om recht te hebben op de betreffende subsidies, moet vzw Bielebale een gebruiksovereenkomst kunnen voorleggen die nog minstens 20 jaar loopt vanaf aanvraag.

 

Toerisme Vlaanderen is bereid om een intentieverklaring te geven aan vzw Bielebale dat de periode van 20 jaar zal worden overeengekomen maar heeft dan op diens beurt ook voor diezelfde periode de verlenging van de erfpacht nodig. 

 

De subsidie bedraagt 60% van de investering én van de overheadkosten van architect, bureau technieken en stabiliteit, veiligheidscoördinatie etc. Het aangevraagde bedrag gaat om een 400.000,00 euro.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de verlenging van de erpfacht goed te keuren voor opmaak van de notariële akte.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

De erfpacht wordt verleend op basis van een eenmalig te betalen canon van 1,00 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het verzoek van vzw Bielebale en Toerisme Vlaanderen om de looptijd van de erfpachtovereenkomst van 3 december 2013 tussen de gemeente en Toerisme Vlaanderen te verlengen tot 31 december 2045 in functie van de aanvraag van een infrastructuursubsidie van ca. 400.000,00 euro; en dit voor een periode die minstens gelijk is aan de periode die noodzakelijk is voor het bekomen van de subsidies.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

18 EVA vzw De Remise. Dagorde algemene vergadering van 15 juni 2023. Goedkeuring en bevestiging mandaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap vzw Remise. Bij

gemeenteraadsbesluit van 14 december 2020 werd Karina Hans aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering. Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van vzw Remise handelt overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.

 

De vzw Remise laat weten dat op 15 juni 2023 een algemene vergadering zal plaatsvinden

met volgende agendapunten:

1. Verwelkoming door de voorzitter.

2. Goedkeuring vorig verslag algemene vergadering 8 december 2022

3. Kennisname Managementletter, Fraudechecklist en bevestigingsbrief.

4. Kennisname verslag Commissaris 5. Vaststelling van ereloon commissaris.

6. Publicatie van commissaris mandaat in het Belgisch Staatsblad

7. Bestemming resultaat 2022. 8. Kwijting BO en commissaris/goedkeuring vergoeding.

9. Kwijting accountskantoor Antwerps Boekhoudkantoor BV voor de uitoefening van hun mandaat over het afgelopen boekjaar.

10. Kennisname activiteitenverslag 2022.

11. Varia

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur welke de bevoegdheid van de gemeenteraad regelt met

betrekking tot de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De dagorde van de algemene vergadering van EVA vzw Remise van 15 juni 2023en

de daarbij horende documenten worden goedgekeurd:

1. Verwelkoming door de voorzitter.

2. Goedkeuring vorig verslag algemene vergadering 8 december 2022

3. Kennisname Managementletter, Fraudechecklist en bevestigingsbrief.

4. Kennisname verslag Commissaris 5. Vaststelling van ereloon commissaris.

6. Publicatie van commissaris mandaat in het Belgisch Staatsblad

7. Bestemming resultaat 2022. 8. Kwijting BO en commissaris/goedkeuring vergoeding.

9. Kwijting accountskantoor Antwerps Boekhoudkantoor BV voor de uitoefening van hun mandaat over het afgelopen boekjaar.

10. Kennisname activiteitenverslag 2022.

11. Varia

 

Art.2.-.- Karina Hans wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene

vergadering van EVA vzw Remisa van 15 juni 2023 en wordt opgedragen er te handelen in

overeenstemming met de instructies van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

19 Intergemeentelijk samenwerkingsverband Biscuit. Jaarverslag 2022. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

De gemeente is sedert 30 januari 2017 lid van het Intergemeentelijk samenwerkingsverband Biscuit. Samen met de gemeenten Schoten, Brecht, Stabroek, Schilde en Kapellen heeft deze projectvereniging tot doel om meer service en kwaliteit te bieden op vlak van cultuur en bibliotheken en de samenwerking te bevorderen. De raad van bestuur van Biscuit is samengesteld uit twee vertegenwoordigers per deelnemende vereniging, waarvan één lid met stemrecht en één lid met raadgevende stem.

 

Volgens de statuten moet het jaarverslag voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

 

 

Neemt kennis van het jaarverslag 2022.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

20 ILV Brasschaat - Schoten. Goedkeuring jaarrekening 2022. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans wil graag iets zeggen over de situatie in Sportoase, meer bepaald over het recreatiegedeelte.  Ze was zelf een regelmatige gebruiker samen met vele anderen.  Ze wil graag weten wat de stand van zaken is met betrekking tot gebruikersaantallen / bezoekers.  Sinds de aanpassing van de uren, dewelke heel ingeperkt zijn omwille van besparingen, is het aanbod volgens haar ook heel erg verminderd.  Er zijn volgens haar veel mensen die omwille van andere redenen (sociale) gebruik maken van het recreatiegedeelte.  Mensen willen graag samen ontspannen, een babbeltje doen,…  De laatste keer toen ze zelf aanwezig was, merkte ze dat er op dat vlak heel veel irritaties zijn bij bezoekers van het recreatiegedeelte.  Meer mensen moeten op een kortere tijdspanne gebruik maken van de faciliteiten.  Mensen zijn geïrriteerd omdat ze een toegangsprijs moeten betalen maar toch niet optimaal kunnen genieten van de recreatiemogelijkheden.  Ze merkt op dat de redders hier op aangesproken worden maar deze mensen kunnen hier  niets aan doen.  Ze geeft ook nog mee dat de pashokjes en de gangen erg vuil zijn bij momenten.  Sportoase moet een plaats zijn voor ontspanning maar op dit moment is dit volgens haar het tegenovergestelde.  Ze vermoed dan ook dat de bezoekerscijfers gedaald zullen zijn. Ze stelt dat het ook niet fair is dat mensen (een toeslag) betalen en er dan geen gebruik van kunnen maken.  Aangezien de energieprijzen ondertussen gedaald zijn, kan dit argument volgens haar ook niet meer gebruikt worden.  Na 3 maanden zou er een evaluatie volgen, maar hieromtrent was er geen communicatie, ook niet naar de gebruikers toe.  Ze wil graag weten waarom hierover nog niet werd gecommuniceerd en waarom dit verlengd werd? 

 

Schepen Van Gerven bedankt raadslid Hermans voor de vragen en de terechte bezorgdheden.  De bezoekersaantallen van de individuele zwemmers zijn gedaald in 2022.  Ze is wel blij dat Sportoase zijn hoofd boven water heeft kunnen houden door zijn kosten te fixeren.  De energieprijzen zijn aan het dalen maar Sportoase werkt met een kliksysteem.  Sportoase zit vastgeklikt op een jaar.  Voor deze periode hebben zij een vaste prijs.  Ze licht toe dat het systeem niet constant wordt geëvalueerd omdat ze tendensen willen kunnen vaststellen.  De daling van de energieprijzen zorgt er niet voor dat Sportoase onmiddellijk zijn businessplan onder controle krijgt. 

Schepen Van Gerven krijgt zelf ook veel vragen van burgers over het recreatiebad.  Er was een evaluatie en de kosten staan nog steeds onder druk volgens haar.  Het gaat bij het recreatiebad maar over 10% van de gebruikers van het recreatiebad.  Tijdens de daluren is er nu maar 10% bezetting.  Wanneer dit constant wordt open gezet, heeft men veel kosten voor weinig inkomsten.  Ze begrijpt dat dit voor de gebruikers moeilijk ligt.  Er werd wel afgesproken om in juli en augustus (vakantieperiode) wel gewoon open te zijn volgens het oude regime (elke dag / hele dag). 

 

Schepen Van Gerven en haar collega uit Schoten hebben aangedrongen om vanaf september toch 2 voormiddagen extra te openen.  Op deze manier kunnen die 10% gebruikers op deze 2 voormiddagen kunnen komen zwemmen.  Dit idee werd nog niet afgeklopt, maar ze wil hier graag voor gaan!

