Zitting van maandag 29 maart 2021

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans en Bruno Heirman - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Johan Caluwé - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Shana Claessens - raadslid

 

 

Jef Konings verlaat de zitting, conform artikel 27 van het decreet lokaal bestuur bij de behandeling van punt 10.

Jef Konings raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 11.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Verzoek om spreekrecht over de vervoersplannen Louislei. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

 

Voorzitter Versompel geeft mevrouw Melanie Van Wiemeersch het woord :

 

Begin februari werden ze opgeschrikt door het nieuws dat de bus wederom door de Louislei geleid zal worden. Hierop hebben zij verschillende pogingen ondernomen om in contact te komen met de bevoegde personen, maar tot op heden hebben zij echter geen duidelijke antwoorden ontvangen. Zij blijven dus in het ongewisse vandaar dat ze nu gebruik wil maken van haar spreekrecht in de gemeenteraad.

 

Zij, en ze spreekt ook voor de bewoners alsook de buurtbewoners van de Louislei, stelt zich een aantal vragen in dit dossier.

 

In de eerste plaats vraagt ze zich af waarom zij als bewoners in de afgelopen 2 jaar (zo lang is men reeds bezig met de nieuwe vervoersplannen) nooit geïnformeerd noch geconsulteerd werden. Lerend uit de feiten van 2012 had het bestuur beter moeten weten volgens haar. Ze voelen zich als bewoners dan ook in de kou gelaten.

 

Ten tweede vraagt ze zich af hoe het komt dat deze plannen voor de Louislei wederom op tafel liggen?   Ze hoeft zeker geen toelichting bij het nieuwe vervoersplan met de basisbereikbaarheid, modal-shift, mobi-punten, attractiepolen,… ze is helemaal mee. Maar wel dat de buslijn in 2012 al eens gebannen werd door toenmalig burgemeester Dirk de Kort en huidig burgemeester Jan Jambon omwille van onder andere veiligheidsredenen (reeds aangehaald door Dirk de Kort tijdens de vorige gemeenteraad). Wat belangrijker is, en dit onderstreept ze graag, de Louislei is een lokale weg type 3  en deze is  dus niet voorzien in het gewenst openbaar vervoernetwerk noch beschouwd wordt als een verbindende of ontsluitende weg in het ruimtelijk structuurplan van Brasschaat (zie kaart 12 & 14).

 

Ten derde wil ze graag weten welke onderzoeken de gemeente Brasschaat tot op heden heeft uitgevoerd om deze nieuwe route te rechtvaardigen. Zij, de bewoners van de Louislei, hebben de indruk dat de onderzoeken pas recentelijk in gang gestoken zijn. Met andere woorden, het bestuur neemt eerst een beslissing en voert dan pas onderzoek uit. Ze vraagt zich af of het niet omgekeerd moet zijn? Ze vraagt zich  af of het bestuur niet eerst alle pistes moet onderzoeken om dan  vervolgens een beslissing te nemen? Het bestuur heeft ondertussen het advies van de onafhankelijke verkeersdeskundige, aangesteld door de bewoners van de Louislei, ontvangen. Ze geeft mee dat dit verslag een negatief advies geeft over de ganse lijn.

 

Als laatste vraagt ze zich af hoe het komt dat een andere wijk, de Kaart,  wel het privilege heeft gekregen om de verkeersleefbaarheid samen met de gemeente & politie aan te pakken en te verbeteren. Het resultaat werd uitvoerig voorgesteld tijdens de laatste commissie van 16 maart 2021. Een gedragen wijkplan met éénrichtingsstraten, zone 30, fietsstraten etc. Dit is iets wat in wijk Vriesdonk ook op zijn plaats zou geweest zijn.

 

De buurtbewoners van de Louislei zien wel een alternatief, nl. enerzijds de route van Lijn 730 behouden met uitzondering van woonwijk Kaart & anderzijds de Lage Kaart voorzien door vervoer op maat.

 

Waarnemend burgemeester Cools wil mevrouw Van Wiemeersch danken om gebruik te maken van haar spreekrecht om een problematiek aan te kaarten.  Hij had liever gehad dat dit in een fysieke vergadering kon gebeuren maar de maatregelen rond de COVID-19 pandemie zorgen ervoor dat het spreekrecht moet uitgeoefend worden via digitale weg.

 

Zoals voorzien in art. 40 §5 van het huishoudelijk reglement zal het bestuur binnen een periode van 3 maanden na haar verzoek (dus uiterlijk op 11 juni 2021) een gemotiveerd antwoord bezorgen op al haar vragen.  Uiteraard wil waarnemend burgemeester Cools het huidig dossier toch wel even kaderen.

 

Mevrouw Van Wiemeersch is wel mee maar toch wil hij benadrukken dat de Vlaamse Regering in 2019 het Vlaams decreet basisbereikbaarheid heeft goedgekeurd en ingevoerd.  Dit heeft tot gevolg dat het ganse openbaar vervoer wordt geherstructureerd.  Deze herstructurering  heeft ook implicaties op de buslijnen in Brasschaat. De Vervoerregio Antwerpen is hier het adviesverlenend orgaan. Alle gemeenten binnen de Vervoerregio Antwerpen hebben de mogelijkheid gekregen om suggesties en opmerkingen over te maken aan de Vervoerregioraad.

 

Al deze voorstellen werden in februari 2020 aan de open stuurgroep mobiliteit voorgelegd.  In deze open stuurgroep mobiliteit, waarvoor alle partijen uit Brasschaat werden uitgenodigd, werden enkele scenario’s voorgesteld : buslijn over de Lage Kaart via de Louislei of de Caterslei.   Het advies van de open stuurgroep was duidelijk dat de Louislei het beste scenario was om de 1640 van de Kapelsesteenweg op de Lage Kaart te brengen. Het college heeft dan ook kennis genomen van het advies van de open stuurgroep mobiliteit.

 

Het ganse routeplan 2030 werd toen ook toegelicht op de algemene commissie van 11 februari 2020.

 

Concreet betekent dit dat er wijzigingen werden doorgevoerd waarbij de gemeente getracht heeft om het openbaar vervoer voor al zijn burgers zo optimaal mogelijk in te richten, rekening houdend met de verschillende maatschappelijke functies in onze gemeente, hij denkt daarbij aan scholen, bereikbaarheid van Klina, woonkernen van de Kaart en Driehoek die uitbreiden tot en met de Campus Coppens,..  Hierbij werden verschillende alternatieven tegen elkaar afgewogen en werden er keuzes gemaakt.

 

Het dossier basisbereikbaarheid en de verschillende scenario’s van de nieuwe buslijn worden in de eerstvolgende algemene commissie in april opnieuw toegelicht met inbegrip van de verkeerstechnische ingrepen en andere flankerende maatregelen om de verkeersveiligheid voor iedereen te waarborgen.  Waarnemend burgemeester Cools geeft mee dat ze de zitting van de algemene commissie digitaal kan volgen. 

 

De diensten hebben 5 scenario’s voorgesteld en deze zullen dan ook tijdens deze algemene commissie toegelicht worden.  Er zal toegelicht worden wat de complicaties zijn binnen deze scenario’s en wat men moet doen om het verkeersveilig te maken wanneer er een bus doorheen zal rijden. 

 

Graag geeft waarnemend burgemeester Cools ook nog mee dat vragen met betrekking tot een straat door de dienst mobiliteit steeds op wijkniveau bekeken worden.  Een aanpassing in straat A ook impact op straten B en C.  Men moet dus goed bestuderen in welke straat welk type verkeersinitiatieven gewenst zijn om vervolgens de maatregelen daarop af te stemmen.  Dat is de enige manier om tot een gedragen wijkplan te komen.  Op deze manier wordt voorkomen dat individuele maatregelen treffen een negatieve impact tot gevolg heeft op andere bewoners. 

 

De dienst mobiliteit is gestart met het organiseren van mobiliteitsworkshops op wijkniveau.  In de wijk Driehoek werd bijvoorbeeld de VIB campagne opstart met maatregelen rond de school.  In de wijk kaart werd ook de schoolomgeving bekeken en de problematiek rond Albert Heijn.  Aan deze mobiliteitsworkshop hebben destijds een 100-tal mensen van de wijk deelgenomen.  Er hebben ook een aantal gemeenteraadsleden deelgenomen aan deze workshops.  Op basis van alle bezorgdheden en opmerkingen werd een heel plan uitgewerkt.  Dit wijk-gedragen plan werd toegelicht op de commissie.  Het is de bedoeling om dit deze legislatuur verder uit te rollen in alle wijken.  Op basis hiervan wil men in elke wijk komen tot een wijk-gedragen plan / circulatieplan. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bedankt mevrouw Van Wiemeersch voor haar vraag en hij hoopt dat ze begrip heeft voor zijn standpunt.  Hij herhaalt dat tijdens de volgende algemene commissie het plan van de vervoerregio en lijn 1640 zal toegelicht worden. 

 

Mevrouw Van Wiemeersch stelt zich toch nog de vraag hoe het kan dat de Louislei werd goedgekeurd door de verschillende partijen aangezien deze niet vermeld is als verbindende- en ontsluitende weg.  De Louislei is een lokale weg type 3.  Op deze wegen ligt de nadruk op de verblijfsfunctie.  Dit betreft enkel bestemmingsverkeer en het overige verkeer wordt geweerd.  De Louislei zou dan de enige type 3 straat zijn in Brasschaat met een bus.  Er is zelfs geen type 2B-straat voorzien.  Het vervoersplan stelt volgens haar dat de bus geen plaats meer heeft in een woonstraat omwille van de leefbaarheid.  Het is volgens haar dan ook verbijsterend dat het bestuur doorgaat met deze plannen.  Het loskoppelen van de buslijn en de participatie van Vriesdonk is uiterst nefast volgens haar.  Ze citeert mevrouw Muys: “een aanpassing in straat A heeft impact op straat B & C”.  Ze vraagt zich af hoe het dan kan dat de buslijn geen impact zal hebben op de omliggende straten?  Deze impact-volle ingreep zal voelbaar zijn in de Guylei, Baillet Latourlei, Frilinglei en de Alfredlei gezien het sluipverkeer in deze straten zal toenemen.  Ze wil graag weten waar het initiatief blijft om de bewoners te horen? 

 

Mevrouw Van Wiemeersch geeft aan dat ondertussen het ongenoegen leeft in heel Vriesdonk & Mariaburg.  De heer Smidts heeft gevraagd naar een zone-30 regeling, de heer Verbraak heeft gevraagd om iets te doen aan de snelheden in wijk Vriesdonk, zij heeft gevraagd om de buslijn te herzien, de heer Van Geel heeft gevraagd om de Molenweg niet extra te belasten met een bus gezien de precaire situatie met de school.  Ze verwacht een onmiddellijk herziening en een gedragen wijkplan.  Een bus in de Louislei is een directe aanval op de leefbaarheid volgens haar. 

 

Voorzitter Versompel sluit hierbij het spreekrecht af en geeft mee dat mevrouw Van Wiemeersch de antwoorden mag ontvangen binnen de gestelde termijn.  Hij meldt dat haar argumenten genoteerd zijn.  Hij dankt haar voor haar uiteenzetting ter zake. 

 

Voorzitter Versompel geeft aan dat het niet de bedoeling is dat dit punt nu ter discussie staat, maar hij ziet wel 2 handjes.  Iedereen mag zijn bemerkingen geven zodat ze kunnen meegenomen worden naar de algemene commissie van april. 

 

Raadslid Dirk de Kort geeft mee dat hij het punt van het spreekrecht wenst te respecteren.  Het is een sterk signaal dat door de bewoners van de Louislei wordt gegeven, ook het antwoord van waarnemend burgemeester Cools.  De tussenkomst die hij gaat doen past ook perfect bij het punt rond de goedkeuring van de notulen van de vorige gemeenteraad.  Bij de bespreking van de vraag van raadslid Van Aperen van Open VLD werd er toen geantwoord door schepen Fonteyn dat er op de volgende commissie (maart) ten gronde van gedachten kon gewisseld worden over de bespreking van de vervoersregio, het gewenste openbaar vervoer in Brasschaat.  In de vorige legislatuur was er in het parlement een conceptnota die werd ingediend door een aantal parlementsleden, waaronder raadslid Dirk de Kort zelf.  Dit was omdat er bij heel wat lokale politici frustraties waren ten aanzien van De Lijn omdat er geen inspraak was.  Ze werden aangesproken door burgers maar ze konden er niets aan wijzigen.  Dit is de mogelijkheid die er nu wel is, voor het kernnet kan men adviseren en voor het aanvullend net is er zeggenschap vanuit het bestuur. 

 

Raadslid Dirk de Kort vindt dat de raadsleden de plannen voorafgaandelijk aan de commissievergadering moeten krijgen zodoende dat ze dit kunnen bestuderen om dan te kunnen tussenkomen op de commissie.  Het mag volgens hem niet de bedoeling zijn dat ze overdonderd worden door informatie.  De politieke discussie moet ten gronde kunnen gevoerd worden.  Iedereen moet de kans krijgen om deze plannen deftig te bestuderen.  Raadslid Dirk de Kort vindt ook dat het nodig is dat men mekaar ontmoet rond werktafels om zo ten gronde van gedachten te wisselen.  Dit moet niet enkel gebeuren met gemeenteraadsleden maar volgens hem ook met bewuste burgers.  Hij vindt het goed dat er bewuste burgers zijn die meedenken over het openbaar vervoer in de gemeente Brasschaat. 

 

Raadslid Van der Schoepen gaat ook niet te ver uitbreiden maar wil graag opmerken dat in de vorige gemeenteraad beloofd werd dat er in de commissie van maart een toelichting zou gegeven worden rond het plan.  Hij verneemt nu dat het zal toegelicht worden op de commissie van april.  Zijn vrees is dat ze voor voldongen feiten zullen gesteld worden door het alsmaar uit te stellen.  De burgerparticipatie ontbreekt hier volgens hem duidelijk.  Zijn fractie zal wachten tot de volgende algemene commissie om hun gerieven uiteen te zetten. 

 

Raadslid Vanpoucke wil de tussenkomst graag open trekken naar een breder probleem.  De dienstverlening op zich, die de basis is voor deze wijziging, is vrij eenvoudig.  Lijn 730 is de enige lijn die een rechtstreekse verbinding met Antwerpen heeft.  Hij vraagt om deze te laten rijden zoals ze nu rijdt.  Laten indraaien in Hoogboom is een keuze die we zelf kunnen maken.  Door de wijzigingen zal de wijk Mariaburg volledig worden afgesloten van een goed openbaar vervoer.  Hiermee is het allemaal begonnen en daarom wil hij hier graag nog eens naar verwijzen.  De vervoersregio kan dit perfect zelf bepalen, dit is een politieke keuze.  Het college van Kapellen en Ekeren heeft hier totaal andere ideeën dan het college van Brasschaat volgens hem.  Hij hoopt dat dit nog besproken kan worden in de volgende commissie en dat men niet zal voorbij gaan aan de oorzaak van dit probleem. 

 

Voorzitter Versompel geeft ter informatie mee dat het punt zal besproken worden op de algemene commissie van april. 

 

Beslissing

 

 

Overeenkomstig artikels 39 en 40 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van Brasschaat heeft iedere inwoner het recht verzoekschriften bij de gemeenteraad in te dienen.

 

Op 11 maart 2021 werd een vraag om spreekrecht op de gemeenteraad ingediend, als volgt:

"Naar aanleiding van het nieuwe tracé 1640 van de Lijn wil ik graag mijn spreekrecht gebruiken voor de volgende gemeenteraad van 29 maart."

 

De voorzitter van de gemeenteraad heeft beslist dat het verzoek om spreekrecht ontvankelijk is.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

2 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 22 februari 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Voorzitter Versompel verwijst naar 2 opmerkingen die raadslid Brughmans reeds schriftelijk had doorgegeven.  Hij bevestigt dat deze ondertussen werden aangepast.  Hij bedankt hem in naam van het secretariaat. 

 

Raadslid Dirk de Kort wil graag dat er nog genoteerd wordt dat er vorige zitting beloofd werd om een bespreking ten gronde te houden op de volgende commissie met betrekking tot de vraag van raadslid Van Aperen omtrent de vervoersregio. 

 

Voorzitter Versompel bevestigt dat dit in orde is. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 22 februari 2021 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 22 februari 2021 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

3 Gemeenteraadscommissie persoonsgebonden zaken. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissie Persoonsgebonden Zaken samengesteld.

 

De fractie Brasschaat2012 verzoekt Kasper Vanpoucke te vervangen door Johan Caluwé (effectieve), Inge Hermans (plaatsvervanger 1), Kasper Vanpoucke (plaatsvervanger 2).

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Walter Vermeulen

          Bruno Heirman

          Karin Beyers

          Hedwig van Baarle

          Joris Van Cauwelaert

 

Voor de CD&V-fractie:

          Bart Brughmans

          Shana Claessens

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie

          Johan Caluwé (met als plaatsvervangers Inge Hermans en Kasper Vanpoucke)

 

Voor de Vlaams Belang-fractie

          Luc Van der Schoepen

 

Voor de Open VLD-fractie:

          Anne Van Aperen

 

De PvdA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

4 Gemeenteraadscommissie organisatie, financiën en veiligheid. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissies organisatie, financiën en veiligheid samengesteld.

 

De fractie Brasschaat2012 verzoekt Rudi Pauwels te vervangen door Kasper Vanpoucke (effectieve), Rudi Pauwels (plaatsvervanger 1), Inge Hermans (plaatsvervanger 2).

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Erwin Callens

          Bruno Heirman

          Hedwig van Baarle

          Dieter Heughebaert

          Bart Thijs

 

Voor CD&V

          Bart Brughmans

          Niels de Kort

 

Voor Brasschaat 2012

          Kasper Vanpoucke (met als plaatsvervangers Rudi Pauwels en Inge Hermans)

 

Voor Vlaams Belang

          Dimitri Hoegaerts

 

Voor Open VLD

          Anne Van Aperen

 

Voor PvdA

          Rob Eeman lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

5 Wijziging organogram.  Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

 

Schepen Heirman licht toe dat er geen plaats meer was op de agenda van de commissie in maart om dit item toe te lichten wegens een overvolle agenda.  Dit naar analogie met het punt van de basisbereikbaarheid dat in april zal besproken worden.  Er werd gekozen om dit punt te agenderen met vooraf een korte toelichting door beleidsmanager personeel & organisatie, Eshter De Groot. 

 

Mevrouw Esther De Groot geeft een presentatie met betrekking tot de wijzigingen in het organogram.  Deze presentie werd ook overgemaakt aan iedereen.

 

De eerste wijziging kan men terugvinden in het organogram van vrije tijd.  In het team van jeugd is één administratief medewerker C1-C3 toegevoegd.  Dit is het resultaat van de budgetbesprekingen die eind vorig plaats vonden.  Deze telling werd reeds meegenomen in de aanpassing van de meerjarenplanning. 

 

Voor het organogram persoonsgebonden zaken zijn er geen wijzigingen aangebracht.

 

Binnen het domein personeel & organisatie zijn er twee wijzigingen aangebracht.  De eerste wijziging heeft te maken met het gemeentelijk onderwijs, dit werd ook reeds meegenomen in de meerjarenplanning voor derest van de legislatuur.  Er werd beslist om voor onderwijs een zelfstandige afdeling te creëren.  Brasschaat fungeert voor onderwijs als centrumfunctie.  Dit zowel voor de eigen scholen als voor de andere scholen van de netten in Brasschaat.  Er is voor de dienst onderwijs een belangrijk takenpakket weggelegd.  Enerzijds fungeren zij als actor voor het eigen onderwijs en anderzijds in regie voor het andere aanbod.  Er werd vastgesteld dat er steeds meer thema’s overkoepelend worden behandeld waardoor de dienst een adviserende en beleidsvoorbereidende rol speelt.  In oorsprong was dit vooral een administratieve rol naar de personeelsadministratie, maar nu is dit een zelfstandige dienst die advies verleend en beleidsvoorbereiding doet.  Er is ook rechtstreeks overleg met de schepen van onderwijs. 

 

Als tweede wordt er een functie voorzien als beleidsadviseur HRM.  Deze functie wordt deels gecreëerd om te anticiperen op pensionering en overdracht van kennis.  Het huidige afdelingshoofd van HRM heeft nog een 2-tal jaar voor pensioen te gaan.  Er wordt een stijgende complexiteit van HRM-aanpak vastgesteld.  Men voelt de nood om de expertise nu al te consolideren.  Dit geeft de mogelijkheid om ondertussen een nieuw afdelingshoofd aan te stellen, dit weliswaar binnen een gelijk aantal personeelsaantallen.  De functie van beleidsadviseur komt te vervallen bij het pensioen van de functiehouder.  Op termijn zal deze functie terug uit het organogram geschrapt worden. 

 

Bij plaatsgebonden zaken is er een wijziging bij groen en natuur.  De functie van manager groen en natuur zal terug ingevuld worden na het vertrek van de functiehouder.  Inhoudelijk is hier een lijn naar de functie bij groen en begraafplaatsen.  Het is belangrijk om dit samen te voegen met de technische diensten waar mee samen gewerkt wordt.  De bedoeling is dat de facility manager alle operationele teams aanstuurt.  De manager groen en natuur zal bij afwezigheid van de facility manager zijn back up zijn voor de aansturing van het magazijn.  Beide diensten werken momenteel op dezelfde plek maar toch zijn er nog veel opties tot optimalisatie en integratie.  Op terrein verlenen zij vaak op dezelfde plekken dienstverlening. 

 

De laatste wijziging is een wijziging in het organogram van financiën en aankoop.  Origineel waren er 3 afdelingshoofden die hun rol zouden spelen naar de afdelingen eronder.  Op basis van gesprekken werd er toch voor gekozen om het organogram te optimaliseren zodat de inhoudelijke expertise van de mensen die nu aan boord zijn optimaal tot hun recht komt.  Ook hier gaat het om een functieverschuiving en is dit te realiseren binnen de huidige personeelsaantallen.  De functie van beleidsadviseur financiën komt niet te vervallen bij pensionering.  Esther De Groot geeft mee dat een organogram een dynamisch gegeven is dat tegemoet komt aan de context en de vragen waar ze voor staan.  Het is de bedoeling om met de competenties die in huis zijn op een zo goed mogelijke manier om te gaan. 

 

Esther De Groot geeft graag nog extra toelichting bij eventuele technische vragen.

Raadslid Brughmans dankt iedereen voor de toelichting.  Hij wil graag terugkomen op het ontbreken van de toelichting tijdens de commissie.  Hij vindt dit toch een belangrijk punt dat op voorhand goed  ingepland had moeten worden.  Het moet een goedkeuring zijn door de gemeenteraad en geen informatie aan de gemeenteraad.  Zijn fractie betreurt dat een goedkeuring van een wijziging van een organogram (en het is niet de eerste keer) overkomt als “kunst & vliegwerk”.  Hij heeft geen opmerkingen op de technische uitwerking, maar wel op de manier waarop dit geagendeerd wordt op de gemeenteraad.  Dit gaat over de belangrijkste uitgavenpost binnen het gemeentebudget en het creëert recurente uitgaven.  Hij vindt dat ze als oppositie hier mogen / moeten kunnen opzitten.  Hij geeft aan dat hij geen vermeldingen hoorde over de budgettering, nl.  wat zijn de meer- of minderuitgaven?  Dit zijn essentiële gegevens die duidelijk mee in een dossier moeten zitten.

 

Raadslid Brughmans vraagt zich af of de 2 functies als beleidsadviseurs de functies van de schepen gaan vervangen?  Op zich heeft zijn fractie niets tegen de oefening die gemaakt wordt rond het organogram maar ze betreuren wel elke keer weer de manier waarop zoiets geagendeerd wordt op de gemeenteraad.

 

Schepen Heirman noteert de opmerking van raadslid Brughmans.  Hij bevestigt dat dit normaal eerst op een commissie zou komen om daarna dan goed te keuren.  Het werd niet besproken omdat de agenda van de commissie in maart vol stond.  De organisatie kon ook niet wachten met dit punt omdat men hier mee verder moet. 

 

Raadslid Brughmans licht toe dat hij dit technisch geen probleem vindt, maar hij vraagt toch om dit beter te behandelen in de toekomst aangezien dit waarschijnlijk al langer gekend was. 

 

Schepen Heirman licht toe dat ze hier in december nog niet mee bezig waren.  Het past ook perfect in het budget van 2020 – 2021. 

 

Raadslid Brughmans komt nog eens terug op zijn vraag met betrekking tot de minder- en meer uitgaven.  Hij vindt dit hier essentieel.  Volgens hem is dit dossier niet beslissingsrijp. 

 

Schepen Heirman licht toe dat er in realiteit misschien 10 000 – 15 000 euro meer uitgaven zijn, maar er zijn elk jaar ruim budgetten over in het personeelsbudget. 

 

Raadslid Brughmans komt terug op de vorige wijziging.  Toen werd er door schepen Heirman aangehaald dat er een verschil was van 86 000 euro op zo’n groot budget.  Hij vindt dat dit punt niet zo moet gebracht worden dan.  Hij wil graag de effectieve cijfers kennen van de meer- en minderuitgaven.  Hij vindt het essentieel dat dit op de gemeenteraad vermeld wordt. 

 

Schepen Heirman licht toe dat dit +- 10 000 – 15 000 euro meer zal zijn in het budget.  In realiteit zal dit minder zijn omdat men elk jaar een paar honderd duizend euro over houdt.  Budgettair heeft dit volgens hem geen enkele weerslag. 

 

Raadslid Brughmans vindt niet dat iets dat in een budget voorzien wordt, moet uitgegeven worden.  Er moet een verantwoording zijn en deze ontbreekt hier duidelijk volgens hem.  Hij betreurt deze gang van zaken ten zeerste. 

 

Raadslid Pauwels bedankt Esther De Groot voor de uiteenzetting.  Zijn fractie deelt dezelfde bezorgdheid als die van fractie CD&V.  Hij wil graag nog weten of het totaal aantal FTE’s niet veranderd? 

 

Schepen Heirman bevestigt dit.  Het aantal personeelsleden blijft exact hetzelfde.  De vakbonden hebben dit ook bekeken en goed bevonden. 

 

Raadslid Jambon vindt het vreemd dat er geen uitbreiding is van het aantal FTE’s.  Hij heeft de presentatie van Esther niet goed begrepen dan.  Hij wil graag weten waar de +’en en de –‘en zitten.  Bij onderwijs is er +1, bij HRM gedurende 2 jaar een +1 en de functie binnen financiën vervangt een andere functie als hij het goed begrepen heeft?  Hij wil graag weten over wie dit specifiek gaat.  Hij wil ook graag weten of de beleidsadviseur financiën leiding zal moeten geven aan administratieve medewerkers?   Dit alles is voor hem niet helemaal duidelijk aan de hand van de presentatie. 

 

Esther De Groot geeft extra toelichting bij de vragen.  Bij personeel en organisatie zal er tijdelijk een medewerker uit het team niet vervangen worden door pensionering.  Op deze manier blijft de headcount gelijk.  Een medewerker C3 max zal vervangen worden door een medewerker op A-niveau.  Er wordt verwacht dat de invulling van het nieuwe diensthoofd HRM zal gebeuren door een jonge professional ergens in het begin van de A1 of A2-schaal.  De beleidsadviseur HRM staat ook voor 100% in het kader, maar ze werkt maar 80%.  De optelsom is moeilijk te maken omdat men nog niet weet wie er zal aangeworven worden.  Naar headcount zal er geen verschil zijn en op basis van het financiële maakt ze zich geen zorgen. 

 

Raadslid Jambon vindt het door deze uitleg nog complexer. 

 

Esther De Groot licht toe dat het huidig afdelingshoofd HRM, beleidsadviseur HRM wordt.  Een uitvoerend personeelslid zal niet vervangen worden na pensionering.  Voor het afdelingshoofd HRM komt er een nieuwe vacature.  Er gebeurd een -1 op het niveau van de medewerkers en het huidig afdelingshoofd HRM werkt ook maar 80% in een 100% contract.  De collega die op pensioen gaat zit momenteel in een hoge schaal, waardoor het financieel ongeveer gelijk zal uitkomen. 

 

Bij onderwijs werd er een functie C4-C5 (deskundige) geschrapt.  Deze wordt vervangen door een A-niveau. 

 

Esther De Groot licht toe dat er bij financiën gekozen is om de aansturingslijnen anders te laten lopen.  De beleidsadviseur financiën zal geen aansturing van de teams doen.  Er is geen extra afdelingshoofd gecreëerd maar de functies werden wel van plaats veranderd om beter te kunnen inspelen op de talenten die aanwezig zijn binnen het team. 

 

Raadslid Jambon bedankt Esther De Groot voor de extra toelichting. 

 

Raadslid Vanpoucke wil graag raadslid Brughmans bijtreden.  Hij stelt ook dat raadslid Jambon uitstekende kwaliteiten heeft als oppositie-raadslid.  Het punt van raadslid Brughmans werd geïllustreerd door de vragen van raadslid Jambon.  Er is volgens hem geen duidelijke informatie over de financiële impact.  Ondertussen is het duidelijk en hij dankt raadslid Jambon voor de bereidwillige medewerking. 

 

Raadslid Brughmans is blij dat hij niet de enige is die zo’n opmerkingen maakt.  Hij gaat hem echt niet om de technische uitwerking maar wel over de manier waarop zoiets belangrijk wordt aangebracht.  Hij zou dit punt graag willen uitstellen en hij zou ook graag een grondige verantwoordingsnota op papier ontvangen, ofwel wacht hij de uitgebreide versie van het verslag af. Hij wil graag uitstellen en anders onthoudt zijn fractie zich bij dit punt.  

 

Raadslid Jambon stelt dat hij perfect vragen kan stellen bij een punt op de gemeenteraad zonder dat hij in de oppositie zit.  Hij verwijst graag naar de verslagen van het moment dat hij oppositieleider was.  Dat ging harder dan een aantal informatieve vragen stellen om dan akkoord te gaan. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 september 2020 werden de laatste wijzigingen aan het gecoördineerd organogram

goedgekeurd.

Het is noodzakelijk het organogram te actualiseren met optimalisaties zoals vermeld in het document als bijlage.

 

Juridisch kader

 

De wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden

van haar personeel.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzijgd.

Het besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007, zoals gewijzigd, waarin de minimale

voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel

vermeld staan.

Het gemeenteraadsbesluit van 18 december 2008, zoals gewijzigd, waarin de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel wordt vastgesteld met ingang van 1 januari 2009.

 

Adviezen

Deze aangelegenheid werd voorgelegd voor onderhandeling voorgelegd aan de representatieve vakorganisaties, hetgeen blijkt uit bijgevoegd protocol.

