Zitting van maandag 24 oktober 2022

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Jan Jambon en Erwin Callens - raadsleden

 

 

Marie Anne Naudts-Coppens verlaat de zitting, conform artikel 27 van het decreet lokaal bestuur bij de behandeling van punt 11.

Marie Anne Naudts-Coppens raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 12.

Marie Anne Naudts-Coppens verlaat de zitting, conform artikel 27 van het decreet lokaal bestuur bij de behandeling van punt 19.

Sven Simons verlaat de zitting, conform artikel 27 van het decreet lokaal bestuur bij de behandeling van punt 19.

Marie Anne Naudts-Coppens raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 20.

Sven Simons raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 20.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Vaststelling ambt en mandaattoelage politiesecretaris. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans heeft een aantal korte vraagjes rond het mandaat van de politiesecretaris.  Het is voor het eerst dat zij hiervan iets hoort.  Ze wil graag weten wat dit mandaat inhoudt en wat de zwaarte is van tijd dat hieraan moet besteed worden? 

 

De korpschef licht toe dat er binnen politie een aantal één-gemeentezones zijn en een aantal meer-gemeentezones.  In de meer-gemeentezones is er een politieraad en een politiecollege met specifiek een aparte secretaris met daaraan gekoppeld een mandaattoelage.  In de één-gemeentezone valt de positie van politiesecretaris van rechtswege samen met die van algemeen directeur.  De politiesecretaris draagt de eindverantwoordelijkheid voor besluiten die worden opgesteld.  Samen met de bijzonder rekenplichtige krijgen zij samen een mandaat omdat ze mandaathouder zijn.  Hij is voornamelijk verantwoordelijk voor de besluitvorming en de juridische toetsing.  De mensen van politie bereiden de dossiers voor, maar de politiesecretaris draagt de eindverantwoordelijkheid. 

 

Raadslid Hermans begrijpt niet wat de politiesecretaris nog moet doen aan de dossiers als de politie ze zelf voorbereid en opmaakt. 

 

De korpschef licht toe dat er heel regelmatig aftoetsing gebeurd van besluiten.

 

De algemeen directeur licht toe dat het wettelijk kader en de verantwoordelijkheid bij hem ligt, alsook het tekenen van de stukken.  Alles wat een voormalig gemeentesecretaris voor de gemeente deed, doet de politiesecretaris voor de politie.  De financieel directeur doet dit als bijzonder rekenplichtige

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Binnen een ééngemeentezone wordt krachtens de wetgeving het ambt van politiesecretaris toegekend aan de gemeentesecretaris.

 

De secretaris wordt door de wet belast met het opstellen, overschrijven en ondertekenen van de notulen van de raad en het college (die, na hun overschrijving, ook door de voorzitter zullen worden ondertekend). Daarnaast is hij eveneens belast met uitvoerende administratieve taken die nodig zijn voor het samenroepen van de politieraad en het politiecollege.

De gemeenteraad kan aan de politiesecretaris een toelage toekennen die niet hoger mag zijn dan het maximale bedrag dat door de Koning is bepaald voor de toelage van de bijzondere rekenplichtige welke op zijn beurt voor een politiezone van minder dan 150 VTE niet meer mag bedragen dan de mandaattoelage van de Korpschef.

 

De gemeenteraad dient deze vergoeding vast te stellen in functie van de hoeveelheid en de kwaliteit van de door de secretaris verrichte prestaties, en rekening houdend met het feit of hij al dan niet buiten de normale diensturen of meer dan 38 uur per week werkt.

De politiezone Brasschaat is een ééngemeentezone waardoor de financieel directeur bij zijn aanstelling eveneens de bijzonder rekenplichtige is en de algemeen directeur bij zijn aanstelling eveneens de politiesecretaris is.

 

In haar zitting van 20 oktober 2014 heeft de politieraad de wijziging van de functieomschrijving en het profiel van de adviseur, verantwoordelijke van de afdeling Beheer en Ondersteuning, evenals het toevoegen van het ambt van politiesecretaris aan de functie van adviseur, verantwoordelijke van de afdeling Beheer en Ondersteuning, goedgekeurd. 

 

In de zitting van 23 februari 2015 legde de toenmalige korpsadviseur de eed af als politiesecretaris.

Op 23 februari 2015 hechtte de Politieraad (Gemeenteraad) goedkeuring aan de nominatieve toewijzing van het ambt van politiesecretaris aan de korpsadviseur Tina Bruggeman en werd de mandaattoelage vastgesteld a rato van 100% van de mandaattoelage van de korpschef.  Deze toelage was ook voorzien in de begroting van 2015.

 

In de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 13 juli 2015 nam het college kennis van het besluit van 29 juni 2015 tot schorsing van het gemeenteraadsbesluit van 20 oktober 2014, voor zover het aan de adviseur verantwoordelijk voor Beheer en ondersteuning de functie van politiesecretaris toekent, en van het gemeenteraadsbesluit van 23 februari 2015 houdende de nominatieve toewijzing van het ambt van politiesecretaris aan Tina Bruggeman en de toekenning van een mandaattoelage.

In functie van een deskundige beslissing omtrent de beroepsprocedure stelde het college Demos Public and European Law aan om hierover juridisch advies te geven.

 

In haar zitting van 10 augustus 2015 na het college van burgemeester en schepenen kennis van het juridisch advies en het college besloot om aan de gemeenteraad voor te stellen haar besluiten van 20 oktober 2017, 23 februari 2015 en 29 juni 2015, met betrekking tot de politiesecretaris, te rechtvaardigen bij de minister van Binnenlandse Zaken binnen een termijn van 100 dagen te rekenen vanaf 1 juli 2015, de dag na verzending van het schorsingsbesluit.

 

In haar zitting van 31 augustus 2015 besloot de gemeenteraad tot het rechtvaardigen van de respectievelijke gemeenteraadsbesluiten bij de minister van Binnenlandse Zaken.

Op 12 november 2015 besloot de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken:

Artikel 1: Het besluit van de gemeenteraad van de politiezone Brasschaat van 20 oktober 2014 houdende de wijziging van de functiebeschrijving en het profiel van de adviseur verantwoordelijk voor beheer en ondersteuning door middel van de toevoeging van het ambt van politiesecretaris wordt vernietigd.

Artikel 2: Het besluit van de gemeenteraad van de politiezone Brasschaat van 23 februari 2015 houdende de nominatieve toewijzing van het ambt van politiesecretaris en toekenning van een mandaattoelage a rato van 100% van de mandaattoelage van de korpschef aan Tina Bruggeman vanaf 1 juni 2015 wordt vernietigd

Artikel 3: Het besluit van de gemeenteraad van de politiezone Brasschaat van 29 juni 2015 houdende de eedaflegging van adviseur Tina Bruggeman als politiesecretaris van de politiezone Brasschaat wordt vernietigd.

Los van de vernietiging van de gemeenteraadsbesluiten worden de taken van politiesecretaris onverkort uitgevoerd door de gemeentesecretaris, actueel de algemeen directeur, vanaf zijn aanstelling tot op heden.

De gemeenteraad heeft echter sinds de aanstelling van de huidige gemeentesecretaris geen vaststelling gedaan van de mandaattoelage en is tot op heden geen mandaattoelage betaald.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hecthen aan de vaststelling van de mandaattoelage van het ambt van politiesecretaris.

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP) (B.S. 5 januari 1999)

Koninklijk besluit van 29 november 2001 tot vaststelling van de toelage van de bijzondere rekenplichtige van de politiezone (B.S. 12 december 2001)

Omzendbrief PLP32 van 15 oktober 2003 betreffende de werking van de politieraad en het politiecollege (B.S. 27-10-2003)

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

12.000 euro op jaarbasis (geraamd op budgetopmaak 2022 zonder indexeringen 2022

Budgetsleutel

330 98/111-01 Toelage secretaris

Budget/jaar

Exploitatie

Krediet beschikbaar

Nee, bij goedkeuring van de gemeenteraad dienen de nodige budgetten te worden voorzien.

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de vaststelling van de mandaattoelage van het ambt van politiesecretaris a rato van 100% van de mandaattoelage van de bijzonder rekenplichtige.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

2 Kwartaalrapportering van het derde kwartaal 2022. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van Mechelen heeft een vraag aan de korpschef betreffende de aanrijtijden van de politie.  Hij licht hieromtrent een persoonlijk dossier toe. 

 

Voorzitter Versompel geeft mee dat het hier om de kwartaalcijfers gaat en niet over dat bepaald dossier.  Hij gelooft dat er een probleem is en dat dit moet opgelost worden maar dit punt gaat enkel over de kwartaalrapportering.  Hij is ervan overtuigd dat de korpschef dit ten gepaste tijde zal onderzoeken en beantwoorden. 

 

De korpschef licht toe dat ze dit specifiek dossier niet op de gemeenteraad kan behandelen.  Ze kan wel meegeven dat de aanrijtijden in Brasschaat laag liggen.  Wanneer het langer duurt, is daar altijd een reden voor.  Ze geeft mee dat er bij zware voorvallen nooit gewacht zal worden tot er een eigen ploeg beschikbaar is.  In zo’n gevallen zal men altijd bijstand vragen uit een andere zone.  Wanneer ze kennis krijgt van zo’n zaken, zal ze altijd iets doen.  Het is niet altijd geweten, maar op elk dossier wordt wettelijk gereageerd.  Dit is het enige dat ze op dit moment kan meegeven. 

 

Raadslid Naudts-Coppens heeft vragen bij pagina 21 – bovenaan.  Dit betreft het systematisch uitvoeren van controles op drugs.  Er werd opgenomen dat er 360 controles moesten gebeuren in dit kwartaal.  Ze verwijst naar het feit dat men voor de 3 kwartalen samen in 2022 nog maar aan 246 controles zit.  Ze wil graag duiding bij dit cijfer. 

 

De korpschef licht toe dat de VC’s niet specifiek op drugs zijn.  Dit betreft registraties die de ploegen doen bij volledige controles.  De manier waarop er momenteel geregistreerd wordt is niet waterdicht want er gebeuren veel meer controles.  De burgemeester is hiervan op de hoogte.  Ze bekijken nog verder hoe ze dit kunnen oplossen.  Het is zeker niet gekoppeld aan drugs. 

 

Raadslid Naudts – Coppens heeft nog een vraag over pagina 27 punt 8 omtrent de wijkwerking.  In het 3e kwartaal waren er 3 keer zoveel overbrengingen.  Ze wil graag toelichting hieromtrent. 

 

De korpschef licht toe dat wanneer er iemand moet voorgeleid worden in het justitiepaleis in Antwerpen dit vroeger bij de interventiediensten zat.  Hier werd nu een permanentie van gemaakt die verdeeld zit over heel het korps.  De mensen van de wijk worden nu ook ingezet om bijvoorbeeld ’s morgens een overbrenging te doen. 

 

Raadslid Naudts-Coppens geeft nog mee dat ze het een duidelijk en interessant kwartaalrapport vindt.  Ze bedankt de korpschef. 

 

Raadslid Simons heeft nog een vraag over pagina 13 omtrent de zone 30 in de schoolomgevingen.  Er werden bijna 21% overtredingen geregistreerd.  Hij vraagt zich af hoe ze dit nu zullen aanpakken in de volledige wijk Kaart aangezien men daar in heel de wijk maar 30km / uur mag rijden? 

 

De korpschef is zich daar zeker van bewust.  Momenteel werken ze sensibiliserend en er staan veel snelheidsinformatieborden.  Gaandeweg zullen er ook meer acties ondernomen worden maar dit zal met de focus om de schoolomgevingen zijn.  Dit zal uitgevoerd worden in functie van capaciteit. 

 

Raadslid Hermans heeft nog verschillende vragen met betrekking tot het kwartaalrapport :

 

p.7  Helaas nog een verdere stijging IFG, hoogste cijfer sinds dit jaar.

Tegelijk vrees ik dat dit nog gaat stijgen gezien de enorme druk die langs alle kanten op de burgers /gezinnen komt.

Brasschaat doet al veel, wat zijn mogelijke bijkomende gedachten om die stijging een halt toe te roepen?

 

p.9 Ik heb de indruk dat er iets niet klopt met de cijfers/percentages m.b.t. dat hinderlijk parkeren.

Mogelijk verkeerde copy paste?

 

p.10 Mbt sensibiliseren 4.2.1. “vraagvolgend”: toch een bedenking naar de privacy,

de adressen staat er bij? Dit zijn toch openbare rapporten?

 

p.12 Snelheidsovertredingen Guyotdreef: De vorige legislatuur is daar de camera weggehaald om elders te gebruiken. 

Wij hebben daar altijd en in alle bescheidenheid, onze bedenkingen over gehad. 

Nu zien we het percentage overtredingen stijgen zowel in Q2 als nu in Q3.

 

p.14: Geen cijfers voor de Lage Kaart.  Is de camera buiten gebruik?

Kan er dan niet geverbaliseerd worden ?

         

p.17 De acties lonen, het laagste percentage van dit jaar met een duidelijke daling van bijna 8% op het resultaat, bedankt!