 

Schepen Van Gerven heeft de properheid tijdens de laatste vergadering pertinent aangehaald.  Na de vergadering stelde ze vast dat ze het zwembad onmiddellijk proper aan het maken waren.  Michael heeft ook toegegeven dat hier een tandje moest bijgestoken worden, zowel in het zwembad als in de fitness.  Ze geeft ook nog graag mee dat mensen met een abonnement, die op die momenten niet meer kunnen gebruik maken van de faciliteiten, hun abonnement ten alle tijden kunnen verlengen. 

 

Raadslid Hermans vraagt zich af of men ook niet kan overwegen om ’s avonds terug een uurtje langer open te blijven? 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat een alternatief is dat ze terug een toelage aanvragen bij de gemeente, maar dit ligt ook moeilijk.  Een prijsstijging zou ook een optie kunnen zijn maar dan moet de burger bereid zijn om meer te betalen.  De tijden zijn volgens haar veranderd.  Ze zal de vraag over het uur ’s avonds (21u – 22u) nog meenemen. 

 

Raadslid Van der Schoepen komt graag terug op de energieproblematiek en de hoge energiekosten.  Hij leest dat men een energiecontract heeft tot eind 2023.  Hij wil graag weten of men na deze datum alles terug kan normaliseren?  Of moet men daar nooit niet meer aan denken dat alles in een normale toestand komt? 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat ze niet kan voorspellen wat de energieprijzen gaan doen in 2024.  Ze hoopt mee dat alles kan normaliseren wanneer de energieprijzen terug zullen dalen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het gemeenteraadsbesluit van 29 maart 2021 werden de vernieuwde statuten en het

huishoudelijk reglement van de ILV Brasschaat - Schoten goedgekeurd.

 

Het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten keurde op 28 maart 2023 de

jaarrekening 2022 goed.

 

Vanuit het college van burgemeester en schepenen van 24 april 2023 werden geen opmerkingen

geformuleerd bij de jaarrekening 2022 van de Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten.

 

Juridisch kader

Overeenkomstig artikel 14 van de statuten van de Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten, legt

het beheerscomité de rekening ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden van de deelnemende

gemeenten.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de jaarrekening 2022 van de Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

21 Mondelinge vraag van Kasper Vanpoucke over de toestand van het gemeentepark na massa-evenementen voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke meldt dat Brasschaat op zoek kan gaan naar een schepen van landbouw aangezien het terrein er momenteel uitziet als een ‘patattenveld’. 

 

Hij doet volgende tussenkomst :

 

“Meer dan 1.000 oldtimers maar ook enkele honderden classic- en GT sportwagens werden eerder deze maand opgesteld voor het "Antwerp Classic Car Event" in ons eigen gemeentepark. We lazen dat niet minder dan 33 zware Bulgaarse vrachtwagens deze honderden wagens kwamen laden en lossen in ons park op een oppervlakte van niet minder dan 20.000 vierkante meter. De opbouw begon reeds op 24 april, de afbraak eindigde op 12 mei. De organisator verwachtte 15.000 bezoekers en voorzag in eetkramen, bars en bbq in een wat voor Brasschaatse normen een enorm groot en druk bijgewoond evenement was.

 

Dat was helaas ook te merken aan de schandalig slechte staat van ons park achteraf... . De impact op deze “evenementenweide” en op ons park is enorm en doet de vraag nogmaals opkomen of dit wel de meest geschikte plaats is voor een massa-evenement van deze omvang en of er geen andere locaties beter geschikt zijn voor dit type van massa-event.

 

30-tonners in het park die met honderden auto’s sleuren, zware tentconstructies (voorzien voor 450 man en meer) met veel lawaaihinder en dan is er nog de impact op fauna en flora nabij alsook voor de omwonenden en de recreatieve parkgebruikers. De weide ligt er momenteel nog steeds troosteloos bij.

 

We viseren daarbij niet het event op zich, maar wel de keuze van waar die mag doorgaan en aan welke voorwaarden!

- wie heeft de oorspronkelijke kosten gedragen voor wat betreft het gebruik van het openbaar domein en de organisatie daar aan de Hemelweide in het park?

- hoeveel zal de herstelling van de schade kosten en wie zal daarvoor opdraaien?”

 

Schepen Fonteyn doet volgende tussenkomst : 

 

“Dankjewel, Kasper, voor je terechte vraag. Het doet mij ook pijn in het hart als ik de toestand van onze weide bekijk en samen met mij heel wat burgers.

 

  1.  wie heeft de oorspronkelijke kosten gedragen voor wat betreft het gebruik van het openbaar domein en de organisatie daar aan de Hemelweide in het park?

Eerst wil ik graag antwoorden op je vraag ivm kosten inname openbaar domein.

Bij een commerciële organisatie is het normaal gezien aan de Organisatie om de kosten inname openbaar domein op zich te nemen. 

 

Nu, daar is in dit geval een uitzondering opgemaakt omdat het terrein zich al in heel slechte staat bevond na de organisatie van het winterdorp. De extreme weersomstandigheden met zeer veel regenval tijdens de winter en in het vroege voorjaar heeft hier ook geen goed aan gedaan.

Er is dus overeengekomen dat de organisatie van Classic car de kosten zou dragen van de ijzeren platen die over een heel stuk van de weide geplaatst zijn. Hun kosten ivm inname openbaar domein vielen hierbij weg. Dit is in de weken voorafgaand aan het evenementonderhandeld, ook omdat er geen andere oplossing was. Contractueel zat men ook wel vast aan een aantal verbintenissen

 

  1. hoeveel zal de herstelling van de schade kosten en wie zal daarvoor opdraaien?

Dan wil ik uw vraag over de kosten van het herstel nog even beantwoorden

Voor en na een groot evenement is er steeds een controleronde om de staat van bevinding van het terrein op te maken. Er worden VOOR en NA steeds  foto’s getrokken. Dat is nu ook gebeurd. Bedoeling is dat als er aantoonbare schade die niet te wijten is aan weersomstandigheden, maar voortvloeit uit het niet naleven van de vergunning, verhaald worden op Organisator (cf. Winterbeleving). Dit moet voor dit evenement nog verder bekeken worden. (staat van bevinding op gemaakt – maar verder geen beslissing genomen)

Wij zullen in elk geval het herstel van de weide in eigen beheer doen en dan bekijken of de gepresteerde manuren (of een deel daarvan) verhaald moeten worden op de Organisator.

 

Het is nu aan college om lessen te trekken, het geheel van evenementen  te evalueren en eventueel onze visie hierrond bij te sturen. Ofwel gaan we een beperking in de tijd moeten invoeren , ofwel een beperking in ruimte of een combinatie van beide. Maar op deze manier komt de Hemelweide nooit aan herstel toe.

 

In het college is ondertussen al afgesproken dat in de maanden juni-juli-aug geen evenementen meer zullen plaats vinden op de Hemelweide zodat deze kan rusten en herstellen. Ondertussen wordt met de groendienst ook bekeken of deze genivelleerd kan worden en opnieuw ingezaaid.

Het is evdient dat we voor de geplande activiteiten ons engagement gaan nakomen. Deze zullen geherlokaliseerd worden:

        bv BK parking: de parking wordt nu georganiseerd op kerkplein en speelplaats GIB

        toernooi Nekarea: kasteelweide

        Jump in Mater Dei: fonteinenweide

        Enz…

Op deze manier kunnen we tijdens de zomer de weide vrijwaren en tot rust laten komen.”

