Zitting van maandag 31 januari 2022

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Ellen Somers, Robert Geysen en Lutgart Smekens - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

André Van Mechelen, Johan Caluwé en Marie Anne Naudts-Coppens - raadsleden

 

 

Erwin Callens raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 9.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Ontslag raadslid Dirk de Kort. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

 

Waarnemend burgemeester Cools richt graag een woordje van dank aan raadslid de Kort :

 

“Beste voorzitter, leden van het schepencollege, raadsleden,

Beste inwoners die volgen via het You-Tube kanaal van de gemeente,

 

Kort na de laatste gemeenteraad van december 2021 ontvingen gemeenteraadsvoorzitter Tom Versompel en Algemeen Directeur Ward Schevernels vanwege raadslid Dirk de Kort een e-mailbericht dat hij zijn ontslag gaf als lid van deze gemeenteraad.  Het grote publiek kon deze beslissing de dag na de gemeenteraad in de pers lezen. 

 

Wat in de wandelgangen reeds als gerucht werd opgevangen was nu toch werkelijkheid. 

Ik had deze tekst al enigszins voorbereid om tijdens de officiële aankondiging op de gemeenteraad te brengen.  Spijtig dat het niet in aanwezigheid kon gebeuren van Dirk zelf maar toch houd ik mij er aan om toch nog een woordje te placeren.

 

Je kan op zijn minst zeggen dat Dirk in zijn politieke carrière in Brasschaat toch wel zijn stempel heeft gedrukt op onze gemeente.  Als jonge schepen was hij verantwoordelijk voor cultuur.  Tijdens zijn passage als schepen voor cultuur is het cultuurlandschap in Brasschaat toch wel enigszins gewijzigd.  Brasschaat werd als cultuurminnende gemeente toonaangevend voor de noordelijke regio van Antwerpen.  Later werd Dirk, in opvolging van Lode Bertels, burgemeester van onze gemeente. 

 

Als ik één grote verwezenlijking uit het lijstje van realisaties van Dirk moet opnemen moet ik niet twijfelen en zeg ik resoluut de omvorming van de voormalige site van het leger tot de huidige Campus Coppens.

 

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd Dirk Schepen voor o.a. openbare werken, groen- en natuur, patrimonium en publieke ruimte.  De focus van Dirk werd verlegd naar meer duurzaam ondernemen, circulair bouwen enz.  De eerste stappen naar modal shift, mobi-punten, auto- en  fietsdelen werden geïntroduceerd in onze gemeente. 

 

Dirk, ik heb je gekend toen ik nog als ambtenaar werkzaam was in de gemeente en als collega politicus in deze gemeenteraad.  Het is met heel veel respect dat ik vandaag afscheid van u neem.  Ik wens je nog heel veel succes toe in alles wat je nog zal ondernemen.”

 

Ook raadslid Van Aperen richt graag een woordje aan raadslid de Kort :

 

“We ondersteunen graag de mooie woorden van de burgemeester, en namens de Open VLD-fractie wil ik ook graag Dirk De Kort bedanken voor zijn jarenlange inzet voor Brasschaat. 

Hij was ook jarenlang een collega van onze fractie in diverse colleges in het verleden.  We willen Dirk veel succes wensen in de toekomst. “

 

Raadslid Vanpoucke sluit zich ook volledig aan bij de voorgaande sprekers. 

 

Voorzitter Versompel wenst raadslid de Kort ook veel succes in zijn verdere carrière.  Hij heeft dit ook al schriftelijk overgebracht

Beslissing

 

 

Op 21 december 2021 heeft Dirk de Kort zijn ontslag als lid van de gemeenteraad van Brasschaat aangekondigd. Aan de gemeenteraad wordt verzocht kennis te nemen van dit ontslag.

 

Neemt kennis van het ontslag van Dirk de Kort als gemeenteraadslid. Dit ontslag gaat in conform artikel 13 van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

2 Onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Mevrouw Smekens legt de eed af als raadslid. 

 

Voorzitter Versompel heet haar van harte welkom in de gemeenteraad.  

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Lutgart Smekens is de eerste opvolger die in aanmerking komt voor het mandaat van gemeenteraadslid Dirk de Kort. Op 21 januari 2022 werd deze uitgenodigd om in de openbare zitting van de gemeenteraad van 3 december 2022 de eed af te leggen in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Door het onderzoek van de geloofsbrieven en de erop volgende eedaflegging van het gemeenteraadslid, vermeld in artikel 14, worden deze van rechtswege als lid voor de raad voor maatschappelijk welzijn beschouwd.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de geloofsbrieven te onderzoeken en goed te keuren. Daarna wordt Lutgart Smekens uitgenodigd om de eed af te leggen.

 

Juridisch kader

Artikels 12, 14, 15 en 68 van het decreet lokaal bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Keurt, na onderzoek door de voorzitter van de gemeenteraad, de geloofsbrieven van Lutgart Smekens goed.

 

Art.2.- Lutgart Smekens legt in de openbare vergadering de volgende eed af in handen van Tom Versompel, voorzitter van de gemeenteraad: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

3 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 20 december 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke wil een aantal positieve zaken in de kijker zetten.  Na de zitting heeft hij nog extra uitleg gekregen over de brandweer pré-zoneraad via de burgemeester en over Molenveld via schepen Fonteyn. 

 

Raadslid Vanpoucke bleef echter wel op zijn honger zitten bij schepen Hans.  Hij komt graag terug op zijn punt omtrent de digitale hulp bij de covid-safe app.  Er werd toen een overzicht gegeven van een aantal zaken die op de planning stonden en die kortelings zouden uitgevoerd worden.  Hij was toen diep onder de indruk en gaf destijds alle lof maar hij kan hier vandaag precies niets over terugvinden.  Noch via de gemeentelijke kanalen, noch op facebook, noch op de website,…  Op de gemeenteraad van december lichtte schepen Hans toe dat de dienstencentra mee zouden ingeschakeld worden en dat er vrijwilligers zouden opgeleid worden.  De officiële communicatie zou in januari volgen.  We zijn nu de laatste dag van januari en hij heeft nog niets gezien.  Ook in het afsprakensysteem kan hij deze producten nog niet terugvinden.  Hij zou graag willen weten of het nog niet uitgewerkt is na 5 weken, ofwel heeft hij niet goed gezien. 

 

Schepen Hans bevestigt dat collega Nika Dangez hier mee bezig is.  Ze verzamelt op dit moment alle informatie en zal dit dan doorgeven aan de communicatiedienst.  Ze geeft wel mee dat alles reeds opgestart is, nl.  Ligo, de vrijwilligers in het atrium,…  Het wordt dus wel degelijk reeds toegepast, enkel de communicatie duurt iets langer dan voorzien.  Ze geeft mee dat de digitale hulp momenteel zeker al gegeven wordt. 

 

Raadslid Vanpoucke dankt schepen Hans en hij hoopt dat het snel in orde zal gebracht worden.  Hij hoopt dat hij zijn woorden van lof niet zal moeten intrekken. 

 

Schepen Hans geeft graag nog als extra mee dat Selab het plan Crevits heeft aangevraagd.  Dit werd goedgekeurd, dus men is op alle terreinen goed bezig.   

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 21 december 2022 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 21 december 2021 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

4 Wijziging personeelsformatie. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke komt terug op zijn tussenkomst van de commissie.  Zijn fractie zal dit punt zeker goedkeuren.  Er worden prioriteiten gesteld die ook zij belangrijk vinden.  Er zijn ook de nieuwe fenomenen (bv. digicrime) die toegelicht werden door de korpschef.  Ook de inspanningen die er zijn voor de minderjarigen, de jeugdrecherche vindt hij zeker ook positief.  Zijn fractie wil dit graag even aanstippen omdat dit een positieve actie is die ze zeker ondersteunen. 

 

Raadslid Hoegaerts licht toe dat ook zijn fractie de uitbreiding van de recherche zal steunen.  Graag wil hij nog 1 detail toevoegen, iets wat hem ook opviel in de motivering.  Hij las dat het samenvoegen van verschillende zones geen afdoen zou doen aan de hoge werkdruk.  Ook in andere zones heeft men dus te kampen met een te hoge werkdruk.  Dit bevestigt nog eens dat een fusie van verschillende zones niet zaligmakend is of aan de orde moet zijn volgens hem.  Extra investeren in de recherche is volgens zijn fractie zeker wel aan de orde.   

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van de gemeenteraad van 5 mei 2020 werd de personeelsformatie van de politiezone Brasschaat vastgesteld als volgt: een operationeel kader van 71 personeelsleden waarvan 4 in het officierenkader, 13 in het middenkader, 52 in het basiskader en 2 in het kader van agenten van politie. Een administratief en logistiek kader van 21 personeelsleden, waarvan 2 in het niveau A, 5 in het niveau B, 12 in het niveau C en 2 in het niveau D.

 

Op 20 september 2021 werd door de korpschef een voorstel tot wijziging en uitbreiding van de personeelsformatie voorgelegd aan de algemene commissie. Dit voorstel omvat een wijziging van de functie 'inspecteur iQops' naar een hybride functie 'inspecteur/assistent iQOps' én een uitbreiding van de afdeling Recherche met 2 inspecteurs.

 

De functie 'inspecteur iQops' is een kritieke functie in de politieorganisatie, maar na diverse pogingen om deze functie ingevuld te krijgen moeten we vaststellen dat de interesse en/of aantrekkelijkheid van deze functie beperkt is. Door deze functie om te vormen tot een hybride functie willen we de groep medewerkers die in aanmerking komen voor deze functie vergroten. De meeste taken opgenomen in de functiebeschrijving kunnen immers ook ingevuld worden door een lid van het calogkader. Het calogkader - niveau C 'assistent' stemt hierbij overeen met de functie van'inspecteur' in het basiskader.

 

De voorbije jaren is de operationele bezetting van de lokale recherche ongewijzigd gebleven hoewel er inhoudelijk, zowel voor wat betreft het takenpakket als het invoeren van digitalisering en nieuwe werkprocessen, wel aanzienlijke wijzigingen van de medewerkers gevraagd werden. De huidige capaciteit maakt het dan ook onmogelijk om nog proactief te werken of preventief aanwezig te zijn op het terrein. Interne doelstellingen, gedragen door het ganse team, kunnen door de hoge werkdruk niet uitgevoerd worden. Het ontbreekt de afdeling aan mogelijkheden tot het uitvoeren van analyses, noch op het niveau van targeting, noch op het niveau van fenomeenanalyse. Naast de reeds sinds jaren bestaande fenomenen komen er ook nieuwe fenomenen opzetten zoals sexting en cybercrime welke een grote werklast met zich meebrengen. Door deze stijgende werkdruk dreigen medewerkers af te haken en zal er een moment komen wanneer burgers het gevoel krijgen in de steek gelaten te worden. Er wordt op diverse vlakken reeds bovenlokaal gewerkt. Een nauwere samenwerking, of een samensmelting is geen afdoende oplossing voor de bestaande werkdruk. ook in de andere zones kampen collega's, hoewel zij reeds over meer medewerkers beschikken voor eenzelfde afdeling, met een te hoge werkdruk. Bovendien blijven tal van opdrachten liggen door gebrek aan capaciteit.

 

Uit bovenstaande argumentatie kunnen we concluderen dat een kaderuitbreiding én een omvorming van de functie inspecteur iQops naar een hybride functie inspecteur/assistent iQops wenselijk is.

 

In zitting van het college van 27 september 2021 stelde het college vast dat een aanpassing van het kader een belangrijke financiële impact heeft op de begroting van de politiezone en stelde voor deze vraag mee te nemen naar het begrotingsconclaaf. Op de gemeenteraad van 20 december 2021 werd goedkeuring gegeven aan de politiebegroting 2022 waarin de uitbreiding van de formatie met 1 inspecteur Recherche werd opgenomen. Op het basisoverlegcomité (BOC) van 11 januari 2022 werd het voorstel voorgelegd en goedgekeurd.

 

In zitting van het college van 10 januari 2022 werd het voorstel principieel goedgekeurd.

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid de artikelen 67 e.v.;

Wet van 27 december 2000 houdende diverse bepalingen met betrekking tot de rechtspositie van het personeel van de politiediensten;

De gemeentewet en het nieuwe gemeentedecreet voor zover van toepassing in zaken van lokale politie;

Koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten;

Koninklijk besluit van 5 september 2001 houdende het minimaal effectief van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de lokale politie;

Koninklijk besluit van 17 september 2001 tot vaststelling van de organisatie- en werkingsnormen van de lokale politie teneinde een gelijkwaardige minimale dienstverlening aan de bevolking  te verzekeren;

Wet van 26 april 2002 houdende de essentiële elementen van het statuut van de personeelsleden van de politiediensten en houdende diverse andere bepalingen met betrekking tot de politiediensten;

Koninklijk besluit van 10 oktober 2011 houdende het minimaal effectief van het operationeel en het administratief en logistiek personeel van de lokale politie;

Ministeriële omzendbrief PLP 12 van 8 oktober 2001 betreffende de rol van de gouverneurs in het raam van het algemeen specifiek toezicht, voorzien door de wet van 7 december 1998;

Koninklijk besluit van 7 december 2001 tot vaststelling van de formatienormen van de personeelsleden van  de lokale politie;

Ministeriële omzendbrief PLP 25 van 8 mei 2002 betreffende de politiehervorming en de personeelsformaties;

Ministeriële omzendbrief CP 2 van 3 november 2004 betreffende het bevorderen van de organisatieontwikkeling van de lokale politie met als finaliteit een gemeenschapsgerichte politiezorg;

Wet van 3 juli 2005 tot wijziging van bepaalde aspecten van het statuut van de personeelsleden van de politiediensten en houdende diverse bepalingen met betrekking tot de politiediensten;

Richtlijnen van 1 december 2006 tot het verlichten en vereenvoudigen van sommige administratieve taken van de lokale politie;

 

Financiële gevolgen

De kost voor de uitbreiding van de personeelsformatie met 1 inspecteur Recherche wordt geraamd op 66 314,07 op jaarbasis. Voor 2022 werd dit reeds voorzien in het budget a rato van 8 maanden.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het voorstel tot wijziging van de functie van 'inspecteur iQops' naar een hybride functie 'inspecteur/assistent iQops'.

 

Art.2.- Hecht goedkeuring aan het voorstel tot uitbreiding van de afdeling recherche van 7 naar 8 inspecteurs.

 

Art.3.- Hecht goedkeuring aan het voorstel om met ingang van 1 februari 2022 de personeelsformatie van politiezone Brasschaat vast te leggen als volgt:

 

Operationeel kader

FTE

Officierenkader

 

Hoofdcommissaris/korpschef (HCP)

1

Commissaris (CP)

3

Middenkader

 

Hoofdinspecteur (HINP)

13

Basiskader

 

Inspecteur (INP)

52+1 hybride

Hulpkader

 

Agent (AP)

2

Totaal

71+1

(afhankelijke van invulling hybride functie)

 

Administratief en logistiek kader

FTE

Niveau A

 

Adviseur

2

Niveau B

 

Consulent

3

ICT consulent

1

Maatschappelijk assistent

1

Niveau C

 

Assistent

11+1 hybride

ICT assistent

1

Niveau D

 

Arbeider

2

Totaal

21+1

(afhankelijke van invulling hybride functie)

 

Algemeen totaal

93

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

5 Gemeenteraadscommissie persoonsgebonden zaken. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissie Persoonsgebonden Zaken samengesteld.

 

Op 21 december 2021 kondigde Dirk de Kort zijn ontslag aan als gemeenteraadslid. Het is aangewezen hem te vervangen in deze gemeenteraadscommissie.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Walter Vermeulen

          Cathy Mallentjer

          Karin Beyers

          Hedwig van Baarle

          Joris Van Cauwelaert

Als plaatsvervanger wordt Erwin Callens aangeduid

 

Voor de CD&V-fractie:

          Bart Brughmans

          Ellen Somers

Als plaatsvervangers worden Marie Anne Naudts-Coppens en Bob Geysen aangeduid.

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie

          Johan Caluwe met als plaatsvervangers Inge Hermans en Kasper Vanpoucke

 

Voor de Vlaams Belang-fractie

          Luc Van der Schoepen met als plaatsvervanger Greet Verbert

 

Voor de Open VLD-fractie:

          Anne Van Aperen

 

De PvdA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

6 Gemeenteraadscommissie plaatsgebonden zaken. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissie Plaatsgebonden Zaken samengesteld.

 

Op 21 december 2021 kondigde Dirk de Kort zijn ontslag aan als raadslid. Het is aangewezen hem te vervangen in deze gemeenteraadscommissie.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie voor Plaatsgebonden zaken wordt als volgt samengesteld

 

Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Walter Vermeulen

          Erwin Callens

          Joris Van Cauwelaert

          Karin Beyers

          Cathy Mallentjer

Als plaatsvervanger wordt Hedwig Van Baarle aangeduid.

 

Voor CD&V:

          Lutgart Smekenes

          André Van Mechelen

Als plaatsvervangers worden Bart Brughmans en Bob Geysen aangeduid.

