Zitting van maandag 28 november 2022

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Erwin Callens - waarnemend voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Tom Versompel - voorzitter

André Van Mechelen, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs en Cathy Mallentjer - raadsleden

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Politiebegroting 2022. Begrotingswijziging 1 in de gewone en de buitengewone dienst. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans wil graag informatief weten of dit nog gegund geraakt in 2022 en waarom er 600 000 euro extra wordt ingeschreven?  Hij wil ook graag weten van waar dit geld komt? 

 

Waarnemend burgemeester Cools informeert of raadslid Brughmans de 600 000 euro van het dak bedoelt?  Hij licht toe dat deze werken vooruit geschoven werden van 2023 naar 2022.  Het is de bedoeling om dat dit jaar te gunnen zodat het volgend jaar zeker kan uitgevoerd worden.  Deze werken zijn echt dringend noodzakelijk volgens hem. 

 

Raadslid Vanpoucke bevestigt dat het effectief gewoon binnen regent bij de politie. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat dit de reden is waarvoor de werken naar voor werden geschoven. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De dienst financiën legt het ontwerp van begrotingwijziging 2022 voor.

 

De geraamde resultaten voor 2021 zijn vervangen door de (gunstiger) rekeninguitslag 2021, zowel in de gewone als in de buitengewone dienst.

Tevens worden o.a. toelagebedragen aangepast aan de recente mededeling van de minister van Binnenlandse Zaken (mail 20 oktober 2022)

In de gewone dienst werden ook verhogingen ingevoerd voor de energiekosten

In de buitengewone dienst wordt 600.000 euro bij voorzien voor de renovatie van de daken van het politiebureau (gunning nog in 2022 ipv 2023 zoals eerder voorzien).
 

Juridisch kader

Koninklijk Besluit van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie

 

Adviezen

De financiële commissie zoals bedoeld in artikel 11 van voormeld koninklijk besluit heeft gunstig advies verleend.

 

Financiële gevolgen

De gemeentelijke exploitatiebijdrage voor 2022 dient niet aangepast te worden. Het geraamd overschot in de gewone dienst (342.234 euro) kan aangewend worden voor de financiering van de begroting 2023.

Voor de renovatie van de daken wordt de gemeentelijke investeringstoelage verhoogd, en in het meerjarenplan van de gemeente verschoven van 2023 naar 2022 bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- hecht goedkeuring aan begrotingswijziging 1 (gewone en buitengewone dienst) dienstjaar 2022 van de politiezone Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

2 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 24 oktober 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 24 oktober 2022 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 24 oktober 2022 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

3 Igean milieu en veiligheid. Vaststelling van het mandaat en goedkeuring van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 21 december 2022. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels wijst graag op de onlogische agendering aangezien morgen de commissie zal plaatsvinden.  Daar zou men normaal informatie krijgen over de punten die hier vanavond behandeld worden.  Hij pleit ervoor dat deze themacommissie in de toekomst terug zal plaatsvinden voordat de gemeenteraad plaats vindt. 

 

Raadslid Pauwels komt ook graag terug op zijn tussenkomst van mei.  Het schriftelijk verslag van de revisor zou nog volgen, maar tot op heden kan hij dit niet terugvinden in de bijlagen van de gemeenteraad van mei.  Hij pleit ervoor dat de vertegenwoordiger hiernaar vraagt op de algemene vergadering. 

 

Raadslid Van Cauwelaert licht toe dat dit in september is binnen gekomen.  Hij gaat het terug opzoeken, maar hij is er bijna zeker van dat het toegekomen is via mail.  Hij vermoed dat dit doorgestuurd werd aan alle raadsleden. 

 

Raadslid Pauwels geeft nog mee dat zijn fractie het niet ontvangen heeft. 

 

Voorzitter Callens verwijst naar het 1e punt van raadslid Pauwels en geeft mee dat hier rekening mee zal gehouden worden volgend jaar.  De themacommissie werd dit jaar door omstandigheden verschoven.  De vraag met betrekking tot het verslag zal hij verder bekijken en opvolgen. 

 

Raadslid Vanpoucke komt graag terug op het diftar-project.  De nazorg wordt opgenomen door Innovim.  Hij vraagt zich af of de burgers nu een andere login moeten aanmaken of zal dit nog steeds via Igean verlopen?  Hij wil graag ook weten of er nog andere praktische aspecten zullen veranderen? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er niets veranderd voor de burgers, zij kunnen nog steeds dezelfde login gebruiken.  Er zijn enkel intern een aantal wijzigingen. 

 

Raadslid Brughmans komt graag terug op het “energiek huis”.  Er wordt verwezen naar renovatiebegeleiding en advies maar ook naar de nieuwe Vlaamse regelgeving over de subsidies via ‘mijn verbouwpremie’.  Deze maatregelen richten zich op energiebesparende maatregelen maar ook op woningkwaliteit.  Men zet in om oudere woningen te renoveren en energiezuinig te maken.  Hij wil graag weten hoe het gemeentebestuur hier op inzet en hoe het energieloket in Brasschaat werkt?  Hoe zal men de inwoners van Brasschaat overtuigen om deze maatregelen te nemen? 

 

Schepen Van Honste licht toe dat burgers deze informatie online kunnen terugvinden.  Men kan ook beroep doen op Igean.  Omwille van deze reden doet het bestuur beroep op het energieloket. 

 

Raadslid Brughmans licht toe dat hij van het bestuur verwacht dat er meer pro-actief gewerkt wordt.  Men moet mensen (actief) informeren volgens hem en niet enkel doorverwijzen naar de website.  Een informatie-avond zou volgens hem zeer nuttig zijn.  Binnen deze actuele thema’s, zoals o.a. EPC kan het gemeentebestuur een grote meerwaarde betekenen. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat ze net daarom beroep doen op Igean.  Igean zal naar de verschillende wijken trekken.  Elke gemeente kan dit niet op zich doen, dit is de taak van Igean en daarom heeft het bestuur daar ook op ingeschreven. 

 

Raadslid Brughmans licht toe dat Igean een aantal intergemeentelijke taken heeft, o.a. het energiek huis.  De 72 dossiers die ze behandeld hebben, is een peulschil op het volledige werkingsgebied van Igean.  Hij pleit ervoor dat het gemeentebestuur dit eens grondig bekijkt.  Het bestuur zou misschien een meerwaarde kunnen betekenen bovenop wat Igean doet. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat dit alles met Igean zal bekeken worden.  Ze geeft ook mee dat er intern niet voldoende personeel is om dit allemaal zelf te doen.  Ze licht ook nog toe dat het energiek loket echt wel bevraagd is. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de jaarvergadering van 25.06.2021 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23.11.2021.

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 36 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

 

De raad van bestuur van 26.10.2022 heeft haar goedkeuring gehecht aan nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2023 evenals aan de begroting 2023. De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.

 

Nota innovatiefonds – bepalen bijdrage

Artikel 14 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt het principe om een innovatiefonds op te richten. Dit innovatiefonds moet de vereniging in staat stellen innovatieve activiteiten, taken en projecten voor de deelnemers te onderzoeken, voor te bereiden, uit te werken en op te starten.

Op voorstel van de raad van bestuur vraagt de algemene vergadering aan de deelnemers een bijdrage in het innovatiefonds.

Om de continuïteit van innovatieve projecten te garanderen, werd in eerste instantie gepland om ook in 2023 een bijdrage te vragen aan alle deelnemers en deze net zoals de voorgaande jaren te koppelen aan de omzet met een bijdrage van 0,5%.

Gelet evenwel op de precaire financiële situatie waarin vele lokale besturen zich bevinden, o.m. ten gevolge van de energiecrisis en de kostenbesparingen die op alle bestuurlijke niveaus wordt gezocht, stelt de raad van bestuur voor om in 2023 uitzonderlijk geen bijdrage te vragen aan de deelnemers.

De overbrugging van één kalenderjaar (2023) is enkel mogelijk mits een tijdelijk sterk verminderde activiteit in het kader van innovatieve projecten en omdat het innovatiefonds een rollend fonds is en recurrente inkomsten worden toegevoegd uit de innovatieve projecten die in de reguliere werking werden opgenomen.

Een korte nota over de activiteiten 2022 in het kader van het innovatiefonds is als bijlage gevoegd.

De buitengewone algemene vergadering keurt het voorstel van de raad van bestuur goed.

 

Aanvaarden toetreding welzijnsvereniging KINA

Met het besluit van de algemene vergadering van de welzijnsvereniging KINA van 30.03.2022 drukt KINA de wens uit om toe te treden tot IGEAN milieu & veiligheid.

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de welzijnsvereniging. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan de welzijnsvereniging

5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro. 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden

 

Benoemen van een lid van het adviescomité

Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

De heer Sven Van Gysel werd als schepen van leefmilieu in de gemeente Niel vervangen door mevrouw Kelly Breugelmans en maakt in die functie deel uit van het adviescomité milieu.

De heer Karl Van Hoofstat werd als lid voor het OCMW Schelle in het adviescomité veiligheid vervangen door de heer Pieter Smits.

De heer Erwin Callens (OCMW Brasschaat) wordt voor de welzijnsvereniging KINA voorgedragen als lid van het adviescomité veiligheid.

De benoeming van deze leden wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

 


Uitnodiging buitengewone algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 26.10.2022 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 21.12.2022 om 19 u met volgende dagorde:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2023

2. goedkeuren van de begroting 2023

3. innovatiefonds – bepalen bijdrage

4. aanvaarden van toetreding welzijnsvereniging KINA

5. benoemen leden adviescomités.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 26.10.2022 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 21.12.2022 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

1. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

2. de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 26.10.2022

3. de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2023

4. de nota over het innovatiefonds.

 

Vertegenwoordiger en mandaat buitengewone algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid.

Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 21.12.2022 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2023

2. goedkeuren van de begroting 2023

3. innovatiefonds – bepalen bijdrage

4. aanvaarden van toetreding welzijnsvereniging KINA

5.  benoemen leden adviescomités.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente,Joris Van Cauwelaert met als plaatsvervanger Walter Vermeulen, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 21.12.2022 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

4 Igean dienstverlening. Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger en goedkeuring agendapunten voor de algemene vergadering van 21 december 2022. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Algemeen

Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.

Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de jaarvergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de jaarvergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, in het kader van de oprichting van een zelfstandige groepering. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 25.01.2021.

Op de jaarvergadering van 25.06.2021 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23.11.2021.

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 35 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

De raad van bestuur van 26.10.2022 heeft haar goedkeuring gehecht aan nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2023 evenals aan de begroting 2023. De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.

 

Aanvaarden toetreding welzijnsvereniging KINA

Met het besluit van de algemene vergadering van de welzijnsvereniging KINA van 30.03.2022 drukt KINA de wens uit om toe te treden tot IGEAN dienstverlening.

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de welzijnsvereniging. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan de welzijnsvereniging

5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro. 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden

 

Uitnodiging buitengewone algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 26.10.2022 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 21.12.2022 om 19 u met volgende dagorde:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2023

2. goedkeuren van de begroting 2022

3. aanvaarden van toetreding welzijnsvereniging KINA.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 26.10.2022 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 21.12.2022 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

1. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

2. de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 26.10.2022

3. de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2023.

 

Vertegenwoordiger en mandaat buitengewone algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid.

Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Statuten van IGEAN dienstverlening

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 21 december 2022 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2023

2. goedkeuren van de begroting 2023

3. aanvaarden van de toetreding van welzijnsvereniging KINA tot IGEAN dienstverlening.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Joris Van Cauwelaert met als plaatsvervanger Karin Beyers, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 21 december 2022 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

5 Dienstverlenende vereniging Cipal. Algemene vergadering van 15 december 2022. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg “Cipal”);

 

Met het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 werd Erwin Callens als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal aangeduid, met als plaatsvervanger Bart Thijs.

 

De gemeente ontving de oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 15 december 2022 met de volgende agendapunten:
 

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers
  2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2023
  3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering werd toegevoegd.

 

Er wordt gevraagd kennis te nemen van de voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

 

Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren;

 

Juridisch kader

De statuten van Cipal;

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 15 december 2022 goedgekeurd:

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers
  2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2023
  3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 15 december 2022 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art.3.- Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

6 Pidpa. Beslissing inzake de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde van de gemeente voor de algemene vergadering op 16 december 2022. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Op vrijdag 16 december 2022 om 11.30 u organiseert Pidpa een algemene vergadering op afstand.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt :

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2. Begroting 2023
  3. Toetredingen
  4. Benoemingen
  5. Varia
  6. Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting
  7. Vragen van vennoten
  1. Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

De gemeente ontving de brief van Pidpa van 24 oktober 2022 met agenda en bijlagen :

        Begroting 2023

        Toelichting toetredingen/uitbreidingen

        Toelichting benoemingen

        model als raadsbeslissing

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2023. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

In zitting van 25 februari 2019 werd Walter Vermeulen aangeduid als afgevaardigde met als plaatsvervangend afgevaardigde Bart Thijs voor de huidige legislatuur op de algemene vergaderingen van Pidpa.

 

Juridisch kader

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring te verlenen aan de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 202 en het toelichtend verslag.

 

Art.2.- Goedkeuring te verlenen aan de toetreding/uitbreiding van opdracht.

 

Art.3.- Goedkeuring te verlenen aan de benoemingen.

 

Art.4.- Aan de vertegenwoordiger, Walter Vermeulen, wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 16 december 2022, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

7 Fluvius. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat voor de algemene vergadering van 14 december 2022. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is momenteel voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De agenda met documentatiestukken werd opgesteld door de Raad van Bestuur in zitting van 6 september 2022.

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 14 september 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op woensdag 14 december 2022 plaatsheeft in het Radisson Blu Astrid Hotel te 2018 Antwerpen, Koningin Astridplein 7-B.

 

Er werd een dossier met documentatiestukken bij deze oproepingsbrief bijgevoegd.

 

Het eerste agendapunt handelt over de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (het dossier Tramontana).

In het artikel 3.A.2 van de statuten van Fluvius Antwerpen wordt in het voorwerp voorzien dat de Opdrachthoudende vereniging bevoegd is voor o.m. “het aanleggen, het exploiteren en het beschikbaar stellen van elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken”. 

Gelet op het artikel 3.B van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen waarin opgenomen is dat de Opdrachthoudende vereniging ten behoeve van haar deelnemers haar voorwerp ook mag verwezenlijken door samenwerking met andere rechtspersonen waar zij al dan niet kan in deelnemen met naleving van de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur. 

Fluvius Antwerpen doet voor de uitvoering van haar activiteiten en de daarmee verband houdende openbaredienstverplichtingen een beroep op de exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv met zetel te Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle.

Fluvius System Operator cv en Telenet BV hebben op 18 juli 2022 een bindend akkoord bereikt om samen het datanetwerk van de toekomst (met inbegrip van de fiber-to-the-home-technologie) in Vlaanderen te realiseren. De twee bedrijven zullen met dat doel een dochteronderneming (werknaam NetCo) uitbouwen die financieel en operationeel zelfstandig zal zijn.

Het datanetwerk van de toekomst zal:

        open zijn met niet-discriminerende toegangsvoorwaarden voor aanbieders van diensten,

        ultraperformant zijn door hogere datasnelheden,

        toegankelijk zijn voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven en dit zowel in stedelijke als in landelijke gebieden,

        en met de laagst mogelijke kosten voor de samenleving worden uitgerold. 

De stad/gemeente is overtuigd dat de toegang van iedere burger en bedrijf tot kwaliteitsvolle en snelle dataverbindingen van cruciaal belang is.  De stad/gemeente wenst op haar grondgebied maximaal in te zetten op het vlak van connectiviteit en het datanetwerk van de toekomst uit te bouwen via hoofdzakelijk een fiber-to-the-home-technologie.  De stad/gemeente staat ten volle achter de ambitie om glasvezelconnectiviteit te voorzien zowel in stedelijk als in landelijk gebied en – waar dit niet mogelijk is – de huidige hybride glasvezel-coax-netwerkinfrastructuur van een upgrade te voorzien.

Deze doelstellingen kaderen binnen het algemeen en maatschappelijk belang aangezien het alle burgers en bedrijven van de stad/gemeente aanbelangt.  De beslissing van de stad/gemeente, in uitvoering van haar beleid en binnen haar autonome bevoegdheid, tot het uitbouwen van openbare elektronische-communicatienetwerken op haar grondgebied wordt gekwalificeerd als een taak van stedelijk/gemeentelijk belang.  De uitrol van het datanetwerk zal maximaal gebeuren in synergie met andere werken voor glasvezel en nutsvoorzieningen. Dergelijke beslissing laat het recht van de stad/gemeente in haar hoedanigheid van domeinbeheerder onverlet om op verzoek van een derde partij de nodige domeintoelatingen toe te kennen.  Ook de keuze om vrij een dienstverlener als stad/gemeente te kiezen blijft behouden.

Om deze openbare elektronische-communicatienetwerken aan te leggen, te exploiteren en beschikbaar te stellen wenst de stad/gemeente een beroep te doen op de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, die door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv de vennootschappen NetCo en HoldCo mede zal uitbouwen.  In NetCo zullen de elektronische-communicatienetwerken (meer specifiek het bestaande HFC-netwerk en de overige glasvezelinfrastructuur) worden ingebracht.  Na de inbreng zal NetCo instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst.  De oprichting van HoldCo, waarin de aandelen NetCo worden ingebracht, biedt desgevallend en tussentijds mogelijkheden om een uitkering van cashmiddelen te kunnen voorzien voor de aandeelhouders.

Deze structuur en de centralisatie van deze netwerken in NetCo bieden de beste garanties voor de stad/gemeente om deze doelstellingen te realiseren en zo voor iedereen in Vlaanderen een efficiënt, betaalbaar en toegankelijk datanetwerk van de toekomst mogelijk te maken.

De Raad van Bestuur van Fluvius Antwerpen heeft, overeenkomstig de artikelen 12:10 en 12:93 e.v. van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, in zitting van 6 september ll. het voorstel tot inbreng van de bedrijfstak openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv opgesteld en goedgekeurd.  In dit inbrengverslag werden de voorafgaande besluitvormingsvereisten opgenomen die gelden als opschortende voorwaarden voor de realisatie van het dossier Tramontana. 

 

Het tweede agendapunt omvat de voorgestelde statutenwijzigingen.

Gelet op het feit dat aan het voorwerp wijzigingen worden aangebracht waarvoor de Raad van Bestuur, overeenkomstig het artikel 6:86 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, een omstandige verantwoording heeft opgemaakt.

Gelet op het feit dat de voorgestelde statutenwijzigingen hun oorsprong vinden in meerdere domeinen. 

 

 

  1. DOSSIER TRAMONTANA

 

 De wijzigingen met betrekking tot het dossier Tramontana werden in geel gemarkeerd in het  voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen. 

 

 

Ingevolge de door de Raad van Bestuur van Fluvius Antwerpen besliste inbreng van bedrijfstak van de openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv, zal Fluvius System Operator cv op haar beurt deze bedrijfstak inbrengen in de nieuw op te richten vennootschap NetCo die zal instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst. De Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen ontvangt daarvoor de daartoe uitgegeven aandelen K in Fluvius System Operator cv, waardoor de participatie van Fluvius Antwerpen in de exploitatiemaatschappij wordt uitgebreid voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken. Voor de toekenning van de aandelen en de winstverdeling betreffende de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken wordt een onderscheid gemaakt tussen een deelnemer die reeds aangesloten was voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (heeft recht op vergoeding voor de specifieke en de algemene inbreng) en een deelnemer die dat op heden nog niet is (heeft recht op vergoeding voor de algemene inbreng).

        Voor de vergoeding van de specifieke inbreng en het zogenaamde synthetisch dividend wordt de bestaande winstverdeling toegepast.

        Voor de vergoeding van de algemene inbreng zal gevraagd worden om hetzij één aandeel Ak’ [Ak accent] te onderschrijven (voor gemeenten die nog niet aangesloten zijn voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken) hetzij één aandeel Ae te onderschrijven dat zal worden omgezet in één aandeel Aek (voor gemeenten die op heden aangesloten zijn voor zowel de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken als voor de activiteit elektriciteit). Het winstsaldo wordt verdeeld op basis van het aantal EAN’s elektriciteit.

 

De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier Tramontana betreffen in het bijzonder:

        de verduidelijking dat het om ‘openbare’ elektronische-communicatienetwerken gaat;

        de omschrijving van de vennootschappen NetCo en HoldCo;

        de Gouden aandelen worden als definitie geschrapt vermits deze deel uitmaken van de inbreng bedrijfstak in Fluvius System Operator cv, maar behouden hun geldende rechten en aandelen Ate in hoofde van de steden/gemeenten van Fluvius Antwerpen via Fluvius System Operator cv;

        het invoegen van de definitie ‘synthetisch dividend’ die van toepassing is op de deelnemers die reeds voor 1 januari 2023 aangesloten zijn voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;

        het schrappen van de Fluvius-Net-activiteit vermits deze vervat is in de inbreng van bedrijfstak;

        aanpassingen aan de aandelen(categorieën), winstverdeling en stemrechten voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken zodat de deelnemers vergoed worden voor – naar gelang het geval – de specifieke en/of algemene inbreng bedrijfstak;

        het uitbreiden van de bevoegdheid in hoofde van de regionale bestuurscomités wat de adviesverlening betreft inzake de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;

        de regels die van toepassing zijn bij het beëindigen van de samenwerking voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;

        een actualisering van de bijlagen alsook het toevoegen van een nieuwe bijlage 2 met een overzicht van de gemeenten die deel uitmaakten van een kabelmaatschappij.

 

 

  1. DOSSIER STRUCTUURWIJZIGINGEN

 

De wijzigingen met betrekking tot de structuurwijzigingen werden in blauw gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen.

De Vlaamse Regering besliste bij decreet van 16 november 2018 houdende diverse bepalingen inzake energie (zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 december 2018) om het grondgebied van Vlaanderen op te delen in homogene lokale geografische aaneengesloten exploitatiegebieden voor elektriciteit en gas met als doel om zo de operationele efficiëntie te verhogen.

In artikel 4.1.1 van het decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid van 8 mei 2009 (hierna het “Energiedecreet”) werden bijgevolg twee randvoorwaarden vastgelegd waarbinnen gemeenten kunnen kiezen voor een distributienetbeheerder, met name (i) dezelfde distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit en (ii) aaneensluitende geografische gebieden met minstens 200.000 aangesloten afnemers.

Overeenkomstig artikel 15.3.5/18 van het Energiedecreet hebben de distributienetbeheerders  momenteel tot en met 1 januari 2023 de tijd om te voldoen aan voormelde voorwaarden waarbij eventueel onderling gebieden kunnen worden uitgewisseld.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in het artikel 422 voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet zijn aangewezen als distributienetbeheerder, dat uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk is als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

Om tot de vooropgestelde homogene gebieden te komen zal immers gebiedsuitwisseling nodig zijn.  Daarom heeft de Raad van Bestuur van Fluvius Antwerpen in zitting van 6 september 2022:

  1. een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 alle activiteiten van de gemeente Grobbendonk, heden ressorterend onder Iveka, overgedragen worden aan de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen;
  2. een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties (Publi-T) van de gemeenten Essen en Merksplas, heden ressorterend onder Fluvius Antwerpen, overgedragen worden aan de Opdrachthoudende vereniging Iveka;
  3. een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteit gas van de gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel, heden ressorterend onder Fluvius Antwerpen, overgedragen wordt aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek;
  4. een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 alle activiteiten van de gemeente Zelzate, heden ressorterend onder Fluvius Antwerpen, overgedragen worden aan de Opdrachthoudende vereniging Imewo;
  5. een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteiten gas en warmte van de gemeente Laakdal, heden ressorterend onder Fluvius Antwerpen, overgedragen worden aan de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg.

Het gehele vermogen van deze activiteiten, die alle activa en passiva en alle rechten en plichten  omvat, zal overeenkomstig artikel 12:8 en volgende van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen overgaan naar de overnemende vereniging en dit vanaf 1 januari 2025. 

De opschortende voorwaarden inzake de partiële splitsingen door overneming zijn opgenomen  in de respectievelijke voorstellen van partiële splitsing.  

Er wordt geopteerd voor een voorlopige ruilverhouding gebaseerd op de gegevens per 31 december 2021.  Op basis van de definitieve cijfers per 31 december 2024 die geattesteerd zullen worden door de betrokken commissarissen, zal de definitieve ruilverhouding, bepaald aan de hand van de goedgekeurde ruilverhoudingsmethodiek met betrekking tot de cijfers van 31 december 2021 (voorlopige ruilverhouding), worden vastgelegd en verwerkt.  Deze werkwijze laat in de eerste plaats toe om met de meest geactualiseerde boekhoudkundige cijfers rekening te kunnen houden die zo dicht mogelijk aansluiten op de datum van 1 januari 2025, waarop genoemde partiële splitsingen binnen de onderscheiden Opdrachthoudende verenigingen boekhoudkundig, fiscaal en juridisch van kracht worden.

Door deze partiële splitsingen zal voldaan worden aan de randvoorwaarden zoals opgelegd in het artikel 4.1.1. van het Energiedecreet en wordt de bereidwilligheid en het engagement van de steden/gemeenten en de distributienetbeheerders aangetoond om zich te conformeren aan de voorwaarden en ratio legis van het Energiedecreet, waarbij aan de distributienetbeheerders de mogelijkheid moet geboden worden om voor de concrete uitwerking van de transactie en de overeenkomstige gebiedsuitwisseling decretaal verlenging te krijgen tot 1 januari 2025, het begin van de volgende gewestelijke en gemeentelijke legislatuur.

De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier structuurwijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 en betreffen in het bijzonder:

        het schrappen van de bepalingen met betrekking tot de A’-aandelen en de bijlage 4 vermits vanaf 2025 uitsluitend het aandeel van elke gemeente binnen het eigen vermogen als verdeelcriterium in de winstverdeling zal gelden voor de activiteiten elektriciteit en gas;

        ter vrijwaring van de aan de betrokken gemeenten toekomende vergoeding van de inbreng bedrijfstak ‘algemeen’ voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken worden de statuten aangepast wat o.m. de aandelen, stemrechten en winstverdeling betreft;

        een actualisering van de bijlagen ingevolge de voorgestelde partiële splitsingen;

        de toevoeging van de bepalingen met betrekking tot de activiteit waterdistributie.  Fluvius Antwerpen wenst, in uitvoering van het intern gevoerde kerntakendebat, haar voorwerp in overeenstemming te brengen met de visie en ambitie om als multi-utility-nutsbedrijf (energie, warmte, openbare verlichting, openbare elektronische-communicatienetwerken, riolering en waterdistributie) de grootst mogelijke synergie te kunnen realiseren. 

 

 

  1. OVERIGE WIJZIGINGEN

 

De overige wijzigingen werden in groen gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen en zijn een gevolg van wijzigingen van regelgeving, het schrappen van de activiteiten Fluvius GIS en Center, het rechtzetten van materiële vergissingen, enz.

Het betreft meer bepaald:

        een actualisering van de van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het WVV en de omzendbrief KBBJ / ABB 2022 / 1 betreffende de toepassing van artikel 397, 2de lid van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

        de terminologische verfijning door de introductie van de term ‘distributienetwerken’ bij de activiteiten andere dan elektriciteit en gas;

        de invoeging en/of actualisering van een aantal definities;

        een verfijning in de aanhef van het voorwerp;

        de schrapping van de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center ingevolge het intern gevoerde kerntakendebat;

        de schrapping van de openbaredienstverplichting voor de openbare verlichting ingevolge het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021;

        het wijzigen van de zetel;

        de precisering dat voor de activiteit warmte de onderschrijving van één aandeel Aw volstaat;

        de rechtzetting van foutieve verwijzingen;

        de precisering wat het beslissingsquorum op de algemene vergadering betreft;

        de conformering aan het artikel 422 van het Decreet over het Lokaal Bestuur;

        de hernummering van bestaande bijlage 2 in bijlage 1bis.

 

 

Het vierde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteit gas van de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout van Fluvius Antwerpen naar Iverlek.

Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dienen de gemeente Steenokkerzeel en de gemeente Kampenhout voor hun gehele grondgebied een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas.  Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius Antwerpen en Iverlek voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout voor de activiteit gas uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen zullen treden en zullen toetreden tot de Opdrachthoudende vereniging Iverlek. Door deze partiële splitsing en mede gelet op het voorstel tot de fusie tussen Iverlek en PBE, zullen de gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

 

Het vijfde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van alle activiteiten van de gemeente Zelzate van Fluvius Antwerpen naar Imewo.

Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen en meer specifiek, gelet op het feit dat eilandvorming naar de toekomst toe niet langer is toegestaan, dient de gemeente Zelzate voor haar gehele grondgebied een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas.  Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius Antwerpen en Imewo voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente Zelzate voor alle activiteiten uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen zal treden en zal toetreden tot de Opdrachthoudende vereniging Imewo. Door deze partiële splitsing zal de gemeente Zelzate de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

 

Het zesde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties van de gemeenten Essen en Merkplas van Fluvius Antwerpen naar Iveka.

Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dienen de gemeente Essen en de gemeente Merksplas een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas.  Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius Antwerpen en Iveka voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeenten Essen en Merksplas voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen zullen treden en hun aansluiting zullen uitbreiden bij de Opdrachthoudende vereniging Iveka. Door deze partiële splitsing zullen de gemeenten Essen en Merksplas de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

 

Het zevende agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van alle activiteiten van de gemeente Laakdal van Fluvius Antwerpen naar Fluvius Limburg.

Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dient de gemeente Laakdal een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas.  Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius Antwerpen en Fluvius Limburg voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente Laakdal voor de activiteiten aardgas en warmte uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen zal treden en hiervoor haar aansluiting zal uitbreiden bij de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg. Door deze partiële splitsing zal de gemeente Laakdal de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

 

Het achtste agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van alle activiteiten van de gemeente Grobbendonk van Iveka naar Fluvius Antwerpen.

Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dient de gemeente Grobbendonk een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas.  Daarom stellen de raden van bestuur van Iveka en Fluvius Antwerpen voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente Grobbendonk voor de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting uit de Opdrachthoudende vereniging Iveka zak treden en hiervoor haar aansluiting zal uitbreiden bij de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen. Door deze partiële splitsing zal de gemeente Grobbendonk de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Juridisch kader

Artikel 432, alinea 3 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.

Energiedecreet van 8 mei 2009,

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 14 december 2022.

 

  1.    Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana).

Zie de toelichtingsnota bij dit agendapunt alsook het agendapunt 2. Statutenwijzigingen, in het bijzonder de onderdelen 2.a, 2.b, 2.e, 2.f, 2.g, 2.i en 2.j ervan.

 

  1.    Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:
    1.   Wijziging van het voorwerp;
    2.   Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo BV en HoldCo BV van de bestaande artikelen 2bis, 3, 8, 9, 17, 25, 30 en 32 en de bijlagen 1, 1bis en 3 en toevoeging van een artikel 37ter en een nieuwe bijlage 2;
    3.    Aanpassingen ingevolge de structuurwijzigingen (partiële splitsingen door overneming) van de bestaande artikelen 2bis, 3, 8, 9, 11, 17, 25, 26, 30, 35 en 37 en de bijlagen 1, 1bis en 3 en schrapping van de bestaande bijlage 4;
    4.   Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 5 (wijziging zetel), 7, 8, 9, 10, 11, 17, 27, 30, 33 en 40 en de bijlagen 1bis en 3;
    5.   Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV);
    6.     Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV;
    7.   Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven;
    8.   Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren;
    9.      Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen;
    10.      Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.

 

  1.    Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van (i) bijkomende aandelen Ae binnen de activiteit elektriciteit die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in aandelen Aek binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel en (ii) aandelen Ak’ binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.

 

  1.    Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas met betrekking tot de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging):
    1.   Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2.   Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e door de aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
    3.    Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.

De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

  1.   Goedkeuring van:
    1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas met betrekking tot de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  2.   Aanvaarding van de uittreding voor de activiteit aardgas van de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout vanaf 1 januari 2025.
  3.     Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 4.a vast te stellen;
    2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
    3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
    4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
    5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
    6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

  1.    Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Zelzate over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging):
  2.                  Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
  3.                  Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e door de aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
  4.                  Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.

De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

  1.                  Goedkeuring van:
  2.                                 De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Zelzate, en haar aandeel Ak’, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
  3.                                 De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
  4.                                 De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  1. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) van de gemeente Zelzate vanaf 1 januari 2025.
  2. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
  1.                                 De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 5.a vast te stellen;
  2.                                 De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
  3.                                 Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
  4.                                 De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
  5.                                 Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
  6.                                 Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

  1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeenten Essen en Merksplas over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e door aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
    3. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.

De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

  1. Goedkeuring van:
    1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Essen, en haar aandeel Aek, en met betrekking tot de gemeente Merksplas, en haar aandeel Ak’, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    2.    De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  2. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) van de gemeenten Essen en Merksplas vanaf 1 januari 2025.
  3. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
  1.                                 De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 6.a vast te stellen;
  2.                                 De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
  3.                                 Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
  4.                                 De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
  5.                                 Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
  6.                                 Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

  1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten aardgas en warmte van de gemeente Laakdal over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Goedkeuring van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e naar aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
    3. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.

De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

  1. Goedkeuring van:
  1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten aardgas en warmte van de gemeente Laakdal over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
  2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
  3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  1. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteiten aardgas en warmte van de gemeente Laakdal vanaf 1 januari 2025.
  2. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 7.a vast te stellen;
    2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
    3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
    4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
    5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
    6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

  1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Iveka (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vereniging):
    1.   Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2.   Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025  van de bestaande aandelen Ae, A’e, Ag, Apt en Apg op basis van de eigen vermogenswaarde per aandeel van 25 euro voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas).
    3.    Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e door de aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
    4.   Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.

De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

  1. Goedkeuring van:
  1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Iveka (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk, en haar aandeel Ak, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
  2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
  3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  1. Aanvaarding van de toetreding voor de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk vanaf 1 januari 2025.
  2. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
  1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 8.a vast te stellen;
  2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
  3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
  4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
  5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
  6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

  1.    Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11, 12 en 13 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.

 

  1. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.

 

  1. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap

 

  1. Statutaire benoemingen.

 

  1. Statutaire mededelingen.

 

 

Art.2.- Dossier Tramontana

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Antwerpen aangaande het dossier Tramontana, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, wat een herbevestiging impliceert door de stad/gemeente van haar huidige aansluiting bij Fluvius Antwerpen voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken. Door deze goedkeuring herbevestigt de stad/gemeente haar beheersoverdracht met betrekking tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (het aanleggen, exploiteren en het beschikbaar stellen van openbare elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken in het kader van het voorwerp van de Opdrachthoudende vereniging) alsook de hiermee gepaard gaande inbreng overeenkomstig artikel 9 van de statuten.

Dit impliceert eveneens dat de stad/gemeente die voor 1 januari 2023 aangesloten is voor zowel de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken als de activiteit elektriciteit één bijkomend aandeel Ae ter waarde van 25 euro zal onderschrijven (dat omgezet zal worden in een aandeel Aek) ter vergoeding van de inbreng bedrijfstak ‘algemeen’.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van het dossier Tramontana met het operationeel zijn van HoldCo en NetCo (cf. het inbrengverslag) en voor wat het synthetisch dividend betreft tevens onder de opschortende voorwaarde van gunstige beslissing van de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken (Ruling) van de FOD Financiën m.b.t. de oorsprong van het synthetisch dividend, nl. door verkoop van aandelen aan Telenet.

 

Art.3.- Dossier Tramontana

Ingevolge de beslissing genomen in de artikelen 1 en 2 wordt de activiteit zoals omschreven in 3.A.2 van de statuten toevertrouwd aan de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen die – door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv – hiervoor een beroep zal doen op haar dochtervennootschap NetCo, wat mogelijk is overeenkomstig artikel 3.B van de statuten.

 

 

Art.4.- Structuurwijzigingen

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Antwerpen met betrekking tot de structuurwijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp.  De stad/gemeente beslist tevens om vooralsnog niet aan te sluiten voor de nieuw toegevoegde activiteit waterdistributie.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van alle hiermee verband houdende partiële splitsingen.

 

Art.5.- Overige wijzigingen

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Antwerpen met betrekking tot de overige wijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp en de wijziging van de zetel. 

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2022 met uitzondering van de wijziging van de zetel in artikel 5 die van toepassing blijft tot en met 31 december 2022 en de voorgestelde aanpassingen met betrekking tot de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center die van toepassing blijven tot en met 15 juni 2022 (zijnde de datum van de voorbije algemene vergadering waarop de intrekking van de beheersoverdracht werd aanvaard).

 

Art.6.- Partiële splitsing door overneming van Fluvius Antwerpen naar Iverlek voor de activiteit gas van de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout.

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Iverlek door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Iverlek van de activiteit gas verbonden aan de uittredende gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uittreding van de gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel te willen aanvaarden.

 

Art.7.- Partiële splitsing door overneming van Fluvius Antwerpen naar Imewo voor alle activiteit van de gemeente Zelzate

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Imewo door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Imewo van alle activiteiten verbonden aan de uittredende gemeente Zelzate.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uittreding van de gemeente Zelzate te willen aanvaarden.

 

Art.8.- Partiële splitsing door overneming van Fluvius Antwerpen naar Iveka voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties van de gemeenten Essen en Merksplas

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Iveka door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Iveka van de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties verbonden aan de gemeenten Essen en Merkplas.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uittreding van de gemeenten Essen en Merksplas voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties van de gemeente Essen en van de uittredende gemeente Merksplas te willen aanvaarden.

 

Art.9.- Partiële splitsing door overneming van Fluvius Antwerpen naar Fluvius Limburg voor de activiteiten gas en warmte van de gemeente Laakdal

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Fluvius Limburg door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Fluvius Limburg van de activiteiten gas en warmte verbonden aan de uittredende gemeente Laakdal.

 

Art.10.- Partiële splitsing door overneming van Iveka naar Fluvius Antwerpen voor de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Iveka / Fluvius Antwerpen door overneming inzake de overgang van Iveka naar Fluvius Antwerpen van de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting verbonden aan de toetredende gemeente Grobbendonk.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uitbreiding van de aansluiting voor de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk te willen aanvaarden.

 

Art.11.- De betrokken Opdrachthoudende verenigingen te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

 

 

 

A

 

Art.12.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Walter Vermeulen met als plaatsvervanger Bart Thijs, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 14 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 tot en met 11 van onderhavige beslissing.

 

Art.13.- Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde be­slis­singen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vere­niging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secre­tariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

8 TMVS. Uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 13 december 2022. Goedkeuring agenda en vertegenwoordiger. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vraagt zich af of men Pontes niet vergeten te agenderen is? 

 

Voorzitter Callens licht toe dat hij zelf nog niet geïnformeerd is. 

 

Raadslid Pauwels geeft mee dat deze zal doorgaan op 15 december 2022. 

 

Voorzitter Callens heeft als afgevaardigde nog niets ontvangen.  Hij zal dit navragen.  Wanneer hij het ontvangt, zal hij dit doormailen aan alle leden van de gemeenteraad zodat er nog vragen gesteld kunnen worden. 

 

Raadslid Pauwels stelt voor om dit eventueel nog te bekijken op 6 december 2022 tijdens de commissie. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is aangesloten bij TMVS dv.

 

Er werd een oproepingsbrief verzonden waarin de agenda werd meegedeeld voor de buitengewone algemene vergadering van 13 december 2022.

 

In zitting van werd Bruno Heirman aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger.

 

Juridisch kader

De statuten van TMVS dv

Decreet lokaal bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVS dv van 13 december 2022 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

  1. Toetreding van deelnemers
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen
  3. Evaluatie 2022, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2023 (cfr. artikel 432 DLB)
  4. Begroting 2023 (cfr. artikel 432 DLB)
  5. Actualisering presentievergoeding
  6. Statutaire benoemingen

      Varia

 

Art.2.- De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger, Bruno Heirman, op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 13 december 2022, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

9 Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat. Goedkeuring jaarrekening 2021. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

 

Raadslid Pauwels vraagt om de technische bepalingen mee te nemen in de jaarrekening van 2022. 

Beslissing

 

 

De jaarrekening van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat van 2021 werd na vaststelling door de gemeenteraad op 15 juni 2022 gepubliceerd op de webtoepassing van de gemeente. De jaarrekening werd goedgekeurd door de gouverneur en er werd kwijting verleend aan de bestuurders. Het nazicht van de jaarrekening heeft niet tot formele vaststellingen geleid, maar er werden een aantal technische bemerkingen gemaakt.

 

Overeenkomstig artikel 332 §1, derde lid van het Decreet Lokaal Bestuur worden alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

10 Aanpassing rechtspositieregeling. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat zijn fractie dit punt steunt maar ze vinden het wel een gemiste kans om als bestuur / werkgever geen extra te doen om zo de duurzaamheidsdoelstelling te behalen en aantrekkelijke werkgever te zijn.  Een extra incentive zou volgens hem wel een goed idee zijn om de mensen te overtuigen om de overstap naar de fiets te maken.  Hij snapt ook wel dat dit een extra kost is voor de begroting.  Het is een goed idee, maar het had nog beter kunnen zijn. 

 

Schepen Heirman licht toe dat dit moeilijk is in deze tijden.  De loonkost is de dag van vandaag heel hoog.  Men kan de bruto eindejaarspremie hiervoor gebruiken wat volgens hem een groot voordeel is.  De extra incentive is een leuk idee maar budgettair zit dat er momenteel niet in. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

fietsmobiliteit - fietslease

Fietsmobiliteit aanmoedigen past in het actieplan van de Vlaamse Regering tegen de files en voor een groenere mobiliteit en economie. Het geeft eveneens uitvoering aan de klimaatdoelstellingen die op de diverse niveaus vooropgesteld zijn. Tenslotte zorgt het voor een veiligere en gezondere leefomgeving en kan het een troef zijn bij het aantrekken van personeel.

Brasschaat wil zijn steentje bijdragen en inzetten op fietsmobiliteit via het aanbieden van fietslease aan haar werknemers.

De overeenkomst met de fietslease-maatschappij voorziet verschillende types van fietsen en omvat naast de huurprijs voor de fiets eveneens een onderhoudscontract, een pechbijstand en een verzekering tegen schade en diefstal. Het leasecontract geldt voor een periode van 36 maanden en steunt op de lokale fietshandelaars die maximaal kunnen ingezet worden.

Om het budget van de eindejaarstoelage beschikbaar te maken voor fietslease dient de rechtspositieregeling aangepast te worden. Deze aanpassing is terug te vinden in de RPR in bijlage.

 

Juridisch kader

Het besluit van de Vlaamse Regering van 12.03.2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies creëert de mogelijkheid voor lokale besturen om personeelsleden op vrijwillige basis hun eindejaarstoelage te laten omzetten tegen voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit via een fietsleaseplan:

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen, bij de concrete opstart,  zijn in principe budgetneutraal.

Buiten de opzet en de beheerskost van het systeem en de opvolging, worden gemaakte uitgaven gerecupereerd van het personeel.

De maandelijkse facturen voor de leasing worden betaald door het gemeentebestuur. Deze worden gecompenseerd door inhoudingen op de lonen (via de eindejaarstoelage).

 

De nodige uitgaven en ontvangsten budgetten dienen gecompenseerd in de budgetten vanaf 2023 opgenomen te worden bij de aanpassing van het meerjarenplan in het najaar.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De rechtpositieregelingen van lokaal bestuur Brasschaat worden aangepast door middel van een toevoeging omtrent het gebruik van de eindejaarstoelage als budget voor fietslease via de werkgever ten voordele van de werknemer.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

11 Retributiereglement 2022-2025 op de diensten van de openbare bibliotheek. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het huidige dienstreglement van de bibliotheek, goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 januari 2016 omvat zowel tarieven als modaliteiten voor het gebruik van de openbare bibliotheek.

 

Het voorstel van de administratie en in toepassing van artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur om de tarieven met ingang van 1 december 2022 in een retributiereglement op te nemen en de modaliteiten inzake het gebruik van de bibliotheek in een dienstreglement.

 

Beide ontwerpen worden voor goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en vormen één complementair geheel.

 

Het voorstel van het college van burgemeester en schepenen om enkele tarieven aan te passen.

 

Het is financieel aangewezen om een retributiereglement voor de dienstjaren 2022-2025 in te voeren.

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

Het dienstreglement gemeentelijke openbare bibliotheek van 28 november 2022 en latere wijzigingen.

Het positieve advies van de Raad van Bestuur van 28 september 2022.

 

Financiële gevolgen

De jaaropbrengst wordt geraamd op 63.000 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Artikel 1

Met ingang van 1 december 2022 en eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven om lid te worden van de bibliotheek, het maken van kopieën, het laattijdig inleveren van materialen, het compenseren van verloren of gebroken materialen, het gebruik van interbibliothecair leenverkeer (IBL), de vervanging van een lidkaart alsook op de verkoop van dranken en afgevoerd materiaal in de gemeentelijke bibliotheek.

 

Artikel 2

De retributie is verschuldigd door de gebruiker.

 

Artikel 3

De retributie om lid te worden van de bibliotheek is vastgesteld als volgt:

        8 euro lidmaatschap per jaar

        Kinderen en jongeren onder 18 jaar betalen geen lidgeld

        Mensen die recht hebben op een kansentarief en zich inschrijven met de UiTPAS betalen 1/5de van het lidgeld

        Leners die slechts sporadisch materialen ontlenen, kunnen kiezen voor een gratis gastlidmaatschap

        Leerkrachten die gebruik maken van een leerkrachtenkaart, scholen met een klaskaart en instellingen die gebruik maken van een instellingenkaart: gratis

 

Artikel 4
Om gebruik te maken van uitleningen wordt een bijkomende retributie gevraagd:

  1. voor boeken en tijdschriften, voor strips, voor cd’s, voor taalcursussen, voor luisterboeken, voor vertelplaten, voor dvd’s, voor het Kamishibai-theater, voor Daisy-boeken en Daisy-spelers:

        uitlening voor een periode van 4 weken: gratis

        tijdige verlenging voor eenzelfde periode: gratis

        tarief bij het overschrijden van deze perioden: 0,50 euro per begonnen week per materiaal met een maximum van 4 euro per materiaal

        Indien de geleende materialen zes weken na inleverdatum nog niet ingeleverd werden worden de materialen als verloren beschouwd en dienen deze tegen kostprijs van het materiaal vergoed te worden. De administratieve kost voor het opmaken van een materiaalvergoedingsbrief bedraagt 10 euro per brief.

 

  1. voor gebruik internetcomputer: gratis
  2. afdrukwerk en kopiëren:

        per afgedrukte pagina A4 zwart/wit: 0,10 euro

        per afgedrukte pagina A4 in kleur: 0,40 euro

        per afgedrukte pagina A3 zwart/wit: 0,20 euro

        per afgedrukte pagina A3 in kleur: 0,80 euro

 

Artikel 5

Voor reservatie van lokaal uitgeleende werken, wordt geen retributie aangerekend. Als het gereserveerde werk niet wordt afgehaald, wordt een retributie van 0,50 euro per gereserveerde titel aangerekend.

 

Artikel 6

Voor reservatie van werken uit een andere bibliotheek via het interbibliothecair leenverkeer (IBL), wordt een retributie aangerekend van 5,00 euro per gereserveerde titel. Deze retributie wordt aangerekend wanneer het werk niet wordt opgehaald.

 

Artikel 7

Tarief voor het gebruik van een warme drank uit onze automaat: 0,50 euro per warme drank. Het gebruik van water is gratis.

 

Artikel 8

Tarieven voor aankoop van afgevoerde materialen:

        0,50 euro per materiaal uit de volwassenen afdeling

        0,20 euro per materiaal uit de jeugdafdeling

 

Artikel 9

De huur van een Daisy-speler is gratis.

 

Artikel 10

De ontlener is verantwoordelijk voor de op zijn naam geleende werken. Bij verlies of totale beschadiging moet hij/zij de kostprijs van het werk vergoeden. De kostprijs is de prijs die de bibliotheek bepaald heeft voor het materiaal. Eventueel teruggevonden bibliotheekmaterialen worden niet teruggenomen en/of terugbetaald. Bij gedeeltelijke beschadiging van een werk bepaalt de bibliothecaris het bedrag van de schadevergoeding. Deze houdt alleszins minimaal de gebeurlijke herstellingskosten in.

 

Artikel 11

Elke vorm van schade aan zowel hard- als software bij het gebruik van internet zal dienen vergoed te worden door de betrokken gebruiker. De regeling hiervan gebeurt op dezelfde wijze zoals bepaald in artikel 10.

 

Artikel 12

Iedereen die wordt ingeschreven kan zijn eID gebruiken als lidkaart. Men kan ook gratis een aparte lidkaart vragen bij inschrijving. Voor elke vervanging van deze lidkaart wordt 5,00 euro per kaart aangerekend.

 

Artikel 13

Bezoekers die gebruik maken van een gratis gastlidmaatschap betalen 1 euro per materiaal dat ze uitlenen en 1 euro per verlenging per materiaal. De leentermijnen en te-laat-geld zijn gelijk aan het betalende lidmaatschap.

 

Artikel 14

De betaling van de retributie gebeurt aan de betaalautomaat of via online betaling. Het is mogelijk om een betaalbewijs te ontvangen.

 

Artikel 15

Artikel 177 van het Decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de inning van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

 

Artikel 16

Het gemeenteraadsbesluit van 25 januari 2016 houdende vaststelling van het gebruiksreglement

van de openbare bibliotheek wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig

besluit.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

12 Retributie 2023-2025 op werken aan nutsvoorzieningen elektriciteit en gas op gemeentelijk openbaar domein. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke vindt dit een zeer goede retributie.  Een betere controle is volgens hem wel minstens even belangrijk.  Hij wil graag weten wie de controles uitvoert en of dit enkel maar gebeurd bij een klacht? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat alles kort opgevolgd wordt, dagelijks gaat er iemand van de dienst infrastructuur en de projectencel rond volgens haar.  Voor de signalisatie en de borden gebeurd de controle door de politie. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende vaststelling van de retributie 2020-2022 op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein.

 

De gemeente en de burgers worden voortdurend geconfronteerd met de plaatsing van en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op gemeentelijk grondgebied. Deze nutsvoorzieningen vergen werkzaamheden langs de gemeentelijke wegen en hebben aldus een impact op het openbaar domein. De goedkeuring door de gemeente van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen die tot doel heeft een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, teneinde de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden. Deze Code werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van de gemeenten. Het feit dat er op het vlak van het onderhoud en de herstellingen ook geregeld dringende werken moeten worden uitgevoerd die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening en dat er daarnaast een aantal werken zijn zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact hebben op het openbaar domein.

 

Naar aanleiding van meer aandacht voor minder hinder, meer oog voor het totaal concept en het gebruik van nieuwe e-instrumenten GIPOD, KLIP...werd de code geactualiseerd.

 

Het is aangewezen voormeld besluit voor de aanslagjaren 2023-2025 te wijzigen en te hernieuwen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De ontvangsten worden geraamd op 74.767,39 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Algemeen

 

Er wordt met ingang van 1 januari 2023 en eindigend op 31 december 2025 aan de eigenaar van elke nuts­voor­ziening een retributie aan­ge­­rekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het ge­meen­telijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeen­te­we­gen.

 

Permanente nutsvoorzieningen omvatten:

- alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen, …), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-, ver­deel-, aansluit-, e.a. kasten, palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten, …) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof;

- alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg. Deze worden eveneens aanzien als nuts­voorzieningen.

 

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voor­af­gaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de gemeente of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de gemeente.

 

Deze retributie sluit elke andere heffing, semi-heffing, of waarborgstelling in het kader van werken aan permanente nutsvoorzieningen door de gemeente uit, uitgezonderd de retributie voor het afleveren van spoedvergunningen* zowel in hoofde van de distributienetbeheerder als van haar werkmaatschappij en ongeacht of voorgenoemden deze werken uitvoeren in eigen naam, dan wel laten uitvoeren door derden in naam en voor rekening van de distributienetbeheerder of de werkmaatschappij.

(* conform retributiereglement 28 november 2022 op de tijdelijke inname van de openbare ruimte voor het uitvoeren van bouw-, verbouw- en opruimingswerken)

 

Art.2.- Retributie naar aanleiding van sleufwerken

 

De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per meter open­lig­gende sleuflengte voor alle sleufwerken. Zij bedraagt per meter sleuflengte voor werken in rijwegen 10,24 euro, voor werken in voet­paden 7,88 euro en voor werken in aardewegen 4,73 euro. 

Op deze basisbedragen wordt een indexatie toegepast, naar analogie met de door de VREG goedgekeurde niet-periodieke tarieven, zoals  jaarlijks gepubliceerd in augustus.

Indexatie gebeurt aan het begin van een nieuwe cyclus van 3 jaar.

 

Een begonnen dag geldt voor een volledige dag.

 

 

Art.3.- Retributie voor dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine onderhoudswerken en ter compensatie van diverse heffingen en belastingen

 

Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aan­sluitingswerken, herstellingen en kleine onder­­­houdswerken met een sleufoppervlakte van maxi­mum 3 m², wordt per kalenderjaar een retributie geheven van 1,00 euro per op het grond­gebied van de gemeente aanwezig aansluitingspunt.

 

Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de distributienetbeheerder als zijn werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,5 euro per aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de gemeente.

Op deze basisbedragen wordt een indexatie toegepast., naar analogie met de door de VREG goedgekeurde niet-periodieke tarieven, zoals  jaarlijks gepubliceerd in augustus.

 

 

Deze retributies zijn verschuldigd vóór het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere nutsmaatschappij vóór 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitings­punten op het grondgebied van de gemeente.

 

 

Art.4.- Inning

 

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen.

 

Art.5.- Definitief karakter

 

Dit retributiereglement wordt toegezonden aan de toezichthoudende overheid.

Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

13 Retributie 2022-2023 op de aflevering van containers, compostbakken en regenwatertonnen. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen vraagt om een tegenstem te noteren voor fractie Vlaams Belang. 

 

Schepen Heirman licht toe dat Igean de tarieven bepaalt. 

 

Raadslid Van der Schoepen geeft mij dat zij deze wel moeten goedkeuren en dat zullen ze niet doen. 

 

Raadslid Brughmans geeft aan dat Igean de tarieven verhoogd, maar dit is volgens hem omdat het college dit heeft over gelaten aan Igean.  Men had ook kunnen kiezen om dit zelf te beslissen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat ze bij een regenton bijvoorbeeld een korting geven van 10%.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad heeft in zitting van 25 april 2022 de tarieven voor de verkoop van containers, compostbakken en regenwatertonnen voor de jaren 2022-2023 goedgekeurd.

 

IGEAN geeft aan dat een prijsherziening, conform de voorwaarden van de raamovereenkomst, voor de verkoop van de 1.000 liter regenwatertonnen dient toegepast te worden. De verkoopprijs zal hierdoor stijgen van 215 euro naar 236 euro per stuk.

 

Ingevolge problemen met de leverancier en de mindere interesse zal de verkoop van de design regenwatertonnen van 400 liter en de regenwatertonnen van 350 liter met plantenbak worden stopgezet.

 

De raamovereenkomst 'regenwatertonnen' van IGEAN eindigt op 31 december 2023.

 

Het voorstel van het college om een clausule 'prijsherziening' te voorzien zodat het resultaat van de jaarlijkse indexering niet telkenmale aan de raad dient voorgelegd te worden.

 

Het voorstel van de dient duurzaamheid om deze wijzigingen door te voeren.

 

Het composteren van groenafval wordt gestimuleerd. Mits het volgen van een thuiscomposteringscursus wordt een gratis compostvat ter beschikking gesteld.

 

Het is financieel aangewezen om voormeld besluit te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

De gemeente is lid van IGEAN en heeft het beheer van het recyclagepark  aan IGEAN milieu & veiligheid overgedragen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn afhankelijk van het aantal verkochte recipiënten. De kosten voor de aankoop van deze recipiënten worden in de jaarlijkse eindafrekening verrekend met de ontvangen retributies.

 

BESLUIT:

Met 24 ja-stemmen (Philip Cools, Erwin Callens, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Met ingang van 1 december 2022 en eindigend op 31 december 2023 wordt de retributie voor het afleveren van containers,  compostvaten en -bakken en regenwatertonnen vastgesteld als volgt :

 

1. nieuwe containers:

        30 euro per groene groenafvalcontainer  van 40 liter inhoud;

        40 euro per groene groenafvalcontainer van 120 liter inhoud;

        50 euro per groene groenafvalcontainer van 240 liter inhoud;

        40 euro per blauwe papiercontainer van 140 liter inhoud;

        260 euro per gele papiercontainer van 1.100 liter inhoud;

        305 euro per gele papiercontainer van 1.100 liter inhoud, inclusief levering.

 

2. nieuwe compostvaten en -bakken:

      gratis compostvat van 300 liter inhoud per adres, mits het volgen van een     thuiscomposteringscursus;

        35 euro per compostvat van 300 liter inhoud, inclusief beluchtingsstok;

        60 euro per compostbak van 1.300 liter inhoud;

        50 euro per aanbouwmodule van 1.300 liter inhoud voor compostbak;

        20 euro per dakje voor compostbak;

        5 euro per beluchtingsstok;

 

3. tweedehands containers:

        5 euro per groene groenafvalcontainer van 40 liter inhoud;

        10 euro per groene groenafvalcontainer van 120 liter inhoud;

        15 euro per groene groenafvalcontainer van 240 liter inhoud;

        10 euro per blauwe papiercontainer van 140 liter inhoud;

 

4. regenwatertonnen

        50 euro per standaard regenwaterton rond groen inclusief voet en kraan – 310 liter

        85 euro per standaard regenwaterton rond groen inclusief voet en kraan – 510 liter 

        236 euro per regenwaterton rond antraciet met gardenakoppeling – 1000 liter  

 

Bij de aankoop van een regenwaterton wordt per adres in Brasschaat een korting van 10 % toegekend. 

 

De tarieven van de regenwatertonnen worden jaarlijks conform de voorwaarden van de raamovereenkomst 'regenwatertonnen' van IGEAN herzien. Voorafgaand aan de toepassing zullen de geïndexeerde tarieven ter goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen worden voorgelegd.

 

Art.2.- Er is geen retributie verschuldigd voor de vervanging van een container indien deze werd vernield door de ophaler van de betrokken afvalfractie.

