Zitting van maandag 27 mei 2019

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Jan Jambon - burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens en Karina Hans - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Steven Broos, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Bruno Heirman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Babs De Vocht, Greet Verbert, Tom Thys en Kasper Vanpoucke - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Ingeborg Hermans - raadslid

 

 

Hedwig van Baarle raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 2.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 29 april 2019. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid N. de Kort verwijst naar agendapunt 30, met betrekking tot de bevraging voor een concessie voor laadpalen. Raadslid D. de Kort suggereerde toen om in het lastenboek een variabele vergoeding te voorzien. Dat werd ook toegezegd. Het verslag vermeldt evenwel enkel dat schepen Fonteyn raadslid de Kort bedankt voor de suggestie en aangeeft rekening te zullen houden met deze suggestie. Hij zag de toezegging graag explicieter verwoord.

 

Raadslid N. de Kort vervolgt. Er is een nieuw besluit van de Vlaamse overheid, met name een actieplan voor “Clean Power for transport”. Dat voorziet in een nieuwe, vierde oproep. Hij verneemt graag of het college hiervan al kennis heeft en of men zal deelnemen.

 

Schepen Fonteyn merkt op dat de aanpassing inzake de variabele vergoeding inderdaad is toegezegd. Verder vermoedt ze dat het raadslid verwijst naar het nieuwe taxidecreet van 26 april 2019. Ze is hiervan inderdaad op de hoogte. Het bestuur zal deze informatie zeker meenemen. Taxi’s zullen een minimale ecoscore moeten krijgen. De taxi zullen moeten elektrificeren. Cleanpower for taxi’s wordt verder onderzocht.

 

De gemeenteraad stemt in met de voorgestelde wijziging aan het zittingsverslag.

 

Ten slotte verwijst raadslid N. de Kort naar de vraag van raadslid De Vocht op de gemeenteraad van januari 2019, met betrekking tot livestreaming. Hij merkt op dat zijn fractie hier op zijn honger blijft zitten. Ze hebben nu zelf het een en ander uitgezocht, indien het huishoudelijk reglement het niet uitsluit, zijn er juridisch geen bezwaren tegen het opnemen en streamen van de gemeenteraadszitting door het publiek. Om die reden heeft CD&V nu zelf initiatief genomen en iemand gevraagd de zitting op te nemen en deze via facebook te streamen.

 

Voorzitter Versompel wil hier niet betwisten wat mag of niet. Hij had wel graag gehad dat men dit op voorhand had toegelicht en dat men hem had geïnformeerd. Hij vraagt de informatie waarop CD&V zich beroept aan hem over te maken.

 

Raadslid N. de Kort wil niemand bruskeren met dit initiatief, maar zijn fractie vond het belangrijk om zelf het juridisch kader te onderzoeken. Het blijkt dat het mag.

 

Raadslid Heirman is er niet gelukkig mee dat de beslissing van de fractieleiders om voorlopig niet te livestreamen wordt genegeerd.

 

Raadslid Hoegaerts verwijst naar het verleden. Ook toen maakt een inwoner video-opnames van de vergadering. Zijn fractie heeft hier op zich weinig problemen mee, maar hij vindt dat dit initiatief los moet staan van de partijen. Het kan niet de bedoeling zijn om dit politiek te recupereren.

 

Raadslid Vermeulen haalt ook aan dat er was overeengekomen om dit jaar geen livestreaming te doen.

 

Voorzitter Versompel merkt op dat dit inderdaad zo is afgesproken door de fractievoorzitters. Die afspraak was duidelijk. Dat neemt niet weg dat men nu de zitting filmt. Hij weet niet of dit juridisch mogelijk is. Hij vraagt de CD&V-fractie dit te staven aan de hand van hun voorbereidend onderzoek.

 

Raadslid Callens vraagt of men niet eerst moet aantonen dat het mag alvorens de zitting al te streamen.

 

Raadslid Eeman vindt dat niet alles moet gestaafd worden.

 

Voorzitter Versompel wil de discussie sluiten. Hij stelt dat als er geen bepaling het filmen verbiedt, het dan is toegestaan. Dit zal verder onderzocht worden.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 29 april 2019 was er een van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 29 april 2019 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

2 Pipda. Opdrachthoudende vereniging. Goedkeuring agenda voor de algemene vergadering van 21 juni 2019. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos merkt op dat hij tijdens de algemene commissie drie vragen heeft gesteld. Hij herhaalt zijn vragen. In het beleidsplan beleidsplan wordt gesproken over een financieringsbehoefte in 2021. Hij vraagt waarom dit het geval is, over hoeveel geld het hier zou gaan en of dit een invloed heeft op de prijs van het water. Ten tweede is er sprake van incentives voor gemeenten. Hij vraagt wat hiermee wordt bedoeld en of dit betrekking heeft op wat de gemeente Brasschaat nu al jaarlijks doorrekent voor onder andere de bekenploeg en ontwerpkosten. Dit wordt weergegeven als een forfaitair bedrag. Hij vraagt wat de gemeente hiervoor moet doen en wat de gevolgen zijn als men dat niet doet. Ten slotte merkt hij op de verplichte overzichtslijst van de presentievergoedingen ontbreekt.

 

De algemeen directeur antwoordt dat de vragen werden overgemaakt. Hij leest de antwoorden van Pidpa voor: voor het versterken van de transportinfrastructuur voor drinkwater in de provincie Antwerpen hebben Pidpa en water-link in mei 2018 een samenwerkingsakkoord gesloten. Hierin is onder meer de aanleg van een nieuwe drinkwaterleiding met een diameter van 900 voorzien, naast de aanleg van andere verbindingsleidingen. In totaal bedragen de gezamenlijke investeringen 42 miljoen euro. Het hoge investeringsniveau in het lopende en de eerstvolgende jaren wordt initieel nog gefinancierd door de bestaande liquiditeitsoverschotten. Vanaf 2021 is er nood aan externe financiering.

 

De prijs voor drinkwater is gereguleerd en wordt vastgelegd voor 6 jaar. In het goedgekeurde tariefplan 2017-2022 is een geleidelijke stijging van het drinkwatertarief ingebouwd. Na afloop van deze periode, zal een nieuw tariefplan voor zes jaar worden voorgelegd aan de WaterRegulator. Op dit ogenblik hanteert Pidpa voor de drinkwatercomponent het laagste tarief in Vlaanderen. Ook na 2022 wil Pidpa blijvend de beste drinkwatertarieven hanteren voor haar klanten.

 

Inzake de incentives wil Pidpa aan haar bedeelde gemeenten-vennoten een billijke vergoeding geven voor de door de gemeente geleverde diensten. Het gaat bijvoorbeeld over klantenvoorlichting en het onderhoud van brandkranen. Zo doet Pidpa een beroep op de gemeenten voor informatieverstrekking bij bijvoorbeeld het bouwen van een woning, bij werken en hinder bij werken, bij calamiteiten, voor de beveiliging van waterleidingen in vriesperiodes, en dergelijke meer. Deze wijze waarop deze vergoeding berekend wordt is vastgelegd door de Raad van Bestuur.

 

Raadslid Broos merkt op dat de incentives een vastgelegd bedrag voorzien. Hij vraagt of dat wil zeggen dat besturen niet elk apart moeten bewijzen wat ze er voor doen. Hij vraagt of er een hoger bedrag is voorzien voor die besturen waar de diensten meer dienstverlening voorzien of dat het hier effectief een vast en afgesproken bedrag betreft.

 

De algemeen directeur merkt op dat er alleszins meer aan Pidpa wordt gefactureerd dan het vermelde forfaitaire bedrag.

 

Burgemeester Jambon merkt op dat het kuisen van de beken apart is geregeld in een contractuele afpsraak.

 

Raadslid Broos vraagt om Pidpa nogmaals te wijzen op hun verplichting inzake de presentievergoedingen.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Op vrijdag 21 juni 2019 om 11.00 uur organiseert Pidpa een algemene vergadering op het administratief hoofdkantoor Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen. 

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt :

1)      Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2)      Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2018.

3)      Verslag van de commissaris over het jaar 2018.

4)      Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2018.

5)      Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.

6)      Evaluatierapport 2013-2018 en beleidsplan 2019-2024.

7)      Synductis: uitbreiding lidmaatschap.

8)      Benoeming commissaris.

9)      Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering.

 

Juridisch kader

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Het decreet lokaal bestuur van 21 december 2017.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2018, de jaarrekening over het boekjaar 2018 en het verslag van de commissaris worden goedgekeurd.

 

Art.2.- Het verlenen van decharge aan de bestuurder en de commissaris over het boekjaar 2018 wordt goedgekeurd.

 

Art.3.- Goedkeuring wordt gehecht aan het evaluatierapport 2013-2018 en het beleidsplan 2019-2024.

 

Art.4.- Goedkeuring wordt verleend aan de uitbreiding van het lidmaatschap en de deelname tot Synductis.

 

Art.5.- Goedkeuring wordt verleend aan het verslag betreffende het voorstel inzake het mandaat en de benoeming van de commissaris.

 

Art.6.- Aan de vertegenwoordiger Walter Vermeulen wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 21 juni 2019, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Art.7.- Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om te vragen om in het vervolg de verplichte lijst met de presentievergoedingen ook bij de oproeping te voegen.

 

Art.8.- Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

3 Fluvius. Goedkeuring agenda voor de algemene vergadering van 26 juni 2019. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 26 april 2019 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering, tevens jaarvergadering, die plaatsvindt op 26 juni 2019 in het 's Gravenhof, Turnhoutsebaan 439/445 in 2970 Schilde.

 

In zitting van 25 februari 2019 werden Walter Vermeulen als vertgenwoordiger en Bart Thijs als plaatsvervangend vertegenwoordiger aangeduid voor de duur van de legislatuur.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 26 juni 2019:

1)      1Kennisneming verslagen van IMEA, Iveg en Integan van de raad van bestuur en van de commissarissen over het boekjaar 2018.

2)      Goedkeuring van de jaarrekening van IMEA, Iveg en Integan afgesloten op 31 december 2018 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3)      Kennisneming resultaat eerste kwartaal 2019 van IMEA, Iveg en Integan.

4)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van IMEA met betrekking tot het boekjaar 2018 en het eerste kwartaal 2019.

5)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van het adviescomité en de commissaris van Iveg met betrekking tot het boekjaar 2018 en het eerste kwartaal 2019.

6)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van Integan met betrekking tot het boekjaar 2018 en het eerste kwartaal 2019.

7)      Evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging tijdens de vorige 6 jaar en het ondernemingsplan 2019-2014.

8)      Aanbod OV 2.0 – uitbreiding activiteiten.

9)      Statutaire benoemingen.

10)  Statutaire mededelingen

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente Walter Vermeulen wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art.3.- Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

4 Intergemeentelijke samenwerking: PONTES aanduiding vertegenwoordiger gewone algemene vergadering 19 juni 2019 en vaststelling mandaat. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels merkt op dat zoals bij vorige jaren de bedrijfsrevisor opnieuw voorbehoud maakt in zijn verslag. De vereniging zal verplicht zijn om responsabiliseringsbijdragen te betalen. Er werd hiervoor geen voorziening aangelegd. De verplichting loopt van 2018 tot en met 2049. De revisor vermeldt voor deze bijdrage een schatting van 8.407.000 euro. Bovendien wordt ook opgemerkt dat men vanaf 2050 zal instaan voor de pensioenen van de nog resterende statutaire gepensioneerden. Ook hier is er een schatting van 4.102.000 euro. De revisor vermeldt dat deze uitgaven worden onderschat en dat het eigen vermogen daardoor ook wordt overschat, met name voor 12.491.000 euro.

 

Hij vraagt of dat de strategie is van Pontes om deze terugkerende opmerkingen van de revisor het hoofd te bieden. Hij krijgt graag het antwoord van Pontes ter zake. Hij vraagt de gemeentelijke vertegenwoordiger de vraag te stellen op de algemene vergadering. Verder merkt hij op dat het verplichte document met de presentievergoedingen ontbreekt.

 

Voorzitter Versompel stelt dat de vraag zal worden overgemaakt.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente Brasschaat is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor de algemene vergadering met opgave van de agenda. Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

In zitting van 25 februari 2019 werden Erwin Callens en Dieter Heughebaert aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervanger.

 

Juridisch kader

Artikel 34 §2, artikel 41 §2, 4 en 9°, artikel 432 en artikel 454 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de agendapunten van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 19 juni 2019, als volgt:

1)      Algemene vergadering: verslag 27 maart 2019 - goedkeuring

2)      Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2018 - goedkeuring

3)      Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2018 - aktename

4)      Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2018 - goedkeuring

5)      Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

6)      Bestuur: code van goed bestuur 2019 – goedkeuring

7)      Financiën: verplaatsingsvergoeding bestuursorganen (bestuursperiode 2019-2024) – vaststelling

 

Art.2.- Erwin Callens, door de gemeente aangeduid als vertegenwoordiger, en met Dieter Heughebaert als plaatsvervanger, wordt opgedragen deel te nemen aan de algemene vergadering van PONTES op 19 juni 2019 en zijn stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art.3.- Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven volgende vragen te stellen:

          De gemeenteraad stelt vast dat de commissaris-revisor een aantal opmerkingen heeft geformuleerd, zoals ook in het verleden al gebeurde. Wat is het standpunt van de raad van bestuur ten aanzien van deze opmerkingen?

          Gelieve in het vervolg de verplichte lijst met de presentievergoedingen ook bij de oproeping te voegen.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

5 CIPAL dienstverlenende vereniging. Goedkeuring agenda en bevestiging mandaat voor de algemene vergadering van 27 juni 2019. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels merkt op dat de verplichte lijst met presentievergoeding ontbreekt.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente ontving de oproeping van 9 mei 2019 voor de algemene vergadering van Cipal van 27 juni 2019 met de volgende agendapunten:

1)      Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018

3)      Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018, afgesloten op 31 december 2018

4)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018

5)      Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018, afgesloten op 31 december 2018

6)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2018

7)      Benoeming commissaris en vaststelling van vergoeding

8)      Bepaling presentiegeld en reisvergoeding voor de leden van de raad van bestuur

9)      Goedkeuring van het evaluatierapport 2013-2018 met inbegrip van het ondernemingsplan 2019-2024

10)  Aanpassing van de rangorde van de aangeduide leden van de raad van bestuur met raadgevende stem in afdalende volgorde

11)  Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur, artikel 40

Statuten van Cipal

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 27 juni 2019 worden goedgekeurd:

1)      Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018

3)      Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018, afgesloten op 31 december 2018

4)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018

5)      Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018, afgesloten op 31 december 2018

6)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2018

7)      Benoeming commissaris en vaststelling van vergoeding

8)      Bepaling presentiegeld en reisvergoeding voor de leden van de raad van bestuur

9)      Goedkeuring van het evaluatierapport 2013-2018 met inbegrip van het ondernemingsplan 2019-2024

10)  Aanpassing van de rangorde van de aangeduide leden van de raad van bestuur met raadgevende stem in afdalende volgorde

11)  Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art.2.- De gemeentelijke vertegenwoordiger, Erwin Callens, met als plaatsvervanger Bart Thijs wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 27 juni 2019 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien de algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien de algemene vergadering om welke reden dan ook zouden worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art.3.- Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 27 juni 2019, overeenkomstig deze beslissing te stemmen alsook de voorgestelde benoeming(en) goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

6 IGEAN dienstverlening. Uitnodiging voor de algemene vergadering van 28 juni 2019. Verdaagd. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos verwijst naar de bepalingen in het jaarverslag inzake het conformiteitsattest. Hij merkt op dat heel wat besturen en samenwerkingsverbanden beroep doen op Igean voor de conformiteitsattesten, zo ook de ILV WEBB. Hij vraagt waarom Brasschaat dat niet doet.

 

Verder ontbreekt het verslag van de commissaris-revisor. Aan de gemeenteraad wordt vandaag gevraagd een stemadvies aan de gemeentelijke vertegenwoordiger te geven. Hij vindt dit niet mogelijk zonder dit verslag. Hij merkt op dat dit in het verleden ook al gebeurde. Toen werd het agendapunt uitgesteld. Indien er geen opmerkingen van de commissaris-revisor zijn, dan kan dit punt worden goedgekeurd, maar hij vindt niet dat men vandaag die beslissing al kan nemen.

 

Burgemeester Jambon merkt op dat de gemeentelijke vertegenwoordiger al kan aangeduid worden en dat deze een opdracht kan krijgen met betrekking tot het verslag.

 

Raadslid Broos suggereert om het punt onder voorbehoud goed te keuren, mocht dat mogelijk zijn.

 

Schepen Van Honste merkt op dat in de ILV gesproken werd over de aanpak van de conformiteitsattesten. Ze merkt op dat Brasschaat zelf over een huisvestingsambtenaar beschikt. Ze zal de vraag van raadslid Broos overmaken en het antwoord bezorgen.

 

Raadslid N. de Kort merkt op dat conformiteitsattesten niet verplicht zijn. De gemeente doet wel al beroep op Igean, met name voor woningen van erg slechte kwaliteit. De huisvestingsambtenaar is daar dan bij.

 

Raadslid Brughmans merkt op dat de raad van bestuur al een mondelinge toelichting kreeg van de commissaris-revisor. Hij verwacht dat het na 12 juni 2019 aan de gemeenteraden zal bezorgd worden.

 

Voorzitter Versompel stelt voor het agendapunt dan te verdagen.

De gemeenteraad stemt hiermee in.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op vrijdag 28 juni 2019 vindt de algemene vergadering van Igean dienstverlening plaats waarop de jaarrekening en het jaarverslag 2018 zullen worden vastgesteld.

 

Juridisch kader

Het decreet Lokaal Bestuur

Statuten van Igean

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Dit punt wordt verdaagd naar de volgende zitting.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

7 IGEAN milieu en veiligheid. Uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van 28 juni 2019. Verdaagd. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos verwijst naar zijn vorige tussenkomst ter zake. Ook hier ontbreekt het verslag van de commissaris-revisor. De raad beschikt niet over alle benodigde informatie om een stemmandaat te kunnen formuleren.

 

Verder vraagt hij naar de stand van zaken inzake de paarse zak, waarmee de PMD-zak wordt uitgebreid met allerlei soorten plastic tot een P+MD-ophaling. Hij merkt op dat Igean de afvalintercommunale is, vandaar dat hij hier de vraag stelt.

 

Hij verwijst verder naar het project van het innovatiefonds voor de uitrol van de mobiele recyclageparken. Heel wat van de deelnemende gemeenten zijn hierover enthousiast. Het wordt dan ook verder ontwikkeld. Hij vraagt of Brasschaat geïnteresseerd is in het concept. Hij merkt op dat men op de markt bijvoorbeeld ook een mobiel recyclagepark zou kunnen voorzien.

 

Schepen Van Honste antwoordt dat het nog wachten is op de uitrol van de roze zak. De planning voorziet momenteel een start in 2020. Het bestuur is zelf wachtende partij. Inzake het mobiel recyclagepark, antwoordt ze, dat dit in het geheel van het afvalbeleid moet worden bekeken. Ze merkt op dat er verschillende acties zullen komen om restafval en zwerfvuil binnen de gemeente te beperken. Dit kan dan ook mee worden onderzocht.

 

Voorzitter Versompel stelt voor het agendapunt te verdagen.

 

De gemeenteraad stemt hiermee in.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op vrijdag 28 juni 2019 vindt de algemene vergadering van Igean milieu en veiligheid plaats waarop de jaarrekening en het jaarverslag 2018 zullen worden vastgesteld. Er wordt eveneens een statutenwijziging ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur

Statuten van Igean

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Dit punt wordt uitgesteld naar de volgende zitting.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

8 Sociale Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen cvba (Sokrema). Uitnodiging algemene vergadering der aandeelhouders van 11 juni 2019. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid N. de Kort merkt op dat er een nieuwe bepaling is voorzien, met name “De gemeenteraad beslist dat de afgevaardigde, bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar nodig dient te overleggen met het college.” Het lijkt hem de eerste keer dat deze bepaling wordt gebruikt. Hij vraagt hierover toelichting.

 

Er wordt toegelicht dat het decreet lokaal bestuur de gemeenteraad de bevoegdheid geeft tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Het lokaal bestuur lid kan zijn van verschillende soorten rechtspersonen. Er zijn intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zoals de opdrachthoudende of de dienstverlenende verenigingen. De gemeente kan ook deelnemen aan vzw’s of CVBA’s. De gemeentelijke holding bijvoorbeeld is een nv. Ten slotte is er gemeentelijke verzelfstandiging, bijvoorbeeld via een AGB en de EVA vzw’s.