 

Financiële gevolgen

Het betreft een aantal verschuivingen die reeds voorzien zijn in de meerjarenplanning en de wijzigingen hiervan voor 2021.

 

 

BESLUIT:

.

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de wijzigingen van het organogram zoals vermeld in het document als bijlage, met ingang van 1 april 2021.

 

Art.2.- Deze aangelegenheid zal verzonden worden naar de hogere overheid binnen de vastgestelde termijnen.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

6 Aankoop huisvuilwagen - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Dirk de Kort wil graag weten waarom er een bijkomende huisvuilwagen moet worden aangekocht in het kader van diftar? Hij vraagt zich af of het huidig systeem van ophaling dan efficiënter en goedkoper is dan de geplande diftar-inzamelingen van huisvuil?

 

Zijn fractie vraagt aan de gemeenteraad om dit punt uit te stellen , want in bijgevoegde bestek van huisvuilwagen moet duurzame brandstof worden voorzien.  Brasschaat ging meer ambitie tonen op gebied van klimaat.

 

Er wordt nu voorgelegd op basis van een negatieve evaluatie , onder meer het traag laden , van de huidige CNG-huisvuilwagen.  Hij vraagt zich af waarom er geen werk wordt gemaakt van ultraladers vóór het CNG-tankstation? Het is volgens hem al langer geweten dat men in de gemeente werk moet moet maken van een betere laadinfrastructuur voor CNG - vrachtwagens en huisvuilwagen.

 

Fractie CD&V vraagt dat alle inzamelvoertuigen op een duurzame brandstof zouden rijden na 2025.

 

In de stad Antwerpen rijden vanaf dit jaar twee vuilniswagens op waterstof. Deze nieuwe huisvuilwagens zijn uitgerust met een elektrische motor en een brandstofcel. Hierdoor wordt in Antwerpen het huishoudelijk afval opgehaald zonder uitstoot van CO2. In Antwerpen is het project er gekomen met de steun van het Europese REVIVE -project.

Van heel de vloot van de gemeentelijke voertuigen hebben huisvuilwagens het grootste effect op de uitstoot. Hij vraagt zich af waarom Brasschaat niet mee doet aan het project REVIVE?

 

De vuilniswagens op duurzamere brandstof zijn beter voor het milieu en zorgen voor gezondere lucht en minder geluidsoverlast.  Raadslid Dirk de Kort vraagt om wat meer ambitie te tonen als gemeenteraad om de CO2-uitstoot in onze gemeente te verlagen en bijgevolg vraagt zijn fractie om het huidig voorgelegde punt van het bestek voor een huisvuilwagen met de klassieke dieselbrandstof te verdagen en opdracht te geven aan het college om een benchmark duurzaam inkopen van vervoer voor inzameling van afval uit te werken.

 

Schepen Fonteyn geeft graag toelichting omtrent het feit waarom ze niet gekozen hebben voor een duurzamer model zoals CNG :

Minder capaciteit  vaker naar Wilrijk rijden  niet duurzamer

Meer tanken  dit gebeurt op de Coppenskazerne  verder dan de reguliere pompen

Tankbeurten duren langer en er zijn nog geen snelladers aanwezig

Vaak problemen, defecten bij de CNG-huisvuilwagen

Regelmatig defecten aan de CNG-pomp

CNG is duurder

CNG vraagt extra mankracht

 

Schepen Fonteyn geeft mee dat de brandstofnota wellicht dient bijgestuurd te worden daar er al heel wat klimaat- en milieuvriendelijke diesels op de markt zijn.  In een marktvergelijkende studie komt CNG er helemaal niet goed uit.  CNG komt er minder goed uit zowel met betrekking tot klimaat als met betrekking tot milieu.  Bij CNG komen er broeikasgassen vrij en het stoot meer deeltjes uit dan diesel. 

 

Ze licht ook toe dat er voor dit volume van vrachtwagens nog geen goede electrische wagens op de markt zijn.  Igean experimenteerde al met hybride huisvuilwagens in het kader van haar innovatiefonds, maar ze heeft dit stopgezet en niet verder uitgerold naar de andere gemeentes.  Deze hybride modellen zijn ook nog heel duur. 

 

Tot slot geeft schepen Fonteyn nog mee dat deze huisvuilwagen niet speciaal aangekocht is voor diftar.  Dit is een reguliere vervanging van een oud model.  Dit werd reeds mee opgenomen in de meerjarenplanning. 

 

Schepen Heirman sluit zich aan bij de toelichting van schepen Fonteyn.  De prijs is een groot punt alsook de extra verplaatsingen naar Wilrijk die moeten gemaakt worden. 

 

Raadslid Dirk de Kort had gevraagd om dit punt uit te stellen om hier verder werk van te maken.  Hij wil dat er een benchmark wordt gemaakt omdat dit niet gebeurd is.  Er wordt volgens hem totaal naast de kwestie geantwoord.  Hij verwijst graag nog eens naar het project van Antwerpen.  Zij rijden op waterstof en ze hebben beroep gedaan op het REVIVE-project.  In Antwerpen heeft men volgens hem wel ambitie om de CO-2 omlaag te krijgen, in Brasschaat duidelijk niet volgens hem. 

 

Raadslid Dirk de Kort stelt nogmaals de vraag of men geen opdracht moet geven aan het college om een benchmark uit te voeren voor duurzame brandstoffen.  Uit de gemeentelijke vloot is dit echt het belangrijkste voertuig dat kan bijdragen aan de verbetering van het klimaat volgens hem. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat Igean al experimenteerde met hybride huisvuilwagens in het kader van haar innovatiefonds, maar ze hebben dit stopgezet en niet verder uitgerold naar de andere gemeentes.  Deze hybride modellen zijn ook nog heel duur.  Igean heeft dit toegelicht op zijn overleg, waar ook raadslid Brughmans aanwezig was.  Men heeft dit idee laten varen en gemeenten kunnen hier ook niet meer op intekenen. 

 

Raadslid Hermans en haar fractie sluiten zich aan bij de vragen van fractie CD&V.  Ze heeft ook nog een bijkomende vraag en verwijst hiervoor graag naar het klimaatactieplan dat een tijdje geleden werd goedgekeurd.  Ze wil graag weten welke SDG’s hier in optie werden genomen?  Ze had begrepen dat dit altijd getoetst werd aan de SDG’s. 

 

Schepen Fonteyn verwijst naar de SDG van het klimaat.  Ze denkt dat dit SDG 13 is.  Ze geeft mee dat de aankoopdienst dit normaal vermeld. 

 

Raadslid Vanpoucke sluit zich aan bij het voorgaande.  Hij verwijst nog wel naar de verwijzing naar diftar.  Bij “feiten en motivering” staat wel degelijk dat het een bijkomende aankoop is wegens de omschakeling naar diftar.  Dit blijkt een fout te zijn. 

 

Raadslid Vanpoucke vindt het ook echt een stap terug om terug naar diesel te grijpen.  Hij wil graag weten waarom de piste van “electrisch” niet verder onderzocht werd.  Electrisch komt volgens hem ook goed uit de aangehaalde studie.  Hij was de winnaar van het meest klimaatvriendelijk alternatief.  Dit is ook het meest betaalbare alternatief.  Hij sluit zich aan bij de vraag van fractie CD&V om het punt te verdagen, anders zullen zij het niet goedkeuren en zich onthouden.

 

Schepen Fonteyn licht toe dat deze modellen niet beschikbaar zijn op de markt van de electrische voertuigen.  Dit werd onderzocht. 

 

Raadslid Eeman sluit zich aan bij fractie CD&V.  Hij maakt zich ook wel zorgen over de formulering m.b.t. dat deze huisvuilwagen wordt aangekocht in functie van diftar. 

 

Raadslid Van der Schoepen rijdt al sinds 2014 met CNG.  Hij rijdt wel niet met een huisvuilwagen.  De argumentatie om niet met CNG te rijden, moet volgens hem genuanceerder.  Zijn partij heeft nauw contact met de adviseurs die advies geven m.b.t. verbrandingstheorieën.  Er is fijn stof gevonden bij CNG.  Dit is zeker veel fijner fijn stof dan dat diesel uitstoot.  Diesel kan volgens hem nooit klimaatvriendelijker zijn dan CNG.  Hij baseert zich niet graag op cijfers die de VRT verspreid baseert zich op rapporten die ter inzage liggen bij hun contacten.  Zijn fractie keurt dit niet goed.  Hij vraagt zich af of deze mensen een deftige opleiding gehad hebben.  Hij geeft nog mee dat er de dag van vandaag ingezet wordt op LNG in de transportsector.  Dit is de vloeibare versie van CNG.  Zij bereiken afstanden tot 1400 km.  Er zijn volgens hem dus nog veel redenen tot discussie.  Zijn fractie sluit zich aan bij het voorstel van fractie CD&V.  Zijn fractie keurt dit niet goed en hij stelt voor om de echte, wettenschappelijke beleidsdocumenten erop na te lezen in plaats van naar reportages te kijken. 

 

Schepen Fonteyn geeft graag ook nog mee dat het gebruiksbelang ook een belangrijke rol speelt.  Mensen moeten er ook goed mee kunnen werken. 

 

Raadslid Van der Schoepen geeft mee dat er naast het tankstation in de Coppenskazerne onderweg naar Wilrijk nog zeker 3 andere stations zijn waar men ook CNG kan halen. 

 

Raadslid Jambon ondersteunt graag schepen Fonteyn bij haar deskundige uitleg.  Hij vindt dat men vandaag niet simplistisch mag redeneren dat diesel slecht is.  De evolutie van de dieselmotoren boekt enorme vooruitgang.  Daarom zullen de omzendbrieven vanuit de Vlaamse overheid ook wijzigen.  Men zal op uitstootparameters gaan werken en niet meer op bepaalde technologieën.  Technologieën evolueren constant.  Men kan beter naar uitstootparameters kijken in plaats van naar enkel technologieën.  Diesel is absoluut niet op voorhand het slechtste. 

 

Raadslid Van der Schoepen verwijst graag naar de diesel-7 motoren die vandaag nog niet geïmplementeerd zijn.  Deze technologie scoort bijna gelijk aan aardgas-uitstoot.  De euro-7 norm zal even proper zijn, maar die is er vandaag nog niet. 

 

Raadslid Dirk de Kort is blij dat raadslid Jambon zich aansluit bij de vraag die zijn fractie gesteld heeft.  Hij vraagt om een vergelijking te maken met hetgeen effectief op de markt is en duurzaam in te kopen.  Het bestek zou zo ook moeten opgesteld worden.  Als norm kan men de duurzaamste grondstof formuleren.  Huisvuilwagens hebben de grootste uitstoot van het wagenpark, daarom vindt hij het toch belangrijk om niet zomaar over te schakelen naar diesel. 

 

Schepen Heirman vindt het een interessant debat.  Hij heeft nog een vraag voor raadslid Van der Schoepen.  Hij las altijd dat hoe fijner het stof is, hoe dieper het in de longen gaat.  Hoe fijner het stof, hoe schadelijker.  Schepen Heirman hoort net van raadslid Van der Schoepen dat CNG veel fijn stof creëert.  Hij stelt voor om de discussie later te voeren hieromtrent.  Hij vindt dit raar. 

 

Raadslid Van der Schoepen bevestigt dat metingen aantonen dat CNG veel fijn stof creëert.  Hij ontkent dit niet, maar in relatie tot de atmosfeer blijft diesel langer hangen en komt het dichter bij de mensen.  Fijn stof van CNG daalt niet en vaporiseert sneller. 

 

Raadslid Dirk de Kort vraagt zich af of men nu ingaat op het voorstel van raadslid Jambon? 

 

Raadslid Jambon licht toe dat zijn voorstel is om dit punt goed te keuren en ervoor te zorgen dat de oude vervuilende vuilniskar spoedig vervangen wordt door hedendaagse dieseltechnologie.  Hij vraagt om dit unaniem goed te keuren.

 

Raadslid Dirk de Kort zal dit punt niet goedkeuren want hij wil de duurzaamste brandstof.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Voor de overschakeling naar diftar dient de huidige huisvuilwagen vervangen te worden.

In het kader van de opdracht “Aankoop huisvuilwagen” werd een bestek met nr. 2021-199 opgesteld door de aankoopdienst.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 231.404,96 euro excl. btw, hetzij 280.000,00 euro incl. btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

De technische dienst kiest voor een dieselvoertuig  en niet voor een huisvuilwagen op CNG: huisvuilwagens op CNG verliezen een grote hoeveelheid aan  capaciteit waardoor er vaker naar Wilrijk moet gereden worden;  er moet ook meer getankt worden bij een CNG voertuig en de tankbeurten duren langer. Men is ook niet tevreden over de huidige huisvuilwagen op CNG, deze zorgt bijna dagelijks voor problemen. Een huisvuilwagen op CNG is bovendien duurder en zou extra mankracht vragen.

 

Ondernemerstoets

Niet van toepassing.

 

 

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 24300000/Plaats/0300 (actie/raming AC000179/MJP000191).

 

 

BESLUIT:

.

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2021-199 en de raming voor de opdracht “Aankoop huisvuilwagen”, opgesteld door de aankoopdienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 231.404,96 euro excl. btw, hetzij 280.000,00 euro incl. btw.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 24300000/Plaats/0300 (actie/raming AC000179/MJP000191).

 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

7 COVID-19. Steunmaatregelen. Kwijtschelding huur/concessievergoedingen. Uitstel bezettingsvergoeding. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke vindt dit een heel positief voorstel en zijn fractie wil dit zeker steunen.  Bijkomend wil hij graag terugkomen op de delegatie.  Hij wil hier graag aandacht voor vragen, maar hij begrijpt wel waarom.  Graag komt hij ook even terug op punt 5 in het besluit met betrekking tot de speciale behandeling van de hockeyclub.  Hij is voorstander van alle sportinitiatieven en clubs in de gemeente, ook van de hockey, maar het moet redelijk zijn en zonder speciale behandelingen.  Het is bekend dat het college veel vertegenwoordigers heeft bij de hockey.  Ze vragen 50 000 euro uitstel, geen afstel.  Raadslid Vanpoucke bekeek de jaarrekening van de hockey en daar zijn een aantal verontrustende ontwikkelingen in de cijfers terug te vinden volgens hem.  De grote borgstelling werd destijds al goedgekeurd zonder het positief advies van de financieel directeur omdat er toen al verschillende risico’s werden geformuleerd.  We zijn nu 1,5 jaar verder en deze risico’s zijn enkel toegenomen.  Dit alles heeft niet te maken met corona maar met de bedrijfsvoering.  Raadslid Vanpoucke stelt zich hier vragen bij omdat dit over veel gemeenschapsgeld gaat.  Dit is geen gelijke behandeling tegenover andere clubs, dus hij wil hier graag wat meer uitleg krijgen om dit te kunnen goedkeuren.

 

Schepen Heirman begrijpt de bezorgdheid.  Hij licht toe dat het toch deels een corona-gevolg is aangezien de volledige cafetaria-inkomsten zijn weggevallen.   Het is ook geen afstel maar een uitstel.  De 3 kwartalen mogen betaald worden verspreid om 6 kwartalen.  Zij zullen dit terugbetalen binnen deze meerjarenplanning.

 

Schepen Van Gerven licht toe dat de lijn van uitstel hier doorgetrokken wordt naar andere clubs waar ze dit ook aan het bekijken zijn.  Het is geen afstel, maar enkel verleggen in de tijd.  Dit gebeurd in deze tijden wel meer. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit alles nog zal terugbetaald worden in deze legislatuur.  Deze toegeving moet terug betaald worden in 6 kwartalen binnen de huidige legislatuur.  Bij andere dossiers werden er bijvoorbeeld ook leningen opgeschort die er dan op het einde van de lening bij kwamen. 

 

Raadslid Vanpoucke is blij dat hij drie keer dezelfde bevestiging krijgt, maar het gaat wel over veel geld.  Zijn fractie keurt dit goed ondanks dat hij geen fan is van het laatste puntje, maar hij wil wel met aandrang vragen om dit goed op te volgen.  Het gaat tenslotte om behoorlijk wat middelen. 

 

Raadslid Konings dankt schepen Heirman.  Hij vindt het goed dat ze alles proberen te verdelen en proberen tegemoet te komen aan de nood van alle verenigingen.  Het document roept wel een aantal vragen op bij hem.  Soms ziet hij “12 maanden vrijstelling”, soms “8 maanden vrijstelling”,…  Hij begrijpt dit niet altijd even goed.  Bij lijn 48 – zaal polygoon staat dat het apart bekeken wordt.  Hij vraagt zich af waarom dit afzonderlijk bekeken wordt?

 

Schepen Heirman licht toe dat sportverenigingen een vrijstelling hebben tot 12 maanden en anderen tot juni.  Wanneer er een bedrag achter staat, is dat het bedrag waarvoor ze vrijgesteld worden.  Sommige zaken moeten nog toegekend worden, er zijn nog budgetten.

 

Raadslid Koning vraagt zich af of dit een definitief document is.

 

Schepen Heirman bevestigt dat dit nog geen definitief document is en mogelijks nog zal aangepast worden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Naar aanleiding van de Coronacrisis is het aangewezen om de lokale verenigingen en ondernemingen te steunen. Dit kan onder andere door het verlenen van vrijstellingen voor concessievergoedingen, uitstel van betalingen, ...

Een eerste periode van vrijstellingen werd goedgekeurd in de gemeenteraad van maart 2020.

Voor diverse sportverenigingen werden vrijstellingen voor 2021 verleend (gemeenteraad van 25 januari 2021, punt 17).

 

Het college stelt volgende bijkomende maatregelen voor:

          tijdelijke kwijtschelding van 50procent van huur- en concessievergoedingen voor de periode van november 2020 tot en met juni 2021 voor de in bijlage opgenomen ondernemingen.

Basismotivatie voor kwijtschelding is de niet-beschikbaarheid van de gebouwen (o.w.v. thuiswerk) en horeca sluiting.

          tijdelijke vrijstelling van 100procent  voor de periode van november 2020 tot en met juni 2021 voor twee organisaties in de sector "opleidingen"

          uitstel van betaling van de bezettingsvergoeding voor een hockeyveld, dewelke in een latere periode (zes kwartalen vanaf 2022) geïnd zal worden.

Voor de overige dossiers wordt geen vrijstelling voorzien:

          voor enkele verenigingen zijn er specifieke besprekingen lopende;

          voor jeugd zijn de bedragen te verwaarlozen en zijn er andere maatregelen in de "enveloppe" van vrije tijd genomen;

          voor cultuur zijn er andere maatregelen in de "enveloppe" van vrije tijd genomen;

          voor zuiver privé gebruik is er geen vrijstelling voorzien.

 

Aan de raad wordt verzocht om de bevoegdheid voor een mogelijke verlenging van de einddatum in het jaar 2021, voor de opgenomen vrijstellingen, door te schuiven naar het college van burgemeester en schepenen en dit in functie van federale en vlaamse onderrichtingen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur en latere wijzigingen, bevoegdheden gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

          een minderontvangst uit huur en concessievergoedingen van ongeveer 53.000euro voor 2021 voor de huidige opgegeven periode;

          een uitgestelde ontvangst uit de bezettingsvergoeding van ongeveer 49.000euro dewelke in 2022 en 2023 ontvangen zal worden;

          de jaarvrijstelling voor sportverenigingen werd reeds in de gemeenteraad van januari beslist.

 

In het meerjarenplan zijn mits verschuivingen de nodige budgetten voorzien.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad geeft goedkeuring aan:

- in het kader van de maatregelen ten gevolge van de Corona-crisis, hecht de raad goedkeuring  aan de kwijtschelding van de huur- en concessievergoedingen zoals opgenomen in bijlage;

- in het kader van de maatregelen ten gevolge van de Corona-crisis, hecht de raad goedkeuring  aan de tijdelijke opschorting / uitstel in de terugbetalingen van leningen / bezettingsvergoedingen zoals opgenomen in bijlage.

 

Art.2. - De gemeenteraad verleent de bevoegdheid van een mogelijke verlenging van de einddatum in het jaar 2021, voor de momenteel opgenomen vrijgestelde concessies, aan het college van burgemeester en schepenen en dit in functie van federale en vlaamse onderrichtingen met betrekking tot de Corona-crisis.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

8 COVID19 rapportering maart 2021. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

 

Raadslid Hermans heeft nog een aantal kritische, verduidelijkende vragen.  Dankzij de federale en de Vlaamse steun zijn er heel wat burgers verder geholpen in deze crisis.  Deze rapportering is voor haar niet altijd even duidelijk.  Ze vermoed dat er soms zaken vergeten zijn en vraagt zich af of er nog zaken aangevuld, moeten worden. 

 

Ze heeft een lijst met vragen die ze zal overlopen:

 

Blz 1 : sociale doelgroepen - lijn 33 : laptops voor kinderen : voor 2020 ziet ze een bedrag van 6800 euro.  Ze vraagt zich af of men in 2021 de 7000 euro voorziet die ze in de tabel ziet staan? 

 

Schepen Heirman bevestigt dit.  Hij licht toe dat in kolom M staat wat er gebudgetteerd is voor 2021. In kolom N kan men raadplegen hoeveel budget men opgebruikt heeft.  Waar niets opgenomen is in kolom N, werd nog niets uitgegeven. 

 

Lijn 35 : internet voor noodwoningen / LOI-woningen.  Er is plots een verdubbeling van het budget.  Ze wil graag weten wat de oorzaak is?

 

Schepen Hans licht toe dat het aantal LOI-woningen niet vermeerderd is.  Ze weet het niet precies, maar vermoed dat er misschien meer laptops waren per gezin.  Voor het project van de E-inclusie zullen nog extra laptops aangekocht worden, ze vermoed dat dit hier ook inbegrepen is.  Hier zullen ook extra lessen voor gegeven worden.  Schepen Hans zal dit nog bevestigen aan raadslid Hermans.

 

Lijn 37 : isolement en eenzaamheid : voor 2021 ziet ze hier niets voor terugkomen.  Ze wil graag weten of dit probleem van de baan is? 

 

Schepen Heirman stelt dat dit een rapportering is.  Voorlopig is hier niets voorzien, maar dit kan nog aangepast worden.  Wanneer er zich een behoefte zou voordoen, kunnen deze budgetten perfect aangepast worden.  Er is voor 2021 nog een marge van 200 000 euro die men kan bij budgetteren. Dit is over het hele plaatje. 

 

Lijn 49 : jobstudenten dienstencentra : voor 2021 staat er neen.  Werd hier reeds een beslissing genomen en wat is de motivatie hierachter. 

 

Schepen Hans licht toe dat de dienstencentra nog steeds gesloten zijn.  Van zodra ze terug open mogen, zullen ze zien of ze terug studenten zullen inschakelen.  Zij werden vooral ingeschakeld om mensen te begeleiden naar hun plaats, handen te ontsmetten,… 

 

Lijn 65 : KINA voedseloverschotten : status aangezien het in maart verwacht werd? 

 

Schepen Hans licht toe dat elke gemeente 3500 euro moest betalen. 

 

Lijn 109 : voorjaarsterrassen : is er een stappenplan voorbereid?

 

Schepen Pantens licht toe dat dit is voorbereid.  Van zodra ze terug mogen opstarten, kunnen ze hun aanvraag doen.  Dit werd uitgewerkt zodat er snel op gereageerd kan worden. 

 

Lijn 123 : jeugdverenigingen in financiële problemen : zijn deze reglementen opgemaakt.

 

Schepen Van Gerven licht toe dat dit zo dadelijk op de gemeenteraad staat. 

 

Lijn 154-159 : opvang in de scholen : geen extra opvang voorzien.

 

Schepen Heirman licht toe dat er 50 000 euro gebudgetteerd is.

 

Raadslid Niels de Kort dankt voor de mooie tabel.  Hij vindt dat dit tegemoet komt aan de eerdere vragen die uitvoerig besproken werden.  Hij vindt dit zeker een goede aanpak.  Hij heeft nog 2 bijkomende vragen.  1 vraag voor lokale economie en 1 vraag voor onderwijs. 

 

Hij ziet dat er een horeca-premie wordt voorzien.  Hij vindt het een goed idee om hiermee aan de slag te gaan, maar hij wil graag zijn oud voorstel nog eens in herinnering brengen.  Heel wat horeca-ondernemers worden getroffen door de nieuwe lockdown en daarom stelt hij voor om toch een soort van doorstartpremie in te voeren.  Dat is volgens hem dezelfde logica als de starterspremie.  Sommige bestaande handelaars moeten nu ook effectief opnieuw starten.  Raadslid Niels de Kort doet een oproep om de handelaars en terug opstartende horeca een duwtje in de rug te geven door bijvoorbeeld reclame te maken op radio Park of in de Brasschaatse film. 

 

Raadslid Niels de Kort komt ook graag even terug op lijn 155 met betrekking tot onderwijs.  Hij vraagt zich af of hier ook rekening werd gehouden met de kosten van alle andere scholen dan het gemeentelijk onderwijs?  Hij vraagt of de kosten binnen de andere netten ook zullen voorzien worden door de gemeente? 

 

Schepen Pantens licht toe dat ze vorige week samen zat met de horeca-denktank.  Daar zijn een aantal voorstellen geponeerd.  Hier bleek dat zij niet zozeer uit zijn op doorstartpremies maar wel op andere zaken waarin de gemeente kan ondersteunen.  Zo verwezen zij bijvoorbeeld naar een platform met betrekking tot jobs.  De gemeente bekijkt momenteel wat ze hierin kunnen betekenen. 

 

Binnenkort wordt er ook terug een denktank georganiseerd met de ondernemers om bij hen te informeren wat de noden zijn.  Bij de heropstart zal er sowieso via communicatie gebruik gemaakt worden van radio Park en de Brasschaatse film.  De voorbereidingen voor horeca werden getroffen, dit wordt kort mee opgevolgd.  Het lijkt dat er andere noden zijn om horeca-ondernemers te ondersteunen.  Schepen Pantens licht toe dat het zeker meegenomen wordt en dat er regelmatig gepolst wordt waar de noden zijn.

 

Raadslid Niels de Kort geeft aan dat hij het interessant zou vinden om deze verslagen na te lezen. 

 

Schepen Pantens zal vragen om dit te publiceren. 

 

Raadslid Van Mechelen wil schepen Pantens adviseren om ook eens langs te gaan in de wijk Bethanie.  Daar zijn ook handelaars die het moeilijk hebben omwille van de omleiding voor het vaccinatiecentrum.  Bij ’t bazaarke en de bakker staat het water aan de lippen op dit moment. Hij geeft aan dat mensen van de Schagendreef hem hebben aangesproken naar aanleiding van de omleiding. 

 

Schepen Pantens licht toe dat ze daar gisteren in de buurt is gaan rond wandelen en woensdag gaat ze terug om met de handelaars te spreken.  Met betrekking tot mobiliteit zal schepen Fonteyn straks nog verdere antwoorden geven. 

 

Schepen Ven bevestigt dat ze de gemeentescholen voorzien hebben van handgels, plexi-schermen,…  De 5 gemeentescholen werden voorzien van alle maatregelen.  Er zijn 23 scholen in Brasschaat, maar die hebben ook hun eigen schoolbesturen.  Zij werden allemaal verder geholpen door hun eigen netten.  Ze is destijds in vele scholen langs geweest en iedereen van voorzien.  Ze heeft hiertoe ook nooit vragen gekregen, dus ze vermoed dat de andere scholen dit ook niet verwachten van de gemeente.  Tijdens het einde van vorig schooljaar heeft de gemeente wel geholpen in de noodopvang door bijvoorbeeld vrijwilligers te voorzien wanneer ze de noodopvang niet zelf rond kregen. 

 

Raadslid Niels de Kort licht nogmaals toe dat het een beleidskeuze is van de gemeente, ze hoeven dit niet te doen.  Er zijn gemeentebesturen die dit wel pro-actief gedaan hebben.  Hij hoopt dat de gemeente mee instapt in het initiatief van de zomerscholen.  De vormingssessies hieromtrent zijn reeds opgestart. 

 

Schepen Ven verzekert dat ze genoeg contacten heeft binnen de scholen en wanneer de vraag komt, zal dit zeker bekeken worden. 

 

Raadslid Jambon geeft graag nog mee dat men als gemeente ook het volledige plaatje moet zien.  Vanuit Vlaanderen worden er 50% bij het steunmechanisme gedaan voor de horeca en de handelaars die moesten sluiten.  Het volledige plaatje aan steunmaatregelen moet bekeken worden en hij vermoed dat de kleine druppel op een hete plaat vanuit de gemeente weinig zin heeft.  Handelaars kunnen vanuit de gemeente met andere zaken geholpen worden zoals schepen Pantens net toegelicht heeft. 

 

Ook vanuit onderwijs werd er voldoende voorzien.  Ook hier moet men kijken hoe groot de nood is dat er vanuit de gemeente nog iets bijgedaan wordt.  De 2 doelgroepen die hier nu aangekaart worden, daar ligt hier nu niet de nood volgens hem. 

 

Raadslid Niels de Kort bedankt de minister president voor het aanvullend antwoord.  Hij bevestigt dat het klopt dat elke overheid zijn eigen rol heeft.  In de gemeenteraad heeft hij de neiging om over de Brasschaatse politiek te spreken en de andere maatregelen worden hier niet gemengd.  Het klopt dat dit in een globaal kader moet bekeken worden.  Hij benadrukt dat de communicatie vanuit de middenstand belangrijk is, van hieruit verwijs hij naar de starterspremie.  Het is belangrijk dat de ondernemers kunnen communiceren naar hun klanten. -  Radio ’t Park en de Brasschaatse film worden hier ingeschakeld.  De Vlaamse steunmaatregelen zorgen voornamelijk voor de inkomenscompensatie.  De campagne “winkelen in Brasschaat” blijft ook belangrijk volgens hem.  Hij vindt ook dat het Brasschaats winkelcentrum als een veilig winkelcentrum in de markt moet gezet worden.  Het is nu de moment om Brasschaat in de kijker te zetten, alles is in open lucht, alles is veilig,…  Het is in Brasschaat veel veiliger dan in het Wijnegem shopping center op dit moment, hier kan de gemeente volgens hem zeker iets mee doen.  Misschien geen ondersteuning met een starterspremie maar dan misschien wel met de communicatie. 

 

Schepen Pantens licht toe dat ze dit reeds hebben gedaan van bij het begin van de pandemie.  Er werd een online platform uitgewerkt, er werden vlaggen voorzien, reclame in de bushokjes,…  Er werd ingezet om lokaal te ondersteunen en te promoten.  Ze bevestigt dat dit zeker de weg is die ze verder willen volgen.  Deze communicatie zal zeker ondersteunt blijven. 

