1 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 25 maart 2024. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Pauwels komt terug op zijn vraag over Pidpa over wat de uitgestelde werken waren. Hij stelde de vraag rechtstreeks aan Pipda en zij gingen het opnemen in de vergadering. Het antwoord zal nadien in het verslag verwerkt worden. Wanneer het verslag beschikbaar is, zou hij dit graag ter beschikking gesteld krijgen.
Raadslid Pauwels bedankt voorzitters Callens met betrekking tot het CBO-project in de Haelenlei. Hij heeft laten weten dat dit tegen het bouwverlof in orde zal zijn.
Raadslid Vanpoucke wil graag een stand van zaken met betrekking tot zijn schriftelijke vraag over het BSO. Hij heeft deze 6 weken geleden ingediend maar ontving nog geen antwoord.
Schepen Van Honste verwijst naar een mail met de slides die op de commissie werden toegelicht.
Raadslid Vanpoucke geeft mee dat hij geen mail ontvangen heeft hieromtrent. Bij een schriftelijke vraag, hoort volgens hem ook wel een schriftelijk antwoord.
Schepen Van Honste gaat ervan uit dat de mail verstuurd werd omdat het zo besproken was. Ze zal het nakijken.
Beslissing
Feiten en motivering
Op 25 maart 2024 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.
Juridisch kader
Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 25 maart 2024 worden goedgekeurd.
2 Kennisneming besluit gouverneur over personeelsformatie van de lokale politie. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Raadslid Hermans heeft een vraag over de 3 opmerkingen waar men rekening mee moet houden. Het is normaal niet mogelijk om een hybride functie te voorzien. Ze leest ook dat het aantal betrekkingen in het middenkader niet stroken met de formatienormen. De gouverneur moet ook op de hoogte gehouden worden van zodra de formatie voldoet aan de personeelsformatie.
Ze wil graag weten hoe men hier mee omgaat en of men hier in de toekomst rekening mee zal houden. Ze wil graag de timing kennen hieromtrent.
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat men in de toekomst zeker rekening zal houden met de opmerkingen, maar ook in het verleden. Bij de vorige formatie in 2023 hebben ze dezelfde brief ontvangen van de gouverneur. In deze brief werden dezelfde opmerkingen opgenomen. De korpschef heeft toen tijdens de gemeenteraad van 27 maart een volledige toelichting gegeven hieromtrent.
Waarnemend burgemeester Cools verwijst naar de notulen van de gemeenteraad van 27 maart 2023 voor een volledig antwoord op de 3 bovenstaande vragen / opmerkingen.
Raadslid Hermans vraagt of men dit volgend jaar dan nog eens terug mag verwachten?
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de gouverneur deze opmerkingen steeds zal blijven maken.
Raadslid Brughmans licht toe dat hij dezelfde opmerkingen al maakte in 2020-2021-2022.
Beslissing
In zitting van 30 januari 2023 keurde de gemeenteraad de wijziging van de personeelsformatie van de lokale politie goed.
Neemt kennis van het besluit van 13 februari 2023 van de Federale Diensten van de Gouverneur.
3 INV Hernieuwing cameranetwerk commissariaat. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De camera’s in het netwerk voor de gebouw- en perimeterbewaking van het commissariaat en omliggend terrein, gelegen Hemelakkers 40, dienen vernieuwd te worden. In 2023 werd reeds een dringende herstelling uitgevoerd, na een plots defect van de server. Op dat moment werden drie camera’s vervangen door de firma Spectra Security BVBA te Zoersel (in onderaanneming uitgevoerd door 802Networks BV, Singel 5 te Kontich).
Echter, het gros van de camera’s werd aangekocht vóór 2019 en voortschrijdend inzicht leert dat de dataveiligheid van een aantal toestellen ernstig in vraag gesteld dient te worden. Bovendien is het huidige netwerk samengesteld uit verschillende merken wat het onderhoud bemoeilijkt. Daarnaast zijn de kwaliteit van de beelden en de toepassingsmogelijkheden van de camera’s dermate geëvolueerd dat een vernieuwing van alle verouderde toestellen zich opdringt.
Bij de analyse voor de vervanging van de toestellen werd tevens kritisch gekeken naar de positionering van de huidige toestellen en werden de noden opnieuw in kaart gebracht. Deze analyse resulteerde in de noodzaak tot uitbreiding van het cameranetwerk met zeven extra camerapunten. De problematiek en oplossingenmodel voor de camerabewaking werd toegelicht bij de opmaak van het meerjarenplan, de nodige kredieten zijn vervolgens opgenomen.
Voor de aankoop wenst de politiezone gebruik te maken van de raamovereenkomst van de gemeente Kampenhout, dat opgesteld is voor alle politiezones en lokale besturen: ‘Raamovereenkomst voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software’ m.n. perceel 1 - infrastructuur.
Een offerte werd opgevraagd bij de laureaat van perceel 1 - infrastructuur van de raamovereenkomst, nl. NetConnect BV (Vierselbaan 34 te Zandhoven), erkend door de Algemene Directie Veiligheid en Preventie als vergunde onderneming voor het plaatsen van camerasystemen. De uitvoering van de werken gebeurt in onderaanneming door 802Networks BV, Singel 5 te Kontich (tevens erkend door de AD VP), dat in 2023 al de vervanging deed van drie camera’s en de beheerssoftware opnieuw installeerde na het defect. 802Networks is dus reeds goed vertrouwd met het cameranetwerk van de politiezone.
Het totale bedrag van de offerte bedraagt 67.625,50 euro BTWin (detail in bijlage), deze omvat:
● De aankoop (37.451,71 euro BTWin), installatie (11.676,50 euro BTWin) de uitbreiding van de bijbehorende softwarelicenties en configuratie van de software (3.228,98 euro BTWin) en bekabeling (10.001,0 euro BTWin).
● Een jaarlijks onderhoudscontract inclusief interventiecontract. Dit wordt zeer sterk aangeraden, gezien de 24u/7d operationaliteit van het commissariaat (kritieke infrastructuur) en dus het cameranetwerk. De jaarlijkse kost hiervoor bedraagt 5.267,30 euro BTWin.
Het voorstel tot aankoop werd voorgelegd aan het college tijdens zitting van 25 maart 2024.
Juridisch kader
Artikel 234 van de nieuwe gemeentewet, ingevolge artikel 33 van de wet op de geïntegreerde politie van toepassing op de politiezone.
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 43, § 4 (Opdracht in het kader van een raamovereenkomst met één enkele ondernemer), en meer bepaald artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De Wet op het Politieambt van 5 augustus 1992 art. 25/2, §1, 1° - 3° WPA.
De Wet op het Politieambt Artikel 25/4 §1, 1 a
Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de wet op het politieambt om het gebruik van camera’s door de politiediensten te regelen en tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid.
Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en fundamentele vrijheden.
KB van 10 mei 2006 houdende deontologische code voor de politiediensten.
Bescherming van de persoonlijke levenssfeer, GEB (Gegevensbescherming Effect Beoordeling) Artikel 15 en 22 Grondwet en Artikel 8 EVRM.
Adviezen
Advies werd gevraagd en verkregen van de Data Protection Officer m.b.t. het project (installateur en materiaal) voor van de aanpassing van het cameranetwerk (Advies 2024/19/PZ BR).
Er werd een Gegevensbeschermingseffectbeoordeling opgesteld voor de installatie en aanpassingswerken enerzijds (Advies 2024/20/PZ BR) en voor het operationele gebruik van het cameranetwerk anderzijds (Advies 2024/21/PZ BR). Deze documenten worden om vertrouwelijkheidsredenen niet toegevoegd. Ze zijn ter inzage van het college en de gemeenteraad.
De specifieke technische details en inplantingsplan worden eveneens om veiligheidsredenen niet toegevoegd aan het digitaal dossier. Het dossier zal beschikbaar zijn op de zitting en kan ingekeken worden en/of kunnen vragen beantwoord worden.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn:
2024 - buitengewone dienst (investering)
Kost btw inbegrepen (eenmalig): 62.358,19 euro BTWin
Budgetsleutel 330/742-53 / Aankoop informaticamateriaal politie
Budget/jaar: Investering in 2024
Krediet beschikbaar Ja
Vanaf 2025 - gewone dienst (werkingskost)
Kost btw inbegrepen (jaarlijks): 5.267,30 euro BTWin
Budgetsleutel 330/742-53 / Onderhoudscontracten informatica
Budget/jaar Werkingskost vanaf 2025
In de prognose vanaf 2024 werd voor het onderhoudscontract een budget geraamd van 3.100 euro BTWin, er is een tekort van 2.167,30 euro BTWin dat extra voorzien dient te worden.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring aan de offerte van NetConnect BV (Vierselbaan 34 te Zandhoven), geraamd op 67.625,50 euro BTWin, voor de vervanging en het onderhoud van het cameranetwerk voor gebouw- en perimeterbewaking van het commissariaat gelegen Hemelakkers 40.
Art.2.- De uitvoering kan gebeuren in het kader van de raamovereenkomst van de gemeente Kampenhout voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software – perceel 1, infrastructuur.
4 Delegatie van de bevoegdheid inzake overheidsopdrachten van de politiezone Brasschaat. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeenteraad is bevoegd om met betrekking tot overheidsopdrachten de lastvoorwaarden vast te leggen en de wijze van gunning te bepalen; er zijn delegatiemogelijkheden in de wet voorzien.
Momenteel heeft enkel het college een delegatiebevoegdheid voor uitgaven:
- in de gewone dienst voor uitgaven van dagelijks beheer binnen de perken van de goedgekeurde kredieten
- in de buitengewone dienst voor uitgaven tot 30.000euro exclusief BTW.
Een verdere delegatie aan de korpschef, de verantwoordelijke "beheer- en ondersteuning", diensthoofd "beheer ondersteuning en logistiek" zal zowel de doorlooptijden als de efficiëntie van de administratieve verwerking ten goede komen. Dit zal zowel een positief effect hebben voor het procesgedeelte dat door de politie uitgevoerd wordt als voor de ondersteuning vanuit de diensten financiën en aankoop van de het gemeentebestuur.
Er wordt daarom voorgesteld om alle uitgaven tot 5.000euro exclusief BTW voor zowel de gewone dienst als de buitengewone dienst verder te delegeren.
Onder verantwoordelijkheid van de bijzonder rekenplichtige zal het proces aangepast worden en kan de nodige rapportering naar het college voorzien worden.
Voor grotere uitgaven blijven de bevoegdheden op het niveau van het college en de gemeenteraad.
