1 Samenwerkingovereenkomst opsluiting arrestanten complex Voorkempen. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
De korpschef geeft toelichting bij haar presentatie omtrent de samenwerkingsoverkomst die werd opgestart op 1 september 2020 samen met de politiezone Schoten en Brasschaat om de arrestanten die voorheen in de eigen politiecel werden opgenomen ’s nachts te gaan onderbrengen in de cel van de Voorkempen. Wanneer er iemand na 19u beroofd wordt van zijn vrijheid, zal die nu systhematisch overgebracht worden naar Brecht, PZ Voorkempen. Op deze manier moet men geen personeel meer voor blokkeren om dit toezicht te doen.
De korpschef overloopt de cijfers en stelt vast dat het de moeite is om arrestanten over te brengen naar Brecht. Dit zijn ook het aantal nachten die men normaal moest voorzien in het eigen commessariaat. Dit werd afgesloten met het engagement dat dit ook geëvalueerd zou worden vooraleer het bestendigd werd. In het kader van de evaluatie was er een overlegmoment in december, maart en mei. De evaluatie was positief tot zeer positief. Er waren geen schadegevallen en 2 keer werden er camerabeelden opgevraagd in het kader van verder intern onderzoek.
De bijsturingen die gedaan zijn, zijn heel praktisch en operationeel. Politie Brasschaat is vragende partij om dit protocol voor onbepaalde tijd in voege te laten gaan wetende dat dit altijd opzegbaar is met een termijn van 3 maanden. Jaarlijks is er ook een evaluatie voorzien.
De korpschef acht het een meerwaarde om dit protocol in te voeren.
Raadslid Vanpoucke had eigenlijk zijn hand al opgestoken bij het vorige punt, net zoals raadslid Hoegaerts. Hij verwijst naar de actuele vraag van raadslid Dirk de Kort. Zijn fractie wilde dezelfde actuele vraag indienen maar ze hebben dit niet gedaan omdat ze wisten dat raadslid Dirk de Kort dit al gedaan had. Ze gaan hieruit leren of dit volgende keer niet zo te doen aangezien ze nu niet de kans hebben gekregen om hun punt te brengen. Het punt is voorbereid door zijn fractie dus ze zullen het dan in september op de commissie brengen. Hij steunt het voorstel van raadslid Dirk de Kort en hij vindt het jammer aangezien hij zelf een aantal zaken wilde brengen.
Omtrent de toelichting van de korpschef wil raadslid Vanpoucke meegeven dat hij het positief vindt dat dit zal leiden tot meer politie op de baan, vooral ’s nachts (2e interventieploeg). Hij heeft nog een korte vraag. Op het einde van de presentatie leest hij dat illegaal verblijf gaat betekenen dat De Voorkempen dit zal uitvoeren voor onze zone. Hij wil graag weten of dit zal uitgevoerd worden door de collega’s van de Voorkempen en om welke reden?
De korpschef bevestigt dat dit iets puur administratief is dat gewijzigd werd. Wanneer iemand van zijn vrijheid beroofd wordt omdat die geen geldige papieren kan voorleggen worden er steeds vingerafdrukken en foto’s genomen. Deze gegevens gaan automatisch door naar de dienst vreemdelingenzaken. Deze mensen worden overgebracht naar PZ Voorkempen. Het kan soms uren duren vooraleer er informatie bekend is van DVZ. Deze beslissing moet betekend worden en vroeg in het verleden een extra rit naar De Voorkempen. Aangezien dit absurd was, is dit nu zuiver digitaal georganiseerd. Dit wordt digitaal overgemaakt, ondertekend door de mensen van De Voorkempen en daarna wordt het toegevoegd aan het proces-verbaal. Het betreft hier de betekening van de dienst vreemdelingenzaken.
Beslissing
Feiten en motivering
Het College van Burgemeester en Schepenen besliste tijdens zijn zitting van 3 augustus 2020 om het voorstel goed te keuren tot bovenzonaal samenwerkingsakkoord tussen de politiezones Brasschaat, Schoten, Grens en Voorkempen over het gezamenlijk gebruik van het arrestantencomplex van de politiezone Voorkempen.
We vatten hierbij de belangrijkste principes samen:
• Doel van de samenwerking is, om op basis van een vastgelegde verdeelsleutel, de aanwerving van één bijkomende inspecteur binnen de personeelsformatie van de politiezone Voorkempen te kunnen financieren ten einde voor de deelnemende politiezones de opsluiting van arrestanten tijdens de nacht in de politiezone Voorkempen te organiseren.
• Voor de politiezones Schoten en Brasschaat betekent dit dat hun tweede interventieploeg niet meer belast is met het verzekeren van de opsluitingen tijdens de nacht en steeds vrij is. De dagopsluitingen worden verder uitgevoerd in het eigen politiekorps.
De overeenkomst ging in op 1 september 2020 en werd voor onbepaalde duur afgesloten, mits inachtneming van een zesmaandelijkse evaluatie in het eerste kalenderjaar. De proefperiode van zes maanden liep af op 28 februari 2021 maar werd, omwille van operationele redenen, verlengd (collegebesluit van 22 maart 2021).
In het oorspronkelijke collegebesluit van 3 augustus 2020 werd aan het College van Burgemeester en Schepenen voorgesteld om de evaluatie af te wachten, alvorens aan de Gemeenteraad voor te stellen om de samenwerkingsovereenkomst voor onbepaalde duur te onderschrijven.
In zijn zitting van 7 juni 2021 volgde het College van Burgemeester en Schepenen het voorstel van de politiezone om het definitieve protocol (in bijlage) en de positieve evaluatie (in bijlage) door te zenden aan de Gemeenteraad, ter goedkeuring.
Juridisch kader
Wet op het politieambt van 5 augustus 1992
Ministeriële omzendbrief PLP 27 van 4 november 2002 inzake de intensifiëring en bevordering van de
interzonale samenwerking
Financiële gevolgen
De percentagegewijze terugvordering van de loonkost van de betrokken inspecteur zal gebeuren op basis van van de bevolkingsaantallen enerzijds en de loonkost anderzijds.
Het budget dit jaarlijks voorzien te worden op de begroting.
De financiële gevolgen voor 2021 worden geraamd op:
Kost 14.442,00 euro, btw inbegrepen (jaarlijks)
Budgetsleutel artikel 330 14/435-01 63617 / Bovenzonale samenwerking
bewaking AP
Budget/jaar Exploitatie in 2021
Krediet beschikbaar Ja
Visum financieel directeur Niet van toepassing
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring aan het voorstel om het bovenzonaal samenwerkingsakkord tussen de politiezones Brasschaat, Schoten, Grens en Voorkempen inzake het gezamenlijk gebruik van het arrestantencomplex van de politiezone Voorkempen, zoals bijgevoegd, goed te keuren voor onbepaalde tijd.
Art.2.- Geeft de opdracht aan de financiedienst om de jaarlijkse kostprijs voor de terugbetaling van de door de politiezone Voorkempen geleverde prestaties, in te schrijven op de gewone dienst van de politiezone Brasschaat.
2 Politiezone rekening 2020. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Vanpoucke, namens fractie Brasschaat 2012 zal deze begroting goedkeuren en ze kunnen zich vinden in de keuzes die worden gemaakt, met name de investering die de politiezone heeft gepland.
Beslissing
Feiten en motivering
De dienst financiën legt het ontwerp van de politierekening 2020 voor (begrotingsrekening, balans en resultatenrekening), met synthesenota en toelichting bij de balans en resultatenrekening.
Juridisch kader
Wet van 7 december 1998 op de geïntegreerde politie (met latere wijzigingen).
Algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie (koninklijk besluit van 5 september 2001 met latere wijzigingen.
Financiële gevolgen
De gemeentelijke tussenkomsten bedroegen in 2020:
• 4.985.000,00 euro in de gewone dienst
• 223.000,00 euro in de buitengewone dienst
De rekeninguitslag in de gewone dienst is 580.669,81 euro hoger dan geraamd bij het opstellen van de begroting 2021
Het surplus kan gebruikt worden voor de financiering van een eventuele begrotingswijziging 2021 of van de begroting 2022.
BESLUIT eenparig:
Art.1.-De gemeenteraad stelt de rekening 2020 van de politiezone Brasschaat (5352) vast als volgt :
Begrotingsrekening gewone dienst
netto vastgestelde rechten 9.334.154,84 euro
vastgelegde uitgaven 8.154.538.27 euro
begrotingsresultaat gewone dienst 1.179.616,57 euro
over te dragen vastgelegde uitgaven 100.609,46 euro
boekhoudkundig resultaat gewone dienst 1.280.226,03 euro
Begrotingsrekening buitengewone dienst
netto vastgestelde rechten 669.521,44 euro
vastgelegde uitgaven 614.882,32 euro
begrotingsresultaat buitengewone dienst 54.639,12 euro
over te dragen vastgelegde uitgaven 167.833.84 euro
boekhoudkundig resultaat buitengewone dienst 222.472,96 euro
Balans per 31 december 2020
vaste activa 3.102.352,00 euro
vlottende activa 2.201.214,00 euro
totaal van de activa 5.303.566,00 euro
eigen vermogen 3.837.454,00 euro
vreemd vermogen 1.466.112,00 euro
totaal van de passiva 5.305.566,00 euro
Resultatenrekening over dienstjaar 2020
exploitatieresultaat 183.217,00 euro
uitzonderlijk resultaat 64.190,00 euro
resultaat van het dienstjaar 247.407,00 euro
3 Aankoop 30 desktops en 80 schermen bij Inetum-RealDolmen. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Vanpoucke heeft aandachtig de voorbereiding gelezen. Hij zag dat er 3 firma’s uit Brasschaat werden bevraagd en 1 externe (aankoopcentrale Brugge). Hij vindt het jammer dat er maar antwoord was, nl. van de aankoopcentrale in Brugge. Hij vindt het belangrijk dat handelaar uit Brasschaat hierin betrokken worden. Geen enkele van de 3 handelaars heeft ingeschreven en hij wil graag weten of de korpschef weet waardoor dit komt. Hij vraagt zich af of dit door de grote werklast of eventueel andere obstakels komt om hieruit te kunnen leren en lokale handelaars in de toekomst beter te betrekken bij zo’n aankopen.
De korpschef vermoed dat de handelaars uit Brasschaat niet konden leveren. Ze zal dit nog navragen en terug koppelen. Ze is hier niet 100% zeker van.
De voorzitter dankt de korpschef voor haar toelichtingen en wenst haar nog een fijne avond.
Beslissing
Feiten en motivering
De politiezone Brasschaat wenst 30 desktop computers en 80 schermen aan te kopen ter vervanging van sterk verouderde materiaal.
Bij de aankoop van de desktops wordt geopteerd voor zelfde merk en gelijkaardig model overeenkomstig de meest recent aangekochte toestellen, dit omwille van de compatibiliteit en de
uniformiteit van het informaticapark.
Voor de aankoop van de schermen werd de markt over twee types schermen bevraagd, enerzijds een model zonder webcam gelijkaardig aan het meest recente aangekochte model en anderzijds een model met webcam, om tegemoet te komen aan de behoefte om online vergaderingen meer praktisch te kunnen laten verlopen.
Er werd op 27 april 2021 een prijsofferte gevraagd bij vier partijen:
• D-Ram, Lage Kaart 253 te Brasschaat.
• GeniouS Consulting, Augustijnslei 99 te Brasschaat.
• HSC Computers BV, Kapelsesteenweg te Brasschaat.
• Inetum-RealDolmen, A. Vaucampslaan te Huizingen.
We mochten slechts één positieve reactie ontvangen van Inetum-RealDolmen:
Artikel | Omschrijving | Prijs/unit | Aantal | Totale prijs |
desktop incl. toetsenbord en muis | LENOVO Thinkscentre M70Q | 615,87€ | 30 | 18.476,10€ |
scherm + webcam | LENOVO Thinkcentre TIO24 Gen4 | 271,46€ | 30 | 8.143,80€ |
scherm | PHILIPS MDM 242S1AE | 119,57€ | 50 | 5.978,50€
|
|
|
|
|
|
Totale prijs zonder BTW: 32.598,40€
Totale prijs incl. BTW: 39.444,06€
Tijdens zijn zitting van 7 juni 2021 verklaarde het College van Burgemeester en Schepenen zich principieel akkoord met de aankoop.
Juridisch kader
Wet op de geïntegreerde politie, artikel 33 § 3 (het college van burgemeester en schepenen stelt de procedure in, gunt en volgt de uitvoering van de overheidsopdrachten op).
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Artikel 57 §3,5° van het decreet lokaal bestuur verklaart het college van burgemeester en schepenen bevoegd voor de vaststelling van de gunningswijze en voorwaarden van de overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.
De gemeenteraad heeft op 29 juni 2020 het begrip “dagelijks bestuur” gedefinieerd. Uitgaven van het investeringsbudget van minder dan 100.000 euro, btw niet inbegrepen, ressorteren onder “dagelijks bestuur”.
Gemeenteraadsbesluit van 29 april 2019, waarbij het college van burgemeester en schepenen gemachtigd wordt om voor de aankoop van materialen en de levering van diensten inzake informatica beroep te doen op de aankoopcentrale van de stad Brugge.
Adviezen
nvt
Financiële gevolgen
De aankoop kan gebeuren via de 'Raamovereenkomst ICT Infrastructuur' van de aankoopcentrale van de stad Brugge, perceel 1.
De financiële gevolgen zijn:
Kostprijs 39.444,06 euro, btw inbegrepen (eenmalig)
Budgetsleutel 330/742-53 / Aankoop informaticamateriaal politie
Budget/jaar Investering in 2021
Krediet op het totale budgettaire artikel is toereikend.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring aan het voorstel, op basis van de offerte van Inetum-RealDolmen, voor de aankoop en levering van 30 desktops en 80 schermen, voor een totaalbedrag van 39.444,06 euro, BTW inclusief.
Art.2.- Beslist de leveringsopdracht af te nemen via de 'Raamovereenkomst ICT infrastructuur' van de stad Brugge, perceel 1.
4 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 31 mei 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Vanpoucke heeft geen opmerkingen over de inhoud van het verslag want dit is correct weergegeven maar er waren nog 3 vragen die beloofd werden om opgevolgd te worden. Een kort antwoord mag ook via mail. Het gaat om volgende vragen :
• Schepen Van Honste : energieloket, ging opgevraagd worden voor Brasschaat specifiek.
Schepen Van Honste was dit vergeten en gaat het bezorgen.
• Waarnemend burgemeester Cools : vraag voor toezicht m.b.t. diftar. Er ging nagevraagd worden of het kan om de retributie te laten wegvallen voor bepaalde categorieën? Raadslid Vanpoucke wil weten of het nu kan voorgelegd worden aan toezicht?
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat elk retributiereglement wordt toegelicht aan toezicht. Indien er iets niet goed is, laten zij dit dan wel weten. Dit gebeurd pas nadat een reglement werd gestemd op de gemeenteraad.
Raadslid Vanpoucke geeft nog eens mee dat het hier over een potentieel voorstel gaat. Waarnemend burgemeester Cools had destijds aangegeven dat hij het zou navragen. Hij wil graag dat dit wordt voorgelegd, los van de gebruikelijke controle.
Waarnemend burgemeester Cools zal de opdracht geven om dit effectief voor te leggen aan toezicht. Op de volgende gemeenteraad in augustus zal er terug gekoppeld worden.
• Schepen Heirman : kerkfabrieken : navragen waaraan de 12 000 euro werd uitgegeven.
Schepen Heirman vraagt om welke kerkfabriek het precies gaat?
Raadslid Vanpoucke licht toe dat het over de Rustoord kerk gaat en over een investeringsoverschot van 12 000 euro.
Schepen Heirman zal dit navragen.
Raadslid Hermans komt terug op de vragen rond archivering die ze een tijd geleden had. Ze heeft daar toen zoals afgesproken duidelijke reacties op gekregen en deze werden opgenomen in het verslag. Tijdens de vorige vergadering waren er een hele reeks vragen voor o.a. Pidpa, Cipal en Pontes. Cipal & Pontes hebben hier reeds antwoorden op gegeven via raadslid Callens. Raadslid Hermans vraagt om deze antwoorden mee op te nemen in het verslag. De antwoorden van Pidpa heeft ze nog niet mogen ontvangen. Ze wil graag dat er nagevraagd wordt waar deze antwoorden blijven en of deze ook in het zittingsverslag kunnen opgenomen worden? Op deze manier kan men ze makkelijk terug vinden nadien.
Voorzitter Versompel licht toe dat het een probleem is om antwoorden in de notulen op te nemen die niet besproken werden tijdens de zitting.
Raadslid Hermans geeft nog mee dat ze de vragen mondeling had overlopen, maar omdat het er veel waren en het was al laat werd er gevraagd om ze schriftelijk te stellen. Volgens haar is het dan wel de bedoeling dat deze antwoorden dan in het verslag worden opgenomen. Volgens haar is echt het de bedoeling dan de antwoorden dan opgenomen worden in het zittingsverslag. Indien dit niet het geval is, voelt ze zich genoodzaakt om toch alle vragen schriftelijk te stellen.
Voorzitter Versompel licht toe dat hij het zal bekijken en verder toelichten indien nodig.
Raadslid Hermans geeft nog even mee dat dit in het verleden kon en altijd goed werd toegepast. Omdat het nu niet meer is, vraagt ze zich af wat het probleem is?
Voorzitter Versompel geeft mee dat hij het zal bekijken en de vraag van Pidpa is ook genoteerd.
Raadslid Pauwels verwijst graag nog even naar het jaarverslag van Arro. Dit werd een week na de zitting toegevoegd. Het lijkt hem ook logisch dat dit in meeting.net toegevoegd wordt zodat het voor iedereen raadpleegbaar is.
Voorzitter Versompel ging ook nog informatie opvragen. Hij heeft dit bij de revisor opgevraagd en van zodra er meer nieuws is, zal hij deze info delen.
Raadslid Brughmans komt graag terug op een afspraak die gemaakt werd tijdens het fractievoorzittersoverleg omtrent punten die op een later moment beantwoord worden.
Voorzitter Versompel geeft mee dat hij het verslag nog niet opgemaakt heeft omdat er nog een aantal punten waren die moesten nagekeken worden. De inhoud heeft hij niet voor handen, maar hij laat weten dat dit alles zal bekeken worden. Hij zal dit nadien toelichten zodat er geen misverstanden ontstaan.
Beslissing
Feiten en motivering
Op 31 mei 2021 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.
Juridisch kader
Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 31 mei 2021 worden goedgekeurd.
5 Gemeentelijke holding NV-in vereffening. Uitnodiging algemene vergadering van 30 juni 2021. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Waarnemend burgemeester Cools zal deze vergadering bijwonen. Vorig jaar werden er verschillende vragen gesteld door de gemeenteraad en deze werden toen ook behandeld op de algemene vergadering. De antwoorden konden toen gelezen worden in het verslag van de algemene vergadering dat een aantal weken later bezorgd werd. Aangezien de volgende algemene vergadering al aanstaande woensdag 30 juni is, stelt waarnemend burgemeester Cools voor om vragen morgen nog te bezorgen aan hem zodat hij ze nog kan overmaken voor de algemene vergadering. Op deze manier kunnen de vragen nog meegenomen worden tijdens het digitaal moment.
Raadslid Pauwels hoopt dat waarnemend burgemeester Cools zal kunnen toelichten wat de gevolgen zullen zijn voor Brasschaat. Hij wil dus graag weten wat de gevolgen zijn voor Brasschaat.
Op dit moment kent waarnemend burgemeester Cools de gevolgen nog niet. Hij zal woensdag op de algemene vergadering wel vernemen welke stappen er gezet zijn sinds vorig jaar.
Beslissing
Feiten en motivering
Met de brief van 21 mei 2021 nodigt de Gemeentelijke Holding nv in vereffening, de aandeelhouders uit voor de algemene vergadering op woensdag 30 juni 2021 te 14.00 uur. Deze vergadering zal op elektronische wijze doorgaan.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Vanwege de gemeente Brasschaat zal Philip Cools deelnemen aan de algemene vergadering van de aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding nv in vereffening, op woensdag 30 juni 2021. Deze vergadering zal doorgaan op elektronische wijze.
Art.2.- De gemeenteraad beslist dat de afgevaardigde, bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar nodig dient te overleggen met het college.
6 Gemeentelijk secundair onderwijs. Aanpassingen schoolreglementen met ingang van 1 september 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Caluwé stelt zich de vraag of dat leerlingen die thuis geen smartschool kunnen raadplegen, of daar de mogelijkheid is dat zij dit op school kunnen doen?
Schepen Ven licht toe dat iedereen op het GIB sowieso een computer in bruikleen krijgt indien nodig.
Raadslid Caluwé dankt schepen Ven voor haar antwoord.
Raadslid Pauwels stelt vast dat kopies laten maken voor een afwezige leerling moeilijk wordt of zelfs niet meer kan. Dit was altijd een sociale reflex. Hij krijgt nu het gevoel dat men zijn plan moet trekken. Hij vraagt zich af of hij dit verkeer ziet of niet?
Schepen Ven vraagt waar raadslid Pauwels dit juist gezien heeft.
Raadslid Pauwels verwijst naar pagina 16 van het schoolreglement. Vroeger kon men met toelating van de vakleerkracht kopies laten maken, maar dit zou nu geschrapt zijn.
Schepen Ven heeft hier geen toelichting of vragen rond gekregen. Ze zal het navragen.
Raadslid Pauwels wil ook graag weten waarom de adviesraad werd afgeschaft?
Schepen Ven heeft ook hier geen extra toelichting gekregen. Ze vraagt op welke pagina ze dit kan terugvinden.
Raadslid Pauwels geeft mee dat het vermeld staat op pagina 44.
Raadslid Pauwels geeft ook nog mee dat er op pagina 54 en 55 iets (technisch) mis is met de inhoudstabel.
Schepen Ven licht toe dat dit nog wel zal aangepast worden in de officiële versie. Nu staan ook alle aanpassingen nog in kleur. Ze bevestigt dat de officiële versie zeker in orde zal zijn. Schepen Ven zal de 2 vragen van raadslid Pauwels verder navragen aangezien ze daar met de ouderraad niet bij heeft stil gestaan.
Raadslid Pauwels dankt schepen Ven voor de toelichting.
Raadslid Vanpoucke komt graag nog even terug op de passage over de mogelijkheid tot het verkrijgen van een kopij van een examen. Dit werd volgens hem nieuw toegevoegd dit jaar (pagina 29). Er wordt aangehaald dat er eerst andere zaken worden bekeken, bijvoorbeeld inhaallessen. Hij stelt dat een kopie van een examen een absoluut recht is. Hier is volgens hem ook rechtspraak over. Het is volgens hem geen keuze of een gunst maar effectief een recht. Op deze manier lijkt het of de school dit recht wil beperken door een tussenschot te creëren. Dit kan volgens hem zeker als suggestie maar niet als voorwaarde om een kopie te kunnen geven.
Schepen Ven geeft graag extra toelichting hieromtrent. Men heeft gemerkt dat de examens werden gekopieerd voor de bijwerkleerkrachten. Op de duur hadden deze mensen een hele reeks kopies van allerhande examens. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Leerlingen kunnen een examen zeker inkijken en leerkrachten willen leerlingen en bijwerkleerkrachten zeker bijstaan maar het is niet de bedoeling om zomaar alle examenvragen te kopiëren. Extra oefeningen om toe te lichten wat het probleem is, kan absoluut wel.
Raadslid Vanpoucke begrijpt de uitleg en hij vermoedde al dat het in deze lijn zou liggen. Hij stelt dat dit wel weer een collectieve maatregel is op basis van een aantal individuele gevallen die zich hebben voorgedaan. Zolang alle rechten gerespecteerd worden, is het goed voor hem. Zijn fractie keurt dit punt zeker ook goed. Het GIB is volgens hem een fantastische school en daar is hij zelf getuige van geweest.
Schepen Ven bevestigt nog even dat er nieuwe regels ontstaan door enkele mensen zich niet gedragen zoals het hoort.
Beslissing
Feiten en motivering
Met het besluit van 29 juni 2020 werd met ingang van 1 september 2020 het schoolreglement van het gemeentelijk secundair onderwijs gewijzigd.
Door gewijzigde reglementering en praktische organisatie binnen de school is het noodzakelijk het schoolreglement aan te passen met ingang van 1 september 2021.
Juridisch kader
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet van 4 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.
Het besluit van de Vlaamse regering van 16 september 1997 betreffende de controle op de inschrijvingen van leerlingen in het secundair onderwijs of in het stelsel van leren en werken.
Het besluit van 13 juli 2007 betreffende het onderwijs aan huis voor zieke kinderen en jongeren.
Het besluit van de Vlaamse regering van 17 december 2010 betreffende de codificatie van het secundair onderwijs.
De omzendbrief SO 64 van 5 juni 1999 betreffende de structuur en organisatie van het voltijds secundair onderwijs.
Adviezen
Het schoolreglement werd door de schoolraad in zitting van 11 mei 2021 goedgekeurd.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Het schoolreglement van het gemeentelijke secundair onderwijs, zoals voorzien in bijlage wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2021.
7 Gemeentelijk basisonderwijs. Giko-Kaart en Gilo de Kaart. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2020. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Met het besluit van 29 juni 2020 werd, met ingang van 1 september 2020 het schoolreglement van Giko-Kaart en Gilo de Kaart gewijzigd.
Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.
Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.
Juridisch kader
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.
Adviezen
Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad van Giko-Kaart en Gilo de Kaart.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke kleuterschool Giko-Kaart en basisschool Gilo de Kaart, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2021.
8 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Mariaburg. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Met het besluit van 29 juni 2020 werd, met ingang van 1 september 20209 het schoolreglement van Gibo-Mariaburg gewijzigd.
Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.
Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.
Juridisch kader
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.
Adviezen
Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Gibo-Mariaburg, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2021.
9 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Heide. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Met het besluit van 29 juni 2020 werd, met ingang van 1 september 2020 het schoolreglement van Gibo-Heide gewijzigd.
Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.
Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.
Juridisch kader
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.
Adviezen
Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Gibo-Heide, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2021.
10 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Driehoek. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Met het besluit van 29 juni 2020 werd, met ingang van 1 september 2020 het schoolreglement van Gibo-Driehoek gewijzigd.
Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.
Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.
Juridisch kader
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.
Adviezen
Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Gibo-Driehoek, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2021.
Jan Jambon Bart Brughmans Karin Beyers Tom Versompel Anne Van Aperen Joris Van Cauwelaert Barbara Cloet Rudi Pauwels Inez Ven Ingeborg Hermans Karina Hans Johan Caluwé Niels de Kort Carla Pantens Walter Vermeulen André Van Mechelen Robrecht Eeman Bruno Heirman Luc Van der Schoepen Dieter Heughebaert Ward Schevernels Goele Fonteyn Dirk de Kort Cathy Mallentjer Jef Konings Bart Thijs Philip Cools Kasper Vanpoucke Hedwig van Baarle Adinda Van Gerven Greet Verbert Myriam Van Honste Jan Jambon Bart Brughmans Karin Beyers Tom Versompel Anne Van Aperen Joris Van Cauwelaert Rudi Pauwels Inez Ven Ingeborg Hermans Karina Hans Johan Caluwé Niels de Kort Carla Pantens Walter Vermeulen André Van Mechelen Robrecht Eeman Bruno Heirman Luc Van der Schoepen Dieter Heughebaert Goele Fonteyn Dirk de Kort Cathy Mallentjer Jef Konings Bart Thijs Philip Cools Kasper Vanpoucke Hedwig van Baarle Adinda Van Gerven Greet Verbert Myriam Van Honste Myriam Van Honste Carla Pantens Johan Caluwé Jan Jambon Bruno Heirman Dieter Heughebaert Hedwig van Baarle Ingeborg Hermans Goele Fonteyn Karina Hans Inez Ven Karin Beyers Adinda Van Gerven Rudi Pauwels Cathy Mallentjer Joris Van Cauwelaert Bart Thijs Kasper Vanpoucke Walter Vermeulen Philip Cools Anne Van Aperen Tom Versompel Greet Verbert Luc Van der Schoepen Robrecht Eeman Niels de Kort Bart Brughmans André Van Mechelen Jef Konings Dirk de Kort aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
11 Rekening 2020 Gemeente/OCMW. Goedkeuring deel gemeente en geheel. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
1 Rekening 2020 Gemeente/OCMW. Goedkeuring deel gemeente en geheel.
Raadslid Brughmans licht toe dat het een jaarlijks punt is dat hij naar voor moet brengen. Normaal is het volgens hem dat beslissingen worden genomen in een cascadesysteem, nl. eerst het advies van het Zorgbedrijf en dan de goedkeuring van de OCMW-rekening en de jaarrekening van de gemeente. Het is het derde jaar op rij dat hij deze opmerking moet maken.
Raadslid Brughmans had een aantal vragen gesteld aan dienst financiën en hij bedankt hen ook voor de antwoorden. Hij heeft die van de andere fracties niet ontvangen, maar hij weet niet of er daar vragen waren?
Raadslid Brughmans wil zich in zijn tussenkomst vooral focussen op de jaarrekening van het Zorgbedrijf, dit vooral omdat dit ingekant is in de 2 rekeningen. Zijn fractie heeft de jaarrekening 2020 van het Zorgbedrijf bekeken vanuit een aantal uitdagingen :
• De exploitatie van Zorgbedrijf Antwerpen loopt eind dit jaar ten einde.
• De hertekening van het landschap van de woonzorgcentra in Vlaanderen.
• Eigen nieuwbouwproject dat aanvang zal nemen.
• Financiële risico’s die vandaag de dag nog niet duidelijk zijn, bv. de responsabiliseringsbijdrage.
De werking van het publiekrechtelijk verzelfstandigd Zorgbedrijf is in 2015 opgezet rond de pijlers van het Corporate Governance model. Dit betekent de autonomie van het management en de democratische controle van de beheersorganen. Dit met de algemene vergadering, de raad van bestuur en het audit-comité. Deze beheersorganen werden de laatste weken zeer frequent bijeen geroepen. Dit is volgens hem correct en ook op de manier waarop het moet. Het doet hem de wenkbrauwen fronsen hoe de jaarrekening tot stand is gekomen. Fractie CD&V is ten gronde niet akkoord dat Zorgbedrijf Brasschaat de dotatie die ze kunnen opvragen via OCMW Brasschaat ten belope van 770 000 euro niet opneemt. Op deze manier hypothekeren ze een gezonde basis volgens hem. In de nota die de financieel beheerder heeft opgemaakt verwijst hij naar de risico’s die bestaan op het vlak van de responsabiliseringsbijdrage. Zijn oog is hier vooral gevallen op het feit dat de responsabiliseringsbijdrage van het OCMW maar liefst 23% uitmaakt van de personeelsuitgaven. Dit is een enorm bedrag en hij vreest dat zich in de toekomst hetzelfde gaat voordoen bij het eigen Zorgbedrijf. Dit geeft fractie CD&V een behaaglijk gevoel. Door de dotatie niet toe te kennen of wat dan ook geeft het gemeentebestuur dat het als oorlogskas wordt gebruikt, dit om eigen tekorten te financieren. Fractie CD&V vraagt uitdrukkelijk aan het college om deze ingreep éénmalig te houden. Met een beperkter bedrag had men het risico van de responsabiliseringsbijdrage beter kunnen beheersen volgens raadslid Brughmans.
Raadslid Brughmans licht nog toe dat het resultaat van de welzijnsvereniging deels te wijten is aan de bijkomende financiële compensaties die men verkregen heeft door covid van de hogere overheid. Op de toekenning hiervan gebeuren strenge controles. Hij heeft een vraag gesteld aan de financieel beheerder omtrent deze financiële controles. Er wordt meegegeven dat deze controles plaatsvinden op alle subsidies die gegeven werden rond covid (federaal en Vlaams aan lokale besturen, inclusief het Zorgbedrijf). Een volledig parallelle vergelijking tussen een bedrijf en het Zorgbedrijf is misschien moeilijk te maken maar zijn fractie voelt zich hierbij niet goed.
Fractie CD&V wil er ook voor waarschuwen dat een gezonde balans tussen de pijlers van het GG-model absoluut noodzakelijk zijn. Het beslissingstraject dat nu opgezet is rond het nieuwe woonzorgcentrum moet transparant zijn volgens hem. Reeds vorig jaar vroeg raadslid Brughmans als naar een beslissingsboom voor heel dit traject. Wie beslist wat wanneer en wat is de controle daarop vraagt hij zich af? Dit gaande van de verkoop van het Vesalius-gebouw aan Klina tot heel het dossier van de zakelijke rechten van de huidige Sint-Jozef site die eigendom is van het OCMW en de ganse procedure voor de bouw van het nieuw woonzorgcentrum. Raadslid Brughmans wil graag weten welke rol de OCMW-raad hierin heeft, welke beslissingsboom is er en wanneer komt het op de OCMW-raad?
Fractie CD&V geeft een negatief advies over de jaarrekening van het Zorgbedrijf Brasschaat. Zijn fractie onthoudt zich ook bij de rekening van het OCMW alsook bij de gemeenterekening.
Schepen Heirman begrijpt raadslid Brughmans volledig. Hij kan wel bevestigen dat de zaak betreffende de dotatie éénmalig is en dat dit volgend jaar niet terug zal gebeuren. De SLA’en en de toegekende stromen blijven gelden volgens hem.
Schepen Heirman wil even teruggaan naar de doelstelling “oprichting van het Zorgbedrijf”. Hij was daar destijds niet zelf bij maar de doelstelling was 2-ledig, nl. kwalitatieve bejaardenzorg (daar is men in geslaagd) en een financieel gezond bedrijf oprichten. Door een heel goed management is men in dit laatste vorig jaar goed geslaagd. Zorgbedrijf, OCMW en gemeente zijn één cluster. Het eerst goedkeuren van de jaarrekening is misschien technisch juist, maar hij moet dit nakijken. Het is volgens hem wel 1 geheel. Bij de oprichting werd er gezegd dat men zou bijspringen. Door een goed management was er genoeg in kas en heeft men éénmalig beslist dat het geld dat jaarlijks voorzien wordt, wel degelijk kan terugkomen. Dit zal zeker niet elk jaar herhaald worden volgens schepen Heirman. Hij geeft nog mee dat ze zeker bezorgd zijn om de responsabiliteitsbijdrage. Er werd een studie besteld bij Ethias en deze komt eraan in het najaar. Ethias kijkt naar de toekomst en Belfius kijkt steeds naar het verleden. De studie van Ethias gaat bekijken wat we de komende jaren kunnen verwachten m.b.t. de responsabiliteitsbijdrage. Dit zal waarschijnlijk niet meevallen.
Wat betreft de beslissingsboom geeft schepen Heirman nog mee dat er op de raad voor maatschappelijk welzijn in augustus zeker een item zal geplaatst worden.
Raadslid Brughmans geeft aan dat hij dacht dat schepen Heirman nog zou ingaan op het feit van de covid-subsidies. Volgens raadslid Brughmans is de 770 000 euro niet te wijten aan het goede management. Hij zegt niet dat er een slecht management is, maar de dotatie werd ingeschreven in de meerjarenplanning en nu wordt ze er volgens hem gewoon uitgeplukt. De werkingssubsidies vallen terug van 1,6 miljoen euro naar 1 miljoen euro. Het is éénmalig, maar het voorstel komt niet vanuit het management team zelf volgens hem, dit komt vanuit het bestuur. Hij vindt dat het bestuur het Zorgbedrijf in 2020 gebruikt als oorlogskas om werkingssubsidies terug binnen te trekken via de eigen budgetcontrole. Er worden werkingssubsidies omgezet naar investeringssubsidies volgens hem. Hij vraagt dat er beslissingen worden genomen waar er moeten genomen worden. Hij vraagt ook een uitdrukkelijk debat in de OCMW-raad over het nieuw woonzorgcentrum. Men heeft dit nog niet gehad, ook niet in de algemene vergadering, wat het hoogste orgaan is binnen Zorgbedrijf Brasschaat. Hij maakt er een punt van om dit debat eind augustus te kunnen voeren in de OCMW-raad.
Raadslid Vanpoucke komt graag tussen voor het gemeente onderdeel, dus hij geeft eerst graag het woord aan de collega’s die ook omtrent het sociale onderdeel wensen tussen te komen.
