Zitting van maandag 27 november 2023

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens en Sven Simons - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Greet Verbert, Cathy Mallentjer en Lutgart Smekens - raadsleden

 

 

Goele Fonteyn verlaat de zitting, conform artikel 27 van het decreet lokaal bestuur bij de behandeling van punt 15.

Goele Fonteyn schepen  vervoegt de zitting vanaf punt 16.

Erwin Callens raadslid  verlaat de zitting vanaf punt 23.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Kwartaalverslag van het derde kwartaal van 2023. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Neemt kennis van het kwartaalrapport van het derde kwartaal van 2023 van de lokale politie van Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

2 Politiebegroting 2023. Begrotingswijziging 1 in de gewone en de buitengewone dienst. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De dienst financiën legt het ontwerp van begrotingwijziging 2023 voor.

De geraamde resultaten voor 2022 zijn vervangen door de (gunstigere) rekeninguitslag 2022, zowel in de gewone als in de buitengewone dienst.

 

Tevens worden onder andere toelagebedragen aangepast aan omzendbrief PLP62 (nog niet beschikbaar bij afronden begroting 2023 in najaar 2022).

 

In de gewone dienst werden de energiekosten verlaagd op basis van de laatst beschikbare gegevens, en werd krediet verschoven van personeels- naar werkingskosten voor externe ondersteuning ICT, bij gebrek aan voldoende ICT’ers.


Juridisch kader

Koninklijk Besluit van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie

 

Adviezen

De financiële commissie zoals bedoeld in artikel 11 van voormeld koninklijk besluit heeft gunstig advies verleend.

 

Financiële gevolgen

De gemeentelijke exploitatiebijdrage voor 2023 dient niet aangepast te worden. Het geraamd overschot in de gewone dienst (264.664 euro) kan aangewend worden voor de financiering van de begroting 2024.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-Hecht goedkeuring aan begrotingswijziging 1 (gewone en buitengewone dienst) dienstjaar 2023 van de politiezone Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

3 ANPR: Vernieuwing en upgrade netwerk, Fase 2, via RO federale overheid en samenwerkingsovereenkomst lokale Politie Antwerpen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans wil graag weten wat hier precies goedgekeurd wordt.  Artikel 1 gaat over ANPR en artikel 2 gaat over de trajectcontrole op de Sint Jobsesteenweg.  Dit werd volgens hem toelicht op de commissie en moet volgens hem vandaag niet goedgekeurd worden omdat er geen budgetten zijn.

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat AWV de trajectcontrole de eerste keer volledig financierde.  Nu de trajectcontrole stuk is, vroeg het bestuur aan AWV of zij de kosten op zich zouden nemen.  Wanneer het antwoord negatief is, zal het project ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft nog mee dat hij navraag deed met betrekking tot de kosten, maar hier heeft hij voorlopig nog geen antwoord op.  Hij zal dit op een later moment bezorgen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

Op 27 september 2021 en op 25 oktober 2021 werd respectievelijk door het college en de gemeenteraad goedkeuring gegeven tot de vernieuwing en upgrade van het ANPR netwerk Brasschaat in twee fases.

 

De investeringen worden gespreid over de periode 2021-2023. Voor 2021 werden volgende investeringen voorzien:

        het hernieuwen van 2 ANPR portalen,

        upgraden van 5 ANPR portalen,

        installatie van een nieuwe server,

        installatie van een herinschakelsysteem,

        differentieelschakelaar in 14 ANPR portalen,

        de licentiekosten voor het eerste jaar voor koppeling met het M³ platform voor de politie.

THV Proximus Trafiroad heeft voor de investeringen een offerte ingediend voor een geraamd bedrag van 120.337,94 euro btw niet inbegrepen, hetzij 145.608,91 euro btw inbegrepen.

 

In uitvoering hiervan kregen 5 ANPR portalen een upgrade en werden 4 ANPR portalen volledig vernieuwd. De aankoop van een nieuwe server werd niet uitgevoerd.

 

De gewijzigde vernieuwing en upgraden en het niet aankopen van een nieuwe server is ten gevolgen van:

        de evolutie in het ANPR landschap;

        de Federale politie - AMS niet aan de behoefte van de lokale en federale politie kan voldoen;

        de kosten van de nieuwe server en de jaarlijkse hoge licentiekosten voor de software M³ platform;

        nieuwe inzichten / samenwerkingsmogelijkheden met de lokale politie Antwerpen.

 

Voor 2023 zijn volgende investering voorzien:

        aansluiten server PZ Antwerpen,

        volledig vernieuwen TC Sint-Jobsesteenweg,

        gedeeltelijk vernieuwen TC Essensteenweg,

        gedeeltelijk vernieuwen TC Brechtsebaan.

 

Er wordt niet meer voorzien in de aankoop van een eigen server gekoppeld aan een software platform met licentiekost. Er wordt bewust gekozen om een koppeling te voorzien aan de ANPR server van de lokale politie Antwerpen gelet:

        de voorziene software performanter is en op maat is van het politiewerk;

        het geheel geïntegreerd wordt in de politietoepassing FOCUS;

        er een volledige ontzorging is m.b.t. backoffice, server & gebruikershelpdesk;

        de hardware en softwarekosten beperkter zijn dan de aanvankelijk voorgestelde oplossing in 2021.

 

Aan de wettelijke verplichting om alle ANPR-data over te maken aan de Federale politie (AMS) wordt voldaan. Het datacenter van de lokale politie Antwerpen is ISO-genormeerd qua beveiliging.

 

De kostprijs voor koppeling aan de ANPR server van de lokale politie Antwerpen wordt geraamd op 13.714,14 euro, btw inbegrepen en een jaarlijkse licentiekost van 17.147,98 euro btw inbegrepen.

 

Voor het volledig vernieuwen van de TC Sint-Jobsesteenweg, geraamd op 126.415,22 euro btw inbegrepen, wordt opnieuw naar een samenwerking gekeken met het Agentschap Wegen en Verkeer gelet het lopende protocol en de cofinanciering in 2013. Een definitief resultaat van een vernieuwde samenwerking is heden nog niet gekend. In de kosten zijn inbegrepen de volledige vernieuwing hardware, de eerste ijking van de trajectcontrole en de conformiteitskeuring.

 

Het gedeeltelijk vernieuwen van de TC Essensteenweg wordt geraamd op 118.006,31 euro, btw inbegrepen. Een cofinanciering door het Agentschap Wegen en Verkeer wordt door hen niet weerhouden. In de kosten zijn inbegrepen de volledige vernieuwing hardware (exclusief de upgrade van 2021), de eerste ijking van de trajectcontrole en de conformiteitskeuring.

 

Het gedeeltelijk vernieuwen van de TC Brechtsebaan, in samenwerking met de lokale politie Voorkempen, wordt geraamd op 12.792,70 euro, btw inbegrepen. De samenwerking en de verdeling van de kosten (volgens de breukverdeling die wordt toegepast met de reguliere kosten) blijft behouden en wordt toegepast in deze vernieuwing.

 

De werkingskosten (connectiviteit, stroom en onderhoudscontract) en de tweejaarlijkse herijkingskosten blijven ongewijzigd.

 

Bovenvermelde diensten kunnen enerzijds gebeuren via het raamovereenkomst volgens bestek 2017 R3 043 die de federale overheid sloot met de ondernemer THV Proximus-Trafiroad, Koning Albert II-laan 27 te 1030 Brussel en Proximus en anderzijds via de samenwerkingsovereenkomst met de lokale politie Antwerpen op basis van het hieronder vermelde juridisch kader.

 

Goedkeuring werd principieel verleend door het college in zijn zitting van 6 november 2023.

 

Juridisch kader

 

Artikel 234 van de nieuwe gemeentewet, ingevolge artikel 33 van de wet op de geïntegreerde politie van toepassing op de politiezone.

Artikel 7/1, 1° van de Wet op het Politieambt die in het bijzonder het gezamenlijk optreden van verschillende korpsen van lokale politie definieert.

De ministeriële omzendbrief PLP 27 van 4 november 2002 inzake intensifiëring en bevordering van de interzonale samenwerking, B.S.4 december 2002.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 43, § 4 (Opdracht in het kader van een raamovereenkomst met één enkele ondernemer), en meer bepaald artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.

Artikel 31 van de Wet op de Overheidsopdrachten van 17 juni 2016 dat een “niet geïnstitutionaliseerde horizontale samenwerking” voorziet voor dit samenwerkingsmodel zonder dat er voor deze samenwerking een marktprocedure moet worden opgezet.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

 

Werner Hoogsteyns geeft positief advies, extra toelichting in bijgevoegd document ‘Vernieuwing / upgraden ANPR netwerk 2021 - 2023 - 2024’.

 

Financiële gevolgen

 

De financiële gevolgen voor de vernieuwing van het netwerk worden geraamd op:

Kost   144.513,15 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel  330/735-60 Uitbreiding en renovatie ANPR netwerk

Budget/jaar  Investering in 2023

Krediet beschikbaar Ja, mits overdracht van onbenut budget van vorig jaar

 

De jaarlijkse werkingskosten voor het ANPR netwerk blijven ongewijzigd en worden geraamd op:

Kost  17.147,98 euro, btw inbegrepen - licentiekost server PZ Antwerpen (nieuw vanaf 2023)

  30.806 euro, btw inbegrepen - All-in onderhoudscontracten

  15.000 euro, btw inbegrepen – Elektriciteit ANPR

  12.700 euro, btw inbegrepen – Datakostennetwerk-verbindingen

  12.000 euro, btw inbegrepen/traject/2-jaarlijks - herijkingskosten

Budgetsleutel  330/140-06 Werkingskosten ANPR

Budget/jaar  Exploitatie in 2023 en de volgende jaren

Krediet beschikbaar Ja

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt verleend aan de opdracht “Vernieuwing en upgrade ANPR netwerk” via de raamovereenkomst van de federale overheid 2017 en de samenwerkingsovereenkomst met de lokale politie Antwerpen met de geraamde investeringen 2023: 144.513,2 euro btw inbegrepen.

 

Art.2.- Indien het advies van AWV voor financiering van het traject Sint-Jobsesteenweg negatief is, zal dit project opnieuw ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

4 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 23 oktober 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels heeft een vraag voor schepen Heirman.  Hij verwijst naar het dossier van Fluvius waar ook een bedrag tegenover staat.  Hij vraagt zich af of de schepen dit al heeft kunnen nakijken?

 

Schepen Heirman deed navraag bij de financieel directeur en dit zou effectief vanaf 2023 zijn.  Dit geld komt binnen via de algemene middelen.

 

Raadslid Vanpoucke wacht ook nog op 2 antwoorden.  Hij had een vraag bij punt 16 over de eredienstbudgetten.  De gemeente had de toelage nog niet gestort voor Maria Ter Heide en men zou de reden hiervoor navragen.    Het antwoord mag ook via mail bezorgd worden.

 

Schepen Heirman zal dit navragen en een terugkoppeling doen. 

 

Raadslid Vanpoucke wil graag ook nog weten waarom de Gouverneur haar goedkeuring nog niet had gegeven voor 2022. 

 

Waarnemend burgemeester licht toe dat hij hier nog geen antwoord op heeft ontvangen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 23 oktober 2023 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 23 oktober 2023 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

5 Woonmaatschappij De Voorkempen-he. Aanstelling vertegenwoordiger toewijzingsraad. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Voorzitter Versompel licht toe dat schepen Hans de vertegenwoordiger zal zijn en schepen Heirman wordt aangewezen als plaatsvervanger. 

 

Raadslid Pauwels begrijpt dat de meerderheid een voorstel doet maar zijn fractie wil raadslid Brughmans graag als plaatsvervanger naar voor brengen wegens zijn bekwaamheid in de materie. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat het college de schepen van sociale zaken wenst aan te stellen.  Als plaatsvervanger duiden ze schepen Heirman aan.  Het college blijft bij dit standpunt. 

 

Raadslid Pauwels licht toe dat zijn fractie zich hier zal onthouden. 

 

Raadslid Eeman geeft mee dat zijn fractie zich ook zal onthouden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het e-mailbericht van 25 september 2023 vraagt de sociale huisvestingsmaatschappij/ de woonmaatschappij De Voorkempen-he om een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden om deel uit te maken van de toewijzingsraad die de woonmaatschappij zal oprichten binnen het (deel)werkingsgebied.

 

Om een aanpak op maat te realiseren bij de toewijzing van sociale huurwoningen nemen de woonmaatschappijen het initiatief om een toewijzingsraadop te richten. De sociale verhuurders, lokale besturen en relevante welzijnsactoren kunnen op die manier in dialoog gaan met elkaar en afspraken maken, om een geïntegreerd en gedragen toewijzingsbeleid te realiseren.

 

In het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW) wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels sociale huur regionale en lokale accenten te leggen. Deze bepalingen worden opgenomen in een toewijzingsreglement. Hierbij wordt een grote rol toebedeeld aan de toewijzingsraad. De toewijzingsraad kan onder bepaalde voorwaarden passende maatregelen uitwerken in een toewijzingsreglement voor het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt. Hierdoor kan maximaal rekening worden gehouden met de specifieke noden.

 

Het BVCW bepaalt dat het in twee gevallen verantwoord is passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement, waar men kan afwijken van de standaardtoewijzingsregels. Een eigen toewijzingsbeleid kan worden ontwikkeld als men rekening wil houden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurders of met de woonbehoeftigheid van specifieke doelgroepen. De opmaak van een  toewijzingsreglement dient tot stand te komen in nauw overleg met alle relevante lokale (huisvestings- en welzijns-)actoren. De toewijzingsraad van het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij speelt hierin de trekkersrol en is verantwoordelijk voor de opmaak van een ontwerp van het toewijzingsreglement. Het BVCW biedt op die manier de kans om een dynamiek te scheppen waarin kan worden gestreefd naar een regionaal gedragen en geïntegreerd toewijzingsbeleid.

Alle gemeenten in het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad. Relevante huisvestings- en welzijnsactoren kunnen zichzelf aanmelden om deel uit te maken van de toewijzingsraad als ze actief zijn in het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij. Als er geen consensus is over de samenstelling van de toewijzingsraad, beslist de woonmaatschappij over de samenstelling, waarbij ze rekening houdt met een evenwichtige samenstelling van de toewijzingsraad. De toezichthouder kan optreden wanneer de toewijzingsraad onvoldoende evenwichtig wordt samengesteld.

 

De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht. Dit wordt geregeld in artikel 6.23 van het BVCW.

 

Beleidsmatige opdracht

De toewijzingsraad stelt een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin kunnen bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen worden opgenomen. De leden van de toewijzingsraad streven hierbij naar consensus. Als er geen consensus is, kunnen de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen beslissen.

Voor het opnemen van een bepaling over de langdurige woonbinding met het (deel)werkingsgebied is in ieder geval consensus tussen de gemeenten van het (deel)werkingsgebied vereist.

 

Operationele opdracht

De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen. De toewijzingsraad kan afspraken maken over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders. Deze afspraken worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.

 

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur.

Statuten sociale huisvestingsmaatschappij/de woonmaatschappij De Voorkempen-he.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 25 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Anne Van Aperen, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens en Sven Simons), 5 onthoudingen (Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).

 

Art.1.- Karina Hans wordt aangeduid als vertegenwoordiger, met als plaatsvervanger Bruno Heirman, in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij binnen het werkingsgebied.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

6 Intergemeentelijke samenwerking Pontes. Buitengewone algemene vergadering van donderdag 14 december 2023. Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Callens wordt aangeduid als vertegenwoordiger en raadslid Heughebaert als plaatsvervanger. 

 

Raadslid Callens vraagt aan raadslid Pauwels of hij de ontvangen informatie zelf verspreid binnen zijn fractie? 

 

Raadslid Pauwels bevestigt dit. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De intergemeentelijke vereniging PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor een buitengewone algemene vergadering op 14 december 2023. Het betreft een buitengewone algemene vergadering waarop de goedkeuring van de beleidsnota en het budget voor 2024 staan geagendeerd.

 

De gemeente Brasschaat is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

In zitting van 25 februari 2019 werd Erwin Callens aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger met als plaatsvervanger Dieter Heughebaert.

 

 

Juridisch kader

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het laatste trimester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die beraadslaagt over de strategie en de begroting voor het volgende werkingsjaar.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- keurt de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 14 december 2023 goed. Deze agenda ziet er als volgt uit ziet:

1. Algemene vergadering: verslag 15 juni 2023 – goedkeuring

2. Beleid: beleidsnota 2024 – goedkeuring

3. Financiën: budget 2024 – goedkeuring

4. Algemeen: actuele dossiers – toelichting

5. Varia en rondvraag

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Erwin Callens of plaatsvervanger Dieter Heughebaert, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 14 december 2023 wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

7 Dienstverlenende vereniging Cipal. Uitnodiging algemene vergadering van 14 december 2023 en bevestiging het mandaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg “Cipal”).

 

Met het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 werd Erwin Callens aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal.

 

De gemeente ontving de oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 met de volgende agendapunten:
 

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers
  2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2024
  3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Gelet op de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering;

Gelet op de voorstellen van de raad van bestuur van Cipal;

 

Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Juridisch kader

Statuten van Cipal

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 goedgekeurd.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Erwin Callens met als plaatsvervanger Bart Thijs, wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art.3.- Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

8 Igean dienstverlening. Buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van Cauwelaert wordt voorgesteld als vertegenwoordiger en raadslid Beyers als plaatsvervanger. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Algemeen

Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.

Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de jaarvergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de jaarvergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, in het kader van de oprichting van een zelfstandige groepering. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 25.01.2021.

Op de jaarvergadering van 25.06.2021 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23.11.2021.

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 35 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

De raad van bestuur van 18.10.2023 heeft haar goedkeuring gehecht aan nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024 evenals aan de begroting 2024. De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.

 

Benoemen bestuurder - raad van bestuur

Artikel 431 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat IGEAN dienstverlening naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

 

Koen Volckaerts, burgemeester Hove, heeft ontslag genomen als schepen en als gemeenteraadslid waardoor hij ook geen lid meer is van de raad van bestuur.

De gemeenteraad van Hove heeft in zitting van 26.09.2023 Lenn De Cleene voorgedragen als kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening.

De benoeming van deze bestuurder wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering van 20.12.2023.

 

Aanvaarden toetreding IVEBICA

Met het besluit van de raad van bestuur van 6.09.2023 drukt IVEBICA de wens uit om toe te treden tot IGEAN dienstverlening.

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door IVEBICA. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan IVEBICA 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro. 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden

 

Uitnodiging buitengewone algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 18.10.2023 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 20.12.2023 om 19 u met volgende dagorde:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024

2. goedkeuren van de begroting 2024

3. benoemen bestuurder

4. aanvaarden van toetreding IVEBICA.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 20.10.2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 20.12.2023 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

1. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

2. de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 18.10.2023

3. de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2024.

 

Vertegenwoordiger en mandaat buitengewone algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met met het besluit van 25 februari 2019 de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid.

Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Statuten van Igean dienstverlening.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 20 december 2023 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024

2. goedkeuren van de begroting 2024

3. benoemen bestuurder

4. aanvaarden van toetreding IVEBICA.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente Joris Van Cauwelaert met als plaatsvervanger Karin Beyers, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 20 december 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

9 Igean milieu en veiligheid. Buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van Cauwelaert wordt voorgesteld als vertegenwoordiger en raadslid Beyers als plaatsvervanger. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de jaarvergadering van 25.06.2021 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23.11.2021.

