Zitting van maandag 31 mei 2021

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans en Bruno Heirman - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Johan Caluwé - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Jan Jambon en Shana Claessens - raadsleden

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Basisprotocol interzonale samenwerking PZ Brasschaat, PZ Schoten, en PZ Noord. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

 

Raadslid Brughmans wil zijn tussenkomst van vorige week graag herhalen.  Zijn fractie hoopt dat dit geen voorafname is van het eigenlijke debat voor de mogelijke fusie van de politiezones.  Hij ziet niet onmiddellijk de gemeenschappelijke elementen van het DNA tussen de politiezone Noord en de politiezone Brasschaat.  Raadslid Brughmans wenst meetbare gegevens om dit alles te verantwoorden.  Hij vraagt om hem dit nog schriftelijk te bezorgen. 

 

Voorzitter Versompel geeft mee dat deze opmerking genotuleerd is. 

 

Raadslid Vanpoucke doet ook een korte terugblik op zijn tussenkomst van de commissie.  Zijn fractie zal dit met heel veel aandacht opvolgen, ze hopen op regelmatige feedback.   Op dit moment heeft Brasschaat nog het voorrecht van een éénzone op zich te zijn en een politieraad met een gemeenteraad.  Hij vindt dit een enorme troef die hij graag inzet.  Hij vindt het ook belangrijk dat lokale prioriteiten blijven.  Hij hoopt dat de raadsleden zullen betrokken worden bij de uitwerking van de protocollen. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt ook dat de huidige problemen om personeel te vinden niet mogelijk lijden onder een eventuele fusie.  Hij heeft wel begrepen dat er door de samenwerking meer operationeel personeel kan ingezet worden.  Onder deze voorwaarden kan zijn fractie zeker instemmen met dit basisprotocol. 

 

Raadslid Hoegaerts sluit zich aan bij de 2 voorgaande sprekers.  Fractie Vlaams Belang had in het verleden geen probleem met de interzonale samenwerking met Schoten.  Als dat een meerwaarde kan zijn, heeft hij geen problemen met een administratieve-, technische en politionele samenwerking.  Zeker wanneer er een efficiëntiewinst is en wanneer er goede praktijken worden uitgewisseld.  Hij licht toe dat hij dit niet ziet als een opstap naar de toetreding van andere politiezones in de toekomst.  Hij vraagt dus om deze protocollen zeker niet te gebruiken als een argument voor een fusie.  Hij hoopt dat een basis politiezorg in eigen gemeente kan behouden blijven. 

 

Waarnemend burgemeester Cools komt graag nog even terug op de voorgaande opmerkingen.  Alle bezorgdheden die tijdens de commissie werden geopperd, zullen meegenomen worden.  Hij stelt dat dit geen voorafname is aan enige fusie.  Alle bezorgdheden, ook die bijvoorbeeld van de hondenbrigade, zullen zeker meegenomen worden.  Het betreft hier effecties basisprotocollen. 

Beslissing

 

 

Juridisch kader

Wet op het politieambt van 5 augustus 1992

Wet van 7 december 1998 op de geïntegreerde politie gestructureerd op 2 niveaus

Koninklijk Besluit van 17 september 2001 tot vaststelling van de organisatie- en werkingsnormen van

de lokale politie

Richtlijn van de Minister van Justitie tot regeling van de taakverdeling, de samenwerking, de coördinatie en de integratie tussen de lokale en de federale politie

De Ministeriële Omzendbrief PLP 10 van 9 oktober 2001 inzake de organisatie- en werkingsnormen van de lokale politie met het oog op het waarborgen van een minimale gelijkwaardige dienstverlening

aan de bevolking

De Ministeriële Omzendbrief PLP 27 van 4 november 2002 inzake de intensifiëring en bevordering van de interzonale samenwerking

 

 

Neemt er kennis van dat het college van Burgemeester en Schepenen, in zijn zitting van 10 mei 2021, de toetreding goedkeurde van de politiezone Brasschaat tot het basisprotocol voor interzonale samenwerking tussen de politiezones Brasschaat, Schoten en Noord. Dit basisprotocol werd toegelicht door de korpschef op de Algemene Commissie van 18 mei 2021.

 

Het bestuursakkoord van 2019-2025 stel tot doel voor de politiezone Brasschaat om de samenwerking met de omliggende politiezones te intensifiëren en meer uit te bouwen, om zo de slagkracht van de lokale politie te vergroten waardoor zij de veiligheid van de Brasschaatse burger nog beter kan garanderen. Dit objectief werd ook als strategische doelstelling opgenomen in de actieplannen die uitgeschreven werden in het kader van het Zonaal Veiligheidsplan (ZVP) 2020-2024.

 

Tot op heden bestaat er, voor wat betreft verschillende domeinen van de politiezorg en met name de operationele werking op het terrein, een bevoorrechte samenwerking met de politiezone (PZ) Schoten, onder meer op vlak van interventie- en recherchewerking. Daarnaast werden nog andere samenwerkingsovereenkomsten afgesloten met verschillende omliggende PZ met name inzake politionele slachtofferbejegening, audiovisueel verhoor van minderjarigen en opsluiting van arrestanten.

 

In uitvoering van het bestuursakkoord en het intern actieplan ZVP 2020-2024, wordt door het voorgestelde basisprotocol, de structurele samenwerking uitgebreid met de PZ Noord (Kapellen & Stabroek) en dit, gezien de gelijkaardige morfologie van de korpsen en de noden op het terrein. Tegelijkertijd wil dit protocol een kader bieden tot verbreding van de samenwerking tussen de korpsen, naast de zuiver operationele samenwerking, naar andere deelaspecten die het werk in een politiekorps kunnen behelzen.

 

Het protocol wordt dus opgevat als een algemeen kader waaraan de korpsen een gemeenschappelijke invulling geven, in functie van gemeenschappelijke (operationele) noden, maar met garanties naar dienstverlening toe in het kader van de basispolitiezorg voor de lokale besturen en burgers en met voldoende ruimte voor de lokale eigenheden en projecten eigen aan de korpsen. De verdere concrete invulling van het basisprotocol maakt het voorwerp uit van voorafgaande besprekingen tussen de drie korpschefs en wordt uitgewerkt door werkgroepen samengesteld uit specialisten ter zake uit de verschillende korpsen.

 

Het basisprotocol en alle daaruit voortvloeiende deelprojecten worden afgesloten voor onbepaalde duur.

 

Er wordt voorzien in een regelmatige operationele evaluatie van de deelprojecten binnen het protocol

en een jaarlijkse vergadering in aanwezigheid van de vier burgemeesters en hun korpschefs.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

2 Aankoop dienstvoertuig  politie via raamovereenkomst federale overheid. Goedkeuring offerte. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het dienstvoertuig Volkswagen Jetta (P11) aangekocht in 2011 dient vervangen te worden in lijn met

het "Beleidsplan voertuigenpark politiezone", zoals goedgekeurd in zitting van het college van

burgemeester en schepenen van 16 december 2013, en conform de "Visie rond een groener

voertuigenpark lokale politie", zoals goedgekeurd in zitting van het college van burgemeester en

schepenen van 27 maart 2017.

De politie stelt voor om dit voertuig te vervangen door een voertuig dat inzetbaar is voor operationele

opdrachten en voorzien is van de nodige veiligheids- en politionele uitrustingen. Rekening houdende

met de zeer hoge kostprijs van een hybride voertuig werd binnen de raamovereenkomst van de

federale overheid werd gezocht naar een benzine voertuig met (aanvaardbare) ECO score. Rekening

houdende met de noden inzake het gebruik van het voertuig wordt de aankoop van een Volkswagen

Tiguan met een ECO score van 63 voorgesteld.

 

Juridisch kader

Wet op de geïntegreerde politie, artikel 33 $ 3 (het college van burgemeester en schepenen stelt de

procedure in, gunt en volgt de uitvoering van de overheidsopdrachten op).

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake

overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en

latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de

overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren,

en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Niet van toepassing.

 

Financiële gevolgen

De aankoop kan geschieden via een raamovereenkomst van de federale overheid (DSA 2016 R3-010

Perceel 32) bij de firma D'Ieteren te Kortenberg.

Terzake wordt een offerte voorgelegd.

De financiële gevolgen zijn:

Kost 61.671,05 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel 330/743-52

Budget/jaar Buitengewone dienst 2021

Krediet beschikbaar Ja

Visum financieel directeur Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de offerte van Group Fleet solutions voor de levering van een voertuig Volkswagen Tiguan Perceel 32E  voor een totaal bedrag van  61.671,05 euro  btw en ombouw inbegrepen

 

Art.2.- Er wordt beslist de leveringsopdracht af te nemen via het raamcontract  2016 R3 010 perceel 32 van de federale overheid.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

3 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 26 april 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans wil graag terugkomen op het punt betreffende diftar.  Hij ontving vandaag in de namiddag nog een mail van de algemeen directeur betreffende de communicatie rond het diftar-systeem.  Hij heeft een vraag naar aanleiding van de notulen van het college van 3 mei 2021 over de aankoop van het systeem van diftar op zich.  Hier wordt vermeld dat Igean niet alleen zal instaan voor de ophaling en de weging maar ook voor het volledig voorschotsysteem alsook voor de klachten en meldingen.  Raadslid Brughmans wil graag weten wat de taak van de gemeente zelf dan nog is?  Hij wenst meer toelichting rond het verhaal van onze financiële dienst en de communicatiedienst. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat de huisvuilophaling nog steeds zal gebeuren met eigen personeel.  De communicatie is in samenwerking met Igean.  Vandaag werd er al een proef voorzien van de afvalkrant die binnenkort verspreid zal worden.  In deze afvalkrant werd ook een QR-code opgenomen en wanneer men deze scant komt men terecht op een FAQ-lijst.  De vragen van burgers die bij de gemeente toekomen, zullen samen met Igean verwerkt worden.  Deze vragen zullen dan ook door onze communicatiedienst toegevoegd worden aan deze FAQ-lijst. 

 

Raadslid Brughmans vindt dat de gemeente het volledige proces rond afvalophaling doorschuift naar Igean, inclusief de facturatie ed.  Hij stelt dat de gemeente hier volledig niet meer in tussen komt.  Hij vindt dit een beknotting vanuit de dienstverlening vanuit de gemeente. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat dit niet volledig klopt.  Er werd een bureau aangesteld, nl. Sulo.  Men moet dit bekijken als een opschaling, als een meerwaarde volgens haar.  Brasschaat is niet de enige gemeente die dit doet.  Wanneer men al deze als gemeente zelf moet uitvoeren, zal de kostprijs ook stijgen. 

 

Raadslid Brughmans verwijst graag naar een voorbeeld.  Wanneer een zak vandaag niet wordt opgehaald, kan dit nog recht gezet worden met een telefoontje naar het gemeentehuis.  In de toekomst zal dit volgens hem moeilijker zijn.  De toekomst zal het moeten uitwijzen volgens hem.  Hij dankt schepen Van Honste voor haar antwoord. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat dit de dag van vandaag ook al zo is bij de PMD- en de groenophaling.  Wanneer er daar iets blijft staan, zal nu ook Igean ingeschakeld worden.  Brasschaat is volgens haar vandaag de dag de uitzondering omdat we ons huisvuil nog zelf ophalen. 

 

Raadslid Pauwels komt graag nog even terug op het toegevoegd punt van zijn fractie over de bomenkap.  Er werd beloofd door de schepen dat ze ging bekijken of er voortaan in de vergunningen het soortenbesluit kon opgenomen worden.  Hij wil graag weten of hier al een antwoord over is? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze daar deze week een mail over heeft zien passeren.  Dit zal opgenomen worden in de nieuwe vergunningen.  Een kapvergunning is een omgevingsvergunning en daar wordt het soortenbesluit mee opgenomen. 

 

Raadslid Pauwels vraagt zich af of men hier ook rekening mee zal houden bij de gemeentelijke werken?  Hij verwijst hier naar de gemeentelijke werken die niet onder een vergunning vallen. 

 

Schepen Fonteyn bevestigt dit. 

Schepen Van Honste vult nog aan dat ze bekeken hebben of men in de kapvergunningen een standaardtekst kon bijvoegen.  Bij uitval zou men dan bijvoorbeeld moeten heraanplanten in het volgend plantseizoen, minstens X-aantal meter afstand tussen de perceelsgrenzen,…  De kapvergunningen vallen onder het Vlaams besluit soortenbescherming en soortenbeheer.  De tekst van het Vlaams besluit kan hier integraal opgenomen worden.  Het besluit verbied het opzettelijk doden, vangen of verstoren van beschermde diersoorten, in het bijzonder tijdens een periode van voortplanting, de afhankelijkheid van de jongen, de overwintering en tijdens de trek.  Alsook het verwijderen van nesten tijdens het broedseizoen en het verwijderen van overwinteringsplaatsen tijdens het winterseizoen is hierdoor niet toegelaten.  Ze wil graag een verwijzing naar dit besluit toevoegen in de kapvergunningen.  Er wordt op dit moment bekeken of dit mee kan opgenomen worden. 

 

Raadslid Pauwels dankt schepen Van Honste.  Hij vindt dit een heel goed en wijs besluit. 

 

Raadslid Pauwels komt ook nog graag terug op zijn vraag betreffende de vereffening van de landschapsparken.  De voorzitter zou dit navragen.  Hij wil graag weten of hier al een stand van zaken is? 

 

Voorzitter Versompel licht toe dat dit vanmiddag ook aan bod is gekomen tijdens het college.  Voorzitter Versompel heeft naar de voorzitter, de heer Boeckx, een brief en een mail verstuurd om te informeren naar de stand van zaken.  Hij heeft hier tot op heden nog geen antwoord op ontvangen.  Het staat in zijn agenda om eerstdaags de aangestelde bedrijfsrevisor te contacteren.  Hij vond het wel eleganter om eerst informatie op te vragen bij de voorzitter.  Wanneer deze geen uitleg geeft, zal hij zich wenden tot degene die wel uitleg kan/mag geven, nl. de aangestelde bedrijfsrevisor in het kader van de vereffening. 

 

Raadslid Pauwels bedankt voorzitter Versompel hiervoor. 

 

Raadslid Eeman komt graag nog even terug op zijn vraag aangaande wie de rekening betaalde van de kap van het bos van De Vlinder.  Schepen Fonteyn heeft via mail bevestigt dat deze rekening bekostigt werd door De Vlinder zelf.  Raadslid Eeman kon dit nergens lezen in het zittingsverslag en vraagt of dit nog rechtgezet wordt? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat “De Vlinder” alles betaalt heeft met betrekking tot deze kap en dat dit achteraf ook herberekent zal worden.  Dit werd correct opgenomen in het zittingsverslag en hier moeten volgens haar dus geen aanpassingen gebeuren. 

 

Raadslid Eeman vindt het nog steeds onduidelijk.  Hij wil graag weten wie het nu uiteindelijk betaalt heeft. 

 

Schepen Fonteyn geeft mee dat “De Vlinder” het op dit moment betaalt heeft. 

 

Raadslid Eeman wil graag weten wat schepen Fonteyn bedoelt met het herberekenen?

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er nadien een herberekening is wanneer het bos zal ingericht worden met toestellen ed. 

 

Raadslid Eeman dankt schepen Fonteyn voor haar antwoord.

 

Raadslid Vanpoucke wil graag ook nog terugkomen op het diftar-verhaal van vorige gemeenteraad.  Hij deed toen een voorstel en waarnemend burgemeester Cools zou dit voorstel nog aftoetsen bij de afdeling toezicht.  Zij konden dan aftoetsen of het gelijkheidsbeginsel niet geschonden wordt.  Hij wil graag weten of hier al enig nieuws over is?

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat alle genomen besluiten betreffende het retributiereglement passeren bij “toezicht”.  Dit is op dit ogenblik nog niet gebeurd. 

 

Raadslid Vanpoucke begrijpt dat alles automatisch wordt voorgelegd.  Zijn voorstel was echter om een niet-aangenomen voorstel voor te leggen.  Hij wil graag weten of “toezicht” dat in zo’n gevallen ook kan nagaan?

Waarnemend burgemeester Cools vraagt om de vraag nog eens te herhalen omdat de verbinding slecht was.

 

Raadslid Vanpoucke wil graag weten of zijn suggestie (die niet gestemd werd) voorgelegd werd bij “toezicht”.  Zijn vraag was nog geen onderdeel van een goedgekeurd besluit. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit dan ook niet is toelicht aan “toezicht”. Hij zal in het zittingsverslag nog eens correct nalezen wat de vraag van raadslid Vanpoucke was en dan zal hij bekijken of dit kan voorgelegd worden aan “toezicht”. 

 

Raadslid Brughmans komt nog terug op de blauwe bakken van 240 liter.  Schepen Van Honste ging bekijken of dit nog mogelijk was.  Hij wil graag weten of ze hier al meer nieuws heeft vanuit het college? 

 

Schepen Van Honste licht toe dat de bakken van 240 liter er destijds werden uitgehaald omdat deze te zwaar zouden wegen.  In begin waren deze bakken 240 liter maar nadien zijn ze overgeschakeld naar 120 liter.  Het zou te maken hebben met het gewicht. 

 

Raadslid Brughmans dacht dat het inderdaad te maken had met de ergonomie van de karladers, maar aan de andere kant wegen de dozen die naast de vuilbak staan ook wel wat.  Voor GFT is er ook een 240 liter.  Zijn fractie wil toch vragen of men dit nog eens kan onderzoeken.  De container werd destijds ingevoerd omdat dat makkelijker is dan dozen, het is makkelijker verplaatsbaar. 

 

Schepen Van Honste geeft nog mee dat de meeste mensen als een blauwe container hebben. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 26 april 2021 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 26 april 2021 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

4 Gemeenteraadscommissie persoonsgebonden zaken. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissie Persoonsgebonden Zaken samengesteld.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Walter Vermeulen

          Cathy Mallentjer

          Karin Beyers

          Hedwig van Baarle

          Joris Van Cauwelaert

Als plaatsvervanger wordt Erwin Callens aangeduid

 

Voor de CD&V-fractie:

          Bart Brughmans

          Shana Claessens

Als plaatsvervangers worden Jozef Konings en Dirk de Kort aangeduid.

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie

          Johan Caluwe met als plaatsvervangers Inge Hermans en Kasper Vanpoucke

 

Voor de Vlaams Belang-fractie

          Luc Van der Schoepen

 

Voor de Open VLD-fractie:

          Anne Van Aperen

 

De PvdA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

5 Gemeenteraadcommissie Vrije Tijd. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissies Vrije Tijd  samengesteld.

 

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad stelt dat de raadsleden die de vergaderingen van de commissies waarvan ze geen deel uitmaken, bijwonen daarvoor geen presentiegeld ontvangen, behoudens wanneer zij vooraf als plaatsvervanger werden aangeduid.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de plaatsvervangers aan te duiden.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie voor Vrije Tijd wordt als volgt samengesteld:

 

Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Bart Thijs

          Karin Beyers

          Dieter Heughebaert

          Cathy Mallentjer

          Hedwig Van Baarle

Als plaatsvervangers worden Walter Vermeulen en Erwin Callens aangeduid.

 

Voor de CD&V-fractie:

          Shana Claessens

          Jozef Konings

Als plaatsvervangers worden André Van Mechelen en Niels de Kort aangeduid.

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie

          Inge Hermans met als plaatsvervangers: Johan Caluwé en Rudi Pauwels

 

Voor de Vlaams Belang-fractie

          Greet Verbert

 

Voor de Open VLD-fractie:

          Anne Van Aperen

 

De PvdA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

6 Gemeenteraadscommissie organisatie, financiën en veiligheid. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissies organisatie, financiën en veiligheid samengesteld.

 

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad stelt dat de raadsleden die de vergaderingen van de commissies waarvan ze geen deel uitmaken, bijwonen daarvoor geen presentiegeld ontvangen, behoudens wanneer zij vooraf als plaatsvervanger werden aangeduid.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de plaatsvervangers aan te duiden.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Erwin Callens

          Karin Beyers

          Hedwig van Baarle

          Dieter Heughebaert

          Bart Thijs

Als plaatsvervanger wordt Joris Van Cauwelaert aangeduid.

 

Voor CD&V

          Bart Brughmans

          Niels de Kort

 

Voor Brasschaat 2012

          Kasper Vanpoucke met als plaatsvervanger Rudi Pauwels en Inge Hermans

 

Voor Vlaams Belang

          Dimitri Hoegaerts

 

Voor Open VLD

          Anne Van Aperen

 

Voor PvdA

          Rob Eeman lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

7 Gemeenteraadscommissie plaatsgebonden zaken. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissie Plaatsgebonden Zaken samengesteld.

 

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad stelt dat de raadsleden die de vergaderingen van de commissies waarvan ze geen deel uitmaken, bijwonen daarvoor geen presentiegeld ontvangen, behoudens wanneer zij vooraf als plaatsvervanger werden aangeduid.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de plaatsvervangers aan te duiden.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie voor Plaatsgebonden zaken wordt als volgt samengesteld

 

Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Walter Vermeulen

          Erwin Callens

          Joris Van Cauwelaert

          Karin Beyers

          Cathy Mallentjer

Als plaatsvervanger wordt Hedwig Van Baarle aangeduid.

 

Voor CD&V:

          Dirk de Kort

          André Van Mechelen

Als plaatsvervangers worden Bart Brughmans en Shana Claessens aangeduid.

 

Voor Brasschaat 2012

          Rudi Pauwels met als plaatsvervangers: Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé

 

Voor Vlaams Belang

          Luc Van der Schoepen

 

Voor Open VLD

          Anne Van Aperen

 

Voor PvdA

          Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

8 Zefier. Goedkeuring agenda voor de jaarvergadering van 10 juni 2021. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels heeft nog een bijkomende vraag.  Vorig jaar werd er gesproken over windturbines langs de E19 op het grondgebied van Brasschaat.  Nu kan hij hier niets over terugvinden, hij wil graag een stand van zaken. 

 

Schepen Heirman noteert de vraag en zal deze meenemen naar de algemene vergadering. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op donderdag 10 juni 2021 om 14 uur vindt de algemene vergadering (jaarvergadering) van Zefier plaats.

De agenda werd als volgt vastgesteld:

1)      Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020;

2)      Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2020;

3)      Goedkeuring van de jaarrekening 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);

4)      Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor; en

5)      Statutaire benoemingen.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de agenda en de agendapunten goed te keuren en de gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering aan te duiden en te mandateren.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur, artikel 41

Statuten van Zefier, artikels 24 en 28

De wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt, na onderzoek van de ter beschikking gestelde documenten, goedkeuring gehecht aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de gewone algemene vergadering van de cvba Zefier van 10 juni 2021, zijnde:

1)      Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020;

2)      Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2020;

3)      Goedkeuring van de jaarrekening 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);

4)      Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor; en

5)      Statutaire benoemingen.

 

Art.2.- Bruno Heirman, raadslid, aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Brasschaat om deel te nemen aan de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van de cvba Zefier, met als plaatsvervanger Philip Cools, raadslid, wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen van Zefier van 10 juni 2021 te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad worden genomen over de agendapunten van deze vergaderingen en om al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken voor de duur van de legislatuur.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

9 Fluvius Antwerpen. Uitnodiging voor de algemene vergadering van 23 juni 2021 met betrekking tot goedkeuring agenda. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels geeft mee dat het “woord vooraf” ontbreekt bij het activiteitenverslag.  Hij leest dit graag omdat je dan toch meer verneemt van de organisatie.  Hij zou het fijn vinden om dit toch nog te krijgen. 

 

Op pagina 12 van het activiteitenverslag is er sprake van de nieuwe tariefstructuur.  Hij wil graag toelichting over de gevolgen voor de klanten.  Dit gaat gebeuren op basis van het piekverbruik, echter het piekverbruik is voor iedereen anders.  Voor de ene is die piek om 12u en voor de andere om 6u, hij vraagt zich af hoe dit praktisch geregeld zal zijn?  Hij wil hier graag antwoorden op krijgen en vermoed dat dit best via de algemene vergadering gaat. 

 

Raadslid Pauwels leest bij de tarifering een serieuze afbouw voor steden en gemeenten.  Hij wil graag weten welke impact dit zal hebben op de meerjarenbegroting? 

 

Verder heeft hij nog een vraag met betrekking tot de oplaadinfrastructuur.  We lopen hier achter op Nederland en hij wil graag weten wanneer men dit hier gaat bespoedigen?  Hij kan ook niets terugvinden over de overschakeling van rijk- naar arm gas. 

 

Raadslid Pauwels heeft ook nog een vraag rond het financieel aspect.  Op pagina 25 staat een rekening per vennoot.  Brasschaat heeft een financieringstekort van 1,850 miljoen.  Hij wil graag weten op welke termijn men dit zal rechtzetten en hoe men dit zal doen? 

 

Als laatste wil raadslid Pauwels nog weten of Brasschaat al eens heeft nagedacht over “laden op de stoep”.  Deze problematiek kwam recent in het nieuws en hij is ervan overtuigd dat ook Brasschaat hier een standpunt moet innemen. 

 

Voorzitter Versompel stelt voor om eerst alle vragen te aanhoren en dan pas antwoorden te formuleren. 

 

Raadslid Van der Schoepen had in het verleden al eens om een overzicht gevraagd van straten waar men nog nieuwe elektriciteitsleidingen moet voorzien.  Hij vraagt of het mogelijk is om hem daarvan een overzicht te bezorgen.  Hij kreeg destijds de mededeling dat Fluvius alles in orde gaat brengen, maar hij wil nu toch graag weten waar er nog werk aan de winkel is. 

 

Raadslid Van der Schoepen vernam dat Fluvius aanrekent per minuut voor de laadpalen.  Hij wil graag weten of dit in Brasschaat ook zo is? 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat de tariefstructuur en de tariefmethodologie zijn 2 verschillende structuren.  Voor de tariefstructuur gaat men niet meer gaan naar een structuur met een totaal verbruik, maar met piektarieven.  Het is de bedoeling dat mensen hun energie “slim” gaan gebruiken.  Het is de bedoeling om energie te gebruiken wanneer ze aanwezig is op wanneer deze opgeslagen is.  Alles op het net zetten en alles op hetzelfde moment gaan gebruiken, zou het net overbelasten.  In deze zin probeert men te werken aan een tariefstructuur waarbij men zal aanrekenen op het “piekverbruik”.  Je kan dit afvlakken door alles te spreiden over de volledige dag.  Meestal ben je niet thuis wanneer de zon schijnt en daarom werkt men dan vaak met timers op de apparaten.  Het is een transitie, dus dit is niet in orde van vandaag op morgen. 

 

Vervolgens geeft schepen Van Gerven toelichting over de tariefmethodologie en de impact op de aandeelhouders, waaronder de gemeente Brasschaat.  De VREG mag de verloning aan Fluvius verrekenen.  Ze hebben hoge normen opgelegd en dit gaat een impact hebben op de dividenden.  Hoeveel dit gaat zijn, kan ze nog niet zeggen.  Dit zal op de volgende raad van bestuur besproken worden. 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat de overgang van rijk- naar arm gas al een tijdje bezig is.  Ze weet dat er mensen in Brasschaat aangeschreven worden op dit moment. 

Voor het financiële plaatje verwijst ze graag door naar schepen Heirman.

 

Schepen Van Gerven geeft mee dat dat de vraag van raadslid Van der Schoepen eens toegelicht werd op een thema-commissie.  Ze verwijst hiervoor ook graag even door naar schepen Fonteyn.

 

Schepen Fonteyn bevestigt dat dit werd toegelicht op de thema-commissie van de intercommunales in november.  Er werd toen toegelicht dat er een aantal straten op de planning stonden, nl.  de Miksebaan, Baillet Latourlei en nog één waarvan haar de naam ontglipt.  Deze 3 straten werden toen als prioritair opgegeven.  Aan de Miksebaan en de Baillet Latourlei zijn ze ondertussen bezig. 

 

Schepen Heirman zal de 1,850 miljoen nakijken en hij zal raadslid Pauwels schriftelijk antwoorden. 

 

Schepen Van Gerven komt nog graag even terug op het activiteitenverslag.  Eén van de dagen wordt het jaarverslag gepubliceerd en daar zal de inleidende nota toegevoegd worden. 

 

Raadslid Pauwels wil nog meegeven dat de brandweer niet zo blij zal zijn met het gebruik van timers.  Niet iedereen kan zich onmiddellijk moderne toestellen permitteren.  Hij hoopt dat er niet teveel ongelukken gebeuren. 

 

Raadslid Van der Schoepen komt nog even terug op de laadpalen.  Hij verondersteld dat deze niet geplaatst werden door Fluvius, maar hij wil wel graag weten hoe het hier staat met de aanrekeningen?

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de meeste laadpalen door Blue Corner gezet zijn en een aantal door Alego.  Ze denkt dat dit via wattage verloopt, anders kan men geen onderscheid maken bij de snelladers. 

 

Raadslid Van der Schoepen dankt schepen Fonteyn voor haar antwoord. 

 

Schepen Fonteyn licht nog toe dat laden over de stoep in principe niet mag.  Ze vraagt het nog na bij de verkeerspolitie maar ze vermoed dat er geen kabel over de stoep mag lopen.  Op de openbare weg mogen er geen hindernissen zijn.  Ze vermoed dat dit ook zo is opgenomen in het politiereglement.  Ze zal dit nog verder nakijken. 

 

Raadslid Pauwels dankt schepen Fonteyn voor haar antwoord. 

 

Raadslid Vanpoucke doet een oproep, naar analogie van Bart Somers, om de regels hieromtrent verder te bekijken.  Hij vraagt aan schepen Fonteyn of het beleid bereid is om dit te herbekijken?  Hij wil graag haar visie kennen en begrijpt dat er bekommernissen zijn vanuit de politie.  Hoe zou de gemeente reageren op het open stellen van private laadpalen?  Andere gemeenten zijn hier al positief mee omgegaan. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit nog niet zo besproken werd.  Ze volgde wel een toelichting van Fluvius waar zij hun mening aanhaalden.  Zij willen meer inzetten op laadpalen “achter de teller”, op privé-gronden.  Dit zou goedkoper zijn dan dat de gemeente laadpalen moet plaatsen op openbaar domein.  Er was een brainstorm maar er werd nog geen standpunt ingenomen.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 23 maart 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering, tevens jaarvergadering, van Fluvius Antwerpen die op 23 juni 2021 plaatsheeft in het ‘Kasteel van Brasschaat’, Hemelhoevedreef 1 te 2930 Brasschaat.

