Zitting van maandag 27 februari 2023

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

André Van Mechelen - raadslid

 

 

Anne Van Aperen raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 22.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Kwartaalrapportering van het 4de kwartaal jaar 2022 en jaaroverzicht 2022. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Voorzitter Versompel verwijst bij de eerste 2 punten graag naar de toelichting van de korpschef tijdens de algemene commissie.  Indien er nog vragen of opmerkingen zijn hieromtrent, vraagt hij om deze schriftelijk te bezorgen. 

Beslissing

 

 

Neemt kennis van het kwartaalrapport van het vierde kwartaal  en jaarwerking 2022 van de lokale politie van Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

2 Aankoop smartphones inclusief abonnementen en servicecontract bij politiezone Antwerpen. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het bestuursakkoord 2019-2025 neemt het gemeentebestuur van Brasschaat op dat het streeft naar een moderne politie die beschikt over hedendaagse middelen en uitrusting en die bovendien per direct aangestuurd kan worden op het terrein. In 2020 werd in dit kader ook een interzonaal samenwerkingsakkoord FOCUS afgesloten met de politiezone Antwerpen. Het protocol heeft toe doel kennis en middelen te delen om de politionele werking op het terrein te verbeteren en te optimaliseren, ten voordele van de dienstverlening aan de burger. Vanuit deze optiek gebeurden binnen deze samenwerking reeds verschillende aankopen.

 

Binnen de interzonale samenwerking FOCUS wordt door PZ Antwerpen het voorstel gedaan om op te treden als dienstverlener m.b.t. het aankopen en beheren van hardware (smartphones, tablets) en de hieraan verbonden abonnementen (data/telefonie), alles afgestemd op de optimale werking van het FOCUS-platform.

 

Het is voorzien in de contracten die politiezone Antwerpen afsloot met haar leveranciers dat, voor politiezones waarmee politiezone Antwerpen in het kader van de intensifiëring en bevordering van de interzonale samenwerking binnen de geïntegreerde politie een samenwerkingsovereenkomst heeft afgesloten, diensten aangeboden kunnen worden.

 

Het gaat om een proefproject waarbij PZ Brasschaat piloot zou zijn voor het verder onderzoeken van de service die politiezone Antwerpen zal aanbieden aan de verschillende politiezones in de regio.

 

De politiezone Brasschaat wenst in te gaan op dit aanbod voor het uitbesteden van de vernieuwing van de smartphones die gebruikt worden op het terrein.

 

Het gaat, meer bepaald, over de aankoop van 74 nieuwe smartphones, inclusief telefonie- & data-abonnementen en een servicekost voor de logistieke opvolging van de smartphones (aankoop, beheer van abonnement, garantie, herstelling,…).

 

De huidige toestellen van de politiezone Brasschaat werden aangekocht in 2020. Omwille van de leeftijd van de toestellen is de werking van het FOCUS-platform vertraagd, bovendien worden nog onvoldoende security updates gegarandeerd door de fabrikant. Daarnaast onderzocht de politiezone Antwerpen in de voorbije jaren de werking van het FOCUS-platform op verschillende types smartphones. De huidige smartphones die binnen de politiezone Brasschaat gebruikt worden zijn niet performant genoeg voor het gebruik van het platform. De totale investering voor de vervanging van de hardware (benchmark: iPhone SE 2022 64GB of equivalent) bedraagt 41.292,00 euro (prijzen januari 2023).

 

Met de overstap naar nieuwe toestellen, wenst de politiezone Brasschaat tevens de mogelijkheid te bieden aan de medewerkers om over te stappen van ‘diensttoestellen’ naar ‘bedrijfstoestellen’ waardoor persoonlijk gebruik toegestaan is. Via het split bill-principe wordt het persoonlijke aandeel door gefactureerd aan de eindgebruiker.

 

Om hun bereikbaarheid te garanderen, ontvangen alle operationele medewerkers een maandelijkse telefoonvergoeding t.b.v. 26,78 euro (geïndexeerd), dit is statutair voorzien. Dit betekent voor 2023 een totale uitgave van 22.816,56 euro. Door het invoeren van het concept van de ‘bedrijfstoestellen’ vervalt het individuele recht op de telefoonvergoeding, wat een besparing betekent op de jaarlijkse werkingskost.

 

Politiezone Antwerpen biedt een onbeperkt telefonie- en data-abonnement voor een vast maandelijks bedrag 13,03 euro per abonnement. Dit betekent een uitgave van 11.570,64 euro.

 

De politiezone Antwerpen biedt, tegen betaling van een jaarlijkse servicekost van 23 euro per actief toestel, een logistieke ondersteuning aan, vanaf de aankoop van het toestel tot het einde van de levensduur. Door middel van een geautomatiseerd proces en een intern ontwikkelde applicatie & opvolgingssysteem bij de politiezone Antwerpen, krijgt elke medewerker een service op maat. Dit betekent een grote ontzorging van de logistieke dienst van de politiezone Brasschaat. De jaarlijkse totale werkingskost voor deze service bedraagt 1.702 euro.

 

De omschakeling naar de dienstverlening van politiezone Antwerpen zou een maximale netto besparing van 16.275,96 euro betekenen op de werkingskosten van de politiezone Brasschaat, indien alle medewerkers die recht hebben op een telefoonvergoeding ingaan op het aanbod.

 

Juridisch kader

Beslissing van de gemeenteraad op 21 september 2020 tot goedkeuring en ondertekening van het interzonaal samenwerkingsprotocol FOCUS (in bijlage) tussen de politiezones Antwerpen en Brasschaat. Artikel 7/1, 1° van de Wet op het Politieambt die in het bijzonder het gezamenlijk optreden van verschillende korpsen van de lokale politie definieert.

De ministeriële omzendbrief PLP27 van 4 november 2002 inzake de intensifiëring en bevordering van de interzonale samenwerking. Artikel 234 van de nieuwe gemeentewet, ingevolge artikel 33 van de wet op de geïntegreerde politie van toepassing op de politiezone.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en meer bepaald artikel 31 dat voorziet in een ‘niet geïnstitutionaliseerde horizontale samenwerking’ voor dit samenwerkingsmodel, zonder dat er voor deze samenwerking een marktprocedure moet worden opgezet.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen. Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing van overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 inzake delegatie bevoegdheden overheidsopdrachten Politiezone Brasschaat van gemeenteraad naar college van burgemeester en schepenen, voor opdrachten van de buitengewone dienst die het bedrag van 30.000,00 euro, btw niet inbegrepen, niet overschrijden.

Koninklijk Besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (RPPol), artikel XI.IV.6.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, artikel 125.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

 

Aankoop smartphones

Kost:   41.292,00 euro (eenmalig)

Budgetsleutel:  330/744-51 / Materiaal en uitrusting

Budget/jaar:  investering in 2023

Krediet beschikbaar: Ja

 

Telefonie & data-abonnement

Kost:   11.570,64 euro (jaarlijks)

Budgetsleutel:  330/123-11 / Telefoonkosten

Budget/jaar:  werkingskosten vanaf 2023

Krediet beschikbaar: Ja

De huidige abonnementskost van 7.548 euro bij Proximus komt hiermee te vervallen

 

Servicefee

Kost:   1.702,00 (jaarlijks)

Budgetsleutel:  330001/123-13 / Werkingskosten gecentraliseerd kennisbeheer

Budget/jaar:  werkingskosten vanaf 2023

Krediet beschikbaar: Ja

 

De besparing op de telefoonvergoeding voor operationele medewerkers is afhankelijk van het aantal medewerkers dat effectief intekent op het aanbod van Smartphone4All. Mogelijke maximale besparing bedraagt 26.681 euro (33001/121-4801 / diverse vergoedingen operationelen: telefoon).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art. 1.- Hecht goedkeuring aan het voorstel tot afname van de dienstverlening ‘Smartphone4All’ (aankoop van 74 smartphones, inclusief abonnement en servicecontract) bij de politiezone Antwerpen, voor een totale investering van 41.292 euro en een werkingskost van 13.272,64 euro.

 

Art. 2.- De aankoop zal gebeuren binnen de modaliteiten van het interzonaal samenwerkingsakkoord FOCUS dat afgesloten werd met de politiezone Antwerpen, op goedkeuring van de gemeenteraad van 28 september 2020.

 

Art. 3.- Geeft opdracht om de abonnements- & servicekosten als werkingskosten in te schrijven vanaf 2023 op de respectievelijke budgetsleutels.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

3 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 30 januari 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans verwijst naar het feit dat er in het verslag enkel functies mogen opgenomen worden en geen namen.  Ze stelt voor om het zittingsverslag nog eens goed na te kijken en de namen eruit te halen. 

 

Voorzitter Versompel meldt dat hij dit zal nakijken. 

 

Raadslid Vanpoucke komt graag terug op zijn eigen punt 16.  Hij vindt dat zijn repliek op schepen Hans een beetje ongelukkig geformuleerd is.  Er werd opgenomen “Hij begrijpt dat er geen beleid is maar dat er wel acties zijn”.  Hij begrijpt dit niet en hij heeft ook nooit de indruk willen wekken dat hij dit begrijpt.  Hij neemt er akte van dat er geen beleid is.  De nuance ligt anders. 

 

Voorzitter Versompel neemt er nota van. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 30 januari 2023 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 30 januari 2023 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

4 Gemeentelijk secundair onderwijs. Vaststellen aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden (adjunct-)directeur. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 28 januari 2010 werden de aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden voor de functie van directeur van het Gemeentelijk Instituut Brasschaat (bovenschool) vastgesteld.

 

Met het besluit van 29 juni 2015 werden de aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden voor de functie van directeur Middenschool vastgesteld.

 

Met het besluit van 29 maart 2012 werden de aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden voor de functie van adjunct-directeur vastgesteld.

 

Het is noodzakelijk de aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden voor de functie van (adjunct-)directeur secundair onderwijs te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet rechtspositie van 27 maart 1991.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden op 26 januari 2023 geraadpleegd over wijzigingen aan de aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden voor de functie van (adjunct-)directeur secundair onderwijs.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt verleend aan de gewijzigde aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden voor de functie van (adjunct-)directeur secundair, zoals voorzien in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

5 Gemeentelijk secundair onderwijs. Vaststellen profiel (adjunct-)directeur. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 28 januari 2010 werd het profiel van directeur secundair onderwijs vastgesteld.

 

Met het besluit van 29 maart 2021 werd het profiel van adjunct-directeur secundair onderwijs vastgesteld.

 

Het is noodzakelijk het profiel voor de functie van (adjunct-)directeur secundair te actualiseren.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet rechtspositie van 27 maart 1991.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden op 26 januari 2023 geraadpleegd over wijzigingen aan de aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden voor de functie van (adjunct-)directeur secundair onderwijs.

De schoolraad werd op 7 februari 2023 geraadpleegd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt verleend aan het gewijzigde profiel van (adjunct-)directeur, zoals voorzien in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

6 Gemeentelijk onderwijs. Basis- en secundair onderwijs. Aansluiting bij leersteuncentrum vanaf het schooljaar 2023-2024. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 26 juni 2017 werd beslist om met ingang van 1 september 2017 aan te sluiten bij Prisma+ als regionaal ondersteuningsnetwerk voor de verdere uitrol van het M-decreet.

Met ingang van 1 september 2018 ging het ondersteuningsnetwerk Prisma+ op in het openbaar ondersteuningsnetwerk Antwerpen.

 

Vanaf het schooljaar 2023-2024 wordt het M-decreet vervangen door het decreet leersteun. Op 18 november 2022 hechtte de Vlaamse regering haar tweede principiële goedkeuring aan het ontwerp van decreet over leersteun. Dit ontwerp wordt voorgelegd aan de Raad van State. 

 

Met ingang van 1 september 2023 zullen de huidige ondersteuningsnetwerken (deze netwerken zijn verbonden aan scholen voor buitengewoon onderwijs) op te houden te bestaan en zullen zij vervangen worden door zelfstandige leersteuncentra. Om een goede overgang voor het gemeentelijk basis- en secundair onderwijs te garanderen is het noodzakelijk zo spoedig mogelijk een keuze te maken bij welk leersteuncentrum er zal worden aangesloten.

 

Op het grondgebied van Brasschaat zullen drie leersteuncentra actief worden:

        Vokan, georganiseerd vanuit het katholiek onderwijs, met als hoofdkantoor Pastorijstraat 6 te Brasschaat;

        De Leerexpert, georganiseerd vanuit het Stedelijk Onderwijs Antwerpen, met als hoofdkantoor Frankrijklei 71-73 te Antwerpen;

        Prismaplus, georganiseerd vanuit het GO!, met als hoofdkantoor, Van Hemelrijcklei 81 te Brasschaat.

 

Er werd aan deze toekomstige leersteuncentra gevraagd hun huidige werking als ondersteuningscentra en de verwachte werking als leersteuncentra toe te lichten.

  1. Prismaplus

Maakt momenteel deel uit van NOA en is het ondersteuningnetwerk dat het gemeentelijk onderwijs  van Brasschaat bediend.

 

Volgende zaken werden als conclusies getrokken uit de presentaties:

        de werking zoals deze nu is georganiseerd in het ondersteuningsnetwerk zal worden voortgezet;

        er geen duidelijk plan van aanpak is voor de ondersteuning van het leerkrachtenteam in het secundair onderwijs;

        er lijkt geen duidelijk plan van aanpak te zijn voor het aanwervingsbeleid;

        er komt geen duidelijke visie naar boven over de aanpak van mogelijke personeelstekorten;

        niet de kennis van alle types in huis, geen overeenkomsten met organisaties die deze wel hebben (visuele beperkingen);

        momenteel is de werking zeer sterk afhankelijk van de kwaliteit van ondersteuners die vanuit het netwerk worden toegewezen aan de school, wanneer dit niet werkt, wordt te weinig structuur ervaren binnen de organisatie om dit op te vangen.

 

  1. De Leerexpert

Dit ondesteuningsnetwerk wordt, net zoals het gemeentelijk onderwijs van Brasschaat, ondersteund door OVSG.

 Volgende zaken werden als conclusies getrokken uit de presentaties:

        de werking zoals deze nu is georganiseerd in het ondersteuningsnetwerk zal worden voortgezet;

        personeel:

        weinig stabiliteit in ondersteuners

        Minder garanties naar selectie kwalitatief personeel

        er lijkt een duidelijke inhoudelijke visie te ontbreken;

        het samenwerken met een niet Stedelijk CLB wordt door De Leerexpert als mogelijk probleem aangegeven.

        Duidelijke overlegstructuur met zorgcoördinatoren en directies

 

  1. Vokan

Dit ondersteuningsnetwerk heeft het katholiek onderwijs als inrichtende macht. Het gemeentelijk  onderwijs van Brasschaat is voor ondersteuning door het CLB aangesloten bij het Vrij CLB Voor- en Noorderkempen.

 Volgende zaken werden als conclusies getrokken uit de presentaties:

        Vanuit hun huidige werking staat een sterke structuur die onafhankelijk van bestaande scholen is georganiseerd;

        Er is een duidelijk visie op hoe de ondersteuning voor de scholen moet worden georganiseerd waarbij de versterking van de leerkracht duidelijk centraal staat

        personeelsbeleid

        weinig personeelsverloop in de regio Brasschaat

        duidelijke visie op aanwervingsbeleid

        de teamversterking is structureel georganiseerd

        garanderen ondersteuning onmiddellijk bij de start van het schooljaar

        de uren die gegenereerd worden bij het ministerie van onderwijs en vorming worden flexibel ingezet over alle scholen die worden bediend

 

Op basis van de informatie verkregen tijdens deze toelichtingen stellen de directies van het gemeentelijk basis- en secundair onderwijs voor om vanaf het schooljaar 2023-2024 aan te sluiten bij het leersteuncentrum VOKAN.

 

Om de opstart van het leersteunmodel goed voor te bereiden werd door de Vlaamse regering met de onderwijsverstrekkers een protocol afgesloten voor de oprichting van de leersteuncentra.  Dat protocol werd op 10 februari 2023 een eerste keer voorgelegd aan de Vlaamse regering. Elke onderwijsverstrekker heeft daarin bepaald welke leersteuncentra worden opgericht. 

Scholen voor gewoon onderwijs moeten voor 10 maart 2023 doorgeven aan AGODI bij welk leersteuncentrum ze aansluiten vanaf september 2023.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.

De codex secundair onderwijs van 17 december 2010.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Vanaf het schooljaar 2023-2024 zal voor het gemeentelijk basis- en secundair onderwijs van Brasschaat aangesloten worden bij het leersteuncentrum Vokan. Deze samenwerking is jaarlijks opzegbaar en zal op jaarlijkse basis worden geëvalueerd.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

7 Voetbal Driehoek/Driehoek Grassmaster vzw. Investeringstoelage voor aanleg kunstgras op B-veld en vernieuwing kunstgras A-veld. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Algemeen directeur Schevernels verwijst naar het visumnummer dat nog open staat.  Het visumnummer 2023/09 werd wel gegeven en zal in het ontwerpbesluit nog aangevuld worden.  Hij stelt dat het beschikbaar is voor degene die het wenst te ontvangen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Voetbal Driehoek wenst, via de vzw Grassmaster, een kunstgrasveld aan te leggen op het B-terrein en het kunstgrasveld van het A-terrein te renoveren.

De totale kostprijs volgens recente raming bedraagt 625.744 eur, excl BTW (vzw Grassmaster kan btw recupereren).

 

De club vraagt hiervoor een investeringstoelage van de gemeente en een bijkomende waarborg voor een op te nemen lening van 325.000 euro.

 

SVB Driehoek en Grassmaster bezorgden de nodige documenten

        kasverslagen voorbij jaren voor beide organisaties

        financieel plan voor voor beide organisaties

        ontwerp aflossingstabel

        borgstellingsdocument (nog niet binnen per 1 februari 2023)

 

Financiering

Meer in detail gebeurt de financiering door cfr financieel plan vzw Grassmaster:

> lening van 325.000 euro via Belfius

        financiering project

        herfinanciering/overbrugging restant oude lening +/- 40.000 euro (2023-2026)

> bijdrage door SVB Driehoek aan vzw Grassmaster 120.000 euro

> investeringstoelage maximum 202.345 euro op investeringskost exclusief BTW

 

Risico's

Het financieel plan geeft volgende:

        stabiele bedragen / normale evoluties in de bedragen over de jaren heen;

        stijging ontvangst uit lidgelden door een verhoging van het lidgeld en een beperkte uitbreiding van leden;

        geen te hoge bedragen voor wat betreft sponsoring / er is een spreiding over verschillende sponsors.

 

Hoogte van het risico

2 van 3

> Grassmaster heeft een lening gewaarborgd door het gemeentebestuur: initiële borg 135.000euro, huidige openstaand bedrag +/-40.000euro, jaarlijkse last ongeveer 13.000 euro (tot 2026)

> Nieuwe lening : verhoging van het totale gewaarborgde bedrag tot 325.000 euro, jaarlijkse last 30.000 euro

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2022 inzake de investeringstoelagen sportinfrastructuur 2022-2024.

Collegebesluit van 12 december 2022 inzake bepaling van de prioritaire dossier investeringsteolagen sportinfrastructuur clubs 2033
Gemeenteraadsbesluit van heden inzake verlenging van de concessie overeenkomst van KSVB Driehoek

 

Adviezen

Gunstig advies van de sportraad van 10 oktober 2022.
Algemeen advies van de dienst groen en natuur van 1 februari 2023
Gunstig advies van financiën.
De financieel directeur adviseert om jaarlijks, gedurende de looptijd van de borgstelling de rekeningen
van SVB Driehoek en VZW Grassmaster op te vragen om het risico op te volgen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

 

Kost

202.345,00 euro,

Budgetsleutel

0740/66400000 Uitzonderlijke investeringstoelagen sportinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringsbudget 2023

Krediet beschikbaar

Ja.

Visum financieel directeur

2023/09

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- In te stemmen met een investeringstoelage aan voetbalclub Driehoek/Driehoek Grassmaster vzw voor de aanleg van kunstgras op het B-veld en de renovatie van het kunstgras op het A-veld.

 

Art.2.- De toelage bedraagt 1/3de van de bewezen kost, met een maximum toelage van 202.345,00 euro.

 

Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging van facturen van aannemers van deze werk of facturen voor de levering van materialen voor dit project en mits:

        ofwel betalingsbewijzen worden voorgelegd

        ofwel bewijzen worden voorgelegd dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.

 

Art.4. in te stemmen met een borgstelling voor een lening van maximum 325.000,00 euro terugbetaalbaar op 15 jaar met opvolging van het risico door jaarlijkse rapportering van de jaarrekeningen / kasverslagen van SVB Driehoek en VZW Grassmaster aan het gemeentebestuur.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

8 Borgstelling lening Grassmaster vzw. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De vzw Driehoek Grassmaster gaat voor voetbalclub Driehoek kunstgras aanleggen op het B-veld en het kunstgras van het A-veld renoveren. Voor de financiering hiervan wenst de vzw met maatschappelijke zetel Heideaard 141 te 2930 Brasschaat, hierna genoemd "de kredietnemer", bij Belfius Bank NV, RPR Brussel, BTW 0403 201 185, met maatschappelijke zetel Karel Rogierplein 11 te 1210 Brussel, hierna genoemd "Belfius Bank", een krediet aan te gaan ten belope van 325.000,00 euro (driehonderd vijventwintigduizend euro).

 

Dit krediet dient gewaarborgd te worden door de gemeente.
 

Advies

De financieel directeur adviseert om jaarlijks, gedurende de looptijd van de borgstelling de rekeningen van SVB Driehoek en VZW Grassmaster op te vragen om het risico op te volgen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad verklaart zich onvoorwaardelijk en onherroepelijk hoofdelijk borg te stellen voor de terugbetaling van alle bedragen die door de kredietnemer verschuldigd zouden zijn ten gevolge van het krediet wat betreft zowel het kapitaal als de intresten (verwijlinteresten inbegrepen), de reserveringscommissie, de onkosten en de bijhorigheden.

 

De gemeenteraad machtigt Belfius Bank op het debet van haar rekening-courant, met waarde van hun vervaldag, om het even welke bedragen te boeken, verschuldigd door de kredietnemer in het kader van dit krediet en die nog mochten onbetaald blijven na een tijdsverloop van 30 dagen, berekend vanaf de vervaldag. Het waarborggevend bestuur zal hiervan op de hoogte gehouden worden door middel van een afschrift van de correspondentie aan de kredietnemer.

 

De gemeente verbindt zich, tot de eindvervaldatum van dit krediet en haar eigen leningen bij Belfius Bank alle nodige maatregelen te nemen om de storting te verzekeren op haar rekening geopend bij deze maatschappij, van al de sommen die er op dit ogenblik gecentraliseerd worden, hetzij uit hoofde van de wet (o.a. haar aandeel in het gemeentefonds en in elk ander fonds dat dit zou vervangen of aanvullen, de opbrengst van de gemeentelijke opcentiemen op de rijks-, gewest- en provinciebelastingen, alsmede de opbrengst van gemeentebelastingen geïnd door de Staat of het gewest), hetzij uit hoofde van een overeenkomst, en dit niettegenstaande elke eventuele wijziging in de manier van de inning van deze inkomsten.

 

De gemeenteraad machtigt Belfius Bank ertoe deze inkomsten aan te wenden tot dekking van de bedragen die door de kredietnemer, uit welke hoofde ook, mochten verschuldigd zijn en die aan de gemeente aangerekend worden.

Deze door de gemeenteraad gegeven machtiging geldt als onherroepelijke delegatie in het voordeel van Belfius Bank.

 

De gemeente kan zich niet beroepen noch op de bepalingen van eventuele overeenkomsten tussen zichzelf en de kredietnemer, noch op om het even welke beschikking om haar verplichtingen uit hoofde van deze borgstelling niet uit te voeren. De gemeente ziet af van het voorrecht van uitwinning en van elke indeplaatsstelling in de rechten van Belfius Bank en van elk verhaal tegen de kredietnemer, tegen elke medeschuldenaar of medeborg, zolang Belfius Bank niet volledig is terugbetaald in kapitaal, interesten, kosten en bijhorigheden. De gemeente staat aan Belfius Bank het recht toe om aan de kredietnemer alle uitstel, voordelen en schikkingen toe te kennen die Belfius Bank geschikt acht. De gemeente verklaart uitdrukkelijk dat de borgtocht gehandhaafd blijft, tot beloop van de hierboven vermelde bedragen, welke wijzigingen Belfius Bank en/of de kredietnemer ook mogen aanbrengen aan de bedragen en/of modaliteiten van het aan de kredietnemer toegekende krediet. Belfius Bank wordt uitdrukkelijk ontslagen van de verplichting de gemeente kennis te geven van de wijzigingen waarvan hierboven sprake. Er wordt ten overvloede bepaald dat de gemeente eveneens verzaakt aan het voordeel van artikel 2037 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek, volgens hetwelk de borg ontslagen is wanneer door toedoen van de schuldeiser, de indeplaatsstelling ten gunste van de borg niet meer tot stand kan komen.

 

Aangezien de kredietnemer zich verbonden heeft, onder meer in geval van liquidatie, onmiddellijk het totaal bedrag van zijn schuld, zowel wat kapitaal als intresten, reserveringscommissie, onkosten en bijhorigheden betreft, aan Belfius Bank terug te betalen, bevestigt de gemeenteraad de hierboven aangegane verbintenissen, in verband met de betaling van de bedragen, die door Belfius Bank uit dien hoofde zullen gevorderd worden.

Mochten voormelde ontvangsten ontoereikend zijn voor de betaling van de verschuldigde bedragen die aan de gemeente zullen aangerekend worden dan gaat ze de verbintenis aan, bij Belfius Bank het bedrag te storten nodig om de vervallen schuld volledig af te betalen.

Bij gehele of gedeeltelijke laattijdige betaling van de verschuldigde bedragen, zijn de interesten voor laattijdige betaling en de vergoeding voor invorderingskosten van rechtswege en zonder ingebrekestelling verschuldigd, berekend volgens de wettelijke rentevoet die van toepassing is bij betalingsachterstand bij handelstransacties.

Indien deze gemeentelijke waarborg ten voordele van Belfius Bank op een later tijdstip verhoogd, verlengd, of op enige ander manier gewijzigd dient te worden, wordt het college van burgemeester en schepenen uitdrukkelijk gemachtigd om deze beslissing te nemen krachtens artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Dit besluit is onderworpen aan de toezichthoudende overheid zoals voorzien in de toepasselijke decreten en besluiten.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

9 Retributie voor het parkeren van voertuigen op de openbare weg of op plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg (blauwe zone). Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 12 mei 2020 houdende vaststelling van de retributie 2020-2025 voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributie te

verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 maart 2023 te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 16 mei 2008 en latere wijzigingen betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeertekens.

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 en latere wijzigingen betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (Wegcode).

Het ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende de parkeerkaart voor mensen met een handicap.

Het ministerieel besluit van 9 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart.

De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gecoördineerde onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst wordt geraamd op 112.500 euro.

 

BESLUIT:

Met 27 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert), 1 onthouding (Robrecht Eeman).

 

Art.1.- Toepassingsgebied

Met ingang van 1 maart 2023 en voor een onbepaalde duur wordt een retributie gevestigd op het parkeren van een voertuig daar waar het gebruik van de parkeerschijf verplicht is.

 

Art.2.- Richtlijnen inzake het gebruik van de parkeerschijf

Bij inname van een parkeerplaats waar het gebruik van de parkeerschijf verplicht is, dient de aankomsttijd (de pijl van de parkeerschijf dient geplaatst te worden op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst bij inname van de parkeerplaats) verplicht aangeduid te worden op de parkeerschijf en dient deze zichtbaar en leesbaar aangebracht te worden achter de voorruit van het voertuig of als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.

 

Het gebruik van automatische parkeerschijven is verboden.

Het plaatsen van meerdere parkeerschijven in het voertuig is verboden.

Het wijzigen van de aankomsttijd zonder dat het voertuig de parkeerplaats heeft verlaten is verboden.

 

Art.3.- Retributieplichtige

De retributie geldt per geparkeerd voertuig en is verschuldigd door de houder van de nummerplaat.

 

Art.4.- Tarieven

De retributie wordt als volgt vastgesteld:

● gratis voor de parkeertijd die toegelaten is ingevolge de aangebrachte verkeerssignalisatie en op voorwaarde dat de richtlijnen inzake het gebruik van de parkeerschijf werden nageleefd overeenkomstig de bepalingen van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

● er is een forfaitaire retributie verschuldigd van 28,10 euro wanneer er in het geparkeerde voertuig geen parkeerschijf is aangebracht conform het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer of wanneer de toegelaten gratis parkeertijd overschreden werd. Deze forfaitaire retributie geeft recht op een parkeertijd  vanaf het ogenblik van de vaststelling van de retributie en tot uiterlijk het einde van de kalenderdag. Dit forfaitair tarief is enkel geldig in de blauwe zone waar het voertuig geparkeerd stond op het ogenblik van de vaststelling van de retributie.

 

Art.5.- Betaling

De betaling van de retributie dient te gebeuren binnen de 5 kalenderdagen door overschrijving overeenkomstig de richtlijnen vermeld op het parkeerbiljet dat op verzoek wordt overhandigd of door de aangestelde op het voertuig wordt aangebracht.

 

Art.6.- Vrijstellingen

 

Voertuigen die geparkeerd staan voor de inrij van eigendommen waarvan het inschrijvingsteken leesbaar op die inrij is aangebracht, zijn vrijgesteld van het plaatsen van de parkeerschijf en dus van de retributie.

 

De bepalingen van dit reglement zijn niet van toepassing op de motorvoertuigen gebruikt door personen met een handicap, voor zover de speciale kaart, bedoeld in artikel 27.4.3 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, zichtbaar en leesbaar achter de voorruit van het voertuig of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig is aangebracht.

 

Art.7.-

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex

van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma.

Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.8.-

Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit

te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale

schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden

om de retributie in te vorderen.

 

Art.9.-

Het gemeenteraadsbesluit van 12 mei 2020 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025

voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

10 Retributie voor het afhalen van huishoudelijke afvalstoffen van groter formaat. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Schepen Heirman doet volgende tussenkomst :

 

“Collega’s,

ivm de aanpassing van de retributiereglementen van punt 9 tem punt 26 werd er in december 2022 bij de aanpassing van het MJP al beslist om retributies van de gemeente aan te passen in overeenstemming met de sterk gestegen inflatie.

Volgens een studie van Belfius van juni 2022 is de inflatie berekend volgens de indexkorf voor gemeenten tussen 2019 en midden 2022 opgelopen tot 16,25%. Dit is behoorlijk meer dan de inflatie voor gezinnen. De indexkorf voor gemeenten wordt immers berekend op basis van de consumentprijsindex. De indexkorf voor gemeenten volgt het specifieke uitgavenpatroon van gemeenten, en de sterkere stijging is voornamelijk door het aandeel van de loonkosten, de gestegen prijzen voor bouwmaterialen en een stijgende rente. Collega’s, de 12,5 % is een billijke stijging. We voorzien voor de meeste tarieven een automatische indexering vanaf 1 maart of 1 september, tarieven die recent werden aangepast stijgen nu niet en worden pas geïndexeerd vanaf 1 januari 2024 met uitzondering van de tarieven voor de bibliotheek.”

 

Raadslid Hoegaerts doet volgende tussenkomst :

 

“Er staan vandaag meerdere retributieverhogingen geagendeerd, niet alleen onder het mom van een zogenaamde indexering, maar ook in de vorm van een arbitraire en forfaitaire verhoging van de fameuze “gemiddeld 12,5 %”, we herinneren ons dat van de budgetbesprekingen, “door de stijgende exploitatiekosten” zoals dat heet. In een half lijntje worden deze verhogingen allemaal aldus beargumenteerd, zonder te zien naar wie de gebruiker of de verschuldigde is, naar wat de werkelijk gestegen exploitatiekost zou zijn. Zo moet een foornijveraar 12,2% of 12,6% verhoging betalen naargelang de kermis waarop hij staat, maar een marktkramer moet dan een verhoging van 13,3% slikken. Nu, over het algemeen landt men wel rond die 12,5%, en het is goed dat men al eens hier en daar een tarief evalueert, maar zoals gezegd zijn wij het niet eens met die arbitraire en forfaitaire verhogingen over de ganse lijn.

Wij zullen aldus tegenstemmen op agendapunten 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 21, 22 (verhoging van het middagtoezicht), 24, 25 én 26.”

 

Raadslid Vanpoucke houdt een korte tussenkomst voor zijn fractie.  De indexaties zijn vaak een logisch gevolg van de stijgende levensduurte.  Ze missen als fractie wel een aantal zaken, o.a. het forfaitair karakter van heel wat retributies wat per definitie asociaal is.  10 euro is voor iemand met een beperkt inkomen een heel ander verhaal dan voor iemand anders.  Ze hadden gehoopt dat de oefening ook zou gemaakt worden voor ander, ongewenst gedrag dat door een retributie wordt aangepakt.  Hij denkt hierbij aan de waarborgregeling wanneer je een boom wenst te rooien. Ook hier zou zijn fractie graag een indexering zien. 

