Zitting van maandag 30 november 2020

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans en Bruno Heirman - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Shana Claessens en Cathy Mallentjer - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Jan Jambon en Lisa Buysse - raadsleden

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Politiebegroting 2020. Begrotingswijziging 1 in de gewone en de buitengewone dienst. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De financiedienst legt het ontwerp van begrotingswijzing 1 dienstjaar 2020 voor.

De geraamde begrotingsresultaten  voor 2019 zijn vervangen door de (gunstiger) rekeninguitslag 2019, zowel in de gewone als in de buitengewone dienst.

Tevens worden o.a. toelagebedragen aangepast van omzendbrief PLP59 (niet gepubliceerd bij voltooiing oorspronkelijke begroting 2020 en de achterstallige toelagen voor de verkeersactieplannen ingevoerd.

 

Juridisch kader

Koninklijk Besluit van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie

 

Adviezen

De financiële commissie zoals bedoeld in artikel 11 van voormeld koninklijk besluit heeft gunstig advies verleend.

 

Financiële gevolgen

De gemeentelijke bijdrage voor 2020 dient niet aangepast te worden. De geraamde overschotten van 298.947 euro in de gewone dienst en 20.095 euro in de buitengewone dienst kunnen aangewend worden voor de financiering van de begroting 2021.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad hecht goedkeuring aan begrotingswijziging 1 (gewone en buitengewone dienst) dienstjaar 2020 van de politiezone Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

2 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 26 oktober 2020. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 26 oktober 2020 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 26 oktober 2020 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

3 Fluvius. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen;

 

De gemeente/stad werd per aangetekend schrijven van 16 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op 16 december 2020 plaatsheeft in de Royal Yacht Club België, Thonetlaan 133 te 2020 Antwerpen.

Er werd een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per brief van 16 september 2020 overgemaakt.

 

De voorgestelde statutenwijzigingen vinden vooreerst hun oorsprong in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV):

          Verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het nieuwe WVV.

          Vermelding inzake het sui generis karakter van de Opdrachthoudende Vereniging.

          Terminologie in verband met kapitaal werd in overeenstemming gebracht met het WVV, met invoering van termen zoals vermogen of inbreng (rekening 10/11 van het passief), onderscheid tussen vast en variabel kapitaal is zonder voorwerp geworden en vervangen door de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening.

          Afstemming op de bepalingen van het WVV wat betreft de procedure schriftelijke besluitvorming Raad van Bestuur en de modaliteiten voor het vergaderen op afstand van de Algemene Vergadering.

-In overeenstemming brengen statutaire bepaling inzake de alarmbelprocedure.

 

Daarnaast worden nog een aantal wijzigingen aangebracht:

          Vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de reeds in de statuten opgenomen zetel.

          Invoeging en/of actualisering van een aantal definities.

          Toevoeging van een bijkomende onverenigbaarheid in hoofde van een lid of voormalig lid van het personeel van Fluvius System Operator cv of van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

          Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

 

Er worden enkele wijzigingen aangebracht aan het voorwerp (nieuwe aanduiding van het “doel” ten gevolge van de inwerkingtreding van het WVV).

 

Doordat we geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal dan wel schriftelijk.

 

Overwegende dat mogelijk nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Juridisch kader

artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 16 december 2020:

1)      Aanpassen van de statuten als volgt:

a.Wijziging van het doel/voorwerp

b.– Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II

– Aanpassen van de bestaande artikels 2, 2bis, 3, 4, 4bis, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 37bis, 38, 40 en de bijlagen 1, 2, 3 en 4

– Toevoegen van een artikel 29ter

2)      Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 5 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen

3)      Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4)      Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5)      Statutaire benoemingen.

6)      a. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ – verslag van de Raad van Bestuur en van de Commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de toetredingen per 1 juli 2020 en per 16 december 2020.

b. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7)      Statutaire mededelingen.

 

Art.2.- Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Antwerpen met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het doel/voorwerp van Fluvius Antwerpen.

 

Art.3.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Walter Vermeulen met als plaatsvervanger Bart Thijs, die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen op 16 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikelen 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Art.4.- Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

4 TMVS. Beslissing aanduiding vertegenwoordiger en agendapunten voor de algemene vergadering van 8 december 2020. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

TMVS met werknaam CREAT is een aankoopcentrale onder de vorm van een dienstverlenende

intergemeentelijke vereniging. Via de aankoopcentrale kon gemeente Brasschaat instappen in

raamcontracten voor verschillende types leveringen, diensten en werken. Samenwerken met andere

besturen en afnemen uit raamcontracten kan leiden tot een optimalisatie van onze personeelsinzet.

Zo kan de aansluiting bij de aankoopcentrale een oplossing bieden voor bepaalde opdrachten om toch conform de wetgeving overheidsopdrachten te blijven. Daarnaast blijkt uit ervaringen van andere

besturen dat de prijzen vaak gunstig zijn, al dient dit voor afname eerst onderzocht te worden.

 

In zitting van 30 maart 2020 werd de aansluiting bij TMVS (Creat) goedgekeurd en werd Bruno Heirman voorgedragen als lid van de algemene vergadering.

 

Het bestuur ontving de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op 8 december 2020, waarin de agenda werd meegedeeld.

 

Juridisch kader

De bepalingen van het decreet lokaal bestuur.

Gelet op de statuten van TMVS dv

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan alle punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVS dv van 8 december 2020 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :

1)      Toetreding van deelnemers

2)      Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen

3)      Evaluatie 2020, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2021 (cfr. artikel 432 DLB)

4)      Begroting 2021 (cfr. artikel 432 DLB)

5)      Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing

6)      Statutaire benoemingen

7)      Varia

 

Art.2.- De heer Bruno Heirman, met als plaatsvervanger Karin Beyers,  wordt aangeduid om de (gemeente)raad te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van TMVS dv en wordt gevolmachtigd in naam van de (gemeente)raad deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de (gemeente)raad te behartigen op deze vergaderingen.

 

Art.3.- De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 8 december 2020, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

5 Pidpa. Beslissing inzake de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van Pidpa op 18 december 2020. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans heeft 1 korte vraag met betrekking tot de prognoses.  Het gaat over de omschakeling van de gemeente van Hydrogem naar Hydrorio.  Dit zijn een aantal gemeenten die worden opgesomd.  Wanneer ze dan kijkt naar de cijfers, ziet ze dat het een overschakeling is aangezien het in min gaat en daarna komt het er terug bij.  De getallen kloppen volgens haar dan misschien niet.  Er zit een speling op de cijfers.  Bij Hydrogem gaat er 1,73 miljoen in min en bij Hydrorio komt er meer bij. Ze vraagt zich af of het hier om een vergissing gaat?  Het is haar niet helemaal duidelijk.  Ze zou denken dat dit dan om hetzelfde bedrag zou gaan. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de vertegenwoordiger in Pidpa deze vraag best meeneemt naar de algemene vergadering van Pidpa voor verduidelijking. 

 

Raadslid Dirk de Kort vraagt of de afgevaardigde binnen de algemene vergadering kan vragen om meer werk te maken van de realisatie van het hemelwaterplan en de opstelling ervan binnen elke gemeente.  Hij is ervan overtuigd dat naast de grondwatervoorziening en de rioleringsaanpak ook het hemelwaterplan van groot belang is .  Zeker met de droge zomers van de afgelopen jaren.  Hij zou het fijn vinden dat de andere gemeenten ook een hemelwaterplan uitwerken zoals Brasschaat. 

 

Raadslid Vermeulen bevestigt dat hij de vragen heeft genoteerd. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Op vrijdag 18 december 2020 (reservedatum 21 december 2020) om 11 uur organiseert Pidpa een buitengewone algemene vergadering op afstand. 

 

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt:

1)      Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2)      Begroting 2021

3)      Toetredingen

4)      Benoemingen

5)      Varia

a)Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting

b)Vragen van vennoten

6)      Goedkeuring van het verslag van de vergadering.

 

In zitting van 25 februari 2019 werden de heer Walter Vermeulen als afgevaardigde en

de heer Bart Thijs als plaatsvervangend afgevaardigde aangeduid voor de huidige legislatuur op de algemene vergaderingen van Pidpa.

 

Juridisch kader

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering als volgt:

1)      Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2)      Begroting 2021

3)      Toetredingen

4)      Benoemingen

5)      Varia

a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting

b) Vragen van vennoten

6)      Goedkeuring van het verslag van de vergadering.

 

Art.2.- Akte te nemen van de strategieën en de te ontwikkelen activiteiten van Pidpa met betrekking tot het boekjaar 2021.

 

Art.3.- Goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2021 en het toelichtend verslag.

 

Art.4.- Goedkeuring te verlenen aan de toetreding van de gemeente Retie bij HidrIBA en de gemeente Westerlo bij HidroSan.

 

Art.5.- Goedkeuring te verlenen aan de benoemingen.

 

Art.6.- Aan de vertegenwoordiger, Walter Vermeulen, raadslid met als plaatsvervanger Bart Thijs, wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020, overeenkomstig deze beslissing te stemmen alsook de benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

 

Art.7.- Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

6 Pontes. Aanduiding vertegenwoordiger buitengewone algemene vergadering van 17 december 2020 en vaststelling mandaat. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels heeft 2 vragen.  Tijdens de commissie merkte hij al op dat op pagina 3, thema 3 punt I wordt vermeld dat het aantal crematies gestegen is in 2021.  Hij vermoed dat dit een fout is, tenzij iemand een glazen bol zou hebben?  Verder op dezelfde bladzijde bij thema 5 heeft men het over de provinciale benadering die wordt verlaten.  Hij vraagt zich af wat men hiermee bedoelt?  Het lijkt hem een samenwerking binnen de provincie maar misschien is dit omdat er ook in Lommel een crematorium is? 

 

Raadslid Callens licht toe dat hij de vragen zal meenemen naar de algemene vergadering.  Hij zal iedereen het antwoord bezorgen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor de algemene vergadering met opgave van de agenda. Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

In zitting van 25 februari 2019 werden Erwin Callens, met als plaatsvervanger Dieter Heughebaert,  aangeduid als vertegenwoordiger.

 

Juridisch kader

Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9° en artikel 432 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 17 december 2020 goed. Deze agenda ziet er als volgt uit ziet:

1)      Algemene vergadering: verslag 10 juni 2020 - goedkeuring

2)      Financiën: budget 2021 - goedkeuring

3)      Beleid: beleidsnota 2021 - goedkeuring

4)      Algemeen: impact coronacrisis op de werking van Pontes - toelichting

5)      Varia en rondvraag

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, raadslid Erwin Callens met als plaatsvervanger Dieter Heughebaert, wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

7 Cipal dienstverlenende vereniging. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat voor de algemene Vergadering van de van 10 december 2020. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

 

Raadslid Vanpoucke geeft eerst aan dat hij het verwarrend vindt dat sommigen het woord vragen via de chat en anderen via “het handje”.  Hij vraagt zich af of het niet eenvoudiger is om éénduidig te beslissen om de chat of het andere systeem te gebruiken?  Nu is het volgens hem een beetje een soep. 

 

Voorzitter Versompel licht toe dat hij het belangrijk vindt dat iedereen die het woord vraagt, ook het woord krijgt.  Het kan voor hem via beide systemen. 

 

Raadslid Vanpoucke heeft een vraag voor de vertegenwoordiger om mee te nemen naar de algemene vergadering.  Er is een betrekkelijk groot aandeel van de responsabiliseringsbijdrage, de pensioenverplichtingen.  Er zijn oplossingen voor gevonden, o.a. via de provinciebesturen en reserves en uitstappen van de provincie bijvoorbeeld om die adequaat te laten bijdragen.  Er wordt een stuk afgedicht maar er blijft nog steeds een groot gat te vullen.  Men geeft rekenschap als hij de verslagen kan bekijken van de risico’s.  De risico’s gaan toenemen en dat is een open deur voor de gemeente in dit geval.  Hij vraagt om dit zeker te blijven opvolgen binnen de raad van bestuur, aangezien dit een ernstig financieel risico is voor de vereniging.  Er werd ook ergens aanstalten gemaakt m.b.t. het toetreden van nieuwe leden.  Enkel in het begeleidend schrijven wordt hiernaar verwezen.  Men geeft aan dat er kort voor de vergadering over gecommuniceerd kan worden.  Hij wil hier graag over op de hoogte gehouden worden.  Hoe meer mensen toetreden bij ICT, hoe lager de ontwikkelingskosten en schaalverdeling. 

 

Raadslid Vanpoucke heeft ook nog een vraag voor het college.  Hij wil het graag op één van de volgende commissies eens hebben over de Data Protection Officer. 

 

Voorzitter Versompel bevestigt dat alles wordt genoteerd. 

 

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal en wordt opgeroepen tot de algemene vergadering van Cipal van 10 december 2020 met de volgende agendapunten:

1)      Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2)      Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2021

3)      Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

In zitting van 25 februari 2020 werd Erwin Callens met als plaatsvervanger Bart Thijs aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal.

 

Juridisch kader

Artikel 40 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Statuten van Cipal.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de Algemene Vergadering van Cipal van 10 december 2020 goedgekeurd:

1)      Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2)      Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2021

3)      Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, raadslid Erwin Callens met als plaatsvervanger Bart Thijs, wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 10 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze Algemene Vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze Algemene Vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art.3.- Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

8 Igean dienstverlening. Besslissing tot vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente over de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 16 december 2020. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman heeft op de uiteenzetting van Igean op de algemene commissie lovende woorden gehoord over de flexibiliteit van het personeel.  Toch werd er vermeld dat er een groot verloop is van de parkwachters.  Eén van de redenen is dat de mensen het soms moeilijk hebben met de verplaatsingen die ze moeten maken wanneer ze in verschillende parken worden ingezet.  Ze weten dat ze op verschillende plaatsen kunnen worden ingezet, dat staat in hun contract.  Fractie PVDA vindt een grondige evaluatie bij de parkwachters over hun inzetbaarheid over de verschillende parken  een belangrijk aandachtspunt dat kan meegenomen worden door de gemeentelijke afgevaardigden.

 

Raadslid Pauwels had op de commissie reeds aangegeven dat hij vragen had bij de cijfertabellen die men terug kan vinden op bladzijde 2.  Hij heeft zijn vragen de dag nadien schriftelijk gesteld, maar er is nog geen antwoord op gekomen. 

 

Zowel in de tabel “materialenkringloop en afvalbeheer” als in de tabel “Igean milieu en veiligheid” zijn de cijfers onder het item “andere bedrijfskosten” exact hetzelfde, nl. 228 405 euro, 214 565 euro en 180 806 euro.  Hij vraagt zich af of dit om een vergissing gaat?  Omdat hij dit reeds heeft aangehaald op de commissie maar nog geen antwoord heeft gekregen, wilt fractie Brasschaat 2012 zich onthouden bij dit punt.  Ze beschikken niet over een volledig dossier. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De raad van bestuur van 21 oktober 2020 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 16 december 2020 om 19 u met volgende dagorde:

1)      goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2)      goedkeuren van de begroting 2021.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 26 oktober 2020 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1)      de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

2)      de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 21.10.2020

3)      de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

4)      de begroting 2021.

 

In zitting van 25 februari 2019 werd Joris Van Cauwelaert als vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van IGEAN dienstverlening  aangeduid, met als plaatsvervanger Karin Beyers.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

Statuten van IGEAN dienstverlening.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 28 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Shana Claessens, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 3 onthoudingen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke).

