Zitting van maandag 28 maart 2022

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Ellen Somers, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens en Lutgart Smekens - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Philip Cools - waarnemend burgemeester

 

 

Bart Brughmans raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 8.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 21 februari 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Vooraleer de zitting start doet voorzitter Versompel graag nog eerst een praktische mededeling.  Er werd in de agenda van vanavond niets opgenomen met betrekking tot de erfpacht van Vesalius / Klina.  Hij licht toe dat er op 19 april 2022 een bijzondere vergadering zal zijn van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.  Er zullen 3 punten op de agenda staan die besproken zullen worden.  Hij licht toe dat dit zo zal gebeuren omwille van juridische aspecten. 

 

Volgende punten zullen op de agenda komen van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn op 19 april 2022 :

        Aanpassing van de erfpacht van Rotonde

        Inbreng van het onroerend goed in Zorgbedrijf Brasschaat

        Erfpachtakte

 

Iedereen zal hieromtrent (tijdig) nog de nodige informatie ontvangen. 

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat hij na zijn opmerkingen bij de vorige gemeenteraad nog contact had met schepen Fonteyn.  Zij zal hem later deze week nog een antwoord bezorgen.  Hij geeft nog mee dat het redelijk uitzonderlijk is dat er een verkoop van een erfpachtakte was, maar het klopte wel degelijk.  Hij licht graag toe dat er nog maar 3 woningen zijn waar een erfpachtakte geldig is.  In het begin van het project werd er heel veel verkocht in plaats van erfpacht.  Zijn fractie vindt het jammer dat het gemeentebestuur dit uitstekend instrument voor betaalbaar wonen uit handen geeft.  Raadslid Vanpoucke bedankt schepen Fonteyn graag via deze weg voor de extra informatie die ze zal bezorgen.  Op deze manier kan hij zijn taak als raadslid goed uitvoeren. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 21 februari 2022 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 21 februari 2022 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

2 Basisprotocol voor interzonale samenwerking tussen politiezones Antwerpen en Brasschaat m.b.t. rekrutering en selectie. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Net als heel wat andere politiezones in de regio, ondervindt de PZ Brasschaat, dat het moeilijk is om via het klassieke wervings- en selectieproces van de federale politie voldoende en binnen een aanvaardbare termijn, inspecteurs van politie aan te werven. Deze bezorgdheid werd ook al in het Bestuursakkoord 2019-2024 van de gemeente Brasschaat opgenomen.

 

Ondanks een recente bijsturing van het rekruterings-/selectieproces via de federale politie en een aantal korte termijnoplossingen zoals de aspirantenmobiliteit en versnelde aanwerving, kan er, vanuit de federale politie, onvoldoende een antwoord geboden worden op de stijgende personeelsbehoeftes van de politiezones. De instroom via trajecten zoals de tijdelijke aspirantenmobiliteit (traject stopgezet eind 2021, laatste lichting maart 2022) biedt bovendien onvoldoende antwoord op de behoefte aan ervaring in het politievak.

 

Geconfronteerd met de trage instroom, startte de politiezone Antwerpen (hierna PZA) een succesvol traject voor eigen werving. Daarbij kon zij genieten van een akkoord van de minister van Binnenlandse Zaken en van de federale politie om buiten de klassieke modaliteiten, maar steeds binnen de bewegingsvrijheden die het wetgevend kader momenteel voorziet, eigen kandidaten te rekruteren en te selecteren. Deze werkwijze is ondertussen positief geëvalueerd en verankerd in de reguliere werking van PZA.

 

Gezien het succes van het project eigen werving en de prangende aanwervingsbehoefte van politiezones in de regio, stelde PZA in 2021, op het arrondissementele overleg van korpschefs, haar project voor om op te treden als selectiecentrum voor andere politiezones. Politiezone Brasschaat heeft dit aanbod verder onderzocht en als interessant geëvalueerd.

 

Concreet betekent dit:

        Piste 1: enerzijds kan politiezone Brasschaat zelf headhunten in het personeelsbestand van PZA. Wanneer een personeelslid van PZA dan aangeeft te willen vertrekken naar politiezone Brasschaat maar niet voldoet aan de vereiste aanwezigheidstermijn kan deze de overstap maken via vervroegde mobiliteit of detachering (PZA maakt zo een uitzondering op haar algemene beleid om personeelsleden niet vroeger te laten vertrekken dan wettelijk voorzien).

        Piste 2: anderzijds kan politiezone Brasschaat een bepaalde behoefte kenbaar maken bij PZA. Waarna PZA optreedt als selectiebureau en op zoek gaat naar een geschikte kandidaat binnen het eigen personeelsbestand. Verder verloop zoals in piste 1.

 

In alle gevallen vindt er een ‘matching’ gesprek plaats tussen de kandidaat en PZ Brasschaat.

 

Deze samenwerking biedt voordelen voor alle betrokken partijen, voor PZ Brasschaat zijn dit: een sneller rekruterings- & selectietraject, waardoor een snellere instroom mogelijk is en toegang tot een potentiële markt van geïnteresseerde kandidaten mét ervaring in het politievak.

 

Aan de voorgestelde dienstverlening is een financiële kost verbonden nl. voor de kandidaten die hun verplichte aanwezigheidstermijn (5 tot 8 jaar) niet hebben volbracht en door PZA werden aangeworven, wordt een ‘afkoopsom’ voorzien (ter compensatie van de gedane investering van werving, selectie en opleiding). Deze kost is degressief, afhankelijk van de resterende verplichte aanwezigheidstermijn. Daarnaast wordt een administratieve verwerkingskost aangerekend per kandidaat indien PZA optreedt als selectiekantoor.

 

We benadrukken dat waar mogelijk de ‘kosteloze’ piste van de gewone mobiliteit, d.w.z. na voltooiing van de wettelijke aanwezigheidstermijn, vanzelfsprekend steeds de voorkeur geniet.

 

Het bijgevoegde protocolakkoord regelt de organisatorische en financiële modaliteiten betreffende de samenwerking tussen PZA en PZ Brasschaat om in de mogelijkheid te verkeren om inspecteurs af te nemen van PZA.

 

PZ Brasschaat wenst deze samenwerkingsovereenkomst te laten ondertekenen met het oog op snelle activatie, wanneer de noodzaak zich hiertoe aandient.

 

Het protocol werd voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen tijdens de zitting van 14 februari 2022 waar de ondertekening principieel werd goedgekeurd.

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst op twee niveaus

KB van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (RPol)

KB van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake mobiliteit van het personeel van de politiediensten

Omzendbrief GPI15 van 24 januari 2001 betreffende de toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40-41

 

Financiële gevolgen

De mogelijke financiële gevolgen bij activatie van dit samenwerkingsprotocol zijn:

 

Indien de kandidaat afkomstig is uit een procedure van rechtstreekse werving door PZA (6 jaar verplichte aanwezigheidstermijn) of eigen werving (8 jaar verplichte aanwezigheidstermijn) van PZA dan wordt er een afkoopsom verrekend voor het overnemen van de kandidaat. De berekening hiervan is gebaseerd op een graduele afbouw ten bedrage van 8.526,05 euro per verstreken jaar op een startbedrag van 68.208,37 euro (bedragen 2021). De afkoopsom omvat de investering door PZA m.b.t. rekrutering/selectie en opleiding.

 

Indien de kandidaat via de werving van de federale politie tewerkgesteld werd bij PZA en nog niet voldoet aan zijn verplichte (vervroegde) aanwezigheidstermijn dan wordt deze gedetacheerd naar de politiezone Brasschaat, in afwachting van mobiliteit. De detachering wordt via factuur betaald aan de politiezone Antwerpen.

 

Indien PZA optreedt als selectiekantoor wordt, bovendien, bij overdracht van de kandidaat, een bijkomend forfaitair bedrag van 13% van het gemiddeld maandloon van een inspecteur (pro memorie 831,59 euro, bedrag 2021) aangerekend als financiële vergoeding (zoals beschreven in piste 2).

 

De herziening van de kostprijs gebeurt op basis van aanpassingen aan het wettelijke kader en eventuele indexaanpassingen.

 

Deze bijkomende kosten zijn niet voorzien in de personeelsbegroting 2022. De loonkost voor mogelijke detachering werd wel opgenomen in de politiebegroting 2022.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.– Hecht goedkeuring aan de ondertekening van het ‘Basisprotocolakkoord van interzonale samenwerking tussen de politiezone Antwerpen en de politiezone Brasschaat in het kader van rekrutering en selectie.

 

Art.2.– Geeft de financiedienst de opdracht om, indien nodig, de nodige extra budgetten te voorzien bij de volgende begrotingswijziging, bij de werkelijke activatie van het protocol.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

3 EVA vzw De Remise. Wijziging leden. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Overeenkomstig artikel 245§2 van het DLB moet de gemeenteraad beslissen over de oprichting van of deelname in een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap (kort: EVA) op grond van een motiveringsnota, die door het College is opgemaakt. Daarin moeten alle voor- en nadelen van een externe verzelfstandiging tegen elkaar afgewogen worden en er moet worden aangetoond dat de externe verzelfstandiging de beste keuze is.

 

De gemeenteraad nam op 26 oktober 2020 kennis van de motiveringsnota en hechtte goedkeuring aan de omvorming van de vzw plus Drie Centrum naar een EVA-vzw.

 

Op de Algemene Vergadering van de VZW Plus Drie Centrum van 25 november 2020 werd goedkeuring verleend aan de gewijzigde statuten. De naam van de VZW werd tevens gewijzigd in EVA VZW De Remise. Er werd kennis genomen van de statuten in de zitting van de gemeenteraad van 14 december 2020.

 

In zitting van 25 januari 2021 werden de leden voorgedragen.

PvdA wenst haar vertegenwoordiger te wijzigen.

 

Juridisch kader

Artikel 245 en 246 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 9§2 van de statuten van de vzw.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1: Karina Hans is lid van de vereniging Categorie A (vertegenwoordiger van de gemeente Brasschaat, gemeenteraadslid of lid van college van burgemeester en schepenen

 

Art.2: Als leden van de vereniging Categorie B worden door de onderscheiden fracties volgende personen voorgedragen:

 voor N-VA: Jan Van Leuven

 voor Open VLD: Christianne De Winter

 voor CD&V: Marie-Anne Naudts-Coppens

 voor Brasschaat 2012: Claude Pleyers

 voor Vlaams Belang: Dimitri Hoegaerts

 voor PvdA: Rob Eeman

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

4 Wijziging organogram. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar het feit dat er werd beloofd om het protocol nog toe te voegen.  Dit werd volgens hem noch toegevoegd aan de algemene commissie, noch aan deze vergadering.  Zijn fractie is hier gevoelig voor. 

 

Schepen Heirman licht toe dat het protocol in orde is en werd getekend door de vakbond maar het moet nog getekend worden door de algemeen directeur en de waarnemend burgemeester.  Beide zijn momenteel niet in het land.  Hij geeft mee dat het zeker nog volgt. 

 

Raadslid Pauwels bedankt Schepen Heirman voor de toelichting en wacht af.   

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 29 maart 2021 werd de laatste wijziging aan het organogram goedgekeurd. Het is noodzakelijk om het organogram te actualiseren met functies die voorzien zijn in het personeelsbudget 2022. Dit organogram werd voorgelegd aan de representatieve vakorganisaties. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het gecoördineerd organogram goed te keuren met ingang van 1 april 2022. 

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd.

Het besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007, zoals gewijzigd, waarin de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositie regeling van het gemeentepersoneel vermeld staan.

Het gemeente raadsbesluit van 18 december 2008, zoals gewijzigd, waarin de rechtspositie regeling van het gemeentepersoneel wordt vastgesteld met ingang van 1 januari 2009.

De wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

 

Adviezen

Deze aangelegenheid werd voorgelegd aan de representatieve vakorganisaties in zitting van 11 maart 2022.

 

Financiële gevolgen

De wijzigingen in het organogram werden voorzien in de AMJP en het personeelsbudget.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de wijziging van het organogram zoals geschetst in bijlage.

 

Art.2.- Deze aangelegenheid zal verzonden worden naar de hogere overheid binnen de vastgestelde termijnen.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

5 Toetreding Poolstok. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Poolstok is een coöperatieve vennootschap waarin verschillende publieke en para-publieke organisaties kunnen deelnemen met het oog op een beter georganiseerde en meer professionele vervulling van hun taken op het vlak van HRM. De decretaal bepaalde taak van Poolstok bestaat dan ook uit het bijstaan van haar vennoten en derden in hun personeels- en organisatiebeleid. De opdrachten waarvoor de vennoten beroep doen op Poolstok zijn te beschouwen als inhouse- opdrachten.

 

Poolstok levert een heel breed dienstenpakket zowel inzake werving en selectie (uitzendarbeid) als in de brede HRM-activiteiten zoals:

        organisatie van assessment centers,

        doorlichting van organisaties,

        begeleiding bij veranderingstrajecten,

        opmaak personeelsplannen,

        optimaliseren van processen,

        evaluatie in het algemeen en evaluatie decretale graden,

        outplacement,

        coaching,

        HRM-communicatie,

Elke vennoot gebruik kan maken van de meer dan 70 afgesloten raamovereenkomsten binnen meer dan 15 verschillende HRM domeinen.

 

Met de toetreding tot poolstok willen we in eerste plaats op korte termijn met hen samenwerken omtrent onze evaluatie decretale graden en arbeidsmarktcommunicatie gezien deze overheidsopdrachten op korte termijn op de markt dienen gezet te worden gezien de looptijd van onze huidige gunning is verlopen.

 

Eén van de voordelen van de toetreding is dat de overheidsopdrachtenreglementering niet van toepassing is wanneer de vennoten van Poolstok beroep doen op de HRM-dienstverlening van Poolstok. Als vennoten kunnen we opdrachten aan Poolstok toevertrouwen zonder dat een voorafgaande aanbestedingsprocedure moet worden gevolgd.

 

Voor de gevallen waarin Poolstok beroep doet op externe expertise bij de uitvoering van haar opdrachten, heeft zij raamovereenkomsten gesloten met een groot aantal private dienstverleners uit de HRM-sector. Deze overeenkomsten zijn tot stand gekomen door middel van het doorlopen van een overheidsopdrachtenprocedure. Op basis van deze verschillende raamovereenkomsten kan Poolstok dan voor een specifieke opdracht een dienstverlener aanduiden. Het systeem voor de toewijzing van deze opdrachten is zodanig opgebouwd dat de opdracht altijd zal worden uitgevoerd tegen de economisch meest voordelige voorwaarden. De dienstverlener heeft er zich immers toe verbonden Poolstok steeds de laagste prijzen te bieden.

 

Juridisch kader

Het decreet van 29 mei 2015 houdende machtiging tot deelneming en de wijziging van de opdracht van deze vennootschap;

De statuten van deze vennootschap zoals goedgekeurd op de Buitengewone Algemene Vergadering van 25 mei 2018.

 

Financiële gevolgen

Om de samenwerking op te starten met Poolstok dien je als openbaar bestuur vennoot te worden.

Dit kan door de éénmalige aankoop van aandelen in functie van de grootte van het bestuur. Voor elke 10 personeelsleden in dienst dienen 3 aandelen van elk 24,79 euro aangekocht.

Deze kost is echter geen echte uitgave. Wanneer wij beslissen om de samenwerking stop te zetten kan je aandelen terug verkopen en krijg de geldelijke waarde van het aandeel terugbetaald.

 

De financiële gevolgen worden geraamd op:

        349 personeelsleden op 15 maart 2022 : 10 = 34,9

        35 X 24,79 (kostprijs aandeel) X 3 = 2602,95 euro

 

Kost

2602,95 euro, btw inbegrepen

Budgetsleutel

0112 02/28110000 Aankoop aandelen Poolstok

Budget/jaar

Investering in 2022

Krediet beschikbaar

Nee

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- hecht goedkeuring om toe te treden tot Poolstok voor ondersteuning inzake het HRM-beleid.

 

Art.2.- De administratie wordt belast met de afhandeling van de formaliteiten.

 

Art.3.- Aan de dienst financiën wordt opdracht gegeven hiervoor het nodige krediet te voorzien in de eerstvolgende kredietverschuiving of aanpassing van het meerjarenplan.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

6 Erediensten. Rekening 2021 protestantse kerkgemeente de Olijftak. Gunstig advies. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Voorzitter Versompel licht toe dat er in een bepaalde nota een rekenfout zit.  Het gaat over een totaaloverschot van 591,82 euro en niet over 531 euro zoals in bepaalde geschriften stond. 

 

Schepen Heirman bedankt Voorzitter Versompel voor het opmerken van de rekenfout.   

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De protestantse kerkgemeente De Olijftak heeft de jaarrekening 2021 via Religiosoft ingediend op 6 mei 2021

 

Juridisch kader

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende eredienstinstellingen.

Besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 (algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten, artikel 39-43)

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad verleent gunstig advies inzake de rekening 2021 van navermelde eredienstinstelling als volgt :

 

Protestantse kerkgemeente De Olijftak

Exploitatieoverschot         290,93 euro

Investeringstekort         300,89 euro

Totaal overschot          591,82 euro

Geldbeleggingen      nihil

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

7 Verkoop Vesalius 25Mio euro. Gezamenlijk financieel beheer Gemeente/ZBB en terugbetaling lening. Delegatie naar financieel directeur. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar de toelichting van Voorzitter Versompel bij aanvang van de zitting.  Er zijn volgens hem nog een aantal onduidelijkheden en onzekerheden.  Zijn fractie heeft al meermaals gevraagd naar hoe het met de vipa zit.  De hoop werd op de commissie uitgesproken dat men de termijn voor deze subsidies zou behalen.  Hij vindt dat het nu nog allemaal vaag is hieromtrent.  Een andere bezorgdheid van zijn fractie is de 25 miljoen euro.  Ze vinden het belangrijk dat elke cent terug naar de zorg gaat.  Gezien de situatie in de wereld en de stijgende prijzen in de bouwsector vraagt raadslid Pauwels zich af of men hetzelfde nog gaat kunnen nastreven?  Hij hoopt dan men niet zal moeten besparen en inbinden zodat de zorg zal verminderen.  Deze bezorgdheden schuift hij reeds graag naar voor en de andere zaken zullen hopelijk uitgelicht worden op de extra raad van 19 april 2022. 

Schepen Heirman licht toe dat de bezorgdheid terecht is.  Het moet een win-win situatie zijn.  Hij verzekerd dat elke cent van de 25 miljoen euro van en voor de zorg is.  Hij geeft mee dat de 25 miljoen euro waarschijnlijk niet voldoende meer zal zijn.  Wanneer de prijzen bekend zijn, zal Zorgbedrijf Brasschaat dit mee moeten opnemen in zijn meerjarenplanning.  Zij zullen dan een financiering moeten voorzien in de volgende jaren.  Aangezien het moeder- en dochterbedrijf hierin betrokken zijn, zal het OCMW hier misschien ook in betrokken worden maar dan kan hij niet met zekerheid zeggen.  Het Zorgbedrijf zou dit volgens hem zelfstandig moeten kunnen oplossen. 

 

Raadslid Callens licht toe dat hij mondeling de mededeling heeft gekregen dat het dossier rond de vipa-subsidies in orde is.  Van zodra hij dit op papier heeft, zal hij dit rondsturen naar de leden van de algemene vergadering. 

 

Raadslid Callens geeft graag ook nog toelichting rond de 25 miljoen euro.  Hoe deze geparkeerd wordt, is een technische kwestie.  Hij bevestigt dat dit bedrag integraal zal gebruikt worden voor de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum.  Het volledige bedrag zal naar Zorgbedrijf Brasschaat gaan.  Hij licht graag nog eens toe dat men zeker niet wil inboeten op zorg.  Volgens de plannen die nu voorliggen zal men een hedendaags woonzorgcentrum bouwen en dit aangepast aan de huidige noden en met heel veel aandacht voor de zorgcomponent. 

