Zitting van maandag 16 december 2024

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig : Jan Jambon - aangewezen-burgemeester

Adinda Van Gerven, Philip Cools, Bruno Heirman, Bart Brughmans, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Beyers, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Ingeborg Hermans, Goele Fonteyn, Linsey De Vooght, Sven Simons, Kelly D'Haen, Lynn De Vocht, Matthias Gulickx, An-Sofie Dewinter, Sylvia Lathouwers, Lore Fonteyn, Bryan Verhoeven, Elke De Maeyer, Herman Van Mieghem, Kato Broos, Wouter Covens, Tim Willekens - raadsleden

Robert Geysen - voorzitter

Ward Schevernels - algemeen directeur

 

Verontschuldigd : Jef Konings - raadslid

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 6 december 2024 werd Luc Van der Schoepen uitgenodigd om in de openbare zitting van de gemeenteraad van 16 december 2024 de eed af te leggen in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Door het onderzoek van de geloofsbrieven en de erop volgende eedaflegging van het gemeenteraadslid, vermeld in artikel 14, worden deze van rechtswege als lid voor de raad voor maatschappelijk welzijn beschouwd.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de geloofsbrieven te onderzoeken en goed te keuren. Daarna wordt Luc Van der Schoepen uitgenodigd om de eed af te leggen.

 

Juridisch kader

Artikels 12, 14, 15 en 68 van het decreet lokaal bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Keurt, na onderzoek door de voorzitter van de gemeenteraad, de geloofsbrieven van Luc Van der Schoepen goed.

 

Art.2.- Luc Van der Schoepen legt in de openbare vergadering de volgende eed af in handen van Robert Geysen, voorzitter van de gemeenteraad: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2025
Overzicht punten

 

 

2 Bestuursakkoord 2024-2030. Voorstelling door N-VA en CD&V 2930 Brasschaat. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Aangewezen burgemeester Jambon en de schepenen geven aan de hand van een presentatie een  toelichting bij het bestuursakkoord 2024-2030. 

 

Raadslid Hoegaerts doet volgende tussenkomst :

 

“Met de voorstelling van het bestuursakkoord van de nieuwe NV-A / CD&V coalitie, stelt Vlaams Belang vast dat verschillende van onze speerpunten hun weg in de teksten hebben gevonden, waarvoor onze waardering.

 

Zo juichen we toe dat het gemeentebestuur kiest voor een mobiliteitsbeleid waar naast verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers er ook plaats blijft voor de wagen en het behoud van voldoende parkeerplaatsen.

 

We hebben u ook kunnen overtuigen om de rol van de centrummanager te versterken die proactief op zoek moet gaan naar nieuwe winkels, concepten en merken die mogelijks in Brasschaat kunnen starten.

 

We hebben opmerkingen geformuleerd over het aanmeldingssysteem in het onderwijs die schepen Ven meeneemt, over controle op sociale steun, over het Nederlandstalig karakter van de gemeente en last but not least de inzet van de politie, die voldoende aanwezig moet zijn en die kort op de bal speelt en eventuele overlast kordaat aanpakt. Het gemeentebestuur blijft over het muurtje heen kijken naar mogelijke fusies, wij blijven echter voorstander van een aparte politiezone.

 

U zal dus niet verbaasd zijn dat we met onze fractie een aantal onderdelen van het bestuursakkoord mee onder het vergrootglas zullen leggen in de komende legislatuur en dan gaat het uiteraard niet in het minst en niet op het laatst over de schuldenlast.

“We evolueren tegen 2027 wellicht naar 80 miljoen euro schulden.”

“We staan er te weinig bij stil dat elke euro die nieuw geleend wordt, de volgende generaties 20 tot 30 jaar belast.”

“Het gaat om de vraag hoe we aflossingen van leningen gaan betalen en kunnen blijven betalen. Met minder uitgaven in de gewone dienst en dus met snijden in de dienstverlening aan onze bevolking.” Het zijn woorden van CD&V-oppositielid Bart Brughmans die de schuldenproblematiek vorige legislatuur leerde kennen en op tafel gooide, daarbij vergetend dat hij zelf in 2018 nog 10 miljoen euro leende voor algemene gemeentelijke uitgaven onder het mom van de ‘financiering van het Nieuw Administratief Centrum (NAC)’. Datzelfde oppositielid vervelde al meteen tot lid van de meerderheid bij het debat over het meerjarenplan enkele weken terug, waar de CD&V meteen al haar opmerkingen van de voorbije jaren liet varen.

 

Ook inzake het scholenproject Kaart gooit CD&V plots het roer volledig om, om nog een voorbeeld te noemen. In de wijk weet men dat ongetwijfeld al.

 

Maar naast schuldgraad en gebroken CD&V-beloftes zullen wij het in de toekomst ook hebben over de toestand van de wegen, voet- en fietspaden, waarbij voor ons de ervaring en meldingen van wijkbewoners belangrijk zijn als eerste gebruikers en getuigen over de toestand van onze wegen. Wat ons betreft moet het zwaartepunt van de inspanningen liggen bij het onderhoud, heraanleg of vernieuwing van de voet en fietspaden. Vooral fietspaden op de belangrijke verbindingswegen verdienen een dringende visuele screening en onmiddellijke aanpak.

 

We zullen zeker ook ingaan op de mobiliteit en de vervoerregioraad waar er de vorige  legislatuur amper terugkoppeling was naar de gemeenteraad. Wat met de toekomst van de buurtbus naast het aanbod van deelmobiliteit in onze wijken om maar 1 ding te noemen? Ik hoor hier dat het bestuur het volgend jaar “verder zal bekijken.”

Inzake verkeersveiligheid steunen we de keuze voor voorrangswegen op enkele belangrijke ontsluitingswegen en we menen dat zelfs meer straten in aanmerking zouden komen, mits de nodige aanpassingen zoals het aanbrengen van bvb. haaietanden in de zijstraten die zorgen voor veiliger rijgedrag. We willen mee denken over het wegwerken van gevaarlijke kruispunten en aandacht voor conflictvrije ronde punten, maar waarschuwen voor een wildgroei aan zones 30 en fietsstraten die soms -zonder de infrastructuur adequaat aan te pakken - een vals gevoel van (verkeers)veiligheid geven.

Over Duurzaamheid en de koppeling met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, de SDG’s, willen wij op tijd en stond ook wel een boompje opzetten. Dat het gemeentebestuur zichzelf inspanningen oplegt, is één zaak,  het milieu is immers een belangrijke zaak, doch burgers, bedrijven en verenigingen moeten op het lokale vlak vooral niet in een fuik van verplichtingen en reglementitis belanden, naast alle regels, wetten, richtlijnen en decreten die ze reeds van elders opgelegd krijgen de komende jaren. Ik hoor nu bij monde van schepen Brughmans dat een en ander zal geëvalueerd worden en getoetst op haalbaarheid. Het blijft ons toch verbazen hoe die SDG’s al jaren worden tentoongesteld achter de burgemeester, als waren het de stenen tafelen of de wet van meden en perzen.

 

We lezen ook dat het gemeentebestuur gaat werken naar een rioleringsgraad van 100% en

de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater wil verbeteren en het risico op overstromingen en droogte verder wil verminderen.

Ons regenwater dienen we inderdaad maximaal op te vangen buiten de riolen om. Via infiltratie of het afleiden naar grachten en sloten. Hierbij speelt de hoge verhardingsgraad van maar liefst 60% in Brasschaat uiteraard een aanzienlijke rol.

Gezien een aantal 'te optimaliseren buitengebieden' in onze gemeente, waar geen of onvoldoende riolering is, stellen we samen met u vast dat er nog werk aan de winkel is en stelt Vlaams Belang dat er met regelmaat met de rioolbeheerder dient overlegd te worden, om meer initiatief te bekomen, meer subsidies en met inspraak in termijnen en prioriteiten.

 

Beste collega’s, deze lijst is niet exhaustief, zo herhaal ik tot slot onze oproep om werk te maken van een alomvattend plan ‘Ruimte’ dat onze groene parkgemeente zo veel mogelijk moet bewaren voor de toekomstige generaties. Vlaams Belang wil met een Ruimteplan Brasschaat starten vanaf een wit blad om te bekijken waar we nog kunnen bouwen en waar we open ruimten en bossen kunnen bewaren, met alle rechten voor de eigenaars. Ik hoop dat de mooie woorden van vanavond over een duurzaam ontwikkelingsbeleid en inbreiding bewaarheid zullen worden. We kunnen niet meer toelaten dat er hectaren worden volgebouwd, maar dat de burger tegelijk wordt aangezet om te ‘tegelwippen’.

 

Kortom collega’s. Er staat in budgettair precaire tijden inderdaad heel wat werk op de plank en er staan ons nog vele debatten te wachten, die Vlaams Belang zoals steeds in het verleden op een kritische maar constructieve manier zal invullen.”

 

Raadslid Hermans & raadslid Pauwels doen beurtelings volgende tussenkomst voor fractie Brasschaat 2012 :

 

“Vanavond hebben we hier met zijn allen kennis genomen van het bestuursakkoord 2024-2030, een akkoord dat onze gemeente de komende jaren zal moeten leiden en richting geven…

Dit akkoord schetst veel beloftes, maar roept voor onze fractie ook heel wat vragen op over de ambitie, de concrete invulling en de impact op onze inwoners.