Raadslid Pauwels komt terug op het feit dat Zorgbedrijf Vesalius winst maakt. Het kan vreemd in de oren klinken, maar aan de andere kant klinkt het ook gezond. Men zou kunnen denken dat deze winst in het kader van de aard van de bestemming van de middelen retour zou gaan, richting de garantie van de in stand houding van goede en kwalitatieve zorg, een optimalisatie van de diensten, de aanwerving van nieuwe medewerkers en ondersteunende middelen om er maar een paar te noemen. Maar neen, de winst van afgerond 770.000 euro wordt naar de gemeentekas overgeheveld en zal daar een, tot nader order, onbekende bestemming krijgen.
Men gaat hier volgens hem aan de mogelijkheid voorbij om een reserve aan te leggen. Zijn fractie denkt hier het verhaal van de krekel en de mier. Deze handelswijze noemt fractie Brasschaat 2012j een onwijs, slecht en opportunistisch beleid en daarom zullen zij deze jaarrekening niet goedkeuren.
Schepen Heirman verwijst naar zijn vorig antwoord. Hij licht toe dat het absoluut niet de bedoeling is om de zorgkwaliteit te verminderen.
Raadslid Pauwels vindt het toch vreemd dat de jaarrekening wordt goedgekeurd door de revisor en dat er dan achteraf een vreemde constructie met een creditnota komt.
Schepen Heirman bevestigt dat het traject misschien vreemd is, maar met de creditnota is niets mis.
Raadslid Hermans komt graag terug op het gedeelte van het OCMW. Raadslid Brughmans heeft al veel gezegd en daar sluit ze zich volledig bij aan. Na het bekijken van de jaarrekening 2020 wil ze namens haar fractie een paar woorden zeggen, geen lange vragenlijsten en geen cijfers, die hebben ze reeds doorgestuurd aan de betreffende diensten en graag bedanken ze hen voor de verduidelijkende reacties hierop.
Het OCMW is en blijft bij uitstek een beleidsorgaan, een openbaar centrum voor maatschappelijk "welzijn”, m.a.w. een plaats waar mensen met een hulpvraag, zij het financieel, materieel maar ook op psychisch vlak terecht kunnen voor een professionele begeleiding of indien niet in de eigen gemeente voorhanden, doorverwezen kunnen worden.
Die hulpverlening gebeurt door degelijke omkadering van maatschappelijk werkers en heel wat vrijwilligers, waarvoor uiteraard ook meteen namens fractie Brasschaat 2012 oprechte dank.
Ook voor hen moet dit uitzonderlijk jaar 2020 niet het gemakkelijkste jaar geweest zijn.
2020 was een moeilijk en zeer uitzonderlijk jaar én tegelijk ook het eerste jaar waar ze een afspiegeling van het beleid van deze bestuursploeg konden zien én lezen.
Op bijna elke raad voor maatschappelijk welzijn, is ze met haar fractie tussengekomen,
of ten minste toch geprobeerd en dit vooral om antwoorden te krijgen op hun vragen,
ingegeven vanuit een bezorgdheid naar verschillende doelgroepen in onze gemeente.
Maar slechts gedeeltelijk lukte dit... ze hopen hier in de toekomst verbetering in te zien komen.
De rekeningen die nu voorliggen werden afgesloten eind 2020.
6 maanden later kunnen we vaststellen dat de vragen die ze hebben op deze rekeningen
ondertussen en deels al een antwoord gekregen hebben waarbij veelal de covid crisis een groot deel van de antwoorden uitmaakt.
Wanneer raadslid Hermans daarnet zei "zien " en "lezen" dan verklaart ze dit:
Ze konden vaststellen dat een voorstel van hun fractie, namelijk het direct inspelen
op de onvoorziene noden zoals bv de aankoop en/ of ter beschikking stellen van laptops
naar aanleiding van de covid-crisis en het online les moeten volgen of ter voorkoming van een isolement, werd aangepakt. Ze zagen ook allerhande bijkomende ondersteuning via bijvoorbeeld aankoopbonnen voor de sociale kruidenier, bijkomende mantelzorgpremies, etc...
Dankzij de extra overheidssteun zowel de Vlaamse als de federale overheid, werden heel wat bijkomende steunen verleend aan noden gerelateerd en ontstaan uit de crisis.
Als ze "lezen " zegt, dan heeft ze het vooral over de sfeer en het taalgebruik dat op zijn zachtst uitgedrukt niet direct een aanmoediging is om steun te komen vragen in Brasschaat, of aan het Brasschaats bestuur. Integendeel, het staat regelmatig diametraal op wat hier verkondigd werd.
Raadslid Hermans verwijst hiervoor naar de MJP strategische doelstelling 6, zowel in de prioritaire actieplannen als in de prioritaire beleidsdoelstellingen waar men het nog steeds heeft over de maximale steun aan de "juiste mensen" " steunmaatregelen voor de "juiste noden" en de "harde aanpak van misbruiken in de gastvrijheid " etc. Met andere woorden, deze doelstelling, die trouwens de gevoelige en delicate materies van onze burgers moet behandelen, is de enige doelstelling in dit beleidsplan dat in een sfeer gegoten wordt van insinuaties en voorbarige aankondigingen van repressieve maatregelen.
Haar vraag is of er ondertussen:
* onderzoek werd gedaan in welke orde van grootte er maximale steun werd verleend aan verkeerde mensen,?
* er steunmaatregelen werden verleend aan verkeerde noden?
* hoeveel misbruiken werden er vastgesteld op de "lokale gastvrijheid "?
Indien ja, dan graag de cijfers, indien neen, waarom niet en zal men de intentie hebben om op onze vraag om dit vooralsnog te doen bv. door een extra onderdeeltje in de jaarverslagen van het OCMW, of een toelichting op de themacommissie.
Brasschaat roept nogmaals de meerderheidscoalities op om hierover ernstig te reflecteren en bij te sturen. Raadslid Hermans vraagt om de crisis voor één ding goed te laten zijn. Verder is haar fractie ook niet vergeten wat er met de poetsdienst gebeurde.
Haar fractie blijft dit alles ten zeerste betreuren en zal, ondanks dat er zeker ook positieve zaken te melden waren, dewelke ik in het begin aanhaalde, deze jaarrekening 2020 niet goedkeuren.
Raadslid Vanpoucke komt graag tussen met betrekking tot de rekening van de gemeente. Hij heeft het al een aantal keer aangehaald en komt graag nog eens terug op de hockey. De financiële risico’s worden niet enkel door zijn fractie maar ook door de financieel beheerder gedeeld. Met name de waarde, min 35 000 euro aan gebruiksbijdrage voor het vierde hockeyveld. Dit stak erboven uit in de opsomming van de tegenvallers volgens hem. Het gaat het debat niet helemaal terug voeren, maar hij wil wel graag informeren naar een stand van zaken en een inschatting van de financiële risico’s heden ten dage. Hij weet dat er een aantal zaken veranderd zijn bij de club betreffende uitbating en een faillissement. Er zouden volgens hem ook banden zijn tussen de exploitatie van het ene en het beheer van het andere. Concrete vraag : wat is de stand van zaken en wat is de inschatting van de financiële risico’s?
Schepen Heirman licht toe dat de jaarrekening van de hockey elk jaar wordt nagekeken. Omwille van corona is de Mansion een jaar gesloten geweest en hadden zij geen inkomsten. In de covid-toelage werden er 3 kwartalen uitstel van betaling gegeven. Dit mag dan in de volgende kwartalen bijbetaald worden. Deze gelden zullen binnen komen binnen de huidige legislatuur. Hij bevestigt dat er effectief 3 kwartalen niet betaald werden, maar dit kwam dus omdat er ook geen inkomsten waren. Dit zal volgens hem de komende jaren weinig problemen geven. Ze blijven het opvolgen.
Raadslid Vanpoucke geeft nog mee dat hij geen antwoorden ontving van de andere fracties. Doorgaans werd dit wel gedaan en hij vindt dat men van elkaar kan leren. Hij is nog steeds geïnteresseerd in de vragen die de andere fracties hadden en vraagt om dit eventueel nog te bezorgen.
Raadslid Vanpoucke komt graag ook nog even terug op de hockey. Hij beseft maar al te goed dat corona vele verenigingen en organisatie voor onmogelijke taken heeft gezet. Volgens hem geniet de hockey van een gunstig regime in vergelijking met sommige andere clubs. Hij gunt iedereen steun, ook de hockey, maar niet zonder de nodige bezorgdheden te formuleren rond de financiële situatie van een organisatie. Hij denkt hierbij ook aan bijvoorbeeld erfpacht uit het verleden. Hij wil dat hier een deftige controle op gebeurd. Het is niet voor niets dat de financieel beheerder hier bezorgdheden over uit.
Schepen Heirman geeft mee dat niet enkel de hockey steun kreeg. Er zijn nog verenigingen in nood die vragen hebben gesteld aan het bestuur. Waar mogelijk, wordt er tegemoet gekomen door het bestuur.
Raadslid Vanpoucke hoopt dat andere verenigingen inspiratie kunnen vinden in het palmares aan steun dat de hockey al heeft gekregen.
Schepen Heirman licht nog toe dat uitstel van betaling geen toelage is.
Raadslid Hoegaerts vraagt aan de voorzitter of hij nog eerst mag tussen komen.
Voorzitter Versompel stelt voor om eerst de vragen te beantwoorden die er nu al zijn.
Waarnemend burgemeester Cools wil kort terugkomen op de tussenkomst van raadslid Hermans. Het gaat volgens hem over de rekening 2020 en niet over de beleidsevaluatie. De evaluatie van het beleid werd reeds besproken in de vorige gemeenteraden. Vandaag gaat het louter over de cijfers. De tussenkomst van raadslid Hermans gaat over de beleidsevaluatie en die zal terugkomen in september wanneer het eerste half jaar van 2021 geëvalueerd zal worden. De juiste vragen moeten volgens hem op de juiste moment gesteld worden.
Raadslid Pauwels had ook nog een evaluatie over hetgeen gebeurd was. Na tussenkomst van waarnemend burgemeester Cools zal hij dit bijhouden tot september. Hij geeft nog mee dat zijn fractie dit deel van de gemeente niet zal goedkeuren.
Raadslid Eeman komt graag tussen met betrekking tot de financiële toestand van Zorgbedrijf Brasschaat. Hij viel van zijn stoel toen hij de jaarrekening evalueerde. De winst die Zorgbedrijf Brasschaat nu maakt is op zijn minst opmerkelijk hoog te noemen als hij kijkt hoeveel overdrachten of dotaties ZBB nu overmaakt aan het OCMW. Hij dacht dat het in de eerste plaats de bedoeling was om te streven naar een break-even. Deze doelstelling was al een keuze die zeker niet van zijn fractie is. Voor fractie PVDA blijft ouderenzorg een prioriteit die geld mag kosten aan de gemeenschap.
Een tweede belangrijk punt voor fractie PVDA is dat wanneer er winsten of overschotten zijn, dat deze terug worden geïnvesteerd in de zorg. Dat is de enige manier om te streven naar een betere kwaliteitsvolle zorg volgens raadslid Eeman. En daar wringt het schoentje als hij de jaarrekeningen bekijkt van Zorgbedrijf Brasschaat en het OCMW.
Raadslid Eeman komt nog graag terug op een aantal punten :
Een eerste punt:
“Zorgbedrijf Brasschaat kan op basis van de cijfers van de jaarrekening, de engagementen met betrekking tot het ten laste nemen van de klantenkortingen behouden.”
Men spreekt hier over een engagement van het zorgbedrijf Brasschaat, nee de beslissing om Brasschaatse klanten een korting te geven was in de eerste plaats een engagement van de Gemeente Brasschaat. Het was een politieke beslissing of keuze om die korting vanuit de gemeente te geven volgens hem. Men heeft dan gezien dat er overschotten waren op de rekening van Zorgbedrijf Brasschaat en in “onderling overleg” moet Zorgbedrijf Brasschaat nu het bedrag + 250 000 € zelf ophoesten. Als de gemeente kortingen wil geven aan de Brasschaatse bevolking dan hoeft dit in de eerste plaats uit de portemonnee van de gemeente te komen en niet uit een zorginstelling die door hard besparen in positievere cijfers belandt. Overschotten of winst in een zorginstelling, die komen er niet zomaar. Die krijg je vooral door hard te besparen op de zorg. Onrechtstreeks rekent men de klantenkorting terug aan de Brasschaatse bewoners aan. Men geeft een cadeautje aan de jarige maar men laat het door de jarige mee betalen. Ze kunnen ook de vraag stellen wat ZBB wel met dat bedrag had kunnen doen indien de gemeente zijn verantwoordelijkheid had gehouden. Zij hadden het terug kunnen investeren in de zorg.
Een tweede punt:
“Zorgbedrijf Brasschaat neemt de meerkost overgedragen personeel ten laste in plaats van hiervan dotatie op te vragen bij OCMW Brasschaat, dit ter waarde van + 770 000 euro”.
Verbeter hem als hij verkeerd is, maar als hij dit bedrag optelt met het bedrag van de korting voor de Brasschaatse rusthuisbewoners van meer dan 200 000 euro dan stelt hij zich de vraag : “Waar komt al dat geld zo plots vandaan?” Daar mag je hem eens op antwoorden.
Raadslid Eeman vraagt zich af hoe het komt dat ZBB van het ene op het andere jaar de meerkost van het overgedragen personeel ten bedrage van 770 000 euro kan doorstorten naar het OCMW. Hoe komen zij aan die middelen?
Raadslid Eeman leest in de inleiding van de jaarrekening : “Zorgbedrijf Brasschaat werkt met de doelstelling die gemeente Brasschaat hanteert. De financiering (nl. voor de meerkost overgenomen personeel) komt van OCMW Brasschaat naar Zorgbedrijf Brasschaat en is bijgevolg één op één zichtbaar in de doelstelling.”
Hij wil graag weten waarom daar nu van afgeweken wordt? Het is volgens hem toch een engagement of afspraak dat het bestuur is aangegaan bij het opstarten van zorgbedrijf Brasschaat. Nee, die winst moet nu onmiddellijk weg. Het geeft op zijn minst de indruk dat elke winst die nu gemaakt wordt, onmiddellijk wordt afgeroomd in het voordeel van het OCMW die nu plots deze lasten niet meer wil dragen.
Het OCMW/gemeente wist duidelijk welke lasten zij zouden dragen bij de start van ZBB. Voor zijn fractie is het duidelijk dat de gemeente weer niet zijn verantwoordelijkheid neemt en niet in het minst nog financieel wil investeren in de zorg. ZBB zou een groot bedrag ontvangen hebben, subsidies van ongeveer 400 000 euro m.b.t. tot coronamaatregelen en m.b.t. leegstande kamers. Hij kan zich niet voorstellen dat dit bedrag, dat waarschijnlijk mee tot de winst behoort, gebruikt zal worden om de meerkost van het overgenomen personeel te bekostigen. Dat kan volgens hem toch de bedoeling niet zijn.
Bij de opstart van ZBB moest het anders gaan lopen. Het grote verlies moest weggewerkt worden. Het management waarschuwde het personeel. Men moest samen door deze zure appel bijten. Ze vragen grote inspanningen om de besparingen waar te maken en mee te streven naar een break-even. Wel als hij de cijfers ziet dan hebben ze dit nu bereikt. Dus zijn vraag is: “kan de zure appel nu verdwijnen?” Raadslid Eeman vreest van niet. De dotaties van het OCMW verdwijnen, dat is alles. Met een kleinere winstmarge voor zorgbedrijf Brasschaat is de kans zeer klein dat men de teugels van de ernstige besparingen iets loslaat.
Raadslid Eeman vraagt zich af of men in ZBB al eens een evaluatie heeft gemaakt? Een evaluatie over wat het effect was van de besparingen op de zorg. Of ziet men alleen de gunstige cijfers. Gunstige cijfers komen er niet zomaar. Durft men de vraag stellen:” heeft de zorg voor de bewoners te lijden gehad onder de besparingen. Hebben we inderdaad voldoende personeel staan om goede kwaliteit te geven. Hebben we niet teveel bespaard op middelen zoals pampers ed.?” Wanneer men winst maakt dan moet je u die vraag durven stellen, vindt hij.
De Corona tijden hebben duidelijk gemaakt dat het beter kan in woonzorgcentra, zowel op gebied van personeel als middelen. Men moet zich de vraag durven stellen “hoe kunnen we nog beter zorg verlenen?” Wanneer men honderdduizenden euro’s winst maakt…. dan zou hij durven overwegen om extra personeel aan te nemen. 4 voltijds equivalenten kan men hiervan gemakkelijk betalen i.v.g. met de winsten die nu worden overgedragen aan de gemeente. Met veel poeha werd een half jaar geleden het nieuwe zorgmodel Tubbe voorgesteld door het management van ZBA. Wel neem het gerust van hem aan, dit model kan alleen maar lukken met meer personeel. Verloven en ziekte afwezigheden kunnen hierdoor worden opgevangen . Men kan een 4e nachtdienst aannemen zodat niet 1 gang onbewaakt blijft ‘nachts. En neen, het personeel wil niet langer op zoek naar die ene pamper en handdoek meer. Dus voor men winstbedragen terug stort naar het OCMW maakt men beter eerst een evaluatie en investeert men in het WZC. Raadslid Eeman vraagt zich af wat hen tegen houdt om de ligdagprijs te verlagen?
Fractie PVDA zal de 3 jaarrekeningen niet goedkeuren.
Schepen Heirman wil kort nog even reageren op de tussenkomst van raadslid Eeman. Hij stelt dat Zorgbedrijf Brasschaat maar één aandelhouder heeft en dat is het OCMW. Het Zorgbedrijf werkt autonoom en deze werking draait goed. De financiële stromen gaan er naartoe en komen terug. Enkel in 2020 zal men dat geld eruit halen. De gemeente en het OCMW zijn bedrijven met een budgettotaal van 200 miljoen euro met een beschikbaar budgettair totaal van 1,5 miljoen euro. In de meerjarenplanning wordt hiernaar gestreefd. Het budgettair resultaat van het Zorgbedrijf stijgt elk jaar. Vorig jaar was er met een balanstotaal van 23 miljoen hadden ze 2,6 miljoen beschikbaar budgettair totaal. Met de creditnota hebben ze nog 1,8 miljoen euro. Men doet alsof het Zorgbedrijf wordt leeg getrokken maar dat is totaal niet waar volgens schepen Heirman. Bij de opstart van het Zorgbedrijf was dit ook de bedoeling en daar zijn ze nu in geslaagd.
Raadslid Van der Schoepen licht toe dat zijn fractie de jaarrekening ook niet zal goedkeuren. Het advies inzake het Zorgbedrijf is ook negatief voor zijn fractie.
Raadslid Vermeulen geeft voor fractie N-VA een positief advies en goedkeuring.
Raadslid Van Aperen geeft voor fractie Open VLD een positief advies en goedkeuring.
Beslissing
Feiten en motivering
Het college van burgemeester legt het ontwerp van de jaarrekening 2020 van Gemeente en OCMW voor.
Juridisch kader
Decreet lokaal bestuur van 20 december 2017 artikel 261 inzake de jaarrekening.
Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscykclus.
Ministerieel van 26 juni 2018besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningen-stelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
Besluit van heden van de raad voor maatschappelijk welzijn Brasschaat houdende goedkeuring van de jaarrekening 2020 deel OCMW
Financiële gevolgen
Het beschikbaar budgettair resultaat bedraagt 2.153.258 euro, of 653.259 euro meer dan voorzien na de laatste aanpassing van het meerjarenplan.
De autofinancieringsmarge bedraagt 3.463.770 euro.
BESLUIT:
Met 22 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé en Tom Versompel), 3 neen-stemmen (Luc Van der Schoepen, Robrecht Eeman en Greet Verbert), 5 onthoudingen (Dirk de Kort, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen en Niels de Kort).
Art.1.-De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2020 (deel gemeente en geheel) vast als volgt: :
Beschikbaar budgettair resultaat:
Exploitatiesaldo: 4.912.440 euro
Investeringssaldo -6.441.995 euro
Financieringssaldo -1.708.883 euro
Budgettair resultaat boekjaar: -3.238.438 euro
Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar: 5.391.696 euro
Gecumuleerd budgettair resultaat: 2.153.258 euro
Autofinancieringsmarge
Exploitatiesaldo 4.912.440 euro
Netto periodieke aflossingen 1.448.670 euro
Autofinancieringsmarge: 3.463.770 euro
Balans per 31 december 2020
- vlottende activa: 8.976.920 euro
- vaste activa: 192.548.368 euro
Totaal van de activa: 201.525.288 euro
- schulden: 45.359.701 euro
- netto actief: 157.165.587euro
Totaal van de passiva: 201.525.288 euro
De staat van opbrengsten en kosten dienstjaar 2020
Kosten: -67.925.934 euro
Opbrengsten: 68.123.415euro
Overschot van het boekjaar: 197.481euro
12 Retributie 2021-2025 op het afleveren van een UiTPAS Van Polder tot Kempen. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Vanuit Publiq VZW (beheerder van de UIT-databank en UITPAS op Vlaams niveau) worden lokale besturen gestimuleerd tot oprichting van een UiTPAS-regio voor het implementeren van een UiTPAS. Een UiTPAS is een voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten. Mensen die deelnemen aan een UiTPAS-activiteit kunnen punten sparen dewelke omgeruild kunnen worden voor extra voordelen. Er is ook een kortingsregeling voorzien voor mensen met een kansenstatuut. Hoewel de UiTPAS een initiatief is vanuit Vlaanderen wordt het gehele gebied opgedeeld in "UiTPAS-regio's". Elke regio staat autonoom in voor de praktische organisatie, onderlinge samenwerking, kortingstarief en voordelen.
Er werden gesprekken opgestart met diverse gemeenten uit de regio om de bereidheid na te gaan of er in deze gemeenten draagvlak aanwezig is om gezamenlijk van start te gaan met een UiTPAS. Uiteindelijk werd er voorgesteld om een UiTPAS-regio op te starten via projectvereniging Biscuit.
Inmiddels zijn 4 bijkomende gemeenten toegetreden tot projectvereniging Biscuit teneinde samen een UiTPAS-regio op te starten. De deelnemende gemeenten zijn: Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem en Wuustwezel.
De 'commerciële' naam van deze UiTPAS werd, door de Raad van Bestuur van Biscuit, bepaald op "Van Polder tot Kempen" .
Lanceringsdatum wordt voorzien op 1 oktober 2021. We starten met een gemeentelijk aanbod en breiden in 2022 mogelijks uit door aansluiting van verenigingen, sportclubs, DKO en gesubsidieerde kunst- en vrijetijdsinstellingen.
Publiq vzw, aangesteld door de Vlaamse regering om UiTPAS in heel Vlaanderen uit te rollen, helpt onze regio met de voorbereiding voor de implementatie en blijft ons gedurende het verdere verloop ondersteunen. Met de uitrol van UiTPAS zetten we in op meer en een bredere communicatie van het bestaande vrijetijdsaanbod in de betrokken gemeenten. Op die manier willen we alle inwoners aanzetten tot meer vrijetijdsparticipatie. We verlagen de financiële drempel voor kansengroepen en leiden ze toe via gerichte communicatie.
Het is financieel aangewezen om vanaf 1 oktober 2021 voor de aflevering van een UiTPAS tarieven vast te stellen.
Juridisch kader
Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.
Financiële gevolgen
De opbrengst is afhankelijk van het aantal verkochte UiTPASSEN.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Met ingang van 1 oktober 2021 en eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven op het afleveren van een UiTPAS Van Polder tot Kempen als volgt:
• tarief UiTPAS met normaal tarief: 5 euro
• tarief UiTPAS met jongerentarief (tot 18 jaar): 2 euro
• tarief UiTPAS met kansentarief (alle leeftijden): 1 euro
• tarief voor een UiTPAS met normaal tarief na verlies: 1 euro
Indien men geen recht meer heeft op het kansentarief dient er een nieuwe UiTPAS aangevraagd te worden. Het tarief voor deze nieuwe pas is gratis. Indien men in het bezit is van een UiTPAS aan normaal tarief en men recht heeft op het kansentarief kan men gratis een nieuwe UiTPAS aanvragen.
Art.2.- Definitie
Onder UiTPAS moet worden verstaan een UiTPAS die werd afgeleverd door Biscuit onder de naam Van Polder tot Kempen. UiTPAS Van Polder tot Kempen is geldig in de deelnemende lokale besturen.
Art.3.- De retributie is verschuldigd door de aanvrager en wordt geïnd op het ogenblik van de afgifte
van de UiTPAS.
Art.4.- Artikel 177 van het Decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen.
Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te
vorderen.
13 Retributie 2021-2025 op de inschrijvingsgelden in het deeltijds kunstonderwijs (DKO). Wijziging. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 op de inschrijvingsgelden in het deeltijds kunstonderwijs (DKO).
Leerlingen in het gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs betalen een inschrijvingsgeld. Voor leerlingen
die gesubsidieerd worden door het Ministerie van Onderwijs en vorming wordt het inschrijvingsgeld
met uitzondering van het gemeentelijk deel door gestort naar het Ministerie van Onderwijs en
Vorming.
Om de orkesten en de ensembles van de gemeentelijke academie voor muziek en woord kwaliteitsvol
te organiseren is het noodzakelijk dat afgestudeerde leerlingen hier deel van kunnen uitmaken. Een
deel van deze leerlingen wordt niet langer gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs en
vorming. Deze vrije leerlingen betalen aan het gemeentebestuur van Brasschaat een inschrijvingsgeld van 75 euro of 51 euro (verminderd tarief).
Met ingang van 16 november 2020 werken de academies in code rood in het kader van de
Coronapandemie. Dit wil zeggen dat de orkestwerking van de academie sedert 24 oktober 2020 is
opgeschort. Er worden voor instrumentlessen enkel één op één lessen georganiseerd.
Het voorstel van het college van burgemeester en schepenen om het inschrijvingsgeld van de vrije leerlingen die tijdens het schooljaar 2020-2021 ingeschreven waren en herinschrijven voor het schooljaar 2021-2022 kwijt te schelden. Dit gaat om maximaal 30 leerlingen.
Het is aangewezen om voormeld besluit voor de jaren 2021-2025 te wijzigen.
Juridisch kader
Het decreet betreffende het onderwijs-II van 31 juli 1990
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
De ministeriële omzendbrief DKO/2018/12 van 8 oktober 2018 en latere wijzigingen betreffende de
jaarlijkse inlichtingen voor het schoolbeheer deeltijds kunstonderwijs.
Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 over de retributie 2020-2025 op de
inschrijvingsgelden in het deeltijds kunstonderwijs.
Financiële gevolgen
De minderontvangsten voor 2021 worden geraamd op 2.250 euro.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Met ingang van 1 juli 2021 en eindigend op 31 december 2025 wordt de retributie op de inschrijvingsgelden als volgt vastgesteld:
• jongeren, volwassenen, jongeren en volwassenen met verminderd tarief:
eerste lid van het gezin: 7 euro gemeentelijke retributie verhoogd met de inschrijvingsgelden aangerekend door de Vlaamse overheid,
volgende lid van hetzelfde gezin: 5 euro gemeentelijke retributie verhoogd met de inschrijvingsgelden aangerekend door de Vlaamse overheid;
• vrije leerling en vrije leerling verminderd tarief:
De gemeentelijke tarieven voor de vrije leerling en de vrije leerling verminderd tarief worden gekoppeld aan de tarieven Vlaamse overheid van de jongeren en de jongeren met verminderd tarief en verhoogd met:
7 euro voor het eerste lid van het gezin
5 euro voor het volgende lid van hetzelfde gezin.
De vrije leerlingen die werden ingeschreven voor het schooljaar 2020-2021 en opnieuw
inschrijven voor het schooljaar 2021-2022 aan de gemeentelijke academie voor muziek en woord
moeten voor het schooljaar 2021-2022 geen inschrijvingsgeld betalen omdat de orkestwerking van de
academie sedert 23 oktober 2020 werd opgeschort.
De inschrijvingsgelden van de Vlaamse overheid worden jaarlijks aangepast aan de tarieven die het Ministerie van Onderwijs vastlegt voor het DKO.
Art.2.- Definities
• Vrije leerlingen zijn niet-financierbare leerlingen die mits toestemming van de directie les volgen in het gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs.
• Leerlingen met verminderd tarief zijn conform het Onderwijsdecreet-II uitkeringsgerechtigde werklozen, leefloners, personen met een handicap, residenten in een gezinsvervangend tehuis of MPI, politieke vluchtelingen, volwassenen tussen 18 en 24 jaar, jongeren van eenzelfde leefeenheid en jongeren in een bijkomende studierichting. Artikel 100quater van het Onderwijsdecreet-II bevat de rechtsgrond voor de attestering. Alle verminderde tarieven worden gestaafd met een attest of document dat de geldigheid voor de korting bewijst in de maand september van het schooljaar waarvoor de korting wordt aangevraagd.
Art.3.- De leerling of de ouders betalen het inschrijvingsgeld met bancontact bij inschrijving op het secretariaat van de academie van het deeltijds kunstonderwijs.
Art.4.- Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende vaststelling van de retributie
2020-2025 op de inschrijvingsgelden in het deeltijds kunstonderwijs (DKO) wordt opgeheven
vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.
14 Erediensten. Rekening 2020 kerkfabriek Heilig Hart. Advies. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Vanpoucke merkte dat het investeringsbudget van deze kerk zeker niet is opgebruikt. Hij wil graag weten of dit geld dan terug naar de gemeente gaat? Hij wil ook graag weten of men volgend jaar gewoon terug van 0 start of men het geld behoud en volgend jaar dan ook kan bijkrijgen? Hij neemt aan van niet, maar hij wil het toch graag weten.
Schepen Heirman licht toe dat de overschotten overgedragen worden naar het volgend jaar. De kerkfabriek zal dit geld dan volgend jaar gebruiken.
Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat dit geld wordt overgeschreven naar volgend jaar, het betreft een interne verwerking. Dat is wat er gebeurd met de overschotten.
Beslissing
Feiten en motivering
Op 22 maart 2021 heeft het centraal kerkbestuur Brasschaat de jaarrekeningen 2020 ingediend voor de Brasschaatse kerkfabrieken.
Juridisch kader
Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende eredienstinstellingen.
Besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 (algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten, artikel 39-43)
Financiële gevolgen
Het exploitatietekort 2020 van de kerkfabriek van het Heilig Hart (Donk) bedraagt - 8.474,02 euro (na overleg met Antwerpen en Toezicht Vlaanderen inzake te corrigeren bedragen voor investeringen die geboekt werden op exploitatie)
Dat is beter dan geraamd bij het opstellen van het budget 2021 (-15.616,30 euro) zodat de voorziene exploitatietoelage 2021 (1/2de Brasschaat of 7.808,15 euro) slechts gedeeltelijk dient uitbetaald te worden
Kost | 5.333,51 euro |
Budgetsleutel | 0790/64900000 exploitatietoelagen eredienstinstellingen |
Budget/jaar | Exploitatiebudget 2021 |
Krediet beschikbaar | Ja |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Verleent gunstig advies inzake de rekening 2020 van navermelde eredienstinstelling als volgt :
Heilig Hart (Donk)
Exploitatietekort -8.474,02 euro
Investeringsoverschot 130.270,42 euro
Totaal overschot 121.796,40 euro
Geldbeleggingen 130.341,80 euro
Ontvangen exploitatietoelage 2020 362,24 euro
Jan Jambon Bart Brughmans Karin Beyers Tom Versompel Anne Van Aperen Joris Van Cauwelaert Barbara Cloet Rudi Pauwels Inez Ven Ingeborg Hermans Karina Hans Johan Caluwé Niels de Kort Carla Pantens Walter Vermeulen André Van Mechelen Robrecht Eeman Bruno Heirman Luc Van der Schoepen Dieter Heughebaert Ward Schevernels Goele Fonteyn Dirk de Kort Cathy Mallentjer Jef Konings Bart Thijs Philip Cools Kasper Vanpoucke Hedwig van Baarle Adinda Van Gerven Greet Verbert Myriam Van Honste Jan Jambon Bart Brughmans Karin Beyers Tom Versompel Anne Van Aperen Joris Van Cauwelaert Rudi Pauwels Inez Ven Ingeborg Hermans Karina Hans Johan Caluwé Niels de Kort Carla Pantens Walter Vermeulen André Van Mechelen Robrecht Eeman Bruno Heirman Luc Van der Schoepen Dieter Heughebaert Goele Fonteyn Dirk de Kort Cathy Mallentjer Jef Konings Bart Thijs Philip Cools Kasper Vanpoucke Hedwig van Baarle Adinda Van Gerven Greet Verbert Myriam Van Honste Karin Beyers Karina Hans Bart Thijs Tom Versompel Hedwig van Baarle Inez Ven Walter Vermeulen Adinda Van Gerven Bruno Heirman Goele Fonteyn Philip Cools Cathy Mallentjer Jan Jambon Anne Van Aperen Myriam Van Honste Carla Pantens Joris Van Cauwelaert Dieter Heughebaert André Van Mechelen Dirk de Kort Bart Brughmans Niels de Kort Jef Konings Luc Van der Schoepen Greet Verbert Ingeborg Hermans Robrecht Eeman Johan Caluwé Rudi Pauwels Kasper Vanpoucke aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 5 Goedgekeurd
15 Budgetcontrole Juni 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Dirk de Kort wil graag een vraag stellen betreffende het budget dat nu voorzien wordt voor het Gunfire museum. Tijdens de vorige gemeenteraden liet hij zich hierover positief uit. Hij merkt nu dat er een bedrag wordt ingeschreven van 2,5 miljoen euro voor de aankoop van het Gunfire museum. Politiek is keuzes maken, maar hij vindt het bevreemdend dat het budget voor de school Kaart dan wel budget-neutraal moet zijn. Voor het Gunfire museum wordt er dan 2,5 miljoen euro voorzien. In het verleden heeft men bijvoorbeeld gezorgd bij de Coppenskazerne voor een meerwaarde in plaats van een opbrengst.. Hij wil graag weten of er hier nog creatieve oplossingen verwacht worden van de meerderheid.
Schepen Heirman licht toen dat de budgetneutraliteit voor school Kaart beslist werd in de vorige legislatuur. Fractie CD&V heeft dit toen mee beslist volgens hem. De aankoop van de site volgt nu en de rest volgt nog.
Waarnemend burgemeester Cools licht nog toe dat het niet enkel over het Gunfire museaum gaat maar over het ganse gebied tussen de Lichtvliegwezenlaan, de Onafhankelijkheidslei en de Vliegveldlaan. Ook de aeroclub zit mee in deze scoop.
Raadslid Dirk de Kort betreurt het antwoord van schepen Heirman omtrent de school Kaart. Voor het project dat men nu gaat zetten heeft zijn fractie nooit goedkeuring gekregen. Zijn fractie had liever een project gezien op basis school op de Kaart. Hij merkt op dat er voor de budgetcontrole nog aandachtspunten zijn.
Raadslid Vanpoucke licht toe dat zijn fractie zich zal onthouden bij dit punt, dit omwille van een aantal technische redenen. Hij hoopt dat de autofinancieringsmarge gewoon positief blijft. Het is een vertekend beeld en de waakzaamheid mag niet terugvallen. Na de raming van Ethias zal er ook meer zicht zijn op de zaken.
Raadslid Vanpoucke wilde over Gunfire vragen of dit over het terrein gaat of over het gebouw? Dit werd ondertussen toegelicht. Hij uit wel zijn bezorgdheid over te veel verkeer in een natuurgebied alsook de extra druk op een kruispunt dat nu al heel gevaarlijk is. Om al deze redenen zal fractie Brasschaat 2012 zich onthouden op dit punt.
Raadslid Van Cauwelaert wil hier toch nog even een positieve noot uithalen. Het zag dat er toch een plan is om het skateterrein te upgraden. Heel veel jeugd uit Brasschaat zal dit volgens hem zeer aangenaam vinden.
Raadslid Pauwels wil graag nog even inspelen op de vraag van raadslid Vanpoucke. Hij wil graag weten of het nu over de terreinen gaat of over de gebouwen? Op het gebied dat waarnemend burgemeester Cools vernoemde staan volgens hem heel wat gebouwen. Hij wil graag weten of de sporthal ook nog in dit gebied ligt.
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de sporthal niet in het afgebakend gebied ligt, verder betreft het alle terreinen met opstal.
Raadslid Pauwels bedankt waarnemend burgemeester Cools voor de verduidelijking.