 

Raadslid Pauwels vraagt zich af of Schepen Hans hier nog verder toelichting kan geven rond het beleid? 

Schepen Hans licht toe dat ze verschillende woonzorgcentra zijn gaan bezoeken (Gent, Leuven, Antwerpen,…).  Ze heeft heel veel gezien, gehoord en advies gekregen.  De partners op de zorgdriehoek hebben ook hun advies meegegeven.  Het staat hoog bij haar op de agenda om goed met deze partners samen te werken.  Er is volgens haar een visie opgebouwd die goed onderbouwd is.  Men zal overstappen naar units van 8 personen, de nieuwe situatie zal anders en veel beter zijn.  Het is de bedoeling om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen.  Mensen die in een woonzorgcentrum terecht komen in de toekomst zullen ook ouder zijn en meer dementerend.  Op deze noden voor de toekomst zal men zeker inspelen.  Stel dat er minder opnames zouden zijn in de toekomst zou er perfect een samenwerking met bijvoorbeeld rotonde of OLO mogelijk zijn volgens haar. 

 

Raadslid Pauwels bedankt de schepen voor haar antwoord.  Hij wil niet doem denken maar hij vraagt zich af wat er gaat gebeuren als het oud gebouw niet wordt goedgekeurd door Klina?  Hij wil graag weten of er een plan B is.

 

Schepen Hans licht toe dat dit zal toegelicht worden bij de vraag van fractie Vlaams Belang.  Ze neemt de vraag van raadslid Pauwels zeker mee.   

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

In het kader van de bewegingen in de zorgdriehoek, zal Zorgbedrijf Brasschaat (ZBB) het Vesalius gebouw verkopen aan AZ KLINA voor een bedrag van 25.000.000euro. Deze middelen zal Zorgbedrijf Brasschaat aanwenden voor de realisatie van een nieuwbouwproject op de Sint Jozef site (hoek Augustijnslei/Van Hemelrijcklei Brasschaat).

De huidige projectplanning voorziet uitgaven over de periode 2022 tot 2027.

 

 

 

Na het verlijden van de akte einde april 2022, zijn deze middelen ter beschikking voor tijdelijke aanwending. Belangrijk om weten is dat, in de huidige situatie, de financiële instellingen negatieve creditrenten (0,50%) aanrekenen voor bedragen die boven bepaalde limieten op de rekeningen staan. ZBB kan zo risicoloos 4Mio euro "parkeren". Dit wil zeggen dat +/-21.000.0000euro blootgesteld kan worden aan een negatieve creditrente (wat op jaarbasis +/-100.000euro kan betekenen).

 

Er wordt voorgesteld om een oplossing te voorzien die dit negatief effect tegengaat.

Het voorstel bestaat uit

A) verdeling van bedragen bij aanvang en terugbetalen van leningen

a.1 het terugbetalen van leningen.

* ING lening binnen ZBB (136.000euro), hier ter info opgenomen, bevoegdheid ZBB.

* Fortis leningen (2.981.000): dit zijn "doorgeefleningen". De oorspronkelijke lening, voor de financiering van het huidige WZC, werd in 2015 gesplitst in een deel voor de gemeente (met referentie Gemeente Brasschaat 245-7750291-84 CK012219304) en een deel voor OCMW (met referentie OCMW Brasschaat 011-8056874-17 CK000210542). Na oprichting van ZBB werden de lasten mee overgenomen door ZBB; de contracten bleven bij gemeente en OCMW. Het precieze bedrag (openstaand kapitaal + rente) wordt berekend op moment van de effectieve terugbetaling. De eerste simulatie van Fortis gaf aan dat de vervroegde terugbetaling +/- 15.000euro gunstiger zou uitvallen ten opzichte van de "gewone" verdere betalingen volgens de aflossingstabellen.

a.2.) Spreiden van de liquiditeiten onder de grenslimiet van negatieve creditrente op spaarrekeningen en ter vervanging van kortlopende kredieten

* 4 Mio euro bij ZBB

* 10Mio euro bij Gemeente en OCMW

* 6 Mio euro ter vervanging van momenteel kortlopende thesaurievoorschotten van de gemeente

* 1,83Mio op rekening courant / gewone spaarrekening bij gemeente.

 a.3) wanneer het project van de bouw van het nieuwe WZC opgestart wordt, zal ZBB de nodige middelen opvragen bij de gemeente en de gemeente zal op die moment lange termijnfinancieringen aangaan.

 

B) delegatie en rapportering

b.1) delegatie naar de financieel directeur van de gemeente/OCMW om de nodige afspraken te maken met Zorgbedrijf Brasschaat en tussentijdse optimalisaties met ZBB af te spreken

b.2) er wordt er binnen de gemeente over de status van het beheer van de 25Mio euro periodiek gerapporteerd aan het college. Voor ZBB loopt dit via het auditcomité naar de ZBB Raad van Bestuur.

b.3) delegatie naar de financieel directeur om op moment van de ontvangst van de gelden, een geupdate simulatie bij Fortis aan te vragen, goed te keuren en de terugbetaling uit te voeren.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad en de taken van de financieel directeur (thesauriebeheer).

Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020 betreffende de definiëring van het begrip dagelijks bestuur.

 

Adviezen

Positief advies van financiën.

Het voorstel werd ook positief geadviseerd door het Auditcomité van ZBB en goedgekeurd op de Raad van Bestuur van ZBB op 9 maart 2022.

 

Financiële gevolgen

A) De terbeschikking stelling van de cashmiddelen zorgt ervoor dat het gemeentebestuur op korte termijn geen rente hoeft te betalen aan financieringen en Zorgbedrijf Brasschaat niet geconfronteerd wordt met negatieve intresten.

In de laatste aanpassing van het meerjarenplan, versie december 2021, werd rekening gehouden met tijdelijk lagere intrestlasten en ook met de op te nemen lange termijnfinancieringen door het gemeentebestuur op het moment van de opvraging van de middelen door ZBB.

 

B) de nodige uitgavenkredieten voor de terugbetaling van de Fortis leningen, maximum 2.981.000euro, bij gemeente en OCMW worden gecompenseerd door de ontvangsten die via Zorgbedrijf binnenkomen. De nodige budgetten langs uitgaven en ontvangsten worden hiervoor voorzien bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad geeft goedkeuring aan volgend voorstel van tijdelijk beheer voor de  25.000.0000euro ontvangsten in samenwerking tussen gemeente en Zorgbedrijf Brasschaat:

 

A) verdeling van bedragen bij aanvang en terugbetalen van leningen

a.1 het terugbetalen van leningen.

* ING lening binnen ZBB (136.000euro), hier ter info opgenomen, bevoegdheid ZBB.

* Fortis leningen (2.981.000): dit zijn "doorgeefleningen". De oorspronkelijke lening, voor de financiering van het huidige WZC, werd in 2015 gesplitst in een deel voor de gemeente en een deel voor OCMW. Na oprichting van ZBB werden de lasten mee overgenomen door ZBB; de contracten bleven bij gemeente en OCMW. Het precieze bedrag (openstaand kapitaal + rente) wordt berekend op moment van de effectieve terugbetaling.

a.2.) Spreiden van de liquiditeiten onder de grenslimiet van negatieve creditrente op spaarrekeningen en ter vervanging van kortlopende kredieten

* 4 Mio euro bij ZBB

* 10Mio euro bij Gemeente en OCMW

* 6 Mio euro ter vervanging van momenteel kortlopende thesaurievoorschotten van de gemeente

* 1,83Mio op rekening courant / gewone spaarrekening bij gemeente.

a.3) wanneer het project van de bouw van het nieuwe WZC opgestart wordt, zal ZBB de nodige middelen opvragen bij de gemeente en de gemeente zal op die moment lange termijnfinancieringen aangaan.

 

B) delegatie en rapportering

b.1) delegatie naar de financieel directeur van de gemeente/OCMW om de nodige afspraken te maken met Zorgbedrijf Brasschaat en tussentijdse optimalisaties met ZBB af te spreken

b.2) er wordt er binnen de gemeente over de status van het beheer van de 25Mio euro periodiek gerapporteerd aan het college. Voor ZBB loopt dit via het auditcomité naar de ZBB Raad van Bestuur.

b.3) delegatie naar de financieel directeur om op moment van de ontvangst van de gelden, een geupdate simulatie bij Fortis aan te vragen, goed te keuren en de terugbetaling uit te voeren.

 

Art.2. De gemeenteraad geeft de opdracht aan de dienst financiën om de nodige compenserende uitgaven- en ontvangstenbudgetten te voorzien bij een eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan in  2022.

 

Art.3. Mits goedkeuring van Artikel 2 kan de financieel directeur visum verlenen voor de terugbetaling van de leningdeel voor de gemeente (met referentie Gemeente Brasschaat 245-7750291-84 CK012219304) en een deel voor OCMW (met referentie OCMW Brasschaat 011-8056874-17 CK000210542) voor een gedeelte kapitaal en een gedeelte eenmalige intrestvergoeding.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

8 BBC Opvolgingsrapportering per 31 december 2021. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans en haar fractie hebben de rapportage heel goed gelezen en ze hebben daar heel wat vragen bij.  Na rijp beraad hebben ze beslist om maar 1 vraag te stellen.  Ze is heel geïnteresseerd naar de toekomst van Kabas en de sociale kruidenier.  Ze wil graag weten of hier al meer duidelijkheid rond is?  Ze wil graag meer toelichting rond de toekomstige werking en wat de plannen daarrond zijn? 

 

Schepen Hans merkt op dat deze vraag niets met de rapportering te maken heeft.  Ze vindt het hier niet aan de orde om de volledige werking van Kabas toe te lichten.  Ze licht toe dat dit nog zal toegelicht worden op een algemene commissie.  Ze kan hier nu geen zaken toelichten die nog met het personeel besproken moeten worden.  Ze vindt het evident dat eerst deze mensen op de hoogte gebracht worden.  Ze begrijpt ook niet waarom dat het zo dringend is aangezien er nog 2 jaar tijd is.  Ze werken momenteel een tijdlijn uit die ze jammer genoeg nog niet kan toelichten.  Voor de sociale kruidenier is er een plan A en een plan B. 

 

Voorzitter Versompel merkt op dat het hier om een kennisneming gaat.  Hij meldt dat de vraag door de schepen op een later moment zeker zal beantwoord worden.  Hij licht toe dat het op een volgende commissie of gemeenteraad zeker kan toegelicht worden.  Het is zeker niet de bedoeling dat vragen niet beantwoord worden.  Men mag de vragen ook altijd bezorgen.

 

Raadslid Hermans hoopt dat voorzitter Versompel gelijk heeft en dat de vragen verhelderend zullen zijn.  Ze zal hier zeker op terugkomen. 

 

Schepen Hans geeft nog mee dat ze dit te gepaste tijde zeker zal doen

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Naar aanleiding van het decreet lokaal bestuur en de BBC wetgeving dient er een opvolgingsrapportering naar de Gemeente/OCMW raden te gebeuren.

 

De huidige rapportering behandelt de evaluatie van de prioritaire actieplannen per 31 december 2021.

 

De inhoudelijk (tekstuele) rapportering is dezelfde als diegene die bij de jaarrekening 2021 zal worden gevoegd. Naar timing is het de bedoeling om deze rapportering van "de beleidsevaluatie" vroeger naar de gemeenteraad te brengen; het algemeen afsluiten van de jaarrekeningen gemeente/OCMW/AGB is voorzien tegen de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn van juni 2022.

 

Op die moment kan explicieter ingegaan worden op de financiële cijfers, dewelke nu nog niet definitief zijn.

 

De nodige documenten zijn toegevoegd in bijlage.

Naast de rapporten uit de software, werd een eigen bijlage "A_20020318_Beleidsevaluatie_2021"

toegevoegd, die voor de beleidsevaluatie beter leesbaar is.

 

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal bestuur

Art. 263. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Art.1.- De gemeenteraad neemt kennis van de  BBC opvolgingsrapportering per 31 december 2021.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

9 Noodhulp voor de voedselcrisis in Afghanistan. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen doet volgende tussenkomst :

 

“Op 23 maart laatstleden besliste het Afghaans Ministerie van Onderwijs, een tweetal uur na de start van het nieuwe schooljaar dat alle middelbare scholen voor meisjes boven de 12 jaar abrupt moesten sluiten. Dit zou in overeenstemming zijn met de islamitische wet en de Afghaanse cultuur.

Dit alles zou een gevolg zijn van een machtsstrijd tussen “gematigde” pragmatici en conservatieve hardliners binnen het Talibanregime, die het platteland vertegenwoordigen. Die laatsten krijgen daar momenteel de bovenhand.

Gelet op deze feiten achten wij het raadzaam om af te zien van deze vraag van de GROS. Wij zouden liever zien dat de gemeente momenteel dit bedrag eveneens aanwend voor de financiële ondersteuning van de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente.”

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat zijn fractie deze vraag wel steunt.  Hij vindt het gevaarlijk om 2 crisissen door mekaar te halen.  Vrouwenrechten en kinderrechten zijn voor hen allemaal belangrijk, rede te meer dat er volgens hem hulp moet gegeven worden.  Hij vindt het ongepast om de opmerking te maken om de middelen door te sluizen naar een conflict waar men ook wilt dat er zaken gebeuren.  Zijn fractie steunt dit punt met alle overtuiging. 

 

Voorzitter Versompel vraagt de stemming per fractie op.  Fractie Vlaams Belang keurt dit punt niet goed, al de andere fracties keuren dit punt wel goed. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 15 augustus 2021 werd hoofdstad Kabul bereikt, ontvluchtte president Ghani het land en kregen de Taliban de macht over heel Afghanistan weer in handen. Deze machtsovername heeft een zeer grote impact op de Afghaanse bevolking, vooral op vrouwen. Het gebrek aan cash en de vele jobs die verloren zijn gegaan ,zorgen er voor dat het land ook economisch op instorten staat.

 

Daarbovenop komt ook nog eens de covid-crisis, de aanhoudende droogte en stijgende (voedsel)prijzen. De huidige situatie zorgt voor heel wat voedselonzekerheid. Van de 22,8 miljoen mensen die in voedselonzekerheid leven, bevinden zich 8,7 miljoen in de noodtoestand. 50% van de Afghaanse kleuters is ondervoed.

 

De aanwezige noden zijn onder meer:

        voeding en voedingssupplementen

        220 miljoen dollar per maand voor voeding

 

Er zijn geen GROS-leden actief in Afghanistan.

 

Mogelijke kandidaten zijn: Rode Kruis Internationaal, Unicef, World Food Programme (WFP), UNHCR

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

SDG 17

 

Adviezen

De Algemene vergadering van de GROS adviseert om noodhulp te voorzien via WFP aangezien zij reeds lang aanwezig zijn in Afghanistan. Zij kennen het terrein en de situatie met andere woorden zeer goed.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost     1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel    64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar    Exploitatie 2022

Krediet beschikbaar   Ja

Visum financieel directeur  Niet van toepassing

 

BESLUIT:

Met 29 ja-stemmen (Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Ellen Somers, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Tom Versompel), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Hecht goedkeuring voor het ondersteunen van noodhulp via WFP in kader van de crisis in Afghanistan voor een bedrag van 1.250 euro.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

10 Algemeen politiereglement-reglement - Artikel 9.13  huisvuilophaling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het voorstel tot aanpassing van artikel 9.13 van het Algemeen Politiereglement goed te keuren. Aanleiding is een recente klacht van een inwoner van de gemeente bij het Agentschap Binnenlands Bestuur over het feit dat hem een tweede container werd geweigerd terwijl er in het Algemeen Politiereglement geen maximum aantal containers of maximaal gewicht per aansluitpunt is voorzien.

Igean zal in de loop van 2022 een voorstel tot aanpassing uitwerken dat uniform kan worden geïmplementeerd in alle betrokken gemeentes. Doch, gelet op voormelde klacht is het aangewezen nu reeds -en in afwachting van het voorstel van Igean-, de nodige aanpassingen te doen.

Voorgesteld wordt om het aantal toegelaten containers per aansluitpunt te beperken tot 2 en het maximaal toegelaten gewicht per aansluitpunt te beperken tot 240 liter. Aan het College van Burgemeester en Schepenen kan de bevoegd gedelegeerd worden om hiervan bij individuele en gemotiveerde beslissing af te wijken.

Tenslotte wordt voorgesteld te voorzien in de mogelijkheid om maximaal drie keer per kalenderjaar bijkomende huisvuilzakken aan te bieden voor zover dit op voorhand via de Infolijn is gemeld.

 

Juridisch kader

Art.2, 40§1, 135, 285, 286 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Art.119 Nieuwe Gemeentewet

Het Algemeen Politiereglement Brasschaat  gecoördineerde versie dd. 29 november 2021.

 

Adviezen

Igean adviseert positief

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

 Art.1.- Neemt kennis van het voorstel tot aanpassing van artikel 9.13 van

           het Algemeen Politiereglement.

Art.2.- De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de herwerkte versie van Titel I, Hoofdstuk 9, artikel,

          9.13  van het Algemeen Politiereglement.

          Aan artikel 9.13 wordt gewijzigd als volgt:

§ 1. Het huisvuil en vergelijkbaar bedrijfsafval moet gescheiden aangeboden te worden in huisvuilcontainers voorzien van een ingebouwde elektronische gegevensdrager. De huisvuilcontainer die via de gemeente werd aangekocht en in eigendom is van een aansluitpunt, zal hiervoor in opdracht van de gemeente uitgerust worden met een elektronische gegevensdrager. Als het aansluitpunt niet over een via de gemeente aangekochte huisvuilcontainer beschikt, dan zal de huisvuilcontainer met elektronische gegevensdrager door of in opdracht van de gemeente ter beschikking worden gesteld en eigendom blijven van de gemeente. Deze huisvuilcontainer zal aan huis geleverd worden en deze kan niet worden geweigerd. Alle gezinnen in de gemeente die als dusdanig ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister zijn voor de inzameling van hun huisvuil verplicht gebruik te maken van een huisvuilcontainer met elektronische gegevensdrager, aangekocht of ter beschikking gesteld door de gemeente of van de ondergrondse huisvuilcontainer. Het gebruik van andere recipiënten is verboden. Het college van burgemeester en schepenen bepaalt welke aansluitpunten geen huisvuilcontainer ontvangen maar toegang krijgen tot de ondergrondse containers. De toegangskaart hiervoor mag niet door andere personen gebruikt worden.

§ 2. Het gewicht van de aangeboden container mag volgende maxima niet overschrijden:

container            maximaal gewicht

40 liter                20 kg

60 liter                30 kg

120 liter              50 kg

240 liter              100 kg

§3. Per aansluitpunt worden maximum 2 huisvuilcontainers ter beschikking gesteld. Het totaal volume van de container(s) per aansluitpunt is maximum 240 liter.

Mits een gemotiveerde schriftelijke aanvraag kan het college van burgemeester en schepenen bij individuele beslissing een afwijking of uitzondering toestaan.

§4. Voor inwoners die occasioneel meer huisvuil wensen mee te geven met de huis-aan-huisophaling is het aanbieden van extra huisvuil enkel toegestaan in huisvuilzakken met een inhoud die in de huisvuilcontainer van het aansluitpunt past, zodat de huisvuilzakken kunnen gewogen worden. Deze huisvuilzakken zijn te voorzien door de inwoners zelf.

Per aansluitpunt mogen er maximaal 3 keer per kalenderjaar 4  extra huisvuilzakken aangeboden worden.

Het extra huisvuil wordt naast de huisvuilcontainer aangeboden . De bewoner van het aansluitpunt dient dit minstens 2 werkdagen vóór de ophaling te melden via de infolijn.