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente/stad per brief van 23 maart 2021 overgemaakt werd.

 

Heden worden we geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.

 

Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Juridisch kader

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 23 juni 2021:

1)      Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.

2)      Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3)      3.Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2020.

5)      Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6)      Statutaire benoemingen.

7)      Statutaire mededelingen:

7.1 Actualisering van het register van de deelnemers

7.2 Definitieve creatie aandelen Apt n.a.v. kapitaalverhoging Publi-T.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Walter Vermeulen of plaatsvervanger Bart Thijs, zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering, tevens jaarvergadering, van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 23 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), dient zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art.3.- Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

10 TMVS. Uitnodiging tot algemene vergadering van 15 juni 2021. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

TMVS met werknaam CREAT is een aankoopcentrale onder de vorm van een dienstverlenende

intergemeentelijke vereniging. Via de aankoopcentrale kon gemeente Brasschaat instappen in

raamcontracten voor verschillende types leveringen, diensten en werken.

 

In zitting van 30 maart 2020 werd de aansluiting bij TMVS (Creat) goedgekeurd en werd Bruno Heirman voorgedragen als lid van de algemene vergadering.

 

Het bestuur ontving de oproepingsbrief voor de algemene vergadering van TMVS dv, waarin de agenda werd meegedeeld.

 

Juridisch kader

De statuten van TMVS dv.

De bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan alle punten op de agenda van de algemene vergadering TMVS dv van 15 juni 2021 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :

1)      Toetreding van deelnemers en overdracht van deelnemers

2)      Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge de toetreding van deelnemers en de overdracht van een deelnemer

3)      Verslag van de raad van bestuur over boekjaar 2020

4)      Verslag van de commissaris

5)      a.Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2020 afgesloten per 31 december 2020

5)      b.Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over boekjaar 2020

6)      Kwijting aan de bestuurders en de commissaris

7)      Aanpassing huishoudelijk reglement

8)      Statutaire benoemingen - raad van bestuur

Varia en mededelingen

 

Art.2.- De heer Bruno Heirman, met als plaatsvervanger Karin Beyers, wordt aangeduid om de (gemeente)raad te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van TMVS dv en wordt gevolmachtigd in naam van de (gemeente)raad deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de (gemeente)raad te behartigen op deze vergaderingen.

 

Art.3.- De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 15 juni 2021, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

11 S.B.K. Arro Antwerpen cvba. Uitnodiging statutaire algemene vergadering van 8 juni 2021. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels geeft aan dat er maar 1 bijlage in de bijlagen zat en dat hij verder geen documentatie heeft ontvangen.  Hij vindt het daarom moeilijk om dit punt te behandelen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit vorig jaar ook het geval was.  De dag dat het op de gemeenteraad kwam, waren de stukken nog niet voor handen.  Er werd vanuit de gemeente aangedrongen om ze tijdig te bezorgen maar op dit ogenblik heeft hij de stukken nog niet mogen ontvangen.  Van zodra hij ze ontvangt, laat hij ze onmiddellijk doorsturen naar alle raadsleden.  Waarnemend burgemeester Cools biedt zijn verontschuldigen hiervoor aan maar het zit bij Arro Antwerpen dat dit zo gelopen is. 

 

Raadslid Brughmans heeft dezelfde opmerking als raadslid Pauwels.  Het gaat volgens hem niet enkel over de boekhoudkundige stukken die ontbreken maar ook over de jaarverslagen van Arro & De Voorkempen.  Hij heeft al een aantal keer gevraagd om een toelichting te krijgen rond de lopende projecten van Arro & De Voorkempen.  Hij zou dit graag besproken zien op een commissie.  Hij wil graag prioritair een toelichting over de projecten in Brasschaat van beide directies op een commissie. 

 

Waarnemend burgemeester Cools vraagt aan raadslid Brughmans of het aangewezen is om dit op de thema-commissie van de intercommunales te behandelen?  Vorig jaar werd dit ook zo gedaan. 

 

Raadslid Brughmans stelt dat dit kan, tenzij dit pas eind 2021 is.  Eind 2021 moet je volgens hem niets meer bespreken van 2020.  Het mag van hem ook gewoon opgenomen worden in een commissievergadering. 

 

Voorzitter Versompel bevestigt dat de thema-commissie pas later op het jaar is.  Hij neemt het mee. 

 

Raadslid Brughmans geeft aan dat Brasschaat één van de grootste aandeelhouders is bij De Voorkempen en dat dit dus zeker kort op de bal moet opgevolgd worden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft mee dat raadslid Callens in de raad van bestuur zit bij de Voorkempen.  Hij zal samen met voorzitter Versompel bekijken wanneer er een toelichting kan gegeven worden. 

 

Voorzitter Versompel probeert dit mee te nemen tijdens de volgende algemene commissie. 

 

Raadslid Pauwels geeft mee dat hij vindt dat het niet kan hoe dit nu loopt.  Vorige jaar werd dit uiteindelijk besproken op een extra gemeenteraad, maar dit gaat nu niet meer aangezien de vergadering op 8 juni is.  Hij vindt dat er niet zomaar cart blanche kan gegeven worden.  Zijn fractie is hier niet over te spreken. 

 

Waarnemend burgmeester Cools begrijpt de opmerking van raadslid Pauwels.  Hij zal deze bedenkingen overmaken en laten weten dat ze de documenten tijdig moeten ontvangen.  Op dit moment heeft hij ze niet, dus kan hij ze ook nog niet voorleggen.  Hij zal dit zo snel mogelijk in orde brengen.  Men kan hier kennis nemen van de uitnodiging en hij geeft mee dat dit met de nodige kritische blik zal bekeken worden.  Achteraf zal hij terugkoppelen aan de gemeenteraad. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van S.B.K. Arro Antwerpen cvba. Op 8 juni 2021 om 11.00 uur vindt de statutaire algemene vergadering van de aandeelhouders van de Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arro Antwerpen cvba plaats. Deze vergadering zal verlopen via videoconferentie.

Met het schrijven van 13 april 2021 wordt de gemeente uitgenodigd om aanwezig te zijn.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld de agendapunten goed te keuren als volgt:

Volgende agenda wordt voorzien :

1)      Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur, het bijzonder verslag met betrekking tot het toezicht op het sociaal oogmerk van de vennootschap en de klachtenrapportering;

2)      Kennisname van het verslag van de commissaris;

3)      Goedkeuring van de jaarrekening 2020 en de winstverdeling;

4)      Kwijting aan de bestuurders en de commissaris;

5)      Nazicht mandaten bestuurders

6)      Varia.

6.1 Kennisname overdracht aandelen

 

In zitting van 27 mei 2019 werd Philip Cools aangeduid als vertegenwoordiger met als plaatsvervanger Tom Versompel.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur

Statuten S.B.K. Arro cvba

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis en verleent goedkeuring aan de agendapunten:

1)      Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur, het bijzonder verslag met betrekking tot het toezicht op het sociaal oogmerk van de vennootschap en de klachtenrapportering;

2)      Kennisname van het verslag van de commissaris;

3)      Goedkeuring van de jaarrekening 2020 en de winstverdeling;

4)      Kwijting aan de bestuurders en de commissaris;

5)      Nazicht mandaten bestuurders

6)      Varia.

6.1 Kennisname overdracht aandelen

 

 

Art.2.- Philip Cools, waarnemend burgemeester aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Brasschaat om deel te nemen aan de gewone algemene vergaderingen van de S.B.K. Arro Antwerpen cvba, met als plaatsvervanger Tom Versompel, raadslid.

 

Art.3.- De gemeenteraad beslist dat de afgevaardigde, bij het uitoefenen van de verplichtingen

verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar

nodig dient te overleggen met het college.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

12 Igean dienstverlening. Beslissing tot vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente over de agendapunten van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 25 juni 2021. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar pagina 29 van het intern reglement.  Er is sprake van het feit dat de kosten verdeeld worden door het intergemeentelijk team.  Hij vermoed dat elke aangesloten gemeente daar in zit?  Er is een tabel opgenomen met degene die de kosten moeten dragen en Brasschaat staat daar niet bij volgens hem.  Hij neemt aan dat de parameters toch ook voor Brasschaat gelden?  Hij wil graag weten waarom Brasschaat hier niet moet betalen? 

 

Raadslid Pauwels vindt het ook vreemd dat een bedrijfsrevisor mee bestuurder is.  Hij gaat die man niet met de vinger wijzigen dat hij iets verkeerd zou hebben gedaan, maar hij vindt het een vreemde constructie.  Het zou logischer zijn dat de jaarrekeningen geverifieerd worden door een externe accountant. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er een belangengemeenschap is waar men dan de kosten kan delen.  Dit is op verschillende projecten, voor handhaving zit Brasschaat daar bijvoorbeeld niet in.  Bij het intergemeentelijk woonbeleid zit Brasschaat wel in en daar betalen ze 3221 euro voor. Dit is voor de deelname aan het ILV-web.  Het energiek huis is het 3e project en daar doet Brasschaat ook aan mee, dit kost Brasschaat 9628 euro. Het 4e project, de aanwijzende schatter, daar doet Brasschaat ook niet aan mee.  Brasschaat zit dus in 2 van de 4 projecten.  In de loop der tijd worden er innoverende projecten voorgesteld en dan kan je telkens beslissen als gemeente of je daar mee op instapt of niet.  De kosten (personeel, exploitatie,…) wordt dan gedeeld onder het aantal deelnemende gemeenten. 

 

Raadslid Pauwels dankt schepen Fonteyn voor het duidelijk antwoord. 

 

Raadslid Vanpoucke wil verder ingaan op het energie-loket.  Zoals aangehaald wordt er iets meer dan 9000 euro voor betaald.  Hij verneemt, ook van aanpalende gemeenten, dat die werking niet altijd efficiënt en optimaal verloopt.  Er zijn 8 gemeenten die hiermee werken en daar een bepaald bedrag voor betalen.  In Kalmthout gaat het maar over 13 mensen die ze geholpen hebben.  Hij vindt dit dan redelijk duur per persoon.  Hij vraagt zich af hoe de situatie in Brasschaat is en hoeveel mensen er al geholpen zijn via het energieloket?  Hij wil ook graag weten of het beleid dit evalueert? 

 

Schepen Van Honste zal het verslag van 2020 opzoeken voor de nodige gegevens.  Ze kan wel bevestigen dat dit eigenlijk veel beter kan.  Igean beseft zelf ook dat daar meer uit te halen valt.  Het bestuur zit achter Igean zijn veren wat dat betreft. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft nog mee dat het belangrijk is om naar de mensen toe te gaan.  Je moet het nu echt weten dat het er is.  Per maand heb je 2-3 uur de tijd om een afspraak te boeken.  Dit vindt hij niet de dienstverlening die je van een grote gemeente mag verwachten. 

 

Schepen Van Honste bevestigt dat het echt wel de bedoeling is dat men meer naar de burgers gaat toegaan.  Dit was in tijden van corona moeilijk.

 

Raadslid Hoegaerts wil graag nog even terugkomen op de vraag van raadslid Pauwels over het feit dat de bedrijfsrevisor ook bestuurder zou zijn.  Hij vraagt of de juristen of de algemeen directeur dit eens kunnen bekijken.  Hij wil graag weten of hij tegelijk ook bestuurder kan zijn?  Het lijkt hem niet te kunnen en hij heeft het ook nooit gehoord. 

 

Schepen Van Honste bevestigt dat ze het niet gelezen had, ze heeft erover gezien.  Het lijkt haar ook vreemd.  Deze vraag zal zeker en vast eens gesteld worden. 

 

Voorzitter Versompel kan dit enkel maar beamen.

 

Schepen Fonteyn geeft nog mee dat er navraag werd gedaan bij Igean in verband met de bedrijfsrevisor.  Igean heeft bevestigd dat dit geen bestuurder is.  Ze vraagt om dit nog mee op te nemen in de notulen. 

 

Raadslid Pauwels stelt voor om de lijst op pagina 38 van het jaarverslag toch eens na te kijken dan. Misschien heeft hij dit verkeerd geïnterpreteerd, maar de bedrijfsrevisor staat mee in de lijst. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.

Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de algemene vergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25.01.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Statutenwijziging

Om ook na de coronacrisis het digitaal vergaderen mogelijk te maken, roept het Agentschap Binnenlands Bestuur op om deze vergaderwijze te verankeren in de statuten, zoals art. 426, 6° van het decreet lokaal bestuur voorschrijft.

De ervaring die intussen opgedaan werd m.b.t. het digitaal vergaderen en de tools die hiervoor ontwikkeld werden, bieden voldoende garantie op een democratisch verloop van de vergadering.

Bovendien blijkt uit de aanwezigheden op de verschillende vergaderingen dat de deelnamegraad bijzonder hoog is en gemiddeld zelfs hoger dan bij een fysieke bijeenkomst.

Met voorliggend ontwerp van statutenwijziging wordt de mogelijkheid om digitaal of op een hybride wijze te vergaderen uitdrukkelijk voorzien, zij het minstens voor een aantal vergaderingen.

Hierbij wordt zowel gedacht aan de raden van bestuur als aan de algemene vergaderingen, maar ook aan de bijeenkomsten van de adviescomités en het algemeen comité.

 

IGEAN maakt van deze gelegenheid eveneens gebruik om de voorzitter van de vereniging van rechtswege deel te laten uitmaken van de adviescomités en het algemeen comité.

 

In een aparte nota van 17.03.2021 wordt toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN dienstverlening dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 25.06.2021. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:

1.Voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming

2.Toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging

3.Verdere timing en werkwijze.

In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.

 

De raad van bestuur van 17.03.2021 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden volgende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet:

1.een uittreksel uit de beslissing van de 450ste raad van bestuur van 17.03.2021,

2.het ontwerp statutenwijziging met bijhorende nota.

Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 19.03.2021 werden alle deelnemers hierover geïnformeerd.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

 

De raad van bestuur van 5.05.2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2020 evenals aan de jaarrekening 2020. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Bedrijfsrevisor

Artikel 31 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de bedrijfsrevisor benoemd wordt door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Zij zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.

De duur van het mandaat bedraagt maximum drie (3) jaar.

 

Aangezien het mandaat van de huidige bedrijfsrevisor ten einde loopt, heeft de raad van bestuur van 5.05.2021 kennis genomen van het voorstel om HLB Dodémont - Van Impe uit Berchem, vertegenwoordigd door Guy Cox, bedrijfsrevisor, voor de periode 2021-2023 aan te stellen als bedrijfsrevisor voor IGEAN dienstverlening voor een forfaitair bedrag van 4.798,30 euro per jaar en dit voorstel ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering van 25.06.2021.

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 17.03.2021 heeft beslist om de jaarvergadering van 25.06.2021 om 19.00 uur te organiseren op een digitale wijze gelet op uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19.

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1.Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2.Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3.Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5.Goedkeuren van de statutenwijziging

6.Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7.Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8.Zelfstandige groepering – kennisname inwendig reglement.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 19.03.2021 werden de deelnemers geïnformeerd over de statutenwijziging.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 6.05.2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 25.06.2021 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1.uittreksels uit de beslissingen van de 451ste raad van bestuur van 28.04.2021 en van de 452ste raad van bestuur van 5.05.2021

2.het jaarverslag 2020 met de jaarrekening 2020

3.zelfstandige groepering – inwendig reglement.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

Statuten van IGEAN dienstverlening.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal gehouden worden gelet op de uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het Coronavirus COVID-19 op 25 juni 2021 om 19.00 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1)      Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2)      Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3)      Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4)      Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5)      Goedkeuren van de statutenwijziging

6)      Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7)      Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8)      Zelfstandige groepering – kennisname inwendig reglement.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Joris Van Cauwelaert met als plaatsvervanger Karin Beyers, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 25 juni 2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

13 Igean milieu en veiligheid. Beslissing tot vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente over de agendapunten van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 25 juni 2021. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Statutenwijziging

Om ook na de coronacrisis het digitaal vergaderen mogelijk te maken, roept het Agentschap Binnenlands Bestuur op om deze vergaderwijze te verankeren in de statuten, zoals art. 426, 6° van het decreet lokaal bestuur voorschrijft.

De ervaring die intussen opgedaan werd m.b.t. het digitaal vergaderen en de tools die hiervoor ontwikkeld werden, bieden voldoende garantie op een democratisch verloop van de vergadering.

Bovendien blijkt uit de aanwezigheden op de verschillende vergaderingen dat de deelnamegraad bijzonder hoog is en gemiddeld zelfs hoger dan bij een fysieke bijeenkomst.

Met voorliggend ontwerp van statutenwijziging wordt de mogelijkheid om digitaal of op een hybride wijze te vergaderen uitdrukkelijk voorzien, zij het minstens voor een aantal vergaderingen.

Hierbij wordt zowel gedacht aan de raden van bestuur als aan de algemene vergaderingen, maar ook aan de bijeenkomsten van de adviescomités en het algemeen comité.

 

IGEAN maakt van deze gelegenheid eveneens gebruik om de voorzitter van de vereniging van rechtswege deel te laten uitmaken van de adviescomités en het algemeen comité.

 

In een aparte nota van 17.03.2021 wordt toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 25.06.2021. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:

1.Voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming

2.Toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging

3.Verdere timing en werkwijze.

In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.

 

De raad van bestuur van 17.03.2021 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden volgende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet:

1.een uittreksel uit de beslissing van de 153ste raad van bestuur van 17.03.2021,

2.het ontwerp statutenwijziging met bijhorende nota.

Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 19.03.2021 werden alle deelnemers hierover geïnformeerd.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

 

De raad van bestuur van 5.05.2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2020 evenals aan de jaarrekening 2020. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Bedrijfsrevisor

Artikel 32 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de bedrijfsrevisor benoemd wordt door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Zij zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.

De duur van het mandaat bedraagt maximum drie (3) jaar.

 

Aangezien het mandaat van de huidige bedrijfsrevisor ten einde loopt, heeft de raad van bestuur van 5.05.2021 kennis genomen van het voorstel om HLB Dodémont - Van Impe uit Berchem, vertegenwoordigd door Guy Cox, bedrijfsrevisor, voor de periode 2021-2023 aan te stellen als bedrijfsrevisor voor IGEAN milieu & veiligheid voor een forfaitair bedrag van 5.864,58 euro per jaar en dit voorstel ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering van 25.06.2021.

 

Benoemen bestuurder met raadgevende stem - raad van bestuur

Artikel 431 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat IGEAN milieu & veiligheid naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

Overeenkomstig artikel 440 van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur eveneens worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem.

De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en die in dalende volgorde de volgende zijn:

1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur

2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad

3. de jongste kandidaat.

Alle door de gemeenten voorgedragen kandidaat-bestuurders met raadgevende stem worden op basis van voormelde criteria per regio gerangschikt. In uitvoering van artikel 16§2 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid heeft de buitengewone algemene vergadering van 20.03.2019 akte genomen van de per regio best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem en deze effectief aangeduid.

 

Intussen heeft Lisa Buysse, gemeente Brasschaat – regio noord, ontslag genomen als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem. In dat geval wordt de initiële rangschikking voor deze regio hernomen op basis waarvan Guy Van den Broek, gemeente Essen, de best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem is.

De raad van bestuur heeft in zitting van 28.04.2021 beslist de aanduiding van Guy Van den Broek, gemeente Essen – regio noord, als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem voor te leggen aan de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 25.06.2021.

 

Benoemen leden adviescomités

Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

Gelet op de toetreding van de politiezone Hekla wordt de benoeming van de aangestelde vertegenwoordigers voorgelegd aan de algemene vergadering.

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 17.03.2021 heeft beslist om de jaarvergadering van 25.06.2021 om 19.00 uur te organiseren op een digitale wijze gelet op uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1.Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2.Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3.Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5.Goedkeuren van de statutenwijziging

6.Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7.Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8.Benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 19.03.2021 werden de deelnemers geïnformeerd over de statutenwijziging.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 6.05.2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 25.06.2021 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1.uittreksels uit de beslissingen van de 154ste raad van bestuur van 28.04.2021 en van de 155ste raad van bestuur van 5.05.2021

2.het jaarverslag 2020 met de jaarrekening 2020.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal gehouden worden gelet op de uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het Coronavirus COVID-19 op 25 juni 2021 om 19.00 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1)      Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2)      Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3)      Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4)      Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5)      Goedkeuren van de statutenwijziging

6)      Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7)      Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8)      Benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Joris Van Cauwelaert met als plaatsvervanger Walter Vermeulen, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 25 juni 2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

14 Pidpa. Beslissing inzake de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde van de gemeente voor de algemene vergadering van Pidpa op 18 juni 2021. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels geeft aan dat de lijst van de presentiegelden ontbreekt, dit is volgens hem decretaal verplicht. 

 

Voorzitter Versompel geeft aan dat hij het zal bekijken. 

 

Raadslid Hermans heeft een aantal vragen over het financieel verslag.  Op bladzijde 3, betreffende de nieuwe invoering van onafhankelijke derde-lijn. Men zou hier naar de onderwerpen kijken die strategisch relevant zijn en wil het risico significant beheersen.  Ze wil hier graag een aantal concrete zaken horen, nl. over welke risico’s gaat dit en welke bedrijfsrisico’s kregen prioriteit?  Graag had ze ook meer informatie omtrent het integratietraject met waterlink.  Er zijn mogelijke gevolgen en daarom wil ze graag weten wat de mogelijke gevolgen zijn voor de 38 gemeenten?  Ze wil graag weten of er tendensen zijn dat de waterfactuur eventueel nog naar beneden zou gaan? 

 

Raadslid Hermans verwijst ook graag naar de opsomming van de bestuurders waar de commissaris vermeld staat als raadgevend lid. 

 

Raadslid Vermeulen vraagt om de vragen schriftelijk door te sturen zodat hij ze aan Pidpa kan bezorgen.  Hij weet uit ervaring dat zij steeds op voorhand correct een antwoord bezorgen. 

 

Raadslid Hermans zal de vragen schriftelijk bezorgen voor verdere opvolging. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Op vrijdag 18 juni 2021 om 11.30 u organiseert Pidpa een algemene vergadering op afstand.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt :

1.Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020

3.Verslag van de commissaris over het jaar 2020

4.Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2020

5.Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6.Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

7.Benoemingen

8.Varia

a)Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering

b)Vragen van vennoten

9.Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2020. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

Juridisch kader

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- er wordt goedkeuring gehecht aan de agendapunten van de algemene vergadering van 18 juni 2021 als volgt:

1.Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020

3.Verslag van de commissaris over het jaar 2020

4.Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2020

5.Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6.Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

7.Benoemingen

8.Varia

a)Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering

b)Vragen van vennoten

9.Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Art.2.- Aan de vertegenwoordiger, Walter Vemeulen met als plaatsvervanger Bart Thys,  wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 18 juni 2021, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Art.3.- Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

15 Intergemeentelijke samenwerking: PONTES algemene vergadering 24 juni 2021 en vaststelling mandaat - goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans wil eerst en vooral haar waardering uitspreken voor het verslag en vooral voor de makkelijke leesbaarheid.  Ze vindt het zeer aangenaam om de verslagen van Pontes te lezen.  Zij hebben een andere vormgeving dan de anderen.  Het valt haar ook op dat Pontes haar werknemers een pluim geeft en dat vindt ze zeer positief.  Men doet ook een vermelding van de klachten, meldingen en complimenten.  Deze transparantie is fijn om te lezen. 

 

Raadslid Hermans geeft aan dat Pontes een moeilijk jaar achter de rug heeft omwille van covid en de hittegolf in augustus.  Er was een stijging van een 3200 crematies.  Dat is meer dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar.  Er waren minder afscheidsceremonies en koffietafels.  Hier was een daling van 76%, wat enorm is.  Ze heeft een vraag over de gedetailleerde tijdslijn die in het verslag werd opgenomen.  Deze tijdlijn bevatte informatie rond wat wanneer mocht en wat er wanneer telkens terug mocht opgestart worden.  Het is haar niet helemaal duidelijk.  Op een bepaald moment mochten er geen koffietafels meer doorgaan.  Er werd toen aan alle horeca-medewerkers gevraagd om bij te springen in het gebeuren rond de crematies.  Ze gaat ervan uit dat de koffietafels niet werden uitbesteed en dat dit door eigen personeel werd gedaan.  Ze wil graag weten wat men met het personeel gaat doen van zodra we terug in normale tijden zijn en er terug koffietafels mogen plaatsvinden?  Zullen deze mensen dan terug tewerk gesteld worden op een andere manier of wat zijn de concrete plannen? 

 

Raadslid Hermans leest regelmatig in de verslagen dat de meerderheid van de gemeenten het werkjaar voor 2020 hebben goedgekeurd.  Dit wil volgens haar zeggen dat er een aantal gemeenten die niet hebben goedgekeurd.  Ze wil graag weten welke motivaties speelden om het niet goed te keuren.  Het komt een aantal keer voor dus het lijkt haar wel interessant om te weten wat er speelt. 

 

Raadslid Hermans vindt het bijzonder knap dat er ook een ondersteuning is van goede doelen.  Het is een mooi initiatief en een voorbeeld voor anderen. 

 

Graag komt raadslid Hermans ook nog terug op de milieuresultaten en emissiemetingen.  Bepaalde waarden overschrijden toch wel licht een aantal lijnen.  Ze blijven wel binnen de normen van de overschrijdingsnormen maar toch wil ze graag weten of men hier op gaat anticiperen zodat dit niet meer gebeurd?  Ze vindt het belangrijk dat men probeert om de emissienormen zo laag mogelijk te houden. 

 

Raadslid Hermans wil ook meer informatie rond de disponibiliteit.  Pontes heeft hier een andere interpretering dan de overheid.  Vorig jaar werd dit ook aangehaald.  Ze wil graag weten wanneer men hier een resultaat mag verwachten van de raad van state.  Omwille hiervan maakt de bedrijfsrevisor een verslag onder voorbehoud, dit was vorig jaar ook zo.  Dit blijft een aandachtspunt volgens haar, ze wil graag de prognoses kennen. 

 

Raadslid Callens vraagt om de vragen schriftelijk te bezorgen.  Hij zal deze vragen dan bezorgen aan de directeur.  De directeur bezorgt altijd antwoorden op korte termijn.

 

Raadslid Hermans bevestigt dat ze haar vragen schriftelijk zal bezorgen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De intergemeentelijke vereniging PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor een algemene vergadering op 24 juni 2021. Aangezien de gemeente aandeelhouder is in deze vereniging, moet een gemeentelijk vertegenwoordiger worden aangeduid en moet tevens het mandaat van deze vertegenwoordiger worden vastgesteld.

 

De gemeente Brasschaat is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor de algemene vergadering met opgave van de agenda. Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 24 juni 2021, die er als volgt uit ziet:

1)      Algemene vergadering: verslag 17 december 2020 - goedkeuring

2)      Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2020 - goedkeuring

3)      Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2020 - aktename

4)      Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2020 - goedkeuring

5)      Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris-goedkeuring

6)      Varia en rondvraag

 

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

In zitting van 25 februari 2019 werd Erwin Callens aangeduid als gemeentelijke vertegenwoordiger met als plaatsvervanger Dieter Heugebaert.

 

Juridisch kader

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het eerste semester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die de jaarrekening vaststelt en kwijting verleent aan de bestuurders en de revisor.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt kennis genomen van de agenda van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 24 juni 2021, die er als volgt uit ziet:

1)      Algemene vergadering: verslag 17 december 2020 - goedkeuring

2)      Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2020 - goedkeuring

3)      Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2020 - aktename

4)      Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2020 - goedkeuring

5)      Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

6)      Varia en rondvraag

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Erwin Callens,  die zal deelnemen aan de algemene vergadering van PONTES op 24 juni 2021 wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

16 Cipal dienstverlenende vereniging algemene vergadering van  24 juni 2021. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels heeft dezelfde opmerking als bij punt 11.  Er zijn volgens hem een aantal belangrijke zaken die ontbreken zoals bijvoorbeeld de jaarrekening, de lijst met presentiegelden,…  Hij stelt dat er niet voldoende zicht is op de situatie om de gemeentelijke vertegenwoordiger in het veld te sturen. 

 

Raadslid Callens vraagt om dit om mail te zetten naar hem zodat hij dit kan aankaarten bij Cipal.

 

Raadslid Pauwels is een beetje misnoegd omtrent dit punt gezien het ontbreken van de nodige informatie. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

 

Het bestuur ontving de oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2021 met de volgende agendapunten:

1)      Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

3)      Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

4)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

5)      Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

6)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2020

7)      Vaststelling van wijziging van vaste vertegenwoordiger commissaris

8)      Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Met het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 werd de vertegenwoordiger, Erwin Callens, van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal aangeduid.

 

Gelet op de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering;

 

Gelet op de voorstellen van de raad van bestuur van Cipal,

 

Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren;

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

De statuten van Cipal

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2021 goedgekeurd:

1)      Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

3)      Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

4)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

5)      Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

6)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2020

7)      Vaststelling van wijziging van vaste vertegenwoordiger commissaris

8)      Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Erwin Callens met als plaatsvervanger Bart Thijs, wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2021 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art.3.- Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

17 GIB. Aanpassing arbeidsreglement met ingang van 1 september 2021. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels begrijpt dat men stipuleert dat de berichten via smartschool dringend zijn.  Dat doet men voor het personeel, want het mag niet de bedoeling zijn dat zij dag en nacht klaar zitten om alle vragen te beantwoorden.  Hij vindt het wel belangrijk dat er een bepaalde procedure uitgewerkt wordt voor het geval er echt iets dringend is.  Ouders of leerlingen zouden dan hun gerieven kenbaar kunnen maken. 