 

Raadslid Van Mechelen wenst graag aan te sluiten bij de tussenkomst van raadslid Vanpoucke.  Volgens hem had dit evenement niet mogen doorgaan.  In 2014, toen hij schepen van milieu was, werd er een beslissing op de gemeenteraad genomen met betrekking tot de evenementenweide voor de Hemelhoeve.  Volgens hem mag deze maar 1 maand per jaar in gebruik genomen worden.  Hij stelt vast dat er nu jaarlijks veel meer evenementen doorgaan.  De weide was volgens hem helemaal hersteld en terug ingezaaid. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat het geheel van evenementen in het park zal geëvalueerd worden.  Er zal bekeken worden waar aanpassingen moeten gebeuren. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft graag nog een repliek en heeft ook het collegebesluit opgezocht.  Hij leest dat commerciële prestaties, logistieke prestaties, water, afval,… niet zijn aangerekend.  Hij las ook ergens iets over de verwijzing naar de staat van het terrein.  Hij vraagt zich af of het gebruikelijk is dat er geen enkele kost wordt aangerekend omwille van een slecht terrein?  Het lijkt hem een zeer gunstige beoordeling.  Er is een waarborg van 16 400 euro. Hij stelt in vraag wie de kosten zal betalen en hoeveel de kosten bedragen?  Er werd een staat van bevinding opgemaakt, maar de bezorgdheid van zijn fractie is er wel nog steeds.  Hij is wel blij om te horen dat men zal bekijken om een aantal zaken te heroriënteren van plaats en/of datum.  Het herstel zal echter teniet worden gedaan van zodra men terug zo’n evenement toelaat.  Hij hoopt dat er lessen getrokken worden en dat sommige activiteiten daar niet meer zullen doorgaan in de toekomst.  Een massa-evenement met 1000 wagens hoort volgens hem dan ook niet thuis in een park.  Een park moet volgens hem recreatief zijn voor parkgebruikers en hij hoopt dat dit niet meer zal gebeuren. 

 

Raadslid Pauwels dacht dat er ooit een plan was om een deel van dat terrein te draineren?  Hij wil graag weten of deze plannen in een schuif beland zijn? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit vroeger bij het masterplan Park zat samen met het Louis De Winterstadion en de Ruiterhal.  Dit werd uit dit project gehaald maar zal later herbekeken worden bij de aanleg van de Azalealaan. 

Beslissing

 

 

Meer dan 1.000 oldtimers maar ook enkele honderden classic- en GT sportwagens werden eerder deze maand opgesteld voor het "Antwerp Classic Car Event" in ons eigen gemeentepark. We lazen dat niet minder dan 33 zware Bulgaarse vrachtwagens deze honderden wagens kwamen laden en lossen in ons park op een oppervlakte van niet minder dan 20.000 vierkante meter. De opbouw begon reeds op 24 april, de afbraak eindigde op 12 mei. De organisator verwachtte 15.000 bezoekers en voorzag in eetkramen, bars en bbq in een wat voor Brasschaatse normen een enorm groot en druk bijgewoond evenement was.

 

Dat was helaas ook te merken aan de schandalig slechte staat van ons park achteraf... . De impact op deze “evenementenweide” en op ons park is enorm en doet de vraag nogmaals opkomen of dit wel de meest geschikte plaats is voor een massa-evenement van deze omvang en of er geen andere locaties beter geschikt zijn voor dit type van massaevent.

 

30-tonners in het park die met honderden auto’s sleuren, zware tentconstructies (voorzien voor 450 man en meer) met veel lawaaihinder en dan is er nog de impact op fauna en flora nabij alsook voor de omwonenden en de recreatieve parkgebruikers. De weide ligt er momenteel nog steeds troosteloos bij.

 

We viseren daarbij niet het event op zich, maar wel de keuze van waar die mag doorgaan en aan welke voorwaarden!

 

 

Neemt kennis van de vragen van Kasper Vanpoucke, namens Brasschaat 2012:

* wie heeft de oorspronkelijke kosten gedragen voor wat betreft het gebruik van het openbaar domein en de organisatie daar aan de Hemelweide in het park?

* hoeveel zal de herstelling van de schade kosten en wie zal daarvoor opdraaien?

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

22 Mondelinge vraag van Johan Caluwé over het nieuwe aanmeldingssysteem voor het secundair onderwijs voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Voorzitter Versompel stelt dat punten 22 en 23 samen behandeld kunnen worden.  Hij stelt voor dat raadslid Smekens eerst haar vraag toelicht. 

 

Raadslid Smekens doet volgende tussenkomst :

 

“We gaan er terecht prat op dat we in Belgie en Vlaanderen als ouder een school kunnen kiezen voor ons kind. De grondwet garandeert “de vrije schoolkeuze” als het kind voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.

 

Nieuwe inschrijvingsregels die de Vlaamse regering heeft uitgewerkt moeten de ouders daarbij die vrijheid geven. Het lokale niveau krijgt meer autonomie om dit inschrijvingsbeleid op de gemeentelijke scholen vorm te geven.
De brochure “digitaal aanmelden” vermeldt voor het Centraal aanmeldsysteem. “Heb je interesse in één of meerdere van onze scholen neem dan de brochure zorgvuldig door. Met dit centraal aanmeld systeem maken we het inschrijvingsproces voor iedere leerling eerlijker.”

De tool wijst leerlingen op een objectieve manier beschikbare plaatsen toe en dit op een geavanceerd algoritme, dat zich baseert op jouw voorkeurscholen, niet op basis van wie zich eerst registreert. Er is dus geen tijdsdruk. Je hebt alle tijd om rustig na te denken over de scholen van jouw voorkeur…”

Nu blijken er in onze gemeente nog meer dan 150 kinderen die geheel geen keuze hebben. Voor onze meest leefbare gemeente is dit toch zeer betreurenswaardig.
 

-Wat houdt dit geavanceerde algoritme dan juist in ?

-welke oplossing vinden we voor de kinderen die in eigen gemeente geen plaats in haar/zijn school van keuze krijgen?

-hoe gaan we dit toenemend probleem volgende jaren oplossen?”

 

Raadslid Caluwé doet volgende tussenkomst :

 

“Het hoeft geen betoog dat het in de praktijk brengen van de nieuwe manier van aanmeldingen voor enige problemen heeft gezorgd.  Omdat het om een nieuw systeem ging, heeft dit veel weerklank gekregen.  Onder meer in de pers en op sociale media, waar er helaas ook weer veel bagger verscheen.

Dat er leerlingen niet terecht kunnen binnen de eigen gemeente is niet nieuw.  Helaas vallen er elk jaar leerlingen buiten de boot.  Brasschaat is daar geen unikum in.  Het is dan ook een beetje onterecht om nu te stellen dat het nieuwe systeem daar de enige oorzaak van is.  

Een nieuw systeem kan evenwel met kinderziektes geplaagd worden of kan, nu het aan de praktijk is getoetst, bijgesteld worden.  

Daarom vragen wij het volgende:

Kunnen wij een evaluatie van het systeem verwachten als agendapunt op een algemene commissie?

Wat is de huidige stand van zaken?

Kan er een uitleg gegeven worden hoe het systeem juist werkt? Welke algoritmen worden gebruikt en wat zijn hun gevolgen?

Kan het systeem verfijnd worden naar bijkomende parameters toe? Wij denken hierbij aan de mogelijkheid om bepaalde richtingen, zoals bv. Latijn en levensbeschouwing, aan te kruisen. We denken ook aan de B-stroom, kan in het systeem ingebouwd worden dat leerlingen voor de B-stroom in de voor hen juiste stroom terechtkomen?

Zijn er nu reeds dingen duidelijk waarvan men kan zeggen dat die kunnen bijgesteld worden?”

 

Schepen Ven bedankt raadslid Caluwé en raadslid Smekens voor hun vragen.  Naar aanleiding van de vele reacties die ze de afgelopen weken kreeg, had ze deze vragen wel verwacht. 

Het digitaal aanmelden voor het secundair onderwijs gebeurde tussen 27 maart 2023 en 21 april 2023.  Op een commissie werd de toelichting gegeven hoe men hier aan zou werken en waarom men met de 2 gemeenten samen werkt.  Dat deze situatie zich nu voordoet, had ze niet zien aankomen.  Graag geeft ze verdere toelichting.

 

Op 9 mei 2023 om 15u werd er op de knop gedrukt en ontvingen de ouders een mail waar in stond waar hun kind naar school kon gaan.  De meeste kinderen kregen een schoolkeuze toebedeeld maar er waar ook een aantal kinderen die geen plaats hadden.  Die enkelen zal ze zo verder toelichten.  Na een kwartier ontving schepen Ven reeds de eerste mails terug.  Deze mensen ontvingen de dag erna allemaal een antwoord, ze moesten nog even geduld hebben.  Dit was het enige wat ze op dat moment konden toewensen. 

