Zitting van maandag 30 maart 2020

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans en Bruno Heirman - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Shana Claessens en Cathy Mallentjer - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

 

 

Jan Jambon raadslid  verlaat de zitting vanaf punt 8.

Dirk de Kort verlaat de zitting, conform artikel 27 van het decreet lokaal bestuur bij de behandeling van punt 16.

Dirk de Kort raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 17.

Jan Jambon raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 22.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 17 februari 2020. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Niels de Kort meldt dat hij op voorhand een aantal vragen had doorgestuurd in de hoop dat alles sneller zou kunnen verlopen, maar hij heeft hier nog geen antwoorden op mogen ontvangen.  Hij herhaalt bij deze graag zijn vragen. 

 

Twee gemeenteraden geleden had hij een vraag gesteld rond de opschaling van de functie voor de beleidsondersteuner voor Katrien Van Loon.  Hij heeft hier nog steeds geen antwoord op gekregen. 

 

Raadslid Niels de Kort wil graag meegeven dat zijn fractie heel blij is dat er een live-streaming werd opgezet.  Elke burger van Brasschaat kan de gemeenteraad volgen van thuis uit.  Er was een pandemie nodig om dit erdoor te krijgen, maar hij is er heel blij mee. Hij hoopt dat dit dus nu ook zo kan verdergezet worden.  In de vorige legislatuur werd hiervoor de nodige apparatuur aangekocht en werd er door raadslid Babs Devocht een vraag over gesteld.  Hij vindt dat we goed gestart zijn om dit bij deze gemeenteraad eens te proberen en hoopt dat dit verdergezet kan worden.

 

Raadslid Niels de Kort wil nog iets laten notuleren m.b.t. het project school Kaart.  De burgemeester had een besluit genomen om de vorige gemeenteraad te annuleren, dit was perfect wettelijk en daar schikt zijn fractie zich naar aangezien dit om veiligheidsredenen was.  Zijn fractie wil graag vragen aan het college om de administratieve behandeling van dit project stop te zetten zolang die gemeenteraad er niet komt en hun voorstel van beslissing niet besproken is. 

 

Als laatste wil hij ook nog terugkomen op het punt dat reeds werd aangehaald door raadslid Pauwels en raadslid Vanpoucke.  Het is een crisissituatie, dus het is logisch dat er spoedeisende beslissingen moet genomen worden, maar hij wil wel vragen om de agenda te respecteren.  Punten worden chronologisch ingediend.  Hij vindt het logisch dat als punten laatst worden ingediend, deze ook laatst behandeld worden op de gemeenteraad.

 

Voorzitter Versompel geeft mee dat hij niet weet wanneer de laatste punten zijn toegevoegd.  Hij geeft het woord aan raadslid Vanpoucke.

 

Raadslid Vanpoucke heeft ook nog een vraag over de notulen. Er was beloofd door schepen Ven om nazicht te doen rond de jaarlijkse herzienbaarheid van de overeenkomsten van de CLB’s.  Zij ging de vraag stellen via minister Weyts.  Hij wil graag weten of dit is gebeurd en wat het gevolg hiervan is. 

 

Schepen Ven meldt dat er nog geen gevolg werd gegeven aan de vraag van raadslid Vanpoucke.  Ze geeft mee dat Sylvia wel een antwoord had geformuleerd op de vraag van Niels.  Ze vindt het vreemd dat dit nog niet is doorgestuurd, maar zal dit onverwijld toesturen.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 17 februari 2020 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 17 februari 2020 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

2 Onmiddellijke minnelijke schikking. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman leest het volgende : “wanneer men een beperkte (gebruikers) hoeveelheid drugs aantreft op de weg, wordt normaal enkel een vereenvoudigd proces-verbaal opgesteld en wordt de drugs in beslag genomen.  Wanneer de politiezone Antwerpen dit aantreft, moet de verdachte onmiddellijk een geldsom betalen.  Wordt deze niet betaald, dan wordt er gedwongen hulpverlening opgelegd.”

Raadslid Eeman stelt zich vragen bij het onmiddellijk betalen van een geldsom.  Hij vraagt zich af of men hiermee bedoeld dat het betalen van de geldsom ter plekke en op hetzelfde tijdstip van het aantreffen van de verdachte plaats vindt? 

 

De korpschef bevestigt dat de overtreder inderdaad ter plaatste betaalt ofwel krijgen ze een overschrijvingsformulier toegestuurd. 

 

Raadslid Eeman vraagt of het nu onmiddellijk moet ofwel per overschrijving?

 

De korpschef bevestigt dat beide opties mogelijk zijn. 

 

Raadslid Eeman vraagt zich af of deze regel werd ingevoerd omdat mensen uiteindelijk niet zouden betalen?   Hij vraagt zich af of het bestuur vindt dat gedwongen hulpverlening afhankelijk moet zijn van het al dan niet onmiddellijk kunnen betalen van een geldsom. 

 

Zijn fractie vindt dat wie begeleiding moet krijgen niet afhankelijk kan zijn van het onmiddellijk in het bezit zijn van cash geld op kredietkaart.  Ze vinden dit een vorm van discriminatie in de beoordeling van wie al dan niet moet begeleidt worden.  Het kan best zijn dat de onmiddellijke betaler een hogere nood heeft aan begeleiding dan de persoon die dit niet onmiddellijk kan betalen.  Wanneer men ziet dat deze procedure uiteindelijk tot vervolging kan leiden dan is dit niet in verhouding met de aanpak van de cash innende gebruiker die uiteindelijk de wet op dezelfde wijze heeft overtreden. 

 

Raadslid Eeman vraagt om toe te lichten hoe het al dan niet betalen van een geldsom kan bepalen wie het meeste hulp van begeleiding nodig heeft wanneer hij betrapt wordt op een beperkte gebruikershoeveelheid. 

 

De korpschef geeft graag nog toelichting bij de OMS, onmiddellijke minnelijke schikking.  Dit betreft een alternatieve afhandeling, het is een andere manier van werken t.o.v. die tot op de dag van vandaag werd toegepast.  Deze manier van werken houdt de dag van vandaag in dat men niet kort op de bal kan spelen.  Bij kleine overtredingen wordt er op dit moment een vereenvoudigd PV opgemaakt waardoor dit niet doorgaat naar het Parket.  Er is tot op de dag van vandaag geen link met het Parket of een eventuele vervolging.  Wat de politie wil voorkomen met deze minnelijke schikking is enerzijds om kort op de bal te spelen (mensen moeten onmiddellijk een boete betalen) en ook dat er zichtbaar geïntegreerd gaat worden.  Er komt een samenwerking tussen politie, gemeente, justitie en hulpverlening.  Men wil het openbaar druggebruik en de overlast die hiermee te paar gaat terugdringen.  Dit werd ook opgenomen in het zonaal veiligheidsplan.  De problematische druggebruikers die geen geld hebben om de boete te betalen, krijgen sowieso een aangepaste behandeling via zorgverlening en re-integratie. De korpschef licht toe dat het een beetje is zoals bij een verkeersboete, mensen krijgen de mogelijkheid om de boete onmiddellijk  te betalen of via een overschrijvingsformulier.  Op deze manier wordt er veel sneller gevolg gegeven aan drugsbezit.  De mensen die niet onmiddellijk kunnen betalen zullen door het Parket doorverwezen worden naar hulpverlening.  Wanneer zij het volledig traject (succesvol) volgen, kopen zij hun boete af.  Het is een bewuste keuze van Parket om dit niet om te draaien omdat dit dan niet betaalbaar is voor de samenleving in het algemeen om iedereen een hulpverleningstraject te laten volgen.  Het Parket garandeert wel dat mensen die recidieven plegen (mensen die gekend zijn voor druggebruik) ook in een hulptraject worden gestoken.  Het is niet zo dat er enkel mensen  in de hulpverlening terecht komen die niet kunnen betalen, het is een en/en verhaal. 

 

Raadslid Eeman geeft aan dat hij het begrepen heeft, maar hij vindt toch dat er een link bestaat met de redenering “betalen of niet betalen”.  Het is voor zijn partij niet overtuigend genoeg.  Zijn fractie stemt dan ook tegen de goedkeuring van dit punt. 

 

Raadslid Hermans wil zich aansluiten bij de opmerking die raadslid Eeman had gegeven.  Zij verwijst graag naar de afsprakennota waarin Nika Dangez (OCMW) als contactpersoon wordt aangeduid in deze procedure.  Zij vraagt zich af waarom zij werd aangeduid en welke rol zij zal spelen in het hulpverleningsproces.  Ze vraagt zich af of dit puur administratief is aangezien dit niet heel duidelijk is. 

 

Raadslid Hermans heeft nog een aantal vragen m.b.t. de afsprakennota :

          Artikel 1 : er wordt verwezen naar de gesprekken die plaatsvinden.  Er is ook een groepsgesprek, ze stelt zich hierbij de vraag of men dan niet in het gedrang komt met de privacy-wetgeving? 

          Artikel 2 : wanneer wordt een evaluatie als positief beschouwd en wie doet dit dan? 

          Laatste alinea artikel 2 : kan het project gestopt worden wanneer de middelen op zijn?  Wat is de rek hierop?

          Artikel 3 : men rapporteert over de aard van afronding.  Men gaat niet verder in op de inhoud, ze hoopt dat de naam van de persoon ook niet vermeld wordt.  Kan dit duidelijker gestipuleerd worden in de overeenkomst? 

          Krijgt de contactpersoon van het OCMW ook altijd feedback of krijgt zij dit enkel op het einde van het traject?

          Artikel 4 : opsomming van de kwalitatieve indicatoren.  Het is haar niet helemaal duidelijk of het en/en is, dan wel of/of is.  Zijn de indicatoren wenselijk of verplicht? 

          Artikel 10.3 omtrent de projectresultaten : graag meer verduidelijking over de resultaatverbintenissen.  Hoe gaat men dit evalueren?  Wat zijn de slaagkansen van het traject? 

          Artikel 10 (laatste zin): over welke schade zou het gaan? 

 

De korpschef zal proberen om een antwoord te geven op alle vragen maar ze stelt ook voor om eventueel alle vragen schriftelijk te bezorgen zodat ze een antwoord kunnen opstellen hierover.  Het samenwerkingsprotocol gaat over de gemeente voornamelijk als financierder en adviespunt verslaving.  De contactpersoon die is opgegeven voor de gemeente is zoals vermoed eerder een administratieve functie.  Zij zal ook instaan voor de opvolging van het samenwerkingsprotocol.  De evaluatie is voorzien om plaats te vinden binnen de zonale veiligheidsraad.  De burgemeester en het parket zijn hierbij ook aanwezig.  De eerste keer zal dit gebeuren 3 maanden na de inwerkingtreding. De rapportage / advies verslaving  zal een traject opstarten, dit is eerst een groepsgesprek en nadien een individueel adviesgesprek.  Advies verslaving krijgt van het Parket de naam door.  Dit is volledig in orde met de privacy.  Het Parket krijgt op het einde advies over het gelopen traject, als dit goed doorlopen werd, zal de zaak geseponeerd worden door het Parket.  Wanneer het traject negatief wordt afgerond (bv. door het niet volgen van een sessie) zal er een dagvaarding volgen.  Er zal door advies verslaving nooit informatie gegeven worden over het dossier.  De inhoud van het samenwerkingsprotocol is volledig gebaseerd op het protocol dat al sinds 2013 van toepassing is in politiezone Antwerpen. 

 

De korpschef meldt dat het project normaal zou opstarten op 1 april 2020, maar gezien de situatie is dit tot nader orde uitgesteld. 

 

Raadslid Hermans vraagt zich af of mensen uit Brasschaat hierover kunnen afgesproken worden en omgekeerd. 

 

De korpschef bevestigt dit.  Het project loopt reeds in Antwerpen.  Aangezien politie Brasschaat dit heeft opgenomen in het zonaal veiligheidsplan vond het Parket dit ok om met Brasschaat als piloot aan de slag te gaan.  Dit is vandaag van toepassing voor de inwoners van Brasschaat en de inwoners van Antwerpen.  Wanneer het project uitgebreid wordt naar andere gemeenten, zullen zij ook het aanbod van hulpverlening krijgen. 

 

Raadslid Niels de Kort geeft mee dat zijn fractie dit punt volmondig ondersteund.  Zij hebben destijds gevraagd bij de opmaak van het zonaal veiligheidsplan om prioriteit te maken van drugs.  Dit is een maatregel die de gebruikers meer gaat bestraffen.  Hij geeft wel mee dat het niet enkel op dit niveau mag blijven, de netwerken en de dealers moeten zeker ook aangepakt worden. 

 

Raadslid Niels de Kort vraagt zich af hoe het in de praktijk zal lopen.  De nachtploegen zijn een samenwerking met Schoten waar deze maatregel nog niet van toepassing is.  Hoe gaat dit praktisch in zijn werk? Moeten ze 2 verschillende werkingen hanteren?  Hij vraagt zich ook af waar de opbrengst van de minnelijke inning naartoe gaat.

 

Raadslid Niels de Kort wil de korpschef feliciteren.  De samenwerking met politiezone Antwerpen is belangrijk, zeker in het kader van drugs. 

 

De korpschef licht nog toe dat het gaat over feiten van gebruik en bezit van cannabis en andere verdovende middelen, maar enkel wanneer deze van toepassing zijn op de openbare weg of op publiek domein.  Er is niet vastgelegd wat de minimale gebruikershoeveelheid is.  De politie zal de inschatting maken of het gebruik is of niet.  Wanneer de inschatting wordt gemaakt dat het meer is dan “gebruik” zal het normale onderzoek gestart worden en zal het dus niet afgesloten worden met een loutere boete. 

 

OMS is nog niet van toepassing in Schoten.  Brasschaat is zoals eerder toegelicht piloot.  Op dit moment vraagt het nog veel manueel werk van het Parket, de korpschef vermoed dat het dus nog wel even zo zal blijven.  Er is inderdaad een samenwerking met Schoten, de mensen daar zijn gebriefd.  Tijdens de nachten / weekenden zijn er gemengde ploegen.  Het gebeurt zelden dat er een ploeg bestaande uit enkel medewerkers van Schoten op pad is.  Het klopt dus wel dat er op dit moment een verschillende manier van werken is in Schoten en Brasschaat.

 

De opbrengsten van OMS zullen rechtstreeks naar Justitie gaan. 

 

Raadslid Van der Schoepen geeft een bondige tussenkomst vanuit zijn fractie.  De gemeente doet aan drugbestrijding en om dat probleem in te dijken moet men het geweer van schouder veranderen en de maatregelen verstrengen en pijnlijker maken.  Fractie Vlaams Belang volgt het bestuur hierin en keuren dit punt meer dan goed.

