Zitting van dinsdag 17 september 2019

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Overzicht punten

 

1 Ontslag raadslid De Vocht. Kennisneming.

Op 4 september 2019 heeft Babs De Vocht haar ontslag aangekondigd als lid van de gemeenteraad van Brasschaat.

 

Aan de gemeenteraad wordt verzocht kennis te nemen van dit ontslag. Dit ontslag gaat in conform artikel 13 van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

2 Onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging. Goedkeuring.

Shana Claessens is de eerste opvolger die in aanmerking komt voor het mandaat van raadslid Babs De Vocht. Op 6 september 2019 werd Shana Claessens opgeroepen om in de openbare zitting van de gemeenteraad van 17 september 2019 en na onderzoek van de geloofsbrieven, de eed af te leggen in handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

3 Wijziging samenstelling gemeenteraadscommissie Vrije Tijd en gemeenteraadscommissie Persoonsgebonden Zaken.

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissies Vrij Tijd en Persoonsgebonden Zaken samengesteld.

 

Op 4 september 2019 2019 nam Babs De Vocht ontslag als gemeenteraadslid. Zij was aangeduid als vertegenwoordiger namens de CD&V-fractie. Het is aangewezen haar te vervangen in de gemeenteraadscommissies.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

4 Organisatie N8 van Brasschaat. Aanvraag extra betoelaging.

De organisatie BASJ-Belgium en International games vzw organiseren te Brasschaat de jaarlijkse (N)Acht van Brasschaat, een historisch nauw verbonden wielerwedstrijd met het gemeentebestuur van Brasschaat. Voor de organisatie van deze wedstrijd is in het meerjarenplan een nominatieve toelage voorzien van 20.000 euro voor de vzw.

 

Bij de controle van de wielerbond bij de laatste editie is gebleken dat het licht onvoldoende was en dat hiervoor een extra inspanning moet gebeuren.

Om de zichtbaarheid en bekendheid nog verder te versterken stelt de organisatie voor om een extra inspanning te doen door middel van een TV captatie door ATV.

 

De totale bijkomende kost bedraagt bijgevolg 33.237 euro, exclusief BTW. Gelet op deze hoge kosten vraagt de organisatie aan de gemeente om bijkomend te voorzien in een toelage ten bedrage van de helft van deze kosten, zijnde 16.619 euro.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het voorstel van verhoogde toelage voor de bijkomende lichtinstallatie en TV capaciteit.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

5 ICT aankoop opslag- en backupsystemen via raamcontract Brugge.  Goedkeuring offerte.

De dienst ICT wenst in één beweging drie opslagsystemen, waarvan twee einde support zijn november 2019 en één eind 2020, te vervangen door één nieuw opslagsysteem. Daarnaast vervalt eind 2019 de support van het huidige back-upsysteem en vervallen de licenties en is het opportuun om ook deze mee te vervangen.

 

Deze aankoop kan gebeuren via de opdrachtencentrale van de stad Brugge. RealDolmen legt in het kader hiervan een offerte voor.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

6 Zefier garantie strategische participaties.

De gemeente heeft strategische participaties onderschreven in de energiesector via Zefier (voorheen via Finea).

De raad van bestuur van Zefier heeft besloten om voor de eventuele financiering van (de verwerving van) strategische participaties, een thesauriebewijzenprogramma op de zetten in samenwerking met Belfius.

Belfius vraagt dat elke gemeente zich uitdrukkelijk borgstelt voor zijn deel van de financieringen die Zefier zal aangaan of heeft aangegaan op verzoek van de gemeente.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

7 Project Kaart. Offertefase.

In het kader van de opdracht “Project Kaart” werd een bestek met nummer 2016-079 opgesteld door de dienst planologie. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 5.660.377,35 euro, btw niet inbegrepen, hetzij 6.000.000,00 euro, btw inbegrepen. Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

 

Op 19 juli 2019 werd het juryverslag voor de tweede dialoogfase aan het college voorgelegd ter goedkeuring. Op basis van de beoordeling volgens de vijf gunningscriteria, zoals gedefinieerd in het beschrijvend document tweede fase hoofdstuk 12, worden volgende deelnemers uitgenodigd voor de offertefase:

1)      Compagnie O architecten - RE-ST architectenvennootschap – Groep Van Roey - Van Roey Vastgoed - MINT studiebureau – CLUSTER multiprofessionele architectenvennootschap bvba.