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 36 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

 

De raad van bestuur van 18.10.2023 heeft haar goedkeuring gehecht aan nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024 evenals aan de begroting 2024. De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.

 

Nota innovatiefonds – bepalen bijdrage

Artikel 14 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt het principe om een innovatiefonds op te richten. Dit innovatiefonds moet de vereniging in staat stellen innovatieve activiteiten, taken en projecten voor de deelnemers te onderzoeken, voor te bereiden, uit te werken en op te starten.

Op voorstel van de raad van bestuur vraagt de algemene vergadering aan de deelnemers een bijdrage in het innovatiefonds.

Om de continuïteit van de innovatieve projecten te garanderen, wordt voorgesteld om in 2024 opnieuw een bijdrage te vragen aan alle deelnemers en deze net zoals in de voorgaande jaren te koppelen aan de omzet met een bijdrage van 0,5%.

Een korte nota over de activiteiten 2023 in het kader van het innovatiefonds is als bijlage gevoegd.

De buitengewone algemene vergadering keurt het voorstel van de raad van bestuur goed.

 

Benoemen bestuurder met raadgevende stem

Artikel 431 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat IGEAN milieu & veiligheid naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

Overeenkomstig artikel 440 van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur eveneens worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem.

De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en die in dalende volgorde de volgende zijn:

1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur

2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad

3. de jongste kandidaat.

Alle door de gemeenten voorgedragen kandidaat-bestuurders met raadgevende stem worden op basis van voormelde criteria per regio gerangschikt. In uitvoering van artikel 16§2 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid heeft de buitengewone algemene vergadering van 20.03.2019 akte genomen van de per regio best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem en deze effectief aangeduid, zoals aangepast door de algemene vergadering van 25.06.2021.

 

Met het overlijden van Guy Van den Broek, bestuurder met raadgevende stem regio noord, wordt de initiële rangschikking voor deze regio hernomen op basis waarvan Ludwig Anthonissen, gemeente Brecht, de best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem is.

De raad van bestuur heeft in zitting van 13.09.2023 beslist de aanduiding van Ludwig Anthonissen, gemeente Brecht – regio noord, als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem voor te leggen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 20.12.2023.

 

Aanvaarden toetreding IVEBICA

Met het besluit van de raad van bestuur van 6.09.2023 drukt IVEBICA de wens uit om toe te treden tot IGEAN dienstverlening.

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door IVEBICA. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan IVEBICA 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro. 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden

 

Benoemen van een lid van het adviescomité

Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

Met de beslissing van 8.06.2023 stelt het OCMW Boom mevrouw Inge De Ridder voor als lid voor het adviescomité veiligheid.

Met de beslissing van 6.09.2023 stelt de raad van bestuur van IVEBICA de heer Eddy Soetwey voor als lid voor het adviescomité veiligheid.

De benoeming van deze leden wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

 

Uitnodiging buitengewone algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 18.10.2023 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 20.12.2023 om 19 u met volgende dagorde:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024

2. goedkeuren van de begroting 2024

3. innovatiefonds – bepalen bijdrage 2024

4. aanduiden bestuurder met raadgevende stem

5. toetreding aanvaarden van IVEBICA

6. benoemen leden adviescomités.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 20.10.2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 20.12.2023 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

1. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

2. de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 18.10.2023

3. de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2024

4. de nota over het innovatiefonds.

 

Vertegenwoordiger en mandaat buitengewone algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid.

Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 20 december 2023 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024

2. goedkeuren van de begroting 2024

3. innovatiefonds – bepalen bijdrage 2024

4. aanduiden bestuurder met raadgevende stem

5. toetreding aanvaarden van IVEBICA

6. benoemen leden adviescomités.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente Joris Van Cauwelaert met als plaatsvervanger Walter Vermeulen, die met het besluit van 25 februari 2019 werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 20 december 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

10 Pidpa. Buitengewone algemene vergadering van 15 december 2023. Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans verwijst naar de uitgebreide toelichting van Pidpa op de algemene commissie. 

Deze toelichting werd niet fysiek gegeven en dat was niet ideaal volgens haar voor zo’n dossier.  Op deze manier was het moeilijk om te volgen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat het beter zou zijn geweest wanneer zij hun toelichting fysiek zouden gegeven hebben.  Zij zullen hier in de toekomst over waken. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Voorafgaandelijk

Pidpa en water-link zijn opdrachthoudende verenigingen in de zin van het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur. Als opdrachthoudende verenigingen hebben zij beide van verschillende gemeenten uit de Provincie Antwerpen (met inbegrip van de gemeente Brasschaat) opdrachten gekregen inzake watervoorziening en watersanering op het grondgebied van de aangesloten gemeenten en voeren zij meer in het algemeen taken uit die kaderen in het integraal waterbeleid.

Op 16 juni 2023 resp. 5 september 2023 hebben de algemene vergaderingen van Pidpa resp. water-link hun principiële goedkeuring gegeven aan een Transactie bestaande uit de inkanteling van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa in het huidige water-link en de watersaneringsactiviteit van beide entiteiten in het huidige Pidpa. Daarnaast hebben zij de voor de Transactie vereiste besluiten, die behoren tot hun respectievelijke bevoegdheden, goedgekeurd. In het kader daarvan werd ook een nieuwe tekst van de statuten aangenomen.

Met het oog op de deelname aan deze algemene vergaderingen en de Transactie heeft ook de gemeenteraad de principes van de Transactie, met inbegrip van de verschillende afzonderlijke tussenstappen, goedgekeurd.

 

Naamswijziging

In aanloop naar de definitieve inwerkingtreding van de fusie, stelt de raad van bestuur nog een beperkte wijziging aan de statuten van Pidpa voor.

Het gaat met name om de wijziging van de juridische benaming van “Pidpa” naar “Adelta.Rio”. De raad van bestuur van Pidpa heeft besloten om de juridische benaming meteen mee aan te passen aan de nieuwe commerciële benaming. Op die manier kan de rioleringstak van het nieuwe fusiebedrijf ook echt van start onder haar nieuwe identiteit.

De betrokken wijziging vereist een wijziging van de statuten van de vereniging, aangezien de juridische benaming een decretaal verplichte melding betreft.

 

Beschikbaar maken van balansposten voor uitkering

Daarnaast wordt voorgesteld aan de algemene vergadering van Pidpa om nog bepaalde balansposten beschikbaar te maken voor uitkering.

In het kader van de voorgenomen transactie zal de inkanteling van de watervoorzieningsactiviteiten van Pidpa in water-link in eerste instantie door Pidpa zelf gebeuren. Pidpa zal aandelen in water-link ontvangen. Vervolgens zal Pidpa deze aandelen in natura uitkeren aan haar deelnemers, zodat zij rechtstreeks participeren in water-link.

De uitkering van deze aandelen veronderstelt dat de onderliggende eigenvermogensposten uitkeerbaar zijn. Bij de voorbereiding van deze transactiestappen werd vastgesteld dat bepaalde van de aan de watervoorzieningsactiviteit gerelateerde eigenvermogensposten op heden ‘onbeschikbaar’ zijn en aldus niet voor uitkering vatbaar zijn. Bijgevolg zullen nog een aantal posten van het eigen vermogen ‘beschikbaar’ moeten gemaakt voor uitkering om de uitkering van de aandelen water-link aan de Pidpa-deelnemers mogelijk te maken.

 

Meer concreet zullen aan de buitengewone algemene vergadering de volgende overboekingen ter goedkeuring worden voorgelegd:

        Overboeking van de in het verleden gedane inbrengen in kapitaal m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 99.997,50 naar een beschikbare eigenvermogensrekening;

        Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 9.999,75 naar een beschikbare eigenvermogensrekening;

        Overboeking van de in het verleden aangelegde overige onbeschikbare reserves m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 204.479.962,47 naar een beschikbare eigenvermogensrekening.

Elk van deze overboekingen heeft slechts betrekking op de eigenvermogensposten van de watervoorzieningsactiviteit en niet op die van de rioleringsactiviteit.

 

Ontslag en benoeming van bestuurders

In de huidige vooropgestelde timing zouden de verschillende tussenstappen van de fusie Pidpa – water-link in de loop van 31 december 2023 in werking treden. Dat geldt ook voor de statutenwijzigingen waartoe de algemene vergaderingen van de beide verenigingen eerder hebben besloten, en in het bijzonder de bepalingen die de samenstelling van de raad van bestuur (incl. de bindende voordrachtrechten) regelen.

Als gevolg van de inwerkingtreding van de fusie Pidpa – water-link zullen de raden van bestuur van Pidpa en water-link niet meer zijn samengesteld conform de bepalingen van de nieuw goedgekeurde statuten.

Bijgevolg zal aan de respectievelijke algemene vergaderingen van beide verenigingen (de kennisname van) het ontslag van alle huidige bestuurders van de verenigingen worden voorgelegd. Tevens zullen de buitengewone algemene vergaderingen moeten overgaan tot benoeming van de nieuwe bestuurders conform de voordrachtregelingen voorzien in de op 16 juni 2023 resp. 5 september 2023 goedgekeurde statutenwijzigingen. Deze besluiten dienen in werking te treden onmiddellijk volgend op de inwerkingtreding van de fusie tussen Pidpa en water-link.

Met het oog op de benoeming van de nieuwe bestuurders zullen de gemeentelijke deelnemers die met ingang van de fusie zullen participeren in Pidpa/Adelta.Rio, voorafgaand aan de algemene vergadering de nodige voordrachten moeten doen overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 15 van de statuten van Pidpa/Adelta.Rio.

 

Begroting 2024

Overeenkomstig artikel 432, laatste lid van het Decreet Lokaal Bestuur dienen opdrachthoudende verenigingen ten minste één buitengewone algemene vergadering te beleggen. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van die vergadering.

Naast de agendapunten die betrekking hebben op de fusie tussen Pidpa en water-link, zal eveneens de begroting voor 2024 van Pidpa worden besproken.

 

Buitengewone algemene vergadering

In dit verband heeft Pidpa een buitengewone algemene vergadering samengeroepen op 15 december 2023 te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen met volgende agendapunten:

  1.  Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden;
  2. Algemene toelichting stand van zaken transactie;
  3. Wijziging van de benaming naar “Adelta.Rio”;
  4. Beschikbaar maken van de statutair onbeschikbare eigenvermogenspost die overeenstemt met het voormalige vaste gedeelte van het kapitaal verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 99.997,50 euro;
  5. Beschikbaar maken van de statutair onbeschikbare reservepost die overeenstemt met de voormalige wettelijke reserve verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 9.999,75 euro;
  6. Beschikbaar maken van de onbeschikbare reserve die betrekking heeft op de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 204.479.962,47 euro;
  7. Kennisname van het ontslag van alle bestuurders met ingang van 1 januari 2024;
  8. Benoeming van nieuwe bestuurders met ingang van 1 januari 2024;
  9. Begroting 2024;
  10. Varia;
  11. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

Op 14 september 2023 heeft Pidpa aan de gemeente Brasschaat een schrijven bezorgd van de voorgestelde statutenwijziging en het beschikbaar maken van bepaalde balansposten, samen met een toelichting bij deze wijzigingen.

Samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van Pidpa, ontving de gemeente Brasschaat eveneens een kopie van de begroting voor 2024 en een toelichtende nota in dat verband. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden.

 

Op [DATUM] 2023 heeft water-link aan de gemeente een schrijven bezorgd waarin zij de voordrachtregels voor de bestuursmandaten toelicht en de gemeente Brasschaat uitnodigt de algemene vergadering van water-link in dat kader bij te wonen.

 

 

Juridisch kader

Artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd.

Artikel 432, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Artikel 432, laatste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat nog opdrachthoudende verenigingen nog minstens één buitengewone algemene vergadering dienen te beleggen in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar te bespreken. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van die vergadering.

Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 met bijhorende agenda en stukken.

 

Art.2.- neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.

 

Art.3.- De gemeenteraad besluit zich aan te sluiten bij de gezamenlijke voordracht van alle bestuurders van hun arrondissement.

 

Art.4.- keurt de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.

 

Art.5.- keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.

 

Art.6.- keurt goed om Walter Vermeulen, gemeenteraadslid, aan te duiden als afgevaardigde op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa, met als plaatsvervanger Bart Thijs, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Art.7.- geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.

 

Art.8.- Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

11 Water-link (Adelta). Voordracht bestuurder op algemene vergadering van 14 december 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Er wordt verwezen naar de besluiten van de gemeenteraad waarbij goedkeuring wordt gehecht aan de Transactie tussen Pidpa en Water-link, inbegrepen de nieuwe statuten van Water-link/Adelta.

 

Op de algemene vergadering van Water-link/Adelta dd. 14 december 2023 staat in het kader van deze Transactie de wedersamenstelling van de raad van bestuur geagendeerd.

 

Aangezien de Gemeente per 1 januari 2024 deelnemer wordt in Adelta, evenzeer ten gevolge van de Transactie, heeft zij van Water-link/Adelta per brief van 8 november 2023 de uitnodiging ontvangen om een bestuurder voor te dragen om per 1 januari 2024 te zetelen in de raad van bestuur van Adelta. Daarnaast wordt de Gemeente uitgenodigd om een waarnemer te laten deelnemen aan de algemene vergadering van 14 december a.s.

 

Het goed te keuren artikel 15 van de statuten van Adelta voorziet in dat verband het volgende:

 

“De Raad van Bestuur bestaat uit vijftien (15) leden, waarvan maximum twee derden (2/3) van hetzelfde geslacht is. De samenstelling ervan is als volgt:

        7 bestuurders worden benoemd op voordracht van de Stad Antwerpen;

        3 bestuurders worden benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Antwerpen (uitgezonderd de Stad Antwerpen);

        2 bestuurders worden benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Mechelen;

        3 bestuurders worden benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Turnhout.

Minstens één bestuurder wordt benoemd op voordracht van één of meerdere gemeenten behorende tot de helft van de gemeentelijke deelnemers met het laagste bevolkingsaantal.

In de Raad van Bestuur zetelen geen onafhankelijke bestuurders.”

Hierbij gelden de volgende regels:

        maximum twee derden (2/3) van de leden van de raad van bestuur mag van hetzelfde geslacht zijn (art. 434, §1 Decreet Lokaal Bestuur); en

        minstens één bestuurder moet worden benoemd op voordracht van één of meerdere gemeenten behorende tot de helft van de gemeentelijke deelnemers met het laagste bevolkingsaantal (artikel 15 statuten Adelta). Hiermee worden de deelnemende gemeenten per 1 januari 2024 bedoeld, dus m.i.v. de Gemeente.

 

De Stad Antwerpen kan  7 bestuurders voordragen. Alle andere steden en gemeenten kunnen ervoor kiezen zelf één of meerdere individuele voordrachten te doen, of afstemmen met andere deelnemers om een gezamenlijke voordracht te doen voor het arrondissement waartoe ze behoren.

Indien de Gemeente geen voordracht doet, wordt zij geacht zich aan te sluiten bij de voordrachten gedaan door de andere steden en gemeenten van het arrondissement waartoe de Gemeente behoort.

 

Juridisch kader

Artikel 41, tweede lid, 4° en artikel 434, §2 Decreet Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- besluit geen bestuurder voor te dragen in Water-link (Adelta) en zich aan te sluiten bij de voordrachten gedaan door de andere steden en gemeenten in het arrondissement van de Gemeente.

 

Art.2.- Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze onverwijld ter kennis aan Water-link, Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

12 Fluvius. Uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van 13 december 2023. Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente Brasschaat is voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 9 oktober 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Antwerpen die op 13 december 2023 plaatsheeft in het Lindner Hotel, Lange Kievitstraat 125 te 2018 Antwerpen.

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 9 oktober 2023 overgemaakt.

 

Met het aangetekend schrijven van 31 oktober 2023 werden bijkomende agendastukken bezorgd.

 

Juridisch kader

artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene Vergadering.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 13 december 2023:

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2024.
  1. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.
  2. Aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
  3. Statutaire benoemingen.
  4. Statutaire mededelingen.

 

Art.2.- De vertegenwoordiger van de gemeente, Walter Vermeulen met als plaatsvervanger Bart Thijs, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 13 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art.3.- Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vere­niging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

13 TMVS. Uitnodigiging buitengewone algemene vergadering van 12 december 2023. Goedkeuring agendapunten en bevestiging mandaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente Brasschaat is aangesloten is bij TMVS dv.

 

De oproepingsbrief voor de Buitengewone Algemene Vergadering van TMVS dv op 12 december 2023, waarin de agenda werd meegedeeld werd bezorgd.

 

Op 6 november 2023 stuurde TMVS een nazending met aangepast agendapunt 5 'Statutaire benoemingen'.

 

Juridisch kader

De statuten van TMVS dv.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-Hecht goedkeuring aan alle punten op de agenda (inclusief de agendapunten met betrekking tot de statutenwijziging) van de Buitengewone Algemene Vergadering TMVS dv van 12 december 2023 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

  1. Wijziging van vermogen
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
  3. Evaluatie 2023, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2024 (cfr. artikel 432 Decreet over het Lokaal Bestuur)
  4. Begroting 2024 (cfr. artikel 432 Decreet over het Lokaal Bestuur)
  5. Statutaire benoemingen
  6. Statutenwijziging

6.1. Toelichtende nota bij de statutenwijziging met artikelsgewijze bespreking

6.2. Nieuwe tekst van de statuten

  1. Overboeking van het (oorspronkelijk) vast kapitaal (rekening 111 Onbeschikbare inbreng buiten het kapitaal) naar een beschikbare eigenvermogensrekening
  2. Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves (rekening 1311 Statutair onbeschikbare reserves) naar een beschikbare eigenvermogensrekening
  3. Volmachten

      Varia

 

Art.2.- De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger, met name de heer Bruno Heirman, op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Buitengewone Algemene Vergadering van TMVS dv vastgesteld op 12 december 2023, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Algemene Vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

14 Eredienstinstellingen. Budgetten 2024. Kennisneming. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke verwijst naar punt 14 – exploitatie,  bijdrage aan centrale VPKB en het district is met 810 euro verhoogd ten aanzien van het meerjarenplan.  Hij vraagt zich af wat het district is en het centrale VPKB? 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat VPKB de Verenigde Protestantse Kerk in België is.  Het gaat hier over de Olijftak.  Het district lijkt hem het geheel. 

Raadslid Vanpoucke vraagt zich af of het kan dat er lokale middelen van Brasschaat worden doorgeschoven naar een groter echelon?  Op deze manier zouden we bijdragen aan het financieren van een bovenlokale instantie.  Dit is volgens hem ook niet wettelijk. 

 

Waarnemend burgemeester Cools zal dit nakijken maar hij verwijst ook naar parochie-eenheden die mekaar overschrijden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De protestantse kerkgemeente de Olijftak heeft via Religiosoft het budget 2024 ingediend

 

Juridisch kader

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erediensten (hoofdstuk III afdeling 2 inzake het budget).
Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten.
De budgetten waarin de gemeentelijke tussenkomsten niet hoger zijn dan voorzien in het goedgekeurde meerjarenplan, worden voor kennisneming voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

De financiële kosten worden geraamd op

Kost

7.290,00 euro,

Budgetsleutel

0790/66400000 Investeringssubsidies eredienstinstellingen

Budget/jaar

Investeringsbudget 2024

Krediet beschikbaar

Ja.

