1 Ontslag raadslid Thomas. Kennisneming. - KENNISGENOMEN
Beslissing
Op 1 december 2020 heeft Christophe Thomas zijn ontslag aangekondigd als lid van de gemeenteraad van Brasschaat.
Er wordt kennis genomen van het ontslag van Christophe Thomas als gemeenteraadslid. Dit ontslag gaat in conform artikel 13 van het Decreet over het lokaal bestuur.
2 Onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Raadslid Christope Thomas heeft ontslag genomen als gemeenteraadslid.
Barbara Ophoff is de eerste opvolger die in aanmerking komt voor het mandaat van Christope Thomas.
Barbara Ophoff deed op 2 december afstand van haar mandaat.
De volgende opvolger die in aanmerking komt voor het mandaat van Christope Thomas is Anne Van Aperen.
Op 4 december 2020 werd Anne Van Aperen opgeroepen om in de openbare zitting van de gemeenteraad van 14 december 2020 en na onderzoek van de geloofsbrieven, de eed af te leggen in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.
Door het onderzoek van de geloofsbrieven en de erop volgende eedaflegging van het gemeenteraadslid, vermeld in artikel 14, worden deze van rechtswege als lid voor de raad voor maatschappelijk welzijn beschouwd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de geloofsbrieven te onderzoeken en goed te keuren. Daarna wordt Anne Van Aperen uitgenodigd om de eed af te leggen.
Juridisch kader
Artikels 12, 14, 15 en 68 van het decreet lokaal bestuur.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Keurt, na onderzoek door de voorzitter van de gemeenteraad, de geloofsbrieven goed van Anne Van Aperen.
Art.2.- Anne Van Aperen legt in de openbare vergadering de volgende eed af in handen van Tom Versompel, voorzitter van de gemeenteraad: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".
3 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 30 november 2020. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Op 30 november 2020 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.
Juridisch kader
Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 30 november 2020 worden goedgekeurd.
4 Begroting 2021 Politiezone Brasschaat. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Brughmans en zijn fractie keuren dit budget goed. Hij verwijst wel graag naar het budget dat aantoont dat de personeelsinvulling van het korps een zorgenkindje blijft. Dit is niet enkel door de concurrentie vanuit andere politiezones bij de aanwervingen van inspecteurs maar ook door het aantal deeltijdsen binnen het eigen korps. Graag krijgt zijn fractie daarover terugkoppeling bij de periodieke verslaggeving van de korpschef. Hetzelfde geldt ook over de mogelijke fusie van politiezone Brasschaat met andere zones.
Waarnemend burgemeester Cools herhaalt wat de korpschef vertelde tijdens de commissie, nl. dat 1/5 van personeelsleden niet kunnen vervangen worden. Dit zal verder opgevolgd worden in de periodieke verslagen tijdens de commissie en er zal ook extra toelichting volgen m.b.t. een mogelijke fusie.
Raadslid Hoegaerts haalt aan dat hoewel de gemeentelijke tussenkomst in de werking voor 2021 lager is dan die in 2020, dat het niet betekent dat er minder geïnvesteerd zou worden in de politiewerking of de basiszorg in afwachting van een fusie die in nevelen en gesprekken tussen burgemeesters is gehuld, maar die voorlopig niet op de steun van fractie Vlaams Belang kan rekenen. Fractie Vlaams Belang keurt deze politiebegroting goed.
Raadslid Pauwels wil eerst en vooral zijn dank uitspreken voor de antwoorden op de schriftelijke vragen naar aanleiding van de vragen op de algemene commissie m.b.t. de politiebegroting. Brasschaat 2012 zal deze politiebegroting goedkeuren. Het beleid van de voorgaande jaren heeft zijn voortgang. Zij merken bovendien dat er kort op de bal gespeeld wordt. Het is bijgevolg logisch dat een gemeentebestuur de nodige werkinstrumenten ter beschikking blijft stellen van de lokale politie. Fractie Brasschaat 2012 kijkt uit naar een verdere concretisering van het zonaal veiligheidsplan. Verkeersveiligheid en de strijd tegen drugs staan terecht nog steeds hoog op de prioriteitenlijst. Aan de uitwerking van een mobiliteitsplan wordt hard gewerkt, bovendien gebeurt dit met participatie van de Brasschaatse burger en niet over de hoofden heen wat zij ten zeerste naar waarde weten te schatten. Zijn fractie kijkt dan ook reikhalzend uit naar de uitrol van dit plan. De strijd tegen drugs verdient alle aandacht en ook alcohol achter het stuur verdient een blijvende aanpak. Uit de cijfers blijkt immers dat de Brasschaatse autobestuurders niet bij de beste van de klas zijn en wat hardleers overkomen. Tevens vinden ze het positief dat er gefocust wordt op preventie rond intra-familiaal geweld. In deze coronatijden een accent waar het spotlicht terecht op gericht wordt.
Een ander blijvend aandachtspunt volgens raadslid Pauwels is de personeelsbezetting. Geen specifiek Brasschaats probleem, maar een blijvende focus op het aanzwengelen van de aanwervingen verdient bijzondere aandacht. Wat, voor alle duidelijkheid, ook het geval is, maar het zou zijn betoog ontsieren moesten ze er niet even bij stilstaan. Zij wensen de korpschef en het hele team te bedanken voor hun werk in moeilijke tijden. De drempel om zich tegen de politie te keren is helaas verlaagd. Het respect voor het ambt kent een ongezien dieptepunt wat zij ten zeerste betreuren. Verbaal en fysiek geweld tegen de politie horen niet thuis in een maatschappij die zichzelf au serieux neemt. Een wederzijds respect tussen burger en dienaar van de wet is, wat hen betreft, een evidentie. Sensibiliseringsacties die hier de aandacht op vestigen zijn niet alleen wenselijk, ze moeten een aandachtspunt zijn bovenaan op de lijst. Raadslid Pauwels dankt ook voor de kwartaalrapportering waarin zij in de opvolging hiervan niet enkel een blijvende blik kunnen werpen op de werking van de politie, maar ook de mogelijkheid krijgen om constructieve inbreng naar voor te brengen.
Beslissing
Feiten en motivering
De dienst financiën legt het ontwerp voor van de politiebegroting 2021
Juridisch kader
Wet van 7 december 1998 op de geïntegreerde politie.
Koninklijk besluit van 5 september 2011, met latere wijzigingen, inzake het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie.
Er zijn heden nog geen specifieke onderrichtingen van de federale overheid gepubliceerd.
Adviezen
De financiële commissie heeft gunstig advies verleend op 23 november 2019
Financiële gevolgen
De gemeentelijke tussenkomsten bedragen 4.664.000 euro in de gewone dienst en 547.000 euro in de buitengewone dienst. De vereiste kredieten zijn opgenomen in het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan (AMJP) 2020-2025 van de gemeente.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De gemeenteraad stelt de begroting 2021 van de politiezone Brasschaat vast als volgt:
Gewone dienst uitgaven
Personeel | 7.278.275,00 euro |
Werkingskosten | 670.844,00 euro |
Overdrachten | 258.337,00 euro |
Schuld | 114.835,00 euro |
TOTAAL | 8.322.291,00 euro |
Gewone dienst ontvangsten
Prestaties | 8.500,00 euro |
Overdrachten | 7.716.155,00 euro |
Schuld | 1,00 euro |
Geraamd begrotingsresultaat 2020 | 598.946,76 euro |
TOTAAL | 8.323.602,76 euro |
Buitengewone dienst uitgaven
Investeringen | 568.833,00 euro |
TOTAAL | 568.833,00 euro |
Buitengewone dienst ontvangsten
Overdrachten | 550.650,00 euro |
Geraamd begrotingsresultaat 2020 | 20.094,78 euro |
TOTAAL | 570.744,78 euro |
5 Politiezone Brasschaat. Vaststelling gemeentelijke tussenkomsten - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Het college van burgemeester en schepenen legt in zitting van heden de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2015 van de gemeente, evenals de poltitiebegroting 2021 ter goedkeuring voor aan de raad.
Juridisch kader
Omzendbrief BA 2002/12 van 27 september 2002 inzake het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones, waarin wordt aanbevolen om de gemeentelijke toelage aan de politiezone vast te stellen in een afzonderlijk besluit.
Financiële gevolgen
Kost | 4.664.000 euro (exploitatie) en 547.000 euro (investering) |
Budgetsleutel | 0400/64940000 en 0400/66400000 |
Budget/jaar | Exploitatie- en investeringsbudget 2021 |
Krediet beschikbaar | Ja |
|
|
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De gemeenteraad stelt de gemeentelijke dotatie aan de politiezone Brasschaat voor het dienstjaar 2021 vast op 4.664.000 euro, met een bijkomende investeringstoelage van 547.000 euro.
6 Brandweerzone Rand. Vaststelling gemeentelijke bijdragen 2021 - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Niels de Kort wil eerst nog eens herhalen dat de zone een goede praktijk heeft om altijd de gemeenteraad te betrekken bij de opmaak van de brandweerbegroting. Ook deze keer heeft de zone weer een digitale info-sessie gehouden en deze was zeer interessant. Hij wil graag een oproep doen want hij vindt het echt een meerwaarde dat de brandweer de gemeenteraad hierbij betrekt.
Naar aanleiding van de begroting heeft raadslid Niels de Kort nog een aantal vragen over de gebruiksvergoedingen die betaalt worden aan de kazernes. Vorig jaar heeft hij nog complimenten overgemaakt aan de titelvoerend burgemeester omtrent de overdracht van onroerende goederen die snel werd aangepakt en opgelost zodat dit geen blijvend discussiepunt was in deze legislatuur. Naar aanleiding van de begroting heeft hij cijfers opgevraagd met betrekking wat er werd uitbetaald aan de gemeenten. Hij was zeer verrast over de bedragen die uitbetaald worden. Brasschaat is volgens hem de grote betaler van de brandweerzone, ze betalen 10% van heel het budget. Dit is volgens parameters die de Vlaamse overheid heeft bepaald. Brasschaat is volop aan het investeren in haar kazerne maar de vergoeding die ze hiervoor krijgen is laag. De gemeente betaalt 10% van het hele brandweerbudget maar voor hun kazerne krijgen ze maar een vergoeding van 6% van de totale gebruiksvergoeding. Hij vraagt zich af waarom men ingestemd heeft met deze regeling van vergoeding? Vanuit de Brasschaatse begroting wordt er volgens hem jaarlijks 30 000 euro geïnvesteerd in het huren van andere kazernes in andere gemeenten.
Raadslid Niels de Kort vraagt zich af of niet beter alles bij het oude was gebleven en men beter de 1 euro regeling had behouden? Dit zou voor de Brasschaatse begroting veel interessanter zijn.
Raadslid Niels de Kort vraagt zich af waarom er werd toegestemd met deze nieuwe verdeling. Hij wil ook graag weten of er geen financiële simulaties over de impact van de verdelingscriteria rond de gebruiksvergoeding waren?
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit in de vorige legislatuur behandeld werd en dat dat een moeizame weg was. Uiteindelijk is er een akkoord gekomen en dit akkoord zal ook gerespecteerd worden.
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat in eerste instantie de verbouwingen en de gebruikersvergoedingen los van elkaar staan. Bij de oprichting van de brandweerzone is een volledige studie gebeurd naar de staat van de gebouwen en het rollend materieel. Op basis daarvan werd besloten om eerst de zonestructuur uit te werken, vervolgens een regeling voor het rollend materieel en tot slot voor de onroerende goederen.
Tijdens deze oprichtingsfase hebben de gemeenten afgesproken dat ze geplande investeringen zouden blijven financieren. Brasschaat heeft zich aan haar woord gehouden en heeft de financiering van de geplande verbouwing en uitbreiding ook gerealiseerd.
In eerste instantie betekent de verbouwing dus het nakomen van aangegane engagementen voor de verdere uitwerking van de onroerende goederen.
Over de roerende goederen was men het relatief snel eens, over de onroerende goederen niet.
Hierover waren verschillende denkpistes gaande van gratis ter beschikking stellen tot volledig inbrengen of aankoop door de zone.
Na verschillende onderhandelingen heeft men gekozen voor de formules van een huurdersvergoeding immers:
Niet alle kazernes waren in goede staat en een aantal besturen waaronder Brasschaat hadden een engagement om de geplande investeringen nog te realiseren.
Van alle kazernes is een schattingsverslag gemaakt wat betreft de mogelijke aankoopwaarde.
Indien de zone al deze gebouwen zou moeten aankopen dan diende ze hiervoor een zodanig hoog bedrag te gaan lenen en aflossen dat dit financieel niet haalbaar was.
Het kwam er dus op neer dat het ofwel “gratis” inbrengen was in de zone ofwel verkopen maar dan was Brasschaat in feite zijn eigen gebouwen aan het afbetalen.
De huurdersvergoeding wordt berekend op de oppervlakte voor mens en rollend materieel dat noodzakelijk is voor het risicoprofiel van de gemeente gecombineerd met de gerichte spreiding van de specialisaties.
De jaarlijkse toelage is gebaseerd op de combinatie van het aantal inwoners en het kadastraal inkomen.
De huurdersvergoeding is gebaseerd op een m²-prijs voor mens en middelen en is dit laatste afgestemd op het risicoprofiel van de gemeente.
Een gemeente die een kazerne bouwt die 2 keer zo groot is als dat het risicoprofiel aangeeft zal ook maar een vergoeding krijgen voor datgene wat noodzakelijk wordt geacht volgens het risicoprofiel.
De gemeente blijft eigenaar van zijn grond en zijn kazerne en verhuurt deze aan de zone die verder instaat voor de onderhoudskosten cfr. een normale definitie van verdeling van de kosten tussen verhuurder en huurder. Juist door het gebouw niet in te brengen maar via deze gebruikersvergoeding te werken zorgen we er voor dat Brasschaat niet moet gaan betalen voor bijvoorbeeld een nieuw dak van een andere kazerne.
Wie slecht heeft geïnvesteerd zal op korte termijn zijn investeringsnoden nog te verwerken krijgen.
Bijvoorbeeld : Er is een nieuw dak nodig in de gemeente Wuustwezel, dan is dit geen kost voor de huurder (de brandweerzone) maar voor de eigenaar, zijnde de gemeente Wuustwezel.
Indien nodig kan titelvoerend burgemeester Jambon die de onderhandelingen heeft gevoerd hierop nog een aanvulling geven.
Raadslid Niels de Kort dankt waarnemend burgemeester Cools voor de uitgebreide toelichting. Hij licht toe dat ze het zeker goed vinden dat er geïnvesteerd wordt in de kazerne want dit is zeker nodig, maar het gaat vooral over de overdracht van de onroerende goederen. Hij heeft het gevoel dat Brasschaat structureel te weinig gaat krijgen voor de kazerne. Hij gaat het antwoord van waarnemend burgemeester Cools nog eens rustig nalezen.
Schepen Heirman komt graag nog even terug op de 10% waarnaar raadslid Niels de Kort verwijst. Hij gaf aan dat dit werd opgelegd door de hogere overheid, maar schepen Heirman licht toe dat dit onderling bepaald werd tussen de gemeenten. Dit werd bepaald op basis van het aantal inwoners en op basis van het kadastraal inkomen. Op basis hiervan komt men voor Brasschaat aan 9,33%. Dit werd dus niet opgelegd door een hogere overheid.
Minister president Jambon licht toe dat er in de zone destijds beslist werd om maar 2 parameters te laten spelen. Wanneer er destijds geen consensus werd gevonden, had de gouverneur moeten tussenkomen met een algoritme dat federaal bepaald was en zeer complex. Hij licht toe dat alle onroerende goederen werden overgedragen naar de zone, dit was de bluts met de buil en was redelijk snel beklonken. De oefening betreffende de kazernes was veel complexer. Er waren lokale brandweerkorpsen die in een “paleis” zaten en andere in een “krot”. Dit om een beeld te schetsen. Er werd toen vertrokken vanuit de gedachte : “wat hebben we nodig als zone?”. Er werd gekeken hoeveel m² er nodig was voor kantoren, technische ruimten, garages,… Men is toen ook gaan kijken bij andere zones en hoeveel men bereid was om te betalen aan huur. Dit is de vergoeding die nu betaalt wordt aan de eigenaars van de kazernes. 15 van de 22 gemeenten hebben een kazerne op eigen grondgebied. Edegem heeft bijvoorbeeld een “paleis”, maar zij krijgen een beperkte vergoeding. Brasschaat heeft ook een mooie investering gedaan, op deze manier zal er gedurende jaren geen investering meer moeten gedaan worden. Voor de “krot”-kazernes heeft de zone bepaald welke investeringen er nog moeten gebeuren. De zone heeft gesteld dat er overal min of meer dezelfde normen moeten zijn, een aantal kazernes staan dus nog voor grote investeringen. Wanneer een kazerne boven de norm gaat is dat een eigen keuze en is dat voor eigen budget.
Titelvoerend burgemeester Jambon licht toe dat wanneer je met 22 gemeenten moeten samenwerken, je naar algemene richtlijnen moet zoeken. Brasschaat zal in de komende jaren geen investeren meer moeten doen, terwijl andere gemeenten dit dan nog wel moeten doen.
Raadslid Niels de Kort dankt titelvoerend burgemeester Jambon voor de aanvullingen. Hij haalde dit punt aan omdat het belangrijk is voor een hele lange periode. Hij stelde bij het begin van dit punt dat het een goede zaak is voor de brandweerzone. Hij gaat alles nog eens verder in detail bekijken.
Raadslid Vanpoucke licht toe dat hij dezelfde bezorgdheid had als raadslid Niels de Kort. Hij vindt het ook een interessant thema en zal het ook zeker verder bekijken. Voor een divers landschap aan korpsen lijkt dit hem een faire oplossing. Volgens hem is dit voor de gemeente niet noodzakelijk slecht, omdat de investeringen door de gemeente worden gedragen. Hij is gerust gesteld dat de waardebepalingen gebeurd zijn. Hij dankt ook iedereen voor de toelichting.
Beslissing
Feiten en motivering
Vanaf 1 januari 2015 is de gemeentelijke brandweer opgegaan in de nieuwe brandweer/hulpverleningszone Rand. Het jaarlijks te financieren saldo van de zone moet gefinancierd worden door de 21 deelnemende gemeenten. De verdeelsleutel wordt vastgelegd op basis van het inwonersaantal (75 %) en het kadastraal inkomen (25 %).
Het gemeentelijk aandeel van Brasschaat bedraagt aldus 9,33 %
Juridisch kader
Decreet lokaal bestuur van 17 december 2017.
Wet van 15 mei 2007 inzake de civiele veiligheid, artikel 68.
Besluit van de prezoneraad van 3 november 2014 inzake de overeenkomst tussen de prezone Rand en de gemeenten inzake de financiële verdeelsleutel
Financiële gevolgen
De dotatie voor de gemeente Brasschaat bedraagt voor 2020 1.341.421 euro in exploitatie en 465.648 euro in investeringen.
Dat is op exploitatie 50.000 euro minder dan de brandweerzone nu budgetteert
omdat in de aanpassing van het meerjarenplan reeds rekening gehouden wordt met een prognose van het vermoedelijk rekeningoverschot van de zone voor dienstjaar 2020, dat verwerkt kan worden in een eerste budgetwijziging van de brandweerzone in 2021
De clearing voor de overdracht van de roerende goederen, waarbij de gemeente gedurende 10 jaar telkens een bedrag ontvangt van 7.614,59 euro, is verwerkt in de dotatie
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De gemeenteraad stelt de gemeentelijke tussenkomsten voor de hulpverleningszone Randj voor het dienstjaar 2021 vast als volgt :
-werkingstoelage 1.341.421 euro
-investeringstoelage 465.648 euro
7 AGB Aanpassing Meerjarenplan 2020-2025. Update december 2020. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Pauwels vraagt zich af wat de basis gronden zijn waarop men zich gaat baseren bij een eventuele verlenging van de aflopende contracten van de financieringshuur van de gebouwen van de brandweerkazerne en het politiegebouw? Hij vraagt zich af of een overname onderzocht wordt? De gemeente neemt dan het politiegebouw over en de brandweerzone rand de kazerne. Hij vraagt zich af hoe ze dat moet zien.
Fractie Brasschaat 2012 stelt ook vragen rond de evolutie van het nutsverbruik. Akkoord dat men dat, in een beginperiode bij de opening van het nieuwe gemeentehuis, moeilijk kon inschatten. Aan de andere kant is er, met enige ruchtbaarheid uitgepakt met de biomassacentrale. Nu vernemen ze dat die in tussenseizoenen niet gebruikt wordt en er overgeschakeld wordt op de aardgasinstallatie. Dat komt vreemd over. Het is alsof ze thuis, in een tussenseizoen, even overschakelen op een andere energiebron verschillend van je hoofdinstallatie. De biomassa installatie zou een geweldige besparing betekenen werd aanvankelijk gezegd. Nu blijkt het kostenplaatje anders uit te draaien. Gaan we daaruit leren voor de toekomst bijvoorbeeld voor scholenproject Kaart? Bovendien blijft de milieu-impact van zulke installaties voer voor discussie. Twee en een half jaar geleden verzochten ze om metingen te doen m.b.t de uitstoot. Dit werd hen toegezegd. De resultaten hiervan laten op zich wachten. Brengt de biomassacentrale wel het soelaas dat ons voorgewend wordt?
Raadslid Pauwels heeft 3 concrete vragen:
•Graag meer info over de verlenging of de overname van het politiegebouw en de brandweerkazerne.
•Toelichting bij de stijgende kosten voor het nutsgebruik en de visie daarop.
•Toelichting bij de elementen die spelen in de meerkost van de onderhoudscontracten.
Schepen Van Honste geeft toelichting bij de aflopende contracten. Ze bevestigt dat dit iets is dat volgend jaar binnen het AGB moet bekeken worden. Deze contracten kunnen verlengd of stopgezet worden. Hij zal deze oefening mee kunnen volgen via de raad van bestuur waar hij ook in zit. Er was nog geen tijd om dit nu al verder te bekijken, maar dit zal vrij snel opgevolgd worden. Er zal ook nog juridisch en financieel advies ingewonnen worden.
Schepen Van Honste licht toe dat het verbruik van het tussenseizoen te nuanceren is. In vergelijking met vroeger is er nog steeds een veel lager gas-verbruik. Dit is volgens haar dus sowieso toch een positief verhaal. Het grootste deel wordt nog steeds gedaan door de bio-massa, het gasverbruik is maar kortstondig.
De meerkost van de onderhoudscontracten is volgens haar o.a. te wijten aan een aantal contracten die aflopen. Het gebouw staat er nu 2 jaar en voor bepaalde zaken moet men een contract aangaan omdat de garantie vervalt. Er is een extra contract aangegaan voor o.a. de luchtgroepen, de koelgroepen en het onderhoud van het tapijt.
Raadslid Pauwels dankt schepen Van Honste voor de antwoorden. Zijn fractie blijft toch hun bedenkingen hebben met betrekking tot het verbruik. Ze zullen dit de komende jaren verder blijven opvolgen.
Schepen Heirman licht toe dat het verbruik vorig jaar nog geen 10 000 euro was in de winter. Wanneer men alle vorige verbruiken optelt, is dit een enorme besparing ten opzichte van vroeger.
Raadslid Pauwels wacht nog op het rapport van de uitstoot dat hem beloofd was.
Raadslid Dirk de Kort geeft nog mee dat zijn fractie zeer tevreden is over de wijze van besluitvorming. Er is transparantie en zijn fractie krijgt veel meer informatie t.o.v. in het begin. De projecten die worden voorgelegd, zoals bijvoorbeeld het vroegere magazijn Ploegsebaan, de Coppenskazerne, de proeftuin droogte,.. zijn mooie voorbeelden van manier van aanpak. Er werd volgens hem knap werk verricht door de schepenen en de medewerkers. Als het goed is, mag het volgens hem ook gezegd worden.
Schepen Van Honste & waarnemend burgemeester Cools danken raadslid Dirk de Kort voor dit compliment.
Beslissing
Feiten en motivering
De Raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat heeft in de zitting van 2 december 2020, de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (update december 2020) vastgesteld. De gemeenteraad dient de aanpassing goed te keuren.
Juridisch kader
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, Art. 242. De boekhouding wordt gevoerd
onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt het
meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.
Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale
en provinciale besturen.
Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 van de Vlaamse minister van binnenlands
bestuur betreffende "de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale
besturen volgens de beleids- en beheerscyclus"
Artikel 29 en 62 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat.
Adviezen
Nvt.
Financiële gevolgen
Bij de aanpassing van het meerjarenplan blijft het beschikbaar budgettair resultaat, positief in alle boekjaren.
De autofinancieringsmarge is positief over de hele planningsperiode 2020-2025.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De gemeenteraad keurt de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (update december 2020) goed.
Philip Cools Cathy Mallentjer Kasper Vanpoucke Tom Versompel Bart Thijs Joris Van Cauwelaert Anne Van Aperen Dimitri Hoegaerts Carla Pantens Dirk de Kort Greet Verbert Walter Vermeulen Bruno Heirman Myriam Van Honste Ingeborg Hermans Niels de Kort Bart Brughmans Jan Jambon Inez Ven Jef Konings Karin Beyers Barbara Cloet Dieter Heughebaert Goele Fonteyn Erwin Callens Hedwig van Baarle André Van Mechelen Luc Van der Schoepen Shana Claessens Adinda Van Gerven Karina Hans Ward Schevernels Lisa Buysse Rudi Pauwels Philip Cools Cathy Mallentjer Kasper Vanpoucke Tom Versompel Bart Thijs Joris Van Cauwelaert Anne Van Aperen Dimitri Hoegaerts Carla Pantens Dirk de Kort Greet Verbert Walter Vermeulen Bruno Heirman Myriam Van Honste Ingeborg Hermans Niels de Kort Bart Brughmans Jan Jambon Inez Ven Jef Konings Karin Beyers Dieter Heughebaert Goele Fonteyn Erwin Callens Hedwig van Baarle André Van Mechelen Luc Van der Schoepen Shana Claessens Adinda Van Gerven Karina Hans Lisa Buysse Rudi Pauwels Carla Pantens Philip Cools Hedwig van Baarle Inez Ven Dieter Heughebaert Adinda Van Gerven Bruno Heirman Karina Hans Karin Beyers Bart Thijs Erwin Callens Jan Jambon Joris Van Cauwelaert Walter Vermeulen Anne Van Aperen Cathy Mallentjer Goele Fonteyn Tom Versompel Myriam Van Honste Dirk de Kort Jef Konings Kasper Vanpoucke André Van Mechelen Bart Brughmans Dimitri Hoegaerts Shana Claessens Rudi Pauwels Ingeborg Hermans Greet Verbert Luc Van der Schoepen Niels de Kort Lisa Buysse aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 13 Goedgekeurd
8 Aanpassing Meerjarenplan 2020-2025 Update december 2020. Vaststelling deel gemeente en goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Vooraleer overgaan wordt tot de tussenkomsten van de diverse fracties wil waarnemend burgemeester Cools samen met de gemeenteraad het traject bekijken dat geleid heeft tot de huidige aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.
Het meerjarenplan 2020-2025 werd in zitting van 16 december 2019 meerderheid tegen oppositie goedgekeurd door de gemeenteraad. Het was een ambitieus meerjarenplan waarin zeer zorgvuldig het investeringspad voor de jaren 2020-2025 werd uitgestippeld. Het bestuursakkoord van de huidige meerderheid werd perfect in het meerjarenplan ingepast, bovendien werden nog een aantal bijkomende accenten gelegd. Wat het regulier beleid betreft werd er steeds in het achterhoofd gehouden dat de dienstverlening aan de bevolking een prioritaire bekommernis is.
Het is inderdaad een ambitieus meerjarenplan en bovendien een haalbaar meerjarenplan. De autofinancieringsmarge is hiervoor de beste indicator. De autofinancieringsmarge moet in het laatste jaar van de meerjarenplanning positief zijn. Het bestuur diende dan ook een meerjarenplanning in met een positieve autofinancieringsmarge van 439.335,13 euro. Zoals iedereen weet wil dit zeggen dat alle doelstellingen, actieplannen en acties kunnen gerealiseerd worden met de middelen die voorzien werden in het meerjarenplan.
Begin 2020 heeft het bestuur dan ook een aanvang genomen met de uitvoering van dit meerjarenplan. Tijdens de eerste maanden van 2020 kwamen echter de eerste berichten binnen dat het COVID-19 virus zijn opmars binnen Europa had ingezet, na de krokusvakantie barstte de coronacrisis dan ook in alle hevigheid los. De eerste lock-down kondigde zich aan en de focus van de gemeente werd verlegd naar het inperken van de verspreiding van het virus. De impact van de coronacrisis was duidelijk zichtbaar in onze gemeente. Vele verenigingen, handelaars en ondernemers werden noodzakelijk gedwongen hun activiteiten tijdelijk on-hold te zetten of werden gedwongen tot heel wat creativiteit om het hoofd boven water te houden. Bij vele ondernemingen werd technische werkloosheid ingeroepen, sommige activiteiten werden zodanig aan banden gelegd dat het voor velen moeilijk was om het hoofd boven water te houden. Ook binnen onze eigen gemeente kregen wij vele noodkreten te horen. Het gemeentebestuur heeft toen ook onmiddellijk het heft in handen genomen en heeft besloten om vanuit het budget 2020 een bedrag van 1.100.000 euro te reserveren als steunmaatregel voor verenigingen, handelaars en kansarmen.
Vorige week werd er tijdens de commissie hiervan een gedetailleerd verslag gebracht waarbij een overzicht werd gegeven van de uitgevoerde en geplande maatregelen voor een totaal bedrag van +/- 2.300.000 euro gespreid over de jaren 2020 en 2021. Vanuit de verschillende hogere overheden ontvangt Brasschaat hiervoor eveneens subsidies ter waarde van ongeveer 1.000.000 euro, hiervan neemt Vlaanderen voor ongeveer 800.000 euro subsidie voor haar rekening en de federale overheid voor ongeveer 200.000 euro. Vanuit de gemeente wil waarnemend burgemeester Cools de minister-president hiervoor van harte danken. Uiteraard ook zijn dank aan de federale overheid voor deze steun.
Dit betekent dat we als gemeente een bedrag voorzien van om en bij de 1.300.000 euro.
Vanuit de federale overheid hebben we de afgelopen maanden en weken bijsturingen ontvangen met betrekking tot de inkomsten uit de aanvullende personenbelasting en de bijdragen van de gemeenten in de responsabiliseringsbijdrage.
De cijfers van de aanvullende personenbelasting werden constant naar beneden bijgesteld en de vooruitzichten voor de volgende jaren vertoonden diezelfde tendens. Zoals jullie allen weten zijn de aanvullende personenbelastingen een belangrijke inkomst voor het uitvoeren van het meerjarenplan. De financieel directeur heeft tijdens de commissie van 8 december 2020 hierover reeds een uitvoerige toelichting gegeven. De totale impact hiervan op het meerjarenplan bedraagt 2.796.928 euro of een gemiddelde van om en bij de 560.000 euro per jaar.
De responsabiliseringsbijdrage vertoont al enkele jaren grillige sprongen. De laatste cijfers die door de pensioendiensten werden bezorgd zijn weerom minder goed. Voor onze gemeente heeft dit op het meerjarenplan een impact van 1.528.228 euro meeruitgaven. Dit bedrag is de netto impact, dus wat het effectief meer gaat kosten. Gelukkig dat Vlaanderen 50% van de responsabiliseringsbijdrage van de gemeenten voor haar rekening neemt , anders was deze meeruitgave nog veel groter geweest.
Met deze 2 tegenvallers moest het bestuur aan de slag om het meerjarenplan 2020-2025 te herzien. Een impact van om en bij de 4,3 miljoen euro op het meerjarenplan of een gemiddelde van ongeveer 865.000 euro per jaar is niet min.
865.000 euro besparen op enkel exploitatieuitgaven is onmogelijk, je gaat dan echt snijden in de reguliere werking van de gemeente en de dienstverlening aan de bevolking. Dit was en is géén optie. Als je weet dat 1.000.000 euro aan investeringen (via een lening) ongeveer tussen de 50.000 à 60.000 euro exploitatieuitgaven betekent, is de rekensom ook vlug gemaakt.
Om het gat van 4,3 miljoen euro dicht te rijden met enkel het schrappen van investeringen, is een vermindering van een bedrag tussen de 14.000.000 en 17.000.000 euro nodig. Het was duidelijk dat besparingen op zowel exploitatie als investeringen noodzakelijk waren om de autofinancieringsmarge in 2025 positief te houden.
Door de diensten werd op high-level niveau een voorstel van besparing gedaan op exploitatie van een variabel bedrag dat gelegen is tussen 100.000 euro in 2021 tot 700.000 euro in 2025 samen met een vermindering van investeringen van om en bij de 14.000.000 euro. Waarnemend burgemeester Cools moet de gemeenteraad niet vertellen dat dit voor het bestuur géén makkelijke oefening zou worden. Bij het opstellen van het meerjarenplan 2020-2025 was het de oprechte bedoeling om het plan te realiseren, de verminderde inkomsten uit personenbelasting en de vermeerderde uitgaven van de responsabiliseringsbijdrage hebben daar echter anders over beslist.