 

p.19 Toch spijtig dat de doelstelling van het aantal uren controle (100u) niet gehaald werd. Ondertussen het tweede kwartaal op rij. Wat is de reden?

Met nog 1 kwartaal te gaan komen we amper aan de helft.

 

p.20 5.1 Preventief werken rond gebruik van stimulerende middelen: geen ingevulde rooster?

 

p.20 5.2 Systematisch uitvoeren van controles: een verdubbeling van de controles , maar amper tegemoetkomend aan de vooropgestelde norm(360 per kwartaal, 1440 per jaar) .

dus men zal bij eventueel gelijke cijfers in Q4 maar 25% halen .

Hoe staat men hier tegenover? Wie bepaalde deze norm?

 

p.21 5.4 Monitoring en verder onderzoek: bezit van drugs: ⅓ de van dit cijfer gaat naar het evenement TDBTomorrow, hoe gaan we dit in de toekomst aanpakken?

 

p.22 Overlast -lawaaihinder: misschien een typisch fenomeen tijdens de zomer..grote stijging van de meldingen bij privéwonigen?”

 

De korpschef vraagt aan raadslid Hermans of het mogelijk is om haar vragen door te sturen via mail?  Ze licht toe dat ze de cijfers van intra-familiaal geweld elk kwartaal bekijken.  Ze trachten de administratie nog sneller af te werken.  Ze geeft mee dat ze daar verder echt wel doen wat ze kunnen.  De samenwerking met het family justice centrum en de dossiers die aangemeld worden zit goed en het loont volgens haar ook.  De dienst jeugd is ook langsgegaan bij het OCMW om de samenwerking te verbeteren.  De initiatieven worden genomen, maar toch liggen de cijfers hoog.  De maatschappelijk assistent doet vaak contactnames en hier volgen dan regelmatig ook nieuwe feiten uit. 

 

De korpschef zal het feit over de locatie en de privacy bekijken met de afdelingsverantwoordelijke omdat het soms wel relevant is waar op de baan de controles gedaan worden. 

 

De overlast in privé-woningen ligt hoog.  Dit zijn interventies waar de politiemensen vaak moeten tussen komen.  Wat betreft de snelheid in de Guyotdreef, vermoed de korpschef dat er nog maatregelen gepland zijn.  Het betreft het eerste deel van de Guyotdreef waar de tellingen vrij hoog liggen.  Het aantal controles op drugs is hetzelfde gebleven, maar het percentage is gezakt dus dat is positief. 

 

Raadslid Hermans zal haar vragen nog doormailen naar de korpschef.  Naar goede gewoonte ontvangt ze dan nog een mail met meer informatie. 

 

Raadslid Geysen verwijst graag naar de persberichten die worden opgenomen in het verslag.  Hij vindt dit zeker een meerwaarde en leest ze dan graag ook altijd nog even na.  Hij komt graag terug op het artikel over The Day Before Tomorrow waar de politie prachtig werk heeft geleverd. Hij citeert : “ Door resoluut voor een andere aanpak te kiezen, verliep de uitstroom van het festival vlot”.  Hij wil graag weten wat er veranderd was ten opzichte van voorgaande jaren waardoor het nu vlotter verliep? 

 

De korpschef licht toe dat de parkings en de park and ride dit jaar veel verder van het festival gelegen waren.  Hierdoor konden mensen niet tot vlakbij het park rijden. 

Schepen Pantens licht toe dat het verkeer afgeleid werd door enkelrichting zodat niet iedereen door het centrum moest.  De zone om op te halen werd vrij gemaakt van aan het park tot aan de kerk.  Ze bevestigt dat alles veel vlotter verliep dan de andere jaren. 

 

Raadslid Pauwels heeft nog een kleine vraag uit nieuwsgierigheid.  Hij wil graag weten wat de steun is tijdens de wielerwedstrijd in Brasschaat aangezien dit toch een volledige dag is?

 

De korpschef licht toe dat dit volledig vanuit de wijkwerking en de cel verkeer wordt gedaan. 

 

Schepen Hans nuanceert graag nog iets met betrekking tot het punt hierboven over TDBT.  De uitstroom verloopt volgens haar altijd heel vlot.  Het is zeker niet dat het voorheen moeilijk verliep.  Het ging nu gewoon nog vlotter dan voorheen.  Op een half uur tijd is de volledige weide leeg. 

 

De korpschef geeft tot slot graag nog mee dat de raadsleden een uitnodiging hebben ontvangen voor 19 november 2022.  De mensen die interesse hebben om het commissariaat te bezoeken, zijn welkom!

Beslissing

 

 

Neemt kennis van het kwartaalrapport van het derde kwartaal 2022 van de lokale politie van Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

3 Toetreding tot de raamovereenkomst van de Federale Politie aangaande het aanmaken, verdelen en beheren van elektronische maaltijdcheques die maandelijks worden toegekend aan de personeelsleden van de Geïntegreerde Politie. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Vanaf 1 november 2022 krijgen alle leden van de Geïntegreerde Politie die hier recht op hebben, maaltijdcheques en dit dankzij het sectoraal akkoord van 2017-2018. De eerste maaltijdcheques zullen geleverd worden in januari 2023. Daarmee samenhangend zal het verouderde systeem van de maaltijdvergoedingen worden opgeheven. Niettemin zullen personeelsleden die het systeem van maaltijdvergoedingen genieten ervoor kunnen kiezen om dit systeem te behouden in plaats van de toekenning van maaltijdcheques. 

 

Elk personeelslid zal recht hebben op een maaltijdcheque per periode van 7.36 uur effectieve prestaties (en niet per werkdag). Het systeem is zo ontworpen dat het aantal gepresteerde uren in de referentieperiode bepalend is voor het aantal toegekende maaltijdcheques, ongeacht de duur van de shifts waarin die uren zijn gepresteerd. Het aantal maaltijdcheques toegekend aan een personeelslid in de loop van een referentieperiode kan evenwel niet meer zijn dan het aantal werkdagen in deze periode.  

 

De Federale Politie is opgetreden als aankoopcentrale voor het afsluiten van een meerjarige raamovereenkomst van diensten voor het aanmaken, verdelen en beheren van elektronische maaltijdcheques die maandelijks worden toegekend aan de personeelsleden van de Geïntegreerde Politie (referentienummer 2022 R3 082). 

 

Laureaat is NV EdenRed Belgium. De raamovereenkomst gaat in op 23 juni 2022 en loopt tot 31 maart 2025 (verlengbaar t.e.m. 31 december 2025). Lokale politiezones en AIG kunnen zich aansluiten bij deze overheidsopdracht.  

 

Het grote voordeel om in te stappen in deze raamovereenkomst is, dat de politiezones die tot deze markt toetreden, het GALop-systeem (uurregistratiesysteem) gebruiken voor de communicatie van de maaltijdcheques met de leverancier Edenred. 

 

De nominale waarde van een maaltijdcheque zal 6 euro (1,09 euro ten laste van het personeelslid en 4,91 euro ten laste van de werkgever) bedragen. 

 

De totale uitgave op jaarbasis (o.b.v. geraamde bedrag voor 2023) wordt geraamd 130.342,54 euro. 

Er zijn geen beheerskosten verschuldigd.

 

Met dit besluit wenst de politiezone Brasschaat toe te treden tot de raamovereenkomst en NV EdenRed Belgium aan te stellen als leverancier. In zijn zitting van 10 oktober 2022 keurde het college de toetreding principieel goed.

 

Juridisch kader

Koninklijk besluit van 20 juni 2019 tot wijziging van de geldelijke rechtspositie van de politiediensten, BSB 26 juni 2019. 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen. Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing van overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.  

Wet op de geïntegreerde politie, artikel 33. 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen. 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en meer bepaald artikel 47. 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen. 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen. 

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen beheerskosten verschuldigd aan de dienstverlening. 

 

De totale uitgave op voor 2022 (2 maanden: november en december), inclusief BTW, wordt geraamd 28.879,08 euro (330/115-41 werkgeversbijdrage/uitgave: 20.570,00 euro en 330/161-04 werknemersbijdrage/inkomsten: 4.510,00 euro). 

 

De totale uitgave, inclusief BTW, op jaarbasis, voor 2023, wordt geraamd op 130.342,54 euro, inclusief BTW (330/115-41 werkgeversbijdrage/uitgave:  109.772,54 euro en 330/161-04 werknemersbijdrage/inkomsten: 24.369,08 euro). 

 

Deze bedragen dienen ingeschreven te worden in de personeelsbegroting voor 2022 en 2023. 

Voor de komende jaren dienen er jaarlijks voldoende budgetten ingeschreven te worden op de personeelsbegroting. 

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1- Goedkeuring wordt verleend aan de aankoop van maaltijdcheques voor het voltallige personeel van de politiezone Brasschaat bij NV EdenRed Belgium, Vorstlaan 165 bus 9 te 1160 Brussel, via het raamcontract van de federale politie 2022 R3 082, voor de duurtijd van het raamcontract.

 

Art.2- De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het budget van de gewone dienst vanaf 2023, budgetsleutels 330/115-41 en 330/161-04. 

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

4 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 26 september 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 26 september 2022 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 26 september 2022 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

5 Eredienstinstellingen. Budgetten 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke spreekt zijn dank uit voor het organiseren van de algemene commissie deze maand over dit onderwerp.  Zijn fractie vraagt wel nog een update van het kerkenplan.  Zijn fractie heeft nog steeds zijn bedenkingen over de solidariteit doorheen de parochies.  Ze zijn ervan overtuigd dat er wel mogelijkheden zijn.  Ze vragen zich ook af waarom de Driehoek volledig afgeketst is?  De volledige subsidie zou daar niet goedgekeurd worden.  Ze hopen ook dat er wat meer rationaliteit komt in de wijk Bethanie.  Ze moedigen een culturele functie zeker aan. 

 

Schepen Heirman licht toe dat het college geoordeeld heeft dat de kerkfabriek van de Driehoek ook de normale procedure moet volgen.  Ze moesten een aanvraag bij de hogere overheid indienen en dat hebben ze niet gedaan.  Door dit niet te doen zou de kost voor de gemeente hoger zijn.  Op basis hiervan heeft het college verzocht om eerst een aanvraag te doen zodat er ook een subsidie komt van de hogere overheid.  Op deze manier is het aandeel voor het bestuur lager.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het Centraal Kerkbestuur Brasschaat heeft de budgetten 2023 ingediend van de Rooms-katholieke eredienstinstellingen op het grondgebied van de gemeente.

 

Stad Antwerpen bezorgde het budget 2023 van de kerkfabriek OLV van Gedurige Bijstand (Ekeren-Mariaburg)
 

Juridisch kader

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erediensten (hoofdstuk III afdeling 2 inzake het budget).
Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten.
De budgetten waarin de gemeentelijke tussenkomsten niet hoger zijn dan voorzien in het goedgekeurde meerjarenplan, worden voor kennisneming voorgelegd aan de gemeenteraad.
Collegebesluit van 5 september 2022, waarin het maximale toelage bedrag voor de renovatie van de buitentrappen van de Sint Jozefkerk (Driehoek) wordt vastgesteld op 30 % van de bewezen kost, na aftrek van eventuele subsidies van de Vlaamse overheid, met  een maximum toelage van 22.263,75 euro.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

97.647,79 euro

Budgetsleutel

0790/64940000 Exploitatietoelagen eredienstinstellingen
0790/66400000 Investeringssubsidies eredienstinstellingen

Budget/jaar

Exploitatie en investeringsbudget 2023

Krediet beschikbaar

Ja.

Visum financieel directeur

Te verlenen vóór goedkeuring door de gemeenteraad van de concrete aanvraagdossiers voor investeringssubsidies

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het budget 2023 van eredienstinstellingen:
 

Heilig Hart Donk
Eploitatietoelage van 6.204,66 euro, terwijl in het meerjarenplan een toelage voorzien was van 1.245,00 euro
Investeringstoelage van 66.000,00 euro, zoals voorzien in het meerjarenplan.

 

OLV van Gedurige Bijstand (Ekeren Mariaburg)
Exploitatietoelage 3.179,04, terwijl in het meerjarenplan geen tussenkomst voorzien was..

 

Art.2.- Neemt kennis van het budget 2023 van Sint Jozef (Driehoek) en van het exploitatiebudget (geen toelage, terwijl in het meerjarenplan een tussenkomst voorzien was van 17.305,00 euro).


Art.3.- Hecht geen goedkeuring aan het investeringsbudget van Sint Jozef (Driehoek): de investeringstoelage van de gemeente kan maximaal 22.263,75 euro bedragen, terwijl een tussenkomst van 66. 791,26 euro werd ingeschreven.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

6 Voetbal Maria-ter-Heide. Investeringstoelage vervanging gasketel. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Voetbalclub Kon. SOC MTH wenst op korte termijn een oude gasketel te vervangen door een beter afstelbaar en energiezuiniger exemplaar.

 

De kostprijs wordt geraamd op 6.387,00 euro exclusief btw (de club kan de btw recupereren) en er wordt een tussenkomst van de gemeente gevraagd.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2022 inzake de investeringstoelagen sportinfrastructuur 2022-2024.

