Zitting van maandag 25 januari 2021

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans en Bruno Heirman - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer en Anne Van Aperen - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Shana Claessens - raadslid

 

 

Luc Van der Schoepen raadslid  verlaat de zitting vanaf punt 14.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Kwartaalrapportering van het 4de kwartaal jaar 2020. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

 

Raadslid Niels de Kort heeft een aantal vragen met betrekking tot het jaarverslag en de kwartaalrapportering. 

 

De gemeente heeft in het kader van de VIB-campagne een communicatiecampagne gevoerd tegen foutief parkeren in de schoolomgeving. Hijzelf heb ook enkele maanden een poster hiervoor aan zijn raam gehangen. Hij heeft 2 vragen hieromtrent :

          Hoe gaat de politie om met parkeerproblemen aan de scholen. Zijn er hierop het afgelopen kwartaal controles op gebeurd? Zijn er hierover meer/minder klachten binnengekomen?

          Ziet de politie een effect op het terrein van deze communicatiecampagne?

 

Er zijn steeds meer en meer parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische wagens. Raadslid Niels de Kort vraagt zich af of er ook meer controles op het juist parkeren op deze parkeerplaatsen is? Hij vraagt zich af hoeveel overtredingen zijn er in het vierde kwartaal vastgesteld? 

 

Op pagina 7, punt 4.1.1. wordt een onderscheid gemaakt tussen toezicht aan de scholen en toezicht aan “verkeersveilige routes”. Hij vraagt zich af op welke punten de politie-inzet op de verkeersveilige routes is en of dit steeds vaste plekken zijn?

 

De cijfers van de snelheidscontroles tonen aan dat er op de Guyotdreef blijvend snel gereden wordt. Fractie CD&V  vraagt een blijvende inzet van bemande snelheidscontroles op de Guyotdreef.

 

Graag wil raadslid Niels de Kort ook weten wat het beleid is in Brasschaat rond de handhaving van de coronamaatregelen? Zijn er controles uitgevoerd op terugkerende reizigers? Worden er maatregelen genomen om inwoners van Nederland, waar de coronacijfers slechter zijn, af te remmen om in Brasschaat te komen winkelen?

 

De korpschef licht toe dat er zeker een effect is naar aanleiding van de VIB-campagne, maar haar inziens is dit altijd maar voor een beperkte periode.  Naar aanleiding van flitscontroles zien zij ook altijd een effect, maar dat is meestal maar tijdelijk.  Enkel handhaven en repressief optreden is volgens haar niet voldoende.  Heel de campagne / preventie is zeer belangrijk naast het handhaven volgens haar.  Er is dus zeker een effect, maar het is belangrijk om daar blijvend over te communiceren, ook vanuit de gemeente. 

 

De korpschef geeft aan dat er een gesprek geweest is met de gemeente over het al dan niet verbaliseren op parkeerplaatsen die bestemd zijn voor elektrische wagens.  Dit werd ook mee opgenomen in het politiereglement.  Op dit moment kan ze niet onmiddellijk cijfers aanleveren, maar ze kan dit wel nakijken. 

 

Ze licht toe dat er dagelijks schooltoezicht is aan de scholen, en in mindere mate op de verkeersveilige routes.  Het zijn zeker geen vaste punten, maar vooral punten die moeilijker liggen in heel het verhaal rond route to school, bijvoorbeeld rondpunt Lage Kaart / Hoogboomsesteenweg.  De toezichten zijn vooral gericht op de omgevingen van de 25 scholen. 

 

De korpschef geeft ook toelichting bij de snelheidsovertredingen in de Guyotdreef.  Wanneer men de cijfers bekijkt, kan men vaststellen dat deze hoger liggen dan in andere straten.  Dit is niet enkel in het laatste kwartaal, maar over het volledige jaar.  Dit is zeker een reden om daar te blijven flitsen.

 

In samenspraak met de gerechtelijke overheid heeft de politie op verschillende momenten prioriteiten bepaald, maar in Brasschaat heeft dit nooit op de buitenlanders gelegen.  Vooral de grenszones hebben hier op gewerkt in de eerste fase.  In fase 2 is er vooral gewerkt op sensibilisering.  De dag van vandaag wordt er ook niet meer gekozen voor blokkades, maar eerder voor controles.  Brasschaat legt de prioriteit op lockdown-feestjes, samenscholingen en de avondklok.  Hier gebeuren actief controles op.  Naar de buitenlanders werken ze vooral sensibiliserend.  Op dit moment stellen ze geen probleem vast omtrent het feit dat Nederlanders zouden komen shoppen in Brasschaat. 

 

Raadslid Niels de Kort dankt de korpschef voor alle positieve antwoorden. 

 

Raadslid Van der Schoepen en zijn fractie willen samen met de bewoners, hun tevredenheid uitdrukken en het gemeentebestuur en de lokale politie oprecht bedanken voor de inspanningen die er geleverd werden in de wijk Het Leeg – Rietbeemden. 

Zoals iedereen weet hebben zij in het verleden door middel van agendapunten en verschillende tussenkomsten hun bezorgdheid uitgedrukt over de overlast, drug- & gewelddelicten die daarmee gepaard gingen. 

 

Raadslid Van der Schoepen leest op pagina 32 bij de inzet van de overlastcamera’s dat de drugproblematiek mogelijks daar weer oplaait.  Hij vraagt zich af of dit komt omdat het probleem zich verplaatst van de ene wijk naar de andere?  Hij wil ook graag weten in welke graag van ernst dit is?  Hij vraagt zich af of dit te vergelijken is met de feiten die zich in de wijk Het Leeg – Rietbeemden afspeelden? 

 

De korpschef vraagt aan raadslid Van der Schoepen of hij de overlastcamera ter hoogte van de Rode Kruislei bedoelt?  Aan de Vagevuurvelden hing volgens haar geen camera. 

 

Raadslid Van der Schoepen bevestigt dat het inderdaad niet over de Vagevuurvelden gaat. 

 

De korpschef licht toe dat de camera wordt ingezet voor overlast, de laatste was ter hoogte van de Rode Kruislei.  Deze laatste werd  daar ingezet met betrekking tot drugs.  Aangezien de resultaten negatief zijn, zal de overlastcamera daar binnenkort weggehaald worden.  Op basis van de verdachten die ze vatten en lopende dossiers, kan er volgens haar niet gesproken worden van een verplaatsing.  Dit zeker niet binnen de verschillende wijken / straten in Brasschaat.  Het betreft problemen op zich die ze vaststellen op bepaalde plaatsen of woningen. 

Raadslid Van der Schoepen is er van overtuigd dat de politie verder zal werken op deze positieve manier.  Hij spreekt nogmaals zijn dank uit voor de inspanningen die geleverd zijn in de wijk Het Leeg – Rietbeemden. 

 

Raadslid Brughmans is aangenaam verrast door de snelheid waarmee het jaarverslag wordt voorgelegd.  2020 was een bijzonder jaar en zoals de korpschef het schrijft in het verslag : “de rol van gemeenschapsgerichte politiezorg staat centraal”.  Hij spreekt zijn dank u naar het korps toe. 

 

Raadslid Brughmans stelt vast dat er 2 tendensen zijn die ze de voorbije gemeenteraden besproken werden, nu doorgezet zijn, nl.  oplichting via internet en geweld binnen het gezin.  Hij vraagt zich af of hiervoor een speciaal plan van aanpak is? 

 

Raadslid Brughmans stelt ook nog het volgende : “buiten de bebouwde kom zijn er 11,65% overtreders.  Hij vraagt zich af of dat niet heel hoog is.  Hij vraagt zich af waarom er aan de controle ook geen effectieve interceptie gekoppeld wordt (boter bij de vis principe).

 

De korpschef heeft ook gemerkt dat criminaliteit en geweld op straat afneemt.  Iedereen zit in tijden van corona achter zijn computer, gekoppeld zijn de meldingen met betrekking tot de fraude op het internet aan het licht gekomen.  Ze licht een aantal acties toe die interessant zijn om te weten.  De stagiair zal een analyse maken van de feiten die reeds zijn toe gebleven.  Er wordt gesensibiliseerd, dit ook via sociale media.  Er is ook een goede samenwerking met het parket.  2 zaken zijn relevant, er werd recent een vorming uitgeschreven rond fraude via internet.  Afgelopen maand zijn er heel veel gevallen met betrekking tot fraude via sms.  Dit is een fenomeen dat je constant achterna holt.

 

Het onderscheid tussen bebouwde- en onbebouwde kom is veeleer technische.  In de toekomst zal dit onderscheid niet meer gemaakt worden, omdat het niet relevant was.

Wanneer iemand alleen zit in de wagen bij een technische controle, kan er niet onmiddellijk aangemaand worden.  Wanneer er acties aan de scholen zijn, zal er ook permanent geswitcht worden. 

 

Raadslid Brughmans dankt de korpschef voor haar uitgebreide toelichting en het jaarverslag.

 

Raadslid Buysse heeft nog een klein, ergerlijk punt waar ze graag op terug komt, nl. hondenpoep.  Raadslid Vanpoucke heeft beloofd aan de jeugdraad dat ze hier op zouden terugkomen.  Blijkbaar zijn er verschillende jeugdverenigingen die vooraleer ze aan hun activiteiten kunnen beginnen, eerst hun terreinen moeten proper maken. Er is ook hondenpoep aan scholen, hondeneigenaars die hun zakjes hondenpoep achterlaten,…  Er zijn blijkbaar heel veel mensen die hier last van hebben.  Er zouden ook problemen zijn rond honden die niet aangelijnd zijn tijdens de wandeling.  Er circuleert een filmpje van een hond die een ree aanvalt, terwijl het aanlijnen van een hond verplicht is.  Ze vraagt zich af of hier boetes zijn voor uitgeschreven en of dit vaak in Brasschaat een probleem is dat gemeld wordt.

 

De korpschef licht toe dat dit klein probleem bij de volksbevraging op één stond als probleem.  Het was een algemene vaststelling dat de burgers dit aanhaalden.  Het heeft dus effectief een impact op het algemeen leefbaarheidsgevoel van een burger.  Dit werd opgenomen in het GAS-reglement.  Correcte cijfers kan de korpschef niet meegeven, maar gevoelsmatig vermoed ze dat er de dag van vandaag weinig op geschreven wordt.  Ze stelt dat wanneer dit een probleem is, men dit zeker moet handhaven en dat communicatie heel belangrijk is.  Het lijkt haar een idee om dit bijvoorbeeld te koppelen aan een volgende campagne van mooimakers bijvoorbeeld.  Op die manier kan dit probleem nog eens in de verf gezet worden. 

 

Raadslid Buysse geeft aan dat het maar een deel van de hondeneigenaars is, maar het is wel ergerlijk.  Ze heeft zich ook laten vertellen dat hondenpoep dat niet wordt opgekuist, kan zorgen voor parasieten bij andere beestjes en daarom dus ook belangrijk om dit verder op te nemen.  Ze dankt de korpschef om dit mee te nemen. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft aan dat het een jaarverslag is en dat hij dus een tussenkomst over het jaarverslag zal brengen.  Het eindoordeel is positief.  Er werd reeds verschillende keren over prioriteiten gesproken en deze ziet hij terug komen in de rapportering, bijvoorbeeld het intra-familiaal geweld.  Hij stelt vast dat deze problematiek toeneemt in tijden van corona en dat dit zichtbaarder wordt.  Hij wenst de korpschef te bedanken omdat dit nu wordt opgevolgd en gerapporteerd. Dit jaar waren er 147 meldingen, maar ongetwijfeld wordt niet alles doorgegeven, het blijft een aandachtspunt voor de zone. 

Raadslid Vanpoucke vindt het ook positief dat er sinds oktober een maatschappelijk assistent in dienst is om dit verder op te volgen alsook om te zorgen voor vorming van eigen medewerkers.  Als Brasschaat zijn we hier een voorloper ten opzichte van veel andere gemeenten, een pluim voor politie Brasschaat. 

Raadslid Vanpoucke geeft aan dat de korpsbezetting een probleem is, maar hij merkt op dat ook hier vooruitgang is geboekt.  De permanente zoektocht naar korpsbezetting is in elke zone een probleem, hier stelt zich het probleem dat niet elke deeltijdse mag/kan vervangen worden.  Ook hier een pluim voor de zone omdat er verbetering wordt vastgesteld. 

 

Voor de bijstand aan andere zones stelt hij een atypisch verloop vast voor het afgelopen jaar, dit vooral in kwartaal 4.  Dit gaat vooral om de verkregen steun.  Hij vermoed dat dit in het kader van de covid-maatregelen is?  Nu helt de balans meer in het voordeel van de zone Brasschaat. 

 

Raadslid Vanpoucke vindt het goed dat er rekening wordt gehouden met de opmerkingen van de oppositie, bijvoorbeeld voor de controle op werven, controles aan de scholen,…  Hij vindt dat de leesbaarheid van het verslag op dat punt er ook alleen maar is op vooruit gegaan.  Hij kan nu veel beter vergelijken met de voorgaande kwartalen. 

 

Raadslid Vanpoucke komt ook graag terug op de stijgende cijfers rond snelheidsovertredingen in de schoolomgevingen zone 30. Één vierde van de gecontroleerde voertuigen is in overtreding, dit blijft echt wel een aandachtspunt dat van belang is volgens hem.  Lawaai op de weg is net zoals hondenpoep volgens hem ook wel ergerlijk.  Er waren dit jaar 10 pv’s ten opzichte van vorig jaar 0.   Ondanks corona was er toch ook een stijging van diefstallen in woningen. 

 

Raadslid Vanpoucke heeft nog een kleine vraag met betrekking tot ontvangen steun, nl. Brasco.  De gemengde patrouilles voor zone Brasschaat / Schoten in het weekend en voor avondinterventies. 

 

De korpschef licht toe dat ze steun hebben gekregen van het interventiekorps en dit werd dan in gezamelijke patrouille gezet.  Wanneer zij hier kwamen werden zij ingezet op gezamelijke patrouille in Brasschaat & Schoten. 

 

Raadslid Vanpoucke komt graag ook nog terug op de quarantaineplicht.  1/3 van de Vlaamse gemeenten doet hier nu controles op bij terugkomst van reizigers uit een rode zone.  2/3 van de gemeenten doet dit nog niet.  Hij vraagt zich af of de politiezone van Brasschaat hier al toegekomen is en of er al resultaten zijn? 

 

Als laatste heeft hij nog een vraag van de jeugdraad over hondenpoep, graffiti, vandalisme,..  in de nabijheid van hun lokalen.  Hij vraagt zich af of de gemeente, die eigenaar is van deze gebouwen, het toezicht niet kan versterken? Dit blijkt een grote problematiek te zijn. 

 

Laatst zag raadslid Vanpoucke een Nederlandse reportage over het al dan niet toepassen van hondensteun.  In Brasschaat heeft men geen eigen hondensteun.  Hij vraagt zich af of er problemen gekend zijn in Brasschaat rond interventies met honden en of de procedures allemaal duidelijk zijn voor de agenten? 

 

De korpschef dankt raadslid Vanpoucke voor zijn woorden.  Ze geeft ook nog mee dat ze nog altijd een rondleiding te goed hebben en ze hoopt dat deze in 2021 zal kunnen plaatsvinden.  Op gebied van intra-familiaal geweld is ze heel blij dat de gemeente mee is ingestapt in het family justice centrum waardoor ze complexe dossiers kunnen gaan aanmelden bij een casus-regisseur.  Op die manier kan het beroepsgeheim geschonden worden in functie van het dossier, van de hulpverlening.  Op die manier kan er ook aanklampend gewerkt worden en dat is zeker een positieve evolutie. 

Wat betreft de korpsbezetting ziet ze het probleem van de deeltijds werkenden.  Hier moet een oplossing voor gevonden worden, maar dan moet men uit het kader gaan denken.  Ze blijven in overleg met politiezone Antwerpen, waar een proefproject loopt over een aantal politiezones.  Brasschaat heeft de vraag gesteld om hier ook deel van te mogen uitmaken.  Ze denkt dat er in de toekomst de mogelijkheid gaat zijn om de putten uit de capaciteit van medewerkers van politiezone Antwerpen. 

 

De korpschef bevestigt dat het aantal snelheidsovertredingen in de omgeving van scholen vrij hoog is.  Ze bekijken op dit moment de actieplannen en het is effectief het plan om het aantal snelheidsovertredingen in de omgeving van scholen te verhogen.  Het is de bedoeling om dit jaar meer controles uit te voeren.  Met betrekking tot de opvolging van quarantaine is de politie momenteel nog in overleg met de gemeente.  Er wordt bekeken wat de gemeenten zal opvolgen en wat de politie zal opvolgen.  Er zijn wel al richtlijnen van de procureurs generaal over de manier van handhaven.  Wat houdt het in, wat houdt het niet in en om ervoor te zorgen dat er voldoende bewijslast is.  De korpschef vraagt of de burgemeester hier misschien verder kan aanvullen? 

 

De korpschef komt graag ook nog terug op de hondenpoep, graffiti en het vandalisme.  Van de hondenpoep heeft ze geen weet, maar van de graffiti en het vandalisme wel.  Naar aanleiding van corona heeft men heel veel controles gedaan in het gemeentepark.  Dat is natuurlijk altijd maar een moment en wanneer je er niet bij bent, is het altijd heel moeilijk om ze te vatten.  Als er elementen zijn, is de input altijd welkom in functie van het hangen van een camera, als is het maar om af te schrikken.  Ze wil hier zeker in overleg gaan. 

 

De korpschef geeft graag ook nog toelichting bij de hondensteun en hondenbeten.  Er bestaat bij de politie een procedure rond het gebruik van geweld.  Op zich is het dus vrij duidelijk wat er mag gebeuren en zullen ze daar ook een verslag van opstellen.  1 of 2 jaar geleden kreeg Brasschaat hondensteun tijdens een evenement en toen werd er door één van de honden een beet gedaan naar een burger, dit was zonder gevolg.  Er werd toen gevolg aan gegeven en de nodige verslagen werden opgesteld door de dienstverantwoordelijke om dit te rapporteren.  Verder heeft ze nog geen klachten ontvangen over politiehonden omdat ze er geen hebben en er ook maar weinig beroep op doen. 

 

Raadslid Vanpoucke wenst graag de korpschef nog eens te bedanken in naam van zijn fractie.  De beelden die hij vandaag zag van de politie in Nederland die belaagd worden, doen hem gruwen.  Ook hier merkt hij soms spanningen en hij beseft dat het werk dat ze doen niet altijd makkelijk is en zeker niet in tijden van corona.  De politie wordt vaak als boeman gezien en dat verdient respect want ze doen het goed in Brasschaat. 

 

Raadslid Pauwels wil graag nog 1 zaak vermelden.  Hij stelt vast dat “hinderlijk parkeren” voor het eerst is opgenomen in het jaarrapport.  Aan de cijfers is te zien dat dit effectief ook nodig is.  Er is nog werk aan de winkel voor het respect ten opzichte van de zwakke weggebruiker.  Hij hoopt dat dit een aandachtspunt blijft. 

 

De korpschef bevestigt dat dit is opgenomen in het zonaal veiligheidsplan.  Ook hier proberen ze weer preventief te werken.  Het is de bedoeling om hierop te blijven werken de komende jaren. 

 

De voorzitter dankt de korpschef voor de toelichting. 

Beslissing

 

 

Neemt kennis van het 4de kwartaalrapport van 2020 van de lokale politie van Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

28 Actuele vraag van Lisa Buysse over de wachtrijen aan het COVID-19 testpunt voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Buysse heeft een vraag omtrent de wachtrijen aan het covid-testpunt aan Klina.  Op de Augustijnslei, ter hoogte van AZ Klina, bevindt zich een Covid-19 testpunt. Bij drukkere momenten is de drive-in niet lang genoeg waardoor doorgaand verkeer, bussen, voetgangers en fietsers gehinderd worden.

 

De bus zou omwille van deze drukte bij momenten de halte niet meer bedienen en reizigers afzetten op straat. Dit is begrijpelijk maar niet bevorderlijk voor de veiligheid.

Vanwege de middenberm is voorbij steken richting Bredabaan-Klina niet mogelijk. Hulpdiensten staan vast of moeten spookrijden.

 

Raadslid Buysse heeft zich laten vertellen dat een labo dichtbij wenselijk is dus de gekozen plek is niet zo gek. Niet afgelegen en labo nabij. Het zorgt echter op bepaalde momenten voor drukte waarbij geen auto nog door kan en kleine kantjes bij gefrustreerde mensen naar boven komen. Voor omwonenden zijn die extra uitlaatgassen en claxons geen pretje.

Ze richt een vraag aan de korpschef, nl. is politiebegeleiding bij drukte mogelijk/wenselijk? En een vraag richting college: oproep om, indien mogelijk, met gewassen handen, voldoende afstand en mondmasker op, met de fiets of te voet te komen? Veel mensen denken dat dit niet mag.

De korpschef bevestigt dat ze verschillende meldingen ontvangen hebben met betrekking tot de drukte aan het testcentrum.  Dit is ook één van de redenen waarom dit wekelijks aan bod komt in de veiligheidscel.  Ook het gemeentebestuur en Klina zijn hier aanwezig.  Het zijn de verantwoordelijken van Klina en van het testcentrum die deze drukte opvolgen en de afspraken maken.  Er werd vandaag binnen de veiligheidscel afgesproken dat er begeleiding is vanuit het Rode Kruis. Ook zullen de gemeenschapswachten maximaal ingezet worden op momenten dat er een piek verwacht wordt.  Vaak is dit in het weekend of na een periode van vakantie.  Er werd ook met Klina afgesproken dat zij bij onvoorziene drukte de bezoekersparking open zetten zodat de testpersonen daar gratis kunnen parkeren en te voet naar het testcentrum kunnen gaan.  Ze merkt op dat de afstemming daar nog niet ideaal loopt en dat er sneller moet gereageerd worden.  Dit zal mee opgenomen worden binnen de veiligheidscel.  Er was ook al overleg met De Lijn & Klina om dit te bespreken.  Er werd aan De Lijn doorgegeven dat zij contact mogen opnemen met de politie wanneer er problemen zijn.  Er werd niet afgesproken dat zij mogen halteren op de rijbaan.  Er werden afgesproken dat ze bij structurele problemen de politie mogen bellen zodat zij kunnen tussen komen, al dan niet complementair aan het Rode Kruis en de gemeenschapswachten. 

Raadslid Buysse dankt de korpschef voor haar antwoord.  Het is ook in het belang van de hulpdiensten dat zij kunnen passeren. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat ze zullen meenemen dat men niet enkel met de auto naar het testcentrum kan gaan.  De schepen van mobiliteit heeft de suggestie gedaan om bij het maken van de afspraak voor een test al mee te geven dat er andere mogelijkheden zijn qua vervoer dan de auto.  Hij neemt dit donderdag ook mee naar de veiligheidscel zodat dit kan besproken worden met Klina en de huisartsenwachtpost. 

 

Raadslid Buysse dankt voor het antwoord.  Ze geeft nog mee dat sommige huisartsen de mensen ook effectief zeggen dat ze met de auto moeten gaan omdat het veiliger is.  Ze is ervan overtuigd dat het ook veilig te voet / met de fiets kan mits het in acht nemen van de nodige maatregelen. 

Schepen Fonteyn bevestigt dat het een misvatting is dat je met de auto moet gaan.  Ze geeft mee dat het bestuur haar verantwoordelijkheden zal opnemen in de communicatie hieromtrent.  Er zal zeker contact opgenomen worden met Klina. 

 

Beslissing

 

 

Op de Augustijnslei, ter hoogte van AZ Klina, bevindt zich een Covid-19 testpunt. Bij drukkere momenten is de drive-in niet lang genoeg waardoor doorgaand verkeer, bussen, voetgangers en fietsers gehinderd worden.

 

Neemt kennis van de vraag van Lisa Buysse, namens Brasschaat2012:

 

Kan er een algemene oproep uitgestuurd worden om mensen aan te moedigen een ander vervoersmiddel te gebruiken, indien mogelijk?

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

2 Vaccinatiestrategie: stand van zaken.  Korte toelichting burgemeester. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft toelichting bij de vaccinatiestrategie en het vaccinatiecentrum.

 

In het weekend en in de week van 11 januari 2021 is de vaccinatiestrategie en de zoektocht naar 120 geschikte vaccinatiecentra in Vlaanderen in een stroomversnelling gekomen.

          Vlaanderen telt 60 Eerstelijnszones.

          Brasschaat vormt samen met Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel de Eerstelijnszone Noorderkempen.

 

Er mochten in principe in de Eerstelijnszone Noorderkempen maximum 2 vaccinatiecentra opgericht worden.

 

Er werd een oproep gedaan bij de 5 gemeentebesturen om locaties voor te stellen aan de eerstelijnszone :

          De gemeente Essen stelde de Heuvelhal voor (omnisportzaal in het centrum van Essen)

          Kalmthout stelde een verharde locatie voor aan het station van Kalmthout of Heide waar een tenteninfrastructuur kan gebouwd worden

          De gemeente Kapellen heeft 2 locaties voorgesteld.  Zaal Eskapade en de sporthal in Putte

          Wuustwezel stelde eveneens 2 locaties voor.  Het leegstaande bedrijfspand van Meubelen Hofman (centrum Wuustwezl) en de nieuwe sporthal van het Gooreind

          Brasschaat heeft 3 locaties voorgesteld.

De voormalige administratieve kantoren van de FOD Financiën in de campus Coppens (Sint-Jobsesteenweg MtH)

De leegstaande Opel garage in de Augustijnslei (Centrum)

De Hemelweide waarbij een tentconstructie kan opgebouwd worden. (Centrum)

          Brasschaat had ook reeds contact opgenomen met Defensie (MtH) en de Civiele Bescherming (Driehoek) maar daar hadden ze geen positieve feedback ontvangen.

Na interventie bij de Provinciecommandant kregen ze op woensdag 13 januari bericht dat vanuit “hogerhand” toestemming werd gegeven om in Vlaanderen 3 kazernes ter beschikking te stellen, zijnde Grobbendonk, Berlaar en Brasschaat.

oOp donderdag 14 januari werd dan samen met de provinciecommandant, de korpscommandant, de experten van de ELZ en een ambtelijke afvaardiging van de 5 gemeenten een plaatsbezoek gebracht aan de 3 voorgestelde sites van Defensie :

1ste site was de verharde oppervlakte aan de overdekte schietstand aan de Brechtsebaan te MtH (vlak bij de Ovonde).  Een vaccinatiedorp zou hier volledig moeten opgebouwd worden

2de site was een verharde oppervlakte aan de site Gunfire

3de site was de preservatieloods op de terreinen van Defensie.  Het betreft de grote groene loods, gelegen aan de Licht-Vliegwezenlaan, juist voor de gebouwen van de Gunfire als je van het containerpark naar de Gunfire site rijdt.

          De Raad van Bestuur van de ELZ leverde op donderdagavond een advies af aan de 5 gemeentebesturen in verband met de voor hen beste keuze van locaties voor het vaccinatiecentra.

Het advies van de ELZ bestond er in dat zij de voorkeur gaven aan de site van Defensie meer bepaald de preservatieloods.

De ELZ gaf in het advies ook aan dat er slechts geopteerd zou worden voor één locatie in plaats van de mogelijke 2 locaties in de ELZ

De burgemeester citeert uit het advies :

voorkeur wordt gegeven aan één centrum, de capaciteit moet verdubbeld worden, en dus ook de benodigde oppervlakte.

Gezien de uitgestrektheid van de eerstelijnszone is het vaccinatiecentrum best zo centraal mogelijk gelegen voor zoveel mogelijk inwoners.

Gezien de mogelijke anafylactische reacties en andere noodzakelijke interventies kan het centrum best niet te ver verwijderd zijn van AZ Klina.

Na analyse van de ter beschikking gestelde panden adviseren wij de ‘Preservatie-hangar’ op het militair domein te Brasschaat te weerhouden. Een logistieke inspanning zal geleverd moeten worden om van de site een vaccinatiecentrum te maken.

Daarnaast adviseren ze om satelliet-vaccinatie te voorzien vanaf de vaccinatie van de groep 65-plussers, met bijkomend mobiele teams om de zeer kwetsbaren thuis te vaccineren

          Het advies van de ELZ werd op vrijdagvoormiddag 15 januari besproken met de 5 betrokken gemeentebesturen.  De betrokken besturen van de ELZ hebben na overleg besloten om akkoord te gaan met het advies van de ELZ om een énig vaccinatiecentrum te voorzien voor de ELZ en verklaarden zich akkoord om de site van Defensie (de preservatieloods) te weerhouden

          Organisatie, bestaffing, edm. verloopt onder de coördinatie van de ELZ in samenwerking met de 5 gemeentebesturen.  Onze beleidsmanagers O&O en Persoonsgebonden zaken volgen alles mee op vanuit Brasschaat

Taakverdeling tussen de gemeenten en ELZ :

Programmamanagement (overkoepelende coördinatie) = eerstelijnszone (Jelke, Hanne en Cindy) ze zijn ook penhouder voor heel het project en dus nemen de bestellingen en facturen voor hun rekening. Tot nader order zijn ook zij het die de contacten met de militairen verzorgen en instaan voor concessie, verzekering, …

Logistieke coördinatie en aansturing vanuit Wuustwezel waar een personeelslid werd vrijgemaakt. Het personeelslid heeft zelf evenementenbureau en kan dus terugvallen op veel ervaring. Hij doet het wel in hoedanigheid van werknemer Wuustwezel en niet vanuit zijn evenementenbureau.  Hij neemt coördinatie inrichting, materieel, nuts, ict, beveiliging in centrum en op de site mee in verhaal.

                                             Hij is het aanspreekpunt voor onze logistieke medewerkers

Mobiliteit rond de site wordt gecoördineerd door de mobiliteitsdienst van onze gemeente en door de politiezone Brasschaat

          Wat mobiliteit betreft hebben ze vorige week vrijdag samen met de gouverneur, de provinciecommandant en de korpscommandant een overleg gehad met betrekking tot de openstelling van de Vliegveldlaan (verbinding Essensteenweg-gunfire-site)

          De militairen zijn akkoord om de Vliegveldlaan tijdens de vaccinatieperiode open te stellen volgens afspraken die nog verder moeten uitgeklaard worden (aansprakelijkheid, …).

