Zitting van maandag 18 december 2023

Van 21:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Robrecht Eeman, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Johan Caluwé - raadsleden

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Begroting 2024 Politiezone Brasschaat. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke wil graag de tevredenheid van zijn fractie benadrukken.  Ze vinden dat het korps goed werkt levert en investeringen krijgen hun zegen zodat ze hun werk kunnen blijven uitvoeren. 

 

Raadslid Hoegaerts doet volgende tussenkomst :

 

“Dat er verder wordt geïnvesteerd in materiaal en uitrusting, en ingezet wordt op bovenzonale samenwerking  waar mogelijk en waar nodig bewijst dat Brasschaat verder kan doorgaan als een één-gemeentepolitiezone, 155 euro per inwoner is een uitstekende investering in de waarborging van onze veiligheid in Brasschaat.

Ik wil wel mijn opmerking van in de commissie herhalen op de dag dat we moeten lezen over een 15-jarige xtc-dode en de gevolgen voor zijn vrienden, namelijk dat investeren in de recherche, recruteren in de recherche een prioriteit moet zijn.”

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De financiedienst legt het ontwerp voor van de politiebegroting 2024.

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 op de geïntegreerde politie.

Koninklijk besluit van 5 september 2011, met latere wijzigingen, inzake het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie.
Ministeriële omzendbrief PLP 63 van 9 november 2023 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting 2024 ten behoeve van de politiezones.

 

Adviezen

De financiële commissie heeft gunstig advies verleend op 27 november 2023.

 

Financiële gevolgen

De gemeentelijke tussenkomsten bedragen 5.768.000 euro in de gewone dienst en 200.000 euro in de buitengewone dienst. De vereiste kredieten zijn opgenomen in het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan (AMJP) 2020-2025 van de gemeente.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad stelt de begroting 2024 van de politiezone Brasschaat vast volgt :
 

Gewone dienst uitgaven

 

Personeel

9.336.578,00 euro

Werkingskosten

965.854,00 euro

Overdrachten

278.629,00 euro

Schuld

122.574,00 euro

TOTAAL

10.703.635,00 euro

 

Gewone dienst ontvangsten

 

Prestaties

32.083,00 euro

Overdrachten

9.430.662,00 euro

Schuld

0,00 euro

Vorige dienstjaren

222.005,00 euro

Totaal ontvangsten begroting 2024

9.684.750,00 euro

Geraamd begrotingsresultaat 2023

1.023.643,00 euro

Totaal ontvangsten

10.708.393 euro

 

 

Geraamd begrotingsresultaat

4.758,00 euro

 

Buitengewone dienst uitgaven
 

Investeringen

448.491,00 euro

TOTAAL

448.491,00 euro

 

Buitengewone dienst ontvangsten
 

Overdrachten

200.000,00 euro

Geraamd begrotingsresultaat 2023

250.944,00 euro

Totaal ontvangsten

450.944,00 euro

 

 

Geraamd begrotingsresultaat

2.453,00 euro

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

2 Besluit tot toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van politiezone Geel-Laakdal-Meerhout 'raamovereenkomst politiekledij'. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Een correct en verzorgd uniform draagt bij tot een goed imago bij de burger én bij potentiële kandidaat-medewerkers.

 

Momenteel wordt het politie-uniform op nationaal niveau herdacht. Verwacht wordt dat het nieuwe uniform er niet eerder zal zijn dan 2025. Bovendien bevestigt men dat als veiligheidskleur definitief voor geel gekozen zal worden. De politiezone Brasschaat werkt reeds geruime tijd in het bicolor geel. Er werd resoluut gekozen voor het aspect veiligheid op het terrein en zichtbaarheid van de medewerkers. We volgen hierin de visie van de omliggende zones in de regio.

 

De politiezone heeft steeds getracht om zo economisch mogelijk om te gaan bij het besteden van kledijbudget. Om deze reden werd o.a. maximaal afgenomen bij de federale politie. Bovendien werden interne beperkingen opgelegd over het aantal stukken dat jaarlijks besteld mag worden.

 

Echter, reeds geruime tijd zijn er grote problemen met de dienstverlening van de federale politie op niveau van kledij:

        De kwaliteit van het geleverde materiaal is ondermaats (slecht passend, slecht afgewerkt, inferieure materiaalkeuzes waardoor snelle slijtage, draagcomfort).

        Stockbreuken, zonder enige communicatie.

        Zeer lange levertijden (winterkledij komt toe in de zomer en v.v.).

        Geen nieuwe productie in afwachting van het nieuwe uniform.

 

Uniformkledij wordt veelvuldig gedragen en gewassen, met als gevolg dat ze snel slijt (opwolling, vervaging van de kleuren, afschilferen van opdruk,…)., een goede kwaliteit is dus van belang om de levensduur van de uniformstukken te maximaliseren. Bovendien biedt de federale politie geen bicolor gele uniformstukken aan.

 

Gezien de grootte van het operationele kader van de politiezone Brasschaat, is het niet haalbaar, noch economisch wenselijk, om zelf een gunningsprocedure op te starten voor de aankoop van uniformkledij. Daarom wordt maximaal getracht af te nemen van raamovereenkomsten voor de aankoop van basiskledij, ook in bicolor geel.

 

De politiezone Brasschaat wenst met dit besluit in te tekenen op de groepsaankoop aangaande “raamovereenkomst politiekledij” vanwege politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. Deze opdracht heeft als voorwerp het leveren van politiekledij aan diverse politiezones in de provincie Antwerpen, en dit voor een periode van 60 maanden.

 

De voorziene startdatum van de raamovereenkomst is 1 januari 2024.

 

Aanbestedende overheid politiezone Geel-Laakdal-Meerhout treedt op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

Op 25 oktober 2023 heeft de politieraad van politiezone Geel-Laakdal-Meerhout de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “raamovereenkomst politiekledij” gegund aan: Van Uffelen bv, Basseliersstraat 57, 2100 Deurne. In de raamovereenkomst wordt tevens voorzien in een webapplicatie die online bestelling mogelijk maakt. Dit vereenvoudigt de administratieve afhandeling, zowel voor de individuele gebruiker als voor de logistieke dienst van de politiezone Brasschaat.

 

De politiezone begroot het jaarlijkse bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 55.000 euro inclusief BTW.

 

De politiezone zal jaarlijks, in functie van de voortgang van de ontwikkeling van het nieuwe uniform, en daaruit voortvloeiende raamcontracten, evalueren of zij verder afneemt van het raamcontract. Jaarlijks wordt tevens een afnamebesluit met kostenraming opgemaakt en voorgelegd aan het college.

 

De politiezone vraagt de gemeenteraad om goedkeuring voor de toetreding tot de gegunde groepsaankoop van aankoopcentrale Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout.

 

De toetreding werd voorgelegd aan het college voor principiële goedkeuring tijdens zijn zitting van 27 november 2023.

 

Juridisch kader

Wet van 1 maart 2019 tot wijziging van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus en tot wijziging van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, ter precisering van de voor de politiezones geldende bevoegdheidsregels inzake overheidsopdrachten.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen. Wet van 8 februari 2023 tot wijziging van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk.

Wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen.

Koninklijk besluit van 10 juni 2006 houdende de regeling van het uniform van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus.

Ministerieel besluit van 15 juni 2006 inzake de basisuitrusting en de algemene functieuitrusting van de leden van het operationeel kader van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief GPI 65 van 27 februari 2009 betreffende de basisuitrusting en de algemene functieuitrusting van de leden van het operationeel kader van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost   55.000 euro, btw inbegrepen (jaarlijks)

Budgetsleutel  330-124-05 / Aankoop individuele basis - en functieuitrusting

Budget/jaar  Exploitatie vanaf 2024 tot 2028 (looptijd van het RC 60 maanden)

   Jaarlijks te evalueren ifv ontwikkeling nieuwe uniform

Krediet beschikbaar Op voorwaarde van goedkeuring van de jaarlijks voorgestelde begroting

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de toetreding van de politiezone Brasschaat tot de aankoopcentrale van politiezone Geel-Laakdal-Meerhout aangaande de groepsaankoop ''politiekledij", onder de opschortende voorwaarde dat politiezone Geel-Laakdal-Meerhout geen vordering tot schorsing ontvangt tijdens de wachttermijn en de opdracht sluit.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

3 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 27 november 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke heeft 2 opmerkingen bij de vorige zitting, o.a. bij punt 14 (bespreking rond de geloofsinstellingen).  Hij had daar nog een vraag bij de opmerking van waarnemend burgemeester Cools met betrekking tot de mogelijk onwettelijke financiering van de bovenlokale Olijftak. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat hij hier nog geen antwoord over heeft ontvangen. 

 

Raadslid Vanpoucke komt ook nog graag terug op de bespreking op de commissie rond de handelaarsvereniging.  Hij had toen een vraag gesteld over de kerstverlichting, in het bijzonder in Mariaburg.  We zijn 2 weken verder ondertussen en hij merkte op dat er nog niets veranderd is.  Hij begrijpt dat er een aantal technische moeilijkheden zijn maar hij wil graag weten of er al mogelijke oplossingen zijn?  Het is nu de piek voor de kerstaankopen dus binnen een paar weken komt dit te laat volgens hem. 

 

Schepen Pantens licht toe dat alles getest werd dat het werkt.  Na een aantal tegenstrijdige berichten is ze vorige week zelf ter plaatse gegaan met collega Sara om zelf de nodige vaststellingen te doen.  De vaststellingen werden doorgegeven en morgenochtend gaat de technische dienst langs om het nodige te doen.  Er waren een aantal punten die op de openbare verlichting zitten en deze branden dus niet overdag maar enkel op het moment dat de straatverlichting brandt.  Bij slagerij Maes verdween het stopcontact door de verbouwing.  Er zouden nog andere stopcontacten zijn die hiervoor gebruikt kunnen worden mits enige aanpassing. 

 

Schepen Pantens wacht het verslag af van de technische dienst en ze hoopt dat zij zoveel mogelijk in orde hebben kunnen brengen.  Ze zal raadslid Vanpoucke op de hoogte houden. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft nog mee dat hij de mail nog maar net ontvangen heeft voor de gemeenteraad en daarom dus nog niet heeft kunnen bekijken.  Hij licht ook nog een vraag van de handelaars toe.  Zij vragen zich af of het niet mogelijk is om de banners uit de corona periode terug op te hangen of een mooie kerstversiering te voorzien?  Alles is mooier dan een kerstverlichting die niet werkt volgens hen. 

 

Schepen Pantens licht toe dat er in de toekomst een aanbesteding zal volgen voor de kerstverlichting.  Er zou dan een apart circuit voorzien worden voor enkel de kerstverlichting.  Men kiest er voor om nu niet teveel extra kosten te maken maar om dan ineens een nieuwe aanbesteding te doen.  Op deze manier zal het gemakkelijk worden om de kerstverlichting aan- en uit te schakelen per winkelkern.  Op deze manier heeft de gemeente daar zelf de regie over. 

 

Raadslid Vanpoucke vindt dit een uitstekend idee.  Hij wil graag ook nog weten of er een samenwerking met Ekeren is? 

 

Schepen Pantens licht toe dat er zeker wel een goede samenwerking is met Ekeren.  Er werd reeds een aantal keer gevraagd of ze eventueel willen tussenkomen in de kosten voor de kerstverlichting.  Ekeren heeft daar helaas geen budget voor.  Ook bij de nieuwe aanbesteding zullen ze nogmaals vragen om een inspanning te doen. 

 

Raadslid Vanpoucke hoopt dat er snel een oplossing komt. 

 

Schepen Pantens licht nog toe dat ze de nieuwe startersbrochure bij heeft.  Wie wil kan deze na de zitting inkijken. 

 

Raadslid Hermans had vorige zitting ook nog een aantal vragen met betrekking tot metingen ed.  Ze heeft op 3 van de 4 vragen een antwoord ontvangen maar nog niet op de laatste vraag.  Ze wil graag weten of hier al meer nieuws over is? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze hier nog geen antwoord op heeft ontvangen.  Van zodra ze dit in haar bezit heeft, zal ze dit doorsturen. 

 

Raadslid Van der Schoepen wil het graag nog even hebben over de kerstverlichting in Maria Ter Heide. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat Maria Ter Heide onder controle is.  Hij doet daar dagelijks zijn ‘ronde’.  Af en toe is er 1 armatuur dat niet brandt, maar de andere branden wel.  De verlichting aan het Zegeplein en aan de kerk is verboden aan de openbare verlichting.  Zo lang de openbare verlichting brandt, zal de kerstverlichting ook branden. 

 

Schepen Pantens licht toe dat er een prijskaartje hangt aan het apart circuit voor de feestverlichting.  Ze wil eerst graag dit prijskaartje kennen.  Het zou sowieso veel beter zijn dat men niet meer moet rekenen op openbare verlichting, particuliere voorziening,…  Een eigen circuit voor de kerstverlichting zou ideaal zijn. 

 

Raadslid Van der Schoepen stelt dat hij overtuigd is van de goede intenties. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 27 november 2023 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 27 november 2023 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

4 Aanpassing meerjarenplan gemeente/OCMW 2020-2025 update december 2023. Wijziging kredieten 2023 en vaststelling kredieten 2024. Vaststelling deel gemeente en goedkeuring geheel. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Waarnemend burgemeester Cools doet volgende tussenkomst :

“Beste collega’s schepenen,
Beste raadsleden,

De essentie van een meerjarenplan is de uitvoering van het bestuursakkoord in strategische doelstellingen, actieplannen, acties en budgetten.

Het bestuursakkoord blijft ambitieus, ondanks de gekende crisissen heeft de huidige coalitie toch vele doelstellingen bereikt zowel voor de gemeente als voor het OCMW.

Het meerjarenplan is een dynamisch financieel- en beleidsplan dat jaarlijks moet aangepast worden aan voortschrijdende en nieuwe inzichten maar ook aan nieuwe uitdagingen

Vrij recent werden onze exploitatie-uitgaven weer fel onder druk gezet omwille van twee redenen:

        Ten eerste: de onvoorziene stijging van de responsabiliseringsbijdrage die er voor zorgde voor dat we plots geconfronteerd werden met een extra jaarlijkse uitgave van 900.000 euro netto;

        Ten tweede doet het materialendecreet daar nog eens 500.000 euro jaarlijks bij op vanaf 2026 (het beleid heeft beslist dat de meerkost gefinancierd wordt door de algemene middelen)

Na vele besprekingen en overlegmomenten zijn we ondanks deze financiële opdoffers er toch in geslaagd om zowel in het verplichte jaar 2025 als in het te rapporteren budgetjaar 2026 de financiële parameters positief te houden.

Een goed bestuur zorgt voor het welzijn van de Brasschaatenaars en een goede dienstverlening aan alle inwoners van deze gemeente en moet indien mogelijk investeren op een voldoende hoog niveau, dat was initieel ons plan en dat blijft ons plan.  Op een voldoende hoog niveau wil zeggen dat de financiële parameters in evenwicht blijven zonder de last te leggen bij de Brasschatenaars, of beter gezegd zonder extra lokale belastingen op te leggen aan onze burgers.

Ik durf hier vandaag zeker te stellen dat één jaar voor de nieuwe legislatuur en het voorlaatste jaar van de meerjarenplanning de huidige coalitie er in geslaagd is het bestuursakkoord grotendeels volgens planning uit te voeren.  Onze fractievoorzitter Walter zal bij zijn tussenkomst hierover een verdere toelichting geven.

Vandaag wil ik alle medewerkers, diensthoofden, beleidsmanagers en leden van het managementteam hartelijk danken om samen met het schepencollege het huidig aangepast meerjarenplan tot stand te laten komen.  Bijzondere dank aan onze beleidsadviseur financiën, de financieel en algemeen directeur die met hun diensten ook zéér veel tijd en energie hebben gestoken om samen met het college tot een gedragen budget 2024 en aangepast meerjarenplan te komen.

Collega’s, bij deze geef ik het woord eerst terug aan de voorzitter om het agendapunt verder door jullie te laten bespreken.  Ik spreek net zoals de vorige jaren de hoop uit dat jullie allen op een opbouwende wijze zullen meewerken aan de uitvoering van het gewijzigd meerjarenplan.

Ik dank jullie.”

Voorzitter Versompel stelt voor om alle fractievoorzitters eerst aan het woord te laten.  Daarna kan de verdere bespreking verlopen. 

 

 

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

 

“Ik wil naar goede gewoonte vooraf de financiële diensten danken voor de verhelderende en accurate antwoorden die ze hebben gegeven op de vragen die wij vooraf hebben ingediend. Dat zorgt ervoor dat we hier vanavond niet in details moeten vervallen en ons kunnen toespitsen op de hoofdlijnen van deze laatste aanpassing van de meerjarenplanning door de huidige meerderheid.

Nieuwe initiateven zijn er niet echt, en dat wordt ook niet verwacht in aanloop naar een overgangsjaar (lees: verkiezingsjaar ‘24). Hier en daar wordt het budget voor inhuldigingen en evenementen verhoogd, goed zo… we zouden het ook doen. Belangrijke keuzes worden naar een volgende bestuursploeg doorgeschoven, en -nu de nieuwe gemeenteraad de eed reeds aflegt in december ’24- zal de nieuwe meerjarenplanning 2025 pas tegen eind december van dat jaar landen.

 

Maar wat belangrijk is, is de financiële toestand of  financiële carcan waarin de huidige meerderheid de gemeente achterlaat. Beste vrienden, de meerjarenplanning die vanavond wordt neergelegd ziet er ROOD uit,… niet allen qua vorm maar zeker ook qua inhoud. Dat kunnen we ook afleiden uit de financiële risico’s die de financiële diensten hebben opgelijst.

 

Een ervan zijn de volgens ons ondoordachte voorafnames waarmee dit schepencollege de meerjarenplanning aanpast. En de vraag is of een “goede huisvader” dit ook zo zou doen, en of dit zal passeren bij hoger toezicht:

 

-Voor de personeelsuitgaven zien we dat er eigenlijk geen aangroei is voorzien van het kader, eerder verschuivingen. Dit is de belangrijkste uitgaven in de gewone begroting met €30,3 mio.

De grote uitdaging is daarbij de responsabiliseringsbijdragen. Het is correct dat de resultaten van de Ethias-studie over de evolutie hiervan opgenomen zijn in de meerjarenplanning. Maar het doet toch wel de wenkbrauwen fronsen dat  er zondermeer van wordt uitgegaan dat de huidige  tussenkomst van Vlaanderen voor 50% van de responsabiliseringsbijdrage en de federale korting o.w.v. de tweede pensioenpijler voor contractuelen behouden blijven . “Niet expliciet afgetoetst, maar ook geen bericht ontvangen van tegendeel” luidde het antwoord dat ik van het college hierover ontving. Nochtans een enorm risico volgens mijn fractie. En we weten dat het schepencollege pas zaken voor beslist beschouwt als het gepubliceerd staat in het Staatsblad…

 

-Dat zal ongetwijfeld het argument zijn om het negatief effect van de minder ontvangsten van de Elia compensatie -€300.000 in 2026 en -€600.000 in 2027 dan weer niet mee te rekenen in het beschikbaar budgettair resultaat van 2026 en 20 27 voor de autofinancieringsmarge. Nochtans beslist Vlaams beleid, maar het is maar wat je ermee doet als het in je kraam past. Ook dat wordt door de financiële diensten expliciet beschouwd als een risico voor Brasschaat.

 

-Daarentegen doet de meerderheid wel enkele voorafnames:

Er wordt een belastingsopvangst voor leegstaande appartementen ingeschreven in 2025 terwijl de modaliteiten van het regelement nog in 2024 moeten worden uitgwerkt en goedgekeurd;

Er wordt bij wijze van “een denkoefening” rond de kerntaken en dienstverlening  nu al een besparing van 400.000 euro in 2025 ingeschreven. Wie, wat, hoe en wanneer… dat staat allemaal nog niet vast. Het is trouwens het schepencollege dat in Brasschaat het kerntakendebat voert, en niet de gemeenteraad…

 

In diezelfde filosofie wordt al een investering ingeschreven van €320.000 voor de invoering van Diftar voor GFT. Een onderwerp waarvan de meerderheid angstvallig vermijdt om er teveel over te zeggen in aanloop naar de verkiezingen.

 

Hetzelfde kan gezegd worden van het hele scholenproject Kaart, waarvoor de studie- en voornamelijk advocaatkosten de afgelopen legislatuur opliepen tot €250.000 zonder dat we een stap verder staan... Begin van deze legislatuur door NVA/Open VLD aangekondigd als hét pronkstuk van het meerderheidsbeleid, wordt dit nu gewoon verschoven naar de periode 2026-2027. Blijkbaar toch wel te gedurfd om het er in een verkiezingsjaar nog over te hebben!

 

Beste collega’s, de meerderheid hanteert teveel fictieve cijfers om de meerjarenplanning te doen kloppen, en op vraag van onze CD&V-fractie geven ze zelfs toe dat dit niet vooraf afgetoetst is bij de hogere overheid.

 

Het schepencollege pakt ermee uit dat deze legislatuur 80 mio euro geïnvesteerd werd waarvoor 10 mio euro investeringstoelagen verkregen worden. Dat is niets opzienbarend, want ook de vorige legislatuur was dat ongeveer in dezelfde grootorde.

 

Wat wel opvalt zijn twee zaken:

-Ten eerste heeft deze meerderheid de voorbije jaren volgens onze fractie vrij stiefmoederlijk geïnvesteerd in de wijken (behalve het Centrum). Dat er misschien teveel geld ging naar enkele grotere projecten is misschien een retorische vraag.

Werven aan wegen en onderhoudsprogramma’s (bijvoorbeeld fiets- en voetpaden) werden niet altijd goed aangepakt en opgevolgd, en dat laat zich duidelijk in het straatbeeld zien.

 

-Wat ten tweede opvalt en zelfs verontrustend is, is de schuldenberg die daarvoor opgebouwd werd. Een verdubbeling ten opzichte van het einde van vorige legislatuur in 2018. We stijgen per einde naar 2025: 55,9Mio // en per einde 2026 63,7Mio. De grafiek van onze gemeentediensten schetst het verloop. Dit wil zeggen op 1 legislatuur tijd een verdubbeling naar bijna € 1.620 per inwoner in 2026.

En ja, een deel is aangegaan toen de rentevoet laag stond. Maar lenen kost ook geld.