 

Adviezen

De sportraad heeft op 12 september 2022 gunstig advies verleend.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

 

Kost

2.129,00 euro

Budgetsleutel

0740/66400000 Investeringstoelagen sportinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringsbudget 2022

Krediet beschikbaar

Ja : hoewel niet specifiek voorzien is voldoende  marge beschikbaar

Visum financieel directeur

2022/86

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Stemt in met een investeringstoelage aan voetbalclub Maria-ter-Heide voor de vervanging van een gasketel.

 

Art.2.- De toelage bedraagt 1/3de van de bewezen kosten, met een maximum toelagebedrag van 2.129,00 euro.

 

Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging van facturen van aannemers of voor aangekochte materialen voor deze werken en mits:

        ofwel betalingsbewijzen worden voorgelegd

        ofwel het bewijs wordt geleverd dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

7 Tennisclub RUA. Investeringstoelage voor herstelling padelveld en aanleg 2 all-weather tennisvelden. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke en zijn fractie keuren dit punt goed maar ze willen wel benadrukken dat de gemeente in zijn contacten met de club hen op het hart moet drukken dat de ingebrekestelling actief zal nagejaagd worden.  Er wordt nu een toelage gegeven om de miserie met een private speler te compenseren.  Dit is volgens hem niet de gewoonlijke weg.  Hij wil graag ook weten of er een advies is van de financieel directeur?  Hij is positief over dit punt maar hij hoopt dat de club de nodige inspanningen zal doen om de ingebrekestelling succesvol af te sluiten. 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat de club daar reeds volop mee bezig is.  Er is volgens haar al een gemiddelde oplossing voor dit geschil.  Het staat opgenomen dat ze pro rata moeten terug betalen.  Ze geeft nog mee dat er initieel geen subsidie vanuit de gemeente werd uitgekeerd. 

 

Volgens raadslid Vermeulen is er een tussenkomst van de aannemer die het heeft uitgevoerd van 12 000 euro.  Deze is reeds verrekend. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Tennisclub Rua gaat 2 gravelvelden vervangen door all-weatherterreinen. Tevens zullen herstellingen uitgevoerd worden aan haar 1ste padelveld.

 

De totale kostprijs werd in 2021 geraamd op 173.364,86 euro, btw inbegrepen en de club vraagt financiële ondersteuning van de gemeente door middel van een investeringstoelage.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2022 inzake de investeringstoelagen sportinfrastructuur 2022-2024

 

Adviezen

Gunstig advies van de sportraad van 22 november 2021.

Gunstig advies van A. Van Gerven, sportschepen, en sportdienst, op basis van de offertes van 2021.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

57.788,28 euro

Budgetsleutel

0740/66400000 Uitzonderlijke investeringstoelagen sportinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringsbudget 2022

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

2022/87

 

De club heeft de aannemer die het padelveld aanlegde in 2017 in gebreke gesteld wegens constructiefouten. Indien de club hiervoor schadevergoeding verkrijgt  zal de gemeentelijke investeringstoelage verhoudingsgewijs terugbetaald worden.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Stemt in met een investeringstoelage aan tennisclub Rua voor de herstelling van een padelveld en de aanleg van 2 all-weather tennisvelden.
 

Art.2.- De toelage bedraagt 1/3de van de bewezen kost, met een maximum toelage van 57.788,28 euro
 

Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na het voorleggen van facturen van aannemers voor het uitvoeren van deze of facturen voor aankoop van materialen en mits:

        ofwel betalingsbewijzen voor deze facturen worden voorgelegd

        ofwel bewijs wordt geleverd dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.

         

Art.4.- Indien TC Rua schadevergoeding verkrijgt voor het 1ste padelveld, verbindt de club zich ertoe om de investeringstoelage ter zake verhoudingsgewijs terug te betalen aan de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

8 Noodhulp voor de overstromingen in Pakistan. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Sinds juni kent Pakistan een extreme regenval, 10x meer dan tijdens normaal moessonseizoen. Deze is direct in verband te brengen met de klimaatverandering. Ondertussen zijn er al meer dan 750000 stuks vee verdronken, 637000 mensen terechtgekomen in opvangkampen, 1,69 miljoen huizen vernietigd of beschadigd en 6,4 miljoen mensen onmiddellijk hulpbehoevend. Dit alles bovenop de reeds bestaande interne migratiestromen waaronder ook Afghaanse vluchtelingen.

 

Momenteel zijn de grootste noden:

        Voeding

        Water, sanitair, hygiëne

        Gezondheidszorg, psychosociale zorg

        Veiligheid

 

Er zijn geen GROS-leden actief in Pakistan.

 

Mogelijke kandidaten zijn: Rode Kruis Internationaal, Unicef, World Food Programme (WFP), UNHCR, Artsen zonder Grenzen, Oxfam, Save the children

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

SDG 17

 

Adviezen

De Algemene vergadering van de GROS adviseert om noodhulp te voorzien via UNHCR aangezien zij actief zijn in Pakistan omwille van de grote aanwezigheid van Afghaanse en Pakistaanse vluchtelingen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost     1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel    64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar    Exploitatie 2022

Krediet beschikbaar   Ja

Visum financieel directeur  Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring voor het bieden van noodhulp via UNHCR in kader van de crisis in Pakistan voor een bedrag van 1.250 euro.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

9 Noodhulp voor de droogte in de Hoorn van Afrika. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het is nu het vierde jaar op rij dat er droogte heerst. Dit bovenop natuurfenomenen zoals El Nino in 2021 en sprinkhanen in 2020 en 2021. Ook hier ligt de klimaatverandering mee aan de basis. Daarbovenop wordt de crisis nog eens verergerd door conflicten verminderde graaninvoer omwille van

oorlog Oekraïne. Gevolgen: 22 miljoen mensen in dringende nood, (Interne) migratiestromen en heel wat vee en andere dieren die reeds gestorven zijn.

 

Momenteel zijn de grootste noden:

        voeding

        dringende gezondheidszorg

        watervoorziening, hygiëne

        opvang

 

Er zijn geen GROS-leden actief in het gebied dat het meest lijdt onder de droogte. Amka is wel actief in Nairobi, Kenia.

 

Mogelijke kandidaten zijn: Rode Kruis Internationaal, Unicef, World Food Programme (WFP), Caritas, UNHCR, Oxfam, Save the children

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

SDG 17 & 2

 

Adviezen

De Algemene vergadering van de GROS adviseert om noodhulp te voorzien via WFP aangezien zij actief zijn in de Hoorn van Afrika rond voeding.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost     1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel    64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar    Exploitatie 2022

Krediet beschikbaar   Nee, budget te verschuiven van budgetsleutel werkingskosten met  ontwikkelingssamenwerking (61599999) naar budgetsleutel toelage humanitaire hulp (64930920)

Visum financieel directeur  Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring voor het bieden van noodhulp via WFP in kader van de droogte in de Hoorn van Afrika voor een bedrag van 1.250 euro.

 

Art.2.- Stemt in met een budgetverschuiving van budgetsleutel werkingskosten ontwikkelingssamenwerking naar budgetsleutel humanitaire hulp voor een bedrag van 1.250 euro.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

10 Definitieve vastlegging bedragen subsidies GROS-verenigingen. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans verwijst graag naar bijlage 1.  Bij de verdeling van de cijfers staat er bij Broederlijk Delen een rood cijfer met een bedrag van 594 euro.  Ze begrijpt niet wat voor een bedrag dit is en vanwaar dit komt?  Ze wil ook graag weten wat de reden tot ontslag is van sommige organisaties? 

 

Schepen Pantens licht toe dat dit een bevoegdheid is van waarnemend burgemeester Cools.  Aangezien hij ziek is, vraagt ze of het mogelijk is om deze vraag door te mailen naar hem zodat hij hierop kan antwoorden. 

 

De algemeen directeur licht toe dat het antwoord aan de leden van de raad kan bezorgd worden via mail.  Het antwoord kan nadien niet toegevoegd worden aan het zittingsverslag. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Ieder kalenderjaar kunnen GROS-verenigingen subsidies krijgen voor het voorbije werkingsjaar in kader van hun educatieve werking alsook hun projecten.

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

 

Adviezen

Verdeling budget projectsubsidies

 

Vanaf werkjaar 2020 (begroting 2021) wordt de verdeling gedaan aan de hand van een puntensysteem zoals bepaald in het nieuwe subsidiereglement. Dat geeft volgende verdeling:

 

 

 

Voor 11.11.11. is een bedrag van 5225€ in de begroting opgenomen

 

  1. Verdeling budget educatieve activiteiten

 

Aangezien een normale werking in 2021 nog niet mogelijk was, adviseert de GROS om voor diegenen die een aanvraagformulier indienden, maar in 2021 geen activiteiten konden organiseren enkel de basissubsidie (organisatiekosten) toe te kennen. Organisaties die alsnog activiteiten hebben georganiseerd, krijgen een bijkomend bedrag volgens de goedgekeurde verdeelsleutel. Bij toepassing van het reglement wordt de bijdrage per vereniging geplafonneerd op 25% van het beschikbare budget.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

 32769 euro, btw inbegrepen (jaarlijks)

 

Budgetsleutel

0160/64930910 Toelage educatieve activiteiten GROS-leden

0160/64930930 Toelage ontwikkelingswerkers en projecten

0160/64930900 Toelage ontwikkelingshulp 11.11.11

 

Budget/jaar

Exploitatie 2022

2374 euro 0160/64930910 Toelage educatieve activiteiten GROS-leden

25170 euro 0160/64930930 Toelage ontwikkelingswerkers en projecten

5225 euro 0160/64930900 Toelage ontwikkelingshulp 11.11.11

 

BESLUIT eenparig:

 

Art. 1.- Hecht goedkeuring aan de voorgestelde budgetverdeling goed:

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

11 Verzoekschrift tot erkenning van een publiekrechterlijke erfdienstbaarheid van doorgang op van de servitude gelegen tussen de Wandeleerlei tussen nummer 18 en 22 en Donksesteenweg tussen nummers 86 en 88 op grond van 30-jarig openbaar gebruik. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels doet volgende tussenkomst :

 

“Eerst en vooral onze dank voor het uitstel van dit agendapunt in augustus en de toelichting ervan op de algemene commissie.

 

We gaan beginnen met een van de laatste zinnen die we naar voor brachten bij de behandeling van dit punt tijdens de gemeenteraad van augustus:

Wat is buiten een notariële akte, talrijke getuigenissen en kaarten waarop de servitudeweg aangeduid staat nog nodig om een 30-jarig gebruik aan te tonen?

 

Wij stellen deze vraag dus opnieuw omdat we na herlezing van de talrijke getuigenissen ervan overtuigd blijven dat er bewijsmateriaal genoeg is om aan te tonen dat het openbaar karakter van de weg aanduidt.

 

Dan zitten we nog met de factor: 30 jaar onafgebroken, ongestoord en ondubbelzinnig gebruik. Vanaf het moment dat er in die 30 jaar iets opduikt met de factor “privaat” gaat dit teniet. Wat is er opgedoken dan en wat is het harde bewijs hiervan? Op de algemene commissie was er sprake van een factuur die dateert uit de jaren '80 en die zou aantonen dat er toen een bord is aangekocht is met de vermelding “privaat”. Waar is die factuur dan, als ze al bestaat, ze is alvast niet toegevoegd aan de bijlagen. Het bord dat er nu geplaatst is blinkt als nieuw, begrijpelijk als je het label aan de achterzijde bekijkt. Fabricagejaar: 2022! Je zou dan kunnen vermoeden dat het oude bord verroest of beschadigd was. Een blik in Google-street-view leert ons dat er vroeger geen bord stond. Wordt de gemeenteraad hier voor schut gezet of wat speelt hier?

 

Het is onze overtuiging dat we als gemeenteraad moeten handelen in functie van het algemeen belang. Dit moet primeren. Vandaar dat we, op basis van de aangehaalde getuigenissen, van deze weg een gemeenteweg moeten maken.

 

En we weten het ook het college van burgemeester en schepenen zit verveeld met de materie die we moeten behandelen en, in principe, niet thuishoort in de agenda van de gemeenteraad. Dit was ook het geval met de servitude aan de Claesstraat waar we beslisten, in september 2021, om daar wel een gemeenteweg van te maken. Dit kreeg dan nog een staartje en belandde bij de Raad van State. Is het dat wat speelt, wil men geen tweede maal door de lijdensweg en kiest men, gemakkelijkshalve voor de niet goedkeuring van de publiekrechtelijke erfdienstbaarheid, met in het achterhoofd van “laat ze het achteraf maar uitvechten”?

 

Misschien moeten we als Brasschaat dan maar een signaal uitzenden naar hogere overheden dat we met deze materie gewrongen zitten. Misschien valt er dan ergens een euro en schiet men in gang om de reglementering of de wetgeving rond deze materie te wijzigen. Misschien naïef? Het is maar een voorstel.