§5. Scherpe voorwerpen moeten zodanig verpakt worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophalers van de afvalstoffen

Art.3.- De gemeenteraad delegeert aan het College de bevoegdheid om bij individuele en gemotiveerde

          beslissing af te wijken van de bepalingen van artikel 9.13, voor zover het verzoek daartoe

          schriftelijk en gemotiveerd werd ingediend.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

11 Bredabaan 182 - Oud gemeentehuis - renovatie trap en balkon. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Bredabaan 182 - Oud gemeentehuis - Afbraak en heropbouw van een statietrap na reiniging van de te behouden delen en restauratie van een balkon.” werd gegund aan Erfgoed en Visie, Lierselei 84 te 2390 Malle.

In het kader van de opdracht “Bredabaan 182 - Oud gemeentehuis - Afbraak en heropbouw van een statietrap na reiniging van de te behouden delen en restauratie van een balkon.” werd een bestek met nr. 2021-301 opgesteld door de ontwerper, Erfgoed en Visie, Lierselei 84 te 2390 Malle.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 149.702,40 euro btw niet inbegrepen, hetzij 181.139,90 euro btw inbegrepen.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Principiële goedkeuring in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 14 maart 2022.

 

Financiële gevolgen

 

De financiële gevolgen worden geraamd op:

 

Kost

181.148,41 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

0110 02/22100007 Renovatie buitentrap oud gemeentehuis

Budget/jaar

Investering in 2022

Krediet beschikbaar

Ja

 

 

 

BESLUIT eenparig:

 

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2021-301 en de raming voor de opdracht “Bredabaan 182 - Oud gemeentehuis - Afbraak en heropbouw van een statietrap na reiniging van de te behouden delen en restauratie van een balkon.”, opgesteld door de ontwerper, Erfgoed en Visie, Lierselei 84 te 2390 Malle worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 149.702,40 euro btw niet inbegrepen, hetzij 181.139,90 euro btw inbegrepen.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode sleutel 0110 02/22100007 Renovatie buitentrap oud gemeentehuis

 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

12 Site Coppens. Overname exploitatie CNG-station.  Goedkeuring addendum bij domeinconcessie. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke vindt dit een interessant punt en hij heeft een aantal vragen hieromtrent.  Het is voor hem wel duidelijk dat dit een positieve zaak is voor de gemeente.  Igean zal het overnemen en geen administratiekost aanrekenen aan Brasschaat, enkel het werkelijke verbruik.  Brasschaat zal wel de vergoeding verliezen die ze momenteel ontvangt als concessie.  Particulieren kunnen hier binnenkort geen gebruik meer van maken.

 

Raadslid Vanpoucke heeft 2 vragen :

        Hoeveel particulieren maken vandaag de dag gebruik van de CNG-pompinstallatie?  Bij een klein aantal kan dit misschien opgelost worden met een doorverwijzing. 

        Hoeveel bedraagt de gemiddelde concessievergoeding?  Dit mag een ruw bedrag zijn.  Graag wil hij ook weten wet de uitgespaarde kosten zullen zijn in het nieuw model? 

 

Raadslid Vanpoucke weet dat een exacte voorspelling niet mogelijk is, maar hij wil graag weten wat het gevoel van het bestuur is en hoe ze dit inschatten? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze op dit moment geen cijfers heeft.  Ze zal deze schriftelijk overmaken aan raadslid Vanpoucke. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft mee dat zijn fractie het punt zal goedkeuren, maar ze ontvangen wel deze informatie graag nog op een later moment. 

 

Raadslid Van der Schoepen en zijn fractie keuren dit punt ook goed, maar hij wil graag nog weten of er door Igean onderzoek gedaan is naar bio-methaan dat zij zouden kunnen implementeren?  Door de huidige beheerder werd deze site altijd stiefmoederlijk behandeld, vindt hij.  De gebruikers hadden deze indruk volgens hem.  Het duurde steeds lang voor defecten hersteld werden.  De overdracht naar Igean is volgens hem een goede zaak. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat Igean niet bezig was met onderzoek naar bio-methaan maar ze hebben wel onderzoek gedaan naar waterstof.  Ondertussen is dit project wel stopgezet.  Dit project stond nog niet op punt en was ook nog heel duur volgens haar.   

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

Op 1 februari 2011 verleende de gemeente Brasschaat een domeinconcessie aan GreenPoint Supplies voor de exploitatie gedurende 30 jaar van het CNG-tankstation gelegen aan de Ruiterijschool te Brasschaat, het huidige kadastrale perceel sectie B, nr. 231C2 met een oppervlakte van 826m².

 

De installatie van het tankstation is niet meer up-to-date, regelmatig buiten gebruik omwille van technische problemen en ongeschikt voor grote vrachtwagens. Hoewel er op 14 juli 2019 een omgevingsvergunning werd afgeleverd voor de vernieuwing van de installatie, heeft Green Point Supplies de vernieuwing heden nog niet gerealiseerd.

 

IGEAN heeft op de site Coppens, gelegen Ruiterijschool 2, een vestiging voor huisvuilophaling en voorziet om op korte termijn bijkomende ophaalwagens aan te kopen met CNG als brandstof. Ook een aantal gemeentediensten wensen van de installatie gebruik te blijven maken.

 

IGEAN heeft interesse de exploitatie van het CNG-tankstation over te nemen en de hernieuwing van de installatie daarbij op zich te nemen.

De gemeenten die lid zijn van IGEAN milieu & veiligheid zullen na vernieuwing van de installatie gebruik kunnen maken van het CNG-tankstation voor de voertuigen van hun gemeentediensten. IGEAN zal voor dit gebruik aan de betrokken gemeenten enkel de kostprijs plus een administratieve kost doorrekenen. Aan de gemeente Brasschaat wordt enkel de kostprijs aangerekend.

Gevolg van deze overname is wel dat het publiek geen gebruik meer zou kunnen maken van de installatie aangezien IGEAN geen exploitatie voor commerciële doeleinden kan uitvoeren.

 

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 7 februari 2022 principiële goedkeuring aan de documenten, welke toen nog opgemaakt worden op naam van EcoFillco, die Green Supplies zou overgenomen hebben. Echter is de overname niet formeel traceerbaar in publicaties van het staatsblad, dus werden de definitieve documenten opgemaakt op naam van Green Point Supplies.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de driepartijenovereenkomst betreffende de overname van de exploitatie van het CNG-tankstation door IGEAN en het ontwerp van addendum aan de domeinconcessieovereenkomst goed te keuren.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 7 februari 2022 principiële goedkeuring aan de driepartijenovereenkomst en het addendum aan de concessieovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

 

Ingevolgde overname van de exploitatie door Igean en effectieve goedkeuring van het addendum bij de domeinconcessie van 1 februari 2011 zal niet langer een vergoeding verschuldigd zijn door de concessiehouder aan de gemeente. Wel zal de gemeente gebruik kunnen maken van de vernieuwde tankinstallatie aan verbruik tegen kostprijs.

 

De exacte financiële gevolgen zijn thans nog niet bekend.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerp van driepartijenovereenkomst betreffende de overname door IGEAN van de exploitatie van het CNG-station gelegen te Brasschaat op de Coppens-site alsook van het ontwerp van addendum bij de domeinconcessie van 1 februari 2011. Deze documenten zijn gevoegd in bijlage en maken integraal deel uit van onderhavig besluit.

 

Art.2.- De gemeenteraad hecht goedkeuring aan beide documenten.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

13 De Mortel 34a. Verkoop tuinzone. Goedkeuring verkoopakte. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

In het kader van de heraanleg van de site magazijn/brandweerkazerne (De Mortel), werd een nieuwe

draadafsluiting voorzien op de perceelsgrenzen tussen de percelen in eigendom van de gemeente en

de aanpalende percelen.

Tijdens voorbereidende opmetingen, werd vastgesteld dat door de foutieve plaatsing van de

draadafsluiting, een deel van het perceel in eigendom van de gemeente, aanpalend aan het perceel van woning ter hoogte van De Mortel 34A onrechtmatig ingenomen werd door de eigenaar/bewoner van deze woning.

Omdat de nieuwe draadafsluitingen op de correcte perceelsgrenzen geplaatst dienen te worden, is het

van belang dat deze situatie rechtgezet wordt. De eigenaar van de betreffende woning ziet daardoor

diens tuinzone danig gereduceerd. Op vraag van de eigenaars, werd voorgesteld dat de gemeente een deel van de ingenomen zone verkoopt om toe te voegen aan hun tuin.

 

In zitting van 27 april 2020 werd door de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de intentieverklaring tussen de gemeente en mevrouw Sonja, Vorsselmans, wonende De Mortel 34 A te Brasschaat, betreffende de verkoop van een deel van perceel in eigendom van de gemeente, in het kadaster gekend onder sectie 4D nr.15G aan een prijs per vierkante meter van 312,00 euro, vermeerderd met een forfaitaire administratieve kost van 3% op het totale verkoopbedrag.

 

Aan de gemeenteraad wordt heden gevraagd goedkeuring te hechten aan het ontwerp van verkoopakte betreffende de voorliggende verkoop waarbij loten 1 en 2 overgedragen worden van de gemeente naar mevrouw Vorsselmans.

Lot 3 wordt door de naastgelegen buur, de heer Schrauwen en mevrouw Maes, verkocht aan mevrouw Vorsselmans.

 

De akte werd opgemaakt door notariaat Lithea, Bredabaan 145 te 2930 Brasschaat met tussenkomst van notariaat De Decker, Donksesteenweg 33 te 2930 Brasschat.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de

bevoegdheden van de gemeenteraad, artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van

burgemeester en schepenen.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en

latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341

betreffende het bestuurlijk toezicht.

Artikel 279 Decreet Lokaal Bestuur betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen,

beslissingen en akten van de gemeenteraad, en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek

betrekking hebben op de gemeenteraad.

Artikel 281 Decreet Lokaal Bestuur betreffende de delegatie van ondertekeningsbevoegdheid door de

Voorzitter van de gemeenteraad.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 14 maart 2022 principiële goedkeuring gehecht aan het ontwerp van verkoopakte.

 

Financiële gevolgen

 

De gemeente ontvangt 6.608,16 euro voor de verkoop van loten 1 en 2, vermeerderd met een forfaitaire administratieve kost van 3% (198,24 euro). Het totaalbedrag is 6.806,40 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het ontwerp van notariële akte betreffende de verkoop aan mevrouw Vorsselmans van een deel van een perceel gelegen aan de uitrit van de brandweer ter hoogte van De Mortel 34a in eigendom van de gemeente, in het kadaster gekend onder sectie 4D nr.15G en een deel van een perceel eigendom van de heer Schrauwen en mevrouw Maes gelegen aan De Mortel 34b, in het kadaster gekend onder sectie 4D nr. 26H8, met tekst als volgt:

"Akte: Verkoopakte    

Ref: RL/2200237

In het jaar tweeduizend tweeëntwintig.

De [datum] zijn voor Meester Henriette PEETERS, notaris met standplaats te Brasschaat, die haar ambt uitoefent in de vennootschap "LITHEA", met zetel te 2930 Brasschaat, Bredabaan 145, minuuthouder, en met tussenkomst van Meester Pieter-Jan DE DECKER, geassocieerd notaris te Brasschaat (handelend voor rekening van de BV “Notariaat DE DECKER” te Brasschaat, Donksesteenweg 33, BTW BE 0657.999.597 RPR Antwerpen),

GEKOMEN ALS PARTIJEN

1. Gemeente Brasschaat, publiekrechtelijke instelling, gevestigd te Brasschaat, gemeentehuis (Verhoevenlei 11), met ondernemingsnummer 0206.677.8011,

Vertegenwoordigd door :

a) de heer COOLS Philip Isidorus Louisa [I.K. 592-3779507-80], wonende te

2930 Brasschaat, Bredabaan 1099 B, als waarnemend burgemeester, en

b) de heer SCHEVERNELS Ward [I.K. 592-6896879-66], wonende te 2940 Stabroek,

Mispelaarlaan 12, als algemeen directeur, Wiens identiteiten mij, notaris bekend zijn,

Handelend namens het College van Burgemeester en Schepenen van zelfde gemeente in uitvoering van een gemeenteraadbesluit van 28 maart 2022, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad, waarvan het afschrift bij deze akte wordt gevoegd, zonder aanhechting.

De provinciale overheid werd op de hoogte gebracht van gemelde beslissing van de gemeenteraad.

De gemeente verklaart dat de overheid haar geen schorsing noch vernietiging heeft laten kennen binnen de door de wet bepaalde termijnen en dat dus tot de overdracht kan worden overgegaan.

Hierna genoemd "verkoper 1".

2. - De heer SCHRAUWEN Kristof, geboren te Antwerpen(Merksem) op 15 maart 1991, identiteitskaartnummer                                            , rijks-registernummer 91.03.15-467.45, ongehuwd, en

- Mevrouw MAES Mariska, geboren te Brasschaat op 16 september 1991, identiteitskaartnummer                 , rijksregisternummer 91.09.16-444.80, ongehuwd,  samenwonende te 2930 Brasschaat, De Mor-tel 34 B.

Die verklaren een verklaring van wettelijke samenwoning hebben af-gelegd in de gemeente Brasschaat op 5 november 2019.

Hierna genoemd "verkoper 2".

Hierna samen genoemd “verkoper”.

Mevrouw VORSSELMANS Sonja Nancy Louisa, geboren te Brasschaat op 15 januari 1972, identiteitskaartnummer 590-0522339-20, rijks-registernummer 72.01.15-426.61, ongehuwd en bevestigend geen verkla-ring van wettelijke samenwoning te hebben afgelegd, wonende te 2930 Brasschaat, De Mortel 34 A. 

Hierna genoemd "koper".

VERMELDING IDENTITEITSGEGEVENS

Partijen verklaren dat hun identiteitsgegevens correct zijn vermeld.

VOORAFGAANDE UITEENZETTING

De comparanten erkennen ieder een ontwerp van deze akte ontvangen te hebben op 23 november 2021.

Partijen verklaren dat ze het ontwerp van akte tijdig hebben ontvangen om het voorafgaandelijk te kunnen nalezen.

Deze akte zal integraal worden voorgelezen voor wat betreft de ver-meldingen en clausules welke door de Organieke Wet Notariaat verplicht integraal moeten worden voorgelezen.

Comparanten verklaren geen prijs te stellen op een integrale voorlezing van de akte.

De gehele akte zal door mij, notaris, worden toegelicht.

De comparanten erkennen dat hen door de notaris gewezen werd op het recht dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen worden vastgesteld.

1ste RECHTSHANDELING: WIJZIGING VERKAVELING

OORSPRONKELIJKE VERKAVELING

Verkavelingsvergunning.

De oorspronkelijke verkavelingvergunning is verleend door het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Brasschaat op 30 mei 1963.

Verkavelingsakte.

De verkavelingsakte werd destijds niet opgesteld aangezien dit pas verplicht is sedert 1971.

Wel wordt in eigendomsakte van de koopster verwezen, verleden voor notaris Lisbeth Buytaert te Brasschaat, houder der minuut, en notaris Marc Jamart te Kapellen, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 23 oktober daarna, nummer 58-T-23/10/2009-17702;  naar een opmetingsplan opgemaakt door de naamloze vennootschap “Studiebureel Stokmans”, te 2950 Kapellen, Dorpsstraat 76, op 21 augustus 2009. Hiervoor werd de splitsing betekend aan de gemeente Brasschaat op 12 ok-tober 2009. De gemeente Brasschaat heeft hier destijds op 15 oktober 2009 volgende opmerkingen over gemaakt, bij wijze van inlichting: “… kunnen wij u meedelen dat er geen bezwaar is tegen het opsplitsen van deze grond in 2 percelen, aangezien er op 17 december 2007, door onze dienst een steden-bouwkundige vergunning werd afgeleverd voor het bouwen van twee ééngezinswoningen en een garage in de bouwvrije zijtuinstrook.”

Beschrijving van de oorspronkelijke kavels.

Aangezien de verkavelingsakte niet werd opgesteld, kan er slechts melding gemaakt worden van de huidige loten waarop de bijstelling van de verkaveling betrekking heeft, met name:

1.GEMEENTE BRASSCHAAT - vierde afdeling

Een woonhuis, op en met grond en aanhorigheden, gelegen te 2930 Brasschaat, De Mortel 34 B, volgens titel en thans volgens recent kadastraal uittreksel ten kadaster bekend wijk D, nummer 26H8 P0000, voor een oppervlakte van driehonderdvierenvijftig vierkante meter (354 m²). 

Kadastraal inkomen: 1.620,00 euro

Ook gekend als LOT 2 op voormeld opmetingsplan.

2.GEMEENTE BRASSCHAAT - vierde afdeling

Een nijverheidsgebouw, op en met grond en alle verdere aanhorigheden, gestaan en gelegen te 2930 Brasschaat, De Mortel 32, volgens titel als groter geheel grond ten kadaster bekend wijk D nummers I4, I5, I6, I7, 24/B en 25, groot volgens meting in titel twee hectare acht en zestig are zes en vijftig centiare (26.856 m²), en thans volgens recent kadastraal uittreksel ten kadaster bekend wijk D, nummer 15G P0000, voor een oppervlakte van vierduizend honderdzeventig vierkante meter (4.170 m²). 

Kadastraal inkomen: 9.422,00 euro

WIJZIGINGSVERGUNNING

Vergunning.

Bij besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Brasschaat van 13 juli 2020, onder refertenummer 2020/SP/0010, werd de splitsing van nieuwe lot 3 toegestaan:

“Adviezen

De loten 1 en 2 gelegen op het perceel sectie D nr. 15G, doorrit van de brandweer van Brasschaat ligt nog in een geldige niet vervallen verkaveling O9 van 30 mei 1963. Een wijziging van perceelgrenzen vraagt om een verkavelingswijzging en geen splitsing. Het lot 3 gelegen op het perceel sectie D nr. 26 H8, De Mortel 34B maakt geen deel uit van een verkaveling en kan wel als stuk tuingrond worden afgesplitst en toegevoegd worden aan het perceel gelegen De Mortel 34A. Er kan enkel akkoord worden gegaan met de splitsing van lot3. Voor lot1 en 3 dient een verkavelingswijziging te gebeuren en kan er niet akkoord worden gegaan met de splitsing.

BESLUIT:

Art.1.-Het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar wordt gevolgd.

Art 2.-Er wordt geen goedkeuring verleend aan de splitsing van lot 1 en 2 zoals opgenomen in bijlage, gegeven De Mortel, sectie D nr. 15G. Er dient een verkavelingswijziging aangevraagd te worden.

Art.3.-Er wordt goedkeuring verleend aan de splitsing van lot 3, zoals opgenomen in bijlage, gelegen De Mortel 34B, sectie D nr. 26H8.”

Bij besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Brasschaat van 12 juli 2021, onder refertenummer 2021/OVK/0006 is een wijziging van de verkavelingvergunning verleend betreffende voormelde percelen. (Voorwaardelijk vergund)

Tot staving van hun verklaring stellen comparanten ons notaris de volgende stukken ter hand, met verzoek ze bij deze akte te voegen om me-de te worden overgeschreven op het bevoegd kantoor Rechtszekerheid:

- de voormelde wijziging van de verkavelingvergunning en het goed-gekeurd wijzigingsplan;

- het opmetingsplan van de loten 1,2 en 3 opgesteld door de landmeter-expert Marijke De Cleer met refertenummer 11324-10275.

Deze bijlagen worden "ne varietur" ondertekend door de comparanten en door ons notaris.

Wijziging van de loten.