 

1-Goed bestuur Het akkoord biedt een basis, maar mist wat ons betreft, in zijn geheel een fundamentele kern: nl. een duidelijke visie op de kerntaken van onze gemeente. 
Waar willen we naartoe en op welke manier en welke prioriteiten leggen we vast? 
Het ontbreken van dit debat maakt het risico op versnippering groot en kan leiden tot gemiste kansen in de uitvoering. M.a.w Brasschaat 2012 dringt er bij het bestuur op aan om initiatieven te nemen en de voorbereidingen voor dit debat zo snel mogelijk op te starten.Ondertussen hebben we de planning hiervan vernomen van Schepen Heirman waarvoor dank.

 

Wat ons ook is opgevallen en na lectuur van dit hele bestuursakkoord, begrijpen we pas ten volle wat er eigenlijk staat, wij hebben het bv. over Pagina 7 alinea 4 de 2de zin en ik citeer de aanzet van de stelling:“wij als partij". M.a.w. de CD&V mag meespelen en krijgt hiervoor wat kruimels toegeworpen. Of begrijpen we dat verkeerd?

 

2-Op het vlak van veiligheid valt op dat het akkoord voor een groot deel een herhaling is van eerdere plannen en op een paar woorden na, een volledige copy-paste geworden is. Dit bestuur heeft zoals in de voorbije legislatuur net dezelfde intentie duidelijk gemaakt? Wil dit zeggen dat hier geen vooruitgang werd gehaald zodat we in een veiligere gemeente kunnen wonen?


Wat is de stand van zaken over deze samenwerking met de andere politiezones?
Onze fractie vraagt zich ook af wanneer de gesprekken over een mogelijke fusie van politiezones meer concreet zullen worden? Hoe het draagvlak zal gemeten worden? We vragen een duidelijke status en tijdlijn.


Daarnaast roept het idee om vrijwilligers in te zetten voor crisisondersteuning bij ons veel vragen op. Hoewel het uiteraard altijd goed is dat men denkt aan extra handen in noodsituaties, is dit voor ons bij uitstek een taak voor politie en civiele bescherming en in echte crisis ook het leger. Het inzetten van een civiele vrijwilligersploeg zou in een grijze zone terecht kunnen komen en daar krijgt onze fractie wel een heel vreemd gevoel over.

Bijkomend een vraag: werd deze gedachte geïnspireerd op crisissituaties in onze eigen gemeente, zo ja, mogen we die dan kennen?

Onze fractie durft er vanuit gaan dat in al deze “beschermende initiatieven naar onze burgers in Brasschaat” toe in alles, de wet Jambon werd gevolgd? Aan jullie om hierop te antwoorden.

 

3-Voor de Infrastructuurwerken zijn er reeds de vorige legislatuur enkele stappen gezet die nog niet afgewerkt of aangevangen werden.

Wij zijn verheugd en bespeuren zelfs enige vorm van hoop over de inhoud van de intenties. Enkele nieuwe begrippen en beheersplannen werden toegevoegd zoals de stroomgebied beheersplannen en het hemelwaterplan waar nu ook voor eind 2026 een droogteplan zal aan toegevoegd worden. 
Anderzijds spreekt men op p 25 van 2028? 

Om de toenemende droogteproblematiek effectief aan te pakken, is inderdaad een snelle en gerichte gemeentelijke aanpak noodzakelijk. 
Gemeenten spelen een cruciale rol in het beschermen van drinkwatervoorzieningen, het ondersteunen van  de natuur, en het coördineren van waterbeheer op lokaal niveau. Ook bewustmaking en sensibilisering zal verder moeten gebeuren zodat droogtestress kan vermeden worden. 
Brasschaat2012 hoopt dat de gemeente ook in eigen boezem blijft kijken en dit droogteplan als een rode draad meeneemt bij heraanleg van openbare infrastructuur, door zoveel mogelijk aanplantingen te doen en doorgedreven ontharding.

Wat hier ook ter sprake moet komen is de nieuwe ecologische beheeraanpak dewelke wordt aangehaald in punt 7 van dit bestuursakkoord “Groen en natuur”
Wij betreuren het dat het onderhoud van het park zou geschrapt worden uit het takenpakket van Aralea.  De gemeentelijke beken-ploeg zou dat nu, zonder kennis van zaken, overnemen.  Het onderhoud van de beken komt in beheer van PIDPA met gevolgen voor de frequentie.  Dreigen, door deze verlaagde onderhoudsfrequentie de beken niet dicht te groeien waardoor ze minder water kunnen bevatten.  Na de overstromingen van zowat 20 jaar geleden is hard gewerkt om een herhaling hiervan te voorkomen.  

Grachten werden terug open gelegd, onderhoud kreeg meer aandacht? Gaan we dit nu ten dele ongedaan maken? Dat zou toch een totaal verkeerde keuze zijn!

 


4-In het hoofdstuk mobiliteit,erkent het bestuursakkoord eindelijk dat er een groot probleem is met de veiligheid en de staat van fiets- en voetpaden. Brasschaatse burgers verdienen een uitgewerkte mobiliteitsvisie die snel wordt omgezet in actie. We zijn  verheugd dat de stuurgroep mobiliteit nieuw leven zal ingeblazen worden, wij kijken uit naar deze nieuwe start.

De wijk Kaart is een toonvoorbeeld geweest van inspraak en uitwerking van een mobiliteitsplan.  In andere wijken werd al een aanzet gegeven. Maar voor de concrete uitwerking mag een tandje bijgestoken worden.

We missen de intentie van het creëren van een zone 30 op de Miksebaan (schoolomgeving GIB).  Dit werd door ons al meer dan 6 jaar naar voor gebracht.  Er werd meermaals beloofd hier werk van te maken. 
Helaas viel het in dovemansoren op het kabinet mobiliteit.

De Buurtbus pas vanaf 2026.  Wordt er voor een alternatief gezorgd in de tussenperiode zo ja, hetwelk en zo nee, waarom niet? Een vacuüm creëren is altijd gevaarlijk want dan kan iets wegdeemsteren.


Wat zijn de voorwaarden om “fietsgemeente” te kunnen worden? En bijkomend, wie doet de evaluatie en kent deze status toe?
We kijken uit naar de investeringen die men zal inzetten om de verkeersveiligheid te optimaliseren.
Het idee van een permanent verkeerspark klinkt interessant, maar zonder concrete invulling blijft het een lege belofte.


Wanneer mogen we meer details kennen van de light-rail of de voorstadstrein naast de HSL aan de P&R St-Jobse steenweg? Hoever staan de besprekingen hierover? Gaat dit impact hebben op het bestaande groen en dreigt er nog meer verharding? 

 


5-Wat het hoofdstuk Ruimtelijke ordening betreft lezen we op enkele woorden na, bijna letterlijk het bestuursakkoord van 6 jaar geleden. Vreemd en dit wil zeggen omwille van deze volledige herhaling, dat er de voorbije 6 jaar niet veel vooruitgang gemaakt werd en dat er nu bij de nieuwe ploeg weinig visie is om het daadkrachtiger uit te voeren?

Verder gaat het begrip “Ontharding” voor onze fractie niet enkel over een kwestie om opritten bij woningen aan te passen maar ook zeker en vast over de aanleg van nieuwe wegen en parkings en de aanpassing van gemeentelijke pleinen waar het bestuur een voorbeeld kan zijn.


 

6-Een nieuw onderdeel namelijk Patrimonium:

Jullie willen het doen met “minder gebouwen”. Wat kunnen we nog te koop zetten? Wij zouden graag een oplijsting van de gebouwen krijgen die hiervoor in aanmerking komen. Bijkomend stellen we ons de vraag of de verkoop van bepaalde gebouwen onderworpen zal worden aan voorwaarden qua projectontwikkeling?

De mogelijke nieuwe investeerders op de Gunfire-site blijven ons zorgen baren. 
Wie zal dat dan zijn en welke impact zal dit veroorzaken op de factor mobiliteit. De Ploegsebaan is nu al oververzadigd. De Vliegveldlaan richting Essensteenweg komt mogelijk onder druk. Ligt naast natuurgebied. Als men die permanent openstelt, heeft dat een grote invloed op dat gebied!

“Jullie ontwikkelen een visie rond de lokalisering en het beheer van het gemeentelijk archief en nemen een beslissing uit de geboden opties”. Het zal jullie niet verwonderen dat we blij zijn dat onze inzet en de jarenlange bezorgdheden rond dit gemeentelijk archief een oplossing tegemoet gaan. We gaan ervan uit dat het archiefdecreet een leidraad zal zijn. Van wie en wanneer zullen opties aangeboden worden? Werkwijze?
De oude gemeentemagazijnen op de Ploegsebaan. Waarom daar het gemeentelijk archief niet onderbrengen? De gebouwen liggen sowieso in een RUP waar geen meergezinswoningen mogen ontwikkeld worden.

Het scholenproject zal niet meer budgetneutraal zijn, iets waarvoor wij altijd gepleit hebben.  Investeren in onderwijs en dito infrastructuur mag de gemeenschap geld kosten. De verwijzing naar de werkwijze  om “betaalbaar wonen” aan te bieden met prioriteit voor Brasschatenaren, zoals jullie dat ook deden bij GIBO Mariaburg” stellen we in vraag. Erg geslaagd kon je die intentie niet noemen.  Met nog steeds blijvende impact. Nagenoeg elke gemeenteraad bevat een agendapunt dat betrekking heeft op de woningen in Mariaburg. Dat “Betaalbaar wonen” bleek te duur voor de beurs van Brasschatenaren die hier interesse in hadden en al gauw werd een breder publiek aangetrokken waardoor men aan het oorspronkelijke doel voorbij schoot. Benieuwd naar de aanpak en de “betaalbaarheid” bij de woningen van het scholenproject.

 

7-Groen en natuur We hebben onze bedenkingen reeds geformuleerd in het onderdeel infrastructuur van deze bestuursnota.