 

Raadslid Pauwels verwijst naar het feit dat Cindy Vandenbergh nog opgenomen is als vertrouwenspersoon.  Volgens hem is zij niet meer werkzaam bij de gemeente.  Graag geeft hij ook nog mee dat het protocol van de vakorganisaties niet in bijlage zat. 

 

Schepen Ven dankt raadslid Pauwels voor zijn vraag.  In het verleden konden ouders een mail sturen naar het secretariaat en zij konden de vraag dan overmaken naar de bewuste leerkracht.  Bij info-avonden zijn er ook leerkrachten die zelf hun telefoonnummer of mail doorgeven.  Het probleem de afgelopen jaren was dat ouders vaak de smartschool van hun kinderen gebruikten om de leerkrachten te bereiken.  Hier zat soms ook informatie bij die niet voor de leerlingen bestemd was.  Omwille hiervan is men gaan bekijken hoe het wel best kon gebeuren. 

 

Schepen Ven licht toe dat men besliste dat er rechtstreeks naar de leerkrachten kan gemaild worden met hun bezorgdheden of vragen.  Door de aanpassing van het arbeidsreglement zijn leerkrachten in de mogelijkheid om op een redelijke termijn te antwoorden en niet op dezelfde dag.  Ze begrijpt de bezorgdheid van raadslid Pauwels want het kan inderdaad dat sommige ouders een dringende vraag hebben.  Op dat moment kunnen ouders naar het secretariaat bellen en vragen om de bewuste leerkracht dringend te laten terug bellen. 

 

Schepen Ven zal nazicht doen met betrekking tot de opmerking rond collega Cindy Vandenbergh. 

 

Raadslid Pauwels dankt schepen Ven voor haar antwoorden. 

 

Schepen Heirman voegt nog toe dat de vakbonden wel degelijk op de hoogte zijn gebracht. 

 

Schepen Ven bevestigt dat de vakbonden effectief hun akkoord hebben gegeven.  Ze zal het protocol nog bezorgen.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 17 februari 2020 werden het arbeidsreglement en de bijlagen voor het gesubsidieerd personeel van het gemeentelijk secundair onderwijs goedgekeurd.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het arbeidsreglement aan te passen.

Het is noodzakelijk het arbeidsreglement te actualiseren.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden op 29 april 2021 geraadpleegd over de wijzigingen aan het arbeidsreglement.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de aanpassingen aan het arbeidsreglement en de bijlagen voor het gesubsidieerd personeel van het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat, zoals voorzien in bijlage. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het arbeidsreglement gaat in op 1 september 2021.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

18 Gemeentelijk basisonderwijs. Doorgroeiprocedure beleidsondersteuner. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 27 mei 2019 werd de selectieprocedure voor de functie van beleidsondersteuner en het ambt van zorgcoördinator vastgelegd.

 

In 2019 werd een beleidsondersteuner voor Gibo-Mariaburg extern aangeworven.

 

In 2020 werd een beleidsondersteuner voor Gibo-Heide intern aangeworven. Tijdens de interne procedure werd vastgesteld dat naast een selectieprocedure het eveneens noodzakelijk is een (interne) doorgroeiprocedure vast te stellen voor de functie van beleidsondersteuner, vergelijkbaar met de doorgroeiprocedure zoals bepaald in de rechtspositie van het gemeente- en OCMW-personeel van Brasschaat.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 27 maart 1991 over de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs.

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, zoals gewijzigd.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 juni 1990 over de bekwaamheidsbewijzen, de salarisschalen en de bezoldigingsregeling in het gewoon basisonderwijs, zoals gewijzigd.

Het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1992 over de verdeling van betrekkingen, de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, de wedertewerkstelling en de toekenning van wachtgeld of wachtgeldtoelage, zoals gewijzigd.

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 juni 1997 over de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs, zoals gewijzigd.

De ministeriële omzendbrief BaO/2005/09 van 29 juni 2005 “Personeelsformatie Scholen in het Gewoon Basisonderwijs”, zoals gewijzigd.

De ministeriële omzendbrief van 17 november 2000 betreffende de toepassing van de wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen op besluiten van provinciale en gemeentelijke overheden.

 

Adviezen

De doorgroei procedure voor de functie van beleidsondersteuner werd besproken met de representatieve vakorganisaties op 29 april 2021.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de doorgroei procedure voor de functie van beleidsondersteuner, die als volgt vastgelegd wordt:

 

          Motivatie interview;

          Evaluatie door development center;

          Coaching door directie voor 1 schooljaar;

          Beslissing op basis van de beoordeling door directie en vertegenwoordiger administratie schoolbestuur.

 

Tijdens dit inlooptraject wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van de nodige competenties voor de in te vullen functie op basis van een persoonlijk ontwikkelingsplan en persoonlijke coaching. De duurtijd hiervan bedraagt maximum 2 schooljaren, en wordt per procedure vastgelegd.

 

Om deel te nemen aan de doorgroei procedure worden volgende criteria vastgelegd:

          het vereiste huidige ambt of ambten;

          de vereiste specifieke kennis en ervaring;

          minimale anciënniteit van 2 jaar;

          een voldoende evaluatie.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

19 Gemeentelijk secundair onderwijs. Wijzigingen lessentabellen 2de graad met ingang van 1 september 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met ingang van 1 september 2019 werd een inhoudelijke vernieuwing in het secundair onderwijs ingevoerd. Deze wijziging wordt trapsgewijs ingevoerd.

 

Met het gemeenteraadsbesluit van 25 novermber 2019 werd de lessentabel van het eerste jaar van de eerste graad voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat met ingang van 1 september 2019 vastgesteld.

 

Met het gemeenteraadsbesluit van 25 mei 2020 werd de lessentabel van het tweede jaar van de eerste graad voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat met ingang van 1 september 2020 vastgesteld

 

In het collegebesluit van 10 mei 2021 werd kennisgenomen van de brieven van 30 maart 2021 waarin het departement onderwijs de programmatie van de 2de graad sportwetenschappen en technologische wetenschappen heeft goedgekeurd.

 

Hierdoor is het noodzakelijk om de lessentabellen van de 2de graad vast te stelen, dit met ingang van 1 september 2021.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het besluit van de Vlaamse Regering over de codificatie betreffende het secundair onderwijs van

17 december 2010.

Het besluit van de Vlaamse Regering over sommige maatregelen betreffende de modernisering van het secundair onderwijs van 1 juni 2018.

 

Adviezen

De nieuwe lessentabellen werden op 2 februari 2021 aan de schoolraad voorgelegd.

De nieuwe lessentabellen werden voorgelegd aan het overleg- en onderhandelingscomité van scholengemeenschap GIB-Gitok.

De representatieve vakorganisaties werden op 29 april 2021 geraadpleegd over de nieuwe lessentabellen voor de tweede graad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De lessentabellen voor de tweede graad van het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat wordt vastgesteld met ingang van 1 september 2021 als volgt:

 

BOBedrijf en organisatie

BWBiotechnischewetenschappen

EWEconomische wetenschappen

HWHumane wetenschappen

NWNatuurwetenschappen

SWSportwetenschappen

TWTechnologische wetenschappen

 

studierichting

BO

BW

EW

HW

NW

SW

TW

leerjaar

3e

4e

3e

4e

3e

4e

3e

4e

3e

4e

3e

4e

3e

4e

 

u/week

u/week

u/week

u/week

u/week

u/week

u/week

levensbeschouwelijke vakken

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

lichamelijke opvoeding

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

 

 

2

2

wiskunde

3

3

4

4

5

5

4

4

5

5

4 of 5°

4 of 5°

5

5

biologie

 

 

2

2

1

1

1

1

2

2

2

2

1

1

chemie

 

 

3

3

1

1

1

1

2

2

2

2

2

2

fysica

 

 

3

3

1

1

1

1

2

2

2

2

6

6

natuurwetenschappen

2

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

aardrijkskunde

1

1

1

1

1

1

1

1

2

2

1

1

1

1

Nederlands

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

Frans

3

3

3

3

4

3

4

4

4

4

3

3

3

3

Engels

3

3

2

2

3*

3*

3*

3*

3*

3*

3*

3*

2

2

Duits

 

 

 

 

 

1

 

 

 

1

 

 

 

 

toegepaste communicatie

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

geschiedenis

1

1

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

economische en digitale competenties

 

 

 

 

 

 

1

 

1

 

1

 

 

 

economie

2

2

 

 

2

2

 

 

 

 

 

 

 

 

bedrijfswetenschappen/recht

 

 

 

 

3

3

 

 

 

 

 

 

 

 

toeg.bedrijfswetenschappen/

recht

6

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

informaticawetenschappen

3*

4*

 

 

1

1

 

 

1

1

 

 

 

 

STEAM/ informaticawetenschappen

 

 

4*

4*

 

 

 

 

 

 

 

 

2*

2*

sport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 of 5°

6 of 5°

 

 

bewegingswetenschappen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

kunstbeschouwing en filosofie

 

 

 

 

 

 

3

3

 

 

 

 

 

 

psychologie en sociologie

 

 

 

 

 

 

3

3

 

 

 

 

 

 

Totaal

32

32

32

32

32

32

32

32

32

32

32

32

32

32

* inclusief culturele expressie° leerlingen kiezen tussen een uur extra sport of wiskunde             

 

Projectwerking

STEM

x

x

 

 

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

historisch en cultureel bewustzijn

 

 

 

 

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

burgerschap

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

economie

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

20 Erediensten rekening 2020. Advies. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke zal zijn tussenkomst opsplitsen in 2 delen, nl. eerst een aantal specifieke vragen en later ook een meer algemene opmerking.  Hij geeft aan dat degene die de gemeenteraad volgen, wel zullen weten wat ze mogen verwachten. 

 

Raadslid Vanpoucke stelde op de commissie al een vraag rond wonen boven kerk Rustoord.  Hier werd reeds een antwoord op gegeven.  Hij heeft ook nog een vraag met betrekking tot de grote investeringsoverschotten.  De exploitatie voor de Rustoord-kerk zit rond de 12 000 euro.  Hij wil graag weten waaraan die besteed werd.  Raadslid Vanpoucke stelde ook vast dat deze keer de gegevens van de kerk in Ekeren Donk ontbraken, normaal zijn deze ook altijd toegevoegd.  Zij ontvangen ook een financiële bijdrage van Brasschaat. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft aan dat de kerkfabriek van Mariaburg maar een voorbeeld is, de andere kerkfabrieken ontvangen ook investeringstoelagen. 

 

Schepen Heirman licht toe dat ze in Mariaburg een aantal investeringen gingen doen in 2020 die doorgeschoven zijn naar 2021 en daarom hebben zij nu een overschot. 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt zich af of dit specifiek voor Mariaburg is? 

 

Schepen Heirman licht toe dat er wel meer kerkfabrieken zijn die werken hebben uitgesteld.  Het project op de Kaart heeft bijvoorbeeld ook al een jaar achterstand.  Het antwoord is dus doorverschuiving van investeringen. 

 

Wat betreft kerk Rustoord geeft schepen Heirman mee dat exploitatie bekeken wordt op basis van budgetten.  De toelages gebeuren op basis van de budgetten.  Schepen Heirman weet niet van buiten waaraan de 12 000 euro uitgegeven is, hij zal dit nakijken. 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt om hem deze informatie nog te bezorgen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de exploitatiebudgetten worden toegekend bij de opmaak van het budget.  Als blijkt dat er tekorten zijn, dient het bestuur dat in een exploitatietoelage door te geven.  Dit moet budgetmatig bekeken worden.  Hij licht toe dat er niet specifiek wordt doorgegeven waarvoor dit gebruikt wordt.

 

Raadslid Vanpoucke geeft aan dat hij op de hoogte is van de manier van werken, maar hij zou graag weten wat er met dat geld gebeurd.  Het gaat meestal over grote bedragen.  Hij heeft een grote interesse in de kerk en was benieuwd of de vernieuwing van de grot al in gang was gezet met dit budget. 

 

Schepen Heirman licht nog toe dat het de taak van de gemeente is dat er wordt toegezien op de budgetten en de rekeningen.  De gemeente bepaalt echter niet hoe de kerken werken. 

 

Raadslid Vanpoucke bevestigt dit.  Wanneer de gemeente de werking mee zou bepalen, zou hij dit wel goedkeuren.  Hij informeert graag ook nog even naar de informatie rond de kerk van Ekeren Donk die er dit keer niet bij zit.  Hij wil graag weten of dit een vergetelheid is of dat hier een meer specifieke reden voor is? 

 

Waarnemend burgemeester Cools vermoed dat de informatie van de kerk in Ekeren Donk niet tijdig werd ingediend.  In het verleden werd dit nog in 2 delen op de gemeenteraad gezet. 

 

Schepen Heirman geeft mee dat hij dit goed zal opvolgen. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft tot slot nog graag mee dat hij de toelichting volgde van de Antwerpse bisschop in “de afspraak”.  Hij verklaarde daar dat 10% van het kerkelijk patrimonium uit dienst zou genomen worden.  Dit over een termijn van 10 jaar.  Hij wil graag weten of hier voor Brasschaat al gemeentelijke perspectieven zijn om leegstaande kerken een nieuwe invulling te geven.  Graag wil raadslid Vanpoucke ook nog de stand van zaken kennen van het kerkenplan en de solidariteit tussen de kerkfabrieken. 

 

Schepen Heirman licht toe dat er nog een bestemming moet gegeven worden aan de kerk van de wijk Driehoek.  Deze behoort volgens hem niet meer tot het kerkelijk patrimonium. 

 

Schepen Van Gerven komt tussen en laat weten dat het niet om de kerk op de Driehoek gaat.

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat enkel de nevenbestemming van kerk Rustoord bekeken wordt.  De kerk op de Driehoek staat open voor andere zaken, ze organiseren op dit moment al andere zaken.  In het licht van wat raadslid Vanpoucke aanhaalde, moet er nog een bespreking volgen met de kerkfabriek.  Tot op heden was er nog geen gesprek. 

 

Schepen Heirman vraagt aan raadslid Vanpoucke of hij met solidariteit bedoelt dat kerken die het goed doen, zouden moeten ondersteuning bieden aan kerken die het minder goed doen. 

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat hij dit niet alleen een verantwoordelijke omgang met overheidsgeld vindt maar ook een mooie kwaliteit van het christelijk geloof, nl.  solidariteit, naastenliefde, het helpen van zij die het moeilijk hebben,…  Hij wil graag weten of hier al over nagedacht is?

 

Schepen Heirman zou dit nog ruimer willen trekken.  Kerken zijn verenigingen die mensen verenigingen in geloof, sportclubs zijn verenigingen die mensen verenigen in sport, …  Er zijn volgens hem verenigingen die het goed doen, alsook verenigingen die het minder goed doen.  Dit is voor hem zeker een debat waard. 

 

Raadslid Vanpoucke had recent een overleg met de jeugdraad.  Hij is verwonderd dat men daar ook echt wil meedenken over de best mogelijke oplossing waarbij iedereen samen vooruit gaat.  Ze kunnen goed afstemmen zodat er geen verliezers zijn door corona.  Op basis hiervan kwam bij hem het idee om de kerkfabrieken te laten samenwerken.  Hij stelt voor om de kerkraad eens uit te nodigen op één van de volgende commissies voor een gedachtenwisseling.  Hij kijkt er al naaruit!

 

Waarnemend burgemeester Cools vermoed niet dat verenigingen die wat geld vergaard hebben bereid gaan zijn om hun inkomsten zomaar te gaan delen met andere verenigingen.  Volgens hem moet je appelen met appelen vergelijken en peren met peren.  Volgens hem gaat de vergelijking niet helemaal op. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft nog even mee dat hij gewoon wilde aantonen dat de jeugdverenigingen empathisch samen denken om samen uit de coronacrisis uit te komen.  Zo’n reflectie is volgens hem ook nodig wanneer men praat over de kerkfabrieken. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt vast dat er nog steeds niet gesproken is over het kerkenplan.  Er is nog steeds geen uitsluitsel of men dit gaat bekijken en solidariteit blijft voorlopig een dode letter.  Zijn fractie zal zijn stemming behouden en dit niet goedkeuren.  Zijn fractie hoopt wel op een debat op de commissie om verder van gedachten te wisselen. 

 

Raadslid Brughmans geeft aan dat hij verrast is over het vergelijk van kerkfabrieken en verenigingen.  Indien dit gelijk is, zou men hier ook covid-subsidies moeten vrijmaken.  Parochies missen nu ook inkomsten uit hun werking.

 

Schepen Heirman bevestigt dat hier nog over na te denken valt. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

Op 22 maart 2021 heeft het centraal kerkbestuur Brasschaat de jaarrekeningen 2020 ingediend voor de Brasschaatse kerkfabrieken.

De financiedienst heeft de jaarrekening 2020 van OLV van Gedurige Bijstand (Ekeren-Mariaburg) van het platform Religiosoft gedownload.
De protestantse kerkgemeente De Olijftak heeft de jaarrekening 2020 via Religiosoft ingediend op 6 mei 2021

 

Juridisch kader

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende eredienstinstellingen.

Besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 (algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten, artikel 39-43)

 

Financiële gevolgen

 

Het exploitatietekort 2020 van de kerkfabriek van de Heilige Familie (Kaart) bedraagt -2.740,16 euro, dus groter dan geraamd bij het opstellen van het budget 2021 (-143,74 euro) zodat de voorziene exploitatietoelage (14.207,74 euro) werd uitbetaald.

 

Het exploitatie overschot 2020 van kerk fabriek van OLV Onbevlekt Ontvangen (Maria-ter-Heide) bedraagt 576,44 euro terwijl bij het opstellen van het budget 2021 nog een overschot geraamd was van 10.547,32eruo), zodat de voorziene exploitatietoelage (4.377,68 euro) werd uitbetaald.

 

Kost

18.585,42 euro

Budgetsleutel

0790/64900000 exploitatietoelagen eredienstinstellingen

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2021

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT:

Met 27 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 4 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).

 

Art.1.- De gemeenteraad verleent gunstig advies inzake de rekening 2020 van navermelde eredienstinstellingen als volgt :

 

 

Heilige Familie (Kaart)

Exploitatietekort -2.740,16 euro
Investeringsoverschot32.637,60 euro
Totaal overschot29.897,44 euro
Geldbeleggingen               nihil
Ontvangen exploitatietoelage                                             11.979,70 euro

 

Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Maria-ter-Heide)

Exploitatieoverschot               576,44 euro
Investeringsoverschot          13.430,44euro
Totaal overschot          14.006,80 euro
Geldbeleggingen          93.430,42euro
Ontvangen exploitatietoelage                      7.271,01 euro

 

Goddelijk kind Jezus (Bethanie)

Exploitatieoverschot          14.851,92 euro
Investeringsoverschot      0, 00euro
Totaal overschot          14.851,92 euro
Geldbeleggingen               nihil
 

Sint Antonius Abt (Centrum)

Exploitatieoverschot         568.375,06 euro
Investeringsoverschot       0,00 euro
Totaal overschot         568.375,06 euro
Geldbeleggingen         385.520,77 euro
 

Onze Lieve Vrouw van Gedurige bijstand (Mariaburg

Exploitatieoverschot            35.679,54 euro
Investeringsoverschot          112.611,62 euro
Totaal overschot          148.291,16 euro
Geldbeleggingen               nihil

Sint Jozef (Driehoek)

Exploitatieoverschot           24.285,00 euro
Investeringsoverschot       0,00 euro
Totaal overschot            24.285,00 euro
Geldbeleggingen               nihil

Ontvangen investeringstoelage (herstelling toren)43.946,60 euro
 

Protestantse kerkgemeente De Olijftak

Exploitatieoverschot    183,88 euro

Investeringstekort     -67,92 euro

Totaal overschot    115,96 euro

Geldbeleggingennihil

Ontvangen investeringstoelage (LED verlichting)    398,21 euro

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

21 Taxistandplaatsen op de openbare weg.  Gemeentelijk reglement en retributie 2021-2025. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 26 oktober 2020 houdende goedkeuring van de voorwaarden tot het verkrijgen van een machtiging voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg en de hierop toepasselijke retributie 2021-2025.

 

De gemeenten kunnen in het kader van de maatregelen die ze uitwerken om de impact van COVID-19 op de sector van het individueel bezoldigd personenvervoer te beperken en rekening houdend met de tijdelijke inactiviteit of de verminderde activiteit van de onderneming beslissen een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toe te staan van de retributie die de vergunninghouder moet betalen op basis van artikel 8, §3 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer.

 

Het nooddecreet bepaalt geen concrete einddatum (einde van de maatregelen), en kan dus ook gelden voor de belasting of retributie van 2021.

 

Het voorstel van het college van burgemeester en schepenen om op basis van dit nooddecreet van de Vlaamse Regering van 15 juli 2020 de sector individueel bezoldigd personenvervoer voor het jaar 2021 vrij te stellen van retributie. Eveneens wordt vrijstelling van retributie 2021 verleend op machtigingen voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg.  De retributie op het afleveren van bestuurderspassen blijft voor het jaar 2021 van toepassing.

 

Juridisch kader

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

Het Decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 8 november 2019 betreffende de exploitatievoorwaarden voor het individueel bezoldigd personenvervoer.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2020 betreffende tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de Coronacrisis.

 

 

Financiële gevolgen

Voor het jaar 2021 wordt enkel de gewestelijke retributie op de aflevering van bestuurderspassen toegepast.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het gemeentelijk reglement houdende de voorwaarden tot het verkrijgen van een machtiging voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg, met tekst als volgt:

 

GEMEENTELIJK REGLEMENT EN RETRIBUTIE 2022-2025 OP HET UITREIKEN VAN EEN MACHTIGING VOOR HET GEBRUIK VAN TAXISTANDPLAATSEN OP DE OPENBARE WEG

Inhoud

Hoofdstuk 1. - Algemene bepalingen

Hoofdstuk 2. - Machtigingsaanvraag

Hoofdstuk 3 – Retributie

Hoofdstuk 4 – Gebruik standplaatsen

Hoofdstuk 5 - Tarieven

Hoofdstuk 6 – Bijkomende machtigingsvoorwaarden

Hoofdstuk 7 – Handhaving

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1. Situering en toepassingsgebied

In aanvulling op de Vlaamse taxiregelgeving stelt dit reglement specifieke gemeentelijke voorschriften vast voor de machtigingen voor standplaatstaxi’s op het grondgebied van de gemeente Brasschaat.

Dit reglement herhaalt niet alle bepalingen van de genoemde Vlaamse regelgeving. Het herhaalt ook geen voorschriften uit de verkeerswetgeving, technische normen, enzovoort. Het moet daar dus steeds samen mee gezien en in acht genomen worden.

 

Hoofdstuk 2. Machtigingsaanvraag

Artikel 2. Niemand mag zonder gemeentelijke machtiging voor de exploitatie van een dienst voor individueel bezoldigd personenvervoer vanaf een standplaats op de openbare weg die daarvoor voorbehouden is (hierna verder genoemd de machtiging), gebruik maken van de taxistandplaatsen op de openbare weg die zich op het grondgebied van de gemeente Brasschaat bevinden.

Artikel 3. De machtiging wordt slechts afgegeven aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon die hetzij een taxivergunning heeft, hetzij samen met de machtigingsaanvraag een taxivergunning aanvraagt.

Artikel 4. De machtiging wordt aangevraagd bij het College van Burgemeester en Schepenen.

Artikel 5. In de machtigingsbeslissing van het College van Burgemeester en Schepenen wordt aan elk voertuig een identificatienummer toegekend. Elk identificatienummer kan slechts eenmaal worden toegewezen.

De exploitant ontvangt pas machtigingskaarten nadat hij van elk vergund voertuig de aankoopfactuur, de verzekeringspolis, het keuringsbewijs en het kentekenbewijs heeft voorgelegd.

Artikel 6. Onder de voorwaarden vastgesteld door de Gemeenteraad in dit reglement wordt de machtiging of de hernieuwing van de machtiging op het grondgebied van de gemeente Brasschaat uitgereikt door het College van Burgemeester en Schepenen binnen vijfenveertig dagen vanaf de dag waarop de aanvraag volledig is. Als het bevoegde college gedurende de voormelde termijn niet zetelt, wordt de termijn verlengd tot maximum zestig dagen. De weigeringsbeslissingen worden aan de aanvrager betekend.

De machtiging omvat de toelating voor het stationeren op eender welke standplaats op de openbare weg in de vergunningverlenende gemeente die voorbehouden wordt voor de taxi’s.

De houder van een machtiging kan op geen enkel ogenblik en op geen enkele manier een schadevergoeding eisen van de gemeente Brasschaat, wanneer taxistandplaatsen heringericht, verwijderd, verplaatst worden, tijdelijk niet inneembaar zijn, eventueel om redenen van openbare orde of openbaar nut.

Artikel 7 Het College van Burgemeester en Schepenen levert maximaal het aantal machtigingen af als het aantal taxivoertuigen dat de aanvrager in exploitatie heeft en waarvoor hij dus over taxikaarten of vergunningskaarten beschikt.

Er worden twee machtigingskaarten uitgereikt per voertuig waarvoor een machtiging wordt verleend.

De machtigingskaarten worden in het voertuig bevestigd, onderaan rechts op de achterruit en aan de rugleuning van de voorste passagierszetel.

Artikel 8. De duur van de machtiging valt samen met de duur van de taxivergunning en kan de duur van de taxivergunning niet overschrijden.

In afwijking van het eerste lid kan het College van Burgemeester en Schepenen gemotiveerd, wegens bijzondere omstandigheden, een machtiging voor een kortere duur dan de vergunning verlenen.

Een aanvraag tot hernieuwing van de machtiging moet, samen met alle vereiste bijlagen, ten minste twee maanden vóór het verstrijken van de machtiging, aan de gemeente overgemaakt worden.

Artikel 9. De norm voor het maximaal aantal standplaatstaxi’s op het grondgebied van Brasschaat bedraagt 30.

Artikel 10. Voor de goedkeuring van de machtiging geldt volgende voorrangsregeling:

1° de houders van een taxivergunning op basis van het decreet van 20 april 2001 die vergund waren om gebruik te maken van de standplaatsen blijven gemachtigd om de standplaatsen te gebruiken;

2° als het maximum aantal machtigingen nog niet bereikt is, komen vervolgens de aanvragers op een wachtlijst in aanmerking;

3° als het maximum aantal machtigingen na afhandeling van de wachtlijst nog niet bereikt is, of als er geen wachtlijst is, komen de andere aanvragers in aanmerking.

In elk van de in het eerste lid bepaalde mogelijkheden, krijgen zero emissie-voertuigen voorrang.

Artikel 11. De machtiging is persoonlijk en onoverdraagbaar. Na een voorafgaande toelating van het bevoegde college mag de echtgeno(o)t(e) of de duurzaam samenwonende partner of mogen bloed- of aanverwanten tot de tweede graad bij overlijden of permanente arbeidsongeschiktheid van de houder van de machtiging, onder dezelfde voorwaarden het gebruik van de taxistandplaatsen voortzetten tot het einde van de in de machtiging gestelde termijn. [analoog art. 9 decreet]

Een rechtspersoon kan de machtiging van een natuurlijk persoon die houder is van een machtiging voortzetten wanneer deze houder zijn machtiging inbrengt in deze rechtspersoon die hij opricht en waarvan hij de meerderheidsvennoot is, alsook de zaakvoerder.

Artikel 12. De machtiging dient afgehaald te worden binnen de drie maanden vanaf de datum van de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen. Na deze termijn vervalt de machtiging.

Artikel 13. Bij een met redenen omklede beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen kan de machtiging ingetrokken of voor een bepaalde duur geschorst worden of kan de hernieuwing van de machtiging worden geweigerd:

1° indien de exploitant de machtigingsvoorwaarden van dit reglement niet naleeft;

2° indien de exploitant om om het even welke reden (schorsing, intrekking, vrijwillige stopzetting…) niet langer over een taxivergunning beschikt.

Artikel 14. Tegen de in artikel 13 genoemde beslissingen, of in voorkomend geval bij ontstentenis van beslissing binnen de termijnen bepaald in artikel 6, kan een herzieningsaanvraag ingediend worden bij het College van Burgemeester en Schepenen. De herzieningsaanvraag moet worden ingediend met een beveiligde zending binnen vijftien dagen na de betekening van de weigering of binnen vijftien dagen na de datum waarop de termijnen bepaald in artikel 6 verstrijken die op de indiening van de aanvraag volgt.

Daarop organiseert de gemeente binnen de dertig dagen een hoorzitting.

Als daarna de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen wordt bevestigd, kan een beroep ingesteld worden bij de Raad van State.

 

Hoofdstuk 3 – Retributie

Artikel 15.  Op basis van artikel 2, 1° van het nooddecreet van de Vlaamse Regering van 15 juli 2020 wordt de sector individueel bezoldigd personenvervoer voor het jaar 2021 vrijgesteld van retributie, uitgezonderd de retributie op het afleveren van bestuurderspassen. Eveneens wordt voor het jaar 2021 vrijstelling van retributie verleend op machtigingen voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg. 

Artikel 16. Met ingang van 1 januari 2022 en eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven op het uitreiken van een machtiging voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg. De retributie is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die houder is van de machtiging. De retributie bedraagt 300 euro per machtiging per jaar.

Artikel 17. Deze retributie is verschuldigd voor het hele jaar, onafhankelijk van het moment waarop de machtiging werd afgeleverd. Ze zijn jaarlijks verschuldigd en ondeelbaar ten laste van de houder van de machtiging vermeld op 1 januari van het kalenderjaar of op het moment van de afgifte van de machtiging.

Artikel 18. De vermindering van het aantal voertuigen of het niet langer gebruik maken van de taxistandplaatsen geeft geen aanleiding tot een retributieteruggave. Dit geldt eveneens voor de opschorting of de intrekking van een machtiging of het buiten werking stellen van één of meer voertuigen voor welke reden dan ook. Het indienen van een klacht heft de invorderbaarheid van de retributie niet op.