 

Voor Brasschaat 2012

          Rudi Pauwels met als plaatsvervangers: Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé

 

Voor Vlaams Belang

          Luc Van der Schoepen met als plaatsvervanger Dimitri Hoegaerts

 

Voor Open VLD

          Anne Van Aperen

 

Voor PvdA

          Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

7 Aralea vzw. Wijziging vertegenwoordigers. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 27 maart 1980 besliste de gemeente Brasschaat toe te treden tot de vzw "Beschuttende werkplaats Brasschaat" en keurde het de statuten van deze vereniging goed.

 

Het is aangewezen een gemeenteraadslid of vertegenwoordigend lid en plaatsvervanger van elke politieke fractie aan te duiden voor deelname aan de algemene vergaderingen tijdens de periode 2019-2024. Op 25 februari 2019 werden de vertegenwoordigers per politie fractie aangeduid.

 

CD&V verzoekt haar vertegenwoordiger te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking en artikel 432 dat bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden vanuit hun leden.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor de algemene vergadering van vzw Aralea worden volgende leden voorgedragen:

          Voor de N-VA-fractie: Joris Van Cauwelaert, met Hedwig van Baarle als plaatsvervanger

          Voor de CD&V-fractie: Lutgart Smekens met Bob Geysen als plaatsvervanger

          Voor de Brasschaat 2012-fractie: Christiane Lauryssen met Johan Caluwé als plaatsvervanger

          Voor de Vlaams Belang-fractie: Josselyne Hansens met als plaatsvervanger Luc Van der Schoepen

          Voor de Open VLD-fractie: Roger Van Camp, met Luc Vermeersch als plaatsvervanger

          Voor de PVDA-fractie: Ben Vermeulen, met Els Van Assche als plaatsvervanger

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

8 Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat. Wijziging samenstelling raad van bestuur. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 april 2005 werd goedkeuring gehecht aan de oprichting van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat, kortweg AGB Brasschaat, en aan de statuten van het AGB.

Bij gemeenteraadsbesluit van 29 september 2005 en van 28 januari 2019 werd goedkeuring gehecht aan een wijziging van deze statuten.

 

Op 25 februari 2019 werden de leden van de raad van bestuur van het AGB aangeduid

Op 21 december 2021 nam Dirk de Kort ontslag als gemeenteraadslid. Hij was aangeduid als bestuurder namens de CD&V-fractie. Het is aangewezen hem te vervangen in de raad van bestuur van het AGB.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur

Statuten AGB

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Navermelde leden worden aangeduid als bestuurder:

 

Namens de N-VA-fractie:

          Karina Hans

          Goele Fonteyn

 

Namens de Open VLD-fractie:

          Myriam Van Honste

 

Namens de CD&V fractie:

          Bart Brughmans

 

Namens de Brasschaat 2012-fractie:

          Rudi Pauwels

 

Namens de Vlaams Belang-fractie:

          Dimitri Hoegaerts

 

Namens de PVDA-fractie:

          Rob Eeman

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

9 Gemeentelijk onderwijs. Voorrangsprincipes bij vaste benoemingen in het gemeentelijk onderwijs. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels wil graag starten met een verzoek en dat is dat de tekst van het protocol mee zal opgenomen worden in de notulen.  Tenzij dit om één of andere reden niet kan, maar dan zal hij het voorlezen en dit is zeer tijdrovend.  Hij vraagt aan voorzitter Versompel of het mogelijk is om de tekst van het protocol op te nemen?

 

Voorzitter Versompel vraagt of het niet voldoende is dat er verwezen wordt naar het protocol in bijlage?  Dit bespaart een hele hoop werk. 

 

Raadslid Pauwels wil om die reden de vakbondorganisaties bijtreden en zijn fractie zal tegen dit punt stemmen.  Dit is volgens hem duidelijker wanneer de tekst er mee instaat. 

 

Waarnemend burgemeester Cools stelt ook voor om het protocol mee op te laden.  Wanneer alle adviezen volledig mee moeten opgenomen worden in de besluitvorming wordt dit volgens hem vrij omstandig.  In het advies hier wordt verwezen naar het protocol dat niet werd ondertekend door de vakorganisaties.  Dit moet volgens hem als bijlage zeker volstaan. 

 

Raadslid Pauwels geeft nog mee dat de aanwezige vakorganisaties wel ondertekend hebben maar voor niet-akkoord.  Hij vat nog even samen dat zij de vakorganisaties volgen en zijn fractie zal dus tegen stemmen.  Ze vragen zich af waarom de bestaande wetgeving moet veranderd worden? 

 

Schepen Ven licht toe dat dit iets is waar men heel lang mee bezig is geweest.  Dit werd niet zomaar beslist volgens haar.  De kandidaten moet aan het wettelijke blijven voldoen, dit blijft hetzelfde.  Heel wat directies vroegen aan het bestuur om nog een aantal extra mogelijkheden vast te leggen.  Dit is wat er nu gebeurd is.  Ze geeft graag mee dat dit enkel zal gebruikt worden wanneer er een plaats vacant is voor een bepaald aantal uren en er zijn 2 kandidaten die in aanmerking komen.  Wanneer de kandidaten aan dezelfde voorwaarden voldoen, moeten ze een keuze maken.  Op basis hiervan werden er een aantal bijkomende maatregelen toegevoegd.  Dit alles is er dus gekomen op vraag van bepaalde directeuren voor het moment zij moeten kiezen. 

 

Raadslid Pauwels vindt dat het van 2 kanten moet komen.  De nieuwe leerkrachten moeten volgens hem misschien ook meer gecoacht worden door het bestuur.  Hier wordt de weg open gelaten om een voorkeur te hebben voor iemand.  Er worden volgens hem te weinig zekerheden ingebouwd voor de bestaande personeelsleden. 

 

Schepen Ven licht nogmaals toe dat dit enkel zal gebruikt worden wanneer men 2 kandidaten heeft voor éénzelfde plaats.  Ze zou eens moeten navragen hoe vaak dit gebeurd per jaar, ze vermoed dat dit een heel laag aantal zal zijn. 

 

Raadslid Pauwels geeft nog mee dat dit mes aan 2 kanten snijdt, want wanneer het op papier staat, kan dit ook in andere gevallen gebruikt worden.  De argumentatie van zijn fractie is gemaakt, ze stemmen tegen.

 

Schepen Heirman geeft nog mee dat ze voorwaarden maar 2 jaar geldig zijn, daarna komen ze te vervallen.  Ook binnen het eigen bestuur zijn er processen die gevolgen kunnen hebben.  Wanneer waarderingsgesprekken en beoordelingen niet meer mogen spelen, mag er niets meer binnen de processen volgens hem.  Het gaat hier om een tijdelijk effect.  Hij vermoed dat fractie Brasschaat 2012 er iets te zwaar aan tilt. 

 

Raadslid Pauwels stelt dat de vakorganisaties ook niet voor niets, niet akkoord gaan. 

 

Raadslid Eeman en zijn fractie volgen ook de vakorganisaties en stemmen tegen. 

 

Raadslid Brughmans licht toe dat zijn fractie dit zal goedkeuren op basis van de extra toelichting van schepen Ven. 

 

Raadslid Hoegaerts en zijn fractie keuren dit punt goed. 

 

Raadslid Vermeulen & raadslid Van Aperen keuren dit punt in naam van

hun fracties ook goed. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Jaarlijks worden met ingang van 1 januari nieuwe vaste benoemingen toegekend aan het personeel van het gemeentelijk onderwijs van Brasschaat. Voor de vaste benoemingen die worden toegekend vanaf 1 januari 2022 is het schoolbestuur verplicht om bijkomende voorrangsprincipes vast te leggen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Volgens het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs, onder meer gewijzigd door het decreet XVIII, afdeling III, artikel VIII.19, is het college van burgemeester en schepenen bevoegd voor de aanstelling, vaste benoeming en het ontslag van personeelsleden evenals voor het toekennen van een afwezigheid.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden op 20 januari 2022 geraadpleegd. Zij gaan niet akkoord

met volgende voorrangsprincipes;

        dat een kandidaat in de voorbije twee schooljaren geen beoordeling met werkpunten of negatieve beoordeling heeft ontvangen.

 

 Vanuit COC vragen we schrapping van bovenstaand criterium aangezien men moeilijk het feit

kan negeren dat men, na hetzij de negatieve beoordeling, hetzij na de beoordeling met

werkpunten (het 2de schooljaar voordien), het schooljaar nadien het betreffende personeelslid

dan wel een positieve beoordeling heeft toegekend. Immers op basis van deze positieve

beoordeling heeft betrokkene dan toegang verkregen tot een TADD-aanstelling. Het al of niet

toelating laten krijgen tot de TADD-aanstelling zien wij als een duidelijkere kwaliteitscriterium

om personeelseden al of niet toelating te laten krijgen tot de vaste benoeming. Indien men dit

niet wenselijk vindt, is er alvast de mogelijkheid om het personeelslid een negatieve

beoordeling te geven en dit op het 2de beoordelingsmoment het schooljaar na het 1ste

beoordelingsmoment. Deze maatstaf is dan ook niet afhankelijk van het al of niet toevallig als

personeelslid geconfronteerd te kunnen worden met gelijkwaardige kandidaten in teken van

uitspraken omtrent de vaste benoemingen. Ons inziens alvast een veel objectiever

uitgangspunt.

 

De afgevaardigden van het COV zijn van mening dat alle personeelsleden die het recht op

TADD hebben verworven, dezelfde kansen verdienen. Of ze dit recht behaald hebben nadat

hun eerste beoordeling positief was of nadat ze eerst een beoordeling met werkpunten / een

negatieve beoordeling kregen, speelt daarbij geen rol. In beide gevallen gaat het immers om

een personeelslid waarvan de directie(s) tevreden zijn.

 

        dat een kandidaat in de voorbije twee schooljaren niet werd uitgenodigd voor een formeel

functioneringsgesprek.

 

Ook voor dit criterium vraagt COC de schrapping en vragen we ook uitdrukkelijk dat de

decretale voorziene evaluatieprocedure helemaal dan doorlopen is. Hier kan men dan

volledig terugvallen op het decretale gegeven dat een personeelslid geen uitbreiding van

vaste benoeming kan krijgen op het moment dat hij/zij als laatste evaluatie een onvoldoende

heeft gekregen. Hier wensen we dus de voorziene evaluatieprocedure in het DRP te hanteren

als waarborg van kwaliteitscriterium. Voor de pas aangestelde TADD’ers verwijzen we terug

naar de schrapping van het vorige criterium en dus naar de mogelijkheid om in het 2de

beoordelingsmoment te komen tot een negatieve beoordeling.

 

De afgevaardigden van het COV zijn van mening dat personeelsleden na een uitnodiging voor

een formeel functioneringsgesprek een coaching traject kunnen afleggen en een evaluatie met

eindconclusie “voldoende” verkrijgen. In dat geval heeft het personeelslid zijn bekwaamheid

bewezen en verdient het naar onze mening dezelfde kansen als andere personeelsleden.

 

        Blijkt dat meerdere kandidaten aan deze voorwaarden voldoen, worden de beschikbare

uren evenredig verdeeld, indien dit niet mogelijk is wordt aan het oudste personeelslid de

meeste uren toegekend.

 

Als laatste criterium zou COC hier nog willen suggereren om enkel het criterium van leeftijd

(oudste) te behouden. Onze ervaring leert ons immers dat een deeltijds vastbenoemd

statuut gecombineerd met een tijdelijk statuut op langer termijn ongunstige gevolgen kan

hebben voor het betreffende personeelslid. Dit manifesteert zich enerzijds naar effectieve

tewerkstelling toe als anderzijds naar de totaal verschillende gevolgen in de twee

statuten in de situatie van uitputting ziekteverlof.

 

Het COV deelt de mening over dit onderdeel van de voorrangspricipes niet en is akkoord met

de het voorgestelde principe.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 26 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Ellen Somers, Robert Geysen, Lutgart Smekens en Tom Versompel), 4 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke).

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de bijkomende voorrangsprincipes voor vaste benoeming bij het gemeentelijk onderwijs met ingang van 1 januari 2022, als volgt;

 

Het schoolbestuur moet bij de toekenning van de vast benoeming in eerste instantie rekening houden met bepaalde voorrang waarop kandidaten zich kunnen beroepen, en dit in volgende volgorde:

1. Personeelsleden die 55 jaar of ouder zijn

2. Personeelsleden die al deeltijds benoemd zijn

3. Personeelsleden die minstens 960 dagen dienstanciënniteit hebben.

 

Daarna kiest het bestuur uit de resterende kandidaten. Het gemeentebestuur van Brasschaat zal met ingang van 1 januari 2022 volgende voorrangsprincipes hanteren, en dit in de volgende volgorde:

1. De ambtsanciënniteit gepresteerd bij het gemeentebestuur van Brasschaat.

De kandidaat met de meeste dienstanciënniteit in het betrokken ambt wordt als eerste benoemd in de vacante betrekking wanneer betrokken personeelslid:

        Effectief de opdracht of een vergelijkbare opdracht uitvoert bij het gemeentebestuur van Brasschaat, met als uitzondering personeel dat afwezig is wegens zwangerschaps- en bevallingsverlof, moederschapsbescherming, bedreiging door beroepsziekte, verlof wegens overmacht, omstandigheidsverlof, ziekte of arbeidsongeval;

        in de voorbije twee schooljaren geen beoordeling met werkpunten of negatieve beoordeling heeft ontvangen;

        in de voorbije twee schooljaren niet zijn uitgenodigd voor een formeel functioneringsgesprek (start knipperlichtprocedure)

2. De hoogste dienstanciënniteit opgebouwd in heel het onderwijs.

3. Blijkt dat meerdere kandidaten aan deze voorwaarden voldoen worden de beschikbare uren                             evenredig verdeeld, indien dit niet mogelijk is wordt aan het oudste personeelslid de meeste                             uren toegekend.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

10 Igean achtergestelde lening. Goedkeuring intekening. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De raad van Bestuur van Igean Dienstverlening besliste in de zitting van van 30 juni 2021 om een achtergestelde lening uit te schrijven als middel om meer werkkapitaal te bekomen. Op die manier kunnen zij de solvabiliteit van de organisatie verhogen hetgeen nodig is om (project-)financieringen te kunnen aangaan en ook gunstigere voorwaarden te verkrijgen.

 

In de raad van bestuur van 13 oktober 2021 werd het tarief vastgelegd. Een uittreksel van de beslissingen is in bijlage toegevoegd. De deelname is vrijblijvend.

 

De achtergestelde lening wordt uitgeschreven in 2 schijven:

1) Gereserveerde schijf, inschrijving mogelijk van 1 december 2021 tot 31 januari 2022. Deze schijf is gereserveerd ten belope van het bestaande aandeelhouderschap van het bestuur. Voor Brasschaat betekent dit: 59 700,00 euro.

a. de aangeboden rente op 5 jaar bedraagt: 0,277% bruto per jaar, eind vervaldag 31 maart 2027

b. de aangeboden rente op 10 jaar bedraagt: 0,651% bruto per jaar, eind vervaldag 31 maart 2032

 

2) Vrije schijf, inschrijving mogelijk van 1 februari 2022 tot 31 maart 2022. Deze schijf is open tot een bedrag bereikt wordt van 4 400 000 euro inclusief de eerste schijf

a. de aangeboden rente op 5 jaar bedraagt: 0,277% bruto per jaar, eind vervaldag 31 maart 2027

b. de aangeboden rente op 10 jaar bedraagt: 0,651% bruto per jaar, eind vervaldag 31 maart 2032

 

Juridisch kader

De gemeenteraad heeft op 29 juni 2020 het begrip “dagelijks bestuur” gedefinieerd. Het verlenen van een financiering aan derde partijen is niet opgenomen in het begrip "dagelijks bestuur".

 

Adviezen

Hoewel het minder logisch is dat we een lening verschaffen aan een verbonden organisatie indien het lokaal bestuur zelf ook moet financieren, stelt de financieel directeur voor om in te tekenen voor het gereserveerde gedeelte voor een lening op 10jaar. Op die manier ondersteunen we de financiële robuustheid van Igean als partner, die ook meewerkt aan de realisatie van de doelstellingen van het lokaal bestuur Brasschaat.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Uitgave

Gereserveerde schijf 59 700,00 euro.

Budgetsleutel

Te voorzien na goedkeuring.

Budget/jaar

2022 uitgave in het liquiditeitenbudget.

Bij financiering op 10 jaar, liquiditeitenontvangst budget op te volgen, maar valt buiten de huidige financiële planning die loopt tot 2025.

Krediet beschikbaar

Neen. Er werd nog geen krediet voorzien.