Visum financieel directeur

Te verlenen vóór goedkeuring door de gemeenteraad van de concrete aanvraagdossiers voor investeringssubsidies

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van het budget 2024 van navermelde eredienstinstelling:

 

Protestantse kerkgemeente de Olijftak
Geen exploitatietussenkomst; investeringstussenkomst van 7.290,00 euro (zoals voorzien in het meerjarenplan).

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

15 Kerkfabriek Heilige Familie Kaart.  Afsluiting project nevenbestemming kerk en wederingebruikname kerk. Goedkeuring investeringstoelage. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts doet volgende tussenkomst :

 

“Collega’s,

De mensen van de kerkfabriek hebben ons allemaal uitgenodigd voor een toelichting vorige week en het valt te betreuren dat niemand van de meerderheid nog maar de moeite deed om nog maar eens te gaan luisteren. Partijtucht wellicht of desinteresse van de gemeenteraadsleden van de meerderheid, ik weet niet wat ik erger moet vinden.

Uiteraard kregen wij daar een verhaal met een wrange nasmaak te horen dat mij doet vrezen dat wij, gemeenteraadsleden van meerderheid en oppositie - hoewel de politieke meningen kunnen verschillen over het al dan niet steunen van een project – niet het juiste beeld voorgeschoteld hebben gekregen op de gemeenteraad van juni.

Wat er ook van zij. Het gemeentebestuur liet de kerkfabriek een project aanvatten dat het zelf in den beginne toejuichte. Daarna hing het project al gauw tussen hangen en wurgen. Het gemeentebestuur nam een aantal risico’s in ogenschouw die wellicht geen risico’s waren, het gemeentebestuur onderschatte in haar voorstelling inkomsten, het gemeentebestuur liet de kerkfabriek niet aan het woord. Het gemeentebestuur liet het te lang aanslepen alvorens de stekker uit te trekken.

Concreet wordt nu evenwel gevraagd om gedane kosten te compenseren én mee de kosten te dragen van de heringebruikname van de kerk en de kleine renovaties die daarvoor nodig zijn. Voor dat laatste luik wordt een minimale kost van 117.000 euro voorzien en gevraagd, maar het gemeentebestuur is van plan om daarvoor slechts voor 20.000 euro in tussen te komen. De vraag die de kerkfabriek luidop stelt, is waarom 20.000 euro en geen 5 euro of 50.000 euro of 117.000 euro? Wat is de motivering?

Overigens zit die 117.000 euro aan kleinere renovatiekosten zoals een lekkend dak of de vervanging van elektriciteitsinstallaties, vervat in het meerjarenplan van de kerkfabriek. Het is dus geen extra geld dat men nú komt vragen, maar waarvan het gemeentebestuur wist dat het eraan kwam. Wij stellen voor alsnog deze 117.000 euro vrij te maken. Het alternatief is dat men later voor veel grotere kosten zal komen te staan bij een volledige renovatie van een historische kerk, helaas zonder nevenbestemming met eigen inkomsten, in een historische wijk. Tenzij men hier en nu voor bewuste verkrotting kiest, dan moet men dat uiteraard ook zeggen.”

 

Raadslid Brughmans licht toe dat zijn fractie zich in hoofdzaak aansluit bij de tussenkomst van raadslid Hoegaerts als het gaat over de vraag om toch de volledige subsidie, nl. 117 000 euro toe te kennen om de kerk in gebruik te nemen.  Hij vindt het niet kunnen dat een gevoelig dossier zoals dit niet op voorhand werd toegelicht op een algemene commissie.  Hij betreurt dit aangezien het een belangrijk project is met enige impact.  Dit project heeft al een heel traject achter de rug.  Hij verwijst hier ook graag naar de werkwijze destijds bij het scholenproject Kaart.  Hij wil graag weten waarom het college nu een voorstelling doet van 20 000 euro? 

 

Raadslid Vanpoucke wil ook graag weten waarom het precies 20 000 euro is en geen ander bedrag.  Hij verwacht een motivatie van het bestuur.  Ook zijn fractie betreurt het dat er geen toelichting werd gegeven op de algemene commissie aangezien dit een gevoelig dossier is.  Hij vindt het nog steeds jammer dat de nevenbestemming niet kan doorgaan. 

 

Raadslid Eeman vindt het jammer dat de mensen van de kerkfabriek geweigerd zijn om naar de algemene commissie te komen.  Ook hij wil hier graag een antwoord op hebben.  Hij stelt voor om 117 000 euro te vergoeden in plaats van 20 000 euro.  Hij had ook graag een motivatie waarom men voor 20 000 euro kiest. 

 

Schepen Heirman  licht toe dat het hier zeker niet om desinteresse gaat.  Hij vindt het jammer dat raadslid Hoegaerts met een wrange nasmaak blijft zitten omdat de stekker er werd uitgetrokken omdat het project veel te duur is.  Initieel was het een project van 2,1 miljoen euro waarvan ze 1,3 miljoen moesten lenen en 1,5 miljoen voor moesten terug betalen.  Nu gaat het om een project van 2,9 miljoen euro waarvan ze 2,2 miljoen moeten lenen en 3,7 miljoen moeten terugbetalen.  Dit is het grote probleem.  De mensen van de kerkfabriek kijken volgens hem altijd alleen maar door hun bril. 

 

Schepen Heirman licht toe dat ze vele malen hebben samen gezeten met de mensen van de kerkfabriek.  Ze hebben op de presentatie van de gemeente geen opmerkingen gegeven maar zelf een beperkte presentatie gebracht bij het toelichtingsmoment.  Bij de huidige cijfers zit er een serieuze kost voor de gemeente aan vast en dit was in 2019 niet het geval.  Destijds moesten ze een 53 000 euro terugbetalen per jaar en konden ze dit min of meer dicht fietsen met huurinkomsten.  Op dit moment is de kostprijs 123 000 euro per maand.  In het beste geval gaat de kerkfabriek een 60 000 – 70 000 euro trekken van de 123 000 euro door huurgelden, subsidies van allerhande overheden,…  De gemeente moet het gat dicht fietsen.  Het project zoals het nu voorligt is volgens schepen Heirman niet haalbaar omdat het veel te duur is.  Voor de inkomsten houdt de kerkfabriek altijd rekening met de “best case scenario”.  Vanuit het bestuur werden er een aantal realistische voorstellen gedaan maar ze zijn er niet op ingegaan. 

 

Schepen Heirman licht toe dat ze er een forfait van 20 000 euro opgeplakt hebben.  Het bestuur en iedereen moet zuinig omgaan met z’n geld dus de kerkfabriek moet dat volgens hem ook doen.  Met moet dit geld gebruiken voor de meest noodzakelijke kosten.  Verdere grote werken dient men mee op te nemen in de meerjarenplanning.  Deze planning wordt in 2025 opgemaakt. 

Schepen Heirman kijkt uit naar het nieuwe kerkenplan in 2025. Met de 20 000 euro kunnen ze nu de meest noodzakelijke werken uitvoeren.  Hij weet niet wat de verdere toekomst van deze kerk zal brengen. 

 

Raadslid Brughmans stelt dat zijn fractie geen vertrouwen heeft in het college in dit dossier.  Andere projecten worden uitgebreid toegelicht en dit project werd niet toegelicht volgens hem.  Hij las dat er nog gesprekken waren tussen het college, de kerkfabriek en de financieel beheerder.  Hij heeft de indruk dat daar andere getallen werden besproken dan op de gemeenteraad.  Men mag niet vergeten dat de gemeente wettelijke verplichtingen heeft ten opzichte van kerkfabrieken.  De kerkfabriek is een ondergeschikt, openbaar bestuur.  De gemeente is verplicht om de leninglast te dekken.  Raadslid Brughmans verwacht echt een verantwoording over het feit dat er maar 20 000 euro voorzien wordt. 

 

Schepen Heirman licht toe dat de verplichting er is in het kader van erediensten. Als dat in de toekomst effectief zal blijken, zal het bestuur haar verplichtingen nakomen. 

 

Raadslid Hoegaerts stelt vast dat schepen Heirman nu in zijn antwoord wel het principe van geconventioneerde huur meeneemt en wanneer gezegd wordt dat de kerkfabriek een best case scenario voorschotelde, is dat niet zo vermits zij bijvoorbeeld mogelijke inkomsten uit het gebruik van de kerk als polyvalente ruimte niet meerekenden. 

 

Schepen Heirman bevestigt nogmaals dat de totale projectkost gewoon te duur is. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat ze in het verleden reeds met tekorten kampten.  Het was de bedoeling om de exploitatietekorten weg te werken met deze nevenbestemming.  Op deze manier zou de gemeente dan niet meer hoeven bijpassen.  In het oorspronkelijke plan was dit effectief ook zo.  De toelage van 354 000 euro was bestemd voor deze nevenbestemming.  In plaats van de exploitatiekost weg te werken zou er nu nog een grotere kost zijn en daardoor stelde de gemeente dat het project te duur is en niet realiseerbaar.  Het financieel rapport werd toegelicht aan de gemeenteraad.

 

Raadslid Hoegaerts begrijpt dat het een politieke beslissing is om het project niet meer te dragen, maar nu gaat het over de 117 000 euro die ze nodig hebben om de erediensten terug in de kerk te laten doorgaan.  Het gaat om elektriciteitsinstallaties, geluidinstallaties alsook over schilderwerken. 

 

Waarnemend burgemeester Cools stelt dat de kerk eens eerst prioriteiten moet stellen.  De kerk was nog in gebruik vooraleer ze het gebruik  hebben stopgezet.  Er was toen een geluidsinstallatie aanwezig en daar vragen ze nu een serieus bedrag voor.  Hij vraagt zich af wat er met de oude installatie gebeurd is? 

 

Raadslid Brughmans stelt dat deze vragen aan de kerkfabriek moeten gesteld worden en niet aan de raadsleden. 

 

Raadslid Van Mechelen stelt dat de sociale projecten altijd maar opzij geschoven worden.  Bij Aralea zal er volgens hem ook weer veel gesnoeid en ingeleverd moeten worden.  Hij begrijpt niet dat de gemeente hier niet investeert aangezien het om een sociaal project gaat. 

 

Waarnemend burgmeester Cools licht toe dat er wel degelijk 354 000 euro voorzien was in de meerjarenplanning omdat ze het project zeker genegen waren.  De kostprijs is nu zodanig hoog geworden dat dit niet meer kan. 

 

Raadslid Vanpoucke wil graag nog weten waarom de kerkfabriek niet werd uitgenodigd op een commissie? 

Schepen Heirman licht toe dat de kerkfabriek niet heeft ingespeeld op de presentie met de verschillende scenario’s die werd gebracht op de commissie.  Ze gaven daar destijds zelfs min of meer een OK op. 

 

Raadslid Brughmans richt zich nogmaals tot voorzitter Versompel.  Hij vraagt om erop toe te kijken dat zo’n dossiers zeker besproken worden op de commissie. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft nog mee dat zij fractie al 2 legislaturen zit aan te sturen op een (aangepast) kerkenplan met meer samenwerking, rationeel omgaan met middelen,…  Hij is blij om te horen dat het bestuur daar nu in meegaat.  Het is belangrijk om te investeren in de kerken maar het mag zeker geen blanco cheque zijn volgens hem.  Hij vindt het wel jammer dat hij geen duidelijke onderbouwing kreeg van de 20 000 euro.  Zijn fractie zal dit punt wel goedkeuren onder deze vorm.  Indien er later een nieuw plan is, zullen ze terug beraadslagen.  Hij hoopt dat de nevenbestemming nog mogelijk is op een ander moment. 

 

Raadslid Eeman onthoudt zich. 

 

Raadslid Brughmans deelt mee dat zijn fractie zich hier zal onthouden.  Hij stelt dat het bestuur hier als een onbetrouwbare partner naar voor komt

 

Raadslid Hoegaerts en zijn fractie onthouden zich.  De 117 000 euro had volgens hen wel degelijk voorzien moeten worden. 

 

Raadslid Van Aperen bevestigt de goedkeuring voor fractie Open VLD.

 

Raadslid Vermeulen bevestigt de goedkeuring voor fractie N-VA. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met brief van 27 september 2023 verzoekt de kerkfabriek van de Heilige Familie (Kaart) ter afsluiting van het project nevenbestemming kerk en de heringebruikname:

        terugbetaling van de voorbereidende kosten (205.489,02 euro)

        terugbetaling van de kosten van de overbruggingsmaatregelen (6.548,17 euro)

        goedkeuring voor de noodzakelijke werken op de kerk zo snel mogelijk terug in gebruik te nemen (117.074,90 euro).

 

Diverse voorbereidende en overbruggingskosten zijn evenwel betaald op het exploitatiebudget, waar de gemeente al 100 % tussenkomt in de jaarlijkse tekorten.
Prioritair zijn de terugbetaling van een bedrag van 100.000 euro ten gevolge de gemeentelijke borgstelling en betoelaging voor de openstaande nog niet betaalde facturen (88.544,84 euro); op beide bedragen lopen (nalatigheids-)intresten.

De kerkfabriek beschikt niet meer over reserves.


Wat betreft heringebruikname van de kerk op korte  termijn, is het aangewezen dat de kerkfabriek zelf verdere prioriteiten stel wat betreft de hoogst noodzakelijke kosten.
De in de brief aangehaalde (maar nog niet geraamde) werken op middellange termijn dienen verder uitgewerkt te worden en eventueel opgenomen te worden in het nieuwe meerjarenplan 2026-2031 van de kerkfabriek, op te stellen in de loop van 2025.

 

Juridisch kader

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikel 52/1.§1 (De gemeentebesturen passen de tekorten bij van de exploitatie van de kerkfabrieken en dragen bij in de investeringen in de gebouwen van de eredienst).

Gemeenteraadsbesluit van 26 augustus 2019 inzake borgstelling voor een lening van kerkfabriek Heilige Familie (Kaart) voor 100.000 euro.

Gemeenteraadsbesluit van 26 juni 2023 waarbij geen goedkeuring werd gegeven aan het verlenen van borgstelling voor een lening van 2.200.000 euro voor het project nevenbestemming kerk.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

188.545 euro, btw inbegrepen (eenmalig) voor betaling lening  en projectgebonden uitgaven, verhoogd met aantoonbare verwijlintresten, rente na afloop van de kredietopening vanaf 4 oktober 2023 en evenutele achterstallige facturen

20.000euro, btw inbegrepen (eenmalig) voor uitgaven heringebruikname

Budgetsleutel

0790/66400000 Investeringssubsidie herstemming kerk Heilige Familie

Budget/jaar

Investeringsbudget 2023

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

2023/86

 

BESLUIT:

Met 21 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen en Johan Caluwé), 8 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Robrecht Eeman, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens en Sven Simons).

 

Art.1.- Stemt in met investeringstoelagen aan de kerkfabriek Heilige Familie ter afsluiting van het project nevenbestemming kerk als volgt:

        100.000 euro ter aflossing van de gewaarborgde lening

        88.545 euro ter betaling van opstaande facturen voor het project,

        de verwijlintresten op de onbetaald facturen, de rente na afloop van de lening vanaf 4 oktober 2023 en eventuele achterstallige facturen.

 

Art.2.- Stemt in met een investeringstoelage van maximum 20.000,00 euro voor de hoogstnoodzakelijke en onontbeerlijke investeringskosten voor  heringebruikname van de kerk.

De toelage wordt uitbetaald na voorlegging van facturen voor deze werken.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

16 TC Peerdsbos Investeringstoelage voor overkapping padelveld 2. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke heeft enkel een detailvraag want ze steunen dit verzoek.  Hij verwijst naar het feit dat het advies van 2022 is en er werd in 2022 ook een uitzonderlijke betaling opgevraagd.  Hij wil graag weten of het hier om een uitstel gaat? 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat er bij de begroting in 2022 een bepaald budget was en ze toen prioriteiten moesten stellen.  De duurzame investeringen werden toen vooropgesteld en vervolgens de prioriteitenlijst.  Er zat nog wat geld in het potje dus zijn ze nu de prioriteitenlijst aan het afwerken. 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat er weldra nog een dossier voor voetbalclub Mariaburg zal voorgelegd worden.  Omwille van een overschot kunnen ze nu tegemoet komen aan deze vragen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Tennisclub Peerdsbos heeft padelveld 2 laten overkappen en vraagt hiervoor financiële ondersteuning van de gemeente.

De geraamde kostprijs in de toelageaanvraag bedraagt 65.098,00 euro, btw inbegrepen.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2022 inzake de investeringstoelagen sportinfrastructuur 2022-2024.
Collegebesluit van 12 december 2022 waarbij de prioritaire dossiers voor de investeringstoelagen sportinfastructuur 2023 werden bepaald.

 

Adviezen

Gunstig advies van de sportraad van 10 oktober 2022.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

21.699,33  euro

Budgetsleutel

0740/66400000 Uitzonderlijke investeringstoelagen sportinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringsbudget 2023

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

2023_87

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Stemt in met een investeringstoelage aan Tennisclub Peerdsbos voor de overkapping van padelveld 2.

 

Art.2.- De toelage bedraagt 1/3de van de bewezen kosten voor deze investering met een maximum toelagebedrag van 21.699,33 euro

 

Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging van facturen voor de uitgevoerde werken en mits

        ofwel betalingsbewijzen worden voorgelegd

        ofwel bewijzen worden voorgelegd dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

17 Noodhulp voor Gaza in kader van het conflict Hamas-Israël. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts licht toe dat zijn fractie zich zal onthouden bij de 3 volgende agendapunten.  Hij doet volgende tussenkomst :

 

“Wij zullen ons onthouden op de drie volgende agendapunten.

 

Niet omdat wij tegen noodhulp zijn, niet omdat wij vinden dat er geen rampen zijn gebeurd in Libië of in Marokko of er geen oorlog is in Gaza.

Maar wel omwille van de selectiviteit van de GROS of de aansturing door de GROS. Laat dit een signaal aan hen zijn.

 

Ik heb er voorzichtig naar gepeild in de commissievergadering, de waarnemend burgemeester herinnert zich dat nog, maar er is blijkbaar GEEN aandacht voor vluchtelingen in een land dat zich op zijn minst cultureel Europees voelt en noemt, namelijk Armenië.

Eind september ontvluchtten zo’n 120.000 inwoners van Nagorno-Karabach hun geboortegrond na een inval door het islamitische Aliyev-regime van Azerbeidzjan. Een etnische zuivering voltrok zich op enkele dagen.

 

Die 120.000 vluchtelingen werden met open armen ontvangen door de Armeense bevolking in Armenië, dat zelf economisch en politiek aan het worstelen is. Als voorbeeld van ‘opvang in eigen regio’ kan dat tellen. De mensen die aankwamen, lieten have en goed achter en kwamen letterlijk met een paar netzakken in gammele wagens, met de kinderen en grootmoeder op de achterbank aan. De Armenen zorgen voor voeding, medische hulp én huisvesting, die - hoe kan het anders – te wensen overlaat. Maar de mensen zijn al blij met een dak boven het hoofd en een houtstoof. Maar dus bij de GROS heeft men daar geen oog voor.