 

Hoe dan ook als de beslissing staande blijft, gaan we met onze fractie een "neen stem" uitbrengen, maar we blijven het, in dat geval, een gemiste kans noemen om enerzijds het algemeen belang te laten primeren en anderzijds een signaal uit te zenden dat gemeenteraden kampen met deze materie omdat ze eigenlijk moeten optreden als rechter en dat dit, in de grond, niet tot hun kerntaak behoort.”

 

Raadslid Pauwels en zijn fractie vragen een hoofdelijke stemming bij dit punt.

 

Raadslid Van Mechelen steunt raadslid Pauwels volledig.  Hij vindt dat mensen er moeten kunnen blijven wandelen omdat de servitudeweg er volgens hem al meer dan 30 jaar ligt. 

 

Raadslid Brughmans licht toe dat zijn fractie voorstander is van de erkenning / bevestiging van de erfdienstbaarheid van de publieke overgang.  Raadslid Pauwels haalde reeds een aantal elementen aan.  Het ging volgens hem over het afwegen van het openbaar belang t.o.v. het privaat eigendomsrecht.  Het privaat eigendomsrecht wordt hier niet ontzegt aan de eigenaar, maar het zou wel een aantal beperkingen opgelegd krijgen, nl. in goede verstandhouding en in goed nabuurschap.  Een alternatief zou volgens hem een onteigening kunnen zijn, maar dat is net niet wat hier gevraagd wordt.  Volgens hem is dit ook wel een instrument voor de gemeente om bij te dragen aan de recreatieve mobiliteit wat toch ook wel een heel belangrijk thema is. 

 

Raadslid Brughmans komt terug op de parallel die gelegd wordt met de Claesstraat.  Hij onderscheid dit, zeker als het gaat over het argument “ondubbelzinnig gebruik”.  Dit is volgens hem een zeer ruim begrip en voor veel interpretaties vatbaar.  Het kan zich inbeelden dat het college koudwatervrees heeft om hier een “pro” standpunt in te nemen.  Hij vindt het de taak van de gemeenteraad als rechtsprekend orgaan.  Op de commissie haalde hij ook al aan dat het verzoekschrift van de eigenaars van het bewuste pand aanhaalden dat zij akkoord zijn om in overleg te treden met het gemeentebestuur en met de aangelanden.  Zijn fractie betreurt dat dit niet gebeurd is.  Het is volgens hem niet omdat er een procedure hangende is dat een overleg niet zou kunnen.  Er bestaat volgens hem ook nog de mogelijkheid van een contractuele weg.  Zijn fractie betreurt dat het gemeentebestuur daar geen verder werk van gemaakt heeft.  Op deze manier zou men het dossier kunnen ontzenuwen. 

 

Raadslid Hoegaerts bevestigt dat het meeste reeds werd gezegd en doet nog volgende tussenkomst :

 

“Ik stel dat inzake het 'ondubbelzinnig' gebruik de weg wel degelijk meer dan 30 jaar is gebruikt als verbindingsweg of zelfs recreatieweg, maar dat het 'ongestoord' gebruik de laatste jaren blijkbaar de spuigaten uitliep.

Ik betreur dat er geen modus vivendi kan of kon gevonden worden en sluit zich aan bij de opmerking van collega Brughmans om te pleiten voor overleg en het faciliteren van dat overleg door het gemeentebestuur.”

 

Schepen Fonteyn licht toe dat het zeker geen koudwatervrees is.  Dit standpunt wordt volgens haar niet ingenomen op basis van een vorig dossier.  Ze licht toe dat er een toetsing werd gedaan op basis van een regelgevend kader en dit volgens objectieve parameters.  Het gaat in dit dossier over het ononderbroken en ondubbelzinnig gebruik.  Het 30-jarig gebruik valt volgens haar min of meer te bewijzen, maar het gaat hier over het ondubbelzinnig gebruik.  Er is in dit dossier geen ononderbroken, ondubbelzinnig gebruik.  De privé eigenaar heeft op verschillende momenten duidelijk gemaakt dat het om een privaat grond gaat.  Het bord waarvan sprake is in het dossier heeft wel degelijk bestaan wat blijkt uit het dossier

 

Er is meermaals door de eigenaar duidelijk gemaakt dat het om privaat grond gaat en dus kan de gemeenteraad als sprekend orgaan enkel over gaan tot de toetsing aan de ondubbelzinnigheid en ononderbroken karakter op basis van de bewijslast van het dossier.

 

Raadslid Brughmans gaat niet verder in op de feiten maar volgens hem is ondubbelzinnig gebruik heel rekbaar.  Als hij kijkt naar het dossier van de Claesstraat zou hij zo een argument kunnen geven dat heel rekbaar is.  Zijn fractie volgt de redenering van schepen Fonteyn niet. 

 

Raadslid Pauwels vindt het spijtig dat men hier met een onvolledig dossier zit.  Op de commissie werd toegelicht dat de factuur bestaat.  Hij verwacht dan ook dat de raadsleden hierover kunnen beschikken.  Op basis hiervan zou hij kunnen oordelen in eer en geweten over deze materie.  De bijlage ontbreekt volgens hem. 

 

Voorzitter Versompel licht toe dat de juriste van de gemeente het dossier volledig onderzocht en toegelicht heeft.  Zij heeft haar advies gegeven.  Er werd volgens hem niemand ontdaan van informatie, ze heeft getracht iedereen volledig te informeren. 

 

Schepen Fonteyn geeft nog mee dat de bewijsstukken waarnaar verwezen wordt wel degelijk in het dossier zitten. 

 

De hoofdelijke stemming volgt :

        Ja : 14 stemmen

        Neen : 10 stemmen

        Onthouding : 5 stemmen

        4 afwezig

 

Voorzitter Versompel licht toe dat volgens artikel 33 van het decreet lokaal bestuur de onthoudingen niet worden meegeteld in de telling.  De beslissing wordt bijgevolg aangenomen met 14 stemmen tegen 10 stemmen.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

1. DE VERZOEKSCHRIFTEN 

 

Gelet op het verzoekschrift van de heer Francis Mertens van 21 februari 2022 waarin de gemeenteraad wordt verzocht de vastlegging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang te overwegen van de servitudeweg tussen De Wandeleerlei tussen nummer 18 en 22 en Donksesteenweg tussen nummer 86 en 88 op basis van het 30-jarig publiek gebruik;

 

Dit verzoekschrift werd aangevuld door de heer Francis Mertens:

        Op 23 februari 2022 ontving de gemeente een foto waarop een poortje werd geplaatst op de private servitudewegenis De Wandeleerlei - Donksesteenweg.

        Op 27 maart 2022 werd het verzoekschrift aangevuld met tekst en een plan.

        Op 31 maart 2022 werd het verzoekschrift nogmaals aangevuld met tekst en een ander plan.

 

Tussen 1 april 2022 en 9 april 2022 werd het verzoekschrift nogmaals aangevuld met 18 individuele getuigenissen.

 

Gelet op artikel 13 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, dat voorziet als volgt:

 

“§ 1. Grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, kunnen in aanmerking komen als gemeenteweg. De toegankelijkheid van private wegen, vermeld in artikel 12septies, § 1, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, geldt niet als bewijs van een dertigjarig gebruik door het publiek.

 

§ 2. De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.

De vaststelling door de gemeenteraad van een dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.

 

§ 3. Voor de toepassing van paragraaf 2 kan eenieder een verzoekschrift indienen bij de voorzitter van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen. Dat verzoekschrift wordt schriftelijk ingediend, en bevat een toelichting en de nodige bewijsmiddelen over het dertigjarige gebruik door het publiek.

 

§ 4. Als het dertigjarige gebruik door het publiek is vastgesteld in een uitvoerbare rechterlijke uitspraak, vloeien de verplichting tot de opmaak van een rooilijnplan en de vestiging van een publiek recht van doorgang rechtstreeks uit die uitspraak voort.

 

§ 5. Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28. Voor de toepassing van het eerste lid worden onder meer het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting als bezitshandelingen beschouwd."

 

2. DE AANGEHAALDE BEWIJSMIDDELEN

 

Het verzoekschrift en aanvullingen vermelden volgende elementen voor de vaststelling van een langdurig publiek gebruik:

 

2.1. Aanwezigheid van de weg door vermelding van de servitudewegenis in de akte van De Wandeleerlei 8

 

Verzoeker verwijst in zijn verzoekschrift naar de vermelding van een erfdienstbaarheid in de verkoopakte dd. 6 september 2016 van De Wandeleerlei nummer 8 door de erfgenamen van Mertens – van Dijck: De servitudewegenis tussen Donksesteenweg en De Wandeleerlei.

 

 

 

Deze erfdienstbaarheid werd overgenomen uit een eerdere aankoopakte van 20 juni 1958, maar werd aangevuld met een verklaring van de verkopers dat op basis van 30-jarig publiek gebruik een recht van overgang zou bestaan ten gunste van de inwoners van een gemeente.

 

 

2.2. Aanwezigheid van de weg op plannen

 

Verzoeker brengt in aanvulling van zijn verzoekschrift een plan bij van gronden in De Wandeleerlei van 31 januari 1959 waarop de servitudeweg staat ingetekend met vermelding “WANDELWEG”

 

Verder brengt verzoeker ook een plan voor van de wandelwegen in en rond Brasschaat. De servitudewegenis is hierop aangeduid in het groen, zoals ook de wandelwegen in het Peerdsbos zijn aangeduid. De precieze bron van dit plan wordt niet vermeld.

 

2.3. Gebruik/beheer van de weg

 

Verzoeker verwijst naar de aanwezigheid van houten, wit beschilderde palen, die door de gemeente zouden zijn geplaatst.

Het weggetje zou ook als omleidingsweg voor fietsen dienst hebben gedaan tijdens de wegenwerken van Voshollei.

 

2.4. Getuigenverklaringen

 

Bijkomend aan het verzoekschrift worden nog 18 getuigenverklaringen aan de gemeente bezorgd. 

Vijftien getuigen verklaren dat zij het weggetje reeds meer dan 30 jaar gebruiken. Drie getuigen verklaren dat zij dit weggetje wel degelijk gebruiken, maar nog geen 30 jaar.

 

Samengevat stellen de getuigenverklaringen als volgt:

        Gebruik als snelle, veilige en rechtstreekse fiets-, jog- en wandelverbinding naar en van het Peerdsbos met 1 oversteek over de drukke Bredabaan.

        Heel veilige, alternatieve, kortere fietsverbinding richting winkels (Aldi, Colruyt, Cools)

        De Wandeleerlei is een rustige, bijna autovrije weg om te wandelen of te lopen/(leren) fietsen met jongere kinderen.

        Veilige verbinding naar Sint Ludgardisschool/Sint MIchielscollege

        Slechte toestand fietspad Zegersdreef is geen alternatief

        Kortere verbinding

        Aangelegd als servitudewegenis voor de eigenaars van De Wandeleerlei, de weg werd echter door het publiek gebruikt.

        Verworven recht door het gebruik van het weggetje richting bevriende kinderen in De Wandeleerlei, ontmoetingen en bezoeken van vrienden uit de buurt

        Groot nut voor de gemeenschap, maakt het trage verkeer zoveel aangenamer

        Vaststelling als buur van regelmatig gebruik van het pad, vaak door kinderen

        Afsluitklep van PIDPA drinkwater ligt in dit weggetje

        De servitudeweg werd nooit afgesloten

        Het gebruik van de servitudewegenis werd niet beperkt tot de bewoners van De Wandeleerlei. Nooit klachten gehad, nooit overlast bezorgd.

        Gebruikt om naar de toenmalige bushalte op Bredabaan te gaan.

 

 

3. BEKENDMAKING, OPMERKINGEN EN BEZWAREN

 

In navolging van de ontvangst van dit verzoekschrift en ter voorbereiding van de behandeling ervan door de gemeenteraad heeft de gemeente het verzoek begin mei 2022 bekend gemaakt door publicatie van het verzoekschrift (met bijhorende getuigenverklaringen) op de gemeentelijke website. Ook werd er ter plaatse een bekendmaking uitgehangen en de eigenaars van de servitudeweg, de aangelanden en alle indieners van het verzoek werden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Er werd bij deze bekendmaking de mogelijkheid geboden om opmerkingen dan wel bezwaren te bezorgen met betrekking tot het verzoek tot erkenning van een publiekrechterlijke erfdienstbaarheid van doorgang op basis van 30 jarig publiek gebruik, alvorens het verzoekschrift effectief op de gemeenteraad te behandelen.

 

De gemeente ontving in navolging van deze bekendmaking 19 opmerkingen en/of bezwaren. Volgende zaken worden zo onder meer vermeld:

 

3.1. kaartmateriaal

 

In enkele bezwaren wordt verwezen naar mogelijk kaartmateriaal. Kaarten zelf worden echter niet mee voorgebracht.

Volgens een indiener moet op wandelkaarten en stafkaarten de servitudewegenis ten alle tijden bewandelbaar zijn.