          Wij zijn de militairen uiteraard hiervoor heel dankbaar.  Dit zal de druk op de wijk Bethanie (Lage Kaart/Ploegsebaan) verminderen.

          Wat het openbaar vervoer betreft heeft de bevoegde minister mevr. Lydia Peeters vorige week een bevraging gedaan bij alle gemeenten met wat er nodig is voor de site optimaal bereikbaar te maken.

Mobiliteit op maat wordt uitgewerkt door de gemeente Essen

Beveiliging op de site en centrum wordt voorlopig meegenomen in logistieke coördinatie

Call center en reservaties wordt uitgevoerd door Kalmthout alsook de communicatie

Vanaf vorige week woensdag komt het kernteam en de logistiek coördinator iedere ochtend van 8u30-9u samen om te horen waar er knopen moeten doorgehakt worden en waar welke hulp nodig is.

Iedere maandagochtend zal de ELZ een bijeenkomst voor de burgemeesters organiseren om hen te briefen over de stand van zaken

          De infrastructuur moet operationeel zijn op 1 februari 2021:

Alle medewerkers van het vaccinatiecentrum moeten gevaccineerd worden

Het duurt 10 dagen vooraleer men immuun is voor het virus

          Vanaf 15/2 moet het vaccinatiecentrum in standby staan

          Vanaf 1/3 wordt aangevangen met de vaccinatiefase 2

          Op 31/10 sluiten de vaccinatiecentra

Waarnemend burgemeester Cools staat ter beschikking om verdere vragen te beantwoorden. 

 

Raadslid Hoegaerts dankt de burgemeester voor de toelichting.  Het vaccinatiecentrum is in volle opbouw en hij vindt het er redelijk indrukwekkend uitzien.  Dit is natuurlijk ook nodig om 75 000 mensen vlot en efficiënt op te vangen.  Hij komt graag terug op de kritiek van de andere gemeenten betreffende de bereikbaarheid.  Dit komt mogelijk ook door de logistieke problemen aangezien de dichtstbijzijnde bushalte op 2,5km van het vaccinatiecentrum ligt.  Het lijken hem geen onterechte opmerkingen, maar hij juicht de samenwerking wel toe.  Hij heeft nog 2 concrete vragen, nl.  met betrekking tot de signalisatie en het aan- en afrijden van het verkeer.  Hij wil graag weten of de Vliegveldlaan zal open gesteld worden voor bezoekers uit Kalmthout en Essen?  Zoja, dreigt er dan geen probleem met de vliegtuigen en de aeroclub?  Hij vraagt zich af of er geen conflicten zullen zijn met betrekking tot de andere sites, o.a. Gunfire? 

 

Raadslid Hoegaerts vraagt zich ook af of de gemeente Brasschaat een vergoeding krijgt voor het oprichten van een vaccinatiecentrum?  Hij hoorde ergens een bedrag van 250 000 euro waaien.  Hij wil graag weten waaraan dit geld dan besteed zal worden?  Is dit dan voor defensie of voor een aantal andere omliggende gemeenten aangezien zij ook inspanningen leveren? 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat men heeft toegezegd om in eerste instantie een bedrag van 250 000 euro uit te keren.  Hij licht toe dat er 3 soorten bedragen ter beschikking zullen gesteld worden, nl.  voor de infrastructuur, voor de medische kosten en voor andere kosten (personeel,…).  Deze bedragen worden niet uitgekeerd aan de gemeente maar aan de eerstelijnszone.  De exacte bedragen zijn nog niet gekend, maar ook vanuit Vlaanderen zal er een serieuze ondersteuning zijn.  Defensie heeft bevestigd dat de infrastructuur, de loods, gratis zal ter beschikking gesteld worden, alsook alle nutskosten die er zijn.  Dit geld vloeit dus niet terug naar defensie.  Dit geld zal dus gebruikt kunnen worden voor de andere kosten.  Men zal trachten om 12 lijnen op te zetten, dit zal veel inzet van medewerkers (medisch personeel) vragen.  Het geld dat uitgekeerd zal worden, zal hiervoor zeker noodzakelijk zijn. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de mobiliteitsdienst samen met de politie en de andere gemeenten een signalisatieplan aan het uitwerken is.  Mensen die vanuit Brasschaat komen, zullen via de Lage Kaart / Ploegsebaan / Licht Vliegwezenlaan komen.  Wanneer je vanuit de wijk Driehoek komt, zal dit via de Guyotdreef / Lage Kaart / Ploegsebaan / Licht Vliegwezenlaan zijn.  De mensen die vanuit Kapellen komen zullen via de Hoogboomsesteenweg komen en vervolgens via de Lage Kaart / Ploegsebaan / Licht Vliegwezenlaan.  Er is een signalisatieplan in opmaak en het zal ontmoedigt worden om via de wijk Bethanie te komen.  Het is de bedoeling om echt de grote invalswegen te nemen.  Met betrekking tot de Vliegveldlaan lopen er momenteel nog gesprekken met defensie, dit moet nog gefinaliseerd worden.  Het zou goed zijn moest deze open gesteld worden, maar op dit moment is daar nog geen definitief antwoord op.  Dit moet ook nog juridisch verder afgetoetst worden. 

 

Raadslid Niels de Kort dankt de burgemeester.  Hij geeft mee dat er een korte toelichting geagendeerd was, maar dankt toch voor de uitgebreide toelichting.  Hij vindt het goed dat ze uitgebreid geïnformeerd worden en de toegang tot teams is ook goed voor de gemeenteraadsleden.  Hij hoopt dat men in de loop van het proces de informatie verder zal aanvullen in teams zodat ze mee kunnen volgen.  Fractie CD&V steunt zeker de aanpak die net werd toegelicht.  Ze vinden het goed dat de vaccinaties worden gecentraliseerd in 1 vaccinatiecentrum en dat de gemeenten hun krachten bundelen.  Het is positief dat er een goed vertrouwen is om dit samen aan te pakken.

In de bestrijding van de coronapandemie vindt hij dat alle politieke fracties hun ideologische verschillen aan de kant moeten leggen.  Iedereen moet samenwerken, samen communiceren en samen het goede voorbeeld geven. 

 

Raadslid Niels de Kort doet graag nog een aantal voorstellen om de senioren en minder mobiele mensen op een laagdrempelige manier naar het militair kamp te brengen :

          Een quick win : verleg tijdelijk het traject van de buurtbus en zorg ervoor dat senioren uit alle wijken van de gemeente naar het vaccinatiecentrum kunnen komen.

          Maak zoals in Antwerpen afspraken met de taxisector zodat ook de Brasschaatse senioren voor 10 euro met de taxi naar het vaccinatiecentrum kunnen komen.

          Zorg voor een uitbreiding van de minder mobiele centrale door ook gemeentelijk personeel hiervoor tijdelijk in te schalen.

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat dit constructieve voorstellen zijn.  De diensten zijn bezig geweest om de buurtbus te hertekenen.  Hij verwijst graag door naar de schepen van mobiliteit.

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze bekeken hebben om de buurtbus om te leiden, dit zou meevallen met maar een omleiding van een 10-tal minuten.  Wanneer er file zou zijn, kan dit natuurlijk wel oplopen naar een half uur.  Het is zeker een optie die bekeken wordt.  Op Vlaams niveau is er ook overleg met De Lijn om bussen in te zetten vanuit bijvoorbeeld Kapellen.  In het kader van vervoer op maat is er ook overleg met de taximaatschappijen.  De gemeente Essen onderzoekt momenteel of men hier mee kan verder gaan.  Voor de minder mobiele centrale heeft schepen Hans reeds contact gehad met de eerstelijnszone en ook zij zouden ingeschakeld kunnen worden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt nogmaals dat het vervoer op maat op dit moment wordt gecoördineerd door de gemeente Essen.  Zij willen hier echt op inzetten omdat zij het verste afliggen van het vaccinatiecentrum en zij daar terecht bezorgd over zijn. 

 

Raadslid Niels de Kort dankt voor de toelichting en geeft mee dat hij zijn info ook nog eens naar deze mensen zal doormailen.

 

Minister President Jambon geeft graag ook nog extra toelichting.  Hij licht toe dat er samen met De Lijn bekeken wordt om de bestaande routes om te leggen zodat deze langs de vaccinatiecentra gaan.  Met betrekking tot de vergoeding heeft de regering vrijdag beslissingen genomen dus dit kan elk moment naar de gemeente komen.  Het belfort-principe zal hier toegepast worden.  Wanneer er aan de gemeenten taken worden opgedragen, moet ervoor gezorgd worden dat dit voor de gemeenten kostenloos moet kunnen gebeuren.  Er is goed nieuws voor de eerstelijnszone.  Ze krijgen sowieso een vergoeding voor de huur van het gebouw, maar dit is in het geval van Brasschaat gratis.  Hij stelt voor om met dit budget een koffie te schenken aan iedereen die zijn vaccinatie komt halen. 

 

Raadslid Jambon licht ook nog toe dat er op Vlaams niveau onderhandelingen zijn met de taxisector om iets generiek uit te werken.  Als men in Essen ook een goed model uitwerkt, zou men kunnen kiezen tussen het Essens model of het Vlaams model. 

Raadslid Konings vraagt zich af hoe de burgers zullen geïnformeerd worden over het moment dat ze moeten komen voor hun vaccinatie?  Als er afspraken gemaakt worden, vermoed hij dat er geen groot mobiliteitsprobleem zal zijn. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de burgers opgeroepen zullen worden.  Dit zal centraal georganiseerd worden.  De eerstelijnszone zal ervoor zorgen dat de druk verspreid wordt.  Het is de bedoeling dat het percentage per gemeente dat gevaccineerd wordt, gelijk blijft.  Wanneer er 10% uit Brasschaat gevaccineerd is, zal er ook 10% uit de andere gemeenten gevaccineerd zijn.  Omwille hiervan zal alles gestructureerd verlopen via de eerstelijnszone. 

 

Raadslid Jambon licht toe dat burgers een afspraak zullen ontvangen maar die kan nog wel gewijzigd worden via de website of via het callcenter. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft nog mee dat de gemeente Kapellen hiervoor een klantencontactcenter zal opzetten. 

 

Raadslid Konings haalt aan dat dit waarschijnlijk een grote toestroom zal voorkomen. 

 

Raadslid Vanpoucke haalt aan dat hij van de noordelijke gemeenten wel wat bezorgdheden heeft ontvangen.  Het verwijst naar een toelichting van de burgemeester van Essen.  Die hoopt dat wanneer er andere vaccins beschikbaar zijn (die makkelijker te bewaren zijn) er eventueel een tweede vaccinatiepunt zal komen.  Hij vraagt zich af of hier al meer over bekend is en of dit dan invloed zal hebben op het huidig vaccinatiecentrum? 

 

Raadslid Vanpoucke geeft mee dat het openstellen van de Vliegveldlaan geen onlogische keuze zou zijn.  Men zou dan wel moeten zorgen voor een beperkte opening, enkel voor de duur van het project.  Dit zowel voor de militairen als voor de natuur.  Hij vraagt zich ook af of er fietsenstallingen voorzien zijn? 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt zich af of er voorzieningen zijn voor rolstoelgebruikers.  Brasschaat zou hier een voortrekker kunnen zijn in het kader van toegankelijkheid. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat er vandaag een lijn opgesteld is, en hier werd ook een dry-run gedaan met betrekking tot de toegankelijkheid met een rolstoel.  Hieromtrent werd ook contact opgenomen met het centrum voor toegankelijkheid.  De toegang via de Vliegveldlaan zou een goede oplossing zijn, maar dit is sowieso maar een tijdelijke oplossing.  Dit werd zo met de gouverneur en defensie besproken.  Hoe dit verder zal uitgewerkt worden, is nog koffiedik kijken. 

 

Schepen Fonteyn geeft nog graag mee dat er ook invalideparkings zullen voorzien worden nabij het vaccinatiecentrum.  Er zullen ook fietsenstallingen voorzien worden. 

 

Waarnemend burgemeester geeft aan dat de burgemeester van Essen de wens heeft om een tweede vaccinatiecentrum te voorzien in Essen.  Dit moet eerst nog verder onderzocht worden door de collega’s van de eerstelijnszone.  De mobiele oplossing moet nog verder uitgezocht worden om te bekijken of het medisch haalbaar is. 

 

Raadslid Hermans is bezorgd om het verkeer dat het vaccinatiecentrum met zich zal meebrengen.  Haar fractie steunt volop het alternatief om met de fiets of te voet te komen.  Ze leest dat men 300 afspraken per uur zou doen.  Men moet er ook rekening met houden dat sommige mensen ruim op tijd zullen komen en er dus vroeger zullen zijn dan voorzien.  Ze vraagt zich af wat de alternatieven zijn wanneer de Vliegveldlaan niet open mag van defensie? Ze vraagt om de Ploegsebaan te vermijden omdat daar al overlast is.  Ze wil graag ook weten of er reeds afspraken gemaakt zijn met het vliegwezen eens de weg zou open gaan?  Graag wil ze ook weten of er extra personeel voorzien is van de politiezones om alles in goede banen te leiden?

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat er afspraken gemaakt zullen worden met de politie.  De burgemeester en de politie van de 5 gemeenten zullen dit als 1 groot project bekijken.  Hij geeft ook met dat wanneer de Vliegveldlaan zal open gesteld worden, er afspraken zullen moeten gemaakt worden met de aeroclub ed.  Zij hebben zelf al aangegeven om heel constructief mee te werken aan het ganse gegeven.  Bij voorkeur nemen de mensen de Guyotdreef en niet de Zilverberkenlei.  Een toegang vanuit Kapellen via de Mishagen werd niet weerhouden omwille van verkeerstechnische omstandigheden.  Dit is een weg die heel frequent door jongeren met de fiets frequent genomen wordt.  Veel gemengd verkeer tussen fietsers en auto’s is geen ideaal idee.  Bij problemen kan er nadien dan bijgestuurd worden. 

 

Schepen Fonteyn licht nogmaals toe dat het de bedoeling is om alle grote toegangswegen te gebruiken.  Het mobiliteitsplan is in opmaak.

 

Raadslid Van der Schoepen heeft nog een praktische opmerking.  Zijn fractie noteert dat er maximum 300 mensen per uur kunnen gevaccineerd worden.  De behandeling vereist dat na de vaccinatie de persoon tot 20 minuten dient na te blijven om mogelijke complicaties te kunnen indammen. 

 

Raadslid Brughmans geeft aan dat hij nog geen antwoord had ontvangen met betrekking tot de adviesraden.  Hij ontving dit nu recent van de financieel beheerder en wil hem daarvoor bedanken.

Beslissing

 

 

Toelichting door waarnemend burgemeester, Philip Cools

 

Neemt kennis van de vaccinatiestrategie.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

3 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 14 december 2020. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 14 december 2020 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 14 december 2020 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

4 Gemeenteraadscommissie organisatie, financiën en veiligheid. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissies organisatie, financiën en veiligheid samengesteld.

 

Op 14 december 2020 nam Christophe Thomas ontslag als gemeenteraadslid. Hij was aangeduid als vertegenwoordiger namens de Open VLD-fractie. Het is aangewezen hem te vervangen in de gemeenteraadscommissie.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Erwin Callens

          Bruno Heirman

          Hedwig van Baarle

          Dieter Heughebaert

          Bart Thijs

 

Voor CD&V

          Bart Brughmans

          Niels de Kort

 

Voor Brasschaat 2012

          Rudi Pauwels

 

Voor Vlaams Belang

          Dimitri Hoegaerts

 

Voor Open VLD

          Anne Van Aperen

 

Voor PvdA

          Rob Eeman lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

5 Gemeenteraadscommissie persoonsgebonden zaken. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissie Persoonsgebonden Zaken samengesteld.

 

Op 14 december 2020 nam Christophe Thomas ontslag als gemeenteraadslid. Hij was aangeduid als vertegenwoordiger namens de Open VLD-fractie. Het is aangewezen hem te vervangen in de gemeenteraadscommissie.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Walter Vermeulen

          Bruno Heirman

          Karin Beyers

          Hedwig van Baarle

          Joris Van Cauwelaert

 

Voor de CD&V-fractie:

          Bart Brughmans

          Shana Claessens

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie

          Kasper Vanpoucke

 

Voor de Vlaams Belang-fractie

          Luc Van der Schoepen

 

Voor de Open VLD-fractie:

          Anne Van Aperen

 

De PvdA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

6 Gemeenteraadscommissie plaatsgebonden zaken. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissie Plaatsgebonden Zaken samengesteld.

 

Op 2 december 2020 nam Christophe Thomas ontslag als gemeenteraadslid. Hij was aangeduid als vertegenwoordiger namens de Open VLD-fractie. Het is aangewezen hem te vervangen in de gemeenteraadscommissie.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- .- De commissie voor Plaatsgebonden zaken wordt als volgt samengesteld:

 

Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Walter Vermeulen

          Erwin Callens

          Joris Van Cauwelaert

          Karin Beyers

          Cathy Mallentjer

 

Voor CD&V:

          Dirk de Kort

          André Van Mechelen

 

Voor Brasschaat 2012

          Lisa Buysse

 

Voor Vlaams Belang

          Luc Van der Schoepen

 

Voor Open VLD

          Anne Van Aperen

 

Voor PvdA

          Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

7 Gemeenteraadcommissie Vrije Tijd. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissies Vrije Tijd  samengesteld.

 

Op 14 december 2020 nam Christophe Thomas ontslag als gemeenteraadslid. Hij was aangeduid als vertegenwoordiger namens de Open VLD-fractie. Het is aangewezen hem te vervangen in de gemeenteraadscommissie.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie voor Vrije Tijd wordt als volgt samengesteld:

 

Voor N-VA:

          Tom Versompel (voorzitter)

          Bart Thijs

          Karin Beyers

          Dieter Heughebaert

          Cathy Mallentjer

          Hedwig Van Baarle

 

Voor de CD&V-fractie:

          Shana Claessens

          Jef Konings

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie

          Inge Hermans

 

Voor de Vlaams Belang-fractie

          Greet Verbert

 

Voor de Open VLD-fractie:

          Anne Van Aperen

 

De PvdA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

8 Gemeenteraadscommissie inzake deontologische code . Wijziging leden. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Konings heeft een vraag omtrent de verdeling van de zetels.  Bij de inleiding wordt er vermeld dat de commissie bestaat uit 11 leden.  Wanneer hij alle leden optelt + de voorzitter, Tom Versompel, komt hij op 12 leden.  Hij vraagt zich af of de voorzitter niet bij de 6 mensen moet zitten die werden aangeduid voor N-VA? 

 

Voorzitter Versompel geeft mee dat dit zal onderzocht worden en dat het punt dan zal hernomen worden op de volgende gemeenteraad. 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt een bijzondere commissie voor deontologische code voor mandatarissen voorzien.

Deze commissie bestaat uit 11 leden. De mandaten worden, conform het huishoudelijk reglement, als volgt aan de fracties toegekend:

N-VA: 6 leden

CD&V: 2 leden

Brasschaat 2012: 1 lid

Vlaams Belang: 1 lid

Open VLD: 1 lid

PVDA: 0 leden

PVDA is niet vertegenwoordigd in deze commissie. Om die reden kan de fractie, conform het decreet, een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

Op 14 december 2020 nam Christophe Thomas ontslag als raadslid. Het is aangewezen hem te vervangen in de bijzondere commissie voor deontologische code voor mandatarissen.

 

Juridisch kader

Artikel 39 van het decreet lokaal bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie inzake deontologische code voor lokale mandatarissen wordt als volgt samengesteld:

 

Voor N-VA:

          Karin Beyers

          Erwin Callens

          Karina Hans

          Bruno Heirman

          Hedwig Van Baarle

          Walter Vermeulen

 

Voor de Open VLD-fractie:

          Anne Van Aperen

 

Voor de CD&V-fractie:

          Niels de Kort

          Jef Konings

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie:

          Rudi Pauwels

 

Voor de Vlaams Belang-fractie:

          Dimitri Hoegaerts

 

De PVDA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

Art.2.- Tom Versompel is voorzitter.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

9 Retributie 2021-2025 op de aflevering van PMD-zakken. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Buysse is heel erg blij met deze nieuwe zakken.  Volgens haar zijn alleenstaanden en jonge gezinnen hier erg mee geholpen.  Het is ook mooi meegenomen volgens haar dat de prijs in verhouding is. 

 

Raadslid Konings heeft een vraag met betrekking tot de voorraad die mensen nu nog hebben.  Het is goed dat de nieuwe zakken er zijn want dit zal zeker helpen om de huishoudelijke afvalberg te verkleinen volgens hem.  Hij komt met de zakken die hij nog heeft nog meer dan een jaar toe en wil graag weten wat hij hier mee kan/mag doen. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat de blauwe zak de blauwe zak zal blijven.  Het enige dat er veranderd, is dat er meer informatie op zal staan met betrekking tot hetgeen in de zak mag.  De kleur van de zak veranderd niet, er zullen alleen maar meer zaken in de zak mogen gestoken worden vanaf 1 maart 2021. 

 

Raadslid Hoegaerts heeft een korte vraag voor de aankoopdienst of Igean.  Hij krijgt veel klachten met betrekking tot de kwaliteit van de blauwe zakken.  De zakken scheuren makkelijk door en de lussen geraken snel los.  Hij vraagt zich af of de volgende levering van een betere en stevigere kwaliteit zal zijn? 

 

Schepen Heirman zal dit doorgeven en bespreken.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 op de aflevering van PMD-zakken.

 

Voor sommige gezinnen is de bestaande PMD-zak van 60 liter te groot. Vanaf 1 maart 2021 is de invoering van ‘de nieuwe blauwe zak’ een feit.  Hierdoor zal er door de inwoners meer PMD gesorteerd kunnen worden.

 

Om de inwoners op een comfortabele manier van de PMD-inzameling gebruik te kunnen laten maken, stelt IGEAN voor om vanaf 1 maart 2021 ook een PMD-zak met een formaat van 30 liter aan te bieden. Hiervoor dient een een retributie vastgesteld te worden.

 

IGEAN stelt voor om de retributie van de 30 liter PMD-zak in verhouding te stellen met die van de 60 liter zakken.

 

Het is financieel aangewezen voormeld besluit voor de aanslagjaren 2021-2025 te wijzigen.

 

 

Juridisch kader

De gemeente Brasschaat is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft voor de selectieve inzameling van PMD een beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

 

Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 stelt het beleid in Vlaanderen vast rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval.

 

Het Materialendecreet implementeert de Europese kaderrichtlijn (EG) 2008/98 voor het beheer van afvalstoffen in Vlaanderen.

Artikel 26 van het Materialendecreet geeft aan de gemeenten de opdracht om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.

Artikel 10 van hetzelfde decreet bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.

 

Het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen, VLAREMA, bevat o.a. voorschriften voor de selectieve inzameling van afvalstoffen.

Artikel 5.1.1 van het VLAREMA bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” moeten toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moet worden betaald.

 

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal verkochte PMD-zakken.

 

BESLUIT eenparig:

 

 

Art.1.- Met ingang van 1 maart 2021 en eindigend op 31 december 2025 wordt de retributie voor het

afhalen van PMD-zakken als volgt vastgesteld:

          zak   30 liter: 0,0625 euro/zak of 1,25 euro/rol van 20 zakken

          zak   60 liter:   0,125 euro/zak of 2,50 euro/rol van 20 zakken

          zak 120 liter:     0,25 euro/zak of 2,50 euro/rol van 10 zakken

 

De PMD-zakken worden per rol verkocht.

 

Art.2.- De retributie is verschuldigd door de aanvrager en wordt geïnd op het ogenblik van de afgifte

van de PMD-zakken.

 

Art.3.- Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende vaststelling van de retributie

2020-2025 op de aflevering van PMD-zakken wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

10 Goedkeuring Energie -en klimaatplan. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Schepen Fonteyn wil graag eerst een korte toelichting/aanvulling geven op de vragen die in de Algemene commissie gerezen zijn rond participatie aan het SECAP.

 

Wat participatie betreft, dient er gewerkt te worden op zowel de organisatie Brasschaat (interne participatie) als het grondgebied Brasschaat (externe participatie). 

 

Om een participatie mogelijk te maken moet er enerzijds een visie aanwezig zijn zodat er een zeker kader is waarbinnen participatie mogelijk is en moet er anderzijds over het participatietraject nagedacht worden. 

 

Een efficiënte participatie vraagt zowel expertise als een gedegen voorbereiding. 

 

Schepen Fonteyn wil nog even hernemen hoe die interne participatie gebeurd is (d.w.z. in de onderneming zelf):

Bij de opbouw van het SECAP werd reeds rekening gehouden met de geleverde input die in het meerjarenplan verweven is.

Ook de duurzaamheidsambasadeurs op iedere dienst hebben mee kunnen aangeven wat haalbaar en interessant is voor de verschillende diensten.

De ontwerpversies van het secap zijn geagendeerd en besproken op het managementteam, de duurzaamheidscel, en ook de duurzaamheidsraad is actief betrokken bij de opmaak van het document.

Er is een interne toelichting geweest van het SECAP met de betrokken afdelingshoofden.  Aangezien er een kruisverwijzing is gemaakt in het SECAP naar het meerjarenplan waar bij de opmaak ervan de duurzame aspecten reeds meegenomen zijn, zijn in praktijk ook al vele acties lopende (ik denk aan verledding, deelmobiliteit, energetische renovatie, waterbeleid, enz….  Ze willen nu de diensten uiteraard ook actief betrekken in de verdere  concretisering van die doelstellingen.

Tot slot zullen er ook toelichtingen gebeuren op de verschillende gemeentelijke adviesraden (jeugdraad, sportraad, gecoro, GROS, …)

 

Wat de externe participatie dan betreft, dus naar de burgers toe, beseften ze heel goed dat ze  nog een tandje moesten bijsteken. Ze hebben dan ook goed geluisterd naar de suggesties en tips.

 

Ze werken het participatietraject verder uit.  Vermoedelijk gaan ze in op het traject dat door Igean aangeboden wordt, namelijk dat van Vormingplus. Vormingplus en Igean hebben nu een samenwerkingsovereenkomst afgesloten om samen de verschillende gemeenten te voorzien van begeleiding bij het opstellen van het SECAP (Igean), maar ook de uitrol hiervan naar de burgers toe (Vormingplus).

 

Brasschaat was al in 2019 begonnen aan haar SECAP maar Vormingplus zou onze gemeente toch nog willen begeleiden bij het uitrollen van een participatietraject met de inwoners van Brasschaat op basis van de reeds geformuleerde ‘speerpunten’ in het SECAP.

 

Schepen Fonteyn geeft toelichting bij wat Vormingplus exact doet:

werkt mee de sociale kaart uit

geeft aan welke stakeholders betrokken moet worden binnen het participatietraject

contacteert deze stakeholders

organiseert participatiemomenten voor deze stakeholders

werkt minstens één initiatief binnen het participatietraject volledig mee uit

 

Een verder gedetailleerde toelichting van Vormingplus volgt nog begin februari.   

 

Dit is een betalend aanbod waarbij de prijs afhangt van het aantal speerpunten dat ze willen inzetten bij dit participatietraject.  Vormingplus neemt 2/3de van de kosten van deze begeleiding op zich via eigen subsidies. Daarnaast wordt er nog een financiële tussenkomst van 1000 euro door de provincie voorzien.

 

Het zelf te voorziene bedrag van de gemeente aan Vormingplus is dan nog 2000 euro voor de uitwerking 2 speerpunten of 3000 euro voor uitwerking 4 speerpunten.

 

Op deze manier geeft ze de raadsleden een idee welke richting het zou kunnen uitgaan en over een kleine maand weet ze waarschijnlijk ook al meer. 

 

Schepen Fonteyn licht nog toe dat ook in het SECAP een aanpassing voorzien is, nl. op pagina 20 in de figuur van de stakeholders heeft ze burgers en verenigingen mee opgenomen.  Op pagina 21 is er in tekstvorm bepaald dat ze zo’n participatietraject uit gaan rollen.  Ze hoopt op deze manier tegemoet te komen aan heel wat bezorgdheden die werden geuit.

 

Raadslid Brughmans dankt schepen Fonteyn voor de extra toelichting.  Hij haalt aan dat dit het bewijs is dat een algemene commissie zeer zinvol is en dat er gewerkt wordt door de schepen om de bezorgdheden weg te nemen. 

 

Fractie CD&V is blij dat de klimaatproblematiek hoog op de agenda wordt geplaatst met de aanzet die het schepencollege hier vanavond wil geven. Inderdaad, het woord ‘aanzet’ is op z’n plaats aangezien -na toch een hele tijd van voorbereiding blijkbaar- dit toch wel een heel algemene tekst is zonder specifieke acties, zonder meetbare doelstellingen, met op sommige vlakken een beperkte ambitie, zonder financieel kader, zonder tijdschema en vooral zonder participatie van eender wie. Nu, de bevoegde schepen heeft zelf in haar toelichting op de commissieraad aangegeven dat er geen voorwaarden of baten voor de gemeente aan vast houden, maar dat neemt niet weg dat de lat hoog gelegd mag worden en dat het klimaatplan een gedragen document moet worden.

Zijn fractie vindt het een gemiste kans dat er bij het vastleggen van de algemene visie geen enkele participatie is geweest. En de adviezen die ze ontvingen van de duurzaamheidsraad blijven toch ook wat steken op een vrij beperkt ambitieniveau, maar misschien ligt dat aan de wijze van verslaggeving. Vandaag ligt dan de grote verantwoordelijkheid bij de gemeenteraad, want zij is als enige bevoegd om dit belangrijkste plan vast te stellen.  Fractie CD&V is bereid mee te werken aan een gedragen visie, en vandaar zullen ze deze visietekst goedkeuren, en hopelijk op actieniveau nog kunnen bijsturen.

Het zou zonde zijn mocht dit plan een vrijblijvende oefening zijn en dat ze zouden werken aan een luchtkasteel.

Op basis hiervan heeft raadslid Brughmans nog enkele algemene vragen:

Wat is de rol van deze gemeenteraad bij het uitstippelen van de sleutelacties?

Hoe ziet het college de participatie van de milieuverenigingen en van de ganse bevolking?

Wordt het college daarin ondersteund door Igean?

Raadslid Brughmans wil graag weten of er ook afstemming is met het regionale niveau? 

