Zitting van maandag 28 september 2020

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans en Bruno Heirman - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Shana Claessens en Cathy Mallentjer - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

 

 

Barbara Cloet korpschef  verlaat de zitting vanaf punt 2.

Jan Jambon raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 6.

Dirk de Kort verlaat de zitting, conform artikel 27 van het decreet lokaal bestuur bij de behandeling van punt 8.

Dirk de Kort raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 9.

Carla Pantens verlaat de zitting, conform artikel 27 van het decreet lokaal bestuur bij de behandeling van punt 16.

Carla Pantens schepen  vervoegt de zitting vanaf punt 17.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Goedkeuring interzonaal samenwerkingsprotocol FOCUS. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

De korpschef licht toe dat vandaag het samenwerkingsprotocol Focus werd geagendeerd.  Focus is al een tijdje in werking in de politiezone.  Het betreft een software die ontwikkeld is door de politiezone Antwerpen.  Het samenwerkingsprotocol omvat in bijlagen enerzijds een convenant dat afspraken vastlegt tussen de federale politie en politie Antwerpen en anderzijds financiële afspraken hieromtrent.  Het samenwerkingsprotocol regelt een aantal zaken, o.a.  dat de lokale politiezones in de mogelijkheid zijn  om softwareprogramma’s aan te kopen binnen Focus.  Eénmaal het samenwerkingsprotocol is goedgekeurd kan politie Brasschaat overgaan tot aankoop van een aantal apps.  Concreet willen ze overgaan tot de aankoop van 2 apps, nl.  voor de organisatie van patrouilles en voor de woonstcontroles.  Ze hoopt dat dit duidelijk is, maar vragen kunnen natuurlijk nog gesteld worden. 

 

Raadslid Hermans is ervan overtuigd dat dit een heel interessante bijdrage zou kunnen leveren.  Voor haar fractie is het belangrijk dat veiligheid besproken wordt en dat dit ook voldoende aandacht krijgt.  Het is een lijvig dossier met 9 bijlagen, ze heeft deze allemaal doorgenomen.  Raadslid Hermans vraagt of het mogelijk is om dit eens te agenderen op een commissie zodat ze er een beter zicht op hebben over wat dit precies gaat? 

 

De korpschef bevestigt dat ze dit zeker eens wil toelichten.  Ze zijn net gestart met Focus en dit zouden de eerste 2 apps zijn die zullen aangekocht worden.  Voor de politie is het ook allemaal nog nieuw.  Ze bevestigt dat het een lijvig document is, maar de bijlagen omvatten vooral afspraken tussen PZ Antwerpen (de ontwikkelaar van Focus) en de federale politie.  Eigenlijk was het de bedoeling dat de Federale politie de verdere uitrol en ontwikkeling zou doen maar omdat er daar weinig bewoog, heeft PZ Antwerpen dit terug in de hand genomen.  Zij willen dat de raadsleden op de hoogte zijn wat ieders rol is.  Het protocol moet goedgekeurd worden, en van zodra dit in orde is, zal Brasschaat 2 apps aankopen.  De app patrouille-locatie zou starten vanaf 1 januari 2021 en de app woonstcontrole tussen 1 oktober en 1 november.  Voor politie Brasschaat is dit volledig nieuw.  Ze zullen uitzoeken hoe alles werkt en wanneer de routine er is, zijn ze zeker bereid om dit te komen toelichten op een commissie.

 

Raadslid Brughmans heeft nog een vraag over de bijlage 6.  In de presentie op pagina 3 ziet hij dat de financiële bijdrage wordt berekend op basis van het feitelijke kader van de operationelen.  Hij vraagt zich af of dit over de effectieve bezetting gaat en wat de financiële impact is voor Brasschaat om toe te kunnen treden tot dit protocol?

 

De korpschef moet het nakijken, maar ze vermoedt dat het in Brasschaat het theoretisch kader is.  Het ondertekenen van het protocol op zich heeft geen financiële impact.  De ondertekening van het protocol is wel noodzakelijk om apps te kunnen aankopen.  De app voor de woonstcontrole wordt aangekocht voor maximaal 1818 euro en padlock voor maximaal 3300 euro.  De prijs kan lager zijn in functie van hoeveel zones hieraan deelnemen.  De programma’s hebben ook een jaarlijkse werkingskost.  Voor de app van de woonstcontrole bedraagt dit 117 euro en voor padlock is dit 226 euro per jaar.  De kostprijs is relatief beperkt.  Het ondertekenen van de overeenkomst op zich brengt geen kosten met zich mee.  Per aankoop van een app zal de politie goedkeuring moeten vragen aan het college of de gemeenteraad, dit afhankelijk van de bedragen. 

 

Raadslid Hoegaerts had een aantal vragen m.b.t. de financiële impact, maar deze werden grotendeels al beantwoord.  Zijn fractie is uiteraard voorstander van de apps indien deze ervoor zorgen dat de politie haar werk beter en efficiënter kan doen.  Hij vraagt zich nog af of we vanuit Brasschaat aan PZ Antwerpen zouden kunnen vragen om bepaalde apps te ontwikkelen? 

 

De korpschef licht toe dat er in het samenwerkingsprotocol 2 zaken onderscheiden worden.  Enerzijds, wanneer er een idee is, kan de vraag gesteld worden en dan zal er bij alle zones navraag gedaan worden of men bereid is om mee de ontwikkelkosten te betalen.  Anderzijds worden apps die ontwikkelt zijn, aangeboden aan alle zones.  In dit geval betreft het zuiver de aankoop van een app.  Dit is wat Brasschaat nu wenst te doen.  In functie van het aantal zones dat het aankoopt, zal de kostprijs bepaald worden.  Ook een stukje van de ontwikkelkost zal terugbetaald worden aan de politiezones die initieel hebben geïnvesteerd in de software.  De software m.b.t. de woonstcontrole werd ontwikkeld in Limburg, maar er waren 15 zones die deze kost mee wilden dragen.  Nu wordt dit ook aangeboden aan alle andere zones.

 

Raadslid Hoegaerts heeft nog een laatste vraag omtrent het aantal zones dat deelneemt aan deze samenwerkingsovereenkomst.  Hij vraagt zich af of dit enkel geconcentreerd is rond Antwerpen?

 

De korpschef licht toe dat dit wordt aangeboden in heel het land.  Antwerpen heeft dit ontwikkeld, maar vervolgens werd er federaal beslist dat men dit wilde uitrollen voor heel de politie.  Het was de bedoeling dat de federale politie hier de lead in ging nemen maar omdat dit op zich liet wachten, is er nu een andere vorm van samenwerking gekomen.  Antwerpen neemt hier nu het initiatief.  Het voorstel van protocol wordt voorgelegd aan elke politiezone in het land. 

 

Raadslid Hoegaerts vraagt zich af of er met het aankopen van deze nieuwe apps ook programma’s zijn die de politie zullen verlaten of dat het louter bijkomende apps betreft? 

 

De korpschef bevestigt dat dit bijkomende apps zijn.  De woonstcontrole is op dit moment enkel een programma bij de dienst burgerzaken bij de gemeente.  Op dit moment is dit nog een papieren dossier bij de politie.  De patrouillelocaties gebeuren de dag van vandaag deels op papier en deels in oude systemen.  Het zijn geen zaken die vervangen worden. 

 

Raadslid Hoegaerts vraagt zich tot slot uit nieuwsgierigheid af of de patrouillelocaties gaan over waar de patrouilles zijn of eerder waar de patrouilles naartoe moeten? 

 

De korpschef licht toe dat men de dag van vandaag al kan zien waar de patrouilles zich bevinden.  Met de nieuwe app worden de locaties gepusht.  Wanneer er een ploeg aan het rondrijden is en niet belast zijn met interventies, kunnen zij onmiddellijk gelinkt worden aan een melding uit de buurt waar ze op dat moment zijn.  Vroeger moest dit allemaal via een mondelinge briefing.  Er was veel informatieuitwisseling maar op deze manier kwam er weinig feedback terug.  Via het nieuwe systeem kan er sneller worden geïntervenieerd en wordt de feedback over de interventie sneller gecimmonuceerd en geregistreerd. 

 

Raadslid Hoegaerts dankt de korpschef voor de toelichting. 

 

Schepen Heirman dankt de korpschef voor de toelichting en wenst een kleine aanvulling te doen.  Het betreft een investeringskost van 5189 euro en een jaarlijkse werkingskost van 364 euro.  Voor de volledigheid vermeldt hij tevens dat er ook nog een kost is voor de gemeente voor de koppeling met Cipal Schaubroeck.  Het gaat over een opleidingskost van 396 euro en een maandelijkse wederkerende kost van 300 euro. 

 

Raadslid Hermans zou graag nog weten of dit project een impact heeft op het personeelskader. 

 

De korpschef geeft mee dat ze niet direct een impact ziet op personeel.  Het proces van het inschrijven van nieuwe inwoners zou iets moeten verkorten omdat het digitaal gaat.  Door de invoering van padlock hoopt ze dat er een nieuwe manier van feedback krijgen gaat ontstaan.  Ze ziet het niet als een werklastverlaging of werklastverhoging maar eerder meer informatie en efficiënter werken. 

 

Raadslid Hermans dankt de korpschef voor de toelichting. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

In het bestuursakkoord 2019-2025 wordt gepleit voor een moderne politie die over hedendaagse middelen beschikt qua uitrusting en personeel. De uitrol van het FOCUS-project is hiervoor de kapstok. FOCUS is een innovatief concept dat functies en informatie op maat biedt voor de politiemedewerkers. De tool maakt het mogelijk om snel en efficiënt informatie te raadplegen, waarbij veiligheid centraal staat. FOCUS maakt de verschillende politieapps en databanken raadpleegbaar op het terrein. De zoek-app doorzoekt alle beschikbare bronnen en reikt de info proactief aan. Bovendien levert FOCUS real time informatie aan over incidenten op het terrein, met informatie recht vanuit de dispatchingcentrale.

