Zitting van maandag 26 juni 2023

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Lutgart Smekens en Sven Simons - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Jan Jambon, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Ingeborg Hermans en Marie Anne Naudts-Coppens - raadsleden

 

 

Joris Van Cauwelaert raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 3.

Goele Fonteyn verlaat de zitting, conform artikel 27 van het decreet lokaal bestuur bij de behandeling van punt 14.

Goele Fonteyn schepen  vervoegt de zitting vanaf punt 15.

Joris Van Cauwelaert raadslid  verlaat de zitting vanaf punt 17.

Joris Van Cauwelaert raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 18.

Joris Van Cauwelaert raadslid  verlaat de zitting vanaf punt 39.

Joris Van Cauwelaert raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 40.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Samenwerkingsprotocol juridische dienstverlening politiezone Antwerpen en politiezone Brasschaat. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

De korpschef licht toe dat ze een vraag ontving met betrekking tot welke politiezones reeds zijn ingestapt. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat werd opgenomen dat de politie van Antwerpen deze kosten verder zal doorrekenen aan de verschillende politiezones.  Er stond niet bij om welke politiezones dit ging.  Het betreft de politiezone Schoten, politiezone Sint-Niklaas en de politiezone Hekla (Hove, Edegem, Kontich, Lint & Aartselaar).  Deze zones hebben reeds ingetekend op het samenwerkingsprotocol.  Brasschaat zal deze groep ook vervoegen. 

 

Raadslid Hoegaerts vraagt zich af of hij het goed begrepen heeft dat tijdens het eerste jaar elke zone, ongeacht de grootte, 10 000 euro zal betalen?  Hij stelt de vraag of er dan in het volgend jaar een herberekening zal gebeuren op basis van het aantal zones die zijn ingestapt.

 

De korpschef licht toe dat er inderdaad een herberekening zal zijn op basis van het aantal zones die ingestapt zijn.  Ze vermoed dat dit ook nog bekeken zal worden in functie van de grootte van de zone. 

 

Raadslid Vanpoucke en zijn fractie zijn akkoord met dit voorstel.  Er valt volgens hem wel iets over te zeggen.  Er zijn meer en meer complexe juridische zaken dan ooit te voren.  De lijst met voorbeelden lijkt hem ook een heel terechte lijst.  Hij betreurt het dat er geen oplossing wordt geboden door de moeder-organisatie (federale politie) vanuit de hoofdzetel in Brussel.  Zij zullen waarschijnlijk wel vele vragen krijgen van de vele zones die er zijn in dit land?  Zij zijn dus volgens hem veel beter geplaatst om de juridische dienstverlening op te vangen.  De wachttijden lopen echter hoog op en daarom ontvangt nu het bestuur hiervoor de rekening.  Hij vindt het echt jammer dat de federale entiteit hier niet “thuis geeft”.  Hij vraagt zich af of andere politiezones dezelfde ervaringen hebben?  Hij wil ook graag weten of er nog een andere poging ondernomen is om dit te benaderen in plaats van het heft in eigen handen te moeten nemen en in te staan voor eigen kosten.

 

De korpschef licht toe dat ze meer en meer vast stelt dat politiezone Antwerpen in het gat springt dat de federale politie creëert door hun opdrachten niet ten volle uit te voeren.  Grotere politiezones zoals Turnhout, Antwerpen,.. nemen zelf een jurist aan.  Het is wel zo dat enkel het advies van de juridische dienst van de federale politie bindend is.  Er werd bijvoorbeeld vaak advies gevraagd bij HRM-materie en dit blijft vaak lang liggen.  Ze stelt dat men nu vaker vragen zal stellen terwijl ze vroeger meer afwachtend waren.  In die zin in de samenwerking zeker een meerwaarde en hebben ze er al beroep op gedaan.  Ze geeft ook nog mee dat er al met andere zones bekeken is om samen een jurist aan te werven, maar stelt dat de meerwaarde om samen te werken met Antwerpen groter is, zeker wat betreft kostprijs.  Er is ook een heel team van juristen aan de slag in plaats van 1 persoon.  Het is dus effectief een meerwaarde t.o.v. met 3-4 gemeentes samen 1 jurist aan te werven. 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt zich nogmaals af of er geen beterschap te verwachten is vanuit het federaal niveau? 

 

De korpschef verwijst naar de vele samenwerkingen met politiezone Antwerpen, ook op ICT-gebied.  Ze verwacht hier niet direct beterschap.

Beslissing

 

 

Motivering en feiten

Tijdens zijn zitting van 23 februari 2023 gaf het college zijn principiële goedkeuring aan politiezone Brasschaat om het voorstel te onderzoeken van juridische dienstverlening aan politiezones in de regio, aangeboden door Politiezone Antwerpen.

 

Het aanbod omvat enerzijds het aanbieden van juridisch advies over specifieke wetgeving die betrekking heeft op de werking van de politie nl. o.a. politiestatuut, straf(proces)recht, tuchtwet & ordemaatregelen, gegevensbescherming & informatieveiligheid, deontologie en algemene wetgeving zoals arbeidsovereenkomsten, overheidsopdrachten, arbeidsongevallen, verzekeringen,… (in bijlage een uitgebreide lijst met de aangeboden materie).

 

Anderzijds wordt een praktische ondersteuning en begeleiding aangeboden. Hieronder wordt verstaan het volledig afhandelen van het proces, het behandelen van de aanvragen, het opvolgen van dossiers, bijstand bij procedures, bij voorbeeld bij dossiers van arbeidsongevallen, rechtshulp en burgerlijke aansprakelijkheid, ontslagen, verzekeringskwesties, … (in bijlage een uitgebreide lijst met de aangeboden materie).

 

De politiezone Brasschaat ziet zich meer en meer geconfronteerd met steeds meer dossiers, binnen de ruime context van de organisatie, die een juridische grondslag hebben.

 

Zo worden er op niveau van de personeelsdienst steeds meer dossiers rechtsbijstand geïnitieerd omwille van de invoering van de ministeriële omzendbrief GPI100 gebruik van geweld tegen politie. De personeelsdienst dient dagelijks contacten te onderhouden met verzekeraars en raadspersonen en dient medewerkers en de korpsleiding te adviseren over de te ondernemen stappen. Anderzijds merkt men een stijging van het aantal complexe en langlopende dossiers met betrekking tot arbeidsongevallen, ook dit vergt zeer specifieke verzekeringstechnische en juridische kennis die niet voorhanden is. In de afgelopen twee jaar diende ook een aantal keer dringend tuchtrechtelijk advies ingewonnen te worden, aangezien de kennis niet in huis aanwezig is.

 

Anderzijds dient de logistieke dienst zaakschade en verzekeringskwesties op te volgen. Dit beperkt zich echter tot een postbusfunctie. Adviesverlening aan medewerkers en korpsleiding is niet aan de orde, aangezien de kennis hierover niet aanwezig is waardoor men aangewezen is op het oordeel van de verzekeraar, wat niet steeds wenselijk is.

 

Op 23 december 2022 werd bovendien in het Belgisch Staatsblad de wet van 08.12.2022 inzake de meldingskanalen en de bescherming van de melders van integriteitsschendingen in de FOD’s en bij de geïntegreerde politie gepubliceerd. Dit houdt in dat de zones een intern meldingskanaal dienen in te richten voor de ontvangst, de opvolging en de coördinatie van de interne meldingen. De organisatie van dit meldingskanaal impliceert het invullen van een aantal rollen zoals vertrouwenspersoon integriteit en onderzoeker integriteit. Dit is een bijkomende taak die dient opgenomen te worden en die kennis vergt van de juridische materie terzake.

 

De politiezone beschikt niet over een medewerker met een juridische achtergrond, waardoor men regelmatig beroep dient te doen op de ondersteuning van de centrale juridische dienst van de federale politie in Brussel. De doorlooptijd voor het ontvangen van juridische adviezen laat echter te wensen over. Er zijn geen vaste termijnen bepaald waarbinnen men een antwoord mag verwachten. De politiezone Brasschaat kan punctueel beroep doen op de juristen van de gemeente, in overleg met de algemeen directeur en voor meer algemene juridische materies, echter niet voor politie specifieke wetgeving bv. m.b.t. statuut en tuchtwetgeving.

 

Om de dienstverlening mogelijk te maken zal de politiezone Antwerpen 1 extra FTE aanwerven en de kostprijs hiervan verdelen over de deelnemende zones. Het aandeel van de politiezone Brasschaat bedraagt 10.000 euro voor 2023 (jaarlijks herzienbaar).

 

Tijdens zijn zitting van 6 juni 2023 nam het college kennis van de inhoud van het samenwerkingsprotocol dat dienaangaande werd opgesteld tussen de politiezones Antwerpen en Brasschaat.

 

Juridische grond

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst op twee niveaus.

KB van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (RPol).

Artikel 7/1, 1° van de Wet op het Politieambt die in het bijzonder het gezamenlijk optreden van verschillende korpsen van lokale politie definieert.

De ministeriële omzendbrief PLP 27 van 4 november 2002 inzake de intensifiëring en bevordering van de interzonale samenwerking, B.S. 4 december 2002.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost:  10.000,00 euro BTW inbegrepen (jaarlijks)

Budgetsleutel:  33014/435-01   Bovenzonale samenwerking

Budget/jaar:  Jaarlijkse werkingskost vanaf 2023

Krediet beschikbaar: Ja

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de ondertekening van het ‘Basisprotocolakkoord van interzonale samenwerking tussen de politiezone Antwerpen en de politiezone Brasschaat inzake de samenwerking tussen Politiezone Antwerpen en Politiezone Brasschaat betreffende een aanbod tot juridische dienstverlening vanuit de afdeling Kwaliteitszorg van de Politiezone Antwerpen’.

 

Art.2.- Neemt er kennis van dat de nodige budgetten voorzien zijn in de begroting 2023 van de politie en gaat akkoord dat de jaarlijkse werkingskost ingeschreven wordt van 2024.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

2 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 22 mei 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke verwijst naar de punten 9,11, 12 en 14 waar ze zich hadden onthouden omdat het verslag van de bedrijfsrevisor ontbrak.  De algemeen directeur gaf mee dat deze informatie nog zou gedeeld worden.  Hij had de hoop dat dit verslag na 4 weken beschikbaar zou zijn. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze dit heeft doorgemaild naar raadslid Pauwels.  Dit enkel over het verslag van Igean. 

 

Schepen Heirman licht toe dat hij de opmerking maakte bij TMVS Creat en zij vertelden daar dat alles zou zijn doorgestuurd.  De administratie zal hier nog eens achteraan moeten gaan. 

 

Raadslid Vanpoucke verwijst ook nog naar punt 10 waar hij verkeerdelijk geciteerd staat.  Raadslid Pauwels deed een tussenkomst en niet hij. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 22 mei 2023 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 22 mei 2023 worden goedgekeurd, mits aanpassing in het zittingsverslag bij punt 10 "Pontes" waarbij raadslid Vanpoucke verkeerd geciteerd werd want het betrof een tussenkomst van raadslid Pauwels.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

3 Woonhaven Antwerpen. Uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 28 juni 2023. Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met de brief van 26 mei 2023 nodigt Woonhaven Antwerpen de aandeelhouders uit voor de buitengewone algemene vergadering van woensdag 28 juni 2023 om 11 uur op de zetel van de vennootschap, Jan Denucéstraat 23 in 2020 Antwerpen.

 

Door de fusie van ARRO Antwerpen met Woonhaven zijn alle aandeelhouders van ARRO nu ook aandeelhouder van Woonhaven geworden.

Daarom nodigt Woonhaven de gemeente Brasschaat uit voor de BAV van 28 juni 2023 met betrekking tot de partiële splitsing van De Ideale Woning.

 

In gemeenteraadszitting van 27 mei 2019 werd Philip Cools aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger voor ARRO met als plaatsvervanger Tom Versompel voor de algemene vergaderingen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van de uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van Woonhaven Antwerpen op 28 juni 2023 en hecht goedkeuring aan de agendapunten.

 

Art.2.- Vanuit de gemeente Brasschaat zal Philip Cools deelnemen aan de algemene vergadering van 28 juni 2023.

 

Art.3.- De gemeenteraad beslist dat de afgevaardigde, bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar nodig dient te overleggen met het college.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

4 Woonhaven Antwerpen. Uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 28 juli 2023. Agenda en toekennen mandaat inzake vertegenwoordiging. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft nog mee wie de afgevaardigden zijn.  Schepen Heirman is effectief lid en schepen Pantens wordt aangesteld als plaatsvervanger. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

  1. Algemeen

De buitengewone algemene vergadering van Woonhaven zal moeten beslissen over de goedkeuring van de partiële splitsing tussen Woonhaven (als partieel splitsende vennootschap) en De Ideale Woning, Woonpunt Schelde-Rupel en De Voorkempen - H.E. (als verkrijgende vennootschappen).