Raadslid Eeman en zijn fractie zal zich onthouden omwille van dezelfde redenen die raadslid Dirk de Kort aangaf. Het gaat over ernstige bedragen, nl. Gunfire, peerdsbos,… Wanneer er in zorg en scholen weinig geïnvesteerd kan worden, kan hij dit alleen maar betreuren.
Raadslid Van der Schoepen geeft mee dat zijn fractie zich zal onthouden met betrekking tot de budgetcontrole. De intentie tot aankoop van Gunfire is goed maar alle belanghebbenden / aanpalenden zouden beter ook rond de tafel uitgenodigd worden. Hij zou graag hebben dat het bestuur hen uitnodigt voor overleg.
Raadslid Brughmans komt graag nog terug op de autofinancieringsmarge. Dit is een indicatie van het structureel evenwicht in de BBC. Bij het einde van de legislatuur ziet hij een negatief van 6,6 miljoen. In 2025 is ze met 35 000 euro bedenkelijk laag volgens hem. Hij wil graag weten hoe het bestuur dit verder gaat opvolgen?
Raadslid Brughmans wil graag weten waarom bepaalde projecten, o.a. Gunfire en aanleg omgeving gemeentehuis in deze begroting werden opgenomen en andere projecten nog niet? Zijn fractie keurt de budgetcontrole niet goed.
Schepen Heirman licht toe dat de budgetcontrole niet meer verplicht is. Er dient enkel éénmaal per jaar een aanpassing van het meerjarenplan te gebeuren, dit is pas in het najaar. Aangezien het bestuur een aantal projecten in de verf wil zetten, heeft men deze budgetcontrole erin gezet. Omwille hiervan werd dit beperkt tot deze bepaalde projecten. Hij bevestigt dat de autofinancieringsmarge zeer scherp is, maar dat men zal zien waar men landt. Dit zal elk jaar opnieuw moeten bekeken worden. Omwille van corona werden er een heel aantal investering geschrapt en nu kunnen er een aantal terug binnen genomen worden. Hij licht nog toe dat men verplicht is om tegen het einde van de legislatuur de autofinancieringsmarge positief te houden.
Titelvoerend burgemeester Jambon wil graag ook nog iets toevoegen met betrekking tot de site van Gunfire. 2 maanden geleden wilde de volledige oppositie dat het terrein onverwijld moest aangekocht worden. Na de uitvoering hiervan, komt er nu reactie. Hij licht toe waarom dit in 2024 aangekocht zal worden. Men moest snel handelen en er moest een letter of defend overhandigd worden aan defensie. Hierdoor wordt de prijs nu vastgelegd op basis van het schattingsverslag. De details zullen nu nog verder besproken worden. Dit bedrag moet dus voorzien worden in de begroting. Hij bevestigt aan raadslid Dirk de Kort dat het de bedoeling is om dit gebied te ontwikkelen. Er zullen voorstellen ingediend kunnen worden en de beste zullen geselecteerd worden, dit rekening houdend met het draagvlak van het terrein, mobiliteit,… Natuurlijk ook rekening houdend met een stuk terug verdienen. Er zijn hiervoor nog heel wat opportuniteiten. Titelvoerend burgemeester Jambon vraag toch een beetje consequentie van de oppositie. Hij vindt het vreemd dat ze zich nu onthouden, terwijl ze een aantal maanden geleden vroegen om de site aan te kopen.
Raadslid Pauwels wil meegegeven dat zij fractie hier zeker niet op heeft aangedrongen.
Raadslid Van der Schoepen wil graag weten wat men eigenlijk aankoopt. Hij wil graag weten van wie het materiaal allemaal is dat daar tentoon gesteld wordt? Kan defensie dit materiaal wegnemen indien dit van hen is? Hij uit zijn bezorgdheid over wat men nog gaat kunnen laten zien in de toekomst.
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat ze niet de tanks zullen kopen die daar tentoon gesteld staan. Het is de WHI die daar eigenaar van is. Er zal in overleg gegaan worden met de WHI om te zien wat daar nog kan gebeuren. Het is een strategische aankoop om de site in de toekomst te vrijwaren. Ze zullen nog zien wat ze er verder mee zullen doen.
Raadslid Van der Schoepen stelt zich de vraag of defensie dit kan leegtrekken indien zij dit wensen?
Titelvoerend burgemeester Jambon bevestigt dat zij dit kunnen leegtrekken indien ze dat willen. Het is ongezien dat een gemeente legermateriaal zou aankopen. Het is niet de intentie van deze meerderheid om een Brasschaats leger op te richten. De aankoop van de site is een belangrijk element in onderhandeling met de WHI. Ze hebben altijd de terreinen moeten onderhouden, maar nu zou het dan enkel gaan over het ter beschikking stellen van materialen om het museum open te houden. Dit is een procedure om tot een vergelijk te komen met WHI om de Gunfire daar te behouden. De onderhandelingen zijn nog lopende.
Raadslid Dirk de Kort vindt het terecht om te vragen wat de visie is van de meerderheid. Het is ook belangrijk om weten of de financiële stromen in de toekomst mogelijk zullen zijn? Hij vindt het niet vreemd om hier naar te vragen aangezien er voor andere projecten, zoals bijvoorbeeld school Kaart, andere conclusies worden getrokken. Daarom vindt hij dan ook dat de oppositie kritische vragen mag opmerken. Voor de toeristische ontwikkelingen zijn er in de toekomst misschien ook nog mogelijkheden met betrekking tot subsidies?
Raadslid Brughmans heeft nog een kleine technische vraag over het masterplan park. Er zijn voor 10 miljoen euro verschuivingen van exploitatie naar investeringen. Hij wil graag weten of dit van overschotten van 2020 afkomstig is?
Schepen Heirman licht toe dat deze stonden ingeschreven in de meerjarenplanning bij de start van de legislatuur. Dit was exploitatie en wordt nu verschoven naar investering. Er zal gerenoveerd worden en in handen blijven van de gemeente, niet zoals bij sportoase.
Raadslid Van der Schoepen licht toe dat ze zich hebben onthouden op de budgetcontrole, maar de aankoop van de site Gunfire vindt hij wel een goede zaak op zichzelf. Aangezien de museumstukken niet van Brasschaat zijn, is de bezorgdheid er wel met betrekking tot wat ze dan nog tentoon kunnen stellen. Zijn fractie vindt het positief dat er overleg is.
Beslissing
Feiten en motivering
Elk bestuur moet zijn meerjarenplan minstens één keer per jaar aanpassen om de kredieten voor het
volgende boekjaar vast te stellen, waarbij ook de kredieten van het lopende jaar kunnen aangepast
kunnen worden.
De rekeningresultaten van gemeente en OCMW, Politiezone Brasschaat en Zorgbedrijf Brasschaat zijn bekend en van daaruit ook het zicht op het budgettair overschot.
Dit jaar wordt geopteerd om de budgetcontrole in juni, beperkt te houden en enkel de financiële haalbaarheid van enkele grote projecten op te nemen.
In het najaar volgt zoals steeds een uitgebreidere evaluatie en bijsturing van de aanpassing van het meerjarenplan; op die moment hebben we een beter zicht op:
> dit tweede corona jaar met
* de impact op de Corona budgetten
* de ontvangsten uit de aanvullende personenbelasting.
> de bijgestuurde bedragen van de responsabiliseringsbijdragen
> de diverse bijsturingen op het lopend jaar 2021.
Concreet worden in grote lijnen daarom volgende items verwerkt:
> resultaten rekeningen 2020
> exploitatiebudget
* enkele correcties op aanpassing meerjarenplanning najaar 2020
* overschot Corona budget
* 200.000euro OCMW niet uitgegeven in 2020 OCMW gekoppelde toelagen
* 400.000euro Gemeente + OCMW niet uitgegeven in 2020
Dit laatste wordt als reserve voorzien boven de reeds voorziene budgetten in 2021.
* omzetting Masterplan Park van exploitatie naar investering en financieringsbudget
> investeringsbudget
* meevaller budgettering wegenaanleg Berrélei
* opname van de heraanleg omgeving Oud Gemeentehuis
* opname studiekosten project Wegenaanleg Azalealaan/Miksebaan
* aankoop van de grond "Peerdsbos"
* aankoop van de grond "Gunfire"
* enkele noodzakelijke correcties : bv verhoging fietspad Gooreind
* omzetting exploitatiebudget Masterplan park naar gespreide investeringen en bijhorende leninglast
* Project Skateterrein
De gemeenteraad geeft principieel goedkeuring, in het kader van de budgetopvolging van het meerjarenplan, aan de "Budgetcontrole 2021' (in bijlage) met op te nemen wijzigingen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan, met herberekening van de financiële evenwichten.
Juridisch kader
Adviezen
Gunstig advies van het MAT.
Ondernemerstoets
In deze budgetcontrole worden impliciet Covid-budgetten voor lokale ondernemers opgenomen.
Financiële gevolgen
Op basis van de resultaten uit de jaarrekening Gemeente/OCMW en politiezone Brasschaat en de opgenomen voorstellen van de budgetcontrole, blijven de financiële evenwichten tijdens de planningsperiode van het meerjarenplan 2020-2025 in evenwicht.
BESLUIT:
Met 18 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 5 neen-stemmen (Dirk de Kort, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen en Niels de Kort), 7 onthoudingen (Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).
Art.1.- Hechtgoedkeuring aan de voorstellen tot wijzigingen aan het meerjarenplan met de impact berekening op de financiële evenwichten in het meerjarenplan volgens document "Budgetcontrole Juni 2021" in bijlage.
Art.2.- Gaat principieel akkoord tot aanpassing van het formele meerjarenplan.
16 Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat. Jaarrekening 2020. Advies. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat, stelde op 16 juni 2020 de jaarrekening 2020 vast met volgende resultaten:
• Budgettair resultaat van het boekjaar: -22.836euro
• Beschikbaar budgettair resultaat: 405.832euro
• Autofinancieringsmarge: 21.297euro
• Balanswaarde per 31 december 2020: 10.473.958euro
• De staat van opbrengsten en kosten dienstjaar 2020:
overschot van het boekjaar: 79.112euro
De gemeenteraad dient advies te geven op de jaarrekening 2020.
Juridisch kader
Artikel 61.
§1. De controle op de financiële toestand en op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de
verrichtingen, weer te geven in de jaarrekening, vanuit het oogpunt van het gemeentedecreet, deze
statuten of de beheersovereenkomst, wordt uitgeoefend door de commissaris.
§2. De Raad van Bestuur stelt de jaarrekening vast en legt jaarlijks en uiterlijk op 30 juni de
jaarrekening van het voorbije boekjaar ter advies voor aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad
geen advies heeft verstuurd aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen,
die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het gemeentebestuur, wordt de
gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht. Als de toezichthoudende overheid
geen besluit heeft verzonden over de goedkeuring van de jaarrekening binnen een termijn van
honderdvijftig dagen, wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag
nadat de gemeente de toezichthoudende overheid op de hoogte gebracht heeft van de bekendmaking
van de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf, met toepassing van artikel 286, § 1, en het
autonoom gemeentebedrijf de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd.
De gemeenteraad beslist na deze termijn over de aan de bestuurders te verlenen kwijting.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen. Het AGB heeft een positief resultaat dat niet uitgekeerd wordt.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Er wordt gunstig advies gegeven op de jaarrekening 2020 van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat. Dit advies wordt verstuurd naar het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat en de toezichthoudende overheid.
17 Aankoop Chromebooks onderwijs - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
In opvolging van de digisprong en het behalen van de nieuwe eindtermen, wenst het gemeentelijk onderwijs van Brasschaat te werken met Chromebooks voor de leerlingen. Zoals digisprong aangeeft, moet elke leerling in het secundair onderwijs beschikken over een mobiel toestel en in het lager onderwijs moeten de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar hierover beschikken. Ook zullen er in het basisonderwijs toestellen nodig zijn, die inzetbaar zijn in de lagere leerjaren en de kleuterklassen.
Er zal reeds gestart worden met de uitrol van de toestellen in het schooljaar 2021-2022.
De aankoop gebeurt hierdoor in verschillende fases.
In het kader van de opdracht “Aankoop Chromebooks onderwijs” werd een bestek met nr. 2021-239 opgesteld door de aankoopdienst.
Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Aankoop chromebooks SO en BO), raming: 356.650,00 euro excl. btw, hetzij 431.546,50 euro incl. btw;
* Perceel 2 (Licenties chromebooks), raming: 55.755,00 euro excl. btw, hetzij 67.463,55 euro incl. btw.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 412.405,00 euro excl. btw, hetzij 499.010,05 euro incl. btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 43.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Adviezen
De ICT-coördinatoren van het basisonderwijs en het secundair onderwijs geven positief advies
Ondernemerstoets
Niet van toepassing.
Financiële gevolgen
Budgetsleutel basisonderwijs: 080001/24100000 Aanwending middelen digisprong.
Geraamde uitgave: 135.466 euro btw inbegrepen
Reeds ontvangen toelages: 184.017 euro
Budgetsleutel secundair onderwijs: 0810/24100000 Aanwending middelen digisprong.
Geraamde uitgave: 375.645 euro btw inbegrepen
Reeds ontvangen toelages: 306.222 euro
Nog te verwachten toelage: 240.000 euro
De ontvangsten en uitgaven werden nog niet voorzien in het budget.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Het bestek met nr. 2021-239 en de raming voor de opdracht “Aankoop Chromebooks onderwijs”, opgesteld door de aankoopdienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 412.405,00 euro excl. btw, hetzij 499.010,05 euro incl. btw.
Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
Art.4.- De uitgaven en ontvangsten voor deze opdracht zijn nog niet voorzien in het budget.
Art.5.- Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.
Art.6.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
18 Uitpas. Regionale samenwerkingsovereenkomst UiTPAS van Polder tot Kempen en basisovereenkomst tussen PUBLIQ en BISCUIT. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
In het kader van de actie uit het meerjarenplan 2020-2025 "We maken samen met de gemeenten van
BISCUIT werk van het invoeren van de UiTpas die tegelijkertijd een kansenpas en een
getrouwheidspas is", werd met 9 gemeenten in de regio, verenigd in de intergemeentelijke projectvereniging BISCUIT, van start gegaan met een UiTpas werking. Deze gemeenten zijn Brasschaat, Stabroek, Brecht, Schoten, Schilde, Essen, Kalmthout, Wuustwezel en Wijnegem.
In december 2020 kreeg BISCUIT de goedkeuring van de vzw Publiq, die op Vlaams niveau de beheerder is van de UiTpas programma's en software, om te starten met het opzetten en uitrollen van een regionale UiTpas.
De UiTpas zal met de naam: "UiTpas van Polder tot Kempen" van start gaan vanaf oktober 2021.
We starten met een gemeentelijk aanbod en breiden in 2022 mogelijks uit door aansluiting van verenigingen, sportclubs, DKO en gesubsidieerde kunst- en vrijetijdsinstellingen.
Met de uitrol van UiTPAS zetten we in op meer en een bredere communicatie van het bestaande vrijetijdsaanbod in de betrokken gemeenten. Op die manier willen we alle inwoners aanzetten tot meer vrijetijdsparticipatie. We verlagen de financiële drempel voor kansengroepen en leiden ze toe via gerichte communicatie.
In principe verloopt de implementatie van UiTPAS via BISCUIT. Echter niet alle gemeenten binnen BISCUIT nemen deel aan de UiTPAS-regio Van Polder tot Kempen. Bovendien dienen er bijkomende afspraken gemaakt te worden teneinde de samenwerking tussen de participerende lokale besturen en BISCUIT op punt te kunnen stellen. Derhalve werd een samenwerkingsovereenkomst opgesteld tussen BISCUIT en de negen deelnemende gemeenten.
Het voorliggend document van de samenwerkingsovereenkomst werd in overleg met de financiële directeurs van de betrokken gemeenten opgesteld en werd door de Raad Van Bestuur van BISCUIT op 2 juni 2021goedgekeurd.
Naast de samenwerkingsovereenkomst tussen de deelnemende gemeenten werd ook een basisovereenkomst opgesteld tussen de vzw Publiq, die op Vlaams niveau de UiTPAS en het UiTPAS programma ontwikkelt en beheert, en BISCUIT. Deze basisovereenkomst en haar annexen omvat immers alle afspraken en voorwaarden onder welke UiTPAS Van Polder tot Kempen kan functioneren en beschrijft de wijze waarop Publiq ondersteuning verleent aan de UiTPAS werking in deze regio. Deze basisovereenkomst en de bijhorende bijlagen worden ter kennisgeving aan de gemeenteraad voorgelegd.
De bijlagen bij deze basisovereenkomst zijn:
• UiTPAS algemene voorwaarden
• gebruiksvoorwaarden UiTPAS Van Polder tot Kempen, specifiek voor de regio
• verklaring op eer voor de bewaring van de beveiliging en de vertrouwelijkheid van de gegevens
• standaard samenwerkingsovereenkomst tussen UitPAS Van Polder tot Kempen en elke evenementorganisator
Juridisch kader
Artikel 401 tem. 412 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Oprichtingsakte van de projectvereniging Biscuit zoals gepubliceerd in het staatsblad van 8 juni 2017 en gewijzigd door de beslissing van de gemeenteraad van 30 maart 2020.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring aan de UiTpas overeenkomst tussen BISCUIT en de negen aan de UiTPAS deelnemende gemeenten.
Art.2.- Neemt kennis van de basisovereenkomst tussen de vzw Publiq en BISCUIT waarbij de volgende bijlagen horen:
• UiTPAS algemene voorwaarden
• gebruiksvoorwaarden UiTPAS Van Polder tot Kempen, specifiek voor de regio
• verklaring op eer voor de bewaring van de beveiliging en de vertrouwelijkheid van de gegevens
• standaard samenwerkingsovereenkomst tussen UitPAS Van Polder tot Kempen en elke evenementorganisator
19 Jaarlijkse rapportering organisatiebeheersing. Kennisneming. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit uitgebreid werd toegelicht door Gigi op de
commissie.
Raadslid Dirk de Kort meldt aan voorzitter Versompel dat hij de vergaderingen goed leidt. Dit is echt niet evident. Hij vindt het goed dat het bestuur op deze manier rapporteert over de organisatie. Dit is volgens hem een teken van volwassenheid. Op deze manier worden ook de aandachtspunten waar men nog aan moet werken naar voor gebracht, dit in alle openheid en transparantie. Uit de toelichting van de themacommissie blijkt dat men nog werk zal moeten maken van het recyclagepark. Er werd ook toegelicht dat er naar een goedkoper alternatief wordt gekeken voor de bio-massa op het recyclagepark. Er zijn ook opmerkingen van Vlakho, er wordt op dit moment niet gecomposteerd met de beste middelen. Er is ook noodzaak aan het optrekken van de wand tussen de teelaarde en de compost. De compost die in bulk weg gaat, wordt op dit moment ook nog niet geregistreerd. Dit alles vraagt bijkomend werk, alsook de inrichting van de top. Straks komt het nog aan bod, maar hij geeft graag ook nog mee dat het spijtig is dat Brasschaat geen vergunde locatie heeft voor de opslag van grond bij wegenwerken.
Raadslid Dirk de Kort vat samen dat uit deze rapportering naar voor komt dat er verder werk moet gemaakt worden van het recyclagepark.
Raadslid Pauwels verwijst naar de goede toelichting op de themacommissie. Ondanks het late uur toen heeft het toch zeker zijn aandacht getrokken. Hij heeft toen gevraagd of hij een overzicht kon krijgen van de 53 ingevude vacatures. Hij wil er graag een zicht op hebben hoe deze verspreid zijn tussen de diensten. Verder geen opmerkingen op de rapportering.
Beslissing
Het Decreet Lokaal bestuur schrijft voor dat vanaf 2019 de algemeen directeur jaarlijks uiterlijk op 30 juni een globale rapportering voorziet over organisatiebeheersing (art.217 tot en met 220 van het decreet Lokaal bestuur). Een dergelijk rapport bevat ook de stand van zaken betreffende de uitvoering van aanbevelingen die voortkwamen uit diverse doorlichtingen waaronder Audit Vlaanderen, POD Maatschappelijke Integratie, ....
Neemt kennis van de stand van zaken van het organisatiebeheerssysteem.
20 Noodhulp voor aanhoudend conflict in Syrië. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Waarnemend burgemeester Cools geeft toelichting met betrekking tot de 4 dossiers die hier voor liggen. Het gaat over noodhulp aan Syrië en Israël-Gaza en noodhulp voor Covax en de voedselcrisis in Madagascar. Deze werden voorgesteld door de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking. Traditiegetrouw wordt er dan eerst gekeken of iemand van de GROS-leden werkzaam is binnen dat gebied. Voor deze dossiers is dit niet van toepassing. Voor Syrië zal de noodhulp toegekend worden via Unicef, voor Israël-Gaze gaat dit via Artsen zonder grenzen, voor de covax campagne via de verenigde naties en voor de voedselcrisis in Madagascar via UN Worldfoodprogram van de verenigde naties. Zij hebben de expertise en zijn zeer actief in het veld.
Vanuit het bestuur wordt er gevraagd om deze 4 dossiers met betrekking tot noodhulp goed te keuren.
Raadslid Hermans verwijst naar de commissie van juni. Zij hebben daar hun akkoord al halvelings uitgesproken. Ze vraagt of er op één van de volgende commissies een stand van zaken kan gegeven worden met betrekking tot alle steun die er gegeven wordt.
Waarnemend burgemeester Cools zal dit voorleggen. Dit zal dan voorgelegd worden in een thema-commissie. Deze zaken worden ook altijd in de GROS besproken. Daar zijn ook alle partijen vertegenwoordigd.
Raadslid Van der Schoepen licht toe dat de motivatie van de GROS correct is. Hij doet wel een oproep om totaal embargo te verkrijgen van wapens in landen in het midden – oosten.
Beslissing
Feiten en motivering
Ondertussen woedt er al 10 jaar een oorlog in Syrië zonder enig zicht op beterschap. Dit heeft ondertussen geleid tot 6,6 miljoen vluchtelingen in Jordanië, Turkije en Libanon. 6,7 miljoen ontheemden binnen Syrië en 3,2 miljoen Syrische kinderen die niet naar school gaan.
Er is onder meer nood aan psychische ondersteuning, gezondheidszorg en de invulling van basisbehoeften. Er zijn in deze regio gaan GROS-leden actief om aan deze noden tegemoet te komen.
Mogelijke kandidaten: UNHCR, Unicef, Rode kruis, WFP
Juridisch kader
MJP 2020-2025
SDG-charter
Adviezen
De Algemene vergadering van de GROS adviseert om de noodhulp via Unicef te laten verlopen omwille van de grote gevolgen die de huidige situatie heeft op kinderen.
Financiële gevolgen.
De financiële gevolgen zijn.
Kost | 1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig) |
Budgetsleutel | 64930920 Toelage humanitaire hulp |
Budget/jaar | Exploitatie 2021 |
Krediet beschikbaar | Ja |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring voor noodhulp via Unicef in kader van het aanslepende conflict in Syrië.
21 Noodhulp voor het opgelaaid Israël-Gaza conflict. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Waarnemend burgemeester Cools geeft toelichting met betrekking tot de 4 dossiers die hier voor liggen. Het gaat over noodhulp aan Syrië en Israël-Gaza en noodhulp voor Covax en de voedselcrisis in Madagascar. Deze werden voorgesteld door de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking. Traditiegetrouw wordt er dan eerst gekeken of iemand van de GROS-leden werkzaam is binnen dat gebied. Voor deze dossiers is dit niet van toepassing. Voor Syrië zal de noodhulp toegekend worden via Unicef, voor Israël-Gaze gaat dit via Artsen zonder grenzen, voor de covax campagne via de verenigde naties en voor de voedselcrisis in Madagascar via UN Worldfoodprogram van de verenigde naties. Zij hebben de expertise en zijn zeer actief in het veld.
Vanuit het bestuur wordt er gevraagd om deze 4 dossiers met betrekking tot noodhulp goed te keuren.
Raadslid Hermans verwijst naar de commissie van juni. Zij hebben daar hun akkoord al halvelings uitgesproken. Ze vraagt of er op één van de volgende commissies een stand van zaken kan gegeven worden met betrekking tot alle steun die er gegeven wordt.
Waarnemend burgemeester Cools zal dit voorleggen. Dit zal dan voorgelegd worden in een thema-commissie. Deze zaken worden ook altijd in de GROS besproken. Daar zijn ook alle partijen vertegenwoordigd.
Beslissing
Feiten en motivering
Het conflict in de Gazastrook is opnieuw in alle hevigheid opgelaaid. Dit is voor de bewoners van Gaza zeer problematisch gezien de moeilijke omstandigheden waarin mensen reeds leven. 38% van de bewoners leeft in armoede. 38% van de jongeren is werkloos. Voedselvoorziening is problematisch. Het nieuwe geweld heeft ook opnieuw tot heel wat burgerslachtoffers geleid.
Noden:
• Geneesmiddelen en bloed
• gezondheidszorg
• ondersteuning onderwijs
• opvang daklozen
Kandidaten: UNHCR, Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen, Oxfam
Er zijn geen GROS-leden in deze regio actief.
Juridisch kader
MJP 2020-2025
SDG-charter
Adviezen
De Algemene Vergadering van de GROS adviseert om 1.250 euro aan noodhulp te voorzien via Artsen Zonder Grenzen gezien de acute medische noden.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn.
Kost | 1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig) |
Budgetsleutel | 64930920 Toelage humanitaire hulp |
Budget/jaar | Exploitatie 2021 |
Krediet beschikbaar | Ja |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring voor noodhulp via Artsen Zonder Grenzen in kader van het conflict in Gaza.
22 Noodhulp voor Covax campagne. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Waarnemend burgemeester Cools geeft toelichting met betrekking tot de 4 dossiers die hier voor liggen. Het gaat over noodhulp aan Syrië en Israël-Gaza en noodhulp voor Covax en de voedselcrisis in Madagascar. Deze werden voorgesteld door de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking. Traditiegetrouw wordt er dan eerst gekeken of iemand van de GROS-leden werkzaam is binnen dat gebied. Voor deze dossiers is dit niet van toepassing. Voor Syrië zal de noodhulp toegekend worden via Unicef, voor Israël-Gaze gaat dit via Artsen zonder grenzen, voor de covax campagne via de verenigde naties en voor de voedselcrisis in Madagascar via UN Worldfoodprogram van de verenigde naties. Zij hebben de expertise en zijn zeer actief in het veld.
Vanuit het bestuur wordt er gevraagd om deze 4 dossiers met betrekking tot noodhulp goed te keuren.
Raadslid Hermans verwijst naar de commissie van juni. Zij hebben daar hun akkoord al halvelings uitgesproken. Ze vraagt of er op één van de volgende commissies een stand van zaken kan gegeven worden met betrekking tot alle steun die er gegeven wordt.
Waarnemend burgemeester Cools zal dit voorleggen. Dit zal dan voorgelegd worden in een thema-commissie. Deze zaken worden ook altijd in de GROS besproken. Daar zijn ook alle partijen vertegenwoordigd.
Raadslid Van der Schoepen vindt de hulp voor covax zeer terecht. Volgens Forbes zijn er een niet gering aantal miljardairs bijgekomen die samen door het creëren van covid-vaccins op zeer korte tijd een vermogen hebben vergaard dat groot is. Ook hier spoort hij aan om vanuit alle lagen van de politiek te onderhandelen voor eerlijke winstmarges. Hij wil solidair zijn, maar het is absurd om de rekening hoe groot of hoe klein ook dubbel te presenteren aan de belastingbetaler en aan hen die er munt uit slaan. Ze beseffen dat het moeilijk is om vanuit Brasschaat druk te zetten op de hogere beleidsorganen. Het is dubbel, op de ene manier voeden we de oorlog en anderzijds willen we zalven en de wonden likken. Het zou mooi zijn dat men geen wonde zou slagen.
Raadslid Vanpoucke sluit zich aan bij de tussenkomst van raadslid Vanderschoepen. Een totaal verbod naar het oosten, zou ook Israël betekenen. Het betreft landen die in hun context zitten. De wapenexport zou moeten tegen gehouden werden Dit wilde hij graag nog even benadrukken.
Raadslid Hermans vraagt ook nogmaals om bovenstaand zeker niet uit het ook te verliezen.
Beslissing
Feiten en motivering
Het vaccineren van de bevolking verloopt heel wat trager in het globale Zuiden. Dit komt onder meer door de hoge kosten, een gebrek aan know-how en de prioriteiten binnen de farma industrie.
Dit zorgt mee voor een wereldwijde dreiging aangezien er ondertussen nieuwe mutaties blijven ontstaan.
het COVAX-programma van onder meer de VN, onder leiding van Unicef (expertise in de aankoop van vaccins), via COVAX willen ze zorgen voor de levering van vaccins en injectiemateriaal in 92 lage- & middeninkomenslanden. waarvan 2 miljard vaccins tegen eind 2021 voor zorgverleners, ouderen en verzwakten.
Naast injectiemateriaal en vaccins is er eveneens nood aan informatie.
Juridisch kader
MJP 2020-2025
SDG-charter
Adviezen
De Algemene vergadering van de GROS adviseert om de noodhulp via de COVAX-campagne te laten verlopen omwille van de schaal en de aanwezige expertise.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn.
Kost 1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)
Budgetsleutel 64930920 Toelage humanitaire hulp
Budget/jaar Exploitatie 2021
Krediet beschikbaar Ja
Visum financieel directeur Niet van toepassing
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring voor het ondersteunen van de vaccinatiecampagne in het globale Zuiden via de COVAX-campagne.
23 Noodhulp voor voedselcrisis in Madagascar. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Madagascar kampt momenteel met een van de ergste droogteperiodes in 40 jaar. Dit heeft ondertussen al voor het derde jaar op rij voor mislukte oogsten gezorgd. Daarnaast zorgt erosie ten gevolge van ontbossing en de klimaatverandering ook voor hevige zandstormen.
1,14 miljoen mensen worden geconfronteerd met voedselonzekerheid. 14000 hiervan verkeren in een catastrofale toestand waarbij mensen gedwongen worden tot het eten van gras, klei en cactussen.
Noden:
• voeding
• veevoeder (geiten en schapen in leven houden met het oog op de (nabije) toekomst)
• irrigatie
• zaden
• vissersmateriaal
Er zijn geen GROS-leden actief in de regio.
Mogelijke kandidaten: WFP, FAO, Artsen zonder Grenzen
Juridisch kader
MJP 2020-2025
SDG-charter
Adviezen
De Algemene vergadering van de GROS adviseert om de noodhulp voor de voedselcrisis in Madagascar via het UN World Food Programme(WFP) te laten verlopen.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn.
Kost 1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)
Budgetsleutel 64930920 Toelage humanitaire hulp
Budget/jaar Exploitatie 2021
Krediet beschikbaar Ja
Visum financieel directeur Niet van toepassing
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring aan 1250 euro aan noodhulp in kader van de voedselcrisis in Madagascar via het UN World Food Programme (WFP).
24 Plataandreef. Goedkeuring aankoop gronden in functie van ontwikkeling parking Peerdsbos. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Konings geeft aan dat er nog een aantal onduidelijkheden zijn met betrekking tot dit punt. Het gemeentebestuur wil een stuk grond kopen voor ongeveer een half miljoen euro. In totaal een 800 000 euro, maar de overheid zou tussenkomen. Brasschaat koopt dit van de stad Antwerpen. Hij wil graag weten waarom men dit gaat kopen? Men zou van dit nieuwe gebied een parking maken en de parking aan de melkerij zou terug omgezet worden naar natuur. Hierdoor zouden de auto’s niet meer heel de plataandreef moeten doorrijden. Raadslid Konings vraagt zich af wie dit allemaal gaat betalen, want dat is hem allemaal nog niet duidelijk. In de presentatie die hij zag, staan nog een heleboel vraagtekens. Hij gaat ervan uit dat het college wel akkoord is om dit aan te kopen anders zou het nu niet op de gemeenteraad komen.
Raadslid Konings vraagt zich af waarom het bestuur dit allemaal zou moeten betalen? Hij stelt zich de vraag of de eigenaar van het Peerdsbos dat niet kan betalen? Het lijkt er nu op dat men de stad Antwerpen een plezier doet door het stuk aan te kopen. Concreet wil hij weten wat er gaat gebeuren en wie het gaat betalen.
Schepen Fonteyn licht graag toe wat de bedoeling is. Het is de bedoeling om de parking meer naar voor te trekken om zo minder gemotoriseerd vervoer in de wandelomgeving te hebben. De parking is dan dichter bij de bushalte en dichter bij de Bredabaan. Het is zeker niet de bedoeling om het volledig terrein aan te leggen als parking. Het betreft een heel groot stuk grond waar een stuk eco-parking zal voorzien worden. Dit zal waarschijnlijk aangelegd worden in half verharding. Deze parking zou dan ook gebruikt kunnen worden bij grote evenementen om zo de auto’s uit het park te houden. Nu wordt er vaak geparkeerd op het grasveld aan het kasteel. De wagens zullen op deze manier zo ver mogelijk weg gehouden worden uit het park. Er bestaat ook nog de mogelijkheid om daar samen iets met cultuur te doen, bijvoorbeeld een beeldenpark ofzo. Op dit moment is dit nog niet verder uitgewerkt. Brasschaat zal de aankoop doen en ze ontvangen van Vlaams minister Zuhal Demir subsidies van 323 000 euro. Het is zeker ook de bedoeling om de andere actoren zoals ANB, erfgoed en de melkerij aan te spreken. Er zal dan verder uitgewerkt worden hoe het verder zal aangelegd worden. Schepen Fonteyn vraagt of dit voldoende toelichting is?
Raadslid Konings wil graag nog weten wat het plan is met de andere parking? Hij wil graag weten wie dat dan gaat betalen.
Schepen Fonteyn licht toe dat de huidige parking van ANB is. Die gaan de parking volledig ontharden en deze zal dan terug aan de natuur gegeven worden. Dit zal een bebossingsproject van 6300 m² worden.
Raadslid Konings geeft nog mee dat schepen Fonteyn beter niet had gezegd dat de parking zou gebruikt worden bij grote evenementen. Hij gaat er nu niet verder op ingaan, maar hij komt er later op terug.
Raadslid Van der Schoepen licht toe dat zijn fractie dit punt ook zal goedkeuren. De visie “minder wagens in het park en een stuk terug naar de natuur” kunnen zij zeker goed smaken.
Raadslid Van Aperen wil graag haar appreciatie uitspreken over dit punt. Haar fractie is erg verheugd met deze beslissing. Sinds de pandemie zijn er veel meer wandelaars, lopers en fietsers in het Peerdsbos. Zij worden nu gehinderd door auto’s bij de overgang van de Plataandreef naar de Campinadreef aan de Melkerij waardoor er soms gevaarlijke situaties ontstaan. Met de aankoop van dit stuk kan de huidige parking verlegd worden en wordt dit stuk opnieuw aan de natuur gegeven. Op deze manier kan een veiligere oplossing geboden worden en hoeven er geen vervuilende auto’s meer tot in het bos te rijden. Haar fractie kijkt uit naar het nieuw stuk bos en de nieuwe parking.
Beslissing
Feiten en motivering
In zitting van 16 december 2019 werd door de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de aankoop-verkoopbelofte tussen de gemeente en Stad Antwerpen en OCMW Antwerpen betreffende de verwerving van de gronden langs de Plataandreef in het kader van strategisch project "De Groene Zes". De aankoopprijs wordt vastgesteld op 804.866,31 euro.
Op 18 december 2020 werd het Ministerieel Besluit ontvangen dat een subsidiebelofte ten bedrage van 321.946,52 euro inhoudt. De kost voor de betaling van het saldo was tot op heden niet opgenomen in de meerjarenplanning.
In zitting van 8 februari werd aan de hand van presentatie, opgemaakt door de dienst administratie patrimoniumbeheer, het college bevraagd met betrekking tot de intentie tot verwerving van de gronden. De presentatie maakt integraal deel uit van deze beslissing.
In zitting van 22 februari 2021 werd door het college van burgemeester en schepenen goedkeuring gehecht aan het voorstel om het aankoopdossier te agenderen voor goedkeuring door de gemeenteraad, gekoppeld aan de aanpassing van het meerjarenplan die hiervoor nodig is.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de aankoop van betreffende percelen en bijhorende aanpassing van het meerjarenplan.
Juridisch kader
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Financiële gevolgen
De aankoop houdt een uitgave in van 804.866,31 euro.
Het toegekende subsidiebedrag bedraagt 321.946,52 euro (40% van de aankoopprijs).