Een indiener verwijst naar het plan van zijn woning gebouwd in 1961-1962. Op het inplantingsplan valt de zone van het paadje er juist af. Hij verwijst naar mogelijke andere bouwdossiers uit de omgeving waarop het paadje wel is aangeduid.

 

 

3.2. etymologie

 

Een indiener meent dat de straatnaam ‘De Wandeleerlei’ slaat op het feit dat je erdoor kan wandelen (geen doodlopende straat)  Hij vermoedt eveneens dat De Wandeleerlei al langer dan 30 jaar bestaat.

 

3.3. vermelding in aktes

 

Een indiener verwijst naar de opname van de servitudeweg in een notariële akte, waardoor men toch niet op eigen houtje kan beslissen om deze af te sluiten.

 

Een indiener verwijst naar het feit dat de servitudewegenis een privaat pad is, “waarvan de eigenaars van De Wandeleerlei met uitzondering van de eigenaars met een façade richting Bredabaan het recht hebben om deze te gebruiken.

Wanneer bewoners van andere straten dit pad gebruiken kan dit als “trespassing” worden beschouwd, en de bekentenis van deze mensen dat ze dit al jaren doen, kan juridisch beschouwd worden als bekentenis van een overtreding, en als dusdanig in de rechtszaal tegen hen gebruikt worden.

Het is overigens aan de politie van Brasschaat om erop toe te zien dat enkel bewoners van De Wandeleerlei deze servitudeweg gebruiken”.

 

3.4. standpunt eigenaars servitudewegenis

 

Namens een aantal eigenaars van de wegbedding van het paadje tussen De Wandeleerlei en Donksesteenweg worden volgende opmerkingen meegegeven:

 

De servitudewegenis is opgesplitst in 6 percelen, waarvan 3 percelen grenzen aan Donksesteenweg (bospad) en 3 percelen grenzen aan De Wandeleerlei (oprit naar De Wandeleerlei nr 18). De 6 percelen zijn momenteel in eigendom 11 eigenaars.

Het pad is klein, maar is juridisch complex.

Enkele eigenaars zijn het volledig oneens met de plaatsing van het poortje.

Enkele eigenaars hebben de doorgang steeds toegelaten, aan om het even wie die dat pad wilde gebruiken, zodanig dat er inderdaad een 30-jarig (bescheiden) publiek gebruik ontstaan is.

De erkenning van dit pad als gemeenteweg draagt bij tot de uitbouw van een veilig fiets- en wandeldoorgang. De gemeente staat dan in voor het beheer, waardoor de eigenaars geen aansprakelijkheid meer hebben en er meer rechtszekerheid is voor de buurt.

Enkele eigenaars zijn bereid om in gesprek te gaan met de gemeente.

 

Een eigenaar wijst erop dat de andere eigenaars van de servitudewegenis niet meer in De Wandeleerlei wonen. Zij zijn ook de enigen die langs deze servitudewegenis historisch toegang nemen tot hun perceel.

 

3.5. verkeerssituatie

 

Er wordt melding gemaakt dat De Wandeleerlei een DOODLOPENDE straat is die alleen mag betreden worden door bewoners van De Wandeleerlei, zoals het verkeersbord op de hoek van De Wandeleerlei en Bredabaan aangeeft. Dit betekent dat De Wandeleerlei enkel mag gebruikt worden door de bewoners van De Wandeleerlei. Men verwijst eveneens naar de alternatieve, veilige verbindingen langsheen Donksesteenweg, Voshollei en Zegersdreef. Deze wegen zijn wel uitgerust met voet- en fietspaden.

 

Er wordt melding gemaakt van loopwedstrijden met parcours door de servitudeweg, waarbij er zelfs tafels werden neergezet op dit pad. Ook werd recent een wegomlegging voor fietsers door het pad gelegd tijdens de wegenwerken van Voshollei/Donksesteenweg.

 

Er wordt 5 keer melding gemaakt van het bord ‘privaat domein’ dat geplaatst is aan de beide zijden van de servitudewegenis. Dit bord werd zo nu en dan vervangen doordat het vernield werd door passanten. Mensen die deze borden niet hebben gerespecteerd begaan dus een inbreuk op de wegcode en plegen inbreuk op de privacy.

 

Aandachtspunt, (niet relevant voor het 30-jarig publiek gebruik):

Er wordt verwezen naar de onveilige doorsteek richting Peerdsbos. Er is geen oversteekplaats voorzien op Bredabaan ter hoogte van De Wandeleerlei. Er moeten momenteel 4 rijstroken met een snelheidsregime van 70 km/u en een groene, onverharde berm worden overgestoken richting de doorsteek naar het Peerdsbos. Deze doorsteek bevindt zich tussen de woningen Bredabaan 105 en 107.

 

3.6. Voortdurend, onafgebroken, ongestoord en ondubbelzinnig gebruik

 

2 bezwaarindieners verklaren dat ze dit weggetje al 30 jaar gebruiken.

7 bezwaarindieners verklaren dat ze dit weggetje gebruiken. Hiervan geven 4 bezwaarindieners aan dat ze dit weggetje nog geen 30 jaar gebruiken. De 3 overige bezwaarindieners geven geen aantal jaren gebruik weer.

 

Enkele eigenaars van de bedding van de servitudewegenis hebben de doorgang steeds toegelaten, aan om het even wie die dat pad wilde gebruiken, zodanig dat er inderdaad een 30-jarig (bescheiden) publiek gebruik ontstaan is.

 

Een eigenaar van de servitudeweg kan niet bewijzen dat er nooit een onbevoegd persoon gebruikt maakte van de doorgang. Zij hebben dit oneigenlijk gebruik steeds gedoogd omdat dit veelal bekenden, soms onbekenden waren.

Echter als de onbekenden te nieuwsgierig, te luidruchtig of onbeleefd werden bv door zwerfvuil achter te laten of als ze met de auto het pand verlaten, wat niet altijd lukt door het verzamelen van joggers, fietsers, picknickers,… werd er steevast op gewezen dat het pad privaat is en werd er verwezen naar de borden.

De laatste jaren en in het bijzonder vanaf het voorjaar 2020 (het uitbreken van de pandemie) is er een sterke toename van (onbeleefde) onbevoegde passanten, waardoor de toestand onhoudbaar is geworden. De intense passage, de verstoorde rust, het onveilig gevoel waren de aanleiding tot het finaal initiatief tot plaatsing van het poortje.

 

Er wordt 5 keer melding gemaakt van het bord ‘privaat domein’ dat geplaatst is aan de beide zijden van de servitudewegenis. Dit bord werd zo nu en dan vervangen doordat het vernield werd door passanten.

De aanwezigheid van deze borden worden concreet aangetoond door:

        Facturen daterende van 30 november 2014 en 1 februari 2022. Het laatste bord stond er voor de indiening van het verzoekschrift.

        Verklaring van de vorige eigenaars (1984-2001) waarin ze in samenspraak met de andere eigenaars, aan beide zijden van het pad een bord ‘privaat, geen doorgang’  hebben geplaatst.

        Fotomateriaal

        Foto van 2001, bij de aankoop van de woning De Wandeleerlei 18. Hierop staat naast de brievenbus een houten, wit bord met opschrift ‘private weg, verboden toegang’

        Beelden van Google Streetview van 2009: houten, wit bord zichtbaar naast brievenbus

        Beelden van Google Streetview van 2013: houten, wit bord zichtbaar naast brievenbus

        Foto van mei 2022: verkeersbord met vermelding ‘geen doorgang, privaat’

 

3.6. onderhoud/beheer

 

Er wordt melding gemaakt dat de servitudewegenis privaat onderhouden wordt. Er wordt verwezen naar snoeiwerken, ruimen bladafval, opvullen van putten, verwijderen van zwerfafval. De gemeente heeft nooit enige daad van onderhoud of beheer gesteld.

De palen die in de helft de en aan het einde kant Donksesteenweg werden aangebracht werden niet door de gemeente aangebracht, maar door de oorspronkelijke eigenaars en wel met als doel om het privaat en besloten karakter van de servitudewegenis te benadrukken.

 

*  *

*

De gemeenteraad heeft uiteraard akte genomen van al de opmerkingen en bezwaren die in het kader van de bekendmaking werden ingediend, doch niet al de aangehaalde argumenten blijken relevant voor de beoordeling van het wel of niet bestaan van een 30-jarig publiek gebruik.

De niet relevante zaken worden dan ook niet verder specifiek besproken.

 

Ergens wordt melding gemaakt van een vrijwilliger-gemeentemedewerker die van deur tot deur bijkomende getuigenissen zou zijn komen verzamelen. Het enige initiatief dat de gemeente heeft ondernomen in het kader van de ontvangst van het verzoekschrift is een ‘openbaar onderzoek’ opstarten. De persoon die zou zijn langsgegaan van deur tot deur handelde dan ook niet met enig mandaat van de gemeente.

 

4. BIJKOMEND OPZOEKWERK

 

4.1. kaartmateriaal (zie kaartenbundel)

 

- atlas van de buurtwegen: Donksesteenweg is opgenomen als chemin nr 1, geen opname in de atlas van de servitudewegenis.

- topografische kaart van 1939: straat De Wandeleerlei en servitudewegenis onbestaand

- topografische kaart van 1969, 1981, 1989, 2000: opname van straat ‘De Wandeleerlei’, geen opname van de servitudewegenis

- BPA nr 6 Voshol goedgekeurd op 30/07/1954 bestaat uit een grafisch plan en onteigeningsplan. De straat De Wandeleerlei wordt hierop afgebeeld met een breedte van 15m met achteraan een pijpenkop van 30x30m. De servitudeweg tussen de pijpenkop en Donksesteenweg staat niet mee opgenomen. De perceelgrenzen van de servitudeweg zijn nog onbestaand.

- wijziging BPA nr 6 Voshol, goedgekeurd op 7/02/1961: wijziging ter hoogte van Vosholdal. De straat De Wandeleerlei blijft behouden zonder vermelding van de servitudewegenis.

- plan wegenaanleg De Wandeleerlei, opgemaakt in 1956: geen opname

- Vlaamse wegenregister (middenschalige kaart met alle wegen van Vlaanderen): opname van straat ‘De Wandeleerlei’, geen opname van de servitudewegenis

- openstreetmap: opname van straat ‘De Wandeleerlei’, opname van de servitudewegenis: Het invoeren en aanpassen van de geografische data steunt volledig op vrijwilligers

        Geen opname van een route via de wandelknooppunten door de servitudewegenis.

        Geen opname van een route via fietsknooppunten door de serviutdewegenis

        Bouwdossiers:

        2002/B/448: opname

        1970/B/064: geen opname

        1974/B/091: opname

        1999/B/328: opname

        1991/B/133: geen opname

        1999/B/049: opname als PRIVE WEG, onverhard

        Verkavelingsdossiers:

        Z27: geen opname

        Z27 wijziging: geen opname, kadastraal plan vermeld wel de 6 percelen

        Q33: geen opname

        Y7: geen opname

        Y7 wijziging: geen opname

 

4.2. etymologie

 

19/11/1957: Goedkeuring staatnaam De Wandeleerlei door de gemeenteraad:

De nieuwe straat, uitkomende op de Bredabaan is gelegen in een domein dat vroeger toebehoorde aan de familie De Wandeleer. Dit domein werd thans (in 1957) verkaveld. De straatnaam is dus afkomstig van de vroegere eigenaars, nm de familie De Wandeleer.

 

4.3. vermelding in aktes

 

Enkele aktes van eigenaars in De Wandeleerlei en de aktes van de eigenaars van de servitudewegenis werden opgevraagd.

 

In de eigendomsakte van de wegbedding wordt de servitudewegenis beschreven als een aardeweg, die Donksesteenweg verbindt met De Wandeleerlei gelegen tussen  de loten 3 en 4 De aardeweg mag gebruikt worden door de eigenaars van De Wandeleerlei behalve de eigenaars met een perceel met een gevel op Bredabaan. Het onderhoud gebeurt op gemene kosten van de gebruikers, zijnde de eigenaar met gevel op  De Wandeleerlei.

 

In de eigendomsakte van de rechthebbenden (alle eigenaars van De Wandeleerlei met uitzondering van de eigenaars met een gevel gericht op de Bredabaan) wordt verwezen een recht van doorgang over het klein weggetje. Het onderhoud gebeurt op gemene kosten van de gebruikers.

 

In slechts 1 van de aktes die de gemeente heeft kunnen inkijken, wordt verwezen naar een 30-jarig publiek gebruik:

 

 

De erfdienstbaarheid zelf die in deze akte staat opgenomen, verwijst enkel naar een recht van overgang voor de kopers.  

De vermelding dat het recht van overgang zou gelden ten gunste van de inwoners van de gemeente op basis van 30-jarig gebruik door de gemeenschap is een extra verklaring van de verkoper zelf maar blijkt uit geen enkele andere akte (ook niet uit aktes met latere datum).

 

Het is deze verklaring waarnaar de indiener van het verzoekschrift verwijst als bewijs voor het 30-jarig publiek gebruik.