Het gaat niet enkel om een theoretische oefening rond de beleids- en beheercyclus en de autofinancieringsmarges van een lokaal bestuur; het gaat maar ook om de vraag hoe we die aflossingen van de leningen gaan betalen en kunnen blijven betalen. Juist, met minder uitgaven in de gewone dienst, en dus met snijden in de dienstverlening aan onze bevolking. En ik ga de waslijst van de voorbije zes jaren niet opsommen.

 

Maar ik denk in alle oprechtheid dat we nu wel een kritisch punt bereikt hebben op het vlak van dienstverlening naar onze bevolking toe.

 

Het antwoord dat de schepen straks naar goede gewoonte gaat geven over de autofinanciering -of laat het me noemen het ‘schuldinzicht’ van de meerderheid- volstaat daarvoor niet langer.

We staan er te weinig bij stil dat elke euro die nieuw geleend wordt de volgende generaties 20 tot 30 jaar belast.

 

Tegen dat de nieuwe beleidsploeg de nieuwe meerjarenplanning opstelt in 2025 komen er overigens nog nieuwe leningen -bijna automatisch- bij van aangegane engagementen voor bijvoorbeeld de bouw van het nieuwe WZC en uitgestelde investeringen. En evolueren we tegen 2027 wellicht naar €80 mio schulden.

 

Jammer te moeten vaststellen dat Brasschaat toch wel in de onderste moot van vergelijkbare gemeenten uit de cluster dreigt te bengelen.”

Raadslid Pauwels licht toe dat er één specialist is binnen hun fractie en daarom geeft hij het woord aan raadslid Vanpoucke.

 

Raadslid Vanpoucke doet volgende tussenkomst :

 

“Allereerst onze oprechte dank aan de diensten van Geert De Blende en aan jullie allen, ook de leden van het college voor de antwoorden op onze vragen; 

 

Om meteen van wal te steken: onze cijfers staan in het rood. Een kleur die ik doorgaans wel mooi vind, maar in deze toch meer bezorgdheid geeft! 

 

Onze schulden zijn nog nooit zo hoog geweest: van 19,6 miljoen in 2021 naar 63,7 miljoen in 2026! meer dan x3 op 5 jaar tijd! 

 

N-VA zegt nochtans altijd “de schulden van vandaag, zijn belastingen van morgen”; 

 

Wel voor Brasschaat betekent dit: “de schulden van vandaag zijn de besparingen van morgen." We zien ook komend jaar weer somber in 

 

Zo zijn allerlei tarieven, retributies en belastingen wel geïndexeerd geweest voor de burger om te betalen, maar zijn de toelagen dat niet! 

 

Denk dan aan de achterstand in de jeugdinfrastructuur, maar ook de werkingssubsidies voor jeugdverenigingen zijn al jaren dezelfde 

 

De Sportraad gaf nog een serieuze waarschuwing: ze vrezen dat hun subsidies niet voldoende zullen blijken en vrezen voor hun toekomst 

 

De noodhulp is ook al jaren een beschamende vertoning! Na verschillende jaren blijken de voorziene middelen onvoldoende en moet men begrotingstrukken uitvoeren om de putten te dempen. 

 

... maar veel belangrijker is dat het schamele bedrag van 1250 EUR nog nooit werd opgetrokken, iets wat voor een grote gemeente als de onze geen probleem mag zijn! 

 

Ook verdoken lastenverhogingen worden niet geschuwd, heel wat kosten stijgen, denk dan aan de Diftar(taks) en, we voelen de bui al hangen, binnenkort ook een “groentaks”; 

 

Ogenschijnlijk lijkt alles best goed te lopen in onze gemeente maar wie dieper graaft stelt toch vast dat er geen geld is voor heel wat maatschappelijke noden; 

 

Denk dan aan de erbarmelijke en ronduit onveilige staat van de fiets- en voetpaden, waar de werken van uitstel naar uitstel gaan! 

 

Zo is er geen cent vrijgemaakt voor een echte kerntaak als een kwalitatief goed uitgebouwd gemeentelijk basisonderwijs in de wijk Kaart! 

 

Het werd in de plaats daarvan een heus “immoproject” waar een bouwpromotor grof geld mag gaan verdienen om zo de scholen af te betalen, vanuit de gemeente zélf mocht het niets kosten; 

 

Ook voor betaalbaar wonen is er deze legislatuur niet geïnvesteerd. Er is niets nieuw opgestart om de toekomst voor jonge Brasschatenaren in eigen gemeente mogelijk te maken. “De Markt” moet het oplossen; 

 

Voor de zwaksten in onze gemeente was het ook al geen makkelijke periode. Er zijn besparingen doorgevoerd op het sociaal weefsel. 

 

Er is dienstverlening en gemotiveerd personeel afgedankt. Denk dan aan de poets- en karweidienst. 

 

Maar ook de Dienstencentra komen in zwaar weer: we zitten nog altijd zwaar in onze maag met de plotse forse stijging van de maaltijdprijzen, vooral voor wie van buiten de gemeente komt. 

 

In het bijzonder voor Mariaburg, waar u ook zelf toegegeven heeft dat er nog lege plaatsen zijn. 

 

We weten dat hier mensen hebben afgehaakt en dat het soms zelfs over mensen gaat die vrijwilliger waren/zijn of die eerder in Brasschaat hebben gewerkt of gewoond. 

Dit zijn vaak al vereenzaamde ouderen die hun kameraden nu s 'middags moeten missen. 

 

Uit cijfers die ik van de administratie kreeg gaat het om een foodkost van amper 5 EUR per dag, zonder personeel en energiekosten. Ik vermoed dat er winst wordt gemaakt om de kosten van de DC's te dempen. 

 

Dat wordt ook met zoveel woorden in de mail toegegeven. Iets wat voor ons ook niet hoeft: sociaal beleid mag iets kosten! 

 

Tot slot: er is nog heel wat mist en onduidelijkheid rond de toekomst van de gemeentemagazijnen Ploegsebaan en van de pastorijwoningen. Wat denkt de meerderheid hiermee te doen? 

 

Een constructief voorstel van onze kant is om met deze laatste alvast starterswoningen te onderzoeken! 

 Kortom wij zien geen andere reden dan tegen dit begrotingsvoorstel te stemmen!”

 

Raadslid Hoegaerts doet volgende tussenkomst :

 

“ Bij de bespreking van de rekening 2022 midden dit jaar stelde onze fractie dat de opbrengsten uit allerlei belastingen en taksen in Brasschaat stelselmatig overschat werden en dus riep ik het college op om de inschattingen aan te passen en een beter en realistischer ontvangstenpatroon voor te spiegelen. Ik stel vast dat u rekening hield met onze opmerkingen en dat we inderdaad aanpassingen en bijgestelde ramingen zien bij bepaalde belastingen en retributies zoals de retributie op parkeren in blauwe zones of op de verspreiding van reclamedrukwerk.

 

We hadden het toen ook over de marktkramers, foornijveraars en ondernemers in Brasschaat en meer bepaald de onderbenutting van de toelagen en premies aan de lokale handel. Schepen Pantens vertelde dat ze bezig was met de toelages en dat er het komend jaar nog heel veel zal ingezet worden op lokaal ondernemen. Vandaag zullen wij dan ook een toelage aan handelaarsverenigingen van 12 tot 15.000 euro goedkeuren waarmee ze zelf initiatieven kunnen ontwikkelen. Wellicht kunnen daarmee handelaarsverenigingen gepaaid worden, en de toelages zullen ongetwijfeld nuttig aangewend worden, maar middenstanders en handelaars zouden even ongetwijfeld ook graag zien dat straatwerken in hun buurt beter zouden gecommuniceerd worden en vooral sneller uitgevoerd.

 

Met een toelage aan een handelaarsvereniging dreigen er ook kleine handelskernen, Kaart, Driehoek, Miksebaan, die geen handelaarsvereniging hebben uit de boot te vallen bij de ondersteuning van hun activiteiten. Over uit de boot vallen gesproken en de stiefmoederlijke behandeling van de wijken zoals collega Brughmans het verwoordde: in de Isenbaertlei zijn een kapster en een bakker voor wiens deur de bermen, de gemeentelijke bermen, diepe putten vertonen, collega Geysen zal dat kunnen beamen. Zij krijgen van de gemeentediensten momenteel mondeling te horen, want daar komt geen schriftelijke communicatie bij aan te pas, dat zij zelf kunnen, mogen maar eigenlijk moeten instaan voor de herstelling van die bermen, dat ze die mogen verharden nadat ze door de gemeente een tijd geleden tijdelijk gevuld werden met zand bij wijze van spreken. Volgens mij is het een kleintje voor de gemeentediensten om die openbare bermen op een duurzame manier te verharden met grastegels of waterdoorlatende tegels en dat niet over te laten aan de bakker en de kapster, die bakker en kapster zijn en geen uitvoerder van kleine straatwerken.

En dan wil ik het nog hebben over het winkelaanbod in Brasschaat. Toen ik vorige maand een artikel las in de Gazet van Antwerpen over twee kameraden en vennoten die hun winkel in motoren verhuisden van Brasschaat naar Ekeren waar ze in het centrum een pand vonden dat bijna vijf keer groter is dan de winkel die ze hadden aan de Oude Baan in Brasschaat, dan dacht ik  wat een gemiste kans dit weer voor Brasschaat was.

 

Een zaak met een origineel aanbod en concept dat ruimer in het pak wil zitten, verhuist buiten Brasschaat in plaats van een straat op te schuiven richting de Bredabaan, richting het kernwinkelgebied. In het verleden hebben wij gepleit voor een centrummanager die bedrijven, ondernemers, handelaars naar Brasschaat moest trachten te halen, maar nu is het blijkbaar al zaak om ze ìn Brasschaat te hoùden.

 

Verder over het algemene plaatje van het meerjarenplan dan:

We kennen een context van covid-inspanningen en -effecten die nu volledig achter de rug liggen, een stabiliserende en doorgerekende inflatie door middel van indexering, met energieprijzen die stabiliseren op bijna een pre-oorlogsniveau.

 

In die context haalt de gemeente de jongste en komende jaren ook fors meer inkomsten binnen uit de onroerende voorheffing – afgerond 15 miljoen euro in 2025 - en uit de personenbelasting, 16,52 miljoen euro in 2025. Nog zo’n klepper is de inkomst uit het gemeentefonds, 7,57 miljoen euro in 2024 en stijgend met 3,5% per jaar.

 

De schuldenlast van de gemeente die daar tegenover staat wijzigt in de komende jaren nauwelijks, het is een terugkerende vaststelling. Momenteel staat de teller van de totale financiële schuld in 2025 op 55,9 miljoen euro op het einde van het Meerjarenplan, doorgroeiend naar 63,7 miljoen euro in 2026 door vertraagde investeringen. Dat zal dan zo’n 1.675 euro schuld per Brasschaatenaar zijn, de gemeentediensten bezorgden ons op mijn vraag een grafiek die sinds 2021 enkel nog in een constante stijgende lijn gaat.

 

En dan komen we bij de details van het meerjarenplan. Ik zal niet zeggen dat er geknoeid wordt, maar sta me toe te zeggen dat uw budget geen schoonheidsprijs verdient. Het wordt allemaal wat slordig én minder transparant en dan heb ik het niet zozeer over het instandhoudingsbudget van 150.000 euro voor het magazijn aan de Ploegsebaan dat dubbel gebudgetteerd staat, ziedaar uw eerste besparing.

 

Maar : om de eindjes aan elkaar te knopen wordt er dus geschoven in investeringen zoals met de wegenwerken aan de Kapelsesteenweg, Brechtsebaan of Miksebaan.

 

        Er is het afgevoerde project van de nevenbestemming van de Heilige Familie-kerk waarover al wat debat en inkt gevloeid zijn de voorbije maanden.

        Het scholenproject Kaart kostte de gemeente al zo’n 250.000 euro en -ik heb geen tegenindicatie- er blijft een bijkomend financieel risico van 1 miljoen euro aan vasthangen. De school had al lang gerenoveerd kunnen zijn voor die prijs.

        Een daling van de Elia-compensatie wordt niet verrekend, naar het waarom hebben we voorlopig het raden.

        Volgend jaar moet er plots meer dan een miljoen euro geïnvesteerd worden in voertuigen en rollend materieel, wat betekent dat ook op dat vlak investeringen werden uitgesteld. We hopen dat er ondertussen niets stilvalt.

        In 2024 gaat het bestuur nog eens een stuk grond aan de Lage Kaart verkopen dat het sinds 2020 probeert te verkopen aan 490.000 euro en dat we in 2009 aankochten voor 519.000 euro.

        We zien de opbrengst van de verkoop van percelen achter de begraafplaats van Maria-ter-Heide met de helft dalen, het is slim om het ramingsrisico te beperken, maar naar de bedoeling hebben we opnieuw het raden.

        Men voorziet een kerntakendebat in 2024 dat in 2025 een fictieve 400.000 euro zou moeten opleveren, lees besparingen op dienstverlening, maar dat is uiteraard voor de volgende ploeg én na de verkiezingen.

        Naast de hoera-berichten over het feit dat de Brasschaatenaar minder restafval produceert, zien we dat de inkomsten uit DIFTAR het niveau van 2020 zullen benaderen, wat dus betekent dat de Brasschaatenaar meer betaalt per kilo dan voorheen per ophaling.

        En dan het groenafval. We krijgen van de diensten te horen dat “een DIFTAR-oplossing voor de ophaling van GFT nog dient te worden uitgewerkt en dat er nog diverse beleidskeuzes zijn te maken”. Ondertussen zal de Brasschaatenaar er worden toe aangezet, ‘gesensibiliseerd’, om minder groenafval te produceren of aan te bieden. Nadat we net gezien hebben dat de prijs voor de huisvuilophaling reeds is gestegen, naast tal van andere retributies en belastingen vorig jaar, zal ik u zeggen wat er zal gebeuren. Dit dossier zal over de gemeenteraadsverkiezingen heen getild worden en vanaf 2025 zullen wij voor de ophaling van groenafval gaan betalen.

        Wat de kosten voor het extern onderhoud van groen betreft wil u ook 200.000 euro besparen. Dat kan volgens ons enkel betekenen dat er minder groenonderhoud en minder investering in openbaar groen zal zijn.

Slotsom: U begrijpt dat aan dit meerjarenplan voor ons zoveel haken en ogen aanhangen dat het Vlaams Belang dat niet kan goedkeuren straks.

 

Tot slot wil ik nog even stilstaan bij het dossier Gunfire. Ik benadruk ten eerste dat àlle stakeholders en geïnteresseerde partijen blijvend geïnformeerd én betrokken moeten worden in functie van de toekomstige aankoop en ontwikkeling van de site.

 

Maar over het museum dan zelf. Uit een antwoord van begin december op een schriftelijke vraag in de Kamer blijkt dat het War Heritage Institute begonnen is en verder gaat met het verhuizen van kleine erfstukken, reserveonderdelen en werktuigmachines naar Ieper, die het de lokale vrijwilligers onmogelijk maakt verder te sleutelen aan een aantal museumstukken.

 

Een globale lijst van al het zware en omvangrijke erfgoed dat in 2024 naar Ieper zal worden verplaatst, wordt momenteel opgesteld, zo wordt gezegd. Deze lijst bevat alle artilleriestukken. En dan citeer ik verder: “Het WHI heeft echter meerdere malen aan de gemeente voorgesteld om mogelijke aanvragen voor artilleriestukken over te maken, in het geval van de oprichting van een Artilleriemuseum beheerd door de gemeente. In dat geval zou het WHI deze aanvraag overwegen om bepaalde artilleriestukken in dat museum in depot te plaatsen, op voorwaarde dat er een betrouwbare borgsteller is die de gebruikelijke leenvoorwaarden voor dit soort samenwerking kan waarborgen.”

 

Ik lees verder dat de verhuisplanning van de zware en omvangrijke erfgoedstukken wordt gespreid over 2024, afhankelijk van de transportmiddelen die Defensie ter beschikking heeft.

We kennen het verlanglijstje van het huidige museum-team wat we in Brasschaat willen houden. Ik vermoed dat dat voor onderhandeling vatbaar zal zijn, maar nu lijkt het mij echt te gek en overigens ook verspilling van Defensie-middelen, om in 2024 artilleriestukken te verhuizen van Brasschaat naar Ieper om ze daarna in 2025 opnieuw te verhuizen van Ieper naar Brasschaat. Overigens met het gevaar om minder terug te krijgen dan we uiteindelijk beogen.

 

Mijn vraag is dus wat er klopt van de bewering van Defensie dat zij meerdere malen aan de gemeente voorgesteld heeft om mogelijke aanvragen voor artilleriestukken over te maken en bijkomend of de gemeente zich zal opstellen als borg, wat blijkbaar een voorwaarde is om een en ander in Brasschaat te huisvesten. “

 

Raadslid Vermeulen doet volgende tussenkomst :

“Collega's,

Vorig jaar heb ik een zeer uitgebreide toelichting gegeven over de verwezenlijkingen die reeds uitgevoerd werden, maar het werk is nog niet af.  We hebben nog twee jaar in deze meerjarenplanning om het Plan verder uitgevoerd te krijgen.

Ik wil als fractievoorzitter van onze partij voornamelijk de nieuwe en komende investeringen benadrukken die u kan lezen in de 38 pagina's van het  meerjarenplan vanaf pagina 83 tot en met pagina 120, de lijst T3 Investeringsprojecten.

Daar vermelden we duidelijk wat er reeds gerealiseerd is, wat er nog moet gerealiseerd worden en wanneer dit gerealiseerd zal worden, met uiteraard de benodigde budgetten erbij.

        Op pagina 93 > Herbestemming terreinen Defensie, de Gunfire waarbij een doel is rechtszekerheid te bieden aan een aantal actoren op deze site,

        Op pagina 107 > Een vernieuwde Ruiterhal en Louis De Winter-stadion om schoolkinderen, vele verenigingen en organisaties - cultuur, sport, beleving - terug een eigen stek te geven.

        Op pagina 115 > begeleiding van zoektocht van mensen in onze samenleving, dit is budget voor Kabas.

Collega's, herinner u de aanvang van het nieuwe meerjarenplan 2020-2025 gestemd in 2019 waarin we ambitieuze en realistische investeringen hadden ingeschreven zonder verhoging van de Aanvullende Personen Belasting en van de Opcentiemen op de Onroerende voorheffing.

Als fractievoorzitter ben ik fier op het traject dat dit bestuur sedert 2019 heeft gelopen ondanks alle crisissen.

En inderdaad hebben we niet alles kunnen realiseren, maar zoals elke goed huisgezin het betaamt moesten we de tering naar de nering zetten, en ik wil nogmaals benadrukken dat onze financiële parameters voldoen aan de wettelijke voorschriften.

Grote investeringsprojecten  zullen de laatste 2 jaar afgewerkt worden zoals renovatie Ruiterhal en LDW stadion, herinrichting van diverse straten, aanleg skatepark enzovoort..., en zo kunnen  we met een gerust hart het laatste jaar van deze legislatuur en de twee laatste jaren van het  MJP aanvatten.”

 

 

Raadslid Van Aperen doet volgende tussenkomst :

 

“Mijnheer de voorzitter, burgemeester, schepenen, beste collega's,

We kunnen niet genoeg benadrukken dat onze gemeente een fantastische plek is om te wonen en te werken. We zijn nog steeds een parkgemeente met veel groen, uitstekende scholen, diverse sportfaciliteiten en een goede BIN-werking.  Graag willen we dat zo behouden en we zijn iedereen die zijn steentje daartoe bijdraagt ook dankbaar, in het bijzonder de gemeentelijke diensten die zich dagdagelijks inzetten voor de Brasschaatse bevolking, alsook brandweer, politie en hulpdiensten.

Als gemeente is het van groot belang dat we standvastig en duidelijk blijven besturen - ook in het verkiezingsjaar dat eraan komt - zodat Brasschaat een baken van stabiliteit blijft te midden van soms wat onzekerheid.

Het is oprecht uitkijken naar de voltooide renovatie van de Ruiterhal en het Louis De Winterstadion in het park met een nieuwe boost voor cultuur, sport en spel in Brasschaat.  

Het is evident dat de koopkracht van onze burgers een kwestie is die elke Brasschatenaar nauw aan het hart ligt.  Als liberale partij willen wij uiteraard ook dat de gemeente een positieve impact heeft op de financiële welstand van onze inwoners.  In het kader van financieel bestuur als goede huisvader steunen we de schepen van financïën en sneuvelt er weleens – terecht – een project.  

Met de invoering van Diftar is het restafval in Brasschaat drastisch gedaald en heeft dit geleid tot meer bewustwording bij de burger.  Enkel hameren op de kost van dit alles is zeker niet correct.  In de feiten zijn ook bijna 200 containers van de vuilkar minder op de weg en dit is zo op lange termijn. Toch een win op diverse vlakken.

We horen wel wat kritiek en je kan ervoor of ertegen zijn, maar het Dr Roossensplein is in de prijzen gevallen voor technologie: heel fijn dat de bomen onder het plein dankzij technieken verder kunnen wortelen.  Laat ons deze technologie dan ook als voorbeeld stellen voor de heraanleg van fietspaden in Brasschaat zodat tegels niet meer zo snel omhoog komen, gezien er her en der toch nog werk aan de winkel is wat dat betreft.

Communicatie is key.  Het zorgen voor duidelijke en toegankelijke communicatie over de gemeentelijke financiën en initiatieven blijven we heel belangrijk vinden.  Burgers moeten goed geïnformeerd zijn over hoe hun belastinggeld wordt besteed.

Als liberale partij in Brasschaat willen we toekomstgericht blijven werken en ondersteunen we graag de verdere uitvoering van het lokale meerjarenplan, met aandacht voor de genoemde punten.

Graag wensen we iedereen een gezond en gelukkig 2024.

Dank u wel.”

 

Schepen Heirman doet volgende tussenkomst :

 

Collega’s, ik heb een aantal zelfde zaken gehoord als de vorige jaren, dus ik zal ook af en toe in herhaling moeten vallen.

Ivm de Elia compensatie: De compensatie van de vroegere Elia uitkeringen wordt geregeld als onderdeel van het gemeentefonds dat op zijn beurt wettelijk wordt geregeld door het gemeentefondsdecreet.  De Vlaamse beleidsdoelstelling plant de herziening hiervan en het uitdoven van deze component aan een ritme van -50% in 2026 en -100% in 2027.  Om dit effectief door te voeren moet het gemeentefondsdecreet gewijzigd en gestemd worden.  Dit proces moet dus nog doorlopen worden waarbij de aankondiging hieromtrent moet omgezet worden in bekrachtigingen en beslissingen die buiten de lokale maar ook buiten de bovenlokale bestuursperiode vallen. We benoemen dit transparant als risico maar dergelijke grote structurele begrotingselementen nu al verrekenen zou  het begrotingsevenwicht buiten de huidige planningsperiode zeer sterk en onnodig verzwaren.  Daarom werd dit niet ingeschreven. 

