Zitting van maandag 30 augustus 2021

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Jef Konings, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Robert Geysen en Ellen Somers - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Bart Brughmans, Jan Jambon, Dieter Heughebaert en Johan Caluwé - raadsleden

 

 

Hedwig van Baarle raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 12.

Ellen Somers raadslid  verlaat de zitting vanaf punt 15.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

2 Ontslag raadslid Shana Claessens en Niels de Kort. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Voorzitter Versompel dankt beide leden voor hun inspanningen die zij geleverd hebben voor de gemeenteraad.

Beslissing

 

 

Op 22 juli 2021 heeft Shana Claessens haar ontslag als lid van de gemeenteraad van Brasschaat aangekondigd. Aan de gemeenteraad wordt verzocht kennis te nemen van dit ontslag.

 

Op 9 augustus 2021 heeft Niels de Kort zijn ontslag als lid van de gemeenteraad van Brasschaat aangekondigd. Aan de gemeenteraad wordt verzocht kennis te nemen van dit ontslag.

 

Neemt kennis van het ontslag van Shana Claessens en Niels de Kort als gemeenteraadslid. Dit ontslag gaat in conform artikel 13 van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

1 Onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Somers en raadslid Geysen leggen hun eed af als gemeenteraadslid en voorzitter Versompel feliciteert hen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Ellen Somers is de eerste opvolger die in aanmerking komt voor het mandaat van gemeenteraadslid Shana Claessens.

 

Robert Geysen is de eerste opvolger die in aanmerking komt voor het mandaat van gemeenteraadslid Niels de Kort.

 

Op 20 augustus 2021 werden zij uitgenodigd om in de openbare zitting van de gemeenteraad van 30 augustus 2021 de eed af te leggen in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Door het onderzoek van de geloofsbrieven en de erop volgende eedaflegging van het gemeenteraadslid, vermeld in artikel 14, worden deze van rechtswege als lid voor de raad voor maatschappelijk welzijn beschouwd.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de geloofsbrieven te onderzoeken en goed te keuren. Daarna worden Ellen Somers en Robert Geysen uitgenodigd om de eed af te leggen.

 

Juridisch kader

Artikels 12, 14, 15 en 68 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Keurt, na onderzoek door de voorzitter van de gemeenteraad, de geloofsbrieven goed van:

          Ellen Somers

          Robert Geysen

 

Art.2.- Ellen Somers legt in de openbare vergadering de volgende eed af in handen van Tom Versompel, voorzitter van de gemeenteraad: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

 

Art.3.- Robert Geysen legt in de openbare vergadering de volgende eed af in handen van Tom Versompel, voorzitter van de gemeenteraad: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

3 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 28 juni 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

 

Raadslid Hermans haalt aan dat er tijdens de vorige zitting een uiteenzetting was over de vragen die schriftelijk gesteld worden.  Dit was zo voor Pidpa, Pontes, Cipal,…  Omwille van tijdsdruk werden de vragen schriftelijk gesteld.  Dit was volgens haar wel met de verwachting dat dit dan mee in het verslag zou opgenomen worden.  Ze kan de antwoorden niet terugvinden in het verslag.  Voorzitter Versompel had volgens haar beloofd om hier eens over na te denken om zo de manier van werken wat te verfijnen.  Op deze manier moeten ze niet altijd bedelen voor de antwoorden op de vragen die ze schriftelijk gesteld hebben.  Raadslid Hermans wil graag weten wat de stand van zaken is over de reflectie die hij hierover gedaan heeft?

 

Voorzitter Versompel geeft aan dat hij dit best niet alleen beslist.  Hij gaat dit voorleggen aan de fractievoorzitters op het eerstvolgende overleg.  Dit overleg zal normaal plaatsvinden eind september.  Hij geeft mee dat hij het zeker niet vergeten is.

 

Voorzitter Versompel stelt dat het een probleem is dat notulen van een vergadering weergeven wat er op die vergadering besproken is.  Wanneer er achteraf schriftelijke vragen geformuleerd worden, zijn deze niet besproken in de vergadering.  Hij geeft aan dat het belangrijk is dat er hier geen ongepaste zaken gecreëerd worden.  Hij stelt dat hij daar een juiste weg in moet vinden om geen onregelmatigheden te creëren.  Het is volgens hem absoluut niet de bedoeling om te verhinderen dat mensen vragen stellen, maar het is ook niet de bedoeling om telkens tot 2-3u ’s nachts te vergaderen.  Hier zal een gulden middenweg moeten gezocht worden met het oog op het vermijden van onregelmatigheden.  Dit onderwerp zal verder besproken worden op het overleg met de fractievoorzitters. 

 

Raadslid Hermans hoopt dat er een draagvlak zal zijn, eender welke beslissing er genomen wordt.  Op dit moment is ze dan wel minder geneigd om haar vragen schriftelijk te stellen wegens tijdsgebrek.  Voor de goede gang van zaken, lijkt het haar beter om haar vragen dan nu wel mondeling te stellen. 

 

Voorzitter Versompel geeft nog mee dat ze haar vragen ook op voorhand mag doormailen. 

 

Raadslid Hermans haalt aan dat er op deze manier minder kans is tot debat.  Ze wacht de beslissing verder af. 

 

Voorzitter Versompel geeft nog mee dat er zeker geen achterdocht of negativisme aanwezig is.  Hij wil alles zo correct en positief mogelijk behandelen. 

 

Raadslid Vanpoucke komt graag terug op de beloftes die hem zijn gemaakt tijdens de vorige gemeenteraad.  Enkele weken geleden ontving hij een mail van schepen Heirman.  Er resten hem hier nog 2 vragen, deze werden opgenomen in het verslag.  Schepen Van Honste zou hem nog informatie bezorgen omtrent het energieloket, dit mag hem ook schriftelijk bezorgd worden.  Waarnemend burgemeester Cools ging een voorstel voorleggen aan toezicht, ook hier wil raadslid Vanpoucke graag nog een terugkoppeling. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de vraag op dit ogenblijk nog niet werd gesteld aan toezicht.  Hij biedt zijn verontschuldigingen hiervoor aan en geeft aan dat hij dit vrij snel in orde zal brengen.  Hij zal daarna het antwoord van toezicht terugkoppelen aan de gemeenteraad. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat ze de cijfers van het energieloket reeds had bezorgd maar dat ze de opsplitsingen nog ging bezorgen aan raadslid Vanpoucke.  Hij wil graag een opdeling per regio en een opdeling per gemeente.  Schepen Van Honste had dit reeds opgevraagd, maar ze zal het nog eens navragen. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft nog mee dat hij weet dat de cijfers bestaan aangezien hij ze al eens te pakken had gekregen van een andere gemeente. 

 

Raadslid Vanpoucke komt graag ook nog terug op punt 11.  Hij zou graag de vragen en antwoorden van de andere fracties met betrekking tot de rekeningen ook ontvangen.  Op deze manier kan men leren van mekaars interessante vragen.  Het is volgens hem gewoon een kwestie van het document door te mailen of te koppelen in meeting.mobile. 

 

Als laatste komt raadslid Vanpoucke nog terug op een item van schepen Heirman bij punt 11.  Er werd meegegeven dat er een punt op de agenda zou staan over het woonzorgcentrum naar aanleiding van de vraag van raadslid Brughmans.  Raadslid Vanpoucke wil graag weten wanneer dit op de agenda zal staan? 

 

Schepen Heirman licht toe dat de besprekingen lopende zijn.  Eén van de komende weken zal er een gesprek zijn met de raad van bestuur van het Zorgbedrijf en daarna komt het ook op de raad voor maatschappelijk welzijn. 

 

Raadslid Vanpoucke hoopt hierover de vragen & antwoorden te verkrijgen via mail of meeting.mobile.  Hij kijkt al uit naar een volgende vergadering om meer te weten te komen over het onderwerp “Vesalius”. 

 

Raadslid Van der Schoepen vraagt zich af of er nog tussenkomsten mogen gedaan worden wanneer er interessante vragen zijn? 

 

Voorzitter Versompel bevestigt dat dit uiteraard kan.  Als een vraag niet interessant is, zou ze volgens hem niet gesteld worden.  Hij wilde gewoon ingaan op het feit dat er soms wordt geopperd dat de vergaderingen vaak te lang duren.  Hij wil voor een gulden middenweg zorgen. 

 

Raadslid Hermans komt graag nog even terug op punt 22 van het zittingsverslag.  Ze had destijds gevraagd of het mogelijk was om een toelichting te krijgen met betrekking tot de verschillende steunen die werden toegekend in de wereld.  Ze licht hier toch graag een kleine nuance toe.  Ze wil niet weten wat er aan wie werd gegeven maar wel wat de volledige situatie is in die bepaalde geb

ieden.  Op deze manier wil ze bewustmaking van de bevolking en zo weten ze waarnaar het geld gaat en wat er speelt.  Ze wil dus niet enkel een cijferkolom maar ook graag wat context daarrond.  Ze wil dit graag ook in het verslag lezen.

 

Voorzitter Versompel licht toe dat deze context niet kan genotuleerd worden als dit niet in de vergadering werd besproken.  Iemand van de bevoegde diensten kan dit wel zeker nog nabezorgen.  Het louter toevoegen aan het verslag ligt gevoelig.  Hij geeft wel mee dat er ten alle tijden vragen kunnen geformuleerd worden. 

 

Raadslid Hermans begrijpt dit.  Ze wil wel graag een bredere toelichting rond de problemen die zich voordoen en wat de stand van zaken is.  Het cijfermateriaal kan ze zelf ook terugvinden en heeft ze dus niet nodig.  Het zou fijn zijn volgens haar om het inhoudelijk breder te schetsen, dit kan ook in de commissie. 

 

Voorzitter Versompel geeft mee dat deze vraag genotuleerd wordt. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft hieromtrent graag nog wat toelichting.  Op advies van de algemene vergadering wordt er steeds advies gegeven aan het college en de gemeenteraad.  Bij de raad voor ontwikkelingssamenwerking zitten een aantal experten die deze zaken altijd goed voorbereiden.  Hij stelt dat haar vraag aan hen kan gesteld worden. 

 

Raadslid Hermans dankt waarnemend burgemeester Cools voor zijn voorstel. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 28 juni 2021 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 28 juni 2021 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

4 Kwartaalrapportering van het 2de kwartaal jaar 2021. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans refereert als eerste graag naar pagina 17, punt 3.4 met betrekking tot de alcoholcontroles.  Er worden per kwartaal ongeveer 87 uren voorzien.  Ze stelt vast dat men in 2 kwartalen onder het gemiddelde zit waardoor men in Q1 & Q2 maar op 148 uren zit in plaats van 178 uren.  Ook voor de BOB-campagne werden 64 uren voorzien maar de stand van zaken na 2 kwartalen is maar 5,37 uren.  Op deze 2 flanken is er volgens haar wel wat in te halen.  Raadslid Hermans vraagt zich af of er een verklaring is waarom men al 2 kwartalen niet aan de gemiddelden komt? 

 

Op bladzijde 22, punt 5.3 gaat het over een verdubbeling van de pv’s, de onmiddellijk minnelijke schikkingen.  Ook hier had ze graag een verklaring voor de daling.   Tot slot, pagina 23, punt 6.1 met betrekking tot overlast lawaaihinder.  Er zijn opvallend veel meldingen, nl. een verdubbeling (van 81 naar 176).  Er zijn wel bijzonder weinig pv’s.  Ze stelt zich hier vragen bij.  Ze wil graag weten hoe het komt dat hier zo veel meldingen zijn en hoe men hier mee omgaat.  Ze heeft dit punt al vaak aangehaald, maar ze blijft hier gevoelig aan.  Aangezien het een verdubbeling is, wil ze hier graag toch nog wat uitleg bij. 

Op pagina 25, punt 6.3 met betrekking tot de informatica-misdrijven spreekt men over een toename van het aantal feiten maar de cijfers liggen lager.  Raadslid Hermans vindt dit misleidend.  Uit de eerste indruk lijkt het alsof er een halvering is, maar dit klopt dan niet helemaal.  Ze wil graag weten hoe de cijfers er reëel zouden uitzien indien er toch een opdeling zou zijn.  Ze wenst graag te weten of men dan andere conclusies zou kunnen trekken met betrekking tot de aanpak.

 

De korpschef geeft toelichting bij de vragen van raadslid Hermans.  Om te starten licht ze toe dat er bij punt 5.3 een fout in het verslag is geslopen.  Bij de OMS moet het niet 27 zijn maar 14.  Er waren 20 pv’s en de 20 OMS’en vanwege drugbezit vallen hier dan ook onder. 

 

De korpschef bevestigt dat ze in de cijfers lager zitten dan voorzien.  Het percentage positieven ligt hoger dan het provinciaal gemiddelde.  De doelstellingen zijn niet behaald omwille van de capaciteit op de dienst verkeer.  Er was een hoofdinspecteur in opleiding tot 1 juli en een nieuwe collega mobiliteit startte ook pas op 1 juli.  Er was ook nog een collega die 3 maanden naar de opleiding ‘specialist verkeer’ gegaan.  Bijna de helft van de afdeling ontbrak gedurende een aantal maanden.  Dit is ook van toepassing voor de BOB-controles.  Er werden minder opdrachten gedaan omwille van capaciteit op interventie.  De BOB-controles gebeuren door de mensen van interventie, wanneer zij zwaarder belast zijn, gaan zij automatisch minder controles doen.  De korpschef licht toe dat de verkeersdienst nu terug voltallig is, dus de cijfers zullen nu ook terug mooi naar boven gaan. 

 

De korpschef geeft ook toelichting omtrent de overlast / lawaaihinder.  In mei veranderde de regels met betrekking tot de avondklok en dat merken ze ook in de cijfers.  Ze geeft aan dat het een verklaring kan zijn dat mensen de stilte nu gewoon zijn en dat ze dan sneller de politie gaan bellen.  Er wordt hier echter nooit vanaf de eerste keer een pv uitgeschreven.  Er wordt zorgvuldig in een bestand bijgehouden waar de meldingen binnen komen, zowel op privé-adressen als in een café.  De politie stelt ook vast dat er vaak gebeld wordt vanuit een zelfde adres.  Wanneer er bij een café telkens dezelfde buur naar de politie belt, gaan zij eerder werken op bemiddeling en gaan ze in gesprek in plaats van een pv op te stellen.  Er zijn volgens haar duidelijk een aantal drempels die moeten genomen worden alvorens men overgaat tot het opstellen van een pv.  Dit doen ze pas vanaf wanneer ze merken dat er echt onwil is.  De korpschef bevestigt dat de meldingen effectief gestegen zijn en dat ze merkt dat er, vooral in het weekend, veel meldingen komen. 

 

De korpschef licht toe dat de cijfers met betrekking tot informatica-misdrijven gedaald zijn in de aangifte.  Ze zijn momenteel bezig om het nadeel te inventariseren, maar dit is gigantisch hoog.  Voor een half jaar zitten ze nu reeds op 700 000 euro.  De cijfers zijn dus wel degelijk gezakt, maar qua nadeel is het voor de burgers echt gigantisch.  Ze blijven verder inzetten op sensibilisering, o.a. via sociale media maar ze zijn heel inventief.  Vandaag werden er o.a. weer mails verstuurd rond its me.  Het ziet er meestal zo professioneel uit, dat het om grote bedragen gaat. 

 

Raadslid Hermans licht toe dat ze het dan iets verkeer begrepen had.  Ze had begrepen dat er op bepaalde adressen, meerdere soorten van criminaliteit zijn en dat die dan niet apart gescheiden waren. 

 

De korpschef geeft graag nog toelichting hieromtrent zonder te technisch te worden.  Wanneer er iemand bijvoorbeeld aangifte komt doen voor 20 000 euro gaan ze onderzoeken waar dit op gestort werd.  Op deze manier komen ze nog extra namen tegen en daar zullen dan ook pv’s voor witwas opgesteld worden.  In 1 dossier worden dus vaak meerdere pv’s opgesteld. 

 

Raadslid Hermans dankt de korpschef voor de toelichting. 

 

Raadslid Hoegaerts heeft een vraag met betrekking tot de overlastcamera’s (pagina 24).  In het verslag leest hij dat deze het laatste kwartaal 8 keer werd ingezet en er staan ook sterretjes bij de camera’s die niet meer verhangen werden.  Er zijn ook camera’s die defect zijn.  Raadslid Hoegaerts vraagt zich af hoeveel camera’s er nu zijn en hoeveel er effectief ingezet worden? Hij wil graag ook weten hoe lang bepaalde camera’s op bepaalde locaties al defect zijn en wanneer deze zullen hersteld worden? Hij stelt dat het weinig efficiënt is dat er overlastcamera’s blijven hangen wanneer ze niet werken. 

 

De korpschef bevestigt dat er 5 overlastcamera’s ophangen.  Sommige daarvan werken nog en sommige werken niet.  De reden hiervan is dat de hoogtewerker stuk is, maar men is bezig met de aankoop van een nieuwe hoogtewerker.  Op dit moment kunnen deze er dus niet afgehaald worden.

 

Raadslid Hoegaerts vraagt of dit een hoogtewerker van de gemeente is? 

 

De korpschef bevestigt dat de hoogtewerker van de gemeente is.  Er werd met de gemeente besproken dat er misschien tijdelijk één gehuurd kan worden. 

 

Raadslid Pauwels heeft een vragen met betrekking tot pagina 9.  Hij stelt vast dat de snelheden de pan uit swingen.  Ook op sociale media wordt de discussie gevoerd en verwijst men naar een bepaald soort wagens.  Hij stelt ook vast dat er 11% overtredingen zijn binnen de bebouwde kom en 10% buiten de bebouwde kom.  Later in het verslag wordt het nog erger haalt hij aan, 31% van de overtredingen zijn in zone 30.  Hij vraagt aan de korpschef of het mogelijk is om daar nog meer controles uit te voeren en meer pv’s op te maken.  Op pagina 14 stelt hij vast dat er precies iets mis is met de onbemande camera’s op de Lage Kaart en de Pauwelslei aangezien er bij beide een 0 staat.  Hij wil graag weten of deze onbemande camera’s defect zijn. 

 

Raadslid Pauwels stelde op de website van mobiliteit vast dat er 3 zwarte punten zijn in Brasschaat.  Er was 1 dodelijk ongeval.  Aan de Voshollei wordt gewerkt en het andere is het kruispunt Miksebaan/Bredabaan/Augustijnslei.  Het derde is het kruispunt Essensteenweg/Bredabaan/Sint Jobsesteenweg.  Graag wil hij een stand van zaken met betrekking tot deze 3 zwarte punten.  De werken van het laatste kruispunt werden reeds uitgesteld naar het najaar.  Het najaar is er bijna maar hij ziet weinig nieuws hierover. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de werken aan het kruispunt Essensteenweg/Bredabaan/Sint Jobsesteenweg uitgesteld zijn omwille van het vaccinatiecentrum.  Dit zal naar 2022 gaan.  Het kruispunt Miksebaan/Bredabaan zat vroeger in het centrumproject maar nu is dit AWV, het gewest, dat dit op zich neemt.  Ook hier zijn er plannen maar deze moesten nog op een provinciale commissie komen.  Vermoedelijk gaan deze werken ook van start in 2022-2023. 

 

Raadslid Pauwels geeft aan dat hij het spijtig vindt dat de werken aan het kruispunt van de Essensteenweg 2 jaar vertraging hebben opgelopen. 

 

De korpschef licht toe dat het misschien niet te wijten is aan bepaalde wagens, maar de politie stelt vast dat het vaak om lokaal verkeer gaat die te hoge snelheden halen.  Vandaar dat het ook belangrijk is om te blijven inzetten op preventie.  Politiezone Brasschaat is strenger geworden, ze flitsen vanaf de tolerantiegrens.  Dit wil zeggen dat er geen extra tolerantie meer wordt ingebracht.  De politie gaat nu ook veel meer aan scholen flitsen ten opzichte van vorig jaar.  Er zijn in Brasschaat een 25-tal scholen en hier is men beperkt qua uren dat men daar kan flitsen.  Omdat het percentage in schoolomgevingen hoog blijft, zal daar ook blijvend meer ingezet worden.  De korpschef stelt vast dat deze cijfers hoog blijven.  Op bepaalde locaties waar men veel flitst, ziet men de cijfers helaas niet zakken.  In haar ogen blijft dit iets waar blijvend op moet gewerkt en gesensibiliseerd worden. 

 

De korpschef licht toe dat er 4 palen onbemande carmera’s zijn, maar er is maar 1 camera die telkens verhangen wordt.  Elk kwartaalverslag zal er dus bij één van de palen wel een 0 staan. 

 

Raadslid Pauwels stelt op pagina 29 nog vast dat er een 400-tal uren meer administratie waren in kwartaal 1 t.o.v. kwartaal 2.  Hij vraagt zich af of er hier geen vereenvoudiging mogelijk is?

 

De korpschef licht toe dat dit om de uren van de buurtpolitie (wijkwerking) gaat.  Het is opvallend, maar ze moet dit verder navragen. 

 

Raadslid Pauwels dankt de korpschef voor haar antwoorden. 

 

Schepen Heirman komt graag nog even terug op de opmerking van raadslid Hoegaerts.  Hij las in het collegebesluit van 8 februari 2021 dat de hoogtewerker gegund is bij Thomas-kranen.  De levertermijn is 80 werkdagen.  Hij gaat navragen of de hoogtewerker nog onderweg is of recent gearriveerd is.  Er zal geen hoogtewerker gehuurd moeten worden om zeer binnenkort in actie te kunnen treden. 

 

Raadslid Hoegaerts dankt schepen Heirman voor de opvolging. 

 

Voorzitter Versompel dankt de korpschef voor haar aanwezigheid. 

Beslissing

 

 

Neemt kennis van het kwartaalrapport van het tweede kwartaal 2021 van de lokale politie van Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

5 Gemeenteraadscommissie organisatie, financiën en veiligheid. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissies organisatie, financiën en veiligheid samengesteld.

 

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad stelt dat de raadsleden die de vergaderingen van de commissies waarvan ze geen deel uitmaken, bijwonen daarvoor geen presentiegeld ontvangen, behoudens wanneer zij vooraf als plaatsvervanger werden aangeduid.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de plaatsvervangers aan te duiden.

Op 9 augustus 2021 kondigde Niels de Kort zijn ontslag aan als gemeenteraadslid. Het is nodig hem te vervangen in deze gemeenteraadscommissie.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Erwin Callens

          Karin Beyers

          Hedwig van Baarle

          Dieter Heughebaert

          Bart Thijs

Als plaatsvervanger wordt Joris Van Cauwelaert aangeduid.

 

Voor CD&V

          Bart Brughmans

          Bob Geysen

Als plaatsvervangers worden Dirk de Kort en Jef Konings aangeduid.

 

Voor Brasschaat 2012

          Kasper Vanpoucke met als plaatsvervanger Rudi Pauwels en Inge Hermans

 

Voor Vlaams Belang

          Dimitri Hoegaerts met als plaatsvervanger Luc Van der Schoepen

 

Voor Open VLD

          Anne Van Aperen

 

Voor PvdA

          Rob Eeman lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

6 Gemeenteraadscommissie persoonsgebonden zaken. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissie Persoonsgebonden Zaken samengesteld.

 

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad stelt dat de raadsleden die de vergaderingen van de commissies waarvan ze geen deel uitmaken, bijwonen daarvoor geen presentiegeld ontvangen, behoudens wanneer zij vooraf als plaatsvervanger werden aangeduid.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de plaatsvervangers aan te duiden.

Op 22 juli 2021 kondigde Shana Claessens haar ontslag aan als gemeenteraadslid. Het is nodig haar te vervangen in deze gemeenteraadscommissie.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Walter Vermeulen

          Cathy Mallentjer

          Karin Beyers

          Hedwig van Baarle

          Joris Van Cauwelaert

Als plaatsvervanger wordt Erwin Callens aangeduid

 

Voor de CD&V-fractie:

          Bart Brughmans

          Ellen Somers

Als plaatsvervangers worden Jozef Konings en Dirk de Kort aangeduid.

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie

          Johan Caluwe met als plaatsvervangers Inge Hermans en Kasper Vanpoucke

 

Voor de Vlaams Belang-fractie

          Luc Van der Schoepen met als plaatsvervanger Greet Verbert

 

Voor de Open VLD-fractie:

          Anne Van Aperen

 

De PvdA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

7 Gemeenteraadscommissie plaatsgebonden zaken. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissie Plaatsgebonden Zaken samengesteld.

 

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad stelt dat de raadsleden die de vergaderingen van de commissies waarvan ze geen deel uitmaken, bijwonen daarvoor geen presentiegeld ontvangen, behoudens wanneer zij vooraf als plaatsvervanger werden aangeduid.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de plaatsvervangers aan te duiden.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie voor Plaatsgebonden zaken wordt als volgt samengesteld

 

Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Walter Vermeulen

          Erwin Callens

          Joris Van Cauwelaert

          Karin Beyers

          Cathy Mallentjer

Als plaatsvervanger wordt Hedwig Van Baarle aangeduid.

 

Voor CD&V:

          Dirk de Kort

          André Van Mechelen

Als plaatsvervangers worden Bart Brughmans en Bob Geysen aangeduid.

 

Voor Brasschaat 2012

          Rudi Pauwels met als plaatsvervangers: Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé

 

Voor Vlaams Belang

          Luc Van der Schoepen met als plaatsvervanger Dimitri Hoegaerts

 

Voor Open VLD

          Anne Van Aperen

 

Voor PvdA

          Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

8 Gemeenteraadcommissie Vrije Tijd. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissies Vrije Tijd  samengesteld.

 

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad stelt dat de raadsleden die de vergaderingen van de commissies waarvan ze geen deel uitmaken, bijwonen daarvoor geen presentiegeld ontvangen, behoudens wanneer zij vooraf als plaatsvervanger werden aangeduid.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de plaatsvervangers aan te duiden.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie voor Vrije Tijd wordt als volgt samengesteld:

 

Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Bart Thijs

          Karin Beyers

          Dieter Heughebaert

          Cathy Mallentjer

          Hedwig Van Baarle

Als plaatsvervangers worden Walter Vermeulen en Erwin Callens aangeduid.

 

Voor de CD&V-fractie:

          Bob Geysen

          Jozef Konings

Als plaatsvervangers worden André Van Mechelen en Ellen Somers aangeduid.

