1 20.00 uur: Verzoek om spreekrecht over de petitie 'betonstop' om het groen te behouden in Maria-ter-Heide. Kennisneming.
Overeenkomstig artikels 39 en 40 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van Brasschaat heeft iedere inwoner het recht verzoekschriften bij de gemeenteraad in te dienen.
Op 16 september 2024 werd een vraag om spreekrecht op de gemeenteraad ingediend.
2 Gebruik van vaste en vast verplaatsbare camera’s op het grondgebied van gemeente Brasschaat.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de hernieuwing van het gebruik van vaste en tijdelijk vaste (verplaatsbare) camera's op het grondgebied van de gemeente Brasschaat door de lokale politie.
3 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 30 september 2024. Goedkeuring.
Op 30 september 2024 was er een zitting van de gemeenteraad. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.
4 Politiebegroting 2024. Begrotingswijziging 1 in de gewone en de buitengewone dienst. Goedkeuring.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan begrotingswijziging 1 (gewone en buitengewone dienst) dienstjaar 2024 van de politiezone Brasschaat.
5 Brandmeldcentrale & ontruimingsinstallatie voor de politiezone Brasschaat - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.
De lokale politie van Brasschaat wenst haar verouderde brandmeldinstallatie te vervangen door een modernere en gebruiksvriendelijker installatie om te voldoen aan de huidige noden en wetgeving. De huidige centrale dateert van 2005 en is niet meer BOSEX gecertificeerd, de doormelding kan niet meer hersteld worden,...
In het kader van de opdracht “Brandmeldcentrale & ontruimingsinstallatie voor de politiezone Brasschaat” werd een bestek met nr. 2024-196 opgesteld door de aankoopdienst.
6 Dienstverlenende vereniging Cipal. Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat voor de algemene vergadering van 7 november 2024.
De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg “Cipal”) en ontving de oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024 met de volgende agendapunten:
1. Uittreding gemeente en OCMW Borsbeek uit Cipal dv naar aanleiding van de vrijwillige fusie van de gemeente Borsbeek met de stad Antwerpen
2. Bespreking en goedkeuring van de begroting 2025
3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.
In zitting van 25 februari 2019 werd Erwin Callens aangeduid als vertegenwoordiger met Dieter Heughebaert als plaatsvervanger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de agendapunten en het mandaat van Erwin Callens de bevestigen.
7 Intergemeentelijke samenwerking: PONTES. Goedkeuring agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van donderdag 21 november 2024 en bevestiging mandaat. Goedkeuring.
De gemeente Brasschaat is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging PONTES.
PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor de algemene vergadering met opgave van de agenda. Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.
De vertegenwoordiger van de gemeente, Erwin Callens met als plaatsvervanger Dieter Heughebaert, werd in zitting van 25 februari 2019 aangesteld.
8 Pidpa. Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat voor de algemene vergadering van 25 november 2024.
De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa. Op maandag 25 november 2024 om 18.00 uur organiseert Pidpa een algemene vergadering.
Met het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 werden Walter Vermeulen als afgevaardigde en Bart Thijs als plaatsvervangend afgevaardigde aangeduid voor de huidige legislatuur op de algemene vergaderingen van Pidpa.
9 Creat Services dv. Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van 26 november 2024.
De gemeente Brasschaat is aangesloten is bij Creat Services dv.
Gelet op de oproepingsbrief voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv op 26 november 2024, waarin de agenda werd meegedeeld.
In zitting van 30 maart 2019 werd Bruno Heirman aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger.
10 Opdrachthoudende vereniging Fluvius. Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van 27 november 2024.
De gemeente werd per aangetekend schrijven van 19 september 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Antwerpen die op 27 november 2024 plaatsheeft in “Vestar, Van Diepenbeeckstraat 12 te 2018 Antwerpen”.
In zitting van 25 februari 2019 werd Walter Vermeulen aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger met als plaatsvervanger Bart Thijs. In zitting van 26 augustus 2024 nam de gemeenteraad kennis van het ontslag van Bart Thijs. Het is aangewezen hem te vervangen.
11 Gemeentelijk onderwijs. Verhoging fietsvergoeding woon-werk verkeer. Goedkeuring.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen om de fietsvergoeding voor het onderwijzend personeel (woon-werk verkeer) gelijk te stellen aan de fietsvergoeding van het personeel van het lokaal bestuur.
12 Retributie op de aflevering van containers, compostbakken en regenwatertonnen. Wijziging vanaf 1 november 2024.
De gemeenteraad heeft in zitting van 26 augustus 2024 de tarieven voor de verkoop van containers, compostbakken en regenwatertonnen met ingang van 1 september 2024 gewijzigd.
Brasschaat is de enige gemeente die gebruik maakt van blauwe papier- en kartoncontainers in plaats van gele containers.
Conform het VLAREMA is het niet langer toegestaan om afvalcontainers van kunststof te gebruiken, tenzij deze uit gerecycleerde materialen werden vervaardigd. Deze regelgeving heeft als gevolg dat voortaan leveranciers enkel nog afvalcontainers leveren met een donkergrijze romp en een gekleurd deksel. Een donkergrijs deksel voor restafval, groen voor GFT en geel voor papier.
