Zitting van maandag 21 oktober 2024

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig : Jan Jambon - burgemeester

Ward Schevernels - algemeen directeur

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans - schepenen

Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Beyers, Robrecht Eeman, Walter Vermeulen - raadsleden

Bruno Heirman - schepen

Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens, Alex Van Haecke - raadsleden

Tom Versompel - voorzitter

 

Verontschuldigd : Dimitri Hoegaerts, Ingeborg Hermans, Sven Simons, Christine Huybrechts - raadsleden

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 20.00 uur: Verzoek om spreekrecht over de petitie 'betonstop' om het groen te behouden in Maria-ter-Heide. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

 

De heer Ivo Willems oefent zijn spreekrecht uit en doet volgende tussenkomst :

 

“Dank je dat we van dit recht gebruik mogen maken.

 

Proficiat met de resultaten van de verkiezingen en we  wensen jullie een prettige manier van samenwerken voor de komende 6 jaar. Weet wel dat de resultaten van de verkiezingen in 2030 bepaald worden door wat er vanaf vandaag wordt gerealiseerd.

 

Jullie hebben kunnen vaststellen dat in Maria Ter Heide meer dan 1.200 mensen de petitie hebben ondertekent onder de noemer betonstop en dat aan meer dan 75% van de woningen de groene affiches hingen.

 

Wij maken ons ernstig zorgen dat de groene rustplekken tussen de woningen verdwijnen, dat er bomen gekapt gaan worden. Bomen die we nodig hebben in de strijd tegen de opwarming en die bovendien voor afkoeling zorgen in de zomer.

 

We zijn bezorgd over de impact op het verkeer, waar we sinds de knip in de Bierwertslei nu al met zijn allen de wijk verlaten langs de kapellei, dit samen met het verkeer uit de kazerne en uit de zgn . officierenwijk.

 

Wij begrijpen ook niet dat er nog sociale woningen in Maria Ter Heide bij moeten komen , het aantal is al ver boven de norm zo hebben we begrepen

En wat we ook niet verstaan is dat  we die sociale woningen gaan concentreren, wat vragen naar problemen is.

 

Concreet zullen we in Maria Ter Heide toezien op het behoud van wat vandaag groen is  . We willen dat groen behouden over alle legislaturen heen.

 

Zeker als het gaat over het speelbos, het terrein tussen de Halen lei en de Kapellei en het stuk tussen de Nieuwpoortlei en de Bierwertslei.

 

We willen niet alleen dat de bouwaanvragen worden geweigerd. Maar ook  dat in geval de zaak wordt doorgeschoven naar de provincie, ons gemeentebestuur  ook daar het nodige doet om dit te stoppen en nadien dat deze gronden voor de toekomst worden veilig gesteld door deze  anders in te kleuren zodat ze niet meer als bouwgrond worden bestemd. Daar zal wellicht een RUP moeten voor gewijzigd worden .Dat is al gebeurd om extra te bouwen, dan moet dat ook eens kunnen om groene ruimte te beschermen.

 

We hadden de stress van de voorbije weken kunnen vermijden als er overleg was geweest tussen de gemeentelijke overheid en de bewoners. In plaats van de communiceren met gele aanplakbrieven, vragen we transparantie en gesprek, zodat verrassingen die dan gevolgd worden door wilde speculaties kunnen uitblijven.

 

Wij zouden dan ook graag enkele keren per jaar een buurtoverleg met het gemeentebestuur willen , waarbij we elkaar zien en kunnen spreken.”

 

Waarnemend burgemeester Cools bedankt de heer Willems om in naam van alle ondertekenaars van de petitie het spreekrecht uit te oefenen.  Hij heeft de boodschap goed begrepen.  De verkiezingen van 2023 starten nu en er zal bekeken worden wat men kan doen om dit gunstig te laten verlopen.  De 1200 ondertekenaars van de petitie geven een indicatie van wat er de laatste maanden heeft geleefd in Maria Ter Heide. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat hij tijdens de vorige gemeenteraad reeds een toelichting gaf over de wijze waarop het bestuur wil tegemoet komen aan sommige zaken.  Op de info-avond in de Groene Jager heeft hij hier ook een toelichting over gegeven.  Hij schetste de historiek en wat er op dit ogenblik mee gedaan wordt. 

 

Waarnemend burgmeester Cools gaat vanavond niet heel de historiek herhalen maar hij wil toch graag 2 punten aanhalen.  Hij verwijst naar het RUP kernversterking dat ervoor zorgt dat men gaat versterken in de kernen om buiten zoveel mogelijk open ruimte vrij te houden.  In het nieuwe bestuursakkoord werden er ook een aantal zaken aangeduid die men niet verder zal ontwikkelen, o.a. het binnengebied aan de Heislagsebaan.  Ook het speelbos is verdwenen uit het bestuursakkoord.  De inkomsten hiervoor werden eerst verlaagd en deze werden nu weg gesaneerd.  Men wenst hier niets meer te realiseren.  Hij verwijst ook naar een aantal vrij liggende percelen in woonparkgebied waar nu bos is.  Hij denkt hierbij o.a. aan de Hensbergelei (rechts vooraan naast nummer 6) wat men vroeger ‘het kabouterbos’ noemde.  Dit zijn bouwpercelen en de eigenaars hebben daar ook rechten om te bouwen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat men met het RUP kernversterking er echt voor wil zorgen om zoveel mogelijk open ruimte vrij te houden en te versterken / verdichten in de kernen.  Ook voor sociale woningbouw moet men volgens hem meer kijken naar inbreidingsprojecten / kleindere projecten in de kernen.  In Maria Ter Heide waren er reeds 35.  Dan is het teveel om er daar nog 33 extra te voorzien.  Op een paar honderd meter verder liggen er ook nog heel wat in de Eikendreef.  Er moet op gelet worden dat het niet te geconcentreerd wordt.  Wanneer men versterkt in de kernen kan de integratie van de bewoners ook beter gebeuren. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de impact van het verkeer ook één van de 2 redenen is waarom er voor perceel 2 en perceel 4 geen vergunning werd verleend.  Nadat de knip gebeurde is er nog maar 1 veilige uitweg.  Wanneer er nog veel extra woningen zouden bijkomen, zou dit echt voor een verkeersinfarct zorgen.  Er zullen nu ook nog flankerende maatregelen moeten genomen worden wat betreft het zwaar verkeer. 

 

Wanneer het bestuur de petitie ontvangen heeft, zal er nog een schriftelijk, gefundeerd antwoord geformuleerd worden.  Hier zullen al deze punten opgenomen worden.  Hij vermoed dat dit voorlopig volstaat. 

 

Voorzitter Versompel licht nog toe dat de burgemeester 3 maanden de tijd heeft om een schriftelijk antwoord te formuleren.  Hij geeft de heer Willems nog even terug het woord. 

 

De heer Willems licht toe dat ze op korte termijn niet meer konden verwachten dan wat nu werd toegelicht.  Hij spreekt zijn dank uit.  Hij geeft de gouden tip mee om minder te communiceren met “gele plakaten” in de buurt.  Dat zal hen rustiger houden.  Op korte termijn zijn ze gerust gesteld en nu kijken ze vooral verder op lange termijn.  Hij begrijpt dat men vandaag niets kan garanderen op lange termijn maar hij wil er samen voor vechten.  Hij hoopt op een goede communicatie en transparantie.  Hij geeft nog mee dat het jammer is dat er bomen verdwijnen op privé eigendommen maar bij begrijpt dat men daar geen vat op heeft.  Hier is dan ook weinig punt tot discussie. 

 

Voorzitter Versompel bedankt de heer Willems voor de aandacht die hij aan dit punt heeft besteed. 

 

Raadslid Pauwels bedankt de heer Willems voor zijn uiteenzetting en het antwoord van waarnemend burgemeester Cools.  Zijn fractie gaat ervan uit dat de intenties van de burgemeester nobel zijn en dat hij echt meent wat hij zegt maar hij blijft herhalen dat CDSCA, De Voorkempen en Real Estate niet bij de pakken gaan blijven zitten.  Men riskeert een procedureslag waarvan men niet weet wat het einde gaat zijn.  Volgens hem kan de burgemeester dus niet garanderen dat het project er niet komt.  Hij blijft wel hopen dat de intenties die naar voor werden gebracht, waarheid worden maar dit kan volgens hem op dit moment niet gegarandeerd worden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools verwijst graag naar de toelichting tijdens de vorige gemeenteraad en het zittingsverslag.  Hij geeft nog mee dat ze deze week een afspraak hebben met de mensen van Real Estate.  Hij tracht tot een oplossing te komen. 

 

Raadslid Callens wil als voorzitter van de woonmaatschappij zich hierbij aansluiten.  Als voorzitter en dagelijks bestuur zullen zij samen met de gemeente naar een oplossing zoeken.  Ze zullen in gesprek gaan met de nodige partijen om zo toch nog het nodige BSO te behalen. 

 

 

Beslissing

 

 

Overeenkomstig artikels 39 en 40 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van Brasschaat heeft iedere inwoner het recht verzoekschriften bij de gemeenteraad in te dienen.

 

Op 16 september 2024 werd een vraag om spreekrecht op de gemeenteraad ingediend, als volgt:

"Namens buurtbewoners van Maria Ter Heide hadden we graag de tijd gehad om aan de gemeenteraad uit te leggen waarom 1.500 inwoners de petitie “betonstop“ hebben getekend.

Graag willen we onze inzichten met jullie delen om te voorkomen dat nog meer groen verdwijnt uit onze buurt ."

