Zitting van maandag 25 september 2023

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen en Lutgart Smekens - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Jan Jambon, Greet Verbert, Cathy Mallentjer, Marie Anne Naudts-Coppens en Sven Simons - raadsleden

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Gebruik van mobiele camera's op het grondgebied van gemeente Brasschaat. Goedkeuring. - UITGESTELD

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

2 Vacantverklaring betrekkingen lokale politie Brasschaat 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

“Ik breng even onze bezorgdheid in herinnering over steeds groeiende personeelsbudgetten van de politie, die dan niet ingevuld worden op het voorziene niveau of voor functie.

Onze fractie pleit er dus voor om bij de budgetopmaak 2024 ook een meerjarenplanning van de politie voor te leggen.

Nu ik weet dat de kaderwijziging die we goedkeurden op 28 augustus 2023 te maken had met opmerkingen van toezicht en in principe geen budgettaire gevolgen hebben, maar ik heb toch vragen of we de beslissing van vanavond met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023 moeten en kunnen nemen.”

 

De korpschef licht toe dat deze beslissing in het verleden ook altijd werd genomen.  De reden waarom dit er nu op komt, is omdat de manier van werven gewijzigd is. 

 

Raadslid Brughmans en zijn fractie keuren dit wel goed. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van de gemeenteraad van 28 augustus 2023 werd de personeelsformatie van de lokale politie Brasschaat als volgt vastgesteld:

Operationeel kader

 

Aantal

officierenkader

 

Hoofdcommissaris/Korpschef  (HCP)

1

Commissaris (CP)

3 + 1 hybride

middenkader

 

Hoofdinspecteur (HINP)

13

basiskader

 

Inspecteur  (INP)

55 + 1 hybride

hulpkader

 

Agent van Politie (AP)

0

TOTAAL OPERATIONEEL

 

72 + 2
(afhankelijk van invulling hybride functie)

 

 

Administratief en logistiek kader (CALOG)

 

Aantal

niveau A  

 

Adviseur

1 + 1 hybride

niveau B  

 

Consulent

4

ICT-consulent

1

Maatschappelijk assistent

1

niveau C  

 

Assistent

9 + 1 hybride

ICT assistent

1

niveau D  

 

Arbeider

2

TOTAAL CALOG

 

19+2
(afhankelijk van invulling hybride functie)

 

De gemeenteraad is bevoegd voor het vacant verklaren van de betrekkingen van het operationeel kader van de lokale politie Brasschaat via mobiliteit.

De gemeenteraad is tevens bevoegd voor het vacant verklaren van de betrekkingen van het administratief en logistiek kader van de lokale politie Brasschaat via mobiliteit.

 

Het voorstel werd voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen tijdens de zitting van 11 september 2023.

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, (WGP);

Wet van 3 juli 2005 tot wijziging van bepaalde aspecten van het statuut van de personeelsleden van de politiediensten en houdende diverse bepalingen met betrekking tot de politiediensten (Vesaliuswet);

Koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (RPpol), artikel VI.II.8 tot VI.II.71;

Koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten;

Koninklijk besluit van 3 februari 2004 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten;

Koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, artikel 25-32;

Omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 betreffende de toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones;

Omzendbrief GPI 15bis van 25 juni 2002 betreffende de mobiliteitscyclus, inzonderheid de etappe volgend op de vacantstelling van de ambten en de kandidatuurstellingen, houdende verduidelijkingen inzake de toepassing van de rechtspositieregeling betreffende de externe werving van CALog-personeel in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, en betreffende bepaalde interne verschuivingen;

Omzendbrief GPI 15quater houdende verduidelijkingen inzake de toepassing van de rechtspositieregeling betreffende de externe werving van CALog-personeel in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus;

Ministerieel besluit tot bepaling van de datum van inwerkingtreding van het koninklijk besluit van 11 juli 2021 tot wijziging van diverse bepalingen inzake de selectie en de rekrutering van de personeelsleden van de politiediensten en van het ministerieel besluit van 11 juli 2021 tot wijziging van het ministerieel besluit van 28 december 2001 tot uitvoering van sommige bepalingen van het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten inzake de selectie en de rekrutering van de personeelsleden van de politiediensten, BS 14 september 2021, bl.96148;

Gemeenteraad van 28 augustus 2023: Wijziging personeelsformatie.

 

Adviezen

In het raam van een efficiënt personeelsbeleid is het aangewezen om voor het lopende begrotingsjaar 2023 de betrekkingen binnen zowel het operationeel als het administratief en logistiek personeelskader, zoals vastgelegd, in het begrotingsjaar 2023 vacant te verklaren wanneer zij vacant worden omwille van pensionering, mobiliteit, ontslag of enige andere reden van de huidige titularissen.

 

Financiële gevolgen

Betreffende de betrekkingen voorzien in de personeelsformatie zijn de nodige budgetten voorzien.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art. 1.- Alle betrekkingen die vacant worden binnen zowel het operationeel als het administratief en logistiek personeelskader, zoals vastgesteld in het begrotingsjaar 2023, vacant te verklaren via mobiliteit, wanneer zij vacant worden omwille van pensionering, mobiliteit, ontslag of enige andere reden van de huidige titularissen.

 

Art. 2.- Er wordt automatisch een mobiliteitsreserve aangelegd die voor eenzelfde functionaliteit geldig is tot de publicatie van de twee navolgende cycli.

 

Art. 3.- Betrekkingen van het operationeel personeelskader die niet ingevuld werden via mobiliteit mogen opengesteld worden via externe werving voor de laureaten uit de wervingsreserve.

 

Art. 4.- Betrekkingen van het administratief en logistiek personeelskader die niet ingevuld werden mogen opengesteld worden via externe werving.

 

Art. 5.- Deze beslissing heeft uitwerking op het begrotingsjaar 2023 lopende van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

3 Fluvius "Licht als Dienst". Inbreng verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen. Goedkeuring aanbod openbare verlichting door de distributienetbeheerder Fluvius Antwerpen en kennisneming bijhorend reglement. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans stelt dat hij het vreemd vindt dat er op een gemeenteraad nog technische toelichtingen worden gegeven over dossiers.  Volgens hem hoort dit thuis op een algemene commissie.  Volgens hem is dit niet de bedoeling van een gemeenteraad.  De commissie vorige week was gedaan op 18 minuten. 

 

Voorzitter Versompel spreekt dit niet tegen, maar als een punt nog enige verduidelijking vraagt, is het volgens hem wel nuttig dat deze toelichting nog gegeven wordt. 

 

Raadslid Pauwels stelt ook dat dit in contrast staat met de korte commissievergaderingen.

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit dossier pas vorige week in het college werd besproken en goedgekeurd.  Het college wenst naar de gemeenteraad te komen met een volledig afgewerkt dossier in plaats van met informatie die nog kan wijzigen. 

 

Schepen Heirman geeft nog mee dat er een deadline was gesteld door Fluvius in september, anders zou het pas voor 2025 zijn.  Hij bevestigt dat dit normaal op een commissie zou toegelicht worden maar in dit dossier werden ze gepakt in snelheid en daarom wordt het dossier hier vanavond toegelicht.  

 

Raadslid Pauwels brengt in herinnering dat ze al jaren vragende partij zijn om dit te doen. 

 

Financieel directeur, Geert De Blende,  geeft een toelichting aan de hand van een presentatie.

 

Schepen Heirman verwijst graag nog naar Amerika, daar brengt elke verlichtingspaal 800 euro per jaar op.  Men zou bijvoorbeeld sensoren die CO2 meten aan deze verlichtingspalen kunnen bevestigen.  Via een app zou je dan kunnen zien wat bijvoorbeeld de beste route is om te lopen in de meest zuivere lucht.  In Amerika bestaan zo’n zaken al en dat zou hier op termijn ook kunnen komen.  Dit is één van de weinige voorbeelden. 

 

Schepen Fonteyn verwijst ook nog naar de zelfrijdende auto’s in de toekomst. 

 

Schepen Heirman geeft nog mee dat er momenteel  zekerheid is dat de applicatie eigendom blijft, deze zekerheid was er in het verleden niet. 

 

Raadslid Hoegaerts wil graag weten of het onderhoud door Fluvius zal uitgevoerd worden of in eigen beheer? 

 

Geeft licht toe dat Fluvius instaat voor het onderhoud en dit zal afzonderlijk door gefactureerd worden.  De kosten komen ten laste van de vennootschapsrekening.  Nu komen er gewoon facturen.

 

Schepen Heirman bevestigt dat het om een fiscale optimalisatie gaat en snellere verledding. De vaste activa die men verliest, komt integraal terug want die wordt afgeschreven en de afschrijvingskost van de investering wordt in mindering gebracht van het dividend.  Dit wordt dus gewoon terug betaald volgens hem. 

 

Raadslid Brughmans wil graag weten hoe snel de verledding zal gaan?  

 

Schepen Heirman licht toe dat in 2028 alles verled zou moeten zijn. 

 

Schepen Fonteyn geeft nog mee dat Brasschaat dan ook in overeenstemming is met het klimaatactieplan.  Daarin werd opgenomen dat Brasschaat tegen 2023 helemaal verled zou zijn. 

 

Schepen Heirman geeft nog mee dat Antwerpen ondertussen ook toegehapt heeft. 

 

Schepen Fonteyn geeft ook nog mee dat aluminium materiaal als standaard wordt genomen.  Dit was in het verleden ook nog geen zekerheid.  Er is een zekerheid dat er maar 10% overheidskosten moeten gemaakt worden in plaats van 30%. 

 

Voorzitter Versompel en schepen Heirman bedanken de financieel directeur voor zijn toelichting. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

1. Context

De gemeente Brasschaat neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

Sinds eind 2004 behoren de openbare verlichtingsnetten en -aansluitingen tot de eigendom van de distributienetbeheerders.

 

Voor de activiteiten met betrekking tot de openbare verlichting wordt een vergoeding aan kostende prijs aangerekend aan de deelnemers.

 

De deelnemers van DNB Antwerpen hebben in 2004 naar aanleiding van de overname (aankoop) door de distributienetbeheerder van de openbare verlichtingsnetten via gemeenteraadsbesluit de beheersoverdracht rond de activiteit openbare verlichting beslist.  Statutair werd ingeschreven dat deze beheersoverdracht voor de exploitatie van de openbare verlichting geldt voor de volledige duur van de aansluiting en dat de beheersoverdracht voor de nevenactiviteit openbare verlichting steeds herroepbaar is.

Steden en gemeenten staan voor grote uitdagingen op het vlak van de openbare verlichting, milieu, energiebesparing, kostenefficiëntie en Smart City. Er is de snelle technologische evolutie op het vlak van de verlichtingstoestellen en hun aansturing. Lokale besturen krijgen tal van mogelijkheden om gegevens te verzamelen waarmee ze hun beleid beter kunnen afstemmen op de behoeften en vragen van hun burgers, het lokale bestuur zelf, de overheid en ondernemingen. Daarnaast hebben de lokale besturen zich via de burgemeestersconvenanten geëngageerd tot doelstellingen op het vlak van energie-efficiëntie en CO2-besparing.


Op 31 december 2022 bedroeg het aantal LED-lichtpunten openbare verlichting 1.560 van de 4.402 (35,4 %) lichtpunten.
Bij het huidig tempo zou volledige verledding pas tegen in de tweede helft van de jaren 2030 gerealiseerd worden.

Als werkmaatschappij voor de netbeheerders in dienst van de lokale besturen wil Fluvius System Operator cv (hierna ‘Fluvius’) een actieve ondersteuning aanbieden bij de uitwerking van een beleid op maat op vlak van milieu, verlichting en Smart City-infrastructuur (de netten, steunen en erop geïnstalleerde applicaties.

In het voorstel van Fluvius (Licht als Dienst) kan volledige verledding gerealiseerd worden in 2028.


De raad van bestuur van Fluvius Antwerpen heeft in zitting van 21 mei 2019 het reglement ‘Fluvius Openbare verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen’ goedgekeurd.

 

Dit reglement wordt toegevoegd als bijlage bij dit gemeenteraadsbesluit en kan worden samengevat als volgt :


1.1 Scope: verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen van openbare verlichting

Er wordt voorgesteld om de op datum van de buitengewone algemene vergadering van december 2023 bestaande verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting in te brengen bij de distributienetbeheerder.

Het betreft in het bijzonder verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting die zich situeren op of langs de openbare weg of op terreinen die publiek toegankelijk zijn en die toebehoren aan de gemeente Brasschaat zelf, met name:

        functionele verlichting, waarbij de functie het verlichten is van wegen, oversteekplaatsen, fiets- en wandelpaden, tunnels, waterlopen en pleinen met uitzondering van de installaties in het beheer van het Agentschap voor Wegen en Verkeer.

        bakenverlichting, waarvoor het uitgestraalde licht van het verlichtingstoestel zelf dienst doet als ‘optical guidance’.

        monumentverlichting, waarvan de functie het verhogen is van de esthetische waarde van monumenten (gebouw, standbeeld, kunstwerk, …) en ondersteuning geeft aan taken van de functionele verlichting. Het te verlichten monument moet gelegen zijn langs een openbare weg of plein.

        straatmeubilairverlichting, zijn aparte verlichtingsinstallaties in/op straatmeubilair (fietsenstalling, zitbanken, vuilbakken, wegwijzers, …) en die eigendom zijn en in beheer van de gemeente.

De lokale besturen kunnen ook de openbare verlichting van semi-openbare ruimten en hun netten inbrengen. Dit na risicoanalyse en het in overeenstemming brengen van de installaties aan de geldende wetgeving en regels en waarvan de inbreng op projectbasis gebeurt. Dit betreft:

        Openbare terreinverlichting, de verlichting van terreinen die (tijdens openingsuren) vrij toegankelijk zijn voor het publiek (containerpark, begraafplaats, sportterreinen zoals voetbalvelden, atletiekpiste, Finse piste, …) en die eigendom zijn van de gemeente.

        Architecturale verlichting, waarvan de functie het verhogen is van de esthetische waarde van monumenten (gebouw, standbeeld, kunstwerk, …). Het te verlichten monument moet gelegen zijn langs een openbare weg of plein. De verlichting vereist een aparte studieopdracht (specifieke lichtstudie en technisch ontwerp) door een lichtarchitect.

Worden buiten de scope gehouden:

        de feestverlichting (toestellen en overspanningen en tijdelijke netten) en de binnenverlichting (verlichting binnen in de gemeentegebouwen waarvan de te verlichten ruimte in zijn algemeenheid uitgebaat wordt door de gemeente).

        de verkeersregelsystemen (het al dan niet branden van de verlichting beïnvloedt de wegcode), tenzij hier al een overeenkomst voor bestaat.

        de stand-alonesystemen (geen DNB-netvoeding) en de ruimten van de gemeenten in concessie van andere partijen (de te verlichten ruimte wordt uitgebaat door een derde partij waarvoor de gemeente tijdens de looptijd van de concessie-overeenkomst niet instaat voor de verlichting).

Worden in beginsel ook buiten scope van het reglement gehouden:

        de applicaties die zich al op de steunen bevinden (bv. camera’s, sensoren en verkeersgeleidingsinstallaties voor Smart City-toepassingen). Hiervoor kunnen evenwel aparte afspraken worden gemaakt.

        ‘klassieke’ applicaties die zich vandaag op de steunen bevinden (bv. verkeers- en signalisatieborden, bloembakken en vaandels).