Wel willen we toch nog zeker de aandacht vragen bij de uitwerking van het plan om voetpaden te transformeren naar groene bermen. Deze transformatie zou wel eens problemen kunnen veroorzaken voor minder mobiele mensen. Ook dit hoort voor ons bij “toegankelijkheid”.

 

8-Wanneer we naar het afvalbeleid kijken, merken we dat er sprake is en een vraag van OVAM om meer handhaving te voorzien op afval gerelateerde kwesties, maar het blijft onduidelijk hoe en of op deze vraag zal ingegaan worden?
Wij lezen dat bij de GFT-ophaling het bestuur er alles zal aan doen om de stijgende kosten van deze ophaling niet door te vertalen naar “alle “burgers?
Met deze formulering in het bestuursakkoord brengt men twijfel en ligt de nuance helemaal anders dan in de verkiezingsbeloften. 
Overweegt men bepaalde burgers wel te laten betalen, zo ja wie zijn dat dan en welke criteria zal men handhaven?
M.a.w over het stukje GFT en groenafval hangt een zweem van geheimzinnigheid waarover onze fractie graag klare en duidelijke taal prefereert.

 

9-Een ander belangrijk aandachtspunt is duurzaamheid. Hoewel er op dit vlak ambities zijn geformuleerd, valt het op dat men niet altijd consequent is in het naleven van de goedgekeurde en ondertekende duurzaamheidsdoelstellingen. 
Het ontbreken van aandacht voor bv Fairtrade-producten en een duurzaamheidsbeleid bij de gemeentelijke aankopen is een gemiste kans in dit bestuursakkoord. We betreuren het dat er niet met een meer resolute taal geschreven wordt m.b.t, door IGEAN voorgestelde deelname aan een wijkloket, klimaattafel en infosessies? Wat kan jullie weerhouden om niet deel te nemen?

Na de laatste presentatie mbt de vorderingen van het LEKP stonden we op heel wat vlakken nog ver weg van een evolutie in de goede richting en snelheid. 
2030 loert om de hoek! Hier wacht ons bestuur een uitdaging van formaat.

 

10- Bij het hoofdstuk “woonbeleid “stellen we wederom de blijvende discussie over de kangoeroewoningen vast. Jullie willen bekijken of er een soort van flexibiliteit in het verlenen van vergunningen kan worden aangeboden.  
Een kangoeroewoning is een vorm van meergezinswoning en op sommige gebieden rust een RUP waar dat niet is toegelaten. Hoe gaat men die flexibiliteit verwezenlijken?
Verder missen we enkele zaken die beloofd werden in volle verkiezingsperiode, namelijk iets over de belofte die gemaakt werd over het speelbos in MTH en het “on hold “ zetten van de verwezenlijkingen van de militaire wijk (Halenlei-MTH)? Toch twee zeer cruciale dossiers die zeker nog eens vermeld mochten worden. Verder vernemen we dat geweigerde realisatie op de wijk Driehoek nu, als een boemerang terugkomt, en toch zou worden verwezenlijkt.  Zo zie je maar dat weigering of geen gunstig advies afleveren geen garantie biedt dat iets er niet komt. Het bestuur wikt, de projectontwikkelaar beschikt.

 

11-na lectuur van het hoofdstuk Locale economie en toerisme merkten we op dat bv het “wonen boven winkels en de starterspremie verdwenen zijn? Mogen we vragen wat de beweegredenen waren?
Wat de paragraaf “om de wenselijkheid en haalbaarheid te onderzoeken en rekening te houden met de impact van de inplanting van grote handelszaken in de nabijheid van onze gemeente” blijven wij bezorgd en vragen ons af wat er de laatste jaren aan onderzoek gebeurde?


 

12- Onderwijs. Om de schoolinfrastructuur ook buiten de schooluren open te stellen zodat ook ons gemeentelijk verenigingsleven, zoals de hobby-amateur-en sportclubs én wijkverenigingen er terecht kunnen, steunen we volledig.
Hier zal nog heel wat voorbereiding aan te pas komen vooraleer dit vlekkeloos kan lopen. We hopen dat de participatiegraad aan activiteiten hierdoor nog zal toenemen en dat zo de inclusiviteitsgedachte kan uitgedragen worden.

 

Ook in dit hoofdstuk worden de visies vanuit “wij als partij” geformuleerd? 
Is er ons iets ontgaan of hoe moeten we dit begrijpen? Bijzonder pijnlijk en respectloos voor jullie coalitiepartner vinden wij.

Detail bij de inleiding, het gaat over KunstacademieS, en waarom niet meer de eigen namen zoals ze bij de burgers bekend zijn?

 

13- Cultuur “Cultuur vormt het kloppende hart van elke gemeente”, in de ene gemeente al wat meer of minder dan in de andere gemeente. In Brasschaat steeg bv. het aantal evenementen van 500 naar 600 ! We gaan toch moeten oppassen dat “ons kloppend hart” niet in de rode zone komt..en dat jullie dit gezond kunnen houden. Wij vragen ons ook met grote bezorgdheid af, wat er gaat gebeuren met de evenementenweide? We lezen verschillende aanpakken , drainage (reeds geopperd in het verleden), grasdals (in sé een vorm van verharding en een obstakel wanneer er terug ingezaaid moet worden) en ja, wij horen links en rechts al gedachten de ronde doen om het mogelijks verharden van een deel van die weide waardoor we al snel het gevoel krijgen dat ons “Erfgoedpark” wordt getransformeerd naar een openlucht “evenementenhal”



Wij verwachten een goed en doordachte omschrijving van wat voor samenwerking er in aanmerking komt met mogelijke privépartners, met inachtneming van voldoende criteria die ertoe zullen leiden dat het park beschermd wordt, er geen groot vrachtverkeer moet passeren langs de speeltuinen, eigenlijk is dit punt wat in contradictie met andere visies in dit bestuursakkoord.

We vinden de digitalisering van het aanbod van het CC uiteraard een goede zaak, maar hopen tegelijkertijd dat deze opsomming niet limitatief is. Als Klina genoemd wordt, wat privé is, waarom dan ook de activiteiten van de Privé WZC’s?

Ook aandacht voor de andere  “evenementenweiden”  want bv. de day before tomorrow gaat door op de weide aan het kasteel.

 

14-Erfgoed Samen met jullie juichen wij het werk van Breesgata toe. Misschien moeten we in ons achterhoofd houden dat er eerlang gemeentelijke medewerking nodig kan worden. Het initiatief moet blijven en zo nodig aangezwengeld worden.

Wat de hoeves betreft begrijpen we niet in welke richting men denkt te gaan m.b.t. het opmaken van RUP's. Wat beoogt men concreet?  Nu is de formulering nogal vaag.

 

15-Sport Bij inclusief gemeentelijk sportbeleid lezen we iets bemoedigend maar helaas niet erg concreet: subsidiemogelijkheden voor de G-Sporters en mensen in kansarmoede. Welke gemeentelijke subsidies zijn er daarvoor? Wij zouden heel erg graag zien dat mensen in kansarmoede (en zeker kinderen) een betere toegang tot de sportclubs krijgen (sociaal tarief op lidgeld en aankoop van uitrusting). Sporten werkt verbindend en zorgt voor betere kansen door een beter netwerk voor die mensen. 

We moeten wel erkennen dat er rond sporten in onze gemeente heel wat gebeurt, wel vaak steunend op vrijwilligers en de sportclubs zelf. Brasschaat mag zich wel een sportieve gemeente noemen.

 

16-Gezin Wij lezen dat het bestuur kiest voor een Brasschaat als warme gemeenschap waarin niemand wordt uitgesloten en dat het belangrijk is op alle beleidsdomeinen hiermee rekening te houden.  Wij spreken de hoop uit dat de praktijk zich spiegelt aan de theorie en dat deze visie consequent zal doorgetrokken worden.  Het weglaten van enkele fraseringen uit  het vorige bestuursakkoord waardoor bepaalde kwetsbare groepen dreigden gestigmatiseerd te worden, juichen wij toe en is alvast een mooie aanzet bij de start van deze nieuwe legislatuur.

 

17-Jeugd Wij delen de visie dat kinder-en jeugdbeleid een fundamentele hoeksteen is van een globaal gemeentelijk beleid. Er is veel aandacht voor dit beleid, maar op bepaalde vlakken mag het iets meer zijn.  Vooral rond de behuizing is er nog veel werk aan de winkel. Jeugdbewegingen dienen daarom steun te krijgen in de opmaak van dossiers om subsidiemogelijkheden te bekijken. Een helpende hand omtrent de praktische beslommeringen, die bij zo'n dossier komen kijken, lijkt ons zeker ook geen overbodige luxe

 

18-Senioren Heel wat positieve zaken opgesomd die, als ze ook concreet zullen worden, de participatie van senioren zullen bevorderen. 
Kleine aanpassingen/aandachtspunten kunnen grootse resultaten opleveren. Bv inderdaad het aantal zitbanken in kaart brengen en mogelijks uit te breiden, wij hopen met onze fractie dat hier ook echt werk van gemaakt zal worden.Voor onze fractie zou er ook nagedacht mogen worden over publiek toegankelijk sanitair (eventueel in afspraak met de ondernemers)… de woonzorgcentra betaalbaar en zodoende toegankelijk houden, wij zijn benieuwd of de gemeente ook daadwerkelijk zijn verantwoordelijkheid zal nemen door ook onze behoeftige senioren niet te vergeten…hierover lezen we niets ”wat is betaalbaar” ?