Waar de gemeente “geeft” wordt er volgens hem vaak niet geïndexeerd.  Hier zal hij nog op terugkomen maar hier denkt hij bijvoorbeeld aan de noodhulp. 

Zijn fractie zal voorbehoud maken bij een aantal punten, o.a. die van het onderwijs waar er sociale aspecten zijn die niet voldoende zijn geremedieerd.  Bij het effectieve punt zal hij hier op terugkomen. 

 

Raadslid Simons en zijn fractie begrijpen dat er hier en daar wat aangepast moet worden maar hij vraagt zich af of er ook wordt nagedacht over de toelagen voor bijvoorbeeld jeugdverenigingen?  Kunnen deze ook geïndexeerd worden?  Ook voor hen zijn de kosten groter geworden. 

 

Schepen Heirman licht toe dat erover nagedacht wordt.  Hij licht toe dat  de laatste prijsaanpassing voor de blauwe zone van 20 euro naar 25 euro dateert van 2012.  Sinds 2012 is de prijs blijven staan op 25 euro.  Dit is nog zo bij een aantal andere retributies en daarom niet onlogisch dat dit nu gedaan wordt. 

 

Raadslid Brughmans vraagt aan de bevoegde schepen hoe men nadenkt over de tussenkomst van raadslid Simons? 

 

Schepen Heirman licht toe dat men hierover nadenkt. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft aan dat zijn fractie het belangrijk vindt om de gemeente groen te houden.  Hij wil graag de visie kennen rond de waarborgen hieromtrent.  Het moet volgens hem een afschrik genereren zodat mensen niet zomaar denken dat ze het kunnen afkopen en niets in de plaats moeten aanplanten.  Punt 9 zal zijn fractie goedkeuren maar zoals gezegd zal hij nog terugkomen op andere punten. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze deze ochtend een gesprek had over de waarborgen groen met het afdelingshoofd groen en natuur.  Ze werken momenteel een dossier uit voor het college om deze waarborgen te kunnen optrekken. 

 

Voorzitter Versompel licht toe dat hij punt per punt m.b.t. de retributies zal overlopen om te horen of er bezwaren zijn van bepaalde fracties. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 voor het afhalen van huishoudelijke afvalstoffen van groter formaat.

 

Brasschaatse gedomicilieerden kunnen mits betaling huishoudelijke afvalstoffen van groter formaat eigenhandig binnenbrengen op het containerpark. Op verzoek kunnen diegenen die niet over deze mogelijkheid beschikken gebruik maken van georganiseerde ophalingen van huishoudelijke afvalstoffen van groter formaat.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributies te

verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 maart 2023 te wijzigen

 

Juridisch kader

Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet), met latere wijzigingen.

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), met latere wijzigingen.

Het Uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval dat het beleid in Vlaanderen vaststelt rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van de gebruiksfrequentie.

 

BESLUIT:

Met 27 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert), 1 onthouding (Robrecht Eeman).

 

Art.1.- Met ingang van 1 maart 2023 en voor een onbepaalde duur wordt de retributie voor het op verzoek ophalen met speciale ophaalbeurten van huishoudelijke afvalstoffen van groter formaat vastgesteld als volgt:

 

        73,10 euro indien het volume minder is dan een halfvol geladen vrachtwagen;

        146,30 euro voor een halfvol geladen vrachtwagen;

        292,50 euro voor een volledig volgeladen vrachtwagen.

 

Deze bedragen omvatten zowel de vergoeding voor personeel als het gebruik van een gemeentelijk voertuig.

 

Art.2.- De retributie is verschuldigd door de aanvrager en na de geleverde prestatie.

 

Art.3.- De betaling van de retributie dient te gebeuren binnen de 30 dagen vanaf het verzoek tot betaling op rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

Art.4.-

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex

van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma.

Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.5.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025

voor het afhalen van huishoudelijke afvalstoffen van groter formaat wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

11 Retributie voor het afhalen van tuinafval. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 voor het afhalen van tuinafval.

 

Brasschaatse inwoners kunnen tuinafval eigenhandig binnenbrengen op het containerpark. Op verzoek kunnen diegenen die niet over deze mogelijkheid beschikken gebruik maken van georganiseerde ophalingen van tuinafval.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributies te

verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 maart 2023 te wijzigen

 

Juridisch kader

Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet), met latere wijzigingen.

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), met latere wijzigingen.

Het Uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval dat het beleid in Vlaanderen vaststelt rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van de gebruiksfrequentie.

 

BESLUIT:

Met 27 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert), 1 onthouding (Robrecht Eeman).

 

Art.1.- Met ingang van 1 maart 2023 en voor een onbepaalde duur wordt de retributie voor het op verzoek ophalen met speciale ophaalbeurten van tuinafval vastgesteld als volgt:

 

• 33,80 euro indien het volume van de afgehaalde tuinafval minder is dan een halfvol geladen

vrachtwagen;

• 67,50 euro voor een halfvol geladen vrachtwagen;

• 135,00 euro voor een volledig volgeladen vrachtwagen.

 

Deze bedragen omvatten zowel de vergoeding voor personeel als het gebruik van een gemeentelijke voertuig.

 

Art.2.- De retributie is verschuldigd door de aanvrager en na de geleverde prestatie.

 

Art.3.- De betaling van de retributie dient te gebeuren binnen de 30 dagen vanaf het verzoek tot betaling op rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

Art.4.-

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.5.-

Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit

te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale

schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden

om de retributie in te vorderen.

 

Art.6.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 voor het afhalen van tuinafval wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

12 Retributie op de aflevering van compost. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 op de aflevering van compost.

 

Brasschaatse inwoners kunnen op het containerpark gratis compost in bulk afhalen.

IGEAN heeft de verkoopprijs van compost in bulk voor particulieren buiten Brasschaat vastgesteld op 5 euro per m³.

 

In het kader van de gunningsprocedure 'verwerking en compostering' zal de mechanische verwerker compost aan bedrijven en zelfstandigen eigenhandig verkopen.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributie op het thuis afleveren van compost te verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 maart 2023 te wijzigen

 

Juridisch kader

Het besluit van de Vlaamse Regering van 28 oktober 2016 houdende uitvoering van het Mestdecreet van 22 december 2006.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van de hoeveelheid verkochte compost.

 

BESLUIT:

Met 27 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert), 1 onthouding (Robrecht Eeman).

 

Art.1.- Met ingang van 1 maart 2023 en voor een onbepaalde duur wordt de retributie voor de aflevering van compost als volgt vastgesteld:

 

Brasschaatse gezinnen:

        compost in bulk wordt gratis ter beschikking gesteld;

        gevulde 40-liter compostzak: 3,00 euro;

        voor de levering van compost bij de inwoners van Brasschaat dient 28,10 euro per lading betaald te worden.

 

Particulieren die niet in Brasschaat wonen:

        gevulde 40-liter compostzak: 3,00 euro;

        compost in bulk: 5,00 euro per m³.

 

Art.2.- De retributie is verschuldigd door de aanvrager.

 

Art.3.- Betaling

 

De compost in bulk en de gevulde compostzakken dienen ter plaatse betaald te worden aan de betaalterminal.

 

De betaling van de retributie voor de levering van compost dient te gebeuren binnen 30 dagen vanaf het verzoek tot betaling op rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

Art.4.-

De retributie op de levering van compost bij de inwoners van Brasschaat wordt jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.5-

Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit

te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale

schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden

om de retributie in te vorderen.

 

Art.6.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025

op de aflevering van compost wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

13 Retributie voor afgifte van omgevingsvergunningen en het uitvoeren van opzoekwerk. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 voor afgifte van omgevingsvergunningen en het uitvoeren van opzoekwerk.

 

Het digitaal aanleveren van gegevens met betrekking tot de omgevingsvergunning wordt gepromoot. De digitale manier van werken draagt bij tot een vereenvoudiging en een versnelling, en een werklast- en papierbesparing voor de behandelde diensten. Het verwerken van analoge gegevens tot een digitale versie vergt voor de administratie bijkomende werklast.

 

De tarieven werden geëvalueerd. Enkele tarieven die niet meer van toepassing zijn worden geschrapt. Voor het afleveren van een permanente drankvergunning wordt een nieuwe tarief ingevoerd.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributies te wijzigen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 maart 2023 te wijzigen

 

Juridisch kader

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO).

Het besluit van de Vlaams Regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.

Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2017 tot wijziging van diverse besluiten naar aanleiding van de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal verwerkte aanvragen.

 

BESLUIT:

Met 27 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert), 1 onthouding (Robrecht Eeman).

 

Art.1.- Met ingang van 1 maart 2023 en voor een onbepaalde duur worden voor het administratief verwerken van omgevingsvergunningen, het afleveren van conformiteitsattesten en diverse administratieve stukken en voor het uitvoeren van opzoekwerk volgende retributies geheven:

 

1. het administratief verwerken van een digitaal meldingsdossier binnen de omgevingsvergunning: 28,10 euro per aanvraag;

 

2. het administratief verwerken en digitaliseren van een analoog meldingsdossier binnen de omgevingsvergunning: 56,30 euro per aanvraag;

 

3. het administratief verwerken van een digitale omgevingsvergunning voor het rooien van bomen: 56,30 euro per aanvraag;

 

4. het administratief verwerken en digitaliseren van een analoge omgevingsvergunning voor het rooien van bomen: 84,40 euro per aanvraag;

 

5. het administratief verwerken van een digitaal stedenbouwkundig attest of van een digitale omgevingsvergunning binnen de vereenvoudigde procedure (zonder openbaar onderzoek): 56,30 euro per aanvraag;

 

6. het administratief verwerken en digitalisaren van een analoog stedenbouwkundig attest of van een analoge omgevingsvergunning binnen de vereenvoudigde procedure (zonder openbaar onderzoek): 168,80 euro per aanvraag;

 

7. het administratief verwerken van een digitale omgevingsvergunning binnen de gewone procedure met openbaar onderzoek: 84,40 euro per aanvraag;

 

8. het administratief verwerken en digitaliseren van een analoge omgevingsvergunning binnen de gewone procedure met openbaar onderzoek: 337,50 euro per aanvraag;

 

9. het organiseren van een projectvergadering: 56,30 euro per vergadering;

 

10. het administratief verwerken van een digitale omzetting van een milieuvergunning naar een omgevingsvergunning: 84,40 per aanvraag;

 

11. het administratief verwerken van een digitale bijstelling van de voorwaarden van de omgevingsvergunning: 56,30 euro per aanvraag;

 

12. het administratief verwerken en het afleveren van een permanente drankvergunning: 20 euro per aanvraag;

 

13. aflevering van een digitale kopie van een  vergund bouwplan: 5,60 euro per dossier;

 

14. aflevering van een analoge kopie van een  vergund bouwplan : 5,60 euro per exemplaar;

 

15. inlichtingen voor notarissen, vastgoedmakelaars en andere professionelen met ruim opzoekingswerk: 103,50 euro per kadastraal perceel;             

 

16. afgifte van een conformiteitsattesten:

        70,30 euro voor een huurwoning

        70,30 euro voor een kamerwoning, verhoogd met 14,10 euro per kamer vanaf de zesde kamer, met een maximum van 1.406,30 euro per gebouw.             

 

17. externe adviezen en de onkosten voor aangetekende zendingen worden tegen kostprijs teruggevorderd. 

 

Art.2.- De retributie is verschuldigd door de aanvrager.

 

Art.3.- De retributie wordt betaald bij de aanvraag en/of bij de aflevering van het gevraagde.

 

Art.4.- Vrijstellingen

 

Deze retributies worden niet toegepast voor aanvragen uitgaande van openbare besturen, openbare instellingen, rechterlijke overheden en intercommunales.

 

Sociale verhuurkantoren (SVK) zijn vrijgesteld van de retributie voor de afgifte van een conformiteitsattest wegens het afsprakenkader inhuurname van nieuwe SVK woningen.

 

Art.5.-

 

De particulieren en de private instellingen die wensen dat de gevraagde administratieve stukken hun per post worden toegezonden, dienen het bedrag van de verzendingskosten vooraf aan de betrokken dienst over te maken, zelfs indien de afgifte van de stukken kosteloos is.

 

Art.6.-

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.7.-

Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit

te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale

schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden

om de retributie in te vorderen.

 

Art.8.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025

voor afgifte van omgevingsvergunningen en het uitvoeren van opzoekwerk wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

14 Retributie  op de tijdelijke inname van de openbare ruimte voor het uitvoeren van bouw-, verbouw- en opruimingswerken. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts stelt dat dit reglement beter is dan 10-20 jaar geleden.  Nu weet men vooraf wat de kostprijs zal zijn.  Vroeger werd de bouwheer verrast met een factuur van ettelijke duizenden euro’s. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 28 november 2022 houdende goedkeuring van de retributie 2023-2025 op de tijdelijke inname van de openbare ruimte voor het uitvoeren van bouw-, verbouw- en opruimingswerken.

 

Het doel is om de tijdsduur van de innames van de openbare ruimte te beperken en de veiligheid op het openbaar domein te garanderen.

 

De verwerking van de spoedaanvragen vergen voor de administratie als voor de politie extra werklast.

 

Het voorstel van het college om de huidige tarieven vanaf 2024 jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het voormelde besluit met ingang van 1 maart 2023 te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

Decreet houdende de uitwisseling van informatie over een inname van het openbaar domein in het Vlaamse Gewest of kortweg het GIPOD-decreet van 4 april 2014.

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 4 april houdende de uitwisseling van informatie over een inname van het openbaar domein in het Vlaams Gewest of kortweg het GIPOD-uitvoeringsbesluit van 9 december 2016.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal innames en wordt geraamd op 140.624 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt met ingang van 1 maart 2023 en voor een onbepaalde duur een retributie geheven op de tijdelijke inname van de openbare ruimte voor het uitvoeren van bouwwerken zoals het bouwen, verbouwen, slopen, herstellen, herinrichten, schilderen en zandstralen van gebouwen, grondwerken, opruimingswerken,.... (dit is een niet limitatieve opsomming).

 

Dit reglement handelt louter over het vestigen van een retributie voor inname van de openbare ruimte. Het betalen van de retributie op de inname van de openbare ruimte houdt geen toestemming in om de openbare ruimte privatief te gebruiken. Deze inname is pas toegelaten na toestemming van de bevoegde instanties.

 

Het aanvragen van een toelating/vergunning om het openbaar domein in te nemen verloopt digitaal via de website www.brasschaat.be. Alle modaliteiten worden op het digitale platform vermeld. Na goedkeuring door de bevoegde instantie ontvangt de aanvrager een betalingsverzoek die via het digitale platform online wordt betaald. Na ontvangst van betaling wordt de vergunning/toelating bezorgd.

 

Art.2.- Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

- openbare ruimte: de publiek toegankelijke ruimte in het bezit of het beheer van een overheid (openbare rijwegen, voet-en fietspaden, groenbermen, plantsoenen, ....)

- de inname openbare ruimte voor het uitvoeren van bouwwerken: elk privatief gebruik van de openbare ruimte ongeacht of dit gebruik onderworpen is aan een toelating of een vergunning en ongeacht wat de oorzaak is van het gebruik of de wijze van het gebruik, zoals (dit is een niet limitatieve opsomming):

- opstellen op de openbare weg van stellingen en werfinrichtingen zoals bouwketens, bouwkranen, bouwliften, hoogwerkers, werfafsluitingen (schutsels), werfketens;

- tijdelijke opslag van materiaal en materieel;

- het plaatsen van containers, betonmolens, - bakken en -silo's, WC-boxen

- werven met hinder: volgens het GIPOD-decreet

 - inname van een rijstrook, inclusief de inname van een rijstrook door de verplichte gang voor fietsers of

 voetgangers;

 - inname deel van een rijstrook, inclusief de inname van een rijstrook door de verplichte gang voor                fietsers of voetgangers, waardoor er een beurtelingse voorrangsregeling moet worden ingesteld of het                             gebruik van tijdelijke verkeerslichten;

 - eenrichtingsverkeer wordt opgeheven of ingesteld;

 - een straat wordt afgesloten;

 - er wordt een omleiding ingesteld.

 

 

Art.3.- Tarief

 

Het bedrag van de retributie op het innemen van de openbare ruimte wordt vastgesteld op 1 euro per vierkante meter per dag (1  euro/m²/dag).

 

De totale oppervlakte wordt naar boven afgerond tot een volle vierkante meter. Een begonnen dag wordt aangerekend als een volledige dag.

 

Art.4.-  Retributieplichtige

 

De retributieplichtige is de aanvrager van de machtiging tot inname van de openbare ruimte.

Indien geen aanvraag werd ingediend zal de retributie ambtshalve gevestigd worden lastens de rechtspersoon of natuurlijke persoon die de openbare ruimte inneemt en als deze niet gekend is lastens de eigenaar(s) van het perceel waar de werken worden uitgevoerd. Allen zijn hoofdelijk gehouden tot het betalen van de retributie.

 

Art.5.-  Spoedprocedure

 

Indien wordt afgeweken van de standaard aanvraagtermijnen zal de spoedprocedure worden opgestart. Voor spoedaanvragen zal een bijkomende administratieve kost als volgt worden aangerekend.

 

De minimale aanvraagtermijn voor een parkeerverbod, een verhuis, een container, ...., een werf  zonder hinder (niet limitatieve opsomming) is 5 werkdagen voor de start van de inname. Vanaf 4 werkdagen tot en met 2 werkdagen vóór de startdatum van de tijdelijke inname wordt een spoedprocedure opgestart en hiervoor wordt  25 euro per aanvraag aangerekend.

 

Voor werven met hinder is de minimale aanvraagtermijn 30 werkdagen voor de start van de inname. Vanaf 29 werkdagen tot en met 10 werkdagen vóór de startdatum van de tijdelijke inname wordt een spoedprocedure opgestart  en hiervoor wordt 150 euro per aanvraag aangerekend.

 

Voor wegen- en nutswerken is de minimale aanvraagtermijn 30 werkdagen voor de start van de inname. Vanaf 29 werkdagen tot en met 20 werkdagen vóór de startdatum van de tijdelijke inname wordt de spoedprocedure opgestart  en hiervoor wordt 250 euro per aanvraag aangerekend.

 

Art.6.- Ambtshalve vaststelling (zonder vergunning)

 

Voor elke inname waarvoor geen aanvraag werd ingediend zal een vaststellingsdocument worden opgemaakt en bezorgd worden aan de retributieplichtige. Voor de opmaak van het vaststellingsdocument zal een administratieve kost worden aangerekend van:

 

- 25 euro per vaststelling van een onvergunde verhuis, container, ..., werf zonder hinder

- 150 euro per vaststelling van een onvergunde werf met hinder

- 250 euro per vaststelling van onvergunde wegen- en nutswerken

 

Art.7.- Betaling

 

De betaling van de retributie is verschuldigd op het ogenblik dat de aanvraag tot inname van het openbaar domein door de bevoegde dienst werd goedgekeurd.

 

Op het ogenblik van ontvangst van betaling door de gemeente, via online betaling of via overschrijving, wordt de vergunning/toelating bezorgd (per mail).

 

De betaling van de retributie in geval van ambtshalve vaststellingen (het ontbreken van een vergunning/toelating en het gebruik van digitale platform) dient te gebeuren binnen 30 dagen na verzending van het verzoek tot betaling op rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

Art.8.- Terugbetaling

 

Integrale terugbetaling vindt plaats in geval van intrekking van de toelating omwille van bestuurlijke redenen.

 

Terugbetaling in geval van annulatie door de aanvrager vóór de aanvangsdatum van de aangevraagde inname. Indien een spoedprocedure werd aangevraagd blijft de administratieve kost zoals vermeld in artikel 5 verschuldigd.

 

Indien het openbaar domein wordt vrijgemaakt voor de einddatum van de toegekende vergunning/toelating wordt de ontvangen retributie in functie van het aantal vrijgemaakte kalenderdagen terugbetaald.

 

De dag volgende op het vrijmaken van het openbaar domein wordt aanzien als de eerste niet gebruikte dag.

 

De retributieplichtige dient het bewijs (foto met datum) te leveren dat het openbaar domein vroegtijdig werd vrijgemaakt. Dit bewijs dient uiterlijk de dag volgend op het vrijmaken van het openbaar domein bezorgd te worden via debiteuren@brasschaat.be.

 

Art.9.- Vrijstelling

 

Er wordt vrijstelling van retributie inzake gebruik openbaar domein verleend voor de ingenomen oppervlakten bij het bouwen of bij werken door of voor rekening van openbare instellingen, sociale huisvestingsmaatschappijen, scholen, zieken- en rusthuizen.

 

Er wordt vrijstelling van retributie voor spoedprocedures verleend indien de werken in opdracht van het gemeentebestuur en bij hoogdringendheid worden uitgevoerd (bijvoorbeeld: wegverzakking, gaslek, gasbreuk, elektriciteitspanne, etc.).

 

Art.10.-

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex

van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma.

Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.11.- Invordering

 

Artikel 177 2° van het decreet Lokaal bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen.

Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

 

Art.12.-

Het gemeenteraadsbesluit van 28 november 2022 houdende goedkeuring van de retributie 2023-2025 op de tijdelijke inname van de openbare ruimte voor het uitvoeren van bouw-, verbouw- en opruimingswerken wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

15 Retributie voor de begraafplaatsen. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts – Coppens verwijst graag naar artikel 2.  Grondconcessies voor een gewone begraving is voor een inwoner van Brasschaat 371 euro.  Voor een concessie van een urne vraagt men 742 euro voor inwoners van Brasschaat.  Een urne is klein in verhouding tot een kist maar de urne kost bijna het dubbele.  Ze vindt dit vreemd. 

 

Waarnemend burgemeester Cools consulteerde de tarieven die vroeger van toepassing waren en dit waren dezelfde verhoudingen, nl. 330 euro t.o.v. 660 euro.  De vroegere tarieven werden gewoon aangepast met 12,5%. 

 

Raadslid Hermans mist in de opsomming nog het element rond de natuurbegraafplaatsen. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit gratis is. 

 

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

 

“We hebben een tijdje geleden in de algemene commissie een toelichting gekregen over de vergelijking tussen begravingen voor inwoners en niet-inwoners werd met omliggende besturen.

Dit wijzigingsbesluit is volgens mij toch wat onduidelijk:

1/ bij feiten en motivering wordt verwezen naar de gemeenteraad van 25.11.2022 ivm. de retributies voor de begraafplaatsen. Dat is verkeerd en moet zijn 25.11.2019.

 

2/ ook wordt de differentiatie tussen inwoners en niet-inwoners verrechtvaardigd door -ik citeer-: “de inwoners van de gemeente hebben immers door het betalen van de aanvullende belastingen bijgedragen tot de aanleg en het onderhoud van de algemene infrastructuur van de gemeente. Bijgevolg wordt het billijk geacht dat niet-inwoners meet betalen voor het verkrijgen van een concessie.

 

Op 28.11.2022 heeft deze gemeenteraad de belasting op de zgn. lijkbezorging gewijzigd dus voor niet-inwoners die hier begraven willen worden.  Het tarief werd vastgesteld op 500 euro. Er werd een uitzondering voorzien, namelijk voor personen die inwoner van de gemeente Brasschaat geweest zijn, doch verbleven in een rustoord voor bejaarden, een serviceflat, een zorgflat, een psychiatrische inrichting of enige andere instelling buiten de gemeente of als zorgbehoevende bij familieleden werden ondergebracht.  Zij moeten gedurende een ononderbroken periode van 10 jaar ingeschreven geweest zijn in het bevolkings- of vreemdelingenregister van Brasschaat en mogen op het 2 van 2 ogenblik van overlijden niet langer dan 10 jaar om voorgaande redenen uitgeschreven zijn uit de bevolkingsregister van Brasschaat.

 

Geldt deze uitzondering ook voor de retributie die nu voorligt?   Want gemiddeld betaalt de niet-inwoner toch 3,5 tot 4 maal meer dan een inwoner.

Bijvoorbeeld 371,30 euro (inwoner) vs 1.485 euro (niet-inwoner) voor een grondconcessie voor gewone begravingen.”

 

Schepen Fonteyn licht toe dat het wel de bedoeling is om het zo toe te passen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributies 2020-2025 voor de begraafplaatsen.

 

Zoals vorige jaren blijft het evenwicht tussen de verschillende tariefstructuren voor concessies evenals het evenwicht tussen de tarieven voor inwoners en niet-inwoners van onze gemeente behouden. Het is gebruikelijk en wenselijk dat de overledene ter aarde wordt besteld op de begraafplaats van hun woonplaats. De inwoners van de gemeente hebben immers door het betalen van de aanvullende belastingen bijgedragen tot de aanleg en het onderhoud van de algemene infrastructuur van de gemeente. Bijgevolg wordt het billijk geacht dat niet-inwoners meer betalen voor het verkrijgen van een concessie.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributies te

verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 maart 2023 te wijzigen

 

Juridisch kader

Het decreet van 16 januari 2004 en latere wijzigingen betreffende de begraafplaatsen en de lijkbezorging.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst wordt geraamd op 67.250 euro.

 

BESLUIT:

Met 28 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Met ingang van 1 maart 2023 en voor een onbepaalde duur wordt een retributie gevestigd voor het verlenen van concessies en voor het vervaardigen van afdekplaten en herdenkingsplaatsjes op de begraafplaatsen.

 

Art.2.- De retributies voor de concessies worden als volgt vastgesteld:

1. grondconcessies voor gewone begravingen:

a) voor inwoners van Brasschaat:   371,30 euro

b) voor niet-inwoners van Brasschaat: 1.485,00 euro

 

2. concessie voor begraving in een bovengrondse nis:

a) voor inwoners van Brasschaat:  393,80 euro

b) voor niet-inwoners van Brasschaat: 776,30 euro

 

3. concessie voor begraving in een ondergrondse nis:

a) voor inwoners van Brasschaat:  393,80 euro

b) voor niet-inwoners van Brasschaat: 911,30 euro

 

4. grondcessies met kelder:

a) voor inwoners van Brasschaat:  742,50 euro

b) voor niet-inwoners van Brasschaat:  2.970,00 euro

 

5. kindergraven:

a) voor inwoners van Brasschaat:    101,30 euro

b) voor niet-inwoners van Brasschaat: 371,30 euro

 

6. concessies voor begraving van urnen in vrijgekomen concessiegrond:

a) inwoners van Brasschaat:     742,50 euro

b) niet-inwoners van Brasschaat:            1.980,00 euro

 

Art.3.- De retributies voor het vervaardigen van afdekplaten voor de columbaria worden als volgt vastgesteld:

 

1. oude columbaria Kaart en Maria-ter-Heide

        56,30 euro voor de vervaardiging van messing plaatje met naam voor bevestiging op afdekplaat;

 

2. nieuwe columbaria zowel ondergronds als bovengronds

        196,90 euro voor beitelen tekst in afdekplaat;

        196,90 euro voor beitelen tekstwijziging;

        281,30 euro voor nieuwe plaat met ingebeitelde tekst.

 

Art.4.- De retributies voor het vervaardigen, leveren en aanbrengen van herdenkingsplaatjes worden als volgt vastgesteld:

 

        16,90 euro per stuk voor de herdenkingsmonumenten (paddenstoelen) op de kinderbegraafplaatsen

        78,80 euro per stuk voor de overige herdenkingszuilen

 

Art.5.- De retributie is verschuldigd door de aanvrager.

 

Art.6.- De betaling van de retributie dient te gebeuren binnen de 30 dagen vanaf het verzoek tot betaling op rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

Art.7.-

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.8.- Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

 

Art.9.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025

voor voor de begraafplaatsen wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

16 Retributie gebruik ondergrondse containers (sorteerstraatje). Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van het retributiereglement 2020-2025 op het gebruik van ondergrondse containers.

 

Het aanbieden van het afval voor de huis-aan-huisinzameling op locaties met dichte bewoning zorgt voor hinder door het groot aantal containers en zakken die samen aangeboden worden.

 

Op bepaalde adressen, aangeduid door de gemeente, zal gewerkt worden met ondergrondse containers om huishoudelijk afval en/of vergelijkbaar bedrijfsafval, gft, pmd, papier/karton en glas in te zamelen.

 

De ondergrondse containers voor huisvuil, gft, pmd en papier en karton kunnen enkel gebruikt worden door inwoners die hiervoor werden aangeduid door de gemeente. De ondergrondse container voor glas mag door iedereen gebruikt worden

 

Het gebruik van de ondergrondse containers (sorteerstraat) is verplicht voor de bewoners die hiervoor werden aangeduid door de gemeente.

 

De vulopeningen van volgende ondergrondse containers hebben een welbepaald volume. Deze volumes zijn voor huisvuil 40 liter, gft 30 liter, pmd 40 liter en papier en karton 60 liter.

 

De aangeduide inwoners bepalen zelf wanneer zij, tijdens de toegelaten uren, het afval in de ondergrondse container deponeren. Zij gebruiken hiervoor een toegangskaart, behalve voor glas.

Er wordt per gezin één toegangskaart voorzien die gebruikt kan worden door alle gezinsleden.

 

Het onderhoud en de lediging van de containers, de verwerking van de afvalstoffen en de nazorg brengen kosten met zich mee.

 

Voor het gebruik van de ondergrondse containers wordt een retributie aangerekend en wordt betaald met voorschotten. De retributie is afhankelijk van het type afval en het maximum volume dat per keer wordt aangeboden.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributies op het aanbieden van huisvuil en de servicekost te verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 maart 2023 te wijzigen

 

Juridisch kader

Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet), met latere wijzigingen.

Artikel 26 van het Materialendecreet dat aan de gemeenten de opdracht geeft om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen;

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het  Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), met latere wijzigingen.

Het Uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval dat het beleid in Vlaanderen vaststelt rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval;

De gemeenten kunnen deze bevoegdheid  overdragen aan een intergemeentelijke vereniging overeenkomstig het decreet op de intergemeentelijke samenwerking;

Het lidmaatschap van de gemeente bij IGEAN milieu & veiligheid.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal betalende stortingen.

 

BESLUIT:

Met 28 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Met ingang van 1 maart 2023 en voor een onbepaalde duur wordt voor het storten van pmd,  huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval in een ondergrondse container een retributie gevorderd.

Prijs per storting:

        huisvuil: 1,1250 euro per storting van max. 40 liter

        pmd: 0,10 euro per storting van max. 40 liter

        gft: gratis

        papier/karton: gratis

        glas: gratis

Voor het ter beschikking stellen van de toegangskaart wordt een retributie gevestigd van 0,8438 euro per maand.

Voor de vervanging van een toegangskaart, wegens verlies, beschadiging of vernietiging, wordt een retributie aangerekend van 7,00 euro.

 

Art.2.-

De retributie is hoofdelijk verschuldigd door volgende personen of instanties die deel uitmaken van eenzelfde aansluitpunt:

        de referentiepersoon van elk gezin als zodanig ingeschreven in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister,

        de referentiepersoon van elk gezin die op het grondgebied van de gemeente om het even welke woning of woongelegenheid in gebruik heeft, hetzij tijdelijk, hetzij als tweede verblijf of zich het gebruik ervan voorbehoudt zonder nochtans ingeschreven te zijn in de bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister en die beroep doet op de dienstverlening,

        iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die als hoofd- en of bijkomende activiteit op het grondgebied van de gemeente een commerciële, industriële, landbouw- of dienstverlenende activiteit uitoefent  en die beroep doet op de dienstverlening,

        verenigingen, gemeenschapshuizen, kerkfabrieken, openbare en semi-openbare instellingen, enz. die beroep doen op de dienstverlening,

 

Art.3.-

Voorschotten

De retributie wordt betaald met voorschotten. In opdracht van de gemeente wordt er een uitnodiging tot betaling van een voorschot verstuurd. Elk betaald voorschot blijft verbonden aan het betrokken aansluitpunt dat beroep wenst te doen op de dienstverlening. Telkens een aansluitpunt gebruik maakt van de ondergrondse containers, wordt het daarmee samenhangend bedrag van de retributies van het voorschot afgehouden.

Het initiële voorschotbedrag is 30 euro. Latere voorschotten worden berekend op basis van de effectieve aanbiedingen van het aansluitpunt.

 

Drempelbedrag

Wanneer het voorschot daalt onder het drempelbedrag, ontvangt het aansluitpunt een nieuwe uitnodiging tot betaling van een voorschot. Bij deze betalingsuitnodiging wordt een overzicht gevoegd van het reëel gebruik van de dienstverlening tijdens de afgelopen periode.

Het drempelbedrag is 12 euro.