 

Raadslid Pauwels deelt mee dat ook zijn fractie dit punt goedkeurt.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Wanneer wij een beperkte (gebruikers)hoeveelheid drugs aantreffen op de openbare weg, wordt normaal enkel een vereenvoudigd proces-verbaal opgesteld en wordt de drugs in beslag genomen. Wanneer de politiezone Antwerpen dit aantreft, moet de verdachte onmiddellijk een geldsom betalen. Wordt deze niet betaald, dan wordt er gedwongen hulpverlening opgelegd (zijnde: 2 gesprekken, dit wordt gefinancierd door stad Antwerpen). Wordt deze hulpverlening niet gevolgd, dan engageert het parket om over te gaan tot vervolging.

Aangezien wij “drugs en de overlast die hiermee gepaard gaat” hebben opgenomen in ons zonaal veiligheidsplan, is het parket bereid om het project van stad Antwerpen ook uit te rollen in Brasschaat als eerste buitenzone. De voorwaarde was dat het gemeentebestuur de hulpverleningsgesprekken zou financieren voor haar eigen inwoners.

 

Juridisch kader

Omzendbrief nummer 44/2013 betreffende de onmiddellijke minnelijke schikking

 

Financiële gevolgen

De bruto werktijd per traject bedraagt 3,5 uur waarvan 2,5 uur netto contacttijd met de overtreder en 1 uur administratie (bellen, brieven, attesten, dossiervorming, verplaatsen afspraken, ...). Men gebruikt de bruto loonkost volgens de huidige geldende barema's (nieuwe barema's sinds 1 november 2019) zijnde IFIC klasse 14 ten bedrage van 30 euro per uur (te vergelijken met de vorige barema's (A1 1.55) op bachelorniveau met 7 jaar anciënniteit). Een volledig traject kost dus 105 euro.

Er wordt niet gefactureerd per traject maar wel op basis van een geraamd minimum. We gaan uit van minimum 38 trajecten als basis voor negen maanden (50 trajecten op jaarbasis voor de inwoners van Brasschaat) x 105 euro = 3.990 euro). Op het einde van het jaar wordt er bekeken hoeveel trajecten er in overtal zijn gepresteerd en worden deze afgerekend. Het minimumpakket wordt betaald, ook al worden er minder cliënten aangemeld. De invoering van een buiten-juridische maatregel als tussenstap kan ook voor een toename (10 tot 20%) van het aantal trajecten zorgen (onder andere minder straatsepo's).

In het meerjarenplan van de gemeente Brasschaat werd voor drugpreventie een budget voorzien van 1.500 euro met het oog op de organisatie van een MEGA-fuif. Huidige budgetten zijn dus ontoereikend en moeten in een eerst volgende budgetwijziging worden voorzien.

Voor de betaling zal er een betaaltoestel worden voorzien dat op het commissariaat kan blijven zodat de verdachten meegenomen dienen te worden en de triptiek kan afgenomen worden. De nodige budgetten zijn voorzien in de politiebegroting in de buitengewone dienst 330/744.51 Aankoop uitrusting en materieel politie.

 

BESLUIT:

Met 32 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Shana Claessens, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 1 neen-stem (Robrecht Eeman).

 

Art.1.- Met ingang vanaf 1 april 2020 wordt het project Onmiddellijke Minnelijke Schikking Drugs uitgerold in de gemeente Brasschaat. Dit betreft een samenwerking tussen de gemeente Brasschaat als toelageverstrekker, het parket van Antwerpen, de politiezone Brasschaat en vzw Free Clinic, tot 31 december 2020.

 

Art.2.- Goedkeuring wordt gehecht aan het voorstel met betrekking tot de betoelaging en de afspraken gemaakt tussen de verschillende partners zoals vastgelegd in de afsprakennota, als bijlage toegevoegd.

 

Art.3.- Geeft opdracht om de nodige budgetten te voorzien bij een eerst volgende budgetwijziging voor de betoelaging onder de actie 'drugpreventie' van de gemeente Brasschaat.

 

Art.4.- De externe communicatie verloopt door de politiezone Brasschaat in overleg met het parket.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

3 Politiezone rekening 2018. Correcties op afronding bedragen en "min"-teken in berekening resultaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In de gemeenteraadszitting van juni 2019 werd de rekening 2018 van de politiezone Brasschaat goedgekeurd. De jaarrekeningen van de politiezone worden gecontroleerd door de FOD Binnenlandse Zaken "Federale diensten Gouverneur van de Provincie Antwerpen", om vervolgens door de provinciegouverneur goedgekeurd te worden.

 

Bij deze controle werden volgende zaken opgemerkt: een typfout in een berekening en afrondingsverschillen. Deze staan in de boekhouding wel juist.

1) Typfout - geen minteken

Resultatenrekening over dienstjaar 2018

exploitatieresultaat         - 175.175,00 euro

uitzonderlijk resultaat             19.403,00 euro

resultaat van het dienstjaar      155.772,00 euro

 

In deze berekening dient er - 155.772,00euro (dus negatief bedrag) te staan.

 

2) de bedragen voor de balanswaarden worden op 2 cijfers na de komma berekend en op xxx,00 afgerond in de vermelding in het gemeenteraadsbesluit.

 

De bedragen die uit de boekhoudsoftware rapporten werden overgenomen:

Balans 31/12/2018, zie ook balans in bijlage:

Activa

Afrondingen

Zonder afrondingen

vaste activa

2.961.833,00 euro

2.961.832,80 euro

vlottende activa

1.244.809,00 euro

1.244.808,09 euro

totaal van de activa

4.206.641,00 euro

4.206.640,89 euro

Passiva

 

 

eigen vermogen

2.911.696,00 euro

2.911.696,28 euro

vreemd vermogen

1.294.944,00 euro

1.294.944,61 euro

Totaal Passiva

4.206.641,00 euro

4.206.640,89 euro

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 op de geïntegreerde politie (met latere wijzigingen).

Algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie (koninklijk besluit van 5 september 2001 met latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen

De gemeentelijke tussenkomsten bedroegen in 2018:

          4.178.000 euro in de gewone dienst

             360.000 euro in de buitengewone dienst

De rekeninguitslag in de gewone dienst is 7.318 euro lager dan geraamd bij het opstellen van de begroting 2019.

Ondertussen is het niet-begrote saldo van de federale toelage verkeersveiligheid 2014 ontvangen, (189.635 euro) zodat het begrotingsevenwicht niet in gevaar is.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad stelt, na correctie op de beslissing van de gemeenteraad van juni 2019,

de rekening 2018 van de politiezone Brasschaat (5352) vast als volgt :

 

Begrotingsrekening gewone dienst

netto vastgestelde rechten8.137.687,53 euro

vastgelegde uitgaven           - 7.980.362,69 euro

Begrotingsresultaat gewone dienst   157.324,84 euro

over te dragen vastgelegde uitgaven+ 456.187,46 euro

boekhoudkundig resultaat gewone dienst= 613.512,30 euro

 

Begrotingsrekening buitengewone dienst

netto vastgestelde rechten507.830,39 euro

vastgelegde uitgaven           - 355.180,94 euro

begrotingsresultaat buitengewone dienst          = 152.649,45 euro

over te dragen vastgelegde uitgaven          + 127.332,80 euro

boekhoudkundig resultaat buitengewone dienst          = 279.982,25 euro

 

Balans per 31 december 2018

vaste activa2.961.832,80 euro

vlottende activa         +  1.244.808,09 euro

totaal van de activa          = 4.206.640,89 euro

 

eigen vermogen2.911.696,28 euro

vreemd vermogen          + 1.294.944,61 euro

totaal van de passiva          = 4.206.640,89 euro

 

Resultatenrekening over dienstjaar 2018

exploitatieresultaat- 175.175,00 euro

uitzonderlijk resultaat19.403,00 euro

resultaat van het dienstjaar          = - 155.772,00 euro

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

4 Voetbalclub OSSMI. Investeringstoelage voor aanleg kunstgrasveldjes. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels meldt dat het advies van de sportraad niet is toegevoegd. 

 

Schepen Van Gerven laat weten dat dit een positief advies was en dat dit zeker nog bezorgd kan worden. 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt dat wanneer er toevoegingen of wijzigingen aan een punt gebeuren om dit door te geven via de mail ofwel graag aanduiden in het geel.  Het is soms verwarrend wanneer men niet kan zien welke aanpassingen er zijn gebeurd aan besluiten. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Voetbalclub OSSMI wenst 2 kunstgrasveldjes voor de pupillen en duiveltjes aan te leggen.

De kostrpijs wordt geraamd op 116.083,65 euro en de club vraagt om financiële ondersteuning (1/3de) van de gemeente.

 

Adviezen

Gunstig advies van de raad van bestuur van de sportraad van 14 oktober 2019.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

38.694,55 euro

Budgetsleutel

0740/66400000 Investerinstoelagen sportinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringsbudget 2020

Krediet beschikbaar

Ja.

Visum financieel directeur

2020/07

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad stemt in met een investeringstoelage aan voetbalclub OSSMI voor de aanleg van 2 kunstgrasveldjes voor de pupillen en duiveltjes (1/3de van de bewezen kosten, met een maximum toelage van 38.694,55 euro).

 

Art.2.- De toelage wordt uitbetaald na het voorleggen van facturen voor de uitgevoerde werken en

          ofwel betalingsbewijzen voor deze facturen

          ofwel bewijzen dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

5 Gemeentelijke toelage 2020-2024 onderhoud grasvelden, atletiekbaan en tennisvelden. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels meldt dat het advies van de sportraad niet is toegevoegd.  Zijn fractie vraagt zich nog steeds af waarom de kunstgrasvelden hier niet tussen zitten, deze vragen ook onderhoud. 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat bij de aanleg van de kunstgrasvelden bedongen is dat zij zelf instaan voor het onderhoud.  Dit is de afspraak. 

 

Raadslid Niels de Kort  vraagt of hij een simulatie kan krijgen m.b.t. hoeveel elke club voor de tennisvelden juist zal krijgen.  Het gaat over een nieuw beleid, wat hij op zich goed vindt.  Hij vraagt zich af of dit in relatie staat met de aanleg van de binnenbaan?  In het bestuursakkoord staat dat er een overdekte tennishal moet komen in Brasschaat.  Hij vraagt zich af wat de stand van zaken hierin is.

 

Schepen Van Gerven licht toe dat dit reglement enkel voor de openlucht tennisvelden is.  Het is 400 euro per veld.  Naar gelang hoeveel velden ze hebben, kan men berekenen hoeveel ze zullen krijgen.  Ze deelt mee dat de informatie omtrent hoeveel elke club krijgt, zal bezorgd worden. 

Wat betreft het dossier van de tennishal is de gemeente nog steeds vragende partij voor 1 gedragen standpunt voor alle clubs.  Wanneer alle clubs met 1 unaniem voorstel komen waar ze allemaal achter staan, kan de gemeente bekijken hoe ze hier verder mee omgaan. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente verleent toelagen aan sportclubs voor het onderhoud van grasvelden en de atletiekbaan.

Het is aangewezen deze ondersteuning verder te zetten voor de dienstjaren 2020-2024 en uit te breiden met een toelage voor het onderhoud van tennisvelden.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 27 mei 2019 inzake de gemeentelijke toelage 2019 voor onderhoud grasvelden en atletiekbaan.

 

Adviezen

Gunstig advies van de raad van bestuur van de sportraad van 14 januari 2019.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

23.096,00 euro (jaarlijks)

Budgetsleutel

0740/64930430 Toelage onderhoud sportvelden en atletiekbaan

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2020 en volgende jaren

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeente verleent voor de dienstjaren 2020-2024, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad van het vereiste krediet in het jaarlijks aangepast meerjarenplan, aan de sportclubs die gebruik maken van grasvelden voor een jaarcompetitiesport en zelf instaan voor onderhoud, inzaaien en of maaien, een jaarlijkse toelage als volgt:

          onderhoud/inzaaien:950,00 euro per groot veld;

238,00 euro per klein veld;

          maaien:390,00 euro per groot veld.

  98,00 euro per klein veld.

Het onderhoud door de clubs omvat de jaarlijkse inzaaiing van de velden, alsook de aankoop van alle benodigde materialen (graszaad, zwarte grond, dolomiet, shiste, en dergelijke).

 

Art.2.- De gemeentelijke groendienst controleert jaarlijks de grasvelden in de maand juni. Bij controle dient het speelveld over een volledig gesloten grasmat te beschikken, tevens zijn alle oneffenheden weggewerkt en voldoet het speelveld aan de speelvoorwaarden, vastgesteld door de betrokken sportbonden.

 

Art.3.- De toelage wordt uitbetaald als volgt:

          onderhoud en zaaien: na controle, zoals vermeld in artikel 2, mits gunstig resultaat;

          maaien: in het voorjaar, na goedkeuring van het (aangepast) meerjarenplan.

 

Art.4.- De gemeente verleent voor de dienstjaren 2020-2024, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad van het vereiste krediet in het jaarlijks aangepast meerjarenplan een jaarlijkse toelage van 950,00 euro aan de atletiekclub “Break” voor het onderhoud van de atletiekbaan in het Louis De Winterstadion.

Het onderhoud omvat de regelmatige reiniging, de aankoop van de noodzakelijke producten en het waterverbruik.

 

Art.5.- De toelage wordt jaarlijks uitbetaald in één schijf, na controle van de staat van de baan door de gemeentelijke diensten.

 

Art.6.- De gemeente verleent voor de dienstjaren 2020-2024, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad van het vereiste krediet in het jaarlijks aangepast meerjarenplan, een jaarlijkse toelage van 400,00 euro per tennisveld aan de Brasschaatse tennisverenigingen voor het onderhoud van hun tennisvelden.

Het onderhoud omvat:

          het breken en verwijderen van de toplaag en afvoeren van de oude gravel;

          aanvoeren van nieuwe gravel die op het terrein vermengd, gewalst en geëgaliseerd wordt;

          huur machines en werkuren.

 

Art.7- De toelage wordt jaarlijks uitbetaald in één schijf, na controle van de staat van de tennisvelden door de gemeentelijke diensten.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

6 Toelage 2020-2024 aan Sociëteit Triatlon Brasschaat voor organisatie triatlon. Vaststelling modaliteiten. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Konings deelt mee dat dit punt zonder verwerp is op dit moment.  Hij heeft vernomen van de voorzitter van Sociëteit Triatlon Brasschaat dat gezien de huidige omstandigheden de organisatie niet zal doorgaan dit jaar. 

 

Schepen Van Gerven wil hier graag op reageren.  Dit betreft een toelage voor de periode 2020 tot 2024.  Er werd in het meerjarenplan gevraagd om dit evenement te steunen in de volgende jaren omwille van het feit dat zij met toenemende kosten zitten en verminderde opbrengsten.  Aangezien het een evenement is dat de nodige uitstraling heeft, vindt het college het belangrijk om hen te laten zien dat ze steun krijgen vanuit de gemeente.  De editie van 2020 is helaas geannuleerd maar zij kijkt zeker hoopvol naar volgende edities.  Om hen zin te doen krijgen om verder te doen, zou dit een mooi signaal zijn volgens haar. 