 

Het decreet beschrijft voor de “klassieke samenwerkingsverbanden” heel specifiek de werkingsprocedures. Die zijn op maat van de lokale besturen. Voor de opdrachthoudende en de dienstverlenende verenigingen en de EVA vzw’s moet bijvoorbeeld het mandaat voor iedere vergadering vernieuwd worden. Voor andere vormen is dat dan weer niet het geval.

 

De werking van de andere personen, zoals een nv of een vzw, wordt bovendien in hoofdzaak geregeld door vennootschaps- of verenigingsrecht en de geldende statuten. Die procedures sluiten niet altijd aan bij het besluitvormingsproces van de gemeenteraad. Hierdoor dreigt men vaak na de feiten te moeten handelen.

 

De voorgestelde bepaling zorgt er voor dat de gemeentelijke vertegenwoordiger een duidelijke opdracht en een mandaat krijgt, ook voor die vertegenwoordiging die niet expliciet gespecifieerd is in het decreet. De terugkoppeling aan het college maakt het mogelijk om dat stemmandaat ook concreter in te vullen. Dit doet geen afbreuk aan de decretale rol van de gemeenteraad, in die zin dat de gemeenteraad het college controleert en dat het de opdracht van de vertegenwoordiger kan aanpassen.

 

Raadsleden N. de Kort en Broos vragen om de informatiedoorstroming naar de gemeenteraad te garanderen.

 

Raadslid Pauwels leest dat heel wat aandeelhouders niet hebben gereageerd op de oproep een rekeningnummer voor de vereffening door te geven. Hij vraagt of Brasschaat dat wel deed en hoeveel aandelen het bestuur nog heeft.

 

Voorzitter Versompel zal de informatie schriftelijk laten bezorgen.

Beslissing

 

 

De gemeente is lid van CVBA Sokrema. De vereniging is in een vereffeningsprocedure. Op 11 juni 2019 om 11 uur vindt de algemene vergadering van de aandeelhouders van de Sociale Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen, cvba, plaats in het Cultureel Centrum, Turnhoutsebaan 199 in Wijnegem. Met het schrijven van 30 april 2019 wordt de gemeente uitgenodigd om aanwezig te zijn.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld de agendapunten goed te keuren en een gemeentelijke vertegenwoordiger aan te duiden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis en verleent goedkeuring aan de agendapunten:

1)      Verslag van de Vereffenaar

2)      Jaarrekening per 31 december 2018

3)      Goedkeuring van het Jaarverslag

4)      Goedkeuring van de Jaarrekening

5)      Kwijting mandaten

 

Art.2.- Vanuit de gemeente zal niemand deelnemen aan de algemene vergadering van de aandeelhouders van Sokrema van 11 juni 2019. Volmacht wordt gegeven aan de vereffenaar.

 

Art.3.- De gemeenteraad beslist dat de afgevaardigde, bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar nodig dient te overleggen met het college.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

9 Aralea vzw. Uitnodiging algemene vergadering van 17 juni 2019 en aanduiding vertegenwoordigers. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos merkt op dat de toelichting verwarrend is, in die zin dat de oplijsting van alle vertegenwoordigers niet duidelijk is.

 

Voorzitter Versompel vraagt de algemeen directeur de verwoording te verduidelijken.

 

Raadslid N. de Kort vraagt of er namens de gemeenteraad om een stand van zaken gevraagd kan worden inzake de sociale vrede en rust binnen de organisatie.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 27 maart 1980 besliste de gemeente Brasschaat toe te treden tot de vzw "Beschuttende werkplaats Brasschaat" en keurde het de statuten van deze vereniging goed.

In de zitting van de gemeenteraad van 25 februari 2019 werden de vertegenwoordigers van de fracties in de gemeenteraad aangeduid. Bij de opmaak van de notulen werd een materiële fout gemaakt. Deze wordt hierbij rechtgezet.

De statuten van Aralea voorzien verder dat, naast de vertegenwoordigers van de fracties, het gemeentebestuur vertegenwoordigd wordt door de burgemeester, de algemeen directeur en de schepen van sociale zaken.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking en artikel 432 dat bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden vanuit hun leden.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor de algemene vergadering van vzw Aralea worden volgende leden voorgedragen:

          Voor de N-VA-fractie: Joris Van Cauwelaert, met Hedwig van Baarle als plaatsvervanger

          Voor de CD&V-fractie: Bart Brughmans, met Niels de Kort als plaatsvervanger

          Voor de Brasschaat 2012-fractie: Johan Caluwé met Sam Liégeois als plaatsvervanger

          Voor de Vlaams Belang-fractie: Paul Demeyere met Luc Van der Schoepen als plaatsvervanger

          Voor de Open VLD-fractie: Roger Van Camp, met Luc Vermeersch als plaatsvervanger

          Voor de PVDA-fractie: Ben Vermeulen, met Els Van Assche als plaatsvervanger

 

Art.2.- Namens het gemeentebestuur en het OCMW zijn aanwezig:

          Jan Jambon, burgemeester

          Karina Hans, schepen van sociale zaken

          Ward Schevernels, algemeen directeur

 

Art.3.- Aan de gemeentelijke vertegenwoordigers wordt gevraagd om op de algemene vergadering van 17 juni 2019 een toelichting te vragen omtrent de sociale vrede in de organisatie.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

10 Wijziging organogram met ingang van 1 juni 2019. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 25 juni 2018, werd het gecoördineerd organogram goedgekeurd.

Het is noodzakelijk het organogram te actualiseren met functies die voorzien zijn in het personeelsbudget 2019.

Het betreft:

beleidsdomein plaatsgebonden zaken

          één functie van deskundige mobiliteit B1-B3 (1 VTE) i.p.v. één functie van medewerker C1-C3 (1 VTE) in de afdeling mobiliteit

          afdeling containerpark: er is nog maar één VTE polyvalent vakman D1 uitdovend (wegens pensionering van een personeelslid)

 

beleidsdomein vrije tijd

          één functie van deskundige sport B1-B3 (1 VTE) i.p.v. één functie van medewerker C1-C3 (1 VTE) in de afdeling sport

          naamwijziging van de afdeling ontwikkelingssamenwerking in afdeling lokaal mondiaal beleid en naamwijziging functie derdewereldconsulent in deskundige mondiaal beleid

 

beleidsdomein persoonsgebonden zaken

          in de afdeling seniorendienst gebeurt een aanpassing aan de realiteit van 1 VTE medewerker naar 1,1 VTE medewerker

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017., zoals gewijzijgd.

Het besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007, zoals gewijzigd, waarin de minimale

voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel

vermeld staan.

Het gemeenteraadsbesluit van 18 december 2008, zoals gewijzigd, waarin de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel wordt vastgesteld met ingang van 1 januari 2009.

De wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden

van haar personeel.

 

Adviezen

Deze aangelegenheid werd voorgelegd aan de representatieve vakorganisaties in zitting van 7 februari 2019, hetgeen blijkt uit bijgevoegd protocol.

 

Financiële gevolgen

De functie van deskundige mobiliteit en de functie van deskundige sport werden voorzien in het personeelsbudget van 2019.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de wijziging van het organogram van het beleidsdomein plaatsgebonden zaken, afdeling mobiliteit als volgt: één functie van deskundige mobiliteit B1-B3 wordt toegevoegd in plaats van één functie van medewerker mobiliteit die geschrapt wordt.

 

Art.2.- Goedkeuring wordt gehecht aan de wijziging van het organogram van het beleidsdomein vrije tijd, afdeling sport: één functie van deskundige sport B1-B3 wordt toegevoegd in plaats van één functie van medewerker sport C1-C3 die geschrapt wordt.

 

Art.3.- Goedkeuring wordt gehecht aan de wijziging van het organogram vrije tijd :de benaming van de afdeling ontwikkelingssamenwerking in afdeling lokaal mondiaal beleid en de wijziging van de benaming van de functie derdewereldconsulent B1-B3 in deskundige lokaal mondiaal beleid B1-B3.

 

Art.4.- Goedkeuring wordt gehecht aan de aanpassing aan de realiteit van het organogram persoonsgebonden zaken, afdeling seniorendienst van medewerker 1 VTE naar medewerker 1,1 VTE.

 

Art.5.- Goedkeuring wordt gehecht aan de aanpassing aan de realiteit van het organogram plaatsgebonden zaken, afdeling containerpark waar nog maar 1 VTE polyvalent vakman D1 uitdovend is.

 

Art.6.- Deze aangelegenheid zal verzonden worden naar de hogere overheid binnen de vastgestelde termijnen.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

11 Gemeentelijk basisonderwijs. Vaststellen aanwervingsprocedure onderwijzend personeel en kinderverzorgster. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos merkt op dat de procedure hem zwaar lijkt, bijvoorbeeld voor tijdelijke aanstellingen of voor aanstellingen in interim-verband. Er wordt een jury van 4 leden voorzien. Hij merkt op dat dit niet haalbaar is als men op heel korte termijn iemand nodig heeft.

 

Schepen Ven antwoordt dat het de bedoeling is de aanwervingen te professionaliseren. Ze merkt op dat er nu al sollicitaties binnen komen. Er wordt nu een jury voorzien die de kandidaten zal interviewen. Kandidaten die slagen, komen in aanmerking voor een functie. Deze wordt nadien ingevuld. De procedure dient evenwel niet voor aanwervingen die niet starten bij aanvang van het schooljaar. Blijkt dat tijdens het schooljaar een interim moet worden aangeworven, dan zal dat niet via deze procedure gebeuren.

 

Raadslid Broos merkt op dat dit een belangrijke nuance is.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De scholengemeenschap Stakabra heeft als taak een personeelsbeleid te voeren. Dit over de schoolbesturen heen.

 

Mits vanaf het schooljaar 2019-2020 de gesubsidieerde personeelsleden van het onderwijs na 2 schooljaren reeds een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur kunnen verwerven in de scholengemeenschap Stakabra is het aangewezen duidelijke afspraken te maken over de aanwervingen voor de ambten van onderwijzer, kleuterleidster, kinderverzorgster en leermeester LO.

 

Tijdens het beheerscomité van de scholengemeenschap Stakabra van 7 mei 2019 werd beslist om voor de aanstelling van bepaalde duur voor voornoemde ambten te starten met een gezamenlijke sollicitatieprocedure.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 27 maart 1991 over de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs.

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, zoals gewijzigd.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 juni 1990 over de bekwaamheidsbewijzen, de salarisschalen en de bezoldigingsregeling in het gewoon basisonderwijs, zoals gewijzigd.

Het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1992 over de verdeling van betrekkingen, de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, de wedertewerkstelling en de toekenning van wachtgeld of wachtgeldtoelage, zoals gewijzigd.

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 juni 1997 over de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs, zoals gewijzigd.

De ministeriële omzendbrief BaO/2005/09 van 29 juni 2005 “Personeelsformatie Scholen in het Gewoon Basisonderwijs”, zoals gewijzigd.

De ministeriële omzendbrief van 17 november 2000 betreffende de toepassing van de wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen op besluiten van provinciale en gemeentelijke overheden.

 

Adviezen

De sollicitatieprocedure werd besproken met de representatieve vakorganisaties op 16 mei 2019.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het voorstel van het beheerscomité van de scholengemeenschap Stakabra om voor de aanstellingen vanaf het schooljaar 2019-2020 over te gaan een gezamenlijke sollicitatieprocedure. De afspraken tot het voeren van deze procedure worden bepaald als volgt:

 

          De sollicitatieprocedure wordt gevoerd voor de ambten van:

          onderwijzer

          kleuterleidster

          kinderverzorgster

          leermeester lichamelijke opvoeding

 

          De sollicitatieprocedure wordt gevoerd voor de aanstellingen van bepaalde duur:

          die starten op 1 september 2019

          voor personeelsleden die deel uitmaken van het lerarenplatform

 

          Voor de uitnodiging van de sollicitanten voor de sollicitatieprocedure wordt geput uit:

          de spontane sollicitaties

          de personeelsleden die:

          in dienst zijn met een tijdelijke aanstelling van bepaalde duur

          vanaf 1 september van het volgende schooljaar nog geen recht hebben op tijdelijke aanstelling van doorlopende duur

          stagiairs

 

De selectiecommissie wordt samengesteld uit 4 juryleden minstens bestaand uit een directielid van de scholengemeenschap Stakabra en een vertegenwoordiger van de dienst HRM.

 

De selectieprocedure zal bestaan uit een sollicitatiegesprek, de beoordeling van deze sollicitatiegesprekken zal gebeuren op basis van een interviewleidraad.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

12 Gemeentelijk basisonderwijs. Vaststellen sollicitatieprocedure voor de functies van zorgcoördinator en beleidsondersteuner. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar het vorige punt. Daar worden vier juryleden voorzien, hier slechts drie. Hij vraagt waarom dat is. Verder pleit hij er voor om in de samenstelling van de jury minstens één lid te voorzien dat geen nauwe banden heeft met Stakabra, om eventuele discussies inzake de partijdigheid te vermijden. Ten slotte vraagt hij waarom men de keuze beperkt tot interne kandidaten. Hij merkt op dat deze selectie in het verleden ook is opgesteld voor externe kandidaten.

 

Schepen Ven merkt op dat de procedure is opengesteld voor de hele Brasschaatse scholengemeenschap. Dit is een specifieke functie, waarbij kennis van de scholenwerking een plus is. Ze merkt op dat deze functies een goede voorbereiding zijn op een latere directiefunctie. Gelet op de komende pensioneringen is het goed dat de procedure nu wordt gevoerd. Het bestuur wil kijken wie intern geschikt is. Ze merkt op dat men niet zomaar doorgroeit, maar dat men moet meedoen aan een procedure.

 

De algemeen directeur vult aan dat als er intern geen geschikte kandidaten worden gevonden, de procedure dan wel wordt opengesteld voor externe kandidaten.

 

Raadslid Broos vindt dat men op zoek moet gaan naar de best mogelijke kandidaat. Die kan men toch enkel vinden als men zoveel mogelijk mensen de kans geeft om deel te nemen.

 

Schepen Ven merkt op dat interne kandidaten het schoollandschap en de werking van de scholen kennen. Er kunnen heel goede kandidaten uit de bevraging komen.

 

Raadslid Broos wil zeker geen interne kandidaten bruuskeren, maar ook externe kandidaten kunnen zeer goed zijn. Hij vindt het vreemd dat men deze keuze maakt.

 

Schepen Ven geeft aan dat ze de argumenten in latere discussies zal meenemen.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Mits de meeste directeurs van het gemeentelijk basisonderwijs in de komende 5 jaar met pensioen kunnen gaan is het aangewezen de continuïteit te garanderen.

 

Tevens werd door de directeurs de vraag gesteld hoe hun opvolging en dat van hun zorgcoördinators wordt geregeld en wie de directie vervangt bij een onverwachte afwezigheid.

 

Voornamelijk de functie van beleidsondersteuner, maar ook die van het ambt van zorgcoördinator zijn mogelijke doorgroeifuncties naar het ambt van directeur. Daarom in het aangewezen een selectieprocedure voor deze functies vast te leggen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 27 maart 1991 over de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs.

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, zoals gewijzigd.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 juni 1990 over de bekwaamheidsbewijzen, de salarisschalen en de bezoldigingsregeling in het gewoon basisonderwijs, zoals gewijzigd.

Het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1992 over de verdeling van betrekkingen, de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, de wedertewerkstelling en de toekenning van wachtgeld of wachtgeldtoelage, zoals gewijzigd.

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 juni 1997 over de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs, zoals gewijzigd.

De ministeriële omzendbrief BaO/2005/09 van 29 juni 2005 “Personeelsformatie Scholen in het Gewoon Basisonderwijs”, zoals gewijzigd.

De ministeriële omzendbrief van 17 november 2000 betreffende de toepassing van de wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen op besluiten van provinciale en gemeentelijke overheden.

 

Adviezen

De sollicitatieprocedure werd besproken met de representatieve vakorganisaties op 16 mei 2019.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het voorstel om voor de functie van beleidsondersteuner en het ambt van zorgcoördinator over te gaan tot een selectieprocedure. De afspraken tot het voeren van deze procedure worden bepaald als volgt:

 

De vacatures zullen steeds eerst intern in het gemeentelijk basisonderwijs van Brasschaat worden gepubliceerd. Indien er geen geschikte interne kandidaat is, zal de vacature extern worden gepubliceerd.

 

De selectiecommissie wordt samengesteld uit 3 juryleden minstens bestaand uit een directielid van het gemeentelijk basisonderwijs van Brasschaat en een vertegenwoordiger van de dienst HRM.

 

De selectieprocedure zal bestaan uit:

          een cv-screening (enkel wanneer de vacature extern wordt gepubliceerd)

          een motivatie interview

          een schriftelijk deel

          een mondeling deel

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

13 Gemeentelijke toelage 2019 inzake (her)aanleg van sportvelden, en bouw of verbouwing sportinfrastructuur. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos verwijst naar de bespreking op de commissie. Zijn fractie vindt het geen goed idee om te werken met een gemotiveerde aanvraag voor een hoger subsidiepercentage.  Hij merkt op dat hierdoor de ene club meer kan bekomen dan de andere.

 

Verder verwijst hij naar het advies van de adviesraad. Hij stelt voor om voor materiaalsubsidie een apart reglement te voorzien. Hij verwijst naar Stad Antwerpen. Hij vraagt dit te bekijken.

 

Brasschaat 2012 zal zich onthouden bij de stemming.

 

Raadslid Konings merkt op dat er voor zo’n 36.000 euro subsidies nog niet werden overgemaakt, omdat het gebudgetteerd bedrag werd overschreven. Hij vraagt of dit alsnog zal worden toegekend via een budgetwijziging.

 

Verder vindt hij het betreurenswaardig dat de voorstellen van de sportraad inzake de ondersteuning voor los materiaal niet werd weerhouden. Er was ook een ander voorstel, met name een subsidie van 50% in plaats van 1/3 voor clubs die kunnen aantonen dat hun infrastructuur voor meer dan 50% gebruikt wordt door derden die hiervoor geen huur betalen. Hij vraagt om het standpunt van het college.

 

Ten slotte vraagt hij naar de stand van zaken voor de betoelaging van de kleedkamers voor de voetbalclub Excelsior Kaart. Hij merkt op dat de toestand van die kleedkamers erg betreurenswaardig is.

 

Schepen Van Gerven antwoordt dat alle aanvragen die beantwoorden aan de voorwaarden van het reglement zullen worden toegekend. Inzake het hoger subsidiepercentage, merkt ze op dat de kracht van de aanvraag in de motivatie zal zitten. Ze merkt op dat er tot nu toe nog geen volledige dossiers daartoe werden ingediend. Ze gaat er vanuit dat men bij het motiveren van de aanvraag zal gebruik maken van het reglement. Ze wijst ook op de rol van de gemeenteraad ter zake. Ten slotte meent ze dat voor de kleedkamers van Excelsior er voorlopig nog geen dossier werd ingediend.

 

Burgemeester Jambon vult aan dat voor Excelsior en de infrastructuur van de club er een breder project is voorzien, met name de fusieoperatie Excelsior Mariaburg. Hij merkt op dat dit redelijk snel zal worden uitgewerkt. Het is de bedoeling om de infrastructuur voor het komende seizoen 2019-2020 in orde te brengen.

 

Raadslid Eeman merkt op dat PVDA zich zal onthouden bij de stemming.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente betoelaagt sportclubs voor de (her)aanleg van infrastructuur; het is aangewezen deze ondersteuning verder te zetten in de nieuwe legislatuur.

De sportdienst stelt voor om de modaliteiten uit te breiden als volgt :

Clubs die kunnen aantonen dat hun infrastructuur voor meer dan 50% gebruikt wordt door derden (instanties die geen huur betalen, zoals scholen) krijgen een subsidie van 1/2 in plaats van 1/3.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2013 inzake de gemeentelijke toelage 2013-2018 voor de (her)aanleg van sportvelden, bouw of verbouwing van sportinfrastrucuur.

 

Adviezen

De raad van bestuur van de sportraad van 14 januari 2019 geeft positief advies, mits uitbreiding met een subsidie van 1/3de voor investeringen in los sportmateriaal, op voorwaarde dat er aangetoond kan worden dat dit los sportmateriaal voor meer dan 50% gebruikt wordt door derden die hiervoor geen huur betalen.