 

Raadslid Pauwels heeft een vraag met betrekking tot de communicatie rond de verschillende toelagen.  Hij wil graag weten hoe men dat aanpakt.  Hij denkt hierbij aan een aantal sociale toelagen zoals bijvoorbeeld de mantelzorgers.  Hij wil graag weten hoe dat naar een breder publiek naar voor wordt gebracht. 

 

Schepen Hans licht toe dat Kelly Van Camp daarmee bezig is.  Vorig jaar werd bijvoorbeeld de mantelzorgpremie twee keer uitbetaald van het coronabudget.  Voor 2021 wordt dit ook voorzien.  Er werd reeds een communicatie gedaan met betrekking tot mantelzorg en op basis hiervan zijn er al veel meer dossiers.  Ook vanuit Vlaanderen wordt dit ondersteunt.  Er zijn veel extra inschrijvingen binnen gekomen maar er zijn nog steeds veel mensen die niet weten dat ze mantelzorger zijn.  Er ligt nog een grote taak om al deze mensen tot bij haar te krijgen en uitleg te kunnen geven.  Ze bevestigt wel dat hier heel hard op wordt ingezet op dit moment. 

 

Raadslid Pauwels bedankt schepen Hans voor de inzet en hij hoopt dat het resultaat heeft.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de COVID_19 pandemie zijn in 2020 en 2021 diverse acties bepaald en zijn er in het meerjarenplan budgetten vrijgemaakt.

 

Er is een periodieke opvolgingsrapportering voor het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad.

In bijlage het rapport over 2020, met eerste ramingen en verbruik 2021 (status begin maart 2021).

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

 

Neemt kennis van de Covid19 rapportering - maart 2021.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

9 Covid19. Vaccinatiecentrum. Samenwerkingsovereenkomst-afsprakennota tussen Eerstelijnszone Noorderkempen en vijf samenwerkende besturen. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans heeft twee vragen over de samenwerkingsovereenkomst.  Op bladzijde 2 leest ze iets over een gelijkwaardige personeelsinzet.  Ze vraagt zich af op basis van welke criteria men spreekt van die gelijkwaardigheid?  Op bladzijde 3 (punt 7.2.2) wordt over aankopen boven de 50 000 euro gesproken.  Hier moet een akkoord zijn van de lokale besturen via de financieel directeur (minstens 2).  Ze wil graag weten of het klopt dat er een minderheid kan beslissen (2 van de 5 gemeenten)? 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat er werd gekozen om hier 2 financieel directeurs mee te belasten om de controle te doen op uitgaven boven de 50 000 euro incl. BTW.  Het gaat er niet over dat de anderen geen mede-zeggenschap hebben, maar het is eerder om een dubbele controle in te bouwen. 

 

Met betrekking tot haar eerste vraagt licht waarnemend burgemeester Cools toe dat er naar het aantal uren wordt gekeken dat het gemeentepersoneel zich inzit hiervoor.  Deze uren worden bijgehouden en achteraf zal er bekeken worden of er een gelijkwaardige inzet is geweest.  Op basis hiervan zal men bekijken of er nog zaken moeten gecompenseerd worden van het ene bestuur naar het andere bestuur.  Er wordt enkel over uren gesproken en daar wordt dan een bedrag per uur tegenover gesteld. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

De Vlaamse Regering heeft de ambitie om zo veel mogelijk Vlamingen, op een realistische en haalbare afstand van hun woning, te vaccineren tegen het COVID-19-virus. Om dit te bereiken werden 95 vaccinatiecentra opgericht.

 

De gemeenten Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel werken reeds samen binnen de Eerstelijnszone Noorderkempen (ELZ), welke op zich een afzonderlijke rechtspersoonlijkheid heeft en welke de oprichting van een vaccinatiecentrum voor de regio van deze gemeenten op zich neemt.

 

De financiering van de opstart en uitbating van het Vaccinatiecentrum gebeurt door Vlaanderen op basis van vier enveloppes.

          enveloppe infrastructuurtoelage (1.174.800 euro via penhoudende gemeente)

          enveloppe mobiliteitsbudget (35.600 euro per maand voor collectief vervoer / minder mobielenvervoer via penhoudende gemeente)

          enveloppe vaccinatieteams (1.568.543,54  euro bij vaccinatiegraad van 70% via ELZ)

          enveloppe programmamanagement (167.000 euro via ELZ)

 

Deze enveloppes worden ofwel rechtstreeks uitbetaald, ofwel via een penhoudende gemeente. Voor het Vaccinatiecentrum Noorderkempen wordt geopteerd om het bestuur Brasschaat als penhoudende gemeente aan te duiden.

 

Er werd een afsprakennota opgesteld met als doel om tussen alle deelnemende partijen een afsprakenkader te maken voor het vaccinatiecentrum Noorderkempen, de interne organisatie, de wederzijdse rechten en verplichtingen en de financiële repercussies, de informatieverstrekking aan de deelnemers, de financiële controle en de afsluiting van het vaccinatiecentrum Noorderkempen.

 

De nota werd opgesteld door de financieel directeurs van de samenwerkende gemeenten en behandeld in het overleg van het Vaccinatiecentrum met de voorzitter van de ELZ, de burgemeesters en de algemene directeurs van de deelnemende gemeenten.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017, artikel 41 met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

 

Ontvangst / uitgave

enveloppe infrastructuurtoelage: 1.174.800euro

enveloppe vervoer: 35.600 euro per maand voor collectief vervoer / minder mobielenvervoer

Budgetsleutel

Ontvangsten: 0985/74050100 Subsidie infrastructuur en uitbating vaccinatiecentrum corona

Uitgaven: 0985/64930000 Doorstorting subsidie infrastructuur en uitbating vaccinatiecentrum

Actie: 06.02.07.01 PG Toelagen regulier beleid en maatregelen coron

Budget/jaar

Exploitatie in 2021

Krediet beschikbaar

Ja

mits compenserende opname van budgetten voor ontvangsten vanuit Vlaanderen / uitgaven naar ELZ

Visum financieel directeur       2021_16

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de "Afsprakennota Vaccinatiecentrum Noorderkempen".

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

10 Samenwerkingsovereenkomst EVA Remise. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Overeenkomstig artikel 245§2 van het DLB moet de gemeenteraad beslissen over de oprichting van of deelname in een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap (kort: EVA) op grond van een motiveringsnota, die door het College is opgemaakt.

De gemeenteraad nam op 26 oktober 2020 kennis van de motiveringsnota en hechtte goedkeuring aan de omvorming van de vzw plus Drie Centrum naar een EVA-vzw.

 

Op 14 december 2020 nam de gemeenteraad kennis van de statuten van de EVA vzw Remise.

Op 25 januari 2021 heeft de gemeenteraad overeenkomstig art. 246 DLB de leden voor de  categorieën A en B voorgedragen.

 

 

Artikel 247 DLB bepaalt als volgt:

 

Tussen de gemeente en de gemeentelijke vennootschap, vereniging of stichting wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de uitvoering van de toevertrouwde taken van gemeentelijk belang. De samenwerkingsovereenkomst regelt de volgende aangelegenheden:

1° in voorkomend geval de aanwending van de aan het agentschap ter beschikking gestelde of overgedragen personeelsleden, middelen en infrastructuur;

2° binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden, bepaald door de Vlaamse Regering, het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking van het agentschap worden toegekend;

3° de wijze waarop de gemeentelijke vennootschap, vereniging of stichting zal voorzien in een systeem van organisatiebeheersing;

4° de toekenning aan een of meer commissarissen van de controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen weer te geven in de jaarrekening van de gemeentelijke vennootschap, vereniging of stichting. Die commissarissen zijn erkende bedrijfsrevisoren.

 

Behalve in geval van gemotiveerde afwijking kan aan geen enkel personeelslid van een gemeentelijke vennootschap, vereniging of stichting als vermeld in dit hoofdstuk, een jaarsalaris worden toegekend dat gelijk is aan of hoger is dan het jaarsalaris van de algemeen directeur van de overeenkomstige gemeente.

 

Op 15 maart 2021 heeft het college voor burgemeester en schepenen goedkeuring verleend aan de samenwerkingsovereenkomst en deze verzonden voor goedkeuring naar de gemeenteraad.

 

Juridisch kader

Artikel 245, 246 en 247 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 9§2 van de statuten van de vzw.

 

 

Adviezen

Het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst werd mee afgetoetst door de juridische dienst

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 15 maart 2021 goedkeuring verleend aan de samenwerkingsovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- neemt kennis van en verleent goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst zoals goedgekeurd door het College in zitting van 15 maart 2021 met tekst als volgt:

 

Samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Brasschaat en de vzw Remise 2021 - 2025

 

Tussen:

enerzijds de gemeente Brasschaat,  Verhoevenlei 11 te 2930 Brasschaat, vertegenwoordigd door Philip Cools, waarnemend burgemeester en Ward Schevernels, algemeen directeur, handelend in uitvoering van het besluit van de gemeenteraad van Brasschaat houdende oprichting van de EVA vzw Remise, hierna genoemd de gemeente,

en anderzijds de vzw Remise, vertegenwoordigd door Karina Hans, voorzitter en  Jozef Konings, secretaris, handelend in uitvoering van de beslissing van de algemene vergadering van EVA-vzw Remise Brasschaat, hierna genoemd vzw Remise,

 

Wordt met inachtneming van :

•De vzw-regelgeving zoals voorzien in het Wetboek voor vennootschappen en verenigingen (WVV) dd. 28/02/2019 ;

•De wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt (Cultuurpactwet);

•Art.247 Decreet Lokaal Bestuur

Overeengekomen dat:

 

Artikel 1: opdracht

De vzw Remise wordt belast met de uitvoering van de programmatie en financiering van seniorenactiviteiten, mits volgende voorwaarden:   

•de samenstelling en de werking van de vzw Remise dienen altijd te beantwoorden aan de bepalingen van de wet van 16 juli 1973, waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt, alsmede van het decreet van 28 januari 1974 betreffende het Cultuurpact.

•er dient voldaan aan de vzw-regelgeving zoals voorzien in het Wetboek voor vennootschappen en verenigingen (WVV) dd. 28/02/2019

•de vzw Remise dient in haar samenstelling en werking te beantwoorden aan de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (cfr. Artikel 246 art. 255 t/m 230 en art. 245 t/m 247), zoals gewijzigd.

•de missie/visie van de vzw Remise mag niet gewijzigd worden zonder uitdrukkelijke toelating van de gemeente.

•het gemeentebestuur en de bevoegde hogere overheden hebben het recht op toezicht op de werking van de vzw Remise, ondermeer op alle inkomsten en uitgaven en alle boekhoudkundige bescheiden terzake.

•de vzw Remise mag haar opdracht, vervat in onderhavige overeenkomst, in geen geval afstaan of overdragen aan derden; zij moet een afschrift van de besluiten van de algemene vergadering overmaken aan het college van burgemeester en schepenen.

•ingeval de vzw Remise haar verplichtingen, vervat in onderhavige overeenkomst, niet zou nakomen of niet in staat zou zijn dit te doen, kan het gemeentebestuur de opdracht als ingetrokken verklaren op ieder ogenblik en zonder verhaal van de vzw Remise.

•de overeenkomst geldt na goedkeuring van deze overeenkomst door beide partijen.

 

Artikel 2: voorwaarden

Voor onderhavige overeenkomst gelden ook volgende voorwaarden met betrekking tot de gemeentelijke “Remise”- infrastructuur:

•de vzw Remise kan gratis gebruik maken van de gemeentelijke “Remise” infrastructuur gelegen Graaf Reusensdreef 1, 2930 Brasschaat voor het inrichten van de eigen activiteiten; de infrastructuur omvat het cafetaria en alle andere lokalen in het gebouw, zowel op het gelijkvloers als op de verdieping, met inbegrip van de aanwezige uitrusting en meubilering van voormelde lokalen en ruimten. De terbeschikkingstelling geldt tevens voor de terrassen, zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van het gebouw, de pétanque - terreinen en de fitness-toestellen.

•de vzw Remise zal de ter beschikking gestelde lokalen en ruimten uitsluitend gebruiken voor het doel dat eigen is aan de werking van de vereniging zoals is vastgesteld in de statuten van de vereniging, met uitsluiting van iedere andere bestemming.

•de terbeschikkingstelling van voornoemde lokalen en ontmoetingsruimte kent aan de vzw remise geen exclusief gebruiksrecht toe.

•de vzw Remise moet alle goederen van de gemeente zorgvuldig behandelen en beheren als een goede huisvader.

•de vzw Remise mag enkel roerende goederen verwerven die onontbeerlijk zijn voor eigen activiteiten. Deze goederen komen bij het einde van de opdracht toe aan de gemeente.

•de vzw Remise mag geen wijzigingen aanbrengen aan de Remise infrastructuur zonder instemming van de gemeente; de met toestemming aangebrachte wijziging blijven eigendom van de gemeente zonder recht op vergoeding.

•de vzw Remise mag de Remise infrastructuur noch geheel, noch gedeeltelijk in gebruik geven aan derden, noch haar gebruiksrechten geheel of gedeeltelijk overdragen zonder voorafgaande en schriftelijke toestemming van de gemeente; de vzw Remise mag evenmin deze infrastructuur vervreemden of er zakelijke rechten of persoonlijke rechten op vestigen.

•de vzw Remise dient zich te houden aan alle van toepassing zijnde gemeentelijke reglementen.

 

Artikel 3

Voor onderhavige overeenkomst gelden ook verder nog volgende voorwaarden:

•de gemeente Brasschaat stelt, binnen de perken van het gemeentelijk organogram, 1FTE personeel niveau C ter beschikking in functie van de programmering, organisatie, promotie, boekhouding, administratie en onthaal. Dit met het oog op het optimaal en efficiënt realiseren van de doelstellingen van de vereniging.

•de vzw Remise administratieve functiebeschrijving wordt als leidraad gebruikt voor de invulling van het gemeentepersoneel. (toegevoegd als bijlage) De VZW Remise wordt geconsulteerd in dit selectieproces. De gemeente heeft beslissingsrecht over de uiteindelijke invulling van dit personeel.

•de VZW Remise verzekert een aangename en correcte werkomgeving voor het personeel.

•De vereniging mag geen schriftelijke of mondelinge arbeidsovereenkomsten

aangaan, noch met voltijds, noch met deeltijds, noch met leerlingenpersoneel. Wel mag zij beroep doen op vrijwilligers of op losse medewerkers zoals lesgevers, tappers, IT diensten…. Het college van burgemeester en schepenen kan hierop afwijkingen toestaan.

•de vzw Remise mag noch (hypothecaire) leningen, noch kredietopeningen opnemen.

•de vzw Remise draagt enerzijds in het kader van onderhavige opdracht de specifieke organisatiekosten van de eigen activiteiten en int anderzijds de ontvangsten eigen aan de bedoelde activiteiten.

•de ontvangsten van de vzw Remise mogen gebruikt worden voor het dekken van kosten en het uitvoeren van verbeteringsprojecten binnen de vzw Remise. Een eventueel overschot mag overgedragen worden naar het volgende dienstjaar. 

•voor de kosten van verbruik van elektriciteit, gas en water, met inbegrip van de kosten voor verwarming en verlichting, alsook de huur van de meters en het abonnementsgeld, wordt jaarlijks een vergoeding van 565,00 euro te indexeren gevraagd, jaarlijks te indexeren. De beginindex is het gezondheidsindexcijfer van de maand, voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze overeenkomst.  

•in het kader van de energiehuishouding worden maandelijks de meterstanden van elektriciteit, gas en water aan de gemeente bezorgd.

•de schoonmaak en het onderhoud van de ter beschikking gestelde lokalen en ruimten geschiedt door de diensten van en op kosten van de gemeente Brasschaat.

•alle kosten van de activiteiten die door de vzw Remise georganiseerd of toegestaan worden in het raam van de verwezenlijking van de doeleinden en tijdens de periode van gebruik van de ontmoetingsruimte vallen ten laste van de vzw Remise.

•zijn voor rekening van de vzw Remise alle taksen en belastingen van welke aard ook, gevestigd of te vestigen bij toepassing van fiscale wetten, besluiten en reglementen betreffende het ter beschikking gestelde goed en de aldaar uitgeoefende activiteiten.

•de vzw Remise verbindt zich tot het onderschrijven van polissen bij een in België gevestigde verzekeringsinstelling en tot het regelmatig betalen van de premies met het oog op de verzekering van haar aansprakelijkheid voor wat betreft haar burgerlijke verantwoordelijkheid ten opzichte van de bezoekers.

•De gemeente Brasschaat laat bij een in België gevestigde verzekeringsinstelling het gebouw, waarvan sprake in artikel 2 van onderhavige overeenkomst , verzekeren tegen “alle risico’s” met afstand van verhaal tegenover de vzw Remise.

•De gemeente Brasschaat neemt steeds de nodige maatregelen om, in geval van brand, de eerste bluswerken te kunnen verrichten. De gemeente Brasschaat stelt zonder kosten, de aanwezige blustoestellen ter beschikking van de vzw Remise. De vzw Remise zorgt ervoor de beschikbare blustoestellen op een gemakkelijk te bereiken plaats bij de hand te hebben, en ze immer in uitstekende toestand van onderhoud te bewaren.

 

Artikel 4: boekhouding

De vereniging voert een boekhouding overeenkomstig de toepasselijke wettelijke bepalingen.

De gekozen wijze van boekhouding moet beantwoorden aan voorschriften van de vzw-regelgeving zoals voorzien in het Wetboek voor vennootschappen en verenigingen (WVV) dd. 28/02/2019.

De boekhouding dient tevens te beantwoorden aan de voorschriften van de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van toelagen.

Jaarlijks voor 1 juli bezorgt de vereniging de jaarrekening van uitgaven en inkomsten van het afgelopen dienstjaar aan de gemeenteraad van Brasschaat.

Jaarlijks maakt de vereniging een ontwerp van begroting op voor het volgende dienstjaar en legt dit voor aan de Algemene Vergadering.

 

Artikel 5 organisatie en werkingskosten

De vereniging draagt de specifieke organisatiekosten voor de eigen activiteiten van Remise VZW. Dit zijn onder meer: dranken voor cafetaria, IT diensten, verzekeringen, onderhoud,…

De vereniging int alle ontvangsten eigen aan de programmering en werking. Dit zijn onder meer: inschrijvingsgelden, zaal verhuringen, cafetaria inkomsten, … Deze mogen gebruikt worden voor het dekken van de kosten en verbeteringswerken ter verwezenlijking van haar maatschappelijk doel.

 

Artikel 6: controle

De verrichtingen van de vzw Remise kunnen nagezien worden door een of meerdere personen aangeduid door de gemeente, zonder verplaatsing van stukken, maar met de verplichte medewerking van de penningmeester van de vzw Remise en de ambtenaar aangeduid door de gemeente; zij zullen aan de vzw Remise en aan de gemeente verslag van hun bevindingen voorleggen, vergezeld van de voorstellen die zij noodzakelijk achten; het gevolg hiervan kan zijn dat de gemeente bijkomende

maatregelen oplegt ter controle van de werking van de vzw Remise.

 

Artikel 7: ontbinding

In geval van ontbinding van de vereniging gelden de bepalingen van artikel 38 van de statuten waarbij het netto actief wordt overgedragen aan de gemeente Brasschaat.

 

Artikel 8: evaluatie

Overeenkomstig artikel 227 DLB legt de vzw Remise, in de loop van het eerste jaar na de volledige vernieuwing van de gemeenteraden, een evaluatieverslag voor aan de gemeenteraad over de uitvoering van deze overeenkomst. Dat verslag omvat ook een evaluatie van de verzelfstandiging, waarover de gemeenteraad zich binnen de drie maanden uitspreekt.

 

Artikel 9: interne controle

De vzw Remise staat in voor de interne controle van haar activiteiten. Interne controle is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen over:

•het bereiken van de doelstellingen;

•het naleven van de wetgeving en procedures;

•de beschikbaarheid van betrouwbare financiële en beheersinformatie;

•het efficiënt en economisch gebruik van middelen;

•de bescherming van de activa;

•het voorkomen van fraude.

De systemen voor interne controle zoals deze bestaan binnen de gemeente worden mutatis mutandis binnen de vereniging gehanteerd.

 

Artikel 10: externe audit

Conform art.247 van het Decreet Lokaal Bestuur zal de jaarrekening van de vzw Remise voorgelegd worden aan een erkende bedrijfsrevisor – commissaris, die controle op de financiële toestand en de regelmatigheid van de verrichtingen zal uitoefenen.

 

Artikel 11: doel en samenwerkingsovereenkomst

Het maatschappelijk doel en de statuten van de vereniging mogen niet worden gewijzigd zonder uitdrukkelijke toelating van de gemeenteraad van Brasschaat.

Ook de samenwerkingsovereenkomst en gebeurlijke wijzigingen treden slechts in werking nadat zij door de gemeenteraad en de algemene vergadering zijn goedgekeurd.

De overeenkomst is geldig voor een periode die uiterlijk twaalf maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad eindigt. Als binnen die periode geen nieuwe samenwerkingsovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande overeenkomst automatisch verlengd, opnieuw voor een periode die uiterlijk twaalf maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad eindigt.

Beide partijen zijn gerechtigd deze overeenkomst te verbreken indien zij grote tekortkomingen of zware overtredingen vaststellen tegen de bepalingen hierin vervat.

Deze tekortkomingen zullen met aangetekend schrijven gemeld worden. De eventuele opzegging moet eveneens schriftelijk betekend worden, ten vroegste één maand na de eerste brief.

 

Artikel 12: toezicht

Het college van burgemeester en schepenen, evenals de leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering houden toezicht op de stipte naleving van de bepalingen in deze overeenkomst.

Opgemaakt in tweevoud,

In Brasschaat op xxxxx 2021

Namens de gemeente Brasschaat

Ward Schevernels                             Philip Cools

Algemeen directeur Waarnemend burgemeester

 

Namens de vzw Remise

Jozef KoningsKarina Hans 

SecretarisVoorzitter

 

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

11 Ploegsebaan 275B. Goedkeuring uitbreiding erfpacht Aralea. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

 

Raadslid Pauwels leest dat het de bedoeling is om sociale economie te betrekken bij het verhakselen van de boomstammen van de laanbomen en het  eventueel verzagen van planken.  Ze kunnen het alleen maar aanmoedigen dat dit gebeurt door sociale economie.  Ze maken zich nog wel zorgen over een punt dat besproken werd op één van de afgelopen gemeenteraden, nl. de geluidsoverlast.  Hij veronderstelt dat het verhakselen en verzagen eventueel ook wel voor geluidsoverlast zal zorgen in de buurt.  Zijn fractie vraagt om dit dan minstens te doen binnen redelijke uren en misschien ook niet dagelijks.  Het is belangrijk dat de mensen is de buurt toch ook af en toe wat rust vinden en niet contact geplaagd worden door machines.  Hij wil graag weten of hier aan gedacht wordt? 

 

Schepen Fonteyn bevestigt dat ze dit zal meenemen.  Met betrekking tot de geluidsoverlast kan ze meegeven dat er al een buffer met bomen voorzien is.  Dit gaat ook al zorgen voor de demping van het geluid. 

 

Raadslid Dirk de Kort en zijn fractie kunnen akkoord gaan met de uitbreiding van de erfpacht voor Aralea met inrichting van een terrein voor de opslag van biomassa, maar zijn fractie zou graag ter goedkeuring willen voorleggen aan de gemeenteraad de volgende opdracht aan het college van burgemeester en schepen :

“ De gemeente maakt werk van de organisatie van een bevraging  voor een pps-project voor inrichting van tijdelijke opslag van grond bij wegenwerken , ... . “

 

Dit laatste is een knelpunt in de gemeente Brasschaat en vermits het college van burgemeester en schepenen de vereiste budgettaire middelen heeft geschrapt voor deze investering , zou een samenwerking met een private partner zijn aangewezen. In de gemeente Brasschaat werden al verscheidene PPS- projecten zoals SPORTOASE & Coppenscampus succesvol toegepast.  Bijgevolg willen ze de burgers bij wegenwerken in Brasschaat  in de toekomst niet extra belasten met tijdelijke inrichtingen op het openbaar domein in wijken van grondopslag dewelke stof en geluidsoverlast met zich meebrengen. 

 

Schepen Fonteyn geeft graag verduidelijking bij deze erfpacht.  Dit is voornamelijk voor de opslag van materialen en hun eigen machinepark.  Bijkomstig kan op termijn de houtstam op de eigen grond van de gemeente.  De verdeling zou zijn als volgt :

1/3 : biomassa & stamhout

1/3 : top

1/3 : bulk & blad

Tijdens de vorige gemeenteraad heeft ze al toegelicht dat daar iets moet gebeuren.  Betonvloeren zijn echter redelijk duur.  Op dit moment worden de alternatieven bekeken.  Het is belangrijk dat het stamhout een vaste ondergrond heeft en dat dat niet vermengt wordt met steentjes.  Het is een beetje voorbarig om dit te gaan uitbesteden aangezien er een oplossing komt.  Er moet enkel nog gekeken worden waar en wanneer dit ingepast kan worden in de meerjarenplanning. 

 

Raadslid Dirk de Kort vraagt toch om zijn vraag ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.  Hij stelt voor om een PPS-structuur op te starten.  Als hij het zo hoort is er nog geen oplossing voor de biomassa, dus ook hiervoor. 

 

Schepen Fonteyn haalt aan dat ze dit aan het bekijken zijn, het is een kwestie van tijd om te bekijken of er een oplossing is met goedkopere materialen.  Er moet er sowieso één komen. 

 

Raadslid Dirk de Kort blijft bij zijn vraag, hij haalt aan dat hij als gemeenteraadslid dat recht heeft om een vraag voor te leggen  aan de gemeenteraad. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat raadslid Dirk de Kort het recht heeft om een vraag voor te leggen, maar schepen Fonteyn heeft net voldoende toegelicht wat de doelstelling is.  Hij mag zijn vraag stellen maar bij dit punt doet dit niet ter zake.  Dit punt gaat over de uitbreiding van de erfpacht van Aralea. 

Raadslid Dirk de Kort stelt dat het duidelijk is dat er nog altijd geen oplossing is voor de bio-massa voor de omloopbossen die er in de gemeente zijn.  Er is dringend nood aan volgens hem.  Tijdelijke opslag voor wegenwerken is ook heel belangrijk volgens hem.  Daarom vindt hij het hoogdringend dat hier werk van gemaakt wordt.  Zijn fractie vindt het hun recht om deze vraag te stellen om ervoor te zorgen dat er geen hinder is bij wegenwerken voor burgers.  Er moeten ook deftige maatregelen genomen worden voor een deftige bio-massa plaats.  Wanneer er beperkte middelen zijn, vindt hij het PPS-voorstel zeer constructief.  Hij vraagt hiervoor goedkeuring aan de gemeenteraad. 

 

Voorzitter Versompel stelt dat dit een toegevoegd punt is en dat dit op zich niets te maken heeft met het punt van Aralea.  Hij vraagt of het goed is dat naar aanleiding van punt 11 zijn suggestie wel wordt genotuleerd? Het is een toegevoegd punt en dan kan er achteraf op teruggekomen worden. 

 

Raadslid Dirk de Kort gaat akkoord met de suggestie van voorzitter Versompel.

 

Raadslid Pauwels heeft nog een bijkomende vraag.  Hij vraagt zich af of men bijkomende vergunningen nodig heeft wanneer men grond moet vervoeren?  Het lijkt hem allemaal niet meer zo gemakkelijk als vroeger.  Dit moet dan misschien ook mee opgenomen worden in het voorstel. 

 

Voorzitter Versompel geeft mee dat dit mee genoteerd wordt. 

 

Raadslid Konings doet graag nog een tussenkomst naar analogie van het punt met betrekking tot diftar met betrekking tot een foutieve formulering die voor misverstanden zorgt.  Bij het begin wordt vermeld dat “de gemeente de gronden heeft aangekocht…..  Dit in het kader van de verwerking van houtstammen en bio-massa”.  Het stuk dat nu in erfpacht wordt gegeven is dus effectief het stuk grond dat werd aangekocht door de gemeente voor de verwerking van houtstammen en bio-massa.  Hij wil graag weten welke bomen verwerkt worden en op welke manier?  Er staat vermeld dat er vanuit dit oogpunt wordt gekeken naar een samenwerking met Aralea.  Waarom stelt hij deze vraag?  Hij stelde 2 weken gleden vast dat er veel bomen gekapt werden in de hoek Elshoutbaan / Miksebaan.    Men spreekt steeds over laanbomen.  Er werd destijds verteld dat er genoeg laanbomen zijn om alle installaties met bio-massa te voorzien.  Nu leest hij dat er toch andere bomen moeten gerooid worden. 

 

Raadslid Konings wil graag weten of een bomen-aannemer die bomen rooit, ook het hout gewoon mag meenemen of is dit voor de gemeente?

 

Schepen Fonteyn licht toe dat duidelijk het doel van de uitbreiding van de erfpacht van Aralea omschreven staat.  Het gaat hier om de opslag van materialen en het machinepark.  Daarnaast wordt er ook naar een samenwerking gezocht voor de verwerking van houtstammen en bio-massa.  Omdat ze naast mekaar zitten, zou dit een makkelijke samenwerking kunnen zijn. 

 

Schepen Fonteyn geeft ook nog toelichting bij de 35 bomen die gerooid werden in het park.  Dit was omwille van stormschade en omdat er een aantal de hete zomer niet overleefd hadden.  De aannemer die verantwoordelijk was, zal de bomen moeten vervangen.  Ze vermoed dat de 35 bomen van de storm naar de gemeente gaan, maar dit zal ze voor de zekerheid nog even navragen.  Ze geeft ook nog even mee dat de gemeente soms ook houtpartijen verkoopt.  Op een veiling werden er laatst verkocht aan brouwerij Boom om tonnen te maken voor hun bier.  Het worden dus niet enkel houtsnippers maar het kunnen dus ook andere  bestemmingen worden. 

 

Raadslid Konings verwijst nogmaals naar de eerste zin van het punt.  Hij vindt het echt verwarring stichtend.  Hij dankt de schepen de burgemeester voor hun antwoorden. 

 

Raadslid Van der Schoepen komt graag terug op een eerdere opmerking in een gemeenteraad of commissie waar gesteld werd dat niet elke laanboom in aanmerking komt voor bio-massa. 

 

Voorzitter Versompel geeft mee dat er nota van wordt genomen maar dat dit op zich niet veel meer te maken heeft met punt 11.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op basis van de nota, opgemaakt door administratie patrimoniumbeheer, werd door het college in zitting van 8 februari 2021 de mogelijkheden met betrekking tot uitbreiding van de bestaande erfpacht van Aralea vzw besproken voor het gebruik van de gronden ter hoogte van de Ploegsebaan 275B. Deze nota maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 28 augustus 2017 goedkeuring gehecht aan de bestaande erfpachtovereenkomst.

