Zitting van maandag 27 januari 2020

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke en Cathy Mallentjer - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Bart Thijs, Walter Vermeulen en Ellen Somers - raadsleden

 

 

Joris Van Cauwelaert raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 11.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 16 december 2019. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels betreurt dat er twee onderwerpen m.b.t. plaatsgebonden zaken geagendeerd zijn in de besloten zitting en had deze liever in de openbare zitting behandeld gezien. Raadslid Eeman sluit zich hier bij aan. 

 

Raadslid Pauwels wenst de verslaggevers te feliciteren met het omvangrijk zittingsverslag. Hij geeft aan dat het geen eenvoudige materie was en met een grote omvang. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 16 december 2019 was er een van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 16 december 2019 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Overzicht punten

 

 

2 Aralea vzw. Wijziging vertegenwoordigers. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels draagt namens de Brasschaat2012-fractie mevrouw Christiane Lauryssen voor als vertegenwoordiger en de heer Johan Caluwé als plaatsvervanger. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 27 maart 1980 besliste de gemeente Brasschaat toe te treden tot de vzw "Beschuttende werkplaats Brasschaat" en keurde het de statuten van deze vereniging goed.

 

Het is aangewezen een gemeenteraadslid of vertegenwoordigend lid en plaatsvervanger van elke politieke fractie aan te duiden voor deelname aan de algemene vergaderingen tijdens de periode 2019-2024. Op 25 februari 2019 werden de vertegenwoordigers per politie fractie aangeduid.

 

Brasschaat2012 verzoekt haar vertegenwoordiger te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking en artikel 432 dat bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden vanuit hun leden.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor de algemene vergadering van vzw Aralea worden volgende leden voorgedragen:

          Voor de N-VA-fractie: Joris Van Cauwelaert, met Hedwig van Baarle als plaatsvervanger

          Voor de CD&V-fractie: Bart Brughmans, met Niels de Kort als plaatsvervanger

          Voor de Brasschaat 2012-fractie: Christiane Lauryssen met Johan Caluwé als plaatsvervanger

          Voor de Vlaams Belang-fractie: Johan Van den Bogaert met Paul Demeyere als plaatsvervanger

          Voor de Open VLD-fractie: Roger Van Camp, met Luc Vermeersch als plaatsvervanger

          Voor de PVDA-fractie: Ben Vermeulen, met Els Van Assche als plaatsvervanger

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Punt bijlagen/links ARALEA 18.01.2019.pdf Download
Overzicht punten

 

 

3 Deeltijds kunstonderwijs. Academie voor muziek en woord. Functie beleidsondersteuner vanuit de middelen werkingsbudget. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans vindt met haar fractie dat er een vreemde formulering wordt gebruikt in het besluit, namelijk; ze interpreteert dit als zijnde dat de functie van leraar kunstvakken op weddeschaal 501 aan te kopen is voor 20/20ste in de vierde graad via werkingsmiddelen. Haar fractie merkt op dat de nood er is om de functie aantrekkelijker te maken, maar ze hoopt dat dit geen inhoudelijke gevolgen krijgt en dat dit louter financieel is. Iemand in een HRM-functie aantrekken, enkel door aantrekkelijkere financiële voorwaarden en geen inzichten of inhoudelijke argumenten, vindt ze een beetje vreemd in de benadering van deze functie. Ze vindt het zelfs contradictorisch. 

 

Raadslid Niels de Kort vindt het goed dat wanneer men kijkt naar de arbeidsmarkt en men ziet tekorten, dat men hier dan op inspeelt. Hij vraagt zich wel af of er ondertussen geen gelijkaardige functies zijn binnen de gehele gemeentelijke werking (ruim begrepen) die nu eigenlijk in dezelfde functie zitten. Hij vraagt zich af of het college hier een zicht op heeft en of deze functies dan ook zullen opgeschaald worden? 

 

Schepen Ven geeft aan dat ze dit nog niet zo bekeken hebben. Ze geeft aan dat ze reeds geprobeerd hebben om degene die gestopt is te vervangen. Helaas is dit nog niet gelukt. Er was goede hoop want er waren bij het begin 9 kandidaten. Na de selectie en de gesprekken vielen er telkens kandidaten af, tot er 2 kandidaten over bleven. Eén van deze 2 kandidaten is vervolgens zelf uit de procedure gestapt omdat ze geen vervoer had tot op de locatie en de laatste kandidate die overbleef scoorde onvoldoende op de case om door te gaan. De maanden vlogen voorbij en de directie gaf aan dat ze echt dringend iemand nodig hebben. Er zijn vervolgens gesprekken geweest met directeur Katrien Van Loon. Er werd besproken hoe de job aantrekkelijker kon gemaakt worden en zij gaf aan, naar aanleiding van de vorige ervaring, dat is gebleken dat het loon één van de basisoorzaken is dat de functie niet zo aantrekkelijk is gebleken en de juiste competentieprofielen werden aangetrokken. Vandaar dat de functie nu opgewaardeerd is.  De selectie is terug lopende en schepen Ven is benieuwd of er zich nu andere en betere kandidaten zullen aanbieden. Het is echt nodig dat de directeur ondersteuning krijgt. 

 

Raadslid Niels de Kort bedankt schepen Ven voor haar antwoord. Hij wil toch vragen dat er in de toekomst ruimer wordt gekeken dan een ad hoc beleid. Er zijn volgens hem nog beleidsondersteuners die in deze categorie vallen en het is niet prettig voor hen wanneer zij deze besluiten dan lezen. Hij vindt het een goed besluit dat er wordt ingespeeld op de arbeidsmarkt, maar hij vraagt toch met aandrang dat men er rekening mee houdt dat iedereen gelijk wordt behandeld. 

 

Schepen Ven zal deze opmerking verder meenemen. 

 

Raadslid Vanpoucke heeft nog een bemerking in lijn met de opmerking van raadslid Niels de Kort.  Hij vraagt zich af of er ook is gekeken naar andere gemeenten met een academie. Werken zij ook met gelijkaardige loonvoorwaarden? Indien dit het geval is, sluit hij zich hierbij aan. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met ingang van 28 oktober 2019 nam de huidige deskundige beleidsondersteuner B2 ontslag aan de gemeentelijke academie voor muziek en woord.

 

Er werd op 25 november 2019 kennis genomen dat er geen geschikte kandidaat werd gevonden bij de selectieprocedure.

 

Bij de nabespreking met Katrien Van Loon, directeur van de gemeentelijke academie voor muziek en woord, de dienst HRM en Inez Ven, schepen van onderwijs, is gebleken dat het aantrekkelijker maken van de functie noodzakelijk is om de geschikte kandidaat aan te trekken.

 

De regelgeving laat toe om een ambt voor 20/20 in te richten vanuit eigen middelen en volgens de betaling door het ministerie van onderwijs en vorming.  De kost voor het inrichten van dit ambt wordt teruggevorderd aan de gemeente Brasschaat.

 

Voor de functie van deskundige beleidsondersteuner werd een budget van 54.679,97 euro voorzien in het personeelsbudget.  Dit bedrag is berekend op functie B2 met 5 jaar anciënniteit.

 

Om een functie in te richten via het ministerie van onderwijs en vorming voor 20/20 met 5 jaar anciënniteit wordt de kostprijs afhankelijk van het statuut van de leerkracht geraamd tussen de 50.000,00 euro en 58.000,00 euro.

 

De wijziging van een gemeentelijk contract naar een contract via het ministerie van onderwijs en vorming zorgt ervoor dat het personeelslid een hoger nettoloon krijgt en dat het onder dezelfde rechtspositieregeling valt als het gesubsidieerd personeel.

