Zitting van maandag 27 maart 2023

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Greet Verbert - raadslid

 

 

Dieter Heughebaert raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 2.

Dimitri Hoegaerts raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 3.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Uitleenreglement VR-brillen verkeersveiligheid. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Geysen licht toe dat zijn fractie dit een magnifiek initiatief vindt.  Qua veiligheid kan dit zeker tellen voor de scholen.  Hij vindt echter nergens de totale kostprijs van deze aankoop terug.  Hij vraagt zich af om men hier iets meer over kan vertellen? 

 

Schepen Heirman licht toe dat hier de goedkeuring van het reglement voorligt.  Het budget hiervoor werd goedgekeurd in een eerdere gemeenteraad.  Hij zal dit opzoeken voor raadslid Geysen. 

 

Schepen Heirman vult aan dat het budget werd goedgekeurd op het college van 5 september 2022.  De aankoopprijs bedraagt 5063 euro en het jaarlijks contract met de firma bedraagt 963 euro. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Tijdens zijn zitting van 5 september 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen de aankoop goed van 4 VR-brillen met bij behorende accessoires en software voor verkeerseducatieve doeleinden (besluit in bijlage).

 

Dankzij de VR-brillen met de applicatie VRkeer leren fietsertjes van 10 tot 14 jaar veiliger in het verkeer te laten fietsen. De kinderen kunnen zo oefenen in ‘levensechte’ verkeerssituaties. Het spel werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Moev en Mobiel21.

 

Het materieel wordt kosteloos aangeboden aan de Brasschaatse scholen. Om de ontlening te organiseren werd een reglement opgesteld (in bijlage).

 

Het college nam kennis van het reglement bij zijn zitting van 6 maart 2023. Het reglement wordt aan de gemeenteraad voorgelegd zodoende de juridisch afdwingbaarheid te verzekeren.

 

Juridisch kader

Artikel 234 van de nieuwe gemeentewet, ingevolge artikel 33 van de wet op de geïntegreerde politie van toepassing op de politiezone.

 

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur vermeldt inzake bevoegdheden dat andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen, niet overgedragen kunnen worden van de gemeenteraad naar het college.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 inzake delegatie bevoegdheden overheidsopdrachten. Politiezone Brasschaat van gemeenteraad naar college van burgemeester en schepenen, voor opdrachten van de buitengewone dienst die het bedrag van 30.000,00 euro, btw niet inbegrepen, niet overschrijden.

 

Artikel 57 §3,5° van het decreet lokaal bestuur verklaart het college van burgemeester en schepenen bevoegd voor de vaststelling van de gunningswijze en voorwaarden van de overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.

 

De gemeenteraad heeft op 29 juni 2020 het begrip “dagelijks bestuur” gedefinieerd. Uitgaven van het investeringsbudget van minder dan 100.000 euro, btw niet inbegrepen, ressorteren onder “dagelijks bestuur”.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Juridisch advies werd verkregen van de juridische dienst van de gemeente.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het ‘Reglement voor het ontlenen van virtual reality brillen voor verkeerseducatieve doeleinden’ zoals opgenomen in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

2 Vacantverklaring betrekkingen lokale politie Brasschaat 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans snapt dat de Gouverneur de bezorgdheid signaleert in verband met de personeelsformatie.  Hij heeft dit zelf ook al een aantal keren vermeld.  Het verschuiven van bepaalde betrekkingen tussen de verschillende kaders is onduidelijk volgens hem en moet in het oog gehouden worden. 

 

Raadslid Vanpoucke komt ook graag nog even terug op het personeelstekort bij de politie.  Dit was een groot probleem.  Het is nog nooit zo goed geweest als nu, er is een goede invulling van de kaders.  Het is volgens hem een goede pilootwerking met PZ Antwerpen wat betreft rekrutering.  Het is ook een goede anticipatie op pensioneringen.  Zijn fractie wil graag hun dank uiten omdat ze dit punt in het verleden toch een aantal keer aanbrachten.  Ze zien goede verbeteringen en hij vindt het goed dat er wordt geanticipeerd naar de toekomst toe. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van de gemeenteraad van 30 januari 2023 werd de personeelsformatie van de lokale politie Brasschaat als volgt vastgesteld:

Operationeel kader

 

Aantal

officierenkader

 

Hoofdcommissaris/Korpschef  (HCP)

1

Commissaris (CP)

3

middenkader

 

Hoofdinspecteur (HINP)

13

basiskader

 

Inspecteur  (INP)

55 + 1 hybride

hulpkader

 

Agent van Politie (AP)

0

TOTAAL OPERATIONEEL

 

72 + 1
(afhankelijk van invulling hybride functie)

 

 

Administratief en logistiek kader (CALOG)

 

Aantal

niveau A  

 

Adviseur

2

niveau B  

 

Consulent

4

ICT-consulent

1

Maatschappelijk assistent

1

niveau C  

 

Assistent

9 + 1 hybride

ICT assistent

1

niveau D  

 

Arbeider

2

TOTAAL CALOG

 

20+1
(afhankelijk van invulling hybride functie)

 

De gemeenteraad is bevoegd voor het vacant verklaren van de betrekkingen van het operationeel kader van de lokale politie Brasschaat via mobiliteit.

 

De gemeenteraad is tevens bevoegd voor het vacant verklaren van de betrekkingen van het administratief en logistiek kader van de lokale politie Brasschaat via mobiliteit.

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, (WGP);

Wet van 3 juli 2005 tot wijziging van bepaalde aspecten van het statuut van de personeelsleden van de politiediensten en houdende diverse bepalingen met betrekking tot de politiediensten (Vesaliuswet);

Koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (RPpol), artikel VI.II.8 tot VI.II.71;

Koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten;

Koninklijk besluit van 3 februari 2004 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten;

Koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, artikel 25-32;

Omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 betreffende de toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones;

Omzendbrief GPI 15bis van 25 juni 2002 betreffende de mobiliteitscyclus, inzonderheid de etappe volgend op de vacantstelling van de ambten en de kandidatuurstellingen, houdende verduidelijkingen inzake de toepassing van de rechtspositieregeling betreffende de externe werving van CALog-personeel in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, en betreffende bepaalde interne verschuivingen;

Omzendbrief GPI 15quater houdende verduidelijkingen inzake de toepassing van de rechtspositieregeling betreffende de externe werving van CALog-personeel in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus;

Gemeenteraad van 30 januari 2023: Wijziging personeelsformatie.

 

Adviezen

In het raam van een efficiënt personeelsbeleid is het aangewezen om voor het lopende begrotingsjaar 2023 de betrekkingen binnen zowel het operationeel als het administratief en logistiek personeelskader, zoals vastgelegd, in het begrotingsjaar 2023 vacant te verklaren wanneer zij vacant worden omwille van pensionering, mobiliteit, ontslag of enige andere reden van de huidige titularissen.

 

Financiële gevolgen

Betreffende de betrekkingen voorzien in de personeelsformatie zijn de nodige budgetten voorzien.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art. 1.- Alle betrekkingen die vacant worden binnen zowel het operationeel als het administratief en logistiek personeelskader, zoals vastgesteld in het begrotingsjaar 2023, vacant te verklaren via mobiliteit, wanneer zij vacant worden omwille van pensionering, mobiliteit, ontslag of enige andere reden van de huidige titularissen.

 

Art. 2.- Er wordt automatisch een mobiliteitsreserve aangelegd die voor eenzelfde functionaliteit geldig is tot de publicatie van de twee navolgende cycli.

 

Art. 3.- Deze beslissing heeft uitwerking op het begrotingsjaar 2023 lopende van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

3 Kennisneming besluit gouverneur over personeelsformatie van de lokale politie. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

De korpschef geeft op vraag van waarnemend burgemeester Cools graag nog een woordje uitleg naar aanleiding van de laatste personeelswijziging.  De Gouverneur maakte 2 opmerkingen, nl.  er werd een hybride functie ingevoerd.  De korpschef licht toe dat dit al iets is van verleden jaar en dat nu wordt opgenomen in het besluit.  De Gouverneur stelt dat dit in principe niet mogelijk is in een personeelsformatie.  Waarom werd dit verleden jaar ingevoerd?  Dit was eigenlijk een plaats voor een inspecteur.  Deze functie stond verschillende keren open en er waren toen nooit kandidaten.  Het betreft een heel administratieve functie.  Daarom werd er gevraagd om deze functie open te zetten zowel als Calog functie als operationele functie.  Wanneer er meerdere kandidaten zijn, zal er voorkeur gegeven worden aan operationele personeelsleden.  Er waren geen kandidaten voor de operationele functie en daarom werd er een assistent aangeworven.  Deze manier werd overgenomen vanuit andere politiezones.  In PZ Noorderkempen wordt er ook gewerkt met hybride functies.  In het verleden was hier nooit een probleem mee.  Sinds 2020 is de Gouverneur hier strikter op gaan toezien.  Volgens haar bestaat dit niet en zou men eigenlijk beide plaatsen moeten opnemen in de formatie en dan afspreken met het bestuur dat er maar 1 van de 2 ingevuld wordt.  Dit is het voorstel van de Gouverneur.  De korpschef vindt dit moeilijk aangezien ze dan een formatie moet maken en vervolgens moet ze bespreken hoe deze moet ingevuld worden. 

 

Het tweede punt gaat over het totaal aantal betrekkingen middenkader.  Dit strookt niet volledig met de formatie.  Er is een KB dat stelt dat het aantal betrekkingen middenkader niet hoger mag zijn dan 25%  van de formatie van het basiskader en ook niet lager dan 33%.  Met de formatie basiskader die ze heeft, en zeker met de bijstelling die ze nu doen, zou ze naar 14 middenkaders moeten gaan.  Het KB stelt dit, maar eigenlijk hebben ze geen nood aan meer middenkaders / leidinggevenden.  De Gouverneur vraagt om op papier te bevestigen hoe ze dit gaan wijzigen.  Ze stelt voor om er 14 op te nemen in de formatie om dan vervolgens maar 13 middenkaders aan te stellen. 

 

De korpschef licht toe dat deze 2 opmerkingen gemaakt werden, maar de formatie werd wel goedgekeurd. 

Beslissing

 

 

In zitting van 30 januari 2023 keurde de gemeenteraad de wijziging van de personeelsformatie van de lokale politie goed.

 

 

Neemt kennis van het besluit van 13 februari 2023 van de Federale Diensten van de Gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

4 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 27 februari 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke geeft mee dat het verslag op zich in orde is voor hem maar hij komt wel graag terug op zijn vraag omtrent de noodwoningen.  De schepen ging hem nog een mail sturen met het antwoord maar hij heeft dit tot op heden nog niet ontvangen. 

 

Schepen Hans licht toe dat ze het niet vergeten is.  Ze ging ervan uit dat het al tot bij hem geraakt was.  Ze gaat het navragen. 

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat hij gewoon een stand van zaken wenst met betrekking tot de noodwoningen.  Hij heeft geen adressen nodig. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 27 februari 2023 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 27 februari 2023 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

5 Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.  Goedkeuring wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad heeft bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vastgesteld waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:

 

1. de vergaderingen waarvoor presentiegeld wordt verleend, het bedrag van het presentiegeld en de nadere regels voor de eventuele terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen;

2. de wijze van verzending van de oproeping en de terbeschikkingstelling van het dossier aan de gemeenteraadsleden, alsook de wijze waarop de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden, aan de raadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen verstrekken over die stukken;

3. de wijze waarop de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar worden gemaakt;

4. de voorwaarden voor het inzagerecht en het recht van afschrift voor gemeenteraadsleden en de voorwaarden voor het bezoekrecht aan de instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert; 5. de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen;

6. de wijze van notulering en de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden;

7. de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties; 2 van 15

8. de wijze waarop en de persoon door wie de stukken van de gemeente, vermeld in artikel 279, worden ondertekend;

9. de nadere voorwaarden waaronder het recht om verzoekschriften in te dienen, wordt uitgeoefend, en de wijze waarop de verzoekschriften worden behandeld;

10. de wijze van het ter kennis brengen van de beslissingen, vermeld in artikel 50, vijfde lid.

 

De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.

 

Er werd een wijziging aangebracht in het huishoudelijk reglement onder :  Titel 11 - vergoedingen raadsleden, art. 37 §1 punt 3 (pagina 11-12 in de bijlagen)

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Titel 1- Algemene bepalingen

 

Art.1, §1 Het huishoudelijk reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, hierna de Raden genoemd. Beide besluitvormingsorganen dienen een formeel besluit van goedkeuring te nemen omtrent het huishoudelijk reglement.

 

§ 2. Gelet op het Decreet voor het Lokaal Bestuur (DLB) dient hiernavolgend het huishoudelijk reglement als volgt te worden gelezen:

 

        De Voorzitter: betreft de voorzitter van zowel de gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn die krachtens het DLB dezelfde persoon betreft;

        De Raad: betreft zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn (of OCMW-raad) behoudens specifiek de gemeenteraad of raad voor maatschappelijk welzijn apart wordt vermeld.

        De Raadsleden: betreffen de leden van respectievelijk de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn die krachtens het DLB dezelfde personen betreffen;

        Het Bestuur: het gemeente –en OCMW bestuur

        DLB: Decreet over het Lokaal Bestuur

 

Titel 2 - Bijeenroeping

 

Art. 2, § 1. De Raad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

 

§ 2. De Voorzitter van de Raad beslist tot bijeenroeping van de Raad en stelt de agenda van de vergadering op.  Behoudens in spoedeisende gevallen en in geval van toepassing van artikel 6, §1 van het DLB zullen de regulier geplande Gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn op eenzelfde dag aansluitend aan elkaar plaats vinden.

 

De Voorzitter kan de Gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping.  Hierbij stelt de voorzitter voor beide Raden een duidelijk onderscheiden agenda op.

 

§ 3. De oproeping voor de Raad wordt verzonden via e-mail. Ze wordt verstuurd naar de e-mailadressen die het Bestuur aan de Raadsleden heeft toegewezen. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op de wijze voorzien in art. 10, §1 van dit reglement.

 

§ 4. De Voorzitter moet de Raad bijeenroepen op verzoek van:

1) een derde van de zittinghebbende Raadsleden;

2) een vijfde van de zittinghebbende Raadsleden als zes weken na de datum van de vorige Raad  nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

3) het college van burgemeester en schepenen/Vast bureau;

 

De voorzitter moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

 

In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur of het door hem aangestelde personeelslid bezorgt vervolgens de voorstellen aan Voorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen zoals bepaald in art. 3 van dit reglement, kan nakomen.

 

De Voorzitter roept de Raad bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.

 

Art. 3, § 1. De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt, behoudens in spoedeisende gevallen en in geval van toepassing van artikel 6, §1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de Raadsleden.

 

Een gezamenlijke oproeping in spoedeisende gevallen kan enkel als er zowel voor de gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn spoedeisende punten zijn.

 

§ 2.  De oproeping van de Raad vermeldt via duidelijk onderscheiden agenda’s in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

 

Art. 4, § 1. De Raadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de Raad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun agendapunt, de bijhorende toelichting en noodzakelijke stukken en een goed omschreven voorstel van beslissing aan de algemeen directeur via het intranet. De algemeen directeur of het door hem aangesteld personeelslid bezorgt de voorstellen aan de Voorzitter. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau, noch het college/vast bureau als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

 

§ 2. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de Voorzitter onmiddellijk mee aan de Raadsleden, samen met de bijhorende toelichting, documenten en het voorstel van beslissing.

 

Titel 3 - Openbare of besloten vergadering

 

Art. 5, § 1. De vergaderingen van de Raad zijn in principe openbaar.

 

§ 2. De vergadering is niet openbaar als:

1) het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2) de Raad met twee derde van de aanwezige Raadsleden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

 

De vergaderingen over de beleidsrapporten, zoals vermeld in artikel 249 van het DLB, zijn in elk geval openbaar.

 

Art. 6. De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

 

Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de raad voor maatschappelijk welzijn waarna de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn volledig afgewerkt wordt, met name eerst het openbare en desgevallend daarna het besloten deel van de zitting. Na het sluiten van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

 

Als tijdens de openbare vergadering van de Raad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de Raad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

 

Als tijdens de besloten vergadering van de Raad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de respectievelijk eerstvolgende Raad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

Art. 7. De Raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

Titel 4 – Informatie voor raadsleden en publiek

 

Art. 8. Plaats, dag en uur van de Raad en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de gezamenlijke webstek van het Bestuur. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.

 

Indien Raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt

 

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

Art. 9, § 1. Het Bestuur maakt, aan iedere natuurlijke persoon en aan iedere rechtspersoon of groepering die erom verzoekt, de agenda van de Raad en de stukken die erop betrekking hebben, openbaar door er inzage in te verlenen, er uitleg over te verschaffen of er een afschrift van te overhandigen overeenkomstig het Decreet betreffende de openbaarheid van bestuur. De agenda wordt tevens gepubliceerd op de gemeentelijke website. Personen die daarom verzoeken worden via een abonnementformule in kennis gesteld van die publicatie.

 

§ 2. De lijst van de besluiten, en in voorkomend geval de inhoud ervan overeenkomstig artikel 286 van het DLB, van de Raad, het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de burgemeester, de voorzitter van het vast bureau, de raad van bestuur van de autonome gemeentebedrijven, de algemene vergadering en de raad van bestuur van de welzijnsvereniging waarvan de maatschappelijke zetel zich in de gemeente bevindt, worden door de burgemeester/voorzitter van het vast bureau bekendgemaakt op de webstek van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot en met 287 van het DLB.

 

De besluiten van het bijzonder comité voor de sociale dienst worden niet bekendgemaakt. 

 

Art. 10, §1. Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, via de digitale besluitvormingstoepassing ter beschikking gehouden van de Raadsleden.

 

§2. Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.

 

Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

 

Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in art. 1, §3 van dit reglement.

 

§ 3. Aan de Raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad.

 

Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

De raadsleden richten hun verzoek aan de algemeen directeur via het e-mailadres secretariaat@brasschaat.be.

 

Op een schriftelijke vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt in samenspraak met het verzoekende Raadslid tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.

 

Art. 11, §1. De Raadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het Bestuur betreffen.

 

§2. De notulen van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college/vast bureau volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de Raadsleden. Dit gebeurt via een e-mail met een link naar de digitale besluitvormingstoepassing van gemeente en OCMW.

 

§ 3. De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de Raad en die bestemd is voor de Raad, wordt meegedeeld aan de Raadsleden.

 

§ 4 . Alle andere documenten en dossiers dan die in art. 9 en art. 10, § 2 tot § 3, die betrekking hebben op het Bestuur, kunnen, na afspraak met de algemeen directeur via het e-mailadres secretariaat@brasschaat.be, door de Leden ter plaatse geraadpleegd worden.

 

Aan de Raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien, behoudens het stukken betreffen die betrekking hebben tot een geagendeerd punt op de Raden.  In dit laatste geval dient een raadpleging mogelijk gemaakt te worden ten laatste op de dag van de zitting zelf.

 

Het Raadslid, dat de in deze paragraaf bedoelde stukken niet is komen raadplegen op  het tijdstip dat werd afgesproken, wordt geacht af te zien van inzage.  In voorkomend geval dient door het Raadslid om een nieuwe afspraak te worden verzocht.

 

§ 5. De Raadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.

 

§ 6. De Raadsleden hebben het recht de instellingen van het Bestuur en diensten die het Bestuur opricht en beheert te bezoeken, ook de autonome gemeentebedrijven.

 

Om de administratie in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf aan de algemeen directeur per e-mail aan secretariaat@brasschaat.be mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur. De plaatsbezoeken verlopen in principe binnen de kantooruren tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen. 

 

Tijdens het bezoek van een inrichting van het Bestuur mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De Raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.  Ze schikken zich naar de veiligheidsinstructies die door de verantwoordelijke van de inrichting worden gegeven.  Eventuele persoonlijke beschermingsmiddelen worden ter beschikking gesteld.

 

Art. 12. De Raadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.  Hiertoe bezorgen ze een duidelijk omschreven vraag aan de algemeen directeur, via het gemeentelijk intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-en-gemeenteraad).

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering van de Raad kunnen de Raadsleden mondelinge vragen stellen over bestuurlijke aangelegenheden. Een mondelinge vraag wordt uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering ingediend en aan de agenda van de gemeenteraad toegevoegd. Er wordt ter zitting mondeling geantwoord. Hiertoe bezorgen ze een duidelijk omschreven vraag aan de algemeen directeur, via het gemeentelijk intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-en-gemeenteraad).

De algemeen directeur bezorgt de vragen aan de Voorzitter en aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.

 

Mondelinge vragen die later worden ingediend worden geagendeerd op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

 

Gemeenteraadsleden (uitgezonderd leden van het college van burgemeester en schepenen) kunnen

uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden

bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, via het

gemeentelijk intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-engemeenteraad),

die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van

de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende

toegelichte voorstellen.

 

De Raadsleden mogen tot 11 uur van de dag van de zitting actuele vragen indienen. Een actuele vraag betreft een actuele kwestie of een onderwerp waarvan het raadslid tot vijf dagen voor de zitting niet in kennis kon zijn. De voorzitter beoordeelt het actuele karakter van de vraag.

Hiertoe bezorgen ze een duidelijk omschreven vraag aan de algemeen directeur, via het gemeentelijk

intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-en-gemeenteraad).

 

Titel 5 - Quorum

 

Art. 13. § 1. Uiterlijk voor het sluiten van de vergadering van de Raad, tekenen de leden de aanwezigheidslijst.

 

§ 2. Als de gemeenteraad bij besluit van burgemeester digitaal doorgaat zijn de leden niet in de mogelijkheid om de aanwezigheidslijst te tekenen. De aanwezigheidslijst zal in dat geval opgemaakt worden op basis van de deelnemerslijst van het digitaal programma dat gebruikt wordt.

 

Art. 14, § 1. De Raad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende Raadsleden van de Raad aanwezig is.

 

Indien er een kwartier na het vastgestelde uur van de Raad niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.

 

§ 2. De Raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen.

 

Titel 6 – Wijze van vergaderen

 

Art. 15, §1. De Voorzitter zit de vergaderingen van de Raad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

 

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

 

In volgende uitzonderlijke omstandigheden is het toegelaten om hybride of digitaal te vergaderen :

        In geval van een algemene gezondheids- en of veiligheidscrisis (bv. pandemieën, terreurdreiging,…)

        Door een onvoorziene gebeurtenis waardoor de raad niet kan bijeenkomen op de voorziene locatie (bijv. extreme weersomstandigheden, overstroming, betoging, raadszaal die onverwacht fysiek niet toegankelijk is,…)

        Als een dringende noodzakelijke/spoedeisende beslissing van de raad nodig is die niet kan wachten tot agendering op de eerstvolgende voorziene/geplande raad of vergadering.  Dit kan eventueel gekoppeld worden aan een voorafgaande instemming van een (bijzondere) meerderheid van de raadsleden. 

 

In uitzonderlijke omstandigheden kan een raadslid toestemming vragen aan de Voorzitter om digitaal deel te nemen aan de commissies.  De Voorzitter beslist of hij hier al dan niet op ingaat.  Dit is in geen geval van toepassing voor de gemeenteraad. 

 

Gastsprekers (niet-leden van de gemeenteraad) mogen digitaal deelnemen aan de commissies.

 

Wanneer men de toestemming krijgt om digitaal deel te nemen aan een commissie zal men hiervoor een persoonlijke teams-link ontvangen via het secretariaat.

 

§ 2. Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het DLB. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en/of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

Art. 16, §1. De Voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

 

De Raad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de Raad er anders over beslist.

 

§ 2. Een punt dat niet op de agenda van de Raad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

 

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Art. 17, § 1. Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de Voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

 

De Voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de Raadsleden.

 

§ 2. Indien de Raad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de Raad wanneer ze aan het woord komen.

 

De voorzitter kan aan een lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau of de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.

 

Art. 18. Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

Art. 19. De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.

 

Art. 20. Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

 

Als een Raadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de Voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de Voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de Voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

 

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de Voorzitter.

 

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Art. 21, §1. De Voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de Raadsvergadering.

Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Elk Raadslid dat de orde verstoort, wordt door de Voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de Voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

§ 2. De Voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

 

De Voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

 

Art. 22. Geen enkel Raadslid mag meer dan driemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de Voorzitter er anders over beslist.

 

Art. 23. Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de Voorzitter aan dat hij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De Raadsleden moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Art. 24. §1. Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de Voorzitter de bespreking.

 

§2. Op vraag van een fractie kan de voorzitter de vergadering schorsen. De duur en de frequentie van deze schorsingen worden door de voorzitter bepaald. Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien de voorzitter van de gemeenteraad oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

 

Titel 7 - Wijze van stemmen

 

Art. 25, § 1. Voor elke stemming in de Raad omschrijft de Voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de Raad zich moet uitspreken.

 

§ 2. De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

Art. 26, §1. De Raad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

 

Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

§ 2. De Raad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

 

In afwijking daarvan kan elk Raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport.  In dat geval mag de Raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

 

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Art. 27, § 1. De leden van de Raad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 4.

 

§ 2. Er zijn vier mogelijke werkwijzen van stemmen:

1) de stemming per fractie bij monde van de fractievoorzitters

2) de elektronisch uitgebrachte naamstemming (zodra de steminstallatie in gebruik is genomen)

3) de mondelinge stemming;

4) de geheime stemming.

 

§ 3. De Raadsleden stemmen via de elektronisch uitgebrachte naamstemming behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt of indien er zich een technisch probleem stelt met de elektronische toepassing voor de stemopname.

 

§ 4. Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

1) de vervallenverklaring van het mandaat van een Raadslid en van lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau;

2) het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke en OCMW bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van het Bestuur in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3) individuele personeelszaken.

 

Art. 28. De stemming bij monde van de fractievoorzitters geschiedt als volgt. Nadat de Voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in art. 25, § 1 van dit reglement vraagt hij achtereenvolgens aan een lid van iedere fractie om het stemgedrag van die fractie. De aanwezige leden van de fractie worden geacht het stemgedrag van hun fractie aan te nemen. Indien een lid een afwijkende stem laat horen, wordt dat individueel stemgedrag zo genotuleerd.

 

Art. 29, § 1.  De mondelinge stemming geschiedt door, elk Raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat (met uitzondering van de voorzitter) in volgorde van de rangorde.

 

§2. De Voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.

 

Wanneer er na de stem van de Voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van art. 31 van dit reglement). De stem van de Voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.

 

Art. 30. §1. Voor een geheime stemming wordt gebruik gemaakt van de anonieme elektronisch uitgebrachte stemming.

 

§2. Er kan ook gebruik gemaakt worden van vooraf gemaakte stembriefjes.

De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blancostembriefje.

 

§3. Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Art. 31. Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

Titel 8 – Notulen en zittingsverslag

 

Art. 32, §1. De notulen van de Raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de Raad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk Raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

 

§ 2. De zittingsverslagen van de vergaderingen van de Raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling gestelde vragen en antwoorden. De Raad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de Raad. De Raadsleden stemmen er mee in dat de openbare zittingen van de Raad opgenomen kunnen worden eenmaal de opnameapparatuur definitief in werking is gesteld.

 

Een Raadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.

 

Antwoorden die na de zitting bezorgd worden, kunnen niet mee opgenomen worden in het zittingsverslag. 

 

§ 3. Als de Raad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

 

Art. 33, § 1. De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de Raad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§ 2. De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering van de Raad zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via het digitale besluitvormingssysteem.

 

§ 3. Elk Raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de Raad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de Voorzitter van de Raad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de Raad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de Raad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

§ 4. Zo dikwijls de Raad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.

 

Art. 34, § 1. De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§ 2. De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester/voorzitter vast bureau en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Titel 9 - Fracties

 

Art. 35. Het Raadslid of de Raadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie.

 

Titel 10 - Gemeenteraadscommissies

 

Art. 36, §1. De gemeenteraad richt algemene commissies en themacommissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

De bevoegdheden en frequentie van deze commissies worden als volgt bepaald :

        Algemene commissie: in principe voorafgaandelijk aan de gemeenteraad

        Themacommissie plaatsgebonden zaken: jaarlijks

        Themacommissie organisatie, financiën en veiligheid: jaarlijks

        Themacommissie vrije tijd: jaarlijks

        Themacommissie sociale zaken: jaarlijks

        Themacommissie intergemeentelijke samenwerking: jaarlijks

        De bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code: in geval van een melding van een schending op de deontologische code

 

§ 2. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies.

        Algemene commissie: 33 leden

        Themacommissie plaatsgebonden zaken: 11 leden

        Themacommissie organisatie, financiën en veiligheid: 11 leden

        Themacommissie vrije tijd: 11 leden

        Themacommissie sociale zaken: 11 leden

        Themacommissie intergemeentelijke samenwerking: 33 leden

        De bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code: 11 leden + de Voorzitter van de gemeenteraad

 

De zetels worden verdeeld door het aantal zetels van de commissie te delen door het aantal leden van de gemeenteraad, vermenigvuldigd met het aantal zetels waarover elke lijst binnen de gemeenteraad beschikt. Het aantal eenheden van het resultaat van die bewerking geeft het aantal rechtstreeks verworven zetels aan.

 

De niet-rechtstreeks verworven zetels worden toegewezen in afnemende volgorde van de decimalen van het resultaat van de bewerking, vermeld in het eerste lid. Bij gelijkheid van decimalen van twee of meer lijsten of groepen van lijsten, wordt de zetel toegewezen aan de lijst met het hoogste stemcijfer, bepaald overeenkomstig artikel 165 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

Voor de bestuursperiode 2019-2025 betekent dit voor de commissies met 11 leden : 11/33 = 0.333

        N-VA   0.333*17  = 5.666  = 6

        CD&V   0.333*6  = 2  = 2

        Brasschaat 2012 0.333*4  = 1.333  = 1

        Vlaams Belang  0.333*3  = 1  = 1

        Open VLD   0.333*2  = 0.666  = 1

        PVDA   0.333*1  =  0.333 = 0 + 1 met raadgevende stem

 

De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de Voorzitter van de gemeenteraad. Als de Voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

§ 3. Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de Raad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

 

§ 4. Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

 

§ 5. Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

§ 6. De algemene commissie en de commissie intergemeentelijke samenwerking wordt voorgezeten door de Voorzitter. De andere themacommissies worden voorgezeten door een voorzitter, aangeduid door de gemeenteraad, uit de leden van die commissie. De burgemeester of schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie.

 

§ 7. De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen en wordt hiervoor bijgestaan door het secretariaat. De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt per e-mail naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de webstek van de gemeente.

 

De agenda van de themacommissies wordt voorafgaand op een algemene commissie besproken, zodat de leden agendapunten kunnen voorstellen.

 

De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.

De vergaderingen van de commissies  zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad.

 

De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 26 §4 van dit reglement.

 

De raadsleden kunnen, weliswaar zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen.

 

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de secretaris van de commissie wordt bezorgd.

 

Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door lid van het gezamenlijk managementteam, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen.

 

§. 8. De decretaal voorziene tuchtcommissie en de bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code worden voorgezeten door de voorzitter van de gemeenteraad.

Deze vergaderen besloten.

 

§. 9. In geval van verhindering van een Raadslid op een commissie dient hij zich voorafgaandelijk te verontschuldigen bij de Voorzitter via secretariaat@brasschaat.be. Hij/Zij beschikt over de mogelijkheid om zich te laten vervangen door één Raadslid van zijn/haar fractie.

 

In geval van verhindering van de Voorzitter, duidt hij een vervanger aan. Indien er bij de aanvang van de zitting geen vervanger is aangeduid, wordt de Voorzitter vervangen door een raadslid volgens de vastgestelde rangorde van de gemeenteraadsleden.

 

Titel 11 – Vergoedingen raadsleden

 

Art. 37, §1 Aan de Raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen/vast bureau, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1) de vergaderingen van de gemeenteraad;

2) de vergaderingen voor de raad voor maatschappelijk welzijn voor zover ze niet aansluitend of op dezelfde dag zouden georganiseerd zijn als de gemeenteraad

3) de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies (met inbegrip van deze waarvoor raadsleden overeenkomstig art. 37, §3, vierde lid van het decreet over het lokaal bestuur zijn aangewezen als leden met raadgevende stem of deze die men, overeenkomstig art.36, §9, als plaatsvervanger van een lid uit dezelfde fractie bijwoont); voor zover ze niet aansluitend of op dezelfde dag zouden georganiseerd zijn als de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn. 

4) de vergaderingen die men niet volledig heeft bijgewoond;

5) de vergaderingen die werden hervat op een andere dag, met uitzondering van de lopende vergaderingen die uitvloeien naar een andere dag. 

 

Indien het quorum van een vergadering niet wordt bereikt, worden daarvoor geen presentiegelden verleend.

 

De raadsleden die de vergaderingen van de commissies, waarvan ze geen deel uitmaken, bijwonen, ontvangen daarvoor geen presentiegeld, behoudens wanneer zij vooraf als plaatsvervanger werden aangeduid.

 

§ 2. Het basisbedrag voor het presentiegeld voor deze vergaderingen bedraagt 124,98 euro. Dat bedrag wordt, overeenkomstig, het besluit van de Vlaamse Regering van 06/07/2018 houdende het statuut van de lokale mandataris, gekoppeld aan de index, zoals vermeld in dat besluit. In oktober 2018 bedroeg dat geïndexeerd bedrag 213,32 euro.

 

De Voorzitter van de Raad ontvangt dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij voorzit. Indien de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn aansluitend of op dezelfde dag worden georganiseerd ontvangt ook hij slechts éénmaal presentiegeld.

 

Art. 38, § 1. Raadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen, (ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de VVSG), terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken en de vraag om teruggave moet vooraf worden aangekondigd.

 

De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

 

De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur in overleg met de vormingsambtenaar.

 

§ 2. Verplaatsingskosten van Raadsleden, andere dan die voor het bijwonen van de activiteiten in de inrichtingen van het bestuur en noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na voorlegging van bewijsstukken, op basis van de wettelijk vastgestelde tarieven. De vraag om teruggave moet vooraf worden aangekondigd bij de algemeen directeur.

 

Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat document is openbaar.

 

§. 3. Het Bestuur sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de Raadsleden. Het bestuur sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de Raadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.

 

Titel 12 - Verzoekschriften en spreekrecht

 

Art. 39, § 1. Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.

 

Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

 

De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de voorzitter van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn, de burgemeester, de voorzitter van het bijzonder comité voor sociale dienst, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

 

§ 2. De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

 

§ 3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van het bestuur behoort, zijn onontvankelijk.

 

Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.

 

§ 4. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1) de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2) het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3) de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4) het taalgebruik ervan beledigend is.

5) het een onderwerp betreft dat in de voorbije zes maanden al werd besproken binnen het orgaan van de gemeente, zonder dat er zich nieuwe feiten hebben afgespeeld, waardoor een nieuwe bespreking zich aandringt.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Art. 40, §1. Is het een verzoekschrift voor de Raad, dan plaatst de Voorzitter van de Raad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende Raad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen.  Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

§ 2. De Raad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen, vast bureau of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

§ 3. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan, op vraag van de indiener, worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

De indiener mag vooraf de vraag voorlezen. Dat mag maximaal 3 minuten duren, het beantwoorden ervan mag niet langer dan 5 minuten duren. De vraagsteller heeft nog recht op een repliek van maximaal 2 minuten.

 

§4. Per zitting worden hoogstens 3 verzoekschriften behandeld. Ontvangt de voorzitter meer dan 3 verzoekschriften, dan worden de overblijvende verwezen naar een volgende zitting.

 

§ 5. Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

Titel 13 - Bepalingen over het bijzonder comité voor de sociale dienst

 

Art. 41. Het presentiegeld dat toegekend wordt aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst (of de plaatsvervanger als die aanwezig is) bedraagt evenveel als het presentiegeld van de gemeenteraadsleden voor hun aanwezigheid op de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

6 Huishoudelijk reglement - terugvordering zitpenning extra gemeenteraad 6 december 2022 - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts – Coppens vraagt zich af of ze de terugvordering automatisch zullen doen? 

Schepen Heirman licht toe dat dit inderdaad automatisch zal verrekend worden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 6 december 2022 werd een extra zitting van de gemeenteraad bijeengeroepen. Deze zitting vond aansluitend plaats voor een algemene commissievergadering.

 

In het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad is voorzien dat de raadsleden een keer presentiegeld ontvangen wanneer de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn aansluitend plaatsvinden.

Voor andere zittingen die aansluitende plaatsvinden wordt 2 keer presentiegeld betaald.

Het is aangewezen dit op elkaar af te stemmen zodat voor de zittingen die aansluitend plaatsvinden maar 1 keer presentiegeld wordt uitbetaald.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om in zitting van vandaag volgende wijziging op te nemen in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad:

Titel 11 – Vergoedingen raadsleden

Art. 37, §1 Aan de Raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen/vast bureau, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1) de vergaderingen van de gemeenteraad;

2) de vergaderingen voor de raad voor maatschappelijk welzijn voor zover ze niet aansluitend of op dezelfde dag zouden georganiseerd zijn als de gemeenteraad

3) de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies (met inbegrip van deze waarvoor raadsleden overeenkomstig art. 37, §3, vierde lid van het decreet over het lokaal bestuur zijn aangewezen als leden met raadgevende stem of deze die men, overeenkomstig art.36, §9, als plaatsvervanger van een lid uit dezelfde fractie bijwoont); voor zover ze niet aansluitend of op dezelfde dag zouden georganiseerd zijn als de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn.

4) de vergaderingen die men niet volledig heeft bijgewoond;

5) de vergaderingen die werden hervat op een andere dag, met uitzondering van de lopende vergaderingen die uitvloeien naar een andere dag.

 

Er werd voor de zittingen van gemeenteraad en algemene commissie van 6 december 2022  2 keer presentiegeld betaald.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om in te stemmen met een terugvordering van het presentiegeld dat werd uitbetaald voor de extra gemeenteraadszitting die werd gehouden op 6 december 2022. 

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

Na goedkeuring van de wijziging in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zullen er geen extra presentiegelden meer betaald wanneer er gemeenteraadszittingen aansluitend plaatsvinden op een zelfde dag.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring om het presentiegeld voor de extra gemeenteraadszitting van 6 december 2022 terug te vorderen.

 

Art.2.- Opdracht wordt gegeven aan de dienst HRM om dit te verrekenen met een volgende uitbetaling.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

7 Kennisneming van het jaarverslag van de interlokale vereniging 'Informatiemanagement' betreffende het intergemeentelijk archiefbeheer van 2022. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans licht toe dat zij en haar fractie heel blij zijn, na hun kritische blik op het jaarverslag vorig jaar, er nu toch stappen gezet worden om het archief in een betere situatie te bewaren.  Ze is blij dat men zal beschermen wat er nog gered kan worden.  Ze hoopt dat er nog heel wat kan overgebracht worden naar een veilige locatie.  2 weken geleden was het nog te vroeg om te reflecteren over timings, locaties ed omdat het nog moest besproken worden op het MAT.  Ze vraagt zich af of er ondertussen inzichten zijn gekomen en of men al kan antwoorden op haar vragen? 

 

Raadslid Van der Schoepen suggereerde tijdens de algemene commissie dat de locatie op de Ploegsebaan 51 in aanmerking zou kunnen komen voor het archief.  Hij vraagt om deze suggestie ter harte te nemen of om er nog eens over na te denken. 

 

Raadslid Van Mechelen licht toe dat hij ook al had voorgesteld om de Ploegsebaan 51 te renoveren.  Hij vindt het beter om dit niet te verkopen. 

 

Schepen Heirman licht toe dat de locatie “site H1” nog altijd in onderzoek is.  Hij kan nog niet zeggen op dit moment of hier al definitief uitsluitsel over is.  Wat betreft de schimmelproblematiek geeft hij graag nog mee dat Brasschaat niet alleen is, Kalmthout & Essen zitten met dezelfde problematiek.  In Brasschaat is de problematiek gelukkig beperkt tot de kaften en de dozen.  De stukken zelf zijn niet aangetast.  Hij geeft nog mee dat het bestuur hier veel aandacht aan geeft en dat ze naar een oplossing zoeken.  Momenteel onderzoeken ze de locatie “site H1”, hij kan op dit moment niet zeggen of de site op de Ploegsebaan in aanmerking komt. 

 

Raadslid Hermans stelt nogmaals de vraag of er ondertussen een verslag is of een reflectie van het MAT?  Er werd toen ook gesproken over de site “Gunfire”.

 

Schepen Heirman licht toe dat de site H1 op de site Gunfire gelegen is. 

Raadslid Hermans licht toe dat zij en haar fractie heel blij zijn, na hun kritische blik op het jaarverslag vorig jaar, er nu toch stappen gezet worden om het archief in een betere situatie te bewaren.  Ze is blij dat men zal beschermen wat er nog gered kan worden.  Ze hoopt dat er nog heel wat kan overgebracht worden naar een veilige locatie.  2 weken geleden was het nog te vroeg om te reflecteren over timings, locaties ed omdat het nog moest besproken worden op het MAT.  Ze vraagt zich af of er ondertussen inzichten zijn gekomen en of men al kan antwoorden op haar vragen? 

 

Raadslid Van der Schoepen suggereerde tijdens de algemene commissie dat de locatie op de Ploegsebaan 51 in aanmerking zou kunnen komen voor het archief.  Hij vraagt om deze suggestie ter harte te nemen of om er nog eens over na te denken. 

 

Raadslid Van Mechelen licht toe dat hij ook al had voorgesteld om de Ploegsebaan 51 te renoveren.  Hij vindt het beter om dit niet te verkopen. 

 

Schepen Heirman licht toe dat de locatie “site H1” nog altijd in onderzoek is.  Hij kan nog niet zeggen op dit moment of hier al definitief uitsluitsel over is.  Wat betreft de schimmelproblematiek geeft hij graag nog mee dat Brasschaat niet alleen is, Kalmthout & Essen zitten met dezelfde problematiek.  In Brasschaat is de problematiek gelukkig beperkt tot de kaften en de dozen.  De stukken zelf zijn niet aangetast.  Hij geeft nog mee dat het bestuur hier veel aandacht aan geeft en dat ze naar een oplossing zoeken.  Momenteel onderzoeken ze de locatie “site H1”, hij kan op dit moment niet zeggen of de site op de Ploegsebaan in aanmerking komt. 

 

Raadslid Hermans stelt nogmaals de vraag of er ondertussen een verslag is of een reflectie van het MAT?  Er werd toen ook gesproken over de site “Gunfire”.

 

Schepen Heirman licht toe dat de site H1 op de site Gunfire gelegen is. 

Beslissing

 

 

Art.1.- Neemt kennis van het jaarverslag van het intergemeentelijk archiefbeheer van 2022.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

8 Retributie voor het gebruik van muziekinstrumenten. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans verwijst naar muziekinstrumenten die er in alle maten, vormen en waardebepalingen zijn.  Ze heeft hier een aantal vragen rond.  Ze wil graag weten welke muziekinstrumenten er worden uitgeleend?  Ze wil graag ook de waarde kennen van de instrumenten die verhuurd worden.  Ze gaat ervan uit dat deze niet allemaal even veel / weinig kosten.  Een blaasinstrument is volgens haar goedkoper in onderhoud dan een snaarinstrument.  Ze stelt vast dat er 1 tarief, nl. 94,5 euro wordt opgenomen in de retributie.  Ze wil graag weten hoe men aan dit bedrag komt.  Er is een opbrengst voorzien van 7013 euro.  Ze wil graag weten hoe men dit bedrag berekend heeft.  Ze krijgt graag meer toelichting hieromtrent. 

 

Schepen Ven kan hier niet onmiddellijk op antwoorden.  Ze gaat deze vragen bespreken met de directie van de academie. 

 

Raadslid Hermans wil graag ook nog weten of men bij de aankoop van instrumenten kan rekenen op korting m.b.t. grootschaligheid?  Op de markt zijn er heel wat interessante vergelijkingen volgens haar. 

 

Schepen Ven licht toe dat de directie hier heel veel moeite voor doet.  Vorige week was de directie zelfs naar Duitsland om instrumenten te bekijken.  De lijst van de instrumenten zal ze nog opvragen.

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de opbrengst berekend wordt op basis van het huidige aantal ontleningen van instrumenten.  Voor elk instrument wordt dezelfde prijs gehanteerd. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het gemeentebestuur doet permanent investeringen voor aankoop, vervanging en onderhoud van diverse muziekinstrumenten voor de Academie voor Muziek en Woord.

 

Een deel van deze instrumenten kan onder bepaalde voorwaarden door de leerlingen van deze academie ontleend worden. Gelet op de kosten die het gemeentebestuur maakt voor het ter beschikking stellen van deze instrumenten is het wenselijk hiervoor een retributie vast te stellen.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt voorgesteld om de retributie te verhogen naar 94,50 euro per schooljaar (7,88 euro/maand) en jaarlijks te indexeren. De waarborg wordt niet geïndexeerd.

 

Het is financieel aangewezen om deze tarieven met ingang van 1 september 2023 te laten ingaan.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De jaarlijkse opbrengst wordt geraamd op 7.313 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Heffingstermijn

 

Met ingang van 1 september 2023 en voor een onbepaalde duur wordt een retributie geheven op het ontlenen van gemeentelijke muziekinstrumenten.

 

Art.2.- Retributieplichtige

 

De retributie is verschuldigd door de ontlener van het muziekinstrument.

 

 

Art.3.- Tarief

 

De retributie per muziekinstrument wordt vastgesteld op 94,50 euro per schooljaar (7,88 euro/maand/instrument).

 

De waarborg bedraagt 50 euro per instrument.

 

Art.4.- Diverse bepalingen

 

De retributie is verschuldigd op het ogenblik dat de ontlening wordt aangegaan. Zij is ondeelbaar en voor het ganse schooljaar verschuldigd, welke ook de datum van de aanvraag of de inlevering van het instrument is.

 

Een uitzondering hierop is als de leerling een identiek instrument aankoopt als het gehuurde dan wordt de retributie terugbetaald in functie van het aantal niet gebruikte maanden te rekenen vanaf de maand volgend op de inleverdatum. Een aankoopbewijs dient voorgelegd te worden.

 

De waarborg wordt terugbetaald indien het instrument in dezelfde staat wordt ingeleverd als bij de aanvang van de verhuurperiode.

 

Alle modaliteiten die voorzien worden in de huurovereenkomst zijn bindend voor de ganse looptijd van het contract.

 

Art.5.-

De retributies worden jaarlijks op 1 september geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

De waarborg wordt niet geïndexeerd.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

9 Opname reclame in gemeentelijk magazine #Beleef2930. Reglement en vaststelling tarieven. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 14 december 2020 houdende goedkeuring van het reglement en de  tarieven 2021-2025 voor de opname van reclame in de Parkbode.

 

De Parkbode wordt vervangen door het gemeentelijk magazine #Beleef2930, verschijnt 2 keer per jaar en telt 32 A4-pagina’s. Het wordt in alle postbussen van de gemeente Brasschaat bedeeld.

 

Het reglement dient hierdoor aangepast te worden en het college stelt voor om de tarieven op basis van de stijgende exploitatiekosten te wijzigen, twee nieuwe tarieven in te voeren en jaarlijks te indexeren.

 

Het is aangewezen voormeld besluit met ingang van 1 april 2023 te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal advertenties en wordt geraamd op 7.500 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Met ingang van 1 april 2023 en voor een onbepaalde duur wordt een retributie geheven voor het opnemen  van commerciële boodschappen in het gemeentelijk magazine #Beleef2930  conform de modaliteiten van onderstaand reglement:

 

Art.2.-  Modaliteiten

 

1. Algemeen:

 

#Beleef2930 verschijnt 2 keer per jaar en telt 32 A4-pagina’s.

 

Het wordt in alle postbussen (18.700) van de gemeente Brasschaat bedeeld.

 

Beschikbare formaten van advertenties: 1/1 (A4, advertorial), 1/1 (A4 staand achterzijde), 1/1 (A4 staand), 1/2 pagina (liggend) en 1/4 pagina (staand).

 

Alle advertenties worden uitgevoerd in vierkleurendruk.