 

Raadslid Konings is dankbaar dat het gemeentebestuur de club wil blijven steunen.  Hij vindt het een flinke steun die de gemeente voorziet. 

 

Raadslid Pauwels meldt dat het advies van de sportraad ook hier niet is toegevoegd.   

 

Raadslid Hoegaerts vroeg zich af of de steun van 8.500 euro van dit jaar ook zou uitgekeerd worden of niet.  Door de tussenkomst van schepen Van Gerven is dit een vraag zonder voorwerp geworden. Het lijkt hem ook een goed idee omdat ze toch voorbereidende kosten hebben gedaan.  

 

Schepen Van Gerven stelt dat dit reeds werd goedgekeurd in de meerjarenplanning.  Om dit volgens de regels van de kunst te doen, moest er volgens de financiëndienst nog een toelagereglement goedgekeurd worden.  Dit is wat er vandaag gebeurd.  Het bedrag werd reeds goedgekeurd in de meerjarenplanning. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente ondersteunt sedert jaren de Sociëteit Triatlon Brasschaat bij de organisatie van de Triatlon Brasschaat, onder meer via een jaarlijkse toelage van 2.500,00 euro.
Door de steeds verder dalende sponsorgelden en verhoging van de huur voor opslagruimte wordt thans voorgesteld om deze financiële ondersteuning te verhogen naar 8.500 euro per jaar.
Hiertoe moet een toelagereglement vastgesteld worden door de gemeenteraad.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november 1983

inzake de controle op toekenning en aanwending van gemeentelijke toelagen.

 

Financiële gevolgen

.

De financiële gevolgen zijn.

 

Kost

8.500,00 euro, (jaarlijks)

Budgetsleutel

0740/64930410 toelage triatlon

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2020 en volgende jaren

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeente verleent voor de dienstjaren 2020-2024, onder voorbehoud van goedkeuring

door de gemeenteraad van het vereiste krediet in het (aangepast) meerjarenplan,

een jaarlijkse toelage aan de Sociëteit Triathlon Brasschaat vzw voor de organisatie van de triatlon Brasschaat
Art.2.- Ten laatste 2 maanden na elke editie legt de vzw aan het college van burgemeester en

schepenen een onkostenrekening voor alsmede de nodige verantwoordingsstukken waaruit

blijkt dat de toelage werd aangewend voor de organisatie van de Brasschaatse Triatlon.

Als de toelage evenwel werd aangewend voor een ander doel dan datgene waarvoor zij werd  toegekend zal de gemeente volledige toelage terugvorderen.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

7 Tennisclub Park. Investeringstoelage aanleg padelvelden en installatie verlichting. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels meldt dat het advies van de sportraad niet is toegevoegd aan dit punt. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Tennisclub Park plant de aanleg van 2 padelvelden (door vervanging 1 tennisveld) en de installatie van verlichting voor 3 tennisterreinen. De kostprijs wordt geraamd op 135.000 euro en de club vraagt financiële ondersteuning (1/3de).

 

Adviezen

Gunstig advies van de het bestuur van de sportraad van 14 oktober 2019.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

45.000,00 euro, btw inbegrepen

Budgetsleutel

0740/66400000 Uitzonderlijke investeringstoelagen sportinfrastructuur.

Budget/jaar

Investeringsbudget 2020

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

2020/04

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad stemt in met een investeringstoelage aan Tennisclub Park voor de aanleg van 2 padelvelden en de installatie van verlichting voor 3 tennisterreinen (1/3de van de voorgelegde facturen met een maximum toelage van 45.000,00 euro) onder voorwaarde van het bekomen van een rechtsgeldige omgevingsvergunning.

 

Art.2.- De toelage wordt uitbetaald na de voorlegging van een kopie van de omgevingsvergunning  en van facturen voor de uitgevoerde werken met

          ofwel betalingsbewijs

          ofwel bewijs dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

8 Toelage 2020-2024 sterilisatie katten. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans pleit met zijn fractie voor terughoudendheid om nu dergelijke facultatieve uitgaven te doen gelet op de corona-crisis.  Hij bedoelt facultatief in de zin van leuk, maar niet noodzakelijk. 

 

Er wordt hier 10.000 euro vrij gemaakt in het budget om huiskatten te steriliseren terwijl de gemeente op financieel vlak alle zeilen zal moeten bijzetten. 

 

Hij stelt de vraag of deze toelage wat betreft de toepassing in budgetjaar 2020 niet beter kan uitgesteld worden? 

 

Raadslid Brughmans geeft hieromtrent graag nog wat randinformatie mee.  Het was jaren geleden ere-burgemeester Lode Bertels die een subsidie-overeenkomst afsloot met een organisatie die zwerfkatten vangt en ze door een dierenarts laat steriliseren of castreren.  Vandaag wil het college verdergaan en wil het financieel tussenkomen in de sterilisatie van huiskatten.  Dit is bij wet verplicht.  De bedoeling is nobel, maar hij stelt in vraag of het nu de taak van de gemeente is om haar burgers te betalen om verantwoordelijk te zijn voor de huisdieren die in hun gezin leven?  Hij vraagt zich af of dit niet een betutteling ten top is? 

 

Wat hem ook opvalt in het reglement is de zin die verwijst naar de beperking tot twee katten per gezin en per jaar.  Hij vraagt zich af of dit een bepaalde reden heeft? 

 

Raadslid Brughmans vraagt zich ook af of een dergelijke subsidie ook in andere gemeenten bestaat en of er geen gevaar bestaat voor malafide praktijken en misbruik?

 

Schepen Hans licht toe dat er wordt verwezen naar maximum twee per jaar omdat er anders beroep op zouden doen en dit mag niet.  Het bedrag van 10.000 euro is veel te hoog maar zo is er nog een reserve voor moest er nog iets anders zijn met dieren dit jaar.  In Schoten en in Antwerpen hebben ze exact hetzelfde reglement.  In Schoten werd er vorig jaar 1.250 euro gebruikt van deze toelage. 

 

Schepen Hans vindt het zeker geen betutteling maar eerder een tegemoetkoming.  Het is verplicht om katten te steriliseren.  De toelage voor de dierenarts die gevonden katten steriliseert, blijft ook nog steeds bestaan. 

 

Raadslid Vanpoucke en zijn fractie steunen dit volmondig.  In de meerjarenplanning leek die 10.000 euro hem ook veel, maar daar heeft schepen Hans toen al een antwoord op gegeven.  Dit antwoord werd nu herhaald.  De regelgeving werd verstrengd, hij vindt het belangrijk om zeker de eerste jaren een tandje bij te steken om iedereen in regel te brengen in het belang van de dieren. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Om de zwerfkattenpopulatie en de toevloed van achtergelaten of gevonden katten in de asielen op een diervriendelijke manier te verminderen, is het aangewezen om zoveel mogelijk katten als preventieve maatregel onvruchtbaar te maken.

Dergelijke sterilisatie is verplicht in gans België

Om de burgers hierin tegemoet te komen wordt voorgesteld om tussen te komen in de dierenartskosten.

 

 

Juridisch kader

Besluit van de Vlaamse regering van 23 februari 2018 tot wijziging van zijn besluit van 5 februari 2019 betreffende de identificatie en registratie van katten, wat betreft de sterilisatie van katten.

Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november inzake de controle op toekenning en aanwending van gemeentelijke toelagen

 

 

Financiële gevolgen

 

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

10.000 euro, (jaarlijks)

Budgetsleutel

0470/64910000 Toelage sterilisatie katten

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2020 en volgende jaren

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeente Brasschaat verleent voor de dienstjaren 2020-2024 toelagen aan gezinnen (natuurlijke personen) die hun kat laten steriliseren.

 

Art.2.- De aanvrager dient gedomicilieerd te zijn te Brasschaat op het moment van de ingreep.

 

Art.3.- Het dier in kwestie dient geregistreerd te zijn (te controleren via het chip-nummer) in Brasschaat. op het moment van de ingreep.
 

Art.4. De aanvraag gebeurt binnen 3 maanden na de ingreep, via het aanvraagformulier "onvruchtbaar maken van huiskatten", dat mee ondertekend is door de erkende dierenarts die de ingreep heeft uitgevoerd.
 

Art.5.-De toelage bedraagt :
-30,00 euro voor de sterilisatie van een kattin
-15,00 euro voor de castratie van een kater
 

Art.6. Het aantal toelagen is beperkt tot 2 per gezin per jaar.

 

Art.7-De uitbetalingen geschieden per kwartaal.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

9 Aansluiting aankoopcentrale Creat. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans en zijn fractie vinden het op zich een goede zaak om op zoek te gaan naar de voordelen van schaalvergroting en keurt dit voorstel zeker goed. 

 

Hij heeft hierbij nog wel enkele vragen :

Sluit dit voorstel aan bij de bevindingen van de audit die Audit Vlaanderen in 2018 heeft uitgevoerd over het aankoopproces binnen onze gemeente?

In het verleden werd er vaak materiaal aangekocht via de aankoopcentrale van Brugge.  Zal dit in de toekomst niet meer gebeuren?

Waar zit de link met het AGB in dit verhaal?

Een van de actieplannen van deze legislatuur voorziet dat de aankoopafdeling instrumenten ontwikkeld om duurzaamheid, lokale aankopen, en sociale tewerkstelling maximaal tot hun recht te laten komen binnen het aankoopbeleid.  Blijft dit gegarandeerd wanneer we instappen in deze nieuwe aankoopcentrale?

Schepen Heirman zal bij de financieel directeur navragen of dit aansluit bij de bevindingen van Audit Vlaanderen, hij vermoed van wel.  De aankoopcentrale van Brugge zal blijven bestaan, deze nieuwe aankoopcentrale zal vooral voor kleinere aankopen zijn.  Er zal minimum 2.500 euro moeten afgenomen worden om aan de voorwaarden te voldoen.  Beide aankoopcentrales blijven naast mekaar bestaan.

 

Schepen Heirman licht toe dat het AGB ook mee kan inschrijven.  Er kan enkel ingestapt worden in de toekomst.  Aangezien we niet aanwezig waren bij de biedingen uit het verleden, kunnen we hier ook niet mee op instappen. 

 

Schepen Heirman bevestigt dat de duurzaamheid zeker zal geïntegreerd blijven. 

 

De algemeen directeur bevestigt dat dit voorstel aansluit bij de bevindingen van de audit van Audit Vlaanderen.  De aankoopdienst maakte een aankoopplanning waarin ze verschillende raamcontracten en bestekken maakt en naast deze raamcontracten weloverwogen ook aankoopbestekken in eigen beheer opstelt in samenwerking met het OCMW en AGB.   Er wordt er ook op schaalvergrotingsinitiatieven gewerkt zoals Creat en aankoopcentrale Brugge.  Al deze aankooptechnieken worden toegepast in functie van de noodwendigheden van een aankoopdossier en wordt per dossier voor de meest geschikte methode gekozen alsook voor de juiste criteria. Er zijn geen afname verplichtingen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

TMVS met werknaam CREAT is een aankoopcentrale onder de vorm van een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging. Via de aankoopcentrale kan gemeente Brasschaat instappen in raamcontracten voor verschillende types leveringen, diensten en werken. Samenwerken met andere besturen en afnemen uit raamcontracten kan leiden tot een optimalisatie van onze personeelsinzet. Zo kan de aansluiting bij de aankoopcentrale een oplossing bieden voor bepaalde opdrachten om toch conform de wetgeving overheidsopdrachten te blijven. Daarnaast blijkt uit ervaringen van andere besturen dat de prijzen vaak gunstig zijn, al dient dit voor afname eerst onderzocht te worden.

 

Om in te stappen dient de gemeente eenmalig aandelen aan te kopen. Voor gemeente Brasschaat komt dit neer op 7 aandelen voor een bedrag van 7.000€, waarvan 1/4 volstort dient te worden. Er geldt tevens een jaarlijkse minimumafname voor 2.500€.

 

Er wordt voorgesteld Bruno Heirman voor te dragen als lid van de algemene vergadering.

 

 

Juridisch kader

Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten art 2, 6° (aankoopcentrales)

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 art 41 10°

Gemeenteraadsbesluit van 16 december 2013 inzake bevoegdheidsverdeling gemeenteraad/college,

begrip dagelijks bestuur, visum ed.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen voor de afname via TMVS zijn nog niet bekend. Door de omvang van het raamcontract kunnen voordeligere tarieven bekomen worden.

 

De eenmalige aankoop van aandelen bedraagt 7.000€ waarvan 1/4 volstort dient te worden. Dit geld krijgt het gemeentebestuur terug wanneer men beslist op het einde van de intergemeentelijke samenwerking in 2035 uit de vereniging te stappen. Aan de dienst financiën wordt de opdracht gegeven om bij de eerstvolgende budgetwijziging krediet te voorzien.

 

Voor bepaalde raamovereenkomsten worden werkingskosten aangerekend. Deze zijn steeds inbegrepen in de prijzen van de raamcontracten.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad keurt de aansluiting bij TMVS (CREAT) goed. 

 

Art.2.- Met ingang van een later te bepalen datum toe te treden tot TMVS, volgens de modaliteiten vastgelegd in de statuten van TMVS en volgens het toetredingsdossier dat als bijlage aan onderhavig besluit wordt toegevoegd.

 

Art.3.- Op de gemeenteraad wordt beslist:

          Bruno Heirman voor te dragen als lid van de Algemene vergadering van TMVS;

          Onderhavige beslissing aan TMVS mee te delen;

          Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de (verdere) uitvoering van deze beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

10 Aankoop 5 elektrische voertuigen voor het gemeentebestuur van Brasschaat - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen wenst op dit punt tussen te komen.  Hij vindt dat ondanks dat het concept elektrisch rijden steunt op een bewonderenswaardige, vernuftige technologie er toch een aantal factoren zijn die de klimaat- en milieuvriendelijke doelstellingen overschaduwen.  Factoren die aantonen dat een elektrisch voertuig in zijn geheel amper het niveau van fijnstof ten opzichte van conventionele voertuigen verminderd en daardoor het begrip “zero emission” oneer aandoen. 

 

Hij geeft mee dat het winnen van de grondstoffen nog steeds in het zuidelijk halfrond in erbarmelijke en onmenselijke omstandigheden gebeurd.  De productie van batterijen voor elektrische wagens heeft een te grote ecologische voetafdruk.  Het vervaardigen van een batterij zorgt voor 60% meer CO² uitstoot waardoor deze voertuigen pas na 30 000 tot 50 000km (afhankelijk van het model) beter zijn voor het milieu t.o.v. een conventioneel voertuig met een klassieke verbrandingsmotor. 