Juridisch kader
Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op 2 niveaus (WGP), art. 33, geupdate door KB uitvoering van 3 december 2023.
Nieuwe Gemeentewet, art. 234, eerste en tweede lid;
Wet van 13 augustus 2011 inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten op defensie- en veiligheidsgebied;
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;
Koninklijk Besluit van 18 april 2017 plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren;
Koninklijk Besluit van 22 juni 2017 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van overheidsopdrachten en van concessies voor openbare werken;
Bericht van 17 januari 2018 over de mededeling van statistische gegevens omtrent de overheidsopdrachten waarvan de geraamde waarde lager is dan de drempels voor de Europese bekendmaking.
Gemeenteraad van 25 februari 2019, punt 4 met betrekking tot delegatie van uitgaven van de gewone dienst en de verhoging van delegatie tot 30.000euro excl BTW voor uitgaven in de buitengewone dienst.
Adviezen
Er is positief advies van de korpschef, de secretaris en de bijzonder rekenplichtige.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.-.Delegatie wordt verleend aan het college van burgemeester en schepenen inzake de bevoegdheid om de lastvoorwaarden vast te leggen en de wijze van gunning te bepalen met betrekking tot overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten van dagelijks beheer van de politiezone, voor zover het college van burgemeester en schepenen optreedt binnen de budgetten voorzien in de goedgekeurde gewone begroting voor bedragen hoger dan 5.000euro exclusief BTW en voor bedragen van 5.000 euro tot 30.000euro exclusief BTW in de buitengewone begroting.
Art. 2.- Delegatie wordt verleend aan de korpschef, de verantwoordelijke "beheer- en ondersteuning", diensthoofd "beheer ondersteuning en logistiek" of de aangeduide vervangers inzake de bevoegdheid om de lastvoorwaarden vast te leggen en de wijze van gunning te bepalen met betrekking tot overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten van dagelijks beheer van de politiezone, voor bedragen tot 5.000euro exclusief BTW voor de gewone en buitengewone begroting en dit binnen de budgetten van de goedgekeurde begroting.
In het kader van interne controle werkt de bijzonder rekeningplichtige een periodieke rapportering naar het college voor deze delegatie uit.
Art.3.- Deze beslissing gaat in vanaf 1 mei 2024.
Philip Cools Joris Van Cauwelaert Hedwig van Baarle Walter Vermeulen Karin Beyers Bart Thijs Rudi Pauwels Cathy Mallentjer Robert Geysen Inez Ven Anne Van Aperen Carla Pantens André Van Mechelen Adinda Van Gerven Bruno Heirman Marie Anne Naudts-Coppens Lutgart Smekens Karina Hans Bart Brughmans Ingeborg Hermans Ward Schevernels Luc Van der Schoepen Myriam Van Honste Dieter Heughebaert Sven Simons Jan Jambon Erwin Callens Barbara Cloet Robrecht Eeman Kasper Vanpoucke Johan Caluwé Philip Cools Joris Van Cauwelaert Hedwig van Baarle Walter Vermeulen Karin Beyers Bart Thijs Rudi Pauwels Cathy Mallentjer Robert Geysen Inez Ven Anne Van Aperen Carla Pantens André Van Mechelen Adinda Van Gerven Bruno Heirman Marie Anne Naudts-Coppens Lutgart Smekens Karina Hans Bart Brughmans Ingeborg Hermans Luc Van der Schoepen Myriam Van Honste Dieter Heughebaert Sven Simons Jan Jambon Erwin Callens Robrecht Eeman Kasper Vanpoucke Johan Caluwé Adinda Van Gerven Dieter Heughebaert Marie Anne Naudts-Coppens Karina Hans Karin Beyers Cathy Mallentjer Anne Van Aperen Philip Cools Carla Pantens Jan Jambon Sven Simons Bart Thijs Robert Geysen Lutgart Smekens Myriam Van Honste André Van Mechelen Luc Van der Schoepen Bruno Heirman Hedwig van Baarle Robrecht Eeman Inez Ven Walter Vermeulen Bart Brughmans Joris Van Cauwelaert Erwin Callens Rudi Pauwels Johan Caluwé Ingeborg Hermans Kasper Vanpoucke aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
5 Heilige Familie. Verhoging investeringstoelage wederingebruikname kerk en borgstelling lening. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :
“Ik wil hier graag toch even verder op ingaan omdat het een legislatuur overschrijdend dossier is geworden. Het begint te lijken op de processie van Echternach. Het dossier werd opgestart in 2016 toen een aantal vrijwilligers van de kerkfabriek zochten naar nevenbestemmingen voor de kerk enerzijds het kerkgedeelte, anderzijds een tentoonstellingsruimte en tenslotte de integratie van 6 sociale appartementen.
Oktober 2018 gaf het college principiële goedkeuring en ook een subsidie van 14 000 euro voor onderzoek. Bij aanvang van de nieuwe legislatuur in 2019 kwam er ook een borgstelling vanuit de gemeente voor kredietlijn van 100 000 euro voor de voorbereidende studiekosten. Ik ga niet in detail ingaan op het project. Het project was innovatief voor Vlaanderen. In 2021 werden de erediensten in de kerk Heilige Familie gestaakt omwille van de voorbereidende werkzaamheden. Sindsdien wordt de kerk niet meer gebruikt en onderhouden.
De omgevingsvergunning was in orde en er was een subsidie vanuit Vlaanderen en toen stapelde donkere wolken zich op door enerzijds de stijgende bouwkosten en anderzijds de hogere intrestvoeten door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Bijgevolg kwam er een heraanbesteding van het dossier. De kerkfabriek landde dan op een totaalkost van 2,9 miljoen euro.
Vorig jaar was er dan hier een debat. Uiteindelijk werd er beslist door de meerderheid in de gemeenteraad om geen borgstelling goed te keuren voor krediet van 2,2 miljoen euro voor nevenbestemming kerk. Het dossier dan hier voorligt komt voor een 2e keer ter sprake. In september / oktober werd dit hier al grondig besproken op de gemeenteraad naar aanleiding van een brief van de kerkfabriek voor enerzijds een terugbetaling van de voorbereidende, gemaakte kosten. De gemeenteraad heeft dit toen goedgekeurd voor 188 544 euro. Anderzijds vroeg de kerkfabriek ook de goedkeuring van een subsidie van 117 000 euro voor de kerk terug in gebruik te kunnen nemen. Hier werd ook een infovergadering voor georganiseerd voor de fracties. Sommige fracties waren hier aanwezig en andere fracties niet. De gemeenteraad heeft dan beslist om 20 000 euro te geven en derest zou later bekeken worden.
Nadat de klacht van de kerkfabriek weerlegd werd door de gouverneur is de schepen met enkele diensthoofden terug rond de tafel gaan zitten met de kerkfabriek om zo hier vanavond te landen met het voorstel dat hier ter sprake komt, nl. enerzijds 50 000 euro subsidie (verhoging toegekende subsidie) en anderzijds een borgstelling van 70 000 euro en het ten laste nemen van de exploitatietekorten voor de komende jaren voor de lening.
Onze fractie keurt dat goed. Ik wil wel een bedenking maken, na een eerdere tussenkomst van vorig jaar, waar ik heb gezegd dat het kerkgebouw een belangrijke functie heeft in de gemeenschap. Ze zijn ook een cultureel gegeven en ze kosten geld en ze zullen geld blijven kosten. Ongeacht van wie het kerkgebouw in eigendom is. Ik heb ook gezegd dat kerkgebouwen gemeenschapsgoederen zijn en dat we de durf moeten hebben om mee na te denken over bestemmingen en nevenbestemmingen. Ook dat heeft financiële consequenties. De keuze is vorig jaar gemaakt om niet mee te investeren in dit dossier van de nevenbestemming maar als je dan naar de powerpoint van vorig jaar kijkt dan stel ik vast dat wat we vandaag goedkeuren aan investeringen dat dat volgens mij een eerste stap is die automatisch gaat leiden naar een volgende vraag nl. de grondige renovatie van de buitenkant van de kerk. Zo is het bij de presentie vorig jaar ook toegelicht. De geraamde kost voor de totale investering : 870 000 euro. Daarvan was er nog 516 000 euro te financieren omdat derest al voorzien was in de bestaande meerjarenplanning vanuit het gemeentebestuur. Als je dan 516 000 euro leent dan kom je op een jaarlijkse aflossing van afgerond 29 000 euro.
Ik heb in de documenten van het college gelezen dat er in het najaar nog verder overleg is geweest. Toen was er sprake van een tekort van 500 000 euro op het project nevenbestemmingen. Daarbij was rekening gehouden met de punten die ik vorig jaar had uitgewerkt, nl. het systeem van geconventioneerd verhuur. Toen het besproken werd, was het nog niet goedgekeurd maar 2 dagen later was het wel goedgekeurd. 516 000 euro voor het volledige renovatieproject van de kerk en 500 000 euro voor kerk + nevenbestemming. Ik heb de bedenking dat we misschien te voorbarig geweest zijn of te weinig lef hadden of tekort gekomen op het vooruitschrijdend inzicht?
We keuren het goed maar ik wilde toch graag deze bedenkingen meegeven.”
Schepen Heirman licht toe dat dit vandaag niet ter bespreking staat. Vermits het dossier terug wordt opgepikt, reageert hij wel graag even. De initiële projectkost van de nevenbestemming was 2,2 miljoen euro. Men moest 1,4 miljoen gaan lenen en de financieringskost was 1,5 miljoen euro. Doom omstandigheden, door vertraging en door covid werd de projectkost 2,9 miljoen euro. Men moest 2,2 miljoen euro gaan lenen en ondertussen was de intrest 4%. De totale financieringskost toen het project op tafel lag was 3,7 miljoen euro. Een financieringskost van 1,5 miljoen euro in 2019 is nu een financieringskost van nu 3,7 miljoen euro. Dit onderwerp ligt hier nu wel niet op tafel.
Raadslid Brughmans bevestigt dat de berekening van schepen Heirman klopt. Hij vraagt zich wel af of men niet de voorbarig is geweest met dit dossier?
Schepen Heirman spreekt dit tegen. Het risico zou volledig bij het lokaal bestuur liggen.
Raadslid Brughmans geeft nog mee dat wanneer er nu 500 000 euro moet geleend worden voor de grondige renovatie, dan zal het risico ook bij het lokaal bestuur liggen.
