Zitting van maandag 29 augustus 2022

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Luc Van der Schoepen en Cathy Mallentjer - raadsleden

 

 

Marie Anne Naudts-Coppens verlaat de zitting, conform artikel 27 van het decreet lokaal bestuur bij de behandeling van punt 10.

Marie Anne Naudts-Coppens raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 11.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Kwartaalrapportering van het 2de kwartaal jaar 2022. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels doet volgende tussenkomst :

 

We hebben vele jaren opmerkingen geformuleerd over de korps bezetting, dat ziet er nu goed uit en verdient een pluim

Reeds verschillende keren, hadden wij aandacht voor de te grote snelheden in schoolomgevingen. Worden er wegens de start van het nieuwe schooljaar, speciale acties gepland?

21,46 % snelheidsovertredingen in schoolomgeving zone 30.  Verhogen bv. de boetes voor recidivisten?  De norm van 17 bemande controles per kwartaal in schoolomgevingen lijkt ons zeer weinig temeer omdat het probleem zo groot is.

Dat hinderlijk parkeren met gevaar voor de zwakke weggebruiker blijft in een hoog percentage van bijna 29%.  Goed dat daar aandacht voor is, maar blijft een spijtige vaststelling.

Onze opmerking m.b.t. het benoemen van de “smoorton” is niet in dovemansoren gevallen.  Er staat nu “speelton”.  Waarvoor dank.

Informaticamisdrijven: Zijn de burgers voldoende op de hoogte dat ze bij vermoeden van verdachte mails, sms-berichten enz. dit kunnen doorgeven aan "suspicious@safeonweb.be"?  Of moet/kan dit eens gemeld worden via de Parkbode, Hoplr, website gemeente/politie enz. 

Het komt een beetje vreemd over dat er geen onderzoeken opgestart zijn m.b.t. diefstal in woningen (zie tabel op pagina 25).  Hoe komt dit?”

 

De korpschef bedankt raadslid Pauwels voor de pluim inzake de korpsbezetting maar ze geeft wel mee dat de rekrutering bij de politie op dit moment zwaar problematisch is.  Ze vreest dat het maar een kwestie van tijd is vooraleer ze weer in de problemen komen.  Vanaf het moment dat er terug mensen vertrekken, is het heel moeilijk om hen te vervangen.  De snelheden in de schoolomgevingen blijven prioriteit.  Afgelopen jaar werd er meer op ingezet en het is de bedoeling om dit zeker nog te verhogen.  Zoals in de andere jaren zal er in het begin van het jaar de VIP-campagne zijn en meer schooltoezicht. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit al ingezet wordt in de wijk Kaart aangezien daar reeds een wijkplan mobiliteit in voege is getreden deze week.  Ze geeft ook nog mee dat er groene zebra’s voorzien zijn, alsook de woorden “school”.  De politie zal zeker controles doen, maar de eerste periode zal het op een vriendelijke, waarschuwende manier gebeuren.  Er zullen niet onmiddellijk boetes uitgeschreven worden.  Op deze manier kunnen de mensen wennen aan de nieuwe verkeerssituatie.  Voor de maand september zal de focus dus op de wijk Kaart liggen. 

 

De korpschef geeft mee dat het bij informaticamisdrijven altijd over grote bedragen gaat.  Van juni tot op heden ligt het nadeel voor Brasschaat alleen al op 500 000 euro.  Het is heel moeilijk om dit te onderzoeken, maar ze raadt wel aan om zeker alle pogingen aan te geven via safeonweb. 

 

Wat betreft de diefstallen in woningen gaat het hier om feiten die effectief naar de recherche gaan.  Er wordt pas een dossier opgemaakt wanneer er meer gebeurd dan de standaard onderzoeken en pas dan komt het mee in de cijfers.  Het ophelderingspercentage ligt vrij laag maar de afgelopen periode werden er al wel verschillende verdachten gevat. 

 

Raadslid Hermans doet volgende tussenkomst :

 

Goed initiatief om de persberichten toe te voegen.

 

Zoals Rudi reeds aangaf, een pluim voor de huidige korpsbezetting. mijn zorg blijft hoe men de toekomst ziet van de 7 extra personeelsleden CALOG. Hoe gaat men hiermee omgaan indien men inspecteurs(operationeel kader) kan aanwerven? kaderuitbreiding, ontslagen,....? Het is een tijdelijke oplossing, welk soort contract hebben die mensen dan?

 

Grote stijging van intra-familiaal geweld van 15 naar 25! verklaring? preventie niet afdoend genoeg ? Zijn het dezelfde gezinnen of allemaal aparte (nieuwe) dossiers? Is men zinnens naar aanleiding van deze tendens een aanvraag tot meer ruimte voor dossierbehandeling te vragen?

 

p.9: Bij de grafiek staat 2021? Graag verduidelijking of is dit een fout?

 

Toch wel een opvallende stijging van aantal ongevallen? Onderzoek mogelijke oorzaken ? totaal Q2 131 = 1,3 ongevallen per dag!

 

p.18 de twee bovenste grafieken: aantal fietsers komen niet overeen of lees ik dit verkeerd?

 

p.19 4.5 “Ontradend optreden en verhogen van de pakkans door het uitvoeren van acties inzake betreffende verzekering, rijverboden en keuringsbewijzen”:100 controle uren per kwartaal: in Q2 60 ? reden? toch op die minder aantal uren een grote stijging en soms verdriedubbeling van de overtredingen!

 

p.20 5.2 “systematisch uitvoeren van controles”: norm 360 per kwartaal: al 2 kwartalen target niet gehaald : In totaal zelfs niet eens de helft (180) Q1 72 en Q2 54 =126 Wat is de mogelijke oorzaak ?

 

p.23 locatie overlastcamera’s: “het regelmatig verhangen van die cameras in functie van de overlastproblematieken verloopt niet conform de afspraken waardoor deze niet dynamisch kunnen worden ingezet?” Waar ligt het probleem om wel volgens de afspraken te werken?”

 

De korpschef licht toe dat ze een aantal zaken ter zitting zal beantwoorden en een aantal zaken zal ze later schriftelijk beantwoorden. 

 

De burgerpersoneelsleden zijn normaal ingevuld volgens de bezetting maar het overtal gaat vaak over stukjes loopbaanonderbreking van de operationele personeelsleden die worden samen genomen en dan vervangen worden door contractuelen.  Het betreft hier steeds tijdelijke contracten.  In realiteit zijn dit wel steeds contracten van vrij lange duur omdat mensen die 4/5 werken dat vaak voor hun volledige carrière doen.  Deze plaatsen kunnen nooit statutair ingevuld worden.  De 2 plaatsen voor inspecteurs die momenteel open staan zijn in overtal aangezien daar nu CALOG-medewerkers voor in de plaats zijn gekomen. 

 

De korpschef bevestigt dat de cijfers van intra-familiaal geweld effectief hoger liggen maar ze heeft er geen verklaring voor. Bij de stijging van de ongevallen is dat net hetzelfde.  Ze kan wel zeggen dat de toename van elektrische fietsen niet de reden is.  Het aantal ongevallen met elektrische fietsen komt relatief weinig voor.  Ze geeft wel mee dat hier ook de VPV’s bij zitten, dit zijn bijvoorbeeld aangiftes van afgereden spiegels.  Het gaat hier niet noodzakelijk om ongevallen met gekwetsten. 

 

De locaties van de overlastcamera’s worden bepaald in functie van verschillende problematieken.  In het verleden waren er problemen met het verhangen doordat er problemen waren met de hoogtewerker.  Dit probleem is op heden weg gewerkt.  De camera’s worden op aangeven van de politie verhangen nu. 

 

Als laatste komt de korpschef nog terug op de cijfers rond de controles.  Dat is helaas een gebrek aan registratie.  De controles liggen effectief veel hoger dan vermeld zijn.  Ze blijft hier zeker op hameren.  Wat betreft de foute cijfers zal ze nog verder nazicht doen. 

 

Raadslid Geysen heeft een vraag bij punt 4.1.3 – de fietscontroles.  Hij wil graag weten of de e-steps daar ook onder vallen of dat dit afzonderlijk bekeken wordt?  Graag komt hij ook terug op zijn eerdere vraag met betrekking tot de informatiecampagne rond de e-steps.  Hij wil graag weten hoe ver dit staat. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de informatiecampagne nog moet opgestart worden.  De korpschef vult aan dat dit ook komt door de nieuwe regelgeving die er toen nog zat aan te komen.  Het lijkt haar dat dat mee onder de fietscontroles valt, maar ze is niet 100% zeker.  Ze zal dit nog navragen. 

Beslissing

 

 

Neemt kennis van het kwartaalrapport van het 2de kwartaal 2022 van de lokale politie van Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

2 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 27 juni 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels komt graag terug op zijn vraag rond het verslag van de commissaris-revisor van Igean.  Dit werd nog niet toegevoegd in meeting. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit werd opgevraagd maar nog niet in zijn bezit is.  Van zodra het toe komt, zal dit onmiddellijk toegevoegd worden. 

 

Raadslid Pauwels bedankt waarnemend burgemeester Cools voor de informatie die hij mocht ontvangen rond de gemeentelijke holding in vereffening. 

 

Raadslid Pauwels komt graag ook nog terug op zijn vraag aan schepen Ven rond het arbeidsreglement van de academies. 

 

Schepen Ven heeft hier nog geen antwoord op ontvangen, ze zal dit navragen en bezorgen. 

 

Raadslid Vanpoucke komt terug op het punt met betrekking tot het huishoudelijk reglement / hybride vergaderen.  Er werd toen uitstel gevraagd.  Het uitstel werd niet weerhouden maar er werd toen wel gezegd dat het zou meegenomen worden op een overleg van de fractievoorzitters.  Het is misschien wat vroeg om hierop terug te komen maar hij wil dit graag nog wel in herinnering brengen. 

 

Voorzitter Versompel licht toe dat dit niet vergeten is.  Hij zal de fractievoorzitters deze week een aantal date bezorgen voor een volgend overleg.  Dit overleg zal nog deze maand plaats vinden en het punt staat op 1 op de agenda. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 27 juni 2022 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 27 juni 2022 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

3 Activatie basisprotocol voor interzonale samenwerking tussen politiezones Antwerpen en Brasschaat met betrekking tot werving en selectie van 2 INP voor lokale recherchedienst. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans heeft begrepen dat het hoog nodig is om de samenwerking op te starten.  Ze wil graag weten wat de stand van zaken is binnen de politiezone Antwerpen?  Ze vernam dat er veel mensen ontslagen werden in Antwerpen, dus ze zullen daar ook heel wat mensen zoeken op dit moment.  Ze wil graag weten hoe de toekomst eruit ziet voor de politiezone Brasschaat en of er overleg gepleegd is met de politiezones Rand?  Ze vindt het een mooi initiatief en ze hoopt mee dat de vacatures snel ingevuld geraken. 

 

De korpschef licht toe dat dit een protocol is dat werd afgesloten in de gemeenteraad van maart 2022.  Politiezone Antwerpen heeft dit ondertekend en is hier dus mee akkoord.  Vandaag ligt de vraag neer om dit protocol te activeren omdat de nood zich voordoet.  De vraag zal nu gesteld worden aan Antwerpen en dan is het de bedoeling dat ze deze plaatsen open stellen.  Uit hun rekrutering komen soms mensen die omwille van persoonlijke redenen liever in de rand werken. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van de gemeenteraad van 28 maart 2022 werd goedkeuring gehecht aan de ondertekening van het 'Basisprotocol van interzonale samenwerking tussen de politiezone Antwerpen en de politiezone Brasschaat in het kader van rekrutering en selectie'.

 

In zitting van de gemeenteraad van 31 januari 2022 werd goedkeuring gehecht aan een uitbreiding van de personeelsformatie van de afdeling recherche met één inspecteur. Deze uitbreiding werd gevraagd omwille van een aanzienlijke verhoging van de werklast over de jaren heen, alsook het invoeren van digitalisering en nieuwe werkprocessen. De functie werd, zonder succes, vacant verklaard in de mobiliteit 2022-01, 2022-02 én 2022-03.

 

Daarbovenop staat er in de nabije toekomst nog een uitstroom van 3 personeelsleden binnen de afdeling recherche vooropgesteld. Zo zal met ingang van 1 september 2022 een plaats van hoofdinspecteur algemene recherche vacant worden, verwachten we dat een inspecteur algemene recherche aan de opleiding sociale promotie zal starten in oktober 2022 én zal met ingang van 1 april 2023 een hoofdinspecteur jeugdrecherche in het stelsel van NAVAP stappen.

 

Dit alles zorgt voor een tekort van 3, mogelijk 4, FTE waar er voor de afdeling recherche in de formatie 13 FTE voorzien zijn, oftewel 30,77%.

 

Gelet op het feit dat de gewone mobiliteit gedurende de afgelopen 3 mobiliteitsrondes zonder succes verlopen is en daarenboven een uitstroom van 3 medewerkers verwacht wordt, wenst PZ Brasschaat het basisprotocol te activeren voor rekrutering en selectie van 2 inspecteurs. Hiervoor wenst de korpschef gebruik te maken van piste 2 waarbij de politiezone Antwerpen optreedt als selectiebureau en op zoek gaat naar geschikte kandidaten binnen het eigen personeelsbestand.

 

Het college hechtte principiële goedkeuring aan de activatie van het protocol tijdens zijn zitting van 22 augustus 2022.

 

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst op twee niveaus KB van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (RPpol)

KB van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake mobiliteit van het personeel van de politiediensten

Omzendbrief GPI15 van 24 januari 2001 betreffende de toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40-41

Basisprotocol van interzonale samenwerking tussen de politiezone Antwerpen en de politiezone Brasschaat, goedgekeurd op de gemeenteraad van 28 maart 2022.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen voor de rekrutering en selectie van 2 inspecteurs zijn:

 

De openstaande plaatsen zijn voorzien in de personeelsformatie en de loonkost is de facto voorzien in de personeelsbegroting.

 

Wanneer politiezone Antwerpen een kandidaat succesvol kan overdragen, zal steeds een forfaitaire dossierkost van 13% van het gemiddeld maandloon van een inspecteur aangerekend worden (831,59 euro, bedrag 2021*). 25% hiervan te betalen bij het aanhangig maken van de behoefte en de overige 75% bij het toewijzen van een kandidaat.

 

Indien de kandidaat bovendien afkomstig is uit de procedure van rechtstreekse werving door politiezone Antwerpen (6 jaar verplichte aanwezigheidstermijn) of eigen werving van politiezone Antwerpen (8 jaar verplichte aanwezigheidstermijn) dan wordt er een afkoopsom verrekend. De berekening hiervan is gebaseerd op een graduele afbouw ten bedrage van 8.526,05 euro per verstreken jaar (bedragen 2021*).

Indien de kandidaat geen aanwezigheidstermijn meer te vervullen heeft, dan wordt de afkoopsom niet aangerekend en is dus alleen de forfaitaire vergoeding verschuldigd.

 

De eventuele meerkost kan echter pas berekend worden wanneer de kandidaten gekend zijn. Voor 2022 kan de financiering gebeuren met het overschot op de personeelskredieten. Vermoed wordt echter dat de aanwerving pas in 2023 zal aanvangen, op dat moment dienen de gepaste kredieten voorzien te worden in de personeelsbegroting en dit jaarlijks, voor de duurtijd van de resterende verplichte aanwezigheidstermijn.

 

Jaar

Meerkost

N (= jaar aanwerving)

8.626,05 + 831,59

N+1 en alle volgende jaren, tot

einde verplichte aanwezigheidstermijn

8.626,05

 

*De herziening van de kostprijs gebeurt op basis van aanpassingen aan het wettelijke kader en eventuele indexaanpassingen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het activeren van het 'Basisprotocol van interzonale samenwerking tussen de politiezone Antwerpen en de politiezone Brasschaat in het kader van rekrutering en selectie' voor selectie en rekrutering van 2 inspecteurs voor de lokale recherchedienst.

 

Art.2.- Hecht goedkeuring aan het voorzien van de eventuele extra budgetten op de personeelsbegroting voor de komende jaren en voor de duurtijd van de resterende verplichte aanwezigheidstermijn van de geselecteerde inspecteurs.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

4 Toelage en ondersteuning Wereldmeerdaagse 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Van 30 januari tot 16 februari 2023 wenst GROS Brasschaat, vertegenwoordigd door Willy Van Bouwel, in samenwerking met Mundio vzw de Wereldmeerdaagse te organiseren in het park van Brasschaat.

Hiervoor wordt vanuit het budget werkingskosten ontwikkelingssamenwerking 2.500 euro per jaar voorzien. Dit komt neer op 5.000 euro per editie.

 

Dit evenement gaat normaal gezien door in de Ruiterhal maar door de sluiting van deze zaal, moet er een alternatief voorzien worden. Mundio vzw wenst een tijdelijke tent te plaatsen en vraagt hiervoor eenmalig de nodige extra financiële ondersteuning aan het gemeentebestuur van Brasschaat, dit in de vorm van een toelage gesplitst over 2022 en 2023. Deze extra toelage van 15.000 euro werd op 29 november 2021 reeds goedgekeurd door de gemeenteraad voor de uitgestelde editie 2022 en als dusdanig mee opgenomen in de meerjarenplanning.

 

Deze extra toelage moet de plaatsing alsook de overige benodigdheden bekostigen. Dit zou de totale toelage voor de editie in 2023 in totaal brengen op 20.000 euro:

        12.500 euro in 2022

        7.500 euro in 2023

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november inzake de controle op toekenning en aanwending van gemeentelijke toelagen Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 Het vaststellen van gemeentelijke toelagen en de voorwaarden voor besteding daarvan is een exclusieve niet delegeerbare bevoegdheid van de gemeenteraad.

Collegebesluiten van 1 februari en 1 maart 2021 (machtiging plaatsen tent en principiële toekenning toelage) en Gemeenteraadsbesluit van 29 november 2021.

 

Adviezen

Reeds voorziene ondersteuning van 2.500 euro/per jaar voor de wereldmeerdaagse meenemen in de toelage. Hiervoor is een verschuiving vanuit budgetsleutel 0160/6159999 werkingskosten ontwikkelingssamenwerking nodig naar 0160/64930000 Toelage vzw Mundio wereldmeerdaagse

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

20.000 euro

Budgetsleutel

0160/64930000 Toelage vzw Mundio wereldmeerdaagse 2023

Budget/jaar

Exploitatie 2022 en 2023

Krediet beschikbaar

Ja, 15.000 euro reeds opgenomen in aanpassing meerjarenplan

2 maal  2.500 euro  doorschuiven uit werkingskosten ontwikkelingssamenwerking

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de toekenning van een exploitatietoelage van 20.000 euro aan vzw Mundio voor de organisatie van de wereldmeerdaagse 2023. Hiervoor wordt 5.000 euro verschoven vanuit 0160/61599999 werkingskosten ontwikkelingssamenwerking.

 

Art.2.- De toelage wordt uitbetaald in 2 schijven:

        12.500,00 euro in 2022

        7.500,00 euro na voorlegging van een afrekening met de kosten en opbrengsten van het evenement in 2023

 

Art.3.- Als de toelage wordt aangewend voor een ander doel dan datgene waarvoor zij werd toegekend, zal de gemeente de volledige toelage terugvorderen.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

5 Kennisneming antwoord ABB op klacht onzorgvuldig bestuur 492 - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

 

Neemt kennis van het antwoord van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 14 juli 2022.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

6 Kennisneming standpunt ABB na klacht klachtenreglement bib 537 - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

 

Neemt kennis van het antwoord van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 10 juni 2022 gericht aan de klager op 18 juli 2022 .

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

7 Kennisneming antwoord ABB op klacht verkoopsprocedure Lage Kaart 343. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts geeft aan dat het niet over Lage Kaart 717 gaat maar over Lage Kaart 343.  717 is het dossiernummer.  Dit was een klacht van hem.  Hij gaat het debat niet opnieuw voeren maar met de schattingsverslagen, die hij veel te laat onder ogen kreeg, had er waarschijnlijk wel een ander debat kunnen gevoerd worden volgens hem.  In het schattingsverslag dat toen voorlag werd toen gesproken over 9 euro / m² maar ondertussen zag hij andere schattingsverslagen uit de nabije omgeving van 43 tot 55 euro / m².  Hij vraagt zich nog altijd af waarom men dat stuk grond wilde verkopen en aan zo’n lage prijs terwijl er hogere schattingsverslagen waren?  Hij betreurt dit nog steeds en wil het daarom nog eens onder de aandacht brengen.  Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft zich inhoudelijk niet uitgesproken over de klacht.  Er werd louter geoordeeld dat de klacht te laat werd ingediend.  Tot slot wil hij nog informeren naar de belangstelling voor de grond. 