 

Deze partiële splitsingen kaderen binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor de diverse werkingsgebieden binnen de provincie Antwerpen.

 

De bestuursorganen van de betrokken maatschappijen hebben in dat kader een ontwerp van gezamenlijk splitsingsvoorstel (in toepassing van artikel 12:8 juncto de artikelen 12:59 tot en met 12:73 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:61 WVV) opgesteld waarbij de nadere achtergrond rond de partiële splitsingen zelf nader worden toegelicht.

 

In dat verband zal eveneens een controleverslag worden opgesteld door de commissaris van Woonhaven overeenkomstig art. 12:62 WVV.

 

Ingevolge de voorgenomen partiële splitsing, zal Brasschaat haar aandelen die zij momenteel aanhoudt in Woonhaven gedeeltelijk omruilen tegen nieuw uitgegeven aandelen op het niveau van de verschillende verkrijgende vennootschappen waarbij voor ieder bestaand aandeel dat de gemeente aanhoudt in Woonhaven het aantal aandelen dat vermeld wordt in de bijgevoegde Excel zouden worden uitgegeven.

 

Deze nieuwe aandelen zullen de rechten en verplichtingen hebben zoals toegelicht in het splitsingsvoorstel en het splitsingsverslag. Er zullen uit hoofde van de partiële splitsing derhalve geen bijkomende financiële engagementen worden gecreëerd voor de gemeente.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De voormelde punten van de buitengewone algemene vergadering, waarbij namens Brasschaat als aandeelhouder een beslissing moet worden genomen en die voorgelegd worden op voormelde buitengewone algemene vergadering van Woonhaven op 28 juli 2023, worden integraal goedgekeurd.

 

Art.2.- Bruno Heirman en Carla Pantens, elkeen met recht van indeplaatsstelling, worden volmacht gegeven om de gemeente afzonderlijk handelend te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van Woonhaven op 28 juli 2023, teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

5 De Voorkempen. Uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 28 juni 2023. Goedkeuring agenda en bevestiging mandaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels stelt dat de bijlage bij dit punt exact dezelfde bijlage is als die bij punt 3.  Hij stelt dat er reeds een aantal keer een poging werd gedaan om toe te lichten hoe dit allemaal zal evolueren wat betreft de woonmaatschappij die er moet komen  Hij wil graag weten of dit zal geformaliseerd worden op de vergadering van 28 juni 2023 en of deze maatschappij dan Woonhaven zal heten? 

 

Raadslid Callens licht toe dat er op 28 juni 2023 de partiële splitsing is van alle woonmaatschappijen die er nu zijn.  Er zal overgegaan worden naar Thuisrand, Woonhaven en De Voorkempen.  In onze regio zal er 1 nieuwe woonmaatschappij komen.  De regio betreft 15 gemeenten.  Alle woonmaatschappijen worden een stuk overgedragen naar de nieuwe woonmaatschappij.   Er zijn de algemene vergaderingen en donderdag stellen ze de raad van bestuur samen van de nieuwe woonmaatschappij in onze regio.  De naam blijft voorlopig De Voorkempen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met de brief van 26 mei 2023 nodigt De Voorkempen-H.E.de aandeelhouders uit voor de buitengewone algemene vergadering van 28 juni 2023 om 11.45 uur in Jan Denucéstraat 2023 in 2020 Antwerpen.

 

In zitting van 29 april 2023 werd Hedwig Van Baarle aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger met als plaatsvervanger Carla Pantens.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur

Statuten De Voorkempen-H.E.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van de uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van De Voorkempen-H.E. van 28 juni 2023 en hecht goedkeuring aan de agendapunten.

 

Art.2.- Vanuit de gemeente Brasschaat zal Hedwig van Baarle deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van 28 juni 2023.

 

Art.3.- - De gemeenteraad beslist dat de afgevaardigde, bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar nodig dient te overleggen met het college.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

6 Gemeentelijke Holding Nv in vereffening. Uitnodiging algemene vergadering van 28 juni 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar zijn tussenkomst van vorig jaar waar hij ook verduidelijking vroeg.  De burgemeester was toen ook zo vriendelijk om dit achteraf terug te koppelen.  Hij stelt vast dat de vooruitgang terug geagendeerd is.  Hij vraagt of men de vooruitgang na deze vergadering kan toelichting op een volgende algemene commissie?

 

Waarnemend burgemeester Cools zal het resultaat van de algemene vergadering verder delen met de raadsleden. 

 

Raadslid Pauwels stelt dat men nog zou nakijken wat de historische inbreng was van Brasschaat.  Hij heeft deze informatie nog niet ontvangen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe wat de historische inbreng is : 31 350 gewone aandelen, 9592 aandelen A en 9900 aandelen B. Het betreft in totaal 50 842 aandelen die een kapitaal vertegenwoordigen van 1 382 756,32 euro.  Deze zijn echter niet in de boekhouding opgenomen en hierdoor verliest men hier niets aan.  Het betreft niet uitkeerbare dividenden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met de brief van 12 mei 2023 nodigt de Gemeentelijke holding nv in vereffening de aandeelhouders uit voor de algemene vergadering van woensdag 28 juni 2023 om 14 uur in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 in 1030 Brussel.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Vanuit de gemeente Brasschaat zal Philip Cools deelnemen aan de algemene vergadering van 28 juni 2023.

 

Art.2.- De gemeenteraad beslist dat de afgevaardigde, bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar nodig dient te overleggen met het college.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

7 Gemeentelijk secundair onderwijs. Wijzigingen lessentabellen 3de graad met ingang van 1 september 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met ingang van 1 september 2019 werd een inhoudelijke vernieuwing in het secundair onderwijs trapsgewijs ingevoerd.

 

Met het besluit van 25 november 2019 werd de lessentabel van het eerste jaar van de eerste graad voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat met ingang van 1 september 2019 vastgesteld.

 

Met het besluit van 25 mei 2020 werd de lessentabel van het tweede jaar van de eerste graad voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat met ingang van 1 september 2020 vastgesteld.

 

Met het besluit van 27 juni 2022 werden de lessentabellen van de tweede graad voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat met ingang van 1 september 2022 vastgesteld.

 

Het is aangewezen de lessentabellen van de derde graad voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat met ingang van 1 september 2023 te wijzigen door de inhoudelijke vernieuwing van het secundair onderwijs.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het besluit van de Vlaamse Regering over de codificatie betreffende het secundair onderwijs van

17 december 2010.

Het besluit van de Vlaamse Regering over sommige maatregelen betreffende de modernisering van het secundair onderwijs van 1 juni 2018.

 

Adviezen

De nieuwe lessentabellen werden op 23 mei 2023 aan de schoolraad voorgelegd.

De nieuwe lessentabellen werden voorgelegd aan het overleg- en onderhandelingscomité van de scholengemeenschap GIB-Gitok.

De representatieve vakorganisaties worden op 15 juni 2023 geraadpleegd over de nieuwe lessentabellen voor de tweede graad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De lessentabellen voor de derde graad van het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat wordt vastgesteld met ingang van 1 september 2023 zoals voorzien in bijlage. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing.

 

BO Bedrijf en organisatie

EWB Economische wetenschappen optie bedrijfswetenschappen

EWWi Economische wetenschappen optie wiskunde

MT Moderne talen

HW Humane wetenschappen

NW Natuurwetenschappen

SW Sportwetenschappen optie wiskunde

TW Technologische wetenschappen

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

8 Gemeentelijk secundair onderwijs. Wijzigingen lessentabellen 2de graad met ingang van 1 september 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met ingang van 1 september 2019 werd een inhoudelijke vernieuwing in het secundair onderwijs trapsgewijs ingevoerd.

 

Met het besluit van 25 november 2019 werd de lessentabel van het eerste jaar van de eerste graad voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat met ingang van 1 september 2019 vastgesteld.

 

Met het besluit van 25 mei 2020 werd de lessentabel van het tweede jaar van de eerste graad voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat met ingang van 1 september 2020 vastgesteld.

 

Met het besluit van 27 juni 2022 werden de lessentabellen van de tweede graad voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat met ingang van 1 september 2022 vastgesteld.

 

Het is aangewezen de lessentabellen van de tweede graad voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat met ingang van 1 september 2023 te wijzigen omdat het aangewezen is leerlingen die sterker zijn in talen of in wiskunde zich eveneens verder te laten ontwikkelen in het GIB. Door de inhoudelijke vernieuwing van het secundair onderwijs was er geen mogelijkheid om in de derde graad door te groeien naar een richting moderne talen, in de nieuwe matrix voor de derde graad blijkt dat dit in de toekomst mogelijk zal zijn.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het besluit van de Vlaamse Regering over de codificatie betreffende het secundair onderwijs van

17 december 2010.

Het besluit van de Vlaamse Regering over sommige maatregelen betreffende de modernisering van het secundair onderwijs van 1 juni 2018.

 

Adviezen

De nieuwe lessentabellen werden op 23 mei 2023 aan de schoolraad voorgelegd.

De nieuwe lessentabellen werden voorgelegd aan het overleg- en onderhandelingscomité van de scholengemeenschap GIB-Gitok.

De representatieve vakorganisaties worden op 15 juni 2023 geraadpleegd over de nieuwe lessentabellen voor de tweede graad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De lessentabellen voor de tweede graad van het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat wordt vastgesteld met ingang van 1 september 2023 zoals voorzien in bijlage. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing.

 

BO Bedrijf en organisatie

EWB Economische wetenschappen optie bedrijfswetenschappen

EWWi Economische wetenschappen optie wiskunde

MT Moderne talen

HW Humane wetenschappen

NW Natuurwetenschappen

SW Sportwetenschappen optie wiskunde

TW Technologische wetenschappen

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

9 Gemeentelijk secundair onderwijs. Aanpassingen schoolreglementen met ingang van 1 september 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans licht toe dat hij zich zelden moeit met het onderwijs maar hij heeft een vraag met betrekking tot het schoolreglement.  Hij verwijst naar het rookbeleid tijdens de middagpauze.  Er wordt gesteld “leerlingen roken niet waar dit niet is toegestaan”.  Hij vindt dit redelijk zwak geformuleerd.  Hij had liever gelezen dat het secundair onderwijs een rookvrije school is met een rookvrije schoolzone daarrond. 

 

Schepen Ven licht toe dat dit effectief zo is.  Ze verwijst naar een charter dat werd goedgekeurd.  Dit is niet alleen van toepassing voor de eigen scholen maar wel voor alle secundaire scholen in Brasschaat.  Na opmerkingen van burgers hieromtrent werd er samen gezeten met de mensen van jeugd, sport en de veiligheidsdiensten en zo werd er een charter opgebouwd.  Dit charter werd toegevoegd aan elk schoolreglement van het secundair onderwijs.  Dit gaat niet enkel over de school zelf, maar ook over plaatsen buiten de schoolomgeving.  Roken waar het niet is toegestaan is dus ook van toepassing buiten de schoolomgeving. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 27 juni 2022 werd met ingang van 1 september 2022 het schoolreglement van het gemeentelijk secundair onderwijs gewijzigd.

Door gewijzigde reglementering en praktische organisatie binnen de school is het noodzakelijk het schoolreglement aan te passen met ingang van 1 september 2023.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 4 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 december 2010 betreffende de codificatie van het secundair onderwijs.

De omzendbrief SO 64 van 5 juni 1999 betreffende de structuur en organisatie van het voltijds secundair onderwijs.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd door de schoolraad in zitting van 23 mei 2023 goedgekeurd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van het gemeentelijk secundair onderwijs, zoals voorzien in bijlage wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2023.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

10 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Heide. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels heeft een opmerking betreffende artikel 14 paragraaf 1.  Het gaat over de overgang van kleuter- en lager onderwijs.  Het gaat over de kennisneming van de adviezen bij de klassenraad van het CLB.  De aanvulling van het CLB is overal in de andere artikels geschrapt, enkel in artikel 14 niet.  Deze opmerking is ook van toepassing voor de punten 11, 12 en 13.  Hij vraagt zich af of dit een vergetelheid is? 

 

Schepen Ven vermoed dat het om een vergetelheid gaat aangezien dit in haar document wel doorstreept is.  Ze zal dit verder navragen. 

 

Raadslid Pauwels wil graag weten of de rol van het CLB verminderd is in deze gevallen of waarom vervalt hun advies? 

 

Schepen Ven kan hier niet onmiddellijk een antwoord op geven, ze zal dit navragen. 