Visum financieel directeur

Visum 2021_09 onder voorwaarde van de goedkeuring door de gemeenteraad om dit bij een eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan op te nemen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Geeft goedkeuring om in te tekenen op de gereserveerde schijf van de achtergestelde lening van Igean Dienstverlening voor het bedrag van de gereserveerde schijf van 59.700,00 euro over een periode van 10 jaar (eindigend op 31 maart 2032) tegen een bruto-rente van 0,651% en geeft goedkeuring dit bedrag op te nemen in het liquiditeitenbudget bij een eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

11 Rapportering klachten/BS/meldingen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

  Raadslid Pauwels doet volgende tussenkomst :

 

“Wij betreuren het eventuele terugschroeven naar slechts 1 evaluatiemoment per jaar Als we voortgaan op de cijfers van dit rapport gaat het gemiddeld om zo'n 143 meldingen per maand.  Dat zijn er afgerond 860 per half jaar.  Daarbovenop komen er nog eens 24 beleidssignalen per maand (144 op 6 maand). En tenslotte 8 klachten per maand. Als je dat allemaal samen telt kom je op 1050 per 6 maand.. Al eens de moeite om te evalueren, lijkt ons. Daarom pleiten wij ervoor om de frequentie van de evaluatiemomenten niet terug te schroeven.”

 

Waarnemend burgemeester Cools vraagt om de 1x per jaar i.p.v. 2x per jaar toch goed te keuren.  Het vraagt zeer veel om deze rapportage op te stellen.  Het is ook zeer arbeidsintensief om dit te doen.  In de toekomst zal dit in een centraal systeem (LB 365) gebeuren.  Men kan gerichter registeren, dus het lijkt hem voldoende om hier 1 keer per jaar mee naar de gemeenteraad te komen voor terugkoppeling. 

 

Raadslid Pauwels dankt waarnemend burgemeester Cools voor zijn antwoord maar hij is het niet met hem eens.  Zijn fractie zal tegen deze frequentie stemmen. 

 

Raadslid Brughmans en zijn fractie gaan akkoord met dit punt.

 

Raadslid Vermeulen licht toe dat zijn fractie ook akkoord gaat.

 

Raadslid Eeman en zijn fractie stemmen tegen.

 

Raadslid Van Aperen en haar fractie gaan akkoord, alsook fractie Vlaams Belang. 

Beslissing

 

 

Het decreet over het Lokaal Bestuur vermeldt dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan respectievelijk de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn over de ingediende klachten.

 

Bij de goedkeuring van het klachtenreglement in 2018 werd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn beslist om de frequentie te verhogen en gevraagd aan de algemeen directeur om half-jaarlijks hierover te rapporteren.

 

Door een technisch probleem liep de rapportering voor de eerste helft van 2021 vertraging op.

 

In bijlage het rapport van de meldingen, klachten en beleidssignalen voor gans 2021.

 

Aan het college en het vast bureau werd dit rapport ter kennisneming voorgelegd.

 

Om zinvolle interpretaties te kunnen maken wordt het akkoord gevraagd aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn om vanaf 2022 de frequentie van rapporteren te beperken tot 1x/jaar.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 26 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Ellen Somers, Robert Geysen, Lutgart Smekens en Tom Versompel), 4 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke).

 

Art.1.- Neemt kennis van de rapportering van meldingen, klachten en beleidssignalen voor 2021.

 

Art.2.- Gaat akkoord om vanaf 2022 de frequentie van de rapportering van meldingen, klachten en beleidssignalen te beperken tot 1 keer per jaar. 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

12 Klacht Van Noten Bredabaan 441-reactie Agentschap Binnenlands Bestuur. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Op 8 oktober 2021 heeft de heer Van Noten bij het Agentschap Binnenlands Bestuur klacht ingediend over vermeende bouwovertredingen en het verkeerd toepassen van artikel 678 oud Burgerlijk Wetboek.

Na onderzoek heeft het Agentschap geoordeeld dat de klachten niet terecht zijn. Het Agentschap kan zich immers niet uitspreken over procedures die geregeld zijn in het Omgevingsvergunningendecreet of in de Vlaamse Code voor Ruimtelijke Ordening. Het Agentschap verwijst vervolgens naar de argumentatie waarop het standpunt van de gemeente gebaseerd is en herneemt deze in haar reactie aan de heer Van Noten.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van het Agentschap Binnenlands Bestuur dd. 21 december 2021, gericht aan de heer Van Noten.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

13 Klacht Van Noten Neervelden-reactie Agentschap Binnenlands Bestuur. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen doet nog graag een tussenkomst.  Zijn fractie is tegen de “verappartementisering” van onze groene gemeente.  Zij willen meer huisje, tuintje, boompje en minder meergezinswoningen.  Deze klacht mag volgens hem niet onder de mat geveegd worden.  Hij beweert ook niet dat de gemeente dit doet, maar hij hoopt dat hier in de toekomst meer transparant over zal gecommuniceerd worden. 

Beslissing

 

 

Op 8 oktober 2021 heeft de heer Van Noten bij het Agentschap Binnenlands Bestuur klacht ingediend over de vermeende verkoop van een grond aan Arro aan een veel te hoge prijs. Het gemeentebestuur zou bovendien gedogen dat Arro daar appartementen op plant, terwijl dit in de notarisakte verboden is. Het gemeentebestuur zou een cruciale zin uit de notarisakte van aankoop hebben weggelaten betreffende het niet meer bestaan van een servitudeweg.

Na onderzoek heeft het Agentschap geoordeeld dat de klachten niet terecht zijn. Het Agentschap wijst erop dat niet de gemeente, maar wel Igean de gronden verkocht aan Arro. De gemeente nam uitsluitend een regierol op.

Er wordt verder op gewezen dat er op dit ogenblik door Arro nog geen omgevingsvergunning werd aangevraagd voor het project. Het gemeentebestuur verzekert dat elke omgevingsvergunnings-aanvraag zal getoetst worden aan de van toepassing zijnde regelgeving.

Indien de heer Van Noten het alsdan niet eens is met het verloop van de procedure, kan hij steeds de geëigende procedures volgen.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van het Agentschap Binnenlands Bestuur dd. 21 december 2021, gericht aan de heer Van Noten.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

14 Stichting Kempens Landschap. Kennisneming nieuwe rechtsvorm, goedkeuring herbevestiging samenwerkingsprincipes. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de brief van 16 april 2021 van het Kempens Landschap, waarmee ze het bestuur op de hoogte brengen van de nieuwe rechtsvorm, onder de naam "Stichting  Kempens Landschap" met ondernemingsnummer 0749.895.122 waarvan kopie in bijlage.

 

Gelet op de eerdere beslissing van de gemeente Brasschaat om lid te worden van Kempens Landschap vzw wenst de Stichting nu van deze gelegenheid gebruik te maken om de afspraken met de gemeente Brasschaat als deelnemend lokaal bestuur te herbevestigen via bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst.

 

De samenwerkingsovereenkomst, waarbij de voormalige werkingsprincipes van en tussen het lokale bestuur Brasschaat en Kempens Landschap hernomen worden, rekening houdend met de nieuwe rechtsvorm als stichting van openbaar nut. In het bijzonder vestigen zij de aandacht op:

        de politieke verankering van lokale besturen in de besluitvorming van Stichting Kempens Landschap: de burgemeesters van de deelnemende lokale besturen blijven de verbindingqspartner. Zij worden steeds uitgenodigd voor de Raad van Bestuur van Stichting Kempens Landschap en hebben bij elk beslispunt een structurele adviesfunctie.

        de financieringsprincipes met betrekking tot de bijdragen van de lokale besturen: zoals eerder overeengekomen binnen de vzw Kempens Landschap blijven onveranderd en behouden

 

In overweging nemend dat Stichting Kempens Landschap in het algemeen belang een wezenlijke bijdrage levert tot het bewaren en publiek toegankelijk maken van landschappen en erfgoed, en dit door middel van verwerving, opwaardering en advisering.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst met Stichting Kempens Landschap.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 10 januari 2022 principiële goedkeuring aan de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst met Stichting Kempens Landschap.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

 

Het lokale bestuur stemt in met een jaarlijkse bijdrage van 0,20 euro per inwoner, ten behoeve van de werking van de Stichting. Deze bijdrage is het toegangsticket tot de werking van de Stichting Kempens Landschap.

 

Het lokale bestuur verleent een tussenkomst van 20%/30% (verwerving, onroerende goederen boven 500.000 euro) in de totale verwervingskost (aankoopprijs + registratie- en aktekosten), daar waar de Stichting onroerend goed aankoopt. Deze bijdrage accentueert de betrokkenheid van de gemeente.

 

Het lokale bestuur is financieel verantwoordelijk inzake onderhoud, beheer, inrichting en restauratie van het verworven goed en dit onder coördinatie en goed rentmeesterschap van de Stichting.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van de brief van 16 april 2021 van het Kempens Landschap, waarmee het bestuur op de hoogte wordt gebracht van de nieuwe rechtsvorm.

 

Art.2.- Verleent goedkeuring aan de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst met Stichting Kempens Landschap, welke integraal deel uitmaakt van dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

15 Baillet Latourlei. Principiële goedkeuring sanering distributiecabine - addendum aan concessieovereenkomst. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Sinds 10 september 1981 is een concessie gegeven aan Fluvius (destijds n.v. Interanda) voor de plaatsing van een distributiecabine op openbaar domein ter hoogte van de woning Baillet Latourlei 57 te Brasschaat. De bestaande concessie laat toe dat 4,5 m² (2.5m * 1,8m) ingenomen wordt van het openbaar domein door een distributiecabine, ten algemene nutte.

 

De bestaande cabine dient dringend vervangen te worden om aan de nieuwe normen en behoeften te voldoen. De nieuwe cabine zal een breedte innemen van 3,45 meter en een diepte van 2,70 meter, dus een totale oppervlakte van 9,3m².

 

Aan het college werd gevraagd principiële goedkeuring te hechten aan het addendum van de bestaande overeenkomst.

 

Er wordt hierbij goedkeuring gehecht aan uitvoering als volgt: zwarte cabine, plat dak, en de deur in de korte kant, zodat deze bij opening geen hindernis vormt voor het voet- en fietspad.

 

Ingevolge BVR 16/07/2010 Hoofdstuk 10 openbaar domein:

Artikel 10. Een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is niet nodig voor de uitvoering van de volgende handelingen op openbaar domein of op een terrein dat na de handelingen tot het openbaar domein zal behoren:

6° technische constructies van algemeen belang met een maximaal volume van 30 kubieke meter en een maximale hoogte van 5 meter.

Een omgevingsvergunning is niet van toepassing, aangezien de cabine zich op openbaar domein bevindt, krachtens de ruilakte van 12 september 1963 in het kader van de toenmalige verbreding van de Baillet Latourlei.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het addendum.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

BVR 16/07/2010 Hoofdstuk 10 openbaar domein

 

Adviezen

Positief advies Cathy Jambon, GIS-coördinator

Positief advies dienst ruimte en wonen

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 17 januari principiële goedkeuring aan het addendum.

 

Financiële gevolgen

De concessievergoeding zal verhoogd worden waarbij de basisvergoeding bepaald wordt op 500,00 per jaar.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan addendum 1 aan de concessie-overeenkomst voor sanering en uitbreiding van een bestaande distributiecabine ter hoogte van Baillet Latourlei 57 te Brasschaat.

 

Art.2.- De concessievergoeding wordt verhoogd tot een nieuwe basisvergoeding van 500,00 euro per jaar, gekoppeld aan de index van consumptieprijzen.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

16 Gemeentelijke adviesraad. Aanduiding vertegenwoordigers ondernemersraad. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Verbert vindt de oprichting van de ondernemersraad een goede zaak.  Hoe meer inspraak de handelaars krijgen, hoe beter ze het vindt.  Ze mist wel een klein beetje de vertegenwoordiging van de detailhandelaars uit Brasschaat centrum.  Er staat vermeld dat de detailhandel zal vertegenwoordigd worden door de winkeliersverenigingen maar voor zo ver ze weet is er voor het centrum nog geen winkeliersvereniging.  Daarom vindt ze het spijtig dat zaken zoals “Bloemen de Goede” en “Bobs Barbershop” niet zijn opgenomen in deze ondernemersraad.  Dit vooral omdat de kernversterking ligt op het centrum van Brasschaat.  KBC werd wel opgenomen en dat vindt ze dan weer vreemd aangezien dit een bank is waarvan de maatschappelijke zetel niet hier is.  Het belangrijkste vindt ze dat de detailhandel van Brasschaat centrum ook vertegenwoordigd wordt.  Ze vraagt of het mogelijk is om mensen die zich kandidaat stellen, toch nog mee op te nemen?  Ze vraagt ook of er al geweten is wanneer de winkeliersvereniging van het centrum zal opgericht worden? 

 

Raadslid Pauwels doet volgende tussenkomst :

 

“Wij zijn tevreden dat het eindelijk zover is. De ondernemerstoets is hier in deze raad al enkele malen aan bod gekomen. De ondernemersraad kan deze toets ongetwijfeld mee vorm geven. Over het waarom van de huidige samenstelling kregen we de nodige feedback, maar toch vinden we het vreemd dat sommigen omwille van een bepaald karakter of eigenschap of profiel niet in de lijst werden weerhouden of opgenomen, maar goed alle krediet voor een startende raad. Een paar vragen nog:

 

-Er zit niemand van de wijk Bethanie in deze raad, is daar geen winkeliersvereniging of zijn daar geen kandidaten naar voor gekomen

-Wat is de stand van zaken omtrent de oprichting van de winkeliersvereniging in het centrum?

-Waarom werd de voorzitter van de Brasschaatse Unizo niet gevraagd?

-Hoe krijgen wij inzage in de verslaggeving van deze raad. Wordt die ter kennisneming aan het CBS voorgelegd en krijgen wij het dan via de notulen van het CBS, of bereikt de verslaggeving ons via een andere weg?”

 

Schepen Pantens geeft graag toelichting hieromtrent.  Ze hebben erom gekozen om alle mensen van de winkeliersverenigingen in de raad te laten zetelen omdat zij alle feedback krijgen van alle detailhandelaars.  Deze raad dient een algemeen beeld te zijn van het ondernemerschap in Brasschaat.  Ze kunnen aangeven waar ondersteuning nodig is of wat eventuele bekommernissen zijn.  De winkeliersvereniging in het centrum is in oprichting, hier lopen verschillende gesprekken.  Er is reeds iemand die dit wil trekken en er zijn ook al kandidaten.  Deze oprichting zal snel voltooid zijn en dan kan de afvaardiging mee in de ondernemersraad.  KBC zit volgens haar verspreid in de verschillende wijken en ze wilden toch ook de dienstensector vertegenwoordigen.  Er zal nu ook in kaart gebracht worden welke sectoren nog niet vertegenwoordigt zijn om dan een nieuwe oproep te doen. 

 

Schepen Pantens geeft mee dat ze het idee van raadslid Pauwels m.b.t. de Bethanie goed vindt.  Daar is op dit moment geen winkeliersvereniging, dus ook geen voorzitter.  Er had zich ook niemand ingeschreven, maar ze gaan de vraag zeker nog stellen.  Het verslag zal via het college tot bj de raadsleden komen. 

 

Raadslid Pauwels wil nog graag weten of de voorzitter van Unizo gevraagd is? 

 

Schepens Pantens bevestigt dat dit niet in het verslag stond, maar ze weet dat er contacten waren.   Ze neemt de vraag mee en zal hier later op terug komen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Einde 2020 werd door de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de ondernemerstoets waarin verschillende acties gedefinieerd staan om onze Brasschaatse ondernemers te ondersteunen. Eén van deze acties betreft de oprichting van een ondernemersraad Brasschaat.

 

Het doel van deze adviesraad is om ondernemers een stem te geven, het gemeentebestuur te adviseren maar eveneens om noden en behoeften kenbaar te maken zodat de gemeentelijke diensten hier gericht op kunnen inspelen. Om geschikte leden voor de ondernemersraad te vinden lanceerde de dienst ondernemen en toerisme een oproep via verschillende kanalen zoals Brasschaatse Film, Facebook, … (zie collegebesluit van maandag 25 oktober 2021). Alle Brasschaatse ondernemers kregen van 3 november 2021 tot en met midden december 2021 de kans om zich kandidaat te stellen voor deze raad.

 

Met alle kandidaten die voldeden aan de criteria is er een kennismaking ingepland geweest. De gesprekken gingen fysiek of online door. Het gesprek werd steeds afgenomen door 1 à 2 personeelsleden van de dienst ondernemen en toerisme. Tijdens de gesprekken werd er gepeild naar motivatie, persoonlijke bijdrage en ervaring in andere raden.

 

Bij het uitwerken van dit voorstel hebben we vooral geprobeerd zo veel mogelijk diversiteit in de raad te krijgen. Om tot een goed werkende raad te komen willen we dat er zo veel mogelijk sectoren vertegenwoordigd worden. Naast de sectoren denken we ook dat het belangrijk is dat alle handelskernen in Brasschaat aanwezig zijn in de raad. We hebben dus getracht om voor een zo goed mogelijke mix te zorgen. De dienst ondernemen en toerisme stelt voor om deze personen lid te maken:

 

        Marco Van Ende (Albert Heijn): detailhandel/supermarkten gelegen in de handelskern Kaart

        Tom van Groeningen (De Groene Jager): horeca/feestzalen gelegen in de handelskern Maria-ter-Heide, al jaren een gevestigde waarde)

        Evert Eyckerman (Godevaart Gereedschappen bv): detailhandel gelegen in de handelskern Driehoek

        Katja Craeghs (Greenpoint): consultancy met hoofdzetel in Brasschaat, veel ervaring met innovatie binnen lokaal ondernemen

        Sabine van Oppem (Hanne Detailhandel): online sociale mediabureau (detailhandel/marketing) in bijberoep en heeft veel kennis van marketing en communicatie. In onze steeds digitaler wordende maatschappij kan haar kennis zeker van pas komen.