 

Minimum bedrag

Als het voorschot onder het minimum bedrag daalt, zal er geen toegang meer zijn tot de ondergrondse containers voor betalende afvalfracties meer zijn totdat er opnieuw een voldoende voorschot betaald werd.

Het minimumbedrag is 3 euro.

 

Stopzetting

Bij het beëindigen van de dienstverlening ontvangt het aansluitpunt een eindafrekening en wordt het eventueel overblijvend saldo van het voorschot terugbetaald.

 

Art.4.-

De retributie voor het aanbieden van huisvuil en de retributie voor het maandelijks ter beschikking stellen van een toegangskaart worden jaarlijks op 1 januari aangepast op basis van de evolutie van de afgevlakte gezondheidsindex en wel als volgt: elk bedrag wordt vermenigvuldigd met een factor met in de teller de afgevlakte gezondheidsindex die van toepassing was op 1 november van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin het bedrag wordt gewijzigd, en met in de noemer de afgevlakte gezondheidsindex die van toepassing was op 1 november van het jaar dat voorafgaat aan de vaststelling van het vigerende bedrag. Het zo verkregen getal wordt naar boven afgerond op vier decimalen.

 

Art.5.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 op het gebruik van ondergrondse containers (sorteerstraatje) wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

17 Retributie voor de standplaatsen openbare markt en standplaatsen ambulante handel op het openbaar domein. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 voor de standplaatsen openbare markt en standplaatsen ambulante handel op het openbaar domein.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributies te

verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 juli 2023 te wijzigen.

 

Juridisch kader

De wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, zoals gewijzigd.

Het Koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten, zoals gewijzigd.

Het decreet van 24 februari 2017 tot wijziging van artikel 8 en 10 van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 houdende de wijziging van diverse bepalingen van het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

Het advies van het Agentschap Ondernemen zoals bepaald wordt in artikel 10§2 van de wet van 25 juni 1993.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst wordt geraamd op 61.875 euro.

 

BESLUIT:

Met 28 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Algemene bepaling

 

Met ingang van 1 juli 2023 en voor een onbepaalde duur wordt een retributie gevestigd op het plaatsnemen op het openbaar domein op de door de gemeente Brasschaat ingerichte markt en op standplaatsen ambulante handel buiten de openbare markt.

 

Art.2.- Retributie standplaatsen wekelijkse openbare markt en standplaatsen ambulante handel op de openbare weg.

 

De retributie is verschuldigd per standplaats, op basis van gevellengte en de duur van het gebruik. De retributie bedraagt 1,70 euro per strekkende meter of onderdeel van een strekkende meter, per dag en per standplaats.

 

Art.3.- Retributie aansluiting elektriciteitsnet en verbruik bij standplaatsen openbare markt

 

Voor de standplaatsen op de wekelijkse openbare markt wordt de retributie onderverdeeld in jaarabonnementen (voor marktkramers met een vaste standplaats) en in dagprijzen (voor losse standplaatsen).

 

- jaarabonnement : 70,30 euro per aansluiting

- dagprijs: 5,60 euro per aansluiting

 

Art.4.-  Verenigingen met humanitair doel en miniondernemingen van scholen die occasioneel een standplaats op de markt innemen dienen geen plaatsgeld te betalen mits voorafgaande goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art.5.- Betaling en invordering retributie standplaats wekelijkse markt en vergoeding verbruik elektriciteit

 

Voor de standplaatsen op openbare markten is de retributie verschuldigd door de onderneming aan wie de standplaats is toegewezen.

 

De retributie voor standplaatsen op openbare markten wordt betaald als volgt:

 

- per overschrijving op rekening van de financieel directeur na ontvangst van een zesmaandelijkse factuur voor de abonnementhouders van de wekelijkse markt en voor aanvang van elke periode;

- op de marktdag ter plaatse bij de marktleider voor de onderneming die op de openbare markt een losse standplaats krijgt toegekend.

 

Art.6.- Betaling en invordering retributie standplaats ambulante handel

 

Voor de standplaatsen ambulante handel is de retributie verschuldigd door de onderneming die de machtiging voor de standplaats ambulante handel op het openbaar domein verkregen heeft.

 

De retributie voor een abonnement dient betaald te zijn vóór de inname van de standplaats. Indien dit niet het geval is, mag de standplaats niet ingenomen worden. Een nieuwe of losse standplaats wordt gefactureerd bij beslissing van de toelating. De retributie wordt betaald per overschrijving op rekening van de financieel directeur na ontvangst van de factuur.

 

Een nieuwe aanvraag kan geweigerd worden wanneer reeds gefactureerde standplaatsen niet betaald werden.

 

 

Art.7.-

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.8.- Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

 

Art.9.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 voor de standplaatsen openbare markt en standplaatsen ambulante handel op het openbaar domein

wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

18 Retributie plaatsrecht op de lokale kermis. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende vaststelling van de plaatsrechten 2020-2025 op de lokale kermis.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributies te

verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 maart 2023 te wijzigen

 

Juridisch kader

De wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, zoals gewijzigd.

Het besluit van de gemeenteraad van 30 mei 2022, en latere wijzigingen houdende goedkeuring van het politiereglement betreffende de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal bestuur.

Het advies van het Agentschap Ondernemen zoals bepaald wordt in artikel 10§2 van de wet van 25 juni 1993.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst wordt geraamd op 14.625 euro.

 

BESLUIT:

Met 28 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Met ingang van 1 maart 2023 en voor een onbepaalde duur wordt ten behoeve van de gemeente onder navolgende voorwaarden een plaatsrecht geheven op de lokale kermissen.

 

Art.2.- De plaatsrechten worden vastgesteld per lopende meter per kermisattractie en per kermis:

 

        september kermis: 25,90 euro/lopende meter

        overige kermissen: 12,90 euro/lopende meter

 

De uitbaters van de kermisattracties die hiervoor gemachtigd worden om tijdens de Paasfoor gedurende een bijkomende week gebruik te maken van hun plaatsrecht zullen hiervoor een aanvullende vergoeding  van 25 % aangerekend worden.

 

Er wordt rekening gehouden met de grootste lengte. De kermisattracties die voorzien van een cikelvormig of veelhoekig grondvlak wordt de lengte vastgesteld op basis van de diameter of de grootste diagonaal.

 

Art.3.- Het plaatsrecht is verschuldigd door de uitbater van de kermisattractie.

 

Art.4.- Het plaatsrecht is eisbaar, zodra de plaats op het openbaar domein wordt ingenomen. De betaling van het plaatsrecht dient te gebeuren binnen de 30 dagen na ontvangst van het verzoek tot betaling op rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

Art.5.-

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.6.-

Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit

te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale

schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden

om de retributie in te vorderen.

 

Art.7.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025

plaatsrecht op de lokale kermis wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

19 Retributie inname openbaar domein voor evenementen en manifestaties. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 op de inname van het openbaar domein bij evenementen en manifestaties.

 

Naar aanleiding van een aantal evenementen met een eerder winstgevend karakter heeft het gemeentebestuur de intentie geuit om een commerciële vergoeding op basis van oppervlakte en aantal dagen (inclusief opbouw en afbraakperiode) als voorwaarde op te nemen in haar principiële beslissing.

 

Eveneens wordt er een waarborg gevraagd in functie van het mogelijke risico op schade. Verder worden nutsvoorzieningen en logistieke ondersteuning al dan niet aangerekend.

 

Het retributiereglement streeft een zo breed mogelijk toepassingsgebied na.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributies te

verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 maart 2023 te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet  van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal georganiseerde evenementen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Toepassingsgebied

 

Er wordt met ingang van 1 maart 2023 en voor een onbepaalde duur een retributie geheven op tijdelijke terbeschikkingstellingen en occasionele innamen van het openbaar domein en van gronden behorend tot het privaat domein van de gemeente Brasschaat voor het inrichten van evenementen en manifestaties.             

 

Art.2.- Definities

 

Het gedurende een bepaalde in tijd beperkte periode, voor minder dan drie maanden, ter beschikking stellen van openbaar domein voor het inrichten van festivals (beide met inname voor onder meer occasionele uitstallingen, occasionele terrassen, tapinstallaties, plaatsen van tenten), circussen, feestmarkten, braderijen, occasionele fastfoodkramen, barbecues, autoshows, reclame-evenementen, (muziek-)optredens, sportgebeurtenissen, beurzen, buurt- en straatfeesten, standplaatsen autobus of camionette voor marketingonderzoek of publicitaire doeleinden en tijdelijke plaatsen van winkelcontainers (uitgezonderd indien ze gebruikt worden tijdens verbouwingswerken of indien ze voor de eigen handelszaak worden geplaatst). Deze opsomming is niet beperkend.

 

Art.3.- Niet van toepassing

 

Dit reglement is niet van toepassing op de activiteiten die gereglementeerd zijn onder:

        het reglement met betrekking tot ambulante activiteiten op de openbare markt en op het openbaar domein.

        het reglement met betrekking tot activiteiten op openbare foren.

 

Hiervoor zijn andere retributiereglementen van toepassing.

 

Art.4.- Staat van bevinding

 

Voorafgaand aan de opbouw van het evenement wordt er een staat van bevinding ‘start opbouw’ opgesteld door de gemeente in bijzijn van de organisator.

Na de afbraak van het evenement wordt er eveneens een staat van bevinding ‘einde afbraak’ opgesteld door de gemeente in bijzijn van de organisator. De organisator neemt het initiatief om met de daartoe bevoegde/aangewezen persoon van de gemeente een afspraak te maken.

De opbouw van het evenement kan starten zoals voorzien in de toelatingsbrief en de staat van bevinding werd opgesteld en ondertekend door beide partijen (gemeente en organisator).

De afbraak van het evenement eindigt op het moment dat de organisator de daartoe bevoegde/aangewezen persoon van de gemeente inlicht en er een afspraak wordt gemaakt voor de staat van bevinding.

De staat van bevinding (eveneens gedocumenteerd met foto’s) vindt plaats voor de opbouw en nà de volledige afbraak/opruim.

 

Art.5.- Tarief

 

Voor de tijdelijke terbeschikkingstelling van het openbaar domein en van gronden behorend tot het privaat domein van de gemeente Brasschaat bedraagt de retributie:

 

Periode

                             Tarief volgens oppervlakte

 

 

Voor gedeelte van 1 tot 5000 m²

+ voor gedeelte boven 5000 m²

opbouw dag (x)-3 en volgende

11,30 euro/dag per evenement per 500 m²

11,30 euro/dag per evenement per 500 m²

opbouw dag (x)-2

5,60 euro/dag per evenement per 500 m²

5,60 euro/dag per evenement per 500 m²

opbouw dag (x)-1

2,80 euro/dag per evenement per 500 m²

2,80 euro/dag per evenement per 500 m²

1ste dag evenement t.e.m. 4de dag

56,30 euro/dag per evenement per 500 m²

11,30 euro/dag per evenement per 500 m²

vanaf 5de dag

11,30 euro/dag per evenement per 500 m²

5,60 euro/dag per evenement per 500 m²

afbraak dag (x)+1

2,80 euro/dag per evenement per 500 m²

2,80 euro/dag per evenement per 500 m²

afbraak dag (x)+2

5,60 euro/dag per evenement per 500 m²

5,60 euro/dag per evenement per 500 m²

afbraak dag (x)+3 en volgende

11,30 euro/dag per evenement per 500 m²

11,30 euro/dag per evenement per 500 m²

(x) is gelijk aan de evenementenperiode

 

De minimum aangerekende oppervlakte per evenement bedraagt 500m².

Een begonnen dag wordt aangerekend als een volledige dag.

De oppervlakte wordt bepaald in functie van de volledige inname van het openbaar domein en van gronden behorend tot het privaat domein van de gemeente Brasschaat (inclusief eventuele backstage, opslagruimte, parking) De innamen van openbare weg en van gronden naar aanleiding van begeleidende maatregelen opgelegd door het gemeentebestuur, worden niet aangerekend, zoals bijvoorbeeld parkings.

Voor de locaties gelegen in het Park van Brasschaat wordt de retributie verhoogd met 40%. Dit geldt voor de zone Kasteelparkgebied, zoals gedefinieerd in het landschapsbeheersplan.

 

Art.6.- Debiteur

 

De retributie en/of waarborg is verschuldigd door de organisator die gebruik maakt van de tijdelijke terbeschikkingstelling en occasionele innamen.

 

Art.7.- Betaling

De betaling van de retributie dient te gebeuren binnen 30 dagen na verzending van het verzoek tot betaling op rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

Art.8.- Vrijstelling

Van deze retributie zijn vrijgesteld:

 

        de eigen georganiseerde evenementen van de “groep” gemeente Brasschaat (onder andere gemeente Brasschaat, OCMW Brasschaat, EVA vzw programmering cultuur centrum Hemelhoeve, EVA vzw sportplus, AGB, toerisme Brasschaat vzw)

        evenementen georganiseerd door Brasschaatse handelaars- en horecaverenigingen ter promotie van het winkel- en horecagebied in Brasschaat;

        de Belgische staat, de Vlaamse gemeenschap/ Vlaamse gewest, de provincie Antwerpen, de gemeenten en de openbare instellingen;

        erkende onderwijsinstellingen, erkende adviesraden of culturele, sociale, sport-,senioren en jeugdverenigingen met een maatschappelijke zetel in de gemeente Brasschaat;

        aanvragers die een externe partner-organisator zijn, maar waarmee de gemeente Brasschaat op enigerlei wijze in functie van het betrokken evenement of manifestatie een partnerschap heeft afgesloten, zoals bijvoorbeeld voor evenement in co-organisatie, naamversterkende en samenlevingsversterkende evenementen (onder andere speelstraten, straat- en buurtfeesten, georganiseerd door ‘een vereniging van particulieren’). Het evenement dient steeds een meerwaarde voor de gemeente Brasschaat te betekenen. Het gemeentebestuur motiveert in haar beslissing het partnerschap.

Het gemeentebestuur rapporteert jaarlijks aan de gemeenteraad het overzicht van aanvragers die als externe partner-organisator worden aangeduid met haar motivatie.

 

Art.9.- Waarborg

 

De gemeente kan een waarborg bepalen, indien de opstelling van het evenement een mogelijk risico op beschadiging van het openbaar domein inhoudt. Het bedrag voor de waarborg wordt, als volgt, vastgesteld:

        W = [tarief volgens art.5] x C

        W = waarborg

        C = coëfficiënt naar risico op beschadiging

C wordt gelijk gesteld aan 3. Naargelang het risico op beschadiging van het openbaar domein, de beschadiging bij vorige edities of vergelijkbare evenementen kan C vervangen worden door 2, 4 of 5. Het college van burgemeester en schepenen beslist gemotiveerd bij goedkeuring aanvraag van het evenement over de te gebruiken coëfficiënt, na advies van de bevoegde dienst.

Deze waarborg dient ten laatste 14 kalenderdagen voor het evenement gestort te worden, volgende de bepalingen vermeld in de toelatingsbrief. Wanneer de organisator het nalaat om dit bedrag tijdig te storten, wordt de toelating geschorst in afwachting van de betaling of begeleidende maatregelen door de burgemeester en/of college van burgemeester en schepenen.

De waarborg kan pas worden terugbetaald als de staat van bevinding ‘einde afbraak’ werd opgesteld en de vastgestelde beschadigingen werden hersteld.

Indien het openbaar domein niet wordt achtergelaten in de oorspronkelijke toestand, zullen de kosten voor het herstellen integraal doorgerekend worden aan de aanvrager of verrekend worden met de waarborg.

 

Art.10.-

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.11.-

Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit

te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale

schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden

om de retributie in te vorderen.

 

Art.12.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 inname openbaar domein voor evenementen en manifestaties wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

20 Retributie op invorderingskosten van fiscale en niet-fiscale ontvangsten. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 op de invorderingskosten van fiscale en niet-fiscale ontvangsten.

 

De wet van 20 februari 2017 tot wijziging van artikel 298 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 wat betreft de herinneringsbrieven voor onbetaalde inkomstenbelastingen heeft ook gevolgen voor de invordering van gemeentelijke belastingen.

 

De invordering van de retributie of belasting gaat gepaard met kosten welke gemaakt worden voor het verzenden van betalingsherinneringen en aangetekende zendingen.

 

Het is billijk om deze kosten op de nalatige debiteuren te verhalen.

 

De retributie omvat zowel administratie- als verzendkosten.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributie te

verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 maart 2023 te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal openstaande vorderingen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Heffingstermijn

 

Met ingang van 1 maart 2023 en voor een onbepaalde duur wordt een retributie geheven voor de kosten verbonden aan de invordering van een fiscale en niet-fiscale schuldvordering.

 

Art.2.- Definities

 

1. Fiscale schuldvordering: de ontvangsten uit belastingen, inclusief belastingverhogingen.

 

2. Niet-fiscale schuldvordering: de ontvangsten uit retributies, GAS-boetes, huurgelden, schadevergoedingen en terugvorderingen van ten onrechte betaalde bedragen.

 

3. Niet-betwiste schuld: een schuld wordt aangezien als niet betwist als ze onbetaald blijft

zonder dat de schuldenaar ze op gemotiveerde wijze heeft betwist.

 

4. Betwiste schuld: een schuld wordt aangezien als rechtsgeldig betwist onder volgende

voorwaarde

 

- In het geval van een fiscale schuldvordering:

(artikel 9 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen)

 

a) Het bezwaar tegen een belastingaanslag of een belastingverhoging moet door de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger ingediend worden bij het college van burgemeester en schepenen.

 

b) Het bezwaar moet ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de 3de werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of kennisgeving van de aanslag. Het moet per brief of per e-mail worden ingediend: Verhoevenlei 11 te 2930 Brasschaat of debiteuren@brasschaat.be.

 

c) Indien de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger wenst gehoord te worden op de hoorzitting waarop het bezwaarschrift zal behandeld worden, moet hij dit uitdrukkelijk vragen in het bezwaarschrift.

 

- In het geval van een niet-fiscale schuldvordering:

 

a) De betwisting moet grondig gemotiveerd zijn; een betwisting die gericht is op vertraging of uitstel van betaling wordt niet als een betwiste schuld aangezien.

 

b) De betwisting moet gebeurd zijn binnen de vijftien kalenderdagen volgend op de factuurdatum.

 

c) De betwisting moet per brief of per e-mail gebeuren bij het college van burgemeester en schepenen, Verhoevenlei 11 te 2930 Brasschaat of debiteuren@brasschaat.be.

 

Art.3.- Procedure en tarieven

 

In dit reglement wordt voor de invordering van zowel fiscale als niet-fiscale ontvangsten vrijwel dezelfde procedure gevolgd en wordt hetzelfde tarief aangerekend voor de kosten van de tweede-aangetekende-laatste aanmaning:

 

        procedure fiscale schuldvordering:

        aanslagbiljet te betalen binnen twee maanden;

        eerste aanmaning tot betalen binnen 14 dagen;

        tweede-aangetekende-laatste aanmaning tot betalen binnen 7 dagen, in dit laatste geval worden kosten aangerekend;

        dwangbevel bij deurwaardersexploot.

 

        procedure niet-fiscale schuldvordering:

        factuur te betalen binnen 30 dagen

        eerste aanmaning tot betalen binnen 14 dagen;

        tweede-aangetekende-laatste aanmaning tot betalen binnen 7 dagen, in dit laatste geval worden kosten aangerekend;

        dwangbevel bij deurwaardersexploot.

 

        tarieven:

        gratis voor het opmaken en verzenden van het aanslagbiljet/de factuur en de eerste aanmaning;

        22,50 euro voor het opmaken en verzenden van de tweede-aangetekende-laatste aanmaning (= incl. kost aangetekende zending).

 

Art.4.- Diverse bepalingen

 

Bij betaling worden eerst de volgens dit retributiereglement aangerekende kosten aangezuiverd en vervolgens de openstaande fiscale of niet-fiscale schuld (hoofdsom).

 

Bij vastgestelde wanbetaling, in het bijzonder als er sprake is van onwil, herhaling of nalatigheid, kan het college van burgemeester en schepenen beslissen op advies van de bevoegde dienst de gemeentelijke dienstverlening te schorsen of helemaal stop te zetten, zonder dat dit enig recht geeft op schadevergoeding in hoofde van de schuldenaar.

 

Art.5.-

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.6.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 op invorderingskosten van fiscale en niet-fiscale ontvangsten wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

21 Retributie inzake materiële steun (uitleendienst audio-visuele en spelmaterialen). Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 inzake materiële steun (uitleendienst).

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributies te

verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 maart 2023 te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst wordt geraamd op 1.463 euro.

 

BESLUIT:

Met 28 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Met ingang van 1 maart 2023 en voor een onbepaalde duur wordt een retributie geheven op materiële steun volgens de modaliteiten van het uitleenreglement.

 

Art.2.- De retributie en de waarborg zijn verschuldigd door de aanvrager van het materiaal en wordt bij het afhalen van de materialen in bewaring gegeven bij het gemeentebestuur. Bij het terugbrengen van de ontleende materialen worden de materialen in ontvangst genomen en na controle door de bevoegde diensten wordt de waarborg terugbetaald en eventuele bijkomende retributie of boete in rekening gebracht.

 

Art.3.- Modaliteiten uitleenreglement

 

A. De Doelgroep

 

De uitleendienst stelt voor iedereen materiaal ter beschikking, aan verenigingen en individuele jongeren tot 25 jaar. Commerciële ondernemingen kunnen geen materiaal ontlenen.

 

De huurders worden ingedeeld in:

 

Categorie 1: verenigingen en jongeren uit Brasschaat

jeugdverenigingen (incl. speelstraatorganisaties)

socio Culturele verenigingen (incl. buurtcomités)

sportverenigingen

scholen

-25 jarigen voor activiteiten met een openbaar karakter of in kader van hun opleiding

 

Categorie 2: verenigingen en jongeren niet uit Brasschaat

= Categorie 1, maar niet uit Brasschaat

 

Categorie 3:

Alle anderen

 

De gemeente Brasschaat kan ten allen tijde bijkomende info opvragen omtrent het doel van de vereniging en de aard van de activiteit waarvoor materiaal wordt uitgeleend om zo de van toepassing zijnde categorie te kunnen bepalen.

 

B. Aanvragen

 

De vastlegging is slechts definitief na het invullen van het onlineformulier en ontvangst van bevestigingsmail.

Door het ontlenen van het materiaal verklaart de gebruiker zich akkoord met de bepalingen van dit reglement en waarborgt de stipte naleving ervan.

 

C. Kostprijs en waarborg

Volgende materialen kunnen ontleend worden en de kostprijs is afhankelijk van de vastgesteld categorie:

 

- categorie 1:

audiovisueel materiaal

° DJ-installatie (img Stage Line) - dagprijs 16,90 euro, waarborg 75 euro

° DJ-installatie (JBSystems) - dagprijs 16,90 euro, waarborg 75 euro

° muziekinstallatie (PA-set Yamaha)

° mengpaneel (Yamaha) - dagprijs 11,30 euro, waarborg 75 euro

° dubbele CD-speler (JBSystems) - dagprijs 4,50 euro, waarborg 75 euro

° 2 luidsprekers + kabels (Yamaha) - dagprijs 4,50 euro, waarborg 75 euro

° 2 luidsprekerstatieven (JBSystems) - dagprijs 1,10 euro, geen waarborg

° microfoon met kabel (Shure) - dagprijs 1,70 euro, geen waarborg

° microfoonstatief (K&M) - dagprijs 1,70 euro, geen waarborg

° draadloze microfoon (Shure) -dagprijs 5,60 euro, waarborg 75 euro

° hoofdtelefoon (Sennheiser) - dagprijs 1,70 euro, geen waarborg

° draagbaar PA geluidssysteem (Mac Mah) - dagprijs 16,90 euro, waarborg 75 euro

° draagbaar PA geluidssysteem (LD Roadboy) - dagprijs 16,90 euro, waarborg 75 euro

° decibelmeter (Amptec 10Eazy) - dagprijs 11,30 euro, waarborg 75 euro

° beamer (Sony VPL-DX120) - dagprijs 11,30 euro, waarborg 75 euro

° beamer (Sony VPL-DX221) - dagprijs 11,30 euro, waarborg 75 euro

° beamer (NEC NP210) - dagprijs 11,30 euro, waarborg 75 euro

° projectiescherm (Oray 120 x 160 cm) - dagprijs 2,80 euro, geen waarborg

° projectiescherm (Oray 150 x 200 cm) - dagprijs 2,80 euro, geen waarborg

° megafoon (Velleman) - dagprijs 1,70 euro, waarborg 75,00 euro

° 2 portofoons/walkie talkies (Kenwood) - dagprijs 11,30 euro, waarborg 75 euro

° lichtinstallatie (GigBAR 2) -dagprijs 16,90 euro, waarborg 75 euro

 

koffers

° speelkoffer - dagprijs 2,80 euro, waarborg 25 euro

° circuskoffer - dagprijs 2,80 euro, waarborg 25 euro

° muziekkoffer - dagprijs 2,80 euro, waarborg 25 euro

° poppenkastkoffer - dagprijs 2,80 euro, waarborg 25 euro

° verkeerskoffer - dagprijs 2,80 euro, waarborg 25 euro

° schminkkoffer - dagprijs 2,80 euro, waarborg 25 euro

 

spel- en sportmateriaal (zonder waarborg)

° reuzenbal Ø 65 cm - dagprijs 1,70 euro

° reuzenbal Ø 85 cm - dagprijs 1,70 euro

° reuzenbal Ø 95 cm - dagprijs 1,70 euro

° reuzenbal Ø 120 cm - dagprijs 1,70 euro

° play parachute 3,60 m - dagprijs 1,70 euro

° play parachute 5 m - dagprijs 1,70 euro

° play parachute 6 m - dagprijs 1,70 euro

° play parachute 7,30 m - dagprijs 1,70 euro

° kruiptunnel  - dagprijs 1,70 euro

° hoelahoep - dagprijs 0,60 euro

° reuze mikado - dagprijs 1,70 euro

° paar stelten  - dagprijs 0,60 euro

° trekkoord - dagprijs 0,60 euro

° kubb - dagprijs 1,70 euro

° hockeyset - dagprijs 2,80 euro

° bowlingset/kegelspel - dagprijs 1,70 euro

° elektrische ballenpomp - dagprijs 2,80 euro

 

 

Voor de ontleners van categorieën 2 en 3 gelden volgende dagprijzen (waarborg blijft hetzelfde)

        categorie 2:  2  x  dagprijs categorie 1 

        categorie 3:  3  x  dagprijs categorie 1 

 

De materialen worden meegegeven na het ondertekenen van het uitleendocument.

De huur en waarborg worden betaald bij het afhalen.

 

Vanaf een huurtermijn van 5 kalenderdagen (kamptarief) ontvangt de ontlener een korting van 50 %.

 

D. Uitleentermijn

De termijn bedraagt maximaal 14 dagen met een huurprijs per dag.

 

E. Afhalen en terugbrengen

Alle materialen dienen tijdig afgehaald en teruggebracht te worden, dit op eigen kosten en met eigen mankracht.

De ontlener verbindt er zich toe het ontleende materiaal in geen geval aan derden te ontlenen of te verhuren.

Bij gegronde twijfels, betreffende vorig punt, kan de  de gemeente Brasschaat het ontleende materiaal ieder ogenblik terugvragen en wordt uitsluiting toegepast.

 

Beschadiging, verlies of diefstal moeten onmiddellijk gemeld worden.

Eventuele herstellingen zullen, indien mogelijk, uitgevoerd worden door de bevoegde diensten en in rekening gebracht worden aan de ontlener, hiervoor wordt de waarborg ingehouden. Ook bij diefstal, verlies of beschadiging zal een rekening opgemaakt worden ten laste van de ontlener. Indien de kosten van herstelling of verlies het bedrag van de waarborg overstijgen worden de bijkomende kosten eveneens aangerekend aan de ontlener.

 

Bij verlies of beschadiging wordt volgende bijkomende retributie geheven:

        herstellingskost/onderhoudskost: indien herstellingskost mogelijk is door gemeentepersoneel wordt het retributiereglement op de uurlonen van het gemeentepersoneel toegepast;

        herstellingskost: indien herstelling door gemeentepersoneel niet mogelijk is wordt de herstellingskost doorgerekend

        bij verlies of diefstal wordt de vervangingswaarde (de volledige kostprijs van het materiaal) aangerekend

 

Bij herhaalde beschadiging wordt de ontlener uitgesloten.

Bij het binnenkomen van het materiaal wordt alles indien mogelijk nagekeken. Als er geen tijd is voor het nakijken van het materiaal in het bijzijn van de huurder dan wordt dit later gedaan en wordt de waarborg gestort. Indien er herstellingen dienen te gebeuren wordt de waarborg ingehouden en bijkomende kosten zijn voor rekening van de laatste ontlener.

De ontlener verklaart bij de ontlening het materiaal in goede staat te hebben ontvangen. Dit gebeurt automatisch bij het handtekenen van het uitleenformulier.

 

F. Gebruik van het materiaal

Bij gebruik dienen alle schriftelijke en/of mondeling verstrekte richtlijnen aangaande gebruik en behandeling strikt nageleefd te worden. De persoon die het materiaal reserveert, is verantwoordelijk voor het ontleende materiaal. Het bedienen van het materiaal dient te gebeuren volgens de handleidingen. De materialen moeten ordelijk, proper en volledig teruggebracht worden.

 

G. Boetes

Indien de periode van terugbrenging wordt overschreden, dient een bijzondere vergoeding betaald te worden van 5,60 euro per stuk, per dag. Indien materiaal niet ordelijk of proper wordt teruggebracht wordt een boete van 11,30 euro aangerekend.

 

Bij wanbetaling kan de vereniging uitgesloten worden voor ontlening tot de rechtzetting is gebeurd van deze ontbrekende betaling.

 

H. Annulatie aanvragen

Een eventuele annulatie van gereserveerde materialen dient zo spoedig mogelijk te gebeuren en ten laatste 4 werkdagen voor de afgesproken afhaaldatum.

 

I. Aansprakelijkheid

De gemeente Brasschaat kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongevallen en/of andere schadelijke gevolgen die zouden voortvloeien uit het gebruik van het ontleende materiaal.

 

Gereserveerde materialen die op de dag van afhalen niet aanwezig zijn worden niet verrekend. De gemeente Brasschaat kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

 

Art.4.-

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd, uitgezonderd de waarborgen. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.5.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 inzake materiële steun (uitleendienst audio-visuele en spelmaterialen) wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

22 Gemeentelijk basisonderwijs. Vaststelling remgeld voor middagtoezicht en avondstudie. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Geysen heeft hier een kleine vraag over.  Hij verwijst naar het feit dat het remgeld stijgt van 0,80 euro naar 0,90 euro.  Dit zijn bedragen die voor de ouders buiten de maximum factuur vallen.  Wanneer men dit over een jaar bekijkt, gaat dit over een aanzienlijk bedrag.  Voor sommige ouders gaat dit op termijn een probleem worden volgens hem. 

 

Raadslid Vanpoucke heeft dezelfde opmerking en zijn fractie gaat nog een stap verder.  Zijn fractie zal dit niet goedkeuren omwille van die reden.  Het is volgens hem een asociale maatregel.  Het is een forfaitair bedrag dat voor iedereen hetzelfde is.  Wanneer het over kinderen gaat is het onrechtvaardig om te zien dat sommige brooddozen voller zijn dan anderen.  Voor vele gezinnen kan dit op jaarbasis serieus doorwegen.  Het is een laag bedrag maar wanneer men dit voor bijvoorbeeld 2 kinderen optelt, zal dit over meer dan 100 euro gaan.  Zijn fractie stelt voor dat de gemeente de scholen daarin compenseert en dat het niet noodzakelijk is om deze kosten door te rekenen aan de ouders.  Zijn fractie zal hier tegen stemmen.  Hij wil ook graag nog weten of hier een armoedetoets gebeurd is? 

 

Raadslid Eeman keurt dit punt ook niet goed.  Hij is hier enkele jaren geleden al eens over tussen gekomen.  Betalen om de eigen boterhammen op te eten wordt volgens hem wel eens de boterhammentaks genoemd.  Zolang de boterhammentaks niet gekoppeld wordt aan de maximumfactuur van 80 euro zal zijn fractie dit niet goedkeuren. 

 

Schepen Ven licht toe dat ze zelf leerkracht is geweest en dat ze weet hoeveel werk de leerkrachten doen en wat daar allemaal nog bijkomt.  Wanneer de leerkrachten toezicht houden, vindt ze het niet meer dan normaal dat zij hier een bedrag voor krijgen.  Ze licht toe dat dit regelmatig ter sprake komt op directiecomités.  Armoede en lege brooddozen worden daar besproken.  De aantallen hieromtrent zijn in de gemeentelijke scholen beperkt en elke school heeft hier ook een oplossing voor.  Er zijn scholen die brood voorzien met beleg en wanneer er een kindje zonder middagmaal is, krijgen zij zo’n pakketje. 