 

Art.1.- Hecht goedkeuring van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 16 december 2020 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1)      goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2)      goedkeuren van de begroting 2021.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, raadslid Joris Van Cauwelaert met plaatsvervanger Karin Beyers, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 16 december 2020 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

9 Igean milieu en veiligheid. Beslissing tot vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente over de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels komt graag nog even terug op de bijdrage innovatiefonds.  Dit wordt berekend op basis van de omzet (0,5% per gemeente).  Hij vraagt zich af uit welke elementen deze omzet bestaat? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat het innovatiefonds in de zitting van 25 oktober 2017 is opgericht.  De toenmalige raad van bestuur van Igean ging destijds akkoord met het volgende :

Het koppelen van het innovatiefonds aan de omzet

Een bijdrage vragen van 0,5% aan de deelnemende gemeenten (solidariteitsprincipe)

De totale omzet voor 2021 wordt geraamd op 48 miljoen euro.  0,5% hiervan is 240 000 euro en dit is te betalen door de deelnemende gemeenten.  A rato van het aantal aandelen, betekent dit voor Brasschaat een bijdrage van 14 237,14 euro. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De raad van bestuur van 21 oktober 2020 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 16 december 2020 om 19 u met volgende dagorde:

1)      goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2)      goedkeuren van de begroting 2021

3)      innovatiefonds – bepalen bijdrage.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 26 oktober 2020 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

1)      de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

2)      de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 21 oktober 2020

3)      de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

4)      de begroting 2021

5)      de nota over het innovatiefonds.

 

In zitting van 25 februari 2020 werd de vertegenwoordiger, Joris Van Cauwelaert met plaatsvervanger Walter Vermeulen, van de gemeente voor de algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 16 december 2020 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1)      goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2)      goedkeuren van de begroting 2021

3)      innovatiefonds - bepalen bijdrage.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Joris Van Cauwelaert met plaatsvervanger Walter Vermeulen, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 16 december 2020 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

10 Subsidies jeugdwerkinfrastructuur 2020. Vaststelling bedragen. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente verleent investeringstoelagen aan jeugdverenigingen voor de bouw of verbouwing van infrastructuur.

Voor 2020 hebben 4 verenigingen een aanvraag ingediend als volgt :

 

Chiro Bethanie:

          aard der werken : vernieuwing buitendeuren met vergrendeling en extra scharnieren ramen

          totale kostenraming : 17.626,29 euro, btw inbegrepen

 

Scouts en gidsen Don Bosco:

          aard der werken : afdak sjorhout, aanhangwagen, gasflessen

          totale kostenraming : 13.547,44 euro, btw inbegrepen
 

738 Erracht locatie Sint-Lutgardis (voorheen gidsen Sint Beatrijs

          aard der werken : vernieuwing keuken (elektriciteit, loodgieterij, inbouwtoestellen)

          totale kostenraming : 9.125,80 euro, btw inbegrepen

 

Chiro Centrum

          aard der werken : vervanging brandcentrale en boiler/verwarming
totale kostenraming : 8.858,65 euro, btw inbegrepen

 

Volgens het toelagereglement bedraagt de toelage 75 % van de bewezen kosten, met een maximumbedrag van 7.500,00 euro per dossier.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020 inzake de betoelaging van jeugdwerkinfrastructuur.

 

Adviezen

De jeugdraad heeft unaniem gunstig advies verleend op 22 oktober 2020

 

Financiële gevolgen

Kost

28.488,34 euro

Budgetsleutel

075001/66400000 investeringstoelagen jeugdwerkinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringsbudget 2020

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

2020/72

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad stelt de bedragen van de investeringstoelagen voor jeugdwerkinfrastructuur 2020 vast als volgt:

          Chiro Bethanie: 7.500,00 euro

          Scouts en gidsen Don Bosco7.500,00 euro

          738 Erracht site Sint Lutgardis6.844,35 euro

          Chiro Centrum6.643,99 euro

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

11 Noodhulp voor hongersnood in BurkinaFaso/Sahel. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen leest dat het krediet voor de GROS vandaag ontoereikend is en er spreekwoordelijk geleend wordt bij de naaste buren onder de naam ontwikkelingssamenwerking.  Graag kent zijn fractie het budget dat voor deze sleutel beschikbaar is en voor welke projecten deze kredieten aangewend worden.  Indien dit niet onmiddellijk kan toegelicht worden, mag het antwoord ook via mail bezorgd worden.  Omdat beide budgetsleutels ter ondersteuning dienen voor ontwikkelingssamenwerking vraagt hij zich af waarom deze dan niet onder één budgetsleutel geplaatst worden?  Hij vraagt zich ook af waarom er in de toelichtende nota van deze vergadering de budgetverschuiving niet vermeld staat maar wel op de agenda in meeting mobile. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft toelichting bij de twee budgetsleutels.  De ene budgetsleutel is “noodhulp / humanitaire hulp” en de andere budgetsleutel is “kosten gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking”.  Het krediet voor de noodhulp bedraagt in totaliteit 6 250 euro per jaar.  De noodhulp werd dit jaar al 5 keer toegekend aan verschillende projecten.  Heden was er de vraag voor noodhulp aan Burkina Faso in de Sahel.  Er werd eerst nagekeken of er GROS-verenigingen werkzaam zijn in deze regio.  Afrant is werkzaam in deze regio, maar de GROS gaf te kennen dat zij niet werkzaam zijn in deze regio en dat zij niet in de mogelijkheid zijn om de noodhulp / voedselhulp te kunnen verschaffen in deze regio.  Daarom werd besloten om via het “world foodprogram” van de Verenigde Naties 1 250 euro toe te kennen.  De 6 250 euro was dit jaar reeds uitgegeven, dus er was niet voldoende budget.  De GROS heeft een budget voor de normale werking van de GROS, door omstandigheden waren er dit jaar minder activiteiten en was er dus nog budget over.  Op basis hiervan heeft de GROS voorgesteld om het budget te verschuiven van de ene budgetsleutel naar de andere budgetsleutel.  De GROS adviseerde dit positief en het college is hierin meegegaan.  Het zijn 2 afzonderlijke budgetsleutels die elk hun doel hebben, maar onderling kan hier nog wel mee geschoven worden zolang het totale budget niet wordt bezwaard. 

 

Raadslid Van der Schoepen en zijn fractie keuren dit punt zeker goed, maar hij wil graag nog wel toelichting bij het feit dat dit niet in de toelichtende nota staat vermeld en wel de meeting mobile.  Hij vermoed dat dit conform moet zijn? 

 

Waarnemend burgemeester licht toe dat men hier in eerste instantie de noodhulp goedkeurt.  Boekhoudkundig wordt de overzetting gedaan van de ene budgetsleutel naar de andere budgetsleutel.  Hij bevestigt dat dit ook in de toelichtende nota had vermeld kunnen worden.  Hij zal erop toezien dat dit in de toekomst beter opgevolgd wordt. 

 

Raadslid Vanpoucke wil het college graag danken voor de humane en flexibele inzet van de middelen.  Hij vond de aanval van raadslid Van der Schoepen een beetje te voorspellen.  Hij betreurt namens zijn fractie deze opmerkingen aangezien hij het een interessante houding vindt van het college.  Niemand kan op voorhand inschatten welke miserie er op een jaar zal voorvallen.  Het is erg dat het nog erger is dan ingeschat was.  Het zou als bestuur onverantwoord zijn om te zeggen “op is op”. Raadslid Vanpoucke is blij om dit punt vanavond samen met het college goed te keuren.  Hij dankt nogmaals het bestuur voor het blijven opnemen van hun verantwoordelijkheid. 

 

Raadslid Van der Schoepen wil graag nog even terugkomen op de tussenkomst van raadslid Vanpoucke.  Hij heeft op dit punt geen enkele aanval gelanceerd, hij heeft enkel gevraagd waarom er een verschil is tussen beide budgetsleutels.  Zijn fractie keurt dit punt mee goed.  Zij zien er ook de noodzaak van in.  Hij vindt de opmerking niet netjes. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Door de meervoudige crisissen in Burkina Faso/ de Sahel-regio, waaronder: Covid-19, extreme weersomstandigheden, gewapend geweld en terrorisme, ervaart men een snel groeiende hongercrisis. 

 

Dit heeft tot gevolg:

          535.500 acuut ondervoede kinderen

          7.2 miljoen kinderen bedreigd met honger en ondervoeding

          1 miljoen kinderen met geweld uit hun huizen gedreven

          3 miljoen mensen hebben nood aan humanitaire hulp

 

De regio heeft nood aan zeer dringende voedselhulp, water en gezondheidszorg.

 

Momenteel zijn er geen GROS-leden actief in deze regio.

 

Mogelijke kandidaten hiervoor zijn: WFP (World Food Programme van de VN), Unicef, Rode kruis internationaal.

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

 

Adviezen

De Algemene Vergadering van de GROS adviseerde op 5 november 2020 om €1.250 aan noodhulp te schenken aan het WFP gezien de acute voedseltekorten in de regio.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

1250 euro

Budgetsleutel

0160/64930920 Toelage humanitaire hulp

Krediet beschikbaar

Ontoereikend.

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

Het budget is ontoereikend, maar er kan een budgetverschuiving gebeuren van werkingskosten ontwikkelingssamenwerking (0160/61599999) naar toelage humanitaire hulp (0160/64930920). 

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring om een storting te doen van 1 250 euro aan WFP in kader van de hongersnood in Burkina Faso, de Sahel-regio.

 

Art.2.- Hecht goedkeuring tot de budgetverschuiving van de werkingskosten ontwikkelingssamenwerking (0160/61599999) naar de toelage humanitaire hulp (0160/64930920).

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

12 Ter bevordering van de woonkwaliteit in de gemeente: conformiteitsattest. Aanpassing reglement geldigheidsduur conformiteitsattest. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman licht graag een dossier toe.  Een jaar geleden belde een mevrouw hem op.  Ze huurde een appartement over de kerk in Maria-ter-Heide en ze vroeg of hij eens naar de staat van haar woning wilde komen kijken die ze huurde. 

 

Het betrof een mevrouw met een dochter.  Zij huurde bijna een jaar een appartement van een eigenaar die daar verschillende appartementen verhuurt.  Mevrouw heeft het financieel niet breed en is in Brasschaat komen wonen omdat haar dochter 3 keer per week naar de nierdialyse in Klina moet.  Mevrouw betaalde voor het appartement 750 euro per maand en houdt een paar honderd euro over om te voorzien in levensstandaard van haarzelf en haar dochter. 

 

Mevrouw is het appartement in de zomer beginnen te huren.  Op een aantal plekken op de muur na, leek het appartement in orde.  De huiseigenaar beweerde dat deze plekken ontstaan zijn door een lek in het dak, maar dit zou ondertussen opgelost zijn.  Hij zou de muur nog laten schilderen.  De muur werd niet geschilderd en aan de lek in het dak werd ook niets gedaan. 

 

Op dag 1 merkt mevrouw al dat het water niet voldoende opwarmt in de douche en de afwasbak.  De eerste buien doen hun intrede na de zomer en de muren worden nat, schimmel, vochtigheid, het licht brand niet meer, er lekt water uit de luster, er zijn problemen met de toiletafvoer,… 

Mevrouw neemt vervolgens contact op met de huiseigenaar.  Die antwoord niet meer na haar eerste telefoontje.  Ook op brieven krijgt ze geen reactie.  Mevrouw neemt een advocaat wat kosten met zich meebrengt.  Vervolgens neemt ze contact op met het gemeentehuis, waarna ze na maanden een controle krijgt.  Het duurt echter nog maanden voor het dossier duidelijk wordt. 

 

Pas nadat mevrouw geen huishuur meer betaalt, wordt de huiseigenaar wakker en begint hij aanmaningen te sturen.  Uiteindelijk verhuist deze mevrouw met haar dochter. 

 

Waarschijnlijk heeft deze mevrouw dit niet op de correcte manier aangepakt volgens raadslid Eeman, maar ze had niet de juiste kennis, internet,…  Er is pas schot in de zaak gekomen nadat er contact was met het gemeentehuis.  Mevrouw besliste ondertussen om de woning te verlaten en de procedure stop te zetten.  Dit zorgt voor problemen en de huiseigenaar stuurt haar weer aanmaningen en rekeningen. 

 

Het is niet de eerste keer dat deze huiseigenaar dit meemaakt, hij weet dat huurders er na een jaar terug uittrekken en hij krijgt het terug verhuurd en laat het na om de problemen op te lossen. 

 

Raadslid Eeman heeft zijn stoute schoenen aangetrokken en hij is eens gaan bellen bij de nieuwe huurders van het appartement.  De problemen waren nog steeds niet opgelost.  Raadslid Eeman weet ook wel dat dit voorbeeld geen weergave is van alle Brasschaatse verhuurders, maar het is zeker ook geen alleenstaand geval. 

 

Raadslid Eeman licht toe waarom hij dit voorbeeld geeft.  Hij is tijdens de gemeenteraad van 26 augustus 2019 tussengekomen om te zeggen dat zijn fractie eerder voorstander is om het conformiteitsattest verplicht te maken.  Op de algemene commissie van vorige week bevestigde schepen Van Honste op vraag van raadslid Buysse dat het in Brasschaat niet verplicht is.  Schepen Van Honste vertelde op de commissie dat ze het belangrijk vond dat verhuurders er gebruik van kunnen maken omdat ze zo beter kunnen verhuren.  Wanneer de verhuurder een attest kan bekomen om zo beter zijn huis aan te prijzen is dat goed volgens hem, maar het is vooral de huurder die moet beschermd worden.  Hij wil hiermee niet zeggen dat schepen Van Honste het attest minder belangrijk vindt voor de huurders, maar als je het belangrijk wilt maken voor huurders, moet je het volgens hem verplicht maken.  Op dit moment krijgen verhuurders de kans om zelf te beslissen en de vele verhuurders die niet in orde zijn, gaan het niet aanvragen.  Hij vraagt zich af of het niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat wanneer je een woning verhuurt, deze altijd voldoet aan een minimum aan kwaliteit? 

 

Raadslid Eeman stelt dat voorkomen beter is dan genezen.  Hij stelt dat er procedures zijn die de huurder kan volgen indien een woning niet voldoet, hij merkt echter op dat de huurders deze procedures niet altijd voldoende kennen.  Vaak zijn het ingewikkelde en lange procedures en duurt het lang voor de problemen opgelost worden. 

 

Fractie PvdA stelt voor aan het bestuur om volgend voorstel nog eens te bekijken en het misschien volgend jaar op de gemeenteraad te brengen :

Raadslid Eeman en zijn fractie willen dat de gemeente ervoor zorgt dat alle verhuurde woningen op haar grond voldoen aan de minimale kwaliteitseisen van de Vlaamse Wooncode.  Brasschaat zou een conformiteitsattest voor alle verhuurde woningen moeten opleggen.  Dit naar analogie met een autokeuring.  De gemeente zou dan een woonwebsite kunnen maken waarop alle huurwoningen worden aangeboden.  Alle woningen met een conformiteitsattest krijgen dan een groen label.  Dit zou goed zijn voor iedereen, nl. voor mensen die op zoek zijn naar een goede huurwoning maar ook voor goed menende eigenaars. 

 

Schepen Van Honste bevestigt dat ze op de commissie heeft toegelicht wat de nieuwe wetgeving is vanaf 1 januari 2021 in verband met de conformiteitsattesten en de manier waarop keuringen gebeuren.  De gebreken zullen in 3 categorieën ingedeeld worden.  Ze vindt dat de gemeenteraad niet het forum is waar specifieke dossiers moeten besproken worden (cfr. het voorbeeld van raadslid Eeman).  Er zijn altijd schrijnende dossiers en dit in 2 richtingen, nl.  vanuit huurdersopzicht, maar ook voor verhuurders.  Niet enkel huurders zijn slachtoffer, het gebeurd in de andere richting ook. 