 

19-Op sociaal vlak zijn er veel aandachtspunten. De armoedebestrijding lijkt geen structurele aanpak te krijgen in dit akkoord. Initiatieven zoals Kabas en de Sociale Kruidenier worden zelfs niet aangehaald of genoemd in dit bestuursakkoord, ondanks eerdere toezeggingen dat de huisvesting hiervan zou worden onderzocht. 
Dit is een groot gemis, net zoals de afwezigheid van plannen over de toekomstige samenwerking met de Kringwinkel? Het belonen van mantelzorgers met waardebonnen is een sympathiek idee, maar het biedt geen oplossing voor de structurele uitdagingen waar mantelzorgers mee te maken hebben zoals tijdgebrek, overbelasting,financiële druk, sociaal isolement, administratieve lasten….

We lezen dat Brasschaat werk maakt van een verplichte gemeenschapsdienst voor wie langer dan 2 jaar zonder job zit...samenwerking met VDAB…

"hierdoor verwerven ze de nodige competenties en arbeidsritme"

Niet iedereen die langer dan 2 jaar werkloos is, ontbreekt het aan competenties of arbeidsritme… denigrerende beschrijving.

Voor onze fractie is het vooral belangrijk om rekening te houden met de motivatie en persoonlijke omstandigheden van deelnemers. M.a.w. een contextuele benadering.Wat is voor wie een "passende "job? Het ideaal is een systeem waarin mensen vrijwillig kiezen om bij te dragen, gestimuleerd door goede voorlichting en beloningen, in plaats van verplichtingen die weerstand oproepen, ineffectiviteit en frustratie.

 

20-Asiel en migratie, zoals ook al eerder aangegeven in onze reflectie over de Meerjarenplanning, gaat dit hoofdstuk vooral over hoe er zal aangepakt worden bij misbruik of het niet voldoen aan de opgelegde voorwaarden. In elke alinea een verwittiging

Dit lees je in geen ander hoofdstuk.. waarbij het woord “gastvrijheid” niet passend is en stigmatisering verder wordt gezet...wat de polarisatie voedt.

In dit gedeelte een zeer volgzaam bestuur van de federale overheid!

Nederlandse taal is cruciaal, maar wie gaat die taalateliers inrichten, en hoe lang… een taal leren doe je niet in enkele weken.

Niet vergeten dat het hier om mensen gaat die erg getraumatiseerd zijn en dikwijls uit oorlogsgebieden komen. Goede inburgering is van essentieel belang”, zeker en vast, maar voor onze fractie staat “zachte menselijke aanpak” voor een gestructureerde en (gezins)gerichte aanpak…laat deze mensen eerst bekomen van wat ze meegemaakt hebben, ondersteun ze hierin alvorens direct tot de orde te roepen. De rest volgt daar dan nadien op

“Minimum verplichting LOI ! Mooi van CD&V :o( mooi Kerstverhaal)

Zou bij meer LOI de draagkracht van een buurt hypothekeren, wij vragen ons af hoe jullie die draagkracht meten ? Momenteel 6 woningen, 20 personen op een bevolking van om en bij de 38.500 inwoners, op welke manier zouden enkele woningen meer, de draagkracht van de buurt bemoeilijken??

 

21-Ontwikkelingssamenwerking: Een schrijnende constatatie in dit bestuursakkoord, is de volledige afwezigheid van nood- en humanitaire hulp.

Dit onderwerp verdient een prominente plaats in ons beleid, zeker in een tijd waarin solidariteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid méér dan ooit nodig zijn. Het is onbegrijpelijk dat hier geen aandacht aan wordt besteed, terwijl dit thema eerder wel op de agenda stond.

Reeds jaren vragen we om de voorziene bedragen op te trekken en te indexeren…De GROS , toch een gemeentelijk adviesorgaan, schreef een uitgebreid Memorandum met duidelijk omschreven motivatie, hiervan vinden we ook helemaal niets terug.

 

22-Militaire gemeenschap: we stellen ons de vraag wat de nieuwe toekomstplannen van het Bataljon Artillerie betreft en de ondersteuning die zou gegeven worden door het bestuur, graag wat meer verduidelijking bij de volgende vragen:

-Wat zijn de concrete toekomstplannen van dat bataljon?

-Op welke wijze zal ons bestuur deze ondersteunen (financieel, logistiek, promotioneel)?--

- Welke impact hebben deze plannen op de lokale gemeenschap?

-Zijn er al gesprekken geweest met burgers en andere stakeholders?

Verder hebben we toch voorzichtige twijfels wat het aantal bezoekers aan het Gunfire-museum betreft. Kunnen we hier, bij wijze van info, eens details van ontvangen, welke soort activiteiten trekken deze duizenden bezoekers aan?

 

23-Vlaamse en Europese aangelegenheden:

Nogmaals stellen we de vraag of we iets misten: “het bestuur” dat zich als “grootste volkspartij” acht? Wij vinden dit geheel incorrect naar de coalitiepartner toe en vermoeden dat “die dromen” uit een ander document “al of niet toevallig" zijn overgenomen.

Europese verbroederingen zijn mooi, verbroederingen kunnen ook buiten de grenzen van Europa gebeuren bv met steden of gemeenten die baat zouden hebben op verbroederingen op veel verschillende vlakken. Het zou ook ons en onze burgers helpen in het verruimen van  hun wereldbeeld.

Dat er voor Schotland en Catalonië innige gevoelens liggen bij het grootste deel van dit bestuur is ons niet vreemd… of hiermee de doelstellingen van een verbroedering ingelost worden is nog maar de vraag.

 

 

Tot slot valt op dat het akkoord in zijn geheel weinig aandacht besteedt aan de grote uitdagingen voor de toekomst. Hoe gaan we om met de oplopende schuldenlast, die per inwoner verdrievoudigd is tijdens de afgelopen legislatuur? Ondanks onze eerdere waarschuwingen lijkt men opnieuw weinig oog te hebben voor de financiële gevolgen van beleidskeuzes. Het ontbreken van een visie hierop laat ons bezorgd achter, zeker met het oog op de impact voor toekomstige generaties.

 

Kortom, hoewel er heel wat positieve punten in dit bestuursakkoord staan, zoals een hernieuwde aandacht voor archiefbeheer en initiatieven rond onderwijs en cultuur, blijven we met veel vragen en bedenkingen achter. Veel plannen missen concrete uitwerking, en op sommige punten wordt er vooral nadruk gelegd op het aanpakken van maatschappelijk kwetsbare groepen, terwijl we juist breed moeten inzetten op inclusiviteit en samenwerking.

Zoals jullie van onze fractie gewend zijn, werden deze bedenkingen door onze fractie met een kritische, maar constructieve blik naar voor gebracht. We geloven dat samenwerking en heldere prioriteiten de sleutel zijn om onze gemeente verder te brengen. Zoals Barack Obama ooit zei: “The best way to not feel hopeless is to get up and do something.” Laten we samen werken aan een beter en “open minded” Brasschaat waarin we ons als Brasschaat 2012 steeds constructief zullen opstellen.”

 

Raadslid Gulickx doet volgende tussenkomst :

 

“Bedankt voorzitter, en bedankt burgemeester en schepenen voor de uiteenzetting van het nieuwe bestuursakkoord.

Men zou verwachten dat dit bestuursakkoord een afspiegeling zou zijn van
de verkiezingsprogramma’s van zowel de N-VA als de CD&V, maar dat is volgens mij niet echt het geval. Het akkoord lijkt volledig geschreven te zijn door de NV-A en de accenten van de CD&V in dit akkoord zijn moeilijk te vinden. Het lijkt er dus op dat zij hun vel niet heel duur verkocht hebben en vrij snel overstag zijn gegaan in ruil voor een schepenpost en het voorzitterschap van de gemeenteraad. Ik vraag mij af wat er gebeurd is met een aantal verkiezingsbeloftes en ben heel benieuwd naar wat de CD&V-kiezer hiervan zal vinden. Het zal ons er alleszins toe aanzetten om een nog sterkere, en socialere oppositie te voeren.
 

We merken dat er veel geknipt en geplakt is uit het vorige bestuursakkoord en vinden het vooral op veel vlakken niet ambitieus genoeg, en ook vaag. Dat nu eindelijk de fietspaden en de wegen aangepakt zullen worden kunnen we bezwaarlijk ambitie noemen, eerder iets waar men niet meer onderuit kan door te lange verwaarlozing, het in gedrang komen van de veiligheid en de druk van de bevolking en andere partijen.

Het bestuursakkoord geeft buiten de becijfering van de fietspaden en het heraanleggen van straten geen enkel antwoord op de grote uitdagingen op financieel vlak waar de gemeente voor staat. We kijken dan ook nieuwgierig uit naar de komende begrotingen. Wat we wel weten is dat we starten met enorme schuldenlast, en wij vrezen daarom dat dit een besparingscoalitie zal worden en dat dat vooral ten koste zal gaan van het gemeentepersoneel en het sociale beleid.

Wat betreft het gemeentepersoneel lezen we dat de gemeente enkel nog contractuele medewerkers aanstelt: ‘Statutaire aanstellingen worden beperkt tot gezagsfuncties zoals decretaal bepaald’. We betreuren dat hierdoor vooral hogere functies kunnen profiteren van een betere verloning en pensioen ten nadele van de gewone werknemers. 

 

Dan, meneer Brughmans, bij de stemtest van Het Laatste Nieuws gaf uw partij de stelling ‘Brasschaat moet opnieuw een eigen poets- en karweidienst invoeren’ een 7,5 op 10.  Wij zijn alvast ook voorstander dus graag een antwoord: is dit besproken tijdens de onderhandelingen of is dit een vergetelheid?
 