Schepen Fonteyn licht nog toe dat er een zeer lange, uitgebreide bespreking is geweest tijdens de duurzaamheidsraad.  Hier kwam zeer zinvolle input uit.  Ze heeft niet de gewoonte om verslagen na te lezen, maar ze bevestigt dat het waarschijnlijk een summiere samenvatting was.  Alle tekstuele veranderen werden wel genoteerd.  Ze verzekert dat alles aangepast is en ze is blij dat de experten er zijn.  De duurzaamheidsraad heeft waardevolle expertise meegegeven op alle vlakken (energie, mobiliteit, waterbeleid,..). 

Wat betreft het verdere verloop licht ze toe dat alles nu naar de raden gaat, zoals eerder toegelicht.  Vervolgens zal dit intern door de duurzaamheidsambassadeurs verwerkt moeten worden tot ons DNA.  De duurzaamheidstoets zal bij iedereen geïmplementeerd worden.  Door de participatie van de milieuverenigingen kunnen ook de stakeholders (o.a. de wijkverenigingen) betrokken worden. 

Raadslid Brughmans vraagt aan de voorzitter of hij ineens kort het woord mag geven aan raadslid Konings voor nog een aantal bijkomende vraagjes?

Raadslid Konings dankt schepen Fonteyn voor de toelichting.  Hij heeft ondertussen al een antwoord ontvangen op een aantal van zijn vragen. 

Raadslid Konings stelt dat dit een document is van 114 pagina’s met weinig of geen concrete plannen.  Graag haalt hij 2 opvallende zaken aan :

1.Op pagina 17 staat dat de gemeenteraad het belangrijkste besluitorgaan is of beter het hoogste niveau van het lokaal bestuur.  Niettemin krijgt die pas 2 weken voor de gemeenteraadszitting dit document ter inzage. Hier is 2 jaar aan gewerkt en nu wordt volgens hem aan dat “belangrijkste orgaan” gevraagd om dit goed te keuren.  Tijdens en na de commissievergadering waren er redelijk wat vragen en constructieve voorstellen vanuit de oppositie.  Eén of twee werden er weerhouden vanuit de meerderheid.  Jaarlijks zal aan de gemeenteraad gerapporteerd worden zodat deze in staat is de meerjarenplanning of het budget aan te passen waar nodig.  Opnieuw betekent het in werkelijkheid niets anders dan kennisname voor 25 van de 33 raadsleden. 

2.Omwille van voorgaande wil raadslid Konings nog enkele opmerkingen maken.  Het bestuur wil tegen 2030 de CO2 uitstoot in Brasschaat terugdringen met 40%.  Hiervoor is een lijvig document geschreven met veel theorie maar weinig concrete actieplannen.  Middels “interne participatie” wil het bestuur de uitstoot van het gemeentepatrimonium en de openbare verlichting door gerichte maatregelen verminderen.  Het aandeel van de gemeentelijke werking in de totale territoriale uitstoot van CO2 van Brasschaat bedraagt 1,6%.  Dit wil het bestuur nu reduceren met 40%!  Privé-woningen stoten 47,2% uit en mobiliteit 26,2%. Hij vraagt zich af of het niet raadzaam zou zijn om “externe participatie” te voorzien?  Dit kan bijvoorbeeld door windmolens met mede-investering door burgers. 

Raadslid Konings verwijst naar de 2 duurzaamheidsambtenaren en de duurzaamheidsambassadeurs die er zijn.  Hij vraagt zich af wat deze mensen doen?  Men zou hier volgens hem beter plannen mee maken.  Hij zal zeker het plan steunen, maar er moet nog verder aan gewerkt worden volgens hem. 

Schepen Fonteyn geeft raadslid Konings gelijk omtrent het feit dat dit al eens eerder in een commissie had kunnen toegelicht worden.  Het klopt dat er misschien te weinig werd meegegeven over het voortraject.  Het is een visiedocument dus ze vindt het zeker geen probleem dat er nog suggesties komen van de oppositie en de meerderheid.  Het document is zeker nog niet afgeklopt.  In de duurzaamheidscel zal dan afgetoetst worden of de voorstellen kunnen meegenomen worden en/of het budgettair haalbaar is. 

Schepen Fonteyn geeft toelichting bij de duurzaamheidsambassadeurs.  Van bijna elke dienst is er een duurzaamheidsambassadeur binnen de gemeente en het OCMW.  Zij werken mee aan bijvoorbeeld de projecten rond de SDG’s.  Zij hebben ook zelf acties aangegeven.  De duurzaamheidsambassadeurs zullen in de toekomst ervoor zorgen dat het nieuwe DNA verspreid wordt onder hun afdelingen.  Zij maken reclame bij de duurzaamheidstoest die telkens moet gebeuren. 

Raadslid Konings verwijst graag nog naar 2 zaken, nl.  pagina 18.  De 2 laatste 2 alinea’s bepalen wat de duurzaamheidsraad doet.  De laatste alinea zou hij weglaten omdat de gemeenteraad daar niet meer mee tussen staat en dus niet meetelt.  Hij vindt dit gevaarlijk. 

Schepen Fonteyn gaat het bekijken. 

Raadslid Konings verwijst nog naar een ander onderdeel in het document. Er wordt gesproken over het op zoek gaan naar subsidies, dit moet volgens hem vervangen worden door “we zullen de subsidies gebruiken”.  

Schepen Fonteyn bevestigt dat ze dit harder kunnen formuleren. Ze geeft wel mee dat de subsidies een heel veranderend landschap hebben. 

Raadslid Van der Schoepen licht toe dat het fractie Vlaams Belang was, bij monde van wijlen Magda Soetens, die de vergroening van het gemeentelijk wagenpark agendeerde op een gemeenteraad in 2011. Dit in aanloop van de nationale doelstellingen die moesten behaald worden ten behoeve van het Kyotoprotocol.

Het zeer ambitieuze klimaatbeleidsplan dat onze gemeente hier vandaag voorlegt met om in Brasschaat nog slechts een maximum van  86.297 ton CO2 uit te stootten tegenover 143.828 ton in 2012 wordt overschaduwd door factoren zoals het besluit van de raad van staten inzake de terugdraaiende teller en de intentie om gascentrales in te zetten ter compensatie van de te sluiten kerncentrales.

Want hoe gaan ze onze burgers in eerste instantie nog garanderen, zoals beschreven in klimaatbeleidsplan onder de noemers strategie en SDG7, dat we onze burgers toegang verzekeren tot betaalbare, duurzame en veilige energievoorziening.

Raadslid Van der Schoepen vraagt zich af hoe ze onze burgers nog een meer zuivere luchtkwaliteit kunnen verzekeren als een federaal minister van energie prat gaat op het bouwen van gascentrales die zodanig veel CO² gaan uitstootten dat ook wij hier in Brasschaat er de gevolgen van meedragen met de complicaties voor de algemene volksgezondheid en de financiële rekening erbovenop.

Het is zijn overtuiging dat op lokaal vlak niets doen geen optie kan betekenen en daarom, en het is zijn wens dat lokale overheden hun bezorgdheden in overweging nemen en overmaken aan de  kabinetten van de bevoegde ministers, keurt fractie Vlaams Belang dit punt op de agenda goed.

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de bouw van gascentrales een federale kwestie is, dit zal in het parlement behandeld worden.  Ze wil lokaal kijken wat we lokaal kunnen doen met betrekking tot hernieuwbare energie.  Ze wil starten met kleinschalige projecten. 

 

Raadslid Van der Schoepen geeft nog mee dat niets doen geen optie is. 

Raadslid Hermans wil schepen Fonteyn bedanken omdat ze hun verzuchtingen toch mee heeft opgenomen in het plan.  Ze vindt het knap dat ze zegt dat er waardevolle voorstellen uit de oppositie zijn gekomen.  In haar geval ging het over de burgerparticipatie die nu opgenomen is in het figuur.

 

Raadslid Hermans heeft nog een bijkomende vraag m.b.t. de SDG's en de implementatie ervan.

In het voorliggend document komen toch heel wat zaken naar boven die niet geheel of amper uitgewerkt werden, het is een “dynamisch document”,  waaruit zij o.a..begrijpt “ wat niet is kan nog komen” .

Ze begrijpt uit de lectuur van het SECAP , dat er van de 17 SDG's, er “maar” 7 SDG's door het bestuur als prioritair werden bestempeld. Ze vindt dat de SDG’s komen niet echt in een spotlight komen te staan.

Raadslid Hermans betreurt hier enigszins het lage ambitieniveau, en ze vreest om "in Vlaanderen te willen exelleren" dat er meer zal nodig zijn.

Op het schepencollege van 11 januari  2021 las ze in het verslag, punt 27, een interessant voorstel tot "kandidaatstelling SDG pioneer programma".  Een bijzonder waardevol maar niet vrijblijvend traject, daar er van de gemeente een sterk engagement wordt gevraagd.

Gemeenten die dit certificaat van een internationale SDG pioneer opleidings en implementatiecertificaat van UNITAR, willen behalen, engageren zich om actief deel te nemen aan dit” traject en de duurzaamheidsdoelstellingen”, zodat die op een concrete manier kunnen vertaald worden in de organisatie.

Tevens zal er tijdens dit traject een tweejarige begeleiding zijn om een “SDG actieplan” op te stellen voor de uitvoering en opvolging ervan en uiteraard ook een goeie communicatie van de resultaten.

Raadslid Hermans las in het verslag van het schepencollege, dat er een positief advies werd gegeven, omdat men zich ervan bewust is, dat, n.a.v. verdere uitdieping en implementatie, op een aantal obstakels botst. Dus wat ze daarnet al zei, is bij het schepencollege ook geweten en ondervonden.

Ervan uitgaand dat dit traject een meerwaarde zou kunnen betekenen voor de uitwerking van bijvoorbeeld het Secap, was de verwondering dan ook groot om vast te stellen dat zulk waardevol traject botste op een negatief advies. Graag had zij hiervan de motivering gekend.

Schepen Fonteyn wil graag eerst antwoorden op de vraag van de SDG’s.  Ze licht toe dat heel het meerjarenplan is opgebouwd op basis van de SDG’s, die zijn telkens verbonden.  Dit is met alle 17 SDG’s gebeurd.  De 7 SDG’s die eruit gekozen zijn, zijn degene waarvan ze denken dat ze het meeste impact hebben.  Het is niet wat ze het belangrijkste vinden, maar wel degene waarvan ze denken dat ze daar het beste resultaat op gaan scoren.  Bij deze SDG’s is er nog ruimte om verandering teweeg te brengen.  De bedoeling was om rond die SDG’s acties te doen, maar de andere SDG’s komen op de één of andere manier ook nog wel aan bod.  Vanuit de Antwerp Management School werd er gevraagd om er een aantal uit te kiezen waarop men de grootste impact zou hebben.  Men kan niet alles tegelijk doen. 

 

Wat betreft het SDG pioneer programma licht schepen Fonteyn toe dat ze zelf geen voorstander is.  Ze werken vooral intern voor de eigen organisatie.  Door de begeleiding van Igean was Brasschaat hier al een tijdje mee bezig.  Dat traject moet niet opnieuw gebeuren.  De uitwerking van een dashboard is wel interessant.  De kostprijs hiervoor (15 000 euro per jaar) vond ze persoonlijk heel hoog.  Men was ook verplicht om in te schrijven voor 2 jaar.  Het totale budget duurzaamheid is voor Brasschaat 30 000 euro.  Schepen Fonteyn geeft mee dat Brasschaat ondertussen 2 jaar bezig is en dat ze het belangrijker vindt om dit budget nu in te zetten op acties naar de burgers toe.  Als gemeente moet je een voorbeeldfunctie hebben, maar het meeste impact gaat van de burgers komen.  Er moeten acties gezocht worden die daar impact op hebben.  Het programma zou ook ondersteuning bieden bij het zoeken van de subsidies, maar schepen Fonteyn is ervan overtuigd dat we genoeg expertise in huis hebben om dit zelf in orde te brengen en aan te vragen.    Het programma zou een momentopname doen terwijl het subsidie-verhaal een veranderend klimaat is.  De subsidies veranderen constant, bij het programma was het maar een momentopname.  Dit zijn haar argumenten om niet in te gaan op het programma.

 

Raadslid Hermans dankt schepen Fonteyn.  Ze vindt het duidelijk toegelicht. 

Raadslid Buysse miste de participatie heel erg in het document want een gemeente kan het goed voorbeeld geven, maar zonder de burgers springen ze niet ver. Vanmorgen werd dat onderdeel toegevoegd maar het is bijzonder vaag. Eigenlijk kunnen zij nu als raadslid niet zeggen of het goed is of niet. Blij dat het al beginnend is bijgestuurd.

Raadslid Buysse leest een passage over elektrische wagens. Goede doelstelling al moeten we ons volgens haar behoeden voor greenwashing en borstklopperij. Het zal een blijvende inspanning vragen om kritisch te bekijken of het wagenpark niet verminderd kan worden. Elektrische wagens zijn goed, minder wagens, indien mogelijk,  is nog beter.

De modal shift wordt besproken maar hoe die gerealiseerd gaat worden is onduidelijk. Ze wil een tram voorstellen om vlot naar Antwerpen, Merksem en Schoten te geraken, dat is nog steeds het schoonste vervoersmiddel . Op pagina 56 wordt gepraat over verkeersvrije woonerven, fiets-en wandelverbindingen. Prachtig, er wordt nog te vaak vanuit de ogen van een autobestuurder gekeken. Haar voorstel om het Werverbos veiliger te maken omdat het zo’n smalle straat is, heel veel fietsers, wandelaars die via knooppunten langs daar worden gestuurd er passeren werd niet weerhouden.

Verder staat op pagina 99/100 een stuk over droogte en verharding. Er is al een gemeentelijk reglement dat stelt dat enkel de toegang naar het gebouw en garage verhard mag zijn. Dat is al zo. Als ze rondkijkt in Brasschaat denkt ze dat het tijd is om te sensibiliseren en te handhaven. Zuhal Demir heeft al een ballonnetje opgelaten om in Vlaanderen betegeling en kunstgras te verbieden tegen droogte en wateroverlast. Misschien moet Brasschaat i.p.v. plan zoveel alvast het voortouw nemen.

 

Raadslid Vanpoucke geeft aan dat hij de discussie van tijdens de commissie over gascentrales niet terug wil overdoen.  Het is een van de meest geschikte energiebronnen qua transitie op gebied van betaalbaarheid.  Het is ook de meest schone vorm van verbranding en dit zou raadslid Van der Schoepen zeker moeten weten.  CNG is ook een vorm van aardgas.  Hij vindt het jammer dat hij nu zo een houding aanneemt hieromtrent.  Dit is echter nu geen Brasschaatse bekommernis. 

 

Raadslid Vanpoucke wil nog 1 concreet voorbeeld brengen, hij heeft dit ook reeds gelanceerd op de commissie.  Hij stelt voor om toch meer steunmaatregelen te voorzien voor isolatie.  Dit heeft niet enkel energie- en klimaatwinst, maar dit zorgt er ook voor dat de facturen van de mensen gaan dalen.  Het opdrijven van de isolatiegraad zou ook het patrimonium opwaarderen, dat is ook een voordeel.  Hij heeft het niet enkel over dakisolatie.  Hij wil graag dat deze subsidies echt nagegaan worden.  Dit is ook goed voor de lokale tewerkstelling.  Hij vond het jammer dat hier niet op werd ingegaan tijdens de vorige commissie.  De schepen gaf aan dat de energiescan kan terugbetaald worden indien men minstens 2 maatregelen van de energiescan uitvoert.  Hij vindt het opletten dat elke Brasschaatse inwoner de kans krijgt om zijn huis energiezuinig te maken.  De oplossing is volgens hem eenvoudig.  Tientallen steden en gemeenten doen het al en subsidiëren bij de werken cash.  Dit is een methode die Brasschaat al voor andere zaken heeft toegepast.  Er is nood om meer inclusief te werken rond deze belangrijke doelstelling.  Het plan moet meer inclusief zijn, dit vindt raadslid Vanpoucke één van de grootste mankementen aan dit plan.

 

Schepen Van Honste licht toe dat het een basistekst is en dat er zoveel andere zaken zijn waar ze op werken.  Wat betreft de droogte en verhardingen kan ze meegeven dat dit op de agenda staat.  Het is de bedoeling om in overleg te gaan met de burgers en te sensibiliseren.  Dit zal ook verder toegelicht worden in de handhavingsvisie.  Ze licht toe dat ze burgers zo goed mogelijk proberen te informeren betreffende subsidies zowel op Vlaams niveau als op Europees niveau.  Er is ook samenwerking met Igean, het energiek huis.  Het is de bedoeling om dat allemaal op te volgen en de burgers hierover zoveel mogelijk in te lichten.  Het spijtige is dat men al een jaar niets meer kan organiseren zoals een beurs of een informatie-avond.  Ook de wijkvergaderingen gaan al een jaar niet door.  Ze hoopt dat de schade hieromtrent binnen een aantal maanden kan ingehaald worden.  Het is niet omdat het niet in het document staat, dat ze er dus niet mee bezig zijn.  Alles vloeit in mekaar.

 

Schepen Fonteyn geeft graag nog wat toelichting rond de elektrische auto’s.  Er wordt steeds gekeken of de auto’s nodig zijn.  Er werd ook reeds overgestapt naar dubbelgebruik.  Iedere dienst heeft geen eigen auto meer.  Het gebruik van de elektrische fiets wordt ook gestimuleerd.  Er zijn ondertussen ook al 3  wagens die worden vrijgegeven aan de buurt om daar gebruik van te maken.  Iedereen met een partago-abonnement kan gebruik maken van de dienstwagens.  De tram is op dit moment niet aan de orde.  Dit werd ook niet weerhouden in de vervoerregio.  De frequentie van de bussen is verhoogd, we hoeven geen dubbele zaken te doen. 

 

Raadslid Pauwels wil graag nog even zeggen dat theorie in schril contrast staat met de praktijk.  Hij zag onlangs een oprit die werd aangelegd met asfalt.  Hij vraag om toch allerter te zijn voor zo’n zaken.  Graag komt hij ook nog even terug op de bomen, hij verwijst hier graag naar het voorbeeld van het bos in Maria ter Heide.  Hij geeft aan dat dit nog steeds omgedraaid zou kunnen worden.  Met enig lef zou het college de zaak daar nog kunnen omdraaien.  Fractie Brasschaat 2012 gaat tegen stemmen omdat ze dit plan niet ambitieus genoeg vinden. 

 

Raadslid Eeman heeft twijfels bij de ambities, maar hij geeft nog graag het voordeel van de twijfel.  Hi is blij met de bijsturing van het participatieplan.  Ze gaan het plan dan ook goedkeuren vooral omdat ze de klimaatdoelen steunen.  In de loop van de volgende jaren zullen ze waakzaam blijven tijdens de praktische uitvoering. 

 

Raadslid Vanpoucke wil nog even reageren op de reactie van schepen Van Honste.  Het is positief dat ze burgers nog meer willen bijstaan in de zoektocht naar premies.  Hij vindt dit belangrijk en zal hen daar zeker in steunen.  Hij wil graag nog weten of de gemeente een isolatieprogramma zal opmaken, al is het al maar voor de eigen infrastructuur.

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze vooral de mogelijkheid ziet in de wijkrenovatieprojecten.  Er zullen groepsaankopen aangeboden worden aan groepen van bewoners.  Zij ziet het meer op die manier in plaats van een blijvende subsidie. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt voor om ook een armoedetoets te doen.  Op die manier ontvangen niet enkel de burgers die goed op de hoogte zijn.  Er zullen altijd mensen zijn die het niet kunnen betalen om te isoleren en die directe steun dan wel kunnen gebruiken. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit voorzien is bij vormingplus.  Zij focussen zich mee op de zwakken in de maatschappij.  In samenwerking met het OCMW zullen de mogelijkheden bekeken worden. 

 

Schepen Heirman geeft mee dat hij niet begrijpt waarom sommige mensen het visiedocument niet goedkeuren en anderzijds blijven ze wel de gascentrales steunen.   Hij houdt van cijfers en vanaf 2026 zal door de kernuitstap de CO2-gehalte met 76% stijgen.  Hij kan niet goed volgen, hier stemmen ze tegen, maar anderzijds vinden ze de gascentrales een goed alternatie. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad van Brasschaat besloot om toe te treden tot het Burgemeestersconvenant 2030. Het Burgemeestersconvenant werd in 2008 door de Europese Commissie gelanceerd met de ambitie om lokale besturen te engageren om de energie- en klimaatactieplan van de Europese Unie te behalen en zelfs te overtreffen. Deze toetreding houdt in dat een energie- en klimaatactieplan (ook SECAP genoemd) opgesteld werd voor de gemeente Brasschaat. Hierbij ligt de focus op het verminderen van de CO2 uitstoot met 40% ten opzichte van het referentiejaar 2012. Bijkomend wordt het thema klimaat ook verruimd met klimaatadaptatie, het aanpassen aan klimaatverandering.

 

Dit SECAP document werd opgesteld in samenwerking met Igean en dient als een visiedocument. Dit houdt in dat er plaats vrijgehouden werd voor de verdere toevoeging van dienstspecifieke maatregelen of sleutelacties (zoals deze in het SECAP genoemd werden). Een implementatieplan zal uitgewerkt worden in het voorjaar van 2021 waarbij het SECAP niet alleen gecommuniceerd zal worden naar de verschillende diensten, maar waarbij ook ruimte gemaakt wordt voor hun actieve participatie voor de verdere concretisering van de sleutelacties om de doelstellingen te behalen. 

 

Juridisch kader

Burgemeestersconvenant 2030

 

Adviezen

Aan de gemeenteraad wordt de bespreking en goedkeuring van het klimaat- en energieactieplan 2030 (SECAP) van de gemeente Brasschaat gevraagd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 28 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 4 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke).

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het energie- en klimaatactieplan 2030 van de gemeente Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

11 Afvalbeleid: implementatie Diftar voor huishoudelijk afval.  Goedkeuring implementatieplan IGEAN. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

 

1Afvalbeleid: implementatie Diftar voor huishoudelijk afval.  Goedkeuring implementatieplan IGEAN.

 

Schepen Van Honste geeft graag toelichting bij dit project.  Projecten ter ondersteuning van de internationale klimaatdoelstelling staan overal hoog op de agenda.  Bij het streven naar minder CO 2 uitstoot en de bewustwording van de wereldwijde afvalproblematiek hebben de overheden een zekere verantwoordelijkheid maar het zal ook de burger zelf zijn die zijn steentje zal moeten bijdragen. 

 

Iedereen heeft de mond vol van participatie.  Participatie is ook actieve deelname in de oplossing.

 

De invoering van DIFTAR per gewicht zal een “letterlijke” participatie van al onze 38.000 inwoners vragen en een bewustwording creëren, van klein tot groot.  Zij moet vaststellen dat bij een deel van de jongeren dat bewustzijn al aanwezig is (meer dan bij de oudere generatie) en  groeit ( toen we de cheques van mooimakers gingen afgeven in Mater Dei en de Leerexpert was ze aangenaam verrast hoe jongeren hier over dachten en bewust mee bezig waren).  Schepen Van Honste denkt dat de oudere generatie overtuigen enkel kan door hen te sensibiliseren, incentives en hen met de neus op de feiten drukken. Nl. het aantal kg afval per jaar dat men produceert en de kostprijs die hier tegenover staat voor de verwerking ervan zwart op wit overmaken.  Mensen zijn gewoontedieren. En verandering wekt opstandigheid maar ze heeft haar oor te luisteren gelegd bij buurgemeenten die dit al lang hebben en hun resultaat is verbluffend en de neveneffecten zijn te overbruggen. 

 

10 jaar geleden was het streefcijfer reeds 120 kg/ inwoner maar al die jaren zijn we blijven steken en doen we het echt niet goed met 139 kg. 

 

Ovam heeft het bestuur reeds meermaals op de vingers getikt en tegen 2022 moeten we het streefdoel van de cluster waarin Brasschaat valt, nl. residentieel, van 122 kg bereiken. Brasschaat heeft volgens OVAM het hoogste cijfer in de regio en zit reeds met een jarenlange stagnatie. In de meeting zal een staaftabel. Het had derhalve beter geweest mochten er eerder misschien al stappen gezet zijn, maar gedane zaken nemen geen keer en we moeten nu handelen.

 

Het bestuur is niet over 1 nacht ijs gegaan , alhoewel ze het liever een jaar eerder al hadden aangekondigd maar ook door personeelswissel en Corona heeft het allemaal wat langer geduurd.

 

Hoe ze  dit alles in overweging hebben genomen om het via IGEAN te doen maar wel nog met ons eigen personeel,  is duidelijk  toegelicht op de commissie vergadering. Antwoorden zijn schriftelijk aan iedereen bezorgd. Ze gaat dit dus niet allemaal terug overlopen.

 

Het bestuur begrijpt uiteraard dat verandering veel vragen met zich gaat meebrengen en dat iedereen bepaalde concrete situaties voor ogen heeft .  Nu problemen zijn er om opgelost te worden.

 

Het hiervoor in zee gaan met IGEAN heeft dan ook zijn redenen.  Igean heeft al trajecten doorlopen en heeft hier de know how. Schilde en Stabroek hebben al lang dit systeem. En dit voorjaar 2021 reeds  zullen ook  Aartselaar, Mortsel, Ranst, Rumst en Wijnegem dit systeem toepassen. Kalmthout heeft al langer een systeem met wegen en stapt nu ook over naar Igean.voor de ophaling en nazorg. Aartselaar moet volledig overstappen van zakken naar containers ( wij hebben al een overgrote meerderheid die containers bezitten)  De overschakeling is dus voor de overgrote meerderheid van de bevolking niet zo groot als elders.  Verder kunnen we van die trajecten in andere gemeenten die ons voorgingen alleen maar leren uit hun ervaringen.  Ook Schoten overweegt om over te stappen.  Het is dus een logische stap.

 

Vanaf 1 mei dit jaar zullen dus reeds 14 gemeenten in het IGEAN gebied hier overgeschakeld zijn naar DIFTAR met weging en ook Edegem, Schoten en Zoersel zijn dit aan het overwegen.

 

De bedoeling is dat vandaag het startschot zal gegeven worden voor de verdere uitrol in samenwerking met IGEAN.

 

Er zijn tijdens de commissie meerdere terechte vragen en bezorgdheden geuit. Op specifieke vragen zijn de antwoorden bezorgd.

 

Er werden cijfers opgevraagd van de laatste 10 a 15 jaar. Dit is niet zomaar eenduidig weer te geven omdat er in heel die periode ook variatie is geweest in berekeningsmethoden. Alleszins is het duidelijk dat er in Brasschaat geen daling is vast te stellen vergelijkbaar met gemeenten die Diftar met weging reeds hebben ingevoerd.

 

Verder staat het ook als een paal boven water dat de gemeenten die het al hebben ingevoerd , hun huishoudelijk afval fors hebben zien dalen.  Igean bevestigde ons dat elke DIFTAR gemeente nog jaarlijks 75 à 95 kg huisvuil per inwoner produceert terwijl het gemiddelde voor de Igean regio op 120 kg zit.

Schepen Van Honste ervaart dat er in het begin altijd wat weerstand zit maar dat die snel wegebt en iedereen zeer tevreden is met dit dienstverlenend en eerlijk systeem.

 

Igean moet een inventarisatie krijgen van niet alleen alle huishoudens maar ook voor scholen, verenigingen, sociale instellingen, openbare diensten en andere specifieke aansluitpunten kunnen in samenspraak met Igean afwijkingen voorzien worden.  Als deze punten zullen de volgende maanden in kaart worden gebracht. zodat ze een zicht krijgen op hun huidige manier van afval afleveren.

 

Ook voor het occasioneel meer aanbieden worden er afspraken gemaakt zoals ook voor evenementen kunnen een aantal containers voorzien worden.

 

 

Met in het hoofd het optimaal sorteren en zo weinig mogelijk restafval produceren zullen er uiteraard situaties zijn waarbij dit niet onder het maximum aanbieding van de restafvalbak zit nl. meer dan 1 bak om de 14 dagen.  

Hiervoor worden oplossingen op maat uitgewerkt dit kan door dit bijvoorbeeld mee in een aanbesteding van de gemeente te steken of een uitzondering te voorzien op een groter recipiënt.

 

Dit zal de volgende maanden verder uitgewerkt worden met IGEAN van zodra we meer zicht hebben op al die gebruikers.  Uiteraard moeten ze eerst groen licht geven aan IGEAN vooraleer ze dit verder in detail kunnen uitwerken .

 

De huidige bestaande sociale correcties zullen ze ook op een manier zien te verwerken dat daar in se niets aan veranderd ze denkt bijvoorbeeld aan medische problemen en gezinnen met kleine kinderen.  Het huidige toelagereglement met extra stickers kan evengoed verrekend worden op de voorschotrekening en indien nodig zal zoals vandaag reeds het geval is tegemoetkomingen via het Bijzonder comité voor sociale dienst uitgewerkt worden. 

 

Door de kostprijs per kg te voorzien heeft iedereen de mogelijkheid om zijn eigen factuur deels in de hand te houden.   De uitbreiding van de PMD zak  op 1 maart 2021 zal hier ook al een aardig handje bij helpen. Geschat wordt dat dit een 7  à 8 kg per inwoner zal schelen.

 

Belangrijk pluspunt is dan ook dat Brasschaat opteert voor het ophalen van de GFT gratis te behouden en dit toch wel in tegenstelling tot vele andere gemeente. 

 

Het college ( vanmiddag op CBS) stelt dan ook voor om aan het besluit artikel 3 bij te voegen:

 

De gemeenteraad geeft opdracht om tijdens de implementatie de verdere modaliteiten voor mogelijke afwijkingen voor scholen, verenigingen, sociale instellingen, openbare diensten en andere aansluitpunten concreet uit te werken, alsook de implementatie van de bestaande sociale correcties.

 

Schepen Van Honste  hoopt dan ook aan iedereen zijn bezorgdheden op deze manier te voldoen.

 

 

KORTOM

“Met Diftar krijgen inwoners een veel beter zicht op hun sorteergedrag. Wie minder afval aankoopt en beter sorteert, draagt niet alleen bij aan een duurzamer Brasschaat

maar doet ook zijn huisvuilrekening dalen.”