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat het géén gemakkelijke oefening is geweest en het was erg pijnlijk om een groot aantal investeringen te schrappen of “on-hold” te zetten tot betere financiële tijden. Het bestuur is bij het voorstel steeds uitgegaan van een aantal principes, als eerste en belangrijkste:
•Welke investeringen en exploitatieuitgaven zijn noodzakelijk om het welzijn van de Brasschatenaar en de dienstverlening aan de burger te waarborgen?
•Wat is er reeds zo ver gevorderd dat niet meer kan gestopt worden?
•Welke investeringen/exploitatieuitgaven zijn absoluut noodzakelijk om schade te voorkomen aan gemeentelijk patrimonium?
•Welke investeringen/exploitatieuitgaven zijn noodzakelijk om de reguliere werking te waarborgen?
•Welke investeringen kunnen nog uitgesteld worden naar een latere datum?
•Welke investeringen zijn “nice-to-have” maar niet noodzakelijk
Alles werd besproken op het conclaaf en werd finaal afgeklopt. Het resultaat ligt nu voor als wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 met een positieve autofinancieringsmarge van 109.697 euro in 2025
In de documenten die de gemeenteraad ontvangen heeft werden deze wijzigingen/schrappingen reeds opgenomen. Normaal gezien moet het schepencollege slechts rapporteren op de actieplannen maar het College vond het toch opportuun om te rapporteren op de acties zodat de wijzigingen duidelijk zichtbaar zijn. Graag wil waarnemend burgemeester Cools de gemeenteraad meenemen in een aantal schrappingen en wijzigingen van geplande investeringen :
•Skatepark - 230.000 euro (2022)
•Dak politie - 700.000 euro (2022)
•Dak Gibo Driehoek (wel instandhouding) - 355.000 euro (2021-2023)
•Uitbreiding Academie Muziek & Woord- 160.000 euro (2022)
•Heraanleg Armand Reusensplein - 3.500.000 euro (2023)
•Heraanleg Augustijnslei-du Boislei - 500.000 euro (2024)
•Heraanleg Dr. Roosensplein - 2.109.000 euro (2022-2023)
oWel werd 250.000 euro weerhouden voor verkeerstechnische ingrepen.
•Heraanleg Hemelakkers - 1.550.000 euro (2022)
•Heraanleg Oude Baan- 600.000 euro (2025)
•Aanleg parking Peerdsbos - 700.000 euro (2023)
•Betonvloer biomassa recyclagepark - 1.345.000 euro (2021-2022)
•Vernieuwen dak centrale loods De Mortel - 195.000 euro (2024)
•Paddenoversteek Kerkedreef - 200.000 euro (2021)
Al deze zaken en nog vele andere kan men in detail terugvinden in de aan de gemeenteraad ter beschikking gestelde documenten.
Zoals reeds gezegd heeft het bestuur ook in de exploitatie-uitgaven moeten snijden, deze kan men ook allemaal in detail terugvinden in het document op actie-niveau dat aan de gemeenteraadsleden werd bezorgd.
Al deze vermelde aanpassingen hebben er toe geleid dat het meerjarenplan in 2025 zal eindigen met een positieve autofinancieringsmarge van 109.697,00 euro, waarmee het duidelijk is dat het bijgestuurde meerjarenplan kan uitgevoerd worden.
Waarnemend burgemeester Cools moet toegeven dat hij hier vandaag liever had gestaan met het originele meerjarenplan 2020-2025 waarbij ze mits enkele kleine wijzigingen het ambitieniveau van het huidig bestuur zouden kunnen bevestigen. Hij moet er geen doekjes om winden, de coronacrisis heeft diep ingehakt op de toekomstige ontvangsten van de gemeenten. Hij hoopt samen met alle raadsleden dat de relancemaatregelen die op Vlaams niveau worden uitgerold de economie terug zal doen aantrekken en dat de cijfers van de aanvullende personenbelasting opnieuw op een normaal niveau kunnen getild worden. Op dat ogenblik zal men wellicht enkele doelstellingen die men nu “on hold” heeft gezet terug kunnen opnemen in het meerjarenplan 2020-2025.
Waarnemend burgemeester Cools geeft vervolgens graag het woord aan schepen Hans die meer toelichting zal geven rond het sociaal beleid binnen het meerjarenplan 2020-2025. Hij dankt iedereen voor de aandacht en hij rekent er op dat iedereen constructief zal meewerken aan de uitvoering van het huidig gewijzigde meerjarenplan.
Schepen Hans licht graag enkele actieplannen toe van het OCMW, dit zal sommige schriftelijke vragen beantwoorden van de verschillende fracties. Vaak gaat het hier over personeelsinzet en kan dit moeilijk in cijfers weergegeven worden of was er sprake van Coronabudget in 2020 en 2021 en lijkt het dat de budgettering voor de volgende jaren verminderd is.
Actieplan tegen vereenzaming :
Men zal blijven inzetten op de 3 dienstencentra. Met de DC’s wordt er op regelmatige basis gebeld met de senioren in Brasschaat en voor deze maand hebben de gekende bezoekers van de DC’s een adventskalender gekregen met een dagelijks geschenkje of activiteit. Deze acties worden ten zeerste geapprecieerd door onze senioren.
De verenigingen zoals Okra en de seniorenraad blijven gesteund worden.
Aangezien de stoepacties in Brasschaat door de veiligheidscel verboden zijn, werd er via Radio Park een medium gevonden om senioren een stem te geven en hopelijk wordt dit door de zender verdergezet.
Met een groep vrijwilligers worden er kerstkaarten gestuurd naar eenzame bewoners van de 4 WZC’s met een warme boodschap.
Vanaf 2021 wordt er 0,5 VTE medewerker extra ingezet op ouderenzorg.
Armoedebestrijding:
Schepen Hans heeft besloten om een raad op te richten met deskundigen en zelfs ervaringsdeskundigen om het armoedebestrijding beleid uit te schrijven voor Brasschaat.
Dit plan zal opgevolgd worden door verschillende medewerkers uit verschillende domeinen zoals huisvesting, woonbegeleiding, tewerkstelling, huiswerkbegeleiding, werkbegeleiding, kinderopvang, CAW, CLB, onderwijs, Nederlandse taal in samenwerking moet open school-e inclusie ,integratie en inburgering, budgetplanning, opleidingen, sociale kruidenier en de vrijwilligerswerking.
Een nieuwe armoedetoets het systeem REMI wordt onderzocht. REMI is een webapplicatie ontworpen door Thomas Moore. Het is vergelijkbaar met onze “leefgeldtoets”, maar REMI is wetenschappelijk onderbouwd en houdt met meer parameters rekening. Het is een doordachtere manier om om te gaan met extra financiële steun. Er zal gestart worden met een 3 maanden proeflicentie.
Brasschaat is een actieve partner in de eerstelijnszone.
Buiten de corona maatregelen werden volgende initiatieven goedgekeurd en opgestart :
•een intergemeentelijke deskundige IFG Een IG
•verslavingspreventiemedewerker Samenwerking met Kina voor gezonde
•voeding voor kansarmen.
•Samenwerking tegen voedselverspilling.
•Zorgstrategisch plan wordt verder opgevolgd met zijn werkgroepen.
•het digitaal kinderopvangloket en de website voor de Huizen van het Kind.
Buddywerking wordt verder uitgebreid :
•Samenwerking met ATK is opgestart .
•4500 € werd gebudgetteerd voor de communicatie van de “100 van Brasschaat”
•Opleiding van onze medewerker die de buddywerking gaat coördineren bij Kabas.
•door ATK 15.000 € . De 25000 voor gezinsondersteuning € wordt omgezet in personeelsbudget voor een 0,5 VTE Vanuit jeugdhulp wordt er terug samengewerkt met Domo.
•Ook voor ouderen en alleenstaanden zal de buddywerking ingezet worden.
Schepen Hans licht verder toe dat er nog wordt ingezet op het GBO zodat kansarmen geholpen worden met hun zoektocht in het zorglandschap, het GBO moet vertrekken vanuit de noden op het terrein. Dit is een samenwerking van het OCMW, intermutalistiesch en het CAW. In januari start het Kruispunt in het kader van GG , dit zal plaatsvinden in de welzijnscampus.
Voor ouders op zoek naar kinderopvang start in januari het digitaal kinderopvangloket en Brasschaat krijgt in 2021, 9 IKG plaatsen bij, dit zal met de criteria nog naar de gemeenteraad komen.
In het voorjaar verwacht schepen Hans de opstart van het fysiek Huis van het Kind in het gebouwtje van Hemeldreef 1 in samenwerking met Rotonde/OLO, die gefusioneerd zijn.
Tot slot licht schepen Hans nog graag de nieuwe werking toe van het BCSD. De dossiers van de sociale dienst worden ingebracht in meeting mobile . De leden kunnen de dossiers thuis op een veilige manier doornemen en de vragen doorsturen. De maatschappelijk werkers zullen de vragen beantwoorden in meeting. Tijdens de comités zal er nu tijd zijn om beleidspunten te bespreken zodat de comité leden goed op de hoogte blijven van de veranderingen en beslissingen bij het OCMW en waar zij uiteraard ook hun input kunnen geven. Er is dus meer interactie .
Het systeem werkt aangenamer voor de leden en de maatschappelijk werkers en is uiteraard efficiënter.
Voorzitter Versompel geeft het woord vervolgens aan raadslid Brughmans.
Fractie CD&V heeft deze bijgestelde meerjarenplanning grondig en met een kritische blik onder handen genomen. Ze danken de algemeen en financieel directeur, alsook de dienst financiën voor de verhelderende antwoorden op de 40-tal vragen die ze vooraf indienden. Het feit dat burgemeester en schepen in hun toelichting reeds ingaan op deze vragen bewijst dat het nagels met koppen slaan is.
Eerst en vooral wil zijn fractie ook een bijzonder woord van dank richten aan alle gemeentelijke medewerkers die in dit moeilijke jaar 2020 de dienstverlening en hulpverlening aan onze bevolking draaiende hebben gehouden. Zelfs tot vandaag telewerken heel wat medewerkers thuis of zijn onder moeilijke omstandigheden op de baan.
Solidair als ze zijn, heeft zijn fractie daarvoor meermaals ‘krediet’ gegeven aan het gemeentebestuur door samen vastberaden maatregelen te nemen om de gevolgen van deze covid-crisis te tackelen. Verenigingen, winkeliers en horeca, kinderdagverblijven, sociale organisaties en scholen enz. konden rekenen op een (dikwijls letterlijk) broodnodige financiële ondersteuning. Fractie CD&V is tevreden over de manier waarop het college in deze moeilijke tijd geroeid heeft met de riemen die er waren, laat daarover geen misverstand bestaan.
Raadslid Brughmans geeft mee dat het aanpakken van een crisis even belangrijk is als “wat na de crisis?”.
Als ze echter de meerjarenplanning ontleden, dan stelt de CD&V-fractie vast dat de ambitie van het schepencollege bedolven wordt en blijft door deze covid-crisis.
Projecten worden afgevoerd, uitgesteld, herleid… hetgeen ze in sommige gevallen enigszins kunnen plaatsen gezien de moeilijke budgettaire tijden. De burgemeester wijst in z’n toelichting wel op de autofinancieringsmarge, de responsabiliseringsbijdrage en de APB-ontvangsten. Maar andere zaken zegt hij volgens hem niet, bijvoorbeeld dat de 6,5 miljoen euro Agion-subsidies voor school Kaart vroeger binnenkomen bij de gemeente.
Fractie CD&V begrijpt niet goed hoe het schepencollege hier te werk is gegaan.
Raadslid Brughmans leest dat de heraanleg van de Miksebaan/Hemelakkers/Oude Baan ter hoogte van de kerk van het centrum afgevoerd zijn. Hetzelfde wat betreft het plein aan het oude gemeentehuis. De budgetten van 1.195.000 euro die voorzien waren in het vorige meerjarenplan worden herleid naar 250.000 euro voor dringende werken voor verkeersveiligheid. Hij vraagt zich af of dat het project van de aanleg van het Dr. Roossensplein, het Bad Neuenahr-plein en de Donksesteenweg is? Raadslid Niels de Kort komt hier straks nog op terug.
Wat fractie CD&V jammer genoeg niet kan lezen in de meerjarenplanning is bijvoorbeeld een bijkomend budget voor het project Kaart om zo 1) het aantal woningen op deze site te kunnen verminderen en om 2) meer ruimte te maken voor het openbaar domein en de spelende kinderen.
Het bestuur kiest volgens hem voor maximalisatie van eigen inkomsten uit dit project door er expliciet voor te kiezen geen bovengrens op het aantal woningen te bepalen. Het verminderen van het aantal woningen kan enkel indien de gemeente zelf geld vrijmaakt om te investeren in het openbaar domein. Fractie CD&V heeft eerder ook al gewezen op het feit dat de gemeente ten minste de voordelen verlaging van het btw-tarief voor scholenbouw hiervoor kan gebruiken. Dit MJP is opnieuw een gemiste kans om het Project Kaart tot redelijke proporties te herleiden en er een leefbaar project van te maken.
Het bestuur weet dat men vanuit de oppositie zeker en vast op een constructieve manier willen bijdragen aan het beleid, maar dat vraagt ook dat de oppositie maximaal kan participeren aan de besluitvorming.
Hij trapt een open deur in dat participatie een moeilijk punt is en blijft voor dit schepencollege.
Met dit meerjarenplan zet het schepencollege de lijn door van een toch eerder beperkte rapportering en transparantie naar de gemeenteraad. De lijst van prioritaire en niet-prioritaire beleidskeuzes blijft vreemd samengesteld en is nu ook nog eens aangepast. Het was volgens hem bijvoorbeeld beter geweest indien hierover een toelichting was gegeven op de commissievergadering zonder dat de raadsleden er zelf naar op zoek moeten gaan.
Wettelijk is alles ok maar vanuit een democratisch oogpunt van inspraak roept dit vragen op. Het schepencollege kiest ervoor om een hele reeks acties zonder budget als prioritair op te geven en anderzijds worden grote investeringsprojecten als niet-prioritair aangeduid waardoor er geen verplichte rapportering is aan de gemeenteraad. Voor fractie CD&V is dat geen theoretisch ‘issu’ maar een kwestie van inspraak en controlerecht.
Ook het draagvlak vanuit het middenveld is de voorbije twee jaar kleiner geworden. De milieuraad is afgeschaft, de samenstelling van de gecoro is aangepast en binnenkort wacht het forum lokale economie hetzelfde lot. Fractie CD&V betreurt deze evolutie. Hij weet niet welke adviesraden nog verplicht advies moeten geven op de budgetten en meerjarenplanningen, maar hij vraagt zich af of dat is gebeurd en of hij ze dan kan ontvangen.
Last-but-not-least komt raadslid Brughmans nog terug op het budget voor digitale participatie van de bevolking dat voor de rest van de legislatuur afgeschaft wordt. Hij vraagt zich af of er iets in de plaats komt? Hij wil ook graag weten of het buurtplatform HOPLR verdergezet wordt want ook dat ging het schepencollege evalueren.
Raadslid Brughmans komt tot een volgend belangrijk punt. Wat zijn fractie niet begrijpt is dat er -zelfs nu de gezondheidscrisis nog volop woedt- geen voorlopige lessen getrokken worden, vooral op het vlak van ambities in het sociaal beleid.
Vereenzaming, sociaal isolement, psychisch welzijn, mantelzorg, verenigingsleven, buurtwerking, enzovoort: het zijn allemaal reeds bestaande initiatieven en het beleid blijft gewoon status quo (bijvoorbeeld de werkingsbudgetten van de dienstencentra); in sommige gevallen vermindert het budget nog. Hij verwijst naar de structurele besparing van 30.000 euro op het project van de gezinscoach voor kansarme gezinnen. Er wordt wel gezegd dat dat extern opgevolgd gaat worden, maar dat vertaalt zich niet in bijkomende budgetten. “Uitwerking nog in te vullen” vermeldt het antwoordformulier van het college op hun vraag hierover. Hij vraagt zich af waarom er bijvoorbeeld in het najaar geen week tegen de eenzaamheid komt? Nederland is op dat vlak koploper qua beleid.
De kritische benadering van fractie CD&V is wellicht te verklaren doordat dit schepencollege er bij het begin van deze legislatuur voor gekozen heeft om het lokaal sociale beleid uit te besteden, met als gevolg dat zij als gemeenteraad geen enkel zicht hebben of spontaan krijgen op wat er gebeurt, tenzij door middel van een jaarverslag maanden na de feiten.
Schepen Brughmans vraagt zich af waar dat grote plan om terug het normale leven op te kunnen nemen blijft.
Er is weliswaar enorm ingezet op digitalisering van onderwijs, thuiswerken en shoppen-on-line, … maar welke initiatieven neemt het bestuur om het sociaal leven zelf terug en beter dan voorheen te ondersteunen? Zijn fractie hoopt op een beleid van “kom uit uw kot” als deze crisis voorbij is.
Het budget 2020 en 2021 lijkt fractie CD&V in hoofdzaak een administratieve verwerking en doorgeefluik van de covid-subsidies vanuit de hogere overheden, waaraan helaas geen vervolg wordt gebreid door het bestuur voor een eigen doorstart. Fractie CD&V hoopt dat het college hen straks kan overtuigen van het tegendeel.
Over de toekomst van de zorgdriehoek zal hij het ten gepaste tijde nog kunnen hebben wanneer alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Hij vraagt zich af wat de plannen zijn van de andere partners: Klina, de Rotonde, De Voorkempen en wat willen ze met ons eigen zorgbedrijf Brasschaat.
Voorzitter, raadslid Brughmans, moet wel zeggen dat hij -zacht uitgedrukt- verrast is door het antwoord op zijn schriftelijke vraag naar de timing van de marktbevraging voor de verdere exploitatie van het ZBB.
Raadslid Brughmans citeert: “Actueel zijn alle nodige documenten verzameld (bestek, gunningsverslag, ….) van de eerste procedure en wordt juridisch bekeken of dit opnieuw bevraagd moet worden, onder welke voorwaarden en of er verlengingsrechten zijn. Op basis hiervan wordt verder het nodige gedaan om in voorkomend geval begin 2021 de bevragingsprocedure op te starten. Een detailplanning zal opgemaakt worden in functie van het lopende vooronderzoek van het initiële dossier.” Raadslid Brughmans vraagt dit al twee jaar. Indien nodig wil hij zijn persoonlijk archief wel uitlenen aan het bestuur, alles zit in 1 map.
Raadslid Brughmans geeft nog graag het woord aan raadsleden Niels de Kort, Claessens en Dirk de Kort van zijn fractie.
Raadslid Niels de Kort doet nog graag een aanvulling op wat raadslid Brughmans heeft toegelicht. Hij wil zich graag concentreren op 1 bepaalde investering, nl. het kerkplein en de ondergrondse parking.
Een jaar geleden heeft hij in deze gemeenteraad en bij de bespreking van het MJP de bouw van een ondergrondse parkeergarage doorprikt als een loze verkiezingsbelofte van Jan Jambon.
Vorig jaar werd volgens hem nog geprobeerd om zich eruit te praten door te verwijzen naar een studie die er zou gevoerd worden. Vandaag, één jaar later, kunnen ze zien dat er van de verkiezingsbelofte en de belofte van een studie niets meer in huis gaat komen.
In de aanloop naar de lokale verkiezingen beloofde Jan Jambon dat er een ondergrondse parkeergarage zou worden aangelegd op het kerkplein. Het plan werd ook opgenomen in het bestuursakkoord. In de gemeenteraad van september beloofde schepen Fonteyn dat er snel een studie naar de haalbaarheid van een dergelijke parking zou worden opgestart.
Eerder kaartte raadslid Niels de Kort al aan dat er in het meerjarenplan geen budget was voorzien voor de realisaties van een ondergrondse parking en dat de haalbaarheidsstudie al 2 jaar op zich laat wachten. Nu blijkt dat het schepencollege ook de heraanleg van het kerkplein heeft afgeblazen. Twee beloftes van de NVA-bestuurders belanden zo in de vuilbak.
Uit de meest recente begrotingsdocumenten blijkt dat het schepencollege de heraanleg van het kerkplein simpelweg heeft geschrapt. Het gaat niet om een uitstel maar om een volledige schrapping. Het voorziene budget van 3,5 miljoen euro wordt op nul geplaatst.
Inhoudelijk is het een te betreuren beslissing. Een nieuw kerkplein zou een nieuwe aantrekkingspool van Brasschaat kunnen worden. Brasschaat heeft nood aan een bruisend plein met gezellige terrasjes en ruimte voor evenementen.
Concreet heeft hij één vraag aan het schepencollege over deze beslissing: Wanneer werd de ondernemerstoets uitgevoerd op de beslissing tot schrapping van de heraanleg van het kerkplein?
Raadslid Niels de Kort geeft het woord aan raadslid Claessens. Zij wil graag nog verder ingaan op het onderdeel mobiliteit.
In het kader van de werken van Oosterweelverbinding is het absoluut noodzakelijk dat wordt geïnvesteerd in de modal shift van de wagen naar de fiets/openbaar vervoer .
Uit het meerjarenplan blijkt niet dat het beleid een prioriteit maakt van deze voorbereiding want voor het onderhoud van voet-en fietspaden is slechts voor de buitengewone onderhoudswerken 200.000 euro en voor kleinere onderhoudswerken (jaarlijks)175.000 euro voorzien. Er wordt voor fietsingrepen in de Leopoldslei slechts een bedrag voorzien van 60.000 euro. Dit bedrag was ook vorig jaar ingeschreven en nu doorgeschoven naar 2021.
Het beleid verschuilt zich volgens haar achter het opstellen van nieuw mobiliteitsplan. De lijst van knelpunten van de provinciale fietsbarometer zijn gekend in onze gemeente. Hierbij een opsomming:
•Het onderhoud van de fietspaden op de Bredabaan en de noodzaak voor een bijkomend voetpad tussen Bethanielei en Guyotdreef en dit omwille van begrafenissen De Meyer
•Lage score kwaliteit fietspaden Kapelsesteenweg (vak kerk Donk -Mariaburg) en Brechtsebaan
•Fietspad op de rotonde van Augustijnslei/Hoogboomsesteenweg, noodzaak van een grotere rotonde te voorzien richting Kaartseplein met een vrijliggend fietspad
•Fietsoversteek Bredabaan – Rerum Novarumlei , zeer brede kruising, beperkte zichtbaarheid, gecombineerd met veel fietsverkeer
•Veel fietsongevallen aan de Sint Antoniuslei en met kruising Elshoutsebaan/Miksebaan
•Veilige fietsoversteek achter de kerk Sint Antonius naar dubbelrichting fietspad
•Aanleg van fietsplus-route langs de E19 ter hoogte van de wijk Driehoek – Het leeg Rietbeemden en ook de fietsplus-route Donksesteenweg
Tijdens de coronaperiode hebben ook meer mensen de fiets ontdekt, er werden meer elektrische fietsen gekocht. Hierdoor is er een sterke stijging van het aantal fietsers en absoluut noodzakelijk om de fietspaden te verbreden en her aan te leggen in asfalt. Hiervoor is geen nieuw mobiliteitsplan nodig, maar budgetten voor betere kwalitatieve fietspaden in asfalt en dit zeker voor de belangrijkste fietsroutes in onze gemeente. Raadslid Claessens vraagt zich af of ze blijven sukkelen met de kleine herstellingen op de fietspaden? Vorig jaar heeft de schepen van mobiliteit reeds aangekondigd dat het fietspad Lage Kaart , gedeelte tussen Mollei en Veldstraat in asfalt zou worden aangelegd, ze wil graag weten of het bij aankondigingspolitiek blijft? Raadslid Claessens herhaalt ook haar vraag van vorig jaar of bij fietsstallingen langs gewestwegen aan de bushalten ook nog fietspompen en herstellingkits worden voorzien?
Ze vraagt zich af waarom de infrastructuurwerken in Brasschaat en in omgeving zoals het fietspad richting Gooreind, de ontdubbeling van het fietspad Voshollei, .. als een vertraagde film uitgevoerd worden?
Fractie CD&V vraagt een duidelijk actieplan met duidelijke budgetten voor de fietsinvesteringen en niet een algemeen antwoord van de investeringen in wegeninfrastructuur.
Haar fractie heeft ook geen antwoord gekregen op de vraag of er tijdens deze legislatuur wordt geïnvesteerd in de toegankelijkheid voor iedereen (niveauverschillen bij oversteken en bushaltes, parkeerplaatsen voor personen met een handicap, voldoende breedte voet- en fietspaden….. ).
Ook voor de Oosterweelverbinding zal er volgens haar moeten ingezet worden op het openbaar vervoer en het verder uitwerken van vervoer op maat met de plannota 2.0. Het taxidecreet voorziet de mogelijkheid om straattaxi’s te vergunnen voor heel Vlaanderen en deze in te zetten voor openbaar vervoer. Wordt deze mogelijkheid onderzocht voor een betere verbinding met Klina en de omliggende wijken en gemeenten? Deze straattaxi’s kunnen ook ingezet worden voor aanvullend vervoer voor mindermobielencentrale. Het budget voor de buurtbus wordt niet verhoogd maar zou worden geoptimaliseerd, ze wil graag weten wat hier de stand van zaken is?
Inzake deelmobiliteit werd vastgesteld dat er bijkomend wagens van Parthago werden ingezet . Raadslid Claessens wil graag weten wat de financiële bijdrage van de gemeente hier is? Ze vraagt zich ook af of er overleg gepleegd werd met Mobit en dit omtrent de noodzaak van onderhoud van hun deelfietsen, uitbreiding omliggende gemeenten zoals Wuustwezel en Kapellen?
Haar algemene conclusie voor mobiliteit: het bestuur moet dringend werk maken van extra budgetten voor de modal-shift van de wagen naar de fiets/openbaar vervoer om te vermijden, dat morgen in het kader van de Oosterweelwerken de wegen in de gemeente gaan dichtslibben.
Raadslid Claessens geeft graag het woord aan raadslid Dirk de Kort met betrekking tot duurzaamheid.
Op dit moment wordt het budget voor acties voor daling CO2 uitstoot gehalveerd van 70.000 naar 30.000 euro. Raadslid Dirk de Kort vraagt zich af wat de impact is op het behalen van burgemeestersconvenant/ CO2 vermindering tegen 2030?
Raadslid Dirk de Kort wil graag weten welke concrete doelstellingen er nu werden vooropgesteld in de energietransitie die door onze gemeente wordt getrokken binnen de Groen 5 met de Provincie?
Wat is het resultaat van de besprekingen in de duurzaamheidsraad over de doelstellingen en het actieplan van het klimaatplan? Welke concrete projecten gaan nu bijdrage tot een daling van de CO2-uitstoot in onze gemeente?
Hij wil ook graag weten wat de stand van zaken is van de opslag van biomassa aan de Ploegsebaan? Gaat er gewerkt aan het draagvlak voor dit project in de wijk Bethanie met het uitwerken van een warmtenet?
Graag wil hij ook toelichting bij wat de vooropgestelde doelstelling is van het restafval bij de invoering van diftar? Werd er een kostenbatenanalyse uitgevoerd van het diftarsysteem en een vergelijking met huidige ophaling?
Raadslid Dirk de Kort wil graag weten of de gemeente nu sommige woonuitbreidingsgebieden definitief gaat bevriezen en of hiervoor de nodige budgetten voorzien zijn? Zo niet , gaan in deze woonuitbreidingsgebieden nu de wijken van de toekomst worden gerealiseerd met veel meer ruimte voor openbaar groen, met slimme innovatieve toepassingen ingevolge oproepen in samenwerking met Vito, Circulair Vlaanderen en zo betaalbaar wonen realiseren in onze gemeente?
Voorzitter Versompel stelt voor om eerst het woord te geven aan fractie Brasschaat 2012 vooraleer er wordt overgegaan naar de antwoorden.
Vooreerst dankt raadslid Pauwels voor de antwoorden die de diensten op hun vragen gaven n.a.v. de toelichting op de algemene commissie en de ons toegezonden documenten aangaande deze update december 2020 met betrekking tot het MJP.
Tevens wil zijn fractie ook zeggen dat ze begrip hebben voor de uitzonderlijke situatie waar we wegens coronatijden in verzeild zijn geraakt. Uitzonderlijke situaties brengen nieuwe uitdagingen met zich mee die ingevuld moeten geraken. Het is net die invulling die zij anders zouden ingekleurd hebben. Men heeft de hakbijl moeten bovenhalen en projecten moeten schrappen die ofwel in een beginfase zaten ofwel al verder gevorderd waren. Het zullen niet de gemakkelijkste bijeenkomsten van het college geweest zijn. In een nog jonge legislatuur lag er heel wat op tafel. Hij vraagt zich af hoe men het evenwicht heeft kunnen vinden in de discussies? Welke schepen moest daar knippen en ginder schrappen? Uit de notulen blijkt zoiets volgens hem niet, die zijn sec opgesteld en geven de emoties niet weer. Men gaat het hen niet komen vertellen, maar het kan niet anders dat hier pijnlijke beslissingen zijn gevallen.
Zoals gezegd zou de invulling van fractie Brasschaat 2012 bij aanvang van de legislatuur anders geweest zijn temeer omdat er reeds een grote hypotheek bestond op de financiële situatie. De leninglast blijft zeer zwaar. Corona accentueert dit ongetwijfeld en dat genereert vragen. Er zijn projecten van redelijke omvang in een verder of in een beginstadia geschrapt? Raadslid Pauwels vraagt zich af of dit geen schadeclaims zal veroorzaken?
Met wat angst in het hart stellen ze deze vraag naar de verdere keuzes die gemaakt zullen worden. Dan kijken ze bijvoorbeeld naar de strategische keuze met betrekking tot de veiligheid van de fietser. De aanpak van zwarte punten zoals Bredabaan/Essensteenweg is nu al naar eind 2021 verschoven. Hij vraagt zich af of dit op tafel zal blijven liggen? De andere zwarte punten met name Bredabaan/Miksebaan en daaraan verbonden veelbesproken zone 30 aan het GIB blijken op lemen voeten te staan. De VIB-campagne is, naar de aandacht voor veiligheid, zeker een goed initiatief, maar zal een centenkwestie de andere veiligheidsaspecten naar het achterplan verwijzen?
Verder blijft fractie Brasschaat 2012 initiatieven missen rond de doelstelling m.b.t. verdichting en open ruimte. Het bestuur zal raadslid Pauwels tegenspreken en schermen met de bevraging die onlangs heeft plaats gevonden. Sta hem toe het gemis te behouden zolang de resultaten en de daaraan verbonden acties niet bekend zijn. De huidige zaken die in praktijk worden gebracht getuigen niet van enige groene ijver. Ondanks hevige tegenstand gaat men koppig door met projecten als Het Leeg-De Rietbeemden, aan de Beemdenstraat, het project scholen De Kaart, de gronden achter de begraafplaats van Maria-ter-Heide,… Meer en meer groen en open ruimte sneuvelt en wijkt voor beton. Ambitie om renovering en saneringsprojecten op touw te zetten waarvoor geen extra groen en open ruimte moeten wijken ontbreekt. Daadwerkelijke initiatieven om betaalbaar wonen voor jongeren mogelijk te maken worden niet geconcretiseerd volgens hem. De aanpak naar het kernwinkelgebied toe komt in de bevraging ook ter sprake. Ze zijn benieuwd naar de concrete uitwerking en hoe de verse ondernemerstoets hier in praktijk zal gebracht worden. Positief om vast te stellen is dat er eindelijk beweging komt in de druk rond de leegstand. Ze zien een stijgende inkomst genoteerd voor de komende jaren. Het zal het bestuur niet ontgaan zijn dat de leegstand ook hun bezorgdheid wegdraagt. Ze hebben het hier al enkele keren naar voor gebracht.
Op cultureel gebied zijn de onverwachte vaststellingen m.b.t. de stabiliteit van de Ruiterhal een tegenvaller. Het aanpakken van de zaal en in haar kielzog het Louis De Winter stonden al op de planning, maar deze planning is wat in de war gestuurd. Fractie Brasschaat 2012 kijkt uit naar de verdere ontwikkeling en spreken, zoals in het verleden, hun hoop uit dat er inspraak komt met alle mogelijke participanten. Het project mag niet enkel kaderen m.b.t. grote evenementen, de kleine en bescheiden muziek- en toneelverenigingen mogen niet vergeten worden in dit verhaal.
Tenslotte is er nog de zorg voor de zorgdriehoek. Blijkbaar bevindt men zich op dit moment in een soort van patstelling. Aanpassingen van het MJP van het ZBB zijn om die reden vandaag niet geagendeerd. Het oude MJP blijft van kracht. De onderlinge spanningen op de algemene vergadering en de raad van bestuur van het zorgbedrijf kunnen niet weggestoken worden. Het is bijna zoals een feuilleton van de vorige eeuw dat steevast eindigde met enkele cliffhangers en de teaser: come next week and see...