 

Schepen Ven licht toe dat er met betrekking tot deze problematiek ook een overleg was met de zorgleerkrachten van de school.  Ook voor het niet kunnen betalen van schoolrekeningen zijn oplossingen voorzien.  Ze licht toe dat er problemen zijn, maar deze zijn zeker nog behapbaar volgens haar.  Wanneer er problemen zijn binnen bepaalde gezinnen zullen deze bekeken en aangepakt worden. 

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat dit nu net het verschil is tussen zijn fractie en het bestuur.  Zij gaan dit niet halen bij de gezinnen maar vinden dat de gemeente hier kan tussen komen.  Het is voor de gemeente een klein bedrag, maar voor vele gezinnen misschien wel “de druppel”.  Zijn fractie zal dit punt niet goedkeuren. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de remgelden 2020-2025 voor middagtoezicht en avondstudie in het gemeentelijk basisonderwijs.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de remgelden te

verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 september 2023 te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 30 november 2007 betreffende het flankerend onderwijsbeleid.

Ministeriële omzendbrief van 25 juli 1991, referte JURA/11/AOW, betreffende gezondheidstoezicht en sociale voordelen vanaf schooljaar 1991-1992, met latere wijzigingen.

Het besluit van de gemeenteraad van 26 april 2012 inzake vaststelling van de normen en de vergoeding voor de toezichters voor middagbewaking en avondstudie, en latere wijzigingen.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De ontvangsten worden geraamd op 191.813 euro.

 

BESLUIT:

Met 19 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Anne Van Aperen), 13 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons).

 

Art.1.- Met ingang van 1 september 2023 en voor een onbepaalde duur wordt, voor iedere leerling die een beroep doet op het middagtoezicht in het gemeentelijk kleuter- en lager onderwijs, het remgeld vastgesteld op 0,90 euro per leerling per dag.

 

Art.2.- Met ingang van 1 september 2023 en voor een onbepaalde duur wordt, voor iedere leerling die een beroep doet op de avondstudie in het gemeentelijk kleuter- en lager onderwijs, het remgeld vastgesteld op 0,90 euro per leerling per dag.

 

Art.3.- Het remgeld wordt geïnd bij de aanvang van elke toezichtperiode.

 

Art.4.-

De retributies worden jaarlijks op 1 september geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.5.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de remgelden 2020-2025 voor middagtoezicht en avondstudie in het gemeentelijk basisonderwijs wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

23 Retributie voor het opruimen van sluikstorten. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 voor het opruimen van sluikstorten.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributies te verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 maart 2023 te wijzigen

 

Juridisch kader

Artikel 16.6.3 §2 van het Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM).

Artikel 12 §1 van het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet).

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal opdrachten.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Met ingang van 1 maart 2023  en voor een onbepaalde termijn wordt een retributie geheven voor het opruimen van sluikstorten.

 

Art.2.- De retributie is verschuldigd door de persoon die de afvalstoffen heeft achtergelaten.

 

Art.3.- Onder sluikstorten wordt verstaan: het achterlaten van afvalstoffen:

        op niet-reglementaire plaatsen en/of

        op niet-reglementaire tijdstippen en/of

        in niet-reglementaire recipiënten

 

Art.4.- De retributie voor het opruimen van sluikstort wordt als volgt bepaald:

 

1) door eigen personeel

        loonkost werklieden/polyvalent vakman : 22,50 euro per half uur te rekenen vanaf ieder begonnen half uur

        loonkost ploegbaas/werkleider: 25,00 euro per half uur te rekenen vanaf ieder begonnen half uur

        gebruik vrachtwagen met kraanuitrusting (zonder chauffeur): 22,50 euro per half uur te rekenen vanaf ieder begonnen half uur

        kilometervergoeding: 1,40 euro per km

        het verwerken en storten van afval: 0,30 euro per kg afval

 

2) door derden

Bij het opruimen van sluikstort door derden in opdracht van de gemeente wordt het factuurbedrag doorgerekend aan de in artikel 2 vermelde retributieplichtige.

 

 

Art.5.- De betaling van de retributie dient te gebeuren binnen de 30 dagen vanaf het verzoek tot betaling op rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

Art.6.-

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.7.-

Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

 

Art.8.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 voor het opruimen van sluikstorten wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

24 Retributie op de inschrijvingsgelden in het deeltijds kunstonderwijs (DKO). Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het  besluit van de gemeenteraad van 28 juni 2021 houdende goedkeuring van de retributie 2021-2025 op de inschrijvingsgelden in het deeltijds kunstonderwijs (DKO).

 

Leerlingen in het gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs betalen een inschrijvingsgeld. Voor leerlingen

die gesubsidieerd worden door het Ministerie van Onderwijs en vorming wordt het inschrijvingsgeld

met uitzondering van het gemeentelijk deel door gestort naar het Ministerie van Onderwijs en

Vorming.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributie te

verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 september 2023 te wijzigen.

 

Juridisch kader

 

Het decreet betreffende het onderwijs-II van 31 juli 1990

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De ministeriële omzendbrief DKO/2018/12 van 8 oktober 2018 en latere wijzigingen betreffende de

jaarlijkse inlichtingen voor het schoolbeheer deeltijds kunstonderwijs.

 

Financiële gevolgen

De jaarlijkse opbrengst wordt geraamd op 20.250 euro.

 

BESLUIT:

Met 29 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Met ingang van 1 september 2023 en voor een onbepaalde duur wordt de retributie op de inschrijvingsgelden als volgt vastgesteld:

 

        jongeren, volwassenen, jongeren en volwassenen met verminderd tarief:

eerste lid van het gezin: 7,90 euro gemeentelijke retributie verhoogd met de inschrijvingsgelden aangerekend door de Vlaamse overheid,

volgende lid van hetzelfde gezin: 5,60 euro gemeentelijke retributie verhoogd met de inschrijvingsgelden aangerekend door de Vlaamse overheid;

        vrije leerling en vrije leerling verminderd tarief:

De gemeentelijke tarieven voor de vrije leerling en de vrije leerling verminderd tarief worden gekoppeld aan de tarieven Vlaamse overheid van de jongeren en de jongeren met verminderd tarief en verhoogd met:

7,90 euro voor het eerste lid van het gezin

5,60 euro voor het volgende lid van hetzelfde gezin.

 

De inschrijvingsgelden van de Vlaamse overheid worden jaarlijks aangepast aan de tarieven die het Ministerie van Onderwijs vastlegt voor het DKO.

 

Art.2.- Definities

        Vrije leerlingen zijn niet-financierbare leerlingen die mits toestemming van de directie les volgen in het gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs.

 

        Leerlingen met verminderd tarief zijn conform het Onderwijsdecreet-II uitkeringsgerechtigde werklozen, leefloners, personen met een handicap, residenten in een gezinsvervangend tehuis of MPI, politieke vluchtelingen, volwassenen tussen 18 en 24 jaar, jongeren van eenzelfde leefeenheid en jongeren in een bijkomende studierichting. Artikel 100quater van het Onderwijsdecreet-II bevat de rechtsgrond voor de attestering. Alle verminderde tarieven worden gestaafd met een attest of document dat de geldigheid voor de korting bewijst in de maand september van het schooljaar waarvoor de korting wordt aangevraagd.

 

Art.3.- De leerling of de ouders betalen het inschrijvingsgeld met bancontact bij inschrijving op het secretariaat van de academie van het deeltijds kunstonderwijs.

 

Art.4.-

De retributies worden jaarlijks op 1 september geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.5.- Het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2021 houdende vaststelling van de retributie

2021-2025 op de inschrijvingsgelden in het deeltijds kunstonderwijs (DKO) wordt opgeheven

vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

25 Retributie gebruik sportaccommodaties. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 27 juni 2022 houdende goedkeuring van de retributies 2022-2025 op het gebruik van de sportaccommodaties.

 

De tarieven die van toepassing zijn voor het gebruik van het voetbalveld LDW-stadion zullen ook van toepassing worden voor het voetbalveld van Den Appel.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributies te

verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

De sportraad heeft hiervoor op 13 februari 2023 advies gegeven.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 september 2023 te wijzigen

 

 

Juridisch kader

Het decreet van 30 november 2007 betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau.

Ministeriële omzendbrief van 25 juli 1991, referte JURA/11/AOW, betreffende gezondheidstoezicht en

sociale voordelen vanaf schooljaar 1991-1992, met latere wijzigingen.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Adviezen

Het advies van de sportraad van 13 februari 2023.

 

Financiële gevolgen

De ontvangsten zijn afhankelijk van het aantal verhuringen.

 

BESLUIT:

Met 29 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Met ingang van 1 september 2023 en voor een onbepaalde duur wordt de retributie voor het gebruik van de gemeentelijke sporthallen, de turnzalen en het Louis De Winterstadion als volgt vastgesteld:

 

§1.-Gemeentelijke sporthal Mariaburg

22,50 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal; indien slechts een gedeelte van de zaal wordt gebruikt is niettemin het tarief voor de volledige zaal verschuldigd.

 

§2.-Gemeentelijke turnhal Driehoek

a.  11,30 euro/uur voor het gebruik van 1/3 van de zaal;

b.  22,50 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal (voor Brasschaatse turnverenigingen);

c.  45,00 euro/dagdeel (dagdeel = voormiddag, namiddag of avond = 4 uur) of 13,50 euro/ uur voor het

afzonderlijk gebruik van de kleedkamers met douches.

 

§3.-Gemeentelijke turnzaal G.I.B.

11,30 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal.

 

§4.-Gemeentelijke turnzaal Maria-ter-Heide

11,30 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal.

 

§5.-Gemeentelijke turnzaal Kaart

11,30 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal.

 

§6.-Louis De Winterstadion

 

§6.1-Gebruik atletiekpiste (inclusief atletiekonderdelen, kleedkamers en water)

atletiektraining: 28,10 euro/uur

atletiektraining met verlichting: 33,80 euro/uur

atletiekmeeting per dagdeel, inclusief tribune: 146,30 euro/dagdeel

(dagdeel = voormiddag, namiddag of avond = 4 uur)

 

§6.2-Gebruik voetbalveld (inclusief tribune, kleedkamers en water)

voetbaltraining: 28,10 euro/uur

voetbaltraining met verlichting: 33,80 euro/uur

voetbalwedstrijd: 146,30 euro per dagdeel (dagdeel = voormiddag, namiddag of avond = 4 uur)

 

§6.3-Sportevenementen en sportdagen (volledig stadion inclusief alle sportieve aanhorigheden en tribune)

        146,30 euro per dagdeel (dagdeel = voormiddag, namiddag of avond)

        opstellen of afbouwen tijdens de dag(en) vóór of na het sportevenement of sportdag: 22,50 euro/uur

 

§6.4-Het gebruik van het Louis De Winterstadion door atletiekclub AC Break en KFC Brasschaat is geregeld middels een aparte gebruiksovereenkomst met het gemeentebestuur (respectievelijk gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2012 en latere wijzigingen en collegebesluit van 16 augustus 2021 en latere wijzigingen).

 

§6.5-De cafetaria in het Louis De Winterstadion wordt beheerd door atletiekclub AC Break en KFC Brasschaat middels een aparte concessieovereenkomst met het gemeentebestuur (gemeenteraadsbesluit van 27 september 2012 en latere wijzigingen).

 

§7.-Gebruik voetbalveld Den Appel

voetbaltraining: 28,10 euro/uur

voetbalwedstrijd: 146,30 euro per dagdeel (dagdeel = voormiddag, namiddag of avond = 4 uur)

 

Art.2.- Voor de Brasschaatse onderwijsinstellingen, voor zover het gaat om leerlingen die tijdens de lesuren in het kader van de gewone onderwijsactiviteiten en onder toezicht gebruik maken van de gemeentelijke sporthallen, turnzalen en het Louis De Winterstadion, wordt geen retributie geheven.

 

Art.3.- Vermindering van retributie

1) Voor de gemeentelijke sporthallen, turnzalen en het Louis De Winterstadion vermeld onder artikel 1 wordt een vermindering van 50% op de retributie toegestaan voor:

        Brasschaatse sportverenigingen met clubzetel te Brasschaat én aangesloten bij de Brasschaatse sportraad.

        Sportverenigingen voor personen met een handicap.

        Verenigingen die in het raam van de verbroedering van buitenlandse steden en gemeenten met de gemeente Brasschaat wedstrijden in de sportzalen of tornooien en evenementen in het Louis De Winterstadion organiseren.

        Schoolsportverenigingen voor het organiseren van buitenschoolse sport voor de onderwijsinstellingen.

        De Sportregio Antwerpse Kempen voor het organiseren van regionale sportactiviteiten voor de bevolking.

 

2) Sportverenigingen van de brandweerzone Rand - post Brasschaat en de politiezone Brasschaat hebben per week recht op een vrijstelling van 1,50 uren.

 

Deze verminderingen zijn niet cumulatief.

 

Art.4.- Voor bedrijven en commerciële sportaanbieders worden alle gebruikstarieven van de gemeentelijke sportinfrastructuur met 50 % vermeerderd.

 

Art.5.- Waarborg badge/sleutels

 

Voor sleutels die worden uitgeleend om toegang te verlenen tot de gemeentelijke sportaccommodatie, moet een waarborg van 50,00 euro overhandigd worden aan de sportdienst.

 

Indien de sportaccommodatie uitgerust is met een badgesysteem dienen de gebruikers 20 euro waarborg per badge in bewaring te geven.

 

De teruggave van de waarborg gebeurt na beëindiging van het gebruik.

 

Art.6.- De retributie voor het gebruik van de kleedkamers en/of douches in de gemeentelijke sporthallen en turnzalen en zonder dat daarbij andere lokalen of ruimten in hetzelfde gebouw gebruikt worden, wordt vastgesteld op 1,40 euro per persoon.

 

Art.7.- Betalen van de retributie

 

De retributie is verschuldigd door de gebruiker.

 

De gebruiker is verantwoordelijk voor de betaling van de retributies en van de onkosten in geval van schade aan de accommodatie en/of het materiaal en/of het niet proper achterlaten van de ter beschikking gestelde sportaccommodatie.

 

Art.8.-

 

De gebruikers betalen per kwartaal. Facturatiedata zijn 31 maart, 30 juni, 30 september en 31 december.

Indien de verenigingen, groepen, commerciële organisaties, bedrijven of privé-personen om één of andere reden geen gebruik maken van de ter beschikking gestelde sportzaal of sportveld blijft de vergoeding verschuldigd tenzij tot 2 weken voor datum van gebruik wordt geannuleerd. De annulering dient te gebeuren via mail aan sport@brasschaat.be.

 

Een uitzondering hierop wordt toegestaan voor de accommodatie in het openluchtstadion Louis de Winter. Omwille van uitzonderlijke weersomstandigheden kan het gebruik geannuleerd worden door een mail te sturen naar sport@brasschaat.be voor de aanvang van het gebruiksuur, met vermelding van de reden. Mits bevestiging van de sportdienst zal de retributie niet aangerekend worden.

 

Indien de gebruiker buiten zijn wil geen gebruik kan maken van één van de turnzalen en moet uitwijken naar één van de sporthallen blijft slechts de retributie van de gereserveerde turnzaal verschuldigd.

 

De betaling van de retributie dient te gebeuren binnen de 30 dagen vanaf het verzoek tot betaling op

rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

 

Art.9.-

 

Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

 

Art.10.-

De retributies worden jaarlijks op 15 augustus geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

Deze indexatie is niet van toepassing op waarborgen.

 

Art.11.-

Het gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2022 houdende vaststelling van de gebruikstarieven 2022-2025 van de sportaccommodaties wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

26 Retributie op de aflevering van containers, compostbakken en regenwatertonnen. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans licht toe dat zijn fractie zich hier zal onthouden aangezien ze het nut er niet van aanzien om hier te indexeren.  Hij stelt dat de gemeente een doorgeeffunctie heeft op dat vlak. 

 

Schepen Heirman licht toe dat deze tarieven ook geïndexeerd worden. 

 

Raadslid Brughmans licht toe dat het college beslist heeft dat Igean mag indexeren. 

 

Schepen Heirman vraagt zich af of Brasschaat de uitzondering moet zijn in de regio?

 

Raadslid Brughmans geeft mee dat we wat betreft het groenafval ook de uitzondering zijn in de regio. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad heeft in zitting van 28 november 2022 de tarieven voor de verkoop van containers, compostbakken en regenwatertonnen voor de jaren 2022-2023 goedgekeurd.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributies op de verkoop van containers vanaf 2024 jaarlijks te indexeren.

 

Het composteren van groenafval wordt gestimuleerd. Mits het volgen van een thuiscomposteringscursus wordt een gratis compostvat ter beschikking gesteld.

 

Het is financieel aangewezen om het besluit met ingang van 1 maart 2023 te wijzigen

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

De gemeente is lid van IGEAN en heeft het beheer van het recyclagepark  aan IGEAN milieu & veiligheid overgedragen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn afhankelijk van het aantal verkochte recipiënten. De kosten voor de aankoop van deze recipiënten worden in de jaarlijkse eindafrekening verrekend met de ontvangen retributies.

 

BESLUIT:

Met 24 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Johan Caluwé), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert), 5 onthoudingen (Bart Brughmans, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons).

 

Art.1.- Met ingang van 1 maart 2023 en voor een onbepaalde duur wordt de retributie voor het afleveren van containers,  compostvaten en -bakken en regenwatertonnen vastgesteld als volgt :

 

1. nieuwe containers:

        30 euro per groene groenafvalcontainer  van 40 liter inhoud;

        40 euro per groene groenafvalcontainer van 120 liter inhoud;

        50 euro per groene groenafvalcontainer van 240 liter inhoud;

        40 euro per blauwe papiercontainer van 140 liter inhoud;

        260 euro per gele papiercontainer van 1.100 liter inhoud;

        305 euro per gele papiercontainer van 1.100 liter inhoud, inclusief levering.

 

2. nieuwe compostvaten en -bakken:

      gratis compostvat van 300 liter inhoud per adres, mits het volgen van een     thuiscomposteringscursus;

        35 euro per compostvat van 300 liter inhoud, inclusief beluchtingsstok;

        60 euro per compostbak van 1.300 liter inhoud;

        50 euro per aanbouwmodule van 1.300 liter inhoud voor compostbak;

        20 euro per dakje voor compostbak;

        5 euro per beluchtingsstok;

 

3. tweedehands containers:

        5 euro per groene groenafvalcontainer van 40 liter inhoud;

        10 euro per groene groenafvalcontainer van 120 liter inhoud;

        15 euro per groene groenafvalcontainer van 240 liter inhoud;

        10 euro per blauwe papiercontainer van 140 liter inhoud;

 

4. regenwatertonnen

        50 euro per standaard regenwaterton rond groen inclusief voet en kraan – 310 liter

        85 euro per standaard regenwaterton rond groen inclusief voet en kraan – 510 liter 

        236 euro per regenwaterton rond antraciet met gardenakoppeling – 1000 liter  

 

Bij de aankoop van een regenwaterton wordt per adres in Brasschaat een korting van 10 % toegekend. 

 

De tarieven van de regenwatertonnen worden jaarlijks conform de voorwaarden van de raamovereenkomst 'regenwatertonnen' van IGEAN herzien. Voorafgaand aan de toepassing zullen de geïndexeerde tarieven ter goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen worden voorgelegd.

 

Art.2.- Er is geen retributie verschuldigd voor de vervanging van een container indien deze werd vernield door de ophaler van de betrokken afvalfractie.

 

Art.3.- De retributie is verschuldigd door de aanvrager en wordt betaald bij de aanvraag of bij de aflevering van het gevraagde.

 

Art.4.-

De retributies op de containers (groene, blauwe en gele) worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.5.- Het gemeenteraadsbesluit van 28 november 2022 houdende vaststelling van de retributie

2022-2023 op de aflevering van containers, compostbakken en regenwatertonnen wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

27 Rapportering meldingen, klachten en beleidssignalen. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Geysen doet volgende tussenkomst :

 

“Mijn vraag ging over pagina 27 rapportering straten.  Vooraan in dit artikel staat dat er in 2022 in totaal 1293 meldingen binnenkwamen. Bij thema straten schrijft men:  om de terugval bij thema straten van 36% in 2021, naar 27% in 2022 te kunnen verklaren is verdere analyse nodig. Als ik de verschillende thema's binnen straten optel kom ik voor 2022 op: wegenwerken 51 meldingen, beschadiging wegdek 37 meldingen, beschadiging fiets en voetpad 86 meldingen en rioolputjes 20 meldingen. Of een totaal van 194 meldingen.194 op een totaal van 1293 meldingen is lang geen 27%! Ofwel gaat dit om een rekenfout ofwel zijn cijfers in de gebruikte grafieken fout. Bij thema groen klopt die berekening wel, maar ook bij andere rubrieken zie ik fouten. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit nog verder onderzocht zal worden.  De berekeningen die door raadslid Geysen worden aangehaald, zullen bekeken worden en er zal een terugkoppeling gebeuren. 

 

Raadslid Hermans wil profiteren van het feit dat de schepen voor dierenwelzijn aanwezig is.  Op pagina 4 wordt verwezen naar overlast die gestegen is van 1 naar  92 meldingen.  Ze had graag extra toelichting gekregen hieromtrent.  Ze wil ook graag weten hoe de verfijning van de registratie zal toegepast worden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat overlast gestegen is van 6% naar 16%.  De spectaculaire overlast dieren is niet onmiddellijk te verklaren volgens hem.  Dit zal nader onderzocht worden om de registratie te kunnen verfijnen. 

 

Algemeen directeur Schevernels licht toe dat men is gaan nakijken wat het verschil is met voorheen.  Er wordt nu gewerkt met een nieuw platform, nl. Power BI.  Alle diensten registreren nu in 1 systeem waar er vroeger in verschillende systemen werd geregistreerd.  Het vergelijken van cijfers van nu en voorheen is dus geen eenvoudige zaak omdat het een ander registratiegegeven is.  Wat betreft het cijfer 92 voor de dieren komt dit doordat er beter geregistreerd wordt.  De stijging zat vooral in kwartaal 2 en 3 (tussen zomer en herfst).  Het gros van de meldingen (48) ging over ratten en processierupsen (8).  Deze worden nu mee opgenomen onder “overlast dieren” terwijl zij vroeger in afzonderlijke rapportages zaten.  De categorie “anderen” omvat wespen, vogels, katten, honden,… 

 

Raadslid Hermans licht toe dat ze eerder dacht aan verwaarlozing bij dieren. 

 

Schepen Hans licht nog toe dat er een dierenpolitie is.  Bij de maatschappelijk werkers wordt er ook gevraagd om nadrukkelijk op de dieren te letten.  Deze doelgroep heeft meestal (veel) huisdieren.  Bij intra-familiaal geweld delen de dieren ook vaak in de klappen. 

 

Raadslid Vanpoucke wenst nog iets te vragen over het afvalbeleid.  Sinds begin 2022 zijn er geen cijfers meer beschikbaar over het afvalbeleid omdat alles rechtstreeks naar Igean gaat.  Dit werd letterlijk opgenomen in het document.  Exact een jaar geleden werd diftar ingevoerd.  Hij wil graag weten wanneer de evaluatie hieromtrent zal toegelicht worden?  Hij vermoed dat er in de opstartfase wel wat opmerkingen kwamen rond diftar?  Hij leest vaak “wordt nog onderzocht”.  Hij hoopt dat er op deze zaken nog wordt teruggekomen tijdens een themacommissie later op het jaar.  Veel zaken verdienen volgens hem meer aandacht dan “wordt nog onderzocht”. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat ze nog op de globale cijfers wacht om zo alles te kunnen vergelijken.  Van zodra de cijfers van Igean binnen zijn, zal er een vergelijk gedaan worden en zullen deze op een commissie toegelicht worden.  Voor de nazorg was er een contract met Sulo maar vanaf 1 maart 2023 is er een ander bedrijf dat dit overneemt.  Het nieuwe systeem zou nog gebruiksvriendelijker zijn.  Ze hoopt tussen dit en 2 maanden naar voor te kunnen treden met de cijfers.  Ze informeerde reeds verschillende keren naar de cijfers bij Igean maar tot op heden heeft ze ze nog niet ontvangen.  Ze is zelf ook benieuwd. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het decreet Lokaal Bestuur vermeldt dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan respectievelijk de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn over de ingediende klachten.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het rapport over meldingen, beleidssignalen en klachten 2022.

 

Juridisch kader

Artikel 303 § 3 van het decreet lokaal bestuur

Gemeenteraadsbesluit van 24 september 2018

 

 

Art.1.- Neemt kennis van de rapportering van meldingen, klachten en beleidssignalen voor 2022.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

28 Noodhulp voor de aardbeving in Turkije/Syrië. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans komt steeds tussen wanneer er noodhulp wordt voorgesteld.  Ze geeft nog mee dat er ondertussen nog een nieuwe beving was in Turkije.  Ze vindt het vreemd om vast te stellen dat men vandaag een hoop retributies goedkeurt voor indexatie maar het bedrag voor de noodhulp blijft hetzelfde.  De stijging van 12 % is volgens de schepen billijk.  Ze hoopt dat men het ook normaal vindt om deze 12% ook op de noodhulp toe te passen. De noodhulp werd reeds lange tijd niet geïndexeerd dus het lijkt haar wenselijk om dit te doen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit werd aangehaald tijdens de begrotingsgesprekken.  Er werd gekozen voor 6 250 euro per jaar die dan door de GROS aan projecten kan toebedeeld worden.  Deze 6 250 euro kan verdeeld worden over 5-6 projecten die in de loop van het jaar plaatsvinden.  Vorig jaar bleek dat deze budgetten onvoldoende gebruikt werden door de GROS en was er dus een budgettaire verschuiving.  De switch van werkingskosten naar noodhulp kan gedaan worden indien nodig. 

 

Raadslid Hermans vraagt effectief om de index van 12% toe te passen om de 1 250 euro. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat het budget 6 250 euro is.  Men kan nu 1 500 euro nemen, maar dan is er voor andere projecten minder.  Wanneer de GROS voorstelt om 2 maal 1 250 euro te nemen, zal dit ook gebeuren. 

 

Raadslid Brughmans volgt de argumentatie van raadslid Hermans maar hij kan zich ook vinden in de argumenten die waarnemend burgemeester Cools aanhaalt.  Wanneer er mogelijkheid is tot verschuiving van budgetten vinden ze dit ook prima. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 6 februari werden het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië getroffen door een vernietigende aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Later op de dag volgde een tweede aardbeving met een kracht van 7.6.

 

Momenteel zijn de grootste noden:

- toegang hebben tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen

- tijdelijke onderkomens

- medische hulp

- voedsel

 

Er zijn geen GROS-leden actief in het gebied.

 

Mogelijke kandidaten zijn: Belgisch consortium 1212, Artsen zonder grenzen, Rode Kruis Internationaal, Unicef, World Food Programme (WFP), Caritas, UNHCR, Oxfam, Save the children

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

SDG 17

 

Adviezen

Het Dagelijks Bestuur GROS adviseert in naam van de Algemene Vergadering om voor 1.250 euro aan noodhulp te voorzien via het Belgisch consortium 1212.

 

Indien andere diensten of organisaties een solidariteitsactie wensen te organiseren, wordt geadviseerd om in te zetten op financiële ondersteuning via het Belgisch consortium 1212.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar

Exploitatie in 2023

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het bieden van noodhulp via het Belgisch consortium 1212 in kader van de aardbeving in Turkije en Syrië. Het vastgelegde bedrag is 1.250 euro.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

29 Rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Algemeen directeur Schevernels licht toe dat er geen toelichting was op de commissie hieromtrent omdat het rapport nog niet voorhanden was.  Het is niet gebruikelijk om dit toe te lichten op de gemeenteraad maar om tijdig in orde te zijn, moest het hier wel geagendeerd worden.  Hij geeft toelichting aan de hand van een presentatie. 

 

Raadslid Naudts – Coppens stelt dat het een ambitieus rapport is.  Ze moet binnensmonds lachen wanneer het gaat over ontharding.  Ze vindt dat er wel heel veel stenen gelegd zijn op het nieuwe Bad Neuenahr plein.  Er werd een wadi voorzien alsook een treurwilg.  Volgens haar treurt de treurwilg heel hard.  De buurtbewoners van het Dr. Roossensplein maken zich volgens haar grote zorgen over de plastiek die gebruikt is bij de werken.  Ze vermoeden dat dit ondoorlaatbaar wordt.  Ze stelt dat er bij deze projecten heel veel verhard werd. 

 

Raadslid Fonteyn licht toe dat het zo over komt maar het zijn kleiklinkers dus deze zijn waterdoorlaatbaar.  De plastiek is een onderdeel van de boombunkers die voorzien worden.  Deze kratten zitten in de grond en daar zal men niets meer van zien.  Dit is om de wortels onder de grond te geleiden zodat ze de klinkers niet naar boven duwen. 

 

Raadslid Vanpoucke vindt het goed dat hij nog een toelichting heeft gekregen want dat zal zijn tussenkomst milder maken.  Op basis van de gekregen informatie konden ze een aantal zaken in perspectief zetten.  Er werd gesproken over referentiejaren, het startpunt dat niet altijd gelijk is en hoe men dat meet,…  Tot daar het begrip.  Het positieve punt werd goed in de kijker gezet, ook in het verleden.  Wanneer hij kijkt naar de andere aspecten is het globaal genomen een slecht rapport.  Grijs is een overheersende kleur (0%, 0,2%,..).  Er waren een aantal goede punten maar als oppositie moeten ze het ook hebben over dingen die niet goed gaan.  Wanneer hij mild rekent komt hij op 7 van de 16 punten waar men op schema zit of in orde is.  Dat is gebuisd.  Zijn fractie is het inhoudelijk eens met de ambities en het pact voor Brasschaat.  Hij hoopt dat het bestuur snel zal aansluiten bij de beleidsvisie van minister Demir, die zij in deze kunnen ondersteunen.  Hij vindt het een goed pact voor Brasschaat als ze de ambitie kunnen vertalen in echte projecten.  Hij stelt dat het een aanmoediging is om door te zetten en ze zullen het ook nauwlettend mee opvolgen.  Hij stelt dat dit rapportagemodel interessant is wanneer men hier regelmatig van over gedachten kan wisselen.  De zaken die wel goed gaan, o.a. deelmobiliteit zijn zaken die ze zeker aanmoedigen.  Hij heeft wel vastgesteld dat er nog heel wat werk aan de winkel is. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dit en stelt dat dit ook werd opgenomen in het eerste punt van de conclusie.  We zitten niet op schema en er zal meer aandacht nodig zijn om de huidige situatie te continueren.  Ze gaan hiermee aan de slag. 

 

Raadslid Brughmans hoopt dat de financiële middelen volgen en het toelaat om hieraan te werken.  Dit is volgens hem het gevaar van co-financiering.  In begin is dat hoog en nadien zakt het maar de ambitie blijft vaak hoog.  De ambities zullen gerealiseerd moeten worden met de eigen middelen volgens hem.  Het lijkt hem een hele uitdaging. 

 

Raadslid Pauwels heeft nog een vraag over de ontharding.  Hij meent zich te herinneren dat er ooit beloofd werd om een premie / subsidie in het leven te roepen om mensen aan te moedigen om te ontharden.  Hij wil graag weten wat hier de stand van zaken is? 

Schepen Fonteyn licht toe dat er een actie zal opgestart worden in heel Vlaanderen.  Dit zijn de gemeenten tegen elkaar en deze actie zal een heel jaar lopen.  Hier zal waarschijnlijk een incentive gesloten worden om de burgers op te roepen om zoveel mogelijk te ontharden.  De gemeenten gaan tegen elkaar in competitie om zoveel mogelijk te ontharden.  Dit project start op 21 maart 2023 tot ongeveer oktober 2023.  Op dit moment is het nog niet aan de orde dat burgers hier een premie voor kunnen aanvragen. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat in Brasschaat nog een oude verordening qua voortuinen van toepassing is.  Verharding in voortuinen mag niet, maar voortuinen die al meer dan 5 jaar verhard zijn, kan men niet meer tegen optreden.  Wanneer men mensen wil aanmoedigen om te ontharden of vergroenen, vermoed ze dat men een toegift gaat moeten doen betreffende het gebruik van de voortuinen.  Anders gaat het volgens haar moeilijk zijn om dit te realiseren.  Aangezien de verordening nog van toepassing is, moet dit eerst nog bekeken worden aangezien ze dan zou moeten afgeschaft worden. 

Beslissing

 

 

Uiterlijk op 1 maart 2023 dienen de gemeenten die het Lokaal Energie- en Klimaatpact ondertekend hebben de tussentijdse resultaten te rapporteren aan de betrokken gemeenteraden en deze kennisname door de gemeenteraad te rapporteren aan het Agentschap Binnenlands Bestuur. De rapportage die moet gebeuren voor het LEKP, is gebaseerd op de volgende passages uit het Besluit van de Vlaamse Regering:

 

"Om een opvolging van de gerealiseerde klimaatacties mogelijk te maken, wordt voorzien in een jaarlijks opvolgmoment. De gemeente bezorgt uiterlijk op 1 maart 2023 een rapportering met betrekking tot de voortgang van het Lokaal Energie en Klimaatpact nadat deze aan de gemeenteraad is voorgelegd. De gemeente laadt de gemeenteraadsbeslissing op via het digitaal loket."