 

Raadslid Van der Schoepen meldt dat er te weinig aandacht wordt geschonken aan de slijtage emissies van remmen en banden van een elektrisch voertuig die ten opzichte van een klassiek voertuig hoger ligt omwille van de zwaarte van een elektrische wagen. 

 

Hij geeft mee dat de vijf voertuigen qua CO² uitstoot klimaatvriendelijker zijn dan een benzine- of een dieselwagen, maar daarom niet mens- en omgevingsvriendelijk.  Zero emissie bestaat niet als men weet dat in België het opwekken van 1 Kwh goed is voor 216 gram CO².  Om even een berekening te maken van het type voertuig waarover het hier gaat, houdt men rekening met het maximaal Kwh en de actieradius van 150 km.  Het resultaat hiervan is 4.752 gr CO².  Wanneer men dit berekend voor 5 voertuigen is dat 23760 gram CO².  Als men ook de 3 eerdere voertuigen die de gemeente aanbied hier ook bij telt, dan is dat ongeveer 38.016 gram CO².

 

Raadslid Van der Schoepen geeft aan dat zijn fractie nog steeds wacht op een algemene commissie waarin een kosten/baten analyse van de initiatieven zoals deelauto’s en deelfietsen wordt ontleed.  Dit werd door hen in de vorige legislatuur reeds gevraagd en dat was ons ook mondeling beloofd.  De fractie Vlaams Belang keurt de aankoop van nog eens vijf nieuwe elektrische voertuigen niet goed. 

 

Raadslid Buysse vraagt zich af of het hier gaat over elektrische wagens voor de gemeentediensten of over elektrische deelwagens? 

 

Schepen Fonteyn deelt mee dat er reeds vele onderzoeken gebeurd zijn in het kader van elektrische wagens.  Sommige onderzoeken spreken mekaar tegen.  In het laatste onderzoek kwamen de elektrische wagens er wel als beste uit, veel beter dan CNG en de klassieke benzine- en dieselwagens.  Gezien het milieu komt de elektrische wagen er misschien iets minder goed uit, maar wanneer men dit in zijn geheel bekijkt, komt de elektrische wagen er wel als beste alternatief uit op dit moment. 

 

Er werd reeds een toelichting gegeven op een duurzaamheidscommissie.  Indien het nog niet op een commissie werd toegelicht, wil schepen Fonteyn hier zeker werk van maken. 

 

Schepen Fonteyn komt ook graag terug op de vraag van raadslid Buysse.  Deze vijf wagens zullen ingezet worden als deelwagen voor de burgers.  Parthago zal de uitbating op zich nemen  via een burger-coöperatie.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Aankoop 5 elektrische voertuigen voor het gemeentebestuur van Brasschaat” werd een bestek met nummer 2020-031 opgesteld door de dienst financiën.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 100.300,00 euro btw inbegrepen.

De raming btw niet inbegrepen bereikt de limiet van 214.000,00 euro voor het gebruik van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking niet.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Deze wagens komen te staan op de volgende locaties: De Kaart t.h.v. Kaartse Plein, Driehoek t.h.v. Rerum Novarumlei, Het Leeg, Brasschaat Centrum (aan laadpaal Chopin of Parking Hemelakkers), Maria-ter-Heide t.h.v. de kerk. De wagens zullen telkens aan een laadpaal moeten gestationeerd worden. Voor het Leeg moet de locatie nog bepaald worden.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 1° (het geraamde bedrag btw niet inbegrepen bereikt de drempel van 214.000,00 euro niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Er wordt geopteerd voor de onderhandelingsprocedure met bekendmaking omdat er voor deze klasse elektrische wagens weinig aanbieders gekend zijn.

 

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht zal worden voorzien in het investeringsbudget van 2020 Aankoop voertuigen (011903/24300000) Het voorziene krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.

 

Raming 100.300,00 euro, btw inbegrepen.

Er wordt 95.362,23 euro gesubsidieerd, waarvan 50% of 47.681,20 euro bij indiening wordt voorzien.

De andere 50% dient te worden voorgefinancierd.

 

BESLUIT:

Met 29 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dirk de Kort, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Shana Claessens, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Het bestek met nummer 2020-031 en de raming voor de opdracht “Aankoop 5 elektrische voertuigen voor het gemeentebestuur van Brasschaat”, opgesteld door de dienst financiën worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 100.300,00 euro btw inbegrepen.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020.

 

Art.5.- Aan de dienst financiën wordt opdracht gegeven voldoende kredieten te voorzien bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

Art.6.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

11 Investeringstoelage AC Break vernieuwing kogelstoot- en polsstokstand en renovatie belijning en toplaag piste. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Buysse en haar fractie vragen zich af waarom het advies van de sportraad niet gevolgd werd om 50% te subsidiëren.  Het betreft hier maar 1/3 subsidie.  Ze vragen zich af wat hier de motivering is.

 

Schepen Van Gerven licht de motivering toe.  Wanneer het meer dan 50% gebruikt wordt door anderen dan de vereniging geldt de 50% regel.  De school gebruikt hoofdzakelijk de piste.  De polsstokstand wordt voor minder dan 50% gebruikt door de school en daarom vallen ze terug op de 1/3 regeling.

Beslissing

 

 

Feiten en motiverin

Atletiekclub Break wenst de kogelstand en de polsstokstand te vernieuwen alsook de toplaag en de belijning van de atletiekpiste in het Louis De Winterstadion te renoveren. De totale kostprijs wordt geraamd op 44.249,70 euro, btw inbegrepen, en de club verzoekt om financiële ondersteuning.

 

Aangezien de sportinfrastructuur voor meer dan 50 % gebruikt wordt door niet betalende derden (scholen en rolstoelatletiek) verzoekt de club een tussenkomst van 50 % in plaats van de gebruikelijke 1/3de.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 17 februari 2020 inzake de investeringstoelagen voor sportinfrastructuur.

 

Adviezen

Gunstig advies van de raad van bestuur van de sportraad van 14 oktober 2019.

Het college wenst de tussenkomst voor de kogel- en polsstokstand te beperken tot 1/3de.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

20.202,97 euro,

Budgetsleutel

0740/66400000 Uitzonderlijke investeringstoelagen sportinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringsbudget 2020

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

2020/14

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1. Er word ingestemd met een investeringstoelage aan atletiekclub Break van 50% van de bewezen kosten voor belijning en renovatie van de piste en 1/3de van de bewezen kosten voor de vernieuwing van de kogelstoot- en de polsstokstand, met een maximum totale toelage van 20.202,97 euro.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

12 Uitbreiding Biscuit en statutenwijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vraagt zich af of men niet omgekeerd aan het werken is.  Normaal wordt dit eerst voorgelegd op de vergadering van de projectvereniging en dan pas op de gemeenteraad.  Volgens hem is de vergadering van de projectvereniging de laatste keer samen gekomen in september en toen stond dit niet op de agenda. 

 

Schepens Pantens bevestigt dat dit eerst op de vergadering van de projectvereniging is toegelicht.  Ze vreest dat raadslid Pauwels dan een vergadering gemist heeft. 

 

Raadslid Pauwels vermoedt dat hij dan niet werd uitgenodigd, dit gebeurde nog een keer in het verleden.  Hij zal dit melden aan mevrouw Krekels. 

 

Schepen Pantens licht toe dat dit enkel gaat over de uitbreiding van het aantal gemeenten in de groep Biscuit.  Het betreft louter de uitbreiding van de 4 gemeenten. 

 

Raadslid Pauwels geeft mee dat hij zeker niet tegen is. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is sedert 30 januari 2017 lid van het Intergemeentelijk samenwerkingsverband Biscuit. Samen met de gemeenten Schoten, Brecht, Stabroek, Schilde en Kapellen heeft deze projectvereniging tot doel om meer service en kwaliteit te bieden op vlak van cultuur en bibliotheken en de samenwerking te bevorderen.  De raad van bestuur van Biscuit is samengesteld uit twee vertegenwoordigers per deelnemende vereniging, waarvan één lid met stemrecht en één lid met raadgevende stem.

 

In het kader van de actie uit het meerjarenplan 2020-2025 "We maken samen met de gemeenten van BISCUIT werk van het invoeren van de UIT-pas die tegelijkertijd een kansenpas en een getrouwheidspas is", werden gesprekken opgestart met diverse gemeenten uit de regio om de bereidheid na te gaan of er in deze gemeenten draagvlak is om gezamenlijk van start te gaan met een Uit-pas.

Naast de gemeenten die vandaag lid zijn van Biscuit, blijkt er interesse vanuit Essen, Kalmthout, Wijnegem en Wuustwezel om in het project te stappen. Dit maakt dat er mogelijk 10 gemeenten samen van start gaan met een nieuwe Uit-pas regio, wat met ca. 214.000 inwoners potentieel een van de grootste Uit-pas regio's van Vlaanderen kan worden.

 

De vzw Publiq, die op Vlaams niveau de beheerder is van de Uit-databank en de Uit-pas is voorstander van één gezamenlijke structuur als aanspreekpunt voor de Uit-pas. Bovendien is het efficiënt om een reeds bestaande intergemeentelijke projectvereniging in te zetten voor de coördinatie van de regionale Uit-pas. Alle deelnemende gemeenten zijn met een lid van het college van burgemeester en schepenen vertegenwoordigd in de raad van bestuur van de projectvereniging. Dit maakt dat op dat niveau beslissingen rond de Uit-pas genomen kunnen worden.

 

Daarom wordt nu voorgesteld om de projectvereniging Biscuit uit te breiden met 4 nieuwe leden: Essen, Kalmthout, Wijnegem en Wuustwezel.

 

Om dit mogelijk te maken moeten de statuten van de projectvereniging Biscuit gewijzigd worden en voorgelegd aan de gemeenteraad.  Er wordt voorgesteld om de statuten te wijzigen in  artikel 3 Deelnemers door de nieuwe leden toe te voegen; in artikel 4 Doelstelling door het verlagen van participatiedrempels als doelstelling toe te voegen en ook het gezamenlijk opstarten en aanbieden van een regionale UIT-pas. Tegelijkertijd moeten ook de artikelen die verwijzen naar het gemeentedecreet gewijzigd worden met verwijzing naar het huidige decreet lokaal bestuur.

 

Juridisch kader

Artikel 401 tem. 412 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Oprichtingsakte van de projectvereniging Biscuit zoals gepubliceerd in het staatsblad van 8 juni 2017.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn 500€ jaarlijks

Budgetsleutel 0739/64940000 subsidie IGS Biscuit

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Stemt in met de uitbreiding van de projectvereniging Biscuit met de gemeenten Essen, Kalmthout, Wuustwezel en Wijnegem.

 

Art.2.- Hecht goedkeuring aan de gewijzigde statuten van de projectvereniging Biscuit met volgende tekst :

 

Statuten projectvereniging BISCUIT :

 

Hoofdstuk 1 – Benaming, zetel, doelstellingen en duur

 

Art.1 – Benaming

De projectvereniging wordt genoemd BISCUIT, wat staat voor Bibliotheken Intergemeentelijke Samenwerking Cultuur en Uit. Deze projectvereniging is onderworpen aan de bepalingen van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en door deze statuten.

 

Art.2 – Zetel

De maatschappelijke zetel van de projectvereniging is gevestigd te 2930 Brasschaat, Bredabaan 407.

 

Art.3 – Deelnemers

Deelnemers aan de projectvereniging zijn de gemeenten Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schilde, Schoten, Stabroek, Wuustwezel, Kalmthout, Wijnegem en Essen.

 

Art.4 – Doelstelling

De deelnemende gemeenten willen via de projectvereniging meer service en kwaliteit bieden op het vlak van bibliotheken en cultuurcentra/gemeenschapscentra. Door het aanbod in de verschillende gemeenten op elkaar af te stemmen, willen ze het aanbod rijker maken. Het opzetten en realiseren van grotere projecten behoort ook tot de mogelijkheden.

 

De deelnemende gemeenten willen de aantrekkelijkheid van hun werking verhogen, meer publiek aantrekken en de tevredenheid van dat publiek verhogen. De deelnemers willen door samenwerking en het verlagen van participatiedrempels ook focussen op nieuwe, specifieke doelgroepen; die ze vandaag nog onvoldoende bereiken. Het gezamenlijk opstarten en aanbieden van een regionale UIT-pas behoort tot deze doelstelling.

 

Art. 5 – Duur

§ 1. De projectvereniging wordt opgericht voor een termijn van vier jaar. Tijdens deze periode is er geen uittreding mogelijk.

§ 2. De projectvereniging kan opeenvolgende keren verleng worden voor een termijn van zes jaar, na een gunstige beslissing door de deelnemende gemeenten. Bij gebrek aan instemming van alle betrokken gemeenten of bij het uitblijven van één of meer beslissingen, wordt de projectvereniging ontbonden.

 

Hoofdstuk 2 – Raad van bestuur

 

Art. 6 -  § 1. De projectvereniging wordt geleid door een raad van bestuur waarvan de leden benoemd worden door de deelnemende gemeenten.

§ 2. Deze raad van bestuur heeft uitsluitend de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen die kaderen binnen het doel van de vereniging.

 

Art. 7- Samenstelling

§ 1. De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde leden en leden met een raadgevende stem.

§ 2. Elke gemeenteraad vaardigt één stemgerechtigd lid af naar de raad van bestuur. Uitsluitend gemeenteraadsleden, burgemeesters of schepenen kunnen dit mandaat vervullen.

§ 3. De voorzitter van de raad van bestuur wordt gekozen uit de stemgerechtigde leden.

§ 4. Daarnaast duidt iedere deelnemende gemeente ook één afgevaardigde met raadgevende stem aan. Deze zijn steeds raadsleden in de deelnemende gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uit maakt van het college van burgemeester en schepenen.

§ 5. Er bestaat een onverenigbaarheid tussen het mandaat van bestuurder van de projectvereniging en verschillende ambten, functies en mandaten zoals bepaald in artikel 436 ven 439 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

§ 6. De bestuurders worden benoemd voor de duur van de projectvereniging, maar zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat of tot het ogenblik van de algehele vernieuwing van de gemeenteraden.

 

Art. 8 – Werkingsmodaliteiten

De raad van bestuur maakt een huishoudelijk reglement op waarin de werkingsmodaliteiten van de raad van bestuur worden vastgelegd. Dat huishoudelijk reglement kan worden gewijzigd bij eenvoudige beslissing van stemgerechtigde leden van de raad van bestuur.

 

Art. 9 – Vergaderingen raad van bestuur

§ 1. De raad van bestuur vergadert, na oproep door de voorzitter of op verzoek van twee leden, minstens twee keer per jaar of zo vaak als het belang van de projectvereniging dit vereist.

§ 2. Om geldig te beraadslagen en te beslissen moet de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn.

§ 3. De vergaderingen van de raad van bestuur zijn niet openbaar. Ze zijn enkel toegankelijk voor de leden van de raad van bestuur en genodigden. De aanwezigheid van genodigden moet in de notulen worden vermeld, zij hebben geen stemrecht.