- Voormeld eigendom sub 1 wordt gewijzigd als volgt:

Perceel sub 1.a (restperceel)

Een woonhuis, op en met grond en aanhorigheden, gelegen te 2930 Brasschaat, De Mortel 34 B, (thans) gekadastreerd wijk D, nummer 26H8 P0000, voor een oppervlakte van driehonderdachtendertig vierkante meter (338 m²). 

Perceel sub 1.b (nieuw perceel)

Een perceel tuingrond, gelegen te 2930 Brasschaat, De Mortel 34 B, gekadastreerd wijk D, met gereserveerd perceelsidentificatienummer 26C9 P0000 voor een oppervlakte van zestien vierkante meter (16 m²), zo-als afgebeeld onder lot 3 op voormeld plan.

- Voormeld eigendom sub 2 wordt gewijzigd als volgt:

Perceel sub 2.a (restperceel)

Een nijverheidsgebouw, op en met grond en alle verdere aanhorighe-den, gestaan en gelegen te 2930 Brasschaat, De Mortel 32, (thans) gekadastreerd wijk D, met perceelsidentificatienummer 15G P0000, voor een oppervlakte van vierduizend honderdachtenveertig vierkante meter (4.148 m²). 

Perceel sub 2.b (nieuw perceel)

Een perceel grond, gelegen te 2930 Brasschaat, De Mortel 32, gekadastreerd wijk D, gereserveerd perceelsidentificatienummer 26A9 P0000 voor een oppervlakte van achttien vierkante meter (18 m²), zoals afgebeeld onder lot 1 op voormeld plan.

Perceel sub 2.c (nieuw perceel)

Een perceel grond, gelegen te 2930 Brasschaat, De Mortel 32, gekadastreerd wijk D, met gereserveerd perceelsidentificatienummer 26B9 P0000 voor een oppervlakte van vier vierkante meter (4 m²), zoals afgebeeld onder lot 2 op voormeld plan.

EIGENDOMSAANHALING

De goederen horen toe als volgt:

- Voorschreven eigendom sub 1 hoort toe aan 1) de heer SCHRAU-WEN Kristof, en 2) mevrouw MAES Mariska, beiden voornoemd, om deze aangekocht te hebben van de heer MERTENS Johannes Constant Alois en zijn echtgenote mevrouw CLAUS Elisabeth Antoinette, te Brasschaat, ingevolge akte op 19 december 2019 verleden voor notaris Hans De Decker te Brasschaat, houder der minuut, en notaris Aart Goossens te Antwerpen-Deurne, overgeschreven op het kantoor Rechtszekerheid Antwerpen 2 op 31 december 2019, nummer 58-T-31/12/2019-29378.

- Voorschreven eigendom sub 2 hoort toe aan de gemeente Brasschaat, voornoemd, om dit, onder grotere oppervlakte, verkregen te hebben ingevolge ruil tegen de Kerkfabriek van Sint Antonius te Brasschaat, ingevolge akte verleden voor notaris Joseph Roevens te Brasschaat op 15 januari 1959, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 6 februari 1959, deel 3296 nummer 35.

VOORWAARDEN

De voorwaarden bedongen in de oorspronkelijke verkavelingsvergunning blijven gelden.

BODEMDECREET

In de bodemattesten die betrekking hebben op voormelde percelen, afgeleverd door OVAM op 31 maart 2020 en 12 mei 2020 met referentie-nummers 20200201426 en 20200263939 staat bepaald wat volgt:

“2.INHOUD VAN HET BODEMATTEST

Deze grond is niet opgenomen in het grondinformatieregister.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging komt.

2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3. OPMERKINGEN

1. Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.

2. Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.

3. De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.”

De comparanten bevestigen verder uitdrukkelijk dat, voor zover hen bekend, op voorschreven eigendom geen inrichting gevestigd is of was die bodemverontreiniging kan veroorzaken en daartoe werd opgenomen op de lijst waarvan sprake in zelfde Bodemdecreet.

De verkoper verklaart dat voor het overgedragen deel van het perceel 15GP0000 beroep wordt gedaan op de richtlijnen ‘overdracht delen van kadastrale percelen’ van OVAM.

Dit wil zeggen dat er cumulatief voldaan is aan de volgende voor-waarden:

- de oppervlakte van het overgedragen deel is minder dan twintig ten honderd (20 %) van de oppervlakte van het volledig kadastraal per-ceel;

- er is of was geen risico-inrichting op het overgedragen deel van het perceel;

- de oppervlakte van de risicozone op het kadastraal perceel is kleiner dan vijftig ten honderd (50 %) van de oppervlakte van het volledig kadastraal perceel;

- in het grondeninformatieregister zijn geen gegevens bekend waaruit blijkt dat op het overgedragen deel van het perceel bodemverontreiniging tot stand is gekomen.

Dit blijkt ook uit de melding van de gemeente opgemaakt op 6 december 2021, waarvan de koper erkent een kopie te hebben ontvangen.

Comparanten erkennen door ondergetekende minuuthoudende nota-ris gewezen te zijn op de bepalingen van voormeld Bodemdecreet, zo onder meer op de bepalingen van dit decreet betreffende de saneringsplicht van de eigenaar van de grond waar bodemverontreiniging tot stand kwam en de erin vervatte aansprakelijkheidsregeling terzake, alsook op de procedure die moet worden gevolgd alvorens kan worden overgegaan tot 'overdracht van een grond' waarop een 'lijst-inrichting' is of was gevestigd en op de gevol-gen van de niet-naleving van deze procedure.

De comparanten verklaren bovendien uitdrukkelijk niet op de hoogte te zijn van om het even welke bodemverontreiniging met betrekking tot voorschreven eigendom.

Uit brieven van de gemeente Brasschaat de dato 15 september 2021 blijkt overigens dat voor voorschreven eigendom geen ARAB- en/of VLAREM vergunningen werden aangetroffen voor activiteiten die opgenomen zijn in de lijst van het VLAREBO(BO), en dat voor dit eigendom evenmin een VLAREM-milieuvergunning van toepassing is, noch dat voor het eigendom een omgevingsvergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit is afgeleverd, behoudens voor voorschreven eigendom 2 waar-voor een VLAREM vergunning werd afgeleverd, dossiernr: 201018; Internnr: R 146/005 met als onderwerp: exploitatie van een overdekte ruimte voor 10 voertuigen; inrichting voor het fysisch behandelen van gassen; opslagplaatsen voor samengeperste en vloeibaar gemaakte of in oplossing gehouden gassen; vast opgestelde motoren.

VLAAMS STEDENBOUWDECREET

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (hierna: “Vlaamse Codex RO”) is van toepassing op deze akte.

De betrokken gemeente beschikt over een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister.

De koper erkent de uittreksels uit het plannen- en vergunningenregister, afgeleverd door de betrokken gemeente op 15 september 2021 (dus minder dan 1 jaar oud), te hebben ontvangen.

De instrumenterende notaris bevestigt, op basis van de haar ver-strekte inlichtingen voor perceel sub 1:

1° dat voor het onroerend goed

*een bouwvergunning is uitgereikt op 17 december 2007 door de gemeente Brasschaat met als referentie 11008_2007_265 voor het bouwen van twee ééngezinswoningen en een garage in de rechter bouwvrije zijtuin-strook;

*een bouwvergunning is uitgereikt op 10 mei 2011 door de gemeente Brasschaat met als referentie 11008_2011_274 voor vellen van  een wilg;

Constructies opgericht vóór 29 maart 1962 of vóór de definitieve vaststelling van het gewestplan worden bij gebrek aan proces-verbaal of niet anoniem bezwaarschrift opgesteld binnen de vijf jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie vermoed vergund te zijn.

Constructies opgericht in de periode vanaf 22 april 1962 tot de eerste inwerkingtreding van het gewestplan waarbinnen zij gelegen zijn, worden wettelijk vermoed vergund te zijn, tenzij het vergund karakter wordt tegen-gesproken middels een proces-verbaal of een niet anoniem bezwaarschrift, telkens opgesteld binnen een termijn van vijf jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie.

2° dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het onroerend goed volgens het plannenregister woongebieden is;

3° dat, zoals blijkt uit het hypothecair getuigschrift, het onroerend goed geen voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV VCRO, noch een procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;

4° dat op het onroerend goed geen voorkooprecht van toepassing is zoals vermeld in artikel 2.4.1 VCRO of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

5° dat voor het onroerend goed geen verkavelingsvergunning/ omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is; wel werd een splitsing toegestaan op 29 juni 2020 door de gemeente Brasschaat met als referentie 2020/SP/0010 Splitsing voor 3 loten. Enkel lot 3 is positief. Loten 1 en 2 zijn geweigerd.

6° dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.

7° dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een aan-duiding als watergevoelig openruimtegebied conform artikel 5.6.8, §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

De instrumenterende notaris bevestigt, op basis van de haar ver-strekte inlichtingen voor perceel sub 2:

1° dat voor het onroerend goed

*een bouwvergunning is uitgereikt op 08 juni 1970 door de gemeen-te Brasschaat met als referentie 11008_1970_248 voor het bijbouwen van 4 garages aan het gemeentemagazijn;

*een bouwvergunning is uitgereikt op 09 februari 1998 door de gemeente Brasschaat met als referentie 11008_1997_13 voor het plaatsen van een zend- en ontvangmast;

*een bouwvergunning is uitgereikt op 15 april 2004 door de gemeen-te Brasschaat met als referentie 11008_2004_1 voor het uitbreiden van een brandweerkazerne;

*een bouwvergunning is uitgereikt op 05 juli 2006 door de gemeente Brasschaat met als referentie 11008_2006_5 voor het bouwen van een voertuigenhal;

*een bouwvergunning is uitgereikt op 07 mei 2015 door de gemeente Brasschaat met als referentie 11008_2014_648 voor het samenvoegen van de magazijnen en het uitbreiden van de brandweer;

*een bouwvergunning is uitgereikt op 20 april 2017 door de gemeen-te Brasschaat met als referentie 11008_2018_71 voor het uitbreiden van de brandweer;

Constructies opgericht vóór 29 maart 1962 of vóór de definitieve vaststelling van het gewestplan worden bij gebrek aan proces-verbaal of niet anoniem bezwaarschrift opgesteld binnen de vijf jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie vermoed vergund te zijn.

Constructies opgericht in de periode vanaf 22 april 1962 tot de eerste inwerkingtreding van het gewestplan waarbinnen zij gelegen zijn, worden wettelijk vermoed vergund te zijn, tenzij het vergund karakter wordt tegen-gesproken middels een proces-verbaal of een niet anoniem bezwaarschrift, telkens opgesteld binnen een termijn van vijf jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie.

2° dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het onroerend goed volgens het plannenregister woongebieden en gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut is;

3° dat, zoals blijkt uit het hypothecair getuigschrift, het onroerend goed geen voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV VCRO, noch een procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;

4° dat op het onroerend goed geen voorkooprecht van toepassing is zoals vermeld in artikel 2.4.1 VCRO of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

5° dat voor het onroerend goed een verkavelingsvergunning/ omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is, afgeleverd door de gemeente Brasschaat de dato 30 mei 1963 en bijgesteld op 12 juli 2021.

De notaris moet vaststellen dat niet voldaan kan worden aan artikel 5.2.3 VCRO, daar geen voorafgaandelijke verkavelingsakte aanwezig is. De partijen verklaren hiervan op de hoogte te zijn gesteld.

6° dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.

7° dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een aan-duiding als watergevoelig openruimtegebied conform artikel 5.6.8, §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

De koper wordt gewezen op de inhoud van artikel 4.2.1. van de Vlaamse Codex RO, dat de vergunningsplichtige handelingen opsomt. De notaris wijst partijen erop dat de vergunningsplicht in bepaalde gevallen wordt vervangen door een meldingsplicht.

De notaris wijst partijen erop dat uit de eventuele vermelding dat één of meerdere vergunningen zijn afgeleverd, niet met zekerheid kan worden afgeleid dat:

- deze vergunningen ook daadwerkelijk betrekking hebben op het hierbij verkochte eigendom;

- het hierbij verkochte eigendom ook integraal in overeenstemming met deze vergunningen is opgericht;

- de afgeleverde vergunningen ook daadwerkelijk rechtsgeldig zijn;

- de afgeleverde vergunningen niet vervallen zijn;

- het voorhanden zijn van deze vergunningen garandeert dat het hierbij verkochte eigendom integraal vergund is.

De notaris verklaart dat hij niet instaat voor de juistheid van de in-formatie die van de gemeente Brasschaat wordt bekomen en dat de informatie inzake de stedenbouwkundige en planologische toestand van het hierbij verkochte eigendom werd opgenomen in onderhavige akte onder voorbehoud van de juistheid van de door de gemeente verstrekte gegevens.

Splitsing:

In uitvoering van artikel 5.2.2 van de Vlaamse Codex RO heeft de instrumenterende notaris op 25 juni 2020 het plan van de verdeling tussen het verkochte en hetgeen eigendom blijft van de verkoper, alsmede een at-test waarin de aard van de akte en de in akte te vermelden bestemming van de kavels nader worden aangegeven, ter inzage voorgelegd aan het College van burgemeester en schepenen van de betrokken gemeente.

Het College heeft hierop bij Uittreksel uit de notulen van het College op 13 juli 2020 volgende opmerkingen gemaakt:

“BESLUIT:

Art.1- Het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar wordt gevolgd.

Art.2- Er wordt geen goedkeuring verleend aan de splitsing van lot 1 en 2 zoals opgenomen in bijlage, gelegen De Mortel, sectie D nr. 15G. Er dient een verkavelingswijziging aangevraagd te worden.

Art.3- Er wordt goedkeuring verleend aan de splitsing van lot 3, zoals opgenomen in bijlage, gelegen De Mortel 34B, sectie D nr. 26H8.”

De partijen sub 1 en 2 verklaren dat voor de verdeling geen verkavelings- of bouwvergunning werd afgegeven en dat zij geen verzekering kunnen geven omtrent de mogelijkheid om op voorschreven goed te bouwen of daarop enige vaste of verplaatsbare inrichting op te stellen die voor bewoning kan worden gebruikt.

De instrumenterende notaris wijst op de inhoud van artikel 4.2.1. van de Vlaamse Codex RO, dat de vergunningsplichtige handelingen opsomt.

2de RECHTSHANDELING: VERKOOP

VOORAFGAANDE VERKLARINGEN VANWEGE DE VERKOPER

De verkoper verklaart dat:

- hij geen hypothecair mandaat heeft toegekend in de twee maand voorafgaand aan de notariële akte met betrekking tot het goed noch enige onherroepelijke opdracht tot overdracht van de verkoopprijs jegens onder andere een financiële instelling;

- sedert de tekoopstelling het goed niet met enige hypotheek werd bezwaard noch met zakelijke rechten en dat hij het niet vervreemd heeft alsook dat hem geen deurwaardersexploot werd betekend houdende bevel tot betalen, tot beslag of houdende een preventieve of curatieve handhavingsmaatregel in toepassing van de ruimtelijke ordening;

- hij in geen enkel geschil betrokken is met een derde, waaronder een openbare dienst of administratie en een buur;

- hij door de instrumenterende notaris ingelicht werd omtrent de mogelijke belastbaarheid van een eventuele meerwaarde in de zin van het Wetboek Inkomstenbelasting.

VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST-VERKOOP

Partijen hebben mij, notaris, gevraagd authenticiteit te verlenen aan de rechtstreeks tussen hen gesloten overeenkomst als volgt:

De verkoper verklaart bij deze te verkopen, af te staan en over te dragen onder de gewone waarborgen als van recht en voor vrij, zuiver en onbelast van alle schulden, inschrijvingen en rechten van hypotheek hoegenaamd, aan en in voordeel van de koper, die aanvaardt onder de in deze akte overeengekomen voorwaarden.

BESCHRIJVING VAN HET GOED

1. GEMEENTE BRASSCHAAT- vierde afdeling

Een perceel tuingrond, gelegen te 2930 Brasschaat, De Mortel 34 B, gekadastreerd wijk D, met gereserveerd perceelsidentificatienummer 26C9 P0000 voor een oppervlakte van zestien vierkante meter (16 m²), zo-als afgebeeld onder lot 3 op voormeld plan.

2. GEMEENTE BRASSCHAAT- vierde afdeling

Een perceel grond, gelegen te 2930 Brasschaat, De Mortel 32, gekadastreerd wijk D, nummer 26A9 P0000 en met gereserveerd perceelsidentificatienummer 26B9 P0000 voor een oppervlakte van tweeëntwintig vier-kante meter (22 m²), zoals afgebeeld onder lot 1 en 2 op voormeld plan.

De kadastrale inkomens zijn nog vast te stellen.

Zoals percelen zijn opgenomen in het opmetingsplan opgesteld door de landmeter-expert Marijke De Cleer met refertenummer 11324-10275.

EIGENDOMSAANHALING

- Voorschreven eigendom sub 1 hoort toe aan 1) de heer SCHRAU-WEN Kristof, en 2) mevrouw MAES Mariska, beiden voornoemd, om deze aangekocht te hebben van de heer MERTENS Johannes Constant Alois en zijn echtgenote mevrouw CLAUS Elisabeth Antoinette, te Brasschaat, ingevolge akte op 19 december 2019 verleden voor notaris Hans De Decker te Brasschaat, houder der minuut, en notaris Aart Goossens te Antwerpen-Deurne, overgeschreven op het kantoor Rechtszekerheid Antwerpen 2 op 31 december 2019, nummer 58-T-31/12/2019-29378.

- Voorschreven eigendom sub 2 hoort toe aan de gemeente Brasschaat, voornoemd, om dit, onder grotere oppervlakte, verkregen te hebben ingevolge ruil tegen de Kerkfabriek van Sint Antonius te Brasschaat, ingevolge akte verleden voor notaris Joseph Roevens te Brasschaat op 15 januari 1959, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 6 februari 1959, deel 3296 nummer 35.

 

Alle partijen bij deze akte geven door ondertekening ervan de toe-stemming dan hun gegevens (naam, voornaam, geboorteplaats en -datum en woonplaats) in latere akten worden herhaald in functie van de eigendomsgeschiedenis. Zij wensen van dit later gebruik niet telkens op de hoog-te te worden gebracht.

VERKOOPPRIJS

Deze verkoping geschiedt en is aangenomen om en mits de som van DRIEDUIZEND TWEEHONDERD EURO (€ 3.200,00) voor de aankoop van lot 3 en ZESDUIZEND ACHTHONDERDENZES EURO ZESTIEN CENT (€ 6 806.16) voor de aankoop van loten 1 en 2, welke som verkoper verklaart en erkent integraal ontvangen te hebben bij deze, van ondergetekende notaris, waarover deze akte dient als kwijting, dubbel gebruikmakend met iedere andere desbetreffende kwijting.

Verkoper geeft bij deze uitdrukkelijk kwijting over de volledige koop-prijs, dubbel gebruikmakend met iedere andere desbetreffende kwijting.

Wijze van betaling

Voormelde koopsom werd door koper betaald als volgt bij deze, ten bedrage van TIENDUIZEND EN ZES EURO ZESTIEN CENT (€ 10 006.16), in handen van mij notaris, deels door overschrijving van de rekening met nummer $ op naam van $, waarvan kwijting onder voorbehoud van provisie, dubbel gebruikmakend met iedere andere desbetreffende kwijting.

Zoals voormeld betaalden wij, notaris, zelfde verkoopprijs aan de ver-koper.

 ONTSLAG AMBTSHALVE INSCHRIJVING

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk ontslagen enige ambtshalve inschrijving hoofdens deze te nemen.

PANDWET

Na ingelicht te zijn over de Pandwet van 11 juli 2013 verklaart de verkoper dat:

- er zich in of op het verkocht goed geen roerende goederen bevinden die deel uitmaken van deze verkoop en die belast zijn met een pandrecht of die het voorwerp uitmaken van een eigendomsvoorbehoud;

- er evenmin goederen werden geïncorporeerd in het hierbij verkochte goed die belast zijn met een pandrecht of die het voorwerp uitmaken van een eigendomsvoorbehoud.