 

Het aanmeldingssysteem in Brasschaat verloopt via standaardsysteem C.  Via de Vlaamse overheid kon men bij verschillende systemen aanmelden.  Bij de andere systemen A, B en D was het eerst op basis van toeval en dan pas later op ‘mijn schoolkeuze’.  Dit was iets dat Brasschaat absoluut niet wilde.  In samenspraak met de directies werd er gekozen om de schoolkeuze zeker als parameter te stellen.  Parameters zoals broers/zussen & personeel werden ook gebruikt. 

 

Schepen Ven licht toe dat niet het algoritme het probleem is, maar wel het capaciteitsprobleem.  Het capaciteitsprobleem in het secundair onderwijs was al een dossier toen ze pas schepen van onderwijs werd.  Enkele scholen hebben zich hier al wel geëngageerd:  

        Het Sint Michielscollege heeft zijn capaciteit destijds al verhoogd naar 72 extra plaatsen. 

        Het gemeenschapsonderwijs diende ondertussen een bouwaanvraag in maar deze is nog volop lopende. 

        Mater Dei heeft ook een aanvraag ingediend.  Zij kunnen op korte termijn starten. 

Dit zijn de mogelijke capaciteitsuitbreidingen voor de toekomst. 

Schepen Ven geeft mee dat het Sint Michielscollege momenteel bezig is om zijn capaciteit nog te verhogen. 

 

Schepen Ven geeft graag nog wat cijfers mee.  Ze stelt dat elk kind recht heeft op onderwijs en les.

1512 leerlingen hebben zich aangemeld.  89% van deze leerlingen (1339 leerlingen) hebben hun eerste keuze gekregen.  Ze vindt dit een groot aantal.  Wanneer men de andere schoolkeuzes (2e, 3e, en 4e schoolkeuze)  mee rekent komt men aan 91%.  De bezorgdheden zijn de kinderen die nu een mail hebben ontvangen dat alle scholen van hun keuze volzet zijn.  Ze heeft er zelf ook van wakker gelegen. 

 

Schepen Ven zat samen met de scholen om te bekijken hoe dit kon opgelost worden.  De scholen die op 10 mei 2023 mee rond de tafel zaten, stelden unaniem dat er van de bovenvermelde aantallen nog kinderen zullen afvallen door verschuivingen.  Verschillende kinderen staan ook aangemeld in andere aanmeldsystemen, bijvoorbeeld in Antwerpen.  Deze mensen moeten binnenkort een definitieve keuze maken waardoor er nog plaatsen vrijkomen.  Momenteel verwerken de scholen hun wachtlijsten.  Ze begrijpt dat het moeilijk is om geduld te hebben, maar ze verzekerd dat er nog verschuivingen zullen gebeuren.  De parameters kunnen niet gewijzigd worden.  Men kiest al op basis van schoolrichtingen. 

 

Schepen Ven belooft dat dit onderwerp uitgebreid zal toegelicht worden op de themacommissie onderwijs in juni.  Op dat moment kan ze meer cijfers toelichten en ze hoopt dat tegen dan de meeste kinderen een plek hebben op één van de scholen in Brasschaat.  Ze stelt dat dit alles heel vervelend is, maar het ligt niet aan het systeem.  Vroeger stonden er ook jongeren op de wachtlijst maar toen werd dit niet zo openbaar gemaakt als nu.  Nu is alles gecentraliseerd. 

 

Raadslid Caluwé vraagt zich af of er uitbreiding mogelijk is in het GIB. 

 

Schepen Ven licht toe dat ze dat voorlopig nog niet kan zeggen.  Dit wordt nog verder bekeken en uitgezocht.  Ze geeft graag ook nog mee dat er een ombudsdienst zal opgericht worden om bepaalde problemen te bespreken.  Ze verwijst hier naar een dossier over een tweeling waarbij de 2 kinderen op verschillende scholen werden gezet door het systeem. 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt of hij het goed begrepen heeft dat ze wist dat er capaciteitsproblemen waren in Brasschaat? 

 

Schepen Ven bevestigt dit.  In 2019 dacht men nog dat het kon opgelost worden met een eigen systeem, maar dat was dus niet het geval. 

Beslissing

 

 

Het hoeft geen betoog dat het in de praktijk brengen van de nieuwe manier van aanmeldingen voor enige problemen heeft gezorgd

 

 

Neemt kennis van de vragen van Johan Caluwé, namens Brasschaat 2012 :

* Kunnen wij een evaluatie van het systeem verwachten? Wat is de huidige stand van zaken?

* Kan er een uitleg gegeven worden, hoe het systeem werkt? Welke algoritmen worden gebruik en wat zijn hun gevolgen?

* Kan het systeem verfijnd worden naar bijkomende parameters toe? Wij denken hierbij aan de mogelijkheid om bepaalde richtingen, zoals bv. Latijn en levensbeschouwing, aan te kruisen. We denken ook aan de B-stroom, kan in het systeem ingebouwd worden dat leerlingen voor de B-stroom in de voor hen juiste stroom terechtkomen?

* Zijn er nu reeds dingen duidelijk waarvan men kan zeggen dat die kunnen bijgesteld worden?

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

23 Mondelinge vraag van Lutgart Smekens over de schoolkeuze en het aanmeldsysteem voor secundaire scholen voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Voorzitter Versompel stelt dat punten 22 en 23 samen behandeld kunnen worden.  Hij stelt voor dat raadslid Smekens eerst haar vraag toelicht. 

 

Raadslid Smekens doet volgende tussenkomst :

 

“We gaan er terecht prat op dat we in Belgie en Vlaanderen als ouder een school kunnen kiezen voor ons kind. De grondwet garandeert “de vrije schoolkeuze” als het kind voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.

 

Nieuwe inschrijvingsregels die de Vlaamse regering heeft uitgewerkt moeten de ouders daarbij die vrijheid geven. Het lokale niveau krijgt meer autonomie om dit inschrijvingsbeleid op de gemeentelijke scholen vorm te geven.
De brochure “digitaal aanmelden” vermeldt voor het Centraal aanmeldsysteem. “Heb je interesse in één of meerdere van onze scholen neem dan de brochure zorgvuldig door. Met dit centraal aanmeld systeem maken we het inschrijvingsproces voor iedere leerling eerlijker.”

De tool wijst leerlingen op een objectieve manier beschikbare plaatsen toe en dit op een geavanceerd algoritme, dat zich baseert op jouw voorkeurscholen, niet op basis van wie zich eerst registreert. Er is dus geen tijdsdruk. Je hebt alle tijd om rustig na te denken over de scholen van jouw voorkeur…”

Nu blijken er in onze gemeente nog meer dan 150 kinderen die geheel geen keuze hebben. Voor onze meest leefbare gemeente is dit toch zeer betreurenswaardig.
 

-Wat houdt dit geavanceerde algoritme dan juist in ?

-welke oplossing vinden we voor de kinderen die in eigen gemeente geen plaats in haar/zijn school van keuze krijgen?

-hoe gaan we dit toenemend probleem volgende jaren oplossen?”

 

Raadslid Caluwé doet volgende tussenkomst :

 

“Het hoeft geen betoog dat het in de praktijk brengen van de nieuwe manier van aanmeldingen voor enige problemen heeft gezorgd.  Omdat het om een nieuw systeem ging, heeft dit veel weerklank gekregen.  Onder meer in de pers en op sociale media, waar er helaas ook weer veel bagger verscheen.

Dat er leerlingen niet terecht kunnen binnen de eigen gemeente is niet nieuw.  Helaas vallen er elk jaar leerlingen buiten de boot.  Brasschaat is daar geen unikum in.  Het is dan ook een beetje onterecht om nu te stellen dat het nieuwe systeem daar de enige oorzaak van is.  

Een nieuw systeem kan evenwel met kinderziektes geplaagd worden of kan, nu het aan de praktijk is getoetst, bijgesteld worden.  

Daarom vragen wij het volgende:

Kunnen wij een evaluatie van het systeem verwachten als agendapunt op een algemene commissie?

Wat is de huidige stand van zaken?

Kan er een uitleg gegeven worden hoe het systeem juist werkt? Welke algoritmen worden gebruikt en wat zijn hun gevolgen?