Het college stelt voor om hogere subsidiepercentages of subsidies voor materiaal niet op te nemen in onderhavig reglement, doch dergelijke aanvragen in voorkomend geval afzonderlijk voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

 

Kost

Er zijn voor 36.442 euro tijdige subsidieaanvragen ingediend voor 2019.

Budgetsleutel

0740/66400000 toelagen infrastructuur sportverenigingen

Budget/jaar

Investeringsbudget 2019

Krediet beschikbaar

Nee, alle aanvragen zijn "on hold" gezet bij budgetbesprekingen conclaaf.

Visum financieel directeur

Te verlenen vóór vaststelling door de gemeenteraad van de definitieve toelagebedragen.

 

BESLUIT:

Met 28 ja-stemmen (Jan Jambon, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Bruno Heirman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Babs De Vocht, Greet Verbert, Tom Thys en Tom Versompel), 4 onthoudingen (Steven Broos, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman en Kasper Vanpoucke).

 

Art.1.- De gemeente verleent in 2019 investeringstoelagen voor de (her)aanleg van sportvelden, of voor de bouw/verbouwing van infrastructuur gelegen op het grondgebied van Brasschaat van sportclubs, hetzij op basis van hun eigendomsrecht, hetzij op basis van één of andere vorm van gebruiksrecht.

 

Art.2.- De toelage kan enkel verleend worden aan sportclubs die:

of

a) met de gemeente een overeenkomst afgesloten hebben inzake terbeschikkingstelling van gemeentelijke terreinen en/of lokalen, en mits de bepalingen van de overeenkomst nageleefd worden;

of

b) sportclubs die een ondertekende verklaring van de eigenaar kunnen voorleggen, waarin hij zijn akkoord geeft met de verbeteringswerken, en waarin hij zich verbindt om de infrastructuur gedurende de vooraf bepaalde economische levensduur of afschrijvingsduur (maximaal 20 jaar) vanaf het toekennen van de subsidieaanvraag, te laten gebruiken voor sportwerking. In geval de eigenaar deze termijn niet respecteert , verbindt hij zich om een bedrag in verhouding met  de afschrijvingsduur van deze investering, na het verkrijgen van de subsidie , ten titel van schadevergoeding aan de gemeente terug te betalen.

 

De sportclubs verklaren de infrastructuur gedurende de voormelde economische levensduur te gebruiken. In geval de vereniging deze termijn niet respecteert, verbindt deze zich om een proportioneel bedrag van de subsidie zoals hierboven vermeld, ten titel van schadevergoeding aan de gemeente terug  te betalen.

 

Verder moeten zij een actieve werking van minstens 5 jaar kunnen voorleggen.

 

Zowel de sportclubs onder a) als onder b) moeten:

          een gezond financieel plan voorleggen;

          hun infrastructuur openstellen voor gebruik door alle Brasschaatse scholen en activiteiten van gemeentelijke vzw’s;

          de vereiste wettelijke toelatingen of vergunningen voor het uitvoeren van de beoogde werken kunnen voorleggen.

 

De toelage kan enkel verleend worden aan sportclubs die op eigen kosten werken uitvoeren of laten uitvoeren,

          voor de aanleg of heraanleg van sportvelden (inclusief toebehoren zoals omheiningen) maar gewone onderhouds- of herstellingswerken (jaarlijks inzaaien, bijvullen putten, grasmaaien e.d.) komen niet in aanmerking;

          voor de oprichting, grondige sanering of renovatie van lokalen die hoofdzakelijk (rechtstreeks of onrechtstreeks) bestemd zijn voor sportbeoefening maar gewone onderhouds- of herstellingswerken komen niet in aanmerking.

 

Art.3.- De sportclub moet controle op de verstrekte gegevens en werken aanvaarden. Het gemeentebestuur kan bijkomende voorwaarden stellen en/of de werken laten inspecteren in functie van de brandveiligheid en de hygiëne, en hiervan de toekenning van de premie geheel of gedeeltelijk afhankelijk stellen.

 

Art.4.- De toelage bedraagt 1/3de, met een maximum van 20.000,00 euro van de in aanmerking genomen en bewezen kosten.

Elke club kan, gespreid over een periode van vijf jaar, maximum voor 20.000,00 euro toelage verkrijgen.

 

Art.5.-Worden door de gemeenteraad afzonderlijk beoordeeld :

          grotere bouw-, verbouwingsprojecten of (her)aanlegwerken die de raming van 60.000,00 euro
overschrijden

          gemotiveerde aanvragen voor een hoger subsidiepercentage dan vermeld in  artikel 4.

          gemotiveerde aanvragen voor de subsidiëring van de aankoop van materiaal.

 

Art.6.- De sportclub dient voor zijn project eerst alle mogelijke subsidiekanalen aan te wenden die de hogere overheid op provinciaal, federaal en/of Vlaams niveau uitschrijft.

 

Art.7.- De aanvraag dient bij het college van burgemeester en schepenen toe te komen uiterlijk op 30 juni van het begrotingsjaar, en heeft betrekking op het eerstvolgende werkingsjaar. De aanvraag bevat:

a) de identificatiegegevens van de club,

b) een schriftelijke overeenkomst tussen de vereniging en de eigenaar die aanduidt dat de vereniging gedurende de afschrijvingsduur van de investering  als hoofdgebruiker kan beschikken over de accommodatie (niet van toepassing voor verenigingen met een concessie overeenkomst met de gemeente),

c) een schriftelijke verklaring van de vereniging dat de infrastructuur gedurende de afschrijvingsduur van de investering door hen zal gebruikt worden,

d) een gezond financieel plan en aantonen dat de vereniging reeds 5 jaar werkzaam is,

e) een omschrijving van de geplande werken,

f) een gedetailleerde offerte (indien reeds beschikbaar) of gedetailleerde raming van de kostprijs.

 

Art.8.- Het toelagebedrag wordt vastgesteld in functie van de prioriteit van de voorgenomen werken. Werken om te voldoen aan wettelijke voorschriften genieten daarbij de hoogste prioriteit.

 

Art.9.- Op advies van de gemeentelijke sportraad beslist het college van burgemeester en schepenen of de aanvraag al dan niet, geheel of gedeeltelijk, of mits het vervullen van bijkomende voorwaarden in aanmerking zal genomen worden.

 

De gemeenteraad stelt de maximale toelage per vereniging vast.

 

Art.10.- De toelage wordt betaald na voorlegging door de club van facturen (op naam van de club) voor de aankoop van materialen of facturen van aannemers voor het uitvoeren van de betoelaagde werken en mits:

          ofwel betalingsbewijzen worden voorgelegd;

          ofwel het bewijs wordt geleverd dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

14 Gemeentelijke toelage 2019 voor onderhoud grasvelden en atletiekbaan. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Konings verwijst naar de toelage voor grasvelden, die men kan bekomen voor het inzaaien en maaien van de velden. Hij merkt op dat de atletiekvereniging “Break” ook piste onderhoudt. Hij vraagt of dit mogelijk is via dit toelagereglement. Verder merkt hij op dat op het einde van het jaar de piste is afbetaald. Hij vraagt wat de plannen zijn. Hij merkt op dat de piste zou moeten vernieuwd of gemoderniseerd zou moeten worden.

 

Schepen Van Gerven verwijst naar artikel 4 dat een toelage van 950 euro voorziet voor het onderhoud van de atletiekbaan. De piste loopt inderdaad naar het einde van de levensduur. Ze merkt op dat er voor het Louis De Winterstadion een visie zal worden uitgewerkt. Ook de toekomst van de piste zal hierbij zeker aan bod komen.

 

Raadslid Broos merkt op dat in september 2017, bij de bespreking van het onderhoud van de tennisvelden, zijn fractie voorstelde om een betoelaging voor het onderhoud van kunstgrasvelden te onderzoeken. Hij merkt op dat men die onderhoudswerken niet mag onderschatten. Hij vraagt om dat alsnog te onderzoeken.

 

Hij vraagt verder om de toelagebedragen te indexeren. Hij merkt op dat dit al een hele tijd niet meer is gebeurd. Hierdoor krijgt men in verhouding minder dan voorheen.

 

Schepen Cools antwoordt dat dit zal worden bekeken.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente verleent toelagen aan sportclubs voor het onderhoud van grasvelden en de atletiekbaan.

Het is aangewezen deze vorm van ondersteuning verder te zetten in de nieuwe legislatuur.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 16 december 2013 inzake de gemeentelijke toelage 2013-2018 voor onderhoud grasvelden en atletiekbaan.

 

Advies

Gunstig advies van de raad van bestuur van de sportraad van 14 januari 2019, mits uitbreiding met betoelaging voor het onderhoud van tennisvelden (400,00 euro per tennisveld per jaar).

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om het vorige reglement te verlengen voor één jaar.

 

Financiële gevolgen

Kost

9.496,00 euro,

Budgetsleutel

0740/64930430 Toelage zaaien en maaien

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2019

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeente verleent voor dienstjaar 2019 aan de sportclubs die gebruik maken van de gemeentelijke grasvelden voor een jaarcompetitiesport, een toelage voor het onderhoud en/of maaien van deze grasvelden als volgt:

Voor het onderhoud of inzaaien:

          950,00 euro per groot veld;

          238,00 euro per klein veld;

Voor het maaien:

          390,00 euro per groot veld.

          98,00 euro per klein veld.

 

Het onderhoud door de clubs omvat de inzaaiing van de velden, alsook de aankoop van alle benodigde materialen (graszaad, zwarte grond, dolomiet, shiste, en dergelijke).

 

Art.2.- De gemeentelijke groendienst controleert jaarlijks de grasvelden in de maand juni. Bij controle dient het speelveld over een volledig gesloten grasmat te beschikken, tevens zijn alle oneffenheden weggewerkt en voldoet het speelveld aan de speelvoorwaarden, vastgesteld door de betrokken sportbonden.

 

Art.3.- De toelage wordt uitbetaald als volgt:

          onderhoud en zaaien: na controle, zoals vermeld in artikel 2, mits gunstig resultaat;

          maaien: in het voorjaar, na goedkeuring van het gemeentebudget.

 

Art.4.- De gemeente verleent voor dienstjaar 2019 een toelage van 950,00 euro aan de atletiekclub “Break” voor het onderhoud van de atletiekbaan in het Louis De Winterstadion.

Het onderhoud omvat de regelmatige reiniging, de aankoop van de noodzakelijke producten en het waterverbruik.

 

Art.5.- De toelage wordt uitbetaald in één schijf, na controle van de staat van de baan door de gemeentelijke diensten.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

15 Toelage 2019-2024 (socio)culturele activiteiten. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos vraagt om de toelagebedragen te indexeren. Hij merkt op dat dit al een hele tijd niet meer is gebeurd. Hierdoor krijgt men in verhouding minder dan voorheen.

 

Schepen Cools antwoordt dat dit zal worden bekeken.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente verleent toelagen aan niet-professionele verenigingen aangesloten bij de cultuurraad voor het organiseren van (sociaal-)culturele activiteiten. Het is aangewezen deze vorm van ondersteuning verder te zetten in de nieuwe legislatuur, met ongewijzigde modaliteiten.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 25 juni 2018 inzake de betoelaging van verenigingen voor het organiseren van (socio-)culturele activiteiten.

 

Financiële gevolgen

Kost

18.000,00 euro (jaarlijks)

Budgetsleutel

0719/64930200 toelage organisatie culturele activiteiten

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2019

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- a) Binnen de perken van het budget of jaarlijks aangepast meerjarenlan wordt onder de hiernavolgende voorwaarden een gemeentelijke toelage verleend aan de niet-professionele culturele en sociaal-culturele verenigingen, organisaties en instellingen. Laatstgenoemden dienen door het privé-initiatief te zijn opgericht zonder beroeps-, winst- of handelsdoeleinden. Professionele organisaties en instellingen beheerd en betoelaagd door de gemeentelijke, provinciale of Vlaamse inrichtende machten komen niet in aanmerking voor subsidiëring, ook scholen en onderwijsinstellingen dienen hier onder begrepen te worden.

b) De toelagen worden toegekend na advies van de Cultuurraad van Brasschaat. Indien het gemeentebestuur het advies niet volgt, dient het dit te motiveren.

 

Art.2.- a) Alle niet-professionele verenigingen, instellingen en organisaties die aangesloten zijn bij de gemeentelijke cultuurraad en zodoende erkend zijn door het gemeentebestuur en die een minimale werkingsduur van 1 jaar hebben, kunnen langs het hierna omschreven reglement betoelaagd worden voor publiek toegankelijke culturele en sociaal-culturele activiteiten die ze zelf uitvoeren of organiseren.

b) Verenigingen, instellingen en organisaties die op een andere wijze voor een bepaalde activiteit door het gemeentebestuur betoelaagd worden, of via andere gemeentelijke adviesraden komen niet in aanmerking voor een toelage voor dezelfde activiteit.

 

Art.3.- Elke vereniging die volgens het puntenstelsel wenst betoelaagd te worden, dient aan de voorschriften voorzien in de statuten en het huishoudelijk reglement van de gemeentelijke cultuurraad te voldoen.

 

Art.4.- De subsidies worden berekend op basis van de gegevens en activiteiten betreffende het vorige werkjaar, zijnde het kalenderjaar.

Verenigingen die erkend zijn door de cultuurraad vóór 30 september en die één jaar werking kunnen aantonen, ontvangen vanaf het daaropvolgende kalenderjaar een basistoelage.

 

Art.5.- Jaarlijks zal de administratie cultuur aan de erkende niet-professionele culturele verenigingen, instellingen en organisaties een inlichtingenblad toesturen teneinde in aanmerking te komen voor de basissubsidie. Dit inlichtingenblad dient vóór 15 februari van het jaar dat volgt op het jaar waarin de activiteiten plaatsvonden, ingevuld en ondertekend door voorzitter en secretaris teruggestuurd te worden naar de administratie cultuur.

Voor 1 juni zal de administratie cultuur het dossier voorbereiden en ter advisering voorleggen aan het bestuur van de cultuurraad.

 

Art.6.- Ter ondersteuning van de verenigingen wordt een systeem ingevoerd, gebaseerd op twee niveaus van subsidiëring.

a) Basissubsidie. Deze is gelijk voor elke erkende vereniging. Onder deze subsidie verstaan we de financiële ondersteuning die het gemeentebestuur verleent aan elke door de cultuurraad erkende sociaal-culturele vereniging. De basissubsidie ondersteunt de passieve cultuurparticipatie en de normale werking van de vereniging. Al wat tot de omkaderingsactiviteiten valt die noodzakelijk zijn om de werking van de vereniging te garanderen, valt onder dit principe (zoals vaste repetities, bestuursvergaderingen, groepsateliers, ontspannings- en ontmoetingsactiviteiten).

b) Werkingssubsidie. Deze subsidie wordt uitgekeerd via een puntenstelsel en is gebaseerd op het principe dat de gemeente Brasschaat extra impulsen wil geven in bepaalde sectoren en domeinen van het cultuurleven. De werkingssubsidie beloont creativiteit, gemeenschapsvorming, originaliteit, authenticiteit of grensoverschrijdende werking.

 

Art.7. Basissubsidie

- Al de niet-professionele verenigingen die door de cultuurraad erkend worden, ontvangen jaarlijks een gelijke basissubsidie. Het bedrag van de subsidie wordt vastgesteld op 100,00 euro per vereniging.

-Ter verantwoording dienen de verenigingen een inlichtingenformulier in waar hun jaarwerking uit blijkt. Desgewenst kan het gemeentebestuur bijkomende bewijsstukken opvragen.

 

Art.8. Werkingssubsidie

Niet professionele culturele en sociaal-culturele verenigingen, instellingen en organisaties kunnen ook in aanmerking komen voor een werkingssubsidie gebaseerd op hun werking tijdens het afgelopen werkjaar dat loopt van 1 januari tot 31 december.

Voor de werkingssubsidie komen activiteiten in aanmerking die:

- de cultuurspreiding bevorderen: tentoonstellingen, lezingen, podiumactiviteiten zoals theater, muziek, film, dans en mengvormen;

- de cultuurparticipatie verhogen zoals kunsteducatieve activiteiten;

- een gemeenschapsversterkend karakter hebben;

- de cultuurcreatie aanwakkeren;

- buiten de gemeente georganiseerd worden en bijdragen tot de uitstraling van Brasschaat.

Een extra bonus wordt gegeven indien de activiteiten het resultaat zijn van een intensief samenwerkingsverband en als dusdanig een discipline overschrijdend karakter hebben.

 

Om in aanmerking te komen voor de werkingssubsidie dienen de verenigingen een aanvraagformulier in te zenden voor 15 februari van het jaar dat volgt op het werkingsjaar.

Bij het formulier dienen de nodige bewijsstukken (zie specificering van de bewijsstukken en controle achteraan in de tekst van dit reglement) gevoegd te worden.

De ingeleverde aanvraagformulieren, inlichtingenbladen en bewijsstukken worden gecontroleerd door de administratie cultuur, waar ook het puntentotaal wordt berekend.

De punten en de corresponderende bedragen worden vastgesteld. Het bestuur van de gemeentelijke cultuurraad geeft advies over de eindberekeningen. Het college van burgemeester en schepenen legt definitief vast.

Het bedrag van de werkingssubsidie is gelijk aan het totale subsidiebudget voor verenigingen met aftrek van het totale basissubsidiebudget.

 

Art.9.- Het puntenstelsel wordt opgesplitst in 7 groepen:

A) muziek, toneel en volkskunst

B) erfgoed

C) beeldende kunstbeoefening

D) vorming

E) algemeen

F) discipline overschrijdende projecten (in de gemeente georganiseerd).

 

Het college stelt de werkingstoelage die aan elke vereniging toekomt vast volgens de hierna vermelde procedure:

          het algemeen totaal van de waardepunten, toegewezen aan elke vereniging, wordt voorlopig vastgesteld;

          een vereniging die meer dan 10% van de punten behaalt van het voorlopig vastgesteld aantal punten, krijgt slechts 10% van dit totaal;

          een nieuw totaal van de waardepunten wordt vastgesteld, ongeacht of een vereniging nu nog steeds meer dan 10% van het nieuwe totaal heeft verkregen.

 

De waarde van een punt wordt berekend door het totaal bedrag van de werkingssubsidie te delen door het totaal behaalde aantal punten van de verenigingen samen. Het resultaat van de deling vormt de waarde van één punt.

De jaarlijkse toelage van een vereniging wordt vastgesteld door de geldwaarde van één punt te vermenigvuldigen met het aantal aan de vereniging toegewezen punten.

 

Art.10.- Er mogen geen activiteiten dubbel worden opgegeven. Een activiteit met een meervoudig karakter kan slechts onder 1 rubriek worden vermeld. Activiteiten die gespreid zijn over meerdere dagen gelden als één activiteit.

 

Art.11.- Manifestaties in één der gemeenten die officieel ‘verzusterd’ zijn met Brasschaat, worden beschouwd als manifestaties te Brasschaat.

 

Art.12.- Bij opgave van activiteiten die niet rechtstreeks in één der rubrieken zijn onder te brengen, kan de administratie cultuur oordelen in welke rubriek deze activiteiten thuishoren.

 

Art.13.- Indien blijkt dat onjuiste opgaven voor betoelaging werden verstrekt kan het gemeentebestuur, op advies van de gemeentelijke cultuurraad, de betreffende vereniging sanctioneren.

Deze sanctie houdt in dat de vereniging voor een jaar geschorst wordt voor betoelaging.

Het gemeentebestuur kan te allen tijde controles uitvoeren. In geval van ingebrekestelling wordt de voorzitter van de betreffende vereniging hiervan schriftelijk in kennis gesteld. Hij heeft het recht binnen de veertien dagen het bezwaar van zijn vereniging te laten kennen tegen de overwogen maatregel, waarna het College van Burgemeester en Schepenen beslist.

Deze beslissing wordt aan belanghebbende meegedeeld.

 

Art.14.- Vaststelling van de punten en vademecum:

 

A

Muziek, toneel en volkskunst :

Punten

A01a

openbare uitvoering met eigen leden: première

20

A01b

2de en volgende opvoeringen met eigen leden (maximum 10)

10

A02

gastgroep

10

A03

artistieke voorbereidingsactiviteiten (muziekmaatschappijen, koren, instrumentale ensembles, repetities rond één activiteit e.a.)