Ivm de 400.000 euro kerntakendebat, ja dat is het accent dat wij willen leggen als de budgettaire situatie verder onder druk  blijft staan (zoals de vorige jaren al veel het geval was). Vorig jaar hadden we bij Z06  overzicht  personeel 1 klein zinnetje geschreven en ik citeer: “evolutie naar 2025 te realiseren daling voor 1,5 % van personeelsbudget op basis van kerntakendebat.”  Wel, 1,5 % van 25 mio is 375K en 1,5 % van 30,3 mio – en u hebt de cijfers goed gelezen, Bart- (of en u kent de cijfers goed) waar we naartoe gaan is 450K.  Het kerntakendebat was dus geen nieuw beleid maar dit werd vorig jaar reeds beslist. 

Ivm de financiële kant van het Materialendecreet:

“Het beleid heeft beslist dat de meerkost ophaling gefinancierd wordt via de algemene middelen. Doorgedreven sensibilisering zoals uitgebreide communicatie en workshops  zal ervoor zorgen dat de meerkost slechts 500K zal bedragen. Punt. Er zal geen aparte retributie of kost aangerekend worden.

Zoals onze burgemeester in het begin duidelijk gezegd heeft: een goed bestuur zorgt voor het welzijn van de Brasschatenaar en voor een goede dienstverlening aan de burger en moet indien mogelijk investeren op een voldoende hoog niveau.  Indien mogelijk wil zeggen dat de financiële parameters in evenwicht moeten blijven en dat is ook zo. Stilvallende investeringen is indien mogelijk geen optie, oplopende lokale belastingen nog minder een optie. 

Zoals Dimitri zegt weinig is er weinig verandering in onze schuldgraad. De schuldgraad heeft ook vele fluktuaties gehad doorheen de jaren.

In ons initieel MJP in 2019 voorzagen wij een schuldgraad van 51,1 mio euro tegen 2025 of 1350 per inwoner. In dec 2020 was dat 41, 5 mio voor 2025, in dec 2021 was 52,7 mio voor 2025, in dec 2022 -vorig jaar dus-  was dat 61,8 mio voor 2025 en nu zitten we voor 2025 op 55,9 mio. Rekening houdend met een serieuze inflatie zitten we nu dus voor 2025 op een iets lager  niveau als bij de start van deze MJP. En ik herhaal: de schuldgraad is geen referentie, wel de financiële parameters die voor 2025 en 2026 in orde zijn. De schuldgraad  baart  ons geen zorgen, we investeren op een voldoende hoog niveau. Waar we wel een belangrijke focus op moeten leggen is de kost van die schuld.

De Schuldgraad van de cluster zat in 2021 al boven de 1000 euro per inwoner, hoe die schuldgraad er nu uitziet weten we niet want ik ken de MJP en van 2023 niet maar het zal me niet verbazen als de cluster in onze buurt komt.

Sta me toe Jan Leroy te citeren die een artikel schreef in VVSG op 22/09/22:

“Zonder bijkomende maatregelen zakt de autofinancieringsmarge van de Vlaamse gemeenten en OCMW's in 2023 naar 263 miljoen euro, het laagste peil in vele jaren Deze belangrijke graadmeter voor de financiële gezondheid van de lokale besturen stond eind 2021 nog op 1.090 miljoen euro.”

En verder: “Sinds de invoering van de beleids- en beheerscyclus is die AFM de belangrijkste maatstaf om te kijken of een bestuur financieel gezond is.”

In de MJP/AMJP waren er ook jaren waar de AFM negatief stond, als vb juni 2021, “budcetcontrole”, toen heeft raadslid Brughmans daar bezorgdheid over uitgesproken, want de AFM, indicatie voor het structureel evenwicht bedroeg toen voor 2024  min 6,8 mio en voor 2025 1,6 mio.

Terug naar Jan Leroy:

“Om de financiën min of meer uit de gevarenzone te houden, zullen besturen moeten ingrijpen. Die oefeningen zijn ter plaatse volop bezig, maar hebben hun grenzen.

De federale overheid kan bijspringen door werk te maken van een structurele financiering van de lokale politie en brandweer, en eindelijk mee een deel van de sterk oplopende pensioenfactuur te dragen. 

Ivm de school Kaart: idd reeds kosten van 250.000 euro en als schepen van financiën betreur ik dat, , dat komt door procedures, en ja daar zit een risico op van 1 mio en ik had veel liever gehad dat dit project al gestart was of sterker nog dat deze nieuwe school in opbouw zou zijn.”

Het antwoord volstaat volgens hem wel aangezien de schuldgraad niet buitensporig is.  De financiële parameters zijn ook in orde.  Voor de andere zaken verwijst schepen Heirman graag naar de andere vakschepenen. 

 

Schepen Fonteyn komt graag terug op het onderhoud van de wegen, de voetpaden, de fietspaden,…  Ze vindt dit heel jammer.  Ze verwijst graag terug naar 2021-2022 wat een moeilijk jaar was omdat de dienst infrastructuur onder capaciteit was.  Er gebeurde ondertussen wel een inhaalbeweging.  Het budget voor de voetpaden werd van 200 000 euro naar 300 000 euro gebracht voor 2023.  Dit was net om de inhaalbeweging uit te voeren. 

 

Ze verwijst naar het feit dat men altijd kijkt naar hetgeen wat niet gebeurd is, maar ze benoemd toch graag eens wat er wel allemaal uitgevoerd werd :

 

Straat

Gecontroleerd

 

Hersteld/Nieuw

 

 

Emiellei

1.145

1.145

(nieuw)

Baillet-Latourlei

9.131

1095,72

(Hersteld)

Boskapellei

2.185

262,2

(Hersteld)

Holleweg

1.910

1.910

(nieuw)

Kenislei

300

36

(Hersteld)

Ploegsebaan

20

20

(nieuw)

Elshoutbaan

20

20

(nieuw)

Donksesteenweg

2.350

587,5

(Hersteld)

Het Innemen

2.710

325,2

(Hersteld)

Neervelden

5.000

600

(Hersteld)

Hoge Kaart

2.115

253,8

(Hersteld)

Lage Kaart

200

24

(Hersteld)

Zwemdoklei

2.105

252,6

(Hersteld)

Elisalei

1.558

186,96

(Hersteld)

Charlottalei

1.452

174,24

(Hersteld)

Zijdestraat

492

59,04

(Hersteld)

Moerbeienlaan

609

73,08

(Hersteld)

Augustijnslei

5.575

669

(Hersteld)

Gezondheidslei

2.424

290,88

(Hersteld)

Vrijwilligerslei

466

55,92

(Hersteld)

Hanendreef

2.499

299,88

(Hersteld)

Jacobuslei

2.640

316,8

(Hersteld)

De Vroente

313

313

(Hersteld)

Prins Kavelhof

1.888

189

(Hersteld)

Vesaliusdreef

1.298

260

(Hersteld)

Klaverheide

630

75,6

(Hersteld)

Van de Wiellei

2.361

283,32

(Hersteld)

Bethanielei

1.593

191,16

(Hersteld)

Sint-Antoniuslei

2.412

289,44

(Hersteld)

 

57.401

10.259

 

 

Ze durft toch wel zeggen dat er een groot aandeel van de doelstelling volbracht werd.  Tegen 2023 zal de doelstelling ook wel bereikt worden. 

Er werden ook nog gewone fietspaden aangelegd in 2023: Dr. Roossensplein, Donksesteenweg, Zegersdreef, kruispunt Essensesteenweg – Sint Jobsesteenweg. In 2024 staan nog op de planning : Brechtsebaan, Zwaantjeslei, Heidestraat (verbinding naar Kalmthout & Kapellen) en het voetpad bij GIBO Driehoek dat aangelegd zal worden.  De inhaalbeweging werd volgens haar dus zeker ingezet.  Ze heeft ook voor de voetpaden ook reeds een lijstje voor 2024.  Op 2 jaar tijd zal de hele ronde gedaan zijn. 

 

Schepen Fonteyn komt ook graag terug op de Ploegsebaan 51.  Het klopt dat deze verkoop even on hold werd gezet.  De inkomsten van 400 000 euro vallen dus weg en er werden instandhoudingswerken ingeschreven.  Het is een moeilijk project.  Bij de HUB-studie werden een aantal woningen aangewezen waardoor het realiseerbaar zou zijn maar in praktijk blijkt dit met alle randvoorwaarden toch niet zo simpel te zijn.  Er kunnen niet zoveel woningen gerealiseerd worden vandaar dat er wordt nagedacht om het eventueel anders in te zetten.  Er zijn nog heel wat noden, bijvoorbeeld archief / opslagplaats.  Er wordt nu de tijd genomen om hier rustig over na te denken of het anders kan ingezet worden. 

 

Schepen Fonteyn geeft ook graag nog wat toelichting rond de pastorijwoningen.  In Rustoord woont momenteel nog een pastoor dus daar zullen gewoon instandhoudingswerken uitgevoerd worden.  De zolder en het dak zullen hier aangepakt worden voor ongeveer 80 000 euro.  In Maria Ter Heide zou een half deel een herbestemming kunnen krijgen.  De andere helft wordt nog gebruikt als vergaderruimte.  De pastorie van de Donk zou in aanmerking komen voor noodwoningen.  Momenteel is dit nog bewoond door mensen uit Oekraïne.  De plannen hiervoor worden opgemaakt. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de casus met betrekking tot de Isenbaertlei eigenlijk een privé casus is.  Het gaat hier over een niet vergunde parking met een niet vergunde oprit.  De gemeente is dus niet verplicht om die berm daar te verharden.  Wanneer er geen vergunde oprit/parking is, kan de gemeente geen verharde berm voorzien. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er een aantal wegenwerken omwille van budgettaire redenen verschoven zijn.  Er is ook een minder-inkomst omwille van saneringsbijdragen waardoor een aantal zaken moesten verschoven worden.  Voor het project ‘Brechtsebaan’ werd er niets verschoven.  Deze werken zullen maart/april 2024 van start gaan.  De werken op de Kapelsesteenweg werden verschoven omdat ze niet in orde waren met de fasering.  Hier moet nog veel gebeuren wat betreft MER-studie ed.  Voor de Dellafaillestraat werd het budget gehalveerd.  De visie is om betaalbaar wonen in het groen te voorzien.  Dit betekent ook dat de verkoopprijs laag moet blijven.  Ook hier stelde het BPA een aantal randvoorwaarden waardoor men moest besluiten om de inkomsten naar beneden te halen. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er voor het groenonderhoud een besparing zal zijn vanaf 2025.  Dit gaat van 1,6 miljoen naar 1,4 miljoen.  Er zal gewaakt worden over de kwaliteit en de dienstverlening naar de burgers toe.  Het groenpatrimonium moet volgens haar zeker netjes in orde blijven.  Er wordt vooral gekeken naar optimalisaties, bv. extensief beheer (met iets minder dezelfde beeldkwaliteit behalen).  De dienst groen werkt dit momenteel verder uit maar ze is net zoals iedereen waakzaam voor de kwaliteit van het groenonderhoud. 

 

Schepen Van Honste geeft graag nog toelichting bij het dossier rond de GFT.  De problematiek rond het materialenplan is gekend.  Brasschaat haalt het GFT anders op dan anderen wat zorgt voor een uitzonderlijke situatie.  Er werd daarom dan ook onmiddellijk een uitstel gevraagd aan Ovam.  Het uitstel werd ook bekomen op voorwaarde dat er extra zal gesensibiliseerd worden.  Op basis van de sensibilisatie zal de meerkost voor de GFT plus verminderd worden.  Het beleid heeft beslist om deze meerkost te financieren via algemene middelen en daarnaast een doorgedreven sensibilisering door communicatie, workshops,…   Op deze manier hoopt men de meerkost zo laag mogelijk te houden. Er zal later ook een evaluatie volgen.  Het sensibiliseren zal bestaan uit het motiveren van het aanleveren van tuinafval in het recyclagepark.  Ook het proces van de bladkorven zal geoptimaliseerd worden.  De huidige frequentie zal aangehouden worden op basis van hygiënische, comfortabele redenen. 

 

Schepen Van Honste komt ook graag terug op het betaalbaar wonen.  Ze licht toe dat er toch verschillende procedures werden afgerond.  Ze denkt hierbij aan de Beemdenstraat en de militaire woonwijk.  Perceel 2 en perceel 4 worden hier ook nog in de toekomst op punt gesteld.  Het BSO zal sowieso gehaald worden. Er zijn een aantal dossiers zoals bijvoorbeeld Het Leeg – Rietbeemden die buiten de wil om on hold gezet worden.  Voor het Leeg-Rietbeemden zal nog een openbaar onderzoek uitgevoerd worden.  Het project ‘Dellafaillestraat’ wordt ook nog verder bekeken. 

 

Schepen Van Honste geeft ook nog toelichting bij de vraag van raadslid Hoegaerts over de stakeholders van Gunfire.  Ze kan hier meegeven dat het RUP Gunfire werd opgestart.  Alle stakeholders werden samen met het studiebureau ontvangen om alle bezorgdheden samen te vatten. 

 

Schepen Heirman licht graag nog toe dat er niets dubbel werd ingeschreven.  De 150 K ging om een foutje en dit werd recht gezet.  De beleidsadviseur heeft hier een aantal dagen geleden nog een mail voor rond gestuurd. 

 

Schepen Van Gerven komt graag terug op de verwijzingen naar jeugd en sport.  Ze wil graag duiden dat er 2 positieve adviezen van beide raden bij zitten.  Zowel de sportraad als de jeugdraad hebben een positief advies gegeven bij dit meerjarenplan.  De sportraad maakte wel een opmerking over de toelage voor niet gemeentelijke sporthallen.  Deze toelage is heel nipt gesteld volgens hen.  De budgetten werden scherp gesteld om tot een realiseerbaar meerjarenplan te komen maar indien de budgetten ontoereikend blijken te zijn, kunnen deze bijgesteld worden.  Daar is een reglement voor.  Er wordt natuurlijk wel geopteerd om eerst de eigen zalen in te vullen.  Deze bezorgdheid kan dus weggewerkt worden.  Voor sport durft ze te zeggen dat er het afgelopen jaar mooie projecten zijn gerealiseerd.  Het volledige lijstje werd afgewerkt alvorens het Louis De Winterstadion zal opgeleverd worden.  Er zijn 2 mooie voetbalsites, Louis De Winterstadion, padel,… die gerealiseerd zijn.  Er waren ook een aantal projecten rond duurzaamheid. 

 

Schepen Van Gerven komt ook nog terug op de bezorgdheden rond jeugd.  De werkingstoelagen zouden niet naar boven gegaan zijn.  Ze vult hierbij aan dat er geen enkele toelage geïndexeerd werd.  Als er niet veel ruimte is, wordt de koord samen aangespannen.  Deze legislatuur werd er wel meer resultaatgericht gewerkt.  Er is een vast deel in de toelagen maar ook een variabel deel waar de jeugdvereniging zelf impact op heeft door meer inspanningen te leveren.  Dit wordt volgens haar door de verenigingen goed gebruikt.  Verenigingen die goed hun werk doen, zullen meer kunnen binnen halen t.o.v. verenigingen die liever een beetje achteruit hangen.  Wat betreft de infrastructuurtoelagen kan ze zeggen dat er een reglement is dat zegt dat een uitgave tot 7500 euro wordt gesubsidieerd tot 75%.  Voor 10 000 euro investering ontvangen ze 7500 euro subsidie.   Voor uitgaven boven de 10 000 euro moeten ze naar de gemeenteraad gaan en dienen ze een project in te dienen.  Deze legislatuur was er het mooie project van Stille Meeuw – Jobertus.  Er werd eerst afgeklokt op 275 000 euro, maar nu werd dit opgetrokken naar 400 000 euro.  Dit wordt mee ondersteund en ze stelt dat dit toch echt wel een mooi bedrag is. Ook scouts Don Bosco werd deze legislatuur mee ondersteund voor grotere bedragen.  Chiro Bethanie investeert jaarlijks 10 000 euro en zo maken zij er ook een mooi project van.  Als jeugdverenigingen een goed plan maken en een duidelijk plan van aanpak opmaken waar men mee naar de gemeenteraad kan gaan, dan worden de % meestal opgetrokken.  Er worden mooie inspanningen geleverd binnen de gestelde restricties. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft graag nog een woordje uitleg bij de bezorgdheden omtrent Gunfire.  Hij begrijpt de bezorgdheden volledig.  Sinds het aantreden van de nieuwe korpscommandant Eric Verstraelen is dit in een stroomversnelling gekomen.  Die man heeft volgens hem echt mee aan de koord getrokken.   Hij is in nauwe samenwerking met Rik Brullé van Gunfire zelf alsook met de mensen van de WHI.  Een aantal weken geleden gingen ze op plaatsbezoek bij de WHI.  Het kan volgens hem niet de bedoeling zijn om alles eerst te verhuizen om het dan nadien te laten terug komen.  Men is volop bezig met het opmaken van lijsten van hetgeen ze bij voorkeur hier willen houden.  Geschiedenis van de artillerie en van het Licht Vliegwezen willen ze hier houden.  Dit zijn de 2 zaken die ze hier willen brengen met een bepaald verhaal.  2 weken geleden was hij ook nog in Leopoldsburg waar een gelijkaardige site werd aangekocht door de gemeente.  Dit lag ook in wit / militair gebied.  Zij riepen hier een projectvereniging voor samen maar alles is nog niet afgerond.  Er werd een projectbrief opgemaakt met alle actoren die iets te zeggen hebben.  10 jaar later is er daar nog geen RUP maar het museum staat er al wel op basis van de projectbrief.  Een RUP zou het gemakkelijker maken maar met de projectbrief kan er veel sneller gewerkt worden. Hier wordt nu naartoe gewerkt.  Normaal vertrekt de kolonel volgend jaar in september (ze doen meestal maar 2 jaar).  Hij werkt echt hard om alles in goede banen te leiden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft graag ook nog toelichting bij de werkingsmiddelen van de GROS.  Deze worden reeds enkele jaren aangewend voor noodhulp.  Ze hebben werkingsmiddelen teveel.  Als er dan noodhulp nodig is kan dit even goed via deze budgetsleutel gebruikt worden om bijkomende noodhulp te financieren.  Het blijft uit dezelfde pot komen uiteraard.

 

Schepen Pantens komt graag terug op de bemerkingen van raadslid Hoegaerts.  Kaart, Driehoek en Bethanie worden zeker niet vergeten volgens haar.  Dit werd ook reeds op de commissie besproken.  Sinds een half jaar is de nieuwe centrummanager er en zal hier volop op ingezet worden.  Er zullen bezoeken gedaan worden om alle handelaars in kaart te brengen.  Het is ook de bedoeling om nieuwe handelaars aan te trekken en bestaande te houden.  De reden van het vertrek van de handelaar op de Oude Baan kent ze niet dus hier kan ze ook niet op antwoorden.  Ze wil dit gerust verder onderzoeken.  Ze licht toe dat ze ook nog geregeld nieuwe starters bezoekt, wat zeker positief is.  Ze geeft ook nog mee dat er regelmatig wordt ingeschreven op bijvoorbeeld initiatieven van de Provincie “shop lokaal”.  Alle handelaars kunnen hier dan ook aan meedoen, dit is niet gebonden aan winkeliersverenigingen.  Deze initiatieven worden ook doorgegeven aan de buurtwinkels. 

 

Schepen Hans geeft graag nog toelichting bij de bemerking van raadslid Vanpoucke in verband met de dienstencentra.  Vesalius & Maria Ter Heide kennen een stijging van het aantal ‘eters’.  Beide dienstencentra zitten bijna op hun maximumcapaciteit.  Antverpia kan wel nog wat extra ‘eters’ gebruiken.  Voor Antverpia werd er 50 000 euro extra begroot.  Dit zal gebruikt worden voor o.a. meubilair en akoestische verf voor het plafond.  Het is de bedoeling dat het daar aangenamer vertoeven wordt en dat het gezelliger wordt.  Op dit moment is het niet zo gezellig in Antverpia.  Er startte ook een nieuwe centrumleidster in Antverpia. 

 

Schepen Ven licht scholenproject Kaart nog toe.    Ze heeft al veel kaarsjes gebrand in de hoop dat de school zal mogen gebouwd worden.  Het is een project van de school samen met wonen.  Men blijft de school nog onderhouden en na de brand werd er ook gerenoveerd maar het is echt wel tijd voor een nieuwe school.  Ze gaat het hier niet over de cijfers hebben maar ze vindt het wel heel erg dat men niet geloofd in dit project.  Alles gaat daar door en men blijft renoveren maar het is nu volgens haar echt wel tijd om te investeren.  Ze blijft met volle overtuiging achter dit project staan.  De leerkrachten wachten ook op een go. 

 

Raadslid Brughmans verwijst naar de tussenkomst over het feit dat de schulden kunnen afgelost worden.  Dit kan blijven afgelost worden tot in de eeuwigheid.  Dit is het kritische moment waar hij het over heeft.  Daarover moet een kritisch debat gevoerd worden met alle fracties van de gemeenteraad.  Hij vindt ook dat de verschillende stakeholders van een gemeentebestuur misschien te weinig betrokken zijn bij de holding Brasschaat (politiezone, brandweerzone, AGB, Zorgbedrijf Brasschaat).  Het kan volgens hem al een verschil geven om alle parameters in dezelfde richting te zetten.  Zorgbedrijf Brasschaat hanteert bijvoorbeeld voor zijn meerjarenplanning een rentevoet van 4,36%, Zorgbedrijf Antwerpen 6% en het gemeentebestuur 3,75%.  Door de verschillende stakeholders wordt er met verschillende rentevoeten gewerkt waardoor men soms vreemde cijfers tegenkomt.  Dit zou volgens hem in de toekomst beter opgevolgd kunnen worden. 

 

Schepen Heirman geeft mee dat hij 6% hallucinant vindt.  Hij volgde recent een webinar van Belfius en de prognoses zijn niet dat het fel naar beneden zal gaan, maar ook niet fel naar boven zal gaan.  Cijfers die Belfius verwacht : +1 jaar : 3,75%, +2 jaar : 3,55%, +3 jaar : 3,75%, +4 jaar : 3,85% en +5 jaar : 4,10%. 