 

De plaats voor advertenties is beperkt tot maximum 5 pagina’s per uitgave.

 

De reclame wordt geplaatst op de pagina’s 2, 30, 31 en de achterzijde die voorbehouden is voor een 1/1 pagina. De advertorial krijgt een geschikte - niet op voorhand bepaalde - plaats in het magazine. Reclame  op de cover is uitgesloten.

 

In geval er meer advertenties worden aangeboden dan er plaats is, wordt voorrang gegeven aan Brasschaatse adverteerders (met vestiging in Brasschaat) en volgens het tijdstip van aanmelden bij de communicatiedienst.

 

2. Inhoud advertentie:

 

De advertenties voldoen aan de goede zeden. Smakeloze, verwarrende, aanstootgevende, lasterlijke of ongepaste advertenties worden geweerd. De communicatiedienst bepaalt in samenspraak met de betrokkene of de reclame voldoet of niet, waarbij in het laatste geval naar mogelijke aanpassingen wordt gezocht. Bij onmogelijkheid hiervan of bij betwisting beslist het college van burgemeester en schepenen.

 

De advertentie bevat uitsluitend commerciële boodschappen. Politieke reclame of standpunten/commentaren over welke onderwerpen, instellingen, bewegingen, ideeën of personen dan ook worden niet aanvaard. De communicatiedienst oordeelt of een reclameboodschap al dan niet aanvaardbaar is. Bij betwisting van dit oordeel beslist het college van burgemeester en schepenen.

 

Er worden geen advertenties aanvaard voor alcoholische dranken en tabaksproducten.

 

De communicatiedienst oordeelt over alle niet vermelde elementen met betrekking tot het al dan niet plaatsen van een advertentie en overlegt hierover met de betrokkenen. Bij betwisting van het oordeel beslist het college van burgemeester en schepenen.

 

Noch het college van burgemeester en schepenen, noch het gemeentebestuur, noch de betrokken gemeentelijke diensten dragen enige verantwoordelijkheid voor wat betreft de inhoud van de reclameboodschap, de juistheid van de erin opgenomen gegevens, de mogelijke gevolgen ervan, de afwerking indien niet perfect aangeleverd zoals in dit reglement beschreven, of het niet of onvolledig uitvoeren om technische of andere redenen van de reclameboodschap. In dit laatste geval kan de advertentie wel in de eerstvolgende uitgave zonder bijkomende kosten geplaatst worden.

 

De persoon of het bedrijf dat de advertentie aanlevert, is in orde met wetgeving en voorschriften met betrekking tot reclame en heeft alle rechten verworven op het gebruik van elementen, teksten, vormen, foto’s of andere elementen die in de reclameboodschap worden gebruikt. Misbruiken zijn verboden.

 

3. Vorm en aanlevering van de advertentie:

 

Met uitzondering van de advertorial creëert de communicatiedienst geen advertenties. Het behandelt, verbetert of vult het geleverde materiaal niet aan.

 

De zorg en kosten voor het maken van de advertentie zijn voor rekening van de adverteerder. De adverteerder mailt de advertentie naar communicatie@brasschaat.be in een drukklaar pdf-formaat.

 

De advertenties kunnen op twee mogelijke manieren aangeleverd worden: met of zonder afloop. Met afloop (uitsluitend bij volledige pagina’s) betekent dat de advertentie tot tegen de bladrand kan gedrukt worden. Het afloopgedeelte wordt bij de productie weggesneden. Zonder afloop betekent dat er rond de advertentie een witte rand behouden blijft.

 

Exacte afmetingen (B x H) van de aangeleverde advertenties zonder afloop: 1/4 = 97,50 x 141,00 mm 1/2 = 200,00 x 141,00 mm 1/1 = 200,00 x 287,00 mm Exacte afmetingen (B x H) van de aangeleverde advertenties met afloop 1/1 = 210,00 x 297,00 mm + minimaal 3 mm afloop (pdf bevat geen snijlijnen of andere vermeldingen)

 

Het aanleveren van de advertenties bij de communicatiedienst kan tot ten laatste 10 kalenderdagen vóór de bedeling van het magazine.

 

Art.3.- Retributieplichtige

 

De retributie is verschuldigd door de persoon of het bedrijf dat reclame maakt.

 

Art.4.- Tarieven

 

168,80 euro voor 1/4 pagina

315,00 euro voor 1/2 pagina

607,50 euro voor 1/1 pagina

800 euro voor 1/1 achterpagina

1000 euro* voor 1/1 advertorial

 

* In de 1/1 advertorial zit de opmaak in de stijl van het magazine inbegrepen. Van de adverteerder wordt verwacht dat hij tekst en hoge-resolutiefoto’s aanlevert. Wordt de advertorial in een drukklare pdf aangeleverd, krijgt de adverteerder 100 euro korting.

 

Art.5.- Betalingswijze

 

De betaling van de retributie dient te gebeuren binnen de 30 dagen vanaf het verzoek tot betaling op rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

Art.6.- Annulatie door adverteerder

 

Indien meer dan 8 weken vóór de publicatie de opdracht wordt geannuleerd zal de adverteerder geen vergoeding verschuldigd zijn.

 

Indien minder dan 8 weken vóór de publicatie de opdracht wordt geannuleerd zal de adverteerder de vergoeding, zoals voorzien in artikel 4 verschuldigd zijn.

 

Art.7.-

 

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.8.-

 

Het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2020 houdende goedkeuring van het reglement en de tarieven 2021-2025 voor de opname van reclame in de Parkbode wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

10 BBC Opvolgingsrapportering per 31 december 2022. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Naar aanleiding van het decreet lokaal bestuur en de BBC wetgeving dient er een opvolgingsrapportering naar de Gemeente/OCMW raden te gebeuren.

 

De huidige rapportering behandelt de evaluatie van de prioritaire actieplannen per 31 december 2022.

 

De inhoudelijk (tekstuele) rapportering is dezelfde als diegene die bij de jaarrekening 2022 zal worden gevoegd. Naar timing is het de bedoeling om deze rapportering van "de beleidsevaluatie" vroeger naar de gemeenteraad te brengen; het algemeen afsluiten van de jaarrekeningen gemeente/OCMW/AGB is voorzien tegen de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn van juni 2023.

 

Op die moment kan explicieter ingegaan worden op de financiële cijfers, dewelke nu nog niet definitief zijn.

 

Het document 01B_Beleidsevaluatie_werkrapport_per_31122022" is bijgevoegd.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering per 31 december 2022.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal bestuur

Art. 263. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

 

Neemt kennis van de  BBC opvolgingsrapportering per 31 december 2022.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

11 De Aard. Goedkeuring ontwerpakte verkoop aan Fluvius voor openbaar nut. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 juni 2021 werd door de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de verkoop van  een deel van perceel met kadastraal nummer 11324_D_0219_W_003_00 thv De Aard - over huisnummer 58, aan Fluvius voor openbaar nut, met als doel het plaatsen en exploiteren van een distributiecabine voor gas met referentienummer 45.

 

De verkoopakte werd opgemaakt door notariaat De Decker, Donksesteenweg 33 te Brasschaat.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de ontwerpakte.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad, en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad.

Artikel 281 betreffende de overdracht van bevoegdheid tot ondertekening van de voorzitter aan een of meer leden van de gemeenteraad.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 6 maart 2023 principiële goedkeuring aan de ontwerpakte.

 

Financiële gevolgen

Bij ondertekening van de verkoopakte, wordt het bedrag van 1.500,00 euro ontvangen. De notaris-en aktekosten (en eventuele andere kosten verbonden aan de verkoop) zijn ten laste van Fluvius.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de ontwerpakte betreffende de verkoop van een deel van perceel met kadastraal nummer 11324_D_0219_W_003_00 thv De Aard - over huisnummer 58, aan Fluvius voor openbaar nut, met als doel het plaatsen en exploiteren van een distributiecabine voor gas met referentienummer 45, opgemaakt door notariaat De Decker, Donksesteenweg 33 te Brasschaat, met tekst als volgt:

 

"Dossier:695/21BD - VERKOOP: grond

BD/AL22100695/695/21BD - Rep.: 2023/…………..

 

VRIJ VAN REGISTRATIERECHTEN EN RECHTEN OP GESCHRIFTEN

Artikel 2.9.6.0.3, 1° Vlaamse Codex Fiscaliteit (Artikel 161, 2 Wetboek Registratierechten)

Artikel 21 Wetboek Diverse Rechten en Taksen

 

Te Brasschaat,

Op * tweeduizend drieëntwintig,

zijn voor Pieter-Jan DE DECKER, geassocieerd notaris te Brasschaat (handelend voor rekening van de BV “Notariaat DE DECKER” te Brasschaat, Donksesteenweg 33, BTW BE 0657.999.597 RPR Antwerpen), minuuthouder die de akte in zijn repertorium inschrijft

VERSCHENEN:

ENERZIJDS

"GEMEENTE BRASSCHAAT", publiekrechtelijke instelling, gevestigd te Brasschaat, gemeentehuis (Verhoevenlei 11), met ondernemingsnummer 0206.677.801,

vertegenwoordigd door:

a) de heer COOLS Philip Isidorus Louisa, [I.K. 592-3779507-80] [R.R. 62.02.10-193.47], wonende te Bredabaan 1099 B, 2930 Brasschaat, waarnemend burgemeester, en;

b) De heer SCHEVERNELS Ward, [595-1272048-08] [R.R. 79.02.01-123.65], algemeen directeur, wonende te 2940 Stabroek, Mispelaarlaan 12;

Wiens identiteiten mij, notaris, bekend zijn,

Handelend in uitvoering van een gemeenteraadsbesluit van 27 maart 20223, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad, waarvan een afschrift bij deze akte wordt gevoegd zonder aanhechting.

De provinciale overheid werd op de hoogte gebracht van gemelde beslissing van de gemeenteraad.

De gemeente verklaart dat de overheid haar geen schorsing noch vernietiging heeft laten kennen binnen de door de wet bepaalde termijnen en dat dus tot de overdracht kan worden overgegaan,

hierna genoemd "de verkoper",

en

ANDERZIJDS

De Opdrachthoudende vereniging “Fluvius Antwerpen”, onderworpen aan het Vlaams decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en met zetel te 2660 Antwerpen (district Hoboken), Antwerpsesteenweg 260.

Ingeschreven in het rechtspersonenregister (RPR) met nummer 0212.704.370, BTW BE 0212.704.370 en gevestigd in het rechtsgebied van de ondernemingsrechtbank te Antwerpen, afdeling Antwerpen.

Opgericht als samenwerkende vennootschap onder de naam “Intercommunale voor Energie”, in het kort “Iveg”, bij akte verleden voor de heer Victor DE BRUYNE, burgemeester van Antwerpen-Hoboken, op 24 november 1972, na machtiging bij Koninklijk Besluit van 19 oktober 1972.  De statuten werden goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 19 oktober 1972 en – samen met de oprichtingsakte – bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 7 december daarna, onder nummer 3245-06.

Omgevormd in een opdrachthoudende vereniging bij beslissing van de algemene vergadering in buitengewone zitting van 21 mei 2003, krachtens proces-verbaal opgesteld door notaris Ines VAN OPSTAL, bij uittreksel bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 8 december daarna, onder nummer 03129589. 

Fusie door overneming van de opdrachthoudende verenigingen IMEA en INTEGAN door Iveg en waarvan de naam gewijzigd wordt in Fluvius Antwerpen door de algemene vergadering in buitengewone zitting van 28 juni 2018 met inwerkingtreding per 1 april 2019 krachtens proces-verbaal opgesteld door notaris Xavier DESMET, gevolgd door een proces-verbaal opgesteld door dezelfde notaris houdende vaststelling van de gedeeltelijke vervulling van de opschortende voorwaarden de dato 29 juni 2018, samen bij uittreksel bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 6 september 2018, onder nummer 18135349 en door een proces-verbaal houdende vaststelling van de vervulling van alle opschortende voorwaarden opgesteld door notaris Xavier DESMET op 6 juni 2019, bij uittreksel bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 21 juni 2019, onder nummer 19082834 en door een proces-verbaal houdende vaststelling van de definitieve ruilverhouding opgesteld door notaris Xavier DESMET op 30 december 2019, bij uittreksel bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 27 januari 2020 onder nummer 20015665.

Partiële splitsing door overneming van de activiteiten van de gemeenten Aartselaar, Boom, Borsbeek, Brecht, Edegem, Hove, Kontich, Lier, Lint, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Stabroek en Wijnegem van de Opdrachthoudende vereniging Iveka naar de Opdrachthoudende vereniging Iveg (heden Fluvius Antwerpen) en de overgang van de activiteiten van de gemeente Vorselaar van de Opdrachthoudende vereniging Iveg naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka met ingang van 1 april 2019, door de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018, krachtens proces-verbaal opgesteld door notaris Xavier DESMET op 30 december 2019, gevolgd door een akte houdende de vaststelling van de vervulling van de opschortende voorwaarden en van de definitieve ruilverhouding, bij uittreksel bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 5 februari 2020, onder nummer 20020716.

Partiële splitsing door overneming van de gemeenten Malle, Ranst, Wommelgem en Zoersel behorende tot de Opdrachthoudende vereniging Iveka door de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen met inwerkingtreding vanaf 1 januari 2020 door de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2019, krachtens proces-verbaal opgesteld door notaris Xavier DESMET op 30 december 2019, bij uittreksel bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 14 februari 2020, onder nummer 20025904.

De statuten werden meermaals gewijzigd en voor het laatst bij beslissing van de buitengewone algemene vergadering op 16 december 2020, waarvan op datum van 23 december 2020 proces-verbaal werd opgemaakt door notaris Xavier DESMET, bij uittreksel bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 18 februari 2021, onder nummer 21022426.  Goedkeuring bij Ministerieel Besluit van 18 maart 2021.

 Vertegenwoordigd door:

 de coöperatieve vennootschap “Fluvius System Operator”, met zetel te 9090 Melle, Brusselsesteenweg 199. Ingeschreven in het rechtspersonenregister onder nummer 0477.445.084, BTW BE 0477.445.084 en gevestigd in het rechtsgebied van de ondernemingsrechtbank te Gent, afdeling Gent.

 Ingevolge authentieke volmachtverlening onroerende verrichtingen Fluvius Antwerpen, verleden voor notaris Xavier DESMET, op 21 mei 2021, bekendgemaakt in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 18 juni 2021, onder nummer 21073068, alhier aangehecht.

 Op haar beurt vertegenwoordigd door:

 de heer/mevrouw (NAAM Fluvius PERSONEELSLID), geboren te …, op …, met rijksregisternummer …, wonende te …, …

 Ingevolge authentieke volmachtverlening (subdelegatie onroerende verrichtingen opdrachthoudende verenigingen) hem/haar toegekend bij akte verleden voor notaris Xavier DESMET, te Antwerpen, op 14 december 2022, bij uittreksel bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 24 januari 2022, onder nummer 23307669, alhier aangehecht.

hierna (samen) genoemd "de koper".

BEKWAAMHEID VAN PARTIJEN

Alle verschijnende partijen, ook 'comparanten' genoemd, verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van een maatregel die een onbekwaamheid of een beschikkingsonbevoegdheid in het leven zou kunnen roepen zoals faillissement, collectieve schuldenregeling, aanstelling (voorlopige) bewindvoerder, enzovoort.

TOELICHTING VAN DE AKTE - GEHELE OF GEDEELTELIJKE VOORLEZING

De volledige akte zal door de instrumenterende notaris worden toegelicht en het staat comparanten steeds vrij aan de notaris bijkomende uitleg te vragen over om het even welke bepaling van deze akte, alvorens de akte te ondertekenen.

Comparanten erkennen een volledige voorlezing te hebben gekregen van al hetgeen voorafgaat, en verklaren dat inzonderheid hun hierboven vermelde identiteitsgegevens volledig en correct zijn.

De instrumenterende notaris deelt comparanten vervolgens mede dat de akte integraal zal worden voorgelezen indien minstens één van hen hieraan de voorkeur geeft, alsook indien minstens één van hen van oordeel is dat het ontwerp van deze akte hem of haar niet tijdig is meegedeeld voorafgaandelijk het verlijden ervan.

(Ofwel) Hierop verklaren alle comparanten dat zij van oordeel zijn dat zij het ontwerp tijdig vóór het verlijden van de akte hebben ontvangen, dat zij hiervan kennis hebben genomen en op een volledige voorlezing van de akte dan ook geen prijs te stellen. Eventuele wijzigingen die werden of nog zullen worden aangebracht aan het ontwerp van de akte zullen steeds integraal worden voorgelezen.

(Ofwel) Hierop verklaart minstens één van comparanten de voorkeur te geven aan de integrale voorlezing van de akte, aan welke verzoek dan ook gevolg wordt gegeven.

VERKOOP

Verschijners verklaren het volgende te zijn overeengekomen:

Voornoemde verkoper, tegenwoordig of vertegenwoordigd als gezegd, verklaart het hierna beschreven eigendom te verkopen onder de gewone waarborg als naar recht en voor vrij en onbezwaard van alle schulden, bezwarende in- of overschrij­vingen, voorrech­ten en rechten van hypotheek hoege­naamd, aan en in voordeel van voornoemde koper, tegenwoordig of vertegenwoordigd als gezegd, die verklaart dit eigendom aan te kopen

BESCHRIJVING VAN HET VERKOCHTE EIGENDOM

GEMEENTE BRASSCHAAT (vierde kadastrale afdeling):

Een perceel grond, ten kadaster gekend als weiland gelegen aan De Aard, volgens kadaster ter plaatse gekend als ‘Zand’, kadastraal bekend sectie D, deel van nummer 219/W/3/P0000, met gereserveerde perceelsidentificatienummer sectie D nummer 219/Y/3/P0000, voor een oppervlakte volgens meting van achtentwintig vierkante meter (28 m²),.

(Kadastraal inkomen: nog te bepalen)

Zoals het goed staat afgebeeld op een – blijkens verklaring van partijen, ongewijzigd – metingsplan, opgemaakt door Ibens Landmeters te Kontich op 14 april 2020, plan dat is opgenomen in de databank van afbakeningsplans van de Administratie Opmetingen & Waarderingen van het kadaster met referentienummer 11324/10273, en dat, na waarmerking aan deze akte wordt gehecht en niet meer dient te worden geregistreerd.

Partijen vragen de overschrijving van dit plan zonder aanbieding ervan aan het Kantoor Rechtszekerheid met toepassing van artikel 3.30, § 3 Burgerlijk Wetboek.

EIGENDOMSGESCHIEDENIS

Het hierboven beschreven goed is reeds meer dan 30 jaar in het voortdurend en onafgebroken, ongestoord, openbaar en ondubbelzinnig bezit als eigenaar van de verkoper.

Alle partijen bij deze akte geven door ondertekening ervan de toestemming dat hun gegevens (naam, voornaam, geboorteplaats en -datum en woonplaats) in latere akten worden herhaald in functie van de eigendomsgeschiedenis. Zij wensen van dit later gebruik niet telkens op de hoogte te worden gebracht.

---------------------------

VERKOOPSVOORWAARDEN (grond)

De verkoping is gedaan en aangenomen onder de volgende voorwaarden:

1. Voorschreven eigendom wordt verkocht voor vrij en onbelast van alle schulden, bezwarende in- en overschrijvingen en/of kantmeldingen, in acht genomen de staat waarin het eigendom zich bevindt op heden, zodat de koper geen aanspraak zal kunnen maken op vergoeding of prijsvermindering wegens toestand van de gebouwen, beplantingen en ondergrond, noch wegens onjuistheid van oppervlakte, hoe groot het verschil ook is, zelfs overtrof dit verschil één/twintigste, hetzij om welke andere reden ook.

De beslagberichten werden geraadpleegd op heden, waaruit bleek dat er geen bericht voor het goed bestond.

2. Het eigendom werd verkocht met alle zichtbare en niet-zichtbare gebreken, alsmede met alle erfdienstbaarheden en gemeenschappen, waarmede het zou kunnen bevoordeeld of benadeeld zijn, vrij aan de koper de ene uit te oefenen en zich tegen de andere te verzetten, doch alles op eigen kosten, last en risico en zonder tussenkomst, noch aansprakelijkheid van de verkoper, die bovendien niet tot vrijwaring zal gehouden zijn voor de verborgen gebreken waarvan hij zelf geen kennis had, noch voor de zichtbare gebreken, of voor de door hem gekende verborgen gebreken waarvan hij de koper op de hoogte heeft gebracht. Dit alles geldt behoudens de dwingende toepassing van de wetgeving inzake de consumentenbescherming (Boek II Wetboek Economisch Recht) in zoverre de verkoper dient beschouwd te worden als ‘onderneming’ en de koper als ‘consument’ in de toepassing van deze wetgeving.

De waarborgen die door de aannemer, de onderaannemers en de architect desgevallend nog aan de verkoper zouden verschuldigd zijn wegens de bouw van, of wegens verbouwingswerkzaamheden aan voorschreven eigendom worden aan de koper overgedragen.

Gekende erfdienstbaarheden

De verkoper verklaart zelf geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd of toegestaan ten laste van het hoger beschreven eigendom, en zelf geen kennis te dragen van voordien reeds bestaande erfdienstbaarheden.

Erfdienstbaarheden van openbaar nut

Bij nazicht op de website van het Federaal Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt (afgekort “KLIM”), is het eigendom, voorwerp van onderhavige akte, niet gelegen in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via leidingen of bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen.

Verklaringen overeenkomstig het Vlaams Bodemdecreet:

Verkoper doet opmerken dat de verkoop, vastgesteld bij onderhavige akte, moet worden aanzien als "een overeenkomst betreffende de overdracht van gronden" als bedoeld in het Vlaams Bodemdecreet.

Ondergetekende minuuthoudende notaris maakt alhier dan ook uitdrukkelijk melding van de verklaring van de verkoper dat hij, door bemiddeling van ondergetekende notaris De Decker, een bodemattest heeft aangevraagd betreffende voorschreven eigendom, welk attest werd afgeleverd door OVAM op 2 juli 2021 en waarvan de inhoud luidt als volgt:

 2 Inhoud van het bodemattest

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3 OPMERKINGEN

1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.

2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.

3 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.

te Mechelen, 02.07.2021”

De verkoper bevestigt verder uitdrukkelijk dat, voor zover hem bekend, op voorschreven eigendom geen inrichting gevestigd is of was die bodemverontreiniging kan veroorzaken en daartoe werd opgenomen op de lijst waarvan sprake in zelfde Bodemdecreet.

Comparanten erkennen door ondergetekende minuuthoudende notaris gewezen te zijn op de bepalingen van voormeld Bodemdecreet, zo onder meer op de bepalingen van dit decreet betreffende de saneringsplicht van de eigenaar van de grond waar bodemverontreiniging tot stand kwam en de erin vervatte aansprakelijkheidsregeling terzake, alsook op de procedure die moet worden gevolgd alvorens kan worden overgegaan tot 'overdracht van een grond' waarop een 'lijst-inrichting' is of was gevestigd en op de gevolgen van de niet-naleving van deze procedure.

De verkoper verklaart bovendien uitdrukkelijk niet op de hoogte te zijn van om het even welke bodemverontreiniging met betrekking tot voorschreven eigendom.

Uit een brief van de gemeente Brasschaat de dato 8 augustus 2022 blijkt overigens dat voor voorschreven eigendom geen ARAB- en/of VLAREM vergunningen werden aangetroffen voor activiteiten die opgenomen zijn in de lijst van het VLAREBO(BO), en dat voor dit eigendom evenmin een VLAREM-milieuvergunning van toepassing is, noch dat voor het eigendom een omgevingsvergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit is afgeleverd.

Voor zover, voorafgaand aan deze akte, niet of niet volledig zou zijn voldaan aan de voorschriften vervat in artikel 101 van het Bodemdecreet (tijdige en schriftelijk kennisgeving van de inhoud van het bodemattest aan de kandidaat-koper) of, in voorkomend geval, aan de voorschriften van 102 tot 115 van het Bodemdecreet (procedure van toepassing bij overdracht van risico-gronden), hetgeen zou kunnen leiden tot de nietigheid van de overdracht, blijkt uit wat voorafgaat dat aan die voorschriften thans wél werd voldaan en verklaart de koper uitdrukkelijk te verzaken aan die nietigheidsvordering.