 

De voorzitter van de gemeenteraad heeft beslist dat het verzoek om spreekrecht ontvankelijk is.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

2 Gebruik van vaste en vast verplaatsbare camera’s op het grondgebied van gemeente Brasschaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar de schriftelijke vragen die raadslid Hermans gesteld had aan de korpschef. 

 

De korpschef geeft toelichting rond de overlastcamera’s.  Er werden destijds 4 overlastcamera’s aangekocht voor 32 000 euro (8 000 euro per stuk).  Het is de bedoeling om deze camera’s volgend jaar te vervangen.  Dit was niet de intentie maar ze hebben bericht gekregen dat deze niet meer ondersteund worden.  Ze wil dit terug naar de gemeenteraad brengen en er over nadenken over hoe men dit verder wil aanpakken.  Wil men terug voor verplaatsbare camera’s gaan of voor vaste locaties?  Het meten van resultaten gebeurd niet.  Er kan geturfd worden maar meten is moeilijk.  Het leidt zelden tot nooit rechtstreeks tot de opheldering van een misdrijf, het gaat eerder om onderzoekselementen waar men mee aan de slag kan gaan in een onderzoek zelf. 

 

De korpschef licht nog toe dat ze alles schriftelijk op mail naar de administratie heeft doorgestuurd en dat dit kan bezorgd worden. 

 

Raadslid Eeman verwijst naar de kostprijs van 32 000 euro.  Hij wil graag weten hoe lang deze zijn meegegaan? 

 

De korpschef licht toe dat deze camera’s werden aangekocht in juli 2019.  De camera’s zijn 5 jaar oud en ze werken nu nog maar de firma heeft laten weten dat ze deze niet meer zullen ondersteunen.  Wanneer ze uitvallen, zullen ze niet meer gerepareerd worden.  Men wordt dus nu voor een voldongen feit gezet aangezien de camera’s wel eens regelmatig uitvallen. 

De korpschef zelf had gehoopt om hier nog een jaartje mee verder te kunnen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raadslid Van der Schoepen doet volgende tussenkomst :

 

“Het zal u niet verbazen dat we zonder voorbehoud instemmen met het verlengen van het gebruik van vaste en verplaatsbare camera’s in Brasschaat, en meer bepaald níet om automobilisten die een kilometer te snel rijden op de bon te gooien, maar wel als middel dat een zinvolle aanvullende rol speelt in de strijd tegen grote en kleine criminaliteit. Onze partij was jaren geleden de eerste om bewakingscamera’s op de invalswegen van Brasschaat voor te stellen en om een virtuele grens rond de gemeente te trekken. Het netwerk van ANPR-camera’s heeft zeker geholpen om het aantal inbraken de jongste jaren te doen dalen. Verder investeren in deze middelen en zelfs het uitbreiden er van is een noodzaak, om overlast liefst te voorkomen en indien nodig aan te pakken.”

 

Raadslid Pauwels vraagt om het cijfermatige schriftelijk te bezorgen in zoverre dat mogelijk is. 

 

De korpschef bevestigt dat ze dit zal bezorgen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Wet op het politieambt van 5 augustus 1992 (WPA) voorziet in artikel 25/3 de mogelijkheid voor politiediensten om vaste en tijdelijk vaste (vast verplaatsbare) camera’s (die in voorkomend geval intelligent zijn) op zichtbare wijze in het kader van hun opdrachten te gebruiken in niet-besloten en besloten plaatsen.

 

Dit gebruik kan echter pas na voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad van Brasschaat, zoals vastgelegd in artikel 25/4 van de WPA.

 

De goedkeuring van de gemeenteraad dateert ondertussen van 1 juli 2010 en vergt een hernieuwing, omwille van veelvuldige wijzigingen in de regeling in verband met het gebruik vaste en tijdelijk vaste (vast verplaatsbare) camera’s die niet-besloten plaatsen en besloten plaatsen bewaken. Tevens werd ook het camerasysteem voor perimeter- en gebouwbewaking grondig vernieuwd.

 

Met dit besluit vraagt de korpschef van lokale politie Brasschaat de principiële toestemming aan de gemeenteraad van Brasschaat om vaste en vaste verplaatsbare camera’s te mogen inzetten op het grondgebied van de gemeente Brasschaat. Om garanties in te bouwen op vlak van bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de personen die zich op het grondgebied van de gemeente Brasschaat begeven is de geldigheidsduur van de aanvraag tot toestemming voor het gebruik van de vaste en tijdelijk vaste (vast verplaatsbare) camera’s tot 10 jaar beperkt.

 

Doel

De lokale politie Brasschaat wenst vaste en vaste verplaatsbare camera’s te kunnen inzetten ter ondersteuning van de politieopdrachten:

  1. In het kader van de regelgeving voor de politie op het wegverkeer:
    1. vaste camera’s met intelligent systeem om nummerplaten te kunnen herkennen (ANPR camera’s). Deze camera’s worden ingezet met of zonder trajectcontrole;
    2. vaste camera’s die dienen als flitspalen voor snelheidscontroles of ingezet worden als roodlichtcamera.
  2. In het kader van de handhaving van de openbare orde met inbegrip van de naleving van de politiewetten en -verordeningen, de voorkoming van misdrijven en de bescherming van personen en goederen. Daarnaast wordt de camera ook ingezet met als doel misdaden, wanbedrijven en overtredingen op te sporen, de bewijzen ervan te verzamelen, daarvan kennis te geven aan de bevoegde overheden, de daders ervan te vatten, te arresteren en ter beschikking te stellen van de bevoegde overheid, op de wijze en in de vormen bepaald door de wet.
  3. In het kader van bescherming van personen en goederen: vaste camera’s aan en rond het commissariaat van de lokale politie Brasschaat voor bewaking en toezicht.

 

Onder deze toestemming valt enkel het zichtbaar gebruik van de vaste en tijdelijk vaste camera’s gezien elk ander niet-zichtbaar of verdoken gebruik verboden is.

 

De doeleinden waarvoor de camera’s door lokale politie Brasschaat worden ingezet zijn vastgelegd in artikelen 14 en 15 van de WPA en in artikel 27 van de Gegevensbeschermingswet (Titel 2).

 

Aard van de plaats

De lokale politie wenst vaste en tijdelijk vaste camera’s te kunnen inzetten in de niet-besloten plaatsen op het grondgebied van Brasschaat.

 

De toestemming moet volgens artikel 25/4 §5 van de WPA niet gevraagd worden, als het gaat om het plaatsen en het gebruik van camera's in besloten plaatsen waarvan de politiediensten de beheerders zijn. Dit betekent concreet dat voor de bewakingscamera’s binnenin het commissariaat van de lokale politie Brasschaat en de camera’s in de politiecellen er geen toestemming dient te worden gevraagd aan de gemeenteraad van Brasschaat.

 

Bewaartermijn en toegang tot de beelden

De beelden worden lokaal opgenomen op een beveiligde server. In voorkomend worden beelden gevoegd als bewijsmateriaal aan een proces-verbaal.

 

De informatie en persoonsgegevens die verzameld worden door middel van de vaste en vaste verplaatsbare camera’s kunnen worden geregistreerd en bewaard voor de duur van niet meer dan 12 maanden, te rekenen vanaf de registratie, tenzij in een andere termijn wordt voorzien (artikel 25/6 van de WPA).

 

De toegang tot de gegevens is beperkt tot één maand na de registratie, behalve voor doeleinden van opdrachten van gerechtelijke politie (mits beslissing van de Procureur des Konings).

 

Register

De lokale politie Brasschaat zal, na de hernieuwing van de positieve beslissing, als verwerkingsverantwoordelijke,  de registratie van het gebruik van de vaste en tijdelijk vaste camera’s in het register voor verwerkingsactiviteiten van de Geïntegreerde Politie (RegPol) evalueren en waar nodig actualiseren.

 

 

Juridisch kader

De Wet op het Politieambt Artikel 25/4 §1, 1 a.

Wet van 21 maart 2018

        tot wijziging van de wet op het politieambt om het gebruik van camera’s door de politiediensten te regelen,

        tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s,

        tot wijziging van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten,

        tot wijziging van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid.

Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens (Gegevensbeschermingswet).

 

Adviezen

Een impact- en risicoanalyse op het vlak van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (Gegevensbeschermingseffectbeoordeling (GEB/DPIA) werd uitgevoerd door de functionaris voor gegevensbescherming (DPO) voor politie, in 2020 voor de overlastcamera’s, en is in deze ook van toepassing.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht principiële goedkeuring aan de korpschef van de lokale politie Brasschaat voor het gebruik van vaste en vast verplaatsbare camera’s op het grondgebied van de gemeente Brasschaat, overeenkomstig de wettelijke vereisten en voor een periode van 10 jaar.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

3 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 30 september 2024. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van Mechelen komt graag nog eens terug op zijn tussenkomsten over de oversteekplaats aan de Miksebaan.  Schepen Fonteyn lichtte toen toe dat men volop bezig was met de nieuwe belijningen maar na een maand stelt hij vast dat de nieuwe belijningen nog steeds niet in orde zijn t.h.v. de Miksebaan.  Afgelopen week werd er weer een kind omver geleden.  Hij begrijpt niet dat men niet aan de scholen start met het trekken van nieuwe belijningen.  Gevaarlijke punten moeten volgens hem eerst aangepakt worden. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de belijningsfirma vertraging opliep en dat ze pas laat gestart zijn.  Ze zal het nogmaals doorgeven. 