 

 

Verder kiest Brasschaat ervoor om bestaande containers in goede staat van een chip te voorzien. Extra werk en investering, maar zo vermijdt het een gigantische berg aan nodeloos afval aan nog bruikbare containers.

 

In de loop van april komen de Brasschatenaren alles te weten over Diftar via de parkbode, brasschaat.be en social media.

 

Iedereen heeft het burgemeestersconvenant mee onderschreven en beseft ondertussen wel dat er daadwerkelijk moet gewerkt worden aan het klimaatactieplan.  Schepen Van Honste is ervan overtuigd dat iedereen hier rond de tafel overtuigd is dat afval zoveel als mogelijk moet vermeden worden en als men eerlijk is beseft men ook dat de confrontatie met het aantal kg iedereen toch wel zal wakker schudden . Iedereen jong en oud, zal zich mee zal moeten inzetten voor een duurzamere wereld .

 

Er zijn nog 11 maanden om dit helemaal op punt te zetten en iedereen hier op voor te bereiden. 

 

Het college hoopt dan ook hier het voltallig vertrouwen te krijgen dit samen verder uit te rollen.

 

De voorzitter vermeld dat de algemeen directeur het extra artikel heeft toegevoegd in de chat. 

 

Raadslid Van Mechelen dankt schepen Van Honste voor de toelichting.  Zijn fractie is van mening dat de oranje zak niet kan verdwijnen. 

 

Hij stelt voor om aan de bevolking de keuze te laten om het diftar-systeem te volgen of niet en wel om volgende redenen:

niet iedereen  die in een verouderd appartement woont heeft de ruimte om een container (voorzien van het diftar-systeem) te plaatsen;

om te voorkomen dat personen hun afval zouden deponeren in andermans container biedt men best een volle container aan bij ophalen......wat dan met zich meebrengt dat, vooral bij alleenstaanden, de container om de drie of vier weken zal aangeboden worden met alle nadelige gevolgen van dien (denk maar aan de geurhinder van vis en andere bederfbare producten).

Als men toch geen volle container aanbiedt hoe kan men dan controleren dat  niemand anders zijn huisvuil er nog bijdoet, vraagt hij zich af? 

Tevens wil hij erop wijzen dat het diftar-systeem voor de senioren en de sociale klasse weer een aanzienlijke meerkost zal zijn.

Daarom zou raadslid Van Mechelen willen vragen om dit niet te verplichten en de mensen de keuze te laten.

Indien men hier niet mee akkoord gaat, vraagt hij een algemene stemming en wil hij een amendement toevoegen voor het behoud van de oranje zak. 

Schepen Van Honste licht toe dat het invoeren van diftar automatisch als gevolg heeft dat de oranje zak verdwijnt.  Verandering brengt vragen met zich mee, maar in andere gemeenten wordt dit al toegepast (bijvoorbeeld in Schilde) en daar zijn geen noemenswaardige problemen.  Men zou in appartementen eventueel kunnen bekijken om dit samen te doen.  Dit zijn allemaal afspraken die Igean al heeft doorlopen bij andere gemeenten.  Aartselaar is bijvoorbeeld ook net overgeschakeld van zakken naar containers.  Deze voorbeelden zullen allemaal meegenomen worden.  Vandaag de dag betaal je 6 euro voor een container.  Deze 6 euro is opgebouwd uit verschillende onderdelen.  Het is niet dat het duurder gaat worden door je container buiten te zetten met diftar. 

 

Mensen die de wet overtreden (sluikstorten) mag een bestuur niet weerhouden om bepaalde beslissingen te nemen.  Schepen Van Honste is het ermee eens dat er iets moet gedaan worden aan sluikstorten en ze zal dit zeker ook mee opnemen in het afvalbeleidsplan.  Ze heeft zich ook geïnformeerd en bij andere gemeenten nam het sluikstorten niet noemenswaardig toe door de invoering van diftar.  Ze is ervan overtuigd dat dit de enige manier is om het restafval naar beneden te krijgen.  Tussen dit en een paar jaar zal elke gemeente het diftar-systeem hebben ingevoerd.  Wanneer je het plan van Igean bekijkt, zie je dat bijna alle gemeenten (op Kapellen na) hierin meegaan. 

 

Raadslid Van Mechelen is ervan overtuigd dat er heel veel mensen, en vooral senioren, problemen gaan hebben.  Mensen die slecht te been zijn, zetten nu hun zakje afval in de berging en met een container gaat dat niet.  Hij vraagt de stemming voor het behoud van de oranje zak.  Hij wil dat er nu gestemd wordt.  Hij vindt dat men perfect kan overschakelen op diftar maar dan met het behoud van de oranje zak. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat er een chip op de container komt en dat het daarom niet combineerbaar is met de oranje zak.  De chip bevat alle informatie van de eigenaar van de container. 

 

Raadslid Van Mechelen geeft mee dat het gewicht van de container er niet wordt afgetrokken.  Hij vraagt om de rekening eens te maken voor mensen met een pensioen van 1200 euro per maand.  Een normale persoon gaat volgens hem al 30 euro per jaar meer betalen.  Hij heeft hiervoor een berekening gemaakt.  Hij vraagt nogmaals de stemming voor het behoud van de oranje zak. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat er een stemming voor ligt om het diftar-systeem in te voeren.  Het diftar-systeem invoeren houdt in dat de oranje zak verdwijnt.  Er zal een 40liter, 120liter en 240liter container beschikbaar zijn.  Dit ligt voor en hierover zal men kunnen stemmen.

 

Raadslid Van Mechelen vraagt om dan over te gaan tot stemmen. 

 

Voorzitter Versompel geeft aan dat eerst het debat verder zal gevoerd worden en dat er dan nadien gestemd zal worden. 

 

Raadslid Brughmans geeft graag ook nog zijn visie.  In tegenstelling tot het vorige punt (een visietekst zonder actieplannen of acties) hebben ze met dit agendapunt te maken met de implementatie van een concrete actie zonder visie.

Het college kiest ervoor de (vuilnis)kar voor het paard te spannen, en gaat eerst diftar praktisch invoeren, en nadien nadenken hoe dat kan passen in een algemeen afvalbeleid. De visie zal er zijn tegen de zomervakantie.

De algemeen directeur heeft een goede nota uitgeschreven en toegelicht op de commissievergadering, maar op het vlak van het beleid dat erachter steekt is het onduidelijk. Sinds 1981 bestaat er in Vlaanderen een eigen reglementair kader rond afvalvoorkoming volgens het principe “de vervuiler betaalt”.

En de anciens (en dan heb ik het dienstjaren) in de gemeenteraad, weten dat Brasschaat één van de eerste gemeenten in de provincie Antwerpen was die diftar invoeren vanaf juli 1997 met het stickersysteem. De vervuiler betaalt volgens een systeem van gedifferentieerde tarifiëring.  De jaarlijkse algemene belasting van 1.500 frank verdween en werd naar de prullenmand verwezen, en de burger zou enkel nog maar betalen voor de afvalfracties die niet recycleerbaar waren, lees restafval. Tegelijk werd in oktober 1997 het PMD apart afgehaald; groenafval en papier werden al apart afgehaald.

En zo evolueerden de cijfers van 340 kg/inwoner in 1997 naar 244 kg/inwoner in 2000. Ondermeer door de invoering van de citybin bereikten we in 2001 200 kg/inwoner, en dat had ook te maken met het feit dat luiers met de citybin mee mochten. En vanaf toen was het streefgetal 150 kg/inwoner, en stagneerden we rond de 180 kg/inwoner.

Gaan ze dit oplossen door nu al stoemelings diftar in te voeren? Neen!  Fractie CD&V gelooft niet in de berekeningen dat vanaf jaar 1 het restafval met 28% afneemt! Hun eigen narekening leert dat het doorsneegezin wel degelijk dieper in zijn portemonnée moet gaan voor dit afvalbeleid.

In het besluit van de gemeenteraad staat bovendien ook één zinnetje dat historisch afstand wordt gedaan door de eigenaars van hun vuilniscontainers.  Dus je koopt als burger van de gemeente in het verleden je container , de gemeente neemt deze af en in de toekomst moet je gaan betalen voor huur van deze container. Dit is toch aanvechtbaar.

De afvalberg verder naar beneden krijgen kan enkel door in te zetten op 4 domeinen volgens hem: voorkomen, hergebruiken, recycleren en verwijderen. De befaamde ladder van Lansink.

Raadslid Brughmans betrekt de oefening die werd gemaakt over de voor- en nadelen van diftar en van het huidige stickersysteem is helemaal niet nieuw. Diezelfde oefening werd al gedaan in maart 1997, door de financiële diensten.  En ook toen werd al gesproken over het aftrekken of diefstal van stickers, maar voor de rest kan dat niet afgeleid worden uit de gegevens van de lokale politie. En om dit te vermijden, werd bij de invoering in 1997 overigens gewerkt met stickers waarom de bewoner z’n straatnaam en huisnummer moest noteren. Gezond boerenverstand noemen we dat. De burger wordt gesensibiliseerd tot op het ogenblik zelf dat hij z’n sticker kleeft. Bij het werken met voorschotten en een jaarlijkse eindafrekening is de sensibilisering lang na de feiten en dus heel beperkt.

Als nadeel van diftar (facturatie op basis van aangeboden afval) werd in 1997 door de financiedienst al vermeld dat de opvolging van de facturen problematisch kan zijn en de betaling slechts via de rechtbank kan afgedwongen worden. En dat probleem is juist vandaag even actueel. In studies van Igean lees ik als zwak punt van diftar dat het registratiesysteem steeds dient te worden geactualiseerd op basis van bevolkingsmutaties en wijzigingen in het containerbestand. Hij vraagt zich ook af wat er gebeurt met zogenaamde geblokkeerde containers die aangeboden worden maar niet geledigd worden.

En hij hoort het college straks antwoorden: dat gaan we allemaal nog bekijken enzovoort maar stel dit punt dan uit tot er een globale visie is en tot alles op punt staat. Bevraag senioren, bevraag verenigingen, bevraag winkeliers, bevraag jonge gezinnen, bevraag bewoners van appartementen. Ook dat is een gedragen beleid en participatie!

Schepen Van Honste licht toe dat Rome ook niet op 1 dag gebouwd is.  Igean volgt dit project mee op en zij hebben een kant en klaar proces klaarliggen. Hetgeen nu nog moet gebeuren is de praktische uitwerken, bijvoorbeeld het opvragen van alle adressen ed.  Dit is niets nieuw onder de zon, er zijn al heel veel gemeenten Brasschaat vooraf gegaan.  Het is niet zo dat Brasschaat dit zomaar op zijn eentje gaat doen, het is net daarom dat er beroep wordt gedaan op Igean.  Het verlagen van het restafval is een wettelijke verplichting van Ovam.  Van 1997 tot nu is de wereld veranderd.  We modderen echt maar aan volgens haar.  Het nu echt tijd om te doen.  Dit is een onderdeel van het afvalbeheersplan.  Dit is iets dat nu kan uitgevoerd worden en waar elke burger zijn steentje zal kunnen bijdragen aan het klimaat en aan het verminderen van het restafval. 

 

Schepen Van Honste heeft er vertrouwen in dat wanneer het in andere gemeenten vlot kan, dat het ook in Brasschaat moet lukken. 

Raadslid Brughmans heeft het niet over vooruit schuiven.  Hij vraagt al 2 jaar informatie over diftar.  Het is het college dat het 2 jaar vooruit heeft geschoven.  Het gaat over hem niet over het enkel uitwerken van het diftar-systeem, maar over het niet uitwerken van een afvalbeleidsplan.  Het invoeren van een nieuw systeem heeft volgens hem enkel succes wanneer dat gedragen wordt door de bevolking, door verenigingen,…  Er is op dit moment geen visie dus vindt hij dat er ook niets kan geïmplementeerd worden. 

Raadslid Hoegaerts komt ook graag tussen met betrekking tot het diftar-project.  Het systeem met de huisvuilstickers in Brasschaat, met ook de inzameling van verschillende fracties aan verschillende tarieven, is reeds een vorm van diftar voor het huishoudelijk restafval, namelijk 1 sticker van 3 euro voor een container van 120 liter en 2 stickers van 3 euro voor een container van 240 liter om de twee meest gebruikte formaten maar te noemen. Het principe “de vervuiler betaalt” geldt. Wie goed en fatsoenlijk sorteert, komt als modaal gezin ruimschoots toe met een container van 120 liter die om de 14 dagen wordt opgehaald. Hij spreek uit eigen ervaring.

 

Men beoogt tegen het einde van de legislatuur een daling van het restafvalcijfer. Raadslid Hoegaerts heeft de cijfers opgevraagd en gekregen, waarvoor dank. Die cijfers beslaan bijna twee decennia van 2001 tot en met 2019. Daaruit blijkt dat de hoeveelheid restafval per inwoner is gedaald van ruim meer dan 200 kilo naar ruim minder dan 150 kg, bvb. 135 kg in 2018. Hij is akkoord dat men de laatste jaren van een stagnering kan spreken. Hij plaatst bij de cijfers zelf onmiddellijk een kanttekening: uiteraard is het niet denkbeeldig dat voor 2020 die cijfers opnieuw zouden stijgen, wat niet abnormaal zou zijn omdat we met zijn allen meer thuis waren door de lockdown, technische werkloosheid, thuiswerk en vakantie in eigen tuin of dorp. Dat hoeft dan geen aanleiding te geven tot het luiden van alarmbellen, want dat lijkt me dan een tijdelijke fenomeen in dat geval. Een tweede opmerking is het feit dat de PMD-fractie zal uitbreiden en dus de restafvalfractie daardoor quasi automatisch zal dalen vanaf dit jaar.

 

Het systeem met de stickers werkt dus wel, maar het kan inderdaad gemoderniseerd worden. Er is het probleem van stickers die ‘vergeten’ worden of soms ook afgetrokken worden. Er is de logistieke rompslomp om ze te verdelen. Daarom is het chippen van de containers een goed idee, waarbij een container op die manier kan gescand worden per ophaalbeurt en de factuur digitaal kan verwerkt, opgemaakt en verstuurd worden. Het chippen lost ook het ‘probleem’ van dataverzameling op. Men kan de gegevensverzameling tot op het niveau van elk adres doordrijven als men wil.

 

Het Vlaams Belang juicht ook toe dat de ophaling in eigen beheer zal blijven, wat ook een ‘controle’ en sensibilisering beter mogelijk maakt, ook tot op het niveau van elk adres. Onze ophalers kunnen vaststellen op welke adressen de aanbieding van de grijze container problematisch is op basis van hoeveelheid en inhoud van de fractie.

 

Met het diftar-systeem dat het gemeentebestuur nu echter wil invoeren, geloven zij niet dat op een ‘natuurlijke’ manier de hoeveelheid restafval zal dalen. Van een eenvoudige tariefstructuur gaat men naar een ingewikkelde tariefstructuur, waarvan men ons niet kan overtuigen dat deze geen meerkost zal betekenen voor hetzelfde modale gezin dat nu alle 14 dagen zijn vuilbak buitenzet. De gemeentediensten rekenen ons trouwens een verhoging van de inkomsten van 411.000 euro tot 423.000 euro voor. Dat kan niet anders betekenen dan dat we nietsvermoedend meer zullen betalen voor ons afval, zelfs al minderen we met ons afval.

Bovendien dwingt men met het systeem, kilo’s in plaats van liters of volume, appartementsbewoners om over te schakelen naar containers waarvoor misschien geen plaats is. Dus ook zij pleiten voor het behoud van de oranje zakken.  Hij geeft mee dat hierover kan gestemd worden voor de stemming over het punt zelf. 

 

De nieuwe tariefstructuur telt drie componenten; het ‘Gebruiksrecht’ waarvoor men een kwart tot anderhalve euro per maand betaalt voor de ‘volledige service’, ongeacht of men nu een maand op de Balearen zit of overwintert in Tenerife en dus geen container buitenzet. Hij zegt ‘volledige service’? Niet echt, want daarnaast komt een zogenaamde ledigingskozt (12 cent tot 0,60 euro/maand) en dan uiteraard een verwerkingskost van een kwart euro per kilo. Een kwart euro per kilo!

De vrees mag bestaan dat op die manier inderdaad het fenomeen van sluikstorten zal toenemen, want er zal op de kilootjes gelet worden! Om zijn kilo’s te verminderen, zal men al eens sneller de container van de buurman ‘per ongeluk’ open doen. En een beek is snel gevonden om klein afval te dumpen. Uiteraard heeft dat óók een kostprijs om klein zwerfvuil te gaan opruimen, zoniet zal er in elk geval een milieu-kost zijn.                                                                     

Samengevat: er komt met de nieuwe PMD-regels sowieso een vermindering van de restafvalfractie. Voorts geloven zij eerder in sensibilisering en middels het ophalen in eigen beheer in een betere controle.  Fractie Vlaams Belang gelooft niet dat de ingewikkelde tariefstructuur kan bijdragen tot zulke sensibilisering.

Fractie Vlaams Belang gelooft wel in een modernisering en digitalisering van het huidige eenvoudige systeem. 

 

Schepen Van Honste komt graag even terug op het vergelijk van 200kg afval naar 135kg afval.  Destijds zal het bedrijfsafval hier nog mee inbegrepen.  Hoe dan ook in Brasschaat op dit moment de slechtste van heel de regio.  Ovam heeft Brasschaat al verschillend keren op de vingers getikt, er moet echt iets gebeuren.  De cijfers van corona zijn nog niet mee verwerkt, het is al 10 jaar dat men stagneert.  De voorbeelden van de andere gemeenten kunnen niet zomaar genegeerd worden, alsook de input van Igean.  Het is enkel een kwestie van daling van het restafval.  Het klopt volgens haar ook niet dat de gemeente hierdoor 400 000 euro extra inkomsten zal hebben. 

Raadslid Eeman doet ook nog graag een tussenkomst.  Het bestuur vraagt  vandaag om ‘op een drafje” de invoering  van diftar op restafval goed te keuren. Ja, op een drafje, zonder enige inspraak van de Brasschatenaar en zonder een volledige uitwerking van de plannen. Dit met argumenten die weinig of geen steek houden. Het invoeren van diftar op restafval biedt geen enkele garantie voor de spectaculaire daling van 20 tot 30 procent, zoals  men hem wil doen geloven. Diftar kost de gemeente geld (investeren in het nieuwe systeem) het kost de bewoners geld (duurdere ophaling) en het levert nauwelijks milieuvoordelen op.

 

MET DIFTAR MINDER RESTAFVAL? NAUWELIJKS...

In de argumentatie van het bestuur lezen ze: "Gemeenten die de overschakeling reeds maakten naar Diftar hebben overeenkomstig de cijfers van Igean een vermindering in hun restafvalcijfers van 20 tot 30% kunnen bekomen."

Is dat waar?  Klopt dit wel?  Ze hebben de officiële cijfers van de Vlaamse afvalmaatschappij (OVAM) er eens bij genomen. En ze hebben gekeken naar naburige gemeenten die in 2016/2017 de overstap deden. We vergelijken de cijfers van 2013, dus van voor de diftar invoering, en kijken naar het resultaat in 2019.

Brecht    van  111 kg restafval/inwoner  naar 102 kg/inwoner       

een daling van 8,10%

Wuustwezelvan 98 kg/inwoner naar 96/kg/inwoner         

een daling van 2´%

Goe nieuws : 2 dalingen, maar 2 dalingen die duidelijk niet tussen de 20 en 30% liggen,

Kalmthout  van 117 kg/inwonernaar 126kg/inwoner          

een stijging van 7,70 %

Essenvan 109 kg/inwonernaar 116kg/inwoner

een stijging van 6,40%   

Een opmerkelijk cijfer in Stabroek. Daar verkreeg men een daling van 23,5%.  Opmerkelijk? Neen, het cijfer in 2013 was zodanig hoog omdat men daarvoor was gestart met Diftar op GFT. En de mensen begonnen hun GFT bij het restafval te kappen. Dit nam geleidelijk af en wanneer we het cijfer vlak voor de invoer van Diftar in 2015 vergelijken met 2019 dan zien we maar een daling van 6,6%

In schoten heeft men een soort van diftar-systeem op restafval waarbij men betaalt per ophaling en niet per kilo. Een duurder systeem voor de bewoners en er is in verglelijking met 2013 een status quo van het restafval.

 

IGEAN verwijst graag naar een aantal gemeenten waar diftar “kort” geleden werd ingevoerd. En inderdaad in Edegem en Schilde en in  de zone van de intercommunale Midden Waasland merken ze bij een “aantal” gemeentes sterk dalingen die variëren van 14% Stekene tot 23% St Niklaas.  Het OVAM rapport is daar duidelijk over: De sterk dalende cijfers zijn gemeten recent na de opstart, ze gaan gepaard met ook de uitbreiding van de PMD ophaling, maar overal merken we dat nadien de cijfers terug in stijgende lijn gaan. Ook bij Diftar treedt er na verloop van tijd een gewenningseffect op waardoor het aanbod van huisvuil opnieuw zal toenemen”  Waar we Igean niet over horen spreken zijn gemeentes zoals Wijnegem en Boom? Wijnegem en Boom presteerde het om hun restafval opmerkelijk terug te dringen tot respectievelijk 26 en 28 %. Dit zonder Diftar. Hier had ons bestuur misschien beter ook eens zijn oor te luisteren gelegd.

Dus overal een spectaculaire “daling van het restafval van 20 tot 30% door diftar” is fictie. Gemeentes die een daling van meer dan 20 % halen zijn eerder uitzondering dan regel, gezien de cijfers van de andere Diftar-gemeenten . De realiteit is anders. In de gemeenten waar diftar werd ingevoerd is er soms een lichte daling, soms een lichte stijging. Kortom: het effect is gering.

Factuur voor degemiddelde  Brasschatenaar zal stijgen

In de argumentatie van het bestuur lezen we,: "Belangrijk hierbij is dat de invoering van het diftar-systeem geen financiële doelstelling is maar in de eerste plaats een reductie van de hoeveelheid restafval beoogt".

In de voorstelling van het nieuwe systeem maakt men dan een berekening waarbij de inkomsten voor en na de diftar-invoering nagenoeg hetzelfde blijven. Hiervoor past men een goocheltruc toe. Hij citeert uit de tekst ; “De jaarlijkse kosten (gegeven een 28% reductie van de te verwerken restafval) en inkomsten worden als volgt ingeschat). “Gegeven een reductie van28 % van de te verwerken restafval” men mag optimistische verwachtingen hebben maar nergens is er ook maar 1 realistische, serieuze berekening die uitkomt op een vermindering van 28 %. De "28 procent" dient enkel om de schijn hoog te houden dat er "geen financiële doelstelling" is.. In realiteit zal de factuur voor de gemiddelde Brasschatenaar stijgen. Het is een verkapte belastingverhoging.

 

Wat betekent het nu voor de bewoner in de straat? Hij neemt een eenvoudig voorbeeld :

Een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen,men kiest zelf met of zonder kippen. Zij schatten het jaarlijkse restafval van dit gezin op 400kg (dit is een lage schatting gezien het huidig gemiddelde cijfer per Brasschatenaar 132 kg bedraagt).

In het huidige systeem zet dat gezin tweewekelijks een 120 liter-container buiten en betaalt daarvoor dus 26 x €3 = €78.

 

In het Diftar-systeem betaalt dat gezin een vaste huur van de container van €10,80 per jaar (12 x €0,90), een ledigingskost van €7,80 (26 x €0,30) en een kg-vergoeding van 400kg x €0,25 = €100. Totaalprijs: €118,60.  40 euro meer dan nu, of een stijging met €52%! Punt. Wees gerust, ze hebben daadwerkelijk de proef op de som genomen. Ze gebruikten gedurende 14 dagen een container van 120liter en ze overstegen snel het voorbeeld van de 8,86 kg die het bestuur voor ogen houdt per gezin, ook al sorteerden ze goed.

 

Nu, zij zijn vooral ook tegen de invoering van Diftar op huisvuil omdat het een onrechtvaardige vlaktaks is. De lagere inkomens betalen relatief meer dan de hogere. Of je nu 1500 of 4000 euro per maand verdient, je betaalt evenveel voor een kg restafval. Zij vinden dat het ecologische en het sociale samen moeten gaan.

Fractie PVDA ondersteunt alle positieve maatregelen die het sorteren uitbreiden en gemakkelijker maken zoals de uitbreiding van GFT naar GFT+ en van PMD naar P+MD.

Laat het duidelijk zijn: de PVDA staat voor een circulaire economie. Zij willen het restafval terugdringen richting nul kilogram. Maar daarvoor zijn andere maatregelen nodig dan een vlaktaks op afval. Wie is de echte grote vervuiler ? De productie van afval moet op de eerste plaats aan de bron worden aangepakt (verpakkingsindustrie, grote distributieketens, internetfirma’s, 100% recycleerbare verpakkingen,  het invoeren van statiegeld op plastic flessen etc...). De gemiddelde Vlaming doet ook nu al zijn/haar best om te sorteren (70% van het huishoudelijk afval wordt nu al gescheiden gesorteerd). Alles kan nog beter natuurlijk. Alleen is de vraag of dit moet gebeuren door de bevolking een hogere factuur toe te schuiven in de vorm van allerlei verdoken belastingen. De grootste vooruitgang op het vlak van sorteren, maar ook bijvoorbeeld in de bestrijding van zwerfvuil is er gekomen door bewustmakingscampagnes, niet door te beboeten. De overgrote meerderheid van de bevolking gooit geen vuil op straat, niet omdat er een ‘pakkans’ en boetes zijn, maar omdat ze vinden dat zulks niet hoort, dat iedereen graag in een propere omgeving kan leven, wandelen, winkelen.

 

Het is volgens raadslid Eeman overduidelijk dat er geen overtuigende argumenten zijn om diftar te implementeren. Er is daarenboven volgens hem geen ernstig onderzoek geweest naar de gevolgen voor bepaalde categorieën van de bevolking. Hoe men een aantal praktische problemen oplost voor appartement bewoners (niet alleen van de grote blokken). Wat het effect zal zijn op de kostprijs voor gezinnen met kleine kinderen en mensen met medische problemen (incontinentie bv.). Luiers wegen bijzonder zwaar door in een systeem dat per kilo rekent. Volgens een OVAM-rapport uit 2016 maakt hygiënisch afval zo'n 11,8% uit van een gemiddelde restafvalcontainer of -zak.

Omgerekend naar de cijfers van Brasschaat van 2019 gaat het over zo'n 592 ton (!) of 15,5kg gemiddeld per inwoner. Het spreekt vanzelf dat het voor de betrokkenen een zware extra kost zal betekenen. Hij breidt niet uit over de problemen die er zullen ontstaan over de facturen, sluikstorten.. en sluiks andermans container mee vullen en de aankoop van sloten. Hij wijdt vandaag nog niet uit over ouderen waarvoor het nieuwe systeem problematisch zal zijn.

 

Raadslid Eeman herhaalt: het bestuur probeert diftar op een drafje in te voeren zonder op z'n minst een ruime raadpleging of ook maar enige vorm van inspraak van de bevolking.

Vanuit Igean verdedigt men eenzijdig diftar en probeert men dat standpunt door te drukken in alle gemeenten en dit met éénzijdige cijfers uit bepaalde gemeentes. Nochtans zijn er pro en heel wat contra’s. In Nederland woed deze discussie ook volop. Fractie PVDA is er voorstander van dat die discussie ook hier op een ernstige manier gebeurt en dit op basis van studies en onderzoek.

 

Om deze redenen stelt PVDA Brasschaat voor om de beslissing minstens een jaar uit te stellen of te verdagen. In de tussentijd kan duidelijk worden wat de weerslag zal zijn van de GFT+ ,de  P+MD,  de vermindering van bedrijfsafval,...) op de vermindering van het restafval.

Fractie PVDA stemt alleszins tegen de invoering van diftar indien men de beslissing toch vandaag wil doorduwen op de gemeenteraad van 25 januari 2021. 

 

Raadslid Eeman wil een stemming over het uitstellen van dit punt.

 

Schepen Van Honste zet nog eens in de verf dat het de doelstelling is om het restafval naar beneden te krijgen.  Het is ook Ovam die uiteindelijk toejuicht voor de omschakeling naar diftar met gewicht.  Zij zijn ook akkoord dat Brasschaat hier de Isvag-subsidies voor gebruikt.  Iedereen gaat op termijn overschakelen naar dit systeem.  Igean heeft dit traject al verschillende keren gedaan, ze begrijpt de aversie hiervoor echt niet. 

Raadslid Buysse komt tussen met betrekking tot de invoering van diftar.  Net zoals het gemeentebestuur zijn ook zij meer dan bezorgd over het hoge aantal kilo’s restafval per inwoner. Ze doen het als Vlamingen niet bijster goed en ook als Brasschatenaar moeten ze de lat hoger leggen op dat vlak. Ook het principe ‘de vervuiler betaalt’ dragen zij een warm hart toe. Mensen die goed sorteren en afval vermijden mogen hiervoor beloond worden. Zij zijn dus voorstander van een doorgedreven diftar systeem. Bij dit diftar-systeem hebben zij echter meerdere bedenkingen.

Op de commissie hoorden ze van de schepen dat ze ‘anders moesten consumeren’. Akkoord.

Hoe gecommuniceerd gingen worden om burgers hierbij te helpen was eerder vaag. Concreet uitgewerkte voorstellen om het aantal kilo’s naar beneden te krijgen hebben ze niet gehoord want het was al laat op de commissie.

Laat het nu net nodig zijn om mensen op voorhand al maatregelen te helpen nemen om hun gedrag aan te passen. 11 maanden hebben we nog maar, in coronatijd, preventie/sensibilisatie zal moeilijker of niet mogelijk zijn.

Er werd iets aangehaald over ‘kippen kunnen veel resten verwerken’. Raadskud Buysse kan dat beamen, zij heeft zelf twee exemplaren rondlopen, Kip en Curry. Etensresten worden verwerkt, verse eitjes en entertainment voor kindjes. Maar ook hier de bedenking:  een dikke 30% huishoudens in Brasschaat die op een appartement wonen en waar dit dus geen haalbare kaart is?

Gaat de gemeente een groepsaankoop kippen doen, vraagt ze zich af? Gemeentekippen in verschillende wijken zetten? Ze weten niks concreet.