 

Nochtans voldoet de situatie volledig aan wat de voorzitter van de GROS hier exact twee jaar geleden, in november 2021, zélf kwam presenteren als zijnde criteria voor noodhulp:

• het moet om een plotse of weerkerende crisissituatie gaan,

• het kan gaan om natuurrampen maar ook om door de mens veroorzaakte rampen zoals oorlog, opstand, terreur…

• de omvang ervan overstijgt de capaciteiten van de plaatselijke hulpverlening, zoals ik zonet kort schetste

• de hulp moet tijdelijk en acuut zijn en het herstel van de fysische, psychische en materiële integriteit van groepen van mensen beogen

• met de focus op overleven: voedsel, drinkwater, onderdak, medische hulp, veiligheid.

 

Voor diegenen die zouden zeggen of denken dat Armenië niet in aanmerking komt voor noodhulp omdat het geen ontwikkelingsland is, verwijs ik naar dezelfde presentatie en meer bepaald de OESO-lijst van landen en gebieden die in aanmerking komen voor officiële ontwikkelingshulp (ODA, official development assistance) waar Armenië op de zelfde hoogte staat als Libië en Gaza.

 

Derde en voorlopig laatste argument - naast het feit dat ik van mening ben dat wij in het algemeen wel eens meer aandacht zouden mogen hebben voor vervolgde en over de kling gejaagde christenen in de wereld – derde argument is dat de voorzitter van de GROS zelf vorig jaar aanduidde dat Nagorno-Karabach inderdaad een in het oog te houden ‘aanslepend conflictgebied’ was, naast alweer Libië en Gaza. Maar kijk: 1 dossier heeft deze gemeenteraad niet gehaald. Het is wellicht zelfs nooit opgesteld.

 

Dus: voor zover er nog budget is binnen ontwikkelingssamenwerking, zou ik toch durven suggereren aan het gemeentebestuur om zelf het heft in handen te nemen en ook noodhulp te voorzien voor de opvang van etnische Armenen in Armenië. Ik dank u.”

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat hij dit tijdens de commissie genoteerd had.  Hij verwijst naar het feit van “de gros heeft er geen oog voor”, maar misschien hebben ze er volgens hem wel “oren” voor.  Hij gaf de opdracht aan de deskundige vanuit de gemeente om het voorstel te laten bekijken door de GROS.  Dit voorstel zal tijdens de volgende algemene vergadering mee bekeken worden door de GROS. 

 

Raadslid Hoegaerts wacht samen met waarnemend burgemeester Cools mee af. 

 

Raadslid Eeman vindt dit een vreemde reden om de noodhulp niet goed te keuren. 

 

Raadslid Hoegaerts licht toe dat de onthouding van zijn fractie een signaal is naar de selectiviteit van de GROS. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 7 oktober 2023 escaleerde het conflict Israël - Hamas opnieuw toen Hamas duizenden raketten afvuurde op Israël, mensen gijzelde en een aanval pleegde op een festival.

 

Als reactie op de aanval voerde Israël luchtaanvallen uit op Hamas, werd er een totale blokkade uitgeroepen over de regio en is Israël nu ook gestart met een grondoffensief. De teller staat ondertussen op meer dan 8000 doden waarvan bijna de helft kinderen en meer dan 200 000 gewonden (in Gaza en de Westelijke Jordaanoever).   De blokkade zorgt ervoor dat miljoenen mensen het geweld niet kunnen ontvluchten, maar ook dat er extreme tekorten ontstaan aan schoon drinkwater, voedsel, medicijnen en elektriciteit.

 

Er is nood aan:

        onderdak

        drinkbaar water

        voeding

        sanitaire en hygiënische voorzieningen

        herstellingen aan de basisinfrastructuur

        gezondheidszorg, psychosociale zorg

        opvang kinderen

 

 Er zijn geen GROS-leden actief in het gebied.

 

Mogelijke kandidaten zijn: Artsen zonder grenzen, Unicef, Rode Kruis, WFP, Save the Children,..

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

SDG 17

 

Adviezen

De Algemene Vergadering van de GROS adviseert om voor 1.250 euro aan noodhulp te voorzien via Artsen zonder Grenzen. Zij zijn reeds lang actief in Gaza.

 

De GROS benadrukt dat het, zoals steeds, alle slachtoffers in dit conflict betreurt.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar

Exploitatie in 2023

Krediet beschikbaar

Nee, budget te verschuiven van budgetsleutel werkingskosten  ontwikkelingssamenwerking(0160/61599999) naar budgetsleutel toelage humanitaire hulp (64930920)

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT:

Met 28 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens en Sven Simons), 2 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts en Luc Van der Schoepen).

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het bieden van noodhulp via Artsen zonder Grenzen in kader van het conflict Hamas-Israël. Het vastgelegde bedrag is 1.250 euro.

 

Art.2.- Stemt in met een verschuiving van budgetsleutel werkingskosten ontwikkelingssamenwerking naar budgetsleutel humanitaire hulp. Dit voor een bedrag van 1.250 euro.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

18 Noodhulp voor Libië in kader van de overstromingen in september. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 10 september 2023 werd het oosten van Libië getroffen door Orkaan Daniel. De stortregens die zich ophoopten in het berggebied van Jebel Akhdar resulteerden in het breken van twee dammen met zware overstromingen als gevolg. Zo’n 25% van de stad Derna werd meegesleurd in zee, terwijl ook andere steden zwaar getroffen werden door de hevige overstromingen. 

 

Volgens de laatste schattingen zijn er 9730 doden, nog vele vermisten, 44000 ontheemden, 284 scholen en 128 gezondheidsinstellingen onbruikbaar. De politieke instabiliteit bemoeilijkt hulpverlening en heropbouw.

 

Momenteel zijn de grootste noden:

        onderdak

        drinkbaar water

        noodscholen

        gezondheidszorg, psychosociale zorg

 

Er zijn geen GROS-leden actief in het gebied.

 

Mogelijke kandidaten zijn: Artsen zonder grenzen, Unicef, Rode Kruis, WHO, UNHCR,..

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

SDG 17

 

Adviezen

De Algemene Vergadering van de GROS adviseert om voor 1.250 euro aan noodhulp te voorzien via het Rode Kruis. Zij werken samen met de Libische Rode Halve Maan (LRCS).

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar

Exploitatie in 2023

Krediet beschikbaar

Nee, budget te verschuiven van budgetsleutel werkingskosten  ontwikkelingssamenwerking(0160/61599999) naar budgetsleutel toelage humanitaire hulp (64930920)

 

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT:

Met 28 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens en Sven Simons), 2 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts en Luc Van der Schoepen).

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het bieden van noodhulp via het Rode Kruis Internationaal in kader van de overstromingen in Libië. Het vastgelegde bedrag is 1.250 euro.

 

Art.2.- Stemt in met een verschuiving van budgetsleutel werkingskosten ontwikkelingssamenwerking naar budgetsleutel humanitaire hulp. Dit voor een bedrag van 1.250 euro.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

19 Noodhulp voor Marokko in kader van de aardbeving in september. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 8 september 2023 heeft een zware aardbeving plaatsgevonden in het Atlasgebergte, provincie Al Haouz.

 

Volgens de laatste schattingen zijn er al meer dan 2.800 mensen omgekomen en 6125 gewond geraakt.

Meer dan 60000 huizen en 585 scholen zijn beschadigd geraakt. Bij onder meer de 100 000 getroffen kinderen zijn de noden heel hoog.

 

Momenteel zijn de grootste noden:

        onderdak

        drinkbaar water

        noodscholen

        dekens & winterkledij

        gewonden transport (bergen naar de stad)

        gezondheidszorg, psychosociale zorg

 

Er zijn geen GROS-leden actief in het gebied.

 

Mogelijke kandidaten zijn: Artsen zonder grenzen, Unicef, Rode Kruis, Dokters van de Wereld, Caritas Internationaal

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

SDG 17

 

Adviezen

De Algemene Vergadering van de GROS adviseert om voor 1.250 euro aan noodhulp te voorzien via Unicef. Zij zijn reeds lang actief in de regio en hebben ervaring met het werken in rurale gebieden.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar

Exploitatie in 2023

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT:

Met 28 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens en Sven Simons), 2 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts en Luc Van der Schoepen).

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het bieden van noodhulp via Unicef in kader van de aardbeving in Marokko. Het vastgelegde bedrag is 1.250 euro.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

20 Gecoro. Wijziging samenstelling. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Gemeentelijke Ruimtelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) heeft onder andere als

opdracht de gemeenteraad te adviseren bij het opmaken van ruimtelijke instrumenten en het

behandelen van bezwaren tijdens deze procedures.

 

Op de gemeenteraadszitting van 29 april 2019 werd de gecoro-samenstelling als volgt vastgelegd:

13 leden met 1 vertegenwoordiger van elk van volgende 7 maatschappelijke geledingen: defensie, duurzaamheid, handelaars, werkgevers, cultuur, sport en jeugd en 6 deskundigen op het vlak van ruimtelijke ordening. Daarnaast zijn de vertegenwoordigers en plaatsvervangers van de politieke fracties aangesteld.

 

Op de gemeenteraadszitting van 26 augustus 2019 werd de gecoro samengesteld.

 

Er is een wijziging in de afvaardiging voor het plaatsvervangend lid voor de jeugdraad.

 

Juridisch kader

Volgens artikel 1.3.3 en 1.3.4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Volgens het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Worden aangeduid als vertegenwoordigers van de politieke fracties in de Gecoro:

 

Politieke fractie

Effectief lid

Plaatsvervangend

N-VA

Hedwig van Baarle

Goele Fonteyn

Brasschaat 2012

Hugo Dirks

Herman Lauwers

Vlaams Belang

Luc Van der Schoepen

Greet Verbert

Open VLD

Barbara Ophoff

Marro Vreys

CD&V

Dirk de Kort

Bart Brughmans

PVDA

 

Rob Eeman

 

Art. 2. - Deze vertegenwoordigers mogen enkel deelnemen aan de bespreking van de onderwerpen voor advies aan de Gecoro worden voorgelegd. Zij mogen niet aanwezig zijn bij de beraadslaging en de stemming over het advies.

 

Art.3.- De geselecteerde kandidaten voor de Gecoro worden goedgekeurd en vast benoemd voor een termijn van 6 jaar als volgt:

 

Voorzitter

 

John Mooens

Architect

Plaatsvervanger

Hans de Beenhouwer

 

Deskundigen

 

Effectief lid

 

Plaatsvervangend

 

1) Myriam Martens

Advocaat

Willy Hof

Vastgoed opleiding

2) Johan Rijckaert

Architect

Peter Geeraerts

Notaris

3) Levin Vesweyver

Teamleader omgevingsberoepen Provincie Antwerpen

Ria Van Ranst

Directeur milieu en ruimtelijke ordening Alfaport

4) Geert Peeters

Ontwikkelaar

Frederik Looten

Directeur externe relaties en new business De Watergroep

5) Peggy Vandesande

Igenieur

Herman Van Miegem

Ontwikkelaar

6) Anne Stuer

Medewerker landschap en erfgoed bij Regionaal Landschap de

Voorkempen en Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED)

Erfgoed Voorkempen

 

Maria Matheeusen

IFANG

 

Maatschappelijke geledingen

 

Vereniging

Effectief lid

Plaatsvervangend

Cultuurraad

1) Francis Denys

Jef Valenbeghs

Natuurpunt VZW

2) Johannes Neegers

Cornelius Ibens

Ondernemersraad

3) Ed Coljé

Heidi Geeraerts

Jeugdraad

4) Bryan Verhoeven

Lukas Leyssens

Sportraad

5) Mieke Verschaeren

Marc Jespers

UNIZO

6) Hans De Beenhouwer

Luc De Winter

Pl. Militaire Overheid

7) Ruth Moors

Kris Van Echelpoel

 

 

Art.4 - Martine Kenis, beleidsmanager plaatsgebonden zaken van de gemeente Brasschaat wordt aangeduid als niet-stemgerechtigd vaste secretaris. Dominique Van den Brande, Ruimtelijk Planner en Robbert Brughmans, diensthoofd Ruimte en Wonen worden aangeduid als niet-stemgerechtigd plaatsvervangend secretarissen.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

21 Kerkedreef Hofgracht. Tussenkomst herbevissing De Snoek. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van Mechelen juicht deze beslissing toe.  Er was een massale vissterfte en dit had blijkbaar te maken met een vervuiling die vanuit de richting van de kinderboerdij zou komen.  Het water werd vanuit de gemeente gecontroleerd en de vervuiling bleek opgelost te zijn.  In naam van heel “De Snoek” spreekt hij zijn dank uit voor de tussenkomst om nieuwe vis te kunnen uitzetten. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat het niet om een vervuiling ging maar door de weersomstandigheden was het zuurstofgehalte erg gedaald in het water. 

 

Raadslid Hermans spreekt haar dank uit voor het uitgebreid rapport.  Ze las in het rapport dat er heel wat aanbevelingen werden gedaan.  Ze heeft hieromtrent een aantal vragen :

 

“Bestond er al een systeem van periodieke ruimingen en zo ja, zal men die aanpassen of bijstellen ? De manier waarop, tijdstip, focussen op zuiden en zuidoostelijk gedeelte, beluchters, bijkomende ontwikkeling van onderwaterplanten en drijfbladplanten?

Zijn er nog vijvers, grachten in Brasschaat waar overstortsystemen zijn geplaatst?

Aquafin zal tegen eind 2023 honderden meettoestellen installeren aan de overstortsystemen. Komt deze locatie aan de Hofgracht hier ook voor in aanmerking?”

 

Schepen Fonteyn kan hier niet onmiddellijk een antwoord op geven, maar ze zal dit bekijken en dan terugkoppelen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Visvereniging de Snoek heeft een lopende concessieovereenkomst met het gemeentebestuur voor het vissen in de Hofgracht van gemeentepark de Mik en in de E10-plas. De visvereniging meldde in het voorjaar (mei 2023) aan de gemeente dat er zich een grote vissterfte, geschat op 250 kg vis, voordeed in de Hofgracht te Brasschaat. Naar aanleiding daarvan liet het gemeentebestuur begin juni een analyse van het viswater uitvoeren door Vlarel.

 

Om de werking van de visvereniging draaiende te houden, besloot de vereniging om opnieuw vis aan te kopen en uit te zetten, zodat er verder gevist kon worden door de leden. Op 4 juli 2023 ontving de milieudienst per mail de vraag van de visvereniging of de gemeente kan tussenkomen in de gemaakte kost voor de aankoop van de nieuwe vissen. De gemaakte kost van de visvereniging bedraagt 1.399,20 euro (incl. btw).

 

Uit het analyseverslag blijkt dat er geen algenbloei is en dat alle parameters een goed tot zeer goede waarde hebben. Het verslag stelt het volgende:

"Volgens de relevante gegevens op waterinfo.be is er begin mei een hevige regenbui geweest. [...] De oorzaak van de vissterfte dient daarom hoogstwaarschijnlijk gezocht te worden in de werking van een overstort of instroom van water met een hoge organische belasting in de Hofgracht waardoor op korte termijn een snelle daling van het zuurstofgehalte is opgetreden waardoor de vissterfte zich plots en massaal heeft voorgedaan. Dit kon echter niet meer aangetoond worden met ons onderzoek."

 

Gezien de aanleiding van de grote vissterfte hoogstwaarschijnlijk louter te wijten is aan overmacht en de oorzaak dus niet bij de gemeente ligt (noch door werken, noch door nalatigheid), wordt geadviseerd om niet in te gaan op het verzoek van de visvereniging om een compensatie te ontvangen voor de gemaakte kosten:

- dienst groen en natuur adviseert om niet tussen te komen in de gemaakte kosten.

- milieudienst adviseert om niet tussen te komen in de gemaakte kosten.

 

Het college heeft in zitting van 16 oktober 2023 principiële goedkeuring gehecht aan het toekennen van een nominatieve toelage ten bedrage van 50% van de gemaakte kost. Deze toelage bedraagt 699,60 euro.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan deze toelage.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

De dienst groen en natuur adviseert om niet tussen te komen in de gemaakte kosten.

De milieudienst adviseert om niet tussen te komen in de gemaakte kosten.

Het college heeft in zitting van 16 oktober 2023 principiële goedkeuring gehecht aan het toekennen van een nominatieve toelage ten bedrage van 50% van de gemaakte kost.

 

Financiële gevolgen

kost    699,60 euro (btw inbegrepen)

sleutel    0740/64930000 Toelage visclub De Snoek

budget    exploitatie 2023

krediet beschikbaar  Neen. Aan de dienst financiën wordt opdracht gegeven om deze toelage op te                               nemen in de eerstvolgende aanpassing van de meerjarenplanning.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het toekennen van een nominatieve toelage ten bedrage van 699,60 euro aan van visvereniging De Snoek als financiële compensatie voor de herbevissing van de  Hofgracht van gemeentepark de Mik.

 

Art.2.- Aan de dienst financiën wordt opdracht gegeven om deze toelage op te nemen in de eerstvolgende aanpassing van de meerjarenplanning.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

22 Azalealaan 6. Bevraging exclusief leveringsrecht Ruiterhal. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Momenteel zijn de renovatiewerken aan de Ruiterhal, Azalealaan 6 te Brasschaat, lopende. De gemeente wenst door middel van het voorliggende bevragingsdocument een concessiehouder te vinden die het exclusief leveringsrecht van dranken en versnaperingen voor de Ruiterhal in het kader ven de verhuur van de verschillende lokalen door het Cultuurcentrum Brasschaat op zich zal nemen.

 

Volgende criteria worden gehanteerd om te kandidaturen te beoordelen:

 

"1. plan van aanpak       50/100

U voegt de nota toe waarin een efficiënte werkwijze wordt voorgesteld met betrekking tot de dagelijkse werking in overeenstemming met de lastvoorwaarden.

Samenwerking met lokale ondernemers is een pluspunt. Er dient permanent minimaal 1 lokaal product in het assortiment opgenomen te worden, dit product kan verschillen naargelang het seizoen.

 

Mogelijke topics (indicatief) die aan bod kunnen komen in deze nota: personeelsinzet, werkplanning, bestelproces voor de zaalhuurders, …

 

2. concessievergoeding      40/100

In het biedingsformulier geeft u de jaarlijkse vergoeding weer die u aanbiedt voor deze concessie, de minimumvergoeding werd vastgelegd op 12.000,00 euro per jaar.

 

De inschrijver met de hoogste vergoeding zal 40 punten op dit criterium toegekend krijgen. De punten voor de andere inschrijvers zullen volgens de regel van drie worden toegekend.

 

De concessievergoeding maakt onlosmakelijk deel uit van uw financieel plan. U voegt een volledig financieel plan toe waaruit blijkt dat uw business plan haalbaar is. Wanneer uit uw financieel plan deze haalbaarheid niet blijkt, zal uw kandidatuur niet weerhouden worden.

 

3. referenties/ervaring       10/100

U voegt de nota toe waaruit uw ervaring blijkt met gelijkaardige uitbatingen. Er wordt gekeken naar kennis en ervaring in de horeca. Affiniteit met het verenigingsleven is een groot pluspunt."