 

Raadslid Brughmans had ook dezelfde vraag betreffende het CLB dat overal weggevallen is.  Hij verwijst ook nog naar pagina 13, nl. naar de Vlaamse toetsen.  Hij wil graag weten of ze worden meegenomen in de globale beoordeling of niet? 

 

Schepen Ven licht toe dat elke school op zich dit mag bepalen.  Overal worden de punten genoteerd op het rapport, maar de school beslist zelf of het effectief ook meetelt in de totaliteit.  Elke school doet wel mee aan de OVSG-toetsen.  De rapporten in de scholen zijn niet allemaal hetzelfde opgebouwd. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 27 juni 2022 werd met ingang van 1 september 2022 het schoolreglement van Gibo-Heide gewijzigd.

 

Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Gibo-Heide, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2023.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

11 Basis. Giko-Kaart en Gilo de Kaart. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar zijn opmerking bij punt 10. 

 

Raadslid Pauwels verwijst ook graag naar bladzijde 5.1 .  Hij vermoed dat het stuk dat onderlijnd is, nog geschrapt mag worden? 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dit.

 

Raadslid Pauwels verwijst ook nog naar bladzijde 11 waar het gaat over de totale kostprijs van het lager onderwijs.  De kostprijs mag niet meer dan 480 euro bedragen.  Bij Gibo-Driehoek en Gibo Mariaburg staat er 520 euro.  Hij vermoed dat 520 euro het geïndexeerde bedrag is? 

 

Schepen Ven bevestigt dit.  Dit bedrag moet aangepast worden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 27 juni 2022 werd, met ingang van 1 september 2022 het schoolreglement van Giko-Kaart en Gilo de Kaart gewijzigd.

 

Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad van Giko-Kaart en Gilo de Kaart.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke kleuterschool Giko-Kaart en basisschool Gilo de Kaart, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2023.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

12 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Driehoek. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 27 juni 2022 werd met ingang van 1 september 2022 het schoolreglement van Gibo-Driehoek gewijzigd.

 

Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Gibo-Driehoek, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2023.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

13 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Mariaburg. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 27 juni 2022 werd, met ingang van 1 september 2022 het schoolreglement van Gibo-Mariaburg gewijzigd.

 

Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Gibo-Mariaburg, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2023.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

14 Kerkfabriek Heilige Familie. Project nevenbestemming - aanvraag borgstelling. Geen goedkeuring.NIET GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

 

“Voorzitter,

Beste collega’s,

 

Onze fractie heeft zich gebogen over het dossier van de borgstelling voor het project rond de nevenbestemming van de kerkfabriek Heilige Familie.

Drie aspecten zijn daarbij van belang: het juridische kader, de maatschappelijke meerwaarde van dit project en tenslotte de financiële impact.

 

Elke kerkfabriek is juridisch gezien een openbaar bestuur, wat men noemt een ondergeschikt openbaar bestuur. Hetzelfde eigenlijk van wat het OCMW is.  Met een specifieke wetgeving. En met de wettelijke verplichting voor het gemeentebestuur om tekorten in exploitatie bij te passen zoals dat ook het geval is bij het OCMW. Straks staan overigens de jaarrekeningen van de verschillende kerkfabrieken op de agenda.

Binnen dat huidige wettelijke kader kunnen kerkfabrieken dus niet voor elkaar bijpassen of voor elkaar borg staan of wat dan ook. Het zou hetzelfde zijn of de gemeente Schoten zou bijspringen bij de tekorten van Brasschaat. Belangrijk om dat voor ogen te houden.

 

Ten tweede, wie is eigenaar van kerkgebouwen. Niet het bisdom; het bisdom zelf heeft hooguit 4 kerkgebouwen in eigendom. Het is soms een gemeentebestuur, maar in de meeste gevallen de kerkfabriek zelf. Jullie herinneren zich misschien nog mijn tussenkomst enkele maanden geleden nav. de toelichting van de stavaza van het kerkenplan of het klopte dat de gemeente Brasschaat nog voor een deel een eigendomstitel heeft op de kerktoren in het Centrum, en dat na enig aandringen uiteindelijk toch bleek dat alleszins enkele kadastergegevens daarna verwijzen. Dus soms is het niet echt duidelijk.

Maar wel toont dit aan dat een kerkgebouw behoort tot de lokale gemeenschap. Historisch, en dan bedoel ik niet enkel in steden maar ook in kleine woonkernen die in Vlaanderen allemaal ontstaan zijn onder de figuurlijke kerktoren.

 

Vandaar ook dat het goed is dat bij het zoeken van een herbestemming of een nevenbestemming niet enkel het bisdom z’n zeg heeft maar ook een gemeente mee een richting kan aangeven. En waarbij voor de CD&V-fractie in de eerste plaats dan gekeken wordt naar een publieke invulling.

Die oefening is voor de kerk van het Rustoord in 2017-2018 ook gestart, bij de kerkfabriek, het bisdom en de gemeente, om dan uiteindelijk in oktober 2018 principieel te landen hier in deze gemeenteraad met de presentatie van het project rond de nevenbestemming van het verbouwen en renoveren van de parochiekerk tot kerk, een polyvalente ruimte en 6 sociale appartementen.

 

Uit het lokaal woonbehoeftenonderzoek is gebleken dat Brasschaat vooral nood heeft aan betaalbare huisvesting voor alleenstaanden of koppels. En dus woongelegenheden met 1 of 2 slaapkamers. Dus op dat vlak komt het woonproject in de kerk Rustoord zeker tegemoet aan een “niche” die opgevuld moet worden. En dat was dus ook een van de redenen dat onze fractie zich de afgelopen jaren is blijven scharen achter dit project door bijvoorbeeld de borgstelling van 100.000 euro en een investeringssubsidie van 354.000 euro goed te keuren.

 

En wie dit project van in het begin gevolgd heeft kan onderschrijven dat dit enkel mogelijk is door een gedreven ploeg binnen de kerkfabriek van de Heilige Familie, met een toekomstvisie en het doorzettingsvermogen om vanavond een stevig onderbouwd dossier voor te leggen. En we weten allemaal dat hun inzet volledig gebaseerd is op vrijwilligers. Wanneer de uren van de vele vrijwilligers door de gemeente ook zou moeten worden betaald dan zou het een heel andere rekening worden. En ik wil dat aspect hiervan vanavond toch ook wel eens in de verf zetten en de kerkfabriek een dikke pluim geven.

 

In samenwerking met het sociaal verhuurkantoor SAS  werd een dossier ingediend via het zogenaamde SVK Pro: een procedure van de Vlaamse overheid om private initiatiefnemers (lees: andere dan de sociale huisvestingsmaatschappijen) te betrekken bij het aanbod van betaalbaar wonen. Ook in andere gemeenten zijn kerkfabrieken ism. sociale verhuurkantoren op die kar gesprongen.

Zo opende minister Diependaele in april 2023 nog een project dat een betaalbare woonoplossing biedt voor 15 gezinnen in Kortenberg via een project van de kerkfabriek en het SVK.

Naast sociale redenen speelde hier voor de kerkfabriek ook het financiële mee: namelijk door de lange verhuring aan het SVK is men 100% zeker van huurinkomsten.

 

Ook het ingediende SVK pro project van de kerkfabriek Heilige Familie is geselecteerd. Bij de start van de onderhandelingen met VMSW is de werking van het SVK dan ingekanteld bij de SHM De Voorkempen. Maar van belang is dat er een officiële kennisgeving voorhanden is van de selectie van dit project van de VMSW. Onze fractie hoopt alleszins dat het samengaan van de sociale woonmaatschappij De Voorkempen en de het sociaal verhuurkantoor SAS tot woonmaatschappij Voorkempen vanaf 1 juli 2023 dit SVK pro project zal valideren.  Voorkempen erft als rechtsopvolger alle verplichtingen van 't SAS, waaronder ook deze.

 

Enkel waren er enkele externe factoren die vertraging hebben meegebracht: covid, het feit dat het dossier tweemaal moest aanbesteed worden, de toch wel lange doorlooptijd bij het subsidiedossier herbestemming kerkgebouwen. De uiteindelijke subsidiebelofte vanuit Vlaanderen is overigens pas eind mei toegekomen. En wie vertraging zegt, zegt meerkosten, en ik moet niet wijzen op de nefaste gevolgen van de Oekraïne-oorlog wat ook een impact heeft gehad op de bouwkosten die stegen van 2,1 naar 2,9 mio euro en de intrestvoeten die stegen van 1 naar 3,82% op 30 jaar.

U weet dat ook onderzocht is of een beroep kon worden gedaan op de FS 3 leningen, de renteloze leningen vanuit Vlaanderen maar dat dit niet kon omdat noch kerkfabriek noch gemeente een sociale woonactor is, terwijl er wel een aanzienlijk pot van ettelijke honderden miljoenen lagen en liggen te wachten voor sociale woningen.

 

Een andere mogelijkheid die werd toegelicht in de commissievergadering is het systeem van gemengde woonprojecten, met name geconventioneerde verhuur.  Ook hiermee wil de Vlaamse regering deels de achterstand in de sociale woningbouw en de sociale leegstand wegwerken en deels een oplossing bieden voor de vroegere doelgroep van het bescheiden wonen. Het moet gaan om woonprojecten met minstens drie woongelegenheden, waarbij 1 sociaal,   geconventioneerd en 1 privaat verhuurd kan worden. En de Vlaamse overheid of VMSW komt dan tussen in de markthuurprijs versus de gevraagde huurprijs.

Dit systeem treedt in werking vanaf 1 juli 2023, en de Vlaamse overheid heeft hiervoor enkele weken geleden al project-calls voor gelanceerd.

 

Onze fractie gaat bij de beoordeling van dit agendapunt uit van deze hypothese van geconventioneerde verhuur. Als we dan het tekort op de projectbudget van 850.526 euro afwegen tegen het exploitatietekort over 30 jaar als het project niet doorgaat en enkel noodzakelijke instandhoudingswerken worden gefinancierd door de gemeente (en we spreken dan over 867.000 euro), dan is het financiële risico van de huidige borgtelling weliswaar redelijk maar beheersbaar.

 

Beste vrienden,

 

Kerkgebouwen vormen nog altijd een belangrijke baken in onze lokale gemeenschap landschap en zijn een cultureel gegeven. We kunnen er niet omheen: kerkgebouwen zullen blijven geld kosten om ze te onderhouden. En ik ben begonnen met de wettelijke verplichtingen vanuit de gemeente, en het is goed dat er afspraken gemaakt worden tussen gemeente, centraal kerkbestuur en kerkfabrieken.

Kerkgebouwen zijn gemeenschapsgoederen, en ofwel denken wij als gemeenten mee aan herbestemmingen en nevenbestemmingen -liefst dan nog met een sociale of publieke invulling- met als gevolg dat we ook bereid zijn daarin mee te participeren, ook financieel, ofwel gaan we ermee akkoord dat ze terecht komen in het commerciële circuit.


Wij keuren deze aanvraag dan ook goed.”

 

Raadslid Vanpoucke wil eerst één en ander toelichten voor hij het stemgedrag van zijn fractie kenbaar maakt.  Hij doet volgende tussenkomst :

 

“We waren als fractie zelf een voorloper wanneer het ging over het stimuleren van nevenbestemmingen en optimaal gebruik van de soms erg lege kerken in onze gemeente (dat ze erg leeg staan zeg ik niet, staat in hun eigen rapportage die we tijdens een verder punt deze avond nog zullen behandelen).

 

Het voorstel dat we vandaag bespreken leek dan ook een goed voorbeeld te zijn van zulke nevenbestemming met een sociaal doel (bescheiden/betaalbaar wonen). We danken daarbij ook de vele vrijwilligers van de kerkfabriek die hier heel wat tijd en moeite hebben ingestoken. Net als de algemeen directeur en financieel directeur die op de commissie een zeer omstandige toelichting gaven.

 

Helaas is er heel wat roet in het eten gekomen door de sterk gestegen bouwkosten, energiecrisis etc maar moeten we ook wel vaststellen dat de ingediende plannen op verschillende momenten twijfelachtig werden onthaald door de andere overheden (bv. kwaliteitskamer provincie) en dat het dossier helaas niet voldoende rijp is om met een gerust geweten te kunnen goedkeuren.

 

Waarom dan niet: het hele financiële plaatje raakt absoluut niet rond! De geraamde inkomsten gaan niet volstaan om de toekomstige lasten te dekken. De kans is enorm groot, eigenlijk al zeker, dat wij als bestuur elk jaar opnieuw zullen moeten tussenkomen, nog meer dan vandaag al het geval is, om die tekorten te dekken. En dat is ook al omdat het gebouw eigendom is én blijft van de kerkfabriek, ook wanneer het nieuwe functies zal aannemen. Daardoor blijft die eigenaar ook wel buiten schot als er zich problemen voordoen. Terwijl alle mogelijke lusten voor die kerkfabriek blijven, zijn de lasten bijna geheel voor de belastingbetaler.

