Zitting van maandag 27 april 2020

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Overzicht punten

 

1 Kwartaalrapportering van het eerste kwartaal jaar 2020.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het kwartaalrapport van het eerste kwartaal van 2020 van de lokale politie.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

2 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 30 maart 2020. Goedkeuring.

Op 30 maart 2020 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

3 Wijziging organogram. Goedkeuring.

In zitting van 24 juni 2019 werd de laatste wijziging aan het organogram goedgekeurd.

 

Na goedkeuring van budget 2020 is het noodzakelijk om het gemeenschappelijk organogram te actualiseren met de wijzigingen die werden besproken en weerhouden.

Een overzicht van de wijzigingen wordt bijgevoegd als bijlage aan het ontwerpbesluit. Deze aangelegenheid werd besproken met de representatieve vakorganisaties hetgeen blijkt uit het protocol.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de wijzigingen van het organogram.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

4 Goedkeuring reglement betreffende nachtwinkels.

Het algemeen politiereglement van de gemeente Brasschaat, gecoördineerde versie goedgekeurd 24 juni 2019 dient aangepast of artikelen toegevoegd in :

 

INHOUDSOPGAVE

Afdeling 1-begripsomschrijving

Afdeling 2-toepassingsgebied

Afdeling 3-sluitingsuren

Afdeling 4-vestigingsvergunning

Afdeling 5–uitbatingsvergunning

Afdeling 6-Flankerende maatregelen

Afdeling 7-Camerabewaking

Afdeling 8-Strafbepalingen, administratieve sancties en maatregelen

Afdeling 9-verval van rechtswege

Afdeling 10-overgangsbepalingen

Afdeling 11-overige bepalingen

 

 

Op de dag van het van kracht worden van dit reglement worden alle vorige reglementen terzake opgeheven.

Aan de raad wordt gevraagd goedkeuring te hechten met de voorgestelde wijziging van het reglement.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

5 Belasting 2020-2025 op nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie.

Aan de raad wordt voorgesteld goedkeuring te hechten aan het invoeren van een nieuw belastingreglement op nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie.

 

Zowel de stad Antwerpen  als verschillende omliggende gemeenten zoals Kapellen, Kalmthout, Schoten, Stabroek…impliceerden reeds deze belasting, doet er zich een verschuiving voor van deze zaken naar de gemeenten die dergelijke reglementering nog niet hebben ingevoerd.

Dergelijke types van uitbatingen zorgt per definitie voor meer overlast, er is meer verkeer en geluidshinder waardoor de nachtrust van omwonenden verstoord wordt, het type van uitbatingen heeft vaak een onverzorgd uitzicht wat het algemeen straatbeeld van de winkelstraten niet ten goede komt, en de gemeentediensten zijn genoodzaakt om er regelmatig controles te houden.

De komst van nieuwe nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie binnen de perken houden kan enkel als er duidelijke gemeentelijke bepalingen voorhanden zijn, zowel met betrekking de vestigings- en uitbatingsvoorwaarden, als wat betreft de heffing van belastingen erop.

Momenteel zijn er nog geen private bureaus voor telecommunicatie op het grondgebied Brasschaat, is het toch aangewezen om hen mee op te nemen in de reglementering

 

Voorstel tot invoering van volgende tarieven:

 

- openingsbelasting: 6.000 euro

-  jaarlijkse belasting: 1.500 euro

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

6 COVID-19 Diverse steunmaatregelen uitgaven. Goedkeuring budgettair kader.

Naar aanleiding van de Corona-crisis is het aangewezen om maatregelen te nemen naar diverse doelgroepen op het niveau van het lokale bestuur Brasschaat.

 

Het college stelt aan de gemeenteraad voor om volgende budgetten vrij te maken:

 

1) Een budget van 500.000euro voor verenigingen, horeca en lokale handelaars.

De dienst lokale economie werkt samen met lokale handelaars en ondernemers een actieplan met een pakket van maatregelen uit. Vanuit het beleidsdomein Vrije Tijd wordt bij diverse verenigingen geïnformeerd naar de impact van de Corona-crisis om zo ook een beeld te krijgen van de situatie en mogelijke gerichte maatregelen te kunnen voorstellen.

 

2) Een budget van 300.000euro voor maatregelen voor sociale doelgroepen.

Vanuit de diensten van OCMW kunnen diverse maatregelen voorgesteld worden.

 

3) Een budget van 100.000euro voor mogelijke maatregelen die rechtstreeks verband houden met de volksgezondheid.