 

De volgende indicatieve timing wordt voorgesteld :

        principiële goedkeurig lastvoorwaarden: college van burgemeester en schepenen van 6 november 2023

        eventueel: bespreking algemene commissie van 14 november 2023

        goedkeurig lastvoorwaarden gemeenteraad 27 november 2023

        publicatie 28 november 2023

        plaatsbezoek: 21 december 2023

        indiening dossiers 1 februari 2024

        periode 1 februari 2024 en 1 maart 2024

        nazicht ingediende dossier

        uitnodiging geselecteerde inschrijvers voor toelichting aan jury met mogelijkheid tot onderhandeling

        rangschikking van de inschrijvers en onderhandeling met de hoogst gerangschikte inschrijver

        opmaak concessieovereenkomst

        goedkeuring overeenkomst gemeenteraad 25 maart 2024

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft principiële goedkeuring gehecht aan de bevragingstekst in zitting van 6 november 2023. Na advies van de technische dienst, worden nog enkele minimale toevoegingen gedaan aan de bevragingstekst (in verband met opbergkasten voor het te voorziene servies en dergelijke). Deze toevoegingen werden in de bevragingstekst in blauw aangeduid.

 

Aan de gemeenteraad gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden voor het verlenen van een concessie voor het exclusieve leveringsrecht voor de Ruiterhal van het gemeentelijk cultureel centrum in het gemeentepark Brasschaat-Centrum.

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht

 

Adviezen

diensthoofd cultuur: positief advies  

dienst lokaal ondernemen en toerisme: positief advies

Het college van burgemeester en schepenen heeft principiële goedkeuring gehecht aan de bevragingstekst in zitting van 6 november 2023.

 

Ondernemerstoets

Er werd maximaal rekening gehouden met onderstaande punten:

        gerichte keuze van aanbestedingsprocedure zodat administratieve formaliteiten voor lokale ondernemers zo minimaal mogelijk zijn, net zoals ook administratieve eenvoud waar mogelijk bij de opmaak bestek > de procedure bepaalt hier de minimum vereisten van de wijze van bevraging, de opdracht wordt gepubliceerd voor de markt (gelijkheidsbeginsel), maar we maken de indieningswijze wel zo eenvoudig en transparant mogelijk

 

        ondersteuning ondernemers bij indienen van offertes door handleidingen, filmpjes, aandachtspuntenlijst, etc. > er wordt een plaatsbezoek ingepland met mogelijkheid tot toelichting van de procedure (met vragenronde). De kandidatuur moet ingediend worden op papier, het gebruik van het nieuwe platform van de overheid voor overheidsopdrachten is in deze procedure niet verplicht voor het indienen van een kandidatuur. Vanuit de dienst administratie patrimoniumbeheer zal de publicatie (aankondiging) wel op het nieuwe platform formeel geplaatst worden.

 

        mild doch correct beleid bij het ontbreken van bepaalde niet-essentiële documenten en niet nodeloos documenten opvragen > voor het indienen van de kandidatuur word een sjabloon aangeboden om zeker te zijn dat alle gegevens van de inschrijver worden aangeleverd; er wordt eveneens een lijst toegevoegd waarin duidelijk opgenomen is wat minstens vereist is. Ook krijgen de inschrijvers de kans om hun kandidatuur toe te lichten (en waar nodig aan te vullen).

 

        gerichte feedback geven aan ondernemers over kwaliteit van de offerte (binnen wettelijke mogelijkheden) > na de procedure wordt het juryverslag bezorgd waarin de beoordelingen terug te vinden zullen zijn

 

        bij procedures waar het toegelaten is, maximaal lokale ondernemers aanschrijven > lokale ondernemers worden maximaal geïnformeerd: nieuwsbrief KMO, website, … dit gebeurt in samenwerking met de dienst ondernemen en toerisme 

 

        binnen gunningscriteria wordt met voldoende weging geopteerd voor meerwaarde van lokale service en aanwezigheid. > in het gunningscriterium “plan van aanpak” wordt toegelicht dat samenwerking met lokale ondernemers een pluspunt is en dat er permanent minimum 1 lokaal product in het assortiment dient opgenomen te worden. Dit product kan verschillen naargelang het seizoen.

 

        de dienst lokaal ondernemen en toerisme bezorgt een lijst van aan te schrijven lokale aanbieders. Deze zullen per mail op de hoogte gebracht worden van de bevraging.

 

Financiële gevolgen

De forfaitaire jaarlijkse concessievergoeding wordt vastgesteld op minimum 12.000,00 euro en wordt jaarlijks op 1 januari geïndexeerd op basis van volgende formule: 

basisvergoeding x nieuw indexcijfer

aanvangsindexcijfer (november 2024)

 

De concessievergoeding dient maandelijks en vooraf betaald te worden.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de lastvoorwaarden, opgemaakt door de dienst administratie patrimoniumbeheer, betreffende het verlenen van een concessie voor het exclusieve leveringsrecht voor de Ruiterhal van het gemeentelijk cultureel centrum in het gemeentepark Brasschaat-Centrum.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

23 Graaf Reusensdreef 2. Aralea vzw. Statutenwijziging. Goedkeuring mandaat aan vertegenwoordigers vanuit de gemeente en steminstructie voor Algemene Vergadering op 18 december 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts-Coppens doet volgende tussenkomst :

 

“Ik ben altijd heel fier geweest op Aralea, ik heb dat altijd één van onze pronkstukken gevonden, opgericht door Lode Bertels. 

De binding met Brasschaat wordt volledig opgegeven.  In de statuten (punt 1.3) staat ook dat de zetel naar overal in de Provincie Antwerpen kan gemuteerd worden. 

Iedereen kan zich kandidaat stellen om lid te worden, de voorzitter zal beslissen. 

Er is geen enkele garantie meer op een divers en financieel gezond beleid alsook geen controle meer.  Joris heeft een deskundige achtergrond. 

Momenteel heb ik nog veel vertrouwen in Wim & Willy, maar wie gaat er daarna lid zijn? 

Ik vraag me af : waarom? 

Is de vraag om de banden met de gemeente door te knippen vanuit Aralea gekomen?  Of is die vraag vanuit de gemeente aan Aralea gesteld wegens geringe interesse, teveel werk, moeilijkheden bij aanbestedingen,..? 

Ik luister met veel interesse naar het antwoord.  Men zou minstens moeten weten welke criteria er zullen zijn voor de samenstelling van de nieuwe ledenlijst en waarom de band officieel volledig wordt doorgeknipt.“

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat hij niet met raadslid Naudts-Coppens gesproken heeft, maar hij heeft wel dezelfde teneur.  Zijn fractie stelt zich vragen bij de opportuniteit zoals die nu in het punt staat.  De gemeente zou terugtreden uit een organisatie waar ze nu heel nauw mee samen werkt.  Er is een mooie geschiedenis met Aralea en Brasschaat is een van de voornaamste klanten van Aralea.  De VZW vervult ook een belangrijke sociale functie naar haar medewerkers toe.  Brasschaat groen en verzorgd houden is volgens hem natuurlijk ook een hele belangrijke taak.  Wanneer Brasschaat nu als lokale overheid terugtreedt, geeft dit een verkeerd signaal volgens hem.  Hij is ook bang dat het een voorloper is voor meer commercialisering.  Er wordt verwezen naar de wijziging in de wetgeving en regelgeving en dat kan hij ook wel begrijpen.  Toch hoopt hij dat het college zal nadenken over op welke manier men toch een duurzame verankering kan krijgen in de raad van bestuur. 

 

Voorzitter Versompel verwijst naar de wet van 23 maart 2019.  Deze wet legt alle vzw’s op om voor 1 januari 2024 nieuwe statuten te maken.  Vele vzw’s doen dit op dit moment om wettelijk in orde te zijn. 

 

Schepen Hans licht toe dat het niet op vraag van Aralea zelf is.  De statuten moeten aangepast worden op basis van de wetgeving.  Brasschaat mag blijven zitten en Aralea wil echt het contact behouden met de gemeenten.  Ze doen wel een oproep om in de algemene vergadering meer deskundigen te krijgen, mensen die echt gemotiveerd zijn voor “groen”.  Raadslid Van Cauwelaert is dus een mooi voorbeeld als lid voor de algemene vergadering.  Hij mag ten persoonlijke titel blijven zitten.  Hij moet dus absoluut niet uit de algemene vergadering.  De band met de gemeente blijft zeker belangrijk, ook voor de andere gemeenten. 

 

Raadslid Van Cauwelaert licht toe dat er aanwezigheid is van elke politieke fractie in de algemene vergadering.  Deze zaken werden daar toegelicht.  Hij vindt het dan ook vreemd dat niet iedereen hier van op de hoogte is.  Dit zit er al lang aan te komen.  Iedereen kan ten persoonlijke titel blijven in plaats van als afgevaardigde van een politieke partij. 

 

Raadslid Vanpoucke bevestigt dat er banden zijn en dat ze volledig op de hoogte zijn.  Daar gaat het dus volgens hem niet over.  Hij weet dat dit vanuit wetgevende hoek komt, maar dit neemt niet weg dat zijn fractie dit betreurt.  Ze hopen ook dat deze duurzame band blijft behouden in de toekomst.  De gemeente moet volgens hem wel proberen om het goed partnerschap te blijven verder zetten. 

Schepen Hans licht nog toe dat de nieuwe voorzitter een hele sterke band met Brasschaat heeft. 

 

Raadslid Hoegaerts verwijst naar het punt aangezien daar niet letterlijk staat dat het decretaal verplicht is. 

 

Schepen Hans licht toe dat het om een verplichting gaat.  De statuten moeten aangepast worden.

 

De algemeen directeur doet ook nog graag een aanvulling.  De statuten van Aralea werden opgemaakt nog voor de wetgeving.  Het betreft in dit geval geen gemeentelijke vzw.  De gemeente zit hier niet in met middelen, als hoofdfinancierder.  Aralea is een op zichzelf staand maatwerkbedrijf.  Aralea is opgegroeid in de schoot van de gemeente maar het is ondertussen een volwaardig maatwerkbedrijf.  In deze zin moet men zich in regel stellen met de statuten.  Enige tijd zijn de gemeentelijke vzw’s (EVA’s) ook in regel gebracht aan de hand van de nieuwe wetgeving.  Hij had als algemeen directeur ook een stem bij Aralea maar hij heeft destijds aan het college gevraagd om hem te ontslagen in die functie.  Dit om het feit dat het net zijn taak is om te waken over de werking van Aralea maar ook als Aralea’s contractant. De aanbestedingen die op de markt worden gezet gaan vaak over veel gelden en zijn contracten van de gemeente.  Hij vond dit niet verenigbaar met zijn functie.  Hij vraagt aan de raadsleden die deelnemen ten persoonlijke titel om hier ook aandacht voor te hebben aangezien zij als raadsleden ook zaken goedkeuren op de gemeenteraad.  Belangenvermenging moet vermeden worden.  Hij geeft dit gewoon mee om iedereen te informeren. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In de statuten van de vzw Aralea, met zetel te Graaf Reusensdreef 2 te Brasschaat, met ondernemingsnummer 0420.809.061 is heden (en sedert oprichting) opgenomen dat de gemeente deel uitmaakt van het bestuur van het maatwerkbedrijf. Gelet op de historiek betreffende de oprichting vanuit gemeentelijk initiatief, is dit tot op heden behouden.

 

Tot leden van het bestuur (zie art.3.1.1) behoren

 

a) het gemeentebestuur van Brasschaat, vertegenwoordigd door de burgemeester, de schepen voor  sociale zaken en de algemene directeur; 

 

b) één lid of vertegenwoordigd lid van iedere politieke fractie in de gemeenteraad, aan te duiden door                de gemeenteraad van Brasschaat

 

Gelet op de huidige werking als zelfstandige entiteit en de relatie met het gemeentebestuur als onder andere opdrachtgever van overheidsopdrachten waarvoor Aralea vzw optreedt als opdrachtnemer, is het opportuun om het gemeentebestuur niet langer als bestuurder aan te duiden. Vandaar wordt voorgesteld om punten a) en b) te schrappen uit de statuten.

 

Daarnaast worden nog enkele bijkomende aanpassingen voorgesteld in het nieuwe ontwerp van de statuten, dat integraal deel uitmaakt van onderhavig besluit. In het rood zijn aanpassingen en aanvullingen aangeduid; schrappingen worden weergegeven aan de hand van doorhaling in de tekst.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met het voorstel om:

- de huidige vertegenwoordigers/bestuurders te mandateren om in de Algemene Vergadering van maandag 18 december 2023 aan de stemming deel te nemen; en

- de steminstructie te geven aan de vertegenwoordigers om het ontwerp voor aangepaste statuten goed te keuren, waardoor de vertegenwoordigers van het gemeentebestuur (burgemeester, schepen voor sociale zaken en algemeen directeur) en één lid of vertegenwoordigd lid van iedere politieke fractie in de gemeenteraad, geen deel meer uitmaken van het bestuur van Aralea vzw.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Ondernemerstoets

Deze wijziging heeft geen invloed op de relatie tussen de gemeente en Aralea, waardoor Aralea net als andere lokale ondernemers zal beschouwd blijven.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 13 november 2023 principiële goedkeuring gehecht aan het voorstel tot mandatering en de steminstructie tot goedkeuring van de aangepaste statuten.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

Het gemeentebestuur heeft geen financieel belang in de vzw.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het voorstel om, betreffende de Algemene Vergadering van Aralea vzw:

 

        de huidige vertegenwoordigers van het gemeentebestuur te mandateren om in de Algemene Vergadering van maandag 18 december 2023 aan de stemming deel te nemen; en

        de steminstructie te geven aan de vertegenwoordigers om het ontwerp voor aangepaste statuten goed te keuren, waardoor de vertegenwoordigers van het gemeentebestuur (burgemeester, schepen voor sociale zaken en algemeen directeur) en één lid of vertegenwoordigd lid van iedere politieke fractie in de gemeenteraad, geen deel meer uitmaken van het bestuur van Aralea vzw, Graaf Reusensdreef 2 te Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

24 Graaf Reusensdreef 2. Aralea Tehuizen vzw. Statutenwijziging. Goedkeuring mandaat aan vertegenwoordigers vanuit de gemeente en steminstructie voor Algemene Vergadering van 18 december 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In de statuten van de vzw Aralea Tehuizen, met zetel te Graaf Reusensdreef 2 te Brasschaat, met ondernemingsnummer 0433.488.347 is heden (en sedert oprichting) opgenomen dat de gemeente deel uitmaakt van het bestuur van de vzw. Gelet op de historiek betreffende de oprichting vanuit gemeentelijk initiatief, is dit tot op heden behouden.

 

Tot leden van het bestuur (zie art.3.1.1) behoren

 

a) het gemeentebestuur van Brasschaat, vertegenwoordigd door de burgemeester, de schepen voor  sociale zaken en de algemene directeur; 

 

b) één lid of vertegenwoordigd lid van iedere politieke fractie in de gemeenteraad, aan te duiden door                de gemeenteraad van Brasschaat

 

Gelet op de huidige werking als zelfstandige entiteit, is het opportuun om het gemeentebestuur niet langer als bestuurder aan te duiden. Vandaar wordt voorgesteld om punten a) en b) te schrappen uit de statuten.

 

Daarnaast worden nog enkele bijkomende aanpassingen voorgesteld in het nieuwe ontwerp van de statuten, dat integraal deel uitmaakt van onderhavig besluit. In het rood zijn aanpassingen en aanvullingen aangeduid; schrappingen worden weergegeven aan de hand van doorhaling in de tekst.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met het voorstel om:

- de huidige vertegenwoordigers/bestuurders te mandateren om in de Algemene Vergadering van maandag 18 december 2023 aan de stemming deel te nemen; en

- de steminstructie te geven aan de vertegenwoordigers om het ontwerp voor aangepaste statuten goed te keuren, waardoor de vertegenwoordigers van het gemeentebestuur (burgemeester, schepen voor sociale zaken en algemeen directeur) en één lid of vertegenwoordigd lid van iedere politieke fractie in de gemeenteraad, geen deel meer uitmaken van het bestuur van Aralea Tehuizen vzw.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 13 november 2023 principiële goedkeuring gehecht aan de mandatering en de steminstructie.

 

Ondernemerstoets

Deze wijziging heeft geen invloed op de relatie tussen de gemeente en Aralea vzw of Aralea Tehuizen vzw, waardoor Aralea vzw net als andere lokale ondernemers zal beschouwd blijven.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

Het gemeentebestuur heeft geen financieel belang in de vzw.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het voorstel om:

 

        de huidige vertegenwoordigers van het gemeentebestuur te mandateren om in de Algemene Vergadering van maandag 18 december 2023 aan de stemming deel te nemen; en

        de steminstructie te geven aan de vertegenwoordigers om het ontwerp voor aangepaste statuten goed te keuren, waardoor de vertegenwoordigers van het gemeentebestuur (burgemeester, schepen voor sociale zaken en algemeen directeur) en één lid of vertegenwoordigd lid van iedere politieke fractie in de gemeenteraad, geen deel meer uitmaken van het bestuur van Aralea Tehuizen vzw, Graaf Reusensdreef 2 te Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

25 Raamovereenkomst Snoei laan- en parkbomen Gemeente Brasschaat 2024. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst Snoei laan- en parkbomen Gemeente Brasschaat 2024” werd een bestek met nr. 2023-077 opgesteld door Pieter De Lille, diensthoofd groen en natuur.

 

De reden waarom er voor een raamovereenkomst werd gekozen heeft tal van voordelen:

 Efficiënte en snelle actie mogelijk bij gevaarlijke situaties.

 Mogelijkheid voor snelle actie in reactie op stormweer om schade en ongevallen te voorkomen.

 Vermindering van de tijd die nodig is voor het opstellen van specificaties en administratie voor elk snoeiproject.

 Vereenvoudigd beheer en coördinatie van snoeiwerkzaamheden.

 Verbeterde transparantie en controle over snoeiactiviteiten en -kosten.

 

Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
* Basisopdracht (Raamovereenkomst Snoei laan- en parkbomen Gemeente Brasschaat 2024), raming: 38.850,00 euro excl. btw, hetzij 47.008,50 euro incl. btw;
* Verlenging 1 (Raamovereenkomst Snoei laan- en parkbomen Gemeente Brasschaat 2024), raming: 38.850,00 euro excl. btw, hetzij 47.008,50 euro incl. btw;
* Verlenging 2 (Raamovereenkomst Snoei laan- en parkbomen Gemeente Brasschaat 2024), raming: 38.850,00 euro excl. btw, hetzij 47.008,50 euro incl. btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 116.550,00 euro excl. btw, hetzij 141.025,50 euro incl. btw (24.475,50 euro btw medecontractant).

 

De basisopdracht zal worden afgesloten voor een duur van 10 maanden. De looptijd van de verlengingen is vastgesteld op 12 maanden.

De raming excl. btw bereikt de limiet van 140.000,00 euro voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Volgende ondernemers komen in aanmerking om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

        Thys Bomenzorg, Kruisstraat 3 te 2920 Kalmthout;

        Bergenboomverzorging, Goorstraat 5 te 2970 Schilde;

        Habitus boomverzorging, Pastoor Wuytsstraat 37 te 2400 Mol;

        P&S Boomverzorging, Guyotdreef 116 te 2930 Brasschaat.

 

Er wordt voorgesteld om de plaatsingsprocedure op te starten en de uitnodigingen tot offerte op 28 november 2023 te verzenden.

Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 9 januari 2024 om 11.00 uur voorgesteld.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000,00 euro niet) en artikel 57 en artikel 43.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020, definitie dagelijks bestuur.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 13 november 2023 principiële goedkeuring gegeven aan de lastvoorwaarden en gunning bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Ondernemerstoets

Er wordt prijs gevraagd aan lokale ondernemers.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost    141.025,50 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel   0680 02/61516020 / Onderhoud groen wegen en pleinen door derden

Budget/jaar   Exploitatie in 2024

Krediet beschikbaar  Ja / Vast te leggen in 2024

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2023-077 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst Snoei laan- en parkbomen Gemeente Brasschaat 2024”, opgesteld door Pieter De Lille, diensthoofd groen en natuur, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 116.550,00 euro excl. btw, hetzij 141.025,50 euro incl. btw (24.475,50 euro btw medecontractant).

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Art.3.- Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
- Thys Bomenzorg, Kruisstraat 3 te 2920 Kalmthout;
- Bergenboomverzorging, Goorstraat 5 te 2970 Schilde;
- Habitus boomverzorging, Pastoor Wuytsstraat 37 te 2400 Mol;
- P&S Boomverzorging, Guyotdreef 116 te 2930 Brasschaat.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget 2024 op sleutel 0680 02/61516020 Onderhoud groen wegen en pleinen door derden.

 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

26 Brechtsebaan fase 1 weg- en rioleringswerken (tussen Bredabaan en Sint-Jobsesteenweg). Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Geysen doet volgende tussenkomst :

 

“Dat die werken noodzakelijk zijn staat vast…maar onze fractie heeft, gezien minder goede ervaring bij afhandeling dossier Essensteenweg/Bredabaan hieromtrent toch een aantal vragen.

 

Zo lezen we dat en ik citeer;

Voor een deel van de kostprijs van deze opdracht zijnde 354.776,12€ kan de gemeente aanspraak maken op investeringen in fietsinfrastructuur, het zogenaamde Kopenhagen fonds. De gemeente zal deze kost pré financieren…de toekenning van subsidie zal enkel gebeuren mits tijdige oplevering van de werken?

 

Vragen:

Welke afspraken werden gemaakt rond oplevering werken?       

Zijn er met het oog op subsidie toekenning garanties ingebouwd rond die oplevering? 

Op 17/08/23 was er een update voorzien voor de plannen…werd die update uitgevoerd, en wat is het resultaat?

Is er inmiddels al een voorziene Startdatum voor aanvang werken fase 1 en einddatum?

Welke werken worden in fase 1 uitgevoerd?

Welke omleidingen worden voorzien en zijn daar reeds afspraken rond gemaakt?

Is de betrokken school op de hoogte gebracht van start werken of zullen ze tijdig op de hoogte gebracht worden?

Zijn de bewoners op de hoogte gebracht of zullen ze tijdig op de hoogte gebracht worden?

 

Alvast bedankt voor Uw reactie.”

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de subsidies voor 80% na de gunning zullen gegeven worden.  20% bij afronding van de werken.  De oplevering van de werken zou voor 31 december 2025 moeten gebeuren.  De werken zullen in het voorjaar (april-mei) van 2024 starten dus normaal gaat dit ook wel lukken volgens haar. 

De werken moeten eerst nog gegund worden en daarna zullen de omleidingen in samenspraak met de aannemer gebeuren.  De signalisatie wordt ook in overleg besproken met de mensen van de verkeerspolitie.  Ze zal erop toezien dat dit goed en grondig gebeurt vooraleer de werken starten. 

 

Raadslid Geysen wil graag weten of er garanties zijn ingebouwd met het oog op de subsidietoekenning?  Met de oplevering staat of valt heel de subsidiëring. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er boeteclausules worden ingebouwd voor als er vertragingen zijn.  Er worden sowieso ook verletdagen voorzien. 

 

Raadslid Geysen wil graag weten of de boeteclausule dan overeen stemt met het bedrag dat normaal verkregen wordt bij de subsidie?  De subsidie hangt af van de oplevering volgens de tekst, het lijkt hem dan ook niet abnormaal dat dit mee opgenomen wordt. 

 

Schepen Heirman licht toe dat de werken normaal na een jaar zullen klaar zijn. 

 

Raadslid Geysen geeft aan dat het hem niet om de wegenwerken gaat maar hij wil weten of het risico op verlies van de subsidie wordt ingedekt? 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat er een boeteclausule voorzien is.  Of deze boeteclausule de subsidie volledig dekt, kan hij niet zeggen en dat zal de toekomst moeten uitwijzen.  Het is gewoon de bedoeling volgens hem om dit alles tijdig in orde te hebben. 

 

Raadslid Geysen vindt dat dit vooraf moet ingecalculeerd worden en niet nadien. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit niet kan.  Wanneer de aannemer een dag te laat is, kunnen ze niet verwachten dat die 335 000 euro boete zal betalen. 

 

Schepen Ven komt graag nog even terug op de vraag over de school.  Ze licht graag toe dat wanneer er wegenwerken in de buurt van een school zijn, ze altijd een fijne samenwerking heeft met de dienst mobiliteit.  De dienst mobiliteit gaat dan naar de desbetreffende school om alle plannen toe te lichten.  Op deze manier kunnen de leerkrachten en de directie ook hun vragen stellen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Brechtsebaan fase 1 weg- en rioleringswerken (tussen Bredabaan en Sint-Jobsesteenweg)” werd een bestek met nr. K-14-099 opgesteld door pidpa ov.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 4.495.821,65 euro excl. btw of 4.622.202,17 euro incl. btw met een verdeling als volgt:

Deel 1 - Pidpa - Niet-rioleringsgebonden   1 972 052,12 EUR

Deel 2 – Brasschaat        373 416,02 EUR

Deel 3 - Brasschaat – fietspadensubsidies     354 776,48 EUR

Deel 4 - Pidpa – rioleringsgebonden        1 922 531,95 EUR

Totaal incl. btw      4.622.776,57 EUR

 

Voor een deel van de kostprijs van deze opdracht (354.776,48 euro) kan aanspraak gemaakt worden

op subsidies voor investeringen in fietsinfrastructuur, het zogenaamde Kopenhagenfonds van het

Vlaams departement mobiliteit en openbare werken. De gemeente zal deze kost alleszins

prefinancieren. De toekenning van de subsidie zal enkel gebeuren mits tijdige oplevering van de

werken.

 

Het college heeft in zitting van 6 november 2023 principiële goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze.

 

Er werd na deze zitting, op 20 november 2023, nog een kleine aanpassing aan het bestek gemaakt op advies van de dienst groen en natuur. Deze aanpassing betreft een wijziging van grasmengsel, te gebruiken op de kleine bermen.

 

Oorspronkelijk voorzien:

63.3. Mengsel voor berm kleiner dan 2m breedte

Mengsel:

• 30% Festuca rubra rubra

• 20% Festuca rubra commutata

• 25% Festuca ovina duriuscula

• 20% Festuca ovina tenuifolia

• 5 % Agrostis capillaris

Zaaidichtheid: 5 gram per m2

Beheer: 8 beurten maaien (maandelijks 1 beurt start april tot en met oktober) 2 jaar

 

Vervangen door:

63.3. Mengsel voor berm kleiner dan 2m breedte

Mengsel:

        Bellis perennis

        Cardamine pratensis

        Crepis capillaris

        Erodium cicutarium

        Hypochaeris radicata

        Lotus corniculatus var.

        corniculatus

        Medicago lupulina

        Plantago lanceolata

        Prunella vulgaris

        Ranunculus repens

        Rumex acetosella

        Scorzoneroides autumnalis

        Trifolium dubium

        Trifolium pratense

        Trifolium repens FG

        Veronica chamaedrys

Zaaidichtheid: 2 gram per m2

Beheer: iedere 4 weken maaien, maaisel afvoeren, met name in de beginfase

 

Motivering dienst groen en natuur voor de wijziging:

Het nieuw voorgestelde mengsel is een ecologisch alternatief op een klassieke kort gemaaide grasberm. Dit mengsel laat frequent maaien toe maar geeft toch nog bloemen en een hogere soortenrijkdom in de berm.

 

De wijziging heeft geen impact op de financiële gevolgen voor het gemeentelijk aandeel. De wijziging verhoogt de raming van deel 1 (Pidpa- niet-rioleringsgebonden) met 574,40 euro.

 

Er wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden en de raming.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020, definitie dagelijks bestuur.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 6 november 2023 principiële goedkeuring gegeven aan de lastvoorwaarden en gunning bij wijze van de openbare procedure.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

728.192,50 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

0200/22400007 Brechtsebaan wegenwerken

Budget/jaar

Investering in 2024 en 2025

Krediet beschikbaar

Ontoereikend. Het tekort bedraagt 157.000 euro

 

Voor een deel van de kostprijs van deze opdracht (354.776,48 euro) kan aanspraak gemaakt worden

op subsidies voor investeringen in fietsinfrastructuur, het zogenaamde Kopenhagenfonds van het

Vlaams departement mobiliteit en openbare werken. De gemeente zal deze kost alleszins

prefinancieren. De toekenning van de subsidie zal enkel gebeuren mits tijdige oplevering van de

werken.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nr. K-14-099 en de raming voor de opdracht “Brechtsebaan fase 1 weg- en rioleringswerken (tussen Bredabaan en Sint-Jobsesteenweg)”, opgesteld door pidpa ov worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 4.495.821,65 euro excl. btw of 4.622.202,17 euro incl. btw.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.4.- Onvoldoende kredieten zijn voorzien voor deze opdracht in investeringsbudget 2024 en 2025 sleutel 0200/22400007 Brechtsebaan wegenwerken.


Art.5.- Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.

 

Art.6.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

27 Leveren en plaatsen nieuwe verkeerslichten. Goedkeuring toetredingsakte voor het gedeelte buiteninstallatie voor aankoopcentrale van het Vlaams Gewest. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke verwijst naar de hoogdringendheid die het college vraagt.  Er zou vandaag in het college bijkomende goedkeuring gegeven worden aan bijkomende elementen om toe te treden bij de aankoopcentrale.  Ze zullen het punt goedkeuren aangezien ze tijdens de vorige commissie en gemeenteraad gevraagd hebben om snel met een oplossing te komen voor de verkeerslichten en dan vooral aan het kruispunt Henrilei / Baillet Latourlei / Lage Kaart.  De oplossing kan dan zo snel mogelijk vervanging opleveren en geen ‘lapwerk’.  Op dit moment werden er tijdelijke lichten geplaatst en is er dus al deels een oplossing gevonden.  De drukknoppen en de detectielussen die er zullen komen, zijn volgens hem ook een goede zaak aangezien dit zal zorgen voor een betere doorstroming.  De doorstroming van het verkeer is volgens nu ook soms een probleem volgens hem.  Hij vraagt zich wel af waarom het bovenvermeld kruispunt pas in tweede instantie zal worden aangepakt?  Het zou naar onder getuimeld zijn in de planning naar 2025 en dus niet meer in 2024. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de kruispunten Lage Kaart / Baillet Latourlei & Augustijnslei / Duboislei werden opgenomen in de planning van 2024.  Voor 2025 wordt voorzien : kruispunt Lage Kaart / Leopoldslei (omwille van de werken aan de Lage Kaart) & kruispunt Donksesteenweg / Baillet Latourlei.  Er was een wijziging want eerst stond het andersom. 

 

Raadslid Vanpoucke is tevreden met dit plan. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad heeft in zitting van 23 oktober 2023 goedkeuring gegeven aan de

toetredingsovereenkomst van Agentschap Wegen en Verkeer voor het contract nieuwbouw en/of

onderhoud van verkeersregelaars.

 

Het contract betreft 3 onderdelen:

  1. contract voor nieuwbouw en/of onderhoud van verkeersregelaars
  2. contract voor nieuwbouw en onderhoud van de buiteninstallaties (lantaarns, detectiemiddelen,

 palen,...)

  1. contract voor “Opmaak lichtenregelingen, microsimulaties en V-plannen”

 

Toetreding tot het contract voor onderdeel 1 werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 23 oktober 2023.

 

Toetreding tot het contract voor onderdelen 2 en 3 worden heden voorgelegd

 

De toetreding is volledig vrijblijvend, er zijn geen kosten verbonden aan de toetreding op zich.

 

Het college heeft in zitting van 13 november 2023 principiële goedkeuring gegeven aan de toetredingsakte van Agentschap Wegen en Verkeer voor het contract voor nieuwbouw en onderhoud van de buiteninstallatie (lantaarns, detectiemiddelen, palen,...) en deze beslissing te verzenden naar gemeenteraadszitting van heden.

 

Het college heeft in zitting van 27 november 2023 principiële goedkeuring gehecht aan de toetredingsakte van Agentschap Wegen en Verkeer voor het contract voor “Opmaak lichtenregelingen, microsimulaties en V-plannen”. Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 27 november 2023 goedkeuring gehecht om onderhavig gemeenteraadsbesluit in deze zin aan te vullen wegens hoogdringendheid.

 

Motivering hoogdringendheid dienst infrastructuur, Steven Van den Bruel:

Tijdens het plaatsbezoek van Trafiroad (aannemer buiteninstallaties binnen de raamovereenkomst van AWV) is de vraag gekomen of het louter een vervanging van de huidige verkeerslichten betreft, dan wel een oplossing met inbegrip van detectielussen en drukknoppen. Een dergelijk oplossing komt de veiligheid en doorstroming enkel ten goede. Om deze laatste oplossing te kunnen uitwerken is er echter de opmaak van een V-plan (verkeersplan) nodig. Voor de opmaak van een V-plan kunnen we als gemeente ook intreden in een raamovereenkomst van AWV (opdrachtnemer: studiebureau Sweco). Om geen verdere tijd te verliezen bij de vernieuwing van deze verkeerslichten, vragen we dan ook om deze toetreding met spoed door de gemeenteraad gelijklopend te laten goedkeuren.

 

Steven Van den Bruel, diensthoofd infrastructuur, stelt voor om deze werken te spreiden over 2 jaar.

2024: kruispunten Augustijnslei - Du Boislei en Lage Kaart - Baillet Latourlei

2025: kruispunten Lage Kaart - Leopoldslei en Donksesteenweg - Baillet Latourlei

 

Mogelijk kan in deze volgorde gewisseld worden op basis van de staat waarin de verkeerslichten zich bevinden.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om formeel toe te treden tot de desbetreffende raamcontracten van Agentschap Wegen en Verkeer door middel van goedkeuring van de toetredingsakten.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de

bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en

latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341

betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college heeft in zitting van 13 november 2023 principiële goedkeuring gegeven aan de toetredingsakte van Agentschap Wegen en Verkeer voor het contract voor nieuwbouw en onderhoud van de buiteninstallatie (lantaarns, detectiemiddelen, palen,...).

Het college heeft in zitting van 27 november 2023 principiële goedkeuring gehecht aan de toetredingsakte van Agentschap Wegen en Verkeer voor het contract voor  “Opmaak lichtenregelingen, microsimulaties en V-plannen”. Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 27 november 2023 goedkeuring gehecht om onderhavig gemeenteraadsbesluit in deze zin aan te passen.

 

Financiële gevolgen

 

De financiële gevolgen voor de drie onderdelen samen worden geraamd op 200.000 euro (50.000,00

euro per kruispunt), btw inbegrepen: 100.000,00 euro in 2024 en 100.000,00 euro in 2025.

 

Voor deze werken is heden nog geen budget voorzien op de meerjarenplanning.

Voorgesteld wordt om dit mee te op te nemen bij de eerstvolgende aanpassing van de  meerjarenplanning.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gegeven aan de toetredingsakte van Agentschap Wegen en

Verkeer voor het contract voor nieuwbouw en onderhoud van de buiteninstallatie (lantaarns,

detectiemiddelen, palen,...) met tekst als volgt:

"TOETREDINGSAKTE

 

Leveren, plaatsen, uitbreiden, aanpassen, vernieuwen, verplaatsen, verwijderen en onderhouden van driekleurige lichtseininstallaties op kruispunten, knipperlichten, bi-flashinstallaties en bochtafbakeningsborden opgesteld in Vlaanderen

 

Dossiernummer: VWT/EW/2021/002

 

 

OVEREENKOMST

 

 

TUSSEN :

Gemeentebestuur Brasschaat, ten dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Philip

Cools, in zijn hoedanigheid van waarnemend burgemeester, en de heer Ward

Schevernels, in zijn hoedanigheid van algemeen directeur,

 

hierna genoemd “de bestellende entiteit”,

 

 

EN :

 

de aanbestedende overheid, vertegenwoordigd door zijn regering, bij delegatie, in de persoon van mevrouw ir. arch. Veerle Schoutteet, afdelingshoofd ad interim bij het Agentschap Wegen en Verkeer, afdeling Verkeer, Wegsystemen en Telematica, gevestigd te 1000 BRUSSEL, Koning Albert II-laan 20 bus 4,

 

hierna genoemd “het Vlaams Gewest”,

 

 

AANGEZIEN :

 

De bestellende entiteit wenst over te gaan tot het leveren, plaatsen, uitbreiden, aanpassen, verplaatsen, verwijderen, vernieuwen en/of onderhouden van driekleurige seinlichteninstallaties, laagspanningsinstallaties en/of voedingen uit het laagspanningsgedeelte van een hoogspanningscabine, knipperlichten, biflashinstallaties, bochtafbakeningsinstallaties, detectieapparatuur (waaronder ook inductieve en/of selectieve lussen) en andere kleine signalisatie-elementen.

 

WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:

 

 

 

ARTIKEL 1 – Opdracht.

 

De bestellende entiteit beslist om de werken uit te voeren via de betreffende aankoopcentrale van het Vlaams Gewest en gaat akkoord met alle bepalingen en modaliteiten zoals beschreven in het bestek VWT/EW/2021/002.

 

 

ARTIKEL 2 – Verantwoordelijkheid.

 

De bestellende entiteit neemt tegenover het Vlaams Gewest de volledige verantwoordelijkheid op zich voor dat deel van de opdracht dat betrekking heeft op de installaties in beheer bij de bestellende entiteit, alsook voor de administratieve en technische bepalingen die zij ter zake in het bestek laat inlassen. Zij is m.a.w. verantwoordelijk voor de door haar geplaatste bestellingen, het toezicht hierop, de ontvangst en de betalingen in het kader van de uitvoering van de opdracht.

 

Alle wijzigingen of bijwerken die tijdens de uitvoering van de opdracht noodzakelijk blijken en verband houden met de uitvoering van de werken ten gunste van de bestellende entiteit, zijn ten laste van de bestellende entiteit.

 

De bestellende entiteit staat in voor het verwerven van de vergunningen die nodig zijn voor de uitvoering van de werken te haren laste.

 

 

ARTIKEL 3 – Kostenverdeling.

 

De bestellende entiteit staat in voor alle kosten die betrekking hebben op bestellingen die zij plaatst.

 

 

ARTIKEL 4 – Borgtocht.

 

De bestellende entiteit kan geen beroep doen op de algemene borgstelling die de opdrachtnemer heeft gedaan ten voordele van het Vlaams Gewest.

 

 

ARTIKEL 5 – Leiding van de werken.