 

1.2 Inbreng: maximum 25% van de inbrengwaarde in cash en minimum 75% van de inbrengwaarde in OV-aandelen

Voor de inbreng van de bestaande verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting in de distributienetbeheerder gebeurt een waardering van deze installaties.

De inbrengwaarde wordt bepaald aan de hand van de economische nieuwwaarde van de steunen en armaturen en is gebaseerd op een gedetailleerde inventaris op datum van toetreding. 

De vergoeding van de inbrengwaarde gebeurt:

        een deel in cash (max. 25 percent van de inbrengwaarde);

        een deel in niet-stemgerechtigde en niet-dividendgerechtigde OV-aandelen (min. 75 percent van de inbrengwaarde). 

Jaarlijks zal de raad van bestuur van de distributienetbeheerder aan de betrokken gemeenten/steden de opbrengsten en kosten verrekenen via het resultaat.

Op vraag van het lokale bestuur kunnen hier diensten zoals lichtplannen aan toegevoegd worden.

Na inbreng komen alle nieuwe investeringen dus ten laste van de DNB en in haar volle eigendom als activa.

De overgenomen installaties zullen over een periode van maximum twaalf jaar afgeschreven worden, gezien het plan om de verledding van Vlaanderen ten laatste tegen 2028 uit te voeren. De afschrijvingen van het gedeelte in cash zullen volgens dit ritme verrekend worden.

 

1.3 Dienstverlening na overdracht

1.3.1 Meerjarig investeringsplan/-budget

Deze investeringen voor de bestaande en voor de toekomstige verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting zijn geënt op de vaststellingen en vooruitzichten zoals opgenomen in het (door de betrokken gemeente Brasschaat en de distributienetbeheerder overeengekomen) meerjarig investeringsplan openbare verlichting (op basis van lichtplan of masterplan openbare verlichting) en worden geconcretiseerd binnen het door de distributienetbeheerder opgemaakte reglement. Indien gewenst, zullen er bij het investeringsmeerjarenplan ook doelen bepaald worden zoals onder meer m.b.t. het effect van de investeringen op energieverbruik en CO2-uitstoot.

Als een gemeente Brasschaat wenst om versneld de masterplannen te realiseren en hiervoor bijkomende investeringsmiddelen nodig zijn, kan de gemeente Brasschaat overwegen om middels een tussenkomst deze bijkomende investeringsmiddelen te voorzien en kan er samen onderzocht worden hoe dit kan gerealiseerd worden (bv. aannemerscapaciteit).

De bepaling van de prestatie-eisen en brandprogramma’s (dimmen, doven, enz.) blijft de bevoegdheid van de individuele steden/gemeenten. De steden/gemeenten bepalen dus het ritme en de locatie waar er een aanpassing/investering nodig is om aan deze eisen te voldoen.

De overeengekomen meerjarenplannen worden minstens eenmaal per jaar verfijnd en omgezet in een concreet jaaractieplan waarvoor de Raad van Bestuur van de DNB jaarlijks een maximaal budget (jaar X) goedkeurt voor het geheel van haar toegetreden steden/gemeenten dat besteed wordt op basis van de door de steden/gemeenten goedgekeurde lichtplannen of masterplannen.

Als het budget op het niveau van de DNB ontoereikend is voor de realisatie van de goedgekeurde masterplannen van de toegetreden lokale besturen gebeurt een proratering van het budget, enerzijds in functie van het aantal lichtpunten van de betrokken deelnemers, zoals opgenomen in de asset databank van de distributienetbeheerder, en anderzijds in functie van de realisatietermijn zoals opgenomen in de masterplannen.

Het eventueel saldo van het budget worden overgedragen en bij voorrang besteed binnen het budget voor het daaropvolgende jaar.

De distributienetbeheerder biedt een ruime keuze van (standaard)materialen aan via de jaarlijks vastgelegde catalogus.

De door de raad van bestuur vastgelegde en goedgekeurde beleidsregels en principes zoals preventieve en curatieve vervangingen blijven van toepassing.

 

1.3.2 Inzet van de door de Fluvius beheerder infrastructuur voor toepassingen Smart City

Fluvius wil lokale besturen ondersteunen om hun Smart City-infrastructuur (netten, installaties, steunen, …) maximaal te valoriseren. De ondersteuning bestaat uit het beheer van de overeenkomsten met operatoren (bv. telecom) die gebruik willen maken van deze infrastructuur. Fluvius zal ervoor zorgen dat de installatie van applicaties (bv. camera’s, sensoren, verkeersgeleiding, telecom­installaties, …) en aansluiting op de netten veilig en correct uitgevoerd worden.

 

1.3.3.Rapportering

Het lokale bestuur krijgt periodiek diverse rapporteringen (stand van zaken van het overeengekomen actieplan, effecten ervan op het energieverbruik en de CO2-uitstoot, investeringen en onderhoud, nieuwe trends, specifieke Fluvius-projecten m.b.t. openbare verlichting en Smart City-infrastructuur,…).

 

2. Financiële gevolgen

Het ingeschatte buto bedrag aan investeringen, onderhoud en exploitatie voor de periode 2023-2028 bedraagt 2.878.253 euro. De detailweergave is opgenomen in het document in bijlage. 

 

Een wijziging in de indeling in deelruimtes en/of toekenning van technische fiches heeft impact op de in bijlage opgenomen simulatie aantal kWh en investeringskost. 

Alle aan de akte verbonden kosten ten laste zijn van Fluvius Antwerpen;

 

 

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

De netto kosten bedragen voor de periode 2023-2028 in totaal 681.171 euro, gedeelte cash ontvangst bij inbreng steunen en armaturen inbegrepen.
Dat is minder dan wat nu in het meerjarenplan staat ingeschreven voor investeringen en onderhoud OV (754.262 euro), dat is voornamelijk te danken aan het feit dat Fluvius door de overname minder winst maakt en aldus ook minder vennootschapsbelasting moet betalen.
De netto kost bij volledige verledding tegen 2028 in eigen beheer zou 1.034.426 euro bedragen.
Door de boekhoudkundig voorgeschreven verwerking van deze tranactie, is de negatieve weerslag op de autofinancieringsmarge in 2027 ca 64.000 groter dan in het huidige meerjarenplan.
Daarbij is al rekening gehouden met besparing op elektriciteitsverbruik door snellere verledding (voor 2027 thans geraamd op 48.153 euro).
Flluvius bevestigt dat per mail dat voor niet-standaard materialen (bv aluminiumpalen zoals veelvuldig gebruikt in Brasschaat) geen hogere toeslag meer wordt gerekend dan voor standaardmateriaal.

Visum financieel beheerder : 2023/67

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van het reglement ‘Fluvius Openbare verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen’, zoals opgesteld en goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Fluvius Antwerpen in zitting van 21 mei 2019.

 

Art.2.- Hecht goedkeuring aan de beheersoverdracht inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties, daaraan verbonden de automatische overdracht van de eigendom van de in de toekomst nog op te richten verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties.

De gemeenteraad hecht bijgevolg tevens zijn goedkeuring te hechten aan de uitbreiding van de huidige aansluiting van de gemeente Brasschaat bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ en zo deel te nemen aan het aanbod Fluvius Openbare verlichting

en de opdrachthoudende vereniging te verzoeken om de ‘aanvaarding van de uitbreiding van deze aansluiting op datum van de buitengewone algemene vergadering van december 2023’ voor te leggen aan de eerstvolgende algemene vergadering.

 

Art.3.- De inbreng die de gemeente Brasschaat heeft gedaan overeenkomstig het artikel 9 van de statuten van Fluvius Antwerpen uit te breiden wat betreft:

        de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen;

        de semi-openbare verlichtingsinstallaties die voldoen aan de vereisten die zijn weergegeven in het reglement

 

Art.4.- De verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen - op basis van een inventariswaarde per 31 december 2022 - tegen een inbrengwaarde van 283.219 euro in cash (zijnde25 % van de inbrengwaarde) en 849.625 euro in OV-aandelen (zijnde 75 % van de inbrengwaarde) in te brengen bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

De inbreng van de semi-openbare verlichting gebeurt op projectbasis na risicoanalyse en na het in overeenstemming brengen van de installaties aan de geldende wetgeving en regels.

De inbrengwaarde wordt bepaald aan de hand van de economische nieuwwaarde van de steunen en armaturen en is gebaseerd op een gedetailleerde inventaris (voor inbrengen die gebeuren op datum van de buitengewone algemene vergadering van december 2023 zal dit wat betreft de voorafgaande actuele raming de inventaris zijn op 31 december 2022, waarna deze zal geactualiseerd worden i.f.v. de effectieve datum van toetreding, zijnde de dag van de buitengewone algemene vergadering van december 2023). De projecten die in 2023 op het grondgebied van de gemeente Brasschaat werden geïnitieerd en heden nog niet gefactureerd werden aan de gemeente Brasschaat , zullen integraal worden opgenomen in het aanbod “Fluvius openbare verlichting en de voorgestelde werkwijze.

 

Art.5.- De distributienetbeheerder zal het nodige doen om de vereiste vennootschapsrechtelijke formaliteiten te vervullen die een inbreng met zich meebrengt en om het deelnemersregister bij de statuten dienovereenkomstig aan te passen.
 

Art.6.- duidt de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur aan om als gevolmachtigde van de gemeente Brasschaat de authentieke akte te ondertekenen alsook de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij het overschrijven van de inbrengakte.

Bij verhindering van één van bovengenoemde personen kan elkeen van hen, overeenkomstig de artikelen 281 en 283 van het decreet over het lokaal bestuur, schriftelijk op een informatiedrager naar keuze een bevoegde persoon aanduiden om in zijn/haar opdracht als gevolmachtigde de voormelde ondertekening te volbrengen.

 

Art.7.- Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, (in pdf-versie) uitsluitend via e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

4 Retributie op het leveren en plaatsen van kabelgoottegels. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

De algemeen directeur geeft een toelichting aan de hand van een presentatie.  Dit werd niet toegelicht op de algemene commissie door een inschattingsfout van de administratie.  Deze toelichting wordt nu nog gegeven om iedereen in staat te stellen om een goede beslissing te maken. 

 

Raadslid Callens vraagt zich af wat er met de stoeprand zal gebeuren?  Stopt de tegel tegen de stoeprand? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze van de stoeprand zullen afblijven, de kabel gaat daar dus iets naar boven. 

 

Raadslid Callens vraagt zich verder nog af of er dan in de eerste en de laatste tegel een uitsparing is in de rubber en of men er op zal toezien of het correct gebruikt wordt? 

 

De algemeen directeur licht toe dat de rubber over de gehele lengte open is.  De rubber is niet afsluitbaar.  Wanneer het reglement gestemd is en het wordt niet correct toegepast is het handhaafbaar.  De kabel moet in de goot liggen en mag niet op het voetpad liggen.  Indien dit niet het geval is, kan men terugvallen op het politiereglement dat stelt dat de kabels niet op het openbaar domein mogen liggen. 

 

Raadslid Van der Schoepen denkt toch nog aan een aantal straten die zich hier niet toe lenen.  Het feit dat anderen er ook mogen parkeren ziet hij mogelijks ook als een probleem.  Hij vraagt zich af wie er dan nog wil investeren en zulke grote kosten maken wanneer men niet zeker is dat de plek beschikbaar zal zijn om zijn wagen op te laden? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit de eigen keuze van de burger is.  De gemeente komt tegemoet met een oplossing voor een probleem dat zich stelt en dan is het de keuze aan de burger of ze dit ervoor willen betalen of niet. 

 

Raadslid Van der Schoepen vermoed dat de praktische- en financiële kant van dit verhaal heel wat gebruikers zal afschrikken. 

 

Schepen Fonteyn geeft nog mee dat ze om die reden de prijs al laten zakken hebben.  De prijs zakte reeds met 400 euro. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat er voor deze mensen geen ander alternatief is.  Voor de mensen van rijwoningen, bijvoorbeeld zoals in de Verhoevenlei,  moet er een alternatief geboden worden volgens hem.  Met de kabelgoottegels kan er een volwaardig alternatief geboden worden.  Hij stelt in praktijk vast dat andere mensen daar weinig gebruik van maken. 

 

Raadslid Van der Schoepen vraagt zich af of men weet over hoeveel aanvragen dit uiteindelijk zal gaan? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er reeds 10-15 aanvragen zijn binnen gekomen de afgelopen 1,5 jaar. 

 

Waarnemend burgemeester Cools voegt nog toe dat mensen zich engageren om volledig elektrisch te rijden.  Wanneer zij geen laadpaal kunnen zetten, moet er een alternatief geboden worden. 

Raadslid Van Cauwelaert licht toe dat hij persoonlijk zeker voorstander is van de kabelgoottegel en hij kreeg hier zelf ook al verschillende vragen over.  Hij licht een concreet voorbeeld toe: mensen kunnen op eigen terrein laden maar dan moeten zij een kabel voorzien van 8000 euro.  Mogen zij ook werken met een kabelgoottegel aangezien dit een veel goedkopere oplossing zou zijn? 

 

Waarnemend burgemeester Cools vult aan dat zij niet in aanmerking komen omdat ze de mogelijkheid hebben om een laadpunt te voorzien op eigen terrein.  Dit is enkel voor de mensen die geen mogelijkheid hebben om een laadpaal te voorzien. 

 

Raadslid Van Cauwelaert geeft nog mee dat deze mensen theoretisch een laadpaal kunnen zetten, maar het is praktisch/financieel niet haalbaar.  Het louter leggen van de kabel zou voor deze mensen 8000 euro kosten.  Het bedrijf waarvoor ze werken, wil deze kostprijs niet betalen. 

 

Schepen Fonteyn stelt voor dat deze mensen een aanvraag doen zodat de diensten dit kunnen bekijken met deze specifieke casus voor ogen. 

 

Raadslid Van Cauwelaert heeft ook nog een vraag met betrekking tot de garantie.  Het betreft een redelijk nieuw materiaal en hij vraagt zich af of de rubber niet snel zal verslijten? 

 

Waarnemend burgemeester Cools vermoed dat het de gebruikelijke garantie van 2 jaar zal zijn. 

 

Schepen Fonteyn vult nog aan dat de leverancier actief is voor veel gemeenten dus ze vermoed dat ze wel goed zitten qua kwaliteit.  Aanvragen kunnen ingediend worden door de burger.  Zij kunnen dit dan nog altijd met hun bedrijf regelen. 

 

Raadslid Geysen doet volgende tussenkomst :

“Voor het leveren en plaatsen van kabelgoottegels wordt een retributie van 856€ per aansluitpunt +latere indexering voorgesteld, verschuldigd door de aanvrager?

Burgemeester convenant 2008 (klimaatplan) 1 (semi) publiek laadpunt per 200 inwoners stimuleren v.d elektrificatie en verduurzaming mobiliteit.

 

Als CD&V fractie steunen we natuurlijk de idee om politiereglement Art3. 23 te volgen (niet toegelaten losse stroomkabels fietspad, voetpad enz…op deze manier te ondersteunen.

Toch vind onze fractie het een beetje raar dat bewoners die in dergelijke situatie verkeren en opteren om in te zetten op duurzame  mobiliteit hierdoor voor een grote forfaitaire kost worden gedwongen.

Een gemeente zou voor het behalen van de vooropgestelde klimaatdoelstelling inzake mobiliteit deze kost zelf dienen te dragen.

 

Vragen:

        Heeft gemeente een raming gemaakt over hoeveelheid aanvragen die mogelijk zullen volgen?

        De materiaalkost (1.5 m 318,00€ incl. BTW) op welke hoeveelheid is die berekend…want grotere aankoop moet toch resulteren in kleiner bedrag?