Kan het systeem verfijnd worden naar bijkomende parameters toe? Wij denken hierbij aan de mogelijkheid om bepaalde richtingen, zoals bv. Latijn en levensbeschouwing, aan te kruisen. We denken ook aan de B-stroom, kan in het systeem ingebouwd worden dat leerlingen voor de B-stroom in de voor hen juiste stroom terechtkomen?

Zijn er nu reeds dingen duidelijk waarvan men kan zeggen dat die kunnen bijgesteld worden?”

 

Schepen Ven bedankt raadslid Caluwé en raadslid Smekens voor hun vragen.  Naar aanleiding van de vele reacties die ze de afgelopen weken kreeg, had ze deze vragen wel verwacht. 

Het digitaal aanmelden voor het secundair onderwijs gebeurde tussen 27 maart 2023 en 21 april 2023.  Op een commissie werd de toelichting gegeven hoe men hier aan zou werken en waarom men met de 2 gemeenten samen werkt.  Dat deze situatie zich nu voordoet, had ze niet zien aankomen.  Graag geeft ze verdere toelichting.

 

Op 9 mei 2023 om 15u werd er op de knop gedrukt en ontvingen de ouders een mail waar in stond waar hun kind naar school kon gaan.  De meeste kinderen kregen een schoolkeuze toebedeeld maar er waar ook een aantal kinderen die geen plaats hadden.  Die enkelen zal ze zo verder toelichten.  Na een kwartier ontving schepen Ven reeds de eerste mails terug.  Deze mensen ontvingen de dag erna allemaal een antwoord, ze moesten nog even geduld hebben.  Dit was het enige wat ze op dat moment konden toewensen. 

 

Het aanmeldingssysteem in Brasschaat verloopt via standaardsysteem C.  Via de Vlaamse overheid kon men bij verschillende systemen aanmelden.  Bij de andere systemen A, B en D was het eerst op basis van toeval en dan pas later op ‘mijn schoolkeuze’.  Dit was iets dat Brasschaat absoluut niet wilde.  In samenspraak met de directies werd er gekozen om de schoolkeuze zeker als parameter te stellen.  Parameters zoals broers/zussen & personeel werden ook gebruikt. 

 

Schepen Ven licht toe dat niet het algoritme het probleem is, maar wel het capaciteitsprobleem.  Het capaciteitsprobleem in het secundair onderwijs was al een dossier toen ze pas schepen van onderwijs werd.  Enkele scholen hebben zich hier al wel geëngageerd:  

        Het Sint Michielscollege heeft zijn capaciteit destijds al verhoogd naar 72 extra plaatsen. 

        Het gemeenschapsonderwijs diende ondertussen een bouwaanvraag in maar deze is nog volop lopende. 

        Mater Dei heeft ook een aanvraag ingediend.  Zij kunnen op korte termijn starten. 

Dit zijn de mogelijke capaciteitsuitbreidingen voor de toekomst. 

Schepen Ven geeft mee dat het Sint Michielscollege momenteel bezig is om zijn capaciteit nog te verhogen. 

 

Schepen Ven geeft graag nog wat cijfers mee.  Ze stelt dat elk kind recht heeft op onderwijs en les.

1512 leerlingen hebben zich aangemeld.  89% van deze leerlingen (1339 leerlingen) hebben hun eerste keuze gekregen.  Ze vindt dit een groot aantal.  Wanneer men de andere schoolkeuzes (2e, 3e, en 4e schoolkeuze)  mee rekent komt men aan 91%.  De bezorgdheden zijn de kinderen die nu een mail hebben ontvangen dat alle scholen van hun keuze volzet zijn.  Ze heeft er zelf ook van wakker gelegen. 

 

Schepen Ven zat samen met de scholen om te bekijken hoe dit kon opgelost worden.  De scholen die op 10 mei 2023 mee rond de tafel zaten, stelden unaniem dat er van de bovenvermelde aantallen nog kinderen zullen afvallen door verschuivingen.  Verschillende kinderen staan ook aangemeld in andere aanmeldsystemen, bijvoorbeeld in Antwerpen.  Deze mensen moeten binnenkort een definitieve keuze maken waardoor er nog plaatsen vrijkomen.  Momenteel verwerken de scholen hun wachtlijsten.  Ze begrijpt dat het moeilijk is om geduld te hebben, maar ze verzekerd dat er nog verschuivingen zullen gebeuren.  De parameters kunnen niet gewijzigd worden.  Men kiest al op basis van schoolrichtingen. 

 

Schepen Ven belooft dat dit onderwerp uitgebreid zal toegelicht worden op de themacommissie onderwijs in juni.  Op dat moment kan ze meer cijfers toelichten en ze hoopt dat tegen dan de meeste kinderen een plek hebben op één van de scholen in Brasschaat.  Ze stelt dat dit alles heel vervelend is, maar het ligt niet aan het systeem.  Vroeger stonden er ook jongeren op de wachtlijst maar toen werd dit niet zo openbaar gemaakt als nu.  Nu is alles gecentraliseerd. 

 

Raadslid Caluwé vraagt zich af of er uitbreiding mogelijk is in het GIB. 

 

Schepen Ven licht toe dat ze dat voorlopig nog niet kan zeggen.  Dit wordt nog verder bekeken en uitgezocht.  Ze geeft graag ook nog mee dat er een ombudsdienst zal opgericht worden om bepaalde problemen te bespreken.  Ze verwijst hier naar een dossier over een tweeling waarbij de 2 kinderen op verschillende scholen werden gezet door het systeem. 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt of hij het goed begrepen heeft dat ze wist dat er capaciteitsproblemen waren in Brasschaat? 

 

Schepen Ven bevestigt dit.  In 2019 dacht men nog dat het kon opgelost worden met een eigen systeem, maar dat was dus niet het geval. 

Beslissing

 

 

We gaan er terecht prat op dat je in België als ouder een school voor je kind mag kiezen. De Belgische Grondwet garandeert die vrije schoolkeuze van ouders (artikel 24). Jouw kind moet voldoen aan de toelatingsvoorwaarden, maar verder mag je kiezen in welke school je jouw kind inschrijft.
Nieuwe inschrijvingsregels die de Vlaamse regering heeft uitgewerkt moeten de ouders daarbij meer vrijheid geven. En het lokale niveau heeft daarbij meer autonomie gekregen om het inschrijvingsbeleid op scholen vorm te geven.

Ook in onze gemeente en Schoten is vanaf het komende schooljaar 2023 - 2024 het inschrijvingssysteem gewijzigd voor alle secundaire scholen, die nu met een centraal aanmeldsysteem werken. We hebben hierover een toelichting gehad op de commissievergadering van 17 januari ll., met als drie toewijzingscriteria:
1. broers en zussen
2. kinderen personeel
3. overige - schoolkeuze & wiskundig algoritme bepaald door ministerie van onderwijs?
De begeleidende info aan de ouders stelde hen daarbij gerust: “De tool wijst leerlingen op een objectieve manier beschikbare plaatsen toe en dit op basis van een geavanceerd algoritme dat zich baseert op je voorkeurscholen, maar niet op basis van wie eerst registreert. Er is geen tijdsdruk. Je hebt dus alle tijd om rustig na te denken over de scholen van jouw voorkeur.”

Nu blijken in onze gemeente nog meer dan 150 kinderen in het geheel eigenlijk “geen keuze” te hebben, juist door toepassing van dat geavanceerde algoritme. Voor onze meest leefbare gemeente maar zeker ook voor heel wat kinderen, ouders en grootouders toch zeer betreurenswaardig.
We lezen en horen dagelijks in de media dat artificiële intelligentie een zelflerend vermogen heeft, en dus zal er wel een oplossing komen 😊, maar toch heeft onze fractie enkele vragen.
 

Neemt kennis van de vraag van Lutgart Smekens, namens CD&V:

        Wat houdt het toegepaste geavanceerde algoritme juist in? Welke oplossing is er voor de kinderen die nu geen plaats hebben gevonden, en hoe gaat het gemeentebestuur dit verder aanpakken naar de toekomst?