 

Raadslid Brughmans licht toe dat de 4,36%  van Zorgbedrijf Brasschaat wordt omschreven als scherp.  Het is een technische opmerking. 

 

Raadslid Simons heeft 2 vragen voor schepen Hans.  Hij stelde vast dat er nog een leuk budget voor Kabas in de meerjarenplanning staat.  Hij krijgt steeds te horen dat de huisvesting van Kabas nog voldoet, maar bij het leveren van de winterkledij hoorde hij toch een ander verhaal.  Een school uit Brasschaat deed onlangs een voorstel om speelgoed in te zamelen maar dit heeft Kabas moeten afwijzen omdat er niet voldoende stockageruimte is.  Hij verwijst naar het feit dat er telkens wordt doorverwezen naar de kringwinkel in Brasschaat.  Dit is de duurste kringwinkel uit de hele regio.  Hij verwijst ook nog graag naar de overschot van het vaccinatiecentrum, nl. 273 000 euro.  Op de gemeenteraad van september werd er beloofd dat dit zou geïnvesteerd worden in gezondheid.  De beleidsmanager was toen bezig met dit voor te bereiden en hij wil graag weten of hier al een concreet antwoord op is?

 

Schepen Hans bevestigt dat er reeds een beslissing is over de 273 000 euro.  De cijfers van intra-familiaal geweld stegen en men gaat de politie helpen met dit geld.  Er zal voor 2 jaar een voltijds equivalent aangenomen worden om deze dienst te ondersteunen. 

Verder zal er nog geïnvesteerd worden in een project voor zonnecrème voor kinderen. Er is een geweldige stijging van huidkanker en men wil kinderen leren van zicht zeker altijd in te smeren voor de zon.  Er zullen zo verschillende projecten op scholen ingezet worden.  Er zal voor de kleuters ook een project van zonnehoedjes komen.  Ook komt er een project rond menstruatie-armoede.  Het grootste gedeelte van het geld gaat wel naar het project rond intra-familiaal geweld. 

 

Schepen Hans licht toe dat er beslist werd om voor Kabas geen geld en tijd meer te investeren in het uren/dagen zaken te openen waar dan vuile was in zit.  Er werd nu een actie opgezet die goed onthaald werd.  In zaal Thijs kon men kledij afgeven en ophalen.  De respons was groot.  De kledij die dan over was, ging naar Schoten naar ‘appel & ei’.  Er is een goede samenwerking met Schoten en dit zal behouden blijven.  Deze samenwerking brengt veel meer op.  Een stockageruimte voor speelgoed heeft volgens haar weinig zin.  Het uitwerken van acties werkt volgens haar fantastisch goed.  Dit zal niet aangepast worden.  Schepen Hans licht nog toe dat er voor de normale werking geen ruimte te kort is.  Ze geeft nog mee dat niet alles daar te plaatse moet gebeuren.  Voor de taallessen zouden ze bijvoorbeeld ook perfect de Remise kunnen gebruiken. 

 

Raadslid Vanpoucke bedankt iedereen voor alle antwoorden.  Hij zal eerst iets positief zeggen ten aanzien van schepen Hans.  Zijn fractie apprecieert de inspanning tegen intra-familiaal geweld heel erg.  Dit is voor hun fractie ook echt een prioriteit.  Hij weet dat de nood hoog is bij de politie dus zij zullen blij zijn om dit te horen.  Ook het project rond menstruatie-armoede vinden ze goed en sluit aan bij de waarden van hun fractie.  Hij zegt niet dat er slecht werk wordt geleverd in de dienstencentra maar hij zit nog altijd met een wrang gevoel rond de stijging van de prijs van de maaltijden voor mensen die niet van Brasschaat zijn in de wijk Mariaburg.  Er zijn volgens hem verschillende groepen open gebroken aan tafels die vroeger wel gevuld waren.  Het is  volgens hem heel jammer dat mensen uit Ekeren & Hoogboom er nu niet meer kunnen bij zijn.  Dit zijn eenzame mensen die nu hun netwerk zien verdwijnen.  Hij vroeg de food kost op en dat is ongeveer 5,5 euro per maaltijd.  Het weet ook wel dat er nog personeelsinzet, schoonmaak ed. is maar dit is volgens hem geen 5 euro per persoon per dag per maaltijd. 

 

Schepen Hans licht toe dat men rekening moet houden met veel meer zaken : verwarming, gebouw,…  Dit is meer dan 5 euro per dag volgens haar. 

 

Schepen Heirman licht toe dat de berekening gemaakt werd en dat men in totaal op een kost komt van 15-16 euro per maaltijd.  De 5,5 euro waar naar verwezen wordt is enkel de food kost en houdt geen rekening met alle andere kosten zoals onderhoud, verwarming, personeel,…  Hier wordt dan nog geen rekening gehouden met de afschrijving van het gebouw. 

 

Raadslid Vanpoucke vindt dat dit mag onderbouwd worden met exacte cijfers.  Hij vermoed dat 15-16 euro niet klopt.  De food kost is ongeveer 5,5 euro per maaltijd.  Hij kan niet geloven dat de personeelskost en onderhoud 10 euro per persoon kost. 

 

Raadslid Van Mechelen wil graag weten hoeveel de meerkost voor Brasschaat zou zijn wanneer alles gebleven zou zijn zoals het was?  Hij liet zich vertellen dat het in totaal over 20 000 euro zou gaan. 

 

Schepen Heirman licht toe dat er binnen de dienstencentra elk jaar verlies is.  Het gaat hier om 100 000 euro per dienstencentrum.  De personeelskost is een belangrijke kost in dit geheel.  Dit volledig uitfilteren is moeilijk omdat het personeel tijd besteed in de cafetaria maar ook voor andere zaken. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt vast dat het in de buurgemeenten goedkoper is.

 

Raadslid Brughmans vindt dit een drogredenering.  Als men voor alles de kosten zou bekijken…  wat kost dan de gemeenteraad?  Hier heeft men zitpenningen, 2 medewerkers, elektriciteit,…  Op deze manier kan alles voorgesteld worden, dan moet men dit zo voor alles bekijken.  Dit geeft volgens hem een totaal vertekend beeld voor dienstverlening. 

 

Schepen Heirman licht toe dat het een beleidskeuze is. 

 

Schepen Hans geeft ook nog mee dat Brasschaat 3 dienstencentra heeft, wat niet niks is.  Deze blijven behouden.  Het is het belangrijkste dat deze mensen van gezonde voeding worden voorzien. 

 

Raadslid Vanpoucke en zijn fractie blijven het betreuren dat er minder geld voorzien wordt voor zo’n sociale kerntaak.  De dienstencentra moeten volgens hem niet kostendekkend zijn.  Moest dit het geval zijn, zou hij zich grote zorgen maken. 

Verder spreekt hij nog zijn dank uit voor het antwoord rond de gemeentemagazijnen.  Zijn fractie zal de verdere plannen afwachten.  Wat betreft de pastorijwoningen vond zijn fractie het de perfecte kans om starterswoningen te lanceren.  Voor de noodhulp vindt hij dat de bedragen ineens zouden kunnen opgetrokken worden.  Zijn fractie pleit al jaren voor een stijging van dit budget.  Het bedrag van 1250 euro vindt zijn fractie ook beschamend laag voor een grote gemeente zoals Brasschaat.  Ze zien dit graag aangepast worden.  De begroting moet volgens hem beter in mekaar gestoken worden voor dit onderdeel zodat men niet elk jaar moet gaan leuren met geld van de ene of andere kostenpost. 

 

Raadslid Vanpoucke komt graag ook nog even terug op de injectie van 300 000 euro voor voet- en fietspaden.  Dit lijkt veel maar in Schoten bijvoorbeeld is dit 500 000 euro terwijl dit een iets kleinere gemeente is.  Zij investeren dit elk jaar opnieuw, al van bij de start van de legislatuur.  Hij stelt dat er dus nog een flink tandje kan worden bijgestoken. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de 300 000 euro voorzien wordt voor herstel van de voet- en fietspaden.  Het gaat hier niet over de andere fietspaden.  Dit komt hier nog bovenop, maar is voorzien binnen de wegenwerken. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt dat er voor het betaalbaar wonen veel wordt opgesomd uit de vorige legislatuur maar hij wil graag weten wat er deze legislatuur in gang werd gezet om klaar te maken voor de toekomst voor betaalbaar wonen. 

 

Schepen Van Honste verwijst naar de militaire woonwijk, perceel 2 en perceel 4.  Hierdoor zal ook het BSO behaald worden. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt dat er nog veel uitdagingen zijn in Brasschaat wat betreft het betaalbaar wonen voor de eigen jeugd.  Het zal volgens hem niet aan dit college liggen om daar iets aan te doen.  Dat is zijn conclusie. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De dienst financiën legt het ontwerp voor van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van gemeente en OCMW. (wijziging kredieten 2023 en vaststelling kredieten 2024)

Conform de reglementering moet bij de vaststelling van de kredieten 2024 ook over de financiële resultaten in 2026 gerapporteerd worden.

 

Om een geïntegreerd sociaal beleid mogelijk te maken stellen gemeente en OCMW een gezamenlijk meerjarenplan op, dat evenwel door elk van beide raden dient vastgesteld te worden voor zijn deel (zoals dat tot uiting komt in het schema M3), waarna de gemeenteraad het deel dat werd vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goedkeurt.

 

Juridisch kader

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.

Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 van de Vlaamse minister van binnenlands bestuur betreffende "de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus".
Besluit van heden van de raad voor maatschappelijk welzijn houdende vaststelling van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor het gedeelte OCMW.

Gemeenteraadsbesluit van heden houden goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat.

 

Adviezen

Advies financieel directeur:

De financieel directeur adviseert de gemeenteraad de aandacht te vestigen op enkele expliciete items van de nota "uitgangspunten en financiële risico's":

- de autofinancieringsmarge is positief in 2025 en het lokaal bestuur voldoet zo aan de verplichte evenwichtsvoorwaarden.

- er zijn risico's die op langere termijn impact in 2025 en volgende jaren:

* materialendecreet: de huidige budgettaire impact wordt beperkt geraamd op 500.000euro / jaar zonder invoering van een kostendekkende en ontradende retributie;

* de opname van de bepaling rond de herdefiniëring van kernproducten- en dienstverlening en de budgettaire gevolgen ervan in een volgende legislatuur voor 400.000euro;

* het niet opnemen van de aangekondigde daling in de cijfers van de "Elia" compensatie in 2026 (minus 300.000euro) en 2027(minus 600.000euro).

Dit binnen de wetenschap dat de budgetten in het meerjarenplan steeds ramingen zijn op basis van beschikbare informatie en er veel jaarlijks wijzigt.

 

Bij de adviesraden van het beleidsdomein Beleven en Ondernemen werden adviezen gevraagd bij de aanpassing van het meerjarenplan. Adviezen van Sportraad en Jeugdraad werden opgenomen in bijlagen. De eerstkomende zitting van de Cultuurraad vindt plaats in januari 2024

 

Financiële gevolgen

Het budgettair resultaat is positief in alle boekjaren alsook de autofinancieringsmarge in 2026.

 

BESLUIT:

Met 17 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert en Anne Van Aperen), 12 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons).

 

Art.1.- Stelt de aanpassing van meerjarenplan voor het gedeelte Gemeente  Brasschaat vast en hecht goedkeuring aan het meerjarenplan 2020-2025 Gemeente en OCMW (wijziging kredieten 2023 en vaststelling kredieten 2024) inclusief de erratalijst zoals opgenomen in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

5 Bijdragen politiezone 2024. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke wil van dit punt graag gebruik maken om de laatste stand van zaken m.b.t. het federaal aansturen van de fusiebeweging van politiezones.  Ze hebben daar verder nog niets concreet over mogen vernemen.  Ze zien wel de toegenomen samenwerking met Schoten, de Voorkempen en soms ook nog andere zones.

 

Waarnemend burgmeester Cools licht toe dat men op dit moment zoekt naar samenwerkingen tussen de politiezones.  Van de aangestuurde fusie is voorlopig geen sprake.  Hij heeft hier geen verdere informatie over op dit moment.  Dit alles zal samen met de korpschef nog verder opgenomen worden. 

 

Raadslid Vanpoucke zou hier later graag een toelichting over krijgen op een commissie. 

 

Waarnemend burgmeester Cools zal dit opnemen met de korpschef.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het college van burgemeester en schepenen legt in zitting van heden de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente, evenals de politiebegroting 2024 ter goedkeuring voor aan de raad.

 

Juridisch kader

Omzendbrief BA 2002/12 van 27 september 2002 inzake het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones, waarin wordt aanbevolen om de gemeentelijke toelage aan de politiezone vast te stellen in een afzonderlijk besluit.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

5.968.000 euro.

Budgetsleutel

00400/64940000 Exploitatietoelage politiezone
0400/66400000 Investeringstoelage politiezone

Budget/jaar

Exploitatie- en Investeringbudget 2024

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

 

Art.1.-Stelt de dotatie aan de politiezone Brasschaat voor het dienstjaar 2024 vast op 5.768.000 euro, met een bijkomende investeringstoelage van 200.000 euro.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

6 Bijdragen 2024 brandweerzone Rand. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Vanaf 1 januari 2015 is de gemeentelijke brandweer opgegaan in de nieuwe brandweer/hulpverleningszone Rand. Het jaarlijks te financieren saldo van de zone moet gefinancierd worden door de 21 deelnemende gemeenten. De verdeelsleutel wordt vastgelegd op basis van het inwonersaantal (75 %) en het kadastraal inkomen (25 %).

Het gemeentelijk aandeel voor 2024 bedraagt aldus 9,28 %.

 

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 17 december 2017.

Wet van 15 mei 2007 inzake de civiele veiligheid, artikel 68.

Besluit van de prezoneraad van 3 november 2014 inzake de overeenkomst tussen de prezone Rand en de gemeenten inzake de financiële verdeelsleutel

 

Financiële gevolgen

 

De financiële gevolgen zijn.

 

Kost

1.949.731 euro

Budgetsleutel

0410/64940000 Bijdrage werking brandweerzone
0410/66400000 Investeringstoelage brandweerzone

Budget/jaar

Exploitatie- en investeringsbudget 2024

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad stelt de gemeentelijke tussenkomsten voor de hulpverleningszone Rand voor het dienstjaar 2024 vast als volgt :

        werkingstoelage     1.493.249 euro

        investeringstoelage    456.482 euro

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

7 AGB Aanpassing Meerjarenplan 2020-2025. Herziening 4.Update december 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vraagt om een toelichting rond de herberekening van de vennootschapsbelasting.  Hij wil graag weten wat dit inhoudt. 

 

Schepen Van Honste verwijst naar het erratum.  In de excel-tabel was er een foutje geslopen.  De financieel directeur lichtte dit toe.  De 30 000 euro vennootschapsbelasting stond op 0.  Er wijzigde inhoudelijk niets, het ging louter om een fout die rechtgezet werd. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat heeft in de zitting van 11 december 2023, de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, herziening 4 (update december 2023) vastgesteld.

 

De gemeenteraad dient de aanpassing goed te keuren.

 

Juridisch kader

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, Art. 242. De boekhouding wordt gevoerd

onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt het

meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale

en provinciale besturen.

Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 van de Vlaamse minister van binnenlands

bestuur betreffende "de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale

besturen volgens de beleids- en beheerscyclus". Er zijn geen bijkomende instructies doorgegeven in 2022.

Artikel 29 en 62 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat.

 

Financiële gevolgen

In het voorliggend meerjarenplan is het beschikbaar budgettair resultaat positief in alle boekjaren.

De autofinancieringsmarge is niet positief in 2022, wel in volgende jaren en ook in 2025.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- goedkeuring te hechten aan de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 herziening 4 (update december 2023), met aanpassing van budgetten in de jaren 2023 tot en met 2024.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

8 Voetbal Excelsior Mariaburg. Investeringstoelage zonnepanelen, condensatieketel en radiosturing thermokranen. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Geysen doet volgende tussenkomst :

 

“Onze fractie en ikzelf persoonlijk zijn zeker niet tegen het toekennen van een investeringstoelage aan sportclubs, zeker niet als het gaat over investeringen die klimaatdoelstellingen onderschrijven.

Zonnepanelen, condensatie ketel en thermostatische kranen zijn daarvoor een belangrijk instrument.

In geen enkel van de bijlagen kan ik echter de kostprijs ( inclusief BTW ) terugvinden van de investering.

Wel vinden we in de bijlagen (aanvraagformulier 2&3) terug maar dit is de raming van de volledige kostprijs 500.000€ welke reeds grotendeels werd verwerkt.

Kan de offerte/factuur (zonnepanelen, condensatieketel en thermostatische kranen) niet bijgevoegd worden in bijlage zodat we duidelijk beeld hebben.”

 

Schepen Van Gerven heeft de finale facturen.  Ze zal deze bezorgen.  Op de BTW zit iets speling omdat zij hier wat kunnen recupereren. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Voetbalclub Excelsior Mariaburg heeft op de site Rustoordlei zonnepanelen laten installeren. Tevens worden een nieuwe condensatieketel en radiosturing van de radiatoren geplaatst.

De kostprijs bedraagt 31.248,92 euro, niet-recupereerbare btw inbegrepen, en de club vraagt financiële ondersteuning van de gemeente.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2022 inzake de investeringstoelagen sportinfrastructuur 2022-2024.
Collegebesluit van 12 december 2022 waarbij de prioritaire dossiers voor de investeringstoelagen sportinfastructuur 2023 werden bepaald.

 

Adviezen

Gunstig advies van de sportraad van 14 november 2022.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

10.416,31  euro

Budgetsleutel

0740/66400000 Investeringstoelagen sportinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringsbudget 2023

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

2023_92

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Stemt in met een investeringstoelage aan voetbalclub Excelsior Mariaburg voor de plaatsing van zonnepanelen, een nieuwe condensatieketel en radiosturing van de thermokranen op de site Rustoordlei.

 

Art.2.- De toelage bedraagt 1/3de van de bewezen kosten voor deze investering met een maximum toelagebedrag van 10.416,31 euro

 

Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging van facturen voor de uitgevoerde werken en mits

        ofwel betalingsbewijzen worden voorgelegd

        ofwel bewijzen worden voorgelegd dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

9 Voetbalclub OSSMI. Investeringstoelage voor terreinverlichting. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De terreinverlichting van het A-veld van voetbalclub OSSMI is afgekeurd door Voetbal Vlaanderen en moet dringend vervangen worden.
De kostprijs wordt geraamd op 17.349,74 euro en de club vraagt financiële ondersteuning van de gemeente.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2022 inzake de investeringstoelagen sportinfrastructuur 2022-2024.
 

Adviezen

Gunstig advies van de sportraad van 13 november 2023.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

5.783,25 euro

Budgetsleutel

0740/66400000 Investeringstoelagen sportinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringsbudget 2023

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

2023_93

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Stemt in met een investeringstoelage aan voetbalclub OSSMI voor de vervanging van terreinverlichting.

 

Art.2.- De toelage bedraagt 1/3de van de bewezen kosten voor deze investering met een maximum toelagebedrag van 5.783,25 euro

 

Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging van facturen voor de uitgevoerde werken en mits

        ofwel betalingsbewijzen worden voorgelegd

        ofwel bewijzen worden voorgelegd dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

10 Belasting 2024-2025 op het ontbreken van parkeerplaatsen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts doet volgende tussenkomst :

 

“ Net zomin als wij de parkeerverordening hebben goedgekeurd, zullen wij ook deze belasting niet goedkeuren. Wij staan zeer zeker achter het principe om ontbrekende parkeerplaatsen te belasten, maar dit reglement wordt een lege doos.

De compensatoire vergoeding zou volgens de toelichting enkel gelden voor zover de afwijking, het ontbreken van een of meerdere parkeerplaatsen, leidt tot een verhoogde ruimtelijke kwaliteit, waarbij op basis van de goede ruimtelijke ordening zowel de kwaliteit van het project bekeken wordt, als de impact op de omgeving waarbij dan criteria worden opgesomd als de onmogelijkheid om de normen na te leven om technische redenen of de perceelsconfiguratie of nog de onmogelijkheid of zelf het ‘niet wenselijk’ zijn om een toegang tot het openbaar domein te creëren.

Dit kan allemaal zodanig ruim geïnterpreteerd worden, en ik verwijs bijvoorbeeld naar de lopende bouwaanvraag voor het Dr. Roosensplein 3-5-7, dat de verordening en de belasting eigenlijk zonder voorwerp zijn. “

 

Raadslid Brughmans en zijn fractie stemmen voor maar 1000 euro per ontbrekende fietsenparkeerplaats vinden ze een beetje buiten proportie. 

 

Schepen Heirman licht toe dat ze een vergelijk maakten met naburige gemeenten en zo kwamen ze tot dit bedrag. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit niet van toepassing is voor ééngezinswoningen maar wel voor groepsprojecten en appartementen.  Hij geeft nog mee dat dit binnen de meeste projecten wel voorzien wordt. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In navolging van het decreet basisbereikbaarheid van 26 april 2019, waarin wordt opgenomen dat

ingezet dient te worden op combi- en deelmobiliteit, en rekening houdend met de Visienota van de

vervoerregio Antwerpen waarin wordt vermeld dat een modal split van 50% auto - 50% andere

vervoersmodi dient te worden nagestreefd, wenst de gemeente Brasschaat het gebruik van alternatieve en duurzame vervoersmodi te stimuleren.

 

Brasschaat wil zich eveneens profileren als mobiliteitsduurzame- en fietsgemeente, met een sterke groei van het fietsgebruik. In dit kader wenst de gemeente ook verplichtingen op te leggen inzake het stallen van alle soorten fietsen.

 

In zitting van 25 september 2023 werd de nieuwe gemeentelijke parkeerverordening door de

gemeenteraad goedgekeurd:  op basis van de maatschappelijke noden omtrent beschikbare ruimte, parkeerdruk en mobiliteit, heeft de gemeente besloten om de bestaande parkeernormen te wijzigen en alsook om verplichtingen op te leggen inzake het stallen van alle soorten fietsen.

 

In toepassing van deze nieuwe parkeerverordening moet bij bepaalde vergunningsplichtige werken een minimum aantal parkeerplaatsen aangelegd worden. Parkeerplaatsen omvatten dus zowel

autostaanplaatsen als fietsstalplaatsen.