        Idem dito voor installatiekost? (776,82€)

        150,00€ administratiekost? Op wat is dit gebaseerd?”

 

Schepen Fonteyn licht toe dat administratie, facturatie, onderhoudskosten en eventuele vervanging in de administratiekosten zijn inbegrepen.  Er werd momenteel 1 pallet aangekocht.  Ze heeft geen idee hoeveel burgers hier mee kunnen verder geholpen worden. 

 

De algemeen directeur denkt dat er een 30-tal sets voorzien zijn, maar hij weet het niet meer helemaal zeker. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze moeilijk heel wat paletten in 1 keer kunnen aankopen als ze nog niet weten hoeveel vraag er gaat zijn. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de prijs van 776 euro werd gehalveerd naar 338 euro.  De sociale werkplaats, Aralea, zal deze werken uitvoeren.  Hij stelt dat men er niet op tegen kan zijn dat zij dit uitvoeren in plaats van een andere aannemer.  Het moet behoorlijk uitgevoerd worden.  Ze moeten allemaal op een uniforme manier aangelegd worden. 

 

Schepen Heirman vult aan dat het stockeren van bijvoorbeeld 10 paletten ook geld kost. 

 

Raadslid Caluwé vraagt zich nog af waarom het niet van toepassing is voor hybride wagens?

 

Schepen Fonteyn licht toe dat deze al rijdend kunnen opladen. 

 

Raadslid Van Mechelen heeft een bekommernis en verwijst graag naar 5 jaar geleden toen CNG heel erg geadviseerd werd.  Vandaag de dag kunnen deze mensen bijna nergens meer gaan tanken.  Hij vraagt zich af wie deze kosten zal vergoeden als men binnen 5 jaar geen elektrische wagens meer heeft maar wagens op waterstof? 

 

Waarnemend burgemeester Cools vermoed dat mensen met elektrische wagens de investering wel zullen willen doen.  Op dit moment zijn de elektrische wagens er, dus burgers moeten de mogelijkheid krijgen. 

 

Raadslid Van der Schoepen deelt mee dat hij zelf nog in het bezit is van een CNG wagen, hij moet maar 4km rijden voor CNG.  CNG is op dit moment nog goedkoper dan de benzineprijs. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Om aan de laadbehoefte en de vooropgestelde mobiliteitsdoelstellingen te voldoen heeft het college in zitting van 28 augustus 2023 de voorwaarden en de procedure voor het leveren en plaatsen van kabelgoottegels goedgekeurd.

 

Voor het leveren en plaatsen van kabelgoottegels wordt door het college een retributie voorgesteld van 856 euro per aansluitpunt. Deze retributie wordt jaarlijks geïndexeerd.

 

Het is financieel aangewezen om deze tarief met ingang van 1 oktober 2023 te laten ingaan.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De jaarlijkse opbrengst is afhankelijk van het aantal geplaatste kabelgoottegels.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Heffingstermijn

 

Met ingang van 1 oktober 2023 en voor een onbepaalde duur wordt een retributie geheven op het leveren en plaatsen van kabelgoottegels.

 

Art.2.- Retributieplichtige en tarief

 

De retributie voor het leveren en plaatsen van kabelgoottegels bedraagt 856 euro per aansluitpunt en is verschuldigd door de aanvrager, na de geleverde prestatie.

 

Art.3.-

 

De betaling van de retributie dient te gebeuren binnen de 30 dagen vanaf het verzoek tot betaling op rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

Art.4.-

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

5 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 28 augustus 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 28 augustus 2023 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 28 augustus 2023 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

6 Zefier. Goedkeuring agenda en bevestiging mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen licht toe dat ze dit goedkeurden in de hoop dat alles correct verloopt.  Volgens de notaris blijkt dit nu toch niet echt te zijn en hij heeft zijn goedkeuring ingetrokken.  Als de notaris het gemeenteraadsbesluit niet kan aanvaarden, vraagt hij zich af of hij er vanuit mag gaan dat hij dit niet kan of mag vaststellen of bekrachtigen?

 

Schepen Heirman licht toe dat er een kleine fout was gebeurd.  Er was volmacht gegeven aan Philippe Rossie en er was per ongeluk een artikel toegevoegd over schepen Heirman zelf voor de bijzondere algemene vergadering.  Dit mocht niet.  De volmacht wordt gedelegeerd aan Philippe Rossie.  Alle gemeenten geven volmacht aan Philip Rosier en op de vergadering gaat hij dan handelen in naam van alle gemeenten. 

 

Raadslid Van der Schoepen bedankt schepen Heirman voor de toelichting. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is vennoot van de de coöperatieve vennootschap (met beperkte aansprakelijkheid) Zefier, met zetel te Koning Albert II-laan 37, 1030 Schaarbeek en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (RPR Brussel, Nederlandstalige afdeling) 0680.832.904 (“Zefier”).

 

De gemeente ontving de uitnodiging via e-mail van 12 juni 2023 tot de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 met de ter beschikking gestelde stukken.

 

Overwegende dat naar aanleiding van de invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV”) Zefier uiterlijk tegen 1 januari 2024 haar statuten in overeenstemming dient te brengen met de dwingende bepalingen van het WVV;

 

Overwegende dat in dat verband de raad van bestuur van Zefier een ontwerp van statutenwijziging heeft voorbereid, waarvan de ontwerptekst samen met een artikelsgewijze toelichting, een verslag betreffende de soorten van aandelen en een verslag betreffende coöperatieve finaliteit aan de gemeente werden overgemaakt. Daarin stelt de raad van bestuur onder meer voor Zefier te laten voortbestaan als een coöperatieve vennootschap, aangezien Zefier kan worden geacht een coöperatieve finaliteit te hebben.

 

Overwegende dat de wijzigingen aan de statuten van Zefier notarieel dienen te worden vastgesteld op een buitengewone algemene vergadering van Zefier. Deze algemene vergadering strekt er louter toe de wijzigingen zoals die zijn voorgesteld door de raad van bestuur goed te keuren. Om die reden en teneinde de praktische implementatie van de statutenwijziging te vereenvoudigen, stelt de raad van bestuur aan de vennoten van Zefier voor om een volmacht te verlenen teneinde de gemeente te vertegenwoordigen op deze buitengewone algemene vergadering.

 

In zittng van 25 februari 2019 werd Bruno Heirman aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger met als plaatsvervanger Philip Cools.

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en in het bijzonder op de artikelen 40 en 41; De wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180;

De statuten van de Zefier inzonderheid de artikelen 27 en 28.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De tijdige ontvangst te bevestigen van de oproeping voor de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 met bijhorende agenda en stukken;

 

Art.2.- Kennis te nemen van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 en van de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden;

 

Art.3.- De statutenwijziging van Zefier zoals zij werd voorgelegd integraal goed te keuren;

 

Art.4.- De heer Philippe Rossie, secretaris van Zefier, iedere advocaat of medewerker van het advocatenkantoor Stibbe (met zetel te Loksumstraat 25, 1000 Brussel) en iedere medewerker van het notariskantoor Berquin (met zetel te Lloyd Georgelaan 11, 1000 Brussel), alleen handelend en met mogelijkheid tot indeplaatsstelling, als afgevaardigde aan te duiden op de buitengewone algemene vergadering van Zefier, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Art.5.- Opdracht te geven aan de afgevaardigde om op de buitengewone algemene vergadering van Zefier alle punten van de agenda goed te keuren. Eveneens opdracht te geven aan de afgevaardigde om alle overige handelingen en/of transacties te stellen die nodig zijn of nuttig kunnen zijn in het kader van de voorgenomen buitengewone algemene vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

7 Investeringstoelage baseballclub Home of the Braves voor aankoop pitchingmachine. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Baseballclub Home of the Braves heeft een pitchingmachine aangekocht. De kostprijs bedraagt 3.512,40 euro en de club vraagt financiële ondersteuning van de gemeente.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2022 inzake de investeringstoelagen sportinfrastructuur 2022-2024.
Collegebesluit van 12 december 2022 waarbij de prioritaire dossiers voor de investeringstoelagen sportinfrastructuur 2023 werden bepaald.

 

Adviezen

Gunstig advies van de sportraad van 10 oktober 2022.
De bouw van een VIP-tribune boven het terras waarvan sprake in de toelageaanvraag van de club en het advies van de sportraad is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

 

Kost

1.170,80 euro

Budgetsleutel

0740/66400000 Investeringstoelagen sportinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringsbudget 2023

Krediet beschikbaar

Ja.

Visum financieel directeur

2023/68

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Stemt in met een investeringstoelage aan baseballclub Home of te Braves voor de aankoop van een pitchingmachine.

 

Art.2.- De toelage bedraagt 1/3de van de bewezen kosten, met een maximum toelage van 1.170,80 euro

 

Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging van factuur en betalingsbewijs voor deze aankoop

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

8 Investeringstoelage Aralea voor investeringen kinderboerderij Mikerf. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat zijn fractie dit een uitstekend project vindt.  Hij heeft nog een kleine vraag over het budget.  Het wil graag weten of het vermeldde budget van 142 000 euro klopt?

 

Schepen Fonteyn  bevestigt dat er 142 900 euro werd gebudgetteerd. 

 

Raadslid Hoegaerts wil graag weten of men bij de renovatie rekening heeft gehouden met personen met een handicap? 

 

Schepen Fonteyn vermoed dat er niets specifiek voorzien is voor personen met een handicap. 

 

Schepen Hans zal deze suggestie doorgeven. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Aralea wenst volgende investeringen uit te voeren voor kinderboederij mikerf :

        renovatie toiletten en aanpassingwerken gevel

        voorzien van schuilmogelijkheden buiten

        renovatie speeltuin met nadruk op welbevinden en beweging
 

De totale kostprijs wordt geraamd op 412.610,00 euro, 2,1 %( 10 procent van 21) niet-recupereerbare btw inbegrepen. De Vlaamse overheid verleent hiervoor investeringssubsidies á rato van 60 %
-aanleg regenwaterput en mestopslag
 

De totale kostprijs wordt geraamd op 26.550,00 euro, 2,1 % (10 procent van 21) niet-recupereerbare btw inbegrepen. De Vlaamse Milieumaatschappij verleent hiervoor een investeringssubsidie van 75 %.

Voor de niet subsidieerbare gedeeltes vraagt Aralea volledige tussenkomst van de gemeente.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 23 januari 1989 (goedkeuring overeenkomst met Aralea inzake het tot stand brengen en in werking houden van een kinderboerderij).
Gemeenteraadsbesluit van 30 september 2013 (goedkeuring erfpachtacte kinderboerderij)
Decreet lokaal bestuur art. 41, tweede lid, 23° (bevoegdheid gemeenteraad inzake vaststellen subsidiereglementen en nominatieve subsidies).

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

171.681,50 euro

Budgetsleutel

0752 02/66400000 Investeringssubsidies kinderboerderij Mikerf

Budget/jaar

Investeringsbudget 2023

Krediet beschikbaar

Ontoereikend. Het tekort bedraagt 28.781,50 euro en is het gevolg van gestegen kostprijzen in vergelijking met de oorspronkelijke aanvraag waarop de budgetraming gebaseerd was.
Kan opgevangen worden door investeringsbudget dat wegvalt bij intekening Fluvius Licht als Dienst

Visum financieel directeur

2023/66

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Stemt in met een investeringstoelage aan Aralea voor  investeringen kinderboerderij mikerf:

        renovatie toiletten en aanpassingwerken gevel

        voorzien van schuilmogelijkheden buiten

        renovatie speeltuin met nadruk op welbevinden en beweging
 

De toelage bedraagt 40% van de bewezen kosten, 2,1 % niet-recupeerbare btw inbegrepen
-aanleg regenwaterput en mestopslag.
De toelage bedraagt 25 % van de bewezen kosten, 2,1 % recupereerbare btw inbegrepen
De totale toelage bedraagt maximum 171.681,50 euro.

 

Art.2.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging van facturen voor de uitgevoerde werken en betalingsbewijzen.
 

Art.3.- Aan de dienst financiën wordt opdracht gegeven hiervoor bijkomend krediet te voorzien in de eerstvolgende kredietverschuiving of aanpassing van het meerjarenplan.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

9 Vaststelling contractmodaliteiten voor opname lening. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

“De schuldenopbouw van deze meerderheid de voorbije jaren hebben wij al meer in de verf gezet op deze gemeenteraad. Vorige week verscheen via de VVSG nieuwsbrief de financiële barometer van elke  gemeente, en als je doorklikt op de link van Brasschaat zal je vaststellen dat onze gemeente slecht evolueert binnen de cluster.

Bij de besprekingen van de budgetten en meerjarenplanning vorig jaar heb ik onze bedenkingen al naar voren gebracht dat de gemeente nu op 30 jaar gaat lenen (weliswaar met als optie 25 jaar) en dat de timing van investeringen te weinig gekoppeld wordt investeringssubsidies.

Diependaele: “we moeten ons behoeden om teveel schulden aan te gaan voor de volgende generaties. Ook in de toekomst moeten belangrijke investeringen gebeuren”.

Fractie CD&V onthoudt zich bij dit bestek. 

 

Schepen Heirman licht toe dat het om de capaciteit gaat om de schuld terug te betalen.  Daarvoor dient de autofinancieringsmarge.  Er werd 12 miljoen euro opgenomen in de meerjarenplanning en nu zou men ‘maar’ 9 miljoen euro moeten lenen.  De schuldgraad zal gedaald zijn ten opzichte van vorig jaar.  Investeren op lange termijn is en blijft volgens hem belangrijk.  Met investeringen uitstellen is hij het niet eens.  Er moet zeker ook in de toekomst geïnvesteerd worden. 

 

Raadslid Brughmans stelt dat het voor problemen zal zorgen wanneer de gemeente systematisch leningen aangaat voor 30 jaar.  Volgens hem zal Brasschaat volgend jaar dan helemaal onderaan in de cluster hangen. 

 

Schepen Heirman geeft nog mee dat het om investeringen gaat die op lange termijn afschrijfbaar zijn zoals gebouwen en wegenwerken.  Dit zal zeker niet voor alle leningen gebeuren.  De meeste leningen zijn op 20 jaar. 

 

Raadslid Vanpoucke verwijst naar het kleindere leningsbedrag van 9 miljoen.  Hij wil graag weten wat hier de precieze oorzaak van is? 

 

Schepen Heirman verwijst naar investeringen die later zullen gebeuren en naar het bedrag dat ze in kas mogen houden van Zorgbedrijf Brasschaat voor de verkoop van Vesalius.  Wanneer ze dit jaar maar 9 miljoen euro nodig hebben, moeten ze ook niet meer lenen.  De realisatiegraad van investeringen in de meeste gemeenten ligt rond de 60%.  Hij vermoedt dat Brasschaat hier boven zit.  Men realiseert nooit altijd wat men gepland heeft. 

 

Raadslid Hoegaerts geeft mee dat zijn fractie zich ook zal onthouden op basis van de argumenten van fractie CD&V. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Voor de financiering van de gemeentelijke investeringsuitgaven 2023 is de opname van een lening van 9.000.000 euro noodzakelijk.


De dienst financiën legt een ontwerp van contractvoorwaarden voor, waarin geopteerd wordt voor een lening op 30 jaar, met vaste rentevoet (met mogelijke variant looptijd 25 jaar).
Verschillende recente of lopende projecten met lange afschrijvingsduur (Zegersdreef, dr Roosensplein, Ruiterhal, Louis de Winterstadion,..) rechtvaardigen deze lange looptijd van de op te nemen lening.