Het bestuur mist waarschijnlijk nog een sociaal luik in zijn betoog, hij neemt deze bezorgdheid weg, dit volgt nog.
Raadslid Pauwels wil besluiten met enige empathie. Het is een cliché om te zeggen dat het geen gemakkelijke tijden zijn. In de schoenen staan van een beleidsmaker moet je niet benijden. Het is niet omdat ze het niet altijd eens zijn, dat er geen respect is. Er zijn uiteraard inspanningen die zij toejuichen. De aanpak van de crisis en het geld dat vrijgemaakt is om in ondersteuning te voorzien verdienen appreciatie. Van zienswijze kan men verschillen en van gedachten wisselen. Het is nu eenmaal de taak van de oppositie om oppositie te voeren en niet achterover te leunen in hun pluche zetel. Maar geen oppositie om de oppositie, ze staan achter hun visie en nemen zich voor om verder constructief deel te nemen aan dit forum.
Raadslid Pauwels geeft nu het woord door aan raadslid Hermans die de tussenkomst van fractie Brasschaat 2012 verder zal zetten.
Raadslid Hermans richt zich tot de burgemeester en de schepenen. Vandaag richt de fractie Brasschaat 2012 nog geen "nieuwjaarsbrief" maar wel een “december brief” aan hen.
Een jaarlijkse traditie die ze met véél engagement aanhouden en waar ze een bijna maandelijkse traditie van maakten. Niet om te plagen, niet om moeilijk te doen, maar om via dit gremium de gemeenteraad van Brasschaat én via hun mandaat als raadslid, hun blijvende bekommernis te uiten naar die doelgroepen van de Brasschaatse burgers, die omwille van hun meestal précaire situatie, dreigen uit de maatschappelijke boot te vallen.
De onlangs besproken jaarverslagen van de sociale dienst waren allesbehalve hoopgevend te noemen, de tendensen in Brasschaat evolueerden in dezelfde trieste richting.
2020 zal ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan als een jaar waarin de kloof tussen arm en rijk “ in de meest ruime zin van het woord” én ook in Brasschaat, nog duidelijker werd.
2020 zal het jaar zijn waarin op sociaal vlak in Brasschaat belangrijke kansen niet voldoende werden benut om die ongeziene kloof meer te dichten en durf te tonen om die uitdaging aan te gaan. Doch het was niet enkel kommer en kwel. Fractie Brasschaat 2012 bleef positieve voorstellen formuleren en gelukkig werden énkelen weerhouden en uitgevoerd.
Daar zijn ze uiteraard ook wel héél dankbaar voor.
Eén toevallige veiling werden er al vlug enkelen en mooie bedragen werden opgehaald.
Gelukkig, en dat gaf de burgemeester ook net nog toe, was er ook de hogere overheid die met tegemoetkomende budgetten kwam naar de lokale besturen en hierdoor enig soelaas kon bieden naar de noden van specifieke doelgroepen. Alvast hun dank hiervoor.
Ondanks hun commentaren en reflecties over de keuzes en de toon van de doelstellingen geformuleerd in de MJP en die we net een jaar geleden hier op de gemeenteraad communiceerden en deelden, zijn er volgens raadslid Hermans wat dat betreft, hierover bijna of géén aanpassingen terug te vinden in de MJP 2020-2025.
Zoals ook de voorgangers van CD&V reeds zeiden in de uitvoerige tussenkomsten, werd vanavond een opsomming van bestaande initiatieven geschetst.
Fractie Brasschaat 2012 betreurt dit ten zéérste en het zal allicht niet verbazen dat zij zegt dat de beleidskeuzes en de gelegde accenten niet geheel degene van fractie Brasschaat 2012 zijn.
Brasschaat 2012 zal daarom, zoals reeds aangegeven bij aanvang van deze avond, de voorliggende aanpassing van het meerjarenplan gedeelte RMW 2020-2025 niet goedkeuren.
Dit agendapunt is allicht het "bijna" laatste agendapunt van de RMW van 2020 en dus een afsluiter..... echter géén mooie volgens raadslid Hermans.
Tot haar spijt dus géén, ....“eind goed al goed “ maar.....eentje van "hoop doet leven". Tot slot wenst zij namens haar fractie, nu alvast en vooral met betrekking op dit luik van het beleid… een sociaal, inspirerend 2021.
Raadslid Hoegaerts zal als enige spreken voor zijn fractie. Hij geeft aan dat vervolgens voorzitter Versompel het woord mag doorgeven.
Vorig jaar had men het hier over de ‘kerntaken’ van een gemeentebestuur met het afstoten van de gemeentelijke poets- en karweidienst. We zijn in 2020 uiteraard met onze neus op de feiten gedrukt en werd zondermeer bevestigd dat dé kerntaak van een gemeentebestuur de zorg voor zijn meest kwetsbare bewoners is.
In die zin wil hij de inspanningen van het gemeentebestuur, mét de inbreng van de gemeenteraad, prijzen i.v.m. de lokale aanpak van het corona-virus en de aanpak van de sociale gevolgen. Uiteraard kan het altijd meer zijn, zouden ze willen dat het meer zou zijn, maar er is een inspanning gebeurd, in verschillende golven en initiatieven, door middel van premies en ondersteuning in de vorm van kwijtscheldingen, kortingen en minderontvangsten om de handelaars, de horeca en het verenigingsleven in Brasschaat te steunen. Op vraag van Vlaams Belang werd ook een inspanning gedaan voor aparte categorieën zoals de foornijveraars, de marktkramers en de zelfstandige kinderopvang in Brasschaat, waarvoor hun dank.
Ook sociaal minderbegunstigden moeten kunnen blijven rekenen op extra steun en dát is dus de kerntaak geweest van het gemeentebestuur dit jaar en dat moet de kerntaak blijven voor de volgende jaren. Dit alles heeft ongetwijfeld ook heel wat van het personeel, over alle diensten heen, én van de mensen aan het roer, gevergd. Raadslid Hoegaerts wil iedereen daarvoor danken.
Dat dit alles uiteraard ook een impact zal hebben op de budgettaire toestand nu en de komende jaren is hier reeds voldoende benadrukt.
Raadslid Hoegaerts doet toch een aantal vaststellingen betreffende de meerjarenplanning. In hoeverre het initiële meerjarenplan ambitieus was, richt hij zich tot mijnheer de burgemeester, daar verschillen ze van mening, want toen werd er gesproken over een totaal investeringsbedrag van 57,4 miljoen euro, terwijl die in de vorige legislatuur 63,3 miljoen euro bedroeg voor gemeente en OCMW samen. In de huidige crisis gaat daar opnieuw een flinke hap af, in een context van “moeten bijsturen in het ambitieniveau” toont het leenschema nu 41 miljoen euro aan leningen in de komende jaren met een totale financiële schuld op het einde van de rit, eind 2025, van ongeveer hetzelfde bedrag, 41,5 miljoen euro. Dat is voor de schuldenlast per inwoner een ‘gunstig gevolg’ van de crisis. Het blijft evenwel hoog, ongeacht een aantal projecten dat toch geschrapt wordt en die de burgemeester heeft opgesomd. Voor sommige projecten kan fractie Vlaams Belang begrip opbrengen, voor andere projecten hadden zij gehoopt dat het gemeentebestuur toch meer ambitie zou tonen in de komende jaren.
Aan de inkomstenkant worden minder inkomsten voorzien uit de aanvullende personenbelasting, maar wordt anderzijds wel blijvend gerekend op bedragen uit het gemeentefonds die met jaarlijks 3,5% zouden stijgen. Hij hoopt het samen met het bestuur, maar ze moeten in het achterhoofd houden dat men ook op andere bestuursniveaus in nauwere budgettaire schoentjes komt. Als er al geen bijsturing komt vanuit het gemeentefonds is het niet denkbeeldig dat andere taken of verantwoordelijkheden -ik moet de responsabilisering hier niet opnieuw noemen - op termijn worden doorgeschoven naar het gemeentelijk niveau met alweer budgettaire gevolgen.
Er worden een aantal ramingen van lokale belastingen bijgesteld, wat nodig is. Het bestuur weet dat fractie Vlaams Belang steeds vragen heeft gesteld bij een aantal van die belastingen, zoals de belasting op tweede verblijven én de belasting op reclamefolders, die ondanks de vroegere verhoging van de tarieven nu op termijn lager wordt ingeschat, niet omwille van een of ander ingebeeld ‘milieu-effect’ maar uiteraard wel omwille van de digitalisering van ook lokale advertenties.
Er is ook een stijgende inkomst van de belasting op leegstand voorzien, door middel van een mogelijks ‘meer eenduidige controle na uitwerking van het kernwinkelgebied’ luidt het, maar tegelijk beaamt de burgemeester op de commissie dat dat nog “koffiedik” kijken is.
Hij voegt er nog graag de parkeerverordening aan toe, die door velen die de belasting verschuldigd zijn uiteraard, als onrechtvaardig wordt aangevoeld, waarbij het herbekijken van de criteria en de toepassing in de geest van de verordening zeker aan de orde is.
Vorig jaar voorzag het bestuur nog zo’n 7.243.000 euro aan allerhande verkopen van gronden en gebouwen, waar nu op zo’n 8,8 miljoen euro gerekend wordt, zonder valorisatie van de St.Jozef-site, maar met een verhoging naar 3,3 miljoen euro voor de verkoop van de gronden school Kaart, wat nogmaals illustreert hoe dit project alsmaar gegroeid is en cash genereert voor de gemeentekas in plaats van ruimte voor onderwijs.
Men had het vorige maand ook nog over de verkoop van percelen aan de Lage Kaart waar de opbrengst van af te wachten valt, maar niet noodzakelijk hoger dan de aankoopprijs van destijds, Ooit gepresenteerd als een ‘strategische aankoop’, cashen ze nu een paar honderdduizend euro.
Ook de verkoop van de percelen achter de begraafplaats Maria-ter-Heide blijft uiteraard geprogrammeerd, want van een bouwshift of bouwstop is er in Brasschaat voorlopig geen sprake. Met deze en andere projecten zoals in de Halenlei, de Zegelei, Wipstraat/Korenlaan, Pauwelslei/Fortsebaan en ik vergeet er wellicht nog een paar, dàt zijn projecten die niet geschrapt worden. De vraag die zich stelt is wanneer ‘vol’ ‘vol’ is en of we ons doel niet voorbijschieten. In plaats van jonge Brasschatenaren of Brasschatenaren met bescheiden inkomens in Brasschaat te houden dienen we misschien meer en meer om migratie en stadsvlucht op te vangen. Vorig jaar waarschuwde fractie Vlaams Belang er voor dat men niet mag vervallen in een slaapstad, in een voorstad van Antwerpen. Fractie Vlaams Belang wees toen reeds op verschillende aspecten zoals kwaliteitsvol wonen, wonen in het groen, mobiliteit en ondernemen en de samenhang er van. Over die samenhang moet ook gewaakt worden in de geschetste context en in post-corona-tijden. Om maar een voorbeeld te noemen, wanneer vanavond ook door anderen gepraat wordt over mobiliteitsoplossingen en een modal-shift in Brasschaat, dan mogen die volgens raadslid Hoegaerts niet enkel worden toegespitst op het zgn. toekomstige kernwinkelgebied.
Samengevat is fractie Vlaams Belang - ongeacht de uitzonderlijke omstandigheden en met alle begrip voor het werk dat geleverd wordt door het gemeentebestuur – het nog steeds niet eens met bepaalde opties van dit bestuur en daarom kunnen zij helaas het herziene meerjarenplan niet goedkeuren.
Raadslid Vermeulen licht toe dat fractie N-VA constructief wenst mee te werken aan de uitvoering van het gewijzigde meerjarenplan en hij bedankt burgemeester, algemeen directeur, financieel directeur en alle medewerkers voor de geleverde inspanningen.
De tering na de nering zetten is volgens hem niet prettig maar wel noodzakelijk vandaar hun steun.
Raadslid Van Aperen bedankt vooreerst iedereen voor alle gelukwensen; en wens schepen Ven een gelukkige verjaardag.
Iedereen begrijpt dat corona – ook op bestuurlijk niveau – heel wat roet in het eten gooit waardoor er beleidsmatig noodzakelijke accentverschuivingen zijn. Desalniettemin moet men ook op gemeentelijk vlak en als lokaal bestuur de verantwoordelijkheid opnemen en hun rol zo goed mogelijk vervullen.
Na een moeilijke oefening het afgelopen jaar is er dan ook goed nagedacht over het budget. Er zijn de inspanningen van de 2,3 miljoen euro aan corona-uitgaven; de responsabiliseringbijdragen hebben we helaas niet in de hand maar moeten wel voorzien worden; er is ook de negatieve impact van de personenbelasting van 2,8 miljoen euro voor 2020-2025.
Noodgedwongen zijn er dus een aantal projecten geschrapt. Keuzes moeten nu eenmaal gemaakt worden. Men moet immers besturen als een goede huisvader (of huismoeder ;-)) en men kan natuurlijk geen geld uitgeven dat er niet is.
In crisistijd worden de kerntaken van een overheid scherper gesteld. In het Bijzonder Comité stelt men een serieuze stijging vast van het aantal hulpbehoevenden. Men moet dan ook blijvend aandacht hebben voor de zwaksten in onze samenleving zodat het ook voor hen leefbaar blijft, en een verhoogde waakzaamheid aan de dag leggen voor eenzaamheid.
Eenzaamheid treft niet enkel ouderen maar komt voor in alle lagen van de bevolking. Digitalisering of een meeting via teams is hier vaak niet de oplossing. Dit zal ook voor 2021 een belangrijk aandachtspunt zijn. Raadslid Van Aperen dankt schepen Hans, voor de toelichting van het actieplan hieromtrent.
Fractie Open VLD is op de hoogte van de studie van Buur voor de kernversterking en de eerder gemaakte plannen voor de heraanleg in het centrum met o.a. het Dr. Roossensplein en het Kerkplein. Zij menen dat de handelaars nu zeker niet staan te springen voor grote werkzaamheden in het centrum, maar toekomstgericht lijkt hen dit wel een goede invulling en moeten we hiermee doorgaan. De stap is al gezet met de leidraad van de ondernemerstoets die in de vorige gemeenteraad werd goedgekeurd.
Fractie Open VLD vraagt dan ook om de geplande projecten mee te nemen en ze niet in de schuif te steken zodat er toekomstgericht aan gewerkt kan worden. Ze ijveren immers permanent voor een bruisend Brasschaat met een gezellige dorpskern en voldoende parkeergelegenheid. Daarnaast hopen zij met vele Brasschatenaren dat ook de fietsinfrastructuur niet vergeten wordt; en dat prioriteit wordt gegeven aan veilige fietspaden in de nabijheid van schoolomgevingen.
Fractie Open VLD is dankbaar voor de nieuwe kerstlichtjes in het centrum die voor velen toch enigszins licht brengen in de duisternis, maar ze zullen nog hard verder moeten werken. Fractie Open VLD wil graag hun steentje bijdragen en constructief meewerken aan de uitvoering van het meerjarenplan.
Schepen Heirman licht toe dat de prioriteiten en niet-prioriteiten vorig jaar niet goed werden ingepland maar in de budgetwijziging / aanpassing meerjarenplanning in juni werd dit al wel gewijzigd. Hij geeft mee de het college deze middag Hoplr positief heeft beoordeeld. Het doel was om 25% participatie te hebben van de burgers en die zit op dit moment rond de 30%. Er wordt overwogen om dit volgend jaar verder te zetten met een doelstelling-participatie van 35%. Hopler zit er dus nog zeker voor 1 jaar in.
Schepen Heirman heeft een totaal andere visie met betrekking tot het doorgeefluik van budget. Het is dankzij de overheid dat het bestuur het iets makkelijker heeft om de 2,3 miljoen te spenderen. Het bestuur ontvangt 1 miljoen euro toelage.
Schepen Heirman komt ook nog terug op een opmerking van raadslid Niels de Kort. Hij verwees naar de N-VA bestuurders, maar het is een coalitie met Open VLD. Alle ander detailvragen laat hij over aan zijn collega’s van de andere vakgebieden.
Schepen Hans bevestigt dat Hoplr wordt verder gezet, dit werd vandaag beslist. Ze komt ook graag terug op de bemerking van raadslid Brughmans. Het budget van 30 000 euro voor gezinsondersteuning is volledig nieuw want dit bestond niet in de vorige legislatuur. Deze 30 000 euro werd herleid naar 25 000 euro gezien de besparingen. Deze 25 000 euro zal ingezet worden voor personeel, ze kan hier wel nog geen namen voor noemen. Het gaat over iemand van de maatschappelijk werkers en zij gaat de buddy-werking trekken. In haar opleiding “armen tekort” wordt ook nog 15 000 euro geïnvesteerd. Wanneer de opleiding niet gevolgd wordt, faalt het buddy-project. Externe zaken die vroeger gebeurden zoals bijvoorbeeld de jobclub zullen wel geschrapt worden. Dat waren zaken die veel geld kosten en waar dan maar 4-5 mensen aan konden deelnemen. Het is niet de bedoeling om geld aan externen te geven, vandaar dat nu alles in eigen huis gebeurd. Er zal ook een extra halftijdse collega ingezet worden m.b.t. vereenzaming / ouderenzorg. Schepen Hans geeft aan dat mensen bereiken in tijden van corona heel moeilijk is, ze hoopt dat dit volgend jaar terug op gang kan komen. Het sinjorenfeest zou hier een mooie start van zijn.
Schepen Hans licht toe dat er een grote hervorming is gebeurd binnen het personeel van het OCMW. Uit beleefdheid heeft ze hier nog niets over verteld, maar ze kan echt wel zeggen dat er al heel veel nieuwe dingen gebeurd zijn. Ze vindt het dan ook spijtig dat er zoveel kritiek wordt gegeven.
Schepen Hans geeft graag ook een reactie bij de vraag van raadslid Hermans over wat allemaal nieuw is:
•Open trekken van de sociale kruidenier.
•Het fysiek huis van het kind.
•Raad voor armoedebestrijding.
•Kruispunt.
•GBO
•Eerstelijnszone.
•BCDS digitaal
Schepen Hans licht toe dat er voor de Zorgdriehoek een strategisch plan gaat uitgeschreven worden. OLO en Rotonde gaan zich hiermee bezig houden. Ze geeft aan dat raadslid Brughmans zijn documenten zeker mag binnen brengen indien deze verschillen van haar papieren. In principe heeft ze zelf alles.
Schepen Hans komt terug op de opmerking van Raadslid Hermans. Zij spreekt over het dichten van een kloof. Zoveel is er niet te dichten, geen enkel bestuur kan dit alles realiseren in één legislatuur. Iedereen steekt er heel veel energie in.
Schepen Hans licht toe dat er in het kader van het uitdoofscenario van de poetsdienst, 7 poetsdames zijn overgestapt naar Comforthome. Er komen zeer positieve reacties en er is een goede samenwerking met Comforthome. Het afbouwen van de poetsdienst heeft al veel mooie gezichten laten zien.
Schepen Van Honste heeft vooral vragen van raadslid Dirk de Kort gekregen. Schepen Fonteyn zal waarschijnlijk ook nog wel aanvullingen doen. Met betrekking tot de CO2-uitstoot en het bedrag geeft ze graag mee dat men zich niet mag blind staren op het bedrag. Het is niet iets dat je op micro-niveau kan zien, iedereen zal hier zijn steentje moeten bijdragen. Dit is op zeer hoog niveau. De acties lopen doorheen heel het meerjarenplan en komen terug onder verschillende acties zonder dat dat altijd specifiek benoemd is. Binnen de organisatie denkt schepen Van Honste o.a. aan de hemelwaterplannen, het laanbomenbeheersplan, de vergunning van het wagenpark, de optimalisatie van het patrimonium, toepassing van inovatieve technieken, de verledding,… Wanneer je al deze acties optelt, zullen deze ook meewerken aan de CO2 verlaging. Er zal ook bovenlokaal, bijvoorbeeld met Igean (klimaatloket), samengewerkt worden. Het terugdringen van de restafvalactie behoort hier ook toe volgens haar. Dit alles is allemaal terug te vinden onder andere regels. Ze geeft mee dat men zich niet mag blindstaren op het verlagen van het bedrag van 60 000 euro naar 30 000 euro.
Schepen Van Honste licht toe dat ze samen met de Provincie, proeftuin – noordertuin, samen met Kapellen, Schilde, Schoten, Wijnegem, Brecht en Stabroek is Brasschaat een energielandschap. Dit is geografisch gebied met gelijkaardige ruimtelijke, socio-economische & energetische uitdagingen. Samen met de Provincie worden deze energielandschappen verder uitgewerkt binnen een pilootproject. Men gaat op groter niveau (14 energielandschappen in de Provincie) onderzoeken welke maatregelen de grootste slagkracht hebben en waar ze kunnen geplaatst worden. Op deze manier kan Brasschaat ook op een hoger niveau getild worden om juiste maatregelen te treffen op juistere plaatsen.
Schepen Van Honste werkte ondertussen reeds mee aan 2 workshops van de Provincie, ze geeft aan dat ze er echt wel mee bezig is. De conclusie is dat men zich niet mag blindstaren op dat bedrag en dat er al veel gedaan wordt. Op dit moment is men al 2 jaar bezig, iedereen moet zijn steentje bijdragen en ze durft gerust te zeggen dat er op lokaal vlak al veel gedaan wordt. Binnen het energielandschap zal er gekeken worden waar de meeste win-wins zitten. Er moet voor gezorgd worden dat men aan die 40% geraakt, dit zal niet lukken door enkel kleine dingen te doen. Er zal gekeken worden wat het meeste opbrengt en daar zal dan het meest op ingezet worden.
Schepen Van Honste geeft graag ook nog toelichting omtrent de bio-massa, het terrein aan de Ploegsebaan dat werd aangekocht van defensie. Deze aankoop was gebudgetteerd. Door de crisis zal de uitvoering van de betonwerken gefaseerd worden en zal in eerste instantie de eerste fase uitgevoerd worden zodat er ruimte gemaakt wordt voor de top en de materiaalopslag. De werking van het recyclagepark wordt op deze manier verzekerd. Voor de biomassa is budget voorzien om de vloer te leggen, dit boven de vroegere put van het restafval. Dit is een idee van Jan Moereels. De vloer zal zo gemaakt worden zodat de put in de toekomst nog een mogelijke functie zal hebben voor bijvoorbeeld wateropslag. Door de plaatsing van de vloer kan men de biomassa verzekeren voor de eigen installaties (NAC, school Kaart).
Binnen Noordertuin wordt ook de biomassa verder besproken.
Schepen Van Honste geeft mee dat ze kort na het eindejaar met de kostenbatenanalyse van het afval naar de commissie zullen komen voor verdere toelichting. Waarschijnlijk zal Diftar dan ingevoerd worden op 1 januari 2022.
Wat betreft de woonuitbreidingsgebieden was er de laatste dagen op Vlaams niveau veel in beweging. Al deze zaken moeten nog gestemd worden, dus schepen Van Honste wil nog even afwachten wat hieruit komt vanuit Vlaanderen.
Schepen Van Honste komt ook nog terug op de vraag van raadslid Pauwels met betrekking tot bebouwing en open ruimte. Ze denkt niet dat dit allemaal wil zeggen dat er niet meer gebouwd mag worden. Men moet het eerder bekijken als dat er anders gebouwd moet worden. Als men over verdichting spreekt, moet men durven kijken naar het anders bouwen en open ruimte behouden. Dit zou kunnen door bijvoorbeeld hoger te bouwen. Het Leeg – Rietbeemden is in het kader van het BSO en is ook al een ouder project. School Kaart is op dit moment geen bos, maar asfalt. Door hoger te bouwen behoud men ook meer open ruimte.
De leegstandsheffing in het winkelkern-gebied werd op een vorige commissie toegelicht en zal meegenomen worden in de handhaving van leegstand. De parkeerverordening zal binnenkort ook toegewezen worden. Het is effectief de bedoeling om dit te bekijken en aan te passen in de geest van.
Schepen Van Honste geeft graag het woord door aan schepen Fonteyn.
Schepen Fonteyn zal eerst toelichting geven bij het fietsbeleid: infrastructuur en veiligheid.
Volgende zaken zijn opgenomen in de meerjarenplanning :
1.onderhoud van voet- en fietspaden en
2.aanleg van bijkomende fietspaden
3.extra investeringen van de toegankelijkheid voor iedereen
1.Het bestuur voorziet in buitengewone onderhoudswerken (jaarlijks) : 200.000 euro. & in kleinere onderhoudswerken (jaarlijks): 175.000 euro.
2.aanleg van bijkomende fietspaden
Gerealiseerd:
-Fietspad Pauwelslei (in voorrang): 580.000 euro (fase 2 én 3 2019)
-Fietspad Bredabaan richting Gooreind/Wuustwezel: nu klaar. 2 miljoen euro (760.000 subsidies)
In uitvoering:
-Voshollei (werken nu bezig; fietspadaanleg: zomer 2021): ontdubbeld (dus enkelrichting) fietspad, met aandacht voor fietsoversteken. En ook fietsoversteek met Bredabaan wordt bekeken (i.c. veilig gemaakt) ism AWV (gewestweg). 1,3 miljoen euro.
Toekomst:
-Leopoldslei: aanleg fietspad aan de even zijde (ontdubbeling van het fietspad). Staat onder de rubriek fietsbeleidsplan (60.000 euro)
-Zegersdreef (wordt in timing naar voor gehaald omwille van subsidies riolering van Zuhal Demir): gunning einde 2021; uitvoering 2022: dubbelrichting fietspad in asfalt. 1.7 miljoen euro voor gehele project
-Lage Kaart (vak Mollei tem Veldstraat ): 2022-2023 in functie van realisatie project kaart. Voor aanleg fietspad krijgen we 80.000 subsidies van het Fietsfonds.
-Kapelsesteenweg: gewestweg dus AWV is hier trekker. Uitvoering ten vroegste 2022. Plannen moeten nog worden uitgetekend. Veilige fietspaden zitten hierin vervat.
Tot slot geeft schepen Fonteyn graag nog een aantal extra zaken mee :
-Recent is ze nog gecontacteerd door Lantis voor de Minder-Hinder-maatregelen in kader van Oosterweel dat er zit aan te komen. Zij wensen een volwaardige fietsverbinding Ter Borcht uit te bouwen vanaf de Donksesteenweg om aan te takken op Bisschoppenhoflei. (Momenteel is dit een zandfietspad). Volgens hen biedt het opportuniteiten om vanuit centrum Brasschaat snelle fietsverbinding te krijgen naar Kapelsesteenweg richting Ekeren/Antwerpen. (Laatste stuk van Donksesteenweg is immers geen breed fietspad. Niet ideaal daar, weinig mogelijkheden).
Dit is allemaal onder voorbehoud.
-Lantis kijkt ook naar de HSL-fietsverbinding langs E19. Maar dat is enkel mogelijk als er nog budget vrij is.
-Graag deze 2 laatste zaken discreet behandelen aangezien de gesprekken nog maar net opgestart zijn. Wanneer deze meer concreet worden is het misschien het moment om hiermee naar buiten te komen.
-Hoogstraat richting Holle weg: mogelijke aanleg fietspad
3.Extra investeringen in de toegankelijkheid
Deze doelstelling wordt toegepast bij alle openbare werken (bv beperken niveauverschillen door gebruik van vlakke goten, aanleg fietspaden is asfalt ter verhoging van comfort, verhoogde wachtzones bij bushaltes, voldoende breedte voor voet- en fietspaden)
Schepen Fonteyn geeft graag ook nog extra toelichting omtrent fietsveiligheid :
-Buiten aanleg fietspaden, is ze ook nog bezig met een uniformisering van de fietsoversteken. Er waren in het verleden heel veel aanduidingen mogelijk. Die hebben we gereduceerd tot 2 oversteken. Een waarbij je in voorrang bent of eentje waarbij je niet in voorrang bent (aangeduid met de haaietanden; sergeant-blokjes-versteek). Buiten nog enkele oversteken zijn we hiermee klaar in Brasschaat. Deze signalisatie geeft meer duidelijkheid en veiligheid aan de fietser.
-Fietsstraten: op dit moment beëindigen ze de wijkgerichte mobiliteitsworkshop in wijk de Kaart. Samen met een 12-tal burgers (aangeduid uit een groep van initieel 100 geïnteresseerden) hebben we een participatietraject afgelegd waarbij burgers, gemeente, dienst mobiliteit en verkeerspolitie samen een circulatieplan voor de wijk in kaart brachten. Allerlei tools werden aangereikt: zone 30, fietsstraten, schoolstraat, fietssuggestiestroken, knip, woonerf, … enz… Vooral omdat we daar een schoolomgeving hebben met 2 scholen die deze legislatuur beide herbouwd gaan worden samen met woonproject was het nodig om de mobiliteit te herbekijken. Zonder vooruit te lopen op de resultaten (maand januari worden die voorgesteld) kwam daar toch al uit voort dat men de veiligheid van de zwakke weggebruiker voorop stelde en was men vooral voorstander van invoering zone 30 en een cluster van fietsstraten in de omgeving van de scholen.
Vervolgens geeft schepen Fonteyn graag nog toelichting bij alles wat te maken heeft met de vervoerregio en het kern-net vervoer op maat. Dit was een vraag van raadslid Dirk de Kort.
In het kader van de basis-bereikbaarheid wordt heel het net heruitgetekend. Brasschaat is heel goed voorzien in het kern-net, dit vooral op de belangrijke verbindingswegen en niet meer in elke woonstraat. Voor het vervoer op maat is er morgen een beslissingsvergadering. Er is een programma samen gesteld met de vervoerregio. Dit werd uitgewerkt door een bureau met een aantal facetten die vervoer op maat kunnen helpen. De vervoerregio zal dit ook bekostigen. Dit gaat over de straattaxi’s, deelmobilieit,.. De bus kan op virtuele basis (op afroep) ophalen. Voor de buurtbus is er morgen een evaluatie met de Lijn. Er zal bekeken worden hoe dit in de toekomst verder zal aangepakt worden. Men zal bekijken of Brasschaat dit zelf zalf blijven voorzien ofwel kan men dit misschien onderbrengen in het A-flex-systeem. Dit zou dan een busje op afroep zijn. Mindermobiele mensen zouden dan gebruik kunnen maken van het A-flexplus-systeem. Op deze manier wordt er aan huis opgehaald en afgezet op de locatie. Wanneer deze 2 systemen uitgerold worden, kan er heel veel opgevangen worden. De bussen komen niet in de druk bevolkte wijken, maar dit zou dan opgelost kunnen worden met deze taxi-busjes.
Schepen Fonteyn blijft ijveren voor deelmobiliteit, dit werd niet geschrapt in het meerjarenplan. Mobit zal contact hebben met andere gemeenten om dit daar ook verder uit te rollen. De e-deelfiets zal gedeeld worden met alle andere gemeenten van de vervoersregio. Gemeenten kunnen hier op intekenen indien ze dat willen.
De lijnen van de Noorderkempen / Brecht naar Klina en Kalmthout naar Klina zijn helaas niet weerhouden in het aanvullend net. Die kunnen wel opgenomen worden in het A-flex systeem. Op deze manier kunnen ze op afroep gebruikt worden. Er was geen budget meer om dit nog te organiseren. Ze waakt erover dat deze lijnen zeker mee in het oog blijven gehouden worden.
Op deze manier proberen ze de modal-shift 50/50 te bereiken. 50% duurzaam / 50% auto.
Schepen Fonteyn stelt voor om alles van de vervoerregioraad eens uitgebreid toe te lichten op de commissie aangezien dit veel informatie is. Men komt nu op het beslissingsmoment en dan is de gemeenteraad zeker mee op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Schepen Fonteyn licht toe waarom het mobiliteitsplan doorgeschoven is naar 2021
•Dienst mobiliteit is buiten haar wil om zo opgeslorpt geweest met kleine en grotere taken dat de beleidsmatige zaken zijn blijven liggen
•Dit gaat over:
•Vergunningen inname openbaar domein
•Lokaal doorvoeren van nieuwe taxidecreet en bijhorend het afleveren van de taxivergunningen
•Meldingen & beleidssuggesties van burgers.
Het mobiliteitsplan is even blijven liggen maar er zijn wel andere zaken gebeurd. Schepen Fonteyn licht deze graag toe :
•Bestek van de parkeerverordening is in de markt gezet; offertes zijn binnen. Het gunningsverslag komt binnenkort op college en dan kan er een studiebureau aan de slag.
•Binnen die parkeerverordening zit ook een parkeerstudie. Die hebben we uit het mobiliteitsplan getrokken om geen dubbele zaken te doen. De parkeerstudie kunnen we gebruiken als basis voor ons parkeerbeleidsplan. Een onderdeel van het mobiliteitsplan.