 

In de Vlaamse Wooncode heeft de woningkwaliteit al een hele evolutie gekend.  Er is een uitgebreide regelgeving waartoe de mensen zich kunnen wenden.  Het doel is om woningen op de markt te brengen die leefbaar en conform zijn.  Wanneer mensen informatie opvragen bij huisvestingsambtenaar Marie worden zij altijd geholpen en op weg gezet. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat het niet haalbaar is om alle huurwoningen in Brasschaat te voorzien van een conformiteitsattest. Brasschaat is een grote gemeente met veel huurwoningen.  Wanneer alles zou moeten nagekeken worden, zou men hier verschillende controleurs moeten opzetten.  Het is volgens haar nu van belang om het conformiteitsattest in de kijker te zetten zodat de verhuurders daar ook het nut van inzien.  Malafide verhuurders zullen er altijd tussen zitten, maar vroeg of laat zullen zij zeker tegen de lamp lopen denkt ze.  Wanneer er een onbewoonbaarverklaring is, zullen ze niet anders kunnen dan reageren.  Ze besluit dat het niet haalbaar is om alle huurwoningen te voorzien van een conformiteitsattest.  Er zijn ook nog steeds de burgerlijke procedures en de vrederechter.  De gemeente kan volgens haar ook niet alles oplossen.  Zij geeft mee dat ze het zeker blijkt opvolgen. 

 

Vervolgens komt schepen Van Honste ook nog terug op de vraag van raadslid Niels de Kort die op de commissie werd gesteld.  Het aantal conformiteitsattesten verhoogd elk jaar, nl.  in 2018 waren er 17 maar in 2019 waren dat er al 52.  Ze geeft mee dat het wel behapbaar moet blijven.  Er zijn niet per se meer aanvragen geweest in de covid-periode maar exacte cijfers kunnen pas gegeven worden in de loop van volgend jaar.  In sommige gevallen heeft covid wel gezorgd voor een iets langere doorlooptijd.  Tijdens de eerste lock-down was het vaak moeilijk om vakmannen in te schakelen voor de herstellingen, maar acute zaken werden wel onmiddellijk aangepakt.  Veiligheid van de bewoners blijft primeren.  Woningonderzoeken werden in de 1e lock-down stil gelegd, maar in de 2e lock-down zijn deze wel blijven doorgaan mits inachtname van de nodige maatregelen. 

 

Raadslid Eeman dankt schepen Van Honste voor haar antwoord.  Hij wil de discussie niet verder zetten, hij heeft zijn punt gemaakt.  Hij wil graag nog weten hoeveel mensen er een conformiteitsattest hebben opgevraagd?  Dit lijkt hem een belangrijk gegeven.  Dit zijn volgens hem politieke keuzes, maar zijn fractie vindt woningkwaliteit een heel belangrijk punt.  De gemeente draagt hier volgens hem een grote verantwoordelijkheid in.  Wanneer men dit grootser wil aanpakken, zal men hierin moeten investeren en extra personeel aanwerven.  Hij vraagt aan schepen Van Honste om het nog eens te bekijken en erop terug te komen.  Het punt werd in het verleden reeds gestemd, maar hij vindt het toch belangrijk om dit nog even aan te kaarten. 

 

Raadslid Van der Schoepen zijn tussenkomst ligt in lijn met die van fractie PVDA.  Hij citeert Wonen Vlaanderen (Vlaamse regering) : “Het conformiteitsattest is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat uw woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen-Vlaanderen een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een technisch verslag.”

 

In de algemene commissie vroeg fractie Vlaams Belang zich af of dit ook betrekking heeft op de sociale verhuurmaatschappijen en uit het antwoord van schepen Van Honste blijkt dit ook te zijn.  Hier lijkt hen veel werk aan de winkel daar toch herhaaldelijk, en door de jaren heen, vele bewoners van sociale huurwoningen gebreken vast stelden of rapporteerden.  Dit ook bij pas opgeleverde projecten.  Fractie Vlaams belang drong al eerder aan bij het bestuur om hier een grotere rol te spelen dan dat het vandaag doet als het aankomt op werfcontrole en toezicht bij de realisatie van sociale woonprojecten op haar grondgebied.  Dit zowel voor sociale huurwoningen als voor koopwoningen.  Hij vindt dat het bestuur er niet blindelings vanuit mag gaan dat de oplevering van sociale woonprojecten vlekkeloos en volgens de vereiste normen gebeurt. 

 

Raadslid Van der Schoepen licht toe dat Wonen Vlaanderen hun noodoproep bevestigt om vanaf nu de werfopvolging van dichtbij en wel zeer deskundig op te volgen.  Er is volgens hem werk aan de winkel voor het lokaal bestuur!  Zijn fractie keurt dit punt zeker goed.

 

Schepen Van Honste wil hier nog aan toevoegen dat sociale woningmaatschappijen die verhuren sowieso een conformiteitsattest moeten aanvragen.  Het opvolgen van nieuwbouwprojecten is vergaand.  Het opvolgen hiervan is van een ander kaliber dan het uitreiken van conformiteitsattesten voor huurwoningen die niet onderhouden zijn.  Wanneer er gebreken zijn aan een sociale koopwoning (nieuwbouw) valt dit onder de 10-jarige aansprakelijkheid.  Dit is een heel andere discussie en hier zijn andere regels.  Het is volgens haar niet de taak van de gemeente om bouwwerven van sociale woningmaatschappijen op te volgen. 

 

Raadslid Van der Schoepen geeft nog mee dat wonen, wonen is.  Dit ongeacht of je nu particulier huurt of van een sociale huisvestingsmaatschappij.  Sociale woningmaatschappijen krijgen vaak een conformiteitsattest terwijl de huurwoningen niet in orde zijn volgens hem.  Er is nog werk aan de winkel.  Zijn fractie is niet tegen het conformiteitsattest, dus ze keuren het punt wel goed. 

 

Raadslid Hermans licht toe dat haar fractie kennis heeft van de procedures die nu van toepassing zijn.  In een vorig leven was ze nog raadslid bij het OCMW en regelmatig kwamen er verhalen boven zoals in de toelichting van raadslid Eeman.  Dit is schrijnend, maar wel de realiteit, ook in Brasschaat.  Als ze dan ook nog eens terug kijkt naar het jaarverslag van BCSD merkt ze op dat goede, betaalbare huisvesting vinden, moeilijk wordt.  Haar fractie wil zich aansluiten bij het inhoudelijk dat raadslid Eeman toegelicht heeft.  Ze willen er ook voor pleiten om hier in de komende maanden eens dieper op in te gaan.  Ze vraagt ook om goed samen te werken met de mensen van het OCMW.  Ze is er 100% zeker van dat zij nog met extra verhalen kunnen stofferen.  Op die manier kan het in de diepte bekeken worden en kan er gepast op gereageerd worden.  Haar fractie keurt dit punt ook goed, maar ze dringen er wel op aan dat er tijd aan besteed wordt. 

 

Schepen Van Honste vraagt welke oplijsting ze graag willen? 

 

Raadslid Hermans licht toe dat ze een oplijsting van de klachten willen (aard, tussenkomst, opgeloste dossiers,…).  Op deze manier kan er genuanceerder gekeken worden wat er nog kan gebeuren hieromtrent. 

 

Schepen Van Honste zal dit navragen bij Marie aangezien zij dit allemaal registreert. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat er vanuit de dienst klachten en meldingen al veel wordt gehandhaafd vanuit de gemeente.  Raadslid Eeman gaf een voorbeeld waar hij weet van heeft.  Brasschaat is echt bezig met dit dossier en er wordt zeker ook opgetreden.  In een vorige legislatuur heeft hij samen met raadsleden Dirk de Kort en Niels de Kort gerefereerd naar bepaalde koopwoningen.  Hij bevestigt dat hij bij nieuwbouw de 10-jarige aansprakelijkheid is van de aannemer.  De werftoezichten gebeuren door de sociale woningmaatschappijen zelf.  De gemeente wordt hier niet bij betrokken.  Hij heeft weet van projecten die mee kort opgevolgd moeten worden.  In de vorige legislatuur heeft hij samen met raadsleden Dirk de Kort en Niels de Kort mee getrokken aan bepaalde projecten om dit in orde te krijgen.  Het is niet altijd gelukt, maar de gemeente speelt er wel op in. 

 

Raadslid Luc Van der Schoepen geeft mee dat hij het niet heeft over project “Hoogbos” maar over de komende projecten.  Hij vindt dat de gemeente hier een regisseursrol kan innemen.  Hij komt niet op voor zichzelf, maar voor heel de wijk.  Er zijn nu nog projecten op stapel.  Zijn verzuchtingen zijn nog niet weg. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft mee dat ze hier in de toekomst meer alert op zullen zijn.

 

Raadslid Niels de Kort wil graag nog antwoorden op 2 punten.  Hij komt graag terug op wat waarnemend burgemeester Cools zei.  Hij vraagt ook om de werven vanuit de gemeente toch iets pro-actiever op te volgen.  De gemeente zal er sowieso mee geconfronteerd worden, dit in functie van het openbaar domein en aanleg van wegenis.  In zo’n gevallen is het goed om pro-actief op te treden.  In de vorige legislatuur heeft de gemeente dat kunnen toepassen bij het project Bossaard.  Het is een bezorgdheid en hij vraagt of dit eens kan bekeken worden op een intern woonoverleg.  De tussenkomst van waarnemend burgemeester Cools vond hij al goed in die richting.  Ten tweede dankt hij schepen Van Honste voor de cijfers die hij ontvangen heeft.  Hij vond dit een zeer positief signaal.  52 is een mooi aantal en vraagt veel werk.  Hij vindt het persoonlijk goed dat er eerst focus wordt gelegd om de woningen die heel slecht zijn en waar de nood groot is. 

 

Raadslid Niels de Kort vraagt om meer focus te leggen op de sociale huurwoningen van SVK.  Mensen die sociaal huren, willen zeker in de conforme woningen zitten.  Verder vindt hij het systeem zoals het nu is, goed. 

 

Schepen Hans komt graag nog even terug op de opmerking van raadslid Hermans.  Zij bevestigt dat raadslid Hermans mee in het BCSD zat en dat zij weet wat er allemaal gebeurd.  Ze licht toe dat al deze dossier aan Marie worden doorgegeven en dat Vlaanderen dan komt kijken.  Vaak komen ze uit bij klanten die niet verluchten.  Mensen willen vaak de warmte binnen houden en daarom doen ze alles dicht.  Door dan natte was binnen te hangen, creëren ze zelf schimmel op de muren.  Dit komen ze vaak tegen.  Het OCMW steekt veel tijd in de opvoeding van die mensen, ze leggen uit hoe ze moeten verluchten.  Er werden ook verschillende ventilators geplaatst met een metertje om het zo te kunnen bijhouden.  Schepen Hans geeft aan dat het niet altijd aan de eigenaars ligt, maar soms ook even goed bij de huurders. 

 

Raadslid Hermans vult graag de tussenkomst van schepen Hans aan.  Ze heeft het niet enkel over vochtproblemen of over een specifiek probleem.  Ze verwijst naar de algemene toestand van de woningen.  Ze vindt het vreemd dat schepen Hans verwijst naar “de was binnen ophangen” of “het opvoeden van mensen”.  Ze is zich heel bewust van de manier van behandelen van de dossiers, maar het één sluit het andere niet uit.  Ze vindt het toch een heel goed idee om de dossiers eens van nabij te bekijken.  Ze wil weten wat er gebeurd en wat er eventueel nog beter zou kunnen.  Ze heeft niet gezegd dat er niets gebeurt.

 

Schepen Hans vindt het raar dat raadslid Hermans dit een vreemde insteek vindt.  Ze probeert toe te lichten dat er veel tijd in de opvolging wordt gestoken.  In corona-tijden was dit niet gemakkelijk, maar toch werden deze bezoeken gedaan om uit te leggen hoe ze bijvoorbeeld moesten verluchten.  Ze wilde enkel toelichten dat de maatschappelijk werkers er veel tijd in steken. 

 

Raadslid Eeman geeft nog even mee dat het geen verwijtend verhaal naar de gemeente toe is.  In zijn voorbeeld heeft hij vastgesteld dat de gemeente redelijk snel heeft gereageerd.  Hij wil proberen te voorkomen in plaats van te moeten genezen.  Hij vindt het goed dat raadslid Niels de Kort zegt dat het positief is dat de cijfers groeien, maar 54 is nu ook geen fantastisch getal.  Als dit blijft groeien zal de gemeente erover moeten nadenken om meer personeel in te zetten.  In de loop van volgend jaar wil hij graag eens het debat voeren. 

 

Raadslid Niels de Kort verwijst naar het intergemeentelijk samenwerkingsverdrag dat in de vorige legislatuur gesloten werd.  Er werd net gekozen om meer in te zetten op conformiteitsattesten.  Door deze inzet was er groei.  De inzet die nu gebeurt, heeft resultaat en volgend jaar wil hij hier zeker verder mee naar kijken. 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Een conformiteitsattest is een document dat wordt uitgereikt door de burgemeester dat stelt dat de huurwoning op het moment van het onderzoek voldoet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- of kwaliteitsnormen opgelegd door de Vlaamse Wooncode.

Voordat een conformiteitsattest kan afgeleverd worden, moet er een controle ter plekke uitgevoerd waarbij een technisch verslag wordt opgemaakt door een bevoegde onderzoeker.

 

De beperking in geldigheidsduur voor woningen met meerdere gebreken is een stimulans voor de eigenaars om de woning meer dan net voldoende in orde te brengen.

 

De kostprijs van een conformiteitsattest is vastgelegd in het gemeentelijk retributiereglement 2020-2025 voor de afgifte van omgevingsvergunningen en het uitvoeren van opzoekwerk.

 

Vanaf 1 januari 2021 treedt een nieuwe opbouw voor het maken van het technisch verslag in voegen, dit is geïnitieerd door Wonen Vlaanderen.

Hier wordt voortaan gewerkt met categorieën in plaats van punten.

 

Voor de beperking in geldigheidsduur en ook de aanpassing hierin is geen reglement maar een gewone beslissing van de gemeenteraad nodig.

 

Juridisch kader

Gelet op het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.

 

Gelet op de wijziging van de Vlaamse Wooncode naar Vlaamse Codex Wonen van 2021, die in werking treedt vanaf 1 januari 2021. Het betreft een codificatie van verschillende decreten met betrekking tot wonen, waaronder de Vlaamse Wooncode, het Heffingsdecreet, het decreet Grond- en Pandenbeleid, het Vlabinvestdecreet en het decreet op de woonwagenterreinen.

 

Gelet op het decreet van 29 maart 2013 houdende wijziging van diverse decreten wat de woonkwaliteitsbewaking betreft.

 

Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2016 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen, wat betreft de procedure en de technische normen.

 

Gelet op het Decreet van 29 maart 2019 tot wijziging van het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996, het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode en de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013.

 

De nieuwe technische verslagen die vanaf 1.01.2021 van toepassing zullen zijn, zijn als bijlage opgenomen in het Optimalisatiebesluit.

 

Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019 betreffende de woningkwaliteitsbewaking.

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 voor afgifte van omgevingsvergunningen en het uitvoeren van opzoekwerk.

 

Adviezen

Dit reglement is afgestemd met
- het Intern Woonoverleg

- IGEAN

- dienst financiën

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal conformiteitsattesten en wordt niet beïnvloed door deze aanpassing van strafpunten naar aantal gebreken in categorie 1.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Vanaf 1 januari 2021 is de geldigheidsduur van het conformiteitsattest afhankelijk van het aantal gebreken in categorie 1 op het technisch verslag:

- 10 jaar als het aantal gebreken 4 of kleiner is

- 5 jaar als het aantal gebreken 5 of groter is.