Een raadpleging van het pandregister op heden bracht geen pand-recht of eigendomsvoorbehoud aan het licht.

VERKOOPVOORWAARDEN

Deze verkoop is toegestaan en wordt aangenomen onder de volgende voorwaarden:

1. Hypothecaire toestand.

Als voormeld wordt het goed verkocht voor vrij, zuiver en onbelast van elke schuld, voorrecht, hypotheek, inschrijving, of overschrijving in het voordeel van derden , in acht genomen de staat waarin het eigendom zich bevond op het ogenblik van het sluiten van de verkoop- of optieovereenkomst, en waarbij partijen het eens zijn dat deze staat overeenstemt met de actuele staat.

De beslagberichten werden geraadpleegd op heden, waaruit bleek dat er geen bericht voor de eigenaars van het goed bestond.

2. Eigendom, genot en gebruik.

De koper bekomt het eigendomsrecht vanaf heden.

Verkoper verklaart dat het goed niet verhuurd of verpacht is en dat derden hierop geen gebruiksrechten kunnen doen gelden, zodat de koper vanaf heden ook het genot heeft van het goed door het vrij gebruik.

3. Overdracht van risico.

De overdracht van risico gebeurt heden samen met de overdracht van eigendom zodat het goed vanaf heden ten last en gevaar van de koper valt.

4. Brandverzekering.

Niet van toepassing

5. Overeenkomsten nutsvoorziening - installaties.

Niet van toepassing

6. Onroerende voorheffing, belastingen en taksen.

De onroerende voorheffing en alle andere belastingen en taksen op het goed gesteld of te stellen, zullen door koper gedragen en betaald worden te rekenen vanaf 1 januari 2022.

 Eventuele krotbelasting, belasting op de leegstand of belasting op niet-bebouwde percelen, zal tot en met het jaar van het verlijden van de notariële akte betaald worden door de verkoper.

De verkoper verklaart dat er geen verhaalbelastingen of gelijkaardige belasting verschuldigd zijn. Eventuele niet vervallen annuïteiten van de ver-haalbelasting of gelijkaardige belasting blijven ten laste van de verkoper.

7. Toestand van het goed.

Het goed wordt verkocht in de toestand waarin het zich bevond op het ogenblik dat de verkoop tot stand is gekomen.

De koper verklaart het goed aan een grondig onderzoek te hebben onderworpen.

De verkoper is niet tot vrijwaring gehouden voor de verborgen gebreken waarvan hij zelf geen kennis had, noch voor de zichtbare gebreken, of voor de door hem gekende verborgen gebreken waarvan hij de koper op de hoogte heeft gebracht.

De verkoper blijft immers steeds aansprakelijk voor verborgen gebreken die hij gekend heeft en die hij niet spontaan ter kennis heeft gebracht van de koper.

De vrijstelling voor verborgen gebreken is evenwel niet van toepassing voor een onderneming als bedoeld in artikel VI.83, 14° van het wet-boek van economisch recht.

8. Oppervlakte.

Zowel de kadastrale omschrijving als de grondoppervlakte worden louter ter informatie meegedeeld.

Het goed wordt verkocht zonder waarborg van grenzen en zonder waarborg van aangeduide maat of oppervlakte al overtrof het verschil tussen de echte en de hier uitgedrukte oppervlakte meer dan één/twintigste.

De vermeldingen op het plan waarnaar wordt verwezen behoren tot de verantwoordelijkheid van de maker van het plan, zonder dat de notaris hiervoor kan worden aangesproken.

9. Erfdienstbaarheden.

Het goed wordt verkocht met al zijn erfdienstbaarheden, zonder ver-haal uit hoofde hiervan tegen de verkoper.

Uit het onderzoek van de eigendomstitel van de verkoper 1 blijkt dat:

““b) De verkoper verklaart zelf geen erfdienstbaarheden te hebben toegestaan en er ook geen te kennen, behoudens deze vermeld in voormelde akte verleden voor notaris Henri Wuyts te Kapellen op dertig maart negentienhonderd tweeëntachtig waarin ondermeer letterlijk vermeld staat hetgeen volgt:

“Tussen de loten vijf tot en met eenenveertig anderzijds zal er een servitudewegenis bestaan van twaalf meters breedte zoals op het plan is aangeduid, liggende voor de helft in ieder der kopen langs beide zijden der wegenis.

Deze servitudewegenis is ten dienste der kopen om op de Bredabaan te komen. De onderhoud der wegenis is ten laste der aanpalende kopen.

Ingeval de kopers hun gekochte eigendom zouden willen afpalen van de aanpalende eigendom van verkoper en van de eigendom van de heer De ferm bij middel van hagen en stenen muren zo zullen de hagen op de schei-linie mogen geplant worden en de muren half over de scheilinie mogen ge-bouwen worden. De kopers zullen echter zelfde rechten moeten gedogen van hun aanpalende eigenaars en de gemeenschap van muren en andere afsluitingen en zal kunnen bekomen worden naar luid der bestaande wetten en reglementen.””

De koper wordt gesubrogeerd in alle rechten en verplichtingen van de verkoper, zonder dat de loutere aanhaling in deze akte van bovenstaande bepalingen aan wie ook meer rechten kan verschaffen dan deze reeds daags voor heden bezat.

10. Ruimtelijke ordening.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (hierna: “Vlaamse Codex RO”) is van toepassing op deze akte.

De betrokken gemeente beschikt over een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister.

De koper erkent de uittreksels uit het plannen- en vergunningenregister, afgeleverd door de betrokken gemeente op 15 september 2021 (dus minder dan 1 jaar oud), te hebben ontvangen.

De instrumenterende notaris bevestigt, op basis van de haar ver-strekte inlichtingen voor perceel sub 1:

1° dat voor het onroerend goed

*een bouwvergunning is uitgereikt op 17 december 2007 door de gemeente Brasschaat met als referentie 11008_2007_265 voor het bouwen van twee ééngezinswoningen en een garage in de rechter bouwvrije zijtuin-strook;

*een bouwvergunning is uitgereikt op 10 mei 2011 door de gemeente Brasschaat met als referentie 11008_2011_274 voor vellen van  een wilg;

Constructies opgericht vóór 29 maart 1962 of vóór de definitieve vaststelling van het gewestplan worden bij gebrek aan proces-verbaal of niet anoniem bezwaarschrift opgesteld binnen de vijf jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie vermoed vergund te zijn.

Constructies opgericht in de periode vanaf 22 april 1962 tot de eerste inwerkingtreding van het gewestplan waarbinnen zij gelegen zijn, worden wettelijk vermoed vergund te zijn, tenzij het vergund karakter wordt tegen-gesproken middels een proces-verbaal of een niet anoniem bezwaarschrift, telkens opgesteld binnen een termijn van vijf jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie.

2° dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het onroerend goed volgens het plannenregister woongebieden is;

3° dat, zoals blijkt uit het hypothecair getuigschrift, het onroerend goed geen voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV VCRO, noch een procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;

4° dat op het onroerend goed geen voorkooprecht van toepassing is zoals vermeld in artikel 2.4.1 VCRO of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

5° dat voor het onroerend goed geen verkavelingsvergunning/ omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is; wel werd een splitsing toegestaan op 29 juni 2020 door de gemeente Brasschaat met als referentie 2020/SP/0010 Splitsing voor 3 loten. Enkel lot 3 is positief. Loten 1 en 2 zijn geweigerd.

6° dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.

7° dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een aan-duiding als watergevoelig openruimtegebied conform artikel 5.6.8, §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

De instrumenterende notaris bevestigt, op basis van de haar ver-strekte inlichtingen voor perceel sub 2:

1° dat voor het onroerend goed

*een bouwvergunning is uitgereikt op 08 juni 1970 door de gemeen-te Brasschaat met als referentie 11008_1970_248 voor het bijbouwen van 4 garages aan het gemeentemagazijn;

*een bouwvergunning is uitgereikt op 09 februari 1998 door de gemeente Brasschaat met als referentie 11008_1997_13 voor het plaatsen van een zend- en ontvangmast;

*een bouwvergunning is uitgereikt op 15 april 2004 door de gemeen-te Brasschaat met als referentie 11008_2004_1 voor het uitbreiden van een brandweerkazerne;

*een bouwvergunning is uitgereikt op 05 juli 2006 door de gemeente Brasschaat met als referentie 11008_2006_5 voor het bouwen van een voertuigenhal;

*een bouwvergunning is uitgereikt op 07 mei 2015 door de gemeente Brasschaat met als referentie 11008_2014_648 voor het samenvoegen van de magazijnen en het uitbreiden van de brandweer;

*een bouwvergunning is uitgereikt op 20 april 2017 door de gemeente Brasschaat met als referentie 11008_2018_71 voor het uitbreiden van de brandweer;

Constructies opgericht vóór 29 maart 1962 of vóór de definitieve vaststelling van het gewestplan worden bij gebrek aan proces-verbaal of niet anoniem bezwaarschrift opgesteld binnen de vijf jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie vermoed vergund te zijn.

Constructies opgericht in de periode vanaf 22 april 1962 tot de eerste inwerkingtreding van het gewestplan waarbinnen zij gelegen zijn, worden wettelijk vermoed vergund te zijn, tenzij het vergund karakter wordt tegen-gesproken middels een proces-verbaal of een niet anoniem bezwaarschrift, telkens opgesteld binnen een termijn van vijf jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie.

2° dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het onroerend goed volgens het plannenregister woongebieden en gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut is;

3° dat, zoals blijkt uit het hypothecair getuigschrift, het onroerend goed geen voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV VCRO, noch een procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;

4° dat op het onroerend goed geen voorkooprecht van toepassing is zoals vermeld in artikel 2.4.1 VCRO of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

5° dat voor het onroerend goed een verkavelingsvergunning/ omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is, afgeleverd door de gemeente Brasschaat de dato 30 mei 1963 en bijgesteld op 12 juli 2021.

De notaris moet vaststellen dat niet voldaan kan worden aan artikel 5.2.3 VCRO, daar geen voorafgaandelijke verkavelingsakte aanwezig is. De partijen verklaren hiervan op de hoogte te zijn gesteld.

6° dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.

7° dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een aan-duiding als watergevoelig openruimtegebied conform artikel 5.6.8, §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

De koper wordt gewezen op de inhoud van artikel 4.2.1. van de Vlaamse Codex RO, dat de vergunningsplichtige handelingen opsomt. De notaris wijst partijen erop dat de vergunningsplicht in bepaalde gevallen wordt vervangen door een meldingsplicht.

De verkoper waarborgt aan de koper dat de werken en handelingen die hij zelf op het goed heeft uitgevoerd in overeenstemming zijn met de wetgeving op de ruimtelijke ordening en alle andere mogelijks van toepassing zijnde wetgeving. De verkoper verklaart bovendien dat bij zijn weten het goed niet is aangetast door enige onregelmatige handeling of werk ver-richt door een derde.

De notaris wijst partijen erop dat uit de eventuele vermelding dat één of meerdere vergunningen zijn afgeleverd, niet met zekerheid kan worden afgeleid dat:

- deze vergunningen ook daadwerkelijk betrekking hebben op het hierbij verkochte eigendom;

- het hierbij verkochte eigendom ook integraal in overeenstemming met deze vergunningen is opgericht;

- de afgeleverde vergunningen ook daadwerkelijk rechtsgeldig zijn;

- de afgeleverde vergunningen niet vervallen zijn;

- het voorhanden zijn van deze vergunningen garandeert dat het hierbij verkochte eigendom integraal vergund is.

De notaris verklaart dat hij niet instaat voor de juistheid van de in-formatie die van de gemeente Brasschaat wordt bekomen en dat de informatie inzake de stedenbouwkundige en planologische toestand van het hierbij verkochte eigendom werd opgenomen in onderhavige akte onder voorbehoud van de juistheid van de door de gemeente verstrekte gegevens.

De koper erkent ingelicht te zijn geweest omtrent de mogelijkheid om persoonlijk, voorafgaandelijk aan heden, alle inlichtingen in te winnen omtrent de stedenbouwkundige situatie van het verkochte goed en omtrent het milieu.

De koper verklaart dat hij voldoende op de hoogte is van de steden-bouwkundige toestand van het goed en verklaart uitdrukkelijk te verzaken aan de nietigheidsvordering voor het geval een eventuele voorafgaande overeenkomst tussen partijen niet voldeed aan alle door de Vlaamse Codex RO opgelegde informatieverplichtingen.

Splitsing:

In uitvoering van artikel 5.2.2 van de Vlaamse Codex RO heeft de instrumenterende notaris op 25 juni 2020 het plan van de verdeling tussen het verkochte en hetgeen eigendom blijft van de verkoper, alsmede een at-test waarin de aard van de akte en de in akte te vermelden bestemming van de kavels nader worden aangegeven, ter inzage voorgelegd aan het College van burgemeester en schepenen van de betrokken gemeente.

Het College heeft hierop bij Uittreksel uit de notulen van het College op 13 juli 2020 volgende opmerkingen gemaakt:

“BESLUIT:

Art.1- Het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar wordt gevolgd.

Art.2- Er wordt geen goedkeuring verleend aan de splitsing van lot 1 en 2 zoals opgenomen in bijlage, gelegen De Mortel, sectie D nr. 15G. Er dient een verkavelingswijziging aangevraagd te worden.

Art.3- Er wordt goedkeuring verleend aan de splitsing van lot 3, zoals opgenomen in bijlage, gelegen De Mortel 34B, sectie D nr. 26H8.”

De verkoper verklaart dat voor de verdeling geen verkavelings- of bouwvergunning werd afgegeven en dat hij geen verzekering kan geven omtrent de mogelijkheid om op voorschreven goed te bouwen of daarop enige vaste of verplaatsbare inrichting op te stellen die voor bewoning kan worden gebruikt.

De instrumenterende notaris wijst op de inhoud van artikel 4.2.1. van de Vlaamse Codex RO, dat de vergunningsplichtige handelingen opsomt.

11. Beschermingsmaatregelen – administratieve maatregelen.

De verkoper verklaart dat het goed bij zijn weten:

- niet is opgenomen in de landschapsatlas, noch in de inventaris archeologische zones, de inventaris bouwkundig erfgoed, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de inventaris van historische tuinen en parken. Hij verklaart hierover nooit enige betekening of kennisgeving te hebben ontvangen.

Ondergetekende notaris bevestigt dat dit ook niet blijkt uit een opzoeking in de databank die door het Agentschap Onroerend Erfgoed digitaal beschikbaar werd gesteld.

- niet getroffen werd door een maatregel van onteigening, ondergrondse inneming, urbanisatievereiste, opeising als voorzien in art. 134bis van de gemeentewet;

Verkoper verklaart betreffende al het voormelde onder deze rubriek geen enkele kennisgeving te hebben ontvangen.

12. Waterparagraaf.

1) De notaris wijst de koper er op dat het verkochte goed:

- conform artikel 129 van de wet van 4 april 2014 betreffende de ver-zekeringen niet gelegen is in een risicozone voor overstroming zoals vastgesteld door het Koninklijk Besluit van 28 februari 2007 tot afbakening van de risicozones;

- conform het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018:

* niet gelegen is in een effectief overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse regering (zijnde een gebied dat recent overstroomd is of waarvan modellen aangeven dat overstromingen zich om de 100 jaar of frequenter voordoen);

* geheel gelegen is in een mogelijk overstromingsgevoelig gebied zo-als vastgesteld door de Vlaamse regering (zijnde een gebied dat uitsluitend overstroomt bij extreme weersomstandigheden of bij bijvoorbeeld een dijk-breuk);

* niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied in een bekkenbeheerplan of in een afgebakende oeverzone. 

2) De verkoper verklaart dat het hierboven vermelde goed bij zijn we-ten nooit is overstroomd.

13. KLIM.

Uit de opzoeking op www.klim-cicc.be/ blijkt dat het verkochte goed niet gelegen is in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via leidingen of bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen en dat er geen wettelijke erfdienstbaarheden aanwezig zijn ten gunste van entiteiten die aangesloten zijn aan voormelde database.

14. Bosdecreet.

Na voorlezing te hebben gekregen van artikel 3 van het Bosdecreet heeft de verkoper verklaard dat het goed geen bos is zoals bedoeld in genoemd Decreet.

15. Bodemdecreet.

De verkoper verklaart de koper voor het ondertekenen van deze akte op de hoogte te hebben gebracht van de inhoud van de bodemattesten af-geleverd door OVAM respectievelijk op 31 maart 2020, met referentienummer 20200201426 en op 12 mei 2020, met referentienummer 20200263939.

Dit bodemattest 20200201426 (perceel sub 1) bepaalt:

“2.INHOUD VAN HET BODEMATTEST

Deze grond is niet opgenomen in het grondinformatieregister.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging komt.

2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3. OPMERKINGEN

1. Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.

2. Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.

3. De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.”

Dit bodemattest 20200263939 (perceel sub 2) bepaalt:

“2.INHOUD VAN HET BODEMATTEST

Deze grond is opgenomen in het grondinformatieregister.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

Gemeentelijke informatie toont aan dat op deze grond een risico-inrichting aanwezig is of was. Bijgevolg is deze grond een risicogrond.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3. OPMERKINGEN

1. Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.

2. Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.

3. De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.”

De verkoper sub  2 bevestigt verder uitdrukkelijk dat, voor zover hem bekend, op voorschreven eigendom sub 1 geen inrichting gevestigd is of was die bodemverontreiniging kan veroorzaken en daartoe werd opgenomen op de lijst waarvan sprake in zelfde Bodemdecreet.

De verkoper sub  1 bevestigt verder uitdrukkelijk dat, voor zover hem bekend, op voorschreven eigendom sub 2 wel inrichting gevestigd is of was die bodemverontreiniging kan veroorzaken en daartoe werd opgenomen op de lijst waarvan sprake in zelfde Bodemdecreet.

Comparanten erkennen door ondergetekende minuuthoudende nota-ris gewezen te zijn op de bepalingen van voormeld Bodemdecreet, zo onder meer op de bepalingen van dit decreet betreffende de saneringsplicht van de eigenaar van de grond waar bodemverontreiniging tot stand kwam en de erin vervatte aansprakelijkheidsregeling terzake, alsook op de procedure die moet worden gevolgd alvorens kan worden overgegaan tot 'overdracht van een grond' waarop een 'lijst-inrichting' is of was gevestigd en op de gevolgen van de niet-naleving van deze procedure.

De verkoper verklaart bovendien uitdrukkelijk niet op de hoogte te zijn van om het even welke bodemverontreiniging met betrekking tot voor-schreven eigendom.

Uit brieven van de gemeente Brasschaat de dato 15 september 2021 blijkt overigens dat voor voorschreven eigendom geen ARAB- en/of VLAREM vergunningen werden aangetroffen voor activiteiten die opgenomen zijn in de lijst van het VLAREBO(BO), en dat voor dit eigendom evenmin een VLAREM-milieuvergunning van toepassing is, noch dat voor het eigendom een omgevingsvergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit is afgeleverd, behoudens wat betreft perceel sub 2:

“VLAREM vergunningen

Dossiernr: 201018

Internnr: R 146/005

Onderwerp: exploitatie van een overdekte ruimte voor 10 voertuigen; inrichtingen voor het fysisch behandelen van gassen; opslagplaatsen voor samengeperste en vloeibaar gemaakte of in oplossing gehouden gassen; vastgestelde motoren”

Voor zover, voorafgaand aan deze akte, niet of niet volledig zou zijn voldaan aan de voorschriften vervat in artikel 101 van het Bodemdecreet (tijdige en schriftelijk kennisgeving van de inhoud van het bodemattest aan de kandidaat-koper) of, in voorkomend geval, aan de voorschriften van 102 tot 115 van het Bodemdecreet (procedure van toepassing bij overdracht van risico-gronden), hetgeen zou kunnen leiden tot de nietigheid van de over-dracht, blijkt uit wat voorafgaat dat aan die voorschriften thans wél werd voldaan en verklaart de koper uitdrukkelijk te verzaken aan die nietigheids-vordering.