 

4.4. verkeerssituatie

 

Een indiener vermeldt dat De Wandeleerlei een doodlopende straat is die alleen mag betreden worden door bewoners van De Wandeleerlei, zoals het verkeersbord op de hoek van De Wandeleerlei en Bredabaan aangeeft. Dit betekent dat De Wandeleerlei enkel mag gebruikt worden door de bewoners van De Wandeleerlei.

 

Door de gemeente werd aan De Wandeleerlei inderdaad een verkeersbord geplaatst ter hoogte van het kruispunt met Bredabaan. Hier werden volgende borden voorzien:

- C3 met onderbord type IV (uitgezonderd plaatselijk verkeer)

- F45 (doodlopende straat)

Er werd dus geen bord F45b (doodlopende straat met doorgang voor fietsers/voetgangers) geplaatst.

De gemeente regelt hierbij het verkeer aan de hand van  de wegcode in De Wandeleerlei.

Dit heeft verder geen betrekking op de beoordeling van het 30-jarig publiek gebruik van het pad dat verderop de verbinding maakt naar Donksesteenweg.

 

Tijdens de wegenwerken van Voshollei periode april 2020- september 2021 werd de omleiding van de fietsers begin januari 2021 voorzien door deze servitudewegenis.

Eén van de eigenaar heeft hier begin januari 2021 op gereageerd. De wegomleiding voor de fietsers werd onmiddellijk aangepast, zodat deze niet meer over de private servitudewegenis ging.

 

Er wordt verwezen naar het loopevenement Brasschaat Natuur Classic:

Volgende loopevenementen kunnen we terugvinden:

- 7/02/2014

- 7/2/2015

- 13/2/2016

- 4/2/2017

- 3/2/2018

- 2/2/2019

- 25/01/2020

- 24/4/2021

- 12/03/2022

Op de parcoursen van de aangegeven jaren werd de servitudeweg ter hoogte van De Wandeleerlei effectief gebruikt.

Op het parcours van 24 april 2021 kunnen we inderdaad een bevoorrading terugvinden ter hoogte van de servitudeweg. Het parcours van 12 maart 2022 werd vergund als evenement. Enkele dagen voor het evenement heeft de initiatiefnemer laten weten dat het parcours niet toegankelijk was ter hoogte van de servitudeweg door het afsluiten met een poort.

Dit betreft een privaat initiatief waarin de gemeente tussenkomst in het kader van evenementenreglementering. Als gemeente zijn wij niet op de hoogte van eventuele overeenkomsten met private eigenaars.

 

Vroeger moet er een bushalte gelegen hebben op Bredabaan ter hoogte van De Wandeleerlei. Deze halte wordt aangehaald om het 30 jarig publiek gebruik mee aan te tonen. Echter op de beelden van google maps van 2009 en de luchtfoto van 2000 vinden we geen bushalte terug ter hoogte van De Wandeleerlei. Het publiek gebruik van de laatste 30 jaar kan niet gestaafd worden aan de hand van het gebruik van de bushalte.

 

 

 

5. BEOORDELING

 

5.1. kaartmateriaal

 

Op 27 maart 2022 werd het verzoekschrift aangevuld met een plan daterende van 31 januari 1959, opgemaakt door een meetkundig schatter van onroerende goederen.

Op het plan zijn volgende items zichtbaar:

        Straat De Wandeleerlei

        WANDELWEG tussen De Wandeleerlei en Donksesteenweg

        Loten 1-5

 

Dit ‘verkavelingsplan’ van 31 januari 1959 geeft de ligging van de huidige servitudewegenis weer. Dat dit pad reeds bestond  in 1959 wordt mede gestaafd door de beschrijving van de erfdienstbaarheid in een notariële akte van 20 juni 1958, de passage die ook mee wordt overgenomen in een notariële akte van 2016, bezorgd door de verzoekindiener.

 

Er werd bij het verzoekschrift eveneens een detail van een plan met wandelwegen in en rond Brasschaat toegevoegd. De servitudeweg is hierop aangeduid in het groen, zoals ook de wandelwegen in het Peerdsbos zijn aangeduid. De precieze bron van dit plan wordt echter niet vermeld en er kan ook niet geretraceerd worden over welke kaart het juist gaat of van welke datum dit plan dateert.

 

Er werden bijkomende opzoeking verricht. Op de officiële kaarten, zoals atlas van de buurtwegen, topografische kaarten, BPA nr 6 Voshol, plan van de aanleg van de straat De Wandeleerlei, Vlaams wegenregister, … staat de servitudewegenis niet vermeld.

Op de versie van openstreetmaps van 23 maart 2019 staat de servitudeweg niet vermeld.

Enkel op de kaart van openstreetmaps van 27 juni 2022 staat dit pad wel vermeld. Deze opname is uiteraard te recent.

Enkele bouwdossiers nabij de servitudeweg werden geconsulteerd. Een aantal bouwdossiers vermelden geen servitudeweg, andere dan weer wel. Op het bouwdossiers1999/B/049 wordt de servitudewegenis alleszins opgenomen als PRIVE WEG onverhard.

Enkele verkavelingsdossier nabij de servitudewegen werden eveneens  geconsulteerd. Deze vermelden geen pad tussen De Wandeleerlei en Donksesteenweg.

Op het kadastraal plan van de wijzigingsvergunning van de verkaveling Z27 worden de 6 percelen van de servitudewegenis vermeld.

 

We besluiten dan ook dat dit wandelpad reeds bestond in de jaren ’50 en dus al meer dan 30 jaar (al dan niet publiek) gebruikt kon worden. Het 30- jarig publiek gebruik kan echter niet vastgesteld worden op basis van het kaartmateriaal.

 

5.2. vermelding in aktes

 

De voorgebrachte aktes beschrijven inderdaad het wandelpad tussen De Wandeleerlei en Donksesteenweg maar beschrijven dat hier een beperkte erfdienstbaarheid op rust: enkel de bewoners van De Wandeleerlei, met uitzondering  van de percelen die grenzen aan Bredabaan mogen er gebruik van maken. De bewoners staan zelf in voor het onderhoud.

In slechts 1 akte (dewelke dateert van 2016) wordt de beschrijving van de private erfdienstbaarheid aangevuld met een verklaring van de verkopers waarin zij stellen dat op het bewuste pad een recht van overgang zou gelden ten gunste van de inwoners van de gemeente  op basis van 30-jarig gebruik door de gemeenschap.

 

Deze verklaring wordt in geen enkele andere akte teruggevonden.

 

5.3. Voortdurend, onafgebroken, ongestoord en ondubbelzinnig gebruik

 

Er kan uit voorgaande punten 5.1 (kaartmateriaal) en 5.2. (aktes) wel degelijk afgeleid worden dat er sinds de jaren ’50 een verbinding bestaat tussen De Wandeleerlei en Donksesteenweg.

Uit een aantal getuigenverklaringen en opmerking ingediend naar aanleiding van het openbaar onderzoek zou ook een publiek gebruik van deze verbindingsweg kunnen worden afgeleid gedurende de afgelopen 30 jaar.

 

Voor de vaststelling van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid op grond van 30 jaar publiek gebruik, is op grond van rechtspraak van het Hof van Cassatie, waar de decreetgever in de parlementaire voorbereiding van het Gemeentewegendecreet ook uitdrukkelijk naar heeft verwezen,  echter ook vereist dat dit gebruik voortdurend, onafgebroken, ongestoord en ondubbelzinnig is en niet berust op een enkel gedogen van de eigenaar van het goed waarop de overgang wordt uitgeoefend. (Cass., 13 mei 2011, C.10.0045.N)

 

Veelal verklaren de eigenaars inderdaad dat oneigenlijk gebruik van de weg in het verleden wel werd gedoogd, maar dat er bij gebruik van de weg door onbekenden die overlast bezorgden wel steeds werd gewezen op het privaat karakter van de weg.

 

Uit de verklaring van de vorige eigenaars van De Wandeleerlei 18 (periode 1984-2001) blijkt dat in samenspraak met de andere eigenaars, aan beide zijden van het pad een bord ‘privaat, geen doorgang’  werd geplaatst. Hiermee werd dus duidelijk te kennen gegeven aan de buurt dat het een private wegenis was, die niet openstaat voor het publiek.

De aanwezigheid van de borden werd bijkomend ook bevestigd door fotomateriaal en facturen.

Ook in opmerkingen en bezwaren die de gemeente in de periode van het openbaar onderzoek heeft ontvangen, wordt de aanwezigheid van deze bordjes verschillende malen aangehaald. In 5 reacties, bezorgd tijdens de bekendmakingsperiode, worden deze borden aangehaald.

 

In die zin kan dan ook niet geoordeeld worden dat het gebruik door het publiek voortdurend, onafgebroken, ongestoord en ondubbelzinnig is en niet zou berusten op een enkel gedogen.

 

De gemeente merkt ook op en er wordt in diverse bezwaren/opmerkingen ook verwezen naar een onveilige doorsteek richting Peerdsbos in het verlengde van de servitude met in aansluiting daarop De Wandeleerlei. Er is geen oversteekplaats voorzien op Bredabaan ter hoogte van De Wandeleerlei. Er moeten momenteel 4 rijstroken met een snelheidsregime van 70 km/u en een groene, onverharde berm worden overgestoken richting de doorsteek naar het Peerdsbos. Deze doorsteek bevindt zich tussen de woningen Bredabaan 105 en 107. Een erkenning van de servitude als gemeenteweg zou allerminst de verkeersveiligheid bevorderen en is dus niet in overeenstemming zijn met de doelstellingen en principes zoals vooropgesteld in de artikelen 3 en 4 van het Gemeentewegendecreet. 

 

 

Juridisch Kader

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, meer specifiek artikel 13;

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 14 ja-stemmen (Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Anne Van Aperen), 10 neen-stemmen (Bart Brughmans, André Van Mechelen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen, Lutgart Smekens en Sven Simons), 5 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Joris Van Cauwelaert en Greet Verbert).

 

Art.1.- Op basis van het ingediende verzoekschrift tot erkenning van een publiekrechterlijke erfdienstbaarheid van doorgang en het voorliggende bewijsmateriaal kan er geen 30-jarig ondubbelzinning gebruik worden bewezen.

Er kan bijgevolg geen publieke erfdienstbaarheid van doorgang, overeenkomstig art. 13, §2 van het decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 worden vastgesteld.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

12 Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie : technieken elektro - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie: technieken elektro” werd gegund aan Gebotec bvba, Kaphaanlei 37 te 2640 Mortsel.

 

In het kader van de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie: technieken elektro ” werd een bestek met nr. 2022-074 opgesteld door de ontwerper, Gebotec bvba, Kaphaanlei 37 te 2640 Mortsel.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 280.142,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 338.971,82 euro btw inbegrepen.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

De lastvoorwaarden, raming en gunningswijze werden principieel goedgekeurd in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 26 september 2022.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

338.971,82 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

Renovatie Ruiterhal en Louis De Winterstation (Masterplan park)

Budget/jaar

Investering in 2022, 2023 en 2024

Krediet beschikbaar

Ja

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan het bestek met nr. 2022-074 en de raming voor de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie : technieken elektro ”, opgesteld door de ontwerper, Gebotec bvba, Kaphaanlei 37 te 2640 Mortsel.

 

Art.2.- De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 280.142,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 338.971,82 euro btw inbegrepen.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, 2023 en 2024, Renovatie Ruiterhal en Louis De Winterstadion (masterplan Park).

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

13 Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie: technieken HVAC-Sanitair. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie : technieken HVAC-Sanitair ” werd gegund aan Gebotec bvba, Kaphaanlei 37 te 2640 Mortsel.

In het kader van de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie : technieken HVAC-Sanitair” werd een bestek met nr. 2022-075 opgesteld door de ontwerper, Gebotec bvba, Kaphaanlei 37 te 2640 Mortsel.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 574.649,50 euro btw niet inbegrepen, hetzij 695.325,90 euro btw inbegrepen.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

In zitting van het college van burgemeester en schepenen van 26 september 2022 werd principiële goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze voor deze opdracht.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost   695.325,90 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel  Renovatie Ruiterhal en Louis De Winterstadion (masterplan Park)
Budget/jaar  Investering in 2022, 2023 en 2024

Krediet beschikbaar Ja

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2022-075 en de raming voor de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie : technieken HVAC-Sanitair ”, opgesteld door de ontwerper, Gebotec bvba, Kaphaanlei 37 te 2640 Mortsel worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 574.649,50 euro btw niet inbegrepen, hetzij 695.325,90 euro btw inbegrepen.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, 2023 en 2024, Renovatie Ruiterhal en Louis De Winterstadion (masterplan Park).
 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

14 Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie buitenaanleg. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie : buitenaanleg” werd gegund aan BRO architecten bv, Walvisstraat 34 te 2018 Antwerpen.