 

Art.3.- De retributie is verschuldigd door de aanvrager en wordt betaald bij de aanvraag of bij de aflevering van het gevraagde.

 

Art.4.- Het gemeenteraadsbesluit van 25 april 2022 houdende vaststelling van de retributie

2022-2023 op de aflevering van containers, compostbakken en regenwatertonnen wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

14 Retributie 2023-2025 op de tijdelijke inname van de openbare ruimte voor het uitvoeren van bouw-, verbouw- en opruimingswerken. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke vindt ook dit een interessant punt, ongewenst gedrag tegen gaan met een belasting is volgens hem meestal effectief.  Aangezien het ingeschreven bedrag hoog is, rekent men erop dat dit zal werken.  Zijn fractie steunt dit maar hij heeft nog wel een vraag.  Hij leest dat mensen die last minute een aanvraag doen hetzelfde moeten betalen als iemand die niets aanvraagt.  Dit lijkt hem niet zo logisch.  Niet aangevraagde of vergunde werken dient men niet hetzelfde te belasten als een spoedbehandeling volgens hem.  Dit kan mensen aanzetten om te gokken om het niet aan te vragen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de personen zonder vergunning ook nog bovenop de belasting een gas-boete krijgen.  De werken kunnen ook stil gelegd worden. 

 

Schepen Heirman geeft nog mee dat het een retributie is en geen belasting. 

 

Raadslid Van der Schoepen heeft nog een vraag over de opvolging van het openbaar domein na werken.  Moeten burgers na schade zelf de heraanleg doen en wordt dit dan gekeurd? 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat er bij werken een waarborg wegenherstel gestort wordt.  Wanneer de werken klaar zijn, gebeurd er nazicht en indien er schade is zal deze waarborg hiervoor aangewend worden

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 op de tijdelijke inname van de openbare ruimte.

 

Het doel is om de tijdsduur van de innames van de openbare ruimte te beperken en de veiligheid op het openbaar domein te garanderen.

 

In opvolging van de uitgevoerde interne audit en de beleidsbespreking van 5 september 2022 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd.

 

De retributie op het gebruik van het openbaar domein blijft ongewijzigd (1 euro/m²/dag).

 

De aanvraagtermijnen en de retributies op de spoedvergunningen worden herzien. Een spoedprocedure geeft de burger of aannemer de mogelijk om een vergunning op zeer korte termijn aan te vragen maar dienen voorkomen te worden.

 

De verwerking van de spoedaanvragen vergen voor de administratie als voor de politie extra werklast.

 

Destijds werd een laag tarief voorzien om burgers en aannemers aan het online aanvraagsysteem en aan de vooropgestelde aanvraagtermijnen gewoon te worden.

 

Om het aantal spoedaanvragen te reduceren worden de aanvraagtermijnen en de tarieven aangepast.

 

De minimale aanvraagtermijn voor een parkeerverbod, een verhuis, een container, ...., een werf  zonder hinder blijft behouden op 5 werkdagen voor de start van de inname. Vanaf 4 werkdagen tot en met 2 werkdagen vóór de startdatum van de tijdelijke inname wordt de spoedprocedure opgestart en hiervoor wordt  25 euro per aanvraag aangerekend.

 

Voor werven met hinder blijft de minimale aanvraagtermijn 30 werkdagen voor de start van de inname. Vanaf 29 werkdagen tot en met 10 werkdagen vóór de startdatum van de tijdelijke inname wordt de spoedprocedure opgestart  en hiervoor wordt 150 euro per aanvraag aangerekend.

 

Voor wegen- en nutswerken blijft de minimale aanvraagtermijn 30 werkdagen voor de start van de inname. Vanaf 29 werkdagen tot en met 20 werkdagen vóór de startdatum van de tijdelijke inname wordt de spoedprocedure opgestart  en hiervoor wordt 250 euro per aanvraag aangerekend.

 

De retributies voor nutsmaatschappijen zitten verweven in het retributiereglement 2023-2025 op werken aan nutsvoorzieningen.

 

De kostprijs voor vaststellingen zonder vergunning lopen parallel met de kostprijs van de spoedaanvragen en worden aldus opgetrokken naar dezelfde bedragen als bij de spoedaanvragen.

 

Het is financieel aangewezen om het voormelde besluit voor de jaren 2023-2025 te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

Decreet houdende de uitwisseling van informatie over een inname van het openbaar domein in het Vlaamse Gewest of kortweg het GIPOD-decreet van 4 april 2014.

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 4 april houdende de uitwisseling van informatie over een inname van het openbaar domein in het Vlaams Gewest of kortweg het GIPOD-uitvoeringsbesluit van 9 december 2016.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal innames en wordt geraamd op 150.000 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt met ingang van 1 januari 2023 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 een retributie geheven op de tijdelijke inname van de openbare ruimte voor het uitvoeren van bouwwerken zoals het bouwen, verbouwen, slopen, herstellen, herinrichten, schilderen en zandstralen van gebouwen, grondwerken, opruimingswerken,.... (dit is een niet limitatieve opsomming).

 

Dit reglement handelt louter over het vestigen van een retributie voor inname van de openbare ruimte. Het betalen van de retributie op de inname van de openbare ruimte houdt geen toestemming in om de openbare ruimte privatief te gebruiken. Deze inname is pas toegelaten na toestemming van de bevoegde instanties.

 

Het aanvragen van een toelating/vergunning om het openbaar domein in te nemen verloopt digitaal via de website www.brasschaat.be. Alle modaliteiten worden op het digitale platform vermeld. Na goedkeuring door de bevoegde instantie ontvangt de aanvrager een betalingsverzoek die via het digitale platform online wordt betaald. Na ontvangst van betaling wordt de vergunning/toelating bezorgd.

 

Art.2.- Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

- openbare ruimte: de publiek toegankelijke ruimte in het bezit of het beheer van een overheid (openbare rijwegen, voet-en fietspaden, groenbermen, plantsoenen, ....)

- de inname openbare ruimte voor het uitvoeren van bouwwerken: elk privatief gebruik van de openbare ruimte ongeacht of dit gebruik onderworpen is aan een toelating of een vergunning en ongeacht wat de oorzaak is van het gebruik of de wijze van het gebruik, zoals (dit is een niet limitatieve opsomming):

- opstellen op de openbare weg van stellingen en werfinrichtingen zoals bouwketens, bouwkranen, bouwliften, hoogwerkers, werfafsluitingen (schutsels), werfketens;

- tijdelijke opslag van materiaal en materieel;

- het plaatsen van containers, betonmolens, - bakken en -silo's, WC-boxen

- werven met hinder: volgens het GIPOD-decreet

 - inname van een rijstrook, inclusief de inname van een rijstrook door de verplichte gang voor fietsers of

 voetgangers;

 - inname deel van een rijstrook, inclusief de inname van een rijstrook door de verplichte gang voor                fietsers of voetgangers, waardoor er een beurtelingse voorrangsregeling moet worden ingesteld of het                             gebruik van tijdelijke verkeerslichten;

 - eenrichtingsverkeer wordt opgeheven of ingesteld;

 - een straat wordt afgesloten;

 - er wordt een omleiding ingesteld.

 

 

Art.3.- Tarief

 

Het bedrag van de retributie op het innemen van de openbare ruimte wordt vastgesteld op 1 euro per vierkante meter per dag (1  euro/m²/dag).

 

De totale oppervlakte wordt naar boven afgerond tot een volle vierkante meter. Een begonnen dag wordt aangerekend als een volledige dag.

 

Art.4.-  Retributieplichtige

 

De retributieplichtige is de aanvrager van de machtiging tot inname van de openbare ruimte.

Indien geen aanvraag werd ingediend zal de retributie ambtshalve gevestigd worden lastens de rechtspersoon of natuurlijke persoon die de openbare ruimte inneemt en als deze niet gekend is lastens de eigenaar(s) van het perceel waar de werken worden uitgevoerd. Allen zijn hoofdelijk gehouden tot het betalen van de retributie.

 

Art.5.-  Spoedprocedure

 

Indien wordt afgeweken van de standaard aanvraagtermijnen zal de spoedprocedure worden opgestart. Voor spoedaanvragen zal een bijkomende administratieve kost als volgt worden aangerekend.

 

De minimale aanvraagtermijn voor een parkeerverbod, een verhuis, een container, ...., een werf  zonder hinder (niet limitatieve opsomming) is 5 werkdagen voor de start van de inname. Vanaf 4 werkdagen tot en met 2 werkdagen vóór de startdatum van de tijdelijke inname wordt een spoedprocedure opgestart en hiervoor wordt  25 euro per aanvraag aangerekend.

 

Voor werven met hinder is de minimale aanvraagtermijn 30 werkdagen voor de start van de inname. Vanaf 29 werkdagen tot en met 10 werkdagen vóór de startdatum van de tijdelijke inname wordt een spoedprocedure opgestart  en hiervoor wordt 150 euro per aanvraag aangerekend.

 

Voor wegen- en nutswerken is de minimale aanvraagtermijn 30 werkdagen voor de start van de inname. Vanaf 29 werkdagen tot en met 20 werkdagen vóór de startdatum van de tijdelijke inname wordt de spoedprocedure opgestart  en hiervoor wordt 250 euro per aanvraag aangerekend.

 

Art.6.- Ambtshalve vaststelling (zonder vergunning)

 

Voor elke inname waarvoor geen aanvraag werd ingediend zal een vaststellingsdocument worden opgemaakt en bezorgd worden aan de retributieplichtige. Voor de opmaak van het vaststellingsdocument zal een administratieve kost worden aangerekend van:

 

- 25 euro per vaststelling van een onvergunde verhuis, container, ..., werf zonder hinder

- 150 euro per vaststelling van een onvergunde werf met hinder

- 250 euro per vaststelling van onvergunde wegen- en nutswerken

 

Art.7.- Betaling

 

De betaling van de retributie is verschuldigd op het ogenblik dat de aanvraag tot inname van het openbaar domein door de bevoegde dienst werd goedgekeurd.

 

Op het ogenblik van ontvangst van betaling door de gemeente, via online betaling of via overschrijving, wordt de vergunning/toelating bezorgd (per mail).

 

De betaling van de retributie in geval van ambtshalve vaststellingen (het ontbreken van een vergunning/toelating en het gebruik van digitale platform) dient te gebeuren binnen 30 dagen na verzending van het verzoek tot betaling op rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

Art.8.- Terugbetaling

 

Integrale terugbetaling vindt plaats in geval van intrekking van de toelating omwille van bestuurlijke redenen.

 

Terugbetaling in geval van annulatie door de aanvrager vóór de aanvangsdatum van de aangevraagde inname. Indien een spoedprocedure werd aangevraagd blijft de administratieve kost zoals vermeld in artikel 5 verschuldigd.

 

Indien het openbaar domein wordt vrijgemaakt voor de einddatum van de toegekende vergunning/toelating wordt de ontvangen retributie in functie van het aantal vrijgemaakte kalenderdagen terugbetaald.

 

De dag volgende op het vrijmaken van het openbaar domein wordt aanzien als de eerste niet gebruikte dag.

 

De retributieplichtige dient het bewijs (foto met datum) te leveren dat het openbaar domein vroegtijdig werd vrijgemaakt. Dit bewijs dient uiterlijk de dag volgend op het vrijmaken van het openbaar domein bezorgd te worden via debiteuren@brasschaat.be.

 

Art.9.- Vrijstelling

 

Er wordt vrijstelling van retributie inzake gebruik openbaar domein verleend voor de ingenomen oppervlakten bij het bouwen of bij werken door of voor rekening van openbare instellingen, sociale huisvestingsmaatschappijen, scholen, zieken- en rusthuizen.

 

Er wordt vrijstelling van retributie voor spoedprocedures verleend indien de werken in opdracht van het gemeentebestuur en bij hoogdringendheid worden uitgevoerd (bijvoorbeeld: wegverzakking, gaslek, gasbreuk, elektriciteitspanne, etc.).

 

Art.10.- Invordering

 

Artikel 177 2° van het decreet Lokaal bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen.

Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

 

Art.11.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 op de tijdelijke inname van de openbare ruimte voor het uitvoeren van bouw-, verbouw- en opruimingswerken wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

15 Belasting 2023-2025 (inkomtaks) op de lijkbezorging. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de belasting 2020-2025 op de lijkbezorging (inkomtaks).

 

De administratie heeft vastgesteld dat er meer en meer niet-inwoners worden begraven.

 

De tarieven van omliggende gemeentes beduidend hoger liggen dan in Brasschaat.

 

Het voorstel van het college om hiervoor de belasting op de lijkbezorging te verhogen naar 500 euro per persoon vanaf een leeftijd van 10 jaar en 250 euro voor een kind beneden de 10 jaar oud.

 

Het is financieel aangewezen voormeld besluit voor de aanslagjaren 2023-2025 te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 30 mei 2008 en latere wijzigingen betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van gemeentebelastingen.

Het decreet van 16 januari 2004 betreffende de begraafplaatsen en de lijkbezorging.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal begravingen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Met ingang van 1 januari 2023 en eindigend op 31 december 2025 wordt een belasting geheven voor elke lijkbezorging van personen die niet ingeschreven zijn in het bevolkingsregister, het vreemdelingenregister of het wachtregister van de gemeente Brasschaat. De belasting treft zowel de begraving als de verstrooiing of het bijplaatsen in een columbarium/urnenveld, van de as van gecremeerde overledenen.

 

Art.2.- De belasting is verschuldigd door de aanvrager.

 

Art.3.- De belasting bedraagt 500 euro voor een persoon vanaf 10 jaar oud en 250 euro voor een kind beneden de 10 jaar oud.

 

Art.4.- Zijn van de belasting vrijgesteld:

        het opgraven en wederbegraven van de voor het vaderland gevallen militairen en burgers;

        personen die inwoner van de gemeente Brasschaat geweest zijn, doch verbleven in een rustoord voor bejaarden, een serviceflat, een zorgflat, een psychiatrische inrichting of enige andere instelling buiten de gemeente of als zorgbehoevende bij familieleden werden ondergebracht. Zij moeten gedurende een ononderbroken periode van 10 jaar ingeschreven geweest zijn in het bevolkings- of vreemdelingenregister van Brasschaat en mogen op het ogenblik van overlijden niet langer dan 10 jaar om voorgaande redenen uitgeschreven zijn uit de bevolkingsregister van Brasschaat.

 

Art.5.- De belasting wordt contant betaald tegen afgifte van een betalingsbewijs. Bij gebrek aan een contante betaling, wordt de belasting een kohierbelasting.

 

Art.6.- De vestiging en invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen terzake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in de gelijknamige decreet van 30 mei 2008 en latere wijzigingen.

 

Art.7.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de belasting 2020-2025 op de lijkbezorging wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

16 Energie- en klimaatpact 2.0. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat ze enkel voorstander kunnen zijn van dit pact.  De doelstellingen die opgesteld zijn, zijn noemenswaardig.  Zijn fractie vraagt zich wel af hoe de gemeente dit zal doen, een energiebesparing aanscherpen met 3% vanaf 2023.  Hij wil graag verdere toelichting over de verdere acties. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de energienota uitgewerkt is.  Ze stelt voor om deze toe te lichten op een volgende commissie.  Dit zal ook voorgesteld worden in de duurzaamheidsraad. 

 

Raadslid Hoegaerts doet volgende tussenkomst :

 

“ Het is goed dat de lokale besturen en dus ook de gemeente Brasschaat zich engageren en zelf verantwoordelijkheid opnemen in het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Maar we stellen ons vragen bij de haalbaarheid en het opbod aan voornemens en doelstellingen op Europees niveau, wat blijkbaar ook het ritme van de lokale besturen bepaalt. Er worden vele miljarden en belastinggeld in maatregelen die de uitstoot moesten verminderen gepompt zonder evenredige en evenwichtige resultaten evenwel. Integendeel, ons Europees concurrentievemogen wordt bedreigd, productiekosten stijgen en delokalisatie dreigt, om van de dalende koopkracht van de gewone burger maar te zwijgen, terwijl in China en India de CO² verder vrijelijk in de lucht wordt geblazen. Hier is het ondertussen altijd maar meer op kortere termijn.

Het Vlaams Belang verzet zich tegen dat Europees cijferfetisjisme - hoe meten we het resultaat op lokaal vlak uiteindelijk - en ziet liever concrete resultaten dan verhoogde doelstellingen zonder evenredige resultaten.

Ook stellen we ons vragen bij het concept van de ‘klimaattafels’. Hoe zal dat concreet in z’n werk gaan? Hoeveel budget zal hiervoor vrijgemaakt moeten worden? Wie zal daar aan deelnemen? Want ook daar schuilt het gevaar dat we hier in Brasschaat worden vooruitgejaagd naar onhaalbare doelstellingen.

Daarom zal het Vlaams Belang zich onthouden bij dit energie- en klimaatpact. We juichen het zeker en vast toe dat het gemeentebestuur haar verantwoordelijkheid opneemt en het goede voorbeeld geeft voor de eigen mobiliteit, gebouwen en technische infrastructuur. Maar we vinden niet dat we hier een resultaatsverbintenis die aan dat pact moet hangen dat mogelijks in eigen vel snijdt, het is veel belangrijker dat eerst en vooral bereikt wordt wat voorheen afgesproken werd, vooraleer we weer eens nieuwe doelstellingen naar voor gaan schuiven.”

 

Raadslid Brughmans licht toe dat zijn fractie dit wel zal goedkeuren.  Ze zijn ervan overtuigd dat de VVSG de belangen van de gemeente hier wel goed zal verdedigen tegenover het beleid van de Vlaamse regering.  Het is volgens hem de eerste keer dat de naam van een minister in een besluit wordt opgenomen.  Hij heeft nog een suggestie voor de schepen : hij hoopt dat dit alles op een duidelijkere manier wordt geformuleerd naar de burgers toe.  De manier waarop het nu geformuleerd is, is moeilijk bevattelijk volgens hem. 

 

Schepen Fonteyn legt uit dat ze dit in een korte, toegankelijke vorm naar buiten zullen brengen.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0) geeft een vervolg aan het Lokaal Energie en Klimaatpact van 2021 en bevat een aanscherping van de klimaatambities die in LEKP 1.0 werden vooropgesteld. Dit in lijn met de verscherpte Europese klimaatdoelstellingen vermeld in het Fit for 55- pakket.

 

Het LEKP 2.0 volgt dezelfde principes als het LEKP 1.0. Twee van de vier concrete en herkenbare werven werden uitgebreid (zie hieronder) naar aanleiding van de reeds vermelde aanscherping op Europees niveau. Er wordt hierbij verder ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan om naast de reeds bestaande engagementen verder werk te maken van de aangescherpte engagementen zoals hieronder vermeld:

 

Lokale besturen engageren zich om:

De doelstelling m.b.t. CO2-reductie voor eigen gebouwen en technische infrastructuur wordt verhoogd van -40% naar -55% CO2-emissies tegen 2030. De scope van deze doelstelling voor CO2-reductie wordt daarnaast uitgebreid naar eigen mobiliteit;

        De primaire energiebesparingsdoelstelling wordt aangescherpt naar -3% per jaar vanaf 2023;

        Geen principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen m.b.t. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA;

        Aanpassingen in de streefdoelen onder de 4 werven:

        Nieuwe uitdaging onder werf 2:

        25 fossielvrije renovaties onder de 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden tegen 2030.

        De inwoners van 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak voor einde 2024

        Nieuwe uitdaging onder werf 3

        1,5 in plaats van 1 (semi-) publieke laadequivalenten per 100 inwoners (99.000 laadpunten (CPE)) tegen 2030.

 

De Vlaamse overheid engageert zich tot:

        Territoriaal coördinatorschap door Vlaanderen (VR 2022 2502) voor het Europese Burgemeestersconvenant om o.a. technische en strategische bijstand aan ondertekende gemeenten te verlenen voor de ontwikkeling, uitvoering en monitoring van hun actieplannen voor duurzame energie en klimaat (SECAP);

        Het faciliteren van praktijkoplossingen voor een kwalitatieve ruimtelijke implementatie van het LEKP, het benutten van de synergieën tussen de 4 werven en via een werkplatform met 2.0- ondertekenaars gedetecteerde drempels oppakken. De Vlaamse Regering engageert zich voor een frequente opvolging (minstens jaarlijks) per bevoegd beleidsdomein;

        In plaats van een apart sloopbeleidsplan, kan de renovatiedoelstelling (residentieel en nietresidentieel) worden voorbereid door een geïntegreerde lange termijn lokale renovatiestrategie. Het Netwerk Klimaat van VVSG zal hier een ondersteunende start-analyse voor laten opmaken (timing: begin 2023);

        Verder bouwend op de start-analyse van het Netwerk Klimaat wordt een ‘Wijkrenovatietool’ aangeboden aan lokale besturen en hun partners om collectieve renovatietrajecten datagestuurd te concretiseren en op te volgen t.e.m. uitvoering. Deze tool kan een handig instrument zijn om de klimaattafels wijkgericht te organiseren;

        Versterking van de basisfinanciering van energiehuizen;

        De invoering van de ‘Mijn VerbouwPremie’ en de ‘Mijn VerbouwLening’ en de versterking van het noodkoopfonds. Zo wordt er gestreefd naar een evenwichtige mix van het activeren van privaat kapitaal door financieringsinstrumenten (premies (waaronder de EPC-labelpremie) en langlopende leningen met incentives voor diepgaande renovaties via het renteloze renovatiekrediet (via banken) of de energielening+ (via energiehuizen)), ontzorging (door energiehuizen en BENOvatiecoaches) en verplichtingen (zoals de niet-residentiële renovatieverplichting vanaf 1/1/22 en residentiële renovatieverplichting vanaf 1/1/23, publieke en overheidsgebouwen moeten een minimaal EPC-label behalen tegen 2028 en alle nietresidentiële gebouwen tegen 2030 );

        Blijvend in te zetten op het ondersteunen van de lokale besturen bij het realiseren van state of the art fietsinfrastructuur;

        De noodzaak voor een taxshift tussen de energievectoren (elektriciteitsfactuur verlichten door kosten door te schuiven naar fossiele energiedragers) heeft de Vlaamse Regering principieel ondersteund. Eerste stappen hiertoe zijn ondernomen (opkoop groenestroomcertificaten bij de netbeheerders, schrappen kost openbare verlichting, vergoeding REG-premies via de Vlaamse Veerkrachtmiddelen en de kost voor de minimale levering aardgas). Het blijft desalniettemin de expliciete ambitie van minister Zuhal Demir, en de voltallige Vlaamse Regering, om de inspanningen continu verder te zetten zodat er zoveel mogelijk bijkomende kosten uit de elektriciteitsfactuur worden gehaald. De Vlaamse Regering stelt voor om in samenwerking met de Federale overheid een samenwerkingsovereenkomst uit te werken om een sociaal rechtvaardige taksshift door te voeren van elektriciteit naar de verschillende fossiele energiedragers waarbij gemiddeld de energiekost van huishoudens en ondernemingen niet stijgt. Hierbij wordt gedacht aan oplossingen, zoals een uitzondering op de non bis in idem-wet. Een precedent hiervan vinden we terug in de gehanteerde methode voor de minerale olie. Hiervoor zal overleg worden opgestart met het federale beleidsniveau en rekening gehouden worden met Europese beleidsinitiatieven. VVSG zal frequent op de hoogte worden gehouden. Het is ook in dit kader dat aan de lokale besturen gevraagd wordt de heffing op de ELIA-elektriciteitsmasten af te bouwen, gezien hierdoor ook de elektriciteitsfactuur verlicht wordt met 11 miljoen euro per jaar;

        Een eenmalige additionele budgettaire impuls voor LEKP 2.0 ondertekenaars van 22,5 miljoen euro voor de aangescherpte ambities van LEKP 2.0 te ondersteunen tijdens deze legislatuur. Deze middelen worden verdeeld als volgt: 8,75 miljoen euro voor 2022, 8,75 miljoen euro voor 2023 en 5 miljoen euro voor 2024. Deze engagementen kunnen binnen de perken van de daarvoor op de begroting van de Vlaamse Gemeenschap voorziene en beschikbare middelen en kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid.

 

Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de gemeente Brasschaat aan actie te ondernemen om de doelstellingen zoals hierboven vermeldt in LEKP 1.0 met de wijzigingen met betrekking tot Werf 2 en Werf 3.

 

Juridisch kader

Collegebesluit - Energie- en klimaatactieplan 2.0 van 07 november 2022.

 

Gelet op de internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen;

 

Gelet op het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken;

 

Gelet op het ondertekenen door de gemeente Brasschaat van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

 

Gelet op het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030

 

Gelet op het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024

Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% 3 van 3 realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).

 

Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen. Ter goedkeuring beslist op de gemeenteraad van 23 augustus 2021.

 

Gelet op het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de nettouitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’ met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.

 

Gelet op art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

 

 

Adviezen

Overwegende dat de gemeente Brasschaat het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 ondertekende op 23 augustus 2021;

 

Overwegende dat het wenselijk is dat de gemeente het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 ondertekent en de gewenste en mogelijke acties uitvoert. Bijgevolg heeft de gemeente recht op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:
Opbrengst 44.367 euro

 

BESLUIT:

Met 24 ja-stemmen (Philip Cools, Erwin Callens, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- geeft goedkeuring tot het ondertekenen van het Lokaal Energie- en klimaatpact 2.0.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

17 Gecoro. Wijziging samenstelling. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Gemeentelijke Ruimtelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) heeft onder andere als

opdracht de gemeenteraad te adviseren bij het opmaken van ruimtelijke instrumenten en het

behandelen van bezwaren tijdens deze procedures.

 

Op de gemeenteraadszitting van 29 april 2019 werd de gecoro-samenstelling als volgt vastgelegd:

13 leden met 1 vertegenwoordiger van elk van volgende 7 maatschappelijke geledingen: defensie, duurzaamheid, handelaars, werkgevers, cultuur, sport en jeugd en 6 deskundigen op het vlak van ruimtelijke ordening. Daarnaast zijn de vertegenwoordigers en plaatsvervangers van de politieke fracties aangesteld.

 

Op de gemeenteraadszitting van 26 augustus 2019 werd de gecoro samengesteld.

 

Er is een wijziging in de afvaardiging voor de sportraad.

 

Juridisch kader

Volgens artikel 1.3.3 en 1.3.4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Volgens het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Worden aangeduid als vertegenwoordigers van de politieke fracties in de Gecoro:

 

Politieke fractie

Effectief lid

Plaatsvervangend

N-VA

Hedwig van Baarle

Goele Fonteyn

Brasschaat 2012

Hugo Dirks

Herman Lauwers

Vlaams Belang

Luc Van der Schoepen

Greet Verbert

Open VLD

Barbara Ophoff

Marro Vreys

CD&V

Dirk de Kort

Bart Brughmans

PVDA

 

Rob Eeman

 

Art. 2. - Deze vertegenwoordigers mogen enkel deelnemen aan de bespreking van de onderwerpen voor advies aan de Gecoro worden voorgelegd. Zij mogen niet aanwezig zijn bij de beraadslaging en de stemming over het advies.

 

Art.3.- De geselecteerde kandidaten voor de Gecoro worden goedgekeurd en vast benoemd voor een termijn van 6 jaar als volgt:

 

Voorzitter

 

John Mooens

Architect

Plaatsvervanger

Hans de Beenhouwer

 

Deskundigen

 

Effectief lid

 

Plaatsvervangend

 

1) Myriam Martens

Advocaat

Willy Hof

Vastgoed opleiding

2) Johan Rijckaert

Architect

Peter Geeraerts

Notaris

3) Levin Vesweyver

Teamleader omgevingsberoepen Provincie Antwerpen

Ria Van Ranst

Directeur milieu en ruimtelijke ordening Alfaport

4) Geert Peeters

Ontwikkelaar

Frederik Looten

Directeur externe relaties en new business De Watergroep

5) Peggy Vandesande

Igenieur

Herman Van Miegem

Ontwikkelaar

6) Anne Stuer

Medewerker landschap en erfgoed bij Regionaal Landschap de

Voorkempen en Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED)

Erfgoed Voorkempen

 

Maria Matheeusen

IFANG

 

Maatschappelijke geledingen

 

Vereniging

Effectief lid

Plaatsvervangend

Cultuurraad

1) Francis Denys

Jef Valenbeghs

Natuurpunt VZW

2) Johannes Neegers

Cornelius Ibens

Ondernemersraad

3) Ed Coljé

Heidi Geeraerts

Jeugdraad

4) Bryan Verhoeven

William Leyssens

Sportraad

5) Mieke Verschaeren

Marc Jespers

UNIZO

6) Hans De Beenhouwer

Luc De Winter

Pl. Militaire Overheid

7) Ruth Moors

Kris Van Echelpoel

 

 

Art.4 - Martine Kenis, beleidsmanager plaatsgebonden zaken van de gemeente Brasschaat wordt aangeduid als niet-stemgerechtigd vaste secretaris. Dominique Van den Brande, Ruimtelijk Planner en Robbert Brughmans, diensthoofd Ruimte en Wonen worden aangeduid als niet-stemgerechtigd plaatsvervangend secretarissen.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

18 Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie: bouw en afwerking. Goedkeuring lastvoorwaarden met nominatieve verdeling meetstaat. Dossier O.14893. Voor verzending naar Agion. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie : bouw en afwerking” werd gegund aan BRO architecten bv, Walvisstraat 34 te 2018 Antwerpen.