FOCUS werd ontwikkeld door de politiezone (PZ) Antwerpen. Er werd een convenant ontwikkeld waarbij het platform voor de hele geïntegreerde politie ter beschikking wordt gesteld, in samenwerking met de federale politie (DGR/ DRI). In het basisconvenant werden twee principes in het leven geroepen: de cofinanciering en de lokale initiatiefruimte. Het basisconvenant legt tevens uit hoe PZ Antwerpen en DRi samenwerken om het platform FOCUS ter beschikking te stellen voor de hele geïntegreerde politie. Enerzijds heeft PZ Antwerpen het FOCUS basispakket gratis ter beschikking gesteld en haar diensten als softwarebouwer aangeboden. Anderzijds heeft DRI het engagement genomen om het platform verder functioneel uit te bouwen en het technisch beheer van het platform te verzorgen. Door omstandigheden is de verdere uitbouw van FOCUS met federale middelen de afgelopen tijd beperkt gebleven.

Het interzonaal samenwerkingsprotocol vult deze leemte in: de projecten die onder het stelsel van het interzonale protocol vallen, zijn een aanvulling op het basispakket en op alle andere functionaliteiten die federaal door DRi worden voorzien. In afwachting van federale initiatieven, heeft PZ Antwerpen ondertussen het FOCUS platform uitgebreid in functie van haar lokale behoeften. Het interzonaal samenwerkingsprotocol, als bijlage toegevoegd, is complementair met het basisconvenant en het financieel protocol dat in december 2018 werd afgesproken door PZ Antwerpen en DGR/ DRi.

 

Juridisch kader

Wet van 5 augustus 1992 op het politieambt

Wet van 7 december 1998 op de geïntegreerde politie gestructureerd op 2 niveaus

 

Financiële gevolgen

In het interzonaal samenwerkingsprotocol wordt de optie voor andere politiezones toegelicht om ook deze bijkomende FOCUS modules in gebruik te nemen onder de noemer van 'FOCUS product'. De politiezone draagt in dat geval financieel bij volgens de verdeelsleutel waarbij alle eenheden van de lokale politie de module zouden gebruiken. Politiezones die een product willen afnemen of willen deelnemen aan een project, leggen de kadertekst van het interzonaal samenwerkingsprotocol eenmalig ter goedkeuring voor aan hun gemeenteraad. Een politiezone kan haar deelname aan een project of ingebruikname van een module dan specifiek aanvragen mits financiële goedkeuring.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het interzonaal samenwerkingsprotocol Focus, inclusief financieel protocol en basisconvenant, als bijlage toegevoegd.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

2 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 31 augustus 2020. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke heeft 2 kleine opmerkingen die hij zal bezorgen aan dienst als dat voldoende is voor de voorzitter.  Het betreft een opmerking over punt 2 en punt 10. 

 

Voorzitter Versompel vraagt om de opmerkingen toch te maken gezien het een aanpassing van de notulen tot gevolg kan hebben.

 

Raadslid Vanpoucke komt voor punt 2 graag terug op het antwoord naar aanleiding van zijn vraag. 

 

Hij citeert :

“(...) De feiten doen zich vooral voor in de wijk Driehoek. Raadslid Vanpoucke vraagt zich af of benadeelden een sticker terug krijgen? Hij kreeg van de politie het antwoord dat deze mensen beroep kunnen doen op de afvalfoon. Naast zijn woorden van dank aan de korpschef vraagt hij zich nog af of de afvalfoon dan gratis is of moet de burger hier nog voor betalen?”

 

Het ging hem toen niet over de vraag of de afvalfoon gratis is, maar of, wanneer na een officiële klacht via een PV, de burger dan toch wordt verder geholpen door bijvoorbeeld een gratis ophaling.

 

 

Bij punt 10 gaat het niet over “deze exploitatiekosten” maar moet het “de exploitatietekorten” zijn. Bij  “de 90% voor investeringen” ontbreken de woorden “voor investeringen”. 

 

Voorzitter Versompel bevestigt dat dit werd genoteerd en zal aangepast worden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 31 augustus 2020 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 31 augustus 2020 worden goedgekeurd, mits aanpassing van

          punt 2: “(...) De feiten doen zich vooral voor in de wijk Driehoek. Raadslid Vanpoucke vraagt zich af of benadeelden een sticker terug krijgen? Hij kreeg van de politie het antwoord dat deze mensen beroep kunnen doen op de afvalfoon. Naast zijn woorden van dank aan de korpschef vraagt hij zich nog af of de afvalfoon dan gratis is of moet de burger hier nog voor betalen?”

 

Gaat niet om de vraag of de afvalfoon dan gratis is, maar of, wanneer na een officiële klacht via een PV, de burger dan toch wordt verdergeholpen door een gratis ophaling.

          punt 10:

“deze exploitatiekosten” moet zijn “dat exploitatietekorten”. En “de 90% voor investeringen” (woorden “voor investeringen” vergeten).

 

.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

3 Gemeenteraadscommissie inzake deontologische code voor lokale mandatarissen. Aanduiding van leden. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt een bijzondere commissie voor deontologische code voor mandatarissen voorzien.

Deze commissie bestaat uit 11 leden. De mandaten worden, conform het huishoudelijk reglement, als volgt aan de fracties toegekend:

          N-VA: 6 leden

          CD&V: 2 leden

          Brasschaat 2012: 1 lid

          Vlaams Belang: 1 lid

          Open VLD: 1 lid

          PVDA: 0 leden

PVDA is niet vertegenwoordigd in deze commissie. Om die reden kan de fractie, conform het decreet, een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

In zitting van 26 augustus 2019 stelde de gemeenteraad de bijzonder commissie voor deontologische code samen. Hierbij werd maar een lid voor CD&V aangeduid, dit dient te worden rechtgezet.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie inzake deontologische code voor lokale mandatarissen wordt als volgt samengesteld:

 

Voor N-VA:

          Karin Beyers

          Erwin Callens

          Karina Hans

          Bruno Heirman

          Hedwig Van Baarle

          Walter Vermeulen

 

Voor de Open VLD-fractie:

          Christophe Thomas

 

Voor de CD&V-fractie:

          Niels de Kort

          Jef Konings

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie:

          Rudi Pauwels

 

Voor de Vlaams Belang-fractie:

          Dimitri Hoegaerts

 

De PVDA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

Art.2.- Tom Versompel is voorzitter.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

4 Uitvoering sectoraal akkoord. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke las in het protocol van vakorganisaties de vermelding van de cheques van 7,5 euro.  In het ontwerp van beslissing staat 8 euro.  Hij wil dit even signaleren zodat hij zeker is dat de mensen correct zullen uitbetaald worden. 

 

Schepen Heirman licht toe dat de maaltijdcheques in juni 2020 verhoogd zijn van 6 euro naar 8 euro.  Dit jaar is men niet meer in de mogelijkheid om de 300 euro op deze manier aan iedereen te geven, vandaar dat men in juni reeds 2 euro verhoging heeft gegeven.  Op het einde van dit jaar zal er nog een kleine bijpassing nodig zijn die dan onder de vorm van een ecocheque zal gegeven worden.  Vanaf 2021 zullen de maaltijdcheques 7,5 euro bedragen voor een volledig jaar.  Op deze manier komt men aan de 300 euro per jaar die door het sectoraal akkoord beoogd wordt. 

 

Raadslid Vanpoucke dankt schepen Heirman voor de duidelijke toelichting. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Naar aanleiding van het sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale besturen moet het bestuur maatregelen treffen om de koopkracht te verhogen van al de personeelsleden met een totaalbedrag van 300 euro per voltijdse equivalent medewerker, deeltijdse medewerkers worden pro rata vergoed.

 

Er wordt voorgesteld om de werkgeversbijdrage van de maaltijdcheques voor de periode van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020 te verhogen met 2 euro. De zichtwaarde van de maaltijdcheques zal dan 8 euro bedragen. Het resterend bedrag zal vergoed worden via eco-cheques die eveneens pro rata worden berekend met een maximum van 50 EUR.

 

Deze extra loonkosten zullen gedeeltelijk gecompenseerd worden door de VIA-middelen. Het juiste bedrag dat zal toegekend worden is momenteel nog niet gekend.

 

Juridisch kader

Het sectoraal akkoord lokale en provinciale besturen 2020.

 

Adviezen

Deze aangelegenheid werd besproken met de representatieve vakorganisaties op 18 juni 2020 en er werd een protocol van akkoord ondertekend.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

72.046,87 euro, btw inbegrepen

Budgetsleutel

de respectievelijke budgetsleutels van de lonen

Budget/jaar

Exploitatie in 2020, deze uitgave kan opgevangen worden binnen het globaal personeelbudget.

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

2020/56

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De werkgeversbijdrage van de maaltijdcheques wordt voor de periode van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020 verhoogd met 2 euro. De totale zichtwaarde bedraagt dan 8 euro per maaltijdcheque.

 

Art.2.- Het resterend bedrag waarop de personeelsleden recht hebben volgens het sectoraal akkoord, zal vergoed worden door middel van eco-cheques, die eveneens pro rata worden berekend met een maximum van 50 EUR.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

5 Wijziging organogram.  Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans merkt op dat zijn fractie hun bezorgdheid omtrent het besluitvormingsproces rond personeelszaken reeds op de commissie heeft uitgesproken.  Hij bedoelt hier meer bepaald de transparantie en de duidelijkheid voor de gemeenteraad: organogram, formatie, bezetting, uitdovende functies,… 

 

Hij verwijst naar de inmiddels vierde wijziging van het organogram op 20 maanden tijd. Telkens is zijn fractie tussen gekomen met vragen voor verduidelijking rond motivering, functiebeschrijvingen en kostprijs van deze wijzigingen.  Hij geeft mee dat deze gegevens normaal bij een dossier moeten steken dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, en het eigenlijk niet kan dat ze hier moeten achter vragen.  Het personeelsbudget is de zwaarste exploitatiekost en bij zijn weten is het vastleggen van het organogram niet gedelegeerd aan het schepencollege of aan het managementteam.  Hij vindt nochtans niet veel terug in de notulen van het college over de voorliggende wijzigingen in het organogram. 