 

Art. 10 – Presentiegeld

De leden van de raad van bestuur zullen geen presentiegeld ontvangen.

 

Art. 11 – Ondersteuning

§ 1.  De  raad van bestuur kan werkgroepen of adviesgroepen oprichten om de vergaderingen van de raad van bestuur voor te bereiden en kan specifieke opdrachten uitbesteden aan derden.

§ 2. De bepalingen met betrekking tot samenstelling en werkwijze van de adviesgroepen en werkgroepen worden door de raad van bestuur vastgelegd in haar huishoudelijk reglement.

§ 3. De raad van bestuur kan technische adviseurs uitnodigen om aan werkzaamheden van de raad van bestuur deel te nemen.

 

Art. 12 – Verslaggeving aan de gemeenteraden

§ 1. De notulen van de vergaderingen en de bijhorende documenten worden, maximaal één maand na de vergadering, ter inzage gelegd van de gemeenteraadsleden op het secretariaat van alle aangesloten gemeenten.

§ 2. De raad van legt de jaarrekeningen, samen met het activiteitenverslag en het verslag van de accountant jaarlijks, op de eerstvolgende gemeenteraad na 31 maart, voor aan de gemeenteraden.

§ 3. De projectvereniging rapporteert aan de Vlaamse regering over haar werking. De Vlaamse regering bepaalt de inhoud, de periodiciteit en de wijze van rapportering.

 

Hoofdstuk 3 – Financieel beheer

 

Art. 13 – Begroting en rekeningen

§ 1. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de wetgeving op de boekhouding van de ondernemingen en met naleving van de richtlijnen die de overheid uitvaardigt m.b.t. de boekhoudkundige verrichtingen.

§ 2. De raad van bestuur stelt de rekening van het afgelopen jaar vast uiterlijk op 31 maart na het verstreken boekjaar. De raad van bestuur legt de jaarrekeningen samen met het verslag van de accountant en het activiteitenverslag ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. De begroting wordt goedgekeurd door de raad van bestuur uiterlijk op 30 november van het jaar dat voorafgaat.

 

Art. 14 – Financiering

§ 1. De gemeentebesturen financieren de projectvereniging via een eenmalige subsidie van 1.000 euro per gemeente voor het eerste jaar. Vanaf het tweede jaar financieren de gemeentebesturen de projectvereniging met een jaarlijkse vaste subsidie van 500 euro per gemeentebestuur. Daarnaast zal jaarlijks per beoogde project en per gemeentebestuur een bijkomende subsidie worden bepaald  ter verdere financiering van de projectvereniging

§ 2. Het financiële engagement van de gemeenten wordt jaarlijks goedgekeurd in een aparte gemeenteraadsbeslissing van de respectievelijke gemeenteraad.

 

Art. 15 – Financiële controle

De raad van bestuur benoemt een accountant, benoemd door de raad van bestuur, die de controle op de financiële toestand uitvoert en hierover jaarlijks rapporteert.

 

Hoofdstuk 4 – Wijzigingen statuten, toetreding, ontbinding

 

Art. 16 – De wijzigingen van de statuten, wijziging van de financiële bijdrage en de aanvaarding van de toetreding van nieuwe leden behoeven de instemming van alle deelnemende gemeenten, op basis van een gemeenteraadsbeslissing.

 

Art. 17 – §1. De projectvereniging kan voortijdig ontbonden worden mits een akkoord van alle bestuurders. De vereniging stelt hiertoe een vereffenaar aan.

§ 2. In geval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de eventuele passiva, overgedragen aan de deelnemende gemeenten in verhouding tot de betaalde financiële bijdragen.

§ 3. Bij ontbinding van de vereniging zullen de eventueel in gebruik gegeven goederen worden teruggegeven aan de eigenaars, in zoverre hun rechten daarop kunnen bewezen worden aan de hand van geschreven overeenkomsten.

 

Hoofdstuk 5 – Slotbepaling

 

Art. 18 -  Voor alles wat niet in deze statuten is voorzien, gelden de bepalingen van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

13 Zegersdreef, vak Bredabaan - Frilinglei. Intrekking gemeenteraadsbeslissing 21 oktober 2019 betreffende de zaak der wegen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Schepen Fonteyn schetst graag een korte historiek aangezien dit dossier reeds dateert van 2018 :

 

2018 : voorbereiding wegeniswerken Zegersdreef, onderzoeken en een info-avond  voor de bewoners.

          12 februari 2019 : algemene commissie over de wegen- en rioleringswerken.

          11 maart 2019: college geeft goedkeuring aan het ontwerp voor de wegeniswerken aan de Zegersdreef.

          25 maart 2019: gemeenteraad : ontwerp wegenis en behandeling bezwaarschriften. Procedurefout m.b.t. volledig/onvolledig verklaren van het dossier. 

          20 mei 2019 : Pidpa vraagt opnieuw de vergunning aan.

          21 oktober 2019: gemeenteraad : goedkeuring tracé wegbedding en goedkeuring weerlegging bezwaarschriften. 

          4 november 2019 : de omgevingsaanvraag werd vergund onder voorwaarden.

          24 december 2019: verzoekschrift bij de Raad van State tot nietigverklaring van de wegenisbeslissing van de GR van 21 oktober 2019.

          4 februari 2020 : aangetekend schrijven van de advocaat  van de buurtbewoner.

          10 februari 2020 : na veel overleg als beleidspunt op het college.  Er werd besloten om afstand te doen van de vergunning. 

 

Dit punt is om de gemeenteraadsbeslissing van 21 oktober 2019 in te trekken.  Men neemt deze beslissing omdat men redeneert dat deze beslissing waarschijnlijk toch vernietigd zal worden door de Raad van State wegens een gebrekkige motivering.   Het besluit was onvoldoende gemotiveerd en daarbij komt ook nog eens dat de Voshollei naar voor werd geschoven in de planning.  De werken in de Zegersdreef werden naar achter geschoven.  Een vergunning is sowieso maar 2 jaar geldig.  Het is beter om deze vergunning nu in te trekken om dan eind 2021 een nieuwe vergunning in te dienen. 

 

Raadslid Claessens had een vraag naar de motivering, waarom de vergunning werd ingetrokken? Schepen Fonteyn heeft dit ondertussen toegelicht. 

 

Raadslid Claessens had ook nog een suggestie m.b.t. wegenwerken in tijden van corona.  Het verkeer ligt stil, dus het lijkt haar de ideale moment om dringende werken uit te voeren.  Zij verwijst naar een oproep van Unizo Limburg.  Zij hebben vandaag een oproep gedaan om dit zoveel mogelijk te doen.  Ze verwijst hier graag naar werken die sowieso moeten voltooid worden, o.a. het aanpakken van fiets- en voetpaden.  Ze vraagt zich af hoe het college hier tegenover staat  en of dit op de planning staat?  Het lijkt haar verstandig om van deze periode gebruik te maken.

 

Schepen Fonteyn meldt dat ze in de mate van het mogelijke alle wegenwerken zullen laten doorgaan.  Aangezien er nu 3 maanden geen evenementen gepland zijn op de evenementenweide is het nu de moment om deze aan te pakken, hier moet een drainage-systeem voorzien worden.  Men zoekt dit op dit moment verder uit. 

 

Er wordt tevens ook gezorgd dat de Bredabaan extra proper wordt gehouden in deze periode. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 21 mei 2019 heeft Pidpa (de heer Guido Slaets) een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend voor riolerings- en wegeniswerken gelegen Zegersdreef - Donksesteenweg.

In dit kader heeft de gemeenteraad op 21 oktober 2019 een besluit genomen betreffende de zaak van de wegen waarbij goedkeuring werd verleend aan het voorgestelde tracé.

Het College van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 4 november 2019 een omgevingsvergunning afgeleverd (2019/OMV/0306).

Bij brief van 17 februari 2020 heeft Pidpa ter kennis gegeven aan het College afstand te doen van deze vergunning.

Aangezien het gemeenteraadsbesluit van 21 oktober 2019 thans zonder voorwerp is, dient het te worden ingetrokken.

 

Juridisch kader

Artikel 2 §2 en artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur betreffende de bevoegdheid van de Gemeenteraad.

Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet. (versie 23.02.2017)

Artikel 47 van het Omgevingsvergunningsbesluit.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het gemeenteraadsbesluit van 21 oktober 2019 betreffende de goedkeuring van tracé van wegbedding Zegerdreef, vak Bredabaan - Frilinglei wordt ingetrokken.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

14 Wijziging marktreglement. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Niels de Kort vraagt zich af wat het effect is van dit reglement voor de bestaande marktkramers?  Er werd opgenomen dat er per (aanbod)categorie een aantal zaken worden vastgelegd.  Hij vraagt zich af of er standen zullen zijn die niet langer een vergunning zullen krijgen? 

 

In artikel 10 wordt vermeld dat men 70% gaat controleren.  Hij vraagt zich af of de marktleider dit gaat doen?  Hij vraagt zich tevens ook af wat de administratieve last  voor de gemeente is van deze regel en wanneer de eerste jaarlijkse evaluatie gepland is?

 

Schepen Pantens meldt dat dit reglement nu geen impact heeft op de marktkramers qua vergunningen.  Men wil gewoon mee evolueren zoals andere kleinhandelaars.  Sinds vorig jaar is er een markt-commissie.  Er waren wettelijke bepalingen die veranderd zijn vandaar dat het reglement werd aangepast.  De administratie wordt momenteel ook al opgevolgd door de marktleider.  Hij volgt nu ook op wie er wekelijks aanwezig is.  De markt-commissie komt 2 keer per jaar samen, in de het najaar zal de eerste evaluatie gedaan worden. 

 

Raadslid Pauwels verwijst naar artikel 19 waar men verwijst naar een verplichtte bezetting van 70%.  Met de corona-crisis in het achterhoofd kan men misschien nog iets voorzien rond heirkracht wanneer dit niet kan gehaald worden.  Hij verwijst ook naar artikel 20 waar er  een onvolledige zin is in de laatste paragraaf.

 

Schepen Pantens zal de onvolledige zin laten aanpassen, dit betreft de openbare orde (politie).  Zij geeft mee dat men zeker rekening zal houden met het corona-virus m.b.t. de 70% regel.  Ze kijkt na of ze nog iets kan toevoegen rond uitzonderlijke omstandigheden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het decreet van 24 februari 2017 werd door de Vlaamse overheid de wetgeving op de uitoefening

en de organisatie van ambulante activiteiten geactualiseerd. Deze wetgeving biedt meer autonomie

voor gemeenten, deregulering en administratieve vereenvoudiging. Besloten is om het huidige

marktreglement te herzien om hierin de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe wetgeving door te

voeren.

In bijlage het aangepaste marktreglement met daarin aangeduid de wijzigingen ten opzichte van de

huidige versie. Tevens werd het marktplan geactualiseerd naar de huidige situatie.

 

Het nieuwe marktreglement is voorgelegd aan de marktcommissie en goedgekeurd.

 

Juridisch kader

Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en

kermisactiviteiten;

Koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante

activiteiten;

Decreet van 24 februari 2017 tot wijziging van artikel 8 en 10 van de wet van 25 juni 1993 betreffende

de uitoefening ven de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten;

Besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 houdende de wijziging van diverse bepalingen

van het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van

ambulante activiteiten;

Marktreglement Brasschaat van 24 april 2017.

 

Adviezen

De dienst integrale veiligheid adviseert het reglement onderhavig te maken aan gemeentelijke

administratieve sancties. Deze zijn toegevoegd aan het reglement onder artikel 20.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het reglement betreffende de organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markt

2020 wordt goedgekeurd, zoals opgenomen in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

15 Mantelzorgtoelage vervroegen uitbetaling. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans stelt dat los van het empathisch gevoel van het bestuur naar burgers in de gemeente toe, die het anders ook al moeilijk hebben, zal elke vorm van bijkomende hulp in deze corona-tijd, ook voor deze groep meer dan welkom zijn.  Ze geeft mee dat we akte mogen nemen van hun appreciatie en steun voor de vervroegde uitbetaling, toch heeft haar fractie hierbij ook wel enkele bekommernissen en vragen.

 

Raadslid Hermans vraagt zich af wat nu de echte hoogdringendheid was om dit  pas 5 dagen voor de gemeenteraad nog te agenderen?  Ze stelt zich de vraag of dit is voor het vervroegd uitbetalen van de mantelzorgtoelage (250 euro) en de sociaal medische toelage (125 euro)?  Deze premies worden éénmalig en jaarlijks uitbetaald, m.a.w. het budget dat ze nu zullen krijgen, zal tegen het einde van het jaar opgebruikt zijn.  De kans bestaat dat de nood zich dan terug stelt.  Zij stelt dat dit voor de gemeente een soort nuloperatie is op het voorziene budget, het heeft geen financiële gevolgen.  Buiten het administratieve luik is er voor de gemeente op geen enkel ander vlak een inspanning vereist. 

 

Raadslid Hermans stelt dat men deze sociale geste een echt sociaal karakter kan geven door deze toelage uit te breiden omwille van de uitzonderlijke en onzekere tijden.  Zij stelt zich de vraag of het niet mogelijk is om deze mantelzorgpremies uitzonderlijk niet eens een keer extra uit te betalen in de vorm van een budgetaanpassing in de meerjarenplanning. 

 

Ze leest in de toelichting een soort extra artikel n.a.v. de coronacrisis  in 2020, nl. een soort motivatie om de premie vervroegd uit te betalen :

De huidige strenge maatregelen in functie om verdere besmetting en verspreiding van het  nieuwe coronavirus tegen te gaan, heeft een grote invloed op het dagelijks leven van iedereen, meer specifiek voor de doelgroep van de genoemde premie. 

 

Namens haar fractie spreekt ze haar dank uit n.a.v. voorgaand artikel.  Goed wetende dat er in onze gemeente ook nog andere groepen zijn die door deze crisis bijkomende, onvoorziene kosten hebben en hard getroffen worden, vraagt haar fractie om ook aandacht te hebben voor hun noden.  Bijvoorbeeld voor de burgers die gebruik kunnen maken van de sociale kruidenier.  Door aanpassingen van de openingsuren en nu enkel op afspraak, alsook enkel droge voeding, moeten ze zich voor verse voeding wenden tot het reguliere winkelcircuit wat een stuk duurder is.  Aangezien zij met een laag budget moeten rondkomen, telt elke euro.  In de pers las ze dat een winkelbezoek om en bij de 30% duurder is geworden door de corona-crisis.  Raadslid Hermans wil graag reflectie hierover.