Ondergetekende minuuthoudende notaris bevestigt, op basis van hoger vermelde verklaringen en gegevens, dat de regeling van het Vlaams bodemdecreet betreffende de overdracht van gronden werd nageleefd.

Stookolietank

Verkoper verklaart dat er zich in of op het verkochte eigendom geen stookolietank bevindt, noch bovengronds noch ondergronds.

3. Indien het eigendom in de toekomst mocht getroffen worden door een overheidsbesluit inzake onteigening, rooilijn, ruimtelijke ordening of stedenbouw of door enig ander overheidsbesluit, zal de koper dit moeten naleven zonder verhaal tegen de verkoper.

De verkoper verklaart dat er hem tot op heden voor het verkochte eigendom geen enkel onteigeningsbesluit werd betekend, noch in het vooruitzicht gesteld.

Verkoper verklaart voor alle door hem zelf verrichte vergunningsplichtige handelingen de nodige vergunningen te hebben bekomen en verklaart tevens dat, voor zover hem bekend, het verkochte eigendom op heden het voorwerp niet uitmaakt van een stedenbouwkundig misdrijf in de zin van artikel 6.2.1. van de VCRO, noch van een stedenbouwkundige inbreuk in de zin van artikel 6.2.2. van de VCRO.

De koper erkent uitdrukkelijk dat zijn aandacht voor de akte werd gevestigd op het feit dat het voor hem belangrijk en noodzakelijk is om persoonlijk te controleren of het verkochte goed conform is aan de afgeleverde stedenbouwkundige vergunningen en of de eventueel aan het goed uitgevoerde werken wettelijk zijn, door zich rechtstreeks te wenden tot de dienst stedenbouw van de stad of gemeente waar het goed gelegen is, en dit bovenop de stedenbouwkundige opzoeking die zal uitgevoerd worden door de instrumenterende notaris overeenkomstig de regionale voorschriften. Hij kan aan de bevoegde dienst stedenbouw vragen om hem inzage te geven in de vergunningen met bijhorende plannen die werden afgeleverd sinds de bouw van het goed tot op heden, om zo deze conformiteit en wettelijkheid vast te stellen.

De verkoper verklaart dat het verkochte eigendom niet werd opgenomen op een inventaris van leegstaande, verkrotte of verwaarloosde (bedrijfs-)gebouwen of woningen en dat hem geen voornemen daartoe vanwege de overheid bekend is.

Voorkooprechten

De verkoper verklaart dat, voor zover hem bekend, het eigendom evenmin het voorwerp uitmaakt van een voorkooprecht of voorkeurrecht tot aankoop in het kader van de Vlaamse Codex Wonen, het Vlaams decreet op het natuurlijk milieu en het natuurbehoud, het Vlaams decreet op de Ruimtelijke Ordening, en enige andere conventionele of overheidsregeling.

Specifieke stedenbouwkundige informatie

Uit een schrijven de dato 8 augustus 2022, uitgaande van de gemeente Brasschaat, blijkt met betrekking tot voorschreven eigendom onder meer het volgende:

“OVERZICHT PLANNEN

Bouwverordening

Naam gemeentelijke bouwverordening betreffende het aanbrengen van afschemingen en publiciteit, vellen en rooien van bomen, aanbrengen van schotelantennes en aanleg opritten

Datum goedkeuring 26/08/1996

Processtap Besluit tot goedkeuring

Naam BESLUIT van de Vlaamse regering houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer

Datum goedkeuring 29/04/1997

Processtap Besluit tot goedkeuring

Stedenbouwkundige Verordening

Naam Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven en de inrichtingen van

gebieden voor dergelijke verblijven

Datum goedkeuring 8/07/2005

Processtap Besluit tot goedkeuring

Naam Gewestelijke stedenbouwkundige verordening betreffende toegankelijkheid

Datum goedkeuring 5/06/2009

Processtap Besluit tot goedkeuring

Naam Wijziging Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater

Datum goedkeuring 5/07/2013

Processtap Besluit tot goedkeuring

Naam Wijziging Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake lozingen en de verplichte aansluiting van de afvoer van huishoudelijk afvalwater op de openbare riool en de afkoppeling van hemelwater, plaatsen van individuele zuiveringsinstallaties

Datum goedkeuring 25/09/2014

Processtap Besluit tot goedkeuring

Naam Tweede wijziging Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van parkeerplaatsen buiten de openbare weg

Datum goedkeuring 24/05/2017

Processtap Besluit tot goedkeuring

Naam Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake breedband

Datum goedkeuring 9/06/2017

Processtap Besluit tot goedkeuring

(…)

Gewestplan
Naam origineel bij Koninklijk Besluit goedgekeurd gewestplan Antwerpen
Datum goedkeuring 3/10/1979
Processtap Besluit tot goedkeuring

Het perceel is gelegen in bestemmingszone woongebieden

(…)

Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP), gemeentelijk

Naam Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Kernversterking

Processtap In ontwerp

Herziening Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Naam Herziening RUP verbod op meergezinswoningen

Datum goedkeuring 25/01/2021

Processtap Definitieve vaststelling

Wij willen er uw aandacht op vestigen dat het perceel opgenomen is in de herziening van het RUP verbod op meergezinswoningen in Brasschaat. Dit RUP legt op dat er in bepaalde gebieden geen appartementen vergund kunnen worden. Ook bij vergunde appartementen kunnen er geen extra woongelegenheden voorzien worden. Voor meer informatie kan u steeds contact opnemen met de dienst ruimtelijke ordening.

(…)

Gracht van algemeen belang
Naam Heislagbeek
Datum goedkeuring 30/08/2015
Processtap Besluit tot goedkeuring

(…)

Van nature overstroombare gebieden (gegevens 2000)

Zone D: Doorkruist door rivier maar geen sporen van overstroombaarheid

Zone D: Doorkruist door rivier maar geen sporen van overstroombaarheid

(…)

OVERZICHT VERGUNNINGEN

Voor zover bekend geen afgeleverd

Bouwvergunningen

Voor zover bekend geen afgeleverd

Bouwmisdrijven

Voor zover bekend geen afgeleverd

Verkavelingen

Voor zover bekend geen afgeleverd

(…)

Splitsingen
Dossier: 2014/SP/0008
Onderwerp: Nog aan te vullen
Datum start: //

Kapmachtigingen

Geen kapmachtigingen geregistreerd

Stedenbouwkundige attesten

Voor zover bekend geen afgeleverd

Meldingen

Geen meldingen geregistreerd

Gebouwen

Geen gebouwen geregistreerd

Woonrecht (uitdoofbeleid)

Voor zover bekend geen woonrecht van toepassing

HUISVESTING, GROND- EN PANDENBELEID EN ECONOMIE

Het onroerend goed is opgenomen in:

- het gemeentelijk register van onbebouwde percelen sinds 16/02/2011”.

Specifieke informatie inzake onroerend erfgoed

De verkoper bevestigt dat voormeld onroerend goed niet het voorwerp is van een bescherming als onroerend erfgoed, waarbij onder onroerend erfgoed wordt verstaan een archeologische site, een monument, een cultuurhistorisch landschap en/of een stads- en dorpsgezicht. De verkoper bevestigt dat het goed evenmin het voorwerp is van een opname in de inventarissen van houtige beplantingen met erfgoedwaarde, van archeologische zones, van historische tuinen en parken, bouwkundig erfgoed of vermelding in de landschapsatlas. De verkoper bevestigt evenmin op de hoogte te zijn van een voornemen in die zin.

Overstromingsgebied

Uit nazicht op onder meer GEO-VLAANDEREN blijkt dat voorschreven eigendom:

- NIET gelegen is in een effectief/mogelijk overstromingsgevoelig gebied;

- NIET gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of een afgebakende oeverzone;

- NIET gelegen is een risicozone voor overstroming;

- NIET gelegen is in een recent overstroomd gebied.

4. De koper verwerft het eigendomsrecht van het aangekochte eigendom vanaf heden.

De koper verkrijgt, er het genot van, door het vrij gebruik ervan, eveneens vanaf heden. De verkoper verklaart en waarborgt dat voorschreven eigendom niet verhuurd of verpacht is, en dat derden hierop geen gebruiksrechten kunnen doen gelden.

5. Alle zakelijke en gemeentelijke belastingen en taksen, op het verkochte eigendom drukkende, hieronder begrepen de onroerende voorheffing, zullen door de koper moeten gedragen en betaald worden vanaf heden.

De koper staat ook vanaf heden in voor alle verhaalbelastingen, zelfs deze die verschuldigd zijn wegens op heden reeds uitgevoerde infrastructuurwerken of verwerving van de zate, en die nog niet ingekohierd werden of waarvoor de verkoper destijds gekozen heeft voor een gespreide betaling, althans voor zover die belastingen betrekking hebben op het thans lopende jaar (pro rata temporis) en eventuele volgende jaren. De verkoper verklaart en waarborgt evenwel dat er op heden geen dergelijke verhaalbelastingen meer verschuldigd zijn betreffende het verkochte eigendom.

Voormelde verdeling van belastingen geldt evenwel niet voor de belastingen waarvoor de koper, gezien zijn persoonlijke situatie, vanaf het volgend heffings- of aanslagjaar een vrijstelling (dus niet enkel vermindering) kan bekomen (zoals bijvoorbeeld de heffing op onbebouwde percelen, belasting op tweede verblijven of de heffing omwille van leegstand). Dergelijke belastingen zullen voor het huidige aanslagjaar volledig ten laste blijven van de verkoper en pas vanaf het volgend aanslagjaar ten laste zijn van de koper.

De heffing op de oppervlaktewateren blijft ten laste van de persoon op wiens naam de facturatie van het waterverbruik, waarop die belasting berekend wordt, geschiedde.

PRIJS

Verder is deze verkoop geschied mits de prijs van DUIZEND VIJFHONDERD EURO (€ 1.500,00).

Tussenkomst financieel directeur

Voor de betaling van voormelde koopprijs, kosten en toebehoren wordt kwijting zonder enig voorbehoud gegeven door de verkoper, in deze vertegenwoordigd door haar financieel directeur, die hier tussenkomt, te weten, de Heer DE BLENDE Geert Florent Jos [I.K. 592-2658755-66] [R.R. 71.10.02-281.56], financieel directeur, wonende te 2930 Brasschaat, Isenbaertlei 36.

Deze kwijting zal dubbel uitmaken met alle andere kwijtingen, voor zelfde bedrag of een deel ervan verleend.

Wijze waarop de koper de prijs en de kosten heeft voldaan

De prijs en kosten worden heden integraal ter beschikking gesteld als volgt:

Een deel van de prijs, groot # (€ #), werd reeds vóór heden betaald aan #ondergetekende notaris#-minuuthouder/#de verkoper/#de makelaar die in deze verkoop bemiddelde, #als waarborg en geldt heden als voorschot, door middel van een overschrijving van de rekening met nummer # op naam van # op de derdenrekening Belfius Bank van ondergetekende notaris-minuuthouder met nummer BE18 0681 0564 6565.

Het saldo van de prijs, of # (€ #) en het bedrag van de kosten wordt heden ter beschikking gesteld als volgt:

- Deels door middel van een financiering bij # Bank, in het kader waarvan een bedrag van # werd overgeschreven op de derdenrekening # Bank van ondergetekende notaris op # komende van de rekening op naam van # met nummer #.

- Deels, voor het saldo, door een overschrijving van een bedrag van # euro als provisie voor het saldo van de prijs, de registratierechten, kosten en erelonen, op de derdenrekening van ondergetekende notaris bij # komende van de rekening op naam van # met nummer # op #.

VERKLARINGEN KRACHTENS DIVERSE SPECIFIEKE WETTEN

Vlaams Bosdecreet

Nadat de instrumenterende notaris uitleg heeft verstrekt aan comparanten over het toepassingsgebied van het Vlaams Bosdecreet, verklaren zij dat, naar hun mening, voorschreven eigendom niet valt onder de bepalingen van dit bosdecreet.

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

* Overeenkomstig artikel 5.2.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening worden partijen gewezen op de bepalingen van artikel 4.2.1 van deze Codex, artikel waarin de handelingen vermeld staan waarvoor een voorafgaande stedenbouwkundige vergunning vereist is. Partijen erkennen overigens een kopie van de tekst van dit artikel 4.2.1 te hebben ontvangen.

* Blijkens de voorhanden zijnde gegevens werd de stad/gemeente waarin voorschreven eigendom gelegen is op de lijst waarvan sprake in artikel 7.6.4 van deze Codex. reeds opgenomen op de lijst waarvan sprake in artikel 7.6.4 van deze Codex. De verwerver van hoger beschreven eigendom bevestigt hiervan een stedenbouwkundig uittreksel te hebben ontvangen, dagtekenend van minder dan één jaar voor heden.

* Uit opzoekingen blijkt met betrekking tot het hoger beschreven eigendom:

1. dat hiervoor volgende omgevingsvergunningen voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen werden uitgereikt: geen gegevens beschikbaar;

2. dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van dit eigendom de volgende is: zie hoger;

3. dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een rechterlijke of bestuurlijke maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en/of  IV van de zelfde Codex, en er geen procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;

4. dat voor dit eigendom (nog) geen recht van voorkoop geldt zoals bedoeld in artikel 2.4.1. van zelfde Codex (zone die in het definitief vastgesteld Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) wordt aangeduid als een zone waarin het voorkooprecht geldt) of in de zin van artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

5. dat voor dit eigendom geen (niet-vervallen) omgevingsvergunning voor het verkavelen van grondenvan toepassing is;

6. dat dit eigendom op dit ogenblik niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.

Aangezien de onderhandse akte die onderhavige notariële akte voorafging mogelijks niet volledig beantwoordde aan de voorschriften van artikel 5.2.5 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, heeft ondergetekende minuuthoudende notaris de verwerver gewezen op de bepalingen van artikel 5.2.5 (verplichte vermeldingen in de onderhandse akte), artikel 6.2.2., eerste lid, 4° (sancties voorzien bij inbreuken op de informatieplicht die vervat ligt in artikelen 5.2.1. tot en met 5.2.6) en artikel 6.6.2. (gevallen waarin de verwerver en huurder de vernietiging kan vragen van zijn titel en de voorwaarden waaronder kan worden verzaakt aan deze vordering tot vernietiging) waarop de verwerver verklaard heeft uitdrukkelijk te verzaken aan deze eventuele vordering tot nietigverklaring.

Woningkwaliteitsbewaking – consultatie register van herstelvorderingen

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.51 van de Vlaamse Codex Wonen, werd op datum van heden het register van herstelvorderingen, vermeld in artikel 3.44, §1, derde lid van de Vlaamse Codex Wonen, geconsulteerd.

Het register van herstelvorderingen bevat geen informatie over het goed.

Verzekering gewaarborgd wonen

Wie een hypothecaire lening afsluit voor het kopen, bouwen of verbouwen van een woning, kan zich met de verzekering gewaarborgd wonen kosteloos verzekeren tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Meer informatie: www.wonenvlaanderen.be/premies.

DIVERSE VERKLARINGEN

ALGEMEEN

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ervan vrijgesteld een ambtshalve inschrijving te nemen ingevolge enige bepaling van deze akte

Alle rechten, kosten en erelonen van deze akte zijn voor rekening van de koper.

Ook de leveringskosten zijn ten laste van de koper.

Tot uitvoering van deze akte kiezen partijen woonst in hun respectieve hoger in deze akte vermelde woning of zetel.

De instrumenterende notaris bevestigt de identiteitsgegevens van comparanten te hebben nagezien op zicht der stukken door de Hypotheekwet vereist; deze identiteitsgegevens en de identiteit zelf werden hem, wat de comparanten-natuurlijke personen betreft, ook aangetoond aan de hand van voormelde bewijskrachtige identiteitsstukken.

FISCALE VERKLARINGEN

Meerwaardebelasting

De verkoper erkent dat zijn aandacht werd gevestigd op de relevante bepalingen van het Wetboek Inkomstenbelastingen inzake de belasting op de meerwaarde van onroerende goederen en de verplichtingen die eruit voortvloeien. Om te genieten van de vrijstelling voor de gezinswoning, dient het om de eigen woning te gaan van de verkoper in een ononderbroken periode van 12 maanden die de maand van vervreemding voorafgaat.

Volmacht

Alle partijen bij deze akte geven aan de hoger vermelde notaris-minuuthouder volmacht om, in hun naam, alle aanvullende fiscale verklaringen af te leggen die betrekking hebben op onderhavige akte.

Specifieke verklaringen in toepassing van de Vlaamse Codex Fiscaliteit

Partijen erkennen door de instrumenterende notaris op de hoogte te zijn gebracht van de bepalingen van de Vlaamse codex fiscaliteit aangaande eventuele vermindering, verrekening en teruggave van registratierechten, onder meer bij aankoop van een eerste woning, bij vervanging van de gezinswoonst (verkoop van de éne woning en aankoop van de andere) of bij tijdige hérverkoop van het thans aangekochte eigendom.

Ten verzoeke van KOPER

Nihil.

Ten verzoeke van VERKOPER

Nihil.

Kosteloze Registratie:

 “De Opdrachthoudende vereniging “Fluvius Antwerpen” verklaart dat de verrichting betrekking heeft op haar wettelijk doel en dat zij erkend is door de VMSW conform artikel 106 van het Decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode. “De Voorkempen” verzoekt daarom tot de toepassing van het artikel 161,2° van het Wetboek der Registratierechten tot kosteloze registratie, aangezien het hier een overdracht in der minne van onroerende goederen ten algemene nutte aan een tot onteigening gerechtigd organisme betreft.

“De Opdrachthoudende vereniging “Fluvius Antwerpen” zet uiteen dat, ingevolge de wijziging aangebracht door artikel 37 van het Decreet van 24 maart 2006 houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 14 juni 2006, aan artikel 34 van het Decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, zij thans een “tot onteigening gerechtigd organisme” is geworden. Zij verklaart verder dat dit artikel 37 van het voormeld Decreet van 24 maart 2006 in werking is sedert één juli tweeduizend en zes en dit ingevolge het artikel 177 van het Besluit van 30 juni van de Vlaamse Regering tot gedeeltelijke operationalisering van het beleidsdomein ruimtelijke ordening, woonbeleid en onroerend erfgoed en houdende aanpassingen van de regelgeving inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 22 augustus 2006.

NOTARIEEL ERELOON

Overeenkomstig artikel 8 §1 b van het Tariefbesluit Honoraria Notarissen wordt het notarieel ereloon op deze akte verminderd tot de helft.

SLOTVERKLARINGEN

Indien in deze akte werd verwezen naar vroeger verleden akten, werden deze akten, in zoverre zij voor de betrokken partij nog van belang kunnen zijn, eveneens in kopij bezorgd aan die partij en werden deze akten toegelicht door ondergetekende minuuthoudende notaris.

Het ontwerp van deze akte werd aan partijen (of aan de door hen aangeduide notaris) overgemaakt bij schrijven van 15 februari 2023.

Comparanten verklaren vóór het verlijden van deze akte van de inhoud ervan kennis te hebben genomen. Zij verklaren dat deze akte de juiste weergave is van hun bedoeling zelfs indien de bedingen en voorwaarden van deze akte zouden afwijken van deze vermeld in vorige overeenkomsten.

Comparanten bevestigen dat de instrumenterende notaris hen naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten, die voortvloeien uit onderhavige akte en hen op een onpartijdige wijze raad heeft verstrekt. Zij verklaren dus de overeenkomst, voorwerp van deze akte, en de eraan verbonden rechten en verplichtingen, voor evenwichtig te houden en uitdrukkelijk te aanvaarden, zowel voor zichzelf als voor hun rechtsopvolgers.

De notaris minuuthouder wijst comparanten tenslotte op artikel 9 § 1 tweede lid van de Wet tot regeling van het Notarisambt, dat luidt als volgt: “Wanneer een notaris tegenstrijdige belangen of de aanwezigheid van onevenwichtige bedingen vaststelt, vestigt hij hierop de aandacht van de partijen en deelt hen mee dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman. De notaris maakt hiervan melding in de notariële akte.”

Afschrift

De instrumenterende notaris informeert de partijen dat een digitaal afschrift van deze akte, na vervulling van de nodige formaliteiten, raadpleegbaar zal zijn op www.notaris.be (rubriek “Mijn notariële akten) alsook via de smartphone app IZIMI (of de gelijknamige website www.izimi.be), beide aangeboden door de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

Een kopie van de akte zal per mail worden verstuurd naar de partijen of hun notaris.

Een papieren afschrift van deze akte zal op uitdrukkelijk eerste verzoek van een partij na het verlijden van deze akte aan hem worden bezorgd.

RECHTEN OP GESCHRIFTEN (Wetboek diverse rechten en taksen)

Deze akte is vrijgesteld van recht op geschriften (zie hoger).

WAARVAN AKTE

Verleden op voormelde plaats en datum.

Na toelichting, en na integrale of gedeeltelijke voorlezing, zoals hoger vastgesteld bij de aanvang van deze akte hetgeen alle comparanten bevestigen, hebben alle comparanten deze akte, evenals in voorkomend geval de aan deze akte gehechte stukken, getekend, evenals de notaris."

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

12 Elektriciteit in het park. Goedkeuring prijsvraag en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke vraagt zich af waarom het kasteel en de huisaansluiting zijde Aralea niet zijn weerhouden? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat het kasteel nog in onderzoek is.  Aralea hangt samen met de werken die er nog staan te gebeuren.  Dit is de enige reden die ze hiervoor kan bedenken. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Elektriciteit in het park” werd een prijsvraag met nr. 2023-006 opgesteld door Olivier Delcroix, medewerker projecten patrimoniumbeheer.

 

Deze opdracht bestaat uit volgende delen, offertebedragen btw inbegrepen:

 

- Uitbreiding LS-net:    124.775,61  EUR

- KC Kasteel:     (nog) geen offerte ontvangen

- KC Ruiterhal:     118.432,37  EUR

- KC Aralea:    3.869,93  EUR

- Huisaansluitingen zijde Hemelhoeve:  91.080,18  EUR

- Huisaansluitingen zijde Aralea:   18.849,71 EUR

 

De voorlopige uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 295.047,77 euro btw niet inbegrepen, hetzij 357.007,80 euro btw inbegrepen. Voor de werken aan het kasteel van Brasschaat werd nog geen offerte ontvangen.

Heden zullen enkel volgende werken gegund worden voor uitvoering.

- Uitbreiding LS-net:    124.775,61  EUR

- KC Ruiterhal:     118.432,37  EUR

- Huisaansluitingen zijde Hemelhoeve:  91.080,18  EUR

 

Er wordt voorgesteld om de drie laatst genoemde offertes goed te keuren; bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. De opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen).

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Principiële goedkeuring werd gegeven in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 13 maart 2023. 

 

Financiële gevolgen

De voorlopige financiële gevolgen zijn:

 

Kost:

- Uitbreiding LS-net:    124.775,61  EUR

- KC Ruiterhal:     118.432,37  EUR

- Huisaansluitingen zijde Hemelhoeve:  91.080,18  EUR

 

Totaal:      334.288,16 EUR (eenmalig)

Sleutel      0119 02/22100007 Vervanging hoogspanningscabines.

Budget/jaar     Investering in 2022-2023-2024

 

Krediet beschikbaar    Ontoereikend. Het tekort bedraagt 8.680,20 euro

 

De bijkomende uitgaven kunnen gebeuren door een interne kredietaanpassing. Het budget voor deze opdracht zal aangevuld worden door verschuiving vanuit investeringsbudget, sleutel 0119 02/22400007 (buitengewoon onderhoud gemeentegebouwen).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt ingestemd met de prijsvraag nr. 2023-006 en het gunningsvoorstel voor de opdracht “Elektriciteit in het park”, opgesteld door Olivier Delcroix, medewerker projecten patrimoniumbeheer.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Art.3.- De ondernemer Fluvius System Operator cv, Merksemsesteenweg 233 te 2100 Deurne (Antwerpen) werd uitgenodigd om een offerte in te dienen.