 

De aandachtspunten voor de uitbreiding zijn:

 

- doel van de uitbreiding

Behoefte van Aralea

Vzw Aralea is vragende partij om hun erfpacht uit te breiden zodat meer ruimte beschikbaar is voor opslag van materialen en machinepark.

Biomassa

De gemeente heeft intussen de gronden aangekocht die achteraan op het in erfpacht gegeven stuk grond aansluiten in het kader van verwerking van houtstammen en biomassa. Vanuit dit oogpunt zal dan ook gekeken worden naar een samenwerking met Aralea vzw in het kader van sociale tewerkstelling voor het verwerken van stammen van gerooide (laan)bomen. De verwerking houdt onder andere in dat de stammen verhakseld kunnen worden voor biomassa-installaties of verwerkt kunnen worden tot plankenhout. De naastgelegen locatie is hierdoor een opportuniteit om deze mogelijke samenwerking te realiseren.

 

- oppervlakte van de uitbreiding

2.541,10 m²

 

- vergoeding voor de uitbreiding:

De huidige jaarlijkse (geïndexeerde) erfpachtvergoeding per m² bedraagt 1,99 €. Indien dit omgerekend wordt naar de oppervlakte van het terrein voor uitbreiding zou dit neerkomen op 5.056,79 euro. Gelet op het feit dat de bijkomende gronden ingezet zouden worden in het kader van de samenwerking met de gemeente voor verwerking van stammen en verder enkel gebruikt zullen worden voor opslag en niet bebouwd zullen worden, wordt voorgesteld om 50% van dit bedrag als bijkomende erfpachtvergoeding vast te stellen.

 

- termijn van de erfpacht

De bestaande erfpachtovereenkomst neemt een einde op 16 oktober 2067. Er wordt voorgesteld om de eindtermijn van de oorspronkelijke erfpacht te verlengen met een viertal jaar en zo gelijk te trekken met de eindtermijn van de bijkomende erfpacht, zodat beide samen een einde nemen 50jaar na aanvang van de bijkomende erfpacht.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd of de uitbreiding zoals beschreven in de nota verder uitgewerkt mag worden in functie van de opmaak van de bijkomende akte.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Financiële gevolgen

Vanaf ingang van de uitbreiding van de erfpacht zal de jaarlijkse te indexeren basisvergoeding verhoogd worden met 2.528,40 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de uitbreiding van de bestaande erfpachtovereenkomst met Aralea vzw met betrekking tot het gebruik van de gronden ter hoogte van de Ploegsebaan 275B, op basis van de nota van 8 februari 2021, opgemaakt door de dienst administratie patrimoniumbeheer.

 

Art.2.- Aan de afdeling administratie patrimoniumbeheer wordt opdracht gegeven te onderzoeken wat de stedenbouwkundige mogelijkheden zijn voor het oprichten van constructies als luifels, fietsenstalling, werkplaatsen, ... en het resultaat van dit onderzoek te communiceren aan Aralea vzw.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

12 Licht Vliegwezenlaan. Goedkeuring ontwerpakte voor de kosteloze overdracht en opname tot openbaar domein. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vraagt zich af of deze schenking impact heeft op de beslissingsbevoegdheid van de gemeente rond het openstellen van het vaccinatiecentrum?  Op pagina 6 leest hij “de overdrager verklaart bij gebrek aan een stedenbouwkundige vergunning of een stedenbouwkundig attest dat laat voorzien dat een vergunning zou kunnen verkregen worden geen zekerheid kan geven om op de onbebouwde delen van het goed te bouwen of daarop enige vaste of verplaatsbare inrichting op te stellen die voor bebouwing kan gebruikt worden”. Hij wil graag weten wat hij hier onder moet verstaan? 

 

Raadslid Pauwels wil ook graag weten wat de drijfveer is van defensie om deze grond gratis ter beschikking te stellen? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit niets met het vaccinatiecentrum te maken heeft.  Dit is de uitvoering van het RUP Ploegsebaan van 2014.  Daar was toen al een onteigeningsplan voorzien.  Het is een kostenloze overdracht die het gevolg is van het RUP Ploegsebaan.  Ze licht ook toe dat het hier om een wegbedding gaat en dat het niet de bedoeling is dat men hier gaat op bouwen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de verklaring op pagina 6 eerder een standaardverklaring is die wordt opgenomen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

Op  9 augustus 1972 keurde de deputatie van Antwerpen de wijziging van buurtweg nr. 4 goed en werd de bedding van Licht Vliegwezenlaan opgenomen als buurtweg met een breedte van 15 meter.

Op 1 september 2019 werd deze buurtweg via het decreet gemeentewegen opgenomen als gemeentelijke weg over een privaat eigendom.

Op 16 oktober 2014 werd het ruimtelijk uitvoeringsplan Ploegsebaan goedgekeurd door de gouverneur.  Dit plan voorziet in een openbaar domein van 15m breedte ter hoogte van Bijsterveld en de omliggende terreinen van de baseballclub.

Op 29 september 2014 werd het bijhorende onteigeningsplan RUP Ploegsebaan definitief vastgesteld door de gemeenteraad van Brasschaat.

 

Na diverse onderhandelingen werd overeengekomen om de wegzate van Licht Vliegwezenlaan vak Mishagen tot voor het kruispunt Vliegveldlaan af te staan naar de gemeente. De naastliggende eco-parking wordt zo via het openbaar domein toegankelijk.

De wegzate van Licht Vliegwezenlaan vak Mishagen tot voor het kruispunt Vliegveldlaan werd gedesaffecteerd bij beslissing van de minister van defensie op 9 maart 2017.

 

Op 11 februari 2020 werd een opmetingsplan opgemaakt door landmeter De Cleer Marijke met plannummer 19067-002. Een breedte van 15m, wegzate van Licht Vliegwezenlaan, zal overgedragen worden naar de openbare wegenis van de gemeente Brasschaat.

 

Door Angelino Degrijse, Financieel Deskundige-Commissaris bij het Federaal Aankoopcomité werd een ontwerpakte voor de kosteloze overdracht van de Licht Vliegwezenlaan opgesteld.

Deze grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut en zonder beding van prijs.

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd principiële goedkeuring te hechten aan deze ontwerpakte voor kosteloze grondoverdracht en opname van de wegbedding tot het openbaar domein.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven aan deze ontwerpakte voor kosteloze grondoverdracht en opname van de wegbedding tot het openbaar domein.

 

 

Juridisch kader

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad, en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad.

Artikel 281 betreffende de overdracht van bevoegdheid tot ondertekening van de voorzitter aan een of meer leden van de gemeenteraad.

 

 

Adviezen

 

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 15 maart 2021 principiële goedkeuring aan de ontwerpakte.

 

Financiële gevolgen

 

Het betreft een kosteloze grondafstand.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de ontwerpakte betreffende de kosteloze overdracht van de Licht Vliegwezenlaan opgesteld door Angelino Degrijse, Financieel Deskundige- Commissaris bij het Federaal Aankoopcomité met tekst als volgt:

"Algemene Administratie van de

Patrimoniumdocumentatie

------

Federaal Comité tot aankoop van

onroerende goederen

------

Dossiernummer: 11008/146/6

Repertorium nr:

------

AKTE AFSTAND ZONDER BEDING VAN PRIJS.

 

Het jaar tweeduizend éénentwintig op xxxx

 

Wordt door mij, Angelino DEGRIJSE, Financieel Deskundige-

Commissaris bij het Federaal Aankoopcomité, de hierna volgende

overeenkomst vastgelegd tussen :

 

ENERZIJDS,

 

DE BELGISCHE STAAT, Ministerie van Landsverdediging,

waarvan de burelen gevestigd zijn 1140 Brussel, Everestraat 1,

Kwartier Koningin Elisabeth, met

rechtspersonennummer 0308.357.555 , vertegenwoordigd door

Angelino Degrijse ,commissaris  a.i. bij het federaal aankoopcomité,

in uitvoering van de wet van éénendertig mei negentienhonderd

drieëntwintig betreffende de vervreemding van onroerende

domeingoederen, gewijzigd door de wetten van twee juli

negentienhonderd negenenzestig en van zes juli negentienhonderd

negenentachtig en krachtens het Koninklijk Besluit van drie

november negentienhonderd zestig betreffende de comités tot

aankoop van onroerende goederen voor rekening van de Staat, van

de Staatsinstellingen en van de instellingen waarin de Staat een

overwegend belang heeft en krachtens artikel 6, 3° van het

koninklijk besluit van 3 december 2009 houdende regeling van de

 

Blad een van tien

 

 

operationele diensten van de Federale Overheidsdienst Financiën.

 

Hierna genoemd “de afstanddoende partij”, die voor mij

verschenen is.

 

EN ANDERZIJDS,

 

De GEMEENTE BRASSCHAAT, waarvan de burelen gevestigd

zijn te 2930 Brasschaat, Verhoevenlei 11, met nationaal nummer

0206 677 801, hier vertegenwoordigd door:

 

de heer COOLS ,Philip, Isidorus L geboren te Turnhout op 10

februari 1962 (rijksregisternummer 62.02.10-193.47, identiteitskaart

nummer 592-3779507-80), wonende te 2930 Brasschaat,

Bredabaan 1099 B;

 

de heer SCHEVERNELS Ward, geboren te Merksem op 1 februari

1979 (rijksregisternummer 79.02.01-123.65, identiteitskaart

nummer 591-6999543-28) wonende te 2940 Stabroek,

Mispelaarlaan 12;

 

respectievelijk waarnemend Burgemeester en Algemeen Directeur,

die in hun hoedanigheid het College van Burgemeester en

Schepenen vertegenwoordigen, handelend ter uitvoering van een

beslissing van de Gemeenteraad, genomen op 29 maart 2021

zonder bezwaar voor tenuitvoerlegging vanwege de toeziende

overheid.

 

Een voor eensluidend verklaard uittreksel van deze beslissing zal

gehecht blijven aan deze akte, na door partijen voor “ne varietur” te

zijn getekend

 

Hierna genoemd “de verkrijgende partij”.

 

AFSTAND

 

 

De afstanddoende partij staat af, tegen de hierna vermelde

voorwaarden, aan de verkrijgende partij die aanvaardt :

 

I. - AANDUIDING VAN HET GOED.

 

1.    GEOGRAFISCHE EN KADASTRALE BESCHRIJVING.

 

Gemeente BRASSCHAAT- 1ste afdeling

 

1) Een oppervlakte van één hectare drieëntwintig are tweeëntwintig

centiare (01 ha 23 a 22 ca) grond, gelegen Licht Vliegwezenlaan,

gekadastreerd of gekadastreerd geweest als weg, sectie A 2 V

P0000, aangeduid als Lot 1 op het opmetingsplan met nummer

19067-002 opgemaakt dd. 11 februari 2020 door landmeter-expert

Marijke DE CLEER . De Algemene Administratie van de

Patrimoniumdocumentatie reserveerde hiervoor het

perceelsidentificatienummer :

A 2 Y 2 P0000.

 

Hierna genoemd “het goed”.

 

2.    PLAN.

 

Dit goed staat aangeduid als lot 1, op het opmetingsplan met

nummer 19067-002 opgemaakt dd. 11 februari 2020 door

landmeter-expert Marijke DE CLEER  in opdracht van de gemeente

Brasschaat waarvan de overdrager verklaart kennis genomen te

hebben.

 

3.    De instrumenterende ambtenaar vraagt toepassing van artikel

1, 4de lid van de hypotheekwet en artikel 26, 3de lid van het

wetboek der registratie en bevestigt dat het voormeld plan,

overeenkomstig de bepalingen van het Koninklijk Besluit van 18

november 2013 tot aanvulling van de identificatieregels van

onroerende goederen in een aan hypothecaire openbaarmaking

 

Blad twee van tien

 

 

onderworpen akte of stuk, opgenomen is in de databank van

afbakeningsplans met referentienummer 11008/10384 en dat het

plan en het referentienummer nadien niet meer werden gewijzigd

 

Hierna genoemd ” het goed”.

 

4.    EIGENDOMSTITEL.

 

Het goed behoort toe aan de afstanddoende partij om er sedert

meer dan dertig jaar het openbaar, ongestoord, ononderbroken en

ondubbelzinnig bezit van te hebben en aldus alle door de wet

vereiste voorwaarden te vervullen om de eigendom ervan door

verjaring verkregen te hebben.

 

De verkrijgende partij stelt zich tevreden met deze

eigendomsaanhaling en zal geen andere stukken kunnen eisen dan

een afschrift van onderhavige akte.

 

5.    GEBRUIK.

 

De afstanddoende partij verklaart dat het goed niet verhuurd of

verpacht is en derhalve vrij van gebruik vervreemd wordt.

 

6. STEDENBOUWKUNDIGE ZONERING - MONUMENTEN EN

LANDSCHAPPEN.

 

Door het college van burgemeester en schepenen van de

gemeente Brasschaat werd op 5 oktober 2020 een

stedenbouwkundig uittreksel afgeleverd. De partij anderzijds

verklaart dat dit uittreksel haar werd overhandigd. Uit dit uittreksel, 

blijkt het volgende:

 

1) Het goed is gelegen in het gewestplan ‘Antwerpen’,

goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979, met als

bestemming ‘militaire gebieden’

 

 

2)  Het goed is gelegen binnen het RUP Ploegsebaan goedgekeurd

op 16 oktober 2014 met als zonering openbare wegenis en zone

non aedificandi voor NAVO-pijpleiding.

 

3)           Milieuvergunningen:

 

Er werden voor het goed verschillende milieuvergunningen

afgeleverd. De koper verklaart hierbij dat hij de lijst van

vergunningen heeft ontvangen. Onder andere:

 

· Vlarem melding van een inrichting van louter klasse 3.

Vergund tot 03/02/2031

 

·          Vlarem vergunning VL 058/001 voor het beoefenen van de

vliegsport, zowel motor – als zweefvliegen.

 

4)           het goed niet het voorwerp uitmaakt van een maatregel als

vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV van de Vlaamse codex

Ruimtelijke Ordening , en er geen procedure voor het opleggen van

een dergelijke maatregel hangende is;

 

5) Op het goed is geen recht van voorkoop op basis van

artikel 2.4.1 en volgende van de Vlaamse codex Ruimtelijke

Ordening of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende

complexe projecten van toepassing.

 

6) Op het goed is geen omgevingsvergunning voor het

verkavelen van gronden of verkavelingsvergunning van

toepassing.

 

7)  Het goed maakt niet het voorwerp uit van een voorkeursbesluit

of een projectbesluit;

 

8)         De overdrager verklaart dat het voorschreven goed bij zijn

weten niet valt onder de wetgeving op de ruilverkaveling, niet het

 

Blad drie van tien

 

 

voorwerp uitmaakt van een geplande onteigening of van een

planbatenheffing.

 

De overdrager verklaart geen kennis te hebben van enige

stedenbouwkundige overtreding met betrekking tot het

voorschreven goed, en voor alle constructies door hem opgericht,

een stedenbouwkundige vergunning te hebben bekomen en dat al

deze constructies conform die vergunning werden opgericht.

 

Ondergetekende instrumenterende ambtenaar deelt mee dat geen

constructies, werken of handelingen vermeld in artikel 4.2.1 van de

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, mogen worden opgericht of

uitgevoerd op voorschreven goed zolang er geen

stedenbouwkundige vergunning is verkregen; in bepaalde gevallen

is de vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht.

 

De overdrager verklaart bij gebrek aan een stedenbouwkundige

vergunning of een stedenbouwkundig attest dat laat voorzien dat

dergelijke vergunning zou kunnen verkregen worden, geen

zekerheid te kunnen geven omtrent de mogelijkheid om op de niet

bebouwde delen van het goed te bouwen of daarop enige vaste of

verplaatsbare inrichting op te stellen die voor bewoning kan worden

gebruikt.

 

Voor zover niet zou voldaan geweest zijn aan de

informatieverplichtingen van de Codex verklaart de verkrijger

uitdrukkelijk te verzaken aan iedere vordering wegens miskenning

hiervan.

 

7. Erfgoed

 

De overdrager verklaart dat het goed opgenomen is in de inventaris

van het bouwkundig erfgoed onder nummer G20947 met als

benaming “Kamp van Brasschaat”.

 

Ankerplaats

 

 

1. Het bij deze voorschreven goed is gelegen binnen een

ankerplaats ‘Militair erfgoed op de overgang van Scheldepolders

naar Kempen’ vastgesteld op grond van het Ministerieel Besluit

van 29 april 2015.

 

2. Het voorschreven goed is bijgevolg onderworpen aan alle

voorschriften en verplichtingen opgelegd door of krachtens het

decreet van 12 juli 2013 betreffende het Onroerend Erfgoed en erbij

horende wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.

 

3.. De verkrijger verklaart alle verplichtingen die op heden

verbonden zijn aan het bijzonder statuut van een goed gelegen

binnen voormelde ankerplaats wel te kennen aan de hand van de

door hem ingewonnen informatie en aan de hand van de

toelichtingen die hem door de instrumenterende ambtenaar werden

verstrekt.

 

Hij verklaart het voorschreven goed te aanvaarden met alle eraan

verbonden lasten en erfdienstbaarheden als gevolg van de ligging

binnen voormelde ankerplaats.

 

-       niet opgenomen is op een vastgestelde inventaris;

 

BODEMSANERING.

 

De verkrijger doet opmerken dat bovenstaande overeenkomst niet

moet aanzien worden als een “overdracht van gronden”

overeenkomstig artikel 18 van het Bodemdecreet.

 

De verkrijger verklaart dat hij voor het verlijden van deze

authentieke akte een bodemattest heeft aangevraagd bij de OVAM

voor dit perceel, overeenkomstig artikel 119 van het Bodemdecreet,

attest waarvan hij kennis heeft genomen.

 

3) De inhoud van het bodemattest, die door de OVAM werd

 

Blad vier van tien

 

 

afgeleverd op 19 november 2020 luidt als volgt:

 

"De OVAM heeft voor deze grond geen relevante gegevens over de

bodemkwaliteit.

 

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.”

 

4) De overdrager verklaart met betrekking tot het voorschreven

goed zelf geen weet te hebben van bodemverontreiniging die

schade kan berokkenen aan de verkrijger of aan derden, of die

aanleiding kan geven tot saneringsverplichting, tot

gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in

dit verband kan opleggen.

 

Ingevolge artikel 119 van het Bodemdecreet vervalt een eventuele

bestaande saneringsplicht voor die bodemverontreiniging op het

ogenblik van de onteigening. De verkrijger wordt bijgevolg

saneringsplichtig voor eventuele bodemverontreiniging op het

ogenblik van de onteigening. Dit is niet het geval als er vóór de

onteigening vrijstelling van saneringsplicht werd bekomen voor die

bodemverontreiniging.

 

Voor de bodemverontreiniging, vermeld in het tweede lid van artikel

119 van het Bodemdecreet, die op het ogenblik van de onteigening

niet in het Grondeninformatieregister opgenomen is, ontstaat de

saneringsplicht of wordt de saneringsplicht gevestigd na de

onteigening overeenkomstig artikel 9 en 11 of artikel 19 en 22 van

het Bodemdecreet.

 

5) Overeenkomstig artikel 119 bis van het Bodemdecreet kan de

onteigenende overheid op eigen kosten een bodemonderzoek

uitvoeren.

 

6) Ondergetekende instrumenterende ambtenaar bevestigt dat de

verplichtingen door het bodemdecreet opgelegd met betrekking tot

het verlijden van de authentieke akte werden nageleefd, waarbij de

 

 

verkrijger wordt gewezen op het feit dat de voorliggende

bodemattesten  geen enkele garantie inhouden met betrekking tot

het al dan niet zuiver zijn van de bodem en dat de regels inzake het

grondverzet onverminderd van toepassing blijven.

 

WATERTOETS – RISICOZONE VOOR OVERSTROMINGEN

 

a)Integraal waterbeleid

 

Overeenkomstig artikel 17bis van het Decreet van 18 juli 2003

betreffende het integraal waterbeleid en na opzoekingen op de door

de overheid ter beschikking gestelde digitale kaarten deelt de

instrumenterende ambtenaar mee en verklaart de overdrager dat,

bij zijn weten, het overgedragen goed:

 

- niet gelegen is in mogelijk en/of effectief overstromingsgevoelig

gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse Regering;

 

- niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of

afgebakende oeverzone.

 

b)Landverzekeringsovereenkomst

 

Overeenkomstig artikel 129 van de wet van 4 april 2014 betreffende

de verzekeringen, verklaart de instrumenterende ambtenaar dat het

goed niet gelegen is in een risicozone voor overstromingen.

 

VOORKOOPRECHT OF VOORKEURRECHT – RECHT VAN

WEDERINKOOP

 

De overdrager verklaart dat voorschreven goed niet het voorwerp

uitmaakt van een conventioneel voorkoop- of voorkeurrecht, of

recht van wederinkoop.

 

Blad vijf van tien

 

 

De overdrager verklaart dat het goed niet onderworpen is aan enig

wettelijk recht van voorkoop of recht van wederinkoop.

 

II. – VOORWAARDEN.

 

WAARBORG - HYPOTHECAIRE TOESTAND.

 

Het goed wordt verkocht voor vrij en onbelast van alle bevoorrechte

en hypothecaire lasten, zowel in hoofde van de verkopende partij

als in hoofde van de vorige eigenaars.

 

ERFDIENSTBAARHEDEN.

 

Het goed wordt overgedragen met al zijn lijdende en heersende,

voortdurende en niet voortdurende, zicht- en niet zichtbare

erfdienstbaarheden, waarmee het belast of bevoordeeld zou

kunnen zijn en met alle rechten en verplichtingen die voortvloeien

uit het bestaan van boven  en ondergrondse leidingen. Het staat

de verkrijger vrij zich tegen de nadelige te verzetten en de

voordelige in zijn voordeel te doen gelden, doch dit alles voor eigen

rekening en op eigen risico, zonder tussenkomst van de overdrager

te kunnen eisen.

 

De verkrijger wordt gesubrogeerd in de rechten en verplichtingen

vervat in hogervermelde bepalingen, voor zover deze nog van

toepassing zijn en betrekking hebben op het voorschreven goed,

zonder dat onderhavige clausule meer rechten kan verlenen aan

derden dan deze die voortspruiten uit regelmatige en niet-verjaarde

titels of uit de wet.

 

BIJZONDERE VOORWAARDEN

 

A.   WEGZATE

 

1.    Alle kosten verbonden aan de wegenis die bij deze akte voor

 

 

een kosteloos wordt overgedragen vallen volledig ten laste van de

onteigenaar.  Bijgevolg wordt het Ministerie van Defensie vrijgesteld

van verhaalbelasting of belasting betreffende de wegzate van de

Licht Vliegwezenlaan. De wegzate van de Licht Vliegwezenlaan

wordt overgedragen naar de openbare wegenis van de gemeente

Brasschaat.

 

2. Tussen de oprit van de gerealiseerde ecoparking in de zone

KLM (Gunfire-zone) en het kruispunt met de verbindingsweg Licht

Vliegwezenlaan -Essenteenweg (Vliegveldlaan) dient de Licht

Vliegwezenlaan gedeeltelijk fysiek afgesloten te worden ten einde

het noordelijke deel van deze weg beperkt toegankelijk te maken

voor gemotoriseerde voertuigen.

 

3. De aanwezige kabels en nutsleidingen blijven eigendom van

Defensie, zolang deze laatste dit nodig acht. In een latere fase,

wanneer ze formeel buiten dienst gesteld en verlaten zijn door

Defensie, kunnen deze kabels en leidingen geïnertiseerd of

verwijderd worden zonder dat Defensie dient tussen te komen in de

kosten.

 

BPO-NAVO pijpleidingen

 

Het te vervreemden goed wordt doorkruist door drie NAVO-

pijpleidingen L16, X23 en X24 en ligt parallel aan drie NAVO-

pijpleidingen L04,L16 en L21 ( zoals benaderend weergegeven op

het plan in bijlage).

 

In het kader van deze pijpleidingen zijn er wederzijdse wettelijke

verplichtingen voorzien ten einde incidenten te vermijden.

 

Hiervoor verwijzen we o.a. naar volgende wetgeving die van

toepassing is:

 

* wet van 12 april 1965 betreffende het vervoer van gasachtige en

andere producten door middel van leidingen.

 

Blad zes van tien

 

 

* KB van 21 september 1988 betreffende de voorschriften en de

verplichtingen van raadpleging en informatie bij het uitvoeren van

werken in de nabijheid van installaties voor vervoer van gasachtige

en andere producten door middel van leidingen.

 

* KB van 19 maart 2017 betreffende de veiligheidsmaatregelen

inzake de oprichting en de exploitatie van installaties voor vervoer

van gasachtige producten en andere door middel van leidingen.

 

Een erfdienstbaarheid van toe- en doorgang wordt, ten voordele

van de voormelde ondergrond, op de bovengrond van de strook

grond gevestigd.

Deze erfdienstbaarheid zal zo uitgeoefend worden dat de leiding te

allen tijde langs de bovengrond bewaakt, onderhouden en, in

voorkomend geval, vervangen kan worden.

Behoudens afwijkende overeenkomst met de eigenaar voorziet de

BPO zowel bij een ondergrondse inneming als bij een vestiging van

een erfdienstbaarheid van openbaar nut over het algemeen

volgende accessoire bovengrondse eigendoms- en

gebruiksbeperkingen:

Binnen een strook van 5m te nemen (aan weerskanten) uit de as

van elke afzonderlijke leiding, mag niet overgegaan worden tot:

-het oprichten van constructies;

- het uitvoeren van werken ( definities volgens KB van 19 maart

2017 en KB van 21 september 1988);

- het aanleggen van wegen, noch toegangswegen;

- het verharden van deze (toegangs-) wegen;

- het uitvoeren van beplantingen, noch zaaiingen, met uitzondering

van de seizoensgewassen;

- het planten of laten groeien van bomen, waaronder ook geen

natuurlijke zaailingen;

- het opslaan van materiaal;

- het uitvoeren van werken van gelijk welke aard.

Zonder toelating de bevoegde militaire overheid, mag men het

bodemniveau niet wijzigen boven de zone non-aedificandi, al het

ware op een tijdelijke manier.

Worden onder meer als werken beschouwd:

het bouwen, afbreken, aanleggen van draineerbuizen, ploegen tot

 

 

een diepte van meer dan 60 cm, uitgraven of uitvoeren van

grondwerken, aanaarden, boren, persen, inheien van palen of

schuttingsplanken, opstapelen op de grond van zware voorwerpen,

wijzigen van het grondprofiel, mijn-, graverij- of groefwerken,

verkeer met zware werktuigen buiten de hiervoor aangelegde

wegen en het gebruik van springstoffen.

In geval van overtreding tegen de bedingen die voorafgaan zullen

de Staat of zijn rechtverkrijgenden het recht hebben zonder

voorafgaande ingebrekestelling:

- de opgerichte constructies af te breken;

- de opgestapelde stoffen te verwijderen;

- de beplantingen met inbegrip van het wortelgestel te verwijderen;

- de niet toegelaten bedekking weg te nemen;

- de plaats in haar vroegere toestand te herstellen

op kosten van de overtreders, onverminderd de schadevergoeding

waartoe die overtredingen aanleiding zou kunnen geven. Het

gedeelte van de ondergrond, ingenomen door de pijpleiding L16,

groot ca.16m² zijnde  een strook met een lengte van ca.16m en een

breedte van 1m, gelegen beneden een diepte van 60 centimeter

berekend vanaf het peil van de grond, blijft eigendom van het

Ministerie van Landsverdediging.”;

 

De as van deze strook grond wordt benaderd weergegeven op het

plan nr. 4367 opgemaakt door de diensten van het Ministerie van

Landsverdediging, waarvan een uittreksel aan onderhavige akte zal

gehecht blijven.

 

BOSDECREET

 

De verkopende partij verklaart dat het goed niet valt onder de

bepalingen van het bosdecreet. De instrumenterende ambtenaar

geeft aan dat dit bevestigd wordt in voormelde stedenbouwkundige

inlichtingen van de gemeente Brasschaat.

 

BOVEN- EN ONDERGRONDSE LEIDINGEN.

 

De aandacht van de verkrijger wordt erop gevestigd dat zich

 

Blad zeven van tien

 

 

allerhande leidingen en installaties die toebehoren aan

verschillende nutsmaatschappijen op het voorschreven goed

kunnen bevinden. . Alle installaties en leidingen die zich thans in

het goed zouden bevinden en niet aan de overdrager toebehoren

maken geen deel uit van deze overdracht en worden voorbehouden

aan wie er recht zou op hebben. In voorkomend geval treedt de

verkrijger in alle rechten en verplichtingen voortspruitend uit deze

toelatingen of vergunningen. De verkrijger dient zich te verstaan

met de maatschappijen of besturen die eigenaar zijn van deze

leidingen en installaties, indien een verplaatsing ervan noodzakelijk

is. De overdrager kan in geen geval aangesproken worden voor de

onkosten, schadeloosstellingen en verplichtingen die zouden

voortvloeien uit de verplaatsing of wegneming.

 

STAAT VAN HET GOED - OPPERVLAKTE - AFPALING.

 

Het goed wordt overgedragen in de staat waarin het zich bevindt.

 

Geen vordering mag ingebracht worden wegens vergissing in de

beschrijving of in de oppervlakte, het verschil in min of meer, al

overtrof dit het twintigste, blijft ten bate of ten laste van de

verkrijgende partij.

 

III.- EIGENDOM - INGENOTTREDING - BELASTINGEN.

 

De overnemer zal de volle eigendom van het verkochte goed

hebben vanaf heden. Hij zal er het genot van hebben vanaf de

betaling van de vergoeding en ten laatste drie maanden vanaf

heden.

 

Hij zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle

aard welke betrekking hebben op het overgedragen goed te zijnen

laste nemen vanaf één januari aanstaande.

 

IV.- VERGOEDING.

 

 

De afstand wordt toegestaan en aanvaard zonder beding van prijs

wegens het voordeel dat de zaak aan de afstanddoende partij biedt.

 

De wegenis wordt kosteloos overgedragen aan de gemeente

Brasschaat die op zijn beurt al de hieraan verbonden kosten van

onderhoud en herstelling zonder enige verhaalmogelijkheid op de

vorige eigenaar volledig te zijner laste neemt.

 

V.- WETTELIJKE VERMELDINGEN.

 

ART 4.2.1 Vlaamse codex Ruimtelijke Ordening

 

De partij anderzijds verklaart door de instrumenterend ambtenaar te

zijn gewezen op de inhoud van artikel 4.2.1 van de Vlaamse codex

Ruimtelijke Ordening.

 

DECREET RUIMTELIJKE ORDENING.