 

Schepen Hans licht toe dat deze vraag rond vervroegde terugbetaling van raadslid Dirk de Kort is gekomen.  Hij heeft de vraag gesteld om dit vroeger te kunnen doen, het vooral om de sociaal pedagogische toelage.  Dit betreft een bedrag van 125 euro.  Zij licht toe dat men voorzicht moet zijn met deze toelage, indien ze te groot is, valt er een andere toelage weg.  Schepen Hans vertelt dat ze dit zeer belangrijk vindt voor jongeren onder de 21 jaar.  Ze geeft mee dat ze zal bekijken of het mogelijk is om deze premie op het einde van het jaar ook nog eens uit te keren. 

 

Schepen Hans bevestigt dat er geen verse groenten waren bij de sociale kruidenier.  Ze kan wel meegeven dat er zonet een donatie werd gedaan en deze dame wil verse groenten leveren.  Dit is zeker een pluspunt voor gezonde voeding voor deze mensen.  Aangezien de vrijwilligers van de sociale kruidenier allemaal 70+  (en fragiel) zijn, was de kruidenier gesloten.  De mensen van Kabas hebben nu de werking van de sociale kruidenier tijdelijk overgenomen. 

 

Raadslid Pauwels verwijst naar het feit dat dit punt op vijf dagen voor de gemeenteraad is toegevoegd en niet tien dagen op voorhand zoals voorzien wordt.  Indien er 2/3 meerderheid is, is er geen probleem, maar eigenlijk had men hier rekening mee moeten houden. 

 

Schepen Hans bevestigt dat het punt inderdaad laat werd toegevoegd, maar de vraag kwam  van raadslid Dirk de Kort.  Aangezien ze het nobel vonden, en ze er waarschijnlijk wel een meerderheid voor zouden vinden, hebben ze het toch nog toegevoegd. 

 

Raadslid Pauwels bevestigt wat schepen Hans aanhaalt, maar hij vindt toch dat men hier meer rekening mee moet houden, ook voor de volgende punten. 

Raadslid Dirk de Kort wil graag het college bedanken omdat ze op zijn vraag zijn ingegaan.  Het is volgens hem een goede manier om aan een bepaalde groep een hulpmiddel te geven om deze moeilijke tijden door te komen.  Andere aanpassingen kunnen nog bekeken worden, maar hij is ervan overtuigd dat deze kleine wijziging al veel betekent voor  een belangrijke groep in Brasschaat. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De sociaal medische en sociaal pedagogische toelagen worden volgens het subsidiereglement uitbetaald tegen het einde van het jaar.

Voor 2020 wordt voorgesteld deze toelagen vervroegd uit te keren door de uitbraak van de COVID19-crisis. Hierdoor komen immers veel mensen in financiële problemen. De vervroegde uitbetaling van deze toelagen zou de kwetsbare groep extra ondersteunen.

 

Ingevolge de actuele situatie wordt voorgesteld de uitbetaling voor het jaar 2020 te vervroegen naar het moment waarop de aanvraag wordt goedgekeurd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen extra financiële gevolgen. Uitbetaling wordt enkel vervroegd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BESLUIT eenparig:

 

Sociaal medische toelage voor de dienstjaren 2020 tot en met 2024

Gemeenteraad van 30 maart 2020

 

 

Art. 1.- Voor de dienstjaren 2020 tot en met 2024 wordt een sociaal medische toelage toegekend aan de zorgbehoevenden die op 30 september van het aanvraagjaar minstens 21 jaar zijn en die niet verblijven in een voorziening.

 

Art. 2.- De behoefte aan zorg wordt vastgesteld door het medisch attest van de FOD sociale zekerheid waaruit een vermindering van de zelfredzaamheid van minstens 9 punten blijkt.

 

Art. 3.- De zorgbehoevende persoon die de toelage aanvraagt, is gehuisvest te Brasschaat (en verblijft er werkelijk) en hij of zij is op 30 september van het aanvraagjaar minimaal 21 jaar.

Betrokkene geeft door ondertekening van de huidige aanvraag toestemming aan de dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen/OCMW Brasschaat om het bewijs van woonst op te vragen bij het gemeentebestuur Brasschaat en aan de huidige aanvraag toe te voegen.

 

Art. 4.- De zorgbehoevende heeft de verhoogde tegemoetkoming-voorkeurregeling bij een ziekenfonds. Dit wordt bevestigd door een kleefbriefje of een attest van het ziekenfonds.

 

Art. 5.- De zorgbehoevende geniet niet van het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Dit wordt schriftelijk bevestigd door de zorgkas van betrokkene.

Betrokkene geeft door ondertekening van huidige aanvraag toestemming aan de dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen/OCMW Brasschaat om het attest erkenning zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden op te vragen bij de zorgkas van betrokkene en aan huidige aanvraag toe te voegen. 

 

Art. 6.- De toelage wordt jaarlijks vanaf 1 mei van het aanvraagjaar aangevraagd bij de Dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen op het door het gemeentebestuur ter beschikking gestelde formulier. Het college van burgemeester en schepenen heeft de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid. Het aanvraagformulier moet uiterlijk op 30 september van het aanvraagjaar worden ingediend bij de Dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen samen met volgende bewijsstukken:

 

1) het bewijs van de handicap (attest van de FOD Sociale Zekerheid waaruit een vermindering van de zelfredzaamheid van minstens 9 punten blijkt);

2) een kleefzegel of een attest van de verhoogde tegemoetkoming-voorkeurregeling van het ziekenfonds;

3) een attest van de zorgkas/ziekenfonds van de zorgbehoevende waaruit blijkt dat hij/zij niet in aanmerking komt voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden (voorheen Vlaamse zorgverzekering).

4) kopie van de eid-kaart.

5) bewijs van woonst.

 

Art. 7.- De toelage bedraagt 250,00 euro.

 

Art. 8.- De uitbetaling van de toelage gebeurt op het einde van het aanvraagjaar.

 

Art. 9.- De zorgbehoevende aanvrager is verplicht elke wijziging die zich voordoet, met betrekking tot de gestelde voorwaarden voor het bekomen van de toelage, onmiddellijk te melden aan de Dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen. Alle ten onrechte betaalde toelagen worden teruggevorderd.

 

Extra artikel n.a.v. de coronacrisis in 2020. De huidige strenge maatregelen in functie om verdere besmetting en verspreiding van het nieuwe coronaviris tegen te gaan heeft een grote invloed op het dagelijkse leven van iedereen, meer specifiek voor de doelgroep van genoemde premie.

 

Art. 10a) –De gemeenteraad van 30 maart 2020 heeft beslist om de aanvraagperiode te vervroegen en te laten ingaan vanaf heden (maart 2020). Verder beslist de genoemde gemeenteraad om de premie uit te betalen van zodra de aanvraag door de dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen is goedgekeurd. 

Art. 10b) – De gemeenteraad van 30 maart 2020 geeft toestemming om de aanvraag voor de sociaal medische toelage digitaal in te dienen. De aanvrager moet bij het digitaal indienen van de toelage verklaren dat hij/zij voldoet aan alle gestelde voorwaarden zoals in het reglement beschreven en dat hij/zij beschikt over alle gevraagde stukken. De stukken die betrokkene niet digitaal kan meesturen, moet hij/zij later binnenbrengen bij de bevoegde dienst. Zie ook art. 10c).

Art. 10c) -  Betrokkene geeft aan de dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen ook toestemming om bepaalde bewijsstukken zelf op te vragen door de aanvraag digitaal in te dienen (zie art. 2, 3 en 5). Deze dienst kan op basis van het rijksregisternummer ook de erkenning van betrokkene zorgbehoevende nakijken via myhandicap.be.

 

 

 

 

Sociaal pedagogische toelage voor de dienstjaren 2020 tot en met 2024

Gemeenteraad van 27 maart 2020

 

 

Art. 1.- Voor de dienstjaren 2020 tot met 2024 wordt een sociaal pedagogische toelage toegekend aan de ouders/voogd die op 30 september van het aanvraagjaar een kind met een handicap van niet ouder dan 21 jaar thuis verzorgen en waarvan het betrokken kind niet verblijft in een voorziening.

 

Art. 2.- De behoefte aan zorg wordt vastgesteld door het medisch attest van de FOD sociale zekerheid waaruit een erkenning van minstens 4 punten in pijler 1 blijkt.

 

Art. 3.- Het kind woont te Brasschaat (en verblijft er werkelijk) en het kind is op 30, september van het aanvraagjaar niet ouder dan 21 jaar.

De aanvrager geeft door ondertekening van de huidige aanvraag toestemming aan de dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen/OCMW Brasschaat om het bewijs van woonst op te vragen bij het gemeentebestuur Brasschaat en aan huidige aanvraag toe te voegen, samen met het bewijs samenstelling van gezin.

 

Art. 4.- Het kind heeft de verhoogde tegemoetkoming-voorkeurregeling bij een ziekenfonds. Dit wordt bevestigd door een kleefbriefje of een attest van het ziekenfonds.

 

Art. 5.- Het kind geniet niet van het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Dit wordt schriftelijk bevestigd door de zorgkas van het kind.

De aanvrager geeft door ondertekening van huidige aanvraag toestemming aan de dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen/OCMW Brasschaat om het attest erkenning zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden op te vragen bij de zorgkas van het kind en aan huidige aanvraag toe te voegen. 

 

Art. 6.- De toelage wordt jaarlijks vanaf 1 mei van het aanvraagjaar aangevraagd bij de Dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen op het door het gemeentebestuur ter beschikking gestelde formulier. Het college van burgemeester en schepenen heeft de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid. Het aanvraagformulier moet uiterlijk op 30 september van het aanvraagjaar worden ingediend bij de Dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen samen met volgende bewijsstukken:

 

1) het bewijs van de handicap (attest van de FOD Sociale Zekerheid waaruit een erkenning van minstens 4 punten in pijler 1 blijkt);

2) een kleefzegel of een attest van de verhoogde tegemoetkoming-voorkeurregeling van het ziekenfonds van het betrokken kind;

3) een attest van de zorgkas/ziekenfonds van de het betrokken kind waaruit blijkt dat hij/zij niet in aanmerking komt voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden (voorheen Vlaamse zorgverzekering).

4) kopie van de eid-kaart van de aanvrager.

5) bewijs van woonst/samenstelling gezin van het betrokken kind.

 

Art. 7.- De toelage bedraagt 125,00 euro.

 

Art. 8.- De uitbetaling van de toelage gebeurt op het einde van het aanvraagjaar.

 

Art. 9.- De aanvrager is verplicht elke wijziging die zich voordoet, met betrekking tot de gestelde voorwaarden voor het bekomen van de toelage, onmiddellijk te melden aan de Dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen. Alle ten onrechte betaalde toelagen worden teruggevorderd.

 

Extra artikel n.a.v. de coronacrisis in 2020. De huidige strenge maatregelen in functie om verdere besmetting en verspreiding van het nieuwe coronaviris tegen te gaan heeft een grote invloed op het dagelijkse leven van iedereen, meer specifiek voor de doelgroep van genoemde premie.

 

Art. 10a) –De gemeenteraad van 30 maart 2020 heeft beslist om de aanvraagperiode te vervroegen en te laten ingaan vanaf heden (maart 2020). Verder beslist de genoemde gemeenteraad om de premie uit te betalen van zodra de aanvraag door de dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen is goedgekeurd. 

Art. 10b) – De gemeenteraad van 30 maart 2020 geeft toestemming om de aanvraag voor de sociaal pedagogische toelage digitaal in te dienen. De aanvrager moet bij het digitaal indienen van de toelage verklaren dat hij/zij voldoet aan alle gestelde voorwaarden zoals in het reglement beschreven en dat hij/zij beschikt over alle gevraagde stukken. De stukken die betrokkene niet digitaal kan meesturen, moet hij/zij later binnenbrengen bij de bevoegde dienst. Zie ook art. 10c).

Art. 10c) -  Betrokkene geeft aan de dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen ook toestemming om bepaalde bewijsstukken zelf op te vragen door de aanvraag digitaal in te dienen (zie art. 2, 3 en 5). Deze dienst kan op basis van het rijksregisternummer ook de erkenning van het betrokken kind nakijken via myhandicap.be.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

16 COVID-19. Opstart Schakelzorgcentrum binnen vzw Eerstelijnszone Noorderkempen. Voorschot 25.000 euro. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met de besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 16 december 2019 trad het Lokaal Bestuur Brasschaat toe tot de vzw Eerstelijnszone Noorderkempen (lokale besturen Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel), verder "ELZ NK".

 

In het kader van de Corona-crisis worden de nodige voorbereidingen gemaakt om in samenwerking met de andere leden van "ELZ NK" en KLINA, een schakelzorgcentrum met 78 bedden op te richten in de gebouwen van Bielebale (Sporthotel en Casa Ametza). De afspraken met de Eerstelijnszone Voorkempen zijn in onderhandeling.

Er werd voor de opstart van een schakelzorgcentrum op 30 maart 2020 goedkeuring verkregen van de gouverneur; dit dient nog door Vlaamse regering bevestigd te worden.

 

De ""ELZ NK" wordt aangeduid als penhoudende vereniging en zo wordt ook het financieel beheer aan de "ELZ NK" toevertrouwd.

Momenteel beschikt de "ELZ" niet over financiële middelen en er is nog geen preciese raming van uitgaven en ontvangsten. Om toch al de noodzakelijke uitgaven te kunnen doen, stelt het college voor om 25.000euro ter beschikking te stellen van de "ELZ NK".

Mogelijk zullen niet alle kosten van de werking van het schakelzorgcentrum gerecupereerd kunnen worden. Een gedeelte van de kosten zal dan verdeeld worden onder de participerende gemeenten.

Concrete bedragen zijn nog niet gekend.

 

Vanuit het gemeentebestuur Brasschaat wordt dit traject getrokken door Gigi De Schryver, beleidsmanager.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur 20 december 2017.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn nog niet gekend.

Er worden tijdelijk kasmiddelen ter beschikking gesteld van de VZW Eerstelijnszone

Noorderkempen voor een bedrag van 25.000euro.

 

BESLUIT eenparig:

Stemming acceptatie hoogdringend punt

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Geeft goedkeuring om binnen het kader van de VZW Eerstelijnszone Noorderkempen, mee te werken aan de voorbereidingen van de tijdelijke oprichting van een schakelzorgcentrum.

 

Art.2.- Geeft goedkeuring om een kasvoorschot te verlenen aan de VZW Eerstelijnszone Noorderkempen voor een bedrag van 25.000euro om zo de eerste noodzakelijke uitgaven te financieren.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

17 COVID-19. Kennisneming werkwijze bij afgelastingen en opschorting van de dienstverlening ifv belasting- en retributiereglementen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Niels de Kort en zijn fractie steunen het punt dat hier voor ligt.  Hij geeft aan dat hij het wel jammer vindt dat er niet inhoudelijk naar hun actieplan corona wordt gekeken.  Het verwijst nogmaals naar de acties die in Kalmthout ondernomen zijn.  Hij vindt dat hij toch wel mag zeggen dat de lokale economie in Brasschaat een trapje hoger staat, met o.a. de centrummanager.  Er is vorige legislatuur en deze legislatuur een heel beleid uitgewerkt, hij vindt het nu de moment om te handelen en niet nog maar eens na te denken.  Hij stelt dat wanneer men Brasschaat bruisend wil houden, die financiële injectie echt nodig is.  Het geeft toe dat het plan van zijn fractie geld kost, maar er kunnen ook zaken geschrapt worden.  Het plan is echt zuurstof voor de Brasschaatse economie.  Hij vraagt om eerst over hun punt te stemmen vooraleer er over andere punten zal gediscussieerd worden. 