Artikel 19. Het bedrag vermeld in artikel 16 wordt aangepast volgens de schommelingen van het indexcijfer van de consumptieprijzen. Deze aanpassing gebeurt door middel van de coëfficiënt die wordt bekomen door het indexcijfer van de maand december van het jaar voorafgaand aan het retributiejaar te delen door het indexcijfer van de maand december 2019.

Artikel 20. De betaling van de retributie dient te gebeuren binnen de 30 dagen vanaf het verzoek tot betaling op rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

Hoofdstuk 4 – Gebruik standplaatsen

Artikel 21. Het aantal voertuigen dat aanwezig is op een bepaalde standplaats op de openbare weg, mag in geen geval het aantal beschikbare plaatsen overschrijden.

 

Hoofdstuk 5 - Tarieven

Artikel 22. Bij vertrek van op de taxistandplaats met een klant moet de taxameter steeds in werking gesteld zijn.

Artikel 23 binnen de grenzen die de Vlaamse minister kan bepalen.

Artikel 24. De tarieven moeten zichtbaar uitgehangen worden in het voertuig waarvoor de machtiging geldt.

 

Hoofdstuk 6 – Bijkomende machtigingsvoorwaarden

Artikel 25. Vereisten voor de taxistandplaatsvoertuigen – emissienorm

Het voertuig voldoet aan de volgende emissienorm:

met ingang van 1 januari 2020:

als het voertuig is ingeschreven bij de Dienst Immatriculatie van Voertuigen van de federale overheidsdienst Mobiliteit na 1 januari 2020: een minimale ecoscore van 71 voor voertuigen tot en met vijf zitplaatsen, van 66 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen en van 56 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen die voldoen aan de definitie van een minibus, vermeld in artikel 1, §2, 48, van het voormelde koninklijk besluit;

met ingang van 1 januari 2025:

a) als het voertuig is ingeschreven bij de Dienst Immatriculatie van Voertuigen van de federale overheidsdienst Mobiliteit voor 1 januari 2025: een minimale ecoscore van 71 voor voertuigen tot en met vijf zitplaatsen, van 66 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen en van 56 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen die voldoen aan de definitie van een minibus, vermeld in artikel 1, §2, 48, van het voormelde koninklijk besluit;

b) als het voertuig is ingeschreven bij de Dienst Immatriculatie van Voertuigen van de federale overheidsdienst Mobiliteit na 1 januari 2025: een minimale ecoscore van 74 voor voertuigen tot en met vijf zitplaatsen, van 71 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen en van 61 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen die voldoen aan de definitie van een minibus, vermeld in artikel 1, §2, 48, van het voormelde koninklijk besluit;

met ingang van 1 januari 2030:

a) als het voertuig is ingeschreven bij de Dienst Immatriculatie van Voertuigen van de federale overheidsdienst Mobiliteit voor 1 januari 2030: een minimale ecoscore van 74 voor voertuigen tot en met vijf zitplaatsen, van 71 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen en van 61 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen die voldoen aan de definitie van een minibus, vermeld in artikel 1, §2, 48, van het voormelde koninklijk besluit;

b) als het voertuig is ingeschreven bij de Dienst Immatriculatie van Voertuigen van de federale overheidsdienst Mobiliteit na 1 januari 2030: zero-emissie voor alle voertuigen.

Artikel 26. De machtiging is ook van toepassing voor tijdelijke taxistandplaatsen bij evenementen.

 

Hoofdstuk 7 – Handhaving

Artikel 27. Bij de vaststellingen van overtredingen op dit reglement, andere dan de overtredingen die al gevat zijn door artikel 31 §§ 1 en 2 van het decreet en door de tabel in bijlage 11 van het besluit, wordt een gemeentelijke administratieve sanctie toegepast, met een maximumbedrag van 350 euro en volgens de wet van 24 juni 2013.

 

Art.2.-

Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2020 houdende goedkeuring van het gemeentelijk reglement en retributie 2021-2025 op het uitreiken van een machtiging voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

22 Belasting 2021-2024 op de exploitatievergunningen van taxidiensten en/of diensten voor verhuur van voertuigen met bestuurder. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De vergunningen die werden afgeleverd voor 1 januari 2020 voor het exploiteren van een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder en voor het exploiteren van taxidiensten  zijn rechtsgeldig tot einddatum van de afgeleverde vergunning.

 

Het nieuwe taxidecreet van 29 maart 2019 voorziet in een overgangsmaatregel om de vergunningen die werden afgeleverd voor 1 januari 2020 en die nog actief zijn te belasten op basis van het oude decreet van 20 april 2001.

 

Het Vlaamse Gewest legt op basis van het oude decreet een jaarlijkse gemeentebelasting op voor de exploitatievergunningen voor het verhuren van voertuigen met bestuurder. Het is billijk om een gelijke belasting te heffen op de vergunningen voor het exploiteren van taxidiensten.

 

De gemeenten kunnen in het kader van de maatregelen die ze uitwerken om de impact van COVID-19 op de sector van het individueel bezoldigd personenvervoer te beperken en rekening houdend met de tijdelijke inactiviteit of de verminderde activiteit van de onderneming beslissen een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toe te staan van de belasting die de vergunninghouder moet betalen op basis van artikel 43 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer,

 

Het nooddecreet bepaalt geen concrete einddatum (einde van de maatregelen), en kan dus ook gelden voor de belasting of retributie van 2021.

 

Het voorstel van het college van burgemeester en schepenen om op basis van dit nooddecreet van de Vlaamse Regering van 15 juli 2020 de sector individueel bezoldigd personenvervoer voor het jaar 2021 vrij te stellen van belasting.

 

 

Juridisch kader

Het decreet van 20 april 2001 en latere wijzigingen betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg.

Het decreet van 30 mei 2008 en latere wijzigingen betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van gemeentebelastingen.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

Artikel 43 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2020 betreffende tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de Coronacrisis.

 

Financiële gevolgen

De minderopbrengst voor het aanslagjaar 2021 bedraagt 5.243,18 euro

De opbrengst is afhankelijk van het aantal vergunningen (basis oude decreet) op 1 januari 2022 en wordt momenteel geraamd op 3.000 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Op basis van artikel 2, 2° van het nooddecreet van de Vlaamse Regering van 15 juli 2020 wordt de sector individueel bezoldigd personenvervoer voor het jaar 2021 vrijgesteld van belasting.

 

Art.2.- Voor de aanslagjaren 2022 tot en met 2024 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de door het college van burgemeester en schepenen verleende exploitatievergunningen, die werden afgeleverd voor 1 januari 2020, van taxidiensten en/of diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder.

 

Art.3.- Voor de toepassing van het reglement wordt verstaan onder:

1) taxidienst: bezoldigd vervoer van personen door middel van gemotoriseerde voertuigen met bestuurder die aan volgende eisen voldoen:

- het voertuig is geschikt voor het vervoer van ten hoogste 9 personen, bestuurder inbegrepen;

- het voertuig wordt ter beschikking gesteld van het publiek;

- de terbeschikkingstelling heeft betrekking op het voertuig;

- de bestemming wordt door de cliënt bepaald.

2) dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder : alle bezoldigde vervoersdiensten door middel van gemotoriseerde voertuigen met bestuurder, die noch openbaar, geregeld vervoer noch taxidiensten zijn en naar bouw en uitrusting geschikt zijn voor het vervoer van ten hoogste 9 personen, bestuurder inbegrepen. Vóór aanvang van het vervoer wordt een schriftelijke overeenkomst gesloten tussen cliënt en exploitant. De cliënt bepaalt de bestemming van het transport.

Art.4.-

§1. De belasting bedraagt:

          voor de exploitatievergunning van een taxidienst zonder standplaats op de openbare weg: 250 euro per jaar per voertuig vermeld in de akte van vergunning;

          voor de exploitatievergunning van een taxidienst uitgerust met radiotelefonie zonder standplaats op de openbare weg: 325 euro per jaar per voertuig vermeld in de akte van vergunning;

          voor de exploitatievergunning van een taxidienst die gebruik maakt van een standplaats op de openbare weg: 450 euro per jaar per voertuig vermeld in de akte van vergunning;

          voor de exploitatievergunning van een dienst voor verhuur van voertuigen met bestuurder: 250 euro per jaar per voertuig vermeld in de akte van vergunning;

          voor de exploitatievergunning van een taxidienst zonder standplaats op de openbare weg en een vergunning voor de exploitatie van een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder voor eenzelfde voertuig: 500 euro per jaar per voertuig vermeld in de akte van vergunning;

          voor de exploitatievergunning van een taxidienst uitgerust met radiotelefonie zonder standplaats op de openbare weg en een vergunning voor de exploitatie van een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder voor eenzelfde voertuig: 575 euro per jaar per voertuig vermeld in de akte van vergunning;

          voor de exploitatievergunning van een taxidienst die gebruikt maakt van een standplaats op de openbare weg en een vergunning voor de exploitatie van een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder voor eenzelfde voertuig: 700 euro per jaar per voertuig vermeld in de akte van vergunning;

Deze bedragen worden jaarlijks aangepast volgens de schommelingen van het indexcijfer van de consumptieprijzen. Deze aanpassing gebeurt door middel van de coëfficiënt die wordt bekomen door het indexcijfer van de maand december voorafgaand aan het aanslagjaar te delen door het indexcijfer van de maand december 2000.

 

§2. De belasting is jaarlijks verschuldigd voor het hele jaar, onafhankelijk van het moment waarop de vergunning werd verleend.

Een vermindering van het aantal voertuigen geeft geen aanleiding tot belastingteruggave, evenmin als de opschorting of intrekking van de vergunning of het buiten werking stellen van één of meer voertuigen tijdens het aanslagjaar om welke reden ook. Met een eventuele wijziging wordt rekening gehouden vanaf het aanslagjaar dat volgt op het jaar waarin de wijziging plaatsvond.

 

Art.5.- De belasting is verschuldigd door de natuurlijke- of rechtspersoon die de houder is van de vergunning op 1 januari van het aanslagjaar.

 

Art.6.- De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat wordt vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen.

De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet.

 

Art.7.- De vestiging en invordering van de belasting, evenals de regeling van de geschillen terzake, gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het gelijknamig decreet van 30 mei 2008 en latere wijzigingen.

 

Art.8.- Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2020 houdende goedkeuring van de belasting 2021-2024 op de exploitatievergunningen van taxidiensten en/of diensten voor verhuur van voertuigen met bestuurder wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

23 Kennisneming jaarverslag IVL Informatiemanagement. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans had gezien het laattijdige uur van de commissie een aantal vragen doorgestuurd.  Ze zou hier nog een antwoord op krijgen, maar tot op heden heeft ze hier nog niets over vernomen.  Ze hoopt dat de antwoorden hier vanavond gegeven kunnen worden. 

 

Schepen Heirman informeert naar waar ze zijn doorgestuurd. 

 

Raadslid Hermans licht toe dat ze haar vragen doorgestuurd heeft naar het secretariaat.  Meestal bezorgen zij dit dat aan de betrokken diensten / schepenen voor verdere opvolging.   Ze vindt het vreemd dat de vragen niet zijn terecht gekomen en wil hier toch graag een antwoord op. 

 

Schepen Heirman geeft mee dat de vragen op dit moment in behandeling zijn bij de archivaris.   Hij beloofd om hier deze week achteraan te gaan. 

 

Raadslid Hermans vindt het vervelend dat ze nog geen antwoorden heeft ontvangen. 

 

Ze hoopt dat de vragen en de antwoorden minstens in het verslag komen. 

 

Schepen Heirman bevestigt dat hij dit zal doen. 

 

Vragen & antwoorden :

 

p 4 Hoe komt men op die 28 werkdagen per gemeente (6)? zie ook p 18

Op een jaar zijn er tussen de 210 – 220 werkdagen (rekening houdende met vakantie en zonder rekening te houden met de impact van overuren). Als we rekenen op 42 weken die toe te kennen zijn aan specifieke gemeenten en een ‘buffer’ week die verschoven kan worden in bijzondere gevallen, dan worden er 7 werkweken per jaar, of 35 werkdagen, aan een specifieke gemeente gewijd. Elke week wordt er echter een dag voorbehouden voor algemeen werk zoals zelfstudie, meetings met besturen van dewelke het niet de week is, opleidingen, … Deze dag is standaard vrijdag, maar kan schuiven in het geval dat een grote opleiding bijvoorbeeld op een woensdag valt. Op deze manier wordt zoveel mogelijk van de tijd die in een bestuur wordt doorgebracht (minstens dus 28 werkdagen op een jaar, of 4 dagen voor elk van de 7 weken) ook effectief aan de gemeente besteed.

 

p 5 2.1 Toch nog verschillende werking in de 6 gemeenten(opstarten projecten in het kader van elk luik) Staat dit de vooropgestelde efficiëntie niet in de weg?

Nee, voor wat Brasschaat aangaat zijn we tevreden met de resultaten

De werking van de zes gemeenten verenigen is een uitdaging waar we de komende jaren aan zullen moeten werken. 100% dezelfde rode draad door de 6 gemeenten trekken zal ons niet lukken omdat elk bestuur een andere cultuur heeft en andere uitdagingen met zich meebrengt. Momenteel heeft de pandemie ervoor gezorgd dat de wensen van de besturen moeilijker op elkaar af te stemmen zijn omdat sommigen graag op het digitale focussen, sommige op het analoge en sommige op allebei. Naarmate het project vordert zullen de verschillen alsmaar kleiner worden en zullen we meer richting ‘1 spoor’ bewegen.

 

p 6 Materiaal dat niet in de archiefruimten thuishoort, wordt uit de ruimten verwijderd (in 5 van de 6 gemeente reeds gedaan. Brasschaat ook?) Mooi plan: inzetten van archiefvrijwilligers !

Ja, er werd in het kader van de realisatie van Het Gemeentehuis een grote opruimbeweging gedaan en er werd een deel gedigitaliseerd wat mocht.

 

p 9 De federale wetgeving : "het is niet toegelaten om statisch archief te digitaliseren, al gebeurt het in de praktijk soms wel?

Waar is het Brasschaats statisch archief,(historisch neem ik aan?) In welke toestand bevindt het zich?

Deze bevindt zich op het recyclagepark.  De toestand is niet ideaal maar we spreken over 1400m aan schabruimte en die niet direct verplaatsbaar.  Op langere termijn is verder te bekijken wat er nodig is voor de preservatie van het archief.

Is dit nu voor de burgers al raadpleeg/inkijkbaar? Ik lees dat het op lange termijn wel de bedoeling is dat de archieven van de gemeente meer opengesteld worden voor de burger, over welke termijn spreekt men hier, en welke soort documenten zijn inkijkbaar, gezien de in achtname van de GDPR?

Neen, dit is niet vrij raadpleegbaar.  Burgers kunnen alle stukken opvragen in het kader van de openbaarheid van bestuur.

Door het archief grondig te inventariseren krijgt de administratie, en in het verlengde de burger, een betere toegang tot het archiefmateriaal. In de toekomst moeten wij als overheidsdienst in een centraal register van de VO de series publiceren waarvoor we verantwoordelijk zijn (niet de inhoud, enkel de beschrijvingen) in het kader van informatiehergebruik en openbaarheid van bestuur.

Overweegt men een gedeelte historisch materiaal te verplaatsen naar grotere depots zoals bv Felixpakhuis of andere professioneel daartoe uitgeruste locaties?

De kostprijs voor verplaatsing naar andere depots is ofwel hoog ofwel is hier geen plaats voor.  Op langere termijn is te overwegen om te kijken of er intergemeentelijke oplossingen zijn.  De wetgeving blijft stringent wat betreft het digitaliseren. Het zou zinvol zijn mocht de wetgeving aangepast worden aan de hedendaagse tijd zodat er meer kan en mag worden gedigitaliseerd.

Zo komt ruimte vrij want ik lees op p 11, 2.2.1 dat het papieren archief groter is dan verwacht.ca 7000 dozen ! = 1400 m

 

p 12 Aantal dozen opgenomen op de plaatsingslijst, Brasschaat ontbreekt in deze. Wel reeds “semi-plaatsingslijsten? Wat is de stavaza na de meeting die medio april zou plaatsvinden?

zie p 19, oktober -dec ‘21 Blijft men bij deze timing?

Het einde van ’21 blijft de timing waar we op mikken. Het werk dat de afgelopen jaren reeds werd uitgevoerd in het archief heeft al geleid tot een gedeeltelijke inventarisering van het materiaal. Na samen te zitten met onze archiefverantwoordelijken hebben we nu een overzicht van welke inventarissen er reeds zijn en wat we er nog aan moeten toevoegen (bewaartermijnen, data, openbaarheid, …). We wachten nu af op een terugkeer naar de normale werking om de medewerkers meer in te zetten in het archief zelf. Momenteel brengen ze vaak maar een dag of twee op het bureau door en is er weinig ruimte om dan ‘even’ naar het archief te gaan, zeker omdat het archief niet dichtbij gelegen is.

 

p 12 Situatie Brasschaat: Er werden destijds enkele studenten aangeworven voor de digitalisering van ocmw documenten.( DGS)

Dit nu allemaal overzetten van de J-en R- schijf (enkel leesrechten)naar de W-schijf (waar de gemeentemedewerkers reeds mee werken) heeft een jaar de tijd?

Wat is de stavaza en gaat men hier ook studenten inzetten zodat geen achterstand zal opgelopen worden in dit proces?

In de andere gemeenten hebben we proefprojecten opgestart rond de mappenstructuur en zijn we reeds snel tot de conclusie gekomen dat dit werk niet door anderen gedaan kan worden. De werknemers moeten dit zelf doen om een overzicht te behouden van waar alles staat, anders leren ze hun weg door de structuur immers niet kennen.

 

p 13 Schimmel in de Brasschaatse archiefruimten? Is er ondertussen een verslag van het conserveringsbedrijf?

Er is een verslag van, de oorzaken worden bekeken.  Er zijn contacten gelegd met de verzekering en er is een eerste prijs gevraagd voor mogelijke reiniging.

Hoe groot is de opgemeten schade en waren er waardevolle historische documenten bij??

De schimmel heeft zich verspreid door een van de grotere archiefdepots op het recyclagepark. Het gaat om ruimte 2.1 waar een kilometer aan archief staat. De schimmel heeft zich gezet op de omslagen van boeken en kaften, maar niet op het papier. Een van de aangetaste reeksen is die van de brievenboeken van het secretariaat die teruggaan tot aan het begin van de 20e eeuw. Dit is een historisch waardevolle reeks omwille van de volledigheid en de leeftijd van het materiaal.

 

p18  Opstarten van een blog of webpagina waarom de ILV en intergemeentelijke archiefwerking worden tentoongesteld staan op de planning om publiciteit te maken voor archieven van de gemeenten . Goed idee!

p 18 3. Overzicht tijdsbesteding, snap het niet goed ? (zie ook p 4 en mijn vraag bovenaan)

Totaal 154 dagen op 1 jaar ter plaatse

Ten gevolge van de lockdown die van kracht ging kort nadat ik van start ben gegaan heb ik de eerste maanden gewerkt zonder een onderscheid te maken tussen de gemeenten voor dewelke ik een specifieke week werkte. Daarom dat de ‘dagen ter plaatse’, of dagen die aan een specifieke gemeente werden geweid, lager waren dan in een ‘normaal’ jaar.

 

Raadslid Konings wil graag nog toevoegen dat hij dit een prachtige realisatie vindt.  Hij is heel blij dat zo’n projecten gebeuren. Hij heeft nog een aantal kleine vraagjes.

 

Raadslid Konings wil graag weten of Ingrid De Paep dit nog opvolgt. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de collega, de archivaris, Arnaud Manise is. 

 

Bruno Heirman geeft nog mee dat Ingrid De Paep dit getrokken heeft van 2017 tot 2019.  Nu is er dus iemand aangesteld die voor de 6 gemeenten samen werkt. 

 

Raadslid Konings stelt een bedrag vast voor loon van 80 000 euro.  Hij vraagt zich af of 1 werkkracht tegenwoordig zo veel kost. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft mee dat die 80 000 euro alle kosten omvat, nl. loon, patronale bijdragen,…  Het gaat om een functie op A-niveau. 

 

Schepen Heirman licht nog toe dat Arnaud werkzaam is sinds begin 2020.  Hij werkt voor de 6 verschillende gemeentebesturen.  De intergemeentelijke vereniging is zijn werkgever. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op  vraag van gemeente Brasschaat werd overgegaan tot een intergemeentelijke samenwerking  waarbij een archivaris werd aangeworven op A1-A3 niveau;

 

Artikel 392 van het decreet Lokaal Bestuur stelt dat twee of meer gemeenten een samenwerkingsverband kunnen vormen zonder rechtspersoonlijkheid om, zonder beheersoverdracht, een welbepaald project van gemeentelijk belang te realiseren;

De naam van de interlokale vereniging werd ‘Informatiemanagement’;

 

Artikel 393 van het decreet Lokaal Bestuur stelt dat het samenwerkingsverband is gegrond op een overeenkomst met statutaire draagkracht die bepalingen bevat over de duur en de eventuele verlenging, de opzegmogelijkheid, de eventuele inbreng van de deelnemers en de wijze waarop de inbreng wordt beheerd, de interne organisatie, de wederzijdse rechten en verplichtingen en de financiële repercussies, de informatieverstrekking aan de deelnemers en de jaarlijkse evaluatie door de gemeenteraden, de opmaak van de rekeningen en de bestemming van het resultaat, de financiële controle, de vereffening;

 

Brasschaat is de beherende gemeente conform artikel 394 van het decreet Lokaal Bestuur en de kosten doorrekent a rato de participatiegraad naar de participerende gemeenten;

 

Volgens de statuten is er de verplichting van agendering van het jaarverslag door de comitéleden op hun respectievelijke gemeenteraden;

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

Archiefwet van 6 mei 2009;

Archiefdecreet van 9 juli 2010;

 

 

Art.1. Neemt kennis van het jaarverslag van het intergemeentelijk archiefbeheer van april 2021.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

24 Halfjaarlijkse rapportering klachten-meldingen. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar de toelichting waaruit blijkt dat het thema mobiliteit er uitschiet.  Hij neemt aan dat hier extra aandacht aan geschonken wordt.  Hij wilde graag nog even herhalen wat hij hierover op de commissie heeft gezegd. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat hij dit zal meenemen.  Klachten, meldingen en beleidssignalen komen binnen via verschillende beleidsdomeinen.  Het is de bedoeling om processen eventueel aan te passen wanneer men merkt dat er vaak bepaalde onderwerpen binnen komen.  Op deze manier wil men problemen in de toekomst vermijden. 

Beslissing

 

 

Het decreet over het Lokaal Bestuur vermeldt dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan respectievelijk de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn over de ingediende klachten.

 

Bij de goedkeuring van het klachtenreglement in 2018 werd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn beslist om de frequentie te verhogen en gevraagd aan de algemeen directeur om half-jaarlijks hierover te rapporteren.

 

Het rapport voor de eerste helft van 2020 werd ter kennisneming voorgelegd op de gemeenteraad van 26 oktober 2020.

 

In bijlage het rapport van de meldingen, klachten en beleidssignalen voor 2020.

 

Het rapport werd ter kennisneming voorgelegd aan het college en het vast bureau van 10 mei 2021.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Art.1.- Er wordt kennis genomen van de rapportering van meldingen, klachten en beleidssignalen voor  2020.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

25 Gemeentelijke toelage 2019-2024 aan gezinnen met jonge kinderen en personen met incontinentieproblemen. Aanpassing Diftar. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

 

Raadslid Vanpoucke haalt aan dat ze hun bezwaren reeds gedeeld hebben op een eerder moment.  Ze onthouden als positief dat het beleid van het verleden wordt overgenomen, nl. de 30 euro tussenkomst (pampertoelage).  Hij heeft onderzoek gedaan en Brasschaat is de gemeente met de laagste tussenkomst hiervoor.  Met het nieuw systeem op basis van gewicht zullen pampers doorwegen in dit systeem.  Raadslid Vanpoucke vraagt om het bedrag van 30 euro toch iets ambitieuzer in te zetten.   Hij haalt de gemeente Brecht aan, zij geven 95 euro.  Ook zijn er gemeenten die 50 euro voorzien.  Omwille hiervan zal zijn fractie straks voorstellen om het bedrag aan te passen naar 95 euro.  Hij wil ervoor zorgen dat dit automatisch wordt toegekend, bijvoorbeeld bij een geboorte.  Dit gebeurd bij veel gemeenten.  

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat hun bedenkingen over Diftar er blijven maar ze willen graag positief mee nadenken.  Hij wil aan de gemeenteraad vragen om in te stemmen met zijn voorstel, nl. dit bedrag aan te passen naar een realistischer bedrag.  Hij vindt dat hij hoog mag mikken en verwijst heel graag naar de 95 euro van Brecht als voorstel. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat het heel populair zou zijn om te gaan zeggen dat deze bedragen zouden verhogen, maar vandaag ligt er voor dat zelfde regeling zal gevolgd blijven worden.  Het bedrag dat raadslid Vanpoucke voorstelt is meer dan het drievoudige.  Dit zijn zaken die dan moeten meegenomen worden op een budgetconclaaf.  Dit zou dan onderzocht moeten worden en kan niet zomaar even snel op de gemeenteraad als extra puntje goedgekeurd worden. 

 

De bestaande tegemoetkomingen veranderen niet.  Schepen Van Honste licht toe dat men na een jaar bijvoorbeeld wel een evaluatie kan doen om te zien hoe alles loopt.  Er kan dan in de toekomst bekeken worden of men het bedrag blijft behouden of niet. 

 

Raadslid Vanpoucke vindt het spijtig dat er geen creativiteit of inzet was vanuit het college.  In functie van levensduurte had men dit bedrag kunnen indexeren.  Brasschaat heeft de laagste tegemoetkoming uit heel de regio.  En dan heeft hij het nog niet gehad over andere creatieve oplossingen van andere gemeentebesturen.  Hij geeft graag Landen als voorbeeld, daar zijn uitzonderingen voor nierpatiënten, mensen met een stoma,….

 

Raadslid Vanpoucke vindt het misschien wel goed dat schepen Van Honste dit punt niet snel, snel wil behandelen maar het eventueel kan uitstellen naar een volgende zitting.  Men zou dit dan kunnen bijwerken naar een beter bedrag en als voorbeeld ook in het bijzonder voor onthaalouders kunnen bekijken.  Deze mensen worden hier in de koude gezet, terwijl ze bijvoorbeeld in Zottegem

125 euro kunnen krijgen. 

 

Raadslid Vanpoucke wil hierbij een hoofdelijke stemming vragen over zijn amendement om het bedrag aan te passen naar 95 euro.

 

Raadslid Niels de Kort wil zich namens fractie CD&V aansluiten bij het voorstel van fractie Brasschaat 2012.  Wanneer je de bedragen voor afvalophaling aanpast, vindt hij het niet meer dan normaal dat je ook de ondersteuning van de drempelbedragen bekijkt.  Hij vindt dat het argument van schepen Van Honste met betrekking tot de begroting nergens op slaat.  De invoering van het Diftar-project zelf werd ook niet eerst op een conclaaf besproken.  Wanneer dit wel was gebeurd, hadden ze deze ondersteuning ineens kunnen bespreken. 

 

Raadslid Niels de Kort verwijst ook graag naar het amendement dat destijds werd goedgekeurd door het college.  Er werd toen bepaald dat er bijkomende steun kon uitgewerkt worden.  Hij begrijpt dat sommige zaken budgettair bekeken moeten worden, maar hij vermoed dat dit niet zo moeilijk kan zijn.  De begroting van het bestaande is gekend, dus dit zou enkel nog met een bepaalde factor verhoogd moeten worden.  Zijn fractie steunt het voorstel van raadslid Vanpoucke. 

 

Raadslid Hoegaerts vindt dat als het gemeentebestuur steeds beargumenteert dat de tarieven van de aanbieding van restfracties op het containerpark tussen de verschillende gemeenten moeten worden gealigneerd, dan moet ook deze gemeentelijke toelage met andere gemeenten gealigneerd worden, zeker in de context van een wellicht verdrievoudiging van de Diftar-factuur voor deze gebruikers.

 

Schepen Van Honste komt graag even terug op wat raadslid Hoegaerts net aanhaalde.  Het klopt niet dat het om een verdrievoudiging gaat.  Het is effectief de bedoeling om op termijn minder te gaan betalen.  Het geeft een verkeerd beeld volgens haar wanneer men nu gaat zeggen dat Diftar duurder gaat zijn.  Het is volgens haar ook gewoon een kwestie van sorteren.  Wanneer je ziet hoeveel afval er al beter gesorteerd wordt t.o.v. 2 maanden geleden.  Het is volgens haar een “en en” verhaal en het is dus niet mooi om te zeggen dat het een verdrievoudiging is van de prijs. 

 

Raadslid Van Honste vraagt om toch ook rekening te houden met andere zaken die Brasschaat toepast.  Het groenafval wordt bijvoorbeeld gratis opgehaald in Brasschaat, terwijl er verschillende gemeenten zijn die hiervoor ook een kost aanrekenen. 

 

Raadslid Niels de Kort heeft nog een laatste opmerking.  Bij pampers kan men heel moeilijk naar alternatieven gaan.  Dit komt neer op een last voor de jonge gezinnen.  Bij het begin van de legislatuur werd er een voorstel goedgekeurd om aan gezinsbegeleiding te doen.  Hij vindt dat hiermee geen gezinsvriendelijke maatregel wordt genomen.  Bij de uitwerking / voorbereiding had het college volgens hem perfect kunnen bekijken wat de gevolgen zouden zijn.  Pampers kan met niet vervangen door iets anders.

 

Voorzitter Versompel vraagt het stemgedrag van PVDA na.

 

Raadslid Eeman was aan het denken hoe deze pampertoelage ontstaan is.  De pampertoelage is ontstaan vanaf het moment dat de pampers in de groene container mochten.  Dit werd terug herroepen aangezien pampers bepaalde medicatie kan bevatten.  Op dat moment was dit een populaire maatregel om ervoor te zorgen dat hun vuilbak terug voller werd.  Zijn fractie maakte een berekening en het bedrag van 95 euro dat fractie Brasschaat 2012 voorstelt, ligt dichtbij wat nodig is in geval van incontinentie. 