 

In huidige marktsituatie zijn rentevoeten op lange termijn, in sommige gevallen lager dan bij iets kortere termijn. Zo is bijvoorbeeld de huidige indicatieve rentevoet op 25 jaar lager dan bij een lening op 20 jaar.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, met latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.
De financiering op lange termijn via nieuwe leningen is niet onderworpen aan de wetgeving overheidsopdrachten.
Het vaststellen van de contractvoorwaarden is niet gedelegeerd naar het college van burgemeester en schepenen, zodat de gemeenteraad bevoegd is.

 

Financiële gevolgen

Bij een rentevoet van 3,72 % (niet onderhandelde, indicatieve rentevoet) bedraagt de weerslag (aflossingen en intresten) 500.420,89 euro per jaar.
In het meerjarenplan is  thans een rentevoet gehanteerd van 3,70 %, maar voor een groter leningbedrag. (12.229.000 euro).
De vereiste kredieten zijn voorzien op de budgetsleutels 0040/65000000 en 0040/42330000 van respectievelijk het exploitatie- en het financieringsbudget 2023 en de volgende jaren in het meerjarenplan.
Visum financieel directeur: te verlenen bij goedkeuring offerte.
 

 

BESLUIT:

Met 22 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen en Johan Caluwé), 6 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Robert Geysen en Lutgart Smekens).

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de contractvoorwaarden voor de opname van een lening van 9.000.000 euro (vaste rentevoet, looptijd 30 jaar, met variante looptijd 25 jaar), zoals opgenomen in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

10 ELZ Vaccinatiecentrum. Rapportering saldo. Addendum overeenkomst. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts doet volgende tussenkomst :

“900.000 euro die niet benut werd in het kader van de werking van het vaccinatiecentrum Noorderkempen wordt nu verdeeld onder vijf gemeenten, waarbij de gemeentebesturen -zo staat er- zich ertoe verbinden het bedrag terug te storten aan de Vlaamse overheid indien zij dit alsnog zou terugvorderen.

We zouden natuurlijk kunnen vragen aan de Vlaamse Regering, helaas vandaag hier niet aanwezig, of zij inderdaad van plan is om dat belastinggeld terug te vragen en het nuttig te besteden of niet. Het is een broekzak-vestzak-operatie, ik weet niet wie het geld het meest nodig heeft, ik weet in elk geval dat de gemeente Brasschaat een inkomst die zo uit de lucht komt vallen, kan gebruiken, ik verwijs naar het vorige agendapunt, maar ik weet ook dat de Vlaamse regering met 988.000 euro ook wel iets kan doen in de kinderopvang bijvoorbeeld.

Laat mij zeggen - om het eufemistisch uit te drukken - dat ons vertrouwen in beiden even groot is om dat geld aan toe te vertrouwen, maar in alle eerlijkheid lijkt me best dat dat geld terugvloeit naar de Vlaamse belastingbetaler, waar het ook vandaan komt. Er zijn een 60-tal eerstelijnszones in Vlaanderen en ik vermoed ongeveer het zelfde aantal vaccinatiecentra, als die allemaal een paar honderdduizend euro overschot hebben, kan ik mij niet voorstellen dat de Vlaamse overheid een paar tientallen miljoenen euro niet opnieuw gaat terugvorderen en elders besteden.

Onze Vlaams Belang-fractie in het Vlaams Parlement heeft daar ondertussen al een vraag over gesteld aan de ministers Somers en Diependaele, dus dat antwoord zal eerstdaags ongetwijfeld komen, maar misschien kan de schepen van financiën een tipje van de sluier lichten?”

 

Schepen Heirman licht toe dat het duidelijk omschreven staat dat die 900 000 euro definitief verworven is.  De tekst waarnaar verwezen wordt is louter omdat Brasschaat penhouder is van heel de investeringstoelage.  Dit bedrag kwam binnen en zal verdeeld worden onder de gemeenten.  Stel dat de vraag komt om terug te betalen (wat in principe niet kan) zou Brasschaat alles moeten terug betalen.  Omwille van deze reden werd deze tekst opgenomen.  Hij stelt dat het bedrag eigenlijk definitief verworven werd.  Hij geeft ook nog mee dat niet alle ELZ de luxe hadden om een groot vaccinatiecentrum te kunnen gebruiken voor weinig geld. Brasschaat moest enkel wat voorzieningen betalen terwijl er besturen waren die bijvoorbeeld sportcentra hebben moeten huren.  Er waren gemeenten die zelfs niet toekwamen met hun investeringstoelagen.  Aangezien er hier veel minder infrastructuuruitgaven moesten gebeuren, zal er dus nu een grotere overschot zijn.  Het geld zal verdeeld worden onder de 5 gemeenten en gebruikt worden voor ‘gezondheid & welzijn’.  Budgettair zal dit dit jaar als ontvangst ingeschreven worden.  Volgend jaar als uitgave binnen ‘gezondheid & welzijn’. 

 

Raadslid Brughmans hoopt dat dit geïnvesteerd zal worden in nieuwe initiatieven en niet louter in personeelskosten van de maatschappelijke diensten.  Hij hoopt dat het effectief zal aangewend worden voor ‘nieuw beleid’. 

 

Schepen Hans bevestigt dat het zal geïnvesteerd worden in ‘gezondheid’.  Momenteel wordt dit uitgewerkt door de desbetreffende beleidsmanager tegen het volgend conclaaf. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het gemeenteraadsbesluit van 26 april 2021 werd goedkeuring gegeven aan een samenwerkingsovereenkomst tussen 5 gemeenten (Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel) en de Eerstelijnszone Noorderkempen (ELZ) voor de samenwerking met betrekking tot het Vaccinatiecentrum Noorderkempen.

 

De ELZ Noorderkempen nam de oprichting van een vaccinatiecentrum voor de regio van deze gemeenten op zich; de gemeente Brasschaat werd aangeduid als penhouder.

De financiering van de opstart en uitbating van het Vaccinatiecentrum gebeurde door Vlaanderen op basis van vier enveloppes. De bedragen per enveloppe werden bij verlengingen verhoogd tot onderstaande bedragen:

 

bedragen in euro

subsidie

uitgave

saldo

enveloppe infrastructuur en mobiliteit (via penhouder gemeente Brasschaat)

+ 3.513.450,00

-2.525.322,80

+ 988.127,20

enveloppe vaccinatieteams (via ELZ)

+ 1.829.559,31

-976.780,85

+ 852.778,46

enveloppe programmamanagement (via ELZ)

+ 467.957,43

-306.146,17

+ 161.811,26

 

Vanuit de Eerstelijnszone Noorderkempen werd een eindsaldo gerapporteerd voor de enveloppe infrastructuur met een overschot is van 988.127,20euro (status juni 2023). Het saldo van de infrastructuurenveloppe wordt beschouwd als forfaitair en definitief verworven, zie BVR van 25/03/2022.

Vermits in de samenwerkingsovereenkomst geen afspraak gemaakt werd rond de verdeling bij eventuele overschotten (enkel bij tekorten), worden deze afspraken in een addendum toegevoegd aan de afsprakennota tussen Eerstelijnszone Noorderkempen en de deelnemende gemeentebesturen.

 

Een saldo van 900.000 EUR wordt verdeeld over de deelnemende gemeentebesturen, zie artikel 2. Addendum. Dit wordt verdeeld volgens de bevolkingsaantallen op 1 januari 2023. Dit geeft volgende verdeling

 

Lokaal bestuur

Aantal inwoners 1/1/2023

Toe te wijzen saldo

Brasschaat

38.623

€ 273.592,12

Essen

19.619

€ 138.974,29

Kalmthout

19.430

€ 137.635,48

Kapellen

27.743

€ 196.521,92

Wuustwezel

21.638

€ 153.276,19

TOTAAL

127.053

€ 900.000,00

 

Het resterend saldo komt aan de vzw Eerstelijnszone Noorderkempen toe, zie artikel 3. addendum.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017, artikel 41 met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Koninklijk besluit van 22 mei 2019 betreffende de lokale noodplanning.

Gemeenteraadsbesluit van 26 april 2021: Covid19. Vaccinatiecentrum. Samenwerkingsovereenkomst afsprakennota tussen Eerstelijnszone Noorderkempen en vijf samenwerkende besturen.

Besluit Vlaamse Regering d.d. 25 maart 2022: ""...Beide subsidiestromen worden beschouwd als een forfaitaire subsidie en als definitief verworven. Ze zullen niet teruggevorderd worden. ..."

 

Adviezen

Er is een positief advies van de financiële directeuren van de participerende besturen en de voorzitter.

van de ELZ / Vaccinatiecentrum.

Het voorstel werd voorgelegd op het overleg van 4/6/2023 met de verschillende burgemeesters van de ELZ-regio, met positief advies voor de verdere uitwerking.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Ontvangst

273.592,12euro, eenmalige exploitatieontvangst

Budgetsleutel

Nieuwe code

Budget/jaar

Ontvangst exploitatie - 2023

Krediet beschikbaar

niet voorziene ontvangst

Uitgave: nog niet bepaald, te bepalen bij aanpassing meerjarenplanning.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1. Neemt kennis van de financiële rapportering van het ELZ Vaccinatiecentrum.

 

Art.2. Hecht goedkeuring aan het addendum, met de voorgestelde financiële afspraken met betrekking tot de aanwending van het saldo van het Vaccinatiecentrum en de daarin opgenomen bepalingen met betrekking tot mogelijke terugbetaling.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

11 Hockey. Herschikking bezettingsvergoeding 2023-2030. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke verwijst naar het feit dat Mansion of the Dragons geen kleine vzw is.  Het is een echte NV met aandeelhouders die er ook een vergoeding voor krijgen en waar het bestuur borg voor staat.  Hij verwijst hier ook naar hun eerdere tussenkomsten van november en december 2019.  Ook toen werden twijfels geuit over de financiële gezondheid van deze organisatie maar ook van de opportuniteiten die de gemeente moest nemen.  Hij kan zich de adviezen van de financieel directeur van de gemeente ook nog levendig herinneren.  Zijn fractie ziet hier nu opnieuw een alarmsignaal waarbij ze niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen.  Goede afspraken maken goede vrienden maar ze proberen nu al terug een wijziging aan te brengen.  Hij vindt dit echt een frapant voorbeeld aangezien de risico’s nog zullen toenemen terwijl de risico’s er nu al zijn.  Het gaat om forse bijdragen.  De eerste 2 jaren betreft het 50 000 euro en vervolgens degressief.  Zijn fractie begrijpt niet dat er een gunst is voor 1 bepaalde sporttak.  Het zijn risico’s voor de burgers voor het plezier van een select clubje volgens raadslid Vanpoucke.  Zijn fractie volgt de bedenkingen van de financieel directeur, die ook verhoogd toezicht heeft gevraagd alsook een jaarlijkse opvolging van financiën.  Zijn fractie zal tegen stemmen en hij wil ook graag een hoofdelijke stemming. 

 

Schepen Heirman licht toe dat de andere tussenkomsten in het kader van covid waren, dat is een andere zaak.  Andere clubs hebben hier destijds ook van mogen genieten.  Wat betreft de spreiding van de betalingen geeft hij raadslid Vanpoucke gelijk.  Ze hadden kunnen overwegen om de spreiding van de betalingen niet intrestloos te doen.  De gemeente mag echter geen intresten vragen.  Ze leden 2 jaar verlies en ze hebben het momenteel financieel heel moeilijk.  Op basis hiervan werd de spreiding toegestaan.  De gemeente is er ook niet mee gebaad dat de club in grote financiële problemen komt.  Hij verwijst ook naar het feit dat dit geen ‘clubje’ is maar een club met topsport op heel hoog niveau. 

 

Raadslid Geysen doet volgende tussenkomst :

“Bij het afsluiten van een investeringstoelage voor infrastructuur dient aanvragende club toch steeds een financieel plan voor te leggen, Zulk investeringsplan wordt door gemeente toch getoetst op haalbaarheid.

Dat de covidbeslissing uitstel gaf aan de clubs rond betalingsvoorwaarden aflossing krediet hebben we mee onderschreven, geen probleem.

Maar…Per 8 september 2023 staan vorderingen voor eerste twee kwartalen open voor een aanzienlijk  bedrag van 43.560€.

Vraag is er rond dit aanzienlijk bedrag reeds vooraf aan de bel getrokken met vraag naar achterstal/wegwerken betaling?

Het bijgestuurd afbetalingsplan is niet min en het effect van terugbetaling, minderontvangsten gedurende de eerstkomende jaren (ook voor volgende legislatuur) is zeer negatief op een begroting die nu reeds donkerrood kleurt.

47.122€ in 2023

47.122€ in 2024

30.902€ in 2025

20.902€ in 2026

Vandaar heeft onze fractie toch heel wat vragen;

-Wat dienen we te verstaan onder wegvallen “andere leninglasten” (NV. MOD) en verdere herstructurering van de loonkosten binnen de VZW?

-Ook het negatief advies van de financieel directeur speelt.

-Het niet nakomen van gemaakte afspraken en een schuldherschikking is mogelijk een precedent voor andere clubs?

-Als slot zien we dat er nergens een gemotiveerde goedkeuring werd overgemaakt via de sportraad?

Graag wat duiding?”

 

Schepen Heirman licht toe dat de sportraad hier niet bevoegd is.  Hij vraagt zich af waarom raadslid Geysen stelt dat de begroting donkerrood is?  De meerjarenplanning is sluitend en de autofinancieringsmarge voldoet aan de voorwaarden. 

 

Schepen Heirman stelt dat de financieel directeur dit dossier al een hele tijd opvolgt.  Hij maant hen al een hele tijd aan om te betalen.  De club zal serieus saneren in hun uitgaven, anders kunnen ze het niet houden.  Er zal o.a. bespaard worden op spelerskosten. 

 

Raadslid Geysen geeft mee dat zijn fractie zal tegen stemmen. 

 

Raadslid Brughmans verwijst naar het moment dat voetbalclub Driehoek een presentatie is komen geven aan de gemeenteraad.  Hij stelt voor dat deze club ook eens een toelichting komt geven op een algemene commissie over dit dossier. 

 

Voorzitter Versompel noteert deze suggestie. 

 

Raadslid Vanpoucke steunt de vraag van raadslid Brughmans om hier een commissie aan te wijden.  Andere clubs deden dit heel goed, dus ze krijgen volgens hem dezelfde kansen.  Aangezien dit al een tijd bezig is, hadden ze dit beter korter opgevolgd volgens hem.  Hij heeft nu de indruk dat 1 club een bijzondere behandeling krijgt in een periode van een jaar voor de verkiezingen.  Zijn fractie zal zeker tegen stemmen. 

 

Schepen Heirman licht nogmaals toe dat de club gewoon meer ademruimte krijgt door de spreiding. 

 

Raadslid Van der Schoepen stelt ook de vraag tot toelichting van hun gerieven op een commissie.  Om hen de kans te geven om het uit te leggen, zal zijn fractie zich onthouden. 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt nogmaals de hoofdelijke stemming omdat hij wil dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Naar aanleiding van de bouw van het vierde hockeyveld, is er met de hockeyclub Mansion of Dragons NV (MOD) / KHC Dragons VZW een overeenkomst opgesteld en werd er een bezettingsvergoeding gefactureerd van 16.220euro op kwartaalbasis (pré-covid periode).

 

Bij de eerste covidbeslissing werd door de gemeenteraad goedgekeurd om clubs met een lening (en de bezettingsvergoeding werd daarmee gelijkgesteld) een uitstel te verlenen en het contract met die periode te verlengen; dit ging over 4,5 maanden en werd hier omgezet in 2 betaalperiodes.