Dit gaat van ondersteunende maatregelen, aankoop van logistieke materialen en beschermingsmiddelen tot de financiële ondersteuning van de oprichting van een Zorgschakelcentrum.

 

4) Er werden in de gemeenteraad van 30 maart reeds maatregelen goedgekeurd met betrekking tot het kwijtschelden van huur- en concessievergoedingen (voorlopige einddatum: sector zorg/ondernemingen 30 april ; sector sport / cultuur / jeugd: 30 juni) en het intrekken van bepaalde belasting reglementen.

Voorlopig worden deze maatregelen 200.000euro lagere ontvangsten geraamd.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

7 Investeringstoelage voetbalclub Driehoek voor renovatie kleedkamer. Goedkeuring.

Voetbalclub Driehoek wenst 1 kleedkamer te renoveren. De kostprijs wordt geraamd op 13.656,15 euro, btw niet inbegrepen, en de club vraagt financiële ondersteuning van de gemeente.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met een investeringstoelage van 1/3de van de bewezen kosten, met een maximum toelage van 4.552,05 euro.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

8 Investeringstoelage TC Peerdsbos voor aanleg padelvelden en verlichting.  Goedkeuring.

Tennisclub Peerdsbos wenst 2 padelvelden met bijhorende verlichting aan te leggen. De kostprijs wordt geraamd op 91.489,88 euro en de club vraagt financiële ondersteuning van de gemeente.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met een investeringstoelage van 1/3de van de bewezen kosten, met een maximum toelage van 30.496,63 euro.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

9 Kerkfabriek OLV van Gedurige Bijstand (Mariaburg). Investeringstoelage voor interieurherstel, schilderwerken en restauratie van het kerkorgel. Goedkeuring.

De kerkfabriek van OLV van Gedurige Bijstand (Mariaburg) wil overgaan tot fase 4 (interieurherstel en schilderwerken) en 5 (restauratie van het orgel) van de restauratiewerken aan de kerk.

De totale kostprijs word geraamd op 491.777,10 euro, btw inbegrepen en de kerkraad verzoekt om financiële tussenkomst van de betrokken besturen Antwerpen en Brasschaat (ca 60 %, waarvan 1/3de of 99.062,92 euro van Brasschaat). De Vlaamse overheid komt tussen voor ca 30 %.

 

Het betreft hier geen veiligheids- of energiespecifieke investeringen, zodat wordt voorgesteld om de tussenkomst te beperken tot (1/3de) van 30 % zoals eerder toegepast in gelijkaardige dossiers bij andere eredienstinstellingen. Hiermee voldoet de gemeente aan zijn decretale verplichtingen.

 

In het goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025 van OLV van Gedurige Bijstand zijn thans geen exploitatietekorten voorzien, zodat de gemeente hier niet dient bij te passen.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd met een investeringstoelage aan de kerkfabriek van de parochie van OLV van Gedurige Bijstand voor interieurherstel en schilderwerken en restauratie van het kerkorgel.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

10 Zwembadweg 7. Concessie voor horecagedeelte van sporthal, zwembad en frituur. Rechtszaak Van Steerteghem. Goedkeuring dading.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de dading ter afsluiting van een hangend rechtsgeding met de heer Van Steerteghem. Dit gebeurt in het kader van de beëindiging van de concessieovereenkomsten van 12 maart 1991 en 13 juni 2000 met betrekking tot de uitbating van een café-restaurant in het gemeentelijk sport- en recreatiecentrum, de uitbating van de gelagzaal in de sporthal en de concessieovereenkomst met betrekking tot de exploitatie van een frituur met snackbar in het gemeentelijk sport- en recreatiecentrum.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

11 Vagevuurvelden. Verlegging rooilijn. Goedkeuring.

Op 28 oktober 2019 werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend met referentie 2019/OMV/0609 (Vagevuurvelden 103 te  2930 Brasschaat, 4de Afdeling • Sectie D • nr. 794D8) door OZCS Noord-Kempen VZW, Wilgendaalstraat 5 te 2900 Schoten.

Het dossier is volledig en ontvankelijk verklaard op 25 november 2019. Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 10 februari 2020 tot en met 10 maart 2020.