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

24 Mondelinge vraag van Bart Brughmans over het tegelwippen voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans licht zijn vraag toe :

 

“Een recente publicatie leert dat 18,8% van de totale oppervlakte in onze gemeente Brasschaat verhard is, door gebouwen, terrassen, wegen, parkeerterreinen, enzovoort. De gemiddelde verhardingsgraad in Vlaanderen bedraagt 15,4%.
Toch wel een zorgelijk cijfer, als je weet dat Brasschaat als gemeente der parken toch wel heel wat groene ruimten heeft en al decennia lang zorg draagt voor een groen straatbeeld met meer laanbomen dan er inwoners zijn.
Droogte is niet nieuw en heeft niet enkel te maken met warmer weer maar juist ook met die verharding. Water kan steeds minder infiltreren waardoor watervoorraden onvoldoende bijgevuld kunnen worden en de natuur en mens te kampen krijgt met droogtestress.
Reeds in 2020 waarschuwden 2 waterexperten hiervoor op de gemeentelijke website. Ze wezen vooral op de dorpskern die -en ik citeer- “een dor gebied aan het worden is door de aanleg van fietspaden, voetpaden, opritten, enzovoort”, en sta me toe hier ook pleinen aan toe te voegen. Het minste dat je kan zeggen is dat er aan het oude gemeentehuis flink doorgeklinkerd is…

Het is een goede zaak dat iedereen aangespoord wordt om verantwoordelijkheid te nemen, en z’n steentje bij te dragen of beter zijn tegels te wippen, door het ludieke Vlaamse kampioenschap tegelwippen. En ook het initiatief dat Brasschaat overneemt van andere gemeenten voor afvoer via een tegeltaxi kan dat stimuleren.
Tot op heden zijn er slechts 189 tegels gewipt…
Ook de gemeente zelf kan het goede voorbeeld stellen.

Ik heb volgende vragen :


Wat is de ambitie van het bestuur in deze actie voor de burgers en voor zichzelf?
Welke acties zal de gemeente zelf ondernemen op haar terreinen en in het straatbeeld?
Misschien kan de betegelde oppervlakte aan het gemeentehuis elders gecompenseerd worden als voorbeeldfunctie?
Gebeurt er bij de heraanleg van voet- en fietspaden een evaluatie naar de noodzaak ifv. de verkeersveiligheid?
Onze fractie vraagt ook uitdrukkelijk aandacht voor de indirecte verharding van bijv. bermen door oogluikend bermparkeren tussen bermen toe te laten. Niet alleen de berm wordt onrechtstreeks verhard maar ook het wortelgestel van bomen en aanplantingen lijden hieronder.”

 

Schepen Fonteyn licht haar antwoord toe :

 

“Dankjewel, Bart, voor deze terechte vraag.

Met het VK Tegelwippen volgen we de oproep van Zuhal Demir uit de Vlaamse regering om ons steentje bij te dragen in de ontharding en de Blue Deal.

 

  1. Wij beseffen maar al te goed dat we daar een grote voorbeeldfunctie hebben naar de burger toe en we willen die dan ook ten volle opnemen. Er staan heel in ’t kort 2 grote onthardingsprojecten op stapel:

        Zo zullen we op 30 juni een onthardingsactie doen in de school GIBO Heide, een heuse tegelwipdag. De speelplaats daar wordt een klimaatspeelplaats aangelegd waar groen, natuurlijke speelelementen en een wadi een plaats gaan krijgen. We kregen hiervoor ook 15.000 euro subsidies van de provincie in het kader van ‘Groene Oases’. In het project worden we begeleid door het Regionaal Landschap de Voorkempen en natuurlijk is er ook heel veel hulp van het klimaatteam GIBO-Heide zelf. We duimen dat dit project tegen september zal klaar zijn. Het gaat om zo’n 650 m² ontharding

        Daarnaast is er ook nog het project aan de scouts Don Bosco in MtH. Ook bij hen wordt het terrein klimaatvriendelijk aangelegd en is er plaats voor waterbuffering. En het is opnieuw Regionaal Landschap de Voorkempen die instaat voor de begeleiding.

Iedere vierkante meter die in deze projecten onthard worden zullen we doorgeven op de website tegelwippen.

        Daarnaast zal de Bredabaan nog op enkele strategische plaatsen onthard en vergroend worden.

 

 

 

  1. Wat het Dr. Roosensplein betreft. Ik geef je gelijk dat de eerste indruk die je krijgt is er eentje is  van een grote stenen vlakte maar er zit meer achter

 

        Allereerst dateert het gekozen ontwerp al van vorige legislatuur, in een tijd waar men iets minder bezig was met ontharden en vergroenen. Men heeft toen ook een aantal randvoorwaarden gesteld die begin deze legislatuur herbevestigd zijn.

        Namelijk het aantal parkeerplaatsen moest ongeveer behouden blijven, maar mocht zeker niet (drastisch) naar omlaag gaan (dit vooral ook op vraag van handelaars rondom het plein). Er moest plaats zijn voor laden, voor deelauto’s, voor voldoende fietsenstallingen, en voor  parkeerplaatsen langs de winkelrij (vroegere Torina). Al deze inrichtingen vergen nu eenmaal een harde ondergrond. Het lijkt op dit moment nog alsof dit 1 grote verharde oppervlakte wordt, maar in se gaat het over wegenis, fietspad, parkeerplaatsen, laadplaatsen, fietsenstaanplaatsen, terrassen enz die allemaal door elkaar lopen.

        2de zaak was de keuze om hier een evenementenplein van te maken. Herinner je in pre-corona-tijd de winters met het glazenhuis, maar op de dorpsdag ook het salsaplein enz… Al deze evenementen vergen een harde ondergrond. We zien het plein in de toekomst dan ook groeien als een warm belevenisplein waarop trouwende koppeltjes al eens een receptietje kunnen doen, waar tijdens de winter misschien eens een kerstmarktje kan doorgaan, waar handelaars bij de opening van winkelseizoen een modeshow kunnen doen, waar pure pauze of een andere horeca hun terrassen kunnen uitzetten… Al die belevenissen vergen een harde ondergrond.

        Om de link te leggen met Bad Neuenahr is de keuze gemaakt voor de bruinzwarte kleiklinkers (– die verwijzen naar de basaltsteen van de Ahr-heuvel) een materiaal dat waterpasserend is en door de bredere voeg water makkelijk laat insijpelen. Daarnaast zijn er nog de lichtgrijze betonklinkers die wat poreuzer en waterdoorlatend zijn.

 

        Maar de ingeniositeit van het plein ligt hem in de ondergrondse waterhuishouding die niemand ziet. (Voor de burger lijkt het alsof een grote geplaveide steenvlakte weinig water opneemt en kans geeft op overstroming bij hevige waterval. Niets is minder waar).

 

        -> Er is ten eerste een optimaal gescheiden rioleringsstelsel (regenwater komt niet meer in een gemengde riolering waardoor de druk op rioleringsstelsel afneemt). Het hemelwater van de wegenis en pleinen worden afgekoppeld.

        Bovendien zijn er regenwaterinfiltratiezones aangelegd. Zo zijn er boombunkers bij de nieuwe bomen langsheen de winkels. Er is een ondergronds infiltratiebekken (zorgt voor langzame infiltratie in de grond) en er zijn (deels) infiltratiebuizen (buizen die infiltratie mogelijk maken). In totaal is en zo’n 250 m³ ondergrondse waterbufferingscapaciteit, wat gelijk staat met 2000 gevulde baden.

        Bovengronds is er waterbuffering in de stadswadi/bioswale met een langzame infiltratie. Hier zijn enkele weken geleden de waterplanten geplant. In de zomer zal die zitput wellicht droog staan; in de winter en in natte periodes fungeert dit als waterbuffer-bekken;

 

Wat het groen betreft, kan ik u meedelen dat

        Er nieuwe bomen worden geplant in de boombunkers langsheen de winkels (Torina, De Beenhouwer,…)

        De statige kastanjebomen in verlengde van Frilinglei blijven behouden

        Op het Bad-Neuenarh-plein een zilverlinde is geplant met daarrond nog extra groen .