 

Artikel 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

 

De instrumenterende ambtenaar bevestigt dat aan het College van

Burgemeester en Schepenen van de gemeente Brasschaat het

plan van de verdeling en een attest waarin de aard van de akte en

de in de akte te vermelden bestemming van de loten nader worden

aangegeven, werd toegezonden.

 

Hij bevestigd tevens dat het College van Burgemeester en

Schepenen binnen de door de wet gestelde termijn geen

opmerkingen heeft betekend.

 

POSTINTERVENTIEDOSSIER.

 

Op vraag van de instrumenterende ambtenaar of er voor het hoger

beschreven goed, overeenkomstig het Koninklijk Besluit van 25

 

Blad acht van tien

 

 

januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen een

postinterventiedossier werd opgesteld, heeft de onteigende

ontkennend geantwoord, en heeft zij bevestigd dat er aan dit goed

sinds 1 mei 2001 geen werken werden uitgevoerd door één of

meerdere aannemers waarvoor, overeenkomstig het voormelde

Koninklijk Besluit van 25 januari 2001, een postinterventiedossier

diende te worden opgesteld.

 

Artikel 3.4.7.0.6 en artikel 3.18.0.0.14 Vlaamse Codex Fiscaliteit.

 

Partijen erkennen dat de instrumenterende ambtenaar hen

voorlezing gegeven heeft van artikel 3.4.7.0.6 en artikel 3.18.0.0.14

van de Vlaamse Codex Fiscaliteit die respectievelijk als volgt

luiden:

 

"Inzake de registratiebelasting worden de aanvullende rechten die

ingevolge een tekortschatting of om een andere reden betaald zijn,

aangerekend op de aanvullende rechten die ingevolge

prijsbewimpeling verschuldigd zijn.”

 

“Een belastingverhoging van 100% van de aanvullende rechten

inzake de registratiebelasting is in de volgende gevallen

verschuldigd door elk van de contracterende partijen:

 

1° in geval van bewimpeling over de prijs en de lasten of de

overeengekomen waarde;

 

2° als de overeenkomst, vastgesteld in een akte, niet diegene is die

door de partijen is gesloten, of als de akte betreffende een

overeenkomst, vermeld in artikel 19, eerste lid, 2° of 5°, van het

federale Wetboek van Registratie-, Hypotheek- en Griffierechten,

onvolledig of onjuist is, met dien verstande dat ze al de

bestanddelen van de overeenkomst niet weergeeft.

 

Voor de gevallen, vermeld in het eerste lid, zijn de partijen

hoofdelijk gehouden tot de betaling van de belastingverhoging.”

 

 

VI. – SLOTBEPALINGEN.

 

KOSTEN.

 

Alle kosten van deze akte zijn voor rekening van de verkrijgende

partij.

 

WOONSTKEUZE.

 

Voor de uitvoering van deze akte, doen beide partijen keuze van

woonst op hun respectievelijke adressen.

 

WAARMERKING VAN DE IDENTITEITSGEGEVENS.

 

De instrumenterende ambtenaar bevestigt dat de naam,

voornamen, plaats en datum van geboorte van de verkopende

partij, zoals hierboven vermeld, overeenstemmen met de

vermeldingen ervan in navolgend stuk, waarvan hij kennis heeft

genomen:

 

De verkopende partij verklaart aan de instrumenterende ambtenaar

toestemming te geven tot het gebruik van haar identificatienummer

in het Rijksregister.

 

IDENTIFICATIE

 

De instrumenterende ambtenaar verklaart de aanwezige personen

geïdentificeerd te hebben aan de hand van hun identiteitskaart.

 

VERKLARING PRO FISCO.

 

Kosteloze Registratie

 

Blad negen van tien

 

 

Hierbij verzoekt de verkrijger om de kosteloze registratie in

toepassing van artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex

Fiscaliteit.

 

De verkrijger verklaart dat de overdracht geschiedt voor algemeen

nut, met name zoals hoger vermeld in deze akte bij de

voorafgaande uiteenzetting.

 

VERKLARINGEN.

 

De kopende partij verklaart:

 

- dat ze tot op heden geen verzoekschrift tot collectieve

schuldenregeling heeft ingediend bij de beslagrechter wiens

beslissing tot toelaatbaarheid het patrimonium van de kopende

partij onbeschikbaar zou maken;

 

- dat er haar geen voorlopige bewindvoerder, in voorkomend geval

aangeduid door de Rechtbank van Koophandel, werd toegevoegd

noch een gerechtelijk raadsman noch een curator;

 

- dat ze geen verzoekschrift tot gerechtelijk akkoord heeft

ingediend;

 

- dat ze zich niet in toestand van staking van betaling bevindt en dat

ze tot op heden niet failliet verklaard werd (faillissement dat op

heden nog niet zou zijn afgesloten),

 

- en dat zij, over het algemeen, niet volledig of gedeeltelijk uit het

beheer van haar goederen is ontzet.

 

TOELICHTING VAN DE AKTE

 

1. De partijen erkennen ieder een ontwerp van onderhavige akte

 

 

ontvangen te hebben minstens vijf werkdagen voor het verlijden

van de akte.

 

2. Onderhavige akte werd integraal voorgelezen voor wat betreft de

vermeldingen aangaande:

 

- naam, gebruikelijke voornaam en standplaats van de

instrumenterend ambtenaar;

 

- naam, voornamen, plaats en datum van geboorte van de

partijen en woonplaats van de verschijners;

 

-    plaats waar en datum waarop de akten worden ondertekend;

 

- Artikel 3.4.7.0.6 en art 3.18.0.0.14 van de Vlaamse Codex

Fiscaliteit;

 

-    evenals de wijzigingen die werden aangebracht aan het vooraf

medegedeelde ontwerp van akte.

 

3. De gehele akte werd door ons, instrumenterend ambtenaar, ten

behoeve van de partijen toegelicht.

 

WAARVAN AKTE

 

Verleden te Brasschaat  op datum zoals voormeld

 

Na vervulling van alles wat hierboven staat, heeft de onteigende

getekend met ons, instrumenterend ambtenaar.

 

 

Blad tien van tien"

 

 

Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de opname van de betreffende wegbedding tot het openbaar domein.

 

Art.3.- Een afschrift van dit besluit zal bezorgd worden aan Angelino Degrijse, Financieel Deskundige- Commissaris bij het Federaal Aankoopcomité, waarvan de burelen gevestigd zijn 1140 Brussel, Everestraat 1, Kwartier Koningin Elisabeth.

 

Art.4.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de overdracht van de bevoegdheid tot ondertekening van de authentieke akte van de voorzitter van de gemeenteraad aan de waarnemend burgemeester, die tevens optreedt als instrumenterend ambtenaar bij ondertekening.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

13 Wegen- en rioleringswerken Miksebaan. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst voor de studie. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels wil graag weten wat het verband is tussen de werken die men momenten aan het uitvoeren is en de werken die men hier gaat bestuderen?  Er zijn momenteel werken aan de nutsvoorzieningen, het lijkt het gek om hier dan nadien een studie over te doen.  Hij wil graag wat duidelijkheid over wat er nu aan het gebeuren is en wat er nog zal gebeuren. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze momenteel de werken van derden uitvoeren.  Dit is in opdracht van Fluvius voor water, elektriciteit en gas.  Fluvius heeft dit ook toegelicht op de commissie van de intercommunale in november.  Er moesten begin 2021 een aantal heel dringende zaken uitgevoerd worden.  Normaal zouden deze werken starten begin 2021 maar het bestuur heeft dit uitgesteld naar maart aangezien het op de Miksebaan is.  Deze werken waren hoogdringend aangezien er kans was op calamiteiten.  Men kon deze werken niet langer uitstellen.  Er werd besloten om hier tijdens corona al werk van te maken, deze werken konden niet uitgesteld worden.  De werken die in 2023 zouden uitgevoerd worden, hadden te maken met het centrumplan.  Het was oorspronkelijk het plan om de Hemelakkers, het kerkplein, de Miksebaan,… aan te pakken.  Hiervoor zou dan een studiebureau aangesteld worden.  Omwille van de budgettair moeilijk situatie zijn er een aantal projecten weggevallen, maar de Miksebaan is gebleven. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze hier ook voor bij het kabinet van minister Peeters is geweest in januari 2022.  Ze heeft toen gepleit om de Miksebaan mee op te nemen, ook in het kader van de zone 30.  Dit bezoek was positief want ze heeft bericht gekregen dat dit mee is opgenomen als investeringsproject.  Ondertussen is er naast het geweest en Brasschaat ook nog een derde speler, nl.  Pidpa.  Pidpa is de trekker van het project. 

 

Raadslid Vanpoucke wil graag nog even terugkomen op de zone 30 aangezien dit niet altijd duidelijk is in de bijlagen.  Hij is blij dat dit werd opgenomen en vraagt zich af hoe dit nu verder moet?

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de dynamisch zone 30 tegen 2023 zal ingericht zijn.  Een studiebureau gaat nu alles eerst onderzoeken, ook in samenwerking met het kabinet Peeters.  Ze zal er persoonlijk op toezien dat er een zone 30 is tegen 2023.  Ze hoopt dat het gaat lukken, maar op het kabinet begrepen ze alvast haar vraag.  Op de Bredabaan, ter hoogte van Mater Dei is een zone 30 alsook aan de Elshoutbaan.  Er zijn dus nog gewestwegen waar ze zone 30 hebben ingevoerd.   Bij het GIB zal naast de zone 30 ook een ontdubbeld fietspad voorzien worden. 

 

Raadslid Vanpoucke dankt schepen Fonteyn en hij hoopt dat ze dit samen kunnen infietsen. 

 

Raadslid Van Mechelen wil naar aanleiding van de werken op de Miksebaan de situatie in de Vagevuurvelden nog even aankaarten. Aangezien hier geen voetpad & fietspad is zorgt dit voor gevaarlijke situaties.

 

Schepen Fonteyn licht toe dat men nu in deel 1, fase 2 zit.  Afgelopen weekend was het net de omschakeling.  De politie heeft op dit moment zijn handen vol om dit te coördineren en op te volgen.  Ze stelt voor om in fase 3 af te spreken samen met de verkeerspolitie om de opmerkingen van raadslid Van Mechelen te bekijken en te signalisatie eventueel aan te passen. 

 

Raadslid Van Mechelen dankt schepen Fonteyn.  Hij geeft aan dat hij met de verkeerspolitie zal bespreken waarom daar geen voet- & fietspad aanwezig is voor de schoolkinderen.  Vanuit de Vagevuurvelden richting Miksebaan zou dit perfect voorzien kunnen worden aangezien al de huizen daar een voortuin hebben van 50 meter.  Tot aan de parking van het GIB zou dit volgens hem perfect kunnen.  Nu is het daar een zeer gevaarlijke situatie geeft hij mee.

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er op een commissie of een stuurgroep reeds een aantal voorstellen gedaan zijn met betrekking tot de Vagevuurvelden.  Door allerlei omstandigheden, o.a. het vaccinatiecentrum, is dit blijven liggen, maar er zijn plannen zoals bijvoorbeeld een schoolstraat, schoolerf,…  Deze plannen worden momenteel afgetoetst, ook met de school.  Er is volgens haar dus wel beweging in dit dossier. 

 

Raadslid Van Mechelen dankt schepen Fonteyn nogmaals voor haar duidelijk antwoord.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

Pidpa heeft een samenwerkingsovereenkomst opgesteld voor de studie van de wegen- en rioleringswerken op de Miksebaan.

 

Aangezien de gemeente de volgende diensten wenst uit te voeren :

- studie voor de herinrichting van Miksebaan incl. nieuwe fietspaden    

 

Aangezien het Gewest de volgende diensten wenst uit te voeren :

Studie voor

- de aanleg van een RWA-riolering voor opvang van het regenwater van de verharde oppervlakten op het openbaar domein (procentueel)

- de herinrichting van het kruispunt van de N121 met Hemelakkers;

 

Aangezien Pidpa de volgende diensten wenst uit te voeren:

Studie voor

- de aanleg van een RWA-leiding voor omleiding van waterloop Mickse Beek alsook de opvang van verharde oppervlakten van de private percelen (procentueel)

- de optimale afkoppeling van het hemelwater

- wegherstel boven de sleuf (procentueel)

 

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven aan deze samenwerkingsovereenkomst voor de studie.

 

Juridisch kader

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 34 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 15 maart 2021 principiële goedkeuring gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

 

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst studie tussen Het Vlaams Gewest, Pidpa en de gemeente Brasschaat voor de wegen- en rioleringswerken in de Miksebaan waarbij Pidpa optreedt als aanbestedende overheid met tekst als volgt:

"SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR GEZAMENLIJKE

OPDRACHTEN VAN  DIENSTEN

 

 

TUSSEN :      Het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, bij delegatie, in de persoon van ir. Tom Roelants, administrateur-generaal van het Agentschap Wegen en Verkeer, hierna genoemd ‘het Gewest’

Ofir. Eva Van den Bossche, afdelingshoofd van de afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen van het Agentschap Wegen en Verkeer, hierna genoemd ‘het Gewest’

 

EN :Pidpa o.v. met maatschappelijke zetel te 2280 Grobbendonk, Vierselse baan 5 met ondernemingsnummer BE0204908936, hier vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur voor wie optreedt mevrouw Mieke Van den Brande, voorzitter, en  de heer Eddy Troosters, directeur-generaal, hierna genoemd "Pidpa"

 

EN :Het gemeentebestuur van Brasschaat, vertegenwoordigd door het College van Burgemeester en Schepenen, voor wie optreedt de heer Philip Cools, burgemeester, en de heer Ward Schevernels, algemeen directeur, die handelen ter uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van [datum], hierna genoemd ‘de gemeente’

 

Aangezien de gemeente de volgende diensten wenst uit te voeren, nl. :

-Studie voor de herinrichting van Miksebaan incl. nieuwe fietspaden     

 

Aangezien het Gewest de volgende diensten wenst uit te voeren, nl. :

Studie voor

-de aanleg van een RWA-riolering voor opvang van het regenwater van de verharde oppervlakten op het openbaar domein (procentueel)

-de herinrichting van het kruispunt van de N121 met Hemelakkers;

     

Aangezien Pidpa de volgende diensten wenst uit te voeren, nl. :

Studie voor

-de aanleg van een RWA-leiding voor omleiding van waterloop Mickse Beek alsook de opvang van               verharde oppervlakten van de private percelen (procentueel)

-de optimale afkoppeling van het hemelwater

-wegherstel boven de sleuf (procentueel) 

 

Bij Pidpa is dit project gekend als K-20-048: Wegen- en rioleringswerken in Miksebaan (tsn Hemelakkers en Elshoutbaan)    

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2013 tot bepaling van de nadere regels betreffende de organisatorische omkadering, de financiering en de samenwerking voor het mobiliteitsbeleid;

 

Aangezien alle partijen van oordeel zijn dat de opdrachten in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd.

 

 

WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:

 

 

 

 

ARTIKEL 1 - Aanbesteder

 

Het Gewest, Pidpa en de gemeente beslissen de hogervermelde opdracht in het algemeen belang, samen te voegen en Pidpa aan te duiden om in hun gezamenlijke naam bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als aanbesteder op te treden, overeenkomstig artikel 48 van de Wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

ARTIKEL 2 – Voorwerp van de studieopdracht

 

De aanbesteder staat, overeenkomstig de wetgeving op de overheidsopdrachten, in voor de gunning van de studieopdracht waarop voorliggende samenwerkingsovereenkomst betrekking heeft.

 

Deze omvat:

-het ontwerp van de werken;

 

De aanbesteder maakt een studiebestek op en legt dit ter goedkeuring voor aan de andere partijen.

 

De aanbesteder mag de studieopdracht slechts publiceren nadat alle partijen zich ondubbelzinnig akkoord hebben verklaard met de aanbestedingsdocumenten en zich formeel en uitdrukkelijk akkoord hebben verklaard met het aandeel in de studieopdracht dat ze financieel ten laste nemen.

 

ARTIKEL 3 - Veiligheidscoördinator-ontwerp

 

Tijdens de studiefase van het ontwerp van de werken stelt de aanbesteder, overeenkomstig de overheidsopdrachtenwetgeving en de reglementering met betrekking tot de veiligheid op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen, één gemeenschappelijke veiligheidscoördinator-ontwerp aan.

 

Zolang de veiligheidscoördinator-ontwerp niet is aangesteld mag diegene die met het ontwerp is belast de uitwerking van het project niet aanvatten of verder zetten.

 

Alle partijen zien er op toe dat de veiligheidscoördinator-ontwerp zijn opdrachten, samenhangend met hun aandeel in de samengevoegde opdrachten, te allen tijde volledig en adequaat vervult, dat hij betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de uitwerking, wijzigingen en aanpassingen van het ontwerp van het bouwwerk en dat hij alle informatie krijgt die nodig is voor de uitvoering van zijn/haar opdrachten. Hiertoe wordt hij uitgenodigd op alle vergaderingen i.v.m. het ontwerp en ontvangt hij alle verwezenlijkte studies binnen een termijn die hem toelaat zijn opdrachten uit te voeren.

 

De veiligheidscoördinator zorgt ervoor dat voor de samengevoegde opdrachten de veiligheidscoördinatie gebeurt volgens de onderrichtingen van het Standaard Veiligheids- en Gezondheidsplan voor de Wegenbouw gevoegd bij het Standaardbestek 250.

De aanbesteder zal de door hem aangestelde ontwerpers hiertoe verplichten.

Alle partijen  nemen met betrekking tot de praktische uitvoering van deze verbintenissen ten aanzien van de aanbesteder de volledige verantwoordelijkheid op.

De aanbesteder ziet er op toe dat de veiligheidscoördinator-ontwerp bij het einde van zijn opdracht een exemplaar van het geactualiseerde veiligheids- en gezondheidsplan, het geactualiseerde coördinatiedagboek en het postinterventiedossier aan alle partijen bezorgt.

 

 

ARTIKEL 4 – Milieuhygiënisch bodemonderzoek

 

Overeenkomstig de wetgeving overheidsopdrachten en de bepalingen van het Vlarebo zal de aanbesteder instaan voor het opstellen van een Technisch Verslag en de conformverklaring ervan door een erkende bodembeheerorganisatie. In voorkomend geval zal de aanbesteder hiervoor een aparte overeenkomst afsluiten met een bodemsaneringsdeskundige. De aanbesteder voegt het door een erkende bodembeheerorganisatie conform verklaarde Technisch verslag toe aan het aanbestedingsdossier.

 

ARTIKEL 5 – Archeologisch vooronderzoek en archeologienota

 

Indien vereist overeenkomstig het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014, wordt een archeologienota toegevoegd aan de omgevingsvergunningsaanvraag.

Overeenkomstig de wetgeving overheidsopdrachten en conform het onroerend erfgoeddecreet zal de aanbesteder met betrekking tot de samengevoegde opdracht een archeoloog aanstellen voor het opstellen van een archeologische nota en het indienen van deze nota voor de bekrachtiging ervan door de bevoegde instantie.

Deze nota zal toegevoegd worden aan de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning(en).

ARTIKEL 6 – Sloopopvolgingsplan

 

Overeenkomstig de wetgeving overheidsopdrachten en de bepalingen van art. 4.3.5. van het VLAREMA zal de aanbesteder instaan voor het opstellen van een sloopopvolgingsplan door een deskundige en de conformverklaring ervan door een erkende sloopbeheerorganisatie.

De aanbesteder voegt het door een erkende sloopbeheerorganisatie conform verklaarde sloopopvolgingsplan toe aan het aanbestedingsdossier.

 

ARTIKEL 7 – Vergunningen en onteigeningen

 

Elke partij staat in voor het verwerven van de vergunningen die nodig zijn voor de uitvoering van de werken te haren laste alsook voor de eventuele onteigeningen. Desgevallend worden de vergunningsaanvragen en/of onteigeningsdossiers gebundeld door de aanbesteder.

Het Gewest betaalt alle kosten die verbonden zijn aan de onteigening, nodig voor de aanleg van de fietspaden.

 

In geval van een gebeurlijke betwisting van de vergunning door derden, zullen de partijen op wiens aandeel slaat, vrijwillig tussenkomen in de procedure. Minstens zullen zij tijdig hun volledige medewerking verlenen.

 

ARTIKEL 8 – Gunning van de studieopdracht

 

De aanbesteder schrijft de plaatsingsprocedure uit, staat in voor de opening van de inschrijvingen, maakt het gunningsverslag op en wijst de opdracht toe. Hierbij wordt wel rekening gehouden met het feit dat de studieopdracht één ondeelbaar geheel uitmaakt en dat de volledige studieopdracht dus moet toevertrouwd worden aan de in aanmerking komende bieder voor de totaliteit van de studieopdracht (alle delen samen).

 

De aanbesteder zal het contract sluiten nadat alle partijen hebben ingestemd met het gunningsvoorstel en op ondubbelzinnige wijze een schriftelijke verklaring hebben afgelegd dat zij akkoord gaan met het gedeelte van de studieopdracht ten laste van hen en dat zij voor de betaling ervan de nodige financiële middelen hebben voorzien.

 

Desnoods verzoekt de aanbesteder de inschrijver(s) om een verlenging van de verbintenistermijn van de inschrijving(en) in afwachting van de verklaring van de andere partij. In elk geval zal de andere partij  een beslissing nemen omtrent de al dan niet toewijzing binnen de twee maanden nadat hij / zij hierom werd verzocht. Als er geen beslissing binnen deze termijn wordt meegedeeld, dan wordt de beslissing geacht gunstig te zijn. Ingeval een partij niet wenst toe te wijzen, kunnen desgevallend aan die partij de reeds gemaakte kosten ten laste gelegd worden.

 

ARTIKEL 9 – Leiding van de studieopdracht

 

De aanbesteder duidt de leidend ambtenaar aan. De leidend ambtenaar neemt de leiding van de studieopdracht waar.  Dit betekent dat alleen  hij gemachtigd is om opdrachten te geven aan de opdrachtnemer, proces-verbaal van ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van oplevering van de studieopdracht op te maken, de studieopdracht te schorsen, vorderingsstaten goed te keuren, verrekeningen op te maken en voor te stellen, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, enzovoort.

 

De andere partijen mogen op hun kosten gemandateerde waarnemers aanstellen die de studieopdracht ten laste van hen mee mogen opvolgen. Deze gemandateerde waarnemers kunnen schriftelijk advies geven aan de leidend ambtenaar.

De gemandateerde waarnemers zijn tevens gerechtigd om rechtstreeks opmerkingen, instructies of vragen (hierna genoemd rechtstreekse communicatie) aan de ontwerper te bezorgen over het deel ten laste van de partij namens wie de gemandateerde waarnemer optreedt en dit zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het eerste lid.

De partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid voor het advies dat hun gemandateerde waarnemers verstrekken alsook voor de rechtstreekse communicatie en staan ook in voor de kosten hiervan.

 

Voor beslissingen die betrekking hebben op het deel ten laste van (een) bepaalde partij(en) zal de leidend ambtenaar voorafgaand aan zijn beslissing advies vragen aan deze partij(en).  In elk geval dient dit advies te worden gegeven binnen een termijn van twee weken om de vlotte vooruitgang van de studieopdracht te garanderen. Indien echter noodzakelijk om het vlotte verloop van de opdracht te garanderen, dan zal deze termijn desgevallend worden ingekort tot een redelijke termijn die expliciet vermeld wordt in de adviesvraag.

 

In principe is dit advies bindend. Wanneer de leidend ambtenaar meent dat hierdoor het project in zijn geheel in het gedrang komt, bijvoorbeeld door belangenconflicten en/of onvoorziene omstandigheden (zoals bvb. het uitblijven van beslissingen,…) en de opdracht niet in overeenstemming met de vooropgezette planning kan worden uitgevoerd, zal de leidend ambtenaar deze situatie binnen de twee werkdagen met de vertegenwoordigers van alle partijen bespreken en zullen zij in onderling overleg binnen de twee werkdagen een beslissing proberen te nemen. Deze beslissing dient vervolgens schriftelijk te worden meegedeeld aan alle partijen. Komen partijen niet overeen binnen die termijn, dan is de leidend ambtenaar  gemachtigd om een beslissing te nemen in het belang van het project als geheel. Deze beslissing dient door de leidend ambtenaar schriftelijk te worden meegedeeld aan alle partijen.

 

ARTIKEL 10 – Opdracht voor opdrachtnemer

 

De opdrachtnemer wordt  belast met het ontwerp, de opmaak van de aanbestedingsdocumenten voor de uitvoering van de samengevoegde opdracht van werken.

In het bestek en de opmetingen worden de werken ten laste van het Gewest, deze ten laste van Pidpa en deze ten laste van de gemeente, telkens onder een afzonderlijk deel of onder een gezamenlijk deel – met vermelding van verdeelsleutel -  vermeld en maken het voorwerp uit van afzonderlijke door de opdrachtnemer op te stellen vorderingsstaten. Inzonderheid in artikel 95 van de administratieve bepalingen van het bijzonder bestek zal de speciale aandacht van de aannemer hierop gevestigd worden.

 

De opdrachtnemer staat in voor het nazicht van de door de aannemer ingediende schuldvorderingen. De opdrachtnemer doet dit nazicht binnen een termijn van [zelf te bepalen, richttermijn 10 kalenderdagen] kalenderdagen en bezorgt binnen diezelfde termijn de goedgekeurde betalingsbundel aan alle partijen en nodigt de aannemer tezelfdertijd uit om zijn factuur in te dienen. 

 

Voor het aandeel van het Gewest wordt een ‘pro forma’ factuuraanvraag opgemaakt. Deze ‘pro forma’ factuuraanvraag wordt per mail aan het Gewest overgemaakt binnen de 25 kalenderdagen na ontvangst van de schuldvordering.

 

Het Gewest zal aldus instaan voor de factuuraanvragen op het eigen aandeel van de werken. De aanbesteder zal daartoe de nodige bepalingen verwerken in de administratieve bepalingen van het bijzonder bestek van de studieopdracht.

 

ARTIKEL 11 - Borgtocht

 

De aanbesteder verzoekt in voorkomend geval de opdrachtnemer de borgtocht te stellen. Deze heeft betrekking op de totaliteit van de diensten. De aanbesteder kan dus eventueel beslag leggen op de volledige borgtocht, maar zal die uiteraard geheel of gedeeltelijk aanwenden ten voordele van deze partijen ten aanzien van wie de opdrachtnemer tekort geschoten is en dit in verhouding tot de werkelijke kostprijs.

De aanwending van de borg zal enkel gebeuren op aanvraag en/of goedkeuring van de betrokken partijen.

 

ARTIKEL 12 - Wijziging aan de opdracht van de opdrachtnemer

 

Als de leidend ambtenaar tijdens de uitvoering van de studieopdracht een belangrijke wijziging van de opdracht of de plannen voor het gedeelte ten laste van één of meerdere andere partijen noodzakelijk acht, wordt vóór de betekening van het schriftelijk wijzigingsbevel of de contractwijziging aan de opdrachtnemer de schriftelijke goedkeuring van de betrokken partij(en) bekomen met de voorgestelde wijzigingen. Indien de desbetreffende partij niet reageert binnen de termijn waarbinnen de leidend ambtenaar de goedkeuring heeft gevraagd, wordt de goedkeuring geacht stilzwijgend gegeven te zijn. De leidend ambtenaar zal, rekening houdend met de aard en/of het belang van de wijziging, hiervoor een redelijke termijn bepalen.

 

ARTIKEL 13 –  Schade ontstaan tijdens of als gevolg van de opdracht

 

Elke partij is aansprakelijk voor de schade die door haar of in haar opdracht is veroorzaakt.

Schade die aan geen enkele partij kan worden toegewezen, wordt verdeeld onder alle partijen, naar rato van hun financieel aandeel in de kosten van de opdracht.

 

Wanneer een verhaal door derden wordt uitgeoefend, vrijwaart elke aansprakelijke partij de andere partijen. Elke partij komt, op eenvoudig verzoek van één van de andere partijen, vrijwillig tussen in elke procedure die zou worden gevoerd.

 

Voor zover niet kan worden uitgemaakt of eventuele geschillen betrekking hebben op de opdracht ten laste van de ene of de andere partij, zullen de partijen de gebeurlijke aansprakelijkheid op zich nemen op basis van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdracht en instaan voor eventuele financiële gevolgen van deze aansprakelijkheid.

 

ARTIKEL 14– Kostenverdeling en betaling

 

§1 -Studieopdracht

De opdracht van de opdrachtnemer voor de studie en het ontwerp van de werken worden uitgevoerd, deels voor rekening van het Gewest, deels voor rekening van de gemeente, deels voor rekening van Pidpa, telkens a rato van het aandeel van elk van de partijen in de werken.

Per deel maakt de opdrachtnemer afzonderlijke facturen op en bezorgt een kopie ervan aan de aanbesteder. Alle partijen zullen de facturen betalen conform de bepalingen van de tussen de partijen en de opdrachtnemer gesloten ereloonovereenkomst.

 

De facturen t.l.v. het Gewest dienen te verlopen via e-Invoicing. De aanbesteder zal daartoe de nodige bepalingen verwerken in de administratieve bepalingen van het bijzonder bestek van de studieopdracht.

 

§2 - Veiligheidscoördinator-ontwerp

 

De kosten verbonden aan de aanstelling en de uitvoering van de taken van de veiligheidscoördinator-ontwerp worden evenredig verdeeld tussen alle partijen op basis van het geraamde aandeel van elk van de partijen in de samengevoegde opdrachten (raming exclusief BTW).

 

A rato van het aandeel van elk van de partijen in de gezamenlijke opdrachten wordt door de veiligheidscoördinator-ontwerp een afzonderlijke factuur opgemaakt en verstuurd aan de respectievelijke partijen bij de aflevering van het veiligheidsplan, het coördinatiedagboek en het post-interventiedossier. De veiligheidscoördinator-ontwerp bezorgt een kopie van de facturen aan de aanbesteder.

 

Voor het Gewest dienen deze facturen toe te komen via e-Invoicing. Hieromtrent dienen de nodige afspraken te worden gemaakt.

 

§3 - Milieuhygiënisch bodemonderzoek

 

Alle kosten i.v.m. het milieuhygiënisch bodemonderzoek worden door alle partijen gedragen a van hun aandeel in de werken.

 

Dit betreft o.a. – niet-limitatief – volgende kosten:

het aanstellen van een erkend bodemsaneringdeskundige

het opmaken van het technisch verslag

de conformverklaring van het technisch verslag door een erkende bodembeheerorganisatie

de kosten voor het milieuhygiënisch onderzoek, nodig voor de opmaak van het technisch verslag

extra gerelateerde prestaties door het studiebureau.

 

Voor het Gewest dienen deze facturen toe te komen via e-Invoicing. Hieromtrent dienen de nodige afspraken te worden gemaakt.