 

Het is de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad om uren vanuit de werkingsmiddelen in te richten. Het is aangewezen de functie reeds open te verklaren in afwachting van de goedkeuring van de gemeenteraad.             

 

Juridisch kader

Het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.

De ministeriële omzendbrief van 15 oktober 2012 betreffende de aanwending van het werkingsbudget voor aanwerving van personeel.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.  Het budget voorzien in het personeelsbudget, dient overgeboekt te worden naar een nieuw budgetartikel voor het inrichten van beleidsondersteuning in de gemeentelijke academie voor muziek en woord. Het benodigde budget kan afwijken naargelang de anciënniteit van het toekomstig personeelslid.

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

54.679,97 euro, btw inbegrepen (jaarlijks)

Budgetsleutel

62030000/082001

Budget/jaar

Exploitatie in 2020

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- In te stemmen om met ingang van 1 februari 2020 een functie van leraar kunstvakken op weddenschaal 501 aan te kopen voor 20/20 in de vierde graad via uren vanuit de werkingsmiddelen.  Dit via het ministerie van onderwijs en vorming. De kost voor het inrichten van dit ambt wordt teruggevorderd aan de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Overzicht punten

 

 

4 Kennisneming aanvaarding kandidatuurstelling organisatie van de Belgische kampioenschappen wielrennen 2022-2026. Beslissing correctie opname nominatieve toelage in MJP20202025. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vindt het vreemd dat iets dat met zoveel bravoure wordt aangekondigd, kan vergeten wordt in de meerjarenplanning. Dit kan gebeuren maar hij stelt dat het standpunt van zijn fractie gekend is en aangehouden blijft. Er is destijds beloofd dat alles financieel zou worden afgedekt met sponsorgelden en zolang zijn fractie hier geen zicht op heeft zal ze zich blijven onthouden.

 

Raadslid Eeman en zijn fractie zullen zich omwille van dezelfde redenen onthouden. 

 

Schepen Heirman geeft aan dat de vergetelheid, de wet van Murphy is die gespeeld heeft. Bij de opstelling van de meerjarenplanning waren er 2 budgetten, namelijk één voor de periode 2014 – 2019 en één voor de periode 2020-2025.  Bij de opsplitsing is de 70 000 euro die werd goedgekeurd, blijven hangen in de periode 2014-2019 en niet meegenomen naar de periode 2020-2025. Hij geeft aan dat de dienst financiën bezig is met nieuwe software en omwille van de opsplitsing van de meerjarenplannen was dit eraf gevallen. 

 

Schepen Van Gerven wil graag nog een aanvulling doen.  Zij geeft aan dat het nog steeds de bedoeling is om ervoor te zorgen dat het een nul-budget is voor de gemeente. Ze geeft mee dat men goed bezig is, er zijn ondertussen 2 hoofdsponsors. Er is nog een verschil dat moet opgevuld worden, maar zij gaat graag deze uitdaging aan en ze is ervan overtuigd dat dit ook gaat lukken. Het is haar betrachting om een groot evenement in de gemeente te brengen, city-marketing te doen en dat het niets kost, maar enkel opbrengt. Tot slot geeft ze mee dat 2026 nog veraf is. 

 

Raadslid Konings heeft een vraag die niet helemaal tot dit punt behoort maar er wel bij aansluit. De deadline voor de offertes om het te mogen organiseren is voorbij, hij dacht dat dit kon tot eind december 2019. Hij vraagt zich af of er biedingen zijn binnen gekomen en hoeveel? Hij geeft aan dat zijn vraag misschien voorbarig is.  Hij zal zijn vraag opnieuw stellen tegen de volgende gemeenteraad. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op de gemeenteraad van 30 september 2019 werd de kandidatuurstelling voor de organisatie van de Belgische kampioenschappen wielrennen 2022 - 2026 goedgekeurd.

Op 16 oktober werd de officiële kandidaatstelling verstuurd naar Belgian Cycling en deze werd aanvaard op 10 december 2019.

 

Betreffende de financiële afhandeling van het totale aanbestedingsbedrag van 350.000 euro dient een voorschot van 20%, hetzij 70.000 euro, betaald te worden voor 31 januari 2020.

Het resterende saldo dient betaald te worden volgens het onderstaande bankwaarborgschema:

          Voor 30 juni 2024: Bankwaarborg van 70.000 euro;

          Voor 30 juni 2025: verhoging van bankwaarborg naar 140.000 euro;

          Voor 30 december 2025: verhoging van bankwaarborg naar 210.000 euro;

          Voor 30 april 2026: verhoging van bankwaarborg naar 280.000 euro.

 

De bedragen voor 2024 en 2025 werden voorzien in het meerjarenplan en er werden nominatieve toelagen vastgesteld.

Omwille van een administratieve onvolledigheid bij het opmaakproces van Budgetwijziging 2019 – Meerjarenplanning 2020-2025, werd de eerste 70.000 euro niet opgenomen.

Deze aanpassing brengt de vereiste normen van de financiële evenwichten niet in het gedrang.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

70.000 euro, btw inbegrepen

Budgetsleutel

0740/64930520  Toelage organisatie Belgische kampioenschappen

Actie 05.03.05.01 We ondersteunen grote sportmanifestaties en - initiatieven zoals oa triatlon, n8, wielerkoersen, ….

Budget/jaar

2020

Krediet beschikbaar

Nee, op te nemen in aanpassing MJP 2020-2025

Visum financieel directeur

Na gemeenteraad 27 januari 2020

 

BESLUIT:

Met 24 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 5 onthoudingen (Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke).

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gegeven om de nominatieve toelage voor een bedrag van 70.000 euro in 2020 op te nemen bij de eerste aanpassing meerjarenplanning. Na goedkeuring wordt een visum verleend en kan er tijdig betaald worden vóór 31 januari 2020.

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Overzicht punten

 

 

5 Kinderboerderij Mikerf. Investeringstoelage voor aanpassing melkhuis. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Aralea wenst, na overleg met het Federaal Agentschap voor de Voedsel Veiligheid, aanpassingen uit te voeren aan het melkhuis. De totale kostprijs wordt geraamd op 54.000 euro; de gemeentelijke tussenkomst hiervoor dient te geschieden via een investeringstoelage.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 23 januari 1989 (goedkeuring overeenkomst met Aralea inzake het tot stand brengen en in werking houden van de kinderboerderij).

Gemeenteraadsbesluit van 30 september 2013 (goedkeuring erfpachtacte kinderboerderij).

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

54.000,00 euro

Budgetsleutel

075002/66400000 Investeringssubsidies kinderboerderij Mikerf

Budget/jaar

Investeringsbudget 2020

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

2020/2

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad stemt in met een investeringstoelage van 54.000 euro aan Aralea, voor aanpassingswerken aan het melkhuis van kinderboerderij Mikerf.

 

Art.2.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging van facturen en betalingsbewijzen voor deze werken.

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Overzicht punten

 

 

6 Voetbalclub Excelsior Mariaburg Goedkeuring investeringstoelage en goedkeuring aanvraag borgstelling. - UITGESTELD

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Overzicht punten

 

 

7 Molenveld. Goedkeuring verkoop woning. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 16 september 2019 werd door het college van burgemeester en schepenen goedkeuring gehecht aan de opstart van de verkoopprocedure van de woning aan Molenveld 20 in het project PPS-Mariaburg te Brasschaat. De maximale verkoopprijs werd vastgelegd op 308.000 euro, na advies van Steven Van den Branden van Igean.