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

13 Het Leeg 33. Overdracht gronden openbaar domein. Akteneneming akte bij sterkmaking. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen heeft enkele kleine opmerkingen.  De nieuwe riolering zal een scheiding hebben tussen regenwater en afvalwater.  Het Leeg sluit aan op de pas aangelegde Beemdenstraat.  Hij vermoed dat de riolering dit ook doet?  Hij vraagt zich af of de Beemdenstraat reeds voorzien is van een nieuw rioleringsstelsel?  Indien dit niet het geval is, wil hij graag weten wat hier het nut van is?

 

Raadslid Van der Schoepen vraagt zich ook af waarom de weg niet doorgetrokken wordt tot bij de bewoners op het einde van Het Leeg?  In het verleden (volgens het GRS 2005) waren het zonevreemde woningen maar volgens het huidige PRUP heet de zone waarop de woningen staan “gemengd openruimte gebied”.  Nu er zelfs nieuwbouwwoningen staan achteraan in Het Leeg, vermoed hij dat alles netjes geregulariseerd werd?  Daarom vraagt zijn fractie zich af waarom de weg en de nieuwe riolering niet wordt doorgetrokken?  Hij wil graag weten waar ze hun afvalwater dan lozen?

 

Tegenover huisnummer 21 werd recent een woning gebouwd die niet op het plan in de bijlage staat.  Hier lag vroeger een fiets- en voetgangersverbinding naar De Tomermaat.  In het besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 april staat geschreven dat er wordt voorzien in een fietsverbinding tussen De Tomermaat en Het Leeg.  Raadslid Van der Schoepen wilt graag weten hoe men dit gaat realiseren nu? 

 

Schepen Fonteyn zal toelichting geven, maar ze kan zeker niet op alles antwoorden.  Ze licht toe dat niet altijd alles ineens aansluit.  Vaak brengt men iets in orde en op termijn zal de rest volgen en ook aangesloten worden.  Omtrent de tweede vraag licht ze toe dat het over de overdracht gaat van de beddinggronden en niet over het openbaar domein.  Dit is het in orde brengen van wat men in 2006 besloten heeft en niet de aanleg van riolering en dergelijke.  Het is de bedoeling dat de beddinggronden worden overgeheveld naar het openbaar domein.  De fietsverbinding is schepen Fonteyn onbekend, ze zal dit navragen. 

 

Schepen Ven woont op Het Leeg en kan wel wat toelichting geven.  Ze bevestigt dat jaren geleden de weg en de riolering werden aangelegd tot in de helft.  Zij hebben destijds een zuiveringsstation moeten aanleggen, ook de nieuwe woningen moeten dit voorzien.  Ze licht toe dat de fietsverbinding er wel terug zal komen, maar dit zal gewoon iets opgeschoven worden.  Er blijft nog een stuk van het pad over en ze vermoed dat de gemeente dit nog terug wat breder zal maken. 

 

Fractie Vlaams Belang is in blijde verwachting.  Ze keuren het punt goed en hopen dat het pad er snel komt. 

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 23 februari 2006 van de gemeenteraad punt 027 werd goedkeuring gehecht aan de verwerving van de beddinggronden in Het Leeg, vak Beemdenstraat/Het Leeg 43. De grondafstanden gebeuren voor openbaar nut, met het oog op de inlijving ervan bij het openbaar domein van Het Leeg.

Het perceel in Het Leeg 33 wordt verkocht. Het is dus aangewezen om de grondafstand voor dit perceel per akte in orde te laten maken.

 

Door landmeter-expert Marijke Decleer werd een geactualiseerd schattingsverslag opgemaakt  waarbij de waarde op 32,5 euro per m² wordt bepaald. Het liggingsplan werd opgemaakt op 28 december 2018 door Lieven Monden en is conform met de huidige PRECAD-normen.

 

Op 30 oktober werd van notaris De Decker te Brasschaat de ontwerpakte van kosteloze grondafstand en verkoop woonhuis ontvangen.

 

Het betreft een grondafstand tot aan de as van de weg met een oppervlakte van 33m² wat kosteloos wordt afgestaan en een deel over de as van de weg, met een oppervlakte van 30m² met een geschatte waarde van 32,5 euro per m². De totaal te betalen vergoeding bedraagt 975,00 euro.

 

In deze akte wordt voor de grondafstand de gemeente Brasschaat bij sterkmaking vertegenwoordigd door mevrouw Van Dyck Jessie Louis Anny, mevrouw Skoulos Nathalie en de heer Liessens Laurent.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van deze akte.

 

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 16 november 2020 kennis genomen van de akte betreffende de grondafstand voor openbaar nut – verkoop woonhuis opgemaakt voor notaris De Decker te Brasschaat.

 

Financiële gevolgen

Het betreft een deel tot aan de as van de weg met een oppervlakte van 33m² wat kosteloos wordt afgestaan en een deel over de as van de weg, met een oppervlakte van 30m² met een geschatte waarde van 32,5 euro per m². De totaal te betalen vergoeding bedraagt 975,00 euro.

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget 2020 sleutel 011002/61319999 Andere vergoedingen en erelonen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt kennis genomen van de akte betreffende de grondafstand voor openbaar nut – verkoop woonhuis opgemaakt voor notaris De Decker te Brasschaat, met tekst zoals opgenomen in bijlage.

 

Art.2.- De betaling van het deel over de as van de weg zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget 2020 sleutel 011002/61319999 Andere vergoedingen en erelonen.

 

Art.3.- De gemeenteraad bevestigt hierbij de kosteloze grondafstand.

 

Art.4.- Een afschrift van dit besluit zal bezorgd worden aan notaris De Decker te Brasschaat.

 

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

14 Ondernemerstoets. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Verbert vindt dat het huidig bestuur inzet op een ondernemersvriendelijke gemeente en wil een gemeente zijn waar ondernemen kan en de ondernemer zicht thuis voelt, zich klant voelt en  hij of zij het lokaal bestuur als een dienstverlenende partner ziet om activiteiten te ontplooien.

 

Net als het bestuur is fractie Vlaams Belang ook bekommerd om een bloeiende lokale handel. Dit blijkt reeds uit het verleden waar zij meerdere malen tussenkwamen in dossiers rond mobiliteit en parkeren in Brasschaat, de aanwerving van een centrummanager enz.

 

De ondernemerstoets die nu op tafel ligt is volgens hen zeker een stap in de goede richting. Met de oprichting van de ondernemersraad en het handelaarsoverleg biedt het bestuur de mogelijkheid aan de ondernemers om meer betrokken te worden bij acties en projecten die het bestuur voor ogen heeft. Echter moet erop gelet worden dat er voldoende vertegenwoordiging is van de ondernemers en dit van alle soorten ondernemingen. Ze vraagt zich af in hoeverre handelaars en ondernemers weet hebben van deze overlegorganen en van wie hierin zetelt, of hoe men hier zich kandidaat voor kan stellen?

 

Brasschaat zet in op een ondernemersvriendelijk aankoopbeleid en wil hierbij maximale kansen creëren voor leveranciers, dienstverleners en aannemers. Het legt daarbij vooral de nadruk op administratieve vereenvoudiging en ondersteuning. Het ‘only-once’ principe zou hierbij zeker ook moeten worden opgenomen. Daarnaast kan ze alleen maar hopen dat een lokale ondernemer de voorkeur geniet op “de goedkoopste”.

 

Verder vindt fractie Vlaams Belang het een mooie ambitie om bij de organisatie van evenementen vooral de lokale kleinhandel en zeker de lokale horeca te betrekken. De horeca is en blijft nu eenmaal een fragiele sector. Een levendige horeca zorgt namelijk ook voor een levendige gemeente.

 

Fractie Vlaams Belang geeft bij deze dan ook hun goedkeuring aan deze ondernemerstoets en kijkt al uit naar een eerste evaluatie.

 

Raadslid Pauwels geeft aan dat hij Unizo mist in dit verhaal.  Hij heeft vorige week ook vernomen dat de ondernemersraad nog moet opgericht worden.  Hij vraagt zich af wie dit gaat organiseren?  Het lijkt hem een beetje de omgekeerde wereld als de gemeente dit trekt.  Als dit vanuit de basis komt, zal dit sterker in zijn schoenen staan.  Zijn fractie is blij met de ondernemerstoets op de agenda, maar ze hopen wel dat het ook echt van de grond komt.

 

Raadslid Niels de Kort wil eerst een vormelijke opmerking van politieke aard maken vooraleer hij ingaat op de inhoud van het voorstel. 

 

Het is bij zijn weten namelijk de eerste maal dat er in een document dat wordt goedgekeurd door de gemeenteraad expliciet twee partijnamen zijn opgenomen. Hij verzet zich hiertegen en hij vraagt zich af waarom dit zo is opgenomen?  Een bestuurder van de gemeente is bestuurder voor alle inwoners. Niet enkel voor zijn/haar kiezers. Los daarvan steunen de andere partijen uit de gemeenteraad ook de inhoud van deze tekst.

Niet alleen Open-VLD en N-VA steunen een ondernemersvriendelijk beleid. Fractie CD&V heeft deze doelstelling ook in haar DNA. Hij verwijst hierbij bijvoorbeeld naar het huidig beleid van minister Crevits in de Vlaamse regering als minister van Economie.

De gemeenteraad zal deze visienota goedkeuren. Het lijkt hem niet meer dan correct om de partijnamen te schrappen.

 

Raadslid Niels de Kort zou even willen verwijzen naar de historiek waar dit onderwerp ter sprake is gekomen.  De eerste maal dat de ondernemerstoets aan bod is gekomen is tijdens de bespreking van het bestuursakkoord waaruit bleek dat dit bestaat uit het N-VA verkiezingsprogramma met daaraan toegevoegd het voorstel van de ondernemerstoets.

Een tweede maal dat de ondernemerstoets ter sprake is gekomen was bij de beslissing om de reclamebelasting te verdubbelen. Deze belastingverhoging zal voornamelijk de middenstanders en de Brasschaatse Film treffen. Bij de behandeling in de gemeenteraad en de vragen die hij stelde bleek dat de ondernemerstoets niet was uitgevoerd op deze beslissing en, zelfs straffer, nog niet in opmaak was. Mede dankzij het aandringen van raadslid Thomas is het onderwerp uitgewerkt en behandelt op de algemene commissie.

 

Deze ondernemerstoets is de logica zelve en raadslid Niels de Kort heeft nooit anders geweten dat het beleid van de gemeente Brasschaat de principes van deze ondernemerstoets in de praktijk heeft toegepast in haar beleidsvoering. Wat er nu verschilt is dat er bij de college-besluiten een lijntje zal worden toegevoegd met de vermelding ondernemerstoets ok/niet-ok. De administratie zal bovendien jaarlijks een rapport moeten opmaken om hierover te kunnen rapporteren. Een tweede wijziging is dat het forum lokale economie wordt omgedoopt tot een Ondernemersraad.

 

Fractie CD&V zal deze nota goedkeuren omdat het een bevestiging is van het beleid dat gevoerd wordt. Een beleid dat zij zelf mee vorm hebben gegeven in de vorige legislaturen en mee hebben ondersteund.

 

Of deze ondernemerstoets nu wordt ingevoerd of niet, het zal niet veel veranderen aan het beleid van de gemeente. Brasschaat was, is en zal altijd een ondernemersvriendelijke gemeente zijn.

Elke nieuwe schepen leidt tot een nieuwe impuls en een nieuwe aanpak. Hij denkt dat ze duidelijk en eerlijk moeten stellen dat de huidige schepen een positieve impuls heeft gegeven aan het beleid van lokale economie. Hij zegt dit zonder afbreuk te willen doen aan het werk van de vorige schepen.  Fractie CD&V heeft haar appreciatie voor het werk van de schepen van lokale economie in vorige vergaderingen ook al geuit.

 

Raadslid Niels de Kort vraagt zich af waarom het zolang heeft geduurd om deze nota te schrijven. Men is inmiddels twee jaar na de voorstelling van het bestuursakkoord. Hij denkt dat twee maanden voldoende is om zo een nota op te maken. Aangezien het bijna twee jaar heeft geduurd om de ondernemerstoets in te voeren, stelt hij voor dat deze toets retroactief wordt toegepast op de beslissingen die het schepencollege de voorbije twee jaar heeft beslist. Hij vraagt zich af wat de ondernemerstoets over bijvoorbeeld volgende drie onderwerpen zegt:

Wat zegt de ondernemerstoets over de belastingverhoging over de belastingverhoging op reclamedrukwerk? Zal deze ondernemerstoets de belastingverhoging op reclamedrukwerk terugdraaien? Hij vreest het niet en hij vreest dat men deze legislatuur eerder naar een neergang van de Brasschaatse Film gaan.

Pakjesautomaten in wijk driehoek, hoe gaat dat de eigen zelfstandigen helpen? Waarom heeft het bestuur niet afgedwongen dat B-post ruimte gratis voorziet voor lokale ondernemers of een samenwerking uitgewerkt tussen zelfstandigen en onze lokale taxibedrijven?

Wat zegt de ondernemerstoets over de heraanleg van het Dr. Roosensplein? Waarom is er geen echte bevraging bij de ondernemers hierover uitgevoerd? Barbara Ophoff heeft in de vorige legislatuur herhaaldelijk gevraagd om alle middenstanders, niet enkel die aan het plein, te bevragen en te betrekken. Dit is allemaal niet gedaan.

 

Raadslid Thomas licht toe dat de ondernemerstoets erop gericht is om het ondernemersklimaat te verbeteren.  Het moet een steun in de rug betekenen voor de vele lokale handelaars, o.a. door hinder te beperken, communicatie te voeren, intens overleg te plegen,…  Globaal een alertheid creëren in de organisatie.  Dit alles is een speerpunt geweest bij Open-VLD tijdens de verkiezingen en ze zijn dan ook blij dat dit vanavond voorligt.  Er waren een aantal collega’s ongerust dat dit er weer niet van zou komen, hij werd er zelf ook een beetje zenuwachtig van.  Een legislatuur duurt 6 jaar en op de mooiste dingen moet je soms een beetje langer wachten.  Hij wil graag de administratie, het college en iedereen die eraan meegewerkt heeft, bedanken voor de brede uitwerking die de ondernemerstoets heeft gekregen.  Het gaat hier verder dan een check-list.  De corona-crisis heeft in veel zaken weinig nieuws aan het licht gebracht, maar toch een aantal zaken meer aan de oppervlakte gebracht.  Vandaag de dag weet iedereen dat lokale ondernemers kwetsbaar zijn, maar dat is een verhaal dat hier los van staat aangezien dit ook zo was in het verleden.  Dit zal ook in de toekomst zo blijven en dan zal deze ondernemerstoets zeker kunnen helpen.  De context en de intenties zijn duidelijk op papier gezet en fractie Open-VLD zal dit dan ook met volle overgave steunen. 

 

Schepen Fonteyn wil graag toelichting geven bij de voorbeelden die raadslid Niels de Kort aanhaalde.  Het klopt volgens haar niet helemaal wat hij vertelde over het Dr. Roosensplein.  Er is overleg geweest met de denktank, het forum lokale economie i.s.m. schepen Pantens & er waren overlegmomenten met de diensten lokaal ondernemen, infrastructuur en mobiliteit.  Er was ruim overleg met de lokale handelaars en er werd rekening gehouden met hun punten.  De dienst mobiliteit had het afgelopen half jaar ook nog telefonisch contact / overleg met handelaars en burgers.  De info-brieven werden verspreid onder alle bewoners van de Augustijnslei tot aan de Zegersdreef.  In deze brief stond er een link naar de digitale infobundel die op de website te vinden was.

 

De postpakjesautomaten werden reeds voorgesteld door de dienst duurzaamheid.  In het begin was hier niet zoveel draagvlak voor, maar door de coronaperiode is dit in een versnelling geraakt.  Ondernemers waren zelf vragende partij hiervoor.  Zij zagen de winst ervan in voor hen door hun pakjes in het weekend en na de diensturen hier te leveren, zeker in de lockdown-periode toen de winkels gesloten moesten blijven.