2)      Poponcini & Lootens bvba. - DCA nv - Arcadis Belgium nv - Atelier Ruimtelijk Advies.

 

De opdrachtdocumenten werden aangepast op basis van de in de tweede dialoogfase verworven inzichten.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het bestek voor Project Kaart en de daarbij horende bijlagen, waaronder bijlage 4a “Behoefteprogramma” en bijlage 4b “Gedetailleerd behoefteprogramma van de scholen”.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

8 Concessieovereenkomst laadpalen Blue Corner. Goedkeuring.

De gemeente wil bijkomende laadinfrastructuur voor E-mobiliteit voorzien. Daarom werd een concessiebevraging georganiseerd met betrekking tot de levering, plaatsen en exploiteren van laadinfrastructuur.

 

Op 29 april 2019 werden de concessiebevraging en de concessieovereenkomst met de contractvoorwaarden en het inschrijvingsformulier door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

Op 25 juni 2019 werd de offerte van Blue Corner ontvangen met een ondertekend inschrijvingsformulier waarin zij verklaren zich te verbinden aan de bepalingen en voorwaarden van deze concessie. Op 22 juli 2019 werd aan de hand van een positief gunningsverslag de concessie voor 16 locaties voor het plaatsen en exploiteren van 16 laadpalen gegund aan Blue Corner NV.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de ondertekende concessieovereenkomst met de contractvoorwaarden goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

9 Kandidaten externe expert duurzaamheidsraad.

Naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen op vlak van duurzaamheid, het gemeentelijk bestuursakkoord en de doelstellingen van het meerjarenplan van de gemeente, heeft het gemeentebestuur haar milieuraad hervormd naar een duurzaamheidsraad. Het bestuur wil meer de focus leggen op de zogenaamde prioritaire duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG’s.

 

De VN agenda toont ons dat duurzame ontwikkeling ruimer gaat dan enkel milieuaspecten.

Door de milieuraad te hervormen naar een duurzaamheidsraad pakken we milieu, energie, afval, deelmobiliteit, klimaat, … aan als één geïntegreerd geheel.

Zo willen we gelijktijdig inzetten op meerdere aspecten van duurzame ontwikkeling om zo efficiënt mogelijk samen te werken.

 

Het gemeentebestuur lanceerde een oproep om externe experten en vertegenwoordigers van het middenveld te vinden voor deze duurzaamheidsraad.

 

Voor de 7 beschikbare plaatsen van externe expert zijn er 26 kandidaturen binnengekomen. Alle kandidaturen werden grondig bekeken en besproken.

Uit de kandidaturen werden 7 sterke kandidaten geselecteerd om aan het college voor te stellen.

 

Volgende 7 kandidaten worden voorgedragen als externe expert:

1)      Geert Standaert

2)      Toon Possemiers

3)      Frederik Looten

4)      Jan Cools

5)      Wim Coeckelbergh

6)      Joeri Bal

7)      Jan Buytaert 

 

Volgende kandidaten worden voorgedragen voor het middenveld:

8)      Gert Denhaene, wijkverening HAB

9)      Hilde Buysse, VELT - ecologisch tuinieren

10)  Simonne Michielsen, VMPA - wandelgidsen

11)  Elfried Antonissen - wijkvereniging Buurtschap Maria-ter-Heide

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

10 Voorstel voorgedragen door raadslid Niels de Kort, namens CD&V, over de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van parkeerplaatsen buiten de openbare weg.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een besluit te nemen over het voorstel van raadslid Niels de Kort om de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van parkeerplaatsen buiten de openbare weg te wijzigen.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

11 Aanstelling van gemeenschapswacht voor controle blauwe zone.

De gemeente Brasschaat beschikt op verschillende plaatsen over een blauwe zone. De gemeenschapswachten hebben de bevoegdheid om vaststellingen te doen met betrekking tot de plaatsing van de parkeerschijf in de blauwe zone.  sinds 19 augustus 2019 is een nieuwe gemeenschapswacht in dienst.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om machtiging te verlenen aan de nieuwe gemeenschapswacht zodat deze mag verbaliseren wat betreft het schijfparkeren in de blauwe zone.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.