 

De eigenaar van de woning, de heer Michiel Leyssens, verzoekt de gemeente om goedkeuring te hechten aan de verkoop van de woning aan mevrouw Anneleen De Cuyper, wonende te Frans Standaertlei 65, 2180 Ekeren (Mariaburg). De koper voldoet aan de voorwaarden, zoals opgenomen in de bijzondere verkoopvoorwaarden van het project PPS Mariaburg.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Positief advies van Igean, Steven Van den Branden per e-mail van 18 december 2019.

Het college van burgemeester en schepenen hechtte principiële goedkeuring aan de verkoop in zitting van 13 januari 2020.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de verkoop van de woning met bijhorende carport aan Molenveld 20 te Brasschaat aan kandidaat-koper, mevrouw Anneleen De Cuyper, wonende te Frans Standaertlei 65, 2180 Ekeren (Mariaburg) aan het verkoopbedrag van 295.000,00 euro.

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Overzicht punten

 

 

8 Mantelzorgtoelage 2020-2024. Toekenning als sociaal medische toelage of sociaal pedagogische toelage. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman vindt dat het bestuur zijn best gedaan heeft om de premie voor mantelzorg meer bekend te maken. Toch zien ze dat er maar weinig aanvragen en goedkeuringen zijn geweest. Ze vinden de uitbreiding voor een bijkomende premie voor ouders of voogden die een kind met een handicap thuis verzorgen, een goede uitbreiding die ze dan ook ten volle ondersteunen. 

De dag van de mantelzorger en het verder uitwerken van de ondersteuning (databank aanleggen en infosessies organiseren) vindt zijn fractie ook een goede zaak. 

Toch stelt zijn fractie voor om ook een premie te voorzien voor elke verstrekker van mantelzorg en dit, onafhankelijk of zijn zorgvrager in aanmerking komt, voor beide premies die nu door de gemeente ter beschikking worden gesteld. Hun voorstel is om wie zorgt voor 1 persoon een premie te geven van 50 euro en wie zorgt voor 2 zorgbehoevenden zal een premie krijgen van 75 euro. Hij legt uit waarom hij dit een goed voorstel vindt. Mensen die zorg nodig hebben kunnen tegenwoordig gelukkig terugvallen op een goed uitgebouwd netwerk voor thuiszorgdiensten: verpleegkundige zorg aan huis, gezinszorg, poetshulp (privé), …  Hierbij is de mantelzorgverstrekker vaak het bindmiddel om al deze zorgen georganiseerd en op elkaar afgestemd te krijgen. Dit voornamelijk bij de zwaardere zorgsituaties. Met deze extra premie zou tegemoet gekomen worden aan de wens van zorgbehoevenden om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Op deze manier versterken mantelzorgers en thuiszorgdiensten elkaar. Raadslid Eeman geeft mee dat wie kan rekenen op een goed informeel netwerk, vaak ook beter kan rekenen op een betere professionele ondersteuning. De informele ondersteuning ziet hier op toe en maakt daardoor ook een deel van de professionele zorg minder noodzakelijk. Ook draagt de mantelzorgverstrekker bij aan de emotionele ondersteuning van zorgbehoevende mensen. 

Alle mantelzorgverstrekkers verdienen daarom volgens hem alle waardering en deze premie zou daar toe kunnen bijdragen. 

 

Raadslid Niels de Kort wil zich aansluiten bij de woorden van raadslid Eeman. Hij wil wel graag nog een creatief voorstel doen. Volgens hem is er toch wel een administratieve last, men moet jaarlijks een aanvraag doen en allerlei bewijsstukken bezorgen. Hij vraagt zich af of we niet hetzelfde kunnen toepassen als bij de belastingen. Hier krijg je elk jaar een voorstel van vereenvoudigde aangifte. We zouden ervan kunnen uitgaan dat ze in dezelfde situatie blijven en moest dit niet zo zijn, zouden ze aangepaste documenten kunnen binnen brengen. Nu moet men elk jaar alle documenten opnieuw opsturen, dit brengt een grote administratieve last met zich mee. 

 

Schepen Hans geeft aan dat ze niet gekozen hebben voor de premie van de mantelzorger van 50 euro / 75 euro. Ze wil liever mensen ondersteunen met daadwerkelijke steun zoals ondersteuning door vrijwilligers. De mantelzorger zou dan bijvoorbeeld eens op vakantie kunnen gaan. Met 50 euro of 75 euro zullen ze niet ver springen en dit is dan ook weer een extra administratieve last die zou opgelegd worden. Ze is ervan overtuigd dat er beter kan ondersteund worden met opleidingen en met het inzetten van vrijwilligers. Daadwerkelijke steun is volgens haar veel effectiever dan een zuivere éénmalige toelage van 50 euro of 75 euro die eerder verwaarloosbaar is.

 

Raadslid Eeman vindt verwaarloosbaar een groot woord. De bedoeling die hij met zijn fractie heeft is om het netwerk van de mantelzorgverstrekker uit te breiden. Zij denken dat wanneer men een groot netwerk kan aanleggen van alle mantelzorgverstrekkers, dat deze mensen bindmiddel kunnen zijn en ervoor zorgen dat de aanvragen naar boven zullen gaan. Wanneer je deze mensen kan bereiken met een kleine premie van 50 euro, zullen zij meer een ombudsman zijn. Hij vraagt niet om dit onmiddellijk te veranderen, maar hij vraagt wel om hier eens over na te denken.  Verwaarloosbaar vindt hij zeker niet het juiste woord. 

 

Schepen Hans vindt dat ze meer kan doen dan 50 euro of 75 euro geven. Ze stelt de vraag: wie is mantelzorger?  Een dochter die haar vader een spuit geef voor diabetes is ook een mantelzorgster.  Ze vindt het moeilijk om dan de grens te stellen, wie zal deze 50 euro dan krijgen? Ze stelt voor om verder te doen zoals ze nu bezig zijn en ze zal ook de gedachten/advies van raadslid Eeman meenemen. Mantelzorg wordt sowieso meer en meer in de kijker gezet (o.a. door de dag van de mantelzorger), hierdoor zullen er op termijn meer en meer mensen de premie opvragen. 

 

Raadslid Eeman vindt het jammer dat schepen Hans steeds het meest slechte voorbeeld geeft. Hij bedoelt hiermee het voorbeeld van de dochter die haar vader 1 keer per dag een spuitje gaat geven. Dit is het meest voor de hand liggende voorbeeld maar wat als diezelfde dochter dit meermaals per dag moet doen. Hij vindt dat het aan het bestuur is om zelf een reglement op te maken waarin je de regels kan bepalen. Hij vraagt om dit nog eens rustig te bekijken en eventueel te koppelen aan een reglement. Hij geeft toe dat het moeilijk is om voorwaarden te bepalen maar hij vraagt om hier toch eens rustig over na te denken. 

 

Raadslid Niels de Kort meldt dat hij nog geen antwoord heeft gekregen op zijn vraag omtrent het beperken van de administratieve last door geen gekende gegevens opnieuw te vragen. 

 

Schepen Hans geeft toe dat dit makkelijker zou zijn. Ze geeft ook wel aan dat dit voor jongeren niet kan omdat dit met een puntensysteem werkt. Tot 21 jaar kunnen ze dit zeker niet toepassen want dan komen ze in conflict met de toelagen die ze krijgen. Voor de mantelzorgers kan dit eventueel veranderen. Schepen Hans zal dit voorstel zeker meenemen.

 

Raadslid Niels de Kort vraagt om volgend jaar zeker artikel 3 te evalueren. Je moet echt wel veel informatie doorgeven nu. Er kan wel eens iets veranderen, maar er gaat echt niet elk jaar heel veel veranderen. Hij geeft het voorbeeld van de samenstelling van het gezin, dit is iets wat zeke  niet jaarlijks veranderd. Het enkel doorgeven van wat veranderd zou het voor veel mantelzorgers veel makkelijker maken. Deze mensen hebben tenslotte al genoeg zorgen aan hun hoofd. Raadslid Niels de Kort stelt voor om het volgend jaar terug voor te brengen voor bespreking. 