 

De CD&V fractie beschouwt de powerpoint die voorligt niet als een afdoende motivatienota en functiebeschrijving, en ze zullen louter om deze reden de wijzigingen dus niet goedkeuren.

 

De tweede reden is dat ze het ongehoord vinden om vandaag een organogram goed te keuren en tegelijk in dit besluit opdracht te geven om in het budget 2021 de nodige middelen te voorzien.  Dit is volgens hem de kar voor het paard spannen nu onvoldoende duidelijk is welke weerslag de covid-19 crisis zal hebben op de gemeentelijke ontvangsten.  Raadslid Brughmans denkt hierbij bijvoorbeeld aan de weerslag op de opcentiemen onroerende voorheffing.  Er wordt nergens melding gemaakt van de financiële impact, en het gaat hier over een nieuw niveau A5, een nieuw niveau A4 en een nieuw niveau A1.  Voorzichtigheid is hier volgens hem zeker op zijn plaats, en deze opdracht om middelen te voorzien is een voorafname op de budgetbesprekingen.  Hij vraagt zich af of het college de exacte impact kent? 

 

Raadslid Brughmans geeft mee dat zijn fractie over de grond van de zaak een mening heeft geventileerd op de commissie.  Hij vindt het een precedent dat het organogram gebruikt wordt als instrument om toekomstige pensioneringen binnen enkele jaren te ondervangen.  

 

Raadslid Hoegaerts sluit deels aan bij de opmerkingen van raadslid Brughmans.  Een organogram is volgens hem een dynamisch gegeven in een dynamische organisatie die veranderingen kan ondergaan. 

 

Zijn fractie is op de commissie dieper ingegaan op het voorgestelde organogram en hij komt er graag vandaag op terug want ze zijn niet overtuigd van 1 bepaalde maatregel, meer bepaald op het beleidsdomein plaatsgebonden zaken. 

 

Daar waar in andere beleidsdomeinen wat herschikkingen van taken en mogelijks verschuivingen zijn, spreekt men bij plaatsgebonden zaken van een opsplitsing in twee bijna aparte diensten in afwachting van een mogelijke, maar voorlopig onduidelijke pensionering.  Dat de projecten-cel een nieuwe of bijkomende afdeling wordt, is niet onlogisch, maar ook daar moet volgens hem bekeken worden dat de overlap of “conflicts of interest” vermeden worden.  Voorheen was de projecten-cel een ondersteunende dienst die nu naast andere afdelingen komt te staan.  Hij stelt zich de vraag wie de “lead” zal nemen bij projecten in de toekomst? 

 

Het voornaamste bezwaar van zijn fractie is dat plaatsgebonden zaken nu tijdelijk twee beleidsmanagers zal krijgen.  Het is effectief tijdelijk, want dit werd beaamd op de commissie.  Binnen enkele jaren voorziet men dan opnieuw om de diensten of afdelingen terug samen te voegen. 

 

Raadslid Hoegaerts merkt op dat een probleem dat mogelijks rijst, de uiteindelijke verantwoordelijkheid is.  Hij vraagt zich af wie er verantwoordelijk is ten aanzien van het beleid?  Is dit dan de oude beleidsmanager of de nieuwe beleidsmanager “to-be”?  Wie zal de verantwoordelijkheid afleggen ten aanzien van de gemeenteraad en het college?

 

In de toekomst zullen de twee diensten dan terug samengevoegd worden.  Hij stelt in vraag wie het meest kans gaat maken om door te groeien bij vacante plaatsen?  Zullen het degene zijn die zijn achtergebleven bij de afscheidnemende beleidsmanager of zij die vanaf nu mee onder de vleugels worden genomen van de nieuwe beleidsmanager to-be?

 

Zijn fractie ziet geen heil in een zogenaamde ontdubbeling, maar wel in de aanstelling van een nieuwe beleidsmanager te zijner tijd, die op tijd wordt voorbereid om alle afdelingen te leiden.  Dit is alsook een nadeel in het nieuwe scenario.  De nieuwe beleidsmanager to-be zal voorbereid worden om ruimte & wonen, lokaal ondernemen & toerisme, facilitair beleid en administratie patrimonium te leiden, maar niet of veel minder om projecten patrimoniumbeheer, infrastructuur, mobiliteit en groen & natuur te leiden. 

 

De Vlaams Belang fractie ziet dan ook eerder heil in het feit dat de huidige beleidsmanager plaatsgebonden zaken de toekomstige beleidsmanager onder zijn vleugels zou nemen en dat zij dagelijks binnen alle afdelingen zou dubbel lopen en binnen alle afdelingen actief zijn.  Nu worden ze bijna los van elkaar in aparte hokjes gestoken met een mogelijk gevolg voor de gezonde werking van het geheel van de dienst. 

 

Op basis hiervan zal fractie Vlaams Belang dit niet goedkeuren. 

 

Schepen Heirman geeft mee dat het organogram dat ter goedkeuring ligt, een meerwaarde zal hebben van ongeveer 80 000 euro.  Dit is verwaarloosbaar op een personeelsbudget van 23 miljoen euro. Dit is minder dan 0,003%.  Hij bevestigt de stelling van raadslid Hoegaerts dat een organogram een dynamisch geheel is.  De opsplitsing bij plaatsgebonden zaken gebeurt louter in functie van de continuïteit van de werking van deze grote dienst waar heel veel kennis en expertise zit.  Dit is niet op 1-2-3 overgedragen.  Dit zal de komende 2 jaar overgedragen worden en daarna zullen de 2 functies van beleidsmanagers terug samen gevoegd worden naar 1 functie. 

 

Scheper Heirman bevestigt dat het een bevoegdheid van de gemeenteraad is en niet van het college.  Omwille van deze reden ligt dit punt vandaag ook hier ter goedkeuring.  In voorbereiding van de goedkeuring wordt er binnen de organisatie al bekeken hoe dit zal ingevuld worden.   Normaal gezien zullen alle doorgroeifuncties gewoon opgesteld worden.  Dit kan natuurlijk niet met 100% zekerheid op voorhand gezegd worden. 

 

 

Raadslid Pauwels komt ook graag nog even terug op de onduidelijkheden, het is namelijk al de vierde keer dat ze een wijziging van organogram moeten goedkeuren.  Door de onduidelijkheden wil fractie Brasschaat 2012 zich onthouden op dit punt. 

 

Raadslid Hoegaerts dankt schepen Heirman voor zijn antwoord.  Hij betwijfelt of het college het plaatje al niet gelegd heeft?  Hij gelooft niet dat de maatregelen in functie van de continuïteit worden genomen, het lijkt hem eerder dat de continuïteit wordt gebroken.  Het was volgens hem beter geweest dat een nieuwe beleidsmanager zou worden opgeleid of begeleid worden binnen alle afdelingen en dat de oude beleidsmanager zijn zeg zou blijven behouden over alle afdelingen tot aan zijn pensioen. 

 

Schepen Heirman komt nog even terug op de opmerking van raadslid Pauwels.  Er zijn 3 wezenlijke wijzigingen in het organogram en de ontdubbeling van de beleidsmanager plaatsgebonden zaken.  Er zijn 450 mensen bij de gemeente en 450 mensen in het onderwijs.  Heel deze begeleiding wordt weggeschoven bij de algemeen directeur naar een nieuwe functie, een verantwoordelijke bij de projecten-cel en de rest blijft hetzelfde. 

 

Raadslid Brughmans dankt de schepen voor zijn antwoord.  Hij bevestigt dat ook voor zijn fractie het organogram een dynamisch gegeven is.  De 80 000 euro is jaarlijks terugkerend in de meerjarenplanning.  Hij wil graag toch ook nog eens wijzen op het belang van de volledigheid van het dossier.  Vroeger moest een motivatienota en financiële verantwoording voorgelegd worden aan de dienst toezicht van de hogere overheid.  Dit dossier zou zo niet passeren daar.  Volgens hem mag de lat gerust wat hoger gelegd worden.

 

Schepen Heirman geeft nog mee dat een organogram een streefdoel is.  Dit is nooit 100% ingevuld.  De 80 000 euro is in theorie, dit zal in praktijk de komende jaren heel goed meevallen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 27 april 2020 werd de laatste wijziging aan het gemeenschappelijk organogram goedgekeurd.

 

Momenteel is het noodzakelijk om het gemeenschappelijk organogram te actualiseren met de wijzigingen die werden besproken en werden goedgekeurd. Een overzicht van de wijzigingen wordt bijgevoegd als bijlage.

 

Juridisch kader

De wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden

van haar personeel.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd.

Het besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007, zoals gewijzigd, waarin de minimale

voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel

vermeld staan.

Het gemeenteraadsbesluit van 18 december 2008, zoals gewijzigd, waarin de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel wordt vastgesteld met ingang van 1 januari 2009.

 

Adviezen

Deze aangelegenheid werd ter onderhandeling voorgelegd aan de representatieve vakorganisaties hetgeen blijkt uit bijgevoegd protocol.

 

Financiële gevolgen

De wijzigingen aan het organogram worden opgenomen in het personeelsbudget 2021.

 

BESLUIT:

Met 19 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 9 neen-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Greet Verbert en Shana Claessens), 4 onthoudingen (Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke).

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de wijzigingen van het organogram zoals vermeld als bijlage.