Ook de verenigingen waren niet blij met het hoge ‘trekuwplan’ gehalte van deze uitwerking. Toekomen met 240 liter of stap naar een privéfirma is geen boodschap die gegeven mag worden naar mensen die belangeloos hun vrije tijd opofferen om kinderen, ouderen, gehandicapten enz...een leuke tijd of ondersteuning te bieden. Ze gaan deze vrijwilligers het leven niet moeilijker maken? Overstappen naar de privé is voor de statistieken maar niet voor de afvalberg. Gaan die afwijkingen voor scholen en verenigingen, ook dit is niet concreet en maakt het voor hen moeilijk als raadslid.

Raadslid Buysse geeft aan dat er nog bezorgdheden en onduidelijkheden zijn  vanuit hun fractie, daarvoor geeft ze het woord aan raadslid Vanpoucke. 

Raadslid Vanpoucke wil graag starten met een bedenking.  Hij vindt de manier van werken van het college niet zo correct.  Het is ongezien dat hij plots een amendement te zien krijgt tijdens de zitting.  Dit werd misschien gedaan om de gemoederen te sussen, maar dit zal enkel het tegenovergestelde bereiken. Het is niet enkel twijfelachtig naar de intentie, maar ook niet loyaal ten opzichte van het huishoudelijk reglement.  Hij vindt het niet netjes dat raadsleden zo behandeld worden.  Het klopt wat schepen Van Honste zegt dat Rome niet op 1 dag gebouwd is, maar hij vraagt zich af waarom er pas twee weken geleden over gesproken werd op de commissie?  Amper 2 weken later wordt er hier een stemming opgedrongen zonder reflectie of participatie.  Zelfs de duurzaamheidsraad heeft er zich nog niet over kunnen uitspreken. 

Raadslid Vanpoucke is overtuigd van de stelling “de vervuiler betaalt” en ze zien er zeker mogelijkheden in, maar op dit moment zijn er nog veel te veel onduidelijkheden, zelfs met het amendement.  Diftar is een concept maar geen algemeen voorstel dat elke gemeente op dezelfde manier moet toepassen.  Er kan een ideaal Brasschaat-diftarmodel gemaakt worden dat breed wordt gedragen door iedereen maar dit bestuur kiest ervoor om dit niet te doen.  Hij vindt het heel erg dat dit hier snel op een drafje wordt doorgeduwd op de gemeenteraad.  Sociaal beleid vind zijn fractie ook essentieel.  Hij verwijst kort naar zijn oproep rond : minder afval, statiegeldalliantie,…  Dit werd keer op keer weggestemd door de meerderheid.  Jammer volgens hem want dit zijn voorbeelden om aan het probleem te verhelpen. 

Raadslid Vanpoucke vraagt zich af hoe het dan verder moet met de vele appartementsbewoners?  Hij heeft hiervoor ook cijfers opgevraagd.  Vandaag de dag zijn er 140 000 oranje zakken per jaar die gebruikt worden door de inwoners van Brasschaat.  Dit is een hoog aantal, zeker als je weet dat 1 op de 3 in een appartement woont.  Zijn collega, raadslid Hermans, is door Brasschaat gereden met een diftar-bril en niet enkel de appartementen maar ook de kleine woningen zijn niet opgezet met zo’n voorstel.  Meestal hebben zij een kleine gang waar ze de container niet kunnen laten staan.  Hij vraagt zich af of er effectief een diftar-toest is voorzien?  Hij vindt afval zeker ook een basisdienst zoals water en elektriciteit.  Raadslid Vanpoucke vraagt zich af of er een overgangsperiode zal zijn voor de oranje zakken, dit gebeurde destijds niet met de witte zakken.  Hier moet zeker ook over nagedacht worden.  Deze zakken werden reeds betaald door de burgers. 

Raadslid Vanpoucke is bij omliggende gemeenten gaan informeren wat er gebeurd wanneer mensen hun rekening niet kunnen betalen.  Blijkbaar worden zij gewoon afgesloten, hun vuil wordt niet meer opgehaald.  Er was ook een terechte bezorgdheid van schepen Van Gerven met betrekking tot de jeugdverenigingen ed.  Via het spoedamendement werden er intenties gemaakt maar hij wil wel eens concreet horen hoe die containers zullen opgelost worden.  Hij vraagt zich ook af waarom dit extra artikel weer zo laat moet toegevoegd worden en niet een paar dagen op voorhand. 

Raadslid Vanpoucke haalt graag nog 1 concreet voorbeeld aan, namelijk de onthaalouders. Deze mensen dragen zorg voor anderen en zullen door dit voorstel gestraft worden.  Er is voor deze mensen onvoldoende duidelijkheid.  Er wordt door het bestuur geen enkele tegemoetkoming voorzien, noch in de intentie, noch in de uitwerking.  Met de bestaande maatregelen gaat men niet toekomen. 

Schepen Van Honste licht toe dat Igean niet alleen de nazorg doet maar ook het volledige implementatietraject.  Brasschaat moet eerst instappen en dan zal Igean dit volledig uitwerken.  Dit is niets nieuws voor hen aangezien ze dit al hebben toegepast in andere gemeenten.  Voor alles is een oplossing en de bezorgdheden van de raadsleden kunnen meegenomen worden.  Omwille van deze reden werd artikel 3 nu toegevoegd.  Men was van plan om hiermee rekening te houden, maar door het artikel toe te voegen, wilden ze de raadsleden gerust stellen. 

Ze komt graag ook even terug op het feit dat een vuilbak blijft staan wanneer men zijn rekening niet betaald.  Wanneer je de dag van vandaag geen sticker kleeft, zal je vuilbak ook blijven staan.  Er is dus geen verschil.  Voor de appartementen kunnen ze met Igean afspraken maken.  Alle verschillende elementen zullen meegenomen en bekeken worden. 

Raadslid Vanpoucke vindt dat schepen Van Honste laat blijken dat het een vrijblijvende toetreding is.  Eerst toetreden en dan kijken wat er zal gebeuren is echt straf.  Hij vindt het niet ernstig.  Toetreden is niet zo vrijblijvend.  Fractie Brasschaat 2012 heeft er niets op tegen, maar niet op basis van deze condities.  Dit dient te gebeuren op een verantwoorde manier.  Er werden reeds voorstellen gedaan, maar hier werd nog niet op ingegaan, dit is steeds voor later.  Het gebruik zou voor sommige mensen op 0 kunnen gezet worden.  Dit gebeurd op de dag van vandaag ook al bij andere gemeenten.  Ook voor de omnio-statuten zijn er volgens hem nog dingen nodig die men nu nog niet heeft gehoord.  Men moet met extra aanvangsmaatregelen komen. Het voorstel is niet constructief en uitgewerkt en het kan dus ook geen vertrouwen geven aan de fractie. 

Afvalbeleid gat meer dan 1 legislatuur mee, het is niet fijn dat dit er op 2 weken wordt doorgeduwd.  Raadsleden moeten het hebben van de gemeenteraad, ze zijn niet op voorhand geïnformeerd.  Raadslid Vanpoucke vindt het niet kunnen dat men zo omgaat met zo’n belangrijk dossier.  Dit maakt hem boos aangezien ze op een aantal aspecten van diftar wel bondgenoten kunnen zijn.  Dit kan niet zonder de verduidelijking betreffende het sociale.  Fractie Brasschaat 2012 vraagt uitstel van deze beslissing om nog een kans te geven om het wel deftig uit te werken en rekening te houden met de opmerkingen.  Anders zal dit onmogelijk zijn voor zijn fractie.  Duurzamer leven mag niet armer maken.  Een ambitieus plan om dit mogelijk te maken, ontbreekt compleet.  Er zijn meerdere zaken die moeten opgelost worden om hun steun te verdienen, hij denkt hierbij aan pampers ed.  Als het uitstel niet aanvaard wordt, zal zijn fractie dit niet goedkeuren omwille van deze redenen.  Dit zou een teleurstelling zijn voor zijn fractie. 

Waarnemend burgemeester Cools koppelt terug dat er al veel gezegd en geschreven is over het onderwerp diftar.  Hij treedt de woorden van schepen Van Honste volledig bij.  Dit werd in het college herhaaldelijk bediscussieerd en bekeken.  Diftar werd in Brasschaat reeds lange tijd geleden ingevoerd.  Sinds het invoeren van de stickers is er een diftar op volume.  Het was de bedoeling om de cijfers van het afval naar beneden te halen.  Als het op basis van volume is, weet je hoe de meeste mensen daar mee omgaan.  De vuilbakken worden enkel buiten gezet wanneer ze volledig vol zitten omdat er dan 2 stickers van 3 euro op moeten.  Mensen duwen de containers altijd goed aan voor ze hem meegeven.  Als het gewicht naar beneden moet, is diftar op gewicht geen goed idee.  Door het invoeren van diftar op gewicht kan men de afvalcijfers naar beneden krijgen.  Igean heeft hier al vele jaren expertise opgebouwd.  De cijfers van de verschillende gemeenten werden ingekeken en de cijfers zijn gedaald.  Het is nadien ook belangrijk om te sensibiliseren “elke kilo die je terug meer weg gooit, zal je voelen in je portemonnee”.  Mensen gaan hun producten selectiever aankopen om zo weinig mogelijk afval te genereren.  De PMD+ geeft ook de mogelijkheid om nu al 9 maanden te ontdekken wat het voordeel is om alle plastiek in de PMD-zak te steken. 

Waarnemend burgemeester Cools vraag om diftar op gewicht toch nu goed te keuren.  Tot het einde van het jaar is er nog voldoende tijd om mensen te sensibiliseren en de motiveren.  Ze kunnen het al gewoon worden door de PMD+ te gebruiken.  Brasschaat gebruikt al jaren diftar op volume en het is nog nooit gedaald.  Bij andere gemeenten blijkt dat diftar op gewicht wel werkt.  Het vertrouwen moet er zijn dat elke inwoner  van Brasschaat nog beter gaat sorteren.  Hij geeft ook nog mee dat er zal gehandhaafd worden op sluikstorten.  Hij blijft pleiten om dit punt vanavond goed te keuren en daarna te implementeren in de gemeente Brasschaat.  De 11 komende maanden kan er dan onderzocht worden wat er in artikel 3 werd opgenomen.  Het collega zal de modaliteiten voor verenigingen, scholen,… verder uitwerken op vraag van de gemeenteraad.  Ook voor het eigen afval van de gemeente zal er een andere oplossing moeten gezocht worden.  Sociale correcties kunen nog steeds doorgevoerd worden.  Hij pleit nogmaals om dit punt toch goed te keuren. 

Raadslid Eeman heeft vooral de indruk dat het Igean is die deze plannen wil doorduwen.  De voornaamste reden die het bestuur geeft om Igean in te voeren is dat andere gemeenten het ook doen.  Ernstige berekeningen ziet hij niet.  Hij heeft in zijn motivatie getracht de burgemeester te overtuigen met de objectieve cijfers van Ovam, die zeker niet leiden tot een vermindering van 28% minder restafval.  Hij heeft getracht om hem uit te leggen wat een vlaktaks betekent.  Dat huisvuil betalen per kilo, niet voor iedereen hetzelfde betekent en dat diftar de factuur zal doen stijgen voor de inwoners van Brasschaat.  Raadslid Eeman heeft de cijfers laten zien van gemeenten waar men “zonder diftar” uitstekende cijfers kan voorleggen.  Hij heeft gevraagd om een grondiger onderzoek en een grondigere uitwerking voor dat men op de éné paard diftar wedt. 

Raadslid Eeman vraag om het terug te bekijken en de beslissing uit te stellen.  Hij vraagt om in te zetten op sensibiliseren en het raadplegen van de bevolking.  Hij vraagt de stemming voor het uitstel van dit punt naar begin volgend jaar. 

 

Raadslid Pauwels vraagt zich af hoe de stemming nu gaat verlopen? 

 

Voorzitter Versompel stelt voor om de stemmingen één per één af te werken. 

 

Hoofdelijke stemming over het al dan niet uitstellen van dit punt (aangevraagd door raadslid Eeman):

NEEN :19

JA : 13

 

Voorzitter Versompel licht toe dat het punt niet zal verdaagd worden.

 

Hoofdelijke stemming over het toevoegen van het amendement van artikel 3.  2/3 meerderheid mbt hoogdringendheid :

NEEN : 13

JA : 18

 

Hoofdelijke stemming voor het behoud van de oranje zak binnen het diftar-project (aangevraagd door André Van Mechelen):

NEEN : 19

JA: 13

 

Hoofdelijke stemming voor punt 11 zoals het voor ligt :

NEEN : 13

JA : 19

 

Punt 11 wordt aanvaard. 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het meerjarenplan van de gemeente Brasschaat wordt als doelstelling vooropgesteld (7.2: Tegen het einde van de legislatuur leidt het afvalbeleidsplan tot een daling van het restafval) om het restafvalcijfer per inwoner te verminderen. Brasschaat scoort met een cijfer van 139 kg/inwoner restafval niet goed in vergelijking met de andere gemeenten binnen de provincie Antwerpen.  De fractie restafval is eveneens de fractie die de grootste impact heeft op het milieu en het klimaat.

 

Om het aandeel restafval te reduceren is het invoeren van een DIFTAR systeem op basis van gewichtsmeting en afrekening aangeraden. Enkel op deze wijze wordt het principe "de vervuiler betaalt" toegepast en door het differentiëren van de tariefstructuur heeft de inwoner ook de mogelijkheid om zijn goed sorteergedrag op een positieve wijze te kunnen laten reflecteren in zijn afrekening en zijn impact op milieu en klimaat.  Gemeenten die de overschakeling reeds maakten naar dit systeem hebben overeenkomstig de cijfers van Igean een vermindering in hun restafvalcijfers van 20 tot 30% kunnen bekomen.

 

Het beoogde DIFTAR systeem houdt in dat het effectieve gewicht bij elke lediging wordt gewogen waarna het te betalen tarief volgens het gewicht aangerekend wordt aan de gebruiker.

 

Het DIFTAR project zoals voorgesteld in de bijgevoegde nota en bijhorende bijlagen zou de huidige methode vervangen waarbij de actuele forfaitaire tariefstructuur door middel van stickers per type container onafhankelijk van het effectieve volume of gewicht plaats maakt voor een afrekening op basis van het werkelijk aangeboden restafval.

 

De nadelen van het huidige systeem zijn als volgt samen te vatten:

Het forfaitaire bedrag per volume-eenheid ontmoedigt correct sorteergedrag waardoor inwoners zoveel mogelijk hun restafvalvuilbak proberen te vullen;

Een aandeel van het bedrijfsafval dat mee wordt opgehaald via de particuliere ophaling wordt verwerkt aan een hoge kost. Dit geldt niet enkel voor private bedrijven maar eveneens voor het eigen gemeentelijk patrimonium.

De stickers geven aanleiding tot vandalisme en klachten: stickers worden verwijderd, mensen dienen een klacht in en zo ontstaat een duur nazorgproces.

Er is geen data voorhanden om analyses te doen omdat binnen het restafvalproces niets gemeten wordt.

 

In het huidige sticker systeem wordt er een tarief van 3 euro/120 liter aangerekend voor de ophaling van het restafval. Er is nu geen beperking op het aantal containers maar binnen de implementatie van DIFTAR zal dit beperkt worden tot een maximum van 240 liter per twee weken.  Dit maximum is gebaseerd op de wettelijke definitie van huishoudelijk afval.  Alles boven dit maximum wordt niet beschouwd als huishoudelijk afval maar als bedrijfsafval.  De gemeentelijke taken en verantwoordelijkheden bevinden zich in het segment van huishoudelijk afval.

 

De kostprijs voor het implementeren van het DIFTAR systeem wordt geraamd op 378.000 euro inhouden. Onder deze eenmalige kost vallen de volgende kosten:

 

Inventarisatie/bechipping van de containers (all-in)269.000 euro

Nieuwe containers ter vervanging zakken of slechte containers34.000 euro

Ombouw vrachtwagens75.000 euro

 

De gemeente zorgt voor een inventarisatieronde waarbij alle containers worden geïdentificeerd, een optimalisatie aan de bewoners wordt geboden voor het kiezen van de juiste inhoud en vervolgens de bechipping wordt gerealiseerd.  Er wordt hierbij afstand gedaan van de eigendom van de containers die historisch is ontstaan.  De bestaande containers worden gechipt en vervolgens zal een servicekost worden aangerekend voor latere vervangingen, onderhoud en nazorg.

 

De jaarlijkse kosten (gegeven een 28% reductie van te verwerken restafval) en inkomsten worden als volgt ingeschat:

 

Onderhoudscontract weegsystemen wagens (3stuks)- 15.300 euro/jaar

GPRS  abonnement- 3.000 euro/jaar (raming)

Verwerkingskosten voor 3600 ton- 520.200 euro/jaar

Nazorg-206.250 euro/jaar

Inkomsten1.168.355 euro/jaar

 

Totale inkomsten DIFTAR systeem: 423.605 euro/jaar. 

 

Indien we dit vergelijken met de huidige situatie:

 

Verwerkingskost van 5.015 ton aan 144,50 euro/ton- 724.668 euro

Nazorginbegrepen in reguliere werking

Inkomst stickers en vuilzakken1.170.199 euro

Uitgaven zakken en stickers-34.506 euro

 

Totale inkomsten411.006 euro

 

Belangrijk hierbij is dat de invoering van het DIFTAR systeem geen financiële doelstelling is maar in de eerste plaats een reductie van de hoeveelheid restafval beoogt.

 

Het project heeft ook een bepaalde impact op de verschillende stakeholders in de gemeente welke zijn opgenomen in de nota in bijlage.  Binnen het implementatieproces wordt hieraan uiteraard de nodige aandacht gegeven.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om een artikel toe te voegen met de opdracht om tijdens de implementatie de verdere modaliteiten voor mogelijke afwijkingen

voor scholen, verenigingen, sociale aanstellingen, openbare diensten en andere aansluitpunten

concreet uit te werken, alsook de implementatie van de bestaande sociale correcties.

 

Juridisch kader

Afvaldoelstelling OVAM

Meerjarenplanning gemeente Brasschaat 2020-2025

 

 

Adviezen

Positief advies duurzaamheidscel.

Positief advies management team

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

 

Kost378.000 euro, btw inbegrepen (eenmalig) waarvan 103.625 euro aan                                                         subsidies via het openstaand saldo van de ISVAG dividenden rechtstreeks                                                         binnen de Igean afrekening wordt verrekend.  Netto bedraagt de                                                                                     investeringskost 274.375 euro, btw inbegrepen.

Onderhoudscontract weegsystemen ten bedrage van 15.300 euro/jaar.

 

Budgetsleutel0300/24000000 omschakeling diftar

Budget/jaarExploitatie en investering in 2021

Krediet beschikbaarJa.

 

Subsidies103.625 euro aan ISVAG dividenden, rechtstreeks in de facturatie voorzien

 

Visum financieel directeurVISUM 2020_81 verleend

 

BESLUIT:

Met 19 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 13 neen-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert en Kasper Vanpoucke).

 

2e stemming op naam

Toevoeging opdracht op voorstel van het college van burgemeester en schepenen

Met 18 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 13 neen-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert en Kasper Vanpoucke), 1 niet gestemd (Erwin Callens).

 

3e stemming op naam

Behoud oranje zak binnen het Diftar-project

Met 13 ja-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert en Kasper Vanpoucke), 19 neen-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel).

 

4e stemming op naam

Uitstel van het punt

Met 13 ja-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert en Kasper Vanpoucke), 19 neen-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel).

 

Art.1.- Hecht goedkeuring van het implementatieplan van Igean betreffende de invoering van het diftarsysteem voor huishoudelijk restafval.

 

Art.2.- Neemt kennis van het feit dat inzake de vastlegging van de tarieven dit deel zal uitmaken van een afzonderlijk gemeenteraadsbesluit.

 

Art.3.- deze toevoeging wordt als een hoogdringende wijziging beschouwd en vraagt een hoofdelijke stemming omtrent het voorstel om dit toe te voegen waarvoor een 2/3de meerderheid vereist is.  Op basis van de uitslag van de stemming wordt dit niet weerhouden. 

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

12 EVA vzw De Remise. Aanduiding leden. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Overeenkomstig artikel 245§2 van het DLB moet de gemeenteraad beslissen over de oprichting van of deelname in een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap (kort: EVA) op grond van een motiveringsnota, die door het College is opgemaakt. Daarin moeten alle voor- en nadelen van een externe verzelfstandiging tegen elkaar afgewogen worden en er moet worden aangetoond dat de externe verzelfstandiging de beste keuze is.

 

De gemeenteraad nam op 26 oktober 2020 kennis van de motiveringsnota en hechtte goedkeuring aan de omvorming van de vzw plus Drie Centrum naar een EVA-vzw.

 

Op de Algemene Vergadering van de VZW Plus Drie Centrum van 25 november 2020 werd goedkeuring verleend aan de gewijzigde statuten. De naam van de VZW werd tevens gewijzigd in EVA VZW De Remise. Er werd kennis genomen van de statuten in de zitting van de gemeenteraad van 14 december 2020.

 

Artikel 246 DLB bepaalt als volgt:

"§ 1. Ongeacht de grootte van de eventuele inbreng van de verschillende partijen, beschikt de gemeente altijd over een meerderheid van de stemmen in de algemene vergadering van de gemeentelijke vennootschap of vereniging en draagt de gemeente altijd een meerderheid voor van de leden van de raad van bestuur van de gemeentelijke vennootschap, vereniging of stichting. Die voordracht waarborgt elke fractie een vertegenwoordiging.

Ten hoogste twee derde van de door de gemeente voorgedragen leden van de raad van bestuur is van hetzelfde geslacht.

§ 2. De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering van de gemeentelijke vennootschap en vereniging worden door de gemeenteraad uit zijn leden gekozen.

De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad..."

 

Juridisch kader

Artikel 245 en 246 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 9§2 van de statuten van de vzw.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1: De gemeenteraad draagt Karina Hans voor als lid van de vereniging Categorie A (vertegenwoordiger van de gemeente Brasschaat, gemeenteraadslid of lid van college van burgemeester en schepenen

 

Art.2: Als leden van de vereniging Categorie B worden door de onderscheiden fracties volgende personen voorgedragen:

voor N-VA: Jan Van Leuven

voor Open VLD: Christianne De Winter

voor CD&V: Marie-Anne Naudts-Coppens

voor Brasschaat 2012: Claude Pleyers

voor Vlaams Belang: Dimitri Hoegaerts

voor PvdA: Hedwig Van Roost

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

13 Herziening RUP Verbod op Meergezinswoningen. Definitieve vaststelling. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Fractie CD&V zal zich onthouden op dit punt.  Zij volgen de visie van de Vlaams Bouwmeester rond betonstop en kernversterking. 

CD&V pleit voor een coherente implementatie van de betonstop. Voor hen kan er hoger gebouwd worden maar dit moet in balans worden gebracht met meer open ruimte en minder bebouwing buiten de kern. 

Deze aanpassing van het RUP meersgezingwoningen is een voorafname op het globale “RUP kernversterking, wonen en detailhandel”. Het voorliggend besluit gaat enkel over kernversterking en méér bouwen. 

Naar aanleiding van dit punt hebben zij wel vragen m.b.t. de timing van het RUP kernversterking, wonen en detailhandel. In de motivering van dit besluit is immers opgenomen dat deze procedure, en hij citeert: “nog een langere periode in beslag zal nemen”. 

Steden en gemeenten die destijds, in 2017, zijn ingestapt in de projectoproep van de Vlaamse Bouwmeester, de zogenaamde “Bouwmeester Scan”, hebben inmiddels hun traject allemaal afgerond. 

Wat is de timing van het “RUP kernversterking, wonen en detailhandel”? Wanneer worden de bezwaren behandeld? Wanneer wordt dit RUP besproken op een commissie vergadering? 

Schepen Van Honste komt terug op de opmerking dat het een voorafname is op het RUP.  Ze licht toe dat het een bewuste keuze is.  De opdracht voor het RUP is gegeven aan Buur in 2017.  Iedereen weet dat de opmaak van een RUP veel tijd in beslag neemt.  Iedereen weet hoe het gaat met de kern en de handel.  De VCRO heeft nu toegelaten om met een versnelde procedure die problematiek op te lossen door herzieningen sneller te laten uitvoeren wanneer er een verhoging is van het ruimtelijk reglement.  De wetgever heeft dit niet voor niets doorgevoerd, dit heeft echt wel een doel.  De zaken waar ze nu niet zeker van waren, zullen nadien herbekeken worden in het RUP.  De dingen waar men zeker van was, zijn gewijzigd. 

 

Raadslid Niels de Kort vraagt zich af wanneer de timing er zit aan te komen, dit was geen antwoord op zijn vraag.

 

Schepen Van Honste licht toe dat er een tijdslijn is.  Ze zal deze bezorgen aan raadslid Niels de Kort.

 

Voor raadslid Van der Schoepen rijst op bladzijde 13 onder probleemstelling de vraag of de evolutie van de bevolking ons groene karakter kan bedreigen?   En dat bijvoorbeeld de huishoudengroei in onze regio voorlopig niet voorbij lijkt te zijn. Dat sommige woonwijken nu al veel appartementen hebben.

Zij nemen kennis van die evolutie op de webstek van Brasschaat, bij de stand van de bevolking en bevolkingsmutaties, en noteren dat die bevolking slechts met 1363 mensen is toegenomen de laatste 10 jaar. Dat er minder kinderen geboren worden per 1000 mensen, dat de bevolkingsdichtheid met 997 inwoners per km² hoger ligt dan in de provincie Antwerpen en dat in evenredigheid met de bijgekomen meergezinswoningen de laatste 10 jaar en het op stapel staande bouwprojecten op wooninbreiding en uitbreidingsgebied contra de evolutie van onze bevolkingscijfers de laatste 10 jaar ons doet besluiten dat het huidige verbod op meergezinswoningen moet gehandhaafd blijven en niet worden opgeheven.

https://brasschaat.incijfers.be/dashboard/demografie

Het is volgens hem niet de demografie die het groene karakter van onze landelijke gemeente bedreigt maar het aantal bouwprojecten die enkel de massa zal vergroten wat dan uiteindelijk toch het groene en landelijke karakter van onze gemeente zal bedreigen. 

Fractie Vlaams Belang zal daarom tegenstemmen.

 

Schepen Van Honste licht toe dat de gezinnen kleiner worden en dat er effectief nood is aan kleinere entiteiten.  Het is dan net de bedoeling om die net in het centrum te plaatsen. 

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat fractie Brasschaat 2012 achter de principes van de Vlaamse bouwmeester staat maar de uitwerking en de vertaling daarvan moet wel kloppen.  Er zijn een aantal specifieke straten die daar echt wel ongeschikt voor zijn, o.a. Sint Antoniuslei en de Jacobuslei.  Ook de Duboislei vindt hij geen straat om appartementen toe te laten.  Zijn fractie zal onthouden voor dit punt. 

 

Met betrekking tot de procedure betreurt raadslid Eeman dat mensen die een bezwaar hebben ingediend geen persoonlijk antwoord hebben gekregen. ’t Moet misschien niet volgens de procedure maar een antwoord lijkt hem een correcte handeling in de richting van de bezwaarindieners. Zij zijn niet overtuigd van de nood van deze snelle procedure. Ook zijn ze niet overtuigd dat er voldoende aandacht is besteed aan de nadelen van deze beslissing. Meerdere woongelegenheden nu op deze voorziene plaatsen kunnen inplanten kan goed zijn, maar we zijn niet overtuigd dat er voldoende rekening is gehouden met het effect op mobiliteitsproblemen  of andere moeilijkheden die zich nu reeds kunnen voordoen.. We vrezen dat de herziening van de regelgeving die u zelf in het verleden opstelde tot uitzonderingen zal leiden van bepaalde woonprojecten.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 23 oktober 2017 stelde het college BUUR aan voor de opdracht “Studieopdracht kernversterking wonen en detailhandel”.  Op 27 november 2017 heeft de gemeenteraad hiervan akte genomen.

In deze opdracht worden twee deelopdrachten omschreven. Deelopdracht 1 omvat de ontwikkeling van een visie en aanpak voor verdichting en kernversterking. Deelopdracht 2 omvat de opmaak van een ruimtelijk instrument.

 

In de visienota "Kernversterking, wonen en detailhandel" worden er zones afbakend die te versterken zijn en woonverdichting met compacte woningen toelaten: de ‘te versterken woonkernen’ en de verschillende handelszones. Vandaag zijn er een aantal kleine zones die in tegenstrijd zijn met het RUP ‘verbod op meergezinsgebouwen’.

 

Aangezien de procedure voor het "RUP kernversterking, wonen en detailhandel" nog een langere periode in beslag zal nemen, is het aangewezen om de tegenstrijdige bepalingen nu al uit het RUP verbod op meergezinsgebouwen te halen.

 

De VCRO laat toe om via een versnelde procedure bepaalde voorschriften van RUP’s en BPA’s te herzien. Deze herziening moet in teken staan van een verhoging van het ruimtelijk rendement.

 

De gemeente Brasschaat organiseerde van zaterdag 19 september 2020 tot en met maandag 19 oktober 2020 een openbaar onderzoek en een adviesronde over de herziening.

 

Tijdens de gemeenteraadscommissie van 12 januari 2021 werd een toelichting gegeven over deze herziening.

 

Wanneer de gemeenteraad de herziening definitief vaststelt zal het gemeenteraadsbesluit met een beveiligde zending bezorgd worden aan de deputatie van de provincie Antwerpen en aan het departement Omgeving. Het departement Omgeving en de deputatie van de provincie Antwerpen hebben 45 dagen, na betekening, om het besluit te schorsen of te vernietigen.

 

Wanneer het besluit van de gemeenteraad niet tijdig is geschorst of vernietigd,

wordt de beslissing tot herziening bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. De herziening treedt in werking na 14 dagen na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.

 

Vandaag wordt aan de gemeenteraad gevraagd om de herziening van het RUP Verbod op Meergezinsgebouwen definitief vast te stellen.