 

Raadslid Van der Schoepen verwijst graag naar de belijning bij het kruispunt Ploegsebaan / Lage Kaart.  Hij wil graag weten welke reden ze opgeven om zo laat te starten.  Dit is volgens hem wel heel onprofessioneel. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze nu samenwerken met een firma uit het raamcontract van het gewest, van AWV.  Ze hoopte dat het via deze weg sneller zou gaan, maar niets blijkt minder waar.  Ze geeft nog mee dat het gemeentepersoneel dat niet zelf mag doen omwille van veiligheid. 

 

Schepen Eeman stelt vast in het verslag dat hij een antwoord op zijn vraag niet heeft ontvangen.  Het ging over het bindend sociaal objectief in Brasschaat.  Hij wil graag de stand van zaken kennen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools zal dit navragen en laten bezorgen. 

 

Raadslid Vanpoucke heeft een kleine opmerking bij puntje 5 van de vorige zitting.  Er staat vermeld dat de vraag door raadslid Vanpoucke werd gesteld maar hij denkt dat dit raadslid Hermans was. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 30 september 2024 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 30 september 2024 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

4 Politiebegroting 2024. Begrotingswijziging 1 in de gewone en de buitengewone dienst. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De dienst financiën legt het ontwerp van begrotingwijziging 2024 voor.

De geraamde resultaten voor 2023 zijn vervangen door de (gunstigere) rekeninguitslag 2023, zowel in de gewone als in de buitengewone dienst.

In de gewone dienst werden o.a. de energiekosten verlaagd op basis van de laatst beschikbare gegevens,
 

Juridisch kader

Koninklijk Besluit van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie.

 

Adviezen

De financiële commissie, zoals bedoeld in artikel 11 van voormeld koninklijk besluit, heeft gunstig advies verleend op 27 september 2024..

 

Financiële gevolgen

De gemeentelijke exploitatiebijdrage voor 2024 dient niet aangepast te worden. Het geraamd overschot in de gewone dienst (414.646 euro) kan aangewend worden voor de financiering van de begroting 2025.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1. Hecht goedkeuring aan begrotingswijziging 1 (gewone en buitengewone dienst) dienstjaar 2024 van de politiezone Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

5 Brandmeldcentrale & ontruimingsinstallatie voor de politiezone Brasschaat - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De lokale politie van Brasschaat wenst haar verouderde brandmeldinstallatie te vervangen door een modernere en gebruiksvriendelijker installatie om te voldoen aan de huidige noden en wetgeving.  De huidige centrale dateert van 2005 en is niet meer BOSEX gecertificeerd, de doormelding kan niet meer hersteld worden,...

 

In het kader van de opdracht “Brandmeldcentrale & ontruimingsinstallatie voor de politiezone Brasschaat” werd een bestek met nr. 2024-196 opgesteld door de aankoopdienst.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 45.454,55 euro excl. btw of 55.000,01 euro incl. 21% btw.

De raming excl. btw bereikt de limiet van 143.000,00 euro voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

        Volgende ondernemers komen in aanmerking om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
Brabex, Augustijnslei 150 te 2930 Brasschaat;
CB Solutions, Bredestraat 14 te 2930 Brasschaat;
Failsafe security team, Kuipersakkerstraat 11 te 2900 Schoten;
Tim Security BVBA, Koningin Astridlaan 29 te 2550 Kontich;
M.V.H. Security BVBA, Oostjachtpark 17 te 9100 Sint-Niklaas;
Averti, Brielstraat 2 te 9120 Beveren.

 

 

Juridisch kader

Wet op de geïntegreerde politie gestructureerd op 2 niveaus, artikel 33.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 143.000,00 euro niet).

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020, definitie dagelijks bestuur.

 

Ondernemerstoets

Lokale ondernemers worden mee uitgenodigd om deel te nemen aan de procedure.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost:     55.000,01 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

    1.000 euro, btw inbegrepen (jaarlijks)

Budgetsleutel    330/724-60  Buitengewoon onderhoud gebouwen

    330/125-06 Onderhoud gebouwen door derden

Budget/jaar   Investering in 2024

Exploitatie in 2025 en de volgende jaren.

Krediet beschikbaar   Ja

Visum financieel directeur  Niet van toepassing

 

Het voorziene krediet zal verhoogd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.

Voor zover de benodigde bijkomende uitgaven niet door een interne kredietaanpassing kunnen gebeuren, wordt aan de dienst financiën verzocht de vereiste bijkomende kredieten op te nemen in een volgende budgetwijziging, die voor goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2024-196 en de raming voor de opdracht “Brandmeldcentrale & ontruimingsinstallatie voor de politiezone Brasschaat”, opgesteld door de aankoopdienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 45.454,55 euro excl. btw of 55.000,01 euro incl. 21% btw.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Art.3.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget 2024, Buitengewoon onderhoud gebouwen.

 

Art.4.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

6 Dienstverlenende vereniging Cipal. Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat voor de algemene vergadering van 7 november 2024. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg “Cipal”) en ontving de oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024 met de volgende agendapunten:

1. Uittreding gemeente en OCMW Borsbeek uit Cipal dv naar aanleiding van de vrijwillige fusie van de gemeente Borsbeek met de stad Antwerpen

2. Bespreking en goedkeuring van de begroting 2025

3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Gelet op de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

Gelet op de voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren;

 

In zitting van 25 februari 2019 werd Erwin Callens aangeduid als vertegenwoordiger met Bart Thijs als plaatsvervanger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal.

In zitting van 26 augustus 2024 werd kennis genomen van het ontslag van Bart Thijs. Hij wordt vervangen door Christine Huybrechts.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking.

De statuten van Cipal.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024 goedgekeurd:

1. Uittreding gemeente en OCMW Borsbeek uit Cipal dv naar aanleiding van de vrijwillige fusie van de gemeente Borsbeek met de stad Antwerpen

2. Bespreking en goedkeuring van de begroting 2025

3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Erwin Callens met als plaatsvervanger Christine Huybrechts,  wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal 7 november 2024 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Als deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of als deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art.3.- Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

7 Intergemeentelijke samenwerking: PONTES. Goedkeuring agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van donderdag 21 november 2024 en bevestiging mandaat.  Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente Brasschaat is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor de algemene vergadering met opgave van de agenda. Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

De vertegenwoordiger van de gemeente, Erwin Callens met als plaatsvervanger Dieter Heughebaert, werd in zitting van 25 februari 2019 aangesteld.

 

Juridisch kader

Statuten Pontes

Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad keurt de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 21 november 2024 goed. Deze agenda ziet er als volgt uit ziet:

 

1. Algemene vergadering: verslag 20 juni 2024 – goedkeuring

2. Beleid: beleidsnota 2025 – goedkeuring

3. Financiën: budget 2025 – goedkeuring

4. Financiën: aanstelling bedrijfsrevisor voor boekjaren 2024 t/m 2026 – goedkeuring

5. Varia en rondvraag

 

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Erwin Callens met als plaatsvervanger Dieter Heughebaert, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 21 november 2024 wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

8 Pidpa. Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat voor de  algemene vergadering van 25 november 2024. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der schoepen doet volgende tussenkomst :

 

“Zal de waarnemend burgemeester gebruik maken van de gelegenheid om onze verzuchtingen inzake het onderhoud van de waterlopen en grachten in het park over te maken op deze vergadering en vragen of zij zich willen beroepen op de inzet van het personeel van Aralea om te voorzien in het onderhoud?”

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat hij geen vertegenwoordiger is op deze vergadering maar hij zal het doorgeven aan de vertegenwoordiger, raadslid Vermeulen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Op maandag 25 november 2024 om 18.00 u organiseert Pidpa een algemene vergadering op afstand.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt :

  1.    Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2.    Begroting 2025
  3.    Toetredingen
  4.    Benoemingen
  5.    Varia
    1. Vragen van vennoten
  6.    Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

Met het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 werden Walter Vermeulen als afgevaardigde en Bart Thijs als plaatsvervangend afgevaardigde aangeduid voor de huidige legislatuur op de algemene vergaderingen van Pidpa.

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2025. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

Juridisch kader

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring te verlenen aan de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2025 en het toelichtend verslag.

 

Art.2.- Goedkeuring te verlenen aan de toetreding/uitbreiding van opdracht.

 

Art.3.- Goedkeuring te verlenen aan de benoemingen.

 

Art.4.- Aan de vertegenwoordiger, Walter Vermeulen met als plaatsvervanger Bart Thijs, wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 28 juni 2024, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

9 Creat Services dv. Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van 26 november 2024. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente Brasschaat is aangesloten is bij Creat Services dv.

Gelet op de oproepingsbrief voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv op 26 november 2024, waarin de agenda werd meegedeeld.

 

In zitting van 30 maart 2019 werd Bruno Heirman aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger.

 

Juridisch kader

De statuten van Creat Services dv.

De bepalingen van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-Verleent goedkeuring aan alle punten op de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering Creat Services dv van 26 november 2024 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :

  1. Wijziging van vermogen
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
  3. Evaluatie 2024, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2025 (cfr. artikel 432 Decreet over het Lokaal Bestuur)
  4. Begroting 2025 (cfr. artikel 432 Decreet over het Lokaal Bestuur)
  5. Actualisering presentievergoeding
  6. Statutaire benoemingen

Varia

 

Art.2.- draagt de aangeduide vertegenwoordiger, Bruno Heirman, op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 26 november 2024, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Buitengewone Algemene Vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

10 Opdrachthoudende vereniging Fluvius. Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van 27 november 2024. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 19 september 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Antwerpen die op 27 november 2024 plaatsheeft in “Vestar, Van Diepenbeeckstraat 12 te 2018 Antwerpen”.

 

De documentatiestukken betreffende deze agendapunten kunnen elektronisch worden geraadpleegd op het Extranet van Fluvius Antwerpen.