 

 

Art.2- Deze aangelegenheid zal verzonden worden naar de hogere overheid binnen de vastgestelde termijnen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

6 COVID19. Steunmaatregel organisatie N8. Toelage aan VZW International Games voor gemaakte kosten in kader voorbereiding N8 editie 2020. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Konings komt terug op het feit dat vorig jaar tijdens de zitting van 17 september 2019 werd beslist om een toelage van 16 619 euro uit te keren aan de vzw int. Games voor extra kosten bij de organisatie van de (N)acht in 2019.  Dit ondanks dat de overeenkomst stipuleert dat het gemeentebestuur in het BBC een jaarlijkse toelage voorziet van 20 000 euro.  Dit bedrag moet de vzw doorstorten naar Cycling Vlaanderen die op haar beurt de renners hiermee betaalt.  Alle overige kosten moeten gedragen worden door de organisatie die ook de verdere risico’s draagt.  Tijdens het debat toen heeft de toenmalige burgemeester Jambon zicht sterk gemaakt dat dit nu echt wel de laatste toelage zou zijn.  We zijn amper één jaar verder en nu volgen de extra vragen reeds.

 

Hij verwijst meer in detail naar de toelage van 175,50 euro voor hun lidmaatschap bij Cycling Vlaanderen.  Dit is de effectieve club-licentie.  Dit heeft men nodig om een wedstrijd te mogen organiseren binnen Cycling Vlaanderen.  De VZW organiseert ook nog de Scheldeprijs in Antwerpen met deze licentie.  Hij vindt het dan ook niet kunnen dat dit wordt terug gevraagd aan de gemeente. 

 

Vervolgens komt hij ook nog terug op de factuur voor de aanmaak van een sponsorbrochure.  Dit is een factuur van BASJ aan int. Games.  Deze zijn telkens 2 dezelfde personen, die worden vermeld aan het einde van de sponsorbrochure.  Het komt erop neer dat zij facturen aan zichzelf schrijven en de gemeente Brasschaat laat terug betalen.  Dit is niet erg netjes. 

 

Omwille van deze redenen zal fractie CD&V dit niet goedkeuren. 

 

Als laatste wil raadslid Konings nog graag weten of de jaarlijkse toelage van 20 000 euro nog uitgekeerd worden.

 

Schepen Heirman bevestigt dat deze 20 000 euro niet zal uitgekeerd worden.  Er is wel een kleine bijdrage die vandaag gestemd wordt en daar zal de burgemeester nog een toelichting bij geven.

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat er vandaag enkel een kleine toelage wordt goedgekeurd voor de gemaakte kosten m.b.t. de organisatie van de wedstrijd.  In artikel 1 van de overeenkomst staat ook vermeld dat op vraag van de gemeente de organisatie de koers elk jaar zal organiseren.  De kosten voor de brochure werden gemaakt en door de corona-crisis zal dit niet kunnen doorgaan.  Omdat het college opdrachtgever is tot organisatie van de koers, vinden zij het niet meer dan billijk om tussen te komen in de kosten.  Deze kosten zullen terug betaald worden zonder BTW.   Dit werd ook gedaan voor diverse andere verenigingen die bijvoorbeeld geen jaarlijkse wafelbak konden organiseren.  Dit werd op basis van de corona-toelage gedaan.  

 

Raadslid Konings vindt niet dat het gemeentebestuur dit moet betalen.  Dit zit in hun businessplan en moeten ze zelf maar doen.  Zijn fractie zal dit niet goedkeuren. 

 

Raadslid Hermans komt terug op de opmerking van waarnemend burgemeester Cools aangaande nog een aantal zaken die werden terug betaald.  Zij wil graag een oplijsting krijgen van welke bedragen er werden terug betaald aan de verenigingen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat te gepaste tijde een oplijsting kan bezorgd worden met betrekking tot alle tegemoetkomingen die uitbetaald werden in functie van activiteiten die niet konden doorgaan omwille van corona.  Dit zal in de toekomst op een commissie besproken worden.

 

Raadslid Hoegaerts wenst graag nog wat bijkomende verduidelijking.  Het is volgens hem bij raadslid Konings niet te doen om het betalen van de factuur, maar wel om een interne factuur voor het maken van de drukkosten. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat dit gaat over de druk- en opmaakkosten voor de sponsorbrochure. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De organisatie van de N8 van Brasschaat is uitbesteed aan de VZW International Games (0809.087.886).

Voor de organisatie van de N8 is er een tussenkomst in de gemaakte kosten volgens de overeenkomst opgenomen in bijlage, op basis waarvan de toelage binnen het goedgekeurd budget, wordt uitbetaald.

Dit jaar kan de "N8 van Brasschaat" niet plaatsvinden omwille van de veiligheidsmaatregelen en de annulatie van de "N8 van Brasschaat" door het gemeentebestuur.

Vanuit de VZW International Games  wordt gevraagd om een tussenkomst te krijgen voor gemaakte kosten.

 

Het betreft volgende facturen:

          Cycling Vlaanderen - 172,50euro – Kosten aansluiting voor de organisatie N8 van Brasschaat 2020

          BASJ BVBA - 1.182,00euro + 248,22euro BTW

          Opmaak sponsorbrochure N8 (DASI)

          Drukwerk sponsorbrochure N8 (Bode Van Schoten)

 

Totaal gemaakte kosten: 1.354,50euro exclusief BTW, hetzij 1.602,72euro inclusief BTW

 

De dienst financiën merkt op dat een uitbetaling van de toelage volgens het huidige reglement niet kan. De toelage dient om de volgende kosten te dekken: "de toelage wordt gebruikt voor de betaling van de renners en moet door VZW Int Games doorgestort worden aan Cycling Vlaanderen. De toelage wordt ten laatste 2 maanden voor de wedstrijd gestort op bovenstaande rekening. International Games bezorgt het bewijs van doorstorting van dit bedrag aan het gemeentebestuur binnen de maand na ontvangst van de toelage."

 

Een mogelijke uitbetaling voor de vergoeding van gemaakte kosten dient via een door de gemeenteraad goedgekeurd toelagereglement te verlopen. Dit kan via de goedkeuring van een nominatieve toelage door de gemeenteraad.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur art.41, tweede lid 23°: bevoegdheid gemeenteraad inzake vaststellen subsidiereglementen en nominatieve subsidies.

 

Financiële gevolgen

Kost

Bedrag: 1.354,50euro

Eenmalige toelage.

 

Budgetsleutel

0740/64930510 Toelage (N)Acht van Brasschaat

05.03.05.01 We ondersteunen grote sportmanifestaties en - initiatieven zoals oa. triatlon, n8, wielerkoersen, …

Budget/jaar

Exploitatie in 2020

Krediet beschikbaar

Ja, binnen het budget van de toelage voor de vergoeding van renners.

Visum financieel directeur

Niet van toepassing.

 

BESLUIT:

Met 27 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dimitri Hoegaerts, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 6 neen-stemmen (Dirk de Kort, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort en Shana Claessens).

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de uitbetaling van een toelage voor een bedrag van 1.354,50 euro aan VZW International Games. Dit bedrag dient om door de organisatie gemaakte kosten te vergoeden die werden gemaakt in de voorbereiding van de lokale wielerwedstrijd N8 van Brasschaat, dewelke omwille van de Corona-maatregelen niet plaatsvindt.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

7 BBC Opvolgingsrapportering per 30/6/2020. Kennisneming - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans wil de financieel beheerder en de financiële diensten bedanken voor de duidelijke rapportering die zij voorleggen.  Het college heeft ervoor gekozen om bepaalde actieplannen niet te rapporteren aan de gemeenteraad door ze als niet-prioritair te onderschrijven.  Zijn fractie zal die in de toekomst mee onder de loep blijven nemen. 

 

Raadslid Brughmans geeft vervolgens het woord door aan raadslid Niels de Kort. 

 

Raadslid Niels de Kort verwijst naar punt 3.2.4 van de nota beleidsevaluatie.  Bij de start van de legislatuur was er beloofd om een parkeerstudie te laten uitvoeren om de haalbaarheid van de ondergrondse parking te bekijken.  Op dit moment is dit nog niet in de stuurgroep mobiliteit besproken.  Hij wil graag weten wat hier de stand van zaken is.  Hij vraagt zich af of er een studiebureau werd aangesteld?  Hij wil graag ook weten wanneer de telling van de resultaten verwacht worden?  Er werd dit jaar 40 000 euro ingeschreven, maar er werd nog niets uitgegeven.  Deze opdracht zou volgens hem al lang gegund moeten zijn.  Hij wil graag weten of dit budget verschoven zal worden en wat de standpunten hieromtrent zijn? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat het bestek van de parkeerverordening zo goed als klaar is.  Dit behelst ook een parkeerstudie wat een onderdeel is van het parkeerbeleidsplan.  Het parkeerbeleidsplan kadert dan weer in een groter geheel van het mobiliteitsplan.  Het onderzoek van de haalbaarheid van de ondergrondse parking zit vervat in de parkeerstudie. 

 

Raadslid Niels de Kort meldt dat hij dit dossier nog niet op het college heeft zien staan.  Hij wil graag weten wanneer de resultaten van de studie verwacht worden? 

 

Schepen Fonteyn geeft mee dat het bestek nog moet goedgekeurd worden.  De laatste hand wordt gelegd aan het bestek en dan moet dit nog aanbesteed en gegund worden. 

 

Raadslid Niels de Kort concludeert dat er al 1,5 jaar tijd is overgegaan zonder dat er al te veel gebeurd is.  Op deze manier belandt dit op de Griekse kalender.  Titelvoerend burgemeester Jambon had volgens hem destijds gezegd dat dit nog deze legislatuur zou kunnen gerealiseerd worden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht graag toe dat deze rapportage geëent is op 30 juni 2020.  Momenteel zit men in het eerste jaar van de BBC / meerjarenplan 2020 – 2025.  Dit is een eerste terugkoppeling aan de gemeenteraad van hoever men staat met de verschillende actieplannen.  Schepen Fonteyn heeft correct toegelicht hoe ver men op 30 juni 2020 stond met dit actieplan.  Wanneer het bestek is goedgekeurd en uitgevoerd zal er een vordering zijn.  Per 31 december 2020 volgt er in het voorjaar opnieuw een rapportagemoment waarin de verdere vooruitgang zichtbaar zal zijn. 