Ondergetekende minuuthoudende notaris bevestigt, op basis van hoger vermelde verklaringen en gegevens, dat de regeling van het Vlaams bodemdecreet betreffende de overdracht van gronden werd nageleefd.

16. Voorkeur- en voorkooprechten – rechten van wederinkoop.

- De verkoper verklaart dat, voor zover hem bekend, het eigendom niet het voorwerp uitmaakt van enig voorkooprecht of voorkeurrecht tot aankoop, noch in het kader van de Vlaamse Codex Wonen, het Vlaams decreet op het natuurlijk milieu en het natuurbehoud, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het Havendecreet of enige andere overheidsregeling.

- De verkoper verklaart dat hij geen conventioneel voorkooprecht, voorkeurrecht, optierecht of recht van wederinkoop heeft toegestaan.

17. Postinterventiedossier.

Niet van toepassing

18. Particuliere stookolietanks.

De verkoper verklaart dat er zich in het verkochte onroerend goed geen stookolietank bevindt.

19. EnergiePrestatieCertificaat.

Niet van toepassing

20. Elektrische installaties.

Niet van toepassing

21. Rookmelders.

Niet van toepassing

Premies en voordelen

De koper erkent ingelicht geweest te zijn door de instrumenterende notaris:

- dat indien het goed voorzien is van een alarmsysteem, deze ver-plicht dient geregistreerd te worden (www.police-on-web.be);

- dat voor verkoop van een woning met inbegrip van zonnepanelen dit moet gemeld worden aan EANDIS (https://www.eandis.be/sites/eandis/files/documents/formulier_-_melding_wijziging_certificaatgerechtigde_zonnepanelen_tot_10.pdf)

- over de verplichting bepaalde onroerende goederen te voorzien van rookmelders (www.wonenvlaanderen.be);

- over het bestaan van eventuele premies of belastingverminderingen door hem te verkrijgen (www.premiezoeker.be of www.wonenvlaanderen.be);

- over het bestaan van een verzekering gewaarborgd wonen (www.wonenvlaanderen.be);

- over het bestaan van verplichtingen verbonden aan de centrale verwarmingsinstallatie (www.lne.be/campagnes/stook-zuinig/stook-zuinig/verwarmingswegwijzer).

VERKLARING PRO FISCO

1. Ik heb partijen er op gewezen dat artikel 3.18.0.0.14, 1° VCF bepaalt dat er een belastingverhoging van 100% van de aanvullende rechten verschuldigd is door elk van de contracterende partijen in geval van bewimpeling over de prijs en de lasten of de overeengekomen waarde. Partijen zijn hoofdelijk gehouden tot de betaling van de belastingverhoging. 

2. De koper verklaart:

2.1. Meeneembaarheid van registratierechten door verrekening.

Dat hij geen toepassing vraagt van artikel 2.9.5.0.1 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

2.2. Vermindering registratierechten.

Dat hij geen vermindering van registratierechten, zoals voorzien in artikel 2.9.4.2.11 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit, kan genieten.

2.3. Verminderd tarief beroepskoper.

Dat hij geen beroepskoper in de zin van artikel 2.9.4.2.4 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit is.

3. Verklaring door de verkoper.

3.1. Teruggave van registratierechten.

De verkoper verklaart dat hij niet kan genieten van teruggave van registratierechten voorzien in artikel 3.6.0.0.6, §2 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

3.2. Meeneembaarheid van registratierechten door teruggave.

De verkoper verklaart dat hij niet kan genieten van meeneembaarheid van registratierechten door teruggave voorzien in artikel 3.6.0.0.6, §3 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

4. Volmacht

Partijen geven hierbij volmacht aan de instrumenterende notaris om alle eventuele bijkomende fiscale verklaringen te doen met betrekking tot deze akte en dit overeenkomstig artikel 3.13.1.2.1. van de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

SLOTVERKLARINGEN

 BURGERLIJKE STAND

a. De notaris bevestigt dat de identiteit van de comparanten haar werd aangetoond aan de hand van de aan haar voorgelegde identiteitsbewijzen, onder meer de identiteitskaart.

b. Om te voldoen aan de verplichtingen opgelegd door de Hypotheekwet, bevestigt de notaris op zicht van de door de wet vereiste stukken, dat de namen, voornamen, datum en plaats van geboorte van de partijen overeenkomen met onderhavige vermeldingen. 

 KOSTEN

Alle kosten, rechten en erelonen dezer zijn ten laste van de koper, zelfs de kosten die betrekking hebben op de leveringsplicht.

RECHT OP GESCHRIFTEN

Het recht op geschriften bedraagt vijftig euro (€ 50,00).

 VERKLARING B.T.W.

Ondergetekende notaris heeft aan de verkoper uitdrukkelijk gevraagd of hij de hoedanigheid heeft van B.T.W.-belastingplichtige, binnen de vijf jaar een gebouw met betaling van de belasting op de toegevoegde waarde te hebben vervreemd of deel uit te maken van een tijdelijke of feitelijke vereniging die wegens haar werkzaamheden de hoedanigheid van belasting-plichtige heeft.

Op deze vraag heeft hij geantwoord BTW-plichtige te zijn onder nummer BE0206.677.801.

De ondergetekende notaris heeft hem lezing gegeven van het artikel 62, §2 en artikel 73 van het wetboek over de Belasting op de Toegevoegde Waarde en hem gewezen op alle gevolgen die in deze artikels vervat zijn, wat verkoper erkent.

 HANDELINGSBEKWAAMHEID

Alle partijen verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van alle handelingen in deze akte.

Partijen verklaren dat geen enkel verzoek tot collectieve schuldenregeling werd ingeleid, niet failliet te zijn verklaard, noch een procedure tot gerechtelijk reorganisatie te hebben aangevraagd, niet onder bewind gesteld te zijn.

Op vraag van de instrumenterende notaris verklaart elke comparant a) dat hij geen kennis heeft van enige gerechtelijke procedure waardoor het goed bestemd zou kunnen zijn en b) dat hem geen enkel beslag, zelfs geen bewarend beslag, werd betekend.

DIGITAAL AFSCHRIFT VAN DE AKTE

De notaris wijst partijen erop dat, van zodra deze akte verwerkt is, zij dit steeds kunnen raadplegen op www.lithea.be/notariele-akten/mijn-akten.

WAARVAN AKTE

Verleden te Brasschaat, op voormelde datum.

Na voorlezing als voormeld en gedane toelichting, hebben partijen, samen met de notarissen, ondertekend."

 

Art.2.- De bevoegdheid van de voorzitter van de gemeenteraad tot ondertekening van de notariële

akte wordt gedelegeerd aan waarnemend burgemeester, Philip Cools.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

14 EVA vzw Remise. Dagorde buitengewone algemene vergadering van 31 maart 2022. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap vzw Remise. Bij

gemeenteraadsbesluit van 14 december 2020 werd Karina Hans aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering. Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van vzw Remise handelt overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet nemen van de agenda van deze buitengewone algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.

 

De vzw Remise laat weten dat op 31 maart 2022 een buitengewone algemene vergadering zal plaatsvinden

met volgende agendapunten:

        Akteneming van de adreswijziging EVA vzw Remise

        Samenstelling BO: aktename ontslagen en (her)benoeming van de bestuursleden, opvolgen advies VSDC ivm statutenwijziging

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur welke de bevoegdheid van de gemeenteraad regelt met

betrekking tot de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De dagorde van de buitengewone algemene vergadering van EVA vzw Remise van 31 maart 2022 en

de daarbij horende documenten worden goedgekeurd.

 

Art.2.- Karina Hans wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de ze buitengewone algemene vergadering van EVA vzw Remise van en wordt opgedragen er te handelen in

overeenstemming met de instructies van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

15 Aanstelling handhavers zwerfvuil de OVAM. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke vindt dit een interessante zaak aangezien zwerfvuil een probleem blijft in de gemeente, dit in zowat elke wijk van de gemeente.  Hij las de 7 namen van de GAS-vaststellers die hier werden vast gelegd.  Hij vraagt zich af of deze 7 mensen exclusief voor onze gemeente werken?  Hij wil ook graag weten of dit kostenloos en voltijds is?

 

Schepen Van Honste licht toe dat deze mensen niet exclusief voor de gemeente Brasschaat werken.  Er kunnen wel afspraken gemaakt worden wanneer men beroep op hen wil doen. 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt of schepen Van Honste een zicht heeft op het aantal uren of FTE’s? 

 

Schepen Van Honste geeft mee dat ze hier niet onmiddellijk op kan antwoorden.  Dit is normaal een punt van waarnemend burgemeester Cools.  Ze zal het verder uitzoeken. 

 

Raadslid Vanpoucke wil tot slot nog graag weten met hoeveel gemeenten er moet samen gewerkt worden? 

 

Schepen Van Honste licht toe dat deze mensen kunnen ingezet worden bij bijvoorbeeld (grote) lokale evenementen en campagnes.  De details heeft ze niet en zal ze nog bezorgen. 

 

Raadslid Vanpoucke vindt het een mooi initiatief en wanneer men hier kostenloos op kan rekenen is dat nog beter. 

 

Schepen Van Honste komt na onderzoek nog graag even terug op dit punt.  Het punt ging enkel over het aanstellen van de handhavers.  Ze nam het draaiboek van de handhavers terug ter hand en kon lezen dat Ovam 30 handhavers inzet.  Deze mensen worden aangestuurd door de mensen van terreincontrole.  Zij zijn actief in heel Vlaanderen in nauw contact met de besturen.  Deze mensen zijn ook ’s avonds en in het weekend beschikbaar.  Het is de bedoeling om zoveel mogelijk op heterdaad te betrappen.  De gemeenten kunnen beroep doen op een aantal van deze mensen, dit ter ondersteuning van handhavingsacties op het grondgebied.  Dit is natuurlijk ook in overleg met de lokale gas-ambtenaren en de sanctionerend ambtenaar en de lokale politie.  Het is de bedoeling dat de gemeente per project een aanvraag doet. 

 

Raadslid Vanpoucke bedankt schepen Van Honste voor haar antwoord en hij kan alleen maar hopen dat de gemeente hier actief gebruik van zal maken.  Hij doet graag als suggestie het weekend van de dorpsdag.  Hij vindt het ook belangrijk voor het park aangezien het daar na evenementen ook echt een stort kan zijn.   

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 14 juli 2021 werd het project handhaving zwerfvuil aangekondigd via mail en een gezamenlijke brief van mevrouw Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, VVSG en de OVAM.

Ondertussen is het project opgestart en kan het lokaal bestuur gratis een beroep doen op de handhavers zwerfvuil van de OVAM.De eerste lichting van handhavers is gestart bij de OVAM, de aanwervingen zijn nog lopende om te komen tot een totaal van 30 handhavers.

De handhavers zwerfvuil werken als GAS-vaststellers in samenwerking met de lokale besturen en op basis van de bepalingen over zwerfvuil in de lokale politiereglementen.

Hiervoor moeten de handhavers aangeduid worden als GAS-vaststeller door de gemeenteraad. De opleiding tot GAS-vaststeller is ondertussen afgerond en de eerste handhavingsacties in samenwerking met lokale besturen zijn opgestart. Er zijn ook reeds verschillende lokale besturen telefonisch gecontacteerd om meer informatie te verstrekken.

 

Op 31 januari 2022 werd het project voorgesteld aan het college van burgemeester en schepenen door een medewerker van OVAM, verantwoordelijk voor de handhavingsploeg, Ronny Moors.

 

Voorgesteld wordt om de goedkeuring te hechten aan het aanbod van de OVAM voor de periode van goedkeuring door de gemeenteraad tot het einde van de legislatuur, 31 december 2024.

 

Overwegende de noodzaak om deze gewestelijke personeelsleden aan te stellen als vaststeller gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering de binnen hun welomschreven bevoegdheid te situeren zijn; dat deze gewestelijke vaststellers enkel binnen de omschreven bevoegdheid mogen optreden;

 

Overwegende dat volgende gewestelijke personeelsleden de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties, georganiseerd door de PAULO-Politieopleiding hebben gevolgd:
Jef Hollebecq, Remco Van Ransbeeck, Marc Dejaegere, Ronny Moors, en Sonja Wygers (datum opleiding: van 29 september tot en met 8 oktober 2021).

Overwegende dat volgend gewestelijk personeelslid de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties, georganiseerd door Campus Vesta heeft gevolgd: Jelle Cambré (datum opleiding van 13 mei 2013 tot en met 17 mei 2013).

 

Overwegende dat volgend gewestelijk personeelslid de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties, georganiseerd door PIVO (Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding van de provincie Vlaams-Brabant) heeft gevolgd: Stefan Bonhomme (datum opleiding: november-december 2006).

 

Overwegende het brevet van de PAULO-Politieopleiding, het brevet van Campus Vesta en het brevet van PIVO waaruit blijkt dat voorgaande personeelsleden de opleiding met gunstig gevolg heeft voltooid;

 

Het college wenst mee te stappen in het project; voor de verdere stappen vraagt het college van burgemeester en schepen:

 

De gemeenteraad is bevoegd voor de periodieke en nominatieve aanstelling van (gewestelijke) GAS vaststellers. Voor een efficiënte werking wordt voorgesteld om binnen dit project de aanstelling te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Juridisch kader

Aanstelling van personeelsleden gebeurt in de zin van artikel 21 §1, 2° van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Dit zijn gewestelijke personeelsleden die binnen hun welomschreven bevoegdheden door de gemeenteraad worden aangewezen om op het grondgebied van de gemeente vaststellingen te doen van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt met de gemeentelijke ambtenaar-vaststeller, de gemeenschapswacht-vaststeller of de operationele personeelsleden van de politie die ook allen vaststellingen kunnen doen.

De personeelsleden moeten voldoen aan de vereisten zoals bepaald in het Koninklijk Besluit van 21 december 2013 [tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie]. Dit zijn enerzijds aanwervings- of aanstellingsvoorwaarden en anderzijds het slagen voor een verplichte opleiding.

 

Adviezen

De deelnemers aan het overlast overleg geven gunstig advies aan de inzet van OVAM handhavingsploegen binnen af te bakenen thema's (gunstig advies lokale politie, technische dienst, milieuambtenaar, integrale veiligheid)

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het aanbod van de OVAM om gebruik te kunnen maken van (gewestelijke) GAS vaststellers op grondgebied Brasschaat voor de periode vanaf heden tot en met 31 december 2024.

 

Art.2.- De heren Jef Hollebecq, Remco Van Ransbeeck, Marc Dejaegere, Ronny Moors, Jelle Cambré, Stefan Bonhomme en mevrouw Sonja Wygers worden aangesteld als gewestelijk vaststeller voor de gemeentelijke administratieve sancties voor de gemeente Brasschaat voor de vaststelling van overtredingen op inbreuken die door middel van GAS kunnen worden gehandhaafd zoals voorzien in het lokaal politie reglement.

 

Art.3- De periodieke en nominatieve wijzingen van aanstelling en nieuwe aanstellingen wordt gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

16 Mondelinge vraag van Cathy Mallentjer over de zilveren medaille voor diervriendelijk beleid voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Mallentjer doet volgende tussenkomst :

 

“Vele burgers hechten meer en meer belang aan dierenwelzijn. Gaia ontwikkelde een initiatief waarmee ze burgers objectief kan informeren over de diervriendelijkheid van hun lokaal bestuur. Aan de hand van een tussentijdse enquête met meer dan 66 vragen werd een ranking opgesteld waar onze gemeente als 2de eindigde in de top 10. Hier mogen wij zeker trots op zijn waarvoor dank aan Karina Hans als Schepen voor Dierenwelzijn en haar beleidsmedewerkers Katherine Van de Velde en Robbert Brughmans!

De 10 speerpunten van Gaia en meer info zijn terug te vinden op de website kiezenvoordieren.be en in bijgevoegd document.

 

Welke zijn de belangrijkste speerpunten die in de huidige legislatuur gerealiseerd werden?

Zijn er nog nieuwe zaken die in deze legislatuur zullen of kunnen gerealiseerd worden? Ik denk daarbij aan educatieve projecten om leerlingen.”

 

Raadslid Mallentjer hoopt dat Brasschaat binnen de huidige legislatuur nog voor goud kan gaan en ze bedankt het bestuur voor deze realisatie.

 

Schepen Hans bedankt raadslid Mallentjer om de zilveren medaille even in de verf te zetten.  Ze wil graag verschillende mensen bedanken, nl.  het VOC (Marcel), Cadet, NOA, collega Katherine, de dierenpolitie,.. Al deze mensen doen fantastisch werk volgens haar.

 

Schepen Hans licht graag toe welke speerpunten er gerealiseerd werden in de huidige legislatuur :

        Niet langer toestaan van thuisslachtingen

        Maandelijks overleg dierenwelzijn

        Opmaak doordacht bestrijdingsplan voor eikenprocessierupsen in plaats van jaarlijks ad hoc te werken

        Dossiers waar het dierenwelzijn in gedrang komt worden als prioriteit beschouwd in de handhavingsvisie ruimte en wonen

        Het niet langer verdelen van rattengif aan de burgers maar wel de verdeling van een type rattenvallen die de ratten een snelle dood bezorgd.

        De firma die ratten bestrijd op openbaar domein gebruikt vallen. Enkel als ze het probleem niet op een andere manier onder controle krijgen wordt gif gebruikt

        Samenwerking met Noah voor de opvang van dieren

        Formaliseren van de samenwerking van de zwerfkattenvrijwilligers inclusief het voorzien van een verzekering

        Er is een budget voorzien voor het voeren van de zwerfkatten via Catdet

        Subsidie voor het steriliseren en castreren van huiskatten

 

Schepen Hans geeft ook nog toelichting bij de zaken die nog zullen of kunnen gerealiseerd worden.

Sinds kort beschikt het departement leefmilieu over kant en klare lespakketten voor scholen van kleuter tot middelbaar. Wij kunnen deze zeker onder de aandacht brengen van de scholen

Er wordt onderzocht of het interessant is om een rattenbestrijdingsplan op te stellen voor het gemeentepark i.p.v. ad hoc te bestrijden.
Ze hoopt dat ze bij laatste ronde aan het einde van deze legislatuur voor goud kunnen gaan!  Om voor goud te kunnen gaan moet men nog circussen zonder dieren realiseren, alsook de samenwerkingen met de scholen. 

 

Raadslid Geysen verwijst ook graag naar het mooi resultaat.  Hij geeft mee dat schepen Hans en haar diensten hier heel trots op mogen zijn.  Het dierenwelzijn wordt binnen zijn fractie toegejuicht.  Hij komt graag nog even terug op het feit dat vuurwerk voor heel wat dieren een marteling is.  De luide knallen zorgen bij heel wat beestjes voor stress.  Dit zou volgens hem verminderd kunnen worden door het gebruik van diervriendelijk vuurwerk.  Hierbij wordt het geluid volgens hem met 60% gereduceerd.  Vele steden en gemeenten gebruiken dit vuurwerk reeds.  Hij stelt dat Brasschaat misschien ook wel goud kan halen doormiddel van een strategie uit te werken rond het diervriendelijk vuurwerk binnen de gemeente.  Hij doet een warme oproep om dit uit te werken.

Schepen Hans licht toe dat Brasschaat dit reeds toepast.  Mensen moeten een aanvraag indienen wanneer ze vuurwerk willen afsteken en het bestuur verplicht hen dan om met diervriendelijk vuurwerk te werken.  Handhaven hieromtrent is nog moeilijk. 