 

Schepen Heirman verwijst naar de punten 17, 18, 19, 20 en 21.  Hij licht toe dat dit één pakket van maatregelen is die genomen zullen worden. 

 

Voorzitter Versompel stelt voor om toch de punten te behandelen in de voorziene volgorde.  Bij punt 22 zal hij terug komen op de vraag van raadslid Niels de Kort om te stemmen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools verwijst graag nog eens naar de toelichting die hijzelf, schepen Heirman en schepen Pantens hebben gegeven over het waarom zij bepaalde maatregelen nog niet naar voor schuiven.  Hij acht het niet nodig om dit alles nog eens te herhalen.  Om het pakket van fractie CD&V in voege te laten treden, hebben ze meer dan 1 miljoen euro nodig.  Er zullen zeker zaken meegenomen worden omdat ze ook niet aan hun aandacht ontsnapt zijn.  Het financieel plaatje voor de komende jaren zal nu gelegd worden, ze moeten hier ook rekening houden met de personenbelasting die aanzienlijk zal dalen.  Het college moet de autofinancieringsmarge tegen 2025 positief houden.  Als ze nu maatregelen zouden nemen die niet doordacht zijn, zullen ze hier op afgerekend worden in 2025, dit willen ze echt vermijden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft mee dat er maatregelen zullen genomen worden voor iedereen die het nodig heeft.  Deze zullen vrij snel beslist worden en doordacht zijn.  De verschillende puzzelstukken worden nu gelegd om er dan spoedig meer naar buiten te komen.  De maatregelen die nu getroffen worden, komen ook ten gunste van handelaars :

          Retributie markten en kermissen : 22 000 euro

          Belasting op dansgelegenheden – Dixies : 6 000 euro

          Retributie gebruikt sportaccomodatie : 20 000 euro

          Retributie blauwe zone : 25 000 euro

          Remgeld middagtoezicht : 38 000 euro

 

Dit alles zijn zaken die nu reeds beslist worden, de verfijning van de maatregelen zal weldra komen. 

 

Schepen Pantens geeft ook nog mee dat heel het college de handelaars genegen is.  Zij willen de handelaars zeker ook zuurstof geven.  De komende dagen zal er bij de handelaars afgetoetst worden wat zij effectief zelf nodig achten. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Vlaamse Regering verzoekt de lokale besturen hun reglementen te herzien zodat de ondernemers op hun grondgebied geen belastingen of retributies moeten betalen op activiteiten of situaties waarop zij door de Coronacrisis financieel al zwaar inleveren.

Het college heeft op 25 maart 2020 omtrent deze crisis vergaderd en stelt een aantal financiële maatregelen voor. 

 

Informatief wordt van volgende reglementen de werkwijze in functie van afgelastingen toegelicht.

Die reglementen zijn uiteraard niet toepasbaar als de gemeentelijke dienstverlening opgeschort is en er geen betalende diensten verstrekt worden of als die afzonderlijke feiten of eenmalige gebeurtenissen zich niet kunnen voordoen door de COVID-19 maatregelen.

 

Datum GR-besluit

reglement

begindatum

afgelasting

25.11.2019

Retributie 2020-2025 plaatsrecht op de lokale kermis

 

16.03.2020

Paasfoor

Terugbetaling/

crediteren

25.11.2019

Belasting 2020-2025 op dansgelegenheden

 

14.03.2020

Ifv heropening dagtarief

25.11.2019

Retributie 2020-2025 inname openbaar domein voor evenementen en manifestaties

 

14.03.2020

Terugbetaling/

crediteren

25.11.2019

Retributie 2020-2025 op de organisatie van jeugdactiviteiten

 

14.03.2020

Terugbetaling/

crediteren

25.11.2019

Retributie 2020-2025 op invorderingskosten fiscale en niet-fiscale ontvangsten

 

14.03.2020

Betaaltermijn belastingen ifv

Instructies Vlaamse Regering (decreet)

 

25.11.2019

Retributie 2020-2025 voor de standplaatsen openbaremarkt en standplaatsen ambulante handel op het openbaar domein

 

16.03.2020

terugbetaling/

crediteren

25.11.2019

Retributie 2020-2025 op de tijdelijke inname van de openbare ruimte voor het uitvoeren van bouw-, verbouw- en opruimingswerken

 

16.03.2020

terugbetaling bij

annulering

vergunning

of niet uit-

voering

25.11.2019

Retributie gebruik sportaccommodaties 2020-2025

16.03.2020

terugbetaling/

crediteren

 

 

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur en latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen

De totale financiële gevolgen van deze crisis zijn afhankelijk van externe factoren en momenteel onbekend.

 

 

 

 

BESLUIT eenparig:

Stemming acceptatie hoogdringend punt

 

BESLUIT eenparig:

 

 

Art.1.- De gemeenteraad neemt kennis van de werkwijze van afgelastingen en opschorting van de dienstverlening bij retributie- en belastingreglementen.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

18 COVID-19. Retributie 2020-2025 voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg. Opheffing. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Vlaamse Regering verzoekt de lokale besturen hun reglementen te herzien zodat de ondernemers

op hun grondgebied geen belastingen of retributies moeten betalen op activiteiten of situaties waarop

zij door de Coronacrisis financieel al zwaar inleveren.

Het college heeft op 25 maart 2020 omtrent deze crisis vergaderd en stelt een aantal financiële

maatregelen voor.

In zitting van 30 maart 2020 werden deze financiële maatregelen goedgekeurd en worden heden aan

de gemeenteraad voorgelegd.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op

plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg (blauwe zone).

 

Het voorstel van het college van burgemeester en schepenen om met ingang van 31 maart 2020 het

retributiereglement niet meer toe te passen en na de Coronacrisis opnieuw aan de raad voor te

leggen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

 

Financiële gevolgen

De totale financiële gevolgen van deze crisis zijn voorlopig onbekend.

 

BESLUIT eenparig:

Stemming acceptatie hoogdringend punt

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de

retributie 2020-2025 voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op

plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg wordt met ingang van 31 maart 2020 opgeheven.

 

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

19 COVID-19. Opname reclame in de Parkbode. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Vlaamse Regering verzoekt de lokale besturen hun reglementen te herzien zodat de ondernemers op hun grondgebied geen belastingen of retributies moeten betalen op activiteiten of situaties waarop zij door de Coronacrisis financieel al zwaar inleveren.

Het college heeft op 25 maart 2020 omtrent deze crisis vergaderd en stelt een aantal financiële maatregelen voor. 

In zitting van 30 maart 2020 werden deze financiële maatregelen goedgekeurd en worden heden aan de gemeenteraad voorgelegd.

Eveneens wordt verzocht om de concrete nog te bepalen einddatum door te schuiven naar het college van burgemeester en schepenen en dit in functie van federale en Vlaamse onderrichtingen.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de modaliteiten

en tarieven 2020-2025 voor de opname van reclame in de Parkbode.

 

Het voorstel van het college van burgemeester en schepenen om met ingang van 31 maart 2020 een vrijstelling van 50 % toe te kennen aan alle adverteerders en dit tot einde van de Coronacrisis. 

Conform de richtlijnen dient hiervoor een gecoördineerde versie gepubliceerd te worden.

 

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur en latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen

De totale financiële gevolgen van deze crisis zijn afhankelijk van externe factoren en momenteel onbekend.

 

 

 

 

BESLUIT eenparig:

Stemming acceptatie hoogdringend punt

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Met ingang van 31 maart 2020 wordt een tijdelijke financiële maatregel genomen in het kader van de crisis van het Coronavirus.

 

Artikel 6 van het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de tarieven van de opname van reclame in de Parkbode wordt gewijzigd als volgt:

 

Art.6.- De vergoeding is verschuldigd door de persoon of het bedrijf dat reclame maakt; de tarieven

worden vastgesteld als volgt:

• voor 1/4 bladzijde: 150,00 euro

• voor 1/2 bladzijde: 280,00 euro

• voor 1/1 bladzijde: 540,00 euro

 

Tijdens de duur van de Coronacrisis wordt een vrijstelling toegekend van 50 % op de geldende tarieven.

 

Art.2.- De gemeenteraad geeft goedkeuring om de vaststelling van de nader te bepalen einddatum van deze crisis te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen en dit in functie van federale en Vlaamse richtlijnen.

 

Art.3.- Onderhavig besluit zal automatisch eindigen van zodra het college van burgemeester en schepenen de einddatum van deze crisis heeft vastgesteld.

 

Art.4.- Conform de richtlijnen van het decreet Lokaal Bestuur wordt deze gecoördineerde versie op de website gepubliceerd en aan het toezicht bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

20 COVID-19. Belasting op het huis-aan-huis verspreiden van reclamedrukwerken en van gelijkgestelde producten. Opheffing. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke verwijst naar een bepaling die werd opgenomen bij het vorige punt waarbij de einddatum kan beslist worden door het college. Hij vindt dit geen onredelijk punt.  Hij vraagt zich af waarom dit ook niet wordt toegevoegd aan punt 20.  Men weet nog niet wanneer alles voorbij zal zijn en wanneer men vergeet om dit nadien terug te agenderen is deze belasting afgeschaft.  Dan zitten we met een volledige opheffing zonder een terugkeer datum. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat het effectief een opheffing is tot het terug in de gemeenteraad wordt gebracht. 

 

Raadslid Vanpoucke hoopt dat dit dan niet vergeten zal worden.  Bij het vorige punt heeft men zich hiertegen gewapend door de bepaling op te nemen, het was misschien goed om dat hier ook te doen.

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft mee dat het college hier nog met een idee speelt.  Men overweegt om dit nog tot 2 maanden na de crisis verder te zetten om zo de eerste zuurstof te geven aan de handelaars om reclame te voeren.

 

Raadslid Niels de Kort dankt waarnemend burgemeester Cools.  Hij geeft aan dat dit is wat mensen nu nodig hebben.  Hij geeft mee dat hun plan een constructief voorstel is om in dialoog te gaan.  Hij merkt in de discussie dat men zeker aan hetzelfde zeel wil trekken.  Men moet ervoor zorgen dat alle handelaars hand in hand deze crisis zullen doorkomen. 

Zijn fractie steunt deze maatregel.  Hij vindt het positief dat een maatregel die vorig jaar nog werd verdubbeld, nu tijdelijk wordt afgeschaft.  Hij verwijst naar het feit dat dit van toepassing zal zijn voor ondernemers die nog geld hebben om reclame te maken.  Hij geeft aan dat de hinderpremie niet uit het oog mag verloren worden voor de handelaars die geen cash meer voor handen hebben.  Hij bevestigd nogmaals dat zijn fractie deze maatregel zal steunen. 

 

Raadslid Hoegaerts meldt dat hij ook buiten corona-tijden voor deze afschaffing is geweest.  Hij stelt voor om de afschaffing van deze retributie lang genoeg te behouden, wat hem betreft bijvoorbeeld tot in 2046, met andere woorden dus liefst definitief afschaft. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Vlaamse Regering verzoekt de lokale besturen hun reglementen te herzien zodat de ondernemers

op hun grondgebied geen belastingen of retributies moeten betalen op activiteiten of situaties waarop

zij door de Coronacrisis financieel al zwaar inleveren.

Het college heeft op 25 maart 2020 omtrent deze crisis vergaderd en stelt een aantal financiële

maatregelen voor.

In zitting van 30 maart 2020 werden deze financiële maatregelen goedgekeurd en worden heden aan

de gemeenteraad voorgelegd.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de belasting op het huis-aan-huis verspreiden van reclamedrukwerken en daarmee gelijkgestelde producten.

 

Het voorstel van het college van burgemeester en schepenen om met ingang van 31 maart 2020 het belastingreglement  niet meer toe te passen en na de Coronacrisis opnieuw aan de raad voor te leggen.

 

 

Juridisch kader

Het decreet van 30 mei 2008 en latere wijzigingen betreffende de vestiging, de invordering en de

geschillenprocedure van gemeentebelastingen.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De totale financiële gevolgen van deze crisis zijn voorlopig onbekend.

 

BESLUIT eenparig:

Stemming acceptatie hoogdringend punt

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de belasting 2020-2025 op het huis-aan-huis verspreiden van reclamedrukwerken en daarmee gelijkgestelde producten wordt met ingang van 31 maart 2020 opgeheven.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

21 COVID-19. Steunmaatregelen aan lokale verenigingen en ondernemingen. Kwijtschelding huur/concessievergoedingen. Uitstel betaling leningen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Niels de Kort haalt aan dat hij dit een zeer goede maatregel vindt waarbij het college het voorbeeld stelt.  Hij roept op tot actie van/met de centrummanager om in overleg te gaan met de vastgoedmakelaars om hier een beleid rond uit te werken.  Hij raadt aan om het voortouw te nemen en op te roepen om het voorbeeld van de gemeente te volgen.  Mensen die niet het geluk hebben om van de gemeente te huren, zouden ook de kans moeten krijgen om een maand geen huur te betalen. 

 

Schepen Pantens geeft mee dat dit mee op de lijst werd gezet voor verdere actie. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Naar aanleiding van de Coronacrisis is het aangewezen om de lokale verenigingen en ondernemingen te steunen.

 

Het college stelt volgende maatregelen voor:

          tijdelijke kwijtschelding huur- en concessievergoedingen

De concessie- of huurvergoeding voor het gebruik van divers gemeentelijk patrimonium (sportvelden, lokalen, gebouwen, ...) wordt kwijtgescholden voor een bepaalde periode met als begindatum 15 maart 2020. Voor de sport-, jeugd- en cultuurverenigingen geldt voorlopig 30 juni 2020 als einddatum voor de periode van niet-verschuldigde huur. Voor de andere huurders / concessiehouders geldt voorlopig 30 april als einddatum.

 

          tijdelijke opschorting van terug te betalen leningbedragen

Een aantal verenigingen hebben met de gemeente een "leningovereenkomst" voor de terugbetaling van voorgeschoten investeringsuitgaven afgesloten.

Er wordt voorgesteld om de terugbetaling op te schorten voor de periode maart - juni 2020 en de leningen met 4 maand te verlengen. Voor de gemeente betekent dit een kleine verschuiving van de ontvangsten.