 

Art.4.- Volgende offertes van Fluvius System Operator cv, Merksemsesteenweg 233 te 2100 Deurne (Antwerpen) tegen het nagerekende offertebedrag 334.288,16 euro (btw inbegrepen), worden goedgekeurd:


- Uitbreiding LS-net:    124.775,61  EUR

- KC Ruiterhal:     118.432,37  EUR

- Huisaansluitingen zijde Hemelhoeve:  91.080,18  EUR

 

Art.5.- De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget op sleutels:

- 0119 02/22100007 (vervanging hoogspanningscabines)

- 0119 02/22400007 (buitengewoon onderhoud gemeentegebouwen)

 

Art.6.- Hecht goedkeuring aan de offertes.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

13 Bosaard en Bosaardplein. Goedkeuring akte overdracht onroerende goederen met bestemming openbaar domein. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Voorkempen heeft als sociale woonmaatschappij een project gerealiseerd in de nieuwe de straten Bosaard en Bosaardplein. In hun bouwvergunning en de overeenkomst met de gemeente, is opgenomen dat zij de wegenis kosteloos moeten overdragen naar het openbaar domein na voltooiing van het project.

 

De overdrager verklaart dat de uitvoering van de wegenis- en andere infrastructuurwerken voor het project gelegen te Pauwelslei, 2930 Brasschaat, thans gekend als de straten Bosaard en Bosaardplein, gesubsidieerd werd op basis van artikel 5.23, 2° van de Vlaamse Codex Wonen (VCW). Hiertoe is het noodzakelijk dat deze infrastructuurwerken, samen met de grond waarin of waarop ze zijn uitgevoerd, met toepassing van artikel 5.24 van de VCW, worden overgedragen aan de verkrijger, om in het gemeentelijk openbaar domein te worden opgenomen.

 

In dit verband werd een akte van overdracht naar openbaar domein opgemaakt door de VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen).

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de ontwerpakte.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de

bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 27 februari 2023 principiële goedkeuring gehecht aan de ontwerpakte.

 

Financiële gevolgen

Alle kosten, rechten en eventuele erelonen van deze akte zijn voor rekening van de overdrager (De Voorkempen).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gegeven aan het ontwerp van akte overdracht onroerende goederen met bestemming openbaar domein van de wegenis Bosaard en Bosaardplein af te sluiten tussen De Voorkempen en de gemeente Brasschaat, met tekst als volgt:

 

"AKTE OVERDRACHT ONROERENDE GOEDEREN MET BESTEMMING OPENBAAR DOMEIN

WANNEER DE AKTE WORDT VERLEDEN DOOR DE BURGEMEESTER

 

Op,  *, voor mij,  Philip Coolsburgemeester van de gemeente  Brasschaat, handelend krachtens artikel 9 van de wet van 27 mei 1870 inzake de verkrijging van goederen ten algemene nutte, de hierna volgende overeenkomst vastgelegd tussen:

 

Zijn verschenen:

 

Enerzijds:

 

De coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met sociaal oogmerk “DE VOORKEMPEN – H.E.”, met zetel te 2960 Brecht, Nijverheidsstraat 3, ondernemingsnummer 0426.798.911, RPR Antwerpen, bouwmaatschappij tot het nut van het algemeen belang, erkend door de Nationale Maatschappij voor Huisvesting onder nummer 131 op datum van 23 oktober 1984 en door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij, thans genaamd Vlaamse Maatschappij voor sociaal Wonen, onder nummer 131 op 19 maart 1991, geïmmatriculeerd op de griffie van de Rechtbank van Koophandel te Antwerpen in het register van de burgerlijke vennootschappen die de vorm van heen handelsvennootschap hebben aangenomen onder nummer 87, opgericht ingevolge akte verleden voor notaris Thierry Van de Perre te Antwerpen op 11 januari 1985, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad op 6 februari 1985 onder nummer 850206.202. De statuten werden herhaaldelijk gewijzigd en voor het laatst, ingevolge buitengewone algemene vergadering gehouden op 7 mei 2015, waarvan proces-verbaal werd opgemaakt door notaris Koen De Raeymaecker te Antwerpen, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 29 mei 2015 onder nummer 15075976. Hier vertegenwoordigd overeenkomstig de statuten door:

  1. De heer WOUTERS Jozef Maria, geboren te Brecht op 25/06/1954, rijksregisternummer 54.06.25- 495.28, wonende te 2960 Brecht, Bethaniëlei 2A, voorzitter van de raad van bestuur en daartoe benoemd bij besluit van 3 maart 2016, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 8 april 2016 onder nummer 16049213;
  2. De heer VAN HOFFELEN Peter Frans Joris, geboren te Borgerhout op 06/02/1970, rijksregisternummer 70.02.06-291.43, wonende te 2180 Ekeren, Schriek 173, benoemd tot directeur bij besluit van 2 april 2009, gepubliceerd in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 5 augustus 2009, onder nummer 09112272.

 

Hierna genoemd ‘de overdrager’

 

Anderzijds:

 

Het Gemeentebestuur van Brasschaat, met KBO nummer BE 0206.677.801, waarvan de maatschappelijke

zetel gevestigd is te Brasschaat Verhoevenlei 11, hier vertegenwoordigd door:

  1. Ward Schevernels (I.K. 595-1272048-08) (R.R. 79.02.01-123.65), wonende te 2940 Stabroek,

Mispelaarlaan 12, algemeen directeur en

  1. Tom Versompel (I.K. 592-8735904-68) (R.R. 56.02.25-195.51), wonende te 2930 Brasschaat, Rerum Novarumlei 7 bus 2001, voorzitter Raad

 

handelend in uitvoering van een beslissing van de gemeenteraad van 27 maart 2023. Deze beslissing is definitief geworden ten gevolge van het verstrijken van de termijn waarover de toezichthoudende overheid beschikt om de beslissing te schorsen of te vernietigen.

 

Hierna genoemd ‘de verkrijger’

 

1.a.        Artikel 1 – OVERDRACHT van algemeen nut

De overdrager verklaart dat de uitvoering van de wegenis- en andere infrastructuurwerken voor het project gelegen te Pauwelslei, 2930 Brasschaat, thans gekend als de straten Bosaard en Bosaardplein, gesubsidieerd werd op basis van artikel 5.23, 2° van de Vlaamse Codex Wonen (VCW). Hiertoe is het noodzakelijk dat deze infrastructuurwerken, samen met de grond waarin of waarop ze zijn uitgevoerd, met toepassing van artikel 5.24 van de VCW, worden overgedragen aan de verkrijger, om in het gemeentelijk openbaar domein te worden opgenomen.

 

De overdrager verklaart dat de huidige overdracht kadert binnen de verplichting, vermeld in de eerste paragraaf. Om die reden gebeurt deze overdracht om algemeen nut.

 

1.b.        Artikel 2 – BESCHRIJVING van het goed

De overdrager draagt het hieronder beschreven goed in volle eigendom over aan de verkrijger, die aanvaardt.

 

Gemeente Brasschaat – vierde afdeling sectie D deel van nummer 276L2

 

  1. Een grond met oppervlakte van 1 ha 10 a 66 ca, gelegen te Pauwelslei, gekadastreerd als sectie D, met nummer 276L2, zoals afgebeeld op het plan van opmeting en afpaling, opgemaakt te Brasschaat. op 25/05/2020 door Sweco – Ingenieur Alain Bulen. Dit plan zal als dusdanig en ongewijzigd door de partijen en dPe instrumenterende ambtenaar “ne varietur” worden ondertekend en als bijlage bij deze akte gehecht blijven.

 

De overdrager bevestigt dat dit plan is opgenomen in de databank van plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie, onder referentienummer 11324-10274 en verklaart dat het nadien niet meer gewijzigd werd.

 

  1. De wegenis- en andere infrastructuurwerken,  uitgevoerd in en op de in punt 1 vermelde grond.

 

  1. Voorschreven eigendom werd afgesplitst van een groter geheel zoals dit weergegeven is op het aan deze akte gehecht plan. Het plan werd voorgelegd aan de dienst ruimte en wonen. Er zijn geen opmerkingen op deze splitsing.

 

Hierna genoemd ‘het goed’.

 

1.c.         Artikel 3 – oorsprong van eigendom

Het goed hoort toe aan de overdrager. Het werd voorheen verkregen,

 

  1. deel uitmakend van een grotere oppervlakte, bij akte van aankoop verleden door Koen De Raeymaecker  op 27/02/2008 te Antwerpen overgeschreven op het kantoor Rechtszekerheid te Antwerpen II op 04/04/2008 onder referte 58-T-04/04/2008-06936.
  2. deel uitmakend van een grotere oppervlakte, bij akte van aankoop verleden door Koen De Raeymaecker  op 07/12/2007 te Antwerpen overgeschreven op het kantoor Rechtszekerheid te Antwerpen II op 11/01/2009 onder referte 58-T-11/01/2009-00692.
  3. deel uitmakend van een grotere oppervlakte, bij akte van aankoop verleden door Koen De Raeymaecker  op 31/08/2006 te Antwerpen overgeschreven op het kantoor Rechtszekerheid te Antwerpen II op 13/08/2006 onder referte 58-T-13/10/2006-20153.
  4. deel uitmakend van een grotere oppervlakte, bij akte van aankoop verleden door Koen De Raeymaecker  op 27/06/2007 te Antwerpen overgeschreven op het kantoor Rechtszekerheid te Antwerpen II op 01/08/2007 onder referte 58-T-01/08/2007-15236.
  5. deel uitmakend van een grotere oppervlakte, bij akte van aankoop verleden door Koen De Raeymaecker  op 13/06/2008 te Antwerpen overgeschreven op het kantoor Rechtszekerheid te Antwerpen II op 22/07/2008 onder referte 58-T-22/07/2008-15087.
  6. deel uitmakend van een grotere oppervlakte, bij akte van aankoop verleden door Koen De Raeymaecker  op 19/09/2006 te Antwerpen overgeschreven op het kantoor Rechtszekerheid te Antwerpen II op 02/11/2006 onder referte 58-T-02/11/2006-21358.
  7. deel uitmakend van een grotere oppervlakte, bij akte van aankoop verleden door Koen De Raeymaecker  op 07/12/2007 te Antwerpen overgeschreven op het kantoor Rechtszekerheid te Antwerpen II op 11/01/2008 onder referte 58-T-11/01/2008-00693.
  8. deel uitmakend van een grotere oppervlakte, bij akte van aankoop verleden door Koen De Raeymaecker  op 07/12/2007 te Antwerpen overgeschreven op het kantoor Rechtszekerheid te Antwerpen II op 11/01/2008 onder referte 58-T-11/01/2008-00691.
  9. deel uitmakend van een grotere oppervlakte, bij akte van aankoop verleden door Koen De Raeymaecker  op 07/12/2007 te Antwerpen overgeschreven op het kantoor Rechtszekerheid te Antwerpen II op 11/01/2008 onder referte 58-T-11/01/2008-00690.

 

De verkrijger verklaart genoegen te nemen met de oorsprong van eigendom zoals hierboven aangegeven en eist van de overdrager geen andere titel dan een uitgifte van deze akte.

 

1.d.        Artikel 4 – Bodemdecreet

De overdrager verklaart:

 

  1. dat het goed bij zijn weten geen risicogrond is in de zin van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006.

 

  1. dat de verkrijger vóór het sluiten van deze overeenkomst op de hoogte is gebracht van de inhoud van het bodemattest afgeleverd door de OVAM op 02/02/2023 De inhoud van dit bodemattest luidt:

 

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.0 EXTRA INFORMATIE:

Meer informatie over de aanpak van PFAS-verontreiniging en de stand van het onderzoek, en de bijhorende no regret-maatregelen vindt u op https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

1.e.BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3 OPMERKINGEN

1 Voor meer informatie: ovam.vlaanderen.be/het-bodemattest.

2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op

ovam.vlaanderen.be/disclaimer .

3 Maatregelen opgelegd of van toepassing buiten het kader van het Bodemdecreet worden

niet vermeld op het bodemattest. Hiervoor kunt u best contact opnemen met uw lokaal bestuur.

4 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.

 

  1. geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de verkrijger of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

 

Voor zover de voorgaande verklaringen door de overdrager te goeder trouw afgelegd werden, neemt de verkrijger de risico’s van eventuele bodemverontreiniging, eventuele gebruiks- of bestemmingsbeperkingen en/of voorzorgsmaatregelen op zich, alsook de eventuele schade, zowel als de kosten van bodemsaneringswerken die daaruit zouden kunnen voortvloeien. De verkrijger verklaart dat hij de overdrager hiervoor tegenover hem tot geen vrijwaring zal zijn gehouden.

 

Conform artikel 117 van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 vermeldt de instrumenterend ambtenaar dat de bepalingen van afdeling II van dit decreet werden toegepast.

 

 

Artikel 5 - Stedenbouwkundige inlichtingen

 

De instrumenterend ambtenaar vermeldt, overeenkomstig artikel 5.2.1, § 1, eerste lid van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (hierna ‘de Vlaamse Codex’):

        dat er voor het onroerend goed een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is uitgereikt;

        Op 19 april 2005 onder referte 11008_2005_393 voor het vellen van een berk;

        Op 25 oktober 2010 onder referte 11008_2010_490 voor het bouwen van 52 sociale woongelegenheden;

        Op 30 december 2011 onder referte 11008_2012_19 voor het bouwen van 52 sociale woningen;

        Op 22 juli 2014 onder referte 11008_2014_304 voor het uitvoeren van wegenis-, riolerings- en omgevingswerken;

        dat er voor het onroerend goed een milieuvergunning of milieumelding werd afgeleverd;

        Dossiernr: 196710

        Internnr: A 179/001

        Onderwerp: Ondergrondse mazouttank met een inhoud van 3.200 liter

        Rubrieknummer: 17.3.6.1°a)

        Omschrijving: 5 000 l tot en met 20 000 l indien de inrichting behoort bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als woongelegenheid wordt gebruikt

        Klasse: 3

        dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het goed, voorwerp van deze overeenkomst woongebieden is volgens het gewestplan;

        dat er voor het onroerend goed geen dagvaarding werd uitgebracht overeenkomstig artikel 6.1.1 of 6.1.41 tot en met 6.1.43 van de Vlaamse Codex en iedere in de zaak gewezen beslissing;

        dat er op het onroerend goed, voorwerp van deze overeenkomst, geen voorkooprecht rust, vermeld in artikel 2.4.1 van de Vlaamse Codex of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

        dat er voor het onroerend goed geen omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is;

        dat er geen krachtens artikel 4.2.12, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening verplichte as-builtattest(en) voorhanden zijn

        dat het onroerend goed, voorwerp van deze overeenkomst, niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.

 

De verkrijger verklaart, overeenkomstig artikel 5.2.1, § 1, tweede lid van de Vlaamse Codex dat hij een stedenbouwkundig uittreksel heeft ontvangen dat ten hoogste één jaar voor het verlijden van de authentieke akte werd verleend.

 

De instrumenterende ambtenaar verwijst, overeenkomstig artikel 5.2.1, § 1, derde lid van de Vlaamse Codex naar artikel 4.2.1 van diezelfde Vlaamse Codex betreffende de vergunningsplichtige handelingen, hierna letterlijk geciteerd:

 

‘Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen :

1° de hiernavolgende bouwwerken verrichten, met uitzondering van onderhoudswerken :

a) het optrekken of plaatsen van een constructie,

b) het functioneel samenbrengen van materialen waardoor een constructie ontstaat,

c) het afbreken, herbouwen, verbouwen en uitbreiden van een constructie;

2° met bomen begroeide oppervlakten, vermeld in artikel 3, § 1 en § 2, van het bosdecreet van 13 juni 1990 ontbossen, zoals vermeld in artikel 4, 15°, van dat decreet;

3° bomen die op een hoogte van één meter boven het maaiveld een stamomtrek van één meter hebben, en geen deel uitmaken van de oppervlakten, vermeld in 2°, vellen;

4° het reliëf van de bodem aanmerkelijk wijzigen, onder meer door de bodem aan te vullen, op te hogen, uit te graven of uit te diepen waarbij de aard of de functie van het terrein wijzigt;

5° een grond gewoonlijk gebruiken, aanleggen of inrichten voor :

a) het opslaan van gebruikte of afgedankte voertuigen, of van allerlei materialen, materieel of afval,

b) het parkeren van voertuigen, wagens of aanhangwagens,

c) het plaatsen van één of meer verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt, in het bijzonder woonwagens, kampeerwagens, afgedankte voertuigen en tenten, met uitzondering van het kamperen op een toeristisch logies dat voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 4 van het decreet van 5 februari 2016 betreffende het toeristische logies;

6° de hoofdfunctie van een bebouwd onroerend goed geheel of gedeeltelijk wijzigen, indien de Vlaamse Regering deze functiewijziging als vergunningsplichtig heeft aangemerkt;

7° een woning opsplitsen of in een gebouw het aantal woongelegenheden die hoofdzakelijk bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of een alleenstaande wijzigen, ongeacht of het gaat om een eengezinswoning, een etagewoning, een flatgebouw, een studio of een al dan niet gemeubileerde kamer;

8° recreatieve terreinen aanleggen of wijzigen, onder meer een golfterrein, een voetbalterrein, een tennisveld of een zwembad;

9° een publiciteitsinrichting plaatsen of aanbrengen.’

 

 

 

 

Artikel 6 - Onroerend erfgoed

 

De overdrager verklaart dat het onroerend goed, voorwerp van deze overeenkomst, deel uitmaakt van de vastgestelde inventaris ‘Duitse bunkerlinie Nordabschnitt’ en deel uitmaakt van de wetenschappelijke inventarissen ‘Duitse bunker’ en ‘Duitse bunkerlinie Nordabschnitt’.

 

 

Artikel 7 - Watertoets - overstromingsgebied

 

Na opzoeking door ondergetekende instrumenterende ambtenaar van de overstromingskaarten van Geo Vlaanderen blijkt dat het goed:

        Wel gelegen is in mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse regering

        Niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone

        Niet gelegen is in een risicozone voor overstromingen

 

 

Artikel 8 - Staat van het goed

 

Het goed wordt overgedragen:

 

  1. vrij, onbelast en zuiver van alle bevoorrechte of hypothecaire lasten, inschrijvingen en overschrijvingen;

 

  1. in de staat en op de plaats waar het zich bevindt bij de ingenottreding door de verkrijger, die verklaart het bedoeld onroerend goed grondig te kennen;

 

  1. met alle erfdienstbaarheden die het goed zouden kunnen bezwaren of bevoordelen waarbij de verkrijger de voordelen kan verwerven en zich tegen de nadelen kan beschermen;

 

Er wordt door de overdrager geen enkele waarborg gegeven wat betreft de juiste oppervlakte of configuratie van het goed. Elk verschil in oppervlakte, zelfs als het meer dan een twintigste bedraagt, maakt verlies of winst uit voor de verkrijger zonder dat er uit dien hoofde enige rechtsvordering kan ingesteld worden noch door de verkrijger, noch door de overdrager.

 

De overdrager is geen enkele vrijwaring noch waarborg verschuldigd wat betreft het ongestoord bezit van het goed of de zichtbare gebreken, die de verkrijger zelf heeft waargenomen of had kunnen waarnemen.

  1. Artikel 9 - PRIJS

De overdracht wordt toegestaan en aanvaard zonder beding van prijs.

  1. Artikel 10 - Onderhoudsplicht

Overeenkomstig artikel 5.24, laatste lid VCW staat de verkrijger in voor het onderhoud van de aanwezige infrastructuur. Het Vlaamse Gewest en de overdrager worden ontlast van alle verplichtingen op dat gebied.

 

 

Artikel 11 – bestemming

 

Het goed wordt toegevoegd aan het openbaar domein. De verkrijger zal het goed gebruiken volgens de openbare bestemming. Het is de verkrijger verboden een einde te maken aan deze bestemming, door de overgedragen grond te vervreemden, te verhuren of er gebruik van te (laten) maken op een wijze die onverenigbaar is met de bestemming ervan.

 

2.a.        Artikel 12 - KOSTEN

Alle kosten, rechten en eventuele erelonen van deze akte zijn voor rekening van de overdrager.

 

 

Artikel 13 – Lasten

 

Alle belastingen zijn vanaf 1 januari aanstaande ten laste van de verkrijger.

 

2.b.        Artikel 14 – Fiscale verklaring – vrijstelling verkooprecht

De overdrager en de verkrijger verklaren dat deze overdracht gebeurt ten algemene nutte. Om die reden verzoekt de verkrijger om toepassing van artikel 2.9.6.0.3., eerste lid, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit (vrijstelling van verkooprecht).

 

2.c.         Artikel 17 - SLOTBEPALINGEN

 

Voor de uitvoering van deze akte doen beide partijen keuze van woonst op hun respectieve adressen.

 

De instrumenterende ambtenaar verklaart de aanwezige personen geïdentificeerd te hebben aan de hand van hun identiteitskaart.

 

Het kantoor Rechtszekerheid is bij de overschrijving van deze akte ontslagen van het ambtshalve nemen van inschrijving.

 

 

WAARVAN AKTE

 

Verleden te *.

 

Nadat de akte integraal werd voorgelezen en werd toegelicht ondertekenen de overdrager, de verkrijger en ik, instrumenterend ambtenaar.

 

 

Voor de overdrager       Voor de verkrijger

Namens de Vennootschap     Namens de gemeente

De Voorzitter  De directeur      De Voorzitter    De algemeen directeur

Jef Wouters  Peter van Hoffelen                      Tom Versompel  Ward Schevernels

 

 

 

 

 

De instrumenterende ambtenaar

De waarnemend burgemeester

Cools Philip"

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

14 Koningsakker. Goedkeuring akte van overdracht. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van Mechelen wil graag weten waar de Koningsakker gelegen is. 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit nabij de Martouginlei is, bij de sporthal. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Voorkempen heeft als sociale woonmaatschappij een project gerealiseerd in de nieuwe de straat Koningsakker. In hun bouwvergunning en de overeenkomst met de gemeente, is opgenomen dat zij de wegenis kosteloos moeten overdragen naar het openbaar domein na voltooiing van het project.

 

De overdrager verklaart dat de uitvoering van de wegenis- en andere infrastructuurwerken voor het project gelegen te Martouginlei, Koningsakker gesubsidieerd werd op basis van artikel 5.23, 2° van de Vlaamse Codex Wonen (VCW). Hiertoe is het noodzakelijk dat deze infrastructuurwerken, samen met de grond waarin of waarop ze zijn uitgevoerd, met toepassing van artikel 5.24 van de VCW, worden overgedragen aan de verkrijger, om in het gemeentelijk openbaar domein te worden opgenomen.

 

In dit verband werd een akte van overdracht naar openbaar domein opgemaakt door de VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen).

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan deze akte.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de

bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 27 februari 2023 principiële goedkeuring gehecht aan de ontwerpakte.

 

Financiële gevolgen

Alle kosten, rechten en eventuele erelonen van deze akte zijn voor rekening van de overdrager (De Voorkempen).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gegeven aan het ontwerp van akte overdracht onroerende goederen met bestemming openbaar domein van de wegenis Koningsakker af te sluiten tussen De Voorkempen en de gemeente Brasschaat, met tekst als volgt:

 

"AKTE OVERDRACHT ONROERENDE GOEDEREN MET BESTEMMING OPENBAAR DOMEIN

 

Op,  *, voor mij,  Philip Coolsburgemeester van de gemeente  Brasschaat, handelend krachtens artikel 9 van de wet van 27 mei 1870 inzake de verkrijging van goederen ten algemene nutte, de hierna volgende overeenkomst vastgelegd tussen:

 

Zijn verschenen:

 

Enerzijds:

 

De coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met sociaal oogmerk “DE VOORKEMPEN – H.E.”, met zetel te 2960 Brecht, Nijverheidsstraat 3, ondernemingsnummer 0426.798.911, RPR Antwerpen, bouwmaatschappij tot het nut van het algemeen belang, erkend door de Nationale Maatschappij voor Huisvesting onder nummer 131 op datum van 23 oktober 1984 en door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij, thans genaamd Vlaamse Maatschappij voor sociaal Wonen, onder nummer 131 op 19 maart 1991, geïmmatriculeerd op de griffie van de Rechtbank van Koophandel te Antwerpen in het register van de burgerlijke vennootschappen die de vorm van heen handelsvennootschap hebben aangenomen onder nummer 87, opgericht ingevolge akte verleden voor notaris Thierry Van de Perre te Antwerpen op 11 januari 1985, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad op 6 februari 1985 onder nummer 850206.202. De statuten werden herhaaldelijk gewijzigd en voor het laatst, ingevolge buitengewone algemene vergadering gehouden op 7 mei 2015, waarvan proces-verbaal werd opgemaakt door notaris Koen De Raeymaecker te Antwerpen, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 29 mei 2015 onder nummer 15075976. Hier vertegenwoordigd overeenkomstig de statuten door:

  1. De heer WOUTERS Jozef Maria, geboren te Brecht op 25/06/1954, rijksregisternummer 54.06.25- 495.28, wonende te 2960 Brecht, Bethaniëlei 2A, voorzitter van de raad van bestuur en daartoe benoemd bij besluit van 3 maart 2016, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 8 april 2016 onder nummer 16049213;
  2. De heer VAN HOFFELEN Peter Frans Joris, geboren te Borgerhout op 06/02/1970, rijksregisternummer 70.02.06-291.43, wonende te 2180 Ekeren, Schriek 173, benoemd tot directeur bij besluit van 2 april 2009, gepubliceerd in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 5 augustus 2009, onder nummer 09112272.