Het saldo bedraagt 482.919,79 euro.
De uitgave is op te nemen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de verwerving van de gronden langs de Plataandreef in het kader van strategisch project "De Groene Zes" als uitwerking van de aankoop-verkoopbelofte tussen de gemeente enerzijds en Stad Antwerpen en OCMW Antwerpen als eigenaars van de gronden, anderzijds. De gemeente zal notariaat De Decker, Donksesteenweg 33 te Brasschaat aanstellen voor de begeleiding van de aankoop.
Art.2.- De aankoop houdt een uitgave in van 804.866,31 euro.
Het toegekende subsidiebedrag bedraagt 321.946,52 euro (40% van de aankoopprijs).
Het saldo bedraagt 482.919,79 euro.
25 Azalealaan 6. Ruiterhal. Renovatie spantenstructuur en sloopwerkzaamheden - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Pauwels vraagt zich af of de afbraak en de stockage van de oude tribune mee in deze kosten zit? Hij wil graag weten of hier nog een afzonderlijke aanbesteding voor nodig is?
Schepen Fonteyn licht toe dat dit enkel voor de afbraakwerken aan de Ruiterhal is.
Schepen Pantens vult aan dat de opslag van de tribune in een ander budget zit. Alle materialen die nog in de Ruiterhal staan, zullen ergens opgeslagen worden. Dit budget wordt mee voorzien in de totaalrenovatie, maar dit zit niet mee verwerkt in dit deel.
Waarnemend burgemeester Cools verwijst graag naar het punt rond de budgettering. Daar werd het exploitatiebudget omgezet naar investeringsbudget. Dit is het volledige investeringsbudget voor het volledige plan Masterpark.
Schepen Pantens licht toe dat niet enkel de tribune moet opgeslagen worden, maar dat er nog materiaal is dat zal moeten opgeslagen worden.
Raadslid Dirk de Kort is blij dat covid naar zijn einde loopt. Hij wil graag weten of er reeds alternatieven zijn uitgewerkt voor het verenigingsleven als dit terug op gang komt? Dit voor mensen die iets willen organiseren en vroeger terecht konden in de Ruiterhal.
Schepen Pantens licht toe dat deze oefening reeds werd gemaakt bij het begin van de sluiting van de Ruiterhal. Al deze opties werden toen gecommuniceerd aan de cultuurraad en de verenigingen. De cultuurdienst zal hen ondersteunen bij het zoeken naar alternatieven, dit gebeurd vandaag de dag ook al.
Raadslid Dirk de Kort wil graag weten wat de alternatieven zijn.
Schepen Pantens zal het overzicht met alternatieven bezorgen aan raadslid Dirk de Kort. Het gaan om locaties binnen de gemeente maar ook buiten de gemeente.
Beslissing
Feiten en motivering
In het kader van de opdracht “Azalealaan 6. Ruiterhal. Renovatie spantenstructuur en sloopwerkzaamheden” werd een bestek met nr. 2021-247 opgesteld door de dienst patrimoniumbeheer en projecten.
Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Azalealaan 6. Ruiterhal. Renovatie spantenstructuur ), raming: 188.164,65 euro excl. btw, hetzij 227.679,23 euro incl. btw;
* Perceel 2 (Azalealaan 6. Ruiterhal. Sloopwerken) , raming: 170.784,00 euro excl. btw, hetzij 206.648,64 euro incl. btw.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 358.948,65 euro excl. btw, hetzij 434.327,87 euro incl. btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Perceel 1. Renovatie spantenstructuur
Kost: 227.679, 23 euro, btw inbegrepen (eenmalig)
Budgetsleutel: sleutel 0701/22100007 Renovatie Hemelhoeve
Budget/jaar Investering in 2021
Krediet beschikbaar: Ja, mits verschuiving in de eerstvolgende AMJP van de kredieten die hiervoor thans zijn ingeschreven in het exploitatiebudget vanaf 2022.
Perceel 2. Sloopwerkzaamheden
Kost: 206.648,64 euro, btw inbegrepen (eenmalig)
Budgetsleutel: sleutel 0701/22100007 Renovatie Hemelhoeve
Budget/jaar Investering in 2021
Krediet beschikbaar: Ja, mits verschuiving in de eerstvolgende AMJP van de kredieten die hiervoor thans zijn ingeschreven in het exploitatiebudget vanaf 2022.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 434.327;87 euro, btw inbegrepen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Het bestek met nr. 2021-247 en de raming voor de opdracht “Azalealaan 6. Ruiterhal. Renovatie spantenstructuur en sloopwerkzaamheden”, opgesteld door de dienst patrimoniumbeheer en projecten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 358.948,65 euro btw niet inbegrepen, hetzij 434.327,87 euro btw inbegrepen.
Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de eerstvolgende AMJP van de kredieten die hiervoor thans zijn ingeschreven in het exploitatiebudget vanaf 2022.
Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.
Jan Jambon Bart Brughmans Karin Beyers Tom Versompel Anne Van Aperen Joris Van Cauwelaert Barbara Cloet Rudi Pauwels Inez Ven Ingeborg Hermans Karina Hans Johan Caluwé Niels de Kort Carla Pantens Walter Vermeulen André Van Mechelen Robrecht Eeman Bruno Heirman Luc Van der Schoepen Dieter Heughebaert Ward Schevernels Goele Fonteyn Dirk de Kort Cathy Mallentjer Jef Konings Bart Thijs Philip Cools Kasper Vanpoucke Hedwig van Baarle Adinda Van Gerven Greet Verbert Myriam Van Honste Jan Jambon Bart Brughmans Karin Beyers Tom Versompel Anne Van Aperen Joris Van Cauwelaert Rudi Pauwels Inez Ven Ingeborg Hermans Karina Hans Johan Caluwé Niels de Kort Carla Pantens Walter Vermeulen André Van Mechelen Robrecht Eeman Bruno Heirman Luc Van der Schoepen Dieter Heughebaert Goele Fonteyn Dirk de Kort Cathy Mallentjer Jef Konings Bart Thijs Philip Cools Kasper Vanpoucke Hedwig van Baarle Adinda Van Gerven Greet Verbert Myriam Van Honste Anne Van Aperen Karin Beyers Philip Cools Carla Pantens Dieter Heughebaert Karina Hans Bruno Heirman Tom Versompel Hedwig van Baarle Joris Van Cauwelaert Walter Vermeulen Goele Fonteyn Bart Thijs Inez Ven Cathy Mallentjer Jan Jambon Adinda Van Gerven Myriam Van Honste Johan Caluwé Ingeborg Hermans Jef Konings Bart Brughmans Kasper Vanpoucke Robrecht Eeman Greet Verbert Luc Van der Schoepen Rudi Pauwels André Van Mechelen Dirk de Kort Niels de Kort aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 12 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
26 Project Wipstraat-Korenlaan. Goedkeuring akte verkoop Arro zone Wipstraat. Goedkeuring verkoop bouwpercelen Korenlaan aan de hand van Biddit. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Pauwels licht toe dat ze zich in de vorige legislatuur onthouden hebben met betrekking tot dit onderwerp omdat ze hun twijfels hadden rond het begrip “betaalbaar wonen”. Zijn fractie blijft consequent en zal zich ook hier onthouden. Graag verwijzen ze ook naar de Korenlaan, dit was ook niet de bedoeling. Daar werd ook vooropgesteld om meer betaalbare woningen te voorzien.
Schepen Fonteyn licht toe dat er aan de kant van de Wipstraat “bescheiden woningen” worden voorzien. Dit is met een sociale huisvestingsmaatschappij gedaan en deze zullen verkocht worden aan Arro. Mensen die niet in aanmerking komen voor sociaal wonen, kunnen dan in aanmerking komen voor bescheiden wonen. Dit valt nog steeds onder de reguliere markt. De percelen aan de Korenlaan zullen onder gesloten omslag verkocht worden, dit werd vorige legislatuur beslist door het beleid.
Waarnemend burgemeester Cools verwijst naar het toewijzingsreglement dat in de vorige legislatuur hiervoor werd opgemaakt. Er zal voorrang gegeven worden aan mensen die in Brasschaat wonen of werken. Er werd een hele matrix opgesteld voor wie er in aanmerking komt. Het is effectief de bedoeling om deze gronden aan te bieden aan onze jongeren die het nu vaak noodgedwongen buiten Brasschaat zoeken.
Raadslid Pauwels is benieuwd wat de prijzen gaan zijn.
Raadslid Van der Schoepen deelt mee dat zij ook deze keer zullen onthouden.
Raadslid Niels de Kort heeft een vraag over betaalbaarheid en het concept “bescheiden wonen”. Een belangrijk aspect is dat deze woning aan het speciale BTW-tarief moet voldoen. Minister Homans verstuurde een brief waarin vermeld werd dat de bescheiden woningen niet meer onder het speciale tarief konden vallen. Hij vraagt zich af of het college in het licht van dit gewijzigde kader compensaties gaat doen naar betaalbaarheid? Hij vraagt zich ook af of er eventueel een overgangsmechanisme is zodat deze woningen aan 6% kunnen gebouwd worden? Er zouden misschien verlaagde verkoopprijzen kunnen voorzien worden om dit verlies te compenseren?
Waarnemend burgemeester Cools zal dit in detail bekijken met Arro om te zien wat hier de juiste draagwijdte is. Hij zal navragen of de 6% nog van toepassing zal zijn en zal raadslid Niels de Kort hiervan op de hoogte houden.
Raadslid Niels de Kort bedankt waarnemend burgemeester Cools. Zijn fractie steunt nog steeds de vorige beleidsbeslissing maar in afwachting van het antwoord met betrekking tot de wijziging, zullen ze zich hier onthouden. Aangezien ze nu het antwoord nog niet kennen, kunnen ze dit nu nog niet goedkeuren.
Waarnemend burgemeester Cools geeft mee aan raadslid Niels de Kort dat dit over de akte gaat en dat dit nog niets te maken heeft met de verdere uitrol van het plan. Hij vraagt aan raadslid Niels de Kort om nu te beslissen. Het gaat over 2 verschillende zaken.
Raadslid Niels de Kort geeft graag toelichting waarom hij zich nu zal onthouden. Het project waarop burgers nu kunnen intekenen gaat over het totaal pakket. Dit is een stuk de bouwkost en verder de grond. Wanneer de bouwkost 15% hoger is, dan kan dit volgens hem gecompenseerd worden met de grondprijs. Omdat het niet duidelijk is dat het verlaagd BTW-tarief kan behouden blijven, gaan ze zich nu onthouden. Hij bevestigt wel dat ze de beleidskeuze van de vorige legislatuur nog altijd steunen.
Waarnemend burgemeester Cools geeft mee dat de huidige keuze niets afdoet aan de beslissingen uit het verleden. De onthouding van de CD&V fractie wordt genoteerd.
Raadslid Niels de Kort haalt nogmaals aan dat het verlaagd BTW-tarief essentieel is voor het betaalbaar wonen. Hij heeft dit destijds als schepen van wonen zelf toegelicht op een commissie.
Raadslid Van der Schoepen verwijst naar de repliek van zonet. Hij had nog iets op zijn korrel liggen, maar hij gaat dit nu toch houden voor later.
Schepen Heirman verwijst naar de tussenkomst van raadslid Niels de Kort. Hij spreekt over een besparing van 21%, maar het gaat over een besparing van 15%. Hij vraagt zich af of hij iets gemist heeft. Van 21% naar 6%, dan heb je maar een besparing van 15% volgens hem.
Voorzitter Versompel meldt dat dit ondertussen werd recht gezet, de 15% werd herhaald.
Titelvoerend burgemeester Jambon wil graag ook nog iets toevoegen aan dit punt. Bij zijn weten is BTW nog steeds een federale bevoegdheid. Hij zou het fijn vinden dat dit een Vlaamse bevoegdheid wordt, maar tot op heden is dit nog steeds federaal. Zijn partij zit daar niet in de regering.
Raadslid Niels de Kort verwijst nogmaals naar het schrijven dat hij destijds ontving van minister Homans. Qua materiele bevoegdheid heeft hij wel gelijk.
Titelvoerend burgemeester Jambon geeft nog mee dat men in Vlaanderen geen andere BTW-tarieven kan opleggen dan wat er federaal wordt opgelegd.
Raadslid Dirk de Kort betreurt het dat in het kader van bescheiden wonen fractie N-VA de deur altijd wat meer heeft dicht getrokken. Dit was in het verleden veel breder en nu is dit enkel nog voor starters.
Beslissing
Feiten en motivering
In zitting van 26 oktober 2006 werd het RUP Wipstraat definitief vastgesteld door de gemeenteraad.
In zitting van 24 april 2017 werd door de gemeenteraad de overeenkomst goedgekeurd betreffende de samenwerking tussen volgende partijen voor de uitvoering van het project Korenlaan-Wipstraat:
• gemeentebestuur Brasschaat, als eigenaar van de gronden
• sociale huisvestingsmaatschappij Arro Antwerpen, Deurne, als ontwikkelaar van de bescheiden woningen aan de zijde Wipstraat
• Igean dienstverlening, Wommelgem, voor begeleiding van het project en aanvrager van de omgevingsvergunning voor de verkaveling
In zitting van 26 maart 2018 werd het "Gemeentelijk toewijzingsreglement bescheiden koopwoningen en koopkavels" goedgekeurd, dat van toepassing zal zijn bij toewijzing van de woningen aan de Wipstraat door Arro Antwerpen.
De verdere uitwerking van het dossier werd begeleid door Igean Dienstverlening; door Igean werd een aanvraag ingediend voor het bekomen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van het projectgebied. De verkaveling bestaat uit:
• 10 bouwpercelen voor bescheiden eengezinswoningen aan de zijde Wipstraat
• 5 bouwpercelen voor open bebouwing aan de zijde Korenlaan
• gemeenschappelijke groene binnenzone met waterbuffering
In zitting van 19 augustus 2019 werd de omgevingsvergunning voor de verkaveling met referentie OMV_2019056553 verleend door het college van burgemeester en schepenen.
In zitting van 16 december 2019 werd door de gemeenteraad de verkavelingsakte goedgekeurd. Nu aan alle verkavelingsvoorwaarden voldaan werd, kan overgegaan worden tot ondertekening van deze akte en verkoop van de verschillende zones van het project.
Heden wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de ontwerpakte voor verkoop van de zone Wipstraat en een deel in mede-eigendom van de binnenzone, aan Arro aan de totale verkoopprijs van 364.800,00 euro (120,00 euro/m² bouwloten) zoals opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst.
Heden wordt tevens gevraagd goedkeuring te hechten aan de verkoop van de 5 bouwpercelen aan de Korenlaan aan de hand van Biddit, met volgende minimale (afgeronde) verkoopprijzen in euro:
Lot 11 233.894,74
Lot 12 224.180,20
Lot 13 224.180,20
Lot 14 224.180,20
Lot 15 224.180,20
Totaal 1.130.615,55
De verkoopprijzen zijn samengesteld uit het bedrag van de waardebepaling door landmeter-expert Marijke De Cleer op 26 juli 2020, opgeteld (pro rata) met alle gemaakte kosten, zoals verdeeld tussen Arro en de gemeente volgens voornoemde samenwerkingsovereenkomst (weergegeven in het kostenoverzicht in bijlage) en een administratieve kost van 3% (hierin zitten alle verkoopkosten begrepen voor verkoop van de percelen aan de Korenlaan aan de hand van Biddit).
De verkoop wordt begeleid door notariaatkantoor Chris Celis, Bredabaan 75 te Brasschaat.
De verkoop zal opgestart worden na de zomervakantie, op advies van het notariaat.
Voor de publicatie van de verkoop, wordt geopteerd voor volgende kanalen:
• Biddit online platform
• Mediapakket Large GvA (oa. Zimmo, gva.be)
• Immoweb
• Verkoopbord op locatie
• communicatiedienst Brasschaat (sociale media, website, ...)
De raming van de verkoopkosten zijn variabel en afhankelijk van uiteindelijk verkoopbedrag. De geraamde totale kostprijs voor deze procedure, gebaseerd op een hypothetische verkoopprijs van 270.000,00 euro bedraagt 4.750 euro per lot. Deze kost zit vervat in de administratieve kost van 3%.
Pidpa heeft een aandeel van 12.975,00 euro bijgedragen in de aanleg van de binnenzone aangezien de inrichting afgestemd is op de regenwaterafvoer van de binnenzone.
Juridisch kader
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Financiële gevolgen
1. Verkoop aan Arro - Wipstraat
Bij ondertekening van de akte voor verkoop aan Arro voor zone Wipstraat (en deel binnenzone) wordt het bedrag van 364.800,00 euro ontvangen door de gemeente.
2. Verkoop percelen Korenlaan - Biddit
Bij toewijzing van de verkoop van loten 11 t/m 15 Korenlaan, zullen minimaal volgende bedragen ontvangen worden, in euro:
Lot 11 233.894,74
Lot 12 224.180,20
Lot 13 224.180,20
Lot 14 224.180,20
Lot 15 224.180,20
Totaal 1.130.615,55
BESLUIT:
Met 18 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 12 onthoudingen (Dirk de Kort, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).
Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de ontwerpakte verkoop voor de 10 bouwpercelen aan de zijde Wipstraat en bijhorende aandelen in de binnenzone, met tekst als volgt:
"VRIJ VAN REGISTRATIERECHTEN EN RECHTEN OP GESCHRIFTEN
Artikel 2.9.6.0.3., eerste lid, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit
Artikel 21 Wetboek Diverse Rechten en Taksen
Het jaar tweeduizend éénentwintig.
Op
Voor mij, Chris Celis, notaris te Brasschaat.
Zijn verschenen :
De "GEMEENTE BRASSCHAAT", publiekrechtelijke instelling, gevestigd te Brasschaat, gemeentehuis (Verhoevenlei 11), BTW BE 0206.677.801
vertegenwoordigd door:
a) De heer COOLS ,Philip, Isidorus L geboren te Brasschaat op 10 februari 1962 (rijksregisternummer 62.02.10-193.47, identiteitskaart nummer 592-3779507-80), wonende te 2930 Brasschaat, Bredabaan 1099 B, waarnemend burgemeester, aan wie de bevoegdheid van de voorzitter van de gemeenteraad werd overgedragen in het nagemelde goedkeuringsbesluit van de gemeenteraad en
b) De heer SCHEVERNELS Ward, algemeen directeur, rijksregister nummer 79.02.01-123.65, wonende te 2940 Stabroek, Mispelaarlaan 12,
Wiens identiteiten mij, notaris, bekend zijn,
Handelend namens het College van Burgemeester en Schepenen van zelfde gemeente in uitvoering van gemeenteraadsbesluiten van 16 december 2019 en 28 juni 2021, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad waarvan een uittreksel aan onderhavige akte blijft gehecht. Voormelde vertegenwoordigers werden tot deze vertegenwoordiging gemachtigd bij zelfde gemeenteraadsbesluit.
De provinciale overheid werd op de hoogte gebracht van gemelde beslissing van de gemeenteraad.
De gemeente verklaart dat de overheid haar geen schorsing noch vernietiging heeft laten kennen binnen de door de wet bepaalde termijnen en dat dus tot de afstand kan worden overgegaan,
Hierna onveranderlijk genoemd “de verkoper”.
De “SOCIALE BOUW- EN KREDIETMAATSCHAPPIJ ARRO ANTWERPEN”, coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met een sociaal oogmerk, voorheen ingeschreven op de griffie van de Rechtbank van Koophandel te Antwerpen onder nummer 18 in het register van de burgerlijke vennootschappen die de vorm van een handelsvennootschap hadden aangenomen, thans binnen het rechtsgebied Antwerpen ingeschreven in het rechtspersonenregister onder nummer BE 0403.837.130 RPR ANTWERPEN en erkend door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij onder nummer 9530, waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is te 2100 Deurne/Antwerpen, Gijsbrecht van Deurnelaan 22, met ondernemingsnummer 0403.837.130.
Opgericht als burgerlijke vennootschap onder de vorm van een coöperatieve vennootschap onder de benaming Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom “Laag- en Hoogland” bij onderhandse akte van 26 april 1948, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 22 mei erna onder nummer 10529, waarvan de statuten meermaals gewijzigd werden en voor het laatst tijdens de buitengewone algemene vergadering waarvan proces-verbaal werd opgemaakt door notaris Chris Celis, te Brasschaat, op 9 juni 2015, bekendgemaakt in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 26 juni 2015 onder nummer 15090931
Hier vertegenwoordigd overeenkomstig haar statuten door:
1. mevrouw VANACHTER Anne Josina, wonende te 2870 Puurs-Sint-Amands, Kleine Amer 38, identiteitskaart nummer 592-0428932-79, directeur van de vennootschap, in die hoedanigheid benoemd bij beslissing van de raad van bestuur van 19 maart 2008 en 29 juli 2008, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 31 december erna, onder nummer 08201705 en van 27 december 2010, onder nummer 0187749.
2. de heer GEERAERTS Carl Norbert, wonende te 2040 Zandvliet, Zuidvest 24/7, identiteitskaart nummer 592-7846394-48 voorzitter van de vennootschap, in die hoedanigheid benoemd bij beslissing van de raad van bestuur van 27 juni 2019, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 7 augustus 2019, onder nummer 19107309.
Hierna onveranderlijk genoemd “de koper”.
AANWEZIGHEID :
Alle partijen rechtspersonen zijn vertegenwoordigd zoals gezegd.
LATER TE VERLIJDEN AKTEN :
Alle partijen bij deze akte geven door ondertekening ervan de toestemming dat hun gegevens (naam, voornaam, geboorte
plaats en –datum, burgerlijke stand, en woonplaats) in later te verlijden akten worden herhaald in functie van de eigendomsgeschiedenis. Zij wensen van dit later gebruik niet telkens op de hoogte te worden gebracht.
VROEGER VERLEDEN AKTEN :
Waar er in de onderhavige akte verwezen wordt naar rechten en plichten vermeld in vroeger verleden akten, bevestigen de partijen dat deze akten, samen met onder-havige akte, één geheel vormen om samen als authentieke akte te gelden. Een kopie van de vroegere akten zal gevoegd worden bij elke uitgifte en/of grosse die van onderhavige akte wordt afgeleverd.
LEZING – TOELICHTING - ONTWERP :
De volledige akte zal door de notaris worden toegelicht en het staat verschijners steeds vrij aan de notaris bijkomende uitleg te vragen over om het even welke bepaling van deze akte, alvorens de akte te ondertekenen. De verschijners erkennen een volledige lezing te hebben gekregen van al hetgeen voorafgaat, en verklaren dat inzonderheid hun hierboven vermelde identiteitsgegevens volledig en correct zijn. De notaris deelt de verschijners vervolgens mede dat de akte integraal zal worden voorge
lezen indien minstens één van hen hierop prijs stelt, alsook indien minstens één van hen van oordeel is dat het ontwerp van deze akte hem of haar niet tijdig is meegedeeld voorafgaandelijk het ver
lijden ervan. Hierop verklaren alle verschijners dat zij van oordeel zijn dat zij het ontwerp tijdig vóór het verlijden van de akte hebben ontvangen, dat zij hiervan kennis hebben genomen en dat zij op een volledige voorlezing van de akte dan ook geen prijs stellen. Eventuele wijzigingen die werden of nog zullen aangebracht worden aan het ontwerp van de akte zullen steeds integraal worden voorgelezen.
KOOP :
De verkoper verklaart de hierna beschreven goederen te verkopen aan de koper die aanvaardt om aan te kopen.
BESCHRIJVING VAN EIGENDOM :
GEMEENTE BRASSCHAAT - eerste afdeling – kadastrale divisie 11008 :
Lot 1
Een perceel bouwgrond voor halfopen bebouwing, palende aan de Wipstraat, ten kadaster bekend sectie H, deel van nummer 297/f/2, groot volgens meting tweehonderd zevenennegentig vierkante meter, met gereserveerd perceelnummer 297 F 3 P0000;
Lot 2
Een perceel bouwgrond voor gesloten bebouwing, palende aan de Wipstraat, gelegen naast voorschreven lot 1, ten kadaster bekend sectie H, deel van nummer 297/f/2, groot volgens meting tweehonderd vierenzestig vierkante meter, met gereserveerd perceelnummer 297 G 3 P0000;
Lot 3
Een perceel bouwgrond voor halfopen bebouwing, palende aan de Wipstraat, gelegen naast voorschreven lot 2, ten kadaster bekend sectie H, deel van nummer 297/f/2, groot volgens meting driehonderd negenendertig vierkante meter, met gereserveerd perceelnummer 297 H 3 P0000;
Lot 4
Een perceel bouwgrond voor halfopen bebouwing, palende aan de Wipstraat, gelegen naast voorschreven lot 3, ten kadaster bekend sectie H, deel van nummer 297/f/2, groot volgens meting driehonderd negenendertig vierkante meter, met gereserveerd perceelnummer 297 K 3 P0000;
Lot 5
Een perceel bouwgrond voor gesloten bebouwing, palende aan de Wipstraat, gelegen naast voorschreven lot 4, ten kadaster bekend sectie H, delen van nummers 297/f/2 en 297/c/3, groot volgens meting tweehonderd vierenzestig vierkante meter, met gereserveerd perceelnummer 297 L 3 P0000;
Lot 6
Een perceel bouwgrond voor gesloten bebouwing, palende aan de Wipstraat, gelegen naast voorschreven lot 5, ten kadaster bekend sectie H, deel van nummer 297/c/3, groot volgens meting tweehonderd vierenzestig vierkante meter, met gereserveerd perceelnummer 297 M 3 P0000;
Lot 7
Een perceel bouwgrond voor halfopen bebouwing, palende aan de Wipstraat, gelegen naast voorschreven lot 6, ten kadaster bekend sectie H, deel van nummer 297/c/3, groot volgens meting driehonderd negenendertig vierkante meter, met gereserveerd perceelnummer 297 N 3 P0000;
Lot 8
Een perceel bouwgrond voor halfopen bebouwing, palende aan de Wipstraat, gelegen naast de woning Wipstraat 78, ten kadaster bekend sectie H, delen van nummers 297/m/2 en 297/k/2, groot volgens meting driehonderd eenendertig vierkante meter, met gereserveerd perceelnummer 297 P 3 P0000;
Lot 9
Een perceel bouwgrond voor gesloten bebouwing, palende aan de Wipstraat, gelegen naast voorschreven lot 8, ten kadaster bekend sectie H, deel van nummer 297/k/2, groot volgens meting tweehonderd vierenzestig vierkante meter, met gereserveerd perceelnummer 297 R 3 P0000;
Lot 10
Een perceel bouwgrond voor halfopen bebouwing, palende aan de Wipstraat, gelegen naast voorschreven lot 9, ten kadaster bekend sectie H, deel van nummer 297/k/2, groot volgens meting driehonderd negenendertig vierkante meter, met gereserveerd perceelnummer 297 S 3 P0000;
Aan de voormelde tien loten verbonden aandelen in de binnentuin
Huidig verkoop van de voormelde tien loten omvat tevens, voor elk van die tien loten een aandeel, bestaande uit 1/20ste deel per bouwperceel in gedwongen mede-eigendom van de binnentuin, hieronder beschreven als lot 16.
Lot 16
Een perceel grond, dienstig als collectieve tuin voor de voormelde bouwgronden en grenzende aan hun achtertuinen, hebbende twee uitwegen naar de Korenlaan en één uitweg naar de Wipstraat, ten kadaster bekend sectie H, delen van nummers 297/m/2, 297/k/2, 297/f/2, 297/c/3 en 297/e/3 groot volgens meting drieduizend driehonderd zesennegentig vierkante meter, met gereserveerd perceelnummer 297 Z 3 P0000. Zoals hierboven en hierna uiteengezet, verkrijgt elk van de voormelde tien percelen bouwgrond een onverdeeld aandeel in gedwongen mede-eigendom in deze collectieve tuin. De overige onverdeelde aandelen in zelfde lot 16. worden verkocht aan de vijf villagronden, palende aan de Korenlaan. Deze vijf villagronden zijn eveneens eigendom van de gemeente Brasschaat en maken deel uit van de verkaveling, waarvan de bij deze verkochte tien bouwgronden deel uitmaken.
GRONDPLAN
Voormelde percelen komen voor onder de loten 1. tot 10. op een verkavelingsplan, daarvan opgemaakt door landmeter I. Van den Bergh voor IGEAN dienstverlening te Wommelgem op 3 september 2019.
Aan de daarop afgebeelde percelen werden in het kader van de prekadastratie, de voormelde nieuwe gereserveerde kadastrale perceelnummers toegekend.
Het voormelde plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 110085-10366 en werd sindsdien niet meer gewijzigd.
Dit grondplan werd - na door partijen en de notaris ne varietur te zijn getekend - aan de verkavelingsakte gehecht, dewelke eveneens op heden verleden wordt voor ondergetekende notaris.
EIGENDOMSBEWIJS :
Voorschreven eigendommen horen toe aan de verkoopster als volgt :
A. Voorschreven eigendom sub 1. tot 4 en een deel van voorschreven lot 5, te weten delen van het kadastraal perceel wijk H nummer 297/F/2 horen toe aan de gemeente Brasschaat om het samen met een deel van het hierboven sub 16. Beschreven eigendom aangekocht te hebben van 1) Auguste Gustaaf Lenssens, gepensioneerde te Brasschaat, en 2) Frans Polydore Lenssens, gepensioneerde te Brasschaat, blijkens akte, verleden voor notaris Joseph Roevens te Brasschaat op 21 maart 1961, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 3 mei daarna, deel 3654, nummer 34.
B. het andere deel van voorschreven eigendom sub 5, alsmede de loten 6 en 7, te weten delen van het kadastraal perceel wijk H, nummer 297/C/3 hoort toe aan de gemeente Brasschaat om ze aangekocht te hebben onder grotere oppervlakte, deels, voor een oppervlakte driehonderd dertien vierkante meter, toen gekend als een deel van het kadastraal perceel nummer 297/d/2 ingevolge akte van ruiling met de Heer Gustaaf Gabriels en zijn echtgenote, Mevrouw Lucienne Maria Cuvelier, samen te Brasschaat, blijkens akte, verleden voor notaris Joseph Roevens te Brasschaat op 31 januari 1990, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 14 februari daarna, deel 10.650, nummer 26, en deels om het aangekocht te hebben, samen met de hierboven sub A. beschreven eigendommen, van 1) Auguste Gustaaf Lenssens, gepensioneerde te Brasschaat, en 2) Frans Polydore Lenssens, gepensioneerde te Brasschaat, blijkens akte, verleden voor notaris Joseph Roevens te Brasschaat op 21 maart 1961, overgeschreven op het gemelde hypotheekkantoor op 3 mei daarna, deel 3654, nummer 34.
C. Een deel van voorschreven lot 8, zijnde een deel van het kadastraal perceel wijk H, nummer 279/m/2 hoort toe aan de gemeente Brasschaat om het aangekocht te hebben, voor een oppervlakte van achthonderd zevenentachtig vierkante meter, toen gekend als kadastrale percelen nummers 297/a/2 en 297/z, van de Heer Leopoldus Leo Tanghe, en zijn echtgenote, Mevrouw Renilda Celina Bovyn, samen te Wetteren, blijkens akte, verleden voor notaris Joseph Roevens te Brasschaat op 19 mei 1953, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 17 juni daarna, deel 2509, nummer 10.
D. het andere deel van voorschreven lot 8, alsmede de loten 9 en 10, zijnde delen van het kadastraal perceel wijk H, nummer 297/K/2, horen toe aan de gemeente Brasschaat om het aangekocht te hebben van de Heer Guilielmus Alfons Beyers en zijn echtgenote, Mevrouw Anna Catharina Van den Bleeken, samen te Brasschaat, blijkens akte, verleden voor notaris Joseph Roevens te Braschaat op 4 december 1952, overgeschreven op het voormelde hypotheekkantoor.
E. Voorschreven lot 16, bestaande uit delen van de kadastrale nummers wijk H, 297/F/2, 297/C/3, 279/m/2 en 297/K/2, werd door de gemeente Brasschaat deels aangekocht bij de voormelde vier aankoopakten. Verder bestaat dat lot 16 ook uit het kadastraal perceel wijk H, nummer 297/E/3. Dat eigendom werd door de gemeente Brasschaat aangekocht van Mevrouw Gabriels Regina Lucienne Marinus, echtgenote van de Heer Suykerbuyk Cornelis Amelia Maria, te Essen, blijkens akte, verleden voor ondergetekende notaris Chris Celis op achttien november tweeduizend dertien, overgeschreven op het gemelde hypotheekkantoor op zevenentwintig november daarna onder nummer 22.887.
Zelfde eigendom hoorde oorspronkelijk toe, onder grotere
oppervlakte, aan de echtgenoten Gustaaf Gabriels en Lucienne Maria Cuvelier :
- deels om het aangekocht te hebben van Gustavus Georgius
Verdick, te Brasschaat, ingevolge akte verleden voor notaris Joseph Roevens, te Brasschaat, op elf oktober negentienhonderd zevenenzeventig, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op éénentwintig oktober daarna, deel 7347 nummer 16.
- en deels ingevolge ruiling met de huidige verkoper, de gemeente Brasschaat, ingevolge akte verleden voor notaris Joseph Roevens, voornoemd, op éénendertig januari negentienhonderd negentig, overgeschreven op het voormeld hypotheekkantoor op veertien februari daarna, deel 10.650 nummer 26.
De echtgenoten Gustaaf Gabriels-Cuvelier zijn beiden kinderloos overleden, hij te Antwerpen op zeventien januari tweeduizend dertien en zij te Brasschaat op vier mei tweeduizend dertien.
De nalatenschap van de heer Gustaaf Gabriels kwam toe aan mevrouw Cuvelier.
De nalatenschap van mevrouw Cuvelier kwam volledig toe aan de voormelde verkoper, mevrouw Regina Gabriels, ingevolge het testament gedicteerd door mevrouw Cuvelier aan notaris Roevens, voornoemd, op twaalf oktober negentienhonderd zevenenzeventig, geregistreerd, en krachtens haar eigenhandig geschreven testament van zestien februari negentienhonderd negentig, neergelegd tussen de minuten van ondergetekende notaris op dertien mei tweeduizend dertien.
De koper verklaart zich tevreden te stellen met deze eigen domsoorsprong en niet om vroegere titels te vragen.
BEKWAAMHEID :
Alle partijen verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen, zoals onder andere faillissement, aanstelling van een bewindvoer
der of collectieve schuldenregeling.
VOORWAARDEN :
1. Hypothecaire toestand :
Voorschreven eigendom wordt verkocht voor vrij en onbelast van alle bezwarende in- of overschrijvingen en ontbindende voorwaarden.
De verkoper verklaart dat er (waar nodig door aflossing middels de bij deze verkoop bekomen prijs) op voorschreven eigendom :
a)geen door hypotheek of door hypothecair mandaat gewaarborgde schuld (meer) loopt;
b)geen beslag (meer) rust; en dat hij alle roerende goede
ren die mee met onderhavig eigendom worden verkocht (al dan niet door incorporatie of bestemming ermee verenigd), heeft verworven vrij van eigendomsvoorbehoud of pand.
Ondergetekende notaris heeft desbetreffend onder meer de beslagberichten geraadpleegd op XXX en het Nationaal Pandregister geraadpleegd op XXX.
2. Eigendomsrecht :
De koper bekomt het eigendomsrecht van voorschreven eigen
dom vanaf heden.
3. Gebruik en Genot :
De verkoper bevestigt dat het bij deze verkochte eigendom noch geheel noch gedeeltelijk (bijvoorbeeld voor gevel
reclame) verhuurd is. De koper zal ervan vanaf heden recht
streeks in gebruik en genot van treden.
4. Openbare lasten :
De koper zal er de openbare lasten van dragen vanaf de ingenottreding.
Tot vergoeding van diens aandeel – pro rata temporis – in de onroerende voorheffing / belasting onbebouwde percelen voor het huidig aanslagjaar, werd op heden door de koper aan de verkoper een forfaitaire som van XXX euro betaald, waarvoor de verkoper aan de koper kwijting verleent.
De verkoper verklaart geen weet te hebben van enige verhaalbelasting of wegenistaks. De koper staat vanaf heden in voor de betaling van alle verhaalbelastingen en wegenis
taksen voor reeds uitgevoerde of nog uit te voeren infrastructuurwerken, die tot op heden nog niet door de bevoegde overheid van de verkoper zouden gevorderd zijn.