 

Juridisch kader

Titel II: Planning, Hoofdstuk II: Ruimtelijke uitvoeringsplannen, Afdeling 2, Artikel 7.4.4./1. uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Adviezen

Gelet op het RUP Verbod Meergezinsgebouwen (goedgekeurd d.d. 26 mei 2011);

Gelet op art. 7.4.4/1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening dat regelt dat de gemeente stedenbouwkundige voorschriften kan opheffen die een kwalitatieve verhoging van het ruimtelijk rendement in de weg staan op plaatsen waar die rendementsverhoging is aangewezen;

Overwegende dat de gemeente Brasschaat werk wil maken van kernversterking door enerzijds het stimuleren van een aantal sterke handelsconcentraties in de woonkernen; anderzijds het concentreren van de toekomstige woninggroei in die delen van de woonkern die hiervoor het best zijn gelegen en uitgerust;

Gelet op de visienota “Rapport - Studie kernversterking wonen en detailhandel” waarin deze doelstelling zijn geanalyseerd en door vertaald in concrete keuzes rond de concentratie van handel en woonverdichting in bepaalde delen van de Brasschaatse woongebieden;

Overwegende dat de gemeente deze visie zal omzetten in een RUP kernversterking en dat hiervoor reeds een startnota ter inzage werd gelegd van 19 augustus 2020 tot 19 oktober 2020;

Overwegende dat de procedure voor dit RUP tot aan de inwerkingtreding nog minstens een jaar in beslag zal nemen;

Overwegende dat tot aan de inwerkingtreding van dit RUP kernversterking, door het RUP Verbod Meergezinsgebouwen geen projecten met meergezinsgebouwen kunnen worden opgericht in zones die nochtans goed aansluiten bij de concentraties van handel en een goede ontsluiting hebben, met name de zones die in de visienota kernversterking zijn aangeduid als handelszone of ‘te versterken woonkern;

Overwegende dat het RUP verbod meergezinsgebouwen zeer restrictieve bepalingen heeft opgelegd met het oog op het beperken van de ‘appartementisering’ in de gemeente; overwegende dat echter ondertussen in Vlaanderen en bij de gemeente meer inzicht is gegroeid in de toekomstige woonbehoefte die bijna uitsluitend bestaat uit woningen voor extra zeer kleine huishoudens en voornamelijk oudere bewoners; overwegende dat de gemeente het opportuun acht om snel beter op deze behoefte te kunnen inspelen op de juiste plekken, met name in de onmiddellijke nabijheid van voldoende dagelijkse voorzieningen;

Overwegende dat de gemeente snel werk wil maken van het stimuleren van handel in de afgebakende handelszones gelijktijdig met beperkende maatregelen buiten deze handelszones; overwegende dat projecten met handelsgelijkvloers moeilijker te combineren zijn met eengezinswoningen en gemakkelijker met meergezinsgebouwen;

Gelet op de nota “Herziening RUP ‘Verbod meergezinsgebouwen’ – Versnelde procedure cfr. art. 70404/1 VCRO – Nota van de gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar en screening van de milieueffecten”

Overwegende dat deze nota bespreekt in welke zones het verbod op meergezinsgebouwen op een aantal plaatsen kwalitatieve kernversterkende projecten verhindert, en hiervoor gebruik maakt van bovenvermelde visienota “Rapport - Studie kernversterking wonen en detailhandel”

Overwegende dat de nota “Herziening RUP ‘Verbod meergezinsgebouwen’ – Versnelde procedure cfr. art. 70404/1 VCRO – Nota van de gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar en screening van de milieueffecten” de vergelijking maakt tussen de wenselijke handelszones en zones ‘te versterken woonkern’ enerzijds, en het verbod meergezinsgebouwen anderzijds; overwegende dat in het kader hiervan een kaart met de tegenstrijdigheden werd opgemaakt; overwegende dat over een aantal afbakeningen nog wat onzekerheid bestaat omwille van beperkter onderzoek in de fase van de visienota en hiervoor de definitieve keuze pas gemaakt wordt in het geplande RUP kernversterking;

Overwegende dat de gemeente, behoudens deze onzekere gebieden, momenteel reeds de keuze kan maken om in een aantal gebieden toch compacte woningbouwprojecten inclusief meergezinsgebouwen toe te laten, aangezien het om zeer centraal gelegen sites gaat;

Overwegen dat het gaat om een aantal zones in de omgevingen van:

          Aerdenlei – Bredabaan – Du Boislei

          Kaartseplein-Hoogboomsesteenweg

          De Mortellei – De Borrekenslei

          Rerum Novarumlei

          Centrum Maria-Ter-Heide

          Centrum Mariaburg;

dat deze zones zijn aangeduid op het plan “BKD RUP-SNEL opheffen verbod meergezinsgebouwen”

Overwegende dat in deze nota is aangetoond dat het opheffen van het verbod op meergezinsgebouwen in bedoelde zones niet in tegenstrijd is met het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan;

Overwegende dat voor de voorziene opheffing van het verbod in deze zone een screening van de mogelijke milieu-effecten werd uitgevoerd; dat hiervoor de adviezen werden ingewonnen van

          Provinciebestuur Antwerpen

          Departement  Omgeving  –  Omgevingsplanning  -  Antwerpen

          Onroerend Erfgoed – Antwerpen

          Agentschap Wegen en Verkeer

          Departement MOW;

dat na verwerking van deze adviezen de vraag werd gesteld aan de bevoegde dienst van de Vlaamse overheid; dat op 14 augustus 2020 de bevestiging werd ontvangen dat er geen aanzienlijke milieu-effecten te verwachten zijn en een plan-MER niet noodzakelijk is;

Overwegende dat bij de screening van de mogelijke milieu-effecten ook de watertoets werd uitgevoerd; dat ook hier de conclusie is dat er geen aanzienlijke effecten worden verwacht;

Overwegende dat de voorgenomen herziening RUP Verbod Meergezinsgebouwen, met name het opheffen van het verbod op meergezinsgebouwen in de aangeduide zones op voormeld plan, werd onderworpen aan een openbaar onderzoek dat liep van zaterdag 19 september 2020 tot en met maandag 19 oktober 2020

Overwegende dat over deze geplande herziening advies werd gevraagd aan:

 

          de deputatie;

          het departement Omgeving;

          de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening;

          het Agentschap Onroerend Erfgoed

          het Agentschap Wegen en Verkeer

          het Vlaams Energieagentschap;

          het Agentschap Wonen-Vlaanderen

 

Gelet op de ontvangen adviezen en bezwaren, en gelet op de samenvatting hiervan in de tabellen toegevoegd in bijlage;

Overwegende dat geen van deze bezwaren en adviezen ertoe leidt dat de voorgenomen herziening niet kan worden vastgesteld, op basis van de argumenten opgenomen in voornoemde tabel.

 

Financiële gevolgen

Het budget is voorzien onder het investeringsbudget 2019 en 2020 sleutel 0600/21000007 RUP Centrumgebied/handel.

 

BESLUIT:

Met 19 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 4 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen, Robrecht Eeman en Greet Verbert), 9 onthoudingen (Dirk de Kort, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke).

 

Art.1.- Het RUP Verbod Meergezinsgebouwen goedgekeurd d.d. 26 mei 2011 wordt gedeeltelijk herzien op basis van art. 7.4.4/1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

 

Art.2.- De gedeeltelijke herziening heft alle voorschriften van dit RUP Verbod Meergezinsgebouwen op, binnen de rood aangeduide zones op het plan “BKD-RUP-SNEL opheffen verbod meergezinsgebouwen”; deze contouren worden dus uit het RUP Verbod Meergezinsgebouwen gehaald.

 

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

14 Prins Kavellei 36. Recht van doorgang. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans las dat dit een tijdelijk voorstel was.  Ze wil graag weten wat er daarna zal gebeuren.

 

Schepen Fonteyn licht toe dat het de bedoeling is dat dit naar het openbaar domein gaat.  De overdracht naar het openbaar domein is bijna klaar en deze zal dan ook worden voorgelegd.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

De woningen die deel uitmaken van CBO-project Prinsheide worden heden verkocht door Arro Antwerpen aan de particuliere kopers.

 

Op 25 januari 2021 zal ook de verkoopakte van de woning aan de Prins Kavellei 36 worden verleden. Deze kopers, heer BORKOVSKIY Roman en mevrouw BORKOVSKA Snizhana, moeten met hun wagen over de toegangsweg rechts van het project gelegen rijden, om hun carport te kunnen bereiken. Alle andere woningen hebben toegang langs de linkerzijde van het project.

 

Aangezien de overdracht van de wegenis naar het openbaar domein nog niet per akte werd vastgelegd, is de toegangsweg nog privaat eigendom van de gemeente Brasschaat. In theorie zou de gemeente deze toegangsweg kunnen afsluiten gezien deze nog niet is opgenomen in het openbaar domein.

 

Hieraan zou een tijdelijke oplossing kunnen worden geboden indien de gemeente een recht van doorgang verleent aan de eigenaars van deze woning; zoals dat ook voor de gebruikers van de andere aanpalende garages (Prins Kavellei 38, 42 en 44) van toepassing is.

 

Door de dienst administratie patrimoniumbeheer werd een overeenkomst opgemaakt die de voorwaarden van dit recht van doorgang bepaalt. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het ontwerp.

 

 

Juridisch kader

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 18 januari 2021 principiële goedkeuring aan de ontwerpovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

 

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van overeenkomst tot recht van doorgang ten aanzien van de eigenaars van de woning aan de Prins Kavellei 36 over de wegbedding ter hoogte van de onderdoorrit ter hoogte van Prins Kavellei 40 tot aan de inrit van de betreffende carport.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

15 Dr. Roosenplein. Verlegging rooilijn in het omgevingsdossier 2020/OMV/0464: de heraanleg van het Dr. Roosensplein en de zijstraten en het wijzigen van de rooilijn. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vindt dit een eigenaardig punt omdat tijdens de vorige gemeenteraad werd gezegd dat de heraanleg niet zou doorgaan.  Waarom gaat dit dan nu gebeuren? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er werd afgesproken om dat project on hold te zetten.  Het is alsnog mogelijk dat dit project in deze legislatuur zal uitgevoerd worden.  Op dit moment wordt gewoon de reële situatie officieel gemaakt.  Het is gewoon een verlegging van de rooilijn.  Voor de uitvoering van het project was deze verlegging ook nodig. 

 

Raadslid Hoegaerts vraagt zich af of het openbaar onderzoek geldig blijft of dit nadien terug zal moeten gebeuren?  Zijn er nog ander openbare onderzoeken nodig voor werken hier? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat het kan dat het dossier terug geopend wordt.

 

Raadslid Dirk de Kort komt terug op een punt dat destijds aangehaald werd door raadslid Claessens.  Hij vraagt zich af of dit nog verder bekeken wordt.  Een alternatief voor de bewoners van de Verhoevenlei is misschien dat zij gebruikt kunnen maken van de ondergrondse parking. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er op dit moment niet direct een probleem is. 

 

Raadslid Dirk de Kort is betreurt dat er niets gebeurd met het voorstel. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er destijds teveel praktische bezwaren waren.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 5 augustus 2020 werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend met referentie 

2020/OMV/0464 (Dr. Roosenplein en zijstraten te 2930 Brasschaat) door  het gemeentebestuur van Brasschaat, Verhoevenlei 11 te Brasschaat en PIDPA, Desguinlei 246 te Antwerpen.

Het dossier is volledig en ontvankelijk verklaard op 27 oktober 2020. Er werd een openbaar  onderzoek gehouden van 16 november 2020 tot en met 15 december 2020.

 

De omgevingsaanvraag bestaat uit de heraanleg van Donksesteenweg vanaf het kruispunt met de Lemmélei tot en met het kruispunt van het Dr. Roosensplein met Verhoevenlei en Frilinglei en met Bredabaan.

 

De werken in de Donksesteenweg betreffen de afkoppeling van de omliggende bebouwing, sanering van de verouderde nutsvoorzieningen in de straat en heraanleg van de straat. Het wegprofiel wordt beperkt aangepast in functie van de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad, gezien deze straat behoort tot een bovenlokaal “fietsplus” netwerk.

In de zone tussen het kruispunt Donksesteenweg – Verhoevenlei, het kruispunt Verhoevenlei – Frilinglei en de kruispunten Dr. Roosensplein – Bredabaan wordt een nieuw, licht verhoogd plein aangelegd, dat grotendeels het statuut van een (woon)erfzone zal hebben. Ook in deze zone worden de nutsvoorzieningen gesaneerd en heraangelegd i.f.v. het omleggen van de straatverbinding met de Bredabaan.

De schuine afrit van de Bredabaan naar het Dr. Roosensplein wordt gesupprimeerd, om het nieuwe plein, dat de veiligheid van trage weggebruikers vooropstelt, maximaal te vrijwaren van dagelijks doorrijdend autoverkeer.

Voor de afkoppeling van de omliggende bebouwing wordt een gescheiden rioleringsstelsel voorzien. Voor het afvalwater wordt er maximaal gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur, mits het aanleggen van enkele nieuwe stukken leiding. Voor het regenwater wordt er een combinatie tussen buffering, infiltratie en vertraagde afvoer voorzien. Dit in de vorm van hemelwaterputten, boombunkers, infiltratieleidingen en stuwconstructies.

 

De omgevingsvergunningsaanvraag voorziet eveneens in de wijziging van de aanwezige rooilijn ter hoogte van Dr. Roosenplein nr. 7-21.

 

Sinds inwerkingtreding van het nieuwe Gemeentewegendecreet op 1 september 2019 kan een  aanpassing aan een gemeenteweg slechts na een uitdrukkelijke beslissing van de gemeenteraad.

Alvorens er uitspraak gedaan kan worden over de omgevingsvergunningsaanvraag zelf (bevoegdheid  van het College) dient de Gemeenteraad zich uit te spreken over de voorgestelde wijziging van de  rooilijn en de bezwaren die daaromtrent werden geopperd tijdens het openbaar onderzoek.

Er werden geen bezwaarschriften ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

NOTA:

 

Het decreet van 1 september 2019 over de gemeentewegen legt alle bevoegdheden omtrent gemeentewegen bij de gemeenteraad.

 

In het omgevingsdossier 2020/OMV/0464, de heraanleg van het Dr. Roosensplein en de zijstraten en het wijzigen van de rooilijn ter hoogte van het Dr. Roosensplein, werd een rooilijnplan toegevoegd, waarbij een zone toegevoegd wordt tot het openbaar domein. De innemingen worden in deze nota gemotiveerd.

 

Geen behoud van de rooilijn:

Er werd een omgevingsvergunning 2020/OMV/0464 aangevraagd voor de heraanleg van Dr. Roosenplein, waarbij wegenwerken uitgevoerd zullen worden tot tegen de gevels van Dr. Roosensplein nr 7-21. Momenteel is deze grond deels privaat.

De bestaande rooilijn is opgetekend op het rooilijnplan van Kegels landmeter - expertenbureau NV, opgemaakt op 28/09/2020 - zie bijlage 1. De bestaande rooilijn situeert zich ter hoogte van de schuine, openbare parkeerplaatsen voor Dr. Roosensplein nr. 7-21. Deze lijn is momenteel niet zichtbaar op het terrein. Het publiek maakt reeds lang gebruik van de zone tussen de rooilijn en de bestaande gevels. In deze zone zijn eveneens nutsleidingen aanwezig. Door het verplaatsen van de rooilijn tot tegen de bestaande gevels wordt het publiek gebruik geofficialiseerd en kan deze zone toegevoegd worden tot het openbaar domein van de gemeente.

 

Publiek gebruik:

Op het bestemmingsplan van het vervallen BPA nr. 33 Centrum 2, goedgekeurd op 29 oktober 1974, wordt de zone tot de gevels van Dr. Roosensplein nr. 7-21 als openbare weg aangeduid – zie bijlage 2. De bestemming van deze strook lag dus vast als zone voor openbare weg. De grondafstanden werden echter niet uitgevoerd. In het gemeenteraadsbesluit van 2 november 2000 werd echter dit BPA met de bijhorende rooilijnaanduiding op de gevels van Dr. Roosensplein nr. 7-21 afgeschaft. Door de jaren heen werd deze strook echter beschouwd als openbare weg en werd dit ook zo ingericht en gebruikt.

 

Er werd op 25 februari 1980 een bouwvergunning - zie bijlage 3 - afgeleverd door de gemachtigde ambtenaar van het ministerie van Openbare Werken voor de wegenwerken Dr. Roosensplein en omgeving rond gemeentehuis. De inplanting van de schuine parkeerplaatsen is als bestaande toestand opgenomen op het plan van de bouwvergunning, opgemaakt in januari 1980 door Jan Joris pvba. Op het vergunde plan staat de private zone met de inplanting van de schuine parkeerplaatsen als “zie fase 1” afgebeeld. De bouwvergunning van 25 februari 1980 motiveert het publieke gebruik sinds meer dan 30 jaar.

 

Op het bestaande inplantingsplan van de omgevingsvergunning 2020/OMV/0464 – zie bijlage 4, zijn de bestaande nutsleidingen opgenomen. In de private zone zijn nutsleidingen aanwezig. De nutsleidingen zijn eveneens voor algemeen gebruik. Dit is een bijkomende, ondergronds gebruik van deze private zone.

 

Conclusie:

Vermits de wegenwerken uitgevoerd worden tot tegen de gevels van Dr. Roosensplein nr. 7-21 en het publiek gebruik van minstens 30 jaar aangetoond kan worden in deze private zone, is het aangewezen om de bestaande rooilijn te verleggen tot op de voorgevel van de panden Dr. Roosensplein nr. 7-21. Het publiek gebruik wordt geofficialiseerd en deze zone kan toegevoegd worden tot het openbaar domein van de gemeente.

 

Verplaatsing van de rooilijn:

 

Publiek gebruik/algemeen belang:

Op het bestemmingsplan van het vervallen BPA nr. 33 Centrum 2, goedgekeurd op 29 oktober 1974, wordt de zone tot de gevels van Dr. Roosensplein nr. 7-21 als openbare weg aangeduid- zie bijlage 2. De bestemming van deze strook lag dus vast als zone voor openbare weg. De grondafstanden werden echter niet uitgevoerd. In het gemeenteraadsbesluit van 2 november 2000 werd echter dit BPA met de bijhorende rooilijnaanduiding op de gevels van Dr. Roosensplein nr. 7-21 afgeschaft. Door de jaren heen werd deze strook echter beschouwd als openbare weg en werd dit ook zo ingericht en gebruikt.

 

Er werd op 25 februari 1980 een bouwvergunning- zie bijlage 3 - afgeleverd door de gemachtigde ambtenaar van het ministerie van Openbare Werken voor de wegenwerken Dr. Roosensplein en omgeving rond gemeentehuis. De inplanting van de schuine parkeerplaatsen is als bestaande toestand opgenomen op het plan van de bouwvergunning, opgemaakt in januari 1980 door Jan Joris pvba. Op het vergunde plan staat de private zone met de inplanting van de schuine parkeerplaatsen als “zie fase 1” afgebeeld. De bouwvergunning van 25 februari 1980 motiveert het publieke gebruik sinds meer dan 30 jaar.

 

Op het bestaande inplantingsplan van de omgevingsvergunning 2020/OMV/0464 – zie bijlage 4, zijn de bestaande nutsleidingen opgenomen. In de private zone zijn nutsleidingen aanwezig. De nutsleidingen zijn eveneens voor algemeen gebruik. Dit is een bijkomende, ondergronds gebruik van deze private zone.

 

Verkeersveiligheid/algemeen belang/grensoverschrijdend perspectief:

Het ontwerp van de zone rond het gemeentehuis - zie bijlage 5 - voorziet in een repetitief patroon van de verharding. Hierbij wordt het patroon doorgetrokken over het tweede plein, ter hoogte van de Frilinglei 1, en ontstaat een link tussen beide pleinen. Het repetitief patroon van de verharding wordt eveneens doorgetrokken tot tegen de gevels van Dr. Roosensplein 7-21.

Het ontwerp werd opgemaakt op basis van de zichtbare grenzen op het terrein, waarbij het privégedeelte voor Dr. Roosensplein nr. 7-21 aanzien werd als openbaar gebruikte zone. Door verlegging van de rooilijn wordt deze reeds meer dan 30-jarige, openbare gebruikte zone toegevoegd aan het openbaar domein. Er zijn geen wijzingen naar openbaar gebruik, gezien de burger deze zone reeds lange tijd gebruikt om zowel te parkeren als voor het voetgangersverkeer.

 

De schuine afrit van de Bredabaan (secundaire weg type 3) naar het Dr. Roosensplein (lokale weg, type 1) wordt gesupprimeerd, om het nieuwe plein, dat de veiligheid van trage weggebruikers vooropstelt, maximaal te vrijwaren van dagelijks doorrijdend autoverkeer. 

Door het doortrekken van de verharding en het weghalen van het doorrijdend autoverkeer wordt het pleingevoel geaccentueerd. De licht verhoogde pleinzone krijgt een eigen karakter ten opzichte van het aansluitende omgeving . De pleinzone blijft toegankelijk met de auto via het nieuwe kruispunt Dr. Roosensplein – Donksesteenweg en Frilinglei. Enkel het plaatselijk verkeer wordt toegelaten op het plein. Er worden parkeerplaatsen voorzien tussen de nieuwe bomen. De parkeerplaatsen liggen momenteel deels op privé. Er komt een duidelijk, zichtbare afscheiding van de parkeerzone en het voetgangersverkeer. Dit verhoogt zowel de veiligheid van de zwakke weggebruiker en de naastliggende etalages van de winkelpanden.

In het ontwerp wordt de zone van het publiek gebruikte gedeelte volledig benut.

Door het verplaatsen van de rooilijn tot tegen de gevels van Dr. Roosensplein 7-21 wordt het publiek gebruik geofficialiseerd en kan het plein tot tegen de gevels worden aangelegd.

 

De bestaande enkelrichtingsstraat Dr. Roosensplein achter het oude gemeentehuis wordt een volwaardige straat waar dubbelrichtingsverkeer mogelijk is. Deze nieuwe verbinding van Bredabaan richting Dr. Roosensplein ligt op 100m afstand van de bestaande, te supprimeren verbinding. Er wordt een duidelijke afscheiding gemaakt tussen de pleinzone en het doorgaand verkeer richting Donksesteenweg en Frilinglei. De locatie van het  nieuwe kruispunt Dr. Roosensplein – Donksesteenweg en Frilinglei wordt veel overzichtelijker gemaakt, wat de veiligheid ten goede komt.

 

Op de bestaande toestand van het te supprimeren gedeelte, is geen afzonderlijk fietspad aanwezig. Dit weggedeelte is niet opgenomen in het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk.

Het openbaar vervoersnetwerk situeert zich hoofdzakelijk op de gewestweg Bredabaan. De bestaande halte van de buurtbus zal verlegd worden naar de bestaande bushalte op Bredabaan. De buurtbus zal in de toekomst gebruik maken van de nieuwe dubbelrichtingsstraat Dr. Roosensplein, achter het oude gemeentehuis.

 

Het innemen van de privatieve zone, komt het algemeen belang ten goede.

Door het verplaatsen van de rooilijn richting de gevels van de gebouwen komt de bereikbaarheid van de naastliggende percelen niet in het gedrang. De naastliggende percelen ontsluiten nog steeds rechtstreeks op het openbaar domein. Er zijn geen ingesloten percelen, die onbereikbaar worden.

 

Duurzame ruimtelijke ontwikkeling:

Het ontwerp van de zone rond het gemeentehuis voorziet in een repetitief patroon van de verharding. Hierbij wordt het patroon doorgetrokken over het tweede plein, ter hoogte van de Frilinglei 1, en ontstaat een link tussen beide pleinen. Het repetitief patroon van de verharding wordt eveneens doorgetrokken tot tegen de gevels van Dr. Roosensplein 7-21.

 

De schuine afrit van de Bredabaan (secundaire weg type 3) naar het Dr. Roosensplein (lokale weg, type 1) wordt gesupprimeerd, om het nieuwe plein, dat de veiligheid van trage weggebruikers vooropstelt, maximaal te vrijwaren van dagelijks doorrijdend autoverkeer. 

Door het doortrekken van de verharding en het weghalen van het doorrijdend autoverkeer wordt het pleingevoel geaccentueerd. De licht verhoogde pleinzone krijgt een eigen karakter ten opzichte van het aansluitende omgeving .

 

In de zone van de grondafstanden worden 5 nieuwe bomen aangeplant in boombunkers. De boombunkers optimaliseren de groeiruimte voor de bomen binnen de sterk verharde zones. Bijkomend zorgen deze boombunkers voor de buffercapaciteit van het regenwater.

Er wordt ter hoogte van Dr. Roosensplein 21 een fietsenstalling voorzien. Dit motiveert de gebruiker om op een duurzame wijze zich te verplaatsen.

 

Waardebepaling:

Het schattingsverslag – zie bijlage 6- werd bijgevoegd. Door het aantonen van het publiek gebruik gedurende minstens 30 jaar, wordt voor deze, over te dragen zone, geen meer of minwaarde gecreëerd.

 

Conclusie:

In voorliggende nota werd bekeken of de rooilijn van de gemeenteweg Dr. Roosensplein nr. 7-21, behouden kon blijven of verplaatst moest worden.

Vermits de wegenwerken uitgevoerd worden tot tegen de gevels van Dr. Roosensplein en het publiek gebruik van minstens 30 jaar aangetoond kan worden in deze private zone, wordt de bestaande rooilijn verlegd tot op de voorgevel van de panden Dr. Roosensplein 7-21. Het publiek gebruik wordt geofficialiseerd en deze zone kan toegevoegd worden tot het openbaar domein van de gemeente.

 

Bijlagen:

Bijlage 1: rooilijnplan

Bijlage 2: BPA nr. 33 Centrum 2

Bijlage 3: bouwvergunning 25 februari 1980

Bijlage 4: bestaande toestand 2020/OMV/0464

Bijlage 5: ontworpen toestand 2020/OMV/0464

Bijlage 6: schattingsverslag

 

Conclusie

Er wordt voorgesteld om de rooilijn te verplaatsen. Er is geen onmiddellijke impact door verlegging van de rooilijn.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 11 januari 2021 principiële goedkeuring  gegeven aan de verlegging van de rooilijn.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de  bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en   latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het decreet van 25 april 2014 betreffende omgevingsvergunning.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Artikel 3 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de doelstelling  van het decreet.

Artikel 4 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de 5 principes  van het referentiekader.

Artikel 8 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende bevoegdheid  van de gemeenteraad over de gemeentewegen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen onmiddellijke financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan de wijziging van de rooilijn zoals opgenomen in het rooilijnplan van  Kegels landmeter - expertenbureau NV, opgemaakt op 28/09/2020. Het rooilijnplan maakt deel uit van de omgevingsvergunningsaanvraag met dossiernummer 2020/OMV/0464 op 5 augustus 2020 ingediend voor de heraanleg van het Dr. Roosensplein en de zijstraten en het wijzigen van de rooilijn ter hoogte van het Dr. Roosensplein in Brasschaat.

 

Art.2.- Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

 

Art.3.-  Dit besluit is nietig:

          wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer 2020/OMV/0464 op 5 augustus 2020 ingediend voor de heraanleg van het Dr. Roosensplein en de zijstraten en het wijzigen van de rooilijn ter hoogte van het Dr. Roosensplein in Brasschaat niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

          wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

16 ILV Brasschaat-Schoten. Wijziging vertegenwoordigers. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenten Schoten en Brasschaat hebben de "interlokale vereniging Brasschaat - Schoten" opgericht. De vereniging ziet toe op de realisatie en exploitatie van het zwembadcomplex.

 

In zitting van 27 mei 2019 werden de vertegenwoordigers aangeduid voor de ILV Brasschaat-Schoten.

 

Op 14 december 2020 nam Christophe Thomas ontslag als gemeenteraadslid. Hij was aangeduid als vertegenwoordiger namens de Open VLD-fractie. Het is aangewezen hem te vervangen in de ILV Brasschaat-Schoten.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Volgende gemeenteraadsleden worden aangeduid als waarnemer:

          Bart Thijs

          Karin Beyers

          Dieter Heughebaert

          Anne Van Aperen

          Lisa Buysse

          Jef Konings

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

17 Vrije tijd steunmaatregelen COVID. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Sinds vorig jaar half maart leven wij ononderbroken met coronamaatregelen. De ene periode al wat strenger dan de andere, en voor de ene sector al wat strikter dan voor de andere. Vooral de cultuursector wordt hard getroffen door de maatregelen. Deze sector is eigenlijk zo goed als op non-actief gezet. Ook sportverenigingen kunnen slechts gedeeltelijk hun activiteiten voortzetten, evenals de jeugdbewegingen. Hun activiteiten betreffen vooral nog min-twaalf-jarigen.

 

Al deze verenigingen trachten zo goed als mogelijk het hoofd boven water te houden, maar kunnen op dit moment geen inkomsten genereren uit toegangsticketten, wafelslagen, barbecues, enzovoort.

Ze is  dan ook verheugd te vernemen dat ons gemeentebestuur €270000 van het Vlaams coronasteunfonds toekent aan onze Brasschaatse jeugd-, sport- en cultuurverenigingen. Met deze steun kunnen we hen een boodschap van hoop en dank geven zodat ze na de coronapauze opnieuw hun waardevolle activiteiten kunnen hervatten.  Ze bedankt iedereen daarvoor. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het college van burgemeester en schepenen verzocht de vrijetijdsdiensten om een verdeling van de

middelen voor te stellen uit het Vlaams coronafonds. De diensten werkten in onderling overleg en in

overleg met de adviesraden volgende regeling uit.

1. Materiële ondersteuning: de verenigingen aangesloten bij de diverse adviesraden jeugd, cultuur en

sport werden bevraagd en kwamen tot de volgende lijst (zie ook exell in bijlage):

2x beamer

2x mobiel scherm 2*2 meter

1x spreekinstallatie (box op statief, micro op statief) in flightcase

1x set ledlampen met kleurenwisselaar voor buitengebruik (statieven, kabels, spots) in flightcase

6 vouwtentjes 4m x 4m met logo gemeente

6 partytafels in in Sint-Jozefskapel

2 TV-schermen met ophangsysteem / poot voor expo in Sint-Jozefskapel

1 afdekvloer sporthal voor organisatie evenementen

 

2. Toelagen:

Sport:

- Kwijtschelden concessievergoeding voor het hele jaar 2021

- Verdubbeling werkingssubsidie (indoor clubs)

- Verdubbeling jeugdsubsidie (indoor clubs)

- Verdubbeling subsidie onderhoud velden

Jeugd:

Bedrag per vereniging, verdeeld op basis van werkingsubsidie (uitz: Tierlantijn)

Bedrag per lokaal (aparte vzw's): forfaitair stuk + aanvulling op basis ledenaantal (begrensd op 250)

Kampimpulssubsidie in voorjaar

Verenigingen in nood, ad hoc

Cultuur:

Toelagen niet-professionele verenigingen cultuurraad: noodsteun, impulssubsidie opstart en

werkingstoelagen 2020.