 

Voorzitter Versompel vraagt aan raadslid Eeman of het klopt dat hij zijn goedkeuring niet geeft.

 

Raadslid Eeman bevestigt dat hij niet akkoord gaat en hij geeft mee dat hij het voorstel van fractie Brasschaat 2012 zeker wel steunt. 

 

Voorzitter Versompel licht toe dat het gaat om de goedkeuring van de toelage.  Hij noteert dat het hier oppositie tegen meerderheid is.

 

Raadslid Vanpoucke geeft aan dat er doorgaans eerst over een amendement wordt gestemd en pas daarna over het volledige voorstel.  Brasschaat 2012 zal het voorstel in zijn geheel niet afkeuren aangezien ze het beter vinden van iets te hebben in plaats van niets.  Ze vinden het bedrag van 30 euro ontoereikend.  De vergelijking met het groenafval gaat volgens hem niet op, niet iedereen heeft een tuin en kan er dus gebruik van maken.  30 euro is het laagste van de regio en is echt een peuleschil.  Hij stelt voor om dit voorstel terug te nemen om er dan samen aan te kunnen werken en vervolgens een nieuw voorstel te kunnen doen.  Ofwel kan zijn amendement gestemd worden.  Hij wil copy/paste werk vermijden.  Dit is geen sociale vooruitgang. 

 

Raadslid Vanpoucke wil graag de stemming van zijn voorstel en pas nadien de stemming van het punt. 

 

Voorzitter Versompel licht toe dat er een punt ter goedkeuring ligt en dan kan hij niet anders dan dit te beoordelen.  Men kan dit punt ofwel goedkeuren ofwel niet goedkeuren. 

 

Raadslid Hoegaerts geeft mee dat wanneer men niet stemt over het amendement, zijn fractie zich zal onthouden.  Op die manier is dit een pleister op een houten been. 

 

Raadslid Brughmans vraagt zich af of er niet eerst over de amendementen gestemd wordt? 

 

Voorzitter Versompel heeft geen probleem om te stemmen maar hij geeft mee dat het resultaat wel redelijk duidelijk zal zijn.

 

Schepen Hans geeft nog graag mee dat er tegenwoordig veel alternatieven zijn voor pampers.  Er zijn tegenwoordig katoenen broekjes met een klein inlegje in.  Door de creches & kind en gezin wordt er ook steeds vroeger gesignaleerd om op het potje te gaan.  Op verschillende manieren wordt er ingezet op het mindergebruik van pampers.  Ze is niet akkoord om de 30 euro te vergelijken met 95 euro aangezien er nog andere voordelen zijn.  Ze vraagt aan raadslid Vanpoucke of zijn partij niet promoot om minder pampers te gebruiken? 

 

Schepen Ven doet ook nog graag een aanvulling.  Haar neef heeft heel bewust de keuze gemaakt om geen gebruik meer te maken van de klassieke pampers.  Dit is ecologisch verantwoord en er zijn dus wel degelijk voordelen. 

 

Schepen Ven verneemt op de scholen geregeld dat er kindjes zijn die te vroeg starten met zindelijkheidstraining, maar dit is een ander discussie. 

 

Raadslid Van der Schoepen vraagt zich af wat er met meerlingen moet gebeuren.  Moeten deze ook met katoenen luiers werken?  Dit is geen werk. 

 

Schepen Ven bevestigt dat mensen met een meerling heel veel werk hebben en niet enkel de zorg van de luier. 

 

Raadslid Van der Schoepen spreekt uit ervaring. 

 

Raadslid Vanpoucke wil de uitgestoken hand van raadslid Hans aannemen.  Zij sprak over de ecologische alternatieven.  Zijn fractie is daar zeker voorstanders van, maar dit zijn hele dure oplossingen.  Het gaat hier volgens hem echter niet enkel om de papers maar bijvoorbeeld ook over incontinentiemateriaal.  We hebben echt het allerlaagste bedrag in Vlaanderen.  Hij had eigenlijk een hoofdelijke stemming gevraagd.  Hij ontbreekt nog een aantal stemmingen, o.a. van de meerderheid.

 

Raadslid Vermeulen keurt het voorstel in naam van fractie N-VA goed.

 

Raadslid Van Aperen keurt in naam van haar fractie het besluit goed

 

Raadslid Vanpoucke vraag of iedereen voor zijn amendement is.  Er zou nu een hoofdelijk stemming kunnen plaatsvinden. 

 

Voorzitter Versompel licht toe dat een amendement normaal niet ter zitting zelf kan gebracht worden.  Het lijkt hem aangewezen om dit schriftelijk op voorhand te doen. Dit is dan wel voor stemming vatbaar. 

 

Raadslid Vanpoucke verwijst naar amendementen die het college zelf naar voor heeft gebracht de laatste maanden.  Dit was ook een amendement voor Diftar en ter zitting.  Raadslid Vanpoucke staat er zeker voor open om dit te formaliseren en hij stelt voor dat de fractievoorzitters dit misschien eens kunnen bekijken?  Hij vindt dit een goed idee want duidelijkheid is altijd beter.  Hij wil wel dat zijn amendement nu ter stemming wordt voorgelegd.  Dit gebeurde recent ook voor een punt van raadslid Van Mechelen, alsook voor schepen Van Honste. 

 

Waarnemend burgemeester Cools begrijpt de bezorgdheid van raadslid Vanpoucke.  Niets houdt hen tegen om eerst te besluiten over het amendement en dan over de beslissing die voorligt.  Hij vermoed dat de verschillende fracties zich al hebben uitgesproken over dit punt.  De meerderheidsfracties zijn tegen het amendement van raadslid Vanpoucke en zijn voor het besluit dat voor ligt om goed te keuren.  Volgens hem is dit vrij duidelijk.

 

Voorzitter Versompel heeft het voorstel van raadslid Vanpoucke genoteerd.  Hij zal het meenemen naar het overleg van de fractievoorzitters dat zal plaatsvinden tussen dit en 14 dagen.  Er zal bekeken worden of dit in het huishoudelijk reglement mee kan opgenomen worden.  Op deze manier hoeft men hier niet meer over te discussiëren.  Hij vraagt of het voor raadslid Vanpoucke duidelijk is, wat eenieder zijn stemgedrag is?

 

Raadslid Vanpoucke bevestigt dat het goed is voor hem. Zijn fractie zal dit punt goedkeuren, maar niet van harte.  Ze doen dit eerder om een basissokkel mogelijk te maken.  Doorheen de komende weken en maanden zal hij terugkomen met voorstellen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Conform de milieuwetgeving mogen luiers en incontinentiemateriaal niet opgehaald worden met de

GFT-fractie (gratis ophaling voor inwoners van Brasschaat.) en hoort deze fractie bij het huishoudelijk

afval (met retributie per ophaling).

 

Ter compensatie voor de meerkost voor gezinnen met jonge kinderen en personen met

incontinentieproblemen heeft de gemeenteraad in het verleden een toelage verleend in de vorm van

gratis huisvuilstickers of -zakken.

 

Binnen het diftar systeem zullen niet langer gratis huisvuilstickers of -zakken voorzien worden, maar zal de toelage als een voorschot rechtstreeks op de diftarrekening van de rechthebbenden gestort worden door Igean. Deze toelagen zullen afgehouden worden van de gemeentelijke inkomsten.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2013

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen (minderontvangst )worden geraamd op:

Minderontvangst ca 30.000,00 euro per jaar

Budgetsleutel

0020/73323000 retributie ophaling huisvuil

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2021

Krediet beschikbaar

Ja

 

BESLUIT:

Met 22 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé en Tom Versompel), 9 neen-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Robrecht Eeman en Greet Verbert).

 

2e stemming op naam

Vraag tot amendement

Met 13 ja-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé), 18 neen-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel).

 

Art.1. De gemeente Brasschaat verleent voor de dienstjaren 2019–2024 een toelage aan:

          gezinnen met minstens 1 kind, jonger dan 3 jaar ten laste zoals vastgesteld in artikel 2.

          personen met bepaalde medische aandoeningen zoals vastgesteld in artikel 3

 

Art.2. Als referentie voor de toekenning telt de inschrijving in het bevolkings-, vreemdelingen– of

wachtregister van de gemeente Brasschaat op 1 januari van elk kalenderjaar.

 

Art.3. Komen in aanmerking personen met incontinentieproblemen ten gevolge van ziekte /

thuisverzorgde patiënten met stoma / sondevoeding / buikvliesontsteking / nierdialyse, na invulling van het door het gemeentebestuur ter beschikking gestelde formulier met doktersverklaring (ziektebeeld dient hierbij niet te worden beschreven).

 

Art.4. De toelage bestaat in de vorm van een voorschot op de diftarrekening van de rechthebbende inwoners voor een totale waarde van 30,00 euro.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

26 Wijziging rooilijn Schoolstraat en aanleg nieuwe openbare wegenis op de site in omgevingsvergunning 2020/OVK/0009. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans en zijn fractie begrijpen niet waarom het college blijft vasthouden aan een foute beslissing van 2019 waarbij er gekozen wordt voor EN een grote sporthal EN het behoud van de functies van Berkenhof EN kinderopvang EN om alles te kunnen financieren een groot aantal woningen.  Zijn fractie vindt het project Kaart belangrijk, maar zij willen een zorgzame buurt die op een goede manier wordt gerealiseerd.  Na de informatie begin 2020 en de toelichting op de gemeenteraad is het overduidelijk dat het project zoals het nu op de tafel ligt, bijgestuurd zal moeten worden.  Dit blijkt ook uit de grote hoeveelheid bezwaarschiften die werden ingediend.  Bij de verkavelingsvergunning van het project Kaart werden er volgens hem een groot aantal bezwaren ingediend.  Er waren veel bezwaarschriften over het stuk mobiliteit dat een probleem gaat vormen door een te groot bouwprogramma.  Op de commissie werd verteld dat het nieuwe circulatieplan zou besproken worden met de wijk.  Raadslid Brughmans wil graag weten wat hier het resultaat van is. Hij wil graag weten of de bezwaren die zijn binnen gekomen, hier ook aan bod zijn gekomen.  

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit niet meer het voorwerp is van dit punt.  Alles betreffende mobiliteit en parkeerdruk ed. behoort tot de vergunning.  De verlenende overheid zal moeten gaan beoordelen in functie van goede ruimtelijke ordening.  Het is nu enkel de bedoeling dat de gemeenteraad de wijziging van de rooilijn en de nieuwe openbare wegenis goedkeurt. 

 

Raadslid Brughmans veronderstelt dat het college een helicopterview heeft en de bezwaarschiften meeneemt.  Vandaar dat hij deze vraag stelt. 

 

Raadslid Fonteyn begrijpt dit, maar dit is niet wat nu ter zitting ligt  De mobertoets werd opgemaakt door een onafhankelijk studiebureau.  De gemeente moest in principe geen mober opmaken volgens de richtlijnen.  Gezien de complexiteit van het project in dit toch gebeurd. Alles werd opgevolgd, er waren nl. de mobiliteitsworkshops, een parkeerbezettingsonderzoek, uitwerking van een duurzaam woon-model,…  Er is hard gewerkt, maar dit is niet aan de dagorde van deze vergadering. 

 

Wat de schepen ook oordeelt dat aan de orde is met dit agendapunt, een wijziging van een rooilijn, de aanleg van een wegenis, de bezwaren bij dit project blijven bestaan, ze zijn terecht volgens raadslid Hoegaerts en ze zijn gegrond wat het Vlaams Belang betreft.

Met die bezwaren wordt in het algemeen onafdoende of helemaal geen rekening gehouden volgens hem.  Het gaat niet om een boom meer of minder, het gaat om de draagkracht van de buurt waarin dat hele project wordt neergepoot.

Naast hun fundamentele bezwaar dat een onderwijsinrichting niet moet gefinancierd worden door private bouwprojecten, hebben zij in het verleden al gepleit - en als compromis - om op zijn minst de spreekwoordelijke kaasschaaf boven te halen in dit project. Haal bij wijze van spreken overal een verdieping af van de woonentiteiten. Zolang dat niet gebeurt, kan fractie Vlaams Belang verder geen enkele beslissing in het verdere proces van dit monsterproject goedkeuren.

 

Raadslid Eeman leest “scholenproject Kaart” op de agenda van de gemeenteraad. Hij mag al blij zijn dat het verleggen van een rooilijn en de aanleg van een nieuwe openbare wegenis een goedkeuring van de gemeenteraad  vereist. Hij is blij dat het scholenproject Kaart  eens niet alleen ter kennisname op de agenda staat.  Vele bevoegdheden liggen bij het schepencollege maar de beslissingen die tot hiertoe werden genomen, die vooral tot de bevoegdheid van het schepencollege behoren, worden niet gedragen door de bewoners van de wijk Kaart. De honderden bezwaarschriften tegen de omgevingsvergunning getuigen hiervan. Dat blijkt nog steeds niet door te dringen bij het bestuur volgens hem.

 

Dit blijkt volgens raadslid Eeman ook uit de motivering en feiten van dit agendapunt.

Hij leest:  “Door de herschikking en compactere herontwikkeling van de schoolgebouwen is het mogelijk om een aantal woongelegenheden te ontwikkelen op de site.  Hierdoor zijn nieuwe wegenissen nodig.”

Dat is de omgedraaide wereld volgens hem. Als hij dat leest dan lijkt het dat men nog wat plaats teveel had op de site en dat een aantal woongelegenheden een goede opvulling zouden kunnen zijn.

Nee, de compacte herontwikkeling en herschikking van uw schoolgebouwen zijn het resultaat van uw bouwproject van 103 woningen die de renovatie van uw school moeten bekostigen. En het aanpassen van uw rooilijn en uw aanleg van uw nieuwe wegenissen zijn een gevolg van uw bouwproject intenties.   

 

Natuurlijk vraagt een bouwproject van 103 wooneenheden nieuwe wegenissen. De nieuwe bewoners moeten kunnen komen en gaan. Maar het gaat niet alleen over de wegenissen op de site zelf. Die mensen komen en gaan ook buiten de site . Ze komen de  wijk in en uit en worden dan geconfronteerd met de nu reeds moeilijke mobiliteit- en parkeerproblemen rond de schoolomgeving. 

Draai het of keer het zoals je wilt. Vandaag een goedkeuring geven over de rooilijn en nieuwe wegenissen betekent dat men akkoord gaat met heel het project Kaart. Het is een goedkeuring geven over het hele megalomane project dat niet gewenst is in de wijk Kaart.

 

Een hoofdelijke stemming is hier volgens raadslid Eeman dan ook op zijn plaats.

 

Maar toch heeft hij eerst nog een paar vragen. Het gaat over wegenissen.

De nieuwe dreef. - de "dreef" komt erbij als openbare weg tussen Middelkaart en Leeuwenstraat. Dit is in strijd met het geldende BPA. Omdat het geen wijzigingen van die aard toelaat

De Vlaamse codex Ruimtelijke Ordening beschrijft de stedenbouwkundige mogelijkheden. Het artikel 4.4.9/1 VCRO verhindert niet dat er bijkomend openbare wegenis wordt bijgemaakt.  In de aanvraag wordt een beroep gedaan op artikel 4.4.9 /1 VCRO om te kunnen afwijken van de stedenbouwkundige voorschriften van het BPA. Natuurlijk, iedereen leest die codex ruimtelijke ordening op zijn eigen wijze.  Raadslid Eeman leest eerder in het artikel dat er volgens de VCRO absoluut geen sprake is dat uitbreiding zou toegestaan zijn. Omdat een uitbreiding onder een wijziging valt.  Het beleid schrijft  dat aanvraag tot bijkomende wegenissen evenwel betrekking heeft op een toetsing aan de stedenbouwkundige voorschriften, waarvoor de gemeenteraad niet bevoegd is. Hij vraagt zich dan ook af of dit al niet eerder had kunnen worden  afgetoetst of bestaat er nog kans dat de bijkomende wegenissen niet bekomen kunnen worden.

 

Ook de Schoolstraat roept toch wat vragen op bij raadslid Eeman.   Het bestuur schrijft: “de Schoolstraat is opgenomen in het geldende BPA als openbare weg. Hier kan en wordt niet van afgeweken. De ligging van de weg blijft behouden. Het afsluiten van de weg tijdens de schooltijd is geen stedenbouwkundig element, maar een maatregel in functie van de verkeersveiligheid.” Het afsluiten van de weg is inderdaad een verkeersveiligheidsmaatregel omdat die weg nu deeltijds deel uitmaakt van uw school tijdens de schooluren. Het gaat hier wel over een openbare weg die tot op heden door iedereen kon gebruikt worden. Volgens raadslid Eeman is het afsluiten van de straat voor het publiek  en het gebruik van de Schoolstraat als speelruimte toch wel degelijk een wijziging in de wegenis ten opzichte van de bestaande toestand.

 

Raadslid Eeman betreurt toch ook dat wanneer ze een goedkeuring moeten geven over wegenissen ze te weinig weten  over hoe het afsluiten van de Schoolstraat  praktisch zal verlopen. Er wordt een reglement gemaakt. Er blijven vele vragen. Hoe wordt  die straat afgesloten? Hoe worden de  speelplaatsen afgesloten? Tijdens welke uren ?  Op welke wijze wordt dit aangeduid voor de gebruikers van de straat. Hij weet het niet.

 

Hij maakt zich ook zorgen over de bereikbaarheid van de nieuwe wegenissen. Lot 7 tot en met 16 zijn niet bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer. Naar verkeersveiligheid is dit  begrijpelijk, maar men houdt dan te weinig rekening met ouderen en mindermobielen die zich ongetwijfeld ook daar zullen huisvesten. Het bestuur voorziet er speciaal woningen voor.  De bomma afzetten laat op de avond, de wekelijkse boodschappen in en uitladen, het rolstoelgebruik combineren met vervoer,…..  er zijn vele bezorgdheden hierover.

 

Het bestuur vond dat tijdens een infomoment een terechte bekommernis maar ze bieden geen alternatief. Hij zou toch eens goed nadenken voor hij zich als minder mobiele daar zou huisvesten. Aan mantelzorgers hopelijk geen gebrek maar ze moeten wel tot bij u geraken volgens hem.

 

Er is een schattingsverslag van Landmeter bureau  Neefs & Broos, in opdracht van Vastgoed Van Roey, over de stukken openbaar domein die wegvallen of die erbij komen.

Zo hebben zij uitgemeten dat rond de Schoolstraat  er  19 m² openbaar domein  bijkomt    en dat er   167 m²  openbaar domein wegvalt, ten voordele van nieuwe eigenaar Gemeente Brasschaat  ( =  grond voor nieuwe school GILO Kaart ).

Het landmeter Bureau schrijft in het besluit:     De waardevermindering openbaar domein is NIHIL  omdat het stuk dat er bij komt gelijk in waarde is als het stuk dat er af gaat.

Landmeter Bureau Neefs & Broos, aangesteld door Van Roey   is duidelijk niet naar de lagere school geweest op de Kaart,  want daar leert men aan de leerlingen dat  167 m²  minus 19 m²  =     148 m²        /      dit is niet  nul  of nihil

 

Raadslid Eeman vraagt zich af of het gebruikelijk is dat bij een wisseling van eigenaar tussen openbaar domein en gemeente,  voor de waardebepaling  er een landmeter bureau wordt aangesteld door bouwfirma Van Roey ? Wordt dit in vergelijkende zaken steeds door de projectontwikkelaar in handen genomen of zou het niet beter zijn dat de gemeente hier initiatiefnemer zou zijn?

 

Het zou volgens raadslid Eeman ook goed zijn dat de indieners van bezwaren persoonlijk een antwoord zouden krijgen met betrekking  tot de verwerking van hun bezwaar. Zo weten zij of ze al dan niet akkoord kunnen gaan en kunnen ze beslissen om eventueel verdere stappen te zetten.

 

Schepen Fonteyn zal op een aantal punten antwoorden die tot dit punt behoren, de andere laat ze even voor wat ze zijn.  Als eerste wil ze graag reageren op het compact bouwen dat niet als doelstelling zou gesteld zijn.  Zij denkt dat dit net wel is.  Wanneer men energiezuinig wilt bouwen, moet men iets compacter, dichter en hoger gaan bouwen.  Op deze manier is het energetisch in orde.  Het werd vooraf gesteld dat men voor een energetische school wilde gaan.  Hoe het nu wordt geschetst, is het volgens schepen Fonteyn de omgekeerde wereld. 

 

Het afsluiten van de Schoolstraat is in functie van de veiligheid.  Dit heeft volgens schepen Fonteyn totaal niets te maken met de wijziging van de wegenis.  De wijziging van de wegenis heeft enkel te maken met de ligging, de breedte, de uitrusting van de weg en de opname van het openbaar domein.  Het afsluiten van de straat heeft enkel te maken met de veiligheid van de spelende kinderen. 

 

Graag komt schepen Fonteyn ook event terug op het gehandicaptenvervoer ed.  In het kader van de verkavelingsvergunning is dit nu ook niet relevant.  Er moet nu nog niet tot dat detail gegaan worden.  Pas op een latere fase zal dit uitgewerkt moeten worden volgens haar.  Ze licht toe dat dit wel belangrijk is en dat dit zeker verder onderzocht zal worden bij de verdere uitwerking.  Ze licht toe dat dit zal meegegeven worden als aandachtspunt aan Van Roey. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat in het college van 18 februari 2018 de codex-trein bekeken werd.  Dit met als doel het verhogen van het ruimtelijk rendement in bebouwde gebieden.  Op dat moment werd door het college beslist om dat door te geven als terechtwijzingsbericht aan alle kandidaten ter informatie.  Op deze manier is het mogelijk om af te wijken van het BPA dat ouder is dan 15 jaar.  Dit werd in 2018 reeds meegegeven in de dialoogfase.  Ze licht toe dat het vandaag enkel over de Schoolstraat gaat.  De andere zaken worden bekeken in de vergunning.  Vandaag gaat het nog niet over de vergunning, alsook niet over de bezwaren die ingediend werden in de verkavelingsvergunning.  Dit is voor een volgende stap. 

 

Raadslid Eeman geeft aan dat hij antwoorden heeft gekregen op zijn vragen en hij wenst een hoofdelijke stemming hierover. 

Raadslid Brughmans betreurt het dat de schepen dit dossier steeds inhoudelijk wil afbakenen.  Het wordt volgens hem steeds vooruit geschoven zonder dat de raadsleden de kans krijgen om tussen te komen.  Hij herinnert zich dat dit pas voor het eerst op de gemeenteraad werd behandeld op initiatief van de oppositie.  Raadslid Brughmans doet een warme oproep aan het college om dit niet voor zich uit te schuiven maar te bespreken met de oppositie. 

 

Schepen Fonteyn vult aan dat er meerdere toelichtingen gegeven zijn in de commissie.  Ook over de verkavelingsvergunning werd er een toelichting gegeven.  Ze vindt het bij de haren getrokken dat er wordt gezegd dat er niets gebeurd is. 

 

Raadslid Brughmans vult aan dat dit over de delen was die ze willen toelichten, maar er kwamen geen antwoorden op de vragen. 

 

Schepen Fonteyn licht nogmaals toe dat het vandaag gaat over de verkavelingsvergunning en de Schoolstraat. 

 

Raadslid Pauwels geeft aan dat er ondertussen al een aantal zaken gevraagd en beantwoord zijn.  Zijn bezorgdheid / vraag is of dit vanavond wel kan geagendeerd worden aangezien er een procedure is en een openbaar onderzoek dat nog niet werd afgesloten? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit punt ook gaat over de bezwaren.  Het gaat wel enkel over de bezwaren die te maken hebben met de wegen.  Er werd met 2 bezwaren die binnen kwamen iets gedaan, nl.  de 5m breedte moest behouden blijven en de bochtstralen van de brandweer.  De bezwaren in functie van dit dossier werden dus wel degelijk behandeld.  Er werd gesteld dat deze mensen gelijk hadden en de aanpassingen zijn vervolgens gebeurd met een wijzigingsverzoek.  Op 30 april werd dit wijzigingsverzoek goedgekeurd in het college en nu ligt het hier op tafel van de gemeenteraad.  Het gaat dus wel degelijk over de bezwaren, maar enkel betreffende de zaak der wegen.  Het stedenbouwkundige aspect komt later aan bod.  De andere bezwaren zullen behandeld worden binnen de omgevingsvergunning. 

 

Raadslid Pauwels stelt dat het onderzoek nog bezig is en dat het college binnenkort gaat uithangen wat het college beslist heeft.  Hij vraagt zich af of men dan nog in beroep kan gaan terwijl zo’n onderzoek bezig is.  Hij vraagt zich af of hij gemachtigd is om in deze periode nog wijzigingen aan te brengen? 

 

Schepen Fonteyn geeft nog mee dat er hier een wijziging van de rooilijn goedgekeurd wordt. 

 

Raadslid Pauwels wilde graag zijn bezorgdheden hieromtrent kenbaar maken.  Hij vraagt zich ook nog af of het BPA niet moet aangepast worden wanneer de rooilijn verlegd wordt? 

 

Schepen Fonteyn antwoord hier negatief op.  Het BPA zal gevolgd worden met een afwijking hierop als ze het goed voor heeft. 

 

Raadslid Pauwels wil graag nog weten of de kleine parkings tot de openbare wegenis behoren?

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit niet bij de wegenis behoort.  De pocket-parking zal wel open gesteld worden voor de leerkrachten van De Vlinder en de gemeentelijke school.  Dit zijn een beperkt aantal gebruikers.  Het is geen openbaar terrein maar privé-bezit. 

 

Raadslid Pauwels dankt schepen Fonteyn voor de antwoorden.  Hij geeft mee dat zijn fractie consequent is in zijn stemgedrag.  Ze gaan nu dan ook tegen stemmen. 

 

Voorzitter Versompel vraagt of raadslid Eeman akkoord is om de stemming per fractie te doen? 

 

Raadslid Eeman wil graag een hoofdelijke stemming en geen per fractie. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

Het decreet van 1 september 2019 over de gemeentewegen legt alle bevoegdheden omtrent gemeentewegen bij de gemeenteraad.

 

In het omgevingsdossier 2020/OVK/0009, het verkavelen van gronden, het aanleggen van nieuwe wegen en het uitvoeren van de bijhorende stedenbouwkundige handelingen, werd een rooilijnplan toegevoegd. Het dossier werd ingediend op 25 november 2020. Op 30 april 2021 werd een wijzigingsaanvraag ingediend. Het wijzigingsverzoek werd ingediend om tegemoet te komen aan de gegronde bezwaarschriften en bevat een aangepast rooilijnplan en wegenisontwerp. Op 5 mei werd een tweede wijzigingsverzoek ingediend waarbij op het verkavelingsplan de zone van tijdelijke constructies werd gewijzigd. De zone voldoet nu terug aan de oorspronkelijk zone van de aanvraag, horende bij het openbaar onderzoek. In het eerste wijzigingsverzoek werd deze zone uitgebreid. Het wijzigingsverzoek werd goedgekeurd op het college van 10 mei 2021. Op het rooilijnplan wordt de rooilijn aan Schoolstraat deels gewijzigd en er wordt een zone bepaald voor het toekomstig openbare wegenis ter ontsluiting van de verschillende loten. In deze nota worden zowel de wijziging van de rooilijn als het nieuwe openbare wegenis geëvalueerd op grond van de criteria aangegeven in artikel 31, lid 2 Omgevingsvergunningsdecreet.”

 

De verkaveling situeert zich op de percelen te Brasschaat, 3de afdeling sectie F nrs 278K2, 339H2, 341S, 341T, 341V, 341W en een deel van het openbare wegenis Schoolstraat. De verkaveling wordt omsloten door de bestaande wegen Middelkaart, Lage Kaart, Veldstraat, Leeuwenstraat, Schoolstraat. De percelen worden momenteel ingevuld met schoolgebouwen van de gemeentelijke scholen GIKO en GILO De Kaart en de vrije basisschool De Vlinder evenals zaal Berkenhof.

In voorliggende verkaveling wordt ingezet op de realisatie van een compactere herontwikkeling van het gebied. De verouderde schoolgebouwen zullen worden vervangen door nieuwe gebouwen, die opgetrokken zullen worden in loten 1B en lot 4. Lot 1A, het schoolgebouw van De Vlinder, blijft behouden, zoals het BPA voorschrijft. Lot 3 zal bestaan uit een gedeelde sporthal en paviljoen. Er wordt veel aandacht besteed aan het efficiënter ruimtegebruik, waarbij de ruimte en enkele gebouwen maximaal gedeeld zullen worden tussen de scholen. Na de schooluren zal de ruimte en enkele gebouwen eveneens toegankelijk zijn voor de burger/sportclubs/verenigingen.

Door de herschikking en compactere herontwikkeling van de schoolgebouwen is het mogelijk om een aantal woongelegenheden te ontwikkelen op de site. Hierbij wordt ingezet op een mix van generaties en woonvormen. Dit alles gaat gepaard met een nieuwe openbare wegenis ter ontsluiting van de schoolruimtes en de privatieve loten voor woongelegenheden.

 

Het verkrijgen van de omgevingsvergunning vereist volgende zaken:

-kennisneming van de bezwaarschriften en de goedkeuring van de  weerlegging ervan door de

gemeenteraad. De gemeenteraad is hierbij enkel bevoegd voor de bezwaren die handelen over de wegenis.

-goedkeuring wijziging rooilijn van Schoolstraat en de aanleg van nieuwe gemeentewegen  op                             de projectsite door de gemeenteraad.

 

Er werden 660 bezwaarschriften op unieke adressen ingediend. Hiervan zijn 611bezwaarschriften afkomstig uit Brasschaat, 36 bezwaarschriften van buiten de gemeente en 13 bezwaarschriften zonder adres. De bezwaarschriften zijn ontvankelijk.