 

Schepen Hans meldt dat dit zal gebeuren en dat ze het zeker zal bekijken. 

 

Raadslid Vanpoucke dankt schepen Hans voor het goede werk. Hij is blij dat de mantelzorgtoelage beter/breder zal bekend gemaakt worden. Hij vindt het ook positief dat de leeftijd verlaagd is naar 21 jaar. Hij vraagt zich wel af waarom het niet nog lager kan, bijvoorbeeld 18 jaar. 

 

Schepen Hans geeft aan dat er 2 toelages zijn, namelijk de pedagogische toelage voor kinderen jonger dan 21 jaar en de toelage voor mensen ouder dan 21 jaar.

 

Raadslid Vanpoucke stelt dat bij deze zijn vragen ineens zijn opgelost. Het vindt het ook belangrijk dat we mensen die een zorgtaak op zich nemen goed ondersteunen. Hij spreekt zijn dank uit voor dit goede initiatief. Ook het nieuwe initiatief omtrent de zorg van ouders en voogden voor de gehandicapte kinderen vindt hij heel positief. Vooral ook omdat er een goed onderzoek gebeurd is.  Dit vervangt perfect wat er in 2014 werd stopgezet. Hij feliciteert nogmaals het bestuur. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente Brasschaat kent al verschillende jaren een gemeentelijke toelage voor mantelzorg toe aan zorgbehoevende 65-plussers. Vanaf 2018 zijn de voorwaarden aangepast. De belangrijkste aanpassing is dat de leeftijdsgrens is verlaagd naar 21 jaar om zoveel mogelijk inwoners van Brasschaat te kunnen ondersteunen.

 

Personen met een handicap kunnen tot een kwetsbare groep binnen de bevolking van Brasschaat horen en hebben nood aan extra ondersteuning. Huidige toelage kan hen hierbij helpen.

 

In 2019 werden er 60 toelagen toegekend aan zorgbehoevende inwoners in Brasschaat. Er werd 15.000,00 euro uitbetaald.

 

2019 was het tweede jaar dat de gemeentelijke toelage voor mantelzorg onder de nieuwe voorwaarden kon worden aangevraagd. Eind 2018 is beslist om de toelage onder dezelfde voorwaarden toe te kennen, maar deze uitgebreider te communiceren om de nieuwe voorwaarden ruimer bekend te maken.

Verder bekendmaking gebeurde via publicatie op de verschillende gemeentelijke kanalen. Ook aan de verschillende ziekenfondsen, thuiszorgdiensten,... is gevraagd om de toelage bij hun doelpubliek bekend te maken. Dit resulteerde niet in een substantiële stijging van het aantal aanvragen.

In bijgevoegde evaluatienota wordt dit uitgebreid toegelicht.

 

Om duidelijker te maken voor wie de toelage bestemd is, wordt de voorkeur gegeven om te spreken over ‘sociaal medische toelage’. De voorwaarden van de gemeentelijke toelage voor mantelzorg van 2019 blijven behouden.

 

Naast de volwassenen met een handicap zijn er in Brasschaat ook kinderen met een erkende handicap. Een deel van hen wordt thuis verzorgd.

Volgens cijfers van Kind en Gezin zijn er 56 kinderen met een erkenning van minstens 4 punten in pijler 1 en 177 kinderen die genieten van een zorgtoeslag (cijfers juni 2019). Ook deze gezinnen kunnen tot een kwetsbare groep in Brasschaat horen.

Tot 2014 konden deze gezinnen onder voorwaarden recht hebben op een toelage van de provincie Antwerpen. Op basis van deze toelage had men ook recht op een gemeentelijke toelage. Vanaf 2014 werden de provinciale premies afgeschaft. De gemeentelijke premie werd op dat moment ook stopgezet en niet meer opnieuw opgestart.

 

Er wordt voorgesteld om vanaf 2020 ook een premie toe te kennen aan de ouders/voogden die thuis een kind met een handicap verzorgen, als men aan de gestelde voorwaarden voldoet, nl. de ‘sociaal pedagogische toelage’.

De hoofdvoorwaarde is dat het kind een erkenning heeft van ten minste 4 punten in pijler 1, naast een aantal andere voorwaarden. In bijgevoegde nota staan de voorwaarden duidelijk vermeld.

De dienst Pensioenen en Tegemoetkoming zal deze premie op dezelfde manier bekendmaken bij de Brasschaatse bevolking conform de sociaal medische toelage.

 

De verwachte stijging van aanvragen van de gemeentelijke toelage voor mantelzorg is uitgebleven. De dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen vermoedt dat dit voornamelijk te wijten is aan het feit dat men niet geniet van het recht op verhoogde verzekeringstegemoetkoming en/of men geniet van het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Het is belangrijk om diegene die geen recht hebben op het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden, maar toch zorgbehoevende zijn, te erkennen en ondersteunen. Het is ook een toegangspoort tot de gemeentelijke diensten en OCMW waar wordt nagegaan of men recht heeft op andere voordelen en de dienstverlening wordt toegelicht.

Verder blijkt ook dat er gezinnen zijn waar kinderen met een handicap thuis worden verzorgd en ook nood hebben aan erkenning en ondersteuning van de gemeente. In het verleden heeft de gemeente dit ook gedaan. Het is belangrijk om deze erkenning terug op te nemen.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluiten van 26 maart 2018 en van 29 april 2019 houdende toelage mantelzorg.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

20 000 euro, (jaarlijks)

Budgetsleutel

0959/64910000

Budget/jaar

Exploitatie

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor de dienstjaren 2020 tot en met 2024 wordt een mantelzorgtoelage van 250 EUR per aanvraagjaar toegekend onder de vorm van een sociaal medische toelage aan de zorgbehoevenden die voldoen aan volgende voorwaarden:

          in Brasschaat verblijven

          minstens 21 jaar zijn op 30 september van het aanvraagjaar

          genieten van het recht op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming van het ziekenfonds

          niet genieten van het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden

          niet in een voorziening verblijven

          een erkenning hebben van minstens 9 punten verminderde zelfredzaamheid bij de FOD Sociale Zekerheid (volgens attest FOD Sociale Zekerheid)

 

Art.2.- Voor de dienstjaren 2020 tot en met 2024 wordt een mantelzorgtoelage van 125 EUR per aanvraagjaar toegekend onder de vorm van een sociaal pedagogische toelage aan de zorgbehoevenden die voldoen aan volgende voorwaarden:

          in Brasschaat verblijven

          niet ouder dan 21 jaar zijn op 30 september van het aanvraagjaar

          genieten van het recht op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming van het ziekenfonds

          niet genieten van het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden

          niet in een voorziening verblijven

          een erkenning hebben van minstens 4 punten in pijler 1  (volgens attest FOD Sociale Zekerheid of attest Kind en Gezin)

 

Art.3.- De toelage dient jaarlijks vanaf 1 mei van het aanvraagjaar aangevraagd bij de Dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen op het door het gemeentebestuur ter beschikking gestelde formulier. Het college van burgemeester en schepenen heeft de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid.

Het aanvraagformulier moet uiterlijk op 30 september van het aanvraagjaar ingediend worden bij de Dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen samen met volgende bewijsstukken:

1)      het bewijs van de handicap (attest FOD Sociale Zekerheid of attest Kind en Gezin)

2)      een kleefzegel of een attest van de verhoogde verzekeringstegemoetkoming van het ziekenfonds

3)      een attest van de zorgkas van de zorgbehoevende waaruit blijkt dat hij/zij niet in aanmerking komt voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden.