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie

          Inge Hermans met als plaatsvervangers: Johan Caluwé en Rudi Pauwels

 

Voor de Vlaams Belang-fractie

          Greet Verbert met als plaatsvervanger Dimitri Hoegaerts

 

Voor de Open VLD-fractie:

          Anne Van Aperen

 

De PvdA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

9 Gemeentelijk secundair onderwijs. Beheerscomité en reaffectatiecommissiescholengemeenschap GIB/GITOK Aanduiding van afgevaardigde en plaatsvervanger. - UITGESTELD

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

10 Gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs. Academie Noord. Wijziging intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst met ingang van 1 september 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met ingang van 1 september 2004 werd Academie Noord opgericht onder de vorm van een intergemeentelijke samenwerking tussen de gemeenten Brasschaat, Essen, Schilde, Stabroek en Wuustwezel. Sedert die datum wordt voor de leerlingen van het 1e tot en met het 6e leerjaar door de Academie van Brasschaat algemeen beeldende vorming aangeboden in de gemeenten Essen, Schilde, Stabroek en Wuustwezel

 

Met ingang van 1 september 2020 stapte het gemeentebestuur van Essen uit de intergemeentelijke samenwerking. Met het gemeenteraadsbesluit van 31 augustus 2020 werd de nieuwe intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst in verband met Academie Noord, regionale academie voor beeldende kunsten, tussen de gemeenten Brasschaat, Schilde, Stabroek en Wuustwezel afgesloten.

 

De gemeentebesturen van Wuustwezel en Schilde stappen met ingang van 1 september 2021 uit de intergemeentelijke samenwerking.

 

Het is noodzakelijk een nieuwe intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst in verband met Academie Noord tussen de gemeenten Brasschaat en Stabroek af te sluiten met ingang van 1 september 2021.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 6 juli 2001 over de intergemeentelijke samenwerking.

Het decreet van 9 maart 2018 over het deeltijds kunstonderwijs.

De ministeriële omzendbrief van 11 januari 2002 over de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 over de intergemeentelijke samenwerking.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen. De kosten verbonden aan de intergemeentelijke samenwerking met het gemeentebestuur van Stabroek worden teruggevorderd aan de betrokken gemeente.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de nieuwe intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst in verband met Academie Noord tussen de gemeenten Brasschaat en Stabroek. De intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

11 Gemeentelijke basisonderwijs. Aanwerving van onderwijzend personeel schooljaar 2021-2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vindt dit een goed idee maar hij stelt zich de vraag of men niet in de problemen komt door zoiets toe te kennen aan het gemeentelijk onderwijs.  Andere netten hebben deze sociale voordelen niet en dan zullen zij hier ook aanspraak op willen maken.  Hij wil graag weten of er hier geen probleem door gaan ontstaan.  Hij stelt vast dat er voor de 65 000 euro nog geen krediet is.  Hij wil graag weten waar men dat geld gaat halen? 

 

Schepen Ven licht toe dat ze al vanaf het begin van het schooljaar in de problemen zitten.  Er is overal een groot tekort aan leerkrachten.  Voor alle onderwijsnetten bestaat er reeds een lerarenplatform dat voor alle onderwijsnetten is.  Van hieruit kan men leerkrachten aanspreken en eruit halen.  Stakabra heeft een pot voor de verschillende scholen in de 3 gemeenten.  Het is altijd een gepuzzel wie naar waar gaat maar ze worden aangevuld met uren.  Er wordt een vliegende ploeg opgestart voor de scholengemeenschap.  Als de andere scholen dit ook willen doen, kunnen zij dat zeker ook.  Momenteel worden er 3 voltijdsen gevraagd voor de vliegende ploeg.  Deze mensen zullen als extra personeel aangeworven worden. 

 

Schepen Heirman licht toe dat dit niet voorzien was en dat de 65 000 euro zal moeten verschoven worden.  Dit is op de kas van de gemeente en niet op de kas van het onderwijs.  Een stukje van de overschotten in het budget zal verschoven worden naar het onderwijzend personeel.  Er zal geen extra budget voor moeten gezocht worden, enkel een verschuiving van het personeelsbudget. 

 

Raadslid Pauwels haalt aan dat dit een probleem kan vormen.  Het geld komt uit de kas van de gemeente.  Wat zal er gebeuren wanneer het vrij onderwijs ook geld nodig heeft?  Hij stelt dat er sociaal voordeel wordt gegeven aan de gemeentescholen.  Wanneer men dit doet, zou men dit ook aan het vrij net moeten geven.  Hij vindt het een schitterend idee, maar hij wil gewoon weten of dit een probleem zou kunnen geven? 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat het hier niet om een sociaal voordeel gaat.  Sociaal voordeel is wanneer het om avondonderwijs, schoolzwemmen,… gaat.  Dat is dan een sociaal voordeel voor de leerlingen, dit is gewoon organisatorisch.  Men werft personeel aan op gemeentebudget.  Dit heeft volgens hem in geen geval iets te maken met sociale voordelen. 

 

Raadslid Pauwels stelt dat het voor interpretatie vatbaar is.  Hij hoopt dat het geen problemen geeft. 

 

Schepen Ven licht toe dat er ook mensen zijn die een carrièreswitch maken, momenteel zijn er zo 2.  Deze mensen komen uit de privé, staan voor de klas en volgen een opleiding.  Er is personeel nodig in de scholen!

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Een sterk gemeentelijk basisonderwijs bestaat er in onze leerlingen kwaliteitsvol onderwijs aan te bieden, hiervoor is het noodzakelijk de juiste personeelsleden aan onze organisatie te binden.

 

De onderwijsinspectie deelt mee dat het tekort aan leraren en schoolleiders verder zal oplopen. Volgens ramingen stijgt het tekort van 2.322 fulltime leraren en directeuren in 2019, naar een tekort van ruim 4.000 in 2023/2024. Wanneer er niets verandert kan dit leiden tot een tekort van 10.847 fulltime banen in 2027. Dit over het ganse onderwijsveld.

 

Tot het schooljaar 2019-2020 was het nog mogelijk om eind augustus onderwijzers te vinden voor een aanstelling bij de start van het volgende schooljaar.

 

Tijdens het schooljaar 2020-2021 is gebleken dat:

          Het reeds bij de start van het schooljaar in september zeer moeilijk is om voor de functie van onderwijzer nog kandidaten te vinden om vervangingen in te vullen.

Vb. een halftijds ambt van onderwijzer in het lerarenplatform werd een heel schooljaar ingevuld door een kleuterleidster.

          De afwezigheden van personeelsleden niet allemaal konden worden vervangen vanuit het lerarenplatform.

Vb. Voor de vervanging van een afwezigheid van een voltijdse onderwijzer in het 4e leerjaar werd van voor de periode van 14 dagen geen vervanger gevonden en voor de overige 2 maanden werd na een zeer ruime werving een enthousiaste makelaar gevonden om de klas op te vangen.

          Klasgroepen die een voltijdse vervanging nodig hadden kregen gedurende deze periode les 3 of 4 verschillende leerkrachten.

          De bijkomende covid-lestijden die vanaf maart 2021 konden worden ingericht, slechts beperkt konden worden ingevuld en dit enkel door personeel dat reeds in dienst was en zich engageerde om enkele uren op te nemen bij hun bestaande opdracht.

 

Voor het schooljaar 2021-2022 wordt er opnieuw een lerarenplatform ingericht. De scholengemeenschap Stakabra heeft recht op 4,25 voltijdse betrekkingen. Dit is een daling met meer dan 40% tegenover het schooljaar 2020-2021.  Door de reeds geplande en verwachte afwezigheden bij de start van het schooljaar, zoals ziekte en bevallingsverlof, worden deze betrekkingen ingezet voor vervanging voor het eerste en sommigen voor een deel van het tweede trimester van het schooljaar 2021-2022.

 

Om tijdelijk onderwijzend personeel aan ons schoolbestuur te binden is het noodzakelijk nieuwe personeelsleden een gegarandeerde aanstelling voor een volledig schooljaar aan te bieden. De onzekerheid van vervangingscontracten maakt dit niet mogelijk.

 

Om tegemoet te komen aan bovenstaande problematiek wordt voorgesteld een extra ‘vliegende ploeg’ van onderwijzend personeel te voorzien in het gemeentelijk basisonderwijs. Deze medewerkers zullen verankerd worden aan één school van het gemeentelijk basisonderwijs van Brasschaat. De inzet van deze medewerkers wordt bepaald door de dienst onderwijs in overleg met de directies om deze zo optimaal mogelijk in te zetten om reguliere vervangingen op te vangen in de scholen. Voorgesteld wordt om in het totaal 3 voltijdse betrekkingen in het ambt van onderwijzer en kleuterleidster in te richten vanuit de middelen van het gemeentebestuur.

 

Wanneer deze medewerkers geen reguliere vervangingen uitvoeren zullen ze worden ingezet om:

- de zorgwerking te ondersteunen

- de leerachterstand van sommige leerlingen weg te werken

- leerkrachten met grote klasgroepen te ondersteunen

- de digisprong in de klassen mee te implementeren

 

Het college van burgemeester en schepenen van 5 juli 2021 besliste door de dringende noodzakelijkheid om met ingang van 1 september 2021 in het gemeentelijk basisonderwijs van Brasschaat in het totaal 3 voltijdse betrekkingen in het ambt van onderwijzer en kleuterleidster in te richten vanuit de middelen van het gemeentebestuur. Deze ambten zullen aangekocht worden via het ministerie van onderwijs en vorming. Door de schaarste op de arbeidsmarkt  van onderwijzend personeel was het noodzakelijk de engagementen onmiddellijk op te kunnen nemen en was het niet mogelijk te wachten tot de eerstvolgende gemeenteraad om dit punt te behandelen. Gevraagd wordt om de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 5 juli 2021 te bekrachtigen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 27 maart 1991 over de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding, zoals gewijzigd.

De ministeriële omzendbrief omzendbrief PERS/2012/08 van 15 oktober 2012 over de aanwending van het werkingsbudget voor aanwerving van personeel.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op maximaal een bedrag van 130.000,00 euro. Verwacht wordt dat minimaal 50% van deze kostprijs kan gerecupereerd worden door deze personeelsleden in te zetten in reguliere vervangingen

Kost

65.000,00 euro, btw inbegrepen (jaarlijks)

Budgetsleutel

080001/64970000 tussenkomst wedde ondersteuning basisonderwijs

Budget/jaar

Exploitatie 2022

Krediet beschikbaar

Nee. Het tekort bedraagt 65.000,00 euro.

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-  Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 5 juli 2021 waarin werd beslist om met ingang van 1 september 2021 in het gemeentelijk basisonderwijs van Brasschaat in het totaal 3 voltijdse betrekkingen in het ambt van onderwijzer en kleuterleidster in te richten vanuit de middelen van het gemeentebestuur wordt bekrachtigd. Deze ambten zullen aangekocht worden via het ministerie van onderwijs en vorming.

 

Art.2.- Aan de dienst onderwijs wordt opdracht gegeven deze ambten zo veel als mogelijk in te schakelen voor het invullen van reguliere, gesubsidieerde vervanging in de verschillende gemeentelijke basisscholen van Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

12 Erediensten. Rekening 2020 kerkfabriek Sint Jozef Hoogboom. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke veronderstelt dat de dienst financiën de rekening voor 2020 actief heeft opgevraagd.  Hij vermoed dat de kerkfabriek nog achter stond?  Hij vraagt zich af of het gebruikelijk is dat de exploitatietoelage betaalt wordt door 1 gemeente?  Bij deze kerk en de kerk op de Donk en Mariaburg wordt er volgens hem normaal met 2 subsidiërende gemeenten gewerkt. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat het hier om een achterstal ging.  De exploitatietoelagen moesten nog betaalt worden door Kapellen.  Het aandeel van Kapellen ansich moest nog betaald worden.  Het principe van 2 subsidiërende gemeenten blijft behouden, dit is ook een verplichting. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De dienst financiën heeft de rekening 2020 van Sint-Jozef Hoogboom opgevraagd bij de kerkfabriek.

 

Juridisch kader

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende eredienstinstellingen.

Besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 (algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten, artikel 39-43)

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen. De exploitatietoelage waarvan sprake in de toelichting is volledig betaald door de gemeente Kapellen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- verleent gunstig advies inzake de rekening 2020 van navermelde eredienstinstelling als volgt:

 

Sint Jozef (Hoogboom)

Exploitatieoverschot         5.565,29 euro
Investeringsoverschot                0,00 eurro
Totaal overschot         5.565,29 euro
Geldbeleggingen            100,94 euro
 

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

13 Eredienstinstellingen. Budget 2022. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke komt graag terug op dit budget dat ongeveer gelijkaardig is als de voorgaande jaren.  Dit zoals altijd met goede- en slechte leerlingen op gebied van financiën.  Hij wil graag op een commissie eens van gedachten wisselen met de kerkfabrieken over de concrete toekomst.  Dit in het licht van verklaringen van Bony alsook in het kader van het bestuursakkoord.  Het is elke legislatuur veel geld waarin geïnvesteerd wordt, zonder vaak te weten welke visie erachter schuilt.  Er werd al vaak de aankondiging gedaan voor een nieuw kerkenplan, maar daar zit nog maar weinig in op dit moment.  Fractie Brasschaat 2012 heeft altijd al een vrij helder standpunt gehad.  Ze kennen hun grondwettelijke plichten, maar ze verwijzen toch ook graag naar de veranderende visie.  Ook bij de kerkfabrieken is duurzaam ruimtegebruik belangrijk.  Ze vragen ook om solidariteit te laten spelen.  Er zijn volgens hem ook rijke kerkfabrieken, bijvoorbeeld die van Sint Antonius.  Een wijk verder is er dan weer een kerkfabriek die in geldnood zit en telkens weer moet aankloppen voor geld.  Hij stelt dat het misschien wel nodig is om daar eens na te denken wat daar de plannen voor de toekomst zijn. 

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat de bisschop zelf gezegd heeft dat er op korte termijn 10% van het vastgoed zal omgezet worden naar andere bestemmingen.  Vandaar ook zijn vraag voor Brasschaat. 

 

Raadslid Vanpoucke heeft een aantal concrete vragen :

 Wanneer denkt het bestuur uitvoering te geven aan het bestuursakkoord? 

 P. 23 : er moet de optie gegeven worden voor het wijzigen van een kerk.  1 kerk of meerdere?  Welke en wanneer? Kan het college hier al op antwoorden? 

 Graag meer detail omtrent de 3e zendmast en de inkomsten hieromtrent. 

 Kerk Donk : technieken in het verbouwdossier, bedoelt men hier energietechnieken?  Lopende kosten beter onder controle krijgen. 

 Kerkfabriek Kaart / Mariaburg ontbreekt.  Hij vraagt zich af of die later bijkomen? 

 

Schepen Heirman licht toe dat de steden en gemeenten decretaal verplicht zijn om bij te springen in de tekorten van de kerkfabriek.  Wanneer deze beslissing ooit wordt aangepast, kan men hierover in debat gaan maar momenteel is het nog een decretale verplichting waaraan Brasschaat moet voldoen.  Voor Brasschaat gaat het om 30% bij gewone investeringen en om 90% bij investeringen rond energie en veiligheid.  Hij durft het in twijfel trekken of hier ooit verandering in zal komen. 

 

Schepen Heirman komt ook graag terug op de werken aan de kerkfabriek op de Kaart.  Deze zijn voorzien voor december 2021.  Daar gaat het om een belangrijke bestemmingswijziging waar woningen in komen.  Het antwoord met betrekking tot de zendmast moet hij raadslid Vanpoucke schuldig blijven. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat de toelagen die gegeven worden, kaderen in een beleidsbeslissing.  Bij de kerk Rustoord wordt er nu ook een nevenbestemming voorzien.  Dit zit op dit moment nog voor subsidie bij het Vlaams Gewest.  Men tracht te starten tegen het einde van dit jaar. 

 

Schepen Heirman geeft aan dat het voor sommige fracties misschien wel eens wat minder mag zijn voor de kerkfabrieken terwijl andere fracties vinden dat het wel eens wat meer mag zijn.  Hij stelt voor om de kerk in het midden te houden. 

 

Raadslid Vanpoucke wil graag eens in debat gaan met de kerkfabrieken op een commissie of een thema-commissie.  Dit is constructief bedoelt, hij heeft een oprechte interesse hiervoor.  Hij wil niet telkens dezelfde vragen blijven stellen aan het bestuur.  Het is aan de kerkfabrieken om toelichting te geven.  Het is een reden om de plannen eens te ontvouwen en Brasschaat is tenslotte ook wel betrokken.  Men zou tevens ook kunnen verwijzen naar de Antwerpse bisschop.  Hij wilde graag weten om welke ingrepen het ging, want als het airco was is het geen energie-investering. 

 

Raadslid Dirk de Kort wil graag reageren op de tussenkomst van raadslid Vanpoucke.  Het beheer met betrekking tot de tussenkomsten gebeurt als een goede huismoeder of huisvader.  Wanneer het niet nodig is om beroep te doen op gemeentelijke tussenkomsten, gebeurt het ook niet.  Hij wilde ook graag een tussenstand over de kerk Rustoord, maar hier heeft hij intussen een antwoord gekregen van de schepen en de burgemeester. Hij is blij dat de kerk Rustoord initiatief heeft genomen om de erediensten te blijven gehouden, maar ook hier kan nog het één en andere herbekeken worden.  Hij wil hen graag feliciteren met hun wijze van aankoop.  Tot slot wil hij graag weten of hij binnenkort zal gebriefd worden over de kerk op de Donk.  Welke werken is men van plan om te voeren?  Raadslid Dirk de Kort vraagt ook een toelichting op de commissie. 

 

Raadslid Van der Schoepen geeft graag nog een opmerking mee.  Hij kan zich herinneren dat de kerkfabriek zich in de vorige legislatuur ook al is komen verdedigen in een commissie.  Hij vermoed dat de formules van de subsidies nog steeds hetzelfde zijn.  Hij ziet hier dus geen probleem in. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft mee dat hij in de vorige legislatuur geen raadslid was en dat hij dus niet heeft kunnen genieten van deze boeiende toelichting.  Er is voor hem geen probleem, maar hij wil gewoon in dialoog gaan om mekaar zo beter te kunnen begrijpen.  In ‘kerkenland’ Vlaanderen is er de afgelopen 6 jaar ook veel veranderd volgens hem aangezien er al bestemmingen veranderd zijn en er visies rijpen.  Raadslid Vanpoucke vraagt om zijn suggestie en de suggestie van raadslid de Kort aan mekaar te koppelen.  Graag een toelichting op een commissie van het kerkenplan en de vraag van raadslid de Kort met als special guest iemand van de kerkelijke overheid. 

 

Voorzitter Versompel bevestigt dat deze vraag wordt genoteerd. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het Centraal Kerbestuur Brasschaat heeft de budgetten 2022 ingediend van de Rooms-katholieke eredienstinstellingen op het grondgebied van de gemeente.
 

Juridisch kader

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erediensten (hoofdstuk III afdeling 2 inzake het budget).
Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten.

De budgettten waarin de gemeentelijke tussenkomsten niet hoger zijn dan voorzien in het goedgekeurde meerjarenplan, worden voor kennisneming voorgelegd aan de gemeenteraad.
 

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

248.880,42 euro (binnen kredieten voorzien in meerjarenplan)

Budgetsleutel

0790/64940000 Exploitatietoelagen eredienstinstellingen
0790/66400000 Investeringssubsidies eredienstinstellingen
0790/66400000 Investeringssubsidie herbestemming kerk Heilige Familie

Budget/jaar

Exploitatie en investeringsbudget 2022

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Te verlenen vóór goedkeuring door de gemeenteraad van de concrete aanvraagdossiers voor investeringssubsidies.

 

 

Neemt kennis van de budgetten 2021 van navermelde eredienstinstellingen:

 

Sint Jozef (Driehoek)

Geen gemeentelijke tussenkomst (hoewel in het meerjarenplan een exploitatietoelage van 8.645,00 euro voorzien was)

 

Sint Antonius Abt (Centrum)

Geen gemeentelijke tussenkomst

 

Goddelijk Kind Jezus (Bethanie)

Geen gemeentelijke tussenkomst

 

Heilige Familie (Kaart)

Exploitatietoelage 14.235,42 euro en investeringstoelage 160.000,00 euro, zoals voorzien in het goedgekeurd gewijzigd meerjarenplan.

 

Heilig Hart (Donk)

Na correctie cijfers rekening 2020 zoals vastgesteld door de gouverneur, geen exploitatietoelage (terwijl in het meerjarenplan nog 1.172,50 voorzien was) en investeringstoelage van 66.000,00 euro (zoals globaal voorzien in het meerjarenplan, maar met verschuiving van timing).

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

14 Noodhulp Bad Neuenahr-Ahrweiler. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Schepen Heirman licht toe dat het bedrag ondertussen nog iets is opgetrokken tot 4100 euro.  Hij bedankt alle burgers van Brasschaat die op deze rekening gestort hebben. 

 

Raadslid de Kort vraagt zich af of er nog andere initiatieven genomen werden vanuit de burgemeester als blijk van medeleven?  Hij geeft nog mee dat het verbroederingscomité ondertussen ook naar daar is geweest.  Dit zijn mooie initiatieven.  Hij geeft mee dat er niet enkel verbroederd wordt om te feesten maar ook wanneer er problemen zijn.  Het gaat hier om een solidariteit over de grenzen heen. 

 

Schepen Van Gerven benadrukt graag dat het verbroederingscomité vanaf het eerste uur mooi werk heeft geleverd.  Ze is dadelijk in communicatie gegaan met Bad Neuenahr.  Dit was niet eenvoudig aangezien de telefonie niet operationeel was.  Van zodra het mogelijk was heeft Carina Rothier, de voorzitter van het comité, heel kort op de bal gespeeld en efficiënt gewerkt.  Schepen Van Gerven wil haar heel graag bedanken hiervoor.  Als er een vraag kwam, werden er oplossingen gezocht.  Concreet denken ze erover om eventueel jongeren van daar in de herfstvakantie te laten overkomen naar hier indien zij daar wensen op in te gaan.  Momenteel zijn er daar nog veel jongeren die onder psychologische begeleiding zijn.  Ze wil zeker niets forceren, maar wanneer de vraag er is, mogen ze zeker naar Brasschaat komen en zal dat uitgewerkt worden.  De mensen van het comité daar zullen hier normaal ontvangen worden rond het Hubertusweekend.

 

Schepen Van Gerven licht toe dat Carina Rothier ter plaatse is geweest en dat ze daar een mooi verslag van heeft gemaakt.  Ze kan vragen of dit verslag mag gedeeld worden met de gemeenteraad.  Ook voor Carina was het ingrijpend, ze was erg aangedaan.  Schepen Van Gerven wil ook graag raadslid de Kort bedanken voor de actie die hij heeft opgezet.  Op 24 uur tijd heeft hij een mooi pakket bijeen verzameld.  Al dit materiaal werd mee naar daar genomen en dit werd heel erg geapprecieerd. 

 

Raadslid de Kort dankt schepen Van Gerven voor de mooie woorden. 

 

Raadslid Hoegaerts heeft nog een aantal vragen met betrekking tot de stortingen.  Op 9 augustus werd er 3 987 euro op de rekening gestort.  Het cijfer van 4100 euro dat nu wordt meegegeven kan volgens hem al zeker niet kloppen aangezien er vanuit fractie Vlaams Belang en vanuit hemzelf ook nog een storting gebeurd is van ongeveer een 1000 euro.  Er moet volgens hem dus al minstens bijna 5000 euro zijn ingezameld in plaats van de 4100 euro die nu wordt meegedeeld. 

 

Raadslid Hoegaerts wil graag weten of in dit bedrag de bijdrage van de gemeente Kapellen ook mee is gerekend?  Kapellen werd mee opgenomen in de communicatie dus hij wil graag weten wat zij doen en of dit bedrag al werd meegerekend in deze 4100 euro.

 

Schepen Heirman licht toe dat het bedrag van de gemeente Kapellen hier nog niet bij inbegrepen is.  De gemeente Kapellen heeft een toezegging gedaan van 2500 euro maar hij weet nog niet waar zij dit gestort hebben.  Dit zal nagevraagd worden bij de algemeen directeur van Kapellen. 

 

Voorzitter Versompel geeft nog mee dat men zal nakijken waar het bedrag van fractie Vlaams Belang is terecht gekomen aangezien er verschillende rekeningen zijn.  Dit komt zeker in orde en hij bedankt raadslid Hoegaerts voor de opmerking. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Brasschaatse partnergemeente in Duitsland, Bad Neuenahr/Ahrweiler, is zwaar getroffen door noodweer en overstromingen.

Het is aangewezen financiële noodhulp te verlenen vanuit de gemeente. Het college van burgemeester en schepen stelt voor om een nominatieve toelage van 25.000euro

door de gemeenteraad te laten goedkeuren en het bedrag op te nemen bij de eerstvolgende

aanpassing van het meerjarenplan.

 

Er werd een bankrekening met IBAN nummer BE51 0910 2249 7662 geopend waarop burgers

bijdragen voor Bad Neuenahr/Ahrweiler kunnen storten. Deze bijdragen worden beschouwd als een

schenking en zullen integraal worden doorgestort op de daartoe opgegeven rekening van de gemeente Bad Neuenahr/Ahrweiler. Het saldo op deze rekening bedraagt 3.780euro op datum van 9 augustus 2021. Een update zal meegedeeld worden op de gemeenteraad van 30 augustus 2021.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur art. 41, tweede lid, 23° (bevoegdheid gemeenteraad inzake vaststellen

subsidiereglementen en nominatieve subsidies).

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

25.000 euro, btw inbegrepen.

Budgetsleutel

0150/64940000 Noodhulp Bad Neuenahr/Ahrweiler

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2021

Krediet beschikbaar

Nee.

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- hecht goedkeuring aan de toekenning van 25.000,00 euro noodhulp aan Bad Neuenahr/Ahrweiler ter ondersteuning van de slachtoffers van de overstromingen.

 

Art.2.- Aan de dienst financiën wordt opdracht gegeven hiervoor krediet te voorzien in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

Art.3.- Bijdragen die burgers of andere instelling overmaken op de afzonderlijke bankrekening die de gemeente hiervoor opende, worden beschouwd als giften zullen integraal doorbetaald worden aan Bad Neuenahr/Ahrweiler.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

15 Onderwijs. Netoverschrijdend. Toekenning subsidie aan Tierlantijn, Olo VZW voor IBO Lange Wapper.  Schooljaar 2021-2022.  Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels en zijn fractie zijn hier niet tegen, maar ze zien dat de kosten verdubbelen tegen 2023.  Het is volgens hem al een tijdje bezig dat de Vlaamse regering zaken doorsluist naar plaatselijke besturen en dit is te betreuren.  Deze opmerking wilde hij toch graag meegeven. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 17 juli 2015 stemde de Vlaamse Regering in met de conceptnota 'leerlingenvervoer buitengewoon

onderwijs', met als doel op zoek te gaan naar alternatieven voor de lange busritten die leerlingen uit

het buitengewoon onderwijs dagelijks moeten maken.