•In de parkeerstudie wordt uiteraard de nood aan een ondergrondse parking onderzocht, ook in kader van een mogelijk te bouwen theaterzaal.
•Het bestek van het mobiliteitsplan is ook zo goed als klaar. En zal begin januari vermoedelijk goedgekeurd worden.
Schepen Fonteyn licht graag nog toe wat er in het mobiliteitsplan zit :
•Fietsbeleidsplan
•Parkerbeleidsplan
•Prioriteitenlijst schoolomgevingen
•Participatietraject.
Schepen Fonteyn licht toe dat de acties sensibilisering en communicatie gehalveerd zijn in het budget (van 60 000 euro naar 30 000 euro). Zij betreurt dit sterk. 1 van de pijlers om iets te bereiken in de mobiliteit (visiebepaling, infrastructuur, handhaving, evaluatie; maar daartussenin zit een hele belangrijke educatie door sensibilisering en communicatie). Voorbije legislaturen is er weinig gebeurd op dat vlak. Deze legislatuur wordt volop ingezet op de VIB-uitrol. In de mobiliteit heb je pas na 1 of 2 jaar resultaat van sensibilisering omwille van de herhaling.
Schepen Fonteyn komt ook graag terug op de vragen van raadslid Claessens met betrekking tot verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes :
•lancering VIB-campagne
•uitrol van sensibiliseringsacties (start schooljaar, eindejaar)
•ontwerp van alternatief voor Octopuspaal om de zichtbaarheid van de schoolingang te verbeteren
•Route 2 school gelanceerd
•groene optische drempel/zebra aan alle scholen -> enkel in voor jaar aanbrengen
•begeleidingstraject verkeersveilig gemeente i.s.m. provincie Antwerpen
•save charter ondertekend i.s.m. vereniging ouders verongelukte kinderen
•participatietraject in de vorm van workshops mobiliteit in wijk Kaart. Een van de thema’s van de focusgroep was veilige schoolomgeving. Uitbreiding naar andere wijken?
Graag bespreekt raadslid Claessens ook de zwarte punten en wil ze meer aandacht voor de zwakke weggebruikers. Schepen Fonteyn heeft aan raadslid Claessens laten weten dat een lijstje mag bezorgen met zwarte punten en dan kan ze het uitzoeken.
•Kruispunt Essensesteenweg, sint Jobsesteenweg: ontwerp AWV klaar. Uitvoering in 2021
•Herinrichting kruispunt Miksebaan-Hemelakkers . Zit ook bij AWV.
•Voshollei BB: kruispunt wordt veiliger gemaakt voor de fietsers (ontdubbeld fietspad, AWV bekijkt of een ontdubbelde fietsoversteek mogelijk is).
Sinds 2020 zijn er voorrangsregels in de Pauwelslei. Men probeert dit ook te doen voor de Miksebaan, Augustijnslei, Hoogboom & Lage Kaart. Dit ten goede van de fietsveiligheid.
Momenteel wordt de bespreking van duurzaamheid verwerkt. Dit moet eerst nog naar een aantal adviesraden gaan en dan komt dat op een commissie van januari. Het Secap is nodig om meer concrete acties te kunnen uitvoeren.
Het budget voor LED-verlichting is beperkt. Het was de doelstelling om alles te verledden tegen 2030. De Pauwelslei en de Lage Kaart zijn reeds uitgevoerd en in de nabije toekomst zal dit gebeuren bij nieuwe wegenwerken of cf. Voshollei en de Zegersdreef.
Schepen Pantens wil graag ook nog een korte toelichting geven bij de vragen van raadslid Pauwels en raadslid Hoegaerts. Ze geeft mee dat Brasschaat op termijn zeker graag grote producties wilt op gebied van cultuur, maar de verenigingen zullen zeker ook niet vergeten worden. Er werd een bevraging gedaan rond de Ruiterhal en deze zal terug mee opgenomen worden om te informeren wat daar de noden zijn.
De ondernemerstoets werd ondertussen geïmplementeerd in de organisatie. De vinger wordt ondertussen ook aan de pols gehouden bij de denktank corona, handelaarsoverleg en binnenkort ook bij de ondernemersraad. Participatie en bevraging staan hier voorop. Afhankelijk van de maatregelen wil het bestuur iedereen graag uit zijn kot halen en daarbij zullen de verschillende domeinen ingezet worden.
Raadslid Vanderschoepen wil graag even terugkomen op de toelichting die gegeven werd door schepen Fonteyn. Hij geeft mee dat zij haar dossiers steeds goed voorbereid. Zijn fractie is toch bezorgd en merkt een kink in de kabel. Hij haalde dit al aan bij AWV en geeft graag nog wat voorbeelden : aanleg Bredabaan / fietspaden, dit dossier lag al van 2003 op de tafel. Niet de schuld van schepen Fonteyn maar AWV schuift zaken op de lange baan. Het is geen fout van het bestuur want de ambities zijn goed, maar AWV werkt traag mee. Hij wordt er op de duur moedeloos van. De vraag van de oversteekplaats aan de Eikendreef heeft raadslid Hoegaerts al een tijd geleden gesteld, deze vraag werd ook gesteld in de vorige legislatuur. Het bestuur is volgens hem welwillend, maar hij ziet het nog niet allemaal direct gebeuren. Het stoort zijn fractie dat alles zo lang moet duren bij AWV.
Raadslid Vanpoucke verwijst naar de toelichting en geeft mee dat er nog niet over de trein is gesproken. 2 van de 7 wijken in Brasschaat grenzen aan lijn 12. Volgens hem zou NMBS beter het vervoer verhogen in de weekends. De treinverbinding ligt er en op 9 minuten ben je in Antwerpen. Jammer dat de beloftes niet nageleefd worden.
Raadslid Vanpoucke vraagt of dit nu het afschaffen van de buurtbus is. Schepen Fonteyn bevestigt dat dit niet het geval is. Er zou een buurtbus op afroep kunnen voorzien worden.
Raadslid Vanpoucke vindt in drukkere wijken een regulier bus-aanbod meer gepast dan eens een keer per dag. Het is nog niet opgegeven, maar hij zou het wel graag in de plannen laten opnemen. Hij zal zijn verdere vragen stellen tijdens de commissie.
Schepen Fonteyn geeft graag nog mee dat er vanuit de NMBS nog een extra spoor zal aangelegd worden naast het nieuwe spoor.
Raadslid Brughmans licht toe aan schepen Hans dat er niets persoonlijk was want hij weet dat ze hard werkt binnen sociale zaken en alles wat met het OCMW te maken heeft. Hij geeft aan dat hij het vanuit de oppositie moet doen met de teksten uit de meerjarenplanning. Hij vraagt om wat meer sociale dossiers toe te lichten op de commissie, o.a. het kans-armoedeproject. Het enige dat de oppositie weet is dat er een stuurgroep kans-armoede bestaat, maar daar stopt het ook. Hij vraagt om af en toe wat meer dossiers te agenderen zodat iedereen mee is
Schepen Hans bevestigt dat ze goed hebben samen gewerkt. Ze licht toe dat er maar 1 persoonsgebonden commissie is. Ze zal de onderwerpen zeker vaker aan bod laten komen.
Schepen Heirman wil graag nog een kort antwoord geven op de schuldgraad van 41 miljoen. Hij herhaalt wat hij hier vorig jaar ook over gezegd heeft. Het gaat hier niet enkel over de schulden, maar wel over de capaciteit om de schulden terug te betalen. De schuldgraad op dit moment is 1000 euro per inwoner. We zitten hiermee in de middenmoot van de Vlaamse Gemeente.
Beslissing
Feiten en motivering
Om een geïntegreerd sociaal beleid mogelijk te maken stellen gemeente en OCMW een gezamenlijk meerjarenplan op, dat evenwel door elk van beide raden dient vastgesteld te worden voor zijn deel (zoals dat tot uiting komt in het schema M3), waarna de gemeenteraad het deel dat werd vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goedkeurt.
Het college van burgemeester en schepenen legt het ontwerp voor van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van gemeente en OCMW.
Juridisch kader
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.
Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 van de Vlaamse minister van binnenlands
bestuur betreffende "de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale
besturen volgens de beleids- en beheerscyclus"
Financiële gevolgen
Het budgettair resultaat is positief in alle dienstjaren alsook de autofinancieringsmarge in 2025.
BESLUIT:
Met 19 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 13 neen-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke en Shana Claessens).
Art.1.- De gemeenteraad stelt het gemeentelijk deel vast van en hecht goedkeuring aan de aanpassing van het globale meerjarenplan 2020-2025 gemeente-OCMW (update december 2020) volgens voorgelegd ontwerp.
9 Retributie 2020-2025 gebruik sportaccommodaties. Wijziging. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Het besluit van de gemeenteraad van 29 juni 2020 houdende goedkeuring van de gebruikstarieven 2020-2025 voor de gemeentelijke sportaccommodaties.
Conform het huidige retributiereglement dient de betaling voor het ganse seizoen 2020-2021 te gebeuren vóór het gebruik van de gereserveerde sportaccommodatie. Op verzoek kan dit momenteel opgesplitst worden in twee facturen, namelijk in september en december 2020.
Sportclubs hebben door de Coronacrisis minder activiteiten kunnen organiseren waardoor hun
inkomsten lager liggen dan vorige seizoenen.
Om de clubs financiële zuurstof te geven stelt de sportdienst voor om voor het seizoen 2020-2021 niet
met voorafgaande facturatie te werken maar te facturen na reservatie en gebruik. Om de twee à drie
maanden zal de voorbije periode gefactureerd worden. In geval van een effectieve sluiting door
Corona zal er op deze wijze niets gecrediteerd noch terugbetaald moeten worden.
Het is aangewezen voormeld besluit voor de jaren 2020-2025 te wijzigen.
Juridisch kader
Het decreet van 30 november 2007 betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau.
Ministeriële omzendbrief van 25 juli 1991, referte JURA/11/AOW, betreffende gezondheidstoezicht en
sociale voordelen vanaf schooljaar 1991-1992, met latere wijzigingen.
Het besluit van de gemeenteraad van 29 juni 2020 houdende goedkeuring van de retributies 2020-
2025 op het gebruik van de sportaccommodaties.
Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.
Adviezen
Het advies van de sportraad van 12 oktober 2020.
Financiële gevolgen
Door het aanpassen van de betalingsmodaliteiten zal de opbrengst 2020 met de helft dalen en de
minderopbrengst bedraagt 33.000 euro.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Met ingang van 22 december 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt de retributie voor het gebruik van de gemeentelijke sporthallen, de turnzalen en het Louis De Winterstadion als volgt vastgesteld:
§1.-Gemeentelijke sporthal Mariaburg
20 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal; indien slechts een gedeelte van de zaal wordt gebruikt is niettemin het tarief voor de volledige zaal verschuldigd.
§2.-Gemeentelijke turnhal Driehoek
a. 10 euro/uur voor het gebruik van 1/3 van de zaal (voor beoefenen van boccia);
b. 20 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal (voor Brasschaatse turnverenigingen);
c. 40 euro/dagdeel (dagdeel = voormiddag, namiddag of avond = 4 uur) of 12 euro/ uur voor het
afzonderlijk gebruik van de kleedkamers met douches.
§3.-Gemeentelijke turnzaal G.I.B.
10 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal.
§4.-Gemeentelijke turnzaal Maria-ter-Heide
10 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal.
§5.-Gemeentelijke turnzaal Kaart
10 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal.
§6.-Louis De Winterstadion
§6.1-Gebruik atletiekpiste (inclusief atletiekonderdelen, kleedkamers en water)
atletiektraining: 25 euro/uur
atletiektraining met verlichting: 30 euro/uur
atletiekmeeting per dagdeel, inclusief tribune: 130,00 euro/dagdeel
(dagdeel = voormiddag, namiddag of avond = 4 uur)
§6.2-Gebruik voetbalveld (inclusief tribune, kleedkamers en water)
voetbaltraining: 25 euro/uur
voetbaltraining met verlichting: 30 euro/uur
voetbalwedstrijd: 130 euro per dagdeel (dagdeel = voormiddag, namiddag of avond = 4 uur)
§6.3-Sportevenementen en sportdagen (volledig stadion inclusief alle sportieve aanhorigheden en tribune)
• voor sportverenigingen, niet-commerciële verenigingen of schoolsportdagen voor niet Brasschaatse scholen: 130 euro per dagdeel (dagdeel = voormiddag, namiddag of avond)
• opstellen of afbouwen tijdens de dag(en) vóór of na het sportevenement of sportdag: 20 euro/uur
§6.4-Het gebruik van het Louis De Winterstadion door atletiekclub AC Break is geregeld middels een aparte gebruiksovereenkomst met het gemeentebestuur (gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2012 en latere wijzigingen)
§6.5-De cafetaria in het Louis De Winterstadion wordt beheerd door atletiekclub AC Break middels een aparte concessieovereenkomst met het gemeentebestuur (gemeenteraadsbesluit van 27 september 2012 en latere wijzigingen).
Art.2.- Voor de Brasschaatse onderwijsinstellingen, voor zover het gaat om leerlingen die tijdens de lesuren in het kader van de gewone onderwijsactiviteiten en onder toezicht gebruik maken van de gemeentelijke sporthallen, turnzalen en het Louis De Winterstadion, wordt geen retributie geheven.
Art.3.- Vermindering van retributie
1) Voor de gemeentelijke sporthallen, turnzalen en het Louis De Winterstadion vermeld onder artikel 1 wordt een vermindering van 50% op de retributie toegestaan voor:
• Brasschaatse sportverenigingen met clubzetel te Brasschaat én aangesloten bij de Brasschaatse sportraad.
• Sportverenigingen voor personen met een handicap.
• Verenigingen die in het raam van de verbroedering van buitenlandse steden en gemeenten met de gemeente Brasschaat wedstrijden in de sportzalen of tornooien en evenementen in het Louis De Winterstadion organiseren.
• Schoolsportverenigingen voor het organiseren van buitenschoolse sport voor de onderwijsinstellingen.
• De Sportregio Antwerpse Kempen voor het organiseren van regionale sportactiviteiten voor de bevolking.
2) Sportverenigingen van de brandweerzone Rand - post Brasschaat en de politiezone Brasschaat hebben per week recht op een vrijstelling van 1,50 uren.
Deze verminderingen zijn niet cumulatief.
Art.4.- Voor bedrijven en commerciële sportaanbieders worden alle gebruikstarieven van het Louis De Winterstadion met 50 % vermeerderd.
Art.5.- Waarborg badge/sleutels
Voor sleutels die worden uitgeleend om toegang te verlenen tot de gemeentelijke sportaccommodatie, moet een waarborg van 50,00 euro overhandigd worden aan de sportdienst.
Indien de sportaccommodatie uitgerust is met een badgesysteem dienen de gebruikers 10 euro waarborg per badge in bewaring te geven.
De teruggave van de waarborg gebeurt na beëindiging van het gebruik.
Art.6.- De retributie voor het gebruik van de kleedkamers en/of douches in de gemeentelijke sporthallen en turnzalen en zonder dat daarbij andere lokalen of ruimten in hetzelfde gebouw gebruikt worden, wordt vastgesteld op 1,25 euro per persoon.
Art.7.- Betalen van de retributie
De retributie is verschuldigd door de gebruiker.
De gebruiker is verantwoordelijk voor de betaling van de retributies en van de onkosten in geval van schade aan de accommodatie en/of het materiaal en/of het niet proper achterlaten van de ter beschikking gestelde sportaccommodatie.
Art.8.-
De betaling moet gebeuren vóór het gebruik van de gereserveerde sportaccommodatie.
Op verzoek van de vereniging kan het verschuldigde bedrag verdeeld worden over twee facturen en dient de eerste helft betaald te worden voor het eerste gebruik en de tweede helft van het verschuldigde bedrag voor 15 december.
Indien de verenigingen, groepen of privé-personen om één of andere reden geen gebruik maken van de ter beschikking gestelde sportzaal of sportveld blijft de vergoeding nochtans verschuldigd.
Een uitzondering hierop wordt toegestaan voor de accommodatie in het openluchtstadion Louis de Winter. Omwille van uitzonderlijke weersomstandigheden kan het gebruik geannuleerd worden door een mail te sturen naar sport@brasschaat.be voor de aanvang van het gebruiksuur, met vermelding van de reden. Mits bevestiging van de sportdienst zal de aangerekende kost op het einde van de maand gecrediteerd worden.
Indien de gebruiker buiten zijn wil geen gebruik kan maken van één van de turnzalen en moet uitwijken naar één van de sporthallen blijft slechts de retributie van de gereserveerde turnzaal verschuldigd.
Uitzonderingsmaatregel voor het seizoen 2020-2021:
De retributie is verschuldigd na het effectieve gebruik van de gereserveerde sportaccommodatie. De
betaling hiervan dient te gebeuren binnen de 30 dagen vanaf het verzoek tot betaling op
rekeningnummer van het gemeentebestuur.
Art.9.-
Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.
Art.10.-
Het gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020 houdende vaststelling van de gebruikstarieven
2020-2025 van de sportaccommodaties wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig
besluit.
Philip Cools Cathy Mallentjer Kasper Vanpoucke Tom Versompel Bart Thijs Joris Van Cauwelaert Anne Van Aperen Dimitri Hoegaerts Carla Pantens Dirk de Kort Greet Verbert Walter Vermeulen Bruno Heirman Myriam Van Honste Ingeborg Hermans Niels de Kort Bart Brughmans Jan Jambon Inez Ven Jef Konings Karin Beyers Barbara Cloet Dieter Heughebaert Goele Fonteyn Erwin Callens Hedwig van Baarle André Van Mechelen Luc Van der Schoepen Shana Claessens Adinda Van Gerven Karina Hans Ward Schevernels Lisa Buysse Rudi Pauwels Philip Cools Cathy Mallentjer Kasper Vanpoucke Tom Versompel Bart Thijs Joris Van Cauwelaert Anne Van Aperen Dimitri Hoegaerts Carla Pantens Dirk de Kort Greet Verbert Walter Vermeulen Bruno Heirman Myriam Van Honste Ingeborg Hermans Niels de Kort Bart Brughmans Jan Jambon Inez Ven Jef Konings Karin Beyers Dieter Heughebaert Goele Fonteyn Erwin Callens Hedwig van Baarle André Van Mechelen Luc Van der Schoepen Shana Claessens Adinda Van Gerven Karina Hans Lisa Buysse Rudi Pauwels Adinda Van Gerven Luc Van der Schoepen Bart Brughmans Hedwig van Baarle Carla Pantens Anne Van Aperen Philip Cools Karin Beyers Dimitri Hoegaerts Joris Van Cauwelaert Niels de Kort Dieter Heughebaert Myriam Van Honste Tom Versompel Jan Jambon Walter Vermeulen Karina Hans Shana Claessens Greet Verbert Bruno Heirman Cathy Mallentjer Dirk de Kort Inez Ven Goele Fonteyn André Van Mechelen Erwin Callens Jef Konings Bart Thijs Rudi Pauwels Ingeborg Hermans Kasper Vanpoucke Lisa Buysse aantal voorstanders: 28 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
10 Opname reclame in Parkbode. Reglement en vaststelling tarieven 2021-2025. Wijziging. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Hermans meent dat Brasschaat zit in een vorige vergadering profileerde als een ondernemersvriendelijke gemeente. Bij dit punt durft ze hieraan te twijfelen. Misschien heeft ze het verkeerd begrepen? Ze heeft een voorstel bij dit punt Ze vraagt of het niet mogelijk is om te bekijken wie welke aanpak vraagt. Haar fractie vraagt om dit voorstel opnieuw te bekijken.
Schepen Heirman licht toe dat de Parkbode een soort naslagwerk is. Er staan niet echt veel reclameboodschappen in. Er staan eerder boodschappen in voor lange termijn.
Raadslid Hermans licht toe dat het vriendelijker zou zijn. Raadslid Hoegaerts vraagt om gewoon de ondernemerstoets toe te lichten.
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de parkbode geen Brasschaatse film is. Dit is meer een naslagwerk.
Raadslid Vanpoucke licht toe dat het bestuur weinig instrumenten heeft. Op deze manier zou men dat wel in de hand kunnen werken.
Beslissing
Feiten en motivering
Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de modaliteiten en tarieven 2020-2025 voor de opname van reclame in de Parkbode.
Het komt regelmatig voor dat adverteerders last minute hun advertentie intrekken waardoor gereserveerde ruimte vrijkomt en niet tijdig kan ingevuld worden. Dit geeft praktische problemen bij de opmaak van de Parkbode. Momenteel voorziet het reglement geen regeling bij annulaties.
Indien minder dan 4 weken vóór de publicatie de opdracht wordt geannuleerd zal de adverteerder de vergoeding verschuldigd zijn. De vergoeding dient effectief betaald te worden drie weken voor bedeling van de Parkbode.
Het is aangewezen voormeld besluit voor de aanslagjaren 2021-2025 te wijzigen.
Juridisch kader
Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.
Financiële gevolgen
De ontvangsten worden geraamd op 7.500 euro.
BESLUIT:
Met 28 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Shana Claessens, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 4 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke).
Art.1.- Met ingang van 1 januari 2021 en eindigend op 31 december 2025 kunnen in het gemeentelijk informatieblad "De Parkbode" en eventuele bijlagen volgens de modaliteiten en tarieven zoals vastgesteld in onderhavig reglement, commerciële reclameboodschappen opgenomen worden.
Art.2.- Het gemeentelijk tijdschrift “De Parkbode” verschijnt vijfmaal op jaarbasis . Het wordt in alle postbussen van de gemeente bedeeld.
Art.3.- De formaten van de reclame worden als volgt vastgelegd: 1/1 (A4 staand), 1/2 bladzijde (liggend), 1/4 bladzijde (staand). Alle advertenties worden uitgevoerd in vierkleurendruk.
Art.4.- De plaats voor de reclame is beperkt tot maximum 3 pagina’s per uitgave. De reclame wordt uitsluitend geplaatst op de tweede pagina (=binnenzijde van de cover), de voorlaatste en de laatste pagina of op een andere pagina als het om grafische redenen niet anders kan. Geen reclame wordt opgenomen op de cover.
Art.5.- In geval er meer reclame wordt aangeboden dan er plaats is voorzien, wordt reclame aangenomen volgens het tijdstip van aanmelden bij de gemeentelijke communicatiedienst en de tijdige betaling van de vergoeding bij de dienst financiën tot de beschikbare ruimte volzet is.
Art.6.- De vergoeding is verschuldigd door de persoon of het bedrijf dat reclame maakt; de tarieven worden vastgesteld als volgt:
• voor 1/4 bladzijde: 150,00 euro
• voor 1/2 bladzijde: 280,00 euro
• voor 1/1 bladzijde: 540,00 euro
Art.7.-
De vergoeding wordt betaald door overschrijving op rekeningnummer van het gemeentebestuur. De overschrijving met vermelding van ‘Parkbode’ en volgnummer van de betreffende editie gebeurt ten laatste drie weken voor de bedeling van de Parkbode waarin de advertentie zal verschijnen.
Bij niet-betaling voor de gestelde termijn wordt de publicatie niet opgenomen.
Annulatie door adverteerder:
• Indien meer dan 4 weken vóór de publicatie de opdracht wordt geannuleerd zal de adverteerder geen vergoeding verschuldigd zijn.
• Indien minder dan 4 weken vóór de publicatie de opdracht wordt geannuleerd zal de adverteerder de vergoeding, zoals voorzien in artikel 6 verschuldigd zijn.
Art.8.- Vorm en aanlevering van de advertentie:
De zorg en de kosten voor het maken van de advertentie zijn voor rekening van de adverteerder. De communicatiedienst creëert geen reclame en behandelt, verbetert of vult het geleverde materiaal niet aan.
De advertentie wordt drukklaar aangeleverd in PDF-formaat, per mail naar communicatie@brasschaat.be.
De advertenties kunnen op twee mogelijke manieren aangeleverd worden: met of zonder afloop.
Met afloop betekent dat uw advertentie tot tegen de bladrand kan gedrukt worden (het afloopgedeelte wordt bij de productie weggesneden).
Zonder afloop betekent dat er rond de advertentie een witte rand behouden blijft.
exacte afmetingen (B x H) van de aangeleverde advertenties zonder afloop
1/4 = 97,50 x 141,00 mm
1/2 = 200,00 x 141,00 mm
1/1 = 200,00 x 287,00 mm
exacte afmetingen (B x H) van de aangeleverde advertenties met afloop
1/4 = 102,50 x 146,00 mm + minimaal 3 mm afloop
1/2 = 210,00 x 146,00 mm + minimaal 3 mm afloop
1/1 = 210,00 x 297,00 mm + minimaal 3 mm afloop
Het aanleveren van de advertenties bij de communicatiedienst kan tot ten laatste 7 kalenderdagen vóór de bedeling van de Parkbode.
Art.9.- De reclame moet voldoen aan de goede zeden. Reclame die smakeloos, verwarrend, aanstootgevend, lasterlijk of ongepast is, wordt geweerd. De gemeentelijke communicatiedienst bepaalt in samenspraak met de betrokkene of de reclame voldoet of niet, waarbij in het laatste geval naar mogelijke aanpassingen kan worden gezocht. Bij onmogelijkheid hiervan of bij betwisting beslist het college van burgemeester en schepenen.
Art.10.- De reclame bevat uitsluitend commerciële boodschappen. In geen geval wordt politieke reclame aanvaard. Ook standpunten en commentaren over welke onderwerpen, instellingen, bewegingen, ideeën of personen dan ook worden niet aanvaard. De gemeentelijke communicatiedienst oordeelt of een reclameboodschap al of niet aanvaardbaar is. Bij betwisting van dit oordeel beslist het college van burgemeester en schepenen.
Art.11.- Er worden geen reclameboodschappen aanvaard voor alcoholische dranken en tabaksproducten.
Art.12.- De gemeentelijke communicatiedienst oordeelt over alle niet vermelde elementen met betrekking tot het al of niet plaatsen van een advertentie en overlegt hierover met de betrokkenen. Bij betwisting van het oordeel beslist het college van burgemeester en schepenen.
Art.13.- Noch de burgemeester, noch het college van burgemeester en schepenen, noch het gemeentebestuur, noch de betrokken gemeentelijke diensten dragen enige verantwoordelijkheid voor wat betreft de inhoud van de reclameboodschap, de juistheid van de erin opgenomen gegevens, de mogelijke gevolgen ervan, de afwerking indien niet perfect aangeleverd zoals in dit reglement beschreven, of het niet of onvolledig uitvoeren om technische of andere redenen van de reclameboodschap. In dit laatste geval kan de advertentie wel in de eerstvolgende uitgave zonder bijkomende kosten geplaatst worden.
Art.14.- De persoon, of het bedrijf, die reclame maakt, is in orde met wetgeving en voorschriften met betrekking tot reclame en heeft alle rechten verworven op het gebruik van elementen, teksten, vormen, foto’s of andere elementen die in de reclameboodschap worden gebruikt. Misbruiken zijn verboden.
Art.15.-
Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van het gemeentelijk
reglement en retributie 2020-2025 inzake opname reclame in Parkbode wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.
11 Retributie 2021-2025 op het gebruik van het recyclagepark. Wijziging. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Buysse vindt het goed dat verpakking van asbest geregeld is, dat het éénduidig verwerkt wordt. De veiligheid van inwoners en medewerkers blijft op deze manier gegarandeerd. Ze vraagt zich af of het duidelijk opgenomen is dat ophalen ook een optie is?
Schepen Van Honste bevestigt dat ze dit zal navragen.
Beslissing
Feiten en motivering
Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 op het gebruik van het recyclagepark.
De inzameling van asbesthoudend afval via de recyclageparken gebeurt conform de bepalingen van de omzendbrief LNE/2008/2. Deze omzendbrief adviseert reeds dat bij de inzameling van asbesthoudend afval stofvorming maximaal dient vermeden te worden. Een nieuwe geactualiseerde omzendbrief, die in voorbereiding is, voorziet dat asbesthoudend materiaal door bezoekers alleen nog verpakt zal mogen aangeleverd worden op het recyclagepark.
De raad van bestuur van IGEAN heeft op 9 september.2020 beslist dat het asbesthoudend afval per 1 januari 2021 alleen verpakt mag worden aangeleverd in verpakkingen die via het recyclagepark worden verdeeld. Op deze manier wordt het asbest steeds goed verpakt aangeboden in uniforme verpakkingen over alle recyclageparken heen en is er zekerheid dat dit aan alle wettelijke verplichtingen voldoen. Zo is het belangrijk dat de nodige asbestlogo’s vermeld worden en dat de dikte van het verpakkingsmateriaal steeds aan alle minimumeisen voldoet.
Afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid van het asbestmateriaal zullen er 2 soorten verpakkingen aangeboden worden.
Om te vermijden dat er onterecht en voor andere doeleinden folies worden afgehaald, besliste de raad van bestuur van IGEAN om een uniforme retributie per verpakking te vragen. De retributie vermijdt misbruiken maar blijft laag genoeg om op het recyclagepark het nodige materiaal aan te kopen. De retributie dekt louter de kosten voor aankoop van de verpakkingen.
Door de gemeentediensten wordt normaal huisvuil en/of daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval opgehaald en verwerkt. Hiervoor is een retributie verschuldigd.
Door particuliere huishoudens, KMO’s en zelfstandige ondernemers worden eveneens afvalstoffen in het recyclagepark aangeboden.
Op het recyclagepark wordt diftar met weging toegepast, waarbij de betalende fracties worden gewogen en onmiddellijk afgerekend volgens het aangeleverde gewicht. Een goede verhouding tussen de retributies voor de verschillende fracties, gratis of betalend, is noodzakelijk om een correcte sortering te stimuleren. Dankzij de invoering van diftar werd een sterke reductie van de hoeveelheden ongesorteerd afval (grofvuil en gemengd bouw- en sloopafval) bekomen.
Het is financieel aangewezen voormeld besluit voor de aanslagjaren 2021-2025 te wijzigen.
IGEAN zal de nodige communicatie voorbereiden. De communicatiedienst van IGEAN maakt hierover de nodige afspraken met de gemeentelijke communicatiedienst en stemt de communicatie af op de agendering van deze punten op de gemeenteraad.
Juridisch kader
De gemeente Brasschaat is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid gedaan voor de exploitatie van het recyclagepark.
Omzendbrief LNE/2008/2 over de inzameling van asbesthoudend afval via de recyclageparken.
Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 stelt het beleid in Vlaanderen vast rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, en dus ook voor de werking en exploitatie van een recyclagepark.
Het Materialendecreet implementeert de Europese kaderrichtlijn (EG) 2008/98 voor het beheer van afvalstoffen in Vlaanderen.
Artikel 26 van het Materialendecreet geeft aan de gemeenten de opdracht om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.
Artikel 10 van hetzelfde decreet bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.
Het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen, VLAREMA, bevat o.a. voorschriften voor de selectieve inzameling van afvalstoffen.
Artikel 5.1.1 van het VLAREMA bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” moeten toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moet worden betaald.
Bijlage 5.1.4 van het VLAREMA legt de minima en maxima tarieven vast voor de inzameling van een aantal afvalstoffen op het recyclagepark.
Artikel 4.3.2 van het VLAREMA bepaalt dat bedrijven en zelfstandigen verplicht zijn om hun afval gesorteerd aan te bieden.
Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.
Financiële gevolgen
De ontvangsten worden geraamd op 53.000 euro.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Met ingang van 1 januari 2021 en eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie gevestigd op de aanvoer van volgende afvalstoffen op het recyclagepark:
• grofvuil
• gemengd bouw- en sloopafval
• asbesthoudend afval (cementgebonden)
• kalkplaten en cellenbeton
• grond
• vlak glas
• zuiver steenpuin
• houtafval
• groenafval (gratis voor Brasschaatse inwoners)
• piepschuim (gratis voor Brasschaatse inwoners)
• zuivere plastic folie (gratis voor Brasschaatse inwoners)
Art.2.-
§1. Het bedrag van de retributie dat is verschuldigd door eenieder (behalve bedrijven, KMO’s, zelfstandige ondernemers) die gebruikt maakt van het recyclagepark voor de aanvoer van de in artikel 1 genoemde afvalstoffen, wordt als volgt vastgesteld:
- grofvuil0,25 euro/kg
- gemengd bouw- en sloopafval0,25 euro/kg
- asbesthoudend afval (cementgebonden)0,25 euro/kg
- kalkplaten en cellenbeton0,04 euro/kg
- grond0,04 euro/kg
- vlak glas0,04 euro/kg
- zuiver steenpuin0,04 euro/kg
- houtafval0,04 euro/kg
- groenafval0,04 euro/kg
- groenafval Brasschaatse inwoners0,00 euro/kg
- verpakkingsmateriaal asbesthoudend afval1 euro/verpakking
§2. Elk gezin krijgt jaarlijks een vrijstelling van 1.000 kg voor asbesthoudend afval. Vrijstellingen kunnen niet opgebouwd worden. Op het einde van het jaar vervalt de resterende vrijstelling. Een gezin bestaat uit alle personen die in het bevolkingsregister aan elkaar gekoppeld zijn via het ‘gezinshoofd’.