Wat betreft het GFT en het groenafval, ik citeer uit het bestuursakkoord:

“Door wijzigende regelgeving in Vlaanderen stijgen de kosten voor de ophaling van groenafval in onze gemeente. Het bestuur zal er alles aan doen om dit niet door te vertalen naar alle burgers.”

Wat moet ik hieruit opmaken? Gaan de Brasschatenaren in de toekomst moeten betalen voor groenafval, of niet? En blijft groenafval naar het containerpark brengen gratis, of niet? Graag een antwoord.
 

Dan de zorg, een van onze stokpaardjes. Ik citeer opnieuw uit het bestuursakkoord:
 

‘Op het ogenblik dat ouderen verhuizen naar een assistentiewoning of woonzorgcentrum, is het voor het bestuur noodzakelijk dat deze woonzorgcentra betaalbaar en toegankelijk zijn voor de ouderen.’

Nu, ouderen die per maand €2500 of meer moeten betalen dat lijkt mij het tegenovergestelde van betaalbaar en toegankelijk. Woonzorgcentrum Vesalius is als openbaar rusthuis het duurste in Brasschaat, en hoort bij de duurste in onze provincie. Sinds de exploitatie en het management door Zorgbedrijf Antwerpen is de prijs van Vesalius mee gestegen met de andere woonzorgcentra die onder het zorgbedrijf vallen. Het wordt tijd dat Brasschaat zelf terug de prijs gaat bepalen en Vesalius opnieuw betaalbaar maakt. De prijs zou niet hoger mogen zijn dan het pensioen dat iemand maandelijks ontvangt. De schepen van financiën is er steeds trots op dat de gemeente niet meer moet bijleggen voor het woonzorgcentrum, wel wij willen dat het bestuur juist wél zijn steentje blijft bijdragen en financieel blijft investeren in het woonzorgcentrum om zo de prijzen opnieuw écht betaalbaar te maken. Brasschatenaren krijgen inderdaad korting maar die korting wordt de laatste jaren opgehoest door Zorgbedrijf Brasschaat zelf en niet door de gemeente.

Verder lezen we ook niets over het afschaffen van de onderhoudsplicht. Wij vinden dat kinderen financieel niet moeten opdraaien voor de zorg voor hun ouders, en zeker niet als die steeds onbetaalbaarder wordt. Dat leidt vaak tot financiële problemen bij de kinderen zelf en zorgt voor onenigheid binnen families. 
 

Dan toch ook even over Scholenproject Kaart. In een enquête van de CD&V in de wijk Kaart geeft 96 procent van de wijkbewoners aan niet akkoord te zijn met het immobiliënproject dat gepaard gaat met de hernieuwing van de scholen. CD&V besluit deze enquête met de volgende woorden:

‘CD&V staat achter een scholenproject dat de scholen duurzaam vernieuwt en prioriteit legt bij de kinderen en de werking van de school. De huidige meerderheid deelt onze prioriteiten niet. Een blik op het immoproject dat ze deze legislatuur heeft voorgesteld, zegt meer dan genoeg. Met dit project gaan wij niet akkoord.’

Besluit van de CD&V: terug naar de tekentafel! Nu, er zijn inderdaad wijzigingen doorgevoerd maar die lagen al op tafel lang voor de verkiezingen. De CD&V ging dus van het project mee op poten zetten twee legislaturen geleden, naar er oppositie tegen voeren tijdens de afgelopen verkiezingscampagne, om dan nu gewoon te doen wat de NV-A wil. Dat is politiek gezwalp om u tegen te zeggen.

Waar de CD&V ook pijnlijk teleurstelt, is het mee uitrollen van de invoering van de verplichte gemeenschapsdienst. Alle buitenlandse voorbeelden hebben aangetoond dat zo’n dwangsysteem de mensen niet leidt naar duurzame jobs. Het is degoutant dat de gemeente aan de ene kant volwaardige jobs schrapt, ik verwijs opnieuw naar de poets- en karweidienst, en aan de andere kant eindigt met een nieuwe laag mensen die ze zo goed als gratis aan het werk zet op de gemeentediensten. Het enige wat een verplichte gemeenschapsdienst doet, is correct betaalde jobs verdringen. Als jullie mensen écht willen helpen, en die taken er blijkbaar zijn om uitgevoerd te worden, waarom bieden jullie ze dan niet aan als volwaardige jobs? Verplichte gemeenschapsdienst is symboolpolitiek die mensen stigmatiseert die het al moeilijk genoeg hebben, die hard naar werk zoeken, maar geen gepaste job vinden. Ze legt de schuld bij het individu, en dan ook nog eens op een pedante manier, alsof de problemen van die mensen vooral een gebrek aan arbeidsritme en gebrekkige arbeidsattitudes zijn. Van de NV-A verwachten we zoiets, maar dat een partij zoals de CD&V, zogezegd gestoeld op christelijke waarden en normen, zoiets mee uitrolt, vinden wij bijzonder pijnlijk.

Het bestuursakkoord blijft ook enorm aan de oppervlakte wanneer het gaat over betaalbaar wonen. Tijdens de verkiezingscampagne werd ons voorstel om projectontwikkelaars op te leggen 1/3 sociale woningen en 1/3 betaalbare woningen te voorzien weggelachen en weggezet als zijnde communistisch. Nu, dat is natuurlijk gemakkelijk, en ik verwacht ook niet op dezelfde lijn te zitten als de NV-A als het daarover gaat, maar ik had me dan wel aan concrete voorstellen verwacht van het nieuwe gemeentebestuur om wonen in Brasschaat opnieuw betaalbaar te maken. Maar veel meer dan ‘we moeten meer bouwen’, wat al jaren geen oplossing blijkt voor het probleem, en iets vaags over grote gebouwen herbestemmen, vind ik niet terug. Ik kan alleen maar concluderen dat dit gemeentebestuur betaalbaar wonen geen prioriteit vindt. Of misschien vindt ze het stiekem helemaal geen probleem dat wonen in Brasschaat zo duur is. Misschien trekken we dan enkel de mensen aan die de NV-A graag ziet komen? De juiste socio-economische klasse zeg maar.

Ik vind ook weinig terug over sociale woningbouw. We weten allemaal dat de wachtlijsten voor een sociale woning ellendig lang zijn dus het is bijzonder jammer dat ook hier geen initiatief genomen wordt of ambitie uit blijkt.

En dan ten slotte, ontwikkelingssamenwerking. Ook hier geen enkele ambitie. En dat terwijl er heel wat zaken zouden kunnen gebeuren, van Brasschaat eindelijk een FairTradeGemeente maken bijvoorbeeld. Het is schandalig dat dat nog steeds niet het geval is. Het is duidelijk dat er geen solidariteit te verwachten valt van dit gemeentebestuur.
 

Om heel kort samen te vatten: het bestuursakkoord is volgens ons bitter weinig CD&V, en pijnlijk veel NV-A. Wij willen een rechtvaardigere en socialere gemeente, en wij zullen daar de komende zes jaar vanuit de oppositie keihard voor blijven strijden. Het spreekt voor zich dat wij dit bestuursakkoord verwerpen.”

 

Aangewezen burgemeester Jambon komt kort nog even terug op de tussenkomsten van de verschillende fracties.  Hij wil de fractievoorzitter van het Vlaams Belang bedanken omdat zij een correct referaat gegeven hebben.  Er werd duidelijk toegelicht waar ze het mee eens zijn en waar ze het niet mee eens zijn.  Volgens hem stond dit in schril contrast met de tussenkomst van fractie Brasschaat 2012. Hij stelt voor aan raadslid Hermans om in de toekomst het spuitwater in haar flesje te laten in plaats van er azijn in te doen. Dit is volgens hem niet bevorderlijk en daardoor is de publiekstribune half leeg gelopen. Hij vindt dit heel spijtig voor het publiek dat talrijk opgekomen was.  

Hij licht toe dat het bestuursakkoord intenties zijn waar men de hele periode aan zal werken.  De concrete acties zullen omgezet worden in maarjarenplannen en jaarplannen.  Op alle details zal men dus in de loop der jaren ingaan.  Het klopt dat er zaken werden overgenomen.  Wanneer er zaken goed lopen, worden deze met plezier terug meegenomen.  Wat betreft de vrijwilligers geeft hij nog mee dat ze graag op voorhand willen werken en niet wanneer de problemen zich hebben voorgedaan. 

Aangewezen burgemeester Jambon licht toe dat het onwettig zou zijn als men nu al zou weten wat er met de Gunfire zou gebeuren.  Men dient eerst nog een RUP op te maken en vervolgens moet men nog een marktbevraging doen.  Hij licht ook nog toe dat het speelbos in de meerjarenplanning 2025 geschrapt is.  Hij komt ook nog terug op de verplichte gemeenschapsdienst, die misschien niet meer nodig zal zijn wanneer mensen na 2 jaar werkloosheidsuitkering hun uitkering verliezen.

Hij stelt dat raadslid Hermans als eminent lid van Vooruit weet dat de werkloosheidsuitkering zal eindigen in de tijd.  Als ze het roer wil omgooien wat betreft asiel- en migratiebeleid adviseert hij om de verkiezingen te winnen.  Hij ontving met zijn partij (meerderheid) een mandaat hiervoor en ze zullen dit dus met veel overtuiging zo uitvoeren. 

Tot slot bevestigt aangewezen burgemeester Jambon dat het groenafval gratis blijft.  Dit hadden ze ook al beloofd tijdens de verkiezingen. 