 

§4 – Archeologisch vooronderzoek en archeologienota

 

Alle kosten i.v.m. het archeologisch vooronderzoek en de archeologienota worden door alle partijen gedragen a rato van het aandeel dat relevant is voor elk van de partijen.

 

Dit betreft o.a. – niet-limitatief – volgende kosten:

het aanstellen van een erkend archeoloog

het opmaken van de archeologienota (al dan niet volgende het uitgestelde traject - inclusief eventuele terreinonderzoeken)

de conformverklaring van de archeologienota

extra gerelateerde prestaties door het studiebureau

het uitvoeren van eventuele vervolgonderzoeken, indien dit opgenomen is in het programma van maatregelen van de archeologienota.

 

Voor het Gewest dienen deze facturen toe te komen via e-Invoicing. Hieromtrent dienen de nodige afspraken te worden gemaakt.

 

§5 – Sloopopvolging

 

Alle kosten i.v.m. de sloopopvolging worden door alle partijen gedragen a rato de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen.

 

Dit betreft o.a. – niet-limitatief – volgende kosten:

het aanstellen van een deskundige

voorbereidend onderzoek

uitvoeren van een inventarisatie ter plaatse en veldonderzoek bestaande uit (kern)boringen en/of proefsleuven

Rapportage inventarisatie van de aanwezige materialen, cfr. de van toepassing zijnde procedures en eventueel controlebezoek.

Opmaak sloopopvolgingsplan;

 

-Voor het gewestdomein:

De kosten voor het sloopopvolgingsplan zijn, deels voor rekening van het Gewest, deels voor rekening van de gemeente, deels voor rekening van Pidpa, telkens a rato van het aandeel van elk van de partijen in de werken op het gewestdomein.

 

-Voor het gemeentedomein:

De kosten voor de opmaak van het sloopopvolgingsplan worden tussen gemeente en de rioolbeheerder verdeeld a rato van ieders aandeel in de wegenis, gebaseerd op enerzijds de ontwerpraming van de

wegeniswerken en anderzijds de forfait wegherstel ten laste van de rioolbeheerder.

 

Voor het Gewest dienen deze facturen toe te komen via e-Invoicing. Hieromtrent dienen de nodige afspraken te worden gemaakt.

 

 

§6 – Gewestbijdrage in kader van SO VI

 

Wat betreft de kosten die betrekking hebben tot de aanleg van fietspaden, prefinanciert de gemeente alle kosten. Het Gewest betaalt haar aandeel in de kosten aan de gemeente bij de betekening van de gunning van de uiteindelijke werken aan de aannemer:

-100% van de studiekosten als het fietspad een schakel van het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk uitmaakt

 

Volgende kosten zijn volledig ten laste van de gemeente:

de aanleg en het onderhoud van de voetpaden;

het straatmeubilair en het onderhoud ervan;

het groen op het gewestdomein binnen de bebouwde kom en het onderhoud ervan;

de aanleg van of aanpassing aan DWA-riolering en het percentage van de kosten van de RWA-riolering dat niet ten laste van het Vlaamse Gewest valt.

 

Als tijdens de uitvoering van de uiteindelijke werken prestaties door de opdrachtnemer worden uitgevoerd (bijvoorbeeld in het kader van meer of minwerken) die een invloed hebben op de kosten ten laste van het Gewest, wordt bij de voorlopige oplevering van de uiteindelijke werken een afrekening gemaakt.

Voor het Gewest dienen facturen toe te komen via e-Invoicing. Hieromtrent dienen de nodige afspraken te worden gemaakt.

 

§7 – Laattijdige betalingen

 

In geval van laattijdige betaling door één van de partijen staat deze in voor de daaruit voortvloeiende verwijlintresten en andere schadevergoedingen en zal deze de andere partijen volledig vrijwaren.

 

ARTIKEL 15 - Boetes, straffen en kortingen wegens minwaarde

 

De boetes, straffen en kortingen wegens minwaarde die duidelijk overeenstemmen met een bepaald aandeel, komen ten goede aan de betrokken partij.  De andere boetes, straffen en kortingen wegens minwaarde die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn aan een bepaald deel, worden pro rata van hun geraamde aandeel in de  werken verdeeld over de verschillende partijen.

 

ARTIKEL 16 - Oplevering.  Vrijgave borgtocht.

 

Aangezien het één globale opdracht betreft, wordt de oplevering verleend voor de volledige opdracht, dus voor alle delen samen. De vrijgave van de borgtocht heeft eveneens betrekking op de gehele opdracht.

 

Voor de oplevering worden alle betrokken partijen minimum twee weken vooraf in kennis gesteld per aangetekend schrijven. Iedere partij wordt aldus de mogelijkheid geboden om, tegensprekelijk, zijn opmerkingen te formuleren en desnoods te laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering.

Als de partijen oordelen dat de studieopdracht niet opgeleverd kan worden, geven zij hierover een duidelijke motivatie.

 

Het proces-verbaal van oplevering wordt door de leidend ambtenaar opgesteld en een afschrift wordt bezorgd aan alle betrokken partijen.

 

ARTIKEL 17 - Meldingsplicht

 

De aanbesteder is verantwoordelijk voor

-de meldingen i.k.v. het prijs- en kostenonderzoek in navolging van art. 36 §5 KB Plaatsing waarbij het gaat om abnormale prijzen en/of waarbij een schending aan het licht is gekomen van een verplichting op het gebied van het federale sociaal of arbeidsrecht zoals bedoeld in art. 7 van de Wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016;

-de meldingen m.b.t. de sociale regelgeving (via SIOD) van zodra er een vermoeden of signalen zijn dat een opdrachtnemer of een onderaannemer de arbeids-, veiligheids, milieu- en/of sociale wetgeving niet of niet volledig naleeft.

 

ARTIKEL 18 – Verzekeringen

 

Elke partij staat in voor het afsluiten van de nodige polissen ter verzekering van risico’s en aansprakelijkheden m.b.t. haar aandeel in de opdracht.

 

Elke partij zorgt ervoor dat de aansprakelijkheid van haar aandeel in de opdracht gedekt is en vrijwaart de andere partijen.

 

Artikel 19 - Inwerkingtreding

 

Deze samenwerkingsovereenkomst treedt in werking van zodra alle partijen deze hebben ondertekend.

 

Artikel 20 – Gipod

 

§1. De aanbesteder verbindt zich er toe om alle werken welke voorwerp zijn van deze overeenkomst en onder het toepassingsgebied van het decreet van 4 april 2014 houdende de uitwisseling van informatie over een inname van het openbaar domein in het Vlaamse Gewest en haar uitvoeringsbesluiten (hierna genoemd "GIPOD-decreet") vallen, in te geven in GIPOD. Zij zal hierbij de modaliteiten van het GIPOD-decreet in acht nemen. De aanbesteder staat tevens in voor de tijdige ingave van wijzigingen (zoals onder meer uitbreidingen van werken) aan de werken.

Behoudens in geval dat de andere partijen hun verplichtingen, zoals bepaald in §2 niet nakomen of nagekomen zijn, zal de aanbesteder de ander partijen vrijwaren voor het hiervoor vermelde.

 

§2. De andere partijen verbinden zich daarentegen er toe dat de aanbesteder alle nodige informatie omtrent hun aandeel in de werken tijdig verkrijgt en dat deze info omtrent hun aandeel in de werken correct is zodat de aanbesteder de verplichtingen van §1 correct kan uitvoeren. De andere partijen zullen hiervoor de aanbesteder vrijwaren.

 

 

 

Opgemaakt te Antwerpen op      

 

Voor het Gewest

 

 

 

 

ir. Annelies De Ridder     Ing. Roel Smits    

Leidend ambtenaar van het projectDirecteur-investeringen

 

 

 

 

ir.

Afdelingshoofd / Administrateur-generaal

[schrappen afhankelijk van delegatie]

 

 

Voor Pidpa

 

 

 

 

Eddy TroostersMieke Van den Brande

Directeur-generaalVoorzitter

 

 

Voor de gemeente

 

 

 

 

Ward SchevernelsPhilip Cools

algemeen directeurwaarnemend burgemeester"

 

Art.2.- Een afschrift van dit besluit zal bezorgd worden aan Pidpa ov en Het Vlaams Gewest, Agentschap Wegen & Verkeer Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

14 Het Leeg zone 6 en 7- Gasthuisbeemd en Cocxbunder - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels is dit onderwerp genegen aangezien het een project is waar wateroverlast is.  Hij vindt dit te gek voor woorden, dus zijn fractie gaat consequent tegen stemmen. 

 

Raadslid Eeman laat weten dat ook zijn fractie tegen stemt.

 

Raadslid Van der Schoepen licht toe dat ook fractie Vlaams Belang tegen stemt.  Hij toont een plan van het geo-loket waar heel dit gebied ingekleurd staat als zijnde een bouwvrije opgave.  Dit wil zeggen dat alle projecten die zijn gepland, o.a. de sociale kavels, vallen binnen dit gearceerd stuk.  In deze bouwvrije opgave ligt ook effectieve wateroverlast met watergevoelig gebied in.  Deze zelfde kaart vindt men ook terug op pagina 106 van het Brasschaatse klimaatplan, dit met de vermelding dat wanneer deze zullen bebouwd worden in de toekomst, er een groot risico is voor de bewoners voor wateroverlast.  Alle 18 sociale kavels en het woningproject vallen allemaal binnen het gearceerde gedeelte van de bouwvrije zone.  Zijn fractie wil onder geen enkel beding haar goedkeuring geven in de wetenschap dat het bestuur hier toch wel een heel groot risico neemt om deze uitbreiding er toch maar door te drukken.  De gemeente heeft destijds watertoetsen laten uitvoeren maar hij durft deze resultaten, samen met het wijkcomité, toch in twijfel trekken wat betreft de exacte locaties waar men die watertoetsen afnam.  De tegenstem voor fractie Vlaams Belang mag genoteerd worden. 

 

Raadslid Bart Brughmans laat weten dat zijn fractie consequent stemt met het vorige beleid en zij keuren dus goed.

 

Raadslid Vermeulen licht toe dat zijn fractie voor stemt.

 

Raadslid Van Aperen geeft haar akkoord voor fractie Open VLD. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

Voor de ontwerpopdracht voor de opdracht “Het Leeg zone 6 en 7” werd door De Voorkempen Carlier ontwerpbureau bv, Langstraat 65 te 2260 Westerlo aangesteld.

 

In het kader van de opdracht “Het Leeg zone 6 en 7” werd een bestek met nr. C2018-24 opgesteld door de ontwerper, de heer Simon Van Laer van Carlier ontwerpbureau bv, Langstraat 65 te 2260 Westerlo.

 

Deze werken omvatten de aanleg van wegenis in Het Leeg zone 6 en 7. Het projectgebied is gelegen tussen Het Leeg en De Tomermaat te Brasschaat.

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 25 mei 2020 definitieve goedkeuring gegeven aan de nieuwe straatnamen “Gasthuisbeemd” en “Cocxbunder” voor de nieuwe wegen met 18 sociale kavels, een project van De Voorkempen in Het Leeg-Rietbeemden.

 

De rijbaan wordt aangelegd in kasseien. Er worden zowel langse als dwarse parkeervakken voorzien, deze worden ook in kasseien aangelegd. Tussen de parkeervakken is een groene berm voorzien met laanbomen. Voor de opvang van regenwater zijn er achter de percelen buffergrachten voorzien en wordt onder andere een wadi in de groenzone voorzien.

 

De fietsverbinding tussen De Tomermaat en Het Leeg wordt doorgetrokken en aangelegd in asfalt.

 

De nieuwe infrastructuur wordt aangelegd ten behoeve van 18 sociale koopkavels.

De initiatiefnemer en opdrachtgever van het project is sociale bouwmaatschappij De Voorkempen - H.E. – Nijverheidsstraat 3 – 2960 St.-Job-in-‘t-Goor (Brecht).

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 711.900,70 euro excl. btw, hetzij 781.542,96 euro incl. btw (69.642,26 euro btw medecontractant) met een verdeling als volgt:

 

DEEL 1: WEGENIS

-Totaal Brasschaat excl. btw324.832,25 EUR

-Btw verlegd (21%) 68.214,77 EUR

-Totaal Brasschaat incl. btw 393.047,02 EUR

DEEL 2: WEGENIS WEGTRACÉ

-Totaal Pidpa btw-vrij 140.972,00 EUR

DEEL 3: RIOLERING

-Totaal Pidpa btw-vrij 212.108,70 EUR

DEEL 4: RIOLERING mbt CBO-project

-Totaal Pidpa btw-vrij (80%) 27.190,20  EUR

-Totaal Groep Van Roey excl. btw (20%)6.797,55  EUR

-Btw verlegd (21%)    1.427,49  EUR

-Totaal Groep Van Roey incl. btw                                          8.225,04 EUR

Algemeen Totaal excl. btw 711.900,70 EUR

Btw verlegd 69.642,26 EUR

Algemeen Totaal incl. btw781.542,96 EUR

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Het herberekende aandeel van de eigenaar/verkavelaar (Blue Properties) in de buffering is veel minder dan vroeger aangegeven. In plaats van ongeveer 25.150,94 euro (excl. btw) is dit nu teruggebracht naar 6.797,55 euro (excl.btw) en dit omwille van een sterke beperking in niet-waterdoorlatende verharding en voorzien van bijkomende buffering op eigen terrein.

Het ontwerp werd aangepast naar de aangepaste waterbuffering maar de financiële afspraken hierover niet.

 

Het verschil zal opgenomen worden in de Pidpa factuur en doorgerekend worden aan de verkavelaar/eigenaar (Blue Properties ism Van Roey nv).

 

De afspraken hierover werden gebundeld in het verslag van 8 maart 2021, opgemaakt door Simon Van Laer van ontwerpbureau Carlier. Dit verslag zal worden ondertekend door ontwerper (Carlier), eigenaar/projectontwikkelaar (Blue Properties/Van Roey) en De Voorkempen.

 

De kost zal door Pidpa aan verkavelaar/eigenaar (Blue Properties ism Van Roey nv) gefactureerd worden na uitvoering van de werken.

 

Een deel van de kostprijs wordt betaald door Pidpa ov, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen. Dit deel wordt geraamd op 380.270,90 euro, btw-vrij.

Een deel van de kostprijs wordt betaald door Groep Van Roey nv, Oostmalsesteenweg 261 te 2310 Rijkevorsel. Dit deel wordt geraamd op  8.225,04 euro, btw inbegrepen.

 

Het saldo van de kostprijs wordt betaald door Gemeente Brasschaat. Dit deel bedraagt 393.047,02 euro, btw inbegrepen.

 

Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat Gemeente Brasschaat de procedure zal voeren en in naam van Pidpa ov bij de gunning en de uitvoering van de opdracht zal optreden.

 

 

Juridisch kader

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 15 maart 2021 principiële goedkeuring gegeven aan de lastvoorwaarden en gunning bij wijze van openbare procedure.

 

Financiële gevolgen

 

Er zijn onvoldoende kredieten voorzien voor de uitgave voor deze opdracht is voorzien in Investeringsbudget 2021,2022 en 2023 budgetsleutel 0200/22400007 Leeg Rietbeemden bijkomende ontsluitingsweg (380.000 euro beschikbaar). Er is nog een krediet tekort van 13.047,02 euro, inclusief btw.

 

Voor zover de benodigde bijkomende uitgaven niet door een interne kredietaanpassing kunnen gebeuren, wordt aan de dienst financiën verzocht de vereiste bijkomende kredieten op te nemen in de eerstvolgende aanpassing van de meerjarenplanning, die voor goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

 

BESLUIT:

.

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan het bestek met nummer  C2017-24 en de raming voor de opdracht “Het Leeg zone 6 en 7”, opgesteld door Carlier ontwerpbureau bv te 2260 Westerlo. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt  711.900,70 euro btw niet inbegrepen, hetzij 781.542,96 euro btw inbegrepen(68.214,77 euro Btw medecontractant).

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- Een bijdrage werd toegezegd door de derde betaler Pidpa ov, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art.4.- Een bijdrage werd toegezegd door de derde betaler Blue Properties bvba, Niellonstraat 1 te 2600 Berchem (Antwerpen).

 

Art.5.- Gemeente Brasschaat wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van Pidpa ov bij de gunning en de uitvoering van de opdracht op te treden.

 

Art.6.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.7.- Er is 380.000 euro beschikbaar voor de uitgave van deze opdracht voorzien in het Investeringsbudget 2021,2022 en 2023 budgetsleutel 0200/22400007 Leeg Rietbeemden bijkomende ontsluitingsweg.

 

Art.8.- Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.

 

Art.9.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

15 Starterspremie-reglement 2021-2024. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke vindt het een interessant voorstel en wil positief starten.  Gezien hun vorig stemgedrag kunnen ze dit in principe ook wel steunen.  Hij vindt het wel bevreemdend dat de nadruk wordt gelegd op de economie van het verleden.  Hij bedoelt hier niets negatief mee, maar het is wel een vaststelling.  Hij begrijpt waarom ze uitsluitend fysieke winkels willen ondersteunen, maar hij denkt dat er momenteel ook veel investeringen nodig zijn voor winkels die hybride werken, dit zowel online als via een fysiek punt.  Dit is geen fundamenteel probleem, maar wel een bemerking in de marge.  Hij stelt wel dat de premie doelgerichter zou kunnen zijn en gekoppeld moeten zijn aan de kernversterking.  Hij vindt het jammer dat de koppeling naar kernversterking hier niet gebeurd is.  Het zou volgens hem beter zijn dat de premie gelinkt is aan kernversterking en dat men dit dan ook zou toepassen voor alle wijken en niet alleen voor het centrum.  Omwille hiervan zou hij willen vragen om dit te herbekijken en eventueel uit te stellen.  Het is een goed idee dat zijn fractie graag wil steunen maar ze zien toch de mogelijkheid om dit beter te linken met de kernversterking dat ook het beleid is van het college en de raad. 

 

Schepen Pantens dankt raadslid Vanpoucke voor zijn vraag.  Ze licht toe dat het dossier rond kernversterking nog volop lopende is.  In de toekomst zal hier zeker rekening mee gehouden worden.  Elke starter in Brasschaat is een extra handelaar en die willen ze zeker ondersteunen.  Ze bevestigt dat hij zeker gelijk heeft met betrekking tot de kernversterking en licht toe dat dit zeker zal meegenomen worden in de toekomst.  Dit zal gebeuren wanneer het RUP afgerond is. 

 

Schepen Pantens komt terug op de online-premie en geeft aan dat dit inderdaad misschien in een andere starterspremie zou kunnen gestoken worden.  Deze starterspremie is echt gebaseerd op de fysieke verkooppunten.  Deze premie bestond reeds en werd nu gewoon wat aangepast.  Er kunnen altijd nog aanpassingen gebeuren, moest dat nodig zijn.  Ze licht toe dat wanneer het RUP kernversterking rond is, ze dit zeker gaan meenemen.  Dit zal niet enkel voor het centrum zijn, maar ook voor de andere winkelcentra. 

 

Waarnemend burgemeester Cools vult aan dat het RUP kernversterking begin volgend jaar zal gefinaliseerd worden.  Er zal dan bekeken worden welke maatregen er hieromtrent specifiek genomen zullen worden.  Er zal zeker bekeken worden welke starterspremies er geïntegreerd kunnen worden hiervoor.  Schepen Pantens had dit volgens hem al voortreffelijk toegelicht. 

 

Raadslid Vanpoucke voelt aan dat ze dan op dezelfde lijn zitten.  Hij geeft nog mee dat de steun vandaag en morgen nodig is en niet pas volgend jaar.  In deze context kan zijn fractie dit goedkeuren. 

 

Schepen Pantens dankt raadslid Vanpoucke.  Ze geeft nog mee dat hierin ook al voorbereidend werk gebeurt.  Er is een parallel parcours dat al bekeken wordt naast het RUP kernversterking, de starterspremie is daar een onderdeel van. 

 

Raadslid Niels de Kort had dezelfde vraag als raadslid Vanpoucke dus deze is al beantwoord.  Hij wil hier nog wel vragen of het eventueel mogelijk is om in een (sub)commissie te bekijken welke beleidsinstrumenten er kunnen veranderen met het RUP kernversterking.  Hij wil voorkomen dat dit enkel een ruimtelijk instrument wordt.  Hij wil dit met de gemeenteraad graag eens bekijken in een technische commissie.  Op deze manier kan iedereen zijn gedacht hierover geven. 

 

Schepen Pantens licht toe dat er al een aantal bijkomende ideeën zijn voor de kernversterking.  Ze gaat dit verder uitwerken en dan zal dit toegelicht worden op een commissie en kan er verder over gedebatteerd worden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente biedt sinds 2017 aan beginnende ondernemers een starterspremie, in de vorm van een

promotiepakket. Sinds 2019 is er ook een starterspremie light voor pop-ups (engagement minimaal 8

maanden, maximaal 1 jaar). De dienst lokaal ondernemen & toerisme stelt voor om deze premies

voort te zetten tot einde 2024.

 

Er zijn op twee punten wijzigingen doorgevoerd:

• De definitie van startende ondernemer is verruimd om zodoende ook ondernemers die de stap

nemen van online naar offline verkoop te ondersteunen.

• De regels rond het opnemen van de premie zijn verduidelijkt.

 

Juridisch kader

Wet van 14 november 1993 inzake de toekenning en aanwending van subsidie.

Gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2019 inzake de gemeentelijke starterspremie lokale detailhandel

2019-2020.

 

Financiële gevolgen

De vereiste kredieten zijn beschikbaar in het exploitatiebudget 2021 en in het meerjarenplan op sleutel 0500/64920000 (premies lokale handel).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Binnen de perken van het krediet voorzien in het gemeentebudget en de jaarlijks aangepaste

meerjarenplanning verleent de gemeente voor de dienstjaren 2021-2024 een starterspremie, in de

vorm van een promotiepakket, aan ondernemers die hun eerste fysieke verkooppunt/handelspand op

het grondgebied van de gemeente Brasschaat openen.

 

Art.2.- Komen in aanmerking: ondernemers die hun eerste fysieke verkooppunt/handelspand op het

grondgebied van de gemeente Brasschaat openen (maatschappelijke zetel hoeft niet in Brasschaat te

zijn) in de branche detailhandel (in de brede zin verkopen van producten en diensten) en horeca.

Het verkooppunt/handelspand is vrij toegankelijk tijdens gepubliceerde openingstijden en gericht op

het offline verkopen van goederen of leveren van diensten aan particulieren.

 

Komen niet in aanmerking: callshops, nachtwinkels, automatenshops, goktenten, seksshops,

peepshows, dancings, lunaparken, privéclubs, winkels met telefonie- en/of internetactiviteiten, filialen

van winkelketens, bijkomende vennootschappen in het kader van een bestaande onderneming. – de

loutere omvorming van een onderneming‐natuurlijk persoon naar een onderneming rechtspersoon -

verenigingen zonder winst (vzw’s) , webshops zonder fysieke aanwezigheid en pop-up winkels met

een engagement van minder dan 8 maanden.

 

Art.3.- De starterspremie kan per ondernemingsnummer slechts 1 keer toegekend worden.

 

Art.4.- De aanvrager moet een engagement bewijzen van meer dan 1 jaar door middel van een

geregistreerd huurcontract. Voor pop-ups (engagement minimaal 8 maanden, maximaal 1 jaar) is een

starterspremie 'light' van toepassing (zie artikel 6).

 

Art.5.- De premie bestaat uit een promotiepakket en bestaat uit een aantal keuzemodules:

• Module 1:

◦ opmaak van een radiospot en uitzending gedurende 3 maanden (90 spots/maand) via een

lokale radiozender.

◦ 5 x adverteren in een lokaal advertentieblad (1/8 pagina). De advertentie bevat het logo

van de gemeente Brasschaat, de vermelding “Brasschaat steunt startende handelaars” en

dient vooraf voor goedkeuring te worden voorgelegd op de dienst lokaal ondernemen &

toerisme.

• Module 2:

◦ opmaak van een radiospot en uitzending gedurende 3 maanden (150 spots/maand) via

een lokale radiozender.

• Module 3:

◦ 7 x adverteren in een lokaal advertentieblad (1/4 pagina).

De advertentie bevat het logo van de gemeente Brasschaat, de vermelding “Brasschaat steunt

startende handelaars” en dient vooraf voor goedkeuring te worden voorgelegd op de dienst lokaal

ondernemen & toerisme.

• Module 4:

◦ sociale media: training en opstarten campagne, inclusief 1 maand online campagne.

 

De aanvrager kan, na toekenning van de premie, zelf een van de vier modules kiezen. Iedere module

heeft een waarde van ca 900 euro.

 

Art.6.- Starterspremie `light` : Indien er sprake is van een pop-up concept (engagement van

minimaal 8 maanden, maximaal 1 jaar) zal er gekozen kunnen worden uit de volgende modules:

• Module 1:

◦ opmaak van een radiospot en 1 maand uitzending (120 spots) via een lokale radiozender.

• Module 2:

◦ 5 keer adverteren in een lokaal advertentieblad (1/8 pagina).

De advertentie bevat het logo van de gemeente Brasschaat, de vermelding “Brasschaat steunt

startende handelaars” en dient vooraf voor goedkeuring te worden voorgelegd op de dienst lokaal

ondernemen & toerisme.

 

Als verdere ondersteuning wordt een sociale media training aangeboden door een van onze partners.

De starterspremie ´light´ heeft een waarde van ca 450 euro.

 

Art.7.- Indien de aanvrager van de starterspremie 'light' na de pop-up periode een engagement

aangaat van meer dan 1 jaar kan de premie uitgebreid worden na het voorleggen van een

geregistreerd huurcontract. Ook dan kan er één keuze gemaakt worden uit de volgende modules:

module 1b : verlenging radiocampagne

module 2b : verlenging advertentiecampagne

module 3 : opstart online media campagne

 

Art.8.- Facturatie gebeurt rechtstreeks aan de gemeente.

 

Art.9.- De aanvraag moet online ingediend worden op het daartoe voorziene aanvraagformulier

binnen de 6 maanden na opening van het pand.

 

Art.10.- De aanvrager engageert zich ertoe als handelaar deel te nemen aan de Brasschaatse

Kadobon.

 

Art.11.- Het college van burgemeester en schepenen stelt de premie vast binnen de 2 maanden na

indienen van de aanvraag.

 

Art.12.- Besteding van het pakket dient te geschieden binnen 6 maanden na de toekenning. De

premie mag enkel gebruikt worden ter promotie van de Brasschaatse activiteiten. Uitbreiding van het

promotiepakket kan, maar is op eigen kosten en op basis van de geldende tarieven bij het gekozen

medium.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

16 ILV Brasschaat-Schoten. Wijziging vertegenwoordigers. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenten Schoten en Brasschaat hebben de "interlokale vereniging Brasschaat - Schoten" opgericht. De vereniging ziet toe op de realisatie en exploitatie van het zwembadcomplex.

 

In zitting van 27 mei 2019 werden de vertegenwoordigers aangeduid voor de ILV Brasschaat-Schoten.

 

Op 22 februari 2021 nam Lisa Buysse ontslag als gemeenteraadslid. Zij was aangeduid als vertegenwoordiger namens de Brasschaat2012-fractie. Het is aangewezen haar te vervangen in de ILV Brasschaat-Schoten.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Volgende gemeenteraadsleden worden aangeduid als waarnemer:

          Bart Thijs

          Karin Beyers

          Dieter Heughebaert

          Anne Van Aperen

          Johan Caluwé

          Jef Konings

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

17 ILV Brasschaat-Schoten. Geactualiseerde statuten en huishoudelijk reglement. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenten Brasschaat en Schoten hebben de 'Interlokale vereniging Brasschaat - Schoten'

opgericht. De vereniging ziet toe op de realisatie en exploitatie van het zwembadgebouw.

Het beheer werd toevertrouwd aan het beheerscomité.

Ingevolge de wijziging van het decreet inzake de interlokale verenigingen werden de statuten en het huishoudelijk reglement van de Interlokale vereniging Brasschaat - Schoten aangepast en in zitting van 27 mei 2019 goedgekeurd.

De Interlokale vereniging besliste later om een modernere versie van de verouderde teksten en termen te maken, zonder aan de inhoud van de statuten en het huishoudelijk reglement te raken.

De geactualiseerde teksten werden door de Interlokale vereniging op 10 september 2020

goedgekeurd, en door het college van burgemeester en schepenen op 15 maart 2021.

Aan de raad wordt voorgesteld goedkeuring te hechten aan de geactualiseerde versie van de statuten van de Interlokale vereniging Brasschaat - Schoten en van het huishoudelijk reglement van het beheerscomité ter zake.

Juridisch kader

Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 392 tot en met 395 van het decreet lokaal bestuur

 

Adviezen

Positief advies schepen van sport

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Enig artikel.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de geactualiseerde statuten van de Interlokale vereniging Brasschaat - Schoten en van het huishoudelijk reglement van het beheerscomité ter zake als volgt:

 

"GECOÖRDINEERDE STATUTEN INTERLOKALE VERENIGING BRASSCHAAT - SCHOTEN

De gemeenten Brasschaat en Schoten hebben op 5 september 2002 een interlokale vereniging opgericht, volgens de bepalingen van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking. Dit decreet is opgeheven vanaf 1 januari 2019. De toepasselijke bepalingen voor samenwerkingsverbanden zonder rechtspersoonlijkheid zijn nu opgenomen in de artikelen 392 tot en met 395 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De initiële statuten van de interlokale vereniging werden tekstueel gewijzigd en aangepast aan de nieuwe wetgeving.

HOOFDSTUK 1 - NAAM, ZETEL, DEELNEMERS, DOEL

Artikel 1

§1. De interlokale vereniging draagt de naam “Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten”.

§2. De zetel van de interlokale vereniging is gevestigd te 2930 Brasschaat, Verhoevenlei 11.

Er werd geen beherende gemeente aangeduid.

§3. Andere rechtspersonen van publiek en privaat recht kunnen toetreden tot dit samenwerkingsverband, na akkoord van de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.

Artikel 2

De interlokale vereniging heeft tot doel het toezicht op de realisatie en de exploitatie van een zwembadcomplex op het grondgebied van de gemeente Brasschaat, waarvan de inwoners van de gemeenten Brasschaat en Schoten optimaal gebruik kunnen maken.

HOOFDSTUK 2 - INBRENG

Artikel 3

Met het oog op de verwezenlijking van het doel heeft de gemeente Brasschaat er zich toe verbonden een domein met gebouwen en constructies ter beschikking te stellen, kadastraal gekend als deel van sectie D nrs. 524e, c en 528, met een oppervlakte van 41.993 m².

Op het ogenblik van de terbeschikkingstelling van de gebouwen en terreinen door de gemeente Brasschaat werd dit onroerend goed door de ontvanger van registratie op 10.450.000 euro geschat.