 

In die zin volgen wij het omzichtig maar toch duidelijke advies van de financieel directeur en algemeen directeur die zelf ook duidelijk stellen dat, indien de gemeente dit avontuur zou aangaan en borgsteller zou spelen, we elk jaar mogen rekenen op een bijkomende financiële put die wij als belastingbetaler gaan mogen dempen (de jaarlijks stijgende exploitatietekorten) en -nog los van de risico’s met de borgstelling- we daardoor onverantwoord zouden handelen met de middelen van de gemeenschap

 

Het doet ons dus geen plezier om dit voorstel af te keuren, want dit voorstel van nevenbestemming met bescheiden wonen hadden we graag willen verwelkomen, tenminste, als daar een solide financiële basis voor is

Die is er hoegenaamd niet. Zelfs het meest positieve scenario voorziet nog te veel risico's die we onverantwoord achten voor de toekomstige generaties

 

Zijn er dan nog alternatieven? Het is erg jammer dat het wettelijk niet mag, maar andere kerkfabrieken die meer begoed zijn, hadden anders wel kunnen bijspringen met kapitaal of zelfs als borgsteller. Een ronduit “rijke” kerkfabriek als die van het Centrum, (en dat laatste zeggen ze zelf in hun jaarrapportering: “zelfbedruipend”) die vandaag de dag zélf al heel wat appartementen in zijn eigen vastgoedportefeuille heeft, zou bv een prima partner voor dit project kunnen zijn.

 

We hebben zitten brainstormen: als het project financieel niet haalbaar is én we als bestuur dus mee opdraaien voor de lasten, elk jaar opnieuw, waarom zou er dan niet een soort van eigendomsrecht voor het bestuur kunnen gecreëerd worden?

Men zou ook kunnen kijken of deze parochie absoluut moet behouden blijven in het geheel van het Brasschaatse kerkenplan. Indien ze kan aansluiten bij een andere parochie in Brasschaat, en de kerk zo kan ontwijd worden bv?

Moest dit project er vandaag niet doorkomen, is het wel van belang om als openbaar bestuur zélf acties te ondernemen om bescheiden en betaalbaar wonen te voorzien, in de eerste plaats dan nog voor haar eigen bevolking. Het zal dit bestuur er niet van ontslaan om hier zelf een actieve rol in op te nemen. En natuurlijk ook na te denken over de toekomst van de Kerk in de wijk Kaart.

 

Slotsom: een moeilijk dossier, waar veel werk is in gestoken, veel goede wil is getoond, maar helaas structureel financieel niet sluitend is en een dermate hoog risico toont op de komende generaties dat wij dit absoluut niet met ons geweten in overeenstemming kunnen brengen. Vandaar, met enige spijt, en met de informatie waarover wij vandaag beschikken, dat laatste is belangrijk, moeten we tegenstemmen.”

 

Raadslid Hoegaerts had ook liever eerst het standpunt van het bestuur gekend.  Hij doet volgende tussenkomst :

 

“In het verleden heeft het gemeentebestuur borg gestaan voor Sportoase, voetbalclubs, tennisclubs, de hockeyclub en kerkfabrieken, dus dat de vraag naar hier komt, is niet onlogisch.

Met het voorstel weten we wat er in de toekomst met deze parochiekerk zal gebeuren: het zal een parochiekerk blijven met een nevenbestemming. Dat schept alvast duidelijkheid en perspectieven en wellicht ook rust in die historische wijk.

 

Herbestemmingen en op zijn minst nevenbestemmingen waren in het verleden trouwens altijd de vraag van een deel van de oppositie hier en ook het N-VA-bestuur. Ziehier hebt u alvast uw nevenbestemming. In het verleden werd wonen boven een school gepromoot, hier wordt het wonen boven een kerk. Jonge mensen kunnen letterlijk onder de kerktoren blijven wonen. De kerkfabriek getuigt van initiatief.

 

Onze fractie is dus bereid om dit dossier gunstig te bekijken en principieel goed te keuren, hoewel ik begrip heb voor een gemeentebestuur dat zich niet in financiële avonturen wil storten, maar dat wel bereid moet zijn om naar het bredere maatschappelijke plaatje te kijken. Als wij investeren in bijvoorbeeld de site Gunfire, doen we dat ook met het oog op het bredere geheel. Hier wordt er gevraagd borg te staan en dienen we uiteraard hetzelfde te doen.”

 

Schepen Heirman merkt op dat hij hier veel positiefs heeft gehoord.  Hij licht toe dat het bestuur hier niet alleen borg zou moeten staan maar er is ook de decretaal bepaalde bijpassing m.b.t. exploitatietekorten.  Gedurende 30 jaar zou men elke jaar 70 000 euro moeten bijpassen.  Dit is niet enkel borg staan maar dus ook elk jaar een serieuze opleg.  Hij staat zeker ook achter de mooie, maatschappelijke zaken die hier vermeld zijn.  In het begin was dit een project met een kostprijs van 2,1 miljoen euro.  Helaas zijn deze mensen ingehaald door de tijd en is dit een project van 2,9 miljoen geworden.  In het begin moesten ze 1,5 miljoen terug betalen en nu zouden ze 3,7 miljoen moeten terugbetalen.  Dit is nog een bijkomend probleem.  Als hij het nu zuiver financieel bekijkt, zijn de huurinkomsten (sociaal) 50 000 euro per jaar dit tegenover 123 000 euro per jaar dat moet afbetaald worden.  De gemeente zou dus gedurende 30 jaar, elk jaar 73 000 euro moeten bijleggen.  Dit actief zal altijd van de kerkfabriek blijven. 

 

Schepen Heirman maakt het graag even klein : wanneer men 6 appartementen van 60m² aan een sociale woonmaatschappij geeft en men kan daar inkomsten van 700-800 euro per maand per appartement ontvangen, zou de gemeente daar elke maand 1000 euro per appartement moeten bijleggen.  Dit is 6000 euro per maand en 72 000 euro per jaar.  Dit is te duur, dus zijn fractie moet hier helaas negatief advies geven. 

 

Raadslid Van Mechelen vindt het heel spijtig dat het bestuur zo reageert.  In Brasschaat wordt steeds gesproken over “betaalbaar wonen” en nu zou hier een project kunnen gerealiseerd worden.  Deze mensen waren 3 jaar bezig met dit project en ze staken hier volgens hem al veel geld in.  Hij vindt dit zeer spijtig. 

 

 

Schepen Heirman verwijst naar "betaalbaar wonen", dit project is volgens hem zeker niet betaalbaar. Door de tijd is dit project niet meer betaalbaar.

 

Raadslid Brughmans verwijst nog naar het geconventioneerd verhuren waar de gemeente hier niet op in gaat.  Op deze manier zou het verschil volgens hem miniem zijn. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat geconventioneerde huur hypothese 2 was.  Op deze manier is het geen 73 000 euro per jaar maar wel nog 55 000 euro per jaar dat de gemeente moet bijpassen.  De maatschappelijke kost die moet bijgepast worden in dit geval is heel groot volgens hem.  Dit is dan nog zonder rekening te houden met vervangingsinvesteringen gedurende 30 jaar. 

 

Raadslid Brughmans stelt dat het financiële luik 1 ding is, maar het maatschappelijke / woonbeleid is een ander luik.  Dit staat ook in de samenvatting van de jaarrekening.  De focus ligt op het behalen van het BSO.  Hij stelt dat er niets gebeurd op dit vlak.  Er gebeurt volgens hem niets op dit vlak en dit was de kans om daar iets aan te doen.  Zijn fractie betreurt dit. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de toelage nog steeds staat ingeschreven in de meerjarenplanning.  354 000 euro staat er nog ingeschreven.  Het bestuur heeft dit project altijd mee gesteund, maar op dit moment is de kostprijs te hoog. 

 

Schepen Heirman stelt dat er met dit bedrag andere projecten kunnen bekostigd worden die goedkoper zijn.  Wat betreft sociaal woonbeleid kan dit geld volgens hem beter geïnvesteerd worden. 

 

Raadslid Brughmans vermoed dat er wel mensen dit gaan doen met de geconventioneerde huur. 

 

Raadslid Vanpoucke begrijpt de redenering.  Hij begrijpt dat dit te duur is, maar hij vindt het wel belangrijk dat er iets gebeurd voor betaalbaar- en bescheiden wonen.  Er is volgens hem nog niets verzet deze legislatuur.  Indien het niet met dit project is, hoopt hij wel dat er een ander project zal uitgevoerd worden op korte termijn.  Het is belangrijk dat de eigen jeugd uit Brasschaat een kans krijgt volgens hem.  Het is de plicht van de raad om te zorgen voor betaalbaar wonen. 

 

Raadslid Van Aperen doet volgende tussenkomst :

 

“Als gemeente hebben wij de plicht om onze financieën te beheren als een goede huisvader en dit is voor ons een té groot risico; de maatschappelijke kost is nog veel te hoog.  Het zou erop neerkomen dat de gemeente veel te veel moet betalen, het is niet zelfbedruipend en voor ons niet haalbaar.”

 

Schepen Heirman licht toe dat dit project in het begin veelbelovend was met inkomsten van 50 000 euro en een uitgaande post van 50 000 euro.  Indien ze 3-4 jaar geleden gestart waren met het project, had het er nu reeds gestaan.  Er is nu een hogere investeringskost en een hogere rentekost waardoor het niet meer betaalbaar is. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht nog toe dat het de bedoeling was van de kerkfabriek om de exploitatietekorten goed te maken door dit project.  Er is juist het tegenovergestelde gebeurd.  De exploitatiekosten zouden allemaal maar groter gemaakt worden.  De gemeente zou deze exploitatietekorten moeten bijpassen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De kerkfabriek van de Heilige Familie werkt aan een nevenbestemming (bewoning) van de kerk.

In zitting van 26 augustus 2019 heeft de gemeente zich borg gesteld voor een kredietlijn van 100.000,00 euro ter voorbereiding van dit project (studie- en architectenkosten).

In zittingen van 20 juli 2020 en 26 juli 2021 en 14 februari 2022, heeft het college goedkeuring gehecht aan verlenging van de termijn tot 3 september 2022. De bank verlengde de borg tot 3 maart 2023.

De kerkfabriek vroeg vervolgens een bijkomende verlenging aan alsook een verhoging van deze kredietlijn tot een bedrag van 170.000 euro.

Het college besliste in haar zitting op 6 maart 2023 om de borgstelling door de kredietnemer voor eenzelfde bedrag van 100.000euro te verlengen van 3 maart 2023 tot 3 september 2023. Het college gaat niet in op de verhoging van de borgstelling en wenst eerst het verdere antwoord af te wachten van De Voorkempen gezien het gehele financiële plan is gestoeld op het betalen van de éénmalige erfpachtcanon waar de huisvestingsmaatschappij zich voor dient te engageren.

Thans vraagt de kerkfabriek Heilige Familie om:

 

        Kennis te nemen van de stand van zaken van het aanbestedingsdossier voor de werken aan de kerk alsook de realisatie van de nevenbestemming;

        Goedkeuring te hechten aan de vraag om zich onvoorwaardelijk en onherroepelijk hoofdelijk borg te stellen voor de terugbetaling van alle bedragen die door de kredietnemer verschuldigd zouden zijn ten gevolge van het verleende krediet ten bedrage van 2.200.000 euro wat betreft zowel het kapitaal als de intresten (verwijlinteresten inbegrepen), de reserveringscommissie, de onkosten en de bijhorigheden.  Het betreft een kredietlijn met vaste niet herzienbare rentevoet van 3,82% op ogenblik van offerte van Belfius, maandelijks af te lossen gedurende een looptijd van 30 jaar, jaarlast +/- 123.000 euro.

 

In bijlage aan het besluit zijn opgenomen:

 

        Synthese van het project met de verschillende financiële simulaties en aandachtspunten

        Bijlage A: Stand van zaken van het projectdossier dd 24 maart 2023

        Bijlagen B: financiële simulatie details

        Bijlagen C: Subsidiebelofte Vlaamse Overheid

Bijlage D: voorstel Belfius kredietlijn

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 10 november 2022 (gewestelijke bevoegdheid)

Omzendbrief BA 2005/01 dd 25.02.2005 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

Gemeenteraadsbesluit van 25 september 2017 houdende goedkeuring van het parochiekerkenplan Brasschaat, gewijzigd bij gemeenteraadsbesluit van 25 oktober 2021

Gemeenteraadsbesluit van 22 oktober 2018 inzake een investeringstoelage aan de kerkfabriek Heilige Familie voor een studie inzake nevenbestemming.