 

De leiding van en het toezicht op de werken voor dat deel van de opdracht dat betrekking heeft op de installaties in beheer bij de bestellende entiteit, gebeurt op kosten van de bestellende entiteit. De bestellende entiteit duidt bijgevolg voor haar deel een gemachtigd ambtenaar aan.

De gemachtigde ambtenaar neemt de leiding van de werken waar. Dit betekent dat hij alleen gemachtigd is om - voor alle werken, wie ze ook ten laste neemt - bestellingen te plaatsen bij de opdrachtnemer, proces-verbaal van ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering van de werken op te maken, de werken te schorsen, vorderingsstaten goed te keuren, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, e.d.z.m.

De bestellende entiteit stelt i.h.k.v. onderhavige opdracht de heer Steven Van den Bruel – 03/650.02.66 – steven.van.den.bruel@brasschaat.be aan als gemachtigd ambtenaar.

 

Voor beslissingen kan de gemachtigd ambtenaar voorafgaandelijk aan zijn beslissing, advies vragen aan de leidend ambtenaar van de raamovereenkomst bij het Vlaams Gewest, i.e. de heer Yanick Lathuy – 0486/51.93.57 – yanick.lathuy@mow.vlaanderen.be. Het verlenen van advies is een gunst van het Vlaams Gewest. Het geven van advies door het Vlaams Gewest is geen verplichting in hoofde van laatstgenoemde.

 

De bestellende entiteit draagt de volledige verantwoordelijkheid, ook de financiële verantwoordelijkheid, van de werken.

 

ARTIKEL 6 – Toezicht op de werken.

 

De bestellende entiteit staat in voor het toezicht op dat deel van de opdracht dat betrekking heeft op de installaties in beheer bij de bestellende entiteit, en draagt daarvan de kosten. Hiertoe kan de gemachtigde ambtenaar zelf, al dan niet, nog een aantal gemachtigden aanstellen.

 

De bestellende entiteit staat bovendien zelf in om te voldoen aan de bepalingen van het KB Tijdelijke of Mobiele Bouwplaatsen dd. 25/1/2001 en stelt hiervoor desgevallend zelf een veiligheidscoördinator-verwezenlijking aan.

 

 

ARTIKEL 7 - Wijziging tijdens de uitvoering.

 

Alle wijzigingen die tijdens de uitvoering van de opdracht noodzakelijk blijken, integraal ten goede komen aan de bestellende entiteit en verband houden met de uitvoering van de werken zijn ten laste van de bestellende entiteit. De formalisering van deze wijziging aan de opdracht is een exclusieve bevoegdheid van de leidend ambtenaar.

 

Indien de functionaliteit van het project wijzigt, kan het Vlaams Gewest de toetredingsakte eenzijdig verbreken.

 

 

ARTIKEL 8 – Geschillen.

 

De bestellende entiteit verbindt zich ertoe om, met betrekking tot de werken ten laste van haar, het Vlaams Gewest volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen.

 

De bestellende entiteit kan beroep doen op het Vlaams Gewest voor het verstrekken van inlichtingen ten behoeve van de gerechtelijke procedure.

 

 

ARTIKEL 9 – Betaling.

 

Het deel van de opdracht dat betrekking heeft op de installaties in beheer bij de bestellende entiteit wordt uitgevoerd voor rekening van de bestellende entiteit. De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden rechtstreeks ingediend bij de bestellende entiteit. Hiertoe bezorgt de bestellende entiteit alle nodige gegevens aan de opdrachtnemer na toetreding tot de aankoopcentrale.

De adressering voor schuldvordering, betalingsaanvragen en facturen is: boekhouding@brasschaat.be

 

De bestellende entiteit stuurt binnen de termijn het goedgekeurde betalingsbundel naar de opdrachtnemer terug en nodigt tezelfdertijd de opdrachtnemer uit om een factuur in te dienen.

 

In geval van laattijdige betaling, buiten de termijnen bepaald in artikel 15 van het KB Uitvoering 2013, door de bestellende entiteit voor de werken ten hare laste, staat deze in voor de daaruit voortvloeiende verwijlintresten en andere schadevergoedingen en zal deze de andere betrokken partijen volledig vrijwaren.

 

 

ARTIKEL 10 – Boetes en straffen.

 

De door de bestellende entiteit vastgestelde tekortkomingen die aanleiding geven tot boetes en straffen komen ten goede aan de bestellende entiteit.

 

 

ARTIKEL 11 – Voorlopige en definitieve oplevering.

 

De bestellende entiteit staat in voor de voorlopige en of definitieve oplevering van de door haar geplaatste bestellingen.

 

De processen-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering worden, voor de opdrachten gegeven door de bestellende entiteit, door de gemachtigd ambtenaar  van de bestellende entiteit opgesteld en ondertekend.

 

ARTIKEL 12 – Schadegevallen.

 

De bestellende entiteit zal instaan voor de administratieve afhandeling van elk schadegeval aan haar installaties. De bestellende entiteit zal vervolgens met de opdrachtnemer de nodige contacten nemen in verband met de herstellingswerken.

 

 

ARTIKEL 13 – Verlenging en opzegging van de opdracht.

 

De opdracht, voor het deel van de bestellende entiteit, start op de datum van toetreding tot het contract voor zover de sluiting van de opdracht VWT/EW/2021/002 reeds is gebeurd en eindigt wanneer de opdracht VWT/EW/2021/002 eindigt. Bij het aflopen, of stopzetten, van de opdracht VWT/EW/2021/002 wordt de overeenkomst automatisch ontbonden.

 

De bestellende entiteit heeft het recht de opdracht voor zijn gedeelte op te zeggen. De opzeg wordt aan de opdrachtnemer en de aanbestedende overheid aangetekend genotificeerd tenminste vijftien kalenderdagen voor het verstrijken van de lopende geldigheidstermijn. Het Vlaams Gewest beschikt als coördinerende entiteit over de mogelijkheid de opdracht niet te verlengen. Dit wordt desgevallend ten minste 90 kalenderdagen voor het verstrijken van de lopende geldigheidstermijn door de aanbestedende overheid aan de bestellende entiteit meegedeeld.

 

 

ARTIKEL 14 – Overzicht van de door de opdrachtnemer te onderhouden installaties

 

Door de toetreding van de bestellende entiteit worden volgende installaties ondergebracht in het onderhoudsluik van de onderhavige opdracht:

Nr. Installatienr. Locatiegegevens

1  Nader te bepalen

 

 

ARTIKEL 15 – Rapportering door de bestellende entiteit aan het Vlaams Gewest.

 

Omdat het Vlaams Gewest, als aankoopcentrale, verplicht is te waken over het feit dat het totaalbedrag aan bestellingen de totale budgettaire impact van de raamovereenkomst niet overschrijdt, wordt van elke deelnemende entiteit verwacht dat zij, gedurende de gehele looptijd van het contract, een minimale rapportering aanlevert over de bestellingen die zij geplaatst heeft.

Hiertoe is de bestellende entiteit ertoe gehouden om minstens tweemaal per jaar (nl. 1x in de periode juni/juli en 1x in de periode november/december) te rapporteren over het totale bedrag dat zij in de voorbije periode besteld heeft op onderhavige raamovereenkomst.

 

Het niet voldoen aan deze verplichting geeft de aanbestedende overheid het recht om de toetreding van de deelnemende entiteit tot deze aankoopcentrale eenzijdig op te zeggen. Dit wordt desgevallend ten minste 90 kalenderdagen voor de opzeggingsdatum aan de deelnemende entiteit gemeld.

Opgemaakt te Brussel op 27 november 2023 in evenveel exemplaren als partijen met een onderscheiden belang.

 

 

Voor het Vlaams Gewest:

 

Mevrouw ir. Veerle Schoutteet

afdelingshoofd

Verkeer, Wegsystemen en Telematica

 Voor de bestellende entiteit:

 

de heer Philip Cools

waarnemend burgemeester

 

de heer Ward Schevernels

algemeen directeur"

 

 

Art.2.- Goedkeuring wordt gegeven aan de toetredingsakte van Agentschap Wegen en

Verkeer voor het contract “Opmaak lichtenregelingen, microsimulaties en V-plannen”, met tekst als volgt:

 

"TOETREDINGSOVEREENKOMST

 

Overheidsopdracht “Opmaak lichtenregelingen, microsimulaties en V-plannen”

 

Dossiernummer: MDN/105

 

Besteknummer: 1M3D8N/19/05

 

 

 

TUSSEN :

 

A. Gemeentebestuur Brasschaat, ten dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Philip

Cools, in zijn hoedanigheid van waarnemend burgemeester, en de heer Ward

Schevernels, in zijn hoedanigheid van algemeen directeur,

 

Hierna genoemd “de deelnemende entiteit” of “de opdrachtgever”,

 

 

B. De aanbestedende overheid, vertegenwoordigd door zijn regering, bij delegatie, in de persoon van mevrouw Veerle Schoutteet, afdelingshoofd bij het Agentschap Wegen en Verkeer, afdeling Verkeer Wegsystemen en Telematica, gevestigd te 1000 BRUSSEL, Koning Albert II-laan 20 bus 4,

 

hierna genoemd “het Vlaams Gewest”,

 

hierna gezamenlijk aangeduid als de “partijen” en elk afzonderlijk als “partij”;

 

WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT.


 

 

 

 

ARTIKEL 1 – Opdracht

 

De deelnemende entiteit beslist om de werken uit te voeren via de betreffende opdrachtencentrale van het Vlaams Gewest en gaat akkoord met alle bepalingen en modaliteiten zoals beschreven in het bestek 1M3D8N/19/05, onverminderd de mogelijkheid voor de deelnemende entiteit om wijzigingen door te voeren binnen het kader van artikel 8 van deze akte, de mogelijkheden daartoe voorzien in het bestek en artikel 37 KB Uitvoering.

 

ARTIKEL 2 – Verantwoordelijkheid

 

De deelnemende entiteit neemt tegenover het Vlaams Gewest de volledige verantwoordelijkheid op zich voor dat deel van de opdracht dat betrekking heeft op de kruispunten in beheer bij de deelnemende entiteit, alsook voor de administratieve en technische bepalingen die zij ter zake in het bestek laat inlassen. Zij is m.a.w. verantwoordelijk voor de door haar geplaatste bestellingen, het toezicht hierop, de ontvangst en de betalingen in het kader van de uitvoering van de opdracht.

 

Alle wijzigingen of bijwerken die tijdens de uitvoering van de opdracht noodzakelijk blijken en verband houden met de uitvoering van de werken ten gunste van de deelnemende entiteit, zijn ten laste van de bestellende overheid.

 

ARTIKEL 3 – Kostenverdeling.

 

De deelnemende entiteit staat in voor alle kosten die betrekking hebben op bestellingen door haar geplaatst.

 

ARTIKEL 4 – Borgtocht.

 

De deelnemende entiteiten, zoals gedefinieerd in de hoofding van onderhavige toetredingsakte, kunnen geen beroep doen op de algemene borgstelling die de opdrachtnemer heeft gedaan ten voordele van de aanbestedende overheid.

 

ARTIKEL 5 – Geschillen.

 

De deelnemende entiteit verbindt zich ertoe om, met betrekking tot de diensten ten laste van haar, het Vlaams Gewest volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen die op haar bestellingen betrekking hebben.

 

De deelnemende entiteit kan beroep doen op het Vlaams Gewest voor het verstrekken van inlichtingen ten behoeve van de gerechtelijke procedure.

 

ARTIKEL 6 – Betaling.

 

De deelnemende entiteit is verantwoordelijk voor de financiële afhandeling van de door haar geplaatste bestellingen in uitvoering  van de opdracht. De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden rechtstreeks ingediend bij de deelnemende entiteit. Hiertoe bezorgt de deelnemende entiteit alle nodige gegevens aan de opdrachtnemer na toetreding tot de opdrachtencentrale.

 

De deelnemende entiteit stuurt binnen de termijn het goedgekeurde betalingsbundel naar de opdrachtnemer terug en nodigt tezelfdertijd de opdrachtnemer uit om een factuur in te dienen.

 

In geval van laattijdige betaling, buiten de termijnen bepaald in artikel 15 van het KB Uitvoering dd. 14.01.2013, door de deelnemende entiteit voor de werken ten hare laste, staat deze in voor de daaruit voortvloeiende verwijlintresten en andere schadevergoedingen en zal deze de andere betrokken partijen volledig vrijwaren.

 

ARTIKEL 7 - Boetes en straffen.

 

De door de bestellende overheid vastgestelde tekortkomingen die aanleiding geven tot boetes en straffen komen ten goede aan de deelnemende entiteit.

 

 

ARTIKEL 8 - Voorlopige en definitieve oplevering.

 

De deelnemende entiteit staat in voor de voorlopige en of definitieve oplevering van de door haar geplaatste bestellingen, onverminderd de bepalingen van de Samenwerkingsovereenkomst in dat verband.

 

De processen-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering worden, voor de opdrachten gegeven door de deelnemende entiteit, door de leidend ambtenaar  van de deelnemende entiteit opgesteld en ondertekend.

 

 

ARTIKEL 9 – Verlenging en opzegging van de opdracht.

 

De opdracht, voor het deel van de deelnemende entiteit, start op de datum van toetreding tot het contract en eindigt op 15/04/2021. Vervolgens wordt de opdracht jaar na jaar stilzwijgend verlengd met een termijn van 12 kalendermaanden, tot wanneer de opdrachtencentrale een einde neemt (ten laatste op 15/04/2024). Bij het aflopen, of stopzetten, van de opdracht 1M3D8N/19/05 wordt de overeenkomst automatisch ontbonden.

 

De deelnemende entiteit heeft het recht de opdracht voor zijn gedeelte op te zeggen. De opzeg wordt aan de opdrachtnemer en de aanbestedende overheid aangetekend genotificeerd tenminste vijftien kalenderdagen voor het verstrijken van de lopende geldigheidstermijn. Het Vlaams Gewest beschikt als coördinerende entiteit over de mogelijkheid de volledige opdracht op te zeggen. Dit wordt desgevallend ten minste 3 kalendermaanden op voorhand door de aanbestedende overheid aan de deelnemende entiteit meegedeeld.

 

ARTIKEL 10 – Informatie mee te delen aan de opdrachtnemer.

 

De deelnemende entiteit bezorgt volgende gegevens aan de opdrachtnemer indien van toepassing:

contactgegevens van de door de deelnemende entiteit aangeduide leidend ambtenaar/gemachtigde;

adressering voor schuldvorderingen, betalingsaanvragen, facturen,…;

 

Opgemaakt te Brussel op 27 november 2023 in evenveel exemplaren als partijen met een onderscheiden belang.

 

Voor het Vlaams Gewest:

mevrouw Veerle Schoutteet
afdelingshoofd Verkeer, Wegsystemen en Telematica

 

Voor de Deelnemende entiteit:

de heer Philip Cools

waarnemend burgemeester

 

de heer Ward Schevernels

algemeen directeur"

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

28 Steminstructies algemene vergadering EVA vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap "Programmering

Cultuurcentrum Hemelhoeve" v.z.w.

 

Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van v.z.w.

"Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve" handelt overeenkomstig de instructies van de

gemeenteraad.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van deze algemene

vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies te geven.

In zitting van 29 april 2019 werd mevrouw Carla Pantens aangeduid als afgevaardigde namens de

gemeente Brasschaat in de algemene vergadering.

 

Voorstel van agenda voor de algemene vergadering 11 december 2023:

1. Verwelkoming door de voorzitter

2. Goedkeuring verslag algemene vergadering 26 april 2023

3. Begroting vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve 2024

4. Goedkeuring verhuur- en gebruikersreglement vanaf 1 januari 2024

5. Stand van zaken Masterplan Park / verbouwing Ruiterhal en verbouwing Sint-Jozefskapel

6. Goedkeuring beleidsplanning cultuurcentrum Brasschaat 2024-2025

7. varia

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de vertegenwoordigers van de gemeente in de

algemene vergadering handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van het verslag van de algemene vergadering van 26 april 2023 van de v.z.w.

Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve.

 

Art.2.- Neemt kennis van de agendapunten voor de algemene vergadering van de v.z.w.

Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve van 11 december 2023:
1. Verwelkoming door de voorzitter

2. Goedkeuring verslag algemene vergadering 26 april 2023

3. Begroting vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve 2024

4. Goedkeuring verhuur- en gebruikersreglement vanaf 1 januari 2024

5. Stand van zaken Masterplan Park / verbouwing Ruiterhal en verbouwing Sint-Jozefskapel

6. Goedkeuring beleidsplanning cultuurcentrum Brasschaat 2024-2025

7. varia

 

Art.3.- Geeft opdracht aan zijn afgevaardigde, mevrouw Carla Pantens, schepen van cultuur en

voorzitter van de vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve om deze vergadering van 11

december 2023 namens de gemeente met stemrecht bij te wonen. De gemeente beschikt over 18

stemmen, waardoor zij steeds over de meerderheid van de stemmen beschikt in de algemene

vergadering. De andere vertegenwoordigers van de gemeenteraad kunnen de algemene vergadering

zonder stemrecht bijwonen.

 

Art.4.- Geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om alle agendapunten op de

algemene vergadering van de v.z.w. Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve goed te keuren.


 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

29 Toelage jeugdinfrastructuur 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts-Coppens is heel tevreden met het feit dat men in Brasschaat altijd zo goed gezorgd heeft voor de infrastructuur van scouts & chiro.  Er was laatst een reportage op de televisie over hoe erbarmelijk dit op sommige plaatsen is.  In Brasschaat werd hier altijd goed in geïnvesteerd.  Ze richt zich tot schepen Van Gerven met de vraag of men zeker geen verenigingen vergeet?  Ze hoopt dat er niemand vergeten wordt en dat men zo blijft verder doen op dit vlak.

 

Schepen Van Gerven licht al een tipje van de sluier en ze geeft mee dat er binnenkort nog een mooie cadeau in de gemeenteraad komt.  Er worden volgens haar serieuze inspanningen gedaan.  Het is wel aan de jeugdverenigingen om op langere termijn te denken en een meerjarenplanning op te maken.  Ze proberen de verenigingen aan te zetten om hier elk jaar eens over na te denken en in fases te werken.  Het zijn zware kosten die op de gemeente afkomen maar ze doen hun best. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft nog mee dat zijn fractie het ook belangrijk vindt dat de jeugdinfrastructuur een extra boost krijgt.  Hij stelt voor om de gunstige regeling (die ook bij de erediensten wordt toegepast) van 90% voor energie en veiligheid ook hier toe te passen.  De jeugdverenigingen hebben dit volgens hem ook nodig. 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat er hier 75% op alles wordt voorzien. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente verleent investeringstoelagen aan jeugdverenigingen voor de bouw of verbouwing van infrastructuur.

Voor 2023 hebben 2 verenigingen een aanvraag ingediend als volgt:

 

Chiro Centrum:

aard der werken: herstellingen plat dak, roofing vervangen

totale kostenraming:  7 758,75 euro, btw inbegrepen

info: de Chiro is in overleg met de parochie om tegemoet te komen in het verschil tussen de kost en gemeentelijke toelage.