4)      kopie eID-kaart van zorgbehoevende (sociaal medische toelage) of van aanvrager (sociaal pedagogische toelage)

5)      bewijs van woonst van zorgbehoevende (sociaal medische toelage) of van kind (sociaal pedagogische toelage

6)      bewijs van samenstelling van het gezin (sociaal pedagogische toelage).

 

Art.4.- De uitbetaling van de toelage gebeurt op het einde van het aanvraagjaar.

 

Art.5.- De zorgbehoevende aanvrager of zijn/haar vertegenwoordiger is verplicht elke wijziging die zich voordoet, met betrekking tot de gestelde voorwaarden voor het bekomen van de toelage, onmiddellijk te melden aan de Dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen. Alle ten onrechte betaalde toelagen worden teruggevorderd.

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Overzicht punten

 

 

9 Mondelinge vraag van Lisa Buysse, namens Brasschaat2012, om van Werverbos een fietsstraat te maken voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Buysse geeft aan dat Brasschaat2012 graag een fietsstraat zou maken van het Werverbos.  Deze woonstraat is vooral tussen de Dullingen en de Ploegsebaan erg smal, slechts 3,2m en omgeven door paardenweiden en de daarbij horende ruiters. Uitwijken is niet overal mogelijk door bomen of grachten.

Het Werverbos kruist de antitankgracht met het naastliggende fietspad en er passeert een wandelknooppunt van Toerisme Vlaanderen.

Ook de school, De Leerexpert, is vlakbij. Leerkrachten wandelen er met leerlingen, met of zonder rolstoel. Reken daar de schoolgaande jeugd en de honden met baasje bij en er passeren op een dag wel wat zwakke weggebruikers. 

Het is volgens haar in deze straat dus echt wel nodig om de zwakke weggebruiker te faciliteren en het sluipverkeer richting containerpark te ontmoedigen.  Een inhaalverbod van motorvoertuigen ten opzichte van fietsers en een maximum snelheid van 30 km per uur zijn de belangrijkste eigenschappen van een fietsstraat. Deze zouden hier enorm kunnen helpen. 

 

Schepen Fonteyn vindt het heel aangenaam dat gemeenteraadsleden meedenken in functie van een verkeersveilig Brasschaat, ze moedigt dit alleen maar aan.

Het is wel zo dat een fietsstraat invoeren niet zo maar op 5 minuten tijd kan gebeuren tijdens een gemeenteraadszitting. Daar moet een grondig onderzoek aan vooraf gaan en er moeten objectieve tellingen gebeuren. Ze vraagt om in de toekomst zulke voorstellen steeds aan de politiek vertegenwoordiger  binnen de stuurgroep mobiliteit (in casu raadslid Pauwels) te bezorgen zodat ze de tijd kunnen nemen voor een objectief onderzoek en een bespreking binnen de stuurgroep zodat het goed voorbereid en onderbouwd aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd. Schepen Fonteyn geeft mee dat ze dus nu nog geen antwoord kan bieden op deze vraag. 

Wat ze wel kan meegeven is dat er op dit moment geen objectieve telling beschikbaar is voor het Werverbos. Vertrekken vanuit subjectieve vaststellingen wordt in de wereld van de mobiliteit niet gedaan. Ze heeft de heer W. Hoogsteyns van de verkeerspolitie gevraagd om die tellingen alvast uit te voeren. Dit zal één van de komende weken gebeuren. 

Om een fietsstraat in te voeren, worden de aanbevelingen van het fietsberaad gevolgd. Hier zijn immers een aantal voorwaarden aan gekoppeld. Een fietsstraat past niet overal. En om een misverstand uit de wereld te helpen, een fietsstraat is geen middel om gevaarlijke situaties op te lossen of om het aantal auto’s naar beneden te halen. 

 

Schepen Fonteyn licht toe wat een fietsstraat dan wel betekent:

          Een fietsstraat geeft de fietser, wanner hij het belangrijkste vervoermiddel is in de straat, plaats die hij toekomt.  Het autoverkeer kan beperkt aanwezig zijn, maar is duidelijk ondergeschikt aan het fietsverkeer.

          Een fietsstraat is een onderdeel van een lokale- of bovenlokale, functionele fietsroute of een straat met druk fietsverkeer (bv. schoolomgeving).

          Een fietsstraat ligt in een bebouwde omgeving waar de verblijfsfunctie dominant is.

          Er is liefst geen doorgaand autoverkeer, enkel bestemmingsverkeer.  Sluipverkeer is niet compatibel met het concept van een fietsstraat.

          Het fietsverkeer moet groter zijn dan het gemotoriseerde verkeer.  Na de invoering van de fietsstraat moet dit fietsverkeer nog kunnen stijgen.

          Enkel plaatselijk vrachtverkeer, dus bestemmingsverkeer.

          Langsparkeren is mogelijk in een fietsstraat.  Wanneer links in de rijrichting wordt geparkeerd moet een veiligheidsstrook langs de geparkeerde voertuigen in acht genomen worden.

 

Schepen Fonteyn geeft aan dat dit dus veel regeltjes zijn die allemaal onderzocht moeten worden vooraleer er een weloverwogen beslissing kan genomen worden. Ze geeft mee dat ze eerst de tellingen van de politie zal afwachten alvorens hiermee verder te gaan. Deze tellingen zullen volgende week uitgevoerd worden. Na de tellingen zal dit meegenomen worden naar de stuurgroep mobiliteit zodat iedereen hier nog eens mee over kan discussiëren. Daarna zal schepen Fonteyn hier mee terugkomen op de gemeenteraad. 

 

Raadslid Buysse dankt schepen Fonteyn. Ze is blij dat de telling alvast mee op de planning staat. Ze begrijpt dat dit via de stuurgroep mobiliteit moet. Ze geeft mee dat ze in de meerjarenplanning las dat er een beleidsplan is met concrete maatregelen en dan men de uitbouw van fietsstraten zou onderzoeken. Van hieruit gaf ze de voorzet. Ze vindt de fietsstraat op die locatie echt een goed idee. Ze denkt dat het echt goed is om zoveel mogelijk fietsstraten aan te leggen op de plaatsen waar het wenselijk is. Ze merkt vaak dat mensen niet weten wat een fietsstraat is. Wanneer er meer fietsstraten zijn, zullen mensen hier meer vertrouwd mee zijn. Een fietser mag in een fietsstraat niet voorbij gestoken worden. Het Werverbos is maar 3,2 meter breed, wanneer je een meter afstand moet houden tussen de fietser en het gemotoriseerd voertuig, gaat dat daar heel moeilijk worden. Er zijn veel zwakke weggebruikers die omwille van verschillende redenen gemotiveerd worden om daar te passeren, hierbij denkt ze aan het fietspad aan het antitankkanaal en het fietspad van Toerisme Vlaanderen.  Ze vindt het belangrijk dat mensen zich daar veilig kunnen bewegen en ze is ervan overtuigd dat een fietsstraat daarom daar wel zou kunnen helpen. 

 

Schepen Fonteyn geeft aan dat het kruispunt aan het antitankkanaal een gevaarlijk kruispunt is, maar dat we de fietsstraat dan niet als ultieme oplossing moeten zien. Ze geeft aan dat er misschien een aantal zaken moeten veranderen, maar dit zal blijken uit het verder onderzoek. 

 

Raadslid Buysse is blij dat het dossier verder onderzocht zal worden. 