Gemeenteraadsbesluit van 26 augustus 2019 met betrekking tot de initiële borgstelling van 100.000 euro.

Goedgekeurd (aangepast) Meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente Brasschaat, waarin een investeringstoelage van 354.000 euro is ingeschreven voor het project nevenbestemming voor de kerk van de parochie van de Heilige Familie.

 

 

Adviezen

Advies algemeen en financieel directeur:

Het betreft een project welke verschillende maatschappelijke doelstellingen nastreeft welke zijn opgenomen in het projectvoorstel van de kerkfabriek waar de doelstellingen concreet zijn omschreven.

De realisatie van het projectvoorstel heeft gelet op het feit dat de kerkfabriek actueel reeds een exploitatietekort vertoont een significante impact op het meerjarenplan van het Lokaal Bestuur.

Indien de gemeenteraad besluit akkoord te gaan met de borgstelling dan zal het gemeentebestuur rekening minimaal rekening moeten houden met het jaarlijks bijpassen van het verschil tussen de jaarlijkse leningslasten (aflossingen en intresten) en de jaarlijkse inkomsten uit de woongelegenheden.

Ondanks er sprake is van een regelgeving inzake geconventioneerde huur kan thans enkel vastgesteld worden dat deze regelgeving nog niet van kracht is.

Het verhuren aan een sociale huisvestingsmaatschappij is een mogelijk scenario waar wel een wettelijk kader voor bestaat. De aandacht wordt hier gevestigd op het feit dat er nog geen schriftelijk engagement van een sociale huisvestingsmaatschappij gedurende de komende 30 jaar is noch en wat het starthuurbedrag zou zijn.

De financiële impact voor het Lokaal Bestuur, welke is weergegeven in de synthesenota, houdt bovendien enkel rekening met de zuivere financiering.  Er wordt bijzondere aandacht gevestigd op de overwegingen die in de synthesenota zijn opgenomen welke een extra financieel risico voor het Lokaal Bestuur inhouden.

Het nemen van een beslissing is noodzakelijk gezien de kerkfabriek het aanbestedingsproces heeft doorlopen en ook een subsidiebelofte heeft verkregen

Het komt de gemeenteraad toe om de realisatie van de vooropgestelde maatschappelijke doelstellingen af te wegen tegenover de financiële impact alsook het project te beoordelen op de inpasbaarheid in de visie van het parochiekerkenplan.

 

Financiële gevolgen

In het meerjarenplan is actueel enkel een investeringstoelage voorzien van 354.000 euro.

Bij goedkeuring van de vraag tot borgstelling dienen de nodige geraamde exploitatietekorten overeenkomstig de financiële simulatie van de klassieke verhuring aan een sociale huisvestingsmaatschappij te worden opgenomen in een gewijzigd meerjarenplan. 

Gelet op het feit dat er geen zicht is op een simulatie van mogelijke bijkomende verzwarende kosten zoals onderhouds -en vervangingsinvesteringen is op te merken dat er een reëel risico is dat het gesimuleerde exploitatietekort groter zal zijn dan het thans gesimuleerde exploitatietekort dat enkel is gebaseerd op het effect van de zuivere financiering.

 

BESLUIT:

Met 8 ja-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Greet Verbert, Robert Geysen, Lutgart Smekens en Sven Simons), 19 neen-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Johan Caluwé).

 

Art.1.- neemt kennis van de stand van zaken van het dossier, de synthesenota en de bijhorende bijlagen.

 

Art.2.- De gemeenteraad hecht geen goedkeuring aan de vraag tot borgstelling voor een kredietlijn ten voordele van de kerkfabriek Heilige Familie ten bedrage van 2.200.000 euro.

 

Art.3.- Naast het risico van de borgstelling zelf, geeft de gemeenteraad geen goedkeuring aan de  voortvloeiende gevolgen en dus de recurrente aanpassing van gemeentelijke exploitatie-uitgaven in het lopende meerjarenplan en daarna, gedurende de periode van verhoogde exploitatietekorten van de kerkfabriek.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

15 Rekening 2022 Gemeente/OCMW. Goedkeuring deel gemeente en geheel. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Geysen verwijst graag naar de tussenkomst van raadslid Van Mechelen van zonet.  Hij doet zelf volgende tussenkomst :

 

“Even terug in de tijd…

Op de GR van december 2021- aanpassing MJP 2020-2025 doet onze fractieleider Bart Brughmans de volgende tussenkomst:

Als het in de GR gaat over cijfers -hetzij bij de budget bespreking hetzij bij tussentijdse rapportering -dan zijn  er vaste ingrediënten. Uitgestelde investeringen, afgeslankte of vooruitgeschoven onderhoudswerken en bovenal een enorme explosie van de schulduitgaven. Ik moet eigenlijk zeggen implosie.

 

Het schepencollege-zo stelde Bart- ziet er geen graten in dat de uitstaande leningen stijgen naar 52 MILJ in 2025. Geld dat er niet is laten rollen brengt de toekomstige generaties en de werking van de gemeente in het gedrang.

 

Vandaag, 18 maanden verder moeten we spijtig genoeg vaststellen dat deze leningslast nog verder escaleert naar astronomische hoogtes.

Wanneer in 2018- einde vorige legislatuur -werd afgeklopt op een leninglast van 14 Milj. Euro merken we vandaag dat deze leninglast in 2025 bijna x 4.5 zal bedragen.

2022- 33.209.086

2023- 45.301.226

2024- 60.031.105

 

Om uiteindelijk in 2025 te eindigen met een schuldenlast van 61.802.555€

Tegen 18 maanden terug werd de leningslast dus ( 61.802.555-52 milj.= 9,8 Milj zwaarder…

Hopelijk zijn de overgedragen investeringsuitgaven ( blz 157) – waarbij enkele zeer grote- realistische cijfers en gaan eventuele meerkosten de balans niet verder van rood naar donkerrood kleuren;

 

We hebben het dan over volgende grote werken:

Renovatie Ruiterhal en Louis de Winter Stadion 971.254€

Investeringstoelage brandweerzone 434.566€

Renovatie Hemelhoeve: 393.084€

Leeg Rietbeemden zone 6 en 7 en coxbunker fase 1 zone 3 en 5 : 257.923€

Wegenwerken Zegersdreef 219.010€

En vernieuwing armaturen openbare  verlichting (verledding) 201.326€

Bovenop deze nu reeds zware leninglast staat een stijgende rente voor het opnemen van kredieten, wat maakt dat de alarmfase bereikt is!

 

Bij de toelichting op blz. 152 “Nota financiële risico’s bij jaarrekening 2022 “ lezen we bovendien bij evenwichten:

 “de autofinancieringsmarge en de gecorrigeerde AFM liggen hoger dan geraamd!

Zulk een AFM geeft aan in hoeverre een gemeente financieel gezond is. Het is het verschil tussen alle inkomsten en ontvangsten enerzijds en alle uitgaven en intrestlasten anderzijds.

De autofinancieringsmarge bedraagt momenteel 1.775.566€

Bij de stijgende leningslast en rente die we nu merken vragen we ons toch af wanneer we het kantelpunt bereiken waarop autofinancieringsmarge geen batig saldo meer vertoont.

Graag toelichting?

 

Verder hebben we met onze fractie vragen over toelichting evaluatie Duurzaam afvalbeleidsplan (blz 79) waar we volgende tekst terug vinden:

“Vanuit het college werd dan ook de beleidskeuze gemaakt om de GFT ophaling en verwerking van huishoudelijke bio massa volledig bij Igean te leggen? En de eigen groencompostering te behouden voor het eigen snoeiafval van de gemeente of burgers die dit op het recyclagepark komen aandienen.

Verantwoordelijkheid komt dus volledig bij Igean te liggen … impliceert dit ook de mogelijkheid krijgt om het GFT afval betalend te maken?

Graag reactie?

 

Bij belangrijkste minderuitgaven zien we bij “elektriciteit openbare verlichting” een minderuitgave van 187.841€ (MJP 838.748€ t.o.v. totale kost van 650.907€)

Graag hadden we hieromtrent een toelichting want vernieuwing armaturen openbare  verlichting (verledding) 201.326€ was/is een overgedragen investeringsuitgave? Vanwaar die daling want energie prijzen stonden toen op hun hoogst (zie blz 155).

 

Verder hadden we graag een toelichting en stand van zaken rond  niet aangewende investerings- en financieringsbudgetten 2022 naar 2023 en meer bepaald Leeg Rietbeemden zone 6 en 7 en coxbunker fase 1 zone 3 en 5 voor 257.923€? ook vinden we op diezelfde  blz 162 nogmaals een bedrag van 42.000€ ook weer onder de noemer Leeg-Rietbeemden zone 6 en 7.

Hoe staat het met verdere invulling/niet invulling van dit watergevoelige project?”

 

Raadslid Hoegaerts sluit zich aan bij een aantal politieke en punctuele opmerkingen van collega-oppositieraadslid Bob Geysen, bijvoorbeeld inzake uitgestelde investeringen en het mogelijk betaalbaar maken van de GFT-fractie.

 

Raadslid Hoegaerts doet verder volgende tussenkomst:

 

“Daarnaast zou ik ook willen blijven stilstaan bij het overzicht van opbrengsten uit allerlei belastingen en taksen in Brasschaat. Want daaruit blijkt vooral een bijna structurele overschatting van de inkomsten.

 

In absolute cijfers lijken uiteraard de minderinkomsten uit de onroerende voorheffing en aanvullende personenbelasting hoog, maar in verhouding met een gebudgetteerde opbrengst van 12,5 miljoen of 13,5 miljoen euro is dat uiteraard relatief.

En dan hebben we de diftar-inkomst van 935.000 euro, 200.000 euro meer dan in 2021, maar 114.000 euro minder dan begroot in 2022.  Ik weet dat dat hier als ‘goed nieuws’ wordt gepresenteerd, maar - naast de discussie of alle afvalstromen mee worden weergegeven in het plaatje dat wordt voorgespiegeld van een daling van 143 kilogram naar zogezegd 95 kilogram – die cijfers bewijzen dat de Brasschaatenaar in elk geval meer betaalt voor zijn afvalophaling, hoe goed hij ook sorteert.

 

We zien verder een forse minderinkomst uit de belasting op reclamedrukwerk. Dat hadden wij u al lang kunnen voorspellen omwille van digitalisering en inzet op sociale media. U zal zeggen ‘dat is dankzij het ontradende effect’ maar pas daar dan uw inschatting aan.

Eveneens een forse minderinkomst uit de retributie op parkeren in de blauwe zone (34.750 euro minder). Ofwel leeft men de blauwe zone beter na ofwel wordt er minder geschreven, maar pas daar dan uw inschatting aan.

 

Ook een daling van een vijfde met betrekking tot de inname van openbaar domein bij bouwwerken, die bouwwerken zijn op voorhand vergund, de inkomst van de retributie lijkt me dus heel voorspelbaar.

 

En bijvoorbeeld ook de daling van de inkomst uit de aanvullende belasting op motorrijtuigen. Daar waar autogebruik steeds meer wordt belast of de auto uit het straatbeeld wordt geduwd of alternatieven worden aangeboden, is dat eigenlijk ook een voorspelbare daling geweest.

De belasting op leegstand, een kleine 70.000 euro extra, compenseert een flinke slok, en de belasting op tweede verblijven, waarvan de tarieven vergelijkbaar zijn met de betere badsteden, blijft status quo en blijft ook een mooie opbrengst.

 

Wat ik maar wil zeggen is dat bepaalde budgetteringen in het najaar, dat is het huiswerk dat u zichzelf ook heeft gegeven, best geëvalueerd en herbekeken worden om een beter en realistisch ontvangstenpatroon te verkrijgen.

 

Daarnaast stel ik vast dat ook de ontvangsten uit de standgelden voor markten en voor kermissen beiden dalen. Ik hoop dat dat geen beeld schetst van een stilaan doodbloedende wekelijkse markt of van doodbloedende kermissen in Brasschaat en ik roep de schepen van ondernemen dan ook op om dat eens te onderzoeken en de vinger aan de pols te houden bij de marktkramers en de foornijveraars. Want de markt en de kermissen hebben ook een toegevoegde waarde voor onze lokale economie, de lokale horeca ook, en de kermissen zijn ook laagdrempelig en toegankelijk naast vele andere evenementen in onze gemeente.