In 2019 werd Antwerpen gekozen voor het tijdelijk pilootproject leerlingenvervoer in grootstedelijke

regio, waarin naast Antwerpen ook Brasschaat, Schilde en Schoten zijn opgenomen.

Vanuit het project zijn tijdelijk middelen voorzien voor de uitbouw van buitenschoolse opvang.

 

Met het besluit van 9 maart 2020 werd er principieel ingestemd dat bij het wegvallen van de projectsubsidie vanuit het pilootproject leerlingenvervoer in 2022 aan Tierlantijn, onderdeel van Olo vzw, jaarlijks een geraamd bedrag van 42.000,00 euro wordt toegekend voor de organisatie van een buitenschools kinderopvang verbonden aan Triolo met een capaciteit van 16 plaatsen.

 

Met ingang van 1 september 2021 is buitenschoolse kinderopvang 'Lange Wapper' actief op de site van Olo vzw, deze is verbonden aan de school voor buitengewoon basisonderwijs Triolo.

 

Vanuit het pilootproject leerlingenveroer zal voor het schooljaar 2021-2022 slechts de helft van de subsidie, nodig voor de organisatie van de buitenschoolse kinderopvang 'Lange Wapper' worden toegekend vanuit Vlaanderen via Antwerpen. Het bedrag van 21.000,00 euro zal in 2021 aan Olo vzw worden uitgekeerd. Het is noodzakelijk voor de organisatie van de buitenschoolse kinderopvang 'Lange Wapper' om voor schoojaar 2021-2022 vanuit de gemeente een eenmalige projectsubsidie toe te kennen van 21.000 euro.

Hiervoor is een ontwerp van afsprakennota opgesteld, analoog aan de afsprakennota tussen OLO vzw en stad Antwepen.

 

Voor de organisatie van de buitenschoolse kinderopvang 'Lange Wapper' vanaf schooljaar 2022-2023 is het noodzakelijk een subsidiereglement uit te werken om de continuïteit van de buitenschoolse kinderopvang te garanderen.

 

Juridisch kader

De Conceptnota 'leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs goedgekeurd door de Vlaamse Regering op

17 juli 2015.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2019 over het tijdelijk project 'leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs'.

Het decreet van 3 mei 2019 over de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming

tussen buitenschoolse activiteiten.

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

10.500,00 euro (2021)

31.500,00 euro (2022)
42.000,00 euro (2023 en volgende jaren)

Budgetsleutel

0945/64930000 Subsidie project leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs (Lange Wapper)

Budget/jaar

Exploitatie 2021 en volgende jaren

Krediet beschikbaar

Ja, opgenomen in budgetcontrole juni 2022.

Visum financieel directeur

Niet van toepassing.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- hecht goedkeuring van de afsprakennota met vzw OLO voor de organisatie van kinderopvang IBO Lange Wapper gedurende het schooljaar 2021-2022, en kent hiervoor een projectsubsidie toe van 21.000,00 euro conform de modaliteiten in de afsprakennota.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

16 SVB Driehoek investeringstoelage bergruimte.  Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans heeft een verduidelijkende vraag.  Ze vraagt of er wat uitleg kan gegeven worden rond het misverstand.  Ze wil graag weten wie, wat fout heeft geïnterpreteerd. 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat er een foute interpretatie is gebeurd.  Voor sportinfrastructuur toelagen zijn er 2 wijzen / elementen.  Er is een reglement dat stipuleert dat een sportclub 1/3 toelage kan krijgen voor infrastructuur mits voorwaarden.  Over een periode van 5 jaar kan deze subsidie maximum 20 000 euro bedragen.  Voor bedragen onder de 60 000 euro is dat dus binnen dit reglement.  Voor bedragen boven de 60 000 euro wordt er ook een toekenning gegeven maar dit is met instemming van de gemeenteraad.  Er bestaan dus 2 reglementen.  Bij de opmaak van het dossier heeft de sportdienst een vorige toelage uit 2019 voor led-verlichting gecatalogeerd als een investering boven de 60 000 euro maar door besparingen viel deze in de andere categorie.  De financiedienst had deze dan ook in de andere pot gestoken.  Op deze manier zaten zij aan hun limiet.  Tijdens corona zagen zij de opportuniteit om werken uit te voeren en de gemeente heeft hier dan zijn akkoord voor gegeven.  De club was akkoord dat de subsidie pas in 2022 zou uitbetaald worden maar aangezien er nog een goede pot over is in het budget voor sportinfrastructuur stelde de dienst financiën zelf voor om dit toch nu uit te betalen.  Ze vindt het positief om een club die verder wilt, nu te ondersteunen.  1/3 is voor de gemeente en 2/3 is voor hen zelf.  Het is op gemeentelijke grond dus uiteindelijk wordt de gemeente er ook beter van.  Dit was de toelichting rond de mis-interpretatie. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Voor budgetjaar 2021 had SVB Driehoek toelage aangevraagd voor bouw van een berging.

In het aangepast meerjarenplan werd hiervoor in 2021 een toelage voorzien van  16.220 euro

Door een verkeerd aantal interpretaties kan de toelage voor de bergruimte niet toegekend worden in 2021. Want bij dubbelcheck van de reglementsregel dat de clubs maximum 20.000 euro toelage op 5 jaar kunnen verkrijgen, bleek dat SVB de 20.000 euro toelage overschreden heeft en pas terug recht heeft op toelage vanaf 2022.

 

Echter, de bouwaanvraag voor bouw van een berging is ondertussen goedgekeurd door de bouwdienst, en de club heeft reeds een aannemer gecontacteerd.

Intussen heeft SVB Driehoek zijn oorspronkelijke eerste toelageaanvraag van 2021 herwerkt, en een hernieuwde en bijgewerkte aanvraag ingediend voor 2022.

 

In zijn hernieuwde aanvraag vraagt de club een toelage van 24.497 euro (1/3de van het investeringsbedrag van 73.490 euro, dus buiten het reglement) voor het budgetjaar 2022, en ook dan pas uit te betalen. SVB zal de werken wel al in 2021 laten uitvoeren.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 17 februari 2020 inzake de gemeentelijke toelage 2020-2024 voor (her)aanleg van sportvelden, en bouw of verbouwing van sportinfrastructuur.

 

Adviezen

Gunstig advies van de sportraad van 14 juni 2021, met aanbeveling om bij herwerking van het reglement de "20.000 euro-regel" te schrappen.
Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de toelage toch nog op dienstjaar 2021 vast te leggen; door het wegvallen van een andere gebudgetteerde toelage is er voldoende marge beschikbaar.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

24.496,62 euro.

Budgetsleutel

0740/66400000 uitzonderlijke investeringstoelagen sportinfrastructuur.

Budget/jaar

Investeringsbudget in 2021.

Krediet beschikbaar

Ja

Visum diensthoofd financiën (iov financieel directeur)r

2021/49

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- hecht goedkeuring aan een investeringstoelage aan voetbal Driehoek voor vernieuwing van de bergruimte zijnde 1/3de van de bewezen kosten, met maximum 24.496,62 euro.

 

Art.2.- De toelage wordt uitbetaald na de voorlegging van facturen van aannemers voor geleverde werken of van leveranciers van materialen voor dit project en mits voorlegging van:

          ofwel betalingsbewijzen

          ofwel bewijzen dat de gefactureerde werken zijn uitgevoerd of de bestelde materialen werden geleverd.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

17 Toelage aan Wijkwerking Mariaburg voor coronamaatregelen Mariaburgse feesten. - AFGESLOTEN ZONDER STEMMING

 

 

Zittingsverslag

 

Voorzitter Versompel licht toe dat dit punt niet moet behandeld worden aangezien de Mariaburgse feesten niet doorgaan.   Er moet dus geen toelage voorzien worden dit jaar.  Voor andere jaren zal dit nog wel bekeken worden.

 

Raadslid Vanpoucke wil benadrukken dat men zich meer moet toeleggen op structurele benadering aangezien deze mensen hun best doen en goed werk leveren.  Ze vallen letterlijk en figuurlijk tussen de 2 gemeenten in.  Vanuit Brasschaat worden er heel wat inspanningen geleverd, o.a. logistiek maar het lijkt hem goed om eens na te denken over ondersteuning die geboden kan worden op lange termijn.  Het is nu van de agenda gehaald, maar op een ander moment wil hij hier graag eens over praten. 

 

Schepen Pantens licht toe dat ze heel genegen is aan de Mariaburgse feesten.  Ze neemt dit zeker mee in de besprekingen van de meerjarenplanning.  Ze zullen bekijken wat ze structureel kunnen doen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op zondag 26 september 2021 organiseert vzw Wijkwerking Mariaburg de 34e editie van de Mariaburgse Feesten, na een jaar onderbreking door Corona-omstandigheden.

Men voorziet extra kosten door inzet van professionele security om de toegangscontrole van de Covid-paspoorten te controleren. Ook bestaat de kans dat door schrapping of minder opkomst voor de rommelmarkt de inkomsten zullen dalen. Bijkomend is het de vraag of evenveel mensen als bij vorige editie naar de feesten zullen komen door de mogelijk nog bestaande Covid-dreiging. Dit alles zal een financiële impact hebben op deze organisatie.

 

Wijkwerking Mariaburg is geen lid van de Cultuurraad Brasschaat en kan dus geen beroep doen op de Brasschaatse toelagereglementen.

De organisatie vraagt of het mogelijk is om een eenmalige, nominatieve toelage toe te wijzen aan de vzw Wijkwerking Mariaburg voor de organisatie van de Mariaburgse feesten, gelijk aan die van Ekeren namelijk 2.800 euro.

Deze steun geeft hen de mogelijkheid om dit evenement break-even te kunnen laten plaatsvinden.

 

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake toepassing van de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

2.800,00 euro,

Budgetsleutel

0719/64930000 Toelage coronamaatregelen Mariaburgse feesten.

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2021

Krediet beschikbaar

Ja, door verschuiving uit algemeen coronabudget

Visum financieel directeur

Niet van toepassing.

 

BESLUIT:

 

Art.1.- stemt in met een eenmalige toelage van 2.800,00 euro aan vzw Wijkwerking Mariaburg voor de organisatie van Corona-veilige Mariaburgse feesten op zondag 26 september 2021.

 

Art.2.- de vzw Wijkwerking Mariaburg dient voor het einde van 2021 een overzicht voor te leggen van de inkomsten en uitgaven van dit evenement.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

18 Raamcontract uitbreiding wifi-netwerk: access points en licenties gemeente en ocmw , GIB en basisonderwijs. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Raamcontract uitbreiding wifi-netwerk: access points en licenties” werd een bestek met nr. 2021-270 opgesteld door de dienst financiën.

          Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
Perceel 1 (Access points + licenties), raming: 166.546,50 euro excl. btw, hetzij 201.521,27 euro incl. btw;

          Perceel 2 (Licenties), raming: 61.267,50 euro excl. btw, hetzij 74.133,68 euro incl. btw.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 227.814,00 euro excl. btw, hetzij 275.654,95 euro incl. btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

 

Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat Gemeente Brasschaat de

procedure zal voeren en in naam van OCMW Brasschaat en AGB - Autonoom Gemeentebedrijf bij de gunning van de opdracht zal optreden.

Gezamenlijk aankopen kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 6°, waarbij de gemeenteraad delegatie van bevoegdheden kan verlenen aan het college van burgemeester en schepenen inzake vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als de opdracht nominatief door de gemeenteraad aan het college van burgemeester en schepenen is toevertrouwd.

Het besluit van de gemeenteraad van [datum_deleg_nominatief], houdende delegatie van de bevoegdheid aan het college van burgemeester en schepenen.

Het besluit van de gemeenteraad van 6 juli 2020 waarbij deze overheidsopdracht nominatief werd toevertrouwd.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Gezien de omvang deze opdracht dient deze opgesplitst te worden in percelen. Aangezien de access points niet werken zonder licentie, werd er geopteerd om bij elke AP één licentie bij te laten leveren, zodat deze meteen in werking kunnen worden gesteld. De licenties van perceel 2 dienen om verlopen licenties bij bestaande access points te vervangen tijdens de verdere looptijd van de opdracht.

 

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 275.654,95 en  is voorzien in verscheidene budgetten:

 

Raming uitgaven gemeente&ocmw, AGB, exclusief onderwijs

Access points   101.875,95 euro, btw inbegrepen.

Voorzien in diverse investeringsbudgetten

Licenties & interventies 43.596,30 euro, btw inbegrepen

Voorzien in diverse exploitatiebudgetten

 

Raming uitgaven scholen

Access points   87.060,11 euro, btw inbegrepen

Informaticamaterieel basisonderwijs - Aanwending middelen "Digisprong" 0800/241000000 van 2021 en volgende jaren

Aankoop informaticamaterieel secundair onderwijs - aanwending middelen "Digisprong" 0810/24100000 van 2021 en volgende jaren

Licenties  39.194,93 euro, btw inbegrepen

Informaticamaterieel basisonderwijs - Aanwending middelen "Digisprong" 0800/241000000 van 2021 en volgende jaren

Aankoop informaticamaterieel secundair onderwijs - aanwending middelen "Digisprong" 0810/24100000  van 2021 en volgende jaren

Toegangscontrole 3.926,45 incl btw

Informaticamaterieel basisonderwijs - Aanwending middelen "Digisprong" 0800/241000000 van 2021 en volgende jaren

Aankoop informaticamaterieel secundair onderwijs - aanwending middelen "Digisprong" 0810/24100000 van 2021 en volgende jaren

 

Raming subsidies scholen

Digisprong infrastructuur secundair geraamd op 41.538,00 €

Digisprong infrastructuur primair geraamd op 18.312,00 €

Digisprong overschot subsidie Chromebooks geraamd op 140.000,00 €

 

Indien van toepassing zal het voorziene krediet verhoogd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan. Voor zover de benodigde bijkomende uitgaven niet door een interne kredietaanpassing kunnen gebeuren, wordt aan de dienst financiën verzocht de vereiste bijkomende kredieten op te nemen in een volgende budgetwijziging, die voor goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2021-270 en de raming voor de opdracht “Raamcontract uitbreiding wifi-netwerk: access points en licenties”, opgesteld door de aankoopdienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 227.814,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 275.654,95 euro btw inbegrepen. Gemeente Brasschaat wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van OCMW Brasschaat en AGB - Autonoom Gemeentebedrijf bij de gunning van de opdracht

op te treden.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

 

Art.4.- De uitgaven en ontvangsten voor deze opdracht zijn gedeeltelijk voorzien in de meerjarenplanning.

 

Art.5.- Het krediet zal indien nodig verhoogd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan waar nodig.

 

Art.6.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van

het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget

en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

19 UItpas overeenkomst met KSZ. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

 

Neemt kennis van de overeenkomst tussen de gemeente Brasschaat en de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid inzake de mededeling van persoonsgegevens door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid aan de gemeente Brasschaat voor de automatische toekenning van aanvullende rechten, met toepassing van beraadslaging nr. 16/008 van het sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid, overeenkomstig artikel 11bis van de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de sociale zekerheid.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

20 Diftar: tussentijdse evaluatie. Verhoging budget. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid de Kort las dat er oorspronkelijk een raming was dat 10% van de burgers hun container zou inruilen.  Men komt nu tot een veel hoger percentage.  Er wordt in de nota omschreven dat dit een positief resultaat is.  Uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat er toch meer zal moeten gefinancierd worden vanuit de gemeente.  Op deze manier verschiet men toch echt van wat de beheerskost is van diftar.  Het project is nog maar net gestart en hij merkt al de eerste bijkomende kosten.  Hij wil graag weten of er zo nog kosten zijn die nog niet ingeschat zijn en waar men in de toekomst rekening mee zal moeten houden.  Fractie CD&V wil graag weten wat de aansluitprijs is per huisnummer. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat er meer huishoudens zijn dan gedacht die nog geen container hadden en er dus nu wel één moeten hebben.  Veel gezinnen stappen ook over naar een kleindere container.  Dit is volgens haar een positieve trend aangezien het een EN EN verhaal is.  Het is zeker ook de bedoeling om minder afval te genereren.  Het is een kost, maar deze kost is toch nog altijd minder dan gemeenten die helemaal vanaf 0 zijn moeten starten.  In Aartselaar moet bijvoorbeeld iedereen een nieuwe containers krijgen. 

Schepen Van Honste geeft aan dat ze niet zomaar kan antwoorden op de vraag hoeveel de aansluitkost per gezin is.  Ze stelt voor om dit te bekijken en nog na te bezorgen. 

 

Raadslid Vanpoucke merkt op dat dit voor de gemeente misschien een verrassing is gebleken maar voor zijn fractie niet.  De prognose van 90% was volgens hem niet echt realistisch.  Mensen worden ook afgestraft voor een grote bak, dus het lijkt hem geen verbazend cijfer.  Fractie Brasschaat 2012 blijft dit echt een asociale diftar vinden.  Hij vindt het ook jammer dat er geen gehoor is gegeven om de sociale feiten te milderen aangezien veel gemeentebesturen dat wel gedaan hebben.  Hij deelt wel degelijk de duurzaamheidsvereisten.  Hij vindt het ook jammer dat er niet werd stil gestaan bij de vele appartementsgebouwen en verenigingen. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt ook vast dat er nog steeds een aantal praktische zaken niet geregeld zijn.  Hij denkt dan bijvoorbeeld aan het slotje dat ze kunnen aankopen om te vermijden dat mensen zaken in hun bak gooien.  Dit werd volgens hem vergeten in de communicatie.  Dit kan gebeuren, maar ondertussen is er nog steeds niets gebeurd.  Het is volgens hem raadzaam om nu te beginnen communiceren over het slotje zodat mensen zich hier op kunnen voorbereiden.  Verder steunt zijn fractie ook de vraag van raadslid de Kort met betrekking tot de kost per aansluitpunt. 

 

Schepen Heirman licht toe dat de communicatie met betrekking tot het slotje zeer binnenkort in de parkbode verschijnt.  Er zal uitgebreid gecommuniceerd worden over diftar. 

 

Schepen Van Honste geeft nog mee dat er tot op heden al 110 mensen zijn aangemeld voor een slotje.  Dit werd ook mee opgenomen in de FAQ-lijst.  Er zal ook nog een extra communicatie komen.  De ervaring van Igean leert dat het niet noodzakelijk is dat iedereen overal een slot heeft.  In andere gemeenten is dit eerder een kleine minderheid.  Mensen die zich niet gerust voelen en dit toch wensen, krijgen de mogelijkheid.  De andere elementen werden in het verleden al aangehaald en die gaat ze nu niet terug bespreken. 

 

Raadslid Hoegaerts gaat het debat niet terug openen maar hij vermoed dat de meerkost die er zal zijn, ongetwijfeld zal doorgerekend worden, al dan niet in de beheerskosten en op termijn door de gebruikers.  Destijds werd het weggelachten dat het voor een modaal gezin zou verdriedubbelen.  Stilletjes aan wordt dit de waarheid en daarom zal zijn fractie dit punt niet goedkeuren. 

 

Raadslid de Kort heeft nog een vraag vanuit zijn fractie.  Hij wil graag weten of de ingeleverde containers nadien nog terug kunnen gebruikt worden, dit in het kader van de blauwe zakken.  Op dit moment is er veel meer PMD, het is misschien een optie om de herbestemming te doen van de oude zwarte containers hiervoor?  In de toekomst kunnen deze misschien nuttig ingeschakeld worden.  Mensen hebben volgens hem heel hard de behoefte om hun plastiek te verzamelen. 

 

Schepen Van Honste begrijpt de vraag aangezien er veel meer PMD is maar de blauwe zak heeft wel degelijk nut.  Dit wordt in de fabriek op een bepaalde manier behandeld. In de zakken mag het bijvoorbeeld ook niet allemaal in mekaar steken, het is een speciale manier van werken.  Ze zal het idee meenemen naar Igean.  Vandaag de dag zal dit moeilijk zijn, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat op de algemene vergadering van Igean de vraag werd gesteld omtrent het meer ophalen van de blauwe PMD-zakken.  Dit zou dan wekelijks zijn in plaats van om de 14 dagen.  Igean bekijkt dit en gaat dit dan eerst evalueren.   Igean begreep de vraag.

 

Raadslid Konings komt graag even terug op de mensen die een eigen ophaaldienst hebben voor hun huisvuil.  Ook zij worden verplicht om een container aan te schaffen.   Hij hoopt dat dit een misverstand is.  Hij wil graag weten hoe ver Alexander hier mee staat. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat ze hiermee bezig zijn en dat het maar om een aantal domeinen gaat waar gated community’s zijn.  Men zoekt hier nog naar een alternatief.  Op dit moment kijken ze naar de 1100 liter bakken.  De bedoeling is wel nog steeds dat er goed gesorteerd worden.  Om de 1100 liters te gebruiken zijn er natuurlijk nog wel een aantal voorwaarden.  De gemeente moet dit toelaten en er moet ook een correcte sortering gebeuren.  Het principe van de vervuiler betaalt blijft wel.  In Brasschaat is het probleem dat we on huisvuil zelf ophalen.  In andere gemeenten doet Igean dat.  Het laadsysteem kan niet overschakelen naar zoveel gewicht.  Er wordt een oplossing op maat gezocht voor de 1 100 liter containers. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft mee dat zijn fractie zich zal onthouden bij dit punt.

 

Raadslid Van der Schoepen komt graag terug op de toelichting van schepen Fonteyn.  Hij hoopt dat een extra ophaling van de blauwe zak niet zal resulteren in een prijsverhoging van de blauwe zak.  Hier moet men waakzaam zijn.  Het moet volgens hem ergens stoppen met de verhogingen. 

 

Raadslid Pauwels betreurt een eventuele extra ophaling van de blauwe zak.  Hiervoor moeten er weer extra diesels de baan op en men moet toch ook aan het milieu denken.  Men moet af van de mentaliteit “we kopen plastiek en het kan in de blauwe zak”.  Men zou mensen moeten ontmoedigen om wegwerpartikelen te kopen.  Op deze manier ontstaat er minder afval en moedigt men de mensen niet aan om extra afval in de blauwe zak te gooien. 

 

Raadslid Eeman heeft dezelfde vraag als raadslid Van der Schoepen.  Betekent een extra ophaling van de blauwe zak een meerkost voor de gemeente?  De andere bezorgdheden van zijn fractie zijn al eerder geuit.  Hij geeft aan dat men nog maar een paar maanden verder is en toch is er al een meerkost.  Het komt volgens hem altijd bij de belastingbetaler terecht.  Hij zal in de toekomst nog verder terugkomen op dit punt want hij vermoed dat dit nog regelmatig op de agenda zal staan.  Fractie PVDA stemt tegen op dit punt. 

 

Schepen Fonteyn licht nog even toe dat een extra ophaling nog niet direct aan de orde is.  Igean ging dit eerst nog evalueren.  De duurzame principes zullen afgewogen worden tegen mekaar. 

 

Raadslid de Kort deelt de onthouding van fractie CD&V mee. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De inventarisatieronde binnen de implementatie van Diftar is zo goed als afgerond. Ca. 80% van de

adressen hebben na een tweede communicatieronde hun containerkeuze doorgegeven via de

containerkeuzekaart. De resterende bewoners zullen een standaard container ontvangen obv. hun

gezinsgrootte.

 

Initieel werd gesteld dat 90% van de Brasschaatse inwoners hun container zouden hergebruiken. Uit

de inventarisatieronde is echter gebleken dat maar 49% van de afvalcontainers hergebruikt zullen

worden. Dit betekent dat de resterende 51% een nieuwe container zullen moeten ontvangen. Van

deze 51% is er 6% van de containers in slechte staat die vervangen dienen te worden door nieuwe

containers, dit betekent dat deze kosten aan nieuwe containers die we in de jaren hierop volgend

zouden hebben er nu vroegtijdig uitgehaald kunnen worden. 15% ontstaat vanuit de non respons

groep en krijgt een nieuwe standaard container. De resterende 30% nieuwe containers wordt in

onderstaande afbeeldingen uitgelicht.

 

 

40l

60l

120l

240l

Totaal

%

Chip plaatsen bestaande

container

46

98

3816

4119

8079

49%

Nieuwe container plaatsen

1395

0

2786

787

4968

30%

Oude container vervangen

0

0

183

822

1005

6%

Standaard container plaatsen

(non respons)

1094

0

1457

0

2551

15%

Totaal

2535

98

8242

5728

16603

100%

Verdeling volumes in %

15%

1%

50%

34%

 

 

 

 

De positieve trend die waargenomen wordt in bovenstaande cijfers is dat zo'n 2.050 containers

worden omgewisseld naar een kleinere container. Eén van de mogelijke oorzaken hiervan is de

implementatie van de nieuwe PMD zak. Daarnaast is er een even groot aandeel aan aansluitpunten

die nog niet over een container beschikken en momenteel gebruik maken van zakken. Een kleine 150

aansluitpunten heeft besloten een grotere containermaat aan te vragen.

 

Van de 49% van de aansluitpunten die de huidige containers zullen laten bechippen, zijn er echter

nog zo'n 3.684 stuks geen chipnest hebben, moet hiervoor een stiftsokkel geplaatst worden. Deze

chips met stiftsokkel zijn duurder dan zonder (zie p. 2 bijgevoegde nota voor prijzen).

 

Door het hoger dan verwacht aantal nieuwe containers, het plaatsen van stiftsokkels en meer

containers die opgehaald moeten worden (zie p. 3 bijgevoegde nota voor exact aantal) zal dit echter

resulteren in hogere kosten voor de terreinwerken, de chips met stiftsokkels en het aantal te bestellen

nieuwe containers. De volgende kostenraming werd opgegeven door Igean:

 

initiële kostenraming:

Kostpost

Kostprijs (€)

inventarisatie en communicatie incl.

projectopvolging

128.000

 

infolijn

50.000

terreinwerken najaar

89.000

chips

15.000

te bestellen nieuwe containers

34.000

Totaal

316.000

 

 

Nieuwe kostenraming:

Kostpost

Kostprijs (€)

inventarisatie en communicatie incl.

projectopvolging

128.000

infolijn

50.000

terreinwerken najaar

117.000

chips

18.000

te bestellen nieuwe containers

160.000

aankoop+kleven sorteerregelstrickers

10.600

Totaal

483.600

 

 

Inclusief de kosten voor het ombouwen van de ophaalwagens (75.000 euro) komt dit neer op een

nieuw totaal van 558.600 euro.

 

Een verhoging van het investeringskrediet is dan ook vereist voor de verdere implementatie van het

diftar-systeem.

 

Juridisch kader

Afvaldoelstelling OVAM

Meerjarenplanning gemeente Brasschaat 2020-2025

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

558.600 euro, btw inbegrepen (eenmalig) waarvan 103.625 euro

aan subsidies via het openstaand saldo van de ISVAG dividenden

rechtstreeks binnen de Igean afrekening wordt verrekend. Netto

bedraagt de investeringskost 454.975 euro, btw inbegrepen.