De bezwaarschriften mbt de wegenis handelen over:

 

Financieel luik:

- Brasschatenaren zullen nog jaren achteraf betalen voor een niet-onderhandeld

onderhoudscontract van het openbaar domein.

 

Zoals in elke verkaveling met nieuw openbare wegenis zal het toekomstig openbaar domein aangelegd worden op kosten van de verkavelaar. Na realisatie volgt de overdracht van de wegenis naar het openbaar domein en start de onderhoudsperiode van de weg. De hele gemeenschap draagt bij tot het toekomstig onderhoud van het openbaar domein, zowel binnen als buiten de projectsite. Hiervoor betaalt iedere burger gemeentebelastingen.

Het verkavelingsplan voorziet in kwalitatieve openbare ruimte, zoals het middenplein, die een meerwaarde kan betekenen voor alle Brasschatenaren, zodat de opname in het openbaar domein wenselijk is. De bezwaarschriften zijn niet van stedenbouwkundige aard en raken evenmin aan de ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg. Hierdoor zijn de bezwaarschriften over het financiële luik ongegrond.

 

Functie van het middenplein:

- De functie van het middenplein is niet duidelijk. Deze zone wordt opgeofferd en nadele van de               speelplaatsen

 

Het centrale / middenplein wordt een ontmoetingsplek voor de buurt. Dit zowel voor de bewoners van de site, als de ouders van de schoolgaande kinderen. De toegangen van de scholen, sporthal en polyvalente ruimte geven uit op het plein. De ouders kunnen hun kinderen in een veilige, autovrije zone afzetten en ophalen. Dit plein bevordert de sociale contacten.

Deze zone werd om deze redenen niet mee opgenomen in een zone voor speelplaatsen. Bij de berekening van de nodige ruimte voor speelplaatsen werden de maximumnormen van de regelgeving van AGION (Besluit van de Vlaamse Regering van 5 oktober 2007 houdende vaststelling van de regels die de behoefte aan nieuwbouw of uitbreiding bepalen en van de fysische en financiële normen voor de schoolgebouwen, internaten en centra voor leerlingenbegeleiding.) gebruikt, rekening houdend met een maximum aantal leerlingen. Deze maximumnormen werden dus berekend op basis van het maximaal aantal leerlingen en de maximale ruimte per leerling. De richtlijnen uit het instrument duurzame scholenbouw, opgesteld door Agion i.s.m. het GO! werden eveneens gevolgd. De oppervlakte van het speelbos valt buiten de berekening en komt als extra speelruimte bovenop de maximumnormen.

De geplande speelplaatsen voldoen dus aan de maximumnormen, zodat het middenplein is ingetekend als openbaar domein en geen deel uitmaakt van de school.

De bezwaarschriften over de functie van het middenplein zijn ongegrond.

 

Publiek groen:

- Buiten de schooluren wordt het bosje publiek toegankelijk gemaakt

-Verwijderen van bestaand groen in de toegangsweg is in strijd met het BPA.

 

Het parkbos wordt weliswaar publiek toegankelijk gemaakt, maar kan bezwaarlijk worden beschouwd als een openbare weg. Het parkbos is bedoeld als groene ontspanningsruimte en kwalificeert daarom niet als gemeenteweg. Het bosje valt bijgevolg niet binnen de bevoegdheid van de gemeenteraad zodat zij geen uitspraak kan doen over de inrichting van het parkbos.

De groenstrook, grenzend aan de openbare wegenis Schoolstraat, aangeduid op het BPA betreft een voortuinstrook en is niet te kwalificeren als openbaar groen in de zin van artikel 4.4.9/1 VCRO.

De gemeenteraad is enkel bevoegd voor de openbare wegenis. De bezwaarschriften over het publiek groen zijn ongegrond.

 

Schoolstraat:

- Ligging/breedte en toegankelijkheid van de huidige Schoolstraat:

-loten B1 en B3 worden privatief

-afsluiten van Schoolstraat tijdens de schooluren voor opname als speelplaats

-     Voorschriften/afwijkingen BPA: Schoolstraat verandert van loop, breedte en functie, BPA is                             nog wel bindend.

 

Schoolstraat is opgenomen in het geldende BPA als openbare weg. Hier kan en wordt niet van afgeweken. De ligging van de weg blijft behouden. Het afsluiten van de weg tijdens de schooltijd is geen stedenbouwkundig element, maar een maatregel in functie van de verkeersveiligheid. Bij de realisatie en ingebruikname van de school wordt een aanvullend reglement opgesteld, zodat de straat tijdelijk afgesloten kan worden. De weg blijft bestaan als weg met een beperktere toegankelijkheid. De openbare weg heeft een aparte visuele afbakening door een verschil in materiaalgebruik, zodat de openbare weg na de schooluren door iedereen gebruikt kan worden.

In de eerste aanvraag wordt ter hoogte van lot 16 de Schoolstraat breder voorzien, dan opgenomen in het BPA.

De bezwaarschriften rond de openbare wegenis ter hoogte van lot 16 zijn gegrond. Er kan geen afwijking tov het BPA worden toegekend.  Op 30 april 2021 werd een wijzigingsverzoek ingediend via het omgevingsloket. Het wijzigingsverzoek voorziet in een aangepast rooilijnplan. Dit wijzigingsverzoek werd goedgekeurd door het college op 10 mei 2021. De rooilijn ter hoogte van lot 16, zijde Schoolstraat werd herleid naar een breedte van 5.00m, zoals het BPA voorziet. Hierdoor wordt de zone B1 uitgebreid en ingekleurd als voortuinstrook, zoals voorzien in het BPA. Er werd tegemoet gekomen aan het gegronde bezwaarschrift.

Het Artikel 4.4.9/1 VCRO verhindert niet dat er bijkomend openbare wegenis wordt bijgemaakt.  De ligging van Schoolstraat blijft behouden. Zone B1 en B3 worden hierdoor opgenomen in het privéterrein. De verlegging van de rooilijn heeft geen gevolgen naar toekomstige aanvragen. Schoolstraat is een uitgeruste weg. Het privéterrein heeft de mogelijkheid om te ontwikkelen, ook al wordt de rooilijn verlegd.

De bezwaarschriften over het openbaar domein Schoolstraat zijn ongegrond, rekening houdend met het gewijzigde rooilijnplan, onderdeel van het wijzigingsverzoek.

 

“Nieuwe Dreef”:

- de "dreef" komt erbij als openbare weg tussen Middelkaart en Leeuwenstraat. Dit is in strijd                             met het geldende BPA.

 

De Vlaamse codex Ruimtelijke Ordening beschrijft de stedenbouwkundige mogelijkheden. Het artikel 4.4.9/1 VCRO verhindert niet dat er bijkomend openbare wegenis wordt bijgemaakt.  De ligging van Schoolstraat blijft behouden.

In de aanvraag wordt een beroep gedaan op artikel 4.4.9 /1 VCRO om te kunnen afwijken van de stedenbouwkundige voorschriften van het BPA. Dit heeft evenwel betrekking op een toetsing aan de stedenbouwkundige voorschriften, waarvoor de gemeenteraad niet bevoegd is.

 

Verkeersdrukte en parkeerdruk:

- verkeersdruk:

- verkeersdrukte door extra verkeersbewegingen (woningen, crèche, sporthal,                            polyvalente                             ruimte, scholen)

- files

- Geluidsoverlast

- Parkeerdruk:

-geen afzonderlijke parking voor de sporthal

-dubbelparkeren

-te weinig parkeerplaatsen op de site, parkeerverordening wordt niet gevolgd

-parkeren in de naastliggende straten

-geen onderzoek naar mobiliteitseffecten voor de competities in de sporthal

-Mober voldoet niet

 

De bezwaarschriften over verkeersdrukte en parkeerdruk zijn niet de bevoegdheid van de gemeenteraad, maar van de vergunningverlenend instantie, namelijk het college van burgemeester en schepenen.

De bezwaarschriften over de verkeersdrukte en parkeerdruk zijn ongegrond.

 

Toegangen:

-De doorgangen voor hulpdiensten zijn te beperkt, geen vlotte doorgang

 

Het openbaar domein op de projectsite wordt als enkelrichtingsstraat ingericht zodat incidenteel en periodiek autoverkeer/vrachtverkeer mogelijk is op de site. Hierbij denken we aan hulpdiensten, afvalophaling, verhuiswagens, dienstvoertuigen en voertuigen van andersvalide bewoners. De nieuwe dreef is toegankelijk via Middelkaart richting Leeuwenstraat. De twee zijstraten met de aangrenzende buurthoek en centraal plein zijn bereikbaar vanaf de nieuwe dreef richting Schoolstraat. Het verkeer verlaat via Schoolstraat richting Veldstraat de site.

 

In het advies van de brandweer worden onderstaande maten opgenomen:

- Een minimale vrije breedte van 4 m voor wijken waarin winkels en bedrijven gelegen zijn met                             een normaal risico;

- Een minimale draaistraal van 11 m aan de binnenkant en van 15 m aan de buitenkant;

 

De minimale afmetingen van de wegverharding bedraagt 4.00 m. Dit voldoet aan de voorwaarden van de brandweer.

 

De minimale draaistraal van 11m binnenkant en 15m buitenkant wordt in de eerste versie van het wegenisplan op één plaats niet gehaald. De bocht van de nieuwe dreef richting eerste zijstraat (straat met centraal plein) is onvoldoende. De bezwaarschriften rond de toegang zijn gegrond.

 

Om tegemoet te komen aan de bezwaarschriften werd in het wijzigingsverzoek een aangepast wegenisplan ingediend.

Hierop werd de weginrichting ter hoogte van het kruispunt nieuwe dreef/zijstraat met centraal plein aangepast aan de vereisten van de brandweer.

 

De brandweer geeft aan dat alle percelen toegankelijk zijn voor de brandweerwagens. Er is ter hoogte van de loten een opstelruimte voorzien. De opstelruimte bevindt zich op openbaar domein met uitzondering van de sporthal. De sporthal zal bereikbaar gemaakt worden via een rechtstreekse toegang vanaf Middelkaart over privéterrein.

 

De bezwaarschriften over de toegangen zijn ongegrond, rekening houdend met het wijzigingsverzoek van het wegenisplan.

 

Nieuw openbaar domein (lot A1)

 

Er wordt een nieuwe hoofdverbinding gemaakt tussen Middelkaart en Leeuwenstraat. Deze hoofdas wordt voorzien als ‘dreef’ met een breedte van 14,53 meter. De rijbaan wordt aangelegd in gebakken kleiklinkers en heeft een breedte van 4 meter. De weg wordt aan beide zijden voorzien van laanbomen en wadi’s.

Schoolstraat blijft behouden als bestaande verbinding, volgens de ligging van het geldende BPA.

 

Tussen de nieuwe hoofdas en Schoolstraat komen twee interne verbindings-/bestemmingswegen ter ontsluiting van de woongelegenheden, de schoolfuncties en het bos. De eerste verbindingsweg heeft een breedte van 6.99m en sluit aan op het centraal plein. De rijbaan wordt hier 4.6m breed. De tweede verbindingsweg varieert in breedte tussen 7.82m en 10.23m. Deze weg sluit aan op de buurthoek. De rijbaan wordt hier 4.00m breed.

 

Op de projectsite wordt een enkelrichting ingevoerd. De wegenis is op basis van deze enkelrichting ontworpen. Vanuit Middelkaart wordt de nieuwe dreef berijdbaar tot Leeuwenstraat. De beide verbindings-/bestemmingswegen zijn vanuit de nieuwe dreef richting Schoolstraat berijdbaar. De site wordt hier verlaten via Schoolstraat/Veldstraat.

 

In de verkaveling wordt ook aandacht besteed aan het bevorderen van sociale contacten. Er wordt voorzien in een buurthoek en een centraal plein. De buurthoek en centrale plein worden kwalitatief ingevuld met een petanquebaan (buurthoek) en straatmeubilair. Er wordt door middel van de bomenrij een link gelegd tussen de buurthoek en het centraal plein. Deze zone krijgt zijn eigen identiteit naast de bestaande Schoolstraat. In deze zone wordt eveneens een wadi en een centraal sorteerstraatje voorzien. De buurthoek, centraal plein en de verbindingsstrook tussen beide pleinen worden eveneens toegevoegd tot het openbaar domein en maken deel uit van de openbare wegenis.

 

Algemeen belang:

 

Het bestaande binnengebied wordt gebruikt voor verschillende gemeenschapsfuncties. De verouderde scholen zijn dringend aan vernieuwing toe. Door een efficiëntere inrichting van het binnengebied kunnen bijkomende functies voorzien worden. Hierdoor wordt vermeden dat er bijkomende groene open ruimtes aangesneden moeten worden. Het verdichten van het bestaande gebied heeft het voordeel van de nabijheid van het centrum, gebruik van bestaande nutsvoorzieningen en de nabijheid van de openbare vervoersstromen. De toekomstige ontwikkeling zet in op compacter wonen, dichter bij elkaar met minder uitstoot en meer veiligheid. Generaties en doelgroepen worden op de site verbonden. Meervoudig ruimtegebruik wordt sterk gepromoot.

De bestaande Schoolstraat en nieuwe wegenis geven toegang tot de verschillende loten. De bestaande Schoolstraat en de nieuwe wegenis zijn noodzakelijk voor de ontsluiting van de projectsite.

 

Verkeerveiligheid en ontsluiting van de aangrenzende percelen:

 

Aan de rand van de verkaveling wordt parkeergelegenheid voorzien. Aan de zijde van Leeuwenstraat wordt deelmobiliteit ontwikkeld. Aan de zijde van Middelkaart komt een zone voor parkeren. Onder het gebouw van lot 6 komen privatieve parkeerplaatsen voor bewoners van de  site. Hierdoor wordt het openbare domein bijna volledig ingezet als trage verbinding, waarbij de zwakke weggebruiker rustig kan vertoeven. De rijwegen zullen echter voldoende breed zijn om incidenteel en periodiek autoverkeer/vrachtverkeer mogelijk te maken op de site. Hierbij denken we aan hulpdiensten, afvalophaling, verhuiswagens, dienstvoertuigen en voertuigen van andersvalide bewoners. Binnen de verschillende loten gaat er veel aandacht naar fietsparkeerplaatsen.

 

De aangrenzende percelen van het projectgebied blijven toegankelijk via de bestaande wegen Middelkaart, Lage Kaart, Veldstaat, Schoolstraat en Leeuwenstraat. De loten in het projectgebied worden toegankelijk gemaakt door het nieuwe openbare domein en de bestaande verbinding Schoolstraat. Op het openbare domein van het projectgebied primeert de zwakke weggebruiker.

Er is bewust gekozen voor een verkeersarm openbare wegenis door de plaatsing van breekpalen, volgens de vereisten van de brandweer.

De modal split afkomstig uit de doelstelling Vlaams decreet basisbereikbaarheid zet in op 50% autogebruik en 50% alternatieve vervoersmodi. Het project wil een duurzaam verplaatsingsgedrag creëren door  het plaatsen van fietsenstalling vlak bij de woongelegenheden en de scholen. De parkeerplaatsen worden naar de uithoek van de projectzone verplaatst, om zoveel als mogelijk alternatieven in de kijker te zetten. Hierdoor verbetert de verkeersleefbaarheid in de projectzone.

Verder wordt er gefocust op combimobiliteit en hoogwaardig openbaar vervoer nabij de site.

In kader van  de implementatie van het decreet basisbereikbaarheid wordt er namelijk momenteel door de vervoerregio een nieuw openbaar vervoerplan uitgewerkt. Hoewel het nieuwe plan nog niet definitief is vastgesteld, kan men er wel vanuit gaan dat een kernlijn via Lage Kaart het projectgebied zal bedienen, namelijk buslijn 1640 (P+R Luchtbal – Ekeren – Brasschaat – Maria-ter-Heide). De lijn 730, die momenteel het dichtst bij de site rijdt, zal verdwijnen. Lijn 1640 zal meer frequent rijden, en ook directer, waardoor ingeschat kan worden dat de aantrekkelijkheid van de bus voor het projectgebied sterk zal verhogen. Een halte zal voorzien worden ter hoogte van het Hendrik Luytenplein. Hierdoor zal de bus dan ook letterlijk aan de voordeur van het project stoppen.

 

Duurzame ruimtelijke ontwikkeling/ Grensoverschrijdend perspectief:

 

In de verkaveling is sterk nagedacht over het multifunctioneel ruimtegebruik. De nieuwe openbare ruimte zorgt voor de verbinding doorheen het volledige binnengebied. Het openbaar domein krijgt een eigen identiteit door het uniforme gebruik van kleiklinkers. De nieuwe hoofdas wordt voorzien van laanbomen en wadi’s. De ruimte tussen de nieuwe hoofdas en het parkbos wordt opgevuld door een mix van bestaande en nieuwe bomen.

Er wordt voorzien in gescheiden riolering. Het regenwater zal in eerste instantie opgevangen worden door de groendaken en hemelwaterputten. De infiltratie van het resterende regenwater zal geoptimaliseerd worden door de aanleg van wadi’s met grindkoffers op openbaar domein. In laatste instantie zal het regenwater afgevoerd worden.

 

Het centrale plein zorgt voor de verbinding tussen de verschillende functies van de verkaveling. Het zal als ontmoetingsplek functioneren. Dit zowel voor de bewoners van de site, als de ouders van de schoolgaande kinderen. De toegangen van de scholen, sporthal en polyvalente ruimte geven uit op het plein. De ouders kunnen hun kinderen in een veilige, autovrije zone afzetten en ophalen. Dit plein bevordert de sociale contacten.

 

Naast het centrale plein wordt eveneens een buurthoek voorzien. Deze buurthoek zal de burger aansporen tot spontane contacten. De buurthoek zal ingevuld worden met een petanquebaan en een afvalstraatje. Het afvalstraatje krijgt een centrale locatie en wordt omzoomd met een haag.

 

Het multifunctioneel ruimtegebruik ondersteunt de duurzame ruimtelijke ontwikkeling van het gebied.

Het parkbos wordt na de schooltijden opengesteld voor de burgers maar kwalificeert zelf niet als gemeenteweg.. In de straten rond de projectsite  is er niet veel buurtgroen aanwezig. Het openstellen van het parkbos geeft dan ook een grote meerwaarde voor de buurt.

In lot 3 wordt voorzien in de oprichting van een nieuwe sporthal en een multifunctioneel paviljoen. De sporthal zal door beide scholen gebruikt worden. Na schooltijd wordt de sporthal opengesteld voor de burgers, lokale sportclubs. In de vakanties en weekenden kan de handbalfederatie ook gebruik maken van de sporthal.

Het multifunctioneel paviljoen zal door de gemeentelijke school GIKO en GILO Kaart als refter en educatieve infrastructuur gebruikt worden. De voor- en naschoolse opvang zal hier ook plaatsvinden. Het multifunctioneel paviljoen zal eveneens opengesteld worden voor allerlei socio-culturele ontmoetingsactiviteiten voor de wijk. Een podiumzaal zal kansen bieden aan de verenigingen.

De toegankelijkheid van de lot 3 is mogelijk via de openbare wegenis Schoolstraat.

 

In lot 6 aan de zijde van Leeuwenstraat wordt een zone voor volkstuintjes voorzien. Deze zone wordt opengesteld voor alle inwoners van Brasschaat. Het biedt de kans om duurzame relaties op te bouwen tussen mens en natuur en mensen onderling.

 

Openbaar domein ter hoogte van Schoolstraat:

 

Schoolstraat is momenteel uitgerust als een trage verbinding door een bareel ter hoogte van Middelkaart.

Het geldende BPA nr36 Kaart 2 legt de ligging van het openbaar domein Schoolstraat vast. Hier wordt niet van afgeweken in de huidige aanvraag.

De rooilijn aan de zijde van de school De Vlinder en Veldstraat blijft integraal behouden.

 

Tijdens de schooluren wordt het openbaar domein ter hoogte van lot 4 mee betrokken in het schoolgebeuren. Schoolstraat zal hier de verbinding worden tussen het schoolgebouw, speelplaats enerzijds en anderzijds het speelbos. Om de veiligheid van de kinderen te verhogen, zal deze verbinding tijdens de schooluren afgesloten worden door middel van een poort.

 

Geen behoud van de rooilijn Schoolstraat zijde GILO/GIKO De Kaart:

 

Door de ontwikkeling van het projectgebied met nieuwe openbare wegen, een centraal plein, de buurthoek en de zone met de afvalstraat raakt het toekomstig openbaar domein aan de bestaande grenslijn van Schoolstraat. Het openbaar domein wordt uitgebreid, waardoor de bestaande grenslijn van Schoolstraat hier deels opgeheven wordt. Er wordt één aaneengeschakeld openbaar domein voorzien. Het Artikel 4.4.9/1 VCRO verhindert niet dat er bijkomend openbare wegenis wordt bijgemaakt.

 

Lot B1 wordt overgedragen naar privatieve eigendom.

Ter hoogte van lot 16 wordt Schoolstraat eveneens teruggebracht tot een breedte van 5 meter, zoals het BPA voorschrijft. Deze rooilijn werd aangepast in het wijzigingsverzoek, zodat de breedte voldoet aan het BPA.  Een breedte van 5 meter is voldoende voor een uitgeruste enkelrichtingsstraat. Hierdoor wordt de reststrook, namelijk lot B1, opgenomen in het privatief perceel van lot 16. Deze zone wordt als voortuinstrook ingekleurd op het verkavelingsplan, zoals het BPA voorschrijft. De voortuinstrook is volgens artikel 4.4.9/1 VCRO geen openbaar groen.

 

Lot B2 wordt overgedragen naar private eigendom.

De bestaande grenslijn kan hier niet behouden worden door de invulling van de bouwzone van lot 18. De kleine overdracht maakt het mogelijk om een rechte hoek van het gebouw te vormen. Tussen de gebouwen van lot 18 wordt zo voldoende plaats gecreëerd (5.50 meter) richting de gemeenschappelijke tuin. Zo worden beide gebouwen op voldoende afstand van elkaar ingeplant. De bouwzone wordt verder omsloten door het nieuwe openbare domein. Het bestaande en nieuwe openbaar domein zorgen voor een rechte hoek ter hoogte van de bouwzone van lot 18.

 

Lot B3 wordt overgedragen naar het private eigendom van de school.

Ter hoogte van lot 4 wordt Schoolstraat teruggebracht naar een breedte van 5 meter, zoals het BPA voorschrijft. Een breedte van 5 meter is voldoende voor een uitgeruste enkelrichtingsstraat.  De huidige breedte is momenteel 7.5m. Hierdoor wordt de restzone, namelijk lot B3 opgenomen in het privatief domein bestemd voor de school. Deze zone zal ingericht worden als verharde speelplaats van de lagere school GILO De Kaart. De verharde speelplaats voor de lagere school is niet breed. Door het toevoegen van 2.50 meter wordt hier extra ruimte gecreëerd. De speelplaats wordt voorzien van een afdak, dat deels in lot B3 valt. Dit afdak moet voldoende oppervlakte hebben om alle leerlingen van de lagere school een droge opluchtspeelruimte te geven tijdens regendagen.

Tijdens de schooluren zal Schoolstraat opengesteld worden voor de schoolgaande kinderen, zodat de verharde ruimte van de speelplaats uitgebreid wordt met de wegbedding en het naastliggende speelbos veilig bereikbaar wordt. Hiervoor zal Schoolstraat ter hoogte van lot 4 tijdens de schooluren afgesloten worden met een poort.

 

Er wordt in de ontwikkeling een nieuwe verbindingsweg gemaakt tussen Middelkaart en Leeuwenstraat. Deze autoluwe verbinding ligt op 67 meter van Schoolstraat ter hoogte van Middelkaart en 55 meter ter hoogte van Leeuwenstraat. Deze nieuwe verbinding zorgt voor een goed alternatief. Tijdens de schooluren blijven de verschillende functies in het projectgebied toegankelijk via het nieuwe openbaar domein en het overige gedeelte van Schoolstraat.

 

Verplaatsing van de rooilijn:

 

Algemeen belang:

 

Door de ontwikkeling van het projectgebied met nieuwe openbare wegen, een centraal plein, de buurthoek en de zone met de afvalstraat raakt het toekomstig openbaar domein aan de bestaande grenslijn van Schoolstraat. Het openbaar domein wordt uitgebreid, waardoor de bestaande grenslijn van Schoolstraat hier deels opgeheven wordt. Er wordt één aaneengeschakeld openbaar domein voorzien. Het Artikel 4.4.9/1 VCRO verhindert niet dat er bijkomend openbare wegenis wordt bijgemaakt.

 

De rooilijn van loten B1, B2 en B3 worden gewijzigd, met motivering zoals beschreven in bovenstaand punt “Geen behoud van de rooilijn Schoolstraat zijde GILO/GIKO De Kaart”.

 

Verkeersveiligheid/grensoverschrijdend perspectief:

 

Zie bovenstaande motivering onder punt “Verkeerveiligheid en ontsluiting van de aangrenzende percelen”.

 

De aangrenzende percelen van het projectgebied blijven toegankelijk via de bestaande wegen Middelkaart, Lage Kaart, Veldstaat, Schoolstraat en Leeuwenstraat. De loten in het projectgebied worden toegankelijk gemaakt door het nieuwe openbare domein en de bestaande verbinding Schoolstraat.

 

Duurzame ruimtelijke ontwikkeling:

 

Zie bovenstaande motivering onder punt “Duurzame ruimtelijke ontwikkeling”, inclusief de wijzingen van de bestaande grenslijn ter hoogte van Schoolstraat onder punt “Geen behoud van de rooilijn Schoolstraat zijde GILO/GIKO De Kaart”.

 

Waardebepaling:

 

Er werd op 14 december 2020 een schattingsverslag opgemaakt, waarbij de waardevermeerdering/vermindering op NIHIL geschat wordt.

 

Conclusie:

 

Het nieuwe openbare domein wordt kwalitatief ingevuld. Er is oog voor het creëren van sociale contacten, groene invullingen, infiltratievoorzieningen,… De verschillende functies worden toegankelijk gemaakt door het nieuwe openbaar domein.

De bestaande grenslijn van Schoolstraat raakt het nieuwe openbare domein, waardoor er delen van de bestaande grenslijn opgeheven worden. Verder zijn er overdrachten voorzien van openbaar domein naar de privatieve loten. De overdrachten zijn het gevolg van het behoud van Schoolstraat volgens het BPA en een meer logische invulling en uniformiteit van de ruimte.

In de verkavelingsvergunning wordt onderstaande voorwaarde opgenomen:

-Bij de realisatie en ingebruikname van de school wordt een aanvullend reglement opgesteld, zodat de straat tijdens de schooluren afgesloten kan worden.

 

Juridisch kader

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de  bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en   latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het decreet van 25 april 2014 betreffende omgevingsvergunning.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Artikel 3 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de doelstelling  van het decreet.

Artikel 4 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de 5 principes  van het referentiekader.

Artikel 8 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende bevoegdheid  van de gemeenteraad over de gemeentewegen. 

 

Financiële gevolgen

 

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 18 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 13 neen-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan de wijziging van de bestaande grenslijn Schoolstraat en de uitbreiding van het openbaar domein op de projectsite zoals opgenomen in het rooilijnplan van Neefs & Roos landmeetbureau, opgemaakt op 30/04/2021 en ingediend als wijzigingsverzoek op 30/04/2021. Het rooilijnplan maakt deel uit van de omgevingsvergunningsaanvraag met dossiernummer 2020/OVK/0009 op 25 november 2020 ingediend voor het verkavelen van gronden, het aanleggen van nieuwe wegen en het uitvoeren van de bijhorende stedenbouwkundige handelingen.

 

Art.2.- Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een

schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief

beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art.

31/1 van het Omgevingsdecreet.

 

Art.3.- Dit besluit is nietig:

• wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer 2020/OVK/0009 op 25 november 2020

ingediend voor het verkavelen van gronden, het aanleggen van nieuwe wegen en het uitvoeren van de bijhorende stedenbouwkundige handelingen in Brasschaat niet wordt verleend, of wanneer

deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

• wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning

voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

27 Magazine toerisme 2022-2023 - reglement advertenties. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

vzw toerisme Brasschaat staat in voor de onthaalwerking van het toerisme in Brasschaat. Via het infopunt en een aantal decentrale punten informeren ze bezoekers van de gemeente Brasschaat over het toeristisch aanbod. Dit gebeurde via de distributie van veel en verschillende folders. Sinds 2020 bundelt het magazine toerisme het toeristisch-recreatief aanbod van Brasschaat.

 

De dienst ondernemen en toerisme stelt voor om het tweejaarlijks magazine opnieuw uit te brengen in 2022-2023 in 5000 exemplaren. Dit magazine verbetert  de onthaalwerking.

 

Het magazine heeft de stijl van de Parkbode en bestaat uit ongeveer 50 pagina's. Het bovenlokale evenementen aanbod zal via een losse bijlage toegevoegd worden.

 

Via een distributieplan verdelen we het magazine naar 20 toeristische kantoren in Vlaanderen. Daarnaast zal het item verdeeld worden via  het toeristisch onthaal in Brasschaat en de camperplaats. vzw toerisme Brasschaat kan het item gebruiken om bedrijven, scholen en verenigingen te inspireren voor daguitstappen en vergaderlocaties.

 

De dienst ondernemen en toerisme stelt voor om het magazine deels zelfkostendragend te maken en hier een sponsor reglement aan te koppelen voor de verkoop van advertenties. Via deze advertenties kunnen lokale horeca zaken hun aanbod in de kijker zetten. De advertenties zijn op die manier een meerwaarde voor de lezer en een rechtstreekse link naar lokale economie in Brasschaat. Er is een reglement nodig.

 

Juridisch kader

Artikel 57 §3,5° van het decreet lokaal bestuur, verklaart het college van burgemeester en schepenen bevoegd voor de vaststelling van de gunningswijze en voorwaarden van de overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur. De gemeenteraad heeft op 16 december 2013 het begrip “dagelijks bestuur” gedefinieerd.Uitgaven van het exploitatiebudget, ressorteren onder “dagelijks bestuur”.Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 artikels 40 § 3 (bevoegdheden gemeenteraad) en 41,2° (bevoegdheden gemeenteraad die niet kunnen gedelegeerd worden naar het college van burgemeester en schepenen).