5. Nutsvoorzieningen :
De verkoper meldt dat het bij deze verkochte eigendom niet aangesloten is op nutsvoorzieningen.
6. Verzekeringspolissen :
Mocht de verkoper zich betreffende het bij deze verkochte eigendom verzekerd hebben, dan is de koper is niet gehouden deze verzekeringspolissen over te nemen.
7. Gebreken :
a)Het onroerend goed wordt verkocht in de staat waarin het zich bij het sluiten van de overeenkomst bevond, met alle zichtbare en/of verborgen gebreken, betreffend de boven- en/of de ondergrond.
De koper verklaart formeel het onroerend goed alsdan volledig bezocht en met aandacht bekeken te hebben.
De staat van het onroerend goed is, naar verklaring van de verkoper, sindsdien niet gewijzigd.
De verkoper verklaart het onroerend goed heden onmiddellijk na het verlijden dezer akte aan de koper op te leveren, vrij van roerende goederen die geen deel uitmaken van deze verkoop. Indien de verkoper desbetreffend in gebreke blijft, zal de koper het recht hebben, hetzij de achtergelaten roerende goederen zonder vergoeding te behouden, hetzij deze op kosten van de verkoper te laten verwijderen.
b)De verkoper is niet gehouden tot vrijwaring, noch voor de zichtbare, noch voor de verborgen gebreken betreffend de boven- en/of de ondergrond, ook niet deze die het goed ongeschikt maken tot het gebruik waartoe de koper het bestemt, ter uitzondering evenwel van deze die de verkoper gekend heeft en aan de koper niet heeft meegedeeld.
De verkoper verklaart dat hij geen weet heeft van verborgen gebreken betreffend de boven- en/of de ondergrond die aan wie dan ook schade zouden kunnen berokkenen of die aanleiding zou
den kunnen geven tot sanering of tot gebruiksbeperkingen.
In dit opzicht wordt een occasionele verkoper vermoed te goeder trouw te zijn behoudens tegenbewijs door de koper, en wordt een professionele verkoper vermoed te kwader trouw te zijn behoudens tegenbewijs door de verkoper.
De koper ontzegt zich het recht op de ontbinding van deze verkoop, zo de gesteldheid van het goed zoals die hier is beschreven, in zijn nadeel zou uitvallen.
c)De waarborgen die door de aannemer, de onderaannemers en de architect desgevallend nog aan de verkoper zouden verschuldigd zijn wegens de bouw van, of wegens verbouwingswerk
zaamheden aan voorschreven eigendom worden aan de koper overgedragen.
Wat betreft de tienjarige aansprakelijkheid van architecten, aannemers en andere dienstverleners in de bouwsector, waarvan de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid in het gedrang kan komen als gevolg van handelingen die hij beroepshalve op in België gelegen woningen verricht of van handelingen van zijn aangestelden, verklaart de verkoper dat er aan voormeld goed geen werken door dergelijke architecten, aannemers of dienstverleners zijn gebeurd waarvan de definitieve om
gevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen dateert van na één juli tweeduizend achttien.
d)De bovenvermelde grondoppervlakte werd enkel ter informatie medegedeeld en wordt niet door de verkoper, noch door de notaris, gewaarborgd. Het verschil met de werkelijke oppervlakte, zelfs indien het één/twintigste overtrof, blijft in het voor of het nadeel van de koper.
8. Rechten – Gemeenschappen – Dienstbaarheden :
a)Voorschreven eigendom wordt verkocht met alle zicht- en onzichtbare, heersende en lijdende, voortdurende en niet voortdurende rechten (ook ten aanzien van derden zoals aannemer en/of architect), gemeenschappen en dienstbaarheden; vrij aan de koper de één te doen gelden, en zich tegen de andere te verzetten, doch alles op zijn kosten, last en gevaar en zonder tussenkomst noch verantwoordelijkheid vanwege de verkoper.
b)De verkoper verklaart zelf geen erfdienstbaarheden te hebben toegestaan en er ook geen te kennen, uitgezonderd deze opgenomen in de nagemelde verkavelingsakte, in het bijzonder betreffende het gemeenschappelijk binnenperceel (lot 16).
De koper wordt dienaangaande in de plaats gesteld in alle rechten en verplichtingen van de verkoper.
De koper verklaart van laatstgemelde verkavelingsakte kopie ontvangen te hebben.
9. Bijzondere voorwaarden
Bij de verdere verkoop van de bij deze verkochte kavels dient de koper zich te houden aan het “Gemeentelijk toewijzingsreglement bescheiden koopwoningen en koopkavels”, waarvan een kopij, alsmede een kopij van de goedkeuring daarvan door de gemeenteraad van Brasschaat, aan deze akte gehecht worden.
Verder dient de koper bijzondere verkoopsvoorwaarden in de akten van verkoop op te nemen. Deze zullen in onderling overleg met de gemeente tot stand komen.
10. Werken :
a) De verkoper verklaart aan het verkochte goed geen werken te hebben uitgevoerd waarvoor hij, overeenkomstig de Vlaamse Codex Ruimtelijke Orde ning diende te beschikken over een omgevingsvergunning voor stedenbouw-kundige handelingen
b) Partijen verklaren dat de notaris hen uitdrukkelijk heeft gewezen op de bepalingen van het Konink
lijk Besluit van vijfentwintig januari tweeduizend en één betreffende de tijdelijke of mobiele werkplaatsen, de-welke met betrekking tot het goed het houden van een postinterventiedossier op
leggen, hetwelk nuttige elementen meedeelt op het gebied van veiligheid en gezondheid waarmee re
kening dient gehouden te worden bij eventueel latere werken, ondermeer bij bouwen, verbouwen, renovatie, herstelling, schilderwerken of andere. Dienaangaande verklaart de verkoper dat geen postinterventiedossier werd opgesteld vermits geen werkzaamheden werden uit
gevoerd die onder de toepassing vallen van dit Koninklijk Besluit.
11. Administratiefrechtelijke toestand :
De verkoper verklaart inzake het verkochte eigendom :
a)dat het geen beschermd monument, beschermd cultuur
his-torisch landschap, beschermd stads- of dorpsgezicht noch een beschermde archeologische site betreft; het is op heden niet opgenomen in de databank Agentschap Onroerend Erfgoed van alle beschermde onroerende goederen en de voorlopige en definitieve beschermingsbesluiten, noch is het opgenomen in één van de vastgestelde inventarissen zoals beschreven in het Onroerenderfgoeddecreet de dato twaalf juli tweeduizend dertien, zoals blijkt bij nazicht van de site https://geo.onroerenderfgoed.be/ op 16 maart 2021; de verkoper verklaart dat hij ook geen kennis heeft van zelfs voorlopige plannen om het goed in voormeld databank of één van voormelde inventarissen op te nemen;
b)dat het deels niet, deels wel valt onder het toepassingsgebied van het bosdecreet; De verkoper verklaart dat er geen bosbeheersplan werd opgemaakt;
c)dat er hem geen onteigeningsbesluit werd betekend en dat hem daartoe geen plannen bekend zijn;
d)dat het niet opgeëist is als verlaten gebouw;
e)dat het niet gelegen is in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via lei-dingen, of in de directe nabijheid van bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen; de par
tijen bevestigen dat de notaris, hen voor uitgebreide informatie desbetreffend heeft verwezen naar het kabel- en leidinginformatieportaal (KLIP) op de webstek http://klip.agiv.be; f)- dat het bij zijn weten niet bezwaard is met enig wettelijk voorkooprecht, dat zou kunnen resulteren uit de wetten of decreten terzake Integraal waterbeleid, Natuurbehoud, Ruilverkaveling en Grote Infrastructuur-werken, Ruim
telijke Ordening, Vlaamse Wooncode, Scheepvaart, Waterwegen en Zeekanaal, Haven, Stadsvernieuwing, Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel; de notaris, houder van de minuut, beves
tigt deze verklaring nadat hij via het e-voorkooploket van de Vlaamse Landmaatschappij middels een verkoop en informatiedossier het themabestand Vlaamse voorkooprechten heeft geconsulteerd op 16 maart 2021.
- dat het bij zijn weten niet bezwaard is met enig wet-te
lijk wederinkooprecht, dat zou kunnen resulteren uit de Vlaamse Wooncode of artikel 34 van het Decreet Complexe Projecten;
- dat het niet bezwaard is met enig conventioneel voorkoop- of wederinkooprecht;
- dat het eigendom niet bezwaard is met een vervreemdingsverbod.
g)Overstromingen:
A)Federaal : Risicogebieden voor overstromingen.
De Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen voorziet dat binnen deze risicogebieden de brandverzekeraar terzake overstromingen de premie kan verhogen of de dekking kan wei
geren.
De verkoper verklaart dat voorschreven eigendom bij zijn weten niet gelegen is in risicogebied voor overstromingen.
B)Vlaams : Integraal Waterbeleid – Watertoets :
Het decreet betreffende het integraal waterbeleid voorziet voor eigendommen gelegen in overstromingsgevoelige gebieden, overstromingsgebieden en oeverzones, dat bij de aan
vraag voor een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen de steden
bouwkundige ambtenaar advies dient te vragen aan de waterbeheerder. Dit advies kan er toe leiden dat de plannen moeten aangepast worden en dat bij gebrek aan de mogelijkheid tot aanpassen de vergunning kan geweigerd worden.De verkoper verklaart dat voorschreven eigendom bij zijn weten niet gelegen is in :
- een effectief of een mogelijk overstromingsgevoelig ge
bied;
- een afgebakend overstromingsgebied;
- een afgebakende oeverzone.
=> De notaris, houder van de minuut, bevestigt de verklaringen van de verkoper onder a) en onder b) nadat hij deze heeft getoetst aan de informatie beschikbaar op : www.geopunt.be.
12. Ruimtelijke Ordening :
A)Met het oog op de informatieverplichtingen, zoals voorzien in de artikelen 5.2.1. en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, vestigt de notaris de aandacht van partijen :
a)op artikel 4.2.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening; dit artikel geeft een opsomming van de handelingen waarvoor een voorafgaande omgevingsvergunning voor stedenbouw
kundige handelingen vereist is;
Indien de koper dergelijke handelingen wenst te stellen, dan dient hij daarvoor op eigen kosten en risico de nodige vergunningen aan te vragen en zich daarbij te schikken naar alle toepasselijke overheidsvoorschriften, zonder enig verhaal op de verkoper, ook niet in geval van weigering van een vergunning of indien de vergunning beperkende of bezwarende voorwaarden zou opleggen.
b)op het feit dat in het Belgisch Staatsblad reeds werd bekendgemaakt dat de gemeente waarin het verkochte eigendom goed gelegen is, beschikt over een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister, zodat de navolgende informatie blijkt uit de stedenbouwkundige uittreksels afgeleverd op 17 maart 2021.
De koper bevestigt kopie te hebben ontvangen van laatstgemelde stedenbouwkundige uittreksels.
Hieruit blijkt :
A. betreffende het kadastraal perceel wijk H, nummer 297/F/2 :
b.1)dat voor voorschreven onroerend goed volgende omgevingsvergunningen voor stedenbouwkundige handelingen zijn uitgereikt :
-Dossier: 11008_2003_63
Intern nummer: 2003/B/062
Onderwerp: het vervangen van de bestaande muitwip
Datum ontvangst: 20/02/2003
Exploitatiezetel: Wipstraat 56 2930 Brasschaat
Aanvrager:
Aard van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: VERGUNNING
Datum van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: 20/05/2003
-Dossier: 11008_2007_100
Intern nummer: 2007/B/153
Onderwerp: het plaatsen van een staande wip
Datum ontvangst: 05/04/2007
Exploitatiezetel: Wipstraat 56 2930 Brasschaat
Aanvrager:
Aard van de beslissing: VERGUNNING
Datum van de beslissing: 18/01/2008
-Dossier: 11008_2015_671
Intern nummer: 2015/B/0454
Onderwerp: slopen van clublokaal, wipstanden en beschuttingshokjes
Datum ontvangst: 11/09/2015
Exploitatiezetel: Wipstraat zn 2930 Brasschaat
Aanvrager:
Aard van de beslissing: VERGUNNING
Datum van de beslissing: 03/12/2015
- Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OMV/0758
Onderwerp: het bouwen van een groepsproject met 10 woningen opgericht door een sociale woningmaatschappij
Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen
Is het dossier volledig? JA
Beslissing: Voorwaardelijk vergund
Datum van de beslissing: 20-04-2020
De verkoper verklaart dat hij geen weet heeft van vergunningsplichtige werken uitgevoerd zonder omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, of in strijd met een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Hij verklaart dat het goed thans gebruikt wordt als braakliggende grond. Hij verklaart dat, bij zijn weten, deze bestemming wettig is en dat deze onbetwist is.
b.2)dat voor voorschreven onroerend goed geen rechterlijke en bestuurlijke maatregelen werden uitgebracht overeenkomstig titel VI, hoofdstuk III en/of IV van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Orde
ning, en er geen procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;
De notaris bevestigt dat dit ook blijkt uit het hypothecair getuigschrift.
b.3)dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van voorschreven onroerend goed aangeduid wordt door ligging binnen het gewestplan Antwerpen in een zone met bestemming woongebied, alsmede door de ligging binnen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Wipstraat tweede herziening met als zonering : zone voor wonen.
b.4)dat voorschreven onroerend goed deel uitgemaakt van omgevingsvergunningen voor het verkavelen van gronden, te weten :
- Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OVK/0005
Onderwerp: het vormen van 10 kavels voor gegroepeerde bebouwing en 5 kavels voor vrijstaande bebouwing
Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen
Is het dossier volledig? JA
Beslissing: Voorwaardelijk vergund
Datum van de beslissing: 19-08-2019
b.5)dat er voor voorschreven onroerend goed op dit ogenblik geen planbatenheffing verschuldigd is.
b.6)dat het eigendom niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.
b.7)dat er op voorschreven onroerend goed geen voorkoop-recht rust als vermeld in artikel 2.4.1 van de Vlaamse Co
dex Ruimtelijke Ordening of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten.
B. betreffende het kadastraal perceel wijk H, nummer 297/C/3 :
b.1) dat voor voorschreven onroerend goed volgende omgevingsvergunningen voor stedenbouwkundige handelingen zijn uitgereikt :
-Dossier: 11008_2003_63
Intern nummer: 2003/B/062
Onderwerp: het vervangen van de bestaande muitwip
Datum ontvangst: 20/02/2003
Exploitatiezetel: Wipstraat 56 2930 Brasschaat
Aanvrager:
Aard van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: VERGUNNING
Datum van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: 20/05/2003
-Dossier: 11008_2007_100
Intern nummer: 2007/B/153
Onderwerp: het plaatsen van een staande wip
Datum ontvangst: 05/04/2007
Exploitatiezetel: Wipstraat 56 2930 Brasschaat
Aanvrager:
Aard van de beslissing: VERGUNNING
Datum van de beslissing: 18/01/2008
-Dossier: 11008_2015_671
Intern nummer: 2015/B/0454
Onderwerp: slopen van clublokaal, wipstanden en beschuttingshokjes
Datum ontvangst: 11/09/2015
Exploitatiezetel: Wipstraat zn 2930 Brasschaat
Aanvrager:
Aard van de beslissing: VERGUNNING
Datum van de beslissing: 03/12/2015
- Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OMV/0758
Onderwerp: het bouwen van een groepsproject met 10 woningen opgericht door een sociale woningmaatschappij
Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen
Is het dossier volledig? JA
Beslissing: Voorwaardelijk vergund
Datum van de beslissing: 20-04-2020
De verkoper verklaart dat hij geen weet heeft van vergunningsplichtige werken uitgevoerd zonder omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, of in strijd met een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Hij verklaart dat het goed thans gebruikt wordt als braakliggende grond. Hij verklaart dat, bij zijn weten, deze bestemming wettig is en dat deze onbetwist is.
b.2)dat voor voorschreven onroerend goed geen rechterlijke en bestuurlijke maatregelen werden uitgebracht overeenkom
stig titel VI, hoofdstuk III en/of IV van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, en er geen procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;
De notaris bevestigt dat dit ook blijkt uit het hypothecair getuigschrift.
b.3)dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van voorschreven onroerend goed aangeduid wordt door ligging binnen het gewestplan Antwerpen in een zone met bestemming woongebied, alsmede door de ligging binnen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Wipstraat tweede herziening met als zonering : zone voor wonen.
b.4) dat voorschreven onroerend goed deel uitgemaakt van omgevingsvergunningen voor het verkavelen van gronden, te weten :
- Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OVK/0005
Onderwerp: het vormen van 10 kavels voor gegroepeerde bebouwing en 5 kavels voor vrijstaande bebouwing
Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen
Is het dossier volledig? JA
Beslissing: Voorwaardelijk vergund
Datum van de beslissing: 19-08-2019
b.5)dat er voor voorschreven onroerend goed op dit ogenblik geen planbatenheffing verschuldigd is.
b.6)dat het eigendom niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.
b.7)dat er op voorschreven onroerend goed geen voorkoop-recht rust als vermeld in artikel 2.4.1 van de Vlaamse Co
dex Ruimtelijke Ordening of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten.
B. betreffende het kadastraal perceel wijk H, nummer 297/E/3 :
b.1)dat voor voorschreven onroerend goed volgende omgevingsvergunningen voor stedenbouwkundige handelingen zijn uitgereikt :
-Dossier: 11008_1979_142
Intern nummer: 1979/B/209
Onderwerp: verbouwing woning
Datum ontvangst: 12/06/1979
Exploitatiezetel: Wipstraat 76 2930 Brasschaat
Aanvrager:
Aard van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: VERGUNNING
Datum van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: 03/10/1979
-Dossier: 11008_2015_671
Intern nummer: 2015/B/0454
Onderwerp: slopen van clublokaal, wipstanden en beschuttingshokjes
Datum ontvangst: 11/09/2015
Exploitatiezetel: Wipstraat zn 2930 Brasschaat
Aanvrager:
Aard van de beslissing: VERGUNNING
Datum van de beslissing: 03/12/2015
De verkoper verklaart dat hij geen weet heeft van vergunnings
plichtige werken uitgevoerd zonder omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, of in strijd met een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Hij verklaart dat het goed thans gebruikt wordt als braakliggende grond. Hij verklaart dat, bij zijn weten, deze bestemming wettig is en dat deze onbetwist is.
b.2)dat voor voorschreven onroerend goed geen rechterlijke en bestuurlijke maatregelen werden uitgebracht overeenkomstig titel VI, hoofdstuk III en/of IV van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Orde
ning, en er geen procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;
De notaris bevestigt dat dit ook blijkt uit het hypothecair getuigschrift.
b.3)dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van voor
schreven onroerend goed aangeduid wordt door ligging binnen het gewestplan Antwerpen in een zone met bestemming woongebied, alsmede door de ligging binnen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Wipstraat tweede herziening met als zonering : zone voor wonen.
b.4) dat voorschreven onroerend goed geen deel uitgemaakt van omgevingsvergunningen voor het verkavelen van gronden, te weten :
- Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OVK/0005
Onderwerp: het vormen van 10 kavels voor gegroepeerde bebouwing en 5 kavels voor vrijstaande bebouwing
Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen
Is het dossier volledig? JA
Beslissing: Voorwaardelijk vergund
Datum van de beslissing: 19-08-2019
b.5)dat er voor voorschreven onroerend goed op dit ogenblik geen planbatenheffing verschuldigd is.
b.6)dat het eigendom niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.
b.7)dat er op voorschreven onroerend goed geen voorkooprecht rust als vermeld in artikel 2.4.1 van de Vlaamse Co
dex Ruimtelijke Ordening of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten.
B. betreffende het kadastraal perceel wijk H, nummer 297/M/2 :
b.1)dat voor voorschreven onroerend goed volgende omgevings
vergunningen voor stedenbouwkundige handelingen zijn uitgereikt :
- Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OMV/0758
Onderwerp: het bouwen van een groepsproject met 10 woningen opgericht door een sociale woningmaatschappij
Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen
Is het dossier volledig? JA
Beslissing: Voorwaardelijk vergund
Datum van de beslissing: 20-04-2020
De verkoper verklaart dat hij geen weet heeft van vergunningsplichtige werken uitgevoerd zonder omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, of in strijd met een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Hij verklaart dat het goed thans gebruikt wordt als braakliggende grond. Hij verklaart dat, bij zijn weten, deze bestemming wettig is en dat deze onbetwist is.
b.2)dat voor voorschreven onroerend goed geen rechterlijke en bestuurlijke maatregelen wer
den uitgebracht overeenkom
stig titel VI, hoofdstuk III en/of IV van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, en er geen procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;
De notaris bevestigt dat dit ook blijkt uit het hypothecair getuigschrift.
b.3)dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van voorschreven onroerend goed aangeduid wordt door ligging binnen het gewestplan Antwerpen in een zone met bestemming woongebied, alsmede door de ligging binnen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Wipstraat tweede herziening met als zonering : zone voor wonen.
b.4) dat voorschreven onroerend goed deel uitgemaakt van omgevingsvergunningen voor het verkavelen van gronden, te weten :
- Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OVK/0005
Onderwerp: het vormen van 10 kavels voor gegroepeerde bebouwing en 5 kavels voor vrijstaande bebouwing
Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen
Is het dossier volledig? JA
Beslissing: Voorwaardelijk vergund
Datum van de beslissing: 19-08-2019
b.5)dat er voor voorschreven onroerend goed op dit ogenblik geen planbatenheffing verschuldigd is.
b.6)dat het eigendom niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.
b.7)dat er op voorschreven onroerend goed geen voorkoop-recht rust als vermeld in artikel 2.4.1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten.
B. betreffende het kadastraal perceel wijk H, nummer 297/K/2 :
b.1)dat voor voorschreven onroerend goed volgende omgevings
vergunningen voor stedenbouwkundige handelingen zijn uitgereikt :
- Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OMV/0758
Onderwerp: het bouwen van een groepsproject met 10 woningen opgericht door een sociale woningmaatschappij
Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen
Is het dossier volledig? JA
Beslissing: Voorwaardelijk vergund
Datum van de beslissing: 20-04-2020
De verkoper verklaart dat hij geen weet heeft van vergunningsplichtige werken uitgevoerd zonder omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, of in strijd met een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, uitgezonderd hetgeen volgt :
In het voormelde stedenbouwkundig uittreksel staat letterlijk gemeld hetgeen volgt :
Bouwmisdrijven
Dossier: 11008_1983_248
Intern nummer: 1983/017
Aard van de overtreding: Uitvoeren van vergunningsplichtige werken zonder vergunning
Onderwerp: het aanleggen van een autokerkhof
Datum pv: 29/06/1983
Beroep ingediend bij Hof van Beroep:
Hij verklaart dat het goed thans gebruikt wordt als braakliggende grond. Hij verklaart dat, bij zijn weten, deze bestemming wettig is en dat deze onbetwist is.
b.2)dat voor voorschreven onroerend goed geen rechterlijke en bestuurlijke maatregelen werden uitgebracht overeenkomstig titel VI, hoofdstuk III en/of IV van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Orde
ning, en er geen procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;
De notaris bevestigt dat dit ook blijkt uit het hypothecair getuigschrift.
b.3)dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van voorschreven onroerend goed aangeduid wordt door ligging binnen het gewestplan Antwerpen in een zone met bestemming woongebied, alsmede door de ligging binnen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Wipstraat tweede herziening met als zonering : zone voor wonen.
b.4) dat voorschreven onroerend goed deel uitgemaakt van omgevingsvergunningen voor het verkavelen van gronden, te weten :
Verkavelingen
Dossier: 11008_1977_501
Intern nummer: AC20
Exploitatiezetel: Durentijdlei 2930 Brasschaat
Aanvrager:
Is de vergunning vervallen ? Verval van de vergunning zal onderzocht worden als hierom
verzocht wordt.
Aard van de beslissing: VERGUNNING
Datum van de beslissing: 17/04/1978
- Gemeentelijk dossiernummer: 2019/OVK/0005
Onderwerp: het vormen van 10 kavels voor gegroepeerde bebouwing en 5 kavels voor vrijstaande bebouwing
Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen
Is het dossier volledig? JA
Beslissing: Voorwaardelijk vergund
Datum van de beslissing: 19-08-2019
b.5)dat er voor voorschreven onroerend goed op dit ogenblik geen planbatenheffing verschuldigd is.
b.6)dat het eigendom niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.
b.7)dat er op voorschreven onroerend goed geen voorkoop-recht rust als vermeld in artikel 2.4.1 van de Vlaamse Co
dex Ruimtelijke Ordening of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten.
B)Waar de publiciteit of de onderhandse overeenkomst voor
afgaand aan de onderhavige akte niet beantwoordde aan de informatie
verplichtingen, zoals voorzien in artikel 5.2.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, verzaakt de koper hierbij uitdrukkelijk aan de nietigheidsvordering die hij terzake zou kunnen uitoefenen, gezien hij thans in het bezit is van alle door voormelde Codex opgelegde informatie.
C)Indien voorschreven eigendom zou onderworpen worden aan gehele of gedeeltelijke onteigening, lijnrichting betreffende de voor- of achterbouw, urbanisatievereisten, andere over
heidsbesluiten of reglementen van stedenbouwkundige aard, dan moet de koper zich gedragen naar alle voor schriften ervan, zonder voor verlies van grond, weigering van stedenbouwkundige vergunning, of welke andere reden ook, enig verhaal tegen de verkoper te kunnen uitoefenen.
D) De verkoper toont aan dat voorschreven onroerende goederen, te weten de loten 1. tot 10., bouwgronden zijn, middels de bevestiging in voormelde stedenbouwkundige uittreksels, van het niet vervallen zijn van de verkavelingsvergunning, waarvan voorschreven onroerende goederen onder de loten 1. tot 10., deel uitmaken, door de bevoegde overheden afgeleverd op datum van 19 augustus 2019 onder nummer 2019/OVK/0005 (referentie gemeente) en OMV_2019056553 (referentie omgevingsloket) en de attestatie van 1 februari 2021, afgeleverd door het College van Burgemeester en Schepenen van de Gemeente Brasschaat in toepassing van artikel 4.2.16.§2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, dat alle in de verkavelingsvergunning opgelegde voorwaarden en lasten zijn uitgevoerd en dat de betrokken percelen als bouwgrond mogen verkocht worden.
Zoals bepaald in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening heeft de notaris aan de koper kennis gegeven van de voorwaarden van de verkavelingsvergunning en van de verkavelingsakte.
Deze verkavelingsakte werd verleden voor ondergetekende notaris op heden. De koper verklaart een exemplaar van deze verkavelingsakte met bijlagen ontvangen te hebben en wordt dienaangaande in de plaats gesteld in alle rechten en plichten van de verkoper. De partijen bevestigen dat laatstgemelde akte, samen met onderhavige akte, één geheel vormt om samen als authentieke akte te gelden. Een kopie van de vroegere akte zal gevoegd worden bij elke uitgifte en/of grosse die van onderhavige akte wordt afgeleverd.
E)1) De verkoper geeft de koper geen verzekering terzake de wijze waarop voorschreven percelen bouwgrond bebouwd mogen worden.
2)Geen bouwwerk, noch enige vaste of verplaatsbare inrichting die voor bewoning kan worden gebruikt, mag worden opgericht op de grond waarop huidige akte betrekking heeft zolang de desbetreffende stedenbouwkundige vergunning niet is verkregen.
F)De ondergetekende notaris wijst de koper er verder op dat uit de vermelding dat één of meerdere vergunningen zijn afgeleverd, niet met zekerheid kan worden afgeleid dat :
- deze vergunningen ook daadwerkelijk betrekking hebben op het hierbij verkochte goed;
- het hierbij verkochte goed ook integraal in overeen-stemming met deze vergunningen is opgericht;
- de afgeleverde vergunningen ook daadwerkelijk rechts-geldig zijn;
- de afgeleverde vergunningen niet vervallen zijn;
- het voorhanden zijn van deze vergunningen garandeert dat het hierbij verkochte goed integraal vergund is.
De ondergetekende notaris verklaart dat hij niet instaat voor de juistheid van de informatie die van de gemeente wordt bekomen en dat de informatie inzake de steden
bouw-kundige en planologische toestand van het hierbij verkochte goed werd opgenomen in onderhavige akte onder voorbehoud van de juistheid van de door de gemeente verstrekte gegevens.
13. Milieu :
a)De notaris heeft aan de Gemeente Brasschaat een vragenlijst voorgelegd inzake Milieu. Deze Gemeente heeft dit schrijven beantwoord bij brieven van 17 maart 2021 (vastgoedinformatie). De koper verklaart van deze brieven kopie ontvangen te hebben. Uit deze brieven blijkt dat voor voor
schreven eigendommen, wat betreft de kadastrale percelen nummers 297/f/2, 297/E/3, 297/K/2 en 297/C/3 geen nota werd genomen van inrichtingen opgenomen in de lijst van inrichtingen die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken, als bedoeld in artikel 2,14° en artikel 6 van het Decreet betreffende de bodem-sanering en de bodembescherming.
Wat betreft het kadastraal perceel nummer 297/M/2 wordt enerzijds het volgende meegedeeld : “Voor zover bekend wordt of werd op het onroerend goed een activiteit uitgeoefend en/of is was er een inrichting gevestigd, opgenomen in bijlage 1 bij VLAREBO : neen”. Maar anderzijds wordt toch het volgende meegedeeld : “Het onroerend goed is opgenomen in de lijst van potentieel verontreinigde gronden (Brownfields)”
b)De verkoper verklaart dat er op de grond, voorwerp van onderhavige akte, bij zijn weten geen inrichting gevestigd is of was die opgenomen is in de lijst van inrichtingen die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken, als bedoeld in artikel 2,14° en artikel 6 van het Decreet betreffende de bo
demsanering en de bodembescherming.
c)De verkoper verklaart met betrekking tot het verkochte goed geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de koper of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen, uitgezonderd hetgeen hierna wordt meegedeeld betreffende het kadastraal perceel nummer 297/M/2.
d)De verkoper legt de bodemattesten voor die betrekking hebben op de hierbij verkochte goederen en die werden afgeleverd door de OVAM op 16 maart 2021.
De inhoud van die bodemattesten luidt :
Betreffende de kadastrale percelen 297/f/2, 297/E/3, 297/K/2 en 297/C/3
“1 Kadastrale gegevens
datum toestand op : 16.03.2021
afdeling : 11008 BRASSCHAAT 1 AFD
straat + nr. : Wipstraat
sectie : H
nummers : 297/f/2, 297/E/3, 297/K/2 en 297/C/3
Verder ‘deze grond’ genoemd.
2 Inhoud van het bodemattest
Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister
2.1. INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS
De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.
2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT
Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.
2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN
Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.
Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.
3 OPMERKINGEN:
1 Voor meer informatie : www.ovam.be/bodemattest
2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.
3 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.
te Mechelen, 16.03.2021”.
Betreffende het kadastraal perceel 297/M/2 :
1 KADASTRALE GEGEVENS
datum toestand op: 16.03.2021
afdeling : 11008 BRASSCHAAT 1 AFD
straat + nr. : WIPSTR
sectie : H
nummer : 0297/00M002
Verder 'deze grond' genoemd.
2 INHOUD VAN HET BODEMATTEST
Deze grond is opgenomen in het grondeninformatieregister.
2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS
De OVAM heeft voor deze grond geen gegevens uit de gemeentelijke inventaris.
2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT
Volgens het Bodemdecreet moeten op deze grond geen verdere maatregelen worden uitgevoerd.
2.2.1 Historische verontreiniging
Volgens het Bodemdecreet moet er geen beschrijvend bodemonderzoek uitgevoerd worden op deze grond.
De OVAM baseert zich voor deze uitspraak op het oriënterend bodemonderzoek van 09.07.2010, en op de hierin opgenomen bodemkenmerken en functie van de grond.
2.3 DOCUMENTEN OVER DE BODEMKWALITEIT
2.3.1 Historische verontreiniging
DATUM: 09.07.2010
TYPE: Oriënterend bodemonderzoek
TITEL: Oriënterend Bodemonderzoek Wipstraat 78, 2930 Brasschaat (Bo/Im/10/21)
AUTEUR: Provinciaal Instituut Voor Hygiëne
Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.
3 OPMERKINGEN
1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.
2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op www.ovam.be/disclaimer.
3 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.
te Mechelen, 16.03.2021
Ondergetekende notaris wijst partijen op artikel 64 VLAREBO-besluit dat de gevallen weergeeft waarin geen nieuw oriënterend bodemonderzoek moet worden opgemaakt.
Overeenkomstig dat artikel is er geen nieuw oriënterend bodemonderzoek vereist bij de overdracht van een risicogrond indien, sinds de datum van de ondertekening van het meest recente verslag van oriënterend bodemonderzoek, er op de grond geen risico-inrichting gevestigd is of was.
De verkoper verklaar dat er sinds het voormelde meest recente verslag van oriënterend bodemonderzoek er op de grond geen risico-inrichting gevestigd is op was.
De verkoper verklaart dat er een risico-inrichting gevestigd was op het perceel met name opslag en verwerking van voertuigwrakken of schroot, zoals ook blijkt uit het voormelde oriënterend bodemonderzoek.
Het verkochte goed maakte in het verleden reeds het voorwerp uit van een oriënterend bodemonderzoek. Het meest recente verslag van oriënterend bodemonderzoek dateert van 9 juli 2010. De verkoper verklaart dat bij zijn weten sedert die datum op het verkochte goed geen risico-inrichting meer was gevestigd.
De verkoper verklaart dat de bestemming van de te onderzoeken grond conform de vigerende plannen van aanleg of ruimtelijke uitvoeringsplannen sedert de datum van het meest recente verslag van oriënterend bodemonderzoek niet in die zin is gewijzigd dat een bestemmingstype met een lagere (= strengere) bodemsaneringsnorm van toepassing is.
De verkoper verklaart eveneens dat er zich sedert de datum van ondertekening van het meest recente verslag van oriënterend bodemonderzoek geen schadegeval op de grond heeft voorgedaan.
De ruimtelijke omschrijving van de onderzochte grond is eveneens niet gewijzigd.
Bijgevolg diende, overeenkomstig artikel 64 VLAREBO, naar aanleiding van de verkoop voorwerp van onderhavige akte, voorafgaandelijk de overdracht geen nieuw oriënterend bodemonderzoek te worden uitgevoerd.
e)De koper erkent in het bezit gesteld te zijn van gemeld bodemattesten en van het gemelde oriënterend bodemonderzoek vóór de ondertekening van deze akte, en daarbij verzaakt hij hierbij uitdrukkelijk aan de nietigheidsvordering die hij terzake zou kunnen uitoefe-nen.
f)Voor zover voorgaande verklaringen door de verkoper te goeder trouw afgelegd werden, neemt de koper de risico's van eventuele bodemverontreiniging en de schade zowel als de kosten die daar
uit kunnen voortvloeien op zich, en verklaart hij dat de verkoper hiervoor tot geen vrijwaring zal gehouden zijn.
g)De ondergetekende notaris wijst de koper er verder op dat uit de vermelding dat er geen kennis is van inrichtingen opgenomen in de lijst van inrichtingen die bodemverontreiniging kunnen ver
oorzaken, als bedoeld in ar-tikel 2,14° en artikel 6 van het Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming, er niet met zekerheid kan worden afgeleid dat er op voorschreven onroerend goed ook effectief geen inrichtingen zijn geweest die dergelijke bodemverontreiniging kunnen veroorzaken.
De ondergetekende notaris verklaart dat hij niet instaat voor de juistheid van de informatie die van de gemeente of OVAM wordt bekomen en dat de milieu-informatie inzake het hierbij verkochte goed werd opgenomen in onderhavige akte onder voorbehoud van de juistheid van de door de gemeente en OVAM verstrekte gegevens.
14. PRIJS :
Deze verkoop is gebeurd mits de prijs van DRIEHONDERDVIERENZESTIGDUIZEND ACHTHONDERD EURO (€ 364.800), som welke de koper betaald heeft op heden.
WITWASWETGEVING :
De notaris, houder der minuut, bevestigt dat blijkt dat het saldo van de prijs door de koper werd betaald mits overschrijving in debet van rekening nummer op naam van
naar de rekening op naam van ondergetekende notaris met nummer BE
KWIJTING :
De verkoper erkent de prijs heden volledig ontvangen te hebben, en verleent de koper daarvoor onvoorwaardelijk kwijting, eventueel dubbel uitmakend met eerder gegeven kwijtingen.