        Guy Cox (L’Excelsior): vertegenwoordigt de horeca in Brasschaat, voornamelijk de horeca gelegen in het centrum. Heeft recent vernieuwing doorgevoerd in zijn zaak die zeer geslaagd blijken.

        Sig Engelbosch (si-ja): architect/designer in Brasschaat. Architect kan met een andere blik naar bepaalde zaken kijken. Heeft een specifiek beroep wat de raad zeer divers maakt.

        Tom Vercammen (Chateau Paulette): evenementenbureau in Brasschaat. Belangrijk om ook iemand uit de evenementensector aanwezig te hebben in de raad om ook hun visie te hebben.

        Pieter Adriaensens (KBC): bank en verzekeringen, kan financiële kennis bijbrengen.

        Jelle Geerts (Nexu): ICT consultancy gelegen in de handelskern Maria-ter-Heide. In onze steeds digitaler wordende maatschappij kan zijn kennis zeker van pas komen.

 

Zoals vooraf vastgelegd krijgen de voorzitters van de winkeliersvereniging in Brasschaat automatisch een plek in de ondernemersraad. Dit zijn:

        Voorzitter winkeliersvereniging centrum (winkeliersvereniging bestaat nog niet)

        Marc Périn

        Pascale Neefs

        Heidi Geeraerts of Leo Van Bocxlaer

 

De vertegenwoordigers worden benoemd voor een periode van 3 jaar. Ze blijven aangesteld, en zetelen, tot ze zijn vervangen of hun benoeming wordt vernieuwd.

 

Hieronder een lijst van kandidaten die we hebben uitgenodigd voor een gesprek maar waarvan we hebben beslist om deze niet op te nemen in onze definitieve lijst van kandidaten.

        Bob Van Bael (Bob’s Barbershop - detailhandel/diensten centrum)

        Kristin Van der Steen (Orthopedie Van der Steen - detailhandel Driehoek)

        Jan De Meulder (De Meulder - detailhandel/voeding centrum)

        Verhoeven Ann (Bloemen de Goede - detailhandel centrum)

 

De dienst ondernemen en toerisme stelt voor om deze kandidaten niet aan te stellen voor de ondernemersraad om de volgende reden:

 

Het is belangrijk dat de raad zo divers mogelijk is. We kregen verschillende sollicitaties binnen van kandidaten die detailhandel in hun wijk willen vertegenwoordigen. Omdat de detailhandel eigenlijk al automatisch wordt vertegenwoordigd door de voorzitters van de winkeliersverengingen die automatisch een plek krijgen in de raad stelt de dienst ondernemen en toerisme voor deze plaatsen vrij te houden voor andere sectoren die nog niet aanwezig zijn in de raad. Deze kunnen later tijdens een tweede aanwerving worden aangenomen.

 

Ook volgende twee kandidaten stelt de dienst ondernemen en toerisme voor om niet aan te nemen voor de ondernemersraad:

 

        Margarit Mkrtchyan (Marolus - horeca): uit gesprek is gebleken dat haar interesses eerder aansluiten bij winkeliersverenigingen. De dienst ondernemen en toerisme stelt daarom ook voor om haar te contacteren in verband met de opstart voor de nieuwe winkeliersvereniging centrum in plaat voor de ondernemersraad.

        Nick Haverals (Purple Panda - diensten/marketing): uit gesprek is gebleken dat zijn prioriteiten eerder liggen bij zijn eigen zaak. Hiernaast lijkt Sabine van Oppem beter geschikt te zijn voor de raad vanwege haar ervaring en grotere affiniteit met Brasschaat.

 

We hebben tot nu toe 10 kandidaten geselecteerd, hierbij komen dan nog de 4 voorzitters van de winkeliersvereniging wat wil zeggen dat we dus met een totaal van 14 leden zouden starten. Er is op voorhand afgesproken geweest dat de raad zou bestaan uit maximum 20 leden, zo houden we nog ruimte vrij voor andere leden die nog niet aanwezig zijn en in een latere fase aangeworven kunnen worden. Zo zouden we graag nog een plaatsen vrij houden voor leden die de toeristische sector, Campus Coppens, medische beroepen, zelfstandigen of contacten uit de sociale economie willen vertegenwoordigen.

 

In totaal hebben 19 personen gereageerd op de oproep, hebben we 17 personen uitgenodigd voor een gesprek en 10 personen geselecteerd.

 

Het eerste overleg van de ondernemersraad zal doorgaan eind februari.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur.

Gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2021.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan de aanstelling van de volgende personen als lid van de ondernemersraad van Brasschaat:

 

        Marco Van Ende (Albert Heijn): detailhandel/supermarkten gelegen in de handelskern Kaart

        Tom van Groeningen (De Groene Jager): horeca/feestzalen gelegen in de handelskern Maria-ter-Heide, al jaren een gevestigde waarde)

        Evert Eyckerman (Godevaart Gereedschappen bv): detailhandel gelegen in de handelskern Driehoek

        Katja Craeghs (Greenpoint): consultancy met hoofdzetel in Brasschaat, veel ervaring met innovatie binnen lokaal ondernemen

        Sabine van Oppem (Hanne Detailhandel): online sociale mediabureau (detailhandel/marketing) in bijberoep en heeft veel kennis van marketing en communicatie. In onze steeds digitaler wordende maatschappij kan haar kennis zeker van pas komen.

        Guy Cox (L’Excelsior): vertegenwoordigt de horeca in Brasschaat, voornamelijk de horeca gelegen in het centrum. Heeft recent vernieuwing doorgevoerd in zijn zaak die zeer geslaagd blijken.

        Sig Engelbosch (si-ja): architect/designer in Brasschaat. Architect kan met een andere blik naar bepaalde zaken kijken. Heeft een specifiek beroep wat de raad zeer divers maakt.

        Tom Vercammen (Chateau Paulette): evenementenbureau in Brasschaat. Belangrijk om ook iemand uit de evenementensector aanwezig te hebben in de raad om ook hun visie te hebben.

        Pieter Adriaensens (KBC): bank en verzekeringen, kan financiële kennis bijbrengen.

        Jelle Geerts (Nexu): ICT consultancy gelegen in de handelskern Maria-ter-Heide. In onze steeds digitaler wordende maatschappij kan zijn kennis zeker van pas komen.

 

Art.2.- Er wordt opdracht gegeven aan de dienst ondernemen en toerisme om:

        een tweede aanwerving te organiseren gericht op de medische sector, zelfstandigen, zelfstandigen in bijberoep, KMO, sociale economie en de toeristische sector.

        de overlegmomenten te organiseren en te zorgen voor een verslaggeving aan het college

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

17 OLO-Rotonde vzw samenwerkingsovereenkomst opdracht gezinsbuddy's. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans licht toe dat haar fractie positief is met betrekking tot deze beslissing.  Ze hebben wel nog enkele vragen en bedenkingen ter verduidelijking.  Ze twijfelt of het aantal uren voldoende zal zijn.  Ze wil graag weten op wat de 9,5u gebaseerd is.  Ze wil ook graag weten wat de rol van de maatschappelijk werkers nog is in dit verhaal?  Ze wil graag weten of dit een samenwerking is met het OCMW en welk bachelor-profiel ze zoeken? 

 

Raadslid Hermans weet uit haar periode als raadslid bij het OCMW dat dit vroeger geen lang leven beschoren was omdat men gewoon geen goede vrijwilligers kon vinden.  Graag wil ze meer toelichting over de stand van zaken. 

 

Raadslid Hermans informeert ook naar het feit dat ze nog geen jaarverslag van het OCMW heeft ontvangen.  Ze is vooral benieuwd naar cijfermateriaal van de sociale dienst.  Er zijn volgens haar heel wat situaties waar hulp zou kunnen gegeven worden.  Op basis van de cijfergegevens kunnen ze misschien nog iets bijleren. 

 

Raadslid Brughmans sluit zich kort aan bij raadslid Hermans.  Hij vindt ook dat er bijvoorbeeld vooral moet ingezet worden op vaardigheden. 

 

Schepen Hans licht toe dat er eigenlijk niets veranderd.  OLO & Rotonde zijn 1 VZW geworden en daarom werd deze samenwerkingsovereenkomst op de gemeenteraad gebracht.  Collega Sinne, die opvoedkundige is, zal dit blijven doen.  Ze blijft dezelfde uren inzetten voor de gezinsbuddy’s.  De buddy’s voor alleenstaanden en eenzamen zitten bij collega Elly.  Sinne volgt de gezinnen op met jonge kinderen.  Zij komt zeker toe met haar uren.  Ze werkt samen met Eddie alsook met de maatschappelijk werkers.  Er veranderd niets in heel de werking. 

 

Voor de aantallen verwijst schepen Hans graag naar de commissie persoonsgebonden zaken waar dit werd toegelicht.  Indien gewenst kan ze de cijfers ook wel even doormailen. 

 

Raadslid Hermans licht toe dat ze door de advertentie in de Brasschaatse Film de indruk kreeg dat er te weinig buddy’s zijn. 

 

Schepen Hans geeft nog mee dat een gezin meestal aan een coach hangt voor een jaar of 2, daarom moeten ze geregeld op zoek naar nieuwe mensen. 

 

Schepen Hans licht nog toe dat er vormingen worden georganiseerd bij de organisatie “armen te kort”.  Dit is gratis. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 27 mei 2019 werd een overeenkomst afgesloten met OLO vzw voor het project "gezinscoaches".

Ingevolge het opgaan van OLO vzw in OLO-Rotonde vzw en gezien de bedoeling om duidelijkheid te scheppen in de verwachtingen is het noodzakelijk een nieuwe samenwerkingsovereenkomst te maken die de vorige vervangt.

 

Omdat coach een andere betekenis en invulling heeft wordt hier gesproken over "gezinsbuddy's".

 

Adviezen

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft op 10 januari 2022 de overeenkomst goedgekeurd.

Aangezien de tussenkomst als een vergoeding zou kunnen beschouwd worden wordt ook aan de gemeenteraad om goedkeuring gevraagd.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

17 000 euro, btw inbegrepen per jaar

Budgetsleutel

0944/64930000/Opvoedingsondersteuning/Tussenkomst OLO vzw

Budget/jaar

Exploitatie

Krediet beschikbaar

Ontoereikend. Het tekort bedraagt 2 000 euro

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

 

Art.1.- Goedkeuring wordt verleend aan de samenwerkingsovereenkomst als volgt:

 

Samenwerkingsovereenkomst tussen het Gemeentebestuur van Brasschaat en OLO-Rotonde vzw betreffende opdrachten in het kader van de gezinsbuddy’s

 

Tussen het Gemeentebestuur Brasschaat, hierna genoemd “lokaal bestuur” vertegenwoordigd door Philip Cools, waarnemend burgemeester en Ward Schevernels, algemeen directeur

enerzijds

 

en

 

OLO-Rotonde vzw, Miksebaan 264B te 2930 Brasschaat,

vertegenwoordigd door de heer Jean-Pierre Van Baelen, algemeen directeur,

anderzijds,

 

wordt overeengekomen:

 

Artikel 1 Algemene situering

Deze overeenkomst concretiseert de afspraken tussen beide partijen inzake het project gezinsbuddy’s.

Deze overeenkomst vervangt de samenwerkingsovereenkomst met OLO vzw voor het project               “gezinscoaches” zoals afgesloten op 27 mei 2019.

Artikel 2 Opdrachten

OLO-Rotonde vzw stelt een medewerker ter beschikking voor het project ‘gezinsbuddy’s’.

De medewerker neemt volgende opdrachten op:

- Beheren van de aanmeldingen

- Ondersteunen van de werving buddy’s en beheren vrijwilligersbestand ‘gezinsbuddy’s’ ism Vonak

- Kennismakingsgesprekken met kandidaat-gezinnen

- Kennismakingsgesprekken met kandidaat-buddy’s

- Matchen buddy aan gezin

- Ondersteuning en opvolging buddy’s

- Organiseren vorming en intervisie voor buddy’s

- Opvolg- en evaluatiegesprekken met de gezinnen

- Expertise uitwisselen met het lokaal bestuur

 

Artikel 3 Praktische modaliteiten

§1 OLO-Rotonde vzw stelt 9,5u/week een medewerker niveau bachelor ter beschikking om de opdrachten vermeld in artikel 2 te vervullen.

§2 De medewerker van OLO-Rotonde vzw valt onder de verantwoordelijkheid van OLO-Rotonde vzw. OLO-Rotonde vzw komt alle verplichtingen als werkgever na en staat in voor de daaraan verbonden kosten (RSZ, verzekeringen, vergoedingen woon-werkverkeer en dienstverplaatsingen). OLO-Rotonde vzw staat in voor de coaching en de evaluatie van het functioneren van de medewerker.

 

Artikel 4 Financiering

§1 Het gemeentebestuur betaalt jaarlijks 15 000 euro aan OLO-Rotonde vzw als bijdrage in de personeelskosten van de medewerker.

§2 Het lokaal bestuur betaalt tevens 2 000 EUR per jaar als werkingsmiddelen voor bv. drukwerk ifv bekendmaking, vorming van de vrijwilligers enz.

              De betalingen worden als volgt uitgevoerd: 50% begin januari van elk kalenderjaar, na voorlegging van het bewijs van de personeelskosten van het voorgaande jaar en 50% begin juli van elk kalenderjaar.

 

Artikel 5 Duur van de overeenkomst

§1 Duur

Deze overeenkomst start op 1 januari 2022 en is daarna jaarlijkse stilzwijgend verlengbaar na een gunstige evaluatie van het project door beide partijen.

§2 Opzegging

Elke partij kan de overeenkomst eenzijdig opzeggen mits aangetekend schrijven drie maanden vóór de jaarlijkse vervaldag.

 

Opgemaakt te Brasschaat, 1 januari 2022 in twee exemplaren waarvan elke partij erkent er één ontvangen te hebben.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

18 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Rob Eeman over de aanleg van regenboogzebrapaden in onze gemeente. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman brengt zijn toegevoegd punt :

 

“Regenboogzebrapaden duiken steeds meer op in het straatbeeld. De kleurrijke oversteekplaatsen geven de boodschap mee dat iedereen welkom is in de gemeente, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. Om die boodschap te versterken wil het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) nu in iedere gemeente in Vlaanderen één regenboogzebrapad aanleggen op een gewestweg. Het voorziet daarvoor ook de centen. Een unieke opportuniteit die wij als gemeente Brasschaat niet mogen laten verloren gaan. Tot op vandaag heeft onze gemeente nog geen regenboogzebrapad aangelegd. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en inwoners het signaal te geven dat ze in onze gemeente zichzelf kunnen zijn

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of ze wil instemmen met de aanleg van een regenboogzebrapad op gewestweg Bredabaan.”

 

Voorzitter Versompel meldt dat punt 19 over een gelijkaardig onderwerp gaat, dus het lijkt hem nuttig dat raadsleden Vanpoucke & Hermans eerst hun punt toelichten vooraleer er geantwoord wordt.

 

Raadslid Vanpoucke brengt zijn toegevoegd punt :

 

“Regenboogzebrapaden duiken steeds meer op in het straatbeeld. De kleurrijke oversteekplaatsen geven het duidelijke signaal dat iedereen welkom is in de stad of gemeente, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze moedigen inwoners aan om overal en altijd zichzelf te zijn.

Om die boodschap te versterken wil het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in iedere gemeente of stad in Vlaanderen één regenboogzebrapad aanleggen en onderhouden. Het regenboogzebrapad wordt aangelegd op de uitdrukkelijke vraag van het lokale bestuur en op een gewestweg. AWV staat in voor de kosten van de aanleg en het onderhoud. Dit zou ook de uniformiteit van de regenboogzebrapaden ten goede moeten komen en kost onze gemeente dus niets.

Brasschaat 2012 vindt het heel belangrijk dat iedereen in onze gemeente zichzelf kan zijn. We moeten diversiteit vieren. En dat vindt deze meerderheid ook als we haar eigen bestuursakkoord mogen geloven waar men op pg. 34 stelt dat “elke burger recht heeft op een eigen zinvol plekje binnen de samenleving”.

Tot op vandaag heeft onze gemeente nog geen regenboogzebrapad aangelegd. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en inwoners het signaal te geven dat ze in onze gemeente zichzelf kunnen zijn.

De Gemeenteraad vraagt aan het College om in te gaan op de vraag van de Vlaamse overheid om één regenboogzebrapad te laten aanleggen en onderhouden door AWV. De kosten voor deze aanleg en onderhoud zijn volledig ten laste van het Vlaams Gewest. Als locatie stelt de Gemeenteraad voor de oversteekplaats aan de gewestweg Bredabaan, ter hoogte van het oude gemeentehuis aan te duiden. Dit is een zichtbare en symbolisch belangrijke locatie in het hart van onze gemeente.”