 

Raadslid Brughmans licht toe dat zij tijdens de gesprekken hun programma gescreend hebben naast het programma van N-VA.  De gemeenschappelijke punten werden overlopen en de verschillen werden besproken.  Hieruit kwam het eindresultaat.  Politiek is volgens hem “geven en nemen”.  Er werd een oplijsting gemaakt van de speerpunten waarmee CD&V naar de kiezer ging.  Deze zijn allemaal opgenomen in het bestuursakkoord.  Hij wil deze informatie zeker eens overmaken en vindt dat men soms redelijk kort door de bocht gaat. 

 

Raadslid Brughmans geeft nog toelichting bij de schuldgraad.  Volgens hem is het aan hen om de neerwaartse spiraal te doorbreken.  Investeringen zullen slim moeten gepland worden en men zal maximaal gebruik moeten maken van subsidies.  Hij besprak de subsidies reeds in zijn overlegmomenten met de afdelingshoofden.  Volgens hem liggen er heel wat subsidies te wachten en moet men nu bekijken of deze aangesproken kunnen worden.  Hij is er ook van overtuigd dat de neerwaartse spiraal kan verbroken worden door samenwerkingen op te zetten binnen de regio.  Deze kritische samenwerkingen moet men dan zeker ook kritisch beoordelen.  Hij geeft als voorbeeld Igean en stelt dat de oefening hiervoor zeker moet gemaakt worden. 

 

Raadslid Brughmans komt ook nog graag terug op het scholenproject Kaart.  Zijn fractie was reeds betrokken bij de opstart in 2016.  In 2018 werd het project afgeklopt en hij zat toen ook mee in één van de jury’s.  Men eindigde toen op 80 woningen.  In 2019 werd dit een ander dossier en dit werd ook 2 keer behandeld op de gemeenteraad.  Er waren heel wat bevragingen.  Hij stelt dat het heel kort door de bocht is om nu te zeggen dat CD&V zijn verkiezingsbeloften breekt.  Ze hebben dit project gescreend en gezien wat hun randvoorwaarden waren in 2018.  Ze hebben ook bekeken hoe het huidig project zich stelt ten opzichte van hun huidige intenties.  Zijn fractie steunt het project en ze gaan dit uitvoeren van zodra de omgevingsvergunning er is. 

 

Raadslid Hermans wil nog een aantal zaken recht zetten.  Ze is geen lid van de partij Vooruit, zelfs geen prominent lid.  Ze verwijst naar de stelling  ‘wat we goed vinden, herhalen we’.  Als ze naar iets vraagt dat in de meerjarenplanning staat maar niet in het bestuursakkoord, dan heeft ze daar vragen bij. 

Beslissing

 

 

De meerderheidscoalitie, N-VA en CD&V 2930, stelt hun bestuursakkoord voor.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het bestuursakkoord 2024-2030.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2025
Overzicht punten

 

 

3 INV Vervanging switches serverinfrastructuur - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De politiezone Brasschaat wenst de switches in de serveromgeving uit te breiden en gedeeltelijk te vervangen. Momenteel is er nog een horizontale switch structuur, maar de ICT-dienst wenst over te gaan naar een collapsed core model met spine-leaf netwerktopologie aangezien dit meer bedrijfszekerheid en flexibiliteit biedt bij aanpassing/uitbreiding van de serverinfrastructuur naar de toekomst toe.

 

Gezien de huidige configuratie en compatibiliteit met de bestaande infrastructuur wordt gekozen voor Aruba switches:

● 2x Aruba Core Switch 24 port 10Gb,

● 3x Aruba POE 48 port,

● 2x Aruba 24 port.

 

De plaatsing en installatie dient te gebeuren door de leverancier, gezien het gaat om een gespecialiseerd netwerkproduct.

 

De toestellen kunnen afgenomen worden van de raamovereenkomst van VO & Stad Brugge, perceel netwerkinfrastructuur, geleverd door Inetum-RealDolmen NV, A. Vaucampslaan 42 te Huizingen.

 

Een offerte (in bijlage) voor de toestellen, toebehoren en implementatie werd ontvangen op 2 december t.b.v. 47.256,82 euro, BTWin.

 

Het college nam kennis van de aanvraag, in zijn zitting van 25 november 2024 en op 5 december 2024 (gecorrigeerde offerte).

 

Juridisch kader

Artikel 234 van de nieuwe gemeentewet, ingevolge artikel 33 van de wet op de geïntegreerde politie van toepassing op de politiezone.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 43, § 4 (Opdracht in het kader van een raamovereenkomst met één enkele ondernemer), en meer bepaald artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Gemeenteraadsbesluit van 29 april 2019, waarbij het college van burgemeester en schepenen gemachtigd wordt om voor de aankoop van materialen en levering van diensten inzake informatica beroep te doen op de raamovereenkomsten van de Vlaamse overheid en de stad Brugge.

 

Adviezen

De ICT-dienst van de politiezone Brasschaat en externe consultant SwitchIT geven een positief advies voor de aankoop.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost   47.256,82 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel  330/742-53 / Aankoop informaticamateriaal politie

Budget/jaar  Investering in 2024

Krediet beschikbaar Ja

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het voorstel tot aankoop van de vervanging van switches in de netwerkinfrastructuur van de politiezone Brasschaat, t.b.v. 47.256,82 euro, bij offerte ingediend door Inetum-RealDolmen, A. Vaucampslaan 42 te Huizingen, binnen de raamovereenkomst van VO & stad Brugge.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2025
Overzicht punten

 

 

4 Contractmodaliteiten lening 2025.Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Voor de financiering van de gemeentelijke investeringsuitgaven 2024 en 2025 is de opname van een lening van 4.000.000 euro noodzakelijk.
Het college van burgemeester en schepenen legt een ontwerp van contractvoorwaarden voor, waarin geopteerd wordt voor een lening op 20 jaar, met vaste rentevoet.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, met latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.
De financiering op lange termijn via nieuwe leningen is niet onderworpen aan de wetgeving overheidsopdrachten.
Het vaststellen van de contractvoorwaarden is niet gedelegeerd naar het college van burgemeester en schepenen, zodat de gemeenteraad bevoegd is.

 

Financiële gevolgen

Bij een rentevoet van 3,72 % (niet onderhandelde, indicatieve rentevoet) bedraagt de weerslag (aflossingen en intresten) 285.313 euro per jaar.
De vereiste kredieten zijn voorzien op de budgetsleutels 0040/65000000 en 0040/42330000 van respectievelijk het exploitatie- en het financieringsbudget 2025 en de volgende jaren in het meerjarenplan.
Visum financieel directeur: te verlenen bij goedkeuring offerte.

 

BESLUIT:

Met 27 ja-stemmen (Jan Jambon, Adinda Van Gerven, Philip Cools, Bruno Heirman, Bart Brughmans, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Rudi Pauwels, Karin Beyers, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Ingeborg Hermans, Goele Fonteyn, Sven Simons, Kelly D'Haen, Lynn De Vocht, Matthias Gulickx, Sylvia Lathouwers, Lore Fonteyn, Bryan Verhoeven, Elke De Maeyer, Herman Van Mieghem, Kato Broos, Wouter Covens en Robert Geysen), 5 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen, Linsey De Vooght, An-Sofie Dewinter en Tim Willekens).

 

Art.1.- De  gemeenteraad hecht goedkeuring aan de contractvoorwaarden voor de opname van een lening van 4.000.000 euro (vaste rentevoet, looptijd 20 jaar).

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2025
Overzicht punten

 

 

5 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 25 november 2024. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 25 november 2024 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 25 november 2024 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2025
Overzicht punten

 

 

6 Samenstelling Raad van Bestuur Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Voorzitter Geysen vraagt aan de fractievoorzitters om de namen door te geven. 

 

Raadslid Simons geeft mee dat schepen Brughmans de vertegenwoordiger is voor fractie CD&V. 

 

Raadslid Hermans licht toe dat zij dit voor fractie Brasschaat 2012 zelf zal doen. 

 

Raadslid Gulickx licht toe dat hij dit zelf zal doen voor fractie PVDA. 

Raadslid Hoegaerts licht toe dat raadslid Willekens de vertegenwooridger is voor fractie Vlaams Belang. 

 

Raadslid Beyers licht toe dat schepen Cools, raadslid Fonteyn en raadslid Van Mieghem de vertegenwooridgers zullen zijn voor fractie N-VA.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 april 2005 werd goedkeuring gehecht aan de oprichting van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat, kortweg AGB Brasschaat, en aan de statuten van het AGB.

Bij gemeenteraadsbesluit van 29 september 2005 en van 28 januari 2019 werd goedkeuring gehecht aan een wijziging van deze statuten.

 

Overeenkomstig artikel 7 van de statuten hebben alle mandaten uitgeoefend bij het Gemeentebedrijf een duur gelijk aan die van de gemeentelijke legislatuur.

Overeenkomstig artikel 235 §2 van het decreet Lokaal Bestuur wordt na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad, tot volledige vernieuwing van de raad van bestuur overgegaan. In dat geval blijven de leden van de raad van bestuur in functie tot de nieuwe gemeenteraad hen vervangt.

 

De gemeenteraad dient aldus een nieuwe raad van bestuur te benoemen, die overeenkomstig Artikel 235§2 van het Decreet Lokaal Bestuur en artikel 23 §2 van de statuten, bestaat uit 7 bestuurders aangeduid door de gemeenteraad, waarbij elke fractie een gewaarborgd voordrachtrecht heeft. (Als de gewaarborgde

vertegenwoordiging evenwel afbreuk zou doen aan de mogelijkheid voor de fracties die vertegenwoordigd zijn in het college van burgemeester en schepenen om minstens de helft van de leden van de raad van bestuur voor te dragen, wordt er gewerkt met gewogen stemrecht binnen de groep van de door de fracties voorgedragen bestuurders.)