 

Eveneens wordt de gemeenteraad verzocht om de mogelijke verlenging van de einddatum door te schuiven naar het college van burgemeester en schepenen en dit in functie van federale en Vlaamse onderrichtingen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur en latere wijzigingen, bevoegdheden gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

          een minderontvangst uit huur en concessievergoedingen van ongeveer 30.000euro per maand kwijtschelding

          een uitgestelde ontvangst uit de terugbetalingen van de leningen van ongeveer 7.000euro per maand opschorting in 2019.

 

BESLUIT eenparig:

Stemming acceptatie hoogdringend punt

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- In het kader van de maatregelen ten gevolge van de Corona-crisis, hecht de raad goedkeuring  aan de kwijtschelding van de huur- en concessievergoedingen voor de periode van 15 maart 2020 tot 30 juni 2020 voor verenigingen (jeugd/sport /cultuur/...) en tot 30 april voor andere ondernemingen en organisaties, volgens de lijst in bijlage.

 

Art.2.- In het kader van de maatregelen ten gevolge van de Corona-crisis, hecht de raad goedkeuring  aan de tijdelijke opschorting in de terugbetalingen van leningen voor de periode maart - juni 2020 en de verlenging van deze leningen voor een periode van 4 maanden, volgens lijst in bijlage.

 

Art.3.- De gemeenteraad schuift de bevoegdheid van een mogelijke verlenging van de einddatum naar het college van burgemeester en schepenen en dit in functie van federale en Vlaamse onderrichtingen met betrekking tot de Corona-crisis.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

22 Mondelinge vraag van raadslid Niels de Kort, namens CD&V over een actieplan voor lokale economie naar aanleiding van corona voor de gemeenteraad.NIET GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Voorzitter Versompel vraagt aan raadslid Niels de Kort of hij nog steeds de stemming vraagt van zijn plan.

 

Raadslid Niels de Kort wil graag een hoofdelijke stemming m.b.t. dit punt aangezien dit in lijn is met het beleid van de Vlaamse regering.  De discussie werd reeds gevoerd tijdens de vorige punten, hij gaat dit hier niet nog eens herhalen.  Hij vraagt in eer en geweten aan de gemeenteraadsleden om zijn voorstellen te bekijken, alsook in combinatie met de eigen politieke overtuiging. 

 

Raadslid Eeman is ook voorstander om zuurstof te geven aan de lokale ondernemers maar zijn fractie heeft hun voorstel iets meer afgelijnd.  Hij wil geen afbreuk doen aan de meerdere voorstellen van CD&V maar er zijn nog onderwerpen waar hij nog niet heeft horen over praten vanavond, o.a. over de zorg.  Hij verwijst naar de verpleegkundige, zorgkundigen, leerkrachten,…  Hij stelt zich de vraag of de  gemeente erover gaat nadenken om hen een extra premie te geven?  Er zullen nog meer onderwerpen naar boven komen waar deze oefening zal moeten gemaakt worden.  Hij zal het voorstel van CD&V hierin sturen maar hij geeft toch mee dat er een bepaalde voorzichtigheid moet zijn.  Om die reden heeft fractie PVDA 2 afgelijnde voorstellen gebracht  Wanneer men overal het maximum gaat willen uithalen, zal men uiteindelijk terug komen van een kale reis vreest hij. 

 

Raadslid Hoegaerts geeft nog graag toelichting bij de stemming van fractie Vlaams Belang.  Zij hebben de voorstellen van CD&V mee goedgekeurd omdat ze de geest van deze voorstellen wel steunen.  Zijn fractie geeft ook wel het vertrouwen aan het bestuur die in deze uitzonderlijke omstandigheden.  Ze zien punten 16 tot en met 21 als een eerste aanzet voor verdere maatregelen die nog genomen zullen worden. 

 

Raadslid Thomas wil graag nog eens herhalen wat reeds door zo velen is verteld.  Er ligt volgens hem een duidelijke opdracht voor het bestuur om met een goede set van maatregelen te komen om de ondernemers in Brasschaat op dit vlak te steunen.  Zijn fractie kijkt ernaar uit. 

 

Waarnemend burgemeester Cools komt nog even  terug op de tussenkomst van raadslid Hoegaerts. Hij benadrukt nog even dat de voorstellen van CD&V en PVDA geen slechte voorstellen zijn want het college denkt ook in die geest na.  Hij wil er wel voor zorgen dat op lange termijn alles financieel in evenwicht blijft.

Beslissing

 

 

Op 25 maart 2020 stuurde raadslid Niels de Kort, namens CD&V, een mondelinge vraag over een actieplan voor de lokale economie naar aanleiding van corona.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de vraag en een beslissing te nemen over het voorstel van raadslid Niels de Kort, namens CD&V, om een actieplan op te stellen voor de lokale economie.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn nog niet bekend.

 

BESLUIT:

Met 14 ja-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke en Shana Claessens), 19 neen-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Tom Versompel).

 

Art.1.- Neemt kennis van de vraag van raadslid Niels de Kort, namens CD&V, waarmee wordt gevraagd in te stemmen met een actieplan voor de lokale economie naar aanleiding van corona.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

23 Mondelinge vraag van raadslid Rob Eeman, namens PvdA, over initiatieven ter bevordering van de lokale economie door de impact van het coronavirus voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman brengt graag zijn 2 punten nog eens naar voor.  Zijn fractie wenst een hinderpremie van 500 euro bovenop de Vlaamse premie en een cadeaubon van 10 euro voor iedere inwoner van Brasschaat.  Zijn fractie heeft dit afgelijnd omdat ze denken dat het niet verstandig is om voor volledige pakketten te gaan.  Hij zou graag hebben dat hun voorstel besproken wordt met de Brasschaatse ondernemersraad.  Indien er een consensus wordt bereikt over deze voorstellen, kunnen ze verder uitgewerkt worden en voorgelegd worden op de gemeenteraad van april 2020.

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van raadslid Rob Eeman, namens PVDA, over initiatieven ter bevordering van de lokale economie met betrekking tot de impact van het coronavirus.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Overzicht punten

 

 

24 Mondelinge vraag van raadslid Rob Eeman, namens PVDA, over het opvorderen van gemeentepersoneel voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman en zijn fractie hadden graag een overzicht gekregen over hoeveel gemeentepersoneel er momenteel aan het werk is.  Ze veronderstellen dat een aantal personeelsleden, vanwege de coronacrisis, thuis mogen / moeten blijven.  Ze vragen zich af over hoeveel medewerkers dit precies gaat.  Ze vragen zich ook af of contractuelen onmiddellijk op technische werkloosheid zijn geplaatst of is hun loon blijven verder lopen?  Indien ze niet technisch werkloos zijn, vragen ze zich af hoe het met de volgende maanden zit indien zij niet opgevorderd worden. 

 

Raadslid Eeman vraagt zich af of er recente plannen zijn om het personeel terug op te vorderen.  Zijn fractie vernam dat er collega’s op 25 maart 2020 werden opgebeld door hun ploegbaas om terug te komen werken en dat de 50% regel in voege gaat.  Hij wil hier graag bevestiging over.  Hij wil tevens ook graag weten welke essentiële taken het personeel moet uitvoeren en tegelijkertijd kan worden gevrijwaard van elk risico op besmetting. 

 

Schepen Heirman licht toe dat de overheidsdiensten moeten blijven functioneren.  Lokale besturen worden beschouwd als essentieel en cruciaal en moet garanderen dat ze diensten blijven verzekeren.  Dit wil zeggen dat iedereen maximaal aan het werk blijft. 

 

Schepen Heirman geeft toelichting bij de richtlijnen die werden gecommuniceerd naar het personeel:

 

          Je kan niet vaak genoeg je handen wassen.  Er wordt gevraagd om dit op elke plek te doen waar je binnen komt en dit minstens elk uur te herhalen.  Bijkomend kan je je handen ontsmetten met alcoholgel.  Er wordt aangeraden om je gezicht niet aan te raken met je handen.

          Social Distancing is verplicht, dit wil zeggen dat iedereen 1,5 meter afstand moet houden.  Dit te allen tijden van de je collega’s en anderen.  

          Het is goed om je eigen gezondheid op te volgen, de arbeidsgeneesheer raadt momenteel enkel aan om alert te blijven voor mogelijke symptomen (hoesten, grieperig voelen, koorts,…)  en ze adviseren om 2 keer per dag je lichaamstemperatuur te meten.  Vanaf 37,4° is er sprake van verhoging.  Indien je symptomen blijkt te hebben die je contact op te nemen met de huisarts.  De huisarts bepaalt via telefoon wat er verder moet gebeuren. 

 

Schepen Heirman geeft tevens ook toelichting bij de principes die toegepast worden:

          Iedereen die kan thuiswerken doet dit maximaal.

          Indien je job niet thuis kan worden uitgevoerd, gebeurt dit op locatie met inachtneming van social distancing.

          Tijdelijke werkloosheid : op individuele basis afgestemd met de betrokken medewerker.  Dit kan door overmacht en is in ons geval :

          Dienstencentra

          VT diensten op individuele basis

          Artikel 60, juiste aantallen niet gekend

          DC-poets : klanten bellen zelf af. 

          Tijdelijke werkloosheid is niet mogelijk voor andere gemeentediensten.

          Dienstvrijstelling: voor medewerkers die niet kunnen thuiswerken, social distancing niet kunnen garanderen en mits oproepbaarheid.  De dagen dienstvrijstelling wordt er geen maaltijdcheque verworven.  Het loon blijft wel behouden.  Bij ziekte of afwezigheid van een collega moeten ze invallen.

 

Er is gemiddeld 75% van de administratieve medewerkers thuis aan het werk.  De mensen die aan de slag zijn op de gemeentelijke locaties hebben voldoende ruimte en middelen om hygiëne en social distancing toe te passen. 

 

Schepen Heirman licht toe dat volgende mensen momenteel in technische werkloosheid zijn :

          Dienstencentra : 3 medewerkers

          Poetsdienst aan huis : 22 medewerkers

 

De ploegen van de technische dienst en de groendienst werken grotendeels in een rotatiesysteem, waarbij men 50% aan de slag is om social distancing te kunnen garanderen tijdens vervoer, lunchpauze,… 

 

Raadslid Eeman dankt schepen Heirman voor zijn uitgebreid antwoord.  Hij wil graag nog iets toevoegen om raadslid Callens te betrekken.  Raadslid Eeman heeft nog een aantal bezorgdheden rond woonzorgcentra.  De oorzaak ligt niet bij het Brasschaatse bestuur maar hij stelt vast dat er in de rusthuizen nog niet getest is, zowel niet bij de personeelsleden als bij de bewoners.  De bewoners zitten in een bepaalde vorm van quarantaine waarbij ze het rusthuis niet mogen verlaten maar het verzorgend personeel verlaat wel dagelijks het rusthuis.  De personeelsleden zijn degene die nog een bron van besmetting kunnen zijn, zowel naar collega’s toe als naar de bejaarden.  Wanneer de middelen er zijn, hoop hij dat iedereen zo snel mogelijk wordt getest want meten is weten. 

 

Op dit ogenblik moet het personeel zich toeleggen op de symptomen bij de bejaarden.  Bejaarden hebben vaak niet dezelfde symptomen als jongere mensen.  Raadslid Eeman vraagt dringend een screening.  Bij zwaar hulpbehoevende mensen wordt er verwacht dat men 2 aan 2 werkt, dit is redelijk kort bij mekaar.  De 1,5m afstand kan hier zeker niet gevrijwaard worden. 

 

Raadslid Eeman wil ook een goede inspanning vragen naar goede mondmaskers en handschoenen want die zijn op dit moment niet aanwezig. 

 

Raadslid Callens licht toe dat hij de bezorgdheid van raadslid Eeman deelt.  Wat hij heeft toegelicht, klopt ook.  Hij staat dagelijks in contact met de directie van het Zorgbedrijf Brasschaat en hij kan iedereen meegeven dat er tot op heden nog geen enkele besmetting is, zowel niet bij het personeel als bij de bewoners.  Met betrekking tot het testen volgt het Zorgbedrijf de federale richtlijnen.  Raadslid Callens is in gesprek om te bekijken hoe men iedereen kan laten testen.  Momenteel gebeurt dit inderdaad nog niet. 

 

Raadslid Callens zal zich verder informeren omtrent de beschermingsmiddelen.  Wanneer er niet voldoende middelen aanwezig zijn, zal hij hier zo snel mogelijk werk van maken zodat men over het juiste en voldoende materiaal kan beschikken om te werken.

 

Schepen Hans geeft mee dat de gemeente mondmaskers FFP2 heeft besteld op vraag van de zorgraad.  Deze 5.000 mondmaskers zouden toekomen op woensdag 1 april 2020.  Schepen Hans adviseert raadslid Eeman om een aanvraag voor mondmaskers in te dienen bij de zorgraad.  Ze geeft mee dat er ook nog handschoenen voorradig zijn, die besteld mogen worden.  Er wordt meegegeven dat er bij Bruno Van Mengsel ook nog een voorraad mondmaskers te vinden is.  Raadslid Eeman kan hiervoor contact met hem opnemen.  Pakken zijn er ook nog beschikbaar, maar aangezien er nog geen besmetting zijn, acht schepen Hans dit minder noodzakelijk. 

 

Raadslid Eeman dankt schepen Hans voor haar antwoord.  Hij wil wel nog eens benadrukken dat “meten is weten” is.  Hij hoopt dat er geen besmetting zijn, maar indien je niet meet, weet je het niet natuurlijk.  Hij vraagt om niet alleen alle middelen naar de ziekenhuizen te laten gaan, maar ook naar de rusthuizen.  Dit kan anders nog wel eens een groot probleem worden wanneer er één of twee besmettingen in een rusthuis zijn.  De verspreiding kan heel snel gaan in een rusthuis.  Raadslid Eeman uit zijn bezorgdheid. 

 

Schepen Hans bevestigt dat het recent ook nog in de media was dat het noodzakelijk is dat er ook in de woonzorgcentra gemeten wordt.  Ze geeft mee dat er een tekort is om te meten, zelfs de huisartsen zitten zonder materiaal om te meten.  Schepen Hans geeft mee dat ze de vraag zeker ook zal overbrengen aan de zorgraad. 

De burgemeester richt zich tot de gemeenteraad en wenst uitdrukkelijk het voltallige personeel van gemeente en OCMW alsook politie te bedanken voor de geleverde inspanningen onder de coördinatie van het managementteam.  Hij heeft ervaren dat deze crisis zeer goed wordt opgevolgd en dat er een goede samenwerking is tussen het college en het managementteam wat betreft de opvolging van de maatregelen en de organisatie van de dagelijkse werking. Hij vraagt de algemeen directeur om namens de gemeenteraad deze appreciatie aan het personeel zeker over te brengen. 

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van raadslid Rob Eeman, namens PVDA, over het opvorderen van gemeentepersoneel tijdens de coronacrisis.

 

 

Publicatiedatum: 29/04/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.