 

Raadslid Van Mechelen sluit zich aan bij dit idee. Hij vraagt dat wanneer er een telling gebeurt, dit ook ’s avonds en op zondag zal gebeuren. Er passeren op die momenten volgens hem honderden fietsers en veel fauna en flora. Hij woont zelf in de nabijheid en geeft aan dat je daar als fietser moeilijk kan passeren. Het Werverbos is een echte wandel- en fietsstraat volgens hem. Op dit moment is het een sluipweg naar het containerpark volgens hem. Hij steunt het volledig met zijn fractie om dit om te vormen naar een fietsstraat. 

 

Raadslid Vanpoucke begrijpt dat schepen Fonteyn niet direct een eindoordeel kan vellen, maar vraagt wat haar eigen idee is omtrent dit concept? Hij vraagt of ze voor of tegen is. 

Schepen Fonteyn meldt dat ze hier niet direct iets over kan zeggen, ze wil eerst graag de tellingen afwachten. Wanneer ze de aanbevelingen ziet, denkt ze wel dat een fietsstraat hier niet compatibel is. Het sluipverkeer bijvoorbeeld is niet compatibel met een fietsstraat. Ook de breedte van de weg is een obstakel. Ze geeft mee dat ze het dossier volledig zal bekijken en opvolgen. 

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van Lisa Buysse, namens Brasschaat2012, om van Werversbos een fietsstraat te maken.

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Overzicht punten

 

 

10 Mondelinge vraag van Jef Konings, namens CD&V, over de werken in De Wandeleerlei voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Konings stelt een vraag over de werken in De Wandeleerlei. Vorige keer gaf hij al aan dat er frictie was tussen de bewoners en het gemeentebestuur. Er werd toen in vraag gesteld of de gracht al dan niet openbaar was. Men is daar gestart met de bouw van een zeer grote woning met een groot binnenzwembad. Toen de straat onder water stond is raadslid Konings zelf ter plaatse gaan kijken.  De brandweer heeft toen het water naar de riool gepompt. De aannemer loosde eerst het water in de gracht. Volgens raadslid Konings moet hij verantwoordelijk gesteld worden. Hij vraagt zich nu af of er een MER-rapport werd gemaakt en of dit nodig was? De impact van zoveel water is heel groot. In Kapellen zou er recent een vergunning geweigerd zijn om het MER-rapport negatief was. 

 

Schepen Van Honste geeft aan dat hij schriftelijk nog meer vragen had gesteld. Hij vroeg ook meer informatie m.b.t. het rooien van de bomen. In 2019 werd er een rechtstreekse kapmachtiging afgeleverd door Agentschap Natuur & Bos. De gemeente werd hier enkel maar in kennis gesteld. De vragen die destijds werden gesteld over de bomen zijn rechtstreeks doorgestuurd naar natuurinspectie, dit wordt rechtstreeks opgevolgd door ANB. 

Vervolgens gaat schepen Van Honste verder in op de vraag of een MER-rapport verplicht is. Het gaat om een tijdelijke bemaling dus een MER is niet verplicht. Om de gevolgen op de omgeving toch goed te kunnen inschatten had de gemeente destijds wel advies gevraagd bij de VMM, maar zij hebben geen advies gegeven. Hoewel het niet nodig was in dit dossier heeft de gemeente toch een openbaar onderzoek opgestart. Hierbij werden er geen bezwaren ingediend. Er is wel een gunstig advies van Igean inzake de bronbemaling. Hier staan een aantal zaken in m.b.t. het grondwaterpeil. Zij stellen dat het grondwaterpeil moet verlaagd worden van 7,8m TAW  (tov het referentiepunt) naar 4,6m TAW en lokaal 3,5m TAW. Er wordt 219m³ per uur aangevraagd, hiervan wordt er 177m³ geretourneerd.  Bijgevolg wordt er 42m³ per uur geloosd in de beek. Het geretourneerde water wordt terug in de bodem gebracht aan de rand van het perceel, hierdoor zal de schade voor de omliggende bomen beperkt blijven. De verlaging van het grondwater zal dus enkel lokaal gebeuren, ter hoogte van de nieuw te bouwen woning. In de vergunning werd ook opgenomen dat schade aan naburige eigendommen, planten, bomen,… door droogte moet voorkomen worden. De eigenaar werd erop gewezen dat hij ervoor moet zorgen dat er geen enkele naburige eigenaar schade ondervind door het water van zijn perceel. Nadat alles in december 2019 onder water stond heeft men het water afgeleid naar de riolering en heeft schepen Van Honste hier verder ook niets meer over vernomen. Zij gaat ervan uit dat alles onder controle is. 

 

Raadslid Konings dankt schepen Van Honste voor het grondige antwoord. Hij vraagt zich wel af hoe het geretourneerde water gestockeerd wordt op het eigen perceel? 

 

Schepen Van Honste geeft mee dat dit water in de aanpalende grachten wordt geloosd. 

 

Vervolgens vraagt raadslid Konings zich af of men dit ook controleert ter plaatse. 

 

Schepen Van Honste geeft mee dat er een vergunning is voor 291m³ per uur en ze lozen in realiteit maar 75 à 80m³ per uur.  Er is dus geen probleem. 

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van Jef Konings, namens CD&V, over de werken in De Wandeleerlei.

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Overzicht punten

 

 

11 Mondelinge vraag van Jef Konings, namens CD&V, over de stand van zaken van het parkeerverbod  voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Konings stelt dat men op een gemeenteraad in de herfst een parkeerverbod ingevoerd heeft waarover geen unanimiteit was voor vrachtwagens. De vrachtwagens moesten van de wegen weg. Het verbod gaat over +7,5 ton. Hij heeft destijds de vraag gesteld of dit dan ook enkel op een trekker van toepassing is aangezien dit minder weegt dan 7,5 ton. Men heeft toen gesteld dat men zich ging richten op alles wat buiten proportioneel was. Raadslid Konings vraagt zich af of de borden er ondertussen zijn? Hiervoor zou 15 000 euro voorzien worden. De borden zouden aan de ingang en de uitgang van Brasschaat geplaatst worden. Hij vraagt zich tevens ook af of er al geverbaliseerd is? 

 

Raadslid Joris Van Cauwelaert vervoegt de zitting.

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze heel stapsgewijs te werk zijn gegaan. Na een lange voorbereiding is op maandag 4 november 2019 het verbod op vrachtwagens +7,5 ton van kracht gegaan. Dit is van toepassing op de mastodonten en zeker niet voor mobilhomes of camionettes. Een trekker valt hier wel onder indien hij gecategoriseerd is onder +7,5 ton. 

 

Er is een duidelijke communicatie geweest langs alle mogelijke kanalen. 

Schepen Fonteyn meldt dat er was aangekondigd dat ze zeker 1 maand zouden sensibiliseren (preventief optreden). Alle overtreders kregen van de verkeerspolitie een individueel schrijven.  Tijdens deze maand werden er 21 à 22 brieven verstuurd. Vanaf december 2019 werd er pas echt geverbaliseerd. Tot nu toe (ongeveer 2 maanden) werden er een 7-tal pv’s uitgeschreven door de politie wat erop wijst dat het verbod zeer goed wordt opgevolgd. Er is een duidelijk verschil te merken voor en na, zowel op de Bredabaan als in de woonwijken (bv. in de Frilinglei). Men merkt een verschuiving op naar de plaatsen waar er wel geparkeerd mag/kan worden, namelijk de park & ride Sint Job, Kapelsesteenweg,…).

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van Jef Konings, namens CD&V over de stand van zaken rond het parkeerverbod.