 

Deze aanvraag bestaat uit het verbouwen van de bestaande kleuterschool, het vergroten van de kleuterschool met 8 leslokalen, het bouwen van een buitenberging en fietsenstalling en het rooien van bomen. De fietsenstalling staat gedeeltelijk ingeplant op het huidige openbaar domein. Om hieraan tegemoet te komen, wordt voorgesteld om over te gaan tot een grondruil: op het rooilijnplan staan kavel 1 en 2 vermeld. Kavel 1 is momenteel openbaar domein en wordt vervreemd. Kavel 2 is momenteel privé-terrein en wordt naar het openbaar domein gebracht.

De plaatsing van de fietsenstalling op het huidige openbaar domein achter een draadafsluiting maakt het publiek gebruik onmogelijk.

De omgevingsvergunningsaanvraag voorziet in de verplaatsing van de aanwezige rooilijn.

 

Sinds inwerkingtreding van het nieuwe Gemeentewegendecreet op 1 september 2019 kan een aanpassing aan een gemeenteweg slechts na een uitdrukkelijke beslissing van de gemeenteraad.

 

Alvorens er uitspraak gedaan kan worden over de omgevingsvergunningsaanvraag zelf (bevoegdheid van het College) dient de Gemeenteraad zich uit te spreken over de voorgestelde aanpassing van de rooilijn en de bezwaren die daaromtrent werden geopperd tijdens het openbaar onderzoek.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

12 Vagevuurvelden. Goedkeuring ontwerp ruilakte.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de ontwerpakte betreffende de ruil van twee kavels ter hoogte van de achteruitgang aan de Vagevuurvelden van school Mater Dei Brasschaat, tussen de gemeente en Donchéstichting Kempen, opgemaakt door notariaat De Decker, Donksesteenweg 33 te Brasschaat, gebaseerd op de intentieovereenkomst tussen de gemeente en tegenpartij.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

13 Begraafplaatsen. Bouwen van dienstgebouwen. Goedkeuring voorstel gunning.

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 3 oktober 2016 de ontwerpopdracht voor de opdracht “Begraafplaatsen. Bouwen van dienstgebouwen. Aangepast.” toe te wijzen aan Compagnie-O. bvba, Korenmarkt 8 bus 201 te 9000 Gent.

 

In het kader van deze opdracht werd een bestek met nummer 2019-095 opgesteld door de ontwerper, de heer Ruben Rottiers van Compagnie-O. bvba, Korenmarkt 8 bus 201 te 9000 Gent.

Deze opdracht is opgedeeld in 3 percelen:

 

De gemeenteraad verleende in zitting van 30 september 2019 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de openbare procedure.

De aankondiging van opdracht 2019-532100 werd gepubliceerd op 11 oktober 2019 op nationaal niveau.

 

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 28 januari 2020 om 11.00 uur te bereiken.

De verbintenistermijn van 120 kalenderdagen eindigt op 27 mei 2020.

 

Er werd 1 offerte ontvangen voor de drie percelen, namelijk van Bouwwerken De Raedt Ivan NV, Textielstraat 5 te 9240 Zele.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met het voorstel van gunning voor de overheidsopdracht: Begraafplaatsen. Bouwen van dienstgebouwen. En goedkeuring te hechten aan het bijkomende krediet in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

14 De Mortel. Goedkeuring intentieovereenkomst overdracht deel perceel.

In het kader van de heraanleg van de site magazijn/brandweerkazerne (De Mortel), wordt een nieuwe draadafsluiting voorzien op de perceelsgrenzen tussen de percelen in eigendom van de gemeente en de aanpalende percelen.

 

Tijdens voorbereidende opmetingen, werd vastgesteld dat door de foutieve plaatsing van de draadafsluiting, een deel van het perceel in eigendom van de gemeente, in het kadaster gekend onder sectie 4D nr.15G, aanpalend aan het perceel van woning ter hoogte van De Mortel 34A te Brasschaat in het kadaster gekend onder sectie 4D nr.26D8, onrechtmatig ingenomen werd door de eigenaar/bewoner van deze woning.

 

Omdat de nieuwe draadafsluitingen op de correcte perceelsgrenzen geplaatst dienen te worden, is het van belang dat deze situatie rechtgezet wordt. De eigenaar van de betreffende woning ziet daardoor diens tuinzone danig gereduceerd.

 

Op vraag van de eigenaars, wordt voorgesteld dat de gemeente een deel van de ingenomen zone verkoopt om toe te voegen aan hun tuin. Voor de bepaling van de afmetingen van de over te dragen zone, wordt rekening gehouden met aanwezige gekende nutsleidingen.