Als schepen van duurzaamheid kan schepen Fonteyn enkel zeggen dat de retributie op reclamedrukwerk er gekomen is als ontradingsbelasting om minder papier te verspillen.  Het was bedoeld als een duurzame maatregel en niet om de ondernemers te raken. 

 

Raadslid Niels de Kort dankt schepen Fonteyn om de ondernemerstoets toe te passen op de genomen beslissingen.  Hij is ervan overtuigd dat de ondernemers hier helemaal anders over denken.  Zij gaan volgens hem zeker niet dezelfde analyse maken.  Hij vraagt hierbij nogmaals om de ondernemerstoets retro-actief toe te passen op deze beslissingen.  Raadslid Niels de Kort geeft mee dat ze niet beseft hoe een aantal ondernemers op dit ogenblik naar het gemeentebestuur kijken.  Volgens hem heeft ze niet de juiste bezorgdheden mee.  De plannen voor het Dr. Roosensplein werden destijds afgeschoten en nu komen ze (licht gewijzigd) terug naar boven.  De ondernemers zijn hier echt niet blij mee.  Hij vraagt ook dat de belasting op reclame nog eens bekeken wordt.  Hij begrijpt het antwoord van de schepen van duurzaamheid, maar dit was niet zijn vraag alsook niet de vraag van de ondernemers. 

 

Schepen Pantens dankt iedereen voor zijn vragen.  Ze licht toe dat ze zoveel mogelijk handelaars en ondernemers wil zien aansluiten in de verschillende raden.  Maandelijks wordt er een oproep gedaan via de nieuwsbrief om in te schrijven voor het handelaarsoverleg.  Ondertussen werd er ook de denktank opgericht waar ook de verschillende ondernemers in zitten, dit was meer corona-gewijs.  Hier wordt getoetst welke noden er zijn er waar het bestuur ze mee kan ondersteunen.  Het is ook de bedoeling om het forum overkoepelend terug op te richten.  Het handelaarsoverleg startte met 5 personen en ondertussen zijn er al een 20-tal personen die aansluiten bij dit overleg.  Via digitale weg is dit natuurlijk iets moeilijker t.o.v. een fysiek overleg.  Schepen Pantens doet echt haar best om toch ook digitaal deel te nemen aan het overleg. 

 

Schepen Pantens wil ook een raad voor horeca oprichten omdat dit nog specifieker is.  Deze mensen zitten echt met de handen in het haar, ze zijn eerst moeten sluiten en ze mogen ook als laatste pas terug open. 

 

Grote en kleine ondernemers zullen ook samen gebracht worden.  Afgevaardigden van alle groepen zullen dan mee beslissen en de ondernemerstoets uitvoeren.  Schepen Pantens licht toe dat ze vooral lokale ondernemers willen steunen en daarom wil ze de actie van de Brasbon herhalen.  Omwille van deze reden werd dit opgenomen als dringend punt.  Het is de bedoeling om de problematieken vanuit de basis mee te ondersteunen. 

 

Wat betreft evenementen geeft schepen Pantens mee dat er reeds wordt gewerkt met lokale ondernemers, dit voor bijvoorbeeld recepties.  Dit jaar was er 1 netwerkevenement.  Ze hoopt dat men volgend jaar terug veel mensen mag samen brengen om te netwerken. 

 

Unizo zit als organisatie in Brasschaat zo goed als op 0.  Omwille van corona zullen ze hun werking vermoedelijk wel terug opnemen?  Volgende week heeft schepen Pantens een afspraak met Unizo.  Ze zal infomeren wat hun toekomstplannen zijn om ze dan eventueel ook meer te betrekken. 

 

Schepen Pantens licht toe dat er reeds verschillende goede zaken uit de denktank zijn gekomen.  Dit is ook de basis om het forum terug op te starten.  Het is een moeilijkheid om mensen te motiveren om deze vergaderingen toch bij te wonen.  Op dit moment hebben zij andere zorgen aan hun hoofd.  Ze zal de mensen blijven uitnodigen en ze hoopt ze binnenkort toch meer mensen te mogen verwelkomen die dan input kunnen geven.  De nieuwsbrieven blijven verstuurd worden naar de handelaar en de lokale ondernemers. 

 

Schepen Pantens geeft ook toelichting bij het politieke luik.  Het betreft de coalitie N-VA/Open-VLD en dit staat ook zo onder de ondernemerstoets.  De belasting op reclamedrukwerk was effectief een ontradingsbelasting.  Ondertussen werd vanuit de gemeente ook de communicatie in de Brasschaatse Film opgedreven.  Het bestuur is in gesprek met alle actoren zoals bijvoorbeeld, radio park, Brasschaatse Film,…  Hier wordt veel moeite voor gedaan.  Schepen Pantens bevestigt dat er veel handelaars heel tevreden zijn met de Cubees.  Met betrekking tot de aanleg van het Dr. Roosensplein kan ze bevestigen dat er veel verschillende partijen zaten in de denktank.  Ze geeft ook mee dat er effectief veel brieven verstuurd werden, maar hier kwam weinig reactie op.  Schepen Pantens zal dit nogmaals meenemen in een volgende denktank en handelaarsoverleg. 

 

Schepens Pantens licht toe dat ze het document met betrekking tot de ondernemerstoets ook graag begin dit jaar had voorgesteld, maar gezien het horrorjaar heeft alles wat langer geduurd.  Gelukkig voor de handelaars werden er andere prioriteiten gesteld.  Alle diensten waren overbevraagd en daarom is de oplevering helaas iets later dan verwacht. 

 

Raadslid Vanpoucke komt graag even terug op de uitspraak van schepen Pantens betreffende de coalitie Open-VLD/N-VA.  Hij vindt dit niet zo gepast dat dit vermeld wordt.  De gemeenteraad is betrokken bij het beleid en het bestuur van de gemeente.  Hij vindt het ook beter om de vermelding van de 2 partijen er niet te laten bijstaan.  Dit is ongebruikelijk zoals raadslid Niels de Kort ook al aanhaalde. 

 

Schepen Van Honste treedt schepen Pantens nog even bij.  De vermelding van de coalitie N-VA/Open-VLD werd gedaan omdat dit ook duidelijk in het bestuursakkoord werd opgenomen.  Omwille van deze reden werd dit mee opgenomen in de inleiding.  Dit was niet echt kwaad bedoeld.  Ze stelt vast dat de ondernemerstoets goed gedragen is in de gemeenteraad en dat iedereen hier mee achter staat.  Schepen Van Honste vindt dat er wat tegenstrijdigheid in het standpunt van raadslid Niels de Kort zit.  Enerzijds zegt hij dat Brasschaat altijd ondernemersvriendelijk geweest is en anderzijds vindt hij dat het veel te lang op zich laten wachten heeft.  De bedoeling van dit document is om iedereen uit heel de organisatie te laten stilstaan bij deze zaken.  Sommige mensen hebben een snellere reflex om aan de gevolgen te denken.  Het is de bedoeling dat door deze leidraad het bij iedereen in zijn natuurlijk DNA komt te zitten.  Het document is uitgebreider geworden dan voorzien, dus daardoor heeft het ook al iets langer geduurd.  Zonder corona was het waarschijnlijk een jaartje eerder klaar geweest.  Ze dankt iedereen voor de positieve steun. 

 

Raadslid Hoegaerts komt ook nog even terug op de vermelding van de 2 partijen in het bestuursdocument.  Dit is nog nooit gebeurd, dus hij zou niet weten waarom dit nu wel zo zou moeten.  Men zou even goed kunnen zeggen “het gemeentebestuur zet in op…”.  Dit is een bestuurdsdocument, dus hij doet een oproep om dit zakelijk te houden en de politiek er buiten te houden.  De belasting op reclame was nog nooit een duurzaamheidsbelasting. 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt of dit document nog kan aangepast worden vooraleer het nog verder behandeld wordt?  Hij en verschillende andere raadsleden willen graag de verwijdering van de vermelding van de 2 partijen. 

 

Schepen Pantens bevestigt dat ze dit zal bekijken en aanpassen. 

 

Raadslid Niels de Kort wil kort nog reageren op de reactie van schepen Van Honste.  Hij vindt dat er geen tegenstrijdigheden waren in zijn betoog.  Hij heeft steeds geprobeerd om coherente tussenkomsten te doen.  Er werd niets negatief gezegd over de inhoud van de ondernemerstoets, integendeel.  Het enige negatieve dat werd aangehaald, is dat het de voorbije 2 jaar niet goed werd toegepast.  Om positief te eindigen geeft hij nog mee dat hij dit van bij het begin een heel positief punt vond.  Zijn fractie steunt deze ondernemerstoets en het beleid van de schepen van lokale economie. 

 

Schepen Pantens bevestigt nogmaals dat de schepenen zullen tekenen in hoedanigheid. 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

We wensen met de ondernemerstoets als tool nog sterker te werken aan onze doelstelling om een ondernemingsvriendelijke gemeente te zijn.

 

Ondernemingsvriendelijk denken moet nog meer een reflex worden in onze organisatie.

 

Met deze visienota willen we een duidelijk startschot geven om de implementatie van deze tool en mindset in de organisatie verder uit te rollen.

 

Juridisch kader

Bestuursakkoord 2019-2025

Meerjarenplan 2020-2025

 

Adviezen

nvt

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Geeft goedkeuring om met deze visienota aan de slag te gaan en dit te gebruiken als leidraad om de ondernemerstoets verder te implementeren.

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

19 Beloningspremie: aanpassing en verlenging. Verdaagd. - UITGESTELD

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

20 Steunmaatregel: Brasbon 2+1 herlancering. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

 

 

 

 

De voorzitter komt terug op de bespreking bij het begin van de zitting.  Mits bepaalde opmerkingen, gaat iedereen akkoord met de goedkeuring van dit punt. 

 

Raadslid Vanpoucke dankt schepen Pantens voor haar inzet voor de handelaars.  Het bestuur kan zich geen betere ambassadeur bedenken volgens hem.  Ze is heel betrokken en geëngageerd.  De Brasbon werd met de beste bedoelingen goedgekeurd maar een half jaar na lancering denkt hij dat deze bon geen gunstige evaluatie kan doorstaan.  Ondanks de promotie is er toch een aanzienlijke overschot.  Een gefaalde actie herhalen in de hoop dat ze nu wel slaagt, is misschien niet de beste strategie maar gezien de korte tijd moet men nu wel iets doen om de handelaars te steunen.  Op dit moment ziet hij niet meteen andere zaken.  Hij vermoed dat de evaluatie te laat is gebeurd?  Hij had het liever eerder zien terug komen op een commissie of een gemeenteraad.  Hij vindt dat hij niet te kritisch mag overkomen, want hij vindt wel dat het bestuur al creatief geweest is.  Men heeft iets willen betekenen voor de handelaars.

 

Raadslid Vanpoucke heeft een overzicht gemaakt van de omliggende gemeenten en hieruit kan hij toch wel besluiten dat Brasschaat veel gedaan heeft voor de handelaars.  Zijn bedenking blijft, nl.  de Brasbon was goed bedoeld maar is gefaald.  De actie nu herhalen is misschien het beste om nu te doen, maar in de toekomst kan dit beter herbekeken worden. 

 

Schepen Pantens dankt raadslid Vanpoucke voor zijn complimenten en zijn vraag.  Ze hebben vastgesteld dat de Brasbon wel een succes was.  Er zijn veel mensen deze bonnen komen kopen en ze vonden het jammer dat ze dit maar éénmalig mochten kopen.  Deze actie wordt nu herhaald omdat veel mensen aan de balie kwamen vragen of ze nog Brasbonnen konden aankopen.  Omwille van de grote vraag werd er snel geschakeld, dit ook met de heropening van de winkels in het achterhoofd.  Het bedrag was voorzien en de bonnen waren over, vandaar dat de actie nu terug open gesteld wordt.  Op deze manier kan er nog een impuls gegeven worden naar de feestdagen toe.  Ze geeft mee dat de evaluatie er nog aankomt.  Ze licht ook toe dat er morgen nog een overleg is om verdere corona-acties uit te werken.  Er zal bekeken worden welke acties men volgend jaar kan doen.  Deze evaluatie en de kritische blik wordt zeker meegenomen. 

 

Raadslid Vanpoucke hoopt op een later moment nog een uitgebreidere evaluatie te kunnen doen.  Hij vond het belangrijk om nog kort hierover van gedachten te wisselen met de juiste insteek. 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het gemeentebestuur wil de Brasschaatse handelaars tijdens de Coronacrisis waar mogelijk ondersteunen met acties geïnitieerd vanuit de dienst ondernemen en toerisme.

 

In het kader hiervan is in juni een speciale kadobon in het leven geroepen, de Brasbon. Nu de handelaars opnieuw getroffen worden door een lockdown, de veelvoudige vraag van burgers naar de actie aan het onthaal van het gemeentehuis en de heropening van de winkels op 1 december stelt de dienst ondernemen en toerisme voor de actie met de Brasbon (2+1 : 2 kopen, 3e gratis) hoogdringend te herhalen tijdens de maand december en januari.

 

Hiervoor wordt de nog resterende voorraad Brasbonnen (4.300 stuks) gebruikt waarvoor de geldigheid van deze bonnen verlengd wordt tot en met 31 maart 2021. Doel is om tijdens de tweede lockdown, middenin de eindejaarsperiode, te zorgen voor een financiële injectie in de lokale economie.

 

Om de herhalingsactie onder de aandacht te brengen bij de Brasschaatse burgers wordt de volgende promotiecampagne voorgesteld:

 

          Communicatie via de gebruikelijke gemeentelijke kanalen (website, facebookpagina, digitale schermen)

          Advertenties in de Brasschaatse Film : 3 x 1/2 pagina aan 320,64 euro, inclusief btw (per 1/2 pagina)

          Sociale media campagne, 8 weken, gericht op 18-80jr, woonachtig in Brasschaat en omliggende gemeentes: 484 euro, inclusief btw

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur art. 41, tweede lid, 23° (bevoegdheid gemeenteraad inzake vaststellen

subsidiereglementen en nominatieve subsidies)

 

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost 1.445,92 euro, inclusief btw

Budgetsleutel 0500/64920000 Ondersteuning lokale handel n.a.v. Coronapandemie

Budget/jaar Exploitatiebuget 2020 & 2021

Krediet beschikbaar Ja

Visum financieel directeur Niet van toepassing

 

BESLUIT:

Stemming acceptatie hoogdringend punt

.

 

BESLUIT eenparig:

 

BESLUIT eenparig:

 

hoogdringendheid

 

Art.1.- In te stemmen met de herhaling van de actie "Brasbon 2 + 1" ter ondersteuning van de lokale economie, waarbij de nog resterende voorraad Brasbonnen (4.300 stuks) wordt gebruikt.

 

Art.2. -De verkoopactie start op 1 december 2020 en loopt 2 maanden of zolang de voorraad strekt.

 

Art 3.- De geldigheid van de Brasbonnen wordt verlengd tot en met 31 maart 2021.

 

Art.4.- De bonnen worden verkocht in het gemeentehuis & bibliotheek.

 

Art.5.- Bij de aankoop van 2 Brasbons schenkt de gemeente een derde Brasbon gratis.

 

Art.6.- Het maximaal aantal bonnen per inwoner wordt gelimiteerd tot 2 (+1 gratis). Hiervoor zullen bij

aankoop de persoonsgegevens van de koper worden genoteerd en gecontroleerd worden aan de

hand van de inwonerslijst.

 

Art.7.-De Brasbon is in te wisselen bij elke aangesloten ondernemer in Brasschaat (voor lijst zie

www.brasschaat.be/kadobon). Elke andere ondernemer krijgt de mogelijkheid om zich alsnog te registreren als deelnemer. Deelname aan de Brasbon is, net als bij de Brasschaatse Kadobon, geheel kosteloos.