 

Raadslid Geysen verwijst graag naar de wijk waar hij zelf woont.  Hij bevestigt dat er meer zou moeten gehandhaafd worden omdat het daar extreme vormen heeft aangenomen. 

 

Schepen Hans licht toe dat de korpschef haar vertelt dat het heel moeilijk is om deze daders te vinden.  Burgers zouden hier misschien wel mee kunnen helpen. 

 

Raadslid Geysen bedankt schepen Hans voor haar inzet en de medaille. 

 

Raadslid Van der Schoepen vraagt zich af hoe lang de gemeente al diervriendelijk vuurwerk gebruikt voor eigen evenementen zoals bijvoorbeeld 11 juli?

 

Schepen Hans licht toe dat dit net voor de start van corona werd ingevoerd.  Ze vond het verschil met gewoon vuurwerk heel duidelijk.

 

Raadslid Hermans geeft nog mee dat het 3 jaar geleden was.  Dit was destijds haar eerste punt op de toegevoegde agenda. 

Beslissing

 

 

Vele burgers hechten meer en meer belang aan dierenwelzijn. Gaia ontwikkelde een initiatief waarmee ze burgers objectief kan informeren over de diervriendelijkheid van hun lokaal bestuur. Aan de hand van een tussentijdse enquête met meer dan 66 vragen werd een ranking opgesteld waar onze gemeente als 2de eindigde in de top 10. Hier mogen wij zeker trots op zijn waarvoor dank aan Karina Hans als Schepen voor Dierenwelzijn en haar beleidsmedewerkers Katherine Van de Velde en Robbert Brughmans!
De 10 speerpunten van Gaia en meer info zijn terug te vinden op de website kiezenvoordieren.be en in bijgevoegd document.
 

Neemt kennis van de vraag van Cathy Mallentjer, namens N-VA:

        Welke zijn de belangrijkste speerpunten die in de huidige legislatuur gerealiseerd werden?
Zijn er nog nieuwe zaken die in deze legislatuur zullen of kunnen gerealiseerd worden? Ik denk daarbij aan educatieve projecten om leerlingen bewust te maken van dierenwelzijn, algemene sensibilisatie, strengere handhaving verbod op vuurwerk, rubriek dierenwelzijn op website v gemeente Brasschaat...losloopwandellussen/creatief speelbos voor grote en kleine honden om er maar enkele te vernoemen.

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

17 Mondelinge vraag van Kasper Vanpoucke over het vergemakkelijken van parkeren voor elektrisch opladen voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke doet graag volgende tussenkomst :

 

“In ons land is het wettelijk verplicht om met de rijrichting mee te parkeren. Daar zijn slechts 2 uitzonderingen op volgens de Belgische wegcode:

 

- in een straat met eenrichtingsverkeer mag je met een auto zowel rechts als links stilstaan of parkeren, op voorwaarde dat daarvoor ruimte is;

- de andere uitzondering gaat om het woonerf. De VAB zegt op haar site dat daar “stilstaande of geparkeerde voertuigen rechts of links ten opzichte van de rijrichting mogen opgesteld worden op de plaatsen waar het toegelaten is”;

 

De regel dat je niet tegen de rijrichting in mag parkeren is er omwille van de veiligheid. “Wie tegen de rijrichting in staat kan bij het verlaten van de parkeerplaats zijn spiegels niet gebruiken om het tegemoetkomend verkeer te zien”, zo luidt het bij de VAB.

 

Meer en meer zien we dat voertuigen elektrisch aangedreven rijden en dus ook de nood voor adequate laadinfrastructuur toeneemt. Ook in Brasschaat heeft zowel het college als onze fractie die investeringen in een meer duurzame mobiliteit steeds met overtuiging gesteund.

 

Daarnaast heeft Open VLD bijna een jaar terug in de Kamer geijverd voor een aanpassing van de wegcode om efficiënter gebruik te laten maken van de voorziene parkeerplaatsen voor elektrisch opladen. Hier is het de betrachting om enkel elektrische wagens die ook effectief opladen op deze oplaadpunten te laten parkeren, omdat vandaag men daar vaak staat zonder dat er effectief wordt opgeladen wat een verlies aan waardevolle oplaadinfrastructuur betekend. De bedoeling is alvast volgens de ECOLO-Mobiliteitsminister om meer rotatie te verzekeren en dus meer bruikbare ruimte om de steeds toenemende aantallen elektrische wagens te kunnen laten opladen.

 

Maar om een elektrische wagen op te laden, staat het oplaadpunt van de wagen vaak aan de “verkeerde kant” van de rijbaan waar de oplaadpaal staat. Als je in de rijrichting parkeert, kom je dus vaak voor onhandige en soms onmogelijke zaken te staan.

Want dan staat het ontvangende oplaadpunt van de auto zélf niet altijd aan de kant waar de laadpaal staat (tenzij je een model hebt waar je bv aan de voorkant kan opladen).

Bovendien is er ook het gevaar dat fietsers bij smalle doorgangen achter de kabel/stekker kunnen blijven hangen.

 

Daarom vragen wij of het College kan onderzoeken of ze deze elektrische voertuigen beter kan faciliteren, in lijn met het ondersteunede beleid, door waar mogelijk de parkeerverordening aan te passen, zoals al vaak in het buiteland mogelijk is, en wanneer dit niet wettelijk mogelijk is de laadinfrastructuur in de toekomst zo te organiseren dat deze geen grote obstakels meer vormen. Al is dat laatste allicht niet evident, behalve wanneer men haaks op de rijrichting kan parkeren.”

 

Schepen Fonteyn doet volgende tussenkomst :

 

“Dankjewel, Kasper, voor je vraag en terechte bezorgdheden.

Ik heb getracht een beetje structuur in je vragen te krijgen en de verschillende onderdelen te bekijken, want op sommige vragen kan je gemakkelijk op ingaan, andere  zijn wettelijk dan weer niet mogelijk.

  1. Ten eerste zijn we er ons zeker en vast van bewust dat we moeten streven naar een optimale plaatsing van de laadpalen. In het verleden gebeurde dit vooral rekening houdend met een aantal p parameters zoals: zichtbaarheid langs de hoofdwegen om de potentiële gebruikers vertrouwen te geven, het 24/24 7/7 bereikbaar zijn, een netwerk van 400 volt. De werking is ondertussen ook geëvolueerd naar meerdere betrokkenen. ZO houden we nu ook rekening met beplantingen van de groendienst, hydranten van de brandweer, gegevens van de hulpdiensten en politie, maar ook de input van de handelaars zal in de toekomst meegenomen worden.

Tot slot hebben we ook de bevolkingsdichtheid als parameter meegenomen om te bepalen waar laadpalen het meeste potentie kunnen hebben.

Onze focus voor het plaatsen van laadpalen ligt nu ook meer op parkeerpleintjes en parkings waar haaks parkeren mogelijk is. (langs de weg zien we liever geen haaks parkeren)

Zo verhuizen we de laadpaal in de Zwemdoklei naar het parkeerterrein aan de voetbal, en de laadpaal van de Lage Kaart naar het Kaartse plein. Fluvius zal hiervoor enkele infrastructurele aanpassingen doen. (naar 400 volt).

 

  1. Op uw vraag ivm parkeren in tegengestelde rijrichting, kunnen we niet ingaan. Dat is iets dat op federaal niveau ingebed ligt en het zou mij verbazen moest men de wegcode in deze zin aanpassen en een uitzondering maken voor elektrische wagens. Zoals u zelf aanhaalt, laat de wegcode dit niet toe omwille van veiligheidsredenen. Hopen dat dit aangepast wordt, is dus ijdele hoop, vrees ik.

 

Ik denk ook niet dat we hierop moeten inzetten omwille van de snelle innovaties op dit vlak. Heel wat merken van auto’s bieden hiervoor al oplossingen aan:

        Ze bieden al dan niet in optie aan om een 2de AC-laadingang te voorzien aan de andere kant van de wagen (bv audi e-tron)

Maar ik denk ook aan andere innovaties zoals bv draadloos laden.

 

  1. Wat onze eigen parkeerverordening betreft, weet u dat er een nieuwe in de maak is. De eerste draft is nu klaar. Nu, de parkeerverordening heeft betrekking op parkeerplaatsen op privédomein en niet op openbaar domein. In de parkeerverordening is bewust ook niets opgenomen over elektrificatie van autoparkeerplaatsen, dit wegens de snelle evolutie op het terrein en de wetgeving. (We willen niet dat we met onze verordening steeds achterop hinkelen als Vlaanderen haar normen zou aanpassen)

 

  1. Bijkomend waren er nog andere problemen ivm parkeren op laadplaatsen

        Van de ene kant waren er de elektrische auto’s die – zonder te laden - parkeren op deze plaatsen. Wettelijk gezien kon en kan  de politie hierop nog steeds NIET handhaven. Er staat nergens gereglementeerd in de wegcode dat men MOET laden. Men kon hier enkel werken met sensibiliserende borden en vragen aan de parkeerders om hier aub enkel te parkeren voor het laden.

        bovendien was er nog een probleem met de hybride auto’s: Hybride auto’s mogen op dit moment parkeren op parkeerplaatsen voor elektrisch laden, zelfs diegene die niet aan een laadpaal kunnen laden (de NIET-plug-ins).

Er zitten dus heel wat hiaten in de huidige wegcode.  -> de enige manier om het (naar ons gevoel) ‘onterecht’ parkeren  tegen te gaan, is dus om het laden op die plaatsen verplicht te maken.

 

  1. In juni 2021 hebben onze politiediensten dan ook advies gegeven aan het kenniscentrum verkeer van de geïntegreerde politie, genaamd Centrex, waar deze problematieken besproken werden.

Er zou een nieuwe mogelijkheid voorzien worden in artikel 70 van de wegcode waar het parkeren van elektrische EN hybride voertuigen is opgenomen.

Naast het bord dat we allemaal kennen met de stekker en eventueel het voertuig waarvoor de elektrificatie geldt, …

zou men in de toekomst nog een nieuw onderbord kunnen voorzien.

Een onderbord waarop de symbolen van een laadpaal en stekker zijn afgebeeld, duidt aan dat het parkeren voorbehouden is voor elektrische en hybride elektrische voertuigen gedurende de tijd die nodig is voor het opladen van de batterijen.

De symbolen mogen dan op het verkeersbord E9 afgebeeld worden.

 

Vb:

 

Zijn daarmee  dan  alle problemen opgelost? Misschien wel. Misschien net helemaal

Kan men aan een laadstation / voertuig steeds en zonder enige discussie zien dat het voertuig effectief aan het opladen is? 

Dit zal nog verder verfijnd moeten worden.

De wetgever ziet het probleem en is nu bezig om alles in orde te brengen. Dus, ik denk dat we hier nog even moeten afwachten. Ik kan daar op dit moment ook geen timing op plakken, Kasper. Dat kan snel gaan (zoals alles rond elektrificatie), kan ook nog even duren.

 

BESLUIT

Dus om concreet op uw toegevoegd punt te antwoorden.

We kunnen ingaan op:

        Uw vraag om de laadlocaties zoveel mogelijk te optimaliseren en laadpalen zo te organiseren dat ze geen grote obstakels meer vormen.

We kunnen NIET ingaan op:

        Een wijziging in de wegcode (tegen de richting) of een aanpassing in de parkeerverordening (of een opname in een aanvullend politiereglement) -> een tijdje geleden is het APR juist aangepast om helemaal conform te wegcode te zijn.

Het faciliteren van elektrische voertuigen zal zeker verder onderzocht worden, maar het is nu aan de wetgever om hier verdere stappen in te ondernemen. Wel heeft onze politiedienst haar advies gegeven hieromtrent en hiermee haar rol gespeeld.”

 

Raadslid Vanpoucke bedankt schepen Fonteyn voor haar antwoord.  Hij geeft nog mee dat het een mondelinge vraag was en geen schriftelijk punt.  Hij weet dat men als gemeente de wegcode niet zelf kan aanpassen en maar goed ook.  Hij is het volledig eens met de schepen en hij is al blij met de stappen die ze net opsomde.  Hij had al begrepen dat we van anderen afhangen, maar hij is wel heel blij met het omstandig antwoord. 

Beslissing

 

 

In ons land is het wettelijk verplicht om met de rijrichting mee te parkeren. Daar zijn slechts 2 uitzonderingen op volgens de Belgische wegcode:

- in een straat met eenrichtingsverkeer mag je met een auto zowel rechts als links stilstaan of parkeren, op voorwaarde dat daarvoor ruimte is;

- de andere uitzondering gaat om het woonerf. De VAB zegt op haar site dat daar “stilstaande of geparkeerde voertuigen rechts of links ten opzichte van de rijrichting mogen opgesteld worden op de plaatsen waar het toegelaten is”;

De regel dat je niet tegen de rijrichting in mag parkeren is er omwille van de veiligheid. “Wie tegen de rijrichting in staat kan bij het verlaten van de parkeerplaats zijn spiegels niet gebruiken om het tegemoetkomend verkeer te zien”, zo luidt het bij de VAB.

Meer en meer zien we dat voertuigen elektrisch aangedreven rijden en dus ook de nood voor adequate laadinfrastructuur toeneemt. Ook in Brasschaat heeft zowel het college als onze fractie die investeringen in een meer duurzame mobiliteit steeds met overtuiging gesteund.

Daarnaast heeft Open VLD bijna een jaar terug in de Kamer geijverd voor een aanpassing van de wegcode om efficiënter gebruik te laten maken van de voorziene parkeerplaatsen voor elektrisch opladen. Hier is het de betrachting om enkel elektrische wagens die ook effectief opladen op deze oplaadpunten te laten parkeren, omdat vandaag men daar vaak staat zonder dat er effectief wordt opgeladen wat een verlies aan waardevolle oplaadinfrastructuur betekend. De bedoeling is alvast volgens de ECOLO-Mobiliteitsminister om meer rotatie te verzekeren en dus meer bruikbare ruimte om de steeds toenemende aantallen elektrische wagens te kunnen laten opladen.
 

Neemt kennis van de vraag van Kapser Vanpoucke, namens Brasschaat2012:

        Daarom vragen wij of het college kan onderzoeken of ze deze elektrische voertuigen beter kan faciliteren, in lijn met het ondersteunede beleid, door waar mogelijk de parkeerverordening aan te passen, zoals al vaak in het buiteland mogelijk is, en wanneer dit niet wettelijk mogelijk is de laadinfrastructuur in de toekomst zo te organiseren dat deze geen grote obstakels meer vormen. Al is dat laatste allicht niet evident, behalve wanneer men haaks op de rijrichting kan parkeren.
 

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

18 Mondelinge vraag van Ellen Somers over de opendeurdag in GIB voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Geysen doet volgende tussenkomst :

“Beste voorzitter,

Onze collega Ellen ligt ziek te bed en heeft momenteel geen stem. Ze vroeg me of ik het door haar toegevoegde punt (18) in haar plaats wilde brengen. Ik hoop dat de voorzitter hieromtrent geen bezwaar maakt?

Een aantal ouders hadden vragen en bedenkingen rond het niet doorgaan van fysieke opendeurdag in het GIB en spraken Ellen daarop aan.

Het ingediende punt is qua timing mogelijk een beetje achterhaald, maar toch hadden we graag de mening van de bevoegde schepen gehoord.


Op zaterdag 19 maart konden de nieuwe leerlingen van het GIB zich inschrijven via een inschrijvingsplatform. Alsook was er een digitale opendeurdag.
Wat maakt dat jullie ervoor hebben gekozen om deze opendeurdag nog digitaal te organiseren? Sommige scholen schakelen namelijk wel in code geel (coronamaatregelen) naar een fysieke dag.
Ik merk op dat kinderen eerder geneigd zijn om te kiezen voor een school die ze gezien hebben, niet? Hoe kijken jullie daarnaar aub?”

Schepen Ven doet volgende tussenkomst :

“Een schoolkeuze maken is een stap voor elk kind en elke ouder. 

 

Enkele feiten:

        De aanmelding voor de leerlingen voor het 1e jaar die willen inschrijven voor het schooljaar 2023-2024 gingen door op 19 maart 2022

        De opendeurdag werd gepland op 13 maart 2022

        De wijziging van code geel naar code oranje ging maar in op maandag 7 maart 2022 (na krokusvakantie) en dit werd in de krokusvakantie maar beslist

 

Waarom een digitale opendeurdag:

        Het is voor de school niet mogelijk een fysieke opendeurdag te organiseren op 1 week tijd

        Het was niet mogelijk om deze later te organiseren omdat wij via een aanmeldingsdossier werken dat is goedgekeurd door de commissie leerlingenrechten en de data werden reeds vastgelegd in november

        Op het moment van de opendeurdag waren er nog veel besmettingen in het GIB. Tot op de dag van vandaag zijn er zeer veel afwezige leerkrachten, bijvoorbeeld op datum van 24/03/2022 was er een klas met 6 uur studie door afwezigheden van leerkrachten

        Om deze te laten doorgaan is er een grote aanwezigheid op school van personeel nodig, in de huidige situatie is dit niet altijd mogelijk.

 

Wat werd er als alternatief georganiseerd:

        Op 15 maart 2022 was er een infoavond voor de geïnteresseerde ouders van toekomstige leerlingen voor het 1e jaar.

        Op 14 mei 2022 wordt er voor al de aangemelde leerlingen een rondleiding georganiseerd in kleine groepjes.

 

Hoe zijn de aanmeldingen verlopen:

        Op 19 maart 2022 weden er 278 leerlingen aangemeld voor het 1e jaar van het GIB voor het schooljaar 2022-2023.

Dit resulteert momenteel in een vol eerste jaar van 192 leerlingen en een wachtlijst van 86 leerlingen.

Deze wachtlijst zal nog dalen omdat pas op 23 april wordt gestart met de inschrijvingen in het secundair onderwijs in alle Brasschaatse scholen.

 

Het klopt dat kinderen beter een keuze kunnen maken wanneer ze in de school geweest zijn en ervan geproefd hebben.

Schepen Ven eindigt nog graag met te zeggen dat er alleen maar goede scholen zijn in Brasschaat.  Het komt volgens haar dus allemaal wel goed.  Ze hoopt dat volgend jaar alles terug op een normale manier kan verlopen. 

Raadslid Geysen dankt schepen Ven in naam van raadslid Somers voor de uitgebreide reactie.  Hij twijfelt er niet aan dat kinderen uiteindelijk de keuze wel zullen maken maar ze vonden deze vraag toch op zijn plaats. 

Beslissing

 

 

Op zaterdag 19 maart konden de nieuwe leerlingen van het GIB zich inschrijven via een inschrijvingsplatform. Alsook was er een digitale opendeurdag.

 

Neemt kennis van de vraag van Ellens Somers, namens CD&V:

        Wat maakt dat jullie ervoor hebben gekozen om deze opendeurdag nog digitaal te organiseren? Sommige scholen schakelen namelijk wel in code geel (coronamaatregelen) naar een fysieke dag.

        Ik merk op dat kinderen eerder geneigd zijn om te kiezen voor een school die ze gezien hebben, niet? Hoe kijken jullie daarnaar aub?

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

19 Mondelinge vraag van Inge Hermans over de lokale opvang van Oekraïnse vluchtingen in Brasschaat voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans doet volgende tussenkomst :

 

“Het hoeft ondertussen geen betoog meer om te stellen dat, sinds de voorbije gemeenteraad,

de wereld er geheel anders uitziet. en er zich verschrikkelijk taferelen afspelen zich of op amper 1500 km.

Als gevolg van de geopolitieke spanningen in Oekraïne, is een ongeziene vluchtenstroom ontstaan.

Ook ons land zal op alle bestuurlijke niveaus, dus ook Brasschaat als lokaal bestuur, mede verantwoordelijkheid

moeten dragen om deze vluchtelingen op te vangen.