 

Hierna genoemd ‘de overdrager’

 

Anderzijds:

 

Het Gemeentebestuur van Brasschaat, met KBO nummer BE 0206.677.801, waarvan de maatschappelijke

zetel gevestigd is te Brasschaat Verhoevenlei 11, hier vertegenwoordigd door:

  1. Ward Schevernels (I.K. 595-1272048-08) (R.R. 79.02.01-123.65), wonende te 2940 Stabroek,

Mispelaarlaan 12, algemeen directeur en

  1. Tom Versompel (I.K. 592-8735904-68) (R.R. 56.02.25-195.51), wonende te 2930 Brasschaat, Rerum Novarumlei 7 bus 2001, voorzitter Raad

 

respectievelijk algemeen directeur en Voorzitter van de Gemeenteraad, handelend in uitvoering van een beslissing van de Gemeenteraad, genomen op 27 maart 2023.

Deze beslissing is definitief geworden ten gevolge van het verstrijken van de termijn waarover de toezichthoudende overheid beschikt om de beslissing te schorsen of te vernietigen.

 

Hierna genoemd ‘de verkrijger’

 

1.a.        Artikel 1 – OVERDRACHT van algemeen nut

De overdrager verklaart dat de uitvoering van de wegenis- en andere infrastructuurwerken voor het project gelegen te Martouginlei, Koningsakker gesubsidieerd werd op basis van artikel 5.23, 2° van de Vlaamse Codex Wonen (VCW). Hiertoe is het noodzakelijk dat deze infrastructuurwerken, samen met de grond waarin of waarop ze zijn uitgevoerd, met toepassing van artikel 5.24 van de VCW, worden overgedragen aan de verkrijger, om in het gemeentelijk openbaar domein te worden opgenomen.

 

De overdrager verklaart dat de huidige overdracht kadert binnen de verplichting, vermeld in de eerste paragraaf. Om die reden gebeurt deze overdracht om algemeen nut.

 

1.b.        Artikel 2 – BESCHRIJVING van het goed

De overdrager draagt het hieronder beschreven goed in volle eigendom over aan de verkrijger, die aanvaardt.

 

Gemeente Brasschaat – Afdeling 1 sectie G deel van nummer 146E

 

  1. Een grond met oppervlakte van 457,34 m², gelegen te Koningsakker, gekadastreerd als sectie G, met deel van nummer 146E, zoals afgebeeld op het plan van opmeting en afpaling, opgemaakt te Brasschaat. op 18/12/2019 door landmeter-expert Lieven Monden. Dit plan zal als dusdanig en ongewijzigd door de partijen en de instrumenterende ambtenaar “ne varietur” worden ondertekend en als bijlage bij deze akte gehecht blijven.

 

Gereserveerde perceelidentificatienummer: G0146FP0000

 

De overdrager bevestigt dat dit plan is opgenomen in de databank van plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie, onder referentienummer 11008-10381 en verklaart dat het nadien niet meer gewijzigd werd.

 

  1. De wegenis- en andere infrastructuurwerken,  uitgevoerd in en op de in punt 1 vermelde grond.

 

  1. Voorschreven eigendom werd afgesplitst van een groter geheel zoals dit weergegeven is op het aan deze akte gehecht plan. Het plan werd voorgelegd aan de dienst ruimte en wonen. Er zijn geen opmerkingen op deze splitsing.

 

Hierna genoemd ‘het goed’.

 

1.c.         Artikel 3 – oorsprong van eigendom

Het goed hoort toe aan de overdrager. Het werd voorheen verkregen,

 

  1. deel uitmakend van een grotere oppervlakte, bij akte van aankoop verleden door Koen De Raeymaecker  op 30/05/2011 te Antwerpen overgeschreven op het kantoor Rechtszekerheid te Antwerpen II op 24/06/2011 onder referte 58-T-24/06/2011-12245      

 

De verkrijger verklaart genoegen te nemen met de oorsprong van eigendom zoals hierboven aangegeven en eist van de overdrager geen andere titel dan een uitgifte van deze akte.

 

1.d.        Artikel 4 – Bodemdecreet

De overdrager verklaart:

 

  1. dat het goed bij zijn weten geen risicogrond is in de zin van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006.

 

  1. dat de verkrijger vóór het sluiten van deze overeenkomst op de hoogte is gebracht van de inhoud van het bodemattest afgeleverd door de OVAM op 02/02/2023 De inhoud van dit bodemattest luidt:

 

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.0 EXTRA INFORMATIE:

Meer informatie over de aanpak van PFAS-verontreiniging en de stand van het onderzoek, en de bijhorende no regret-maatregelen vindt u op https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3 OPMERKINGEN

1 Voor meer informatie: ovam.vlaanderen.be/het-bodemattest.

2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op

ovam.vlaanderen.be/disclaimer .

3 Maatregelen opgelegd of van toepassing buiten het kader van het Bodemdecreet worden

niet vermeld op het bodemattest. Hiervoor kunt u best contact opnemen met uw lokaal bestuur.

4 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.

 

  1. geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de verkrijger of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

 

Voor zover de voorgaande verklaringen door de overdrager te goeder trouw afgelegd werden, neemt de verkrijger de risico’s van eventuele bodemverontreiniging, eventuele gebruiks- of bestemmingsbeperkingen en/of voorzorgsmaatregelen op zich, alsook de eventuele schade, zowel als de kosten van bodemsaneringswerken die daaruit zouden kunnen voortvloeien. De verkrijger verklaart dat hij de overdrager hiervoor tegenover hem tot geen vrijwaring zal zijn gehouden.

 

Conform artikel 117 van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 vermeldt de instrumenterend ambtenaar dat de bepalingen van afdeling II van dit decreet werden toegepast.

 

 

Artikel 5 - Stedenbouwkundige inlichtingen

 

De instrumenterend ambtenaar vermeldt, overeenkomstig artikel 5.2.1, § 1, eerste lid van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (hierna ‘de Vlaamse Codex’):

        dat er voor het onroerend goed een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is uitgereikt;

        Op 13 november 2012 onder referte 11008_2012_460 voor het aanleggen van een openbare weg;

        Op 13 januari 2014 onder referte 11008_2013_560 voor het bouwen van 12 sociale appartementen;

        dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het goed, voorwerp van deze overeenkomst, gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut is;

        dat het onroerend goed gelegen is in mogelijk overstromingsgevoelig gebied;

        dat er voor het onroerend goed geen dagvaarding werd uitgebracht overeenkomstig artikel 6.1.1 of 6.1.41 tot en met 6.1.43 van de Vlaamse Codex en iedere in de zaak gewezen beslissing;

        dat er op het onroerend goed, voorwerp van deze overeenkomst, geen voorkooprecht rust, vermeld in artikel 2.4.1 van de Vlaamse Codex of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

        dat er voor het onroerend goed geen omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is;

        dat er geen krachtens artikel 4.2.12, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening verplichte as-builtattest(en) voorhanden zijn

        dat het onroerend goed, voorwerp van deze overeenkomst, niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.

 

De verkrijger verklaart, overeenkomstig artikel 5.2.1, § 1, tweede lid van de Vlaamse Codex dat hij een stedenbouwkundig uittreksel heeft ontvangen dat ten hoogste één jaar voor het verlijden van de authentieke akte werd verleend.

 

De instrumenterende ambtenaar verwijst, overeenkomstig artikel 5.2.1, § 1, derde lid van de Vlaamse Codex naar artikel 4.2.1 van diezelfde Vlaamse Codex betreffende de vergunningsplichtige handelingen, hierna letterlijk geciteerd:

 

‘Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen :

1° de hiernavolgende bouwwerken verrichten, met uitzondering van onderhoudswerken :

a) het optrekken of plaatsen van een constructie,

b) het functioneel samenbrengen van materialen waardoor een constructie ontstaat,

c) het afbreken, herbouwen, verbouwen en uitbreiden van een constructie;

2° met bomen begroeide oppervlakten, vermeld in artikel 3, § 1 en § 2, van het bosdecreet van 13 juni 1990 ontbossen, zoals vermeld in artikel 4, 15°, van dat decreet;

3° bomen die op een hoogte van één meter boven het maaiveld een stamomtrek van één meter hebben, en geen deel uitmaken van de oppervlakten, vermeld in 2°, vellen;

4° het reliëf van de bodem aanmerkelijk wijzigen, onder meer door de bodem aan te vullen, op te hogen, uit te graven of uit te diepen waarbij de aard of de functie van het terrein wijzigt;

5° een grond gewoonlijk gebruiken, aanleggen of inrichten voor :

a) het opslaan van gebruikte of afgedankte voertuigen, of van allerlei materialen, materieel of afval,

b) het parkeren van voertuigen, wagens of aanhangwagens,

c) het plaatsen van één of meer verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt, in het bijzonder woonwagens, kampeerwagens, afgedankte voertuigen en tenten, met uitzondering van het kamperen op een toeristisch logies dat voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 4 van het decreet van 5 februari 2016 betreffende het toeristische logies;

6° de hoofdfunctie van een bebouwd onroerend goed geheel of gedeeltelijk wijzigen, indien de Vlaamse Regering deze functiewijziging als vergunningsplichtig heeft aangemerkt;

7° een woning opsplitsen of in een gebouw het aantal woongelegenheden die hoofdzakelijk bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of een alleenstaande wijzigen, ongeacht of het gaat om een eengezinswoning, een etagewoning, een flatgebouw, een studio of een al dan niet gemeubileerde kamer;

8° recreatieve terreinen aanleggen of wijzigen, onder meer een golfterrein, een voetbalterrein, een tennisveld of een zwembad;

9° een publiciteitsinrichting plaatsen of aanbrengen.’

 

 

Artikel 6 - Onroerend erfgoed

 

Beschermd erfgoed

 

De overdrager verklaart dat het onroerend goed, voorwerp van deze overeenkomst, niet beschermd is.

 

 

Geïnventariseerd erfgoed

 

De overdrager verklaart dat het goed niet is opgenomen in de landschapsatlas, noch in de inventaris archeologische zones, de inventaris bouwkundig erfgoed, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de inventaris van historische tuinen en parken. Hij verklaart hierover nooit enige betekening of kennisgeving te hebben ontvangen.

 

 

Artikel 7 - Watertoets - overstromingsgebied

 

Na opzoeking door ondergetekende instrumenterende ambtenaar van de overstromingskaarten van Geo Vlaanderen blijkt dat het goed:

        Wel gelegen is in mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse regering

        Niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone

        Niet gelegen is in een risicozone voor overstromingen

 

 

Artikel 8 - Staat van het goed

 

Het goed wordt overgedragen:

 

  1. vrij, onbelast en zuiver van alle bevoorrechte of hypothecaire lasten, inschrijvingen en overschrijvingen;

 

  1. in de staat en op de plaats waar het zich bevindt bij de ingenottreding door de verkrijger, die verklaart het bedoeld onroerend goed grondig te kennen;

 

  1. met alle erfdienstbaarheden die het goed zouden kunnen bezwaren of bevoordelen waarbij de verkrijger de voordelen kan verwerven en zich tegen de nadelen kan beschermen;

 

Er wordt door de overdrager geen enkele waarborg gegeven wat betreft de juiste oppervlakte of configuratie van het goed. Elk verschil in oppervlakte, zelfs als het meer dan een twintigste bedraagt, maakt verlies of winst uit voor de verkrijger zonder dat er uit dien hoofde enige rechtsvordering kan ingesteld worden noch door de verkrijger, noch door de overdrager.

 

De overdrager is geen enkele vrijwaring noch waarborg verschuldigd wat betreft het ongestoord bezit van het goed of de zichtbare gebreken, die de verkrijger zelf heeft waargenomen of had kunnen waarnemen.

 

 

  1. Artikel 9 - PRIJS

De overdracht wordt toegestaan en aanvaard zonder beding van prijs.

  1. Artikel 10 - Onderhoudsplicht

Overeenkomstig artikel 5.24, laatste lid VCW staat de verkrijger in voor het onderhoud van de aanwezige infrastructuur. Het Vlaamse Gewest en de overdrager worden ontlast van alle verplichtingen op dat gebied.

 

 

Artikel 11 – bestemming

 

Het goed wordt toegevoegd aan het openbaar domein. De verkrijger zal het goed gebruiken volgens de openbare bestemming. Het is de verkrijger verboden een einde te maken aan deze bestemming, door de overgedragen grond te vervreemden, te verhuren of er gebruik van te (laten) maken op een wijze die onverenigbaar is met de bestemming ervan.

 

2.a.        Artikel 12 - KOSTEN

Alle kosten, rechten en eventuele erelonen van deze akte zijn voor rekening van de overdrager.

 

 

Artikel 13 – Lasten

 

Alle belastingen zijn vanaf 1 januari aanstaande ten laste van de verkrijger.

 

2.b.        Artikel 14 – Fiscale verklaring – vrijstelling verkooprecht

De overdrager en de verkrijger verklaren dat deze overdracht gebeurt ten algemene nutte. Om die reden verzoekt de verkrijger om toepassing van artikel 2.9.6.0.3., eerste lid, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit (vrijstelling van verkooprecht).

 

2.c.         Artikel 17 - SLOTBEPALINGEN

 

Voor de uitvoering van deze akte doen beide partijen keuze van woonst op hun respectieve adressen.

 

De instrumenterende ambtenaar verklaart de aanwezige personen geïdentificeerd te hebben aan de hand van hun identiteitskaart.

 

Het kantoor Rechtszekerheid is bij de overschrijving van deze akte ontslagen van het ambtshalve nemen van inschrijving.

 

 

WAARVAN AKTE

 

Verleden te *.

 

Nadat de akte integraal werd voorgelezen en werd toegelicht ondertekenen de overdrager, de verkrijger en ik, instrumenterend ambtenaar.

 

 

Voor de overdrager       Voor de verkrijger

Namens de Vennootschap     Namens de gemeente

De Voorzitter  De directeur      De Voorzitter    De algemeen directeur

Jef Wouters  Peter van Hoffelen                      Tom Versompel  Ward Schevernels"

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

15 EVA Programmering. Cultuurcentrum Hemelhoeve - dagorde van de algemene vergadering van 26 april 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans heeft hier een aantal verduidelijkende vragen.  Als ze het verslag leest, stelt ze vast dat nog niet de helft van de stemgerechtigden aanwezig was.  Ze wil graag weten of de besliste zaken dan legitiem zijn?  Ze kan in het verslag ook niet terugvinden of er gevolmachtigden waren. 

 

Schepen Pantens licht toe dat de gemeenteraad de meerderheid van de stemmen heeft en dat ze dus altijd met voldoende zijn.  Ze doet ook regelmatig een oproep om aanwezig te zijn. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is met meerderheidsstem lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap

"Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve" v.z.w. Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de

afgevaardigde in de algemene vergadering van v.z.w. "Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve"

handelt overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad

kennis moet nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde

steminstructies moet geven. In zitting van 29 april 2019 werd mevrouw Carla Pantens

aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering.

 

In zitting van 6 maart 2023 stelde de raad van bestuur van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap "Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve" v.z.w de agenda van de algemene vergadering vast.

 

Voorstel van agenda voor de algemene vergadering:

        goedkeuring verslag dd. 5 december 2022

        toelichting bedrijfsrevisor Sven Vansteelant, Auditas, bij het revisorenverslag en de rekening 2022

        goedkeuring rekening en revisorenverslag 2022 en kwijting aan de bestuurders door voorzitter Carla Pantens

        goedkeuring definitieve begroting 2023: toelichting Ilya De Roey

        aanstelling bedrijfsrevisor voor de komende werkjaren 2023-2024-2025

        toelichting programmatie seizoen 2023-2024 door stafmedewerkers Jeroen Swyngedouw en Leen Haentjens

        werkbrunch zaterdag 13 mei 2023 (10 tot 13 uur) zalen Thijs: Missie, visie, doelstellingen Cultuurcentrum Brasschaat 2024-25

 

Juridisch kader

Statuten van de vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve van 11 februari 2021.

Samenwerkingsovereenkomst EVA vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve 2019-2025.

 

Financiële gevolgen

05.01.01.05/0701 Cultuurcentrum / 64930000 Toelage vzw Hemelhoeve 2023: 265.085 euro

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van het verslag van de algemene vergadering van 5 december 2022 van de

v.z.w. Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve.

 

Art.2.- Neemt kennis van de agendapunten voor de algemene vergadering van de v.z.w.

Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve van 26 april 2023

 

Art.3.- Geeft opdracht aan zijn afgevaardigde, mevrouw Carla Pantens, schepen van cultuur en

voorzitter van de vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve om deze vergadering van 26 april 2023 namens de gemeente met stemrecht bij te wonen. De gemeente beschikt steeds over de meerderheid van de stemmen beschikt in de algemene vergadering.

De andere vertegenwoordigers van de gemeenteraad kunnen de algemene vergadering zonder

stemrecht bijwonen.

 

Art.4.- Geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om alle agendapunten op de

algemene vergadering van de v.z.w. Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

16 Schenking Albasten Beeld Hensberge. Goekeuring/ - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De heer Jan Verbist contacteerde Gemeente Brasschaat omdat hij en zijn broer, de heer Guido Verbist, graag een albasten buste willen schenken. De buste werd op 30 september 1909 door Gemeente Brasschaat geschonken aan meneer Petrus Johannes Hensberge (ook gekend als Peer-Jan Hensberge) en aan mevrouw Hensberge bij gelegenheid van hun gouden huwelijksfeest.

 

Het is een wit albasten damesbuste dat ongeveer 50cm hoog is (inclusief de sokkel). De buste staat op een rood fluwelen sokkel met afmetingen: 20cm x 20cm x 8cm.

 

Het beeld wordt geschonken naar aanleiding van het sterfgeval van hun zus. Het huis wordt leeggemaakt om te verkopen. De heren schenken liever de buste aan Gemeente Brasschaat aangezien er een duidelijke link met de gemeente is.

 

Juridisch kader

In het decreet over het lokaal bestuur staat in art.41, 12° dat de Gemeenteraad de bevoegdheid heeft om schenkingen en legaten definitief te aanvaarden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring om  de schenking van het albasten beeld Hensberge te aanvaarden.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

17 Wijziging afvaardiging in de EVA vzw Sport Plus. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 23 juni 1988 werd overgegaan tot de stichting van de vzw Sport Plus Brasschaat met als doel het programmeren en organiseren van sportactiviteiten in het kader van het gemeentelijk sportcentrum.

Op 16 december 2013 werd de vzw Sport Plus omgevormd tot een extern verzelfstandigd agentschap “vzw Sport Plus Brasschaat”. De gemeente is lid van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat.

 

Bij het begin van de nieuwe legislatuur werden de gemeentelijke vertegenwoordigers in de EVA vzw worden aangeduid, met name voor de raad van bestuur en voor de algemene vergadering.

 

N-VA-fractie vraagt om een van zijn bestuurders te wijzigen.

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 6 en 11 van de statuten van de vzw.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Adinda Van Gerven, schepen van sport, wordt voorgedragen als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat.

 

Art.2.- Nagenoemde leden worden voorgedragen voor de raad van bestuur van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat:

 

Namens de N-VA-fractie:

        Adinda Van Gerven

        Hendrik De Maeyer

        Bob Bouhjar

 

Namens de CD&V-fractie:

        Bob Geysen

        Marie Anne Naudts-Coppens

 

Namens de Vlaams Belang-fractie:

        Greet Verbert

 

Namens de Brasschaat 2012-fractie:

        Johan Caluwé

 

Namens de Open VLD-fractie:

        Steven De Nijs

 

Namens de PVDA-fractie:

        Ben Vermeulen

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

18 Dienstreglement gemeentelijke openbare bibliotheek. Goedkeuring wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans heeft een aantal vragen rond de feiten en motivering.  Ze citeert : “pas wanneer een groot deel van ons ledenbestand gebruik maakt van open plus en de nieuwe werking kent, kunnen we de verdere afbouw van onze bemande balies bekijken en eventueel bijsturen”.  Ze maakt zich hier wat zorgen over en wil graag weten wat “een groot deel” is?  Ze hoopt dat de aanpassing die hier opgenomen is pas zal uitgevoerd worden na een grondige evaluatie.  Dit was destijds zo besproken. 

 

Schepen Pantens licht toe dat dit herbekeken werd op vraag van raadslid Naudts-Coppens.  Ze heeft geïnformeerd bij de bibliotheken die reeds open plus hebben en zij hebben dit iets geleidelijker gedaan.  Dit is een tussenstap op het vorige reglement.  Vanaf het moment dat open plus wordt ingevoerd (mei / juni) zal men zien hoe dit loopt en zal er een evaluatie volgen.  Pas na de evaluatie zal de bijsturing volgen. 

 

Raadslid Hermans wil graag nog weten waarom het op zondag niet gebruikt kan worden? 

 

Schepen Pantens licht toe dat open plus altijd open is, ook op zondag.  Dit gaat over de bemande balies. 

 

Raadslid Eeman komt terug op de mededeling dat er geen personeelsverlies zou zijn.  Hij vraagt of het mogelijk is om een overzicht van het personeel te ontvangen? 

 

Schepen Pantens zal bekijken hoeveel FTE’s er momenteel aan de slag zijn.  Ze geeft ook graag mee dat ze volop aan het aanwerven zijn voor de bibliotheek. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op het college van 22 augustus 2022 werden nieuwe openingsuren voor de bibliotheek in functie van het nieuwe onbemande opensturingssysteem open+ goedgekeurd. Er werd gekozen om ruime toegangsuren te hanteren (84 uur), en de bemande balies af te bouwen van 39 uur naar 24 uur. Deze beslissing werd genomen op basis van een analyse van de bezoekersaantallen per uur en het type lenersprofiel. Zie de nota bij het beleidspunt van 22 augustus 2022 voor meer informatie.

 

Deze nieuwe openingsuren en bemande balies werden opgenomen in een nieuw dienstreglement dat werd goedgekeurd op het college van 7 november 2022 en de gemeenteraad van 28 november 2022.

 

Tijdens onze voorbereidingen voor de implementatie van open+ werd beslist dat we deze afbouw van onze bemande balies nog niet volledig willen doorvoeren. We willen onze leners optimaal persoonlijk kunnen begeleiden naar open + en onze nieuwe werking. Hiervoor moet het team op regelmatige momenten aanspreekbaar zijn. Pas wanneer een groot deel van ons ledenbestand gebruik maakt van open + en de nieuwe werking kent, kunnen we de verdere afbouw van onze bemande balies bekijken en eventueel bijsturen.