In het kader van de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie : bouw en afwerking” werd een bestek met nr. 2022-041 opgesteld door de ontwerper, BRO architecten bv, Walvisstraat 34 te 2018 Antwerpen.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.778.174,53 euro btw niet inbegrepen, hetzij 2.151.591,18 euro btw inbegrepen.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 26 september 2022 principiële goedkeuring aan de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze voor dit dossier.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost: 2.151.591,18  euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel 22100007/VrijeTij/0701 (actie/raming AC000447/MJP002147) 05.01.03.01 We zorgen voor een goede basisinfrastructuur door de bestaande zalen proactief te onderhouden en te renoveren. Renovatie Ruiterhal en Louis De Winterstadion (Masterplan Park).

Budget/jaar Investering in 2022, 2023 en 2024

Krediet beschikbaar Ja

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan het bestek met nr. 2022-041 en de raming voor de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie : bouw en afwerking”, opgesteld door de ontwerper, BRO architecten bv, Walvisstraat 34 te 2018 Antwerpen. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 1.778.174,53 euro btw niet inbegrepen, hetzij 2.151.591,18 euro btw inbegrepen.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, 2023 en 2024, op budgetcode 22100007/VrijeTij/0701 (actie/raming AC000447/MJP002147). 05.01.03.01 We zorgen voor een goede basisinfrastructuur door de bestaande zalen proactief te onderhouden en te renoveren. Renovatie Ruiterhal en Louis De Winterstadion (Masterplan Park).

 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

19 Bredabaan - Oud gemeentehuis - Afbraak en heropbouw van een statietrap na reiniging van de te behouden delen en restauratie van een balkon. Goedkeuring verrekening 1 - gevelpartij. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans geeft mee dat hij geschrokken is van de kostprijs van de buitentrap van 264 059 euro.  Hij vindt dit bijzonder veel.  Hij vraagt zich af of men hier een subsidie voor heeft aangevraagd of nog kan aanvragen aangezien het gemeentehuis bouwkundig erfgoed is? 

 

Schepen Fonteyn denkt dat er geen subsidies mogelijk zijn, maar ze zal dit voor alle zekerheid navragen.  De hoge kostprijs komt door de waterinsijpeling via de hele gevel, ook deze moet vernieuwd worden.  Dit zijn de meerkosten.  De injecties staan in mindering aangezien deze nu wegvallen.  Ze bevestigt dat het een dure kost is. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat heel de muur van het kantoor van toerisme verzadigd was met water.  Als men het aanpakt, moest het ineens goed gebeuren.  Dit was een meerprijs van 52 000 euro

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 4 juli 2022 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Bredabaan 182 - Oud gemeentehuis - Afbraak en heropbouw van een statietrap na reiniging van de te behouden delen en restauratie van een balkon.” aan R&O nv, Grote Molenweg 184 te 2940 Stabroek tegen het nagerekende offertebedrag van 177.672,77 euro excl. btw, hetzij 214.984,05 euro incl. btw.

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2021-301.

 

Tijdens de uitvoering van de opdracht bleek dat het noodzakelijk was om wijzigingen aan te brengen.

De basisopdracht werd gegund. Er werd uitgegaan van een uitvoering waarbij de gevelpartij niet vernieuwd diende te worden. Echter, is bij uitvoering gebleken dat de gevelpartij niet behouden kon blijven. Daardoor dient de opdracht gewijzigd te worden.

Hiervoor werd een akkoord voor verrekening ontvangen op 9 november 2022, gebaseerd op het overzicht van werken in min en werken in meer, als bijlage aan dit besluit. De eenheidsprijzen van deze variant van de oorspronkelijke offerte blijven behouden.

 

Bedragen in euro, btw niet inbegrepen

 

Werken in min    -11.573,71

Werken in meer    + 52.132,11

Totaal     + 40.558,40

 

Deze verrekening overschrijdt het bestelbedrag met 22,83%, waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu 218.231,17 euro excl. btw, hetzij 264.059,71 euro incl. btw bedraagt.

 

Voor deze verrekening wordt een termijnsverlenging van 45 dagen toegekend.

 

De leidend ambtenaar de heer Luc De Boeck verleende gunstig advies.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan deze verrekening aangezien het een meerkost van meer dan 20% van het gunningsbedrag betreft.

 

Juridisch kader

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 38/1 (Aanvullende Werken/Leveringen/Diensten).

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Visum met nummer 2022_104 werd verleend door financieel directeur.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost 49.075,71 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel 0110 02/22100007 (renovatie buitentrap gemeentehuis)

Budget/jaar Investering in 2022

Krediet beschikbaar Ja

Visum financieel directeur 2022_104 

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt verleend aan verrekening 1: gevelpartij van de opdracht “Bredabaan 182 - Oud gemeentehuis - Afbraak en heropbouw van een statietrap na reiniging van de te behouden delen en restauratie van een balkon.” aan een totaal bedrag van 40.558,40 euro btw niet inbegrepen, hetzij 49.075,71 euro btw inbegrepen, waardoor het bestelbedrag na verrekeningen nu 218.231,17 euro excl. btw, hetzij 264.059,72 euro incl. btw bedraagt.

 

Art.2.- Voor deze verrekening wordt een termijnsverlenging van 45 dagen toegekend.

 

Art.3.- De uitgave voor deze verrekening wordt ingeschreven in het investeringsbudget van 2022 op sleutel 0110 02/22100007 (renovatie buitentrap gemeentehuis).

 

Art.4.- Visum met nummer 2022_104 werd verleend door financieel directeur.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

20 Basishemelwaterplan. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans vindt dit een administratieve vergetelheid van jewelste.  Een plan van 6 mei 2019 dat nooit geagendeerd werd. De schepen laat volgens hem het ‘hemelwaterplan’ geregeld vallen in haar betoog dus hij vraagt zich af of dit nu juridische consequenties heeft?  Hij wil ook graag weten of dit financiële consequenties heeft voor bepaalde dossiers?  Hij leest dat er gevraagd wordt om vanaf nu rekening te houden met het plan in de besluitvorming bij de uitvoering van wegenis- en rioleringswerken.  Hij wil graag weten of dit dan niet gebeurde tot op heden en of dit consequenties heeft?  Ook in de samenwerkingsovereenkomst met Pidpa vond hij het woord ‘hemelwaterplan’ niet terug.  Het plan werd nog nooit geevalueerd, terwijl dit al 2 keer had kunnen gebeuren.  Hij wil graag weten wanneer de evaluatie gepland staat? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit hemelwaterplan al dateert van 2018.  Dit is nog in de tijd van raadslid Brughmans zijn voorganger.  Het is een erfenis want iedereen dacht dat dit al goedgekeurd was.  Dit bleek uiteindelijk niet zo te zijn.  Pidpa heeft haar erop gewezen dat dit niet in orde was en dat de goedkeuring van de gemeenteraad nodig is voor water gerelateerde subsidies.  Het hemelwaterplan wordt sowieso altijd al wel toegepast.  Het is volgens haar zeker geen instrument dat in de kast ligt.  Om verder te kunnen met dit plan, heeft men de goedkeuring nog nodig.  In 2030 is er een update nodig met een droogteplan. Schepen Fonteyn heeft Pidpa gevraagd om hier vervroegd werk van te maken.  Aangezien veel gemeenten nog niets hebben, staan we hiervoor achteraan op de lijst

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Pidpa heeft als rioolbeheerder van de gemeente Brasschaat het initiatief genomen om voor het grondgebied een basishemelwaterplanop te maken en liet zich hierin ondersteunen door studiebureau Antea Group.

 

Het basishemelwaterplan werd opgeleverd op 6 mei 2019. Echter, door een administratieve vergetelheid werd dit plan niet verzonden naar de gemeenteraad voor goedkeuring. Sedertdien is het plan niet gewijzigd. Echter is een officiële goedkeuring door de gemeenteraad vereist voor de erkenning ervan door de Vlaamse Overheid. Indien de goedkeuring niet gerealiseerd wordt, loopt het bestuur het risico om een nieuw basishemelwaterplan te moeten laten opmaken. In dit licht kan onderhavige goedkeuring gezien worden als een rechtzetting.

 

Wat houdt dit basishemelwaterplan nu juist in?

Door de klimaatverandering worden we geconfronteerd met een gewijzigd neerslagpatroon. Voor Vlaanderen betekent dat meer regen in de winter en minder neerslag in de zomer.

Bovendien zal ook de intensiteit van de buien toenemen waardoor buien met korte en intense neerslag zullen afgewisseld worden door langere, drogere periodes.

 

Om hiermee om te gaan zal het belangrijk zijn om ruimte te geven aan water. De bestaande riolen zijn nog grotendeels van het gemengde type en ook het afvalwater en regenwater van de bestaande gebouwen wordt nog grotendeels gemengd afgevoerd. Deze buizen zijn echter niet voorzien op de gewijzigde neerslaghoeveelheden. Het risico op wateroverlast, ook vanuit het rioleringsstelsel, zal daarom in de volgende jaren toenemen.

 

Het is duidelijk dat vermenging van vervuild afvalwater met niet-verontreinigd water (niet verontreinigd = hemelwater, drainagewater, bemalingswater, enz...) niet gewenst is.

Waar deze vermenging vandaag de dag wel optreedt, moet aan de verdere scheiding van de stromen worden gewerkt. Dit “ontvlechten” van de beide waterstromen dient zowel op particulier als openbaar domein te gebeuren.

 

Dit alles vraagt een gebiedsdekkende visie op het omgaan met hemelwater.

Elk gebied is echter uniek: het heeft zijn eigen ondergrond, bestaand stelsel, reliëf, verstedelijking, type bebouwing, mogelijkheden, noden en knelpunten.

Zo werd de gemeente Brasschaat in 37 deelzones onderverdeeld.

Het basishemelwaterplan biedt in eerste instantie een antwoord op de vraag: waar gaan we vandaag en morgen met het hemelwater naar toe?

 

Het basishemelwaterplan schept het kader voor een integrale ruimtelijke visie over waar en hoe het hemelwater van bestaande en geplande wegenis, woningen en (on)verharde oppervlakken moet opgevangen, ter plaatse gehouden of vertraagd afgevoerd worden zonder daarbij een negatieve impact op het watersysteem en de omgeving teweeg te brengen.

 

Bij de opmaak van het basishemelwaterplan werd ook aandacht gegeven aan het beperken van risico’s op wateroverlast in de meest ruime zin van het woord.

 

Er werd ingezet op bronmaatregelen om het water ter plaatse te houden en afvoer te vermijden, het creëren van ruimte voor water, het beperken van interactie tussen afvalwater enerzijds en hemel- en oppervlaktewater anderzijds, aanvullen van het grondwater door infiltratie,… Inzetten op al deze sporen was echter niet altijd op elke locatie mogelijk.

 

Een periodieke herziening van het plan in functie van een gewijzigd klimaat, wijzigend waterverbruik en variabele doelstellingen zal nodig zijn.

 

Door de opmaak van een basishemelwaterplan kunnen de economische, maatschappelijke en ecologische kosten van het veranderende weerpatroon ingedijkt worden. Het basishemelwaterplan voor de gemeente Brasschaat werd opgemaakt door Antea Group in opdracht van Pidpa. Eerst werd er een volledige inventarisatie gemaakt van alle mogelijke aspecten rond hemelwater, zoals infiltratie, buffering en afvoer vandaag de dag. De bestaande toestand van het watersysteem werd bekeken over het volledige grondgebied. In het basishemelwaterplan worden maatregelen voorgesteld om de hydraulische problemen op te lossen. De verschillende voorstellen werden opgelijst.

 

De bevindingen die worden opgesomd in het basishemelwaterplan zijn belangrijk om de nodige maatregelen te kunnen voorzien bij het ontwerpen van rioleringswerken, en het basishemelwaterplan moet dan ook als leidraad meegegeven worden aan studiebureaus bij de opmaak van rioleringsontwerpen voor de gemeente Brasschaat.

 

Bij opmaak van een basishemelwaterplan worden volgende maatregelen voorgesteld om de hydraulische problemen op te lossen : openleggen van de beken (buffercapaciteit verhogen) - schotten plaatsen in grachten (vertraagde lozing) – ontharden van pleinen- scheiden van vuilwater en hemelwater riolering.

 

De Vlaamse Regering heeft met hun Blue Deal aangegeven in te willen zetten op water- en droogtebeheer. De opmaak van een basishemelwaterplan is een van de punten die naar voor geschoven worden om de doelstellingen te bereiken. Om het gebruik van deze plannen te bevorderen werd de intentie reeds duidelijk kenbaar gemaakt dat men het verkrijgen van watergerelateerde subsidies vanaf 2024 afhankelijk wil maken van het hebben van een basishemelwaterplan.

 

Voor de opmaak van dit basishemelwaterplan is de methodologie opgemaakt door CIW voor het opstellen van een hemelwaterplan (Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid, 2017) toegepast. Samenvattend kan de doelstelling van het opstellen van een hemelwaterplan als volgt omschreven worden: Het uitwerken van een integrale ruimtelijke visie over waar en hoe het hemelwater afkomstig van bestaande en geplande wegenis, woningen en (on)verharde oppervlakken kan worden ter plaatse gehouden, opgevangen en hergebruikt, geïnfiltreerd en vertraagd afgevoerd en waar ruimte voor water moet gecreëerd worden.

Pidpa zal de principes en bevindingen van het basishemelwaterplan hanteren bij de uitvoering van toekomstige riolerings- en wegenwerken alsook bij de beoordeling van plannen en ontwikkelingen van derden.

 

Antea, die het basishemelwaterplan voor de gemeente Brasschaat heeft opgemaakt, geeft toelichting ter zitting. Het plan is het resultaat van overleg tussen verschillende instanties. Volgende actoren hebben het traject gevolgd : Gemeente Brasschaat, Pidpa, Provincie Antwerpen. Advies knelpunten gevraagd aan Brandweer Zone Rand.

 

Brasschaat werd ingedeeld in 37 deelzones die in grote lijnen de stroomgebieden volgen, echter begrensd op perceelsniveau. De knelpunten werden in kaart gebracht, evenals de individuele en collectieve oplossingen, de quick wins en de lange termijn oplossingen.

De deelzones krijgen een prioriteitscategorie.

Het is belangrijk om op te merken dat het basishemelwaterplan geen statisch gegeven is.

 

Juridisch kader

Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017

Het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (Waterwetboek)

Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

Het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals gewijzigd.

De Europese kaderrichtlijn Water.

Het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en de bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 31 oktober 2022 principiële goedkeuring gehecht aan het basishemelwaterplan.

 

Financiële gevolgen

Dit plan op zich heeft geen financiële gevolgen.

Bij de uitwerking van wegenisprojecten dient er rekening te worden gehouden met het basishemelwaterplan.

Dit kan wel financiële gevolgen hebben voor riolerings- en wegenisprojecten. Dit basishemelwaterplan kan in de toekomst een essentiële voorwaarde zijn voor het bekomen van watergebonden subsidies.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gegeven aan het basishemelwaterplan voor gemeente Brasschaat opgemaakt door studiebureau Antea in opdracht van Pidpa.

 

Art.2.- Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de praktische uitwerking van het basishemelwaterplan en om de maatregelen te realiseren ter gelegenheid van de uitvoering van toekomstige riolerings- en wegenwerken alsook bij de beoordeling van plannen en ontwikkelingen van derden.

 

Art.3.- Een afschrift van deze beslissing zal bezorgd worden aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen en de betrokken actoren.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

21 Wegen- en rioleringswerken - Bredabaan (nr. 851 - 883) - Aansluiting Hoge Kaart (nr. 300 - 352) - St-Jobsesteenweg, Jos Nuytsdreef, Madoudreef - Binnenhof, Gabriëllelei en Donkseinde. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Pidpa. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 21 juni 2021 goedkeuring gegeven aan het aanstellen van een studiebureau een studiebureau door Pidpa voor de

wegen- en rioleringswerken in de Bredabaan - Hoge Kaart - St-Jobsesteenweg - Jos Nuytsdreef –

Madoudreef – Binnenhof - Gabriëllelei en Donkseinde.

 

In zitting van 17 januari 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen goedkeuring gegeven aan de gunning van Antea Belgium nv, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem (Antwerpen)tegen het nagerekende offertebedrag van 151.708,75 euro incl. btw zonder gemeentelijk aandeel.

 

Voor de wegen- en rioleringswerken heeft Pidpa een samenwerkingsovereenkomst opgesteld tussen de gemeente Brasschaat en Pidpa o.v.

 

 Aangezien het gemeentebestuur de volgende werken wenst uit te voeren :

        verfraaiingswerken aan de bovenbouw

 

Aangezien Pidpa tegelijk de volgende werken wenst uit te voeren:

        de aanleg van een DWA-leiding

        de optimale afkoppeling van het hemelwater

 

Aangezien alle partijen van oordeel zijn dat de hierboven vermelde opdrachten in het algemeen

belang dienen te worden samengevoegd.

 

De gemeente en Pidpa beslissen de hoger beschreven werken in het algemeen belang, samen te voegen en Pidpa aan te duiden om in gezamenlijke naam, bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als opdrachtgevend bestuur op te treden. 

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de overeenkomst.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de

bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en

latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341

betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 24 oktober principiële goedkeuring gegeven aan de overeenkomst.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gegeven aan het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst af te

sluiten tussen Pidpa o.v. en de gemeente Brasschaat voor de uitvoering van de wegen- en rioleringswerken in de Bredabaan - Hoge Kaart - St-Jobsesteenweg - Jos Nuytsdreef –

Madoudreef – Binnenhof - Gabriëllelei en Donkseinde met tekst als volgt:

" SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

 

Project:

 

Weg- en rioleringswerken te BRASSCHAAT

 

K-19-008 - Hoge Kaart (nr. 300 tot 352)

K-19-010 - Bredabaan (nr. 851 tot 883)

K-18-003 - St-Jobsesteenweg, Jos Nuytsdreef, Madoudreef

K-19-009 - Binnenhof, Gabriëllelei, Donkseinde

 

Inhoud

Artikel 1: Opdrachtgevend bestuur ........................................................................................................................ 4

Artikel 2: Studie en ontwerp, vergunningen, onteigening en veiligheidscoördinatie ............................................ 4

Artikel 3: Grondverzet en het beheer van materiaalkringlopen............................................................................. 4

Artikel 4 : Aanstellen ontwerper en aanneming van werken ................................................................................. 5

Artikel 5 : Borgtocht ................................................................................................................................................ 6

Artikel 6 : Leiding der werken, wijziging en verrekening ........................................................................................ 6

Artikel 7 : Toezicht der werken ............................................................................................................................... 6

Artikel 8 : Aansprakelijkheid ................................................................................................................................... 7

Artikel 9 : Betaling der werken ............................................................................................................................... 7

Artikel 10 : Boetes en kortingen wegens minwaarde ............................................................................................. 8

Artikel 11 : Voorlopige en definitieve oplevering. Vrijgave borgtocht ................................................................... 8

Artikel 12 : Beheer, toezicht en onderhoud na beëindiging der werken ............................................................... 8

Artikel 13 : Veiligheidscoördinatie .......................................................................................................................... 8

Artikel 14 : Verzekeringen ...................................................................................................................................... 8

Artikel 15 : GRB conforme as-built ......................................................................................................................... 9

Artikel 16 : Waarborg ............................................................................................................................................. 9

Artikel 17 : Extranet project portaal ....................................................................................................................... 9

Artikel 18 : GIPOD ................................................................................................................................................... 9

Artikel 19 : Vertrouwelijkheid van gegevens .......................................................................................................... 9

Artikel 20 : Inwerkingtreding ................................................................................................................................ 10

 

Samenwerkingsovereenkomst

 

Tussen:

De gemeente Brasschaat, met zetel ten gemeentehuize, Verhoevenlei 11, vertegenwoordigd door haar college

van burgemeester en schepenen, voor wie hier tekenen:

- Philip Cools, burgemeester, en

- Ward Schevernels, algemeen directeur

 

en:

Pidpa o.v. met maatschappelijke zetel te 2280 Grobbendonk, Vierselse baan 5

met ondernemingsnummer BE0204908936

hier vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur voor wie optreedt 

- Mieke Van den Brande, voorzitter, en

- Eddy Troosters, directeur-generaal

hierna genoemd "Pidpa".

 

Aangezien het gemeentebestuur de volgende werken wenst uit te voeren :

- Verfraaiingswerken aan de bovenbouw

 

Aangezien Pidpa tegelijk de volgende werken wenst uit te voeren:

- De aanleg van een DWA-leiding

- De optimale afkoppeling van het hemelwater

 

Bij Pidpa is dit project gekend als:

 

K-19-008: Weg- en rioleringswerken Hoge Kaart (nr. 300 tot 352)

K-19-010: Weg- en rioleringswerken Bredabaan (nr. 851 tot 883)

K-18-003: Weg- en rioleringswerken St-Jobsesteenweg, Jos Nuytsdreef, Madoudreef

K-19-009: Weg- en rioleringswerken Binnenhof, Gabriëllelei, Donkseinde

 

Aangezien partijen van oordeel zijn dat de werken en de opdracht in het algemeen belang dienen te worden

samengevoegd.

 

wordt overeengekomen wat volgt:

 

Artikel 1: Opdrachtgevend bestuur

De gemeente en Pidpa beslissen de hoger beschreven werken in het algemeen belang, samen te voegen en

Pidpa aan te duiden om in gezamenlijke naam, bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als

opdrachtgevend bestuur op te treden. 

 

Alle partijen staan financieel in voor het deel van de opdracht dat ten hunnen laste is en zullen hiervoor tijdig

alle nodige financiële middelen vrijmaken teneinde alle verplichtingen en engagementen genomen in het

kader van deze overeenkomst te kunnen honoreren.

Partijen zullen in dat opzicht nooit solidair moeten optreden.

 

 

 

Artikel 2: Studie en ontwerp, vergunningen, onteigening en veiligheidscoördinatie

§1. Alle partijen staan in voor de studie en de goedkeuring van het ontwerp voor het deel van de opdracht dat

ten hunnen last is. Zij nemen tegenover het opdrachtgevend bestuur de volledige verantwoordelijkheid voor

dit ontwerp, de administratieve en de technische bepalingen die zij ter zake in het bestek laten inlassen, en

alle wijzigingen of bijwerken die tijdens de uitvoering van de opdracht noodzakelijk blijken en verband houden

met de uitvoering van de werken ten hunnen laste.  

 

 

§2. Elke partij staat in voor het verwerven van de vergunningen alsook voor de eventuele onteigeningen die

nodig zijn voor de uitvoering van de werken ten haren laste. Desgevallend worden de vergunnings- aanvragen

en de onteigeningsdossiers door het opdrachtgevend bestuur gebundeld. 

 

 

§3. Alle partijen zien er op toe dat de veiligheidscoördinator (ontwerp en verwezenlijking) zijn opdracht,

verbonden met hun aandeel in de samengevoegde opdracht, te allen tijde volledig en adequaat vervult, dat hij

betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de uitwerking, wijzigingen en

aanpassingen van het ontwerp van het bouwwerk en dat hij alle nodige informatie krijgt die nodig is voor de

uitvoering van zijn opdrachten.

De aangestelde ontwerper wordt hiertoe contractueel verplicht.

Alle bouwheren nemen met betrekking tot de praktische uitvoering van deze verbintenissen ten aanzien van

het opdrachtgevende bestuur de volledige verantwoordelijkheid op.

 

Artikel 3: Grondverzet en het beheer van materiaalkringlopen

§1. Pidpa zal, rekening houdend met de wetgeving overheidsopdrachten en de bepalingen van hoofdstuk X

van het Vlarebo instaan voor het opstellen van een technisch verslag en de conformverklaring ervan door een

erkende bodembeheerorganisatie.

Het opdrachtgevende bestuur voegt het door een erkende bodembeheerorganisatie conform verklaarde

Technisch verslag toe aan het aanbestedingsdossier

 

§2. Alle kosten in verband met de in paragraaf 1 vernoemde deelopdrachten worden door alle partijen

gedragen a rato van de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen.

Dit betreft o.a. – niet-limitatief – volgende kosten:

- het aanstellen van een erkend bodemsaneringdeskundige

- het opmaken van een Technisch verslag

- de conformverklaring van het technisch verslag door een erkende bodembeheerorganisatie.

- extra gerelateerde prestaties door het studiebureau.

 

§3. De kosten voor het milieuhygiënisch onderzoek, nodig voor de opmaak van het Technisch verslag, worden

door elk van de partijen op basis van hun aandeel in de werken gedragen.

 

 

 

§4. Het opdrachtgevend bestuur zal, rekening houdend met de wetgeving tot vaststelling van het Vlaams

Reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen instaan voor het

opstellen van een sloopopvolgingsplan door een bij Tracimat aangesloten deskundige. 

Het opdrachtgevende bestuur voegt het door Tracimat conform verklaarde sloopopvolgingsplan toe aan het

aanbestedingsdossier.

 

§5. Alle kosten in verband met de in paragraaf 4 vernoemde deelopdracht worden door alle partijen gedragen a rato van de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen.

 

 

Artikel 4 : Aanstellen ontwerper en aanneming van werken

§1. De opdracht van het studiebureau wordt uitgevoerd deels voor rekening van de gemeente, deels voor

rekening van Pidpa.

 

Per deel maakt het studiebureau afzonderlijke facturen. Alle partijen zullen de facturen betalen conform het

opgemaakte bestek of in voorkomend geval conform de bepalingen van de tussen partijen en studiebureau

gesloten ereloonovereenkomst.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor

verwijlinteresten en/of schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere

partijen volledig vrijwaren.

 

§2. Het opdrachtgevend bestuur schrijft wat de aanneming van werken betreft de gunningprocedure uit, staat

in voor de opening der inschrijvingen en wijst de opdracht toe. Hierbij wordt wel rekening gehouden met het

feit dat de aanneming één ondeelbaar geheel uitmaakt en dat alle werken dus moeten toevertrouwd worden

aan de laagste regelmatige bieder voor de totaliteit der werken (de 2 delen samen).  

 

Het opdrachtgevend bestuur zal de kennisgeving van de goedkeuring van de gezamenlijke werken slechts

betekenen nadat alle partijen hebben ingestemd met het gunningvoorstel en op ondubbelzinnige wijze een

verklaring hebben afgelegd dat zij akkoord gaan met het gedeelte der werken te hunnen laste en dat zij voor de betaling ervan de nodige financiële middelen hebben voorzien.

 

Desnoods verzoekt het opdrachtgevend bestuur, de aannemers om een verlenging van de geldigheidsduur der inschrijvingen in afwachting van het akkoord van de andere partij. In elk geval zal zij dit akkoord geven binnen de twee maanden nadat zij hierom werd verzocht. 

 

§3. De werken ten laste van de gemeente en deze ten laste van Pidpa, worden in het bestek en de opmetingen telkens door een afzonderlijk deel vermeld en maken het voorwerp uit van afzonderlijke door de aannemer op te stellen vorderingsstaten.

Inzonderheid in het artikel: "betalingen" van de administratieve bepalingen van het bijzonder bestek zal de

speciale aandacht van de aannemer hierop gevestigd worden.

 

Artikel 5 : Borgtocht

Het opdrachtgevend bestuur verzoekt de aannemer de borgtocht te stellen.

Deze heeft betrekking op de totaliteit der werken. Het opdrachtgevend bestuur kan dus eventueel beslag

leggen op de ganse borgtocht, maar zal die uiteraard geheel of gedeeltelijk aanwenden ten voordele van deze

partijen ten aanzien van wie de aannemer tekort geschoten is en dit in verhouding tot de werkelijke kostprijs.

 

Aanwending van de borgtocht zal enkel gebeuren op aanvraag en/of met goedkeuring van de betrokken

partij(en).

Artikel 6 : Leiding der werken, wijziging en verrekening

§1. Pidpa is opdrachtgevend bestuur der werken en duidt in overleg met de gemeente een leidend ambtenaar

aan. De leidend ambtenaar neemt de leiding der werken waar. Dit betekent dat hij alleen gemachtigd is om voor alle werken, wie ze ook ten laste neemt - opdrachten te geven aan de aannemer, proces-verbaal van

ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering der werken op te

maken, de werken te schorsen, vorderingsstaten goed te keuren, verrekeningen op te maken en voor te

stellen, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, enzovoort.

 

Voor beslissingen die betrekking hebben op het deel ten laste van de andere partij, zal de leidend ambtenaar voorafgaandelijk aan zijn beslissing, advies vragen aan de andere partijen. Indien er geen tegenstrijdigheden kunnen uit voortvloeien is dit advies bindend.

 

In elk geval dient dit advies te worden gegeven binnen een termijn die noodzakelijk is voor de vlotte

vooruitgang der werken.

 

De partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid, ook financiële, voor onder meer het tijdig verlenen van

dit advies.

 

§2. Indien tijdens de uitvoering van de opdracht een (belangrijke) wijziging van de opdracht voor het gedeelte van één of meerdere partij(en) noodzakelijk wordt geacht, wordt vóór de betekening aan de aannemer de

goedkeuring van de betrokken partij(en) bekomen met de vooropgestelde wijzigingen en/of verrekeningen.