 

In de mate dit minimumaantal niet gerealiseerd kan worden, dient de houder van de stedenbouwkundige vergunning de reden daarvan te motiveren en een compensatoire vergoeding (belasting) aan de gemeente te betalen na definitieve vaststelling van het aantal ontbrekende parkeerplaatsen.

 

Dit geldt enkel voor zover de afwijking leidt tot een verhoogde ruimtelijke kwaliteit, waarbij op basis van de goede ruimtelijke ordening zowel de kwaliteit van het project bekeken wordt, als de impact

op de omgeving bv:.

- Het is om technische redenen volgens de vergunningsplichten onmogelijk om de normen na te leven

- De specifieke perceelsconfiguratie laat de inplanting van parkeerplaatsen niet toe of veroorzaakt

onaanvaardbare hinder voor een aanpalend perceel.

- Het is niet wenselijk of mogelijk om een toegang tot het openbaar domein te creëren.(bv. ligging op een druk kruispunt), Het opvangen van parkeerplaatsen voor projecten in de nabije omgeving Een beschrijvende nota kan door een parkeeronderzoek in de buurt en een enquêtering aantonen dat er een marktconforme vraag is naar parkeerplaatsen (kopen).  

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de bestaande tarieven voor ontbrekende autoparkeerplaatsen te behouden en om de huidige tarief van 2.000 euro per ontbrekende fietsstalplaats te reduceren naar 1.000 euro. De tarieven dienen vanaf 1 januari 2025 jaarlijks aan de ABEX-index aangepast te worden.

 

De financiële toestand van de gemeente maakt de heffing noodzakelijk van alle rendabele belastingen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 30 mei 2008 en latere wijzigingen betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van gemeentebelastingen.

Het gemeenteraadsbesluit van 18 november 2013 bepaalde de tarieven van de belasting op het ontbreken van parkeerruimten voor de aanslagjaren 2014-2019.

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 bepaalde de tarieven van de belasting op het ontbreken van parkeerruimten voor de aanslagjaren 2020-2023.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

Het gemeenteraadsbesluit van 22 december 2011 en latere wijzigingen houdende goedkeuring van de parkeerverordening buiten de openbare weg.

Het gemeenteraadsbesluit van 25 september 2023 en latere wijzigingen houdende goedkeuring van de parkeerverordening buiten de openbare weg.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst wordt geraamd op 50.000 euro.

 

BESLUIT:

Met 26 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Met ingang van 1 januari 2024 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een belasting geheven op het ontbreken van autoparkeerplaatsen en fietsstalplaatsen. Ze is van toepassing op het uitvoeren van volgende vergunningsplichtige werken:

 

− het optrekken van nieuwe gebouwen;

− het herbouwen van gebouwen;

− het uitbreiden van gebouwen met meer dan 50 m² bruto-vloeroppervlakte;

− het doorvoeren van vergunningsplichtige functiewijzigingen;

− het vermeerderen van het aantal wooneenheden;

− de regularisatie van één of meer van bovenstaande werken;

− kleinhandelsactiviteiten

 

De normen, de afmetingen en de ligging van parkeerplaatsen werden vastgelegd in de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening van 25 september 2023 en latere wijzigingen op het aanleggen van parkeerplaatsen buiten de openbare weg.

 

Art.2.- De belasting is verschuldigd door:

 

1) de houder van een stedenbouwkundige vergunning

 

a) die, op grond van deze vergunning, ontheven wordt van de verplichting of in de onmogelijkheid verkeert één of meer van de in de stedenbouwkundige vergunning voorgeschreven parkeerplaatsen aan te leggen

b) die één of meer van de in de stedenbouwkundige vergunning verplicht aan te leggen parkeerplaatsen niet heeft aangelegd

 

2) de eigenaar die de noodzakelijk aan te leggen parkeerplaatsen overeenkomstig de stedenbouwkundige vergunning heeft aangelegd maar die alsnog een andere bestemming geeft aan vergunde parkeerplaatsen

 

Art.3.- De belasting is verschuldigd, na controle van uitvoering van de vergunning, bij de definitieve vaststelling van het aantal ontbrekende parkeerplaatsen.

 

Art.4.- Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld volgens de tarieven, bepaald in de belastingverordening die van kracht was op het ogenblik van de aflevering van de stedenbouwkundige vergunning:

 

        voor de vergunningen, afgeleverd vóór 1 maart 2011, wordt het tarief per ontbrekende of niet behouden parkeerplaats vastgesteld op 2.500,00 euro

        voor de vergunningen, afgeleverd op basis van het gemeenteraadsbesluit van 22 december 2011 en latere wijzigingen houdende goedkeuring van de parkeerverordening buiten de openbare weg, wordt het tarief vastgesteld op :

        2.500,00 euro indien er 1 parkeerplaats ontbreekt of niet behouden blijft

        3.000,00 euro per ontbrekende parkeerplaats indien er twee parkeerplaatsen ontbreken of niet behouden blijven

        3.500,00 euro per ontbrekende parkeerplaats indien er drie parkeerplaatsen ontbreken of niet behouden blijven

        4.000,00 euro per ontbrekende parkeerplaats indien er vier parkeerplaatsen ontbreken of niet behouden blijven

        5.000,00 euro per ontbrekende parkeerplaats indien er vijf of meer parkeerplaatsen ontbreken of niet behouden blijven

        voor de vergunningen, afgeleverd op basis van het gemeenteraadsbesluit van 25 september 2023 en latere wijzigingen houdende goedkeuring van de parkeerverordening buiten de openbare weg, wordt het tarief vastgesteld op :

        1.000,00 euro per ontbrekende fietsstalplaats of niet behouden fietsstalplaats

        2.500,00 euro indien er 1 autoparkeerplaats ontbreekt of niet behouden blijft

        3.000,00 euro per ontbrekende autoparkeerplaats indien er twee autoparkeerplaatsen ontbreken of niet behouden blijven

        3.500,00 euro per ontbrekende autoparkeerplaats indien er drie autoparkeerplaatsen ontbreken of niet behouden blijven

        4.000,00 euro per ontbrekende autoparkeerplaats indien er vier autoparkeerplaatsen ontbreken of niet behouden blijven

        5.000,00 euro per ontbrekende autoparkeerplaats indien er vijf of meer autoparkeerplaatsen ontbreken of niet behouden blijven

 

Art.5.- Indexering

De belastingtarieven met betrekking tot de vergunningen die werden afgeleverd op basis van het gemeenteraadsbesluit van 25 september 2023 en latere wijzigingen houdende goedkeuring van de parkeerverordening buiten de openbare weg worden vanaf het aanslagjaar 2025 jaarlijks op 1  januari van het aanslagjaar aangepast aan het ABEX-indexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat. Het geldende ABEX-indexcijfer van december 2023 wordt als basisindexcijfer beschouwd.De geïndexeerde tarieven worden afgerond tot 1 cijfer na de komma.

 

 

Art.6.- De belasting wordt gevestigd door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art.7.- De belasting moet betaald worden binnen de twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

Art.8.- Bezwaar

§1. De belastingplichtige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester

en schepenen en de procedure wordt op het aanslagbiljet vermeld.

§2. De indiening en de behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de bepalingen van het decreet

van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en

gemeentebelastingen

 

Art.9.-

Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de belasting 2020-

2025 op het ontbreken van parkeerruimten wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van

onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

11 Algemeen politiereglement. Aanpassingen bepalingen artikelen 9.29 tot 9.37 inzake huisvuilophaling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Vermits er geen aparte ophaling meer is voor GFT en tuinafval, dienen de afdelingen 7 en 8 van

Titel I-Hoofdstuk 9 van het APR te worden samengevoegd

 

 

Juridisch kader

Art.2, 40§1, 135, 285, 286 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Art.119 Nieuwe Gemeentewet

Het Algemeen Politiereglement Brasschaat gecoördineerde versie dd. 23 augustus 2023

 

 

Adviezen

Er wordt positief geadviseerd door de dienst milieu, de dienst duurzaamheid, de lokale politie en de sanctionerend ambtenaar.

 

Ondernemerstoets

nvt

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van het voorstel tot aanpassingen van het Algemeen Politiereglement, meer bepaald van Titel I-Hoofdstuk 9 artikelen 9.29 tot en met 9.37 betreffende de selectieve inzameling van groente- en fruitafval en van tuinafval.

Art.2.- Verleent goedkeuring aan de aanpassing van het Algemeen Politiereglement Brasschaat als volgt:

 

TITEL I - Hoofdstuk 9- Ophalen van huishoudelijke afvalstoffen en het gebruik van het containerpark

Afdeling 7 - selectieve inzameling van groente- fruitafval en tuinafval 

Definitie 

Art.9.29. 

§1. Voor de toepassing van deze verordening wordt onder groente- en fruit en tuinafval verstaan: organisch composteerbaar afval zoals aardappelschillen, schillen van citrus- of andere vruchten, groenten- en fruitresten, doppen van noten, theebladeren en koffiedik en papieren koffiefilters, papier van keukenrol, verwelkte snijbloemen en kamerplanten, versnipperd en grof onversnipperd snoeihout, haagscheersel, zaagmeel en schaafkrullen, grasmaaisel, bladeren, onkruid en resten uit groente- en siertuin dat ontstaat door de normale werking van een particuliere huishouding en de gelijkgestelde afvalstoffen.

§2. Andere afvalstoffen zoals bijvoorbeeld timmerhout, beenderen, mosselschelpen, resten van schaaldieren, gekookte etenresten, kadavers, aarde en zand, sausen, vetten en oliën, stofzuigerzakken, asse, houtskool, kunststoffen, metalen, glazen bokalen en kattenbakvulling worden niet als groente- en fruit- en tuinafval beschouwd.

Inzameling 

Art.9.30. 

§1. Het groente- fruit- en tuinafval wordt wekelijks huis-aan-huis opgehaald langs de straten, wegen en pleinen waar de ophaling is ingericht, op de door het college van burgemeester en schepenen bepaalde dagen. 

§2. groente- fruit- en tuinafval mag niet worden meegegeven met het huisvuil, grofvuil of een andere selectieve inzameling, andere dan deze van groente-  fruit- en tuinafval. 

Wijze van aanbieding 

Art.9.31. 

§1. Het groente-, fruit- en tuinafval moet aangeboden worden in de voorgeschreven groene groente- fruit- en tuinafval van 40, 120 of 240 liter die door het gemeentebestuur ter beschikking wordt gesteld en die voorzien is van de opdruk van de gemeente Brasschaat. De container dient steeds te worden aangeboden met gesloten deksel. 

§2. Het gewicht van de recipiënt mag niet hoger zijn dan 80 kg. 

Gebruik van de groente- fruit- en tuinafvalcontainer

Art.9.32. 

§1. De inwoners zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik en onderhoud van de groente- en fruitcontainer. Onder deugdelijk gebruik wordt begrepen dat de groente- fruit- en tuinafvalcontainer uitsluitend mag gebruikt worden voor de opslag van groente- fruit- en tuinafval.

§2. In geval van schade, diefstal of verlies dient de inwoner de gemeente hiervan onverwijld in kennis te stellen met het oog op de herstelling of de vervanging door een nieuwe groente- en fruitcontainer.

De kosten van herstelling of vervanging kunnen verhaald worden op de inwoner, in geval van oneigenlijk gebruik. 

Afdeling 8 - geschrapt

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

12 Algemeen politiereglement. Aanpassingen bepalingen artikel 3.23 inzake stroomkabels over fiets-en voetpad. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Er is een toegenomen vraag naar laadcapaciteit en het huidige aanbod aan publieke laadpalen in de gemeente Brasschaat is nog beperkt. In het licht van de duurzame mobiliteitsdoelstellingen die in het klimaatactieplan van Brasschaat en in het lokaal energie- en klimaatpact 2.0 opgenomen staan, werd in voorgesteld om in Brasschaat kabelgoottegels aan te bieden. De tegels kunnen  mits een reeks randvoorwaarden geplaatst worden om aan de laadbehoefte en doelstellingen te voldoen.

Hiervoor moet verplicht gebruik gemaakt worden van speciaal daartoe ontworpen kabelgoottegels. De aanleg ervan op openbaar domein wordt aangevraagd bij de gemeente en de kosten ervan worden doorgerekend aan de aanvrager op basis van het retributiereglement dat op 25 september 2023 door de gemeenteraad werd goedgekeurd.

Deze kabelgoottegels moeten toelaten toe dat inwoners die niet over eigen parkeergelegenheid beschikken, toch privé kunnen laden met behulp van een privé gevellaadbox, waarbij de kabel dan over het voetpad, maar weggestopt in een gleuf, naar de wagen geleid kan worden.

Gelet op het voormelde dringt een aanpassing van artikel 3.23 van het Algemeen Politiereglement zich op.

 

Juridisch kader

Art.2, 40§1, 135, 285, 286 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Art.119 Nieuwe Gemeentewet

Het Algemeen Politiereglement Brasschaat gecoördineerde versie dd. 23 augustus 2023

Retributie op het leveren en plaatsen van kabelgoottegels dd. 25 september 2023

 

Adviezen

Er wordt positief geadviseerd door de dienst duurzaamheid, de dienst mobiliteit, de lokale politie, integrale veiligheid en de sanctionerend ambtenaar.

 

Ondernemerstoets

nvt

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

  

Art.1.- Neemt kennis van het voorstel tot aanpassingen van het Algemeen Politiereglement, meer bepaald van artikel 3.23 betreffende het leggen van stroomkabels over een fietspad of voetpad.

Art.2.- Keurt de aanpassing van artikel 3.23 van het Algemeen Politiereglement Brasschaat als volgt goed:

TITEL I: Bepalingen onderworpen aan administratieve sancties:

Hoofdstuk 3 – Openbare wegen

Art.3.23.
§1. Het is niet toegelaten om losse stroomkabels over een fietspad, voetpad, wandelpad of weg te leggen.

§2. Het gebruik van stroomkabels voor het laden van elektrische voertuigen op openbaar domein is enkel toegelaten als de kabels geplaatst worden in door de gemeente goedgekeurde en geplaatste kabelgoottegels. Het gemeentelijke retributiereglement houdende de toekenningsvoorwaarden en de aanvraagprocedure voor het plaatsen van kabelgoottegels is hierbij van toepassing.

§3. Vermits de kabelgoottegels deel uitmaken van het voetpad, zal elke inwoner, overeenkomstig de bepalingen van dit politiereglement, instaan voor het onderhoud en de reinheid van de kabelgootjes voor zijn woonst of eigendom.

§4. Publiek toegankelijke laadpalen moeten voldoen aan de EVORA-code ‘publiek toegankelijk laden’]

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

13 De Mortel 39. Kennisneming beëindiging overeenkomst Op Maat vzw. Goedkeuring overeenkomst OLO-Rotonde vzw. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar de gebruikersovereenkomst.  Vroeger stond daar in de hoofding “buurthuis op maat” met als ondertitel “maakt deel uit van Olo Rotonde”.  Nu zou Olo Rotonde deze zaak overnemen.  Hij wil graag weten wat er dan met de schulden van ‘Op Maat’ zal gebeuren?  Het gaat toch om 10 169 euro.  Er is ook nog een uitbetaling financiering van 45 650 euro.  Hij wil graag weten of die 10 000 euro daarin zit?  Hij wil graag wat meer duidelijkheid hieromtrent. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze nazicht zal doen m.b.t. de 10 000 euro.  Ze licht nog toe dat de fusie nooit is doorgegaan.  Buurthuis Op maat vzw werd nooit opgenomen in Olo Rotonde.  Dit was de bedoeling maar dat is nooit doorgegaan.  Men heeft nu de vereffening van buurthuis Op Maat aangekondigd.  Dit wil ook zeggen dat de overeenkomst onmiddellijk stopt.  Hierdoor is er geen schuldbetaling meer. 

 

Waarnemend burgmeester Cools vermoed dat de 10 000 euro verwisseld wordt en dat dit over het volgende punt gaat.  Daar werd een toelage voorzien van 10 000 euro voor een meerkost.  Het gaat om 2 verschillende dossiers. 

 

Raadslid Pauwels verwijst naar een mail in de bijlagen bij punt 13 en daar wordt gesproken over negatief resultaat van 10 169 euro. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat Olo Rotonde de schulden niet overneemt.  VZW op maat gaat in vereffening en wordt stopgezet.  De nieuwe overeenkomst is met Olo Rotonde. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De vereniging zonder winstoogmerk “Op Maat” gevestigd aan De Mortel 39 te Brasschaat maakt

sedert 2005 gebruik van het gemeentegebouw gelegen De Mortel 39 te Brasschaat ten behoeve van

het verbouwen, uitbreiden en inrichten van het gemeentegebouw De Mortel 39 tot een buurthuis voor

personen met een handicap.

 

De basisovereenkomst hiervoor werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 30 november

2005.

 

Volgende overeenkomsten werden tussen partijen aangegaan:

● 6 december 2005: basisovereenkomst

● 4 juli 2006: verbouwingswerken

Alle kosten voor het opstellen ontwerp, bouw, uitrusting en inrichting, erelonen architect en veiligheidscoördinator zijn ten laste van de vzw.

● 9 juni 2008: bijakte betreffende verlenging termijn van voltooiing, verbouwen, uitbreiden en

inrichten met 3 maanden tot 30 september 2009

● 28 augustus 2008: bijkomende prefinanciering

De gemeente is bereid de kosten voor de bijkomende werken te prefinancieren op voorwaarde

dat de gebruiker deze kosten aan de gemeente terugbetaalt, gespreid over 20 jaar

met een jaarlijks vast bedrag ten belope van 1/20 = 4.150 euro per jaar. De eerste

betaling werd uitgevoerd op 11 februari 2013. Het saldo bedraagt heden 45.650,00 euro.

 

Op de Buitengewone Algemene Vergadering van 25 november 2021 werd oorspronkelijk besloten om te fusioneren met OLO vzw door ontbinding en vereffening van Op Maat vzw met OLO vzw als bestemming van het netto-actief. Tevens zijn ook OLO vzw en Rotonde vzw gefusioneerd tot vzw OLO-Rotonde.

 

Deze beslissing werd bijgevolg niet verder als dusdanig uitgewerkt. Na interne evaluatie bij de vzw en betrokken vzw OLO-Rotonde, wordt door de bestuurders besloten vzw Op Maat in vereffening te laten gaan. Dit zal weldra uitgevoerd worden.

 

Artikel 4 van de basisovereenkomst bepaalt dat de overeenkomst onmiddellijk een einde neemt in

geval van ontbinding van de vereniging of ingeval van fusie met een andere vereniging.

 

OLO-Rotonde vzw zal, in tegenstelling tot in het geval van fusie, niet garant staan om als rechtsopvolger de verbintenissen van Op Maat vzw na te komen alsook om de bestaande werking verder te zetten.

 

De vzw Op Maat gaat in vereffening (ontbinding); de overeenkomst zal dan de facto een einde nemen.

 

Alle bestaande overeenkomsten zullen hierdoor vervallen. Het saldo van de renteloze lening komt te vervallen. De lening betreft werken die uitgevoerd werden aan onroerend patrimonium van de gemeente; deze waarde is dus ook opgenomen in het gemeentelijk patrimonium.

 

Op verzoek van de heer Jean-Pierre Van Baelen, per e-mail, wordt voorgesteld een nieuwe overeenkomst aan te gaan met de gemeente en OLO-Rotonde vzw als partijen. Door de samenwerkingsverbanden tussen de vzw Op Maat en OLO-Rotonde, die reeds lange tijd, is heden een door de jaren heen ietwat gewijzigde werking uitgebouwd, zoals toegelicht in de bijlage van de betreffende e-mail die de huidige functies weergeeft.

 

De nieuwe overeenkomst gaat in op 1 januari 2024 en heeft een looptijd van 9 jaar en zal dus een einde nemen op 31 december 2033. De looptijd wordt na deze periode verlengd, telkens met 1 jaar indien deze niet door één van de partijen is opgezegd ten minste drie maanden voor de vervaldatum door middel van een aangetekend schrijven.

 

De huidige maandelijkse basisvergoeding van 50,00 euro, heden geïndexeerd naar 75,55 euro per maand, zal verhoogd worden naar 150,00 euro per maand. Dit betekent dat de inkomst voor de gemeente verdubbeld wordt van ca. 906,60 euro naar 1.800,00 euro per jaar (jaarlijks te indexeren).

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze overeenkomst goed te keuren.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Financiële gevolgen

1. gebruiksvergoeding

Deze wordt vanaf ingang voldaan door OLO-Rotonde vzw. De vergoeding wordt als volgt berekend en

jaarlijks in januari geïndexeerd op basis van volgende formule:

 

basisvergoeding (150,00 euro) * nieuwe index

basisindex (consumptieindex nov 2023)

 

2. afbetaling financiering:

Het saldo bedraagt heden 45.650,00 euro. Aan de financiedienst wordt opdracht gegeven om dit op te nemen in de eerstvolgende aanpassing van de meerjarenplanning.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van de melding van vereffening van vzw Op Maat die de facto de beëindiging van de bestaande overeenkomst inhoudt.

 

Art.2.-Hecht goedkeuring aan de ontwerpovereenkomst tussen de gemeente en OLO-Rotonde vzw betreffende de terbeschikkingstelling van gebouw De Mortel 39 te Brasschaat als buurthuis, met aangepaste werking aan een maandelijkse basisvergoeding van 150,00 euro, met ingang op 1 januari 2024.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

14 OLO-Rotonde vzw. Huis van het Kind. Goedkeuring investeringstoelage Hemeldreef. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Aan het gemeentebestuur werd in september 2022 door de heer Jean-Pierre van Baelen, gedelegeerd bestuurder van vzw OLO-Rotonde, verzocht om een tegemoetkoming voor de meerkosten voor de veranderingswerken aan gebouw Hemeldreef 1 te Brasschaat in functie van de werking van het Huis van het Kind.

 

In de overeenkomst van 1 maart 2022 is opgenomen:

§3. Partijen komen thans uitdrukkelijk overeen dat OLO-Rotonde vzw met eigen middelen zal investeren in aanpassingswerken in het gebouw, zodat het goed voldoet aan de vereisten van een Huis van het Kind. Deze aanpassingswerken dienen voorafgaand aan de uitvoering duidelijk omschreven te worden en vereisen in overeenstemming met voorgaande paragraaf uitdrukkelijke, voorafgaande en schriftelijke toestemming va de gemeente;

§4. Deze aanpassingswerken en om het even welke andere veranderingen aan het in concessie gegeven goed, komen bij beëindiging van de concessieovereenkomst toe aan de gemeente, zonder dat die daar enige vergoeding voor verschuldigd zou zijn.