 

Raadslid Niels de Kort bedankt voor de antwoorden.  De antwoorden zijn correct, maar hij vreest dat deze verkiezingsbelofte in de vuilbak beland.  Hij zal het dossier blijven opvolgen en hoopt op een goed einde. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft mee dat zijn opvolging het college zal scherp houden in het bereiken van de doelstellingen.

Raadslid Pauwels meldt dat zijn fractie zich zal onthouden.  Dit op basis van de vaststellingen die in de akte voorkomen.  Gezien hun tegenstem bij het meerjarenplan, onthoudt zijn fractie zich voor deze voortgangsrapportage en zal uiteraard het meerjarenplan verder opvolgen. 

Waarnemend burgemeester Cools geeft mee dat hier niet moet gestemd worden aangezien het een kennisneming is.

 

Voorzitter Versompel bevestigt dit. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Naar aanleiding van het decreet lokaal bestuur en de BBC wetgeving dient er een opvolgingsrapportering naar de Gemeente/OCMW raden te gebeuren.

Deze bevat minstens volgende elementen:

1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;

2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en

uitgaven voor het lopende jaar;

J1 Doelstellingenrekening (vastgelegd model)

T2 UItgaven en ontvangsten volgens economische Aard (vastgelegd model)

3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;

4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico’s.

 

Bij opmaak van de meerjarenplanning gaf de gemeenteraad/OCMW de goedkeuring om te rapporteren op het niveau van Actieplan.

 

De rapportering werd per 30 juni opgestart en is nu in een eerste cyclus.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal bestuur

Art. 263. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd. Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd..

 

BBC Besluit

Art. 29. De opvolgingsrapportering, vermeld in artikel 263 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, bevat minstens al de volgende elementen:

1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;

2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;

3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;

4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico’s.

 

Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

Art. 5. Het overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar in de opvolgingsrapportering, vermeld in artikel 29, 2°, van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, bevat minstens al de volgende elementen:

1° een overzicht van de ontvangsten en uitgaven, opgesteld conform schema J1, dat opgenomen is in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd;

2° een overzicht van de ontvangsten en uitgaven naar economische aard, opgesteld conform schema T2, dat opgenomen is in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd.

 

 

Neemt kennis van de BBC opvolgingsrapportering per 30 juni 2020.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

8 Toelage aan Casa Callenta online platform. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Casa Callenta is een warm (t)huis voor en door lotgenoten met kanker.

 

Zij vragen om een eenmalige toelage van 500 euro om hun online platform aan te bieden en verder uit te bouwen voor hun doelgroep. Ze willen zich hierin laten ondersteunen door een ICT-bedrijf en hebben hiervoor contacten aangesproken binnen hun vrijwilligersgroep.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

500 euro, (eenmalig)

Budgetsleutel

0985/64930000 Toelage Casa Callenta nav coronapandemie

Budget/jaar

Exploitatie

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Aan Casa Callenta wordt een toelage toegekend van 500 euro voor het ontwikkelen van een online platform voor hun doelgroep; namelijk mensen met kanker en hun omgeving.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

9 Algemeen politiereglement - Openbare wegen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen en zijn fractie begrijpen waarom dit punt geschrapt wordt uit het politiereglement.  Hij vraagt zich af wat het alternatief is, en of er een nieuwe parkeerverordening in de plaats komt? 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat men dit in overeenstemming brengt met de wegcode.  De wegcode werd toegevoegd in het begeleidend punt.  Op deze moment staat er op de borden bij de laadpunten dat deze enkel gebruikt mogen worden door elektrische voertuigen die aan het laden zijn. Dit werd ook zo opgenomen in ons politiereglement.  De wegcode heeft een andere omschrijving.  De wetgeving geeft aan dat een hybride wagen daar ook mag staan.  Het is een hiaat in de wegcode.  Hieromtrent is een parlementaire vraag gesteld aan Lode Verboven.  In de toekomst zal dit naar alle waarschijnlijkheid aangepast worden zodanig dat dit dan terug in ons politiereglement kan opgenomen worden.  Het is zeker de intentie dat wanneer je aan een laadpaal staat, je ook effectief aan het laden bent. 

 

Raadslid Van der Schoepen bedankt waarnemend burgemeester Cools voor de uitleg en hij zal het mee in het oog houden.

 

Raadslid Pauwels geeft aan dat dit hem doet denken aan het bermparkeren.  Hij vindt het vreemd dat Brasschaat dit weer anders had ingevuld en er dus nu weer een aanpassing van het politiereglement moet gebeuren.  Zijn fractie vindt het wel vreemd dat er bij de laadpaal een gewoon voertuig mag staan terwijl misschien iemand zijn voertuig wenst op te laden.  Dit is echter geen discussie die hier gevoerd moet worden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat dit inderdaad geen discussie is die hier moet gevoerd worden.  Brasschaat wil zijn politiereglement enkel in overeenstemming brengen met de wegcode. 

 

Raadslid Claessens geeft mee dat ze gelezen heeft dat wagens die niet opladen bij een laadpaal in Knokke-Heist en Damme beboet worden met een GAS-boete aan de hand van het politiereglement.  Ze vraagt zich af of een politiereglement het lokaal parkeerbeleid niet kan bepalen?  Ze vraagt zich ook af of er in Brasschaat al boetes zijn uitgeschreven voor wagen die er stonden zonder opladen en zoja, hoeveel?  Tot slot wil ze graag nog een constructieve bijdrage leveren om niet in het gedrang te komen met het aantal parkeerplaatsen bij een laadpaal.  De gemeente zou de tijd bij een laadpaal  kunnen beperken door een onderbord (E9A) te plaatsen.  Dit zou een oplossing kunnen zijn bij een tekort aan deze parkeerplaatsen.  Ze vindt het fijn dat parlementaire vragen van haar werkgever worden opgepikt 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft mee dat ze alle kanalen aanboren om tot de nodige informatie te komen.  De vraag omtrent het aantal boetes moet nagevraagd worden bij de korpschef.  Mensen die parkeren aan de laadpalen in de blauwe zone moeten zich sowieso houden aan de periode van 2u of 4u.  Het probleem stelt zich volgens hem meer in de andere straten waar wagens nu onbeperkt kunnen parkeren.  Hij hoopt dat Jef Van den Bergh hier verder het nodige zal ondernemen zodat dit hiaat in de wegcode kan opgelost worden. 

 

Schepen Heirman komt nog even terug op de GAS-boetes in Knokke.  Wanneer burgers tegen deze GAS-boetes in beroep gaan, gaat Knokke dit niet winnen.  Het heeft een verordening die tegen de wegcode ingaat. 

 

Schepen Fonteyn geeft ook nog toelichting omtrent de laadpalen.  Laadpalen moeten ook voldoen aan de EVORA-code voor publiek toegankelijk laden (art. 3.23 paragraaf 2).  De gemeente dient maatregelen te nemen die de beschikbaarheid van het laadpunt garanderen, bijvoorbeeld door (gas)boetes of een wegsleepregeling voor niet aangesloten elektrische voertuigen en gewone voertuigen die de parkeerplaatsen bezetten.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Art. 3.23§2 van het Algemeen Politiereglement stelt als volgt: "Op een parkeerplaats voor elektrisch laden mag uitsluitend een elektrisch voertuig parkeren dat correct is aangesloten en aan het laden is.

 

Dit artikel is echter strijdig met de bepaling van de Wegcode en bijgevolg niet rechtsgeldig. 

De Wegcode stelt immers dat elektrische voertuigen die parkeren op een parkeerplaats voor elektrische voertuigen, maar op zich niet opladen, geen overtreding begaan.

 

Art.3.23§2 van het Algemeen Politiereglement dient bijgevolg te worden geschrapt.

 

Juridisch kader

Art.63 van het decreet lokaal bestuur.

Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Algemeen Politiereglement van de gemeente Brasschaat.

 

 

Adviezen

De lokale politie Brasschaat verleent positief advies.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- neemt kennis van het voorstel tot aanpassing van Titel I, Hoofdstuk 3,

           art.3.23 van het Algemeen Politiereglement.

 

Art.2.- De gemeente verleent goedkeuring aan de herwerkte versie van Titel I, Hoofdstuk 3, art.3.23

           van het Algemeen Politiereglement zoals in bijlage. Artikel 3.23 wordt herschreven als volgt:

 

     Art.3.23.

           §1. Het is niet toegelaten om losse stroomkabels over een fietspad, voetpad, wandelpad of                                 weg te leggen.

           §2. Publiek toegankelijke laadpalen moeten voldoen aan de EVORA-code ‘publiek toegankelijk

        laden’

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

10 Algemeen politiereglement-reglement begravingen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels en zijn fractie vinden dit een goede maatregel en geeft mee dat dit aan veel emotionele behoeften kan tegemoet komen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Naar aanleiding van een specifieke aanvraag werd vastgesteld dat het actuele Politiereglement op begravingen geen begraving toelaat in volle grond op een perceel waarop voorheen een concessie rustte.

Een gewone begraving wordt gehinderd door de aanwezigheid van kelders en kisten met loden-zinken wanden en dergelijke. Het volledig vrijmaken van deze gronden brengt kosten met zich mee.

In april 1997 werd door de gemeenteraad beslist de vrijgekomen gronden tussen de nog

bestaande grafconcessies voor te behouden voor urnengraven (nis in graf) en deze te voorzien van

een ondergrondse nis en beplanting welke door de gemeentediensten onderhouden wordt.

Nabestaanden kunnen bij overlijden voor deze nissen een concessie aanvragen in de buurt van een

grafconcessie van familieleden.

Het is wenselijk dezelfde mogelijkheid te voorzien voor belanghebbenden die niet wensen over te gaan tot crematie, zij kunnen dan de keuze maken om begraven te worden naast familieleden, op vrijgekomen gronden.