Art.3.-
§1. Het bedrag van de retributie voor bedrijven, KMO's en zelfstandige ondernemers wordt als volgt vastgesteld:
- grofvuil0,25 euro/kg
- gemengd bouw- en sloopafval0,25 euro/kg
- asbesthoudend afval (cementgebonden)0,25 euro/kg
- kalkplaten en cellenbeton0,08 euro/kg
- grond0,08 euro/kg
- vlak glas0,08 euro/kg
- zuiver steenpuin0,08 euro/kg
- houtafval0,08 euro/kg
- groenafval 0,08 euro/kg
- piepschuim 5 euro/zak
- zuivere plastic folie 4 euro/zak
- verpakkingsmateriaal asbesthoudend afval1 euro/verpakking
§2. Er wordt maximaal 1.000 kg per dag per bedrijf, KMO en zelfstandige ondernemer aanvaard. De afvalstoffen moeten gesorteerd naar het recyclagepark gebracht worden. Alleen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden aanvaard. Vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen zijn afvalstoffen die ontstaan zijn ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als van deze van de normale werking van een particuliere huishouding, en die omwille van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid vergelijkbaar zijn met huishoudelijke afvalstoffen.
Art.4.- De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen gevestigd op het grondgebied worden vrijgesteld van de retributie.
Art.5.- De betaling gebeurt ter plaatse aan de betaalterminal. Bedrijven, KMO's en zelfstandige ondernemers krijgen regelmatig een factuur voor de retributies die ze in de voorafgaande periode betaald hebben.
Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het recyclagepark geweigerd worden.
Art.6.- Toegangskaarten
§1. De toegelaten gebruikers die niet beschikken over een elektronische identiteitskaart dienen zich te registreren op het recyclagepark en verwerven maximaal twee toegangskaarten per gezin om het recyclagepark te betreden. Voor elke toegangskaart wordt een retributie gevraagd van 5 euro met uitzondering van een defect van de toegangskaart dat niet te wijten is aan het verlies of misbruik door de gebruiker op voorwaarde dat de defecte kaart overhandigd wordt aan het recyclagepark.
§2. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen gevestigd op het grondgebied worden vrijgesteld van de retributie.
Art.7.-
Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende vaststelling van de tarieven
2020-2025 op het gebruik van het recyclagepark wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.
12 Financiële ondersteuning - Banco de heroés Tarija - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Als lid van de Stedenband Brasschaat-Tarija, is raadslid Van Baarle blij dat deze bestuursploeg bereid is gevonden de aanvraag die vanuit onze zusterstad Tarija tot bij ons is gekomen, te steunen. Het gaat hier over een waardevol project in de strijd tegen Covid-19. Een bloedbank in Tarija verzamelt plasmastalen bij mensen die zijn hersteld van het coronavirus. In deze stalen bevinden zich antilichamen tegen de ziekte, die dan kunnen gebruikt worden om andere Covidpatiënten te laten herstellen. Het bedrag dat wordt gedoneerd zal gebruikt worden om een deel van de labokosten die aan dit project vasthangen, te dekken. Het geld van onze gemeente komt via onze collega’s van de gemeenteraad in Tarija in betrouwbare handen terecht en zal correct en volledig besteed worden aan het plasmaproject van Banco Héroes Tarija.
Ze bedankt iedereen vanwege de Stedenband voor de goedkeuring van deze donatie.
Waarnemend burgemeester Cools licht nog toe dat het budget voor dit jaar werd opgebruikt. Dit werd geregeld door een budgetverschuiving. De mensen in Tarija zullen zeer tevreden zijn.
Beslissing
Feiten en motivering
Het Belgisch-Boliviaans initiatief Banco de Héroes Tarija is ontstaan naar aanleiding van de covidcrisis in Bolivia. Het hoofddoel van de organisatie is om mensen op te sporen die gerecupereerd zijn van COVID-19 zodat zij hyperimmuun plasma kunnen doneren voor andere patiënten. Het vinden van donoren blijkt voor de bloedbank geen evidentie te zijn. De organisatie wil hier dan ook in ondersteunen.
Het initiatief blijkt ondertussen al bijna een 100-tal medewerkers en vrijwilligers te hebben die het team ondersteunen. De kern bestaat uit 10 personen, maar daarnaast hebben ze ook een medisch team en een team van plaatselijke "influencers" die helpen om alle informatie te verspreiden. Tenslotte zetten ze eveneens in op samenwerking met de private sector. Zo zijn er al een 40-tal bedrijven die voordelen bieden aan de zogenaamde helden die gedoneerd hebben. Ze doen dit alles in samenwerking met de plaatselijke bloedbank, twee universiteiten en de departementale overheid van Tarija.
https://bancodeheroestja.com/ (website)
https://www.facebook.com/bancodeheroestja (facebook)
https://www.instagram.com/bancodeheroestja/ (instagram)
Het project wordt positief onthaald door het Tarijaanse bestuur, zowel door het departement als de stad. Het stadsbestuur ondersteunt het project momenteel onrechtstreeks al door een deel van de kosten voor het laboratorium onderzoek op zich te nemen.
Naar aanleiding van onze stedenband heeft de organisatie ook de gemeente Brasschaat benaderd met de vraag voor een financiële bijdrage. De financiële bijdrage zal dienen om te labotesten te financieren en hun netwerk verder uit te breiden. Gezien de relatie die Brasschaat heeft met zijn stedenbandpartner Tarija en de zeer zorgwekkende situatie waarin ze zich nu door de coronacrisis bevinden, zouden we als gemeente onze solidariteit kunnen tonen via financiële ondersteuning aan dit initiatief. Het betreft een innovatief project dat gedragen wordt door heel wat vrijwilligers en de bevolking, uitgaat van plaatselijke initiatiefnemers en inzet op een multi-actor partnerschap.
Juridisch kader
SDG 17 partnerschap op doelstellingen te bereiken
SDG 3 goede gezondheid en welzijn
MJP 2020-2025
Adviezen
Het Dagelijks bestuur gaf op 3 december 2020 een positief advies voor de schenking van 1250 euro aan Banco de Héroes Tarija in kader van de covidcrisis.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn.
Kost1250 euro
Budgetsleutel0160/64930920 Toelage humanitaire hulp
Krediet beschikbaarOntoereikend.
Visum financieel directeurNiet van toepassing
Het budget is ontoereikend, maar er kan een budgetverschuiving gebeuren van werkingskosten ontwikkelingssamenwerking (0160/61599999) naar toelage humanitaire hulp (0160/64930920).
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan een schenking van 1250 euro aan Banco de héroes Tarija ter ondersteuning van zijn stedenbandpartner in de strijd tegen Covid-19.
Art.2.- De gemeenteraad hecht goedkeuring tot de budgetverschuiving van de werkingskosten ontwikkelingssamenwerking (0160/61599999) naar de toelage humanitaire hulp (0160/64930920).
Stemming acceptatie hoogdringend punt Philip Cools Cathy Mallentjer Kasper Vanpoucke Tom Versompel Bart Thijs Joris Van Cauwelaert Anne Van Aperen Dimitri Hoegaerts Carla Pantens Dirk de Kort Greet Verbert Walter Vermeulen Bruno Heirman Myriam Van Honste Ingeborg Hermans Niels de Kort Bart Brughmans Jan Jambon Inez Ven Jef Konings Karin Beyers Barbara Cloet Dieter Heughebaert Goele Fonteyn Erwin Callens Hedwig van Baarle André Van Mechelen Luc Van der Schoepen Shana Claessens Adinda Van Gerven Karina Hans Ward Schevernels Lisa Buysse Rudi Pauwels Philip Cools Cathy Mallentjer Kasper Vanpoucke Tom Versompel Bart Thijs Joris Van Cauwelaert Anne Van Aperen Dimitri Hoegaerts Carla Pantens Dirk de Kort Greet Verbert Walter Vermeulen Bruno Heirman Myriam Van Honste Ingeborg Hermans Niels de Kort Bart Brughmans Jan Jambon Inez Ven Jef Konings Karin Beyers Dieter Heughebaert Goele Fonteyn Erwin Callens Hedwig van Baarle André Van Mechelen Luc Van der Schoepen Shana Claessens Adinda Van Gerven Karina Hans Lisa Buysse Rudi Pauwels Karina Hans Shana Claessens Inez Ven Niels de Kort Goele Fonteyn Walter Vermeulen Jan Jambon Joris Van Cauwelaert Kasper Vanpoucke Ingeborg Hermans Dieter Heughebaert Cathy Mallentjer Carla Pantens Bart Thijs Hedwig van Baarle Jef Konings Adinda Van Gerven Tom Versompel Luc Van der Schoepen Anne Van Aperen Greet Verbert Lisa Buysse André Van Mechelen Philip Cools Karin Beyers Rudi Pauwels Myriam Van Honste Dimitri Hoegaerts Bruno Heirman Erwin Callens Dirk de Kort Bart Brughmans aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 32 Verworpen
18 ZBB. Wijziging vertegenwoordigers. Verdaagd naar raad voor maatschappelijk welzijn.NIET GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Het Zorgbedrijf Brasschaat (ZBB) is, conform het decreet Lokaal Bestuur, een welzijnsvereniging met rechtspersoonlijkheid. Het heeft een algemene vergadering en een raad van bestuur waarin de deelgenoten vertegenwoordigd moeten zijn.
Het ZBB kent één deelgenoot, met name OCMW Brasschaat.
De algemene vergadering bestaat uit
•12 vertegenwoordigers van OCMW Brasschaat aangeduid door de raad voor maatschappelijk welzijn.
De raad van bestuur bestaat uit:
•vier bestuurders met stemrecht, aan te duiden door de raad voor maatschappelijk welzijn
•twee onafhankelijke bestuurders met raadgevende stem, zonder stemrecht, aan te duiden door de algemene vergadering op voordracht van de raad van bestuur;
•de algemeen directeur van OCMW Brasschaat, met raadgevende stem, zonder stemrecht.
De vertegenwoordigers werden op 25 februari 2019 door de raad voor maatschappelijk welzijn aangewezen, op voordracht van de fracties, en dit bij geheime stemming in één enkele stemronde. Elk lid van de raad voor maatschappelijk welzijn beschikte daarbij over één stem.
Op dinsdag 1 december 2020 ontving Tom Versompel, voorzitter van de gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn een schrijven van raadslid Thomas waarbij hij heeft aangegeven ontslag te nemen als raadslid. Op de gemeenteraad van 14 december 2020 wordt kennis genomen van het ontslag en is de eedaflegging van zijn opvolger geagendeerd.
Het ontslag heeft evenwel gevolgen voor diverse besluitvormingsorganen waarvoor in een vervanging moet worden voorzien. Gelet op de planning van de algemene vergadering van Zorgbedrijf Brasschaat waarbij belangrijke documenten waaronder de meerjarenplanning wordt goedgekeurd is het noodzakelijk om te kunnen voorzien in een tijdige vervanging. Aan de gemeenteraad wordt verzocht om de vervanging van raadslid Thomas in de algemene vergadering van Zorgbedrijf Brasschaat bij hoogdringendheid aan de agenda toe te voegen en te willen behandelen.
Juridisch kader
Artikel 474 en volgende van het decreet lokaal bestuur.
Statuten van het Zorgbedrijf Brasschaat.
BESLUIT:
Stemming acceptatie hoogdringend punt
Met 32 neen-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Shana Claessens, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel).
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Dit punt wordt verdaagd naar de raad voor maatschappelijk welzijn.
Art.2.- De raad voor maatschappelijk welzijn is aldus vertegenwoordigd in de algemene vergadering van Zorgbedrijf Brasschaat met volgende 12 vertegenwoordigers:
- Rudi Pauwels
- Karina Hans
- Tom Versompel
- Jef Konings
- Greet Verbert
- Walter Vermeulen
- Cathy Mallentjer
- Shana Claessens
- Joris Van Cauwelaert
- Bart Thijs
- Erwin Callens
- Anne Van Aperen
Art.3.- Namens OCMW Brasschaat zijn volgende 4 vertegenwoordigers aangeduid voor de raad van bestuur van Zorgbedrijf Brasschaat:
- Shana Claessens
- Karina Hans
- Erwin Callens
- Tom Versompel
13 Uitvoering sectoraal akkoord. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Hermans wil graag een bijkomende verduidelijking om haar fractie gerust te stellen. Ze vindt het een nobel doel dat men de koopkracht wil verhogen van de personeelsleden. Ze heeft begrepen dat dit voor iedereen op een bedrag van ongeveer 300 euro zou komen. Ze vraagt zich af of dit voor iedereen is, dus ook voor de mensen die bijvoorbeeld in tijdelijke werkloosheid zitten, ziek zijn, educatief verlof hebben,…? Ze wil graag weten of deze dagen gelijk gesteld worden met arbeidsdagen aangezien dit niet opgenomen is.
Waarnemend burgemeester Cools geeft graag toelichting bij dit onderwerp. Het sectoraal akkoord stelt dat het bestuur 300 euro per jaar moet voorzien om de koopkracht te verhogen voor elk voltijds equivalent. Vanaf 2021 zullen de maaltijdcheques verhoogd worden met 1,5 euro. De cheques zullen een waarde hebben van 7,5 euro. Hij licht toe dat men recht heeft op een maaltijdcheque wanneer men een volledige dag werkt. Wanneer er geen prestaties geleverd worden, zijn er ook geen maaltijdcheques voorzien.
Raadslid Hermans stelt dat men sommige prestaties gelijk stelt met arbeidsdagen, vandaar haar vraag. Op de manier waarop het nu gebracht wordt, krijgt iedereen de indruk dat ze 300 euro krijgen. Daarom wenst zij verduidelijking te krijgen.
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat het niet onduidelijk is. Hij geeft mee dat de maaltijdcheques berekend worden op het aantal effectief gewerkte dagen en dit komt overeen met een maaltijdcheque van 7,5 euro per dag.
Raadslid Hermans dankt waarnemend burgemeester Cools voor de extra toelichting.
Beslissing
Feiten en motivering
Naar aanleiding van het sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale besturen moest het bestuur maatregelen treffen om de koopkracht te verhogen van al de personeelsleden met een totaalbedrag van 300 euro per voltijdse equivalent medewerker, deeltijdse medewerkers werden pro rata vergoed.
Na onderhandeling met de representatieve vakorganisaties en bespreking in het budgetconclaaf wordt voorgesteld om de werkgeversbijdrage van de maaltijdcheques vanaf 1 januari 2021 te verhogen met 1,50 euro. De zichtwaarde van de maaltijdcheques zal dan 7,50 euro bedragen.
Deze extra loonkosten zullen gedeeltelijk gecompenseerd worden door de VIA-middelen. Het juiste bedrag dat zal toegekend worden is momenteel nog niet gekend.
Juridisch kader
Het sectoraal akkoord lokale en provinciale besturen 2020.
Adviezen
Deze aangelegenheid werd besproken met de representatieve vakorganisaties op 18 juni 2020 en er werd een protocol van akkoord ondertekend. Dit werd ook besproken in het budgetconclaaf van november 2020.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost92.631,69 euro, btw inbegrepen
Budgetsleutelde respectievelijke budgetsleutels van de lonen
Budget/jaarExploitatie 2021. Het budget is voorzien in de aanpassing van het meerjarenplan dat ter goedkeuring voorligt op de gemeenteraad van 14/12/2020.
Krediet beschikbaar Ja, na goedkeuring aanpassing meerjarenplan
Visum financieel directeur2020_85
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De werkgeversbijdrage van de maaltijdcheques wordt vanaf 1 januari 2021 verhoogd met 1,50 euro. De totale zichtwaarde bedraagt dan 7,50 euro per maaltijdcheque.
14 Gemeentelijk secundair onderwijs. GIB. Modernisering. Concordantie studierichtingen en programmatie nieuwe studierichting voor de 2e graad met ingang van 1 september 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Met ingang van 1 september 2019 is de modernisering van het secundair onderwijs gestart voor de leerlingen die op dat moment instroomden in het 1e jaar van de 1e graad. Met ingang van 1 september 2021 wordt deze modernisering verder uitgerold in het 1e jaar van de 2e graad.
Het is noodzakelijk de huidige studierichtingen te concorderen en enkele nieuwe studierichtingen te programeren.
Met de nota van 11 november 2020 geeft de directie van het gemeentelijk secundair onderwijs meer uitleg over de mogelijke concordanties en de aanvraag tot programmatie van nieuwe studierichtingen met ingang van 1 september 2021.
Met het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 16 november 2020 werd toestemming verleend tot het aanvragen van de nieuwe studierichtingen technologische wetenschappen en sportwetenschappen.
In afwachting van goedkeuring van het Ministerie van Onderwijs en Vorming wordt voorgesteld volgende studierichting vanaf 1 september 2021 aan te bieden in het 1e jaar van de 2e graad van het gemeentelijk secundair onderwijs:
• economische wetenschappen
• humane wetenschappen
• natuurwetenschappen
• bedrijf en organisatie
• biotechnische wetenschappen
• technologische wetenschappen
• sportwetenschappen
De representatieve vakorganisaties werden geraadpleegd en geven positief advies.
Juridisch kader
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De gecodificeerde decreten over het secundair onderwijs van 17 december 2010, zoals gewijzigd.
Het decreet van 31 juli 1990 betreffende het onderwijs-II, titel IV, organisatie van het secundair
onderwijs.
De ministeriële omzendbrief van 5 februari 1999 over de programmatie in het voltijds gewoon secundair onderwijs en in het stelsel leren en werken.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Er wordt ingestemd met het voorstel om met ingang van 1 september 2021 de studierichtingen van de 2e graad van het gemeentelijk secundair te concorderen of te hernoemen als volgt:
oude studierichting | nieuwe studierichting |
economie | economische wetenschappen |
humane wetenschappen | humane wetenschappen |
wetenschappen | natuurwetenschappen |
handel | bedrijf en organisatie |
techniek-wetenschappen | biotechnische wetenschappen |
Art.2.- Er wordt ingestemd om ingang van 1 september 2021 in de 2e graad van het gemeentelijk secundair onderwijs volgende studierichtingen in te richten:
• technologische wetenschappen
• sportwetenschappen
Het inrichten van deze studierichtingen, is afhankelijk van de goedkeuring van het Ministerie van Onderwijs en Vorming.
15 Kennisname statuten EVA VZW De Remise. Voordracht leden. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Overeenkomstig artikel 245§2 van het DLB moet de gemeenteraad beslissen over de oprichting van of deelname in een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap (kort: EVA) op grond van een motiveringsnota, die door het College is opgemaakt. Daarin moeten alle voor- en nadelen van een externe verzelfstandiging tegen elkaar afgewogen worden en er moet worden aangetoond dat de externe verzelfstandiging de beste keuze is.
De Gemeenteraad nam op 26 oktober 2020 kennis van de motiveringsnota en hechtte goedkeuring aan de omvorming van de vzw plus Drie Centrum naar een EVA-vzw.
Op de Algemene Vergadering van de VZW Plus Drie Centrum van 25 november 2020 werd goedkeuring verleend aan de gewijzigde statuten. De naam van de VZW werd tevens gewijzigd in EVA VZW De Remise.
De statuten liggen thans ter kennisneming voor aan de Gemeenteraad.
Artikel 246 DLB bepaalt als volgt:
"§ 1. Ongeacht de grootte van de eventuele inbreng van de verschillende partijen, beschikt de gemeente altijd over een meerderheid van de stemmen in de algemene vergadering van de gemeentelijke vennootschap of vereniging en draagt de gemeente altijd een meerderheid voor van de leden van de raad van bestuur van de gemeentelijke vennootschap, vereniging of stichting. Die voordracht waarborgt elke fractie een vertegenwoordiging.
Ten hoogste twee derde van de door de gemeente voorgedragen leden van de raad van bestuur is van hetzelfde geslacht.
§ 2. De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering van de gemeentelijke vennootschap en vereniging worden door de gemeenteraad uit zijn leden gekozen.
De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad..."
Het college nam kennis van de statuten zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van de vzw en verzond ze ter kennisgeving aan de gemeenteraad met de vraag te bepalen welke personen zij als leden categorie A en B voordragen.
Overeenkomstig artikel 245§3 DLB wordt de beslissing tot oprichting of deelname en de statuten van de gemeentelijke vennootschap, vereniging of stichting worden samen met het verslag, vermeld in paragraaf 2, gepubliceerd op een webtoepassing van de gemeente.
Juridisch kader
Artikel 245 en 246 van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 9§2 van de statuten van de vzw.
Adviezen
Niet van toepassing
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1: De gemeenteraad neemt kennis van de statuten zoals goedgekeurd door de algemene
vergadering van de EVA vzw De Remise op 25/11/2020.
Art.2: De gemeenteraad draagt in een volgende zitting iemand voor als lid van de vereniging Categorie A (vertegenwoordiger van de gemeente Brasschaat, gemeenteraadslid of lid van college van burgemeester en schepenen
Art.3:Als leden van de vereniging Categorie B worden door de onderscheiden fracties volgende personen voorgedragen:
• voor N-VA: Jan Van Leuven
• voor Open VLD: Christianne De Winter
• voor CD&V: Marie-Anne Naudts-Coppens
• voor Brasschaat 2012: Claudi Beyers
• voor Vlaams Belang: Dimitri Hoegaerts
• voor PVdA: ...
16 Schenking schilderij Ephameron. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Pauwels wil graag weten hoe sterk het schilderij is aangezien ze het in een turnzaal willen hangen. Gaat dat schilderij hier niet onder lijden?
Schepenen Pantens en Ven lichten toe dat het niet in de turnzaal hangt, maar buiten aan de turnzaak.
Beslissing
Feiten en motivering
De directie van het GIB (Gemeentelijk Instituut Brasschaat) kreeg het aanbod om een schenking van een schilderij van graffiti-artieste Ephameron te ontvangen. Dit schilderij hing aan The School of Life te Antwerpen. Aangezien deze organisatie de deuren moest sluiten zocht het werk een nieuwe bestemming. Het directieteam van het GIB heeft dit besproken en willen graag de schenking aanvaarden. Het schilderij zou dan een mooie plaats krijgen in het GIB aan de witte muur van de turnzaal die net geschilderd werd.
Het schilderij bestaat uit meerdere panelen en symboliseert een meisje dat een boek leest op een bank.
Juridisch kader
Niet van toepassing.
Adviezen
Het Gemeentelijk Instituut Brasschaat geeft een positief advies op de schenking.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De Gemeenteraad stemt in om de schenking van het shilderij van Ephameron te aanvaarden.
Art.2.- Er wordt opdracht gegeven om namens het gemeentebestuur om de schenker hartelijk te bedanken voor dit mooie en waardevolle kunstwerk.
17 Beloningspremie: aanpassing en verlenging. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Brughmans en zijn fractie keuren dit goed aangezien dit zeer waardevol is. Ook de mensen van maatwerkbedrijven moeten in moeilijke omstandigheden verder werken en verdienen dus deze premie. Er wordt verwezen naar Aralea maar hij vermoed dat dit voor Noordheuvel ook van toepassing kan zijn?
Schepen Pantens bevestigt dat dit inderdaad gekoppeld is aan de NACE-codes. De vraag kwam vanuit Aralea maar het is gekoppeld aan al deze codes.
Raadslid Vanpoucke had tijdens de vorige gemeenteraad gevraagd om dit punt te verdagen om het goed te kunnen bestuderen en dat is dan ook gebeurd. Zijn fractie keurt dit zeker goed.
Beslissing
Feiten en motivering
Op 28 oktober 2020 heeft Aralea een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming vanuit de gemeente voor een eindejaarspremie voor het personeel. Zij willen hun 300 personeelsleden 50 euro aan kadobonnen schenken als eindejaarspremie en vragen of de gemeente hier 10 euro in kadobonnen boven op wil leggen. Dit is conform de werkwijze van de beloningspremie die eerder dit jaar in het leven was geroepen voor bedrijven in de zorg, supermarkten en begrafeniswezen.
Aralea valt echter niet onder een van de genoemde categorieën. Daarnaast is de aanvraagperiode voor deze premie afgesloten op 22 september 2020.
De dienst ondernemen & toerisme is voorstander van deze extra financiële injectie (15.000+3.000 euro) in de lokale economie en heeft het volgende voorstel:
• Verlenging van de periode voor het aanvragen van de beloningspremies tot en met 31 januari 2021;
• Toevoeging van NACE code 88.99 (Overige maatschappelijke dienstverlening zonder huisvesting, n.e.g.) aan de lijst van NACEcodes in het reglement.
De aanvraag van Aralea en de nieuwe lockdown lijken ons een goede aanleiding om deze beloningspremie opnieuw voor twee maanden in het leven te roepen. Zo krijgen alle bedrijven in deze sectoren opnieuw de kans om in de eindejaarsperiode op deze premie beroep te doen.
Juridisch kader
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikelen 2 en 40, §2.
Art. 41, tweede lid, 23° (bevoegdheid gemeenteraad inzake vaststellen subsidiereglementen en
nominatieve subsidies)”.
Het ministerieel besluit van 18 maart 2020, en latere wijzigingen, houdende dringende maatregelen
om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.”
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost | 50.000 euro, btw inbegrepen (eenmalig), inclusief eerdere goedgekeurde aanvragen. |
Budgetsleutel | 0500/64920000 Beloningspremie open tijdens coronapandemie |
Budget/jaar | Exploitatie in 2020-2021 |
Krediet beschikbaar | Ja, in 2020. Nog te voorzien voor 2021. |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan onderstaand aangepast premiereglement:
Premiereglement voor voedingswinkels, begrafeniswezen, zorgbedrijven (ruimere interpretatie)
Art.1.- De gemeente verleent een premie aan Brasschaatse bedrijven die hun werknemers willen belonen voor hun inzet ten tijde van de coronacrisis. De gemeente hecht er belang aan om onder meer via deze premie ook haar steun te betuigen aan deze bedrijven.
Art.2.- De gemeente zal de bedrijven aanmoedigen om de medewerkers te belonen in de vorm van Brasschaatse Kadobonnen. Indien de bedrijven Brasschaatse kadobonnen aankopen, dan zal de gemeente er 20% van de aankoopwaarde bovenop leggen, ook in de vorm van Brasschaatse Kadobonnen.
Deze bonnen zullen bij uitgifte door de gemeente minstens 1 jaar geldig zijn bij de lokale handelaars die aangegeven hebben de Brasschaatse Kadobon te aanvaarden en ingeschreven staan bij de dienst lokaal ondernemen & toerisme.
Het voordeel van deze vorm is dat het geld dat de gemeente uitgeeft rechtstreeks terugvloeit naar de lokale handel in Brasschaat. Via deze weg ondersteunt de gemeente en ook het desbetreffende bedrijf de Brasschaatse middenstand.
Art.3.- Deze premie is van toepassing van zodra het bedrijf minimum 50 euro aan Brasschaatse Kadobonnen aankoopt. Concreet: Van zodra het bedrijf 2 Brasschaatse Kadobonnen ter waarde van 25 euro aankoopt (of 5 bonnen van 10 euro), dan legt de gemeente er 1 Brasschaatse Kadobon van 10 euro bovenop. De gemeente legt maximaal 1 Brasschaatse Kadobon bij per werknemer.
Art.4.- De bedrijven die in aanmerking komen voor deze premie worden beschreven onder volgende NACE-codes. Het gaat om bedrijven die operationeel zijn gebleven tijdens de coronacrisis, met personeel actief binnen de zorg, de supermarkten, het begrafeniswezen en overige maatschappelijke dienstverlening zonder huisvesting, n.e.g. (waarvan de werknemers zijn blijven werken tijdens de coronacrisis). Deze bedrijven moeten eveneens gevestigd zijn op Brasschaats grondgebied en daar ook hun dienstverlening laten plaatsvinden.
NACE-codeOmschrijving
4711 Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen
472Detailhandel in voedings- en genotmiddelen in gespecialiseerde winkels
861Ziekenhuizen
86904 Activiteiten op het vlak van geestelijke gezondheidszorg, m.u.v. psychiatrische
ziekenhuizen en verzorgingstehuizen
86906 Verpleegkundige activiteiten
871 Verpleeginstellingen met huisvesting
872Instellingen met huisvesting voor personen met een mentale handicap of
psychiatrische problemen en voor drugs- en alcoholverslaafden
873 Instellingen met huisvesting voor ouderen en voor personen met een lichamelijke
handicap
87909Overige maatschappelijke dienstverlening met huisvesting, n.e.g.
8899Overige maatschappelijke dienstverlening zonder huisvesting, n.e.g.
9603 Begrafeniswezen
De premie kan per ondernemingsnummer slechts 1 keer toegekend worden.
Art.5.- De premie kan aangevraagd worden tussen 1 december 2020 en 31 januari 2021 (2 maanden). De aanvragen zullen behandeld worden volgens het principe "eerst komt, eerst maalt". Een dossier dat niet volledig is, krijgt een volgnummer voor behandeling van zodra het volledig is. Er zal voor de aanvraagperiode actief promotie gevoerd worden bij de desbetreffende bedrijven.
Art.6.- De bedrijven zullen bij hun aanvraag om de volgende informatie gevraagd worden:
• Ondernemingsnummer
• Inschrijving KBO waarin hun activiteiten duidelijk omschreven zijn
• Bewijs van fysieke vestiging en activiteit op grondgebied van Brasschaat
• Verklaring op eer dat bedrijf operationeel is gebleven
• Aantal werknemers
Art. 7.- Het maximumbedrag uit te geven aan deze actie is 50.000 euro (inclusief de aanvragen die in de eerste aanvraagperiode zijn goedgekeurd), tenzij de gemeenteraad de uitdrukkelijke toelating geeft om deze actie uit te breiden. Dit wil zeggen dat er op deze manier in totaal 250.000 euro in de lokale economie zal besteed worden.
Art.8.- De aanvraag moet binnen de genoemde periode bij de dienst lokaal ondernemen & toerisme ingediend worden op het daartoe voorziene online-aanvraagformulier dat op de website ter beschikking zal staan.
Art.9.- Het college van burgemeester en schepenen stelt de premie vast uiterlijk 21 dagen na indienen van de aanvraag. Deze termijn begint pas te lopen van zodra het dossier ontvankelijk is verklaard.
19 Mikseheide. Schomheide 6. Overdracht gronden openbaar domein. Goedkeuring akte van grondafstand. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
In zitting van 27 oktober 2011 heeft de gemeenteraad goedkeuring gegeven met betrekking tot de verbintenis tussen de gemeente Brasschaat en eigenaar van inneming 56 (Schomheide 6) aan de Mikseheide in het kader van overdracht van gronden op openbaar domein, met name de wegbedding.
De verbintenis voor inneming 56 werd ondertekend door de heer Van Ermengem Marc, mevrouw Van Ermengem Kristel en mevrouw Van Ermengem Inge.
Op 18 november 2020 werd van notaris Kim RUYSEN, die haar ambt uitoefent in de vennootschap “Luc Van Pelt & Kim Ruysen Geassocieerde Notarissen”, met zetel te 2000-Antwerpen, Britselei 10 de ontwerpakte van kosteloze grondafstand ontvangen.
Tevens werd een digitale volmacht opgesteld.
Het betreft een grondafstand tot aan de as van de weg met een oppervlakte van 102,40 m² wat kosteloos wordt afgestaan en een deel over de as van de weg, met een oppervlakte van 160,01 m² met een geschatte waarde van 0,80 euro per m². De totaal te betalen vergoeding bedraagt 128,01 euro.
In deze akte wordt voor de grondafstand een digitale volmacht gegeven aan de gemeente Brasschaat waarbij de algemeen directeur Ward Schevernels en de waarnemend burgemeester Philip Cools de akte zullen kunnen ondertekenen.
Deze grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut en zonder beding van prijs. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven aan deze ontwerpakte van wegenisoverdracht en het ontwerp van digitale volmacht.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad, en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 281 betreffende de overdracht van bevoegdheid tot ondertekening van de voorzitter aan een of meer leden van de gemeenteraad.
Financiële gevolgen
Het betreft een grondafstand tot aan de as van de weg met een oppervlakte van 102,40 m² wat kosteloos wordt afgestaan en een deel over de as van de weg, met een oppervlakte van 160,01 m² met een geschatte waarde van 0,80 euro per m². De totaal te betalen vergoeding bedraagt 128,01 euro. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget 2020 sleutel 011002/61319999 andere vergoedingen en erelonen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan de ontwerpakte in bijlage betreffende de grondafstand voor openbaar nut – opgemaakt door notaris Kim Ruysen, met tekst als volgt:
"REP. NR. – … –…/…/…
DOS. NR. ROG: …,00 EUR…
Het jaar tweeduizend twintig.
Op #
Voor mij, Kim RUYSEN, notaris te Antwerpen (2de kanton), die haar ambt uitoefent in de vennootschap “Luc Van Pelt & Kim Ruysen Geassocieerde Notarissen”, met zetel te 2000-Antwerpen, Britselei 10.