 

"De gemeente rapporteert over de uitgaven die gebeurd zijn voor de projecten waarvoor deze subsidie wordt aangevraagd door ze in de jaarrekening te koppelen aan de code ABB-LEKP-2021."

 

Voor de inhoudelijke rapportage aan de gemeenteraad tegen 1 maart heeft Agentschap Binnenlands Bestuur als hulpmiddel het lokaal klimaatpactportaal opgericht waar cijfers door verschillende stakeholders verzameld wordt (waaronder Fluvius, VVSG, MOW, Autodelen.net enz.) en een automatisch rapport opgesteld wordt obv. deze cijfers.

 

Dit gegenereerde rapport werd, mits enkele aanpassingen als bijlage opgenomen bij dit collegepunt.

 

Een kort overzicht van de algemene cijfergegevens in dit rapport:

 

Werf 1: laten we een boom opzetten

        1 boom extra per inwoner vanaf 2021 tegen 2030: 0,9% van de doelstelling behaald

        0,5 meter geveltuin of haag per inwoner extra vanaf 2021 tegen 2030: 40,8% van de doelstelling behaald

        1 natuurgroenperk (van minstens 10m²) extra per 1000 inwoners vanaf 2021 tegen 2030: 5,3% van de doelstelling behaald

 

Werf 2:

        50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1000 wooneenheden van 2021 t.e.m. 2030: 0% van de doelstelling behaald. De databronnen die nodig zijn voor de rapportage van deze cijfers worden pas in de nabije toekomst aan het Pactportaal gekoppeld zodat deze gerapporteerd kunnen worden.

        1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners tegen 2030 die samen voor een totaal geïnstalleerd vermogen zorgen van 216 MW vanaf 2021 t.e.m. 2030: 0% van de doelstelling behaald

 

Werf 3:

        1 toegangspunt per 1.000 inwoners voor een (koolstofvrij) deelsysteem tegen 2030: 11,9% van de doelstelling behaald

        minstens 1 laadpunt per 100 inwoners tegen 2030: 23,4% van de doelstelling behaald

        1 meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030: 43,8% van de doelstelling behaald

 

Werf 4:

        1 m² ontharding per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030: 0,1% van de doelstelling behaald

        1 m³ extra opvang van hemelwateropvang voor hergebruik, buffering en infiltratie per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030: 2,6% van de doelstelling behaald

 

Algemene doelstellingen:

        het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen: uitgevoerd

        een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren in de eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed): -4,26% daling in 2021 ten opzichte van 2019

        een reductie van de CO2-uitstoot van de eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren (dit werd herrekend naar 29,3% ten opzichte van referentiejaar 2019): +3,75% stijging ten opzichte van 2015

        alle openbare verlichting om te schakelen naar LED tegen 2030: 26,92% verLEDingsgraad

        het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen om, geen verdere heffing op hernieuwbare energie-installaties in te voeren en bestaande belastingen geleidelijk af te bouwen tegen ten laatste 2025.: geen heffingen op pylonen, geen belastingvrijstelling op hernieuwbare energie-installaties

        lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken: niet uitgevoerd

 

Neemt kennis van het in bijlage opgenomen rapport met betrekking tot een stand van zaken van het energie- en klimaatpact 1.0.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

30 Adviezen ontwerp-Provinciaal Beleidsplan en voorstel schrapping GRS. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels stelt voor om dit punt in 2 te doen.  Hij stelt voor om eerst een stemming te doen over het ontwerp Provinciaal Beleidsplan en vervolgens over het voorstel schrapping GRS.  Hij spreekt eerst zijn dank uit om zijn tussenkomst bijna integraal toe te voegen aan het beleidsplan. 

 

De gemeenteraad hecht éénparig goedkeuring aan het voorstel van Brasschaat 2012 om in een deelstemming te voorzien bij de behandeling van dit punt:

  1. Adviezen ontwerp-Provinciaal Beleidsplan: éénparig goedkeuring
  2. Schrapping GRS :

Tegen: Vlaams Belang ; Brasschaat 2012; CD&V; PvdA

Voor: N-VA; O-VLD

 

Raadslid Pauwels licht toe dat ze tegen stemmen bij de schrapping GRS omwille van het speelbos in Maria Ter Heide. 

 

Raadslid Brughmans licht toe dat ze al verschillende keren zijn tussen gekomen wat betreft het speelbos en de verkaveling die de gemeente van plan is.  Zijn fractie kan dit geen plaats geven binnen het woonbeleid.  Volgens hen is dit een kassa-kassa principe. 

 

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

 

“Collega’s. Wij gaan niet akkoord met het advies van het gemeentebestuur waarbij de huidige passus over het speelbos achter het kerkhof in Maria-ter-Heide wordt gewijzigd, en waardoor het schepencollege haar plannen voor de verkaveling van dit groene gebied er op papier al wil doordrukken.

U herinnert zich ongetwijfeld onze tussenkomsten bij de bespreking van de beleidsnota van deze meerderheid in 2019, en ik verwijs ook naar het spreekrecht dat een inwoner van Maria-ter-Heide namens een buurtcomité hierover uitoefende. Het aansnijden van dit gebied heeft volgens mij niet veel te maken met een woonbeleid van het gemeentebestuur maar wel met het kassa-kassa principe om de begroting dicht te rijden.

Het college heeft de mond vol van de SDG’s, vanuit het hogere niveau worden allerlei werktafels georganiseerd over klimaatgordels, mobiliteit, leefbaarheid, enzovoort.… maar het boerenverstand  (-en ik verwijs niet impliciet naar stikstof ofzo-) spreekt op lokaal vlak of buurtniveau over veerkracht, draagkracht en draaglast van een dossier. Dit is er zo een.”

 

Raadslid Brughmans wil graag ook nog een stand van zaken met betrekking tot het openbaar onderzoek. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat dit besproken is met de Provincie.  Zij zullen daar over oordelen.  Het openbaar onderzoek moet ook nog afgewacht worden voor de passages die al dan niet geschrapt zullen worden.  In het bestuursakkoord is opgenomen dat het speelbos niet weg gaat. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de vraag gesteld wordt aan de Provincie om die passage te schrappen omdat het ingekleurd is als woongebied.  Hij licht toe dat er in het bestuursakkoord is opgenomen dat ze 75% van het bos wensen te behouden.  De doelstelling is om “wonen in het groen” te realiseren.  Dit kan een meerwaarde zijn voor mensen die betaalbaar willen wonen in het groen

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In 2019 is de provincie Antwerpen gestart met de opmaak van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen. In dit plan geeft de provincie Antwerpen aan waar de provincie met de ruimtelijke ordening op haar grondgebied naartoe wil tegen 2050.

 

Op 23 september 2021 ontving het college van burgemeester en schepenen een adviesvraag voor het voorontwerp Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen. De Provincie Antwerpen organiseerde tot 30 november 2021 een adviesronde. Het college van burgemeester en schepenen keurde op 29 november 2021 het advies goed en bezorgde dit aan de provincie.

 

Op 30 november 2022 ontving de gemeenteraad de adviesvragen voor het ontwerp Provinicaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen en het voorstel van omschrijving of aanduiding van de onderdelen, die niet langer geldig zijn in hun gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. De adviestermijn loopt van 1 december tot en met 15 maart 2023. Parallel aan deze adviesvragen loopt, binnen dezelfde termijn, ook de adviesvraag aan het college van burgemeester en schepenen voor het ontwerp plan-MER van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen.

 

Op de gemeentelijke algemene commissie van 14 februari 2023 werd een toelichting gegeven over het ontwerp-beleidsplan en adviezen.

 

Juridisch kader

Titel II Planning, Hoofdstuk I Ruimtelijke beleidsplannen, Afdeling 3 Het provinciaal beleidsplan ruimte (verv. decr. 8 december 2017, art. 23, I: 5 mei 2018)

 

Adviezen

Het geïntegreerd advies van de diensten mobiliteit, lokaal ondernemen en toerisme, groen en natuur en ruimte en wonen over het ontwerp-beleidsplan is toegevoegd in bijlage. Het advies over het voorstel van aanduiding van de onderdelen, die niet langer geldig zijn, uit het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan wordt eveneens toegevoegd in bijlage.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

2e stemming op naam

Schrapping GRS

Met 19 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Anne Van Aperen), 13 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons).

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het advies van het provinciaal ontwerp-beleidsplan.

 

Art.2.- Hecht goedkeuring aan het advies van het voorstel tot schrapping van het GRS.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

31 Turfaard. KSVB Driehoek. Goedkeuring concessieovereenkomst. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

In het kader van de uniformering van de sportovereenkomsten door de gemeente en de aanvraag van de toelage van voetbalclub KSVB Driehoek als tussenkomst door de gemeente in de investeringskosten verbonden aan de renovatie en aanpassing van de voetbalterreinen ten bedrage van maximaal 202.345,00 euro en een bijhorende borgstelling van 325.000,00 euro, werd door de dienst administratie patrimoniumbeheer een ontwerp van concessieovereenkomst opgemaakt. Dit ontwerp is gebaseerd op de modelovereenkomst zoals goedgekeurd door het college in zitting van 2 maart 2020 en vervangt alle voorgaande overeenkomsten.

 

Alle algemene afspraken, op basis waarvan de gelijke behandeling van de clubs kan gebeuren, worden hierin opgenomen. De bijkomende specifieke bepalingen, worden in een addendum opgenomen dat aan de overeenkomst wordt gevoegd. Dit addendum behelst bepalingen omtrent de afspraken betreffende het genoemde investeringsproject.

 

De overeenkomst kent een termijn van 18 jaar en gaat in op 1 maart 2023.

 

De concessievergoeding per veld blijft onveranderd, de herzieningen worden verdergezet zodat de vergoeding voor alle clubs gelijk blijft. Op basis van het advies van de Sportraad van 18 mei 2020 werd een aanpassing doorgevoerd van de maximale vergoedingen voor occasionele onderhuur. Deze vergoedingen zijn reeds lange tijd ongewijzigd gebleven. Er wordt voorgesteld om de vergoeding te behouden, maar de tarieven zullen gelden voor een tijdsblok van 2 uren in plaats van een dagdeel (halve dag). Voor niet-Brasschaatse verenigingen mag dit bedrag verdubbeld worden.

 

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 16 februari 2023 principiële goedkeuring aan de ontwerpovereenkomst en addendum 1.

 

Als aanvulling op de alsdan principieel goedgekeurde documenten, werd volgende passage toegevoegd aan artikel 15 betreffende onderverhuring:

 

De maximale verhuurbedragen mogen jaarlijks op 15 augustus geïndexeerd worden. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Deze aanvulling sluit aan bij de principes van het gemeentelijk retributiereglement en werd geadviseerd door de sportraad. Deze aanvulling zal op opgenomen worden in de bestaande overeenkomst met KFC Excelsior Kaart en in de modelovereenkomst die als basis gebruikt wordt voor de nieuwe uniforme gemeentelijke concessieovereenkomsten voor voetbal- en tennisclubs.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het ontwerp van de concessieovereenkomst en het ontwerp van addendum 1.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 56 en 57, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Advies sportdienst: positief

Advies Sportraad van 13 februari 2023:

De raad van bestuur geeft positief advies inzake de nieuwe concessieovereenkomst en het addendum voor KSVB Driehoek mits verhogen van de onderverhuurtarieven met 12,5% in evenredigheid met de stijging van de gemeentelijke retributietarieven.

 

Financiële gevolgen

 

Er zijn geen financiële gevolgen. De basisconcessievergoeding wijzigt niet.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van concessie-overeenkomst betreffende het gebruik van voetbalvelden en aanhorigheden, gelegen aan de Turfaard 5 door KSVB Driehoek, voor een termijn van 18 jaar, ingaand op 1 maart 2023, tegen de heden vastgestelde te indexeren basisvergoeding van 2.000,00 euro per jaar, met tekst als volgt:

 

"Concessieovereenkomst KSVB Driehoek

 

Tussen:

 

Het gemeentebestuur van Brasschaat, vertegenwoordigd door ondergetekenden, Philip Cools, waarnemend burgemeester, en Ward Schevernels, algemeen directeur, handelend namens het college van burgemeester en schepenen, in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2023 en onder voorbehoud van de uitoefening van de administratieve voogdij door de hogere overheid, hierna genoemd “de Gemeente”;

 

en

 

de vereniging zonder winstoogmerk “Koninklijke Sportvereniging Brasschaat Driehoek” waarvan de stichting verschenen is in de bijlagen van het “Belgisch Staatsblad” van 2 december 1982, onder nummer 14314, alhier vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur en voor wie hier optreden: de heer Nicolas Proios, Heislag 28 te Brasschaat, voorzitter en de heer Peter Goossens, Heideaard 141 te Brasschaat, secretaris, hierna genoemd “de Concessiehouder”;

 

samen genoemd “Partijen”

 

 

Voorafgaandelijke uiteenzetting

 

In uitvoering van beslissing van de gemeenteraad van 2 mei 1985 sloten de gemeente Brasschaat en K.S.V.B. Driehoek een concessieovereenkomst af betreffende het gebruik van een voetbalveld met bijhorende paviljoen in de wijk Driehoek aan de straat Turfaard.

De basisovereenkomst werd afgesloten voor een periode van 3 jaar, dewelke aanvang nam op 2 mei 1985, met stilzwijgende verlenging om de 3 jaar indien geen opzeg per aangetekende brief gedaan wordt ten minste 3 maanden voor de vervaldag. De basisovereenkomst werd aangevuld en/of gewijzigd met addenda, goedgekeurd door de gemeenteraad in zittingen van 3 september 1987, 29 oktober 1987,  28 april 1994, 23 december 1999, 30 november 2000, 27 september 2001, 27 februari 2003, 28 december 2004, 29 juni 2006, 29 mei 2008 en 18 november 2013.

 

Gelet op de uniformering van de sportovereenkomsten door de gemeente en de intentie tot investeringswerken die de club voorhoudt, sluiten Partijen een nieuwe overeenkomst af, dewelke alle voornoemde overeenkomsten integraal vervangt.

 

Artikel 1 Voorwerp van de overeenkomst

 

De Gemeente geeft in concessie aan de Concessiehouder die aanvaardt twee voetbalvelden, waarvan één kunstgrasveld en één natuurgrasveld (om te vormen naar één kunstgrasveld met gemeentelijke toelage) alsook het bijhorende paviljoen gesitueerd in de wijk Driehoek in het binnengebied tussen de straten Turfaard, Het Heiken en Hoogbos, met toegangsweg ter hoogte van Turfaard 5; kadastraal gekend onder nummer 11324_D_227_S_4 en 11324_D_266_D, zoals aangegeven op het plan bijgevoegd in bijlage 1.

 

 

 

 

 


Artikel 2 Staat van bevinding

 

Partijen komen overeen om bij aanvang en op het einde van de overeenkomst een tegensprekelijke staat van bevinding op te maken van het in concessie gegeven goed. De plaatsbeschrijving opgesteld bij aanvang zal bij onderhavige overeenkomst worden gevoegd in bijlage 2.             

 

 

Artikel 3 Bestemming en gebruik

 

De Concessiehouder verbindt er zich toe, in overleg met de gemeentelijke sportdienst, om buiten de eigen gebruiksuren van de club, de binnen- en buitenterreinen tijdens de schooluren ter beschikking te stellen van de onderwijsinstituten gelegen op het grondgebied van de gemeente Brasschaat, evenzo voor activiteiten van de gemeentelijke vrijetijdsdiensten. De Gemeente is voor dit gebruik geen vergoeding aan de Concessiehouder verschuldigd. De concrete afspraken rond deze faciliteiten zullen vastgelegd worden in een afzonderlijke overeenkomst tussen de gemeentelijke sportdienst en de Concessiehouder.

 

 

Artikel 4 Termijn

 

De concessie wordt afgesloten voor een termijn van 18 jaar, die aanvang neemt op 1 maart 2023 en van rechtswege eindigt op 28 februari 2041.

 

De Concessiehouder heeft het recht de overeenkomst voortijdig te beëindigen, mits een opzeg bij aangetekende brief en met inachtneming van een opzegtermijn van minimum 1 jaar.

 

De Concessiehouder heeft een voorkeurrecht op verlenging indien de Gemeente bij het verstrijken van bovenvermelde termijn het goed voor gelijkaardige doeleinden in gebruik wenst te geven. Hij dient zijn voornemen tot verlenging minstens zes maanden vooraf, door middel van een aangetekend schrijven aan de Gemeente kenbaar te maken. Een eventuele verlenging zal geschieden aan de voorwaarden die alsdan worden vastgelegd.

 

De Gemeente kan steeds voortijdig een einde maken aan onderhavige concessie om redenen van algemeen belang, mits een opzegtermijn van 1 jaar. De Gemeente dient deze beslissing gedegen te motiveren bij de kennisgeving van de beëindiging.

 

De Gemeente kan steeds  voortijdig een einde maken aan onderhavige concessie, dit zonder ingebrekestelling of inachtneming van een opzegtermijn, in geval van:

 

  1. ernstige inbreuken tegen de openbare orde of de goede zeden, begaan door de Concessiehouder, diens aangestelden of door de Concessiehouder geduld;
  2. belangrijke inbreuken door de Concessiehouder op één of meer bepalingen van onderhavige overeenkomst;
  3. voortdurende en ernstige tekortkomingen door de Concessiehouder voor wat betreft de veiligheid, de hygiëne en het onderhoud van al de in concessie gegeven installaties en gebouwen.

 

Indien de Gemeente deze overeenkomst om andere redenen voortijdig beëindigt, zal de Gemeente gehouden zijn het niet afgeschreven gedeelte van de investeringen, gedaan door de Concessiehouder, te vergoeden.

 

 

 

 

 

Artikel 5 Rechtsregime

 

Er wordt door Partijen uitdrukkelijk erkend dat de wet van 30 april 1951 op de handelshuurovereenkomsten niet toepasselijk is op onderhavige overeenkomst.

 

Artikel 6 Concessievergoeding

 

De jaarlijkse basisconcessievergoeding is gebaseerd op de gelijkgestelde concessievergoedingen voor alle voetbalclubs van 1.000,00 euro per veld, die in zitting van 18 november 2013 werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.

 

In zitting van 16 december 2019 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist deze vergoedingen te indexeren, gekoppeld aan de gezondheidsindex en zal op 1 januari van ieder jaar aangepast worden in toepassing van artikel 1782bis van het Burgerlijk Wetboek.

 

De totale basisvergoeding bedraagt dus in totaal 2.000,00 euro. Deze vergoeding is door de Concessiehouder jaarlijks vooraf te betalen op het rekeningnummer IBAN BE06 0910 0007 6922 (BIC: GKCCBEBB) van de Gemeente.

 

De vergoeding wordt jaarlijks in januari herzien volgens hiernavolgende formule:

 

basisvergoeding x nieuw indexcijfer = nieuwe vergoeding

         aanvangsindexcijfer (108,45)

 

waarbij het aanvangsindexcijfer het indexcijfer (gezondheidsindex) is van de maand december 2018 en het nieuwe indexcijfer, de gezondheidsindex van de maand december van het aflopende jaar.

 

Artikel 7 Lasten en kosten

 

Alle en gelijk welke, huidige en toekomstige belastingen en taksen die door de staat, het gewest, de provincie, de Gemeente of eventueel andere instellingen geheven worden met betrekking tot de in concessie gegeven ruimten, hun bezetting of de activiteiten die er door de Concessiehouder worden uitgeoefend, zijn ten laste van de Concessiehouder, die het bedrag moet vereffenen, desgevallend in handen van de Gemeente, ten laatste 15 dagen voor de betaling is voorzien. De Gemeente zal hiertoe de stavingsstukken tijdig overmaken. De onroerende voorheffing wordt nochtans door de Gemeente gedragen.

 

Het privatieve verbruik van gas, elektriciteit, brandstof, water, telefoon en andere nutsvoorzieningen, evenals de huur en kosten van meters en toestellen, zoals abonnement, plaatsing, afsluiting of vervanging bij opname van de standen zijn ten laste van de Concessiehouder.

 

De hierboven vermelde lasten en kosten worden bij voorkeur rechtstreeks door de maatschappijen aan de Concessiehouder gefactureerd. Indien de technische installatie dit niet toelaat, zal de Gemeente het verbruik doorrekenen aan de Concessiehouder. 

 

Artikel 8 Onderhoud – herstellingen – uitvoering werken

 

De Concessiehouder zal het in concessie gegeven goed als een goed huisvader gebruiken en in goede staat onderhouden, zonder de aard of de bestemming ervan te wijzigen.

Hij is ertoe zo gehouden, volledig en op haar kosten, zonder tussenkomst of bijdrage van de Gemeente: (niet limitatief)

 

  1. alle onderhouds- en herstellingswerken te doen verrichten van gebouwen, alle technische installaties en binnen- en buitenterreinen, hierin begrepen het onderhouden in goede staat van binnen- en buitenschilderwerk, het vernieuwen van gebroken of gebarsten ruiten van ramen en deuren, ook wanneer dit noodzakelijk geworden is ten gevolge toeval of overmacht, het onderhoud van CV-ketel, het reinigen van dakgoten, het ledigen van septische put, het onderhoud van de beplantingen en de groenvoorzieningen die eventueel rond het gebouw zijn aangebracht, het onderhoud van sanitaire installaties, leidingen en afvoerbuizen zodat deze niet verstopt geraken, het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat leidingen verstopt geraken, de nodige maatregelen nemen om bevriezing van de geleidingen te voorkomen;
  2. alle werken, onontbeerlijk geworden uit oorzaak van de activiteiten die uitgeoefend worden in de in concessie gegeven eigendom op vlak van veiligheid, gezondheid en hygiëne alsook de werken voorgeschreven door de bevoegde overheid wat betreft de gevaarlijke, ongezonde of hinderijke inrichtingen, uit te voeren of te laten uitvoeren;
  3. er zorg voor te dragen dat de in concessie gegeven eigendom steeds een ordelijk en zindelijk uitzicht vertoont en opgeruimd en gereinigd wordt zo dikwijls dit noodzakelijk is.
  4. in te staan voor het verzamelen en afvoeren van het afval en vuilnis, afkomstig van haar activiteiten. Het afval dient onder de daaromtrent geldende reglementering afgevoerd te worden.

 

Wanneer de Concessiehouder in gebreke blijft de nodige herstellingen of onderhoud te doen, zal de Gemeente, na het verzenden van een aangetekende ingebrekestelling die 14 dagen zonder gevolg is gebleven, gerechtigd zijn deze herstellingen of dit onderhoud op kosten van de Concessiehouder te laten doen.

 

Alle kosten voor de inrichting en werken om het goed voor zijn activiteiten geschikt te maken, vallen ten laste van de Concessiehouder. De veranderings- en verbeteringswerken die door de Concessienemer aangebracht zijn met instemming van de Gemeente, worden onmiddellijk eigendom van de Gemeente en geven bij het beëindigen van het gebruik geen aanleiding tot een afrekening of de toekenning van een vergoeding. Voor veranderings- en verbeteringswerken die zonder toestemming van de Gemeente werden aangebracht, heeft de Gemeente bij de beëindiging van het gebruik de keuze herstel in vroegere staat te eisen op kosten van de Concessiehouder dat wel om de aangebrachte veranderingen of verbeteringen te behouden zonder hiervoor enige vergoeding aan de Concessiehouder verschuldigd te zijn.

 

De Concessiehouder mag geen werken uitvoeren waarvoor een stedenbouwkundige of andere bestuurlijke vergunning nodig is, zonder dat hij deze vergunning verkregen heeft. De Concessiehouder alleen staat in voor het bekomen van de vereiste vergunningen.

 

 

Artikel 9 Uithangborden – opschriften - aanplakkingen

 

Voor de gewone reclamepanelen bevestigd aan de lage omranding van het speelveld, hoeft geen afzonderlijke goedkeuring verleend te worden door Gemeente.

 

Zonder voorafgaande en schriftelijke toestemming van het college van burgemeester en schepenen van de Gemeente mag de Concessiehouder in, aan of rondom het in concessie gegeven goed geen enkel ander uithangbord, opschrift of bericht aanbrengen of laten aanbrengen. De Gemeente heeft het recht het karakter, de stijl en de grootte te bepalen die de borden, enz. mogen hebben, alsook de nauwkeurige plaatsen waar ze mogen aangebracht worden. De Concessiehouder zal de instructies dienaangaande naleven en de desbetreffende kosten dragen. De Gemeente zal een beoordeling maken in het kader van een toetsing aan onder andere de goede ruimtelijke ordening.

De Gemeente behoudt het recht om ten allen tijde en op haar kosten op de in concessie gegeven goederen de nodige berichten, bekendmakingen, enz. aan te brengen bijvoorbeeld in verband met politiemaatregelen.

 

 

 

 

Artikel 10 Bewaking

 

De Gemeente neemt geen bewakingsplicht op zich. De Concessiehouder staat zelf in voor een degelijke bewaking die rekening houdt met de aard van het goed en de bestemming waarvoor de concessie werd toegestaan.

 

De Concessiehouder is alleen aansprakelijk, ter algehele ontlasting van de Gemeente, voor alle schade en ongevallen die rechtstreeks of onrechtstreeks en gelijk aan wie of wat veroorzaakt zouden worden als gevolg van het gebruik van het in concessie gegeven goed door zijn aangestelden, vertegenwoordigers, ondergeschikten en in het algemeen alle personen waarvoor de Concessiehouder wettelijk aansprakelijk is.

 

 

Artikel 11 (Brand)veiligheid

 

De Concessiehouder treft de nodige maatregelen om het in concessie gegeven goed en de omgeving voor brandgevaar te behoeden conform de geldende reglementaire, wettelijke en/of decretale bepalingen.

De Concessiehouder zal steeds de nodige maatregelen treffen om, in geval van brand, de eerste bluswerken te kunnen verrichten. Zij zal op haar kosten de brandblustoestellen aanschaffen die door de bevelhebber van de brandweer worden aangeduid en deze bij de hand hebben op een gemakkelijk te bereiken plaats. Deze toestellen moeten in uitstekende toestand van onderhoud verkeren en moeten jaarlijks op kosten van de Concessiehouder nagezien worden door een ter zake erkend organisme. Controleattesten moeten worden overgemaakt aan de Gemeente.

 

 

Artikel 12 Schade – aansprakelijkheid – verzekeringen

 

Alle schade toegebracht aan het in concessie gegeven goed, ook buiten de openingsuren, zal geacht worden, behoudens tegenbewijs, toegebracht te zijn door de Concessiehouder of haar leden en deze schade zal op de Concessiehouder verhaald worden.

Alle hieruit voortvloeiende herstellingen moeten worden uitgevoerd door de Concessiehouder binnen de maand. Indien de herstellingen niet uitgevoerd worden binnen deze termijn zal de Gemeente deze van rechtswege en op kosten van de Concessiehouder kunnen laten uitvoeren.

 

De Concessiehouder verbindt zich tot het onderschrijven van een polis bij een in België gevestigde verzekeringsinstelling en tot het regelmatig betalen van de premies met het oog op de verzekering inzake de burgerrechtelijke verantwoordelijkheid van de club ten opzichte van de leden, bezoekers, geburen, aangestelden en toeschouwers alsook met het oog op het verzekeren van haar inboedel.

De Concessiehouder is verplicht een afschrift van de verzekeringspolis aan de Gemeente te overhandigen en telkens de Gemeente het verlangt, de kwijting van de verzekeringspremie voor te leggen. In de polis dient te worden vermeld dat de verzekering niet kan worden geschorst, gewijzigd of vernietigd, om welke reden ook, zonder dat de Gemeente daarvan bij per post aangetekende brief wordt verwittigd, tenminste één maand vooraf.

 

De Gemeente zal bij een in België gevestigde verzekeringsinstelling het gebouw waarvan sprake in artikel 1 van onderhavige overeenkomst laten verzekeren voor schade ten gevolge van brand en aanverwante gevaren en zal in de polis een afstand van verhaal bedingen, ten voordele van de Concessiehouder. De Concessiehouder doet op haar beurt afstand van verhaal ten opzichte van de Gemeente voor schade aan diens roerende en onroerende goederen ten gevolge van brand of aanverwante gevaren in het gehuurde goed.

 

Artikel 13 Nazicht

 

De Gemeente behoudt zich het recht voor om op eenvoudig verzoek het in concessie gegeven goed te allen tijde door haar afgevaardigden te doen bezoeken om na te gaan of de concessievoorwaarden worden nageleefd. De Concessiehouder moet zich gedragen naar de aanwijzingen van deze afgevaardigden voor alle kwesties die buiten het beheer, de werking en het beleid van zijn exploitatie vallen.

 

 

Artikel 14 Overdracht van de concessie

 

Het is uitdrukkelijk verboden aan de Concessiehouder om zonder voorafgaande en schriftelijke toestemming van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Brasschaat haar rechten geheel of gedeeltelijk af te staan of over te dragen op welke wijze ook, of enige daad te stellen, die als gevolg zou kunnen hebben dat derden een wettelijk of contractueel recht zouden verkrijgen.

 

 

 

Artikel 15 Onderverhuring

 

De Concessiehouder heeft het recht de terreinen en lokalen occasioneel onder te verhuren aan andere voetbalclubs, rekening houdend met de voorrang voor het kosteloos gebruik door de gemeentelijke vrijetijdsdiensten.

 

De Concessiehouder is gemachtigd, als vergoeding voor hetgeen in de volgende alinea wordt vermeld, een bedrag van maximum 50,00 euro (maximum 75,00 euro met verlichting) per tijdsblok van 2u te innen van de gebruikende sportvereniging; deze vergoeding wordt evenwel verminderd tot maximum 25,00 euro (maximum 40,00 euro met verlichting) per tijdsblok van 2u wanneer het gaat om jeugdafdelingen tot en met de categorie junioren. Voor niet-Brasschaatse verenigingen mag dit bedrag verdubbeld worden.

 

De maximale verhuurbedragen mogen jaarlijks op 15 augustus geïndexeerd worden. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

In dit verband is de Concessiehouder verantwoordelijk voor:

het in orde brengen en speelklaar maken van het voetbalterrein, zodanig dat het terrein in orde is minstens een half uur vóór het aanvangsuur van het gebruik;

het in orde brengen en schoonmaken van de omkleedcabines, douches en toiletten in het clubgebouw dat bij het voetbalterrein behoort, zodanig dat deze installaties bruikbaar zijn minstens één uur vóór het aanvangsuur van het gebruik;

voorrang te verlenen aan aanvragen van Brasschaatse voetbalverenigingen voor gebruik van het voetbalterrein.

 

Langdurige overeenkomsten betreffende het onderverhuren van de infrastructuur en de terreinen, worden niet toegestaan, behoudens expliciete goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen.

 

De Concessiehouder mag geen permanent noch tijdelijk nachtverblijf verschaffen aan personen.

 

 

Artikel 16 Strafbepalingen en schadevergoedingen

 

Ingeval van overmacht of uit hoofde van alle andere onvoorziene oorzaken, zal de Concessiehouder geen aanspraak maken op een schadevergoeding of verlenging van de termijn of andere voordelen; zij kan evenmin enig bezwaar doen gelden wegens moeilijke of onderbroken exploitatie, onguurheden van het weer, gebreken in de aanleg, ongemakken waarmee het gebruik gepaard gaat of wegens maatregelen van de politie.

Geen enkele vergoeding zal ook door de Concessiehouder of haar rechthebbenden kunnen geëist worden ingeval de Gemeente, overeenkomstig de bepalingen van onderhavige overeenkomst, aan het gebruik een einde stelt. Al de kosten voortvloeiende uit feiten die aan de Concessiehouder ten laste gelegd worden en die een voortijdig einde van het gebruik tot gevolg hebben, zullen integendeel door de Concessiehouder of haar rechthebbenden moeten worden gedragen.

Door het feit zelf van het aanvaarden van het gebruik machtigt de Concessiehouder de Gemeente om in haar plaats, op haar kosten en risico te handelen, indien hij nalaat één of meer bepalingen van onderhavige overeenkomst stipt na te leven.

 

 

Artikel 17 Deelbaarheid

 

Indien één van de clausules van huidige overeenkomst nietig wordt verklaard, zal deze nietigheid de geldigheid van de andere clausules niet aantasten. In een dergelijk geval vervangen Partijen de niet-van toepassing zijnde bepaling door een werkzame, geldige bepaling, dewelke de nagestreefde bedoeling van Partijen zo dicht mogelijk benadert.