 

§3. Indien nalatigheid wordt vastgesteld in de uitvoering van de functie van leidend ambtenaar dient de partij

die niet werkgever of opdrachtgever is van de betrokken persoon (hetzij Pidpa, hetzij de gemeente afhankelijk van de werkgever of opdrachtgever van de leidend ambtenaar) een schriftelijk verzoek richten aan de andere partij om de ontzetting in de functie van leidend ambtenaar te bewerkstelligen met vermelding van de gefundeerde redenen waarom dit verzoek wordt verricht. Beide partijen zullen na ontvankelijk verklaring van het schriftelijk verzoek overgaan tot de aanduiding van een nieuwe leidend ambtenaar zoals bepaald in artikel 6 §1.

 

Artikel 7 : Toezicht der werken

Iedere partij staat in voor het toezicht op de werken opgenomen in haar aandeel en draagt daarvan de kosten.

 

Iedere partij kan gemandateerde waarnemers aanstellen die de werken te hunnen laste opvolgen. Deze

gemandateerde waarnemers kunnen advies geven aan de toezichter en/of leidend ambtenaar. Dit advies is

eveneens bindend tenzij er tegenstrijdigheden zouden kunnen uit voortvloeien.

 

De partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid voor het advies dat deze gemandateerde waarnemers

verstrekken en staan ook in voor de kosten hiervan.

 

 

Artikel 8 : Aansprakelijkheid

§1. De partijen verbinden zich ertoe om, behoudens ingeval van een zware fout of nalatigheid, het

opdrachtgevend bestuur volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen. Het

opdrachtgevend bestuur verstrekt alle inlichtingen ten behoeve van de gerechtelijke procedure.

 

§2. Voor zover niet kan worden uitgemaakt of geschillen betrekking hebben op de werken ten laste van de ene of de andere partij, zullen de partijen de gebeurlijke aansprakelijkheid op zich nemen op basis van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdracht en instaan voor eventuele financiële gevolgen van deze aansprakelijkheid.

Artikel 9 : Betaling der werken

De werken worden uitgevoerd deels voor rekening van de gemeente en deels voor rekening van Pidpa.

Per deel worden afzonderlijke betalingsaanvragen, vorderingsstaten en facturen opgemaakt.

De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ingediend bij het opdrachtgevend bestuur. Afzonderlijke

kopieën worden per deel ingediend bij de betalende partij, t.t.z. voor

- het deel ten laste van de gemeente;

- het deel ten laste van Pidpa

 

De partijen beschikken over 14 kalenderdagen om de vorderingsstaten na te zien en/of eventueel te

verbeteren.

 

Ook voor de eindafrekening geldt deze termijn van 14 kalenderdagen.

De al dan niet verbeterde betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leidend ambtenaar.

 

Het opdrachtgevend bestuur stuurt binnen de 5 kalenderdagen de goedgekeurde betalingsbundel van de

andere delen terug naar de andere partijen en nodigt tezelfdertijd de aannemer uit om zijn factuur in te

dienen bij de respectieve partijen.

 

Ingeval voor één der partijen deze termijnen niet gerespecteerd worden en hierdoor verwijlintresten of

andere schadevergoedingen voortvloeien, zal de ingebreke gebleven partij de andere partij volledig vrijwaren.

 

De gemeente zowel als Pidpa zullen instaan voor de betaling aan de aannemer binnen de wettelijk voorziene termijnen en verbinden zich ertoe de vereiste maatregelen te nemen om te beschikken over de nodige kredieten voor de betaling van hun respectievelijk aandeel.

 

In geval van laattijdige betaling door één van de partijen staan deze in voor de daaruit voortvloeiende

verwijlintresten en andere schadevergoedingen en zullen deze het opdrachtgevend bestuur volledig vrijwaren.

Artikel 10 : Boetes en kortingen wegens minwaarde

De boetes en/of kortingen wegens minwaarde die duidelijk overeenstemmen met een bepaald aandeel,

komen ten goede aan de betrokken partij. De andere boetes (van algemene aard) en/of kortingen wegens

minwaarde die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn aan een bepaald deel, worden pro rata van de

inschrijvingsbedragen voor de verschillende delen verdeeld over de verschillende partijen.

 

Artikel 11 : Voorlopige en definitieve oplevering. Vrijgave borgtocht

Aangezien het één globale aanneming betreft, wordt de voorlopige en definitieve oplevering verleend voor

gans de aanneming, dus voor alle delen samen.

 

De voorlopige en definitieve oplevering wordt door de leidend ambtenaar gegeven.

 

De vrijgave van de borg heeft betrekking op de ganse aanneming.

 

De processen-verbaal van de voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidend ambtenaar

opgesteld en een afschrift wordt overgemaakt aan alle betrokken partijen.

 

Voor het plaatsbezoek met het oog op de oplevering dienen alle betrokken partijen tijdig en regelmatig

uitgenodigd te worden. Iedere partij dient aldus de mogelijkheid geboden te worden om, tegensprekelijk, zijn opmerkingen te formuleren en desnoods te laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering.

 

Indien de partijen oordelen dat de werken niet opgeleverd kunnen worden, geven zij hierover een duidelijke

motivatie. De leidend ambtenaar beslist, zoals beschreven in artikel 6.

Artikel 12 : Beheer, toezicht en onderhoud na beëindiging der werken

Na de voorlopige oplevering gebeurt het onderhoud van de afgewerkte werken deels voor rekening van de

gemeente en deels voor rekening van Pidpa. De gemeente zowel als Pidpa zullen blijven instaan voor de

werken die zij betaald hebben en alle verantwoordelijkheid nemen voor een goed onderhoud. Zij kunnen

hiervoor ieder afzonderlijk contracten afsluiten of de werken laten uitvoeren in eigen beheer.

 

De gemeente doet toezicht en verwittigt Pidpa van onregelmatigheden aan haar gedeelte. 

 

Pidpa vraagt tijdig vergunning aan de gemeente voor alle noodzakelijke onderhoudswerken.

 

Artikel 13 : Veiligheidscoördinatie

Het opdrachtgevend bestuur staat in voor de aanstelling van een veiligheidscoördinator-ontwerp en

verwezenlijking.

 

De kosten ivm. veiligheidscoördinatie voor deze werken zullen worden gedragen door iedere partij volgens de respectievelijke aandelen in de werken.

 

Artikel 14 : Verzekeringen

Pidpa sluit, voor de volledige opdracht, een verzekeringspolis “Alle Bouwplaatsrisico’s” af.

 

Pidpa zal, bij de voorlopige oplevering van de werken en à rato van de uitgevoerde bedragen ten laste van de verschillende bouwheren, de betaalde verzekeringspremie doorrekenen aan de derde bouwheren.

 (ABR-03).

 

Artikel 15 : GRB conforme as-built

Het opdrachtgevend bestuur staat in voor het overmaken van de GRB conforme as-built voor de volledige

projectzone aan Informatie Vlaanderen. De kosten voor het opmeten van de as-builtplannen zijn deels voor

rekening van de gemeente en deels voor rekening van Pidpa, volgens de posten die daartoe in de meetstaat voor het uitvoeren van de werken worden voorzien.

 

Artikel 16 : Waarborg

Tijdens de waarborgperiode zal iedere partij aan het opdrachtgevende bestuur elk schadegeval ten gevolge

van een eventuele gebrekkige uitvoering van de opdracht overmaken. Het opdrachtgevende bestuur zal

vervolgens de nodige maatregelen treffen. 

 

Artikel 17 : Extranet project portaal

Pidpa stelt voor de uitwisseling van documenten tijdens de uitvoeringsfase een elektronisch projectportaal ter beschikking van de (mede-)opdrachtgevers, de ontwerper en de opdrachtnemer. Het gebruik van dit

projectportaal tijdens de uitvoeringsfase kan verplicht gesteld worden. Bij gebruik van het projectportaal Pidpa dienen alle documenten (ook vorderingsstaten) in het projectportaal ingeladen te worden. Een papieren versie ervan is dan niet meer noodzakelijk.

 

Artikel 18 : GIPOD

§1. Het opdrachtgevend bestuur verbindt zich er toe om alle werken welke voorwerp zijn van deze

overeenkomst en onder het toepassingsgebied van het decreet van 4 april 2014 houdende de uitwisseling van informatie over een inname van het openbaar domein in het Vlaamse Gewest en haar uitvoeringsbesluiten (hierna genoemd "GIPOD-decreet") vallen, in te geven in GIPOD. Zij zal hierbij de modaliteiten van het GIPOD-decreet in acht nemen. Het opdrachtgevend bestuur staat tevens in voor de tijdige ingave van wijzigingen (zoals onder meer uitbreidingen van werken) aan de werken.

Behoudens in geval dat de andere partijen hun verplichtingen, zoals bepaald in §2 niet nakomen of

nagekomen zijn, zal het opdrachtgevend bestuur de ander partijen vrijwaren voor het hiervoor vermelde.

 

§2. De andere partijen verbinden zich daarentegen er toe dat het opdrachtgevend bestuur alle nodige

informatie omtrent hun aandeel in de werken tijdig verkrijgt en dat deze info omtrent hun aandeel in de

werken correct is zodat het opdrachtgevend bestuur de verplichtingen van §1 correct kan uitvoeren. De

andere partijen zullen hiervoor het opdrachtgevend bestuur vrijwaren.

 

Artikel 19 : Vertrouwelijkheid van gegevens

Bij de verwerking van persoonsgegevens in het kader van deze opdracht handelen partijen in

overeenstemming met de bepalingen van de wet- en regelgeving inzake gegevensbescherming, hierin

begrepen de Algemene Verordening Gegevensbescherming  of Verordening 2016/679 van 27 april 2016 van

het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van

Richtlijn 95/46/EG.

 

Artikel 20 : Inwerkingtreding

Deze overeenkomst treedt in werking van zodra alle partijen deze samenwerkingsovereenkomst ondertekend

hebben.

 

Opgemaakt in 2 originele exemplaren waarvan elke partij erkent er één ontvangen te hebben, 

 

Opgemaakt in tweevoud te Antwerpen op 20/06/2022

 

Voor de gemeente Brasschaat.

Namens het College van Burgemeester en Schepenen,

In opdracht:

 

Algemeen directeur Burgemeester

Ward Schevernels Philip Cools

 

Voor Pidpa:

 

Directeur-generaal Voorzitter

Eddy Troosters Mieke Van den Brande"

 

 

Art.2.-  Een afschrift van dit besluit zal bezorgd worden aan Pidpa ov.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

22 EVA vzw Remise. Dagorde algemene vergadering van 8 december 2022. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap vzw Remise. Bij

gemeenteraadsbesluit van 14 december 2020 werd Karina Hans aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering. Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van vzw Remise handelt overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.

 

De vzw Remise laat weten dat op 8 december 2022 een algemene vergadering zal plaatsvinden

met volgende agendapunten:

  1. Verwelkoming door de Voorzitter
  2. Goedkeuring verslag AV 16 juni 2022
  3. Goedkeuring begroting 2023.
  4. Varia

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur welke de bevoegdheid van de gemeenteraad regelt met

betrekking tot de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De dagorde van de algemene vergadering van EVA vzw Remise van 8 december 2022 en

de daarbij horende documenten worden goedgekeurd.

 

Art.2.-.- Karina Hans wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene

vergadering van EVA vzw Remisa van 8 december 2022 en wordt opgedragen er te handelen in

overeenstemming met de instructies van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

23 EVA Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve.  Dagorde algemene vergadering van 5 december 2022 en steminstructies. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is met meerderheidsstem lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap "Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve" v.z.w.

 

Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van v.z.w. "Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve" handelt overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.

Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven. In zitting van 29 april 2019 werd mevrouw Carla Pantens aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering.

 

In zitting van 17 oktober 2022 stelde de raad van bestuur van het gemeentelijk extern

verzelfstandigd agentschap "Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve" v.z.w de agenda

van de algemene vergadering vast. Voorstel van agenda voor de algemene vergadering:

  1. Verwelkoming door de voorzitter
  1.    goedkeuring verslag algemene vergadering d.d. 16 mei 2022
  2.    goedkeuring verhuurreglement lokalen cultuurcentrum Brasschaat 
  3.    stand van zaken programmatie en zaalverhuur cultuurcentrum Brasschaat
  4.    stand van zaken masterplan Park en project Sint-Jozefssite
  5.    traject (cultuur)beleidsplanning Cultuurcentrum Brasschaat
  6.    varia

 

Juridisch kader

Statuten van de vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve van 11 februari 2021. Samenwerkingsovereenkomst EVA vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve 2019-2025.

Het decreet lokaal bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van het verslag van de algemene vergadering van 16 mei 2022 van de

v.z.w. Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve.

 

Art.2.- Neemt kennis van de agendapunten voor de algemene vergadering van de v.z.w.

Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve van 5 december 2022.

 

Art.3.- Geeft opdracht aan zijn afgevaardigde, mevrouw Carla Pantens, schepen van cultuur en

voorzitter van de vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve om deze vergadering van 5 december 2022 namens de gemeente met stemrecht bij te wonen. De gemeente beschikt over 18 stemmen, waardoor zij steeds over de meerderheid van de stemmen beschikt in de algemene vergadering.

De andere vertegenwoordigers van de gemeenteraad kunnen de algemene vergadering zonder

stemrecht bijwonen.

 

Art.4.- Geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om alle agendapunten op de

algemene vergadering van de v.z.w. Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

24 EVA vzw Sport Plus. Dagorde algemene vergadering van 12 december 2022. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus. Bij

gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 werd mevrouw Adinda Van Gerven aangeduid als

afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering. Het decreet lokaal

bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van vzw Sport Plus handelt

overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet

nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet

geven.

De vzw Sport Plus laat weten dat op 12 december 2022 een algemene vergadering zal plaatsvinden

met volgende agendapunten:

        Goedkeuring verslag algemene vergadering van 13 juni 2022;

        Goedkeuring begroting 2023;

        Aanstellen bedrijfsrevisor;

        Rondvraag.

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur welke de bevoegdheid van de gemeenteraad regelt met

betrekking tot de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Financiële gevolgen

Budget voor de toelage van de EVA vzw Sport Plus is voorzien in de Meerjarenplanning. Enkel indien bij de goedkeuring van de MJP beslist wordt om de Zomerdorpen de komende jaren verder te laten doorgaan dan dient de toelage verhoogd te worden met 1.500 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De dagorde van de algemene vergadering van EVA vzw Sport Plus van 12 december 2022 en

de daarbij horende documenten worden goedgekeurd.

 

Art.2.- Adinda Van Gerven wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene

vergadering van EVA vzw Sport Plus van 12 december 2022 en wordt opgedragen er te handelen in

overeenstemming met de instructies van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

25 Dienstreglement gemeentelijke openbare bibliotheek. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De laatste aanpassingen van het dienstreglement dateren van 2016. Het is nodig een nieuwe versie van het dienstreglement van de bibliotheek op te stellen.

 

Dit reglement is van toepassing in de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek van Brasschaat. Het reglement is op vraag in de bibliotheek beschikbaar en wordt, indien een mailadres wordt opgegeven, via mail opgestuurd naar nieuwe leden.
 

Dit reglement is niet van toepassing wanneer aan de bibliotheek gelinkte faciliteiten en ruimtes, bijvoorbeeld de Biboase, verhuurd worden. Hiervoor gelden afzonderlijke reglementen, alsook voor het gebruik van open +. Zie artikel 74 en 75.

 

Door zich in te schrijven in de openbare bibliotheek verklaart men zich akkoord met dit reglement en aanvaardt men de beslissingen die voortvloeien uit de toepassing van dit dienstreglement.

 

Wijzigingen aan het dienstreglement worden onmiddellijk van kracht na beslissing door de gemeenteraad.

 

Juridisch kader

Het gemeenteraadsbesluit van 25 januari 2016 houdende vaststelling van het gebruiksreglement van de openbare bibliotheek wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit. Dit reglement heeft ingang vanaf 1 december 2022.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Enig artikel: De gemeenteraad stemt in met de voorgestelde vaststellingen in het dienstreglement, met tekst als volgt:

DIENSTREGLEMENT GEMEENTELIJKE OPENBARE BIBLIOTHEEK

 

Lid worden


 

  1. Lid worden kan op voorlegging van een geldige identiteitskaart. Personen met een buitenlandse nationaliteit en zonder identiteitskaart, kunnen een verblijfskaart of attest van immatriculatie gebruiken. Indien personen die zich willen inschrijven geen van deze identiteitsbewijzen hebben, wordt een huurcontract op naam van de persoon die zich wenst in te schrijven, een inschrijvingsbewijs van een onderwijsinstelling of een document uitgereikt door de gemeente/stad aanvaard.
    Voor kinderen zonder een e-ID, kan een e-ID van de ouder gebruikt worden.
     
  2. Via Mijn Bibliotheek is het mogelijk om online lid te worden van de bib. Daardoor kan de bibliotheekbezoeker materialen meteen reserveren en krijgt men toegang tot de digitale collectie. Binnen de 2 maanden moet worden langskomen aan de balie om de inschrijving te bevestigen en definitief te maken.

 

  1. Het lidgeldbedrag werd opgenomen in het distributiereglement. In een aantal gevallen geldt een korting:

        Kinderen en jongeren onder 18 jaar betalen geen lidgeld

        Mensen die recht hebben op een kansentarief en zich inschrijven met de UiTPAS betalen 1/5de van het lidgeld

        Leners die slechts sporadisch materialen ontlenen, kunnen kiezen voor een gratis gastlidmaatschap. De voorwaarden worden later in dit reglement toegelicht.

 

  1. Als lidkaart kan de kids-ID, de e-ID en/of de Uit-pas gebruikt worden. Het rijksregisternummer of het nummer van de UiTPAS geldt als lenersnummer. Indien nodig wordt een lenerspas met lenersnummer verstrekt.

 

  1. Bij inschrijving van een kind jonger dan 13 jaar moet steeds een ouder of voogd aanwezig zijn. Het lidmaatschap komt op naam van het kind te staan. De ouder kiest zelf welk mailadres aan het account gekoppeld wordt, dat van de ouder of dat van het kind. Indien de ouders niet (meer) samenwonend zijn en beiden gebruik willen maken van het lidmaatschap van het kind, kunnen beide mailadressen geregistreerd worden. Bij conflict over het lidmaatschap en welke ouder verantwoordelijk is voor de opvolging, wordt het domicilieadres van het kind gebruikt en het mailadres geschrapt.

 

  1. Een lidmaatschap is strikt persoonlijk en mag niet door anderen gebruikt worden.

 

  1. Leners moeten een adresverandering steeds zelf meedelen aan de bibliotheek. Dit kan enkel door de e-ID in te lezen. Een eigen mailadres kan door leden worden aangepast in Mijn Bibliotheek.

 

 

 

Leerkrachten, klassen en instellingen

 

  1. Leerkrachten kunnen zich inschrijven voor een klas- en/of leerkrachtenkaart. Beide types lidmaatschap zijn gratis, in totaal mogen 100 materialen ontleend worden.

 

  1. Met een leerkrachtenkaart is de leerkracht die zich lid maakt persoonlijk verantwoordelijk voor de opvolging en het toezicht op de zorg voor de materialen. Indien een leerkracht zonder klas materialen in functie van de lessen komt ontlenen, dient gekozen te worden voor een leerkrachtenkaart. Dit lidmaatschap kan enkel bekomen worden op voorlegging van de Klasse lerarenkaart of op voorlegging van een contract van de school, ondersteund door het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.
     
  2. De klaskaart kan gebruikt worden om met de klas op bezoek te komen in de bib. De registratie van deze kaart komt op naam van de school te staan en geschreven communicatie wordt gericht aan het adres van de school. De leerkracht dient individueel afspraken te maken met de directie van de school met betrekking tot boetes en beschadigingen. Enkel scholen uit Brasschaat kunnen gebruik maken van dit lidmaatschap.
     
  3. Een vzw uit Brasschaat of gemeentedienst van Brasschaat kan een lidmaatschap met een instellingenkaart afsluiten. Dit lidmaatschap kan enkel worden afgesloten indien de lener werkt bij de vzw of gemeentedienst en met een attest waarop het afdelingshoofd of de voorzitter van de instelling uitdrukkelijk goedkeuring verleent. Boetes en facturen worden naar het adres van de instelling gestuurd. Dit lidmaatschap is gratis, in totaal mogen 100 materialen ontleend worden.
     

Bibliotheekbezoek
 

  1. De openingstijden van de bibliotheek zijn:

Maandag: 10u – 14u

Dinsdag: 14u – 16u

Woensdag: 12u – 18u

Donderdag: 16u – 20u

Vrijdag: 14u – 18u

Zaterdag: 10u – 14u

De bibliotheek is gesloten op feest- en brugdagen en kan uitzonderlijk gesloten zijn wegens werken in de bibliotheek of personeelsvergaderingen. Deze sluitingsdagen worden steeds vooraf aangekondigd via de website.

 

  1. Naast de bemande openingsuren zoals vermeld in artikel 17, is de bibliotheek dagelijks toegankelijk tussen 10u en 22u voor bezoekers die intekenen op een automatisch opensturingssysteem genaamd open +. De voorwaarden om hieraan deel te nemen zijn opgenomen in het open + gebruiksreglement, dat beschikbaar is op de website van de bibliotheek en, op vraag, aan de balie.

 

  1. Bibliotheekmedewerkers hebben het recht gebruikers van de bibliotheek aan te spreken op het niet naleven van de gedragsregels uit dit gebruikersreglement en te vragen het gebouw te verlaten. Bij dreigende wanordelijkheden zal de politie verwittigd worden.

 

  1. In de stilteruimte Biboase moet de studieatmosfeer gerespecteerd worden. Telefoneren en praten is daar niet toegestaan. In de andere ruimtes van de bibliotheek mag gepraat worden, maar met respect voor de rust van andere bezoekers. Indien getelefoneerd wordt, dient dat zo stil als mogelijk te gebeuren. Geluid afspelen op de computer mag enkel indien een eigen koptelefoon gebruikt wordt.

 

  1. In alle ruimtes van de bibliotheek en in de tuin geldt een rook-, alcohol- en drugsverbod.

 

  1. Drinken is enkel toegestaan uit een afsluitbare fles. In De Leesliving en de Biboase zijn warme dranken verkrijgbaar. Eten in de bibliotheek mag niet.

 

  1. Slapen en rennen in de ruimtes van de bibliotheek is niet toegelaten.

 

  1. De toegang voor dieren is verboden, met uitzondering van een geattesteerde hulphond.

 

  1. Meubilair mag niet verplaatst worden, minstens dient het na gebruik op de oorspronkelijke plaats worden teruggezet.

 

  1. Voor het fotograferen of filmen van andere personen is hun toestemming nodig. Filmen in de Bib moet aangevraagd worden. Ook publiceren - via welk medium dan ook – mag niet zonder toestemming.

 

  1. Voor het verspreiden van affiches of folders dient men zich tot de bibliotheekmedewerkers te wenden. Zij bepalen of de bibliotheek hierin kan ondersteunen.

 

  1. Alleen wie tien minuten voor bemande sluitingstijd in de bibliotheek is, kan aanspraak maken op de volledige dienstverlening.

 

  1. De vestiairekasten dienen enkel voor het tijdelijk opbergen van voorwerpen gedurende het bibliotheekbezoek. Na een ononderbroken periode van 24u kunnen alle kasten om veiligheidsredenen opengemaakt worden.

 

  1. De bibliotheek en het gemeentebestuur kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor diefstal van, verlies van, of schade aan eigendom van de gebruiker/bezoeker.

 

Raadplegen en lenen

 

  1. Iedereen kan materialen raadplegen in de bib. Lenen van materialen is enkel mogelijk indien je lid bent van de bibliotheek.

 

  1. Leden kunnen alle materialen gratis lenen, de hoeveelheid materialen die je tegelijk kan lenen is echter wel beperkt:
     

Jonger dan 18 jaar

14 materialen

Ouder dan 18 jaar

20 materialen

Leerkracht, klas, instelling

100 materialen

 

 

  1. Voor bepaalde types abonnementen gelden beperkingen op het vlak van type materiaal dat ontleend mag worden:
     

Type abonnement

Wat mag ontleend worden

Jeugd (0 – 12 jaar)

jeugdmaterialen

Jongere (12 – 14 jaar)

jeugdmaterialen

non-fictie volwassenafdeling

muziek-cd’s volwassenafdeling

Jongvolwassene (14 – 18 jaar)

alle materialen

Volwassenen en senioren

alle materialen

Klaskaart en Leerkrachtenkaart

jeugdmaterialen

 

 

  1. Kranten en het laatst verschenen nummer van tijdschriften kunnen niet worden ontleend, maar enkel ter plaatse geraadpleegd worden.

 

  1. Gastgebruikers, zoals vermeld in artikel 8, betalen geen lidgeld, maar wel een vergoeding per geleend materiaal en verlenging. Deze werden vastgelegd in het retributiereglement.

 

  1. Uitleningen zijn persoonlijk. De lener blijft altijd verantwoordelijk voor de geleende materialen. Zie de artikels 50 t.e.m. 53.

  

De uitleentermijn

 

  1. De maximum uitleentermijn is afhankelijk van het type materiaal:
     

Sprinters

3 weken

Tijdschriften en DVD’s

2 weken

Alle overige materialen

  1. weken

 

  1. Verlenging van de uitleentermijn is slechts eenmaal mogelijk. Er kan niet verlengd worden indien het materiaal door een andere lener werd gereserveerd of wanneer de toegestane uitleentermijn reeds overschreden is.
    Sprinters zijn recente en veelgevraagde materialen. Verlenging van de uitleentermijn voor sprinters is niet mogelijk.
    Het lenen van Daisy boeken en Daisy speler is bestemd voor mensen met een leesbeperking. Men kan een Daisy speler slechts eenmaal lenen.
     
  2. De inleverdatum staat op het uitleenticket en is raadpleegbaar in Mijn bibliotheek. Het is de uiterste datum waarop de uitgeleende materialen zonder te-laat-geld kunnen ingeleverd worden.
     
  3. Indien een lener een e-mailadres opgeeft, wordt de lener per mail verwittigd wanneer de uitleentermijn van de materialen bijna verstrijkt. Dit is een extra service. De lener blijft verantwoordelijk voor het bewaken van de inleverdatum van de uitgeleende materialen. Het niet ontvangen van de e-mail is geen reden tot kwijtschelden van het te-laat-geld. De leentermijn is steeds raadpleegbaar via Mijn Bibliotheek.
     
  4. Tijdens de openingsuren kunnen geleende materialen ingeleverd worden in de bibliotheek, buiten de openingsuren kan gebruik gemaakt worden van de inleverbus, die bevindt zich aan de buitenzijde van de bibliotheek.
     

Te-laat-geld

 

  1. Wie ontleende boeken of materialen te laat terugbrengt, moet te-laat-geld betalen. Dit tarief werd opgenomen in het retributiereglement.

 

  1. Voor materialen die op de laatste dag van de uitleenperiode in de inleverbus werden gestoken, maar die slechts de dag nadien worden ingenomen, wordt geen te-laat-geld gevraagd.

 

  1. Indien de geleende materialen na 6 weken nog niet ingeleverd werden, worden de materialen als verloren beschouwd en wordt een aanmaningsprocedure opgestart. De lener ontvangt dan een materiaalvergoedingsbrief waarin gevraagd wordt de materialen te vergoeden. De vergoeding voor deze procedure wordt opgenomen in het retributiereglement.

 

  1. De aanmaningsprocedure start ook als de gebruiker de geleende materialen terugbracht, maar het te-laat-geld niet tijdig betaalt of als openstaande bedragen niet tijdig betaald worden.

 

Schorsingen en uitsluitingen

 

  1. Het lidmaatschap van leners die herhaaldelijk weigeren om in te gaan op het verzoek om de geleende materialen terug te brengen, kan geblokkeerd worden. Zij kunnen slechts opnieuw ingeschreven worden nadat de ontleende materialen zijn teruggebracht of de tegenwaarde ervan is betaald, nadat eventuele schade is vergoed en nadat de boete voor laattijdig terugbrengen is betaald.
     
  1. Leners kunnen, om ernstige redenen die verband houden met de goede werking van de bibliotheek, uitgesloten worden van toegang tot en het gebruik van de bibliotheek. De bevoegdheid daartoe berust bij het College van Burgemeester en Schepenen. Het College van Burgemeester en Schepenen beschikt over de mogelijkheid om deze bevoegdheid te delegeren aan de algemeen directeur in toepassing van artikel 57 van het Decreet Lokaal Bestuur.
     
  2. Het College van Burgemeester en Schepenen beslist in alle gevallen die niet uitdrukkelijk in dit reglement zijn voorzien over de te nemen maatregelen. Het College van Burgemeester en Schepenen beschikt over de mogelijkheid om deze bevoegdheid te delegeren aan de algemeen directeur in toepassing van artikel 57 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

  1. Gebruikers kunnen bij problemen een klacht indienen via de klachtendienst van de gemeente Brasschaat. Het meldingsformulier kan je terugvinden op de website van de gemeente.

Schade of verlies

 

  1. Leners zijn zelf verantwoordelijk voor de materialen die op hun naam worden uitgeleend voor openstaande bedragen, ook als deze ontstaan zijn doordat iemand anders het lidmaatschap gebruikt heeft, met of zonder goedkeuring of medeweten.
     