Budgetsleutel

0300/24000000 omschakeling diftar

Budget/jaar

Exploitatie en Investering in 2021

Krediet beschikbaar

Ontoereikend.
Opdracht tot verhoging van investeringskrediet aan financiën van

378.000 naar 565.000 euro (dus inclusief beperkte marge op

huidige meerkost)

Subsidies

 

Visum financieel directeur

103.625 euro aan ISVAG dividenden, rechtstreeks in de facturatie

voorzien.

VISUM 2020_81 verleend voor oorspronkelijke bedrag van 378.000

euro.

VISUM 2021_56 bijkomend verleend voor bijkomende kosten van

180.600 euro mits goedkeuring door de gemeenteraad.

 

BESLUIT:

Met 17 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 4 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen, Robrecht Eeman en Greet Verbert), 7 onthoudingen (Dirk de Kort, Jef Konings, André Van Mechelen, Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Robert Geysen).

 

Art.1.- hecht goedkeuring aan de verhoging van het investeringskrediet voor de implementatie van Diftar van 378.000 euro naar 565.000 euro (dus inclusief beperkte marge op huidige meerkost) in de aanpassing van het meerjarenplan.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

21 Principiële goedkeuring concessie voor het leveren, plaatsen en exploiteren van laadinfrastructuur. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Concessie voor het leveren, plaatsen en exploiteren van laadinfrastructuur” werd een concessiebevraging opgemaakt door Silke Dispersyn, afdeling planologie.

 

Motivering voor de bevraging:

 

Wensen op korte termijn

De gemeente Brasschaat heeft de intentie om in te zetten op een snelle uitrol van laadinfrastructuur op duidelijk zichtbare locaties aan een hoppinpunt en drukbezochte sites. We zien e-mobiliteit als een antwoord op de luchtkwaliteitsproblematiek en op de geluidsoverlast op de Bredabaan. Ondanks de goede score van Brasschaat in het Vlaamse luchtonderzoek, mede dankzij onze vele laanbomen, blijven er enkele locaties toch een gele en rode kleurcode vertonen. Daarnaast komen er ook klachten van burgers over de luchtverontreiniging ter hoogte van het winkelgedeelte op de Bredabaan. We willen het wonen, werken en winkelen in Brasschaat op een zo gezonde en aangenaam mogelijke manier laten verlopen. E-rijden biedt hier dan op korte termijn een antwoord op.

 

Brasschaat heeft in zijn beleidsplan een aantal doelstellingen opgenomen die de uitrol van laadinfrastructuur onderbouwen. Zo zijn volgende doelstellingen opgenomen in het BBC:001: Een moderne, economisch zuinige en duurzame dienstverlening uitbouwen; 004.001: In Brasschaat kan iedereen zich op een veilige, vlotte en milieuvriendelijke manier verplaatsen; 005: In Brasschaat is het goed om te wonen, werken, ondernemen.

 

Er wordt verwacht dat het aantal elektrisch of elektrisch hybride wagens nog sterk zal toenemen waardoor de nood aan laadinfrastructuur prangend wordt als we mensen niet willen ontmoedigen bij de aankoop van een elektrische wagen. Eén van de grootste drempels bij potentiële e-rijders blijft namelijk de laadgarantie. E-rijders hebben dan wel een laadpunt thuis maar als men op verplaatsing wil bijladen is het nu nog zoeken naar een laadpaal. Door laadinfrastructuur op duidelijk zichtbare plaatsen en in alle wijken te voorzien krijgt de e-rijder het vertrouwen dat hij kan rekenen op een laadgarantie.

 

In het beleidsplan komt ook de uitrol van hoppinpunten in de verschillende wijken van Brasschaat aan bod. Een hoppinpunt is een fysieke plaats waar verschillende (voornamelijk mobiliteits-) functies elkaar ontmoeten. Een hoppinpunt bevat steeds meerdere functies waarvan autodelen, fietsdelen, nabijheid openbaar vervoer en fietsparkeren en toegankelijkheid de voornaamste zijn.

 

Een hoppinpunt is ingericht om op kleinschalig niveau multimodaal vervoer mogelijk te maken en te promoten. Verspreid over Brasschaat zullen op korte termijn verschillende hoppinpunten worden uitgerold in de verschillende wijken. Zo zal elke wijk minimaal één mobiliteitshub krijgen om basisbereikbaarheid mogelijk te maken voor alle burgers en bezoekers van het grondgebied.

 

Omdat Brasschaat volop inzet op elektrisch autodelen is het essentieel dat elk hoppinpunt een laadpaal krijgt. Zo zal er op termijn een elektrische deelwagen aan elk hoppinpunt kunnen worden voorzien.

 

Daarnaast willen we voor elke locatie die veel bezoekers trekt ook een laadpaal voorzien om burgers en bezoekers de kans te geven om met een elektrische wagen naar het terrein te komen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het rijbereik en de laadmogelijkheden.

 

Met deze uitrol van laadinfrastructuur willen we concreet:

          Iedere e-rijder die op het grondgebied woont of het grondgebied bezoekt de kans geven om in elke wijk zijn e-wagen te kunnen opladen;

          Een laadgarantie die (potentiële) gebruikers vertrouwen geeft door op duidelijk zichtbare locaties en drukbezochte sites een laadpaal te voorzien;

          Het gebruik van e-wagens stimuleren door de duidelijke onderliggende boodschap dat Brasschaat gelooft in e-mobiliteit;

          De lokale lucht- en geluidskwaliteit op de Bredabaan, meer bepaald in het winkelgebied, drastisch verbeteren;

          Het laadgebruik monitoren door objectieve gegevens over het gebruik van de laadpalen te analyseren en publiceren;

 

De gemeente beschouwt de kandidaat als een volwaardige partner in het mobiliteitsbeleid van de gemeente. Daarom neemt deze deel aan sensibiliseringsacties en modificeert zijn of haar aanbod wanneer betere technieken en/of nieuwe inzichten voorhanden zijn.

 

Wensen op lange termijn

Brasschaat, als groene gemeente, wil graag de lokale lucht- en geluidskwaliteit voor zijn bewoners verbeteren. Elektrische voertuigen stoten geen fijnstof en stikstofoxiden uit en maken veel minder geluid dan conventionele voertuigen. Dit komt het lokale leefmilieu en de gezondheid van onze inwoners ten goede. 

 

Daarnaast draagt het E-rijden ook bij in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Elektrische wagens stoten lokaal geen CO2 uit. Indien ze met groene stroom worden geladen zorgen ze in totaliteit nog steeds voor een enorme CO2-winst. Ook als elektrische wagens met grijze stroom (onze huidige Belgische energiemix) worden geladen stoten ze nog altijd 2 tot 3 keer minder CO2 uit.

 

Nog een voordeel van E-rijden is dat we onze afhankelijkheid voor fossiele brandstoffen afbouwen. Fossiele brandstoffen zijn uitputbare energiebronnen waarbij we afhankelijk zijn van import. Elektriciteit is een energiedrager die duurzaam en lokaal opgewekt kan worden door middel van zonnepanelen, WKK’s en windturbines.

 

Hieruit vloeit voort dat de introductie van elektrische wagens zorgt voor een verschuiving van de werkgelegenheid in de automobielsector. Bijkomend ontstaat nieuwe werkgelegenheid in sectoren  gekoppeld aan het elektrisch rijden, bijvoorbeeld diensten voor oplaadinfrastructuur en lokale energieopwekking.

 

Elektrische mobiliteit kan ook een opportuniteit zijn om verkeers- en mobiliteitsproblemen te verhelpen. Elektrische fietsen en scooters zijn namelijk interessante alternatieven voor autoverkeer.

 

Bezoekers van steden en gemeenten moeten volgens de gids ‘publiek toegankelijk laden’ zoveel mogelijk worden doorverwezen naar publieke parkings. Aangezien Brasschaat niet beschikt over commercieel of gemeentelijk uitgebate parkeergarages of parkings, zoals in grote steden wel het geval is, zal laden voor bezoekers vooral op straat gebeuren.

 

Wanneer er dus geopteerd wordt om een laadpunt te plaatsen op het openbaar domein dan wordt er best gekozen voor een laadpunt op straat of op een parking op openbaar domein, tenzij deze parking ook voor andere doeleinden wordt gebruikt. Een parkeerplein waar regelmatig een parkeerverbod geldt omwille van een markt, event, kermis, …moet vermeden worden.

 

Elektrische parkeerplaatsen aan de straatzijde zijn naar zichtbaarheid, herkenning en sensibilisatie de beste optie wanneer men een laadpaal plaatst in de openbare ruimte.

 

De gemeente erkent daarnaast het groeiende belang en potentieel van e-rijden. De technologische ontwikkelingen op gebied van laadinfrastructuur gaan snel en de technologische mogelijkheden zijn groot. Het laadnetwerk dat de gemeente wenst te realiseren dient enerzijds robuust en betrouwbaar te zijn en anderzijds dynamisch en flexibel om vlot te kunnen inspelen op toekomstige kansen en opportuniteiten. Dit impliceert dat eventuele toekomstige integraties, uitbreidingen of aanpassingen makkelijk gerealiseerd moeten kunnen worden zowel door de opdrachtnemer als derden. De inschrijvers erkennen dit dynamisch werkveld, en stellen zich door indiening van hun voorstel kandidaat als flexibele en constructieve partner van de gemeente gedurende de volledige looptijd van het contract.

 

Concreet dient het systeem in de toekomst in te kunnen spelen op volgende trends:

  • Nieuwe software (Maas-technologie, reserverings- en zoektechnieken, betaalmethoden, analyse …)
  • Nieuwe hardware (ontwikkeling op gebied van inplugsystemen, contactloos laden, nieuwe oplaadmogelijkheden, snellere oplaadtijden,  …)
  • Veranderende omgeving (nieuwe attractiepolen …)
  • andere

 

Bovenstaande lijst is niet exhaustief; de gemeente moet vrij kunnen inspelen op kansen en opportuniteiten die zich in de toekomst aandienen en verwacht in die situaties een betrouwbare, dynamische partner aan haar zijde.


De bevraging zal gepubliceerd worden als een open marktbevraging op het platform e-notifications van de overheid en bijkomend bekendgemaakt worden aan de hand van andere kanalen als

website gemeente Brasschaat en door het pro-actief aanschrijven van volgende gekende aanbieders:

- Blue Corner, Zandstraat 1a te 9120 Haasdonk;

- Allego bvba, Schaliënhoevedreef 20T, Receptie te 14e verdieping te 2800 Mechelen;

- Powerstation, Oude Antwerpsebaan 34 te 2800 Mechelen;

- Becharged, Sassevaartstraat 46 bus 305 te 9000 Gent.

 

 

De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 1 jaar, verlengingen zijn mogelijk tot 4 jaar na gunning. De gunning van de verlenging moet uitdrukkelijk gebeuren na evaluatie.

De concessie voor het leveren, plaatsen en exploiteren van laadinfrastructuur wordt aangevat voor 1 jaar (2021-2022) en wordt mogelijk 4 keer verlengd.

 

Aan de concessie is geen inkomst of uitgave verbonden.

 

Rekening houdende met alle randvoorwaarden (technische mogelijkheden, ondernemerstoets,

mobiliteitstoets, EVORA-code publiek toegankelijk laden, beleidsplan e-rijden, participatietoets

stroomversnellers, advies AWV) zijn we tot een definitief voorstel van locaties gekomen.

 

Als limietdatum voor het indienen van de voorstellen wordt 7 oktober 2021 om 11.00 uur voorgesteld.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de ontwerptekst voor concessiebevraging.


Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het Burgemeestersconvenant 2030

SDG's

 

 

Adviezen

Positief advies diensthoofd Lokale Economie

Positief advies Fluvius

Positief advies Mobiliteitsmanager

Het college van burgemeester en schepenen hechtte principiële goedkeuring aan de bevragingstekst in zitting van 16 augustus 2021.

 

Ondernemerstoets

Wegens het beperkt aantal aanbieders op de markt, wordt de bevraging openbaar gepubliceerd. Lokale aanbieders zijn niet gekend.

 

Financiële gevolgen

De uitgaven die aan de concessie verbonden zijn, met name wegmarkering en aankoop van palen en borden, worden opgenomen in de algemene opdrachten voor het hele openbaar domein.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de bevragingstekst voor de concessie met betrekking tot het leveren, plaatsen en exploiteren van laadinfrastructuur voor elektrisch aangedreven wagens.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

22 Azalealaan 2. Goedkeuring concessieovereenkomst KFC Brasschaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Konings vindt het positief dat het college duidelijkheid schept in de concessies en de overeenkomsten van sportverenigingen.  Het is fijn dat dit allemaal in hetzelfde formaat verwerkt is.  Hij heeft één opmerking over artikel 15, nl. onderverhuring.  Hij vindt dit niet heel duidelijk.  De verenigingen krijgen de kans om occasioneel onder te verhuren.  Hij vernam recent dat Brasschaat zijn sportveld onderverhuurd.  Langdurige overeenkomsten zijn niet toegestaan maar dit zou hier toch gebeuren.  De zin “het kan met expliciet akkoord van het college” is volgens raadslid Konings hypocriet en totaal overbodig.  Hij vraagt of dit alles toch niet op een andere manier kan zodat het wat duidelijker is.  Hij heeft bijvoorbeeld nog weet van een basketbalclub die aan de volleybalclub verhuurt. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er nog geen overeenkomst is voorgelegd aan het college.  Beide partijen (KFC en SKB) weten dat dit nodig is.  Als zij een onderverhuur willen doen, moeten ze een overeenkomst voorleggen aan het college.  Op deze manier houdt het college toch een beetje controle.  Zij zijn verplicht om samen te zitten met de gemeente. 

 

Schepen Van Gerven treedt schepen Fonteyn bij.  Ze verwijst ook naar het verleden om aan te tonen dat de prijzen voor occasionele verhuur niet altijd concurrentieel waren.  Er werd nu een lijn getrokken voor de occasionele verhuur t.o.v. de permanente verhuur.  Als college wil men hier een zicht op hebben en de voorwaarden stipuleren.  Er mag geen handel gedreven worden, vandaar dat dit de reden is om er wat toezicht op te houden.  Ze bevestigt dat ze het contract nog niet ontvangen heeft. 

 

Raadslid Konings vraagt zich af of de overeenkomst niet kan aangepast worden?  Eerst wordt er gezegd dat het verboden is en dan staat er dat men het soms toch wel zal toestaan.  Hij wil graag nog weten of dit ook bestaat bij SVB Driehoek. 

 

Schepen Van Gerven bevestigt dat SVB ook zo’n contract heeft en dat daar exact hetzelfde instaat.  De voorwaarden zijn voor alle clubs hetzelfde. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op basis van de modelovereenkomst voor concessies voor gebruik van gemeentelijke sportinfrastructuur, werd een overeenkomst opgemaakt voor het gebruik van de sportinfrastructuur  aan de Azalealaan 2 in het Gemeentepark door KFC Brasschaat, bestaande uit twee voetbalvelden, sanitair en cafetaria, genaamd het Boshuisje.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de nieuwe overeenkomst, die alle voorgaande en addenda vervangt.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 16 augustus 2021 principiële goedkeuring aan de ontwerpovereenkomst.

Positief advies van de sportraad met betrekking tot de modelovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

Concessie Azalealaan 2

De jaarlijkse concessievergoeding wordt berekend op de vastgestelde basisvergoeding van 1.250,00 euro. Deze vergoeding is door de Concessiehouder jaarlijks te betalen op het rekeningnummer IBAN BE06 0910 0007 6922 (BIC: GKCCBEBB) van de Gemeente.

 

De vergoeding wordt jaarlijks in januari aangepast volgens hiernavolgende formule:

 

basisvergoeding x nieuw indexcijfer = nieuwe vergoeding

         aanvangsindexcijfer

 

waarbij het aanvangsindexcijfer het indexcijfer (index van de consumptieprijzen) is van de maand december 2018 (108,45) en het nieuwe indexcijfer, het indexcijfer van de consumptieprijzen van de maand voorafgaand aan de indexering.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De concessie-overeenkomst tussen de gemeente en KFC Brasschaat betreffende het gebruik van voetbalinfrastructuur aan de Azalealaan 2 te Brasschaat wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

23 De Mortel 32. Goedkeuring overeenkomst brandweerkazerne. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Voor het gebruik van de brandweerkazerne dient een gebruiksovereenkomst tot stand te komen tussen Brandweerzone Rand als gebruiker en de gemeente als eigenaar.

 

Op de zoneraad van Brandweerzone Rand van 29 november 2019 werd het ontwerp van de gebruiksovereenkomst goedgekeurd. Door deze goedkeuring is de overeenkomst definitief geworden en vormt dit de standaardovereenkomst voor alle gemeenten. Aan het college, gelieve kennis te nemen van de beslissing van de zoneraad. Afwijkingen zijn in principe niet mogelijk. Echter werden tijdens enkele overlegmomenten volgende aandachtspunten besproken:

 

1. niet-indexering gebruiksvergoeding (art.4)

"Het bedrag van de gebruiksovereenkomst, bepaald in de zoneraad van 28 juni 2019 wordt niet

geïndexeerd."

 

Op het moment dat de overeenkomst werd goedgekeurd, kwam ook de indexering aan bod (artikel 4, lid 4 van de overeenkomst waarin uitdrukkelijk wordt bepaald dat er niet wordt geïndexeerd). Hiervan heeft de zoneraad het standpunt ingenomen niet te indexeren, minstens niet voor wat deze legislatuur betreft (cfr. artikel 3 van de gebruiksovereenkomst dat betrekking heeft op de duur van de overeenkomst). Dit werd nogmaals bevestigd door het zonecollege op 12 februari 2021, zie bijlage (Zonecollege van_20210212). In dit besluit werd gesteld:

 

"Artikel 1

Het zonecollege besluit de eerder door de zoneraad goedgekeurde gebruiksovereenkomsten te behouden. De gebruiksovereenkomst wordt niet opnieuw op de zoneraad geagendeerd en wordt pas over enkele jaren opnieuw geagendeerd."

 

Op de zoneraad van 24 september 2021 wordt, weliswaar onder voorbehoud van goedkeuring van het zonecollege op 10 september, gevraagd om een addendum bij de gebruiksovereenkomst goed te keuren. In dit addendum worden twee volgende aandachtspunten opgenomen:

 

2. geldigheidsduur van de overeenkomst (art.3 lid 2)

"Deze gebruiksovereenkomst wordt afgesloten voor de duur van de gemeentelijke legislatuur.

De gebruiksovereenkomst gaat in op 01/01/2020 en eindigt op 31/12/2024. Ze is telkens verlengbaar

voor een duur van de opeenvolgende gemeentelijke legislaturen onder dezelfde voorwaarden. De

verlenging van deze gebruiksovereenkomst zal automatisch gebeuren indien de

gebruiksovereenkomst niet wordt opgezegd en indien de gemeente deel blijft uitmaken van de zone."

 

wordt vervangen door:

 

"De gebruiksovereenkomst gaat in op 01/01/2020 en eindigt op 31/12/2025 [minstens tot 31/06/2025 om de dan nieuw samengestelde zoneraad de mogelijkheid te bieden hierover te oordelen]. Ze is telkens verlengbaar voor een duur van de opeenvolgende gemeentelijke legislaturen onder dezelfde voorwaarden. De verlenging van deze gebruiksovereenkomst zal automatisch gebeuren indien de gebruiksovereenkomst niet wordt opgezegd en indien de gemeente deel blijft uitmaken van de zone."

 

3. verzekering: afstand van verhaal

Toevoeging art.9 (op aanraden van ANO, tevens consultant verzekeringen voor gemeente Brasschaat) wegens kostenbesparing:

 

"De verhuurder heeft een uitgebreide brandpolis voor haar gebouwen en materialen onroerend door bestemming afgesloten waarbij een afstand van verhaal ten opzichte van de gebruiker/huurder werd opgenomen, behoudens opzet en kwaadwilligheid en dit voor niet-commercieel gebruik. Deze afstand van verhaal wordt toegekend ten voordele van de gebruiker/huurder.

De eigen materialen van de gebruiker/huurder zijn niet opgenomen in de brandpolis van de eigenaar en de gebruiker/huurder, dient deze afzonderlijk te verzekeren.

De gebruiker/huurder verbindt er zich toe om afstand van verhaal te verlenen ten voordele van de verhuurder voor elke schade die hij zou kunnen oplopen naar aanleiding van het gebruik van het goed. Hij verplicht er zich toe om deze afstand van verhaal mee te delen aan zijn verzekeraars zodat deze tegenstelbaar is aan de betrokken verzekeraar."

 

4. overname kosten bij werken/verbouwingen

Wie draagt de kosten (al dan niet afgeschreven) die de zone heeft gemaakt aan de kazerne bij beëindiging van de overeenkomst.

 

Voor het geval er eventuele aanpassingen dienen te gebeuren, wordt verwezen naar artikel 6 van de gebruiksovereenkomst waarin staat:

"Behoudens voorafgaand schriftelijk akkoord van de gemeente, dewelke niet kan weigeren zonder gegronde redenen, mag de zone geen verbouwingen of renovatiewerkzaamheden uitvoeren in de gebruikte ruimten."

Door de opname van dit artikel kan in de toekomst nog steeds worden bekeken of eventuele overnamekosten dienen te worden gedragen door de gemeente of niet. 

 

5. beheer en onderhoud

Op 23 juni 2021 werd met alle betrokken partijen besproken wie het onderhoud op zich neemt van specifieke onderdelen. Aan het college, gelieve kennis te nemen van het verslag van dit overleg.

 

Aan het college wordt gevraagd principiële goedkeuring te hechten aan de modelovereenkomst.

Aan de gemeenteraad zal in eerstvolgende zitting gevraagd worden om goedkeuring te hechten aan de overeenkomst.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Positief advies technische dienst

Positief advies algemeen directeur, Ward Schevernels

Het college van burgemeester en schepenen hechtte principiële goedkeuring aan de gebruiksovereenkomst in zitting van 16 augustus 2021.

 

Financiële gevolgen

Vanaf 1 april 2021 bedraagt de gebruiksvergoeding 108.967,75 euro per jaar.

De gebruiksvergoeding is jaarlijks betaalbaar uiterlijk op de 30ste kalenderdag van het jaar waarop

het gebruik betrekking heeft.

Het bedrag van de gebruiksovereenkomst, bepaald in de zoneraad van 28 juni 2019 wordt niet

geïndexeerd gedurende de huidige legislatuur.

De betalingen moeten verricht worden op de bankrekening van de gemeente met nummer BE06

0910 0007 6922.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de gebruiksovereenkomst tussen de gemeente en Brandweerzone Rand betreffende het gebruik van de kazerne aan De Mortel 32 te Brasschaat.

 

Art.2.- Het addendum aan de gebruiksovereenkomst, dat voorgelegd wordt aan de zoneraad van 24 september 2021, wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad in zitting van 27 september 2021.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

24 Kapelsesteenweg 216. Goedkeuring gedeeltelijke wederoverdracht in functie van uitbreiding van de Kerk. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 24 oktober 2016 hechtte de gemeenteraad goedkeuring aan de akte betreffende de kosteloze overdracht van de gronden rondom de kerk Donk, Kapelsesteenweg 2016. Op deze manier zijn de gronden opgenomen in het gemeentelijk patrimonium, en worden deze sinds dan ook onderhouden door de gemeente.

 

Het betreft een perceel grond, gelegen aan de Kapelsesteenweg 216, De Sint-Huibrechtlei en de Donksesteenweg, rond de kerk ‘Heilig Hart Donk’, thans ten kadaster bekend sectie E, nummer 356/L, voor een oppervlakte volgens meting 1.317,79 m² op het plan, opgemaakt door landmeter-expert Lieven Monden op 29 juli 2006.

 

In het parochiekerkenplan Brasschaat van 2017, goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 september 2017, worden door het centraal kerkbestuur van Brasschaat investeringswerken voorgesteld aan de kerk Donk. Deze investeringswerken houden volgende onderdelen in:

          verlichting en elektriciteit

          schilderwerken

          verwarmingsinstallatie

          dakwerken

          raamwerken

 

Deze investeringen maken samen met een uitbreiding van de kerk aan west-zijde, deel uit van een overkoepelend subsidiedossier dat nog dient voorgelegd te worden aan de gemeenteraad van Brasschaat en dat nog dient aangevraagd te worden bij de subsidiërende overheid Vlaams Gewest.

De beslissing van het Vlaams Gewest is voorzien einde 2021.

 

De kostenverdeling is voorzien als volgt:

          30% Vlaams Gewest

          30% Gemeente Brasschaat

          30% Stad Antwerpen

          10% eigen middelen Kerkfabriek

 

Het aandeel van de gemeente Brasschaat is opgenomen in de meerjarenplanning. Het bedrag is gebaseerd op de geraamde kostprijs.

 

De aanvraag voor omgevingsvergunning is in opmaak en zal ingediend worden na principiële goedkeuring van de wederoverdracht door de gemeenteraad.

 

Omdat in functie van de uitbreiding drie bomen gerooid moeten worden, verzoekt de Kerkfabriek om een heraanplant op de groenzone te mogen uitvoeren op het gemeentelijk restant van het perceel om zo financiële compensering te vermijden en tevens zoveel mogelijk het groen karakter te kunnen behouden. Indien dit verzoek ingewilligd wordt, zal dit opgenomen worden in de bepalingen van de akte voor wederoverdracht.

 

De kosten verbonden aan de wederoverdracht, zijn ten laste van de Kerkfabriek.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd of kan ingestemd worden met de gedeeltelijke wederoverdracht volgens indicatief plan, opgemaakt door Lucien Denissen, aangesteld als architect in dit dossier door de Kerkfabriek. In uitwerking van het dossier, zal het plan verder afgestemd worden met de ontwerpen voor heraanlag van de Kapelsesteenweg.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

 

 

Adviezen

Positief advies Jan Moereels

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 16 augustus 2021 principiële goedkeuring aan de gedeeltelijke wederoverdracht en het verzoek tot heraanplant op het gemeentelijk restperceel.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de gedeeltelijke wederoverdracht van het perceel met kadastraal nummer 11322_E_0356_N in functie van de uitbreidingswerken aan Kerk Donk, in opdracht en ten laste van Kerkfabriek, volgens indicatief plan van Lucien Denissen, opgemaakt op 12 augustus 2021.