 

 

Artikel 18 Woonstkeuze

 

Voor de uitvoering van onderhavige concessieovereenkomst kiezen Partijen woonst als volgt:

        de Gemeente in het gemeentehuis van Brasschaat, Verhoevenlei 11 te Brasschaat;

        de Concessiehouder op het adres van Peter Goossens, Heideaard 141 te Brasschaat.

 

 

Bijlagen

 

  1. Liggingsplan van het goed
  2. Staat van bevinding

 

 

 

Opgesteld in 2 exemplaren te Brasschaat, op 27/02/2023

 

Namens de Concessiehouder

 

Nicolas Proios       Peter Goossens 

bestuurder        secretaris

 

Namens het gemeentebestuur van Brasschaat

 

Philip Cools   Ward Schevernels

waarnemend burgemeester     algemeen directeur

 

 

Art.2.- Er wordt principiële goedkeuring gehecht aan het ontwerp van addendum 1 aan voornoemde concessie-overeenkomst betreffende de specifieke bepalingen die gelden voor de betreffende locatie en omstandigheden. In dit geval worden bepalingen opgenomen in verband met het investeringsproject, met tekst als volgt:

 

"Addendum 1

 

Tussen

 

het gemeentebestuur van Brasschaat, vertegenwoordigd door ondergetekenden, Philip Cools, waarnemend burgemeester, en Ward Schevernels, algemeen directeur, handelend namens het college van burgemeester en schepenen, in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2023 en onder voorbehoud van de uitoefening van de administratieve voogdij door de hogere overheid, hierna genoemd “de Gemeente”;

 

en

 

de vereniging zonder winstoogmerk “Sportvereniging Brasschaat Driehoek” waarvan de stichting verschenen is in de bijlagen van het “Belgisch Staatsblad” van 2 december 1982, onder nummer 14314, alhier vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur en voor wie hier optreden: de heer Nicolas Proios, Heislag 28 te Brasschaat, voorzitter en de heer Peter Goossens, Heideaard 141 te Brasschaat, secretaris, hierna genoemd “de Concessiehouder”;

 

samen genoemd “de Partijen”

 

 

Voorafgaandelijke uiteenzetting

 

Dit addendum 1 aan de basisovereenkomst betreffende de concessie tussen de gemeente en de voetbalclub S.V.B. Driehoek betreft bepalingen die niet opgenomen worden in de basisovereenkomst.

 

 

Artikel 1 Borgstelling

 

De Gemeente zal borg staan voor de lening van 325.000 euro die de Concessiehouder zal aangaan bij de financiële instelling.

 

 

Artikel 2 Investeringswerken  

 

In aanvulling van artikel 8 van de basisovereenkomst wordt door Partijen erkend dat beide velden aan vervanging toe zijn.

 

In het kader hiervan worden door de Concessiehouder investeringswerken gepland in het jaar 2023. De Concessiehouder zal op eigen zorg en kosten de hierna vermelde initieel onroerende investeringen uitvoeren voor een geraamd bedrag van ca. 625.743,00 euro, btw niet inbegrepen

        A-veld: heraanleg kunstgrasveld 248.094 euro

        B-veld: aanleg nieuw kunstgrasveld en plaatsen omheiningen 345.229,70 euro

        Plaatsing wortelbarrière 7.420 euro

        Aanpassingswerken 25.000 euro

 

De werken gebeuren volledig in opdracht en op verantwoordelijkheid van de Concessiehouder.

 

De kosten voor de renovatiewerken, met inbegrip van gebeurlijke erelonen van de architect, de veiligheidscoördinator, de belastingen op toegevoegde waarde, zullen door de Concessiehouder gedragen worden. De renovatiewerken worden opgeleverd ten laatste op …………..

 

De gemeente zal bijdragen in deze investeringen aan de hand van een investeringstoelage die vastgesteld werd op een maximum van 202.345,00 euro.

 

Details en technische uitvoering van de beschreven werkzaamheden zullen voorafgaandelijk ter goedkeuring aan de gemeente worden voorgelegd.

 

De investeringen worden gedaan volgens de planning zoals opgenomen in bijlage [1] van onderhavige overeenkomst. Volgende documenten worden opgeleverd aan de Gemeente na oplevering van de werken: betaalde facturen, as-built dossier, technische uitvoeringsdossiers en post-interventiedossiers. 

 

Het gemeentebestuur heeft te allen tijde het recht om controle en toezicht te houden op de werkzaamheden. De gemeente kan in geen geval verantwoordelijk worden gesteld voor schade die zou kunnen voortvloeien uit de door de Concessiehouder uitgevoerde werken, maar deze worden uitgevoerd op enkel risico van de Concessiehouder. De Concessiehouder sluit hiervoor de nodige verzekeringen af.

 

Alle onroerende investeringen komen na afloop van de concessieovereenkomst of bij een voortijdige  beëindiging toe aan de Gemeente. 

 

Onroerende investeringen die niet voorafgaandelijk werden aanvaard en goedgekeurd door het gemeentebestuur maar die toch werden uitgevoerd komen steeds kosteloos toe aan de Gemeente dan wel behoudt zij het recht de verwijdering ervan te eisen op kosten van de Concessiehouder.

 

Na uitvoering van de investeringswerken, moeten de gebouwen en technische installaties goedgekeurd worden. Het verder onderhoud zal vanaf dan steeds goedgekeurde installaties als resultaat moeten hebben.

 

Artikel  3 Woonstkeuze

Voor de uitvoering van onderhavige concessieovereenkomst kiezen partijen woonst als volgt:

        de gemeente in het gemeentehuis van Brasschaat, Verhoevenlei 11 te Brasschaat;

        de Concessiehouder op het adres van Peter Goossens: Heideaard 141 te Brasschaat.

 

Opgesteld in 2 exemplaren te Brasschaat, op 27/02/2023

 

Namens de Concessiehouder

 

Nicolas Proios       Peter Goossens 

bestuurder        secretaris

 

Namens het gemeentebestuur van Brasschaat

 

Philip Cools  Ward Schevernels

waarnemend burgemeester  algemeen directeur"

 

 

Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan addendum 1 aan de overeenkomst betreffende de borgstelling, toelage en investeringswerken in aansluiting op het gemeenteraadspunt, geagendeerd door de dienst financiën, met tekst als volgt:

 

"addendum 1

Tussen

het gemeentebestuur van Brasschaat, vertegenwoordigd door ondergetekenden, Philip Cools, waarnemend burgemeester, en Ward Schevernels, algemeen directeur, handelend namens het college van burgemeester en schepenen, in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2023 en onder voorbehoud van de uitoefening van de administratieve voogdij door de hogere overheid, hierna genoemd “de Gemeente”;

en

de vereniging zonder winstoogmerk “Sportvereniging Brasschaat Driehoek” waarvan de stichting verschenen is in de bijlagen van het “Belgisch Staatsblad” van 2 december 1982, onder nummer 14314, alhier vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur en voor wie hier optreden: de heer Nicolas Proios, Heislag 28 te Brasschaat, voorzitter en de heer Peter Goossens, Heideaard 141 te Brasschaat, secretaris, hierna genoemd “de Concessiehouder”;

samen genoemd “de Partijen”

Voorafgaandelijke uiteenzetting

Dit addendum 1 aan de basisovereenkomst betreffende de concessie tussen de gemeente en de voetbalclub S.V.B. Driehoek betreft bepalingen die niet opgenomen worden in de basisovereenkomst.

Artikel 1 Borgstelling

De Gemeente zal borg staan voor de lening van 325.000 euro die de Concessiehouder zal aangaan bij de financiële instelling.

Artikel 2 Investeringswerken

In aanvulling van artikel 8 van de basisovereenkomst wordt door Partijen erkend dat beide velden aan vervanging toe zijn.

In het kader hiervan worden door de Concessiehouder investeringswerken gepland in het jaar 2023. De Concessiehouder zal op eigen zorg en kosten de hierna vermelde initieel onroerende investeringen uitvoeren voor een geraamd bedrag van ca. 625.743,00 euro, btw niet inbegrepen

o A-veld: heraanleg kunstgrasveld 248.094 euro

o B-veld: aanleg nieuw kunstgrasveld en plaatsen omheiningen 345.229,70 euro

o Plaatsing wortelbarrière 7.420 euro

o Aanpassingswerken 25.000 euro

 

De werken gebeuren volledig in opdracht en op verantwoordelijkheid van de Concessiehouder.

De kosten voor de renovatiewerken, met inbegrip van gebeurlijke erelonen van de architect, de veiligheidscoördinator, de belastingen op toegevoegde waarde, zullen door de Concessiehouder gedragen worden. De renovatiewerken worden opgeleverd ten laatste op …………..…

De gemeente zal bijdragen in deze investeringen aan de hand van een investeringstoelage die vastgesteld werd op een maximum van 202.345,00 euro.

Details en technische uitvoering van de beschreven werkzaamheden zullen voorafgaandelijk ter goedkeuring aan de gemeente worden voorgelegd.

De investeringen worden gedaan volgens de planning zoals opgenomen in bijlage [1] van onderhavige overeenkomst. Volgende documenten worden opgeleverd aan de Gemeente na oplevering van de werken: betaalde facturen, as-built dossier, technische uitvoeringsdossiers en post-interventiedossiers.

Het gemeentebestuur heeft te allen tijde het recht om controle en toezicht te houden op de werkzaamheden. De gemeente kan in geen geval verantwoordelijk worden gesteld voor schade die zou kunnen voortvloeien uit de door de Concessiehouder uitgevoerde werken, maar deze worden uitgevoerd op enkel risico van de Concessiehouder. De Concessiehouder sluit hiervoor de nodige verzekeringen af.

Alle onroerende investeringen komen na afloop van de concessieovereenkomst of bij een voortijdige beëindiging toe aan de Gemeente.

Onroerende investeringen die niet voorafgaandelijk werden aanvaard en goedgekeurd door het gemeentebestuur maar die toch werden uitgevoerd komen steeds kosteloos toe aan de Gemeente dan wel behoudt zij het recht de verwijdering ervan te eisen op kosten van de Concessiehouder.

Na uitvoering van de investeringswerken, moeten de gebouwen en technische installaties goedgekeurd worden. Het verder onderhoud zal vanaf dan steeds goedgekeurde installaties als resultaat moeten hebben.

Artikel 3 Woonstkeuze

Voor de uitvoering van onderhavige concessieovereenkomst kiezen partijen woonst als volgt:

- de gemeente in het gemeentehuis van Brasschaat, Verhoevenlei 11 te Brasschaat;

- de Concessiehouder op het adres van Peter Goossens, Heideaard 141 te Brasschaat.

 

Opgesteld in 2 exemplaren te Brasschaat, op 27/02/2023

Namens de Concessiehouder

Nicolas Proios Peter Goossens

bestuurder secretaris

Namens het gemeentebestuur van Brasschaat

Philip Cools Ward Schevernels

waarnemend burgemeester algemeen directeur "

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

32 Mikhof 25. Goedkeuring ontwerpakte verlenging erfpacht Aralea vzw. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 26 september 2022 heeft de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de verlenging met vijf jaar van de erfpacht aan Aralea vzw betreffende de locatie van de Kinderboerderij, Mikhof 25 te Brasschaat in functie van subsidie-trajecten. De erfpacht zal bijgevolg een einde nemen op 28 november 2045.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de ontwerpovereenkomst, opgemaakt door notariaat De Decker, Donksesteenweg 33 te Brasschaat.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad, en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad.

Artikel 281 betreffende de overdracht van bevoegdheid tot ondertekening van de voorzitter aan een of meer leden van de gemeenteraad.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 6 februari 2023 principiële goedkeuring aan de ontwerpakte.

 

Financiële gevolgen

De gemeente zal 5 jaar langer de canon van 100,00 euro per jaar ontvangen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de ontwerpakte, opgemaakt door notariaat De Decker, Donksesteenweg 33 te Brasschaat, betreffende de verlenging met vijf jaar van de initiële erfpachttermijn, ondertekend op 29 november 2013 tussen de gemeente en vzw Aralea betreffende het beheer en exploitatie van de kinder-, jeugd- en gezinsboerderij Mikerf, met tekst als volgt:

 

"Dossier: 292/17ADG                           Verlenging erfpachtrecht  

AL: 2170292-2                                                              Rep. 2023/

 

Te Brasschaat, op het Oud gemeentehuis van Brasschaat, Bredabaan 182,

Op [datum] tweeduizend drieëntwintig,

Zijn voor mij, Pieter-Jan DE DECKER, notaris te Brasschaat (handelend voor rekening van BV “Notariaat DE DECKER” te Brasschaat, Donksesteenweg 33, BTW BE0657.999.597 RPR Antwerpen),

VERSCHENEN:

ENERZIJDS:

A. De "GEMEENTE BRASSCHAAT", publiekrechtelijke instelling, gevestigd te 2930 Brasschaat, Verhoevenlei 11, met ondernemingsnummer 0206.677.801,

vertegenwoordigd door:

a) de heer COOLS Philip Isidorus Louisa [I.K. 592-3779507-80] [R.R. 62.02.10-193.47], wonende te 2930 Brasschaat, Bredabaan 1099 B, waarnemend burgemeester, en;

b) de heer SCHEVERNELS Ward [I.K595-1272048-08.][R.R. 79.02.01-123-65], wonende te 2940 Stabroek, Mispelaarlaan 12, algemeen directeur.

Wiens identiteiten mij, notaris, bekend zijn,

Handelend namens het College van Burgemeester en Schepenen van dezelfde gemeente in uitvoering van een gemeenteraadsbesluit van 26 september 2022, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad, waarvan een afschrift bij deze akte wordt gevoegd.

Hierna genoemd “de erfpachtgever

EN

ANDERZIJDS:

B. De vereniging zonder winstoogmerk "ARALEA", met maatschappelijke zetel te 2930 Brasschaat, Graaf Reusensdreef 2, BTW BE BE0420.809.061, rechtspersonenregister Antwerpen afdeling Antwerpen 0420.809.061.

Opgericht bij onderhandse akte te Brasschaat op 3 juni 1980, gepubliceerd in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 14 augustus daarna onder nummer 8533.

De statuten van de vereniging werden verschillende malen gewijzigd en voor het laatst (door aanname van volledig nieuwe statuten in overeenstemming met het WVV) te Brasschaat op 14 december 2020, gepubliceerd in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 20 juli 2021 daarna onder nummer 21087444.

Alhier vertegenwoordigd, overeenkomstig artikel 5.5.2 van de gecoördineerde statuten, door twee bestuurders, samen handelend, te weten:

- de heer VAN dER STEEN Willy Isabella Henri [I.K. 592-2371734-68] [R.R. 53.01.19-211.48], wonende te 2930 Brasschaat, Isenbaertlei 48;

- de heer HOFKENS Willy Jean Paulina [I.K. 591-9391625-90] [R.R 50.05.20-359.29], wonende te 2930 Brasschaat, Bredabaan 358/2001, wier benoemingen blijken uit de bijlage bij het Belgisch Staatsblad van 25 juli 2019, daarna onder nummer 19101771.

Hierna genoemd “de erfpachter”.

BEKWAAMHEID VAN PARTIJEN:

Alle verschijnende partijen, ook 'comparanten' genoemd, verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van een maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen zoals faillissement, collectieve schuldenregeling, aanstelling (voorlopige) bewindvoerder, enzovoort.

TOELICHTING VAN DE AKTE - GEHELE OF GEDEELTELIJKE VOORLEZING

De volledige akte zal door de instrumenterende notaris worden toegelicht en het staat comparanten steeds vrij aan de notaris bijkomende uitleg te vragen over om het even welke bepaling van deze akte, alvorens de akte te ondertekenen.

Comparanten erkennen een volledige voorlezing te hebben gekregen van al hetgeen voorafgaat, en verklaren dat inzonderheid hun hierboven vermelde identiteitsgegevens volledig en correct zijn.

De instrumenterende notaris deelt comparanten vervolgens mede dat de akte integraal zal worden voorgelezen indien minstens één van hen hierop prijs stelt, alsook indien minstens één van hen van oordeel is dat het ontwerp van deze akte hem of haar niet tijdig is meegedeeld voorafgaandelijk het verlijden ervan.

(Ofwel) Hierop verklaren alle comparanten dat zij van oordeel zijn dat zij het ontwerp tijdig vóór het verlijden van de akte hebben ontvangen, dat zij hiervan kennis hebben genomen en op een volledige voorlezing van de akte dan ook geen prijs te stellen. Eventuele wijzigingen die werden of nog zullen worden aangebracht aan het ontwerp van de akte zullen steeds integraal worden voorgelezen.

(Ofwel) Hierop verklaart minstens één van comparanten de voorkeur te geven aan de integrale voorlezing van de akte, aan welke verzoek dan ook gevolg wordt gegeven.

VOORAFGAANDE UITEENZETTING

De Gemeente Brasschaat, de erfpachtgever, verklaart een erfpachtrecht te hebben toegestaan aan de vereniging zonder winstoogmerk "ARALEA", de erfpachter, hetgeen deze laatste bevestigt, blijkens akte verleden voor notaris Hans De Decker te Brasschaat op 29 november 2013, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor van Antwerpen op 10 december daarna, onder formaliteitnummer 58-T-10/12/2013-23810 (hierna genoemd “de erfpacht­akte”) voor een periode van zevenentwintig (27) jaren met ingang van 29 november 2013 om van rechtswege te eindigen op 28 november 2040, met betrekking tot hierna gemelde eigendommen.

Voormelde akte werd geregistreerd als volgt:

Geregistreerd vijf bladen één verzending te Brasschaat Registratie II op  9 dec. 2013 boek  158 blad 51 vak 2  ontvangen vierenvijftig euro (€ 54,00)

de eerstaanwezend Inspecteur wn (getekend) J. Rombouts.

BESCHRIJVING VAN DE GOEDEREN

Gemeente BRASSCHAAT (2de kadastrale afdeling)

Een perceel grond en de opstallen (kinderboerderij) gelegen De Mick en Mikhof 25, volgens laatst overgeschreven titel ten kadaster gekend sectie C, nummers 89/M, 90/F, 101/B, 103/C, 113/R en 99/L, voor een totale oppervlakte volgens meting van achtendertigduizend vierhonderdnegentig vierkante meter (38.499 m²) en thans ten kadaster gekend sectie C, nummers 89/M/P0000, 90/F/P0000, 99/L/P0000, 101/B/P0000, 103/C/P0000 en 113/R/P0000, samen thans ten kadaster gekend voor een totale oppervlakte van achtendertigduizend vierhonderd negentig vierkante meter (38.490m²).

(K.I.: € 42,00)

Hierna genoemd "het goed".

OORSPRONG VAN EIGENDOM

Voorschreven goederen horen de gemeente Brasschaat, voornoemde erfpachtgever, toe, om ze te hebben aangekocht van 1.a) de heer KRIJNEN Josephus Franciscus, geboren te Brecht op 4 juli 1918, te Brasschaat, 1.b) mevrouw KRYNEN (soms geschreven KRIJNEN) Inez Maria Jozefa, geboren te Brasschaat op 5 oktober 1964, te Antwerpen (Ekeren), 2) de heer HUYBRECHTS Cornelius Joannes, geboren te Meer op 19 mei 1927, te Brasschaat en
3) mevrouw HUYBRECHTS Julia Maria Theresia Josepha, geboren te Meer op 25 augustus 1929, te Antwerpen (Merksem), blijkens akte verleden voor notaris Joseph Roevens, te Brasschaat, op 28 juni 1988, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 13 juli daarna, boek 10.157, nummer 3.

Nadien werd een erfpacht gevestigd, zoals voormeld.

VERLENGING ERFPACHTRECHT

De gemeente Brasschaat, de erfpachtgever, en de vereniging zonder winstoogmerk "ARALEA", de erfpachter, verklaren voormeld erfpachtrecht te verlengen voor een periode van vijf (5) jaar te rekenen vanaf de oorspronkelijke datum, dus tot en met 28 november 2045, mits een jaarlijkse canon van honderd euro (€ 100,00) per jaar, niet geïndexeerd.

De canon van honderd euro (€ 100,00) per jaar, zal dus vijf jaar langer dienen te worden betaald.

Voor het overige wordt het erfpachtrecht verlengd onder alle voorwaarden zoals overeengekomen in de oorspronkelijke erfpachtakte.

Fiscale verklaringen

Comparanten erkennen lezing te hebben gekregen van artikel 203 van het Wetboek Registratierechten aangaande de bewimpeling betreffende de overeengekomen waarde of prijs.

De grondslag voor de registratierechten wordt door partijen geschat als volgt:

Verlenging duur oorspronkelijke canon: de oorspronkelijke canon liep tot 28 november 2040. Deze wordt nu verlengd met vijf jaar tot 28 november 2045. Tussen deze twee data zitten er 1825/1826 dagen. De oorspronkelijke canon bedroeg honderd euro per jaar (€ 100,00/jaar), niet geïndexeerd, of 0,27 euro per dag. Als gevolg daarvan bedraagt de bijkomende canon voor verlenging van de oorspronkelijke erfpacht: vijfhonderd euro (€ 500,00 / € 500,27).

Lasten van de erfpachtakte geschat op 10% van het totaal bedrag aan canon: vijftig euro (€ 50,00).

Totaal bijkomende canon: De grondslag voor de registratierechten wordt door partijen geschat op …………………………………………………………………. euro.

Voor de goede orde wordt er aan herinnerd dat er op de oorspronkelijke erfpacht reeds een registratierecht werd geheven van 2,0% ofwel een bedrag van vierenvijftig euro (€ 54,00) zoals hoger is gebleken. Partijen vragen toepassing van artikel 13 Wetboek Registratierechten.

FISCALE VERKLARINGEN INZAKE TARIEF REGISTRATIE

De vereniging zonder winstoogmerk ARALEA verzoekt om de toepassing van het tarief van een halve procent (0,50%) overeenkomstig artikel 83 van het Wetboek Registratierechten.

NOTARIËLE ASPECTEN

Gekende erfdienstbaarheden

De comparant sub A verklaart zelf geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd of toegestaan ten laste van het hoger beschreven eigendom, en zelf geen kennis te dragen van voordien reeds bestaande erfdienstbaarheden andere dan deze hierna gemeld.

In dit verband merkt de comparant sub A op dat in voormelde erfpachtakte de dato 29 november 2013 onder meer letterlijk vermeld staat hetgeen volgt:

In de eigendomstitel, met name de voormelde akte verleden voor notaris Joseph Roevens te Brasschaat, op 28 juni 1988, staat dienaangaande letterlijk het volgende vermeld:

“ERFDIENSTBAARHEDEN

In voormelde eigendomstitel, zijnde akte verleden op twee juni negentienhonderd negenenveertig, staat het volgende letterlijk vermeld:

“Wegenis-De eigenaars van den by dezen aangekochten eigendom zullen uitweg moeten verlenen van vyf meters breedte aan de aanpalende eigenaars, het alles zoals op het hieraangehechte plan is aangeduid en zoals deze wegenis is beschreven in de akte van aankoop door de echtgenoten Krynen heden voor ons, notaris, verleden.

Het onderhoud van de wegenis en van de middenbeek zal gebeuren op gemene kosten van de kopers en aanpalende eigenaars.

De electrische leiding zal moeten blyven bestaan zoals deze thans in voege is.

De koopster wordt dienaangaande in de plaats gesteld in alle rechten en plichten van de verkopers.”

De comparant sub B zal deze dienen te respecteren.

Hij verklaart tevens een kopie te hebben ontvangen van voormelde akten.

Erfdienstbaarheden van openbaar nut

Bij nazicht op de website van het Federaal Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt (afgekort “KLIM”), zijn de eigendommen, voorwerp van onderhavige akte, niet gelegen in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via leidingen of bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen.

Verklaringen overeenkomstig het Bodemdecreet:

Comparanten doen opmerken dat het verlengen van een erfpachtrecht kan worden aanzien als "een overeenkomst betreffende de overdracht van gronden" als bedoeld in het Bodemdecreet.

Ondergetekende notaris maakt alhier dan ook uitdrukkelijk melding van de verklaring van comparanten dat zij (door bemiddeling van ondergetekende notaris) bodemattesten hebben aangevraagd betreffende voorschreven eigendommen, welke attesten werden afgeleverd door OVAM op 8 december 2022 en waarvan de inhoud telkens luidt als volgt:

2 Inhoud van het bodemattest

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.0 EXTRA INFORMATIE:

Meer informatie over de aanpak van PFAS-verontreiniging en de stand van het onderzoek, en de bijhorende no regret-maatregelen vindt u op https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3 OPMERKINGEN

1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.

2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.

3 Maatregelen opgelegd of van toepassing buiten het kader van het Bodemdecreet worden niet vermeld op het bodemattest. Hiervoor kunt u best contact opnemen met uw lokaal bestuur.

4 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.

te Mechelen,08.12.2022”

De comparant sub A. bevestigt verder uitdrukkelijk dat, voor zover hem bekend, op voorschreven eigendommen geen inrichting gevestigd is of was die bodemverontreiniging kan veroorzaken en daartoe werd opgenomen op de lijst waarvan sprake in zelfde Bodemdecreet.

Comparanten erkennen door ondergetekende minuuthoudende notaris gewezen te zijn op de bepalingen van voormeld Bodemdecreet, zo onder meer op de bepalingen van dit decreet betreffende de saneringsplicht van de eigenaar van de grond waar bodemverontreiniging tot stand kwam en de erin vervatte aansprakelijkheidsregeling terzake, alsook op de procedure die moet worden gevolgd alvorens kan worden overgegaan tot 'overdracht van een grond' waarop een 'lijst-inrichting' is of was gevestigd en op de gevolgen van de niet-naleving van deze procedure.

De comparant sub A. verklaart bovendien uitdrukkelijk niet op de hoogte te zijn van om het even welke bodemverontreiniging met betrekking tot voorschreven eigendommen.

Uit de brieven van de gemeente Brasschaat de dato 6 december 2022 blijkt overigens dat voor voorschreven eigendommen geen ARAB- en/of VLAREM vergunningen werden aangetroffen voor activiteiten die opgenomen zijn in de lijst van het VLAREBO(BO), en dat voor deze eigendommen evenmin een VLAREM-milieuvergunning van toepassing is, noch dat voor de eigendommen een omgevingsvergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit is afgeleverd, met uitzondering van volgende, met betrekking tot perceel sectie C nummer 99LP0000:

ARAB vergunningen

Dossiernr: 199057

Internnr: A 041/002

Onderwerp: Kinderboerderij met bakhuis

Rubrieknummer: 45.8.1°b)

Omschrijving: 5 kW tot en met 100 kW, wanneer de inrichting volledig of gedeeltelijk is gelegen in een gebied ander dan industriegebied

Klasse: 3

Datum van: onbekend

Datum tot: onbekend

Dossiernr: 199057

Internnr: A 041/002

Onderwerp: Kinderboerderij met bakhuis

Rubrieknummer: 45.8.1°b)

Omschrijving: 5 kW tot en met 100 kW, wanneer de inrichting volledig of gedeeltelijk is gelegen in een gebied ander dan industriegebied

Klasse: 3

Datum van: onbekend

Datum tot: onbekend

Dossiernr: 199016

Internnr: A 041/001

Onderwerp: Stallen van grote en kleine zoogdieren alsook pluimvee

Rubrieknummer: 9.5.a)1°

Omschrijving: inrichtingen waarbij de som ((A/50) +(B/5) + (C/5) + (D/5)) > 1 en de som ((A/20.000) + (B/1.000) + (C/500) + (D/200)) <= 1

Klasse: 2

Datum van: onbekend

Datum tot: onbekend

Rubrieknummer: 9.6.a)

Omschrijving: in een gebied ander dan woongebieden met landelijk karakter en agrarische gebieden: - met plaatsen voor meer dan 10 gespeende dieren

Klasse: 2

Datum van: onbekend

Datum tot: onbekend

Rubrieknummer: 28.2.a)2°

Omschrijving: van meer dan 10 m3 tot en met 100 m3

Klasse: 2

Datum van: onbekend

Datum tot: onbekend

Dossiernr: 199016

Internnr: A 041/001

Onderwerp: Stallen van grote en kleine zoogdieren alsook pluimvee

Rubrieknummer: 9.5.a)1°

Omschrijving: inrichtingen waarbij de som ((A/50) +(B/5) + (C/5) + (D/5)) > 1 en de som ((A/20.000) + (B/1.000) + (C/500) + (D/200)) <= 1

Klasse: 2

Datum van: onbekend

Datum tot: onbekend

Rubrieknummer: 9.6.a)

Omschrijving: in een gebied ander dan woongebieden met landelijk karakter en agrarische gebieden: - met plaatsen voor meer dan 10 gespeende dieren

Klasse: 2

Datum van: onbekend

X

4/15

Datum tot: onbekend

Rubrieknummer: 28.2.a)2°

Omschrijving: van meer dan 10 m3 tot en met 100 m3

Klasse: 2

Datum van: onbekend

Datum tot: onbekend

VLAREM vergunningen

Dossiernr: 201019

Internnr: R061/001

Onderwerp: Bovengrondse propaangas tanks met een inhoud van 1000 en 1600 liter.

Dossiernr: 201019

Internnr: R061/001

Onderwerp: Bovengrondse propaangas tanks met een inhoud van 1000 en 1600 liter.

Dossiernr: 199426

Internnr: R 041/006

Onderwerp: ondergronds stookoliereservoir van 3000 liter

Dossiernr: 199426

Internnr: R 041/006

Onderwerp: ondergronds stookoliereservoir van 3000 liter

Dossiernr: 1992252

Internnr: R 041/003

Onderwerp: lozen van normaal afvalwater in de gewone oppervlakte wateren

Dossiernr: 1992252

Internnr: R 041/003

Onderwerp: lozen van normaal afvalwater in de gewone oppervlakte wateren

Dossiernr: 1992116

Internnr: R 041/001

Onderwerp: bovengrondse propaangastank

Dossiernr: 20129

Internnr: VL 061/002

Onderwerp: een kinderboerderij

Rubrieknummer: 3.6.3.1°b)

Omschrijving: wanneer het effluentwater één of meer gevaarlijke stoffen hoger dan voormelde concentraties bevat

Klasse: 2

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 9.4.3.a)1°

Omschrijving: met plaatsen voor 5 tot en met 200 gespeende dieren

Klasse: 2

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 9.6.a)

Omschrijving: in een gebied ander dan woongebieden met landelijk karakter en agrarische gebieden: - met plaatsen voor meer dan 10 gespeende dieren

Klasse: 2

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

5/15

Rubrieknummer: 16.3.1.1°

Omschrijving: 5 kW tot en met 200 kW

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 16.8.1°

Omschrijving: tot en met 3.000 l

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 17.4.

Omschrijving: Opslagplaatsen, met uitzondering van deze bedoeld onder rubriek 48, en/of verkoopspunten van in bijlage 7 bij titel I van het VLAREM bedoelde gevaarlijke stoffen, in verpakkingen met een inhoudsvermogen van maximaal 25 liter of 25 kilogram, voor zover de maximale opslag begrepen is tussen 50 kg of 50 l en 5.000 kg of 5.000 l (EG-richtlijn 67/548/EEG van 27 juni 1967 betreffende de aanpassing van de wettelijke en bestuursrechterlijke bepalingen inzake de indeling, de verpakking en het kenmerken van gevaarlijke stoffen):

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 28.2.a)1°

Omschrijving: van 2 m3 tot en met 10 m3

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 45.8.1°b)

Omschrijving: 5 kW tot en met 100 kW, wanneer de inrichting volledig of gedeeltelijk is gelegen in een gebied ander dan industriegebied

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 17.3.6.1°a)

Omschrijving: 5 000 l tot en met 20 000 l indien de inrichting behoort bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als

woongelegenheid wordt gebruikt

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 17.3.6.1°b)

Omschrijving: 100 l tot en met 20 000 l voor andere dan sub a) bedoelde inrichtingen

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Dossiernr: 20129

Internnr: VL 061/002

Onderwerp: een kinderboerderij

Rubrieknummer: 3.6.3.1°b)

Omschrijving: wanneer het effluentwater één of meer gevaarlijke stoffen hoger dan voormelde concentraties bevat

Klasse: 2

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 9.4.3.a)1°

Omschrijving: met plaatsen voor 5 tot en met 200 gespeende dieren

Klasse: 2

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

6/15

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 9.6.a)

Omschrijving: in een gebied ander dan woongebieden met landelijk karakter en agrarische gebieden: - met plaatsen voor meer dan 10 gespeende dieren

Klasse: 2

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 16.3.1.1°

Omschrijving: 5 kW tot en met 200 kW

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 16.8.1°

Omschrijving: tot en met 3.000 l

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 17.4.