 

Alle praktische en financiële afspraken met betrekking tot de overdracht, worden vastgelegd in de intentieovereenkomst.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze overeenkomst goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

15 Recyclagepark. Vervangen gevelbekleding in hoogdringendheid: goedkeuring lastvoorwaarden en raming.

Ingevolge rukwinden worden er al verschillende jaren panelen (formaat 3.2*1,2m) losgerukt van de gevel in het recyclagepark.  Deze panelen zijn gemaakt uit asbestgebonden materiaal.

De voorjaarsstorm van februari 2020 heeft grotere delen van de gevelpanelen en de achterliggende stijlen losgerukt.

De analyse van de situatie geeft alvast volgende bevindingen:

1.De hoeken van de panelen scheuren af ter hoogte van de bevestigingspunten.  Een gevolg van de verwering van de panelen door erosie

2.De onderliggende  regelstructuur waarmee de panelen aan de draagstructuur van het gebouw (beton en snelbouw) zijn bevestigd worden ook losgerukt; de pluggen en schroeven waarmee deze 2 structuren zijn verbonden worden uit de snelbouw gerukt door de jarenlange windbelasting.

Zowel de staat van de panelen, de ophangstructuur en bevestigingmateriaal zijn door de jaren dermate verzwakt dat de stabiliteit van de gehele gevelbekleding niet meer gegarandeerd kan worden.

Doelstelling :

Teneinde de stabiliteit te garanderen dient de gehele gevelbekleding en zijn regelwerk verwijderd te worden (cfr ook moratorium inzake asbestgebonden materiaal) en vervangen door een nieuwe gevelbekleding.

Het voorstel is om een gevelbeplating in geplooide en gelakte staalplaten aan te brengen zoals deze in industriële gebouwen wordt toegepast.

 

Wegens hoogdringendheid werd het punt reeds principieel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.

De lastvoorwaarden voor deze overheidsopdracht zijn in opmaak en zullen zo snel mogelijk worden overgemaakt.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

16 Recyclagepark Brasschaat. Afkoppeling riolering. Werken in functie van de milieuvergunning. Goedkeuring opdrachtdocument.

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 16 december 2019 goedkeuring

gegeven aan de uitvoering van de werken voor de afkoppeling van de riolering in het recyclagepark

volgens scenario 2 - alle werken samen uitvoeren.

 

In functie van de regularisatie voor het bekomen van de milieuvergunning, werd een bestek

opgemaakt voor rioleringswerken (scheiding van afvalwater en hemelwater).

In afwachting van het bekomen van de bijhorende omgevingsvergunning die vereist is voor de

betreffende werken, werd een opdrachtdocument opgemaakt tussen partijen.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven aan het opdrachtdocument.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

17 Kerkedreef 8. Goedkeuring overeenkomst Huis van het Kind.

In zitting van de gemeenteraad van 13 juli 2015 werd goedkeuring gehecht aan het gedeeld gebruik van de lokalen gelegen aan de Kerkedreef 8 te Brasschaat in functie van de preventieve en informatieve doelstellingen van feitelijke vereniging Huis van het Kind Brasschaat.

 

De Werkgroep Perinataal Netwerk neemt als partner van het Huis van het Kind de organisatie op zich van onder andere workshops, infossies, vergaderingen en moedergroepen. De lokalen worden 3 dagen per week gebruikt voor deze activiteiten. Eén dag per week worden de lokalen gebruikt door de Koninklijke Fotokring Brafodia.

 

Destijds werd geen formele overeenkomst opgemaakt omdat dit binnen de werking van het Huis van het Kind aanzien werd als een gemeentelijke werking.

 

Echter; de organisatie van deze zorgondersteunende events, wordt momenteel in handen genomen door enkele individuele vroedvrouwen, met name Mevrouw Hannah Van Slooten, Haantjeslei 199 b 4 te 2018 Antwerpen, mevrouw Katia Wilboorts, Jozef Ickxstraat 69 te 2180 Ekeren, mevrouw Kristel Vereycken, Victor De Langhestraat 18 te 2100 Deurne en mevrouw Lieve Stevens, De Romboutweg 14 te 2930 Brasschaat. Om de verwachtingen, rechten en plichten naar deze individuele personen toe te verankeren, werd door de afdeling administratie patrimoniumbeheer een ontwerp van overeenkomst opgemaakt waarbij de rechten en plichten vastgelegd worden. Gelet op het feit dat zij ook betalende diensten verlenen, wordt voorgesteld dat een vergoeding wordt gekoppeld aan het gebruik van de lokalen.