Raadslid Vanpoucke verwijst naar de vermelding van een bijkomend overleg. Hij wil graag weten wie dit initieerde en wanneer dit overleg precies plaats vond? In elke fase mocht men telkens een gemotiveerd schrijven van de kerkfabriek ontvangen. Dit keer is daar volgens hem geen spoor van terug te vinden. Enkel een aantal excel-pagina’s met een summiere opsomming van cijfers van de wensen.
Schepen Heirman licht toe dat dit overleg op vraag van de kerkfabriek was. Na de klacht bij binnenlands bestuur heeft de gouverneur gezegd dat ze niet ging tussen komen in dit dossier. Er werd geadviseerd om terug samen rond de tafel te gaan zitten. In één van de vorige gemeenteraden werd de brief van de gouverneur toegevoegd. Haar advies was om samen rond te tafel te zitten en dat gebeurde dan ook.
Raadslid Vanpoucke vraagt naar de schriftelijke weerslag van de nieuwe wensen. Hij kan hier niets van terug vinden.
Schepen Heirman licht toe dat de wensen heel duidelijk waren. De wensen waren 120 000 euro investeringskosten.
Schepen Van Gerven licht toe dat men dit in het vorig verslag allemaal specifieerde item per item.
Waarnemend burgemeester Cools vermeld nog dat alle bedragen vermeld staan, nl. voor het dak, de trap, de schilderwerken, … Het subsidiebedrag werd ook vermeld. Het totaal bedrag is 127 000 euro waarvan 50 000 euro subsidies en voor 70 000 euro staat het bestuur borg met de lening.
Raadslid Vanpoucke verwijst naar het feit dat de gouverneur gevraagd heeft om snel contact op te nemen maar niet naar het feit van snel een nieuwe beslissing te nemen. Het is de bedoeling om een nieuw kerkplan op te maken, een nieuw beleidsplan. Er moeten kredieten vrijgemaakt worden die er vandaag niet zijn. Ze zijn ontoereikend en op dit moment is er geen visum voor afgeleverd. De kredieten die fors te kort komen, spreken volgens hem voor zich. Hij wil graag weten waar het college de extra middelen zal halen?
Schepen Heirman licht toe dat er misschien meevallers zijn. Hij geeft mee dat het in z’n volledige context moet gezien worden. In 2016 kwam het project binnen en werd het onthaald als een goed project met nevenbestemming van 6 studio’s. Door omstandigheden is dit project nu veel te duur geworden en heeft men gezegd dat het niet door gaat. Deze mensen werden uit hun kerk gezet. Nu het niet doorgaat, vragen ze of ze hun kerk terug in gebruik mogen nemen. In die context kan er niet gezegd worden dat ze nu hun plan moeten trekken. Omwille van deze context zal men nu budgetten zoeken zodat ze de kerk wel terug in gebruik kunnen nemen.
Raadslid Vanpoucke wil graag weten of men al kennis heeft van een meevaller in de begroting?
Schepen Heirman licht toe dat op een investeringsbudget van zoveel miljoenen deze bedragen niet zo hoog zijn. Dit is het probleem niet volgens hem.
Raadslid Vanpoucke licht toe dat het college juist was over het feit dat dit project jaarlijks een forse put zou opleveren. Zijn fractie gaf hun steun bij het afwijzen van dit project. Hij betreurt het wel dat de kerkfabriek niet de kans kreeg om haar voorstel toe te lichten op een commissie. Dit gebeurt vaak wel bij dergelijk grote projecten zoals bij jeugdlokalen, voetbalclubs,.. Dit dossier toont volgens hem het onvermogen aan van deze meerderheid om met meer visie en daadkracht neven- en herbestemmingen van waardevol patrimonium vorm te geven zoals de Vlaamse regering, het bisdom, provincie Antwerpen,… Het feit dat men geen bovenlokale subsidies kon krijgen voor dit innovatief project is jammer. In andere gemeenten kon dit wel. De nevenbestemming sociaal wonen en socio-culturele functies had voor zijn fractie een mooi project kunnen zijn. Dit project had met heel wat pech af te rekenen zoals covid, de verhoogde bouwkosten,… De kerkfabriek kan volgens hem wel niet geheel vrijuit gaan doordat ze al afbraakwerken hebben uitgevoerd vooraleer er een sluitend- en financieel plan was. Je breekt volgens hem niets af vooraleer je weet wat er in de plaats kan gebeuren. Nu zit men met forse kosten en mag de belastingbetaler opdraven. Hij vindt het erg dat er geen neven- of herbestemming meer op tafel ligt. Hij weet dat een bestuur instaat voor het bijpassen van exploitatiekosten, met dank aan Napoleon. Voor investeringen zijn er wel voorwaarden in de wet / decreet voorzien. De kerkfabriek kan haar eigen vermogen aanspreken maar dit is geen verplichting. Er kan geen solidariteit plaatsvinden aangezien er een aantal juridische obstakels zijn. Er is een rijke kerkfabriek in het centum die nooit steun vraagt en die hadden perfect kunnen inspringen volgens hem. Zijn fractie betwist ook de keuze van de meerderheid en van de vorige meerderheden om die royale voorkeursbehandelingen van 90% terugbetaling toe te kennen voor de investeringen rond energie. Dit werd ook al eerder voorgesteld voor de eigen jeugd-, cultuur- en sportverenigingen. Hij vindt niet dat deze groep mag gediscrimineerd worden ten opzichte van de andere groep. Voor hem is dit één en dezelfde boite.
Raadslid Vanpoucke stelt dat hij dubieuze berekeningen ziet. Dit met betrekking tot de 90%. In de vorige legislatuur werd er bijvoorbeeld 90% gevraagd voor schilderwerken als energie-investering. Dit is zijn fractie altijd bijgebleven. Nu wordt een vervangen trap voor 90% gefinancierd. Het is volgens hem een beetje raden waarom. Hij vraagt zich af of het bestuur weet wat voor een investering de trap is?
Schepen Heirman is zelf nog niet in de kerk gaan kijken. Hij vindt het niet dubieus maar eerder allemaal transparant. Alles is gebudgetteerd tot op de komma. Hij licht toe dat men zonder trap niet veilig boven geraakt. Dit heeft dus ook met veiligheid te maken.
Raadslid Vanpoucke vindt 90% voor een lekkend dak ook niet verantwoord, dat zijn volgens hem gewoon structurele uitgaven. Jeugd-, cultuur- en sportverenigingen kunnen hier volgens hem alleen maar van dromen van zo’n voorkeursbehandeling. Elke investering moet volgens hem kaderen in het gezamenlijk, meerjaren kerkplan. Dit was hun voorwaarde bij de vorige gemeenteraadsbeslissing. Zijn fractie heeft zich open verklaart met een nieuw kerkenplan en dit is vandaag niet op tafel gekomen. Zonder kerkplan vindt hij het moeilijk om een investering goed te keuren. Dit ligt niet in overeenstemming met het huidige plan. Hij vindt het een beter idee om voor de verkiezingen geen ongedekte cheque te overhandigen maar een nieuw kerkenplan / nieuwe visie op meerdere kerken in de gemeente op te maken. Dit gebeurt doorgaans bij de start van een nieuwe legislatuur. Dit is volgens hem niet de juiste weg.
Raadslid Vanpoucke hoorde van nog andere kerkfabrieken dat ze met rekeningen zullen komen. Het goed financieel management zou een visie zijn om eerst een aangepast kerkenplan voor te leggen en de dialoog met de kerk aan te gaan.
Als laatste wil hij graag weten welke grote kerkprojecten ze nog mogen verwachten?
Schepen Heirman is samen met raadslid Vanpoucke in blijde verwachting van het nieuwe kerkenplan dat ten laatste eind juni 2025 moet verschijnen. Hij hoopt dat de kerkfabrieken dit nu reeds aan het voorbereiden zijn. Hij heeft enkel weet van de kerkfabriek Heilig Hart maar daar zijn de besprekingen nog volop bezig.
Raadslid Vanpoucke wil graag nog weten of de nevenbestemming van de kerk op de Kaart van de baan is?
Schepen Heirman licht toe dat dit reeds definitief besproken was. Het gaat om een her-ingebruikname van de kerk en niet meer om nevenbestemmingen.
Raadslid Vanpoucke verwijst ook nog naar het feit dat de borgstelling niet volledig zonder risico is. Hij wil graag weten waarom men nu een ernstige borgstelling in overweging neemt? Het gaat over 60 maanden en 4%, dat zijn zware kosten.
Schepen Heirman verwijst naar zijn eerdere toelichting / motivatie met betrekking tot de her-ingebruikname van de kerk. De 120 000 euro komt altijd ten laste van de gemeente. 50 000 euro rechtstreeks als investeringstoelage en 70 000 euro als exploitatietekort. De komende 15 jaar zullen ze elk jaar 15 500 euro exploitatietekort meenemen omdat ze de lening afbetalen. 1286,96 euro per maand gedurende 60 maanden. De huidige keuze is gestoeld op bestuderen van het dossier.
Raadslid Vanpoucke licht toe dat zijn fractie het niet eens is met de regel 30-90%. Onduidelijkheden zorgen ervoor dat ze nu een tegenstem zullen geven. Het is voor zijn fractie een fundamenteel probleem dat het kerkplan niet aangepast is. Het is volgens hem beter om eerst het geheel te zien en een visie te ontwikkelen alsook om te kijken wat Vlaanderen en de Provincie voorstellen. Hij heeft tientallen voorbeelden gevonden van de laatste 10 jaar waar met forse bedragen van bovenlokale overheden wordt geïnjecteerd in dit soort projecten. Hij heeft het gevoel dat dit hier te weinig gebeurd is. De stemming van zijn fractie is hierbij negatief.
Beslissing
Feiten en motivering
In zitting van 27 november 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met investeringstoelagen aan de kerkfabriek van de Heilige Familie (Kaart) ter afsluiting van het project nevenbestemming (188.545 euro) en voor de hoogstnoodzakelijke en onontbeerlijke investeringskosten voor heringebruikname van de kerk. (20.000 euro).
De kerkfabriek bleef bij het standpunt dat deze laatste kosten minstens 117.000 euro bedragen (op basis van meest recente offertes ca 121.700 euro) en diende klacht in bij de Vlaamse overheid.
Agentschap Binnenlands Bestuur besliste op basis van de voorgelegde stukken en het antwoord van de gemeente om niet op te treden in dit dossier, met de sterke aanbeveling om zo spoedig mogelijk bijkomend overleg te plegen over de noodzakelijke investeringen.