Omschrijving: Opslagplaatsen, met uitzondering van deze bedoeld onder rubriek 48, en/of verkoopspunten van in bijlage 7 bij titel I van het VLAREM bedoelde gevaarlijke stoffen, in verpakkingen met een inhoudsvermogen van maximaal 25 liter of 25 kilogram, voor zover de maximale opslag begrepen is tussen 50 kg of 50 l en 5.000 kg of 5.000 l (EG-richtlijn 67/548/EEG van 27 juni 1967 betreffende de aanpassing van de wettelijke en bestuursrechterlijke bepalingen inzake de indeling, de verpakking en het kenmerken van gevaarlijke stoffen):

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 28.2.a)1°

Omschrijving: van 2 m3 tot en met 10 m3

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 45.8.1°b)

Omschrijving: 5 kW tot en met 100 kW, wanneer de inrichting volledig of gedeeltelijk is gelegen in een gebied ander dan industriegebied

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 17.3.6.1°a)

Omschrijving: 5 000 l tot en met 20 000 l indien de inrichting behoort bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als

woongelegenheid wordt gebruikt

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Rubrieknummer: 17.3.6.1°b)

Omschrijving: 100 l tot en met 20 000 l voor andere dan sub a) bedoelde inrichtingen

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 13/06/2012 0:00:00

Datum van: 27/08/2012

Datum tot: 13/08/2032

Dossiernr: 201443

Internnr: VL 061/003

Onderwerp: Grondwaterwinning voor drinkput kinderboerderij

Rubrieknummer: 53.8.2°

Omschrijving: van 500 m³/jaar tot 30.000 m³/jaar

7/15

Klasse: 2

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 29/09/2014 0:00:00

Datum van: 29/09/2014

Datum tot: 13/08/2032

Dossiernr: 201443

Internnr: VL 061/003

Onderwerp: Grondwaterwinning voor drinkput kinderboerderij

Rubrieknummer: 53.8.2°

Omschrijving: van 500 m³/jaar tot 30.000 m³/jaar

Klasse: 2

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 29/09/2014 0:00:00

Datum van: 29/09/2014

Datum tot: 13/08/2032

Dossiernr: 199618

Internnr: R 041/007

Onderwerp: 2 vaste bovengrondse propaangastanks van respectievelijk 1000 en 500 liter

Dossiernr: 199618

Internnr: R 041/007

Onderwerp: 2 vaste bovengrondse propaangastanks van respectievelijk 1000 en 500 liter

Dossiernr: 201412

Internnr: R 041/012

Onderwerp: Uitbating cafetaria

Rubrieknummer: 45.4.d)

Omschrijving: Verkoopspunten van producten van dierlijke oorsprong (vlees, vis en gevogelte) alsook de aan die verkoopspunten verbonden uitsnijderijen

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 22/07/2014 0:00:00

Datum van: 22/07/2014

Datum tot: onbekend

Dossiernr: 201412

Internnr: R 041/012

Onderwerp: Uitbating cafetaria

Rubrieknummer: 45.4.d)

Omschrijving: Verkoopspunten van producten van dierlijke oorsprong (vlees, vis en gevogelte) alsook de aan die verkoopspunten verbonden uitsnijderijen

Klasse: 3

Beslissing: Gunstig

Datum beslissing: 22/07/2014 0:00:00

Datum van: 22/07/2014

Datum tot: onbekend

Ondergetekende minuuthoudende notaris bevestigt, op basis van hoger vermelde verklaringen en gegevens, dat de regeling van het Vlaams bodemdecreet betreffende de overdracht van gronden werd nageleefd.

Stookolietank

Comparant sub A. verklaart dat er zich in of op het voorschreven eigendommen twee stookolietank bevinden [info aan te vullen]

Stedenbouw

De erfpachtgever verklaart dat er hem tot op heden voor de in erfpacht gegeven eigendommen geen enkel onteigeningsbesluit werd betekend, noch in het vooruitzicht gesteld.

De erfpachtgever verklaart dat, voor zover hem bekend, de eigendommen evenmin het voorwerp uitmaken van enig voorkooprecht of voorkeurrecht tot aankoop in het kader van de Vlaamse Wooncode, het Vlaams decreet op het natuurlijk milieu en het natuurbehoud, het Vlaams decreet op de Ruimtelijke Ordening, en enige andere conventionele of overheidsregeling.

Uit een aantal gelijkluidende brieven de dato 6 december 2022, telkens uitgaande van de gemeente Brasschaat, blijkt onder meer hetgeen volgt:

- met betrekking tot perceel 89MP0000:

UITTREKSEL VERGUNNINGENREGISTER

(…)

Bouwvergunningen

Voor zover bekend geen afgeleverd

Bouwmisdrijven

Voor zover bekend geen afgeleverd

 (…)

ANKERPLAATSEN LANDSCHAPSATLAS

Het onroerend goed is gelegen binnen een ankerplaats van de landschapsatlas

Naam: Domein Ter Mik

(…)

UITTREKSEL PLANNENREGISTER

(…)

Gewestplan

Naam: origineel bij Koninklijk Besluit goedgekeurd gewestplan Antwerpen

Type: oorspronkelijk plan

Algplanid: GWP_02000_222_00014_00001

Dossiernummer: 2.22_14_1

Datum goedkeuring: 3/10/1979

Processtap: Besluit tot goedkeuring

Van nature overstroombare gebieden (gegevens 2000)

Zone Q: Van natuure niet overstroombaar

Zone D: Doorkruist door rivier maar geen sporen van overstroombaarheid

(…)

Vastgoedinformatie

(…)

Het perceel is gelegen in bestemmingszone natuurgebieden

(…)”

- met betrekking tot perceel 90/F/P0000:

UITTREKSEL VERGUNNINGENREGISTER

(…)

Bouwvergunningen

Voor zover bekend geen afgeleverd

Bouwmisdrijven

Voor zover bekend geen afgeleverd

 (…)

ANKERPLAATSEN LANDSCHAPSATLAS

Het onroerend goed is gelegen binnen een ankerplaats van de landschapsatlas

Naam: Domein Ter Mik

(…)

UITTREKSEL PLANNENREGISTER

(…)

Gewestplan

Naam: origineel bij Koninklijk Besluit goedgekeurd gewestplan Antwerpen

Type: oorspronkelijk plan

Algplanid: GWP_02000_222_00014_00001

Dossiernummer: 2.22_14_1

Datum goedkeuring: 3/10/1979

Processtap: Besluit tot goedkeuring

Van nature overstroombare gebieden (gegevens 2000)

Zone Q: Van natuure niet overstroombaar

Zone D: Doorkruist door rivier maar geen sporen van overstroombaarheid

(…)

Vastgoedinformatie

(…)

Het perceel is gelegen in bestemmingszone natuurgebieden

(…)”

- met betrekking tot perceel 99/L/P0000:

UITTREKSEL VERGUNNINGENREGISTER

(…)

Bouwvergunningen

Dossier:      11008_1989_170

Intern nummer:     1989/B/314

Onderwerp:      het bouwen van een stal voor koeien,

       paarden, een stal voor varkens en                                                                                       schapen, een stal voor kippen en konijnen

       het renoveren van het hoofdgebouw met

       taverne op de site van de kinderboerderij

Datum ontvangst:     01/08/1989

Exploitatiezetel:     Mikhof 25

Aanvrager:      2930 Brasschaat

Aard van de beslissing:    VERGUNNING

Datum van de beslissing:    13/09/1989

Aard van de beslissing van     Niet beoordeeld

het schepencollege over de aanvraag:

Is de beslissing aangevallen bij de Raad van State? Nee

Bouwvergunningen

Dossier:      11008_1993_132

Intern nummer:     1993/B/021

Onderwerp:      het bouwen van een bijenhal met

       polyvalente ruimte

Datum ontvangst:     13/01/1993

Exploitatiezetel:     Mikhof 25

Aanvrager:      2930 Brasschaat

Aard van de beslissing:    VERGUNNING

Datum van de beslissing:    16/03/1993

Aard van de beslissing van     Niet beoordeeld

het schepencollege over de aanvraag:

Is de beslissing aangevallen bij de Raad van State? Nee

Bouwvergunningen

Dossier:      11008_2014_583

Intern nummer:     2014/B/0141

Onderwerp:      verbouwen van de cafetaria aan

       kinderboerderij Mikerf

Datum ontvangst:     01/10/2014

Exploitatiezetel:     Mikhof 25

Aanvrager:      2930 Brasschaat

Aard van de beslissing van     VERGUNNING

het schepencollege over de aanvraag:

Datum van de beslissing van    05/01/2015

het schepencollege over de aanvraag:

Is de beslissing aangevallen bij de raad voor  Nee

Vergunningenbetwistingen?

Is de beslissing aangevallen bij de Raad van State? Nee

Bouwvergunningen

Dossier:      11008_2017_248

Intern nummer:     2017/B/0267

Onderwerp:      vellen van een hoogstammige boom

Datum ontvangst:     18/05/2017

Exploitatiezetel:     Mikhof 25

Aanvrager:      2930 Brasschaat

Aard van de beslissing van     VERGUNNING

het schepencollege over de aanvraag:

Datum van de beslissing van    19/06/2017

het schepencollege over de aanvraag:

Is de beslissing aangevallen bij de raad voor  Nee

Vergunningenbetwistingen?

Is de beslissing aangevallen bij de Raad van State? Nee

Bouwmisdrijven

Voor zover bekend geen afgeleverd

 (…)

ANKERPLAATSEN LANDSCHAPSATLAS

Het onroerend goed is gelegen binnen een ankerplaats van de landschapsatlas

Naam: Domein Ter Mik

(…)

UITTREKSEL PLANNENREGISTER

(…)

Gewestplan

Naam: origineel bij Koninklijk Besluit goedgekeurd gewestplan Antwerpen

Type: oorspronkelijk plan

Algplanid: GWP_02000_222_00014_00001

Dossiernummer: 2.22_14_1

Datum goedkeuring: 3/10/1979

Processtap: Besluit tot goedkeuring

Van nature overstroombare gebieden (gegevens 2000)

Zone Q: Van natuure niet overstroombaar

Zone D: Doorkruist door rivier maar geen sporen van overstroombaarheid

(…)

Vastgoedinformatie

(…)

Het perceel is gelegen in bestemmingszone natuurgebieden

(…)”

- met betrekking tot perceel 101/B/P0000:

UITTREKSEL VERGUNNINGENREGISTER

(…)

Bouwvergunningen

Voor zover bekend geen afgeleverd

Bouwmisdrijven

Voor zover bekend geen afgeleverd

 (…)

ANKERPLAATSEN LANDSCHAPSATLAS

Het onroerend goed is gelegen binnen een ankerplaats van de landschapsatlas

Naam: Domein Ter Mik

(…)

UITTREKSEL PLANNENREGISTER

(…)

Gewestplan

Naam: origineel bij Koninklijk Besluit goedgekeurd gewestplan Antwerpen

Type: oorspronkelijk plan

Algplanid: GWP_02000_222_00014_00001

Dossiernummer: 2.22_14_1

Datum goedkeuring: 3/10/1979

Processtap: Besluit tot goedkeuring

Van nature overstroombare gebieden (gegevens 2000)

Zone Q: Van natuure niet overstroombaar

(…)

Vastgoedinformatie

(…)

Het perceel is gelegen in bestemmingszone natuurgebieden

(…)”

- met betrekking tot perceel 103/C/P0000:

UITTREKSEL VERGUNNINGENREGISTER

(…)

Bouwvergunningen

Voor zover bekend geen afgeleverd

Bouwmisdrijven

Voor zover bekend geen afgeleverd

 (…)

ANKERPLAATSEN LANDSCHAPSATLAS

Het onroerend goed is gelegen binnen een ankerplaats van de landschapsatlas

Naam: Domein Ter Mik

(…)

UITTREKSEL PLANNENREGISTER

(…)

Gewestplan

Naam: origineel bij Koninklijk Besluit goedgekeurd gewestplan Antwerpen

Type: oorspronkelijk plan

Algplanid: GWP_02000_222_00014_00001

Dossiernummer: 2.22_14_1

Datum goedkeuring: 3/10/1979

Processtap: Besluit tot goedkeuring

Van nature overstroombare gebieden (gegevens 2000)

Zone Q: Van natuure niet overstroombaar

Zone D: Doorkruist door rivier maar geen sporen van overstroombaarheid

(…)

Vastgoedinformatie

(…)

Het perceel is gelegen in bestemmingszone natuurgebieden

(…)”

- met betrekking tot perceel 113/R/P0000:

UITTREKSEL VERGUNNINGENREGISTER

(…)

Bouwvergunningen

Voor zover bekend geen afgeleverd

Bouwmisdrijven

Voor zover bekend geen afgeleverd

 (…)

ANKERPLAATSEN LANDSCHAPSATLAS

Het onroerend goed is gelegen binnen een ankerplaats van de landschapsatlas

Naam: Domein Ter Mik

(…)

UITTREKSEL PLANNENREGISTER

(…)

Gewestplan

Naam: origineel bij Koninklijk Besluit goedgekeurd gewestplan Antwerpen

Type: oorspronkelijk plan

Algplanid: GWP_02000_222_00014_00001

Dossiernummer: 2.22_14_1

Datum goedkeuring: 3/10/1979

Processtap: Besluit tot goedkeuring

Van nature overstroombare gebieden (gegevens 2000)

Zone Q: Van natuure niet overstroombaar

Zone D: Doorkruist door rivier maar geen sporen van overstroombaarheid

(…)

Vastgoedinformatie

(…)

Het perceel is gelegen in bestemmingszone natuurgebieden

(…)”

Specifieke informatie inzake onroerend erfgoed:

De comparant sub A. bevestigt dat voormelde onroerende goederen niet het voorwerp zijn van een bescherming als onroerend erfgoed, waarbij onder onroerend erfgoed wordt verstaan een archeologische site, een monument, een cultuurhistorisch landschap en/of een stads- en dorpsgezicht. Hij bevestigt dat de goederen evenmin het voorwerp zijn van een opname in de inventarissen van houtige beplantingen met erfgoedwaarde, van archeologische zones, van historische tuinen en parken, bouwkundig erfgoed of vermelding in de landschapsatlas. De comparant sub A. bevestigt evenmin op de hoogte te zijn van een voornemen in die zin.

Overstromingsgebied:

Uit nazicht op onder meer GEO-VLAANDEREN blijkt dat voorschreven eigendom:

- GEHEEL NIET gelegen is in een overstromingsgevoelig gebied;

- GEHEEL NIET gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of een afgebakende oeverzone;

- GEHEEL NIET gelegen is een risicozone voor overstroming;

- GEHEEL NIET gelegen is in een recent overstroomd gebied

- GEHEEL NIET gelegen is in een signaalgebied.

VERKLARINGEN KRACHTENS DIVERSE SPECIFIEKE WETTEN

Vlaams Bosdecreet

Een grondoppervlakte valt onder de voorschriften van het Bosdecreet wanneer deze beantwoordt aan de wettelijke definitie van bos (Bosdecreet art. 3). Het Bosdecreet blijft van toepassing op onwettig ontboste grondoppervlakten.

Inzonderheid gelden voor beboste grondoppervlakten volgende verplichtingen:

- bij elke kap of bij elke grondige wijziging aan de bosbodem, de strooisellaag of de kruidenlaag, dient een machtiging bekomen te worden van het Bosbeheer, tenzij anders voorzien in een wettelijk goedgekeurd beheerplan.

- een beheerplan is wettelijk vereist voor alle aaneengesloten beboste eigendommen van minstens 5 ha.

- met het oog op de gehele of gedeeltelijke ontbossing van een perceel, geldt dat hiervoor een stedenbouwkundige vergunning met voorafgaand advies van het Bosbeheer vereist is, evenals de naleving van de compensatieregeling (Bosdecreet art. 90bis, Besl.Vl.Reg. van 16 februari 2001). Hiervan kan enkel afgeweken worden op grond van art. 47 en art. 87 van het Bosdecreet.

- De verwerver neemt alle rechten en verplichtingen over die op het eigendom rusten, nl. door het Bosbeheer verleende machtigingen, subsidies of goedgekeurd bosbeheerplan.

Vervreemding van een bebost eigendom toebehorend aan een rechtspersoon met publiekrechtelijk statuut mag enkel gebeuren na goedkeuring door de Vlaamse Regering (bosdecreet art. 90).

De comparant sub A. verklaart dat er wel degelijk bosbeheerplannen bestaan voor voormelde goederen, met uitzondering van perceel 90F, wat ook blijkt uit de opzoeking van ondergetekende notaris op de applicatie Agentschap Natuur en Bos de dato 13 januari 2023.

De comparant sub B. verklaart hiervan kennis te hebben genomen en de bestaande bosbeheerplannen te zullen eerbiedigen.

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening:

* Overeenkomstig artikel 5.2.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening worden partijen gewezen op de bepalingen van artikel 4.2.1 van deze Codex, artikel waarin de handelingen vermeld staan waarvoor een voorafgaande stedenbouwkundige vergunning vereist is. Partijen erkennen overigens een kopie van de tekst van dit artikel 4.2.1 te hebben ontvangen.

* Blijkens de voorhanden zijnde gegevens werd de gemeente Brasschaat waarin voorschreven eigendommen gelegen zijn, reeds opgenomen op de lijst waarvan sprake in artikel 7.6.4 van deze Codex. Comparant sub B. bevestigt hiervan stedenbouwkundige uittreksels te hebben ontvangen, dagtekenend van minder dan één jaar voor heden.

* Uit opzoekingen blijkt met betrekking tot het hoger beschreven eigendommen telkens:

1. dat hiervoor volgende omgevingsvergunningen voor het uitvoeren van stedenbouw­kundige handelingen werden uitgereikt: zie hoger;

2. dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van dit eigendom de volgende is: natuurgebieden: zie hoger;

3. dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een rechterlijke of bestuurlijke maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en/of  IV van de zelfde Codex, en er geen procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;

4. dat voor dit eigendom (nog) geen recht van voorkoop geldt zoals bedoeld in artikel 2.4.1. van zelfde Codex (zone die in het definitief vastgesteld Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) wordt aangeduid als een zone waarin het voorkooprecht geldt) of in de zin van artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

5. dat voor dit eigendom geen (niet-vervallen) omgevings­vergunning voor het verkavelen van grondenvan toepassing is;

6. dat dit eigendom op dit ogenblik niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit. (ter info: dit zijn projecten van groot maatschappelijk en ruimtelijk strategisch belang die een geïntegreerd vergunningen – en ruimtelijk planproces vragen, zoals bijvoorbeeld een uitgebreid winkelcomplex).

ASBESTATTEST : niet nodig want geen woning en geen overdracht.

Renovatieverplichting niet-residentiële gebouwen geldt NIET voor loutere verlenging van een erfpachtrecht.

DIVERSE VERKLARINGEN

ALGEMEEN

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ervan vrijgesteld een ambtshalve inschrijving te nemen ingevolge enige bepaling van deze akte

De kosten, rechten en erelonen in verband met onderhavige erfpachtovereenkomst zijn ten laste van de erfpachter.

Tot uitvoering van deze akte kiezen partijen woonst in hun respectieve hoger in deze akte vermelde zetel.

De instrumenterende notaris bevestigt de identiteitsgegevens van comparanten te hebben nagezien op zicht der stukken door de Hypotheekwet vereist; deze identiteitsgegevens en de identiteit zelf werden hem, wat de comparanten-natuurlijke personen betreft, ook aangetoond aan de hand van voormelde bewijskrachtige identiteitsstukken.

SLOTVERKLARINGEN

Indien in deze akte werd verwezen naar vroeger verleden akten, werden deze akten, in zoverre zij voor de betrokken partij nog van belang kunnen zijn, eveneens in kopij bezorgd aan die partij en werden deze akten toegelicht door ondergetekende minuuthoudende notaris.

Het ontwerp van deze akte werd aan partijen (of aan de door hen aangeduide notaris) overgemaakt bij e-mail van 27 januari 2023.

Comparanten verklaren vóór het verlijden van deze akte van de inhoud ervan kennis te hebben genomen. Zij verklaren dat deze akte de juiste weergave is van hun bedoeling zelfs indien de bedingen en voorwaarden van deze akte zouden afwijken van deze vermeld in vorige overeenkomsten.

Comparanten bevestigen dat de instrumenterende notaris hen naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten, die voortvloeien uit onderhavige akte en hen op een onpartijdige wijze raad heeft verstrekt. Zij verklaren dus de overeenkomst, voorwerp van deze akte, en de eraan verbonden rechten en verplichtingen, voor evenwichtig te houden en uitdrukkelijk te aanvaarden, zowel voor zichzelf als voor hun rechtsopvolgers.

De notaris minuuthouder wijst comparanten tenslotte op artikel 9 § 1 tweede lid van de Wet tot regeling van het Notarisambt, dat luidt als volgt: “Wanneer een notaris tegenstrijdige belangen of de aanwezigheid van onevenwichtige bedingen vaststelt, vestigt hij hierop de aandacht van de partijen en deelt hen mee dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman. De notaris maakt hiervan melding in de notariële akte.”

RECHTEN OP GESCHRIFTEN (Wetboek diverse rechten en taksen)

Het recht bedraagt honderd euro (€ 100,00).

WAARVAN AKTE

Gedaan en verleden op voormelde plaats en datum.

Na toelichting, en na integrale of gedeeltelijke voorlezing, zoals hoger vastgesteld bij de aanvang van deze akte hetgeen alle comparanten bevestigen, hebben alle comparanten deze akte, evenals in voorkomend geval de aan deze akte gehechte stukken, aanwezig of vertegenwoordigd, getekend, evenals de notaris."

 

Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de overdracht van de bevoegdheid tot ondertekening van de authentieke akte van de voorzitter van de gemeenteraad aan de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

33 Hemeldreef 9 LDW Stadion Renovatie atletiekpiste - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Hemeldreef 9 LDW Stadion Renovatie atletiekpiste” werd een bestek met nr. 2022-129 opgesteld door de opgesteld door de heer Hendrik Vandelanotte, deskundige gebouwen, dienst patrimonium en projecten.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 510.419,50 euro btw niet inbegrepen, hetzij 617.607,60 euro btw inbegrepen.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

In zitting van het college van burgemeester en schepenen van 30 januari 2023 werd principiële goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden en gunningswijze in dit dossier.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

 

Kost:   617.607,60 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel: sleutel 0701/22100007Renovatie Ruiterhal en Louis De winterstadion
(Masterplan Park)

Budget/jaar: Investering in 2023-2024

Krediet beschikbaar: Ja.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2022-129 en de raming voor de opdracht “Hemeldreef 9 LDW Stadion Renovatie atletiekpiste”, opgesteld door de opgesteld door de heer Hendrik Vandelanotte, deskundige gebouwen, dienst patrimonium en projecten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 510.419,50 euro btw niet inbegrepen, hetzij 617.607,60 euro btw inbegrepen.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023-2024, sleutel 0701/22100007, Renovatie Ruiterhal en Louis De winterstadion (Masterplan Park).

 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

34 Mishagen - Design & Build - de bouw van een skate- & pumptrack, omgevingsaanleg met aanhorigheden. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Algemeen directeur Schevernels licht toe dat bij de financiële gevolgen een bedrag opgenomen is van  261 000 euro.  Dit zijn interne berekeningen die men gemaakt heeft op basis van de 60% regel met ramingen.  Dit moet vervangen worden door : “de subsidie is 60% van de investering met een maximum van 250 000 euro”.  Dit is wat men toegezegd heeft gekregen en wat moet gereflecteerd worden in het gemeenteraadsbesluit. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Mishagen - Design & Build - de bouw van een skate- & pumptrack, omgevingsaanleg met aanhorigheden” werd een bestek met nr. 2022-071 opgesteld door de heer Luc De Boeck, afdelingshoofd, projectmanager, dienst patrimoniumbeheer en projecten.

 

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
 

* Perceel 1 (Mishagen - Aanleg skateterrein + terreinaanleg en aanhorigheden), raming: 247.933,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 299.998,93 euro btw inbegrepen;
 

* Perceel 2 (Mishagen - aanleg pumptrack), raming: 111.570,25 euro btw niet inbegrepen, hetzij 135.000,00 euro btw inbegrepen.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 359.503,25 euro btw niet inbegrepen, hetzij 434.998,93 euro btw inbegrepen.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Een deel van de kostprijs van perceel 1 (Mishagen - Aanleg skateterrein + terreinaanleg en aanhorigheden) wordt gesubsidieerd door FOD cultuur-jeugd-media, Arenbergstraat 9 te 1000 Brussel.

 

Dit deel wordt geraamd op 179.999,36 euro.

 

Een deel van de kostprijs van perceel 2 (Mishagen - aanleg pumptrack) wordt gesubsidieerd door FOD cultuur-jeugd-media, Arenbergstraat 9 te 1000 Brussel. Dit deel wordt geraamd op 81.000,00 euro.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

In zitting van het college van burgemeester en schepenen van 13 februari 2023 werd principiële goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden en gunningswijze in dit dossier.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Uitgave                        434.998,93 btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel              0752 01/22200007 Inrichting skateterrein

Budget/jaar                  Investering in 2023

 

Ontvangst                     Ontvangsten van Subsidies vanuit Vlaanderen (en niet FOD zoals vermeld)

   Perceel 1: 179.999,36 euro

   Perceel 2:  81.000,00 euro

 

Krediet beschikbaar      Het voorziene uitgave krediet in de AMJP is ontoereikend. Hier was enkel een netto uitgavenbedrag in voorzien, zonder rekening te houden met de subsidies die later toegekend werden en dus niet tijdig konden verwerkt worden in AMJP.

  

Er wordt voorgesteld om  bij een eerstkomende AMJP de budgetten aan te passen tot een totaal uitgavenbudget van 460.000,00 euro voor het hele project en ontvangstenbudget van 261.000,00 euro als geraamde te ontvangen subsidies.

 

Het saldo tussen totale projectbudget en voorliggende overheidsopdracht, zal ingezet worden voor het aanstellen van een studiebureau in functie van samenvoeging van perceel 1 en 2 en indiening van de aanvraag voor omgevingsvergunning.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-. Er wordt goedkeuring gehecht aan het bestek en de raming voor de opdracht “Mishagen - Design & Build - de bouw van een skate- & pumptrack, omgevingsaanleg met aanhorigheden”, opgesteld door de heer Luc De Boeck.

 

Art.2.-. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 359.503,25 euro btw niet inbegrepen, hetzij 434.998,93 euro btw inbegrepen.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

35 Concessie laadinfrastructuur. Goedkeuring addendum 2 betreffende verplaatsingen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts – Coppens vraagt zich af of de derde vanop het Dr. Roossensplein nadien nog zal terug gezet worden wanneer de werken voltooid zijn? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er op het Dr. Roossensplein een snellader komt.  Er wordt ook nog een gewone laadpaal voorzien. 

 

Raadslid Pauwels vindt het op het plannetje niet duidelijk waar de laadpaal aan d’Ouwe Kerk komt.  Hij wil graag weten of de laadpaal op de parking komt?

 

Schepen Fonteyn licht toe dat deze laadpaal niet op de parking komt maar op het openbaar domein. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 29 april 2019 heeft de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de concessieovereenkomst met Blue Corner nv betreffende de plaatsing en exploitatie van laadinfrastructuur voor elektrische wagens op het openbaar domein van de gemeente Brasschaat.

 

Er werd overeengekomen dat drie laadpalen verplaatst worden:

 

1. Van Zwemdoklei 7 naar het parkeerplein op de hoek Zwemdoklei-Charlottalei

Om de verkeersveiligheid aan de schoolomgeving te verbeteren, werd de laadpaal reeds verplaatst.

De offerte voor de verplaatsing werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 20 juni 2022.

 

2. Van Lage Kaart 376 naar het Kaartseplein

Verplaatsing om volgende redenen:

- bereikbaarheid voor grote voertuigen (verhuiswagens, hulpdiensten, ...)

- een deelwagen stond vaak op een van de twee parkeerplaatsen geparkeerd waardoor laadpaal minder beschikbaar was.

De offerte voor de verplaatsing werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 7 februari 2022.

 

3. Van Dr. Roosensplein naar Lage Kaart 644

Omwille van de werken en de heraanleg van het Dr. Roosensplein, moest de bestaande Blue Corner laadpaal verplaatst worden. Doordat de laadpaal naar een gunstigere locatie verplaatst wordt, neemt Blue Corner de verplaatsingskosten voor hun rekening. Dit betekent dat de laadpaal 100% publiek gaat staan, met een normaal publiek tarief en de inkomsten naar Blue Corner gaan (zoals bij alle andere Blue Corner-laadpalen ook het geval is). De paal gaat dan in beheer staan tot einde van de concessieovereenkomst.

De goedkeuring voor de verplaatsing werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 22 augustus 2022.

 

Om deze afspraken te formaliseren, werd door de dienst administratie patrimoniumbeheer een addendum 2 opgemaakt, te hechten aan de concessieovereenkomst.

 

Aan de gemeenteraad wordt heden gevraagd goedkeuring te hechten aan het ontwerp van addendum 2 aan de concessieovereenkomst.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Financiële gevolgen

Verplaatsing Zwemdoklei

Kost    4.405,23 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel  0200/61506040 Onderhoud een aankoop materialen verkeerssignalisatie en straatmeubilair

Budget/jaar   Exploitatie in 2022

Krediet beschikbaar  Ja.

 

Verplaatsing Lage Kaart - Kaartseplein

Kost    7.776,39 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel   0200/61506040 Onderhoud en aankoop materialen verkeerssignalisatie en

  straatmeubilair

Budget/jaar   Exploitatie in 2022

Krediet beschikbaar Ja.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-- Er wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van addendum 2 aan de concessieovereenkomst tussen de gemeente en Blue Corner nv, met zetel te Posthofbrug 3/4 te 2600  Antwerpen betreffende het leveren, plaatsen en exploiteren van laadinfrastructuur op Brasschaats grondgebied; betreffende drie verplaatsingen van laadpalen:

 

1. Van Zwemdoklei 7 naar het parkeerplein op de hoek Zwemdoklei-Charlottalei

2. Van Lage Kaart 376 naar het Kaartseplein

3. Van Dr. Roosensplein naar Lage Kaart 644

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

36 Evenementen (dossier 23005ev). Winterbeleving in Brasschaat. Lastvoorwaarden 2023 - 2028. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels wil graag weten wie er opdraait voor de kosten van de werken aan het grasveld? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat Brasschaat voor het inzaaien zorgt omdat het een eigen activiteit is.  Brasschaat is partner van winterdroom.  Bij commerciële evenementen zoals bijvoorbeeld The Day Before Tomorrow nemen zij de kosten volledig op zich.  Brasschaat controleert dan op schade. 

 

Raadslid Van der Schoepen wil graag nog een suggestie doen.  Aangezien er geen winters meer zijn, vraagt hij zich af of men niet terug kan overgaan naar “kerstbeleving” in plaats van “winterbeleving”? 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Jaarlijks creëert het gemeentebestuur van Brasschaat een winterbeleving in de gemeente met kerstverlichting, versiering en animatie. Voorbije 5 jaar heeft zij een winterdorp gegund, waar een (ijs)(rol)schaatspiste, winterkermis, wintercircus en de plaatselijke horeca onderdak vonden. Zowel bewoners van binnen als buiten de gemeente kwamen massaal naar het winterdorp om gezellig samen te komen met familie en vrienden en te genieten van de warme sociale sfeer die gecreëerd werd.

 

Het gemeentebestuur wil deze beleving bestendigen en uitbreiden naar het kernwinkelgebied. Zij wil opnieuw een winterbeleving met een centraal gebeuren, uitgebreid met een reeks activiteiten die plaatsvinden op verschillende locaties en verschillende tijdstippen. De beleving dient te bestaan uit ervaringen, die je tijdelijk als consument kan opdoen. Iets waarvoor je je speciaal vrijmaakt of gaat verplaatsen. Iets waarover je jouw vrienden of familie vertelt.

 

Het gemeentebestuur is op zoek naar een kandidaat die de ‘Winterbeleving in Brasschaat’ wenst te organiseren.

 

De volgende timing wordt voorgesteld :

        college van burgemeester en schepenen van 13 februari 2023

        algemene commissie van 14 februari 2023

        gemeenteraad 27 februari 2023

        publicatie 1 maart 2023

        infomoment toelichting lastvoorwaarden 13 maart 2023 om 10.00 uur

        indiening dossiers 12 april 2023

        toelichting inschrijver aan jury 17 of 18 april 2023

        gunning 24 april 2023

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016  betreffende de concessieovereenkomsten.

Het collegebesluit van 13 februari 2023 betreft de winterbeleving in Brasschaat

 

Adviezen

Het advies van lokaal ondernemen van 21 december 2022.

De bespreking op het Adviesoverleg Evenementen - meerwaarde van 24 januari 2023 en volgende

De bespreking tijdens het college van burgemeester en schepenen van 30 januari 2023.

De algemene commissie van de gemeenteraad van 14 februari 2023

 

Ondernemerstoets

De methodiek van het onderzoekscentrum publieke impact wordt gebruikt als beoordelingscriterium. De inschrijver dient de meerwaarde voor de middenstand op te nemen.