 

In zitting van 25 februari 2019 werd Walter Vermeulen aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger met als plaatsvervanger Bart Thijs. In zitting van 26 augustus 2024 nam de gemeenteraad kennis van het ontslag van Bart Thijs. Het is aangewezen hem te vervangen.

 

Juridisch kader

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 27 november 2024:

1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2025 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2025.

2. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 e.v. WVV.

3. Desgevallend aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten.

4. Statutaire benoemingen.

5. Statutaire mededelingen

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Walter Vermeulen met als plaatsvervanger Christine Huybrechts, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 27 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art.3.- Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

11 Gemeentelijk onderwijs. Verhoging fietsvergoeding woon-werk verkeer. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat hij dit een uitstekende beleidskeuze vindt die zijn fractie ongetwijfeld ook zou nemen.  Hij heeft hieromtrent nog een vraag.  Wanneer men een voordeel toekent aan het gemeentelijk onderwijspersoneel, moeten de andere netten dat dan ook toekennen? Is dit hier ook van toepassing?

 

Waarnemend burgmeester Cools licht toe dat dit een eigen vrije keuze is.  Hij vermoed dat dit verward wordt met andere sociale voordelen zoals bijvoorbeeld middagbewaking.  Dit is hier niet van toepassing.  

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Al verschillende jaren promoot het lokaal bestuur de fiets als primair vervoersmiddel. Gezien de fiets één van de gezondste en meest duurzame vervoersmiddelen is, is het aangewezen het gebruik ervan maximaal te stimuleren.

 

Op 10 juni 2024 heeft het college van burgemeester en schepen en het vast bureau beslist om de fietsvergoeding voor personeel van het lokaal bestuur te verhogen van 0,27 euro naar 0,35 euro. Dit omwille van de verhoging van het vrijgestelde bedrag bepaald door FOD Financiën. Met het besluit van college van burgemeester en schepenen en vast bureau van 1 juli 2019 was reeds beslist om wijzigingen van deze kilometervergoeding door FOD financiën steeds te volgen en dit ook op te nemen in de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Brasschaat.

 

Deze verhoging is momenteel echter niet van toepassing voor het onderwijzend personeel gezien zij onder de rechtspositieregeling voor het onderwijzend personeel van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming vallen. De subsidie voor de fietsvergoeding voor het onderwijzend personeel van het onderwijs wordt uitgekeerd door het Ministerie van Onderwijs en Vorming en bedraagt momenteel 0,21 euro per kilometer.

 

Op de gemeenteraad van 26 juni 2017 werd beslist om de toenmalige fietsvergoeding vanuit het Ministerie van Onderwijs en Vorming bij te passen zodat dit bedrag gelijkgesteld werd met de fietsvergoeding voor het personeel van het lokaal bestuur. De vergoeding voor onderwijs bedroeg toen (in 2017) 0,15 euro en deze voor personeel gemeente en OCMW 0,23 euro. De gemeente heeft sindsdien steeds het verschil tussen beide vergoedingen bijgepast. In 2017 bedroeg dit 0,08 euro per kilometer. In 2019 is de fietsvergoeding voor onderwijs verhoogd van 0,15 euro naar 0,21 euro en voor gemeente en OCMW van 0,23 euro naar 0,27 euro (verschil was sindsdien 0,06 euro).

 

Het Ministerie van Onderwijs en Vorming heeft tot op heden geen verhoging van de fietsvergoeding van het onderwijzend personeel aangekondigd waardoor deze nog steeds 0,21 euro bedraagt. Vanaf 1 juli 2024 is de fietsvergoeding voor het personeel van het lokaal bestuur verhoogd naar 0,35 euro. Hierdoor is het verschil tussen beide vergoedingen gestegen naar 0,14 euro.

 

Gevraagd wordt het verschil tussen de gesubsidieerde fietsvergoeding voor het onderwijzend personeel en het personeel van het lokaal bestuur te blijven bijpassen omdat:

        dit in het verleden steeds is gebeurd om geen ongelijkheid te scheppen tussen beide personeelsgroepen;

        het bestuur de fiets nog steeds verder willen promoten als vervoersmiddel gezien dit het meest duurzame transportmiddel is, ook bij het onderwijs;

        dit bijdraagt tot het verder aantrekkelijk maken van het beroep ‘leerkracht’ en als teken van appreciatie naar hen toe;

        het uitbetalen van twee verschillende fietsvergoedingen via het loonsysteem een verhoging van de werklast zal meebrengen binnen de dienst HRM en betekent dat er een extra looncode aangekocht moet worden. (Momenteel is de coëfficiënt voor fietsvergoeding voor iedereen hetzelfde in het loonsysteem). 

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet rechtspositie van 27 maart 1991.

De ministeriële omzendbrief van 22 december 2000 over de volledige tenlasteneming door de werkgever van de vervoerskosten voor het openbaar vervoer naar en van het werk. Toekenning van een fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties worden geraadpleegd op 17 oktober 2024.

 

Financiële gevolgen

Voor deze verhoging in de bijpassing van de fietsvergoeding voor onderwijzend personeel is geen budget voorzien.

 

Om deze verhoging in te laten gaan vanaf 1 juli 2024 is er op het budget van 2024 een meerkost van ongeveer 1.600,00 euro.

Op de betrokken kredieten is voldoende budget beschikbaar is om deze kost in 2024 op te vangen.

 

Op basis van de gereden kilometers in 2023 zou de gelijkschakeling van de fietsvergoeding tussen het personeel van het lokaal bestuur en het onderwijzend personeel voor 2025 en volgende jaren een meerkost betekenen van 18.400,00 euro. Dit dient mee opgenomen te worden in de meerjarenplanning.

Deze meerkost daalt wanneer er vanuit het Ministerie van Onderwijs en Vorming een stijging is van de subsidie.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt ingestemd om de fietsvergoeding voor het onderwijzend personeel te verhogen van 0,27 euro naar 0,35 euro per kilometer zodat deze gelijkloopt met die van het personeel van het lokaal bestuur.

 

Art.2.- Er wordt ingestemd om de verhoging van de fietsvergoeding van het onderwijzend personeel in te laten gaan vanaf 1 juli 2024 (uitbetaling 3e kwartaal 2024) zodat deze gelijk loopt met die van het personeel van het lokaal bestuur.

 

Art.3.- Het verschil tussen de toegekende fietsvergoeding en de subsidie die wordt ontvangen vanuit het Ministerie van Onderwijs en Vorming wordt betaald door het lokaal bestuur. Wanneer de subsidie van het Ministerie van Onderwijs en Vorming stijgt wordt deze in mindering gebracht van de bijpassing van het lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

 

12 Retributie op de aflevering van containers, compostbakken en regenwatertonnen. Wijziging vanaf 1 november 2024. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen doet volgende tussenkomst :

 

“Zullen de burgers mogen blijven beschikken over hun huidige containers?”

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit enkel over de blauwe containers voor het papier gaat.  Deze zullen door Igean stelselmatig omgewisseld worden naar containers van 120 liter met een grijze romp en een geel deksel.  Dit is de enige prijs die wijzigt, alle andere prijzen blijven ongewijzigd.  Mensen moeten hun container niet gaan omwisselen.

 

Raadslid Pauwels vraagt zich af of de blauwe containers in gebruik blijven? 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat ze in gebruik blijven zolang er zijn.  Enkel de nieuwe die erbij komen worden er met een grijze romp en een geel deksel.  Er zijn er nog blauwe in voorraad en deze zullen zeker eerst opgebruikt worden.  Men wil de hele regio uniform maken. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad heeft in zitting van 26 augustus 2024 de tarieven voor de verkoop van containers, compostbakken en regenwatertonnen met ingang van 1 september 2024 gewijzigd.

 

Brasschaat is de enige gemeente die gebruik maakt van blauwe papier- en kartoncontainers in plaats van gele containers.

 

Conform het VLAREMA is het niet langer toegestaan om afvalcontainers van kunststof te gebruiken, tenzij deze uit gerecycleerde materialen werden vervaardigd. Deze regelgeving heeft als gevolg dat voortaan leveranciers enkel nog afvalcontainers leveren met een donkergrijze romp en een gekleurd deksel. Een donkergrijs deksel voor restafval, groen voor GFT en geel voor papier.

 

Op 27 maart 2024 heeft de raad van bestuur van IGEAN een nieuwe overheidsopdracht voor de aankoop van afvalcontainers goedgekeurd. Het college heeft in zitting van 2 september 2024 besloten om GFT- en papiercontainers via IGEAN aan te kopen.

 

De blauwe 140-liter container voor papier en karton wordt vervangen door een 120-liter container met een geel deksel en donkergrijze romp.

 

Het restant aan blauwe papiercontainers wordt opgewerkt. De huidige tarief van 40,30 euro per exemplaar blijft behouden tot einde voorraad.

 

In zitting van 2 september 2024 heeft het college besloten om de nieuwe papiercontainers van 120 liter met geel deksel te verkopen aan 25 euro per stuk.

 

Om de aankoop van een regenwaterton voor de Brasschaatse burgers extra te stimuleren stelt het

college voor om een korting van 10 % op de standaardtarieven van IGEAN  toe te kennen.