ZIJN VERSCHENEN:
Enerzijds:
A/ 1. De heer VAN ERMENGEM Marc Joseph Maria,
Geboren te Antwerpen op 26 februari 1943, thans ongehuwd,
Met rijksregisternummer: 430226-385-43,
Met identiteitskaartnummer: 592-3593165-75,
Wonende te 2018 Antwerpen, Stefaniestraat 20.
Die verklaart niet wettelijk samen te wonen.
2. mevrouw VAN ERMENGEM Kristel Georges Madeleine,
Geboren te Antwerpen op 01 mei 1967,
Met rijksregisternummer: 670501-404-38,
Met identiteitskaartnummer:
Wonende te 2500 Lier, Herenboslaan 71.
Gehuwd met de heer LAENEN Ludo Dymphna Joanna Henricus voor de ambtenaar van burgerlijke stand te Antwerpen op 19 maart 1993, onder het wettelijk stelsel bij gebreke aan huwelijkscontract.
3. mevrouw VAN ERMENGEM Inge Jan Josephina,
Geboren te Antwerpen op 09 juli 1968, thans ongehuwd,
Met rijksregisternummer: 680709-408-23,
Met identiteitskaartnummer:
Wonende te 9160 Lokeren, Vredegerechtstraat 38.
Die verklaart niet wettelijk samen te wonen.
Hierna genoemd “de overdrager(s)”.
Zij verklaren bij deze gedeeltelijk tegen vergoeding en gedeeltelijk kosteloos af te staan en over te dragen onder de waarborg als naar recht en voor vrij, zuiver en onbezwaard van alle schulden, in
schrij
vingen, voorrechten en rechten van hypotheek hoege
naamd, en dit overeenkomstig het hierna gemelde gemeenteraadsbesluit om erkende reden van openbaar nut, het goed wordt namelijk toegevoegd aan de openbare wegenis van nagemelde gemeente.
Anderzijds:
De gemeente BRASSCHAAT, met ondernemingsnummer 0206 677 801;
Hierbij vertegenwoordigd door:
-Philip Cools, waarnemend burgemeester, wonende te 2930 Brasschaat, Bredabaan 1099B;
-Ward Schevernels, algemeen directeur, wonende te 2940 Stabroek, Mispelaarlaan 12;
Beiden handelend ingevolge besluit van de gemeenteraad van de gemeente Brasschaat van 14 december 2020, waarvan een afschrift aan deze akte gehecht zal blijven, en in hun respectievelijke hoedanigheid van waarnemend burgemeester en algemeen directeur van de gemeente Brasschaat;
Op hun beurt hierbij vertegenwoordigd door mevrouw *** inzake digitale volmacht verleden voor notaris Kim Ruysen op**, waarvan een afschrift hieraan gehecht zal blijven.
Hierna genoemd “de overnemer(s)”.
BESCHRIJVING VAN HET EIGENDOM
GEMEENTE BRASSCHAAT 2de afdeling
Een perceel grond, gelegen te 2930 Brasschaat, Schomheide 6, volgens titel gekend sectie C nummer 209G onder grotere oppervlakte, volgens recent kadastraal uittreksel gekend sectie C nummer 440X2 P0000, voor een oppervlakte van 262 m².
Kadastraal inkomen : € 1,00 (één euro).
Hierna “het goed” en/of “het eigendom” genoemd.
Zo en gelijk voorschreven goed gestaan en gelegen is zonder enige uitzon
dering noch voorbehoud.
Plan
Zoals het goed voorkomt, zonder enige uitzondering noch voorbehoud, als ‘Onteigening 56’ op het onteigeningsplan opgemaakt door mevrouw Marijke DE CLEER de dato 30 november 2015.
Dit plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 11322/10095 en werd sindsdien niet meer gewijzigd.
Dit grondplan zal - na door partijen en de notaris ne varietur te zijn getekend - aan deze akte worden gehecht, maar niet ter registratie noch ter overschrijving op het hypotheekkantoor aangeboden worden. Partijen vragen toepassing van artikel 26, 3e lid, 2° W.Reg. en van artikel 1, 4e lid Hypotheekwet.
Alle betwistingen die zouden kunnen ontstaan betref
fende de grenzen van voor
schreven goed of om andere redenen, zullen door de maker van het plan scheidsrech
terlijk worden beslecht. Zijn uitspraak zal beslissend zijn en niet vatbaar voor beroep.
Eigendomsaanhaling
Het eigendom hoort toe aan de overdragers als volgt:
De heer VAN ERMENGEM Marc, voornoemd, en mevrouw DE PRé Francine Wilhelmina Maria hebben het goed aangekocht seder meer dan dertig jaar voor heden.
Mevrouw DE Pré, voornoemd, is ab intestato overleden op 27 april 2009 nalatende als enige erfgenamen haar echtgenoot en twee dochters.
De helft van het goed is vervolgens toegekomen aan de heer VAN ERMENGEM voor wat betreft het vruchtgebruik en aan mevrouw VAN ERMENGEM Kristel en mevrouw VAN ERMENGEM Inge voor wat betreft de blote eigendom.
De overnemers zullen zich met deze eigendomsaanhaling moeten vergenoegen en geen andere titel mogen eisen dan een afschrift dezer.
ALGEMENE VOORWAARDEN
1 Staat en gelegenheid
Het goed wordt verkocht in de staat en de gelegen
heid waarin het zich bevond bij het sluiten van de initiële overeenkomst die aan onderhavige akte voorafgaat en waarbij de overdragers verklaren dat deze ongewijzigd is gebleven sindsdien, zonder enige waarborg van maat of oppervlakte, al ware het verschil zelfs één/twintig
ste of meer en met al zijn bekende en onbekende, voor- en nadelige rechten, gemeenschappen en erfdienst-baarheden, vrij aan de overnemers de één te doen gelden en zich tegen de andere te verzet
ten en te verwe
ren, doch dit alles te hunnen kost, last en ge-vaar en zonder tus
senkomst noch verantwoor
delijkheid van de overdragers.
De overdrager is niet verantwoordelijk voor de zichtbare gebreken.
De overnemer is zonder verhaal tegen de overdrager voor verborgen gebreken, doch enkel in de mate dat de overdrager daar geen kennis van had.
De overdrager verklaart dat er, naar zijn weten, geen verborgen gebreken, huiszwam of asbest, aanwezig zijn in het verkochte goed.
Erfdienstbaarheden
Aangaande de voormelde bepalingen en de eventueel hierna vermelde erfdienstbaarheden worden de overnemers gesubrogeerd in alle rechten en verplichtin
gen van de overdragers.
De overdragers verklaren geen kennis te hebben van het bestaan van enige erfdienstbaarheden betreffende het goed, voorwerp van deze akte, en dat voormel
de eigendomstitel er ook geen bevat.
Zij bevestigen tevens zelf geen erfdienstbaarheden gevestigd, noch verkregen te hebben op het verkochte goed.
Erfdienstbaarheden van openbaar nut
Bij nazicht op de website van het Federaal Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt (afgekort “KLIM”), is het eigendom, voorwerp van onderhavige akte, niet gelegen in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via leidingen of bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen.
2 Eigendomsrecht – Genot – Gebruik
De overnemers hebben van het verkochte eigendom het volle eigen-domsrecht vanaf heden, datum waarop ook de overdracht van het risico plaats heeft.
De overdragers verklaren dat het eigendom niet ver
huurd is noch bewoond door de overdragers.
De overnemers hebben het genot van het verkochte eigendom door het vrij gebruik te rekenen vanaf heden.
3 Lasten – Taksen – Onroerende Voorheffing – Ver
haalbelastingen
Alle belastingen, lasten en taksen op het verkochte eigen
dom slaande, waaronder de onroerende voorheffing, zijn las
tens de overnemers te rekenen vanaf heden.
De overdragers bevestigen het aandeel in de onroe
rende voorhef
fing van het lopende jaar van de overnemers ontvangen te hebben, waarover kwijting.
De overdragers beves
tigen dat er betreffende het ver
koch
te eigendom geen verhaalbelastingen verschuldigd zijn.
De overdragers verklaren dat het bij deze verkochte goed niet geslagen is met een belasting op verkrotting, verwaarlozing en/of leegstand en dat zij van zodanige belasting geen kennis dragen, moest er toch zulke belasting eisbaar zijn, dan blijft deze voor het lopende jaar lastens de overdragers.
4 Verzekeringscontracten
De overnemers verklaren vanaf heden hun eigen zaak te maken van de verze
kering van het door hen aangekochte goed en verklaren op de hoogte te zijn dat de overdrager zijn bestaande verzekering kan opzeggen vanaf de ondertekening van onderhavige akte. De overnemers ont
slaan de overdragers en de instrumenterende notaris van elke aan
sprakelijkheid dienaangaande.
5 Contracten Gas – Water – Elektriciteit
Het staat de overnemers vrij een eigen (ander) leverancier te kiezen vanaf de ingenottreding zoals hiervoor bepaald, zo daartoe keuze is betreffende de contracten voor water- gas, elektriciteitsvoorziening of enige andere distributiedienst. De comparanten stellen gezamenlijk de toeleveringsbedrijven op de hoogte van de eventuele wijziging(en).
Indien voormelde keuzemogelijkheid niet bestaat, zullen de overnemers verplicht zijn alle bestaande contracten omtrent water- gas, elektriciteitsvoorziening of enige andere distributiedienst over te nemen bij de vrije ingebruikname.
De meters van water-, gas- en elektriciteitsverbruik, alle buizen en leidingen en alle andere voorwerpen welke zich in het verkochte goed bevinden, en welke er door derden zouden geplaatst zijn, maken geen deel uit van tegenwoordige overdracht, zo deze derden dit kunnen bewijzen.
BIJZONDERE VOORWAARDEN
1° Stedenbouw – algemeen
Ondergetekende notaris vestigt de aandacht van de overnemers op artikel 4.2.1 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Deze bepaling omschrijft de vergunningsplichtige handelingen.
Conform de wettelijke voorschriften ter zake nemen de partijen kennis van artikel 4.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening evenals van de twee besluiten van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 betreffende de meldingsplichtige handelingen en de handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen vereist is.
Voor alle wijzigingen, die de overnemers aan de gebou
wen en de bestemming zouden aanbrengen, zullen zij zich moeten onder
wer
pen aan de beslissingen terzake van de bevoegde over
heid en de geldende urbanistische reglemente
ring.
Indien het verkochte eigendom onderworpen is aan ont
eigening, lijnrich
ting of andere overheidsbesluiten of reglementen, zullen de overnemers zich moeten gedragen naar deze voorschriften, zonder voor verlies van grond, weige
ring van bouwtoelating of welke andere reden ook enig verhaal te kunnen uitoefenen tegen de overdragers.
De overdrager verklaart geen kennis te hebben van enige planbatenheffing.
De instrumenterende notaris wijst de overnemer er verder op dat uit de vermelding dat één of meerdere vergunningen zijn afgeleverd, niet met zekerheid kan worden afgeleid dat:
- deze vergunningen ook daadwerkelijk betrekking hebben op het hierbij verkochte goed;
- het hierbij verkochte goed ook integraal in overeenstemming met deze vergunningen in opgericht;
- de afgeleverde vergunningen ook daadwerkelijk rechtsgeldig zijn;
- de afgeleverde vergunningen niet vervallen zijn;
- dat het hierbij verkochte eigendom integraal vergund is.
De instrumenterende notaris verklaart dat hij niet instaat voor de juistheid van de informatie die van de stad/gemeente wordt bekomen en dat de informatie inzake de stedenbouwkundige en planologische toestand van het hierbij verkochte goed werd opgenomen in onderhavige akte onder voorbehoud van de juistheid van de door de stad/gemeente verstrekte gegevens.
De overnemer erkent ingelicht te zijn geweest omtrent de mogelijkheid om persoonlijk, voorafgaandelijk aan heden, alle inlichtingen in te winnen omtrent de stedenbouwkundige situatie van het verkochte goed en omtrent het milieu.
De overdragers verklaren voor alle door hun opgerichte constructies de nodige bouwtoelatingen te hebben ge
kregen, niet op de hoogte te zijn van enige bouwovertreding en dat de actuele bestemming overeenstemt met de geldende wetgeving en reglementering en meer bepaald met de wetgeving op de ruimtelijke ordening en stedenbouw.
Inlichtingen GEMEENTE BRASSCHAAT
I. De nodige stedenbouwkundige inlichtingen werden door het College van Burgemeester en Schepenen van de Gemeente Brasschaat bezorgd per brief van 18 augustus 2020, tevens omvattende het stedenbouwkundig uittreksel, zoals hierna vermeld.
De partijen verklaren voorafgaandelijk kopie van dit schrijven ontvangen te hebben, bevestigen dat de inhoud van bedoeld schrijven hen genoegzaam bekend is en ontslaan de werkende notaris ervan de inhoud op te nemen in onderhavige akte, daar zij bevestigen dienaangaande volledig te zijn ingelicht.
De verschijners bevestigen bovendien dat de toestand van het voorschreven onroerend goed sedert de datum van voormelde brief ongewijzigd is gebleven.
II. Met het oog op de informatieverplichtingen, zoals voorzien in de artikelen 5.2.1. en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, vestigt de ondergetekende notaris de aandacht van partijen erop dat in het Belgisch Staatsblad werd bekendgemaakt dat de Gemeente Brasschaat beschikt over een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister, zodat de navolgende informatie blijkt uit een stedenbouwkundig uittreksel afgeleverd door de Gemeente Brasschaat op 18 augustus 2020, waarvan de partijen bevestigen kopie te hebben ontvangen.
Hieruit, alsook uit de hypothecaire staat en de verklaringen van de overdrager blijkt:
a) dat voor voorschreven onroerend goed omgevingsvergunning(en) voor stedenbouwkundige handelingen werd(en) uitgereikt;
De overdrager verklaart dat hij geen weet heeft van vergunningsplichtige werken uitgevoerd zonder omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, of in strijd met een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen.
Constructies opgericht vóór 29 maart 1962 worden vermoed vergund te zijn.
Constructies opgericht vóór de definitieve vaststelling van het gewestplan worden bij gebrek aan proces-verbaal of niet anoniem bezwaarschrift opgesteld binnen de 5 jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie vermoed vergund te zijn.
b) dat voorschreven goed niet het voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (zijnde rechterlijke of bestuurlijke maatregelen) of er is een procedure hangende voor het opleggen van een dergelijke maatregel, zoals blijkt uit het hypothecair getuigschrift en de verklaringen van de overdrager.
c) dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van voorschreven onroerend goed aangeduid wordt door ligging binnen het gewestplan Antwerpen in een zone met bestemming natuurgebieden en gebieden voor verblijfrecreatie.
d) dat voor voorschreven onroerend goed geen omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden werd afgeleverd.
e) dat er op voorschreven onroerend goed geen voorkooprecht rust als vermeld in artikel 2.4.1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening of artikel 34 van het Decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten.
f) dat voorschreven goed geen voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.
g) dat het goed niet het voorwerp uitmaakt van een aanduiding als “watergevoelig open ruimtegebied” conform artikel 5.6.8, §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
III. Waar de onderhandse akte voorafgaand aan deze authentieke akte niet beantwoordde aan de informatieverplichtingen, zoals voorzien in artikel 5.2.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, verzaakt de overnemer hierbij uitdrukkelijk aan de nietigheidsvordering die hij terzake zou kunnen uitoefe
nen, gezien hij thans in het bezit is van alle door voormelde Codex opgelegde informatie.
2° Bodemdecreet – bodemattest
1. De overdragers verklaren dat er op de grond die het voor
werp is van onderhavige akte, bij hun weten geen inrich
ting gevestigd is of was, of geen activiteit wordt of werd uitgevoerd die opgenomen is in de lijst van inrich-tingen en activiteiten die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken, zoals bedoeld in artikel 6 van het Bodemdecreet.
De overdragers verklaren bovendien dat zij of de gebruiker/exploitant van het goed toen zij eigenaar waren, geen activiteiten hebben uitgeoefend of installaties heeft gevestigd die bodemverontreiniging in de zin van het Decreet van 27 oktober 2006 betreffende de bodemsanering en de bodembescherming hebben veroorzaakt of kunnen veroorzaken. Zij verklaren ook geen kennis te hebben van enige historische, nieuwe of gemengde bodemverontreiniging in de zin van voormeld Decreet.
2. De overdragers leggen het bodemattest voor dat betrek
king heeft op het hierbij verkochte goed en dat werd afgele
verd door de OVAM op 30 juli 2020.
De inhoud van dit bode
mattest luidt als volgt:
“2. Inhoud van het bodemattest
Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.
2.1 Informatie uit de gemeentelijke inventaris
De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.
2.2 Uitspraak over de bodemkwaliteit
Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.
2.3 Bijkomende adviezen en/of bepalingen
Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.”.
3. De overdragers verklaren met betrekking tot het verkochte goed geen weet te hebben van bodemverontreini
ging die schade berokkent aan de overnemers of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplich
ting, tot gebruiksbe
perkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.
4. Voorzover voorgaande verklaring door de overdragers te goeder trouw afgelegd werden, nemen de overnemers de risico's van eventuele bodemverontreiniging en de schade zowel als de kosten die daaruit kunnen voortvloeien op zich, en verklaren zij dat de overdragers hiervoor tot geen vrijwa
ring zullen zijn gehouden.
5. Ingevolge voormelde brief gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen van de Gemeente Brasschaat, heeft deze laatste bij haar voormelde brief van 18 augustus 2020 de nodige inlich
tingen betref
fende het hoger beschreven goed ver
schaft en gemeld dat voor voorschreven goed geen vergunningen werden aangetroffen die voorkomen in de lijst van inrichtingen die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken.
6. Zich steunend op de verklaringen van de partijen en op de gegevens hierboven vermeld, bevestigt de instrumenterende notaris dat de bepalingen van het Bodemdecreet in verband met de overdracht van gronden werden toegepast.
3° Risicozone overstroming en de waterparagraaf
De aandacht van de partijen wordt gevestigd op de Wet Verzekeringen van 4 april 2014 en op artikel 17bis van het Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid.
De overdrager verklaart hieromtrent, dat, voor zover hij kon nagaan, het verkochte goed:
- gelegen is in mogelijks overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;
- niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;
- niet gelegen is in een risicozone voor overstromingen.
4° Recht van wederinkoop en voorkooprecht – Vlaamse Wooncode
Het bij deze verkochte eigendom maakt niet het voorwerp uit van enig voorkooprecht, recht van wederinkoop, of voorkeurrecht tot aankoop, noch conventioneel, noch in het kader van de Vlaamse Wooncode, het Vlaams decreet op het natuurlijk milieu en het natuurbehoud, het Vlaams decreet op de Ruimtelijke Ordening of enige andere overheidsregeling.
De overdrager bevestigt tevens dat het voorschreven onroerend goed met geen vervreemdingsverbod is bezwaard en dat het goed niet is gelegen in een zone die in een definitief vastgesteld uitvoeringsplan zou zijn aangeduid als een zone met voorkooprecht.
5° Stookolietank
De overdragers verklaren dat in het verkochte goed noch een ondergrondse noch een bovengrondse stookolietank aanwezig is. De overdrager verklaart verder, ieder wat hem betreft, geen houder te zijn van een opslaginstallatie die definitief buiten gebruik is gesteld, zonder geledigd te zijn, en definitief verwijderd te zijn of te zijn gevuld met zand, schuim of enig ander inert materiaal, om milieuverontreiniging te voorkomen.
6° Elektrische installaties
De partijen verklaren dat het voorwerp van onderhavige akte geen wooneenheid is in de zin van artikel 276 bis van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties van 10 maart 1981, zodat onderhavige akte niet aan deze reglementering onderworpen is.
Partijen verklaren bij deze van de instrumenterende notaris een omstandige en volledige uitleg hieromtrent te hebben ontvangen. De partijen verklaren hun eigen zaak te maken van deze staat en ont
slaan de instrumenterende notaris van elke aan
sprakelijkheid dienaangaande.
7° Energieprestatiecertificaat
De overdragers verklaren dat het bij deze verkochte goed geen wooneenheid is in de zin van het Besluit van de Vlaamse Regering van 11 januari 2008 houdende de invoering van het energieprestatiecertificaat residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur en de uitvoering van de energieaudit, daar de woning niet beschikt over een verwarmingsinstallatie (cfr. Standpunt Vlaams Energie Agentschap op www.energiesparen.be) en er bijgevolg geen energieprestatiecertificaat dient te worden afgeleverd.
P R I J S
Deze afstand geschiedt deels tegen vergoeding voor wat betreft het deel aangeduid als inneming 56A met een oppervlakte van 160,01 m² en deels kosteloos voor wat betreft de inneming 56B met een oppervlakte van 102,40 m², zoals aangeduid op hogervermeld onteigeningsplan. De inneming 56A zal vergoed worden aan de overdrager volgens schattingsverslag van landmeter Marijke De Cleer de dato 29 augustus 2020, hetgeen een vergoeding inhoudt van € 0,80/m² (tachtig eurocent per vierkante meter). De vergoeding voor inneming 56A bedraagt € 128,01 (honderdachtentwintig euro één eurocent), welk bedrag de overdragers verklaren ont
vangen te hebben van de overnemer bij het ver
lij
den dezer, door middel van #.
De overdragers bevestigen dit bedrag van de overnemers ontvan
gen te hebben, waarover kwijting en décharge, zonder eni
ge uitzonde
ring noch voorbehoud, dubbel uitma
kend met alle andere kwij
tingen die voor zelfde bedrag of gedeel
ten ervan, zouden kunnen afgeleverd geweest zijn.
Ontslag ambtshalve inschrijving
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ervan ontslagen om een ambtshalve inschrijving te nemen als gevolg van om het even welke bepaling vervat in deze akte, nadat de notaris de aandacht van partijen heeft gevestigd op de betekenis en de gevolgen van dit ontslag van ambtshalve inschrijving.
VERKLARINGEN PRO FISCO
De gemeente BRASSCHAAT verklaart om te kunnen genieten van de vrijstelling van registratiebelasting overeenkomstig artikel 2.9.6.0.3, 1° VCF, dat deze afstand geschiedt om redenen van openbaar nut, namelijk toevoeging aan de openbare wegenis.
Rechtsbekwaamheid
Partijen verklaren de nodige bekwaamheid te hebben om deze handeling te stel
len, niet te zijn geviseerd door een beschermingsmaatregel en/of beschikkingsbeperking die zich ertegen verzet.
Keuze van woonplaats
Tot uitvoering dezer kiezen partijen woonst in hun respectievelijke woonplaats(en) of zetel.
Bevestiging van de identiteit
De ondergetekende notaris bevestigt hierbij de juistheid van de identiteit van de partijen, natuurlijke personen, op zicht van de door de wet vereiste stukken, alsmede aan de hand van opzoekingen in het rijksregister en/of bewijskrachtige identiteitsbewijzen.
Partijen verklaren dat hun vermelde identiteitsgegevens volledig en correct zijn.
Rechten op geschriften
Vrijgesteld van het recht op geschriften overeenkomstig artikel 21 van het Wetboek diverse rechten en taksen.
Slotbepaling
De verschijners bij deze erkennen dat de ondergetekende notaris hen gewezen heeft op de bijzondere verplichtingen aan de notaris opgelegd door artikel 9, paragraaf 1 alinea 2 en 3 van de Organieke Wet op het Notariaat en verklaren de overeenkomst, voorwerp van onderhavige akte alsmede de eraan verbonden rechten en verplichtingen voor evenwichtig te houden en deze uitdrukkelijk te aanvaarden zowel voor zichzelf als voor hun rechtsopvolgers.
Zij bevestigen tevens dat de ondergetekende notaris hen naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten die voortvloeien uit onderhavige akte en hen op een onpartijdige wijze raad heeft verstrekt.
WAARVAN AKTE
Verleden te Antwerpen op datum als ten hoofde vermeld.
De comparanten erkennen ieder een ontwerp van onderhavige akte ontvangen te hebben en verklaren dat zij deze voorafgaandelijke mededeling van het ontwerp als voldoende tijdig aanzien, en dat zij voorafgaandelijk aan deze, dit ontwerp hebben nagelezen.
Onderhavige akte werd voorgelezen voor wat betreft de vermeldingen bevat in artikel 12, lid 1 en 2 van de Organieke Wet Notariaat, evenals de wijzigingen die werden aangebracht aan het vooraf medegedeelde ontwerp van de akte.
De gehele akte werd door mij, notaris, ten behoeve van de comparanten toegelicht.
Na vervulling van alles wat hierboven staat, hebben de comparanten met mij, notaris, getekend."
Art.2.- Er wordt goedkeuring gegeven aan het ontwerp van digitale volmacht met tekst als volgt:
"REP. NR. – DIGITALE VOLMACHT –**/**/2020
DOS. NR. 26927ROG: 0,00 EURCN
In het jaar tweeduizend twintig.
Op ***.
Voor mij, Kim RUYSEN, notaris te Antwerpen (2de kanton), die haar ambt uitoefent in de vennootschap “Luc Van Pelt & Kim Ruysen Geassocieerde Notarissen”, met zetel te 2000-Antwerpen, Britselei 10.
IS VERSCHENEN VIA VIDEOCONFERENTIE:
De gemeente BRASSCHAAT, met ondernemingsnummer 0206 677 801;
Hierbij vertegenwoordigd door:
-Philip Cools, waarnemend burgemeester, wonende te 2930 Brasschaat, Bredabaan 1099B;
-Ward Schevernels, algemeen directeur, wonende te 2940 Stabroek, Mispelaarlaan 12;
Beiden handelend ingevolge besluit van de gemeenteraad van de gemeente Brasschaat van 14 december 2020, waarvan een afschrift aan deze akte gehecht zal blijven, en in hun respectievelijke hoedanigheid van waarnemend burgemeester en algemeen directeur van de gemeente Brasschaat;
Comparant(en) in deze akte verder "de lastgever(s)" genoemd.
De lastgever verklaart dat hij er uitdrukkelijk voor kiest om de akte op afstand te verlijden in gedematerialiseerde vorm overeenkomstig artikel 18quinquies van de wet van 25 ventôse jaar XI op het notarisambt.
De lastgever heeft verklaard als bijzondere en algemene lasthebber(s) aan te stellen, met bevoegdheid tot subdelegatie:
- mevrouw NUIJTEN Caroline Johanna Cornelia, juriste op het kantoor van ondergetekende notaris, wonende te 2640 Mortsel, Guido Gezellelaan 81;
- alle medewerk(st)ers van het kantoor van geassocieerde notarissen Tom Bogaert en Lawrence De Bruyne, met standplaats te 2610 Antwerpen (Wilrijk), Jules Moretuslei 342;
- alle medewerk(st)ers van het kantoor van notaris Marc Verhoeven met standplaats te Antwerpen (Deurne).
Die elk afzonderlijk kunnen optreden.
Met bevoegdheid afzonderlijk of gezamenlijk te handelen.
In deze akte verder "de lasthebber(s)" genoemd.
Wie zij gelast om voor haar en uit haar naam, de volgende onroerende goe
deren:
BESCHRIJVING VAN HET EIGENDOM:
1.GEMEENTE BRASSCHAAT 2de afdeling
Een perceel grond, gelegen te 2930 Brasschaat, Schomheide 6, volgens titel gekend sectie C nummer 209G onder grotere oppervlakte, volgens recent kadastraal uittreksel gekend sectie C nummer 440X2 P0000, voor een oppervlakte van 262 m².
Kadastraal inkomen : € 1,00 (één euro).
2.GEMEENTE BRASSCHAAT 2de afdeling
Een perceel grond, gelegen te 2930 Brasschaat, Schomheide 8, volgens titel gekend sectie C nummer 209F onder grotere oppervlakte, volgens recent kadastraal uittreksel gekend sectie C nummer 440Y2 P0000, voor een oppervlakte van 262 242 m².
Kadastraal inkomen : € 1,00 (één euro).
Hierna genoemd “het goed” of “het eigendom”.
Zo en gelijk voorschreven goed gestaan en gelegen is zonder enige uitzon
dering noch voorbehoud.
Over te nemen
Onroerende goederen over te nemen, tegen de prijs, met lasten en aan voorwaarden door de lasthebber goed gevonden.
De lastgever verbinden tot betaling van de prijs, kosten en de intresten, op de tijdstippen en op de wijze die zullen worden bedongen, alsook tot de uitvoering van de lasten en van de voorwaarden die zullen worden opgelegd.
De ingenottreding bepalen, alle voorwaarden, termijnen en waarborgen bedingen, de lastgevers ertoe verbinden.
Zich alle titels en stukken doen overleggen, ervan ontlasting geven, alle akten en proces
sen verbaal ondertekenen, alle verklaringen van lastgeving ontvangen, alle overschrijvingen en zuiveringen bewerken, de prijs van gezegde verkrijging in de handen van de overdragers betalen of van de overnemen
de of betalingsgerechtigde schuldeisers, of van de verkoophoudende notaris of hem storten in de Deposito- en Consignatiekas, authentieke kwijting vergen met opheffing, in voorkomend geval, van de ambtshalve door de hypotheekbewaarder genomen inschrijving, alle rangregelingen uitlokken, verzaken aan alle indeplaatsstellingen.
Alle neerleggingen, offerten van gerede betaling bewerken en, ingeval van moeilijkheden, voor het gerecht de afgifte van het aangekocht goed vervolgen, alsook de uitvoering van de door de verkoper aangegane verbintenis
sen; tot ontbinding optreden en tot schadevergoeding.
Algemeen
1. Alle attesten te tekenen, alle verklaringen te doen en om het even welke rechtshandelingen te stellen in verband met teruggave registratierechten al dan niet door verrekening of door teruggave, vermindering registratierechten in al zijn vormen, vrijstelling van registratierechten en kosteloze registratie en dit alles in alle mogelijke gevallen, zo ook in het kader van brownfieldprojecten.
2. In verband met al wat voorafgaat alle rechtshandelingen te verrichten, akten en stukken te tekenen, in de plaats te stellen, woonplaats te kiezen en in het algemeen datgene te doen wat noodzakelijk of nuttig zou zijn, zelfs niet uitdrukkelijk in deze akte vermeld.
Ten voorschreven einde alle lasten en voorwaarden te bepalen, alle akten te tekenen, woonplaats te kiezen, machten te geven, alle volmachten te herroepen, en in het algemeen alles te doen wat noodzakelijk of nuttig zou zijn, zelfs niet uitdrukkelijk in deze vermeld.
DUUR VAN DE VOLMACHT.
Deze volmacht sorteert uitsluitend effect tot 31 december 2020.
ATTEST VAN IDENTITEIT.
Ondergetekende notaris bevestigt dat de identiteit van de comparant(en) hem werd aangetoond aan de hand van zijn identiteitskaart.
PRO FISCO.
Registratierechten en recht op geschriften.
De instrumenterende ambtenaar vraagt geen ereloon, vacaties of kosten. Bijgevolg is deze volmacht dus vrijgesteld van het registratierecht en van het recht op geschriften.
WAARVAN AKTE.
Verleden op plaats en datum zoals voormeld.
Na volledige en toegelichte en voorlezing heeft de lastgever met de notaris getekend
Dhr./mevr. ****
Notaris Kim RUYSEN
Dhr./mevr. ****"
Art.3.- De betaling van het deel over de as van de weg zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget 2020 sleutel 011002/61319999 andere vergoedingen en erelonen.
20 Mikseheide. Schomheide 8. Overdracht gronden openbaar domein. Goedkeuring akte van grondafstand en verkoop. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
In zitting van 27 oktober 2011 heeft de gemeenteraad goedkeuring gegeven met betrekking tot de verbintenis tussen de gemeente Brasschaat en eigenaar van inneming 57 (Schomheide 8) aan de Mikseheide in het kader van overdracht van gronden op openbaar domein, met name de wegbedding.
De verbintenis voor inneming 57 werd ondertekend door de heer Van Ermengem Marc, mevrouw Van Ermengem Kristel en mevrouw Van Ermengem Inge.
Op 18 november 2020 werd van notaris Kim RUYSEN, die haar ambt uitoefent in de vennootschap “Luc Van Pelt & Kim Ruysen Geassocieerde Notarissen”, met zetel te 2000-Antwerpen, Britselei 10 de ontwerpakte van kosteloze grondafstand en verkoop woonhuis en een ontwerp van digitale volmacht ontvangen.
Het betreft een grondafstand tot aan de as van de weg met een oppervlakte van 99,75 m² wat kosteloos wordt afgestaan en een deel over de as van de weg, met een oppervlakte van 142,12 m² met een geschatte waarde van 0,80 euro per m². De totaal te betalen vergoeding bedraagt bijgevolg 113,70 euro.
Voor ondertekening van deze akte wordt voorgesteld dat een digitale volmacht gegeven wordt waarbij tevens de bevoegdheid tot ondertekening van de authentieke akte van de voorzitter van de gemeenteraad aan de waarnemend burgemeester wordt overgedragen.