 

Bij het aangaan van de overeenkomst was door OLO-Rotonde een ruwe kostenraming gemaakt voor de uitvoering van de werken van 40.000,00 euro. Echter, is de uitgave beduidend hoger uitgevallen dan voorzien, voornamelijk door sterk gestegen materiaalkosten en algemene verhoging van de prijzen op de verbouwingsmarkt. De niet-voorziene meerkost voor onroerende werken wordt geraamd op omgerekend ca. 10.342,30 euro (omgerekend volgens verhouding roerend-onroerend). Als bijlage van dit besluit, worden een berekening en de stavingsstukken toegevoegd.

 

Er wordt voorgesteld om enkel de meerkost voor werken en materialen te betoelagen die een waardeverhoging van het patrimonium inhouden en die onroerend zijn door bestemming aan een afgerond bedrag van 10.000,00 euro.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het toekennen van deze toelage goed te keuren.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020 betreffende de definitie van het dagelijks bestuur.

 

Adviezen

In zitting van 25 september 2023 heeft het college van burgemeester en schepenen goedkeuring gehecht aan het toekennen van deze toelage.

 

Financiële gevolgen

Kost   10.000,00 euro (eenmalig), btw niet van toepassing

Sleutel   0119 02/66400000 (investeringstoelage OLO-Rotonde voor gebouw Hemeldreef 1)

Budget    Investering in 2023

Krediet beschikbaar De nominatieve toelage is opgenomen in de aanpassing van de meerjarenplanning,                 die ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad in zitting van 18                                                         december 2023.

Visumnummer  2023_94

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het toekennen van een investeringstoelage voor de onroerende werken aan gebouw Hemeldreef 1 in functie van het Huis van het Kind aan het bedrag van 10.000,00 euro aan vzw OLO-Rotonde.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

15 Het Heiken 47. GIBO Driehoek. Renovatie daken, gevels en ramen. Goedkeuring lastvoorwaarden, raming en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans vraagt zich af of er subsidiemogelijkheden zijn?

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er hier geen Ageon- of andere subsidies zijn voor energetische ingrepen.  Het volledige bedrag wordt voorzien. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Het Heiken 47. GIBO Driehoek. Renovatie daken, gevels en ramen.” werd een bestek met nr. 2021-229 opgesteld door patrimonium en projecten.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 872.401,20 euro excl. btw, hetzij 924.745,27 euro incl. btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020, definitie dagelijks bestuur.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 4 december 2023 principiële goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden en gunningswijze van dit dossier, met name de openbare procedure.

Dit onder voorbehoud mits extra gecontroleerd is dat hiervoor geen Agion subsidies of andere subsidies voor energetische ingrepen aan (school)gebouwen mogelijk zijn.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

924.745,27 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

sleutel 0800 06/22100007 / Renovatie buitenschrijnwerk en dakvlakken

Budget/jaar

Investering in 2023 en 2024

Krediet beschikbaar

Ja

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2021-229 en de raming voor de opdracht “Het Heiken 47. GIBO Driehoek. Renovatie daken, gevels en ramen.”, opgesteld door patrimonium en projecten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 872.401,20 euro excl. btw, hetzij 924.745,27 euro incl. btw.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023 en 2024, sleutel 0800 06/22100007 Renovatie Buitenschrijnwerk en dakvlakken.

 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

16 Peerdsbosdreef. Grondafstand. Goedkeuring akte verwerving wegbedding. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Regie der Gebouwen heeft in zijn patrimonium nog het volgende perceel: Brasschaat 2° afd, sectie

E, WEG, 7 a 70 ca, een klein stukje wegenis gelegen in de Peerdsbosdreef in zijn

beheer.

De vraag aan de gemeente Brasschaat wordt nu gesteld om akkoord te gaan met de verwerving van dit perceel voor een symbolische euro en dit toe te voegen aan het privaat domein van het park.

 

Aan de gemeenteraad wordt thans de ontwerpakte, opgemaakt door Angelino Degrijse van FOD Financiën, voor goedkeuring voorgelegd.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en

latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341

betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 4 december 2023 principiële goedkeuring gegeven aan de verwerving van het stuk wegenis van het perceel: Brasschaat 2° afd, sectie E, WEG, 7 a 70 ca, gelegen in de Peerdbosdreef en dit toe te voegen aan het privaat domein van het park.

 

Financiële gevolgen

Het stukje wegenis wordt verworven voor één symbolische euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de  ontwerpakte van afstand voor de verwerving van het stuk wegenis van het perceel: Brasschaat 2° afd, sectie E, WEG, 7 a 70 ca, gelegen in de Peerdbosdreef en dit toe te voegen aan het privaat domein van het park, met tekst als volgt:

"Algemene Administratie van de

Patrimoniumdocumentatie

------

Federaal Comité tot aankoop van

onroerende goederen

------

Dossiernummer: 11008/156/1

Repertorium nr:

------

AKTE AFSTAND ZONDER BEDING VAN PRIJS.

Het jaar tweeduizend drieëntwintig op xxxx

Wordt door mij, Angelino DEGRIJSE, Attaché - Commissaris ai bij

het Federaal Aankoopcomité, de hierna volgende overeenkomst

vastgelegd tussen :

ENERZIJDS,

De BELGISCHE STAAT met nationaal nummer 0252.796.351,

Federale Overheidsdienst Financiën, waarvan de burelen gevestigd

zijn te 1000 Brussel, Kruidtuinlaan 50 bus 398, vertegenwoordigd

door de instrumenterende ambtenaar, handelend voor rekening van

de Regie der Gebouwen met nationaal nummer 0208.312.646, in

uitvoering van de wet van 31 mei 1923 betreffende de

vervreemding van onroerende domeingoederen, gewijzigd

ondermeer bij de wet van 2 juli 1969 en bij de programmawet van 6

juli 1989, en krachtens artikel 6, 3° van het koninklijk besluit van 3

december 2009 houdende regeling van de operationele diensten

van de Federale Overheidsdienst Financiën laatst gewijzigd bij

koninklijk besluit van 18 april 2022, en van de artikels 2 en 15 van

de wet van 1 april 1971 houdende de oprichting van een Regie der

Gebouwen

Blad een van acht

Hierna genoemd “de afstanddoende partij”, die voor mij

verschenen is.

EN ANDERZIJDS,

De GEMEENTE BRASSCHAAT, waarvan de burelen gevestigd

zijn te 2930 Brasschaat, Verhoevenlei 11, met nationaal nummer

0206 677 801, hier vertegenwoordigd door:

de heer COOLS ,Philip, Isidorus L geboren te Brasschaat op 10

februari 1962 (rijksregisternummer 62.02.10-193.47, identiteitskaart

nummer 592-3779507-80), wonende te 2930 Brasschaat,

Bredabaan 1099 B;

de heer SCHEVERNELS Ward, geboren te Merksem op 1 februari

1979 (rijksregisternummer 79.02.01-123.65, identiteitskaart

nummer 595-1272048-08, wonende te 2940 Stabroek,

Mispelaarlaan 12;

respectievelijk waarnemend Burgemeester en Algemeen Directeur ,

die in hun hoedanigheid het College van Burgemeester en

Schepenen vertegenwoordigen, handelend ter uitvoering van een

beslissing van de Gemeenteraad, genomen op xxxx zonder

bezwaar voor tenuitvoerlegging vanwege de toeziende overheid.

Een voor eensluidend verklaard uittreksel van deze beslissing zal

gehecht blijven aan deze akte, na door partijen voor “ne varietur” te

zijn getekend

Hierna genoemd “de verkrijgende partij”.

AFSTAND

De afstanddoende partij staat af, tegen de hierna vermelde

voorwaarden, aan de verkrijgende partij die aanvaardt :

I. - AANDUIDING VAN HET GOED.

1. GEOGRAFISCHE EN KADASTRALE BESCHRIJVING.

Gemeente BRASSCHAAT- 2de afdeling

Een perceel wegenis, gelegen te Brasschaat, Peerdsbosdreef,

sectie E nummer 549 W P0000 met een oppervlakte volgens

kadaster van 7 are 70 cenitare ( 7 a 70 ca) en een kadstraal

inkomen van 1 €,

Hierna genoemd “het goed”

2. EIGENDOMSTITEL.

Het goed behoort toe aan de afstanddoende partij om er sedert

meer dan dertig jaar het openbaar, ongestoord, ononderbroken en

ondubbelzinnig bezit van te hebben en aldus alle door de wet

vereiste voorwaarden te vervullen om de eigendom ervan door

verjaring verkregen te hebben.

De verkrijgende partij stelt zich tevreden met deze

eigendomsaanhaling en zal geen andere stukken kunnen eisen dan

een afschrift van onderhavige akte.

3. GEBRUIK.

De afstanddoende partij verklaart dat het goed niet verhuurd of

verpacht is en derhalve vrij van gebruik vervreemd wordt.

4. STEDENBOUWKUNDIGE ZONERING - MONUMENTEN EN

LANDSCHAPPEN.

Door het college van burgemeester en schepenen van de

gemeente Brasschaat werd op 16 maart 2023 een

Blad twee van acht

stedenbouwkundig uittreksel afgeleverd. De partij anderzijds

verklaart dat dit uittreksel haar werd overhandigd. Uit dit uittreksel,

blijkt het volgende:

1) Het goed is gelegen in het gewestplan ‘Antwerpen’,

goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979, met als

bestemming ‘ gebieden voor dagrecreatie'

2) Voor het goed werd op 23 juli 2002 een vergunning afgeleverd

voor het uitvoeren van rioleringswerken.

3) Milieuvergunningen:

Er werden voor het goed geen milieuvergunning afgeleverd.

4) het goed niet het voorwerp uitmaakt van een maatregel

als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV van de Vlaamse codex

Ruimtelijke Ordening , en er geen procedure voor het opleggen van

een dergelijke maatregel hangende is;

5) Op het goed is geen recht van voorkoop op basis van

artikel 2.4.1 en volgende van de Vlaamse codex Ruimtelijke

Ordening of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende

complexe projecten van toepassing.

6) Op het goed is geen omgevingsvergunning voor het

verkavelen van gronden of verkavelingsvergunning van

toepassing.

7) Het goed maakt niet het voorwerp uit van een voorkeursbesluit

of een projectbesluit;

8) De overdrager verklaart dat het voorschreven goed bij zijn

weten niet valt onder de wetgeving op de ruilverkaveling, niet het

voorwerp uitmaakt van een geplande onteigening of van een

planbatenheffing.

De overdrager verklaart geen kennis te hebben van enige

stedenbouwkundige overtreding met betrekking tot het

voorschreven goed, en voor alle constructies door hem opgericht,

een stedenbouwkundige vergunning te hebben bekomen en dat al

deze constructies conform die vergunning werden opgericht.

Ondergetekende instrumenterende ambtenaar deelt mee dat geen

constructies, werken of handelingen vermeld in artikel 4.2.1 van de

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, mogen worden opgericht of

uitgevoerd op voorschreven goed zolang er geen

stedenbouwkundige vergunning is verkregen; in bepaalde gevallen

is de vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht.

De overdrager verklaart bij gebrek aan een stedenbouwkundige

vergunning of een stedenbouwkundig attest dat laat voorzien dat

dergelijke vergunning zou kunnen verkregen worden, geen

zekerheid te kunnen geven omtrent de mogelijkheid om op de niet

bebouwde delen van het goed te bouwen of daarop enige vaste of

verplaatsbare inrichting op te stellen die voor bewoning kan worden

gebruikt.

Voor zover niet zou voldaan geweest zijn aan de

informatieverplichtingen van de Codex verklaart de verkrijger

uitdrukkelijk te verzaken aan iedere vordering wegens miskenning

hiervan.

7. Erfgoed

De overdrager verklaart dat het goed opgenomen is in de inventaris

van het bouwkundig erfgoed onder nummer G20947 met als

benaming “Kamp van Brasschaat”.

Ankerplaats

Blad drie van acht

1. Het bij deze voorschreven goed is gelegen binnen een

ankerplaats 106200- Park van Brasschaat met kasteel en hoeve

2. Het voorschreven goed is bijgevolg onderworpen aan alle

voorschriften en verplichtingen opgelegd door of krachtens het

decreet van 12 juli 2013 betreffende het Onroerend Erfgoed en erbij

horende wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.

3.. De verkrijger verklaart alle verplichtingen die op heden

verbonden zijn aan het bijzonder statuut van een goed gelegen

binnen voormelde ankerplaats wel te kennen aan de hand van de

door hem ingewonnen informatie en aan de hand van de

toelichtingen die hem door de instrumenterende ambtenaar werden

verstrekt.

Hij verklaart het voorschreven goed te aanvaarden met alle eraan

verbonden lasten en erfdienstbaarheden als gevolg van de ligging

binnen voormelde ankerplaats.

- niet opgenomen is op een vastgestelde inventaris;

BODEMSANERING.

De verkrijger doet opmerken dat bovenstaande overeenkomst niet

moet aanzien worden als een “overdracht van gronden”

overeenkomstig artikel 18 van het Bodemdecreet.

De verkrijger verklaart dat hij voor het verlijden van deze

authentieke akte een bodemattest heeft aangevraagd bij de OVAM

voor dit perceel, overeenkomstig artikel 119 van het Bodemdecreet,

attest waarvan hij kennis heeft genomen.

3) De inhoud van het bodemattest, die door de OVAM werd

afgeleverd op 13 juli 2021 luidt als volgt:

1 KADASTRALE GEGEVENS

datum toestand op: 13.07.2021

afdeling : 11322 BRASSCHAAT 2 AFD

straat + nr. : Peerdsbos

sectie : E

nummer : 0549/00W000

Verder 'deze grond' genoemd.

2 INHOUD VAN HET BODEMATTEST

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond

is.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een

bodemverontreiniging voorkomt.

2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van

toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een

volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3 OPMERKINGEN

1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.

2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM

worden gebruikt, vindt u op

www.ovam.be/disclaimer.

3 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar

verstrekte gegevens.

te Mechelen, 13.07.2021

4) De overdrager verklaart met betrekking tot het voorschreven

goed zelf geen weet te hebben van bodemverontreiniging die

schade kan berokkenen aan de verkrijger of aan derden, of die

aanleiding kan geven tot saneringsverplichting, tot

gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in

dit verband kan opleggen.

5) Ondergetekende instrumenterende ambtenaar bevestigt dat de

verplichtingen door het bodemdecreet opgelegd met betrekking tot

het verlijden van de authentieke akte werden nageleefd, waarbij de

Blad vier van acht

verkrijger wordt gewezen op het feit dat de voorliggende

bodemattesten geen enkele garantie inhouden met betrekking tot

het al dan niet zuiver zijn van de bodem en dat de regels inzake het

grondverzet onverminderd van toepassing blijven.

WATERTOETS – RISICOZONE VOOR OVERSTROMINGEN

a.- Integraal waterbeleid.

Overeenkomstig artikel 1.3.3.3.2 van het Decreet van 18 juli 2003

betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni

2018 en na opzoekingen op de website

‘https://www.waterinfo.be/informatieplicht’ deelt de

instrumenterende ambtenaar mee en verklaart de verkopende partij

dat, bij haar weten volgende informatie vermeld is over het goed:

• perceelscore: D (middelgrote kans op overstromingen)

• niet gelegen is in een signaalgebied;

• niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of

afgebakende oeverzone.

b.-Verzekeringsovereenkomst

Overeenkomstig art. 129 van de wet van 4 april 2014 betreffende

de verzekeringen verklaart de verkopende partij, dat bij haar weten,

het goed niet in een risicozone voor overstromingen gelegen is.

VOORKOOPRECHT OF VOORKEURRECHT – RECHT VAN

WEDERINKOOP

De overdrager verklaart dat voorschreven goed niet het voorwerp

uitmaakt van een conventioneel voorkoop- of voorkeurrecht, of

recht van wederinkoop.

De overdrager verklaart dat het goed niet onderworpen is aan enig

wettelijk recht van voorkoop of recht van wederinkoop.

II. – VOORWAARDEN.

WAARBORG - HYPOTHECAIRE TOESTAND.

Het goed wordt verkocht voor vrij en onbelast van alle bevoorrechte

en hypothecaire lasten, zowel in hoofde van de verkopende partij

als in hoofde van de vorige eigenaars.

ERFDIENSTBAARHEDEN.

Het goed wordt overgedragen met al zijn lijdende en heersende,

voortdurende en niet voortdurende, zicht- en niet zichtbare

erfdienstbaarheden, waarmee het belast of bevoordeeld zou

kunnen zijn en met alle rechten en verplichtingen die voortvloeien

uit het bestaan van boven􀀀 en ondergrondse leidingen. Het staat

de verkrijger vrij zich tegen de nadelige te verzetten en de

voordelige in zijn voordeel te doen gelden, doch dit alles voor eigen

rekening en op eigen risico, zonder tussenkomst van de overdrager

te kunnen eisen.

De verkrijger wordt gesubrogeerd in de rechten en verplichtingen

vervat in hogervermelde bepalingen, voor zover deze nog van

toepassing zijn en betrekking hebben op het voorschreven goed,

zonder dat onderhavige clausule meer rechten kan verlenen aan

derden dan deze die voortspruiten uit regelmatige en niet-verjaarde

titels of uit de wet.

BIJZONDERE VOORWAARDEN

A. WEGZATE

1. Alle kosten verbonden aan de wegenis die bij deze akte voor

een kosteloos wordt overgedragen vallen volledig ten laste van de

onteigenaar. Bijgevolg wordt de Regie der Gebouwen vrijgesteld

van verhaalbelasting of belasting betreffende de wegzate van de

Blad vijf van acht

Peerdsbosdreef. De wegzate van de Peerdsbosdreef wordt

overgedragen naar de openbare wegenis van de gemeente

Brasschaat.

BOSDECREET

De verkopende partij verklaart dat het goed niet valt onder de

bepalingen van het bosdecreet.

BOVEN- EN ONDERGRONDSE LEIDINGEN.

De aandacht van de verkrijger wordt erop gevestigd dat zich

allerhande leidingen en installaties die toebehoren aan

verschillende nutsmaatschappijen op het voorschreven goed

kunnen bevinden. . Alle installaties en leidingen die zich thans in

het goed zouden bevinden en niet aan de overdrager toebehoren

maken geen deel uit van deze overdracht en worden voorbehouden

aan wie er recht zou op hebben. In voorkomend geval treedt de

verkrijger in alle rechten en verplichtingen voortspruitend uit deze

toelatingen of vergunningen. De verkrijger dient zich te verstaan

met de maatschappijen of besturen die eigenaar zijn van deze

leidingen en installaties, indien een verplaatsing ervan noodzakelijk

is. De overdrager kan in geen geval aangesproken worden voor de

onkosten, schadeloosstellingen en verplichtingen die zouden

voortvloeien uit de verplaatsing of wegneming.

STAAT VAN HET GOED - OPPERVLAKTE - AFPALING.

Het goed wordt overgedragen in de staat waarin het zich bevindt.

Geen vordering mag ingebracht worden wegens vergissing in de

beschrijving of in de oppervlakte, het verschil in min of meer, al

overtrof dit het twintigste, blijft ten bate of ten laste van de

verkrijgende partij.

III.- EIGENDOM - INGENOTTREDING - BELASTINGEN.

De overnemer zal de volle eigendom van het verkochte goed

hebben vanaf heden. Hij zal er het genot van hebben vanaf de

betaling van de vergoeding en ten laatste drie maanden vanaf

heden.

Hij zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen van alle

aard welke betrekking hebben op het overgedragen goed te zijnen

laste nemen vanaf één januari aanstaande.

IV.- VERGOEDING.

De afstand wordt toegestaan en aanvaard zonder beding van prijs

wegens het voordeel dat de zaak aan de afstanddoende partij biedt.

De wegenis wordt kosteloos overgedragen aan de gemeente

Brasschaat die op zijn beurt al de hieraan verbonden kosten van

onderhoud en herstelling zonder enige verhaalmogelijkheid op de

vorige eigenaar volledig te zijner laste neemt.

V.- WETTELIJKE VERMELDINGEN.

ART 4.2.1 Vlaamse codex Ruimtelijke Ordening

De partij anderzijds verklaart door de instrumenterend ambtenaar te

zijn gewezen op de inhoud van artikel 4.2.1 van de Vlaamse codex

Ruimtelijke Ordening.

POSTINTERVENTIEDOSSIER.

Op vraag van de instrumenterende ambtenaar of er voor het hoger

beschreven goed, overeenkomstig het Koninklijk Besluit van 25

januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen een

Blad zes van acht

postinterventiedossier werd opgesteld, heeft de onteigende

ontkennend geantwoord, en heeft zij bevestigd dat er aan dit goed

sinds 1 mei 2001 geen werken werden uitgevoerd door één of

meerdere aannemers waarvoor, overeenkomstig het voormelde

Koninklijk Besluit van 25 januari 2001, een postinterventiedossier

diende te worden opgesteld.

Artikel 3.4.7.0.6 en artikel 3.18.0.0.14 Vlaamse Codex Fiscaliteit.

Partijen erkennen dat de instrumenterende ambtenaar hen

voorlezing gegeven heeft van artikel 3.4.7.0.6 en artikel 3.18.0.0.14

van de Vlaamse Codex Fiscaliteit die respectievelijk als volgt

luiden:

"Inzake de registratiebelasting worden de aanvullende rechten die

ingevolge een tekortschatting of om een andere reden betaald zijn,

aangerekend op de aanvullende rechten die ingevolge

prijsbewimpeling verschuldigd zijn.”

“Een belastingverhoging van 100% van de aanvullende rechten

inzake de registratiebelasting is in de volgende gevallen

verschuldigd door elk van de contracterende partijen:

1° in geval van bewimpeling over de prijs en de lasten of de

overeengekomen waarde;

2° als de overeenkomst, vastgesteld in een akte, niet diegene is die

door de partijen is gesloten, of als de akte betreffende een

overeenkomst, vermeld in artikel 19, eerste lid, 2° of 5°, van het

federale Wetboek van Registratie-, Hypotheek- en Griffierechten,

onvolledig of onjuist is, met dien verstande dat ze al de

bestanddelen van de overeenkomst niet weergeeft.

Voor de gevallen, vermeld in het eerste lid, zijn de partijen

hoofdelijk gehouden tot de betaling van de belastingverhoging.”

VI. – SLOTBEPALINGEN.

KOSTEN.

Alle kosten van deze akte zijn voor rekening van de verkrijgende

partij.

WOONSTKEUZE.