 

De overige 5 onafhankelijke bestuurders zullen na voordracht door de nieuw samengestelde raad van bestuur, eveneens door de gemeenteraad worden benoemd.

 

Juridisch kader

Artikel 7 en 23 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf;

Artikel 235 §2 van het decreet Lokaal Bestuur;

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Navermelde leden worden aangeduid als bestuurder:

 

Namens de N-VA-fractie: Philip Cools, Goele Fonteyn, Herman Van Mieghem

 

Namens de CD&V-fractie: Bart Brughmans

 

Namens de Brasschaat 2012-fractie: Inge Hermans

 

Namens de Vlaams Belang-fractie: Tim Willekens

 

Namens de PVDA-fractie: Matthias Gulickx

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2025
Overzicht punten

 

 

7 Antwoord spreekrecht. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen doet volgende tussenkomst :

 

“Onze fractie is verheugd dat het bestuur tot reden van gezond verstand is gekomen wat betreft de wijkuitbreiding in Maria ter Heide. Vraag is natuurlijk of dat zij hier ook van zouden hebben afgezien indien er geen protest was. Maar kom de redenen die het bestuur opsomt in haar antwoord op het spreekrecht onderstrepen het gelijk van onze fractie wanneer wij op de gemeenteraad van 27 juni 2022 ons een eerste maal onthielden op de goedkeuring van dit project. Toen al vertelden wij dat de densiteit  van de verschillende projecten in de wijk te groot was om dragen. Het bestuur weegt, in tegenstelling, voorzichtig af wanneer zij zich beperken in de stelling dat de densiteit in die zone te groot is.

Wij denken dat wanneer al de verschillende lopende projecten gerealiseerd zijn, buiten de intentie om sociale woningen meer te integreren onder de gewone woningen, het in Maria ter Heide wel welletjes is geweest .

Onze fractie applaudisseert vandaag, en jawel als volkspartij, voor de wijkbewoners van Maria ter Heide die voet bij stuk hielden in hun betoog eerder voor het spreekrecht om het speelbos te sparen als voor het spreekrecht omtrent het laatste project Halenlei.

Onze fractie zal erover waken dat het bestuur niet nog eens, zoals in het verleden al gebeurde, op haar zinnen terugkomt.”

Beslissing

 

 

Op de gemeenteraad van 21 oktober 2024 werd spreekrecht over ver de petitie 'betonstop' om het groen te behouden in Maria-ter-Heide.

 

Op 28 oktober 2024 overhandigde de heer Willems in naam van 1 202 inwoners uit Maria Ter Heide bijgevoegde petitie aan burgemeester, bevoegde schepen en algemeen directeur.

 

 

Juridisch kader

Artikel 40 § 5 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van Brasschaat stelt dat het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

 

 

Neemt kennis van het antwoord op het spreekrecht van de gemeenteraad van 21 oktober 2024.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2025
Overzicht punten

 

 

8 EVA vzw de Remise. Goedkeuring dagorde en bevestiging mandaat voor de algemene vergadering van 19 december 2024. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van het gemeentelijk extern, verzelfstandigd agentschap vzw De Remise. Bij gemeenteraadsbesluit van 14 december 2020 werd Karina Hans aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering. 

 

Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van vzw De Remise handelt overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur welke de bevoegdheid van de gemeenteraad regelt met betrekking tot de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Adviezen

De financieel directeur adviseert het volgende:

* In tegenstelling tot de tarieven in verschillende retributiereglementen van het lokaal bestuur, worden de verkoopstarieven van de EVA vzw De Remise in dit begrotingsvoorstel niet geïndexeerd.  Anderzijds zijn er stijgingen bij onder andere de directe kosten van de vrijwilligersvergoedingen en de aankooptarieven (bijvoorbeeld 3 tot 4% aangekondigde stijging door brouwer).  De Financieel Directeur stelt voor om het principe van jaarlijkse indexering gelijk te trekken met de toegepaste logica van de indexeringen van de OCMW Dienstencentra.

* In de opgave van de begroting is geen zicht op de middelen waarover de vzw beschikt.  Er wordt voorgesteld om de historische en de toekomstige geraamde saldi op kasbasis toe te voegen bij het begrotingsvoorstel.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De dagorde van de algemene vergadering van EVA vzw De Remise van 19 december 2024 en de daarbij horende documenten worden goedgekeurd.

 

Art.2.- Karina Hans wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van EVA vzw De Remise van 19 december 2024 en wordt opgedragen er te handelen in overeenstemming met de instructies van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2025
Overzicht punten

 

 

9 EVA vzw Sport Plus. Dagorde algemene vergadering van 13 januari 2025. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus. Bij gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 werd mevrouw Adinda Van Gerven aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering. Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van vzw Sport Plus handelt overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.

De vzw Sport Plus laat weten dat op 13 januari 2025 een algemene vergadering zal plaatsvinden met volgende agendapunten:

        Goedkeuring verslag algemene vergadering van 27 mei 2024;

        Goedkeuring begroting 2025;

        Rondvraag.

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur welke de bevoegdheid van de gemeenteraad regelt met betrekking tot de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Financiële gevolgen

Budget voor de toelage van de EVA vzw Sport Plus is voorzien in de Meerjarenplanning.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De dagorde van de algemene vergadering van EVA vzw Sport Plus van 13 januari 2025 en de daarbij horende documenten worden goedgekeurd.

 

Art.2.- Adinda Van Gerven wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van EVA vzw Sport Plus van 13 januari 2025 en wordt opgedragen er te handelen in overeenstemming met de instructies van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2025
Overzicht punten

 

 

10 Mondelinge vraag van Inge Hermans over de agenda van de algemene commissievergaderingen voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans doet volgende tussenkomst :

 

“Tijdens de vorige legislatuur werd het vergaderschema van de Algemene commissie aangepast. Deze commissies werden met een dag vervroegd en bijgevolg zullen de Algemene commissies de volgende 6 jaar op een maandag plaatsvinden.
Brasschaat 2012 heeft de voorbereiding voor deze commissies steeds ernstig genomen en
zal deze intentie ook aanhouden voor de toekomst.

De aanpassing, door een dag te vervroegen, heeft gevolgen voor de voorbereidingstijd doordat we een dag minder hebben om voor te bereiden.

 

Raadslid Hermans doet volgend voorstel :

Kan het versturen van de agenda met een dag vervroegd worden zodat er voldoende tijd is om kennis te nemen van de documenten.”

 

Voorzitter Geysen is zo vrij op hier zelf op te antwoorden.  Hij licht toe dat hij reeds een moment prikte met alle fractievoorzitters om deze problematiek te bespreken.  Hij hoopt hier samen een oplossing voor te vinden.  Hij had ook reeds een gesprek met de algemeen directeur over deze mondelinge vraag.  Er werd meegedeeld dat de agenda een dag eerder zal verstuurd worden naar de gemeenteraadsleden. 

 

Raadslid Hermans bedankt voorzitter Geysen voor dit antwoord. 

Beslissing

 

 

Tijdens de vorige legislatuur werd het vergaderschema van de Algemene commissie aangepast. Deze commissies werden met een dag vervroegd en bijgevolg zullen de Algemene commissies de volgende 6 jaar op een maandag plaatsvinden.
Brasschaat 2012 heeft de voorbereiding voor deze commissies steeds ernstig genomen en
zal deze intentie ook aanhouden voor de toekomst.

De aanpassing, door een dag te vervroegen, heeft gevolgen voor de voorbereidingstijd doordat we een dag minder hebben om voor te bereiden.

 

 

Neemt kennis van de vraag van Inge Hermans, namens Brasschaat 2012:

        kan het versturen van de agenda met een dag vervroegd worden zodat er voldoende tijd is om kennis te nemen van de documenten.

 

De gemeenteraad stemt éénparig in met het voorstel van raadslid Hermans van de Brasschaat 2012- fractie om opdracht te geven aan het secretariaat om voortaan, gelet op de gewijzigde vergaderkalender van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemene gemeenteraadscommissies, de respectievelijke agenda's te versturen ten laatste op de donderdag voorafgaand aan de geplande zittingen.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2025
Overzicht punten

 

 

11 Mondelinge vraag van Wouter Covens over het afstellen van verkeerslichten bij wegenwerken voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Covens doet volgende tussenkomst :

“In het kader van de werken aan de Augustijnslei werd een omleiding gemaakt via de Leopoldslei. Het viel op dat er daardoor een flinke file ontstond in de Leopoldslei. Een betere afstelling van de verkeerslichten had hier mogelijk tot een betere situatie kunnen leiden.
Zijn er mogelijkheden om in de toekomst bij omleidingen ook de afstelling van de verkeerslichten mee in het verhaal te nemen?”

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

“Dank u voor uw vraag.

Wij begrijpen dat de verkeersdrukte aan het kruispunt Leopoldslei, mede door de werken aan de Augustijnslei, tot frustratie kan leiden.

Hoe is deze situatie ontstaan?

De huidige situatie is het gevolg van een samenloop van verschillende factoren:

        Werken aan de Augustijnslei:
De werken aan de Augustijnslei zijn gestart op 14 oktober. Dit project brengt tijdelijke omleidingen en verhoogde verkeersdrukte met zich mee op omliggende kruispunten, waaronder dat van de Leopoldslei. Komt daarbij dat de huidige fysieke inrichting van de voorsorteerstroken voor het links- en rechtsafslaand verkeer weinig creativiteit toestaat.