5

A04

deelname aan manifestaties of volle participatie aan producties te Brasschaat, niet georganiseerd door de vereniging zelf (festivals, wedstrijden,…)

5

 

Opmerkingen:

          Optredens in gebedshuizen gelden enkel als zij een artistiek karakter hebben. Dit moet blijken uit het programma dat samen met de aanvraag van de toelage, of eerder, werd ingediend. Speciale artistieke misopluisteringen worden beperkt tot 5 per werkjaar.

          In rubriek A02 betekent ‘gastgroep’ de organisatie van het optreden van een groep, vreemd aan de organiserende vereniging, dit kan eventueel gecombineerd met eigen leden / eigen vereniging.

          In rubriek A03 betekent ‘voorbereidingsactiviteiten’ het geheel van voorafgaande repetities, leergangen, die minstens één openbare uitvoering van een nieuw programma  tot gevolg hebben.

          Indien een koor een optreden verzorgt, samen met een vaste begeleidingsgroep die eveneens tot de vereniging behoort, worden voor dit optreden 5 punten extra bijgerekend.

 

 

A

AMuziek, toneel en volkskunst:Toneel en volkskunst

Punten

A05a

toneelopvoering: première

20

A05b

toneel 2de of volgende opvoering (maximum 10)

10

A06

volkskunstopvoering

20

A07

poppenkast

20

A08

gastgroep

10

A09

voorbereidingsactiviteiten

5

A10

deelname aan manifestaties of volle participatie aan producties te Brasschaat, niet georganiseerd door de vereniging zelf (festivals, wedstrijden…)

5

 

 

Opmerkingen:

          In rubriek A08 betekent ‘gastgroep’ de organisatie van het optreden van een groep vreemd aan de organiserende vereniging.

          Rubriek A09 betekent ‘voorbereidingsactiviteiten’ het geheel van activiteiten zoals repetities, leergangen, die minstens één openbare uitvoering van een nieuw programma tot gevolg hebben.

 

B

Erfgoed

Punten

B1a

inrichten historische of erfgoedtentoonstelling: eerste dag

20

B1b

historische of erfgoedtentoonstelling: volgende dagen (maximum 10)

10

B1c

historische of erfgoedtentoonstelling: voorbereidingsactiviteiten

5

B2

uitgave historisch werk over Brasschaat

15

B3

inventarisatie en ontsluiten archief (materieel) of erfgoed

15

B4

inrichten van erfgoedwandelingen, exploratie van gebouwen en monumenten waarbij het publiek wordt gewezen op de waarde van het erfgoed (vorm van educatie)

10

 

C

Kunstbeoefening

Punten

C1a1

openbare projecties en tentoonstellingen van eigen werk (tentoonstellingen in cultuurcentra, ontmoetingscentra en kunstgalerijen...): eerste dag

20

C1a2

openbare projecties en tentoonstellingen van eigen werk: volgende dagen (maximum 10

10

C1a3

openbare projecties en tentoonstellingen van eigen werk: voorbereidingsactiviteiten

5

C1b

openbare projecties en tentoonstellingen van vreemd werk

10

C2

doorlopende projectie

5

C3

literaire avonden

10

 

Opmerkingen:

          De projecties moeten minstens 60 minuten duren en een volwaardige manifestatie zijn.

          De projecties en tentoonstellingen moeten toegankelijk zijn voor iedereen.

          Met ‘eigen werk’ wordt bedoeld: film, dia’s, expositiewerken, gemaakt door meerdere leden van de vereniging.

          Met ‘vreemd werk’ wordt bedoeld: film, dia’s, expositiewerken, gemaakt door één of meerdere personen vreemd aan de vereniging.

          Enkel manifestaties die geprogrammeerd worden vanuit de vereniging komen in aanmerking, dus niet het aanwezig zijn op manifestaties door derden.

          De rubriek ‘literaire avonden’ is enkel bedoeld voor specifiek literaire lezingen of poëzie in aanwezigheid van de auteur.             

 

D

Vorming

Punten

D1

voordracht, discussie, debat (maximum 10)

10

D2

inrichten van theoretische en creatieve leergangen en cursusreeksen (maximum 10)

10

 

Opmerkingen bij rubriek D1:

          De manifestatie moet minstens 10 deelnemers tellen.

          Het betreft een volwaardige manifestatie waar een bepaald onderwerp wordt besproken. Hiervan moeten bewijzen geleverd worden.

In deze rubriek horen thuis:

          voordrachten en discussieavonden (met of zonder illustratiemateriaal);

          vergaderingen met spreker vreemd aan de vereniging;

          noch algemene statutaire, noch bestuursvergaderingen of vergaderingen voor beperkte werk- of deelgroepen van de organiserende vereniging komen in aanmerking;

          manifestaties die door een koepelorganisatie worden ingericht, komen niet in aanmerking;

          het maximum aantal prestaties (avonden of namiddagen) bedraagt 10

Opmerkingen bij rubriek D2:

          Een leergang is een lessenreeks (minimum 2 lessen, gespreid over 2 dagen) rond een zelfde onderwerp, waar telkens minimum 10 deelnemers en een lesgever aanwezig zijn.

          Het maximum aantal lessenreeksen per jaar dat in aanmerking komt bedraagt 10.

          Manifestaties die door een koepelorganisatie worden ingericht, komen niet in aanmerking.

          Met theoretische leergangen worden lessenreeksen bedoeld met een wetenschappelijk of semiwetenschappelijk thema als onderwerp.             

 

E

Algemeen

Punten

E1a

Aanwezigheid op de algemene vergadering van de cultuurraad (1 punt per vergadering met een maximum van 2 punten)             

1

E1b

Aanwezigheid op de deelraadvergadering (1 punt per vergadering met een maximum van 4 punten)

1

E1c

Lid van een werkgroep van de cultuurraad (actieve medewerking vereist) 2 punten per werkgroep (punten worden niet per vergadering toegekend) (maximaal 6 punten

2

E2

Deelname aan gemeentelijke activiteiten

5

E3a

Tijdschriften en periodieken: informatieblad van de vereniging

2

E3b

Periodiek blad of jaarboek met redactionele bijdrage (artikels)

10

E4

Wedstrijden en tornooien

20

 

Opmerkingen bij rubriek E1:

Enkel de effectieve aanwezigheid (minimum één afgevaardigde per vereniging) van de vereniging komt in aanmerking, dus geen verontschuldigingen.

Maximum 12 punten in totaal.

 

Opmerkingen bij rubriek E3:

          Het puntenaantal wordt toegekend per uitgegeven exemplaar.

          Enkel die bladen van de verenigingen waarvan een exemplaar is binnen gestuurd op de administratie cultuur, komen in aanmerking.

          Bladen die overwegend reclame bevatten of kalenders vallen niet onder de noemer van informatiebladen.

          Het betreft hier tijdschriften en bladen die door de vereniging of een afdeling ervan zelf worden gemaakt, dus niet door een overkoepelende federatie.

Opmerkingen bij rubriek E4:

          Hier worden bedoeld: het organiseren van educatieve en/of culturele wedstrijden of tornooien zoals tekenwedstrijden, opstelprijskampen, toeristische zoektochten met wedstrijdkarakter, voordrachtwedstrijden, muziekwedstrijden of muziektornooien, toneelwedstrijden, foto-, film- of diawedstrijden.

          Steeds is de vereniging de organisator.

          Het betreft enkel manifestaties van culturele aard, dus geen sport- of hobbywedstrijden.

          Manifestaties die zich over verscheidene dagen spreiden, gelden als één activiteit.

 

F

Discipline overschrijdende projecten

Punten

F1

Extra bonuspunten voor discipline- overschrijdende projecten (10 punten per deelnemende Brasschaatse vereniging)

10

 

Opmerkingen

Dit is een extra ondersteuning voor verenigingen die een bijzonder project uitwerken in samenwerking met andere verenigingen (ook van buiten de gemeente) en gericht op een brede betrokkenheid van diverse actoren / partners.

          Minstens twee autonome verenigingen richten samen de activiteit in.

          De activiteit heeft een eenmalig en uitzonderlijk karakter.

          Een van de inrichtende verenigingen moet een Brasschaatse vereniging zijn;

          De activiteit moet plaatsvinden te Brasschaat.

          Er dient ruime promotie te worden gemaakt voor deze activiteit.

 

Art.15.- Bewijsstukken:

A01aankondiging (uitnodiging, affiche, persartikel enz...)

A02idem

A03verklaring van inrichter

A04idem

A05aankondiging (uitnodiging, affiche, persartikel enz...)

A06aankondiging (uitnodiging, affiche, persartikel enz...)

A07aankondiging (uitnodiging, affiche, persartikel enz...)

A08aankondiging (uitnodiging, affiche, persartikel enz...)

A10verklaring van inrichter

B1aankondiging (uitnodiging, affiche, persartikel enz...), exemplaar catalogus

B2publiciteitsmateriaal en exemplaar van uitgave

B3 exemplaar van inventaris

B4aankondiging (uitnodiging, affiche, persartikel enz...)

C1aankondiging (uitnodiging, affiche, persartikel enz...)

C2aankondiging (uitnodiging, affiche, persartikel enz...)

C3aankondiging (uitnodiging, affiche, persartikel enz...)

D1aankondiging (uitnodiging, affiche, persartikel enz...) en verklaring inrichter over het aantal

deelnemers

D2aankondiging (uitnodiging, affiche, persartikel enz...) en verklaring inrichter over het aantal

deelnemers

E1datum en soort vergadering opgeven en naam werkgroep vermelden, maar geen bewijsstuk

in te dienen (kan immers achterhaald worden door controle van de aanwezigheidslijsten)

E2aflevering attest van deelname door gemeentebestuur (zijnde de inrichtende dienst)

E3exemplaar tijdschrift

E4aankondiging (uitnodiging, affiche, persartikel enz...) en verklaring inrichter over het aantal

deelnemers, de laureaten

Faankondiging (uitnodiging, affiche, persartikel enz...)

 

Bij twijfel over de ingediende bewijsstukken kan de cultuuradministratie een steekproef uitvoeren en de vereniging om bijkomende uitleg, informatie en gegevens vragen.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

16 Applaustoelage 2019-2024 eenmalige artistieke projecten. Goedkeuring modaliteiten. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos vraagt om de toelagebedragen te indexeren. Hij merkt op dat dit al een hele tijd niet meer is gebeurd. Hierdoor krijgt men in verhouding minder dan voorheen.

 

Schepen Cools antwoordt dat dit zal worden bekeken.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente verleent toelagen voor eenmalige artistieke projecten; het is aangewezen deze ondersteuning verder te zetten in de nieuwe legislatuur met dezelfde modaliteiten.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2013 betreffende applaustoelage 2013-2018 eenmalige artistieke projecten.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

1.000,00 euro, (jaarlijks)

Budgetsleutel

0719/64930230 toelage eenmalige artistieke projecten

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2019

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeente kan onder hierna vermelde voorwaarden en na advies van het bestuur van de cultuurraad een toelage verlenen voor eenmalige artistieke projecten.

 

Art.2.- In aanmerking komen eenmalige artistieke projecten van een Brasschaats kunstenaar of groep van kunstenaars, zowel feitelijk verenigd als in een vzw, en dit zowel voor activiteiten op het grondgebied van de gemeente als daarbuiten, mits op zichtbare wijze het logo van de gemeente Brasschaat wordt aangebracht of getoond.

 

Art.3.- Uitgesloten zijn activiteiten met een duidelijk winstoogmerk.

Deze toelage is niet cumuleerbaar met andere toelagen van de gemeente Brasschaat voor hetzelfde project.

De toelage mag niet gebruikt worden als intern werkingsmiddel of structurele betoelaging.

 

Art.4.- Elke aanvraag moet schriftelijk gebeuren door middel van het aanvraagformulier en gericht worden aan Cultuurcentrum Brasschaat, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat, cultuurcentrum@brasschaat.be

De aanvraag dient tenminste 2 maand vóór het project bij het college toe te komen. Het aanvraagformulier moet volledig en correct ingevuld worden.

De aanvraag moet minstens de volgende gegevens bevatten:

-naam en adres van de aanvrager;

-de praktische gegevens van het project: titel, datum, plaats,…;

-omschrijving van het artistiek project;

-het bedrag van de gewenste toelage en een raming van inkomsten en uitgaven;

-de rekening van de aanvrager waarop de toelage kan worden gestort.

Het verstrekken van onvolledige of onjuiste gegevens kan aanleiding geven tot terugvordering van de gehele of een deel van de toegekende som.

De aanvragen worden behandeld in volgorde van indienen.

 

Art.5.- Het bestuur van de cultuurraad formuleert een schriftelijk en gemotiveerd advies binnen de 30 dagen na ontvangst van het dossier, op basis van toetsing van de aanvraag aan de volgende criteria:

-artistieke kwaliteit van het project;

-bovenlokale en/of internationale uitstraling;

-artistieke relevantie voor Brasschaat, bijvoorbeeld omdat het project een wezenlijke
             aanvulling betekent op het bestaande kunstaanbod;

-een financieel plan

Het college van burgemeester en schepenen beslist over de toelage, en motiveert in voorkomend geval afwijking van het advies van de cultuurraad.

 

Art.6.- Het toelagebedrag wordt vastgesteld op maximum 500 euro. De toelage kan nooit meer dan de effectieve kosten dekken. Iedere begunstigde van een toelage moet deze toelage gebruiken voor het doel waarvoor zij is toegekend en moet het gebruik ervan rechtvaardigen.

 

Art.7.- Het gemeentebestuur heeft steeds toegang tot alle informatie betreffende de toelage en heeft het recht om ter plaatse na te gaan of de verleende toelage werd aangewend voor het doel waarvoor ze werd toegekend.

 

Art.8.- Uitbetaling van de toelage geschiedt na voorlegging van documenten tot staving van het project en de gemaakte kosten, zoals uitnodigingen, affiches, de afrekening van de activiteit, betaalbewijzen, foto’s. Alle documenten dienen, getekend door de aanvragers, ten laatste één maand na het beëindigen van het project op het cultuurcentrum Brasschaat, p/a gemeentehuis, Verhoevenlei 11, cultuurcentrum@brasschaat.be te worden afgeleverd, zoniet vervalt het recht op de toelage.

De uitbetaling gebeurt op het door de initiatiefnemers opgegeven rekeningnummer.

 

Art.9.- In de volgende gevallen zal het gemeentebestuur het voorziene toelagebedrag niet uitbetalen:

-als de toelage niet aangewend werd voor het doel waarvoor zij is toegekend;

-als de gevraagde verantwoordingsstukken niet of niet correct voorgelegd werden;

-als geen controle werd toegelaten.

 

Art.10.- Het gemeentebestuur draagt geen enkele verantwoordelijkheid bij de organisatie van de activiteit of het project en kan derhalve op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

17 Toelage 2019-2024 muziekateliers. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente verleent toelagen aan muziekateliers; het is aangewezen deze vorm van ondersteuning verder te zetten in de nieuwe legislatuur, met dezelfde modaliteiten.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 15 december 2014 houdende toelagereglement muziekateliers 2019-2024.

Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november inzake de controle op toekenning en aanwending van gemeentelijke toelagen.

 

Financiële gevolgen

Kost

4.000,00 euro, (jaarlijks)

Budgetsleutel

0739/64930000 toelage muziekateliers

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2019

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeente verleent  onder de hierna vermelde voorwaarden, een werkingssubsidie en een ledensubsidie. aan de Brasschaatse muziekateliers

Komen niet in aanmerking voor een subsidie onder toepassing van dit reglement:

          Overheidsbesturen

          Rechtspersonen die door overheidsbesturen opgericht zijn of waarin overheidsbesturen participeren

          Commerciële organisaties

          Verenigingen opgericht ten bate van een commerciële organisatie

          Onderwijsinstellingen

 

Art.2.- Onder Brasschaatse muziekateliers wordt verstaan, elk plaatselijk muziekatelier dat:

          minstens één jaar onafgebroken werkzaam is in de gemeente Brasschaat

          dat beschikt over een eigen rechtspersoon

 

Art.3.- Als muziekatelier wordt beschouwd, elke inrichting die door vaktechnische en pedagogisch gekwalificeerde begeleiders muziekonderricht geeft aan jongeren en volwassenen waarbij creativiteit, muzikale ontwikkeling en het samen “spelen” centraal staat, en waar ruimte is voor experiment. Hierin dient een muziekatelier zich te onderscheiden van het gewone muziekonderwijs.

 

Art.4.- De werksessies van het atelier staan los van elke schoolse activiteit ingericht door een onderwijsinstelling. Voor ateliers, gehuisvest in een schoolgebouw, geldt in het bijzonder dat bij publiciteitsvoering deze ondubbelzinnigheid ruimer moet zijn dan de onderwijsinstelling waar het atelier is gehuisvest. Dergelijk atelier dient te beschikken over een vast toegewezen ruimte. Via het werkingsverslag en/of aan de hand van publiciteitsmateriaal (persartikels, folder…) is een open werking aan te tonen.

 

Art.5.- Om in aanmerking te komen voor werkings- en ledensubsidie moet voldaan worden aan volgende voorwaarden:

          De vereniging moet een werking ontplooid hebben sinds 1 januari van het jaar van de subsidieaanvraag.

          De voertaal van de werking is het Nederlands.

          Het pedagogisch hoofd van het muziekatelier moet tenminste 21 jaar zijn, een monitor tenminste 18 jaar.

          De leiding van de activiteiten/werksessies is steeds in handen van een gekwalificeerd begeleider. Dit is minstens iemand die geslaagd is in het eerste jaar van hogere studiën in een sociale, pedagogische of artistieke richting of personen met een diploma van bachelor /gegradueerde in een sociale, pedagogische of artistieke richting.

 

Art.6.- De aanvraag dient te gebeuren vóór 30 augustus op de hiervoor bestemde formulieren en heeft betrekking op de periode van 1 augustus van het voorgaande tot 30 juli van het lopende jaar.

 

Art.7.- De burgerlijke aansprakelijkheid van het bestuur en de deelnemers ten opzichte van derden moet door een verzekering gedekt zijn. Bij de start van het werkjaar zijn deze polissen en de betalingsbewijzen aan de gemeente voor te leggen.

 

Art.8.- Aan de plaatselijke muziekateliers wordt een werkingssubsidie toegekend, als tussenkomst in de werkingskosten, mits voldaan wordt aan bovenvermelde voorwaarden. De jaarlijkse werkingssubsidie bedraagt 1.000,00 euro.

 

Art.9.- Naast de basissubsidie kan een atelier in aanmerking komen voor een aanvullende subsidie die:

a) afhankelijk wordt gemaakt van het aantal ingeschreven personen per werksessie. Een werksessie is een activiteit met eenzelfde groep kinderen/volwassenen, deze mag niet opgesplitst worden om er subsidievoordeel uit te halen. De duur van een werksessie voor groepsmusiceren bedraagt minimaal 60 minuten.

De duur van een werksessie voor individueel musiceren bedraagt minimaal 30 minuten.

b) extra werking met een open(baar) karakter stimuleert;

 

Art.10.- Na aftrek van het totaal van de basistoelage van het op het gemeentebudget voorziene krediet, wordt de aanvullende subsidie (saldo van het krediet) verhoudingsgewijs berekend volgens onderstaand puntensysteem

2 punten per ingeschreven kind per werksessie

1 punt per ingeschreven volwassene per werksessie

2 punten per buitengewone activiteit met een open karakter

 

Art.11.- De aanvraag voor subsidiëring dient volgende gegevens te bevatten:

          naam en zetel van de vereniging;

          adres lokalen;

          aantal leden;

          aantal instrumentwerkvormen;

          opgave met naam, adres en leeftijd van de leden van de Raad van Bestuur;

          naam en adres van de verantwoordelijke die de aanvraag indient;

          naam en adres van de pedagogisch verantwoordelijke;

          bank- en/of postrekeningnummer;

          een lijst van de verzekerde leden (naam, adres, geboortedatum);

          bewijsstukken waaruit blijkt dat de opgegeven instrumentwerkvormen daadwerkelijk worden gegeven (folders, werkingsverslag…).

          financieel verslag met balans van het laatste werkjaar

          begroting van het volgende werkjaar

 

Art.12.- Volgende gegevens moeten kunnen voorgelegd worden indien hiernaar gevraagd wordt door
het gemeentebestuur:

          diploma’s van de begeleiders;

          verslagen waaruit de werking van de Raad van Bestuur blijkt.