Schepen Fonteyn bevestigt dat het over Lage Kaart 343 gaat.  717 is het nummer van de klacht.  Ze gaat hier inhoudelijk niet verder op in gaan.  De verkoop is pas voorzien voor september.  Het staat reeds op bidit maar de verkoop start pas half september. 

Beslissing

 

 

 

Neemt kennis van het antwoord van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 3 augustus 2022.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

8 Kennisneming antwoord Agentschap Binnenlands Bestuur na klacht. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

 

Neemt kennis van het antwoord van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 3 augustus 2022.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

9 Advies omtrent de te vormen woonmaatschappij in het werkingsgebied Noord/Midden-Antwerpen. Geen goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Waarnemend burgemeester Cools vult aan dat er wel een advies wordt gegeven maar geen goedkeuring aan de vraag van De Voorkempen om de erkenning te verlengen na 1 januari 2023.  Dit is de dag dat de woonmaatschappijen moeten gevormd worden. 

 

Raadslid Brughmans geeft mee dat hij de bijlagen opgevraagd heeft en deze namiddag heeft gekregen.  Hij heeft toen gewezen op de valkuilen voor de woonmaatschappijen.  Hij hoopt dat er nu op korte termijn wel schot in de zaak komt.  Dit geeft dan ook rechtszekerheid voor de burgers die op de wachtlijst staan. 

 

Minister President Jambon is ervan overtuigd dat dit een meerwaarde zal zijn en daarom werd deze beslissing in Vlaanderen ook genomen.  Hij is wel verontrust geraakt door de financiële situatie van De Ideale Woning.  Hij heeft een verslag van De Voorkempen gezien over De Ideale Woning.  Er moet gezien worden dat men niet in een financiële put duikt.  Hij geeft dit mee omdat de situatie zorgwekkend is. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft nog mee dat er morgen een stuurgroep is met de 15 gemeenten.  Hij zal zeker vragen om hier de nodige aandacht aan te geven. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft ook nog mee dat de bijlagen niet beschikbaar waren en hij hoopte dat ze nog zouden worden toegevoegd.  Aangezien de bijlagen niet beschikbaar waren, wil hij dit punt graag uitstellen omdat ze het niet hebben kunnen bekijken. 

 

Minister President Jambon adviseert om dit punt niet uit te stellen aangezien zo’n fusie-operatie iets heel ingrijpend is.  Als het nu nog een maand wordt uitgesteld, maakt dit de zaak alleen nog maar ingewikkelder volgens hem.  Hij wil een pleidooi houden om vandaag toch te beslissen. 

 

Raadslid Hoegaerts veronderstelt dat dit toch ook op 4-5 andere gemeenteraden werd besproken. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de gemeenteraad overal terug op gang komt en het dus inderdaad overal gestemd zal worden.  Dit gebeurt in de 15 gemeenten. 

 

Raadslid Callens bevestigt dit.  Donderdag is er een raad van bestuur bij De Voorkempen.  Dit punt staat elke maand op de agenda.  Er zijn volgens hem reeds adviezen van andere gemeenteraden binnen.  Hij vermoed ook dat er nog een lange weg te gaan is, maar er wordt heel hard gewerkt aan het dossier.  Hij bevestigt het nieuws over De Ideale Woning. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In de brief van 14 juni 2022, die wij ontvingen van de sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen wordt gevraagd om tegen uiterlijk 26 september 2022 een advies uit te brengen over het traject dat zij willen doorlopen om tegen uiterlijk 30 juni 2023 deel uit te maken van de woonmaatschappij die in het werkingsgebied, waar onze gemeente deel van uitmaakt, zal worden gevormd.

 

Juridisch kader

Artikel 40 e.v. van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.

De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW)

Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW)

Art 223, §2, 2de lid van het BVR van 17/12/2022 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen

In het traject naar het vormen van een eengemaakte woonmaatschappij voor het werkingsgebied tegen 1 januari 2023, kunnen sociale huisvestingsmaatschappijen, die er pas tegen 30 juni 2023 zullen in slagen om aan alle voorwaarden tot erkenning als woonmaatschappij te voldoen, ofwel door zich zelf om te vormen tot woonmaatschappij, ofwel door een herstructurering (fusie, splitsing…) door te voeren met een andere woonmaatschappij  of met een sociale huisvestingsmaatschappij, die kan aantonen dat die zich kan omvormen tot woonmaatschappij, een verlenging van de hun erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot 30 juni 2023 bekomen. Daartoe moet zij een aanvraag indienen bij het agentschap Wonen-Vlaanderen. Daarbij moet de aanvragende sociale huisvestingsmaatschappij aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 zal kunnen omvormen tot woonmaatschappij, mede ondersteund door een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van de aanvraag tot verlenging van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen tot en met 30 juni 2023.

 

Art.2.- Keurt de aanvraag tot verlening van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen niet goed. De gemeenteraad is van mening dat het oprichten van een nieuwe woonmaatschappij wel mogelijk en ook wenselijk is tegen de vooropgestelde datum van 1 januari 2023.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

10 Verzoekschrift tot erkenning van een publiekrechterlijke erfdienstbaarheid van doorgang op van de servitude gelegen tussen de Wandeleerlei tussen nummer 18 en 22 en Donksesteenweg tussen nummers 86 en 88 op grond van 30-jarig openbaar gebruik. - UITGESTELD

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

11 Ploegsebaan 275D. Goedkeuring ontwerp akte uitbreiding erfpacht Aralea. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels en zijn fractie zijn niet tegen, maar ze vinden het spijtig dat er geen plannetje in bijlage zat om exact te weten over welke uitbreiding het gaat. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat het plannetje reeds bij de stukken tijdens de gemeenteraad in 2021 zat. 

 

Schepen Fonteyn verwijst naar het lange, smalle perceel van Aralea.  Daar is het vlak achter.  De gemeente heeft het stuk grond achter het recyclagepark gekocht en het stuk grond achter Aralea gaat in erfpacht naar hen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 29 maart 2021 werd door de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de uitbreiding van de erfpachtzone ter hoogte van Ploegsebaan 275B te Brasschaat ten aanzien van Aralea vzw.

          oppervlakte van de uitbreiding: 2.541,10 m²

          vergoeding voor de uitbreiding:

 De huidige jaarlijkse (geïndexeerde) erfpachtvergoeding per m² bedraagt 1,99 €. Indien dit

 omgerekend wordt naar de oppervlakte van het terrein voor uitbreiding, zou dit neerkomen op

 5.056,79 euro.

Gelet op het feit dat de bijkomende gronden ingezet zouden worden in het kader van de   samenwerking met de gemeente voor verwerking van stammen en verder enkel gebruikt zullen worden voor opslag en niet bebouwd zullen worden, wordt voorgesteld om 50% van dit bedrag als bijkomende erfpachtvergoeding vast te stellen. De jaarlijkse canon (basisbedrag) zal dus verhoogd worden met 2.528,40 euro.

 

          termijn van de erfpacht

De bestaande erfpachtovereenkomst neemt een einde op 16 oktober 2067. Er wordt    voorgesteld om de eindtermijn van de oorspronkelijke erfpacht te verlengen met een viertal jaar                             en zo gelijk te trekken met de eindtermijn van de bijkomende erfpacht, zodat beide samen een                             einde nemen 50jaar na aanvang van de bijkomende erfpacht.

 

Aan de gemeenteraad wordt heden gevraagd goedkeuring te hechten aan de ontwerpakte.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad, en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad.

Artikel 281 betreffende de overdracht van bevoegdheid tot ondertekening van de voorzitter aan een of meer leden van de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

Vanaf ingang van de uitbreiding van de erfpacht, de jaarlijkse te indexeren basisvergoeding (canon) verhoogd worden met 2.528,40 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de ontwerpakte betreffende de uitbreiding van de bestaande erfpachtovereenkomst tussen de gemeente en Aralea vzw voor het gebruik van de zone ter hoogte van Ploegsebaan 275D, met tekst als volgt:

 

"Dossier: 292-1/17SDW      UITBREIDING ERFPACHT

SDW/AL21700292-1/292-1/17SDW     Rep.:  

In het gemeentehuis van Brasschaat,

Op vijftien september tweeduizend tweeëntwintig,

Zijn voor mij, Pieter-Jan DE DECKER, geassocieerd notaris te Brasschaat (handelend voor rekening van BV “Notariaat DE DECKER” te Brasschaat, Donksesteenweg 33, BTW BE0657.999.597 RPR Antwerpen),

VERSCHENEN:

ENERZIJDS

De "GEMEENTE BRASSCHAAT", publiekrechtelijke instelling, gevestigd te 2930 Brasschaat, Verhoevenlei 11, met ondernemingsnummer 0206.677.801,

vertegenwoordigd door:

a) de heer COOLS Philip Isidorus Louisa [I.K. 592-3779507-80] [R.R. 62.02.10-193.47], wonende te 2930 Brasschaat, Bredabaan 1099 B, waarnemend burgemeester, en;

b) de heer SCHEVERNELS Ward [I.K. 592-6896879-66][R.R. 79.02.01-123-65], wonende te 2940 Stabroek, Mispelaarlaan 12, algemeen directeur.

Wiens identiteiten mij, notaris, bekend zijn,

Handelend namens het College van Burgemeester en Schepenen van dezelfde gemeente in uitvoering van een gemeenteraadsbesluit 29 augustus 2022, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad, waarvan een afschrift bij deze akte wordt gevoegd.

De provinciale overheid werd op de hoogte gebracht van gemelde beslissing van de gemeenteraad.

De gemeente verklaart dat de overheid haar geen schorsing noch vernietiging heeft laten kennen binnen de door de wet bepaalde termijnen en dat dus tot de overdracht kan worden overgegaan,

hierna genoemd "de erfpachtgever" of  “eigenaar”,

en

ANDERZIJDS

De vereniging zonder winstoogmerk "ARALEA", met maatschappelijke zetel te 2930 Brasschaat, Graaf Reusensdreef 2, BTW BE BE0420.809.061, rechtspersonenregister Antwerpen afdeling Antwerpen 0420.809.061.

Opgericht bij onderhandse akte te Brasschaat op 3 juni 1980, gepubliceerd in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 14 augustus daarna onder nummer 8533.

De statuten van de vereniging werden verschillende malen gewijzigd en voor het laatst te Brasschaat op 14 december 2020, gepubliceerd in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 20 juli 2021 daarna onder nummer 21087444.

Alhier vertegenwoordigd, overeenkomstig artikel 5.5.2 van de gecoördineerde statuten, door twee bestuurders, samen handelend, te weten:

- de heer VAN dER STEEN Willy Isabella Henri, wonende te 2930 Brasschaat, Isenbaertlei 48;

- de heer HOFKENS Willy Jean Paulina, wonende te 2930 Brasschaat, Bredabaan 358/2001, wier benoemingen blijken uit de bijlage bij het Belgisch Staatsblad van 25 juli 2019, daarna onder nummer 19101771.

 hierna genoemd "de erfpachter".

BEKWAAMHEID VAN PARTIJEN

Alle verschijnende partijen, ook 'comparanten' genoemd, verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van een maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen zoals faillissement, collectieve schuldenregeling, aanstelling (voorlopige) bewindvoerder, enzovoort.

TOELICHTING VAN DE AKTE — GEHELE OF GEDEELTELIJKE VOORLEZING

De volledige akte zal door de instrumenterende notaris worden toegelicht en het staat comparanten steeds vrij aan de notaris bijkomende uitleg te vragen over om het even welke bepaling van deze akte, alvorens de akte te ondertekenen.

Comparanten erkennen een volledige voorlezing te hebben gekregen van al hetgeen voorafgaat, en verklaren dat inzonderheid hun hierboven vermelde identiteitsgegevens volledig en correct zijn.

De instrumenterende notaris deelt comparanten vervolgens mede dat de akte integraal zal worden voorgelezen indien minstens één van hen hieraan de voorkeur geeft, alsook indien minstens één van hen van oordeel is dat het ontwerp van deze akte hem of haar niet tijdig is meegedeeld voorafgaandelijk het verlijden ervan.

(Ofwel) Hierop verklaren alle comparanten dat zij van oordeel zijn dat zij het ontwerp tijdig vóór het verlijden van de akte hebben ontvangen, dat zij hiervan kennis hebben genomen en op een volledige voorlezing van de akte dan ook geen prijs te stellen. Eventuele wijzigingen die werden of nog zullen worden aangebracht aan het ontwerp van de akte zullen steeds integraal worden voorgelezen.

(Ofwel) Hierop verklaart minstens één van comparanten de voorkeur te geven aan de integrale voorlezing van de akte, aan welke verzoek dan ook gevolg wordt gegeven.

VOORAFGAANDELIJKE UITEENZETTING:

Blijkens notariële akte de dato 16 oktober 2017, geregistreerd op het Kantoor Rechtszekerheid Antwerpen 2 (volgens stempel Registratiekantoor Antwerpen 2) op 18 oktober 2017, met volgend registratie- en overschrijvingsrelaas:

“FORMALITEITEN REGISTRATIE

Geregistreerd vijftien blad(en), nul verzending(en)

op het Kantoor Rechtszekerheid Antwerpen 2 op 18 oktober 2017

Register OBA (5) Boek 0 Blad 0 Vak 26994

Ontvangen registratierechten: drieduizend vijfentwintig euro (€ 3.025,00).

De ontvanger

EERSTE BIJLAGE

Geregistreerd achttien blad(en), nul verzending(en)

op het Kantoor Rechtszekerheid Antwerpen 2 op 18 oktober 2017

Register OA (6) Boek 0 Blad 100 Vak 6560

Ontvangen registratierechten: honderd euro (€ 100,00).

De ontvanger

TWEEDE BIJLAGE

Geregistreerd achttien blad(en), nul verzending(en)

op het Kantoor Rechtszekerheid Antwerpen 2 op 18 oktober 2017

Register OA (6) Boek 0 Blad 100 Vak 6560

Ontvangen registratierechten: (zie eerste bijlage).

De ontvanger

HYPOTHECAIRE FORMALITEITEN

Overschrijving door het Hypotheekkantoor Antwerpen 2 op 18 oktober 2017

Referentie: 58-T-18/10/2017-21191.

Bedrag: tweehonderdtwintig euro (€ 220,00)

De hypotheekbewaarder”, hebben de comparanten een erfpachtrecht gevestigd voor een periode van 50 jaar, met name tot 16 oktober 2067, met betrekking tot het volgende onroerend goed:

GEMEENTE BRASSCHAAT (eerste afdeling)

         Een perceel grond, genaamd lot 1, gelegen aan de Ploegsebaan (volgens kadaster De Ploeg), gekadastreerd volgens titel onder grotere oppervlakte sectie H, deel van nummers 34/E, 32/F, 33, 24/F en 23/T, thans kadastraal bekend sectie H, nummer 31/M/P0000, voor een oppervlakte van vijfduizend zevenhonderd zevenenzestig vierkante meter veertig vierkante decimeter (5.767,40 m²).

(Kadastraal inkomen: 20.812  EUR)

         Zoals het goed staat afgebeeld als LOT 1 op een – blijkens verklaring van partijen, ongewijzigd – metingsplan (in groene kleur), opgemaakt door landmeter De Cleer Marijke te Brasschaat op 14 oktober 2016, plan dat is opgenomen in de databank van afbakeningsplans van de Administratie Opmetingen & Waarderingen van het kadaster met referentienummer 11008/10301, en dat na waarmerking aan de voornoemde akte werd gehecht.

UITBREIDING ERFPACHTRECHT

        Partijen verklaren aan de voornoemde erfpacht volgende wijzigingen aan te brengen:

Artikel 1: Voorwerp van de overeenkomst

        Partijen verklaren het voorwerp van de oorspronkelijk toegestane erfpacht uit te breiden  met volgend onroerend goed:

GEMEENTE BRASSCHAAT (eerste afdeling)

       Een perceel grond, genaamd lot 1, gelegen aan de Ploegsebaan 275B, volgens titel gekadastreerd sectie H, delen van nummers 38A en 39, thans kadastraal bekend sectie H, delen van nummers 399A, 403A, 404A en 408A, met als nieuwe gereserveerde perceelsidentificatie sectie H, nummer 413/A/P0000, met een oppervlakte volgens meting van  tweeduizend vijfhonderd viertig vierkante meter tachtig vierkante decimeter (2.540,80 m²).

(Kadastraal inkomen: nog niet gekend)

Opmetingsplan

      Zoals het goed in ROZE kleur staat afgebeeld op voormeld – blijkens verklaring van partijen, ongewijzigd – opmetingsplan, opgemaakt door landmeter-expert De Cleer te Brasschaat op 3 april laatst, plan dat is opgenomen in de databank van afbakeningsplannen van de Administratie Opmetingen & Waarderingen van het kadaster met referentienummer 11008/10422 en dat, na waarmerking aan deze akte wordt gehecht en niet meer dient te worden geregistreerd.

Partijen vragen de overschrijving van dit plan zonder aanbieding ervan aan het Kantoor Rechtszekerheid met toepassing van artikel 3.30, § 3 Burgerlijk Wetboek.

EIGENDOMSGESCHIEDENIS

Voorschreven eigendom hoort de erfpachtgever toe om het onder grotere oppervlakte te hebben verkregen ingevolge akte minnelijke onteigening met de Belgische Staat, verleden op 20 december 2019 voor de heer Angelino Degrijse, Commissaris bij het Comité tot Aankoop van onroerende goederen te Brasschaat, handelend op verzoek van de Minister van Financiën, in naam van de Belgische Staat, voor rekening van het Ministerie van Landsverdediging, en in uitvoering van de wet van 31 mei 1923, overgeschreven op het Kantoor Rechtszekerheid Antwerpen II op 30 december 2019 onder referte 58-T-30/12/2019-29064.

Voorschreven eigendom hoorde de Belgische Staat toe wegens voortdurend, openbaar, ongestoord en ondubbelzinnig bezit als eigenaar gedurende meer dan dertig jaar.

ALGEMENE BEPALINGEN met betrekking tot het voorwerp van de erfpacht:

1.- De erfpachtgever verklaart dat het in erfpacht gegeven goed vrij en onbelast is van alle schulden, inschrijvingen, voorrechten en hypotheken, evenals van alle bezwarende in- en/of overschrijvingen, of kantmeldingen.

De beslagberichten werden geraadpleegd op 15 september 2022, waaruit bleek dat er geen bericht voor het goed bestond.

2.- De erfpacht wordt verleend en aanvaard, rekening houdende met de staat waarin het eigendom zich bevindt op dit ogenblik, en de erfpachter zal geen aanspraak kunnen maken op schadevergoeding wegens toestand van eventuele gebouwen of beplantingen die zich op het in erfpacht verkregen goed zouden bevinden, noch wegens de toestand of de aard van de grond of ondergrond, onjuistheid van oppervlakte, hoe groot het verschil ook is, zelfs overtrof dit verschil één/twintigste, hetzij om welke reden ook.

De erfpacht wordt verleend en aanvaard, rekening houdende met alle zichtbare en niet-zichtbare gebreken, alsmede met alle erfdienstbaarheden en gemeenschappen, waarmede het in erfpacht verkregen eigendom zou kunnen bevoordeeld of benadeeld zijn, vrij aan de erfpachter de ene uit te oefenen en zich tegen de andere te verzetten, doch alles op eigen kosten, last en risico en zonder tussenkomst, noch aansprakelijkheid van de erfpachtgever, die dus niet tot enige vrijwaring zal gehouden zijn jegens de erfpachter tenzij voor zijn verklaringen, in deze akte opgenomen.

De erfpachtgever en de erfpachter verklaren bij wijze van erfdienstbaarheid een recht van doorgang te vestigen ten laste van het hoger beschreven eigendom, voorwerp van deze akte. Deze erfdienstbaarheid betreft een uitbreiding van een bestaande erfdienstbaarheid gevestigd in de voornoemde erfpachtakte de dato 16 oktober 2017, waarin tevens het heersende erf en de modaliteiten van deze erfdienstbaarheid beschreven staan en waarnaar hier bijgevolg verwezen wordt.

Erfdienstbaarheden van openbaar nut

Uit nazicht op de website van het Federaal Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt (afgekort “KLIM”), blijkt dat het eigendom, voorwerp van onderhavige akte, niet gelegen is in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via leidingen of bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen.

3.- Indien het in erfpacht verkregen eigendom in de toekomst mocht getroffen worden door besluiten inzake ont­eigening, rooilijn, ruimtelijke ordening of stedenbouw of door enig ander overheidsbesluit, zal de erfpachter deze moeten naleven zonder verhaal tegen de erfpachtgever.

De erfpachtgever verklaart dat er hem geen voorontwerp of ontwerp van lijst van de voor bescherming vatbare monumenten, landschappen en stads- of dorpsgezichten werd betekend, noch een Besluit houdende definitieve bescherming of klassering, en dat hij evenmin kennis heeft van enig voornemen daartoe vanwege de overheid.