Bij de tweede covidbeslissing werd goedgekeurd om 3 kwartalen huur uitgesteld en gespreid te betalen over 6 kwartalen, te beginnen vanaf kwartaal 1 - 2022.

Met het collegebesluit van 27 juni 2022 werd op verzoek van Hockey club een herziening van de afbetaling van de bezettingsvergoeding doorgevoerd, met verschuivingen binnen de huidige legislatuur.

Per 8 september 2023 staan de vorderingen van twee eerste kwartalen 2023 open voor een totaal bedrag van 43.560 euro.

 

Vanuit het MOD-bestuur werd de voorbije maanden de vraag gesteld voor een nieuwe herstructurering van de bezettingsvergoedingen met verlenging van de periode tot 2032 en geen betalingen in 2023, stijgende naar hogere betalingen in de latere jaren, wanneer andere leninglasten voor NV MOD wegvallen en er onder andere ook een verdere herstructurering van de loonkosten binnen de VZW is doorgevoerd.

 

De NV MOD is van oordeel dat het kunstgrasveld nog tot begin jaren '30 bespeeld kan worden.

Voorstel bijgestuurd betalingsplan september 2023:

* 2023-2024-2025: 10.000 euro per kwartaal - 40.000euro/jaar

* 2026-2027-2028-2029: 12.500 euro per kwartaal - 50.000euro/jaar

* 2030: 2 kwartalen 12.500euro + 1 kwartaal 6.500euro - 31.500/jaar

 

Gezien het effect van de terugbetaling over de legislatuur heen gaat en er een direct effect is op de minderontvangsten gedurende de eerstkomende jaren, is het aangewezen om de herziening van de terugbetaling van de bezettingsvergoeding door de gemeenteraad te laten goedkeuren.

 

In bijlage de vergelijking van het huidig lopende betalingsplan, de vraag tot wijziging van NV MOD en het nieuwe betalingsplan.

 

Juridisch kader

Overeenkomst bezettingsvergoeding dd 19/12/2016.

Gemeenteraadsbesluit van 30 maart 2021 met betrekking tot Covidmaatregelen

Gemeenteraadsbesluit van 29 maart 2022 met betrekking tot Covidmaatregelen

Collegebesluit 27 juni 2022 met betrekking tot herschikking bezettingsvergoeding binnen legislatuur.

 

Ondernemerstoets

Niet van toepassing

 

Advies

De financieel directeur wijst op volgende items:

* de gemeente betaalt aan de aannemer Stadsbader volgens het initiële ritme, en draagt zo préfinanciering van de verschuiving van de terugbetaling;

* uitstel van betaling geeft aanleiding tot hoger risico;

* kan geen oordeel vellen over de resterende gebruiksduur van het veld.

* in de financiële plannen is wel een buffer opgenomen voor toekomstige vervangingsinvesteringen;

* een jaarlijkse opvolging van de financiële toestand van de VZW en NV met betrekking tot de terugbetalingscapaciteit voor de lening waar de gemeente borg voor staat en de bezettingsvergoeding blijft aangewezen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen hebben effect op de exploitatieontvangsten van de eerstkomende jaren.

Er zijn minderontvangsten in 2023 voor 47.122 euro, in 2024 voor 47.122 euro, in 2025 voor 30.902 euro en in 2026 voor 20.902euro; de ontvangsten worden zo uitgesteld en worden geïnd in de periode 2027-2030.

 

BESLUIT:

Met 17 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert en Anne Van Aperen), 9 neen-stemmen (Bart Brughmans, André Van Mechelen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen en Lutgart Smekens), 2 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts en Luc Van der Schoepen).

 

Art.1.- Hecht goedkeuring van een bijgestuurd betalingsschema voor de bezettingsvergoeding voor het vierde hockeyveld aan de NV Mansion of Dragons met volgend betalingsritme (update september 2023):

* 2023-2024-2025: 10.000 euro per kwartaal - 40.000euro/jaar

* 2026-2027-2028-2029: 12.500 euro per kwartaal - 50.000euro/jaar

* 2030: 2 kwartalen 12.500euro + 1 kwartaal 6.500euro - 31.500/jaar

Dit is zonder de verrekening van de indexeringen die lopen de onderhoudscomponent, dit bedrag dat op het einde van de periode verrekend zal worden is beperkt (geraamd op kleiner van 10.000euro over de periode).

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

12 BBC Opvolgingsrapportering per 30 juni 2023. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Naar aanleiding van het decreet lokaal bestuur en de BBC wetgeving dient er een opvolgingsrapportering naar de Gemeente/OCMW raden te gebeuren.

 

De huidige rapportering geeft de statusrapportering van de BBC Actieplannen per 30 juni 2023 weer.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de "BBC opvolgingsrapportering per 30 juni 2023".

 

De nodige documenten zijn toegevoegd in bijlage.

Naast deze rapporten dienen ook de wijzigingen en assumpties en financiële risico's meegegeven te worden.

De belangrijkste assumptie met betrekking tot grote ontvangsten (aanvullende personenbelasting, onroerende voorheffing) blijven onder controle. Met betrekking tot grootste exploitatieuitgave: de loonindexering verloopt trager dan geraamd.

Er werd in juni 2023 een budgetcontrole gerapporteerd, waaruit bleek dat de financiële evenwichten behouden bleven.

 

De raad neemt kennis van de rapportering op prioritaire actieplannen/doelstellingen.

 

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal bestuur-Art. 263. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd. Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

 

De raad neemt kennis van de BBC rapportering per 30 juni 2023.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

13 Noodhulp voor Soedan in kader van het gewapend conflict. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In Soedan zijn op 15 april gewapende gevechten uitgebroken die ondertussen hebben geleid tot vele burgerslachtoffers en 1,9 miljoen vluchtelingen.

Het conflict brengt daarnaast ook directe en indirecte gevolgen met zich mee voor de omliggende landen.

 

Momenteel zijn de grootste noden:

        onderdak

        bescherming kinderen

        voeding

        gezondheidszorg, psychosociale zorg

 

 

Er zijn geen GROS-leden actief in het gebied.

 

Mogelijke kandidaten zijn: Rode Kruis Internationaal, UNHCR, Unicef, AzG, WFP,..

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

SDG 17

 

Adviezen

De Algemene Vergadering van de GROS adviseert om voor 1.250 euro aan noodhulp te voorzien via het Rode Kruis. Zij zijn reeds actief in de regio.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar

Exploitatie in 2023

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring voor het bieden van noodhulp via het Rode Kruis in kader van de gewapende gevechten in Soedan. Het vastgelegde bedrag is 1.250 euro.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

14 Noodhulp voor Zuid-Kivu in kader van aardverschuivingen en overstromingen. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de algemene vergadering van de GROS geadviseerd had om 1250 euro noodhulp te voorzien via Caritas International.  Het bestuur geeft eerst de voorkeur aan GROS-leden die werkzaam zijn in de regio zelf of anders aan een grotere organisatie.  In deze is er geen GROS-lid in de regio werkzaam en heeft het college beslist om het advies van de GROS niet te volgen.  Ze voorzien de 1250 euro voor het voedselverdeelprogramma van de Verenigde Naties. 

 

Raadslid Hermans wil graag de motivatie kennen waarom het advies niet werd gevolgd. 

 

Waarnemend burgemeester Cools verwijst naar het feit dat hij dit al diverse keren heeft toegelicht aan de leden van de gemeenteraad.  Er wordt gekozen voor een grote organisatie zoals Unicef, het Rode Kruis of de Verenigde Naties.  Soms wordt er gekozen voor specifieke organisaties zoals bijvoorbeeld Handicap International.  De organisaties boezemen meer vertrouwen in dan andere. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Midden mei heeft extreme regenval geleid tot overstromingen en aardverschuivingen in Zuid-Kivu. Deze natuurramp komt bovenop de reeds bestaande conflicten en voedselcrisis in de regio. De schade aan  infrastructuur is enorm.

 

Momenteel zijn de grootste noden:

        drinkbaar water

        noodscholen

        voeding

        gezondheidszorg, psychosociale zorg

 

 Er zijn geen GROS-leden actief in het gebied.

 

Mogelijke kandidaten zijn: AzG, Unicef, Rode Kruis, WVP, Save the Children, Dokters van de Wereld, Caritas Internationaal

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

SDG 17

 

Adviezen

De Algemene Vergadering van de GROS adviseert om voor 1.250 euro aan noodhulp te voorzien via Caritas Internationaal. Zij zijn reeds lang actief in de regio en werken ter plekke samen met verschillende organisaties.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar

Exploitatie in 2023

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het bieden van noodhulp via WVP in kader van de overstromingen en aardverschuivingen in Zuid-Kivu. Het vastgelegde bedrag is 1.250 euro.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

15 Gemeentelijke parkeerverordening. Definitieve Vaststelling. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels doet volgende tussenkomst :

“Wat voorafging..., het lijkt wel een feuilleton. Even kort enkele episodes op een rij. Diegenen die dossiers van onze gemeenteraad volgen weten dat het bestuur in 2020 een opdracht heeft gegeven aan het studiebureau “BUUR”, het bureau voor urbanisatie. Deze opdracht bestond erin om de kerngebieden in onze gemeente af te lijnen met het oog op de afschaffing van het verbod op meergezinswoningen in deze gebieden. Zo gezegd, zo gedaan, we kregen hierover een presentatie op de algemene commissie van 19 januari 2021.

De afbakening die toen is gebeurd, wordt nu gebruikt om in deze gebieden een parkeerverordening in te voeren waarvan de inhoud hier vanavond voorligt. Zo te zien een logische gang van zaken ware het niet dat er plots een extra afbakening is toegevoegd. En in die extra afbakening ligt dan zeer toevallig de fel betwiste zone van het scholenproject van de wijk Kaart, ook wel eens immo-project genoemd.

Een ander heikel punt in deze raad is de mogelijkheid om hetzij een amendement, hetzij een motie in te dienen. Dit zorgde al enkele keren voor wat wrevel, maar werd wel reeds toegelaten bv omtrent de toelage voor pamper- en incontinentiemateriaal, bv. over al of niet behouden van de oranje huisvuilzakken, bv. over de invoering van zone 30 t.h.v. het GIB op de Miksebaan.

De besprekingen van de modaliteiten voor de indiening werden verwezen naar de vergadering van de fractieleiders.

Art. 19 van ons huishoudelijk reglement vermeld wel het onderwerp “amendement”. Ik citeer: De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.

Bij het ontbreken van de modaliteiten hieromtrent hebben wij, volledig in de geest van de indiening van een mondelinge, een schriftelijke of een actuele vraag, 5 dagen voorafgaand aan deze gemeenteraadszitting, een amendement ingediend om hier op deze vergadering voor te leggen. Wij zijn dan teruggefloten met het argument dat dit niet voorzien is en onze vraag werd afgewezen.

Op basis van precedenten omtrent het indienen van amendementen en moties, en op basis van art. 19 doe in toch nog een nieuwe poging. Ik vraag aan deze raad een amendement te mogen voorleggen omtrent punt 15. Vooraleer mijn vraag beantwoord wordt en vooraleer ik de tekst van het amendement naar voor breng, schets ik even kort waar het op neer zou komen. Wij stellen voor om de extra gebieds-aflijning in wijk Kaart eruit te halen om dan te stemmen over het overblijvende geheel. Het provinciebestuur en de GECORO hadden trouwens ook bedenkingen bij het waarom van deze specifieke afbakening. 

 

Voorzitter Versompel deelt mee dat er nu eerst moet gestemd worden over het feit dat er een amendement moet komen. 

 

Raadslid Vanpoucke wil in herinnering brengen dat het college net hetzelfde heeft gedaan bij de noodhulp.  Een punt dat op de commissie werd toegelicht, wordt nu helemaal veranderd volgens hem.  Ook deze wijziging zou men een amendement kunnen noemen. 

 

Voorzitter Versompel vat samen dat men wil amenderen of er een punt waarbij de beslissing is genomen.  Men heeft hem gevraagd wat hij ervan vindt.  Hij stelde zichzelf de vraag of de studies die gedaan werden niet in het gedrang zouden komen?  Het amendement zonder meer toestaan, kan zijn inziens niet. 

 

Raadslid Pauwels is al langer vragende partij om het amendement mee te verwerken in het huishoudelijk reglement.  Dit wordt volgens hem op de lange baan geschoven. 

 

Raadslid Hoegaerts stelt dat men zich verschuilt achter formalisme.  Het bestuur is zelf bij machte om een amendement toe te laten.  Hij is volgens hem geen moeilijkheid om dat hier toe te passen. 

 

Voorzitter Versompel wil eerst bekijken of de inhoud van het amendement aan de orde is zodanig dat dit zou kunnen aanvaard worden door de gemeenteraad. 

 

Raadslid Hoegaerts heeft ook zelf een amendement dat hij hier op de zitting wenst te brengen. 

 

Voorzitter Versompel stelt voor of het een idee is om dit punt te verdagen?  Tenzij er termijnen aan verbonden zijn en /of er gevolgen zijn aan het niet goedkeuren vandaag. 

 

Schepen Van Honste verwijst naar de termijnen die van toepassing zijn.  Het wordt volgens haar algemeen gehouden en er wordt niet naar een specifiek project verwezen.  De site daar (Kaart) heeft potentieel tot ontwikkeling.  De oude – of de nieuwe parkeerverordening maakt volgens haar op zich niet veel verschil uit.

 

Raadslid Hoegaerts haalt aan dat de wijk vindt dat de nieuwe parkeerverordening geschreven is op maat van het woonproject op de Kaart. 

 

Schepen Van Honste weerlegt dit feit. 

 

Raadslid Pauwels verwijst naar een site die er nu plotseling wel in zit. 

 

Schepen Heirman vraagt om tot de stemming over te gaan. 

 

21.52u : raadslid Pauwels vraagt een time out aan.

 

22.16u : voorzitter Versompel opent de zitting terug

 

Voorzitter Versompel vraagt aan raadslid Pauwels om zijn amendement toe te lichten. 

 

Raadslid Pauwels brengt zijn amendement :

"De gemeenteraad stemt in met de wijziging van het voorliggende plan, bijgevoegd bij punt 15 van de gemeenteraad van 25 september 2023 "Gemeentelijke parkeerverordening. Definitieve vaststelling als "bijlage 1 zonering".  De raad voorziet in een aanpassing van de huidige inkleuring van zone 2, gelegen in de wijk Kaart en gesitueerd aan Hoogboomsesteenweg, Bergstraat, Leeuwenstraat. Alsook de wijziging van de inkleuring van de sectie, begrensd door  Leeuwenstraat,, Hoge Kaart, Middelkaart en Lage Kaart. "De gemeenteraad stemt in om beide inkleuringen te wijzigen naar zone 3.  Dit gewijzigde plan zal ter stemming voorgelegd worden op de gemeenteraadszitting."

 

Voorzitter Versompel deelt mee dat er nu hoofdelijk zal gestemd worden met betrekking tot dit amendement.

 

De algemeen directeur overloopt de namen voor de hoofdelijke stemming :

JA : 11

NEEN : 17

Onthouding : 0

 

Raadslid Eeman doet volgende tussenkomst :

“Wij zullen deze parkeerverordening niet goedkeuren. De voornaamste reden is dat we sterk de indruk hebben dat deze parkeerverordening is opgemaakt op maat van het scholenproject Kaart.

De percelen “project scholen Kaart” = huidige oppervlaktes van scholenDe Vlinder, GILO en GIBO-Kaart, zijn afzonderlijk omlijnd. De percelen van de huidige scholen worden nu bij zone 2 ondergebracht.