Na bijkomend overleg wordt aan de gemeenteraad gevraagd om in te stemmen met:
-verhoging van de investeringstoelage van 20.000 naar 50.000 euro, waarbij de gebruikelijke tussenkomstpercentages gehanteerd worden
-borgstelling voor een lening van 70.000 euro ter financiering van het niet gesubsidieerde saldo
Juridisch kader
Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de eredienst.
Gemeenteraadsbesluit van 27 november 2023 inzake investeringstoelagen aan de kerkfabriek van de Heilige Familie.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost | 50.000 euro (eenmalig) 38.607 euro in de periode 2024-2026, aangezien de leninglasten mee in het te financieren exploitatietekort worden doorgerekend |
Budgetsleutel | 0790/66400000 Investeringssubsidie kerk Heilige Familie |
Budget/jaar | Investeringsbudget 2024 en exploitatiebudget 2024-2026 en volgende jaren |
Krediet beschikbaar | Ontoereikend. Het tekort bedraagt : |
Visum financieel directeur | Visum mits goedkeuring van de verhoging van de kredieten op het investeringsbudget 2024 en de geraamde nodige exploitatiebudgetten door de gemeenteraad en mits goedkeuring van de borgstelling voor de lening door de gemeenteraad. |
BESLUIT:
Met 25 ja-stemmen (Philip Cools, Erwin Callens, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 4 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).
Art.1.- Stemt in om de investeringstoelage aan de kerkfabriek van de Heilige Familie voor wederingebruikname van de kerk te verhogen van 20.000 naar maximum 50.000 euro.
Art.2.- De toelage bedraagt, binnen het maximum van 50.000 euro :
-90 % van de bewezen kosten voor het dichten van lekken in de platte daken, het vervangen van de trap naar het doxaal en het confom maken van de elektriciteit
-30 % van de bewezen kosten voor terugplaatsen van de inboedel, inrichting van de bijsachristie, vervangen van het vast tapijt en schilderwerken.
Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na voorleggen van facturen voor het uitvoeren van deze werken en mits het voorleggen van:
-ofwel betalingsbewijzen voor deze facturen
-ofwel bewijzen dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.
Art.4.- Stemt principieel in met borgstelling voor een lening van 70.000 euro ter financiering van het saldo van de kosten voor wederingebruikname van de kerk.
Philip Cools Joris Van Cauwelaert Hedwig van Baarle Walter Vermeulen Karin Beyers Bart Thijs Rudi Pauwels Cathy Mallentjer Robert Geysen Inez Ven Anne Van Aperen Carla Pantens André Van Mechelen Adinda Van Gerven Bruno Heirman Marie Anne Naudts-Coppens Lutgart Smekens Karina Hans Bart Brughmans Ingeborg Hermans Ward Schevernels Luc Van der Schoepen Myriam Van Honste Dieter Heughebaert Sven Simons Jan Jambon Erwin Callens Barbara Cloet Robrecht Eeman Kasper Vanpoucke Johan Caluwé Philip Cools Joris Van Cauwelaert Hedwig van Baarle Walter Vermeulen Karin Beyers Bart Thijs Rudi Pauwels Cathy Mallentjer Robert Geysen Inez Ven Anne Van Aperen Carla Pantens André Van Mechelen Adinda Van Gerven Bruno Heirman Marie Anne Naudts-Coppens Lutgart Smekens Karina Hans Bart Brughmans Ingeborg Hermans Luc Van der Schoepen Myriam Van Honste Dieter Heughebaert Sven Simons Jan Jambon Erwin Callens Robrecht Eeman Kasper Vanpoucke Johan Caluwé Sven Simons Luc Van der Schoepen Karina Hans Inez Ven Adinda Van Gerven Joris Van Cauwelaert Bart Brughmans Karin Beyers Myriam Van Honste Walter Vermeulen André Van Mechelen Lutgart Smekens Robert Geysen Cathy Mallentjer Erwin Callens Hedwig van Baarle Dieter Heughebaert Carla Pantens Marie Anne Naudts-Coppens Anne Van Aperen Bart Thijs Jan Jambon Bruno Heirman Philip Cools Robrecht Eeman Johan Caluwé Ingeborg Hermans Kasper Vanpoucke Rudi Pauwels aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
6 Kerkfabriek Heilige Familie. Borgstelling lening voor wederingebruikname kerk. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :
“Ik wil hier graag toch even verder op ingaan omdat het een legislatuur overschrijdend dossier is geworden. Het begint te lijken op de processie van Echternach. Het dossier werd opgestart in 2016 toen een aantal vrijwilligers van de kerkfabriek zochten naar nevenbestemmingen voor de kerk enerzijds het kerkgedeelte, anderzijds een tentoonstellingsruimte en tenslotte de integratie van 6 sociale appartementen.
Oktober 2018 gaf het college principiële goedkeuring en ook een subsidie van 14 000 euro voor onderzoek. Bij aanvang van de nieuwe legislatuur in 2019 kwam er ook een borgstelling vanuit de gemeente voor kredietlijn van 100 000 euro voor de voorbereidende studiekosten. Ik ga niet in detail ingaan op het project. Het project was innovatief voor Vlaanderen. In 2021 werden de erediensten in de kerk Heilige Familie gestaakt omwille van de voorbereidende werkzaamheden. Sindsdien wordt de kerk niet meer gebruikt en onderhouden.
De omgevingsvergunning was in orde en er was een subsidie vanuit Vlaanderen en toen stapelde donkere wolken zich op door enerzijds de stijgende bouwkosten en anderzijds de hogere intrestvoeten door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Bijgevolg kwam er een heraanbesteding van het dossier. De kerkfabriek landde dan op een totaalkost van 2,9 miljoen euro.
Vorig jaar was er dan hier een debat. Uiteindelijk werd er beslist door de meerderheid in de gemeenteraad om geen borgstelling goed te keuren voor krediet van 2,2 miljoen euro voor nevenbestemming kerk. Het dossier dan hier voorligt komt voor een 2e keer ter sprake. In september / oktober werd dit hier al grondig besproken op de gemeenteraad naar aanleiding van een brief van de kerkfabriek voor enerzijds een terugbetaling van de voorbereidende, gemaakte kosten. De gemeenteraad heeft dit toen goedgekeurd voor 188 544 euro. Anderzijds vroeg de kerkfabriek ook de goedkeuring van een subsidie van 117 000 euro voor de kerk terug in gebruik te kunnen nemen. Hier werd ook een infovergadering voor georganiseerd voor de fracties. Sommige fracties waren hier aanwezig en andere fracties niet. De gemeenteraad heeft dan beslist om 20 000 euro te geven en derest zou later bekeken worden.
Nadat de klacht van de kerkfabriek weerlegd werd door de gouverneur is de schepen met enkele diensthoofden terug rond de tafel gaan zitten met de kerkfabriek om zo hier vanavond te landen met het voorstel dat hier ter sprake komt, nl. enerzijds 50 000 euro subsidie (verhoging toegekende subsidie) en anderzijds een borgstelling van 70 000 euro en het ten laste nemen van de exploitatietekorten voor de komende jaren voor de lening.
Onze fractie keurt dat goed. Ik wil wel een bedenking maken, na een eerdere tussenkomst van vorig jaar, waar ik heb gezegd dat het kerkgebouw een belangrijke functie heeft in de gemeenschap. Ze zijn ook een cultureel gegeven en ze kosten geld en ze zullen geld blijven kosten. Ongeacht van wie het kerkgebouw in eigendom is. Ik heb ook gezegd dat kerkgebouwen gemeenschapsgoederen zijn en dat we de durf moeten hebben om mee na te denken over bestemmingen en nevenbestemmingen. Ook dat heeft financiële consequenties. De keuze is vorig jaar gemaakt om niet mee te investeren in dit dossier van de nevenbestemming maar als je dan naar de powerpoint van vorig jaar kijkt dan stel ik vast dat wat we vandaag goedkeuren aan investeringen dat dat volgens mij een eerste stap is die automatisch gaat leiden naar een volgende vraag nl. de grondige renovatie van de buitenkant van de kerk. Zo is het bij de presentie vorig jaar ook toegelicht. De geraamde kost voor de totale investering : 870 000 euro. Daarvan was er nog 516 000 euro te financieren omdat derest al voorzien was in de bestaande meerjarenplanning vanuit het gemeentebestuur. Als je dan 516 000 euro leent dan kom je op een jaarlijkse aflossing van afgerond 29 000 euro.
Ik heb in de documenten van het college gelezen dat er in het najaar nog verder overleg is geweest. Toen was er sprake van een tekort van 500 000 euro op het project nevenbestemmingen. Daarbij was rekening gehouden met de punten die ik vorig jaar had uitgewerkt, nl. het systeem van geconventioneerd verhuur. Toen het besproken werd, was het nog niet goedgekeurd maar 2 dagen later was het wel goedgekeurd. 516 000 euro voor het volledige renovatieproject van de kerk en 500 000 euro voor kerk + nevenbestemming. Ik heb de bedenking dat we misschien te voorbarig geweest zijn of te weinig lef hadden of tekort gekomen op het vooruitschrijdend inzicht?
We keuren het goed maar ik wilde toch graag deze bedenkingen meegeven.”
Schepen Heirman licht toe dat dit vandaag niet ter bespreking staat. Vermits het dossier terug wordt opgepikt, reageert hij wel graag even. De initiële projectkost van de nevenbestemming was 2,2 miljoen euro. Men moest 1,4 miljoen gaan lenen en de financieringskost was 1,5 miljoen euro. Doom omstandigheden, door vertraging en door covid werd de projectkost 2,9 miljoen euro. Men moest 2,2 miljoen euro gaan lenen en ondertussen was de intrest 4%. De totale financieringskost toen het project op tafel lag was 3,7 miljoen euro. Een financieringskost van 1,5 miljoen euro in 2019 is nu een financieringskost van nu 3,7 miljoen euro. Dit onderwerp ligt hier nu wel niet op tafel.
Raadslid Brughmans bevestigt dat de berekening van schepen Heirman klopt. Hij vraagt zich wel af of men niet de voorbarig is geweest met dit dossier?
Schepen Heirman spreekt dit tegen. Het risico zou volledig bij het lokaal bestuur liggen.
Raadslid Brughmans geeft nog mee dat wanneer er nu 500 000 euro moet geleend worden voor de grondige renovatie, dan zal het risico ook bij het lokaal bestuur liggen.