 

Tot slot - om in het luik ondernemen te blijven – viel het mij op in het overzicht  van de toelagen dat de premies aan de lokale handel fel onderbenut blijven. Er werd slechts voor 12.500 euro premies uitgekeerd van de voorziene 38.000 euro. Opnieuw is daar de vraag aan de schepen waarom de middenstanders hun weg niet vinden naar die premies of er geen gebruik van maken of waarom er geen vraag naar is. Ik zie op de gemeentelijke website dat er momenteel - naast de premie aan de middenstandsverenigingen die ook onrechtstreeks ten goede komen van de lokale handelaars, ik verwijs bijvoorbeeld naar het aangename Polygon Zomert van afgelopen zaterdag – twee premies worden aangeboden, nl. een hinderpremie en een opstartpremie voor nieuwe handelaars in de vorm van natura, met name publiciteit. Ook hier dus blijft de vraag wat het gemeentebestuur kan doen om startende ondernemers aan te trekken in Brasschaat en/of er andere vormen van rechtstreekse steun, als we er dan toch geld voor hebben klaarliggen, mogelijk zijn.

 

Ik besluit collega’s,

Zo’n jaarrekening is een momentopname die uiteraard ook het beleid uitdrukt en die ons de mogelijkheid geeft een aantal uitgaven tegen het licht te houden. Zo vroeg ik bijvoorbeeld eind november bij de bespreking van het lokaal energie- en klimaatpact wat het concept zou zijn van de zgn. ‘klimaattafels’, hoe dat concreet in zijn werk zou gaan en hoeveel budget hiervoor zou worden vrijgemaakt. Dat bleef toen zonder antwoord, maar vandaag weten we dat voor ‘extra begeleiding voor de burgerparticipatie binnen het klimaatplan’ en de ‘professionele ondersteuning van de jaarcampagne “Ruimte voor Water”, eveneens in de vorm van burgerparticipatie alvast zo’n 9.000 euro wordt uitgetrokken. Een paar vzw’s en advieskantoren die daar hun verdienmodel van maken, pikken ook hier in Brasschaat hun graantje mee.

 

Tot slot en ik blijf het herhalen, drukt de jaarrekening uit dat de schuldenevolutie is wat ze is, dat ze blijft wat ze is, namelijk 33,2 miljoen euro op het einde van 2022 om uit te monden in 2024 op 60 miljoen euro.”

 

Raadslid Vanpoucke heeft nog 2 vragen namens zijn fractie.  Hij komt graag terug op de pastoriewoning als onderdeel van een mogelijke noodwoning.  Hij las dat Mariaburg werd genoemd maar dat dit niet weerhouden werd.  Hij verwijst ook nog naar erg hoge kosten, nl. 10 000 – 12 000 euro voor de overheidsopdracht afdrukapparaten.  Hij verbaasd zich er nog steeds over dat dit zo’n dure aangelegenheid is gebleken.  Zijn fractie betreurt dit.  Hij wenst alvast wat meer informatie over deze punten. 

 

Schepen Hans licht toe dat dit over Donk gaat i.p.v. Mariaburg. 

 

Schepen Heirman doet volgende tussenkomst :

 Los van de noodzakelijke uitbreidingsinvesteringen die moeten gebeuren, zoals de aanleg van rioleringen om aan de Europese richtlijnen voor oppervlaktewater te voldoen, moet een bestuur investeren om zijn patrimonium dat het wil behouden, in stand te houden. Besturen die onvoldoende investeren om de ontwaarding van hun patrimonium tegen te gaan, creëren op die manier een verborgen, uitgestelde schuld. Uiteindelijk zullen ze de noodzakelijke vervangingsinvesteringen toch moeten doen. 

Het is wel zo dat tgv het verschuiven van investeringen, tgv het later opnemen van leningen en tgv de duurdere investeringsprojecten de schuldgraad in 2025 hoger is op de momentopname in dec 2022 in vergelijking met de momentopname in het begin van de MJP, maar de financiële parameters zoals decretaal bepaald blijven voor gans de MJP in orde. Het BBR is elk jaar positief en de AFM in 2025 en alle andere jaren is pos. Dus wij zijn prefect in staat om aan onze verplichtingen te voldoen.”

Schepen Heirman geeft nog mee dat hij een aantal vragen graag op voorhand had gehad.  Hij licht toe dat de budgetten altijd ruim moeten gezet worden om de nodige uitgaven te kunnen doen.  Bij de inkomsten is men dan weer eerder aan de voorzichtige kant.  De aanvullende personenbelasting werd bijvoorbeeld iets voorzichtiger ingeschat.  Er moet altijd genoeg budget voorzien worden om de zaken rond te krijgen.  Door de verledding en het doofbeleid werd er heel wat minder uitgegeven dan voorzien. 

 

Schepen Van Honste komt graag terug op de vraag van raadslid Geysen over bladzijde 79 waar hij verwijst naar de impact van het nieuw materialenplan.  Het is zeer recent dat dit materialenplan goedgekeurd werd.  Brasschaat heeft een heel specifieke situatie en daarom traden ze in contact met OVAM.  Brasschaat composteert zelf en dit zal grote gevolgen hebben.  Het afvalbeleidsplan zal aangepast moeten worden.  Men zal een heel uitgebreide toelichting hieromtrent geven op de gemeenteraad van augustus.  De consequenties zullen toegelicht worden en men zal hier heel snel moeten schakelen.  Brasschaat zal een uitzondering zijn op alle andere gemeenten. 

 

Raadslid Van Mechelen wil graag weten of de zelfcompostering die de heer Moereels verwezenlijkt heeft, zullen afschaffen?  Dit zou hij wel heel spijtig vinden. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat het afval van de laanbomen en de parken ed.  nog zou kunnen blijven, maar het huishoudelijk afval gaat een probleem vormen.  Dit mag niet meer mee in de restafval. 

 

Schepen Hans geeft graag nog wat extra toelichting rond de noodwoningen.  Met de pastorijwoning in Maria Ter Heide zijn ze momenteel bezig.  Er is momenteel een subsidie-oproep wat betreft noodwoningen. 

 

Schepen Heirman komt graag nog terug op de budgettering / minder inkomst van de blauwe zone.  Dit werd ingezet op 75 000 euro en de inkomsten waren hier maar 40 000 euro.  Dit heeft 2 redenen, nl. men parkeert correcter en er was tijdelijk minder capaciteit.  Wat betreft de belasting op motorvoertuigen en openbaar domein zal hij navraag doen. 

 

Schepen Pantens bevestigt dat de markten en de lokale kermissen heel belangrijk zijn.  De bezetting op de markt fluctueert.  Het vullen van de kermissen wordt moeilijker en moeilijker.  Met de toelages zijn ze volop bezig.  Hiervoor ligt vandaag ook een puntje voor op de gemeenteraad.  Ze licht ook nog toe dat er een nieuwe centrummanager gestart is.  Het komend jaar zal er nog heel veel ingezet worden op lokaal ondernemen. 

 

Raadslid Brughmans merkt op dat het Vlaams beleid aan schuldafbouw doet waar Brasschaat een gigantische schuld opbouwt.  In het meerjarenplan eindigt men met de leningen op 92 miljoen euro.  De renteloze lening van het Zorgbedrijf en de AGO-subsidie moet hier wel vanaf getrokken worden en dan komt met op 67 miljoen euro.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het college van burgemeester en schepenen legt het ontwerp van de jaarrekening 2022 van Gemeente en OCMW voor.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 20 december 2017 artikels 41, lid 2,3° en 249

Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus.
Ministerieel  van 26 juni 2018 besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningen-stelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
Besluit van de Raad voor maatschappelijk welzijn van heden houdende goedkeuring van de jaarrekening 2022, deel OCMW.

 

Financiële gevolgen

Het beschikbaar budgettair resultaat bedraagt 9.279.401 euro, of 5.744.356 euro meer dan voorzien na de laatste aanpassing van het meerjarenplan.
De autofinancieringsmarge bedraagt 1.775.566 euro.

 

BESLUIT:

Met 17 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Karin Willemen-Beyers, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Anne Van Aperen), 8 neen-stemmen (Bart Brughmans, André Van Mechelen, Rudi Pauwels, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1. De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2022 (deel gemeente en geheel) vast als volgt: :
 

Beschikbaar budgettair resultaat:

 

Exploitatiesaldo

2.858.857 euro

Investeringssaldo

-7.293.820 euro

Financieringssaldo

16.757.009 euro

Budgettair resultaat boekjaar

12.322.046 euro

Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar

-3.042.645 euro

Gecumuleerd budgettair resultaat

9.279.401 euro

 

Autofinancieringsmarge

 

Exploitatiesaldo

2.858.857 euro

Netto periodieke aflossingen

1.083.291 euro

Autofinancieringsmarge

1.775.566 euro

 

Balans per 31 december 2022

 

vlottende activa

16.351.379 euro

vaste activa

195.071.126 euro

totaal van de activa

211.422.505 euro

 

 

schulden

51.969.422 euro

nettoactief

159.453.083 euro

totaal van de passiva

211.422.505 euro

 

De staat van opbrengsten en kosten dienstjaar 2022

 

kosten

74.378.752 euro

opbrengsten

73.692.427 euro

tekort van het boekjaar

-686.325 euro

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

16 Budgetcontrole juni 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Elk bestuur moet zijn meerjarenplan minstens één keer per jaar aanpassen om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen, waarbij ook de kredieten van het lopende jaar kunnen aangepast kunnen worden.

 

De rekeningresultaten van gemeente en OCMW, Politiezone Brasschaat en Zorgbedrijf Brasschaat zijn bekend en van daaruit ook het zicht op het  budgettair overschot.

 

Dit jaar wordt geopteerd om de budgetcontrole in juni, beperkt te houden en enkel de rekeninguitslag 2022 en de grotere wijzigingen in investeringsprojecten te behandelen.

In het najaar volgt  zoals steeds een uitgebreidere evaluatie en bijsturing van de aanpassing van het meerjarenplan.

 

Concreet worden in grote lijnen daarom volgende items verwerkt:

> resultaten rekeningen 2022 : +/- 1,7Mio gunstiger dan voorzien

> exploitatiebudget : geen aanpassingen opgenomen

> investeringsbudget : zie wijzigingen in bijlage, enkel de wijziging is opgenomen.

Leeswijzer bij detaillijst: enkele de gewijzigde bedragen zijn opgenomen, dus niet de totale projectkost. Indien er een verhoging / verlaging is in de projectkost, lees je dat in de laatste cijferkolom.

 

De gemeenteraad geeft principieel goedkeuring, in het kader van de budgetopvolging van het meerjarenplan, aan de "Budgetcontrole 2023' (in bijlage) met op te nemen wijzigingen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan, met herberekening van de financiële evenwichten.

 

Juridisch kader

 

Financiële gevolgen

Met de verwerking van het resultaat 2022, de verschuivingen in investeringsprojecten en de impact ervan op de financieringsuitgaven, zijn er gunstigere financiële evenwichten en een lagere leningopname dan voorzien bij de aanpassing van het meerjarenplan in december 2022.

 

Adviezen

Gunstig advies van het MAT.

 

Financiële gevolgen

Na verwerking van van de resultaten van de jaarrekeningen Gemeente/OCMW, Zorgbedrijf Brasschaat en Politie Brasschaat en de opgenomen voorstellen van de budgetcontrole, blijven de financiële evenwichten tijdens de planningsperiode van het meerjarenplan 2020-2025 in evenwicht.

 

BESLUIT:

Met 17 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Karin Willemen-Beyers, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Anne Van Aperen), 11 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen, Lutgart Smekens en Sven Simons).

 

Art.1.- hecht goedkeuring aan de voorstellen tot wijzigingen aan het meerjarenplan met de impact berekening op de financiële evenwichten in het meerjarenplan volgens document "Budgetcontrole Juni 2023" in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

17 Politiezone Brasschaat rekening 2022. Vaststelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het college van burgemeester en schepenen legt het ontwerp van de politierekening 2022 voor (begrotingsrekening, balans en resultatenrekening), met synthesenota en toelichting bij de balans en resultatenrekening.

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 op de geïntegreerde politie (met latere wijzigingen).

Algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie (koninklijk besluit van 5 september 2001 met latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen

De gemeentelijke tussenkomsten bedroegen in 2022:

        4.800.000,00 euro in de gewone dienst

        785.000,00 euro in de buitengewone dienst

 

De rekeninguitslag in de gewone dienst is 279.949 euro hoger dan geraamd bij het opstellen van de begroting 2023.