        In de stadswadi of bioswale zijn een aantal weken geleden 10 soorten planten aangebracht die water kunnen verdragen

        Op het Dr. Roosensplein rond het monument gesneuvelden is er een nieuwe aanplant gebeurd van modern groen

        Daarnaast zal er ook nog de nodige bebloeming komen in de vorm van bloementotems en bloemenschalen. (vandaag in college goedgekeurd)

 

In elk geval zal het plein mettertijd een meer groene aanblik hebben en 1 grote beleving wordt voor jong en oud.

 

  1. Wat je vraag naar de evaluatie van fiets- en voetpaden betreft, kunnen we zeker bevestigend antwoorden. Er wordt nu, maar ook al in het verleden onderzocht of een voet- of fietspad nodig of gewenst is op basis van een aantal parameters zoals veiligheid, basismobiliteit en klimaatadaptatie.

 

        Zo is het voetpad in de Kasteellei na een enquête bij de bewoners verwijderd en een groene berm geworden.

        Ook in de Door Verstraetenlei hebben we de verharde stukken tussen de bomen verwijderd en zijn er groene grasbermen gekomen.

        In de Romboutweg hebben we grote stukken voetpad onthard

        En heel recent langs de Bredabaan thv de Eikendreef hebben we extra groene ruimte gecreëerd

 

        Wat fietspaden betreft: De visie is dat loutere woonstraten normaal gezien geen aparte fietspaden krijgen, maar dat men op de weg moet rijden (het fix the mix-principe). Voor ontsluitings- en verbindingswegen wordt fietspaden meestal wel voorzien.

        Wat voetpaden betreft bekijken we bij iedere heraanleg de noodzaak hiervan.

        En tenslotte over het bermparkeren wil ik nog meegeven dat we dit zeker fysisch zullen verhinderen indien dit grote schade toebrengt aan waardevolle bomen (met paaltjes of met haagjes – eventueel een parkeerverbodsbord). Een algemeen bermparkeerverbod, daar gaan we ons niet opnieuw aan wagen;

 

Max Hermanlei: na het BK zullen de paaltjes ter bescherming van de beuken teruggeplaatst worden.”

 

Raadslid Brughmans bedankt schepen Fonteyn voor haar antwoord.  Hij verwijst graag nog naar het stuk op de Lage Kaart waar een halve parkeerstrook geschilderd is op de rijweg.  Hij stelt vast dat de berm daar voor de helft verhard is door de gemeente.  Dit is schuin tegenover de Peter Benoitlei.  Hij stelt dat dit punten zijn die vermeden zouden moeten worden. 

 

Raadslid Brughmans komt graag nog terug op de infiltratie onder het plein.  Hij dacht dat de werken aan de riolering op de Bredabaan te maken hadden met de infiltratie van teveel regenwater waardoor de riolering voor een stuk was weg gezakt.  Hij hoopt dat men binnen een aantal jaren niet met hetzelfde probleem zit ter hoogte van het plein. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er omwille van deze reden gekozen werd voor een gescheiden systeem.  De druk is dan minder groot op de riolering.

Beslissing

 

 

Een recente publicatie leert dat 18,8% van de totale oppervlakte in onze gemeente Brasschaat verhard is, door gebouwen, terrassen, wegen, parkeerterreinen, enzovoort. De gemiddelde verhardingsgraad in Vlaanderen bedraagt 15,4%.
Toch wel een zorgelijk cijfer, als je weet dat Brasschaat als gemeente der parken toch wel heel wat groene ruimten heeft en al decennia lang zorg draagt voor een groen straatbeeld met meer laanbomen dan er inwoners zijn.
Droogte is niet nieuw en heeft niet enkel te maken met warmer weer maar juist ook met die verharding. Water kan steeds minder infiltreren waardoor watervoorraden onvoldoende bijgevuld kunnen worden en de natuur en mens te kampen krijgt met droogtestress.
Reeds in 2020 waarschuwden 2 waterexperten hiervoor op de gemeentelijke website. Ze wezen vooral op de dorpskern die -en ik citeer- “een dor gebied aan het worden is door de aanleg van fietspaden, voetpaden, opritten, enzovoort”, en sta me toe hier ook pleinen aan toe te voegen. Het minste dat je kan zeggen is dat er aan het oude gemeentehuis flink doorgeklinkerd is…

Het is een goede zaak dat iedereen aangespoord wordt om verantwoordelijkheid te nemen, en z’n steentje bij te dragen of beter zijn tegels te wippen, door het ludieke Vlaamse kampioenschap tegelwippen. En ook het initiatief dat Brasschaat overneemt van andere gemeenten voor afvoer via een tegeltaxi kan dat stimuleren.
Tot op heden zijn er slechts 189 tegels gewipt…
Ook de gemeente zelf kan het goede voorbeeld stellen.

 

 

Neemt kennis van de vraag van Bart Brughmans, namens CD&V:

        Wat is de ambitie van het bestuur in deze actie voor de burgers en voor zichzelf?

        Welke acties zal de gemeente zelf ondernemen op haar terreinen en in het straatbeeld?
Misschien kan de betegelde oppervlakte aan het gemeentehuis elders gecompenseerd worden als voorbeeldfunctie?

        Gebeurt er bij de heraanleg van voet- en fietspaden een evaluatie naar de noodzaak ifv. de verkeersveiligheid?

Onze fractie vraagt ook uitdrukkelijk aandacht voor de indirecte verharding van bijv. bermen door oogluikend bermparkeren tussen bermen toe te laten. Niet alleen de berm wordt onrechtstreeks verhard maar ook het wortelgestel van bomen en aanplantingen lijden hieronder.

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

25 Mondelinge vraag van Inge Hermans over de lokale opvang van Oekraïense vluchtelingen in Brasschaat en de toekomst van Hof ten Bos voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans licht haar vraag toe :

 

“Sinds de uitbraak en als gevolg van het gewapend conflict in Oekraïne,

hebben vele burgers aldaar het land verlaten en ontstond er een massale toestroom

in de Europese Unie van ontheemde personen.

 

Met een ongeziene snelheid en empathie voor de vele slachtoffers van dit geweld,

ontstonden er initiatieven van uiteenlopende aard, het éne al ambitieuzer dan het andere.

 

De noden voor de Oekraïense bevolking waren en zijn nog dringend en liggen geheel in de lijn

met de vele wereldwijde vluchtelingen die hun land ontvluchtten omwille van

"onveilige omstandigheden" maw situaties van gewapend conflict of endemisch geweld,

risico op vervolging op grond van ras, religie, nationaliteit, het behoren tot een sociale groep of politieke overtuiging, risico op de doodstraf, folteringen of aan andere onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen.

 

Brasschaat nam door de geboden financiële steun van de overheid, een coördinerende, faciliterende rol op om met de voorziene middelen, verschillende vormen van hulp te verlenen.

De aangeboden hulp en ondersteuning vanwege de Brasschaatse burgers en de vele vrijwilligers was vrijgevig en warmhartig.

 

Een grote groep vluchtelingen van Oekraïne werd gehuisvest in Hof ten Bos.

In de krant van 3 april lazen we dat de laatste bewoners het pand verlaten hebben en dat

er nieuwe huisvesting gevonden werd?

 

In diezelfde krant lezen we dat er "stemmen opgaan" om het voormalig Hof ten Bos

toch nog een tijd te gebruiken voor vluchtelingen daar het conflict niet vlug voorbij zal zijn.

 

De zone van Hof ten Bos werd blauw ingekleurd wat zoveel wil zeggen dan dat er

enkel zorg gerelateerde functies mogen komen.

Gouverneur Berckx is ook voorstander van een verlengd verblijf voor vluchtelingen.

 

Onze Schepen van Sociale Zaken zou nog spreken met het gemeenschapsonderwijs.

 

Ook wetende maar vooral betreurende dat beslist werd de Brasschaatse LOI’s (locale opvanginitiatieven) in te krimpen en bijgevolg steeds overvol zitten, in combinatie met het vertrek van de oekraïense vluchtelingen heb ik volgende vragen:

 

Vragen:

 

-We lezen dat er overwegingen zijn om Hof ten Bos langer aan te houden als mogelijke

verblijfplaats voor vluchtelingen.