Deze grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut en zonder beding van prijs. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven aan deze ontwerpakte van grondafstand – verkoop en aan het ontwerp van digitale volmacht.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad, en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 281 betreffende de overdracht van bevoegdheid tot ondertekening van de voorzitter aan een of meer leden van de gemeenteraad.
Financiële gevolgen
Het betreft een grondafstand tot aan de as van de weg met een oppervlakte van 99,75 m² wat kosteloos wordt afgestaan en een deel over de as van de weg, met een oppervlakte van 142,12 m² met een geschatte waarde van 0,80 euro per m². De totaal te betalen vergoeding bedraagt 113,70 euro. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget 2020 sleutel 011002/61319999 (andere erelonen en vergoedingen).
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan de ontwerpakte betreffende de grondafstand voor openbaar nut en de verkoop opgemaakt door notaris Kim Ruysen,te 2000-Antwerpen met tekst als volgt:
"
Rep.Nr: CDC##/##/##
KOSTELOZE AFSTAND
&
VERKOOP
Dossier: 2200133
Heden, # tweeduizend twintig.
Voor mij, Meester Marc VERHOEVEN, notaris te Deurne (Antwerpen), die zijn ambt uitoefent in de besloten vennootschap “Notaris Marc Verhoeven” BV, met zetel te 2100 Deurne (Antwerpen), Dascottelei 102, en/met tussenkomst van #, van op afstand optredend via videoconferentie overeenkomstig artikel 9 § 3 van de Wet van 25 Ventôse jaar XI op het notaris ambt.
ZIJN VERSCHENEN:
I.a. De heer VAN ERMENGEM Marc Joseph Maria, geboren te Antwerpen op 26 februari 1943, ingeschreven in het rijksregister onder nummer 43.02.26-385.43, weduwnaar van mevrouw DE PRÉ Francine Wilhelmina Maria, wonende te 2018 Antwerpen, Stefaniestraat 20.
Die bevestigd geen verklaring van wettelijke samenwoning te hebben afgelegd.
I.b. Mevrouw VAN ERMENGEM Kristel Georges Madeleine, geboren te Antwerpen op 1 mei 1967, ingeschreven in het rijksregister onder nummer 67.05.01-404.38, echtgenote van de heer LAENEN Ludo Dymphna Joanna Henricus, wonende te 2500 Lier, Herenboslaan 71.
Gehuwd op 19 maart 1993 voor de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand te Antwerpen onder beheer van #
I.c. Mevrouw VAN ERMENGEM Inge Jan Josephina, geboren te Antwerpen op 9 juli 1968, ingeschreven in het rijksregister onder nummer 68.07.09-408.23, ongehuwd, wonende te 9160 Lokeren, Vredegerechtstraat 38.
Die bevestigt geen verklaring van wettelijke samenwoning te hebben afgelegd.
Allen alhier vertegenwoordigd door mevrouw DE CLEEN Charlotte Adeline Françoise Stephanie Andrée, wonende te 2970 Schilde, De Spildoren 16, blijkens authentieke volmacht heden verleden voor notaris #, waarvan het eensluidend verklaard afschrift aan deze akte gehecht blijft.
Hierna genoemd: "de afstanddoener” of “de verkoper".
II. De GEMEENTE BRASSCHAAT, hier vertegenwoordigd door Philip Cools, waarnemend Burgemeester, bijgestaan door Ward Schevernels, Algemeen Directeur, hiertoe wettelijk gemachtigd bij beslissing van de gemeenteraad n zitting van #, waartegen geen bezwaar geuit werd door Mevrouw Gouverneur van de provincie Antwerpen binnen de gestelde termijn.
Een uittreksel van de beraadslaging zal gehecht blijven aan huidige akte.
Alhier vertegenwoordigd ingevolge digitale volmacht #.
Hierna genoemd: “de verkrijger”
III.a. De heer MAES Dominique Theresia Ivo, geboren te Antwerpen op 6 april 1983, ingeschreven in het rijksregister onder nummer 83.04.06-401.26, ongehuwd, wonende te 2018 Antwerpen, Montignystraat 36.
Die bevestigt geen verklaring van wettelijke samenwoning te hebben afgelegd.
III.b. Mevrouw HOFKENS Elisabeth Maria Alfons, geboren te Antwerpen (Ekeren) op 23 mei 1983, ingeschreven in het rijksregister onder nummer 83.05.23-256.56, ongehuwd, wonende te 2018 Antwerpen, Montignystraat 36.
Die bevestigt geen verklaring van wettelijke samenwoning te hebben afgelegd.
Hierna genoemd: "de koper".
VOORAFGAANDE VERKLARINGEN
A.IDENTITEITEN
Ondergetekende notaris-minuuthouder bevestigt dat de naam, voornamen, plaats en datum van geboorte en woonplaats van de verschijnende partijen (en tussenkomende partijen) genoemd, hem werden aangetoond aan de hand van de daartoe voorgeschreven bewijskrachtige identiteitsbewijzen.
Om te voldoen aan de verplichtingen opgelegd door de Hypotheekwet, waarmerkt de ondergetekende notaris-minuuthouder op zicht van de door de wet vereiste stukken dat de namen, voornamen, datum en plaats van geboorte en woonplaats, voor zover het partijen-natuurlijke personen betreft en voor wat betreft rechtspersonen dat de naam, rechtsvorm, de zetel, de datum van oprichting en het BTW nummer of rijksidentificatienummer, overeenkomen met onderhavige vermeldingen.
B.BEKWAAMHEID
Alle verschijnende partijen verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou roepen zoals faillissement, gerechtelijke reorganisatie, collectieve schuldenregeling, aanstelling bewindvoerder enzovoort.
C.EIGENDOMSRECHTEN
Comparanten sub I,a. sub I.b. en sub I.c. verklaren mij dat zij (tezamen) volle eigenaars zijn van de hierna beschreven goederen, de heer VAN ERMENGEM Marc, voornoemd, voor de onverdeelde helft in volle eigendom en de wederhelft in vruchtgebruik en Mevrouw VAN ERMENGEM Kristel en mevrouw VAN ERMENGEM Inge, voor de wederhelft in blote eigendom, ieder voor de onverdeelde helft.
TOELICHTING VAN DE AKTE- GEHELE OF GEDEELTELIJKE VOORLEZING
De volledige akte zal door de instrumenterende notaris worden toegelicht en het staat de comparanten steeds vrij aan de notaris bijkomende uitleg te vragen over om het even welke bepaling in deze akte, alvorens de akte te ondertekenen.
Comparanten erkennen een volledige voorlezing te hebben gekregen van al hetgeen voorafgaat en verklaren dat inzonderheid hun hierboven vermelde identiteitsgegevens volledig en correct zijn.
De instrumenterende notaris deelt comparanten mee dat de akte integraal zal worden voorgelezen indien minstens één van hen van oordeel is dat het ontwerp van deze akte hem of haar niet tijdig is meegedeeld voorafgaandelijk het verlijden ervan.
#Hierop verklaren alle comparanten dat zij voordeel zijn dat zij het ontwerp tijdig voor het verlijden van de akte hebben ontvangen, dat zij hiervan kennis hebben genomen en dan ook geen volledige voorlezing van de akte wensen. Eventuele wijzigingen die werden of nog zullen worden aangebracht aan het ontwerp van de akte zullen steeds integraal worden voorgelezen.
#Hierop verklaart minstens één van de comparanten de voorkeur te geven aan de integrale voorlezing van de akte, aan welk verzoek dan ook gevolg wordt gegeven.
VOORWERP
A.BESCHRIJVING VAN HET ONROEREND GOED
Gemeente BRASSCHAAT – tweede Afdeling
Een perceel grond met bungalow, gelegen te Brasschaat, Schomheide 8, kadastraal gekend volgens titel onder sectie C, nummers 209/F, 211/R en 210 F, voor een oppervlakte van zeven en twintig are negentig centiare (27a 90 ca), en kadastraal gekend volgens recent kadastraal uittreksel onder sectie C, nummers 0440 Y2 P0000, 0209 V2 P0000, 0211 R P0000, 0210 F P0000, voor een oppervlakte van zeventwintig are drieëntachtig centiare (27a83ca).
a) Het goed gekend volgens recent kadastraal uittreksel onder sectie C, nummer 0440 Y2 P0000, heeft volgens recent kadastraal uittreksel:
-een oppervlakte van twee are tweeënzestig centiare (02a62ca);
-een niet geïndexeerd kadastraal inkomen van een euro (€ 1,00).
-de bestemming “grond”, wat de bestemming “weg” moet zijn.
Zoals dit perceel is aangeduid onder “onteigening 57” op het onteigeningsplan opgemaakt door mevrouw Marijke De Cleer, landmeter-expert, te Antwerpen-Berchem op 30/11/2015. Voormeld plan werd opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder referetienummer 11322/10095 en werd sindsdien niet meer gewijzigd.
Het perceel wordt toegevoegd aan de openbare wegenis van de gemeente Brasschaat.
Hierna afzonderlijk genoemd “voorschreven goed sub 1.”
b) De goederen gekend volgens recent kadastraal uittreksel onder sectie C, nummers 0209 V2 P0000, 0211 R P0000, 0210 F P0000, hebben volgens recent kadastraal uittreksel:
-een gezamenlijke oppervlakte van vijfentwintig are eenentwintig centiare (25a21ca);
-een gezamenlijk niet geïndexeerd kadastraal inkomen van tweehonderdnegenenveertig euro (€ 249,00)
-heeft het goed met nummer 0209 V2 P0000 de bestemming “weg”, wat de bestemming “grond” moet zijn zijn.
Hierna afzonderlijk genoemd “voorschreven goed sub 2.”
Beide goederen hierna tezamen genoemd, “voorschreven eigendom”
B.OORSPRONG VAN EIGENDOM.
Voorschreven eigendom hoorde oorspronkelijk en sedert meer dan dertig jaren te rekenen vanaf heden toe aan de heer JANSSENS August om het te hebben aangekocht van de heer DE KEYSER Joseph Jacques Marie blijkens akte verleden op 20 augustus 1948 voor notaris Joseph Roeven, destijds te Brasschaat, overgeschreven op 1 oktober daarna op het eerste Hypotheekkantoor te Antwerpen, boek #, nummer #.
Voorschreven eigendom hoorde toe aan de echtgenoten Marc Joseph Maria VAN ERMENGEM - DE PRÉ Wilhelmina Maria om het tijdens hun huwelijk te hebben aangekocht van de heer JANSSENS August, voornoemd, blijkens akte verleden op 30 juni 1993 voor notaris Luc Van Pelt te Antwerpen, overgeschreven op 11 augustus daarna op het eerste Hypotheekkantoor te Antwerpen, boek 11895, nummer 23.
De echtgenoten Marc VAN ERMENGEM - DE PRÉ Wilhelmina, beiden voornoemd, huwden op 6 augustus 1966 voor de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand te Antwerpen onder beheer van het wettelijk stelsel, blijkens huwelijkscontract verleden op 4 augustus 1966 voor notaris Jozef Wouters te Antwerpen, nadien niet gewijzigd.
Mevrouw DE PRÉ Wilhelmina Maria, voornoemd, is op 27 april 2009 ab intestaat overleden, nalatende als haar enige en reservataire erfgenamen, haar voornoemde echtgenoot de heer VAN ERMENGEM Marc, verkoper in deze, voor het geheel in vruchtgebruik en haar twee voornoemde dochters, verkopers in deze, te weten, mevrouw VAN ERMENGEM Kristel en mevrouw VAN ERMENGEM Inge, voor het geheel in blote eigendom, ieder voor de onverdeelde helft.
Voorschreven eigendom hoort aldus op heden toe aan voornoemde verkopers in volgende verhoudingen:
-De helft in volle eigendom en de wederhelft in vruchtgebruik aan de heer VAN ERMENGMEN Marc;
- De wederhelft in blote eigendom aan Mevrouw VAN ERMENGEM Kristel en mevrouw VAN ERMENGEM Inge, ieder voor de onverdeelde helft.
ADMINISTRATIEFRECHTELIJKE BEPALINGEN
A.OVERHEIDSMAATREGELEN – ALGEMEEN
Indien voorschreven eigendom in de toekomst mocht onderworpen worden aan gehele of gedeeltelijke onteigening, lijnrichting betreffende voorbouw of achterbouw, urbanisatievereisten of om het even welke overheidsbesluiten of reglementen, zullen de verkrijger en koper zich moeten schikken naar al die voorschriften, zonder voor verlies van grond, voor weigering van toelating tot bouwen of welke andere reden ook, enig verhaal tegen de afstanddoener /verkoper te kunnen uitoefenen.
De instrumenterende notaris doet tevens opmerken dat voor alle wijzigingen aan de gebouwen en aan de bestemming ervan, de verkrijger en koper de toelating moet vragen aan de bevoegde diensten van stedenbouw. Verder zullen de verkrijger en koper in het algemeen alle reglementen inzake urbanisatie moeten naleven.
B.VERKLARINGEN VAN DE AFSTANDDOENER /VERKOPER
De afstanddoener /verkoper verklaart:
- voor zover hij zelf bouw-, verbouwings- of afbraakwerkzaamheden heeft verricht aan voorschreven eigendom of enige andere handeling of activiteit waarvoor een vergunning vereist is, hiervoor de nodige vergunningen te hebben bekomen, en verklaart dat, voor zover hem bekend, voorschreven eigendom op heden het voorwerp niet uitmaakt van enig bouwmisdrijf.
Dienaangaande wordt verwezen naar hetgeen in deel II van onderhavige akte onder de titel “d.Staat – oppervlakte – tienjarige aansprakelijkheid.” wordt uiteengezet omtrent de plicht tot afbraak van de waterzuiveringsinstallatie op voorschreven goed sub 2, dewelke zich voordoet in hoofde van comparanten I.a, I.b. en I.c, .
- dat voorschreven eigendom niet werd opgenomen op de inventaris van de leegstaande en/of verwaarloosde gebouwen, woningen en/of bedrijfsruimten, en dat hem evenmin enig voornemen daartoe bekend is vanwege de overheid.
- dat de gebouwen niet ongeschikt voor bewoning zijn verklaard.
- dat geen zekerheid kan worden gegeven omtrent de mogelijkheid om voorschreven eigendom te verbouwen, te herbouwen of uit te breiden of om op het onbebouwde deel enige vaste of verplaatsbare inrichting op te richten en in het algemeen enige handelingen te stellen die zijn vermeld in artikel 4.2.1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
C.VLAAMSE CODEX RUIMTELIJKE ORDENING (VCRO)
De notaris vermeldt en informeert, met toepassing van de artikelen 5.2.1. en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), op basis van de inlichtingen verstrekt door de Gemeente Brasschaat en zoals eveneens blijkt uit de stedenbouwkundig uittreksels afgeleverd door de Gemeente Brasschaat op voor wat betreft:
-voorschreven goed sub 1. op 18 augustus 2020
-voorschreven goed sub 2. op 19 mei 2020, 18 augustus 2020 en 22 juni 2020:
1.dat voor voorschreven eigendom volgende stedenbouwkundige vergunningen zijn uitgereikt:
oVoor wat betreft voorschreven goed sub 1:
•een vergunning van 28 februari 2012 met als referentie “het uitvoeren van wegeniswerken” (dossiernummer gemeente 11008_2013
_105);
oVoor wat betreft voorschreven goed sub 2:
•(nummers 0209 V2 P0000 en 0211 R P0000) een vergunning van 28 februari 2012 met als referentie “het uitvoeren van wegeniswerken” (dossiernummer gemeente 11008_2013
_105)
•(nummer 0210 F P0000) een vergunning van 12 september 2011 met als referentie “vakantieverblijf” (dossiernummer gemeente 11008_2011_594)
2.dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van:
ovoorschreven goed sub 1. volgens het gewestplan Antwerpen de dato 3 oktober 1979 “natuurgebieden” en “gebieden voor verblijfsrecreatie” is;
ovoorschreven goed sub 2. volgens het gewestplan Antwerpen de dato 3 oktober 1979 “gebieden voor verblijfsrecreatie” is.
De stedenbouwkundige uittreksels vermelden dienaangaande letterlijk het volgende:
“De gebieden voor verblijfsrecreatie zijn bestemd voor recreatieve en toeristische verblijfsaccomodatie. De aandacht wordt erop gevestigd dat permanente bewoning en/of inschrijving in de bevolkingsregisters hier niet toegelaten is.”
3. Dat voorschreven eigendom niet het voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV, dan wel of een procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;
4.Dat op voorschreven eigendom goed geen voorkooprecht rust zoals voorzien in artikel 2.4.1. van de Vlaamse Codex RO of artikel 34 van het Decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;
5.Dat voor voorschreven eigendom geen verkavelingsvergunning en/of omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is;
6.dat voorschreven eigendom niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.
7.dat op heden nog niet kan nagegaan worden of de voorschreven eigendom wordt aangeduid als een watergevoelig openruimtegebied overeenkomstig artikel 5.6.8, § 1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, aangezien er nog geen publicatie in het Belgisch Staatsblad is geweest van een reeks watergevoelige openruimtegebieden.
8.De notaris verwijst partijen naar artikel 4.2.1 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Deze bepaling omschrijft de vergunningsplichtige handelingen.
De notaris wijst partijen erop dat geen werken of handelingen vermeld in artikel 4.2.1. van de Codex mogen worden opgericht of uitgevoerd zolang er geen stedenbouwkundige vergunning is verkregen. In bepaalde gevallen is de vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht.
De notaris wijst partijen erop dat uit de eventuele vermelding dat één of meerdere vergunningen zijn afgeleverd, niet met zekerheid kan worden afgeleid dat:
- deze vergunningen ook daadwerkelijk betrekking hebben op voorschreven eigendom;
- voorschreven eigendom ook integraal in overeenstemming met deze vergunningen is opgericht;
- de afgeleverde vergunningen ook daadwerkelijk rechtsgeldig zijn;
- de afgeleverde vergunningen niet vervallen zijn;
- het voorhanden zijn van deze vergunningen garandeert dat voorschreven eigendom integraal vergund is.
Ondergetekende notaris wijst partijen erop dat hij de administratiefrechtelijke en stedenbouwkundige toestand van voorschreven eigendom enkel kan nagaan aan de hand van informatie ontvangen van de gemeentelijke/stedelijke overheden, het hypotheekkantoor en de afstanddoener/verkoper. Hij kan de feitelijke toestand niet toetsen aan de vergunde toestand.
Hij wijst de verkrijger en koper er dan ook op het belang om zelf zo nodig onderzoek te doen naar de overeenstemming van het voorschreven eigendom (respectievelijk met betrekking tot voorschreven goed sub 1 en sub 2) met de vergunningen afgeleverd door de bevoegde overheden bij de dienst stedenbouw van de gemeente.
Stedenbouwkundige inlichtingen van het stads- of gemeentebestuur:
De verkrijger en koper erkennen en verklaren verder nog op de hoogte gesteld te zijn van de bijkomende inlichtingen vermeld op de bovengenoemde stedenbouwkundige uittreksels.
Zij ontslaan de notaris deze inhoud nogmaals geheel of gedeeltelijk over te nemen in onderhavige akte.
D.INFORMATIE VERSTREKT DOOR DE GEMEENTE BRASSCHAAT
De Gemeente Brasschaat heeft bij voormelde brieven van 19 mei 2020, 18 augustus 2020, 22 juni 2020 informatie gegeven inzake:
1.Ruimtelijke Ordening.
2.Milieu.
3.Huisvesting en economie.
4.Bescherming onroerend erfgoed.
5.Andere erfdienstbaarheden van openbaar nut.
De verkrijger en koper verklaren de stedenbouwkundige uittreksels respectievelijk met betrekking tot voorschreven goed sub 1. en voorschreven goed sub 2., afgeleverd door de Gemeente Brasschaat op respectievelijk 18 augustus 2020 en op 19 mei 2020, 18 augustus 2020, 22 juni 2020 te hebben ontvangen.
E.VERDELING ZONDER VERKAVELINGSVERGUNNING
Niet van toepassing.
F.VOORKOOPRECHTEN
a.Ruilverkaveling.
De afstanddoener/verkoper verklaart dat voorschreven eigendom niet bezwaard is met een recht van voorkoop inzake ruilverkaveling.
b.Natuurbehoud.
De verkoper/afstanddoener verklaart dat voorschreven eigendom niet gelegen is in een natuurinrichtingsproject, een natuurreservaat, een uitbreidingszone van de Vlaamse Reservaten, het VEN (Vlaams Ecologisch Netwerk), het GEN (Grote Eenheden Natuur), het GENO (Grote Eenheden Natuur in Ontwikkeling), het IVON (Integraal Verwevings- en Ondersteunend Netwerk), een natuurverwevingsgebied en een natuurverbindingsgebied.
c.Vlaamse Wooncode.
De verkoper/afstanddoener verklaart geen kennis te hebben dat het voorschreven eigendom valt onder toepassing van artikel 85/1 van de Vlaamse Wooncode dat luidt als volgt:
“De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, de sociale huisvestingsmaatschappijen, de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beschikken over een recht van voorkoop op de woningen waaraan ze renovatie-, verbeterings- of aanpassingswerkzaamheden hebben uitgevoerd met toepassing van artikel 18§2 en 90.
Onverminderd het eerste lid, krijgen de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen , het Investeringsfonds voor grond- en woonbeleid in Vlaams-Brabant opgericht bij artikel 16 van het decreet van 25 juni 1992 houdende diverse bepalingen tot begeleiding van de begroting 1992, de sociale huisvestingsmaatschappijen binnen hun werkgebied, en de gemeente op hun grondgebied, een recht van voorkoop op :
1° een woning die is opgenomen in het leegstandsregister, vermeld in artikel 2.2.6 van het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid, of op een van de lijsten van de inventaris, bedoeld in artikel 28, §1 van het decreet op de heffing ter bestrijding van leegstand en verkrotting:
2° de woning, bedoeld in artikel 19, die niet werd gesloopt binnen de door de Vlaamse regering bepaalde termijn:
3° een perceel, bestemd voor woningbouw, dat gelegen is in een door de Vlaamse Regering te bepalen bijzonder gebied.”
d. De Vlaamse Waterweg.
De verkoper/afstanddoener verklaart dat voorschreven eigendom niet gelegen is in een gebied waarop het voorkooprecht inzake de Vlaamse Waterweg van toepassing is.
e.Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
De verkoper/afstanddoener verklaart dat voorschreven eigendom niet gelegen is in een zone die in een definitief vastgesteld uitvoeringsplan zou zijn aangeduid als een zone met voorkooprecht.
f.Andere voorkooprechten/voorkeurrechten/recht van wederinkoop.
De verkoper/afstanddoener verklaart dat er met betrekking tot voorschreven eigendom geen andere wettelijke of conventionele voorkooprechten of voorkeurrechten van toepassing zijn, evenmin als een recht van wederinkoop.
De verkoper/afstanddoener verklaart eveneens geen kennis te hebben van enig voorkooprecht en er geen te hebben toegestaan.
Ingevolge raadpleging van het E-voorkooploket op 30 juli 2020 blijkt dat er geen decretale voorkooprechten van toepassing zijn.
G.ONROERENDERFGOEDDECREET – ONROERENDERFGOEDBESLUIT
De verkoper/afstanddoener verklaart dat voorschreven eigendom geen beschermd goed is, zoals omschreven in hoofdstuk 6 van het Onroerenderfgoeddecreet.
De verkoper/afstanddoener verklaart en bevestigt dat hij betreffende voorschreven eigendom geen kennis heeft van vaststelling, inventarisering of bescherming in het kader van de inventarissen vermeld in het Onroerenderfgoeddecreet en Onroerenderfgoedbesluit, zijnde de landschapsatlas, de inventaris archeologische zones, de inventaris bouwkundig erfgoed, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde en de inventaris van historische tuinen en parken.
Hij verklaart hierover nooit enige betekening of kennisgeving te hebben ontvangen.
Ondergetekende notaris heeft verschijners gewezen op artikel 4.1.11 van het Onroerenderfgoeddecreet.
H.ONTEIGENING
De afstanddoener/verkoper verklaart dat er hem voor voorschreven eigendom geen onteigeningsbesluit werd betekend en dat hij geen weet heeft van een geplande onteigening.
I.RISICOZONE VOOR OVERSTROMING (wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen)
De instrumenterende notaris verklaart, krachtens artikel 129§4 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen, dat voorschreven eigendom niet gelegen is in een risico-zone voor overstromingen.
Integraal waterbeleid (Waterparagraaf)
De instrumenterende notaris verklaart, overeenkomstig artikel 17bis van het decreet betreffende het integraal waterbeleid, na raadpleging van de door de Vlaamse Overheid ter beschikking gestelde digitale overstromingskaarten, dat voorschreven eigendom:
-gelegen is in een mogelijk overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse regering.voorschreven eigendom
-niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone.
J.BOSDECREET
Na voorlezing te hebben gekregen van artikel 3 van het Bosdecreet, hebben partijen bevestigd dat voorschreven eigendom niet valt onder de bepalingen van dit decreet.
K..LEEGSTAND EN VERWAARLOZING
De afstanddoener/verkoper verklaart dat voorschreven eigendom niet is opgenomen op de lijst van leegstaande gebouwen en/of woningen, de lijst van ongeschikte en/of onbewoonbare woningen of de lijst van verwaarloosde gebouwen en/of woningen.
De afstanddoener/verkoper verklaart dat de voorschreven eigendom evenmin is geregistreerd in de inventaris van leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten.
L.BODEMDECREET
De afstanddoener/verkoper verklaart dat er op de grond, voorwerp van onderhavige akte, bij zijn weten geen risico-inrichting gevestigd is of was, zoals bedoeld in artikel 2,14° en artikel 6 van het Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming.
De dienst Milieu van de gemeente Brasschaat heeft in voormelde inlichtingenformulieren bevestigd dat er voor voorschreven eigendom geen milieuvergunningen werden afgeleverd.;
De afstanddoener /verkoper verklaart de verkrijger en koper, die dit bevestigen, (wat betreft de koper, vóór het sluiten van de overeenkomst) op de hoogte te hebben gesteld van de inhoud van de bodemattest(en) respectievelijk met betrekking tot voorschreven goed sub 1 en voorschreven goed sub 2, die erop betrekking hebben en die werden afgeleverd door OVAM:
- op 30 juli 2020 voor wat betreft voorschreven goed sub 1, met kenmerk 20200435736, en;
- -op 11 en 27 mei 2020 en 30 juli 2020 voor wat betreft voorschreven goed sub 2. met kenmerken 20200435735, 20200262019, 20200291867,
in overeenstemming met artikel 101 § 1 van genoemd Decreet.
De inhoud van deze bodemattesten luidt als volgt:
“2 INHOUD VAN HET BODEMATTEST
Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.
2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS
De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.
2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT
Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging
voorkomt.
2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN
Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond.
Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m3 een technisch verslag opgemaakt te worden.
Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten”.
De afstanddoener/verkoper verklaart met betrekking tot voorschreven eigendom geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de verkrijger, koper of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.
Voor zover voorgaande verklaring door de afstanddoener/verkoper te goeder trouw werd afgelegd, nemen de verkrijger, voor wat betreft voorschreven goed sub 1., en koper, voor wat betreft voorschreven goed sub 2., de risico’s van eventuele bodemverontreiniging en de schade zowel als de kosten die daaruit kunnen voortvloeien op zich en verklaren zij dat de afstanddoener /verkoper hiervoor tot geen vrijwaring zal gehouden zijn.
De instrumenterende notaris wijst partijen er echter op dat:
- dit geen enkele garantie inhoudt met betrekking tot het al dan niet zuiver zijn van de bodem;
- dit niet verhindert dat de regels met betrekking tot het grondverzet (Hoofdstuk XIII van zelfde decreet) onverminderd van toepassing blijven.
- op grond van bovenstaande verklaringen bevestigt de instrumenterende notaris dat de bepalingen van het Bodemdecreet in verband met de overdracht van gronden werden nageleefd.
M.RECLAMEBORDEN EN PUBLICITEITSCONTRACNTEN
De verkoper/afstanddoener verklaart dat er zich in voorschreven eigendom geen reclameborden bevinden en dat het niet bezwaard is met een publiciteitscontract.
N.ZONNEPANELEN
De verkoper/afstanddoener verklaart dat er zich op voorschreven eigendom geen zonnepanelen bevinden.
O.ROOKMELDERS
De verkoper/afstanddoener verklaart en bevestigt dat voorschreven goed sub 2 niet werd uitgerust met een branddetector volgens de geldende regelgeving.
Ondergetekende notaris heeft partijen gewezen op de verplichting om vanaf 1 januari 2020 rookmelders te hebben in elke woning, de koper dient de voorwaarden en formaliteiten en formaliteiten vermeld op www.wonenvlaanderen.be/rookmelders na te leven.
P.KONINKLIJK BESLUIT VAN 25 JUNI 2008 INZAKE ELEKTRISCHE INSTALLATIES
De afstanddoener/verkoper verklaart dat er geen keuring van de elektrische installatie dient te gebeuren aangezien er geen elektriciteit aanwezig is op voorschreven eigendom.
Q.ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT
Voor voorschreven goed sub 2 werd een geldig energieprestatiecertificaat opgemaakt door energiedeskundige de heer GORDIAAN Theo Waem met erkenningscode EP17249, gedateerd van 15 februari 2020 met vermelding van unieke code 20200215-0002248661-RES-1..
De verkoper en koper verklaren uitdrukkelijk dat de koper voor het verlijden van huidige akte op de hoogte werd gebracht van het bestaan en de inhoud van dit energieprestatiecertificaat.
De koper verklaart een kopie van het energieprestatiecertificaat te hebben ontvangen.
R.STOOKOLIETANK
De verkoper/afstanddoener verklaart dat er zich op voorschreven eigendom geen stookolietank bevindt.
S.POSTINTERVENTIEDOSSIER
Op vraag van de ondergetekende notaris of er voor voorschreven eigendom reeds een postinterventiedossier werd opgesteld, antwoorden partijen ontkennend en bevestigen zij dat er aan het hiervoor beschreven goed sinds 1 mei 2001 geen werken werden uitgevoerd door één of meerdere aannemers waarvoor een postinterventiedossier diende te worden opgesteld.
T.(KLIM) Federaal kabels en leidingen informatie meldpunt
Bij nazicht op de website van het Federaal Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt (afgekort “KLIM”), is voorschreven eigendom, voorwerp van onderhavige akte, niet gelegen in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via leidingen of bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen (FLUXYS Belgium NV).
DEEL I. KOSTELOZE AFSTAND
Voorschreven goed Sub 1.
Partijen sub I.a., I.b. en I.c. enerzijds en sub II anderzijds hebben Ons, notarissen, aangezocht de akte op te maken van de kosteloze afstand van het hierboven voorschreven goed sub1 . zoals volgt:
A.VERKLARING VAN OVERDRACHT
De afstanddoener(s), te weten, de heer VAN ERMENGEM Marc, mevrouw VAN ERMENGEM Kristel en mevrouw VAN ERMENGEM Inge, allen voornoemd, verklaren bij deze af te staan en over te dragen, onder de gewone vrijwaring van recht, en voor vrij, zuiver en onbelast van alle schulden, voorrechten en hypotheken, alsmede van alle andere hoegenaamde in-en overschrijvingen en alle andere beletselen, aan en in voordeel van de verkrijger, de gemeente Brasschaat, voornoemd, die aanvaardt, al hun rechten welke zij bezitten in het hiervoor voorschreven goed sub 1, te weten de heer VAN ERMENGEM de helft in volle eigendom en de wederhelft in vruchtgebruik en mevrouw VAN ERMENGEM Kristel en mevrouw VAN ERMENGEM Inge, voor de wederhelft in blote eigendom, ieder voor de onverdeelde helft.
Voorschreven goed sub 1. wordt dus volledig in volle eigendom overgedragen en afgestaan aan de verkrijger, te weten, de gemeente Brascchaat.
B.ADMINISTRATIEFRECHTELIJKE BEPALINGEN
Hiervoor wordt verwezen naar hetgeen hieromtrent hierboven reeds uiteengezet werd gezet.
C.VOORWAARDEN
Deze kosteloze afstand gebeurt onder de volgende lasten en voorwaarden:
a.Eigendomsoverdracht – Risico’s en Genot
De afstand gebeurt ten kosteloze titel. De verkrijger bekomt de volle eigendom van de hoger beschreven onroerende goederen overeenkomstig de wettelijke bepalingen.
De risico’s gaan tevens over op de verkrijger vanaf heden.
b.Genot- Gebruik
De verkrijger bekomt het genot door het vrij gebruik van vanaf heden.
c.Belastingen en Lasten
Alle hoegenaamde belastingen en taksen, slaande op het hierbij afgestane goed zijn ten laste van de verkrijger te rekenen vanaf heden, ter volledige bevrijding van de afstanddoener.