 

We wensen onze bemande balies daarom voorlopig op deze manier aan te passen, openingsuren van open+ blijven behouden zoals eerder opgenomen in het dienstreglement:

 

Huidige openingsuren

Nieuwe openingsuren

Bemande balies

MA

10u00 - 20u00

10u00 - 22u00

10u00 - 18u00

DI

14u00 - 19u00

10u00 - 22u00

14u00 - 18u00

WOE

10u00 - 20u00

10u00 - 22u00

14u00 - 18u00

DO

14u00 - 19u00

10u00 - 22u00

14u00 - 20u00

VR

14u00 - 18u00

10u00 - 22u00

14u00 - 18u00

ZA

10u00 - 15u00

10u00 - 22u00

10u00 - 14u00

# uren

39

84

30

 

Juridisch kader

Het besluit van de gemeenteraad van 25 januari 2016 houdende goedkeuring van het dienstreglement van de openbare bibliotheek.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

Het besluit van de gemeenteraad van 28 november 2022.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Enig artikel: De gemeenteraad stemt in met de voorgestelde vaststellingen in het dienstreglement, met tekst als volgt:

DIENSTREGLEMENT GEMEENTELIJKE OPENBARE BIBLIOTHEEK

 

Lid worden


 

  1. Lid worden kan op voorlegging van een geldige identiteitskaart. Personen met een buitenlandse nationaliteit en zonder identiteitskaart, kunnen een verblijfskaart of attest van immatriculatie gebruiken. Indien personen die zich willen inschrijven geen van deze identiteitsbewijzen hebben, wordt een huurcontract op naam van de persoon die zich wenst in te schrijven, een inschrijvingsbewijs van een onderwijsinstelling of een document uitgereikt door de gemeente/stad aanvaard.
    Voor kinderen zonder een e-ID, kan een e-ID van de ouder gebruikt worden.
     
  2. Via Mijn Bibliotheek is het mogelijk om online lid te worden van de bib. Daardoor kan de bibliotheekbezoeker materialen meteen reserveren en krijgt men toegang tot de digitale collectie. Binnen de 2 maanden moet worden langskomen aan de balie om de inschrijving te bevestigen en definitief te maken.

 

  1. Het lidgeldbedrag werd opgenomen in het distributiereglement. In een aantal gevallen geldt een korting:

        Kinderen en jongeren onder 18 jaar betalen geen lidgeld

        Mensen die recht hebben op een kansentarief en zich inschrijven met de UiTPAS betalen 1/5de van het lidgeld

        Leners die slechts sporadisch materialen ontlenen, kunnen kiezen voor een gratis gastlidmaatschap. De voorwaarden worden later in dit reglement toegelicht.

 

  1. Als lidkaart kan de kids-ID, de e-ID en/of de Uit-pas gebruikt worden. Het rijksregisternummer of het nummer van de UiTPAS geldt als lenersnummer. Indien nodig wordt een lenerspas met lenersnummer verstrekt.

 

  1. Bij inschrijving van een kind jonger dan 13 jaar moet steeds een ouder of voogd aanwezig zijn. Het lidmaatschap komt op naam van het kind te staan. De ouder kiest zelf welk mailadres aan het account gekoppeld wordt, dat van de ouder of dat van het kind. Indien de ouders niet (meer) samenwonend zijn en beiden gebruik willen maken van het lidmaatschap van het kind, kunnen beide mailadressen geregistreerd worden. Bij conflict over het lidmaatschap en welke ouder verantwoordelijk is voor de opvolging, wordt het domicilieadres van het kind gebruikt en het mailadres geschrapt.

 

  1. Een lidmaatschap is strikt persoonlijk en mag niet door anderen gebruikt worden.

 

  1. Leners moeten een adresverandering steeds zelf meedelen aan de bibliotheek. Dit kan enkel door de e-ID in te lezen. Een eigen mailadres kan door leden worden aangepast in Mijn Bibliotheek.

 

 

 

Leerkrachten, klassen en instellingen

 

  1. Leerkrachten kunnen zich inschrijven voor een klas- en/of leerkrachtenkaart. Beide types lidmaatschap zijn gratis, in totaal mogen 100 materialen ontleend worden.

 

  1. Met een leerkrachtenkaart is de leerkracht die zich lid maakt persoonlijk verantwoordelijk voor de opvolging en het toezicht op de zorg voor de materialen. Indien een leerkracht zonder klas materialen in functie van de lessen komt ontlenen, dient gekozen te worden voor een leerkrachtenkaart. Dit lidmaatschap kan enkel bekomen worden op voorlegging van de Klasse lerarenkaart of op voorlegging van een contract van de school, ondersteund door het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.
     
  2. De klaskaart kan gebruikt worden om met de klas op bezoek te komen in de bib. De registratie van deze kaart komt op naam van de school te staan en geschreven communicatie wordt gericht aan het adres van de school. De leerkracht dient individueel afspraken te maken met de directie van de school met betrekking tot boetes en beschadigingen. Enkel scholen uit Brasschaat kunnen gebruik maken van dit lidmaatschap.
     
  3. Een vzw uit Brasschaat of gemeentedienst van Brasschaat kan een lidmaatschap met een instellingenkaart afsluiten. Dit lidmaatschap kan enkel worden afgesloten indien de lener werkt bij de vzw of gemeentedienst en met een attest waarop het afdelingshoofd of de voorzitter van de instelling uitdrukkelijk goedkeuring verleent. Boetes en facturen worden naar het adres van de instelling gestuurd. Dit lidmaatschap is gratis, in totaal mogen 100 materialen ontleend worden.
     

Bibliotheekbezoek
 

  1. De openingstijden van de bibliotheek zijn:

Maandag: 10u – 18u

Dinsdag: 14u – 18u

Woensdag: 14u – 18u

Donderdag: 14u – 20u

Vrijdag: 14u – 18u

Zaterdag: 10u – 14u

De bibliotheek is gesloten op feest- en brugdagen en kan uitzonderlijk gesloten zijn wegens werken in de bibliotheek of personeelsvergaderingen. Deze sluitingsdagen worden steeds vooraf aangekondigd via de website.

 

  1. Naast de bemande openingsuren zoals vermeld in artikel 17, is de bibliotheek dagelijks toegankelijk tussen 10u en 22u voor bezoekers die intekenen op een automatisch opensturingssysteem genaamd open +. De voorwaarden om hieraan deel te nemen zijn opgenomen in het open + gebruiksreglement, dat beschikbaar is op de website van de bibliotheek en, op vraag, aan de balie.

 

  1. Bibliotheekmedewerkers hebben het recht gebruikers van de bibliotheek aan te spreken op het niet naleven van de gedragsregels uit dit gebruikersreglement en te vragen het gebouw te verlaten. Bij dreigende wanordelijkheden zal de politie verwittigd worden.

 

  1. In de stilteruimte Biboase moet de studieatmosfeer gerespecteerd worden. Telefoneren en praten is daar niet toegestaan. In de andere ruimtes van de bibliotheek mag gepraat worden, maar met respect voor de rust van andere bezoekers. Indien getelefoneerd wordt, dient dat zo stil als mogelijk te gebeuren. Geluid afspelen op de computer mag enkel indien een eigen koptelefoon gebruikt wordt.

 

  1. In alle ruimtes van de bibliotheek en in de tuin geldt een rook-, alcohol- en drugsverbod.

 

  1. Drinken is enkel toegestaan uit een afsluitbare fles. In De Leesliving en de Biboase zijn warme dranken verkrijgbaar. Eten in de bibliotheek mag niet.

 

  1. Slapen en rennen in de ruimtes van de bibliotheek is niet toegelaten.

 

  1. De toegang voor dieren is verboden, met uitzondering van een geattesteerde hulphond.

 

  1. Meubilair mag niet verplaatst worden, minstens dient het na gebruik op de oorspronkelijke plaats worden teruggezet.

 

  1. Voor het fotograferen of filmen van andere personen is hun toestemming nodig. Filmen in de Bib moet aangevraagd worden. Ook publiceren - via welk medium dan ook – mag niet zonder toestemming.

 

  1. Voor het verspreiden van affiches of folders dient men zich tot de bibliotheekmedewerkers te wenden. Zij bepalen of de bibliotheek hierin kan ondersteunen.

 

  1. Alleen wie tien minuten voor bemande sluitingstijd in de bibliotheek is, kan aanspraak maken op de volledige dienstverlening.

 

  1. De vestiairekasten dienen enkel voor het tijdelijk opbergen van voorwerpen gedurende het bibliotheekbezoek. Na een ononderbroken periode van 24u kunnen alle kasten om veiligheidsredenen opengemaakt worden.

 

  1. De bibliotheek en het gemeentebestuur kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor diefstal van, verlies van, of schade aan eigendom van de gebruiker/bezoeker.

 

Raadplegen en lenen

 

  1. Iedereen kan materialen raadplegen in de bib. Lenen van materialen is enkel mogelijk indien je lid bent van de bibliotheek.

 

  1. Leden kunnen alle materialen gratis lenen, de hoeveelheid materialen die je tegelijk kan lenen is echter wel beperkt:
     

Jonger dan 18 jaar

14 materialen

Ouder dan 18 jaar

20 materialen

Leerkracht, klas, instelling

100 materialen

 

 

  1. Voor bepaalde types abonnementen gelden beperkingen op het vlak van type materiaal dat ontleend mag worden:
     

Type abonnement

Wat mag ontleend worden

Jeugd (0 – 12 jaar)

jeugdmaterialen

Jongere (12 – 14 jaar)

jeugdmaterialen

non-fictie volwassenafdeling

muziek-cd’s volwassenafdeling

Jongvolwassene (14 – 18 jaar)

alle materialen

Volwassenen en senioren

alle materialen

Klaskaart en Leerkrachtenkaart

jeugdmaterialen

 

 

  1. Kranten en het laatst verschenen nummer van tijdschriften kunnen niet worden ontleend, maar enkel ter plaatse geraadpleegd worden.

 

  1. Gastgebruikers, zoals vermeld in artikel 8, betalen geen lidgeld, maar wel een vergoeding per geleend materiaal en verlenging. Deze werden vastgelegd in het retributiereglement.

 

  1. Uitleningen zijn persoonlijk. De lener blijft altijd verantwoordelijk voor de geleende materialen. Zie de artikels 50 t.e.m. 53.

  

De uitleentermijn

 

  1. De maximum uitleentermijn is afhankelijk van het type materiaal:
     

Sprinters

3 weken

Tijdschriften en DVD’s

2 weken

Alle overige materialen

  1. weken

 

  1. Verlenging van de uitleentermijn is slechts eenmaal mogelijk. Er kan niet verlengd worden indien het materiaal door een andere lener werd gereserveerd of wanneer de toegestane uitleentermijn reeds overschreden is.
    Sprinters zijn recente en veelgevraagde materialen. Verlenging van de uitleentermijn voor sprinters is niet mogelijk.
    Het lenen van Daisy boeken en Daisy speler is bestemd voor mensen met een leesbeperking. Men kan een Daisy speler slechts eenmaal lenen.
     
  2. De inleverdatum staat op het uitleenticket en is raadpleegbaar in Mijn bibliotheek. Het is de uiterste datum waarop de uitgeleende materialen zonder te-laat-geld kunnen ingeleverd worden.
     
  3. Indien een lener een e-mailadres opgeeft, wordt de lener per mail verwittigd wanneer de uitleentermijn van de materialen bijna verstrijkt. Dit is een extra service. De lener blijft verantwoordelijk voor het bewaken van de inleverdatum van de uitgeleende materialen. Het niet ontvangen van de e-mail is geen reden tot kwijtschelden van het te-laat-geld. De leentermijn is steeds raadpleegbaar via Mijn Bibliotheek.
     
  4. Tijdens de openingsuren kunnen geleende materialen ingeleverd worden in de bibliotheek, buiten de openingsuren kan gebruik gemaakt worden van de inleverbus, die bevindt zich aan de buitenzijde van de bibliotheek.
     

Te-laat-geld

 

  1. Wie ontleende boeken of materialen te laat terugbrengt, moet te-laat-geld betalen. Dit tarief werd opgenomen in het retributiereglement.

 

  1. Voor materialen die op de laatste dag van de uitleenperiode in de inleverbus werden gestoken, maar die slechts de dag nadien worden ingenomen, wordt geen te-laat-geld gevraagd.

 

  1. Indien de geleende materialen na 6 weken nog niet ingeleverd werden, worden de materialen als verloren beschouwd en wordt een aanmaningsprocedure opgestart. De lener ontvangt dan een materiaalvergoedingsbrief waarin gevraagd wordt de materialen te vergoeden. De vergoeding voor deze procedure wordt opgenomen in het retributiereglement.

 

  1. De aanmaningsprocedure start ook als de gebruiker de geleende materialen terugbracht, maar het te-laat-geld niet tijdig betaalt of als openstaande bedragen niet tijdig betaald worden.

 

Schorsingen en uitsluitingen

 

  1. Het lidmaatschap van leners die herhaaldelijk weigeren om in te gaan op het verzoek om de geleende materialen terug te brengen, kan geblokkeerd worden. Zij kunnen slechts opnieuw ingeschreven worden nadat de ontleende materialen zijn teruggebracht of de tegenwaarde ervan is betaald, nadat eventuele schade is vergoed en nadat de boete voor laattijdig terugbrengen is betaald.
     
  1. Leners kunnen, om ernstige redenen die verband houden met de goede werking van de bibliotheek, uitgesloten worden van toegang tot en het gebruik van de bibliotheek. De bevoegdheid daartoe berust bij het College van Burgemeester en Schepenen. Het College van Burgemeester en Schepenen beschikt over de mogelijkheid om deze bevoegdheid te delegeren aan de algemeen directeur in toepassing van artikel 57 van het Decreet Lokaal Bestuur.
     
  2. Het College van Burgemeester en Schepenen beslist in alle gevallen die niet uitdrukkelijk in dit reglement zijn voorzien over de te nemen maatregelen. Het College van Burgemeester en Schepenen beschikt over de mogelijkheid om deze bevoegdheid te delegeren aan de algemeen directeur in toepassing van artikel 57 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

  1. Gebruikers kunnen bij problemen een klacht indienen via de klachtendienst van de gemeente Brasschaat. Het meldingsformulier kan je terugvinden op de website van de gemeente.

Schade of verlies

 

  1. Leners zijn zelf verantwoordelijk voor de materialen die op hun naam worden uitgeleend voor openstaande bedragen, ook als deze ontstaan zijn doordat iemand anders het lidmaatschap gebruikt heeft, met of zonder goedkeuring of medeweten.
     
  2. Bij verlies of beschadiging van materialen moet de kostprijs van het materiaal betaald worden, samen met eventueel te-laat-geld.

 

  1. Leners dienen de werken die ze uitlenen vooraf te controleren op eventuele schade of onvolledigheid. Zo kan eventuele aansprakelijkheid voor schade vermeden worden. Als er problemen zouden zijn, dient een bibliotheekmedewerker verwittigd te worden.

 

  1. Bij verlies van een deel van een meerdelig werk, moet het gehele werk vergoed worden. Voor materialen die niet meer verkrijgbaar zijn, kan een toeslag aangerekend worden. Verloren tekstboekjes van cd’s of dvd’s moeten eveneens vergoed worden.
     
  2. De bibliotheek is niet verantwoordelijk voor schade ontstaan aan afspeelapparatuur door het gebruik van ontleende materialen.

 

Reserveren van materialen

 

  1. Uitgeleende materialen kunnen door de gebruiker gereserveerd worden.

 

  1. De lener wordt via mail verwittigd wanneer het gereserveerde materiaal beschikbaar is. Dit wordt 10 kalenderdagen opzij gehouden.

 

  1. Bij annulering van een klaarstaande reservatie of bij het niet afhalen ervan, betaalt de aanvrager een reserveringskost. Dit tarief werd opgenomen in het retributiereglement.

 

  1. Er kunnen maximum 2 materialen tegelijkertijd gereserveerd worden.

 


Interbibliothecair leenverkeer (IBL)

 

  1. Werken die niet in de hoofdbibliotheek verkrijgbaar zijn, kunnen via IBL aangevraagd worden bij andere bibliotheken. De hieraan verbonden kosten vallen gedeeltelijk ten laste van de aanvrager. Dit tarief werd opgenomen in het retributiereglement.

 

  1. De lener wordt verwittigd als het aangevraagde materiaal beschikbaar is. Het materiaal wordt 10 dagen opzij gehouden. Indien niet opgehaald, wordt de IBL-kost toch aangerekend.

 

  1. De uitleentermijn van materialen die aangevraagd werden via interbibliothecair leenverkeer kan afwijken van de normale termijnen omwille van de voorwaarden die werden opgelegd door de uitlenende bibliotheek.

 

Gebruik computers en internet

 

  1. Het gebruik van de publiekspc’s is gratis. Het draadloos netwerk mag gebruikt worden op eigen toestellen, indien de gebruiksvoorwaarden aanvaard worden.

 

  1. Alle vormen van persoonlijke communicatie worden toegelaten op voorwaarde dat er geen misbruik van gemaakt wordt en andere gebruikers hierdoor niet gehinderd worden.

 

  1. Het oproepen en consulteren van gegevens die in strijd zijn met de wet is verboden.

 

  1. Documenten mogen gratis worden opgeslagen op een eigen USB-stick of tegen betaling gekopieerd/geprint worden. De tarieven daarvoor werden opgenomen in het retributiereglement.

 

  1. Eigen software mag niet gebruikt of geïnstalleerd worden op publiekspc’s. Computers mogen niet worden losgekoppeld.

 

  1. Aan overtreders van dit gebruikersreglement kunnen bibliotheekmedewerkers het gebruik van publiekspc’s ontzeggen.

 

  1. De bibliotheek kan niet verantwoordelijk gesteld worden indien ICT-voorzieningen zoals computers, tablets, printers of computertoepassingen tijdelijk niet beschikbaar zijn.

 

  1. Voor het gebruik van de computers gelden een aantal praktische afspraken met betrekking tot printen en inloggen. Deze informatie kan geraadpleegd worden op onze website en aan de balie.


Privacy

 

  1. Bij de inschrijving van een nieuwe lener worden identiteitsgegevens verzameld in overeenstemming met de wetgeving op de bescherming van persoonsgegevens. Deze worden enkel gebruikt voor de eigen bibliotheekwerking.

 

  1. Aanpassingen van persoonsgegevens kan enkel via de e-ID aan de balie. Een mailadres kan door leners zelf gewijzigd worden via Mijn Bibliotheek.

 

  1. Gebruikers hebben het recht om eigen gegevens en die van de aan hun zorg toevertrouwde minderjarigen in te zien en/of te laten verbeteren.

 

  1. De bibliotheek maakt gebruik van CCTV-camera’s om de bewaking en het toezicht te verzekeren voor veiligheidsdoeleinden en het opsporen van een misdrijf. Door zich akkoord te verklaren met het reglement en het gebruik van de bib geeft men impliciet toestemming om gefilmd te worden via de CCTV-camera’s in de bibliotheek. De camerawet van 25 mei 2018 is hier van toepassing. De persoonsgegevens verwerkt in het kader van dit reglement worden met zorgvuldigheid en respect voor de privacy behandeld en beveiligd. Lokaal Bestuur Brasschaat volgt hiervoor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) en de Belgische privacywet.

 

Biboase

  1. De huur van de Biboase is onderhevig aan een specifiek gebruikersreglement. Dit kan opgevraagd worden bij de medewerkers van de bibliotheek.

open +

 

  1. Buiten de bemande openingsuren kan gebruik gemaakt worden van de bibliotheek. Hiervoor dient men een geregistreerd open + gebruiker te zijn. Het gebruik daarvan is onderhevig aan het open + reglement. De voorwaarden om open + gebruiker te worden en het gebruiksreglement zijn raadpleegbaar op de website van de bibliotheek, of op vraag aan de balie.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

19 Huishoudelijk reglement Dorpsdag 2023. Goedkeuring wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 25 april 2022 heeft de gemeenteraad de geactualiseerde bijzondere politieverordening “de Dorpsdag in Brasschaat” goedgekeurd.

 

Voor de editie 2023 werden de volgende punten door het dorpsdagcomité aangepast:

        art.4. inschrijving : ten laatste op 30 juni

        art.5. laattijdige inschrijving : verdrievoudigd

        art.7. activiteit standplaats : exploitatie van standplaats mag pas starten om 12.00 uur

 

De politieverordening werd opgesteld om de veiligheid van de toeschouwers en standhouders en het goede verloop te waarborgen. De inschrijvingen lopen van 17 april tot 30 juni 2023

 

 

Juridisch kader

Wet op het politieambt.

Nieuwe gemeentewet artikel 135 §2 °7 en artikel 119bis.

Het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2017 betreffende de bijzonder politieverordening “de

Dorpsdag in Brasschaat”.

Het algemeen politiereglement van de gemeente Brasschaat betreffende hoofdstuk 14 het organiseren

van evenementen.

Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 maart 2023 betreft het huishoudelijk reglement dorpsdag 2023.

 

Adviezen

De preventiefiches brandweerzone Rand zijn raadpleegbaar op brandweerzonerand.be/evenementen

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn nog niet bekend.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De bijzondere politieverordening Dorpsdag Brasschaat wordt principieel goedgekeurd als volgt:

 

Bijzondere politieverordening “de Dorpsdag in Brasschaat”

 

Artikel 1. Begripsomschrijvingen:

1.1. Dorpsdag: de jaarlijkse happening in Brasschaat-Centrum ter bevordering van het gemeenschapsleven en de commerciële activiteiten.

1.2. Dorpsdagcomité: Het dorpsdagcomité organiseert, in samenwerking met het gemeentebestuur van Brasschaat, de dorpsdag. Het comité is onder meer samengesteld uit vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, vrijwilligers, de winkeliersvereniging Brasschaat-Centrum, afgevaardigden van de gemeentelijke adviesraden en handelaars in eigen naam. Het dorpsdagcomité wordt voorgezeten door de bevoegde schepen, de vertegenwoordiger van de betrokken gemeentelijke dienst evenementen treedt op als secretaris.

1.3. Parcours: de straten en pleinen waarop de Dorpsdag georganiseerd wordt. Minstens volgende straten en pleinen behoren tot het parcours: Bredabaan Brasschaat (minstens tussen Hemelakkers en de Borrekenslei), Dr. Roosensplein, Armand Reusensplein, een deel van de Oude Baan, Broomansakker, Augustijnslei, Leopoldslei, Door Verstraetelei, Van Hemelrijcklei, Bloemenlei, De

Zwaan, Hofstraat en Veldstraat.

1.4. Standplaats: de door het dorpsdagcomité aan de deelnemer ter beschikking gestelde plaats op het parcours. De oppervlakte wordt weergegeven in lopende meters of gevellengte berekend ten opzichte van de straat. De diepte van een standplaats wordt bepaald door de veiligheidsvoorschriften of feitelijke situatie.

1.5. Deelnemer: Iedere handelaar, uitoefenaar van een vrij-beroep, particulier, hobbyist of vereniging die deelneemt, of wenst deel te nemen aan de Dorpsdag.

1.6. Inschrijvingsgeld: Het totale bedrag dat de deelnemer dient te betalen om aan de Dorpsdag deel te nemen. Het inschrijvingsgeld bestaat minstens uit de standplaatsvergoeding, bepaald volgens dit reglement.

1.7. Vereniging: een organisatie die leden kent, niet-commerciële en niet-politieke doelen nastreeft, rechtspersoonlijkheid heeft en waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is in Brasschaat of die een vestiging in Brasschaat heeft.

1.8. Zonering: de Dorpsdag omvat 3 zones, namelijk zone 1: Zegersdreef – Bredabaan 180; zone 2: Bredabaan 182 – Bredabaan 407 (inclusief Dr. Roosensplein, Armand Reusensplein, Augustijnslei); zone 3: Bredabaan 409 – Prins Kavellei

 

Artikel 2. Datum en duurtijd

2.1. De Dorpsdag vindt plaats op de eerste zondag van september en is voor de bezoekers toegankelijk van 13.00 uur tot 19.00 uur. De deelnemers beperken hun op de bezoekers gerichte activiteiten, tot deze uren.

 

Artikel 3. Wijze van deelnemen

3.1. Iedere handelaar, onderneming, beoefenaar van een vrij beroep of vereniging die het inschrijvingsgeld betaald heeft en die aanvaard wordt door het dorpsdagcomité, kan deelnemen aan de Dorpsdag.

3.2. Handelaars, ondernemingen, beoefenaars van een vrij-beroep of verenigingen die in Brasschaat gevestigd zijn, er een vast uitbatingspunt hebben of er hun maatschappelijke zetel hebben, kunnen bij voorrang deelnemen aan de Dorpsdag.