Wetende dat er zich wereldwijd vele gelijkaardige conflicten voltrekken,

zal het jullie niet verbazen dat onze fractie, Brasschaat 2012, hieruit begrijpt en hoopt dat

het hier niet énkel gaat over ondersteuning en verblijf van Oekraïense vluchtelingen?

Kan dat bevestigd worden?

 

- Wat is het resultaat van het gevoerde gesprek met het gemeenschapsonderwijs mbt

de toekomst van Hof ten Bos?

 

- Hoe is het ondertussen met de Oekraïense vluchtelingen en hoeveel hebben

een andere/nieuwe huisvesting in Brasschaat gevonden, al of niet met hulp OCMW Brasschaat?

 

- Hoe heeft men dit opgelost voor de schoolgaande kinderen?

- Werden de financiële middelen van de overheid voor deze vluchtelingen ook ingezet voor extra personeel, zo neen waarom niet, zo ja, hoeveel ?”

 

Schepen Hans doet volgende tussenkomst :

 

“De school Hof ten Bos wilt letterlijk en figuurlijk de stekker uit het project trekken. 

De laatste bewoner , een bejaarde dame, is gehuisvest in de appartementen van Balderhof. 

Het GO onderwijs gaat de school en het domein te koop stellen en heeft geen intentie  om nog Oekraïeners op te vangen. 

In Brasschaat verblijven momenteel 187 Oekraïeners met het statuut tijdelijk ontheemden. 

 

Brasschaat heeft hiermee haar Quota gehaald, wij gaan dus geen projecten voor opvang meer opstarten. 

De dossiers dienen goed opgevolgd te worden door onze maatschappelijk werkers en daar is geen marge meer voor meerdere nieuwe  dossiers. 

De persoon die betaald wordt met het subsidiegeld van de overheid zal zich nu vooral inzetten op tewerkstelling van de Oekraïners. 

Alle kinderen in Brasschaat hebben een plaats in de scholen, sommige jongeren combineren het dagelijks onderwijs met afstandsonderwijs. 

Voor de onderwijzers is het niet evident, we vernemen hierover veel moeilijkheden. 

 

Raadslid Hermans vindt het spijtig dat het verhaal in Hof ten Bos Stopt. 

 

Schepen Hans licht toe dat men het ook moet aankunnen.  Met het budget werd nu een collega aangesteld om alles op te volgen.  Aangezien iedereen nu huisvesting heeft, gaat zij zich meer inzetten op de tewerkstelling van deze mensen.  Alle mensen uit Oekraïne ontvingen in januari een brief met de mededeling dat er verwacht wordt dat ze zich inschrijven bij de VDAB. 

 

Raadslid Hermans vraag zich nog af of iedereen uit Oekraïne op de privémarkt huurt? 

 

Schepen Hans licht toe dat er 6 mensen in Balderhof wonen.  Waar ze gescheiden kunnen wonen, wonen er ook nog mensen bij privé-eigenaars.  Verder huren er veel mensen op de privémarkt.  Vrijwilligers gingen mee op zoek naar woningen, dit project verliep goed. 

 

Raadslid Hermans stelt dat het een voorbeeld is voor mensen in dezelfde situatie op een ander moment. 

Beslissing

 

 

Een tijd geleden lazen we in de pers dat de laatste bewoners het voormalige internaat Hof ten Bos verlaten hebben en dat er nieuwe huisvesting gevonden werd.
Tevens zijn er stemmen die opgaan om deze locatie nog verder te gebruiken om vluchtelingen op te vangen.
Er zou dienaangaande door de Schepen van Sociale Zaken een gesprek aangegaan worden met het Gemeenschapsonderwijs.

 

Neemt kennis van de vragen van Inge Hermans, namens fractie Brasschaat 2012 :

 

* Fractie Brasschaat 2012, begrijpt en hoopt dat het hier niet énkel gaat over ondersteuning en verblijf van Oekraïnse vluchtelingen?  Kan dat bevestigd worden?
* Wat is het resultaat van het gevoerde gesprek met het gemeenschapsonderwijs m.b.t.
de toekomst van Hof ten Bos?
* Hoe is het ondertussen met de Oekraïense vluchtelingen en hoeveel  hebben
een andere/nieuwe huisvesting in Brasschaat gevonden?
* Hoe heeft men dit opgelost voor de kinderen die geen thuisonderwijs volgen?

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

26 Mondelinge vraag Rudi Pauwels over de natuur in je tuin ontdekken en vooruithelpen voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels licht zijn vraag toe :

 

“Met het Tuinrangerproject helpt Inverde lokale besturen bij het realiseren van hun natuur- en klimaatdoelstellingen via de tuinen van hun inwoners.

Inverde zorgt voor alles, van de rekrutering en opleiding van de Tuinrangers tot en met de administratieve afhandeling van elk tuinadvies. https://www.tuinrangers.be/

Wil het gemeentebestuur inpikken op dit project en dit aan zijn burgers aanbieden?”

 

Schepen Fonteyn doet volgende tussenkomst :

 

“Dankjewel, Rudi, voor deze mooie vraag.

De Tuinrangers is zeker geen onbekend project voor ons. Opgeleide vrijwilligers geven bij de burgers thuis advies om hun tuin klimaatbestendig in te richten, door ontharding, opvang en herbruik van regenwater, inbreng van biodiversiteit, (voedsel voor bijen en insekten). Zaken die de voorgaande decennia weinig tot geen aandacht kregen, maar nu wel bovenaan de agenda staan.

Reeds in 2019 is er een eerste voorstelling geweest over dit project. We kregen de opportuniteit om als pilootgemeente mee in dit project te stappen en een bijdrage te leveren voor de film ‘onze natuur’.

Brasschaat is in het verleden vaak trekker geweest van vernieuwende projecten. Dus niet onlogisch dat de vraag tot bij ons kwam.

Omdat het project toen nog in zijn kinderschoenen stond en geen resultaten kon voorleggen en omwille van toch een budget van 23.000 euro/jaar (kwam zelfs van 30.000) zijn we hier niet op ingegaan.

Ook het jaar nadien hebben we omwille van de zware budgetronde hier geen gevolg aan gegeven. De kosten bedroegen toen nog 20.000 euro.

 

Later heeft het project nog op de lijst gestaan van potentiële projecten in het kader van het Lokaal- Energie en Klimaatpact. Ook al was het project ondertussen uit de kinderziektes gegroeid en reeds een gevestigde waarde in heel wat Vlaamse gemeentes, toch is er vanuit Brasschaat de keuze gemaakt hier geen geld voor vrij te maken. Spijtig maar zo is het.”

 

Raadslid Pauwels betreurt het samen met schepen Fonteyn.  Hij vindt het een beetje contradictorisch dat men hier niet op in gaat aangezien Brasschaat een groene gemeente is.  Er zijn 16 gemeenten in de Provincie Antwerpen die het wel aanbieden, o.a. Kalmthout & Kapellen. 

 

Schepen Fonteyn geeft mee dat het een grote kost is die jaarlijks terug komt.  Het is gratis voor de burgers maar niet gratis voor de gemeenten. 

 

Raadslid Pauwels verwijst naar de 57 000 euro die wordt uitgegeven aan de winterbeleving.  Hij vindt het spijtig dat hier dan geen geld voor kan vrijgemaakt worden.  Hij stelt dat het evenwicht van de weegschaal soms een beetje zoek is. 

Beslissing

 

 

Met het Tuinrangerproject helpt Inverde lokale besturen bij het realiseren van hun natuur- en klimaatdoelstellingen via de tuinen van hun inwoners.

 

Inverde zorgt voor alles, van de rekrutering en opleiding van de Tuinrangers tot en met de administratieve afhandeling van elk tuinadvies. https://www.tuinrangers.be/
 

Neemt kennis van de vraag van Rudi Pauwels, namens fractie Brasschaat 2012:

Wil het gemeentebestuur inpikken op dit project en dit aan zijn burgers aanbieden? 


 

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2023
Overzicht punten

 

 

27 Voordracht tot het verlenen van de titel "Ereburger van Brasschaat". Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 30/06/2023