Raadslid Vanpoucke verwijst naar de vermelding van een bijkomend overleg. Hij wil graag weten wie dit initieerde en wanneer dit overleg precies plaats vond? In elke fase mocht men telkens een gemotiveerd schrijven van de kerkfabriek ontvangen. Dit keer is daar volgens hem geen spoor van terug te vinden. Enkel een aantal excel-pagina’s met een summiere opsomming van cijfers van de wensen.
Schepen Heirman licht toe dat dit overleg op vraag van de kerkfabriek was. Na de klacht bij binnenlands bestuur heeft de gouverneur gezegd dat ze niet ging tussen komen in dit dossier. Er werd geadviseerd om terug samen rond de tafel te gaan zitten. In één van de vorige gemeenteraden werd de brief van de gouverneur toegevoegd. Haar advies was om samen rond te tafel te zitten en dat gebeurde dan ook.
Raadslid Vanpoucke vraagt naar de schriftelijke weerslag van de nieuwe wensen. Hij kan hier niets van terug vinden.
Schepen Heirman licht toe dat de wensen heel duidelijk waren. De wensen waren 120 000 euro investeringskosten.
Schepen Van Gerven licht toe dat men dit in het vorig verslag allemaal specifieerde item per item.
Waarnemend burgemeester Cools vermeld nog dat alle bedragen vermeld staan, nl. voor het dak, de trap, de schilderwerken, … Het subsidiebedrag werd ook vermeld. Het totaal bedrag is 127 000 euro waarvan 50 000 euro subsidies en voor 70 000 euro staat het bestuur borg met de lening.
Raadslid Vanpoucke verwijst naar het feit dat de gouverneur gevraagd heeft om snel contact op te nemen maar niet naar het feit van snel een nieuwe beslissing te nemen. Het is de bedoeling om een nieuw kerkplan op te maken, een nieuw beleidsplan. Er moeten kredieten vrijgemaakt worden die er vandaag niet zijn. Ze zijn ontoereikend en op dit moment is er geen visum voor afgeleverd. De kredieten die fors te kort komen, spreken volgens hem voor zich. Hij wil graag weten waar het college de extra middelen zal halen?
Schepen Heirman licht toe dat er misschien meevallers zijn. Hij geeft mee dat het in z’n volledige context moet gezien worden. In 2016 kwam het project binnen en werd het onthaald als een goed project met nevenbestemming van 6 studio’s. Door omstandigheden is dit project nu veel te duur geworden en heeft men gezegd dat het niet door gaat. Deze mensen werden uit hun kerk gezet. Nu het niet doorgaat, vragen ze of ze hun kerk terug in gebruik mogen nemen. In die context kan er niet gezegd worden dat ze nu hun plan moeten trekken. Omwille van deze context zal men nu budgetten zoeken zodat ze de kerk wel terug in gebruik kunnen nemen.
Raadslid Vanpoucke wil graag weten of men al kennis heeft van een meevaller in de begroting?
Schepen Heirman licht toe dat op een investeringsbudget van zoveel miljoenen deze bedragen niet zo hoog zijn. Dit is het probleem niet volgens hem.
Raadslid Vanpoucke licht toe dat het college juist was over het feit dat dit project jaarlijks een forse put zou opleveren. Zijn fractie gaf hun steun bij het afwijzen van dit project. Hij betreurt het wel dat de kerkfabriek niet de kans kreeg om haar voorstel toe te lichten op een commissie. Dit gebeurt vaak wel bij dergelijk grote projecten zoals bij jeugdlokalen, voetbalclubs,.. Dit dossier toont volgens hem het onvermogen aan van deze meerderheid om met meer visie en daadkracht neven- en herbestemmingen van waardevol patrimonium vorm te geven zoals de Vlaamse regering, het bisdom, provincie Antwerpen,… Het feit dat men geen bovenlokale subsidies kon krijgen voor dit innovatief project is jammer. In andere gemeenten kon dit wel. De nevenbestemming sociaal wonen en socio-culturele functies had voor zijn fractie een mooi project kunnen zijn. Dit project had met heel wat pech af te rekenen zoals covid, de verhoogde bouwkosten,… De kerkfabriek kan volgens hem wel niet geheel vrijuit gaan doordat ze al afbraakwerken hebben uitgevoerd vooraleer er een sluitend- en financieel plan was. Je breekt volgens hem niets af vooraleer je weet wat er in de plaats kan gebeuren. Nu zit men met forse kosten en mag de belastingbetaler opdraven. Hij vindt het erg dat er geen neven- of herbestemming meer op tafel ligt. Hij weet dat een bestuur instaat voor het bijpassen van exploitatiekosten, met dank aan Napoleon. Voor investeringen zijn er wel voorwaarden in de wet / decreet voorzien. De kerkfabriek kan haar eigen vermogen aanspreken maar dit is geen verplichting. Er kan geen solidariteit plaatsvinden aangezien er een aantal juridische obstakels zijn. Er is een rijke kerkfabriek in het centum die nooit steun vraagt en die hadden perfect kunnen inspringen volgens hem. Zijn fractie betwist ook de keuze van de meerderheid en van de vorige meerderheden om die royale voorkeursbehandelingen van 90% terugbetaling toe te kennen voor de investeringen rond energie. Dit werd ook al eerder voorgesteld voor de eigen jeugd-, cultuur- en sportverenigingen. Hij vindt niet dat deze groep mag gediscrimineerd worden ten opzichte van de andere groep. Voor hem is dit één en dezelfde boite.
Raadslid Vanpoucke stelt dat hij dubieuze berekeningen ziet. Dit met betrekking tot de 90%. In de vorige legislatuur werd er bijvoorbeeld 90% gevraagd voor schilderwerken als energie-investering. Dit is zijn fractie altijd bijgebleven. Nu wordt een vervangen trap voor 90% gefinancierd. Het is volgens hem een beetje raden waarom. Hij vraagt zich af of het bestuur weet wat voor een investering de trap is?
Schepen Heirman is zelf nog niet in de kerk gaan kijken. Hij vindt het niet dubieus maar eerder allemaal transparant. Alles is gebudgetteerd tot op de komma. Hij licht toe dat men zonder trap niet veilig boven geraakt. Dit heeft dus ook met veiligheid te maken.
Raadslid Vanpoucke vindt 90% voor een lekkend dak ook niet verantwoord, dat zijn volgens hem gewoon structurele uitgaven. Jeugd-, cultuur- en sportverenigingen kunnen hier volgens hem alleen maar van dromen van zo’n voorkeursbehandeling. Elke investering moet volgens hem kaderen in het gezamenlijk, meerjaren kerkplan. Dit was hun voorwaarde bij de vorige gemeenteraadsbeslissing. Zijn fractie heeft zich open verklaart met een nieuw kerkenplan en dit is vandaag niet op tafel gekomen. Zonder kerkplan vindt hij het moeilijk om een investering goed te keuren. Dit ligt niet in overeenstemming met het huidige plan. Hij vindt het een beter idee om voor de verkiezingen geen ongedekte cheque te overhandigen maar een nieuw kerkenplan / nieuwe visie op meerdere kerken in de gemeente op te maken. Dit gebeurt doorgaans bij de start van een nieuwe legislatuur. Dit is volgens hem niet de juiste weg.
Raadslid Vanpoucke hoorde van nog andere kerkfabrieken dat ze met rekeningen zullen komen. Het goed financieel management zou een visie zijn om eerst een aangepast kerkenplan voor te leggen en de dialoog met de kerk aan te gaan.
Als laatste wil hij graag weten welke grote kerkprojecten ze nog mogen verwachten?
Schepen Heirman is samen met raadslid Vanpoucke in blijde verwachting van het nieuwe kerkenplan dat ten laatste eind juni 2025 moet verschijnen. Hij hoopt dat de kerkfabrieken dit nu reeds aan het voorbereiden zijn. Hij heeft enkel weet van de kerkfabriek Heilig Hart maar daar zijn de besprekingen nog volop bezig.
Raadslid Vanpoucke wil graag nog weten of de nevenbestemming van de kerk op de Kaart van de baan is?
Schepen Heirman licht toe dat dit reeds definitief besproken was. Het gaat om een her-ingebruikname van de kerk en niet meer om nevenbestemmingen.
Raadslid Vanpoucke verwijst ook nog naar het feit dat de borgstelling niet volledig zonder risico is. Hij wil graag weten waarom men nu een ernstige borgstelling in overweging neemt? Het gaat over 60 maanden en 4%, dat zijn zware kosten.
Schepen Heirman verwijst naar zijn eerdere toelichting / motivatie met betrekking tot de her-ingebruikname van de kerk. De 120 000 euro komt altijd ten laste van de gemeente. 50 000 euro rechtstreeks als investeringstoelage en 70 000 euro als exploitatietekort. De komende 15 jaar zullen ze elk jaar 15 500 euro exploitatietekort meenemen omdat ze de lening afbetalen. 1286,96 euro per maand gedurende 60 maanden. De huidige keuze is gestoeld op bestuderen van het dossier.
Raadslid Vanpoucke licht toe dat zijn fractie het niet eens is met de regel 30-90%. Onduidelijkheden zorgen ervoor dat ze nu een tegenstem zullen geven. Het is voor zijn fractie een fundamenteel probleem dat het kerkplan niet aangepast is. Het is volgens hem beter om eerst het geheel te zien en een visie te ontwikkelen alsook om te kijken wat Vlaanderen en de Provincie voorstellen. Hij heeft tientallen voorbeelden gevonden van de laatste 10 jaar waar met forse bedragen van bovenlokale overheden wordt geïnjecteerd in dit soort projecten. Hij heeft het gevoel dat dit hier te weinig gebeurd is. De stemming van zijn fractie is hierbij negatief.
Beslissing
Feiten en motivering
KERKFABRIEK HEILIGE FAMILIE Brasschaat met maatschappelijke zetel RUSTOORDLEI 81 te 2930
BRASSCHAAT, hierna genoemd "de kredietnemer",
heeft besloten heeft bij Belfius Bank NV, RPR Brussel, BTW BE 0403.201.185, met maatschappelijke zetel Karel Rogierplein 11 te 1210 Brussel,hierna genoemd "Belfius Bank”,
een krediet aan te gaan ten belope van 70.000,00 EUR bestemd voor de financiering van “de kosten
voor ingebruikname van de kerk” (datum kredietbrief: 8 april 2024 )
Dit krediet met referentie RT 22/08/WH/5106203/6 ten belope van “70.000,00 EUR“
(zeventigduizend euro) dient gewaarborgd te worden door de gemeente
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT:
Met 25 ja-stemmen (Philip Cools, Erwin Callens, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 4 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).