Voor de uitvoering van deze akte, doen beide partijen keuze van

woonst op hun respectievelijke adressen.

WAARMERKING VAN DE IDENTITEITSGEGEVENS.

De instrumenterende ambtenaar bevestigt dat de naam,

voornamen, plaats en datum van geboorte van de verkopende

partij, zoals hierboven vermeld, overeenstemmen met de

vermeldingen ervan in navolgend stuk, waarvan hij kennis heeft

genomen:

De verkopende partij verklaart aan de instrumenterende ambtenaar

toestemming te geven tot het gebruik van haar identificatienummer

in het Rijksregister.

IDENTIFICATIE

De instrumenterende ambtenaar verklaart de aanwezige personen

geïdentificeerd te hebben aan de hand van hun identiteitskaart.

VERKLARING PRO FISCO.

Kosteloze Registratie

Blad zeven van acht

Hierbij verzoekt de kopende partij om de kosteloze registratie, in

toepassing van artikel 2.9.6.0.2,1° van de Vlaamse Codex

Fiscaliteit en zoals voorzien door artikel 161,1° van het Wetboek

van de Registratie-, Hypotheek- en Griffierechten. De overdracht

geschiedt voor overdracht in het privaat domein van de gemeente

Brasschaat meer bepaald het Park van Brasschaat.

VERKLARINGEN.

De kopende partij verklaart:

- dat ze tot op heden geen verzoekschrift tot collectieve

schuldenregeling heeft ingediend bij de beslagrechter wiens

beslissing tot toelaatbaarheid het patrimonium van de kopende

partij onbeschikbaar zou maken;

- dat er haar geen voorlopige bewindvoerder, in voorkomend geval

aangeduid door de Rechtbank van Koophandel, werd toegevoegd

noch een gerechtelijk raadsman noch een curator;

- dat ze geen verzoekschrift tot gerechtelijk akkoord heeft

ingediend;

- dat ze zich niet in toestand van staking van betaling bevindt en dat

ze tot op heden niet failliet verklaard werd (faillissement dat op

heden nog niet zou zijn afgesloten),

- en dat zij, over het algemeen, niet volledig of gedeeltelijk uit het

beheer van haar goederen is ontzet.

TOELICHTING VAN DE AKTE

1. De partijen erkennen ieder een ontwerp van onderhavige akte

ontvangen te hebben minstens vijf werkdagen voor het verlijden

van de akte.

2. Onderhavige akte werd integraal voorgelezen voor wat betreft de

vermeldingen aangaande:

- naam, gebruikelijke voornaam en standplaats van de

instrumenterend ambtenaar;

- naam, voornamen, plaats en datum van geboorte van de partijen

en woonplaats van de verschijners;

- plaats waar en datum waarop de akten worden ondertekend;

- Artikel 3.4.7.0.6 en art 3.18.0.0.14 van de Vlaamse Codex

Fiscaliteit;

- evenals de wijzigingen die werden aangebracht aan het vooraf

medegedeelde ontwerp van akte.

3. De gehele akte werd door ons, instrumenterend ambtenaar, ten

behoeve van de partijen toegelicht.

WAARVAN AKTE

Verleden te Brasschaat op datum zoals voormeld

Na vervulling van alles wat hierboven staat, heeft de onteigende

getekend met ons, instrumenterend ambtenaar.

Blad acht van acht"

 

 

Art.2.- Een uittreksel voor dit besluit zal bezorgd worden aan de heer Angelino Degryse, Attaché - Commissaris ai bij het Federaal Aankoopcomité.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

17 Weg- en rioleringswerken in Azalealaan. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 12 december 2022 goedkeuring gegeven aan de gunning van Groep Infrabo, Langstraat 65 te 2260 Westerlo tegen het nagerekende offertebedrag van 319.309,81 euro excl. btw of 386.364,87 euro incl. 21% btw met een gemeentelijk aandeel van 34.878,69 euro excl. btw of 42.203,21 euro, incl. btw.

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 30 januari 2023 goedkeuring gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst tussen Pidpa o.v., de gemeente Brasschaat en het Vlaamse Gewest voor de uitvoering van de wegen- en rioleringswerken in Azalealaan en Miksebaan (tussen Bredabaan-de Borrekenslei)

 

Na overleg werd beslist dit project op te splitsen in:

- Weg- en rioleringswerken in Miksebaan (tsn Hemelakkers-Elshoutbaan)

EN

-  Weg- en rioleringswerken in Azalealaan met een raming als volgt:

Aandeel Pidpa excl. btw         549.756,00 EUR

Aandeel Brasschaat excl. btw                     359.548,00 EUR

Totaal bedrag der werken excl. btw    909.304,00 EUR

Btw verlegd (21%)      190.953,84 EUR

Totaal bedrag der werken incl. btw             1.100.257,84 EUR

 

Het totale ereloon voor de Azalealaan wordt als volgt berekend:

Aandeel Pidpa excl. btw         28.907,66 EUR

Aandeel Brasschaat excl. btw                     44.200,38 EUR

Totaal bedrag der werken excl. btw    73.108,04 EUR

Btw verlegd (21%)      15..352,68 EUR

Totaal bedrag der werken incl. btw               88.460,72 EUR

 

Voor de wegen- en rioleringswerken in Azalealaan heeft Pidpa een samenwerkingsovereenkomst opgesteld tussen de gemeente Brasschaat en Pidpa o.v.

 

Aangezien het gemeentebestuur de volgende werken wenst uit te voeren in de Azalealaan:

- Heraanleg wegenis

 

Aangezien Pidpa tegelijk de volgende werken wenst uit te voeren:

- Aanleg van DWA-riolering en RWA-riolering

- De optimale afkoppeling van het hemelwater

 

Aangezien partijen van oordeel zijn dat de werken en de opdracht in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de samenwerkingsovereenkomst.

 

Juridisch kader

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel

40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

Werken:  435.053,08 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Ereloon: 34.978,25 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

0200/22400007 / Werken Azalealaan

Budget/jaar

Investering in 2024

Krediet beschikbaar

Ja

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gegeven aan het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst af te sluiten tussen Pidpa o.v  en de gemeente Brasschaat voor de uitvoering van de wegen- en rioleringswerken in Azalealaan, met tekst als volgt:

"Samenwerkingsovereenkomst sjabloon versie 17/05/2022

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

Project K-22-125

Gemeente: Weg- en rioleringswerken in Azalealaan (afsplitsing van K-20-048

Miksebaan)

Project K-22-125 – Gemeente: Weg- en rioleringswerken in Azalealaan

 

Inhoud

Artikel 1: Opdrachtgevend bestuur ........................................................................................................................ 4

Artikel 2: Studie en ontwerp, vergunningen, onteigening en veiligheidscoördinatie ............................................ 4

Artikel 3: Grondverzet en het beheer van materiaalkringlopen............................................................................. 4

Artikel 4 : Aanstellen ontwerper en aanneming van werken ................................................................................. 5

Artikel 5 : Borgtocht ................................................................................................................................................ 6

Artikel 6 : Leiding der werken, wijziging en verrekening ........................................................................................ 6

Artikel 7 : Toezicht der werken ............................................................................................................................... 7

Artikel 8 : Aansprakelijkheid ................................................................................................................................... 7

Artikel 9 : Betaling der werken ............................................................................................................................... 7

Artikel 10 : Boetes en kortingen wegens minwaarde ............................................................................................. 8

Artikel 11 : Voorlopige en definitieve oplevering. Vrijgave borgtocht ................................................................... 8

Artikel 12 : Beheer, toezicht en onderhoud na beëindiging der werken ............................................................... 8

Artikel 13 : Veiligheidscoördinatie .......................................................................................................................... 8

Artikel 14 : Verzekeringen ...................................................................................................................................... 9

Artikel 15 : GRB conforme as-built ......................................................................................................................... 9

Artikel 16 : Waarborg ............................................................................................................................................. 9

Artikel 17 : Extranet project portaal ....................................................................................................................... 9

Artikel 18 : GIPOD ................................................................................................................................................... 9

Artikel 19 : Vertrouwelijkheid van gegevens ........................................................................................................ 10

Artikel 20 : Inwerkingtreding ................................................................................................................................ 10

 

Samenwerkingsovereenkomst

Tussen:

De gemeente Brasschaat, met zetel ten gemeentehuize, Verhoevenlei 11, vertegenwoordigd door haar college

van burgemeester en schepenen, voor wie hier tekenen:

- Philip Cools, burgemeester, en

- Ward Schevernels, algemeen directeur

en:

Pidpa o.v. met maatschappelijke zetel te 2280 Grobbendonk, Vierselse baan 5

met ondernemingsnummer BE0204908936

hier vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur voor wie optreedt

- Mieke Van den Brande, voorzitter, en

- Eddy Troosters, directeur-generaal

hierna genoemd "Pidpa".

Aangezien het gemeentebestuur de volgende werken wenst uit te voeren :

- Heraanleg wegenis

Aangezien Pidpa tegelijk de volgende werken wenst uit te voeren:

- Aanleg van DWA-riolering en RWA-riolering

- De optimale afkoppeling van het hemelwater

Via de Pidpa HidroGEM rekening

Bij Pidpa is dit project gekend als K-22-125: Wegen- en rioleringswerken in Azalealaan (afsplitsing van K-20-

048 Miksebaan)

Aangezien partijen van oordeel zijn dat de werken en de opdracht in het algemeen belang dienen te worden

samengevoegd.

wordt overeengekomen wat volgt:

 

Artikel 1: Opdrachtgevend bestuur

De gemeente en Pidpa beslissen de hoger beschreven werken in het algemeen belang, samen te voegen en Pidpa aan te duiden om in gezamenlijke naam, bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als

opdrachtgevend bestuur op te treden.

Alle partijen staan financieel in voor het deel van de opdracht dat ten hunnen laste is en zullen hiervoor tijdig

alle nodige financiële middelen vrijmaken teneinde alle verplichtingen en engagementen genomen in het

kader van deze overeenkomst te kunnen honoreren.

Partijen zullen in dat opzicht nooit solidair moeten optreden.

Om de lasten van de gemeente via de Pidpa HidroGEM rekening te beperken heeft Pidpa voor dit project een subsidieaanvraag ingediend bij VMM gekend onder AWIS projectnummer 107166. Gemeente en Pidpa zijn akkoord om ontwerper aan te stellen zonder voorafgaande toekenning van de subsidieregeling bij VMM.

Artikel 2: Studie en ontwerp, vergunningen, onteigening en veiligheidscoördinatie

§1. Alle partijen staan in voor de studie en de goedkeuring van het ontwerp voor het deel van de opdracht dat ten hunnen last is. Zij nemen tegenover het opdrachtgevend bestuur de volledige verantwoordelijkheid voor dit ontwerp, de administratieve en de technische bepalingen die zij ter zake in het bestek laten inlassen, en alle wijzigingen of bijwerken die tijdens de uitvoering van de opdracht noodzakelijk blijken en verband houden met de uitvoering van de werken ten hunnen laste.

§2. Elke partij staat in voor het verwerven van de vergunningen alsook voor de eventuele onteigeningen die

nodig zijn voor de uitvoering van de werken ten haren laste. Desgevallend worden de vergunnings- aanvragen

en de onteigeningsdossiers door het opdrachtgevend bestuur gebundeld.

§3. Alle partijen zien er op toe dat de veiligheidscoördinator (ontwerp en verwezenlijking) zijn opdracht,

verbonden met hun aandeel in de samengevoegde opdracht, te allen tijde volledig en adequaat vervult, dat hij betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de uitwerking, wijzigingen en

aanpassingen van het ontwerp van het bouwwerk en dat hij alle nodige informatie krijgt die nodig is voor de

uitvoering van zijn opdrachten.

De aangestelde ontwerper wordt hiertoe contractueel verplicht.

Alle bouwheren nemen met betrekking tot de praktische uitvoering van deze verbintenissen ten aanzien van

het opdrachtgevende bestuur de volledige verantwoordelijkheid op.

Artikel 3: Grondverzet en het beheer van materiaalkringlopen

§1. Pidpa zal, rekening houdend met de wetgeving overheidsopdrachten en de bepalingen van hoofdstuk X

van het Vlarebo instaan voor het opstellen van een technisch verslag en de conformverklaring ervan door een

erkende bodembeheerorganisatie.

Het opdrachtgevende bestuur voegt het door een erkende bodembeheerorganisatie conform verklaarde

Technisch verslag toe aan het aanbestedingsdossier

§2. Alle kosten in verband met de in paragraaf 1 vernoemde deelopdrachten worden door alle partijen

gedragen a rato van de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen.

Dit betreft o.a. – niet-limitatief – volgende kosten:

 

- het aanstellen van een erkend bodemsaneringdeskundige

- het opmaken van een Technisch verslag

- de conformverklaring van het technisch verslag door een erkende bodembeheerorganisatie.

- extra gerelateerde prestaties door het studiebureau.

§3. De kosten voor het milieuhygiënisch onderzoek, nodig voor de opmaak van het Technisch verslag, worden door elk van de partijen op basis van hun aandeel in de werken gedragen.

§4. Het opdrachtgevend bestuur zal, rekening houdend met de wetgeving tot vaststelling van het Vlaams

Reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen instaan voor het

opstellen van een sloopopvolgingsplan door een bij Tracimat aangesloten deskundige.

Het opdrachtgevende bestuur voegt het door Tracimat conform verklaarde sloopopvolgingsplan toe aan het

aanbestedingsdossier.

§5. Alle kosten in verband met de in paragraaf 4 vernoemde deelopdracht worden door alle partijen gedragen

a rato van de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen.

Artikel 4 : Aanstellen ontwerper en aanneming van werken

§1. De opdracht van het studiebureau wordt uitgevoerd deels voor rekening van de gemeente, deels voor

rekening van Pidpa.

Per deel maakt het studiebureau afzonderlijke facturen. Alle partijen zullen de facturen betalen conform het

opgemaakte bestek of in voorkomend geval conform de bepalingen van de tussen partijen en studiebureau

gesloten ereloonovereenkomst.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor

verwijlinteresten en/of schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere

partijen volledig vrijwaren.

§2. Het opdrachtgevend bestuur schrijft wat de aanneming van werken betreft de gunningprocedure uit, staat in voor de opening der inschrijvingen en wijst de opdracht toe. Hierbij wordt wel rekening gehouden met het feit dat de aanneming één ondeelbaar geheel uitmaakt en dat alle werken dus moeten toevertrouwd worden aan de laagste regelmatige bieder voor de totaliteit der werken (de 2 delen samen).

Het opdrachtgevend bestuur zal de kennisgeving van de goedkeuring van de gezamenlijke werken slechts

betekenen nadat alle partijen hebben ingestemd met het gunningvoorstel en op ondubbelzinnige wijze een

verklaring hebben afgelegd dat zij akkoord gaan met het gedeelte der werken te hunnen laste en dat zij voor

de betaling ervan de nodige financiële middelen hebben voorzien.

Desnoods verzoekt het opdrachtgevend bestuur, de aannemers om een verlenging van de geldigheidsduur der inschrijvingen in afwachting van het akkoord van de andere partij. In elk geval zal zij dit akkoord geven binnen de twee maanden nadat zij hierom werd verzocht.

§3. De werken ten laste van de gemeente en deze ten laste van Pidpa, worden in het bestek en de opmetingen telkens door een afzonderlijk deel vermeld en maken het voorwerp uit van afzonderlijke door de aannemer op te stellen vorderingsstaten.

Inzonderheid in het artikel: "betalingen" van de administratieve bepalingen van het bijzonder bestek zal de

speciale aandacht van de aannemer hierop gevestigd worden.

 

§4. Aangezien onderhavig project K-22-125 Azalealaan een afsplitsing is van K-20-048 Miksebaan, werd er

reeds een studiebureau aangesteld volgens voorgeschreven procedure, namelijk studiebureau Infrabo. De

studieopdracht zal uitgesplitst worden over de 2 projecten.

Artikel 5 : Borgtocht

Het opdrachtgevend bestuur verzoekt de aannemer de borgtocht te stellen.

Deze heeft betrekking op de totaliteit der werken. Het opdrachtgevend bestuur kan dus eventueel beslag

leggen op de ganse borgtocht, maar zal die uiteraard geheel of gedeeltelijk aanwenden ten voordele van deze partijen ten aanzien van wie de aannemer tekort geschoten is en dit in verhouding tot de werkelijke kostprijs.

Aanwending van de borgtocht zal enkel gebeuren op aanvraag en/of met goedkeuring van de betrokken

partij(en).

Artikel 6 : Leiding der werken, wijziging en verrekening

§1. Pidpa is opdrachtgevend bestuur der werken en duidt in overleg met de gemeente een leidend ambtenaar aan.

De leidend ambtenaar neemt de leiding der werken waar. Dit betekent dat hij alleen gemachtigd is om

voor alle werken, wie ze ook ten laste neemt - opdrachten te geven aan de aannemer, proces-verbaal van

ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering der werken op te

maken, de werken te schorsen, vorderingsstaten goed te keuren, verrekeningen op te maken en voor te

stellen, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, enzovoort.

Voor beslissingen die betrekking hebben op het deel ten laste van de andere partij, zal de leidend ambtenaar voorafgaandelijk aan zijn beslissing, advies vragen aan de andere partijen. Indien er geen tegenstrijdigheden kunnen uit voortvloeien is dit advies bindend.

In elk geval dient dit advies te worden gegeven binnen een termijn die noodzakelijk is voor de vlotte

vooruitgang der werken.

De partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid, ook financiële, voor onder meer het tijdig verlenen van

dit advies.

§2. Indien tijdens de uitvoering van de opdracht een (belangrijke) wijziging van de opdracht voor het gedeelte

van één of meerdere partij(en) noodzakelijk wordt geacht, wordt vóór de betekening aan de aannemer de

goedkeuring van de betrokken partij(en) bekomen met de vooropgestelde wijzigingen en/of verrekeningen.

§3. Indien nalatigheid wordt vastgesteld in de uitvoering van de functie van leidend ambtenaar dient de partij

die niet werkgever of opdrachtgever is van de betrokken persoon (hetzij Pidpa, hetzij de gemeente afhankelijk

van de werkgever of opdrachtgever van de leidend ambtenaar) een schriftelijk verzoek richten aan de andere

partij om de ontzetting in de functie van leidend ambtenaar te bewerkstelligen met vermelding van de

gefundeerde redenen waarom dit verzoek wordt verricht. Beide partijen zullen na ontvankelijk verklaring van

het schriftelijk verzoek overgaan tot de aanduiding van een nieuwe leidend ambtenaar zoals bepaald in artikel

6 §1.

 

Artikel 7 : Toezicht der werken

Iedere partij staat in voor het toezicht op de werken opgenomen in haar aandeel en draagt daarvan de kosten.

Iedere partij kan gemandateerde waarnemers aanstellen die de werken te hunnen laste opvolgen. Deze

gemandateerde waarnemers kunnen advies geven aan de toezichter en/of leidend ambtenaar. Dit advies is

eveneens bindend tenzij er tegenstrijdigheden zouden kunnen uit voortvloeien.

De partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid voor het advies dat deze gemandateerde waarnemers

verstrekken en staan ook in voor de kosten hiervan.

Artikel 8 : Aansprakelijkheid

§1. De partijen verbinden zich ertoe om, behoudens ingeval van een zware fout of nalatigheid, het

opdrachtgevend bestuur volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen. Het

opdrachtgevend bestuur verstrekt alle inlichtingen ten behoeve van de gerechtelijke procedure.

§2. Voor zover niet kan worden uitgemaakt of geschillen betrekking hebben op de werken ten laste van de ene of de andere partij, zullen de partijen de gebeurlijke aansprakelijkheid op zich nemen op basis van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdracht en instaan voor eventuele financiële gevolgen van deze aansprakelijkheid.

Artikel 9 : Betaling der werken

De werken worden uitgevoerd deels voor rekening van de gemeente en deels voor rekening van Pidpa.

Per deel worden afzonderlijke betalingsaanvragen, vorderingsstaten en facturen opgemaakt.

De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ingediend bij het opdrachtgevend bestuur. Afzonderlijke

kopieën worden per deel ingediend bij de betalende partij, t.t.z. voor

- het deel ten laste van de gemeente;

- het deel ten laste van Pidpa

De partijen beschikken over 14 kalenderdagen om de vorderingsstaten na te zien en/of eventueel te

verbeteren.

Ook voor de eindafrekening geldt deze termijn van 14 kalenderdagen.

De al dan niet verbeterde betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ter goedkeuring voorgelegd aan de

leidend ambtenaar.

Het opdrachtgevend bestuur stuurt binnen de 5 kalenderdagen de goedgekeurde betalingsbundel van de

andere delen terug naar de andere partijen en nodigt tezelfdertijd de aannemer uit om zijn factuur in te

dienen bij de respectieve partijen.

Ingeval voor één der partijen deze termijnen niet gerespecteerd worden en hierdoor verwijlintresten of

andere schadevergoedingen voortvloeien, zal de ingebreke gebleven partij de andere partij volledig vrijwaren.

 

De gemeente zowel als Pidpa zullen instaan voor de betaling aan de aannemer binnen de wettelijk voorziene termijnen en verbinden zich ertoe de vereiste maatregelen te nemen om te beschikken over de nodige kredieten voor de betaling van hun respectievelijk aandeel.

In geval van laattijdige betaling door één van de partijen staan deze in voor de daaruit voortvloeiende

verwijlintresten en andere schadevergoedingen en zullen deze het opdrachtgevend bestuur volledig vrijwaren.

Artikel 10 : Boetes en kortingen wegens minwaarde

De boetes en/of kortingen wegens minwaarde die duidelijk overeenstemmen met een bepaald aandeel,

komen ten goede aan de betrokken partij. De andere boetes (van algemene aard) en/of kortingen wegens

minwaarde die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn aan een bepaald deel, worden pro rata van de

inschrijvingsbedragen voor de verschillende delen verdeeld over de verschillende partijen.

Artikel 11 : Voorlopige en definitieve oplevering. Vrijgave borgtocht

Aangezien het één globale aanneming betreft, wordt de voorlopige en definitieve oplevering verleend voor

gans de aanneming, dus voor alle delen samen.

De voorlopige en definitieve oplevering wordt door de leidend ambtenaar gegeven.

De vrijgave van de borg heeft betrekking op de ganse aanneming.

De processen-verbaal van de voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidend ambtenaar

opgesteld en een afschrift wordt overgemaakt aan alle betrokken partijen.