De erfpachtgever verklaart dat er hem tot op heden voor het in erfpacht gegeven eigendom geen enkel onteigeningsbesluit werd betekend, noch in het vooruitzicht gesteld.

De erfpachtgever verklaart voor alle door hem zelf op de in erfpacht gegeven grond opgerichte constructies de nodige bouw- of stedenbouwkundige vergunningen te hebben verkregen en verklaart dat zelfde eigendom, voor zover hem bekend, op heden het voorwerp niet uitmaakt van een bouwmisdrijf.

De erfpachtgever verklaart dat het eigendom niet werd opgenomen op een inventaris van leegstaande, verkrotte of verwaarloosde (bedrijfs-)gebouwen of woningen en dat hem geen voornemen daartoe vanwege de overheid bekend is.

Specifieke stedenbouwkundige informatie:

Er blijkt uit een schrijven van de gemeente Brasschaat van 18 maart 2022, gericht aan ondergetekende notaris, met betrekking tot voornoemd perceel 399A onder meer het volgende:

“Uittreksel Vergunningenregister

Overzicht vergunningen

Bouwvergunningen

Dossier: 11008_2010_551

Intern nummer: 2010/K/153

Onderwerp: velen van 2 berken

Datum ontvangst: 02/08/2010

Exploitatiezetel:

Leemputweg 69

2930 Brasschaat

Aanvrager:

Aard van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: VERGUNNING

Datum van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: 16/08/2010

Is de beslissing aangevallen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen ? Nee

Is de beslissing aangevallen bij de Raad van State ? Nee

Bouwmisdrijven

Voor zover bekend geen afgeleverd

Verkavelingen

Voor zover bekend geen afgeleverd

Splitsingen

Dossier: 2017/SP/0012

Onderwerp: Nog aan te vullen

Datum start: //

Kapmachtigingen

Geen kapmachtigingen geregistreerd

Stedenbouwkundige attesten

Voor zover bekend geen afgeleverd

Meldingen

Geen meldingen geregistreerd

Gebouwen

Geen gebouwen geregistreerd

Woonrecht (uitdoofbeleid)

Voor zover bekend geen woonrecht van toepassing

Omgevingsvergunning

AANVRAAG OMGEVINGSPROJECT

Gemeentelijk dossiernummer: 2018/OMV/0682

Onderwerp: Biomassa

Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen

Is de vergunning ingetrokken? JA

Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OMV/0590

Onderwerp: biomassahub

Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen

Is de vergunning ingetrokken? JA

Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OMV/0665

Onderwerp: het uitbreiden van de groencompostering-biomassa

Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen

Is het dossier volledig? JA

Beslissing: Voorwaardelijk vergund

Datum van de beslissing: 20-12-2021”

Er blijkt uit een schrijven van de gemeente Brasschaat van 18 maart 2022, gericht aan ondergetekende notaris, met betrekking tot voornoemd perceel 403A onder meer het volgende:

“Uittreksel Vergunningenregister

Overzicht vergunningen

Bouwvergunningen

Voor zover bekend geen afgeleverd

Bouwmisdrijven

Voor zover bekend geen afgeleverd

Verkavelingen

Voor zover bekend geen afgeleverd

Splitsingen

Geen splitsingen geregistreerd

Kapmachtigingen

Geen kapmachtigingen geregistreerd

Stedenbouwkundige attesten

Voor zover bekend geen afgeleverd

Meldingen

Geen meldingen geregistreerd

Gebouwen

Geen gebouwen geregistreerd

Woonrecht (uitdoofbeleid)

Voor zover bekend geen woonrecht van toepassing

Omgevingsvergunning

AANVRAAG OMGEVINGSPROJECT

Gemeentelijk dossiernummer: 2018/OMV/0682

Onderwerp: Biomassa

Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen

Is de vergunning ingetrokken? JA

Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OMV/0590

Onderwerp: biomassahub

Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen

Is de vergunning ingetrokken? JA

Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OMV/0665

Onderwerp: het uitbreiden van de groencompostering-biomassa

Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen

Is het dossier volledig? JA

Beslissing: Voorwaardelijk vergund

Datum van de beslissing: 20-12-2021”

Er blijkt uit een schrijven van de gemeente Brasschaat van 18 maart 2022, gericht aan ondergetekende notaris, met betrekking tot voornoemd perceel 404A onder meer het volgende:

“Uittreksel Vergunningenregister

Overzicht vergunningen

Bouwvergunningen

Voor zover bekend geen afgeleverd

Bouwmisdrijven

Voor zover bekend geen afgeleverd

Verkavelingen

Voor zover bekend geen afgeleverd

Splitsingen

Geen splitsingen geregistreerd

Kapmachtigingen

Geen kapmachtigingen geregistreerd

Stedenbouwkundige attesten

Voor zover bekend geen afgeleverd

Meldingen

Geen meldingen geregistreerd

Gebouwen

Geen gebouwen geregistreerd

Woonrecht (uitdoofbeleid)

Voor zover bekend geen woonrecht van toepassing

Omgevingsvergunning

AANVRAAG OMGEVINGSPROJECT

Gemeentelijk dossiernummer: 2018/OMV/0682

Onderwerp: Biomassa

Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen

Is de vergunning ingetrokken? JA

Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OMV/0590

Onderwerp: biomassahub

Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen

Is de vergunning ingetrokken? JA

Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OMV/0665

Onderwerp: het uitbreiden van de groencompostering-biomassa

Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen

Is het dossier volledig? JA

Beslissing: Voorwaardelijk vergund

Datum van de beslissing: 20-12-2021”

Er blijkt uit een schrijven van de gemeente Brasschaat van 18 maart 2022, gericht aan ondergetekende notaris, met betrekking tot voornoemd perceel 408A onder meer het volgende:

“Uittreksel Vergunningenregister

Overzicht vergunningen

Bouwvergunningen

Dossier: 11008_2010_551

Intern nummer: 2010/K/153

Onderwerp: velen van 2 berken

Datum ontvangst: 02/08/2010

Exploitatiezetel:

Leemputweg 69

2930 Brasschaat

Aanvrager:

Aard van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: VERGUNNING

Datum van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: 16/08/2010

Is de beslissing aangevallen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen ? Nee

Is de beslissing aangevallen bij de Raad van State ? Nee

Bouwmisdrijven

Voor zover bekend geen afgeleverd

Verkavelingen

Voor zover bekend geen afgeleverd

Splitsingen

Dossier: 2017/SP/0012

Onderwerp: Nog aan te vullen

Datum start: //

Kapmachtigingen

Geen kapmachtigingen geregistreerd

Stedenbouwkundige attesten

Voor zover bekend geen afgeleverd

Meldingen

Geen meldingen geregistreerd

Gebouwen

Geen gebouwen geregistreerd

Woonrecht (uitdoofbeleid)

Voor zover bekend geen woonrecht van toepassing

Omgevingsvergunning

AANVRAAG OMGEVINGSPROJECT

Gemeentelijk dossiernummer: 2018/OMV/0682

Onderwerp: Biomassa

Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen

Is de vergunning ingetrokken? JA

Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OMV/0590

Onderwerp: biomassahub

Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen

Is de vergunning ingetrokken? JA

Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OMV/0665

Onderwerp: het uitbreiden van de groencompostering-biomassa

Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen

Is het dossier volledig? JA

Beslissing: Voorwaardelijk vergund

Datum van de beslissing: 20-12-2021”

Splitsing

Ter gelegenheid van onderhavige akte is niet overgegaan tot een betekening van een splitsing overeenkomstig artikel 5.2.2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, aangezien het ontwerp van deze akte goedgekeurd werd door het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad zoals hoger vermeld.

Artikel 2: bestemming

Het voorwerp van de uitbreiding zal door de erfpachter worden bestemd als opslagplaats van materialen en machinepark, zoals goedgekeurd bij openbare zitting van de gemeenteraad d.d. 29 maart 2021, en waarvan een kopie aan deze akte gehecht zal blijven. De gemeente heeft intussen de gronden aangekocht die achteraan op het in erfpacht gegeven stuk grond aansluiten in het kader van verwerking van houtstammen en biomassa. Vanuit dit oogpunt zal dan ook gekeken worden naar een samenwerking met Aralea vzw in het kader van sociale tewerkstelling voor het verwerken van stammen van gerooide (laan)bomen. De verwerking houdt onder andere in dat de stammen verhakseld kunnen worden voor biomassa-installaties of verwerkt kunnen worden tot plankenhout. De naastgelegen locatie is hierdoor een opportuniteit om deze mogelijke samenwerking te realiseren. 

Artikel 3: duur

Partijen verklaren de oorspronkelijk toegestane erfpacht, aangegaan voor een periode van vijftig (50) jaar en ingegaan op zestien oktober tweeduizend zeventien (16/10/2017), blijkens akte erfpacht verleden voor ondergetekende notaris op zestien oktober tweeduizend zeventien (16/10/2017), te willen verlengen voor een periode tot 55 jaar, met name om van rechtswege te eindigen op vijftien september tweeduizend tweeënzeventig (15/09/2072).

   Artikel 4: Erfpachtvergoeding of canon

Het bedrag van de bijkomende jaarlijkse erfpachtvergoeding bedraagt tweeduizend vijfhonderd achtentwintig euro veertig cent (€ 2.528,40), zodat maandelijks een bedrag van tweehonderdentien euro zeventig cent (€ 210,70) verschuldigd is.

Bijgevolg bedraagt de totale jaarlijkse erfpachtvergoeding, rekening gehouden met de oorspronkelijke erfpachtakte de dato 16 oktober 2017, dertienduizend vijfhonderd achtentwintig euro veertig cent (€ 13.528,40).

Alle overige voorwaarden en modaliteiten opgenomen in de oorspronkelijke erfpachtovereenkomst blijven onverminderd van kracht, ook op de bijkomende erfpacht.

DIVERSE VERKLARINGEN:

A. Algemeen:

Bevoegde Rechtbank

Bij geschillen zijn de rechtbanken van de ligging van het in erfpacht gegeven eigendom bevoegd.

Keuze van woonst

Voor al hetgeen deze overeenkomst betreft, haar ontstaan, uitvoering en gevolgen, kiezen partijen uitdrukkelijk woonst in hun hoger in deze akte vermelde maatschappelijke zetel of gemeentehuis. Wijziging van woonstkeuze is slechts mogelijk mits aangetekende kennisgeving aan de andere partij en mits de nieuwe woonstkeuze eveneens in België gebeurt, zoniet blijft de vorige woonstkeuze geldig.

Identiteitsverklaring – Ontslag ambtshalve inschrijving

De instrumenterende notaris bevestigt de identiteitsgegevens van comparanten te hebben nagezien op zicht der stukken door de Hypotheekwet vereist; deze gegevens en de identiteit zelf werden hem ook aangetoond aan de hand van de hoger vermelde identiteitskaarten van comparanten.

De hypotheekbewaarder wordt ervan ontslaan ambtshalve inschrijving te nemen uit hoofde van enige bepaling van onderhavige akte.

Fiscale verklaringen

De erfpachtgever verklaart, na van ondergetekende notaris lezing en uitleg te hebben gekregen van de bepalingen van artikel 62 § 2 en 73 van het BTW-Wetboek, in generlei hoedanigheid BTW-belastingplichtige te zijn.

Comparanten erkennen lezing te hebben gekregen van artikel 203 van het Wetboek Registratierechten aangaande de bewimpeling betreffende de overeengekomen waarde of prijs.

De grondslag voor de registratierechten wordt door partijen geschat als volgt:

Canon: € 2.528,40 (jaarlijkse canon) * 50 = € 126.420

Lasten van de erfpachtakte geschat op 10% van het totaal bedrag aan canon: € 12.642

Totaal canon en lasten: zeshonderdenvijfduizend euro (€ 139.062)

De grondslag voor de registratierechten wordt door partijen geschat op zeshonderdenvijfduizend euro (€ 139.062).

B. Specifiek:

Verklaringen overeenkomstig het Vlaams Bodemdecreet:

De erfpachtgever doet opmerken dat de vestiging van een erfpacht, zoals vastgesteld bij onderhavige akte, moet worden aanzien als "een overeenkomst betreffende de overdracht van gronden" als bedoeld in het Vlaams Bodemdecreet.

 De erfpachtgever verklaart dan ook dat de erfpachter vóór heden op de hoogte is gebracht van de inhoud van de bodemattesten betreffende voorschreven eigendom, afgeleverd door OVAM op 1 augustus 2022, luidend als volgt:

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.0 EXTRA INFORMATIE:

Meer informatie over de aanpak van PFAS-verontreiniging en de stand van het onderzoek, en de bijhorende

no regret-maatregelen vindt u op https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient

er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3 OPMERKINGEN

1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.

2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op

www.ovam.be/disclaimer.

3 Maatregelen opgelegd of van toepassing buiten het kader van het Bodemdecreet worden

niet vermeld op het bodemattest. Hiervoor kunt u best contact opnemen met uw lokaal bestuur.

4 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.

te Mechelen, 01.08.2022

Beide partijen bevestigen verder uitdrukkelijk dat, voor zover hen bekend, op de grond, voorwerp van bovenstaande overeenkomst, geen inrichting gevestigd is of was, die opgenomen is op de lijst van de inrichtingen die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken, zoals bedoeld in zelfde bodemdecreet behoudens wat hierboven werd vermeld. Ondergetekende minuuthoudende notaris heeft partijen uitdrukkelijk gewezen op de procedure die, sinds één oktober negentienhonderd zesennegentig, moet worden gevolgd alvorens kan worden overgegaan tot overdracht van een grond waarop een dergelijke inrichting is of was gevestigd en op de gevolgen van de niet-naleving van deze procedure.

De erfpachtgever verklaart bovendien niet op de hoogte te zijn van enige bodemverontreiniging betreffende het hoger beschreven eigendom, behoudens wat hierboven werd vermeld.

Voor zover, voorafgaand aan deze akte, niet of niet volledig zou zijn voldaan aan de voorschriften vervat in artikel 101 van het Bodemdecreet (tijdige en schriftelijk kennisgeving van de inhoud van het bodemattest aan de erfpachter) of, in voorkomend geval, aan de voorschriften van 102 tot 115 van het Bodemdecreet (procedure van toepassing bij overdracht van risico-gronden), hetgeen zou kunnen leiden tot de nietigheid van de overdracht, blijkt uit wat voorafgaat dat aan die voorschriften thans wél werd voldaan en verklaart de erfpachter uitdrukkelijk te verzaken aan die nietigheidsvordering.

Ondergetekende minuuthoudende notaris bevestigt, op basis van hoger vermelde verklaringen en gegevens, dat de regeling van het Vlaams bodemdecreet betreffende de overdracht van gronden werd nageleefd.

Uit een brief van de gemeente Brasschaat de dato 18 maart 2022 blijkt overigens dat voor voorschreven eigendom geen ARAB- en/of VLAREM vergunningen werden aangetroffen voor activiteiten die opgenomen zijn in de lijst van het VLAREBO(BO), en dat voor dit eigendom evenmin een VLAREM-milieuvergunning van toepassing is, noch dat voor het eigendom een omgevingsvergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit is afgeleverd, behoudens:

Met betrekking tot perceel 399/A:

- Een VLAREM-vergunning met nummer 96/1999 voor het veranderen door uitbreiding van de inrichting voor compostering van groenafval in bestaand containerpark (rubrieknummers: : 2.2.3.a)3°;  3.1.2°; 3.6.2.2°);

- Een VLAREM-vergunning met nummer VL 039/015 voor de hernieuwing na verandering door wijziging (rubrieknummers 2.2.3.b)3° en 3.6.3.3°);

- Een VLAREM-vergunning met nummer VL 039/017 voor de hernieuwing vergunning containerpark & compostering (rubrieknummers 2.2.1.b); 3.4.3°; 3.6.3.3°; 61.2.1°);

- Een VLAREM melding van een inrichting van louter klasse 3 (dossiernummer 009/2008/VL/039/014);

- Een omgevingsvergunning met nummer 2018/OMV/0207 betreffende de exploitatie van een maatwerkbedrijf;

-  Een omgevingsvergunning met nummer 2018/OMV/0682 voor biomassa;

- Een omgevingsvergunning met nummer 2019/OMV/0590 voor een biomassahub;

- Een omgevingsvergunning met nummer 2019/OMV/0602 voor de exploitatie van een bronbemaling;

- Een omgevingsvergunning met nummer 2019/OMV/0665 voor het uitbreiden van de groencompostering-biomassa.

Met betrekking tot perceel 403/A:

- Een VLAREM-vergunning met nummer R 182/001 voor de exploitatie van een hondenclub met lozing van huishoudelijk afvalwater in de openbare riool, koelinrichtingen van 4,9 kW en

een bovengronds stookoliereservoir

- Een omgevingsvergunning met nummer 2019/OMV/0590 voor een biomassahub;

- Een omgevingsvergunning met nummer 2019/OMV/0665 voor het uitbreiden van de groencompostering-biomassa.

Met betrekking tot perceel 404/A:

- Een VLAREM-vergunning met nummer R 182/001 voor de exploitatie van een hondenclub met lozing van huishoudelijk afvalwater in de openbare riool, koelinrichtingen van 4,9 kW en

een bovengronds stookoliereservoir;

-  Een omgevingsvergunning met nummer 2018/OMV/0682 voor biomassa;

- Een omgevingsvergunning met nummer 2019/OMV/0590 voor een biomassahub;

- Een omgevingsvergunning met nummer 2019/OMV/0665 voor het uitbreiden van de groencompostering-biomassa.

Met betrekking tot perceel 408A:

- Een VLAREM-vergunning met nummer 96/1999 voor het veranderen door uitbreiding van de inrichting voor compostering van groenafval in bestaand containerpark (rubrieknum-mers: : 2.2.3.a)3°;  3.1.2°; 3.6.2.2°);

- Een VLAREM-vergunning met nummer VL 039/015 voor de hernieuwing na verandering door wijziging (rubrieknummers 2.2.3.b)3° en 3.6.3.3°);

- Een VLAREM-vergunning met nummer VL 039/017 voor de hernieuwing vergunning containerpark & compostering (rubrieknummers 2.2.1.b); 3.4.3°; 3.6.3.3°; 61.2.1°);

- Een VLAREM melding van een inrichting van louter klasse 3 (dossiernummer 009/2008/VL/039/014);

- Een omgevingsvergunning met nummer 2018/OMV/0207 betreffende de exploitatie van een maatwerkbedrijf;

-  Een omgevingsvergunning met nummer 2018/OMV/0682 voor biomassa;

- Een omgevingsvergunning met nummer 2019/OMV/0590 voor een biomassahub;

- Een omgevingsvergunning met nummer 2019/OMV/0602 voor de exploitatie van een bronbemaling;

- Een omgevingsvergunning met nummer 2019/OMV/0665 voor het uitbreiden van de groencompostering-biomassa.

Specifieke informatie inzake onroerend erfgoed:

Overeenkomstig artikel 4.1.11 van het Onroerend Erfgoeddecreet doet de erfpachtgever opmerken dat voormeld onroerend goed werd opgenomen in één van de vastgestelde inventarissen zoals bepaald in artikel 4.1.1. van het Onroerend Erfgoeddecreet, met name in de inventaris van het bouwkundig erfgoed en de landschapsatlas als ‘Kamp van Brasschaat’ en ‘Militair erfgoed op de overgang van Scheldepolders naar Kempen (ID-nummers: 10289, 120947, 97730).

Ondergetekende notaris wijst de erfpachter erop dat deze ingevolge de inventarisatie gehouden is de algemene, dan wel specifieke rechtsgevolgen zoals bepaald in hoofdstuk 4 (inventarisatie) van het Onroerend Erfgoeddecreet na te leven.

Aangezien de onderhandse akte die onderhavige notariële akte voorafging mogelijks niet volledig beantwoordde aan de voorschriften van artikel 4.1.11 van het Onroerend Erfgoeddecreet, heeft ondergetekende minuuthoudende notaris de verwerver gewezen op deze bepalingen en de wettelijk voorgeschreven informatie alsnog ter beschikking gesteld zodat de informatieverplichting uit het Onroerend Erfgoeddecreet werd nageleefd.

Overstromingsgebied:

Uit nazicht op onder meer GEO-VLAANDEREN blijkt dat voorschreven eigendom:

- NIET gelegen is in een effectief of mogelijk overstromingsgevoelig gebied;

- NIET gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of een afgebakende oeverzone;

- NIET gelegen is een risicozone voor overstroming;

- NIET gelegen is in een recent overstroomd gebied.

Stookolietank:

De erfpachtgever verklaart dat er zich in of op het eigendom geen stookolietank bevindt, noch bovengronds noch ondergronds.