Artikel 4

De beide gemeenten hebben gezamenlijk lastvoorwaarden opgesteld en goedgekeurd voor de domeinconcessie die door de gemeente Brasschaat werd verleend voor de bouw en exploitatie van het zwembadcomplex..

Artikel 5

De kosten en opbrengsten verbonden aan deze domeinconcessie worden tussen beide leden van de interlokale vereniging verdeeld volgens de verdeelsleutel 60% Brasschaat en 40% Schoten, tenzij voor rechtstreeks toewijsbare en voorafgaandelijk overeen te komen kosten en opbrengsten, die het resultaat zouden zijn van specifieke desiderata van een van de deelnemende gemeenten.

Naar aanleiding van de toetreding van nieuwe rechtspersonen tot de interlokale vereniging kan deze verdeling herzien worden.

HOOFDSTUK 3 - DUUR, OPZEG,VERGOEDING

Artikel 6

De interlokale vereniging werd opgericht voor de duur van de door de gemeente Brasschaat verleende domeinconcessie, met een minimum van dertig jaar met mogelijkheid tot verlenging.

Artikel 7

§1. Indien de gemeente Brasschaat of de gemeente Schoten een einde wenst te stellen aan de interlokale vereniging, zal de opzeg voorafgaandelijk aangetekend en schriftelijk met een termijn van 48 maanden dienen te gebeuren. De opzegtermijn zal ingaan op 1 januari van het jaar volgend op de kennisgeving van de opzeg.

§ 2. Iedere gemeente zal bij de beëindiging van de interlokale vereniging haar aandeel in de kosten en opbrengsten van de nog lopende domeinconcessie voor haar rekening nemen, zoals vastgesteld door deskundigen die op dat ogenblik door iedere deelnemer zullen worden aangesteld.

Bij toetreding van nieuwe rechtspersonen zal deze verdeelsleutel aangepast moeten worden.

Artikel 8

§1. De gemeente Brasschaat verbindt er zich toe om, in geval van opzeg, eenzijdige beëindiging, ontbinding of niet-verlenging van de domeinconcessieovereenkomst, aan de gemeente Schoten een vergoeding te betalen.

§2. Deze vergoeding zal gebaseerd zijn op het verschil tussen de waarde, zoals vastgesteld door de ontvanger van registratie bij de terbeschikkingstelling van de gebouwen en terreinen van de gemeente Brasschaat, en de waarde zoals vastgesteld door de ontvanger van registratie op het ogenblik van de opgezegde, eenzijdig beëindigde, ontbonden of niet-verlengde domeinconcessieovereenkomst.

§3. Bij het bepalen van deze vergoeding zal eveneens rekening gehouden worden met de tijdens de domeinconcessie gedragen tussenkomst in de kosten voor de realisatie van nieuwe - of vernieuwingsinvesteringen in het zwembadcomplex, die door hun aard onroerend zijn door bestemming en bijgedragen hebben tot het verhogen van de waarde van de initiële inbreng door de gemeente Brasschaat.

HOOFDSTUK 4 - BEHEERSCOMITE

BEVOEGDHEDEN

Artikel 9

Het beheerscomité beheert de interlokale vereniging. Het heeft een algemeen coördinerende opdracht en formuleert adviezen ten behoeve van de bevoegde organen van de deelnemende gemeenten.

Betreffende het toewijzen van de domeinconcessie, het toezicht op de realisatie en de exploitatie van het zwembadcomplex en de eventuele verlenging of beëindiging van de domeinconcessie, kan enkel mits grondige motivering afgeweken worden van de geformuleerde adviezen.

SAMENSTELLING

Artikel 10

§1. Voor elke deelnemende gemeente wordt door de gemeenteraad één afgevaardigde aangeduid, meer bepaald de bevoegde schepen voor sport.

§2. Elke deelnemende gemeente kan vijf waarnemers uitnodigen om de vergaderingen van het beheerscomité bij te wonen. Deze waarnemers worden door de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten aangeduid uit hun leden. Daarbij maakt minstens één waarnemer geen deel uit van de lijst waarvan de gekozenen behoren tot het college van burgemeester en schepenen.

De waarnemers zijn geen lid van het beheerscomité en hebben geen stemrecht.

WERKING

Artikel 11

Elke deelnemende gemeente beschikt over één stem in het beheerscomité. Beslissingen worden genomen bij consensus.

Artikel 12

Het beheerscomité stelt een huishoudelijk reglement op waarin ze de organisatie van haar werkzaamheden vastlegt. Dit reglement wordt, evenals alle latere wijzigingen hiervan, ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.

HOOFDSTUK 5 - JAARREKENING, CONTROLE, KOSTEN

Artikel 13

De jaarrekening van de interlokale vereniging wordt opgesteld door de daartoe aangeduide ambtenaren van de deelnemende gemeenten, volgens de regels die gelden in toepassing van het KB van 21 oktober 2018 tot uitvoering van de artikelen III.82 tot en met III.95 van het Wetboek van economisch recht.

Artikel 14

Het beheerscomité stelt de jaarrekening vast en legt ze binnen een termijn van dertig dagen ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.

Indien de gemeenteraden niet reageren binnen de dertig dagen na voorlegging, wordt de jaarrekening geacht te zijn goedgekeurd.

Artikel 15

De controle op de rekeningen zal uitgevoerd worden door de financieel directeurs van de deelnemende gemeenten.

Artikel 16

De beheers- en werkingskosten  (zoals o.a. kosten van deskundigen) van de interlokale vereniging zullen op gelijke wijze onder de deelnemende gemeenten verdeeld worden.

HOOFDSTUK 6 -  INFORMATIEVERSTREKKING, JAARLIJKSE EVALUATIE

Artikel 17

De beraadslagingen van het beheerscomité worden vastgelegd in de notulen. Deze notulen worden in een register verzameld dat ter inzage ligt op de zetel van de interlokale vereniging, onverminderd de wettelijke bepalingen inzake de openbaarheid van bestuur.

De notulen zullen eveneens ter inzage liggen op de sportdiensten van de deelnemende gemeenten.

Artikel 18

Een afschrift van de notulen van elke vergadering wordt onmiddellijk ter kennisgeving bezorgd aan de colleges van burgemeester en schepenen van de deelnemende gemeenten.

 

Artikel 19

De jaarlijkse evaluatie van de werking van de interlokale vereniging gebeurt door de gemeenteraden ter gelegenheid van de goedkeuring van de jaarrekening.

HOOFDSTUK 7 - VEREFFENING

Artikel 20

Wanneer aan het bestaan van de interlokale vereniging een einde komt, zal door de financieel directeurs van de deelnemende gemeenten, een rekening van de interlokale vereniging in ontbinding opgesteld worden, volgens de op dat ogenblik geldende statuten.

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEHEERSCOMITÉ INTERLOKALE VERENIGING BRASSCHAAT-SCHOTEN

Dit huishoudelijk reglement regelt de wijze waarop het beheerscomité haar bevoegdheden uitoefent overeenkomstig de gecoördineerde statuten van de interlokale vereniging.

BEVOEGDHEDEN

Artikel 1

De bevoegdheden van het beheerscomité zijn deze zoals omschreven in de gecoördineerde statuten.

Bij het formuleren van de adviezen zal het door de gemeenten Brasschaat en Schoten goedgekeurde 10-punten-concept als leidraad worden gehanteerd.

SAMENSTELLING

Artikel 2 - Leden

Het beheerscomité is samengesteld uit de bevoegde schepen van sport van elke deelnemende gemeente.

Artikel 3 - Waarnemers

Elke deelnemende gemeente kan vijf waarnemers uitnodigen om de vergaderingen van het beheerscomité bij te wonen. Deze waarnemers worden door de gemeenteraad van de deelnemende gemeenten aangeduid uit zijn leden. Daarbij maakt minstens één waarnemer geen deel uit van de lijst waarvan de gekozenen behoren tot het college van burgemeester en schepenen.

De waarnemers worden uitgenodigd voor de vergaderingen van het beheerscomité en hebben inzage in de documenten. Ze zijn geen lid van het beheerscomité en hebben geen stemrecht. Ze ontvangen geen presentiegeld.

Artikel 4 - Ambtenaren en deskundigen

De leden van het beheerscomité kunnen zich laten bijstaan door ambtenaren en externe deskundigen. Deze hebben geen stemrecht.

Artikel 5 - Voorzitter en ondervoorzitter

De voorzitter en ondervoorzitter van het beheerscomité worden afwisselend aangeduid voor een periode van drie jaar, onder de leden van de deelnemende gemeenten.

Artikel 6 - Secretaris

De functie van secretaris wordt uitgeoefend door de sportfunctionaris. Deze wordt eveneens afwisselend aangeduid voor een periode van drie jaar, onder de deelnemende gemeenten.

VERGADERINGEN

Artikel 7

Het beheerscomité vergadert op uitnodiging van de voorzitter en ondervoorzitter en, indien mogelijk, volgens een kalender die jaarlijks wordt opgemaakt.

Artikel 8

De uitnodiging voor de vergadering vermeldt de agenda en de toelichtingsnota. en wordt ondertekend door de voorzitter en ondervoorzitter van het beheerscomité, of, in opdracht, in hun naam.

De  uitnodiging wordt, per brief of per e-mail, minstens zeven dagen vóór de vergadering verzonden. In geval van hoogdringendheid kan van deze termijn afgeweken worden.

De documenten betreffende de geagendeerde punten liggen ter inzage op de sportdienst van elke deelnemende gemeente.

Artikel 9

De vergadering vindt plaats op de datum en plaats, zoals vermeld in de uitnodiging en bij voorkeur in de vergaderzaal, gelegen in het zwembad Sportoase Elshout te Brasschaat.

De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter.

Bij afwezigheid van de voorzitter wordt de vergadering voorgezeten door de ondervoorzitter.

STEMMING

Artikel 10

Het beheerscomité kan slechts geldig vergaderen indien de beide afgevaardigden van de deelnemende gemeenten aanwezig zijn.

Elke deelnemende gemeente beschikt over één stem. Beslissingen worden genomen bij consensus.

NOTULEN

Artikel 11

De beraadslagingen van het beheerscomité worden vastgelegd in notulen.

De goedkeuring van deze notulen zal steeds als eerste punt op de agenda van de volgende vergadering geagendeerd worden.  Na goedkeuring worden de notulen ondertekend door de voorzitter en de ondervoorzitter van het beheerscomité.

Er wordt onmiddellijk een afschrift van de notulen van elke vergadering ter kennisgeving bezorgd aan de colleges van burgemeester en schepenen van de deelnemende gemeenten.

De notulen worden in een register verzameld en liggen ter inzage op de zetel van de interlokale vereniging, onverminderd de wettelijke bepalingen inzake openbaarheid van bestuur.

De notulen zullen eveneens ter inzage liggen op de sportdiensten van de deelnemende gemeenten.

FINANCIEEL BEHEER

Artikel 12

Het beheerscomité duidt de schepenen van sport aan die, als afgevaardigd lid afkomstig uit elk van de deelnemende gemeenten, belast worden met het beheer van de financiële rekeningen van de interlokale vereniging."

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

18 Reglement steunmaatregelen jeugdverenigingen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van Baarle is blij om te vernemen dat het gemeentebestuur tijdens deze corona-pandemie de Brasschaatse jeugdverenigingen niet vergeten is.  Met een tweede schijf van 28 800 euro wordt de continuïteit van hun werking en organisatie van de zomerkampen gegarandeerd.  Jeugdverenigingen hebben het laatste jaar inkomsten zien wegvallen uit o.a. eetfestijnen.  Acties die ze nog wel kunnen organiseren brengen volgens haar helaas minder op.  Door de strenge coronamaatregelen zijn er helaas ook extra kosten zoals het dubbel aankopen van materiaal voor de verschillende bubbels of extra hygiënemateriaal zoals handgels en mondmaskers.  De vaste kosten zoals verzekeringen en nutsvoorzieningen zijn ook gewoon blijven doorlopen.  De middelen die ze nu gaan ontvangen zullen zeker niet alle kosten en verliezen dekken, maar deze steun is vooral waardering voor de medewerkers en vrijwilligers in de Brasschaatse jeugdverenigingen.  Het afgelopen jaar bewezen deze verenigingen meer dan ooit dat zij een onmisbare steunpilaar zijn voor de vele jongeren in Brasschaat.  Continuïteit en een zorgeloze kampen zijn dan ook meer dan verdiend. 

 

Raadslid Vanpoucke sluit zich hierbij aan en kan ook meegeven dat hij heeft vastgesteld dat er een grote betrokkenheid is van de jeugdverenigingen in de jeugdraad.  Dit is heel goed verlopen volgens hem.  Het is goed dat inspraak en participatie serieus wordt genomen in de jeugdraad.  Alle steun van zijn fractie voor deze maatregelen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Naar aanleiding van het collegebesluit van 4 januari 2021 en het gemeenteraadsbesluit van 25 januari 2021 omtrent de verdeling van middelen uit het Vlaams Coronafonds werd voorgesteld een bijkomende betoelaging te voorzien aan jeugdverenigingen ten bedrage van 28.800 euro ter compensatie van het wegvallen van inkomstenbronnen of bijkomende of doorlopende kosten gedurende de coronapandemie.

Verwacht wordt dat ook in 2021 verenigingen beperkt activiteiten kunnen organiseren om bijkomende inkomsten te genereren, en gelijktijdig bepaalde doorlopende kosten blijven hebben. De gemeente wenst hierin tegemoet te komen

De jeugddienst stelde volgende verdeling voor:

          7500 euro bijkomende werkingstoelage : per jeugdvereniging wordt een bedrag op basis van eerder toegekende toelage 2020 toegekend (met uitzondering van buitenschoolse kinderopvang, die via het agentschap Opgroeien aanspraak kunnen maken op compensatiesubsidies)

          7500 euro lokalensubsidie : jeugdverenigingen met een lokaal in eigen beheer waarvan de onderhouds-, energie en verbruikskosten blijven lopen, hebben hier recht op.

          Jeugdverenigingen of ondersteunende vzw’s die instaan voor het beheer van een lokaal van een erkende Brasschaatse jeugdvereniging ontvangen deze toelage.

          Die bestaat uit een forfaitair bedrag per locatie, aangevuld met een bedrag op basis van ledenaantallen van de jeugdvereniging (begrensd op 250 leden).

          Maximum 13.800 euro voor jeugdverenigingen in nood, ad hoc. Dit om een vangnet te voorzien om het voorbestaan van ons jeugdverenigingen te garanderen.

          Dit geeft een vastgelegd bedrag van € 28.800.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit 29 juni 2020 inzake toelage aan jeugdverenigingen.

Collegebesluit 14 december 2020 inzake uitbetaling toelage 2020

Gemeenteraadsbesluit 25 januari 2021 inzake verdeling middelen Vlaams coronanoodfonds

Collegebestuit 22 februari 201 verzending reglement steunmaatregelen voor jeugdverenigingen naar gemeenteraad.

 

Adviezen

Het uitsluiten van kinderopvanginitiatieven werd met buitenschools kinderopvanginitiatief Tierlantijn besproken. Zij waren het eens met de redenering en uitsluiting.

Positief advies van de jeugdraad op 10 februari 2021 is in bijlage toegevoegd.

Gunstig advies van de dienst financiën.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

28.800 euro, btw inbegrepen (eenmalig/jaarlijks)

Budgetsleutel

075001/64930140/Toelage jeugdverenigingen

Budget/jaar

Exploitatie in 2021

Krediet beschikbaar

te voorzien in 2021 via verschuiving vanuit algemeen krediet maatregelen coronapandemie

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het reglement als volgt:

 

DEEL1 AANVULLENDE TOELAGE VOOR WERKING EN LOKALENBEHEER

Art.1. Ter compensatie van gederfde inkomsten ingevolge de coronapandemie, verleent de gemeente in dienstjaar 2021 een aanvullende werkingstoelage aan jeugdverenigingen als volgt: 7500 euro procentueel verdeeld volgens de toegekende toelage voor jeugdverenigingen in 2020. Buitenschoolse kinderopvang wordt hiervan uitgesloten aangezien zij recht hebben op compensatiesubsidies via het agentschap Opgroeien.

Art.2. Het gemeentebestuur verleent in dienstjaar 2021 een aanvullende lokalensubsidie van 7500 euro aan jeugdverenigingen of ondersteunende vzw’s die instaan voor het beheer van een lokaal van een erkende Brasschaatse jeugdvereniging waarvan de verbruiks-, onderhouds-, en energiekosten blijven lopen. Dit bestaat uit;

          Een forfaitair bedrag van 250 euro per jeugdverenigingslocatie, dit resulteert in een totale toelage van 2500 euro voor 10 locaties.

          vermeerderd met een bedrag, procentueel verdeeld volgens ledenaantallen (begrensd tot 250) opgegeven in de subsidieaanvraag van 2020.

Art.3. Voor deze aanvullende toelagen moet geen aanvraag door de vereniging ingediend worden. Toelage wordt gestort op de door hen aangeleverde rekeningnummers.

 

DEEL 2. NOODSTEUN

Art.4. Het gemeentebestuur verleent tot maximaal 13.800 euro noodsteun aan jeugdverenigingen (en de daaraan verbonden ondersteunende vzw’s) die in financiële moeilijkheden verkeren door niet recupereerbare uitgaven, beperkte inkomsten, kosten voor huur of energie en water van de beheerde infrastructuur, gestegen extra kosten,….

Per jeugdvereniging (en de daaraan verbonden ondersteunende vzw) kan maximum 5000 euro aan steun toegekend worden.

Art.5. Om in aanmerking te kunnen komen voor noodsteun moet de jeugdvereniging aan volgende voorwaarden voldoen:

          jeugdwerking ontplooien op het grondgebied van de gemeente Brasschaat

          zetel hebben te Brasschaat;

          een transparant financieel overzicht bezorgen waaruit blijkt dat er financiële nood is

          niet recupereerbare uitgaven van afgelaste activiteiten met facturen en betaalbewijzen kunnen voorleggen

          kosten voor huur, beheer, energie en water van de beheerde infrastructuur met facturen kunnen aantonen

          een overzicht kunnen voorleggen van beperkte inkomsten die de jeugdvereniging ondervond naar aanleiding van afgelasting van activiteiten die er op gericht waren om fondsen te werven (bijvoorbeeld een wafelenbak, een jaarlijkse fuif, verhuur lokalen, autowasactie, …). Deze moeten gestaafd worden door vergelijkbare opbrengsten van 2018 en 2019

Art.6. Volgende verdeelsleutel wordt voorgesteld:

          kosten voor huur, beheer, energie, water beheerde infrastructuur: max 75% op de facturen met een maximum van 2500 euro per jeugdvereniging

          beperkte inkomsten door annulatie van fondsenwervingsactiviteiten: max 75% op de aantoonbare gemiddelde winsten uit acties in 2018 en 2019 met een maximum van 2500 euro per jeugdvereniging

Art.7. De aanvraag voor noodsteun kan worden ingediend bij de jeugddienst vanaf de ingang van dit reglement en uiterlijk 1 november 2021. De aanvragen worden beoordeeld door een commissie samengesteld uit een medewerker van de jeugddienst, een lid van het dagelijks bestuur van de jeugdraad en schepen van jeugd.

Art.8. Het college van burgemeester en schepenen beslist op basis van het advies van deze commissie over het bedrag en toekenning van de ondersteuning.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

19 Sportendreef 14. Nieuwbouwproject vzw Stille Meeuw. Goedkeuring concessieovereenkomst, toelage en borgstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels en zijn fractie steunen dit project.  Hij geeft graag nog eens mee dat het een sterk dossier was dat ze op de commissie hebben toegelicht.  Er werd hard gewerkt aan dit dossier door hen.  Bij voetbal Mariaburg was dit ook zo’n sterk dossier volgens hem. 

 

Raadslid Niels de Kort sluit zich graag aan bij de vorige spreker.  Hij wil hier graag aan toevoegen dat dit qua aanpak echt een voorbeeld is voor de andere jeugdverenigingen.  Een aantal weken geleden zagen we hoe de aanpak van de scouts in Maria Ter Heide was, dit is nog net een stapje verder.  Dit vooral betreffende subsidiëring van de hogere overheden en de gemeente die goede ondersteuning biedt.  Het is belangrijk volgens hem dat deze kennis zeker binnen de jeugdraad gedeeld wordt.  Dit kan interessant zijn voor toekomstige projecten en de gebouwbeheerders. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

1. Voorgeschiedenis

 

Heden wordt aan de Sportendreef 14 de jeugdwerking georganiseerd van scouts Jobertus. In functie van de jeugdwerking, werd een concessieovereenkomst afgesloten met de oudervereniging vzw Stille Meeuw betreffende het gebruik van het terrein en gebouwen.

 

De oudervereniging stelde reeds eerder aan het college hun nieuwbouwproject voor dat zij wensen te realiseren. De intentie om scouts Jobertus via vzw Stille Meeuw te ondersteunen in dit project werd opgenomen in de meerjarenplanning.

 

Gezien de ontwikkelingen en noodzakelijke koppelingen met het Parkproject Ruiterhal kende het nieuwbouwproject ondertussen diverse aanpassingen. Stille Meeuw vzw heeft de bouwtechnische ontwerpplannen bijgestuurd, hun financieel plan werd hieraan geactualiseerd en aangepaste visienota's werden opgesteld. Deze zijn in bijlage toegevoegd.

 

Op de jeugdraad van 10 februari werd het concept en de betoelaging voor het bouwproject voorgesteld. Het positief advies is in bijlage toegevoegd.

 

 

2. Concessie

 

De bestaande concessieovereenkomst is ingegaan is op 28 augustus 1967 voor een termijn van 18 jaar. De looptijd wordt telkens verlengd met 9 jaar indien geen opzeg betekend wordt door één van de partijen ten minste één jaar voor de vervaldag van de lopende termijn. De concessievergoeding voor het gebruik van dit terrein bedraagt 1,00 euro per jaar. Het addendum betreffende de uitbreiding van het clublokaal, werd goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 8 september 1994, maar wijzigde niets aan de looptijd van de concessie.

 

De scope van het nieuwbouwproject behelst de bouw van gebouwen die multifunctioneel ingezet kunnen worden voor Brasschaatse en niet-Brasschaatse verenigingen, met prioriteit voor jeugdwerking. Het volledig beheer en uitbating van het jeugdcomplex, zal in handen zijn

van vzw Stille Meeuw. Het is dan ook opportuun om de huidige concessieovereenkomst te vervangen door een nieuwe overeenkomst die afgestemd is op de specifieke voorwaarden voor realisering en exploitatie van het project.

 

Door de afdeling administratie patrimoniumbeheer werd een ontwerp van overeenkomst en addendum opgemaakt op basis van intern overleg en ook overleg met vzw Stille Meeuw.

 

Kernpunten:

• Vzw Stille Meeuw is eigenaar van de opstallen tijdens de looptijd van de concessie. De gemeente wordt eigenaar van de gebouwen door het recht van natrekking als de concessie een einde neemt.

• Na de looptijd van 40 jaar neemt de concessie een einde. Mogelijkheden tot hernieuwing zullen alsdan te bespreken zijn.

• De jaarlijkse concessievergoeding van 1,00 euro blijft behouden

 

 

3. Financieel plan - borgstelling

Het project omvat een nieuwbouw en na afbraakwerken, een gedeeltelijke restauratie van een deel van het huidige gebouw.

 

De totale projectkost wordt geraamd op 857.000euro inclusief BTW.

VZW Stille Meeuw vraagt een borgstelling aan voor een lening van 300.000euro (op 20 jaar) en een infrastructuurtoelage van 250.000euro.

 

Belangrijkste projectfinanciering:

250.000euro gemeentelijke investeringstoelage,

215.000euro betoelaging vanuit Fonds voor Culturele Infrastructuur (Foci),

300.000euro financiering via financieringsinstelling (Rijksdienst voor Jaarlijks Verlof - RJV).

    7.000euro via stortingen Koning Boudewijn Stichting (huidige status)

    3.000euro sponsoring CERA

  77.000euro startinbreng eigen middelen Stille Meeuw / Jobertus.

150.000euro (reserve-) financiering door Win-win leningen (privé leningen met fiscaal voordeel)

 

Door de dienst financiën werden de nodige documenten voor de onderbouw van het financieel plan opgevraagd en onder andere volgende documenten werden bezorgd:

> jaarresultaten Stille Meeuw 2018 - 2020

> rekeninguitreksels ter onderbouwing van het financieel plan,

> engagementsverklaring Jobertus scouts - Stille Meeuw

> modelcontract "win-win lening"

> aflossingstabel voor een lening van 300.000euro en leningvoorwaarden van de "Rijksdienst voor Jaarlijks Verlof- RJV"

> "elementenraming" van het project door de aangestelde architecten

 

Vaststellingen met betrekking tot het financieel plan:

> naast de momenteel geraamde investeringsuitgave is er in het financieel plan volgende voorzien:

* een strategische reserve van +/- 60.000euro

* een reserve van 150.000euro projectuitgaven en financiering (ontvangsten en financiële lasten )

> het financieel plan voor de projectfinanciering geeft een positief saldo

* voor de opgegeven periode 2019-2043 (einde van de voorziene lening); uiteraard is dit voor deze lange periode indicatief.

* het financieel plan geeft een positief resultaat in een eerste cruciale periode tot 2027 (aflossingen bullet "Winwin"-leningen)

> er wordt bij de recurrente ontvangsten uitgegaan van:

* bijdrage van Jobertus op basis van de ondertekende intentieverklaring (basisinbreng, bijdrage uit lidgelden en kampgelden, verderzetting huidige bijdrage nutsvoorzieningen en 5.000euro uit nieuwe activiteiten)

* zomer verhuur voor kampen aan jeugdbewegingen 10.000euro/jaar

* verhuur tijdens het jaar: intentie maar ontvangsten zijn niet financieel vertaald

* diverse andere ontvangsten zijn geraamd op basis van gemiddelden van de voorbije jaren

>  er wordt bij de recurrente uitgaven uitgegaan van

* recurrente onderhoudsuitgaven voor het gebouw

* algemene werkingsuitgaven

* gevoelig dalende uitgaven voor nutsvoorzieningen

* financiersingsuitgaven: voor

zowel winwin-leningen (bulletleningen, looptijd 8 jaar)

als de klassieke lening (20jaar, 1% intrest, via financieringsinstelling RJV)

> externe financiering

* Win-win leningen zonder vraag tot borgstelling aan het gemeentebestuur

* RJV lening met voorwaarden: hypothecaire inschrijving, hypotheek of borgstelling "borgtocht gegeven door een erkende financiële instelling (verzekeringen, banken, spaarkassen)" .

Een overheid (gemeente) is niet in deze voorwaarden als borgsteller opgenomen.

De organisatie Stille Meeuw heeft hiervoor een vraag gelanceerd naar RJV, die deze vraag op het beheerscomité van april 2021 kan behandelen.

> FoCi subsidies:

er zijn twee ministeriële besluiten (2019) met subsidies vanuit het Fonds voor Culturele Infrasctructuur (bijlagen) voor een totaal bedrag van 263.000euro. Aan de hand van de laatste plannen wordt geraamd dat er effectieve uitbetalingen verantwoord kunnen worden voor een bedrag van 215.000euro.

 

De dienst financiën wijst op volgende risico's:

> in het plan is er reserve voorzien door:

          150.000euro mogelijk extra projectuitgaven (gecompenseerd met financieringsontvangsten)

          +/- 62.000euro strategische reserve voor de werking van de organisatie, dewelke mogelijk in geval van nood gedeeltelijk ingezet kan worden

Op niveau van de dekking van de projectuitgaven is de nodige financiering voorzien.

> er wordt uitgegaan van:

5.000euro uit nieuwe activiteiten van Jobertus Scouts

10.000euro ontvangsten uit zomer verhuur van de nieuwe infrastructuur

Geen gebudgetteerde ontvangsten uit nieuwe doordeweekse verhuur

Deze nieuwe ontvangsten (en de nettomarge) dienen opgevolgd te worden, vermits deze zowel ge-"operationaliseerd" dienen te worden en de geraamde financiële resultaten dienen op te leveren.

> zoals gemeld is er een hoge projectfinanciering met reserve voorzien.

Deze financiering dient na oplevering van het project "juist genoeg" gezet te worden , zodat er geen overtollige financieringslasten blijven lopen en cash middelen uit financiering mogelijk aangewend worden voor exploitatie tekorten.

> zal de effectieve uitbetaling van de FoCi subsidies afhankelijk zijn van de uitvoering en verantwoording van de werken.

 

De dienst financiën adviseert om:

> enkel borg te staan voor de externe financiering en niet in te gaan op de vraag voor een hypothecaire inschrijving of hypotheek.

> met betrekking tot de borgstelling enkel een principieel akkoord te geven voor een financiering van 300.000euro en bij antwoord van RJV of een voorgestelde oplossing, het definitieve contract door de gemeenteraad te laten goedkeuren.

> de jaarrekeningen van de VZW jaarlijks op te volgen met specifieke aandacht voor de hierboven vermelde punten.

 

 

4. Infrastructuurtoelage

Het financieel plan en de vraag van Stille Meeuw VZW gaat uit van een gemeentelijke infrastructuurtoelage van 250.000euro. Deze toelage werd in het meerjarenplan 2020-2025 voorzien.

Het financieel plan werd hierboven toegelicht bij de paragraaf met betrekking tot de borgstelling.

Gezien de grootte van het bedrag zullen de grootste projectuitgaven de wetgeving overheidsopdrachten volgen, een voorwaarde die ook door FoCi wordt opgelegd.

 

Er werd een omgevingsvergunning afgeleverd met referentie OMV_2020127148

 

De uitbetaling gebeurt op basis van artikel 9. van het besluit van van 29 juni 2020 op basis verantwoorde facturen en opgeleverde werken. Er kunnen tussentijdse uitbetalingen opgevraagd worden (75% van de factuurbedragen, tot 90% van toegezegde subsidie) , het saldo zoals voorzien in het toelagereglement

 

Door het college werd in zitting van 8 maart 2021 goedkeuring gehecht aan de concessieovereenkomst en addendum 1; aan het financieel plan met inbegrip van principiële borgstelling en toelage.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de concessieovereenkomst, addendum 1, gemeentelijke toelage en de principiële borgstelling door de gemeente zoals boven omschreven.

 

 

 

Juridisch kader

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020, "31. Definitie dagelijks bestuur. Bepaling Visumgrenzen."

Gemeenteraadsbesluit van  29 juni 2020, "35. Investeringstoelagen jeugdinfrasctructuur 2020-2024", onder andere art. 6 met betrekking tot "het vaststellen van hogere toelagebedragen voor uitzonderlijke projecten" en art.9 met betrekking tot de "uitbetaling".