Wij zien geen reden om de percelen van de huidige scholen bij zone 2 onder te brengen, terwijl de rest van de wijk tot zone 3 behoort, zoals ook bijna de ganse gemeente of andere percelen met scholen.

Enkel voor gebouwen op die percelen worden de parkeernormen minder streng dan in de rest van wijk Kaart. Nergens wordt vermeld op basis van welke gegevens dit is bepaald.  Sterker: als men zou rekening houden met de toekomstplannen voor deze site, zou men eerder verwachten dat er meer parkeerplaatsen nodig zullen zijn in deze omgeving. 

 

Evenmin wordt er rekening gehouden met het feit dat vanaf 1.01.2023 de bus 730 werd afgeschaft. Minder mogelijkheden voor openbaar vervoer impliceert dat meer personen zich met eigen wagen zullen verplaatsen  en er dus meer parkeerplaatsen zullen nodig zijn.”

 

Raadslid Hoegaerts doet volgende tussenkomst en legt zijn amendement voor :

“Deze nieuwe parkeerverordening telt 27 bladzijden in plaats van de huidige 5 bladzijden. Dat impliceert uiteraard dat het allemaal wat ingewikkelder wordt, dat het soms strenger en soms soepeler wordt dan de huidige norm van 1,5 parkeerplaats. 27 bladzijden, maar over elektrificatie geen woord, hoewel het booming business is waar de gemeente graag aan meedoet en wat wel degelijk ruimtelijke gevolgen heeft. Mijn collega Luc heeft daarstraks daarover nog enkele randbemerkingen gemaakt.

Wij hebben in elk geval bijkomend enkele inhoudelijke aanmerkingen:

Bij de inrichtingsprincipes wordt gesteld dat autoparkeerplaatsen moeten aangelegd worden in een straal van maximum 350 meter in plaats van de huidige 500 meter. U moet mij eens uitleggen wat het verschil is uiteindelijk tussen 350 meter en 500 meter, waarbij de wandelafstand in het tweede geval mogelijks zelfs korter kan uitvallen dan in het eerste geval. 500 meter is heus niet onoverkomelijk, wetende dat we zelf inzetten op fietsstalplaatsen of het grote aanbod van deelfietsen indachtig. Mensen die hun parkeerplaats op 500 meter vinden of hebben liggen, zijn wellicht ook mensen die minder vaak gebruik moeten maken van hun vervoermiddel, dus dat is geen bezwaar.

Dan is er nog verder bij de afwijkingsmogelijkheden een vrijstelling mogelijk voor ééngezinswoningen met een gevelbreedte van minder dan 6 meter. Dat zijn dus meestal rijwoningen, maar 6 meter is echt wel smal en daarom zouden wij bij wijze van amendement willen voorstellen om 7 meter te hanteren, wat nog steeds zeer bescheiden is en wat overigens vroeger ook de maatstaf was vóór de huidige verordening.

Aan alles valt een mouw te passen en dus ook aan dit reglement en dus wordt er een compensatoire vergoeding voorzien. Zulke compensatoire vergoeding is een financiële dobber voor een particulier die onvoldoende ruimte of geen alternatief heeft. Voor projectontwikkelaars is die vergoeding echter een lachertje waar de vergoeding mee in de kostprijs van het project verrekend wordt en er aldus losjes kan omgesprongen worden met het aantal uiteindelijke parkeerplaatsen.

Als het om technische redenen - lees ik - onmogelijk is om de norm na te leven of de specifieke perceelconfiguratie de inplanting van parkeerplaatsen niet toelaat, dan vraag ik me overigens af waarom een particulier wél een vergoeding zou moéten betalen. Dus men stelt gemotiveerd en samen met de gemeentediensten vast dat men geen parkeerplaats kán creëren, en toch moet men betalen.

En dan uiteraard en tot slot de zonering, de handige zonering rond het scholenproject Kaart.

De handige mogelijkheid ook om vier of zes parkeerplaatsen in te ruilen voor één deelwagenplaats.

Alsof bewoners van appartementen en van grote projecten zoals dat van scholenproject Kaart een andere demografie kennen qua autogebruik dan de rest van Brasschaat of plots allemaal zouden overschakelen op deelwagens.

Ik citeer uit een aantal bezwaren uit die buurt: “Het is duidelijk dat deze parkeerverordening enkel dient om het scholenproject Kaart er door te krijgen”, “Een aantal elementen in dit ontwerp parkeerverordening zijn geschreven op maat van het scholenproject Kaart”, “De parkeerverordening vermindert niet de verwachte problemen door kernverdichting zoals die door het scholenproject Kaart zal veroorzaakt worden, integendeel het vergroot door nog meer wagens het openbaar domein in te sturen”, “minder parkeerplaatsen zorgt niet voor minder auto’s en dus bij het scholenproject Kaart zal de druk op de omliggende straten komen.”

Het zijn terechte bezwaren waarop volgens onze fractie niet of niet afdoende is geantwoord, laat staan rekening mee gehouden. “

 

Schepen Van Honste licht toe dat de vorige parkeerverordening van 2011 was.  Er is ondertussen veel veranderd en het is de bedoeling dat de nieuwe parkeerverordening wordt opgemaakt voor een lange tijd.  Men heeft openingen gelaten om binnen 2-3 jaar niet terug met een verouderde parkeerverordening te zitten.  Men liet bewust een opening om bepaalde zaken projectmatig te kunnen toepassen.  Bij grote projecten wordt er altijd eerst gezocht naar parkeerplaatsen.  Soms zit men wel gewoon vast en lukt het niet.  Ze stelt dat de compensatoire vergoeding altijd een gunst blijft.  Ze stelde door de jaren heen vast dat er veel parkeerplaatsen bleven leeg staan binnen grote projecten.  Er is een hele evolutie geweest door de jaren heen. 

 

Schepen Van Honste komt ook terug op de gevelbreedte.  Volgens haar is dit nu ook al 6m? 

 

Raadslid Hoegaerts geeft mee dat de 7m werd opgenomen in een nog eerdere parkeerverordening. 

 

Schepen Van Honste gaat niet akkoord met het feit dat men stelt dat deze parkeerverordening werd geschreven voor het project school Kaart.  Zij gelooft wel in het feit dat deelwagens binnen grote projecten succesvol kunnen zijn.

 

Raadslid Geysen doet volgende tussenkomst :

“Buiten de reeds aangehaalde op- en aanmerkingen van onze collega’s, die we 100% ondersteunen, maar niet terug gaan aanhalen baart de nieuwe parkeervordering met betrekking nieuwe site Vesalius op St. Jozef de nodige aandacht/zorgen voor onze CD&V fractie.

Ook bij Gecoro (vergadering 15.02.2023) stelt men zich hier vragen?

De ondergrondse parkings in de Watertoren zouden nu niet meer in aanmerking komen om mee te tellen als parkeerplaatsen van het nieuwe WZC.

Hierdoor schiet het gemeentebestuur toch in eigen voet, en verplicht ze haar eigen zorgbedrijf ondergrondse parkings aan te leggen op de campus van het nieuwe WZC.
Bovendien is de optie voorzien dat binnen iets meer dan 10 jaar ook het dienstencentrum Vesalius naar de campus Sint-Jozef zou komen. 

Is die hele mobiliteit al goed in kaart gebracht en onderzocht door het gemeentebestuur? Bouwt het bestuur nu al geen grote problemen in via de parkeerverordening?

Zijn de 35 voorziene parkeerplaatsen voldoende om zowel zorgbedrijf (100 kamers en bezoekers) en cultuuractiviteiten op topmomenten op te vangen?

Is met deze bezwaren wel voldoende rekening gehouden bij opmaak van deze vordering?”

 

Schepen Van Honste kent het volledige project niet, maar ze stelt dat het logisch is dat men bij een zorginstelling zo dicht mogelijk parkeerplaatsen voorziet. 

 

Raadslid Callens vult aan dat men de plaatsen voorziet die men moet voorzien bij de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum.  Er is heel wat studiewerk en overleg aan vooraf gegaan.  Aangezien er in het nieuwe woonzorgcentrum een kelder zal voorzien worden voor logistiek en technische ruimte komt de bouw van 35 parkeerplaatsen ondergronds uit op een meerkost van 200 000 euro op een totale projectkost van 28 – 32 miljoen euro.  Dit werd op de laatste algemene vergadering ook toegelicht.  De kleine meerkost op zo’n project heeft hen doen beslissen om toch voor een ondergrondse parkeergarage te gaan. 

 

Raadslid Brughmans licht toe dat de vraag breder gaat dan de 35 parkeerplaatsen die voorzien worden.  Er zijn niet alleen de medewerkers en de bezoekers, maar ook de bezoekers van het cultuurcentrum.  Op termijn komen daar ook nog de bezoekers van het dienstencentrum bij.  Door de zone te beperken tot 350m creëert het bestuur problemen volgens hem.  In het kader van ‘algemeen belang’ zou het bestuur eventueel ook afwijkende normen kunnen voorzien?  Het is een grote bekommernis of er genoeg parkeerplaatsen zullen zijn in dit project.

 

Schepen Hans licht toe dat de 35 (verplichte) ondergrondse parkeerplaatsen zeker kunnen aangevuld worden met bijvoorbeeld parkeerplaatsen van aan de watertoren voor bijvoorbeeld het personeel of bezoekers.  Wettelijk kan dit echter niet. 

 

Raadslid vindt dat men een onderscheid moet maken voor projecten in de blauwe zone (algemeen belang) en private projecten.  Hij vindt het spijtig dat dit onderscheid niet gemaakt wordt. 

 

Raadslid Callens voegt hier graag aan toe dat Klina absoluut vragende partij is om over de parkeerproblematiek op de Sint Jozefsite nog verder te spreken.  Dit zal zeker ook gebeuren.  Momenteel worden er ook parkeerplaatsen gehuurd in de parkeertoren van Klina voor het personeel. 

 

Stemming per fractie over het amendement van de gevelbreedte (7m) van raadslid Hoegaerts :

        N-VA : geen goedkeuring

        Open VLD : geen goedkeuring

        PVDA : onthouding

        Brasschaat 2012: onthouding

        CD&V : goedkeuring

 

 

Er gebeurt een hoofdelijke stemming over het punt zelf :

JA : 17

NEEN : 11

Onthouding : 0

 

 

Hoofdelijke stemming amendement namens fractie Brasschaat 2012 (zie stembrief)

Stemming amendement namens fractie Vlaams Belang :

        N-VA : geen goedkeuring

        Open VLD : geen goedkeuring

        PVDA : onthouding

        CD&V : goedkeuring

        Vlaams Belang : goedkeuring

Hoofdelijke stemming over het punt zelf (zie stembrief)

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 28 december 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de gunning van het studiebureau cvba Vectris goed voor de opdracht "herziening parkeerverordening en parkeeronderzoeken". Het college van burgemeester en schepenen is belast met het opmaken van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen en neemt de nodige maatregelen tot opmaak.

 

Daarbij legde het college van burgemeester en schepenen het ontwerp van stedenbouwkundige verordening voor advies voor aan het departement, de deputatie en aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van 16 januari 2023 tot en met 14 februari 2023. Verder onderwierp het college van burgemeester en schepenen het ontwerp van gemeentelijke stedenbouwkundige verordening aan een openbaar onderzoek van 16 januari 2023 tot en met 14 februari 2023.

 

Tijdens de adviezenronde en het openbaar onderzoek werden volgende reacties ontvangen:

- 2 adviezen:

        Provincie Antwerpen

        Gecoro

- 18 bezwaren

 

De adviezen en de behandeling van de adviezen en bezwaren kunnen teruggevonden worden in de nota in bijlage die mee onderdeel maakt van de beslissing.

 

Op de algemene commissie van 13 juni 2023 werd een toelichting gegeven over de inhoud en de stand van zaken van het dossier.

Het team omgevingseffecten heeft op 11 augustus 2023 laten weten dat het instrument niet plan-MER-plechtig is. De MER-screening wordt opgenomen in bijlage. Op 18 augustus 2023 werd de beslissing gepubliceerd op de website van de gemeente Brasschaat, aangeplakt aan het gemeentehuis, Verhoevenlei 11 te Brasschaat en gepubliceerd in de Brasschaatste Film, editie verschenen op 28 augustus 2023. Er zijn geen standaardformulieren noch vormvereisten voor deze bekendmaking. Er is in de regelgeving ook geen termijn opgelegd voor de duur van deze bekendmaking. Het Team Omgevingseffecten adviseert een termijn van 30 dagen.

 

Gezien de afstemming met het studiebureau en het Team Omgevingseffecten was het dossier administratief niet klaar om het dossier te behandelen op de gemeenteraad van augustus 2023.

 

Aan de gemeenteraad wordt vandaag gevraagd de gewijzigde parkeerverordening definitief vast te stellen. Deze bestaat uit de gewijzigde verordening en haar bijlagen.

 

De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening binnen tien dagen na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie en het departement.

 

De deputatie en de Vlaamse Regering beschikken over een termijn van vijfenveertig dagen, die ingaat de dag na de betekening, om de uitvoering van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening te schorsen.

 

Als het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening niet tijdig is geschorst of vernietigd, wordt de gemeenteraadsbeslissing houdende definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

 

Juridisch kader

Titel II: Planning, Hoofdstuk III: Stedenbouwkundige verordeningen, Artikel 2.3.2. uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Adviezen

Gunstig advies van het afdelingshoofd mobiliteit en ruimtelijk planner.

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel 020021400007 Wijziging parkeerverordening

 

BESLUIT:

Met 17 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert en Anne Van Aperen), 11 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen en Lutgart Smekens).

 

2e stemming op naam

Amendement Brasschaat2012

Met 11 ja-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen en Lutgart Smekens), 17 neen-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert en Anne Van Aperen).

 

3e stemming op naam

Amendement Vlaams Belang

Met 6 ja-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Robert Geysen en Lutgart Smekens), 17 neen-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert en Anne Van Aperen), 5 onthoudingen (Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).

 

Art.1.- Neemt kennis van het amendement van Rudi Pauwels, namens Brasschaat2012, om een wijziging aan te brengen aan de gewijzigde parkeerverordening en besluit geen goedkeuring te hechten aan het voorstel.

 

Art.2.- Neemt kennis van het amendement van Luc Van der Schoepen, namens Vlaams Belang, om een wijziging aan te brengen aan de gewijzigde parkeerverordening en besluit geen goedkeuring te hechten aan het voorstel.

 

Art.3.- Hecht goedkeuring aan de definitieve vaststelling van de gewijzigde parkeerverordening en haar bijlagen.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

16 Door Verstraetelei. GIB. Overeenkomst Spelend Leren. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke en zijn fractie vinden dit een goede eerste stap.  Het is een initiatief dat de brede schoolgedachte omhelst.  Hij wil graag weten of er ook werd nagedacht over de toekomst en eventueel meerdere projecten zoals deze?  Hij stelt dat het misschien een idee is om een reglement op te maken om een toewijzing mogelijk te maken?  Kortom : een positief project, maar hij hoopt dat dit nog maar een eerste stap is. 

 

Schepen Ven licht toe dat ze er zelf nog niet hebben over nagedacht, maar ze staan er zeker wel voor open. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Door de dienst administratie patrimoniumbeheer werd de vraag ontvangen van Klaartje Vandersypen, voorzitster van de vereniging zonder winstoogmerk "Spelend Leren” of de mogelijkheid bestaat om enkele klaslokalen van het Gemeentelijk Instituut van Brasschaat aan de Door Verstraetelei te Brasschaat te mogen gebruiken.