 

Het composteren van groenafval wordt gestimuleerd. Mits het volgen van een thuiscomposteringscursus wordt een gratis compostvat ter beschikking gesteld.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 november 2024 te wijzigen

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

De gemeente is lid van IGEAN en heeft het beheer van het recyclagepark  aan IGEAN milieu & veiligheid overgedragen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn afhankelijk van het aantal verkochte recipiënten. De kosten voor de aankoop van deze recipiënten worden in de jaarlijkse eindafrekening verrekend met de ontvangen retributies.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Met ingang van 1 november 2024 en voor een onbepaalde duur wordt de retributie voor het afleveren van containers,  compostvaten en -bakken en regenwatertonnen vastgesteld als volgt :

 

1. nieuwe containers:

        30,30 euro per GFT-container van 40 liter inhoud;

        40,30 euro per GFT-container van 120 liter inhoud;

        50,40 euro per GFT-container van 240 liter inhoud;

        25,00 euro per papiercontainer van 120 liter inhoud;

        40,30 euro per papiercontainer van 140 liter inhoud;

        262,30 euro per papiercontainer van 1.100 liter inhoud;

        307,70 euro per papiercontainer van 1.100 liter inhoud, inclusief levering.

 

2. nieuwe compostvaten en -bakken:

      gratis compostvat van 300 liter inhoud per adres, mits het volgen van een     thuiscomposteringscursus;

        35 euro per compostvat van 300 liter inhoud, inclusief beluchtingsstok;

        60 euro per compostbak van 1.300 liter inhoud;

        50 euro per aanbouwmodule van 1.300 liter inhoud voor compostbak;

        20 euro per dakje voor compostbak;

        5 euro per beluchtingsstok;

 

3. tweedehands containers:

        5 euro per GFT-container van 40 liter inhoud;

        10,10 euro per GFT-container van 120 liter inhoud;

        15,10 euro per GFT-container van 240 liter inhoud;

        10,10 euro per papiercontainer van 120/140 liter inhoud;

 

4. regenwatertonnen

        66 euro per standaard regenwaterton rond groen inclusief voet en kraan – 310 liter

        107 euro per standaard regenwaterton rond groen inclusief voet en kraan – 510 liter 

 

Bij de aankoop van een regenwaterton wordt per adres in Brasschaat een korting van 10 % toegekend. 

 

De tarieven van de regenwatertonnen worden jaarlijks conform de voorwaarden van de raamovereenkomst 'regenwatertonnen' van IGEAN herzien. Voorafgaand aan de toepassing zullen de geïndexeerde tarieven ter goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen worden voorgelegd.

 

Art.2.- Er is geen retributie verschuldigd voor de vervanging van een container indien deze werd vernield door de ophaler van de betrokken afvalfractie.

 

Art.3.- De retributie is verschuldigd door de aanvrager en wordt betaald bij de aanvraag of bij de aflevering van het gevraagde.

 

Art.4.- De retributies op de GFT- en papiercontainers worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2023 gebruikt.

 

Art.5.- Het gemeenteraadsbesluit van 26 augustus 2024 houdende vaststelling van de retributie op de aflevering van containers, compostbakken en regenwatertonnen wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

13 Investeringssubsidie Aralea kinderboerderij Mikerf.  Verhoging subsidie 2024. Nieuwe subsidies voor verwarming/zonnepanelen en renovatie dak hoofdgebouw. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 25 september 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met een investeringstoelage van maximum 171.681,50 euro aan Aralea voor investeringen voor Kinderboerderij Mikerf (toiletten, gevel, schuilmogelijkheid buiten, renovatie speeltuin, aanleg regenwaterput en mestopslag).
De tussenkomst betreft het gedeelte dat niet door andere instanties (Vlaamse overheid, Vlaamse Milieumaatschappij) gesubsidieerd wordt, binnen het voorziene maximum.

 

Ingevolge meerkost door stijging loonkosten/materiaalkosten en bijkomende werken opgelegd in de milieuvergunning voor mestopslag, vraagt Arelea thans verhoging van de toelage met 27.605,94 euro.

Thans vraagt Aralea een nieuwe toelage voor het vernieuwen van de verwarmingsketels, de aanleg van een warmtenet en de plaatsing van zonnepanelen.


De totale kostprijs wordt geraamd op 246.903,33 euro, inclusief 2,1 % niet recupereerbare btw.
Hiervoor is een subsidieaanvraag ingediend voor 200.000 euro bij de Koning Boudewijnstichting, Aralea vraagt de gemeente het saldo bij te passen.


Tevens dient het hoofddak vernieuwd te worden; de totale kostprijs wordt geraamd op 121.000 euro.
De eventuele tussenkomst van de Vlaamse overheid is nog niet bekend, maar zou eerder beperkt zijn (enkel voor bijkomende isolatie).

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 23 januari 1989 (goedkeuring overeenkomst met Aralea inzake het tot stand brengen en in werking houden van een kinderboerderij).

Gemeenteraadsbesluit van 30 september 2013 (goedkeuring erfpachtacte kinderboerderij).

Decreet lokaal bestuur art. 41, tweede lid, 23° (bevoegdheid gemeenteraad inzake vaststellen.

subsidiereglementen en nominatieve subsidies).

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

195.509,27 euro

Budgetsleutel

0752 02/66400000 Investeringssubsidies kinderboerderij Mikerf

Budget/jaar

Investeringsbudget 2024 en 2025

Krediet beschikbaar

Ontoereikend. Het tekort bedraagt 95.687 euro (mee opgenomen in ontwerp voor Aanpassing Meerjarenplan november 2024).

Visum financieel directeur

VISUM 2024_93 Visum met voorwaarden: visum onder voorbehoud van goedkeuring tot verhoging van dit budget in de aanpassing van het meerjarenplan (voorzien in gemeenteraad voor november 2024)

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Stemt in met investeringstoelagen aan Aralea voor investeringen in de kinderboerderij Mikerf als volgt:
- verhoging van de toelage voor afdak, toiletten, gevels, speeltuin, regenwaterput en mestopslag voor een maximaal bedrag van 27.605.94 euro;
- vernieuwing van de verwarmingsketels, warmtenet en zonnepanelen voor een maximaal bedrag van 46.903,33 euro;
- vernieuwing van het hoofddak voor een maximaal bedrag van 121.000 euro, na aftrek eventuele tussenkomsten van andere instanties.

 

Art.2.- De toelagen worden uitbetaald na de voorlegging van facturen voor de uitgevoerde werken, verhoogd met 2,1 % niet recupereerbare btw.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

14 Noodhulp voor Zuidelijk Afrika in kader van de extreme droogte. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Aanhoudende droogte in het zuidelijk deel van Afrika, vermoedelijk veroorzaakt en/of versterkt door El Nino, heeft tot een noodtoestand geleid in verschillende landen.

 

De extreme droogte zorgt voor acute voedseltekorten, honger en dreigt een langdurige effect te hebben op de economie en landbouw. Naast heel wat mensen, zijn ook heel wat dieren het slachtoffer.

 

Er is nood aan:

        ondersteuning landbouwers

        water & voeding

        bescherming kwetsbare mensen

        gezondheidszorg, psychosociale zorg

 

 Er zijn geen GROS-leden actief in Namibië, Zimbabwe, Malawi

 

Mogelijke kandidaten zijn: Oxfam, Rode Kruis, Unicef, WFP,...

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

SDG 17

 

Adviezen

De Algemene Vergadering van de GROS adviseert om voor 1.250 euro aan noodhulp te voorzien via WFP (het wereldvoedselprogramma of UN World Food Programme) gezien hun specifieke focus op voeding.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar

Exploitatie in 2024

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het bieden van noodhulp via WFP in kader van de extreme droogte in Zuidelijk Afrika. Het vastgelegde bedrag is 1.250 euro.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

15 Investeringssubsdie Mater Dei Centrum voor openstellen sporthal voor avondgebruik door clubs. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 16 oktober 2023 werd de mogelijkheid voor het openstellen van de sporthal van Mater Dei Centrum na de schooluren besproken als beleidspunt op het college.

 

Er werd toen beslist om een toelage van 10.000 euro te voorzien in de begroting 2024 om de kosten te dragen die deze naschoolse openstelling met zich meebrengt, namelijk:

        Herhaalbord brandalarm                                            

        Inrichting EHBO: vriezer, stoel, tafel, verbandkoffer        

        Mobiliteitsstudie                                                          

        Kosten verbonden aan vergunningsprocedure                

        Bijmaken sleutels voor trainers

 

Ondertussen is een firma aangesteld om de mobiliteitsstudie uit te voeren en is de eerste stap gezet in de procedure.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november 1983 over de controle op toekenning en aanwending van de gemeentelijke toelagen.

Decreet lokaal bestuur art 41, tweede lid, 23° (niet delegeerbare bevoegdheid van de gemeenteraad inzake vaststellen van subsidiereglementen en nominatieve subsidies).

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

10.0000 euro

Budgetsleutel

0742/66400000 Investeringstoelage Mater Dei Centrum voor openstelling sporthal

Budget/jaar

Investeringsbudget 2024

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

2024/89

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Stemt in met een investeringstoelage aan Mater Dei Centrum, voor het openstellen van de sporthal voor gebruik door clubs tijdens de avonduren.

 

Art.2.- De toelage wordt uitbetaald na het voorleggen van facturen en betalingsbewijzen voor gemaakte kosten hiervoor, met een maximaal toelagebedrag van 10.000,00 euro

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

16 Gemeentelijke adviesraden. Wijziging afgevaardigden voor de gemeentelijke jeugdraad. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen doet volgende tussenkomst :

 

“Voor de jeugdraad zal niet langer Berry Van Kasteren maar onze jongste kandidate van onze kieslijst, Laura Huygen, onze partij vertegenwoordigen als niet stemgerechtigd lid van de jeugdraad.”

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Volgens het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van lokaal jeugdbeleid, worden de gemeenten verplicht om voor het overleg en de inspraak bij de voorbereiding en de uitvoering van het jeugdbeleid een jeugdraad op te richten of een bestaande jeugdraad te erkennen.