  2. Bij verlies of beschadiging van materialen moet de kostprijs van het materiaal betaald worden, samen met eventueel te-laat-geld.

 

  1. Leners dienen de werken die ze uitlenen vooraf te controleren op eventuele schade of onvolledigheid. Zo kan eventuele aansprakelijkheid voor schade vermeden worden. Als er problemen zouden zijn, dient een bibliotheekmedewerker verwittigd te worden.

 

  1. Bij verlies van een deel van een meerdelig werk, moet het gehele werk vergoed worden. Voor materialen die niet meer verkrijgbaar zijn, kan een toeslag aangerekend worden. Verloren tekstboekjes van cd’s of dvd’s moeten eveneens vergoed worden.
     
  2. De bibliotheek is niet verantwoordelijk voor schade ontstaan aan afspeelapparatuur door het gebruik van ontleende materialen.

 

Reserveren van materialen

 

  1. Uitgeleende materialen kunnen door de gebruiker gereserveerd worden.

 

  1. De lener wordt via mail verwittigd wanneer het gereserveerde materiaal beschikbaar is. Dit wordt 10 kalenderdagen opzij gehouden.

 

  1. Bij annulering van een klaarstaande reservatie of bij het niet afhalen ervan, betaalt de aanvrager een reserveringskost. Dit tarief werd opgenomen in het retributiereglement.

 

  1. Er kunnen maximum 2 materialen tegelijkertijd gereserveerd worden.

 


Interbibliothecair leenverkeer (IBL)

 

  1. Werken die niet in de hoofdbibliotheek verkrijgbaar zijn, kunnen via IBL aangevraagd worden bij andere bibliotheken. De hieraan verbonden kosten vallen gedeeltelijk ten laste van de aanvrager. Dit tarief werd opgenomen in het retributiereglement.

 

  1. De lener wordt verwittigd als het aangevraagde materiaal beschikbaar is. Het materiaal wordt 10 dagen opzij gehouden. Indien niet opgehaald, wordt de IBL-kost toch aangerekend.

 

  1. De uitleentermijn van materialen die aangevraagd werden via interbibliothecair leenverkeer kan afwijken van de normale termijnen omwille van de voorwaarden die werden opgelegd door de uitlenende bibliotheek.

 

Gebruik computers en internet

 

  1. Het gebruik van de publiekspc’s is gratis. Het draadloos netwerk mag gebruikt worden op eigen toestellen, indien de gebruiksvoorwaarden aanvaard worden.

 

  1. Alle vormen van persoonlijke communicatie worden toegelaten op voorwaarde dat er geen misbruik van gemaakt wordt en andere gebruikers hierdoor niet gehinderd worden.

 

  1. Het oproepen en consulteren van gegevens die in strijd zijn met de wet is verboden.

 

  1. Documenten mogen gratis worden opgeslagen op een eigen USB-stick of tegen betaling gekopieerd/geprint worden. De tarieven daarvoor werden opgenomen in het retributiereglement.

 

  1. Eigen software mag niet gebruikt of geïnstalleerd worden op publiekspc’s. Computers mogen niet worden losgekoppeld.

 

  1. Aan overtreders van dit gebruikersreglement kunnen bibliotheekmedewerkers het gebruik van publiekspc’s ontzeggen.

 

  1. De bibliotheek kan niet verantwoordelijk gesteld worden indien ICT-voorzieningen zoals computers, tablets, printers of computertoepassingen tijdelijk niet beschikbaar zijn.

 

  1. Voor het gebruik van de computers gelden een aantal praktische afspraken met betrekking tot printen en inloggen. Deze informatie kan geraadpleegd worden op onze website en aan de balie.


Privacy

 

  1. Bij de inschrijving van een nieuwe lener worden identiteitsgegevens verzameld in overeenstemming met de wetgeving op de bescherming van persoonsgegevens. Deze worden enkel gebruikt voor de eigen bibliotheekwerking.

 

  1. Aanpassingen van persoonsgegevens kan enkel via de e-ID aan de balie. Een mailadres kan door leners zelf gewijzigd worden via Mijn Bibliotheek.

 

  1. Gebruikers hebben het recht om eigen gegevens en die van de aan hun zorg toevertrouwde minderjarigen in te zien en/of te laten verbeteren.

 

  1. De bibliotheek maakt gebruik van CCTV-camera’s om de bewaking en het toezicht te verzekeren voor veiligheidsdoeleinden en het opsporen van een misdrijf. Door zich akkoord te verklaren met het reglement en het gebruik van de bib geeft men impliciet toestemming om gefilmd te worden via de CCTV-camera’s in de bibliotheek. De camerawet van 25 mei 2018 is hier van toepassing. De persoonsgegevens verwerkt in het kader van dit reglement worden met zorgvuldigheid en respect voor de privacy behandeld en beveiligd. Lokaal Bestuur Brasschaat volgt hiervoor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) en de Belgische privacywet.

 

Biboase

  1. De huur van de Biboase is onderhevig aan een specifiek gebruikersreglement. Dit kan opgevraagd worden bij de medewerkers van de bibliotheek.

open +

 

  1. Buiten de bemande openingsuren kan gebruik gemaakt worden van de bibliotheek. Hiervoor dient men een geregistreerd open + gebruiker te zijn. Het gebruik daarvan is onderhevig aan het open + reglement. De voorwaarden om open + gebruiker te worden en het gebruiksreglement zijn raadpleegbaar op de website van de bibliotheek, of op vraag aan de balie.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

26 Reglement Open+. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts-Coppens wil zich ten persoonlijke titel onthouden voor dit punt en doet volgende tussenkomst :

 

Ik zou mij willen onthouden voor punt 26 – reglement open bibliotheek.  Het is dubbel: het grote plaatje vind ik een stap vooruit en simpel de bib elke dag open van 10u ’s morgens tot 10u ’s avonds maar ik hoop vooral dat punt 12 in het reglement met gezond verstand zal toegepast worden.  ‘Op de momenten van open bib kan het personeel niet ingaan op vragen of hulp met betrekking tot onze dienstverlening’.  Ik begrijp dat, in theorie is de bib zonder ondersteuning maar ik heb angst dat onze dienstverlening verengd en verkild. 

Ik hoop dat je met de open bib een nieuw publiek aantrekt of het voor hen makkelijker maakt om naar de bib te komen, maar ik hoop ook dat je met de behulpzame uren te halveren ook geen bibliotheek gebruikers verliest aangezien met van 50 uren per week naar 26 uren per week gaat”.

Schepen Pantens licht toe dat dit enkel opgenomen werd om misbruik te vermijden.  Het is absoluut niet de bedoeling dat de bib verkild, integendeel.  Het is net de bedoeling om de bibliotheek toegankelijker te maken.  Het is niet zo dat mensen geen vragen mogen stellen tijdens de ‘niet bemande uren’. 

 

Raadslid Eeman hoopt dat dit niet zal leiden tot personeelsafvloeiing.  Hij wil graag zijn bezorgdheid nog even meegeven op deze gemeenteraad. 

 

Schepen Pantens licht toe dat de mensen op andere taken zullen ingezet worden

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Open + geeft de mogelijkheid aan geregistreerde gebruikers om toegang te krijgen tot de bibliotheek buiten de bemande openingsuren.

 

Dit reglement heeft ingang vanaf 1 december 2022. Wijzigingen aan het reglement worden onmiddellijk van kracht na beslissing door de gemeenteraad.

 

Juridisch kader

Nog in te vullen

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 26 ja-stemmen (Philip Cools, Erwin Callens, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Lutgart Smekens en Sven Simons), 1 onthouding (Marie Anne Naudts-Coppens).

 

Enig artikel: stemt in met de voorgestelde vaststellingen in het dienstreglement, met tekst als volgt:

REGLEMENT OPEN+

GEMEENTELIJKE OPENBARE BIBLIOTHEEK

 

Open + lid worden
 

  1. Men kan open + lid worden indien men:
    - Ouder is dan 15 jaar
    - Minstens 3 maanden lid is van de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Brasschaat
    - Het open + reglement ondertekent

- Aan de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Brasschaat de noodzakelijke persoonlijke gegevens bezorgt (voornaam, achternaam, rijksregisternummer, e-mail, telefoonnummer en persoonlijke toegangscode van 4 cijfers).
 

  1. Een geregistreerd open + lid mag de bibliotheek enkel alleen betreden. Andere personen mogen niet mee naar binnen, tenzij een kind jonger dan 15 jaar, waar het open + lid verantwoordelijk voor is. Gezinsleden ouder dan 15 jaar die gebruik willen maken van open + moeten op eigen naam geregistreerd zijn en individueel inloggen bij binnenkomst. Een kind jonger dan 15 jaar mag nooit alleen in de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Brasschaat verblijven tijdens open + openingsuren.

     

Hoe gebruik je open +
 

  1. Aanmelden kan aan de hoofdingang van de bibliotheek, met identiteitskaart of lenerspas en de persoonlijke pincode die aan de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Brasschaat bezorgd werd bij de inschrijving voor open +. Indien men met meerdere personen binnen wil komen, dient iedereen zich afzonderlijk aan te melden.

 

  1. Bezoekers dienen er voor te zorgen dat niemand anders mee naar binnen glipt wanneer ze de bib betreden of verlaten. Wanneer dit toch voorvalt, dienen aanwezige bibliotheekmedewerkers verwittigd te worden. Indien er geen bibliotheekmedewerkers aanwezig zijn, dient men de politie te verwittigen.

 

  1. Identiteitskaart, lenerspas en pincode mogen nooit worden doorgegeven aan iemand anders, men kan enkel met een eigen identiteitskaart of lenerspas gebruik maken van de open + werking.
     
  2. Bij een overgang van bemande openingsuren naar open +, zal gevraagd worden om de bib even te verlaten totdat het bibliotheekpersoneel de bemande bibliotheek volledig heeft afgesloten. Bij de start van open + mogen open + gebruikers terug binnen komen met hun identiteitskaart of lenerspas en toegangscode.
     
  3. Voor het uitlenen en inleveren van materialen dienen de zelfuitleenbalie en zelfinleverbalie gebruikt te worden. Indien er technische problemen zijn, kunnen de materialen niet ingeleverd of uitgeleend worden en moet op een later moment worden terugkomen. De bibliotheek kan niet verantwoordelijk gesteld worden indien de inlevering of uitlening niet correct gebeurt of wanneer de zelfuitleenapparatuur of open + software niet beschikbaar zijn wegens technische of andere problemen.
     
  4. Alle gebruikersregels zoals beschreven in het gebruiksreglement van de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Brasschaat dienen gerespecteerd te worden.
    Enkele belangrijke bepalingen:
    1. Eten, drinken en drugs zijn verboden.
    2. Dieren zijn niet toegelaten, met uitzondering van een geattesteerde geleidehond.
    3. Meubilair mag niet verplaatst worden.
    4. Slapen en rennen is verboden.
    5. Promotionele acties zoals reclame maken, een affiche ophangen, flyeren in de bib,… zijn verboden.
    6. Voor het fotograferen van mensen dient eerst toestemming gevraagd te worden aan de betrokken persoon of aan het afdelingshoofd bibliotheek.
    7. In de Biboase moet de studieatmosfeer gerespecteerd worden.
    8. De computers en printers kunnen gebruikt worden tijdens open +. Daarvoor gelden dezelfde regels als tijdens de bemande openingsuren.

Bovenstaande lijst is niet limitatief. Bijkomende afspraken kan je terugvinden in het gebruiksreglement.
 

  1. In de bibliotheek mogen geen activiteiten of bijeenkomsten georganiseerd worden door leden of bezoekers, tenzij na expliciete goedkeuring van het afdelingshoofd van de bibliotheek. De bibliotheek is geen vergaderruimte.  
     
  2. Tijdens open + mogen alle publieke ruimtes van de bib op de gelijkvloerse en 1ste verdieping gebruikt worden. De tuin is niet toegankelijk tijdens open +. Ramen mogen niet geopend worden.
     
  3. Buiten de kantooruren, maandag tot en met vrijdag vanaf 10u tot 17u, is de lift niet toegankelijk voor open + gebruikers. De bibliotheek kan in uitzonderlijke gevallen afwijken van deze kantooruren en de toegang tot de lift vroeger en/of later afsluiten.
     
  4. Mogelijk vindt er tijdens een open + bezoek een activiteit plaats, poetst het onderhoudspersoneel de bib of zijn er bibliotheekmedewerkers aan het werk in de publieksruimte. Op die momenten kunnen zij niet ingaan op vragen of hulp met betrekking tot onze dienstverlening. Bepaalde ruimtes die normaal gezien wel toegankelijk zijn, kunnen in functie van voornoemde activiteiten afgesloten worden. De bibliotheek is niet verplicht om hierover op voorhand te communiceren.

 

  1. Deze handelingen zijn niet mogelijk tijdens open +:
    1. Een lidmaatschap verlengen
    2. Materiaal dat een foutmelding geeft toch uitlenen
    3. Materiaal opvragen uit het magazijn
    4. Een lenerspas aanvragen

Deze lijst is niet limitatief. Voor al deze handelingen is een bezoek aan de bib tijdens een bemande balie noodzakelijk. Een lidmaatschap verlengen of een betaling doen, kan ook via Mijn Bibliotheek.
 

  1. Bij overmacht omwille van organisatorische, technische of veiligheidsredenen kunnen de openingsuren van open + wijzigen zonder communicatie vooraf. Gebruikers worden in dat geval zo snel mogelijk gecontacteerd. 
     
  2. Bij alarm aan de beveiligingspoortjes dient men aan de zelfuitleenbalie te controleren of alle materialen correct zijn uitgeleend.
     
  3. 15 minuten voor sluitingstijd zal via de luidspreker worden omgeroepen dat de bibliotheek gaat sluiten. Leden dienen hun bezoek dan af te ronden en het gebouw zo snel mogelijk te verlaten. Indien men het inbraakalarm laat afgaan doordat men te lang in de bib aanwezig was, zal men bijhorende interventiekosten moeten betalen.

 

Privacy

  1. Door zich als gebruiker van open + te registreren, aanvaarden gebruikers het open + reglement en geven ze de bibliotheek toestemming voor het gebruik van persoonlijke gegevens om gecontacteerd te worden over open +.
     
  2. De bibliotheek maakt gebruik van CCTV-camera’s om de bewaking en het toezicht te verzekeren voor veiligheidsdoeleinden en het opsporen van een misdrijf. Door zich akkoord te verklaren met het open + reglement en het gebruik van open + geeft men impliciet toestemming om gefilmd te worden via de CCTV-camera’s in de bibliotheek. De camerawet van 25 mei 2018 is hier van toepassing. De in het kader van dit reglement verwerkte persoonsgegevens worden met zorgvuldigheid en respect voor de privacy behandeld en beveiligd. Lokaal Bestuur Brasschaat volgt hiervoor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) en de Belgische privacywet.
     

Schorsingen

  1. Bibliotheekmedewerkers hebben steeds het recht gebruikers van de bibliotheek aan te spreken op het niet naleven van de gedragsregels en te vragen het gebouw te verlaten. Bij dreigende wanordelijkheden zal de politie verwittigd worden.
     
  2. Indien gebruikers het open + reglement niet respecteren, kan de toegang tot open + tijdelijk geschorst worden. Deze schorsing wordt bepaald door het College van Burgemeester en Schepenen. Het College van Burgemeester en Schepenen beschikt over de mogelijkheid om deze bevoegdheid te delegeren aan de algemeen directeur in toepassing van artikel 57 van het Decreet Lokaal Bestuur.
     
  3. Het College van Burgemeester en Schepenen beslist in alle gevallen die niet uitdrukkelijk in dit reglement zijn voorzien over de te nemen maatregelen. Het College van Burgemeester en Schepenen beschikt over de mogelijkheid om deze bevoegdheid te delegeren aan de algemeen directeur in toepassing van artikel 57 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Wat te doen bij problemen?

De bibliotheek kan niet verantwoordelijk gesteld worden indien er technische problemen zijn bij de computers en printers, de innamebalie, de zelfuitleenbalie, de betaalautomaat, of andere technische functionaliteiten.

 

Bij problemen die verband houden met het gebruik van open +, dient men een formulier in te vullen, waarin de problemen beschreven worden. Dit formulier kan men vinden op de website van de bibliotheek. Een bibliotheekmedewerker bezorgt binnen de twee werkdagen een reactie. Bij voorkeur wordt via het online formulier gewerkt, maar men kan de bib ook contacteren via dit mailadres: info.bib@brasschaat.be, of telefonisch tijdens de openingsuren op het nummer 03/650.03.60.

 

  1. Bij een noodgeval dienen de hulpdiensten gecontacteerd te worden op het nummer 112.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

27 Mondelinge vraag van Sven Simons over de impact van de energiecrisis op de sociale dienst voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Simons leest zijn mondelinge vraag voor :

 

“Onnodig uit te leggen dat er een grote energiecrisis gaande is die heel zwaar weegt op de budgetten van de huishoudens.
Is er een algemene stijging te noteren wat betreft aanvragen van dossiers binnen de sociale dienst die gerelateerd zijn aan de huidige energiecrisis? Ik denk dan aan volgende dossier:
- Algemene stijging van de dossiers door mensen die de energiekosten niet meer kunnen betalen en daarvoor hulp zijn komen zoeken bij het OCMW? Hebben wij een zicht over hoeveel dossiers het gaat?
- Is er een stijging van het aantal LAC dossiers? worden er meer mensen gedropt door de commerciële leveranciers omdat zij hun rekeningen niet meer kunnen betalen? En zorgt dit bijgevolg tot een stijging van het aantal LAC dossiers en de werkdruk? Ook graag hier het aantal extra dossiers dat nu op het LAC behandeld moet worden.
- Worden er via het energiefonds meer mensen geholpen om energiefacturen te betalen?
- Wat is het huidige budget van het energiefonds en hoeveel zal dit in 2023 bedragen?
- Heeft dit een invloed op de werkdruk van onze medewerkers? En indien ja worden er daar naar oplossing gezocht om deze werkdruk te verlichten?”

 

Schepen Hans bedankt raadslid Simons voor zijn vraag :

 

“Er werd een Excel bestand aangelegd waar de vragen rond energie werden genoteerd. Sedert begin september tot nu (22/11) werden er 40 vragen genoteerd. 22 ervan werden voortgeholpen met een doorverwijzing of met informatie en vroegen geen verdere opvolging. 18 vroegen wel een opvolging waarvan er ondertussen 5 een afspraak kregen op intake. De andere worden nu systematisch terug gecontacteerd voor verdere opvolging.

 

Er is een lichte stijging van het aantal dossiers dat op de LAC is geweest. Voor 2021 waren dat 117 personen voor 2022 waren het er 141. Echter als we dit gaan vergelijken met de cijfers van 2018 (161 personen) en 2019 (140 personen), de periode voor corona, dan valt de stijging weg
 

In 2021 werd aan 33 personen een toelage betaald uit het energiefonds voor een totaal bedrag van 6152,22 euro, voor 2022 (tot 22/11) is dit aan 28 personen voor een totaal bedrag van 7547,84 euro. Er is momenteel geen stijging te noteren.

 

Voor 2022 bedraagt het budget 32 659,22 euro, waarvan ongeveer 15000 euro bedoelt is voor niet OCMW cliënten. Voor 2023 is het bedrag nog niet gekend.

 

Het probleem van de werkdruk ligt ruimer dan energie alleen maar heeft ook en vooral te maken met een opeenvolging van crisissen: corona, Oekraïne en nu energie. Vooral Oekraïne vraagt veel van de collega’s gezien dit volwaardige dossiers van equivalent leefloon zijn met vragen naar woonst, inkomen, begeleiding ivm taal en zoektocht naar werk.

Voor de Oekraïners is er een extra collega (geen diploma maatschappelijk werker) die werd aangenomen om mee ondersteuning te geven.

Voor energie zal een collega van technische dienst die 24 weken opzeg doet in het bestuur mee de vragen rond energie bekijken: onderhandelen met energiefirma’s over ander contract, meer haalbare voorschotten. Mee werken aan preventieve acties.

Opstarten en vervolledigen dossiers minimale levering aardgas, waar dit jaar wel meer proactief niet OCMW cliënten zijn aangesproken. Hier werden de collega’s van de dienst tewerkstelling voor enkele weken vrijgesteld om deze dossiers verder af te werken en op het BCSD te brengen (maatschappelijk werker is noodzakelijk om het sociale verslag op te stellen en te ondertekenen).”

 

Raadslid Simons hoopt dat het zo blijft maar hij vreest er een beetje voor.

Beslissing

 

 

De grote energiecrisis die gaande is weegt zwaar door op de budgetten van de huishoudens.

 

Neemt kennis van de vraag van Sven Simons, namens CD&V:

Is er een algemene stijging te noteren wat betreft aanvragen van dossiers binnen de sociale dienst die gerelateerd zijn aan de huidige energiecrisis? Ik denk dan aan volgende dossier:

       
algemene stijging van de dossiers door mensen die de energiekosten niet meer kunnen betalen en daarvoor hulp zijn komen zoeken bij het OCMW? Hebben wij een zicht over hoeveel dossiers het gaat?

        Is er een stijging van het aantal LAC dossiers? worden er meer mensen gedropt door de commerciële leveranciers omdat zij hun rekeningen niet meer kunnen betalen? En zorgt dit bijgevolg tot een stijging van het aantal LAC dossiers en de werkdruk? Ook graag hier het aantal extra dossiers dat nu op het LAC behandeld moet worden.

        Worden er via het energiefonds meer mensen geholpen om energiefacturen te betalen?

        Wat is het huidige budget van het energiefonds en hoeveel zal dit in 2023 bedragen?

        Heeft dit een invloed op de werkdruk van onze medewerkers? En indien ja worden er daar naar oplossing gezocht om deze werkdruk te verlichten?

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

28 Mondelinge vraag van Bob Geysen over de voetpaden voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Geysen heeft volgende vraag :

 

“Tijdens de gemeenteraad van 24.10.2022 stelde ik aan bevoegde schepen Goele Fonteyn een bijkomende vraag betreffende het goedkeuren van het nieuwe raamcontract voor aanleg en her-aanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen.

Waar (op welke plaatsen) zouden de middelen van dit nieuwe raamcontract ingezet worden, want op wijk driehoek spraken heel wat mensen me aan rond de slechte staat van de voetpaden waarbij enkele inwoners (zware en minder zware) lichamelijke letsels opliepen door slecht onderhouden voetpaden.

 

Schepen Fonteyn kon daar op dat moment begrijpelijkerwijs niet direct op antwoorden, maar het positieve was wel dat ik daags nadien een mail ontving met een overzicht van uit te voeren en uitgevoerde werken in 2022 en de programmatie opgemaakt voor 2023.

Ik maakte op mijn beurt aan haar een lijst over met knelpunten, daar een aantal probleemstraten in de wijk niet voorkomen in de lijst “uit te voeren werken 2022-2023”. Daar de bevoegde schepen de mogelijkheid tot bijkomende interventie voor dringende werken aanhaalde (24.10.2022) zou ze deze lijst verder bekijken met Aralea.

 

Naar aanleiding van hoger gestelde problematiek verscheen er in de GVA (04.11.2022) een artikel met als titel:

“ Ongelijk liggende dals leidden al tot valpartijen in de wijk driehoek”.

 

Dit artikel deed blijkbaar binnen onze gemeente heel wat stof opwaaien en talrijke reacties (mail en sociale media) maakten duidelijk dat problematiek zich niet enkel stelde binnen de wijk driehoek maar ook in alle andere wijken.

 

Dat dit artikel door bevoegde schepen niet op gejuich onthaald werd en toestand minimaliseerde nam ik erbij. (We hebben dit ondertussen uitgepraat). Inwoners zien deze problematiek blijkbaar anders maar bij betrokkenen blijven - buiten de nog steeds ongelijk liggende dals - veel vragen open.

Bij één ernstig ongeval (begin augustus 2022-waarbij nog steeds blijvende letsels) stuurde betrokkene een mail naar de gemeente met vraag wat de gemeente doet in zo een geval?

De reactie en ik citeer “De gemeente is niet dadelijk aansprakelijk voor het ongeval omdat dit hier niet om een plotse gebeurtenis gaat. Bijvoorbeeld een wegverzakking door water of riolering. De oneffenheid in het voetpad is geen plotse gebeurtenis, dit is geleidelijk ontstaan door wortelgroei. Elke voetganger dient steeds alert te zijn voor mogelijke oneffenheden in het voetpad”

De wetgeving in deze is echter niet éénduidig, zo zijn er wel gevallen bekend waarbij een gemeente wel verantwoordelijk was voor ongevallen veroorzaakt door slechte staat van het voetpad en het woordje “dadelijk” verwijst daar mogelijk naar.

 

Vraag: Zou het niet zinvol zijn om bij zulke reactie aan slachtoffers ook de mogelijkheden van verweer aan te halen, in dergelijk geval gaat het slachtoffer ervan uit dat gemeente niet verantwoordelijk is, worden gerechtelijke stappen niet langer overwogen en blijft de factuur voor ziekenhuiskosten en mogelijk werkverlet bij slachtoffer.

 

Eén van de argumenten bij het vaststellen van verantwoordelijkheid is de kennisgeving.

 

Wanneer een voetpad niet meer voldoet aan de eisen en een gevaar kan opleveren voor voetgangers, dient de gemeente het voetpad te herstellen. De gemeente dient dan wel van het euvel op de hoogte te zijn.

 

D.m.v. de meldingskaart kunnen inwoners melding maken van tekortkomingen aan voet- en fietspaden.

Een aantal mensen beweren nu dat aan hun ingediende meldingskaart géén gevolg gegeven wordt. (kan ik moeilijk nakijken natuurlijk).

Als ik het jaarrapport meldingen, beleidsvragen en klachten bekijk (Commissie 12/03/2018) – latere jaarrapporten vind ik niet direct terug - zien we dat er op jaarbasis 2570 technische meldingen binnenkwamen, waarvan 540x straatbeeld en openbare werken.

 

Vraag: Zijn er gegevens beschikbaar voor 2021 (2022)

        De afwerkingstijd (2018) lag in 2018 op 84,5% binnen de maand, 10,6% langer dan twee maanden en 4,9% openstaand.

 

        Tussen de afwerkingstijd en de uiteindelijke oplossing voor de inwoners kan ik niet direct iets terugvinden.

Vraag: Hoelang duurt het gemiddeld dat een dossier (vb. staat voetpaden) effectief wordt aangepakt?”

 

Schepen Fonteyn doet volgende tussenkomst :

 

“Dankjewel, Bob, voor deze vraag.

Het is zeker nooit mijn bedoeling geweest om het probleem te minimaliseren, laat dat duidelijk zijn. Er is momenteel zeker een probleem met losse en ongelijkliggende tegels in Brasschaat. Dat wil ik absoluut niet ontkennen. Maar die problematiek is er niet van vandaag of gisteren gekomen.

 

I. Sta me toe om dit toch even te kaderen waarom dit fenomeen vooral Brasschaat treft.

  1. Brasschaat is nu eenmaal een heel boomrijke gemeente, met een 34.000-tal laanbomen.

Bovendien zitten we met een zeer arme zandgrond.

Door de klimaatwijzigingen waar ook onze gemeente aan onderhevig is, en dan heb ik vooral over de droogteperiodes, daalt de bodem lichtjes. Het grondwaterpeil zakt -> de bodem verdroogt en zakt hierdoor.

De wortels van die bomen, die zoveel jaar geleden zonder enige bescherming zijn aangeplant, zijn ondertussen ook gegroeid. En wortels zoeken altijd de makkelijkste weg. Ze groeien vaak naar kabels en leidingen, maar ook naar die plaatsen waar de aarde losser en voedingsrijker is. Daardoor komen de wortels juist nu meer naar de bovenkant op zoek naar doorwortelbare ruimte.

De antwoorden op meldingen waarbij verwezen wordt naar de droogte problematiek kloppen dus. Het is een probleem dat zich nu meer stelt dan pakweg 5 jaar geleden.

Vergelijk het ook een beetje met:

        De verzakkingen van riolering (ook daar hebben we de laatste jaren meer mee te maken doordat de bodem lichtjes daalt)

        De scheuren in gevels en funderingen die nu opduiken. Dat is eerder aan de droge grond en de verzakking te wijten dan aan toegenomen vrachtverkeer  zoals vaak gedacht wordt.

Wat kunnen we hieraan doen?

        Er zijn zeker moderne oplossingen zoals wortelwerende schermen, boombunkers, wortelgeleidingssystemen enz. , maar die worden enkel toegepast wanneer we een weg heraanleggen omwille van de grote kost.

 

Wat nu met de aanpak en verbetering van onze fiets- en voetpaden?

        Als burgers melden dat er één of enkele individuele tegels losliggen dan komt de melding (ev met foto) terecht bij de technische dienst. Dat wordt nagekeken en indien het een beperkt werk is door onze 2 dalleurs in dienst herlegd. Iedere melding wordt behandeld, maar niet iedere melding wordt uitgevoerd (bv. als het onmogelijk is om de tegel recht te leggen of nog niet nodig bevonden)

        Gaat het om grotere werken en verschillende locaties van 1 straat dan wordt dit werk doorgegeven aan de sociale tewerkstelling. Nu is dat Aralea. We hebben momenteel een bevraging lopen voor een contract van 4 jaar ( 1 jaar en 3 verlengingen) in totaal voor 1;2 miljoen euro. De gunning moet nog gebeuren. Daarnaast schakelen we ook nog een andere aannemer in om werken uit te voeren, als de moeilijkheidsgraad te groot wordt.