Ondergetekende notaris bevestigt dat op heden door haar opdracht werd gegeven om de voormelde verkoopprijs te storten op de rekening van Gemeentebestuur Brasschaat met nummer IBAN BE06 0910 0007 6922.
Is hier tussengekomen, de heer Geert Florent J. De Blende, ID-kaartnr:592-2658755-66, RR: 71.10.02-281.56, geboren op 02 oktober 1971 te Wilrijk, financieel directeur van de gemeente Brasschaat, dewelke de kwijting en het ontslag van ambtshalve inschrijving bevestigt.
15. ONTSLAG VAN AMBTSHALVE INSCHRIJVING :
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt bij de overschrijving van deze akte uitdrukkelijk ontslagen van het nemen van een ambtshalve inschrijving.
16. Kosten – Rechten – Erelonen - Belasting over de Toegevoeg
de Waarde :
De kosten en de erelonen, verhoogd met de Belasting over de Toegevoegde Waarde, alsook de rechten, gerekend op deze akte zijn ten laste van de koper.
De kosten, verhoogd met de Belasting over de Toegevoegde Waarde, die echter betrekking hadden op diens leveringsplicht bleven ten laste van de verkoper.
17. Woonstkeuze :
Tot uitvoering dezer kiezen partijen woonst, de rechtspersonen in hun maatschappelijke zetel.
18. Bevestigingen :
De notaris bevestigt :
a)conform de Wet op het notarisambt : dat de identiteit van de verschijners hetzij hem bekend is hetzij hem werd aangetoond aan de hand van hoger vermelde bewijskrachtige identiteitsbewijzen.
b) conform de Hypotheekwet : dat de juistheid van de rechtsvorm, naam, zetel, B.T.W.- of rijksidentificatienummer, en oprichtingsdatum van de partijen – rechtspersonen – door hem gewaarmerkt wordt op zicht van de bekendmakingen in het Belgisch Staatsblad.
c)voorlezing gegeven te hebben van artikels 3.4.7.0.6 en 3.18.0.0.14 Vlaamse Codex Fiscaliteit.
De notaris voegt hieraan toe dat waar een prijsbewimpeling beide partijen blootstelt aan sancties, een eventuele tekortschatting enkel de koper houdt tot het betalen van aanvullende rechten en boeten.
19. FISCALE VERKLARINGEN :
* Teruggave van registratiebelasting bij wederverkoop binnen de termijn van twee jaar - Verkoper kan niet genieten van deze bepaling :
De instrumenterende notaris informeert de verkoper omtrent de mogelijkheid tot teruggave van registratiebelasting bij wederverkoop binnen termijn voorzien in artikel 3.6.0.0.6, §1 VLAAMSE CODEX FISCALITEIT.
* Fiscale verklaring – vrijstelling verkooprecht
De overdrager en de verkrijger verklaren dat deze overdracht gebeurt ten algemene nutte. Om die reden verzoekt de verkrijger om toepassing van artikel 2.9.6.0.3., eerste lid, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit (vrijstelling van verkooprecht).
*Geen teruggave – geen meeneembaarheid door teruggave:
De verkoper verklaart niet te kunnen genieten van een teruggave van registratiebelasting overeenkomstig artikel 3.6.0.0.6 Vlaamse Codex Fiscaliteit.
FISCALE VOLMACHT
Partijen geven hierbij volmacht aan notaris Chris Celis te Brasschaat om alle eventuele bijkomende fiscale verklaringen te doen met betrekking tot deze akte en dit overeenkomstig artikel 3.13.1.2.1 VCF.
20. Meerwaardebelasting :
De verkoper erkent dat de notaris diens aandacht heeft gevestigd op de inkomstenbelastingen terzake de belasting op de meerwaarde bekomen bij de verkoop van onroerende goederen.
21. Tegenstrijdigheid van belangen–Onevenwichtige bedingen:
De verschijners erkennen dat de notaris hen gewezen heeft op de bijzondere verplichtingen aan de notaris opgelegd door artikel 9, §1, alinea’s twee en drie van de Organieke Wet Notariaat en heeft uitgelegd dat, wanneer een notaris tegenstrijdige belangen of de aanwezigheid van onevenwichtige bedingen vaststelt, hij hierop de aandacht moet vestigen van de partijen en hen moet meedelen dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman. De notaris moet tevens elke partij volledig inlichten over de rechten, verplichtingen en lasten die voortvloeien uit de rechtshandelingen waarbij zij betrokken is en hij moet aan alle partijen op onpartijdige wijze raad verstrekken.
De verschijners hebben hierop verklaard dat zich hier volgens hen geen tegenstrijdigheid van belangen voordoet en dat zij alle bedingen opgenomen in onderhavige akte voor evenwichtig houden en deze aanvaarden.
De verschijners bevestigen tevens dat de notaris hen naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten die voortvloeien uit onderhavige akte en hen op onpartijdige wijze raad heeft verstrekt.
22. Slotverklaring :
Onderhavige akte werd integraal voorgelezen voor wat betreft de vermeldingen bevat in artikel 12 alinea één en twee van de Organieke Wet Notariaat, evenals de wijzigingen die werden aangebracht aan het vooraf medegedeelde ontwerp van akte. De gehele akte werd door mij, notaris, ten be
hoeve van de verschijners toegelicht.
23. Afschrift akte :
Na door de instrumenterende notaris te zijn ingelicht over hun recht om een uitgifte op papier van onderhavige akte te verkrijgen, op voorwaarde dat de kosten en voorschotten van de akte en de kosten van uitgifte van de akte zijn vergoed, verklaart de koper zich akkoord dat een elektronisch af
schrift van onderhavige akte wordt bezorgd per e-mail
.
Waarvan Akte, verleden te Brasschaat.
Na vervulling van alles wat hierboven staat, hebben de verschijners getekend met mij, notaris.
Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de overdracht van de bevoegdheid tot ondertekening van de authentieke akte van de voorzitter van de gemeenteraad aan de waarnemend burgemeester.
Art.3.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de verkoop via Biddit, onder begeleiding van notariaat Chris Celis, Bredabaan 75 te Brasschaat, van de 5 bouwpercelen aan de zijde Korenlaan en bijhorende aandelen in de binnenzone, aan volgende minimale verkoopprijzen in euro:
Lot 11 233.894,74
Lot 12 224.180,20
Lot 13 224.180,20
Lot 14 224.180,20
Lot 15 224.180,20
Totaal 1.130.615,55
27 Azalealaan 6. Ruiterhal. Renovatie - aanstellen ontwerpteam - Goedkeuring lastvoorwaarden, raming en gunningswijze. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
In het kader van de opdracht “Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie - aanstellen ontwerpteam” werd een bestek met nr. 2021-249 opgesteld door de dienst patrimoniumbeheer en projecten.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 280.375,00 euro excl. btw, hetzij 339.253,75 euro incl. btw.
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, bijhorende raming en de plaatsingsprocedure, open procedure met Europese bekendmaking.
De geplande verzenddatum van de publicatie is 30 juni 2021. Voorstellen kunnen ingediend worden aan de hand van het E-Tenderingplatform ten laatste op 7 oktober 2021 om 11u00.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Financiële gevolgen
Kost 280.375,00 euro excl. btw, hetzij 339.253,75 euro incl. btw.
Budget sleutel 0701/22100007 Renovatie Ruiterhal
Investering/Exploitatie Investering
Jaar 2021
Krediet Beschikbaar, mits verschuiving in de eerstvolgende AMJP van de kredieten die hiervoor thans zijn ingeschreven in het exploitatiebudget vanaf 2022.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Er wordt ingestemd met het bestek en de raming voor de opdracht “Azalealaan 6 - Ruiterhal - renovatie - aanstellen ontwerpteam”, opgesteld door de afdeling patrimoniumbeheer - projecten. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 280.375,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 339.253,75 euro btw inbegrepen.
Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
Art.4.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.
28 De Aard. Goedkeuring verkoop perceel in functie van verplaatsing nutskast. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente heeft in het verleden een deel van perceel met kadastraal nummer 11324_D_0219_W_003_00 thv De Aard - over huisnummer 58, verkocht aan Fluvius met als doel het plaatsen en exploiteren van een distributiecabine voor gas met referentienummer 45.
Door Fluvius wordt gevraagd of een bijkomend aanpalend stukje grond kan aangekocht worden voor de plaatsing van een nieuwe distributiecabine ter vervanging van de bestaande cabine nr. 45. Door vervanging van de cabine kan voldaan worden aan de daartoe gestelde normen.
De aanvraag voor de betreffende omgevingsvergunning zal pas kunnen ingediend worden na goedkeuring met de verkoop.
Het opmetingsplan landmeters-experten Ibens van 14 april 2020 geeft drie loten weer:
Lot 1: bestaande cabine elektriciteit
Lot 2: bestaande cabine gas
Lot 3: toekomstige cabine gas - aan te kopen door Fluvius
Volgens het schattingsverslag van landmeters-experten Ibens, opgemaakt op 26 mei 2020 in opdracht van Fluvius, is de marktwaarde van lot 3 bepaald op 1.500,00 euro. Het schattingsverslag dat op 21 december 2020 door landmeter-expert De Cleer in opdracht van de gemeente werd opgemaakt, bepaalt de waarde op 1.540,00 euro.
Er wordt voorgesteld goedkeuring te hechten aan de verkoop van het stuk grond aan Fluvius aan het bedrag van 1.500,00 euro. De notaris-en aktekosten zijn ten laste van Fluvius.
Juridisch kader
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Adviezen
Positief advies Cathy Jambon, GIS-deskundige
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn.
Bij ondertekening van de verkoopakte, wordt het bedrag van 1.500,00 euro ontvangen.
De notaris-en aktekosten zijn ten laste van Fluvius.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring aan de verkoop van een deel van perceel met kadastraal nummer 11324_D_0219_W_003_00 thv De Aard - over huisnummer 58, aan Fluvius voor openbaar nut, met als doel het plaatsen en exploiteren van een distributiecabine voor gas met referentienummer 45. De verkoopakte zal opgemaakt worden door notariaat De Decker, Donksesteenweg 33 te Brasschaat.
29 Prinsheide. Wijziging rooilijn. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Pauwels geeft aan dat er enige tijd geleden een probleem was voor de laatste woning. Het gaat niet over de woningen die bereikbaar zijn via het appartement maar over de laatste woning. Het ging over een servitudeweg. Hij vraagt zich af of dit nu in orde is dan? Hij wil graag weten of deze mensen bereikbaarheid blijven hebben?
Schepen Fonteyn vraagt of het over de rechtste toegang gaat als je naar de site toe kijkt?
Raadslid Pauwels licht toe dat het niet over de toegangsweg onder het appartement gaat, maar over de andere. Hij had begrepen dat daar een servitudeweg was en dat er problemen waren om de bereikbaarheid te garanderen.
Schepen Fonteyn geeft aan dat er geen opmerkingen werden gemaakt over een servitudeweg, daar is zij niet van op de hoogte. Ze zal dit navragen.
Beslissing
Feiten en motivering
Het decreet van 1 september 2019 over de gemeentewegen legt alle bevoegdheden omtrent gemeentewegen bij de gemeenteraad.
In voorliggende nota wordt de wijziging van de rooilijn Prinsheide geëvalueerd op grond van het decreet houdende de gemeentewegen. De autonome procedure voor wijziging van de rooilijn wordt gevolgd.
Op 14 december 2015 werd het tracé van de weg voor de CBO-procedure Prins Kavellei, thans Prinsheide, goedgekeurd in de gemeenteraad. De rooilijn staat afgebeeld op het plan 13030_PL_004_SV_inplanting_241119, bovenbouwplan 2/3, opgemaakt door omgeving cvba op 24 november 2015. Op 29 augustus 2016 heeft de gemeenteraad de straatnaam Prinsheide toegekend.
Op 17 december 2015 werd er een stedenbouwkundig vergunning ingediend voor het slopen van de bestaande constructies, het bouwen van 19 sociale woningen en het uitvoeren van infrastructuurwerken op de percelen sectie D, nummers 7A2, 28M6, 28S5, 28K7, 28T6 28N6, 28G7. De vergunning werd op 30 mei 2016 deels goedgekeurd en deels geweigerd. Enkel het bouwen van 16 sociale woningen en de nodige infrastructuurwerken werd onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Het oprichten van de appartementen op de verdieping en de kopwoning nummer 18 werd niet vergund.
Op 22 december 2016 werd er aanvraag tot vergunning ingediend voor het regulariseren van het slopen van verhardingen en bedrijfsgebouwen, de wijziging van uitvoering van 16 sociale wooneenheden en de aanleg van het daarbij horende openbaar domein op dezelfde percelen, namelijk percelen sectie D, nummers 7A2, 28M6, 28S5, 28K7, 28T6 28N6, 28G7. De vergunning werd op 24 april 2017 goedgekeurd.
Momenteel zijn de 16 sociale woongelegenheden en bijhorende wegeniswerken uitgevoerd en wordt de wegbedding terug overgedragen naar de gemeente voor toevoeging tot het openbaar domein. De plannen van de grondoverdracht van de wegbedding wijken echter af van het rooilijnplan, goedgekeurd op de gemeenteraad van 14 december 2015.
Hierdoor moet de rooilijn gewijzigd worden, door het volgen van de autonome procedure van het gemeentwegendecreet. Er werd een nieuw rooilijnplan 16049 opgemaakt op 3 maart 2021 door Geomodus. Hierop wordt de bestaande te behouden rooilijn, de af te schaffen rooilijnen en de nieuwe rooilijnen aangeduid.
Geen behoud
Op het plan 13030_PL_004_SV_inplanting_241119, bovenbouwplan 2/3, opgemaakt door omgeving cvba op 24 november 2015 worden 19 woongelegenheden voorzien.
De goedgekeurde parkeerverordening bepaalt dat er 1 parkeerplaats per sociale woongelegenheid dient voorzien te worden. Er werden 19 sociale woongelegenheden aangevraagd. Hierdoor werden er 19 parkeerplaatsen voorzien, waarvan 9 inpandig en 10 nabij de woningen. Er worden echter maar 16 sociale woningen vergund, waardoor er 16 privatieve parkeerplaatsen moesten voorzien worden. 6 openbare parkeerplaatsen worden volgens het het tracé van de nieuwe weg toegevoegd tot het openbaar domein.
Ondanks het verminderen van het aantal woongelegenheden inclusief het wegvallen van de kopwoning nr 18 en het aantal parkeerplaatsen nabij de woning, werd er geen nieuwe tracé van de weg op de gemeenteraad geagendeerd.
Op 22 december 2016 werd er aanvraag tot vergunning ingediend voor het regulariseren van het slopen van verhardingen en bedrijfsgebouwen, de wijziging van uitvoering van 16 sociale wooneenheden en de aanleg van het daarbij horende openbaar domein op dezelfde percelen, namelijk percelen sectie D, nummers 7A2, 28M6, 28S5, 28K7, 28T6 28N6, 28G7. De vergunning werdop 24 april 2017 goedgekeurd.
De goedgekeurde parkeerverordening bepaalt dat er 1 parkeerplaats per sociale woongelegenheid dient voorzien te worden. Er worden 16 sociale woningen vergund, waardoor er 16 parkeerplaatsen moeten voorzien worden. Er werden 10 inpandige garages en 6 parkeerplaatsen nabij de woning voorzien. Er werden 9 openbare parkeerplaatsen voorzien.
Naar aanleiding van de nieuwe vergunningsaanvraag werd geen nieuwe goedkeuring van het gewijzigde tracé van de nieuwe weg geagendeerd op de gemeenteraad. Het oorspronkelijk rooilijnplan met aanduiding van het oorspronkelijke tracé werd niet gewijzigd.
Verkeersveiligheid/algemeen belang:
Het huidige openbaar domein Prinsheide, goedgekeurd op de gemeenteraad van 14 december 2015, heeft twee onsluitingswegen naar Prins Kavellei, waarvan één voor gemotoriseerd verkeer en één doorsteek voor fiets-en voetgangers. Beide ontsluitingen sluiten aan op het openbaar domein van Prins Kavellei. Prins Kavellei is een lokale weg type 3. Prins Kavellei vormt geen onderdeel van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Het nieuwe openbaar domein takt hier op aan.
Op het nieuwe rooilijnplan blijven deze twee ontsluitingen bestaan. De af te schaffen rooilijn ter hoogte van Prins Kavellei ter hoogte van de onsluiting voor het gemotoriseerd verkeer, is te verantwoorden omdat deze rooilijn deel uitmaakt van Prins Kavellei en niet van Prinsheide. Het bestaande voetpad van Prins Kavellei werd als rijbaan ingericht tijdens de wegen- en rioleringswerken van Prinsheide.
De woningen van Prinsheide zijn gelegen tegen de rooilijn. Deze rooilijn blijft behouden. Enkel ter hoogte van woning nr 1 wordt de rooilijn verlegd, zodat het toegangspad richting tuinzone volledig in openbaar domein terecht komt. Dit naar analogie van de toegangspaden naar de andere tuinen binnen het project.
Door het verminderen van het aantal private parkeerplaatsen nabij de woning, worden een aantal parkeerplaatsen omgezet naar openbare parkeerplaatsen. De rooilijn wordt ter hoogte van deze nieuwe openbare parkeerplaatsen gewijzigd. Het aantal openbare parkeerplaatsen wijzigt van 6 naar 9 plaatsen. Er werd één parkeerplaats minder uitgevoerd ter hoogte van woning nr 1.
De kopwoning naast woning nr 15 werd niet uitgevoerd. Deze zone komt als extra in het openbaar domein terecht. Deze werd ingevuld met extensief gazon.
De woningen en tuinen werden reeds gerealiseerd en zijn ondertussen deels bewoond. Er werden reeds meerdere aktes van overdracht van de woningen en percelen ondertekend.
Door de wijziging van het aantal woongelegenheden en bijkomende parkeerplaatsen moet de rooilijn gewijzigd worden, zodat de rooilijn afgestemd wordt op de feitelijke, bestaande eigendomsgrenzen.
De rooilijn kan hierdoor niet behouden blijven.
Wijziging rooilijn
De rooilijn dient volgens bovenstaande motivatie (zie punt geen behoud) te worden gewijzigd.
Door de wijziging van de rooilijn blijven alle percelen toegankelijk. Er worden geen ingesloten percelen gecreëerd, die onbereikbaar worden.
Waardebepaling
Er wordt op het rooilijnplan een waardevermeerdering van 1 euro per perceel geraamd.
In de akte van overdracht van het ganse projectgebied naar ARRO, ter realisatie van het project, staat op pagina 7de overdracht “om niet” vermeld van het toekomstig openbaar domein. Het openbaar domein wordt dus “om niet” terug overgedragen naar de gemeente.
Conclusie
In voorliggende nota werd bekeken of de gemeenteweg Prinsheide behouden kon blijven. Door de feitelijke eigendomsgrenzen moet echter de rooilijn verplaatst worden. Het gerealiseerde project wijkt af van de genomen gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2015 waarbij de tracé van de weg goedgekeurd werd. Het tracé werd goedgekeurd in functie van de bouw van 19 woongelegenheden. Er werden echter maar 16 woongelegenheden vergund.
Juridisch kader
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Artikel 3 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de doelstelling
van het decreet.
Artikel 4 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de 5 principes
van het referentiekader.
Artikel 8 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende bevoegdheid
van de gemeenteraad over de gemeentewegen.
Adviezen
Het college heeft principiële goedkeuring gehecht aan het wijzigen van de rooilijn van gemeenteweg Prinsheide in zitting van 14 juni 2021.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De wijziging van de rooilijn van de gemeenteweg Prinsheide zoals opgenomen in het rooilijnplan 16049 opgemaakt op 3 maart 2021 door Geomodus, wordt voorlopig vastgesteld.
30 Prinsheide. Goedkeuring ontwerpakte overdracht wegbedding. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
In zitting van 18 december 2017 werd de akte voor verkoop van de zone achter Prins Kavellei, voormalig eigendom van bouwbedrijf Gravo (nieuwe straatnaam Prinsheide) door de gemeenteraad goedgekeurd in het kader van de realisering van het CBO-project Prinsheide als samenwerking tussen sociale huisvestingsmaatschappij Arro Antwerpen, Gijsbrecht van Deurnelaan 22 te Deurne en de gemeente Brasschaat.
akte overdracht weg
Na voorlopige oplevering op 21 oktober 2020 van de wegen- en omgevingswerken, werd door notariaat Chris Celis, Bredabaan 75 te Brasschaat, de akte opgemaakt voor overdracht van de wegbedding en omgeving naar het openbaar domein, zoals bepaald op het precadplan voor overdracht, opgemaakt door Geomodus op 18 januari 2021.
Lot 1 betreft de gronden (oppervlakte van 2.680,92m²) heden in eigendom van Arro, die over te dragen zijn naar openbaar domein in het kader van CBO-procedure.
Lot 2 betreft een stuk grond met kadastraal nummer 11324_D_0028_D_009_00, de weg/onderdoorrit onder duplexwoning Prins Kavellei 40, verkocht werd door de gemeente op 28 mei 2018. Bij de verkoop werd de grond reeds kadastraal gesplitst van de bovenbouw. In onderhavige akte wordt ook dit stuk grond van 16,30m², heden in privaat eigendom van de gemeente Brasschaat, overgedragen naar openbaar domein.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de ontwerpakte.
Juridisch kader
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad, en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad.
Artikel 281 betreffende de overdracht van bevoegdheid tot ondertekening van de voorzitter aan een of meer leden van de gemeenteraad.
Financiële gevolgen
De overdracht van de wegbedding en omgeving naar openbaar domein is kosteloos.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Er wordt goedkeuring te gehecht aan de ontwerpakte betreffende de overdracht van wegbedding en omgeving naar het openbaar domein in het kader van de CBO-procedure Prinsheide (lot 1) en de overdracht van een privaat stuk grond (lot 2) in eigendom van de gemeente, met kadastraal nummer 11324_D_0028_D_009_00, naar het openbaar domein, met tekst als volgt:
"28 juni 2021 datum van de beslissing van de gemeenteraad
AKTE OVERDRACHT ONROERENDE GOEDEREN MET BESTEMMING OPENBAAR DOMEIN ALSMEDE AKTE VASTSTELLING BESTEMMING VAN EEN GROND TOT HET OPENBAAR DOMEIN
VRIJ VAN REGISTRATIERECHTEN EN RECHTEN OP GESCHRIFTEN
Artikel 2.9.6.0.3, 1° Vlaamse Codex Fiscaliteit
Artikel 21 Wetboek Diverse Rechten en Taksen
Het jaar tweeduizend éénentwintig.
Op
Voor mij, Chris Celis, notaris te Brasschaat.
Zijn verschenen :
De “SOCIALE BOUW- EN KREDIETMAATSCHAPPIJ ARRO ANTWERPEN”, coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met een sociaal oogmerk, voorheen ingeschreven op de griffie van de Rechtbank van Koophandel te Antwerpen onder nummer 18 in het register van de burgerlijke vennootschappen die de vorm van een handelsvennootschap hadden aangenomen, thans binnen het rechtsgebied Antwerpen ingeschreven in het rechtspersonenregister onder nummer BE 0403.837.130 RPR ANTWERPEN en erkend door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij onder nummer 9530, waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is te 2100 Deurne/Antwerpen, Gijsbrecht van Deurnelaan 22, met ondernemingsnummer 0403.837.130.
Opgericht als burgerlijke vennootschap onder de vorm van een coöperatieve vennootschap onder de benaming Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom “Laag- en Hoogland” bij onderhandse akte van 26 april 1948, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 22 mei erna onder nummer 10529, waarvan de statuten meermaals gewijzigd werden en voor het laatst tijdens de buitengewone algemene vergadering waarvan proces-verbaal werd opgemaakt door notaris Chris Celis, te Brasschaat, op 9 juni 2015, bekendgemaakt in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 26 juni 2015 onder nummer 15090931
Hier vertegenwoordigd overeenkomstig haar statuten door:
1. mevrouw VANACHTER Anne Josina, wonende te 2870 Puurs-Sint-Amands, Kleine Amer 38, identiteitskaart nummer 592-0428932-79, directeur van de vennootschap, in die hoedanigheid benoemd bij beslissing van de raad van bestuur van 19 maart 2008 en 29 juli 2008, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 31 december erna, onder nummer 08201705 en van 27 december 2010, onder nummer 0187749.
2. de heer GEERAERTS Carl, Norbert, wonende te 2040 Zandvliet, Zuidvest 24/7, identiteitskaart nummer 592-7846394-48 voorzitter van de vennootschap, in die hoedanigheid benoemd bij beslissing van de raad van bestuur van 27 juni 2019, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 7 augustus 2019, onder nummer 19107309.
Hierna genoemd ‘de overdrager’
De "GEMEENTE BRASSCHAAT", publiekrechtelijke instelling, gevestigd te Brasschaat, gemeentehuis (Verhoevenlei 11), BTW BE 0206.677.801
vertegenwoordigd door:
a) De heer COOLS Philip Isidorus Louisa, plaatsvervangend burgemeester, rijksregister nummer
wonende te 2930 Brasschaat, Bredabaan 1099B (de ondertekeningsbevoegdheid van de heer KONINGS Jozef Karel Maria, voorzitter van de gemeenteraad, werd per besluit van gemeenteraad de dato naar hem overgedragen) en
b) De heer SCHEVERNELS Ward, algemeen directeur, rijksregister nummer 79.02.01-123.65, wonende te 2940 Stabroek, Mispelaarlaan 12,
Wiens identiteiten mij, notaris, bekend zijn,
handelend in uitvoering van een beslissing van de gemeenteraad van 28 juni 2021.
Deze beslissing is definitief geworden ten gevolge van het verstrijken van de termijn waarover de toezichthoudende overheid beschikt om de beslissing te schorsen of te vernietigen.
Hierna genoemd ‘de verkrijger’
AANWEZIGHEID :
Alle partijen rechtspersonen zijn vertegenwoordigd zoals gezegd.
LATER TE VERLIJDEN AKTEN :
Alle partijen bij deze akte geven door ondertekening ervan de toestemming dat hun gegevens (naam, voornaam, geboorte-plaats en –datum, burgerlijke stand, en woonplaats) in la-ter te verlijden akten worden herhaald in functie van de eigendomsgeschiedenis. Zij wensen van dit later gebruik niet telkens op de hoogte te worden gebracht.
VROEGER VERLEDEN AKTEN :
Waar er in de onderhavige akte verwezen wordt naar rechten en plichten vermeld in vroeger verleden akten, bevestigen de partijen dat deze akten, samen met onderhavige akte, één geheel vormen om samen als authentieke akte te gelden. Een kopie van de vroegere akten zal gevoegd worden bij elke uitgifte en/of grosse die van onderhavige akte wordt afge-leverd.
LEZING – TOELICHTING - ONTWERP :
De volledige akte zal door de notaris worden toegelicht en het staat verschijners steeds vrij aan de notaris bijkomen-de uitleg te vragen over om het even welke bepaling van deze akte, alvorens de akte te ondertekenen.
De verschijners erkennen een volledige lezing te hebben ge-kregen van al hetgeen voorafgaat, en verklaren dat inzon-derheid hun hierboven vermelde identiteitsgegevens volledig en correct zijn.
De notaris deelt de verschijners vervolgens mede dat de akte integraal zal worden voorgelezen indien minstens één van hen hierop prijs stelt, alsook indien minstens één van hen van oordeel is dat het ontwerp van deze akte hem of haar niet tijdig is meegedeeld voorafgaandelijk het verlij-den ervan.
Hierop verklaren alle verschijners dat zij van oordeel zijn dat zij het ontwerp tijdig vóór het verlijden van de akte hebben ontvangen, dat zij hiervan kennis hebben genomen en dat zij op een volledige voorlezing van de akte dan ook geen prijs stellen. Eventuele wijzigingen die werden of nog zullen aangebracht worden aan het ontwerp van de akte zullen steeds integraal worden voorgelezen.
TITEL I – OVERDRACHT VAN EEN PERCEEL GROND DOOR DE OVERDRAGER AAN DE OVERNEMER OM DEZE TE BESTEMMEN TOT EEN OPENBARE WEG
Artikel 1 – OVERDRACHT van algemeen nut
De overdrager verklaart dat de uitvoering van de wegenis- en andere infrastructuurwerken voor het project gelegen te Brasschaat, Prins Kavellei, gesubsidieerd werd op basis van artikel 64, § 1, eerste lid, 2° van de Vlaamse Wooncode van 15/07/1997. Hiertoe is het noodzakelijk dat deze infrastructuurwerken, samen met de grond waarin of waarop ze zijn uitgevoerd, met toepassing van artikel 65, eerste lid van de Vlaamse Wooncode, worden overgedragen aan de verkrijger, om in het gemeentelijk openbaar domein te worden opgenomen.
De overdrager verklaart dat de huidige overdracht kadert binnen de verplichting, vermeld in de eerste paragraaf. Om die reden gebeurt deze overdracht om algemeen nut.
Artikel 2 – BESCHRIJVING van het goed
De overdrager draagt het hieronder beschreven goed in volle eigendom over aan de verkrijger, die aanvaardt.
BESCHRIJVING VAN EIGENDOM :
GEMEENTE BRASSCHAAT- vierde afdeling:
Een perceel grond met de daarop uitgevoerde weg- en andere infrastructuurwerken, gelegen in de omgeving van de Prins Kavellei, volgens titel onder grotere oppervlakte ten kadaster gelegen sectie A, nummers 7A2 P0000, 28/G/7/P0000, 28/M/6/P0000, 28/N/6/P0000, 28/K/7/P0000 en 28/T/6/P0000, (tevens inbegrepen de hierna gemelde ingebuisde gracht) en blijkens het nagemelde plan en een uittreksel uit de kadastrale legger van 23 maart 2021 ten kadaster gekend onder de vierde afdeling, sectie D, nummers 7A2 P0000, 28N9 P0000, 28P9 P0000, deel van nummer 28H9 P0000 en deel van nummer 28L9 P0000, groot volgens meting tweeduizend zeshonderdtachtig vierkante meter en tweeënnegentig vierkante decimeter (2.680,92 m2).
Uit het hierna gemelde plan blijkt dat eveneens in de verkoop is inbegrepen, een perceel grond met ingebuisde gracht, dewelke thans geen kadastraal perceelnummer heeft. Deze zou een oppervlakte hebben van ongeveer twaalf vierkante meter.
GRONDPLAN
Dit eigendom komt voor onder lot 1 op een grondplan ervan opgemaakt door de heer Bart Palmers van Geo Modus BV. landmeter-expert te Van Vaerenbergstraat 61 te 2600 Antwerpen (Berchem) op 13 april 2017, gewijzigd op 18 januari 2021.
Aan de daarop afgebeelde kadastrale percelen werd in het kader van de prekadastratie, een nieuw gereserveerd kadastraal perceelnummer toegekend, te weten sectie D, nummer 818 A P0000 met een oppervlakte van tweeduizend zeshonderd eenentachtig vierkante meter.
Het voormelde plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer MEOW-2021-DD-00322907 en werd sindsdien niet meer gewijzigd.
Dit grondplan zal - na door partijen en de notaris ne va-rietur te zijn getekend - aan deze akte worden gehecht, maar niet ter registratie noch ter overschrijving op het kantoor rechtszekerheid aangeboden worden. Partijen vragen toepassing van artikel 3.12.3.0.6.Vlaamse Codex Fiscaliteit en van artikel 1, 4e lid Hypotheekwet.
Artikel 3 – oorsprong van eigendom
Voorschreven eigendom hoort toe aan de overdrager in deze, de “Sociale Bouw- En Kredietmaatschappij Arro Antwerpen”, om het onder grotere oppervlakte aangekocht te hebben van de verkrijger in deze, de gemeente Brasschaat, blijkens akte, verleden voor ondergetekende notaris op twintig december tweeduizend zeventien, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 22 december daarna onder nummer 58-T-22/12/2017-25973.
Zelfde eigendommen hoorden toe aan de gemeente Brasschaat om ze, gekend als “een geheel van eigendommen op en met grond en aanhorigheden, gelegen Prins Kavellei 36 en 40, gekadasteerd volgens recent kadastraal uittreksel, sectie D, nummers 28/G/7, 28/S/5, 28/M/6, 28/N/6, 28/T/6, 7/A/2 en 28/K/7 voor een totale oppervlakte van 5.406 m2”, verkregen te hebben bij akte van ruil tegen de Heer Smets Alois Regina Leopold, echtgenoot Van Doorslaer te Kapellen en de naamloze vennootschap Gravo te Brasschaat blijkens akte, verleden voor notaris Hans De Decker te Brasschaat op eenentwintig september tweeduizend en elf, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Brasschaat op zevenentwintig september daarna onder nummer 18.129.
Op te merken valt dat het kadastraal perceel nummer 28/S/5 (thans lot 2 op het voormelde plan) niet mee verkocht werd bij die akte van eenentwintig september tweeduizend en elf en dus nog steeds toebehoort aan de gemeente Brasschaat.
De verkrijger verklaart genoegen te nemen met de oorsprong van eigendom zoals hierboven aangegeven en eist van de overdrager geen andere titel dan een uitgifte van deze akte.
Artikel 4 – Bodemdecreet
De overdrager verklaart:
1.dat het goed bij zijn weten geen risicogrond is in de zin van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006.
2.dat de verkrijger vóór het sluiten van deze overeenkomst op de hoogte is gebracht van de inhoud van de bodemattesten, afgeleverd door de OVAM op 26 maart 2021. De inhoud van die bodemattesten luidt:
“1 Kadastrale gegevens
datum toestand op : 26.03.2021
afdeling : 11324 BRASSCHAAT 4 AFD
straat + nr. : Prinsheide
sectie : D
nummers : 7A2 P0000, 28N9 P0000, 28P9 P0000, 28H9 P0000 en 28L9 P0000
Verder ‘deze grond’ genoemd.
2 Inhoud van het bodemattest
Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregis-ter
2.1. INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS
De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risico-grond is.
2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT
Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.
2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN
Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.
Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.
3 OPMERKINGEN:
1 Voor meer informatie : www.ovam.be/bodemattest
2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.
3 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.
te Mechelen, 26.03.2021”.
3.geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de verkrijger of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.
In de nagemelde stedenbouwkundige uittreksels staat, onder de rubriek vastgoedinformatie wel het volgende gemeld :
a.Betreffende de kadastrale percelen 28/P/9, 28/N/9 en 28/L/9 :
ARAB vergunningen
Dossier nr: 19541
Intern nr: A 099/001
Onderwerp: Schrijnwerkerij met badinrichting
Rubrieknummer: 19.3.1°b)
Omschrijving: 5 kW tot en met 100 kW, wanneer de inrichting volledig of gedeeltelijk is gelegen in een gebied ander dan industriegebied
Klasse: 3
Datum van: onbekend
Datum tot: onbekend
VLAREM vergunningen
Dossiernr: 1992257
Internnr: R 099/002
Onderwerp: twee bovengrondse stookoliereservoirs van 5000 liter
Rubrieknummer: 17.3.6.1°
Omschrijving: Niet in rubriek 17.2. bedoelde opslagplaats
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 1/09/1992 0:00:00
Datum van: 1/09/1992
Datum tot: 3/12/2004
Dossiernr: 1992257
Internnr: R 099/002
Onderwerp: twee bovengrondse stookoliereservoirs van 5000 liter
Rubrieknummer: 17.3.6.1°
Omschrijving: Niet in rubriek 17.2. bedoelde opslagplaats
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 1/09/1992 0:00:00
Datum van: 1/09/1992
Datum tot: 3/12/2004
Dossiernr: 1992161
Internnr: VL 016/004
Onderwerp: exploitatie van een werkplaats voor nazicht en onderhoud van motorvoertuigen, een schrijnwerkerij en bijhorigheden
Rubrieknummer: 2.4.a)1°
Omschrijving: Opslag van afvalolie van minder dan 1 00
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 3.4.
Omschrijving: Lozen van normaal huisafvalwater in R
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 15.1.1°
Omschrijving: Ruimte voor autovoertuigen/aanhangwagens
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 16.7.1°
Omschrijving: Gas: opslag van samengeperste, vloeibaar
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 17.3.4.1°
Omschrijving: Niet in rubriek 17.2. bedoelde opslagplaats
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 17.3.6.1°
Omschrijving: Niet in rubriek 17.2. bedoelde opslagplaats
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
4/12
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 17.3.7.1°
Omschrijving: Niet in rubriek 17.2. bedoelde opslagplaats
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 19.3.2°
Omschrijving: Inrichtingen voor het mechanisch behandelen
Klasse: 2
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 29.5.2.1°
Omschrijving: Metaal mechanisch behandelen
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Dossiernr: 1992161
Internnr: VL 016/004
Onderwerp: exploitatie van een werkplaats voor nazicht en onderhoud van motorvoertuigen, een schrijnwerkerij en bijhorigheden
Rubrieknummer: 2.4.a)1°
Omschrijving: Opslag van afvalolie van minder dan 1 00
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 3.4.