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

15 EVA vzw programmering cultuurcentrum Hemelhoeve: steminstructies algemene vergadering 10 december 2020. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans heeft een aantal vragen met betrekking tot de financiële analyse.  Ze vraagt of het goed is om deze vragen schriftelijk te stellen of op dit moment?  Ze heeft vragen met betrekking tot bepaalde uitgaven, de 11-daagse, de 11 juli viering, kosten voor de fotoforum,…  Zijn dit kosten die sowieso gemaakt zijn? 

 

Schepen Pantens zal hierbij onmiddellijk een korte toelichting geven.  De organisatie van een 11-daagse, een 11 juli-viering en een fotoforum vergt een ruime voorbereiding.  Men is hier vaak al een jaar op voorhand mee bezig.  Het betreft kosten die gemaakt zijn.  Dit gaat o.a. over een podium dat besteld werd, lichten, artiesten,..  Omwille van corona moest men dit allemaal uitstellen.  Dit is echter niet verloren.  Een groot deel is verplaatst naar volgend jaar.  Het enige bederft dat er is, zijn flyers die op datum gedrukt waren, deze kunnen niet gerecupereerd worden. 

Schepen Pantens stelt voor om alle vragen op mail te zetten en dan zal ze hier verder uitgebreid op antwoorden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap "Programmering

Cultuurcentrum Hemelhoeve" v.z.w.

Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van v.z.w.

"Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve" handelt overeenkomstig de instructies van de

gemeenteraad.

 

De gemeenteraad dient kennis te nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.

 

In zitting van 29 april 2019 werd mevrouw Carla Pantens aangeduid als afgevaardigde namens de

gemeente Brasschaat in de algemene vergadering.

In zitting van 19 oktober 2020 stelde de raad van bestuur van het gemeentelijk extern verzelfstandigd

agentschap "Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve" v.z.w de agenda van de algemene

vergadering vast.

 

Voorstel van agenda voor de algemene vergadering 10 december 2020:

1.Verwelkoming door de voorzitter

2.Verslag vergadering 19 mei 2020

3.Stand van zaken masterplan Park -  podiumzaal

4.Stand van zaken impact corona op werking Cultuurcentrum Brasschaat

5.Goedkeuring verlenging samenwerking bedrijfsrevisoren AUDITAS

periode 2020-2022

6.Goedkeuring voorlopige rekening 2020 en begroting 2021

7.Programmatie seizoen 2020-2021: stand van zaken

8.Herbenoeming leden algemene vergadering: Herman Coolen, Francis Denys en Ronny                             Schuerman

9.Goedkeuring aanpassing statuten vzw programmering cultuurcentrum Hemelhoeve (Wetboek                             van Vennootschappen en Verenigingen dd 1/1/2020) - ontwerp

10.Toelichting 'Eigen Kweek' project ter ondersteuning van jong theatertalent, toelichting Jeroen                             Swyngedouw

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.

 

Adviezen

Advies van de raad van bestuur van de gemeentelijke EVA vzw programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn nog niet bekend.

In januari 2021 zal bij het maken van de rekening 2020 duidelijk worden hoeveel de inkomstenderving voor de EVA vzw programmering cultuurcentrum Hemelhoeve zal bedragen, dit door de effecten van de corona-pandemie en de onverwachte sluiting van de Ruiterhal vanwege stabiliteitsproblemen. Dan zal eveneens een bilan kunnen gemaakt worden van de minder uitgaven (met aftrek van gemaakte uitgaven) in 2020 door de afgelasting van evenementen en activiteiten.

 

 

 

 

 

 

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- - Neemt kennis van het verslag van de algemene vergadering van 9 juni 2020 van de v.z.w.

Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve.


Art.2.- - Neemt kennis van de agendapunten voor de algemene vergadering van de v.z.w.

Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve van 10 december 2020:
1.Verwelkoming door de voorzitter

2.Verslag vergadering 19 mei 2020

3.Stand van zaken masterplan Park -  podiumzaal

4.Stand van zaken impact corona op werking Cultuurcentrum Brasschaat

5.Goedkeuring verlenging samenwerking bedrijfsrevisoren AUDITAS

periode 2020-2022

6.Goedkeuring voorlopige rekening 2020 en begroting 2021

7.Programmatie seizoen 2020-2021: stand van zaken

8.Herbenoeming leden algemene vergadering: Herman Coolen, Francis Denys en Ronny                             Schuerman

9.Goedkeuring aanpassing statuten vzw programmering cultuurcentrum Hemelhoeve (Wetboek                             van Vennootschappen en Verenigingen dd 1/1/2020) - ontwerp

10.Toelichting 'Eigen Kweek' project ter ondersteuning van jong theatertalent, toelichting Jeroen                             Swyngedouw


Art.3.- Geeft opdracht aan zijn afgevaardigde, mevrouw Carla Pantens, schepen van cultuur en voorzitter van de vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve om deze vergadering van 10 december 2020 namens de gemeente met stemrecht bij te wonen. De gemeente beschikt over 18 stemmen, waardoor zij steeds over de meerderheid van de stemmen beschikt in de algemene vergadering. De andere vertegenwoordigers van de gemeenteraad in de raad van bestuur kunnen de algemene vergadering zonder stemrecht bijwonen.


Art.4.- Geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om alle agendapunten op de

algemene vergadering van de v.z.w. Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

16 Schenking schilderij Jan Frans Simons. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In september nam mevrouw Gaëlle De Vos contact op met de gemeente. Ze meldde dat ze een kunstwerk wil schenken aan de gemeente Brasschaat. Na nader onderzoek en met behulp van de expert Willy Cornelissen werd bevestigd dat het schilderij van de hand van Jan Frans Simons.

Het werk beeldt een tafereel uit het Peerdsbos uit. Het schilderij staat opgeslagen in Top Storage van Verhuizingen Meys. Met kader is het werk 147,5 cm hoog en 202 cm breed, het doek zelf is 111 cm hoog en 160 cm breed.

Mevrouw Gaëlle De Vos wil liefst dat de gemeente Brasschaat haar schenking accepteert en dat het een prominente plaats krijgt. Het werk kan een vast plaats in het oude Gemeentehuis krijgen. Onderaan het werk wenst ze dat er een naamplaatje komt waarop staat: "schenking door mr. en mevr. Jacques Devos". Met deze schenking draagt ze graag het eigenaarschap over aan de gemeente. Ze vraagt hier geen enkele vergoeding voor.

Indien de gemeente Brasschaat hier niet op ingaat zal het schilderij geveild worden.

Wanneer de schenking wordt aanvaard zal het deskundig opgefrist worden en tentoongesteld worden in het (oud) Gemeentehuis.

 

Juridisch kader

Niet van toepassing.

 

Adviezen

Schepen van Cultuur Carla Pantens en afdelingshoofd Cultuur Ilya De Roey geven positief advies op de schenking. Het schilderij is van de hand van Jan Frans Simons. Dit is een prominente Brasschaatse kunstenaar. Het werk beeld een tafereel uit het Peerdsbos uit. Er is dus een zeer sterke heemkundige en artistieke link met Brasschaat.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Ingestemd wordt om de schenking van het schilderij van Jans Frans Simons te aanvaarden.

 

Art.2.- Er wordt opdracht gegeven om namens het gemeentebestuur om de schenker hartelijk te bedanken voor dit mooie en waardevolle kunstwerk.

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

21 Mondelinge vraag van Rob Eeman over de aankoop van mondmaskers voor doven en slechthorenden voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

 

Sinds enkele maanden is het gebruik van een mondmasker niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het gebruik van het mondmasker zal nog een lange tijd noodzakelijk zijn om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Dat is voor vele mensen geen evidentie. Mensen met een auditieve beperking ondervinden veel hinder van het gebruik van het klassieke mondmasker, omdat zij voor hun communicatie afhankelijk zijn van liplezen of het volgen van de mimiek. Ook in de gemeente Brasschaat bestaat een gemeenschap van dove- en slechthorende mensen. Er werden speciale mondmaskers ontwikkeld voor doven en slechthorenden met ter hoogte van de mond een doorkijkvenster van plasticplaat. Deze mondmaskers zijn aan te raden voor mensen met een auditieve beperking, maar het gaat ook veel ruimer. Het gebruik van een mondmasker met doorkijkvenster heeft ook voordelen voor mensen met autisme, voor mensen met dementie, voor jonge kinderen voor wie mimiek belangrijk is en ook voor anderstaligen die het Nederlands leren. In het meerjarenplan geeft onze gemeente aan dat ze 'het charter van toegankelijke dienst en- hulpverlening willen onderschrijven en implementeren. De aankoop en de verdeling van deze maskers zou hiervoor een goede bijdrage zijn. Andere gemeente en steden namen al het initiatief om zulke maskers aan te kopen en te verdelen bij doven en slechthorenden, bij scholen, woon-zorgcentra, autismeverenigingen.

 

Raadslid Eeman vraagt zich af of het gemeentebestuur bereid is om specifieke mondmaskers voor doven en slechthorenden aan te kopen en te verdelen? Na aftoetsing met Dovenactie Antwerpen, van wie de vraag oorspronkelijk komt en hij vermoed dat alle fracties hiervoor zijn aangeschreven,  zou een aankoop van 250 maskers een goede start zijn.  De vereniging DovenActie Antwerpen (een vereniging onder de koepelorganisatie VZW Doof Vlaanderen) is ook actief in onze gemeente. Indien de gemeente het wenst, willen zij verder advies geven over aankoop en verdeling van de maskers. Raadslid Eeman heeft reeds alle info aan Schepen Hans bezorgd.

Schepen Hans dankt raadslid Eeman voor zijn bezorgdheid.  Ook raadslid Hoegaerts heeft haar hierover reeds gemaild en zijn bezorgdheid geuit.  Beide heren hebben haar gewezen op het initiatief dat de stad Gent genomen heeft en vroegen haar of Brasschaat deze actie wilde volgen.  Schepen Ven heeft niet stil gezeten en heeft onderzoek gedaan naar welke gemeenten deelnemen aan deze actie.  Ze heeft maar 3 gemeenten gevonden, wat niet veel is. 

Vanuit het college werd beslist om deel te nemen aan deze actie en er zullen mondmaskers met een venster aangekocht worden.  Via haar kanalen wil ze onderwijzend personeel van Triolo en scholen waar men weet heeft van kinderen met een gehoorstoornis bereiken.  Ook in de 4 woonzorgcentra zullen deze maskers voorgesteld worden voor het verplegend personeel die moeten communiceren met slechthorenden en dementerenden. 

Raadslid Eeman had advies gegeven waar ze deze maskers kon bestellen maar schepen Hans laat ze liever maken bij een lokaal naai-atelier die ze zullen maken volgens het patroon van “maak je mondmasker.be”.

Raadslid Eeman dankt schepen Hans voor haar uitgebreid antwoord.  Hij vindt het wel fijn dat Brasschaat hier misschien een voortrekkersrol in kan spelen.  Hij is ervan overtuigd dat het naai-atelier ook kwaliteitsvolle mondmaskers kan maken.  Hij vindt het fantastisch dat er mensen worden ingezet die hier mee aan willen werken.  Hij dankt schepen Hans voor de goede samenwerking in dit onderwerp. 

Schepen Ven wil graag nog een aanvulling doen.  Ze heeft bij de mensen van het onthaal geïnformeerd hoe dit wordt aangepakt in het gemeentehuis.  Als mensen toekomen die slechthorend zijn, vragen ze meestal om het mondmasker even te verwijderen om zo beter verstaanbaar te zijn.  Ze had ook contact met een winkel die hoorapparaten verkoopt. Blijkbaar is er een icoontje voor mensen die niet goed horen.  Dit icoon kunnen ze op hun mondmasker bevestigen zodat het goed zichtbaar is dat ze niet goed horen.  Deze mensen kunnen dit bijvoorbeeld gratis ophalen bij Laperre.  Er bestaan ook mondmaskers met het opschrift “ik ben doof” of “ik ben slecht horend”. 

Raadslid Eeman dankt schepen Ven.  Alle initiatieven ter verbetering zijn welkom. 

Raadslid Hoegaerts dankt beide schepenen voor hun toelichting en onderzoek. 

 

Beslissing

 

 

Sinds enkele maanden is het gebruik van een mondmasker niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het gebruik van het mondmasker zal nog een lange tijd noodzakelijk zijn om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Dat is voor vele mensen geen evidentie. Mensen met een auditieve beperking ondervinden veel hinder van het gebruik van het klassieke mondmasker, omdat zij voor hun communicatie afhankelijk zijn van liplezen of het volgen van de mimiek. Ook in de gemeente Brasschaat bestaat een gemeenschap van dove en slechthorende mensen. Er werden speciale mondmaskers ontwikkeld voor doven en slechthorenden met ter hoogte van de mond een doorkijkvenster van plasticplaat. Deze mondmaskers zijn aan te raden voor mensen met een auditieve beperking, maar het gaat ook veel ruimer. Het gebruik van een mondmasker met doorkijkvenster heeft ook voordelen voor mensen met autisme, voor mensen met dementie, voor jonge kinderen voor wie mimiek belangrijk is en ook voor anderstaligen die het Nederlands leren. In het meerjarenplan geeft onze gemeente aan dat ze 'het charter van toegankelijke dienst en- hulpverlening willen onderschrijven en implementeren. De aankoop en de verdeling van deze maskers zou hiervoor een goede bijdrage zijn. Andere gemeente en steden namen al het initiatief om zulke maskers aan te kopen en te verdelen bij doven en slechthorenden, bij scholen, woon-zorgcentra, autismeverenigingen.

 

Neemt kennis van de vraag van Rob Eeman, namens PVDA:

Is het gemeentebestuur bereid om specifieke mondmaskers voor doven en slechthorenden aan te kopen en te verdelen?

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

22 Mondelinge vraag van Luc Van der Schoepen over het burgemeestersconvenant duurzame ontwikkeling voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Brasschaat ondertekende in het verleden het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie dat voorziet in de verdere uitwerking van duurzame ontwikkelingsdoeleinden.

De intentie van de federale regering om kerncentrales te sluiten tegen 2025 en de tekorten van energie te vervangen met gascentrales verstoort de doelstellingen in dat burgemeestersconvenant volgens fractie Vlaams Belang.

Brasschaat is bijvoorbeeld volop bezig met de uitrol van een elektrisch wagenpark gevoed met groene energie afkomstig van zonnepanelen, windmolenparken in combinatie met kernenergie. Hoe groen is dan nog zo een elektrische wagen als hij energie oplaadt die opgewekt wordt door gascentrales.

De doelstellingen in het convenant om tegen 2030 de CO² uitstoot te doen dalen met 40% zullen dus worden teniet gedaan. De implementatie van gascentrales zal volgens hoogleraar Johan Albrecht, hoogleraar aan de UGent, de CO² uitstoot met 48 tot 72% doen stijgen.

Fractie Vlaams Belang kan de verontwaardiging bij alle Vlaamse gemeenten die intekenden op het convenant voorstellen. Raadslid Van der Schoepen heeft een aantal vragen :

Hoe en op welke manier zal onze gemeente haar ongenoegen uiten?

Heeft er al een intergemeentelijk overleg plaatsgevonden waaruit dat ongenoegen mag blijken?

Indien niet, zal Brasschaat hier het voortouw nemen en andere lokale overheden, of via de VVSG, inspireren om samen een krachtdadig signaal naar de federale overheid te sturen?

Schepen Fonteyn dankt raadslid Van der Schoepen voor zijn vraag. 

 

Brasschaat heeft inderdaad het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie ondertekend waarbij volop wordt ingezet op duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en waarbij ze het engagement aangaan om de CO² uitstoot met 40% te verminderen tegen 2030.