 

 

 

Adviezen

 

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 8 maart 2021 principiële goedkeuring aan de concessieovereenkomst, addendum 1, de gemeentelijke toelage en de borgstelling.

 

De jeugdraad van 10 februari gaf unaniem positief advies over het project.

 

Financiële gevolgen

 

De concessievergoeding van 1,00 euro per jaar blijft behouden.

 

De borgstelling op zich heeft geen financiële gevolgen maar kan wel een financieel risico inhouden.

 

De financiële gevolgen voor de investeringstoelage zijn:

 

Kost

250.000euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

0752 01Jeugdwerking - infrastructuur/66400000 Investeringstoelage project Jobertus

05.05.03.06 We ondersteunen jeugdverenigingen in het veilig stellen en verduurzamen van hun infrastructuur.

Budget/jaar

Investering in 2021.

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Visum 2021_14

 

BESLUIT eenparig:

 

Deel 1 Concessie

Art.1.- hecht goedkeuring aan de concessieovereenkomst en addendum in het kader van

het investeringsproject dat vzw Stille Meeuw zal realiseren op de terreinen voor jeugdwerking aan de

Sportendreef 14 te Brasschaat.

 

 

Deel 2 Infrastructuurtoelage

Art.2.- geeft goedkeuring aan de investeringstoelage voor een bedrag van 250.000eur zoals goedgekeurd in het meerjarenplan 2020-2025. De uitbetalingen geschieden volgens artikel 9 van het toelagereglement, met mogelijkheid om tussentijdse uitbetalingen op te vragen.

 

Deel 3 Borgstelling

Art.3.- geeft, rekening houdende met de gekende risico's, goedkeuring aan een principiële  borgstelling voor de lening van VZW Stlle Meeuw (300.000euro) met een looptijd

van 20 jaar) bij de "Rijksdienst voor jaarlijks verlof (RJV)".

 

Art. 4.

Bij de goedkeuring van de effectieve borgstellingsovereenkomst, zal bepaald worden dat gedurende de looptijd van de borgstelling, de VZW Stille Meeuw jaarlijks de jaarrekeningen van de VZW bezorgt, met specifieke rapportering over de evolutie van de openstaande schuld, ontvangsten uit verhuuropbrengsten en de reële doorstortingen vanuit de scoutsgroep Jobertus, 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

20 Mondelinge vraag van Dimitri Hoegaerts over de mogelijke sluiting/verhuis van het Gunfire museum voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts heeft een vraag over de mogelijke sluiting of verhuis van het Gunfire museum in 2023 aangezien hier de jongste weken heel wat rond te doen is geweest.

Hij zal meteen een open deur intrappen. Het is duidelijk volgens hem dat Gunfire niet in de bovenste schuif ligt bij de directie en het bestuur van het War Heritage Institute. Over het bestuur van het Instituut valt veel te zeggen en weinig positiefs. Het instituut kampt met een bestuurlijk imbroglio en een eigengereide directie en meer bepaald directeur-generaal. Zijn inziens moet de raad van bestuur gewoon zijn vertrouwen opzeggen in die man.

Er is het getrouwtrek rond de stalling van de laatste C-130, er zijn eufemistisch gezegd de Vlaams-onvriendelijke uitspraken van de directeur-generaal, er is de farce rond een nep-uniform en tot slot en niet in het minst de ontmanteling van Gunfire, op een blauwe maandag mondeling meegedeeld aan de conservator en zijn team van vrijwilligers.

Graag wil hij van het College vernemen wanneer het gemeentebestuur op de hoogte werd gebracht van deze beslissing en door wie en wat haar standpunt is tegenover deze beslissing.

Hij wil graag weten o het college in overleg getreden is met het WHI of Defensie?

Hij vraagt zich af of het bestuur dat desgevallend nog wil doen of beschouwt zij het kalf al als verdronken?

Uiteraard wil raadslid Hoegaerts hier een pleidooi houden om Gunfire open en in Brasschaat te houden. Hij stelt  dat de gemeente er alles aan moet doen om het in Brasschaat te houden. Het museum kent meer bepaald de jongste jaren een toenemende populariteit en is een aanvulling met een grote meerwaarde op het toeristisch en vrije tijdsaanbod in Brasschaat en dat is in de eerste plaats de verdienste van de mensen van het museum zelf. Hij vraagt om zeker ook niet de Historical Gallery Light Aviation, ook ondergebracht bij Gunfire, te vergeten aangezien dit een aparte entiteit is.

Gunfire is een deel van de geschiedenis van Brasschaat, bewaarder van een deel van het militair-historisch erfgoed van Brasschaat, van de geschiedenis van de artillerie, bewaarder van de geschiedenis van het oudste militaire en zelfs het oudste continu in gebruik zijnde vliegveld ter wereld.

Uiteraard kan de toekomst van Gunfire niet los gezien worden van het grotere geheel, namelijk de mogelijke overdracht aan de gemeente van een gehele strook van gronden waarop ook bijvoorbeeld een unieke aeroclub is gevestigd, die heel veel heeft geïnvesteerd de jongste jaren, maar die nu in een vicieuze cirkel zit met haar gebouwen,

Met ook een brouwerij – een brouwerij waar we zo graag heinde en verre mee uitpakken als een Brasschaatse brouwerij - in de buurt die op een schopstoel zit en die ook graag zou weten wat haar lot is en wat mogelijks haar toekomst kan zijn.  Gunfire, met een unieke collectie, moet hier zeker een onderdeel van blijven.

Raadslid Hoegaerts wil dus graag het gemeentebestuur aanzetten om opnieuw heel dat dossier ter hand te nemen, om met Defensie en met alle belanghebbenden en geïnteresseerde partijen rond de tafel te zitten om een concreet toekomstplan voor het hele gebied uit te tekenen.

Hij leest vandaag in de Brasschaatse Film dat inderdaad “een aankoop tot de mogelijkheden behoort”, maar hij wil er toch aan herinneren dat het aanbod van Defensie al van enkele jaren geleden dateert.

Crisissen scheppen soms opportuniteiten, dus misschien is Defensie in deze huidige tijden zelfs bereid om de gronden af te staan aan betere voorwaarden dan in het verleden. Het zou alleszins een waardevolle toevoeging zijn aan het patrimonium van de gemeente, een gebied waarvoor zij dan ook de randvoorwaarden in de toekomst kan bepalen en dat zichzelf kan terugverdienen.

Maar dus eerst: Gunfire voor Brasschaat redden!

Schepen Van Gerven heeft de eer om deze vraag te mogen beantwoorden.  Ze haalt aan dat dit  uitgebreider is dan hetgeen hij oorspronkelijk had doorgestuurd.  Ze bevestigt dat Gunfire en alles daarrond een attractiepool is voor de gemeente.  Ze zet ook graag in de verf dat dit een toonbeeld is van de samenwerking van vele vrijwilligers die veel werk hebben verricht.  Dit werk mag volgens haar echt niet verloren gaan.  Van zodra het bestuur vernam  van het WHI dat het materiaal naar Ieper zou moeten verhuizen, zijn ze onmiddellijk in gang geschoten.  Het college heeft de directeur en de adjunct directeur in december op het college uitgenodigd om hun plannen te laten toelichten.  Ook nadien zijn waarnemend burgemeester Cools en titelvoerend burgemeester Jan Jambon met Koen Palinckx, voorzitter van de raad van bestuur van WHI, rond de tafel gaan zitten.  Er werd ook nog gesproken met kolonel Mestdagh.  Ook via de verschillende fracties werden er in de commissie defensie verschillende vragen gesteld met betrekking tot dit dossier.  De laatste vraag dateert van 10 maart 2021 en werd gesteld door Theo Franken.  Daar vernam hij van de minister dat wanneer de gemeente een stuk van het terrein wil verwerven daar een kleiner project kan opgezet worden.  Het bestuur laat het hier niet bij en wil het niet zomaar laten verdwijnen.  Er zal via de verschillende partijen verder in overleg gegaan worden om te bekijken of er toch iets mogelijk is. 

Het bestuur wil dit zeker niet laten varen.  Er zal bekeken worden of dit aangekocht kan worden om de site dan verder te ontwikkelen samen met een derde partner.  Wanneer de site verder ontwikkeld zal worden, zal er ook meer druk op de omgeving komen.  Waarnemend burgemeester Cools heeft laten blijken dat de aankoop van de site gelinkt wordt aan een ontsluitingsweg zijnde tussen de Essensteenweg en de Vliegveldlaan.  Ook hier is overleg over met defensie.  Ze blijft hopen dat hier een positief resultaat kan gerealiseerd worden.  Met betrekking tot het museum geeft schepen van Gerven graag het woord aan schepen Pantens.

Schepen Pantens licht toe dat het voor alle actoren op de site goed zou zijn dat er een oplossing komt.  Daar is iedereen het over eens! Ze vindt het heel spijtig dat het Gunfire museum zou moeten verdwijnen aangezien dit echt een toeristische trekpleister is.  Ze bevestigt dat men de sluiting via alle wegen probeert tegen te houden.  Er worden verschillende paden onderzocht.  Er wordt bijvoorbeeld met de dienst toerisme bekeken of dit mee kan opgenomen worden in de werking.  Momenteel is het even afwachten om te bekijken wat er nog gaat gebeuren maar ze hoopt dat er nog iets blijft dat dan verder kan uitgebouwd worden met de vzw toerisme. 

Raadslid Jambon vindt het een regelrechte schande wat hier gebeurd is.  Het is onbekwaamheid van WHI volgens hem.  Er is niet enige dialoog geweest met de gemeente terwijl er vanuit de gemeente al heel veel gedaan is voor Gunfire.  Alle verdienste ligt bij de vrijwilligers maar vanuit de gemeente werd er ook al heel veel gedaan.  Dit werd gewoon boven de hoofden beslist en is onaanvaardbaar volgens hem.  Hij gaat hier voor vechten en gaat persoonlijk naar de minister van defensie.  Hij zit niet in de Vlaamse regering maar is het project heel gunstig gezind.  Er zijn nog 4 andere fracties aanwezig in de gemeenteraad die enige zeggingskracht hebben in de Vlaamse regering.  Hij wil deze fracties oproepen om mee steun te geven aan het hier houden van Gunfire.  Dit is een beslissing van de federale regering.  Hoe roept de collega’s op om in solidariteit samen te vechten voor het Gunfire-museum.  De manier waarop het hier gelopen is, tart alle verbeelding en is compleet de verantwoordelijkheid van de ad interim directeur van de WHI (PS-stempel).  Dit is echt een politiek dossier volgens hem. 

Raadslid Hoegaerts dankt de 3 voorgaande sprekers voor hun tussenkomst.  Hij zou niet afwachten maar eerder een pro-actieve houding aannemen.  Hij wil graag de inspraak van raadslid Jambon ondersteunen.  Hij vindt het toch vreemd dat we niet eerder op de hoogte hadden kunnen geweest zijn, al was het maar via de voorzitter van de raad van bestuur.  Hij heeft ook nota genomen van de vragen in het federaal parlement.  Die vragen gingen volgens hem al te veel uit van een voldongen feit en dit wil hij zeker niet aanvaarden.  Tot slot wil hij oproepen om zich niet enkel te concentreren op het behoud van Gunfire maar om het grotere geheel te bekijken.  Hij voelt dat er goede intenties zijn en hij hoopt dat deze dan ook gerealiseerd zullen worden. 

Raadslid Pauwels houdt zijn hart vast als het gaat over de verdere ontwikkeling van de site.  De Vliegveldlaan loopt vlakbij een natuurgebied, wanneer die zal open gesteld worden heeft hij toch wat bedenkingen.  Hij hoopt dat dit dan ook zal toegelicht worden op een commissie. 

Raadslid Hoegaerts vult graag nog even aan.  De ontwikkeling van het gebied hoeft volgens hem niet meer te betekenen dan plaats geven aan de huidige actoren die vragende partij zijn om wat verschuivingen te doen.  Dit hoeft volgens hem geen bijkomende druk te geven op dat gebied.  Hij vermoed dat het voor die actoren ook niet nodig is om de Vliegveldlaan open te stellen. 

Raadslid Dirk de Kort geeft aan dat hij blij is met de tussenkomst van raadslid Jambon.  Hij is tevreden dat die wil gaan voor het behoud.  Na het antwoord van de schepen van toerisme had hij de indruk dat de zaak al verloren was.  Zijn fractie vindt het belangrijk dat de werking van wat er nu is, nl. de aeroclub en Gunfire zal kunnen blijven behouden worden en dat de vestiging van brouwerij D’ouwe Caert daar mogelijk zou zijn.  Dit is wat iedereen wenst en het zou fijn zijn volgens hem om dit zo te kunnen blijven behouden.  Op deze manier blijft het een mooie, aangename, groene omgeving zonder bijkomende recreatiedruk.  Hij heeft de indruk dat er vanuit het huidige college te weinig pro-actief wordt gehandeld in dit dossier.  Hij heeft zelfs de indruk dat er een aantal mensen te traag hebben gehandeld waardoor de kaas van onze boterham werd gegeten.  Hij is blij dat hij nu verneemt dat er actief wordt gehandeld en dat de minister President er mee zijn schouders onder zet.  Zijn fractie zal ook een positief signaal geven vanuit de oproep, ook al is hun rol bescheiden in de regering. 

Raadslid Vanpoucke stelt dat raadslid Jambon misschien kan starten via de commissie landsverdediging.  Deze wordt voorgezeten door zijn partijgenoot.  Die zou ook kunnen helpen om de zaak mee te deblokkeren volgens hem. 

Raadslid Jambon licht toe dat zoiets in de regering gebeurd en niet in de fracties.  In de commissie defensie worden de vragen gesteld die de regering controleert.  Het is in de regering dat de beslissingen vallen. 

Raadslid Vanpoucke stelt dat raadslid Jambon zelf vroeg om de fracties in te schakelen. 

Raadslid Jambon roept de fracties van de gemeenteraad op om hun leden in de regering mee achter de kar te krijgen. 

Schepen Pantens geeft nog mee dat ze er alles aan wil doen om de Gunfire te behouden.  Het is zeker niet zo dat ze de handdoek al in de ring gooit.  Ze wil behouden wat er is, maar moest dat niet kunnen, zal ze redden wat er te redden valt. 

Beslissing

 

 

Over de mogelijke sluiting/verhuis van het GUNFIRE museum in 2023 is de jongste dagen heel wat te doen geweest.

 

Neemt kennis van de vragen van Dimitri Hoegaerts, namens Vlaams Belang:

          Wat is het standpunt van het college tegenover deze beslissing.

          Is deze beslissing definitief?

          Is het College in overleg getreden met het WHI of Defensie? Zal zij dat desgevallend nog doen?

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

21 Mondelinge vraag van Dirk de Kort over het wijkcirculatieplan in wijk Bethanie voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts heeft een vraag over de mogelijke sluiting of verhuis van het Gunfire museum in 2023 aangezien hier de jongste weken heel wat rond te doen is geweest.

Hij zal meteen een open deur intrappen. Het is duidelijk volgens hem dat Gunfire niet in de bovenste schuif ligt bij de directie en het bestuur van het War Heritage Institute. Over het bestuur van het Instituut valt veel te zeggen en weinig positiefs. Het instituut kampt met een bestuurlijk imbroglio en een eigengereide directie en meer bepaald directeur-generaal. Zijn inziens moet de raad van bestuur gewoon zijn vertrouwen opzeggen in die man.

Er is het getrouwtrek rond de stalling van de laatste C-130, er zijn eufemistisch gezegd de Vlaams-onvriendelijke uitspraken van de directeur-generaal, er is de farce rond een nep-uniform en tot slot en niet in het minst de ontmanteling van Gunfire, op een blauwe maandag mondeling meegedeeld aan de conservator en zijn team van vrijwilligers.

Graag wil hij van het College vernemen wanneer het gemeentebestuur op de hoogte werd gebracht van deze beslissing en door wie en wat haar standpunt is tegenover deze beslissing.

Hij wil graag weten o het college in overleg getreden is met het WHI of Defensie?

Hij vraagt zich af of het bestuur dat desgevallend nog wil doen of beschouwt zij het kalf al als verdronken?

Uiteraard wil raadslid Hoegaerts hier een pleidooi houden om Gunfire open en in Brasschaat te houden. Hij stelt  dat de gemeente er alles aan moet doen om het in Brasschaat te houden. Het museum kent meer bepaald de jongste jaren een toenemende populariteit en is een aanvulling met een grote meerwaarde op het toeristisch en vrije tijdsaanbod in Brasschaat en dat is in de eerste plaats de verdienste van de mensen van het museum zelf. Hij vraagt om zeker ook niet de Historical Gallery Light Aviation, ook ondergebracht bij Gunfire, te vergeten aangezien dit een aparte entiteit is.

Gunfire is een deel van de geschiedenis van Brasschaat, bewaarder van een deel van het militair-historisch erfgoed van Brasschaat, van de geschiedenis van de artillerie, bewaarder van de geschiedenis van het oudste militaire en zelfs het oudste continu in gebruik zijnde vliegveld ter wereld.

Uiteraard kan de toekomst van Gunfire niet los gezien worden van het grotere geheel, namelijk de mogelijke overdracht aan de gemeente van een gehele strook van gronden waarop ook bijvoorbeeld een unieke aeroclub is gevestigd, die heel veel heeft geïnvesteerd de jongste jaren, maar die nu in een vicieuze cirkel zit met haar gebouwen,

Met ook een brouwerij – een brouwerij waar we zo graag heinde en verre mee uitpakken als een Brasschaatse brouwerij - in de buurt die op een schopstoel zit en die ook graag zou weten wat haar lot is en wat mogelijks haar toekomst kan zijn.  Gunfire, met een unieke collectie, moet hier zeker een onderdeel van blijven.

Raadslid Hoegaerts wil dus graag het gemeentebestuur aanzetten om opnieuw heel dat dossier ter hand te nemen, om met Defensie en met alle belanghebbenden en geïnteresseerde partijen rond de tafel te zitten om een concreet toekomstplan voor het hele gebied uit te tekenen.

Hij leest vandaag in de Brasschaatse Film dat inderdaad “een aankoop tot de mogelijkheden behoort”, maar hij wil er toch aan herinneren dat het aanbod van Defensie al van enkele jaren geleden dateert.

Crisissen scheppen soms opportuniteiten, dus misschien is Defensie in deze huidige tijden zelfs bereid om de gronden af te staan aan betere voorwaarden dan in het verleden. Het zou alleszins een waardevolle toevoeging zijn aan het patrimonium van de gemeente, een gebied waarvoor zij dan ook de randvoorwaarden in de toekomst kan bepalen en dat zichzelf kan terugverdienen.

Maar dus eerst: Gunfire voor Brasschaat redden!

Schepen Van Gerven heeft de eer om deze vraag te mogen beantwoorden.  Ze haalt aan dat dit  uitgebreider is dan hetgeen hij oorspronkelijk had doorgestuurd.  Ze bevestigt dat Gunfire en alles daarrond een attractiepool is voor de gemeente.  Ze zet ook graag in de verf dat dit een toonbeeld is van de samenwerking van vele vrijwilligers die veel werk hebben verricht.  Dit werk mag volgens haar echt niet verloren gaan.  Van zodra het bestuur vernam  van het WHI dat het materiaal naar Ieper zou moeten verhuizen, zijn ze onmiddellijk in gang geschoten.  Het college heeft de directeur en de adjunct directeur in december op het college uitgenodigd om hun plannen te laten toelichten.  Ook nadien zijn waarnemend burgemeester Cools en titelvoerend burgemeester Jan Jambon met Koen Palinckx, voorzitter van de raad van bestuur van WHI, rond de tafel gaan zitten.  Er werd ook nog gesproken met kolonel Mestdagh.  Ook via de verschillende fracties werden er in de commissie defensie verschillende vragen gesteld met betrekking tot dit dossier.  De laatste vraag dateert van 10 maart 2021 en werd gesteld door Theo Franken.  Daar vernam hij van de minister dat wanneer de gemeente een stuk van het terrein wil verwerven daar een kleiner project kan opgezet worden.  Het bestuur laat het hier niet bij en wil het niet zomaar laten verdwijnen.  Er zal via de verschillende partijen verder in overleg gegaan worden om te bekijken of er toch iets mogelijk is. 

Het bestuur wil dit zeker niet laten varen.  Er zal bekeken worden of dit aangekocht kan worden om de site dan verder te ontwikkelen samen met een derde partner.  Wanneer de site verder ontwikkeld zal worden, zal er ook meer druk op de omgeving komen.  Waarnemend burgemeester Cools heeft laten blijken dat de aankoop van de site gelinkt wordt aan een ontsluitingsweg zijnde tussen de Essensteenweg en de Vliegveldlaan.  Ook hier is overleg over met defensie.  Ze blijft hopen dat hier een positief resultaat kan gerealiseerd worden.  Met betrekking tot het museum geeft schepen van Gerven graag het woord aan schepen Pantens.

Schepen Pantens licht toe dat het voor alle actoren op de site goed zou zijn dat er een oplossing komt.  Daar is iedereen het over eens! Ze vindt het heel spijtig dat het Gunfire museum zou moeten verdwijnen aangezien dit echt een toeristische trekpleister is.  Ze bevestigt dat men de sluiting via alle wegen probeert tegen te houden.  Er worden verschillende paden onderzocht.  Er wordt bijvoorbeeld met de dienst toerisme bekeken of dit mee kan opgenomen worden in de werking.  Momenteel is het even afwachten om te bekijken wat er nog gaat gebeuren maar ze hoopt dat er nog iets blijft dat dan verder kan uitgebouwd worden met de vzw toerisme. 

Raadslid Jambon vindt het een regelrechte schande wat hier gebeurd is.  Het is onbekwaamheid van WHI volgens hem.  Er is niet enige dialoog geweest met de gemeente terwijl er vanuit de gemeente al heel veel gedaan is voor Gunfire.  Alle verdienste ligt bij de vrijwilligers maar vanuit de gemeente werd er ook al heel veel gedaan.  Dit werd gewoon boven de hoofden beslist en is onaanvaardbaar volgens hem.  Hij gaat hier voor vechten en gaat persoonlijk naar de minister van defensie.  Hij zit niet in de Vlaamse regering maar is het project heel gunstig gezind.  Er zijn nog 4 andere fracties aanwezig in de gemeenteraad die enige zeggingskracht hebben in de Vlaamse regering.  Hij wil deze fracties oproepen om mee steun te geven aan het hier houden van Gunfire.  Dit is een beslissing van de federale regering.  Hoe roept de collega’s op om in solidariteit samen te vechten voor het Gunfire-museum.  De manier waarop het hier gelopen is, tart alle verbeelding en is compleet de verantwoordelijkheid van de ad interim directeur van de WHI (PS-stempel).  Dit is echt een politiek dossier volgens hem. 

Raadslid Hoegaerts dankt de 3 voorgaande sprekers voor hun tussenkomst.  Hij zou niet afwachten maar eerder een pro-actieve houding aannemen.  Hij wil graag de inspraak van raadslid Jambon ondersteunen.  Hij vindt het toch vreemd dat we niet eerder op de hoogte hadden kunnen geweest zijn, al was het maar via de voorzitter van de raad van bestuur.  Hij heeft ook nota genomen van de vragen in het federaal parlement.  Die vragen gingen volgens hem al te veel uit van een voldongen feit en dit wil hij zeker niet aanvaarden.  Tot slot wil hij oproepen om zich niet enkel te concentreren op het behoud van Gunfire maar om het grotere geheel te bekijken.  Hij voelt dat er goede intenties zijn en hij hoopt dat deze dan ook gerealiseerd zullen worden. 

Raadslid Pauwels houdt zijn hart vast als het gaat over de verdere ontwikkeling van de site.  De Vliegveldlaan loopt vlakbij een natuurgebied, wanneer die zal open gesteld worden heeft hij toch wat bedenkingen.  Hij hoopt dat dit dan ook zal toegelicht worden op een commissie. 

Raadslid Hoegaerts vult graag nog even aan.  De ontwikkeling van het gebied hoeft volgens hem niet meer te betekenen dan plaats geven aan de huidige actoren die vragende partij zijn om wat verschuivingen te doen.  Dit hoeft volgens hem geen bijkomende druk te geven op dat gebied.  Hij vermoed dat het voor die actoren ook niet nodig is om de Vliegveldlaan open te stellen. 

Raadslid Dirk de Kort geeft aan dat hij blij is met de tussenkomst van raadslid Jambon.  Hij is tevreden dat die wil gaan voor het behoud.  Na het antwoord van de schepen van toerisme had hij de indruk dat de zaak al verloren was.  Zijn fractie vindt het belangrijk dat de werking van wat er nu is, nl. de aeroclub en Gunfire zal kunnen blijven behouden worden en dat de vestiging van brouwerij D’ouwe Caert daar mogelijk zou zijn.  Dit is wat iedereen wenst en het zou fijn zijn volgens hem om dit zo te kunnen blijven behouden.  Op deze manier blijft het een mooie, aangename, groene omgeving zonder bijkomende recreatiedruk.  Hij heeft de indruk dat er vanuit het huidige college te weinig pro-actief wordt gehandeld in dit dossier.  Hij heeft zelfs de indruk dat er een aantal mensen te traag hebben gehandeld waardoor de kaas van onze boterham werd gegeten.  Hij is blij dat hij nu verneemt dat er actief wordt gehandeld en dat de minister President er mee zijn schouders onder zet.  Zijn fractie zal ook een positief signaal geven vanuit de oproep, ook al is hun rol bescheiden in de regering. 

Raadslid Vanpoucke stelt dat raadslid Jambon misschien kan starten via de commissie landsverdediging.  Deze wordt voorgezeten door zijn partijgenoot.  Die zou ook kunnen helpen om de zaak mee te deblokkeren volgens hem. 

Raadslid Jambon licht toe dat zoiets in de regering gebeurd en niet in de fracties.  In de commissie defensie worden de vragen gesteld die de regering controleert.  Het is in de regering dat de beslissingen vallen. 

Raadslid Vanpoucke stelt dat raadslid Jambon zelf vroeg om de fracties in te schakelen. 

Raadslid Jambon roept de fracties van de gemeenteraad op om hun leden in de regering mee achter de kar te krijgen. 

Schepen Pantens geeft nog mee dat ze er alles aan wil doen om de Gunfire te behouden.  Het is zeker niet zo dat ze de handdoek al in de ring gooit.  Ze wil behouden wat er is, maar moest dat niet kunnen, zal ze redden wat er te redden valt. 

Beslissing

 

 

Naar aanleiding van de inrichting van het vaccinatiecentrum ELZ Noorderkempen in een vrijstaande loods op het militair vliegveld van Brasschaat werd  een wijkcirculatieplan voor de wijk Bethanië ingevoerd voor de periode dat het vaccinatiecentrum actief is.

          algemene zone 30 voor de straten gelegen tussen Guyotdreef, Lage Kaart en Bethanielei

          knip Bethanielei ter hoogte van Lage Kaart

          knip Ploegsebaan ter hoogte van Lage Kaart

          knip Zilverberkenlei ter hoogte van Ploegsebaan

          éénrichtingsverkeer Zilverberkenlei (tussen Lage Kaart en Ploegsebaan) en verplicht rechtsaf draaien

          opheffen éénrichtingsverkeer Zilverberkenlei tussen Ploegsebaan en Bethanielei

 

Het verkeerscirculatieplan is duidelijk uitgewerkt in een ivoren toren zonder overleg en participatie van de wijkbewoners, de verkeerscel  en zonder de toepassing van de ondernemerstoets.Omwille van de leefbaarheid van de wijk Bethanië vraagt onze fractie dringend een bijsturing en formuleert ook enkele constructieve voorstellen .

Ten eerste , de verkeersdrukte op de Lage Kaart is zeer hoog  geworden . Gemotoriseerd verkeer richting vaccinatiecentrum en recyclagepark is immers alleen nog mogelijk via Lage Kaart. Buurtbewoners van de Lage Kaart hebben een petitie opgestart en vragen om het verkeer van wagens naar het vaccinatiecentrum meer te spreiden . In de kranten lezen we dat de schepen van mobiliteit bereid zou zijn om om het wijkcirculatieplan bij te sturen. Onze fractie zou dan ook graag vernemen of er terug wordt overwogen om :

          ofwel de Ploegsebaan terug open te stellen voor het verkeer en het leggen van verkeerskussen/drempel ter hoogte van de school Mater Dei?

          ofwel de Kleine Bethanielei terug open te stellen?

          ofwel een betere toegankelijkheid voor bewoners van Kalmthout, Essen en Wuustwezel via de Essensesteenweg , nu is de militaire toegangsweg pas opengesteld na 15H.

 

Ten tweede, de  buurtbus als vervoersmiddel voor senioren van de wijk Bethanië. Er vallen door de omleiding 2 haltes van de buurtbus tijdelijk weg: halte in de Bethanielei en de halte op het einde van de Lage Kaart thv Ploegsebaan. Er is slechts één halte voor de bewoners van de wijk Bethanië aan de hoek van de Klaverheide/Zilverenberkenlei en voor de senioren van de wijk BethanIë is shoppen naar het centrum , bijvoorbeeld de markt , een probleem geworden. In het kader van vervoersmobiliteit voor onze senioren vragen we ook hier een bijsturing?

Ten derde, een buurt is aangenaam om te wonen met een bakker, een buurtwinkel, frituur , kapper, pedicure, apotheker  in je buurt? Op de themacommissie was ik blij om te vernemen dat er een communicatieplan wordt uitgewerkt en dat ook borden voor de bereikbaarheid van de handelaars zullen/mogen  worden geplaatst.

 

 

Neemt kennis van de vraag van Dirk de Kort, namens CD&V:

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om bijsturing van het wijkcirculatieplan van de wijk Bethanië inzake verkeersdrukte Lage Kaart met meer spreiding van het gemotoriseerd verkeer, bijkomende haltes voor de buurtbus en toepassing van de ondernemerestoets voor de handelaars wijk Bethanië.Tenslotte wenst onze fractie ook de vrijwilligers te danken voor hun inzet in het vaccinatiecentrum en stelt onze fractie voor om deze te bedanken met een Brasschaatse kadobon.

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Overzicht punten

 

 

22 Actuele vraag van Niels de Kort over de wegverzakking Lage Kaart voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Door een verzakking in de lage kaart is er een tijdelijke omleiding ingesteld. De omleiding gaat, anders dan vorig jaar, door de Hoge Kaart.

 

Neemt kennis van de vraag van Niels de Kort, namens CD&V:

          Welke begeleidende maatregelen neemt de gemeente en de politie om de verkeersveiligheid te verhogen?

          Welke begeleidende maatregelen neemt de gemeente en de politie om de doorstroming op de bredebaan te verhogen?

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.