Door de aanpassing van het Algemeen Politiereglement worden alle gelijkaardige aanvragen op dezelfde manier behandeld.

 

Het college van burgemeester en schepen heeft op 2 december 2019 bijgevolg beslist om over te gaan tot de uitwerking van een oplossing waarbij alle gelijkaardige aanvragen ook gelijk behandeld kunnen worden, er wordt niet geöpteerd voor individuele beslissingen ad hoc, die vaak gepaard gaan met een emotionele geladenheid.

 

Aanverwanten in de eerste graad die niet wensen over te gaan tot crematie, kunnen dan de keuze maken om naast hun familieleden begraven te worden op vrijgekomen gronden.

 

In dit geval zullen de voorwaarden tot het verlenen van een concessie voor gelijkaardige aanvragen,

als volgt vastgesteld worden:

• De aanvraag dient schriftelijk ingediend te worden enkel door (een) bloedverwant(en) in de eerste 

  graad.

• De aanvraag kan enkel voor een uitbreiding van een bestaande concessie op een

  naastgelegen perceel.

• Op het naastgelegen perceel rust geen concessie meer.

• De kosten van gebeurlijke ontgraving en herbegraving van de stoffelijke overschotten worden

  gedragen door de aanvrager.

• De opgegraven stoffelijke overschotten worden verzameld in het ossuarium van de betrokken

  begraafplaats.

• Er dient onmiddellijk een afbakening van het grafperceel of plaatsing van zerk te worden

  voorzien.

• De concessie wordt verleend tegen het op dat ogenblik geldende tarief en periode.

• Het college wijkt in deze gevallen af van de beslissing geen concessies op voorhand te

  verlenen.

 

Juridisch kader

Art.63 van het decreet lokaal bestuur.

Het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging van 16 januari 2004 en latere wijzigingen.

Omzendbrief BA-2006/03 van 10 maart betreffende de toepassing van het decreet van 16 januari

2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging en de uitvoeringsbesluiten, zoals gewijzigd.

Besluit van de Vlaamse regering van 14 mei 2004 tot organisatie , inrichting en beheer van de

begraafplaatsen en crematoria.

Het algemeen gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging goedgekeurd in de

gemeenteraad van 24 juni 2019.

 

Adviezen

Er wordt positief geadviseerd

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- neemt kennis van het voorstel tot aanpassing van Titel II, Hoofdstuk 1 van

            het Algemeen Politiereglement

 

Art.2.- De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de herwerkte versie van Titel II, Hoofdstuk 1 van

            het Algemeen Politiereglement zoals in bijlage.

           Aan artikel 16.13 worden §8 en §9 toegevoegd als volgt:

 

§8:

          De aanvraag dient schriftelijk ingediend te worden aan de hand van het daartoe voorziene

formulier.

          De aanvraag moet ingediend worden door (een) bloedverwant(en) in de eerste graad.

          De aanvraag kan enkel voor een uitbreiding van een bestaande concessie op een

naastgelegen perceel.

          Op het naastgelegen perceel rust geen concessie meer.

          De kosten van gebeurlijke ontgraving en herbegraving van de stoffelijke overschotten worden

gedragen door de aanvrager.

          De opgegraven stoffelijke overschotten worden verzameld in het ossuarium van de betrokken

       begraafplaats.

          Er dient onmiddellijk een afbakening van het grafperceel of plaatsing van zerk te worden

voorzien.

          De concessie wordt verleend tegen het op dat ogenblik geldende tarief en periode.

          Het college wijkt in deze gevallen af van de beslissing geen concessies op voorhand te

          verlenen.

 

§9. Een concessie kan aangekocht worden als nis in graf, bestemd voor het begraven van

urnen in een ondergrondse nis, geplaatst in vervallen of ingetrokken grondconcessies,

gelegen tussen de nog bestaande concessies. Op het perceel wordt door de gemeente een

lage beplanting voorzien. Aan de achterzijde wordt een taxushaag aangeplant. Het onderhoud

van de beplantingen gebeurt door de gemeente.

 

Artikel 16.41 wordt aangepast als volgt:

Deze verordening treedt in werking op 1 oktober 2020, alle vorige reglementen terzake worden  

opgeheven.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

11 Algemeen politiereglement - aanpassing uitbatingsvergunning. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op de zitting van de gemeenteraad van 30 september 2019 werd aangaande het Algemene Politiereglement Titel VII, Hoofdstuk 2 betreffende inrichtingen waarvoor een  uitbatingsvergunning vereist is, goedgekeurd. ARIEC adviseert thans om het moraliteitsonderzoek, zoals voorzien in artikel 3.4§3 te beperken tot de uitbater en de aangestelden van de uitbater. Zulks onderzoek tevens uitvoeren ten aanzien van de personen die werken voor de exploitant zou een schending uitmaken van het proportionaliteitsbeginsel en bovendien kunnen leiden tot een schending van de privacy van de werknemer ingevolge het principe van openbaarheid van bestuur.

Verder zijn er in de goedgekeurde tekst enkele kleine onregelmatigheden geslopen die dienen te worden rechtgezet.

 

Juridisch kader

de Nieuwe Gemeentewet, meer bepaald artikelen 119,119bis, 133 e.v. 134 en 135§2;

de wet van 24 juni 2013 betreffende de administratieve sancties;

 

Adviezen

Er wordt gunstig geadviseerd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- neemt kennis van het voorstel tot aanpassing van het Algemeen

           Politiereglement, Titel VII, Hoofdstuk 2 - Reglement voor inrichtingen waarvoor een

           uitbatingsvergunning vereist is.

 

Art.2.- verleent goedkeuring aan het voorstel tot aanpassing van het Algemeen

           Politiereglement, Titel VII, Hoofdstuk 2 - Reglement voor inrichtingen waarvoor een

           uitbatingsvergunning vereist is, en wel als volgt:

 

     Art.3.4§3. Het moraliteitsonderzoek wordt, al naargelang het geval, uitgevoerd op de private

           doch voor het publiek toegankelijke plaats(en), op de uitbater, op de organen en/of

           vertegenwoordigers van de uitbater en op de natuurlijke personen die in feite belast zijn met

           de uitbating, alsook de aangestelde(n) van de uitbater.(...)

 

           Art.7.1§1: Elke overtreding van dit politiereglement, met uitzonder van de bepalingen in artikel

           6.2 wordt bestraft met:

                •een administratieve geldboete van 350,00 EUR of

                •een administratieve schorsing of intrekking van een afgeleverde toelating of vergunning of

                •een tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een instelling.

 

          Art.7.2§1: Telkens wanneer de openbare orde (met inbegrip van overlast) in gevaar is, kan de

          burgemeester maatregelen nemen om dit gevaar of het risico erop, te doen ophouden. Indien 

          deze maatregelen niet worden uitgevoerd, kan de burgemeester van ambtswege op kosten en

          risico van degene die in gebreke gebleven is, tot uitvoering laten overgaan.

          §2. Het niet naleven van de maatregelen van de burgemeester wordt bovendien bestraft met de

          in artikel 7.1 voorziene administratieve sancties.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

12 Door Verstraetelei 50. Renovatie stookplaats blok A. Goedkeuring lastvoorwaarden, gunningswijze en lijst uit te nodigen firma's. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels geeft mee dat de plaats hem niet onbekend is.  Hij vermoed dat deze installatie maar 14 jaar oud is en dus nog redelijk jong.  Hij vraagt zich af of deze installatie niet meer voldoet aan de huidige technische normen?  Hij wil ook graag weten of men op de benedenverdieping een muur gaat zetten ter hoogte van. de berging zodat de problematiek van destijds opgelost is? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er in het kader van de duurzaamheid een audit is gebeurd in heel wat gemeentegebouwen.  Isolatie is belangrijk aangezien de CO2-uitstoot hiermee gereduceerd kan worden.  De installatie voldeed effectief niet meer aan de huidige normen.  Op de andere vraag kan ze niet direct antwoorden maar dit kan ze wel navragen.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

In het kader van de opdracht “Door Verstraetelei 50. Renovatie stookplaats blok A.” werd een bestek met nr. 2020-040 opgesteld door de dienst planologie.

 

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

* Perceel 1 (STOOKPLAATS en ONDERSTATION afbraak+ nieuwe installatie), raming: 90.465,77 euro excl. btw, hetzij 95.893,72 euro incl. btw;

* Perceel 2 (BOUWKUNDIGE WERKEN), raming: 12.670,00 euro excl. btw, hetzij 13.430,20 euro incl. btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 103.135,77 euro excl. btw, hetzij 109.323,92 euro incl. btw. De raming excl. btw bereikt de limiet van 139.000,00 euro voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Volgende ondernemers komen in aanmerking om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

          De Craecker Service bvba, Conservenweg 7D te 2940 Stabroek;

          Installatiebedrijf Verheyden BVBA, Epicealaan 25 te 2910 Essen;

          Aerts Bert bvba, Industrielaan 3 bus 2 te 2950 Kapellen;

          THERMOCO NV, Haifastraat 5 te 2030 Antwerpen 3;

          Verelst (verwarmingstechnieken ), Wuustwezelseweg 93B te 2990 Loenhout;

          Giraf, Tweemonstraat 68 te 2100 Deurne;

          R&O nv, Grote Molenweg 184 te 2940 Stabroek.

 

Bij Agion, Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, kunnen subsidies aangevraagd worden. Het subsidiebedrag wordt geraamd op 66.780,00 euro. De defiitieve aanvraag zal verzonden worden naar de subsidiërende overheid na goedkeuring van de lastvoorwaarden door de gemeenteraad.

 

Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 24 november 2020 om 11.00 uur voorgesteld.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 14 september principiële goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden, de gunningswijze en de lijst van uit te nodigen firma's. Aan de gemeenteraad wordt heden gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, de gunningswijze en de lijst van uit te nodigen firma's.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 14 september principiële goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden, de gunningswijze en de lijst van uit te nodigen firma's.