Toelagereglement voor Brasschaatse culturele organisaties zonder structurele subsidie uit

Vlaanderen en voor Brasschaatse inwoners actief in de artistieke cultuursector

 

Juridisch kader

 

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op: € 270.000

Materiële ondersteuning: € 30.000 te besteden aan de aankoop van materialen voor het algemeen nut

van de vrijetijdsdiensten en verenigingen.

Het saldo van 240.000 euro wordt onder vorm van toelagen verdeeld op basis van het

PERCENTAGE LEDEN

sport 57% : € 136.800

jeugd 12%: € 28.800

cultuur 31%: € 74.400

Verdeling:

1. Materiële ondersteuning: de verenigingen aangesloten bij de diverse adviesraden jeugd, cultuur en

sport werden bevraagd en kwamen tot de volgende lijst (zie ook exell in bijlage): € 30.000

 

2. Toelagen:

Sport:

- Kwijtschelden concessievergoeding voor het hele jaar 2021 volgens de nominatieve lijst in bijlage : € 40.000

- Verdubbeling werkingssubsidie (indoor clubs): € 20.000

- Verdubbeling jeugdsubsidie (indoor clubs): € 20:000

- Verdubbeling subsidie onderhoud velden: € 24.000

Dit geeft een vastgelegd bedrag van € 104.000, nog reserve te voorzien: € 32.800.

Jeugd:

- Bedrag per vereniging, verdeeld op basis van werkingsubsidie (uitz: Tierlantijn) € 7.500

- Bedrag per lokaal (aparte vzw's): forfaitair stuk + aanvulling op basis ledenaantal (begrensd op 250):

€ 7.500

- Kampimpulssubsidie in voorjaar: budget nog te bepalen

- Verenigingen in nood, ad hoc: budget nog te bepalen

Dit geeft een vastgelegd bedrag van € 15.000, nog reserve te voorzien € 13.800.

Cultuur:

- Toelagen niet-professionele verenigingen cultuurraad: noodsteun (€ 10.000), impulssubsidie

opstartactiviteiten (€ 20.000) en werkingstoelagen 2020 (bestaand toelagebudget culturele

verenigingen € 37.000 te verdelen volgens evenredigheidsprincipe op advies van cultuurraad).

- Toelagereglement voor Brasschaatse culturele organisaties zonder structurele subsidie uit

Vlaanderen en voor Brasschaatse inwoners actief in de artistieke cultuursector: € 25.000

Dit geeft een vastgelegd bedrag van € 55.000 euro, nog reserve te voorzien: € 19.400.

 

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de voorgestelde verdeling

van het budget van 270.000 euro noodfonds voor cultuur, jeugd en sport.

 

Art.2.- De vrijetijdsdiensten werken in de loop van 2021 voorstellen uit met betrekking tot de bestemming van de voorziene reserves voor cultuur, jeugd en sport.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

18 Cultuurraad subsidie COVID-19 steunfonds: noodsteunsubsidie, impulssubsidie en werkingstoelagen 2020. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Verenigingen hebben in 2020 kosten gemaakt voor activiteiten die geannuleerd werden ingevolge de

Coronapandemie. Verwacht wordt dat ook in 2021 dergelijke kosten gemaakt worden. De gemeente

wenst hierin tegemoet te komen.

In 2021 wordt een langzame heropstart van de werking van de verenigingen verwacht. Ten einde de

verenigingen een impuls te geven om hun opstartactiviteit te organiseren wenst de gemeente hiervoor

een impulssubsidie te geven. Beide betoelagingen kunnen aangevraagd worden door de verenigingen

aangesloten bij de cultuurraad Brasschaat.

Aangezien er in 2020 slechts beperkte activiteiten werden georganiseerd, wordt door de administratie

en de cultuurraad voorgesteld om het budget voor de werkingstoelage socio-culturele vereniging

aangesloten bij de cultuurraad evenredig te verdelen over het aantal aangesloten non-professionele

verenigingen.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur art. 41, tweede lid, 23° (bevoegdheid gemeenteraad inzake vaststellen

subsidiereglementen en nominatieve subsidies)

Gemeenteraadsbesluit van 27 mei 2019 inzake de toelage 2019-2024 voor (socioculturele) activiteiten

 

Adviezen

Gunstig advies Jan Van Putte dienst financiën

 

Financiële gevolgen

Toelage niet recupereerbare kosten en impulssubsidie:

Geraamde kost: 30.000 euro, btw inbegrepen

Budgetsleutel 0719/64930000 Toelage culturele verenigingen verloren kosten ingevolge

Coronapandemie en impulstoelage voor heropstartactiviteiten van verenigingen

Budget/jaar Exploitatiebudget 2021

Krediet beschikbaar : Thans geen budget beschikbaar op deze sleutel, maar te verschuiven vanuit

beschikbaar algemeen krediet “maatregelen coronapandemie”

Visum financieel directeur Niet van toepassing

Toelage socio-culturele activiteiten

Kost: 37.000 euro

Budgetsleutel 0719/64930200 Toelage (socio-) culturele aciviteiten

Budget jaar : exploitatiebudget 2021

Krediet beschikbaar : Ja

Visum financieel directeur : Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Luik 1. Noodsteun.

Art. 1.- Het gemeentebestuur verleent 10.000 euro noodsteun aan verenigingen die niet recupereerbare uitgaven deden voor activiteiten die omwille van Corona geannuleerd moesten worden in de periode tussen 1 november 2020 tot 15 november 2021. Het gaat om uitgaven die niet voor een andere activiteit gebruikt kunnen worden zijnde: drukwerk, aankoop materialen, kosten voor huur (huishuur, zaalhuur niet gemeentelijke zaal, materiaalhuur) en kosten voor energie (gas en elektriciteit) en water van de door de vereniging beheerde infrastructuur.

Art.2.- De in aanmerking komende kosten voor noodsteun bedragen minimaal 100,00 euro en

maximaal 2.000,00 euro per vereniging en worden gestaafd door onkostennota's of facturen en

betaalbewijzen.

Art.3.- De toelage voor noodsteun bedraagt 50 % van de bewezen kosten.(minimum toelage 50,

maximum toelage 1.000 euro).

Art.4.- De aanvragen voor noodsteun met bewijsmateriaal dienen uiterlijk 15 november 2021

ingediend te worden op het secretariaat van de cultuurraad (cultuurraad@brasschaat.be /

Verhoevenlei 11 te Brasschaat). De dossiers zullen per twee maanden door de administratie

behandeld worden.


Luik 2. Impulssteun

Art.5.- Het gemeentebestuur verleent 20.000 euro eenmalige impulssteun aan verenigingen die in

2021 een heropstartactiviteit wensen te organiseren. De impulssubsidie die hiervoor gegeven wordt

dekt volgende gestaafde uitgaven: drukwerk, aankoop materialen, huur eventmaterialen (zoals

springkastelen, volksspelen, cateringtoestellen, geluid&lichtinstallatie, …), uitkoopsommen voor

lesgevers/animatoren, kunstenaars, straatartiesten, muzikanten en muziekgroepen, woordkunstenaars en theatergroepen.

Art.6.- De in aanmerking komende kosten voor de impulssteun bedragen minimaal 200,00 euro en

maximaal 2.000,00 euro per vereniging en worden gestaafd door onkostennota's of facturen en

betaalbewijzen.

Art.7.- De toelage voor impulssteun bedraagt 50 % van de bewezen kosten.(minimum toelage 100,00, maximum toelage 1.000,00 euro). De kosten worden gestaafd met door onkostennota's of facturen en ontvangst-/betaalbewijzen.

Art.8.- De aanvragen voor impulssubsidie dienen 2 maanden voor de heropstartactiviteit te worden

aangevraagd op het secretariaat van de cultuurraad (cultuurraad@brasschaat.be / Verhoevenlei 11 te

Brasschaat) en zullen versneld worden beoordeeld door een commissie van deskundigen bestaande

uit twee medewerkers van de cultuurdienst, de voorzitter van de cultuurraad en de schepen van

cultuur.

Art.9.- De verenigingen kunnen één subsidieaanvraag doen voor de noodtoelage en één voor de

impulstoelage.

Art.10.- Aan de dienst financiën wordt opdracht gegeven hiervoor het nodige krediet te voorzien in de

eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.


Luik 3. Solidaire werkingstoelage niet-professionele socio-culturele verengingen aangesloten bij de

cultuurraad, voor activiteiten in 2020.

Art. 11.- Dit luik vervangt éénmalig, voor werkjaar 2020, het reglement toelage 2019-2024 (socio-)

culturele activiteiten, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 mei 2019.

Art.12.- Het totaal budget van 37.000 euro wordt met betrekking tot werkjaar 2020 solidair en

evenredig verdeeld onder alle niet-professionele verengingen, erkend en aangesloten bij de

cultuurraad Brasschaat, wat resulteert in een toelage van 37.000 / 49 = 755,10 euro per vereniging.

Verenigingen hoeven hiervoor geen dossier in te dienen.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

19 Cultuur-COVID-19 noodfonds-culturele organisaties en inwoners actief in cultuursector - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts wenst tussen te komen met betrekking tot het cultuur covid-19 noodfonds.  Tot nu toe was de coronasteun vanuit de gemeente beperkt tot verenigingen in het socio-culturele veld. Met deze subsidie komen nu ook individuele inwoners, actief in de cultuursector in aanmerking. En dat is nodig.

 

Vorig jaar reeds werd door de annulering van evenementen, festivals, tentoonstellingen en dergelijke de culturele en artistieke sector herleid tot een financieel slagveld. Artiesten en personen werkzaam in de cultuursector zagen hun inkomen plotseling en onverwacht drastisch slinken. Kosten, gemaakt voor geplande shows, tentoonstellingen, tournées zijn grotendeels verloren en kunnen niet worden goedgemaakt door inkomsten. Velen van hen hadden hun hoop gezet op 2021 maar helaas kan er hen nog geen perspectief geboden worden.  De coronacrisis illustreert de broze situatie van de mensen die in de artistieke sector aan de slag zijn.

 

Deze subsidie is weliswaar een bijkomende steun vanuit onze gemeente, maar er is meer nodig en dan kijk ik natuurlijk naar de Vlaamse en Federale overheid. Omwille van de complexe materie van het zogenaamde ‘statuut van de  artiest’ en het feit dat enerzijds heel het sociale luik m.b.t. de kunst- en cultuursector  tot nader order nog steeds federale materie is terwijl anderzijds de kunst- en cultuursector gemeenschapsmaterie zijn, maakt het er helaas niet gemakkelijker op om beleidsmatig iets te doen. Op federaal niveau wordt momenteel het ‘statuut van de artiest’ onder de loep genomen. Fractie Vlaams Belang pleit in ieder geval voor een betere sociale bescherming van en een beter opvangnet voor de artistieke sector, van uitvoerend artiest tot podiumbouwer. Het spreekt voor zich dat het Vlaams Belang de Brasschaatse steunmaatregel ondertussen genegen is.

Raadslid Hermans geeft aan dat het vreemd zou zijn, moest ze niet reageren bij dit punt.

Ze leest in het besluit art. 2: een opsomming van  de“begunstigden”, die in aanmerking komen voor een steun uit dit Cultuur-COVID-19 noodfonds.  Ze vraagt zich af over hoeveel organisaties en individuen dit gaat?

 

M.a.w. dat noodfonds culturele organisaties van 25.000€, énig idee hoeveel begunstigden er in Brasschaat actief zijn uit deze groep? een maximum van 2500€ per aanvraagronde culturele organisatie en binnen de perken van het beschikbare budget.en Brasschaatse inwoner actief in de artistieke cultuursector een max. van 250€ van beschikbare budget..

In artikel 3 staan een hele rits voorwaarden waaraan voldaan moet zijn.  Ze mist ergens iets over een afhandeling /beslissing. Gaat dit verlopen volgens binnenkomende volgorde? Dit om achteraf discussie te vermijden indien budget opgebruikt is.

Tijdens het afgelopen jaar zijn er heel wat annuleringen geweest, bijna volledig.  Voor veel artiesten en kunstenaars is deze COVID periode een doodvonnis van hun dromen en artistieke plannen. Geloof haar, er voltrekken zich momenteel drama’s in de cultuursector. Ondanks de steun van de overheid, zullen velen noodgedwongen moeten reflecteren over een toekomst waarin misschien wel heroriëntatie zich zal opdringen.

Toch spreekt ze alvast een woord van dank uit voor de steun die nu ook zal geboden worden aan deze organisaties en artiesten, wetende dat dit peanuts is in verhouding tot het verlies en de schade die ze opliepen. Ze spreekt dus niet enkel over het financiële.

Ze veronderstelt dat een groot deel van deze artiesten, beantwoordt aan het profiel van de “begunstigden”?   Haar vragen hieromtrent : hoe vangt men deze artiesten op naar de programmering in de volgende jaren toe? Krijgen die een mogelijks streepje voor op de programmering?  Werden er als dusdanig al beloftes, verschuivingen of afspraken gemaakt?  Zo ja, dewelke?

 

Raadslid Hermans wil graag weten wat de situatie/stand van zaken is voor seizoen ‘20-’21?

Ze zag dat ze in de aanvraagprocedure een kijk moesten geven op hun planning en hun visie op seizoen ‘21-’22, die ook zouden bijdragen aan het maatschappelijk en cultuurleven in Brasschaat Ze vindt dit weinig  concreet en vraagt zich af wanneer je voldoet aan zulke opdracht?  Raadslid Hermans wenst graag wat meer verduidelijking hierrond.

Schepen Pantens dankt raadsleden Hermans & Hoegaerts voor hun vragen.  Ze licht toe dat ze er geen volledig zicht op heeft over hoeveel artiesten / kunstenaars dit gaat.  De vorige fondsen waren voor de organisaties die aan de cultuurraad aangesloten waren. Nu bleek dat er in Brasschaat toch veel verenigingen en kunstenaars zijn die niet aan de raad zijn aangesloten.  Hoeveel kan ze niet exact zeggen, maar door deze oproepronde hopen ze dit in kaart te brengen.  In de toekomst kunnen ze hier dan mee aan de slag gaan.  De beoordeling gebeurd op basis van artikel 5.  Dit gebeurt op een commissie  door de medewerkers van de afdeling cultuur en deskundigen uit de algemene adviesraad EVA, alsook met de schepen van cultuur. 

Het in kaart brengen van al deze verenigingen en kunstenaars zal er ook voor zorgen dat ze in de toekomst mee kunnen betrokken worden in het cultureel- en sociaal leven.  Ze kunnen dan ook overtuigd worden om mee deel te nemen aan de cultuurraad.  Schepen Pantens denkt ook dat ze hiermee een hele hoop jonge muzikanten en groepjes zal bereiken.  Ze is ook van plan om dan bijvoorbeeld een pop-raad op te richten waar de jongere generatie dan steun kan vinden bij mekaar.  Op deze manier zouden ze ook samen leuke projecten kunnen ontwikkelen.  Dit kan dan los staan van de gewone cultuurraad.  Ze denkt dat dit voor de toekomst een push gaat zijn en dat dit een groter draagvlak zal geven aan de jonge artiesten.  Op deze manier kunnen ze zich aansluiten bij het bruisend, cultureel en sociaal leven in Brasschaat. 

 

Schepen Pantens is ook bezig met het uitrollen van een 14-daagse voor de cultuur.  Dit zou in de tweede helft van september zijn.  Die besprekingen zijn net opgestart.  Het is de bedoeling om dan 2 weken en 3 weekends cultuur in de kijker te zetten.  Ze bedoelt hiermee het cultureel centrum en het verenigingsleven.  De mensen die zich nu melden voor dit noodfonds, zullen hier ook meegenomen worden.  Op deze manier wordt hen een platform geboden waar de gemeente de communicatie en de organisatie voorziet.  Op deze manier worden ze mee in de kijker gezet.

Raadslid Pantens geeft aan dat het moeilijk is om naar de toekomst te kijken.  Ze volgen alles heel kort op.  Ze hoopt dat het seizoen in het cultureel centrum zeker kan opstarten.  Het bestuur zal snel schakelen, moest het iets of wat versoepelen. 

 

Raadslid Hermans geeft nog mee dat ze zeker niet twijfelt aan de capaciteit om deze mensen te beoordelen.  Het ging haar meer over welke criteria men zal hanteren.  Gaan ze bijvoorbeeld kijken hoeveel publiek iemand kan halen?  Als het budget beperkt is, moet je criteria opleggen.

 

Schepen Pantens licht toe dat ze in eerste instantie gaan afwachten hoeveel aanvragen er zullen komen.  Ze weten totaal niet hoeveel ze mogen verwachten.  Er is nog een beetje reserve, dus “in functie van” kunnen ze dan verder kijken.  Er zal ook in kaart gebracht worden of zij recht hebben op andere dingen.  Situatie per situatie zal bekeken worden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In maart 2020 kwam het culturele leven samen met het hele maatschappelijke leven tot stilstand. Na

een korte relance kwam vanaf november 2020 tijdens de tweede golf het culturele leven (in casu alle

publieksactiviteiten) opnieuw tot stilstand. Om Brasschaatse culturele organisaties en Brasschaatse

inwoners actief in de artistieke cultuursector te ondersteunen werd dit toelagereglement in het leven

geroepen.

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur art. 41, tweede lid, 23° (bevoegdheid gemeenteraad inzake vaststellen

subsidiereglementen en nominatieve subsidies)

Adviezen

Gunstig advies Jan Van Putte, diensthoofd financiën

 

Financiële gevolgen

Geraamde kost 25.000 euro, btw inbegrepen

Budgetsleutel ..../ .... Toelagereglement voor Brasschaatse culturele organisaties

zonder structurele subsidie uit vlaanderen en voor Brasschaatse inwoners actief in de artistieke

cultuursector.

Budget/jaar Exploitatiebudget 2021

Krediet beschikbaar: Thans geen budget beschikbaar op deze sleutel, maar 25.000 euro te

verschuiven vanuit beschikbaar algemeen krediet “maatregelen coronapandemie”

Visum financieel directeur Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan het noodfonds-culturele organisaties en inwoners actief in

cultuursector als volgt:

Art.1- Doel

Binnen de perken van de goedgekeurde kredieten kunnen Brasschaatse culturele organisaties

zonder structurele subsidie uit Vlaanderen en inwoners actief in de artistieke sector beroep doen op

een financiële compensatie voor schade geleden door toedoen van de effecten van de COVID 19-

pandemie.

Art.2- Begunstigden

Brasschaatse culturele organisaties, niet erkend door een gemeentelijke adviesraad:

concertorganisaties, muziekgroepen, theatergezelschappen, beeldende kunstorganisaties,

dansensembles met zetel in Brasschaat die werken met beroepsartiesten en/of amateurkunstenaars.

Brasschaatse inwoners professioneel actief in de artistieke cultuursector.

Art.3- Voorwaarden

Brasschaatse culturele organisaties :

• rechtsstatuut bezitten: zoals vzw, stichting

• zetel gevestigd in Brasschaat

• culturele werking (kunst, cultuur & media) in Brasschaat en daarbuiten kunnen aantonen

• geen structurele werkingssubsidie ontvangen via het Vlaamse kunstendecreet

• aantoonbare financiële schade te hebben geleden als organisatie omwille van COVID-19

• de organisatie is een professionele speler en creëert werkgelegenheid voor artiesten,

techniekers tijdens evenementen door hen georganiseerd ook op Brasschaats grondgebied.

Brasschaatse inwoners actief in de artistieke cultuursector:

• inwoner van Brasschaat

• kunstenaars: auteurs, podiumkunstenaars, muzikanten en componisten, scenografen en

costumières, beeldende kunstenaars, fotografen en filmmakers.

• freelance medewerkers: productie, administratie, publiekswerking bij artistieke organisaties en

projecten, presentatieopdrachten

• freelance technische medewerkers: decorbouwers, podiumtechnici

• freelance docenten: cultuureducatie

Art.4- Aanvraagprocedure

Brasschaatse culturele organisaties en Brasschaatse inwoners actief in de artistieke cultuursector

kunnen een subsidieaanvraag richten uiterlijk op 1 maart 2021 met betrekking tot de periode maartdecember 2020 (aanvraagronde 1) en op 15 november 2021 met betrekking tot de periode januari tot 15 november 2021(aanvraagronde 2).

Het aanvraagdossier voor Brasschaatse culturele organisaties omvat volgende stukken:

• een volledig en correct ingevuld aanvraagformulier met verklaring op eer

• een afrekening van de periode maart tot december 2020 en een afrekening voor de periode

januari-15 november 2021

• een CV en/of bijlagen die de professionaliteit in de Brasschaatse cultuursector aantonen en/of

die de professionaliteit buiten Brasschaat aantonen

• statuten van de vzw/stichting

Het aanvraagdossier voor Brasschaatse inwoners actief in de artistieke cultuursector omvat volgende

stukken:

• een volledig en correct ingevuld aanvraagformulier met verklaring op eer

• een CV en bijlagen (zoals contracten, verklaring op eer van opdrachtgevers, affiches, folders

en programmaboekjes van geannuleerde activiteiten, eventuele diploma of getuigschrift)

Art.5- Beoordeling en toelage

De beoordeling gebeurt door een commissie bestaande uit medewerkers van de afdeling cultuur en

deskundigen uit het Brasschaats cultuurveld (2 deskundigen uit algemene vergadering EVA)

De commissie maakt een gemotiveerd verslag en advies op.

De beoordeling gebeurt inhoudelijk en zakelijk op basis van volgende criteria:

Voor de Brasschaatse culturele organisaties:

a) de maatschappelijke en artistieke meerwaarde van de organisatie voor de gemeente Brasschaat

b) de schade die de organisatie heeft geleden ten gevolge van de overheidsmaatregelen van de

overheden naar aanleiding van COVID 19

c) de plannen en visie van de organisatie op het seizoen 2021-2022 die kunnen bijdragen aan het

maatschappelijk en cultuurleven in Brasschaat

d) een realistische afrekening en begroting die gedetailleerd is en in balans met de inhoudelijke

plannen

e) toelage: de Brasschaatse culturele organisatie kan hiervoor 50% op bewezen gemaakte kosten

en/of gederfde inkomsten toelage krijgen met een plafond van 2.500 euro per aanvraagronde en

binnen de perken van het beschikbare budget.

Voor de inwoners actief in de artistieke cultuursector:

a) de inwoner actief in de culturele sector kan aantonen dat een freelance opdracht werd geannuleerd

door middel van een verklaring op eer, contracten, gestaafd met promomateriaal voor de

geannuleerde activiteit.

b) door middel van een CV toont de inwoner aan dat hij/zij actief is als kunstenaar, freelancemedewerker, freelance-technieker en artistiek docent

c) toelage: de Brasschaatse inwoner actief in de artistieke cultuursector kan per aanvraagronde een

premie krijgen van 50 % op de gederfde prestatievergoeding met een maximum van 250 euro en

binnen de perken van het beschikbare budget.

Art.6- Betalingsmodaliteiten

De toelage wordt op advies van de commissie en na beslissing van het college van burgemeester en

schepenen volledig uitbetaald.

Art.7- Verantwoordingsprocedure

Het verlenen van de toelage gebeurt conform de wet van 14 november 1983 houdende controle op de

toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

De toelage wordt aangewend voor het doel waarvoor ze wordt toegekend.

De begunstigde geeft aan de gemeente Brasschaat inzage in alle relevante stukken om ter plaatse de

correcte aanwending van de toegekende toelage te kunnen controleren.

Art.8- Sancties

Indien de organisatie één of meerdere bepalingen van dit reglement niet naleeft of onjuiste of

onvolledige gegevens aan de gemeente Brasschaat meedeelt dan kan de gemeente overgaan tot de

gehele of gedeeltelijke terugvordering van de betaalde toelage of tot de stopzetting van de procedure

tot uitbetaling van de toegekende toelagen.

Art.9- Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking na goedkeuring door de gemeenteraad in zitting van 25 januari 2021

en heeft betrekking op de periode 13 maart 2020 tot en met 15 november 2021.

Art.2- Aan de dienst financiën wordt opdracht gegeven om 25.000 euro te verschuiven uit het

algemeen coronakrediet 2021.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

20 Omvorming ILV JoNK projectvereniging. Kennisname statuten en aanstellen leden voor de raad van bestuur. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans stelt raadslid Shana Claessens voor als vertegenwoordigster.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In 2015 richtten de gemeenten Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en

Wuustwezel de Interlokale Vereniging Jeugdregio Noorderkempen (ILV JoNK) op met als doelstelling:

• het jeugdbeleid (in de ruime zin van het woord) van de deelnemende gemeenten te stimuleren en op

elkaar af te stemmen

• intergemeentelijk overleg te creëren

• intergemeentelijke jeugdactiviteiten en projecten op te zetten

• de beschikbare middelen voor jeugdbeleid efficiënt in te zetten

 

Tijdens de gemeenteraad van 25 februari 2019 werd, na installatie van de nieuwe gemeentebesturen,

deze interlokale vereniging JoNK opnieuw erkend. Als vertegenwoordigers vanuit onze gemeente

werden Adinda Van Gerven als stemgerechtigd lid en Carla Pantens als plaatsvervangend lid voor het

beheerscomité aangeduid.

De gemeenten Brecht, Essen, Kalmthout, Stabroek en Wuustwezel werden opnieuw lid van de ILV JoNK, Kapellen trad niet meer toe.

 

Om in aanmerking te komen voor een eenmalige subsidielijn vanuit de Vlaamse overheid voor

intergemeentelijke samenwerkingen die structureel samenwerken in de vrijetijd, diende de ILV

omgevormd te worden tot een Projectvereniging. Tijdens de gemeenteraad van 27 april 2020 werd

hiermee principieel ingestemd.

De gemeenteraden van de gemeenten Brecht, Essen, Kalmthout, Stabroek en Wuustwezel stemden ook in met de omvorming tot projectvereniging.

 

De oprichtingsakte werd in die zin opgemaakt en in augustus gepubliceerd in het staatsblad, na

ondertekening door de betrokken burgemeesters en algemeen directeurs. De statuten zijn in bijlage

toegevoegd.

 

Door de organisatie van projecten als T-day, intergemeentelijke Swap, Kamp Noord,

jeugdradenuitwisseling, vormingen etc, voldoet de projectvereniging aan de subsidiëringsvoorwaarde.

De subsidie werd aangevraagd en de Vlaamse overheid heeft principiële goedkeuring gegeven voor

een jaarlijkse subsidie aan de projectvereniging JoNK ten bedrage van 36.150 euro voor werkjaren

2021 tot 2026 (indien voldaan wordt aan alle voorwaarden)

 

Om de projectvereniging verder vorm te geven volgens de decretaal bepaalde verplichtingen naar

samenstelling, is het noodzakelijk om de afgevaardigden in de raad van bestuur te benoemen.

Iedere gemeente wijst, naast de afgevaardigde met stemrecht, slechts één afgevaardigde aan die

deelneemt aan de vergaderingen van de raad van bestuur als lid met raadgevende stem. Deze

afgevaardigde is een raadslid, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt

van het college van burgemeester en schepenen.

 

Aan de raad wordt voorgesteld om opnieuw schepen van jeugd Adinda Van Gerven als stemgerechtigd lid en Carla Pantens als plaatsvervangend lid voor te dragen voor de raad van bestuur van projectvereniging JonK voor de periode van 2021 – 2024.

Aan de raad wordt eveneens gevraagd een kandidaat uit de oppositie aan te duiden als niet-stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van projectvereniging JonK voor de periode van 2021 –2024

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Decreet bovenlokaal jeugdwerk, jeugdhuizen en jeugdwerk voor bijzondere doelgroepen van

21december 2017 en het uitvoeringsbesluit van 11 januari 2019

 

Adviezen

 

Financiële gevolgen

De bestaande budgetten die reeds voorzien werden in de meerjarenplanning blijven behouden voor

deelname aan de projectvereniging en deelname aan de projecten.

De inkomsten voor de projectvereniging JoNK worden vermeerderd met een jaarlijkse toelage van

36.150 euro vanuit de Vlaamse overheid, naast de inkomsten vanuit de verschillende gemeenten voor

deelname aan de diverse projecten.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van de gepubliceerde statuten en verslagen van de Algemene vergaderingen van 28 september en 9 december 2020 van Projectvereniging JoNK.

 

Art.2.- De gemeenteraad duidt volgende vertegenwoordigers van de gemeente in de Projectvereniging JoNK aan :

-stemgerechtigd lid : Adinda Van Gerven

-plaatsvervangend lid : Carla Pantens

-niet-stemgerechtigd lid met raadgevende stem: Shana Claessens

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

21 Criteria en procedure bij aanvragen meerjarenprogrammatie kinderopvang. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans heeft hieromtrent nog een bemerking en zelfs een voorstel.  De Vlaamse regering maakt voor deze legislatuur ongeveer 27 mio vrij voor nieuwe plaatsen in de kinderopvang met inkomenstarief.  Brasschaat heeft zo recht op 9 bijkomende plaatsen.

Om een gemotiveerd advies te geven dat aansluit bij de lokale noden en behoeften, is het nodig criteria te bepalen en de procedure vast te leggen van hoe dit advies tot stand komt.  Ze heeft de nota criteria meerjaren-programmatie kinderopvang doorgenomen en ook het gunstig advies van het lokale overleg kinderopvang op de algemene vergadering van 14-1-21 gelezen.

Ze heeft toch als jullie het haar toestaan enkele bijkomende vragen:

Hoeveel punten moet je minimum scoren om in aanmerking te kunnen komen voor deze nieuwe opvangplaatsen/subsidies ?

 

En verder.. uit de 4 criteria leidt ze af dat de méést “ideale opvang”:  “een flexibele opvang moet zijn, die ruimere opvanguren biedt en systhematisch plaats zal vrijgehouden voor dringende opvangvragen”,

 

Deze kan bijkomend maar best op maximum 500 m van een bushalte liggen en/of voldoende plaats voor kortparkeren hebben”  zal moeten rekening houden met de lokale spreiding en zal haar werking én aanbod bekend maken bij plaatselijke inwoners via verschillende kanalen.