 

In de media en in de Wetstraat wordt er dezer dagen regelmatig gedebatteerd over het al dan niet sluiten van de kerncentrales.  Het kan niet de bedoeling zijn om deze discussies lokaal te importeren. Het al dan niet openhouden van de kerncentrales is niet de bevoegdheid van de gemeente. 

 

Het is voor iedereen duidelijk dat een eventuele kernuitstap enkel mogelijk is als de energiebevoorrading gegarandeerd blijft (de capaciteit  moet dus voldoende zijn) én – ook belangrijk -  de energieprijzen moeten  betaalbaar blijven. 

 

De gemeente Brasschaat werd nog niet door andere gemeentebesturen benaderd en zal ook niet het voortouw nemen om hierover met andere gemeenten in overleg te gaan om enig ongenoegen te uiten. Het juiste forum hiervoor is het federaal parlement waarin de parlementaire vertegenwoordigers  hun visie kunnen geven.

 

Brasschaat is met het bestuur voorstander om ons te concentreren op onze eigen gemeente en op ons eigen lokaal SECAP, het zgn duurzaam klimaat- en energieactieplan. En ze vragen ook aan jullie om dit te doen. Dit SECAP zal weldra aan de gemeenteraad voorgelegd worden – ze denken aan de gemeenteraad van  januari.  Ze hebben met de duurzaamheidsraad afgelopen donderdag al een stevige eerste lezing gedaan, met heel wat constructieve en ook professionele inbreng. Ze geraken dus in de finale fase.

.

Een doelstelling van dit SECAP  is dat ze meer en meer afstappen van fossiele brandstoffen en hen toespitsen op hernieuwbare bronnen van energie, liefst lokaal.

 

Idealiter wordt de energie van de toekomst dicht bij huis geproduceerd en veel meer in de gemeente zelf. We verbruiken minder energie en we halen de kracht zoveel mogelijk van de natuur dicht bij huis.

 

Om gemeenten te ondersteunen in hun klimaatbeleid heeft VITO de hernieuwbare energieatlas Vlaamse gemeenten ontwikkeld. In de studie werd een inventarisatie gemaakt van de huidige hernieuwbare energieproductie. De technologievormen die hierbij in rekening werden gebracht, zijn fotovoltaïsche zonnepanelen, zonneboilers, wind, waterkracht, biomassa en grondgekoppelde warmtepompen. Bedoeling is dat gemeenten, en dus ook Brasschaat,  zich stilaan voorbereidt op de afschakeling van het aardgasnet.

Wat komt er zoal in aanmerking voor Brasschaat?

-(3)Warmtenetten  en gezamenlijke duurzame warmteopwekkers moeten bestudeerd worden, zeker bij nieuwe woonprojecten.

-(2) Ook windenergie moet kansen krijgen. Dit zou kunnen starten met een kleinschalig project, liefst in de buurt van E19 waar verderop richting Nederland ook al windmolens staan. (Heikel punt is daar nog de bosgrond die op dit moment nog niet opgenomen is in potentiële locaties – in Ned, Dtsl wel)

-(1) Op onze gemeentegebouwen maar ook elders op het grondgebied beschikken we nog over voldoende oppervlakte en ruimte om energie op te wekken. We kunnen dus nog bijkomend fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen plaatsen en waar mogelijk werken met een burgercoöperatie waarbij de opbrengsten verdeeld worden onder lokale participanten.

-(4)Voor Brasschaat blijft de biomassa een belangrijke bron om op in te zetten. Die wordt geproduceerd op eigen grondgebied, en met materiaal dat afkomstig is van onze eigen groenwerken (overeenkomstig het laanboombeheersplan en de bosbeheersplannen). Hierdoor ontstaat er binnen een Lokaal gesloten Kringloop een hergebruik van deze houtfracties als biomassa en wordt de aanmaak, distributie en verbruik van fossiele brandstoffen vermeden.

 

Bovendien moeten ze streven naar een flexibeler energiesysteem waarbij de vraag naar energie verschuift naar momenten wanneer de zon schijnt of de wind fel waait. Ze moeten burgers sensibiliseren,  grote verbruikers, zoals wasmachines, elektrische wagens, vaatwassers  op het juiste moment te laten draaien. Of systemen bekijken om energie tijdelijk op te slaan en/of gebruik af te stemmen op de energieproductie.

 

Op dit moment is het aandeel groene stroom in Brasschaat laag, maar ze werken deze legislatuur al hard om de doelstelling van meer groene stroom te bereiken. Ook binnen de groene 5 heeft onze gemeente een voortrekkersrol opgenomen om de opwekkingsmogelijkheden van duurzame energie in detail te bekijken binnen de regio.

 

Ze nemen onze trekkersrol als duurzame groene gemeente dus heel serieus op en trachten lokaal en interlokaal in te zetten op hernieuwbare energie. Discussies rond kerncentrales daarentegen kunnen op een ander niveau plaats vinden, nl. het federaal parlement.

 

Raadslid Van der Schoepen dankt schepen Fonteyn voor de uitgebreide toelichting.  Hij is zeer blij dat er nog initiatieven zijn wat betreft het opwekken van groene energie.  Het sluiten van de kerncentrales baarde hem toch zorgen in het kader van de doelstellingen die elke gemeente heeft m.b.t. duurzaamheid.  Hij vindt het goed dat we gaan proberen om zoveel mogelijk energie zelf op te wekken, hij vraagt zich wel af of dit genoeg gaat zijn?  Dit zal later moeten blijken.  Verder moet dit federaal uitgeklaard worden. 

 

Raadslid Vanpoucke wil graag reageren in naam van raadslid Buysse.  Hij geeft mee dat zelfs Groen en Ecolo duidelijk meegedeeld hebben dat ze enkel akkoord gaan met de kernuitstap indien :

Garantie van bevoorradingszekerheid

Betaalbaarheid

Als 1 van deze 2 niet wordt gehaald, zal het al gedaan zijn met dit voorstel. 

Hij is zelf ook niet gelukkig met gascentrales maar dit is een transitie, een tijdelijke oplossing.  Het gaat slechts over 10-20 jaar dus het is geen keuze voor de toekomst.  In zijn ogen is dit de minst slechte keuze.  Hij steunt volledig het college en het betoog van schepen Fonteyn.

 

Schepen Heirman geeft mee dat hij de gascentrales de meest slechte keuze vindt.  Men zoekt methoden om warmte vast te houden bij lage temperatuur onder de grond, dit is iets voor binnen een termijn van 10-20 jaar.  Dit zal een stuk de nieuwe toekomst zijn. 

Beslissing

 

 

Brasschaat ondertekende in het verleden het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie dat voorziet in de verdere uitwerking van duurzame ontwikkelingsdoeleinden.

De intentie van de federale regering om kerncentrales te sluiten tegen 2025 en de tekorten van energie te vervangen met gascentrales verstoort de doelstellingen in dat burgemeestersconvenant volgens ons.

Brasschaat is bijvoorbeeld volop bezig met de uitrol van een elektrisch wagenpark gevoed met groene energie afkomstig van zonnepanelen, windmolenparken in combinatie met kernenergie. Hoe groen is dan nog zo een elektrische wagen als hij energie oplaadt die opgewekt wordt door gascentrales.

De doelstellingen in het convenant om tegen 2030 de co² uitstoot te doen dalen met 40% zullen dus worden teniet gedaan. De implementatie van gascentrales zal volgens hoogleraar Johan Albrecht, hoogleraar aan de UGent, de co² uitstoot met 48 tot 72% doen stijgen.

 

Wij kunnen ons de verontwaardiging bij alle Vlaamse gemeenten die intekenden op het convenant voorstellen.

 

Neemt kennis van de vraag van Luc Van der Schoepen, namens Vlaams Belang:

          Hoe en op welke manier zal onze gemeente haar ongenoegen uiten?

          Heeft er al een intergemeentelijk overleg plaatsgevonden waaruit dat ongenoegen mag blijken?

          Indien niet, zal Brasschaat hier het voortouw nemen en andere lokale overheden, of via de VVSG, inspireren om samen een krachtdadig signaal naar de federale overheid te sturen?

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

23 Mondelinge vraag van Shana Claessens over de verkeerscirculatie en verkeersveiligheid in wijk Vriesdonk voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Om de verkeerscirculatie en verkeersveiligheid in de wijk Vriesdonk te verbeteren werd er in mei een proefopstelling opgezet door de gemeente en de lokale politie aan de Acacialei. Het doel van de maatregelen was om het doorgaand sluipverkeer terug te dringen en de veiligheid van onze fietsers te verbeteren. 6 maanden na de proefopstelling werd er een evaluatie van de situatie voorzien.

 

Na een maand echter besloot het schepencollege, tegen het advies van de eigen in, om de proefopstelling vroegtijdig stop te zetten en de Acacialei terug open te stellen. Momenteel hangt er nog een C3-verkeersbord voor plaatselijk verkeer en politie zou adviserend optreden. Een definitieve oplossing dient zich dringend aan om duidelijkheid te verschaffen in de buurt. Met oog op verkeersveiligheid blijft de dienst mobiliteit voorstander om enkel plaatselijk verkeer in deze straat toe te laten.

 

In Steenokkerzeel en Kortenberg worden ANPR-camera’s ingeschakeld om sluipverkeer te weren. Aan de hand van de nummerplaat kan men nagaan of een wagen effectief plaatselijk verkeer is. Inwoners van de straat, of wie er moet zijn, beschikken over een vergunning. Het sluipverkeer wordt zo beboet en in die gemeenten zijn de overtredingen op die manier al gehalveerd.

 

 

Raadslid Claessens heeft namens fractie  CD&V volgende vragen :

•          Kan de schepen bevestigen dat de straat momenteel open is gesteld, ondanks het verkeersbord C3?

•          Welke oplossing acht de schepen hier wenselijk?

•          Beschikt de gemeente/ politie over een mobiele ANPR- camera? Zo ja, over hoeveel? En waar wordt/worden die momenteel voor ingezet?

•          Hoe staat de schepen tegenover het inzetten van een mobiele ANPR-camera om sluipverkeer tegen te gaan?

•          Welke maatregelen zal zij nemen om de situatie in deze buurt te verbeteren?

 

 

Schepen Fonteyn dankt raadslid Claessens voor haar vraag. Ze zal proberen op iedere vraag duidelijk te antwoorden en ook nog wat bijkomende informatie te geven

 

Kan de schepen bevestigen dat de straat momenteel open is gesteld, ondanks het verkeersbord C3?

 

Op de vraag wat de huidige situatie is in de Acacialei, kan ze bevestigen dat er hier inderdaad een verkeersbord C3 staat ‘verboden toegang’ met onderbord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’. De paaltjes ter afsluiting zijn na de beslissing door het college half mei, weggenomen.

Een onderbord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ is natuurlijk een moeilijk gegeven en wordt vaak genegeerd. Iedereen voelt zich plaatselijk verkeer, maar volgens de wet betekent plaatselijk verkeer enkel die bewoners vanaf de locatie van het bord tot aan het volgende kruispunt. Hierop handhaven is dan ook geen gemakkelijke opdracht.

 

Op expliciete vraag van de burgemeester, heeft de politie toch controles uitgevoerd. Er werden geen boetes uitgeschreven, maar gesensibiliseerd om zich aan dat ‘plaatselijk verkeer’ te houden.

Dit is tot op heden de situatie, zij het dat de controles zijn afgenomen en het sluipverkeer dat niet in de woonstraten van  Zuid-Vriesdonck moet zitten, terug toeneemt.

 

 

Welke oplossing acht de schepen hier wenselijk?

 

De bedoeling is nog steeds om sluipverkeer uit andere wijken en gemeenten uit de Acacialei te weren, maar ook comfort te geven aan de  bewoners van Zuid-Vriesdonck. De omrij-factor via Voshollei of Reintjesbeek werd immers als te lang ervaren. En de vlotte toegankelijkheid van de eigen wijk bleek een factor waarmee rekening gehouden moest worden.

 

Met deze 2 doelstellingen in het achterhoofd, is ze verder gaan zoeken naar oplossingen. In eerste instantie dacht ze aan de inzet van verdwijnpaaltjes tijdens spitsuren, een bareel of een ANPR-camera. Verdwijnpaaltjes en bareel leken praktisch gezien niet zo ideaal te zijn op deze plaats. Hulpdiensten moeten bv. te allen tijde doorgang kunnen vinden. En er mag geen opstropping komen op de Kapelsesteenweg, die een belangrijke verbindingsweg is.

 

Wat de ANPR-camera betreft, weet ze dat dit een hele dure investering is, zelfs als ze die huren, en zeker voor een kleine woonstraat met relatief weinig bewoners. Maar ze zijn dit alleszins nog aan het onderzoeken en wegen alle elementen tegen elkaar af:  kostprijs, technische mogelijkheden, opvolging, capaciteit van de politiemedewerkers, … en dit alles in verhouding tot het beoogde doel en in afweging tegenover andere maatregelen die a) misschien budgettair minder kosten en b) even effectief zijn of gelijkwaardig.

 

Beschikt de gemeente/ politie over een mobiele ANPR- camera? Zo ja, over hoeveel? En waar wordt/worden die momenteel voor ingezet?

 

Op de vraag of ze over een mobiele ANPR-camera beschikken die hiervoor ingezet kan worden, moet ze helaas nee antwoorden. De politiezone Brasschaat heeft nog een ANPR-camera staan op een voertuig maar 1. dat is afgeschreven en wordt niet vernieuwd  en 2. Deze camera is niet geschikt voor de doeleinden waarvan hier sprake is.

 

Hoe staat de schepen tegenover het inzetten van een mobiele ANPR-camera om sluipverkeer tegen te gaan?

 

Op zich staat ze wel positief tegen de inzet van ANPR-camera’s specifiek om het sluipverkeer tegen te gaan. Maar zoals gezegd moeten de kosten tegen de baten afgewogen worden en is de werkruimte van een ANPR-camera in de Acacialei misschien iets te beperkt. Ze denkt wel dat het een oplossing kan zijn in Maria-ter-Heide om het sluipverkeer tegen te gaan, komende van de E19 dat zijn weg zoekt door de wijk MtH, driehoek en centrum om dan terug via Oude Bareel op de ring te geraken. Zeker binnen 1 jaar, met de werken van Oosterweel, zullen ze hier toch een juiste oplossing voor moeten vinden.

 

 

Welke maatregelen zal zij nemen om de situatie in deze buurt te verbeteren?

 

Wat kunnen ze dan ondertussen wel doen in de Acacialei en directe omgeving?

Wel, om de toegankelijkheid van de wijk te garanderen, hebben ze aan AWV, de beheerder van de Bredabaan, gevraagd of het mogelijk is om de Zwaantjeslei vanuit de Bredabaan terug toegankelijk te maken. Er zullen dan wellicht ook ingrepen moeten gebeuren om filevorming op de Bredabaan tegen te gaan . AWV is op dit moment de casus aan het onderzoeken. Dit moet ook nog voor een PCV komen (provinciale commissie verkeersveiligheid).

De vraag is ook gesteld om de bestaande ANPR camera op de Bredabaan met aanpassingen ook richting Zwaantjeslei in te stellen. Op die manier kunnen we de adressen doorgeven van de plaatselijke bewoners Zuid-Vriesdonk die toegang kunnen krijgen en wordt de rest van het verkeer/sluipverkeer alsnog langs de grote verbindingswegen gestuurd.

Deze onderzoeken vergen nog wel even tijd, zowel voor AWV als voor de verkeerspolitie omtrent de ANPR-camera. Maar ze hopen echt dat deze optie een stap in de goede richting kan zijn.

 

Wat kunnen ze verder nog doen in de Acacialei?