 

Aan het college van burgemeester en schepenen, gelieve kennis te nemen van de berekeningstabel van de huurvergoeding. De huurvergoeding wordt samengesteld uit een jaarlijkse gebruiksvergoeding van 241,04 euro en een jaarlijkse forfaitaire bijdrage voor het verbruik van de nutsvoorzieningen van 1.604,00 euro. Dit resulteert in het voorstel tot maandelijkse totale basisvergoeding van (afgerond) 150,00 euro, te indexeren.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het ontwerp van overeenkomst.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

18 Omvorming ILV JoNK tot projectvereniging.

In 2015 richtten de gemeenten Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en

Wuustwezel de Interlokale Vereniging Jeugdregio Noorderkempen (ILV JoNK) op met als doelstelling:

          het jeugdbeleid van de deelnemende gemeenten te stimuleren en op elkaar af te stemmen

          intergemeentelijk overleg te creëren

          intergemeentelijke jeugdactiviteiten en projecten op te zetten

          de beschikbare middelen voor jeugdbeleid efficiënt in te zetten

 

Tijdens de gemeenteraad van 25 februari 2019 werd na installatie van de nieuwe gemeentebesturen ILV JoNK opnieuw erkend en werden als vertegenwoordigers Adinda Van Gerven als stemgerechtigd lid en Carla Pantens als plaatsvervangend lid aangeduid vanuit onze gemeente.

 

Er is een eenmalige subsidielijn vanuit de Vlaamse overheid voor intergemeentelijke samenwerkingen die structureel samenwerken in de vrije tijd. De deadline voor de aanvraag van deze subsidie is 1 juni 2020. Met projecten als T-DAY, intergemeentelijke SWAP, Kamp Noord bands/dj-contest, jeugdradenuitwisseling, vormingen, etc. voldoet de samenwerking binnen ILV JoNK aan de voorwaarden.

Om te kunnen indienen, moet de intergemeentelijke samenwerking een projectvereniging zijn (heeft rechtspersoonlijkheid, ILV niet). Dit betekent dat de structuur en statuten moeten aangepast worden.

 

Als de subsidie toegekend wordt, kunnen de middelen maximum verdubbelen voor het

samenwerkingsverband om verder te werken aan breed jeugdbeleid en een degelijk aanbod te

kunnen voorzien voor de komende jaren 2021-2026. Dit is echter nog afhankelijk van de effectieve

subsidiepot die Vlaanderen zal voorzien en van het toegekende subsidiebedrag bij een aanvraag.

 

Bijkomende motivatie is terug te vinden in de bijgevoegde nota en de conceptnota voor T-Day 2020

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de omvorming van de Interlokale Vereniging JoNK tot een projectvereniging, hierin als gemeente Brasschaat toe te treden en de voorziene middelen hiervoor aan te wenden.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Overzicht punten

 

19 Noodhulp voor Oost-Afrika en Idlib.

Sinds december overspoelt een plaag van woestijnsprinkhanen Oost-Afrika. Zo hebben ze al een aanzienlijk deel van de gewassen vernietigd in onder meer Ethiopië, Kenia, Somalië, Uganda en Tanzania. Ondertussen zijn ook al landen buiten Afrika getroffen waaronder Pakistan en India.

Om te voorkomen dat de plaag nieuwe landen treft, moeten de zwermen onder controle gebracht worden. Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat de impact op de lokale bevolking beperkt blijft. Veel van de landen die nu al getroffen zijn, waren voordien al zeer kwetsbaar omwille van armoede en de klimaatcrisis. De kans dat hieruit een (groter) voedseltekort voortkomt is dan ook reëel.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven om 1 250 euro voor noodhulp te storten aan Oxfam.

 

Sinds 1 december 2019 zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 948.000 mensen ontheemd door de bombardementen en beschietingen in het gouvernement Idlib in het noordwesten van Syrië. Veel van de ontheemden, waaronder ook gezinnen, bevinden zich langs de Turkse grens. De kampen waar ze een onderkomen vinden, zijn overvol. De basisvoorzieningen en voorraden zijn onvoldoende om tegemoet te komen aan ieder zijn behoeften. Nu de coronapandemie wereldwijd heel wat slachtoffers maakt en ook in Idlib reeds besmettingen zijn vastgesteld, dreigt zich nog een ramp voor te doen.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven om 1 250 euro voor noodhulp te storten aan Artsen zonder grenzen.

 

Publicatiedatum: 17/04/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.