 

In het kader van de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie : buitenaanleg” werd een bestek met nr. 2022-076 opgesteld door de ontwerper, BRO architecten bv, Walvisstraat 34 te 2018 Antwerpen.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 149.340,20 euro excl. btw, hetzij 180.701,64 euro incl. btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 26 september principiële goedkeuring aan de lastvoorwaarden en gunningswijze voor dit dossier.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

 

Kost   180.701,64 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel  0701/22100007 Renovatie ruiterhal en Louis De Winterstadion (Masterplan Park)

Budget/jaar  Investeringsbudget 2022, 2023 en 2024

Krediet beschikbaar Ja

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2022-076 en de raming voor de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie : buitenaanleg”, opgesteld door de ontwerper, BRO architecten bv, Walvisstraat 34 te 2018 Antwerpen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 149.340,20 euro btw niet inbegrepen, hetzij 180.701,64 euro btw inbegrepen.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 22100007/VrijeTijd/0701 (actie/raming AC000447/MJP002147).

 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

15 Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie: bouw en afwerking. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie : bouw en afwerking” werd gegund aan BRO architecten bv, Walvisstraat 34 te 2018 Antwerpen.

In het kader van de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie : bouw en afwerking” werd een bestek met nr. 2022-041 opgesteld door de ontwerper, BRO architecten bv, Walvisstraat 34 te 2018 Antwerpen.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.778.174,53 euro btw niet inbegrepen, hetzij 2.151.591,18 euro btw inbegrepen.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 26 september 2022 principiële goedkeuring aan de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze voor dit dossier.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost   2.151.591,18  euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel  22100007/VrijeTij/0701 (actie/raming AC000447/MJP002147)

  05.01.03.01 We zorgen voor een goede basisinfrastructuur door de bestaande zalen                 proactief te onderhouden en te renoveren.

  Renovatie Ruiterhal en Louis De Winterstadion (Masterplan Park).

Budget/jaar  Investering in 2022, 2023 en 2024

Krediet beschikbaar Ja

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan het bestek met nr. 2022-041 en de raming voor de opdracht “Hemeldreef 9 - LDW-Parkcampus - renovatie : bouw en afwerking”, opgesteld door de ontwerper, BRO architecten bv, Walvisstraat 34 te 2018 Antwerpen. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 1.778.174,53 euro btw niet inbegrepen, hetzij 2.151.591,18 euro btw inbegrepen.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, 2023 en 2024, op budgetcode 22100007/VrijeTij/0701 (actie/raming AC000447/MJP002147). 05.01.03.01 We zorgen voor een goede basisinfrastructuur door de bestaande zalen proactief te onderhouden en te renoveren. Renovatie Ruiterhal en Louis De Winterstadion (Masterplan Park).

 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

16 Azalealaan 3.  Hemelhoeve : Vervangen buitenschrijnwerk. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Azalealaan 3.  Hemelhoeve : Vervangen buitenschrijnwerk” werd een bestek met nr. 2022-101 opgesteld door de dienst patrimoniumbeheer en projecten.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 129.034,89 euro btw niet inbegrepen, hetzij 156.132,22 euro btw inbegrepen.

 

De raming excl. btw bereikt de limiet van 140.000,00 euro voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Een deel van de kostprijs wordt gesubsidieerd door Vlaamse overheid departement Cultuur, jeugd & media, Arenbergstraat 9 te 1000 Brussel. Dit deel wordt geraamd op 22.067,17 euro.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000,00 euro niet).

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Adviezen

In zitting van het college van burgemeester en schepenen werd er principiële goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden, raming, gunningswijze  en aan te schrijven firma's in dit dossier.

 

Ondernemerstoets

De aan te schrijven firma’s hebben reeds voor het gemeentebestuur gewerkt. Met al deze firma’s werden reeds goede werkomstandigheden bekomen. De specifieke werkomstandigheden in het restaurantgedeelte vereisen de nodige kwalitatieve eisen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost:   Buitenschrijnwerk Hemelhoeve: € 104.656,71 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

  Buitenschrijnwerk Theaterzaal in optie: € 51.475,51 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel:  0703/22100007 Renovatie Hemelhoeve

Budget/jaar  Investering in 2023

Krediet beschikbaar: Ontoereikend. Het tekort bedraagt 51.000,00 euro.

 

Voor zover de benodigde bijkomende uitgaven niet door een interne kredietaanpassing kunnen gebeuren, wordt aan de dienst financiën verzocht de vereiste bijkomende kredieten op te nemen in een volgende budgetwijziging, die voor goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2022-101 en de raming voor de opdracht “Azalealaan 3.  Hemelhoeve : Vervangen buitenschrijnwerk”, opgesteld door de dienst patrimoniumbeheer en projecten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 129.034,89 euro btw niet inbegrepen, hetzij 156.132,22 euro btw inbegrepen.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Art.3.- Een subsidie zal aangevraagd worden bij de subsidiërende instantie Vlaamse overheid departement Cultuur, jeugd & media, Arenbergstraat 9 te 1000 Brussel.

 

Art.4.- Er zijn onvoldoende kredieten voorzien in het investeringsbudget van 2023. Budgetsleutel 0703/22100007 Renovatie Hemelhoeve. Het tekort bedraagt 51.000,00 euro.

 

Art.5.- Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.

 

Art.6.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

17 Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie: substructuur + bouw en afwerking. Goedkeuring gunning. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie : substructuur + bouw en afwerking” werd gegund aan Morgen architectuur B.V., Kroonstraat 168 te 2140 Antwerpen.

In het kader van deze opdracht werd een bestek met nr. 2022-093 opgesteld door de ontwerper, de heer Fille Hanjoul van Morgen architectuur B.V., Kroonstraat 168 te 2140 Antwerpen.

 

Deze opdracht werd opgedeeld in 2 percelen:
* Perceel 1. Renovatie: substructuur, raming: 470.082,17 euro btw inbegrepen;
* Perceel 2. Renovatie: bouw en afwerking, raming: 2.422.704,22 euro btw inbegrepen.

 

In zitting van het college van burgemeester en schepenen van 19 september 2022, werd goedkeuring gehecht aan de stopzetting van de plaatsingsprocedure voor perceel 1. Renovatie substructuur.

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 25 juli 2022 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de openbare procedure.

 

De aankondiging van opdracht 2022-528938 werd gepubliceerd op 27 juli 2022 op nationaal niveau.

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 29 augustus 2022 om 11.00 uur te bereiken.

De verbintenistermijn van 120 kalenderdagen eindigt op 27 december 2022.

 

Er werden 3 offertes ontvangen, ten bedrage van, btw inbegrepen :
- Algemene Onderneming August Van Cauter N.V., Moorstraat 20 te 2870 Breendonk: 3.512.707,06 euro;
- Dillen Bouwteam NV, Puttestraat 15 te 2490 Balen: 3.583.542,55 euro;
- Swinnen NV, KMO-straat 9 te 2490 Balen: 3.266.883,21 euro;

 

De ontwerper, de heer Fille Hanjoul van Morgen architectuur B.V., Kroonstraat 168 te 2140 Antwerpen, stelde op 28 september 2022 het verslag van nazicht van de offertes op voor Perceel 2. Renovatie: bouw en afwerking. Hij stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, deze opdracht te gunnen aan de economisch meest voordelige regelmatige bieder (op basis van de prijs), zijnde Swinnen NV, KMO-straat 9 te 2490 Balen tegen het nagerekende offertebedrag van 2.699.903,48 euro btw niet inbegrepen, hetzij 3.266.883,21 euro btw inbegrepen mits het verkrijgen van een visum.

Een deel van de kostprijs wordt gesubsidieerd door Sport Vlaanderen, Martelaarsplein 7 te 1000 Brussel. Het voorlopig toegezegd bedrag bedraagt 318.629,47 euro.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het gunningsvoorstel van Fille Hanjoul van Morgen architectuur B.V., Kroonstraat 168 te 2140 Antwerpen.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het verslag van nazicht van de offertes van 28 september 2022 voor Perceel 2. Renovatie: bouw en afwerking, opgesteld door de ontwerper, de heer Fille Hanjoul van Morgen architectuur B.V., Kroonstraat 168 te 2140 Antwerpen.

In zitting van het college van burgemeester en schepenen van 10 oktober 2022 werd principiële goedkeuring gehecht aan het gunningsvoorstel in dit dossier.

 

Ondernemerstoets

Niet van toepassing in deze fase van het dossier.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

 

Kost  3.266.883,21 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel 22100007/VrijeTij/0701-AC000447/MJP002147 - 05.01.03.01
We zorgen voor een goede basisinfrastructuur door de bestaande zalen proactief te onderhouden en te renoveren. Renovatie Ruiterhal en Louis De Winterstadion (Masterplan Park). Gebouwen - gemeenschapsgoederen - in uitvoering/Cultuurcentrum

Budget/jaar Investering in 2022, 2023 en 2024

Krediet beschikbaar Ja.

Visum financieel directeur visum 2022_90

  

Deze beslissing valt niet onder dagelijks bestuur en is dus geen bevoegdheid van het college.

Dit visum wordt verleend mits goedkeuring van de gunning door de gemeenteraad, volgens de definitie dagelijks bestuur (gemeenteraadsbesluit 31, dd 30/6/2020, art.2): “Het college kan opdrachten gunnen die het beschikbare krediet met maximum 20 % tot een [….] maximaal bedrag van 100.000 euro overschrijden mits […]  gunningen van de dossiers, waarvan de lastvoorwaarden werden vastgesteld door de gemeenteraad, voor een totaalbedrag kleiner dan 20% van de geraamde waarde tot een

bedrag van 100.000 euro exclusief BTW met kennisgeving naar Gemeenteraad””

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht van de offertes van 28 september 2022 voor Perceel 2. Renovatie: bouw en afwerking, opgesteld door de ontwerper, de heer Fille Hanjoul van Morgen architectuur B.V., Kroonstraat 168 te 2140 Antwerpen. Goedkeuring wordt gehecht aan het gunningsvoorstel van Fille Hanjoul, Morgen architectuur B.V., Kroonstraat 168 te 2140 Antwerpen.

 

Art.2.- Het verslag van nazicht van de offertes in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

Art.3.- De opdracht “Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie : substructuur + bouw en afwerking - Perceel 2. Renovatie: bouw en afwerking” wordt gegund aan de economisch meest voordelige regelmatige bieder (op basis van de prijs), zijnde Swinnen NV, KMO-straat 9 te 2490 Balen tegen het nagerekende offertebedrag van 2.699.903,48 euro btw niet inbegrepen, hetzij 3.266.883,21 euro btw inbegrepen mits het verkrijgen van een visum.

 

Art.4.- De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2022-093.

 

Art.5.- De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget van 2022, 2023 en 2024, op budgetcode 22100007/VrijeTij/0701 (actie/raming AC000447/MJP002147).
Visum 2022_90 met opmerking.

Deze beslissing valt niet onder dagelijks bestuur en is dus geen bevoegdheid van het college.

Dit visum wordt verleend mits goedkeuring van de gunning door de gemeenteraad, volgens de definitie dagelijks bestuur (gemeenteraadsbesluit 31, dd 30/6/2020, art.2): “Het college kan opdrachten gunnen die het beschikbare krediet met maximum 20 % tot een ….maximaal bedrag van 100.000 euro overschrijden mits … gunningen van de dossiers, waarvan de lastvoorwaarden werden vastgesteld door de gemeenteraad, voor een totaalbedrag kleiner dan 20% van de geraamde waarde tot een

bedrag van 100.000euro exclusief BTW met kennisgeving naar Gemeenteraad””

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

18 Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie : substructuur. Goedkeuring aangepast dossier. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie : substructuur” werd gegund aan Morgen architectuur B.V., Kroonstraat 168 te 2140 Antwerpen.

In het kader van de opdracht “Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie : substructuur” werd een bestek met nr. 2022-116 opgesteld door de ontwerper, de heer Fille Hanjoul van Morgen architectuur B.V., Kroonstraat 168 te 2140 Antwerpen.

 

In zitting van de gemeenteraad 25 april 2022 werd goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden, gunningswijze en raming voor de overheidsopdracht met als voorwerp. “Azalealaan 6. Ruiterhal. Renovatie substructuur met als referentie 2022-023 en de overheidsopdracht met als voorwerp “Azalealaan 6. Ruiterhal: Renovatie bouw en afwerking met als referentie 2022-014”.

 

De stopzetting van beide opdrachten werd goedgekeurd in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 25 juli 2022. Beide opdrachten werden samengevoegd om zo de uitvoering van de 2 verschillende percelen op elkaar te kunnen afstemmen en de realisatie tegen de gestelde einddatum te kunnen voltooien. In zitting van 25 juli 2022 heeft het college wegens hoogdringendheid goedkeuring gehecht aan deze samengevoegde opdracht. In zitting van 29 augustus 2022 heeft de gemeenteraad kennis genomen van de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze. Deze opdracht werd gepubliceerd aan de hand van de openbare procedure.

 

Voor de stopzetting van perceel 1 (substructuur) werd goedkeuring gegeven door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 19 september 2022.

 

Ondertussen werd voor perceel 1 een nieuwe opdracht opgemaakt. De technische bepalingen en de raming blijven ongewijzigd.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 388.497,66 euro btw niet inbegrepen, hetzij 470.082,17 euro btw inbegrepen.