3.3. Een deelnemer met een vast uitbatingspunt op het parcours kan, in zoverre hij ingeschreven is, door de burgemeester of het college van burgemeester en schepenen van deelname uitgesloten worden:

als deze deelnemer op de standplaats hoofdzakelijk een andere activiteit wil uitvoeren of andere producten wil verkopen dan wel schenken dan gebruikelijk in het betreffende uitbatingspunt;

na uitdrukkelijk schriftelijk bezwaar van het dorpsdagcomité en de veiligheidsdiensten, waaronder brandweer en politiediensten, tegen de eventuele deelname;

als de deelnemer een andere locatie wenst dan de standplaats vóór zijn uitbatingspunt op het parcours om redenen van openbare orde.

 

Artikel 4. Inschrijving

4.1. Om te kunnen deelnemen moet de deelnemer het digitaal inschrijvingsformulier, dat te vinden is op de website van de gemeente Brasschaat, volledig invullen en dit ten laatste op 30 juni. Pas na ontvangst door het dorpsdagcomité van het inschrijvingsformulier en het inschrijvingsgeld, is de vraag tot deelneming definitief.

4.2. De deelnemer ontvangt ten laatste op 31 juli een bericht met de vermelding of hij al dan niet een standplaats toegewezen krijgt en half augustus de nodige deelnamedocumenten.

4.3. Indien noodzakelijk voor veiligheidsredenen of voor de handhaving van de openbare orde, kan het dorpsdagcomité de toegewezen locatie nog wijzigen en dit zowel voor als tijdens de Dorpsdag.
4.4. Het toekennen door het dorpsdagcomité van een standplaats heeft enkel betrekking op het ter beschikking stellen van de ruimte van de standplaats.

4.5. De toekenning van een standplaats is slechts geldig voor betreffende editie van de Dorpsdag en geeft geen recht op een standplaats op de volgende editie. De deelnemer heeft geen recht op “een vaste plaats” met uitzondering van de ondernemingen gelegen op het parcours (eigen gevel).

4.6. De toewijzing van de standplaats is persoonlijk en kan niet worden overgedragen op enigerlei wijze. De aanvrager op het inschrijvingsformulier is verantwoordelijk voor alles wat aan en in de stand gebeurt.

 

Artikel 5. Tarieven Deelname

5.1. Voor deelnemers bedraagt de standplaatsvergoeding 25,00 euro wanneer zij de standplaats voor hun vast uitbatingspunt betrekken. Als zij gebruik willen maken van een naastliggend pand, mits toestemming van de betreffende buur en het dorpsdagcomité, moet 10 euro extra betaald te worden per lopende meter.

5.2. De deelnemers die geen uitbatingspunt op het parcours van de Dorpsdag hebben, betalen 25 euro voor een standplaats met een lengte van minimaal 3 meter en maximaal 5 meter. De definitieve lengte wordt bepaald door het dorpsdagcomité. Als zij extra ruimte willen, betalen zij hiervoor 10 euro per aangevraagde en toegekende bijkomende lopende meter.

5.3. De deelname door een vereniging uit Brasschaat is kosteloos tenzij zij op hun standplaats dranken of eten verkopen of schenken of serveren (al dan niet kosteloos). In dat geval bedraagt de standplaatsvergoeding 25 euro per standplaats (5 meter). Indien zij extra ruimte willen, betalen zij hiervoor 10 euro per aangevraagde en toegekende bijkomende lopende meter.

5.4. Voor andere deelnemers bedraagt de minimale standplaatsvergoeding 75 euro voor een standplaats van 5 meter, en 15 euro per aangevraagde en toegekende bijkomende lopende meter.

5.5. De deelnemers in zone 2 die hoofdzakelijk gericht zijn op de verkoop van fastfood (zoals hamburgers en hotdogs) en/of dranken en niet vallen onder artikel 5.1, 5.2 of 5.3, betalen 300 euro voor een standplaats van 5 meter, en extra 15 euro per aangevraagde en toegekende lopende meter.

5.6. Bij laattijdige inschrijvingen (nà 30 juni) of bij inschrijvingen waarbij het inschrijvingsgeld niet tijdig werd overgemaakt en waarbij het Dorpsdagcomité beslist alsnog de standplaats toe te kennen, wordt het inschrijvingsgeld verdrievoudigd.

5.7. Abonnementshouders van de wekelijkse markt vallen onder toepassing van artikel 5.1.

 

Artikel 6. Annulatie van de inschrijving

6.1. Een inschrijving kan schriftelijk geannuleerd worden via dorpsdag@brasschaat.be. Ingeval van annulatie vóór 14 augustus zal het Dorpscomité 50% van het inschrijvingsgeld terug betalen. Ingeval van annulatie na 14 augustus wordt het volledige inschrijvingsgeld niet terugbetaald. 

 

Artikel 7. Activiteit op de standplaats

7.0. De exploitatie van de standplaats start ten vroegste om 12.00 uur. Het is uitdrukkelijk verboden om deze vroeger te starten omwille van veiligheidsredenen.

7.1. Op het inschrijvingsformulier dient de deelnemer gedetailleerd te vermelden welke activiteiten tijdens de Dorpsdag op de standplaats plaats zullen vinden.

Als deze activiteit geheel of gedeeltelijk bestaat uit de verkoop van producten en/of het schenken of serveren van dranken of voedsel, moeten deze producten uitdrukkelijk op het inschrijvingsformulier worden vermeld. Het is niet toegestaan andere producten te verkopen of te schenken, hierbij inbegrepen het schenken of serveren van dranken of voedsel, dan deze door de deelnemer vermeld op het inschrijvingsformulier en als zodanig geaccepteerd door het dorpsdagcomité.

7.2. Elke deelnemer met een exploitatie op het parcours wordt geacht de producten aan te bieden of te promoten die normaal in hun exploitatie op het parcours worden aangeboden.

7.3. Het dorpsdagcomité kan goederen van de Dorpsdag laten verwijderen die niet door de deelnemer op het inschrijvingsformulier vermeld werden en door het dorpsdagcomité aanvaard werden.

7.4. DRANKEN EN VOEDSEL

Deelnemers die dranken of voedsel verkopen, schenken of serveren aan bezoekers van de Dorpsdag, moeten herbruikbare materialen gebruiken conform de geldende wetgeving. Verpakkingen voor éénmalig gebruik zijn niet toegelaten. De deelnemers moeten voldoen aan het reglement ‘herbruikbare bekers en cateringmaterialen Dorpsdag Brasschaat’, dat hen bezorgd wordt bij definitieve inschrijving.

§1. Het is verboden om sterke drank, zoals bepaald in artikel 16 van de wet van 7 januari 1998 betreffende de structuur en de accijnstarieven op alcohol en alcoholhoudende dranken, te schenken. Het aanbieden van cocktails, die sterke dranken bevatten, is wel toegelaten, mits voorafgaande toelating van het gemeentebestuur, die bij de inschrijving wordt aangevraagd. Cocktails mogen niet worden geschonken aan minderjarigen.

§2. Het is éénieder, met uitzondering van de standhouders en caféhouders, verboden om op de plaatsen vermeld in artikel 2.3 en in het gemeentepark in het bezit te zijn van voorwerpen die een gevaar kunnen betekenen voor de openbare orde en veiligheid, meer bepaald glazen flessen, glazen, blikjes en soortgelijke recipiënten, behoudens verstrekt door standhouders/deelnemers van de Dorpsdag. De standhouders staan in voor het beheer en recuperatie van de hierboven vermelde voorwerpen.

De politie kan de bovenvermelde voorwerpen in beslag nemen. Deze zullen onmiddellijk worden vernietigd.

§3. Wanneer het dorpsdagcomité vaststelt dat de deelnemer tot overmatig drankgebruik aanzet of de bepalingen van de Besluitwet betreffende de beteugeling van de dronkenschap van 14 november 1939 niet naleeft of onvoldoende maatregelen neemt om de veiligheid en het comfort van de bezoekers en andere deelnemers te garanderen, is het dorpsdagcomité gemachtigd alle noodzakelijke maatregelen nemen en kan de deelnemer onmiddellijk uitgesloten worden van verdere deelname.

7.5. MUZIEK

§1. Tijdens de Dorpsdag is het gebruik van eigen muziekbedeling of eender welke andere geluidsbron verboden tenzij een uitdrukkelijk en schriftelijk akkoord van het dorpsdagcomité. Dit akkoord wordt enkel aan deelnemers toegekend die een dansdemo of modeshow organiseren. De toelating moet duidelijk zichtbaar aan de stand te worden opgehangen. De wettelijke bepalingen in verband met geluidsnormen voor muziek in openbare en private inrichtingen, moeten stipt nageleefd worden. De deelnemer die de toelating gekregen heeft, moet ervoor zorgen dat de omwonenden, bezoekers van de Dorpsdag en andere deelnemers op geen enkele wijze hinder ondervinden van deze muziek of geluidsbron. Indien het dorpsdagcomité hieromtrent klachten ontvangt, kan zij alle noodzakelijke maatregelen nemen, waaronder het intrekken van de toelating en het verwijderen de deelnemer om de hinder te laten stoppen.

§2. Het dorpsdagcomité zal de vergoedingen aan Unisono betalen voor de deelnemers die van het dorpsdagcomité de uitdrukkelijke en schriftelijke toelating hebben gekregen om gebruik te maken van een eigen muziekbedeling. In deze context is de deelnemer verplicht een lijst van de gespeelde nummers aan het dorpsdagcomité te overhandigen, dit om het dorpsdagcomité toe te laten haar verplichtingen ten opzichte van Unisono te kunnen nakomen. Indien deze verplichting niet nageleefd wordt, heeft het dorpsdagcomité de mogelijkheid en het recht eventuele boetes door te rekenen aan de deelnemer.

§3. De toelating van het dorpsdagcomité voor het gebruik van eigen muziekbedeling of eender welke andere geluidsbron is beperkt tot de uren, vermeld in artikel 2.

7.6. Er mag geen politieke propaganda gevoerd worden op het ganse parcours. Deelnemers die dit
verbod negeren, kunnen door het dorpsdagcomité met onmiddellijke ingang uitgesloten worden van
verdere deelname.

 

Artikel 8. Wettelijke vereisten, vergunningen, verzekeringen, ....

8.1. Deelnemers zijn verantwoordelijk voor de naleving van alle wettelijke eisen en reglementeringen van de overheid.

 

Artikel 9. Rollend Materieel

9.1. Tussen 08.00 uur en 12.00 uur en tussen 19.00 uur en 22.00 uur mogen voertuigen en aanhangwagens enkel op het parcours met het bezit van de kaart “DOORGANG opbouw/afbraak”. Deelnemers die een dergelijke kaart nodig hebben, moeten dit vermelden op het inschrijvingsformulier. Per deelnemer kunnen maximaal 2 kaarten “DOORGANG opbouw/afbraak” verstrekt worden. Het is verplicht de nummerplaten en contactgegevens van de contactpersoon ter plaatse op te geven bij de inschrijving. Vanaf 11.30 uur zullen geen nieuwe wagens meer op het parcours worden toegelaten.

9.2.

§1. het parcours mag enkel betreden worden langs de noord- en zuidtoegangen van de Bredabaan en via het kruispunt Miksebaan- Augustijnslei. Het is verboden om langs andere wegen het parcours op te rijden; §2. de dranghekken (afsluithekken) mogen niet verplaatst worden;

§3. de kaart “DOORGANG opbouw/afbraak” moet zichtbaar achter de voorruit geplaatst worden. De kaart “DOORGANG opbouw/afbraak” moet aangevraagd worden bij de inschrijving.

9.3. Omstreeks 12.00 uur moet alle verkeer van het parcours verwijderd zijn, met uitzondering van hetgeen bepaald in artikel 10.5., met inbegrip van rijwielen en bromfietsen al dan niet aan de hand geleid, rollerskates en skateboards en ook alle andere elektronische en niet-elektronische voortbewegingstoestellen, uitgezonderd rolstoelen.

 

Artikel 10. Opbouw van de standplaats

10.1. De deelnemers mogen de opbouw van hun stand pas starten de dag van de Dorpsdag vanaf 08.00 uur. Er moet minstens 1 meter vrije doorgang zijn tussen de gevel en de stand.

10.2. Deelnemers met toelating voor gebruik van gas en/of muziek moeten hun stand opgebouwd hebben uiterlijk om 11.00 uur, zodat de stand goedgekeurd kan worden tijdens de veiligheidsronde.

10.3. De deelnemingskaart en de toelating voor het gebruik van gas en/of muziek moeten goed zichtbaar aan de standplaats worden bevestigd. De toegewezen plaatsen moeten worden nageleefd. Niet-naleving hiervan kan leiden tot onmiddellijke uitsluiting.

10.4. De deelnemer is verplicht zelf zijn standplaats in te richten.

10.5. Het gebruik van stilstaand rollend materiaal op het parcours tussen 12.00 uur en 19.00 uur, is slechts toegelaten wanneer dit materiaal absoluut nuttig en noodzakelijk is voor de uitbating van de standplaats en is onderworpen aan de schriftelijke toestemming (kaart “PARKEREN”) vanwege het dorpsdagcomité. De kaart “PARKEREN” moet aangevraagd worden bij de inschrijving. Het dorpsdagcomité hoeft een weigering niet te motiveren.

Rollend materieel dat zich nà 12.00 uur en zonder kaart “PARKEREN” nog op het parcours bevindt, kan op politiebevel weggesleept worden en dit op kosten van de overtreder.

 

Artikel 11. Veiligheid

11.1. De deelnemer moet alle veiligheidsvoorschriften respecteren en voldoen minimum aan de voorwaarden opgenomen in de evenementen preventiefiches brandweerzone Rand raadpleegbaar op brandweerzonerand.be/evenenementen,

11.2. Kabels, leidingen en dergelijke op standplaats moeten zodanig geplaatst worden dat de veiligheid van bezoekers gegarandeerd is en ze mogen niet over de baan lopen tenzij op een hoogte van meer dan 4 meter.

11.3. Het gebruik van benzine, gasflessen, brandbare materialen moet verplicht op het inschrijvingsformulier worden vermeld en voldoet aan de voorwaarden, die worden vermeld in de evenementen preventiefiche kooktoestel (BBQ’s, bak- en braadtoestellen, grills, friteuses, spitten, …).

Vóór de aanvang van de Dorpsdag worden de installaties door de brandweer gecontroleerd. Het dorpsdagcomité neemt hiervoor geen verantwoordelijkheid.

11.4. De hydranten en gasafsluiters (aansluitpunten voor de brandweer) moeten steeds bereikbaar blijven. Dit betekent onder andere dat de hydranten nooit bedekt of toegedekt worden met materiaal van de deelnemer.

11.5. Op het ganse parcours dient een vrije doorgang van minstens 4 meter (in de hoogte en de breedte) gegarandeerd te worden waarbij de rijvakken van de Bredabaan volledig vrij blijven. Tussen de achterkant van de standplaats en de gevel moet minstens 1 meter vrij blijven.

11.6. Zijstraten van de Bredabaan dienen te allen tijde vrij te blijven.

 

 

Artikel 12. Afbraak van de standplaats

12.1. De deelnemers mogen de afbraak van constructies op hun standplaats pas starten vanaf 19.00 uur. De standplaats moet uiterlijk om 21.00 uur volledig ontruimd zijn.

12.2. HoReCa-zaken met een vaste uitbating langs het parcours, mogen het eigen vaste, vergunde terras voor de zaak, laten staan.

12.3. Als de standplaats niet tijdig is ontruimd, kan het dorpsdagcomité aanwezige goederen, materialen, constructies, verpakkingen, ..., van de deelnemer, laten verwijderen of op slaan op kosten van de deelnemer.

12.4. De standplaats moet rein en net achtergelaten worden. De deelnemer is verplicht zijn/haar afval (hierbij uitdrukkelijk inbegrepen verpakkings- of verbruiksmateriaal, papier en karton) mee te nemen. Bij het niet nakomen van deze verplichting mag het dorpsdagcomité de kosten voor het verwijderen van het afval op de deelnemer verhalen.

12.5. Na het verlaten van de standplaats moet deze zich in de oorspronkelijke staat (dit wil zeggen de staat waarin de standplaats zich bevond voordat de deelnemer de standplaats in gebruik nam) bevinden. Het herstellen van eventuele beschadigingen (in de ruimste zin van het woord) zal doorgerekend worden aan de deelnemer. De deelnemer ziet uitdrukkelijk af van een tegensprekelijke expertise voor de schadevaststelling en voor de schadebepaling.

 

Artikel 13. Aansprakelijkheid

13.1. Het dorpsdagcomité kan nooit aansprakelijk worden gesteld voor zaken die voortvloeien uit dit reglement.

13.2 Als door omstandigheden (zoals ondermeer overmacht, brand, oproer, openbare orde, ...) of welke andere oorzaak dan ook buiten de wil van het dorpsdagcomité de Dorpsdag geheel of gedeeltelijk niet zou kunnen worden gehouden of vroeger dan voorzien beëindigd moet worden, zal de deelnemer geen aanspraak kunnen maken op een gehele of gedeeltelijke teruggave of vermindering van het betaalde inschrijvingsgeld als de oorzaak zich voordoet minder dan 1 maand vóór de Dorpsdag of op de dag van de Dorpsdag zelf. Als de oorzaak zich voordoet meer dan 1 maand vóór de Dorpsdag, zal 50% van het inschrijvingsgeld worden terugbetaald. De deelnemer vrijwaart de organisatie voor elke schade of aansprakelijkheid bij afgelasting van de Dorpsdag, ongeacht de reden hiervan.

13.3 De deelnemer is zelf verantwoordelijk voor de verzekering van zijn goederen en/of zijn personeel dat zich bevindt op of naast het parcours en vrijwaart het dorpsdagcomité hiervan uitdrukkelijk.

13.4 Evenmin is het dorpsdagcomité aansprakelijk voor de schade aan derden, veroorzaakt door het gebruik van de standplaats, door activiteiten op de standplaats, door goederen aanwezig op de standplaats of veroorzaakt door de deelnemer of zijn personeel. De deelnemer vrijwaart het dorpsdagcomité uitdrukkelijk voor deze schade of gevolg.

13.5 Door de aanvaarding van dit reglement, vrijwaart de deelnemer de organisatie van vorderingen van derden, waaronder de bezoekers van de Dorpsdag.

13.6 Het dorpsdagcomité treedt op als één en ondeelbaar.

 

Artikel 14. Algemene Bepalingen

14.1. Het dorpsdagcomité kan, als de deelnemer onderhavig reglement niet naleeft tijdens de Dorpsdag, de deelnemer verplichten, naast eventuele andere maatregelen, zijn/haar standplaats en het parcours met onmiddellijke ingang te verlaten.

14.2. Eventuele aan dit reglement tegenstrijdige wetgeving (in de breedst mogelijke zin van het woord), het politiereglement met betrekking tot de Dorpsdag en verplichtingen en adviezen van de brandweer, primeert op dit reglement.

14.3. Het dorpsdagcomité kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor wat betreft de toepassing van dit reglement.

14.4. In de gevallen waarin dit reglement niet voorziet, maar die wel onder het toepassingsgebied van de Dorpsdag vallen, is het dorpsdagcomité uitsluitend bevoegd om hierover te beslissen.

14.9. Het verzenden van het inschrijvingsformulier van de Dorpsdag impliceert de onvoorwaardelijke en volledige aanvaarding van dit reglement en alle beslissingen van het Dorpsdagcomité gebaseerd op dit reglement.

 

Artikel 15. Sancties

Tenzij de overtreding reeds wordt bestraft door hogere wetgeving of geldend politiereglement en onverminderd de bevoegdheden en maatregelen die het dorpsdagcomité mag nemen, wordt elke overtreding van artikels 7.0, 7.4, 7.5, 7.6, 9.1/2/3, 10.1/2/3/5, 11.1/2/3/4/5/6 en 12.1/3/4/5 van het huidig politiereglement overeenkomstig artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet bestraft met:

een administratieve geldboete tot 350,00 euro;

een administratieve schorsing of intrekking van een afgeleverde vergunning of toelating;

een tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een instelling.

De burgemeester kan telkens de openbare orde in gevaar is, alle maatregelen nemen om het gevaar te doen ophouden. Indien deze bevelen niet worden uitgevoerd kan de burgemeester ambtshalve, op kosten van diegene die in gebreke is gebleven, tot uitvoering laten overgaan.

 

Artikel 16.

Dit politiereglement treedt in werking om 12.00 uur op de dag voorafgaand aan de Dorpsdag en blijft van kracht tot 12.00 uur op de dag nà de Dorpsdag.”.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

20 Algemeen nood- en interventieplan 2022. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het algemeen nood- en interventieplan 2022.

 

Juridisch kader

Koninklijk besluit van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen.

 

Neemt kennis van het algemeen nood- en interventieplan 2022.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

22 Actuele vraag van Marie-Anne Naudts-Coppens over de mobiliteitsraad voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts-Coppens verwijst naar de bloeiende wijk Vriesdonk.  Er was morgen een mobiliteitsworkshop gepland in de wijk Vriesdonk maar deze werd geannuleerd.  Ze wil graag weten waarom deze geannuleerd werd?  Ze betreurt dit en ze hoopt dat de wijk genoeg aandacht krijgt in de toekomst. 

 

 

 

Schepen Fonteyn doet volgende tussenkomst :

 

“Dankjewel, Marie-Anne, voor je terechte vraag.

 

Allereerst wil ik je geruststellen dat wijkmobiliteitsworkshop Vriesdonk niet zal wegvallen, maar wel zal samengenomen worden met die van Mariaburg.

 

Na het afsluiten van de inschrijvingen hebben wij gezien dat er zich slechts 23 personen hadden ingeschreven voor deze workshop, wat zeer weinig is.

Toch ook een beetje jammer, gezien het aantal petities dat we toch uit deze wijk mochten ontvangen. Er werd altijd gesproken over een hele grote achterban van 1000den mensen. Maar op het moment dat men dan kan participeren aan een verbetering van de verkeerssituatie in de wijk, blijken er toch niet zoveel geïnteresseerden te zijn.

Nochtans hadden we al die groepen opnieuw aangeschreven met de vraag deel te nemen.

 

Voor Mariaburg hadden we tot nu toe ook maar 23 inschrijvingen, maar deze zijn nog lopende. Ter vergelijking: de eerste workshop van de Kaart kreeg meer dan 100 deelnemers over de vloer.

 

Aangezien een workshop toch heel wat voorbereiding, werkuren en op het moment zelf de inzet van 8-tal eigen medewerkers en medewerkers vh studiebureau vraagt, hebben we dus besloten om deze 2 workshops samen te laten vallen.

Weliswaar, dat we het zo gaan organiseren dat Vriesdonk aan aparte tafels zit en Mariaburg ook apart.

Dan is er ook een soort van ‘tussengroep’, laten we zeggen de straten Frilinglei, Louislei, Alfredlei, die strikt genomen tot Mariaburg behoren, maar gevoelsmatig eerder bij Vriesdonk aanleunen. Tot vorige week waren die nog opgedeeld (Friling en Louis bij Vriesdonk, Alfred bij Mariaburg). Zij zullen nu kunnen kiezen tijdens de gezamelijke workshop ofwel als een apart mobiliteitskamer worden ingedeeld.

 

De werkuren die we met het samenvoegen van de workshop uitsparen kunnen we dan inzetten voor een extra co-creatiesessie in het najaar, als er finale oplossingen moeten gekozen worden.

 

Bij de eerste workshop per wijk, is er ook steeds een algemeen stuk.”

 

Raadslid Naudts-Coppens wenst schepen Fonteyn veel succes met de workshops. 

 

Raadslid Van Aperen vraagt zich af wanneer de workshop in Mariaburg plaats vindt? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat deze doorgaat op 17 april 2023. 

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van Marie-Anne Naudts-Coppens, namens CD&V:

        Waarom zal de mobiliteitsbrainstorm over Vriesdonk op dinsdag 28 maart wegvallen?

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

 

 

21 Molenweg. Goedkeuring ontwerpakte voor verkoop carport 8. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 25/04/2023