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Overzicht punten

 

 

12 Mondelinge vraag van Jef Konings, namens CD&V, over de infodag van School Kaart voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Konings geeft aan dat zijn vraag gedeeld wordt met de vraag van raadslid Eeman. Hij stelt dat de gemeente op zondag 9 februari 2020 een infomoment zal organiseren voor de buurtbewoners van school Kaart. Hij vraagt zich af of dit over een volledige dag gaat, over een paar uur,..?  Hij vraagt zich af of het klopt dat er voor het infomoment 25 000 euro is voorzien? Hij geeft aan dat hij van zijn stoel viel toen hij dit hoorde. Hij wil graag weten waarvoor zoveel geld dan gebruikt wordt? Hij vraagt zich ook af wanneer de mensen uit de buurt een uitnodiging zullen ontvangen want tot op heden weten zij nog van niets. 

 

Raadslid Eeman meldt dat het infomoment besproken werd op de commissie maar dit was niet geagendeerd. Zijn vragen zijn heel duidelijk. Hij heeft vandaag een folder ontvangen op de gemeenteraad, zonder dit zou hij nog geen officiële bevestiging hebben gekregen dat er een infomoment was en op welk moment dit zou plaatsvinden. Hij wil graag weten wie er allemaal is uitgenodigd voor dit infomoment, ouders, omwonenden, leerlingen, verenigingen? Hij wil ook graag weten wanneer de uitnodigingen zullen vertrekken. Hij stelt zich ook de vraag wie dit infomoment organiseert, in welke handen legt het gemeentebestuur dit? Hoe gaat het infomoment verlopen? Zijn er leerkrachten op de hoogte van dit project? Hebben deze leerkrachten een begeleidende functie? Hij kan zich niet voorstellen dat de leerkrachten wel geïnformeerd zijn en de gemeenteraadsleden niet. Tot slot wil hij ook de exacte kostprijs kennen van dit infomoment. Hij leest: gratis ontbijt, expo, geanimeerde ontdekkingstocht, kinderanimatie,…  Hij waant zich precies in Plopsaland wanneer hij dit leest. Hij vraagt zich enerzijds af wat de exacte prijs is, maar ook of ze het dit wel waard vinden. 

 

Schepen Fonteyn dankt beide heren voor hun vragen. Ze licht toe dat het informatiemoment zal doorgaan op zondag 9 februari 2020 doorlopend van 10 uur tot 13 uur. Het infomoment gaat bij mooi weer door op de speelplaats van GILO Kaart, bij slecht weer zal het doorgaan in de refter van GILO Kaart. Het project werd genoemd “De Kaart op tafel” omdat de kaarten nu eindelijk op de tafel zullen gelegd worden. Er zal een informatief gedeelte zijn met informatiepanelen. Men is hier vertrokken vanuit de bezorgdheden van de buurt die werden geuit op de ontbijtdag. Men zal vanuit de bezorgheden laten zien hoe het projectteam dit geïntegreerd heeft in het ontwerp. Er zijn ook visualisaties aan de hand van 3 tablets die de burgers kunnen raadplegen. Er is ook een filmpje gemaakt om het project te introduceren. Er is kinderanimatie voorzien, maar schepen Fonteyn geeft mee dat men zich hier niet teveel bij moet voorstellen. Er zal ook een geanimeerde rondleiding voorzien worden doorheen de scholen. Dit gebeurt aan de hand van een aantal toekomstbeelden.  Deze rondleiding is gericht op kinderen van 6 tot 12 jaar. 

Het klopt inderdaad dat hier een budget voorzien is van 25 000 euro. Dit lijkt misschien veel maar voor het belangrijkste project van de legislatuur vindt ze dat dit zeker mag. Men het een beetje in verhouding zien volgens haar met de verhouding tot de totaalprijs van heel het project. 25 000 euro mag volgens haar voor zo’n groot project zeker besteed worden. 

 

Schepen Fonteyn licht toe wat er allemaal inbegrepen is :

          Drukwerk : de flyers zullen deze week bedeeld worden in heel de wijk Kaart : 500€

          Accommodatie  : tentjes, verankering, warmte-elementen,… : 1 000€

          Ontbijt : 1 000€

          Common Ground : begeleidende organisatie : 11 000€

          Film over het project : 4 300€

          Ipads met visualisatie : 720€

          Schmink en springkasteel : 300€

          Geanimeerde rondgang : 6 000€

 

De buurtbewoners, leerlingen, ouders, leerkrachten, wijkvereniging,.. zullen uitgenodigd worden. De wijkvereniging Hoge Akkersbloei zal ook prominent aanwezig zijn op het infomoment. Zij krijgen een standje binnen de opstelling. Dit was ook zo bij het denkmoment. 

Raadslid Eeman wilde weten of de leerkrachten reeds op de hoogte zijn, hiervoor geeft schepen Fonteyn het woord aan schepen Ven.

 

Schepen Ven geeft aan dat wanneer het over een school gaat, de leerkrachten het allerbelangrijkste zijn. Zij zullen daar de komende jaren in les geven. Vroeger gebeurde de communicatie vooral met de directie en de leerkrachten. Op de schoolraad kwamen er ook altijd veel vragen over het project Kaart. Vorige maand, op 14 januari 2019, is zij naar de school geweest en werd de presentie gebracht voor de leerkrachten. Er werd enkel toelichting gegeven over het schoolgebouw, niet over de andere zaken. De leerkrachten zijn in blijde verwachting, maar hadden wel veel vragen. Er kwamen zeker ook kritische vragen maar na 2 uur zag ze allemaal blije gezichten. Ze hebben al hun vragen kunnen stellen en ze hebben overal een antwoord op kunnen geven. Inge Struyven heeft toen ook de plannen laten zien. Zo konden zij hier een kritisch oog op werpen.

 

Raadslid Konings vraagt nog even naar de naam van de professionele organisatie die het infomoment zal ondersteunen.

 

Schepen Fonteyn geeft mee dat dit Common Ground is. 

 

Raadslid Konings vraag zich af of zij ook verantwoordelijk zijn voor de geanimeerde rondgang.

 

Schepen Fonteyn licht toe dat Common Ground zich hier inderdaad mee heeft achter gezet. Zij hebben een theatergezelschap aangesteld die aan de hand van toekomstbeelden de kinderen zullen begeleiden door heel de school. 

 

Raadslid Konings geeft mee dat het een antwoord is op zijn vraag, maar hij is hier niet mee gediend. Hij gaat echt niet akkoord met de 25 000 euro die besteed wordt. 

 

Raadslid Fonteyn geeft nog mee dat het bedrag al redelijk gedownsized is. 

 

Raadslid Eeman geeft aan dat een infomoment bij zo’n project heel belangrijk is maar hij vindt de uitspraak “hoe groter het project, hoe meer we mogen besteden aan het infomoment” niet te begrijpen met zijn fractie. Voor 25 000 euro zullen de mensen goed geïnformeerd worden maar volgens hem is Common Ground hier de enige grote winnaar. Dat leerkrachten worden geïnformeerd vindt hij een heel goede zaak maar hij is wel gefrustreerd dat dit gebeurd voor de gemeenteraadsleden worden geïnformeerd op de algemene commissie waar het punt nota bene niet geagendeerd was. Op die moment weten leerkrachten meer dan gemeenteraadsleden. Dit is echt de omgekeerde wereld. 25 000 euro voor een infomoment kan zijn fractie echt niet begrijpen. Bedragen van taxen verhogen zoals in het containerpark gebeurt en anderzijds 25 000 euro uitgeven voor een infomoment, dit zijn zaken die echt niet verenigbaar zijn voor hem. 