        Die grotere werken komen in een planningslijst. Dat is de lijst die ik heb doorgestuurd, de lijst van 2022 van de reeds uitgevoerde werken; en die van 2023 van de op te starten werken. Belangrijk om weten is dat bij een volledige herlegging van voet- en fietspaden de oude betontegels vervangen worden door de nieuwe 22/22 verharding. Die verharding zorgt voor meer comfort op fietspaden en zijn resistenter tegen de boomwortels. (bredere voeg)

        Heraanleg met nieuwe tegels kost wel wat. En in tijden van budgettaire krapte is het belangrijk dat we in die lijst prioriteiten stellen. Zo hebben bv. belangrijke fietspaden van wijkontsluitingswegen (Augustijnslei, Leopoldslei e.d.) prioriteit op minder belangrijke fiets- en voetpaden.  Hierbij wordt de overweging gemaakt dat het algemeen belang (voor zoveel mogelijk burgers comfort bieden) voorgaat op individuele vragen in minder gefrequenteerde straten.

Je zult merken dat we op dit moment nog aan reactief beleid doen, terwijl we idealiter moeten werken naar preventief beleid waarbij we elk jaar alle straten kunnen controleren. Maar dan hebben we ook een groter budget nodig. We zijn nu nog met een inhaalbeweging bezig. Zo hebben we voor 2023 alvast 100.000/jaar meer in het contract gestoken voor sociale tewerkstelling.

 

II.  Dan over je vraag over wie verantwoordelijk is. Dat is geen eenvoudige of eenduidige kwestie. Ik heb me hierover even bevraagd bij de juridische dienst.

Gemeente moet zorgen voor een goede en veilige weginfrastructuur en het onderhoud ervan, dat klopt. Maar de verantwoordelijkheid ligt niet eenzijdig bij de gemeente. Ook voetgangers en fietsers moeten voorzichtig zijn en hun eigen gedrag is ook bepalend. Elke casus hangt af van de omstandigheden en is situationeel. Vandaar dat onze diensten een eerder afwachtende houding hanteren en ook steeds vragen om die omstandigheden toe te lichten. Het is immers aan degene die schadevergoeding vordert om te bewijzen dat er tussen de fout en de schade een oorzakelijk verband staat.

 

Het is misschien zinvol om dit naar het slachtoffer te verduidelijken en anders te formuleren. We vragen om zaken aan te tonen, te staven (ev met foto’s , doktersbewijzen, opnameformulieren,…) zodat er duidelijkheid ontstaat voor de verzekering aangaande het oorzakelijk verband. Ik heb dat al even overlegd met de juridische dienst en ze gaan dit zeker eens bekijken naar formulering.

 

III. Wat je vraag ivm de meldingen betreft, kunnen we dit meegeven:

Geen meldingen meer met de meldingskaart; alles verloopt via digitaal meldingssysteem

 

Vraag: Zijn er gegevens beschikbaar voor 2021 (2022)

2018: 540 straatbeeld en openbaren werken

2020: heel vreemd jaar in de rapportering 62 meldingen

2021:

Voet-en fietspaden: 177 meldingen (dat zijn de meldingen die rechtstreeks door TC worden opgevolgd; wel even meegeven dat ze hier pas sinds haf 2021 met MS dynamics zijn beginnen werken; dus de meldingen van een half jaar)

2022: 

Voet- en fietspaden: 344 meldingen

 

        De afwerkingstijd (2018) lag in 2018 op 84,5% binnen de maand, 10,6% langer dan twee maanden en 4,9% openstaand.

        Tussen de afwerkingstijd en de uiteindelijke oplossing voor de inwoners kan ik niet direct iets terugvinden.

87% klachten afgehandeld binnen 25 dagen; 17 % gemiddelde duurtijd

 

Vraag: Hoelang duurt het gemiddeld dat een dossier (vb. staat voetpaden) effectief wordt aangepakt?

 

        als het om 2 tegels gaat, kunnen die redelijk snel door onze eigen dalleurs herlegd worden; dat kan soms binnen de week al zijn.

        gaat het om meerdere locaties in 1 straat, dat zal die straat in 1 geheel aangepakt moeten worden en opgenomen in de lijst van sociale tewerkstelling of de andere aannemer.

        In alle straten (uit de doorgestuurde lijst) werden zowel de voet- en fietspaden als de wegenis zelf behandeld.”

 

In de oplossingen die de schepen aanreikt, ontbreekt nog 1 ding volgens raadslid Van der Schoepen, nl.  het snoeien van boomwortels zonder de bomen te beschadigen.  Bij ernstige situaties kan dit voor een snelle ingreep zorgen volgens hem. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de wortel dan ook verwond wordt.  Er ontstaat een wonde en deze wonde wordt een verdikking.  Deze verdikking zal de tegel dan nog meer omhoog duwen.  Ze is hier geen voorstander van. 

 

Raadslid Van Cauwelaert licht toe dat hij geen expert is maar wel bezig met de materie.  Hij geeft nog mee dat dit dan boom per boom zou moeten bekeken worden.  Volgens hem is het niet haalbaar om overal de wortels vrij te graven en een expert het onderzoek laten voeren.  Hier staan ook serieuze budgetten tegenover volgens hem. 

 

Schepen Heirman verwijst nog graag naar de gemeenteraad van 31 januari 2022 – punt 11.  Hier werd de rapportage van meldingen, beleidssignalen en klachten voorgelegd.

Beslissing

 

 

Tijdens de gemeenteraad van 24 oktober 2022 stelde ik aan bevoegde schepen Goele Fonteyn een bijkomende vraag betreffende het goedkeuren van het nieuwe raamcontract voor aanleg en her-aanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen.

Waar (op welke plaatsen) zouden de middelen van dit nieuwe raamcontract ingezet worden, want op wijk driehoek spraken heel wat mensen me aan rond de slechte staat van de voetpaden waarbij enkele inwoners (zware en minder zware) lichamelijke letsels opliepen door slecht onderhouden voetpaden.

Schepen Fonteyn kon daar op dat moment begrijpelijkerwijs niet direct op antwoorden, maar het positieve was wel dat ik daags nadien een mail ontving met een overzicht van uit te voeren en uitgevoerde werken in 2022 en de programmatie opgemaakt voor 2023.

Ik maakte op mijn beurt aan haar een lijst over met knelpunten, daar een aantal probleemstraten in de wijk niet voorkomen in de lijst “uit te voeren werken 2022-2023”. Daar de bevoegde schepen de mogelijkheid tot bijkomende interventie voor dringende werken aanhaalde (24 oktober 2022) zou ze deze lijst verder bekijken met Aralea.

 

Naar aanleiding van hoger gestelde problematiek verscheen er in de GVA (04 nvember 2022) een artikel met als titel:

“ Ongelijk liggende dals leidden al tot valpartijen in de wijk driehoek”.

Dit artikel deed blijkbaar binnen onze gemeente heel wat stof opwaaien en talrijke reacties (mail en sociale media) maakten duidelijk dat problematiek zich niet enkel stelde binnen de wijk driehoek maar ook in alle andere wijken.

 

Dat dit artikel door bevoegde schepen niet op gejuich onthaald werd en toestand minimaliseerde nam ik erbij. (We hebben dit ondertussen uitgepraat). Inwoners zien deze problematiek blijkbaar anders maar bij betrokkenen blijven - buiten de nog steeds ongelijk liggende dals - veel vragen open.

Bij één ernstig ongeval (begin augustus 2022-waarbij nog steeds blijvende letsels) stuurde betrokkene een mail naar de gemeente met vraag wat de gemeente doet in zo een geval?

 

De reactie en ik citeer “De gemeente is niet dadelijk aansprakelijk voor het ongeval omdat dit hier niet om een plotse gebeurtenis gaat. Bijvoorbeeld een wegverzakking door water of riolering. De oneffenheid in het voetpad is geen plotse gebeurtenis, dit is geleidelijk ontstaan door wortelgroei. Elke voetganger dient steeds alert te zijn voor mogelijke oneffenheden in het voetpad”

De wetgeving in deze is echter niet éénduidig, zo zijn er wel gevallen bekend waarbij een gemeente wel verantwoordelijk was voor ongevallen veroorzaakt door slechte staat van het voetpad en het woordje “dadelijk” verwijst daar mogelijk naar.

 

 

Neemt kennis van de vraag van Bob Geysen, namens CD&V:

        Zou het niet zinvol zijn om bij zulke reactie aan slachtoffers ook de mogelijkheden van verweer aan te halen, in dergelijk geval gaat het slachtoffer ervan uit dat gemeente niet verantwoordelijk is, worden gerechtelijke stappen niet langer overwogen en blijft de factuur voor ziekenhuiskosten en mogelijk werkverlet bij slachtoffer.

 

Eén van de argumenten bij het vaststellen van verantwoordelijkheid is de kennisgeving.

Wanneer een voetpad niet meer voldoet aan de eisen en een gevaar kan opleveren voor voetgangers, dient de gemeente het voetpad te herstellen. De gemeente dient dan wel van het euvel op de hoogte te zijn.

D.m.v. de meldingskaart kunnen inwoners melding maken van tekortkomingen aan voet- en fietspaden.

Een aantal mensen beweren nu dat aan hun ingediende meldingskaart géén gevolg gegeven wordt. (kan ik moeilijk nakijken natuurlijk).

Als ik het jaarrapport meldingen, beleidsvragen en klachten bekijk (Commissie 12/03/2018) – latere jaarrapporten vind ik niet direct terug - zien we dat er op jaarbasis 2570 technische meldingen binnenkwamen, waarvan 540x straatbeeld en openbare werken.

 

        Zijn er gegevens beschikbaar voor 2021 (2022)

De afwerkingstijd (2018) lag in 2018 op 84,5% binnen de maand, 10,6% langer dan twee maanden en 4,9% openstaand.

Tussen de afwerkingstijd en de uiteindelijke oplossing voor de inwoners kan ik niet direct iets terugvinden.

 

        Hoelang duurt het gemiddeld dat een dossier (vb. staat voetpaden) effectief wordt aangepakt?

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

29 Mondelinge vraag van Inge Hermans over de toekomst van de boetiek binnen het kansarmoedeproject Kabas in Brasschaat voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman vraagt of het goed is dat hij aansluit met een aantal vragen na de vragen van raadslid Hermans.  Op deze manier moet schepen Hans maar 1 keer antwoorden.

 

Voorzitter Callens licht toe dat dit ook zijn bedoeling was om beide punten samen te behandelen.

 

Raadslid Hermans licht haar vraag toe :

 

“Brasschaat 2012 heeft steeds met veel interesse de initiatieven en activiteiten van het kansarmoedeproject KABAS gevolgd én een warm hart toegedragen.


Sinds enige tijd circuleren er regelmatig speculaties en geruchten rond, die betrekking hebben op de locatie en zelfs op het voortbestaan van sommige gedeeltes van het aanbod dat KABAS

rijk is..

Hierover heeft onze fractie tijdens deze legislatuur, steeds consequent kritische vragen gesteld, zowel op de Thema- als op de Algemene commissies en bijkomend ook op de RMW tijdens de besprekingen over de begrotings-en budgetswijzigingen.

De laatste 3 a 4 maanden zijn we in het bijzonder hierover vanuit onze fractie, én steeds waar het passend was, tussengekomen met rechtstreekse vragen aan de Schepen van Sociale Zaken.

 

Het ging hier niet alleen over vragen en bezorgdheden mbt de toekomstige locatie van Kabas, maar ook over hetgeen regelmatig bovenkwam, namelijk het “voorbestaan van de werking en aanbod” van oa. de boetiek en de materiële hulpverlening die een belangrijk deel uitmaakt van de werking van KABAS.

 

Telkenmale werden we tijdens de verschillende commissies over onze bezorgdheden gerustgesteld en van een "afschaffing van de boetiek" zou al helemaal géén sprake zijn.
De boetiek zou gewoon blijven. Dit werd ook zo aan het personeel gezegd.

 

2 weken geleden, kwam daar dan plots, “als een donderslag bij heldere hemel”, het nieuws dat men vanuit het bestuur opteert om voor een “alternatief project” te kiezen, waarbij beslist werd de boetiek te willen “afstoten” naar de Kringwinkel.

Volwassenen, en kinderen vanaf 3 jaar, zullen in de toekomst doorverwezen worden naar de Kringwinkel.

 

De boetiek bevond zich altijd onder hetzelfde dak als KABAS en was bijgevolg steeds zéér nabij voor de andere begeleidende en ondersteunende diensten.

Dit drempelverlagende karakter van de boetiek, creëert voor de MW's een opening om achterliggende problemen bij cliënten te detecteren en/of een gesprek op te starten. Hierdoor geraken cliënten via oa. de boetiek uit een sociaal isolement en komen via de werking en locatie van de boetiek, in contact met mensen die in dezelfde précaire situatie zitten.

Ervaringen en tips kunnen uitgewisseld worden, er is ondertussen bij deze groep een hechte band ontstaan.  

Menig sociaalvoelend burger zal de wenkbrauwen fronsen bij de plotse bocht die nu genomen werd, door de boetiek af te stoten naar een “anders georiënteerd initiatief?”

 

De door ons gevraagde “toekomstvisie" van de boetiek en de materiële hulpverlening, werd tot op vandaag niet vrijgegeven en we durven de dag van vandaag, twijfelen of er een breed gedragen visie ontwikkeld werd?

 

Tegelijk beseft onze fractie dat er de afgelopen jaren heel wat problemen moesten overwonnen worden zoals een Covid periode, wateroverlast op de locatie, personeelswissels en de verhuis.

Deze obstakels mogen echter het bestuur niet inspireren om dan maar “hals over kop” beslissingen te nemen.

 

 Onze fractie heeft hierover de  volgende overwegingen en zorgen:

- Het originele opzet van KABAS, 30 jaar geleden opgestart, was om een  laagdrempelige toegang te organiseren, waarbij mw's via de boetiekbezoekers, eventuele achterliggende problemen bespreekbaar kon maken en advies kon geven of begeleiding kon opstarten,

 - KABAS is bewust géén gratis verhaal maar met een prijssetting die realistisch binnen het bereik lag van het doelpubliek,

 -Het ontmoeten van andere cliënten met dezelfde ervaringen en in alle privacy,

- In de boetiek wordt ook sociale tewerkstelling art 60 georganiseerd,

- We weten dat er de bezorgdheid leeft over de permanentie en de begeleiding van de mensen tewerkgesteld in art. 60 in de boetiek op de locatie op de Augustijnslei, volgens mijn bescheiden mening kan dit opgelost worden….

- Het volstaat niet om ergens een andere plek te vinden binnen een andere organisatie en dan verwachten dat kwetsbare mensen vanzelf zullen komen,

- Indien de prijzen te duur zijn en de client een cheque/bon zou meekrijgen van het OCMW, moet men zijn private financiële situatie kenbaar maken, personeel van de Kringwinkel staat niet onder eed.

         

Bedenkingen die ons ook bezighouden:

Laat ik eerst meegeven dat ik naar goede gewoonte wat opzoekwerk gedaan heb en ook vanmorgen een bezoek bracht aan de Kringwinkel, waarbij ik direct zeg dat ze “in sé” een nobel doel nastreven en op hun website mooi uitpakken met de SDG’s.1,8,12,13 en 17.

Kringwinkels zijn op de dag van vandaag, bijzonder populair geworden, een steeds breder en bewust denkend publiek, zich bevindend in de begoedere middenklasse vindt er zijn gading…

Door het “vraag-aanbod” principe, worden tweedehands kleren dus populairder en steeds duurder, of maw “tweedehands” staat al lang niet meer gelijk aan “goedkoop”.

Bijkomend en vooral het perverse neveneffect hiervan is dat mensen in armoede zich dan uiteindelijk zullen wenden tot de “fast fashion stores” die niet vies zijn om kinderarbeid en sociale uitbuiting te gebruiken voor de productie van hun kledij. Met andere woorden, we moeten de vraag stellen of we hieraan mee verantwoordelijk willen zijn?

Uiteraard is het beter voor het klimaat maar je kan je ook de vraag stellen “hoe ethisch het nog is om deze kledij(gratis gekregen), nog met winst te gaan verkopen en op termijn zelfs te duur voor onze cliënten?

 

Mondelinge vragen:

-Wat is de mening in deze van het betrokken personeel en de medewerkers, art 60 en vrijwilligers en hebben ze, omwille van hun expertise, inspraak gehad in deze beslissing om de boetiek af te stoten aan de Kringwinkel?

-Wanneer werden het personeel, de art 60 en de vrijwilligers op de hoogte gesteld van deze wending?

-Door wat of welke problemen werd het geweer zo plots van schouder veranderd?

-Wat is de timing van jullie plannen?

-Wanneer werden de cliënten geïnformeerd?

-Waarom niet wat meer tijd nemen en met alle spelers op het veld in gesprek gaan, en andere pistes /alternatieven bekijken zoals de locatie in de Augustijnslei en elke vacature ingevuld is/of aan het werk?

-Indien men voet bij stuk houdt, zal de gemeente/ocmw proactief werken en de toch kwetsbare mensen discreet begeleiden naar en in de Kringwinkel.

-Wat is de toekomst van de Art.60 indien dit plan van het bestuur doorgaat?

 

Met de komende “Warmste Week” die als thema “Kansarmoede” heeft, vraag onze fractie uitdrukkelijk  om hierover met de nodige ernst, empathie en tijd een breed gedragen oplossing te vinden.”

 

Raadslid Pauwels leest een getuigenis voor :

 

“In het jaar 2000 kwam ik alleen te staan met 6 kinderen en in het weekend met 8 kinderen.

Je denkt misschien wel:” eigen schuld dikke bult”. Maar lees even verder.

Mijn kinderen en ikzelf zijn nu allemaal aan het werk en zijn actieve bijdragers tot de maatschappij, niet alleen omdat we allemaal werken maar ook op sociaal vlak tot de maatschappij bijdragen.

We hebben immers allemaal aan de lijve mee gemaakt dat geld alleen niet gelukkig maakt  en dat begrip en ondersteuning en liefde zo belangrijk zijn.

Ik ben dankbaar aan het OCMW dat ze me door de moeilijke periode geholpen hebben. Niet alleen heb ik een paar jaar leefloon gekregen. Maar ik mocht ook naar Kabas.

Kabas was mijn redding. Ik werd er ontvangen zonder oordeel over mijn situatie. Dat was zo een opluchting. Ik kon er ook bijdragen door er vrijwilligerswerk te doen en dat gaf me dan ook weer een waarde gevoel. Door de activiteiten en cursussen in Kabas en de dienstencentra had ik ook sociaal contact. In Kabas kon ik mooie kleren kopen voor mezelf en de kinderen voor een klein bedrag. Zo zagen we er niet uit als “sociale gevallen”.

De boetiek in Kabas is geweldig. Niet alleen kunnen mensen die het minder hebben, mooie en nuttige dingen kopen. Het is ook een mogelijkheid voor de rijkere mensen van Brasschaat om iets goed te doen voor anderen. Met plezier geven de Brasschatenaren hun teveel aan andere Brasschatenaren die het moeilijk hebben. Met sinterklaas en kerstmis en verjaardagen kunnen de kinderen met een blij gezicht naar school. Ze hebben immers ook een mooi cadeau gekregen die dagen. Omdat het zo een lokaal project is, is het zo een succes en hartverwarmend.Wow, ik was weer iemand die mee telde. Met heel veel fierheid kon ik meewerken aan dit fantastisch project. Daarboven kon ik als kers op de taart een opleiding volgen als seniorenconsulente. Ik moet zeggen dat ik dit diploma met bloed, zweet en tranen behaald heb. Voltijds werken, opleiding volgen en een druk huishouden…Maar hey, ik heb gehaald. Na het artikel 60 project kon ik aan slag als animator in een rusthuis               daarna heb ik tot heden op verschillende diensten gewerkt als administratief medewerker.

Tranen van dankbaarheid vloeien over mijn gezicht terwijl ik dit schrijf. Dankbaarheid aan Kabas, de dienstencentra, OCMW, gemeentebestuur en alle gulle               Brasschatenaren voor het verschil dat jullie gemaakt hebben in mijn leven en dat van mijn kinderen.”

 

Raadslid Eeman doet volgende tussenkomst :

 

“Er heerst een grote bezorgdheid over de toekomstige werking van open Huis Kabas. Het huidige Kabas kan beschouwd worden als een centraal punt, het is zeer bereikbaar en alle projecten worden onder hetzelfde dak georganiseerd. Onze fractie vreest dat wanneer Kabas, in de toekomst, wordt opgedeeld over verschillende locaties (bijvoorbeeld dienstencentra e.a.) dit drempelverhogend zal werken voor de desbetreffende doelgroep die gebruik wenst te maken van Kabas. Het lijkt ons dan ook evident dat de materiele hulpverlening, zoals de sociale kruidenier en de tweedehandsboetiek, gekoppeld dient te blijven aan een centrale ontmoetingsplaats waar verder ook info en advies kan verleend worden.

Zal Kabas in de toekomst zijn activiteiten verdelen over verschillende locaties? En welke locaties zijn dit dan?
Gaat Kabas zijn materiele hulp stopzetten in de toekomst? (m.a.w. wordt er nog tweedehandskledij en speelgoed verzameld en verdeeld?)
Waarom is Kabas, sinds vorig jaar, gestopt met het aanbieden van FEAD pakketten?”

 

Schepen Hans beantwoord de vragen van raadslid Hermans & raadslid Eeman :

 

Zal Kabas in de toekomst zijn activiteiten verdelen over verschillende locaties? En welke locaties zijn dit dan?

- Selectie nieuwe coördinator Kabas – 6 dec assessment

- Eerst de combinatie maken met DC Vesalius en dan verder kijken wat mogelijk is. Samenwerking met DC Vesalius is een mogelijkheid om de grote groep 65 plussers in Brasschaat beter te bereiken (ongeveer 1/4de van de bevolking)

- Daarnaast ook de samenwerking met de sociale kruidenier verder uitbouwen op de Augustijnslei. Hier zal Kabas ook aanwezig zijn tijdens de bedelingsmomenten.

 

Gaat Kabas zijn materiele hulp stopzetten in de toekomst? (m.a.w. wordt er nog tweedehandskledij en speelgoed verzameld en verdeeld?)

- Materiële hulp blijft één van de drie belangrijke pijlers van KABAS.

- We willen hierbij blijven aansluiten bij de noden van de cliënten. Aanbod in Brasschaat is specifiek voor kleding veel ruimer dan 10 jaar geleden (tweedehandsbeurzen gezinsbond, online aanbod, rommelmarkten maar vooral het vaste uitgebreide aanbod in de kringwinkel. Nu is kabas ook niet altijd een antwoord op de noden (bv beperkt in maten).

 

Als Kabas geen kleding meer aanneemt wordt het aanbod in de kringwinkel nog groter.

- Inzetten op samenwerkingen oa met de kringwinkel - Inzetten op periodieke acties in samenwerking met vrijwilligers en de Brasschaatse bevoking. Hier zijn al kandidaat vrijwilligers (bv speelgoedactie in het najaar; seizoensverkoop)

- Behouden van bestaande goed draaiende zaken als verjaardagspakket, baby/ruilwinkel) Waarom is Kabas, sinds vorig jaar, gestopt met het aanbieden van FEAD pakketten?

- Het aanbod sloot niet meer aan bij de vraag van de cliënten - De verspreide leveringen zijn zeer arbeidsintensief (halen in Grobbendonk op verschillende momenten

– verzamelen, verdelen in zakjes – uitdelen) - We zijn terug ingestapt en spitsen ons nu toe op producten die langer houdbaar zijn en een flinke hap uit het budget zijn bv menstruatieproducten.

 

De boekiek is op dit moment nog open en blijft draaien om alle stappen concreet te maken

- Personeel Kabas (en SD) werden direct verwittigd. Ze zijn betrokken partners. Vanzelfsprekend zijn hier bepaalde bedenkingen waarmee we rekening houden. Ze zien ook opportuniteiten omdat er door de werklast van de boekiek weinig ruimte waren voor andere en nieuwe initiatieven. Zo verwachten we dat bv het rap op stap kantoor een boost gaat krijgen nu ze in DC Vesalius zitten

- Zodra de afbouw concreet is uitgewerkt communiceren we naar cliënten (en bevolking)

      ▪ Data (uitverkoop in vorm van solden

      ▪ Alternatieven en voorwaarden.

 

Missie Kabas (2021)

 

Bestrijden van armoede en sociale uitsluiting door als ondersteunende dienst in te zetten op

1. krachtgerichte hulpverlening (= mensen versterken / empoweren / coachen)

2. basisvaardigheden aan te leren via cursussen / projecten / deelname aan vrije tijdsactiviteiten

3. materiële hulpverlening = mensen voorzien in hun basisbehoeften + toegangspoort naar andere alle andere diensten die Kabas aanbiedt

 

Meerjarenplan

BD 06.02 We zorgen ervoor dat de steun die we bieden maximaal terechtkomt bij de juiste mensen      * 06.02.02 We voorzien de juiste steunmaatregelen voor de juiste noden

*06.02.03 We zetten in op het voorkomen van armoede

 

BD 06.03 Tegen het einde van de legislatuur slaagt Brasschaat erin om mensen die beroep doen op hulpverlening zo snel mogelijk zelfredzaam ten zelfstandig te maken

*06.03.03 Kabas zorgt voor begeleiding in de zoektocht van mensen in onze samenleving

*0603.05 We stimuleren het leren van de Nederlandse taal

 

Analyse en uitdagingen

 

Kabas zet in op 3 pijlers. Uit de organogram oefening blijkt dat vooral de laatste pijler (materiële hulpverlening) veel personeelsinzet vergt waardoor er onvoldoende tijd kan gestoken worden in de eerste 2 (krachtgerichte hulpverlening en basisvaardigheden).

- Voor begeleiden van cliënten (26%) en organiseren activiteiten (14%) is er onvoldoende tijd

- Er wordt bijna evenveel tijd besteed aan het bieden van materiële hulp (30%) als aan het uitvoeren administratieve taken (29%)

- In het aandeel materiële hulp gaat 74% van de tijd naar de werking van de boetiek. Om de boetiek te organiseren wordt er beroep gedaan op artikel 60’ers. Deze zijn steeds moeilijker te vinden.

 

Door de verhuis te zien als een kans, kan de werking aangepast worden waardoor de eerste 2 pijlers versterkt worden zonder dat de derde pijler aan kracht verliest.

 

Daarnaast is bijsturing nodig omdat de cliënten van Kabas sterk gestegen zijn, voornamelijk door de Oekraïne crisis, maar vermoedelijk zal de energie crisis deze tendens nog vergroten.

 

Ook vanuit het Plan Samenleven (Vlaanderen) moet er extra ingezet worden op de basisvaardigheden aan te leren (oa Nederlands leren) en het creëren van een sociaal netwerk. Omdat we ons personeel en ruimtes maar één keer kunnen inzetten moeten we onze werking aanpassen op een efficiëntere manier, de doelgroep, missie en doelstellingen indachtig.”

 

Raadslid Hermans bedankt schepen Hans voor de toelichting.  Ze merkt wel op dat niet al haar vragen beantwoord of verduidelijkt zijn.  Ze wil graag nog de mening van het betrokken personeel, de vrijwilligers en de art. 60.  Ze begrijpt dat zij betrokken zijn, maar zij krijgt zelf andere signalen.  Ze wil ook graag weten waarom dit zo plots gebeurd aangezien er de vorige commissie nog naar gevraagd werd. 

 

Schepen Hans licht toe dat alles in een stroomversnelling is gekomen door de gevaarlijke situatie met de elektriciteit door waterinsijpeling.  Normaal zouden ze daar blijven tot juli volgend jaar.  Nu werd er beslist dat de verhuis moet gerealiseerd zijn tegen december van dit jaar.  De boetiek blijft ondertussen wel open, maar is uitdovend.  Ze geeft ook nog mee dat er veel werd afgegeven waar Kabas niets mee kon doen en dat kost heel veel tijd.  Dit moet in de toekomst efficiënter gebeuren.  Kabas bestaat 30 jaar, de noden zijn veranderd in deze nieuwe wereld.  Ze licht toe dat men naar de werking moet durven kijken om te verbeteren. 

 

Raadslid Hermans licht toe dat Kabas enorm populair is.  Het was voor velen een instap naar een bredere dienstverlening.  Het was heel laagdrempelig. 

 

Schepen Hans licht toe dat het niet wordt afgestoten.  De babyruilpakketten blijven.  Ze geeft nog mee dat er een enorm groot aanbod is in de kringwinkel.  Als er noden zijn, blijft de begeleiding.  De mensen zullen meer doelgericht geholpen worden.  Nu zag men altijd dezelfde mensen bij Kabas.  Het is de bedoeling om de werking meer open te trekken.  Kabas 2.0 zal meer inzetten op preventie. Ze zullen in geen geval mensen laten vallen. 

 

Raadslid Hermans vraagt zich af hoe men zal omgaan met het feit dat de kleding in de kringwinkel te duur zou zijn voor bepaalde mensen?