Vlaams Bosdecreet

Een grondoppervlakte valt onder de voorschriften van het Bosdecreet wanneer deze beantwoordt aan de wettelijke definitie van bos (Bosdecreet art. 3). Het Bosdecreet blijft van toepassing op onwettig ontboste grondoppervlakten.

Inzonderheid gelden voor beboste grondoppervlakten volgende verplichtingen:

- bij elke kap of bij elke grondige wijziging aan de bosbodem, de strooisellaag of de kruidenlaag, dient een machtiging bekomen te worden van het Bosbeheer, tenzij anders voorzien in een wettelijk goedgekeurd beheerplan.

- een beheerplan is wettelijk vereist voor alle aaneengesloten beboste eigendommen van minstens 5 ha.

- met het oog op de gehele of gedeeltelijke ontbossing van een perceel, geldt dat hiervoor een stedenbouwkundige vergunning met voorafgaand advies van het Bosbeheer vereist is, evenals de naleving van de compensatieregeling (Bosdecreet art. 90bis, Besl.Vl.Reg. van 16 februari 2001). Hiervan kan enkel afgeweken worden op grond van art. 47 en art. 87 van het Bosdecreet.

- De verwerver neemt alle rechten en verplichtingen over die op het eigendom rusten, nl. door het Bosbeheer verleende machtigingen, subsidies of goedgekeurd bosbeheerplan.

Vervreemding van een bebost eigendom toebehorend aan een rechtspersoon met publiekrechtelijk statuut mag enkel gebeuren na goedkeuring door de Vlaamse Regering (bosdecreet art. 90).

De verkoper verklaart dat hij zijn informatieverplichting zoals bedoeld in artikel 91, § 2 van het Bosdecreet heeft nageleefd en, in voorkomend geval, de nodige stukken heeft overgedragen. Hij verklaart dat er geen bosbeheerplan bestaat voor voormeld goed.

De instrumenterende notaris zal overeenkomstig artikel 91 § 4 van het Bosdecreet binnen de 60 dagen na de ondertekening van de akte de wijziging in het beheer van het bos meedelen aan het Agentschap voor Natuur en Bos door middel van een attest met de identiteit van de oorspronkelijke en de nieuwe bosbeheerder en de omschrijving van het betreffende onroerend goed.

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening:

* Overeenkomstig artikel 5.2.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening worden partijen gewezen op de bepalingen van artikel 4.2.1 van deze Codex, artikel waarin de handelingen vermeld staan waarvoor een voorafgaande stedenbouwkundige vergunning vereist is. Partijen erkennen overigens een kopie van de tekst van dit artikel 4.2.1 te hebben ontvangen.

* Blijkens de voorhanden zijnde gegevens werd de gemeente waarin voorschreven eigendom gelegen is reeds opgenomen op de lijst waarvan sprake in artikel 7.6.4 van deze Codex. De erfpachter bevestigt een stedenbouwkundig uittreksel te hebben ontvangen met betrekking tot voorschreven eigendom, dagtekenend van minder dan één jaar voor heden.

* Uit opzoekingen blijkt met betrekking tot het hoger beschreven eigendom:

1.- dat hiervoor volgende stedenbouwkundige vergunningen werden uitgereikt: zie hoger;

2.- dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van dit eigendom de volgende zijn: bestemmingszones bufferzone en gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut;

3.- dat geen dagvaarding werd uitgebracht overeenkomstig de artikelen 6.1.1 of 6.1.41 tot en met 6.1.43 van zelfde Codex;

4.- dat voor dit eigendom (nog) geen recht van voorkoop geldt zoals bedoeld in artikel 2.4.1. van zelfde Codex (zone die in het definitief vastgesteld Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) wordt aangeduid als een zone waarin het voorkooprecht geldt);

5.- dat voor dit eigendom geen (niet-vervallen) verkavelingsvergunning van toepassing is;

6.- dat voor dit eigendom het in artikel 4.2.12 bedoelde ‘as-builtattest’ nog niet werd uitgereikt en gevalideerd aangezien deze bepalingen nog niet van toepassing zijn;

7.- dat voor dit eigendom op dit ogenblik geen een planbatenheffing verschuldigd is.

8.- dat dit eigendom op dit ogenblik niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.

Aangezien de onderhandse akte die onderhavige notariële akte voorafging mogelijks niet volledig beantwoordde aan de voorschriften van artikel 5.2.5 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, heeft ondergetekende minuuthoudende notaris de erfpachter gewezen op de bepalingen van artikel 5.2.5 (verplichte vermeldingen in de onderhandse akte), artikel 6.1.1., eerste lid, 4° (sancties voorzien bij inbreuken op de informatieplicht die vervat ligt in artikelen 5.2.1. tot en met 5.2.6) en artikel 6.3.1. (gevallen waarin de verwerver en huurder de vernietiging kan vragen van zijn titel en de voorwaarden waaronder kan worden verzaakt aan deze vordering tot vernietiging) waarop de erfpachter verklaard heeft uitdrukkelijke te verzaken aan deze eventuele vordering tot nietigverklaring.

Postinterventiedossier

Op vraag van de instrumenterende notaris of er voor het hoger beschreven eigendom reeds een postinterventiedossier werd opgesteld, antwoordt de erfpachtgever ontkennend, en bevestigt hij dat er aan dit eigendom sinds één mei tweeduizend en één (1/5/2001) geen werken werden uitgevoerd door één of meerdere aannemers waarvoor een postinterventiedossier diende te worden opgesteld.

FISCALE VERKLARINGEN

     De vereniging zonder winstoogmerk ARALEA verzoekt om de toepassing van het tarief van een halve procent (0,50%)  overeenkomstig artikel 83 van het Wetboek Registratierechten.

SLOTVERKLARINGEN:

     Indien in deze akte werd verwezen naar vroeger verleden akten, werden deze akten, in zoverre zij voor de betrokken partij nog van belang kunnen zijn, eveneens in kopij bezorgd aan die partij en werden deze akten toegelicht door ondergetekende minuuthoudende notaris.

Aangezien partijen voor de hierna specifiek vermelde (reeds verleden) akten bovendien de gezamenlijke uitvoerbaarheid beogen, samen met onderhavige akte, bevestigen zij dan ook onvoorwaardelijk dat, overeenkomstig artikel 19 derde lid van de wet tot regeling van het Notarisambt, volgende vroegere akten samen met onderhavige akte één geheel vormen. Het betreft inzonderheid de hiervoor reeds vermelde akte verleden op 16 oktober 2017 voor de heer Charles Jorissen, Commissaris bij het Comité tot Aankoop.

Het ontwerp van deze akte werd aan partijen (of aan de door hen aangeduide notaris) overgemaakt bij schrijven van 8 september laatstleden.

     Comparanten verklaren vóór het verlijden van deze akte van de inhoud ervan kennis te hebben genomen. Zij verklaren dat deze akte de juiste weergave is van hun bedoeling zelfs indien de bedingen en voorwaarden van deze akte zouden afwijken van deze vermeld in vorige overeenkomsten.

     Comparanten bevestigen dat de instrumenterende notaris hen naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten, die voortvloeien uit onderhavige akte en hen op een onpartijdige wijze raad heeft verstrekt. Zij verklaren dus de overeenkomst, voorwerp van deze akte, en de eraan verbonden rechten en verplichtingen, voor evenwichtig te houden en uitdrukkelijk te aanvaarden, zowel voor zichzelf als voor hun rechtsopvolgers.

     De notaris minuuthouder wijst comparanten tenslotte op artikel 9 § 1 tweede lid van de Wet tot regeling van het Notarisambt, dat luidt als volgt: “Wanneer een notaris tegenstrijdige belangen of de aanwezigheid van onevenwichtige bedingen vaststelt, vestigt hij hierop de aandacht van de partijen en deelt hen mee dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman. De notaris maakt hiervan melding in de notariële akte.”

RECHTEN OP GESCHRIFTEN (Wetboek diverse rechten en taksen):

Het recht bedraagt vijftig euro (€ 50,00).

WAARVAN AKTE.

Gedaan en verleden op voormelde plaats en datum.

Na toelichting en integrale of gedeeltelijke voorlezing, zoals hoger vastgesteld bij de aanvang van deze akte hetgeen alle comparanten bevestigen, hebben alle comparanten deze akte, alsook de bijlagen waarvan zij erkennen vooraf en voldoende tijdig een ontwerp te hebben ontvangen, getekend, evenals de notaris."

 

Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de overdracht van de bevoegdheid tot ondertekening van de authentieke akte van de voorzitter van de gemeenteraad aan de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

12 Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie : substructuur + bouw en afwerking. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie : substructuur ” werd

gegund aan Morgen architectuur B.V., Kroonstraat 168 te 2140 Antwerpen in het kader van de

algemene ontwerpopdracht "Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie : aanstellen ontwerpteam" met

referentie 2021-249.

 

In het kader van Masterplan Park, werden in functie van de renovatie van de Ruiterhal onder andere volgende twee overheidsopdrachten ontworpen:

1. Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie : substructuur (ref. 2022-023)

2. Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie : bouw en afwerking (ref. 2022-014)

 

1. Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie : substructuur (ref.2022-023)

De gemeenteraad verleende in zitting van 25 april 2022 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de

raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de openbare procedure. Het college

van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 6 april 2022 de plaatsingsprocedure op te

starten.

 

Na opening van de offertes werd vastgesteld dat geen enkele passende (regelmatige) offerte werd ingediend (wegens het overdreven karakter van de ingediende prijzen en een belangrijke overschrijding

van de raming en dito budget), hetgeen het afzien van de plaatsing van de opdracht en de

stopzetting ervan verantwoordt. Bovendien zal het bestek om de objectieve en klaarblijkelijke reden van een

het in het bestek onjuist vermelde erkenningscategorie D moeten worden aangepast, hetwelk

een meer afdoende concurrentie dient te bevorderen.

 

Gelet op voorgaande, heeft het college van burgemeester en schepenen in zitting van 25 juli beslist goedkeuring te hechten aan de stopzetten van de opdracht. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het betreffende collegebesluit.

 

 

2. Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie : bouw en afwerking (ref. 2022-014)

De gemeenteraad verleende in zitting van 25 april 2022 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de

raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de openbare procedure.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.998.931,89 euro excl. btw, hetzij

2.418.707,59 euro incl. btw.De aankondiging van opdracht 2022-515929 werd gepubliceerd op 28 april 2022 op nationaal niveau. De offertes dienen het bestuur ten laatste op 23 augustus 2022 om 11.00 uur te bereiken.

 

Beide genoemde opdrachten dienen volgens een precieze chronologie en opvolging uitgevoerd te

worden. Door de noodzakelijke stopzetting van de opdracht "Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie:

substructuur", is het opportuun om beide opdrachten samen te voegen; teneinde de continuïteit en de voorziene oplevertermijn van het Masterplan niet in het gedrang te brengen. In functie van deze samenvoeging zullen aanpassingen moeten worden aangebracht aan het bestek.

 

Rekening houdende met het voorgaande, heeft het college van burgemeester en schepenen in zitting van 25 juli 2022 de procedure stop te zetten en de opdracht samen te voegen met de opdracht "Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie: substructuur".

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het betreffende collegebesluit.

 

In functie van deze samenvoegingen werden enkele aanpassingen aangebracht in het bestek.

 

Een nieuw dossier werd opgemaakt:

 

3. Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie : substructuur + bouw en afwerking (ref. 2022-093)

 

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1. Renovatie: substructuur, raming: 388.497,66 euro btw niet inbegrepen, hetzij 470.082,17 euro btw inbegrepen;
* Perceel 2. Renovatie: bouw en afwerking, raming: 1.998.931,89 euro btw niet inbegrepen, hetzij 2.418.707,59 euro btw inbegrepen;

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 2.387.429,55 euro btw niet inbegrepen, hetzij 2.888.789,76 euro btw inbegrepen.

 

Perceel 1 (substructuur) & perceel 2 (bouw en afwerking) worden op hetzelfde ogenblik aanbesteed en zullen op een te bepalen ogenblijk gelijktijdig in uitvoering zijn.


In het bestek werd hiertoe volgende bepalingen in verband met uitvoeringstermijn opgenomen:

Indien perceel 1 & perceel 2 niet aan dezelfde aannemer gegund worden, is het aan beide aannemers om hun planning der werken op elkaar af te stemmen. De aannemer van perceel 2 dient in elk geval een periode van 6 weken te voorzien in zijn planning in opgave van de aannemer van perceel 1. De aannemer van perceel 1 krijgt in deze periode de vrije beschikking en toegang van de bestaande Ruiterhal om daar de substructuur te plaatsen. De aannemer van perceel 2 kan op dat moment verder werken aan alle werken buiten het volume van de bestaande Ruiterhal.

 

Er werden in beide opdrachten (heden percelen) geen wijzigingen aangebracht voor wat de technische bepalingen betreft.

 

Volgende andere aanpassingen werden wel doorgevoerd bij herwerking van beide dossiers tot samenvoeging:

 

- Voor perceel 1 (substructuur) werd in de stopgezette opdracht reeds vastgesteld dat de gevraagde erkenning D (klasse 3) niet in overeenstemming is met het onderwerp van de opdracht en dus onjuist vermeld werd. Dit is één van de hoofdredenen waarom deze opdracht stopgezet werd.

Bij aannemingen die werken omvatten die in verschillende categorieën te rangschikken zijn, moet de categorie of ondercategorie gekozen worden waar het gedeelte van de uit te voeren werken behoort waarvan het bedrag het grootste percentage van de aannemingssom vertegenwoordigt. Daarom werd in de samengevoegde opdracht voor perceel 1 de erkenning in categorie F (klasse 3) opgenomen in het bestek. Deze aanpassing dient een meer afdoende concurrentie te bevorderen. Voor perceel 2 werd erkenning in categorie D (klasse 6) behouden.

 

- De raming voor perceel 1 werd geactualiseerd wegens de gestegen materiaalprijzen voor staal en hout. Volgende correctie werd toegepast: +15%. De raming voor perceel 2 blijft ongewijzigd, gelet op recente studie van de prijzen; de raming is in overeenstemming met huidige marktprijzen.

 

Er wordt voorgesteld de samengevoegde opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure, gelet op de totale raming.

 

Voor perceel 2, Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie: bouw en afwerking zal een deel van de kostprijs worden gesubsidieerd door Sport Vlaanderen, Martelaarsplein 7 te 1000 Brussel. Het voorlopig toegezegd bedrag bedraagt 318.629,47 euro.

 

Gelet op de hoogdringendheid van deze opdrachten, heeft het college van burgemeester en schepenen in zitting van 25 juli 2022 goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden en de aangepaste gunningswijze en raming voor deze overheidsopdracht.

 

De opdracht werd gepubliceerd op 27 juli 2022. De offertes dienen het bestuur te bereiken op 29 augustus 2022.

 

 

Neemt kennis van het betreffende collegebesluit.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

13 Raamcontract voor aanleg en heraanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar een vorige gemeenteraad waar dit ook voor lag.  Het ging toen over 4-jaarlijkse contracten en hij vraagt zich af of het dan nu over jaarlijkse contracten gaat? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat het in totaal ook over 4 jaar gaat, het is telkens met een jaar verlengbaar. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Aanleg en heraanleg voet- en fietspaden 2022” werd een bestek met nr.

2022-011 opgesteld door Steven Van den Bruel, diensthoofd infrastructuur.

De totale uitgave voor deze opdracht werd geraamd op 569.864,40 euro excl. btw, hetzij 689.535,92

euro incl. btw (119.671,52 euro btw medecontractant).

De gemeenteraad verleende in zitting van 30 mei 2022 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de

raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de openbare procedure.

De aankondiging van opdracht 2022-520657 werd gepubliceerd op 31 mei 2022 op nationaal niveau.

 

Wegens voortschrijdend inzicht wordt geopteerd om de opdracht voor te behouden voor sociale

tewerkstelling. In het bestek werd tevens een gunningscriterium opgenomen in verband met de uitvoeringstermijn welke niet meer van toepassing is. Rekening houdende met het voorgaande, was het aangewezen deze opdracht stop te zetten. Het college heeft in zitting van 27 juni 2022 goedkeurig gehecht aan de stopzetting van de procedure en de opmaak van een nieuwe overheidsopdracht.

 

In het kader van de opdracht “Raamcontract voor aanleg en heraanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen” werd een bestek met nr. 2022-011 opgesteld door Steven Van den Bruel, diensthoofd Infrastructuur.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 143.846,10 euro excl. btw, hetzij 174.053,78 euro incl. btw (30.207,68 euro btw medecontractant) per jaar.

 

Voorziene begindatum van het raamcontract: 1 januari 2023

Voorziene einddatum van het raamcontract: 31 december 2023

 

De uitvoeringstermijn van de deelopdrachten wordt vastgesteld per deelopdracht.

 

Volgens artikel 42, § 1, 2° van de wet van 17 juni 2016, kan de aanbestedende overheid, mits

akkoord van de aannemer, de opdracht herhalen gedurende een periode van 3 jaar na de sluiting van

de oorspronkelijke opdracht.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, de raming en de gunningswijze voor de opdracht “Raamcontract voor aanleg en heraanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen”.

 

Voor de resterende periode voor het jaar 2022 zal de mogelijkheid blijven om aan de hand van afzonderlijke overheidsopdrachten herstellingen aan voet- en fietspaden uit te voeren, indien noodzakelijk.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 15 (toegang voorbehouden aan sociale werkplaatsen en ondernemers die de sociale en professionele integratie van kansarmen of personen met een handicap tot doel hebben) en artikel 36 en artikel 43.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 27 juni 2022 goedkeuring gehecht aan de stopzetting van de oorspronkelijke overheidsopdracht “Aanleg en heraanleg voet- en fietspaden 2022”.

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 8 augustus 2022 principiële goedkeuring gegeven aan de lastvoorwaarden en gunning bij wijze van openbare procedure.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost     174.053,78  euro, btw inbegrepen (jaarlijks, maximaal 3 herhalingen)

Budgetsleutel sleutel   0200/22400007 / Buitengewoon onderhoud voet- en fietspaden

Budget/jaar    Investering in 2023

Krediet beschikbaar   Ja

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2022-011 en de raming voor de opdracht “Raamcontract voor aanleg en heraanleg voet- en fietspaden voorbehouden aan sociale werkplaatsen”, opgesteld door Steven Van den Bruel, diensthoofd Infrastructuur worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 143.846,10 euro excl. btw, hetzij 174.053,78 euro incl. btw (30.207,68 euro btw medecontractant).

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- In toepassing van artikel 15 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, is de opdracht voorbehouden aan sociale werkplaatsen en ondernemers die de sociale en professionele integratie van kansarmen of personen met een handicap tot doel hebben.

 

Art.4.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.5.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 0200/22400007 / Buitengewoon onderhoud voet- en fietspaden.

 

Art.6.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20% bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

14 Valleiherstel Kaartse Beek incl. recreatieve verbinding op de grens Kapellen-Brasschaat - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 17 februari 2020 goedkeuring

gehecht aan de studie en uitvoering van aanpassingswerken aan de brug in de Fabriekstaat aan de

provinciale waterloop Schoon Schijn (Kaartse Beek) (grens Kapellen – Brasschaat).

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 25 mei 2020 goedkeuring gegeven aan de

samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Brasschaat, Kapellen en de Provincie Antwerpen

voor de opmaak van het ontwerp en nog niet over de uitvoering van de werken.

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 30 mei 2022 goedkeuring gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Brasschaat, Kapellen en de Provincie Antwerpen

voor de voor de uitvoering van het gehele project "Masterplan Kaartse Beek".

 

In het kader van de opdracht “Valleiherstel Kaartse Beek incl. recreatieve verbinding op de grens Kapellen-Brasschaat” werd een bestek met nr. DWPR-2012-0004-UI06-OVHO01 opgesteld door de ontwerper, de heer Bart Jacobs van Antea Belgium nv, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem (Antwerpen);

De gemeenten Kapellen en Brasschaat en de Provincie beslissen om samen te werken in het project ‘Valleiherstel Kaartse Beek incl. recreatieve verbinding’ met de volgende hoofddoelstelling:

• inrichting van de vallei van de Kaartse Beek stroomopwaarts Jagersdreef-Fabriekstraat i.f.v. integraal waterbeheer;

• realiseren van een veilige, recreatieve verbinding tussen de Elisalei (Brasschaat) en de Holleweg (Kapellen).