 

Deze organisatie organiseert al meer dan 25 jaar kampen en lessenreeksen "Spelend Frans Leren" in Brasschaat. Ze huurt hiervoor heden lokalen in Ons Middelheem, maar door een verdubbeling van de huurkosten, is Spelend Leren vzw genoodzaakt een andere locatie te zoeken voor de lessenreeks vanaf 1 oktober 2023. Wat deze lessen betreft, wil de vereniging graag gebruik maken van twee leslokalen, zoals op plan in bijlage aan de overeenkomst, in gebouw C van het GIB op 20 woensdagen van 14u00 tot 17u00 en 20 zaterdagen van 9u00 tot 12u00 buiten de schoolvakanties.

 

In afwachting van een volledig sluitende en goedgekeurde overeenkomst, werd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 27 februari 2023 reeds ingestemd met de opmaak van een gebruiksovereenkomst tussen de gemeente en Spelend Leren voor het gebruik van twee lokalen (incl. de gang en het sanitair).

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het ontwerp van de huurovereenkomst die ingaat op 1 september 2023 en een einde neemt op 31 augustus 2032. De jaarlijkse basisvergoeding bedraagt 1.500,00 euro, en zal in maandelijkse betalingen voldaan worden. Deze basisvergoeding zal jaarlijks geïndexeerd worden.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Werner De Leeuw, directie school: positief advies

Dienst onderwijs: geen advies ontvangen

 

Financiële gevolgen

Voor het gebruik van de lokalen zal maandelijks een vergoeding ontvangen worden.

 

De basishuurprijs wordt vastgesteld op 1.500,00 euro per jaar. Deze vergoeding is door de huurder in maandelijkse schijven (1/12e) te betalen en wordt jaarlijks op 1 augustus aangepast voor het gebruik van de daaropvolgende maand september volgens volgende formule:

 

basishuur x nieuw indexcijfer van de voorafgaande maand juli

basisindexcijfer juli 2023

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de overeenkomst, opgemaakt door de dienst administratie patrimoniumbeheer betreffende het gebruik van twee leslokalen (incl. gang en sanitair) in het Gemeentelijk Instituut van Brasschaat aan de Door Verstraetelei te Brasschaat door de vzw 'Spelend Leren', aan de te indexeren basisvergoeding van 1.500,00 euro per jaar. 

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

17 Vagevuurvelden. Herneming goedkeuring ontwerp ruilakte. Uitstel. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van Mechelen doet volgende tussenkomst :

“Beste college en gemeenteraadsleden,

Vorige commissie werd deze ruil voorgesteld en was ik verheugd met het behoud van de 15 waardevolle bomen. Het enige groen tapijt en zuurstoflongen van deze school.

Wat blijkt nu er werd mij wat wijs gemaakt.  Door deze ruil verdwijnen alle duurzame bomen en wordt het groen herleid tot niets. 

Sterker nog, door deze beslissing komen de kosten van het rooien der bomen ten laste van de gemeente en zal de ruil drie maal zoveel kosten. 

Nochtans is dit helemaal niet nodig, want de middelbare school is verder gelegen en heeft een grote ingang met fietsenstalling langs de Bloemenlei. 

Een eerlijke optie vind ik : de bomen behouden of een minimale verandering om hier een fietsenstalling te maken voor de lagere school. 

Onze fractie is dan ook volledig en unaniem tegen deze ruil.  Ik dank u.”

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze op de commissie vanuit een verkeerde veronderstelling een toelichting gaf.  Ze ging ervan uit dat ze een stuk verharding in ruil kregen.  Ze is nadien met de plannen naar daar gegaan en dan heeft ze gezien dat het niet over het stuk verharding ging maar over het stuk met de bomen erop.  Omwille van deze reden heeft ze gevraagd aan het college om dit punt te verdagen om zo de kans te krijgen om dit punt terug te herbekijken. 

 

Raadslid Van Mechelen geeft nog mee dat de middelbare school een andere ingang heeft, ze hebben niets met de lagere school te maken volgens hem. 

 

Schepen Fonteyn geeft nog mee dat er in de vorige vergunning werd afgesproken dat er een fietsenstalling zou voorzien worden op het grondgebied van de lagere school.  Dit gebeurde destijds zo op vraag van de gemeente. 

Raadslid Van Mechelen bedankt schepen Fonteyn om te luisteren. 

 

Raadslid Hoegaerts vraagt of deze tussenkomsten genotuleerd worden ondanks dat het punt verdaagd wordt? 

 

De algemeen directeur licht toe dat alle tussenkomsten genotuleerd worden. 

 

Raadslid Pauwels vindt het niet fijn dat hij tijdens de commissie op het verkeerde been is gezet in dit dossier.  Ze had hem niet moeten blij maken met een dode mus.  Hij vindt dit niet echt fair en betreurt dit. 

 

Schepen Fonteyn biedt nogmaals haar excuses aan.  Ze was zelf onwetend geeft ze aan. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de renovatiewerken aan de schoolgebouwen en de omgeving van Mater Dei

Brasschaat aan de Bredabaan 479 te Brasschaat (2019/OMV/0609), wordt door de beheerder van de school aan de gemeente een ruil voorgesteld van delen van twee gronden ter hoogte van Vagevuurvelden. Door de ruil van de betreffende kavels, kunnen onder andere meer fietsenstallingen ingeplant worden.

 

Kavel 1, eigendom van de gemeente Brasschaat, betreft een gedeelte van het openbaar domein

van de Vagevuurvelden, met een oppervlakte van 29,50m², aan een geschatte venale waarde van

2.500,00 euro.

 

Kavel 2, eigendom van Donchestichting Kempen, privérechtelijke stichting, met zetel te Vorselaar, Kerkstraat 13,  betreft een deel van perceel met kadastrale ligging: afdeling 4, sectie D, grondnummer 794/Z8 en heeft een oppervlakte van 11,60 m² en een geschatte venale waarde van 985,00 euro.

 

In zitting van 27 mei 2019 heeft de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de intentieovereenkomst die de afspraken met betrekking tot de ruil van de gronden. In deze overeenkomst werd overeengekomen dat de gemeente een deel van het openbaar domein zal afstaan in ruil voor een stuk dat heden in eigendom is van de tegenpartij Donchéstichting, de stichting die de school beheert. Er werd tevens overeengekomen dat de tegenpartij zal instaan voor alle kosten die aan deze ruil verbonden zijn. Tevens zal de gemeente vergoed worden voor het verschil in venale waarde van beide kavels. De gemeente zal hiervoor een bedrag ontvangen van 1.515,00 euro.

 

Notariaat De Decker maakte reeds in 2020 het ontwerp van ruilakte op, dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 april 2020. Echter, omwille van COVID-19, werd de ondertekening verzet en is deze niet meer ingepland. Ondertussen werd aan het notariaat om de ondertekening weer in te plannen. Daarvoor wordt verzocht de geactualiseerde akte opnieuw goed te keuren. Hierbij wordt tevens expliciet principiële goedkeuring gehecht aan de toevoeging van kavel 2 aan het openbaar domein.

 

In zitting van 25 september 2023 besliste het college aan de gemeenteraad voor te stellen het besluit te verdagen naar een volgende zitting.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hieraan goedkeuring te hechten.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad, en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad.

Artikel 281 betreffende de overdracht van bevoegdheid tot ondertekening van de voorzitter aan een of meer leden van de gemeenteraad.

 

Adviezen

In zitting van 6 april 2020 heeft het college principiële goedkeuring gehecht aan de zaak der wegen aangezien deze ruil een wijziging van de rooilijn en het wegtracé inhoudt.

 

In zitting van 24 april 2020 heeft de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan het ontwerp van betreffende ruilakte.

 

De bepalingen zoals opgenomen in de intentieverklaring, overeengekomen tussen beide partijen, werden in de ruilakte opgenomen.

 

In zitting van 4 september 2023 heeft het college van burgemeester en schepenen principiële goedkeuring gehecht aan de geactualiseerde ontwerpakte.

 

Financiële gevolgen

Alle kosten verbonden aan deze ruil, zoals opgenomen in de raming, aangehecht aan de intentieovereenkomst worden gedragen door de tegenpartij.

 

Tevens zal de gemeente vergoed worden voor het verschil in venale waarde van beide kavels. De

gemeente zal hiervoor een bedrag ontvangen van 1.515,00 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan het voorstel van het college van 25 september 2023 om dit punt uit te stellen naar een volgende zitting.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

18 Actieplan Risicobeheersing 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans wil graag weten wat er is misgelopen aangezien het plan reeds dateert van 16 januari 2023. 

 

Waarnemend burgmeester Cools licht toe dat de zone Rand door de hogere overheid op de vingers werd getikt omdat dit document nog niet werd opgemaakt.  Toen het college dit ontving hebben ze dit bekeken en ze vonden het iets te flue.  Het werd éénzijdig opgesteld.  Er werd afgesproken om dit goed te keuren voor 2023 maar er werd de opdracht meegegeven aan de dienst integrale veiligheid en de burgemeester om met kapitein Van Oeckel af te stemmen in het laatste kwartaal. Het moet beter afgestemd worden op de noden die er zijn.  In 2024 zal dit dan opnieuw voorgelegd worden aan de gemeenteraad.  Op dat moment zal er meer duidelijkheid zijn. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het actieplan Risicobeheersing 2023 dient te worden voorgelegd aan de verschillende gemeenteraden binnen de brandweerzone Rand, waarna een formele goedkeuring kan worden gegeven via de Zoneraad.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft de opdracht gegeven om het actieplan ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad, doch vraagt via de besluitvorming de dato 18 september 2023 aan de administratieve diensten om de lokale toepassing van het plan binnen de gemeente Brasschaat verder uit te werken.

 

Juridisch kader

Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid

KB van 19 december 2014 tot vastlegging van de organisatie van de brandpreventie in de hulpverleningszones

 

Adviezen

Na bespreking met de waarnemend burgemeester wordt geadviseerd om teneinde in orde te zijn met

de wettelijke verplichting en rekening houdende dat dit actieplan 2023 vorm heeft moeten krijgen in

het huidige werkjaar 2023 het huidige ontwerp goed te keuren met de opdracht aan de dienst integrale

veiligheid en noodplanning om verdere besprekingen te faciliteren met Brandweerzone Rand om dit

inhoudelijk verder te verfijnen en te vertalen naar een meer concreet actieplan voor 2024.

 

Financiële gevolgen

Het betreft actueel een ontwerp actieplan Risicobeheersing waarvan de operationele acties verder

geconcretiseerd en verfijnd moeten worden. Bij deze uitwerking zal de financiële impact ook worden

meegenomen.

Er zijn actueel geen extra financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-Neemt kennis van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen de dato 18 september 2023 aangaande het veiligheidsplan Risicobeheersing 2023

 

Art.2.- Hecht goedkeuring aan het actieplan Risicobeheersing 2023 onder de, door het college van burgemeester en schepenen, gestelde voorwaarden in onderhevig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

19 Mondelinge vraag van Bob Geysen over de rattenplaag voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Geysen licht zijn vraag toe :

“Naar aanleiding van mijn vraag op vorige GR “rattenvanger Schansstraat” hoor ik nu dat ook het dienstencentrum Maria ter Heidenhove met een zelfde problematiek te kampen heeft.

De ratten lopen over het terras en knagen aan alles wat eetbaar is. Bejaarden voelen zich belaagd en zitten in met veiligheid/gezondheid door het ontstaan van deze onhygiënische situatie.

Via via hoorde ik dat een rattenvanger door de gemeente werd aangesteld…deze zou werken met boxen met gif, iets wat in woonwijken niet langer is toegelaten (enkel bij goedgekeurde afwijking door VMM).

De deskundige Catherine van de Velde (aanwezig vorige GR) beaamde dit dat het gebruik van gif sinds 2018 voor gemeenten verboden is.

Inwoner van de Schansstraat vroegen me waarom zei geen Gif krijgen vanuit gemeente om ongedierte te bestrijden en voor deze instelling toch een uitzondering wort gemaakt-2 maten en gewichten ?

Buiten de manier van bestrijding van deze rattenplaag op ons gemeentelijk domein stelt zich nogmaals de vraag of een overkoepelende en daadkrachtige actie (voor alle bewoners, ook privé) niet noodzakelijk wordt om deze plaag definitief in te dijken?

Ook had ik graag gehoord of de BOSUIL oplossing voor rattenplaag (zie voorstel vorige GR en artikel GVA) al effect heeft?

-Zijn er ondertussen door gemeente nestkasten voor Uilen gehangen, waar en hoeveel?

-Heeft gemeente er zicht op of deze reeds bewoond zijn?”

Schepen Hans doet volgende tussenkomst :

“Er is inderdaad een bestrijding bezig in de omgeving rond Maria-ter-Heide hove (percelen in eigendom van de gemeente Brasschaat) sinds 17-7-2023. Er zijn ondertussen al 8 paatsbezoeken gebeurt door de bestrijdingsfirma. De firma blijft bestrijden tot er geen vraatsporen van ratten worden aangetroffen in de lokdozen. Omdat deze plaats door de aanwezigheid van etensresten, voederen van vogels door de bewoners, begroeiing en water een populaire plaats is voor ratten is het moeilijk om de rat hier weg te krijgen.

 Alle openbare diensten in Vlaanderen (gemeentebestuur, provincies, ziekenhuizen, …) mogen onder het Besluit Duurzaam pesticidengebruik geen gebruik maken van pesticiden. Er is echter een afwijking voor volgende situaties, waarvoor nog geen afdoende, niet-chemische bestrijdingswijze is:

a) plagen die een gevaar inhouden voor de mens inzake volksgezondheid of hygiëne;

b) plagen die een gevaar inhouden voor het milieu, de biodiversiteit of het vee;

c) situatie die een ernstige bedreiging vormen of kunnen vormen voor de veiligheid van

de mens.

 Omdat we hier de combinatie hebben van een locatie waar voedsel wordt geserveerd, dit een ideale omgeving is voor ratten en we het met vallen niet onder controle krijgen, mag hier gif gebruikt worden door een erkende firma en wordt dit ook zeer gecontroleerd in kleine hoeveelheden toegepast.

 Wat betreft de Schansstraat: deze behandeling werd afgesloten na 3 plaatsbezoeken omdat er op openbaar domein geen vraatsporen in de lokdozen meer werden aangetroffen. Wij hebben een é-mail gestuurd aan de melders van de ratten in de Schansstraat of zij nog hinder ondervinden, wij hebben hier geen reactie op gekregen van de melders.”

 

Schepen Hans geeft nog mee dat het ‘uilenhok’ in het Atrium staat. Er zal nog een communicatie voorzien worden zodat mensen weten dat ze dit kunnen bestellen. 

 

Raadslid Geysen dacht dat hij in de pers vernomen had dat de gemeente zelf initiatief zou nemen om deze kasten te plaatsen? 

 

Schepen Hans licht toe dat ze dit bijvoorbeeld in kampen zullen integreren door dan hokken te laten maken of beschilderen.  Er zal een project hierrond opgestart worden. 

 

Raadslid Geysen vraagt om hier niet te lang mee te wachten aangezien ratten zich redelijk snel vermenigvuldigen. 

 

Schepen Fonteyn geeft nog mee dat binnen de stuurgroep anti-tankgracht zal bekeken worden met de andere gemeenten hoe er een project kan uitgewerkt worden met betrekking tot ratten.  De VMM heeft hier expertise.  Schoten & Schilde hebben reeds hun eigen rattenvanger, ook zij kunnen hier hun inbreng doen.  Misschien is het een idee om samen een rattenvanger op te zetten? 