Het surplus kan gebruikt worden voor de financiering van een eventuele begrotingswijziging 2023 of van de begroting 2024.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad stelt de rekening 2022 van de politiezone Brasschaat (5352) vast als volgt:

 

Begrotingsrekening gewone dienst

 

netto vastgestelde rechten

9.720.431,50 euro

vastgelegde uitgaven

8.898.248,07 euro

begrotingsresultaat gewone dienst

822.183,43 euro

over te dragen vastgelegde uitgaven

48.990,98 euro

boekhoudkundig resultaat gewone dienst

871.174,41 euro

 

Begrotingsrekening buitengewone dienst

 

netto vastgestelde rechten

1.202.757,76 euro

vastgelegde uitgaven

1.102.300,06 euro

begrotingsresultaat buitengewone dienst

110.457,70 euro

over te dragen vastgelegde uitgaven

889.068,29 euro

boekkhoudkundig resultaat buitengewone dienst

989.525,99 euro

 

Balans per 31 december 2022

 

vaste activa

3.060.165,99 euro

vlottende activa

2.659.561,16 euro

totaal van de activa

5.719.727,15 euro

 

 

eigen vermogen

4.347.299,15 euro

vreemd vermogen

1.372.427,40 euro

totaal van de passiva

5.719.727,15 euro

 

 

Resultatenrekening over dienstjaar 2022

 

exploitatieresultaat

-240.532,99 euro

uitzonderlijk resultaat

225.957,70 euro

resultaat van het dienstjaar

-14.575,29 euro

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

18 Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat. Jaarrekening 2022. Advies. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat, stelde op 21 juni 2023 de

jaarrekening 2022 vast met volgende resultaten

 

Beschikbaar budgettair resultaat:

Budgettair resultaat boekjaar:        = -71.054 euro

Beschikbaar budgettair resultaat:       = 293.178 euro

 

Autofinancieringsmarge:        = -55.614 euro

 

Balans per 31 december 2022

- vlottende activa:          377.447 euro

- vaste activa:          9.683.869 euro

Totaal van de activa:         10.061.316 euro

 

- schulden:          9.862.629 euro

- netto actief:          198.687 euro

Totaal van de passiva:       10.061.316 euro

 

De staat van opbrengsten en kosten dienstjaar 2022

Kosten:          - 511.153 euro

Opbrengsten:            451.171 euro

Tekort van het boekjaar:        = -59.982 euro

 

De gemeenteraad dient advies te geven op de jaarrekening 2022.

 

Juridisch kader

Artikel 61 van de statuten vermelden het volgende i.v.m. de goedkeuring van de jaarlijkse rekeningen:

§1. De controle op de financiële toestand en op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de

verrichtingen, weer te geven in de jaarrekening, vanuit het oogpunt van het gemeentedecreet, deze

statuten of de beheersovereenkomst, wordt uitgeoefend door de commissaris.

§2. De Raad van Bestuur stelt de jaarrekening vast en legt jaarlijks en uiterlijk op 30 juni de

jaarrekening van het voorbije boekjaar ter advies voor aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad geen advies heeft verstuurd aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het gemeentebestuur, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht. Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden over de goedkeuring van de jaarrekening binnen een termijn van honderdvijftig dagen, wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente de toezichthoudende overheid op de hoogte gebracht heeft van de bekendmaking van de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf, met toepassing van artikel 286, § 1, en het autonoom gemeentebedrijf de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd. De gemeenteraad beslist na deze termijn over de aan de bestuurders te verlenen kwijting.

 

Financiële gevolgen

Er is een negatief te verwerken resultaat van 59.982 euro dat ten laste wordt genomen binnen het Autonoom Gemeentebedrijf.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-  Er wordt gunstig advies gegeven op de jaarrekening 2022 van het Autonoom Gemeentebedrijf

Brasschaat. Dit advies wordt verstuurd naar het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat en de

toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

19 Toelagereglement gebruik niet gemeentelijke sportzalen 2023-2024. Goedkeuring aanpassing. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Om de lat voor het gebruik van sportinfrastructuur zoveel mogelijk gelijk te leggen, subsidieert de gemeente de meerkost voor het gebruik van niet-gemeentelijke infrastructuur.
De modaliteiten en tarieven werden voor het laatst vastgesteld in 2019.
Ondertussen zijn verschillende tarieven voor deze zalen verhoogd, zodat wordt voorgesteld om ook te gemeentelijke tussenkomst te verhogen :
-turnzalen : van maximum 2,00 naar maximum 3,00 euro per uur prijsverschil
-sporthallen : van maximum 4,00 naar maximum 6,00 euro per uur prijsverschil

 

Juridisch kader
Decreet lokaal bestuur art. 41, tweede lid, 23° (bevoegheid gemeenteraad inzake vaststellen subsidiereglementen en nominatieve subsidies

Gemeenteraadsbesluit van 27 mei 2019 inzake de toelage voor het gebruik van niet gemeentelijke sportzalen 2019-2024
 

Adviezen

Advies van de sportraad van 17 januari 2022.
Adviezen raad van bestuur van de sportraad van 12 december 2022 en 15 mei 2023

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

21.800 euro jaarlijks

Budgetsleutel

0740/64930440 toelage gebruik niet gemeentelijke sportinfrastructuur

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2023-2024r»

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1 - omschrijving

Binnen de perken van het jaarlijks in de begroting voorziene en goedgekeurde bedrag, kan het gemeentebestuur aan erkende Brasschaatse sportverenigingen een subsidie toekennen als tussenkomst in de huurkosten van niet-gemeentelijke sportzalen op het grondgebied van Brasschaat. Op een lijst in bijlage zullen de niet-gemeentelijke sportzalen die in aanmerking komen opgesomd worden. Deze lijst wordt jaarlijks samengesteld door de raad van bestuur van de sportraad.

 

Art. 2 - subsidiëringvoorwaarden

Een financiële tussenkomst voor het huren van niet-gemeentelijke sportzalen is onderworpen aan de hiernavolgende voorwaarden:

        de aanvragende sportvereniging moet erkend zijn door het gemeentebestuur, d.w.z. aangesloten zijn bij de gemeentelijke sportraad;

        de aanvragende sportvereniging moet openstaan voor iedere Brasschaatse inwoner;

        de zetel van de betreffende sportvereniging is gevestigd in de gemeente Brasschaat;

        de vereiste infrastructuur is niet meer beschikbaar binnen de gemeentelijke sportinfrastructuur.

 

Een sportvereniging die twee maal afwezig geweest is tijdens twee opeenvolgende algemene vergaderingen van de sportraad heeft bij de eerstvolgende toekenning van toelagen voor gebruik niet-gemeentelijke sportzalen slechts recht op 50% van het haar toegekende subsidiebedrag.

 

Art. 3 - subsidiebedrag

De huursubsidie wordt bepaald op basis van de betaalde huurgelden aan niet-gemeentelijke sportzalen van het afgelopen werkingsjaar. Als referteperiode voor het werkingsjaar geldt de periode van 1 juli tot en met 30 juni.

 

Het subsidiebedrag komt overeen met een maximaal bepaald prijsverschil tussen de huurgelden van gemeentelijke sportzalen en niet-gemeentelijke sportzalen:

        voor sporthallen wordt er maximum tot  6 euro per uur prijsverschil terugbetaald;

        voor turnzalen wordt er tot maximum  3 euro per uur prijsverschil terugbetaald.

 

Daarbij worden de door de vereniging betaalde huurgelden van niet-gemeentelijke sportzalen van het afgelopen werkingsjaar vergeleken met de geldende huurprijzen van gemeentelijke sportzalen van het afgelopen werkingsjaar.
 

Wanneer het totaal van de subsidieaanvragen het ingeschreven krediet in de begroting overtreft, zal via een budgetwijziging het budget verhoogd worden.

 

Art. 4 - procedure

De sportvereniging dient de subsidie aan te vragen bij de gemeentelijke sportdienst via het daartoe bestemde aanvraagformulier. Het ingevulde aanvraagformulier en de verantwoordingsstukken moeten ten laatste op 30 september ingediend worden.

 

Bij het aanvraagformulier moeten volgende verantwoordingsstukken gevoegd worden:

        detailfactuurvan de huurkosten van niet gemeentelijke sportzalen van het betreffende werkingsjaar;

        officieel bewijsstuk van betaling van het huurgeld voor desbetreffend seizoen op naam van de aanvragende sportvereniging. Dit bewijs moet ondertekend worden door de verantwoordelijke(n)  van de desbetreffende niet-gemeentelijke sportzalen;

        rekeningnummer van de aanvragende sportvereniging waarop de subsidie kan gestort worden.

 

Het ingevulde aanvraagformulier en verantwoordingsstukken moeten per post verstuurd worden of persoonlijk door een afgevaardigde van de sportvereniging­ bij de gemeentelijke sportdienst worden binnengebracht en dit ten laatste op 30 september. Hiervoor krijgt men een bewijs van afgifte. De datum vermeld op het afgeleverde ontvangstbewijs of de poststempel geldt als bewijs.

 

Art. 5 - subsidiëringmodaliteiten

De toegekende subsidie is niet cumuleerbaar met andere financiële tegemoetkomingen met hetzelfde doeleinde.

 

Art. 6 - uitvoering en toekenning van de subsidie

De toekenning van de subsidie gebeurt door het college van burgemeester en schepenen op advies van de sportraad. De subsidie zal jaarlijks worden uitgekeerd per overschrijving voor alle goedgekeurde aanvragen die uiterlijk op 30 september zijn ingediend bij de gemeentelijke sportdienst.

 

Art. 7 - aanvaarding controle

Door ondertekening van het aanvraagformulier aanvaardt de aanvrager elke controle van het gemeente-bestuur in verband met de aangevraagde toelage. Het afleggen van onjuiste verklaringen kan leiden tot  uitsluiting van deze tussenkomst. Indien de toelage reeds uitgekeerd is, kan ze teruggevorderd worden.

 

Art. 8 - inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op datum van goedkeuring door de gemeenteraad. Na een proefperiode van een jaar zal er een evaluatie met mogelijke bijsturingen van onderhavig reglement gebeuren.

 

bijlage toelagereglement gebruik niet gemeentelijke sportzalen

 

Lijst van sportzalen waarvoor erkende sportverenigingen een tussenkomst in de huurprijzen kunnen aanvragen:

 

Sporthallen/sportzalen

        sporthal KTA

        sporthal Sport Vlaanderen Brasschaat

        sportzaal St. Michielscollege

        sporthal KA

 

turnzalen

        turnzaal Mater Dei Bethanie

        turnzaal Mater Dei Centrum

        turnzaal Mater Dei Instituut

        turnzaal Mater Dei Maria-ter-Heide

        turnzaal Mater Dei Zegersdreef

        turnzaal Basisschool De Vlinder

        turnzaal KTA (1ste verdieping sporthal KTA)

        turnzaal GO! Wonderwijs

        turnzaal Freinetschool Het Toverbos

        turnzaal KA middelbaar onderwijs

        turnzaal Steinerschool De Wingerd

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

20 Tennisclub Peerdsbos. Investeringstoelage vernieuwing omheining. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Tennisclub Peerdsbos wenst de omheining rond tennisvelden 3 en 4 te renoveren. De kostrpijs wordt geraamd op 28.207,25 euro en de club vraagt financiële ondersteuning van de gemeente.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2022 inzake de investeringstoelagen sportinfrastructuur 2022-2024.
Collegebesluit van 12 december 2022 waarbij de prioritaire dossiers voor de investeringstoelage 2023 werden vastgesteld.

 

Adviezen

Gunstig advies van de sportraad van 10 oktober 2022

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

9.402,42 euro

Budgetsleutel

0740/66400000 Investeringstoelagen sportinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringsbudget 2023

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

2023/44

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Stemt met een investeringstoelage aan Tennisclub Peerdsbos voor de vernieuwing van de omheining rond 2 tennisvelden.

 

Art.2.- De toelage bedraagt 1/3de van de bewezen kosten met een maximum toelagebedrag van 9.402,42 euro.

 

Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging van facturen voor het uitvoeren van deze werken en mits voorlegging van

        ofwel betalingsbewijzen

        ofwel bewijzen dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

21 Erediensten rekening 2022. Advies.. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke las iets interessant bij de afrekening voor de Heilige Hart kerk op de Donk.  Hij wil graag weten of hij een verdere evolutie in de gedachtengang van de kerk mag verwachten?  Denkt men ook na over nevenbestemmingen of het louter functioneel gebruik zonder de status van de kerk te wijzigen? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze mee met deze visie zijn.  De kerkfabriek gaat er ook meer vergaderzalen en concertruimte van maken.  Dit zal verder uitgewerkt worden.  Een multifunctioneel gebruik is volgens haar altijd goed.  Het zal niet specifiek een nevenbestemming worden. 

 

Raadslid Vanpoucke en zijn fractie zullen hun goedkeuring niet verlenen voor dit punt, dit naar analogie met het verleden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De protestantse kerkgemeenschap De Olijftak heeft zijn jaarrekening 2022 ingediend op 6 februari 2023.

Op 17 mei heeft het centraal kerkbestuur Brasschaat de jaarrekeningen 2022 ingediend voor de Brasschaatse kerkfabrieken.