 

Art.13.- De uitbetaling van subsidie geschiedt op het bank-of postrekeningnummer van het aanvragend atelier, binnen de 3 maand na ontvangst van de aanvraag

 

Art.14.- De gemeente kan de uitbetaalde toelage geheel of gedeeltelijk terugvorderen indien deze werd toegekend op basis van een onjuiste aangifte. In voorkomend geval kan het college van burgemeester en schepenen de aanvrager tijdelijk of definitief uit te sluiten voor deze subsidie.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

18 Applaustoelage 2019-2024 voor straat-, wijk- en buurtfeesten. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos vraagt om de toelagebedragen te indexeren. Hij merkt op dat dit al een hele tijd niet meer is gebeurd. Hierdoor krijgt men in verhouding minder dan voorheen.

 

Schepen Cools antwoordt dat dit zal worden bekeken.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente verleent applaustoelagen voor straat en buurtfeesten omdat deze van groot belang zijn voor de sociale samenhang en het bevorderen van een wijkleven in de lokale gemeenschap. Het is aangewezen deze vorm van ondersteuning verder te zetten in de nieuwe legislatuur, met dezelfde modaliteiten.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 19 december 2016 inzake de applaustoelage 2017-2018 voor straat-, wijk- en buurtfeesten.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

7.500,00 euro, (jaarlijks)

Budgetsleutel

0719/64930220 Toelage straat, buurt en wijkfeesten

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2019

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeente verleent onder de hierna vermelde voorwaarden een toelage voor activiteiten die de sociale contacten binnen een straat, een duidelijk afgebakend gedeelte ervan, een plein of een wijk bevorderen (straat-, wijk- en buurtfeesten).

 

Art.2.- Dit reglement is niet van toepassing op privé-feesten, familiefeesten of, activiteiten met winstoogmerk.

Deze toelage is niet cumuleerbaar met enige andere toelage van de gemeente Brasschaat voor hetzelfde evenement.

Elke straat, gedeelte ervan, plein of wijk kan slechts één keer per kalenderjaar een toelage ontvangen. De toekenning van de toelage aan de buurt belet evenwel niet de toekenning van een afzonderlijke toelage aan één of meerder afgebakende gedeelten van de buurt.

 

Art.3.- De initiatiefnemers (minimum 2) moeten in de betrokken straat of gedeelte ervan, plein of wijk wonen.

 

Art.4.- Het evenement moet zich richten tot alle bewoners van bedoelde straat, gedeelte ervan, plein of wijk.

 

Art.5.- Het aanvragen van de toelage maakt deel uit van de aanvraag van een evenement. Daarvoor dient het “evenementenformulier” correct ingevuld aan de dienst integrale veiligheid van het gemeentebestuur Brasschaat, Bredabaan 182, 2930 Brasschaat, bezorgd te worden.

 

Art.6.-De aanvragen worden behandeld in volgorde van indienen.

 

Art.7.- Het toelagebedrag wordt vastgesteld op 125 euro en is bedoeld om de basisorganisatiekosten te helpen dragen.

 

Art.8.- Het gemeentebestuur draagt geen enkele verantwoordelijkheid bij de organisatie van de activiteit en kan derhalve op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld.

 

Art.9.-.De uitbetaling door de dienst financiën gebeurt na bevestiging dat het evenement heeft plaatsgevonden, op het rekeningnummer zoals vermeld op het aanvraagformulier.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

19 Toelagereglement gebruik niet gemeentelijke sportzalen 2019-2024. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos is tevreden dat men de subsidiëringsvoorwaarden heeft aangepast, met name dat infrastructuur van de gemeente een redelijk alternatief moet zijn.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Om de lat voor het gebruik van sportinfrastructuur zoveel mogelijk gelijk te leggen, subsidieert de

gemeente de meerkost voor het gebruik van niet-gemeentelijke infrastructuur.

Het is aangewezen deze vorm van ondersteuning verder te zetten in de nieuwe legislatuur.

De sportdienst stelt voor om de modaliteiten ongewijzigd te behouden, met uitzondering van de

jaarlijkse uiterste indieningsdatum aanvraag (verschuiven van 15 naar 30 september).

Tevens is de verhoudingsgewijze vermindering wanneer de aanvragen het krediet overschrijden niet weerhouden; in voorkomend geval zal het krediet verhoogd worden in een budgetwijziging of aanpassing van het meerjarenplan.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 27 maart 2017 houdende wijziging van het toelagereglement nietgemeentelijke sportzalen 2017-2018.

 

Adviezen

Gunstig advies van het dagelijks bestuur van de sportraad van 14 januari 2019. Het college adviseert om als bijkomende voorwaarde toe te voegen dat subsidiëring enkel kan indien geen geschikte gemeentelijke sportinfrastructuur meer beschikbaar is.

 

Financiële gevolgen

Kost 10.500,00 euro (jaarlijks)

Budgetsleutel 0740/64930440 toelage gebruik niet gemeentelijke                                                                       sportinfrastructuur

Budget/jaar Exploitatiebudget 2019

Krediet beschikbaar Ja

Visum financieel directeur Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Omschrijving:

De gemeente verleent aan erkende Brasschaatse sportverenigingen een subsidie als tussenkomst in de huurkosten van niet-gemeentelijke sportzalen op het grondgebied van Brasschaat.

Op lijst in bijlage worden de niet-gemeentelijke sportzalen die in aanmerking komen opgesomd.

Deze lijst wordt jaarlijks samengesteld door de raad van bestuur van de sportraad.

 

Art.2.- Subsidiëringvoorwaarden:

Een financiële tussenkomst voor het huren van niet-gemeentelijke sportzalen is onderworpen aan de

hiernavolgende voorwaarden:

          de aanvragende sportvereniging moet erkend zijn door het gemeentebestuur, d.w.z. aangesloten zijn bij de gemeentelijke sportraad;

          de aanvragende sportvereniging moet openstaan voor iedere Brasschaatse inwoner;

          de zetel van de betreffende sportvereniging is gevestigd in de gemeente Brasschaat;

          er is geen redelijk alternatief voor de sportvereniging binnen de gemeentelijke infrastructuur.

 

Een sportvereniging die twee maal afwezig geweest is tijdens twee opeenvolgende algemene

vergaderingen van de sportraad heeft bij de eerstvolgende toekenning van toelagen voor gebruik niet gemeentelijke sportzalen slechts recht op 50% van het haar toegekende subsidiebedrag.

 

Art.3.- Subsidiebedrag

De huursubsidie wordt bepaald op basis van de betaalde huurgelden aan niet-gemeentelijke

sportzalen van het afgelopen werkingsjaar. Als referteperiode voor het werkingsjaar geldt de periode

van 1 juli tot en met 30 juni.

 

Het subsidiebedrag komt overeen met een maximaal bepaald prijsverschil tussen de huurgelden van

gemeentelijke sportzalen en niet-gemeentelijke sportzalen:

          voor sporthallen wordt er maximum tot 4 euro per uur prijsverschil terugbetaald;

          voor turnzalen wordt er tot maximum 2 euro per uur prijsverschil terugbetaald.

 

Daarbij worden de door de vereniging betaalde huurgelden van niet-gemeentelijke sportzalen van het

afgelopen werkingsjaar vergeleken met de geldende huurprijzen van gemeentelijke sportzalen van het

afgelopen werkingsjaar.

 

Wanneer het totaal van de subsidieaanvragen het beschikbaar krediet overtreft, zal via een budgetwijziging of aanpassing van meerjarenplan het krediet verhoogd worden.

 

Art.4.- Procedure

De sportvereniging dient de subsidie aan te vragen bij de gemeentelijke sportdienst via het daartoe

bestemde aanvraagformulier. Het ingevulde aanvraagformulier en verantwoordingsstukken moeten

ten laatste op 30 september ingediend worden.

 

Bij het aanvraagformulier moeten volgende verantwoordingsstukken gevoegd worden:

          detailfactuur van de huurkosten van niet gemeentelijke sportzalen van het betreffende werkingsjaar;

          officieel bewijsstuk van betaling van het huurgeld voor desbetreffend seizoen op naam van de aanvragende sportvereniging. Dit bewijs moet ondertekend worden door de verantwoordelijke(n) van de desbetreffende niet-gemeentelijke sportzalen;

          rekeningnummer van de aanvragende sportvereniging waarop de subsidie kan gestort worden.

 

Het ingevulde aanvraagformulier en verantwoordingsstukken moeten per post verstuurd worden of persoonlijk door een afgevaardigde van de sportvereniging bij de gemeentelijke sportdienst worden binnengebracht en dit ten laatste op 30 september. Hiervoor krijgt men een bewijs van afgifte. De datum vermeld op het afgeleverde ontvangstbewijs of de poststempel geldt als bewijs.

 

Art.5.- Subsidiëringmodaliteiten

De toegekende subsidie is niet cumuleerbaar met andere financiële tegemoetkomingen met hetzelfde

doeleinde.

 

Art.6.- Uitvoering en toekenning van de subsidie:

De toekenning van de subsidie gebeurt door het college van burgemeester en schepenen op advies van de sportraad. De subsidie zal jaarlijks worden uitgekeerd per overschrijving voor alle goedgekeurde aanvragen die uiterlijk op 30 september zijn ingediend bij de gemeentelijke sportdienst.

 

Art.7.- Aanvaarding controle

Door ondertekening van het aanvraagformulier aanvaardt de aanvrager elke controle van het gemeentebestuur in verband met de aangevraagde toelage. Het afleggen van onjuiste verklaringen kan leiden tot uitsluiting van deze tussenkomst. Indien de toelage reeds uitgekeerd is, kan ze teruggevorderd worden.

 

Bijlage:

Lijst van sportzalen waarvoor erkende sportverenigingen een tussenkomst in de huurprijzen kunnen

aanvragen:

 

Sporthallen/sportzalen

          sporthal KTA

          sporthal Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos

          sportzaal St. Michielscollege

          sporthal KA

 

Turnzalen

          turnzaal Mater Dei Bethanie

          turnzaal Mater Dei Centrum

          turnzaal Mater Dei Instituut

          turnzaal Mater Dei Maria-ter-Heide

          turnzaal Mater Dei Zegersdreef

          turnzaal Basisschool De Vlinder

          turnzaal KTA (1ste verdieping sporthal KTA)

          turnzaal KA lager onderwijs

          turnzaal KA middelbaar onderwijs

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

20 Reglement tweejaarlijkse prijs van verdienste 2019-2024. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente verleent sinds 2005 om de 2 jaar een prijs van verdienste. Het is aangewezen om deze vorm van eerbetoon te verlengen in de nieuwe legislatuur onder dezelfde modaliteiten als voorheen.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 31 augustus 2015 houdende aanpassing van het reglement tweejaarlijkse prijs van verdienste 2013-2018.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

2.500,00 euro (tweejaarlijks)

Budgetsleutel

0739/61430030 tweejaarlijkse prijs van verdienste

Budget/jaar

Exploitatiebudget

Krediet beschikbaar

Te voorzien in meerjarenplan jaren 2020, 2022 en 2024

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeente kent een tweejaarlijkse prijs van verdienste toe (in de even jaren)

 

Art.2.- De prijs wordt toegekend aan een inwoner van Brasschaat, of een vereniging/organisatie met zetel te Brasschaat, die door een bijzondere prestatie op cultureel, sportief, artistiek, sociaal, economisch of technisch vlak of duurzaamheid aan de gemeente een extra dimensie heeft gegeven.

 

Art.3.- De nominaties gebeuren door de culturele, sportieve, artistieke, politieke of sociale organisaties of verenigingen aan de gemeenteraad nadat het gemeentebestuur daartoe een oproep heeft gepubliceerd via de gemeentelijke kanalen en de media.

 

Art.4.- De organisaties of verenigingen kunnen daartoe elk, tegen een in de oproep vooraf bekendgemaakte datum, één schriftelijke nominatie onder gesloten omslag aan de  algemeen directeur bezorgen, p.a. gemeentehuis, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat.

 

Art.5.- Deze nominatie bevat, naast de naam en een curriculum  de volledige identiteit van de genomineerde, tevens de motivatie van de gemaakte keuze.

 

Art.6.- Politieke mandatarissen en verenigingen in hun politieke functie, alsook laureaten van vorige prijzen komen niet voor nominatie in aanmerking.

 

Art.7.- De jury bestaat uit :

          een gemeenteraadslid als afgevaardigde uit elke fractie;

          de voorzitter van alle door het gemeentebestuur erkende adviesraden, of zijn plaatsvervanger.

De voorzitter wordt door de jury onder zijn leden verkozen. Het college van burgemeester en schepenen houdt toezicht op de samenstelling en waarborgt de neutraliteit van de jury.

 

Art.8.- De algemeen directeur of een door hem aan te duiden plaatsvervanger fungeert als secretaris van de jury.

 

Art.9.-

a) Een jurylid met familiale banden met een genomineerde persoon (tot en met de 2de graad) zal zich laten vervangen door een collega-raadslid of door een plaatsvervanger.

b) Een jurylid met banden met een genomineerde vereniging of organisatie zal zich laten vervangen door een collega-raadslid of door een plaatsvervanger.

 

Art.10.- De jury is tot volledige geheimhouding verplicht en zal voor de officiële bekendmaking haar keuze, vergezeld van een uitvoerige motivatie, onder gesloten omslag aan de  algemeen directeur overmaken.

Als laureaat wordt aangewezen de kandidaat die verkozen wordt met de helft plus één van de geldig uitgebrachte stemmen. Bij elke stemronde valt de laagst geklasseerde genomineerde af.

 

Art.11.- Tegen de beslissingen van de jury is geen verhaal mogelijk.

 

Art.12.- Er zijn geen vergoedingen voor de juryleden voorzien.

 

Art.13.- De bekendmaking van de laureaat en de overhandiging van de prijs door de burgemeester, of zijn afgevaardigde, geschiedt op een door het gemeentebestuur vast te stellen datum in het gemeentehuis, in aanwezigheid van de gemeenteraadsleden, de juryleden en al de genomineerden.

Deze overhandiging zal met de nodige luister omgeven worden.

 

Art.14.- De prijs bestaat uit een authentiek kunstwerk van een Brasschaatse kunstenaar en een oorkonde.

 

Art.15.- De betrokkenheid bij deze prijs houdt automatisch de aanvaarding in van al de punten van onderhavig reglement.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

21 Subsidie gemeenschapsvormende projecten 2019-2024. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente verleent subsidies voor gemeenschapsvormende projecten. Het is aangewezen deze ondersteuning verder te zetten in de nieuwe legislatuur onder dezelfde modaliteiten

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 18 november 2013 inzake de subsidie gemeenschapsvormende projecten 2013-2018.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

10.000,00 euro, (jaarlijks)

Budgetsleutel

0719/64930210 subsidie gemeenschapsvormende projecten

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2019

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeente kan subsidies toekennen voor gemeenschapsvormende culturele projecten volgens de regels en voorwaarden die hierna worden vastgesteld.

 

Art.2.- Het college stelt de toelagebedragen vast na het inwinnen van het advies van de beoordelingscommissie ter uitvoering van dit reglement.

Deze commissie wordt door het college van burgemeester en schepenen samengesteld uit minimaal vier en maximum zes externe deskundigen uit de kunst- en cultuursector, welzijnssector en/of het sociaal-cultureel vormingswerk. De voorzitter en commissieleden worden aangesteld voor een periode van maximaal zes jaar. Ontslagnemende leden kunnen op elk ogenblik worden vervangen.

De beoordelingscommissie  wordt hernieuwd in het eerste jaar van de nieuwe legislatuur.

 

Art.3.- Om in aanmerking te komen voor subsidies dienen de initiatieven aan de volgende criteria te voldoen:

          een project is een activiteit afgebakend in tijd en ruimte;

          met gemeenschapsvormende projecten worden culturele projecten bedoeld die het delen van ervaringen in een publieke ruimte stimuleren en zo mee vorm geven aan het samenleven in een diversiteit van gemeenschappen en generaties.

Bij de beoordeling van de aanvragen wordt rekening gehouden met het inspelen op twee of meer van de volgende criteria:

a)de betrokkenheid van en de kans tot ontmoeting en dialoog tussen bewoners van de gemeente;

b)samenwerking met andere verenigingen, initiatieven en individuen of samenwerking tussen sectoren (cultuur, onderwijs, jeugd, …);

c)proceswerking (niet louter het resultaat van het project is van belang, maar ook het proces of de methodiek die daaraan is voorafgegaan);

d)actieve cultuurparticipatie (de bevolking/bewoners niet louter als publiek bij het project betrekken, maar wel als mede-actor of medeorganisator);

e)interculturele dimensie (er worden aantoonbare inspanningen geleverd om andere gemeenschappen en culturen actief bij het project te betrekken of te integreren);

f)inhoudelijke en/of geografische "blinde vlekken" in de gemeente (het project kan inhoudelijk vernieuwend zijn en/of zich afspelen op een nieuwe, vernieuwde of originele locatie op het grondgebied van de gemeente).

 

Art.4.- Voor subsidiëring komen projecten in aanmerking:

          die niet behoren tot de reguliere werking van de organisatie;

          die al of niet mits betaling toegankelijk zijn voor alle belangstellenden;

          die op het grondgebied van de gemeente Brasschaat plaatshebben.

 

Art.5.- Voor de toepassing van dit reglement komen niet in aanmerking initiatieven die opgezet zijn door een commerciële organisatie en in hoofdzaak commerciële doeleinden nastreven.

 

Art.6.- Om aanspraak te kunnen maken op een subsidie moet de organisator aan de volgende voorwaarden voldoen:

a)zetel van de organisatie is gevestigd op het grondgebied van de gemeente Brasschaat;

b)de controle van de gemeente betreffende de activiteiten en de boekhouding aanvaarden.

 

Art.7.- Aanvragen moeten ingediend worden op het Cultuurcentrum Brasschaat,  Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat, cultuurcentrum@brasschaat.be.

Bij deze aanvraag wordt gevoegd:

a)een aanvraagformulier (te verkrijgen in  Cultuurcentrum Brasschaat, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat, cultuurcentrum@brasschaat.be) met een motivering van aanvraag;

b)een nauwkeurige omschrijving van het initiatief, de doelstellingen, de doelgroep, de problematiek, de wijze van aanpak;

c)de begroting voor het project met duidelijke vermelding van eigen uitgaven en verwachte inkomsten;

d)andere gevraagde subsidies voor hetzelfde doel;

e)naam, adres, telefoonnummer, e-mail van een persoon die bevoegd is namens de organisatoren informatie te verschaffen, of die bij beoordeling gehoord kan worden;

f)het rekeningnummer van een op naam van de organisator of initiatief nemende vereniging bestaande bankrekening;

g)een korte voorstelling van de aanvragende organisator, via een exemplaar van de statuten, indien de initiatief nemende vereniging rechtspersoonlijkheid bezit.

Elke twee maanden komt de beoordelingscommissie samen om de projecten te beoordelen die in deze periode binnen werden gebracht.

De uiterste datum voor het indienen van de projectdossiers is 3 maanden voor de activiteit datum.

 

Art.8.- Binnen de maand na de samenkomst van de commissie formuleert de commissie een gemotiveerd advies met betrekking tot het in het vooruitzicht gestelde subsidiebedrag.

Dit advies wordt aan het college van burgemeester en schepenen meegedeeld. Het college van burgemeester en schepenen neemt een beslissing waarvan de cultuurdienst de indieners van de subsidieaanvraag zo snel mogelijk op de hoogte brengt.

 

Art.9.- Het bedrag van de subsidie wordt bepaald in functie van de beoordeling van het initiatief door de beoordelingscommissie.

 

Art.10.- Het maximale bedrag dat kan toegewezen worden aan een gemeenschapsvormend project kan niet hoger zijn dan 30% van het door het gemeentebestuur toegewezen budget voor gemeenschapsvormende projecten.

 

Art.11.- Indien het initiatief niet kan plaats vinden of indien het opzet grondig wordt gewijzigd, geeft de organisator daarvan onverwijld bericht aan het college van burgemeester en schepenen. De organisator nodigt het college van burgemeester en schepenen en de beoordelingscommissie uit tot de manifestatie, zodat controle en evaluatie mogelijk zijn.

 

Art.12.- In uitzonderlijk geval kan de organisator na bekendmaking van de goedkeuring een voorschot vragen van maximum 50% van de goedgekeurde toelage. Dit doet de aanvrager in een aparte brief gericht aan het college van burgemeester en schepenen. Een voorschot kan uitbetaald worden na voorlegging en maximaal ten belope van facturen of betalingsbewijzen voor gemaakte kosten in verband met het evenement.