Volgens de gewijzigde statuten, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 27 juni 2016, bestaat de algemene vergadering van de jeugdraad ook uit niet-stemgerechtigde leden, waaronder een afgevaardigde van elke in de gemeenteraad vertegenwoordigde fractie.

 

In zitting van 25 februari 2019 werden de afgevaardigden per politieke fractie aangeduid.

 

De N-VA-fractie vraagt haar afgevaardigde te wijzigen.

De Vlaams Belang-fractie vraagt haar afgevaardigde te wijzigen.

 

Juridisch kader

Artikel 304,§3 van het decreet over het Lokaal Bestuur

Artikel 5 van het Decreet houdende de ondersteuning en stimulering van lokaal jeugdbeleid.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Volgende vertegenwoordigers van de politieke fracties van de gemeenteraad worden aangeduid als niet-stemgerechtigde leden, in de gemeentelijke jeugdraad:

 namens N-VA: Christine Huybrechts

 namens Open VLD: William Leyssens

 namens CD&V: Sven Simons

 namens Brasschaat2012: Lisa Buysse

 namens Vlaams Belang: Laura Huygen

 namens PvdA: Sarah De Wit

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Overzicht punten

 

 

17 Wijziging reglement openbare markt. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het decreet van 24 februari 2017 werd door de Vlaamse overheid de wetgeving op de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten geactualiseerd. Deze wetgeving biedt meer autonomie voor gemeenten, deregulering en administratieve vereenvoudiging.

 

In 2023 werd verdergegaan op de ingeslagen weg. Meest in het oog springend bij die wetswijziging van 2023, die inwerking treedt op 1 april 2024, is de afschaffing van het gebruik van de voorafgaande machtiging, ook wel de leurkaart genoemd, in Vlaanderen. Vanaf 1 april 2024 worden de ondernemingsgegevens van de handelaars rechtstreeks gecontroleerd in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Daar kan worden nagegaan of ondernemingen een inschrijving hebben die de ambulante activiteit toelaat. Het afschaffen van de voorgaande machtiging is een belangrijke administratieve vereenvoudiging en een kostenbesparing voor ondernemers. Tegelijk verbetert de controle doordat overheden steeds werken met de meest actuele gegevens uit de KBO. Ook de autonomie van de gemeenten en het belang van het gemeentelijk reglement werd met de wetswijziging van 2023 verder versterkt. Verder werden een aantal zaken die al in andere regelgeving geregeld zijn, geschrapt. Dat bevordert de eenvoud en de transparantie, zoals bijvoorbeeld de identificatieverplichting.

 

Het is nodig om het huidige marktreglement te herzien om hierin de wijzigingen van de nieuwe wetgeving door te voeren.

In de zitting van 13 mei 2024 heeft het college van burgemeester en schepenen de wijzigingen in het markreglement en het bijhorende marktplan goedgekeurd.

 

Juridisch kader

Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten;

Decreet van 24 februari 2017 tot wijziging van artikelen 8 en 10 van de wet van 25 juni 1993;

Decreet van 3 maart 2023 tot afschaffing van de voorafgaande machtiging voor de uitoefening van ambulante of kermisactiviteiten en tot wijziging van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten;

Marktreglement Brasschaat van 30 maart 2020.

 

Ondernemerstoets

Het nieuwe marktreglement is voorgelegd aan de marktleider en het marktcomité en door hen goedgekeurd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het reglement betreffende de organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markt 2024 met bijhorend actuele marktplan wordt goedgekeurd.

 

Reglement betreffende de organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markt

 

Afdeling 1: organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten

 

Art.1.- Gegevens van openbare markten (wet art. 8 §2)

De gemeente richt op het openbaar domein een wekelijkse markt in en dit op maandag op het plein gelegen tussen de kerk, d’Oude Pastorie en het complex Bredabaan 407 en de Bredabaan van 8 uur tot 13 uur met standplaatsen van minimum 3 meter en maximum 15 meter breed, volgens plan opgemaakt door het college van burgemeester en schepenen dat zal gevoegd worden bij dit reglement.

 

De gemeenteraad vertrouwt aan het College van Burgemeester en Schepenen de bevoegdheid toe om de markten in te delen en wijzigingen op te nemen. Het College zal voor elke standplaats de ligging, de grootte en het gebruik bepalen

 

Afdeling 1.1: Toewijzing standplaatsen

 

Art.2.- Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen (wet art. 8 §2, art. 10 §1 en KB art. 25)

Een standplaats op de openbare markt kan enkel toegewezen worden aan ondernemingen met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat, via de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen.

 

Ambulante activiteiten zijn pas toegelaten als de verkoper aan volgende bijkomende voorwaarden voldoet:

1° de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie wordt behoorlijk gedekt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en in voorkomend geval tegen brandrisico's;

2° bij de uitoefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, wordt voldaan aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.

 

De gemeente of de concessionaris kan ook altijd vragen dat diegene die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt, zijn identiteitsbewijs voorlegt.

 

De standplaatsen kunnen occasioneel ook toegewezen kunnen worden aan wie producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkoopt, te koop aanbiedt of uitstalt met het oog op de verkoop.

 

Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen bepaalt het college van burgemeester en schepenen op het marktplan de categorie per marktstandplaats en het aantal toegelaten standplaatsen per categorie:

 

Textielwaren (T):

Cat. 1 Dames-, heren- en kindertextiel, m.u.v. ondergoed en nachtkledij (max. 15 standplaatsen);

Cat. 2 Andere textiel dan vernoemd in categorie 1 (bijvoorbeeld lingerie, sokken, nachtkledij, stof aan de meter, mercerie, enz.) (max. 12 standplaatsen).

 

Voeding (V):

Cat. 1 Verse groenten & fruit (max. 7 standplaatsen);

Cat. 2 Voeding, gebruik ter plaatse (bijvoorbeeld churros, hotdog, wafels, kebab, frituur,

enz.) (max. 7 standplaatsen);

Cat. 3 Voeding overig, met andere voeding dan vernoemd in categorie 1 & 2 (bijvoorbeeld

brood & banket, kip aan het spit, kaas, charcuterie, enz.) (max. 21 standplaatsen).

 

Diversen (D):

Cat. 1 Standplaatsen voorzien voor abonnementhouders die niet behoren tot de categorieën

textielwaren en voeding (bijvoorbeeld lederwaren, onderhoudsproducten, enz.) (max.

21 standplaatsen);

Cat. 2 Standplaatsen voor demonstreerders; diverse producten en diensten, ongeacht de

categorie (max. 3 standplaatsen, uitdoofbeleid);

Cat. 3 Losse standplaatsen

 

Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is het aantal standplaatsen per onderneming beperkt tot 2 (wet art 8).

 

Art.3.- Verhouding abonnementen – losse plaatsen (KB artikel 23 ).

 

De standplaatsen op de openbare markt worden toegewezen

- per abonnement;

- van dag tot dag

 

Art.4.- Toewijzingsregels losse plaatsen (KB art 27)

 

De toewijzing van losse plaatsen gebeurt bij loting, in voorkomend geval per specialisatie, om 7.45 uur, gevolgd door de plaatstoewijzing door de marktleider.

De persoon die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt moet bij de loting en toewijzing van de standplaats aanwezig zijn en zich opstellen. Indien de houder zich niet persoonlijk opstelt, volgt schorsing bij volgende lotingen.

Tevens moet die persoon voorafgaand aan de loting aan de marktleider kenbaar maken welk artikel zij wensen te verkopen. Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is er per specialisatie maar 1 losse standplaats extra in te vullen.

Als zich meerdere personen aandienen voor dezelfde specialisatie zal vooraf een loting gebeuren om te bepalen wie mag deelnamen aan de eigenlijke loting om 7.45 uur.

 

Degene die de standplaats krijgt toegewezen betaalt de vergoeding vastgesteld in afzonderlijk retributiereglement aan de marktleider, tegen afgifte van een ontvangstbewijs, bij aanvang van de markt.

 

Art.5.- Toewijzingsregels per abonnement op de openbare markten.

 

5.1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats per abonnement (koninklijk besluit artikel 28 en 30).

 

Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, gaat de gemeente na of er een geschikte kandidatuur is in het register van kandidaturen, zoals omschreven in 4.2. Als het register geen geschikte kandidatuur bevat, zal de vacature bekend gemaakt worden door publicatie van een kennisgeving. Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht aangeplakt aan het gemeentelijk infobord en via de gemeentelijke website (www.brasschaat.be).

 

De kandidaturen kunnen ingediend worden na een melding van vacature of op elk ander tijdstip. De kandidaturen kunnen ingediend worden:

per mail, per duurzame drager

per post, postdatum geldt als indieningsdatum

per aangetekende zending

 

 

5.2. Register van de kandidaturen (koninklijk besluit artikel 31).

 

Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst bijgehouden in een register. Deze kandidaturen worden geklasseerd:

Eerst volgens categorie zoals bepaald in artikel 2

Dan volgens de gevraagde standplaats en specialisatie

Tenslotte volgens datum (overhandiging, indiening bij de post, ontvangst op duurzame drager)

 

Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 kan dit register steeds geraadpleegd worden. De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken door hun auteur. Ieder jaar dienen de kandidaten opgenomen in het register hun kandidatuur te bevestigen om in het register opgenomen te blijven.