De gemeenteraad verklaart verklaart zich onvoorwaardelijk en onherroepelijk hoofdelijk borg te stellen voor de terugbetaling van alle bedragen die door de kredietnemer verschuldigd zouden zijn ten gevolge van het krediet wat betreft zowel het kapitaal als de intresten (verwijlinteresten inbegrepen), de reserveringscommissie, de onkosten en de bijhorigheden.
De gemeenteraad machtigt Belfius Bank op het debet van haar betaalrekening, met waarde van hun vervaldag, om het even welke bedragen te boeken, verschuldigd door de kredietnemer in het kader van dit krediet en die nog mochten onbetaald blijven na een tijdsverloop van 30 dagen, berekend vanaf de vervaldag.
Het waarborggevend bestuur zal hiervan op de hoogte gehouden worden door middel van een
afschrift van de correspondentie aan de kredietnemer.
De gemeente verbindt zich, tot de eindvervaldatum van dit krediet en haar eigen kredieten bij
Belfius Bank alle nodige maatregelen te nemen om de storting te verzekeren op haar rekening
geopend bij deze maatschappij, van al de sommen die er op dit ogenblik gecentraliseerd worden,
hetzij uit hoofde van de wet (o.a. haar aandeel in het gemeentefonds en in elk ander fonds dat dit
zou vervangen of aanvullen, de opbrengst van de gemeentelijke opcentiemen op de rijks-, gewest- en
provinciebelastingen, alsmede de opbrengst van gemeentebelastingen geïnd door de staat of het
gewest), hetzij uit hoofde van een overeenkomst, en dit niettegenstaande elke eventuele wijziging in
de manier van de inning van deze inkomsten.
De gemeenteraad machtigt Belfius Bank ertoe deze inkomsten aan te wenden tot dekking van de bedragen die door de kredietnemer, uit welke hoofde ook, mochten verschuldigd zijn en die aan de stad aangerekend worden.
Deze door de gemeenteraad gegeven machtiging geldt als onherroepelijke delegatie in het voordeel
van Belfius Bank.
De gemeente kan zich niet beroepen noch op de bepalingen van eventuele overeenkomsten tussen
zichzelf en de kredietnemer, noch op om het even welke beschikking om haar verplichtingen uit
hoofde van deze borgstelling niet uit te voeren. De gemeente ziet af van het voorrecht van
uitwinning en van elke indeplaatsstelling in de rechten van Belfius Bank en van elk verhaal tegen de
kredietnemer, tegen elke medeschuldenaar of medeborg, zolang Belfius Bank niet volledig is
terugbetaald in kapitaal, interesten, kosten en bijhorigheden. De gemeente staat aan Belfius Bank
het recht toe om aan de kredietnemer alle uitstel, voordelen en schikkingen toe te kennen die Belfius
Bank geschikt acht. De gemeente verklaart uitdrukkelijk dat de borgtocht gehandhaafd blijft, tot
beloop van de hierboven vermelde bedragen, welke wijzigingen Belfius Bank en/of de kredietnemer
ook mogen aanbrengen aan de bedragen en/of modaliteiten van het aan de kredietnemer
toegekende krediet. Belfius Bank wordt uitdrukkelijk ontslagen van de verplichting de gemeente
kennis te geven van de wijzigingen waarvan hierboven sprake. Er wordt ten overvloede bepaald dat
de gemeente eveneens verzaakt aan het voordeel van artikel 2037 van het Belgisch Burgerlijk
Wetboek, volgens hetwelk de borg ontslagen is wanneer door toedoen van de schuldeiser, de
indeplaatsstelling ten gunste van de borg niet meer tot stand kan komen.
Aangezien de kredietnemer zich verbonden heeft, o.m. in geval van liquidatie, onmiddellijk het totaal
bedrag van zijn schuld, zowel wat kapitaal als intresten, reserveringscommissie, onkosten en
bijhorigheden betreft, aan Belfius Bank terug te betalen, bevestigt de gemeenteraad de hierboven
aangegane verbintenissen, in verband met de betaling van de bedragen, die door Belfius Bank uit
dien hoofde zullen gevorderd worden.
Mochten voormelde ontvangsten ontoereikend zijn voor de betaling van de verschuldigde bedragen
die aan de gemeente zullen aangerekend worden dan gaat ze de verbintenis aan, bij Belfius Bank het
bedrag te storten nodig om de vervallen schuld volledig af te betalen.
Bij gehele of gedeeltelijke laattijdige betaling van de verschuldigde bedragen, zijn de interesten voor
laattijdige betaling en de vergoeding voor invorderingskosten van rechtswege en zonder
ingebrekestelling verschuldigd, berekend volgens de wettelijke rentevoet die van toepassing is bij
betalingsachterstand bij handelstransactie.
Indien deze waarborg ten voordele van Belfius Bank op een later tijdstip verhoogd, verlengd, of op
enige andere manier gewijzigd dient te worden, wordt het college van burgemeester en schepenen
van de gemeente uitdrukkelijk gemachtigd om deze beslissing te nemen krachtens artikel 41 van het
Decreet Lokaal Bestuur.
Dit besluit is onderworpen aan de toezichthoudende overheid zoals voorzien in de toepasselijke
decreten en besluiten.
7 Protestantse kerkgemeente de Olijftak. Investeringstoelage voor vervanging ramen. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Vanpoucke en zijn fractie keuren dit zeker goed. Het gaat hier om een ontegensprekelijke inschatting van de geldende regel, nl. het beter isoleren van een infrastructuur van meer dan 40 jaar. Het gaat om een beperkt bedrag met een goed uitgewerkt dossier. Het dossier bevat zelfs foto’s en bewijsstukken. Dit is een transparant voorstel dat ze wel zullen goedkeuren.
54% is het aandeel van Brasschaat. Voor het aandeel van Brasschaat financieren we 90%. Hij wil graag weten of hij dit goed begrepen heeft? Ons aandeel is 54% voor de Olijftak , binnen dit aandeel zal Brasschaat 90% financieren.
Schepen Heirman licht toe dat het hier om een lang bestaande verdeelsleutel gaat. Hoe die ooit ontstaan is, kan hij niet zo zeggen.
Beslissing
Feiten en motivering
De protestantse kerkgemeenschap de Olijftak wenst de oude ramen aan de voorkant van de kapel in de Leopoldslei te vervangen ter verbetering van de isolatie.
De totale kostprijs wordt geraamd op 6.749,38 euro, btw inbegrepen, en de kerkgemeente vraagt een tussenkomst van de betrokken gemeentebesturen volgens de vaste verdeelsleutel (54 % Brasschaat, 24 % Kapellen en 22 % Antwerpen)
Juridisch kader
Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikel 52/1 § 1
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost | 3.280,20 euro |
Budgetsleutel | 0790/66400000 Investeringstoelagen eredienstinstellingen |
Budget/jaar | Investeringsbudget 2024 |
Krediet beschikbaar | Ja. |
Visum financieel directeur | 2024_35 |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Stemt in met een investeringstoelage aan de protestantse kerkgemeente de Olijftak voor vervanging van de ramen aan de voorkant van de kapel.
Art.2.- De toelage bedraagt 54 % van 90 % van de bewezen uitgaven voor deze investering, met een maximaal toelagebedrag van 3.280,20 euro.
Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na het voorleggen van facturen voor het uitvoeren van deze werken en voorlegging van
- ofwel betalingsbewijzen van deze facturen;
- ofwel bewijzen dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.
8 Uittreding woonmaatschappij Woonhaven. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Van der Schoepen vraagt zich af of men nog wel zetelt in het bestuur zoals vroeger bij Arro Antwerpen?
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat men nog in de algemene vergadering zat van Arro maar met de overheveling zal dit eindigen.
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente heeft aandelen bij de woonmaatschappij SBK Arro Antwerpen cvba, en ontving hiervoor jaarlijks een dividend van 7,73 euro.
Door de fusie van Arro met Woonhaven Antwerpen (werkingsgebied stad Antwerpen) zijn thans heel wat gemeentes waaronder Brasschaat vennoot bij Woonhaven voor een zeer beperkt deel in de aandelenstructuur.
Door een partiële splitsing van Woonhaven heeft de gemeente thans ook voor 6,42 euro aandelen in Thuisrand (zonder dividend).
Met brief van 2 april 2024 stelt Woonhaven Antwerpen voor om uit te treden als aandeelhouder, met terugbetaling van het saldo van het gestorte kapitaal (190,01 euro).
Financiële gevolgen
Eenmalige ontvangst : 190,01 euro.
Jaarlijkse minderontvangst 7,73 euro.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Stemt in met uittreding als aandeelhouder bij Woonhaven.
9 Noodhulp voor Gazaanse vrouwen in kader van het conflict Israël-Hamas. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Waarnemend burgemeester Cools wil nog even herhalen wat hij vorige keer toelichtte. Het is niet het conflict Israël – Gaza maar het conflict Israël – Hamas. Dit moet nog aangepast worden in de titel. Vorige keer werd de toekenning van 1250 euro goedgekeurd met 28 stemmen tegen 2 onthoudingen. Eén van de redenen bij de onthouding was dat er te weinig aandacht was voor andere projecten. In één van de vorige gemeenteraden werd er dan ook 1250 euro steun voorzien voor het andere project. Hij verwacht dat de fractie die zich destijds onthield, nu wel zal meegaan in het dossier.
Beslissing
Feiten en motivering
Op 7 oktober 2023 escaleerde het Israëlisch-Palestijnse conflict opnieuw toen Hamas duizenden raketten afvuurde op Israël, mensen gijzelde en een aanval pleegde op een festival.
Als reactie op de aanval voerde Israël luchtaanvallen uit op Gaza, werd er een totale blokkade uitgeroepen over de regio en is Israël ondertussen ook gestart met een grondoffensief dat zich blijft uitbreiden in de regio. Naar schatting zijn er 50 000 zwangere vrouwen in Gaza die door de extreme stress te maken krijgen met vroeggeboortes en doodgeboren kinderen. Geboortes kunnen niet plaatsvinden in veilige en hygiënische omstandigheden. Post-natale zorg is quasi onmogelijk en de zorg voor baby's ontoereikend.
Er is nood aan:
● veilige plekken en onderdak
● water
● sanitaire en hygiënische voorzieningen
● gezondheidszorg, psychosociale zorg
Er zijn geen GROS-leden actief in het gebied.