Ze hebben de laatste 11 maanden, het belang en de appreciatie naar ons zorgpersoneel zowel in de ziekenhuizen als in de rusthuizen niet onder stoelen of banken gestoken. Applaus alom !

Inherent aan deze mensen hun job is, dat ze ook in shiften werken, m.a.w. heel wisselende en onregelmatige uren hebben én ook kinderen hebben. Het is bijzonder moeilijk om zulk werkregime in combinatie met kinderen en gezin te combineren, vooral als er nog kleine kinderen zijn die opgevangen moeten worden.

Haar vraag/voorstel is of men op lokaal niveau, in dit voorstel geen rekening kan houden met dit gegeven door bijvoorbeeld eventueel lokaal nachtopvang te organiseren en deze hiervoor 3 punten toe te kennen. Hier zouden ze pas een écht ondersteunend signaal kunnen geven volgens haar.

Schepen Hans licht toe dat het totaal aantal punten 8 is, het zijn er 2 per criterium.  Deze punten worden gegeven aan de hand van alles wat past binnen de criteria.  Het is uiteindelijk wel maar een advies dat ze geven.  De gemeente beslist niets.  De nachtopvang heeft reeds bestaan in Brasschaat, maar dit is een stille dood gestorven omdat er bijna geen kinderen kwamen.  Dit signaal kan echt niet meer gegeven worden.  De nachtopvang was destijds in Maria Ter Heide. 

 

Raadslid Hermans haalde het nu terug aan omdat we op dit moment in een heel andere tijd zitten. 

Schepen Hans licht toe dat de nachtopvang nergens goed werkt.

Raadslid Dirk de Kort vraagt aan schepen Hans of zij er zicht op heeft waar er leemte is om bijkomende kinderopvang te voorzien?  Hij vraagt zich af of er vragen komen met betrekking tot plaatsen waar te weinig kinderopvang zou zijn.  Hij wil graag weten of dit geregistreerd wordt. 

Schepen Hans vindt de vraag van raadslid Dirk de Kort zeker interessant.  Ze licht toe dat dit kan opgenomen worden in het nieuw kinderopvangloket dat nu opgezet wordt.  Het is ontworpen, maar ICT bekijkt nog een paar laatste dingen voor het operationeel is.  Uit dit systeem kan men dan deze informatie ophalen.  Zo kan men vaststellen in welke wijken er te weinig kinderopvang is.  Momenteel is dat moeilijk te registreren.  Ze kan wel meegeven dat er 1 opvanginitiatief is dat zich mee zou willen vestigen in het scholenproject Kaart. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Vlaamse regering maakt deze legislatuur iets meer dan 27 miljoen euro vrij voor nieuwe plaatsen in de kinderopvang met inkomenstarief (T2a). De Vlaamse regering wil hiermee vooral nieuwe plaatsen creëren in de gemeenten waar de nood het hoogst is. Er wordt gewerkt met een meerjarenprogrammatie.

In dit kader heeft Brasschaat recht op 9 nieuwe plaatsen met inkomenstarief.

De oproep aan de opvanginitiatieven om hiervoor in te tekenen wordt begin dit jaar gelanceerd.

Binnen de regierol lokaal beleid kinderopvang wordt het lokaal bestuur om advies gevraagd bij het toekennen van de nieuwe opvangplaatsen.

Om een gemotiveerd advies te kunnen geven dat aansluit bij de lokale noden en behoeften is het nodig criteria te bepalen en de procedure vast te leggen van hoe dit advies tot stand komt.

Aan de hand van de opgemaakte criteria kan per aanvraag een score worden toegekend.

In bijlage vind je een nota met de voorgestelde criteria en puntensysteem.

Bij het opmaken van de criteria en de verdeling van de punten zijn de werkende ouders en kwetsbare gezinnen steeds als uitgangspunt genomen, vertrekkende vanuit de beleidsdoelstelling uit de meerjarenplanning 2020-2025.

 

 

Juridisch kader

Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang

 

Adviezen

De criteria en procedure werden geagendeerd op de algemene vergadering van het Lokaal Overleg Kinderopvang van 14 januari 2021 en werd zonder opmerkingen goedgekeurd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van de criteria en procedure voor de meerjarenplanning kinderopvang en de opmerkingen geformuleerd door het Lokaal Overleg Kinderopvang tijdens de Algemene Vergadering van 14 januari 2021.

 

Art.2.- Hecht goedkeuring aan de criteria en procedure.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

22 Gemeentelijke adviesraden. Wijziging afgevaardigden voor de gemeentelijke jeugdraad. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Volgens het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van lokaal jeugdbeleid, worden de gemeenten verplicht om voor het overleg en de inspraak bij de voorbereiding en de uitvoering van het jeugdbeleid een jeugdraad op te richten of een bestaande jeugdraad te erkennen.

Volgens de gewijzigde statuten, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 27 juni 2016, bestaat de algemene vergadering van de jeugdraad ook uit niet-stemgerechtigde leden, waaronder een afgevaardigde van elke in de gemeenteraad vertegenwoordigde fractie.

 

In zitting van 25 februari 2019 werden de afgevaardigden per politieke fractie aangeduid.

 

De Open-VLD-fractie vraagt haar afgevaardigden te wijzigen.

 

Juridisch kader

Artikel 304,§3 van het decreet over het Lokaal Bestuur

Artikel 5 van het Decreet houdende de ondersteuning en stimulering van lokaal jeugdbeleid.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Volgende vertegenwoordigers van de politieke fracties van de gemeenteraad worden aangeduid als niet-stemgerechtigde leden, in de gemeentelijke jeugdraad:

          namens N-VA: Bart Thijs

          namens Open VLD: William Leyssens

          namens CD&V: Niels de Kort

          namens Brasschaat2012: Lisa Buysse

          namens Vlaams Belang: Berry Van Kasteren

          namens PvdA: Sarah De Wit

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

23 Globale preventieplan en jaaractieplan 2021. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Elke werkgever is verplicht om een welzijnsbeleid te voeren én om een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk te hebben.  De dienst geeft zowel aan de werkgever als aan de werknemers advies over de toepassing van de regelgeving over het welzijn op het werk. 

 

De interne dienst wordt opgericht op het hoogste niveau van de organisatie omdat daar de beleidsbeslissingen over welzijn worden genomen.  De preventieadviseur, of één van de preventieadviseurs indien er meerdere zijn, neemt de leiding van de dienst.  Op die manier is er een directe samenwerking tussen de interne dienst en het management.  De preventieadviseur voert zijn taak echter wel in volle onafhankelijkheid van de werkgever en de werknemer uit.  

 

Er werd door de dienst preventie en bescherming een globaal preventieplan en jaaractieplan 2021 opgesteld.

 

Juridisch kader

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk

Codex van 28 april 2017 over het welzijn op het werk

 

 

Neemt kennis van het globale preventieplan en jaaractieplan 2021.

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

27 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Inge Hermans met de vraag tot deelname/toetreding aan het vergroenings- en communicatieplatform "Map a Tree".NIET GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans stelt graag haar toegevoegd punt voor.  Na het voorstel van collega Lisa Buysse met betrekking tot het gebruiken van de Vlaamse projectsubsidie om bomen te planten in Vlaanderen en dus ook in Brasschaat, en het voorstel dat ze deed rond de klimaatadoptietool, die ter herinnering en spijtig genoeg niet werden goedgekeurd , opnieuw een voorstel dat volledig inspeelt op de verzuchtingen die het bestuur wil concretiseren rond de klimaatdoelstellingen.

Méér en méér worden op de verschillende politieke niveaus,.. initiatieven en projecten opgestart

om de internationale klimaatdoelstellingen van de Verenigde Naties te behalen.

Zowel in het huidige bestuursakkoord als in de Meerjarenplanning '20-'25 zijn “aanstalten” te vinden in beleidsdoelstellingen en actieplannen die blijk geven van het feit dat ze niet ongevoelig zijn voor dit thema doch voor haar fractie kan de ambitie niet hoog genoeg liggen en is er volgens haar nog veel ruimte voor.

Deelname aan projecten die duurzaamheid, vergroening en verantwoord waterverbruik betreffen, staan overal hoog op de agenda.  De urgentie is gerust hoog te bestempelen.  Het nastreven van onder meer een evolutie naar minder CO2 uitstoot en de bewustwording van de nood aan een kentering in ons gedrag, zijn uiteraard niet enkel een verantwoordelijkheid  van de verschillende overheden, maar ook van de burgers zelf.

Zoals ook in haar toelichting bij dit agendapunt staat, kan de overheid hierbij een belangrijke rol spelen door allerlei projecten en participaties op te starten en/of te ondersteunen.  Het zal ondertussen en hopelijk wel genoegzaam bekend zijn dat fractie Brasschaat 2012  een pleitbezorger is voor het behoud en het extra creëren van groen in onze gemeente.

Fractie Brasschaat 2012 stelt daarom en, door middel van dit toegevoegd agendapunt, voor om toe te treden aan het vergroeningsplatform voor Vlaanderen “Map A Tree”.  Een platform dat met behulp van ervaring, inzichten en adviezen van VVOG, Vito, ANB, BOS+ en Natuurpunt tot stand kwam.

Ze geeft even een korte uitleg, over wat haar voorstel gaat, zodat diegenen die géén kans hadden om de bijgevoegde link te lezen, begrijpen waar het concreet over gaat.

Op dit platform, Map A Tree, kunnen burgers locaties aanduiden “waar”, of op “welk punt”, ze denken dat er bomen kunnen geplant worden.  Het is een makkelijke manier om burgers te laten participeren bij de uitbreiding van groen in onze eigen leefomgeving.  Om een punt te kunnen toevoegen, moeten burgers dus eerst een kleine checklist overlopen met de zogenaamde "Vlaamse 'minimumeisen" van een mogelijke plantlocatie.  Op die manier is er eerst een soort "screening" en realiseren burgers zich ook dat een boom planten volgens de wet, niet altijd én overal kan.  Wanneer er aan alle eisen is voldaan, komt het punt op de kaart.

 

De lokale overheid krijgt van het platform "Map A Tree" een aantal administratieve accounts en kan het punt dan analyseren(en eventueel exporteren naar externe gis software) en bewerken.

Vervolgens kan er op het platform weergegeven worden of er al dan niet de mogelijkheid is een boom te planten.

Bij de laatste situatie kan er ook een reden worden weergegeven waarom er op die specifieke locatie geen boom kan staan.  Zo kunnen alle burgers gemakkelijk te weten komen waarom er op bepaalde plaatsen géén bomen kunnen staan wat minder frustraties bij onze burgers geeft.

Raadslid Hermans verwijst voor meer details naar de website die ze ook reeds mee doorgestuurd heeft.  Meer informatie: https://ecovator.be/map-a-tree.

Kosten hieraan verbonden, vallen, in verhouding met het gemeentebudget, zeker heel goed mee, namelijk  2250 euro excl BTW/jaar en 260 euro excl BTW voor elke volgende 10.000 punten

Bij het voorbereiden van dit agendapunt heeft raadslid Hermans meerdere invalshoeken bekeken die helpen om dit voorstel kracht bij te zetten en degelijk te onderbouwen.

Raadslid Hermans geeft ze voor de volledigheid nog even mee:

Om te beginnen met een eerste vaststelling dat er de laatste twee jaar door het schepencollege kapvergunningen werden verleend voor in het totaal 1218 bomen.  Laanbomen, dode of zieke bomen en de in de besluiten ongedefinieerde aantallen, werden niet meegeteld en dus kan men hier gerust spreken van een minimalistische beschouwing.  Dit betreft alle bomen van "een niet geringe omvang" waar er kapvergunningen nodig waren.

Ze citeert kort even uit de gemeentelijke verordening:

“niemand mag zonder voorafgaande vergunning van het CBS bomen vellen of rooien die een stamomtrek bezitten van 50cm of meer op 1 m boven het maaiveld, ongeacht of ze alleen staan dan wel behoren tot een rij of groep”

(heraanplant  hoogstammige, streekeigen bomen met een minimum boommaat 16-18 cm stamomtrek op 1 m hoogte gemeten en een waarborg van 250 € aangeplant het eerstvolgende plantseizoen)

Om eerlijk te zijn, schrok ze wel van deze cijfers.

Als tweede punt : vandaag ligt het SECAP voor ter goedkeuring.  Het bestuur noemt het een "dynamisch document", een document waar op regelmatige tijdstippen , ruimte moet zijn voor bijsturing.

Ze leest hier even enkel citaten uit:

p.23 “we investeren voluit in ons klimaatplan:” de gemeente zal als voorbeeld én aanjager fungeren, niet enkel door eigen investeringen in patrimonium en materiaal, maar ook door aanvullende initiatieven vanuit de maatschappij te subsidiëren.

Het succes van dit klimaatplan en de omschakeling naar een duurzamere gemeente zal naast de door de gemeente voorziene financiële middelen, ook grotendeels afhangen van private initiatieven van zowel onze burgers als bedrijven in Brasschaat ,

p.49  “groenblauwe netwerken van openruimte tot in de kern”,lees ik het volgende:

de belangrijke Natuur-en Ecosystemen worden duurzaam onderhouden en beheerd.  Ook particulier kan er veel bijgedragen worden aan het behoud van ons bomenbestand op het grondgebied.  Naast het maximaal behouden hiervan is ook vernieuwing en uitbreiding belangrijk, m.a.w.  ze lezen hier ook heel wat ambities en te behalen targets in dit document die mooi ogen en waar de gemeente zijn schouders wil onderzetten en steun vraagt van de gemeenteraad.

Vanmorgen mochten ze vaststellen dat hun pleidooi van 2 weken geleden op de algemene commissie, namelijk het belang van burgerparticipatie, werd ingeschreven in het plan.

Ten derde: In de meerjarenplanning leest raadslid Hermans onder andere in beleidsdoelstelling 7, dat “Brasschaat zal meebouwen aan een duurzame toekomst en dat ons gemeentebestuur een voortrekker is op vlak van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen én daarbovenop dat deze zullen worden gepromoot én gerealiseerd in de eigen organisatie.

 

Welnu, dat komt goed uit want in dit voorstel worden maar liefst 7 SDG’s betrokken en waarvan er 4 door jullie als prioritair werden gecategoriseerd.

namelijk:

SDG 3:  goede gezondheid en welzijn

         9:  industrie, innovatie en infrastructuur

        11:duurzame steden en gemeenschappen

        12:verantwoorde consumptie en productie

        13:klimaatactie

        15:leven op het land

        17:partnerschap om doelstellingen te bereiken

Beste burgemeester en schepenen, raadsleden, met het voorstel van fractie Brasschaat 2012 kan men zonder al te veel moeite direct aan de slag en dit gaat toch nog net iets verder dan het idee van het "bomenloket" dat volgens het bestuursakkoord ook nog in de running is.

Héél wat lokale overheden, zowel steden als gemeenten, hebben zich ondertussen aangesloten en hebben de applicatie geactiveerd of hebben reeds de online infosessie en rondleiding gekregen zoals Anzegem, Bredene, Bree, Erpe-Mere, Genk, Gent, Harelbeke, Liedekerke,St-Niklaas, Riemst,  In Roeselare loopt eerstdaags een evaluatie af.

Fractie Brasschaat 2012  hoopt dat dit voorstel kan bijdragen aan het vergroenen van onze ambitieuze gemeente, én… dat het de burgers zal appelleren om mee na te denken over hun eigen omgeving en uiteraard hierbij zijn rol mag opnemen om bij te dragen aan het nastreven van een gezondere wereld…niet enkel nu maar ook toekomstgericht naar onze kinderen en kleinkinderen.

Eerst en vooral moet dit nu door de gemeenteraad goedgekeurd worden, tot zo ver het voorstel van raadslid Hermans. 

Schepen Fonteyn dankt raadslid Hermans voor haar vraag, ze geeft graag verdere toelichting. Ze hebben deze met veel aandacht gelezen en de pro en contra’s overwogen.

Sta haar toe eerst even toe te lichten waar ze op gebied van bebossing staan en wat er al allemaal gebeurd is.

1.Ze verwijst natuurlijk eerst naar het welbekende bosuitbreidingsplan van Vlaams minister van omgeving , Zuhal Demir. Een ambitieuze doelstelling om tegen 2030 10.000ha extra bos te realiseren, waarvan 4000 ha tegen 2024. Dit kan zowel op publieke als op private gronden, onder verschillende vormen. Om deze doelstelling te bereiken trekt ze 122 mio euro uit en heeft ze ook subsidies in het leven geroepen voor aankoop van gronden met het opzet van bebossing.

2.Nu, in het verleden is er door onze diensten van plaatsgebonden al een screening gebeurd op de gemeentelijke gronden en is er bekeken waar er een mogelijkheid bestaat om te bebossen of bomen aan te planten. Zo is er de afgelopen jaren heel wat bos bijgekomen: Brechtse bossen, bos thv Max Hermanlei, percelen tussen Neervelden-Onderheide-Helleweide, een stuk aan de Martouginlei, de hoek van Miksheide/Miksebaan, Laagland, Charlottalei, achteraan in het Bunder en de boomgaard aan de Bloemaard.

Op dit moment zit het potentieel  hem vooral in agrarische gronden.  Landbouwgemeentes zoals Stabroek, Wuustwezel,…  hebben de kans om een opheffing aan te vragen van die landbouwgrond  en die te laten omzetten in bosgrond.

Brasschaat zit uiteraard niet in die groep van landbouwgemeentes. Ze hebben betrekkelijk weinig landbouwgrond om zo’n herbestemming in te zetten.   [Het perceel op de hoek Brechtsebaan/Bergsestraat werd zo al bekeken. Maar hiervoor kwamen we niet in aanmerking voor subsidies en de saneringskosten zouden ook nog eens hoog oplopen. We zijn dus niet overgegaan tot de aankoop.]

Onze gemeente is daarentegen wel een parkgemeente en qua bomenbestand zitten ze sowieso bij de betere van de klas en hoog boven het Vlaams gemiddelde. De bosoppervlakte beslaat 30 procent, terwijl het vlaams gemiddelde op 9,7% ligt.  Brasschaat heeft zo’n 34.000 laanbomen en samen met de parkbomen, beschikken we over 1 boom per inwoner in Brasschaat.

 

3.Na verder onderzoek van de potentiekaart konden er op dit moment nog een 2-tal sites gefilterd worden die we in de toekomst  kunnen bebossen:

-het project van het Peerdsbos heeft ze al eens toegelicht: als ze met de toegezegde subsidies de grond van OCMW Antwerpen kunnen aankopen voor de aanleg van ecoparking en een verwevenheid van cultuur en natuur daar kunnen creëren, komt de huidige parking naast de melkerij terug vrij. Dit is een oppervlakte van 6400m² die ze kunnen ontharden en in de vorm van een bebossing terug geven aan de natuur.

-dan is er nog het H1 gebouw naast perron Noord: indien we dit gebouw op termijn zouden afbreken is de bestemming bos. Dit perceel behelst zo’n 2000m²

M.a.w.  alle zones die aangepakt konden worden en een zekere potentie hadden, zijn ook aangepakt.

 

4.Ook bij investeringsprojecten, zowel wegenwerken als bouwprojecten, bekijken ze steeds hoe ze maximaal het bomenbestand kunnen behouden en desgevallend kunnen uitbreiden. Conform ons laanboombeheersplan zullen ze bij wegenwerken iedere gerooide boom vervangen door een nieuwe, dat zijn er gemiddeld zo’n 600 per jaar, en afhankelijk van de projecten worden er gemiddeld zo’n 300 per jaar toegevoegd aan het bomenbestand van Brasschaat.

5.Dat wat betreft de eigen investeringsprojecten. Om de vergroening en bebossing te realiseren en de C02-uitstoot te verlagen in het kader van onze burgemeestersconvenant, denken ze met het gemeentebestuur dat ze vooral moeten inzetten op privégronden. De impact die ze daar kunnen hebben is veel groter. Tuinen van burgers nemen gemiddeld in Vlaanderen zo’n 7 à 8 procent van grondgebied in.  In Brasschaat zal dat nog een pak hoger liggen. We willen dus vooral initiatieven stimuleren die de bewoners van Brasschaat ertoe aanzetten om hun tuin ecologischer en meer klimaatadaptief te maken.

Initiatieven die Brasschaat tot hiertoe nam waren:

oDe behaagactie : zowel in 2019 als in 2020 was dit een succesrijke actie: in totaal kochten zo’n 60 gezinnen 2000 planten en hagen

oDe 1000bomen – plant je mee- actie: die het EnergieK huis van Igean organiseerde ism Regionaal Landschap de Voorkempen.

oOok het project ‘nationaal park’ van Inverde zijn ze nog altijd genegen, waarbij groenambassadeurs burgers tips geven om hun tuinen klimaatbestendig te maken en meer hagen en bomen te voorzien. Ook ontharding speelt hier een grote rol. Het initiatief stond nog in de kinderschoenen, maar ze bekijken of ze dat budgetmatig één van de volgende jaren kunnen opnemen in onze acties.

 

6.Tot slot wil schepen Fonteyn graag nog vermelden dat burgers, die bekommerd zijn om het bomenbestand en klimaat, sowieso hun weg vinden naar de gemeente om voorstellen te doen. Via het suggestiesysteem op de website van Brasschaat krijgen ze al regelmatig voorstellen binnen van locaties om 1 of meerdere bomen te plaatsen. Deze worden steeds secuur onderzocht en op bestemming nagekeken. De burgers krijgen steeds een onderbouwd antwoord waarom een boom op die bepaalde locatie wel of niet aangeplant kan worden. Deze dienstverlening is er dus al en wordt met aandacht opgevolgd door onze diensten.

Schepen Fonteyn besluit het volgende :

Ze denkt dat ze kan besluiten dat bebossing, vergroening en de aanplant van bomen, hagen enz… sowieso een aandachtspunt moet en zal blijven  in heel wat projecten. In het verleden is daar in Brasschaat ook steeds veel aandacht voor geweest.

Op dit moment is er echter een tsunami ontstaan van allerlei initiatieven binnen de bebossingsdoelstellingen, het een al zinvoller dan het ander; het een al duurder dan het ander.

Ze bekijken op dit moment dus hoe ze de beschikbare middelen en de personeelscapaciteit gericht kunnen inzetten op die zaken die volgens ons het meest impact hebben. Het lijkt haar logisch dat ze geen extra dienstverlening en personeelsinzet creëren op een thema dat in weze al ingeburgerd is bij onze ambtelijke diensten. Voor onze gemeente lijkt map-a-tree dus minder zinvol te zijn. [er zijn dan ook nog de budgettaire implicaties van 2250euro + personeelsinzet]

Dat neemt niet weg dat ze de voelsprieten open zetten voor andere acties die wel grote impact kunnen hebben op het klimaat  en waarbij ze de doelstellingen van ons energie- en klimaatactieplan kunnen realiseren.

M.a.w. Brasschaat heeft op dit moment te weinig potentieel om hierop in te zetten & ze zijn in het verleden hier al proactief mee aan de slag geweest.

Raadslid Hermans betreurt het dat dit mee op de lijst komt van de niet goedgekeurde voorstellen.  Het is heel spijtig.  Er wordt door het bestuur gezegd dat ze duurzaam willen zijn, maar hun voorstellen worden steeds afgewezen, ze vindt dit zeer spijtig.   Ze wil graag meer informatie ontvangen over het huidig suggestiesysteem.  Graag informatie rond de aantallen, soorten,…  Ze had hier graag een zicht op gehad.  Ze vraagt zich af of de kapvergunningen niet kunnen minderen?  Ze merkt dat er vaak bomen mogen gerooid worden en dat er dan maar 1 heraanplant wordt opgelegd.  Ze wil graag weten hoe dit komt?

Schepen Fonteyn licht toe dat er steeds naar een aantal parameters wordt gekeken.  Het hangt er bijvoorbeeld ook vanaf of je al in een bosrijke omgeving woont of niet.  Dit wordt dossier per dossier bekeken.  Het hangt ook af van het soort bomen die gerooid worden.  De suggesties zitten gewoon in het meldingssysteem, hier kunnen helaas geen historieken getrokken worden.  Ze kan hier wel navraag voor doen. 

Raadslid Hermans licht toe dat het voorstel dit gaat over het aanplanten van een bos maar het is een bijkomend voorstel.  Het geeft het gevoel aan de burger van participatie over het mee uitstippelen van hun eigen leefomgeving.  Het is een bewustmaking die je probeert in gang te krijgen bij de burgers.  Er zit echt een heel mooi verhaal rond.

Schepen Fonteyn heeft het zelf uitgetest.  Ze bevestigt dat het heel gemakkelijk is om te gebruiken.  Je hoeft je muis maar ergens te zetten en te klikken.  Dit moet dan onderzocht worden.  Je kan ook gewoon bij je buurman puntjes gaan zetten in zijn privétuin.  Dit is niet het gebruik dat Brasschaat wil gaan stimuleren.  Er kan heel wat misbruik komen door het systeem doordat het zo makkelijk in te geven is.  Het zijn wel de diensten van Brasschaat die vervolgens alles moeten gaan nakijken en dit zou heel veel tijd kosten.  Voor elke boom zouden ze een reden moet opgeven waarom wel of niet.  Er zouden ten opzichte van het vele werk waarschijnlijk maar een aantal bomen weerhouden worden.  Deze dienstverlening wordt nu al via het meldingssysteem aangeboden. 

Raadslid Hermans volgt deels haar redenering, maar ze vindt het niet ok dat er wordt verwezen naar het eventueel misbruik van burgers om het niet te doen.  Er zijn zoveel andere dingen die misbruik ook in de hand werken.  Ze kon het maar proberen en dankt voor de reactie van schepen Fonteyn.

 

Raadslid Pauwels heeft nog een opmerking over de waarborgen die mensen betalen in functie van hun kapvergunning.  Ze krijgen deze waarborg terug wanneer de bomen heraangeplant zijn.  Mensen vergeten dit vaak terug te vragen.  Het zou van de gemeente een mooie dienstverlening zijn om dit af en toe na te kijken en wanneer iemand het vergeten is, hem/haar erop te wijzen. 

 

Schepen Heirman heeft dit genoteerd.  Na de controle wordt de waarborg terug gestort. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de waarborg moet terug gevraagd worden door de burger vooraleer er een controle gebeurd. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de meeste mensen wel de reflex hebben om hun waarborg terug te vragen nadat ze bomen heraangeplant hebben. 

 

Raadslid Pauwels vraagt om dit toch eens na te kijken aangezien ze de cijfers vorige legislatuur eens hebben opgevraagd en het was volgens hem verwonderlijk wat er toch nog bleef staan. 

 

Schepen Heirman zal dit navragen. 

 

Raadslid Brughmans vraagt om het voorstel van raadslid Hermans misschien op een later moment toch eens terug op te nemen op een commissie.  Toen hij zelf in het college zat, merkte hij dat het rooien van bomen toch echt wel een heel strenge opvolging vraagt.  Hij wil vragen om meer na te kijken dat de bomen effectief terug worden aangeplant en niet zozeer of ze hun waarborg al terug hebben ontvangen. 

 

Raadslid Vanpoucke wilde hetzelfde opmerken als raadslid Brughmans.  Hij vindt dat de waarborg eerder een afkoopsom is.  Wanneer je niet terug aanplant, kom je er gewoon mee weg volgens hem.  Hij vindt dat een gevaarlijke evolutie.  Hij wil zeker eens nadenken hoe dit kan ontmoedigt worden.  Het is voor vele mensen vaak een oplossing voor hun probleem in plaats van een overweging voor het milieu. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 19 januari 2021 ontving het gemeentebestuur de vraag van Inge Hermans om namens Brasschaat2012 een punt toe te voegen aan de zitting van 25 januari 2021 aangaande de vraag tot deename/toetreding aan het vergroenings- en communicatieplatform "Map a Tree".

 

Meer en meer worden op lokale niveaus initiatieven genomen ter ondersteuning van de internationale klimaatdoelstellingen.

Deelname aan projecten die duurzaamheid, vergroening en verantwoord waterverbruik betreffen, staan overal hoog op de agenda.

De urgentie is groot.

Het nastreven van onder meer een evolutie naar minder CO2 uitstoot en de bewustwording van de nood aan een kentering in ons gedrag, zijn niet enkel een verantwoordelijkheid van de verschillende overheden, maar ook van de burgers zelf.

Hierbij kan de lokale overheid een belangrijke rol spelen door allerlei projecten en participaties op te starten en te ondersteunen.

Brasschaat 2012 stelt voor om toe te treden aan het vergroenings-en communicatieplatform voor Vlaanderen “Map A Tree”.

Een platform dat met behulp van ervaring, inzichten en adviezen van VVOG, Vito, ANB,BOS+ en Natuurpunt tot stand kwam.

Op dit platform kunnen burgers locaties aanduiden waar ze denken dat er bomen kunnen geplant worden.

Het is een makkelijke manier om burgers te laten participeren bij de uitbreiding van groen in hun leefomgeving.

In dit voorstel, dat ook meerdere bijkomende faciliteiten geeft aan de lokale overheden,

worden eveneens 7 SDG’s betrokken, namelijk SDG 3,9, 11, 12,13, 15 en 17.

Heel wat lokale overheden, zowel steden als gemeenten, hebben zich

ondertussen aangesloten en hebben de applicatie geactiveerd.

 

Meer informatie https://ecovator.be/map-a-tree

Kosten: 2250 euro excl. BTW/jaar en 260 euro excl. BTW voor elke volgende 10.000 punten

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:

Om goedkeuring te hechten om toe te treden aan het vergroenings- en communicatieplatform "Map a Tree"

 

Juridisch kader

Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Kosten: 2250 euro exclusief BTW/jaar en 260 euro exclusief BTW voor elke volgende 10.000 punten.

 

BESLUIT:

Met 10 ja-stemmen (Dirk de Kort, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke), 21 neen-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dimitri Hoegaerts, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel).

 

Art.1.- Ingestemd wordt met het voorstel om toe te treden aan het vergroenings- en communicatieplatform "Map a Tree".

 

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

24 Molenveld. Goedkeuring verkoopakte. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

25 Molenveld. Goedkeuring verkoopakte. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 25/02/2021
Overzicht punten

 

 

26 Molenveld. Goedkeuring verkoopakte. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 25/02/2021