 

Raadslid Hermans doet volgende tussenkomst :

 

“Beste raadsleden,

 

Ons constructief voorstel voor het aanleggen van een regenboogzebrapad in Brasschaat, kan een eerste laagdrempelige stap zijn.

Wij hebben naar goede gewoonte ons huiswerk gemaakt en hebben er de statistieken bijgenomen.

Interessant om te zien is dat in méér dan de helft van de Antwerpse gemeenten,

deze stap om een regenboogzebrapad aan te leggen, reeds genomen zijn.

Nog beter zelfs,.... in sommige van de ons omliggende gemeenten zoals bv Wuustwezel en Kalmthout en Brecht,

waar we ons soms toch mee afspiegelen als het over andere zaken gaat, bevinden zich méér dan 1 regenboogzebrapad.

Onze fractie is ervan overtuigd dat Brasschaat geen eiland wil zijn te midden van

heel wat gemeenten die reeds intekenden en zich achter dit voorstel schaarden .

 

Bijkomend toch ook een woordje over de SDG's die betrekking hebben op ons voorstel.

Ik schrok er zelf wat van dat het er zovelen zijn .....in maar liefst 10 SDG's is de achterliggende gedachte van dit voorstel, namelijk het

respecteren en waarderen van ieders eigenheid en het omarmen van diversiteit en gastvrijheid, terug te vinden.

Het betreft hier een belangrijk sociaal en menselijk thema waarbij we zonder vooroordelen iedereen kunnen

aanvaarden zoals Hij/zij/of X is.

 

Nog kort vooraleer ik afsluit, nog iets dat we lazen en ons nog méér motiveerde om zeker in te dienen:

 

"De N-VA streeft naar een volwaardige deelname van alle groepen van de bevolking aan de Vlaamse samenleving.

Daarom werken we aan een modern diversiteitsbeleid dat niemand uitsluit en stereotiepe beeldvorming doorbreekt,

onder andere via sensibiliserings- en informatiecampagnes.”

Schepen Fonteyn bereidde volgend antwoord voor :

 

“Dankjewel, Rob, Kasper en Inge, voor jullie interessante vraag.

 

Uiteraard is het de taak van een overheid die gelooft in diversiteit, om een klimaat te creëren waarbinnen holebi’s en transgenders zich veilig en aanvaard weten en zonder aarzeling kunnen deelnemen aan het publieke leven. Ook het gemeentebestuur van Brasschaat schaart zich achter die visie. Zo hijsen we ieder jaar al de regenboogvlag op de Internationale dag tegen holebifobie (17 mei).

 

Wat de zebrapaden betreft, wil ik eerst en vooral meegeven dat wij vorig jaar de keuze gemaakt hebben om de groene optische zebra’s uit te rollen in alle schoolomgevingen. We brachten dit al aan bij de scholen in wijk Driehoek. De 10 volgende schoolomgevingen zijn binnenkort aan de beurt. Nog andere scholen volgen later. We willen hier  heel uniform te werk gaan en overal dezelfde thermoplasten aanleggen. 

 

Aan AWV is indertijd de vraag gesteld of we die groene optische zebra ook aan gewestwegen mogen aanleggen (denk aan de scholen op de Bredabaan, Kapelsesteenweg en Miksebaan). Daarvoor hebben we toen wel een weigering gekregen (omwille van uniformiteit met andere gemeenten). Het woord SCHOOL mogen we wel aanbrengen.

 

Nu geeft AWV  wel goedkeuring voor de regenboogzebra’s en heeft zij hiervoor budgetten vrijgemaakt. Iedere gemeente kan rekenen op 1 terugbetaalde regenboogzebra en AWV zal ook in het onderhoud voorzien.

Nu, op plaatsen waar het zeer druk is of waar de veiligheid van het allergrootste belang is, zoals aan schoolomgevingen of drukke kruispunten, ziet AWV dit liever niet en zal ze negatief advies geven. Veiligheid blijft nog steeds voorop staan.

 

We zullen dus als gemeentebestuur op het aanbod van het gewest ingaan; we gaan een aanvraag doen, maar wat de locatie betreft, moet er nog verder onderzoek gedaan worden. [De voorgestelde locatie aan OGH is niet opportuun omdat we daar binnenkort met wegenwerken zitten aan Dr. Roosensplein. Je interfereert daar ook met de stopplaats van de bus, dus niet ideaal. Het zebrapad zou sowieso verlegd moeten worden. Nu AWV die kosten laten doen, is geen goed signaal] Maar we zullen een aantal andere voorstellen van locatie doen en dan moet AWV daar uitsluitsel over brengen.

 

Ik besluit dus graag met te zeggen dat voor het gemeentebestuur duidelijk  iedereen welkom is en een plaats kan vinden in de maatschappij. En met zo’n kleurrijke zebra geven we tegelijk de burgers de uitnodiging om zich mee open te stellen voor diversiteit en respect te tonen voor de LGBTQ+-groep.

 

Ik zou dus willen ingaan op het toegevoegde punt van Rob waarbij nog geen locatie vermeld staat.”

 

Raadslid Van Aperen doet volgende tussenkomst :

 

“Uiteraard ondersteunt onze fractie het voorstel graag en het is zeker nog niet te laat.  Het is immers ook het doel van Open Vld minister Lydia Peeters om in elke gemeente een regenboogzebrapad te hebben, en dit op een zichtbare en veilige locatie zoals de schepen ook zei.

Eerlijk gezegd wilden we dit als signaal voor meer verdraagzaamheid al voorstellen in maart van vorig jaar toen er een man o.w.v. homofobie werd vermoord in Beveren omdat hij via een datingapp had afgesproken met een andere jongen.  Dit is uiteraard onaanvaardbaar.

Ook in onze gemeente moet iedereen kunnen zijn wie hij of zij wil zijn. Liefde is liefde.  En mooier kunnen we dat niet zeggen. Dank u voor het voorstel. “

 

Raadslid Brughmans geeft mee dat hij het niet mooier kan zeggen en zijn fractie sluit zich ook mee aan bij dit voorstel. 

 

Raadslid Eeman bedankt de fracties die dit mee ondersteunen.  Hij vraagt het bestuur om na te denken over een locatie.  Hij heeft de ruimte gegeven om zelf een plaats te zoeken.  Het lijkt hem natuurlijk niet onwijs om dit op een plek te doen waar heel veel voetgangers passeren. 

 

Raadslid Hermans reageert nog graag op de tussenkomsten :

 

“Ik bedank het bestuur namens onze fractie voor de gunstige beslissing mbt ons voorstel.

Het zal een signaal naar onze burgers zijn dat Brasschaat ,

samen met vele andere gemeenten, een eerste stap zet naar een meer inclusieve gedachte en

samenleving in de beleidsvoering.

Uiteraard zijn we verheugd dat Brasschaat hierdoor ook de schandvlek niet vergroot en zich

distantieert van de voorbeelden in Liedekerke, Aalst en Schoten

waar soms dezelfde coalities zetelen.

Toch ook even nog jullie tijd mbt enkele bijkomende gedachten over zaken, die we naar aanleiding van indiening van dit punt, vaststelden

en die hopelijk in de nabije toekomst en naar aanleiding van dit punt aandacht kunnen krijgen:

 

Ondanks het ontbreken van een” schepen van gelijke kansen” mag dat ons ook niet tegenhouden om in onze gemeente veel meer in te zetten op “inclusiviteit”

en hiervoor een specifiek beleid te voeren. 

Dat mist onze fractie nu, ik geef het even aan met een paar zaken toch niet limitatief:

 

Onze fractie stelde vast dat bij het raadplegen van de gemeentewebsite er absoluut niets terug te vinden is mbt:

 

-contactinformatie en links die verwijzen naar holebi-en transgender organisaties én het UNIA platform, 

-dat er geen aangifte mogelijkheid is voor discriminatie,

-we missen ook een mogelijkheid om via de gemeente site een geslachtsregistratie en naamsverandering mogelijk te maken,

-we zouden misschien ook gender inclusievere/neutrale officiële formulieren kunnen plaatsen, naar analogie in andere gemeenten,

-specifieke opleidingen aan gemeente- en politiepersoneel hoe kan omgegaan worden met homofobe incidenten,

-het meer bekend maken in de scholen van de vorming en bestaan van verschillende gezinsvormen.

In de hoop dat hierover in de nabije toekomst kan nagedacht worden, geef ik het woord terug aan Kasper.”

 

Voorzitter Versompel geeft mee dat er hier  nog niet gestemd werd. 

 

Raadslid Vanpoucke wil eerst zijn dank nog uitspreken om de voorstellen van de 2 fracties positief te onthalen en de realisatie ook waar te maken.  Hij heeft wel nog een vraag voor schepen Fonteyn vooraleer hij de stemming wil aanvatten.  Schepen Fonteyn gaf aan dat agentschap Wegen & Verkeer negatief zou adviseren op drukkere plaatsen.  Er zijn gemeenten waar dit wel positief werd geadviseerd door hen.  Raadslid Vanpoucke vraagt of hij de nota hieromtrent kan ontvangen indien ze deze heeft.  De locatie is voor zijn fractie flexibel en ze hebben ook reeds een 2e locatie in gedachten, bijvoorbeeld het zebrapad op de Bredabaan ter hoogte van de Delhaize (ook een zeer zichtbare plek in het hart van de gemeente).  Indien het bestuur reeds voorstellen heeft, zou hij die ook nog graag horen.  Om de boodschap snel kracht bij te zetten, vindt hij het belangrijk dat dit alles snel realiteit wordt. 

 

Raadslid Vanpoucke kan zich zeker ook vinden in het voorstel van de collega’s van PVDA om dan de locatie later nog te bepalen. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze ook al eens van gedachten hebben gewisseld over de locatie.  Het zebrapad aan de Delhaize werd besproken, alsook het zebrapad aan de bibliotheek.  Dit is een sociaal-cultureel gebouw wat ook ideaal is om de boodschap uit te dragen.  Ze heeft zich bij AWV geïnformeerd en zij hebben heel wat argumentatie overgemaakt om het niet te doen aan drukke kruispunten, en zeker ook niet waar verkeerslichten staan.  Dit omdat veiligheid heel erg van belang is.  Zij prefereren ook locaties waar het maar 30km / uur is.  Brasschaat heeft zo geen plaats, buiten aan schoolomgevingen en daar wil men niet aan raken omwille van de groene optische zebra’s.  de voorstellen van Delhaize en de bibliotheek lijken haar zeker al goede voorstellen om in te dienen bij AWV en te zien hoe ze daar op reageren. 

 

Raadslid Hoegaerts steunt dit initiatief ook namens zijn fractie. 

 

Voorzitter Versompel geeft graag het woord aan de algemeen directeur met betrekking tot de tekst die kan voorzien worden bij punt 19 in de notulen.

 

De algemeen directeur vraagt aan de indieners van punt 19 of zij akkoord kunnen gaan met het volgende :

Art 1. Ingestemd met ….  Vlaams Gewest.

Art 2. De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van het college van burgmeester en schepenen om in te stemmen met het voorstel tot het voorzien van een regenboogzebrapad en het voornemen om de locaties verder af te stemmen met AWV.

 

Raadslid Vanpoucke deelt mee dat hij hiermee zeker akkoord is.  Het is voor zijn fractie belangrijker om de geest te realiseren. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 26 januari 2022 ontving het gemeentebestuur de vraag van Rob Eeman om namens PvdA een punt toe te voegen aan de zitting van 31 januari 2022 aangaande de aanleg van regenboogzebrapaden in onze gemeente.

 

Regenboogzebrapaden duiken steeds meer op in het straatbeeld. De kleurrijke oversteekplaatsen geven de boodschap mee dat iedereen welkom is in de gemeente, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. Om die boodschap te versterken wil het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) nu in iedere gemeente in Vlaanderen één regenboogzebrapad aanleggen op een gewestweg. Het voorziet daarvoor ook de centen. Een unieke opportuniteit die wij als gemeente Brasschaat niet mogen laten verloren gaan. Tot op vandaag heeft onze gemeente nog geen regenboogzebrapad aangelegd. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en inwoners het signaal te geven dat ze in onze gemeente zichzelf kunnen zijn
 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:

of ze wil instemmen met de aanleg van een regenboogzebrapad op gewestweg Bredabaan.
 

Juridisch kader

Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

De financiële gevolgen zijn nog niet bekend.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Ingestemd wordt met het voorstel om een regenboogzebrapad aan te leggen op gewestweg Bredabaan.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

19 Toegevoegd punt op vraag van raadsleden Kasper Vanpoucke en Inge Hermans over de aanleg van een regenboogzebrapad. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman brengt zijn toegevoegd punt :

 

“Regenboogzebrapaden duiken steeds meer op in het straatbeeld. De kleurrijke oversteekplaatsen geven de boodschap mee dat iedereen welkom is in de gemeente, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. Om die boodschap te versterken wil het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) nu in iedere gemeente in Vlaanderen één regenboogzebrapad aanleggen op een gewestweg. Het voorziet daarvoor ook de centen. Een unieke opportuniteit die wij als gemeente Brasschaat niet mogen laten verloren gaan. Tot op vandaag heeft onze gemeente nog geen regenboogzebrapad aangelegd. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en inwoners het signaal te geven dat ze in onze gemeente zichzelf kunnen zijn

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd of ze wil instemmen met de aanleg van een regenboogzebrapad op gewestweg Bredabaan.”

 

Voorzitter Versompel meldt dat punt 19 over een gelijkaardig onderwerp gaat, dus het lijkt hem nuttig dat raadsleden Vanpoucke & Hermans eerst hun punt toelichten vooraleer er geantwoord wordt.

 

Raadslid Vanpoucke brengt zijn toegevoegd punt :

 

“Regenboogzebrapaden duiken steeds meer op in het straatbeeld. De kleurrijke oversteekplaatsen geven het duidelijke signaal dat iedereen welkom is in de stad of gemeente, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze moedigen inwoners aan om overal en altijd zichzelf te zijn.

Om die boodschap te versterken wil het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in iedere gemeente of stad in Vlaanderen één regenboogzebrapad aanleggen en onderhouden. Het regenboogzebrapad wordt aangelegd op de uitdrukkelijke vraag van het lokale bestuur en op een gewestweg. AWV staat in voor de kosten van de aanleg en het onderhoud. Dit zou ook de uniformiteit van de regenboogzebrapaden ten goede moeten komen en kost onze gemeente dus niets.

Brasschaat 2012 vindt het heel belangrijk dat iedereen in onze gemeente zichzelf kan zijn. We moeten diversiteit vieren. En dat vindt deze meerderheid ook als we haar eigen bestuursakkoord mogen geloven waar men op pg. 34 stelt dat “elke burger recht heeft op een eigen zinvol plekje binnen de samenleving”.

Tot op vandaag heeft onze gemeente nog geen regenboogzebrapad aangelegd. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en inwoners het signaal te geven dat ze in onze gemeente zichzelf kunnen zijn.

De Gemeenteraad vraagt aan het College om in te gaan op de vraag van de Vlaamse overheid om één regenboogzebrapad te laten aanleggen en onderhouden door AWV. De kosten voor deze aanleg en onderhoud zijn volledig ten laste van het Vlaams Gewest. Als locatie stelt de Gemeenteraad voor de oversteekplaats aan de gewestweg Bredabaan, ter hoogte van het oude gemeentehuis aan te duiden. Dit is een zichtbare en symbolisch belangrijke locatie in het hart van onze gemeente.”

 

Raadslid Hermans doet volgende tussenkomst :

 

“Beste raadsleden,

 

Ons constructief voorstel voor het aanleggen van een regenboogzebrapad in Brasschaat, kan een eerste laagdrempelige stap zijn.

Wij hebben naar goede gewoonte ons huiswerk gemaakt en hebben er de statistieken bijgenomen.

Interessant om te zien is dat in méér dan de helft van de Antwerpse gemeenten,

deze stap om een regenboogzebrapad aan te leggen, reeds genomen zijn.

Nog beter zelfs,.... in sommige van de ons omliggende gemeenten zoals bv Wuustwezel en Kalmthout en Brecht,

waar we ons soms toch mee afspiegelen als het over andere zaken gaat, bevinden zich méér dan 1 regenboogzebrapad.

Onze fractie is ervan overtuigd dat Brasschaat geen eiland wil zijn te midden van

heel wat gemeenten die reeds intekenden en zich achter dit voorstel schaarden .

 

Bijkomend toch ook een woordje over de SDG's die betrekking hebben op ons voorstel.

Ik schrok er zelf wat van dat het er zovelen zijn .....in maar liefst 10 SDG's is de achterliggende gedachte van dit voorstel, namelijk het

respecteren en waarderen van ieders eigenheid en het omarmen van diversiteit en gastvrijheid, terug te vinden.

Het betreft hier een belangrijk sociaal en menselijk thema waarbij we zonder vooroordelen iedereen kunnen

aanvaarden zoals Hij/zij/of X is.

 

Nog kort vooraleer ik afsluit, nog iets dat we lazen en ons nog méér motiveerde om zeker in te dienen:

 

"De N-VA streeft naar een volwaardige deelname van alle groepen van de bevolking aan de Vlaamse samenleving.