 

Raadslid Niels de Kort hoopt dat het college beseft dat de communicatie rond dit project zeer laat op gang komt. Het is het belangrijkste project van de legislatuur. Minder dan 2 weken op voorhand wordt dit project pas naar de burger gecommuniceerd. Hij vindt dit echt laat.

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze vorige keer heeft uitgelegd dat er pas werd gegund op 16 december 2019. Vervolgens zat de kerstvakantie er ook nog tussen. Half januari werd er onmiddellijk gestart met de uitwerking van het infomoment. Ze stonden direct in de startblokken maar zo’n infomoment is ook niet op 1,2,3 georganiseerd. Voor het college hier mee naar buiten kon komen, moest het goed uitgewerkt zijn.

 

Raadslid Niels de Kort verwijst naar planningstabellen die Common Ground heeft. Deze werden ook gehanteerd bij een vorig project. Hij vindt dat dit echt te kort wordt ingepland. Hij geeft aan dat de agenda’s van het bestuur complex zijn, maar de burgers hebben ook plannen. Een groot project met een grote impact op de wijk. Mensen zijn nieuwsgierig en willen er echt bij zijn. Aangezien het minder dan 2 weken op voorhand is, hoopt hij dat iedereen maximaal zijn best doet om de burgers zo snel mogelijk op de hoogte te stellen. 

 

Raadslid Hoegaerts heeft ook zijn bedenkingen bij de kostprijs en de timing van het infomoment. De leerkrachten hebben inzicht gekregen op de plannen van de klassen maar niet op de omgeving. Hij geeft aan dat de gemeenteraadsleden ook het infomoment moeten afwachten. Hij vindt dat de toelichting (zonder stukken) in de geheime zitting van later geen volwaardige toelichting op de commissie kan vervangen. Hij geeft aan dat zijn bezwaren ondertussen wel gekend zijn m.b.t. de impact van het project op de buurt. Hij wenst nog steeds een volwaardige toelichting op een volgende commissie en niet enkel een toelichting (tussen de plooien door) op de geheime zitting. 

 

Raadslid Pauwels wil niet in herhaling vallen op wat de collega’s reeds gezegd hebben. Zijn fractie sluit zich aan bij de accenten die er reeds liggen. Hij weet dat sommige zaken soms snel moeten gaan, maar indien er in december reeds info beschikbaar was, had dit geagendeerd kunnen worden op de commissie. Er werd meermaals geïnformeerd naar een stand van zaken omtrent het project, hij vindt dat dit (summier) had kunnen toegelicht worden. Hij vindt dit een gemiste kans. Zijn fractie vindt dat de 25 000 euro grenst aan decadentie. 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt zich af waarom de datum niet gewoon kan uitgesteld worden? Twee weken op voorhand de communicatie starten vindt hij ook veel te kort dag. Hij betreurt ook dat de leerkrachten op de dag van de commissie werden ingelicht. De gemeenteraadsleden hadden dan ook moeten ingelicht worden. 

 

Schepen Fonteyn meldt dat ze tegemoet komen aan hun vragen en daarom het project later in geheime zitting zullen toelichten. 

 

Raadslid Eeman twijfelt er niet aan dat schepen Ven vertelt dat ze bij de leerkrachten allemaal blije gezichten zag. Wellicht zal men straks ook kunnen zeggen: “we zullen de gemeenteraadsleden niet inlichten zodat ze weinig weten om ze dan op het infomoment te overdonderen (inclusief ontbijt) om dan nadien allemaal blije gezichten te zien”.

 

Voorzitter Versompel sluit af met de melding dat iedereen zijn standpunten heeft meegegeven. 

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van Jef Konings, namens CD&V, over de infodag voor de buurtbewoners van School Kaart in verband met de nieuwbouw voor de scholen.

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Overzicht punten

 

 

13 Mondelinge vraag van Rob Eeman, namens PVDA, over de vergunning exploitatie schietstand vereniging "Schietclub Zwarte Duif voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman heeft vragen omtrent de vergunning van de schietstand-vereniging “schietclub Zwarte Duif”. Op vraag van de provincie Antwerpen dient het college van Brasschaat opnieuw advies te geven m.b.t. de aanvraag voor het plaatsen van een kleitargetschietstand door VZW de Zwarte Duif.  Het openbaar onderzoek op vraag van de provincie Antwerpen loopt van 06 september 2019 tot en met 4 januari 2020. Raadslid Eeman en zijn fractie hadden graag vernomen wat het advies van het college is.

 

Schepen Van Honste licht toe dat het de deputatie is die moet oordelen over de aanvraag van de schietstand. Dit om reden dat de plaats gelegen is zowel in Brecht (hoofdzakelijk) als in Brasschaat. Hetgeen is aangevraagd op Brasschaats grondgebied is het renoveren van een bestaande bunker en het terug plaatsen van een stalen deur. In deze bunker zal opslag van hagelmunitie gebeuren voor een totaal van 100kg. In het advies van Brasschaat heeft ze zich beperkt tot de zaken die enkel betrekking hebben op Brasschaat. Het belangrijkste punt waarover ze struikelt, en dit doen ze ook in Brecht, is de bestemming van het gewestplan. De bestemming van het gewestplan is militair domein. Dit wil niet zeggen dat het een blanco plek is qua bestemming, dit heeft wel degelijk een bestemming, namelijk militair domein. Enkel militaire activiteiten kunnen hier plaatsvinden. Op basis hiervan werd er een negatief advies gegeven. 

 

Raadslid Eeman stelt dat het de tweede keer is dat VZW de Zwarte Duif een aanvraag doet. Vorige keer hebben ze hun aanvraag terug ingetrokken en stopten ze hun procedure bij de Provincie. Hij leest nu terug een ongunstig advies van beide gemeenten die moeten raad geven. Hij leest dat het schepencollege het advies van de omgevingsambtenaar volgt. Ze geven ook een ongunstig advies door de onverenigbaarheid van de activiteit met de bestemming van het gebied volgens het gewestplan.

Toch merkt hij volgende motivatie op :

“het college van burgemeester en schepenen is echter van mening dat een kleitargetschietstand als activiteit op zijn plaats kan zijn op een militair oefenterrein waar reeds schietoefeningen gebeuren en is deze activiteit genegen. Immers betreft het een kleinschalige activiteit die volledig aansluit bij de reeds lang aanwezige militaire bestemming van het Groot Schietveld”. 

 

Raadslid Eeman vindt dit echt een contradictie en een slecht signaal, zowel naar de omgevingsambtenaar als naar de natuurverenigingen als naar de omwonenden. 

 

Raadslid Vanpoucke wil zich hierbij aansluiten na het lezen van het persbericht. Hij vindt dat Brasschaat vooral technisch advies geeft (verwijzend naar technische plannen / statuten). Brecht geeft meer principiële antwoorden. Hij vindt het jammer dat onze gemeente daar niet naar kijkt. 

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van Rob Eeman, namens PVDA, over het advies van het schepencollege met betrekking tot de vergunning exploitatie schietstand vereniging "Schietclub Zwarte duif" op het Groot schietveld grondgebied Brecht-Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Overzicht punten

 

 

14 Mondelinge vraag van Rob Eeman, namens PVDA, over de infosessie 'Scholenproject Kaart' voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Deze vraag werd met instemming van de indiener en de volledige gemeenteraad samen met punt 12 toegelicht en behandeld. 

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van Rob Eeman, namens PVDA, over de infosessie 'Scholenproject Kaart'.

 

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Overzicht punten

 

 

15 Toelichting en bespreking project Kaart. - KENNISGENOMEN

 

Publicatiedatum: 03/03/2020
Overzicht punten

 

 

16 Toelichting Ruiterhal. - KENNISGENOMEN

 

Publicatiedatum: 03/03/2020