 

De ingrepen betreffen de concrete uitvoering van een deel van het Masterplan Kaartse Beek, dat door de drie partijen werd goedgekeurd. Het is efficiënter en kosten-baten interessanter is om deze werken samen uit te voeren.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 599.566,30 euro excl. btw of 725.475,22 euro incl. 21% btw met een verdeling als volgt:

-Provincie Antwerpen, excl. btw  551.113,00 EUR

-Provincie Antwerpen, 21% btw  115.733,73 EUR

-Provincie Antwerpen, incl. btw  666.846,73 EUR

-Gemeente Kapellen, excl. btw  27.666,30 EUR

-Gemeente Kapellen, 21% btw  5.809,92 EUR

-Gemeente Kapellen, incl.btw  33.476,22 EUR

-Gemeente Brasschaat, excl. btw  20.787,00 EUR

-Gemeente Brasschaat, 21% btw  4.365,27 EUR

-Gemeente Brasschaat, incl. btw                                        25.152,27 EUR

Totaal raming, excl. btw  599.566,30 EUR

Totaal raming, 21% btw  125.908,92 EUR

Totaal raming, incl. btw  725.475,22 EUR

 

De gemeenten Kapellen en Brasschaat en de Provincie beslissen de hoger beschreven werken in het

algemeen belang samen te voegen tot één gezamenlijke opdracht en de Provincie aan te wijzen om

bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als aanbestedende overheid op te treden in de zin

van artikel 48 van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Door de provincie Antwerpen, dienst Integraal Waterbeleid, werd een samenwerkingsovereenkomst

opgemaakt tussen de gemeenten Brasschaat, Kapellen en de Provincie Antwerpen inzake de

gezamenlijke overheidsopdracht voor de uitvoering van de opdracht.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de samenwerkingsovereenkomst, de lastvoorwaarden en de voorgestelde gunning bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de

bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2013 houdende vaststelling van de opdrachten

voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks

bestuur.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en

latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341

betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake

overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en

latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de

overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren,

en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 8 augustus 2022 principieel ingestemd met de lastvoorwaarden en gunningswijze.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost    25.152,27 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel   0200/22400007 / kleinere of onvoorziene werken

Budget/jaar   Investering in 2022

Krediet beschikbaar  Ja

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. DWPR-2012-0004-UI06-OVHO01 en de raming voor de opdracht “Valleiherstel Kaartse Beek incl. recreatieve verbinding op de grens Kapellen-Brasschaat”, opgesteld door de ontwerper, de heer Bart Jacobs van Antea Belgium nv, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem (Antwerpen). De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt 599.566,30 euro excl. btw of 725.475,22 euro incl. 21% btw.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 0200/22400007 / kleinere of onvoorziene werken.

 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de toewijzing van de opdracht goedkeuren met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

Art.6.- Goedkeuring  wordt gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten

Brasschaat, Kapellen en de Provincie Antwerpen inzake de uitwerking van een gezamenlijke

overheidsopdracht voor de uitvoering van het project met tekst als volgt:

 “Valleiherstel Kaartse Beek incl. recreatieve verbinding op de grens Kapellen-Brasschaat’

 

Samenwerkingsovereenkomst: DWPR-2012-0004-UI06

 

Tussen:

 

De Provincie Antwerpen, met ondernemingsnummer 0207.725.597 en maatschappelijke zetel te Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, hier vertegenwoordigd door de deputatie voor wie optreedt de bevoegde gedeputeerde, Jan De Haes, en de griffier, Maarten Puls, waarvoor tekent Didier Soens, directeur dienst Integraal Waterbeleid.

 

hierna genoemd ‘de Provincie’.

 

 

En:

 

De gemeente Kapellen, vertegenwoordigd door de heer Danny Van Tiggelen, algemeen directeur en de heer Dirk Van Mechelen, burgemeester met adres Antwerpsesteenweg 130, 2950 Kapellen, in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van d.d.

 

hierna genoemd ‘de gemeente Kapellen’

 

En:

 

De gemeente Brasschaat, vertegenwoordigd door de heer Ward Schevernels, algemeen directeur en de heer Philip Cools, wnd. Burgemeester met adres Verhoevelei 11, 2930 Brasschaat, in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van d.d.

 

hierna genoemd ‘de gemeente Brasschaat’

 

 

wordt overeengekomen wat volgt:

 

 

Artikel 1. Doelstelling en projectomschrijving

De gemeenten Kapellen en Brasschaat en de Provincie beslissen om samen te werken in het project ‘Valleiherstel Kaartse Beek incl. recreatieve verbinding’ met de volgende hoofddoelstelling:

 inrichting van de vallei van de Kaartse Beek stroomopwaarts Jagersdreef-Fabriekstraat i.f.v. integraal waterbeheer;

 realiseren van een veilige, recreatieve verbinding tussen de Elisalei (Brasschaat) en de Holleweg (Kapellen).

 

De ingrepen betreffen de concrete uitvoering van het Masterplan Kaartse Beek, dat door de 3 partijen werd goedgekeurd. Het is efficiënter en kosten-baten interessanter is om deze werken samen uit te voeren.

 

De gemeenten Kapellen en Brasschaat en de Provincie beslissen de hoger beschreven werken in het algemeen belang samen te voegen tot één gezamenlijke opdracht en de Provincie aan te wijzen om bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als aanbestedende overheid op te treden in de zin van artikel 48 van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

 

Artikel. 2. – Technisch ontwerp, bouwvergunningsaanvraag en bestek.

De provincie beschikt over een raamcontract ontwerpers Infrastructuur. Het technisch ontwerp, de aanvraag van een omgevingsvergunning en het bestek van de werken, worden opgemaakt door het studiebureau, dat is aangesteld voor de uitvoering van deze overheidsopdracht binnen het lopende raamcontract.

De Provincie neemt tegenover de gemeenten Kapellen en Brasschaat de volledige verantwoordelijkheid voor de opmaak van het bestek. De Provincie draagt er zorg voor dat de wetgeving op de overheidsopdrachten wordt nageleefd.

Het bestek voor de uitvoering der werken en de meetstaat (kostenraming) worden voorafgaand door de provincie aan de gemeenten Kapellen en Brasschaat ter goedkeuring voorgelegd. Op het moment van goedkeuring wordt het aandeel van de verdeelsleutel, die de partijen zullen dragen, definitief vastgelegd in functie van hun respectievelijke bevoegdheden en artikel 9.

 

Artikel 3. - Aanbesteding en gunning.

Als aanbestedende overheid schrijft de Provincie de gunningsprocedure uit, staat in voor de opening van de offertes, maakt het gunningsverslag op en wijst de opdracht toe. De provincie legt deze gunning voorafgaand ter goedkeuring voor aan de gemeenten Kapellen en Brasschaat.

 

Artikel 4. - Borgtocht.

Als aanbestedende overheid verzoekt de Provincie de aannemer de borgtocht te stellen. Deze heeft betrekking op de totaliteit van de werken. De aanbestedende overheid kan eventueel beslag leggen op de ganse borgtocht, maar zal die uiteraard geheel of gedeeltelijk aanwenden ten voordele van de partij ten aanzien van wie de aannemer van werken tekort geschoten is en dit in verhouding tot de werkelijke kostprijs.

Aanwending van deze borgtocht zal enkel gebeuren op aanvraag en/of met goedkeuring van de betrokken partijen.

 

Artikel 5. - Leiding van de werken.

De Provincie is de aanbestedende overheid en duidt bijgevolg de leidend ambtenaar aan. De leidend ambtenaar neemt de leiding der werken waar. De leiding der werken wordt uitgevoerd door een vertegenwoordiger van het studiebureau, dat door de Provincie voor deze opdracht is aangesteld en aan wie de provincie de bevoegdheden van leidend ambtenaar zal overdragen.

 

De bevoegdheid van de leidend ambtenaar is beperkt tot:

 de technische en administratieve opvolging van de werken tot en met de definitieve oplevering;

 de keuring van de producten zowel de a priori als de a posteriori keuring;

 het nazicht van de vorderingsstaten;

 het opstellen van de processen-verbaal;

 de voorlopige en definitieve oplevering van de werken.

 

Artikel 6. - Toezicht op de werken.

De aanbestedende overheid staat in voor het dagelijks toezicht van alle werken. De gemeenten Kapellen en Brasschaat stellen een gemandateerde waarnemer aan die de werken te haren laste mee mag opvolgen. Deze gemandateerde waarnemer kan advies geven aan de leidend ambtenaar. De leidend ambtenaar, aangesteld door de Provincie, dient desgevallend gevolg te geven aan de opmerkingen van de gemandateerde waarnemer.

 

Artikel 7. - Wijziging in de (deel)opdrachten

Indien één van de partners tijdens de uitvoering van de werken een wijziging van de opdracht(en) noodzakelijk acht, worden deze wijzigingen ter bespreking voorgelegd aan de andere partners voor de betekening aan de aannemer en moet de goedkeuring over de voorgestelde wijzigingen worden bekomen.

 

Artikel 8. – Aansprakelijkheid

De partijen verbinden er zich toe om, behoudens in geval van een zware fout of nalatigheid, de aanbestedende overheid volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen. De aanbestedende overheid verstrekt alle inlichtingen ten behoeve van eventuele gerechtelijke procedures.

Voor zover niet kan worden uitgemaakt of geschillen betrekking hebben op de werken ten laste van de ene of de andere partij, zullen de partijen de gebeurlijke aansprakelijkheid op zich nemen op basis van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdracht en instaan voor eventuele financiële gevolgen van deze aansprakelijkheid.

 

Artikel 9. - Financiële overeenkomst

De werken worden uitgevoerd als één gezamenlijke opdracht. De totale kost werd geraamd door het studiebureau, aangesteld voor de uitvoering van deze opdracht, op 599 566,30 EUR excl. BTW - 725 475,22 EUR incl. BTW .

De werken i.f.v. integraal waterbeheer (herprofileren beek, herwaarderen grachtenstelsel, realiseren van bijkomende buffering) en alle werken die daarmee verbonden zijn, zijn voor rekening van de Provincie. Op basis van de kostenraming komt de inrichting van de vallei op 550 942.01 EUR excl. BTW – 666 639,83 EUR incl. BTW.

De werken i.f.v. de aanleg van de recreatieve verbinding zijn deels voor rekening van de gemeenten Kapellen en deels voor de gemeente Brasschaat. Het herprofileren van een gracht van algemeen belang op grondgebied Kapellen is voor rekening van de gemeente Kapellen. Op basis van de kostenraming komt de uitvoering van deze ingrepen op 27 652,52 EUR excl. BTW – 33 459,55 EUR incl. BTW voor de gemeente Kapellen en 20 768,01 EUR excl; BTW – 25 129,29 EUR incl. BTW voor de gemeente Brasschaat.

Gegeven de kostenverhouding (o.b.v. de raming) tussen de werken i.f.v. integraal waterbeheer en recreatie neemt de Provincie de kosten o.b.v. de algemene administratieve voorschriften en algemene bepalingen op zich.

Per partij worden er afzonderlijke vorderingsstaten en afzonderlijke facturen opgemaakt. In het bestek zal de speciale aandacht van de aannemer hierop gevestigd worden. De vorderingsstaten worden opgesplitst over de drie betrokken partijen conform de goedgekeurde verdeelsleutel (artikel 2). De leidend ambtenaar is verantwoordelijk voor de goedkeuring en correctie van de vorderingsstaten (artikel 4). Alle partijen zullen de facturen betalen conform de bepalingen van het bestek.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlintresten en/of andere schadevergoedingen verschuldigd is, zal de in gebreke gebleven partij de andere partijen volledig vrijwaren.

 

Artikel 10. - Verbreking

Indien één van de partijen grote tekortkomingen of zware overtredingen vaststelt tegen de bepalingen van deze overeenkomst, zullen deze onverwijld per aangetekend schrijven kenbaar worden gemaakt aan de andere partij.

Er wordt binnen de twee weken na ontvangst van het aangetekend schrijven een overleg georganiseerd tussen de directeur van de provinciale dienst Integraal Waterbeleid of zijn afgevaardigde en de burgemeester van de gemeente Kapellen of Brasschaat of zijn afgevaardigde waarbij op constructieve wijze naar een oplossing zal worden gezocht.

 

Artikel 11 - Voorlopige en definitieve oplevering, vrijgave borgtocht.

De processen-verbaal van de voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidend ambtenaar opgesteld en een afschrift wordt overgemaakt aan alle betrokken partijen.

Voor het plaatsbezoek, met het oog op de voorlopige en definitieve oplevering, dienen alle betrokken partijen te worden uitgenodigd. ledere partij dient aldus de mogelijkheid geboden te worden om, tegensprekelijk, zijn opmerkingen te formuleren en desnoods te laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering.

Indien de partijen oordelen dat de werken niet opgeleverd kunnen worden, geven zij hierover een duidelijke, schriftelijke motivatie aan de leidend ambtenaar. De leidend ambtenaar neemt de eindbeslissing, rekening houdend met de argumenten van de betrokken partijen, die hij eventueel gemotiveerd zal weerleggen.

 

ARTIKEL 12 – Waarborg

Tijdens de waarborgperiode, zoals voorzien in het bestek, zal iedere partij aan de aanbestedende overheid elk schadegeval ten gevolge van eventuele gebrekkige uitvoering van de opdracht rapporteren. De aanbestedende overheid zal vervolgens de nodige maatregelen nemen.

 

Artikel 13. - Communicatie

De betrokken partijen engageren zich ertoe om bij iedere communicatie over dit project te wijzen op hun samenwerking.

 

Artikel 13. – Inwerkingtreding en duur van de overeenkomst

De overeenkomst gaat van start bij ondertekening van deze overeenkomst. De overeenkomst wordt beëindigd bij de definitieve oplevering van de werken. De definitieve oplevering is voorzien twee jaar na de voorlopige oplevering van de werken.

 

 

Opgesteld in drie exemplaren, waarvan elke partij erkent een te hebben ontvangen,

 

 

Voor de Provincie Antwerpen

Namens de provinciegriffier

In opdracht

Didier Soens

Directeur dienst Integraal Waterbeleid Namens de deputatie

De gedeputeerde

Jan De Haes

gedeputeerde

 

Voor de gemeente Kapellen

Danny Van Tiggelen Dirk Van Mechelen

Algemeen directeur burgemeester

 

Voor de gemeente Brasschaat

Ward Schevernels Philip Cools

Algemeen directeur wnd. Burgemeester”

 

Art5.- Een afschrift van dit besluit zal bezorgd worden aan de provincie Antwerpen, Dienst Integraal

Waterbeleid.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

15 Gemeentepark Centrum. Vervanging Vlonderpad en bruggen Laarse beek ter hoogte van Vistrap. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans vindt het betreurenswaardig dat men omwille van een verkeerde materiaalkeuze nu aan een vervanging toe is.  Ze wil graag weten of het onderhoud op regelmatig basis gebeurde zodat de verrotting had kunnen vermeden worden?  Bij het besluit komt de gemeente Kapellen mee voor in het verhaal.  Ze wil graag toelichting waarom de gemeente Kapellen betrokken wordt. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de gemeente Kapellen hier geen betrokken partij is.  Dit zal blijven staan zijn uit een eerder punt.  Het gaat hier tussen de Provincie en de gemeente Brasschaat (50/50).  Er werd destijds inheems hout gebruikt met het idee dat dit jaren zou meegaan.  Het inheems hout heeft niet gehouden.  Men zal exotisch bankirai hout gebruiken nu.  Het onderhoud blijft voor de gemeente. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In opdracht van de Provincie Antwerpen dienst Integraal Waterbeleid werd het project "Aanleg vispassages op de Laarse Beek in Brasschaat – Schoten” uitgevoerd in najaar 2014 – winter 2015 in het park van Brasschaat (omgeving boothuisje). Het bestek en de plannen werden opgemaakt door Arcadis die ook als leidend ambtenaar de werken opvolgde in opdracht van de provincie. De gemeente Brasschaat was betrokken partij, aangezien zij eigenaar van de gronden is. Binnen dit project werden ook een aantal bruggen en paden vernieuwd. Het vlonderpad werd in 2017 nog behandeld met een antislip materiaal. In de bruggen werden antislip stroken aangebracht in de planken bij aanleg.

 

Sinds het najaar 2020 blijkt dat een aantal planken van het vlonderpad en de bruggen aan het rotten waren en in 2021 werd dit een acuut probleem. De gemeente heeft beslist om de vlonder volledig af te breken, aangezien ook de onderbouw aan het rotten was. Enkel de funderingspalen zijn nog in goede staat. Een herstelling dringt zich op, aangezien het pad deel uitmaakt van recreatieve netwerken. Ook de dekplanken van de twee voetgangersbruggetjes over de Laarse Beek zijn aan vervanging toe. Vooral de dekplanken op de bodem aan de taluds zijn aan het rotten.

 

De aanleg van paden en bruggen is normaal niet ten laste van de waterbeheerder, maar het project kaderde in het Interreg project SURF waarbij een belangrijk aandachtspunt was om te zoeken naar duurzame groene landschapsprojecten. De voetgangersbruggen werden vervangen op kost van de gemeente. Het vlonderpad werd uiteindelijk aangelegd op kosten van de provincie, omdat de vispassage/hermeandering anders niet mogelijk was geweest. Er werd op het einde van het project wel een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. In artikel 4.5 van deze overeenkomst is opgenomen dat de eigenaar, zijnde de gemeente, instaat voor het onderhoud van de wandelpaden.

 

Aangezien de materialen al sneller vervangen moeten worden dan voorzien, en er dus bij uitvoering een ‘minder geschikte’ materiaalkeuze is geweest, stelt de provincie voor om nog eenmalig tussen te komen in de kosten voor het herstel (50%).

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op:

 

-Vlonderpad

 

De totale kost voor de herstelling van het vlonderpad wordt geraamd op 33.000,00 euro btw niet inbegrepen of 39.930,00 euro, btw inbegrepen.

In geval van een prijsvraag in het kader van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, zal de gemeente minimum 6 firma’s aanschrijven.

De Provincie en de Gemeente nemen elk 50% van de totale kosten voor hun rekening.

 

-Bruggen

 

De totale kostprijs voor de aankoop van het hout voor de herstelling van Brug 1 en Brug 2 wordt geraamd op 5.600,00 euro, btw inbegrepen.

 

De partijen dragen elk 50% van de totale kosten voor de aankoop van het materiaal noodzakelijk voor het herstellen van Brug 1 en Brug 2.

 

Door de gemeente Brasschaat, werd een samenwerkingsovereenkomst

opgemaakt tussen de gemeenten Brasschaat en de Provincie Antwerpen inzake gezamenlijke overheidsopdracht voor de uitvoering van het project en de Gemeente aan te duiden om bij de sluiting en de uitvoering van de opdracht als aanbestedende overheid op te treden.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.

 

 

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de

bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2013 houdende vaststelling van de opdrachten

voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks

bestuur.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en

latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341

betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake

overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en

latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de

overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren,

en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 8 augustus 2022 principieel ingestemd met de samenwerkingsovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

 

 

1. bruggen - aankoop hout

 

Het hout voor brug 1 is reeds aangekocht.

Het hout voor brug 2 wordt aangekocht na ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

De kredieten hiervoor werden werden reeds opgenmen in het exploitatiebudget 2022.

 

 

2. vlonderpad - overheidsopdracht

 

De financiële gevolgen voor het vlonderpad worden geraamd op:

Kost    19.965,00 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel  sleutel 0680/22000007 buitengewoon onderhoud gemeenteparken

Budget/jaar   Investering in 2022

Krediet beschikbaar   Ja

 

Bij opstart van de overheidsopdracht zal de raming nog verder verfijnd en geoptimaliseerd worden, waarna het betreffende bedrag vastgelegd zal worden.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente

Brasschaat en de Provincie Antwerpen inzake de uitwerking van een gezamenlijke

overheidsopdracht voor de uitvoering van het project met tekst als volgt:

 

“Tussen

 

het gemeentebestuur van Brasschaat, vertegenwoordigd door ondergetekenden, Philip Cools, waarnemend burgemeester, en Ward Schevernels, algemeen directeur, handelend namens het college van burgemeester en schepenen onder voorbehoud van de uitoefening van de administratieve voogdij door de hogere overheid, hierna genoemd “de Gemeente”;

 

en

 

de Provincie Antwerpen, Departement Leefmilieu, Dienst Integraal Waterbeleid, met ondernemingsnummer 0207.725.597 en maatschappelijke zetel te Koningin Elisabethlei 22 te 2018 Antwerpen, vertegenwoordigd door Hilde Van Look, departementshoofd, hierna genoemd “de Provincie”

 

hierna samen “de partijen” genoemd,

 

wordt overeen gekomen wat volgt:

 

ARTIKEL 1. Voorwerp en doelstelling overeenkomst

 

In opdracht van de Provincie Antwerpen dienst Integraal Waterbeleid werd het project "Aanleg vispassages op de Laarse Beek in Brasschaat – Schoten” uitgevoerd in najaar 2014 – winter 2015 in het park van Brasschaat (omgeving boothuisje). Het bestek en de plannen werden opgemaakt door Arcadis die ook als leidend ambtenaar de werken opvolgde in opdracht van de provincie. De gemeente Brasschaat was betrokken partij, aangezien zij eigenaar van de gronden is. Binnen dit project werden ook een aantal bruggen en paden vernieuwd. Het vlonderpad werd in 2017 nog behandeld met een antislip materiaal (zie ook bij raming). In de bruggen werden antislip stroken aangebracht in de planken (bij aanleg).