 

Financiële gevolgen

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning en vast te leggen in 2021 in het investeringsbudget 2021 sleutel 0810/22100007 (renovatie stookplaats GIB). Er is voldoende krediet voorzien in de meerjarenplanning.

 

Bij Agion, Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, kunnen subsidies aangevraagd worden. Het subsidiebedrag wordt geraamd op 66.780,00 euro. De defiitieve aanvraag zal verzonden worden naar de subsidiërende overheid na goedkeuring van de lastvoorwaarden door de gemeenteraad.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2020-040 en de raming voor de opdracht “Door Verstraetelei 50. Renovatie stookplaats blok A.”, opgesteld door de dienst planologie worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 103.135,77 euro excl. btw, hetzij 109.323,92 euro incl. btw.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Art.3.- Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

          De Craecker Service bvba, Conservenweg 7D te 2940 Stabroek;

          Installatiebedrijf Verheyden BVBA, Epicealaan 25 te 2910 Essen;

          Aerts Bert bvba, Industrielaan 3 bus 2 te 2950 Kapellen;

          THERMOCO NV, Haifastraat 5 te 2030 Antwerpen 3;

          Verelst (verwarmingstechnieken ), Wuustwezelseweg 93B te 2990 Loenhout;

          Giraf, Tweemonstraat 68 te 2100 Deurne;

          R&O nv, Grote Molenweg 184 te 2940 Stabroek.

 

Art.4.- De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 24 november 2020 om 11.00 uur.

 

Art.5.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget 2021 sleutel 0810/22100007 (renovatie stookplaats GIB). Er is voldoende krediet voorzien in de meerjarenplanning.

 

Art.6.- Bij Agion kunnen subsidies aangevraagd worden. Het subsidiebedrag wordt geraamd op 66.780,00 euro. De defiitieve aanvraag zal verzonden worden naar de subsidiërende overheid na goedkeuring van de lastvoorwaarden door de gemeenteraad.

 

Art.7.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

13 Della Faillestraat 70. Goedkeuring recht van doorgang. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van een aanvraag (in opmaak) voor de omgevingsvergunning voor de bouw van een vrijstaande garage achteraan het perceel van de woning aan de della Faillstraat 70 te Brasschaat (met kadastraal nummer 11008_H_0328_G_002_00), wordt verzocht een recht van doorgang te verlenen over het perceel dat achteraan aansluit op het perceel van de woning.

 

Het recht van doorgang wordt gevraagd over een deel van het perceel met kadastraal nummer 11008_H_0328_W_003_00 (Kerkedreef). Laatstgenoemd perceel is eigendom van de gemeente Brasschaat en heeft als bestemming volgens BPA nr. 45 (Maria-ter-Heide): "groenzone te behouden".

 

De aanvrager is de heer Stefaan Janssen, zaakvoerder van Jonchem BV, met ondernemingsnummer BE0464 640 528 en maatschappelijke zetel te Bredabaan 1004 te Brasschaat, eigenaar van het erf della Faillestraat 70 te 2930 Brasschaat.

 

Hiervoor werd door de dienst administratie patrimoniumbeheer een overeenkomst opgemaakt tussen de eigenaar en de gemeente naar analogie met gelijkaardige aanvragen uit het verleden.

 

De gemeente ontvangt jaarlijks een vergoeding van 50,00 euro voor het verlenen van dit recht van doorgang.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de overeenkomst tot recht van doorgang.

 

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

 

 

Adviezen

Positief advies afdeling ruimte en wonen.

In zitting van 14 september 2020 heeft het college principiële goedkeuring gehecht aan de overeenkomst betreffende het recht van doorgang.

 

Financiële gevolgen

De gemeente ontvangt jaarlijks een vergoeding van 50,00 euro voor het verlenen van dit recht van doorgang.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan het vestigen van het recht van doorgang over het gemeentelijk eigendom langsheen de Kerkedreef, met kadastraal nummer 11008_H_0328_W_003_00 ten voordele van de eigenaar van de woning ter hoogte van de della Faillestraat 70.

 

Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de overeenkomst opgemaakt door de afdeling administratie patrimoniumbeheer, met tekst als volgt:

 

"OVEREENKOMST

recht van doorgang

Tussen

De Gemeente Brasschaat, met zetel te Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat, hier vertegenwoordigd door ondergetekenden, Philip Cools, waarnemend burgemeester en Ward Schevernels, algemeen directeur, handelend namens het college van burgemeester en schepenen, in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van 28 september 2020 en onder voorbehoud van de uitoefening van de administratieve voogdij door de hogere overheid,

eigenaar van het lijdende erf

en

de heer Stefaan Janssen, zaakvoerder van Jonchem BV, met ondernemingsnummer BE0464 640 528 en maatschappelijke zetel te Bredabaan 1004 te Brasschaat, eigenaar van het erf della Faillestraat 70 te 2930 Brasschaat,

eigenaar van het heersende erf

wordt het volgende overeengekomen:

Artikel 1

Aan de heer Stefaan Janssen en de bewoners van de voornoemde woning, wordt een recht van overgang verleend over de eigendom van de gemeente Brasschaat gelegen aan de della Faillestraat 70 met volgende kadastrale gegevens 11008_H_0328_W_003_00. Dit recht van overgang wordt verleend over een breedte van maximaal 3 meter en slechts met het oog op het verschaffen van toegang tot de garage achteraan op het eigendom della Faillestraat 70, in het kadaster gekend onder nummer 11008_H_0328_G_002_00 en zoals aangeduid op het plan in bijlage.

Artikel 2

De kortst mogelijke overgang van de garage over het lijdende erf naar de Kerkedreef zal gebruikt worden zonder de aanwezige bomen of planten te verwijderen of te beschadigen, overeenkomstig het plan in bijlage. Op het lijdende erf wordt geen duurzame verharding aangebracht, gelet op het groene karakter van het erf.

Artikel 3

De heer Janssen kan alle werken uitvoeren die noodzakelijk zijn voor het gebruik en het behoud van het recht van overgang, rekening houdend met het groene karakter van het lijdende erf. Deze werken worden voorafgaandelijk ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Brasschaat. De kosten van de werken zijn ten laste van het heersende erf. Eventuele schade aan het lijdende erf als gevolg van de overgang, zal hersteld of vergoed worden door de heer Janssen.

Artikel 4

Deze overeenkomst kan beëindigd worden door elk van beide partijen aan de hand van een aangetekend schrijven. Hierbij dient een opzeggingstermijn van zes maanden gerespecteerd te worden.

Artikel 5

De vergoeding voor het toestaan van dit recht van overgang wordt vastgesteld op 50,00 (vijftig) euro per jaar, en wordt niet geïndexeerd. Deze vergoeding dient jaarlijks in de maand april betaald te worden door storting op rekening van het gemeentebestuur met IBAN-code: BE06 0910 0007 6922.

Opgemaakt te Brasschaat op 28 september 2020 in twee exemplaren waarvan elke partij erkent een exemplaar ontvangen te hebben.

Voor de gemeente, eigenaar van het lijdende erf

Ward Schevernels, algemeen directeur

Philip Cools, waarnemend burgemeester

De eigenaars van het heersende erf

De heer Stefaan Janssen, zaakvoerder Jonchem BV"

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

14 Mondelinge vraag van Kasper Vanpoucke over een toegankelijk openbaar toilet in Brasschaats gemeentecentrum voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke heeft een mondelinge vraag omtrent het voorstel dat is gekomen van een aantal burgers, betrokkenen uit de gemeente voor de creatie van een toegankelijk toilet.  Meer in het bijzonder een toilet voor mindervaliden dat zij zelfstandig zouden kunnen gebruiken. 

Brasschaat telt op vandaag geen aangepaste toiletten met verzorgingsruimte in het openbaar domein, hoewel de gemeente wel een ambitieuze zorgfunctie vervult en toegankelijke zorg belangrijk vindt.

De inrichting van een aangepast toilet met een verzorgingsruimte zou kunnen bijdragen aan de zelfwaarde en zelfredzaamheid van de vele gebruikers die zich vandaag in de steek gelaten voelen en niet bereikt worden. 

Het gemeentebestuur wil dat Brasschaat niet alleen een levendige maar ook een inclusieve dorpsgemeenschap vormt en de kansen kan bieden aan elkeen om zich te ontplooien.

Het centrum van de gemeente vervult een belangrijke handelsfunctie en aangenaam winkelen en recreëren en is een belangrijk goed voor onze vele handelaars, verenigingen en bewoners.

Op de meeste locaties is er een aangepast toilet voor mensen met een beperking, maar men realiseert zich niet dat heel wat personen daar geen gebruik van kunnen maken omdat zij zonder extra hulpmiddelen niet uit hun rolstoel kunnen getild worden.

Deze groep van mensen en hun mantelzorgers ervaren elke dag dat zij niet volwaardig aan het leven in Brasschaat kunnen deelnemen.

 

Raadslid Vanpoucke wil graag weten hoe het bestuur staat tegenover de realisatie van een aangepast toilet met extra voorzieningen (tillift en verzorgingstafel) in een goed toegankelijke locatie in het centrum van onze gemeente, zodat de deelname aan de vele socio-culturele activiteiten toegankelijk kan blijven gehouden worden?

 

In de toekomst staan er heel wat nieuwe projecten op stapel (nieuwe Ruiterhal; dorpsplein oud gemeentehuis, enz.). Dit zijn locaties dicht bij toeristische infrastructuur, culturele ruimtes en horeca. Het zou nuttig zijn om reeds in de planningsfases rekening te houden met deze extra aanpassingen zodat we openbare toegankelijke toiletten met verzorgingsruimte kunnen aanbieden.

Hij wil graag weten of het bestuur bereid is om hier rekening mee te houden?

 

Schepen Fonteyn dankt raadslid Vanpoucke voor zijn bezorgde vraag.

Ook het bestuur draagt toegankelijkheid voor mindervaliden hoog in het vaandel en ze proberen zo goed als mogelijk aan hun noden tegemoet te komen.