 

Art.13.- Met het oog op de uitbetaling van het subsidiebedrag verstrekt de organisator binnen de maand na de manifestatie de rekening van inkomsten en uitgaven, samen met de nodige bewijsstukken en het verslag van de manifestatie (projectverslag), gestaafd met documenten aan Cultuurcentrum, p/a gemeentehuis, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat.

Uitgaven of inkomsten die met catering of representatie te maken hebben worden niet opgenomen in de begroting of in de afrekening. Uitgaven of inkomsten eigen aan de werking van de organisatie of investeringskosten die niet duidelijk gerelateerd zijn aan het voorgestelde project komen niet in aanmerking voor subsidiëring. Eigen, regulier personeel kan nooit betoelaagd worden.

Alle andere kosten komen in aanmerking voor subsidiëring.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan zich genoodzaakt zien de principieel toegekende subsidie terug in te trekken of ten onrechte toegekende subsidies terug te vorderen.

 

In de volgende gevallen moet de begunstigde de subsidie terugbetalen:

a)als de subsidie niet aangewend werd voor het toegekende doel;

b)als de verantwoording niet tijdig of niet correct verstrekt werd;

c)als controle verhinderd wordt;

d)niet naleven van het reglement.

 

Indien blijkt dat het toegekende bedrag niet volledig gebruikt werd, kan de subsidie gedeeltelijk teruggevorderd worden.

 

Deze terugbetaling dient binnen de 30 dagen na ontvangst van het aangetekend schrijven van het college van burgemeester en schepenen te gebeuren.

 

Art.14.- In alle publicaties met betrekking tot het project moet de medewerking van de gemeente Brasschaat duidelijk leesbaar worden vermeld door het gebruik van het logo van de gemeente en de vermelding 'met medewerking van de gemeente Brasschaat’. Info over de logo’s is te verkrijgen via de communicatiedienst, communicatie@brasschaat.be of tel.03/650.29.36.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

22 Noodhulp Indonesïe, Jemen en Mozambique. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De GROS adviseert om humanitaire hulp toe te kennen als volgt :

          1 250,00 euro aan Plan International, momenteel nog steeds actief op het eiland Lombok in Indonesië om hulp te bieden aan kinderen en families na de zware aardbevingen in augustus 2018. Heel wat van de mensen daar leven nog steeds in tentenkampen.

          1 250,00 euro aan Unicef om hun werk verder te zetten in Jemen tijdens de aanhoudende hongersnood ten gevolge van de oorlog die voornamelijk heel wat kinderen treft.

          1 250,00 euro aan Damiaanactie in het kader van de cycloon Idai die zowel in Mozambique, Malawi en Zimbabwe heel wat schade heeft aangericht. Damiaanactie, lid van de GROS, heeft een kantoor in Beira city in Mozambique. 90% van de stad is verwoest. Damiaanactie is nu met zijn team daar aan de slag om zinkplaten te verzamelen voor de herstelling van daken, bruikbare medicijnen te distribueren onder de patiënten, water filters en droge voeding te voorzien,…

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2019 houdende goedkeuring van toekenning van humanitaire hulp 2019-2024 volgens basisnota GROS

 

Adviezen

Adviezen van de GROS van 18 oktober 2018, 17 januari 2019 en 21 maart 2019.

 

Financiële gevolgen

Kost

3.750,00 euro

Budgetsleutel

0160/64930920 toelagen humanitaire hulp

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2019

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- humanitaire hulp toe te kennen als volgt :

          1.250,00 euro aan Plan International voor slachtoffers van de aardbeving op Lombok (Indonesië)

          1.250,00 euro aan Unicef voor slachtoffers van de hongersnood in Jemen

          1.250,00 euro aan Damiaanactie voor slachtoffers van de cycloon Idai (Mozambiqe).

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

23 Azalealaan 3. Hemelhoeve. Goedkeuring huurovereenkomst vzw Radio Park - Brasschaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van de gemeenteraad van 24 april 2017 werd de huurovereenkomst goedgekeurd tussen de

gemeente en vzw Radio Park - Brasschaat betreffende het gebruik van twee lokalen in het

hoevegebouw aan de Grasdries 2 te Brasschaat ten behoeve van een radiostudio. Echter wordt heden vastgesteld dat deze ruimte te klein bevonden wordt voor de doeleinden die

de vzw voor ogen heeft. Vandaar werd de mogelijkheid tot huur van de tweede verdieping van het

gebouw Hemelhoeve onderzocht.

 

De indeling van het gebouw van de Hemelhoeve werd in functie van de nieuwe uitbating van de

horecazaak gewijzigd. Door de technische diensten werden de toegangen naar de eerste en tweede

verdieping van dit gebouw reeds aangepast waardoor een apart gebruik voor de tweede verdieping

mogelijk gemaakt wordt.

 

De bepalingen van de overeenkomst in de Grasdries worden in onderhavige overeenkomst

grotendeels overgenomen. De huurvergoeding wordt evenwel vastgesteld op 200,00 euro per maand,

en wordt gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen en zal op 1 januari van ieder jaar

aangepast worden.

 

Het verbruik van de nutsvoorzieningen kan momenteel nog niet rechtstreeks beheerd worden door de

gebruiker, dus zal hiervoor tijdelijk de huurvergoeding verhoogd worden met een forfaitair bedrag van

50,00 euro voor het verbruik van de nutsvoorzieningen. Na de nodige aanpassingen aan de

infrastructuur en van zodra de gebruiker zelf instaat voor beheer van de nutsvoorzieningen, zal enkel

de basisvergoeding van 200,00 euro per maand (geindexeerd) aangerekend worden.

 

De overeenkomst zal aanvangen op 1 juni 2019 en eindigt op 31 mei 2028. Na verloop van de termijn

van negen jaar, wordt zij telkens automatisch verlengd met een termijn van één jaar indien zij niet door één van beide partijen is opgezegd tenminste drie maanden voor de vervaldatum door middel van een aangetekende brief.

 

Door het aangaan van onderhavige overeenkomst, wordt de huidige overeenkomst voor de lokalen

aan de Grasdries 2 opgeheven in onderling overleg, met ingang van 1 juni 2019. Dit betekent dat deze lokalen vanaf dan vrij van gebruik zijn.

 

Door het feit dat er nu een bijkomende entiteit gecreëerd werd in het gebouw, werd ook de huisnummering aangepast, zodat een aparte aansluiting voor nutsvoorzieningen kan gerealiseerd worden. Het nieuwe adres is bijgevolg Azalealaan 3A.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen stemde principieel toe met de ontwerpovereenkomst in zitting van 29 april 2019.

Joris Snelders, facility manager, verleende positief advies per e-mail van 19 april 2019.

 

Financiële gevolgen

De bestaande overeenkomst betreffende het gebruik van lokalen aan de Grasdries 2, wordt

opgeheven vanaf 1 juni 2019. De (geïndexeerde) jaarlijkse huurvergoeding van 712,25 euro vervalt.

 

De huurvergoeding voor het gebruik van de tweede verdieping van de Hemelhoeve, Azalealaan 3,

wordt vastgesteld op 200,00 euro per maand, en wordt gekoppeld aan het indexcijfer van de

consumptieprijzen en zal op 1 januari van ieder jaar aangepast worden.

 

De huurvergoeding zal tijdelijk verhoogd worden met een forfaitair bedrag van 50,00 euro voor het

verbruik van de nutsvoorzieningen. Na de nodige aanpassingen aan de infrastructuur en van zodra de

gebruiker zelf instaat voor beheer van de nutsvoorzieningen, zal dus enkel de basisvergoeding van

200,00 euro per maand (geindexeerd) aangerekend worden.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het ontwerp van huurovereenkomst tussen de gemeente en vzw Radio Park - Brasschaat

betreffende het gebruik van de tweede verdieping van het gebouw Hemelhoeve, Azalealaan 3A te

Brasschaat, wordt goedgekeurd. Deze overeenkomst, zoals opgenomen in bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing.

 

Art.2.- De basisvergoeding wordt vastgesteld op 200,00 euro per maand, en wordt gekoppeld aan het

indexcijfer van de consumptieprijzen en zal op 1 januari van ieder jaar aangepast worden.

 

Art.3.- Door het aangaan van onderhavige overeenkomst, wordt de huurovereenkomst betreffende

het gebruik van de lokalen in de hoeve te Grasdries 2 te Brasschaat, in onderling akkoord opgeheven

vanaf 1 juni 2019.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

24 Vagevuurvelden. Ruil gronden. Goedkeuring intentieverklaring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos vraagt of de fietsverbinding tussen de Bloemenlei en de Door Verstraetenlei nog realiseerbaar is met deze grondruil. Verder vraagt hij of de sporthal ’s avonds wordt verhuurd.

 

Schepen Fonteyn zal de het antwoord inzake de doorgangsweg laten bezorgen.

 

Raadslid Broos merkt op dat die doorgang altijd was voorzien. Hij merkt op dat zijn fractie geen enkel probleem heeft met de grondruil, als deze die doorgang niet onmogelijk maakt. Is die doorgang niet meer mogelijk, dan hebben ze een ander standpunt.

 

Raadslid Van Mechelen merkt op dat die doorgang er momenteel niet is. Hij merkt op dat men daarvoor eerst moet overeenkomen met de eigenaar ter plaatse, omdat er nog een betonnen constructie staat. Verder merkt hij op dat er steeds is gesteld dat er 12 parkeerplaatsen zouden voorzien worden voor het personeel. Hij stelt vast dat men daar nu een grasveld heeft ingezaaid en dat er bomen zijn aangeplant. Er is nochtans nood aan parkeerplaatsen, want het personeel parkeert momenteel in de omliggende straten.

 

Raadslid Broos merkt op dat die doorgang er nu inderdaad niet, maar dat die wel werd voorzien. Het was de bedoeling om langs de beek een doorgang te voorzien.

 

Schepen Van Gerven antwoordt dat de sporthal niet wordt verhuurd. Ze weet dat er alleszins geen parking voor bezoekers was voorzien.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de renovatiewerken aan de schoolgebouwen en de omgeving van Mater Dei Brasschaat aan de Bredabaan 479 te Brasschaat, wordt door de school aan de gemeente een ruil voorgesteld van delen van twee gronden ter hoogte van Vagevuurvelden. Door de ruil, kunnen de fietsenstallingen efficiënter ingeplant worden. De veiligheid in de schoolomgeving zal verhoogd worden door deze aanpassingen. De plannen worden positief geadviseerd door manager infrastructuur en mobiliteitsmanager van de gemeente.

 

Perceel 1, eigendom van de gemeente Brasschaat, betreft een gedeelte van het openbaar domein van de Vagevuurvelden, met een oppervlakte van 29,50m², aan een geschatte venale waarde van 2.500,00 euro.

 

Perceel 2, eigendom van Mater Dei Brasschaat, Bredabaan 479 betreft een deel van perceel met kadastrale ligging: afdeling 4, sectie D, grondnummer 794/Z8 en heeft een oppervlakte van 11,60 m² en een geschatte venale waarde van 985,00 euro.

 

Tijdens verscheidene overlegmomenten op het bouwcollege, werd dit dossier tussen beide partijen besproken. De voorgelegde intentieverklaring bevat de gemaakte afspraken. Mater Dei Brasschaat zal instaan voor alle kosten verbonden aan deze ruil: kosten met betrekking tot uit te voeren werken, kosten voor opmaak schattingsverslag en notariskosten.

 

Tevens zal de gemeente vergoed worden voor het verschil in venale waarde van beide kavels. De gemeente zal hiervoor een bedrag ontvangen van 1.515,00 euro.

 

Aan de gemeenteraad wordt heden gevraagd goedkeuring te hechten aan het ontwerp van intentieverklaring. Na goedkeuring zal een notaris aangesteld worden voor de opmaak van de ruilakte.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 25 maart 2019 principiële goedkeuring aan het ontwerp van intentieverklaring.

 

Financiële gevolgen

Alle kosten verbonden aan deze ruil, zoals opgenomen in de bijgevoegde raming, worden gedragen door de tegenpartij.

 

Tevens zal de gemeente vergoed worden voor het verschil in venale waarde van beide kavels. De gemeente zal hiervoor een bedrag ontvangen van 1.515,00 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de intentieverklaring, opgemaakt in onderling overleg tussen de gemeente en Onderwijsinrichtingen Zusters Der Christelijke Scholen Noord-Kempen, betreffende de ruil van twee kavels ter hoogte van de Vagevuurvelden aan de achterzijde van de school Mater Dei aan de Bredabaan 479 te Brasschaat. Deze intentieverklaring, zoals opgenomen in bijlage, maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

Art.2.- Alle kosten verbonden aan deze ruil, zoals opgenomen in de raming, zijn ten laste van de tegenpartij. Deze raming, zoals opgenomen in bijlage, maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

Art.3.- Voor het verschil in waarde tussen de kavels, zal de gemeente een bedrag ontvangen van 1.515,00 euro bij het verlijden van de akte.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

25 Groenonderhoud Beemdenstraat, Bosaard, Kapellei 13-15, NAC gemeentehuis, speelterrein Licht Vliegwezenlaan. Uitbreiding overeenkomst Aralea. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op het openbaar domein van de nieuwe ontsluitingsweg Beemdenstraat, Bosaard, Kapellei 13-15, NAC gemeentehuis en speelterrein Licht Vliegwezenlaan wordt groenonderhoud voorzien in het openbaar domein. Om het groenonderhoud van deze ruimtes later te kunnen voorzien werden de voorwaarden opgevraagd, in uitbreiding van de bestaande overeenkomst tussen de gemeente Brasschaat en vzw Aralea, Graaf Reusensdreef 2 te Brasschaat.

 

Aralea heeft offertes ingediend voor het uitvoeren van volgende werken:

Ontsluitingsweg Beemdenstraat: 

          14-daags maaien met mulchmaaier/zitmaaier, bosmaaien van wadi’s

          Scheren van beukenhagen, 2x/jaar

          Blad ruimen en afvoeren in het najaar

          Verwijderen van onkruid door wieden/hakken en ruimen van zwerfvuil

Vanaf het dienstjaar 2019 zullen er maximum 345 uren uitgevoerd worden aan het uurtarief zoals bepaald in de basisovereenkomst. De raming voor deze werken, rekening houdend met de index van maart 2019, wordt bepaald op 5.264,04 euro, btw inbegrepen.

 

Bosaard:

          14-daags onderhoud aanplantingen: hakken en wieden, verwijderen van zwerfvuil

          14-daags maaien van gazons en wadi’s met mulchmaaier/zitmaaier/bosmaaier

          Scheren van bokbeplanting en hagen

          Onkruidvrij houden van de verhardingen

          Blad ruimen en afvoeren in het najaar

          Winteronderhoud: verjongingssnoei waar nodig, afknippen van afgestorven plantendelen/grassen.

Vanaf het dienstjaar 2019 zullen er maximum 1.365 uren uitgevoerd worden aan het uurtarief zoals bepaald in de basisovereenkomst. De raming voor deze werken, rekening houdend met de index van maart 2019, wordt bepaald op 20.827,30 euro, btw inbegrepen.

 

Kapellei 13-15:

          14-daags onderhoud aanplantingen: hakken en wieden, verwijderen van zwerfvuil

          14-daags maaien met mulchmaaier

          Onkruidvrij houden van de verhardingen

          Blad ruimen en afvoeren in het najaar

          Winteronderhoud: afknippen van afgestorven grassen.

Vanaf het dienstjaar 2019 zullen er maximum 245 uren uitgevoerd worden aan het uurtarief zoals bepaald in de basisovereenkomst. De raming voor deze werken, rekening houdend met de index van maart 2019, wordt bepaald op 3.738,23 euro, btw inbegrepen.

 

NAC gemeentehuis:

          14-daags onderhoud aanplantingen: hakken en wieden, verwijderen van zwerfvuil

          2x/jaar bosmaaien van grachtkanten

          Scheren van bokbeplanting en hagen

          Onkruidvrij houden van de verhardingen

          Blad ruimen en afvoeren in het najaar

Vanaf het dienstjaar 2019 zullen er maximum 302 uren uitgevoerd worden aan het uurtarief zoals bepaald in de basisovereenkomst. De raming voor deze werken, rekening houdend met de index van maart 2019, wordt bepaald op 4.607,94 euro, btw inbegrepen.

 

Speelterrein Licht Vliegwezenlaan:

          14-daags onderhoud aanplantingen: hakken en wieden, verwijderen van zwerfvuil

          14-daags intensief maaien met zitmaaier

          2x/jaar extensief maaien van grasruigten, wadi’s en speelheuvels

          Bosmaaien tussen bosgoed en grachtkant

          Scheren van hagen, 2x/jaar

          Blad ruimen en afvoeren in het najaar

          Winteronderhoud: verjongingssnoei waar nodig, afknippen van afgestorven plantendelen/grassen.

          Wilgentunnels invlechten en bijsnoeien waar nodig

           

Vanaf het dienstjaar 2019 zullen er maximum 305 uren uitgevoerd worden aan het uurtarief zoals bepaald in de basisovereenkomst. De raming voor deze werken, rekening houdend met de index van maart 2019, wordt bepaald op 4.653,72 euro, btw inbegrepen.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 15 april 2019 principiële instemming gegeven aan deze nieuwe overeenkomst.

Dit is een overeenkomst voor 1 jaar in afwachting van de globale prijsvraag voor groenonderhoud.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Financiële gevolgen

Er is onvoldoende budget voorzien in het exploitatiebudget van 2019 onder sleutel 068002/61506020 (groenonderhoud wegen en pleinen door derden) actie 1419/7/1/8/1.

Voor zover de benodigde bijkomende uitgaven niet door een interne kredietaanpassing kunnen gebeuren, wordt aan de dienst financiën verzocht de vereiste bijkomende kredieten op te nemen in een volgende budgetwijziging, die voor goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan de uitbreiding van de overeenkomst tussen de gemeente Brasschaat en Aralea inzake het groenonderhoud op de Beemdenstraat, Bosaard, Kapellei 13-15, NAC gemeentehuis en speelterrein Licht Vliegwezenlaan.

 

Art.2.- Er is onvoldoende budget voorzien in het exploitatiebudget van 2019 onder sleutel 068002/61506020 (groenonderhoud wegen en pleinen door derden) actie 1419/7/1/8/1.

 

Art.3.- Aan de dienst financiën wordt opdracht gegeven om voldoende kredieten te voorzien bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

26 Pauwelslei fase III voet- en fietspaden en parkings. Goedkeuring tracé wegbedding. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar zijn eerdere vragen over het kruispunt aan de Miksebaan. Eerder werd toegezegd dat bij de heraanleg van de Pauwelslei ook dit kruispunt veiliger zou gemaakt worden. Dat is nu niet meer voorzien.

 

Schepen Fonteyn antwoordt dat het kruispunt niet is voorzien in deze fase 3. Het zal wel aan bod komen bij het in voorrang brengen van de Miksebaan. Dit komt zeker nog aan bod.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 24 september 2018 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Pauwelslei: voet- en fietspaden en parkings fase II” aan Gebr. Simons Wegenbouw nv, Antwerpsebaan 220 te 2040 Antwerpen tegen het nagerekende inschrijvingsbedrag van 376.881,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 456.026,01 euro btw inbegrepen (21% btw medecontractant). De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nummer 2015-081.

Op 7 januari 2019 zijn de werken Pauwelslei fase II gestart, de voorziene einddatum is 28 mei 2019.

De gemeenteraad heeft in zitting van 28 januari 2019 goedkeuring gegeven aan verrekening 2: Fase III van de opdracht voor het totaal bedrag in meer van 104.222,93 euro btw niet inbegrepen, hetzij 126.109,75 euro btw inbegrepen (21% btw medecontractant).

Fase III wordt aansluitend uitgevoerd worden op fase II. Zowel fase I als fase II werden/worden uitgevoerd door aannemer Simons NV,

het is daarom opportuun om ook fase III door dezelfde aannemer te laten uitvoeren, met het oog op een éénvormige uitvoering van de werken.

Aan de even zijde wordt een dubbelrichting fietspad en parkeervakken aangelegd. Aan de oneven zijde wordt het voetpad en de parkeervakken vernieuwd. Op de kruispunten wordt een extra groene berm voorzien om de zichtbaarheid te vergroten. De groendienst zal in het najaar de bomen en onderbeplanting voorzien.

Ten behoeve van deze werken werden, op 29 januari 2019 de aanvraag tot omgevingsvergunning met referentie 2019/OMV/0044 ingediend voor het heraanleggen van de Pauwelslei-Fase 3 door het college van burgemeester en schepenen.