Daarom werken we aan een modern diversiteitsbeleid dat niemand uitsluit en stereotiepe beeldvorming doorbreekt,

onder andere via sensibiliserings- en informatiecampagnes.”

Schepen Fonteyn bereidde volgend antwoord voor :

 

“Dankjewel, Rob, Kasper en Inge, voor jullie interessante vraag.

 

Uiteraard is het de taak van een overheid die gelooft in diversiteit, om een klimaat te creëren waarbinnen holebi’s en transgenders zich veilig en aanvaard weten en zonder aarzeling kunnen deelnemen aan het publieke leven. Ook het gemeentebestuur van Brasschaat schaart zich achter die visie. Zo hijsen we ieder jaar al de regenboogvlag op de Internationale dag tegen holebifobie (17 mei).

 

Wat de zebrapaden betreft, wil ik eerst en vooral meegeven dat wij vorig jaar de keuze gemaakt hebben om de groene optische zebra’s uit te rollen in alle schoolomgevingen. We brachten dit al aan bij de scholen in wijk Driehoek. De 10 volgende schoolomgevingen zijn binnenkort aan de beurt. Nog andere scholen volgen later. We willen hier  heel uniform te werk gaan en overal dezelfde thermoplasten aanleggen. 

 

Aan AWV is indertijd de vraag gesteld of we die groene optische zebra ook aan gewestwegen mogen aanleggen (denk aan de scholen op de Bredabaan, Kapelsesteenweg en Miksebaan). Daarvoor hebben we toen wel een weigering gekregen (omwille van uniformiteit met andere gemeenten). Het woord SCHOOL mogen we wel aanbrengen.

 

Nu geeft AWV  wel goedkeuring voor de regenboogzebra’s en heeft zij hiervoor budgetten vrijgemaakt. Iedere gemeente kan rekenen op 1 terugbetaalde regenboogzebra en AWV zal ook in het onderhoud voorzien.

Nu, op plaatsen waar het zeer druk is of waar de veiligheid van het allergrootste belang is, zoals aan schoolomgevingen of drukke kruispunten, ziet AWV dit liever niet en zal ze negatief advies geven. Veiligheid blijft nog steeds voorop staan.

 

We zullen dus als gemeentebestuur op het aanbod van het gewest ingaan; we gaan een aanvraag doen, maar wat de locatie betreft, moet er nog verder onderzoek gedaan worden. [De voorgestelde locatie aan OGH is niet opportuun omdat we daar binnenkort met wegenwerken zitten aan Dr. Roosensplein. Je interfereert daar ook met de stopplaats van de bus, dus niet ideaal. Het zebrapad zou sowieso verlegd moeten worden. Nu AWV die kosten laten doen, is geen goed signaal] Maar we zullen een aantal andere voorstellen van locatie doen en dan moet AWV daar uitsluitsel over brengen.

 

Ik besluit dus graag met te zeggen dat voor het gemeentebestuur duidelijk  iedereen welkom is en een plaats kan vinden in de maatschappij. En met zo’n kleurrijke zebra geven we tegelijk de burgers de uitnodiging om zich mee open te stellen voor diversiteit en respect te tonen voor de LGBTQ+-groep.

 

Ik zou dus willen ingaan op het toegevoegde punt van Rob waarbij nog geen locatie vermeld staat.”

 

Raadslid Van Aperen doet volgende tussenkomst :

 

“Uiteraard ondersteunt onze fractie het voorstel graag en het is zeker nog niet te laat.  Het is immers ook het doel van Open Vld minister Lydia Peeters om in elke gemeente een regenboogzebrapad te hebben, en dit op een zichtbare en veilige locatie zoals de schepen ook zei.

Eerlijk gezegd wilden we dit als signaal voor meer verdraagzaamheid al voorstellen in maart van vorig jaar toen er een man o.w.v. homofobie werd vermoord in Beveren omdat hij via een datingapp had afgesproken met een andere jongen.  Dit is uiteraard onaanvaardbaar.

Ook in onze gemeente moet iedereen kunnen zijn wie hij of zij wil zijn. Liefde is liefde.  En mooier kunnen we dat niet zeggen. Dank u voor het voorstel. “

 

Raadslid Brughmans geeft mee dat hij het niet mooier kan zeggen en zijn fractie sluit zich ook mee aan bij dit voorstel. 

 

Raadslid Eeman bedankt de fracties die dit mee ondersteunen.  Hij vraagt het bestuur om na te denken over een locatie.  Hij heeft de ruimte gegeven om zelf een plaats te zoeken.  Het lijkt hem natuurlijk niet onwijs om dit op een plek te doen waar heel veel voetgangers passeren. 

 

Raadslid Hermans reageert nog graag op de tussenkomsten :

 

“Ik bedank het bestuur namens onze fractie voor de gunstige beslissing mbt ons voorstel.

Het zal een signaal naar onze burgers zijn dat Brasschaat ,

samen met vele andere gemeenten, een eerste stap zet naar een meer inclusieve gedachte en

samenleving in de beleidsvoering.

Uiteraard zijn we verheugd dat Brasschaat hierdoor ook de schandvlek niet vergroot en zich

distantieert van de voorbeelden in Liedekerke, Aalst en Schoten

waar soms dezelfde coalities zetelen.

Toch ook even nog jullie tijd mbt enkele bijkomende gedachten over zaken, die we naar aanleiding van indiening van dit punt, vaststelden

en die hopelijk in de nabije toekomst en naar aanleiding van dit punt aandacht kunnen krijgen:

 

Ondanks het ontbreken van een” schepen van gelijke kansen” mag dat ons ook niet tegenhouden om in onze gemeente veel meer in te zetten op “inclusiviteit”

en hiervoor een specifiek beleid te voeren. 

Dat mist onze fractie nu, ik geef het even aan met een paar zaken toch niet limitatief:

 

Onze fractie stelde vast dat bij het raadplegen van de gemeentewebsite er absoluut niets terug te vinden is mbt:

 

-contactinformatie en links die verwijzen naar holebi-en transgender organisaties én het UNIA platform, 

-dat er geen aangifte mogelijkheid is voor discriminatie,

-we missen ook een mogelijkheid om via de gemeente site een geslachtsregistratie en naamsverandering mogelijk te maken,

-we zouden misschien ook gender inclusievere/neutrale officiële formulieren kunnen plaatsen, naar analogie in andere gemeenten,

-specifieke opleidingen aan gemeente- en politiepersoneel hoe kan omgegaan worden met homofobe incidenten,

-het meer bekend maken in de scholen van de vorming en bestaan van verschillende gezinsvormen.

In de hoop dat hierover in de nabije toekomst kan nagedacht worden, geef ik het woord terug aan Kasper.”

 

Voorzitter Versompel geeft mee dat er hier  nog niet gestemd werd. 

 

Raadslid Vanpoucke wil eerst zijn dank nog uitspreken om de voorstellen van de 2 fracties positief te onthalen en de realisatie ook waar te maken.  Hij heeft wel nog een vraag voor schepen Fonteyn vooraleer hij de stemming wil aanvatten.  Schepen Fonteyn gaf aan dat agentschap Wegen & Verkeer negatief zou adviseren op drukkere plaatsen.  Er zijn gemeenten waar dit wel positief werd geadviseerd door hen.  Raadslid Vanpoucke vraagt of hij de nota hieromtrent kan ontvangen indien ze deze heeft.  De locatie is voor zijn fractie flexibel en ze hebben ook reeds een 2e locatie in gedachten, bijvoorbeeld het zebrapad op de Bredabaan ter hoogte van de Delhaize (ook een zeer zichtbare plek in het hart van de gemeente).  Indien het bestuur reeds voorstellen heeft, zou hij die ook nog graag horen.  Om de boodschap snel kracht bij te zetten, vindt hij het belangrijk dat dit alles snel realiteit wordt. 

 

Raadslid Vanpoucke kan zich zeker ook vinden in het voorstel van de collega’s van PVDA om dan de locatie later nog te bepalen. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze ook al eens van gedachten hebben gewisseld over de locatie.  Het zebrapad aan de Delhaize werd besproken, alsook het zebrapad aan de bibliotheek.  Dit is een sociaal-cultureel gebouw wat ook ideaal is om de boodschap uit te dragen.  Ze heeft zich bij AWV geïnformeerd en zij hebben heel wat argumentatie overgemaakt om het niet te doen aan drukke kruispunten, en zeker ook niet waar verkeerslichten staan.  Dit omdat veiligheid heel erg van belang is.  Zij prefereren ook locaties waar het maar 30km / uur is.  Brasschaat heeft zo geen plaats, buiten aan schoolomgevingen en daar wil men niet aan raken omwille van de groene optische zebra’s.  de voorstellen van Delhaize en de bibliotheek lijken haar zeker al goede voorstellen om in te dienen bij AWV en te zien hoe ze daar op reageren. 

 

Raadslid Hoegaerts steunt dit initiatief ook namens zijn fractie. 

 

Voorzitter Versompel geeft graag het woord aan de algemeen directeur met betrekking tot de tekst die kan voorzien worden bij punt 19 in de notulen.

 

De algemeen directeur vraagt aan de indieners van punt 19 of zij akkoord kunnen gaan met het volgende :

Art 1. Ingestemd met ….  Vlaams Gewest.

Art 2. De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van het college van burgmeester en schepenen om in te stemmen met het voorstel tot het voorzien van een regenboogzebrapad en het voornemen om de locaties verder af te stemmen met AWV.

 

Raadslid Vanpoucke deelt mee dat hij hiermee zeker akkoord is.  Het is voor zijn fractie belangrijker om de geest te realiseren. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 26 januari 2022 ontving het gemeentebestuur de vraag van Kasper Vanpoucke en Inge Hermans om namens Brasschaat2012 een punt toe te voegen aan de zitting van 31 januari 2022 aangaande de aanleg van een regenboogzebrapad.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:

Regenboogzebrapaden duiken steeds meer op in het straatbeeld. De kleurrijke oversteekplaatsen geven het duidelijke signaal dat iedereen welkom is in de stad of gemeente, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze moedigen inwoners aan om overal en altijd zichzelf te zijn.

Om die boodschap te versterken wil het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in iedere gemeente of stad in Vlaanderen één regenboogzebrapad aanleggen en onderhouden. Het regenboogzebrapad wordt aangelegd op de uitdrukkelijke vraag van het lokale bestuur en op een gewestweg. AWV staat in voor de kosten van de aanleg en het onderhoud. Dit zou ook de uniformiteit van de regenboogzebrapaden ten goede moeten komen en kost onze gemeente dus niets.

Brasschaat 2012 vindt het heel belangrijk dat iedereen in onze gemeente zichzelf kan zijn. We moeten diversiteit vieren. En dat vindt deze meerderheid ook als we haar eigen bestuursakkoord mogen geloven waar men op pg. 34 stelt dat “elke burger recht heeft op een eigen zinvol plekje binnen de samenleving”.

Tot op vandaag heeft onze gemeente nog geen regenboogzebrapad aangelegd. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en inwoners het signaal te geven dat ze in onze gemeente zichzelf kunnen zijn.
 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld:

om aan het college te vragen in te gaan op de vraag van de Vlaamse overheid om één regenboogzebrapad te laten aanleggen en onderhouden door AWV. De kosten voor deze aanleg en onderhoud zijn volledig ten laste van het Vlaams Gewest. Als locatie stelt de gemeenteraad voor de oversteekplaats aan de gewestweg Bredabaan, ter hoogte van het oude gemeentehuis aan te duiden. Dit is een zichtbare en symbolisch belangrijke locatie in het hart van onze gemeente.
 

Juridisch kader

Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Ingestemd wordt met het voorstel om aan het college te vragen om in te gaan op de vraag van de Vlaamse overheid om één regenboogzebrapad te laten aanleggen en onderhouden door AWV.

 

Art.2.- Neemt kennis van het antwoord van het college van burgemeester en schepenen om in te stemmen met het voorstel tot het voorzien van een regenboogzebrapad en het voornemen om de locaties verder af te stemmen met AWV.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

20 Mondelinge vraag van Rudi Pauwels over de evaluatie van de slibruiming uit vijver De Mik voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels licht zijn vraag toe :

 

“Ondanks beloofde inspanningen heeft de vissterfte bij de werken aan de vijver van domein De Mik zich toch nog gemanifesteerd en is dit niet voorbij gegaan aan de wandelaars.
Het slib dat geruimd werd is gebruikt als grondaanvulling achter de nieuwe oever-beschermstukken.
 

Ik heb volgende vragen :
1. Wat is er misgelopen en heeft er dan toch voor gezorgd dat er vissterfte voorkwam tijdens de werken aan de vijver van De Mik?
2. Wat is er uiteindelijk gebeurd om de waterschildpadden te redden?
3. Is er onderzoek gebeurd naar de kwaliteit van het geruimde slib en het schadelijke stoffen bevat?”

 

Schepen Fonteyn licht haar voorbereid antwoord toe :

 

“Dank, Rudi, voor je verwachte vraag. Dat geeft me de kans om even in te gaan op wat er exact gebeurd is.  Al snel wordt er gezegd dat er geen aandacht voor de vissen geweest is, maar dat is ver van waar.

Allereerst heeft men voor de aanvang van de werken  dmv de techniek van electromagneet-vissen meer dan 500 vissen gerecupereerd en achter een opgebouwde dam gezet. [de vissen komen door de techniek bovendrijven waardoor men ze gemakkelijk in groep met een net kan afvissen]

Voor de vissen die letterlijk door de mazen van het net geglipt zijn, is het wachten tot het water is weggetrokken of heel laag staat om deze dan af te vangen. De aannemer heeft het waterpeil goed opgevolgd en elke keer als het water weggetrokken was, ving hij de vis op en zette die over. Die afvissing heeft op verschillende momenten plaats gevonden.

 

Het vijverdeel aan het poortgebouw is echter diep en moeilijk bereikbaar  zodat het voor de aannemer heel moeilijk was om tot aan die vissen te geraken. Een twintigtal vissen hebben het niet gehaald. Dat was geen fraai beeld- juist aan de kant waar veel passage is -  maar helaas is dit wel de normale zijdelingse schade bij zo’n groots werk. Geen enkele professionele afvissing garandeert 100% afvangst (in prijsvragen spreken aannemers over ongeveer 85%). Alles is dus gebeurt binnen de gangbare norm.

 

Dat de gemeente geen oog heeft gehad voor de vissen, zoals in de pers verschenen is, wil ik dus tegenspreken. Men heeft voor de werken en tijdens de werken steeds het mogelijke gedaan om het vissenbestand te laten overleven. De vissterfte is echt wel beperkt gebleven.”

 

Schepen Fonteyn geeft vervolgens het woord aan schepen Hans die iets over de andere dieren gaat vertellen. 

“Het is niet gelukt om waterschildpadden te vangen.

 

Ofwel zijn deze zelf weggekropen (waterschildpadden kunnen ook over land kruipen, dus evengoed zijn ze zelf terug water gaan zoeken over de wal heen), ofwel hebben ze zich plaatselijk ingegraven en zijn ze mogelijk mee afgevoerd. Daarom zijn ze niet dood. Als ze bijvoorbeeld in het slibdepot zijn geraakt, kunnen ze daar zelf terug uit geraken (een schildpad graaft zich normaal gezien in om te overwinteren).

Denk eraan, het gaat om ‘roodwangschildpadden’, deze worden beschouwd als invasieve exoot (handel en verkoop is ondertussen ook verboden). Voor een goed biologisch vijverevenwicht horen ze hier dus in feite niet thuis.

 

Wat de zwanen betreft, moeten we zeggen dat VOC, het vogelopvangcentrum, hier fantastisch werk heeft geleverd. Omdat de zwanen heel stressgevoelig zijn en steeds water nodig hebben, werden ze door VOC weggehaald toen de werken werden aangevat. Onlangs werden ze na hun afwezigheid van 4 maanden met succes terug in de vijver geplaatst.

Men heeft ook gecontroleerd in hoeverre de eenden eventueel last hadden van de werkzaamheden. Maar dat bleek geen probleem. De eenden vertoeven immers vaak op het gras naast de plas, waar ze geen last hebben van de werken.

[Ganzen: VOC houdt ganzenpopulatie onder controle]”

Schepen Hans stelde zelf maar 1 dode vis vast.  Ze licht toe dat ze mails ontvingen waar zaken in stonden die niet klopten.  Er werd verder niet meer gereageerd op deze mails.  De aannemer heeft goed zijn best gedaan en afdelingshoofd Pieter heeft ook steeds de werken goed opgevolgd door controles te doen.  Ook het VOC en Gonda voerden ook controles uit.  Ze sluit af met de stelling dat iedereen daar zijn best gedaan heeft. 

Vervolgens komt schepen Fonteyn nog terug op de vraag met betrekking tot het slib :

“Het slib werd op voorhand onderzocht door het PIH (Provinciaal Instituut voor Hygiëne) juist om te kunnen bepalen of het mocht herbruikt worden en/of afgevoerd worden.

Dit attest zit bij het dossier vervat en werd op voorhand aan de aannemer over gemaakt zodat hij ook weet wat mag en wat niet.