 

        Invoering van een nieuw verkeersbeheersysteem (VLCC):
Tegelijkertijd werd een nieuwe Verkeerslichtencirculatiecentrale (VLCC) geïmplementeerd. Dit is een geavanceerd systeem dat verkeerslichten centraal aanstuurt en synchroniseert om verkeersdoorstroming en veiligheid te verbeteren. De invoering hiervan vond gefaseerd plaats, met de laatste aanpassingen op 6 november bij de Augustijnslei.

 

        Door de complexiteit van deze implementatie was het helaas niet mogelijk om de verkeerslichtregelingen meteen af te stemmen op de omleidingsroutes die door de werken noodzakelijk waren. Dit zorgde voor langere wachttijden, vooral voor verkeer op zijtakken zoals de Leopoldslei.

 

        Prioriteit voor verkeersveiligheid:
De aanpassingen aan de verkeerslichten maken deel uit van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan (Vision Zero), dat streeft naar nul verkeersdoden tegen 2050. De focus ligt op conflictvrije kruispunten en veilige oversteekplaatsen. Hoewel deze maatregelen belangrijk zijn, erkennen we dat ze bij de startperiode kunnen leiden tot langere wachttijden.

 

Bij de toelichting van het bestuursakkoord zei ik al dat we kritisch en creatief moeten opgaan met een op data gestuurde mobiliteit, en als gemeentebestuur corrigerend moeten kunnen optreden waar nodig en op korte termijn.

Morgen op het schepencollege is trouwens een overleg gepland met AWV over hoe we hiermee verder omgaan in het algemeen over de slimme verkeerslichten.

Hierop komt ook de Leopoldslei aan bod.

 

Welke acties ondernemen we nu?

Om de verkeerssituatie te verbeteren, nemen we de volgende maatregelen:

 

  1. Controle op detectiesystemen:
    We onderzoeken of er detectiesystemen aanwezig zijn op zijtakken zoals de Leopoldslei en Prins Kavellei. Deze systemen kunnen helpen om verkeerslichten beter af te stemmen op de actuele verkeersdrukte. We bespreken dit morgen met AWV en bekijken hoe deze systemen beter ingezet kunnen worden.
  2. Verlenging van groentijden:
    We hebben AWV gevraagd om de groentijden van de verkeerslichten aan te passen, zodat het verkeer op de Leopoldslei sneller kan doorstromen. Het systeem van slimme verkeerslichten is echter uitgebreid en loopt vanaf Merksem tot voorbij Maria-ter-Heide, waardoor wijzigingen elders impact kunnen hebben. Dit maakt de aanpassing complexer en vergt coördinatie.
  3. Monitoring en bijsturing:
    Door verkeersstromen actief te monitoren, identificeren we knelpunten. Samen met AWV werken we aan het verfijnen van de verkeerslichtregelingen op probleemlocaties, zoals de Leopoldslei.

 

Hoe voorkomen we dit in de toekomst?

Om soortgelijke situaties te vermijden, nemen we de volgende stappen:

  1. Betere planning en coördinatie:
    We stemmen toekomstige projecten, zoals wegwerkzaamheden en systeemaanpassingen, beter op elkaar af. Gelijktijdige projecten worden zoveel mogelijk vermeden om hinder te beperken.
  2. Tijdelijke aanpassing van verkeerslichten:
    Bij toekomstige werken zorgen we ervoor dat verkeerslichten tijdelijk worden aangepast aan omleidingen, in nauwe samenwerking met AWV. Dit voorkomt onnodige opstoppingen.
  3. Betere benutting van detectiesystemen:
    We zullen detectiesystemen op zijtakken zoals de Leopoldslei en Prins Kavellei actiever inzetten om verkeersstromen flexibeler en efficiënter te regelen.
  4. Actieve monitoring:
    Tijdens wegwerkzaamheden zullen we verkeerssituaties beter monitoren en tussentijds evalueren. Waar nodig sturen we direct bij in overleg met AWV.

 

We begrijpen dat verkeershinder vervelend is, zeker wanneer deze langer duurt dan verwacht. We blijven ons inzetten om een balans te vinden tussen verkeersveiligheid en een goede doorstroming

Beslissing

 

 

In het kader van de werken aan de Augustijnslei werd een omleiding gemaaktvia deLeopoldslei. Het viel op dat er daardoor een flinke file ontstond in de Leopoldslei. Een betere afstelling van de verkeerslichten had hier mogelijk tot een betere situatie kunnen leiden.

 

Neemt kennis van de vraag van Wouter Covens, namens Brasschaat 2012:

        Zijn er mogelijkheden om in de toekomst bij omleidingen ook de afstelling van de verkeerslichten mee in het verhaal te nemen?

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2025
Overzicht punten

 

 

12 Actuele vraag van Dimitri Hoegaerts over de toekomst van het Gunfire museum voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts doet volgende tussenkomst :

“Verwijzend naar het schrijven van WHI mbt stopzetting publiekswerking en vrijwilligerswerk per 1 januari 2025 en berichtgeving daarrond.


Welke stappen zal het gemeentebestuur ondernemen om een doorstart van Gunfire in de toekomst te verzekeren en om de collectie voor een heropend museum te vrijwaren?”

 

Schepen Van Gerven doet volgende tussenkomst :

 

“Dank

 

We hebben niet stilgezeten zowel

        In kader van museum

        In kader van aankoop van de site

Uw vraag betreft het eerste

Wat hebben we gedaan, loopt en wat staat er nog op de planning op korte en middellange termijn:

 

In kader van museum:

Marktverkenning gedaan andere gelijkaardige musea.

Groep Geheugencollectief aangesteld om concept uit te werken voor Gunfire 2.0.
Hiervoor is er door een stuurgroep de scope bepaald waarbij we eerder mikken op een regionaal museum toegankelijk voor een breed publiek en scholen waarbij de geschiedenis van de site en beleving centraal staan.
Wat de geschiedenis betreft leggen we de nadruk op de geschiedenis van het Licht Vliegwezen en de Artillerie
((Daarnaast is er een brede consultatie geweest van alle relevante stakeholders))
((Het concept zal in de loop van maart worden opgeleverd op basis van deze input en grondig historisch onderzoek. Hebben we ook nodig om bruikleendossier met WHI te kunnen indienen)).

In samenwerking met WHI en defensie (met veel dank aan kol Verstraelen) hebben we bepaald welke collectiestukken we in Brasschaat wensen te houden en voorlopig niet door WHI verhuisd dienen te worden.

WHI gevraagd:

maximaal publiekswerking en vrijwilligerswerking te vrijwaren en loods I27 prioritair leeg te maken zodat we daar museum naar konden verhuizen (= loods in beste staat).


Omdat WHI afhankelijk is van defensie voor transport van de stukken en deze op dit moment enkel transport aanbieden voor verhuis van “kleinere” stukken (lees: niet deze uit loods I27) is WHI genoodzaakt geworden om, ipv te starten met leegmaken I27, reeds te starten met verhuis van stukken die in het museum staan. Deze verhuisbewegingen zijn niet verzoenbaar met de publiekswerking waardoor het WHI zich verplicht zag om dit sneller dan afgesproken mn vanaf 1/1/25 voor minstens 1 jaar (inschatting van WHI duurtijd verhuis) stil te leggen.


Wij, als gemeente, gingen altijd uit van een verhuis met minimale impact op de  publiekswerking van het museum en waren verrast om sluiting plots te vernemen van WHI.


Duurtijd sluiting zal afhangen van tijd dat WHI nodig heeft om site te verlaten en

tijd die wij nodig zullen hebben om museum terug publieksklaar te krijgen. Kunnen we nu niet inschatten maar zal minstens 1 jaar zijn.

 

In de periode april – mei een officieel bruikleendossier worden ingediend bij WHI.

Met defensie:
Contacten gelegd om concessie af te sluiten in afwachting van de aankoop vd site.
Deze concessieverbintenis staat on hold gezien WHI nog gebruik maakt van de site en er niet minstens 1 loods is vrijgemaakt.

 

Vrijwilligerswerking

Om de vrijwilligers te informeren zijn er 2 bijeenkomsten georganiseerd geweest door de gemeente voor de vrijwilligers op de site zelf en is er regelmatig contact geweest tussen de projectleider van de gemeente met het aanspreekpunt van de vrijwilligers (Rik Brulez) om hem te informeren

Hebben voorbereidingen getroffen om de vrijwilligers in te kantelen in de vzw toerisme. Dit heeft pas zin van zodra de publiekswerking terug kan worden opgestart.”

 

Raadslid Hoegaerts hoort schepen Van Gerven graag spreken over Gunfire 2.0 en regionale ambities. Hij vraagt om 70 stukken te motiveren in plaats van 50 stukken.  In een onderhandeling zullen waarschijnlijk toch nog stukken moeten afgegeven worden. 

Schepen Van Gerven licht toe dat men de intentie heeft om een mooi verhaal te schrijven.  In een mooi verhaal zullen 50 stukken zelfs te veel zijn volgens haar.  Het overleg met de vrijwilligers werd verplaatst naar midden januari. 

Raadslid Hoegaerts vraagt om zeker alle stakeholders te betrekken die interesse hebben. 

Aangewezen burgemeester Jambon licht toe dat Gunfire en de Aeroclub een zekerheid zijn dat die moeten blijven. 

Beslissing

 

 

Verwijzend naar het schrijven van WHI mbt stopzetting publiekswerking en vrijwilligerswerk per 1 januari 2025 en berichtgeving daarrond.

 

Neemt kennis van de vraag van Dimitri Hoegaerts, namens Vlaams Belang:

        Welke stappen zal het gemeentebestuur ondernemen om een doorstart van Gunfire in de toekomst te verzekeren en om de collectie voor een heropend museum te vrijwaren?

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.