Mogelijke kandidaten zijn: Artsen zonder grenzen, Unicef, Rode Kruis, WFP, UN Women, Handicap International
Juridisch kader
MJP 2020-2025
SDG 17
Adviezen
De Algemene Vergadering van de GROS adviseert om voor 1.250 euro aan noodhulp te voorzien via UN Women gezien hun specifieke focus op vrouwen.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn.
Kost | 1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig) |
Budgetsleutel | 64930920 Toelage humanitaire hulp |
Budget/jaar | Exploitatie in 2024 |
Krediet beschikbaar | Ja |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring aan het bieden van noodhulp via UN Women in kader van de vrouwelijke slachtoffers in het conflict Israël-Gaza. Het vastgelegde bedrag is 1.250 euro.
10 Rapportage Lokaal Energie- en Klimaatpact 2023. Kennisneming. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Raadslid Pauwels verwijst naar het lage percentage van 28% van dit rapport.
Schepen Fonteyn wil hier graag kort op antwoorden. 1.0 werd ingezet in 2021. Het is de rapportage van 2023 dus het gaat over 3 jaar tijd. Er werd in deze periode ongeveer 30% van de doelstellingen behaald. Men heeft nog tot 2030 wat wil zeggen dat men op 6 jaar tijd die andere 70% nog kan waarmaken. Dit kan volgens haar ineens snel gaan omdat er nu een aantal zaken in gang werden gezet, o.a. het warmteplan noordertuin. De 30% op 3 jaar tijd is volgens haar nog een goede score.
Raadslid Pauwels wenst het bestuur nog veel succes want zijn fractie staat achter alle punten die werden opgenomen.
Beslissing
Uiterlijk op 1 mei 2024 dienen de gemeenten die het Lokaal Energie- en Klimaatpact ondertekend hebben de tussentijdse resultaten te rapporteren aan de betrokken gemeenteraden en deze kennisname door de gemeenteraad te rapporteren aan het Agentschap Binnenlands Bestuur. De rapportage die moet gebeuren voor het LEKP, is gebaseerd op de volgende passages uit het Besluit van de Vlaamse Regering:
"Om een opvolging van de gerealiseerde klimaatacties mogelijk te maken, wordt voorzien in een jaarlijks opvolgmoment. De gemeente bezorgt uiterlijk op 1 mei 2024 een rapportering met betrekking tot de voortgang van het Lokaal Energie en Klimaatpact nadat deze aan de gemeenteraad is voorgelegd. De gemeente laadt de gemeenteraadsbeslissing op via het digitaal loket."
Voor de inhoudelijke rapportage aan de gemeenteraad heeft Agentschap Binnenlands Bestuur als hulpmiddel het lokaal klimaatpactportaal opgericht waar cijfers door verschillende stakeholders verzameld wordt (waaronder Fluvius, VVSG, MOW, Autodelen.net enz.) en een automatisch rapport opgesteld wordt obv. deze cijfers.
Dit gegenereerde rapport werd, mits enkele aanpassingen als bijlage opgenomen bij dit collegepunt.
Een kort overzicht van de algemene cijfergegevens in dit rapport:
Algemene stand van zaken van alle doelstellingen LEKP: 28%
Werf 1: laten we een boom opzetten
● 1 boom extra per inwoner vanaf 2021 tegen 2030: 1.14% van de doelstelling behaald
● 0,5 meter geveltuin of haag per inwoner extra vanaf 2021 tegen 2030: 47.61%
● 1 natuurgroenperk (van minstens 10m²) extra per 1000 inwoners vanaf 2021 tegen 2030: 15.55%
Werf 2: Verrijk je wijk
● 50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1000 wooneenheden van 2021 t.e.m. 2030: 0.22%
● 25 fossielvrije renovaties van de 50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1000 wooneenheden van 2021 t.e.m. 2030: 0%
● 50 per 1.000 wooneenheden uitnodigen voor klimaattafel: 206.63%
● 18 kWp per 500 inwoners uit hernieuwbare energieprojecten vanaf 2021: 0
Werf 3: Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar
● 2 koolstofvrije toegangspunten per 1.000 inwoners voor een (koolstofvrij) deelsysteem tegen 2030: 10.36%
● minstens 1.5 laadpunt per 100 inwoners tegen 2030: 17.97% van de doelstelling behaald
● 1 meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030: 59.16%
Werf 4: Water. Het nieuwe goud
● 1 m² ontharding per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030: 2.53%
● 1 m³ extra opvang van hemelwateropvang voor hergebruik, buffering en infiltratie per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030: 2,66%
Algemene doelstellingen:
● het burgemeestersconvenant 2030 ondertekend: uitgevoerd
● het burgemeestersconvenant 2050 ondertekend: niet uitgevoerd
● gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 3% in eigen gebouwen (incl. technische infrastructuur) = 26,4 % tegen eind 2030 ten opzichte van 2019: 58.98% van doelstelling behaald
● een reductie van de CO2-uitstoot van de eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2019 te realiseren: 74.63%
● alle openbare verlichting om te schakelen naar LED tegen 2030: 29.13%
● het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen om, geen verdere heffing op hernieuwbare energie-installaties in te voeren en bestaande belastingen geleidelijk af te bouwen tegen ten laatste 2025.: geen heffingen op pylonen, geen heffing op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA
● opmaak van lokale warmte- en sloopbeleidsplannen: warmteplan in opmaak, sloopbeleidsplan niet in opmaak
Neemt kennis van het in bijlage opgenomen rapport met betrekking tot een stand van zaken van het energie- en klimaatpact 1.0 en 2.0.
11 Opheffen gemeentelijke hemelwaterverordening. Definitieve Vaststelling. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
In de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 23 oktober 2023 werd goedkeuring gegeven voor het opstarten van de procedure voor de opheffing van de gemeentelijke hemelwaterverordening.
De aanleiding van deze procedure was de nieuwe gewestelijke hemelwaterverordening die de Vlaamse Regering goedkeurde op 10 februari 2023. Vanaf 2 oktober 2023 is deze nieuwe gewestelijke hemelwaterverordening in werking getreden.
De gemeenteraad brengt eventueel bestaande gemeentelijke stedenbouwkundige verordening binnen vierentwintig maanden vanaf de datum van de inwerktreding in overeenstemming met de voorschriften. Gemeenten kunnen strengere regels afvaardigen voor hun grondgebied.
De gemeente Brasschaat heeft een gemeentelijke verordening inzake hemelwaterputten en afkoppeling van hemelwater goedgekeurd in de zitting van de gemeenteraad van 30 juni 2014. Vanaf de inwerktreding van de verordening werd deze op alle aanvragen tot een stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning toegepast.
Gezien de verstrenging van de verordening door de Vlaamse Regering en de beperkte meerwaarde van de huidige gemeentelijke verordening wordt voorgesteld om de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater van 2014 op te heffen. Op deze manier is voor de gemeente Brasschaat de gewestelijke hemelwaterverordening van toepassing. Hierdoor dient de gemeente niet na iedere wijziging zijn verordening in overeenstemming te brengen en zorgt dit voor duidelijk naar o.a. aanvragers, architecten die de verordening dienen te hanteren.
Voor een gedeeltelijke of integrale opheffing van een stedenbouwkundige verordening dient een identieke procedure gevolgd te worden zoals bij een initiële vaststelling van een verordening. Dit conform artikel 2.3.2. §2, van de VCRO.
Daarbij legde het college van burgemeester en schepenen de opheffing van stedenbouwkundige verordening voor advies voor aan het departement, de deputatie en aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. Verder onderwierp het college van burgemeester en schepenen het ontwerp van gemeentelijke stedenbouwkundige verordening aan een openbaar onderzoek van 31 oktober 2023 tot 29 november 2023.
Tijdens het openbaar onderzoek werden geen reacties ontvangen.
Op de commissie van 14 november 2023 werd een toelichting gegeven over de inhoud van de procedure.
Op 26 februari 2024 werd de premie voor milieumaatregelen omgevormd naar de premie voor ontharding.
Het team omgevingseffecten heeft op 28 februari 2024 digitaal laten weten dat het instrument niet planMERplechtig is. De beslissing van de dienst MER werd gepubliceerd op de gemeentelijke website, gemeentelijk infoblad en uitgehangen aan de aanplakplaats aan het gemeentehuis. De MERscreening wordt opgenomen in bijlage.
Aan de gemeenteraad wordt vandaag goedkeuring gevraagd voor de definitieve vaststelling van de opheffing van de gemeentelijke hemelwaterverordening.
De opheffing van de gemeentelijke hemelwaterverordening wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening binnen tien dagen na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie en het departement.
De deputatie en de Vlaamse Regering beschikken over een termijn van vijfenveertig dagen, die ingaat de dag na de betekening, om de uitvoering van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de opheffing van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening te schorsen.
Als het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling niet tijdig is geschorst of vernietigd, wordt de gemeenteraadsbeslissing houdende definitieve vaststelling bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.
Juridisch kader
Voor een gedeeltelijke of integrale opheffing van een stedenbouwkundige verordening dient een identieke procedure gevolgd te worden zoals bij een initiële vaststelling van een verordening. Dit conform artikel 2.3.2. §2, van de VCRO
Adviezen
Gunstig advies van de ruimtelijk planner.
Het advies van de gecoro van 16 november 2023 is gunstig.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring aan de definitieve vaststelling van de opheffing van de gemeentelijke hemelwaterverordening.
12 Rustoordlei 81 - Pastorijwoning : Renovatie daken. Goedkeuring lastvoorwaarden, raming, gunningswijze en uit te nodigen firma’s. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Schepen Fonteyn licht graag toe dat het college vast stelde dat er geen aannemers uit Brasschaat werden opgenomen in de lijst van aan te schrijven aannemers. Met akkoord van de gemeenteraad voegen ze hier graag nog 5 ondernemers uit Brasschaat aan toe.
Raadslid Vanpoucke geeft zijn akkoord en hij heeft nog een vraag in de marge hiervan. Het project van de pastorijwoning op de Donk werd uitgesteld op de gemeenteraad in april. Hij heeft hier alle begrip voor maar los van dit uitstel wil hij vragen of er momenteel bewoning is in deze pastorijwoning? Is deze gehuurd door het OCMW?
Schepen Fonteyn licht toe dat daar een gezin uit Oekraïne woont. Binnenkort verlaten ze wel de woning voor een ander alternatief.
Schepen Heirman voegt nog toe dat het gelijkvloers gebruikt wordt door de kerkfabriek als vergaderlokaal en bergplaats. De 1e en de 2e verdieping worden gebruikt als noodwoning.