Het dossier is ontvankelijk verklaard op 13 februari 2019.

Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 21 februari tot en met 22 maart 2019.

Het verkrijgen van de omgevingsvergunning vereist nog twee zaken:

- kennisneming van de bezwaarschriften en de weerlegging ervan door de gemeenteraad.

- goedkeuring tracé van de weg door de gemeenteraad.

 

Bezwaarschriften

Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Goedkeuring wegtracé

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met in het ontwerp van de opdracht voorgestelde tracé van de wegbedding.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341betreffende het bestuurlijk toezicht.

Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, meer bepaald artikel 31, betreffende de voorwaarde goedkeuring gemeenteraad voor het verlenen van de omgevingsvergunning; Titel 3 - hoofdstuk 8 - artikel 47 betreffende de kennisneming van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn

ingediend tijdens het openbaar onderzoek door de gemeenteraad; Titel 3 - hoofdstuk 5 - afdeling 10 - artikel 29 betreffende het afsluiten van het openbaar onderzoek.

 

Adviezen

In zitting van 20 mei 2019 verleende het college van burgemeester en schepenen principiële goedkeuring aan het tracé van de weg.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van tracé opgenomen in de aanvraag tot omgevingsvergunning met referentie 2019/OMV/0044 voor de betreffende wegenwerken.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

27 Duurzaamheidsraad. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke heeft een aantal bezorgdheden. Ten eerste is er de voordracht voor de wijk- en natuurverenigingen. Men voorziet nu slecht voor elk 2 vertegenwoordigers. Dat wil zeggen dat er slechts 2 op 13 leden de lokale natuurverenigingen zullen vertegenwoordigen. Hij vindt dat niet evenwicht. Milieu is toch de kern van de duurzaamheidsraad. Verder is er een zitpenning van 200 euro. Dat is een veelvoud van de zitpenning die de experten in bijvoorbeeld de Gecoro krijgen. Hij vindt dat vreemd: een deskundige is een deskundige, en de deskundigheid is overal evenveel waard. Ten derde werd gesteld dat er op de raad geen ruimte is voor vragen en klachten. Hij vindt dat tendentieus. Het betreft een adviesraad en vragen en klachten zijn evengoed een vorm van participatie.

 

Schepen Van Honste antwoordt dat de hele idee net een verruiming van de milieuraad tot een duurzaamheidsraad is. Natuurlijk moeten de milieuverenigingen vertegenwoordigd blijven, maar de opdracht van deze raad gaat wel veel breder. Het bestuur zet op de sustainable development goals of SDG’s, er is gekozen voor zeven prioritaire SDG’s, sociale inclusie, energie, innovatie en infrastructuur, inclusieve duurzame stad en mobiliteit, klimaatactie en partnerschappen om doelstellingen te bereiken. Om die thema’s aan te kunnen pakken was een verbreding van de raad nodig. Ze vindt dat zowel de wijk- als de milieuverenigingen met 4 leden op een degelijke manier vertegenwoordigd blijven.

 

Raadslid Vanpoucke betwist de opdracht van de duurzaamheidsraad niet maar vindt dat milieu toch beperkt blijft.

 

Schepen Van Honste wijst erop dat ook de experten milieu-expertise zullen inbrengen. Men zal ook zoeken naar expertise die meerdere domeinen omvat, en zich niet beperken tot één nichedomein.

 

Schepen Fonteyn merkt op dat men hoopt om echt doorgedreven expertise samen te brengen in deze raad, bijvoorbeeld door professoren te engageren. Dat is moeilijk met een lagere zitpenning. Ze vindt dat kwaliteitsvolle expertise tegen een prijs komt. Verder stelt ze dat individuele vragen of klachten niet thuis horen in een adviesraad die als opdracht heeft om het bestuur over de grote thema’s te adviseren. Ze wijst op de bestaande klachten- of meldingsprocedures.

 

Raadslid N. de Kort vindt dat men een negatief kader hanteert. Het bestuur kiest er voor om de milieuraad af te schaffen en een duurzaamheidsraad op te richten. Zo vormt het college mee de onderbouwing voor de eigen doelstellingen. Daarbij maakt hij de kritische bemerking dat die doelstellingen na een half jaar bestuur overigens nog steeds niet duidelijk zijn. Er was een voorstelling van het bestuursakkoord, maar dat bleef beperkt tot vage en algemene doelstellingen. Naar concrete plannen heeft hij het raden. Hij vindt dat het bestuur het heeft nagelaten een vliegende start te nemen. Hij hoopt op meer duidelijkheid bij de voorstelling van het meerjarenplan. Hij merkt op dat het budget 2019 eigenlijk een erg beperkt en voorlopig budget was omdat men geen voorafnames wilde maken op het beleid. In die zin had hij al veel vroeger een eerste budgetwijziging verwacht.

 

Voor hem is het duidelijk dat het college niet veel wil werken rond participatie. Zo is de verkeerscel hervormd en wordt de participatie in de milieuraad uitgehold door vanaf nu te werken met externe experten. Hij betreurt hoe men hier spreekt over de deskundigheid van de eigen milieuverenigingen. Hij merkt op dat die verenigingen eigenlijk niet meer vertegenwoordigd zijn, omdat dat leden ten persoonlijke titel in de raad zitten.

 

Zijn fractie staat 100% achter de keuze om te werken rond de SDG’s. Maar hij vindt dat dit moet gebeuren op mensenmaat, op maat van de lokale partners en niet via experten. Hij wijst op het credo: “think global, act local”. Hij roept op om die lokale deskundigheid en betrokkenheid aan te wenden. Hij wijst er op dat gedreven mensen zich jaren hebben ingezet en hebben meegedacht in de milieuraad. Ze bouwden heel wat expertise op, en volgden vorming via hun verenigingen en koepelorganisaties. Dat wordt allemaal opzij geschoven. Het middenveld moet er blijkbaar uit. CD&V betreurt die keuze heel erg. Hij erkent dat men opmerkingen kan maken bij de werking van de milieuraad in het verleden. Maar hij vindt dat geen reden om die raad daarom op deze manier af te schaffen. CD&V zal dit punt dan ook zeker niet goedkeuren.

 

Raadslid Eeman sluit zich hier helemaal bij aan. Dat deskundigheid enkel tegen een bepaalde prijs kan bekomen worden, is een totaal verkeerde uitspraak. Hij merkt op dat men mensen kan lokken met presentiegelden, maar dat dit niets zegt over de kwaliteit van hun inbreng. Hij verwijst naar de gemeenteraad van april, maar nog werd getwijfeld aan de kwaliteit van de inbreng van bepaalde deskundigen.

 

Raadslid Hoegaerts sluit zich aan bij deze tussenkomst. Hij vindt de uitspraak van schepen Fonteyn opmerkelijk. Men tracht deskundigheid in het AGB en de Gecoro in te winnen tegen veel lagere presentiegelden dan in deze duurzaamheidsraad. Hij merkt op dat iemand zich zou moeten willen engageren, ongeacht het bedrag dat die ervoor krijgt. Hij vraagt waarom men de vergoeding in het AGB en de Gecoro dan ook niet aanpast.

 

Schepen Van Honste merkt op dat het bestuur heel wat doelstellingen heeft, bijvoorbeeld in het burgemeestersconvenant. Wil men die doelstellingen realiseren, dan moet het beleid echt ruimer worden gekaderd en kan het zich niet beperken tot de eigen tuin. Het gaat over de energietransitie, waar en hoe men warmtenetten kan aanleggen. Om die discussies te voeren moet bijkomende expertise in huis worden gehaald. Ze merkt in deze op dat dit een positief effect kan hebben op studiekosten.

 

Raadslid Hoegaerts vraagt waarom men dan niet een zelfde aanpak heeft voor het AGB en de Gecoro.

 

Schepen Van Honste merkt op dat de Gecoro een verplichte raad is. Dat is hier niet het geval.

 

Schepen Fonteyn vult aan dat de vergoeding voor experten in de gecoro in de toekomst altijd opnieuw kan onderzocht worden.

 

Raadslid Broos vindt het heel eenvoudig. Men wil consultants in de adviesraad. Hij merkt op dat het de bedoeling van de milieuraad en de Gecoro is om advies te geven aan het bestuur. Hij onderschrijft het uitgangspunt. Maar wat het college hier doet is het kortwieken van die adviesorganen. Het betrekt nagenoeg geen Brasschatenaren meer. Het college beslist om steeds meer externe experten en consultants in de adviesraden te voorzien en dat moet geld kosten. Maar daarmee realiseert men minder participatie. Men miskent de betrokkenheid van de lokale verenigingen en hun idealisme.

 

Hij merkt verder op dat de leden voor twee jaar worden aangeduid. Daarna kan men de samenstelling wijzigen. Bovendien kan men nog ad hoc mensen toevoegen aan de raad. Hij merkt op dat men er zich zo van verzekerd dat men het advies krijgt dat men wil. Hij vindt dit zeer, zeer triestig.

 

Schepen Fonteyn merkt op dat de keuze voor een termijn van twee jaar duidelijk werd toegelicht. Deze is gekomen omdat men wil werken met cylci van twee jaar waarbij men telkens de focus kan leggen op bepaalde SDG’s. Ze vindt dit geen eerlijk argument.

 

Raadslid N. de Kort is teleurgesteld in het antwoord. De doelstelling is niet te komen tot meer participatie. En dat is stilaan een rode draad. Hij vraagt waar de wijkbabbels blijven, waar de aangekondigde participatiemomenten inzake school Kaart blijven. Hij vraagt waarom men niet wil luisteren naar de burger.

 

Schepen Van Honste stelt dat school Kaart net een goed voorbeeld is van participatie.

 

Schepen Fonteyn vult aan dat de specificiteit van de concurrentiedialoog op dit moment de mogelijkheden beperkt.

 

Schepen Van Honste wijst er overigens op dat de adviesraden werden uitgenodigd voor een overleg met BUUR. Ze merkt op dat er slechts drie personen aanwezig waren. Ze stelt zich daar ook vragen bij.

 

Raadslid D. de Kort merkt op dat de noodzaak om door te groeien naar een duurzaamheidsraad ook binnen de milieuraad werd aangevoeld. Maar wat het college nu totaal miskent is dat Brasschaat een gemeente is met een speciaal publiek waarbij heel wat inwoners over erg veel deskundigheid beschikken. Hij merkt op dat heel wat projecten nooit hadden kunnen gerealiseerd worden zonder de inbreng van de inwoners. Hij verwijst onder meer naar de ontwikkeling van de Coppenskazerne. Hij stelt dat men heel wat mooie projecten kan uitdenken via mooie studies, onderbouwd met mooie adviezen, maar dat men bijvoorbeeld de energietransitie niet kan realiseren zonder draagvlak. De verenigingen en de bevolking moeten zich achter die doelstelling scharen. Men zal de mensen moeten betrekken. Dat inzicht is er nu niet, maar hij is er zeker van dat het wel zal komen: zonder betrokkenheid van de bevolking zal men niet slagen.

 

Schepen Van Honste wil duidelijk stellen dat deze duurzaamheidsraad niet betekent dat men geen participatie vanuit de bevolking meer voorziet. Ze merkt op dat participatie altijd kunnen. Het ene sluit het andere niet uit. Ze merkt verder op dat de Coppenskazerne gerealiseerd werd via het AGB, waarin men net beroep deed op expertise van buitenaf.

 

Raadslid Broos wil nog opmerken dat de geringe deelname aan het overleg met BUUR op zich niet verwonderlijk is. De adviesraden werken rond een bepaalde opdracht. Een open uitnodiging sluit daarbij niet onmiddellijk aan. Men was veel beter naar de adviesraden toe gegaan, dan kon men daar de voorstelling doen. Verder merkt hij op dat op de commissie werd toegelicht dat men jongeren wil betrekken. Hij is benieuwd hoe men dat zal realiseren. Hij vindt van die doelstelling geen vertaling terug in de samenstelling van de raad.

 

Schepen Cools verwijst naar artikel 10 waarin zij duidelijk worden vermeld.

 

Schepen Van Gerven vult aan dat ook in de jeugdraad een hele avond werd gewerkt rond de SDG’s. Dat werd op veel enthousiasme onthaald en leidde tot veel goede ideeën. Het verslag wordt overgemaakt aan de duurzaamheidsraad.

 

Schepen Fonteyn verwijst ook naar het initiatief dat men nam om met de scholen in dialoog te gaan over klimaat en duurzaamheid. Het is de ambitie om dit jaarlijks te doen.

 

Raadslid Broos merkt op dat artikel 10 waarnaar schepen Cools verwijst de inbreng van jongeren beperkt tot deelname aan de bespreking. Er wordt expliciet gesteld dat men geen stemrecht heeft. Hij vindt dit nog maar eens verduidelijking van de visie van het bestuur op participatie. Op basis van alle aangehaalde argumenten, vraagt hij de hoofdelijke stemming.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Gezien de nieuwe ontwikkelingen op vlak van duurzaamheid, het bestuursakkoord en de doelstellingen van het meerjarenplan wenst het bestuur de milieuraad te hervormen naar een duurzaamheidsraad, met de focus op de prioritaire duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (of SDG’s).

 

De SDG’s van de Verenigde Naties zijn de doelstellingen die de wereld zich stelt richting 2030 om aan duurzame ontwikkeling te werken. De 17 doelstellingen vormen het belangrijkste internationaal duurzaamheidskader.  Brasschaat zet volop in op de integratie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of ‘SDG’s’ in haar beleid.

 

Juridisch kader

Artikel 304 van het decreet lokaal bestuur

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

5.600 euro (jaarlijks)

Budgetsleutel

0100/620010 Presentiegelden mandatarissen

Budget/jaar

Exploitatie

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassingt

 

BESLUIT:

Met 19 ja-stemmen (Jan Jambon, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Bruno Heirman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Tom Thys en Tom Versompel), 13 neen-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Steven Broos, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Babs De Vocht, Greet Verbert en Kasper Vanpoucke).

 

Art.1.- De milieuraad wordt hervormd naar een duurzaamheidsraad, met een focus op de prioritaire duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG’s.

 

Art.2.- De duurzaamheidsraad heeft een duidelijk afgebakende opdracht:

          Formuleren van gemotiveerde adviezen en voorstellen om de SDG's te realiseren.

          Het vertalen van de prioritaire strategische doelstellingen van de VN agenda 2030 naar een aanpak op maat van Brasschaat.

          Detecteren van nieuwe technologieën, trends, innovaties en het pro-actief formuleren van voorstellen aan het college.

          Bespreken en evalueren van de diverse beleidsopties met een brede gemeentelijke impact

 

Art.3.- De duurzaamheidsraad kan zowel beleidsmatige als projectmatige thema's behandelen:

          Beleidsmatige input: duurzaamheidsvisie, acties duurzaamheid voor het meerjarenplan, acties rond CO2-reductie, energie-efficiëntie, voorstellen voor energietransitie en voorstellen voor het SECAP (sustainable energy and climate actionplan), …

          Projectmatig: energieprojecten, klimaatprojecten, milieuprojecten, projecten sociale inclusie, innovatieve mobiliteitsprojecten (deelmobiliteit, elektrische mobiliteit, …)

 

Art.4.- Geïsoleerde of individuele problematieken worden niet behandeld door de duurzaamheidsraad. De duurzaamheidsraad behandelt geen vragen over de dagelijkse werking van het bestuur.

 

Art.5.- De samenstelling van de duurzaamheidsraad wordt bepaald op basis van de prioritaire SDG’s, zijnde SDG1:sociale inclusie; SDG7:energie; SDG9:innovatie en infrastructuur; SDG11: inclusieve duurzame stad en mobiliteit; SDG13: klimaatactie; SDG17:partnerschappen om doelstellingen te bereiken;

 

De duurzaamheidsraad wordt als volgt samengesteld:

1. Niet-stemgerechtigde leden:

          schepen van schepen duurzaamheid, mobiliteit, groen - voorzitter

          schepen ruimtelijke ordening, milieu, afvalbeleid - voorzitter

          deskundige duurzaamheid

 

2. 7 externe experts, stemgerechtigd, met aangetoonde competenties in één of meerdere van volgende domeinen:

          duurzame ontwikkeling

          innovatie/technologie

          hernieuwbare energie

          duurzame mobiliteit

          duurzame ruimtelijke ontwikkeling

          sociale inclusie

          klimaat

 

3. 4 vertegenwoordigers van het middenveld, stemgerechtigd:

          2 van de milieu-en natuurverenigingen

          2 van de wijkverenigingen.

 

Ten hoogste twee derde van de leden van de duurzaamheidsraad is van hetzelfde geslacht. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.

 

De stemgerechtigde leden zitten ten persoonlijke titel in de duurzaamheidsraad.

 

Art.6.- De stemgerechtigde leden worden door de gemeenteraad aangesteld aan de hand van de hieronder omschreven criteria:

          De milieu-en natuurverenigingen stellen gezamenlijk 2 kandidaten voor.

          De wijkverenigingen stellen gezamenlijk 2 kandidaten voor.

          7 experts worden door het college voorgesteld uit een lijst van geschikte kandidaten, tot stand gekomen na publicatie van een oproep tot kandidaatstelling in de parkbode, op de gemeentelijke website en na een oproep bij bedrijven, adviesbureaus en universiteiten.

 

Het college zal deze experts selecteren op basis van hun expertise, aangetoond aan de hand van referenties, referentieprojecten, diploma’s en andere kwalificaties, vermelding van relevante ervaring in de betrokken expertisevelden etc.

 

Art.7.- De experts en vertegenwoordigers worden benoemd voor een periode van 2 jaar. Ze blijven aangesteld, en zetelen, tot ze zijn vervangen of hun benoeming wordt vernieuwd.

 

Art.8.- Een expert ontvangt voor iedere zitting die hij/zij bijwoont een zitpenning van 200,- euro.

 

Art.9.- De duurzaamheidsraad komt vier keer per jaar samen en wordt bijeengeroepen door de voorzitters. In functie van de noodzaak kunnen de voorzitters een extra zitting bijeenroepen.

De agenda wordt bepaald door de voorzitters.

 

Art.10.- De voorzitters kunnen bijkomende personen uitnodigen om de vergaderingen bij te wonen en/of er toelichting te komen geven:

          burgemeester, beleidsmanager, afdelingshoofd van het lokaal bestuur Brasschaat

          specialisten of vertegenwoordigers van een studiebureau, …

          betrokken partijen, zoals scholen, jongeren, Unizo, bewonersgroepen, wijkverenigingen, milieuverenigingen,…

 

Deze personen mogen deelnemen aan de bespreking maar hebben geen stemrecht.

 

Art.11.- De duurzaamheidsraad kan enkel rechtsgeldig vergaderen als minstens de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig is.

 

Indien er een kwartier na het vastgestelde aanvangsuur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stellen de voorzitters vast dat de vergadering niet kan doorgaan. Er worden dan voor die vergadering geen presentiegelden verleend.

 

De duurzaamheidsraad kan, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping en ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen. In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat.

 

Art.12.- De duurzaamheidsraad kan, bij geheime stemming, uit zijn leden een rapporteur aanstellen die instaat voor het formuleren van het advies. Dit advies kan onder meer de verschillende aanbevelingen, afwijkende visies, of de (eventuele preferentiële) beleidsopties omvatten.

 

De duurzaamheidsraad beslist wanneer een geformuleerd advies ter stemming kan worden voorgelegd.

 

De duurzaamheidsraad beslist zoveel mogelijk bij eenparigheid. Ieder lid kan om een stemming vragen. De duurzaamheidsraad beslist dan bij gewone meerderheid van de stemgerechtigde leden.

Het individuele stemgedrag wordt in het advies mee opgenomen.

 

Art.13.- De verslagen van de duurzaamheidsraad vermelden de aanwezigheden, de beslissingen en het stemgedrag per agendapunt.

 

Art.14.- De dienst duurzaamheid maakt het verslag van de duurzaamheidsraad en bezorgt dit aan de leden van het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

28 Intergemeentelijk samenwerkingsverband projectvereniging Biscuit, afvaardiging namens de gemeenteraad. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos merkt op dat de gemeente niet zomaar vroegtijdig uit een projectvereniging kan treden. De omschrijving vermeldt dat de gemeente minstens lid blijft tot 30 januari 2021. Hij vraagt of het de bedoeling is de projectvereniging na die datum wel stop te zetten of dat hij de formulering zo niet moet lezen.