Voor het plaatsbezoek met het oog op de oplevering dienen alle betrokken partijen tijdig en regelmatig

uitgenodigd te worden. Iedere partij dient aldus de mogelijkheid geboden te worden om, tegensprekelijk, zijn

opmerkingen te formuleren en desnoods te laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering.

Indien de partijen oordelen dat de werken niet opgeleverd kunnen worden, geven zij hierover een duidelijke

motivatie. De leidend ambtenaar beslist, zoals beschreven in artikel 6.

Artikel 12 : Beheer, toezicht en onderhoud na beëindiging der werken

Na de voorlopige oplevering gebeurt het onderhoud van de afgewerkte werken deels voor rekening van de

gemeente en deels voor rekening van Pidpa. De gemeente zowel als Pidpa zullen blijven instaan voor de

werken die zij betaald hebben en alle verantwoordelijkheid nemen voor een goed onderhoud. Zij kunnen

hiervoor ieder afzonderlijk contracten afsluiten of de werken laten uitvoeren in eigen beheer.

De gemeente doet toezicht en verwittigt Pidpa van onregelmatigheden aan haar gedeelte.

Pidpa vraagt tijdig vergunning aan de gemeente voor alle noodzakelijke onderhoudswerken.

Artikel 13 : Veiligheidscoördinatie

Het opdrachtgevend bestuur staat in voor de aanstelling van een veiligheidscoördinator-ontwerp en

verwezenlijking. In de gemeente Brasschaat wordt Igean hiervoor aangesteld.

 

De kosten ivm. veiligheidscoördinatie voor deze werken zullen worden gedragen door iedere partij volgens de respectievelijke aandelen in de werken.

Artikel 14 : Verzekeringen

Pidpa sluit, voor de volledige opdracht, een verzekeringspolis “Alle Bouwplaatsrisico’s” af.

Pidpa zal, bij de voorlopige oplevering van de werken en à rato van de uitgevoerde bedragen ten laste van de

verschillende bouwheren, de betaalde verzekeringspremie doorrekenen aan de derde bouwheren.

(ABR-03)

Artikel 15 : GRB conforme as-built

Het opdrachtgevend bestuur staat in voor het overmaken van de GRB conforme as-built voor de volledige

projectzone aan Informatie Vlaanderen. De kosten voor het opmeten van de as-builtplannen zijn deels voor

rekening van de gemeente en deels voor rekening van Pidpa, volgens de posten die daartoe in de meetstaat

voor het uitvoeren van de werken worden voorzien.

Artikel 16 : Waarborg

Tijdens de waarborgperiode zal iedere partij aan het opdrachtgevende bestuur elk schadegeval ten gevolge

van een eventuele gebrekkige uitvoering van de opdracht overmaken. Het opdrachtgevende bestuur zal

vervolgens de nodige maatregelen treffen.

Artikel 17 : Extranet project portaal

Pidpa stelt voor de uitwisseling van documenten tijdens de uitvoeringsfase een elektronisch projectportaal ter beschikking van de (mede-)opdrachtgevers, de ontwerper en de opdrachtnemer. Het gebruik van dit

projectportaal tijdens de uitvoeringsfase kan verplicht gesteld worden. Bij gebruik van het projectportaal Pidpa dienen alle documenten (ook vorderingsstaten) in het projectportaal ingeladen te worden. Een papieren versie ervan is dan niet meer noodzakelijk.

Artikel 18 : GIPOD

§1. Het opdrachtgevend bestuur verbindt zich er toe om alle werken welke voorwerp zijn van deze

overeenkomst en onder het toepassingsgebied van het decreet van 4 april 2014 houdende de uitwisseling van informatie over een inname van het openbaar domein in het Vlaamse Gewest en haar uitvoeringsbesluiten (hierna genoemd "GIPOD-decreet") vallen, in te geven in GIPOD. Zij zal hierbij de modaliteiten van het GIPODdecreet in acht nemen. Het opdrachtgevend bestuur staat tevens in voor de tijdige ingave van wijzigingen

(zoals onder meer uitbreidingen van werken) aan de werken.

Behoudens in geval dat de andere partijen hun verplichtingen, zoals bepaald in §2 niet nakomen of

nagekomen zijn, zal het opdrachtgevend bestuur de ander partijen vrijwaren voor het hiervoor vermelde.

§2. De andere partijen verbinden zich daarentegen er toe dat het opdrachtgevend bestuur alle nodige

informatie omtrent hun aandeel in de werken tijdig verkrijgt en dat deze info omtrent hun aandeel in de

werken correct is zodat het opdrachtgevend bestuur de verplichtingen van §1 correct kan uitvoeren. De

andere partijen zullen hiervoor het opdrachtgevend bestuur vrijwaren.

Artikel 19 : Vertrouwelijkheid van gegevens

Bij de verwerking van persoonsgegevens in het kader van deze opdracht handelen partijen in

overeenstemming met de bepalingen van de wet- en regelgeving inzake gegevensbescherming, hierin

begrepen de Algemene Verordening Gegevensbescherming of Verordening 2016/679 van 27 april 2016 van

het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van

Richtlijn 95/46/EG.

Artikel 20 : Inwerkingtreding

Deze overeenkomst treedt in werking van zodra alle partijen deze samenwerkingsovereenkomst ondertekend hebben.

Aangezien deze overeenkomst digitaal wordt ondertekend, wordt in overeenstemming met artikel 8.20 van

het Nieuw Burgerlijk Wetboek slechts één (digitaal) exemplaar van deze overeenkomst opgemaakt.

Voor de gemeente Brasschaat.

Namens het College van Burgemeester en Schepenen,

In opdracht:

Algemeen directeur Burgemeester

Ward Schevernels Philip Cools

Voor Pidpa:

Directeur-generaal Voorzitter

Eddy Troosters Mieke Van den Brande"

 

Art.2.- Een uittreksel van dit besluit zal bezorgd worden aan Katrien Vleugels, Ontwerpingenieur en relatiebeheerder bij Pidpa o.v.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

18 Reglement toelage handelaarsverenigingen 2024. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het bestuursakkoord wordt gesteld dat de kernen van alle winkelgebieden gekoesterd en versterkt dienen te worden. Een leefbaar kernwinkelgebied met een divers en kwaliteitsvol aanbod aan handel, horeca en diensten staat centraal. Verder wordt ook gesteld dat lokaal ondernemerschap maximaal ondersteund moet worden en alle kansen moet krijgen voor ontwikkeling.

 

Gemeente Brasschaat wenst de verschillende handelaarsverenigingen in Brasschaat organisatorisch te ondersteunen en hun financiële draagkracht te verruimen.

Om dit doel te verwezenlijken voorziet gemeente Brasschaat een aparte toelage zodat lokale handelaarsverenigingen initiatieven kunnen opzetten.

 

De verschillende handelaarsverenigingen kunnen dankzij een verhoogde toelage (vs de bedragen van voorgaande jaren) inzetten op volgende doelen:

Gemeente Brasschaat promoten als ondernemende gemeente en/of als aantrekkelijke winkel- en horecagemeente.

De sfeer en identiteit van de kern benadrukken. Daarbij overstijgen zij de individuele belangen van de leden van de handelaarsvereniging.

De samenwerking tussen handelaars onderling en/of met andere partners optimaliseren.

 

De dienst ondernemen stelt voor om een toelage van 12 000 tot 15 000 euro toe te kennen aan een handelaarsvereniging die voldoet aan de voorwaarden zoals vermeld in het reglement.

Er wordt gewerkt met een systeem van voorschot en afrekening om de toelage maximaal voor de beoogde doelen in te zetten en om zowel de startende als bestaande verenigingen optimale financiële kansen te bieden.

In 2023 werd een toelage handelaarsverenigingen voor het najaar 2023 toegepast lopende van j juli tot 31 december 2023.

Het principe van deze toelage wordt voor 2024 uitgebreid naar een volledig jaar. Aangezien de periode langer is worden de bedragen opgetrokken. Op deze manier kunnen de handelaarsverenigingen het hele jaar door promotie voeren en acties ondernemen.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november inzake

de controle op toekenning en aanwending van gemeentelijke toelagen.

 

Adviezen

Adviezen van juridische dienst en financiële dienst ingewonnen en toepast.

 

Ondernemerstoets

Het reglement doorstaat de ondernemerstoets. Het reglement staat in teken van de versterking van de afgebakende kernen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

53 000 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

0500/64920000 Premies lokale handel

Budget/jaar

Exploitatie in 2024

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de toelage handelaarsvereniging 2024

 

Art.2.- Reglement: Toelage  handelaarsvereniging 2024

 

  1. Definities

 

Aanvraagformulier: Het formulier is beschikbaar op www.brasschaat.be, waar alle gegevens van de identiteit van de aanvrager en het initiatief worden ingevuld.

Afgebakendekern: percelen gelegen in het afgebakende kernwinkelgebied (van toepassing voor Bredabaan centrum) of de lokale handelskernen (van toepassing op de andere locaties) zoals gedefinieerd en afgebakend in de startnota van het RUP kernversterking.

Handelaarsvereniging : Het permanent samengaan van (rechts)personen die een handelszaak uitbaten

Handelszaak: Elke commerciële onderneming waarvoor een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen vereist is en die tot hoofddoel heeft de uitoefening van een kleinhandel of horeca, namelijk rechtstreekse en persoonlijke verkoop van goederen en diensten aan eindverbruikers.

Initiatief: een handeling die voldoet aan de vooropgestelde voorwaarden.

 

  1. Doel van de ondersteuning

Gemeente Brasschaat voorziet in een financiële ondersteuning voor initiatieven van handelaarsverenigingen met als doel de versterking van de afgebakende kernen en de vertegenwoordiging van de handelaars.

 

  1. Data

 

Ingangsdatum:1 januari 2024

Einddatum: 1 maart 2025

De aanvraag moet ingediend worden tussen 1 januari 2024 en 1 december 2024.

De initiatieven moeten door de aanvrager van de toelage worden uitgevoerd vóór 1 februari 2025.

De verantwoordingsdocumenten van de initiatieven moeten ingediend worden vóór 1 maart 2025.

 

  1. Wie komt in aanmerking?

 

De toelage is van toepassing op handelaarsverenigingen die gevestigd zijn en/of hun activiteiten of projecten uitoefenen op het grondgebied van gemeente Brasschaat.

 

De handelaarsvereniging dient vertegenwoordigd te zijn in de ondernemersraad. Er is vertegenwoordiging voorzien van 1 handelaarsvereniging per afgebakende kern.

De handelaarsvereniging moet de vorm van een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) hebben.

 

  1. Wat ondersteunen we?

 

Gemeente Brasschaat ondersteunt initiatieven die:

        worden uitgevoerd door de aanvrager of in opdracht van de aanvrager van de toelage.

        gericht zijn op een breed consumentenpubliek.

        worden uitgevoerd door handelaars, of in opdracht van de handelaars, met het oog op het opzetten van een gezamenlijk initiatief met andere handelszaken en eventuele partners en voldoen aan volgende voorwaarden:

        Gemeente Brasschaat promoten als ondernemende gemeente en/of als aantrekkelijke winkel- en horecagemeente.

        De sfeer en identiteit van de kern benadrukken. Daarbij overstijgen zij de individuele belangen van de leden van de handelaarsvereniging.

        De samenwerking tussen handelaars onderling en/of met andere partners optimaliseren.

        Het initiatief heeft een duidelijke commerciële doelstelling.

        Het initiatief helpt de handelskern als geheel vooruit.

Deze initiatieven kunnen acties, activiteiten of evenementen zijn. Deze initiatieven dienen door te gaan op het grondgebied Brasschaat.

Initiatieven kunnen ook uitgaves in het kader van algemene marketing en communicatie behelzen.

 

Niet aanvaarde aanwending van de toelage.

De ondersteuning kan niet aangewend worden voor het betalen van belastingen, waarborgen voor het ontlenen van het gemeentelijk materiaal en boetes.

 

  1. Bedrag toelage

 

De toelage omvat een maximum bedrag afhankelijk van het aantal handelaars gelegen in de afgebakende kern waar de handelaarsvereniging actief is.

Het bedrag dient geïnvesteerd te worden volgens de voorwaarden vermeld onder punt 5.

Aantal handelaars

Bedrag toelage

 0-20

 € 12000

 21-50

 € 13000

 51-100

 € 14000

 Meer dan 100

 € 15000

 

Het aantal handelaars gelegen in de afgebakende kern op het grondgebied van Brasschaat waarin de handelaarsvereniging actief is, geteld door Locatus, is van toepassing (de informatie rond de afbakening is terug te vinden in de startnota van het RUP project kernversterking).

 

 

 

  1. Aanvraag

 

De aanvraag wordt ingediend via www.brasschaat.be.

De aanvraag kan worden ingediend zowel na als vóór de investering(en).

 

De aanvraag kan ingediend worden door:

        een rechtspersoon.

        de natuurlijke persoon die is opgegeven als verantwoordelijke voor de handelaarsvereniging.

 

De aanvraag bevat minstens volgende gegevens en/of documenten:

        Een financieel plan over de aanwending van de toelage met onder andere uitgaven en inkomsten

        Duidelijke omschrijving van het doel waarvoor de ondersteuning zal gebruikt worden.

 

Door het indienen van de aanvraag aanvaardt de aanvrager uitdrukkelijk de bepalingen en voorwaarden van dit reglement.

Elke aanvraag voor een toelage wordt door gemeente Brasschaat beoordeeld op de voorwaarden opgesomd onder punt 5. Gemeente Brasschaat beslist over de goedkeuring van de toelage.

De dossiers worden behandeld in volgorde van indiening van de aanvragen en tot uitputting van het door het gemeentebestuur goedgekeurde budget.

 

De handelaarsvereniging heeft in genoemde periode nog geen aanvraag gedaan voor deze toelage.

 

De goedkeuring van een toelage ontslaat de aanvrager van de toelage geenszins van de verplichting om de nodige goedkeuringen en vergunningen voor initiatieven op de openbare weg bij de bevoegde diensten te bekomen.

 

 

  1. Termijnen voor uitbetaling
    1. Versoepeling van de uitbetaling

 

Wanneer een initiatief niet kan worden uitgevoerd omwille van door de overheid opgelegde maatregelen ingegeven door openbare gezondheid, milieu of veiligheid, kan de handelaarsvereniging de reeds gemaakte kosten inbrengen voor het bekomen van de ondersteuning. Bijvoorbeeld: voorschotten, annulatiekosten, aangekochte materialen, enz. De opsomming is niet limitatief.

Kosten komen in aanmerking voor de berekening van de ondersteuning mits ze beantwoorden aan de overige voorwaarden van dit reglement. Dit geldt enkel indien de maatregelen niets te maken hebben met eventuele tekortkomingen van de initiatiefnemers zelf en indien ze niet tijdig konden voorzien dat dit initiatief zou verboden worden.

De handelaarsvereniging verbindt zich er wel toe om:

        te handelen in eer en geweten. Misbruik kan alsnog resulteren in een terugvordering van de volledige toelage.

        het bewijsmateriaal van de voorbereiding en de gemaakte kosten zo snel mogelijk aan de gemeente te bezorgen.

        er alles aan te doen om onnodige kosten te vermijden.

 

  1. Termijnen voor uitbetaling

 

Het voorschot en het restbedrag van de toelage worden uitbetaald als aan alle voorwaarden wordt voldaan en als alle bijhorende documenten zijn ingediend.

Een voorschot, 75 % van het geraamde toelagebedrag, wordt na de goedkeuring door het bevoegde orgaan uitbetaald. Dit bedrag wordt binnen de 30 dagen na de goedkeuring gestort op het rekeningnummer vermeld op het aanvraagformulier.

Het restbedrag wordt berekend op basis van effectieve uitgaven en wordt uitbetaald na het ontvangen van de verantwoordingsstukken. Dit bedrag wordt binnen de 30 dagen na nazicht gestort op het rekeningnummer vermeld in het aanvraagformulier.

 

  1. Rapportage

 

De volgende verantwoordingsstukken worden ingediend vóór 1 maart 2025:

        een samenvattingstabel met een overzicht van de gemaakte kosten.

        bewijsstukken bestaande uit facturen, kastickets en dergelijke. Op basis van deze bewijsstukken wordt de som van de kosten berekend. Een eventuele terugbetaling wordt gebaseerd op deze bewijsstukken.

        bewijsstukken dat het initiatief daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dit kan een informatiebrief, uitnodiging, fotoreeks, krantenartikelen, affiche van het initiatief, enzovoort zijn

 

Indien de investering lager ligt dan het uitbetaalde voorschot, zal het bedrag aangepast worden aan de werkelijke kosten en de terugvordering van het saldo uitgevoerd worden.

 

 

  1. Beslissing

 

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt een beslissing over de toelageaanvraag binnen een termijn van 45 dagen na de datum vermeld op de ontvangstmelding. Indien gerechtvaardigd mag de termijn één maal voor maximaal dezelfde duur gemotiveerd worden verlengd door het college van burgemeester en schepenen. De verlenging en de duur ervan worden vóór het verstrijken van de oorspronkelijke termijn ter kennis van de aanvrager gebracht.

 

 

De gemeente heeft het recht de uitbetaalde toelage onverwijld terug te vorderen hetzij de toelage voor een volgend kalenderjaar niet toe te kennen, indien door de handelaarsvereniging aan één van de voorwaarden opgenomen in dit toelagereglement niet werd voldaan.

 

Alle bezwaren in verband met de bepalingen van dit reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.

 

  1. Non-discriminatieclausule

 

Wanneer de gemeente Brasschaat werkingssubsidies/-toelagen aan verenigingen of organisaties toekent, en wanneer de gemeente subsidies/toelagen geeft voor publieks- of deelnemersgerichte acties/activiteiten, gebeurt dat steeds onder de voorwaarde dat de begunstigde binnen zijn vereniging/organisatie, onder zijn vrijwilligers/personeel en/of bij de organisatie van die acties/activiteiten:


1. binnen de scope van de organisatie, de statuten van de vereniging of de projectdoelstelling, geen enkele vorm van discriminatie op grond van (sociale) afkomst, burgerlijke staat, fysieke of genetische kenmerken, geboorte, geloof en levensbeschouwing, geslacht, gezondheidstoestand,
handicap, huidskleur, leeftijd, nationale of etnische afstamming, nationaliteit, politieke overtuiging, seksuele oriëntatie, taal, vermogen, zogenaamd ras, syndicale overtuiging toestaat;
2. openstaat of toegankelijk is voor iedereen;
3. elk discriminerend gedrag voorkomt en indien nodig bestrijdt en bestraft;
4. de wetten en reglementen inzake non-discriminatie en gelijke kansen naleeft;
5. zijn leden op de hoogte brengt van de mogelijkheden om discriminatie aan te klagen;
6. als beroep gedaan wordt op medewerking van derden voor bepaalde acties/activiteiten, hen deze non-discriminatieclausule ter kennis brengt en ervoor zorgt dat ook zij die in hun bijdrage naleven.


Wanneer deze non-discriminatieclausule niet nageleefd wordt, kan de gemeente Brasschaat rekening houdend met alle elementen maatregelen nemen. Dat kan desgevallend gaan tot het inhouden of terugvorderen van de toelage.

 

  1. Toepasselijke bepalingen

 

De wet van 14 november 1983 ‘betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen art 3 en 7,1°’ is van toepassing, evenals alle andere toepasselijke wettelijke regels.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

19 EVA vzw Remise. Dagorde algemene vergadering van 21 december 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts – Coppens is zeker akkoord met de dagorde van de agenda.  Ze wil er wel op wijzen dat er op dit moment een enorme inspanning is van de vrijwilligers voor de administratieve kant mee te ondersteunen.  Er was de pech dat er iemand ziek werd maar de vrijwilligers beginnen echt op hun tandvlees te zitten volgens haar. 

 

Schepen Hans licht toe dat ze iemand gevonden hadden om Jana te vervangen maar deze persoon heeft vandaag haar been gebroken.  Dit is echt een heel spijtige, vervelende zaak.  Het gaat echt om een heel gemotiveerde dame.  Normaal zou deze persoon begin januari wel kunnen opstarten. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap vzw Remise. Bij gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 werd mevrouw Karina Hans aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering.

 

De vzw Remise laat weten dat op 21 december 2023 een algemene vergadering zal plaatsvinden met volgende agendapunten:

1. Verwelkoming door de Voorzitter

2. Goedkeuring verslag AV 15 juni 2023

3. Goedkeuring begroting 2024.

4. Varia

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van vzw Remise handelt overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

 

Art.1.- De dagorde van de algemene vergadering van EVA vzw Remise van 21 december 2023 en de daarbij horende documenten worden goedgekeurd.

 

Art.2.- Karina Hans wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van EVA vzw Remise van 21 december 2023 en wordt opgedragen er te handelen in overeenstemming met de instructies van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

20 EVA vzw Sport Plus. Dagorde algemene vergadering van 15 januari 2024. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans heeft een vraag voor schepen Van Gerven.  Zij heeft een vraag over de begroting van 2024.  Bij 8 (algemeen overzicht) stelt ze vast dat de uitgaven van de naschoolse zwemlessen veel hoger liggen dan de inkomsten.  Is daar een probleem? 

 

Schepen van Gerven licht toe dat men de prijzen zo laag mogelijk wil houden maar men zit wel met de kost van zwemleerkrachten en het busvervoer. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus. Bij gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 werd mevrouw Adinda Van Gerven aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering. Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van vzw Sport Plus handelt overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.

De vzw Sport Plus laat weten dat op 15 januari 2024 een algemene vergadering zal plaatsvinden met volgende agendapunten:

        Goedkeuring verslag algemene vergadering van 15 mei 2023;

        Goedkeuring begroting 2024;

        Rondvraag.

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur welke de bevoegdheid van de gemeenteraad regelt met betrekking tot de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Financiële gevolgen

Budget voor de toelage van de EVA vzw Sport Plus is voorzien in de Meerjarenplanning.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De dagorde van de algemene vergadering van EVA vzw Sport Plus van 15 januari 2024 en de daarbij horende documenten worden goedgekeurd.

 

Art.2.- Adinda Van Gerven wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van EVA vzw Sport Plus van 15 januari 2024 en wordt opgedragen er te handelen in overeenstemming met de instructies van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

21 Resultaten selectie afdelingsverantwoordelijke commissaris iQOPS ten gevolge van mobiliteit 2023-04. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

22 Resultaten selectie afdelingsverantwoordelijke commissaris Toezicht en Interventie en benoeming. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

 

 

23 Molenveld 6. Goedkeuring verkoop en ontwerpakte. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 30/01/2024