Beslissing
Feiten en motivering
In het kader van de opdracht “Rustoordlei 81 - Pastorijwoning : Renovatie daken” werd een bestek met nr. 2024-123 opgesteld door de heer Hendrik Vandelanotte, deskundige gebouwen, dienst patrimonium en projecten.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 97.819,70 euro excl. btw, hetzij 118.361,84 euro incl. btw. De raming excl. btw bereikt de limiet van 143.000,00 euro voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Volgende ondernemers komen in aanmerking om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
- Tectum Constructors, Brusselsesteenweg 188A te 9090 Melle;
- FTJ Van Der Linden BVBA, Van Aertselaerstraat 41a te 2320 Hoogstraten;
- Bouwwerken De Ruyck bvba, Edingsesteenweg 509A te 9400 Denderwindeke;
- Demessemaker Dakwerken, Noordervaart 29 te 2200 Herentals;
- BK-Dakwerken bvba, Moerstraat 68 E te 2320 Hoogstraten;
- Dakwerken Jan Janssens nv, Eethuisstraat13 te 2900 Schoten;
- Aannemingen dakwerken Michielse & Zonen bvba, Bredabaan 596 te 2930 Brasschaat;
- Dakwerken Van der Jonckheyd Kim bvba, Lage Kaart 554 te 2930 Brasschaat.
Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 31 mei 2024 om 11.00 uur voorgesteld.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze.
Juridisch kader
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 143.000,00 euro niet).
Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020, definitie dagelijks bestuur.
Adviezen
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 25 maart 2024 principiële goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden, raming, gunningswijze en uit te nodigen firma’s in dit dossier.
Ondernemerstoets
Aan te schrijven firma's zijn geselecteerd op basis van een combinatie van hun specialisatie, goede ervaring met opdrachten voor de gemeente en rekening houdend met de ondernemerstoets om zoveel mogelijk lokale aannemers te betrekken.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost 118.361,84 euro, btw inbegrepen (eenmalig)
Budgetsleutel 0790/22100007 Renovatie pastorijen
Budget/jaar Investering in 2024
Krediet beschikbaar Krediet ontoereikend. Het tekort bedraagt circa 28.400 euro.
Het tekort is op te lossen door kredietverschuiving uit Buitengewoon Onderhoud gemeentegebouwen, als het gunningsbedrag bekend is.
Het voorziene krediet zal verhoogd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.
Voor zover de benodigde bijkomende uitgaven niet door een interne kredietaanpassing kunnen gebeuren, wordt aan de dienst financiën verzocht de vereiste bijkomende kredieten op te nemen in een volgende budgetwijziging, die voor goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.
Een voorlopige vastlegging met nummer 2024/3180 werd opgemaakt.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Het bestek met nr. 2024-123 en de raming voor de opdracht “Rustoordlei 81 - Pastorijwoning : Renovatie daken”, opgesteld door de heer Hendrik Vandelanotte, deskundige gebouwen, dienst patrimonium en projecten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 97.819,70 euro excl. btw, hetzij 118.361,84 euro incl. btw.
Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Art.3.- Volgende ondernemers komen in aanmerking om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
- Tectum Constructors, Brusselsesteenweg 188A te 9090 Melle;
- FTJ Van Der Linden BVBA, Van Aertselaerstraat 41a te 2320 Hoogstraten;
- Bouwwerken De Ruyck bvba, Edingsesteenweg 509A te 9400 Denderwindeke;
- Demessemaker Dakwerken, Noordervaart 29 te 2200 Herentals;
- BK-Dakwerken bvba, Moerstraat 68 E te 2320 Hoogstraten;
- Dakwerken Jan Janssens nv, Eethuisstraat13 te 2900 Schoten;
- Aannemingen dakwerken Michielse & Zonen bvba, Bredabaan 596 te 2930 Brasschaat;
- Dakwerken Van der Jonckheyd Kim bvba, Lage Kaart 554 te 2930 Brasschaat.
Art.4.- Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 31 mei 2024 om 11.00 uur voorgesteld.
Art.5.- Er zijn onvoldoende kredieten ter beschikking in het investeringsbudget van 2024, 0790/22100007 Renovatie pastorijen, het tekort bedraagt circa 28.400 euro.
Het tekort is op te lossen door kredietverschuiving uit Buitengewoon onderhoud gemeentegebouwen, als het gunningsbedrag bekend is.
Art.6.- Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.
Art.7.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.
13 Nieuwpoortlei 40. Goedkeuring nieuwe overeenkomst scouts Don Bosco. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeenteraad hechtte in zitting van 26 mei 2014 goedkeuring aan de overeenkomst tussen het gemeentebestuur en vzw Heikant Maria-ter-Heide met betrekking tot het verhuren van de gebouwen en de terreinen ter hoogte van de Nieuwpoortlei 40 te Brasschaat, welke gebruikt worden voor een doel eigen aan de werking van de vereniging, namelijk het ter beschikking stellen aan de scoutsgroep "Scouting Vlaanderen 23 Don Bosco".
Deze overeenkomst nam een einde op 23 maart 2023. In de overeenkomst werd het volgende opgenomen:
"Indien de huurder na het verstrijken van de 9 jaren in het gehuurde goed zou gelaten worden, zou een huurovereenkomst van onbepaalde duur ontstaan en kunnen beide partijen geen einde maken aan de huurovereenkomst tenzij een opzeggingstermijn van 12 maanden in acht genomen wordt."
Gelet op de uniformering van de overeenkomsten voor gebruik van terreinen bestemd voor jeugdwerking en de vraag van de vzw Heikant Maria-ter-Heide om een deel van de gronden weer in beheer van de gemeente Brasschaat over te dragen, werd er door de dienst administratie patrimoniumbeheer een ontwerp tot concessieovereenkomst opgemaakt voor bovengenoemde gebouwen en terreinen.
Deze concessieovereenkomst wordt opgesteld voor een termijn van 9 jaar, die aanvang neemt op 1 mei 2024 en eindigt op 30 april 2033. De mogelijkheid tot verlenging met éénzelfde termijn wordt mits goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen voorzien in functie van het financieel plan op basis van de gemaakte investeringen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de concessieovereenkomst tussen het gemeentebestuur Brasschaat en vzw Heikant Maria-ter-Heide met betrekking tot de terreinen en gebouwen gelegen aan de Nieuwpoortlei 40 te Brasschaat.
Juridisch kader
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Adviezen
Positief advies dienst groen en natuur;
Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 15 april 2024 principiële goedkeuring aan de overeenkomst.
Financiële gevolgen
De jaarlijkse concessievergoeding bedraagt 1,00 euro.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring aan het ontwerp van concessie-overeenkomst betreffende het gebruik van de terreinen en gebouwen, gelegen aan de Nieuwpoortlei 40 te Brasschaat, door vzw Heikant Maria-ter-Heide voor het gebruik eigen aan de werking van de eigen vereniging, namelijk het ter beschikking stellen aan de scoutsgroep "Scouting Vlaanderen 23 Don Bosco". De concessieovereenkomst heeft een aanvankelijke termijn van 9 jaar, ingaande op 1 mei 2024, tegen de vastgestelde vergoeding van 1,00 euro per jaar.
Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de overdracht van de bevoegdheid tot ondertekening van de overeenkomst van de voorzitter van de gemeenteraad aan de burgemeester.
14 Algemene vergadering van EVA vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve van 13 mei 2024. Kennisneming agenda en steminstructies. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Hermans heeft de jaarrekening doorgenomen en ze stelde vast dat de waarderingsregels niet gewijzigd werden ten opzichte van vorig jaar. Ze vraagt zich af of er de komende jaren dan nog wijzigingen zullen gebeuren?
Raadslid Jambon licht toe dat men de waarderingsregels niet kan veranderen omdat de jaarrekeningen dan niet meer vergelijkbaar zijn.
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente is met meerderheidsstem lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap
"Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve" v.z.w. Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de
afgevaardigde in de algemene vergadering van v.z.w. "Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve"
handelt overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.
Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.
In zitting van 29 april 2019 werd mevrouw Carla Pantens aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering.
In zitting van 4 maart 2023 stelde de raad van bestuur van het gemeentelijk extern verzelfstandigd
agentschap "Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve" v.z.w de agenda van de algemene
vergadering vast.
Voorstel van agenda voor de algemene vergadering van 13 mei 2024:
Juridisch kader
Statuten van de vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve van 11 februari 2021.
Samenwerkingsovereenkomst EVA vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve 2019-2025.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Neemt kennis van het verslag van de algemene vergadering van 11 december 2023 van de
v.z.w. Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve.
Art.2.- Neemt kennis van de agendapunten voor de algemene vergadering van de v.z.w.
Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve van 13 mei 2024.
Art.3.- Geeft opdracht aan zijn afgevaardigde, mevrouw Carla Pantens, schepen van cultuur en
voorzitter van de vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve om deze vergadering van 13 mei 2023 namens de gemeente met stemrecht bij te wonen. De gemeente beschikt steeds over de
meerderheid van de stemmen beschikt in de algemene vergadering.
De andere vertegenwoordigers van de gemeenteraad kunnen de algemene vergadering zonder
stemrecht bijwonen.
Art.4.- Geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om alle agendapunten op de
algemene vergadering van de v.z.w. Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve goed te keuren.
15 EVA vzw Sport Plus. Dagorde algemene vergadering van 27 mei 2024. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus. Bij gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 werd mevrouw Adinda Van Gerven aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering. Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering van vzw Sport Plus handelt overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.
De vzw Sport Plus laat weten dat op 27 mei 2024 een algemene vergadering zal plaatsvinden met volgende agendapunten:
● Goedkeuring verslag algemene vergadering van 15 januari 2024;
● Goedkeuring afrekening 2023 en verslag bedrijfsrevisor;
● Rondvraag.
Juridisch kader
Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur welke de bevoegdheid van de gemeenteraad regelt met betrekking tot de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Financiële gevolgen
We sluiten het jaar af met een winst van 17.540,07 euro welke toegevoegd wordt aan het reservebudget van 2023 en nu 42.041,10 euro bedraagt. Er wordt bijgevolg geen winst uitgekeerd aan de gemeente vanuit de vzw Sport Plus.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De dagorde van de algemene vergadering van EVA vzw Sport Plus van 27 mei 2024 en de daarbij horende documenten worden goedgekeurd.
Art.2.- Adinda Van Gerven wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de EVA vzw Sport Plus van 27 mei 2024 en wordt opgedragen er te handelen in overeenstemming met de instructies van de gemeenteraad.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.