 

Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het verzoek om de heraanplant, verbonden aan de vergunning voor het rooien van 3 bomen, uit te laten voeren op het restperceel van de gemeente, in samenspraak met de groendienst.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

25 Eikendreef 2. Goedkeuring aanpassing erfpachtakte De Voorkempen. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 26 april 2007 werd door de gemeenteraad goedkeuring wordt gehecht aan het verlenen van een erfpacht aan cvba De Voorkempen H.E. te Brecht, Sociale Huisvestingsmaatschappij, voor wat betreft het gemeente-eigendom aan de Eikendreef, deel van afdeling 1 sectie H nr 116L met een oppervlakte van circa 5000m² en de gemeentegronden gelegen aan De Vis, afdeling 4, sectie D, nummers 433c2 en 433e2, met een oppervlakte van respectievelijk 497m² en 332m². Deze erfpacht wordt toegestaan voor een periode van 66 jaar en tegen betaling vooraf van een canon van 155.100,00 euro.

 

De woningen in de Eikendreef zijn gerealiseerd en de werken werden voorlopig opgeleverd op 29 mei

2015. Aangezien de omgevingswerken, uitgevoerd in opdracht van De Voorkempen, eveneens

beëindigd werden, is het aangewezen deze zone uit de erfpacht te lichten. Hierdoor wordt duidelijkheid geschept in verband met het groenonderhoud en het leegmaken van de vuilnisbakjes, wat de gemeente heden reeds op zich neemt.

 

Landmeter Kegels heeft hiervoor een aangepast opmetingsplan opgemaakt, dat aangehecht wordt aan de akte.

 

In zitting van 7 oktober 2019 werd door het college van burgemeester en schepenen goedkeuring gehecht aan de aanpassing van de erfpachtakte.

 

Door notariaat De Decker werd bijgevolg de ontwerpakte opgemaakt voor gedeeltelijke beëindiging van de erfpacht. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om goedkeuring te hechten aan deze ontwerpakte.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad, en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad.

Artikel 281 betreffende de overdracht van bevoegdheid tot ondertekening van de voorzitter aan een of meer leden van de gemeenteraad.

 

 

Adviezen

Het college van burgemeester hechtte in zitting van 16 augustus 2021 principiële goedkeuring aan de ontwerpakte.

 

Financiële gevolgen

De aktekosten zijn ten laste van de gemeente Brasschaat. Deze worden geraamd op 1.985,49 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de ontwerpakte betreffende de gedeeltelijke beëindiging van de erfpacht aan cvba De Voorkempen H.E. te Brecht, Sociale Huisvestingsmaatschappij, voor wat betreft het gemeente-eigendom aan de Eikendreef 2 te Brasschaat, opgemaakt door notariaat De Decker, Donksesteenweg 33 te Brasschaat, met tekst als volgt:

 

"Dossier: 202/20-DVDB GEDEELTELIJKE BEËINDIGING ERFPACHT

DVDB/AL2200202/202/20DVDB REP.:

VRIJ VAN REGISTRATIERECHTEN EN RECHTEN OP GESCHRIFTEN

Artikel 2.9.6.0.3, 1° Vlaamse Codex Fiscaliteit (Artikel 161, 2 Wetboek Registratierechten)

Artikel 21 Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Te Brasschaat,

Op # tweeduizend eenentwintig,

Zijn voor Pieter-Jan DE DECKER, geassocieerd notaris te Brasschaat (handelend voor rekening van de BV “Notariaat DE DECKER” te Brasschaat, Donksesteenweg 33, BTW BE0657.999.597 RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen),

verschenen:

ENERZIJDS

De "GEMEENTE BRASSCHAAT", publiekrechtelijke instelling, gevestigd te Brasschaat, gemeentehuis (Verhoevenlei 11), met ondernemingsnummer 0206.677.801,

vertegenwoordigd door:

a) de heer COOLS Philip Isidorus Louisa [I.K. 592-3779507-80] [R.R. 62.02.10-193.47], wonende te Bredabaan 1099 B, 2930 Brasschaat, waarnemend burgemeester, en;

b) de heer SCHEVERNELS Ward [I.K. 592-6896879-66] [R.R. 79.02.01-123.65], wonende te 2940 Stabroek, Mispelaarlaan 12, algemeen directeur.

Handelend namens het College van Burgemeester en Schepenen van zelfde gemeente in uitvoering van een besluit van het College van burgemeester en schepenen van 7 oktober 2019 en van een gemeenteraadsbesluit van # 2021, zoals blijkt uit de notulen van het college en de gemeenteraad, waarvan het afschrift bij deze akte wordt gevoegd, zonder aanhechting.

De provinciale overheid werd op de hoogte gebracht van gemelde beslissing van de gemeenteraad.

De gemeente verklaart dat de overheid haar geen schorsing noch vernietiging heeft laten kennen binnen de door de wet bepaalde termijnen en dat dus tot de overdracht kan worden overgegaan.

hierna genoemd "de erfpachtgever",

en

ANDERZIJDS

De coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk “DE VOORKEMPEN – H.E.”, met zetel te 2960 Brecht, Nijverheidsstraat 3.

Ondernemingsnummer 0426.798.911 RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen.

Bouwmaatschappij tot het nut van het algemeen belang, erkend door de Nationale Maatschappij voor Sociaal Wonen op 23 oktober 1984 onder nummer 131 en door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij thans genaamd Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, onder nummer 131 op 19 maart 1991.

Opgericht bij akte verleden voor notaris Thierry Van de Perre te Antwerpen op 11 januari 1985, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 6 februari 1985, onder nummer 850206-202, waarvan de statuten laatst gewijzigd werden bij akte verleden voor notaris Koen De Raeymaecker te Antwerpen op 7 mei 2015, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 29 mei daarna, onder nummer 15075976.

Hier vertegenwoordigd overeenkomstig de statuten door:

- de heer WOUTERS Jozef Maria [I.K. 592-1601228-33] [R.R. 54.06.25-495.28], wonende te 2960 Brecht, Bethaniëlei 2A, voorzitter van de raad van bestuur, hiertoe benoemd bij besluit van 3 maart 2016, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 8 april daarna, onder nummer 16049213;

- de heer vAN HOFFELEN Peter Frans Joris [I.K. 592-2183838-61] [R.R. 70.02.06-291.43], wonende te 2180 Ekeren, Schriek 173, directeur, hiertoe benoemd bij besluit van 2 april 2009, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 5 augustus daarna, onder nummer 09112272;

Beiden handelend overeenkomstig de statuten in hun hoedanigheid van respectievelijk voorzitter en directeur van voormelde vennootschap.

hierna genoemd "de erfpachter".

BEKWAAMHEID VAN PARTIJEN

Alle verschijnende partijen, ook 'comparanten' genoemd, verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van een maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen zoals faillissement, collectieve schuldenregeling, aanstelling (voorlopige) bewindvoerder, enzovoort.

TOELICHTING VAN DE AKTE — GEHELE OF GEDEELTELIJKE VOORLEZING

De volledige akte zal door de instrumenterende notaris worden toegelicht en het staat comparanten steeds vrij aan de notaris bijkomende uitleg te vragen over om het even welke bepaling van deze akte, alvorens de akte te ondertekenen.

Comparanten erkennen een volledige voorlezing te hebben gekregen van al hetgeen voorafgaat, en verklaren dat inzonderheid hun hierboven vermelde identiteitsgegevens volledig en correct zijn.

De instrumenterende notaris deelt comparanten vervolgens mede dat de akte integraal zal worden voorgelezen indien minstens één van hen hieraan de voorkeur geeft, alsook indien minstens één van hen van oordeel is dat het ontwerp van deze akte hem of haar niet tijdig is meegedeeld voorafgaandelijk het verlijden ervan.

(Ofwel) Hierop verklaren alle comparanten dat zij van oordeel zijn dat zij het ontwerp tijdig vóór het verlijden van de akte hebben ontvangen, dat zij hiervan kennis hebben genomen en op een volledige voorlezing van de akte dan ook geen prijs te stellen. Eventuele wijzigingen die werden of nog zullen worden aangebracht aan het ontwerp van de akte zullen steeds integraal worden voorgelezen.

(Ofwel) Hierop verklaart minstens één van comparanten de voorkeur te geven aan de integrale voorlezing van de akte, aan welke verzoek dan ook gevolg wordt gegeven.

VOORAFGAANDE VERKLARINGEN:

De comparanten verzochten mij hen akte te verlenen van het volgende:

Blijkens akte verleden voor notaris Koen De Raeymaecker te Antwerpen op 21 december 2007, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 25 januari 2008 onder referte 58-T-25/01/2008-01759, heeft de erfpachtgever een erfpacht toegestaan aan de erfpachter met betrekking tot:

GEMEENTE BRASSCHAAT (1e kadastrale afdeling):

Een eigendom op en met grond en alle verdere aanhorigheden, gelegen aan de Eikendreef, alsdan ten kadaster bekend sectie H deel van nummer 116/L voor een oppervlakte van ongeveer vijfduizend vierkante meter (5 000 m²), thans ten kadaster bekend sectie H deel van nummer 116/R/P0000 en nummer 116/S/P0000, welke perceelnummers volgens het huidig kadaster een totale oppervlakte hebben van respectievelijk negenentwintigduizend driehonderdeenenveertig vierkante meter (29 341 m²) en duizend achthonderd vierkante meter (1 800 m²).

OORSPRONG VAN EIGENDOM:

Voorschreven eigendom hoort de erfpachtgever toe om het onder grotere oppervlakte te hebben verkregen ingevolge akte verleden voor notaris Joseph Roevens te Brasschaat op 26 april 1989, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 17 mei daarna, deel 10419 nummer 9.

OVEREENKOMST GEDEELTELIJKE BEËINDIGING ERFPACHT:

Comparanten zijn het volgende overeengekomen:

De comparanten verklaren met ingang van heden dit erfpachtrecht met wederzijdse instemming gedeeltelijk te beëindigen, zodat de erfpacht op het hierna beschreven gedeelte ophoudt te bestaan:

GEMEENTE BRASSCHAAT (1e kadastrale afdeling):

Een perceel grond gelegen aan de Eikendreef, thans ten kadaster bekend sectie H deel van nummers 116/R/P0000 en 116/S/P0000, voor een oppervlakte volgens nagemelde meting van vierduizend honderdzestien komma twintig vierkante meter (4 116,20 m²), met als gereserveerde perceelidentificatie H 116 W P0000 voor een oppervlakte van vierduizend honderdzestien vierkante meter (4 116 m²).

Zoals het goed als KAVEL C (zwart gearceerd) staat afgebeeld op een -blijkens verklaring van partijen, ongewijzigd- metingsplan, opgemaakt door “KEGELS LANDMETER-EXPERTENBUREAU n.v.” te Antwerpen (Ekeren) op 18 april 2017, plan dat is opgenomen in de databank van afbakeningsplans van de Administratie Opmetingen & Waarderingen van het kadaster met referentienummer 11008-10318, en dat, na waarmerking aan deze akte wordt gehecht en niet meer dient te worden geregistreerd.

Partijen vragen de overschrijving van dit plan zonder aanbieding ervan aan het Kantoor Rechtszekerheid met toepassing van artikel 1, vierde lid hypotheekwet.

Voor de goede orde wordt alhier verklaard dat het op voormeld plan gearceerde gedeelte op dat plan staat aangeduid als zijnde deel van perceelnummer 116/R, terwijl dit in de werkelijkheid een deel van perceelnummers 116/R/P0000 en 116/S/P0000 betreft.

In de oorspronkelijke erfpachtakte is een regeling voorzien wat er dient te gebeuren bij het beëindigen van de erfpacht na het verstrijken van de oorspronkelijke duur, te weten op 1 januari 2074, en bij het beëindigen van de erfpacht na de eventuele verlening, te weten op 31 december 2106. Er is evenwel geen afwijkende regeling voorzien wat er dient te gebeuren bij het voortijdig beëindigen van de erfpachtakte. In dat geval is de wettelijke regeling dus van kracht.

De grondeigenaar treedt dus vanaf heden uit kracht van de wet in eigendom van alle constructies, werken en beplantingen die door de erfpachter tijdens de duur van het erfpachtrecht werden opgericht en uitgevoerd op dit gedeelte. De erfpachter verklaart evenwel dat er geen constructies door hem werden opgericht op het gedeelte van de grond waarop het bestaande erfpachtrecht wordt beëindigd. Er werden enkel constructies door de erfpachter opgericht op het gedeelte grond waarop het erfpachtrecht behouden blijft.

Voor het overige blijven alle bepalingen uit de oorspronkelijke erfpachtakte van kracht, inzonderheid de daarin vermelde bedragen omtrent de erfpachtcanon die niet gewijzigd worden ingevolge onderhavige gedeeltelijke beëindiging van de erfpacht. De erfpachter verkrijgt als voordeel door de gedeeltelijke beëindiging van het erfpachtrecht dat zij niet langer dient in te staan voor het onderhoud van de grond waarop het erfpachtrecht wordt beëindigd.

Het erfpachtrecht zal aldus verder uitwerking hebben op volgend goed:

GEMEENTE BRASSCHAAT (1e kadastrale afdeling):

Een eigendom op en met grond en verdere aanhorigheden, gelegen Eikendreef 2, thans ten kadaster bekend sectie H deel van nummers 116/R/P0000 en 116/S/P0000, voor een totale oppervlakte volgens nagemelde meting van duizend achthonderdentwee komma tien vierkante

meter (1 802,10 m²), met als gereserveerde perceelidentificatie H 116 T P0000 voor een oppervlakte van duizend zevenhonderdeenentachtig vierkante meter (1 781 m²) en H 116 V P0000 voor een oppervlakte van tweeëntwintig vierkante meter (22 m²).

Zoals deze delen respectievelijk als KAVEL A (in gele kleur) en KAVEL B (in groene kleur) staan afgebeeld op het voormeld plan de dato 18 april 2017.

VERKLARING OMTRENT HET VLAAMS BODEMDECREET:

Comparanten doen opmerken dat de voormelde beëindiging, vastgesteld bij onderhavige akte, moet worden aanzien als "een overeenkomst betreffende de overdracht van gronden" als bedoeld in het Vlaams Bodemdecreet.

Ondergetekende minuuthoudende notaris maakt alhier dan ook uitdrukkelijk melding van de verklaring van partijen dat zij, door bemiddeling van ondergetekende notaris De Decker, de nodige bodemattesten hebben aangevraagd betreffende voorschreven eigendom, welke attesten werden afgeleverd door OVAM op 20 februari 2020 en waarvan de inhoud telkens luidt als volgt:

“2 Inhoud van het bodemattest

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3 OPMERKINGEN

1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.

2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.

3 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.

te Mechelen, 20.02.2020”

Partijen bevestigen verder uitdrukkelijk dat, voor zover hen bekend, op voormalig in erfpacht ontvangen goed geen inrichting gevestigd is of was die bodemverontreiniging kan veroorzaken en daartoe werd opgenomen op de lijst waarvan sprake in zelfde Bodemdecreet.

Comparanten erkennen door ondergetekende minuuthoudende notaris gewezen te zijn op de bepalingen van voormeld Bodemdecreet, zo onder meer op de bepalingen van dit decreet betreffende de saneringsplicht van de eigenaar van de grond waar bodemverontreiniging tot stand kwam en de erin vervatte aansprakelijkheidsregeling terzake, alsook op de procedure die moet worden gevolgd alvorens kan worden overgegaan tot 'overdracht van een grond' waarop een 'lijst-inrichting' is of was gevestigd en op de gevolgen van de niet-naleving van deze procedure.

Comaparanten verklaren bovendien uitdrukkelijk niet op de hoogte te zijn van om het even welke bodemverontreiniging met betrekking tot voormalig in erfpacht ontvangen goed.

Zij bevestigen dat geen risico-activiteiten hebben plaatsgevonden op voorschreven eigendom, maar dat wel volgende VLAREM-melding van een inrichting van louter klasse 3 werd ontvangen:

Dossiernr: R 147/001

Onderwerp: exploiteren van een transformator van 630 kVA

Vergunning tot: 4/05/2013

Rubrieknummer: 12.2.1°

Omschrijving: Transformatoren (gebruik van) met een individueel nominaal vermogen van 100 kVA tot en met 1.000 kVA

Klasse: 3

Aard: Vergund

Datum van: 4/05/1993

Datum tot: 4/05/2013

Ondergetekende instrumenterende notaris bevestigt, op basis van hoger vermelde verklaringen en gegevens, dat de regeling van het Vlaams bodemdecreet betreffende de overdracht van gronden werd nageleefd.

Specifieke stedenbouwkundige informatie

Uit brieven de dato 6 juli 2021, uitgaande van de gemeente Brasschaat, blijkt met betrekking tot voorschreven eigendom onder meer het volgende:

Voor perceelnummer 116/R/P0000:

“OVERZICHT PLANNEN

(…)

Gewestplan

Naam: origineel bij Koninklijk Besluit goedgekeurd gewestplan Antwerpen

Datum goedkeuring: 3/10/1979

Processtap: Besluit tot goedkeuring

Het perceel is gelegen in bestemmingszone woongebieden

Rooilijnplan (gewestelijk)

Naam: Bredabaan (Brasschaat – Polygon) deel 1 N1

Datum goedkeuring: 29/1/1914

Processtap: Besluit tot goedkeuring

Van nature overstroombare gebieden (gegevens 2000)

Zone Q: Van natuure niet overstroombaar

Zone Q: Van natuure niet overstroombaar

Zone D: Doorkruist door rivier maar geen sporen van overstroombaarheid

OVERZICHT VERGUNNINGEN

Bouwvergunningen

Dossier: 11008_1991_191

Intern nummer: 1991/B/271

Onderwerp: het verbouwen tot appartementen en dienstencentrum

Aard van de beslissing: VERGUNNING

Datum van de beslissing: 06/11/1992

Dossier: 11008_2006_620

Intern nummer: 2006/B/559

Onderwerp: het bouwen van 32 appartementen

Aard van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: Niet beoordeeld

Dossier: 11008_2010_51

Intern nummer: 2009/B/729

Onderwerp: het bouwen van 32 sociale appartementen

Aard van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: VERGUNNING

Datum van de beslissing: 17/05/2010

Dossier: 11008_2010_52

Intern nummer: 2009/B/728

Onderwerp: het uitvoeren van wegen-, riolerings- en omgevingswerken

Aard van de beslissing: VERGUNNING

Datum van de beslissing: 17/05/2010

Bouwmisdrijven

Voor zover bekend geen afgeleverd

Verkavelingen

Voor zover bekend geen afgeleverd

(…)

Omgevingsvergunning

Voor zover bekend geen afgeleverd

MILIEU EN NATUUR

Voor zover bekend zijn er m.b.t. op het onroerend goed (een) milieuvergunning(en) afgeleverd, of milieumelding(en) ontvangen voor afvalwaterlozing, afvalverwerking of grondwaterwinning? JA

zoja, voor volgende activiteit of inrichting:

VLAREM vergunningen

Dossiernr: 1993197

Internnr: R 147/001

Onderwerp: exploiteren van een transformator van 630 kVA

(…)

ANKERPLAATSEN LANDSCHAPSATLAS

Het onroerend goed is gelegen binnen een ankerplaats van de landschapsatlas: JA

Naam: Militair erfgoed op de overgang van Scheldepolders naar Kempen

(…)”.

Voor perceelnummer 116/S/P0000:

“OVERZICHT PLANNEN

(…)

Gewestplan

Naam: origineel bij Koninklijk Besluit goedgekeurd gewestplan Antwerpen

Datum goedkeuring: 3/10/1979

Processtap: Besluit tot goedkeuring

Het perceel is gelegen in bestemmingszone woongebieden

Van nature overstroombare gebieden (gegevens 2000)

Zone Q: Van nature niet overstroombaar

OVERZICHT VERGUNNINGEN

Bouwvergunningen

Dossier: 11008_1991_191

Intern nummer: 1991/B/271

Onderwerp: het verbouwen tot appartementen en dienstencentrum

Aard van de beslissing: VERGUNNING

Datum van de beslissing: 06/11/1992

Dossier: 11008_2006_620

Intern nummer: 2006/B/559

Onderwerp: het bouwen van 32 appartementen

Aard van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: Niet beoordeeld

Dossier: 11008_2010_51

Intern nummer: 2009/B/729

Onderwerp: het bouwen van 32 sociale appartementen

Aard van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: VERGUNNING

Datum van de beslissing: 17/05/2010

Dossier: 11008_2010_52

Intern nummer: 2009/B/728

Onderwerp: het uitvoeren van wegen-, riolerings- en omgevingswerken

Aard van de beslissing: VERGUNNING

Datum van de beslissing: 17/05/2010

Bouwmisdrijven

Voor zover bekend geen afgeleverd

Verkavelingen

Voor zover bekend geen afgeleverd

(…)

Omgevingsvergunning

Voor zover bekend geen afgeleverd

MILIEU EN NATUUR

Voor zover bekend zijn er m.b.t. op het onroerend goed (een) milieuvergunning(en) afgeleverd, of milieumelding(en) ontvangen voor afvalwaterlozing, afvalverwerking of grondwaterwinning? JA

zoja, voor volgende activiteit of inrichting:

VLAREM vergunningen

Dossiernr: 1993197

Internnr: R 147/001

Onderwerp: exploiteren van een transformator van 630 kVA

(…)

ANKERPLAATSEN LANDSCHAPSATLAS

Het onroerend goed is gelegen binnen een ankerplaats van de landschapsatlas: JA

Naam: Militair erfgoed op de overgang van Scheldepolders naar Kempen

(…)”.

Stookolietank:

Partijen verklaren dat bij hun weten er zich op of onder de grond van voorschreven eigendom geen mazouttank bevindt en dat zij niet op de hoogte zijn dat er in het verleden één aanwezig was die werd verwijderd.

Vlaams Bosdecreet

Een grondoppervlakte valt onder de voorschriften van het Bosdecreet wanneer deze beantwoordt aan de wettelijke definitie van bos (Bosdecreet art. 3). Het Bosdecreet blijft van toepassing op onwettig ontboste grondoppervlakten.

Inzonderheid gelden voor beboste grondoppervlakten volgende verplichtingen:

- bij elke kap of bij elke grondige wijziging aan de bosbodem, de strooisellaag of de kruidenlaag, dient een machtiging bekomen te worden van het Bosbeheer, tenzij anders voorzien in een wettelijk goedgekeurd beheerplan.

- een beheerplan is wettelijk vereist voor alle aaneengesloten beboste eigendommen van minstens 5 ha.

- met het oog op de gehele of gedeeltelijke ontbossing van een perceel, geldt dat hiervoor een stedenbouwkundige vergunning met voorafgaand advies van het Bosbeheer vereist is, evenals de naleving van de compensatieregeling (Bosdecreet art. 90bis, Besl.Vl.Reg. van 16 februari 2001). Hiervan kan enkel afgeweken worden op grond van art. 47 en art. 87 van het Bosdecreet.

- De verwerver neemt alle rechten en verplichtingen over die op het eigendom rusten, nl. door het Bosbeheer verleende machtigingen, subsidies of goedgekeurd bosbeheerplan.

Vervreemding van een bebost eigendom toebehorend aan een rechtspersoon met publiekrechtelijk statuut mag enkel gebeuren na goedkeuring door de Vlaamse Regering (bosdecreet art. 90).

Nadat de instrumenterende notaris uitleg heeft verstrekt aan comparanten over het toepassingsgebied van het Vlaams Bosdecreet, verklaren zij dat, naar hun mening, voorschreven eigendom niet valt onder de bepalingen van dit bosdecreet.

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening:

* Overeenkomstig artikel 5.2.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening worden partijen gewezen op de bepalingen van artikel 4.2.1 van deze Codex, artikel waarin de handelingen vermeld staan waarvoor een voorafgaande stedenbouwkundige vergunning vereist is. Partijen erkennen overigens een kopie van de tekst van dit artikel 4.2.1 te hebben ontvangen.

* Blijkens de voorhanden zijnde gegevens werd de gemeente waarin voorschreven eigendom gelegen is reeds opgenomen op de lijst waarvan sprake in artikel 7.6.4 van deze Codex. De verwerver van hoger beschreven eigendom bevestigt hiervan een stedenbouwkundig uittreksel te hebben ontvangen, dagtekenend van minder dan één jaar voor heden.

* Uit opzoekingen blijkt met betrekking tot het hoger beschreven eigendom:

1.- dat hiervoor volgende stedenbouwkundige vergunningen of omgevingsvergunningen voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen werden uitgereikt: zie hoger;

2.- dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van dit eigendom de volgende is: zie hoger;

3.- dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een rechterlijke of bestuurlijke maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en/of IV van de zelfde Codex, en er geen procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;

4.- dat voor dit eigendom (nog) geen recht van voorkoop geldt zoals bedoeld in artikel 2.4.1. van zelfde Codex (zone die in het definitief vastgesteld Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) wordt aangeduid als een zone waarin het voorkooprecht geldt) of in de zin van artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

5.- dat voor dit eigendom geen (niet-vervallen) verkavelingsvergunning / omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is;

6.- dat voor dit eigendom op dit ogenblik geen planbatenheffing verschuldigd is.

7.- dat dit eigendom op dit ogenblik niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.

Aangezien de onderhandse akte die onderhavige notariële akte voorafging mogelijks niet volledig beantwoordde aan de voorschriften van artikel 5.2.5 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, heeft ondergetekende minuuthoudende notaris de verwerver gewezen op de bepalingen van artikel 5.2.5 (verplichte vermeldingen in de onderhandse akte), artikel 6.1.1., eerste lid, 4° (sancties voorzien bij inbreuken op de informatieplicht die vervat ligt in artikelen 5.2.1. tot en met 5.2.6) en artikel 6.3.1. (gevallen waarin de verwerver en huurder de vernietiging kan vragen van zijn titel en de voorwaarden waaronder kan worden verzaakt aan deze vordering tot vernietiging) waarop de verwerver verklaard heeft uitdrukkelijk te verzaken aan deze eventuele vordering tot nietigverklaring.

Erfdienstbaarheden van openbaar nut

Bij nazicht op de website van het Federaal Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt (afgekort “KLIM”), is het eigendom, voorwerp van onderhavige akte, niet gelegen in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via leidingen of bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen.

Specifieke informatie inzake onroerend erfgoed:

Overeenkomstig artikel 4.1.11 van het Onroerend Erfgoeddecreet doet de erfpachter opmerken dat voormeld onroerend goed werd opgenomen in één van de vastgestelde inventarissen zoals bepaald in artikel 4.1.1. van het Onroerend Erfgoeddecreet (vastgesteld landschapsatlasrelict: Militair erfgoed op de overgang van Scheldepolders naar Kempen (ID: 10289 – url: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10289 en erfgoedobject: Militair erfgoed

op de overgang van Scheldepolders naar Kempen (landschappelijk geheel) (ID: 135353 – url: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/135353).

Ondergetekende notaris wijst de erfpachter erop dat deze ingevolge de inventarisatie gehouden is de algemene, dan wel specifieke rechtsgevolgen zoals bepaald in hoofdstuk 4 (inventarisatie) van het Onroerend Erfgoeddecreet na te leven.