Omschrijving: Lozen van normaal huisafvalwater in R
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 15.1.1°
Omschrijving: Ruimte voor autovoertuigen/aanhangwagens
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 16.7.1°
Omschrijving: Gas: opslag van samengeperste, vloeibaar
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 17.3.4.1°
Omschrijving: Niet in rubriek 17.2. bedoelde opslagplaats
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 17.3.6.1°
Omschrijving: Niet in rubriek 17.2. bedoelde opslagplaats
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 17.3.7.1°
5/12
Omschrijving: Niet in rubriek 17.2. bedoelde opslagplaats
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 19.3.2°
Omschrijving: Inrichtingen voor het mechanisch behandelen
Klasse: 2
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Rubrieknummer: 29.5.2.1°
Omschrijving: Metaal mechanisch behandel
Klasse: 3
Beslissing: Gunstig
Datum beslissing: 22/12/1992 0:00:00
Datum van: 22/12/1992
Datum tot: 22/12/2012
Omgevingsvergunningen (Exploitaties)
Dossiernummer:202034
Gemeentelijk dossiernummer: 2020/OMV/0035
Onderwerp: het exploiteren van een bronbemaling
Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen
Datum beveiligde zending 23/01/2020
Datum ontvangst beveiligde zending 23/01/2020
Beslissing: Aktename
Datum van de beslissing: 03-02-2020
rubr. 53.2.2°a):maximaal 30.000 m3 per jaar – 10 m³/uur
Terwijl betreffende het kadastraal perceel 7/A/2 enkel het volgende wordt gemeld :
Omgevingsvergunningen (Exploitaties)
Dossiernummer:202034
Gemeentelijk dossiernummer: 2020/OMV/0035
Onderwerp: het exploiteren van een bronbemaling
Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen
Datum beveiligde zending 23/01/2020
Datum ontvangst beveiligde zending 23/01/2020
Beslissing: Aktename
Datum van de beslissing: 03-02-2020
rubr. 53.2.2°a):maximaal 30.000 m3 per jaar – 10 m³/uur
Voor zover de voorgaande verklaringen door de overdrager te goeder trouw afgelegd werden, neemt de verkrijger de risico’s van eventuele bodemverontreiniging, eventuele gebruiks- of bestemmingsbeperkingen en/of voorzorgsmaatregelen op zich, alsook de eventuele schade, zowel als de kosten van bodemsaneringswerken die daaruit zouden kunnen voortvloeien. De verkrijger verklaart dat hij de overdrager hiervoor tegenover hem tot geen vrijwaring zal zijn gehouden.
Conform artikel 117 van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 vermeldt de instrumenterend ambtenaar dat de bepalingen van afdeling II van dit decreet werden toegepast.
Artikel 5 - Stedenbouwkundige Inlichtingen
De instrumenterend ambtenaar vermeldt, overeenkomstig artikel 5.2.1, § 1, eerste lid van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (hierna ‘de Vlaamse Codex’) het volgende :
− dat er voor de onroerende goederen de volgende omgevingsvergunningen voor stedenbouwkundige handelingen zijn uitgereikt :
• Betreffende de kadastrale percelen 28/P/9, 28/N/9 en 7/A/2 :
op 6 juni 1995 onder nummer 11008_1995_244 tot aanleg verbindingsriolering, afkoppeling Mortelbeek aan Aquafin.
op datum van 30 mei 2016 onder nummer 11008_2015_819 aan Groep Van Roey betreffende het slopen van de bestaande constructies, het bouwen van 19 sociale woningen en het uitvoeren van infrastructuurwerken. Daartegen werd een ontvankelijk verklaard beroepschrift ingediend bij de Deputatie. Aan de vergunning werd verzaakt.
op datum van 24 april 2017 onder nummer 11008_2016_803 aan Groep Van Roey betreffende het regulariseren van het slopen van verhardingen en bedrijfsgebouwen, de wijziging van uitvoering van 16 sociale wooneenheden en de aanleg van het daarbij horende openbaar domein. Daartegen werd geen beroepschrift ingediend bij de Deputatie.
• Betreffende de kadastrale perceel 28/H/9 en 28/L/9 :
op datum van 30 mei 2016 onder nummer 11008_2015_819 aan Groep Van Roey betreffende het slopen van de bestaande constructies, het bouwen van 19 sociale woningen en het uitvoeren van infrastructuurwerken. Daartegen werd een ontvankelijk verklaard beroepschrift ingediend bij de Deputatie. Aan de vergunning werd verzaakt.
op datum van 24 april 2017 onder nummer 11008_2016_803 aan Groep Van Roey betreffende het regulariseren van het slopen van verhardingen en bedrijfsgebouwen, de wijziging van uitvoering van 16 sociale wooneenheden en de aanleg van het daarbij horende openbaar domein. Daartegen werd geen beroepschrift ingediend bij de Deputatie.
En specifiek enkel betreffende het kadastraal perceel 28/H/9 : Gemeentelijk dossiernummer: 2020/OMV/0401 : Onderwerp: regularisatie van wijziging van uitvoering van een aaneengesloten woning binnen een sociaal woonproject; Behandelende overheid: College van burgemeester en schepenen; Is het dossier volledig? JA; Beslissing: Vergunning; Datum van de beslissing: 31-08-2020
− dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het goed, voorwerp van deze overeenkomst woongebied is;
− dat er voor het onroerend goed geen dagvaardingen werden uitgebracht overeenkomstig artikel 6.1.1 of 6.1.41 tot en met 6.1.43 van de Vlaamse Codex en iedere in de zaak gewezen beslissing;
− dat er op het onroerend goed, voorwerp van deze overeenkomst, geen voorkooprecht rust, vermeld in artikel 2.4.1 van de Vlaamse Codex of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;
− dat er voor het onroerend goed geen omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is;
− dat er geen krachtens artikel 4.2.12, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening verplichte as-builtattesten voorhanden zijn
− dat het onroerend goed, voorwerp van deze overeenkomst, niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.
De verkrijger verklaart, overeenkomstig artikel 5.2.1, § 1, tweede lid van de Vlaamse Codex dat hij stedenbouwkundige uittreksels heeft ontvangen die ten hoogste één jaar voor het verlijden van de authentieke akte werden verleend, namelijk op 30 maart 2021.
De instrumenterende ambtenaar verwijst, overeenkomstig artikel 5.2.1, § 1, derde lid van de Vlaamse Codex naar artikel 4.2.1 van diezelfde Vlaamse Codex betreffende de vergunningsplichtige handelingen, hierna letterlijk geciteerd:
‘Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen :
1° de hiernavolgende bouwwerken verrichten, met uitzondering van onderhoudswerken :
a) het optrekken of plaatsen van een constructie,
b) het functioneel samenbrengen van materialen waardoor een constructie ontstaat,
c) het afbreken, herbouwen, verbouwen en uitbreiden van een constructie;
2° met bomen begroeide oppervlakten, vermeld in artikel 3, § 1 en § 2, van het bosdecreet van 13 juni 1990 ontbossen, zoals vermeld in artikel 4, 15°, van dat decreet;
3° bomen die op een hoogte van één meter boven het maaiveld een stamomtrek van één meter hebben, en geen deel uitmaken van de oppervlakten, vermeld in 2°, vellen;
4° het reliëf van de bodem aanmerkelijk wijzigen, onder meer door de bodem aan te vullen, op te hogen, uit te graven of uit te diepen waarbij de aard of de functie van het terrein wijzigt;
5° een grond gewoonlijk gebruiken, aanleggen of inrichten voor :
a) het opslaan van gebruikte of afgedankte voertuigen, of van allerlei materialen, materieel of afval,
b) het parkeren van voertuigen, wagens of aanhangwagens,
c) het plaatsen van één of meer verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt, in het bijzonder woonwagens, kampeerwagens, afgedankte voertuigen en tenten, met uitzondering van het kamperen op een toeristisch logies dat voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 4 van het decreet van 5 februari 2016 betreffende het toeristische logies;
6° de hoofdfunctie van een bebouwd onroerend goed geheel of gedeeltelijk wijzigen, indien de Vlaamse Regering deze functiewijziging als vergunningsplichtig heeft aangemerkt;
7° een woning opsplitsen of in een gebouw het aantal woongelegenheden die hoofdzakelijk bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of een alleenstaande wijzigen, ongeacht of het gaat om een eengezinswoning, een etagewoning, een flatgebouw, een studio of een al dan niet gemeubileerde kamer;
8° recreatieve terreinen aanleggen of wijzigen, onder meer een golfterrein, een voetbalterrein, een tennisveld of een zwembad;
9° een publiciteitsinrichting plaatsen of aanbrengen.’
Artikel 6 - Onroerend Erfgoed
Beschermd erfgoed
De overdrager verklaart dat het onroerend goed, voorwerp van deze overeenkomst, niet beschermd is.
Geïnventariseerd erfgoed
De overdrager verklaart dat het goed niet is opgenomen in de landschapsatlas, noch in de inventaris archeologische zones, de inventaris bouwkundig erfgoed, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de inventaris van historische tuinen en parken. Hij verklaart hierover nooit enige betekening of kennisgeving te hebben ontvangen.
Artikel 7 - Watertoets - Overstromingsgebied1
Na opzoeking door ondergetekende instrumenterende ambtenaar van de overstromingskaarten van Geo Vlaanderen blijkt dat het goed: niet gelegen is in risicogebied voor overstromingen.
En verder wat betreft het decreet betreffende het integraal waterbeleid dat voorschreven eigendom niet gelegen is in :
- een afgebakend overstromingsgebied;
- een afgebakende oeverzone.
Wat betreft de effectieve of mogelijk overstromingsgevoelige gebieden wordt het volgende verklaard :
- de kadastrale percelen 7/A/2 en 28/H/9 zijn gelegen in effectief overstromingsgevoelig gebied;
- het kadastraal perceel 28/P/9 is gelegen, deels in mogelijk overstromingsgevoelig gebied en deels in effectief overstromingsgevoelig gebied;
- de kadastrale percelen 28/l/9 en 28/n/9 zijn noch in mogelijk overstromingsgevoelig, noch in effectief overstromingsgevoelig gebied gelegen.
Artikel 8 - Staat Van Het Goed
Het goed wordt overgedragen:
1 vrij, onbelast en zuiver van alle bevoorrechte of hypothecaire lasten, inschrijvingen en overschrijvingen;
2 in de staat en op de plaats waar het zich bevindt bij de ingenottreding door de verkrijger, die verklaart het bedoeld onroerend goed grondig te kennen;
3 met alle erfdienstbaarheden die het goed zouden kunnen bezwaren of bevoordelen waarbij de verkrijger de voordelen kan verwerven en zich tegen de nadelen kan beschermen;
De overdrager verklaart zelf geen erfdienstbaarheden te hebben toegestaan en er ook geen te kennen, met uitzondering van deze opgenomen in de voormelde akte verleden ondergetekende notaris op 20 december 2017, waarin er in eerst instantie verwezen werd naar de voormelde akte, verleden voor notaris Hans De Decker te Brasschaat op eenentwintig september tweeduizend en elf, waarin letter-lijk stond vermeld hetgeen volgt :
“mbt het eigendom Prins Kavellei 36 : In voormelde titel van 24 juni 1929 is vermeld : “Wegenissen : tusschen loten vyf tot en met één en veertig enerzijds en de loten twee en veertig tot en met dry en zeventig anderzyds, zal er eene servitudewegenis bestaan van twaalf meters breedte, zooals op het plan is aangeduid, liggende voor de helft op ieder der koopen langs beide zyden dier wegenis. Deze sevitudewegenis is ten dienste dier kopen om op de Bredabaan te komen. De onderhoud der wegenis is ten laste des aanpalende koopen. Alle scheidingen zullen op de uiterste scheilinie mogen geplaatst worden en de muren half overgebouwd.”
Desbetreffend werd vermelde in voormelde titel van 20 december 2017:
“De koper wordt dienaangaande in de plaats gesteld in alle rechten en verplichtingen van de verkoper. De verkoper verklaart dat bovenstaande tekst verwijst naar de Prins Kavellei toen deze nog geen openbaar domein was, maar servitudeweg voor percelen aan de Bredabaan.”
Verder werd er in de voormelde akte, verleden voor ondertekende notaris op 20 december 2017 ook nog het volgende gemeld :
“Nieuw te vestigen erfdienstbaarheden
Volgende erfdienstbaarheden worden gevestigd :
• Aangrenzend aan de westgrens van het bij deze verkochte eigendom ligt er een gracht van algemeen belang die verder doorloopt over het bij deze verkochte tot aan de Prins Kavellei (op de grens tussen de kadastrale percelen D28/T/6/P0000 en D7/A/2/P0000). Langs de oever daarvan bevindt er zich een erfdienstbaarheidszone van drie meter breedte, zoals aangeduid op het voormelde plan. Deze zone dient om onderhoud te kunnen uitvoeren aan de gracht. Deze zone moet open blijven en daarop mag er niet gebouwd worden.
Verbintenis van de verkoopster betreffende een te vestigen wegenis
Inzake de overbouw van de Duplex, Prins Kavellei 40 deelt de verkoopster nog het volgende mee : De gemeente Brasschaat is momenteel eigenaar van de woning en de doorgang (wegenis). De verkoopprocedure voor de verkoop onder gesloten omslag werd opgestart en een definitieve verkoop wordt (als alles goed gaat) voorzien in voorjaar 2018. Bij akte, zal de splitsing van de woning en de wegenis beschreven worden; de wegenis zal opgenomen worden in het openbaar domein. Doorgang voor voetgangers en fietsers zal hierbij dus zonder probleem effectief gewaarborgd worden. (evenals doorgang voor eigenaars van reeds bestaande aanpalende garages)
Desbetreffend wordt verwezen naar een splitsing-precad dewelke door de koopster ontvangen werd, naar zij bevestigt.”
De overnemer wordt in de plaats gesteld in alle rechten en verplichtingen dienaangaande.
De overdrager deelt mee dat de voormelde verkoop ondertussen plaats gehad heeft, samen met de splitsing van de woning en de wegenis.
Er wordt door de overdrager geen enkele waarborg gegeven wat betreft de juiste oppervlakte of configuratie van het goed. Elk verschil in oppervlakte, zelfs als het meer dan een twintigste bedraagt, maakt verlies of winst uit voor de verkrijger zonder dat er uit dien hoofde enige rechtsvordering kan ingesteld worden noch door de verkrijger, noch door de overdrager.
De overdrager is geen enkele vrijwaring noch waarborg verschuldigd wat betreft het ongestoord bezit van het goed of de zichtbare gebreken, die de verkrijger zelf heeft waargenomen of had kunnen waarnemen.
De overdrager verklaart dat voorschreven eigendom bij zijn weten niet bezwaard is met enig wettelijk voorkooprecht, dat zou kunnen resulteren uit de wetten of decreten terzake Integraal waterbeleid, Natuurbehoud, Ruilverkaveling en Grote Infrastructuurwerken, Ruimtelijke Ordening, Vlaamse Wooncode, Scheepvaart, Waterwegen en Zeekanaal, Haven, Stadsvernieuwing, Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel; de notaris, houder van de minuut, bevestigt deze verklaring nadat hij via het e-voorkooploket van de Vlaamse Landmaatschappij middels een verkoop en informatiedossier het themabestand Vlaamse voorkooprechten heeft ge-consulteerd.
Artikel 9 - PRIJS
De overdracht wordt toegestaan en aanvaard zonder beding van prijs.
Artikel 10 – Onderhoudsplicht - Postinterventiedossier
Overeenkomstig artikel 5.24 van de Vlaamse Codex Wonen, staat de verkrijger in voor het onderhoud van de aanwezige infrastructuur. Het Vlaamse Gewest en de overdrager worden ontlast van alle verplichtingen op dat gebied.
Er is een postinterventiedossier. De overdrager draagt dat over aan de overnemer.
Artikel 11 – Bestemming
De verkrijger zal het goed gebruiken volgens de openbare bestemming. Het is de verkrijger verboden een einde te maken aan deze bestemming, door de overgedragen grond te vervreemden, te verhuren of er gebruik van te (laten) maken op een wijze die onverenigbaar is met de bestemming ervan.
Artikel 12 - KOSTEN
Alle kosten, rechten en eventuele erelonen van deze akte zijn voor rekening van de overnemer, de gemeente Brasschaat.
Artikel 13 – Lasten
Alle belastingen zijn vanaf 1 januari aanstaande ten laste van de verkrijger.
Artikel 14 – Fiscale verklaring – vrijstelling verkooprecht
De overdrager en de verkrijger verklaren dat deze overdracht gebeurt ten algemene nutte. Om die reden verzoekt de verkrijger om toepassing van artikel 2.9.6.0.3., eerste lid, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit (vrijstelling van verkooprecht).
TITEL II – VASTSTELLING DAT DE GEMEENTERAAD VAN BRASSCHAAT EEN PERCEEL GROND, REEDS TOEBEHOREND AAN DE GEMEENTE BRASSCHAAT, HEEFT BESTEMD TOT OPENBAAR DOMEIN, ZODAT DEZE GROND DEEL KAN UITMAKEN VAN EEN OPENBARE WEG
De "GEMEENTE BRASSCHAAT", vertegenwoordigd als gezegd, vraagt aan ondergetekende notaris om authentiek vast te stellen dat de gemeenteraad van Brasschaat, bij besluit genomen op datum van XXX
beslist heeft dat de hierna beschreven grond voortaan deel zal uitmaken van het openbaar domein, zodat in het kader van het decreet der gemeentewegen, deze bestemd kan worden als een openbare weg :
GEMEENTE BRASSCHAAT- vierde afdeling:
Een perceel grond met de daarop uitgevoerde weg- en andere infrastructuurwerken, volgens titel ten kadaster bekend sectie D nummer 28/S/5 voor een oppervlakte van achtenvijftig vierkante meter (58 m²), thans ten kadaster bekend sectie D, nummer 28/D/9, groot volgens meting zestig vierkante meter dertien vierkante decimeter;
GRONDPLAN
Dit eigendom komt voor onder lot 2 op het voormelde grondplan ervan opgemaakt door de heer Bart Palmers van GeoModus BV. landmeter-expert te Van Vaerenbergstraat 61 te 2600 Antwerpen (Berchem) op 13 april 2017, gewijzigd op 18 januari 2021.
OORSPRONG VAN EIGENDOM
Het hierboven beschreven eigendom hoort de gemeente Brasschaat toe om het onder grotere oppervlakte te hebben verworven ingevolge ruiling met de heer SMETS Alois Regina Leopold, geboren te Antwerpen op 18 januari 1936, echtgenoot van mevrouw Van Doorslaer Agnes Louis Maria, te Kapellen, blijkens akte verleden voor notaris Hans De Decker te Brasschaat op 21 sep-tember 2011, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 27 september daarna onder referte 58-T-27/09/2011-18129.
Voorschreven eigendom hoorde de heer SMETS Alois voornoemd toe sedert meer dan dertig jaar te rekenen vanaf heden.
BIJKOMENDE UITEENZETTING BETREFFENDE EEN RECHT VAN OVERBOUW EN RECHT VAN DOORGANG DEWELKE GEVESTIGD WERDEN BETREFFENDE HET LAATSTGEMELDE PERCEEL GROND
In een akte, verleden voor notaris De Decker te Brasschaat op XXX 2021 verkocht de gemeente Brasschaat aan de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid "D INVEST", met maatschappelijke zetel te 2930 Brasschaat, Molenweg 47, BTW BE BE0849.388.220, rechtspersonenregister Antwerpen afdeling Antwerpen BE0849.388.220, het volgende onroerend goed :
“GEMEENTE BRASSCHAAT (vierde kadastrale afdeling):
Een woonhuis met grond en aanhorigheden gelegen Prins Kavellei 40, volgens titel ten kadaster bekend sectie D nummer 28/S/5 voor een oppervlakte van achtenvijftig vierkante meter (58 m²), thans ten kadaster bekend sectie D deel van nummer 28/S/5/P0000, voor een totale oppervlakte volgens nagemelde meting van zeven komma zesenvijftig vierkante meter (7,56 m²) en met als gereserveerde perceelsidentificatienummers D 28/E/9/P0000 en D 28/F/9/P0000.
“Zoals het gedeelte van het goed dat de grond uitmaakt en de verticaal op deze grond opgerichte constructies staat afgebeeld als loten 2 en 3 op een -blijkens verklaring van partijen, on-gewijzigd- metingsplan (in respectievelijk groene en blauwe kleur), opgemaakt door landmeter Marijke De Cleer te Brasschaat op 18 september 2017, plan dat is opgenomen in de data-bank van afbakeningsplans van de Administratie Opmetingen & Waarderingen van het kadaster met referentienummer 11324-10216, en dat, na waarmerking aan deze akte wordt gehecht en niet meer dient te worden geregistreerd.
“Partijen verklaren dat het woonhuis grotendeels is opgericht hangende boven een doorgang naar het achtergelegen perceel en het woongedeelte van de woning zich op de eerste en tweede verdieping bevindt. Het gelijkvloers is beperkt in oppervlakte zoals hierboven blijkt en dient voornamelijk om toegang te krijgen tot de woning. Het overhangende gedeelte maakt het voorwerp uit van een recht van overbouw (zie verder).”
Verder staat in dezelfde akte van notaris De Decker ook nog het volgende gemeld :
“Vestiging nieuwe erfdienstbaarheden
“Voorafgaande uiteenzetting:
De verkoper verklaart eigenaar te blijven van de grond die als doorgang komt te gelden voor de achtergelegen eigendommen, zijnde het lot 1 zoals dit voorkomt in rode kleur op voormeld plan de dato 18 september 2017, thans ten kadaster gekend sectie D deel van nummer 28/S/5/P0000 voor een grootte volgens voormelde meting van zestig komma dertien vierkante meter (60,13 m²) en met als gereserveerd perceelsidentificatienummer D 28/D/9/P0000.”
Boven het kadastraal perceel sectie D, nummer 28/D/9, dat het voorwerp uitmaakt van Titel II van de huidige akte, bevindt zich dus het grootste gedeelte van de hoger beschreven woning te Brasschaat, Prins Kavellei 40.
In de laatstgemelde akte van notaris De Decker de dato XXX worden betreffende die kwestie, de volgende erfdienstbaarheden gevestigd :
“Vestiging nieuwe erfdienstbaarheden:
De comparanten verklaren, bij wijze van ERFDIENSTBAARHEID, het volgende te hebben bedongen:
“1) RECHT VAN OVERBOUW
De verkoper verleent (en bevestigt voor zover dit recht van overbouw reeds was opgenomen in voormelde eigendomstitel van 22 april 1981) een recht van overbouw over zijn eigendom (voormeld lot 1, het lijdend erf) ten voordele van het in onderhavige akte verkochte goed (loten 2 en 3, het heersend erf). Dit recht van overbouw is toegestaan over het gearceerde gedeelte binnen de rood omlijnde aanduiding van lot 1 op voormeld plan de dato 18 september 2017 met referte 11324-10216. Het recht van overbouw mag niet tot gevolg hebben dat voormelde doorgang wordt verhinderd.
“De verkoper behoudt het recht om naast en onder voormelde constructies die het voorwerp uitmaken van het recht van overbouw zelf constructies op te richten. Ter hoogte van het gearceerde gedeelte van lot, zal er echter een verbod bestaan voor de eigenaar van het lijdend erf om constructies boven de grond op te richten zolang het recht van overbouw geldt.
Telkens constructies worden aangebouwd of verbouwd, zal de eigenaar van lot 1, dan wel de eigenaar van de loten 2 en 3 dit voorafgaandelijk moeten melden aan de andere partij en dit op de minst schadelijke wijze moeten uitvoeren.
Dit recht van overbouw is bedongen en aanvaard bij wijze van erfdienstbaarheid ten gunste van voormelde loten 2 en/of 3, elk afzonderlijk, dewelke komen toe te behoren aan de koper.
De aldus gevestigde erfdienstbaarheid zal eeuwigdurend zijn. Zij zal tot voordeel strekken van alle verkrijgers van het heersende erf (loten 2 en/of 3), en zal geduld moeten worden door alle verkrijgers van het lijdende erf (lot 1).
“”Voor de vestiging van voormelde erfdienstbaarheid wordt geen afzonderlijke vergoeding bedongen aangezien deze begrepen is in de hierna vermelde verkoopprijs.
“Het onderhoud, de risico’s en de lasten van de constructies die het voorwerp uitmaken van het recht van overbouw zullen steeds moeten worden gedragen door de eigenaar (of gebruiker) van de loten 2 en/of 3. Voor zover voor dit onderhoud toegang noodzakelijk is over lot 1, zal de eigenaar van lot 1 dit moeten toestaan.
“De instrumenterende notaris heeft partijen gewezen op de strekking in de rechtsleer die meldt dat een recht van overbouw kan worden beschouwd als een vorm van wetsontduiking wanneer het verticale gedeelte er zich toe beperkt een toegang te verlenen tot het horizontale gedeelte dat het voorwerp uitmaakt van het recht van overbouw en de waarde van het gedeelte dat het recht van overbouw uitmaakt groter is dan de grond en het verticale gedeelte. De sanctie zou dan kunnen bestaan in de herkwalificatie naar een opstalrecht. Daartoe is vereist dat (1) partijen proberen de dwingende regel van artikel 4 Opstalwet te ontduiken door gebruik te maken van een erfdienstbaarheid en (2) ontduikingsopzet kan worden aangetoond (zie V. SA-GAERT, noot onder Cassatie 12 juni 2014, RW 2014-15, afl. 23, 907-908).
Recht van steun
“In zoverre dit noodzakelijk is voor het normale gebruik van de erfdienstbaarheid van overbouw, wordt ten laste van lot 1 en ten voordele van loten 2 en 3 tevens een erfdienstbaarheid van steun gevestigd ter ondersteuning van het gedeelte dat boven lot 1 wordt gebouwd. Dat heeft tot gevolg dat voor zover dit noodzakelijk is voor de stabiliteit van de bouwwerken die boven lot 1 mogen worden gebouwd, de eigenaar van dat lot zal moeten toelaten dat steunpunten en steunpalen op dit lot worden gevestigd (op een wijze die het gebruik van lot 1 zo weinig mogelijk hindert). De steunmuur die zich thans op lot 1 bevindt ter ondersteuning van de erboven hangende woning, behoort dan ook in eigendom toe aan de eigenaar van de loten 2 en/of 3. Deze eigenaar zal gehouden zijn tot het onderhoud ervan en zal het risico ervan dragen.
“2) RECHT VAN OVERGANG
De verkoper verleent een recht van overgang over voormeld lot 1 aan de koper, om via deze weg te komen van of te gaan naar de voormelde loten 2 en 3.
Dit recht van overgang is bedongen en aanvaard bij wijze van erfdienstbaarheid ten gunste van voormelde loten 2 en 3 (heersend erf), elk afzonderlijk, dewelke komen toe te behoren aan de koper, laste van lot 1 (lijdend erf).
Het recht zal kunnen worden uitgeoefend te voet en/of met een niet-gemotoriseerd voertuig, en door alle mensen en dieren die zich begeven naar, of komen van, de voormelde loten 2 en/of 3.
De aldus gevestigde erfdienstbaarheid zal eeuwigdurend zijn. Zij zal tot voordeel strekken van alle verkrijgers van het heersende erf (loten 2 en/of 3), en zal geduld moeten worden door alle verkrijgers van het lijdende erf (lot 1).
“Wat betreft de kosten van de oprit zullen deze worden gedragen door de eigenaar van lot 1.”
Artikel 17 - SLOTBEPALINGEN
Voor de uitvoering van deze akte doen beide partijen keuze van woonst op hun respectieve adressen.
De instrumenterende ambtenaar verklaart de aanwezige personen geïdentificeerd te hebben aan de hand van hun identiteitskaart.
Het kantoor Rechtszekerheid is bij de overschrijving van deze akte ontslagen van het ambtshalve nemen van inschrijving.
Artikel 18 - Tegenstrijdigheid van belangen–Onevenwichtige bedingen:
De verschijners erkennen dat de notaris hen gewezen heeft op de bijzondere verplichtingen aan de notaris opgelegd door artikel 9, §1, alinea’s twee en drie van de Organieke Wet Notariaat en heeft uitgelegd dat, wanneer een notaris tegenstrijdige belangen of de aanwezigheid van onevenwich-tige bedingen vaststelt, hij hierop de aandacht moet vesti-gen van de partijen en hen moet meedelen dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman. De notaris moet tevens elke partij volledig inlichten over de rechten, ver-plichtingen en lasten die voortvloeien uit de rechts-handelingen waarbij zij betrokken is en hij moet aan alle partijen op onpartijdige wijze raad verstrekken.
De verschijners hebben hierop verklaard dat zich hier vol-gens hen geen tegenstrijdigheid van belangen voordoet en dat zij alle bedingen opgenomen in onderhavige akte voor evenwichtig houden en deze aanvaarden.
De verschijners bevestigen tevens dat de notaris hen naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten die voortvloeien uit onderhavige akte en hen op onpartijdige wijze raad heeft verstrekt.
Artikel 19. RECHT OP GESCHRIFTEN
Is niet verschuldigd (zie hoger).
Artikel 20. Slotverklaring :
Onderhavige akte werd integraal voorgelezen voor wat be-treft de vermeldingen bevat in artikel 12 alinea één en twee van de Organieke Wet Notariaat, evenals de wijzigingen die werden aangebracht aan het vooraf medegedeelde ontwerp van akte. De gehele akte werd door mij, notaris, ten behoe-ve van de verschijners toegelicht.
Artikel 21. Afschrift Akte :
Na door de instrumenterende notaris te zijn ingelicht over hun recht om een uitgifte op papier van onderhavige akte te verkrijgen, op voorwaarde dat de kosten en voorschotten van de akte en de kosten van uitgifte van de akte zijn vergoed, verklaart de koper zich akkoord dat een elektronisch af-schrift van onderhavige akte wordt bezorgd per e-mail.
Waarvan Akte, verleden te Brasschaat.
Na vervulling van alles wat hierboven staat, hebben de verschijners getekend met mij, notaris."
Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de overdracht van de bevoegdheid tot ondertekening van de authentieke akte van de voorzitter van de gemeenteraad aan de waarnemend burgemeester.
31 Zegersdreef: wegen- en rioleringswerken (vak Bredabaan - Frilinglei) - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Dirk de Kort wil hier toch even wat aandacht vragen. Bij recente wegenwerken in de gemeente is gebleken dat er toch wat lessen moeten getrokken worden naar de toekomst toe. De werken in de Voshollei hebben een lange doorlooptijd en hebben heel wat overlast veroorzaakt, o.a. lange files op de Bredabaan. Hij vraagt of er bij de wegenwerken een minder hinder toets wordt gedaan? Hij vindt dat men moet nagaan of de doorlooptijd van wegenwerken toch niet ingekort kan worden, dit door een sterk projectmanagement van de leidinggevend ambtenaar en door de aannemer die een programma voorziet. Bij deze vraagt hij aan de schepen van openbare werken of de impact van deze werken in kaart is gebracht en ook of er door de bevoegde diensten een minder hinder plan werd opgesteld?
Raadslid Dirk de Kort licht toe waarom hij deze vraag stelt. Bij private werken wordt er een retributie gevraagd voor materiaal op het openbaar domein. Deze retributie werd destijds in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de hinder beperkt bleef.
Raadslid Dirk de Kort stelt dat het hier echt noodzakelijk is om een minder hinder plan op te stellen volgens het STOP-principe. Hij wil ook graag weten op welke wijze er tijdens de wegeniswerken gedacht werd aan voetgangers en fietsers en wat zijn de alternatieven voor het parkeren van wagens voor bewoners tijdens de wegenwerken? Fractie CD&V vraagt om een goede coördinatie zodat de doorlooptijd beperkt kan worden.
Raadslid Dirk de Kort vindt het ook spijtig dat de aannemer zelf een oplossing moet uitwerken voor de tijdelijke opslag van grond ed. Dit zorgt ook weer voor bijkomende hinder in de buurt. Dit zorgt ervoor dat er extra hinder in de omgeving veroorzaakt wordt. Wanneer Brasschaat zelf een opslagplaats zou hebben, zou de hinder voor de omgeving beperkt kunnen worden volgens hem.
Schepen Fonteyn licht graag de wegenwerken van de Voshollei toe. Ze bevestigt dat dit een lange doorlooptijd was. Men heeft zich bij deze wegenwerken perfect gehouden aan de termijn die vooropgesteld werd. Ze licht toe waarom de werken daar iets langer duren. Het gaat daar niet enkel om het wegdek en het fietspad maar ook om de afkoppelingen. Per eigenaar moest er een afspraak gemaakt worden om de afkoppeling te doen. Dit maakt dat het lijkt of het lang duurt. Het lijkt of er lange tijd niets gebeurd maar er moesten bij iedere eigenaar afspraken gemaakt worden om af te koppelen. In een normale werf worden er steeds clausules opgenomen voor als ze overtijd zouden gaan, dit was bij de Voshollei niet het geval. Men is perfect binnen de tijd gebleven. De politie had voor de Voshollei een minder hinder plan opgemaakt. Dit werd opgedeeld in 3 fases. Voor iedere fase was er omleiding voorzien, zowel voor de auto’s als voor de fietsers die een afzonderlijke omleiding hadden. Burgers en de mensen van de school werden hiervan op de hoogte gebracht.
Schepen Fonteyn licht toe dat ze de omleiding voor de Zegersdreef goed moeten uitkiemen op voorhand. Dit werd ook mee opgenomen in de ondernemerstoets. Er zal rekening gehouden worden met de handelaars en de nodige omleidingen zullen voorzien worden. Er zal ook gewerkt worden met grote communicatieborden. Deze werden ook gebruikt bij de Voshollei. Ze geeft mee dat er nog beter kan ingezet worden op communicatie, maar dat zijn ze zeker van plan voor deze grote werf.
Schepen Fonteyn geeft nog mee dat ze hoopt dat de asfaltering kan voorzien worden voor de opslag van de grond van de werken.
Raadslid Dirk de Kort wil graag nog afsluiten met een positieve nood. Hij apprecieert het dat er inspanningen werden geleverd om de bomen te bewaren in de straat. Dit zal ervoor gezorgd hebben dat de werken wat naar achter werden geschoven.
Schepen Fonteyn geeft ook nog mee dat er een onderzoek werd gedaan naar de vleermuizen en deze werden niet gevonden.
Beslissing
Feiten en motivering
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Zegersdreef: wegen- en rioleringswerken (vak Bredabaan - Frilinglei)” werd gegund aan Talboom Group, A. Meersmansdreef 1 te 2870 Puurs.
Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 11 februari 2019 goedkeuring aan het voorontwerp voor deze opdracht tegen een geraamd bedrag van 2.208.060,13 euro, btw inbegrepen.
In het kader van de opdracht “Zegersdreef: wegen- en rioleringswerken (vak Bredabaan - Frilinglei)” werd een bestek met nr. 2018-130 opgesteld door de ontwerper, de heer Patrick Veen van Talboom Group, A. Meersmansdreef 1 te 2870 Puurs.