 

5.3. Volgorde van toekenning van de standplaats op basis van register (koninklijk besluit artikel 29 en 31).

 

Bij het vacant komen van een standplaats per abonnement worden met het oog op de toekenning ervan, de kandidaturen als volgt geklasseerd in het register, rekening houdend met de eventuele specialisatie,

personen die een standplaats vragen als gevolg van de opheffing ervan die ze op de markt van de gemeente innamen of aan wie de gemeente een vooropzeg heeft gegeven omwille van definitieve opheffing van (een deel van de) standplaatsen;

personen die een uitbreiding van hun standplaats vragen;

personen die een wijziging van hun standplaats vragen;

de externe kandidaten en dan binnen elke categorie, in voorkomend geval, volgens de gevraagde standplaats en specialisatie en tenslotte volgens datum.

 

Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven :

voorrang wordt gegeven (uitgezonderd de categorie externe kandidaten) aan de aanvrager die de hoogste anciënniteit op de markten van de gemeente heeft; wanneer de anciënniteit niet kan vergeleken worden, wordt de voorrang bepaald bij loting;

voor de externe kandidaten wordt de voorrang bepaald bij loting.

 

5.4. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaatsen (koninklijk besluit artikel 33):

 

De toewijzing van de standplaats wordt bekend gemaakt aan de aanvrager:

- hetzij bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstmelding;

- of door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs;

- of bij elektronische post tegen ontvangstbewijs.

 

5.5. Het register van de standplaatsen toegewezen per abonnement (koninklijk besluit artikel 34).

 

Een register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat:

- de naam, voornaam, het adres van de persoon aan wie of door wiens tussenkomst de standplaats werd toegekend;

- in voorkomend geval, de handelsnaam van de rechtspersoon of maatschap aan wie de standplaats toegekend werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;

- het ondernemingsnummer;

- de categorie;

- de producten en/of diensten die te koop aangeboden worden;

- de datum van de toewijzing van de standplaats en de duur van het gebruiksrecht;

- indien de activiteit seizoensgebonden is, de periode van activiteit;

- desgevallend, de naam en het adres van de overlater en de datum van de overdracht.

 

De prijzen werden op uniforme wijze vastgesteld door de gemeenteraad bij afzonderlijke beslissing.

 

Overeenkomstig het decreet van 7 december 2018 kan dit register steeds geraadpleegd worden.

 

 

Afdeling 1.2 Abonnementen

 

Art.7.- Duur abonnement (koninklijk besluit artikel 32).

 

De abonnementen worden toegekend voor de duur van 12 maanden.

Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd behoudens anders bepaald door de aanvrager (conform artikel 8 en 9 van dit marktreglement) en behoudens intrekking bij aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op duurzame drager tegen ontvangstbewijs door het gemeentebestuur in de gevallen bepaald in artikel 10 van dit marktreglement.

 

Art.8.- Opschorting abonnement (koninklijk besluit artikel 32).

 

De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorzien periode van tenminste een maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:

- door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest;

- door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond.

 

De opschorting gaat in de dag waarop de gemeente op de hoogte gebracht wordt van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats terug. De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen.

 

Gedurende de periode van opschorting kan de standplaats toegewezen worden als losse plaats, waarbij geen rekening gehouden wordt met de categorie in het register van abonnementen.

 

Art.9.- Afstand van het abonnement (KB artikel 32, gewijzigd door BVR)

 

De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement

- bij de vervaldag van het abonnement mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen;

- bij stopzetting van de ambulante activiteiten mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen;

- indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen vermeld in artikel 8 van dit reglement. In dit geval is geen vooropzeg nodig.

- Op ieder ogenblik mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen

 

De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.

 

De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de volgende vermelde modaliteit:

- bij per post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs;

- overhandiging tegen ontvangstbewijs;

- op een duurzame drager (fax, email) tegen ontvangstbewijs.

 

Art.10.- Schorsing en opzegging van abonnement (koninklijk besluit artikel 32 laatste lid).

 

Het abonnement zal door (het college van) (de) burgemeester (en schepenen) geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:

- bij niet of niet tijdige betaling van de standplaatsvergoeding;

- betrokkene na twee schriftelijke aanmaningen de goede gang van zaken blijft storen, en tegen het marktreglement blijft handelen;

- wanneer andere diensten of producten worden verkocht of te koop aangeboden dan deze vermeld op het abonnement;

- bij afwezigheid gedurende vier opeenvolgende weken zonder de marktleider vooraf of tijdens zijn eerste week van afwezigheid ervan op de hoogte te stellen.

- bij overdracht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan voorwaarden bepaald in artikel 14 van dit gemeentelijk reglement.

- wanneer bij de jaarlijkse evaluatie blijkt dat de betrokkene een bezetting van de standplaats van minder dan 70% per jaar behaalt.

 

De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven en per gewone post, of via een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.

 

Art.11.- Tijdelijk verplaatsen van een vaste plaats

 

Indien ingevolge het uitvoeren van werken aan openbare of privégebouwen of ingevolge wijziging in de verkeerscirculatie, aanleg van nuts- of groenvoorzieningen, wegenwerken of renovatie van het openbaar domein, standplaatsen tijdelijk niet meer kunnen ingenomen worden, zal in zoverre de plaatselijke toestand het toelaat een andere standplaats ter beschikking gesteld worden.

 

Art.12.- Vooropzeg vanuit de gemeente (wet artikel 8 §2)

 

: Wanneer de openbare markt of een deel van de standplaatsen definitief wordt opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement.

Deze termijn bedraagt 12 maanden wanneer de houder definitief zijn abonnement verliest.

Deze termijn bedraagt 6 maanden in het geval van een definitieve verhuizing van de openbare markt of een deel ervan en de houder zijn abonnement behoudt.

 

In geval van absolute noodzaak kan hier van afgeweken worden. De minimumtermijn kan dan ingekort worden. Deze personen krijgen voorrang bij het toekennen van een vacante standplaats per abonnement (conform artikel 5.3).

 

Art.13.- Seizoensgebonden ambulante activiteiten (koninklijk besluit artikel 37).

 

Een seizoensgebonden activiteit is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden. De abonnementen die toegekend worden voor de verkoop van hoger vernoemde activiteiten worden geschorst gedurende de periode van non-activiteit. Gedurende de periode van non-activiteit kunnen deze standplaatsen toegewezen worden als losse standplaatsen.

 

Art.14.- Inname standplaatsen (koninklijk besluit artikel 26).

 

De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:

 

a) de natuurlijke persoon aan wie een standplaats is toegewezen;

b) de verantwoordelijke van het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen;

c) de feitelijke vennoten van de natuurlijke persoon of een maatschap aan wie de standplaats is toegewezen die een een ambulante activiteit voor eigen rekening uitoefent;

d) de echtgenoot of echtgenote of de wettelijk samenwonende partner van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;

e) de personen die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon bedoeld in a) tot d);

 

De personen vermeld in b) tot e) kunnen de standplaatsen innemen, die toegewezen zijn of onderverhuurd zijn aan de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats is toegewezen of onderverhuurd.

 

Wie niet beroepsmatig producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkoopt, te koop aanbiedt of uitstalt, kan, mits voorafgaande toelating van de gemeente, ook een standplaats innemen.

 

Art.15.- Overdracht standplaats (koninklijk besluit artikel 35).

 

15.1. De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:

 

1. de overnemer is in de Kruispuntbank van Ondernemingen ingeschreven en zet de specialisatie van de overlater voort op de overgedragen standplaats.

Een eventuele wijziging van de specialisatie KAN aangevraagd te worden per aangetekend schrijven of duurzamedrager bij het college van burgemeester en schepenen.

 

2. binnen het eerste jaar kan de standplaats NIET opnieuw overgedragen worden, behalve na expliciete goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen.

 

3. De onderneming van de overnemer mag door de overname over niet meer dan 2 standplaatsen beschikken (cf. art. 2)

 

De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.

 

De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als de gemeente heeft vastgesteld dat :

1. de overnemer het bewijs levert van de inschrijving van de ambulante activiteit in de Kruispuntbank van Ondernemingen om dezelfde specialisatie als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door de gemeente, uit te oefenen.

2. de overnemer het aantal toegestane standplaatsen per onderneming (cf.art. 2) niet overschrijdt.

3. de overnemer het bewijs levert waaruit blijkt dat hij voldoet aan de bijkomende voorwaarden, vermeld in artikel 2 van dit reglement.

 

Art.16.- Demonstreerders (voorheen standwerkers)

 

De demonstreerders, die een abonnement voor een standplaats verkregen hebben, kunnen hun tijdelijk gebruiksrecht op deze standplaats onderverhuren aan andere demonstreerders namelijk:

- rechtstreeks aan een andere demonstreerder;

- via een vereniging om die voor alle demonstreerders zonder discriminatie openstaat.

Al naargelang, deelt de demonstreerder of de vereniging de lijst van demonstreerders mee, aan wie het tijdelijk gebruiksrecht van de standplaats werd onderverhuurd.

De prijs van de onderverhuring mag niet hoger zijn dan het deel van het standgeld voor de duur van de onderverhuring.

De specialisatie ‘demonstreerder’ en bijgevolg de mogelijkheid tot onderverhuur valt onder een uitdoofbeleid. Dit betekent dat de specialisatie ‘demonstreerder’ met onmiddellijke ingang vervalt bij overdracht of stopzetting van de standplaats door de abonnementhouder.

 

Art.17.- Bevoegdheid marktleider (KB art. 44)

 

In uitvoering van het marktreglement zal het schepencollege de marktleider aanstellen. De marktleider is bevoegd om documenten die de identiteit van de personen die een ambulante activiteit uitoefenen en de voorwaarden voor het uitoefenen van ambulante activiteiten te controleren.

 

Art.18.- Marktcommissie

 

De marktcommissie heeft als doel het adviseren van het gemeentebestuur met betrekking tot de ambulante handel op de openbare markt. De commissie vergadert 2 keer per jaar en verder zo dikwijls als dit voor de goede werking noodzakelijk is.