Aangezien de onderhandse akte die onderhavige notariële akte voorafging mogelijks niet volledig beantwoordde aan de voorschriften van artikel 4.1.11 van het Onroerend Erfgoeddecreet, heeft ondergetekende minuuthoudende notaris de verwerver gewezen op deze bepalingen en de wettelijk voorgeschreven informatie alsnog ter beschikking gesteld zodat de informatieverplichting uit het Onroerend Erfgoeddecreet werd nageleefd.

Overstromingsgebied:

Uit nazicht op onder meer GEO-VLAANDEREN blijkt dat voorschreven eigendom:

- NIET gelegen is in een effectief of mogelijk overstromingsgevoelig gebied;

- NIET gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of een afgebakende oeverzone;

- NIET gelegen is een risicozone voor overstroming;

- NIET gelegen is in een recent overstroomd gebied.

Postinterventiedossier

Op vraag van de instrumenterende notaris of er voor het hoger beschreven eigendom reeds een postinterventiedossier werd opgesteld, antwoordt de erfpachter ontkennend, en bevestigt hij dat er aan dit eigendom sinds één mei tweeduizend en één (1/5/2001) geen werken werden uitgevoerd door één of meerdere aannemers waarvoor een postinterventiedossier diende te worden opgesteld.

Controle elektrische installatie

Niet van toepassing.

Energieprestatiecertificaat

Niet van toepassing.

Voorkooprecht

Partijen doen opmerken dat er geen voorkooprecht van toepassing is, temeer aangezien deze akte geen verkoop inhoudt maar enkel de gedeeltelijke beëindiging van het erfpachtrecht vaststelt.

DIVERSE VERKLARINGEN EN INLICHTINGEN

1. In aansluiting met de toelichtingen hen verstrekt door de instrumenterende notaris omtrent bepaalde overheidsreglementeringen verklaren de comparanten:

- dat er thans met betrekking tot voormeld onroerend goed geen ontwerp van beschermingsmaatregel door de overheid werd betekend in de zin van een bescherming als monument, stads- of dorpsgezicht, archeologisch patrimonium, natuurbehoud, landschapszorg of een soortgelijke beschermingsmaatregel, noch een besluit houdende definitieve bescherming of klassering, en dat hij evenmin weet heeft van enig voornemen daartoe vanwege de overheid;

- er tot op heden voor voormeld onroerend goed geen onteigeningsbesluit werd betekend, en dat er geen voornemen daartoe vanwege de overheid bekend is, maar dat er wel een gewestelijk rooilijnplan van toepassing is genaamd “Bredabaan (Brasschaat-Polygon) deel 1 N1” de dato 29 januari 1914;

- voor alle verrichte vergunningsplichtige handelingen de nodige vergunningen te hebben bekomen en tevens dat, voor zover bekend, voormeld onroerend goed op heden het voorwerp niet uitmaakt van een bouwmisdrijf;

- dat voormeld onroerend goed niet werd opgenomen in een inventaris van leegstaande, verkrotte of verwaarloosde gebouwen of woningen en dat geen voornemen daartoe vanwege de overheid bekend is.

2. Comparanten verklaren dat voormeld onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een conventioneel gevestigd voorkeurrecht, optierecht of recht van wederinkoop.

FISCALE VERKLARINGEN: VRIJSTELLING

Deze akte, die de gedeeltelijke (vervroegde) beëindiging vaststelt van een bestaand erfpachtrecht en de hieruit voortvloeiende overgang van de gebeurlijk door de erfpachter opgerichte opstallen van de erfpachter-opstalhouder naar de grondeigenaar uit kracht van wet, dient te worden geregistreerd zonder heffing van een evenredig recht.

Teneinde te kunnen genieten van de gehele vrijstelling van registratierechten en rechten op geschriften en dit in toepassing van artikel 2.9.6.0.3,1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit (ex art.161, 2° van het Wetboek van de Registratie-, hypotheek- en griffierechten), artikel 21, 1° van het Wetboek diverse rechten en taksen, de omzendbrief van de minister van Financiën van 5 maart 1958 en de ministeriële beslissing van 17 maart 1958, verklaren de erfpachter en de erfpachtgever dat deze gedeeltelijke beëindiging van de erfpacht wordt gedaan en noodzakelijk is tot verwezenlijking van het maatschappelijk doel en dus te algemenen nutte.

De vrijstelling van registratierechten en rechten op geschriften geldt eveneens voor de bijlagen welke aan de authentieke akte gehecht zijn (Ministeriële Beslissing van 22 november 1957, nr.EE/74.413).

SLOTVERKLARINGEN:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslagen van het nemen van om het even welke ambtshalve inschrijving uit hoofde van deze akte, nadat partijen door de instrumenterende notaris werden ingelicht over de eventuele gevaren van een dergelijk ontslag van ambtshalve inschrijving.

De instrumenterende notaris bevestigt de identiteitsgegevens van comparanten op zicht van de door de hypotheekwet voorgeschreven stukken. Deze gegevens en de identiteit zelf werden hem ook aangetoond aan de hand van hoger vermelde bewijskrachtige identiteitsstukken.

Indien in deze akte werd verwezen naar vroeger verleden akten, werden deze akten, in zoverre zij voor de betrokken partij nog van belang kunnen zijn, eveneens in kopij bezorgd aan die partij en werden deze akten toegelicht door ondergetekende minuuthoudende notaris. Partijen bevestigen dan ook, overeenkomstig artikel 19 van de wet tot regeling van het Notarisambt, dat deze vroegere akten samen met onderhavige akte één geheel vormen om samen als authentieke akte te gelden en uitvoerbaar te zijn.

Het ontwerp van deze akte werd aan partijen overgemaakt bij mail van 6 juli 2021.

Comparanten verklaren vóór het verlijden van deze akte van de inhoud ervan kennis te hebben genomen. Zij verklaren dat deze akte de juiste weergave is van hun bedoeling zelfs indien de bedingen en voorwaarden van deze akte zouden afwijken van deze vermeld in vorige overeenkomsten.

Comparanten bevestigen dat de instrumenterende notaris hen naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten, die voortvloeien uit onderhavige akte en hen op een onpartijdige wijze raad heeft verstrekt. Zij verklaren dus de overeenkomst, voorwerp van deze akte, en de eraan verbonden rechten en verplichtingen, voor evenwichtig te houden en uitdrukkelijk te aanvaarden, zowel voor zichzelf als voor hun rechtsopvolgers.

De instrumenterende notaris wijst comparanten tenslotte op artikel 9 § 1 tweede lid van de Wet tot regeling van het Notarisambt, dat luidt als volgt: “Wanneer een notaris tegenstrijdige belangen of de aanwezigheid van onevenwichtige bedingen vaststelt, vestigt hij hierop de aandacht van de partijen en deelt hen mee dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman. De notaris maakt hiervan melding in de notariële akte.”

 

Afschrift

De instrumenterende notaris informeert de partijen dat een digitaal afschrift van deze akte, na vervulling van de nodige formaliteiten, raadpleegbaar zal zijn op www.notaris.be (rubriek “Mijn notariële akten) alsook via de smartphone app IZIMI (of de gelijknamige website www.izimi.be), beide aangeboden door de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

Een kopie van de akte zal per mail worden verstuurd naar de partijen of hun notaris.

Een papieren afschrift van deze akte zal op uitdrukkelijk eerste verzoek van een partij na het verlijden van deze akte aan hem worden bezorgd.

RECHT OP GESCHRIFTEN:

Deze akte is eveneens vrijgesteld van het recht op geschriften (zie hoger).

WAARVAN AKTE.

Gedaan en verleden op voormelde plaats en datum.

Na toelichting en integrale of gedeeltelijke voorlezing, zoals hoger vastgesteld bij de aanvang van deze akte hetgeen alle comparanten bevestigen, hebben alle comparanten deze akte waarvan zij erkennen vooraf en voldoende tijdig een ontwerp te hebben ontvangen, getekend, evenals de notaris."

 

Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de overdracht van de bevoegdheid tot ondertekening van de authentieke akte van de voorzitter van de gemeenteraad aan de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

26 Goedkeuring rekening 2020 ILV Sportregio Antwerspe Kempen. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 8 mei 2007 werd goedkeuring gegeven aan de heraansluiting bij de ILV Sportregio

Antwerpse Kempen en dient ieder jaar de rekening goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

 

Vanuit het college van burgemeester en schepenen van 9 augustus 2021 werden geen opmerkingen

geformuleerd bij de rekening voor het dienstjaar 2020 van de interlokale vereniging Sportregio

Antwerpse Kempen.

 

Juridisch kader

Artikel 12 van de samenwerkingsovereenkomst van de ILV Sportregio Antwerpse Kempen stelt dat de

rekening ieder jaar door de gemeenteraad van de deelnemende gemeenten goedgekeurd moet

worden.

 

Adviezen

De raad van bestuur van de Sportraad heeft positief advies gegeven op 14 juni 2021.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de rekening 2020 van de ILV Sportregio Antwerpse Kempen.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

27 Eenmalige toelage vanuit het reservefonds voor outdoor sportverenigingen die een overeenkomst hebben met een privé-eigenaar. Uitzondering Ossmi. Goedkeuring toekenning toelage. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In gemeenteraadszitting van 26 april 2021 is er goedkeuring gegeven om aan outdoor

sportverenigingen die voor hun sportaccommodatie een huurovereenkomst hebben met een privé-eigenaar voor 2021 een eenmalige toelage toe te kennen.

Het bedrag van deze toelage is maximum gelijk aan het bedrag dat de vereniging op jaarbasis

betaalt voor de huur van hun accommodatie, maar mag niet hoger liggen dan de maximale

concessievergoeding die de gemeente aanrekent voor een vergelijkbare accommodatie. Enkel de

huurkosten en de eventuele patrimoniumtaks komen hiervoor in aanmerking. Andere kosten kunnen

niet in rekening gebracht worden.

 

OSSMI VV heeft een overeenkomst met het Sint-Michielscollege: zij mogen de terreinen van het

college gebruiken, maar betalen hier geen huur voor. De afspraak is wel dat ze alles zelf moeten

onderhouden, en dat dit in de plaats komt van de huur. OSSMI VV betaalt ook geen patrimoniumtaks.

Volgens het gemeenteraadsbesluit van 26 april 2021 kan de eenmalige toelage enkel toegekend

worden wanneer er betalingsbewijzen voorgelegd kunnen worden voor huurkost en patrimoniumtaks.

Omdat OSSMI VV deze niet kan voorleggen kunnen ze momenteel niet in aanmerking komen voor

deze toelage.

 

OSSMI VV vraagt of er voor hen een uitzondering gemaakt kan worden en hen toch een eenmalige

toelage toe te kennen.

Als motivatie hiervoor stellen zij dat ze wel degelijk een vorm van huur betalen aan het college op

volgende manier:

 

Er zijn 5 velden op de terreinen van het Sint Michielscollege die Ossmi allemaal moet onderhouden,

terwijl zij er zelf maar 3 gebruiken:

• Het A-veld is het grote kunstgrasveld; in gebruik door Ossmi en het college voor Sport.

• Het B-veld is het grote voetbalgrasveld; in gebruik door Ossmi en het college als speelplaats

voor het middelbaar.

• Het C-veld is eveneens een groot voetbalveld; wordt niet door Ossmi gebruikt (uitzonderlijk

eens een kleine training), maar wordt door de lagere school constant als speelplaats gebruikt.

• Het D-veld wordt niet door Ossmi gebruikt maar wordt door de lagere en middelbare school

als speelplaats gebruikt. Hier steekt afwatering (die door Ossmi daar gelegd is), dit moeten ze

ieder jaar terug nivelleren en bewerken.

• Het E-veld zijn de 2 nieuwe pupillenveldjes (kunstgrasveld). Deze worden gemengd gebruikt.

Voorgesteld wordt om aan Ossmi VV een uitzondering toe te staan en hen de éénmalige toelage toe

te kennen vanuit het reservefonds voor outdoor sportverenigingen die een huurovereenkomst hebben

met een privé-eigenaar. Het betreft hier het C-veld dat ze onderhouden voor het Sint-Michielscollege

en dus een steun die overeenkomt met een concessievergoeding van 1 voetbalveld.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur art. 41, tweede lid, 23° (bevoegdheid gemeenteraad inzake vaststellen

subsidiereglementen en nominatieve subsidies).

Gemeenteraadsbesluit van 25 januari 2021 inzake de voorgestelde verdeling van het budget van

270.000,00 euro noodfonds voor cultuur, jeugd en sport.

Gemeenteraadsbesluit van 26 april 2021 inzake de goedkeuring voor een eenmalige toelage voor

outdoor sportverenigingen die voor hun sportaccommodatie een huurovereenkomst hebben met een

privé-eigenaar.

 

Adviezen

De raad van bestuur van de sportraad heeft op 14 juni 2021 de vraag van Ossmi VV, om toch in

aanmerking te komen voor de eenmalige toelage vanuit het reservefonds voor outdoor

sportverenigingen die een huurovereenkomst hebben met een privé-eigenaar, besproken en heeft

hiervoor positief advies gegeven.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

1.005,50 euro, (voorziene reserves)

Budgetsleutel

0740/64930000 / Coronatoelagen aan outdoor-sportclubs die niet-gemeentelijke infrastructuur huren

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2021

Krediet beschikbaar

Thans onvoldoende budget beschikbaar op deze sleutel, maar te

verschuiven vanuit beschikbaar algemeen krediet “maatregelen

coronapandemie”

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gegeven om Ossmi VV toch in aanmerking te laten komen voor de eenmalige toelage vanuit het reservefonds voor outdoor sportverenigingen die een huurovereenkomst hebben met een privé-eigenaar.

 

Art.2.- Het bedrag van de eenmalige toelage voor Ossmi VV is maximum gelijk aan het bedrag dat de vereniging betaald heeft voor de bewezen onderhoudskosten voor het C-veld. Dit bedrag mag niet hoger liggen dan de maximale concessievergoeding die de gemeente aanrekent voor een vergelijkbare accommodatie.

 

Art.3.- Opdracht wordt gegeven aan de dienst financiën om het bedrag uit te betalen aan de hand van

binnengebrachte bewijzen (facturen onderhoudskosten, rekeninguittreksels …) die de uitgaven kunnen staven.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

28 Evenementen (dossier 21024). (N)8 van Brasschaat op 7 september 2021. Extra toelage TV-captatie en verlichting. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Konings heeft hier net zoals de vorige 2 keren een ernstig bezwaar tegen.  Hij heeft niets tegen de sport of tegen de koers waar de manier waarop het hier gebeurd is reeds de derde keer.  Er werd met deze mensen een overeenkomst gemaakt waarbij zij structureel 20 000 euro per jaar krijgen.  Alle andere kosten en risico’s worden gedragen door de organisator.  In 2020 werd er gevraagd om deze mensen te ondersteunen bij gemaakte kosten, o.a. de verlichting.  Raadslid Jambon heeft destijds aangegeven dat het geen blanco cheque was om de kosten te dekken voor de komende jaren.  Mits goede reclame op televisie zou de kans op sponsoring de komende jaren groter zijn.  Nu vraagt men opnieuw geld.  Hij vraagt zich af of hij ervan uit moet gaan dat de kans op extra sponsoring teniet is gegaan.  Vorig jaar werd er ook een toelage gevraagd voor het lidgeld dat deze mensen moeten betalen.  Hij vindt dat dit niet kan aangezien dit iets is waar ze eigenlijk zelf voor moeten zorgen.  Nu vragen ze dit opnieuw en al onmiddellijk voor de komende jaren.  Hij besluit hieruit dat verenigingen die afspraken hebben met de gemeente zich hieraan eigenlijk niet moeten houden.  Ze krijgen het gevoel dat ze alles kunnen regelen.  Raadslid Konings gaat hier sowieso tegen stemmen moest men zijn reactie vragen. 

 

Raadslid Pauwels licht toe dat zijn bezwaren in grote lijnen gelijk lopen met de bezwaren van raadslid Konings.  Zijn fractie heeft er ook problemen mee dat het weer gaat over de portefeuille van de gemeente.  Zijn fractie is niet tegen de koers en ze doen al een inspanning met de basistoekenning, maar titelvoerend burgemeester Jambon verzekerde dat het BK volledig zal gedekt zijn door sponsoring.  Raadslid Pauwels vindt dat men dit ook moet proberen voor de N8 van Brasschaat.  Men moet meer inspanningen doen om het merk ‘Brasschaat’ naar buiten te brengen.  Het kan niet de bedoeling zijn dat men blijft subsidiëren en men dit mee gaat opnemen in de begroting.  Er wordt 40 000 euro bijgedragen aan dit evenement, dit staat volgens raadslid Pauwels volledig in contrast met wat de anderen krijgen.  Fractie Brasschaat 2012 zal zich onthouden op dit punt. 

 

Raadslid Eeman en zijn fractie zijn hier 2 jaar geleden al tegenin gegaan en ze gaan dus nu ook tegen stemmen.  Dit vooral omdat de aanvraag pas werd gedaan na de koerswedstrijd.  Hij vindt het wel fantastisch dat er nu al over mag nagedacht worden voor de koerswedstrijd.  Zoals raadslid Konings heeft toegelicht was er geen enkele garantie dat men dit terug zou voorzien voor de komende jaren.  Hij stelt dat er, buiten aan de VIP-tent, nog maar weinig mensen komen kijken naar de koers.  Enkel nog op 2 plekken op de Bredabaan.  De organisator heeft altijd beloofd om te investeren.  En moest er al een investering zijn van de gemeente dan kan het enkel vruchtbaar zijn als er meer volk komt.  Zijn fractie stemt tegen. 

Raadslid Hoegaerts betreurt het hoe de subsidiëring telkens verdeeld wordt.  Hij spreekt zich niet uit of de koers 20 000 euro of 40 000 euro behoeft.  Als het hiermee rond is, is er tenminste duidelijkheid voor de komende jaren.  Voor de goede gang van zaken zal zijn fractie deze beslissing steunen. 

 

Raadslid Vermeulen keurt dit goed in naam van zijn fractie.

 

Raadslid Van Aperen keurt dit ook goed in naam van fractie Open VLD. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

International Games vzw in samenwerking met BASJ bvba organiseert jaarlijks de (N)Acht van

Brasschaat. Op dinsdag 7 september is het 100 jaar geleden dat de wielerwedstrijd voor de eerste

maal heeft plaatsgevonden. In een samenwerkingsovereenkomst 2018 - 2022 van 13 juli 2018 heeft

de gemeente zicht verbonden om een nominatieve toelage te voorzien voor een bedrag van 20.000

euro voor de organisatie van deze wedstrijd. De organisatie draagt de alle overige kosten en neemt de financiële risico's.

 

Extra toelage voor TV-captatie

Tijdens de evaluatie van editie 2018 heeft Belgian Cycling meegedeeld dat het aanwezige licht

onvoldoende was en dat hiervoor een extra inspanning moest gebeuren. Bij een volgende editie werd

er extra verlichting bijgeplaatst voor een bedrag van 19.300 euro, exclusief BTW.

Om de zichtbaarheid en bekendheid van de wielerwedstrijd te versterken, heeft de organisatie extra

geïnvesteerd in TV-captatie door ATV. Een mediateam, bestaande uit motards met mobiele camera's,

vaste camera's, commentator en regiewagen werd voorzien voor een bedrag van 14 000 euro, exclusief BTW.

De kijkcijfers in 2019:

          Facebook uitzending via Radio Park: 5.000 kijkers

          Live uitzending ATV: 125.000 kijkers

          Sporza samenvatting: 220.000 kijkers

De editie 2021 zal ook in live-stream worden uitgezonden via de webstek van GVA.

 

Het uitzenden van deze wielerwedstrijd draagt op positieve manier bij aan het merk/zichtbaarheid

Brasschaat en zal de kans op extra sponsors verhogen. Om die reden heeft de gemeenteraad in 2019

beslist om bijkomend een toelage te voorzien ten bedrage de helft van de totale kosten, met name 16

800 euro, exclusief BTW. Het college van burgemeester en schepenen heeft deze ondersteuning ook

toegezegd in haar besluit van 3 februari 2020 voor de editie van 2020 en herbevestigd in haar besluit

op 21 juni 2021. De meeruitgave voor de captatie werd niet opgenomen in het meerjarenplan.

De organisatie vraagt om de extra betoelaging van 16 800 euro, exclusief BTW structureel voor de

komende jaren in het meerjarenplan op te nemen van 2021 tot en met 2026. 

 

De uitbetaling van 16 800 euro, exclusief BTW gebeurt op basis van aangetoonde facturen van TV-captatie op naam van VZW International Games. 

 

De editie 2020 werd omwille van overmacht geannuleerd en met een jaar uitgesteld.

 

Juridisch kader

Besluit van de burgemeester en schepenen van 21 juni 2021 betreft de extra toelage voor editie 2021

De gemeenteraad dient goedkeuring te geven aan de nominatieve toelagen. De bijkomend gevraagde

toelage is niet voorzien in het budget en dient bijgevolg expliciet aan de gemeenteraad te worden

voorgelegd.

 

Financiële gevolgen

Deze toelage is niet voorzien in het actueel lopende meerjarenplan. De goedkeuring heeft tot gevolg

dat er een bijkomend budget moet worden voorzien in de budgetwijziging van november 2021 ten

bedrage van 16.800 euro, exclusief BTW.

 

BESLUIT:

Met 20 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 5 neen-stemmen (Dirk de Kort, Jef Konings, André Van Mechelen, Robrecht Eeman en Robert Geysen), 3 onthoudingen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke).

 

Art.1.- Hecht goedkeuring om bijkomend te voorzien in een toelage ten bedrage van de helft van

de kosten van de bijkomende lichtinstallatie en TV-captatie, zijnde 16 800 euro, exclusief BTW.

 

Art.2.- Er wordt opdracht gegeven aan de dienst financiën om een structurele budgetwijziging uit te

voeren in de meerjarenplanning voor de jaren 2021 tot en met 2026.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

29 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Inge Hermans over het jaarverslag Intergemeentelijk Archiefbeheer.NIET GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Zoals, reeds bij indienen van dit agendapunt, refereert raadslid Hermans naar de toelichting over het jaarverslag intergemeentelijk archiefbeheer dat ze mochten krijgen op de commissie van een drietal maanden geleden.

Omdat, en ze citeert? " erfgoed een verleden met toekomst is", en een archief, fundamentele vragen kan beantwoorden over onze identiteit, herkomst, achtergrond en omgeving, vond haar fractie het méér dan belangrijk genoeg om hierover vanavond op de gemeenteraad een agendapunt in te dienen.

Elke gemeente, dus ook Brasschaat, heeft de plicht om zijn historisch erfgoed in goede staat te houden én te beheren.

Een grote vorm van geordende en toegankelijke bewaring in aangepaste infrastructuur en uitrusting, is trouwens ook een vereiste naar de burger toe.

Historisch erfgoed dat niet vernietigd mag worden, want daar gaat het hier over, is echter vrij veeleisend om te archiveren.

Om zulk erfgoed in goede staat te houden en te conserveren, zijn er heel wat richtlijnen terug te vinden in de archiefwet en in het archiefdecreet. Hierbij tegelijk ook denkbeeldig even de site van het containerpark in gedachten:

Om jullie enigszins een idee te geven over “wélke criteria vooropgesteld worden om van een volwaardige archiefruimte te kunnen spreken zijn” :

-dat er bv. rekening gehouden moet worden met een constante luchtvochtigheid van om en bij de 50 % met een toelaatbare afwijking tot 55% en dit in een ideale temperatuur van 18 graden Celsius. Grote schommelingen tegenover deze daggemiddelden, zouden nefast kunnen zijn voor de bewaring van de historische documenten.

De oppervlakten van plafonds, muren en de vloeren van archiefruimtes zouden best zo glad mogelijk moeten zijn en liefst ook gebruik van bouwmaterialen die over een hoge graad van thermisch inertie beschikken.

Bijkomend zouden deze ruimten best enkele malen per jaar volledig moeten gereinigd worden om stof, schimmels en ongedierte te vermijden.

Rechtstreekse lichtinval is uit den boze, men spreekt van een 200 Lux op vloerniveau....

Beste mensen, raadslid Hermans spreekt hier nog maar enkel over de archiefruimtes en nog niet over de speciale dozen, archiefrekken enz... Maw: een archief goed beheren vraagt een zeker minimum aan afspraken en investeringen.

In haar voorbereiding voor dit agendapunt las ze dat Brasschaat één van de partners is van "Erfgoed Voorkempen".  Direct overviel haar een momentje van hoop..  zij durven er dan ook met hun fractie automatisch vanuit gaan, dat deze stellingen en de nodige vereisten voor historische archivering, weldra zullen gedragen en toegepast worden binnen de meerderheid.

Brasschaat 2012 stelde rond het jaarverslag archivering een reeks vragen die vooral betrekking hadden rond de toestand waarin ons Brasschaats historisch archief zich bevond, en meer specifiek betreffende de schimmel die zich verspreid heeft doorheen de grotere archiefdepots op het recyclagepark.

Het gaat, als ze het juist begrepen heeft, al vlug over 1400 m2 of 1 km aan archief, of maar liefst7000 dozen.   Deze schimmel heeft zich gezet op de omslagen van boeken en kaften.

Eén van de aangetaste reeksen betreffen brievenboeken van het secretariaat die teruggaan tot aan het begin van de 20ste eeuw!   Dit is een historisch waardevolle reeks omwille van de

volledigheid en de leeftijd van het materiaal.( dixit de archivaris na haar eerste reeks van vragen bij de toelichting)

Fractie Brasschaat 2012 betreurt deze situatie héél erg!

 

Uit de reacties op hun vragen konden ze opmaken dat er een verslag zou gemaakt zijn en dat de oorzaken worden bekeken.

Vervolgens werden contacten gelegd met de verzekering en is er een eerste prijs gevraagd voor mogelijke reiniging van het historisch erfgoed.

We weten dat schimmeluitbraken en blootstelling eraan, zéér schadelijk zijn voor de gezondheid. 

 

Rond dit verhaal fractie Brasschaat 2012 heel veel vragen waarvan op deze gemeenteraad een selectie:

- Haar fractie had graag de verslaggeving van het conserveringsbedrijf en de oorzaken van deze schade ontvangen?

- verder ook de reactie van de verzekering en duiding rond de prijsofferte die gevraagd werd?

- bijkomend de vraag of er ter plaatse staalnames werden gedaan van de luchtkwaliteit-en de vochtigheidsgraad?

- Werd het personeel ingelicht over de ware toedracht?( poetspersoneel en personeel dat archiveert/toegang heeft tot de locatie?)

- Werden de nodige beschermingsmaatregelen getroffen/ en aangereikt voor het personeel?

- Werden de aangetaste documenten geïsoleerd in een geschikte quarantaineruimte zodat verdere aantasting kan vermeden worden?