Uit de analyse bleek dat het slib niet ‘vervuild’ was en dus mocht herbruikt worden. Men heeft dit dan ook gebruikt om de opening achter de beschoeiing op te vullen. Daarna wordt het met teelaarde afgedekt.

 

En hetgeen wat  in het tijdelijk slibdepot werd gestort, wordt, na uitlekken en uitdroging, in het voorjaar afgevoerd naar een erkende slibverwerkingsinstallatie.”

 

Raadslid Pauwels weet niet naar welke tekst de schepen verwijst, maar zijn fractie heeft nooit gezegd dat er geen aandacht was voor de vissen.  Hij wilde gewoon weten waar het hier en daar is misgelopen.   

Beslissing

 

 

Ondanks beloofde inspanningen heeft de vissterfte bij de werken aan de vijver van domein De Mik zich toch nog gemanifesteerd en is dit niet voorbij gegaan aan de wandelaars.
Het slib dat geruimd werd is gebruikt als grondaanvulling achter de nieuwe oever-beschermstukken.
 

Neemt kennis van de vraag van Rudi Pauwels, namens Brasschata2012:

        Wat is er misgelopen en heeft er dan toch voor gezorgd dat er vissterfte voorkwam tijdens de werken aan de vijver van De Mik?

        Wat is er uiteindelijk gebeurd om de waterschildpadden te redden?

        Is er onderzoek gebeurd naar de kwaliteit van het geruimde slib en het schadelijke stoffen bevat?

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

21 Mondelinge vraag van Dimitri Hoegaerts over de huidige situatie van het Gunfire museum voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts licht zijn vraag toe :

 

“Beste voorzitter, schepenen, raadsleden,

 

In uw vraagstelling stelt u dat we nu ruim één jaar verder zijn na uw vraag in de gemeenteraad van maart 2021 en vraagt u naar een huidige stand van zaken.  Tijdens de gemeenteraad van 21 december 2021 heb ik de raad reeds ingelicht over de stand van zaken van het afgelopen jaar, u kan dit nalezen in het zittingsverslag.  Het volstaat volgens mij om nu een update te geven vanaf 21 december 2021.

 

Wij hebben ook kennis genomen van het artikel dat verschenen is op de VRT-website.  Naar aanleiding van dit artikel hebben de schepen van militaire zaken en ikzelf op 10 januari 2022 een onderhoud gehad met het WHI, zijnde Franky Bostyn, Piet Veldeman en dhr. Jaupart.
Zij waren enigszins verbaasd over de teneur van het artikel, om reden dat dit niet strookte met de strategische visie van de WHI.

 

Er werd aan ons medegedeeld dat in het eerste kwartaal van dit jaar een volledige inventaris zal opgemaakt worden van alle collectiestukken die in bruikleen werden gegeven aan de Gunfire.
Stukken die in het Gunfiremuseum staan en die verkregen zijn door schenkingen van andere instanties dan de WHI zijn hier niet bij inbegrepen.  Vervolgens werd door de WHI aangehaald dat enkel “dubbele collectiestukken” zouden kunnen behouden blijven op de site.
Wat de artillerie betreft staan er toch wel wat unieke stukken die volgens de aanwezige ambtenaren van de WHI niet zouden kunnen blijven.


Dit is natuurlijk een visie waar wij als gemeentebestuur niet achter kunnen staan. Wij blijven opteren voor een volwaardig, weliswaar kleiner, museum. De kwaliteit moet primeren boven de kwantiteit.  Wat de “light aviation” betreft zou dit zeker geen probleem zijn aangezien de stukken die op de gunfire-site aanwezig zijn voor het grootste deel geen unieke exemplaren zijn. 

Vervolgens heb ik op vrijdag 14 januari een gesprek gehad met de lokale opdrachthouder van de WHI die is aangesteld om de werkzaamheden op de Gunfire site te coördineren.  De lokale opdrachthouder heeft mij een bundel overhandigd met relevante collectiestukken die hij graag zou willen behouden in het Gunfiremuseum.

 

De visies van de WHI en de visie van de lokale opdrachthouder lopen nogal ver uit elkaar.  De opdrachthouder heeft op zijn beurt op 17 januari nog een overleg gehad met de WHI, hij heeft in alle transparantie het overleg teruggekoppeld met ons en naar aanleiding van dat overleg hebben wij hedenvoormiddag een overleg gehad met de voorzitter van de WHI waarin besproken werd dat hij contact zal opnemen met dhr. Jaupaert, de directeur-generaal van de WHI belast met de operationele werking, wij hebben gevraagd om oa volgende bezorgdheden van Brasschaat aan te kaarten:

        De rust bij de vrijwilligers moet terug gebracht worden.  Dit kan doordat de WHI op een transparante wijze communiceert met de oa de opdrachthouder en de vrijwilligers, zij leveren zeer waardevol werk en blijven wat verstoken van essentiële informatie.  De communicatie wordt door de vrijwilligers soms nogal als bruusk ervaren.

Tevens verzochten wij aan te kaarten:

        Dat Brasschaat vragende partij is om eerst in overleg te gaan om het “verhaal” dat Brasschaat wenst te bieden dat op de site Gunfire zal gebracht worden en waarin wij samen bepalen welke relevantie collectiestukken in Brasschaat zouden kunnen blijven, vooraleer verder te gaan met de verdere uitrol van het strategisch plan van de WHI
het is géén één-wegscommunicatie van WHI naar de gemeente, het is een twee-wegscommunicatie van WHI naar gemeente en vice versa;

Ik verwijs hierbij naar het schrijven van de minister van Defensie, Ludvina Dendonder, aan de MP van Vlaanderen, waarin zij aangeeft dat de gemeente in overleg met de WHI kan bepalen welke relevante collectiestukken in Brasschaat zouden kunnen blijven.

Wij blijven het gegeven van de Gunfire absoluut ondersteunen en zullen er samen naar streven dat we via een duidelijke visie over oa het verhaal dat we in Brasschaat wensen te brengen, er voor kunnen zorgen dat alles niet zomaar naar Ieper of Bastenaken wordt overgebracht.  Wij zullen onze rol hierin spelen net zoals de voorzitter van de WHI ons hierin tenvolle kan en zal ondersteunen.”

 

Waarnemend burgemeester Cools bereidde volgend antwoord voor :

 

“Beste voorzitter, schepenen, raadsleden,

 

In uw vraagstelling stelt u dat we nu ruim één jaar verder zijn na uw vraag in de gemeenteraad van maart 2021 en vraagt u naar een huidige stand van zaken.  Tijdens de gemeenteraad van 21 december 2021 heb ik de raad reeds ingelicht over de stand van zaken van het afgelopen jaar, u kan dit nalezen in het zittingsverslag.  Het volstaat volgens mij om nu een update te geven vanaf 21 december 2021.

 

Wij hebben ook kennis genomen van het artikel dat verschenen is op de VRT-website.  Naar aanleiding van dit artikel hebben de schepen van militaire zaken en ikzelf op 10 januari 2022 een onderhoud gehad met het WHI, zijnde Franky Bostyn, Piet Veldeman en dhr. Jaupart.
Zij waren enigszins verbaasd over de teneur van het artikel, om reden dat dit niet strookte met de strategische visie van de WHI.

 

Er werd aan ons medegedeeld dat in het eerste kwartaal van dit jaar een volledige inventaris zal opgemaakt worden van alle collectiestukken die in bruikleen werden gegeven aan de Gunfire.
Stukken die in het Gunfiremuseum staan en die verkregen zijn door schenkingen van andere instanties dan de WHI zijn hier niet bij inbegrepen.  Vervolgens werd door de WHI aangehaald dat enkel “dubbele collectiestukken” zouden kunnen behouden blijven op de site.
Wat de artillerie betreft staan er toch wel wat unieke stukken die volgens de aanwezige ambtenaren van de WHI niet zouden kunnen blijven.


Dit is natuurlijk een visie waar wij als gemeentebestuur niet achter kunnen staan. Wij blijven opteren voor een volwaardig, weliswaar kleiner, museum. De kwaliteit moet primeren boven de kwantiteit.  Wat de “light aviation” betreft zou dit zeker geen probleem zijn aangezien de stukken die op de gunfire-site aanwezig zijn voor het grootste deel geen unieke exemplaren zijn. 

Vervolgens heb ik op vrijdag 14 januari een gesprek gehad met de lokale opdrachthouder van de WHI die is aangesteld om de werkzaamheden op de Gunfire site te coördineren.  De lokale opdrachthouder heeft mij een bundel overhandigd met relevante collectiestukken die hij graag zou willen behouden in het Gunfiremuseum.

 

De visies van de WHI en de visie van de lokale opdrachthouder lopen nogal ver uit elkaar.  De opdrachthouder heeft op zijn beurt op 17 januari nog een overleg gehad met de WHI, hij heeft in alle transparantie het overleg teruggekoppeld met ons en naar aanleiding van dat overleg hebben wij heden voormiddag een overleg gehad met de voorzitter van de WHI waarin besproken werd dat hij contact zal opnemen met dhr. Jaupaert, de directeur-generaal van de WHI belast met de operationele werking, wij hebben gevraagd om oa volgende bezorgdheden van Brasschaat aan te kaarten:

 

        De rust bij de vrijwilligers moet terug gebracht worden.  Dit kan doordat de WHI op een transparante wijze communiceert met de o.a. de opdrachthouder en de vrijwilligers, zij leveren zeer waardevol werk en blijven wat verstoken van essentiële informatie.  De communicatie wordt door de vrijwilligers soms nogal als bruusk ervaren.

Tevens verzochten wij aan te kaarten:

        Dat Brasschaat vragende partij is om eerst in overleg te gaan om het “verhaal” dat Brasschaat wenst te bieden dat op de site Gunfire zal gebracht worden en waarin wij samen bepalen welke relevante collectiestukken in Brasschaat zouden kunnen blijven, vooraleer verder te gaan met de verdere uitrol van het strategisch plan van de WHI
het is géén één-wegscommunicatie van WHI naar de gemeente, het is een twee-wegscommunicatie van WHI naar gemeente en vice versa;

Ik verwijs hierbij naar het schrijven van de minister van Defensie, Ludvina Dendonder, aan de MP van Vlaanderen, waarin zij aangeeft dat de gemeente in overleg met de WHI kan bepalen welke relevante collectiestukken in Brasschaat zouden kunnen blijven. “

Wij blijven het gegeven van de Gunfire absoluut ondersteunen en zullen er samen naar streven dat we via een duidelijke visie over oa het verhaal dat we in Brasschaat wensen te brengen, er voor kunnen zorgen dat alles niet zomaar naar Ieper of Bastenaken wordt overgebracht.  Wij zullen onze rol hierin spelen net zoals de voorzitter van de WHI ons hierin tenvolle kan en zal ondersteunen.

 

Raadslid Hoegaerts bedankt waarnemend burgemeester Cools.  Er waren volgens hem toch een aantal nieuwe elementen die ervoor zorgden dat hij het vandaag terug wilde agenderen.  Hij twijfelt zeker niet aan het engagement van burgmeester Cools maar hij roept toch ook alle andere fracties op om zich als één man te scharen achter de opdrachthouder, de vrijwilligers en het Gunfire -museum in zijn geheel.  De andere fracties kunnen volgens hem misschien toch ook eens te rade gaan aangezien ze ook deel uitmaken van de Vivaldi coalitie.  Dit zou voor het dossier een hele andere insteek kunnen betekenen om het de goede richting uit te sturen. 

 

Raadslid Hoegaerts juicht het toe dat waarnemend burgemeester Cools vandaag met de voorzitter van de WHI heeft gesproken, maar hij vindt dit wel rijkelijk laat.  Hij heeft de indruk dat de voorzitter in het verleden teveel achterover is gaan leunen.  Hij verwijst naar 2 types voorzitter.  Ofwel laat die zich leiden ofwel probeert die zelf lijnen te trekken in zo’n instituut.  Het mag volgens hem niet gaan om “een postje” maar de voorzitter zou zijn mandaat effectief inhoud moeten geven.  Hij heeft de indruk dat de mensen van het WHI er met vuile voeten aan het doorgaan zijn.  Hij vindt de oproep van waarnemend burgemeester Cools tot dialoog en wederzijds respect zeker goed. 

 

Raadslid Hoegaerts wil graag nog 1 technisch detail aankaarten.  Wat betreft de artillerie stukken in Ieper heeft hij gehoord dat die stukken zelfs niet geschikt zouden zijn voor daar.  Dit zou een extra argument kunnen zijn om mooie stukken in Brasschaat te kunnen behouden.

 

Waarnemend burgemeester Cools bedankt raadslid Hoegaerts nog voor zijn aanvullingen. 

Beslissing

 

 

In maart 2021 bracht ik de mogelijke verhuis en sluiting van het Gunfire Museum ter sprake op de gemeenteraad. Naar aanleiding van mijn pleidooi om Gunfire open en in Brasschaat te houden, werden toen hoopvolle antwoorden gegeven en zelfs forse politieke uitspraken gedaan.
 

We zijn nu bijna een jaar verder. Graag ken ik de huidige stand van zaken.
Begin januari verscheen er immers niet alleen een voorbarig maar zelfs volledig foutief bericht op de VRT-nieuwssite – een bericht dat nadien van de VRT-site werd gehaald- dat het Gunfire Museum dan toch in Brasschaat zou blijven en een verhuis naar Ieper zou worden afgeblazen.
Vandaag bereiken ons dan weer berichten dat in 2022 al zou begonnen worden met de verhuis van de meest interessante ‘stukken’ naar Bastenaken en later naar Ieper. De vraag is dan welk materiaal er zal achter blijven om een weliswaar kleiner en bescheidener Gunfire Museum open te houden op termijn.
 

Neemt kennis van de vraag van Dimitri Hoegaerts, namens Vlaams Belang:

        Wat is de huidige stand van zaken?

        Is het gemeentebestuur het met mij eens dat er over gewaakt moet worden dat de collectie van het Gunfire museum niet zomaar mag verdwijnen in afwachting van - of gelijklopend met het aankoopdossier van de ruimere terreinen?
Welke acties heeft het gemeentebestuur ondertussen ondernomen? Met wie werden gesprekken gevoerd? Wat was het resultaat van deze gesprekken?

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

22 Mondelinge vraag van Robert Geysen over de invoering van het Diftar-systeem voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Bij aanvang van dit punt geeft voorzitter Versompel nog even mee dat dit punt eigenlijk te laat werd ingediend.  Hij heeft goedkeuring gegeven om het toch te behandelen in het kader van goede verstandhouding.  De agenda was ook niet te uitgebreid vandaag. 

 

Raadslid Geysen bedankt de voorzitter voor zijn bereidwillige medewerking.  Hij zal er de volgende keer op toezien dat het tijdig ingediend is. 

 

Raadslid Geysen licht zijn vraag toe :

 

“Wie de laatste weken de Facebook pagina “Ge zijt van Brasschaat” consulteert zal ongetwijfeld de gevoeligheden en massale negatieve reacties hebben kunnen lezen hoe onze Brasschaatse inwoners denken over de verhoogde Diftar-Taks en de extra problemen die de invoering van dit systeem met zich meebrengen.

 

Ook buiten FB, op de wekelijkse markt of in de Brasschaatse winkels is de invoering van Diftar een veelbesproken item dat vaak zorgt voor algemene frustratie waarbij de politiek het eens temeer moet ontgelden.

 

        Vuilbakken die niet volledig geledigd worden

        Wat met luierafval ( ook incontinentie materiaal)

        Kattenzandverhaal

        Moeilijkheden plaatsen container op kleine appartementen

        Niet aanbieden container en toch moeten betalen

        Huur betalen op eigen container

        Water in de vuilbakken

        Sloten ontbreken en kunnen niet (tijdig) geleverd worden

        Zelf betalen voor het slot

        Zelfstandigen die over eigen restafvalsysteem beschikken, maar toch verplicht worden om met IGEAN te werken

        Zelf bij goed sorteren gaat de prij x2, X3 of zelf nog meer.

        Vragen rond ijking systeem

        Problemen met gestort saldo bij interne verhuis binnen de gemeente

 

Onze CD&V fractie heeft in het verleden, bij de voorafgaande bespreking rond invoering  Diftar aan de alarmbel getrokken om het bestaande, oude stickersysteem, met weinig of geen extra administratieve kost en vooral duidelijkheid/eenvoud te behouden.

Inmiddels maakten heel wat inwoners een account aan bij Igean om hun voorschotbedrag na afhaling/lediging  te consulteren en de reacties liegen er niet om. Na de stijgende energieprijzen, de onzekere economische tijden en de aanhoudende coronacrisis maakt deze bijkomende belasting voor onze inwoners buitengewoon zuur.

 

De argumentatie van de meerderheid dat bij invoering van Diftar en veel afval dat voortaan naar PMD zak gaat de rekening ongetwijfeld in de lijn van de stickerkost zou liggen blijkt na de eerste 4 weken helemaal niet te kloppen- integendeel!