 

Sinds het najaar 2020 blijkt dat een aantal planken van het vlonderpad en de bruggen aan het rotten waren en in 2021 werd dit een acuut probleem. De gemeente heeft beslist om de vlonder volledig af te breken, aangezien ook de onderbouw aan het rotten was. Enkel de funderingspalen zijn nog in goede staat. Een herstelling dringt zich op, aangezien het pad deel uitmaakt van recreatieve netwerken. Ook de dekplanken van de twee voetgangersbruggetjes over de Laarse Beek net afwaarts zijn aan vervanging toe. Vooral de dekplanken op de bodem aan de taluds zijn aan het rotten.

 

De aanleg van paden en bruggen is normaal niet ten laste van de waterbeheerder, maar het project kaderde in het Interreg project SURF waarbij een belangrijk aandachtspunt was om te zoeken naar duurzame groene landschapsprojecten. De voetgangersbruggen werden vervangen op kost van de gemeente. Het vlonderpad werd uiteindelijk aangelegd op kosten van de provincie, omdat de vispassage/hermeandering anders niet mogelijk was geweest. Er werd op het einde van het project wel een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. In artikel 4.5 van deze overeenkomst is opgenomen dat de eigenaar, zijnde de gemeente, instaat voor het onderhoud van de wandelpaden.

 

Aangezien de materialen al sneller vervangen moeten worden dan voorzien, en er dus bij uitvoering een ‘minder geschikte’ materiaalkeuze is geweest, stelt de provincie voor om nog eenmalig tussen te komen in de kosten voor het herstel (50%).

 

 

ARTIKEL 2. Aanbestedende overheid, plaatsing en sluiting van de opdracht

 

Partijen beslissen de werken voor het herstel van het vlonderpad en de bruggen in het algemeen belang samen te voegen en de Gemeente aan te duiden om overeenkomstig artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, in hun gezamenlijke naam bij de plaatsingsprocedure, bij de sluiting en de uitvoering van de opdracht als aanbestedende overheid op te treden.

 

De Gemeente staat als aanbestedende overheid in voor de leiding en het toezicht op de werken, en draagt hiervan de kosten.

 

- Vlonderpad

Voor de opdracht tot herstel van het vlonderpad zal de gemeente het bestek en de raming opmaken en een plaatsingsprocedure voeren die van toepassing is volgens de wetgeving overheidsopdrachten. De Provincie dient haar goedkeuring te hechten aan het bestek en de raming alvorens de opdracht in prijsvraag/publicatie gaat.

 

De Gemeente legt het gunningsverslag voorafgaand aan de sluiting van de opdracht ter goedkeuring voor aan de Provincie. De Provincie beschikt hiervoor over een termijn van 21 dagen.

 

- Bruggen

De Gemeente staat in voor de bestelling en betaling van het hout voor de herstelling van de bruggen (FSC gelabeld hout Duurzaamheidsklasse I – bv. Azobe FSC geschaafd met groeven). De herstellingswerken worden uitgevoerd door eigen personeel van de gemeente.

 

 

ARTIKEL 3. Raming en kostenverdeling

 

- Vlonderpad

 

De totale kost voor de herstelling van het vlonderpad wordt geraamd op 33.000,00 euro btw niet inbegrepen.

In geval van een prijsvraag in het kader van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, zal de gemeente minimum 6 firma’s aanschrijven.

 

De Provincie en de Gemeente nemen elk 50% van de totale kosten voor hun rekening.

 

Er worden afzonderlijke betalingsaanvragen en vorderingsstaten opgemaakt voor de bedragen ten laste van de Provincie en de Gemeente. Partijen betalen rechtstreeks aan de aannemer hun respectievelijke tussenkomst in het bedrag van de werken.

 

De facturatie zal rechtstreeks aan betreffende partijen gebeuren aan de hand van de volgende facturatiegegevens:

 

Gemeentebestuur Brasschaat

Gemeentebestuur Brasschaat, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

Ondernemingsnummer: 0206.677.801

Facturen worden per e-mail verzonden aan: facturen.gemeente@brasschaat.be

 

De Provincie De Provincie Antwerpen, Departement Leefmilieu, Dienst Integraal Waterbeleid, Koningin Elisabethlei 22 te 2018 Antwerpen

Ondernemingsnummer: 0207.725.597

Papieren facturen worden verstuurd met vermelding van dossiernummer naar het facturatieadres: Provincie Antwerpen, dienst Boekhouding, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen. Elektronische facturen worden enkel aanvaard indien zij in pdf-formaat (één pdf per factuur) via e-mail bezorgd worden aan facturen@provincieantwerpen.be of wanneer zij aangeboden worden via het OpenPeppol-Mercurius Platform. Peppol-id: 0207725597. Bij opmaak van de facturen worden de referenties gebruikt zoals vermeld op de bestelbon door de provincie opgemaakt.

 

 

Elke partij is gebonden aan de wettelijk bepaalde termijn voor betaling van zijn factuur. Bij niet naleven van deze termijn is elke partij verantwoordelijk voor de eventuele kosten van een laattijdige betaling. Boetes en minderingen doorgerekend aan de aannemer komen ten goede aan de benadeelde partij(en).

 

- Bruggen

 

De totale kostprijs voor de aankoop van het hout voor de herstelling van Brug 1 en Brug 2 wordt geraamd op 5.600,00 euro, btw inbegrepen.

 

De partijen dragen elk 50% van de totale kosten voor de aankoop van het materiaal noodzakelijk voor het herstellen van Brug 1 en Brug 2.

De gemeente betaalt in eerste instantie de factuur aan de leverancier en factureert daarna 50% aan de provincie op dezelfde manier zoals opgenomen in Artikel 3 van deze overeenkomst.

 

De gemeente draagt kosten van de herstellingswerken die in eigen beheer worden uitgevoerd.

 

ARTIKEL 4. Voorlopige en definitieve oplevering

 

De processen-verbaal van de voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidend ambtenaar van de Gemeente opgesteld en een afschrift wordt overgemaakt aan de Provincie.

 

ARTIKEL 5. Onderhoud en beheer constructies

 

De gemeente staat na oplevering van de werken in voor het beheer en onderhoud van zowel het vlonderpad, als Brug 1 en Brug 2, en draagt hiervan alle kosten.

 

ARTIKEL 6. Inwerkingtreding en duur van de overeenkomst

 

De overeenkomst gaat van start bij ondertekening van deze overeenkomst door beide partijen. De overeenkomst wordt beëindigd bij de definitieve oplevering van de werken.

 

ARTIKEL 7. Geschillenbeslechting

 

Op deze overeenkomst is het Belgisch recht van toepassing. In geval van betwisting, trachten de partijen het geschil in der minne op te lossen. Indien een minnelijke schikking niet mogelijk blijkt, zijn enkel de rechtbanken van het arrondissement Antwerpen bevoegd.

 

ARTIKEL 8. Nietigheid

 

Deze overeenkomst vervangt iedere vroegere overeenkomst, verklaring of ieder vroeger akkoord, hetzij mondeling, hetzij schriftelijk met betrekking tot het voorwerp van deze overeenkomst.

Indien enige bepaling van deze overeenkomst niet rechtsgeldig mocht blijken, blijven de overige bepalingen in stand. De ongeldige bepaling zal geacht worden te zijn vervangen door een bepaling die de oorspronkelijke bedoeling van de contracterende partijen zoveel als mogelijk benadert.

 

 

 

Bijlagen

 

Opdrachtomschrijving “Vervanging vlonderpaden en brugdek Laarse Beek in park van Brasschaat”, opgemaakt op 2 februari 2022 door Bianca Veraart, projectverantwoordelijke Provincie Antwerpen.

 

 

Voor het gemeentebestuur Brasschaat

Ward Schevernels

algmeen directeur

Philip Cools

waarnemend burgemeester

 

Voor Provincie Antwerpen

De gedelegeerde,

Hilde Van Look

Departementshoofd Leefmilieu"

 

 

Art.2.- Het krediet voor de heraanleg van het vlonderpad is voorzien in het investeringsbudget 2022 op sleutel 0680/22000007 buitengewoon onderhoud gemeenteparken. Bij effectieve opstart van de overheidsopdracht zal de raming nog verder verfijnd en geoptimaliseerd worden, waarna het betreffende bedrag vastgelegd zal worden.

 

Art3.- Een afschrift van dit besluit zal bezorgd worden aan de provincie Antwerpen, Departement Leefmilieu, Dienst Integraal Waterbeleid.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

16 Toelage winkeliersvereniging eindejaar 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke en zijn fractie keuren dit punt zeker goed maar ze willen onduidelijkheden wegnemen over iets dat bij de “feiten en motivering” staat.  De dienst ondernemen en toerisme ondersteunt de detailhandel in Brasschaat met name in winkelzone centrum.  Het reglement is duidelijk dat het reglement voor elke wijkvereniging is.  Hij neemt aan dat er daar geen onduidelijkheid over mag zijn en het voor elke vereniging en elke wijk zal gemotiveerd worden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools verwijst naar “verschillende winkeliersverenigingen organiseren….”.  Alles moet samen gelezen worden.  Het is niet enkel voor het centrum maar ook voor de andere winkeliersverenigingen. 

 

Schepen Pantens licht toe dat ze verwijzen naar het centrum omdat er nog geen winkeliersvereniging is.  Ze zijn nu volop bezig met deze op te starten. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De dienst ondernemen en toerisme ondersteunt de detailhandel in Brasschaat met de organisatie van het shoppingevenement Kerstshoppen met name in winkelzone centrum. Verschillende winkeliersverenigingen in Brasschaat organiseren een activiteit voor klanten tijdens de feestperiode en vragen naar ondersteuning om deze verder uit te kunnen bouwen. Het doel van de actie(s) is om bezoekers aan te trekken naar de desbetreffende winkelzone.

 

De dienst ondernemen en toerisme stelt voor om een toelage van 1000 tot 2500 euro toe te kennen aan een winkeliersvereniging die voldoet aan de voorwaarden zoals vermeld in het reglement. De decembermaand is steeds een hele belangrijke maand voor de handelaars en de naweeën van de Covid pandemie zijn nog altijd voelbaar. Om die reden wordt voorgesteld de bedragen ook voor dit jaar op hetzelfde niveau te houden als in de voorbije twee jaren.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november inzake

de controle op toekenning en aanwending van gemeentelijke toelagen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

4.000 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

0500/64920000 Premies lokale handel

Budget/jaar

Exploitatie in 2022-2023

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan het reglement voor het verlenen van een toelage in 2022 aan elke winkeliersvereniging die voldoet aan de voorwaarden zoals beschreven in artikel 2, ter ondersteuning van de organisatie van 1 of meerdere acties voor klanten tijdens de periode van de feestdagen. Het doel van de actie(s) is om bezoekers aan te trekken naar de desbetreffende winkelzone.

 

Art.2.- Vóór de uitbetaling van de toelage dient de winkeliersvereniging te voldoen aan de voorwaarden;

        de winkeliersvereniging is een erkende vzw met zetel in Brasschaat of Ekeren (kopie van de statuten);

        de winkeliersvereniging organiseert een actie of meerdere acties  voor consumenten in de periode van 1 december 2022  tot en met 6 januari 2023. In deze actie staat decoratie van de winkelzone of animatie in de winkelzone centraal

        de winkeliersvereniging organiseert een actie of acties die verspreid is/zijn over meer dan 1 dag

        de winkeliersvereniging bezorgt bij de aanvraag de nodige verantwoordingsstukken om de organisatie van de activiteit aan te tonen (facturen onkosten, flyer of online marketing, enkele foto's van de activiteit,...)

        de winkeliersvereniging vraagt de toelage online aan via www.brasschaat.be tussen 10 december 2022 en 10 januari 2023.

        de winkeliersvereniging is actief in een afgebakende kern
het bedrag van de toelage wordt bepaald door een staffel:
0-20 handelaars   1000 euro
21-50 handelaars  1500 euro
51-100 handelaars  2000 euro
Meer dan 100 handelaars 2500 euro
We tellen het aantal handelaars dat gelegen is in de afgebakende kern op het grondgebied van Brasschaat waarin de winkeliersvereniging actief is (de informatie rond deze afbakening is terug te vinden in de startnota van het project kernversterking).

        de winkeliersvereniging vraagt de toelage aan voor de effectief gemaakte kosten met een maximum van het toegekende bedrag volgens de staffel

        de winkeliersvereniging heeft in genoemde periode nog geen aanvraag gedaan voor deze toelage.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

17 Toekenning subsidie aan Tierlantijn, OLO vzw voor IBO Lange Wapper, schooljaar 2022-2023 in kader van project leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs, verlenging afsprakennota. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts – Coppens wil graag weten of het de eerste keer is dat dit toegekend wordt?  Of komt dit verder uit een langere traditie? 

 

Schepen Ven licht toe dat het om een verlenging gaat.  Vorig jaar op de gemeenteraad van 30 augustus 2021 werd dit ook toegekend. 

 

Schepen Hans licht toe dat het pilootproject volledig gesubsidieerd werd en dat Brasschaat het nadien zelf moest dragen.  Er werd nu toch nog een subsidie toegekend, wat een meevaller is.  Het zat in de begroting maar ze ontvingen nu toch 20 000 euro omdat het een mooi project is dat goed werkt. 

 

Schepen Hans stelt voor dat de mensen van Tierlantijn eens een toelichting kunnen geven op een commissie.  Dit is een mooi verhaal dat fantastisch goed werk levert. 

 

Schepen Ven geeft nog mee dat ze al 2 jaar in deze commissie zit met schepen Hans en dat het fantastisch is wat zij al bereikt hebben.  Veel problemen zijn in Brasschaat opgelost. 

 

Schepen Hans licht toe dat het in Brasschaat een unieke situatie is aangezien de opvang naast de school is. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 17 juli 2015 stemde de Vlaamse Regering in met de conceptnota 'leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs', met als doel op zoek te gaan naar alternatieven voor de lange busritten die leerlingen uit het buitengewoon onderwijs dagelijks moeten maken.

In 2019 werd Antwerpen gekozen voor het tijdelijk pilootproject leerlingenvervoer in grootstedelijke regio, waarin naast Antwerpen ook Brasschaat, Schilde en Schoten zijn opgenomen.

Vanuit het project zijn tijdelijk middelen voorzien voor de uitbouw van buitenschoolse opvang.

 

Met het besluit van 9 maart 2020 werd principieel ingestemd dat bij het wegvallen van de projectsubsidie vanuit het pilootproject leerlingenvervoer in 2022 aan Tierlantijn, onderdeel van OLO-Rotonde vzw, jaarlijks een geraamd bedrag van 42.000,00 euro wordt toegekend voor de organisatie van een buitenschoolse kinderopvang verbonden aan Triolo met een capaciteit van 16 plaatsen.

 

Met ingang van 1 september 2021 is buitenschoolse kinderopvang 'Lange Wapper' actief op de site van OLO-Rotonde vzw, deze is verbonden aan de school voor buitengewoon basisonderwijs Triolo.

 

Vanuit het pilootproject leerlingenvoervoer werd voor het schooljaar 2021-2022 slechts de helft van de subsidie, nodig voor de organisatie van de buitenschoolse kinderopvang 'Lange Wapper ' toegekend vanuit Vlaanderen via Antwerpen. Met het gemeenteraadsbesluit van 30 augustus 2021 werd een toelage van 21.000 euro aan buitenschoolse kinderopvang 'Lange Wapper' toegekend. Hiervoor werd een afsprakennota opgesteld, analoog aan de afsprakennota tussen OLO vzw en stad Antwerpen.

 

Tijdens de eindevaluatie van buitenschoolse opvang 'Lange Wapper' in het kader van het project leerlingenvervoer werd bekend gemaakt dat ook voor het schooljaar 2022-2023 vanuit Vlaanderen via Antwerpen 21.000 euro wordt toegekend aan de buitenschoolse opvang 'Lange Wapper'. Voor de verderzetting van de buitenschoolse opvang 'Lange Wapper' is het noodzakelijk om voor het schooljaar 2022-2023 vanuit de gemeente een toelage toe te kennen van 21.000 euro en een nieuwe afsprakennota tussen OLO-Rotonde vzw en de gemeente op te maken. Hiervoor kan de vorige afsprakennota analoog aan de afsprakennota tussen OLO vzw en Stad Antwerpen worden verlengd.

 

Voor de organisatie van de buitenschoolse kinderopvang 'Lange Wapper' vanaf schooljaar 2023-2024 is het noodzakelijk een toelagereglement uit te werken om de continuïteit van deze inclusieve buitenschoolse opvang te garanderen.

Het is tevens noodzakelijk dit mee op te nemen in het project Buitenschoolse Opvang en Activiteiten.

 

Juridisch kader

De Conceptnota 'leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 17 juli 2015.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2019 over het tijdelijk project 'leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs'.

Het decreet van 3 mei 2019 over de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten.

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

 

Adviezen

Tijdens de Algemene Vergadering van het Lokaal Overleg Kinderopvang van 20 juni 2022 werd de eindevaluatie schooljaar 2021-2022 van de buitenschoolse opvang 'Lange Wapper' besproken

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

10.500,00 euro (2022)

31.500,00 euro (2023)

42.000,00 euro (2024 en volgende jaren)

Budgetsleutel

0945/64930000 Subsidie project leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs (Lange Wapper)

Budget/jaar

Exploitatie 2022 en volgende jaren

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- hecht goedkeuring  aan de verlenging van de afsprakennota met OLO vzw voor de organisatie van kinderopvang IBO Lange Wapper gedurende het schooljaar 2022-2023, en kent hiervoor een projectsubsidie toe van 21.000,00 euro conform de modaliteiten in de afsprakennota.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

18 Mondelinge vraag van Sven Simons over de betonplaten op de Hoogboomsteenweg & de Prins Kavellei voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Simons stelt zijn mondelinge vraag :

 

“Proficiat met de inrichting van het eerste Belgisch kampioenschap, de sfeer zat voor zover ik kon zien goed en ik meen dat de horeca ervan heeft kunnen genieten. Mijn vraag stelt voor alle duidelijkheid niet deze organisatie in twijfel.

Maar ik noteerde dat die kampioenschappen de gemeente geen extra geld zouden kosten. Wat nadien niet helemaal juist blijkt te zijn. Om het parcours in orde te krijgen moesten de voegen tussen de betonplaten op de Hoogboomsteenweg vervangen worden.

En daar wringt het schoentje. De inwoners van deze straat vragen al jaren om een oplossing voor het geluid en de trillingen die voelbaar zijn in de huizen. Het opvullen van die voegen was er een van, het vervangen van de betonplaten de uiteindelijke wens.

Er is door de buurtbewoners meermaals overleg geweest met de schepen van mobiliteit echter men heeft nooit een afdoend antwoord gekregen, laat staan een oplossing.
Het is dan voor deze mensen heel moeilijk te begrijpen dat er nu heel dringend wel ingegrepen kon worden. Dat geeft een wrang gevoel bij de burger.

Het probleem van de betonplaten begint zich nu ook te manifesteren in de Prins Kavellei. Logisch want veel vrachtverkeer op betonplaten zorgt voor problemen. En uit ervaring weet ik dat zelfs bij de nodige sensibilisering dit niet tot de verwachte resultaten zal leiden.”

Raadslid Simons heeft volgende vragen :


“1. Is het vervangen van de betonplaten op de Hoogboomsteenweg en bij uitbreiding Prins Kavellei al opgenomen in een meerjarenplanning?

2. Tot deze platen vervangen worden kunnen er ook andere maatregelen genomen worden. Heeft het bestuur al concreet nagedacht om wat betreft de Hoogboomsteenweg, maar eventueel ook te bezien over andere "probleem" straten ,het vrachtverkeer te verminderen, deze veroorzaken de meeste trillingen.
3. Denkt men ook na over voorstellen om algemeen het verkeer te verminderen op de Hoogboomsteenweg of tenminste ervoor te zorgen dat er nog niet meer extra verkeer naar die Hoogboomsteenweg geleid wordt. Dixit een van de bewoners begint het daar al meer op een autostrade te lijken.
4. Ik meen dat vanuit de wijk de vraag kwam op het parkeerverbod aan de Albert Heyn 24/7 te maken en niet enkel tijdens de daguren tot 17 uur. Een quick win volgens mij, maar ondertussen al bijna 2 jaar geleden voorgesteld.”

 

Schepen Fonteyn licht haar antwoord toe :

 

“Dankjewel, Sven, voor je vraag.