 

Samenstelling:

- Schepen van ondernemen, bevoegd voor de markt

- marktleider

- 3 afgevaardigde vertegenwoordigers (marktkramers);

1 marktkramer binnen de specialisatie textiel, 1 marktkramer binnen de specialisatie ´voeding´ en 1 marktkramer binnen de overige specialisaties.

- medewerker dienst toerisme, evenementen en ondernemen

 

De leden van de commissie blijven aangesteld gedurende 4 jaar op voorwaarde dat de zittende marktkramers wel een vast abonnement op de openbare markt hebben.
 

Art.19.- Reglement van inwendige orde

 

1. Het opstellen van de kramen mag pas aanvangen om 7uur op de marktdag zelf en moet voltooid zijn om 8 uur, behalve voor losse plaatsen zoals vermeld in artikel 4.

 

2. De standplaatshouder draagt de verantwoordelijkheid alle voorzorgen te nemen opdat het opstellen en afbreken van de kramen kan gebeuren zonder lawaai- of milieuhinder.

 

3. Elke deelnemer en zijn personeel dienen de nodige voorzorgen te nemen om het vervuilen van het marktterrein te beperken. De markthandelaars dienen na afloop van de markt de afval van hun verkoopstand, volgens de aard gesorteerd, afzonderlijk te deponeren in de daartoe door het gemeentebestuur ter beschikking gestelde recipiënten die geplaatst worden.

De kramen en wagens moeten derwijze zijn ingericht dat geen vloeistoffen op de grond lopen. Uitbaters van frietkramen, en van andere gelegenheden die waren verkopen bestemd om ter plaatse of in de onmiddellijke omgeving te worden verbruikt, zijn verplicht de omgeving van hun inrichting rein te houden. Zij dienen ten behoeve van hun klanten een voldoende grote mand of korf te voorzien om alle afval in te werpen. Deze recipiënten dienen door diezelfde uitbaters geledigd, rein gehouden en geborgen te worden.

 

4. Het afbouwen van de kramen mag pas aanvangen om 13 uur, na sluiting van de markt. Bij niet naleven van deze afspraak kan een sanctie volgen (uitsluiting volgende marktdag met verlies van standgeld)

 

5. Bij het verlaten van de markt dient elke handelaar maatregelen te nemen de hem toegewezen plaats net achter te laten: rondslingerend papier en vuil dienen verzameld te worden.

 

6. Bij het afsluiten van de markt worden de voertuigen pas toegelaten op de markt vanaf 13 uur.

Het volledig marktterrein moet ontruimd zijn door alle deelnemers én hun voertuigen om 15 uur.

 

7. De elektriciteitsbedeling kan gebeuren door aansluiting op door de gemeente geplaatste stroomverdelingskasten en op de wijze door de wet bepaald. De gemeenteraad bepaalt het tarief en de wijze van betaling. Alle gebruikte materialen, onderdelen, installaties moeten voldoen aan de wettelijke voorschriften.

 

8. Marktkramers die gebruik maken van gasinstallaties, elektrische vuren, verlichting, e.d. dienen bovendien in het bezit te zijn, binnen handbereik, van een brandblusapparaat type universeel poeder 6kg, of gelijkwaardig, en tevens te voldoen aan de wettelijke voorschriften in verband met hun installatie. Er mag enkel gebruik gemaakt worden van gasdarmen die in onberispelijke staat verkeren, de gasdarmen moeten met degelijke slangklemmen worden aangesloten. Telkens de burgemeester of zijn afgevaardigde een ernstig gebrek of nalatigheid vaststelt, die de veiligheid van het publiek kan raken, mag de onmiddellijke uitschakeling van het gebrek of gevaar worden afgedwongen, bij gebreke daarvan mag het betrokken verkooppunt onmiddellijk worden verwijderd.

Wettelijke attesten dienen aan het begin van ieder kalenderjaar bezorgd te worden aan de marktleider (uiterlijk 30 januari).

 

9. Vervoermiddelen mogen niet langer op de markt blijven dan strikt noodzakelijk is voor het opladen en afladen der koopwaren. De voertuigen welke niet als permanente verkoopinrichting gebruikt worden moeten van het marktterrein verwijderd zijn bij het aanvangsuur. De burgemeester of zijn afgevaardigde kan hierop uitzonderingen toestaan.

 

10. De vrije ruimte tussen de luifels van tegenover elkaar staande kramen mag niet minder bedragen dan 3 meter. De koopwaren mogen door hun opstelling de doorgang op de markt voor het publiek niet belemmeren of versperren. Zij mogen evenmin worden uitgestald op andere plaatsen dan deze die door de burgemeester of zijn aangestelde werden aangeduid. De te koop aangeboden voedingswaren dienen minimum 40 cm boven de grond uitgestald te worden.

 

11. Het gebruik van geluidsinstallaties is verboden, enkel verkopers van audio-opnamen mogen zich van een geluidsinstallatie bedienen op voorwaarde dat de geluidssterkte niet meer dan 80dB bedraagt, gemeten op 1m van het kraam.

 

12. Indien de wekelijkse markt samenvalt met een feestdag komt de markt te vervallen en wordt niet op een andere dag ingericht.

 

13. Elkeen welke door de gemeente toelating verleend werd deel te nemen aan het marktgebeuren heeft de verplichting op een positieve manier bij te dragen tot een vlot verloop en hinder te vermijden. De markthandelaar dient zich achter zijn kraam te bevinden. Het is verboden voorbijgangers op de markt tegemoet te gaan of aan te klampen om aanbiedingen te doen. De politie is gemachtigd eventuele overtredingen te doen ophouden. Elke markthandelaar moet een verzekering “burgerlijke aansprakelijkheid” tegen derden afsluiten voor zijn exploitatie, materiële schade, en een onbeperkte dekking voor lichamelijk letsel. De polis dient een indexatieclausule te voorzien.

 

14. De richtlijnen van de marktleiding moeten strikt opgevolgd worden. Deelnemers kunnen eventuele klachten of vermeende onrechtvaardigheden uiten bij de afgevaardigden van de marktcommissie of schriftelijk overmaken aan het college van burgemeester en schepenen.

 

15. Gedurende de markturen is het verboden om zich op de markt te begeven met een motorvoertuig en/of rijwiel, ook aan de hand geleid, uitgezonderd de voertuigen ten behoeve van andersvaliden, waarmee niet sneller dan stapvoets mag gereden worden.

 

16. Elke handelsverrichting betreffende de tot de markt bestemde waren is verboden voor de aanvang of na het sluiten van de markt. Tijdens de markturen is het leuren in de straten op minder dan 200m van de markt verboden. Het uitdelen van handelspubliciteit en folders allerhande vreemd aan de markt is verboden. Het college van burgemeester en schepenen kan hierop uitzonderingen toestaan.

 

17. Het is streng verboden beschadigde, bedorven of ongezonde eetwaren uit te stallen of te verkopen. Tevens mogen geen voortbrengselen van mindere kwaliteit dan die welke voor de koper zichtbaar zijn, in zakken, kisten, manden, enz. verborgen worden. De verkoop van vlees of vleeswaren, verse vis en bereide eetwaren, dient te gebeuren overeenkomstig de geldende wettelijke voorschriften. De verkopers zijn verplicht, op verzoek van de daartoe aangestelde ambtenaar, de door hen te koop gestelde eetwaren te laten onderzoeken. Ingeval van inbreuk worden de goederen in beslag genomen en door de zorgen van het gemeentebestuur afgevoerd en vernietigd, waarbij alle kosten verhaald worden op de overtreder.

 

18. De prijzen der koopwaar moeten aangeduid worden overeenkomstig de geldende wetgeving terzake.

 

19. Aanwezigheidsregister: Er wordt van de abonnementshouders een minimale bezettingsgraad van 70% verwacht gedurende het kalenderjaar. Indien dit niet gehaald wordt, kan er door de marktcommissie een andere plaats toegewezen worden.

 

Art.20.- Administratieve sancties en maatregelen

 

Administratieve sancties

§1. Elke overtreding van dit reglement wordt bestraft met:

- een administratieve geldboete tot 350,00 EUR of

- een administratieve schorsing of intrekking van een afgeleverde toewijzing of abonnement of

- een tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een exploitatie.

 

Aan de sancties opgelegd door het college gaat een waarschuwing van de overtreder vooraf.

De sancties opgelegd door het college van burgemeester en schepenen worden door de politie betekend of met een aangetekende brief ter kennis gebracht aan de overtreder.

 

Het niet naleven van een administratieve sanctie van het college van burgemeester en schepenen wordt bovendien bestraft met één van de hierboven voorziene administratieve sancties.

 

§2. Het opleggen van administratieve sancties gebeurt volgens de bepalingen en op grond van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (B.S. 1 juli 2013).

 

Administratieve maatregelen

§1. Telkens wanneer de openbare orde (met inbegrip van overlast) in gevaar is, kan de burgemeester maatregelen nemen om dit gevaar of het risico erop, te doen ophouden conform het politiereglement. Indien deze maatregelen niet worden uitgevoerd, kan de burgemeester van ambtswege op kosten en risico van degene die in gebreke gebleven is, tot uitvoering laten overgaan.

§2. Het niet naleven van de maatregelen van de burgemeester wordt bovendien bestraft met de hierboven voorziene administratieve sancties.

 

Art.21.- Onderhavig besluit treedt in werking op 21 oktober 2024 en vervangt alle voorgaande gemeentelijke reglementering betreffende de openbare markt.

 

Art.2.- Het besluit van 27 mei 2024 komt te vervallen.

 

 

Publicatiedatum: 26/11/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.