 

Adviezen

dienst communicatie: positief advies
dienst financiën: negatief advies voorgestelde tarieven, voorstel;
De vooropgestelde tarieven komen niet overeen met de gehanteerde tarieven van de Parkbode

De formaten van de reclame in de Parkbode werden als volgt vastgelegd: 1/1 (A4 staand), 1/2 bladzijde

(liggend), 1/4 bladzijde (staand).

De tarieven zijn:

          voor 1/4 bladzijde: 150,00 euro

          voor 1/2 bladzijde: 280,00 euro

          voor 1/1 bladzijde: 540,00 euro

De reclame wordt uitsluitend geplaatst op de tweede pagina (=binnenzijde van de cover),  de voorlaatste en de laatste pagina.

Principe back cover Parkbode : wie eerst komt wie eerst maalt.

Het doel is om reclame te maken dus best gelijk behandelen en stel voor om tarief van 540 euro voor 1/1 A4 formaat te hanteren.

 

Ondernemerstoets

De drukwerken worden uitgevoerd door de leverancier waarmee de gemeente een raam contract heeft afgesloten. De copywriting en opmaak wordt uitgevoerd door de dienst communicatie. De distributie verloopt via de vzw toerisme Brasschaat.

 

Het voorstel voor de tarieven is gebaseerd op een verlaagd tarief in vergelijking met de tarieven uit het reglement voor de editie 2020-2021. Naar aanleiding van de Covid19 crisis zijn horeca zaken een lange tijd gesloten. Met een aantrekkelijk tarief willen we hen een helpen om opnieuw promotie te voeren voor hun zaak en klanten aan te trekken. Dit tarief wijkt af van het advies van financiën om de gehanteerde tarieven voor de Parkbode toe te passen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

3812,01 euro, btw inbegrepen (éénmalig)

Budgetsleutel

0521 61490000 Werkingskosten dienst toerisme

Budget/jaar

Exploitatie in 2021

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

(5000 exemplaren A4, 56 pagina's)

 

De financiële gevolgen worden geraamd op:

inkomsten

1200 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

011004/74600020 inkomsten reclamewerving

Budget/jaar

Exploitatie in 2021

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

(doel verkoop van 6 advertenties van 200 euro)

 

BESLUIT eenparig:

 

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan de dienst ondernemen en toerisme om een sponsor werking met reglement voor horeca te koppelen aan het magazine toerisme 2022-2023.

 

Art.1.1.- In het gemeentelijk magazine toerisme 2022-2023 en eventuele bijlagen kunnen volgens de modaliteiten en tarieven zoals vastgesteld in onderhavig reglement, commerciële reclameboodschappen opgenomen worden.

 

Art.1.2.- Het gemeentelijk magazine toerisme 2022-2023 verschijnt 1 maal per 2 jaar. Het wordt verdeeld volgens een jaarlijks distributie plan en via het toeristisch onthaal punt in Brasschaat.

 

Art.1.3- Het formaat van de reclame wordt als volgt vastgelegd: 1/1 (A4 staand). Alle advertenties worden uitgevoerd in vierkleurendruk.

 

Art.3.4.- De plaats voor de reclame is beperkt tot maximum 12 pagina's per uitgave. Er wordt geen reclame opgenomen op de cover en de eerste 2 pagina's van het magazine.

 

Art.1.5.- In geval er meer reclame wordt aangeboden dan er plaats is voorzien, wordt de reclame aangenomen volgens het tijdstip van aanmelden bij de gemeentelijke dienst en de tijdige betaling van de vergoeding bij de gemeentelijke ontvangerij tot de beschikbare ruimte volzet is.

 

Art.1.6.- Enkel ondernemers met een horeca zaak in Brasschaat kunnen adverteren in het magazine toerisme 2022-2023.

 

Art.1.7.- De vergoeding is verschuldigd door de persoon of het bedrijf dat reclame maakt; de tarieven worden vastgesteld als volgt:

1/1 pagina: 200 euro

1/1 pagina back cover: 450 euro

 

Art.1.8.- De vergoeding wordt contant betaald bij de gemeentelijke ontvangerij of door storting op rekeningnummer BE23 0000 0060 0891. De overschrijving met vermelding van 'magazine toerisme 2022-2023 gebeurt ten laatste 14 kalenderdagen na de bevestiging van de advertentie ruimte door de gemeente. Bij-niet betaling van de gestelde termijn wordt de publicatie niet opgenomen.

 

Art.1.9.- Vorm en aanlevering van de advertentie:

          de zorg en rekening voor het maken van de advertentie zijn voor rekening van de adverteerder

          de advertentie wordt drukklaar aangeleverd in pdf-formaat per email naar kmo@brasschaat.be

          de advertenties kunnen op 2 mogelijke manieren aangeleverd worden: met of zonder afloop.

Met afloop betekent dat jouw advertentie tot tegen de bladrand kan gedrukt worden.

afmeting met afloop: B 210mm x H297 mm + minimaal 3 mm afloop

Zonder afloop betekent dat er rond de advertentie een witte rand behouden blijft.

afmeting zonder afloop: B 200 mm x H 287 mm

          het aanleveren van de advertentie kan tot en met een afgesproken datum opgenomen in de bevestiging van de advertentie ruimte door de gemeente.

 

Art.1.10.- De reclame moet voldoen aan de goede zeden. Reclame die smakeloos, verwarrend, aanstootgevend, lasterlijk of ongepast is wordt geweerd. De gemeentelijke dienst bepaalt in samenspraak met de betrokken ondernemer of de reclame voldoet of niet, waarbij in het laatste geval naar mogelijke aanpassingen kan worden gezocht. Bij onmogelijkheid hiervan of bij betwisting beslist het college van burgemeester en schepenen.

 

Art.1.11.- De reclame bevat uitsluitend commerciële boodschappen. In geen geval wordt politieke reclame aanvaard. Ook standpunten en commentaren over welke onderwerpen, instellingen, bewegingen, ideeën of personen dan ook worden niet aanvaard.

 

Art.1.12.- Er wordt geen reclame aanvaard voor alcoholische dranken en tabak.

Art.1.13.- De gemeentelijke dienst oordeelt over alle niet vermelde elementen met betrekking tot het al dan niet plaatsen van een advertentie en overlegt hiervoor met de betrokken ondernemer. Bij betwisting van het oordeel beslist het college van burgemeester en schepenen.

 

Art.1.14.- Noch de burgemeester, noch het college van de burgemeester en schepenen, noch het gemeentebestuur, noch de betrokken gemeentelijke dienst dragen enige verantwoordelijkheid voor wat betreft de inhoud van de reclame boodschap, de correctheid van de gegevens in de reclame, de mogelijke gevolgen ervan, de afwerking indien niet prefect aangeleverd zoals in dit reglement beschreven, of het niet of onvolledig uitvoeren om technische of andere redenen van de reclameboodschap.

 

Art.1.15.- De persoon of het bedrijf, die reclame maakt, is in orde met de wetgeving en voorschriften met betrekking tot reclame en heeft alle rechten verworven op het gebruik van elementen, teksten, vormen, foto's of andere zaken die in de reclameboodschap gebruikt worden. Misbruiken zijn verboden.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

28 Goedkeuring partnerovereenkomst met Selab, de lokale besturen van Brasschaat, Kapellen, Malle, Schoten, Stabroek en Wuustwezel en VDAB. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels licht toe dat zijn fractie dit zal goedkeuren, maar hij hoopt dat de samenwerking met de VDAB eindelijk wat minder stroefheid gaat vertonen want dit laat de laatste jaren een beetje te wensen over. 

 

Schepen Hans bevestigt dit.  Het is de bedoeling van deze samenwerking dat dit wat vlotter gaat verlopen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het Vlaamse Regeerakkoord van 2019 - 2024 wil de volgende jaren minstens 120 000 Vlamingen extra aan een job helpen.  Een werkzaamheidsgraad van 80% is het doel.  In dat Vlaams Regeerakkoord wordt een versterkte samenwerking tussen VDAB met lokale Besturen naar voor geschoven als één van de hefbomen in het bereiken van die ambitie.

 

Onder coördinatie van Selab zijn de partners op structurele wijze bij elkaar gebracht om vorm te geven aan de samenwerkingsovereenkomst die nu ter goedekeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.  Dit maakt dat het partnerschap en de gekozen acties gedragen zijn door de medewerkers van zowel de lokale besturen als VDAB.  Binnen dit kader hebben we specifiek aandacht voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt én sociaal ondernemerschap.  Verschillende actoren actief in onze regio zullen dan ook betrokken worden bij de uitvoering van de actieplanning.

 

Juridisch kader

Art. 41 van het decreet lokaal bestuur betreffende de bevoegdheid van de gemeenteraad aangaande het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- hecht goedkeuring aan de partnerovereenkomst tussen Selab, de lokale besturen van Brasschaat, Kapellen, Malle, Schoten, Stabroek en Wuustwezel en VDAB. De overeenkomst gaat in vanaf 18 juni 2021 en heeft als uiterste einddatum 31 december 2025.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

29 EVA vzw Cultuurcentrum algemene vergadering 17 juni 2021. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans stelde vast dat er bij punt 29 en punt 30 altijd andere bedrijfsrevisoren vermeld staan.  Ze vraagt zich af of het niet interessant is voor de gemeente om voor beide algemene vergaderingen met hetzelfde kantoor te werken?  Dit betreffende een eventueel prijsvoordeel en uniformiteit. 

 

Schepen Pantens licht toe dat dit historisch zo gegroeid is dat het verschillende bedrijfsrevisoren zijn.  Ze wil zeker bekijken of het mogelijk is naar de toekomst toe om dit in één pakket te steken. 

 

Raadslid Hermans verwijst naar het jaarverslag van de algemene vergadering van 11 februari.  In de lijst van de leden ziet ze het mandaat van deskundige dat nog open staat.  Ze wil hiervan graag een stand van zaken kennen. 

 

Schepen Pantens licht toe dat ze nog op zoek zijn naar 1 expert daarin.  Ze hoopt dat dit zo snel mogelijk kan ingevuld worden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap "Programmering

Cultuurcentrum Hemelhoeve" v.z.w.

 

Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van v.z.w.

"Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve" handelt overeenkomstig de instructies van de

gemeenteraad.

 

Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet nemen van de agenda van deze algemene

vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.

In zitting van 29 april 2019 werd mevrouw Carla Pantens aangeduid als afgevaardigde namens de

gemeente Brasschaat in de algemene vergadering.

In zitting van 6 mei 2021 stelde de raad van bestuur van het gemeentelijk extern verzelfstandigd

agentschap "Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve" v.z.w de agenda van de algemene

vergadering vast.

 

Voorstel van agenda voor de algemene vergadering 10 juni 2021:

1.Verwelkoming door de voorzitter

2.Toelichting door bedrijfsrevisor Sven Vansteelant (Auditas) bij en goedkeuring van het                             commissarisverslag, rekening 2020, aanbevelings- en bevestigingsbrief en verlenen van                                           kwijting aan de bestuurders

3.In memoriam Jan Van Maele en Monica Verijke – Deschepper

4.Verwelkoming Robert Wils als afgevaardigde in de algemene vergadering namens de                             seniorenraad

5.Goedkeuring verslag algemene vergadering 11 februari 2021

6.Goedkeuring aanpassingen gebruikersreglement en retributiereglement

7.Stand van zaken verbouwdossier Ruiterhal en werken Hemelhoeve

8.Streamings, alternatief zomerprogramma en Eigen Kweek

9.Programmatie seizoen 2021-2022

10.Toelichting “Cultuur 21 Vlaamse Cultuurhuizen – Impactonderzoek Corona” Universiteit                             Antwerpen

11.varia

 

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

- toepassing bepaling in artikel 5 van de samenwerkingsovereenkomst tussen EVA vzw Programmering CC Hemelhoeve en gemeente Brasschaat waarbij de vzw het bedrag waarvoor het eigen vermogen de 40.000,00 EUR overstijgt, dient terug te betalen (= 22.671,76 EUR)

- de aanbevelingsbrief dd 12 mei 2021 van Sven Vansteelant, bedrijfsrevisor AUDITAS aan het bestuursorgaan luidt als volgt:

"Geachte leden van de Raad van Bestuur,

Naar aanleiding van onze controlewerkzaamheden en het voorlopig resultaat van de VZW

hadden wij volgende suggesties :

de VZW heeft in de loop van het boekjaar van 2020 initieel voor 218.404,52 EUR aan

gemeentelijke toelagen ontvangen. In vergelijking met het jaar 2019 is dit een stijging van

± 98K EUR.

Deze hogere bijdrage diende hoofdzakelijk voor de organisatie van bijkomende

programmaties en andere vooropgestelde activiteiten. Wegens Covid19 konden een aantal

grotere activiteiten niet worden georganiseerd en werden de daaraan gerelateerd kosten

bijgevolg niet gedragen. Ondanks het zeer verstoorde werkjaar en de initiatieven voor een

alternatieve programmatie heeft de VZW per slot van boekjaar 2020 een “winst” gerealiseerd

van 90.803,64 EUR en rapporteert de VZW een eigen vermogen van 62.671,76 EUR per einde

boekjaar 2020.

De gemeente en de raad van bestuur dienen hier in onderling overleg te bepalen of de VZW,

conform de initiële samenwerkingsovereenkomst, het bedrag waarvoor het eigen vermogen

de 40.000,00 EUR overstijgt, dient terug te betalen of niet (= 22.671,76 EUR) en eventueel op

welke termijn. Dit bedrag kan ook al dan niet verrekend worden met toekomstige toelagen.

Bij het opstellen van de ontwerp-jaarrekening werd ervan uitgegaan dat de initiële

samenwerkingsovereenkomst wordt behouden : het initiële bedrag van de werkingstoelagen

(218.404,52 EUR) werd verminderd met hogervermelde 22.671,76 EUR en dit bedrag wordt als

een schuld voorgesteld ten opzichte van de gemeente. De toelage voor boekjaar 2020 wordt

aldus 195.732,76 EUR. Het lijkt ons evenwel opportuun, gezien de evolutie voor de culturele

sector, om dit bedrag niet op korte termijn te gaan opeisen. Zo krijgt de VZW voldoende ruimte

om opnieuw een ‘alternatieve’ programmatie uit te proberen en te ondersteunen.

Kiest de gemeente voor een permanent steviger basis/eigen vermogen van de VZW dan kan

dit best ook formeel aangepast worden in de samenwerkingsovereenkomst."

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1. neemt kennis van het verslag van de algemene vergadering van 11 februari 2021 van de

v.z.w. Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve.

 

Art.2. neemt kennis van de agendapunten voor de algemene vergadering van de v.z.w.

Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve van 10 juni 2021:

1.Verwelkoming door de voorzitter

2.Toelichting door bedrijfsrevisor Sven Vansteelant (Auditas) bij en goedkeuring van het                             commissarisverslag, rekening 2020, aanbevelings- en bevestigingsbrief en verlenen van                                           kwijting aan de bestuurders

3.In memoriam Jan Van Maele en Monica Verijke – Deschepper

4.Verwelkoming Robert Wils als afgevaardigde in de algemene vergadering namens de                             seniorenraad

5.Goedkeuring verslag algemene vergadering 11 februari 2021

6.Goedkeuring aanpassingen gebruikersreglement en retributiereglement

7.Stand van zaken verbouwdossier Ruiterhal en werken Hemelhoeve

8.Streamings, alternatief zomerprogramma en Eigen Kweek

9.Programmatie seizoen 2021-2022

10.Toelichting “Cultuur 21 Vlaamse Cultuurhuizen – Impactonderzoek Corona” Universiteit                             Antwerpen

11.varia

 

Art.3. geeft opdracht aan zijn afgevaardigde, mevrouw Carla Pantens, schepen van cultuur en

voorzitter van de vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve om deze vergadering van 17

juni 2021 namens de gemeente met stemrecht bij te wonen. De gemeente beschikt over 18

stemmen, waardoor zij steeds over de meerderheid van de stemmen beschikt in de algemene

vergadering. De andere vertegenwoordigers van de gemeenteraad kunnen de algemene vergadering

zonder stemrecht bijwonen.

 

Art.4. geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om alle agendapunten op de

algemene vergadering van de v.z.w. Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve goed te keuren.

 

Art.5. beslist om met betrekking tot de aanbevelingsbrief van de bedrijfsrevisor Auditas dat het overschot van 22.671,76 EUR boven het eigen vermogen van 40.000 euro niet dient te worden teruggestort.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

30 EVA vzw Sport Plus. Dagorde algemene vergadering van 14 juni 2021. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Schepen Van Gerven verwijst naar het jaarverslag, rekeningenverslag van 2020, een niet-evident jaar, het coronajaar waar er veel afgelast werd.  Dit bracht met zich mee dat er een winst was omdat er niet veel kosten gemaakt werden.  Er is een winst van 32 000 euro.  De vzw krijgt een vaste toelage van de gemeente en er waren minder kosten, alsook minder inkomsten. 

 

Volgens de afspraken zou er van deze 32 000 euro nog 9 000 euro reserve in de EVA vzw Sport Plus mogen gestoken worden.  De overschot, nl. 22 691 euro zou normaal teruggestort worden aan de gemeente.  Vanmiddag heeft het college de 2 EVA’s bekeken en ook bij cultuur werd het voorstel gedaan m.b.t. de overschot.  Ook hier werd bekeken of het overschot kon behouden blijven, o.a. omdat de Ruiterhal gesloten is.  Bij sport is het omdat de werking zo veel mogelijk moest stil gelegd worden.  Daarom vraagt schepen Van Gerven vanavond aan de gemeenteraad of de overschot van 22 691 euro mag behouden blijven voor nog meer beweging en extra sportaanbod voor de bevolking.  Men kan het zien als een soort van corona-opstartsteun naar het Brasschaatse sportleven toe. 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat het verslag blijft wat het is, maar de financiële gevolgen zouden zijn dat het volledige bedrag bij de EVA vzw Sport Plus zou mogen blijven.  Ze wil dit graag meenemen naar de algemene vergadering. 

 

Dit was schepen Van Gerven haar woordje vooraf en vervolgens antwoord zij graag op bijkomende vragen. 

 

Schepen Pantens wil ik graag nog aan toevoegen dat dit de steminstructies zijn, maar ook het advies van de bedrijfsrevisor.  Voor de EVA cultuur zal dit meegenomen worden naar de algemene vergadering na goedkeuring van het college.  Ook hier zou het de bedoeling zijn om dit overschot niet terug te storten, maar ook te gebruiken voor de inkomstendervingen van de Ruiterhal en de minder-inkomsten door geen voorstellingen te kunnen geven in de Hemelhoeve.  Volgend jaar zal deze oefening terug bekeken worden, maar het is echt de bedoeling om cultuur extra steun en dimensie te geven in de werking van de EVA vzw cultuur.

 

Raadslid Konings vraagt zich af of de vraag van Schepen Van Gerven ook geen amendement is?  Daarstraks was er zoveel over te doen en nu wordt er ook nog wat bijgestrooid.  Hij wil weten of dit allemaal wel kan?  Wanneer het geld wordt bijgehouden zou het fijn zijn om te weten wat daar mee gebeurd. 

 

Raadslid Konings komt nogmaals terug op de betwisting daarstraks.  Hij wil hier nu ook stemmen over wat er hier ligt en niet over iets anders. 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat het geld voor sport naar de “Instamove”  zal gaan.  Hiervoor werden subsidies ontvangen maar dit is niet kunnen doorgaan en daarom moeten de subsidies terug gegeven worden.  Wanneer ze dit terug willen aanbieden zijn daar middelen voor nodig.  De sportmonitoren moeten op dat moment betaald worden.  Nu de coronamaatregelen aangepast zijn, zou men dit vanaf september terug kunnen implementeren.  De gemiste kansen kunnen dan uitgevoerd worden.  Wat het procedurele betreft, laat schepen Van Gerven dit over aan de gemeenteraadsvoorzitter. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat deze 2 punten op de agenda van de algemene vergadering staan (14 juni en 17 juni).  In het besluit staat dat de gemeenteraad steminstructies kan meegeven aan hun vertegenwoordiger.  Men kan nu op de gemeenteraad zijn steminstructie meegeven.  Bij cultuur stond dit mee in het advies van de bedrijfsrevisor.  Om iedereen gelijkwaardig te behandelen, wenst het college dit ook te doen voor de EVA vzw sport.  Steminstructies kunnen meegegeven worden aan de vertegenwoordigers. 

 

Raadslid Konings geeft aan dat dit nu niet opgenomen is. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat daarom het college toestemming vraagt aan de gemeenteraad om steminstructies mee te nemen naar de algemene vergadering. 

 

Raadslid Konings vraagt zich af waarom dit niet eerder op het college kon komen?

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft mee dat dit pas vanmiddag op het college besproken werd. 

 

Raadslid Konings vindt het last minute en dus niet kunnen, maar hij gaat zich er hier ook niet tegen verzetten. 

 

Raadslid Van der Schoepen wenst te weten of het budget volgend jaar groter zal zijn? 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat dit éénmalig zal zijn.  Dit is uitzonderlijk omwille van het corona-jaar.

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat wanneer het zich volgend jaar nog eens voordoet, het zal toegepast worden zoals het in het reglement staat.  Alles boven de 29000 euro gaat dan terug naar de gemeente.

 

Voorzitter Versompel geeft aan dat het om een verduidelijking gaat en geen nieuw punt.  Het is de bedoeling dat er steminstructies meegaan naar de vergadering . Om elke onduidelijkheid in de toekomst uit te sluiten, neemt hij dit mee naar het volgend overleg van de fractievoorzitters.  Hij meent dat het zaken zijn die mogen / moeten besproken worden. Het is niet de bedoeling dat discussies telkens opnieuw moeten gevoerd worden. 

 

Raadslid Konings geeft nog mee dat dit reglement jaren geleden door de gemeenteraad werd gestemd.  Wanneer dit afwijkt moet de algemene vergadering van de EVA dit niet beslissen maar wel terug de gemeenteraad.  Zoals hij gezegd heeft, zal hij zich hierbij neerleggen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus. Bij

gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 werd mevrouw Adinda Van Gerven aangeduid als

afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering. Het decreet lokaal

bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van vzw Sport Plus handelt

overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet

nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.

 

De vzw Sport Plus laat weten dat op 14 juni 2021 een algemene vergadering zal plaatsvinden

met volgende agendapunten:

• Goedkeuring verslag algemene vergadering van 1 december 2020;

• Goedkeuring afrekening 2020 en verslag bedrijfsrevisor;

• Goedkeuring aanpassing statuten aan de nieuwe vzw wetgeving;

• Rondvraag

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur welke de bevoegdheid van de gemeenteraad regelt met

betrekking tot de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

 

Financiële gevolgen

We sluiten het jaar af met een winst van 32.075,88 euro. Hiervan wordt 9.384,25 euro bijgevoegd

aan de reserve. Hierbij komt de reserve op 29.384,25 euro uit voor het jaar 2021 wat ook het maximaal bedrag is. 22.691,63 euro wordt terug gestort aan de gemeente.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De dagorde van de algemene vergadering van EVA vzw Sport Plus van 14 juni 2021 en

de daarbij horende documenten worden goedgekeurd.

 

Art.2.- Adinda Van Gerven wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene

vergadering van de EVA vzw Sport Plus van 14 juni 2021 en wordt opgedragen er te handelen in

overeenstemming met de instructies van de gemeenteraad. Hierbij wordt eveneens goedkeuring gegeven om het bedrag van 22.691,63 euro niet terug te storten dit jaar en éénmalig de toelating te geven om dit bedrag toe te voegen aan de reserve.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

31 Wijziging afvaardiging in de EVA vzw Sport Plus. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 23 juni 1988 werd overgegaan tot de stichting van de vzw Sport Plus Brasschaat met als doel het programmeren en organiseren van sportactiviteiten in het kader van het gemeentelijk sportcentrum.

Op 16 december 2013 werd de vzw Sport Plus omgevormd tot een extern verzelfstandigd agentschap “vzw Sport Plus Brasschaat”. De gemeente is lid van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat.

 

Bij het begin van de nieuwe legislatuur werden de gemeentelijke vertegenwoordigers in de EVA vzw Sport Plus aangeduid, met name voor de raad van bestuur en voor de algemene vergadering.

 

CD&V-fractie vraagt om een van zijn bestuurders in de raad van bestuur te wijzigen.

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 6 en 11 van de statuten van de vzw Sport Plus.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Adinda Van Gerven, schepen van sport, blijft behouden als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat.

 

Art.2.- Nagenoemde leden worden voorgedragen voor de raad van bestuur van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat:

 

Namens de N-VA-fractie:

Adinda Van Gerven

Bart Thys

Hendrik De Maeyer

 

Namens de CD&V-fractie:

Bob Geysen

Marie-Anne Naudts-Coppens

 

Namens de Vlaams Belang-fractie:

Greet Verbert

 

Namens de Brasschaat 2012-fractie:

Johan Caluwé

 

Namens de Open VLD-fractie:

Steven De Nijs

 

Namens de PVDA-fractie:

Ben Vermeulen

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

33 Mondelinge vraag van Jef Konings over het organiseren van evenementen voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Enkele weken terug las raadslid Konings in de krant dat het college toelating had gegeven voor “The day before tomorrow” op 4 september en Klassiek Brasschaat op 15 augustus.

Deze toestemming werd blijkbaar reeds gegeven vooraleer er sprake was van “versoepelingen” in de corona-maatregelen…Twee major events met heel veel bezoekers. 

Ondertussen werd ook beslist om het 11 juli feest en nog erger de Dorpsdag af te gelasten, omwille van het niet kunnen nakomen van hygiëne-maatregelen.

 

Ongeveer tezelfdertijd vernam hij de komst van Chateau Paulette  o.a via strooifolders bij de bakker.

Hierop staat de gemeente vermeld als co-sponsor, net als op de grote reclamedoek aan de ingang van het park.

 

Raadslid Konings heeft volgende vragen :

• Waarom kunnen privé-organisaties wel wat de gemeente niet kan? Met andere woorden: hoe maakt het college hier een onderscheid?

•Wat moet hij onder die sponsoring verstaan ? Waarom sponsort de gemeente een commercieel project ?

•Betreft het hier “ambulante handel” ? Of is het een vervroegde opening van het kasteel/JM Catering ?

•De accommodatie gaat tot buiten de concessie van het kasteel: wordt hiervoor een vergoeding voor inname van het openbaar terrein betaald ? Zo ja, hoeveel ? Zo neen, waarom niet ? Het betreft hier wel degelijk een handelszaak.

•Worden hier de coronamaatregelen nageleefd ? Hij hoort dat “de wanden werden gesloten omdat het voor de bezoekers met het slechte weer echt niet aangenaam was “?

 

Schepen Pantens geeft graag extra toelichting.  De toelating van The Day Before Tomorrow en Klassiek in het Park werden gegeven onder voorbehoud en naleving van de dan geldende maatregelen.  Deze evenementen kunnen gecontroleerd worden, nl. het is een afgesloten evenement, ticketverkoop, controle aan de ingang,… 

De organisatie van de Dorpsdag is onmogelijk op deze wijze.  Het betreft geen afgesloten evenement, er zijn geen inschrijvingen vooraf en het is niet te controleren.

Tijdens de heropstart van de cultuur, 3 weekends en 2 weken in september zijn er alternatieven voorzien voor de Dorpsdag en worden de handelaars en de horeca hier mee in betrokken.

De 11 daagse en de 11 juli viering gaan wel door onder de dan geldende maatregelen en deze worden ook onder een afgesloten evenement georganiseerd met controles.

 

Wat betreft Chateau Paulette gaat het hier niet over een sponsoring van het evenement maar een uiting van dank voor de medewerking van de gemeente Brasschaat.   Er is absoluut geen bedrag betaald, bevestigt schepen Pantens. 

De uitbating van het kasteel valt onder horeca-uitbating. Zij hebben zoals elke horeca zaak een horror jaar achter de rug. De opening valt onder het openen van de terrassen.  De uitbreiding valt onder een Vlaams decreet dat een vergroting van de terrassen op openbaar terrein mogelijk maakt.

Er wordt door de politie regelmatig controle gedaan over het naleven van de maatregelen.  Tot hiertoe werden er geen overtredingen gemeld.

Er is steeds 1 zijde open zoals de voorschriften het vragen.  Er blijven controles uitgevoerd worden.

 

Raadslid Konings blijft erbij dat wanneer de mensen van The Day Before Tomorrow goedkeuring krijgen onder het mom van de dan geldende maatregelen, dit ook zou moeten kunnen voor de Dorpsdag. 

 

Schepen Pantens licht toe dat men een Dorpsdag bijna een jaar op voorhand moet organiseren en in tijden van corona is dat heel moeilijk.  Alle manifestaties zijn mogelijk zolang het controleerbaar is.  Bij een festival heb je 1 in- & uitgang.  Bij de Dorpsdag is dat volgens haar echt onmogelijk.  Ze vindt het heel jammer dat dit vorig jaar en dit jaar niet is kunnen doorgaan, maar de intensiteit van de voorbereidingen is heel groot.  Ze stelt dat de inzet van deze mensen dan beter kan gegeven worden aan alternatieven.  Wanneer men nu iets zou voorbereiden waar men niet zeker van is, dan zouden er ook geen alternatieven zijn.  Dit is de keuze die het college gemaakt heeft.

 

Raadslid Konings dankt schepen Pantens voor haar antwoord.  Hij zal er zeker en vast nog op terug komen na de zomer. 

 

Beslissing

 

 

Enkele weken terug las ik in de krant dat het CBS toelating had gegeven voor “The day before tomorrow” op 4 september en Klassiek Brasschaat op 15 augustus.

Deze toestemming werd blijkbaar reeds gegeven vooraleer en sprake was van “versoepelingen” in de corona-maatregelen…Twee major events.