 

Schepen Pantens antwoordt dat biscuit sowieso nog zaken zal realiseren. Het bestuur zal bij het aflopen van deze periode wel de samenwerking evalueren. Daarbij wordt gekeken welke projecten mogelijk zijn en met welke gemeenten de samenwerking kan worden verdergezet.

 

Raadslid Pauwels vraagt waarom de vereniging nu pas opnieuw zal bijeenkomen. Hij merkt op dat de vereniging de voorbije maanden nagenoeg heeft stil gelegen.

 

Schepen Pantens merkt op dat het moeilijk was een gemeenschappelijke datum te vinden. De volgende samenkomst is voorzien op 26 juni 2019.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is sedert 30 januari 2017 lid van het Intergemeentelijk samenwerkingsverband Biscuit. Samen met de gemeenten Schoten, Brecht, Stabroek, Schilde en Kapellen heeft deze projectvereniging tot doel om meer service en kwaliteit te bieden op vlak van cultuur en bibliotheken en de samenwerking te bevorderen. De raad van bestuur van de projectvereniging Biscuit is samengesteld uit twee vertegenwoordigers per deelnemende vereniging, waarvan één lid met stemrecht en één lid met raadgevende stem.

 

Volgens art. 5 van de statuten en krachtens art. 401 van het decreet lokaal bestuur kan de gemeente tijdens de duur die is vastgesteld bij de oprichting van een projectvereniging, niet uittreden. Bij oprichting werd vastgelegd dat de projectvereniging een looptijd heeft van vier jaar. Dit betekent dat de gemeente sowieso lid blijft tot en met 30 januari 2021.

 

Juridisch kader

Krachtens artikel 404 §1-3 van het decreet lokaal bestuur beschikt een projectvereniging uitsluitend over een raad van bestuur. De deelnemers benoemen de leden van de raad van bestuur rechtstreeks. Elke deelnemer heeft slechts één afgevaardigde in de raad van bestuur, naast een afgevaardigde met raadgevende stem. Voor de gemeenten kunnen uitsluitend gemeenteraadsleden, burgemeesters of schepenen het mandaat als lid van de raad van bestuur vervullen.

Iedere gemeente wijst ook een afgevaardigde aan die deelneemt aan de vergaderingen van de raad van bestuur als lid met raadgevende stem. Die afgevaardigden zijn altijd raadsleden in de betrokken gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Schepen van cultuur, mevrouw Carla Pantens wordt namens de gemeente voorgedragen als stemgerechtigd bestuurder in de projectvereniging Biscuit.

 

Art.2.- Rudi Pauwels, raadslid wordt voorgedragen als bestuurder met raadgevend stem in de projectvereniging Biscuit.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

29 ILV Brasschaat - Schoten. Wijziging statuten en huishoudelijk reglement. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Konings verwijst naar de eerdere discussie over de visie op participatie. Hij vindt dat de opmerkingen ook hier gelden. Hij erkent dat de wijziging is opgelegd door het decreet lokaal bestuur. Maar hierdoor biedt men de inwoners minder mogelijkheden om te participeren. Hij vraagt het bestuur te betrouwen op hun deskundigheid en merkt op dat de inbreng in deze vereniging in het verleden echt toegevoegde waarde heeft gebracht. Hij verwijst naar de inbreng met betrekking tot de toegang voor senioren, scholen en personen met een handicap. Hij vindt de actuele situatie opmerkelijk: er is een beheerscomité met 2 schepenen van sport. Zij moeten een voorzitter en een ondervoorzitter aanduiden. Verder werden er eerder dit jaar al vertegenwoordigers aangeduid, dat verliep niet vlekkeloos. In Schoten waren er problemen en Brasschaat vergat de schepen van sport aan te duiden. Nu moeten die vertegenwoordigers opeens stoppen. Hij vindt dit erg jammer. Men zoekt nu een oplossing door te werken met raadgevers of waarnemers. Die krijgen geen zitpenning en hebben geen stemrecht. Hij vraagt wat die waarnemers in dat overleg nog zullen kunnen betekenen. Hij stelt voor om dan een oplossing te zoeken, analoog aan die voor de duurzaamheidsraad. Men kan werken met experten. Het gaat hem niet om de zitpenning, maar om de waardering van hun expertise. Hij vraagt om enige spitsvondigheid aan de dag te leggen.

 

Schepen Van Gerven antwoordt dat men dezelfde groep kan blijven samenzitten. Ze hoopt uit de grond van haar hart dat de betrokkenen geëngageerd zullen blijven. Inzake het stemrecht merkt ze op dat er nooit een naamstemming heeft plaatsgevonden en dat men altijd constructief en in dialoog te beslissingen is gekomen. Het stemrecht en de zitpenningen verdwijnen inderdaad, maar de raad kan blijven vergaderen.

 

Raadslid Konings verwijst naar de expertise van de betrokkenen. Men heeft vaak meer expertise tot bepaalde zaken dan de uitbaters zelf. De aanwezigen komen met vragen en bekommernissen van senioren, van de jeugdraad. Hij vindt dat de werking erg goed was.

 

Schepen Van Gerven is het daarmee eens.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenten Brasschaat en Schoten hebben de 'Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten' opgericht. De vereniging ziet toe op de realisatie en exploitatie van het zwembadcomplex.

Het beheer werd toevertrouwd aan het beheerscomité. Dat werd samengesteld uit zes afgevaardigden van elke gemeente. Deze afgevaardigden worden aangewezen onder de gemeenteraadsleden, de burgemeester of de schepenen. Minstens één afgevaardigde van elke gemeente maakt geen deel uit van de meerderheid.

 

Ingevolge de wijziging van het decreet inzake de interlokale verenigingen waarin bepaald wordt dat elke deelnemende gemeente nog slechts één afgevaardigde kan aanduiden, dienen de statuten en het huishoudelijk reglement van de Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten aangepast te worden.

 

Er wordt voorgesteld om de schepen van sport in het beheerscomité aan te duiden. Daarnaast worden er 5 waarnemers voorzien, die geen lid zijn van het comité maar dat wel kunnen bijwonen. Zij hebben geen stemrecht en ontvangen geen presentiegeld.

 

Aan de raad wordt voorgesteld goedkeuring te hechten aan de wijziging van de statuten van de Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten en de wijzigingen van het huishoudelijk reglement van het beheerscomité ter zake.

 

De wijzigingen worden van kracht zodra beide besturen hun instemming hebben verleend.

 

Juridisch kader

Artikel 392 tot en met 395 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 8 en 9 van de statuten van de Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten.

Artikel 1, 4, 5 7 en 9 van het huishoudelijk reglement van het beheerscomité Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten

 

Adviezen

Positief advies schepen van sport

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen presentiegelden meer verschuldigd.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de wijziging van de statuten en het huishoudelijk reglement van de Interlokale vereniging Brasschaat - Schoten zoals opgenomen in bijlagen.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

30 ILV Brasschaat - Schoten. Wijziging vertegenwoordigers. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenten Schoten en Brasschaat hebben de "interlokale vereniging Brasschaat - Schoten" opgericht. De vereniging ziet toe op de realisatie en exploitatie van het zwembadcomplex.

 

Het beheer van de vereniging wordt toevertrouwd aan het beheerscomité. Door een wijziging in het decreet lokaal bestuur dient het beheerscomité opnieuw te worden samengesteld. Elke deelnemende gemeente heeft immers nog slechts één afgevaardigde. In het voorstel tot aanpassing van de overeenkomst is het mogelijk een aantal waarnemers aan te stellen om de vergaderingen van het beheerscomité bij te wonen.

 

Aan de raad wordt gevraagd de schepen van sport aan te duiden als vertegenwoordiger namens de gemeente Brasschaat in het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Brasschaat- Schoten, en vijf gemeenteraadsleden aan te duiden als waarnemer. Minstens één waarnemer van elke gemeente maakt geen deel uit van de lijst waarvan de verkozenen behoren tot het college.

 

Aan de raad wordt tevens voorgesteld om de huidige verdeling van het beheerscomité te handhaven, als volgt:

- N-VA: 1 afgevaardigde en 2 waarnemers

- Open VLD: 1 waarnemer

- CD&V: 1 waarnemer

- Brasschaat2012: 1 waarnemer

 

Juridisch kader

Artikel 392 tot en met 395 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Adinda van Gerven, schepen van sport, is namens gemeente Brasschaat lid van het beheerscomité van ILV Brasschaat-Schoten.

 

Art.2.- Volgende gemeenteraadsleden worden aangeduid als waarnemer:

          Karin Beyers

          Dieter Heughebaert

          Christophe Thomas

          Steven Broos

          Jef Konings

 

Art.3.- Dit besluit treedt in werking zodra zowel gemeente Brasschaat als gemeente Schoten de overeenkomst van de ILV Schoten Brasschaat hebben gewijzigd.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

31 Jeugdraad samenstelling. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Volgens het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van lokaal jeugdbeleid, worden de gemeenten verplicht om voor het overleg en de inspraak bij de voorbereiding en de uitvoering van het jeugdbeleid een jeugdraad op te richten of een bestaande jeugdraad te erkennen.

Volgens de gewijzigde statuten, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 27 juni 2016,

bestaat de algemene vergadering van de jeugdraad uit stemgerechtigde leden en  niet-stemgerechtigde leden.

Tijdens de gemeenteraad van 25 februari 2019 werden reeds vertegenwoordigers van de politieke fracties van de gemeenteraad aangeduid als niet-stemgerechtigde waarnemende leden.

Tijdens de algemene vergadering van 7 mei 2019 werd de gemeentelijke jeugdraad opnieuw samengesteld zoals opgenomen in bijgevoegde lijst.

 

Neemt kennis van de nieuwe samenstelling van de gemeentelijke jeugdraad.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

32 Goedkeuring aanpassingen aan het organiek reglement van de raad van bestuur van de gemeentelijke openbare bibliotheek. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels merkt op dat er nog een foute titel is vermeld in artikel 7.

 

Schepen Pantens antwoordt dat er inderdaad geen ondervoorzitter is voorzien.

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Bij de aanvang van de nieuwe legislatuur dient de raad van bestuur van de bibliotheek opnieuw te worden opgericht. Het organiek reglement wordt bij die gelegenheid geactualiseerd.

 

Juridisch kader

Wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt en het decreet van 28 januari 1974 betreffende het Cultuurpact;

 

Adviezen

De raad van bestuur heeft in de vergadering van 22 mei 2018 de reglementen besproken en de aanpassingen goedgekeurd

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

BEHEERSORGAAN VOOR DE GEMEENTELIJKE OPENBARE BIBLIOTHEEK:

organiek reglement

 

Titel I: Opdracht

 

Art.1.- Er wordt een beheersorgaan opgericht dat als opdracht krijgt de inrichtende overheid bij te staan bij het beheer van de gemeentelijke openbare bibliotheek.

 

Titel II: Omvang

 

Art.2.- De gemeentelijke openbare bibliotheek omvat volgende gebouw(en):

          Hoofdbibliotheek, gelegen te Bredabaan 407

          Bedieningspunt voor scholen Maria-ter-Heide, gelegen te Durentijdlei 64

          Bedieningspunt voor scholen Sint Michiel, gelegen te Kapelsesteenweg 72

          Bedieningspunt voor scholen Bethanie, Ploegsebaan 76

          Bedieningspunt voor scholen Driehoek, Het Heiken 43

          Bedieningspunt voor scholen Kaart, Middelkaart

 

Titel III: Doel

 

Art.3.- De gemeentelijke openbare bibliotheek is een basisvoorziening waar elke burger terecht kan met zijn vragen over kennis, cultuur, informatie en ontspanning, en die actief bemiddelt bij het beantwoorden van deze vragen. De openbare bibliotheek is actief inzake cultuurspreiding en cultuurparticipatie; ze werkt in een geest van objectiviteit en vrij van levensbeschouwelijke, politieke en commerciële invloeden. Deze taken worden geconcretiseerd in een gemeentelijk meerjarenplan.

 

Titel IV: Bevoegdheden en verplichtingen

 

Art.4.- Bevoegdheden ten aanzien van de gemeentelijke openbare bibliotheek.

Het beheersorgaan adviseert de opmaak van het gemeentelijke meerjarenplan, wat betreft de werking van de bibliotheek.

 

Bij elke bijeenkomst van het beheersorgaan worden de acties van de voorbije maanden en de toekomstige acties toegelicht. Daarbij worden volgende punten bekeken: succes en verbeteringsmogelijkheden, promotie en verband met de doelstellingen uit het gemeentelijk beleidsplan. Tevens worden de resultaten van de bibliotheek wat betreft aantal uitleningen, bezoekers en gebruik van digitale collectie, bibportaal en Bib-ID toegelicht en besproken met het oog op verbetering. Dit wordt opgenomen in het verslag van het beheersorgaan.

 

Het beheersorgaan heeft verder een adviserende bevoegdheid ten aanzien van de inrichtende overheid voor alle aspecten van het bibliotheekbeleid (werking, inrichting en uitrusting, financiële beleid,…).

 

Titel V: Samenstelling

 

Art.5.-§ 1. Het beheersorgaan wordt samengesteld volgens de c-formule, dit wil zeggen dat haar leden gebruikersgroepen van de bibliotheek vertegenwoordigen en/of een expertise hebben die een meerwaarde betekent voor het bestuur van de bibliotheek.

 

§ 2. De criteria waaraan de afgevaardigden aldus  moeten beantwoorden zijn: ervaringsdeskundige in het beheersorgaan van een bibliotheek of vertegenwoordiger van een vereniging met een werking die verband houdt met de bibliotheek, of vrijwilliger in de werking van een bibliotheek of vertegenwoordiger van een gebruiksgroep (actieve leners). In de mate van het mogelijke zal een onrechtmatig overwicht van één van de gebruikersgroeperingen worden voorkomen.

 

§ 3. De leden van het beheersorgaan worden benoemd door de gemeenteraad.

 

§ 4. De toetreding tot het beheersorgaan impliceert de aanvaarding van het organiek reglement en het eventuele huishoudelijk reglement, en houdt de verplichting in tot het nakomen ervan.

 

§ 5. Indien er minder dan 6 leden overblijven wordt een vraag naar nieuwe leden gelanceerd. De lijst van nieuwe leden en eventuele reservekandidaten wordt aan de gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring.

 

Art.6.- §1. De hoedanigheid van lid van het beheersorgaan wordt verloren:

          Het lidmaatschap vervalt automatisch wanneer de gemeenteraad overgaat tot een globale hernieuwing van zijn vertegenwoordigers in de loop van de zes eerste maanden volgend op de installatie van de nieuwe gemeenteraad.

          Door ontslag van het lid. Dit ontslag dient schriftelijk aan de voorzitter van het beheersorgaan meegedeeld te worden.

          Door overlijden of rechtsonbekwaamheid.

          Door uitsluiting, waarover het beheersorgaan met een meerderheid van twee derden van de  aanwezige stemgerechtigde leden beslist. Een niet-gemotiveerde afwezigheid op drie achtereenvolgende samenkomsten van het beheersorgaan is een reden tot uitsluiting.

 

De gemeenteraad moet overgaan tot een globale hernieuwing van zijn vertegenwoordigers in de loop van de zes eerste maanden volgend op de installatie van een nieuwe gemeenteraad.

 

§ 2. Het lidmaatschap mag niet langer duren dan zes jaar, maar is hernieuwbaar. De lidmaatschappen die worden toegekend na de goedkeuring van dit organiek reglement, lopen tot ten laatste zes maanden na installatie van een nieuwe gemeenteraad. Het vroegere beheersorgaan blijft echter in functie totdat de nieuwe raad is geïnstalleerd.

 

Titel VI: Voorzitter

 

Art.7.- Het beheersorgaan kiest onder zijn stemgerechtigde leden bij geheime stemming en bij volstrekte meerderheid een voorzitter.

 

Titel VII: Secretariaat

 

Art.8.- De zittingen van het beheersorgaan worden bijgewoond door de hoofdbibliothecaris  en de schepen van cultuur, zonder stemrecht. De hoofdbibliothecaris neemt de taak van secretaris van het beheersorgaan waar.

 

Titel VIII: Samenkomsten, Huishoudelijk reglement

 

Art.9.- Het beheersorgaan komt ten minste één maal per trimester samen en zo dikwijls als de belangen van het de gemeentelijke bibliotheek het vereist.

 

Art.10.- Het beheersorgaan stelt een huishoudelijk reglement op waarin zij haar interne werking verder regelt, minstens wat betreft de leiding der vergaderingen, de agenda en de wijze van stemmen. Het huishoudelijk reglement dient niet aan de gemeenteraad ter goedkeuring te worden voorgelegd.

 

Art.11.- §1. Van elke bijeenkomst van het beheersorgaan, wordt een verslag opgesteld en opgenomen in een register. Deze notulen worden opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de secretaris en door hem samen met de voorzitter ondertekend, na goedkeuring op de volgende samenkomst. Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur is hier eveneens van toepassing.

 

§2. De leden, de waarnemers en het college van burgemeester en schepenen ontvangen een beknopt verslag van de samenkomsten van het beheersorgaan binnen één maand na de samenkomst.

 

Titel IX: Waarnemers, Werkgroepen

 

Art.12.- Het beheersorgaan kan waarnemers met een raadgevende stem aanduiden.

 

Art.13.- Het beheersorgaan kan werkgroepen vormen, waarvan de samenstelling en de werking bij huishoudelijk reglement bepaald worden. Het voorzitterschap van deze werkgroepen wordt steeds waargenomen door een lid van het beheersorgaan. In de schoot van deze werkgroepen kan beroep gedaan worden op niet-leden van het beheersorgaan of deskundigen.

 

Titel X: Verzekeringen

 

Art.14.- Het beheersorgaan ressorteert onder het gemeentebestuur. Ter dekking van de risico’s “Burgerlijke Aansprakelijkheid”, “Rechtsbijstand” (en “Lichamelijke Ongevallen”), zal het gemeentebestuur de nodige verzekeringspolissen afsluiten voor de stemgerechtigde leden en de waarnemers van het beheersorgaan.

 

Art.15.- Aan het organiek reglement voor het beheersorgaan kunnen slechts wijzigingen door de gemeenteraad aangebracht worden, na voorafgaande besprekingen met het beheersorgaan, die tevens gevraagd moet worden een schriftelijk advies uit te brengen.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

33 Goedkeuring aanstelling van de leden van de raad van bestuur van de gemeentelijke openbare bibliotheek voor de legislatuur 2019 - 2024. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Bij de nieuwe legislatuur dienen de leden van de raad van bestuur van de gemeentelijke openbare bibliotheek te worden aangesteld.

 

Juridisch kader

Organiek reglement van het beheersorgaan van de bibliotheek.

 

Adviezen

De leden van de raad van bestuur van de vorige legislatuur werd gevraagd of zij zich al dan niet opnieuw kandidaat stellen voor lidmaatschap.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn beperkt. Het gemeentebestuur dient een verzekeringspolis af te sluiten ter dekking van de risico's burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke ongevallen voor de stemgerechtigde leden en de waarnemers van het beheersorgaan (artikel 14 van het organiek reglement).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- hecht haar goedkeuring aan de lijst van 8 leden uit de vorige raad van bestuur die zich opnieuw kandidaat gesteld hebben voor de nieuwe legislatuur.

 

Denys Francis,

El Aseri Ouiam,

Mytsenko Svitlana,

Pollefeyt Wim,

Chris Rollewagen,

Tersago Gerda,

Vandermeulen Françoise,

Vandewalle Veerle.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Overzicht punten

 

 

34 Arro (Sociale bouw- en kredietmaatschappij Antwerpen). Aanduiding van vertegenwoordigers voor de (buiten)gewone algemene vergaderingen. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is aangesloten bij de Sociale bouw- en kredietmaatschappij Antwerpen.

Op vraag van het gemeentebestuur werd op 24 mei 2019 de uitnodiging voor de algemene vergadering bezorgd.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor de (buiten)gewone algemene vergaderingen.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur

Statuten Arro

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 32 ja-stemmen (Jan Jambon, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Steven Broos, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Bruno Heirman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Babs De Vocht, Greet Verbert, Tom Thys, Kasper Vanpoucke en Tom Versompel).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Philip Cools, schepen wordt aangeduid als vertegenwoordiger voor de (butien)gewone algemene vergaderingen van Arro Antwerpen, met als plaatsvervanger Tom Versompel.

 

Art.2.- De gemeenteraad beslist dat de afgevaardigde, bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar nodig dient te overleggen met het college.

 

 

Publicatiedatum: 02/07/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.