 

Raadslid Van der Schoepen wil graag weten of burgers toestemming moeten vragen om een uilenkast te hangen? 

 

Schepen Hans geeft mee dat dit niet moet.  Men kan bij het VOC een plannetje opmaken om zelf een uilenkast te maken. 

Beslissing

 

 

"Naar aanleiding van mijn artikel op vorige GR. ’rattenvanger Schansstraat ’ hoor ik nu dat ook het dienstencentrum Maria ter Heidenhove met een zelfde problematiek te kampen heeft. De ratten lopen over het terras en knagen aan alles wat eetbaar is. Bejaarden voelen zich belaagd en niet veilig in deze onhygiënische situatie. Via via hoorde ik dat een rattenvanger door gemeente werd aangesteld...deze werkt met boxen met gif, iets wat in woonwijken niet langer toegelaten is ( zie vorige reactie GR). Duidelijk dus 2maten en gewichten...wat ook aan de oren kwam van bewoners Schansstraat."

 

Neemt kennis van de vraag van Bob Geysen, namens CD&V:

 

        Is gebruik van rattengif dan toch aan de orde?

Goed dat een rattenvanger werd aangesteld in dienstencentrum op kosten van de gemeenschap, methode ( gif) doet vragen rijzen, zie vorig artikel in GVA...

        Gaat gemeente erkennen dat er een ernstige rattenplaag is ontstaan op  ons gemeentelijk grondgebied en dat overkoepelende actie ( voor alle bewoners, ook prive) noodzakelijk is om deze plaag definitief in te dijken.

 

        Zijn de nestkasten voor uilen reeds gehangen? Zo ja, waar situeert zich de locatie? Zo ja zijn deze reeds bewoond?

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

 

20 Mondelinge vraag van Inge Hermans over de werking van het OCMW voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans licht haar vraag toe :

“Ik heb dit punt namens onze fractie ingediend omdat er zich gedurende het afgelopen jaar, toch wel enkele aangrijpende zaken/feiten aandienden op ons OCMW.

Om ze kort in ons geheugen op te frissen, er was de brand in ST-Jozef, er gebeurde een gewelddadig incident op één van onze MW’S, dan de door onze fractie erg betreurde sluiting van de populaire Kabas-boetiek, de verhuis van Kabas, en dit alles geflankeerd door een Oekraïnse crisis,

Al deze gebeurtenissen hadden en hebben nog steeds een grote impact op de werking én het personeel van ons OCMW.

Beste college en raadsleden, onze Brasschaat 2012 fractie is bekommerd, zelfs zéér bekommerd.
Reeds vele malen hebben we over heel wat zaken die OCMW gerelateerd zijn in dit gremium geïnterpelleerd.  We hebben vragen gesteld, voorstellen gedaan… tot nu toe,  kregen we niet voldoende duidelijkheid of wachten we nog steeds op reacties die geruststellend kunnen genoemd worden en/of minstens de impressie geven dat ze in directe opvolging zijn.. Het is dan ook aan ons om de vraag hier opnieuw te stellen én in alle sereniteit te bespreken.

De eerste vraag gaat over het:

Gewelddadig incident op de sociale dienst van een cliënt tegenover een MW.
De dag nadien ging iedereen terug aan het werk, “business as usual”….er werd hen een "agressieprotocol" beloofd dat snel zou “geïmplementeerd” worden.
(lees uitgeschreven en getest)
Wat is de stand van zaken na zo lange tijd? Waar blijft dit protocol dat minstens een gevoel van veiligheid had kunnen geven aan de MW’s?
 

De tweede vraag is er ook eentje die meermaals gesteld werd in het afgelopen jaar en naar mijn bescheiden mening snel kan beantwoord worden
-Hoeveel personen met het statuut artikel 60§7, werken er momenteel nog in Brasschaat?


Mijn derde vraag gaat over de Opvang van vluchtelingen uit Oekraïne,
Op het Vast bureau van 4 september jongstleden gaf men aan dat vanuit de federale overheid de steunmaatregelen voor de Oekraïnecrisis werden aangepast.
-Kunnen we hierover cijfers/details krijgen en over welke exacte steunmaatregelen het nog gaat?
-Werden de ter beschikking gestelde werkingsmiddelen tot nu toe volledig opgebruikt?
-Hoeveel Oekraïense vluchtelingen wonen er nog in Brasschaat die van nabij worden opgevolgd door ons OCMW?
-Wie zal de directe opvolging van deze dossiers moeten overnemen aangezien de extra hiervoor aangestelde medewerkster, wegens onvoldoende financiële overheidsmiddelen in de nabije toekomst een andere opdracht zal vervullen binnen het OCMW?
 

Mijn vierde vraag is er een die betrekking heeft op de organisatie zelf:

Namelijk de Visiedag van 4 oktober vorig jaar,
Het OCMW organiseerde met Cedes VZW vorig jaar op 4 oktober, een “visie”dag.
een loofwaardig initiatief dat meestal resulteert in een "visie"tekst waarin conclusies en afspraken staan zodat oa.de werking binnen de organisatie en naar de cliënt toe, kan geoptimaliseerd worden.
Is men vanuit het bestuur met de resultaten en de eventuele voorstellen vanuit het OCMW personeel aan de slag gegaan?
 

Tot slot mijn laatste vraag:
-Personeelsbezetting
Waardevolle en destijds gemotiveerde krachten verlaten of verlieten recentelijk het OCMW?
Werd er navraag gedaan wat de mogelijke redenen van vertrek zijn, zo ja hadden we die graag gekend en wat zijn de plannen om deze tendens in de toekomst te keren?

Vorig jaar deed de federatie van Vlaamse OCMW MW’s een bevraging bij haar leden nav hun 35 jarig bestaan.

Een interessante rapportering die heel wat vermoedens bevestigd dat de toegenomen werkdruk bij MW’s één van de grootste reden is om te vertrekken.
Heel wat klachten en opmerkingen gaan over personeel dat niet of niet tijdig vervangen wordt en bijkomend hebben lokale besturen ook te weinig aandacht voor de eigenheid van het sociaal werk?

De grote berg administratie en bureaucratie doen het begeleidingswerk van een OCMW- werker ondersneeuwen.
“ze voelen zich steeds meer radertjes in bedrijfsprocessen die kiezen voor veiligheid, controle en meetbaarheid” dat knaagt aan hun engagement om betekenisvol te zijn voor kwetsbare mensen” maw ,de “ziel van de stiel” sterft.

Beste bestuur, ik las een mooie quote in dat rapport en dan sluit ik mijn tussenkomst.

Laat ons vermijden dat ons veel te

“Overbevraagd OCMW zou veranderen in een Onbemand Centrum voor Maatschappelijk Welzijn.

Aan jullie de blijvende uitdaging en opdracht om zich hier alert en empathisch op te stellen.”

 

 

 

Schepen Hans licht haar antwoorden toe :

“-Gewelddadig incident op de dienst tegenover een MW door een cliënt.
Werd het beloofde "agressieprotocol" geïmplementeerd?
Er werd een werkgroep opgericht waarin zowel leidinggevenden als medewerkers zaten. Hieruit is het agressieprotocol gekomen dat aan alle betrokken medewerkers werd voorgesteld. Preventie en opleiding is hierbij essentieel. De opleiding heeft plaatsgevonden en er zijn teamafspraken gemaakt om de kennis warm te houden. De preventiedienst en Igean hebben een controle uitgevoerd en alle technische zaken werden getest. De aanbevelingen hieruit worden geïmplementeerd. Zo werden de buitendeuren aangepast zodat deze met een oog automatisch opengaan, werden vluchtdeuren getest en alarmknoppen getest en uniform aangebracht in alle spreekkamers.

 


-Hoeveel personen met het statuut artikel 60§7, werken momenteel in Brasschaat?

zie cijfers in presentatie vandaag op BCSD en zullen via mail doorgestuurd worden.

-Opvang vluchtelingen uit Oekraïne,
Op het Vast bureau van 4 september jongstleden gaf men aan dat vanuit de federale overheid de steunmaatregelen voor de Oekraïnecrisis werden aangepast.
Kunnen we hierover cijfers krijgen en over welke exacte steunmaatregelen het nog gaat? Vanaf 1 oktober is de steun teruggebracht van 35% naar 10% boven op het equivalent leefloon, en deze 10% wordt enkel gekregen als er een GPMI is.
Werden de ter beschikking gestelde werkingsmiddelen tot nu toe volledig opgebruikt? Geraamde loonkosten extra personeel zijn 369493,85 op een toelage van 477.060,49. Extra vacature om een medewerker die vertrekt naar een vast contract elders en een medewerker die intern een ander project gaat doen zitten in de geraamde loonkosten. Vacature staat dus open en hopelijk krijgen we reactie.



Hoeveel Oekraïense vluchtelingen wonen er nog in Brasschaat die van nabij worden opgevolgd door ons OCMW? nu nog 78 actieve dossiers waarin 162 cliënten zitten
Wie zal de directe opvolging van deze dossiers moeten overnemen aangezien de extra hiervoor aangestelde medewerkster, wegens onvoldoende financiële overheidsmiddelen in de nabije toekomst een andere opdracht zal vervullen binnen het OCMW? We hebben nog extra medewerkers op dit budget staan en er staat terug een vacature open om een medewerker met deze gelden aan te werven. De specifiek aangestelde medewerkster is idd een ander project gaan trekken maar met de verlening van de A kaart zijn we deze Oëkraine dossiers als gewone dossiers gaan behandelen (tewerkstelling – Nederlandse les – artikel 60). Dit is van crisis naar reguliere werking gegaan.  In Kabas is ook koffie en formulieren opgestart om de MA te ontlasten.

-Visiedag van 4 oktober
Het OCMW organiseerde met Cedes VZW vorig jaar op 4 oktober een “visie”dag.
Meestal resulteert dit in een "visie"tekst waarin conclusies en afspraken staan zodat oa.de werking binnen de organisatie en naar de cliënt toe, kan geoptimaliseerd worden.
Is men vanuit het bestuur met de resultaten, de voorstellen vanuit het OCMW personeel aan de slag gegaan? Onder de vorige beleidsmanager is dit nog opgestart en dit wordt voorgezet. Een visie oefening is een groot project met vele stakeholders. Recent heeft er een overleg plaatsgevonden om dit professioneel te laten begeleiden. Door de opeenvolgende crisissen en het feit dat de MA een ontzettend knelpuntberoep is zijn we helaas niet het enigste OCMW dat hiermee bezig is waardoor er ook hier wachtlijsten zijn voor professionele ondersteuning. Vanuit project Remi nemen we ook verder op.

-Personeelsbezetting
Heel wat waardevolle en destijds gemotiveerde krachten verlaten of verlieten recentelijk het OCMW? Dit klopt niet. Een tijdelijk medewerker kon elders een vast contract krijgen. Daarnaast is het zo dat gemotiveerde en enthousiaste medewerkers soms een nieuwe uitdaging nodig hebben en deze niet altijd kunnen vinden binnen de huidige werkgever. Soms vertrekken hierom mensen, maar dit is ook de manier om zelf nieuwe medewerkers aan te trekken.
Werd er navraag gedaan wat de mogelijke redenen van vertrek zijn, zo ja hadden we die graag gekend en wat zijn de plannen om deze tendens in de toekomst om te keren? Er vindt altijd een exit gesprek plaats vanuit HRM.”

 

Schepen Heirman komt graag nog even tussen als schepen van personeel.  De dag na het incident zijn alle medewerkers een dag / halve dag niet komen werken.  Het was dus zeker geen business as usual. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bedankt schepen Hans voor het zeer serene antwoord.  Hij vond de vraagstelling op zich wel heel tendensieus, zeker de eerste vraag.  Zeker als je weet dat het bestuur grote inspanningen leverde naar de medewerkers toe.  Hij stelt dat raadslid Hermans haar bronnen misschien toch nog eens moet bevragen want deze informatie was niet correct.  Hij vindt dit zeer spijtig. 

 

Raadslid Hermans spreekt haar spijt uit en ze zal haar bronnen opnieuw bevragen en confronteren.  Ze hoorde het van meerdere personen.  Er gebeurde voldoende zaken die haar niet werden verteld.  Als ze dit had geweten had ze de vraag niet gesteld.  Als mensen haar erover aanspreken, vermoed ze wel dat er een ander probleem is.  Waarom zou men anders zoiets vertellen aan de buitenwereld? 

 

Raadslid Hermans weet dat het moeilijk is om de dossiers te wegen maar men zou dit toch eens moeten proberen.

 

Schepen Hans zegt dat de dossiers niet te vergelijken zijn.  Eén dossier kan 100gr wegen en het andere dossier 4kg.  Ze onderzoeken wel de administratieve werklast aangezien daar momenteel heel veel tijd in kruipt.  De nieuwe beleidsmanager is ook bezig met het herorganiseren van het personeel.  Er zullen andere verdelingen gemaakt worden.  Ze stelt dat de mensen daar heel goed bezig zijn. 

 

Raadslid Callens wil als lid van het BCSD nog meegeven dat alle leden alle informatie hebben gekregen over het incident dat zich voordeed.  Hier was ook een collega van fractie Brasschaat 2012 bij aanwezig.  Hij stelt ook dat er inhoudelijke vragen mogen gesteld worden, maar persoonlijke aanvallen ziet hij liever niet meer. 

 

Raadslid Hermans is het hier helemaal mee eens, maar ze stelt wel dat dit voor alle partijen van toepassing is dan. 

Beslissing

 

 

Het afgelopen jaar dienden zich in het OCMW enkele aangrijpende gebeurtenissen of zaken aan die zijn weerslag hebben op het personeel en de werking.
Brasschaat 2012 is bekommerd en vraagt antwoorden op de onderstaande vragen.

Neemt kennis van de vraag van Inge Hermans, namens Brasschaat2012:

 

Gewelddadig incident op de dienst tegenover een MW door een cliënt.

        Werd het beloofde "agressieprotocol" geïmplementeerd? (lees uitgeschreven en getest)

 

        Hoeveel personen met het statuut artikel 60§7, werken momenteel in Brasschaat?

 

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne
Op het Vast bureau van 4 september jongstleden gaf men aan dat vanuit de federale overheid de steunmaatregelen voor de Oekraïnecrisis werden aangepast.

        Kunnen we hierover cijfers krijgen en over welke exacte steunmaatregelen het nog gaat?

        Werden de ter beschikking gestelde werkingsmiddelen tot nu toe volledig opgebruikt?

        Hoeveel Oekraïense vluchtelingen wonen er nog in Brasschaat die van nabij worden opgevolgd door ons OCMW?

        Wie zal de directe opvolging van deze dossiers moeten overnemen aangezien de extra hiervoor aangestelde medewerkster, wegens onvoldoende financiële overheidsmiddelen in de nabije toekomst een andere opdracht zal vervullen binnen het OCMW?

 

Visiedag van 4 oktober

Het OCMW organiseerde met Cedes VZW vorig jaar op 4 oktober een “visie”dag.
Meestal resulteert dit in een "visie"tekst waarin conclusies en afspraken staan zodat oa.de werking binnen de organisatie en naar de cliënt toe, kan geoptimaliseerd worden.
 

        Is men vanuit het bestuur met de resultaten, de voorstellen vanuit het OCMW personeel aan de slag gegaan?
 

Personeelsbezetting

        Heel wat waardevolle en destijds gemotiveerde krachten verlaten of verlieten recentelijk het OCMW?

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.