 

Schepen Fonteyn wil eerst even een stand van zaken meegeven omtrent de openbare toiletten:

 

          Er wordt als gemeentebestuur voor gekozen om geen losstaande openbare toiletten op het openbaar domein te plaatsen. Dit om alle mogelijke vormen van overlast te vermijden: sluikstorten, vandalisme, druggebruik, enz…  Dit past misschien in een stad, maar op een Dr Roossensplein of kerkplein zal dit niet geïntegreerd worden. 

          Brasschaat beschikt op dit moment over publiek toegankelijke toiletten in de bibliotheek, het NAC, het OGH, minigolf en badhuisje. Deze zijn echter alleen toegankelijk tijdens kantooruren of openingsuren, maar die vallen zo goed als samen met de belevingsuren in winkels of park.

          Wat de bibliotheek betreft: daar is een ruim gehandicaptentoilet met handensteun aanwezig, alsook een verzorgingstafel voor moeders met baby’s.

          Wat het NAC betreft: ook hier weer een zeer ruime gehandicaptentoilet op het gelijkvloers met grote stevige optreksteun en een ruime tafel voor verzorging.

          Tot slot het OGH : ook hier op de benedenverdieping een heel ruim vernieuwd gehandicaptentoilet met grote optreksteun. Er is hier zelfs nog een kleine ruimte vrij heb ik in het weekend gemerkt. Die zou ingericht kunnen worden als verzorgingsruimte voor baby’s of omkleedruimte.

          In het park heeft het bestuur voor de concessie met de minigolf in de overeenkomst laten opnemen dat er 5 toiletten openbaar zijn waarvan 1 gehandicaptentoilet. Openbaar wil hier zeggen open voor alle gebruikers van het park tijdens de openingsuren (10u tot 22u ’s avonds)

          Bij de gunning van de concessie aan Badhuisje is een ruime changing place besproken geweest maar omwille van de afgelegen locatie, weinig sociale controle en de kans op vandalisme werd dit niet weerhouden.

 

Systemen met een tillift en verstelbare verzorgingstafel voor volwassenen vergen heel wat ruimte en een stevig budget . Zij kunnen helaas moeilijk in een bestaand gebouw geïntegreerd worden. Zeker als het om de grootte gaat zoals afgebeeld op de foto die werd bezorgd door raadslid Vanpoucke.

Het bestuur voorziet  bij de huidige gehandicaptentoiletten steeds de nodige draaicirkels en ook stevige en voldoende grote handsteunen of beugels waaraan men zich kan optrekken. Dat laatste lijkt in eerste opzicht voldoende om zich te kunnen behelpen, eventueel met de steun van een mantelzorger. Ook een tillift zou steeds met behulp van een mantelzorger moeten gehanteerd worden. Dus qua zelfredzaamheid blijft de situatie identiek.

 

In elk geval  volgt het bestuur bij de inrichting consequent de  wettelijke bepalingen  die opgelegd zijn door het Handboek toegankelijkheid openbare gebouwen. Ook vraagt het bestuur bij  iedere renovatie of nieuwbouw advies van het Centrum voor Toegankelijkheid (On Wheels) en wordt dit advies opgevolgd.

 

Het bestuur gaat in theater Hemelhoeve nu een huislift  installeren om de zalen op het 1ste verdiep te bereiken.  De studie hiervan is gegund aan Leers architecten.  Het gehandicaptentoilet bevindt zich op het gelijkvloers en is open voor publiek tijdens de activiteiten).

In de Turfaard werd er bij de aanbouw van kleedkamers een huislift geïnstalleerd en ook een mindervalidentoilet. Die was in het oude gebouw nog niet aanwezig.

 

Niettemin kan het bestuur bij het bouwen van nieuwe openbare gebouwen denken aan meer gesofisticeerde hulpmiddelen om de toegankelijkheid van mindervaliden te bevorderen.

Voor de nieuw te bouwen Ruiterhal staan alle mogelijkheden uiteraard nog open. Op dit moment neemt men in overweging of zo’n  ‘changing place’ opgenomen kan worden in het behoefteprogramma van de nieuwe theaterzaal. De vraag was gekomen vanuit een aantal ergotherapeuten die gesteund werden door instellingen zoals Rotonde, Casa Ametza en Villa Max. We hebben die vraag met veel aandacht gelezen en onderzoeken dit verder.  Het gesprek met deze dames volgt nog.

 

Tot slot heeft schepen Fonteyn zelf ook nog wat research gedaan en misschien kan men bij de renovatie van openbare gebouwen – waar onvoldoende ruimte is voor een volledige verzorgingsruimte – gebruik maken van een sta-op-toilet. Dit zijn toiletten met 2 beugels die in de hoogte bewegen waardoor het opstaan vergemakkelijkt wordt. Het vervangt dan de tilfunctie die aan het plafond bevestigd moet worden. En de zelfredzaamheid wordt nog meer gestimuleerd omdat de hulp van de mantelzorger veelal overbodig wordt. Dit is een optie die we zeker verder kunnen onderzoeken mocht dit nodig zijn.

 

Schepen Fonteyn besluit dat ze de toegankelijkheid van mindervaliden in de toekomst blijven behartigen en ze onderzoeken de haalbaarheid naar ruimte en budget om zo’n changing place te integreren.

 

Raadslid Vanpoucke vond het in het begin negatief, het was een opsomming van redenen om het niet te doen.  Hij kent gemeenten in binnen- en buitenland waar het wel kan, de stadsangst is dus misschien een beetje misplaatst volgens hem.  Dit zou kunnen met een toegangscontrole zonder personeel.  Het is volgens hem mogelijk, maar er moet “wil” zijn.  Bij bestaande gebouwen is het een dure zaak, maar er komen de komende periode 2 nieuwe, grote projecten waar het kan voorzien worden.  Hij doet hierbij een oproep om hieraan te werken voor de toekomst.  Het budget is een vorm van keuzes, wat is belangrijk (zelfredzaamheid,..)?  Hij vindt dat men dit zeker voor deze mensen moet doen. 

 

Bij de gehandicaptentoiletten op dit moment heeft men nog altijd ondersteuning nodig, dit is niet hetzelfde.  Het gaat er net om dat mensen die zelf zouden moeten kunnen doen.  Hij stelt dat de deur op een kier staat en hoopt dat dit verder onderzocht zal worden zodat men dit kan aanbieden aan de mensen in Brasschaat.  Dit zou de handelskern in functie van sociaal en toegankelijk enkel maar versterkten. 

 

Brasschaat heeft een grote zorgsector.  Hij hoopt dat het nodige zal gedaan worden zodat zij zich kunnen thuis voelen in het dorpscentrum. 

 

Raadslid Van der Schoepen en zijn fractie spreken hun steun uit aan fractie Brasschaat 2012 met betrekking tot dit punt.  Hij wil het gemeentebestuur herinneren aan een deels gelijkaardig voorstel dat werd ingewilligd door voormalig schepen Niels de Kort.  Er werd toen gevraagd naar aangepast speelmeubilair voor mindervalide kinderen en daaraan gekoppeld openbare, aangepaste toiletten op het openbaar domein.  Het voorstel van de toiletten werd toen niet ingewilligd.  Hij vindt het spijtig dat dit niet voorzien wordt op basis van argumenten zoals sluikstort.  Hij hoopt dat dit bestuur hier repressiever tegen kan optreden.  Hij vindt het spijtig dat mensen die het echt nodig hebben, in de koude zouden blijven staan omwille van die redenen. 

Beslissing

 

 

Brasschaat telt op vandaag geen aangepaste toiletten met verzorgingsruimte in het openbaar domein, hoewel onze gemeente wel een ambitieuze zorgfunctie vervult en toegankelijke zorg belangrijk vindt;

De inrichting van een aangepast toilet met een verzorgingsruimte zou kunnen bijdragen aan de zelfwaarde en zelfredzaamheid van de vele gebruikers die we vandaag in de steek laten en niet bereiken;

Het gemeentebestuur, wij allen, wil dat Brasschaat niet alleen een levendige maar ook een inclusieve dorpsgemeenschap vormen en de kansen kan bieden aan elkeen om zich te ontplooien;

Het centrum van onze gemeente vervult een belangrijke handelsfunctie en aangenaam winkelen en recreëren en is een belangrijk goed voor onze vele handelaars, verenigingen en bewoners.

Op de meeste locaties is er een aangepast toilet voor mensen met een beperking, maar men realiseert zich niet dat heel wat personen daar geen gebruik van kunnen maken omdat zij zonder extra hulpmiddelen niet uit hun rolstoel kunnen getild worden.

Deze groep van mensen en hun mantelzorgers ervaren elke dag dat zij niet volwaardig aan het leven in Brasschaat kunnen deelnemen.

 

 

Neemt kennis van de vraag van Kasper Vanpoucke, namens Brasschaat2012:

 

          Hoe staat het bestuur tegenover de realisatie van een aangepast toilet met extra voorzieningen (tillift en verzorgingstafel) in een goed toegankelijke locatie in het centrum van onze gemeente, zodat we de deelname aan de vele socio-culturele activiteiten toegankelijk kunnen blijven houden?

          In de toekomst staan er heel wat nieuwe projecten op stapel (nieuwe Ruiterhal; dorpsplein oud gemeentehuis, enz.). Dit zijn locaties dicht bij toeristische infrastructuur, culturele ruimtes en horeca. Het zou nuttig zijn om reeds in de planningsfases rekening te houden met deze extra aanpassingen zodat we openbare toegankelijke toiletten met verzorgingsruimte kunnen aanbieden.

Is het bestuur van plan hiermee rekening te houden?

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

15 Molenveld. Goedkeuring verkoop woning. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

16 Bijzondere commissie inzake deontologische code. Goedkeuring advies. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 20/11/2020
Overzicht punten

 

 

17 Definitieve oppensioenstelling inspecteur wegens lichamelijke ongeschiktheid. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 20/11/2020