Eventuele verhaalbelastingen en/of belastingen op verwaarloosde, leegstaande of onbewoonbaar verklaarde gebouwen, woningen of bedrijfsruimten, en belastingen op niet bebouwde percelen, worden nog voor het lopende jaar gedragen en betaald door de afstanddoener.
De afstanddoener verklaart dat er bij zijn weten thans geen verhaalbelastingen meer verschuldigd zijn die betrekking hebben op reeds uitgevoerde infrastructuurwerken, noch taksen op leegstand of verkrotting.
d.Staat – Oppervlakte – Erfdienstbaarheden
-Staat
De goederen worden afstaan onder waarborg als naar recht in de staat waarin ze zich bevinden, met alle zichtbare en/of verborgen gebreken van de grond, de ondergrond en de gebouwen
-Oppervlakte.
De goederen worden afgestaan zonder waarborg van oppervlakte. Elk verschil met de werkelijke oppervlakte in meer of in min, zelfs al overtrof dit verschil meer dan één twintigste, zal in het voordeel of in het nadeel van de verkrijger zijn, zonder verhaal tegen de afstanddoener. De kadastrale beschrijvingen worden louter als inlichting meegedeeld en zonder waarborg.
-Erfdienstbaarheden
De goederen worden afgestaan met alle gekende en ongekende, zichtbare en onzichtbare, voortdurende en niet-voortdurende, heersende en lijdende erfdienstbaarheden en zakelijke rechten en verplichtingen die op het afgestane onroerende goed betrekking hebben, zonder verhaal tegen de afstanddoener maar zonder dat dit beding aan derden meer rechten kan geven dan deze gegrond op regelmatige niet verjaarde titels of op grond van de wet of decreten.
De afstanddoener verklaart zelf geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd betreffende het afgestane goed en verklaart geen kennis te hebben van erfdienstbaarheden betreffende het afgestane goed, ook niet van erfdienstbaarheden gevestigd door anderen. De afstanddoener verklaart dat de eigendomstitel geen erfdienstbaarheden en geen bijzondere voorwaarden bevat.
De goederen worden afgestaan met alle rechten en verplichtingen die voortvloeien uit het bestaan van boven- en ondergrondse leidingen.
De goederen worden afgestaan met alle rechten en verplichtingen betreffende eventuele gemene muren, hagen of andere afsluitingen, die de scheiding uitmaken tussen het afgestane goed en de aanpalende eigendommen.
KOSTEN
Alle kosten, belastingen, boeten, rechten en erelonen die deze afstand tot gevolg zal hebben zijn ten laste van de afstanddoener .
(SLOT) VERKLARINGEN.
De afstanddoeners verklaren af te zien van alle vorderingen tot terugeising of wederafstand van de afgestane grond.
De afstand geschied ten kosteloze titel.
De gemeente Brasschaat verklaart deze afstand te aanvaarden als zijnde voor openbaar nut, de afgestane strook grond is namelijk bestemd om ingelijfd te worden bij wordt toegevoegd in de openbare wegenis.
Vrijgesteld van het recht op geschriften overeenkomstig artikel 21van het Wetboek diverse rechten en taksen.
Vrijgesteld van verkooprechten (registratiebelasting) overeenkomstig artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit.
De notaris wijst de gemeente Brasschaat op het feit dat de wet sancties voorziet ingeval hij onjuiste verklaringen zou afleggen of niet zou voldoen aan de gestelde voorwaarden.
ONTSLAGING.
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk vrijgesteld van de verplichting om een inschrijving van ambtswege te nemen, om welke reden ook, tijdens de overschrijving dezer.
DEEL II. VERKOOP
Voorschreven goed sub 2.
Comparanten sub I.a., I.b. en I.c. enerzijds en III.a. en III.b. anderzijds hebben Ons, notarissen, aangezocht de akte op te maken van de verkoop van het hierboven voorschreven goed sub 2.. rechtstreeks tussen hen gesloten zoals volgt:
A.AKTE VIA VIDEOCONFERENCE
De partijen (verkoper en koper) verklaren dat zij akkoord zijn om de akte op afstand te verlijden overeenkomstig artikel 9, §3 van de wet van 25 ventôse jaar XI op het notarisambt.
Ondergetekende notaris-minuuthouder bevestigt dat voornoemde lasthebber, optredend voor de verkopers, een medewerker is van zijn kantoor.
B.VERKLARING TOT VERKOOP
De verkoper verklaart bij deze te verkopen onder de gewone waarborg als naar recht en voor vrij, zuiver en onbelast van alle schulden, voorrechten en hypotheken, alsmede van alle andere hoegenaamde in- en overschrijvingen en alle andere beletselen, aan de kopers, die verklaren te aanvaarden, voor de geheelheid in volle eigendom, ieder voor de onverdeelde helft.
C.ADMINISTRATIEFRECHTELIJKE BEPALINGEN
Hiervoor wordt verwezen naar hetgeen hieromtrent hierboven reeds uiteengezet werd gezet.
D.VOORWAARDEN.
Deze verkoop is gedaan en aanvaard onder volgende voorwaarden en lasten:
a.Hypothecaire toestand
De verkoper verkoopt het goed voor vrij, zuiver en onbelast van alle in- en overschrijvingen. Hij bevestigt dat bij zijn weten het goed sinds datum hypothecaire staat, door de minuuthoudende notaris aangevraagd, aan geen enkele in of overschrijving werd onderworpen en dat hij geen kennis heeft van enige procedure van beslag, faillissement of collectieve schuldenregeling.
De verkoper verklaart geen onherroepelijke volmacht tot hypothekeren, noch enige onherroepelijke opdracht tot overdracht van de verkoopprijs jegens een financiële instelling te hebben getekend.
b.Overdracht eigendomsrecht – risico’s - Genot.
De koper bekomt het eigendomsrecht van voorschreven goed vanaf heden.
De risico’s gaan tevens over op de koper vanaf heden.
c.Genot en Gebruik.
De koper bekomt het genot door het vrij gebruik vanaf heden.
De koper is verplicht alle bestaande contracten betreffende gas-, water- en elektriciteitsvoorziening of enige andere distributiedienst over te nemen. Hij stelt de betrokken diensten op de hoogte van zijn overname.
De tellers, meters, leidingen en andere toestellen die in het goed geplaatst zijn en die aan derden toebehoren maken geen deel uit van deze afstand.
d.Staat – oppervlakte – tienjarige aansprakelijkheid.
-Staat
Het goed wordt verkocht in de toestand waarin het zich bevond op het ogenblik dat de wederzijdse verkoop/aankoopbelofte van 3 augustus 2020 tot stand is gekomen, met alle zichtbare en verborgen gebreken en dus zonder waarborg vanwege de verkoper voor de verborgen gebreken waarvan hij zelf geen kennis had. De verkoper verklaart geen kennis te hebben van een verborgen gebrek en ook geen weet te hebben van beschadigingen die sedert dat tijdstip zouden zijn voorgekomen.
De verkoper verklaart dat de (meubelen en huisraad en andere) voorwerpen, die zich in het goed bevinden en geen deel uitmaken van de verkoop, werden verwijderd en dat het goed ook dan borstelschoon gemaakt wordt.
De koper bevestigt het verkochte goed te hebben bezocht, de staat ervan voldoende te kennen.
De verkoper verklaart uitdrukkelijk de waterzuiveringsinstallatie die gedeeltelijk (en wederrechtelijk) werd geïnstalleerd op voorschreven goed sub 2 geheel op zijn kosten te doen verwijderen. De verkoper verbindt zich ertoe om binnen de 2 weken contact op te nemen met Pidpa om de verwijdering te bewerkstelligen.
-Oppervlakte
Het wordt tevens verkocht zonder waarborg voor de staat der gebouwen, de grond en de ondergrond, de juistheid van de kadastrale aanduidingen, noch voor de verkochte oppervlakte, waarvan het mogelijk verschil met de werkelijke grootte, al overtrof het één/twintigste, het voor- of nadeel zal zijn van de koper zonder verhaal tegen de verkoper.
Het wordt tevens verkocht met alle rechten en verplichtingen omtrent eventuele gemene muren, hagen of andere afsluitingen. De verkoper verklaart geen weet te hebben van bijzondere overeenkomsten hieromtrent.
-Tienjarige Aansprakelijkheid van Architecten en Aannemers
De koper treedt in de rechten van de verkoper voor wat betreft mogelijke vorderingen aangaande productenaansprakelijkheid of vorderingen tegen architect en aannemer.
Comparanten erkennen op de hoogte te zijn gebracht van de implicaties van de wet van 31 mei 2017, welke onder meer een verplichte verzekering invoerde van de tienjarige aansprakelijkheid van architecten, aannemers en andere dienstverleners in de bouwsector, waarvan de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid in het gedrang kan komen als gevolg van handelingen die zij beroepshalve op in België gelegen woningen verricht of van handelingen van hun aangestelden.
Ingeval van overdracht van de zakelijke rechten voor afloop van de periode van de dekking van de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid, kan de authentieke akte betreffende de vervreemding van zakelijke rechten op in België gelegen woningen enkel verleden worden na raadpleging door de notaris van het register bedoeld in artikel 19/1 van de wet van 31 mei 2017.
De wet geldt – voor wat de bovenstaande bepalingen betreft - voor werken in onroerende staat waarvan de definitieve stedenbouwkundige vergunning werd afgeleverd na één juli tweeduizend achttien.
Comparanten zijn er evenwel van op de hoogte gebracht dat het voormelde register nog niet kan worden geraadpleegd, vermits het Koninklijk Besluit dat de nadere regels voor het doorgeven, de registratie, de bewaring en de toegang tot de gegevens in het register moet bepalen op heden nog niet is afgekondigd.
De verkoper verklaart dat er aan voormeld goed geen werken door dergelijke architecten, aannemers of dienstverleners zijn gebeurd waarvan de definitieve omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen dateert van na 1 juli 2018.
e.Erfdienstbaarheden
Het goed wordt verkocht met alle hoegenaamde erfdienstbaarheden (heersende en lijdende, zichtbare en onzichtbare, voortdurende en niet voortdurende), wegenissen, verdere gerechtigheden en gemeenschappen, waarmede de eigendom zou kunnen bevoordeeld of benadeeld zijn. Het staat de koper vrij zich tegen de nadelige te verzetten en de voordelige in zijn voordeel te doen gelden, doch dit alles voor eigen rekening en op eigen risico.
De verkoper verklaart dienaangaande geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd of toegestaan ten laste van het voorschreven eigendom en geen kennis te hebben van erfdienstbaarheden,
De koper wordt in de plaats gesteld in alle rechten en verplichtingen van de verkoper, spruitende uit de aangehaalde bedingen voor zover ze thans nog van toepassing zijn.
f.Belastingen en taksen.
Alle hoegenaamde belastingen en taksen, slaande op het verkochte goed zijn ten laste van de koper te rekenen vanaf heden, ter volledige bevrijding van de verkoper.
De verkoper verklaart het aandeel van de koper in de onroerende voorheffing voor dit jaar ontvangen te hebben bij het verlijden dezer, waarover kwijting, eventueel dubbel gebruik uitmakend met alle andere kwijtingen afgeleverd voor hetzelfde voorwerp.
Eventuele verhaalbelastingen en/of belastingen op verwaarloosde, leegstaande of onbewoonbaar verklaarde gebouwen, woningen of bedrijfsruimten, en belastingen op niet bebouwde percelen, worden nog voor het lopende jaar gedragen en betaald door de verkoper.
De verkoper verklaart dat er bij hun weten thans geen verhaalbelastingen meer verschuldigd zijn die betrekking hebben op reeds uitgevoerde infrastructuurwerken, noch taksen op leegstand of verkrotting.
g.Brandverzekering.
De aandacht van koper wordt erop gevestigd dat de verzekering tegen brand en andere gevaren van rechtswege vervalt drie maanden na de datum waarop deze akte is verleden, tenzij de verzekerings
overeenkomst eerder een einde neemt.
Koper verklaart met ingang van heden zelf te zullen instaan voor de afsluiting van dergelijke verzekering en is ervan op de hoogte dat de verkoper zijn verzekering heden opzegt.
h.Nutsvoorzieningen.
De koper verbindt zich ertoe de contracten betreffende de nutsvoorzieningen waarop het verkochte goed is aangesloten en voor zover deze op naam van de verkoper zouden staan, over te nemen vanaf heden, onverminderd de rechten die hij zelf, als gevolg van die contracten of als gevolg van de wet, kan doen gelden.
Tellers, leidingen en andere inrichtingen die zich in het verkochte goed bevinden en toebehoren aan concessiehoudende maatschappijen zijn in de koop niet begrepen.
KOSTEN
De kosten, rechten en erelonen dezer zijn ten laste van de koper, met uitzondering van de leveringskosten welke ten laste zijn van de verkoper.
PRIJS
Deze verkoop is gesloten en aanvaard mits de prijs van tachtigduizend euro (€ 80.000,00) die de verkoper erkent ontvangen te hebben van de koper als volgt: achtduizend euro (€ 8.000,00) voorafgaandelijk aan heden en het saldo, of tweeënzeventigduizend euro (€ 72.000,00) bij de ondertekening van deze akte, WAARVAN KWIJTING, zonder voorbehoud, dubbel uitmakend met alle kwijtingen reeds afgeleverd betreffend zelfde som of gedeelte ervan.
WITWASWETGEVING - OORSPRONG DER GELDEN
De ondergetekende notaris-minuuthouder bevestigt dat de koper voor het verlijden van deze akte de koopprijs te zijner beschikking gesteld heeft als volgt:
- het voorschot ten belope achtduizend euro (€ 8.000,00) door overschrijving van rekeningnummer BE07 7330 4444 9066 op naam van de koper op de derdenrekening van de immomakelaar “Goetstouwers Immobiliën” met nummer BE81 7390 1790 8524;
- het saldo ten belope van tweeënzeventigduizend euro (€ 72.000,00) door overschrijving van rekeningnummer BE# op naam van #.
premies – gewaarborgd wonen –centrale verwarming
De koper erkent door de notaris te zijn ingelicht over:
- het verwerven van premies en toegestane belastingsverminderingen betreffende onderhavige aankoop (www.premiezoeker.be of www.wonenvlaanderen.be);
- het bestaan van een gratis verzekering gewaarborgd wonen. De koper dient de voorwaarden en formaliteiten na te leven (www.verzekeringgewaarborgdwonen.be of www.wonenvlaanderen.be);
- over het bestaan van verplichtingen verbonden aan de centrale verwarmingsinstallatie (www.lne.be/campagnes/stook-zuinig/stook-zuinig/verwarmingswegwijzer).
ONTSLAGING.
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk vrijgesteld van de verplichting om een inschrijving van ambtswege te nemen, om welke reden ook, tijdens de overschrijving dezer.
FISCALE VERKLARINGEN
Prijsbewimpeling.
De notaris heeft voorlezing gedaan van de artikelen 3.4.7.0.6 en 3.18.0.014
van de Vlaamse Codex Fiscaliteit, zijnde :
Artikel 3.4.7.0.6 VCF:
“Inzake de registratiebelasting worden de aanvullende rechten die ingevolge een tekortschatting of om een andere reden betaald zijn, aangerekend op de aanvullende rechten die ingevolge prijsbewimpeling verschuldigd zijn.”
Artikel 3.18.0.0.14 VCF:
“Een belastingverhoging van 100% van de aanvullende rechten inzake de registratiebelasting is in de volgende gevallen verschuldigd door elk van de contracterende partijen:
1°In geval van bewimpeling over de prijs en de lasten of de overeengekomen waarde;
2°Als de overeenkomst, vastgesteld in de akte, niet diegene is die door de partijen is gesloten of als de akte betreffende een overeenkomst, vermeld in artikel 19, eerste lid, 2° of 5° van het Federale Wetboek van Registratie-, hypotheek- en griffierechten, onvolledig of onjuist is, met dien verstande dat ze al de bestanddelen van de overeenkomst niet weergeeft.
Voor de gevallen, vermeld in het eerste lid, zijn de partijen hoofdelijk gehouden tot de betaling van de belastingverhoging.”
Belasting op de meerwaarde.
De partijen verklaren op de hoogte te zijn gesteld door de instrumenterende notaris van de fiscale bepalingen betreffende de belasting op de meerwaarde ter gelegenheid van de wederverkoop van bebouwde en onbebouwde eigendommen.
Planbatenheffing.
De verkoper erkent geen kennis te hebben van enige planbatenheffing.
Regionale regelgeving.
Partijen erkennen door de instrumenterende notaris op de hoogte te zijn gebracht van de bepalingen van de Vlaamse Codex Fiscaliteit aangaande eventuele vermindering, verrekening en teruggave van registratierechten, ondermeer bij aankoop van een eerste woning/bouwgrond, bij vervanging van de gezinswoning, of bij tijdige herverkoop van het thans verkochte/aangekochte goed.
A)In hoofde van de koper :
Geen verminderingen
De koper verklaart uitdrukkelijk geen aanspraak te kunnen maken op de vermindering of verrekening van registratierechten, zoals bepaald in artikel 2.9.4.2.11 (verlaagd registratierecht), artikel 2.9.5.0.1 (meeneembaarheid door verrekening) van de Vlaamse Codex Fiscaliteit.
B)In hoofde van de Verkoper:
De verkoper verklaart eveneens uitdrukkelijk geen aanspraak te kunnen maken op enige fiscale gunstregimes.
Volmacht
Partijen geven hierbij volmacht aan ondergetekende minuuuthoudende notaris om alle eventuele bijkomende fiscale verklaringen te doen met betrekking tot deze akte en dit overeenkomstig artikel 3.13.1.2.1. V.C.F.
Algemene verklaring van de instrumenterende notaris inzake de fiscale verklaringen.
De instrumenterende notaris wijst de koper nogmaals op het feit dat de wet sancties voorziet ingeval hij onjuiste verklaringen zou afleggen of niet zou voldoen aan de gestelde voorwaarden.
SLOTBEPALINGEN
De partijen bevestigen uitdrukkelijk en onvoorwaardelijk dat de vroegere akten waarnaar in deze akte verwezen wordt, samen met onderhavige akte één geheel vormen, om samen als authentieke akte te gelden.
AFSCHRIFT AKTE
De instrumenterende notaris informeert dat de eigendomstitel raadpleegbaar is op de website van de FOD FINANCIEN via de applicatie My Minfin, waarvan de website de volgende is: https://eservices.minfin.fgov.be/myminfin-web/.
De koper verzoekt de instrumenterende notaris om na registratie van de akte het afschrift van de akte elektronisch door te sturen op volgend e-mailadres:
#
De notaris wijst de koper er op dat hem in geval van noodzakelijkheid een eensluidend afschrift op papier kan bezorgd worden op diens eerste verzoek.
RECHT OP GESCHRIFTEN (WETBOEK DIVERSE RECHTEN EN TAKSEN)
Ondergetekende minuuthoudende notaris bevestigt (voor wat betreft de verkoop) het recht op geschriften ten belope van vijftig euro te hebben ontvangen.
WAARVAN AKTE.
En na volledige toelichting van de akte en een gedeeltelijke voorlezing, werd de akte dan verleden te Antwerpen-Deurne, op het kantoor van de minuuthoudende notaris.
Na vervulling van alles wat hiervoor is vermeld, hebben de partijen getekend met mij, notaris."
Art.2.- Goedkeuring wordt gegeven aan het ontwerp van digitale volmacht volgens tekst in bijlage:
"REP. NR. – DIGITALE VOLMACHT –**/**/2020
DOS. NR. 26927ROG: 0,00 EURCN
In het jaar tweeduizend twintig.
Op ***.
Voor mij, Kim RUYSEN, notaris te Antwerpen (2de kanton), die haar ambt uitoefent in de vennootschap “Luc Van Pelt & Kim Ruysen Geassocieerde Notarissen”, met zetel te 2000-Antwerpen, Britselei 10.
IS VERSCHENEN VIA VIDEOCONFERENTIE:
De gemeente BRASSCHAAT, met ondernemingsnummer 0206 677 801;
Hierbij vertegenwoordigd door:
-Philip Cools, waarnemend burgemeester, wonende te 2930 Brasschaat, Bredabaan 1099B;
-Ward Schevernels, algemeen directeur, wonende te 2940 Stabroek, Mispelaarlaan 12;
Beiden handelend ingevolge besluit van de gemeenteraad van de gemeente Brasschaat van 14 december 2020, waarvan een afschrift aan deze akte gehecht zal blijven, en in hun respectievelijke hoedanigheid van waarnemend burgemeester en algemeen directeur van de gemeente Brasschaat;
Comparant(en) in deze akte verder "de lastgever(s)" genoemd.
De lastgever verklaart dat hij er uitdrukkelijk voor kiest om de akte op afstand te verlijden in gedematerialiseerde vorm overeenkomstig artikel 18quinquies van de wet van 25 ventôse jaar XI op het notarisambt.
De lastgever heeft verklaard als bijzondere en algemene lasthebber(s) aan te stellen, met bevoegdheid tot subdelegatie:
- mevrouw NUIJTEN Caroline Johanna Cornelia, juriste op het kantoor van ondergetekende notaris, wonende te 2640 Mortsel, Guido Gezellelaan 81;
- alle medewerk(st)ers van het kantoor van geassocieerde notarissen Tom Bogaert en Lawrence De Bruyne, met standplaats te 2610 Antwerpen (Wilrijk), Jules Moretuslei 342;
- alle medewerk(st)ers van het kantoor van notaris Marc Verhoeven met standplaats te Antwerpen (Deurne).
Die elk afzonderlijk kunnen optreden.
Met bevoegdheid afzonderlijk of gezamenlijk te handelen.
In deze akte verder "de lasthebber(s)" genoemd.
Wie zij gelast om voor haar en uit haar naam, de volgende onroerende goe
deren:
BESCHRIJVING VAN HET EIGENDOM:
1.GEMEENTE BRASSCHAAT 2de afdeling
Een perceel grond, gelegen te 2930 Brasschaat, Schomheide 6, volgens titel gekend sectie C nummer 209G onder grotere oppervlakte, volgens recent kadastraal uittreksel gekend sectie C nummer 440X2 P0000, voor een oppervlakte van 262 m².
Kadastraal inkomen : € 1,00 (één euro).
2.GEMEENTE BRASSCHAAT 2de afdeling
Een perceel grond, gelegen te 2930 Brasschaat, Schomheide 8, volgens titel gekend sectie C nummer 209F onder grotere oppervlakte, volgens recent kadastraal uittreksel gekend sectie C nummer 440Y2 P0000, voor een oppervlakte van 262 242 m².
Kadastraal inkomen : € 1,00 (één euro).
Hierna genoemd “het goed” of “het eigendom”.
Zo en gelijk voorschreven goed gestaan en gelegen is zonder enige uitzon
dering noch voorbehoud.
Over te nemen
Onroerende goederen over te nemen, tegen de prijs, met lasten en aan voorwaarden door de lasthebber goed gevonden.
De lastgever verbinden tot betaling van de prijs, kosten en de intresten, op de tijdstippen en op de wijze die zullen worden bedongen, alsook tot de uitvoering van de lasten en van de voorwaarden die zullen worden opgelegd.
De ingenottreding bepalen, alle voorwaarden, termijnen en waarborgen bedingen, de lastgevers ertoe verbinden.
Zich alle titels en stukken doen overleggen, ervan ontlasting geven, alle akten en processen verbaal ondertekenen, alle verklaringen van lastgeving ontvangen, alle overschrijvingen en zuiveringen bewerken, de prijs van gezegde verkrijging in de handen van de overdragers betalen of van de overnemen
de of betalingsgerechtigde schuldeisers, of van de verkoophoudende notaris of hem storten in de Deposito- en Consignatiekas, authentieke kwijting vergen met opheffing, in voorkomend geval, van de ambtshalve door de hypotheekbewaarder genomen inschrijving, alle rangregelingen uitlokken, verzaken aan alle indeplaatsstellingen.
Alle neerleggingen, offerten van gerede betaling bewerken en, ingeval van moeilijkheden, voor het gerecht de afgifte van het aangekocht goed vervolgen, alsook de uitvoering van de door de verkoper aangegane verbintenis
sen; tot ontbinding optreden en tot schadevergoeding.
Algemeen
1. Alle attesten te tekenen, alle verklaringen te doen en om het even welke rechtshandelingen te stellen in verband met teruggave registratierechten al dan niet door verrekening of door teruggave, vermindering registratierechten in al zijn vormen, vrijstelling van registratierechten en kosteloze registratie en dit alles in alle mogelijke gevallen, zo ook in het kader van brownfieldprojecten.
2. In verband met al wat voorafgaat alle rechtshandelingen te verrichten, akten en stukken te tekenen, in de plaats te stellen, woonplaats te kiezen en in het algemeen datgene te doen wat noodzakelijk of nuttig zou zijn, zelfs niet uitdrukkelijk in deze akte vermeld.
Ten voorschreven einde alle lasten en voorwaarden te bepalen, alle akten te tekenen, woonplaats te kiezen, machten te geven, alle volmachten te herroepen, en in het algemeen alles te doen wat noodzakelijk of nuttig zou zijn, zelfs niet uitdrukkelijk in deze vermeld.
DUUR VAN DE VOLMACHT.
Deze volmacht sorteert uitsluitend effect tot 31 december 2020.
ATTEST VAN IDENTITEIT.
Ondergetekende notaris bevestigt dat de identiteit van de comparant(en) hem werd aangetoond aan de hand van zijn identiteitskaart.
PRO FISCO.
Registratierechten en recht op geschriften.
De instrumenterende ambtenaar vraagt geen ereloon, vacaties of kosten. Bijgevolg is deze volmacht dus vrijgesteld van het registratierecht en van het recht op geschriften.
WAARVAN AKTE.
Verleden op plaats en datum zoals voormeld.
Na volledige en toegelichte en voorlezing heeft de lastgever met de notaris getekend
Dhr./mevr. ****
Notaris Kim RUYSEN
Dhr./mevr. ****"
Art.3.- De betaling van het deel over de as van de weg zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget 2020 sleutel 011002/61319999 (andere erelonen en vergoedingen).
21 Afschaffingsdossier gemeenteweg tussen Lage Kaart en Hoogboomsteenweg,
voormalige gedeelte van buurtweg nr. 16 en 18. Definitieve goedkeuring van de
afschaffing. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Door het nieuwe decreet op de gemeentewegen is het statuut van de buurtwegen veranderd. Deze voormalige buurtwegen zijn sinds 1 september 2019 gemeentewegen, waarbij alle bevoegdheden omtrent de gemeentewegen naar de gemeenteraad werden overgedragen.
De gemeenteweg, voormalige gedeelte van buurtweg nr 16 en 18, is gelegen tussen Lage Kaart en Hoogboomsteenweg. Dit gedeelte is in ongebruik geraakt. De motivering van de afschaffing is opgenomen in het gemeenteraadsbesluit van voorlopige vaststelling.
Op 31 augustus 2020 werd de afschaffing van de gemeenteweg, voormalige gedeelte van buurtweg nr 16 en 18 voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 21 september 2020 goedkeuring gegeven aan het openbaar onderzoek voor de afschaffing van 25 september 2020 tot en met 25 oktober 2020.
Tijdens dit openbaar onderzoek werd er een schattingsverslag toegevoegd aan het dossier waardoor het openbaar onderzoek moest worden verlengd van 13 oktober 2020 tot en met 12 november 2020.
Gedurende deze periode werd 1 bezwaarschrift ingediend.
Het bezwaar werd ingediend op 22 oktober 2020 door de heer Leuridan Luc met als woonplaats Bergstraat 54 te Brasschaat. Volgend bezwaar werd ingediend:
Nergens lees ik wat er na de afschaffing van de oude buurtweg zal gebeuren met het gedeelte van die buurtweg dat gelegen is aan de Lage Kaart.
Dit is thans een stukje groen in een buurt waar bijna alle onbebouwde percelen aan snel tempo verdwijnen. Wordt ook dit stukje groen (met 10 hoogstammige bomen) bouwgrond?
Waarom wordt hierover niks medegedeeld?
Voorts: kan u mij laten weten dat er geen recht geldt/kan opgeëist worden voor dit stukje grond om doorgang te hebben via de doorrit Bergstraat 54? Graag motivering op basis waarom dit toch wel zou kunnen worden opgeëist.
Op welke wijze zal ik antwoord krijgen op mijn bezwaar?
Dank bij voorbaat.
Het bezwaar werd tijdig ingediend en is ontvankelijk. Het bestaat uit twee delen, namelijk de nabestemming van de gemeenteweg en het recht van doorgang.
Het bezwaar wordt weerlegd met onderstaande motivatie:
De nabestemming van de gemeenteweg:
Het afschaffen van een gemeenteweg is een procedure op zich. De vraag in het openbaar onderzoek is of we de weg willen behouden, willen verleggen of willen afschaffen.
Het toekomstig gebruik van de onbebouwde zone staat buiten het afschaffingsdossier.
Door het afschaffen van de gemeenteweg kan echter de grond tegen Lage Kaart potentieel meer waard worden. Hiervoor werd het schattingsverslag toegevoegd aan het dossier.
In het schattingsverslag staat vermeld dat het mogelijk toekomstig perceel in aanmerking komt voor het creëren van een potentiële bouwgrond. Het afschaffen van de gemeenteweg maakt de creatie van een potentiële bouwgrond mogelijk, maar zorgt niet rechtstreeks voor een bouwgrond. In het afschaffingsdossier verdwijnt de gemeenteweg door de opheffing van de rooilijnen. De nabestemming hoort niet tot het afschaffingsdossier. Door de opmaak en goedkeuring van een stedenbouwkundig attest kan, na de definitieve goedkeuring van het afschaffingsdossier, één bouwgrond gecreëerd worden. Het verdichten van woonkernen, waardoor onbebouwde percelen bebouwd worden, zorgt ervoor dat grotere open ruimtes/groenruimtes gespaard blijven van bebouwing.
De nabestemming werd bijgevolg niet vermeld in het afschaffingsdossier omdat dit geen deel uitmaakt van de afschaffingsprocedure.
Recht van doorgang:
Zonder de afschaffingsprocedure van de gemeenteweg kan iedereen eisen om de doorgang terug open te maken.
Het huidige traject, dat dwars door het gebouw loopt, kan fysiek niet meer gebruikt worden. De onderdoorgang van het gebouw kan hier wel als alternatief gebruikt worden. Er zou dan een verleggingsdossier van de gemeenteweg opgemaakt moeten worden.
Er werd in de motiveringsnota opgenomen waarom er geen behoud en geen verleggingsdossier werd opgemaakt. De motivering werd opgenomen in het gemeenteraadsbesluit van 31 augustus 2020.
Het publiek gebruik van de oude buurtweg is reeds lange tijd in ongebruik. Fysieke belemmeringen door onder andere het optrekken van gebouwen op de oude buurtweg leiden tot dit ongebruik.
Een mogelijk verlegging van de gemeenteweg werd afgetoetst, maar niet weerhouden. Door de aanwezigheid van een alternatief in de nabije omgeving voor zowel gemotoriseerd verkeer als niet-gemotoriseerd verkeer en de nabijgelegen trage verbinding Lage Kaart – Truyenstraat/Bergstraat moet de gemeenteweg niet verplaatst worden. Er ontstaan geen ingesloten percelen.
Uit het bezwaarschrift kunnen we afleiden dat de bewoner liever geen publiek gebruik heeft onder de onderdoorrit. Door het afschaffing van deze gemeenteweg vervalt de mogelijkheid om te eisen de doorgang terug open te maken. Enkel de bewoners en de gebruikers van bv de achterliggende garages kunnen deze onderdoorgang dan nog gebruiken.
Volgens de vereisten van de autonome procedure wordt er tijdens de bekendmakingsperiode een schrijven gericht aan de bezwaarindieners.
Conclusie:
Het ingediende bezwaar werd weerlegd met bovenstaande motivatie.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Artikel 47 van het omgevingsvergunningsbesluit van 27 november 2015
Artikel 3 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de doelstelling van het decreet.
Artikel 4 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de 5 principes van het referentiekader.
Adviezen
Er werd advies gevraagd aan de deputatie van de provincie Antwerpen, departement Mobiliteit en Openbare Werken en aan De Lijn.
Op 25 september 2020 ontving de gemeente een mail van het departement Mobiliteit en Openbare Werken met de vermelding dat het Departement MOW momenteel enkel niet-dossierspecifiek advies verleent. Het departement benadrukt dat de beslissing moet voldoen aan de doelstellingen en principes zoals geformuleerd in artikel 3 en 4 van het decreet Gemeentewegen.
Op 26 oktober 2020 ontving de gemeente het advies van de deputatie van de provincie Antwerpen. De deputatie heeft geen bezwaar tegen de afschaffing van de gemeenteweg.
De gemeente ontving geen advies van De Lijn.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Goedkeuring wordt gegeven aan de definitieve afschaffing van de gemeenteweg, voormalige buurtweg 16-18 tussen Lage Kaart en Hoogboomsteenweg.
22 Molenveld. Goedkeuring ontwerp verkoopakte. - GOEDGEKEURD
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.