 

Chiro Bethanie:

aard der werken: herstellen lekken in het dak, dakoversteek tussen gebouw en overkapping herstellen, speelberg herstellen, isoleren en vernieuwen van de buitenbekleding van het gebouw.

totale kostenraming: 49 486,90 euro, btw inbegrepen

 

Scouts Don Bosco

aard der werken: plaatsen van een nieuwe nooddeur en het plaatsen van een nieuwe buitenpoort. Beide werken zijn dringend.

totale kostenraming: 12 003,91 euro, btw inbegrepen

info: Voor de nooddeur is er een verzekeringsdossier lopende. Eventuele terugvordering van verzekeringskosten worden berekend op het totale bedrag.

 

Volgens het toelagereglement bedraagt de toelage 75% van de bewezen kosten, met een maximumbedrag van 7.500,00 euro per dossier.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadbesluit van 27 juni 2022 inzake de betoelaging van jeugdwerkinfrastructuur.

 

Adviezen

De Jeugdraad heeft unaniem gunstig advies verleend op de algemene vergadering van 18 oktober 2023.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

20 819,06 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

0752 01 66400000/Subsidies jeugdwerkinfrastructuur

Budget/jaar

Investering in 2023

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Stelt de bedragen van de investeringstoelagen voor jeugdinfrastructuur 2023 vast als volgt:

 

Chiro Centrum: 5 819, 06 euro

Chiro Bethanie: 7 500,00 euro

Scouts 23ste Don Bosco: 7 500,00 euro

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

30 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Luc Van der Schoepen over de oversteekplaats Eikendreef. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen doet volgende tussenkomst :

 

“Recent vond alweer een auto-ongeluk plaats aan de oversteekplaats Eikendreef in Maria ter Heide. Daarbij maaide een automobilist een jong boompje weg en ramde het bushokje uit elkaar. Gelukkig bevonden er zich geen reizigers in de bushalte en was er op dat moment niemand aan het oversteken.
Nog niet zo lang geleden werden de oversteekplaats en de bushalte veiliger en comfortabeler ingericht.


Als we zeggen deels dan weet u als schepen dat we het hebben over de gevraagde puntverlichting die de oversteekplaats als het donker is, sterk verlicht.
Laat dit ongeval, dat gelukkig geen enkel lichamelijk letsel of erger met zich meebracht, nu EINDELIJK de laatste en doorslaggevende motivatie zijn om de druk op het AWV te verhogen om zo spoedig mogelijk de puntverlichting te implementeren.

Voorstel :
De dienst mobiliteit neemt snel het initiatief om de hoogdringendheid van de puntverlichting daar nogmaals aan te kaarten bij het AWV en vraagt om een onmiddellijke her evaluatie die de datum van plaatsing vervroegt.
De dienst mobiliteit neemt contact op met De Lijn waarin uw diensten vragen om ook zo snel als mogelijk het bushokje te vervangen.”

 

Schepen Fonteyn doet volgende tussenkomst :

 

“Misschien eerst iets meegeven over de omstandigheden van het ongeval.

 

Het ongeval heeft zich inderdaad recent voorgedaan op 8/11/2023 rond 6u ’s avonds (om 18u11); er werd een ploeg van de politie ter plaatse gevraagd naar aanleiding van een verkeersongeval waar stoffelijke schade was, maar geen derde partij betrokken.

 

De bestuurder reed op de Bredabaan te MTH richting het centrum Brasschaat. Ter hoogte van de Eikendreef is de bestuurder afgeweken van het baanvak– waarbij deze eerst tegen een boom en een verkeersbord is gebotst en vervolgens tegen het schuilhuisje. De bestuurder werd mogelijk afgeleid door auto die uit de tegenrichting kwam en leek af te wijken van zijn baanvak.

 

Het voertuig was niet meer rijvaardig en werd getakeld. Er geraakte niemand gewond bij dit ongeval. Volgens de politie  zijn er geen aanwijzingen dat er overdreven snelheid of andere zaken (alcohol, drugs) in het spel zijn.

 

Wat bushalte infrastructuur betreft, kan ik al zeggen dat dit niet bij de Lijn of AWV zit. Dit hebben we doorgegeven aan Decaux. Met deze firma hebben we nog steeds een contract lopen (tot mei 24). Zij staan in voor herstel van hun infrastructuur.

 

Wat het verkeersbord en de boom betreft, dit zit bij AWV, als beheerder van de gewestwegen. Zij zijn hier ook al van op de hoogte gebracht.

 

Tot slot de punctuele verlichting:

 

Volgens AWV is het ongeval niet te wijten aan het ontbreken van punctuele verlichting. Als men er in slaagt om op een stuk rechte weg met

een snelheidsregime van 50km/u een boom, verkeersbord en bushokje aan flarden te rijden dan denkt AWV niet dat dit te wijten is geweest aan het ontbreken van punctuele verlichting. 

 

AWV heeft de locatie heringericht om meerdere redenen:

1. Ten eerste wegens het toegankelijk maken van de haltes (dit door een verhoging van de berm)

2. Ten tweede omdat onze gemeenteraad hier aangaf dat de oversteek onveilig was. Door een versmalling van de baan kon men een kortere oversteek bekomen wat veiliger was voor de voetgangers uit bv. de Eikendreef

3. Ten derde omdat de gemeentediensten aangaven dat de auto's via het fietspad naar en van parkeerplaatsen reden.

De oplossing die AWV heeft uitgewerkt en gerealiseerd zou dit quasi onmogelijk moeten maken.

 

Volgens AWV is deze locatie goed voorzien van openbare verlichting en is het effect van extra punctuele verlichting op deze locatie eerder beperkt. [Overdag zou de punctuele verlichting hier nog een extra meerwaarde hebben omdat dit duidelijker in het straatbeeld zou aangeven waar er zich een oversteekplaats bevindt.] AWV denkt niet dat we hier over een onveilige oversteekplaats kunnen spreken naar aanleiding van dit ongeval.

 

Nu, we  hebben ook het signaal ontvangen van AWV dat het budget voor punctuele verlichting op zijn einde loopt en dat er daarom eerst gekeken wordt naar 

locaties waar de baten het grootst zijn (vb. veel gebruikte oversteekplaatsen buiten bebouwde kom waar het snelheidsregime 70km/u is.)

 

De locatie aan de Eikendreef staat nog steeds op de lijst maar niet prioritair... Het is eerder een kwestie van geduld. (tot er vers budget is)

 

Ik stel dus voor dat we blijven vragen naar punctuele verlichting al zal de realisatie niet voor onmiddellijk zijn wegens ontbreken van budget.

 

Even meegeven dat er wel punctuele verlichting geplaatst werd aan de Plataandreef-Bredabaan is de punctuele verlichting reeds geplaatst, waar een regime is van 70 km/u. En ook zal er punctuele verlichting geplaatst worden aan het kruispunt Heislagsebaan-Bredabaan. We zitten daar met een overgang van 70 km/u naar 50 km/u en daar wordt best een poorteffect gecreëerd zodat je weet dat je centrum binnenrijdt.

We vrezen dus dat het budget naar deze 2 zaken gegaan is, waar AWV het meer opportuun acht.”

 

Raadslid Van der Schoepen bedankt schepen Fonteyn voor haar uitgebreid antwoord.  Wie van Marie Ter Heide richting het centrum rijdt (aan de kant van de vroegere carnavalswinkel), ziet een boompje voor het zebrapad en dat bemoeilijkt ook al het zicht om te kijken of daar iemand wil oversteken. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er aan de overkant een boompje nabij het zebrapad verwijderd werd omwille van zichtbaarheid. 

 

Raadslid Van der Schoepen meende te hebben begrepen dat deze boompjes in functie van de heraanleg zouden verplaatst worden.  Het zicht blijft volgens hem nog beperkt.  Hij vindt het spijtig dat er nog geen datum/budget is aangezien dit wel belangrijk is. 

 

Voorzitter Versompel licht toe dat we in dit geval niet anders kunnen doen dan gewoon kennis te nemen van het antwoord. 

 

Raadslid Van der Schoepen begrijpt dit.  Hij had wel gehoopt dat AWV hier mee z’n schouders had onder gestoken.  Zijn fractie betreurt dit. 

 

Raadslid Pauwels verwijst naar de puntverlichting die ook al tijdens de vorige legislatuur besproken werd.  Hij begrijpt de traagheid van deze instantie niet.  Als men naar de cijfers in de kwartaalrapportering kijkt, ziet men dat dat heel snel gereden wordt.  Het ‘poorteffect’ zou daar volgens hem ook heel nuttig zijn.  Dit zeker nu de versmalling daar is. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de overgang daar iets eerder is, ter hoogte van de Groene Jager, Durentijdlei.  Daar start de overgang van 70 naar 50.  Ze benadrukt dat de punctuele verlichting elke keer werd aangehaald.  Ze is speciaal alle verslagen terug gaan opzoeken. 

 

Raadslid Van Mechelen passeert elke zaterdag en zondag op dat kruispunt aan de Eikendreef.  Hij bevestigt dat daar effectief een heel slecht zicht is.  Hij begrijpt dat het daar een gevaarlijke situatie is voor mensen die de buurt daar niet kennen.  Hij sluit zich aan bij de stelling van raadslid Van der Schoepen en zou graag hebben dat de verlichting daar aangepast wordt. 

 

Raadslid Van der Schoepen verwijst naar vroeger toen er een oversteekplaats met een drukknop was.  Het is spijtig volgens hem dat een internaat destijds meer gewicht in de weegschaal kon leggen dan de gemeente nu.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 14 november 2023 ontving het gemeentebestuur de vraag van Luc Van der Schoepen om namens Vlaams Belang een punt toe te voegen aan de zitting van 27 november 2023 aangaande de oversteekplaats Eikendreef.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld:

        opdracht te geven aan de dienst mobiliteit om contact op te nemen met het Agentschap Wegen en Verkeer  om de hoogdringendheid van de puntverlichting aan te kaarten en om de datum van plaatsing te vervroegen.

        opdracht te geven aan de dienst mobiliteit om aan De Lijn te vragen om het bushokje zo snel mogelijk te vervangen.

 

Juridisch kader

Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- neemt kennis van het voorstel van beslissing van raadslid Van Der Schoepen namens de Vlaams Belangfractie alsook van de toelichting van het ingediende punt.

 

Art.2.- neemt kennis van het antwoord van schepen Fonteyn dat beide vragen recentelijk reeds gesteld zijn aan het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en dat AWV actueel dit punt niet als prioritair beschouwd en actueel geen budgetten voorzien heeft.  De gemeenteraad neemt tevens kennis van het verdere antwoord van de schepen waarin ze aangeeft dat de vraag namens het gemeentebestuur onverwijld elk halfjaarlijks overleg opnieuw gesteld zal worden.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

31 Mondelinge vraag van Luc Van der Schoepen over de kiosk nabij dienstencentrum Maria ter Heidehove voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen doet volgende tussenkomst :

 

“Twee jaar geleden werd op vraag van de Brasschaatenaar en op vraag van verschillende oppositiepartijen zoals meermaals door onze partij de kiosk in Maria ter Heide gerenoveerd met uw belofte deze te gebruiken voor regelmatige gezellige culturele evenementen. Wat ook gebeurt en waarvoor dank vanuit de omwonenden en een dikke duim vanwege onze partij.
Echter werd er onlangs opnieuw vandalisme gepleegd op de kiosk en naar verluidt is dit vooral bij nacht een trefpunt voor zonderlinge figuren.

Indien nog niet gebeurd, graag een evaluatie van de aangebrachte schade, een planning van de herstelling.
Ook vragen wij om, ofwel toezicht van de politie ofwel van de dienst integrale veiligheid, om de samenscholing van ongewenst bezoek vast te stellen.

• Indien nog niet gebeurd, graag een evaluatie van de aangebrachte schade, een planning van de herstelling.
• Ook vragen wij om, ofwel toezicht van de politie ofwel van de dienst integrale veiligheid, om de samenscholing van ongewenst bezoek vast te stellen.”

 

Schepen Fonteyn doet volgende tussenkomst :

 

“Dank Luc, voor deze vraag.

 

De kiosk werd inderdaad tot ieders tevredenheid hersteld in het voorjaar (2021). Dit was een geslaagd gemeenschappelijk project van de gemeente, Technisch Atheneum en Noordheuvel.

 

  1. Helaas werd ook de kiosk voorwerp van vandalenstreken.

De schade zat voornamelijk  aan de poten van de tafel. Het houtwerk en dus ook deze poten zijn  door het Technisch Atheneum richting houtbewerking vervaardigd.

 

Wij hebben nu vanuit gemeente gevraagd om dit opnieuw in een projectje te steken.
De tafel werd uit veiligheidsoverwegingen reeds weggehaald.

 

Qua timing kan ik nog niet veel zeggen. Dit moet natuurlijk binnen de planning van TA passen. We hopen ergens in het voorjaar te landen voor het warme zomerseizoen.

 

 

  1. Op uw vraag of de politie controle zal doen om ongewenst bezoek vast te stellen, kunnen we positief antwoorden.

De kioskomgeving  is bij de politie nochtans niet gekend als overlastplaats. Men heeft in de databanken gezocht naar eventuele meldingen of aangifte (van de beschadigingen) tussen januari 2023 en heden, maar men heeft niets gevonden.

 

Bij deze wordt er gevraagd door de politie  om de 101 te bellen bij eventuele overlast of verdachte handelingen, op het ogenblik dat ze dit vaststellen (dus bij voorkeur niet via mail of naar ons onthaal na de feiten, wat vaak gebeurd).

De korpschef zal deze locatie alvast doorgeven voor de overlastpatrouilles van onze ploegen.

 

Dan kwam er nog een alternatief voorstel van onze schepen van dierenwelzijn om met een busch wächter te werken, een sensor die oplicht vanaf het moment dat er beweging gedetecteerd wordt. Een bewegingsmelder dus.

 

Ik stel voor dat we de politie er vooreerst wat controle laten doen en indien er zich nog vreemde handelingen voordoen, het voorstel van de busch wachter aan de politie of integrale veiligheid voorleggen.”

 

Raadslid Pauwels licht toe dat ze hetzelfde denken over de kiosk.  Graag geeft hij voor de volledigheid ook mee dat zijn fractie dit agendeerde op de zitting van 31 augustus 2020 en dat daardoor de kiosk gered werd. 

 

Raadslid Van der Schoepen vult aan dat hij zei “verschillende oppositiepartijen en wij”. 

Beslissing

 

 

Twee jaar geleden werd op vraag van de Brasschaatenaar en op vraag van verschillende oppositiepartijen zoals meermaals door onze partij de kiosk in Maria ter Heide gerenoveerd met uw belofte deze te gebruiken voor regelmatige gezellige culturele evenementen. Wat ook gebeurt en waarvoor dank vanuit de omwonenden en een dikke duim vanwege onze partij.
Echter werd er onlangs opnieuw vandalisme gepleegd op de kiosk en naar verluidt is dit vooral bij nacht een trefpunt voor zonderlinge figuren.
 

Neemt kennis van de vraag van Luc Van der Schoepen, namens Vlaams Belang:

        Indien nog niet gebeurd, graag een evaluatie van de aangebrachte schade, een planning van de herstelling.

        toezicht van de politie ofwel van de dienst integrale veiligheid, om de samenscholing van ongewenst bezoek vast te stellen.
 

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

32 Actuele Vraag van Rudi Pauwels, raadslid namens Brasschaat 2012 over de uitval van de buurtbus en de nodige acties die hieromtrent zullen genomen worden. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar het feit dat de buurtbus de laatste tijd vaak in panne stond.  Hij wil graag weten wat hieraan gedaan zal worden?  Hij wil graag ook weten of er op deze momenten een communicatie is naar de reizigers toe?  Wordt er dan bijvoorbeeld ’s morgens een briefje uitgehangen aan de haltes? 

 

Schepen Fonteyn doet volgende tussenkomst :

 

“Een zeer terechte vraag, Rudi!

Er zijn inderdaad wel wat problemen geweest met de buurtbus. Het is niet de eerste keer dat de bus in panne ligt.

In augustus en begin oktober heeft de bus ook al eens in panne gelegen.

 

Misschien even het kader schetsen van de buurtbus.

Wij huren de bus van de Lijn voor ongeveer 2000 (1994) euro per maand, dat is zo’n 24.000 euro per jaar. Daarnaast betalen we ook nog onze eigen chauffeur voor zo’n 45.000 euro. De brandstof is op kosten van De Lijn.

De buurtbus rijdt een vaste route en verschilt dus volledig van de belbus die op afroep werkt. Soms bestaat hier wat verwarring rond

 

Nu, even terug naar de pannes.

Volgens het contract met de Lijn moeten ze nog steeds in vervanging van de buurtbus voorzien.  En dat is niet gebeurd, niet in augustus, niet in oktober en ook nu  niet .

We hebben afgelopen vrijdag ook een overleg gehad met de Lijn en hen gewezen op hun verplichtingen. Ze gaan dit nu verder intern bespreken – verleg is vandaag geweest, maar nog geen terugkoppeling gehad. We maken er een zaak van dat we die 2000 euro per maand niet gaan betalen, als ze hun contractuele verplichtingen niet nakomen.

 

Wat deze laatste panne betreft, heeft men nu de wisselstukken afgezet aan TC zodat we die zelf kunnen herstellen. Technisch Centrum heeft dat ook gedaan. Maar uiteindelijk is dit niet de bedoeling. Dit is weer extra werk voor het TC. Ze hebben vrijdag wel alles in het werk gesteld om de bus terug rijklaar te maken en vandaag reed de bus weer. Maar dat is dus dankzij onze eigen technische dienst, niet dankzij de Lijn.

 

We blijven de Lijn aanporren om hun contract na te komen.

 

Verder blijven we ook steeds communiceren via verschillende kanalen over het al of niet rijden van de buurtbus: hoplr, sociale media, dienstencentra, …”

 

Raadslid Pauwels vraagt zich nog af of de stuurgroep mobiliteit terug zal opstarten nu er een nieuwe medewerker is opgestart? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de stuurgroep binnenkort zeker terug zal doorgaan nu Catherine Sanspeur is opgestart. 

 

Raadslid Vanpoucke dacht altijd dat de buurtbus gefinancierd werd door De Lijn en in bruikleen was van Brasschaat.  Brasschaat zou wel de personeelskost dragen.  Hij wist niet dat men hier 2000 euro per maand voor betaalde alsook de personeelskost.  Hij wil graag weten of dit ooit veranderd is of werd hij destijds fout ingelicht? 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit het contract is van 2000 en dus niet veranderd is.  Er zal onderzocht worden of het bijvoorbeeld goedkoper is om zelf een bus aan te kopen / huren.  Het project zal dit jaar geëvalueerd worden. 

 

Raadslid Van der Schoepen vraagt zich af of dit onder flex-vervoer valt? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de buurtbus daaruit werd gelaten.  Het gaat om de belbussen uit de andere gemeenten die op afroep werken.  Deze worden mee opgenomen in het flex-vervoer.  De buurtbus valt hier niet onder.  Alle opties zullen in 2024 verder besproken en bekeken worden. 

Beslissing

 

 

Op 26 november 2023 stuurde Rudi Pauwels, raadslid namens Brasschaat 2012 een actuele vraag over de uitval van de buurtbus en de acties die zullen ondernomen worden om dit probleem op te lossen.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de vraag.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

33 Ontslag wegens pensionering van een inspecteur van politie. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

 

34 Molenveld 6. Goedkeuring verkoop. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 19/12/2023