Onze ocmw's hebben de laatste jaren en omwille van de Coronapandemie reeds een enorme stijging/druk

gekend en dit op zowel het personeel als op de werking.
Bijkomend gaat het er, buiten de situatie in Oekraïne, ook in vele andere delen van de wereld, allesbehalve florissant aan toe en ook hier

hebben we als lokaal bestuur, een blijvende verantwoordelijkheid op te nemen.

Gevluchtte Oekraïners hebben, eens over ze een A-kaart beschikken, dezelfde rechten als iedere andere burger in dit land en

bijgevolg ook recht op steun van het OCMW in de gemeente waar ze zich inschrijven.
Het respectievelijk ocmw zal dan door zijn diensten onderzoek moeten laten uitvoeren zodat de specifieke noden duidelijk worden.
Deze noden zullen dossier per dossier verschillend van aard zijn.

Het is meteen ook duidelijk dat er bij de ocmw diensten extra zal ingezet moeten worden om naast de reeds bestaande dossiers,

bijkomend personeel en vrijwilligers aan te trekken zodat aan de opdracht en verantwoordelijkheid kan tegemoet gekomen worden.

We konden reeds vandaag in de pers de oproep voor buddy's lezen.

Brasschaat 2012 hoopt toch dat er voldoende buddy's en medewerkers zullen gevonden worden om al deze getraumatiseerde mensen

op te vangen in woord en daad.


Wetende dat élk dossier op het ocmw heel wat intense opvolging en steun vraagt van de medewerkers en het een "en/en" verhaal is,

- Hoe zal men in Brasschaat tewerk gaan om op korte termijn extra personeel aan te trekken zodat de reeds

  bestaande dossiers hier niet zullen onder lijden?
- Welke aanpassingen in het personeelskader denkt men nodig te hebben hiervoor? Aantallen, profielen etc..
- Zijn de Oekraïense vluchtelingen die zich reeds op het Brasschaats grondgebied bevinden in contact geweest met onze diensten?
- Heeft men bijkomende pistes voor mogelijke collectieve opvangplaatsen opgestart n.a.v. onze tussenkomst op de Algemene Commissie een tweetal weken geleden, en zo ja, zijn er al resultaten of concrete toezeggingen desbetreffend?
 

Ter herinnering: onze vraag was om gesprekken aan te gaan en te bekijken of er opvangmogelijkheden zijn in de gebouwen

  van de Civiele bescherming of in de legerkazernes?
- Op de zevende dag van vorige week zondag, sprak collega Jan Jambon over het inrichten van eventuele nooddorpen.

Ondertussen is er meer duidelijk gekomen over waar de nooddorpen zullen geïmplementeerd worden en vervalt mijn laatste vraag enigszins, tenzij natuurlijk

Brasschaat zich kandidaat stelde om ook dit soort initiatief in te richten op het grondgebied van onze gemeente?

 

M.b.t. de infoavond rond de opvang van vluchtelingen van vorige week donderdag, is het mogelijk om daarover een reflectie van krijgen, 

wat waren de grootste noden en /of vragen van deze burgers.”

 

Schepen Hans doet volgende tussenkomst en beantwoord de vragen van raadslid Hermans :

“- Hoe zal men in Brasschaat tewerk gaan om op korte termijn extra personeel aan te trekken zodat de reeds bestaande dossiers hier niet zullen onder lijden?

Momenteel wordt buddywerking (0,5 VTE) volledig ingezet voor stroomlijnen aanbod vrijwilligers + buddys voor begeleiding.


- Welke aanpassingen in het personeelskader denkt men nodig te hebben hiervoor? Aantallen, profielen etc..

Afspraak vast bureau: 1 FTE op niveau B en 0,5 op niveau C


- Zijn de vluchtelingen die zich reeds op het Brasschaats grondgebied bevinden in contact geweest met onze diensten?

Ja, vragen komen systematisch (zowel van collectieve opvang als via individuele gezinnen die iemand opvangen).


- Heeft men bijkomende pistes voor mogelijke collectieve opvangplaatsen opgestart n.a.v. onze tussenkomst op de Algemene Commissie een tweetal weken geleden, en zo ja, zijn er al resultaten of concrete toezeggingen desbetreffend?
Ter herinnering: onze vraag was om gesprekken aan te gaan en te bekijken of er opvangmogelijkheden zijn in de gebouwen van de Civiele bescherming of in de legerkazernes?

Zowel civiele bescherming als defensie hebben laten weten dat ze al inspanningen leveren om aan deze vluchtelingencrisis het hoofd te bieden bv. inrichting Heizel. Ze kunnen geen bijkomende middelen ter beschikking stellen in Brasschaat.”

Voor de vragen met betrekking tot de zevende dag geeft schepen Hans graag het woord aan de Minister President Jan Jambon. 

Raadslid Jambon vermoedt dat raadslid Hermans het verkeerd begrepen heeft.  Tijdens de zevende dag werden er 2 zaken gezegd, nl. de gouverneurs zouden bij de burgemeesters aftoetsen of er ergens terreinen beschikbaar zijn waar eventuele nooddorpen opgebouwd konden worden & via het facilitair bedrijf zou men bekijken hoe zo’n nooddorp zou neergezet worden.  In Antwerpen en Mechelen zullen er ingericht worden, maar er zullen er meer nodig zijn wanneer het echt los barst volgens hem.  Hij licht toe dat 80% van de mensen die toekomen reeds onderdak hebben.  Zolang de vredesgesprekken lopen, zijn er perspectieven en blijven ze rond Oekraïne hangen (bv. in Polen). 

 

Wanneer er geen perspectieven meer zijn, zouden we wel snel kunnen doorkomen.  Hij hoopt op het beste, maar bereid zich voor op het slechtste. Op dit moment wordt er een inventarisatie opgemaakt van waar er terreinen in Vlaanderen beschikbaar zijn om eventueel zo’n nooddorpen neer te zetten.  Men bekijkt ook welk materiaal er beschikbaar is op de markt om zo’n nooddorp te bouwen.  Aan de gemeenten zal toegelicht worden welke ondersteuning ze krijgen vanuit Vlaanderen bij het voorzien van een nooddorp.  Dit element is nu nog niet ingevuld omdat het nu nog niet heel dringend is. 

 

Raadslid Hans komt graag ook nog even terug op de info-avond van vorige week donderdag.  Dit was een groot succes, het Atrium zat vol.  Er was heel veel solidariteit.  Elke aanwezige kreeg een informatiemapje mee.  Deze informatie hebben ze nodig wanneer ze mensen opvangen in hun huis.  Raadslid Hans bedankt graag Bruno Van Mengsel want die heeft zich hier enorm voor ingezet.  Hij heeft dit samen met collega Inge Conincx gedaan.  Na de toelichting kwamen er nog heel wat praktische vragen.  Enkele voorbeelden : plaatsbeschrijvingen, verzekeringen, vaccinaties,….  Men vroeg zich ook af wat er zou gebeuren wanneer het niet zou klikken en hoelang de opvang zou duren.  Wanneer het niet klikt, kan men altijd zoeken naar een nieuwe locatie.  Op dit moment geniet de voorkeur de collectieve opvang.  Hof ten Bos is hier een mooi voorbeeld van.  Het is een tamelijk grof volk dus ze moeten wel in de hand gehouden worden.  Men gaat hiervoor dringend een mooi reglement opstellen.  In het winkeltje zal men in de toekomst enkel nog op afspraak werken.  De begeleiding van deze mensen is volgens haar enorm belangrijk. 

 

Raadslid Hermans vraagt om aandacht te schenken aan het feit dat het getraumatiseerde mensen zijn.  Ze wil graag ook weten of er wordt samen gewerkt met Kabas voor hen. 

 

Raadslid Hans bevestigt dat er contact is met Kabas.  Er wordt ook gewerkt met tolken.  Het Engels dat deze mensen kunnen is zeer miniem. 

 

Raadslid Hermans geeft als advies om de brochure binnenkort aan te passen op basis van nieuwe informatie. 

 

Schepen Hans licht toe dat deze informatie dagelijks wordt aangepast.  Voor dieren wordt er bijvoorbeeld opgenomen dat ze moeten gevaccineerd worden.  Dierenartsen krijgen hier subsidies voor.

 

Raadslid Hermans spreekt haar dank uit voor de toelichting en wenst iedereen nog veel moed

Beslissing

 

 

Naar aanleiding van de grote toeloop vluchtelingen van Oekraïense origine die op gang is
gekomen, zullen de lokale besturen een grote verantwoordelijkheid toebedeeld krijgen
wat de opvang van deze mensen betreft.

Onze ocmw's hebben de laatste jaren en omwille van de Coronapandemie reeds een enorme stijging/druk gekend op zowel het personeel als op de werking.
Ook in andere delen van de wereld, buiten Oekraïne, gaat het er nog steeds weinig florissant aan toe en ook hier hebben we als lokaal bestuur een blijvende verantwoordelijkheid op te nemen.

Oekraïners hebben, eens over ze een A-kaart beschikken, dezelfde rechten als iedere andere burger in dit land en bijgevolg ook recht op steun van het OCMW in de gemeente waar ze zich inschrijven.
Het respectievelijk ocmw zal door zijn diensten onderzoek moeten laten uitvoeren zodat de specifieke noden duidelijk worden.
Deze noden zullen dossier per dossier verschillend van aard zijn.

Het is meteen ook duidelijk dat er bij de ocmw diensten extra zal ingezet moeten worden om naast de reeds bestaande dossiers, bijkomend personeel en vrijwilligers aan te trekken zodat aan de opdracht en verantwoordelijkheid kan tegemoet gekomen worden.
 

Neemt kennis van de vraag van Inge Hermans, namens Brasschaat2012:

        Wetende dat élk dossier op het ocmw heel wat intense opvolging en steun vraagt van de medewerkers:
Hoe zal men in Brasschaat tewerk gaan om op korte termijn extra personeel aan te trekken zodat de reeds bestaande dossiers hier niet zullen onder lijden?

        Welke aanpassingen in het personeelskader denkt men nodig te hebben hiervoor? Aantallen, profielen etc..

        Zijn de vluchtelingen die zich reeds op het Brasschaats grondgebied bevinden in contact geweest met onze diensten?

        Heeft men bijkomende pistes voor mogelijke collectieve opvangplaatsen opgestart n.a.v. onze tussenkomst op de Algemene Commissie een tweetal weken geleden, en zo ja, zijn er al resultaten of concrete toezeggingen desbetreffend?
Ter herinnering: onze vraag was om gesprekken aan te gaan en te bekijken of er opvangmogelijkheden zijn in de gebouwen van de Civiele bescherming of in de legerkazernes?

        Op de zevende dag van vorige week zondag, sprak Jan Jambon over het inrichten van eventuele nooddorpen in Brasschaat. Kan men hier ondertussen al zeggen op welke locatie die nooddorpen zouden komen en of men reeds pro-actief op zoek is naar personeel en vrijwilligers om de vluchtelingen op die locaties bij te staan?

        Er was een info avond op het gemeentehuis voor burgers die kandidaat waren om vluchtelingen
opvang te bieden. Wat waren de grootste noden en/of vragen van deze burgers?

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Overzicht punten

 

 

20 Mondelinge vraag van Luc Van der Schoepen over de Vesalius audit door Klina voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen doet volgende tussenkomst :

 

“Recent verscheen een videoreportage op ATV over het rusthuis Lozanahof dat onder het bewind staat van het Zorgbedrijf Antwerpen dat ook het zorgbedrijf Brasschaat onder de hoede neemt.

Het agentschap Zorg en Gezondheid heeft het Lozanahof sinds juni onder toezicht geplaatst, op een zwarte lijst gezet en gaat nu verder met het voornemen om een schorsing van erkenning te bekomen.

 

Een schorsing van erkenning betekent een tijdelijke opnamestop van bewoners.

De redenen die worden aangehaald zijn enerzijds een aantal problemen met de infrastructuur, tekorten op het vlak van personeelsbezetting, wat zich dan weer vertaalt in problemen met het toedienen van de nodige zorg.

 

Het is een publiek geheim dat een soortgelijke indicatie mag aangeschreven worden voor het ZBB in het Vesalius gebouw. Het gebouw is gewoon ‘op’ om het kort te schetsen en dat is ook een onderliggende reden dat men nu op de site St. Jozef mikt.

 

In de laatste algemene commissie hebben we de kans benut om te vragen voor wie de onderhoudskosten en/of herstellingskosten zijn die zich nu en in de toekomst, die nog rest voor het ZBB in het gebouw, manifesteren. Het was nog wachten op een audit rapport (staat van bevinding) van AZ Klina  eind maart.

 

        Is het gemeentebestuur op de hoogte van de resultaten van deze audit en zo ja hoe evalueert de gemeente deze?

        Is het gemeentebestuur na de evaluatie overtuigd van een goede service en prijs/kwaliteitsverhouding wat betreft de huidige infrastructuur en toegediende zorgen voor de bewoners?”

Raadslid Eeman vermoed dat er enige ongerustheid is wanneer het Lozannahof zijn erkenning dreigt te verliezen.  Eén van de redenen zijn de aanhoudende personeelstekorten in het Lozannahof.  Zorgbedrijf Brasschaat moet zich hier volgens hem ook zorgen maken omdat het management en de exploitatie bij Zorgbedrijf Antwerpen zitten.  Zorgbedrijf Antwerpen hanteert een uniform model voor al zijn zorginstellingen.  Op de algemene commissie werd het nieuw zorgmodel voorgesteld.  Dit model moet voor meer tevredenheid bij bewoners en personeel zorgen.  De personeelsaantallen werden per dienst gewijzigd.  In het model kan men zien hoeveel personeel er moet zijn om de werking te doen slagen.  Raadslid Eeman wil graag weten of er over dit nieuwe zorgmodel al een evaluatie gemaakt werd, alsook of er voldoende personeel op de werkvloer zal zijn om dit alles te verwezenlijken? Hij beseft dat het antwoord moeilijk is aangezien de directeur van Zorgbedrijf Brasschaat ook die van Lozannahof is.  Hij vindt het de taak van Brasschaat om zich af te vragen of er momenteel genoeg handen zijn om goede zorgen te kunnen brengen.  Hij wil graag weten of de cijfers doorkomen of blijven deze hangen bij het management?  Als laatste vraagt hij zich af of het 6 jaar geleden wel zo slim was om het management van het Zorgbedrijf uit handen te geven. 

 

Schepen Hans doet volgende tussenkomst :

 

“Gelet op de voorgenomen verkoop van wzc Vesalius vond er in opdracht van Klina op 19 januari 2022 een externe technische expertise plaats om eventuele gebreken vast te stellen in het gebouw.

 

Uit de externe expertise is gebleken dat het gebouw van wzc Vesalius in orde is. Bijgevolg wordt deze opschortende voorwaarde, die deel uitmaakte van de overeenkomst tussen Klina en Zorgbedrijf Brasschaat, opgeheven.  Er zijn geen problemen te melden dus ik weet niet vanwaar u dit heeft?”

 

Schepen Hans vraagt om het toe te lichten want ze zou het graag horen. 

 

Raadslid Van der Schoepen licht toe dat er meldingen kwamen via de vakgroepen.  Op basis hiervan maken ze zich zorgen.  Hij dacht dat de audit van het gebouw nog moest gebeuren. 

 

Schepen Hans bevestigt dat ze een bevestiging ontving van Zorgbedrijf Antwerpen, zij hebben het haar bezorgd.  De opschortende voorwaarde telt tot 31 maart 2022.

 

Raadslid Callens bevestigt dat de audit van het gebouw wel degelijk gebeurt is in januari.  Er zijn geen gebreken naar boven gekomen.  Hij vindt het spijtig dat raadslid Van der Schoepen niet alles benoemd en laat weten wat de problemen zijn.  Hij is de eerste die problemen aanpakt en ter harte neemt.  Mensen die hem kennen weten dat hij dit niet zal loslaten totdat hij een deftig antwoord heeft ontvangen.  Hij doet een oproep om iets te laten weten wanneer er zich iets voordoet of wanneer er gevaar is. 

 

Raadslid Van der Schoepen laat weten dat wij dit in de toekomst zeker zal overmaken aan raadslid Callens. 

 

Raadslid Callens ijverde jaren geleden bij het college om 104 FTE’s te krijgen voor het Zorgbedrijf.  Momenteel zijn dat 105,5 FTE geworden.  Het bestuur is daar destijds in meegegaan en hij hoopt nog altijd deze 105,5 FTE ter plaatse te krijgen.  Dit is helaas niet altijd mogelijk (ziekte,…).  Hij is zich bewust van personeelsproblemen die er zijn.  Hij wordt hiervan ook op de hoogte gesteld.  Ze doen er alles aan om mensen aan te werven, maar helaas kunnen ze ze niet van de straat plukken. 

 

Raadslid Eeman spreekt niet in detail aangezien hij zelf personeelslid is.  In Lozannahof had men ook een bepaald aantal personeel, maar daar geraakt men niet aan.  Men moet zich de vraag stellen of de zorgkwaliteit niet in het gedrang geraakt door afwezigen? 

 

Raadslid Callens licht toe dat ze eind december het actief beleid on hold gezet hebben om zo de tekorten op te vangen.  Het actieve opnamebeleid werd even on hold gezet tot dat er terug genoeg personeel is.  Hij is hier dagelijks mee bezig.  Hij doet zijn best om dit cijfer zo optimaal mogelijk te krijgen.  Zorgbedrijf Brasschaat is niet Zorgbedrijf Antwerpen.  Ze hebben een eigenheid. 

 

Raadslid Pauwels licht nog toe dat ze de bezorgdheden delen.  Alles moet niet op 1 hoop gegooid worden, maar men moet in deze materie het hoofd wel boven water proberen te houden. 

 

Voorzitter Versompel verwijst graag nog eens naar de start van de zitting.  Hij licht toe dat Zorgbedrijf Brasschaat optimaal zal opgevolgd worden

Beslissing

 

 

Recent verscheen een videoreportage op ATV over het rusthuis Lozanahof dat onder het bewind staat van het Zorgbedrijf Antwerpen dat ook het zorgbedrijf Brasschaat onder de hoede neemt.

Het agentschap Zorg en Gezondheid heeft het Lozanahof sinds juni onder toezicht geplaatst, op een zwarte lijst gezet en gaat nu verder met het voornemen om een schorsing van erkenning te bekomen.

 

Een schorsing van erkenning betekent een tijdelijke opnamestop van bewoners.

De redenen die worden aangehaald zijn enerzijds een aantal problemen met de infrastructuur, tekorten op het vlak van personeelsbezetting, wat zich dan weer vertaalt in problemen met het toedienen van de nodige zorg.

 

Het is een publiek geheim dat een soortgelijke indicatie mag aangeschreven worden voor het ZBB in het Vesalius gebouw. Het gebouw is gewoon ‘op’ om het kort te schetsen en dat is ook een onderliggende reden dat men nu op de site St. Jozef mikt.

 

In de laatste algemene commissie hebben we de kans benut om te vragen voor wie de onderhoudskosten en/of herstellingskosten zijn die zich nu en in de toekomst, die nog rest voor het ZBB in het gebouw, manifesteren. Het was nog wachten op een audit rapport (staat van bevinding) van AZ Klina  eind maart.

 

Neemt kennis van de vraag van Luc Van der Schoepen, namens Vlaams Belang:

        Is het gemeentebestuur op de hoogte van de resultaten van deze audit en zo ja hoe evalueert de gemeente deze?

        Is het gemeentebestuur na de evaluatie overtuigd van een goede service en prijs/kwaliteitsverhouding wat betreft de huidige infrastructuur en toegediende zorgen voor de bewoners?

 

 

Publicatiedatum: 26/04/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.