- Zal men van de archiefselectielijst gebruik maken mbt de bewaartermijnen en definitieve bestemming van de getroffen documenten?

- Is men ondertussen vanuit het bestuur op zoek gegaan naar volwaardige aangepaste archiefruimtes die aan alle normen van de huidige archiefwet voldoen om historisch materiaal

op een gepaste manier te bewaren?

Raadslid Hermans had begrepen uit de antwoorden van de archivaris dat de kostprijs voor verplaatsing naar andere depots ofwel te hoog is ofwel er hier geen plaats voor is.  Op langere termijn is te overwegen om te kijken of er intergemeentelijke oplossingen zijn.

Hoeveel tijd hebben ze in deze nog om geen onheroepelijke schade te hebben?

- Zal men vanuit het bestuur budgetten vrijmaken om dit probleem ernstig aan te pakken en proactief te werk te gaan met ons erfgoed zodat dit niet meer kan gebeuren?

- Heeft men reeds aanzet gemaakt naar een volwaardig "master-beleids"plan?

- Heeft men reeds een idee wat de financiële repercussies zijn en kan men voor bescherming en bewaring van cultureel historisch erfgoed in

aanmerking komen voor subsidies? Zo ja, werden de stappen gezet, zo neen, waarom niet?

Al deze bijkomende vragen omdat ze in de MJP geen aanstalten gevonden heeft om dit prangende probleem aan te pakken.  Ze las wél in het bestuursakkoord dat déze coalitie enige intenties heeft naar de lokale verenigingen als erfgoeddragers  maar lees verder niets over wat de gemeente zelf zal doen voor het historisch cultureel erfgoed waar zij zélf verantwoordelijk voor is?

Eén ding staat als een paal boven water…voor haar fractie is de locatie van het recyclagepark als archiveringsruimte, alleszins niet de plaats om zorgvuldig met historisch erfgoed om te gaan. laat staan het publiek, dat het recht heeft om al deze stukken in te zien in een degelijke ingerichte publieksruimte, op een goede manier te ontvangen. Onze burger heeft recht op meer, veel meer!

Raadslid Hermans las tot slot nog het volgende citaat dat exact weergeeft waarom ze hierover interpelleren en ons hebben laten inspireren om vanavond aan de alarmbel te trekken:

“Een archiefbewaarplaats staat symbool voor de waarde die het heden hecht aan het verleden”

Ook hier durft haar fractie ervan uitgaan dat de meerderheid deze gedachte onderschrijft en adequate actie zal ondernemen, zodat ze voor de toekomstige generaties een mooi en goed bewaard historisch patrimonium ter beschikking kunnen stellen, een archief waar ze trots op zouden kunnen zijn !

Raadslid Hermans dankt iedereen voor zijn aandacht. 

Schepen Heirman geeft graag toelichting bij deze moeilijke materie.  Hij verwijst naar de repliek van raadslid Hermans die vooral gaat over de schimmel in het administratief archief.  Er liggen enkele stukken die men als cultureel interessant kan beschouwen maar het merendeel van het materiaal is puur administratief.  In haar betoog verwijst ze heel de tijd naar “cultureel historisch erfgoed”, maar dit is zeker geen cultureel historisch erfgoed.  Op basis hiervan kan het college haar besluit niet goedkeuren.  De vragen en de problematiek zijn volgens hem niet in overeenstemming met het besluit.  Als schepen van personeel trapt raadslid Hermans een beetje op zijn ziel want in artikel 2 lijkt het alsof het personeel niet beschermd wordt.  Veiligheid staat echter hoog in het vaandel. 

Wat betreft de vragen die ze gesteld heeft, verwijst hij graag naar de uitgebreidde nota.  Op dit moment is er geen alternatief , hij zal hier later op terug komen en archiveren.  Dit punt zal niet goedgekeurd worden. 

Raadslid Hermans dankt schepen Heirman.  Ze neemt er akte dan.  Ze vindt het antwoord wel zeer beknopt.  Ze raadt schepen Heirman aan om nog eens exact te bekijken wat het historisch erfgoed precies omhelst.  Van de archivaris ontving ze een lijst met wat alles omvat.  Ze vindt het spijtig dat raadslid Heirman zo’n korte toelichting geeft hieromtrent. Ze is in blijde verwachting van de verslagen die raadslid Heirman in zijn bezit heeft.  Ze betreurt de belissing van schepen Heirman ten zeerste. 

 

Voorzitter Versompel vraagt het stemgedrag van alle fracties op.

 

Raadslid Hoegaerts wil graag nog meegeven dat hij de tussenkomst van schepen Heirman beschamend vindt.  Haar voorbereiding en onderzoek was heel duidelijk en uitgebreid.  Hij vindt het vreemd dat de nota die bestaat met de kostprijs vanavond geheim wordt gehouden.  Op basis hiervan hadden ze mee kunnen bepalen wat nodig was en wat niet.  Hij pleit voor een goede opvolging en een heldere toelichting.  Dit kan eventueel op een commissie.  Hij betreurt het dat dit vanavond nog onder de mat moet blijven.  Zijn fractie steunt de vraag van collega Hermans. 

 

Raadslid Pauwels deelt mee dat zijn fractie dit voorstel steunt.  Hij spreekt ook zijn ontgoocheling uit over het korte antwoord.

 

Raadslid Van Aperen geeft aan dat schepen Heirman nog iets wenst te zeggen.  Ze luistert hier graag eerst nog naar.

 

Schepen Heirman wil gerust antwoorden op de vragen.  Hij ontkent niet dat er een schimmelproblematiek is en wil alle vragen beantwoorden.  Echter, het punt hier gaat over historisch erfgoed en dat is het zijn inziens niet. 

 

Raadslid Van Aperen gaat in functie van de toelichting van schepen Heirman niet akkoord met dit punt. 

 

Fractie PVDA steunt het voorstel van raadslid Hermans.

 

Fractie CD&V steunt eveneens het voorstel.

 

Schepen Heirman geeft een verdere toelichting bij de schimmelproblematiek :

 

“ Wat betreft de oorzaken kan verwezen worden naar de bestelde studie waarvan het verslag ter beschikking kan worden gesteld.  De oorzaak is tot op heden niet toewijsbaar maar de ligging en staat van het gebouw en wijze van technische beheer van de ruimten heeft hier ongetwijfeld mee te maken;

 

Wat betreft de verzekering werd deze gecontacteerd gezien er mogelijk een oorzakelijk verband zou kunnen geweest zijn tussen de schimmelvorming en de werken wat niet het geval is.  Actueel is er geen directe mogelijkheid meer om de verzekering te laten tussenkomen;

 

Er werden staalnames gedaan, het resultaat is volledig terug te vinden in het onderzoeksrapport.  De 12 genomen stalen wezen alle 12 op een actieve schimmel;

 

Het personeel werd via interne mailing ingelicht, inzonderheid het personeel dat het archief betreedt of mee verantwoordelijk is voor het archief.  Aangepaste beschermingsmaatregelen zijn steeds ter beschikking;

 

We hebben geen alternatieve quarantaine ruimte ter beschikking.  Gezien de vordering van de aantasting is het ook niet zinvol om dit te doen gezien de meeste stukken reeds aangetast zijn;

De archiefselectielijst wordt uiteraard gebruikt conform de wetgeving voor de verdere acties binnen deze probleemstelling;

 

Er zijn verschillende scenario’s mogelijk van investeren in de bestaande ruimte tot alternatieve ruimte huren of bouwen, al dan niet in intergemeentelijk verband.  Dit dient begrotingstechnisch verder te worden uitgewerkt.  Voor de uiteindelijke oplossing zullen budgetten moeten voorzien worden aangezien het een wettelijke verplichting is om te voorzien in een beheerste archiefruimte;

Binnen het gemeentebestuur is afgelopen periode al sterk ingezet op digitalisering en opkuis van het archief.  Zo wordt de benodigde archiefruimte tot een minimum beperkt.  Echter zorgt vooral de federale wetgeving nog voor verschillende verplichte richtlijnen die ons niet in staat stellen om nog verder te digitaliseren.  Immers is investeren in dode archiefruimte zeer kostelijk en zelfs op heel lange termijn zijn meer professionele en grotere kwaliteiten van installaties nodig.  Het verschil tussen werkelijk erfgoeddocumenten en documenten die te maken hebben met een mogelijks geschiedkundig belangrijke periode is tot op heden niet duidelijk gemaakt zodat er nog veel bewaard moet worden maar waarbij de vraag kan gesteld worden of dit op papier bewaren zinvol is op lange termijn. 

 

Om een masterplan op te stellen zou het dan ook zinvol zijn als er bovenlokaal naar de regelgeving wordt gekeken want elk lokaal bestuur ziet zich geconfronteerd met de verplichtingen die op termijn ook veel geld zullen kosten.  Vervolgens dient binnen het masterplan te worden gekeken naar de verdere mogelijke scenario’s en bijhorende kostprijs – dit is actueel nog niet gekend.  Ook mogelijke subsidiestromen zijn nog niet onderzocht.”

 

Raadslid Vanpoucke is met verstomming geslagen door het gebrek aan respect van schepen Heirman.  De antwoorden lagen klaar en toch was het niet mogelijk om deze te geven.  Na de tussenkomsten konden de antwoorden dan wel gegeven worden.  Hij vraagt zich af waarom de antwoorden niet ineens werden gegeven toen het punt nog in behandeling was? 

 

Schepen Heirman heeft duidelijk willen maken dat het punt niet in overeenstemming is met de vraagstelling.  Dit is volgens hem geen cultureel historisch erfgoed, daar blijft hij bij.  De vragen die gesteld zijn en de antwoorden die gegeven zijn gaan over het administratief archief en dat wilde hij van in het begin duidelijk maken.  Hij was zeker van plan om de antwoorden te geven maar er was een grote spraakverwarring. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt alleen maar vast dat schepen Heirman eerst geheimzinnig deed en de antwoorden niet gaf.  Het was pas onder druk van de andere partijen dat hij zijn verplichtingen is nagekomen.  Raadslid Vanpoucke stelt dat raadslid Herman haar best gedaan heeft om het punt tijdig in de dienen, er was dus zeker kans om het punt goed voor te bereiden.  Ze heeft er veel werk ingestoken en dan is dit soort antwoorden niet OK. 

 

Raadslid Hermans spreekt haar ontgoocheling uit, ze had verwacht dat er een spelletje zou gespeeld worden.  Het is heel triestig gesteld, ook met de kennis van zaken.  Ze vindt het bedroevend dat er zo een scene wordt gemaakt.  De term “cultureel historisch erfgoed” wordt algemeen gebruikt in wetten en besluiten.  Ze vindt het bijzonder flauw dat er over dat ene woord “cultureel” wordt gevallen. 

 

Schepen Hans geeft graag ook nog een korte toelichting.  Vorige week zat ze samen met Willy Cornelis in de Sint Jozefkapel op een tentoonstelling.  Ze heeft hem gevraagd of hij eens kan komen kijken naar in het archief naar de posters ed die er nog liggen en die waardevol zijn.  Het gaat hier om de oude posters van de N8.  Breesgata heeft een heel mooi archief en alles wordt daar mooi bewaard.  Hij gaat komen kijken en bekijken of zij dit misschien mee onder hun hoede kunnen nemen. 

 

Schepen Pantens geeft nog mee dat er in de bibliotheek ook een ruimte werd vrijgemaakt om archief van Breesgata op te slagen.  Dit zal ook toegankelijk worden voor de inwoners van Brasschaat.  Door corona werd de verhuis een beetje uitgesteld maar de ruimte is er.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 19 augustus 2021 ontving het gemeentebestuur de vraag van Inge Hermans om namens Brasschaat2012 een punt toe te voegen aan de zitting van 30 augustus 2021 aangaande het jaarverslag Intergemeentelijk Archiefbeheer.

 

Op de algemene commissie van 18 mei 2021 werd een toelichting/kennisname betreffende

het jaarverslag ILV Informatiemanagement geagendeerd en meer specifiek het jaarverslag Intergemeentelijk Archiefbeheer.

 

Brasschaat 2012 stelde rond deze toelichting o.a. een reeks vragen die vooral betrekking hadden rond de toestand waarin ons historisch archief zich bevond, en meer specifiek betreffende de schimmel die zich verspreid heeft doorheen de grotere archiefdepots op het recyclagepark.

Deze schimmel heeft zich gezet op de omslagen van boeken en kaften.

Eén van de aangetaste reeksen betreffen brievenboeken van het secretariaat die teruggaan

tot aan het begin van de 20ste eeuw? Dit is een historisch waardevolle reeks omwille van de

volledigheid en de leeftijd van het materiaal.

 

Uit de reacties op onze vragen konden we opmaken dat er een verslag zou gemaakt zijn

en dat de oorzaken worden bekeken.

Vervolgens werden contacten gelegd met de verzekering en is er een eerste prijs gevraagd

voor mogelijke reiniging van het historisch erfgoed.

We weten dat schimmeluitbraken en blootstelling eraan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:

          Graag verslaggeving van het conserveringsbedrijf en de oorzaken van deze schade ?

          Reactie van de verzekering en duiding rond de prijsofferte die gevraagd werd?

          Werd er ter plaatse een staalname gedaan van de lucht?

          Werd het personeel ingelicht over de ware toedracht?

          Werden de nodige beschermingsmaatregelen getroffen/aangereikt voor het personeel?

          Werden de aangetaste documenten geïsoleerd in een geschikte quarantaineruimte zodat verdere aantasting kan vermeden worden?

          Zal men van de archiefselectielijst gebruik maken mbt de bewaartermijnen en definitieve bestemming van de getroffen documenten?

          Is men ondertussen vanuit het bestuur op zoek gegaan naar volwaardige aangepaste archiefruimtes die aan alle normen van de huidige archiefwet voldoen om historisch materiaal op een gepaste manier te bewaren?

          Zal men budgetten vrijmaken om dit probleem ernstig aan te pakken en proactief te werk te gaan met ons erfgoed zodat dit niet meer kan gebeuren?

          Heeft men reeds aanzet gemaakt naar een volwaardig master-beleidsplan?

          Heeft men reeds een idee wat de financiële repercussies zijn en kan men voor bescherming en bewaring van cultureel historisch erfgoed in aanmerking komen voor subsidies?

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld:

          de conservering van het Brasschaats cultureel historisch erfgoed ernstig te nemen en zich te engagerenom hiervoor de nodige budgetten vrij te maken zodat aan de verplichtingen inzake bewaring van het cultureel historisch erfgoed kan voldaan worden.

          om het personeel in te lichten zodat zij over de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen beschikken.

 

Juridisch kader

Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

De financiële gevolgen zijn nog niet bekend.

 

BESLUIT:

Met 11 ja-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Jef Konings, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke en Robert Geysen), 17 neen-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel).

 

Art.1.- Er wordt niet Ingestemd met het voorstel om de conservering van het Brasschaats cultureel historisch erfgoed ernstig te nemen en zich te engageren om hiervoor de nodige budgetten vrij te maken zodat aan de verplichtingen inzake bewaring cultureel historisch erfgoed kan voldaan worden.

 

Art.2.- Er wordt niet ingestemd met het voorstel om het personeel in te lichten en zal over de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen beschikken.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

30 Mondelinge vraag van Jef Konings over de organisatie van La Brassa, de zomerbar binnen de domein concessie van Sportoase  voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Naar aanleiding van de organisatie La Brassa, de zomerbar binnen de domein concessie van Sportoase heeft raadslid Konings enkele vragen.

 

Hij vernam destijds van schepen Pantens dat er afspraken werden gemaakt i.v.m. geluidsoverlast, respect voor de geldende Corona regels, netheid tijdens en na de evenementen enz. Vermits hij toch wel berichten opving i.v.m. ernstige tekortkomingen, wil hij vragen:

•Hoeveel meldingen zijn er bij politie binnen gekomen en welke gevolgen werden hier aan gegeven?

•Zijn er processen-verbaal van gemaakt ? Hoeveel ? Hoe vaak werd er opnieuw samen gezeten met de organisator en de betrokken buren zoals de conciërge van Casa Ametza ? Op welke wijze werd er rekening gehouden met de doelstellingen van Casa Callenta ?

 

Schepen Pantens bedankt raadslid Konings voor zijn vragen.  De zomerbar is op de concessiegrond van sportoase dus de organisatoren betalen niet aan de gemeente.  Er werd in het begin met sportoase afgesproken dat daar wel een bedrag tegenover stond, dit zou over 3000 euro gaan.  Schepen Pantens heeft dit niet op papier gezien aangezien dit om afspraken gaat tussen sportoase en de uitbaters.  Ze onderzoekt dit verder.

 

Vanaf het begin werden er duidelijke afspraken gemaakt, dit was niet 1 keer maar verschillende keren.  De eerste keer was op 30 juni 2021 en op 6 juli is ze met Tine van Bielebale ook nog eens ter plaatse geweest.  Op 23 juli was er een evaluatieoverleg en op 28 juli nogmaals.  Er werden steeds afspraken gemaakt die ook werden nageleefd.  Ze geeft toe dat dit in augustus iets of wat veranderd is.  Op 2, 5 en 14 augustus was er nog contact via mail en telefoon.  Op 23 augustus was er ook nog contact.  Schepen Pantens stelt dat er vanuit het bestuur voldoende is ondernomen om alle partijen met elkaar te laten spreken. 

 

Schepen Pantens licht toe dat er 13 meldingen waren bij de politie.  12 meldingen waren afkomstig van de buren en 1 melding van een andere locatie.  Er werden geen pv’s opgesteld.  De norm werd nageleefd in hoeverre er geen pv werk opgemaakt.  Ze verwijst graag naar de vermelding van de korpschef over het feit dat geluid/overlast nu veel gevoeliger ligt dan voor corona.  Ze licht toe dat ze de bemiddeling altijd heel serieus heeft genomen.  Schepen Pantens had vandaag nog overleg met Tine van Bielebale en er zal dan ook een brief vertrekken vanuit de administratie naar de organisatoren met de mededeling dat ze zich aan de normen moeten houden. 

 

Schepen Pantens licht toe dat ze een paar keer ter plaatse was en dat het meten van het geluid ter plaatse een andere beleving is t.o.v. het horen van de muziek wanneer je in je bed ligt.  Alles wordt kort opgevolgd en de organisatoren zullen gedwongen worden om de regels na te leven.  De melding van drugsfeiten is haar totaal onbekend.  De politie heeft hier ook geen meldingen van gemaakt.  Er waren ook geen meldingen met betrekking tot de hygiëne- en coronamaatregelen.  Ze wil dan ook wel graag weten van waar deze informatie komt omdat dit bij het gemeentebestuur onbekend is. 

 

Raadslid Konings heeft het feit van de drugs van niemand gehoord maar hij vroeg het zich af omdat hij weet dat er heel wat drugs circuleren in de maatschappij.  Het feit van dronken mensen en braken ter plaatse kan hij wel bevestigen, dit is ook een schending van de orde volgens hem.  Indien men zich aan de regels zou houden, waren er ook geen 7 contactmomenten nodig met het bestuur.

 

Schepen Pantens licht toe dat er overal waar horeca is, wel eens overlast kan zijn van dronken mensen en braken.  Dit is zeker niet enkel aan La Brassa.  De 7 contactmomenten werden van bij het begin afgesproken.  Dit was om constant te evalueren en bij te sturen indien nodig.  Eventuele problemen konden hier dan besproken worden.  Dit is ook gebeurd. 

 

Raadslid Konings had vernomen dat er een aanvraag gedaan was om open te blijven tot eind september, hij wil graag weten of dit klopt.

 

Schepen Pantens bevestigt dat ze 14 dagen langer zullen open blijven dan voorzien.  Oorspronkelijk zouden ze open blijven tot 15 september 2021. 

 

Raadslid Konings heeft ook vernomen dat er een vrachtwagen tegen de glijbanen van het zwembad is gereden.  Hij vindt dat die daar niet moeten zijn. 

 

Schepen Pantens bevestigt dat er een aanrijding was met een camionette maar niet met een vrachtwagen.  Deze kwam spullen leveren.  Schepen Pantens is onmiddellijk gaan kijken en het was zeker geen grote ravage.  De verzekering zal dit verder opvolgen.  Er was een heel klein stukje uit de rand van de glijbaan. 

 

Raadslid Hoegaerts vindt dat het onderverhuren door sportoase niet echt een kerntaak is van sportoase.  Hij vindt dat ze het voor die 3000 euro niet moeten doen.  Er is heel wat overlast geweest en deze overlast was van een andere orde dan bij een klassieke horecazaak.  Bij chateau Paullette zijn ze waarschijnlijk geen 8 keer op bezoek moeten gaan. 

 

Raadslid Hoegaerts komt graag ook nog terug op een bespreking uit het verleden.  Er is door zulke initiatieven een druk op het park.  In het verleden was er een lijst waarin de jaarlijkse (al dan niet terugkerende) evenementen werden opgenomen.  Hij vraagt zich af of deze lijst nog steeds gehanteerd wordt.  Het opzet van de lijst was om de druk op het park een beetje in de hand te houden.  Hij is alle initiatieven genegen maar hij vermoed dat er naar de toekomst toe toch conclusies moeten getrokken worden.  Bij sommige initiatieven zou men de knoop moeten durven doorhakken en beslissen dat het volgend jaar niet meer kan. 

 

Schepen Pantens licht toe dat er na elk groot evenement een grote evaluatie wordt gemaakt.  Dit is ook zo bij La Brassa.  Er werd ook opdracht gegeven aan de dienst evenementen over welke evenementen er structureel terugkomen en éénmalige zaken.  Na de evenementen zal alles opgelijst worden om te bekijken wat de missing link nog is en met wie men nog wel /niet wil verder gaan.  De evaluaties zijn zeker nodig om dan te kunnen kiezen.  Brasschaat heeft wel niet veel grote pleinen dus dan moet er steeds gekeken worden waar men grote evenementen kan organiseren.  Er wordt steeds heel kritisch gekeken naar het evenement maar ook naar de locatie. Op basis hiervan zal een lijst opgemaakt worden waar ze terug mee naar de gemeenteraad komt voor de komende 3 jaar. 

 

Raadslid Hoegaerts vindt dit een zeer nuttige oefening.  Wat overbodig is, moet volgens hem geschrapt worden. 

Beslissing

 

 

Naar aanleiding van de organisatie La Brassa, de zomerbar binnen de domein concessie van Sportoase heeft raadslid Jef Konings enkele vragen.

 

Neemt kennis van de vraag van Jef Konings, namensCD&V:

          Betalen de uitbaters een huur voor de innama ? Zo ja , aan wie en hoeveel ? Zo neen, waarom niet ?

 

Ik vernam destijds van schepen Pantens dat er afspraken werden gemaakt ivm geluidsoverlast, respect voor de geldende Corona regels, netheid tijdens en na de evenmenten enz. Vermits ik toch wel berichten opving ivm ernstige tekortkomingen, wil ik vragen:

          Hoeveel meldingen zijn bij politie binnen zijn gekomen en welke gevolgen hier werden aan gegeven.

          Zijn er processen-verbaal van gemaakt ? Hoeveel ?Hoe vaak werd er opnieuw samen gezeten met de organisator en de betrokken buren zoals de conciërge van Casa Ametza ? Op welke wijze werd er rekening gehouden met de doelstellingen van Casa Callenta ?

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

31 Mondelinge vraag van Rudi Pauwels  over het nieuwe arrest geveld met betrekking tot de firma Revabo NV voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Op 1 juli 2021 werd een nieuw arrest geveld m.b.t. de firma Revabo NV. De Raad van State heeft de TOP definitief niet vergund. Bovendien werd de huidige vergunning voor de 25 staanplaatsen van voertuigen vernietigd en moet hierover een nieuwe beslissing genomen worden binnen de 3 maanden.

In de rand hiervan het volgende: raadslid Pauwels merkt dat op het kaartje dat bij de procesnota "Woonparken" is gevoegd een purperen inkleuring van een deel van de site Hens/Revabo. Volgens de symbolenlijst van stedenbouwkundige voorschriften zou dat "industriegebied" zijn.

 

Raadslid Pauwels heeft een aantal vragen :

 

•Wat gaat het bestuur doen naar handhaving en uitvoering van het arrest van 1 juli 2021 met betrekking tot de firma Revabo?

•Hoe valt de purperen inkleuring te verklaren op het kaartje dat bij de procesnota "Woonparken" is gevoegd? Wat is hiervan de bedoeling?

 

Schepen Van Honste bevestigt dat er tegen de beslissing van de minister beroep was aangetekend bij de raad voor vergunningenbetwisting.  Op 1 jul werd er inderdaad een beslissing genomen.  De TOP is geweigerd en het tweede punt ging omtrent de 25 staanplaatsen.  Het was niet voldoende duidelijk waarvoor die zouden moeten dienen, wetende dat de top niet meer vergund is.  Het stuk van de 25 staanplaatsen is nu terug naar de minister die binnen de 3 maanden na betekening van het arrest opnieuw een uitspraak moet doen.  Ook hiervoor moet Brasschaat weer advies geven. 

 

In dit dossier is het departement milieu bevoegd voor de handhaving.  Brasschaat staat met hen in contact voor de verdere opvolging van de zandwinning.  De zandwinning moet ook in orde zijn tegen 2026-2027.  Men maakt een jaarlijks voortgangsrapport van de zandwinning.  Dit gebeurd door de milieu-inspectie van het departement omgeving. 

 

Vervolgens komt schepen Van Honste terug op het plan van de nota “woonparken”.  Op pagina 137 is er een plan van Brasschaat toegevoegd met de aanduidingen van de bestemming volgens het gewestplan.  Er zijn percelen van Hens paars ingekleurd.  Volgens de legende is dit een zone voor ontginningsgebied.  Het RUP woonparken is niet van toepassing op deze percelen omdat deze niet gelegen zijn in woonpark.  De zone paars/rood is ook niet van toepassing.  Het gewestplan heeft hier een definitie voor, nl. gebieden voor een gemengd gebied …  Indien dit niet wordt uitgevoerd, krijgt het gebied een definitieve bestemming van woongebied.  Het plan en de kleuren komt uit het gewestplan maar dit heeft geen invloed op het RUP woonparken. 

 

Raadslid Pauwels dacht dat dit gebied terug in zijn oorspronkelijke vorm komen en dan is dit landbouw.  Er wordt nu gesproken over woonuitbreidingsgebied. 

 

Schepen Van Honste verwijst naar het gewestplan dat gewoon is overgenomen.  Aan dit plan zal niets veranderen.  Brasschaat heeft dit plan niet gemaakt. 

Raadslid Pauwels geeft nog mee dat de parkeerplaatsen beter niet meer aangevraagd worden want ze worden nog gebruikt. 