 

Schepen Hans licht prijzen toe die gehanteerd worden in de kringwinkel.  Moesten de prijzen echt te hoog zijn voor sommige mensen, zal het OCMW hen nog altijd helpen.   Er kunnen afspraken gemaakt worden met de kringwinkel, bijvoorbeeld d.m.v. de uit-pas.  Niemand zal weten dat dit een speciale kaart is.  Op dit moment is de boetiek nog wel open.  Mensen die werken via art. 60 kunnen ook ‘geleverd’ worden aan de kringwinkel.  Op dit moment werkt er niemand via art. 60 bij Kabas. 

 

Raadslid Brughmans verwijst naar de verhuis van het OCMW in 2018.  De werking van Kabas verhuisde toen naar het Sint Jozef gebouw.  Het was de bedoeling om hier verder te ontwikkelen met meer ruimte.  In de budgetten van 202

2 stelt hij vast dat er een budget van 500 000 euro ingeschreven is voor een geschikte, laagdrempelige huisvesting voor Kabas en de sociale kruidenier.  Zijn fractie is al verschillende keren tussen gekomen om dit veilig te stellen.  Hij informeerde al een aantal keren naar de visie van Kabas en na vanavond is dit nog steeds niet helder.  Hij wil graag weten wat er met Kabas, de sociale kruidenier, de noodwoningen,… gebeurd?  Kabas wordt nu ondergebracht in Vesalius, maar uiterlijk binnen 15 jaar zal het dienstencentrum daar ook weggaan.  Kansarmoede steunt op de 4 W’s.  Aanklampende dienstverlening zal men op deze manier niet bereiken volgens hem.  Het is belangrijk om deze mensen te begeleiden.  Hij mist een visie op kansarmoede in Brasschaat.

 

Schepen Hans licht toe dat er enkele appartementen van de Voorkempen gehuurd worden als noodwoning.  Men kijkt ook naar de pastoriewoning in Maria Ter Heide als noodwoning.  Ze licht toe dat het aantal noodwoningen zeker niet zal verlaagd worden. 

 

Raadslid Brughmans geeft mee dat er projecten zijn om noodwoningen te bouwen.  Er staat al een aantal jaren 500 000 euro ingeschreven en hij vraagt om hier nu effectief iets mee te doen.  Het is belangrijk om hier een visie rond te ontwikkelen.  De oude locatie van Kabas is volgens hem helemaal afgeleefd. 

 

Schepen Hans licht toe dat het gebouw net helemaal opgeschilderd is.  De Voorkempen zal op deze grond in de toekomst een project opstarten, maar dit kan nog 4-5 jaar duren.  Ondertussen staat het leeg en kan het dus beter een goede invulling krijgen. 

 

Raadslid Hermans wil graag nog weten wanneer de cliënten hierover geïnformeerd werden en wat hun reactie was?

 

Schepen Hans licht toe dat de cliënten geïnformeerd zijn door Ann via facebook, waar zij alles opvolgen.  Zij zijn reeds geruime tijd op de hoogte van de verhuis.  De cliënten werden ook bevraagd en hier werd rekening mee gehouden. 

 

Raadslid Geysen heeft nog bijkomende bedenkingen.  Ze ontvingen als partij signalen van mensen uit de organisatie die belangrijk zijn om mee te nemen. 

 

De algemeen directeur licht toe dat reacties van mensen binnen de organisatie niet echt op z’n plaats zijn op de gemeenteraad.  Hij verwijst hiervoor graag naar de deontologische code van de ambtenaren.  Zij zijn loyaal aan het beleid van de gemeenteraad.  Reacties van medewerkers kunnen niet gebruikt worden binnen een politiek debat. 

Beslissing

 

 

Kabas is in Brasschaat sinds vele decennia een vaste waarde in het begeleiden en ondersteunen van
mensen die zich in een situatie van kansarmoede bevinden. "Laagdrempeligheid" was een succesvolle factor en rode draad om mensen uit deze doelgroep op te vangen en te omkaderen met de beste zorg, zodat ze kunnen blijven participeren in onze maatschappij.
Kabas is duidelijk een prestigeproject, een pilootproject waar andere gemeentes enkel van kunnen dromen
De Boetiek van Kabas, ondertussen een succesvol en overbekend initiatief binnen Brasschaat, maakt deel uit van dit project en heeft zijn meerwaarde op verschillende vlakken reeds jaren bewezen. Via verschillende invalshoeken vernamen we dat ons bestuur dit onderdeel van de werking, wil afstoten en mogelijke cliënten voor deze Boetiek wil doorverwijzen naar de Kringwinkel. Het betreft de tweedehandskledij voor volwassenen.
 

Neemt kennis van de vraag van Inge Hermans, namens Brasschaat2012:

        Kunnen we een onderbouwde analyse van Kabas (door wetenschappelijk onderzoek) krijgen waarbij er rekening wordt gehouden met het huidige armoedebeleid om zo een goed onderbouwde toekomstvisie te creëren?

        Gebeurde er over deze beslissing voorafgaand een onderzoek steunend op een omgevingsanalyse en de begrotingsmogelijkheden?

        Wat is de mening in deze van het betrokken personeel en hebben ze omwille van hun expertise inspraak gehad in deze beslissing?

        Wanneer werd het personeel op de hoogte gesteld van deze verandering?

        Door wat of welke problemen werd na jarenlange succesvolle werking, het geweer van schouder veranderd of werd deze beslissing ingegeven?

        Wat is de timing van jullie plannen?

        Wanneer werden de cliënten geïnformeerd?

        Werd er voorafgaand een studie gemaakt over de prijssetting bij de Kringwinkel?

        Wat zijn de eventuele reeds gemaakte afspraken met de Kringwinkel?
 

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

 

30 Mondelinge vraag van Rob Eeman over de werking en toekomstvisie Open Huis Kabas voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman vraagt of het goed is dat hij aansluit met een aantal vragen na de vragen van raadslid Hermans.  Op deze manier moet schepen Hans maar 1 keer antwoorden.

 

Voorzitter Callens licht toe dat dit ook zijn bedoeling was om beide punten samen te behandelen.

 

Raadslid Hermans licht haar vraag toe :

 

“Brasschaat 2012 heeft steeds met veel interesse de initiatieven en activiteiten van het kansarmoedeproject KABAS gevolgd én een warm hart toegedragen.


Sinds enige tijd circuleren er regelmatig speculaties en geruchten rond, die betrekking hebben op de locatie en zelfs op het voortbestaan van sommige gedeeltes van het aanbod dat KABAS

rijk is..

Hierover heeft onze fractie tijdens deze legislatuur, steeds consequent kritische vragen gesteld, zowel op de Thema- als op de Algemene commissies en bijkomend ook op de RMW tijdens de besprekingen over de begrotings-en budgetswijzigingen.

De laatste 3 a 4 maanden zijn we in het bijzonder hierover vanuit onze fractie, én steeds waar het passend was, tussengekomen met rechtstreekse vragen aan de Schepen van Sociale Zaken.

 

Het ging hier niet alleen over vragen en bezorgdheden mbt de toekomstige locatie van Kabas, maar ook over hetgeen regelmatig bovenkwam, namelijk het “voorbestaan van de werking en aanbod” van oa. de boetiek en de materiële hulpverlening die een belangrijk deel uitmaakt van de werking van KABAS.

 

Telkenmale werden we tijdens de verschillende commissies over onze bezorgdheden gerustgesteld en van een "afschaffing van de boetiek" zou al helemaal géén sprake zijn.
De boetiek zou gewoon blijven. Dit werd ook zo aan het personeel gezegd.

 

2 weken geleden, kwam daar dan plots, “als een donderslag bij heldere hemel”, het nieuws dat men vanuit het bestuur opteert om voor een “alternatief project” te kiezen, waarbij beslist werd de boetiek te willen “afstoten” naar de Kringwinkel.

Volwassenen, en kinderen vanaf 3 jaar, zullen in de toekomst doorverwezen worden naar de Kringwinkel.

 

De boetiek bevond zich altijd onder hetzelfde dak als KABAS en was bijgevolg steeds zéér nabij voor de andere begeleidende en ondersteunende diensten.

Dit drempelverlagende karakter van de boetiek, creëert voor de MW's een opening om achterliggende problemen bij cliënten te detecteren en/of een gesprek op te starten. Hierdoor geraken cliënten via oa. de boetiek uit een sociaal isolement en komen via de werking en locatie van de boetiek, in contact met mensen die in dezelfde précaire situatie zitten.

Ervaringen en tips kunnen uitgewisseld worden, er is ondertussen bij deze groep een hechte band ontstaan.  

Menig sociaalvoelend burger zal de wenkbrauwen fronsen bij de plotse bocht die nu genomen werd, door de boetiek af te stoten naar een “anders georiënteerd initiatief?”

 

De door ons gevraagde “toekomstvisie" van de boetiek en de materiële hulpverlening, werd tot op vandaag niet vrijgegeven en we durven de dag van vandaag, twijfelen of er een breed gedragen visie ontwikkeld werd?

 

Tegelijk beseft onze fractie dat er de afgelopen jaren heel wat problemen moesten overwonnen worden zoals een Covid periode, wateroverlast op de locatie, personeelswissels en de verhuis.

Deze obstakels mogen echter het bestuur niet inspireren om dan maar “hals over kop” beslissingen te nemen.

 

 Onze fractie heeft hierover de  volgende overwegingen en zorgen:

- Het originele opzet van KABAS, 30 jaar geleden opgestart, was om een  laagdrempelige toegang te organiseren, waarbij mw's via de boetiekbezoekers, eventuele achterliggende problemen bespreekbaar kon maken en advies kon geven of begeleiding kon opstarten,

 - KABAS is bewust géén gratis verhaal maar met een prijssetting die realistisch binnen het bereik lag van het doelpubliek,

 -Het ontmoeten van andere cliënten met dezelfde ervaringen en in alle privacy,

- In de boetiek wordt ook sociale tewerkstelling art 60 georganiseerd,

- We weten dat er de bezorgdheid leeft over de permanentie en de begeleiding van de mensen tewerkgesteld in art. 60 in de boetiek op de locatie op de Augustijnslei, volgens mijn bescheiden mening kan dit opgelost worden….

- Het volstaat niet om ergens een andere plek te vinden binnen een andere organisatie en dan verwachten dat kwetsbare mensen vanzelf zullen komen,

- Indien de prijzen te duur zijn en de client een cheque/bon zou meekrijgen van het OCMW, moet men zijn private financiële situatie kenbaar maken, personeel van de Kringwinkel staat niet onder eed.

         

Bedenkingen die ons ook bezighouden:

Laat ik eerst meegeven dat ik naar goede gewoonte wat opzoekwerk gedaan heb en ook vanmorgen een bezoek bracht aan de Kringwinkel, waarbij ik direct zeg dat ze “in sé” een nobel doel nastreven en op hun website mooi uitpakken met de SDG’s.1,8,12,13 en 17.

Kringwinkels zijn op de dag van vandaag, bijzonder populair geworden, een steeds breder en bewust denkend publiek, zich bevindend in de begoedere middenklasse vindt er zijn gading…

Door het “vraag-aanbod” principe, worden tweedehands kleren dus populairder en steeds duurder, of maw “tweedehands” staat al lang niet meer gelijk aan “goedkoop”.

Bijkomend en vooral het perverse neveneffect hiervan is dat mensen in armoede zich dan uiteindelijk zullen wenden tot de “fast fashion stores” die niet vies zijn om kinderarbeid en sociale uitbuiting te gebruiken voor de productie van hun kledij. Met andere woorden, we moeten de vraag stellen of we hieraan mee verantwoordelijk willen zijn?

Uiteraard is het beter voor het klimaat maar je kan je ook de vraag stellen “hoe ethisch het nog is om deze kledij(gratis gekregen), nog met winst te gaan verkopen en op termijn zelfs te duur voor onze cliënten?

 

Mondelinge vragen:

-Wat is de mening in deze van het betrokken personeel en de medewerkers, art 60 en vrijwilligers en hebben ze, omwille van hun expertise, inspraak gehad in deze beslissing om de boetiek af te stoten aan de Kringwinkel?

-Wanneer werden het personeel, de art 60 en de vrijwilligers op de hoogte gesteld van deze wending?

-Door wat of welke problemen werd het geweer zo plots van schouder veranderd?

-Wat is de timing van jullie plannen?

-Wanneer werden de cliënten geïnformeerd?

-Waarom niet wat meer tijd nemen en met alle spelers op het veld in gesprek gaan, en andere pistes /alternatieven bekijken zoals de locatie in de Augustijnslei en elke vacature ingevuld is/of aan het werk?

-Indien men voet bij stuk houdt, zal de gemeente/ocmw proactief werken en de toch kwetsbare mensen discreet begeleiden naar en in de Kringwinkel.

-Wat is de toekomst van de Art.60 indien dit plan van het bestuur doorgaat?

 

Met de komende “Warmste Week” die als thema “Kansarmoede” heeft, vraag onze fractie uitdrukkelijk  om hierover met de nodige ernst, empathie en tijd een breed gedragen oplossing te vinden.”

 

Raadslid Pauwels leest een getuigenis voor :

 

“In het jaar 2000 kwam ik alleen te staan met 6 kinderen en in het weekend met 8 kinderen.

Je denkt misschien wel:” eigen schuld dikke bult”. Maar lees even verder.

Mijn kinderen en ikzelf zijn nu allemaal aan het werk en zijn actieve bijdragers tot de maatschappij, niet alleen omdat we allemaal werken maar ook op sociaal vlak tot de maatschappij bijdragen.

We hebben immers allemaal aan de lijve mee gemaakt dat geld alleen niet gelukkig maakt  en dat begrip en ondersteuning en liefde zo belangrijk zijn.

Ik ben dankbaar aan het OCMW dat ze me door de moeilijke periode geholpen hebben. Niet alleen heb ik een paar jaar leefloon gekregen. Maar ik mocht ook naar Kabas.

Kabas was mijn redding. Ik werd er ontvangen zonder oordeel over mijn situatie. Dat was zo een opluchting. Ik kon er ook bijdragen door er vrijwilligerswerk te doen en dat gaf me dan ook weer een waarde gevoel. Door de activiteiten en cursussen in Kabas en de dienstencentra had ik ook sociaal contact. In Kabas kon ik mooie kleren kopen voor mezelf en de kinderen voor een klein bedrag. Zo zagen we er niet uit als “sociale gevallen”.

De boetiek in Kabas is geweldig. Niet alleen kunnen mensen die het minder hebben, mooie en nuttige dingen kopen. Het is ook een mogelijkheid voor de rijkere mensen van Brasschaat om iets goed te doen voor anderen. Met plezier geven de Brasschatenaren hun teveel aan andere Brasschatenaren die het moeilijk hebben. Met sinterklaas en kerstmis en verjaardagen kunnen de kinderen met een blij gezicht naar school. Ze hebben immers ook een mooi cadeau gekregen die dagen. Omdat het zo een lokaal project is, is het zo een succes en hartverwarmend.Wow, ik was weer iemand die mee telde. Met heel veel fierheid kon ik meewerken aan dit fantastisch project. Daarboven kon ik als kers op de taart een opleiding volgen als seniorenconsulente. Ik moet zeggen dat ik dit diploma met bloed, zweet en tranen behaald heb. Voltijds werken, opleiding volgen en een druk huishouden…Maar hey, ik heb gehaald. Na het artikel 60 project kon ik aan slag als animator in een rusthuis               daarna heb ik tot heden op verschillende diensten gewerkt als administratief medewerker.

Tranen van dankbaarheid vloeien over mijn gezicht terwijl ik dit schrijf. Dankbaarheid aan Kabas, de dienstencentra, OCMW, gemeentebestuur en alle gulle               Brasschatenaren voor het verschil dat jullie gemaakt hebben in mijn leven en dat van mijn kinderen.”

 

Raadslid Eeman doet volgende tussenkomst :

 

“Er heerst een grote bezorgdheid over de toekomstige werking van open Huis Kabas. Het huidige Kabas kan beschouwd worden als een centraal punt, het is zeer bereikbaar en alle projecten worden onder hetzelfde dak georganiseerd. Onze fractie vreest dat wanneer Kabas, in de toekomst, wordt opgedeeld over verschillende locaties (bijvoorbeeld dienstencentra e.a.) dit drempelverhogend zal werken voor de desbetreffende doelgroep die gebruik wenst te maken van Kabas. Het lijkt ons dan ook evident dat de materiele hulpverlening, zoals de sociale kruidenier en de tweedehandsboetiek, gekoppeld dient te blijven aan een centrale ontmoetingsplaats waar verder ook info en advies kan verleend worden.

Zal Kabas in de toekomst zijn activiteiten verdelen over verschillende locaties? En welke locaties zijn dit dan?
Gaat Kabas zijn materiele hulp stopzetten in de toekomst? (m.a.w. wordt er nog tweedehandskledij en speelgoed verzameld en verdeeld?)
Waarom is Kabas, sinds vorig jaar, gestopt met het aanbieden van FEAD pakketten?”

 

Schepen Hans beantwoord de vragen van raadslid Hermans & raadslid Eeman :

 

Zal Kabas in de toekomst zijn activiteiten verdelen over verschillende locaties? En welke locaties zijn dit dan?

- Selectie nieuwe coördinator Kabas – 6 dec assessment

- Eerst de combinatie maken met DC Vesalius en dan verder kijken wat mogelijk is. Samenwerking met DC Vesalius is een mogelijkheid om de grote groep 65 plussers in Brasschaat beter te bereiken (ongeveer 1/4de van de bevolking)

- Daarnaast ook de samenwerking met de sociale kruidenier verder uitbouwen op de Augustijnslei. Hier zal Kabas ook aanwezig zijn tijdens de bedelingsmomenten.

 

Gaat Kabas zijn materiele hulp stopzetten in de toekomst? (m.a.w. wordt er nog tweedehandskledij en speelgoed verzameld en verdeeld?)

- Materiële hulp blijft één van de drie belangrijke pijlers van KABAS.

- We willen hierbij blijven aansluiten bij de noden van de cliënten. Aanbod in Brasschaat is specifiek voor kleding veel ruimer dan 10 jaar geleden (tweedehandsbeurzen gezinsbond, online aanbod, rommelmarkten maar vooral het vaste uitgebreide aanbod in de kringwinkel. Nu is kabas ook niet altijd een antwoord op de noden (bv beperkt in maten).

 

Als Kabas geen kleding meer aanneemt wordt het aanbod in de kringwinkel nog groter.

- Inzetten op samenwerkingen oa met de kringwinkel - Inzetten op periodieke acties in samenwerking met vrijwilligers en de Brasschaatse bevoking. Hier zijn al kandidaat vrijwilligers (bv speelgoedactie in het najaar; seizoensverkoop)

- Behouden van bestaande goed draaiende zaken als verjaardagspakket, baby/ruilwinkel) Waarom is Kabas, sinds vorig jaar, gestopt met het aanbieden van FEAD pakketten?

- Het aanbod sloot niet meer aan bij de vraag van de cliënten - De verspreide leveringen zijn zeer arbeidsintensief (halen in Grobbendonk op verschillende momenten

– verzamelen, verdelen in zakjes – uitdelen) - We zijn terug ingestapt en spitsen ons nu toe op producten die langer houdbaar zijn en een flinke hap uit het budget zijn bv menstruatieproducten.

 

De boekiek is op dit moment nog open en blijft draaien om alle stappen concreet te maken

- Personeel Kabas (en SD) werden direct verwittigd. Ze zijn betrokken partners. Vanzelfsprekend zijn hier bepaalde bedenkingen waarmee we rekening houden. Ze zien ook opportuniteiten omdat er door de werklast van de boekiek weinig ruimte waren voor andere en nieuwe initiatieven. Zo verwachten we dat bv het rap op stap kantoor een boost gaat krijgen nu ze in DC Vesalius zitten

- Zodra de afbouw concreet is uitgewerkt communiceren we naar cliënten (en bevolking)

      ▪ Data (uitverkoop in vorm van solden

      ▪ Alternatieven en voorwaarden.

 

Missie Kabas (2021)

 

Bestrijden van armoede en sociale uitsluiting door als ondersteunende dienst in te zetten op

1. krachtgerichte hulpverlening (= mensen versterken / empoweren / coachen)

2. basisvaardigheden aan te leren via cursussen / projecten / deelname aan vrije tijdsactiviteiten

3. materiële hulpverlening = mensen voorzien in hun basisbehoeften + toegangspoort naar andere alle andere diensten die Kabas aanbiedt

 

Meerjarenplan

BD 06.02 We zorgen ervoor dat de steun die we bieden maximaal terechtkomt bij de juiste mensen      * 06.02.02 We voorzien de juiste steunmaatregelen voor de juiste noden

*06.02.03 We zetten in op het voorkomen van armoede

 

BD 06.03 Tegen het einde van de legislatuur slaagt Brasschaat erin om mensen die beroep doen op hulpverlening zo snel mogelijk zelfredzaam ten zelfstandig te maken

*06.03.03 Kabas zorgt voor begeleiding in de zoektocht van mensen in onze samenleving

*0603.05 We stimuleren het leren van de Nederlandse taal

 

Analyse en uitdagingen

 

Kabas zet in op 3 pijlers. Uit de organogram oefening blijkt dat vooral de laatste pijler (materiële hulpverlening) veel personeelsinzet vergt waardoor er onvoldoende tijd kan gestoken worden in de eerste 2 (krachtgerichte hulpverlening en basisvaardigheden).

- Voor begeleiden van cliënten (26%) en organiseren activiteiten (14%) is er onvoldoende tijd

- Er wordt bijna evenveel tijd besteed aan het bieden van materiële hulp (30%) als aan het uitvoeren administratieve taken (29%)

- In het aandeel materiële hulp gaat 74% van de tijd naar de werking van de boetiek. Om de boetiek te organiseren wordt er beroep gedaan op artikel 60’ers. Deze zijn steeds moeilijker te vinden.

 

Door de verhuis te zien als een kans, kan de werking aangepast worden waardoor de eerste 2 pijlers versterkt worden zonder dat de derde pijler aan kracht verliest.

 

Daarnaast is bijsturing nodig omdat de cliënten van Kabas sterk gestegen zijn, voornamelijk door de Oekraïne crisis, maar vermoedelijk zal de energie crisis deze tendens nog vergroten.

 

Ook vanuit het Plan Samenleven (Vlaanderen) moet er extra ingezet worden op de basisvaardigheden aan te leren (oa Nederlands leren) en het creëren van een sociaal netwerk. Omdat we ons personeel en ruimtes maar één keer kunnen inzetten moeten we onze werking aanpassen op een efficiëntere manier, de doelgroep, missie en doelstellingen indachtig.”

 

Raadslid Hermans bedankt schepen Hans voor de toelichting.  Ze merkt wel op dat niet al haar vragen beantwoord of verduidelijkt zijn.  Ze wil graag nog de mening van het betrokken personeel, de vrijwilligers en de art. 60.  Ze begrijpt dat zij betrokken zijn, maar zij krijgt zelf andere signalen.  Ze wil ook graag weten waarom dit zo plots gebeurd aangezien er de vorige commissie nog naar gevraagd werd. 

 

Schepen Hans licht toe dat alles in een stroomversnelling is gekomen door de gevaarlijke situatie met de elektriciteit door waterinsijpeling.  Normaal zouden ze daar blijven tot juli volgend jaar.  Nu werd er beslist dat de verhuis moet gerealiseerd zijn tegen december van dit jaar.  De boetiek blijft ondertussen wel open, maar is uitdovend.  Ze geeft ook nog mee dat er veel werd afgegeven waar Kabas niets mee kon doen en dat kost heel veel tijd.  Dit moet in de toekomst efficiënter gebeuren.  Kabas bestaat 30 jaar, de noden zijn veranderd in deze nieuwe wereld.  Ze licht toe dat men naar de werking moet durven kijken om te verbeteren. 

 

Raadslid Hermans licht toe dat Kabas enorm populair is.  Het was voor velen een instap naar een bredere dienstverlening.  Het was heel laagdrempelig. 

 

Schepen Hans licht toe dat het niet wordt afgestoten.  De babyruilpakketten blijven.  Ze geeft nog mee dat er een enorm groot aanbod is in de kringwinkel.  Als er noden zijn, blijft de begeleiding.  De mensen zullen meer doelgericht geholpen worden.  Nu zag men altijd dezelfde mensen bij Kabas.  Het is de bedoeling om de werking meer open te trekken.  Kabas 2.0 zal meer inzetten op preventie. Ze zullen in geen geval mensen laten vallen. 

 

Raadslid Hermans vraagt zich af hoe men zal omgaan met het feit dat de kleding in de kringwinkel te duur zou zijn voor bepaalde mensen?

 

Schepen Hans licht prijzen toe die gehanteerd worden in de kringwinkel.  Moesten de prijzen echt te hoog zijn voor sommige mensen, zal het OCMW hen nog altijd helpen.   Er kunnen afspraken gemaakt worden met de kringwinkel, bijvoorbeeld d.m.v. de uit-pas.  Niemand zal weten dat dit een speciale kaart is.  Op dit moment is de boetiek nog wel open.  Mensen die werken via art. 60 kunnen ook ‘geleverd’ worden aan de kringwinkel.  Op dit moment werkt er niemand via art. 60 bij Kabas. 

 

Raadslid Brughmans verwijst naar de verhuis van het OCMW in 2018.  De werking van Kabas verhuisde toen naar het Sint Jozef gebouw.  Het was de bedoeling om hier verder te ontwikkelen met meer ruimte.  In de budgetten van 202

2 stelt hij vast dat er een budget van 500 000 euro ingeschreven is voor een geschikte, laagdrempelige huisvesting voor Kabas en de sociale kruidenier.  Zijn fractie is al verschillende keren tussen gekomen om dit veilig te stellen.  Hij informeerde al een aantal keren naar de visie van Kabas en na vanavond is dit nog steeds niet helder.  Hij wil graag weten wat er met Kabas, de sociale kruidenier, de noodwoningen,… gebeurd?  Kabas wordt nu ondergebracht in Vesalius, maar uiterlijk binnen 15 jaar zal het dienstencentrum daar ook weggaan.  Kansarmoede steunt op de 4 W’s.  Aanklampende dienstverlening zal men op deze manier niet bereiken volgens hem.  Het is belangrijk om deze mensen te begeleiden.  Hij mist een visie op kansarmoede in Brasschaat.

 

Schepen Hans licht toe dat er enkele appartementen van de Voorkempen gehuurd worden als noodwoning.  Men kijkt ook naar de pastoriewoning in Maria Ter Heide als noodwoning.  Ze licht toe dat het aantal noodwoningen zeker niet zal verlaagd worden. 

 

Raadslid Brughmans geeft mee dat er projecten zijn om noodwoningen te bouwen.  Er staat al een aantal jaren 500 000 euro ingeschreven en hij vraagt om hier nu effectief iets mee te doen.  Het is belangrijk om hier een visie rond te ontwikkelen.  De oude locatie van Kabas is volgens hem helemaal afgeleefd. 

 

Schepen Hans licht toe dat het gebouw net helemaal opgeschilderd is.  De Voorkempen zal op deze grond in de toekomst een project opstarten, maar dit kan nog 4-5 jaar duren.  Ondertussen staat het leeg en kan het dus beter een goede invulling krijgen. 

 

Raadslid Hermans wil graag nog weten wanneer de cliënten hierover geïnformeerd werden en wat hun reactie was?

 

Schepen Hans licht toe dat de cliënten geïnformeerd zijn door Ann via facebook, waar zij alles opvolgen.  Zij zijn reeds geruime tijd op de hoogte van de verhuis.  De cliënten werden ook bevraagd en hier werd rekening mee gehouden. 

 

Raadslid Geysen heeft nog bijkomende bedenkingen.  Ze ontvingen als partij signalen van mensen uit de organisatie die belangrijk zijn om mee te nemen. 

 

De algemeen directeur licht toe dat reacties van mensen binnen de organisatie niet echt op z’n plaats zijn op de gemeenteraad.  Hij verwijst hiervoor graag naar de deontologische code van de ambtenaren.  Zij zijn loyaal aan het beleid van de gemeenteraad.  Reacties van medewerkers kunnen niet gebruikt worden binnen een politiek debat. 

Beslissing

 

 

Er heerst een grote bezorgdheid over de toekomstige werking van open Huis Kabas. Het huidige Kabas kan beschouwd worden als een centraal punt, het is zeer bereikbaar en alle projecten worden onder hetzelfde dak georganiseerd. Onze fractie vreest dat wanneer Kabas, in de toekomst, wordt opgedeeld over verschillende locaties (bijvoorbeeld dienstencentra e.a.) dit drempelverhogend zal werken voor de desbetreffende doelgroep die gebruik wenst te maken van Kabas. Het lijkt ons dan ook evident dat de materiele hulpverlening, zoals de sociale kruidenier en de tweedehandsboetiek, gekoppeld dient te blijven aan een centrale ontmoetingsplaats waar verder ook info en advies kan verleend worden.

 

Neemt kennis van de vraag van Rob Eeman, namens PvdA:

        Zal Kabas in de toekomst zijn activiteiten verdelen over verschillende locaties? En welke locaties zijn dit dan?

        Gaat Kabas zijn materiele hulp stopzetten in de toekomst? (m.a.w. wordt er nog tweedehandskledij en speelgoed verzameld en verdeeld?)

        Waarom is Kabas, sinds vorig jaar, gestopt met het aanbieden van FEAD pakketten?

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022