 

Eerst en vooral is het niet helemaal correct te stellen dat er geen afdoende antwoorden zijn gegeven.  Er zijn inderdaad verschillende vragen en meldingen geweest. We hebben overlegmomenten gehad waarbij de verschillende oplossingen besproken werden. Er werd door de gemeente steeds geantwoord dat het opvullen van voegen slechts een beperkt effect zal hebben en op termijn geen duurzame oplossing is. 

Binnen het gehele investeringspakket van wegen dienen we binnen de meerjarenplanning rekening te houden met een spreiding van de werken in functie van de beschikbare middelen.  Zo wordt nu eerst prioritair werk gemaakt van de Lage Kaart om de betonplaten te vervangen.  Dergelijke werken vragen niet enkel het vervangen van het wegdek maar meteen ook saneringen van nutsvoorzieningen, nieuwe gescheiden riolering, (her)aanleg van voet -en fietspaden, groenvoorzieningen, openbare verlichting, eventuele structurele mobiliteitsmaatregelen, … .  Een project van deze omvang vraagt dus een degelijk studietraject (een onderzoeksfase, een projectfase, om te komen tot een uitvoeringsfase), inclusief een oefening in het maximaliseren van alle beschikbare subsidies.  Alle meldingen en klachten zijn in die zin beantwoord.

Wat kunnen we dan zeggen over de timing van de Hoogboomsteenweg. Wel, de volledige heraanleg van de Hoogboomsteenweg kan deze legislatuur niet meer voorzien worden. Dat is op de gemeenteraadszitting van nov 21 ook al uitgelegd. Wat wel gebeurd is , naar aanleiding van die GR, is een opname van het project in de Pidpa-investerings-planning voor volgende legislatuur en ook de dienst infrastructuur heeft dit opgenomen in haar planning voor na 2025. Maar de Meerjarenplanning van volgende legislatuur kunnen WIJ niet opmaken, dat is aan de volgende ploeg om hier definitief uitsluitsel over te geven. Onze meerjarenplanning loopt tot en met 2025.

Het klopt dat een aantal wegen die zoveel jaar geleden in betonplaten voorzien werden, nu heel wat verzakkingen vertonen en stilaan aan vervanging toe zijn: we denken hierbij aan Miksebaan, Hoogboomsteenweg, Lage kaart, … Een structurele vervanging is de enige duurzame oplossing maar kost tijd, personeelsinzet en financiële middelen.

Er zijn zeker een aantal alternatieve maatregelen bekeken en besproken, waarvan ik verslag heb gedaan in de gemeenteraad van nov 2021. (opspuitwerken met cementbeton -> grond kalft af naast de opspuiting waardoor de platen aan het dansen gaan; fluisterasfalt -> voldoet niet aan VW van snelheid hoger dan 70km/u; nieuwe generatie toplaag met groeven -> ook enkel bij hoge snelheden en geen effect bij vrachtwagens)

Wat het verminderen van vrachtverkeer en ander verkeer betreft, kunnen we kort zijn.

De Hoogboomsteenweg is een lokale verbindingsweg.  Hier dient de doorstroming gegarandeerd te worden.  Verkeer weren gaan we hier niet doen, aanmoedigen uiteraard ook niet.  Maar we willen wel het verkeer, vooral sluipverkeer, uit de woonstraten krijgen, [dit kan mogelijks een verschuiving geven.]  We hopen uiteraard dat iedereen meer gebruik zal maken van duurzame vervoersmodi en zetten daar nog steeds op in.

 

Als we de resultaten van een verkeerstelling eind 2021 bekijken, zien we dat…. 

 

        Aandeel vrachtverkeer is ok (3 à 4 % van totaal aantal voertuigen, dus niet buitensporig)

        [en aandeel fietsers lijken vooral richting Brasschaat (23%) te fietsen omgekeerd (0%) veel minder.] 

        De V85 van de autobestuurders ligt hier inderdaad te hoog (85 % van autobestuurders rijdt 55km/u of minder richting Kapellen en 58km/u of minder richting Lage kaart). De toegelaten snelheid is 50km/u

 

Behalve het inzetten op handhaving van de snelheid kunnen we hier voorlopig niet veel doen. 

Indien de Hoogboomsteenweg structureel wordt vernieuwd dan is dit uiteraard het uitgelezen moment om eventuele mobiliteitsmaatregelen mee te implementeren.  Ook het rijgedrag van de mensen zorgt er in belangrijke mate voor dat straten en wijken leefbaar blijven. 

 

Nu, we begrijpen dat de actie die in het kader van de koers genomen is, vragen oproept. Het college heeft dan ook de opdracht gegeven aan de dienst infrastructuur om een prijsbevraging te doen voor de opvulling van de dwarsvoegen.  Dit prijsonderzoek is momenteel nog lopende (men is ook nog een ’t kijken naar de juiste substantie).  Zoals gezegd is dit niet de beste en meest duurzame oplossing, maar kan dit misschien wel een beetje comfort geven in afwachting van de definitieve heraanleg.

Wat de Prins Kavellei betreft: die straat staat nog niet in de planning. Hiervoor kunnen de mobiliteitsworkshops wel soelaas bieden. Er zitten nl. heel wat gebruikers op de Prins Kavellei en de Mortel zoals scholen, gemeentemagazijnen, de brandweer, werknemers Klina,… Met heel de buurt samen kan bekeken worden of hier een verlaging van de snelheid/30/km/u gerechtvaardigd is.

Je laatste vraag heeft niet direct te maken met de toestand Hoogboomsteenweg of Prins Kavellei, maar eerder met het wijkplan mobiliteit Kaart waarvan fase 1 deze week in voege treedt.

Het was inderdaad initieel de bedoeling om in de Bergstraat t.h.v. AH een permanent parkeerverbod in te stellen.  Maar tijdens het infomoment was hier vanuit verschillende bewoners van dat stuk van de Bergstraat veel weerstand.  Daarom werd beslist om alle maatregelen nabij AH uit te stellen naar een volgende fase, en eerst in overleg te gaan met de bewoners.”

 

Raadslid Simons geeft nog mee dat 1 vrachtwagen de woningen laat trillen.  Het gaat dus niet om de hoeveelheid.  Hij woont er zelf niet meer, maar het zwaar verkeer geeft echt overlast. 

 

Schepen Fonteyn gelooft hem en daarom hebben ze het ook op de planning gezet.  Een groter project kan niet sneller gerealiseerd worden. 

 

Raadslid Simons geeft nog mee dat het rondpunt een flessenhals is en dat gaat voor problemen zorgen volgens hem. 

 

Raadslid Hoegaerts verwijst graag niet alleen naar de Prins Kavellei maar ook naar de toegangsweg van de gemeentemagazijnen in De Mortel.  De bewoners hebben daar deze zomer nog eens een noodkreet geslaakt in de pers.  Er zouden ook politievaststellingen zijn.  De trillingen en het geluid zouden onhoudbaar zijn voor de buurtbewoners.  Men kan zich hier volgens hem niet verschuilen achter het feit dat het oude betonplaten zijn aangezien dit allemaal recent werd aangelegd. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit recent werd overgedragen naar het nieuw afdelingshoofd facilitaire diensten.  Hij heeft zich ook ingewerkt in deze problematiek.  Het zou ook een probleem zijn dat materiaal los ligt op de open vrachtwagens.  Dat maakt veel lawaai en trillingen.  Ze bekijken om dit ook vast te leggen in de toekomst.  De betonplaten zullen ook opnieuw gecontroleerd worden. 

Beslissing

 

 

Proficiat met de inrichting van het eerste Belgisch kampioenschap, de sfeer zat voor zover ik kon zien goed en ik meen dat de horeca ervan heeft kunnen genieten.  Mijn vraag stelt voor alle duidelijkheid niet deze organisatie in twijfel. 

 

Maar ik noteerde dat die kampioenschappen de gemeente geen extra geld zouden kosten.  Wat nadien niet helemaal juist blijkt te zijn.  Om het parcours in orde te krijgen moesten de voegen tussen de betonplaten op de Hoogboomsteenweg vervangen worden.

 

Daar wringt het schoentje.  De inwoners van deze straat vragen al jaren om een oplossing voor het geluid en de trillingen die voelbaar zijn in de huizen.  Het opvullen van die voegen was er één van, het vervangen van de betonplaten de uiteindelijke wens. 

 

Er is door de buurtbewoners meermaals overleg geweest met de schepen van mobiliteit echter heeft men nooit een afdoend antwoord gekregen, laat staan een oplossing. 

Het is dan voor deze mensen heel moeilijk om te begrijpen dat er nu heel dringend wel ingegrepen kan worden.  Dat geeft een wrang gevoel bij de burger. 

 

Het probleem van de betonplaten begint zich nu ook te manifesteren in de Prins Kavellei.  Logisch want veel vrachtverkeer op betonplaten zorgt voor problemen.  En uit ervaring weet ik dat zelfs bij de nodige sensibilisering dit niet tot de verwachte resultaten zal leiden. 

 

Neemt kennis van de vragen van Sven Simons, namens CD&V :

 

* Is het vervangen van de betonplaten op de Hoogboomsteenweg en bij uitbreiding de Prins Kavellei al opgenomen in een meerjarenplanning?

* Tot deze platen vervangen worden kunnen er ook andere maatregelen genomen worden.  Heeft het bestuur al concreet nagedacht om wat betreft de Hoogboomsteenweg, maar eventueel ook te bezien over andere "probleem" straten, het vrachtverkeer te verminderen, deze veroorzaken de meeste trillingen. 

*Denkt men ook na over voorstellen om algemeen het verkeer te verminderen op de Hoogboomsteenweg of tenminste ervoor te zorgen dat er nog niet meer extra verkeer naar die Hoogboomsteenweg geleid wordt.  Volgens één van de bewoners begint het daar al meer op een autostrade te lijken. 

*Ik meen dat vanuit de wijk de vraag kwam op het parkeerverbod aan de Albert Heyn 24/7 te maken en niet enkel tijdens de daguren tot 17u.  Een quick win volgens mij, maar ondertussen al bijna 2 jaar geleden voorgesteld. 

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

19 Mondelinge vraag van Inge Hermans over de droogte en de directe gevolgen voor het grondwater en de fauna in Brasschaat voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans leest haar vraag voor :

 

“Deze vraag werd me ingegeven naar aanleiding van de aanhoudende droogte van de laatste maanden waardoor de debieten en het water-en grondwaterpeil tot ongekende laagtes zakten en er hierdoor wel heel trieste records werden gemeten.

Ons kraantjes/drinkwater komt voor de helft van het oppervlaktewater (rivieren en kanalen)en de andere helft halen we uit ons grondwater.

De Droogtecommissie riep op 18 augustus laatstleden alle sectoren, overheden en burgers op om hun waterverbruik uit alle waterbronnen zoveel mogelijk terug te dringen.
De recente hoeveelheid regenval van vorige week, is spijtig voldoende genoeg geweest om voor een herstel van onze watervoorraden te zorgen.
De huidige situatie is nu van die aard zo ernstig, dixit diezelfde droogtecommissie, dat indien de toestand van het waterpeil nog meer achteruitgaat, er dringende en verdergaande maatregelen zullen nodig zijn.
Als gevolg van die lange droogteperiode en het nog steeds zakkende debiet en waterpeil, zijn heel wat van de Brasschaatse poelen, beken groot en klein, vennen en vijvers leeg komen te staan of…. is het resterende beetje water van dusdanige slechte kwaliteit door oa zuurstofgebrek, dat er vissterfte plaatsvond.
De parkvijver van de Mik staat helemaal droog en werd in de pers al vergeleken met een maanlandschap. Ook de Antitankgracht kampt met problemen door de aanhoudende droogte. 
 

Onze gemeente heeft reeds aanvang gemaakt van enkele maatregelen zoals we recentelijk vernamen via de pers, zo is men bezig met een globaal regenplan, een masterplan Kaartse beek, afkoppelingsprojecten etc....Dat vindt onze fractie Brasschaat 2012 uiteraard goed.
Ik kan echter op de gemeentelijke website niet veel info vinden over de huidige droogteproblematiek of bv een meldpunt voor het signaliseren van vissterfte.

Dit ter inleiding van mijn vraag namens onze fractie Brasschaat 2012.


-In hoeverre is onze gemeente klaar met een "hemelwater-droogteplan"? Dit plan zou, als ik het goed begrepen heb, klaar moeten zijn ten laatste op 31-12-'24.
Indien het plan voldoende ambitieus is, zou het recht geven op water-gerelateerde subsidies.
-Is Brasschaat ondanks de reeds opgestarte initiatieven, klaar om de toekomstige uitdagingen van verdere “verdroging” aan te gaan?
Zo ja, op welke manier werden hier en indien de droogte aanhoudt, al concrete (verregaandere)maatregelen getroffen?
Zo neen, waarom niet?
-Wat is de huidige situatie momenteel van ons grondwaterpeil?
-Welke rol neemt PIDPA op in dit verhaal? Extra aanleg van spaarbekkens?
Misschien een vraag voor onze vertegenwoordiger bij PIDPA om meer info te verkrijgen rond de investeringen in het netwerk, met name de interconnectiviteit tussen drinkwaterbedrijven en of men naar aanleiding van de huidige situatie nog aanpassingen zal/moet doen?

Zulke periodes van aanhoudende droogte, zullen allicht nog voorkomen en gezien het veranderende klimaat raadzaam de samenwerkingen op te krikken?

-Zijn er voor onze watervoorziening (drinkwater), problemen op komst in de nabije toekomst, wetende dat 50% van ons drinkwater, grondwater is?
-Heeft men reeds een zicht op de impact dat de droogte zal gehad hebben op ons visbestand en welke voorzieningen werden getroffen om dit zo minimaal mogelijk te houden?
-komt er bijkomend bv. een meldpunt in de gemeente waar de burger vissterfte of dergelijke kan aangeven zodat een directe aanpak om erger te voorkomen, kan gebeuren?
-Zal er werk van gemaakt worden om de bronbemaling nog meer terug te dringen en
indien er toch bronbemaling gebeurt, om voldoende investeringen te doen die het mogelijk maken het opgepompte water te hergebruiken? Is er hier een duidelijke timing vooropgezet of indien ze bestaat, scherper gezet gezien het huidige droogterecord?
-Zal de gemeente via haar gekende communicatiekanalen verdere stappen zetten in het intensifiëren van een bewustzijnsproces naar de burgers en verenigingen?”

 

Schepen Fonteyn geeft toelichting :

 

“Ons hemelwaterplan dateert van 2018. We waren hiermee één van de eerste gemeenten in Vlaanderen.  Maar in de gemeente zijn we reeds veel langer bezig met watermanagement. Jullie weten dat we dat te danken hebben aan onze vorige beleidsmanager Jan Moereels die een echte pionier is geweest op dat gebied. Hij was zijn tijd ver vooruit. 33 jaar geleden zette hij reeds de eerste stappen in de goede richting. Dat was ook de reden waarom ATV via Pidpa bij onze gemeente aanklopte voor inspiratie.

 

Al in 1989 legde Brasschaat de eerste RWA-riolering aan en deden we een afkoppeling. Dat was in de Louislei. Het regenwater werd ingezameld en afgeleid naar de Fortuinbeek.

 [Bedoeling was om ons waterzuiveringstation, dat toen nog in gemeentelijk beheer zat, te ontlasten. Regenwater dient niet om naar een zuiveringsstation te gaan maar dient in eerste instantie om de grondwatertafel aan te vullen.]

Sinds de jaren 90 trachten we in de gemeente Brasschaat bij elke aanleg van een nieuwe weg een ontkoppeling van RWA hemelwater en DWA afvalwater te voorzien. In eerste instantie trachtte men het regenwater langs open grachten te laten lopen , geen kolken in de weg te voorzien. En dan te kijken  naar een koppeling met kruisende waterlopen. Zo kwamen we tot een mooi hydraulogisch systeem. Het is ook een voordeel dat we in Braschaat gravitair te werk kunnen gaan, dwz dat we gebruik kunnen maken van de natuurlijke hoogteverschillen en quasi geen pompen moeten voorzien.

 

Een hemelwaterplan is nu een verplichting voor iedere gemeente en dat plan moet klaar zijn tegen einde 2024. Het bestaande HWP van Brasschaat voldoet hieraan. We zijn in 2018 trouwens ook heel gedetailleerd te werk gegaan. Tot op straat- en zelfs woningniveau worden er vaak oplossingen aangereikt voor hemelwater.

 

Vermoedelijk ten laatste 2030 zal dan wel een update van HWP + toevoeging van een droogteplan moeten gebeuren. Er is bij Pidpa al enkele malen op aangedrongen om van dit droogteplan eerder werk te maken en dit nu al op de planning te zetten. We vinden het thema zelf veel te belangrijk om dit nog enkele jaren te laten liggen. De vraag is de laatste keer in juli 2022 , dus heel recent nog, gesteld aan Pidpa maar voorlopig nog niet in hun planning gezet. Omdat er heel wat gemeentes nog nergens staan en van nul moeten beginnen, worden die nu eerst geholpen. Nu, in feite zit in ons HWP van 2018  reeds de principes vervat van droogte- (bron)maatregelen om water ter plaatse te houden.

 

Dan iets over de opgestarte initiatieven, waarmee we  de uitdagingen van de toekomst willen aangaan:

Zoals gezegd zijn we reeds sept 1989 gestart met ruimte aan hemelwater te geven door de aanleg van de eerste regenwaterafvoer en de aanleg van verschillende bufferbekkens.

De bufferbekkens zijn een belangrijk middel om  hevige neerslag op te vangen waardoor we overstroming vermijden, maar door de langzame infiltratie houden we de grond ook vochtig en gaan we droogteproblemen tegen.

De grote retentiebekkens dateren van de jaren 2000. Bufferbekkens in Frilinglei en Baillet-Latour dateren van 2004 en 2005, dat in Werversbos van 2006. Beide goed voor zo’n 10.000 m² oppervlakte. Daarnaast zijn er nog kleinere bekkens aan Laarsebeek, Mortelbeek, de buffervijver van het gemeentepark, wadi t.h.v. de sportvelden enz..

Sinds 2001 bezitten we ook een gemeentelijke hemelwaterverordening bovenop de gewestelijke verordening, die er in 2004 gekomen is. Daarin staan de aanbevelingen voor regenwater in woningen/bedrijven beschreven: de principes van infiltratie, de buffering en in laatste instantie het afvoeren.

We blijven bij de rioleringsprojecten inzetten op gescheiden stelsels van afvalwater en regenwater.

 

Zo hebben we heel recent in de Voshollei regenwater van 8 hectare percelen  afgekoppeld. Dit komt nu niet meer in de gemengde riolering terecht maar is nu gekoppeld aan de kruisende vijvers van Eikendael en aan de Fortuinbeek (ter hoogte van de Frilinglei).

 

In de projecten Bredabaan (vak Het innemen-Prins Kavellei) en Berrélei werden er betonnen wanden met knijpopeningen in de gracht voorzien. Dit geeft de mogelijkheid om grondwater te bufferen en langzaam te laten infiltreren.

 

Door het openleggen van grachten kunnen we ook bepaalde vijvers terug van voeding voorzien. Ik denk hier inderdaad aan de hernieuwing van de langsgracht langsheen de Miksebaan die zou kunnen zorgen voor de aanvulling van de gemeentevijvers. Een langsgracht langsheen de Azalealaan kan dan weer ingezet worden voor de opvang van overtollig water van de evenementenweide waar die te nat is.

 

Het afwateringsproject Azalealaan is dan ook weer nauw verbonden met het project integraal water van Masterplan park.  Binnen de gebouwencluster Ruiterhal, LDW, Hemelhoeve, de evenementenweide wensen we een doorgedreven hergebruik van water te bekomen. We kunnen opvangbuffers voorzien voor RWA in de nieuwe projecten en die als communicerende vaten aan elkaar koppelen, ook een koppeling te voorzien aan een buffer van de Hemelhoeve. Via een intelligente sturing naar de verschillende gebruikers kunnen we dan op juiste tijdstip het regenwater herbruiken voor sanitair, besproeiing voetbalvelden, tennis, hockey, begieten van de bomen in het park, enz… Dit wordt als een subsidietraject opgenomen door Pipa.

 

Het Dr. Roosensplein dan: op het plein voor de Rozenhoeve voorzien we een stedelijke wadi met bovengrondse en ondergrondse buffering. Het water wordt vastgehouden in de wadi en langzaam afgewaterd. We hergebruiken het water ook voor de fonteinen op het belevingsplein en we voorzien een watervoorraad in de boombunkers zodat die ook genoeg water hebben in droogteperiodes.