Een vertegenwoordiger van de ondernemersraad zal opgenomen worden in de jury.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn jaarlijks forfaitair 57 000 euro (inclusief BTW), voorzien in de meerjarenplan, lokaal ondernemen en onkosten festiviteiten :

        20 000 euro energietoelage

          9 500 euro kerstshoppen

          3 250 euro muziek in kernwinkelgebied

        18 000 euro nieuwjaarsreceptie inwoners

          6 250 euro nieuwjaarsreceptie personeel

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De lastvoorwaarden voor een ‘winterbeleving in Brasschaat’ worden als volgt vastgesteld :

  

LASTVOORWAARDEN ORGANISATIE VAN DE WINTERBELEVING IN BRASSCHAAT 2023 - 2028

 

1  inleiding

Jaarlijks creëert het gemeentebestuur van Brasschaat een winterbeleving in de gemeente met kerstverlichting, versiering en animatie. Voorbije 5 jaar heeft zij een winterdorp gegund, waar een (ijs)(rol)schaatspiste, winterkermis, wintercircus en de plaatselijke horeca onderdak vonden. Zowel bewoners van binnen als buiten de gemeente kwamen massaal naar het winterdorp om gezellig samen te komen met familie en vrienden en te genieten van de warme sociale sfeer die gecreëerd werd.

 

Het gemeentebestuur wil deze beleving bestendigen en uitbreiden naar het kernwinkelgebied. Zij wil opnieuw een winterbeleving met een centraal gebeuren, uitgebreid met een reeks activiteiten die plaatsvinden op verschillende locaties en verschillende tijdstippen. De beleving dient te bestaan uit ervaringen, die je tijdelijk als consument kan opdoen. Iets waarvoor je je speciaal vrijmaakt of gaat verplaatsen. Iets waarover je jouw vrienden of familie vertelt.

 

Het gemeentebestuur is op zoek naar een kandidaat die de ‘Winterbeleving in Brasschaat’ wenst te organiseren.

 

2  voorwerp van het project en randvoorwaarden

2.1  periode

Het gemeentebestuur wenst een kandidaat aan te stellen voor 5 volgende winterperiodes 2023/2024 – 2024/2025 – 2025/2026 - 2026-2027 en 2027–2028.

 

2.2  tijdbestek van het evenement

Het wintergebeuren mag worden georganiseerd in de tijdsperiode tussen het laatste volle weekend van november 202x en 10 januari 202x+1, exclusief opbouw en afbraak.

 

2.3  wat bieden wij?

2.3.1  openbaar en privaat domein gemeente Brasschaat

Het gemeentebestuur stelt het openbaar domein en gemeentelijk patrimonium ter beschikking, zoals onder meer:

        Park van Brasschaat (Hemelweide en Driehoeksweide)

        vernieuwde Dr. Roosensplein (niet de rijweg)

        Armand Reusensplein (niet het parkeergedeelte)

        de mogelijke installaties, inrichting en evenementen op het Armand Reusensplein dienen rekening te houden met op maandag de wekelijkse markt en de werking van de Sint-Antoniuskerk Brasschaat.

 

De inschrijver mag voorstellen doen voor gebruik van bijkomende gebouwen/terreinen van de gemeente.

 

2.3.2  ondersteuning in communicatie

De winterbeleving vormt mee een uithangbord voor de gemeente Brasschaat en een aantrekking voor bezoekers van binnen als van buiten de gemeente. De gemeente zal dit evenement ook via haar kanalen in beeld brengen in functie van haar citymarketing.

 

2.3.3  technische ondersteuning

2.3.3.1  gratis gebruik van feestmaterialen

Het gemeentebestuur heeft in de reguliere werking allerlei feestmaterialen ter beschikking. Binnen de evenementenprocedure is het mogelijk om deze te ontlenen in functie van de beschikbaarheid. Hiervoor zal geen retributie worden aangerekend.

 

2.3.3.2  gebruik van elektriciteitsvoorzieningen (verbruik te betalen)

Het gemeentebestuur stelt haar actueel beschikbare bronnen van elektriciteit ter beschikking. Waar de gevraagde infrastructuur niet kan worden ter beschikking gesteld dient de organisator zelf in te staan voor het voorzien van een alternatief. Er kunnen hiervoor geen kosten verhaald worden op het gemeentebestuur.

 

Op aanvraag is een plan per locatie beschikbaar met aanduiding van de elektriciteitskasten en de bijhorende vermogens. Het gemeentebestuur rekent het verbruik door aan de organisator, dat buiten het voorziene plafond van 20 000 euro (inclusief BTW) valt van bewezen verbruik.

 

De gemeente zorgt voor de jaarlijkse keuring van de elektriciteitskasten. De organisator brengt geen wijzigingen aan deze kasten zonder uitdrukkelijk akkoord van het gemeentebestuur. Hij staat verder zelf in voor alle andere wettelijke keuringen van de elektrische installatie die hij aansluit op deze voedingspunten en bezorgt hiervan voor de aanvang van de jaarlijkse editie de nodige attesten aan het gemeentebestuur.

 

2.3.3.3  gebruik van wateraansluitingen (verbruik te betalen)

Het gemeentebestuur stelt haar actueel beschikbare bronnen van water ter beschikking. Waar de gevraagde infrastructuur niet kan worden ter beschikking gesteld dient de organisator zelf in te staan voor het voorzien van een alternatief. Er kunnen hiervoor geen kosten verhaald worden op het gemeentebestuur.

De inschrijver zal hiervoor zelf dienen te zorgen voor de nodige aansluitingen. Kosten voor het verbruik zullen betaald worden door de organisatie.

 

2.3.3.4  financiële ondersteuning

De gemeente Brasschaat ondersteunt dit project ‘winterbeleving in Brasschaat’ met 57 000 euro (inclusief BTW) waar minimum de volgende opdrachten worden uitgevoerd :

 

 

minimumvereisten

1 centraal wintergebeuren

(energietoelage 20 000 euro inclusief BTW)

energiekosten tot een maximum van 20 000 euro op basis van voorlegging van bewezen facturen

organisatie nieuwjaarsreceptie inwoners

(budget 18 000 euro inclusief BTW)

4,5 euro per capita (4000 bezoekers)

min. 2 uur

kerstshoppen en muziek in het winkelgebied

(budget 12 750 euro inclusief BTW)

De inschrijver organiseert dit jaarlijks voor de handelaars in de handelskern. De inhoud en de data worden jaarlijks met de gemeentelijke dienst lokaal ondernemen afgestemd.

nieuwjaarsreceptie personeel

(budget 6 250 euro inclusief BTW)

 

12,50 euro per capita (550 bezoekers)

tussen 15.00 – 18.00 uur (maandag 2de week januari)

 

Er zal geen indexering van de bedragen plaatsvinden gedurende de periode.

 

Er is een vrijstelling van enige gemeentelijke belasting en retributie, zoals ondermeer openbaar domein.

 

2.4  de minimale eisen

Aan de inschrijver wordt gevraagd een dossier samen te stellen waaruit de omvang van zijn project blijkt en de aard van de activiteiten die hij voorziet. Het dossier dient minimaal een duidelijke visie te geven omtrent volgende aspecten:

        activiteiten in functie van de winterbeleving

        het centraal gebeuren

        nevenactiviteiten

        meerwaarde voor de gemeente Brasschaat

        duurzaamheid

        nieuwjaarsreceptie personeel en inwoners

 

Van de inschrijver wordt verwacht dat hij aan zijn dossier een vlekkenplan voegt waarin zijn
visie en concept duidelijk blijkt en waaruit duidelijk af te leiden is welke bestemmingen elke zone heeft.

 

2.4.1  activiteiten

De inschrijver dient in zijn dossier aan te geven welk centraal gebeuren en nevenactiviteiten hij voorziet en welke externe partnerships hij betrekt voor de realisatie ervan. Het gemeentebestuur wenst op basis van de positieve terugkoppelingen van de vorige edities minimaal te zien opgenomen:

 

        een centraal gebeuren

        organisatie kerstshoppen Brasschaat (in functie van de handelaars in de handelskern)

        muziek in het kernwinkelgebied

        organisatie van nieuwjaarsdrink inwoners en personeelsfeest

        winterkermis met minimaal de Brasschaatse foorkramers

 

2.4.2  meerwaarde voor de gemeente Brasschaat

De doelstelling van het gemeentebestuur is om te komen tot een samenwerking waarbij het evenement geen zuiver commercieel en winstgevend karakter heeft. Het evenement is in de eerste plaats bedoeld als maatschappelijk project in én voor de gemeente Brasschaat.

 

De methodologie van het spinnenwebmodel van het onderzoekscentrum publieke impact (Karel de Grote hogeschool) wordt hiervoor gebruikt. (www.publiekeimpact.be)

 

 

 

De inschrijver wordt gevraagd om in zijn visienota de methodologie toe te passen en onder meer een antwoord te bieden op de gestelde vragen.

 

2.4.2.1  de meerwaarde voor de middenstand

De inschrijver voorziet in een samenwerking met de lokale middenstand teneinde enerzijds geen rechtstreekse concurrentie te vormen en anderzijds hen te betrekken bij het project door bijvoorbeeld hen te betrekken in de uitbating van de gelegenheden op het terrein.

 

De inschrijver biedt minimaal een antwoord op:

        Welke win-win’s zie je mogelijk met lokale ondernemers en gemeente?

        Hoe aannemelijk is het dat het publiek van het evenement ook bestedingen zal doen bij de lokale ondernemers (bv. shoppen, eten/drinken, overnachten)?

        Hoe betrek je de lokale handelaarsverenigingen?

        Hoe integreer je de kermis in het event?

        Welke link zie je tussen het wintergebeuren en de markt op maandag?

Een samenwerking met de sociale economie of het tewerkstellen van personen met een beperking is een pluspunt.

 

2.4.2.2  de impact op citymarketing

De  winterbeleving vormt mee een uithangbord voor de gemeente Brasschaat en een aantrekking voor bezoekers van binnen als van buiten de gemeente.

 

De inschrijver werkt een communicatieplan uit hoe het wintergebeuren communicatief een meerwaarde betekent voor Brasschaat.

 

De inschrijver biedt minimaal een antwoord op:

        Hoe promoot je het wintergebeuren?

        Wat investeer je in marketing om de doelgroepen te bereiken?

        Hoe maak je promo voor Brasschaat? (vb. delen van aangeleverde linken en teksten naar magazine, naar webstek, …)

        Hoe werk je samen met de gemeentelijke diensten om te communiceren naar ondernemers, die mogelijk hinder ondervinden?

 

2.4.2.3  entertainment en connectiviteit

Het gemeentebestuur wenst een winterbeleving ‘voor ieder wat wils’ en versterkt het lokaal sociaal weefsel. Met andere woorden een winterbeleving waar iedereen zijn gading vindt en is ook een ontspannend, leuke en positieve beleving.

Deze doelgroepen dienen minimaal ook hun gading te vinden :

        personen met een beperking

        jongeren van 12 -16 jaar

        gezinnen met kinderen tussen 4-12 jaar van Brasschaat en buurgemeenten

        onderwijsinstellingen

        senioren

 

De inschrijver biedt minimaal een antwoord op:

        welke doelgroep per activiteit wordt aangesproken/betrokken? (leeftijd, herkomst, bestedingspatroon, verblijfsduur)

        hoe ga je de spaar- en voordelenkaart UIT-pas integreren in de winterbeleving?

 

2.4.3  organisatie

2.4.3.1  veiligheid / openbare orde

Het centraal gebeuren wordt gedurende de periode geprivatiseerd, met andere woorden: het wordt privédomein. De inschrijver is verantwoordelijk voor het volledige luik van veiligheid en openbare orde, zoals onder meer bewaking, camerabewaking, intern noodplan, noodplanning, afspraken met standhouders, preventiemaatregelen brandweer en alle andere verplichtingen die voortvloeien uit het evenement.

 

De inschrijver dient tevens een mobiliteitsplan op te maken en dit te communiceren met zijn bezoekers.

 

2.4.3.2  evenementenprocedure

De inschrijver verbindt zich ertoe de evenementenprocedure en andere geldende wetgeving nauwgezet te volgen en de hieruit voort vloeiende verplichtingen na te komen.

 

Jaarlijks worden minimum 2 evaluatiemomenten, enerzijds betreft het aspect vergunning en veiligheid, anderzijds het aspect meerwaarde georganiseerd op initiatief van de dienst evenementen aangaande de afgelopen editie. Desgevallend worden er aanvullende afspraken gemaakt.

 

In het geval van uitgesproken veiligheidsincidenten of indien de indruk bestaat dat de organisatie niet professioneel verloopt kan deze evaluatie aanleiding geven tot het stopzetten van de overeenkomst zonder dat schadevergoeding vanwege het gemeentebestuur verschuldigd is.

 

2.4.3.3  duurzaamheid

Het gemeentebestuur zet actief in op een duurzaamheid. (beperking energieverbruik, herbruikbare cateringmaterialen, afvalbeperking, …)

De inschrijver dient zich te houden aan de geldende wetgeving (vb. herbruikbaar cateringmateriaal) en neemt in het dossier alle maatregelen mee te nemen die hij effectief zal voorzien op vlak van beperking van afval en energieverbruik. Dit wordt bij de beoordeling meegenomen.

 

Alle kosten voor afvalinzameling (inclusief verwijdering en verwerking) en energieverbruik worden tevens mee opgenomen in het financieel plan.

 

2.4.3.4  nieuwjaarsdrink inwoners en personeel

De inschrijver zal in zijn visienota opnemen welk programma van activiteiten hij voorziet voor de organisatie van deze feesten alsook welk aanbod van koude/warme dranken en hapjes hij hiervoor kan leveren alsook de methode van inschrijving. Het gemeentebestuur behoudt zich het recht om per editie over dit programma te onderhandelen.

Binnen het budget en organisatie van de nieuwjaarsdrink inwoners en personeelsfeest valt tenminste:

 

        personeelsinzet op- en afbouw

        personeelsinzet voor de bedeling van drank en eten

        alle beschreven drank- en voeding verbruik

        alle herbruikbare bekers, schoteltjes, bordjes, …

        alle nodige infrastructuur

        personeelsfeest: ter beschikkingstelling van de animatie (vb. schaatsen)

        geluidsinstallatie voor muziek en toespraken een systeem voor de bedeling van bonnetjes, fiches, … met inbegrip van deze middelen

 

2.4.3.5  omgevingsvergunning, opbouw & afbraak en herstelmaatregelen

Het dossier van de inschrijver beschrijft, rekening houdende met deze planning welke tijd hij nodig heeft voor de opbouw en afbraak. Hij beschrijft tevens ook welke logistieke middelen het terrein zullen betreden, rekening houdende met een minimale impact voor het terrein. Bij activiteiten in het Park van Brasschaat wordt tevens beschreven welke maatregelen worden voorzien voor een maximale bescherming van het aanwezige groen (grasveld, bomen, …).

 

Binnen de gemeente is een retributiereglement voor evenementen van toepassing. Er zal voor deze organisatie geen commerciële vergoeding worden opgelegd gezien dit evenement zal worden beschouwd als een partnership met het gemeentebestuur. Wel zal een borgstelling moeten worden gegeven welke in geval van schade of nalatigheid kan worden ingevorderd.

 

De omliggende bomen mogen worden gebruikt voor decoratie van verlichting mist de afstemming met de gemeentelijke dienst Groen en Natuur en na uitdrukkelijk schriftelijke instemming welke door het college van burgemeester en schepenen wordt gevalideerd. Na elke editie wordt alles verwijderd behoudens decoratie waarbij op voorhand wordt toegestaan dat ze kan behouden blijven. Indien dit het geval is zal de inschrijver dit mee in zijn visievoorstel opnemen.

 

Voor de aanvang van de opbouw en na de afbraak van het evenement wordt een staat van bevinding opgemaakt van het terrein in samenspraak met de gemeentelijke dienst voor Groen en Natuur. Eventuele toegebrachte schade (zoals reliëfwijzigingen, putten, bodemverdichting, ...), met andere woorden andere schade dan de impact op het gras welke inherent is aan de organisatie van een dergelijk evenement op dit terrein, zal worden vergoed door de organisator. Het inzaaien van het gras dient niet vergoed te worden door de organisator.

 

De vergoeding voor herstel van bodem en -reliëf wordt opgenomen in het financieel plan.

 

Voor het centraal gebeuren dient een omgevingsvergunning worden aangevraagd door de inschrijver. De hieraan verbonden kosten zijn ten laste van de inschrijver.

 

2.4.4  financieel plan

Van de inschrijver wordt verwacht dat hij een financieel plan maakt waaruit blijkt dat het project financieel haalbaar is.

 

Deze bedragen zullen forfaitair worden vastgesteld bij de toewijzing en blijven vast voor de gehele periode van het project.

 

2.5  toewijzing en onderhandelingen

Het gemeentebestuur behoudt zicht het recht om op basis van de ingediende dossiers en na een rangschikking, onderhandelingen te voeren met de best geplaatste inschrijver.

Het gemeentebestuur behoudt zich eveneens het recht om niet over te gaan tot een toewijzing.

 

2.6  statuut van de kandidaat

De inschrijver zal duidelijk aangeven in zijn dossier onder welke rechtspersoon hij dit project zal uitvoeren. Hij voegt hierbij een afschrift van de statuten van zijn rechtspersoon alsook een afschrift van de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar of minder in het geval de rechtspersoon later opgericht is.

 

Na ontvangst van de inschrijvingsdossiers zal een jury in eerste instantie de voorstellen beoordelen op basis van selectiecriteria.

De inschrijvingen worden getoetst aan de uitsluitingsgronden. Tevens zullen de kandidaten beoordeeld worden op basis van de kwalitatieve selectiecriteria, zijnde hun economische en financiële draagkracht.

 

en hun professionele bekwaamheid. De inschrijvingen worden tevens geverifieerd aan de formeel gestelde eisen, zoals onder meer het tijdig ingediend zijn, volledigheid, …

In geval van onvolledigheid van een inschrijving, kan de inschrijving hetzij als onregelmatig worden beschouwd, hetzij worden beoordeeld op grond van de wel overgemaakte documenten, hetzij kan de kandidaat worden uitgenodigd om bijkomende documenten over te maken.

 

2.6.1  uitsluitingsgronden

De inschrijvers kunnen uitgesloten worden van verdere deelname aan de procedure, indien zij:

  1. failliet verklaard zijn of het voorwerp uitmaken van een dergelijke of gelijkaardige procedure
  2. definitief, strafrechtelijk veroordeeld zijn door een rechtbank wegens ernstige beroepsfouten of misdrijven lastens de Staat
  3. aanzienlijke achterstallige RSZ-betalingen hebben en het afbetalingsplan niet volgen
  4. aanzienlijke achterstallige belastingschulden hebben en het afbetalingsplan niet volgen
  5. schuldig zijn aan ernstige beroepsfouten, of
  6. schuldig zijn aan valsheid in geschrifte

 

Door een voorstel in te dienen verklaren de inschrijvers op eer dat zij zich niet in één van deze gevallen bevinden. De inschrijvers moeten dus zelf geen bijkomende verklaring afleggen noch attesten toevoegen. Wanneer de inschrijvers zich wél bevinden in één van deze gevallen, verschaffen zij de gemeente spontaan de nodige toelichting en duiding, in welk geval de gemeente zal oordelen of er wordt overgegaan tot uitsluiting.

 

Het gemeentebestuur kan voor de effectieve toewijzing van de concessie, van de begunstigde inschrijver, alsnog de voorlegging eisen van attesten die deze verklaring op eer onderbouwen.

Het gemeentebestuur heeft steeds het recht met eigen middelen de waarachtigheid van de verklaring van de inschrijver na te gaan. Bij verzwijging van feiten of bij leugenachtige verklaringen, kan het voorstel van de betrokken inschrijver worden geweerd als onregelmatig.

Indien het gemeentebestuur aanwijzingen heeft dat een kandidaat zich bevindt in één of meer van de omstandigheden hierboven genoemd, kan zij alle maatregelen treffen die zij nuttig acht om meer informatie te verwerven en een beslissing te kunnen treffen.

Het gemeentebestuur heeft het recht om in de toewijzingsfase kandidaten te vragen de vereiste bewijsstukken voor te leggen met betrekking tot het voorgaande.

 

2.6.2  financiële draagkracht

De financiële draagkracht wordt aangetoond door de inschrijver. De financieel directeur zal gevraagd worden voor advies.

 

2.6.3  professionele bekwaamheid

De bekwaamheid van de inschrijver wordt aangetoond door middel van concrete ervaring in de betreffende sector.

 

De inschrijver voegt volgende documenten toe:

        statuut van inschrijver(s)

        een overzicht van het gedeelte van de opdracht dat mogelijk in onderaanneming gegeven wordt

        een referentielijst met gelijkaardige uitgevoerde opdrachten over de voorbije 3 jaar waarbij wordt aangegeven wie opdrachtgever is, wat de omvang van de opdracht is, korte beschrijving van de opdracht. Er dient minstens 1 passende referentie aangetoond te worden.

 

2.7  wijze van indiening

De inschrijver zal zijn dossier onder gesloten omslag met vermelding: KANDIDATUUR WINTERBELEVING indienen op het gemeentehuis, Verhoevenlei 11 en dit ten laatste op 12 april 2023 vóór 11.00 uur aan het onthaal gemeentehuis. Een ontvangstbewijs zal worden afgeleverd

 

2.7.1  vorm van indiening

De inschrijver begint het dossier met een overzichtelijke inhoudstafel.

Voor beoordelingscriterium (visienota) worden er ongeveer twee A4 bladzijden (exclusief foto’s) per onderdeel ingediend.

Voor beoordelingscriterium (financieel plan) dient de berekening ook in MS Excel bezorgd te worden.

 

Het volledige dossier dient op papier én digitaal op memorystick in de gesloten enveloppe bezorgd te worden.

 

2.7.2  toelichtingsmomenten (én onderhandeling) met de jury

Op maandag 17 of dinsdag 18 april 2023 wordt de inschrijver uitgenodigd om zijn dossier toe te lichten.

 

2.8  Beoordelingscriteria

2.8.1  visienota

In de visienota komt duidelijk aan bod in welke mate het voorstel aansluit op de in deze lastvoorwaarden vooropgestelde ambities inzake de volgende onderdelen :

 

  1. activiteiten in de winterbeleving
  2. locatiegebruik
  3. meerwaarde voor de Brasschaatse inwoner volgens de methodologie spinnenwebmodel van het onderzoekscentrum publieke impact (Karel de Grote Hogeschool) met als volgende onderdelen:

        3a.entertainment en connectiviteit

        3b.citymarketing en buzz

        3c.middenstand

quotering per onderdeel

        zeer goed = 90% - 100% van de punten

        goed = 80% - 89% van de punten

        matig = 50% - 79% van de punten

        onvoldoende = 0 – 49% van de punten

 

Het luik duurzaamheid, organisatie, veiligheid en openbare orde in de schoot van de evenementenprocedure is een minimale eis. Elke inschrijving dient hier aan te voldoen.

 

2.8.2  financieel plan

De inschrijving omvat een sluitend en transparant financieel plan. De mate waarin de inschrijver een solide financieel businessplan voorlegt dient aangetoond te worden.

 

De financieel directeur zal gevraagd worden voor advies.

 

quotering

        zeer goed = 100% van de punten

        goed = 80% van de punten

        matig = 50% van de punten

        onvoldoende = 0 punten

 

Er dient minstens “goed” behaald te worden. Voorstellen die deze quotering niet behalen, worden niet weerhouden

 

2.9  wijze van beoordeling

De inschrijvingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit:

        de burgemeester of vertegenwoordiger

        schepen van feestelijkheden en lokaal ondernemen of vertegenwoordiger

        centrummanager of vertegenwoordiger

        coördinator evenementen of vertegenwoordiger

        algemeen directeur of vertegenwoordiger MAT

        vertegenwoordiger van de ondernemersraad

 

De jury zal de dossiers inhoudelijk op de visie en financieel plan beoordelen en een gemotiveerd verslag opmaken.

 

3  CONTACTGEGEVENS

Wij verzoeken u om de volgende gegevens bij uw project te voegen:

        uw naam;

        uw adres, bij voorkeur ook uw e-mailadres

 

        de naam van een contactpersoon.

 

Geïnteresseerden worden verwacht hun inschrijving te bezorgen uiterlijk op 12 april 2023 om 11.00 uur, aan de gemeente Brasschaat, onthaal, Verhoevenlei 11 te 2930 Brasschaat.

 

Geïnteresseerden kunnen zich eveneens voorafgaand aanmelden voor een infomoment betreft de lastvoorwaarden, dat zal plaatsvinden op maandag 13 maart om 10.00 uur in het gemeentehuis, Verhoevenlei 11, Brasschaat. Voor vragen ivm indienen, kunnen kandidaten terecht per mail aan patrimonium@brasschaat.be.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

37 Gebruik mobiele camera's door PZ Noord. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De politiezone (PZ) Noord wenst ter ondersteuning van de politieopdrachten bodycams en drones in te zetten om de veiligheid van personen en goederen te verhogen. Medewerkers van de PZ Noord worden sporadisch ingezet op ons grondgebied, dit voor het leveren van bijstand of het opzetten van specifieke samenwerkingsverbanden.

 

In eerste instantie zal worden gewerkt met bodycams door het personeel PZ Noord, later zal ook een drone worden ingezet bij voorspelbare activiteiten binnen de PZ Noord.

 

De gebruiks- en verwerkingsmodaliteiten zijn beschreven in de aanvraag.

 

Conform het gegeven juridisch kader, wenst de PZ Noord de voorafgaande principiële toestemming vanwege de gemeenteraad voor het inzetten van bodycams en drones ter ondersteuning van de politieopdrachten, uitgevoerd door het personeel van de PZ Noord.

 

Juridisch kader

Wet op het politieambt van 5 augustus 1992, Artikel 25/4.

 

Adviezen

Korpschef PZ Brasschaat geeft gunstig advies voor de inzet zoals bedoeld in de aanvraag vanwege PZ Noord.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aangaande het gebruik van mobiele camera's door de politiezone Noord zoals bedoeld in de aanvraagbrief.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Punt bijlagen/links brief aan gemeenteraad PZ Noord.pdf Download
Overzicht punten

 

 

38 Mondelinge vraag van Kasper Vanpoucke over de uitbreiding van de Gele Doos naar alle 65+ voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke stelt zijn mondelinge vraag :

 

“We kennen sinds februari vorig jaar ook in Brasschaat de invoering van de Gele Doos. Dit is een doos die je in de koelkast bewaart met essentiële en soms levensreddende informatie over aandoeningen, allergieën en medicijnen. De sticker die je hierbij krijgt plak je aan de binnenkant van de voordeur om zo hulpverleners te kunnen verwittigen bij noodgevallen. De koelkast werd gekozen omdat het een herkenbare plek is waar alle hulpverleners zoals brandweer en medische diensten, zonder veel tijdsverlies, in noodgevallen snel de juiste info kunnen vinden.

De Gele Doos bevat (ingevulde) documenten met medische informatie over de persoon, contact- en persoonsgegevens en gegevens die nuttig zijn in geval van vermissing:

- Contact- en persoonsgegevens
- Noodnummers
- Medische gegevens
- Chronische aandoeningen/behandelingen
- Allergieën
- Medische contactgegevens
- Fiche vermiste persoon
- Uiterlijke kenmerken
- Belangrijke adressen (nu en vroeger)

In heel wat Kempische gemeenten maar ook al in grotere steden zoals Gent krijgen ook alle 65+, personen met een beperking en chronisch zieken die thuis wonen (los van de leeftijdsgrenzen) zo’n Gele Doos bovenop de categorieën die nu al voorzien zijn. De Gele Doos is gratis af te halen voor deze inwoners en vormt slechts een beperkte kost (volgens mijn info tussen 0,70€ en 2€ in functie van de bestelde oplage).

 

Ik heb volgende vragen :
 

        Is het gemeentebestuur van plan dit succesvol initiatief breder uit te rollen onder de bevolking, zodat alle 65+ alsook chronisch zieken en personen met een beperking hier toegang tot krijgen en dit in navolging van heel wat andere gemeenten?

        Zal men het aanbod aan deze mensen doen middels een effectieve communicatie campagne die zo meteen ook het hele initiatief nog beter bekend kan maken?

        We zien toch dat er meer zorgbehoevenden en kwetsbaren vandaag daar nog niet de toegang tot krijgen maar er wel baat bij zouden hebben. Het blijft ook een vrijwillig aanbod, maar de gemeente kan hier wel een belangrijke rol in spelen en zou dat volgens Brasschaat 2012 ook best doen door actief het aanbod te vergroten naar alle 65+, personen met een handicap en chronisch zieken.

        Ook willen we voorstellen eens stil te staan of er nog zaken zijn die we best kunnen toevoegen aan deze Gele Doos zoals info waar het huisdier kan opgevangen worden tijdens een afwezigheid.”

 

Schepen Hans geeft toelichting omtrent de gele doos :

 

“Het project “Gele dozen” is opgestart door een samenwerking van 5 gemeentes ELZ Noorderkempen. 

Momenteel kunnen  75 jarigen alleenwonend en 80 jarigen samenwonend een gele doos afhalen bij apothekers en in de drie DC’s.

Momenteel zijn er 1166 dozen afgehaald.  

De tweede fase van het project wordt in maart besproken in de werkgroep ouderenzorg van de ELZ.

Indien we de gele dozen zouden geven aan alle 65 plussers in Brasschaat spreken we over 9720 personen. 

Het aanbieden van gele dozen aan personen met een handicap of in de geestelijke gezondheid wordt verder bekeken door Olo / Rotonde en Emmaüs, zij hebben alvast interesse getoond. 

Wat betreft de info gegevens van huisdieren in de Gele doos is uiteraard mogelijk, maar in Brasschaat werken we met stickers aan de voordeur waarop genoteerd staat hoeveel huisdieren aanwezig zijn in de woning.”

 

Schepen Hans licht toe dat het belangrijk is om de informatie regelmatig te updaten.  Ze merken dat dit niet altijd gebeurd.  Ze zal het voorstel van raadslid Vanpoucke zeker meegeven aan de werkgroep. 

Beslissing

 

 

We kennen sinds februari vorig jaar ook in Brasschaat de invoering van de Gele Doos. Dit is een doos die je in de koelkast bewaart met essentiële en soms levensreddende informatie over aandoeningen, allergieën en medicijnen. De sticker die je hierbij krijgt plak je aan de binnenkant van de voordeur om zo hulpverleners te kunnen verwittigen bij noodgevallen. De koelkast werd gekozen omdat het een herkenbare plek is waar alle hulpverleners zoals brandweer en medische diensten, zonder veel tijdsverlies, in noodgevallen snel de juiste info kunnen vinden.

De Gele Doos bevat (ingevulde) documenten met medische informatie over de persoon, contact- en persoonsgegevens en gegevens die nuttig zijn in geval van vermissing:

- Contact- en persoonsgegevens
- Noodnummers
- Medische gegevens
- Chronische aandoeningen/behandelingen
- Allergieën
- Medische contactgegevens
- Fiche vermiste persoon
- Uiterlijke kenmerken
- Belangrijke adressen (nu en vroeger)

In heel wat Kempische gemeenten maar ook al in grotere steden zoals Gent krijgen ook alle 65+, personen met een beperking en chronisch zieken die thuis wonen (los van de leeftijdsgrenzen) zo’n Gele Doos bovenop de categorieën die nu al voorzien zijn. De Gele Doos is gratis af te halen voor deze inwoners en vormt slechts een beperkte kost (volgens mijn info tussen 0,70€ en 2€ in functie van de bestelde oplage).
 

Neemt kennis van de vraag van Kasper Vanpoucke, namens Brasschaat2012:

        Is het gemeentebestuur van plan dit succesvol initiatief breder uit te rollen onder de bevolking, zodat alle 65+ alsook chronisch zieken en personen met een beperking hier toegang tot krijgen en dit in navolging van heel wat andere gemeenten?

        Zal men het aanbod aan deze mensen doen middels een effectieve communicatie campagne die zo meteen ook het hele initiatief nog beter bekend kan maken?

        We zien toch dat er meer zorgbehoevenden en kwetsbaren vandaag daar nog niet de toegang tot krijgen maar er wel baat bij zouden hebben. Het blijft ook een vrijwillig aanbod, maar de gemeente kan hier wel een belangrijke rol in spelen en zou dat volgens Brasschaat 2012 ook best doen door actief het aanbod te vergroten naar alle 65+, personen met een handicap en chronisch zieken.

        Ook willen we voorstellen eens stil te staan of er nog zaken zijn die we best kunnen toevoegen aan deze Gele Doos zoals info waar het huisdier kan opgevangen worden tijdens een afwezigheid.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

39 Hoogstraat 56. Verkoopakte met grondafstand bij sterkmaking. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 28/03/2023