Op 27 maart 2024 heeft de raad van bestuur van IGEAN een nieuwe overheidsopdracht voor de aankoop van afvalcontainers goedgekeurd. Het college heeft in zitting van 2 september 2024 besloten om GFT- en papiercontainers via IGEAN aan te kopen.
De blauwe 140-liter container voor papier en karton wordt vervangen door een 120-liter container met een geel deksel en donkergrijze romp.
Het restant aan blauwe papiercontainers wordt opgewerkt. De huidige tarief van 40,30 euro per exemplaar blijft behouden tot einde voorraad.
Het voorstel van het college om de nieuwe papiercontainers van 120 liter met geel deksel te verkopen aan 25 euro per stuk.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het reglement met ingang van 1 november 2024 te wijzigen.
13 Investeringssubsidie Aralea kinderboerderij Mikerf. Verhoging subsidie 2024. Nieuwe subsidies voor verwarming/zonnepanelen en renovatie dak hoofdgebouw. Goedkeuring.
In zitting van 25 september 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met een investeringstoelage van maximum 171.681,50 euro aan Aralea voor investeringen voor Kinderboerderij Mikerf (toiletten, gevel, schuilmogelijkheid buiten, renovatie speeltuin, aanleg regenwaterput en mestopslag).
De tussenkomst betreft het gedeelte dat niet door andere instanties (Vlaamse overheid, Vlaamse Milieumaatschappij) gesubsidieerd wordt, binnen het voorziene maximum.
Ingevolge meerkost door stijging loonkosten/materiaalkosten en bijkomende werken opgelegd in de milieuvergunning voor mestopslag, vraagt Arelea thans verhoging van de toelage met 27.605,94 euro.
Thans vraagt Aralea een nieuwe toelage voor het vernieuwen van de verwarmingsketels, de aanleg van een warmtenet en de plaatsing van zonnepanelen.
De totale kostprijs wordt geraamd op 246.903,33 euro, inclusief 2,1 % niet recupereerbare btw.
Hiervoor is een subsidieaanvraag ingediend voor 200.000 euro bij de Koning Boudewijnstichting, Aralea vraagt de gemeente het saldo bij te passen.
Tevens dient het hoofddak vernieuwd te worden; de totale kostprijs wordt geraamd op 121.000 euro.
De eventuele tussenkomst van de Vlaamse overheid is nog niet bekend, maar zou eerder beperkt zijn (enkel voor bijkomende isolatie).
14 Noodhulp voor Zuidelijk Afrika in kader van de extreme droogte. Goedkeuring.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het bieden van noodhulp via WFP in kader van de extreme droogte in Zuidelijk Afrika voor een bedrag van 1.250 euro.
15 Investeringssubsdie Mater Dei Centrum voor openstellen sporthal voor avondgebruik door clubs. Goedkeuring.
Er is behoefte aan bijkomende sportinfrastructuur; verschillende clubs hebben wachtlijsten voor jeugd.
Mater Dei Centrum is bereid zijn sporthal open te stellen voor gebruik door clubs buiten de schooluren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met een investeringstoelage van maximum 10.000 euro voor de eenmalige kosten die hiermee gepaard gaan.
16 Gemeentelijke adviesraden. Wijziging afgevaardigden voor de gemeentelijke jeugdraad.
Volgens het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van lokaal jeugdbeleid, worden de gemeenten verplicht om voor het overleg en de inspraak bij de voorbereiding en de uitvoering van het jeugdbeleid een jeugdraad op te richten of een bestaande jeugdraad te erkennen.
Volgens de gewijzigde statuten, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 27 juni 2016, bestaat de algemene vergadering van de jeugdraad ook uit niet-stemgerechtigde leden, waaronder een afgevaardigde van elke in de gemeenteraad vertegenwoordigde fractie.
In zitting van 25 februari 2019 werden de afgevaardigden per politieke fractie aangeduid.
De N-VA-fractie vraagt haar afgevaardigde te wijzigen.
17 Wijziging reglement openbare markt. Goedkeuring.
Nieuwe wetgeving die in werking trad op 1 april 2024 zorgt voor administratieve vereenvoudiging en een kostenbesparing voor ondernemers. Belangrijkste wijziging is de afschaffing van het gebruik van de voorafgaande machtiging, ook wel de leurkaart genoemd, in Vlaanderen. Ook de autonomie van de gemeenten en het belang van het gemeentelijk reglement werd met de wetswijziging van 2023 verder versterkt. Verder werden een aantal zaken die al in andere regelgeving geregeld zijn, geschrapt. Dat bevordert de eenvoud en de transparantie. Denken we bijvoorbeeld aan de identificatieverplichting.
Besloten is om het huidige marktreglement te herzien om hierin de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe wetgeving door te voeren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het gewijzigde marktreglement goed te keuren.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.