 

We dachten ook aan een secundair waternet van gezuiverd afvalwater (effluentwater) dat van het zuiveringsstation komt. Nu gaat dat water via Groot Schijn de Schelde in, maar het idee was om dit gezuiverd afvalwater te gebruiken  om de vijvers en bufferbekkens aan te vullen in droge periodes , de grondwatertafel aan te vullen, en te herbruiken voor toepassingen als gietwater voor bomen, wassen van rollend materieel, het neerdrukken van fijn stof op Bredabaan door beneveling enz… Dit project is  al besproken met partners zoals Pidpa en Aquafin, maar op dit moment nog heel duur (meer dan 5 km overbruggen met leidingen). Er wordt nog gekeken naar andere toepassingen.

 

Daarnaast zijn we ook bezig met een aantal onthardingsprojecten of het werken met waterdoorlaatbare materialen op openbaar domein maar we stimuleren dit ook bij de burger thuis, bij scholen, bij jeugdbewegingen.

 

In de Door Verstraetenlei en Kasteellei hebben we grote stukken onthard en vergroend. In de Kenislei hebben we een proefproject lopen met een voetpad met brede voegen.

Zo voorzien we i.s.m. Regionaal Landschap de Voorkempen een ontharding en vergroening van de speelplaats GIBO Maria-ter-Heide en via het PDPO project Groenkapoen een vergroening bij de Scouts Don Bosco in Maria-ter-Heide.

Alle beetjes helpen om meer regenwater in de grond te krijgen.

 

Dan uw vraag over ons grondwaterpeil. De gemeente zelf heeft geen gegevens.

Op de website van VMM (waterinfo.be) of ook bij DOV (databank Ondergrond Vlaanderen) is een kaartje te vinden met de [freatische] grondwaterstand. De donkerbruine punten zijn een zeer lage waterstand, de lichtbruine zijn lager dan normaal. (donkerbruin bij kapellen brecht, lichtbruin wuustwezel).

 

Daarnaast laat Pidpa i.f.v. de rioleringsprojecten nog metingen uitvoeren.

In de Zegersdreef heeft men peilbuizen geïnstalleerd die gedurende een half jaar gemeten hebben. Dit is bijna gedaan. Het grondwater is 1 m gezakt.

 

Wel interessant om te melden is dat Rega, de aannemer van de Zegersdreef,  bij de bronbemaling, voorziet in herbruik van water, namelijk de bedruppeling van de bomen.

Daarnaast zijn er nog peilbuizen voor Donkseinde waar gedurende 4 mnd een 2wekelijkse meting komt. Ook Zwaantjeslei, Sint-jobsesteenweg, Lage Kaart (veldstraat-PeterBenoitlei) hebben peilbuizen, in afwachting van de rioleringswerken.

 

In de Ploegsebaan gebeurt dan weer een debietmeting waarbij men meet hoeveel grondwater er onttrokken is.

 

Wat is de rol van Pidpa in heel dit verhaal:

        Pidpa waakt erover dat de Europese en Vlaamse richtlijnen uitgevoerd worden bij al onze projecten

        Pidpa is zowel onze waterpartner als rioolbeheerder. Zij zorgen mee voor gescheiden riolering en een afkoppeling van regenwater in al onze wegenprojecten. Daardoor neemt de druk op ons rioleringssysteem af en zijn er dus minder overstromingen bij hevige regenval.

        Pidpa help de gemeentes ook bij het maken van een HWP (bij ons gaat het over een update) en een aansluitend droogteplan. Voor Brasschaat is dit reeds opgenomen in de budgetten van Pidpa(hydrogem)rekening

! Pidpa is dus trekker in het hele water/droogteverhaal

 

Dan over onze drinkwatervoorziening:

Geen problemen voor de drinkwatervoorziening, zo wist minister Zuhal Demir ons begin augustus gerust te stellen.

 

Er is voldoende drinkwater en de situatie wordt nauwgezet opgevolgd, zei Demir. Wekelijks komen experten samen in de droogtecommissie om te bekijken welke maatregelen noodzakelijk zijn. “Een maand geleden waren er al maatregelen genomen, zoals een verbod op het oppompen van water uit rivieren. Demir heeft een wetenschappelijk onderbouwd afwegingskader dat geldt voor landbouw, industrie en de huishoudens. Dat kader bepaalt wanneer men welke maatregelen moeten nemen.”

Het is mede dankzij de Blue deal dat er nu nog geen problemen zijn. De Blue deal is een plan met structurele maatregelen om Vlaanderen klimaatrobuust te maken in periodes van extreme droogte en overstromingen.

 

Pidpa bevestigt ook dat er op dit moment geen probleem is met de drinkwatervoorraad. Dit is hun core-business. Brasschaat zit wel in een waakzone [waakgebied gespannen Ologoceen]. Maar de situatie wordt constant gemonitord en bijgestuurd.

 

Op dit moment zijn er geen meldingen van vissterfte. Het peil van vijver de Mik staat wel dramatisch laag. Ook al is door de slibruiming de vijver dieper geworden. Een historisch droge lente en zomer maakt dat zelfs deze ingreep niet voldoende is.”

 

Raadslid Van Mechelen verwijst naar de vissen die allemaal dood gaan.  De laatste beesten gaan dood en er gebeurd volgens hem niets.  Hij heeft het idee om water van de E-10 plas over te brengen naar de vijver De Mik aangezien dit op minder dan een kilometer afstand ligt. 

 

De algemeen directeur licht aan de hand van een cijferoefening toe dat het geen optie is om water over te brengen. 

 

Raadslid Fonteyn geeft verdere toelichting :

 

“Het enige wat we op dit moment nog kunnen doen is ook de aanvoergracht naar de vijver toe zuiveren met een sleepboot. Die actie staat bij de begrotingsbespreking. Dat zou nu bij extreme droogte niet gewenste resultaat opleveren, maar als het regent, zorgt dat er wel voor dat de vijver sneller gevoed wordt.

 

Ook in de Antitankgracht is nog niet zo lang geleden (2018) slib geruimd. Maar ook daar staat het water dezer dagen extreem laag.

 

Hier  (= Voor de antitankgracht) is nog een bijkomend probleem: we kunnen het regenwater via grachten niet gebruiken om antitankgracht aan te vullen. Dat heeft  te maken met verschil in PH of zuurtegraad. Het water van de Antitankgracht komt van de Maas via Albertkanaal in de antitankgracht (hoge PH en kalkrijk). Dit mengen met grachtwater is nefast voor de biodiversiteit daar.”

 

Minister President Jambon wil hier graag nog iets aan toevoegen.  Er werd een bestemmingswijziging gedaan langs het Albert kanaal.  In Ranst komt er geen industrieterrein maar zal er een waterbekken aangelegd worden.  Naar aanleiding van het artikel in de Gazet Van Antwerpen en de reportage op ATV kreeg hij van een minister een berichtje met de boodschap “zeer goed voorbeeld voor andere gemeenten”. 

 

Schepen Hans vult schepen Fonteyn nog aan :

 

“Op dit moment kan vissterfte gemeld worden bij de milieudienst  o.l.v.  Katherine Vandevelde, milieudienst@brasschaat.be  of via de website, meldingen, dieren

 

Bij hoogdringendheid kan in het weekend de politie gebeld worden (hebben een cel dierenwelzijn) of via  pz.brasschaat.dierenwelzijn@police.belgium.eu .

 

Indien nodig wordt VOC of een andere instantie ingeschakeld om de dieren op te vangen.”

 

Schepen Hans geeft nog toelichting bij een ander probleem dat zich stelt op dit moment :

 

“Op donderdag 28/08 werd er melding gemaakt door de uitbater van het boothuisje dat er sterke algengroei werd waargenomen en dit mogelijks blauwalg is.

 

Ook op sociale media werd op donderdag 28/08 al gealludeerd op mogelijke (blauwe) algengroei.

 

Deze melding werd door de diensten milieu en integrale veiligheid en noodplanning behartigd en volgende acties zijn genomen:

        Er werd melding gemaakt bij de Vlaamse Milieu Maatschappij van het vermoeden van blauwalg

        Er werd een besluit van de burgemeester uitgevaardigd om gelet op mogelijke gevaren voor de volksgezondheid de recreatie te verbieden tot er een staalname is gebeurd en deze geanalyseerd is.

        De veilligheidsdiscipline D5 werd gevraagd om borden te bestellen met de nodige waarschuwingen en richtlijnen en deze zijn op vrijdag 29/08 ook geplaatst.  Tevens werden ook de concessiehouder en de organisatoren van oa TDBT pro-actief gewaarschuwd met de vraag om recreatie te stoppen (boothuisje – geen verhuur van bootjes, watertrappers, …) en extra waakzaam te zijn richting de bezoekers (TDBT).  De communicatie werd via alle gemeentelijke digitale kanalen gevoerd en aanvullend zijn de waarschuwingsborden rond de vijver geplaatst

        Er werd contact genomen met verschillende labo’s om een staalname te laten testen.  Het staal werd genomen vrijdagochtend 29/08 en met spoed naar een labo te Leuven gebracht. 

        Gelet op mogelijk lage zuurstofwaarde werd door de technische dienst ook een dompelpomp klaar gehangen maar deze werd niet geactiveerd gezien het vermoeden van blauwalg.

 

Maandagmiddag op 13:20h werd het college ingelicht van het resultaat van het labostaal en er bleek inderdaad dat er sporen van toxische cyanobacteriën zijn vastgesteld wat wijst op blauwalg. Dit heeft tot gevolg:

        De verantwoordelijke beheerder (in casu de gemeente) dient een verbod uit te vaardigen voor recreatie.  VMM geeft een richtlijn (zie kleurentabel hieronder) over verschillende activiteiten en het bijhorend risico per activiteit gekoppeld aan een advies of dit toegelaten/af te raden/verboden

        De burgemeester heeft opdracht gegeven zijn besluit aan te vullen en de recreatie verder te verbieden tot de blauwalg verdwenen is

        De dienst communicatie zal op basis van de vaststellingen verdere communicatie doen, de waarschuwingsborden blijven staan en tevens zal ook aandacht worden aan de dieren.  Het is aangewezen om honden niet te laten drinken en zeker niet te laten zwemmen.  Eenden zullen van nature uit algen proberen te vermijden

        De dienst integrale veiligheid (gemeenschapswachten) zullen verhoogd toezicht houden alsook visuele controle van de algengroei doen.  Indien achtereenvolgens twee visuele controle wijzen op de afwezigheid van de algen dan dient opnieuw een staal te worden genomen om te analyseren.  Pas bij positief resultaat van deze labotest kunnen de maatregelen opgeheven worden.  De gemeentelijke milieuverantwoordelijke, de noodplanningscoördinator en de dienst communicatie volgen dit nauwgezet op.

 

Er is geen direct gevaar voor de gezondheid maar waakzaamheid is geboden en dit wordt nauwgezet opgevolgd.”

 

Schepen Van Honste doet volgende tussenkomst :

 

“De lozing op de riolering dient zo veel mogelijk vermeden te worden. VLAREM bepaalt dat het grondwater dat onttrokken wordt bij bronbemalingen, in zoverre dit met toepassing van beste beschikbare technieken mogelijk is, zoveel mogelijk terug in de grond moet worden ingebracht buiten de onttrekkingszone. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van infiltratieputten, -bekkens of -grachten. Indien infiltratie technisch niet mogelijk is, dient het water afgeleid te worden naar de dichtstbijzijnde waterloop of regenwaterafvoer bij een gescheiden stelsel. Pas in laatste instantie mag het water geloosd worden op de openbare riolering. Bij aktename van een melding of vergunning wordt door de gemeente bekeken wat de meest gunstige wijze is om met het water om te gaan. In de aktename of vergunningen kunnen bindende voorwaarden opgenomen worden met betrekking van duurzaam watergebruik.

Onderstaande voorwaarden worden u al standaard opgelegd bij een bronbemaling:

        Indien de pomp of de buizen voor de bronbemaling op het openbaar domein worden geplaatst moet hiervoor een toelating inname openbare weg verkregen worden via de dienst planologie.

        Alle maatregelen dienen te worden genomen om schade aan naburige eigendommen, beplantingen en bomen door droogte of wateroverlast te voorkomen. De aanvrager moet er op toezien dat er in geen geval waterschade ontstaat naar naburige eigendommen toe.

        Er mag geen water op de openbare weg komen.

Bij de vergunningen (meer dan 30 000 m³/jaar) wordt onderstaande bepaling mee opgenomen:

in periodes van langdurige droogte/waterschaarste wordt, op eenvoudig verzoek van het lokaal bestuur, het opgepompte water gestockeerd in een reservoir (bijv. grote vloeistofdichte containers met een minimaal volume van 10 m³) met overloop. De exploitant staat zelf in voor de kosten van de opvang van het bemalingswater en dient het opgevangen bemalingswater kosteloos ter beschikking te stellen voor andere toepassingen zoals bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw of voor het begieten van planten/bomen op het openbaar domein wanneer hier nood aan is. De exploitant maakt hiervoor de nodige praktische afspraken met geïnteresseerden alsook met het lokaal bestuur betreffende veiligheidsmaatregelen (afscherming van het opvangrecipiënt) en inname openbaar domein (zeker van belang bij lozing op de riolering);

 

We zijn als gemeente ook verder aan het kijken om het water afkomstig van bronbemalingen, dat niet geïnfiltreerd of geloosd  kan worden,  in te zetten voor andere activiteiten. Zo kan het water bv. opgevangen worden in regenwatertanks en gebruikt worden door burgers en landbouwers in de nabije omgeving. Bij het beschikbaar stellen van het water moet worden gekeken of het water van goede kwaliteit is en/of voor welke doeleinden dit water gebruikt mag worden. Hiervoor is een staalname en eventuele ontijzering nodig. Om de waterkwaliteit te bepalen en alles te organiseren om het water ter beschikking te stellen moet de bronbemaling voldoende lang in gebruik zijn.

 

Werfwater:

Het afgelopen jaar zijn er geen aanvragen voor bronbemalingen geweest die in aanmerking kwamen voor hergebruik. Dit door hun beperkte duurtijd (< 3 maanden) of de mogelijkheid tot infiltratie op eigen terrein of in een oppervlaktewater. Gedeeltelijk hergebruik gebeurt in de praktijk wel. Zo staat er vandaag een bronbemaling op het CBS waar een deel van het water op de werf gaat gebruikt worden om mortel ed aan te maken. Ook zien we vaker dat er onderling met de buren wordt afgesproken om de bomen/planten bij de buren te bevloeien met het bemalingswater via een druppelbevloeiïng, dit wordt door ons gestimuleerd.
Voorbeeld: bemaling rioleringswerken Zegersdreef: Het water werd geloosd in de regenwaterriolering waarna het na enkele meters in de Laarse Beek en de Donksebeek komt (afhankelijk van fase werken) ook worden de laanbomen als de bomen van een buurman bevloeid met dit bemalingswater.”

 

Raadslid Hermans wil iedereen bedanken voor de uitgebreide toelichting. 

 

Om af te sluiten geeft schepen Fonteyn graag nog wat informatie rond sensibilisering :

 

“Ik wil tot slot kort nog iets zeggen over sensibilisatie.

Wat het bewustwordingsproces betreft, zijn er ook al grote stappen gezet.

Als je ons meerjarenplan vastneemt onder de strategische doelstelling duurzame gemeente, dan zal je zien dat we daar als actieplan hebben opgenomen om te sensibiliseren rond duurzaam gebruik van water zowel intern als extern.

 

  1. We zetten sensibiliseringsacties op poten voor gemeentepersoneel en burgers

 

Ik denk daarbij aan

        onze campagne met Join for water in de lente van 2021: the waterchallenge@home.

        De sensibliseringsacties via social media en webinars over opvangen van regenwater tijdens de zomers van 2020 en 2021.

        We hebben de igean-actie waarbij we tegen een goedkope prijs een regenton kunnen aankopen.

        Er was de watertentoonstelling in de bibliotheek van Brasschaat.

 

Maar het belangrijkste project was toch wel ons participatietraject met Avansa in kader van Klimaat- en energieactieplan. Burgers werden gevraagd om zelf thema’s te selecteren waarrond men wilde werken en een actie uitbouwen. Uit een hele waaier aan ideeën kwam ‘ruimte voor water’ sterk naar voor. Hiervoor werd ook een communicatiebureau aangetrokken om een sensibiliseringscampagne  uit te werken rond droogteproblematieken en klimaatadaptatie. Deze wordt op de klimaathappening tijdens de week van de duurzaamheid voorgesteld. De betrokken burgers krijgen morgen al een preview.

 

Natuurlijk is het aan de overheid om het goede voorbeeld geven met haar hemelwaterplan, maar ook de burger moet aangemoedigd worden om een steentje bij te dragen. In de tuinen is immers de meeste winst te rapen. Men wordt gestimuleerd in herbruik van water, aanschaf regenton of groendak, je krijgt subsidies voor een hemelwaterput bij woningen waar dit geen verplichting was.

Daarnaast wordt de burger aangemoedigd om zijn perceel zoveel mogelijk te ontharden zodat infiltratie van regenwater voldoende kansen heeft. Denk aan de aanleg van opritten met waterdoorlaatbare materialen, een geveltuintje, een wadi of vijver in de tuin, enz… De natuurbuurcatalogus geeft hier hele goede werkbare suggesties. Via de website brasschaat en de zoekfunctie natuurbuur kan je hier vlot bij geraken.

 

  1. Daarnaast zetten we ook in op educatieve trajecten rond duurzaam watergebruik in basis- en secundaire scholen en kregen personeelsleden de nodige vorming over zuiniger verbruik van water.

 

Een hele boterham dus. We zorgen dat de Brasschaatse waterhuishouding klaar is voor de toekomst en klimaatbestendig, zowel tegen droogte als tegen grote wateroverlasten. Er is al heel wat gebeurd, maar we blijven zetten om nieuwe mogelijkheden en technologieën.”

Beslissing

 

 

De laatste maanden zakten naar aanleiding van de aanhoudende droogte, de debieten en grondwaterpeilen tot ongekende laagtes en werd een triest record gemeten.

De droogtecommissie riep op 18 augustus laatstleden alle sectoren, overheden en burgers op om hun waterverbruik uit alle waterbronnen zoveel mogelijk terug te dringen. 

De recente hoeveelheid regenval is onvoldoende geweest om voor een herstel van onze watervoorraden te zorgen. 

De huidige situatie is van die aard zo ernstig, dat indien de toestand van het waterpeil nog meer achteruit gaat, er dringende en verdergaande maatregelen zullen nodig zijn.

Als gevolg van het nog steeds zakkende debiet en waterpeil, zijn heel wat poelen, beken groot en klein, vennen en vijvers leeg komen te staan of is het resterende beetje water van dusdanige slechte kwaliteit door o.a. zuurstofgebrek, dat er vissterfte plaatsvond. 

 

Onze gemeente heeft reeds aanvang gemaakt van enkele maatregelen zoals we recentelijk vernamen via de pers, zo is men bezig met een globaal regenplan, een masterplan Kaartse Beek, afkoppelingsprojecten etc.

Ik kan echter op de gemeentelijke website niet veel informatie vinden over de huidige droogteproblematiek. 

 

Neemt kennis van de vragen van Inge Hermans, namens fractie Brasschaat 2012 :

* In hoeverre is onze gemeente klaar met een "hemelwater-droogteplan"?  Dit plan zou als ik het goed begrepen heb, klaar moeten zijn ten laatste op 31-12-2024.

Indien het plan voldoende ambitieus is, zou het recht geven op watergerelateerde subsidies.

* Is Brasschaat ondanks de reeds opgestarte initiatieven, klaar om de toekomstige uitdagingen van verdere "verdroging" aan te gaan?

Zo ja, op welke manier werden hier en indien de droogte aanhoudt, al concrete (verregaandere) maatregelen getroffen?  Zo neen, waarom niet?

* Wat is de huidige situatie momenteel van ons grondwaterpeil?

* Welke rol neemt Pidpa op in dit verhaal?

* Zijn er voor onze watervoorziening (drinkwater) problemen op komst in de nabije toekomst wetende dat 50% van ons drinkwater, grondwater is?

* Heeft men reeds een zicht op de impact dat de droogte zal hebben op ons visbestand en welke voorzieningen werden getroffen om dit zo minimaal mogelijk te houden?

* Is er bijvoorbeeld een meldpunt in de gemeente waar de burger vissterfte of dergelijke kan aangeven zodat directe aanpak, om erger te voorkomen, kan gebeuren?

* Zal er werk gemaakt worden om de bronbemaling nog meer terug te dringen en indien er bronbemaling gebeurt, voldoende investeringen te doen die het mogelijk maken het opgepompte water te hergebruiken?  Is hier een duidelijke timing vooropgezet of indien ze bestaat, scherper gezet gezien het huidige droogterecord?

* Zal de gemeente via haar gekende communicatiekanalen verdere stappen zetten in het intensifiëren van een bewustzijnsproces naar burgers en verenigingen toe?

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Overzicht punten

 

 

20 Aanwerving Calog niveau C in bovental op de dienst ICT. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 27/09/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.