 

Een bijkomende redenering van diezelfde meerderheid dat ook andere gemeentes werkten met dit systeem en daar nauwelijks problemen opdoken blijkt inmiddels ook achterhaald. Zo schrijft de VLD oppositie in Aartselaar op 26/01 in GVA het volgende;

“ dat Diftar leidt tot een verdoken “extra” gemeentebelasting bovenop de verhoogde bijdrage aan het containerpark”. Diftar is volgens VLD oppositie in Aartselaar en ik citeer een “ondoordacht, onpraktisch en bovenal veel duurder systeem van huisvuilophaling”.

 

Dat de roep van de Brasschaatse bevolking en “alle” Brasschaatse oppositiepartijen naar de terugkeer van het oude stickersysteem binnen deze meerderheid niet langer aan de orde is kunnen we nu reeds met een aan zekerheid grenzende vaststelling besluiten… hopelijk herinneren onze burgers in 2024 nog welke meerderheid deze Diftar taks heeft ingevoerd.

Wat we als CD&V fractie wel graag vernemen:

 

        Het ijksysteem dat men bij Igean hanteert zou slechts juist werken bij gewichten boven de 5 kg? Is dit zo of is dit fake nieuws? Kan gemeenteraad het ijkingsverslag met juiste meetwaarden inzien?

        Veel inwoners bestelden een container met slot (en velen zullen ongetwijfeld volgen) …wanneer kunnen ze daarover beschikken want bij navraag krijgen ze geen exacte datum? Waarom is de 20,00€ extra voor aankoop slot niet voorzien in de reeds hoge bijdrage?

 ( Huur-frequentie en gewicht).

        De aangeboden containers worden die “ voor en na lediging” gewogen want anders betaal je tweemaal voor gewicht dat alsnog aanwezig blijft in container?

        Welke sociale correcties werden er nu allemaal doorgevoerd en hoe deze praktisch/automatisch  worden geïntegreerd naar bevolking toe?  Graag een volledige toelichting.

        Is er rechtsgeldigheid om zelfstandigen te verplichten om buiten hun privé afval- ophaling een container van Igean te voorzien?

        Het opspuiten met siliconen ( oplossen water in containers) is dat een duurzame oplossing? (gebruik siliconen)?

        Inwoners die verhuizen (binnen de gemeente) merken plots een negatief saldo op hun rekening daar vroeger gestorte voorschotbedragen niet worden overgezet naar de nieuwe woonst? We hebben een verhaal waarbij kat en muisspel (gemeente/Igean) de bewoner de dupe is.

Dus vele bezorgdheden die leven onder onze bevolking. Enkele inwoners waarvoor de opgelegde taksen echt teveel wordt stelden voor om afval bij wijze van protest te gaan storten aan gemeentehuis of in de voortuin van onze beleidsverantwoordelijken…dat is natuurlijk een brug te ver  waarvan we ons als fractie zeker distantiëren!

 

Dat deze algemene misnoegdheid zal resulteren in een stijgende kost voor sluikstorten is waarschijnlijk geen argument voor de gemeente om de verhoogde prijzen binnen deze Diftar taks te herbekijken?

 

Graag toch een reactie op hogergenoemde vragen?”

 

Schepen Van Honste dankt raadslid Geysen voor zijn vragen.  Ze haalt aan dat hij wel uitgebreider gegaan is dan de vraag die hij schriftelijk had ingediend.  Ze licht toe dat heel veel zaken de afgelopen 10 gemeenteraden van 2021 reeds aangehaald en beantwoord zijn. 

 

Schepen Van Honste geeft toch graag een aantal algemene zaken mee.  Dit zonder terug volledig in detail te gaan.  De eerste doelstelling van het project is om het restafval naar beneden te halen.  Brasschaat is de slechtste leerling van de klas.  Men wil van 148kg / inwoner naar 122kg / inwoner gaan, dit jaar nog.  Het is de bedoeling om de burgers ertoe te bewegen / sensibiliseren om iets te doen aan hun hoeveelheid restafval. 

 

Schepen Van Honste komt graag ook terug op de prijs en ze maakte hiervoor een berekening.  De afgelopen 14 jaar werden de stickers van 3 euro en 6 euro niet aangepast.  Wanneer je gewoon naar de indexering kijkt en dan heeft ze het niet over de prijsstijging van vervoer, personeel en verwerking is het volgens haar niet abnormaal dat de prijzen na 14 jaar iets hoger zijn.  Het is net de bedoeling dat de mensen er zelf iets aan kunnen doen als ze dat willen. 

 

Schepen Van Honste had verwacht dat het voorbeeld van Aartselaar zeker ging komen.  Ze heeft het bekeken en het is bijna bij alle gemeenten een meerderheid tegen oppositie, dit ongeacht wie er in de meerderheid zit. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat ze de bekommernissen op de sociale media ook gelezen heeft en ze geeft mee dat ze dit ook opvolgen in samenwerking met de desbetreffende diensten en de communicatiedienst.  Ze verwijst ook graag naar de uitgebreide FAQ-lijst die voorzien is op de gemeentelijke website.  De meeste van de vragen van raadslid Geysen worden hier ook in beantwoord.  Naar aanleiding van bijkomende vragen werd deze lijst ook recent ge-update. 

 

Om raadslid Geysen gerust te stellen zal ze de vragen overlopen.  De weegsystemen op de ophaalwagens zijn uiteraard geijkt om alles correct te laten verlopen.  Bij het ledigen van de containers wordt deze in de opgaande beweging verschillende keren gewogen.  Het gemiddelde van deze wegingen geeft dan het gemiddelde van het bruto-gewicht van de container.  Wanneer het huisvuil in de container is gevallen, gebeuren er opnieuw verschillende wegingen in de neerwaartse beweging om zo het tarra-gewicht te bepalen.  Het verschil is dan het netto-gewicht dat gebruikt wordt om de aanrekening op te maken.  De ophaalwagens zijn uitgerust met een dynamisch weegsysteem met een bepaalde nauwkeurigheidsklasse.  De afronding gebeurd tot op 0,5kg, dit is ook zo wettelijk bepaald.  De ijking van de wagens wordt uitgevoerd volgens de geldende voorschriften, dit door een instantie die erkend is door de FOD economie.  De dynamische weegsystemen moeten wettelijk gezien om de 2 jaar geijkt worden.  Voor een weegbrug is dat om de 4 jaar.  Dagdagelijks worden de weegsystemen ook gecontroleerd vooraleer de wagens vertrekken.  Ook tijdens de dag zijn er nog een aantal controlepunten.  Enkel wanneer aan alle voorwaarden voldaan is, zal de weging geregistreerd worden.

 

Schepen Van Honste geeft graag ook toelichting rond het slot op de containers en waarom hier 20 euro voor aangerekend wordt.  Wanneer men op elke container een slot zou moeten voorzien, zouden de containers aanzienlijk duurder worden terwijl er op heel wat adressen absoluut geen noodzaak is.  Het mag niet de bedoeling zijn om het voor iedereen duurder te maken wanneer het niet nodig is.  In de huidige regeling wordt er enkel een slot aangerekend wanneer men er expliciet naar vraagt. 

 

De gebruikskost die aangerekend wordt is een bijdrage voor de algemene kosten zoals de infolijn, de aankoop en stockage van materiaal, de kostenloze vervanging of reparatie, administratieve kosten,…  Via het gebruiksrecht worden deze kosten verdeeld over alle inwoners.  De stock van de sloten was uitgeput omwille van een late levering.  Men vermoed dat de sloten deze week binnen komen.  De mensen die een aanvraag deden, zullen dan gecontacteerd worden. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat de sociale correcties dezelfde zijn gebleven als degene die er vroeger waren, het betreft hier mensen met medische problemen.  Deze mensen kunnen een formulier afdrukken vanuit de website en na het invullen, bezorgen ze dit terug op het gemeentehuis.  Ook voor gezinnen met kinderen tussen 0 en 3 jaar is er een tussenkomst voorzien.  In februari wordt hier telkens een lijst voor getrokken en krijgen de rechthebbenden de toelage overgeschreven. 

 

Schepen Van Honste komt ook graag terug op de rechtsgeldigheid met betrekking tot het verplichten van zelfstandigen om een container te voorzien.  Ze licht toe dat Brasschaat de wetgeving niet eigenhandig toepast.  Er is een materialendecreet waar de gemeente zich aan moet houden.  In dat materialendecreet staat vermeld dat elke gemeente een zorgplicht heeft.  Ze moeten zoveel mogelijk huishoudelijk afval voorkomen, hergebruiken,…  Het is een plicht die wordt opgelegd aan de gemeente.  Huishoudelijk afval moet aangeboden worden aan een door de gemeente georganiseerde inzameling.  In Brasschaat verloopt dit nu via Igean.  Daarnaast verwijst het materialendecreet ook naar de plicht om de werkelijke kosten aan te rekenen volgens het principe “ de vervuiler betaalt”.  Bij de stickers was dit niet het geval.  Dit alles wordt dus ook opgelegd vanuit het materialendecreet.  Ook andere gemeenten zullen hierin moeten volgen.  Het materialendecreet is in herziening en het gaat alleen maar strenger worden.  Vanuit de gemeentewet moet de gemeente er ook voor zorgen dat alle wegen, gemeentegebouwen,… proper zijn.  De raad van state heeft ook geoordeeld dat dit een bevoegdheid is van de gemeente.  In 2008 moesten alle gemeenten dit in hun politiereglement opnemen.  Hierin staat vermeld dat alle huishoudelijk huisvuil moet aangeboden worden aan de door de gemeente georganiseerde ophaling. 

 

Schepen Van Honste begrijpt niet helemaal het probleem rond de silicone.  Dit is een product dat tegen weerschommelingen, schoonmaakproducten,… kan.  Het is natuurlijk ook niet de bedoeling om de volledige container vol silicone te spuiten.  Dit was enkel nodig ter hoogte van het gaatje dat geboord werd voor de sloten.  In de meeste gevallen was het zelfs niet nodig om silicone te gebruiken volgens haar. 

 

Als laatste komt schepen Van Honste terug op de vraag betreffende inwoners die verhuizen en plots een negatief saldo op hun rekening hebben. Ze geeft aan dat dit een alleenstaand geval is.  Wanneer iemand op korte termijn 4 keer van adres veranderd, kan er al eens een probleem opduiken stelt ze.  Dit probleem werd bekeken en opgelost.  Wanneer men op de hoogte is van de exacte verhuis wordt dit allemaal degelijk geregeld.  Men mag dit alleenstaand geval zeker niet veralgemenen aangezien er daar op korte termijn 4x van adres werd gewijzigd. 

 

Schepen Van Honste hoopt dat ze op de meeste vragen een antwoord heeft kunnen bieden en anders verwijst ze graag door naar “diftar” op de gemeentelijke website.  Alle vragen en antwoorden worden door heel duidelijk geformuleerd. 

 

Raadslid Geysen bedankt schepen Van Honste voor de toelichting.  Hij geeft graag nog even mee dat het niet om 4 verhuisbewegingen ging maar om een enkele verhuisbeweging.  Er liep iets fout in de communicatie tussen Igean en de gemeente.  Dit was van hem een warme oproep om de communicatie zeker te verbeteren zodanig dat de burgers niet voor onvoorziene feiten komen te staan. 

 

Schepen Van Honste verwijst graag nog eens naar de FAQ-lijst “wat te doen bij verhuis?”.

 

Raadslid Vanpoucke dankt raadslid Geysen om ook hun bezorgdheden nog eens over te brengen.  Zijn standpunten zijn gekend, dus hij gaat ze zeker niet herhalen maar hij wil toch iets rechtzetten met betrekking tot het materialendecreet.  Het materialendecreet kan autonoom uitgevoerd worden door een gemeente, ze kunnen zelf beslissen hoe ze dit uitvoeren.  Anders zou er een Vlaamse Diftar ingevoerd worden en dat is niet het geval.  Brasschaat was volgens hem niet verplicht om Diftar zo over te nemen en uit te voeren.  Er zijn gemeenten die een sociale variant van Diftar hebben ingevoerd.  Dit is meer een politieke keuze.  Al zijn voorstellen werden destijds weg gestemd :

 

 meerderheid tegen oppositie.  Gemeentebesturen kunnen autonoom beslissen hoe ze de doelstellingen aanpakken.  Brasschaat heeft ervoor gekozen om bovenop wat er al was, geen gram extra toe te geven.  Dit bleek een zeer beperkte ambitie in Brasschaat. 

 

Raadslid Vanpoucke komt graag ook nog eens terug op de stickers.  Deze worden gebruikt in Schoten.  Daar is het ook Diftar, maar een volume-diftar.  Hij weet ook dat dit beperkingen heeft aangezien Diftar verder gaat dan een sticker, maar het gebruik van stickers is ook een soort van volumesysteem. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt vast dat er nog heel wat oranje zakken worden buiten gezet, alsook bakken met stickers.  Hij wil graag weten of deze nog opgehaald / behandeld worden?  Hij betwijfelt dat deze mensen niet op de hoogte zijn.  Hij vindt dat er een rechtvaardigheid moet zijn voor zij die de regels wel volgen.  Hij heeft hier nog graag een antwoord op namens de fractie. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat Brasschaat al heel lang samen werkt met Igean.  Er is een overeenkomst voor Diftar.  Ondertussen stapten er al 19 gemeenten over naar DIftar.  Ze is blij dat hij verwijst naar het verhaal van Schoten.  Ze vraagt zich af of het wel zo eerlijk is dat iedereen 6 euro betaalt. Wanneer je goed sorteert kan je even goed veel minder betalen.  Op deze manier is het niet helemaal “de vervuiler betaalt”.  Ze is ervan overtuigd dat dit op termijn in Schoten ook wel zal veranderen. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat men 3 weken gesensibiliseerd heeft.  Het betrof niet enkel afval van mensen die het niet wisten maar er werd ook effectief sluikstort gevonden.  Dit wordt nagegaan en er zal streng opgetreden worden.  Vanaf deze week gaat men ook gas-boetes opleggen voor het buiten zetten van oranje zakken.  Er is volgens haar voldoende gesensibiliseerd en er is voldoende informatie verschenen.  Wanneer er bewust afval gedropt wordt, zullen de gas-boetes ook hoger zijn. 

 

Raadslid Vanpoucke bedankt schepen Van Honste voor het antwoord.  Hij vermoed dat het een debat zal zijn dat elke maand wel zal terug komen op de één of andere manier.  Hij vindt het interessant om te blijven debatteren met elkaar. 

 

Raadslid Vanderschoepen gelooft ook dat het debat regelmatig zal terug keren.  Hij is ervan overtuigd dat er voor alles betreffende milieu heel veel inspanningen moeten gebeuren.  Wat hem betreft wordt de afvalberg niet kleiner.  De restafval-berg wordt kleiner maar de PMD-afval wordt groter.  Hij stelt dat Igean al aangaf dat de hoeveelheid PMD nu al dramatisch wordt.  Zijn fractie heeft haar bezorgdheden al geuit met betrekking tot een extra ophaalronde die er zou moeten komen en die dan ook weer meer zal kosten.  Hij gaf toch graag zijn bezorgdheden even mee. 

 

Schepen Van Honste neemt deze bezorgdheden zeker mee in de vergaderingen van Igean. 

Beslissing

 

 

Wie de laatste weken de Facebook pagina “Ge zijt van Brasschaat” consulteert zal ongetwijfeld de gevoeligheden en massale negatieve reacties hebben kunnen lezen hoe onze Brasschaatse inwoners denken over de verhoogde Diftar-Taks en de extra problemen die de invoering van dit systeem met zich meebrengen.
Ook buiten FB, op de wekelijkse markt of in de Brasschaatse winkels is de invoering van Diftar een veelbesproken item dat vaak zorgt voor algemene frustratie waarbij de politiek het eens temeer moet ontgelden.
 

Neemt kennis van de vraag van Robert Geysen, namens CD&V:

        Het ijksysteem dat men bij Igean hanteert zou slechts juist werken bij gewichten boven de 5 kg? Is dit zo of is dit fake nieuws? Kan gemeenteraad het ijkingsverslag met juiste meetwaarden inzien?

        Veel inwoners bestelden een container met slot (en velen zullen ongetwijfeld volgen) …wanneer kunnen ze daarover beschikken want bij navraag krijgen ze geen exacte datum? Waarom is de 20,00€ extra voor aankoop slot niet voorzien in de reeds hoge bijdrage?
( Huur-frequentie en gewicht).

        De aangeboden containers worden die “ voor en na lediging” gewogen want anders betaal je tweemaal voor gewicht dat alsnog aanwezig blijft in container?

        Welke sociale correcties werden er nu allemaal doorgevoerd en hoe deze praktisch/automatisch worden geïntegreerd naar bevolking toe? Graag een volledige toelichting.

        Is er rechtsgeldigheid om zelfstandigen te verplichten om buiten hun privé afval- ophaling een container van Igean te voorzien?

        Het opspuiten met siliconen ( oplossen water in containers) is dat een duurzame oplossing? (gebruik siliconen)?

        Inwoners die verhuizen (binnen de gemeente) merken plots een negatief saldo op hun rekening daar vroeger gestorte voorschotbedragen niet worden overgezet naar de nieuwe woonst? We hebben een verhaal waarbij kat en muisspel (gemeente/Igean) de bewoner de dupe is.
 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

 

 

23 Molenweg 50b. Goedkeuring ontwerp verkoopakte. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.