Beslissing

 

 

Op 1 juli 2021 werd een nieuw arrest geveld m.b.t. de firma Revabo NV. De Raad van State heeft de TOP definitief niet vergund. Bovendien werd de huidige vergunning voor de 25 staanplaatsen van voertuigen vernietigd en moet hierover een nieuwe beslissing genomen worden binnen de 3 maanden.

In de rand hiervan het volgende: Wij merken dat op het kaartje dat bij de procesnota "Woonparken" is gevoegd een purperen inkleuring van een deel van de site Hens/Revabo. Volgens de symbolenlijst van stedenbouwkundige voorschriften zou dat "industriegebied" zijn.

 

 

Neemt kennis van de vraag van Rudi Pauwels, namens Brasschaat2012:

          Wat gaat het bestuur doen naar handhaving en uitvoering van het arrest van 1 juli 2021 met betrekking tot de firma Revabo?

          Hoe valt de purperen inkleuring te verklaren op het kaartje dat bij de procesnota "Woonparken" is gevoegd? Wat is hiervan de bedoeling?

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

32 Mondelinge vraag van Kasper Vanpoucke over Gevolgen voor water-risicovolle projecten zoals Het Leeg Rietbeemden na recente overstromingsnood en brief Vlaams minister Demir aan Brasschaat  voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

 

Raadslid Vanpoucke leest zijn vraag voor :

“Nog maar enkele weken geleden hebben we gezien welke dramatische taferelen zich hebben afgespeeld in heel wat gemeenten in het zuiden maar ook in het noorden van het land n.a.v. extreme weersomstandigheden die we kunnen linken aan de opwarming van ons klimaat dat zich ook steeds sneller lijkt te ontwikkelen.

Het is een les in nederigheid voor alle beleidsmakers en de bredere maatschappij maar nog meer een aanzet tot grotere actie om ons klimaat beter te beschermen en ons ook beter te wapenen tegen zulke extreme weersfenomenen die helaas vaker en intenser zullen voordoen, ook in Brasschaat. Hierover is er een wetenschappelijke consensus en ook de Vlaamse regering en het parlement nam hierover al initiatieven en uitte haar bezorgdheid.

Vlaams Minister van Omgeving, Zuhal Demir, schreef recent nog (cit). “dat Vlaanderen een grote verhardingsgraad kent (14%) en een hoog ruimtebeslag (33%) waardoor onze open ruimte steeds meer onder druk staat en te weinig ruimte voor water overblijft.” Die zorg voor open ruimte staat erg hoog aangestipt in onze Brasschaat 2012 prioriteitenlijst.

De Minister, wiens werk wij in deze graag aanmoedigen, roept daarom op om samen met de gemeentebesturen maatregelen te nemen om te vermijden dat in de toekomst nog meer wijken en woningen worden gebouwd op plaatsen waar dit niet gewenst is, bv. door overstromingsrisico’s.

In Brasschaat kennen we ook zulke gebieden, oa het signaalgebied Het Leeg-Rietbeemden Laarsebeek is zo aangeduid als een risicozone door de Vlaamse regering.

Brasschaat 2012 heeft zich in het verleden altijd enorm kritisch opgesteld n.a.v. een duidelijk problematische watertoets en vond het bouwen in zulk gebied onverantwoord.

We hebben ook vernomen dat nog maar op 3 augustus, het Wijkcomité “Het Leeg-De Rietbeemden zelf ook een brief stuurde over hun woongebied, gericht aan minister Demir, met fraaie illustraties van hun terechte bezorgdheden!

Gegeven deze nieuwe alarmsignalen en het recente schrijven van de Vlaamse Regering, vragen wij:

- wat het College plant te ondernemen, in navolging van de toepassing van de omzendbrief LNE/2015/2, m.n. richtlijnen voor de toepassing van de watertoets voor de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden en in effectief overstromingsgevoelige gebieden;

- Welke conclusies het College trekt voor het door de Vlaamse administratie aangeduide probleemgebied “Het Leeg - Rietbeemden/Laarsebeek” (volgens het geoloket signaalgebieden is deze wijk voor de gemeenten Brasschaat/Schoten aangeduid als probleemgebied);

Maar ook, vragen zij het College welke gevolgen men voor ogen heeft voor:

- de omgeving de Beemdenstraat

- en ook de Neervelden

die eveneens in een watergevoelig gebied gesitueerd zijn!

Dus, hoe gaat de gemeente haar verantwoordelijkheid opnemen en gevolg geven aan de brief van Minister Zuhal Demir gericht aan het CBS op 19 juli ll?”

Schepen Van Honste licht toe dat iedereen zich wel bewust is van de waterproblematiek.  Het is te voorbarig om vandaag een definitieve conclusie te maken.  Ze heeft ook de brief van minister Demir gelezen en met haar brief wil ze vooral wijzen op het bijzonder belang van een correcte watertoets bij een beoordeling van aanvragen in signaalgebieden.  Voor sommige gebieden zijn de bouwvrije opgaven meegenomen bij de opmaak van de RUP’s.  Voor andere gebieden moet dat nog gebeuren, ofwel door lokale besturen ofwel door de Vlaamse regering.  Toen het Leeg-Rietbeemden afgebakend was als signaalgebied werd er een hydraulische studie opgemaakt waarbinnen het afgebakende gebied na grondwinning en verder onderzoek heeft aangetoond welke delen nog wel bebouwbaar waren en welke niet.  In het signaalgebied is aangeduid waar niet gebouwd mag worden.  Er is effectief nog een gedeelte dat overstromingsgevoelig is en een deel dat mogelijk overstromingsgevoelig is.  Het PRUP werd uiteindelijk vernietigd, niet op basis van het advies van watertoets maar op advies  van ANB.  Het PRUP heeft de dag van vandaag geen juridische rechtskracht meer.  Het is wel zo dat de watertoets heel belangrijk zal zijn.  De watertoets zal heel grondig moeten gebeuren.  Ze heeft hiervoor samen gezeten met de stuurgroep van de VMSW.  Dit zal waarschijnlijk een jaar duren.  Wanneer bepaalde gebieden niet mee bebouwbaar zijn, komt daar een planschade tegenover en wie dat gaat betalen.  Het is vandaag een groepsaandachtspunt dat de watertoets van algemeen belang is.  Verder wachten we nog even af de bekijken we dat er met broer moet gebeuren. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt dat het meer moet zijn dan een groot aandachtspunt.  Hij ziet heel wat problemen ontstaan voor de toekomst, ook in andere projecten.  Hij citeert de brief die schepen van Honste ook ontvangen heeft.  Zijn fractie heeft altijd tegen dit project gestemd en ze zien nu hun gelijk bevestigt.  Het bestuur mag dit niet onderschatten.  Naar de omgeving toe moeten er ook duidelijke antwoorden gegeven worden.  Het komt over dat minder kapitaalkrachtige inwoners maar in de modder moeten gaan wonen.  Ze vragen gepaste aandacht voor dit project en ook bijsturingen waar het nog kan.  Ze willen graag nog wat meer uitleg van de schepen over de Neervelden en de Beemdenstraat. 

Schepen Van Honste licht toe dat wat moet gebeuren, nl. een grondige watertoets, dit ook zal gebeuren.  De Beemdenstraat is gebasseerd op vorige studies en uiteindelijk is het PRUP opgesteld.  De gebieden waar nog wel gebouwd mag worden, werden aangeduid.  De vergunningen die verleend zijn, was op basis van studies die gebeurd zijn.  Voor de Neervelden zal ook bekeken worden welk gevolg dit heeft.  Bij de beoordeling is het bijzonder belangrijk om een correcte watertoets uit te voeren, dit is ook van toepassing voor de Neervelden.  Dit is ook hetgeen de minister vraagt. 

 

Raadslid Van der Schoepen wil aansluiten op de vraag van raadslid Vanpoucke. Zijn fractie heeft zich eveneens steeds, en met gefundeerde argumentatie, verzet tegen de verdere ontwikkeling op dit woonuitbreidingsgebied.

Het gebied leent er zich niet echt voor en de gemeente is hier zich wel degelijk van bewust want op bladzijde 106 van haar eigen klimaatplan schrijft zij dat “als deze gebieden ontwikkeld worden met bebouwing, dan kan het overstromingsrisico voor de toekomstige bewoners een (te) groot gevaar opleveren. Ook een bedrijventerrein of recreatievoorziening is er niet wenselijk, omwille van het hoger overstromingsrisico. Een verstrengde watertoets of bestemmingswijziging kan uitkomst bieden”.

Voor fractie Vlaams Belang is het niet echt duidelijk op welke watertoets het bestuur zich baseert, is het op de studie die de gemeente 8 jaar geleden gedurende een jaar liet uitvoeren of is het de meest recente watertoets die werd genomen na drie droge zomers. We kunnen ons voorstellen dat na dit natte jaar de uitslag dan ook weer anders zou zijn. We vernemen nu van de schepen de intentie van de nieuwe watertoets en begrijpen dat dit bepalend zal zijn voor de verdere ontwikkeling van het woonuitbreidingsgebied.

 

Wat betreft de aangekondigde bronvermaling langsheen de Beemdenstraat. De gemeente spreekt er over 13683 kubieke meter per jaar. Dat komt neer op een bemaling van 37,48 kubieke meter per dag of 1,56 kubieke meter per uur.

Voor een zulk watergevoelig gebied lijkt hen dat wel zeer weinig. Bij een grondbemaling spreekt men tevens over een retourbemaling waarbij het grondwater lokaal zoveel als mogelijk terug  moet infiltreren in de bodem.

Het gemiddelde debiet van een retourbron wordt geschat tussen de 10 en 15 kubieke meter/uur.

Het gegeven van 13683 m3 per jaar stemt ook  niet overeen met het door het CBO aangevraagde debiet namelijk voor een maximaal debiet van 462 m3 per dag en dit voor 60 dagen. Wat neerkomt op 27 duizend en 720 m3. Vanwaar dit verschil?

In die aanvraag spreekt men ook over afvloeiing in de gracht ter hoogte van de Beemdenstraat , welke gracht is dat juist?".

 

Schepen Van Honste verwijst naar de technische vraag.  Ze kan hier niet zomaar direct op antwoorden.  Ze vraagt om het door te mailen zodat ze het kan bekijken met Katherine van de milieudienst. 

 

Het was in het verleden al de opmerking van fractie Vlaams Belang dat de er voor de ontwikkeling van de sociale huisvesting in Het Leeg- Rietbeemden duurdere bouwtechnieken nodig zijn om zich te wapenen tegen de risico's van het overstromingsgebied. Wij kennen de interne keuken natuurlijk niet op financieel vlak maar kunnen ons voorstellen dat die middelen eerder beperkt zijn. Zouden ze er dan niet beter van afzien?

 

Raadslid de Kort wil graag ook nog een suggestie doen met betrekking tot de watergevoelige gebieden.  Woonuitbreidingsgebieden worden meestal aangesneden door sociale huisvestingmaatschappijen.  In het verleden moesten deze maatschappijen altijd werken volgens een type-bestek van de VMSW.  Ze waren dan verplicht om de ontwikkeling op een klassieke manier te bekijken.  Het water moest zo snel mogelijk weg via de riolering.  Hij vindt dat het tijd wordt dat de woningmaatschappijen op ons grondgebied op een andere manier naar het regenwater gaan kijken.  Het regenwater dat nu een last is, zou een lust moeten worden.  Er kan aan hen gevraagd worden om deel te nemen aan de voorstellen van minister Demir.  Men kan dan inschrijven op oproepen die gebeuren.  Er kan ook op andere manieren omgesprongen worden met de omgeving.  Hij doet de suggestie om dit verder te laten bekijken door de administratie.  Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de mensen op een goeie manier kunnen huisvesten en dat hij nog altijd staat voor betaalbare huisvesting.  Er is in Brasschaat ook nog nood aan het creëren van betaalbare huisvesting.  Het is belangrijk om de zaken niet gewoon opzij te schuiven maar verder creatief nadenken.  Dit dient de administratie dan op een gepaste manier voor te leggen aan de sociale huisvestingsmaatschappij. 

 

Schepen Van Honste is het volledig eens met raadslid de Kort wat betreft de sociale huisvestingsmaatschappijen.  Het zijn zij die in de eerste plaats een inspanning moeten doen.  Het gaat niet enkel over water maar ook over energie.  Dit heeft anderzijds wel een kostenplaatje maar ze kan bevestigen dat dit aan de sociale huisvestingsmaatschappijen wel gevraagd wordt om daar aandacht voor te hebben.  Dit is volgens haar zeker een aandachtspunt van bovenuit. 

 

Raadslid Van der Schoepen pikt in over de rol die de huisvestingsmaatschappijen moeten spelen.  Hij haalde in het verleden ook al aan dat bouwen in watergevoelig gebied duurdere bouwtechnieken vraagt.  Hij kent de financiële keuken niet van de sociale huisvestingsmaatschappijen maar hij vermoed dat daar het schoentje zal wringen in de toekomst.  Voor de duurdere bouwtechnieken heeft men serieus wat kapitaal nodig.  Volgens hem zouden ze er dan beter van afzien. 

 

Schepen Van Honste vat samen dat de watertoets een belangrijke zal zijn in al deze gebieden. 

 

Raadslid de Kort verwijst naar het standpunt van raadslid Van der Schoepen.  Hij vindt dit echt het verkeerde standpunt dat hij inneemt.  Hij hoopt dat men toch zal inschrijven bij oproepen want op die manier kan men echt aan de slag met innovatieve technieken.  Deze kunnen dan perfect mee geïntegreerd worden in sociale huisvestingsprojecten.  Er kan gekeken worden om het water op de eigen percelen terug te gebruiken.  Er zijn natte zomers en droge zomers, men kan hier op een goede manier mee omspringen. 

Beslissing

 

 

Nog maar enkele weken geleden hebben we gezien welke dramatische taferelen zich hebben afgespeeld in heel wat gemeenten in het zuiden maar ook in het noorden van het land n.a.v. extreme weersomstandigheden die we kunnen linken aan de opwarming van ons klimaat dat zich ook steeds sneller lijkt te ontwikkelen.

 

Het is een les in nederigheid voor alle beleidsmakers en de bredere maatschappij maar nog meer een aanzet tot grotere actie om ons klimaat beter te beschermen en ons ook beter te wapenen tegen zulke extreme weersfenomenen die helaas vaker en intenser zullen voordoen, ook in Brasschaat. Hierover is er een wetenschappelijke consensus en ook de Vlaamse regering en het parlement nam hierover al initiatieven en uitte haar bezorgdheid.

 

Vlaams Minister van Omgeving, Zuhal Demir, schreef recent nog (cit). “dat Vlaanderen een grote verhardingsgraad kent (14%) en een hoog ruimtebeslag (33%) waardoor onze open ruimte steeds meer onder druk staat en te weinig ruimte voor water overblijft.” Die zorg voor open ruimte staat erg hoog aangestipt in onze Brasschaat 2012 prioriteitenlijst.

 

De Minister roept daarom op om samen met de gemeentebesturen maatregelen te nemen om te vermijden dat in de toekomst nog meer wijken en woningen worden gebouwd op plaatsen waar dit niet gewenst is, bv. door overstromingsrisico’s.

 

In Brasschaat kennen we ook zulke gebieden, oa het signaalgebied Het Leeg-Rietbeemden Laarsebeek is zo aangeduid als een risicozone door de Vlaamse regering.

 

Brasschaat 2012 heeft zich in het verleden altijd enorm kritisch opgesteld n.a.v. een duidelijk problematische watertoets en vond het bouwen in zulk gebied onverantwoord.

 

 

Neemt kennis van de vraag van Kasper Vanpoucke, namens Brasschaat2012:

          Welke conclusies het College trekt voor het door de Vlaamse administratie aangeduide probleemgebied “Het Leeg Rietbeemden/Laarsebeek”; alsook voor de omgeving de Beemdenstraat en de Neervelden die eveneens in een watergevoelig gebied gesitueerd zijn.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

33 Mondelinge vraag van Anne Van Aperen over de hevige regenval van 22 augustus 2021 voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

 

Zondag 22/08 zijn er hevige regenbuien geweest. Daardoor waren er opnieuw overstromingen in het gebied Baillet Latourlei, Zwaantjeslei en dan verder naar het winkelcentrum van de Donk toe.

Ongeveer 5 weken geleden was reeds hetzelfde gebeurd.

20 jaar geleden, na de overstromingen van rond de jaren 2000 heeft de gemeente zeer goed werk gedaan en verbeteringen aangebracht zodat er een hele periode geen overstromingen meer zijn geweest.

Bij de regenval deze zomer komt het water van Brasschat centrum en gaat dan langs de Bredabaan verder tot in de Olmelei, daar draait het af om dan langs de Kasteellei naar het waterzuiveringsstation te gaan. Er is ook een overstort naar de Laarse beek. Als er teveel water in stroomt dan komt het water uit de riool in de straten.  Dat is er gebeurd en kan men ook zien aan de donkere kleur van het water.

 De bewoners menen dat de problemen die er nu terug zijn, zouden ontstaan zijn omdat ongeveer een jaar geleden Aquafin het afvoerwater van de parking van de retailsite in Schoten ook heeft aangesloten op de leidingen in de Olmelei.

 Theoretisch zouden die nog capaciteit over hebben, maar niet zo bij hevige regenbuien.

 Uit naam van de bewoners vraagt raadslid Van Aperen  dan ook of de gemeente dit kan onderzoeken en desgevallend, als blijkt dat dit dit oorzaak is van de verslechterde situatie, dat de gemeente aan Aquafin vraagt om dit afvoerwater via een andere manier af te voeren.

 

Schepen Fonteyn dankt raadslid Van Aperen voor deze vraag. Zoals ze zelf zegt was zondag 22 augustus een uitzonderlijke situatie. Er is op korte tijd enorm veel water gevallen. Op zulke extravagante pieken is de riolering niet berekend, dan zou men overal gigantische buizen moeten steken.

 

Op heel wat plaatsen stonden de straten even blank maar dat was dan ook van heel korte duur. De meldingen die bij de brandweer zijn binnengekomen waren dan ook eerder beperkt. Schepen Fonteyn geef een kort overzicht:

 

 14.32u Rondpunt Zegersdreef/De Duboislei:

Op rondpunt du Boislei - Zegersdreef stonden verschillende grote plassen in de bochten. Een aantal straatkolken waren verstopt met blad. In de straatkolk op rondpunt tussen Voshollei en Frilinglei thv nr 57 was vermoedelijk na wegenwerken zand en bouwmateriaal ingelopen. Dit was niet vrij te krijgen door de brandweer en moest gereinigd worden door een gespecialiseerde firma (Adams). Zelfde voor straatkolken in Zegersdreef naast voetpad onpare kant tegenover nr 62 en 64A.

 

 14.58u Oude Baan:

Hemelakkers in bocht thv Oude Baan stond blank. Brandweer heeft rioolputjes open gelegd en open gemaakt. Hier was nog verdere actie nodig. De gemeente heeft ze grondig laten leeg zuigen langs onpare kant Hemelakkers van nr 75 tot de Bredabaan.  Hiervoor was er ook een omleiding voorzien.

 

 15.14u kruispunt Zwaantjeslei/Baillet Latourlei:

Kruispunt Zwaantjeslei-Baillet Latourlei stond volledig blank ongeveer 20 cm water. Ook hier heeft de Brandweer zondag de straatkolken al vrijgemaakt.

Straatkolk thv Baillet Latourlei nr 34 moest vrijgemaakt worden door gespecialiseerde dienst.

 

 

Dat zijn de meldingen die bij de brandweer zijn binnengekomen. En bij deze dankt zij ook graag de  brandweer Zone Rand voor de snelle interventies. Op basis van de oproepen die bij de brandweer zijn binnengelopen, inventariseert Pidpa de zones van wateroverlast in het GIS-systeem. Bij Pidpa zelf is enkel de melding Frilinglei/Voshollei binnengekomen.

 

Van de Olmenlei en Ter Borcht zijn geen meldingen binnengekomen, wat uiteraard niet wil zeggen dat er zich daar geen problemen hebben voorgedaan.

 

 

De oorzaken van wateroverlast zijn dus zeer divers:

 

1) Van de ene kant heb je de status van de kolken. Er zijn in Brasschaat zo’n 15.000 kolken. Deze worden momenteel onderhouden door Pidpa. Maar de kolken kunnen niet allemaal tegelijk of elke dag opnieuw gereinigd worden. Er wordt ook regelmatig geveegd om wateroverlast te voorkomen. Maar in het rotatiesysteem kunnen niet steeds dezelfde kolken aan bod komen. Vermoedelijk zullen enkele problemen ontstaan zijn omdat  bladeren  of ander vuil op de straatkolken de afwatering belemmerd hebben. De lindebomen laten in deze periode van het jaar bv heel wat verwelkte bloemen en zaden vallen. Bladafval was blijkbaar het geval in de Hemelakkers, en op rondpunt Frilinglei-Voshollei was dus ook zand en bouwafval in de kolk  terecht gekomen. Tenslotte was er dus ook in de Baillet Latourlei een specifiek probleem met een kolk en vermoedelijk ook in Ter Borcht.

 

2) Anderzijds is er de problematiek van de afwatering: wat is waarop aangesloten en ondervindt Brasschaat hier effect van?

 

Wel, het klopt, dat de zonering langsheen de Bredabaan in Schoten vanaf ongeveer de Carrefour op het Brasschaats stelsel werd aangekoppeld en dit kort na de heraanleg Bredabaan fase3. De heraanleg dateert van 2012. In deze zonering is er erg veel verhard terrein aanwezig, daken en parkings.

Bij een plotse regenbui in deze zonering komt er dan ook een grote flush of zondvloed richting ons stelsel.  ter hoogte van de Olmenlei komt de afwatering van Bredabaan Schoten in onze riolering]

 

Er is in deze aankoppeling al voorzien in een overstort op de Laarse Beek die in zulke omstandigheden een noodoverlaat vormt.

Nog voor de aankoppeling werd uiteraard in een hydronaut studie nagegaan of deze aankoppeling kon uitgevoerd worden, maw of de riolering het water kan verwerken. (hydronaut: studie of de riolering het water kan verwerken). Dat was toen in orde volgens de berekeningen van de  studie.

 

Maar dat neemt niet weg dat plotse regenbuien plaatselijk voor een opstuwing kunnen zorgen in het rioleringsstelsel waardoor er tijdelijk water op het wegdek komt, meestal op de laagste punten.

 

Het hele rioleringsstelsel van Brasschaat wordt ontvangen in het pomp- en zuiveringsstation langsheen de Donksesteenweg, na zuivering wordt dit dan doorgepompt naar de Schijnkoker. Bij stevige regenval treden ook nog de onwederpompen in werking die het water vanuit de onwederkelders door twee brede stuwbuizen (van doormeter 0.70 m) doorpompen naar de Schijnkoker. Dus er is zeker wel een backup voor piekmomenten.

 

 

Hoe gaan ze hier nu oplossingsgericht mee om?

 

Brasschaat investeert al decennia lang in het afkoppelen van regenwater van afvalwater, dit vooral door toedoen van Jan Moereels, die echt de trekker is geweest. Ze scheiden RWA en DWA van elkaar waardoor de druk op de gemengde riolering kan opgevangen worden. Ze hebben ondertussen al een afkoppelingsgraad van meer dan 11 procent en zijn hiermee bij de beteren van de klas. Bij grote wegenwerken wordt dus steeds een gescheiden stelsel voorzien:

Zo werd recent het hemelwater in de Voshollei afgekoppeld. Het regenwater van 8 hectare komt nu niet meer in de gemengde riolering terecht maar is nu gekoppeld aan de kruisende vijvers van Eikendael en aan de Fortuinbeek ter hoogte van de Frilinglei.

Zo trachten ze verder te werken aan een goede waterhuishouding binnen onze gemeente. Vandaar ook onze onthardingsprojecten (Door Verstraetenlei bv, Kasteellei, Romboutweg, pleintje Isenbaertlei, maar ook een vermindering van betegelde voetpaden…) zodat er meer regenwater in de grond kan infiltreren en niet via de riolering verdwijnt naar de waterzuivering.

 

Besluit:

M.a.w ze zetten met Brasschaat verder in op de uitbouw van een zo efficiënt mogelijke waterhuishouding door de verhoging van de afkoppelingsgraad en door het implementeren van maatregelen uit het Hemelwaterplan waarbij nieuwe evoluties zoals herbruik en buffering van water worden toegepast.

Ook in het vergunningentraject wordt met deze duurzame principes rekening gehouden. En ze veronderstellen dat ook buurgemeenten Schoten en Merksem dezelfde kaart trekken naar een duurzame waterhuishouding.

 

In het weekend heeft schepen Fonteyn collega Walter Brat gezien, schepen van duurzaamheid in Schoten, en hij bevestigt dat hier inderdaad wordt op toegezien en dat ze groendaken, waterbuffering en ontharding stimuleren.  Ze is hier heel tevreden mee.

 

Raadslid Van Aperen bedankt schepen Fonteyn voor de uitgebreide toelichting maar ze blijft wel een beetje op haar honger zitten.  Ze komt graag terug op het feit dat de overlast zou ontstaan zijn omdat ongeveer een jaar geleden Aquafin het afvoerwater van de parking van de retailsite in Schoten aangesloten werd op de leidingen in de Olmenlei.  Ze vraagt of schepen Fonteyn dit verder kan onderzoeken. 

 

Schepen Fonteyn zal de vraag stellen maar dit zal niet zo eenvoudig zijn.

 

Raadslid de Kort geeft nog mee dat het knelpunt vroeger zat langs de kant van de Laarse beek waar dat agentschap natuur en bos er tegen was dat de beddingen langs beide kanten terug werden afgegraven.  Bij hevige regen zou daar het water kunnen opgevangen worden.  De oplossing die vroeger werd gesuggereerd was om een stukje overstromingsgebied te realiseren in het peerdsbos.  Er was destijds een negatief advies van natuur en bos maar misschien moet dit eens terug ter harte genomen worden. 

 

Schepen Fonteyn bevestigt de toelichting van raadslid de Kort.  Deze info had ze ook al meegekregen. 

Beslissing

 

 

Zondag 22 augustus regende het nogal hevig in Brasschaat. Dit was een uitzonderlijke situatie maar vooral in Vriesdonk stonden heel wat straten blank. Ook in het Centrum leek het water niet overal meteen weg te kunnen.

 

Neemt kennis van de vraag van Anne Van Aperen, namens Open VLD:

          Klopt het dat er een wijziging is gebeurd in de afwatering op de retailsite aan de overkant van de Bredabaan in Schoten?

          Heeft dat een invloed op onze afwatering in Brasschaat?

          Kan dit onderzocht worden?

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

34 Voordracht tot het verlenen van de titel "Ereburger van Brasschaat". - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 30/09/2021
Overzicht punten

 

 

35 Molenveld 22. Goedkeuring verkoop. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 30/09/2021