Ze hebben deze vraag ook voorgelegd aan de experts van studiebureau Tridee en VSV (Vlaamse stichting verkeerskunde) tijdens ons coachingsmoment verkeersveilige gemeenten.

De kleine ingrepen die zij voorstellen hebben tot doel om het comfort van de autobestuurder in de Acacialei te verminderen ten voordele van de zwakke weggebruiker. Met andere woorden we moeten ervoor zorgen dat het sluipverkeer niet meer zo geneigd is om deze kleine woonstraat te nemen. (ontmoedigingsstrategie)

Dat kan door:

-Snelheid verminderen naar 30 km/u:  dat waren we sowieso al van plan en staat zeker bovenaan ons lijstje.

-Het kruispunt Acacialei-Zwaantjeslei infrastructureel aan te passen zodat het geen comfortabele crossbaan wordt richting Baillet-Latour. Dat kan bv met een versmalling van het kruispunt (met paaltjes of bermuitbreidingen)

-Ook de suggestie om het fietspad van de Kapelsesteenweg te verhogen aan de afslag Kapelsesteenweg/Acacialei zodat deze op gelijke hoogte kan doorlopen is een piste die we zeker verder gaan onderzoeken. Op die manier komt er een visuele barrière voor de auto om hier in te draaien en is tegelijk de fietser beter beschermd en uiteraard in voorrang.

 

Tot slot zijn ze ook gestart met de wijkgerichte mobiliteitsworkshops, participatietrajecten waarbij de burgers van een wijk – dus niet van 1 straat – mee kunnen nadenken over oplossingen die ten goede komen van een gehele wijk. Men ervaart daarbij dat men in deze globale wijkaanpak niet kan vertrekken van zijn eigen achtertuin of eigen straat. 1 ingreep in 1 straat heeft altijd impact op de rest van de straten. Door met elkaar in discussie te gaan werkt men naar een consensusmodel waarin iedereen zich zo goed mogelijk kan vinden. Voor iedereen goed doen, gaat natuurlijk niet. Maar burgers leren wel rekening te houden met elkaar.

Voor wijk de Kaart zijn we gestart met een algemeen participatiemoment van meer dan 100 man. Dat traject hebben ze nu verdergezet in een 5-tal themavergaderingen met de focusgroep. De focusgroep is een evenwichtig samengestelde groep met een grote diversiteit van mensen: allemaal uit een andere straat, verschillende leeftijdscategorieën van jong tot oud, mannen en vrouwen,… De commentaren op deze werkwijze zijn alvast zeer lovend. Dit is begonnen als een experiment maar ik denk dat we deze werkmethode zeker kunnen uitbreiden naar andere wijken: Bethanie en Maria-ter-Heide staan nog op de planning

We kunnen dit zeker ook nog toepassen voor Vriesdonck, al was het maar om te beseffen dat mobiliteit en meer bepaald verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid een thema is dat verder gaat dan de eigen tuin of de eigen straat. En dat het beter is dat men hierover met elkaar in gesprek gaat, burgers onder elkaar, om tot een gedragen oplossing te komen. Het is onze taak als gemeente te faciliteren, hiervoor de tools aan te reiken en te informeren over de mogelijkheden…

 

De snelheidsremmende maatregelen zijn al redelijk vroeg (april) aangevraagd door de bewoners zelf van de Reintjesbeek en de Kasteellei. Zij vreesden – terecht  – dat de snelheid in hun straten zou toenemen. Metingen vanuit de verkeerspolitie bevestigden dit ook. Vandaar dat ze ook op de vraag zijn ingegaan om de snelheid aan banden te leggen.

De snelheidsremmers hebben even op zich laten wachten, maar zijn er nu toch gekomen, voorzien van de nodige signalisatie  (zoals verkeersborden, reflectoren,…). De remmers in de vorm van Jersey’s zijn uiteraard tijdelijke remmers. Mooi is dat natuurlijk niet.  Het liefst zouden ze ook hier infrastructurele ingrepen doen (zoals een wegversmalling met plantvakken), maar daar is niet altijd de budgettaire ruimte voor en het vergt ook tijd.  Ook de snelheidsremmers in VIB-jasje staan nog niet ver genoeg om deze al in te zetten. Wat er nu staat, is een zogenaamde quick win, om snel resultaat te krijgen.

De remmers staan op ’t eerste zicht redelijk in het midden van de weg, maar dit is om de veiligheid van de fietser te waarborgen. Die kan perfect rechts van de jersey aan de kant van de weg blijven doorrijden. De bedoeling is dan wel dat de fietsers achter elkaar de jersey langs rechts passeren en niet gaan zigzaggen over de weg. Frontale botsingen hebben we natuurlijk liever niet; maar die kunnen perfect vermeden worden als de fietsers bij de versperring achter elkaar rijden én de automobilist even wacht om de zwakke weggebruiker te laten passeren. Om ter snelst hier gaan slalommen is uiteraard niet de bedoeling.

De veiligheid van de zwakke weggebruiker staat voor ons voorop, zeker in een schoolomgeving. We onderzoeken tevens of de Kasteellei een fietsstraat kan worden zodat fietsers steeds voorrang hebben op de auto’s. Uit tellingen blijkt inderdaad dat hier veel fietsers zitten, uiteraard vooral tijdens de schoolspits.

Ze volgen de zaken verder op, evalueren en zoeken naar definitieve oplossingen.

 

Schepen Fonteyn informeert bij raadslid Claessens of dit voldoende informatie is?

 

Raadslid Claessens geeft aan dat haar vraag nog steeds niet beantwoord is.  Ze wil graag duidelijkheid over de situatie in de Acacialei.  Ze hoort hier nog steeds geen duidelijkheid.  Ze wil graag weten of het bord van het plaatselijk verkeer daar blijft hangen en of de situatie blijft zoals ze is? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de situatie blijft zoals ze is.  Het zal enkel toegankelijk blijven voor plaatselijk verkeer. Op dit moment wordt er niet beboet maar enkel gesensibiliseerd. 

 

Raadslid Claessens vraagt wat de timing is voor het verdere onderzoek? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de huidige situatie nog even van kracht zal blijven.  De evaluatie zal niet voor morgen zijn.  De dossier van de ANPR camera’s wordt momenteel ook uitgezocht, hier zijn ze nog niet uit. Als ze meer weet via AWV, zal ze dit ook nog terugkoppelen. 

 

Raadslid Claessens zal dit zeker mee opvolgen.  

 

Raadslid Hoegaerts wil inhoudelijk ook even reageren op ANPR.  ANPR inzetten voor sluipverkeer lijkt hem toch wat verregaand.  Zijn fractie heeft jarenlang gestreden voor de invoering van ANPR.  Hij wil dit graag inzetten op plaatsen waar het echt nodig is en niet voor sluipverkeer. 

Hij verwijst ook graag nog naar de bewoners van de Kastanjelei die ook nog een andere oplossing wensen.  Zij vragen desgevallend ook het bord van “plaatselijk verkeer”.  Hij vraagt om de Kastanjelei ook nog mee te nemen in de globale aanpak. 

 

Schepen Fonteyn kan de opmerking rond ANPR helemaal volgen.  Het is een dure kost om daar ANPR voor in te zetten.  Er moet goed nagedacht worden hoe de middelen ingezet worden.  De Kastanjelei was enkel richting maar nu is daar volgens haar de optie om langs noord en zuid uit te rijden.  De bewoners kunnen momenteel langs beide kanten uitrijden. 

 

 

Beslissing

 

 

Om de verkeerscirculatie en verkeersveiligheid in de wijk Vriesdonk te verbeteren werd er in mei een proefopstelling opgezet door de gemeente en de lokale politie aan de Acacialei. Het doel van de maatregelen was om het doorgaand sluipverkeer terug te dringen en de veiligheid van onze fietsers te verbeteren. 6 maanden na de proefopstelling werd er een evaluatie van de situatie voorzien.

 

Na en maand echter besloot het schepencollege, tegen het advies van de eigen in, om de proefopstelling vroegtijdig stop te zetten en de Acacialei terug open te stellen. Momenteel hangt er nog een C3-verkeersbord voor plaatselijk verkeer en politie zou adviserend optreden. Een definitieve oplossing dient zich dringend aan om duidelijkheid te verschaffen in de buurt. Met oog op verkeersveiligheid blijft de dienst mobiliteit voorstander om enkel plaatselijk verkeer in deze straat toe te laten.

 

In Steenokkerzeel en Kortenberg worden ANPR-camera’s ingeschakeld om sluipverkeer te weren. Aan de hand van de nummerplaat kan men nagaan of een wagen effectief plaatselijk verkeer is. Inwoners van de straat, of wie er moet zijn, beschikken over een vergunning. Het sluipverkeer wordt zo beboet en in die gemeenten zijn de overtredingen op die manier al gehalveerd.

 

 

Neemt kennis van de vraag van Shana Claessens, namens CD&V:

          Kan de schepen bevestigen dat de straat momenteel open is gesteld, ondanks het verkeersbord C3?

          Welke oplossing acht de schepen hier wenselijk?

          Beschikt de gemeente/ politie over een mobiele ANPR- camera? Zo ja, over hoeveel? En waar wordt/worden die momenteel voor ingezet?

          Hoe staat de schepen tegenover het inzetten van een mobiele ANPR-camera om sluipverkeer tegen te gaan?

          Welke maatregelen zal zij nemen om de situatie in deze buurt te verbeteren?

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

24 Actuele vraag van raadslid Rudi Pauwels over de koopzondagen voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels heeft een vraag met betrekking tot de koopzondagen.  In de Brasschaatse shoppingkalender die raadpleegbaar is op de website van onze gemeente, staan er op 12 en 19 december twee kerstshoppingmomenten vermeld plus op 13 en 20 december, twee koopjeszondagen. Hij geeft mee dat het ook binnen de wensen van Brasschaat 2012 ligt om terug naar een meer normale situatie te gaan. Voor onze burgers, voor onze winkeliers en voor onze horeca. Aan de andere kant heeft de volksgezondheid toch nog een streepje, noem het maar een dikke streep voor. Om het covid-virus weg te krijgen, moeten ze er met zijn allen nog even tegenaan. De voorvallen vooreerst in Antwerpen op de fel besproken shoppingzondag en recenter in Brugge, Brussel en in enkele steden in de buurlanden bewijzen dat de mensen vlug in verleiding komen. En met enig goede wil begrijpt hij dat, er zijn leukere dingen dan de covid-beproevingen, maar het is op zijn minst onverstandig. Dit ter inleiding van zijn actuele vraag. Ook in Brasschaat dreigt een volkstoeloop. En het is bewezen dat men daar het virus zeer blij mee maakt. Fractie Brasschaat 2012 denkt dat het bestuur hier een grote verantwoordelijkheid moet opnemen, een strikte regelgeving aan de kooplustigen dient mee te geven, direct moet ingrijpen als het dreigt uit de hand te lopen en het accent moet leggen op de handhaving van de reglementering. Hij vraagt zich af of er zoiets wordt uitgewerkt en met welke actoren dit dan gebeurt?  Raadslid Pauwels wil graag weten wat de plannen zijn in dit verband?

 

Schepen Pantens licht toe dat de maatregelen die genomen werden tijdens de eerste golf nu zijn uitgebreid.  Er is mondmaskerplicht binnen de winkelkern-gebieden (Bredabaan, Patio Donk,..).  Er zijn overal borden voorzien waar het start en waar het eindigt. De opsplitsing van het voet- en fietspad was ook reeds in orde.  Op deze manier is er duidelijk meer ruimte om aan te schuiven voor de winkels.  Buiten aan de winkels zijn er voetstappen voorzien op 1,5m.  Op de parkeerstroken werden er ook extra fietsenstallingen voorzien.  Op deze manier probeert men het voetpad vrij te houden.  12,13,19 en 20 december zal doorgaan omdat er dan kan gezorgd worden voor een spreiding.  Indien de winkels niet op zijn op zondag, zou het zaterdag veel drukker zijn.  Het is geen en/en verhaal maar een en/of verhaal.  Alles van animatie op deze dagen is geschrapt aangezien dat evenementen zijn en dat niet mag op dit moment.  Het is de bedoeling dat de mensen enkel doelgericht komen shoppen.  Het funshoppen wordt ontraden, men dient alleen of met een kind of hulpbehoevende te shoppen.  Vanaf 4 december zal er kerstverlichting aanwezig zijn en er zal ook muziek te horen zijn in de winkelstraat.  Het budget dat voorzien was voor animatie zal nu gebruikt worden voor stewards.  Er zullen op deze 4 dagen stewards aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden.  Zij gaan de mensen sensibiliseren en bij drukte of problemen zullen zij de gemeenschapswachten / of politie inschakelen.  Op 24 en 31 december kan het ook druk worden, dus deze dagen zullen zeker ook mee opgevolgd worden.  Met betrekking tot de solden is er nog onduidelijkheid, het is nog niet zeker dat de solden zullen starten op 3 januari 2021.  Misschien stellen ze de solden, net zoals de zomersolden, uit naar een later moment? 

Schepen Pantens licht toe dat Antwerpen en Brasschaat niet vergeleken kunnen worden.  Brasschaat heeft geen winkelwandelstraten zoals in Antwerpen.  Vanochtend was er reeds een overleg met de coördinator integrale veiligheid en de burgemeester om alles in goede banen te kunnen leiden. Donderdag is er terug een overleg met denktank om te informeren bij de handelaars waar de bezorgdheden zitten.  Vrijdagochtend zal er nog teruggekoppeld worden om voor een veilige situatie te kunnen zorgen. 

 

Raadslid Pauwels dankt schepen Pantens voor de toelichting.  Hij vraagt zich nog af of de verantwoordelijkheden van gemeenschapswachten en stewards beperkt is?  Hij wil graag weten of de politie ook zichtbaar aanwezig gaat zijn? 

 

Schepen Pantens licht toe dat ze willen vermijden dat de politie vanaf het eerste moment aanwezig is.  De gemeenschapswachten en de stewards zullen constant monitoren. Zij kunnen terugkoppelen naar de politie.  De politie is stand-by.

 

Waarnemend burgemeester Cools wil nog graag aanvullen dat ze niet enkel deze week hieromtrent samen zaten, maar ook de voorgaande periode zaten ze samen met de noodplanningscoördinator om te bekijken wat ze gingen doen wanneer de winkels terug zouden open gaan.  Het bestuur had verwacht dat de winkels kortelings terug zouden open gaan en ze zijn dus blij dat het morgen zo ver is.  Het is een zeer belangrijk gegeven in onze economie.  Voor de eindejaarsperiode gaan veel mensen waarschijnlijk online kopen, maar hij vindt dat de handelaars ten volle moeten ondersteunt worden.  Hij bevestigt wat Carla zei over de spreiding over zaterdag en zondag.  Daarom is het een goede oplossing om de koopzondagen te laten doorgaan.  Op die wijze wordt de druk verspreid over de 2 dagen.  De sensibilisering zal gebeuren door de gemeenschapswachten en de stewards.  Indien nodig zal de politie onmiddellijk ingrijpen. 

 

Raadslid Pauwels dankt waarnemend burgemeester Cools voor de gedeelde bezorgdheid. 

Beslissing

 

 

De data met betrekking tot het kerst-shoppen staan nog steeds in de kalender van de website.  Raadslid Rudi Pauwels vraagt wat de maatregelen zijn die men gaat nemen met betrekking tot de volksgezondheid? 

 

 

 

BESLUIT:

Stemming acceptatie hoogdringend punt

Met 31 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Shana Claessens, Cathy Mallentjer en Tom Versompel).

 

 

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

17 Molenveld 12. Goedkeuring verkoop woning. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Overzicht punten

 

 

18 Molenveld 18. Goedkeuring verkoop woning. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 29/12/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.