De raming excl. btw overschrijdt de limiet van 750.000,00 euro voor het gebruik van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking niet.

 

Om de dossierbeheerder de mogelijkheid te geven om te onderhandelen, wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

De geplande verzenddatum voor deze procedure is 22 september 2022. De offertes dienen het bestuur te bereiken ten laatste op 17 oktober 2022 om 10.00u.

 

Aan het college werd gevraagd om, wegens hoogdringendheid, goedkeuring te hechten aan de nieuwe gunningswijze.

 

Neemt kennis van het betreffende collegebesluit.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

19 Kerkedreef. Goedkeuring overeenkomst Huize Maria. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 29 februari 1996 heeft de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de overeenkomst tussen de gemeente en vzw Preventieve Kinderzorg betreffende het gebruik van de lokalen aan de Kerkedreef 10 (in de overeenkomst wordt verkeerdelijk verwezen naar Kerkedreef 8). De gebruiksvergoeding bedraagt heden 77,81 euro per maand.

 

Sedert 2006 werd het gebouw uitgebreid met een nieuwe aanbouw, dewelke gebruikt wordt door OLO vzw in het kader van kinderopvang Tierlantijn. De twee delen van gebouw worden van elkaar gescheiden door een glazen schuifdeur. Het sanitair blok, hoofdinkom en wachtruimte worden gemeenschappelijk gebruikt door de twee gebruikers.

 

Vzw Preventieve Kinderzorg Brasschaat heeft de opzeg aan de gemeente bezorgd met ingang vanaf 1 oktober 2022. Hun activiteiten worden opgenomen in het kader van de werking van het Huis van het Kind aan de Hemeldreef 1 te Brasschaat.

 

Vzw Thuisverpleging Huize Maria maakt tot op heden gebruik van twee lokalen in het Sint Jozefgebouw aan de Van Hemelrijcklei 90 te Brasschaat op basis van een bezetting ter bede. Deze gebouwen worden vrijgemaakt op initiatief van de gemeente en ZBB.

 

De basisvergoeding (te indexeren aan de hand van de consumptie-index) wordt vastgesteld op 600,00 euro per maand.

 

De overeenkomst gaat in op 1 november 2022 en eindigt op 31 oktober 2031. Na deze 9-jarige periode, wordt het gebruik van jaar tot jaar verlengd voor dezelfde periode indien zij niet wordt opgezegd door één van beide partijen minstens 1 jaar op voorhand per aangetekende brief.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de overeenkomst tussen de gemeente en vzw Thuisverpleging Huize Maria betreffende het gebruik van het gedeelte van gebouw Kerkedreef 10 dat dus verlaten wordt door vzw Preventieve Kinderzorg Brasschaat.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen hechtte principiële goedkeuring aan de overeenkomst.

Positief advies technische dienst

 

Financiële gevolgen

De maandelijkse gebruiksvergoeding van vzw Preventieve Kinderzorg is niet meer van toepassing vanaf 1 oktober 2022.

 

De maandelijkse gebruiksvergoeding voor de nieuwe overeenkomst met Huize Maria van 600,00 euro wordt gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen van de maand voorafgaand aan de aanvangsdatum van onderhavige overeenkomst, dat geldt als basisindexcijfer.

 

De vergoeding zal jaarlijks in januari herzien worden volgens de volgende formule:

 

basisvergoeding x nieuw indexcijfer van de voorafgaande maand december

basisindexcijfer (oktober 2022)

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de gebruiksovereenkomst van een deel van het gebouw aan de Kerkedreef 10 te Brasschaat tussen de gemeente en vzw Thuisverpleging Huize Maria, met ingang op 1 november 2022 aan de maandelijkse gebruiksvergoeding van 600,00 euro (te indexeren).

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

20 Raamcontract voor aanleg en heraanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad heeft in zitting van 29 augustus 2022 goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze van de opdracht "Raamcontract voor aanleg en heraanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen".

 

Echter werd de opdracht nog niet gepubliceerd.

 

Het recent in dienst getreden afdelingshoofd van de technische dienst, facility manager Jan Peeters, heeft recent een analyse gemaakt van alle meldingen van schade aan voet- en fietspaden. Heden zijn slechts twee van de vier voltijdse personeelsleden, zoals opgenomen in het organogram in de functie als klinkerlegger, in dienst. Volgens de nieuwe inzichten, voortkomend uit de analyse, blijkt dat de kleinere, eenvoudige herstellingswerken met deze twee personeelsleden tijdig kunnen opgenomen worden. Echter is het team te klein om de resterende grotere oppervlaktes aan te pakken.

 

Er wordt voorgesteld om het equivalent van de kostprijs van de twee niet-ingevulde functies (technisch centrum – niveau D) over te zetten naar werkingsbudget binnen het kader van het raamcontract dat we nu in aangepaste vorm zouden publiceren. Door het inzetten op grotere herstellingen, zullen we op deze manier niet enkel curatieve herstellingen kunnen doen, maar ook inzetten op ruimer preventief onderhoud. Ook de uitvoeringstermijn van de herstellingen, kan door de grotere schaal verkort worden.

 

Deze aanpassing van de raming met ca 100.000 euro (en enkele andere kleinere aanpassingen aan het bestek) dienen goedgekeurd te worden door de gemeenteraad van oktober, zodat het contract kan ingaan in jan '23.

 

Andere aanpassingen:

- Het principe van de herhalingsopdracht wordt vervangen door 3 uitdrukkelijke verlengingen Een verlenging gebeurt op basis van een uitdrukkelijke beslissing van de opdrachtgever.

- Er worden 3 in plaats van 5 vergelijkbare opdrachten gevraagd als selectiecriterium omdat dit nu een nog grotere en specifieke opdracht betreft.
 

In het kader van de opdracht “Raamcontract voor aanleg en heraanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen” werd een aangepast bestek met nr. 2022-115 opgesteld door Steven Van den Bruel, diensthoofd infrastructuur.

 

Deze opdracht is als volgt opgedeeld:Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
* Basisopdracht (Raamcontract voor aanleg en heraanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen), raming: 247.918,00 euro excl. btw, hetzij 299.980,78 euro incl. btw;


* Verlenging 1 (Raamcontract voor aanleg en heraanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen), raming: 247.918,00 euro excl. btw, hetzij 299.980,78 euro incl. btw;


* Verlenging 2 (Raamcontract voor aanleg en heraanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen), raming: 247.918,00 euro excl. btw, hetzij 299.980,78 euro incl. btw;


* Verlenging 3 (Raamcontract voor aanleg en heraanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen), raming: 247.918,00 euro excl. btw, hetzij 299.980,78 euro incl. btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 991.672,00 euro excl. btw, hetzij 1.199.923,12 euro incl. btw (208.251,12 euro Btw medecontractant).

 

De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 12 maanden.

 

De gunning bij wijze van de openbare procedure blijft behouden.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden. Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

 

Voorziene begindatum van de basisopdracht: 1 januari 2023

Voorziene einddatum van basisopdracht: 31 december 2023

 

De uitvoeringstermijn van de deelopdrachten wordt vastgesteld per deelopdracht.

 

De gunning bij wijze van de openbare procedure blijft behouden.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de aangepaste lastvoorwaarden en  raming voor de opdracht “Raamcontract voor aanleg en heraanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen”.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de

bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 15 (toegang voorbehouden aan sociale werkplaatsen en ondernemers die de sociale en professionele integratie van kansarmen of personen met een handicap tot doel hebben) en artikel 36 en artikel 43.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 10 oktober 2022 principiële goedkeuring gegeven aan de aangepaste lastvoorwaarden en de raming.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost     299.980,78 euro, btw inbegrepen (jaarlijks, maximaal 3 verlengingen)

Budgetsleutel sleutel   0200/22400007 / Buitengewoon onderhoud voet- en fietspaden

Budget/jaar    Investering in 2023 en volgende jaren

Krediet     Krediet beschikbaar Het voorziene krediet zal verhoogd worden bij de                                                             volgende aanpassing van het meerjarenplan einde 2022.

Het voorziene krediet zal voor de jaren 2023 t/m 2026 verhoogd worden bij de volgende aanpassing

van het meerjarenplan door de niet-invulling van 2 VTE's niveau D (technisch centrum).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gegeven aan het aangepaste bestek met nr. 2022-115 en raming voor de opdracht “Raamcontract voor aanleg en heraanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen”, opgesteld door Steven Van den Bruel, diensthoofd Infrastructuur. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 247.918,00 euro excl. btw, hetzij 299.980,78 euro incl. btw (52.062,78 euro btw medecontractant) of 991.672,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 1.199.923,12 euro btw inbegrepen (189.015,54 euro btw medecontractant) met 3 verlengingen.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- In toepassing van artikel 15 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, is de opdracht voorbehouden aan sociale werkplaatsen en ondernemers die de sociale en professionele integratie van kansarmen of personen met een handicap tot doel hebben.

 

Art.4.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.5.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode

0200/22400007 / Buitengewoon onderhoud voet- en fietspaden. 

 

Voor zover de benodigde bijkomende uitgaven niet door een interne kredietaanpassing kunnen

gebeuren, wordt aan de dienst financiën verzocht de vereiste bijkomende kredieten op te nemen in

een volgende budgetwijziging, die voor goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

 

Het voorziene krediet zal voor de jaren 2023 t/m 2026 verhoogd worden bij de volgende aanpassing

van het meerjarenplan door de niet-invulling van 2 VTE's niveau D (technisch centrum).

 

Art.6.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

23 Mondelinge vraag van Luc Van der Schoepen over de ontwikkeling Coxbunder - Leeg/Rietbeemden voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen verwijst naar een punt dat werd ingediend door hem maar niet op de agenda staat.  Hij zal dit schriftelijk bezorgen maar vraagt om dit met hoogdringendheid te bekijken. 

 

Aangezien de vraag tijdig werd ingediend, stelt voorzitter Versompel voor om de vraag alsnog te stellen. 

 

Raadslid Van der Schoepen licht zijn vraag toe :

 

“Langsheen Coxbunder, evenwijdig grenzend aan de tuinen van de woningen in de Tomermaat, lag vroeger een ietwat ondiepe afwateringsbeek. Deze heeft nooit het overtollige regenwater kunnen kanaliseren waardoor met regelmaat de tuinen onder water liepen. Met het recent aanleggen van de wegenissen en riolering, in het kader van de verdere ontwikkeling van de wijk,  merken de aangrenzende bewoners op dat het niveau van hun tuin aanzienlijk lager ligt. Wel is er een drainagesysteem aangebracht tussen de tuinen en het hoger gelegen wegdek  van Coxbunder. Helaas ligt ook dit drainagesysteem nog hoger dan de aanpalende percelen van de Tomermaat. Er wordt dan ook gevreesd dat de percelen niet voldoende gevrijwaard zullen worden van overtollig regenwater.

 

Is er vanuit de gemeente werfopvolging en zo ja wat zijn hun bevindingen hieromtrent? Indien problematisch, welke oplossingen zullen hier worden toegepast?

 

Wat betreft de verdere ontwikkeling van de wijk, in het plan van de bouwzones beschreven als zone 3, stellen wij u de vraag of er al beslist is langs waar het zwaar verkeer met rollend materieel deze zone zal bereiken?”

 

Raadslid Van der Schoepen veronderstelt dat hij niet onmiddellijk een antwoord zal krijgen aangezien de vraag niet werd voorbereid.

Beslissing

 

 

Langsheen Coxbunder, evenwijdig grenzend aan de tuinen van de woningen in de Tomermaat, lag vroeger een ietwat ondiepe afwateringsbeek. Deze heeft nooit het overtollige regenwater kunnen kanaliseren waardoor met regelmaat de tuinen onder water liepen. Met het recent aanleggen van de wegenissen en riolering, in het kader van de verdere ontwikkeling van de wijk,  merken de aangrenzende bewoners op dat het niveau van hun tuin aanzienlijk lager ligt. Wel is er een drainagesysteem aangebracht tussen de tuinen en het hoger gelegen wegdek  van Coxbunder. Helaas ligt ook dit drainagesysteem nog hoger dan de aanpalende percelen van de Tomermaat. Er wordt dan ook gevreesd dat de percelen niet voldoende gevrijwaard zullen worden van overtollig regenwater.

 

Neemt kennis van de vraag van Luc Van der Schoepen, namens Vlaams Belang:

        Is er vanuit de gemeente werfopvolging en zo ja wat zijn hun bevindingen hieromtrent? Indien problematisch, welke oplossingen zullen hier worden toegepast?

        Wat betreft de verdere ontwikkeling van de wijk, in het plan van de bouwzones beschreven als zone 3, stellen wij u de vraag of er al beslist is langs waar het zwaar verkeer met rollend materieel deze zone zal bereiken?

 

 

BESLUIT:

Stemming acceptatie hoogdringend punt

Met 30 ja-stemmen (Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons).

 

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

21 Ontslag wegens pensionering - arbeider. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 29/11/2022
Overzicht punten

 

 

22 Molenweg. Goedkeuring verkoop carport 8. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 29/11/2022