Ondertussen werd beslist om het 11 juli feest en nog erger de Dorpsdag af te gelasten, omwille van het niet kunnen nakomen van hygiëne-maatregelen.

 

Ongeveer tezelfdertijd vernam ik de komst van Chateau Paulette  o.a via strooifolders bij de bakker.

Hierop staat de gemeente vermeld als co-sponsor, net als op de grote reclamedoek aan de ingang van het park.

 

 

Neemt kennis van de vragen van Jef Konings, namens CD&V:

          Waarom kunnen privé-organisaties wel wat de gemeente niet kan? Met andere woorden: hoe maakt het CBS hier een onderscheid?

 

          Wat moet ik onder die sponsoring verstaan ? Waarom sponsort de gemeente een commercieel project ?

          Betreft het hier “ambulante handel” ? Of is het een vervroegde opening van het kasteel/JM Catering ?

          De accommodatie gaat tot buiten de concessie van het kasteel: wordt hiervoor een vergoeding voor inname van het openbaar terrein betaald ? Zo ja, hoeveel ? Zo neen, waarom niet ? Het betreft hier wel degelijk een handelszaak.

          Worden hier de coronamaatregelen nageleefd ? Ik hoor dat “ de wanden werden gesloten omdat het voor de bezoekers met het slechte weer echt niet aangenaam was “ !?!?

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

34 Mondelinge vraag van Rudi Pauwels over de campagne "Maai mei niet" voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

"Maai mei niet" een campagne opgezet om mensen met gras- en andere perken aan te moedigen niet te maaien in mei om zo bloemen en andere bloeiwijzen een kans te geven om uit te groeien. Dit mede ten voordele van insecten en vooral in het bijzonder bijen om hun overlevingskansen te verhogen. De campagne werd door het gemeentebestuur ondersteund mede door een artikel in de Parkbode Actueel in de Brasschaatse Film van 12 mei 2021.

 

Als de gemeente een campagne ondersteund, heeft men dan zelf geen voorbeeldfunctie te vervullen? Waarom werd er dan toch gemaaid tijdens de maand mei op bepaalde gemeentelijke terreinen?

Schepen Fonteyn dankt raadslid Pauwels voor deze interessante vraag. Dat geeft haar de kans om deze actie wat meer ruchtbaarheid te geven en het beleid verder toe te lichten in de verschillende maairegimes die we toepassen

 

 

1.Over de actie

 

Met de “maai Mei Niet-actie” willen de initiatiefnemers zoals Knack en KUL (Knack, KU Leuven, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur) en de deelnemende gemeentes, burgers doen inzien dat hun tuin een wapen kan zijn in de strijd tegen de klimaatcrisis. En ze willen aantonen dat zoiets mogelijk is  met kleine, eenvoudige ingrepen zoals ons gras anders gaan maaien. 'Vele kleine veranderingen maken een wereld van verschil.'

 

De bedenkers van de actie pakken uit met bekende inwoner van Brasschaat, nl. Herman De Bode, die in het groot prijkt in een artikel in Knack, als één van de ambassadeurs van deze actie. Herman De Bode is geen gazon-mens, zo zegt hij zelf, hij heeft wel veel met bomen en laat de bloemetjes wild en weelderig tussen zijn bomen groeien. Ook onze eigen minister van leefmilieu, Zuhal Demir, maait haar gras niet, maar laat het verwilderen. Een tuin hoeft voor haar niet afgelikt te zijn, als we de natuur en de biodiversiteit maar een handje vooruit helpen.

 

Naast burgers en bedrijven, doen al minstens 58 lokale besturen en openbare instellingen mee aan Maai Mei Niet. Voorlopige balans: al meer dan 775 hectare, of bijna 8 miljoen m², openbaar gazon blijft in mei ongemoeid.

 

 

2.Wat is nu de bedoeling  van deze actie? 

Wel door minder te maaien geef je wilde bloemen, kruiden en plantjes de kans om te groeien. En zij vormen een rijkelijk buffet voor bijen, vlinders, hommels, kevers… Allemaal essentiële bouwstenen van onze biodiversiteit.

Een altijd kortgemaaid grastapijt is juist nefast voor de biodiversiteit, want bestuivers zoals vlinders en bijen vinden er geen voedsel in. En zij spelen zo’n belangrijke rol in de korte voedselketen.

Bovendien verergert een gemillimeterd gazon de droogte, want water verdampt sneller uit de bodem wanneer het gras te kort is. Door het een tijdje langer te laten staan helpen we onze tuinen klimaatrobuust te maken, dwz meer bestand tegen de veelvuldige droogteperiodes waarmee we de laatste jaren geconfronteerd worden.

Op het einde van de maand, dat was dus afgelopen weekend op  29 en 30 mei, moet je als deelnemer het aantal bloemen tellen die er staan op een afgebakende vierkante meter. Die resultaten geef je door en KU Leuven berekent jouw nectarscore en toont aan hoe jij op één maand tijd het verschil maakte voor de biodiversiteit.

Alle beetjes tellen of je nu jouw gazon helemaal niet maait of een deel niet maait of in stroken of patronen maait, alles is welkom voor de natuur.

 

3.Wat doet Brasschaat nu, is de grote vraag?

Misschien eerst even meegeven wat we al in het verleden deden, dus voor deze maand mei.

De gemeente onderhoudt ongeveer 100 hectare grasbermen op openbaar domein. Een deel ervan onderhouden we al sinds begin jaren 90 in extensief bermbeheer d.w.z. dat het tweemaal per jaar gemaaid wordt. Sinds 2018 is dit item ook uitgewerkt in het laanboombeheersplan.  Goede voorbeelden van extensief maaibeheer zijn de bermen van de Licht Vliegwezenlaan en de Voshollei en enkele jaren geleden aangevuld met de middenberm van de Bredabaan en vorig jaar nog de graspleinen rondom de Frilinglei. Ze vult  het lijstje nog verder aan met een markant voorbeeld, namelijk het doorzicht naar de Peperbus tussen de Laarsebeek en Peperbus. Hier hebben ze aan de zijkanten grachten gegraven en zijn er hierdoor droge en natte stukken. Ook hier hebben ze ecologisch maaibeheer toegepast zodat het nu een hotspot is geworden voor kikkers, padden en salamanders.

Vlaanderen stimuleert op dit moment met de blue deal projecten die de natte natuur-functie herstellen, infiltratie bevorderen en het opslaan van water stimuleren.

 

Het invoeren van zulke (extensieve) maaitypologieën is in het verleden niet makkelijk geweest, een aantal opgestarte projecten zoals bv Guyotdreef werd na protest van bewoners terug in gewoon maaibeheer gezet. Wilde grassen en bloemen worden immers nog vaak aanzien als on-kruid en dus onverzorgd en vuil.

 

Bewoners zijn dus niet altijd mee geweest met deze nieuwe principes van maaifrequentie. We voorzien dan ook meermaals beleefdheidsstroken of zuiverheidsboorden waarmee je als gemeente aantoont dat je het onderhoud niet zomaar achterwege laat en een mooi kwaliteitsbeeld op prijs stelt.

 

Momenteel is er door de actie van ‘Maai mei niet’ een groter draagvlak, dertig jaar na de eerste opstart in Brasschaat van extensief maaibeheer.  Ook de opmaak van het klimaatplan en de bijhorende acties naar duurzaam waterbeheer en droogtebestrijding vergroten het draagvlak in de gemeente. Ze krijgen nu vaak vragen van burgers om bepaalde bermen niet meer te maaien.

 

Wat de nieuwe actie dan betreft: afgelopen maand maaiden we de grote weides in het gemeentepark in de maand mei niet:

-Het voorste gedeelte van de evenementenweide. Het achterste gedeelte werd sowieso kort gehouden voor de voetbal. Ondertussen is ook het voorste deel wel gemaaid om Circus Barones deze week te laten stationeren op de weide.

-De weide tussen kasteel en Elshoutbaan

-Doorzicht kasteel-Peperbus

In totaal was dit zo’n 6.7 ha extra voor deze actie.

 

4.Waarom slechts deze weiden en niet opeens overal? Die vraag hebben we ook al gekregen

Wel, er zijn een aantal technische beperkingen waar we rekening mee moeten houden. Momenteel wordt er gewerkt met mulchmaaiers en machines met opvang en deze machines zijn niet geschikt om te werken in langer gras. Lang gras maaien gaat ook trager vooruit en vraagt meer inzet van personeel, net in een periode  waarin het personeel ook moet ingezet worden voor ander onderhoudswerk, plantsoenen, hagen,…. Je kan  die zaken niet allemaal laten samenvallen. Dan wordt de intensiteit op 1 bepaald moment te groot. Vandaar dus de beperkte en tijdelijke uitbreiding

 

5.Hoe werd gecommuniceerd naar de burger?

Blijkbaar nog onvoldoende aan deze gemeenteraadsvraag te zien. Nochtans hebben ze  ondanks de zeer korte voorbereidingstijd heer sterk ingezet op communicatie.

Aan de weides die in mei niet gemaaid werden, zijn onmiddellijk infoborden geplaatst. Op de infoborden was de affiche te zien van de actie samen met een QR-code die doorverwees naar de Avansa-pagina. Avansa begeleidt Brasschaat in het sensibiliseren en participeren van de burgers. Ze kregen wat meer uitleg te zien over het Brasschaats engagement binnen het klimaatplan en het traject dat gaat worden opgestart rond thema’s als klimaatbestendige kernen, blauwgroene netwerken, enz…

Verder werd er gecommuniceerd via een artikel op de website Brasschaat, facebookpost, binnen de watercampagne waterchallenge@home, via de Brasschaat Film en Knack.

 

Afgelopen weekend telden ze op de drie gekozen locaties de bloemetjes en van zodra onze nectarscore berekend is, zullen ze die nog via de social media communiceren.

 

Schepen Fonteyn hoopt dat ieders inzet helpt. Onze natuur en de biodiversiteit kunnen in elk geval alle hulp van burgers gebruiken. En in ’t algemeen wordt het niet maaien positief ervaren, zeker op de oude grasvelden waar  veel kruiden en verschillende grassoorten voorkomen.

 

 

 

 

Of om het met de woorden van minister Zuhal Demir te zeggen:

”Het is de sterkte van Maai Mei Niet: het dringt niets op, maar informeert en sensibiliseert op een positieve manier.”

Brasschaat ondersteunt dus  deze actie. Maai Mei Niet sluit perfect aan bij het ecologisch beheer van de groenzones. Mensen moeten vaak overtuigd worden van het 'niets' of ‘wat minder’ doen en welke grote meerwaarde dit betekent voor onze bijen en de natuur. En hoe kunnen ze dit beter doen dan door zelf het voorbeeld te geven en hen het verschil te laten zien.

Resultaat: Nectarproductie van Brasschaat = 19.32 mg/m²  (categorie C).  Het gazon van Brasschaat voorziet elke dag nectar voor 118.331 bijen.

Raadslid Pauwels dankt schepen Fonteyn voor de uitgebreide uitleg.  Hiermee bewijst ze dat zijn punt goed begrepen is.

 

Beslissing

 

 

"Maai mei niet" een campagne opgezet om mensen met gras- en andere perken aan te moedigen niet te maaien in mei om zo bloemen en andere bloeiwijzen een kans te geven om uit te groeien. Dit mede ten voordele van insecten en vooral in het bijzonder bijen om hun overlevingskansen te verhogen. De campagne werd door het gemeentebestuur ondersteund mede door een artikel in de Parkbode Actueel in de Brasschaatse Film van 12 mei 2021.

 

Neemt kennis van de vraag van Rudi Pauwels, namens Brasschaat2012:

          Als de gemeente een campagne ondersteunt, heeft men dan zelf geen voorbeeldfunctie te vervullen? Waarom werd er dan toch gemaaid tijdens de maand mei op bepaalde gemeentelijke terreinen?

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

35 Mondelinge vraag van Rudi Pauwels over de problematiek van de bronbemaling voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels heeft het op de gemeenteraadszittingen al meermaals gehad over de problematiek van de bronbemaling. Deze problematiek manifesteerde zich alweer bij de werken aan de Lage Kaart. Bij de bronbemaling die daarvoor nodig was, werd het opgepompte water alweer in de riool geloosd. Nochtans was de Binnenkaartse beek ter hoogte van de uitgevoerde werken niet zo heel ver weg. Mits een inspanning opgelegd door het bestuur aan de aannemer had het water naar daar kunnen afgevoerd worden. De beek stond tijdens de werkzaamheden droog, misschien wel mede door de bronbemaling die plaatsvond.

 

Raadslid Pauwels vraagt zich af waarom is er geen overweging gemaakt werd om het water dat via bronbemaling opgepompt werd, bij de recente werken op de Lage Kaart, af te voeren naar de Binnenkaartse beek om alzo het water binnen Brasschaat te houden in het kader van de waterproblematiek die onze aandacht vereist?

Schepen Fonteyn dankt raadslid Pauwels voor zijn vraag. 

Ze wil vooreerst graag benadrukken dat de verzakking aan de Lage Kaart een onvoorziene omstandigheid was, die zo snel als mogelijk opgelost moest worden. Dit was m.a.w geen werk dat we in onze planning voorzien hadden.

 

Op het moment dat deze calamiteit zich voordeed, kwam het erop aan zo snel mogelijk te schakelen. Het was al heel moeilijk om een aannemer te vinden. Bovendien beschikten de aannemers die zich vrij konden maken niet altijd over het juiste pompmateriaal en was het pakken wat er op dat moment op de markt was.

Ze hebben dus moeten werken met 4 kleinere pompen in plaats van  1 of 2 grote. (en ook diesel i.p.v. elektrisch)

 

Uiteraard is er door de dienst infrastructuur overwogen en bekeken of men met het bemalingswater terecht kon in de Binnenkaartse beek. Maar zo’n lozing in de gracht kost heel wat tijd en voorbereiding. Men moet hiervoor over privéterrein gaan en daarvoor dienen dan weer ingrepen gedaan te worden en materialen besteld om de toegankelijkheid te vrijwaren van deze privéterreinen. Bovendien ging het toch om zo’n 250m die men moest overbruggen, een aanzienlijke lengte waardoor het pompdebiet zou verminderen en er nog bijkomende pompen voorzien zouden moeten worden.

Op deze manier zou kostbare tijd verloren gegaan zijn. Prioriteit was om zo snel mogelijk de Lage Kaart terug open te krijgen. En daar hebben ze zich dan ook aan gehouden.

 

In lang op voorhand geplande wegenwerken  passen ze uiteraard de duurzame principes van infiltratie of lozing in gracht (of herbruik) van bronbemalingswater toe. Er is dan voldoende tijd om uit te zoeken welke manier het meest geschikt is en ook om de nodige voorbereidingen te treffen. 

In de Voshollei zijn ze bijvoorbeeld heel secuur te werk gegaan. Men heeft er eerst een ontijzeringsinstallatie (container vol houtschaafsel) geplaatst om daarna dit ontijzerde water af te leiden naar de vijvers van Eikendaal.

Ook in toekomstige voorziene wegeniswerken zullen ze deze duurzame principes rond bronbemaling toepassen.  Minister Zuhal Demir kondigde ook pas aan hier strenger op toe te zien op de naleving van de duurzame bronbemalingsprincipes.

 

Raadslid Pauwels dankt schepen Fonteyn voor haar antwoord en ze blijven ook mee opvolgen. 

Beslissing

 

 

We hebben het op de gemeenteraadszittingen al meermaals gehad over de problematiek van de bronbemaling. Deze problematiek manifesteerde zich alweer bij de werken aan de Lage Kaart. Bij de bronbemaling die daarvoor nodig was, werd het opgepompte water alweer in de riool geloosd. Nochtans was de Binnenkaartse beek ter hoogte van de uitgevoerde werken niet zo heel ver weg. Mits een inspanning opgelegd door het bestuur aan de aannemer had het water naar daar kunnen afgevoerd worden. De beek stond tijdens de werkzaamheden droog, misschien wel mede door de bronbemaling die plaatsvond.

 

Neemt kennis van de vraag van Rudi Pauwels, namens Brasschaat2012:

          Waarom is er geen overweging gemaakt om het water dat via bronbemaling opgepompt werd, bij de recente werken op de Lage Kaart, af te voeren naar de Binnenkaartse beek om alzo het water binnen Brasschaat te houden in het kader van de waterproblematiek die onze aandacht vereist?

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

36 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Kasper Vanpoucke over de aankoop van zelftests voor Brasschaatse jeugdverenigingen.NIET GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Op 26 mei 2021 ontving het gemeentebestuur de vraag van Kasper Vanpoucke om namens Brasschaat2012 een punt toe te voegen aan de zitting van 31 mei 2021 aangaande de aankoop van zelftests voor Brasschaatse jeugdverenigingen.

 

Voor de organisatie van de zomerkampen afgelopen zomer, haalden onze jeugdverenigingen alles uit de kast. En het mag gezegd worden: onze verenigingen hebben dat schitterend aangepakt. Dit dankzij de inzet van heel wat vrijwilligers, doorheen het hele jaar, en met hulp van ons gemeentebestuur en haar jeugddienst voor een aantal praktische aspecten. Ze zorgden zo samen voor een kamp vol spel en plezier, met gelukkig erg weinig besmettingen als resultaat!

 

De situatie ziet er in de zomer van 2021 nog steeds erg precair uit. Dit eens te meer omwille van het feit dat de vaccinatiecampagne nog niet zal afgerond zijn in het bijzonder voor deze jongere leeftijdsgroepen en dat in navolging van de beperkingen voor verschillende vaccins voor burgers jonger dan 41 jaar zoals we vandaag, 26 mei, nog mochten vernemen.

 

Maar ook deze zomer verwachten de experten dat er door de nieuwe ‘varianten’ waakzaamheid zal nodig blijven bij het organiseren van zulke evenementen. Dit houdt meer risico’s in voor de zomerkampen. Kampen waar erg veel nood aan is en waar groepen vrijwilligers een jaar lang naartoe hebben gewerkt.

 

Wanneer besmettingen worden vastgesteld in de ‘kampbubbel’, riskeren ze nog steeds dat iedereen naar huis moet en het kamp afgelopen is (en misschien zelfs in quarantaine moet).

 

Als ze willen dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren een fantastisch zomerkamp beleven, moet er dus zoveel mogelijk getest worden.

 

Op federaal en Vlaams niveau is er nog discussie over het al dan niet verplicht maken van de duurdere (snel)testen. Momenteel is er in de media sprake van een ‘aanbeveling’ om zich te laten testen vooraleer op kamp te vertrekken. Een verplichting is er tot op heden niet.

 

Laat ons als gemeentelijke overheid niet wachten. Elke jeugdbeweging verdient het om zorgeloos op kamp te kunnen vertrekken. Het zal vermoedelijk onhaalbaar (én onbetaalbaar) zijn om elk kind en jongere een sneltest te laten ondergaan bij een arts. Dat beseffen we. pleit er daarom voor om voor elk Brasschaats kind dat op kamp wil met de jeugdvereniging een zelftest, die tussen 5,5 à 8 euro per stuk kost, ter beschikking te stellen. Ouders kunnen hun kind dan thuis testen op een eventuele besmetting. Zo doen we er als gemeente toch alles aan om onze Brasschaatse kinderen en jongeren zorgeloos op kamp te laten vertrekken. Dit is een heel concrete manier om als gemeente onze steun aan deze jeugdverenigingen te versterken en zo ook op een democratische en toegankelijke wijze zo veel als mogelijk onze kinderen te laten testen voor ze op kamp vertrekken.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd door raadslid Vanpoucke :

om aan het Brasschaatse schepencollege de opdracht te geven om zelftests aan te kopen voor alle Brasschaatse jeugdverenigingen die dat wensen, met het oog op maximale testing vooraleer op kamp te vertrekken. Eveneens willen we vragen om na te gaan of dit ook haalbaar is voor jongeren die op vakantie gaan met organisaties zoals Kazou en de mutualiteiten

 

Waarnemend burgemeester heeft deze voormiddag nog overleg gehad met de burgemeester van Essen.  Het is bij hen nog niet aanvaard en beslist dat er zelftesten zullen aangekocht worden. Toen hij de vraag vorige week ontving, vond hij het zelf ook wel een constructief voorstel, maar hij heeft dit toch nog eerst voor gelegd aan de veiligheidscel die wekelijks bijeen komt.  Vandaag werd dit ook voorgelegd aan de eerstelijnszone voor advies. 

 

Er werd volgende informatie ontvangen van de eerstelijnszone :

 

Een zelftest geeft een extra zekerheid.  Een negatieve test heeft een betrouwbaarheid van 80%.  Dat wil zeggen dat 1 op 5 besmette personen toch negatief testen.  Op dat moment heb je wél 4 besmettingen opgespoord die anders nog enkele dagen onopgemerkt hadden gebleven. 

Zelftesten zijn dus zeker wél belangrijk om te helpen de pandemie te bestrijden, maar kunnen een vals gevoel van veiligheid geven.

 

Zoals het woord zegt: een zelftest doe je zelf (of je partner of ouder), en geeft een informeel resultaat.  Je mag dit niet zomaar bij iemand anders doen, want dan stel je een medische handeling, en die zijn voorbehouden aan gediplomeerde zorgverstrekkers. 

Een sneltest is identiek aan een zelftest, maar wordt afgenomen door een arts (of een opgeleide toegewezen persoon onder toezicht van de arts), en geregistreerd in de centrale database.

 

Als er getest zou worden voorafgaand aan een kamp, moet men met enkele zaken rekening gehouden worden:

1.testen laat niet toe dat de kampregels veranderd worden, de draaiboeken moeten gevolgd blijven worden

2.een zelftest heeft enkel zin vlak vóór het kamp, bij het vertrek, en indien herhaald om de 48u gedurende de 1e week (of minstens 2x per week na vertrek)

3.een zelftest moet afgenomen worden alvorens de leden in contact komen met elkaar, vooraleer ze in de bubbel gaan

4.als er iemand symptomen krijgt, moet alsnog onmiddellijk een PCR-test afgenomen worden

5.testen heeft enkel zin als eenieder die in de bubbel komt, getest is.

 

In het kader van al deze opmerkingen, lijkt het hen niet nuttig dit standaard te voorzien, te meer omdat het ook niet werd opgenomen in de draaiboeken van jeugdwerk.

Ze blijven de plaats van de zelftesten in de bestrijding wel benadrukken als middel om 'veilige' sociale contacten te hebben die kortstondig zijn, of bij herhaald zelftesten (minstens 2x/week) voor voortschrijdende zekerheid.

 

Volgens het advies van de veiligheidscel is het niet nuttig om dit standaard te voorzien, ook omdat het niet voorzien werd in de draaiboeken van het jeugdwerk.

 

Schepen Van Gerven licht toe dat de verenigingen uitkijken naar de kers op de taart, hun jaarlijks kamp.  Het bestuur wil er natuurlijk alles aan doen om dit zorgeloos te laten gebeuren.  Ze heeft de laatste dagen ook echt actief nagedacht met jongeren en met de jeugddienst.  Ze zijn toen gaan kijken naar het verleden, nl. naar 2020.  Dit was een jaar dat toch nog moeilijker was aangezien het virus nog niet zo gekend was, er was nog geen vaccin,…  Het voordeel op dit moment is dat er reeds 50% van de + 18 jaar reeds gevaccineerd is.  Men zit dit jaar in een iets comfortabelere startpositie om het jeugdkampentijdperk in te stappen.  De jeugddienst had ook positieve ervaringen vorig jaar.  Wanneer er een positief geval opdook vorig jaar, werd er steeds snel en accuraat gehandeld.  Er waren nergens clusterbesmettingen.  Er werd daarom ook voorgesteld om hetzelfde als vorig jaar te hanteren.  De jeugddienst zal dit jaar ook paraat zijn om op de juiste momenten de juiste beslissingen te nemen.  Door het vals gevoel van veiligheid stond de jeugddienst ook niet achter het gebruik van zelftesten. 

 

Waarnemend Burgemeester Cools heeft medisch advies ingewonnen en schepen Van Gerven heeft advies ingewonnen bij de jeugddienst.  Ze trokken beiden dezelfde conclusie.  Het bestuur zal er voor hen zijn en gaan hen helpen / begeleiden maar ze zien niet direct de noodzaak om deze zelftesten aan te bieden. 

 

Raadslid Vanpoucke heeft nog contact gehad met de schepen in Essen en volgens haar zou het wel aangenomen zijn in de gemeenteraad.  Er bestaat een raadsbesluit dat hij ook effectief gezien heeft dus hij kan het zeker bevestigen.  De principiële goedkeuring is er en nu zullen ze daar een bevraging doen bij de verschillende verenigingen.  Volgens hem zijn we nog heel ver weg van huis aangezien minder dan 0,2% van de desbetreffende doelgroep gevaccineerd is.  Op dit moment zijn het in de ziekenhuizen ook vaak jonge mensen die binnen komen. 

 

Raadslid Vanpoucke wil de risico’s zo klein mogelijk houden en daarom doet hij dit voorstel.  Beter 1 test bij vertrek dan geen test en risico’s laten bestaan volgens hem.  De kampbubbels moeten kampbubbels blijven en verder is er geen contact met de buitenwereld.  Omwille hiervan moeten de testen niet herhaald worden om de 2 dagen.  Dit is geen aanbeveling is gesloten groepen.  Hij vindt het jammer dat dit niet wordt ondersteund vanuit het bestuur.  Dit zou echt een mogelijkheid zijn om de kampen te vrijwaren van heibel. 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt de hoofdelijke stemming van dit moment en hoopt toch steun te vinden bij de andere fracties. 

 

Raadslid Vanpoucke legt zich neer bij de stemming, dat is democratie.  Hij kan alleen maar hopen dat de kampen in de beste omstandigheden kunnen doorgaan. 

 

Voorzitter Versompel geeft nog mee dat iedereen die hoop zeker zal delen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 26 mei 2021 ontving het gemeentebestuur de vraag van Kasper Vanpoucke om namens Brasschaat2012 een punt toe te voegen aan de zitting van 31 mei 2021 aangaande de aankoop van zelftests voor Brasschaatse jeugdverenigingen.

 

Voor de organisatie van de zomerkampen afgelopen zomer, haalden onze jeugdverenigingen alles uit de kast. En het mag gezegd worden: onze verenigingen hebben dat schitterend aangepakt. Dit dankzij de inzet van heel wat vrijwilligers, doorheen het hele jaar, en met hulp van ons gemeentebestuur en haar jeugddienst voor een aantal praktische aspecten. We zorgden zo samen voor een kamp vol spel en plezier, met gelukkig erg weinig besmettingen als resultaat!

 

De situatie ziet er in de zomer van 2021 nog steeds erg precair uit. Dit eens te meer omwille van het feit dat de vaccinatiecampagne nog niet zal afgerond zijn in het bijzonder voor deze jongere leeftijdsgroepen en dat in navolging van de beperkingen voor verschillende vaccins voor burgers jonger dan 41 jaar zoals we vandaag, 26 mei, nog mochten vernemen.

 

Maar ook deze zomer verwachten de experten dat er door de nieuwe ‘varianten’ waakzaamheid zal nodig blijven bij het organiseren van zulke evenementen. Dit houdt meer risico’s in voor de zomerkampen. Kampen waar erg veel nood aan is en waar groepen vrijwilligers een jaar lang naartoe hebben gewerkt.

 

Wanneer besmettingen worden vastgesteld in de ‘kampbubbel’, riskeren we nog steeds dat iedereen naar huis moet en het kamp afgelopen is (en misschien zelfs in quarantaine moet).

 

Als we willen dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren een fantastisch zomerkamp beleven, moet er dus zoveel mogelijk getest worden.

 

Op federaal en Vlaams niveau is er nog discussie over het al dan niet verplicht maken van de duurdere (snel)testen. Momenteel is er in de media sprake van een ‘aanbeveling’ om zich te laten testen vooraleer op kamp te vertrekken. Een verplichting is er tot op heden niet.

 

Laat ons als gemeentelijke overheid niet wachten. Elke jeugdbeweging verdient het om zorgeloos op kamp te kunnen vertrekken. Het zal vermoedelijk onhaalbaar (én onbetaalbaar) zijn om elk kind en jongere een sneltest te laten ondergaan bij een arts. Dat beseffen we. Onze fractie pleit er daarom voor om voor elk Brasschaats kind dat op kamp wil met de jeugdvereniging een zelftest, die tussen 5,5 à 8 euro per stuk kost, ter beschikking te stellen. Ouders kunnen hun kind dan thuis testen op een eventuele besmetting. Zo doen we er als gemeente toch alles aan om onze Brasschaatse kinderen en jongeren zorgeloos op kamp te laten vertrekken. Dit is een heel concrete manier om als gemeente onze steun aan deze jeugdverenigingen te versterken en zo ook op een democratische en toegankelijke wijze zo veel als mogelijk onze kinderen te laten testen voor ze op kamp vertrekken.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:

          om aan het Brasschaatse schepencollege de opdracht te geven om zelftests aan te kopen voor alle Brasschaatse jeugdverenigingen die dat wensen, met het oog op maximale testing vooraleer op kamp te vertrekken. Eveneens willen we vragen om na te gaan of dit ook haalbaar is voor jongeren die op vakantie gaan met organisaties zoals Kazou en de mutualiteiten

 

Juridisch kader

Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

De financiële gevolgen zijn nog niet bekend.

 

BESLUIT:

Met 13 ja-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé), 18 neen-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel).

 

Art.1.- Er wordt niet Ingestemd met het voorstel om aan het Brasschaatse schepencollege de opdracht te geven om zelftests aan te kopen voor alle Brasschaatse jeugdverenigingen die dat wensen, met het oog op maximale testing vooraleer op kamp te vertrekken. Eveneens willen we vragen om na te gaan of dit ook haalbaar is voor jongeren die op vakantie gaan met organisaties zoals Kazou en de mutualiteiten.

 

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Overzicht punten

 

 

32 Tijdelijke oppensioenstelling wegens lichamelijke ongeschiktheid. - KENNISGENOMEN

 

Publicatiedatum: 01/07/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.