Een eerste versie van lastvoorwaarden en raming werd ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad in zitting van 25 maart 2019. De beslissing werd echter uitgesteld wegens bezwaren op de omgevingsvergunning. In tussentijd werd het ontwerp aangepast. Heden worden de hieraan aangepaste lastvoorwaarden en raming voorgelegd.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 2.482.809,27 euro btw niet inbegrepen, hetzij 2.638.450,26 euro btw inbegrepen.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Een deel van de kostprijs wordt gesubsidieerd door Pidpa ov, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
De verdeling van de kosten voor deze opdracht (bedragen in euro):
Totaal tlv Pidpa-HidroGem (BTW-vrij) 1.741.661,72
Totaal tlv gemeente Brasschaat (excl. BTW) 741.147,55
BTW 21% (uitsluitend over aandeel gemeente Brasschaat) 155.640,99
Totaal tlv gemeente Brasschaat (incl. BTW) 896.788,54
Algemeen totaal project (excl. BTW) 2.482.809,27
TOTAAL 2.638.450,26
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat Pidpa ov de procedure zal voeren en in naam van de gemeente Brasschaat bij de gunning van de opdracht zal optreden;
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost
De verdeling van de kosten voor deze opdracht (bedragen in euro):
Totaal tlv Pidpa-HidroGem (excl. BTW) 1.741.661,72
Totaal tlv gemeente Brasschaat (excl. BTW) 741.147,55
BTW 21% (uitsluitend over aandeel gemeente Brasschaat) 155.640,99
Totaal tlv gemeente Brasschaat (incl. BTW) 896.788,54
Algemeen totaal project (excl. BTW) 2.482.809,27
TOTAAL 2.638.450,26
Budgetsleutel 0200/22400007 Wegenwerken Zegersdreef
Budget/jaar Investering in 2022 en 2023
Krediet beschikbaar Ontoereikend. Het tekort bedraagt 96.788,54 euro
Voor zover de benodigde bijkomende uitgaven niet door een interne kredietaanpassing kunnen gebeuren, wordt aan de dienst financiën verzocht de vereiste bijkomende kredieten op te nemen in de volgende aanpassing van de meerjarenplanning, die voor goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Er wordt ingestemd met het aangepaste bestek met nr. 2018-130 en de raming voor de opdracht “Zegersdreef: wegen- en rioleringswerken (vak Bredabaan - Frilinglei)”, opgesteld door de ontwerper, de heer Patrick Veen van Talboom Group, A. Meersmansdreef 1 te 2870 Puurs worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De totale raming bedraagt 2.482.809,27 euro btw niet inbegrepen, hetzij 2.638.450,26 euro btw inbegrepen.
Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art.3.- Een deel van de kostprijs voor deze opdracht (1.741.661,72 euro, btw niet van toepassing)
wordt gedragen door de subsidiërende instantie Pidpa ov, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen. Het aandeel van de gemeente Brasschaat bedraagt 896.788,54 euro, btw inbegrepen.
Art.4.- Pidpa ov wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van de gemeente Brasschaat bij de gunning van de opdracht op te treden.
Art.5.- In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.
Art.6.- Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de deelnemende besturen.
Art.7.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
Art.8.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022 en 2023, op sleutel 0200/22400007 (Wegenwerken Zegersdreef). Het krediet is ontoereikend (800.000,00 euro beschikbaar).
Art.9.- Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende aanpassing meerjarenplanning.
32 Samenwerkingsovereenkomst tussen het Agentschap Wegen en Verkeer en een lokale overheid voor het nethouden van gewestwegen en hun vrijliggende fietspaden’ door de lokale overheid langs gewestwegen N1, N11, N117 en N121. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Hermans verwijst hierbij graag naar punten 32 en 33. De titel is bijna hetzelfde maar bij ene punt gaat het om een goedkeuring en het andere is een kennisneming. Ze stelde vast dat de bedragen wel verschillend zijn. Bij de goedkeuring gaat het over 54 000 euro en bij de kennisneming gaat het over 117 000 euro. Ze kan er eigenlijk niet zo goed aan uit. Ze wil graag weten hoe ze deze 2 punten moet interpreteren.
Schepen Fonteyn licht toe dat het eerste punt over de samenwerkingsovereenkomst gaat. Het gaat om een vernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst met een herberekening. Dit is positief voor Brasschaat aangezien men door de herberekening meer subsidies zal ontvangen. Punt 33 gaat louter over de subsidies die zullen toegekend worden.
Raadslid Hermans vindt het nu duidelijk.
Beslissing
Feiten en motivering
Tussen het Vlaamse Gewest en de gemeente Brasschaat werd het moederconvenant 11008/0 van 19 augustus 1997 afgesloten. Door het afsluiten van een module neemt de gemeente zelf het initiatief voor het net houden van gewestwegen en hun vrijliggende fietspaden en kan aldus sneller ingrijpen bij problemen en zelf het (verhoogde) onderhoudsritme bepalen. Het onderhoud wordt momenteel door zowel arbeiders van de sociale werkplaats via het bestaande contract als door onze werknemers in eigen beheer uitgevoerd. In de kalender wordt een overzicht gegeven van wie het onderhoud uitvoert en de werken gekoppeld aan de samenwerkingsovereenkomst. In de tweede kalender wordt informatief het verhoogde onderhoudsritme aangegeven.
De gemeenteraad heeft op 23 december 2009 goedkeuring gehecht aan de koepelmodule 11008/AF met module 6a, 6b, 6c en 6d voor het net houden van gewestwegen en hun vrijliggende fietspaden door de lokale overheid langs gewestwegen N1 (Bredabaan), N11 (Kapelsesteenweg), N117 (Sint Jobsesteenweg) en N121 (Miksebaan).
Op 28 januari 2011 werd de nieuwe koepelmodule 11008/AF met module 6a, 6b, 6c en 6d, ondertekend door de Vlaamse bevoegde minister, ingegaan op 1 maart 2011, bekrachtigd door de gemeenteraad van 26 mei 2011.
Er werd een herberekening uitgevoerd volgens de aangereikte formulieren van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
Het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst ‘Nethouden van gewestwegen en hun vrijliggende fietspaden’ door de lokale overheid langs gewestwegen N1, N11, N117 en N121’ wordt voorgelegd ter goedkeuring.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Adviezen
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 14 juni 2021 principiële goedkeuring gegeven aan het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst.
Kevin Vandeweyer, districtchef AWV, geeft gunstig advies.
Financiële gevolgen
Door het afsluiten van de samenwerkingsovereenkomst ‘Net houden van gewestwegen en hun vrijliggende fietspaden’ door de lokale overheid langs gewestwegen N1, N11, N117 en N121’ kan
54 335,82 euro subsidies bekomen worden. Het gewestbijdrage wordt jaarlijks herzien volgens de contractuele prijsherzieningsformule
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen het Agentschap Wegen en Verkeer en een lokale overheid voor het nethouden van gewestwegen en hun vrijliggende fietspaden met bijhorende berekeningstabel en kalender.
33 SWO tussen AWV en gemeente voor het nethouden van gewestwegen en hun vrijliggende fietspaden’ door de lokale overheid langs gewestwegen N1, N11, N117 en N121. Vergelijking kostprijs-subsidies. Kennisneming - KENNISGENOMEN
Beslissing
Momenteel krijgen we subsidies voor het uitvoeren van onderhoudstaken op gewestwegen. Deze subsidies werden herberekend en een nieuwe SWO kan ondertekend worden. Bij een overleg met AWV, algemeen directeur en de diensten, vroeg de algemeen directeur om de kosten op de gewestwegen op te lijsten en de subsidies hier naast te zetten. Zo is er een overzicht over de kosten en de subsidies. Vermits we intensiever het onderhoud opnemen, zijn deze kosten hoger. Er kunnen nu hogere subsidies verkregen worden. De taken voor gemeente en sociale werkplaats blijven behouden.
Tussen het Vlaamse Gewest en de gemeente Brasschaat werd het moederconvenant 11008/0 van 19 augustus 1997 afgesloten. Door het afsluiten van een module neemt de gemeente zelf het initiatief voor het net houden van gewestwegen en hun vrijliggende fietspaden en kan aldus sneller ingrijpen bij problemen en zelf het (verhoogde) onderhoudsritme bepalen. De gemeenteraad heeft op 23 december 2009 goedkeuring gehecht aan de koepelmodule 11008/AF met module 6a, 6b, 6c en 6d voor het net houden van gewestwegen en hun vrijliggende fietspaden door de lokale overheid langs gewestwegen N1 (Bredabaan), N11 (Kapelsesteenweg), N117 (Sint Jobsesteenweg) en N121 (Miksebaan).
Op 28 januari 2011 werd de nieuwe koepelmodule 11008/AF met module 6a, 6b, 6c en 6d, ondertekend door de Vlaamse bevoegde minister, ingegaan op 1 maart 2011, bekrachtigd door de gemeenteraad van 26 mei 2011.
Er werd een herberekening uitgevoerd volgens de aangereikte formulieren van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
Voorafgaand aan de beslissing van het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst tussen het Agentschap Wegen en Verkeer en een lokale overheid voor het nethouden van gewestwegen en hun vrijliggende fietspaden door de lokale overheid langs gewestwegen N1, N11, N117 en N121’ wordt een prijsvergelijking uitgevoerd.
De prijsvergelijking bestaat uit de kostprijs van de werken, die uitgevoerd worden op de gewestwegen en de subsidies die hiervoor worden toegekend.
Het onderhoud wordt momenteel door zowel arbeiders van de sociale werkplaats via het bestaande contract als door onze werknemers in eigen beheer uitgevoerd. In de kalender wordt een overzicht gegeven van wie het onderhoud uitvoert, de werken gekoppeld aan de samenwerkingsovereenkomst en het verhoogde onderhoudsritme. Bij goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst wordt een subsidie toegekend van 54.335,82 euro. In de tabel in bijlage vergelijking_subisidie_kosten.xlsx staat de kostprijs vermeld van de uitgevoerde werken. Deze bedraagt 117.445,00 euro. De uitgevoerde werken bevatten zowel het verplichte onderhoudsritme als de bijkomende werken, die de gemeente laat uitvoeren voor een maximale netheid van de gewestwegen.
Er wordt kennis genomen van de prijsvergelijking van de mogelijk subsidies en de kostprijs van de uitgevoerde werken. Hierbij wordt rekening gehouden met het verhoogde onderhoudsritme.
34 Ondernemersraad. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Van Aperen stelt dat na de invoering van de ondernemingstoets haar fractie zeer tevreden is met deze oprichting. Zij geloven oprecht dat dit nodig is en dat dit de ondernemers zal ondersteunen en uiteindelijk iedereen te goede zal komen. Na de pandemie mogen ze toch een heropleving verwachten, ook in Brasschaat. Dat merken ze reeds aan het consumentenvertrouwen dat opnieuw op peil zit.
Raadslid Van Aperen leest in artikel 2 dat de adviesraad ook nieuwe trends zal detecteren. Zo stonden vorige week nog twee plaatsen in onze provincie in de krant (Antwerpen en Sint Niklaas) met de lancering van een eigen digitale munt. Brasschaat kent reeds de kadobon. Die digitale munt is er om de lokale economie opnieuw een boost te geven op een meer duurzame en moderne manier dan louter een kadobon. Inwoners kunnen de munt gebruiken via een app op hun smartphone. De munten kunnen uitgegeven worden bij lokale handelaars in het centrum en in de deelgemeenten. Ze vraagt zich af of hierover in Brasschaat reeds werd nagedacht? Anders is dat misschien een opdracht voor die adviesraad om dat eens te bekijken. Graag bedankt ze ook schepen Pantens voor dit initiatief en de manier waarop ze omgaat met initiatieven voor de lokale economie. Raadslid Van Aperen wil graag betrokken worden bij de opvolging van deze ondernemersraad.
Schepen Pantens licht toe dat de kadobon binnenkort terug moet aanbesteed worden en dat er een evaluatie zal plaatsvinden. Op dat moment kan ze met de ondernemersraad bekijken of de digitale munt iets is. De oproep wordt gelanceerd in de zomer en in september wil ze een keuze maken. Er zal zeker dit jaar nog een eerste keer samen gekomen worden. In eerste instantie zal dit op een informele manier gebeuren om er dan nadien mee aan de slag te gaan.
Raadslid Van Aperen wil dit graag van nabij mee opvolgen.
Beslissing
Feiten en motivering
Einde 2020 werd door de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de ondernemerstoets. Het ondernemen wordt immers door het gemeentebestuur hoog in het vaandel gedragen.
Binnen de ondernemerstoets zijn er verschillende acties gedefinieerd om onze Brasschaatse ondernemers te ondersteunen maar eveneens om hen een stem te geven in het verdere gemeentelijke beleid. Het lokaal ondernemen is immers een heel belangrijke pijler in onze gemeente en draagt bij aan een gezonde economie en zorgt voor een dynamische gemeente. Een gezond ondernemersklimaat draagt ook bij aan het sociaal en maatschappelijk thema.
Eén van deze acties betreft de oprichting van een ondernemersraad Brasschaat. Tijdens de Coronapandemie hebben we vastgesteld dat de winkeliersverenigingen eerder zijn gericht op wijkniveau en minder op de ontwikkeling van de strategische en beleidsmatige visie. De samenstelling van een ondernemersdenktank om de ondersteunende maatregelen voor ondernemers in deze pandemie uit te werken bewees dat onze Brasschaatse ondernemers willen meedenken met het gemeentebestuur en ook mee vorm willen geven aan de doelstellingen die het gemeentebestuur beoogt.
Aan het bestuur wordt gevraagd om het hieronder voorgestelde kader waarbinnen de ondernemersraad kan worden opgericht, goed te keuren.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost | 2000 euro, btw inbegrepen (jaarlijks) |
Budgetsleutel | 0500 61500170 Werkingskosten KMO- en vrije beroepenraad/omschrijving |
Budget/jaar | Exploitatie in 2021 |
Krediet beschikbaar | Nee / Ontoereikend. Het tekort bedraagt 2000 euro |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
BESLUIT eenparig:
Art.1 Gezien de ambitie om een ondernemersvriendelijke gemeente te zijn wenst de gemeenteraad over te gaan tot de oprichting van een adviesraad, werknaam “De Brasschaatse Ondernemersraad” waarbij de lokale ondernemers betrokken worden en het gemeentebestuur kan adviseren bij de uitwerking van haar beleid.
Art.2 Deze adviesraad krijgt een duidelijk afgebakende opdracht:
• De adviesraad bespreekt, evalueert en geeft advies over dossiers met een brede gemeentelijke impact op de ondernemers. De adviesraad denkt mee na over doelstellingen en acties die tegemoet komen aan de noden en behoeften van de ondernemers.
• De adviesraad geeft advies over de werkingsprocessen van de gemeente, inzonderheid hoe deze optimaler kunnen worden ingericht met het oog op een klantgerichte benadering van de lokale ondernemer.
• De adviesraad rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen en de
gemeenteraad over de thema’s en onderwerpen die ze bespreken. Er worden afspraken gemaakt over de wijze en timing van rapportage en de verwachtingen van het college en de gemeenteraad.
• De adviesraad detecteert nieuwe technologieën, trends, innovaties, … en doet pro-actieve voorstellen aan het college om het ondernemersklimaat in Brasschaat te versterken en te verbeteren.
• De ondernemersraad doet voorstellen, binnen de perken van een vooraf bepaald werkingsbudget, welke uitvoering geeft aan haar opdracht en werkt actief mee aan de uitvoering hiervan. De activiteiten van de ondernemersraad worden uitgewerkt en duidelijk omschreven.
Art. 3 De dossiers die door de adviesraad behandeld kunnen worden, zijn onder te verdelen in twee categorieën:
• Beleidsmatig: input op de werkingsprocessen, mogelijke ondersteuningsmaatregelen, doelstellingen meerjarenplan inzake een ondernemersvriendelijke gemeente, behoeften en noden van de ondernemers
• Projectmatig: input op grotere investeringsprojecten en hun impact op de lokale ondernemers, mee definiëren en actief uitwerken van specifieke acties die ten goede komen aan het ondernemersklimaat.
Art 4. Geïsoleerde en individuele problematieken horen niet thuis in deze ondernemersraad.
Art.5 Wat de samenstelling van de ondernemersraad betreft wordt gekeken naar een vertegenwoordiging van verschillende doelgroepen van ons lokaal ondernemerschap.
• voorzitter (Er wordt voorgesteld om het voorzitterschap te laten kiezen door de leden voor kandidaten die interesse hebben in deze rol)
• schepen voor lokaal ondernemen en toerisme
• centrummanager en/of afgevaardigde van de dienst Lokaal Ondernemen en Toerisme
• mogelijk 17 experten gelinkt aan ondernemende of commerciële functie of jarenlange ervaring
De experts dienen lokale ondernemers van Brasschaat te zijn. De raad bestaat uit maximaal 20 leden.
Daarnaast kunnen, afhankelijk van het dossier, variabele leden worden uitgenodigd:
• burgemeester, beleidsmanager, afdelingshoofd, …
• specialisten, studiebureau, …
• betrokken partijen: scholen, jongeren, bewonersgroepen, wijkverenigingen, milieuverenigingen,…
Art.6 De adviesraad vormt een collegiaal advies dat aan het college wordt voorgelegd ter kennisneming.
Art.7 De winkeliersverenigingen krijgen een gewaarborgd voordrachtrecht van maximaal 1 lid in de ondernemersraad per gevestigde winkeliersvereniging als erkende vzw.
Art.8 De experts zullen door het college worden benoemd aan de hand van de hieronder omschreven criteria:
• Het panel van ‘experts’ zal bestaan uit adviseurs die expert zijn in verschillende domeinen.
• De schepen en dienst LOT zal experts selecteren uit een lijst van geschikte kandidaten die tot stand is gekomen na publicatie van de oproep in de parkbode, Brasschaatse Film, nieuwsbrief, social media, evt. persbericht doen of enkele journalisten opbellen van relevante magazines of kanalen die zich richten op ondernemers en op de gemeentelijke website en na uitsturing van de oproep naar bedrijven, adviesbureaus en universiteiten. Voor de publicatie wordt best voldoende tijd voorzien om zich kandidaat te stellen.
• De experten van de adviesraad zullen worden aangeduid op basis van hun expertise na bevestiging door het college.
• De competenties van de kandidaten ‘expert’ wordt aangetoond aan de hand van referenties, referentieprojecten, diploma’s en andere kwalificaties, vermelding van relevante ervaring in de betrokken expertisevelden etc.
Art. 9 Duurtijd van de benoeming:
De experts en vertegenwoordigers worden benoemd voor een periode van 3 jaar. Ze blijven aangesteld, en zetelen, tot ze zijn vervangen of hun benoeming wordt vernieuwd.
Art. 10 Een benoemd expert in de adviesraad ontvangt geen vergoeding.
Art. 11 De adviesraad komt vier keer per jaar samen. In functie van noodzaak, kan er een extra adviesraad worden ingeroepen.
Art. 12 De dienst Lokaal Ondernemen en Toerisme verzorgt het secretariaat en het verslag van de adviesraad aan de hand van duidelijke afspraken om tegemoet te komen aan de verwachtingen van verslaggeving tussen de adviesraad en het college en bezorgt dit ter kennisneming aan het college van burgemeester en schepenen.
Art. 13 De adviesraad, De Brasschaatse Ondernemersraad, bepaalt zelf meer gedetailleerde praktische afspraken omtrent praktische zaken als agenda samenstelling, aanbrengen van agendapunten, aanwezigheidsquato, …
Art. 14 Het gemeentebestuur stelt voor de werking van de ondernemersraad een budget ter beschikking van 2000 euro waarbinnen acties kunnen worden voorgesteld ten behoeve van de versterking van het ondernemersklimaat te Brasschaat. Er wordt voorzien in een jaarlijkse rapportage over de aanwending van de middelen en de bereikte resultaten. Voor de uitwerking van de acties wordt verwacht van de leden dat ze actief hun bijdrage leveren en deze mee ondersteunen en uitdragen naar de Brasschaatse burgers, verenigingen, ondernemers en toeristen.
Art.15.- Er wordt opdracht gegeven aan:
• de dienst ondernemen en toerisme om de ondernemersraad op te starten en op te volgen
• de dienst financien om de budgetverschuiving van 2000 euro te doen van 0500 64920000 Premies lokale handel naar 0500 61500170 Werkingskosten KMO- en vrije beroepenraad
35 Mondelinge vraag van Johan Caluwe over de toename van Covid-gevallen in Bolivia (Tarija) voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Raadslid Caluwé krijgt signalen dat in Bolivië, hij neemt ook aan in Tarija, dat er sinds mei een extreme snelle en agressieve toename van aantal covid gevallen is van de Braziliaanse variant, die ook bij jonge mensen veel ernstige ziekte verwekt en levens eist. Er is tegelijk ook een extreem te kort aan zowel materiaal (zuurstof, werkende vaccins, oxymeters,..) als aan intensieve bedden. De meeste mensen, ook ernstige zieken, worden thuis verzorgd wegens enorm te kort aan hospitaalbedden. Er dreigen op korte termijn vele mensen te sterven door te kort aan vooral medicinaal zuurstof en vaccins.
Raadslid Caluwé heeft volgende vragen :
• Is er zicht op de situatie in onze zustergemeente?
• Is het mogelijk om via contacten, of is het bestuur op de hoogte van de situatie, in Tarija te vernemen hoe de toestand ter plaatse is?
• Kan er bij bevestiging hulp geboden worden aan onze zustergemeente in de vorm van extra medicinale zuurstofbevoorrading, oxymeters, vaccins, hospitaalbedden,… of dit ten minste financieel ondersteunen?
Waarnemend burgmeester Cools licht toe dat de deskundige lokaal mondiaal beleid zeer regelmatig contacten heeft met de mensen in Tarija. Dit zowel met het bestuur als met de mensen van de administratie. Het klopt dat de situatie in Bolivia en veel andere Latijns-Amerikaanse landen verslechterd is. Er zijn een aantal maatregelen getroffen maar een nieuwe lock-down zit er niet aan te komen op dit ogenblik. Men is voorzichtig en de scholen zijn op dit moment ook maar gedeeltelijk open. De bedden op intensieve zorgen liggen op dit moment volledig vol. Het zijn daar situaties zoals wij ze hier enkele maanden geleden ook hebben gekend. Ze kampen ook met een acuut te kort aan medisch materiaal en zuurstof. De berichten die raadslid Caluwé ontving zijn ook bij ons bestuur toegekomen. Er werd tijdens deze gemeenteraad noodhulp toegekend voor de covax campagne. Bolivia, alsook Tarija hebben ook ingeschreven op deze campagne. Enige tijd geleden werd er ook nog een subsidie verleend voor de bloedbank in Tarija. Ze zijn ons bestuur daar zeer dankbaar voor. Brasschaat ontving hiervoor ook nog een bedanking van hun burgemeester. Er zal op regelmatige basis ook terug gekoppeld worden over de toegekende noodhulp, dit zal meegenomen worden in de evaluatie. Zo kan er bekeken worden of er nog zaken zijn die men op korte of langere termijn kan realiseren.
Raadslid Caluwé bedankt waarnemend burgmeester Cools voor zijn antwoord.
Beslissing
We krijgen signalen dat in Bolivië, we nemen aan ook in Tarija, dat er sinds mei j.l. een extreme snelle en agressieve toename van aantal Covid gevallen van de Braziliaanse variant, die ook bij jonge mensen veel ernstige ziekte verwekt en levens eist. Er is tegelijk ook een extreem tekort aan zowel materiaal (zuurstof, werkende vaccins, oxymeters) als aan intensieve bedden. De meeste mensen, ook ernstig zieken, worden thuis verzorgd wegens enorm tekort aan hospitaalbedden. Er dreigen op korte termijn vele mensen te sterven door tekort aan vooral medicinaal zuurstof en vaccins.
Neemt kennis van de vraag van Johan Caluwe, namens Brasschaat2012:
• Hebben jullie zicht op de situatie in onze zustergemeente?
• Is het mogelijk om via jullie contacten, of zijn jullie reeds op de hoogte van de situatie, in Tarija te vernemen hoe de toestand ter plaatse nu is?
• Kunnen we bij bevestiging hulp bieden aan onze zustergemeente in de vorm van extra medicinale zuurstofbevoorrading, oxymeters, vaccins, hospitaalbedden,.... of dit tenminste financieel ondersteunen.
38 Actuele vraag van Dirk de Kort over de invoering van het nieuwe afspraaksysteem voorde inwoners van Brasschaat in het recyclagepark Brasschaat vanaf 1 juli 2021 voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Voorzitter Versompel verwijst bij aanvang van de zitting naar de actuele vraag van raadslid Dirk de Kort die nog werd ingediend omtrent het nieuw afsprakensysteem voor de inwoners van Brasschaat in het recyclagepark. Volgens artikel 12 van het huishoudelijk reglement is het aan de voorzitter van de gemeenteraad om te beoordelen of het al dan niet een actuele vraag betreft. Strikt genomen is het geen actuele vraag omdat dit onderwerp nog op de algemene commissie besproken werd. Deze namiddag op het college werd besproken dat schepen Van Honste kort zal terugkomen op deze vraag. Voorzitter Versompel geeft het woord aan raadslid Dirk de Kort met betrekking tot zijn vraag.
Raadslid Dirk de Kort en zijn fractie vragen zich af of de burgers bij het invoeren van het nieuwe afsprakensysteem voor de bewoners van het recyclagepark in Brasschaat vanaf 1 juli 2021 niet de dupe zullen worden van een slechtere dienstverlening vanuit de Gemeente en Igean? Er worden voor de bezoekers bijkomende drempels ingebouwd voor een bezoek aan het recyclagepark doordat je minstens één uur op voorhand moet reserveren voor een tijdslot.
Fractie CD&V vraagt of er geen bijkomende maatregelen kunnen genomen worden?
Raadslid Dirk de Kort vraagt zich af of de wachtrijen van wagens op de Ploegsebaan niet beperkt zijn tot een zaterdag? Hij vraagt zich af of het dan niet beter is om een oproep te doen aan de burgers om hun bezoek aan het recyclagepark van zaterdag te verplaatsen naar andere momenten? Het lijkt hem niet wenselijk om de voorgestelde maatregel van verplichte afspraak in te voeren voor de hele week.
Hij vraagt zich ook af of Igean en de gemeente niet meer moeite moeten doen om het recyclagepark dichter te brengen bij de burger? In de stad Antwerpen komt de gemeentelijke overheid naar de burger toe met een mini-recyclagepark om kleine spullen in te zamelen en te recycleren. Het gaat om het inzamelen van frituurolie, batterijen, hout (max. 1 meter), ijzer (max. 1 meter), harde plastiek, piepschuim, kledij, klein gevaarlijk afval, kleine elektro en herbruikbare / herstelbare goederen zoals speelgoed. Deze mobiele container zou kunnen worden geplaatst bij de wekelijkse markt en in andere wijken zoals o.a. winkelcentrum Donk, Driehoek,… Het zou volgens hem ook goed zijn voor mensen met een gezegende leeftijd, alleenstaanden of aan bij gebrek aan mobiliteit (bv. gezinnen met één wagen of enkel met een fiets als vervoermiddel).
Raadslid Dirk de Kort wil ook graag weten of deze maatregel afgetoetst werd bij de omliggende lokale besturen? Hij vraagt zich af of de gemeente Brasschaat niet gaat aanmoedigen om voor haar inwoners recyclagetoerisme te gaan organiseren?
Raadslid Dirk de Kort zou ook graag bijkomende begeleidingsmaatregelen uitgewerkt zien. Hij bedoelt hiermee een digitaal loket of een videoloket waar de burger tekst en uitleg krijgt voor ondersteuning bij het aanmaken van een account. Voor senioren kan dit echt moeilijk zijn.
Raadslid Dirk de Kort stelt deze actuele vraag omdat het binnenkort wordt ingevoerd. Bij andere maatregelen, bijvoorbeeld het wijkcirculatieplan, moet men achteraf gaan bijsturen. Hij wil dit hier voorkomen. Hij lijkt hem nuttig om nog een aantal zaken te bespreken en onderbouwen in plaats van holder de bolder en dit enkel kort toe te lichten op een commissievergadering. Hij vindt het een vreemde manier van werken dat dit op een maand wordt ingevoerd.
Schepen Van Honste licht toe dat deze actuele vraag normaal niet zou behandeld worden. Omdat het allemaal redelijk snel is ingevoerd zal zij toch enige toelichting geven. Ze beseft ook dat het snel ingevoerd is. Omwille hiervan wil ze graag antwoorden en een aantal suggesties van raadslid Dirk de Kort vindt ze ook terecht en wil ze over nadenken.
Schepen Van Honste beseft dat het snel is dat het wordt ingevoerd vanaf 1 juli 2021 maar dit heeft zijn redenen. Met betrekking tot het vaccinatiecentrum zal de Ploegsebaan terug open gesteld worden. Ze wil graag meegeven dat er geen enkele burger terug naar huis zal gestuurd worden. Het systeem wordt ingevoerd op 1 juli 2021 maar dit zal geleidelijk aan zijn. Mensen die er toch staan zonder afspraak zullen niet terug naar huis gestuurd worden. Deze mensen zullen voldoende geïnformeerd worden voor een volgende keer. Wanneer de burgers info of hulp nodig hebben, kunnen zij ook bellen. Het is zeker niet enkel digitaal, men kan zeker ook een afspraak digitaal maken. Igean heeft bevestigd dat ze hier ook een communicatieplan voor hebben.
Schepen Van Honste stelt dat het niet onoverkomelijk is dat je een uur op voorhand een afspraak moet maken. Ze is ervan overtuigd dat vele mensen dit ook zullen zien als een voordeel. Voor alles bestaat er een pro en een contra.
Schepen Van Honste vindt het geen goed idee om te zeggen tegen de mensen dat ze niet op zaterdag mogen komen. Ze vindt het eerder interessant om tegen de mensen te zeggen dat ze een afspraak kunnen maken op zaterdag, op deze manier zijn ze zeker dat ze dan kunnen komen. Igean had aangegeven dat het beter is om geen mix te doen omdat het dan verwarrend wordt voor de burgers. Na een aantal weken zal er sowieso een evaluatie volgen met Igean om te bekijken of er zaken bijgestuurd moeten worden. Igean kan dit systeem ook technisch sturen. Igean heeft dit in Ranst & Rumst (pilootgemeenten) bekeken. Brasschaat heeft bewust gewacht tot er pilootgemeenten startten om zo te kunnen bekijken hoe het daar dan gelopen is.
Schepen Van Honste vindt het “mobiel recyclagepark” geen slecht idee. Ze wil dit graag eens opnemen met igean. Ze vindt het een goede suggestie, dus zal het zeker opnemen. Ze licht toe dat het met de andere containerparken 1 werkingsgebied is. Zij zitten ook mee in de raad van bestuur en ze verwacht dat ook de andere containerparken gaan wachten. Het is de taak van Igean om dit alles op mekaar af te stemmen. Ze steunt hier dus volledig op Igean.
Schepen Van Honste verwijst graag naar de app voor het aanmaken van een account. Het gebruik wordt hier duidelijk toegelicht. Ze geeft mee dat het niet verplicht is om een account aan te maken. Voor mensen die geregeld naar het recyclagepark gaan, is het wel handig om een account te hebben. Ze geeft graag ook nog eens mee dat men gewoon kan bellen om een afspraak te maken. Volgens haar is de app echt heel gebruiksvriendelijk. Ze weet niet of een filmpje hier een meerwaarde kan betekenen? In de folder wordt ook toegelicht hoe men een account moet aanmaken. Oudere mensen die hulp nodig zouden hebben, mogen gerust bellen met Igean.
Schepen Van Honste begrijpt de bezorgdheden, maar ze is ervan overtuigd dat Igean dit goed mee zal opvolgen. Binnen een aantal maanden zal er bekeken kunnen worden of er bijschaving nodig is. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Het werken op afspraak in het gemeentehuis was in het begin ook moeilijk, maar nu loopt dat heel goed. Ze vraagt om het een kans te geven om dit rustig in te voeren. Er zal in het begin niemand doorgestuurd worden. Ze hoopt dat dit voldoet aan de bezorgdheden?
Raadslid Dirk de Kort bedankt schepen Van Honste voor haar antwoorden. Hij vindt het fijn dat ze dit constructief wilt bekijken, dit was ook de bedoeling. Hij geeft nogmaals aan dat het belangrijk is om mensen eigentijds te ondersteunen met bijvoorbeeld filmpjes om een account aan te maken.
Voorzitter Versompel merkt dat er een aantal mensen klaar zitten om hier verder op te reageren maar dit was helaas niet de bedoeling. Hij heeft toegelaten dat de vraag werd gesteld en dat erop geantwoord zou worden. Indien er nog vragen zijn, kunnen deze ten allen tijde aan het college gericht worden. Op verzoek zal ook Igean aanwezig zijn op de commissie van september. Hier zullen zij verdere vragen vanuit de gemeenteraad ook behandelen.
Beslissing
Het invoeren van het nieuwe afspraaksysteem voor onze bewoners van het recyclagepark Brasschaat vanaf 1 juli 2021 gebeurt holder de bolder waardoor onze burgers de dupe dreigen te worden van een slechtere dienstverlening vanuit de gemeente/IGEAN.
Er worden voor de bezoekers bijkomende drempels ingebouwd voor een bezoek aan het recyclagepark, doordat je minstens één uur reeds moet reserveren voor een tijdslot.
Neemt kennis van de vraag van Dirk de Kort, namens CD&V:
• Zijn de wachtrijen van wagens op de Ploegsebaan niet beperkt tot een zaterdag . Is het dan niet beter om oproep te doen aan de burgers om hun bezoek aan het recyclagepark van zaterdag te verplaatsen naar andere momenten?
• Is het wel wenselijk om de voorgestelde maatregel van verplichte afspraak in te voeren voor de hele week?
• Moet IGEAN/ de gemeente niet zelf moeite doen om het recyclagepark dichter te brengen bij de burger?
• In de stad Antwerpen komt de gemeentelijke overheid naar de burger toe met een mini-recyclagepark om kleine spullen in te zamelen en te recycleren. Het gaat om het inzamelen van frituurolie, batterijen, hout ( Max. 1 meter), ijzer ( Max. 1 meter) , harde plastic, piepschuim, kledij, klein gevaarlijk afval, kleine elektro en herbruikbare/herstelbare goederen, zoals speelgoed. Deze mobiele container zou kunnen worden geplaatst bij de wekelijkse markt en in andere wijken winkelcentrum Donk, Driehoek, …. .
• Het zou ook goed zijn voor mensen met een gezegende leeftijd, alleenstaanden of aan gebrek aan mobiliteit (voorbeeld ; gezinnen met één wagen of enkel met een fiets als vervoersmiddel).
• Werd deze maatregel afgepoetst bij de omliggende lokale besturen ? Gaat de gemeente Brassschaat niet aanmoedigen om voor haar inwoners recyclagetoerisme te gaan organiseren?
• Kunnen er geen bijkomende begeleidingsmaatregelen worden uitgewerkt ?
• Het voorzien van digitaal loket - videoloket waar de burger tekst en uitleg krijgt voor ondersteuning aanmaken accountant?
• Of de mogelijkheid om een filmpje te raadplegen met hulp , ondersteuning voor aanmaken accountant?
Jan Jambon Bart Brughmans Karin Beyers Tom Versompel Anne Van Aperen Joris Van Cauwelaert Barbara Cloet Rudi Pauwels Erwin Callens Inez Ven Ingeborg Hermans Karina Hans Johan Caluwé Niels de Kort Carla Pantens Walter Vermeulen André Van Mechelen Robrecht Eeman Bruno Heirman Luc Van der Schoepen Dieter Heughebaert Ward Schevernels Goele Fonteyn Dirk de Kort Cathy Mallentjer Jef Konings Bart Thijs Philip Cools Kasper Vanpoucke Hedwig van Baarle Adinda Van Gerven Greet Verbert Myriam Van Honste Jan Jambon Bart Brughmans Karin Beyers Tom Versompel Anne Van Aperen Joris Van Cauwelaert Rudi Pauwels Erwin Callens Inez Ven Ingeborg Hermans Karina Hans Johan Caluwé Niels de Kort Carla Pantens Walter Vermeulen André Van Mechelen Robrecht Eeman Bruno Heirman Luc Van der Schoepen Dieter Heughebaert Goele Fonteyn Dirk de Kort Cathy Mallentjer Jef Konings Bart Thijs Philip Cools Kasper Vanpoucke Hedwig van Baarle Adinda Van Gerven Greet Verbert Myriam Van Honste Adinda Van Gerven Joris Van Cauwelaert Karina Hans Bart Thijs Erwin Callens Myriam Van Honste Cathy Mallentjer Bruno Heirman Tom Versompel Carla Pantens Inez Ven Walter Vermeulen Jan Jambon Philip Cools Dieter Heughebaert Anne Van Aperen Goele Fonteyn Hedwig van Baarle Karin Beyers Rudi Pauwels Bart Brughmans Niels de Kort Kasper Vanpoucke Johan Caluwé Robrecht Eeman Jef Konings Ingeborg Hermans André Van Mechelen Dirk de Kort Greet Verbert Luc Van der Schoepen aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 10 Goedgekeurd
36 Pastorijstraat 1. Goedkeuring onderhandse verkoop. - GOEDGEKEURD
37 Molenveld 28. Goedkeuring verkoop. - GOEDGEKEURD
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.