De financiedienst heeft de jaarrekening 2022 van OLV van Gedurige Bijstand (Ekeren-Mariaburg) en van Sint-Jozef Hoogboom (Kapellen) van het platform Religiosoft gedownload.
 

Juridisch kader

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende eredienstinstellingen.

Besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 (algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten, artikel 39-43).

 

Financiële gevolgen

Het gecumuleerd exploitatietekort 2022 van de kerkfabriek van de Heilige Familie (Kaart) bedraagt -1.613,90 euro, meer dan geraamd bij het opstellen van het budget 2023 (254,56 euro) zodat de voorziene exploitatietoelage 2023 uitbetaald werd.

 

Het gecumuleerd exploitatietekort 2022 van kerk fabriek van OLV Onbevlekt Ontvangen (Maria-ter-Heide) bedraagt -2.192,65  euro, meer dan geraamd bij het opstellen van budget 2023 (overschot van 5.599,15) euro) zodat de voorziene exploitatietoelage uitbetaald werd.

 

Het gecumuleerd exploitatietekort 2022 van de kerkfabriek Heilig Hart (Donk) bedraagt -21.905,36 euro, meer dan geraamd bij het opstelling van budget 2023 (-7.679,32) zodat de voorziene exploitatietoelage ten laste van Brasschaat uitbetaald werd.

 

Kost

24.639,51 euro

Budgetsleutel

0790/64900000 exploitatietoelagen eredienstinstellingen

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2023

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT:

Met 25 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Robert Geysen, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).

 

Art.1.- De gemeenteraad verleent gunstig advies inzake de rekening 2022 van navermelde eredienstinstellingen als volgt :

 

Heilige Familie (Kaart)

Exploitatietekort

-1.613,90 euro

Investeringsoverschot

8.402,60 euro

Totaal overschot

6.788,70 euro

Geldbeleggingen

nihil

Ontvangen exploitatietoelage 2022

13.980,86 euro

 

Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Maria-ter-Heide)

Exploitatietekort

-2.192,65 euro

Investeringsoverschot

18.959,73 euro

Totaal overschot

16.767,08 euro

Geldbeleggingen

93.374,19 euro

Ontvangen exploitatietoelage

11.511,73 euro

 

Goddelijk kind Jezus (Bethanie)

Exploitatieoverschot

 13.794,09 euro

Investeringsoverschot

0,00 euro

Totaal overschot

13.794,09 euro

Geldbeleggingen

nihil

 

Sint Antonius Abt (Centrum)

Exploitatieoverschot

469.596,55 euro

Investeringsoverschot

248.230,19 euro

Totaal overschot

717.826,74 euro

Geldbeleggingen

85.518,59 euro

 

Onze Lieve Vrouw van Gedurige bijstand (Mariaburg)

Exploitatieoverschot

19.326,18 euro

Investeringsoverschot

-5.462,45 euro

Totaal overschot

13.863,73euro

Geldbeleggingen

nihil

 

Sint Jozef (Driehoek)

 

Exploitatieoverschot

 35.944,33 euro

Investeringsoverschot

0,00 euro

Totaal overschot

35.944,33 euro

Geldbeleggingen

nihil

 

Heilig Hart (Donk)

Exploitatietekort

-21.905,36 euro

Investeringsoverschot

83.242,09 euro

Totaal overschot

61.336,73euro

Geldbeleggingen

130.248,35 euro

 

Sint Jozef (Hoogboom)

Exploitatieoverschot

9.024,49 euro

Investeringsoverschot

0,00 euro

Totaal overschot

9.024,49 euro

Geldbeleggingen

100,94 euro


protestantse kerkgemeente de Olijftak

Exploitatietekort

-254,15 euro

Investeringsoverschot

300,89 euro

Totaal overschot

46,74 euro

Geldbeleggingen

nihil

 

 

Art.2.- Het college hecht goedkeuring aan de uitbetaling van exploitatietoelagen aan eredienstinstellingen als volgt :

-Heilige Familie (Kaart) : 11.235,00 euro

-OLV Onbevlekt Ontvangen (Maria-ter-Heide) : 7.199,85 euro

-Heilig Hart (Donk) : 6.204,66 euro

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

22 Stand van zaken organisatiebeheersing. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Het Decreet Lokaal bestuur schrijft voor dat vanaf 2019 de algemeen directeur jaarlijks uiterlijk op 30 juni een globale rapportering voorziet over organisatiebeheersing. Een dergelijk rapport bevat  ook de stand van zaken betreffende de uitvoering van aanbevelingen die voortkwamen uit diverse doorlichtingen waaronder Audit Vlaanderen, POD Maatschappelijke Integratie, ....

 

Juridisch kader

Art.217 tot en met 220 van het decreet Lokaal bestuur.

 

Neemt kennis van de stand van zaken van het organisatiebeheerssyteem.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

23 Verhoevenlei 11. Addenda dienstencentrumovereenkomst en terbeschikkingstellingsovereenkomst parkeerplaatsen. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Bij gemeenteraadsbesluit van 25 juni 2018 werd goedkeuring verleend aan de overeenkomst tot gebruik van het bedrijven- en dienstencentrum in het nieuw administratief centrum, gelegen te Brasschaat, Verhoevenlei 11. Dit dienstencentrum wordt uitgebaat door het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat en naast de gemeente zijn ook OCMW, EVA sport vzw en EVA cultuur vzw aldaar gehuisvest. Daarnaast heeft de gemeenteraad ook de terbeschikkingstellingsovereenkomst voor gebruik van parkeerplaatsen goedgekeurd

 

De basisvergoeding, die aan de onderscheiden gebruikers wordt aangerekend voor het aangeboden dienstenpakket, dienst minimaal kostendekkend te zijn en dient te worden aangepast.

Ook de gebruiksvergoeding voor het gebruik van de parkeerplaatsen wordt aan de marktprijs aangepast.

 

Juridisch kader

Artikel 42 en 56, §3, 8°, b van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De gemeente zal voor de diensten van het basispakket een vaste maandelijkse basisvergoeding betalen aan het AGB van 42 euro per m², exclusief btw of 50,82 euro per m², inclusief btw.

 

Het totale bedrag van de vaste maandelijkse basisvergoeding (voor 614 m² gebruikte oppervlakte) bedraagt 25.788,00 euro exclusief btw, hetzij 31.203,48 euro inclusief btw.

 

De gebruiksvergoeding voor de parkeerplaatsen bedragt 60 euro per parkeerplaats exclusief btw, 72,60 Euro per parkeerplaats incl btw, de totale maandelijkse gebruiksvergoeding (voor 20 parkeerplaatsen) bedraagt 1.200 euro excl btw, 1.452 euro inclusief btw.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het addendum bij de dienstencentrumovereenkomst van 29 juni 2018 met tekst als volgt:

 

" OVEREENKOMST TOT GEBRUIK VAN HET BEDRIJVEN- EN DIENSTENCENTRUM GELEGEN IN HET NIEUW ADMINISTRATIEF CENTRUM

ADDENDUM

 

TUSSEN

 

Het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat, met zetel te Bredabaan 182, 2930 Brasschaat, opgericht bij Besluit van de Gemeenteraad van gemeente Brasschaat dd. 28 april 2005 en rechtspersoonlijkheid verkregen ingevolge de goedkeuring door de oprichting door de Vlaamse Minister van Binnenlandse aangelegenheden dd. 19 augustus 2005, hier vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur, voor wie optreden Mevrouw Myriam Van Honste, voorzitter van de Raad van Bestuur en mevrouw Karina Hans, ondervoorzitter bij de Raad van Bestuur.

 

Hierna genoemd de “Uitbater”, enerzijds,

 

EN

 

De gemeente Brasschaat, gevestigd te Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat, vertegenwoordigd door het College van Burgemeester en Schepenen, voor wie optreden, de heer Philip Cools, waarnemend burgemeester en de heer Ward Schevernels, algemeen directeur, beiden handelend in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit d.d. 26 juni 2023.

 

Hierna genoemd de “Gebruiker”, anderzijds,

 

Hierna gezamenlijk de “Partijen” en ieder afzonderlijk een “Partij”.

 

VOORAFGAANDELIJKE UITEENZETTING:

 

Op 29 juni 2018 ondertekenden partijen de overeenkomst tot gebruik van het bedrijven- en dienstencentrum gelegen in het nieuw administratief centrum gelegen te 2930 Brasschaat, aan de Verhoevenlei 11.

 

Op 16 december 2019 sloten partijen een addendum bij deze overeenkomst af waarbij de in artikel 1 van de bijzondere voorwaarden bij de overeenkomst aan de gebruiker toegewezen m² werd aangepast (initieel bepaald op basis van de plannen, maar nadien aangepast aan de werkelijk in gebruik genomen m²) alsook de aan de overeenkomstig artikel 4 van de bijzondere voorwaarden aan de Gebruiker aangerekende basisvergoeding (na meer duidelijkheid over de precieze oprichtingskosten en exploitatiekosten).

 

Gelet op het feit dat de aangerekende basisvergoeding kostendekkend moet zijn en aangezien exploitatiekosten sedert het afsluiten van dit addendum sterk gestegen zijn(gestegen kost voor nutsverbruik, onderhoud edm.), wordt de basisvergoeding zoals vastgesteld in artikel 4 van de bijzondere voorwaarden (bijlage 2 bij de dienstencentrumovereenkomst) bijgesteld, dit overeenkomstig artikel 4.4 van de dienstencentrumovereenkomst (artikel betreffende prijsherzieningsclausule)

 

WORDT OVEREENGEKOMEN ALS VOLGT:

 

Artikel 1

 

Artikel 4 van de bijzondere voorwaarden van de dienstencentrumovereenkomst van 29 juni 2018 wordt aangepast als volgt:

 

De Gebruiker zal vanaf 1 januari 2023 voor de Diensten van het Basispakket een vaste maandelijkse Basisvergoeding betalen van 42 euro per m² exclusief btw of 50,82 euro per m² inclusief btw.

 

Het totale bedrag van de maandelijkse Basisvergoeding bedraagt voor de Gebruiker

25.788,00 euro exclusief btw of  31.203,48 euro inclusief btw.

 

Voor zover er in onderhavig addendum niet uitdrukkelijk wordt van afgeweken, blijven de overige bepalingen van dienstencentrumovereenkomst van 29 juni 2018, inclusief deze van haar bijzondere voorwaarden, alsook van het addendum van 16 december 2019, onverminderd van toepassing.

 

Opgemaakt te Brasschaat, op …… 2023, in twee origineel geparafeerde en ondertekende exemplaren, waarvan zowel Uitbater als Gebruiker verklaren er één van te hebben ontvangen.

 

Voor De Uitbater,     Voor de Gebruiker,

 

 

Myriam Van Honste     Philip Cools

 

Karina Hans      Ward Schevernels "

 

 

Art.2.- De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het addendum bij de terbeschikkingstellingsovereenkomst voor parkeerplaatsen met tekst als volgt:

 

 

" TERBESCHIKKINGSTELLINGSOVEREENKOMST PARKEERPLAATSEN - ADDENDUM

 

Tussen de ondergetekenden:

Het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat met zetel te Bredabaan 182, 2930 Brasschaat, opgericht bij Besluit van de Gemeenteraad van de gemeente Brasschaat dd. 28 april 2005 en rechtspersoonlijkheid verkregen ingevolge de goedkeuring door de oprichting door de Vlaamse Minister van Binnenlandse aangelegenheden dd. 19 augustus 2005, hier vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur, voor wie optreden mevrouw Myriam Van Honste, Voorzitter, en mevrouw Karina Hans, Ondervoorzitter van de Raad van Bestuur.

 

Hierna genoemd de “Uitbater”, enerzijds,

 

EN

De gemeente Brasschaat, gevestigd te Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat, vertegenwoordigd door het College van Burgemeester en Schepenen, voor wie optreden, de heer Philip Cools, waarnemend burgemeester en de heer Ward Schevernels, algemeen directeur, beiden handelend in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit d.d. 26 juni 2023.

 

Hierna genoemd de ”Gebruiker”, anderzijds,

 

Hierna gezamenlijk de “Partijen” en ieder afzonderlijk een “Partij”.

VOORAFGAANDELIJKE UITEENZETTING:

 

Op 29 juni 2018 ondertekenden partijen een overeenkomst voor terbeschikkingstelling van parkeerplaatsen. Deze terbeschikkingstellingsovereenkomst werd afgesloten voor de duur van 1 jaar en bij gebreke aan beëindiging door 1 van beide partijen telkenmale stilzwijgend verlengd. De gebruiksvergoeding voor het gebruik van deze parkeerplaatsen werd tot op heden nooit aangepast

Gelet op de gestegen marktprijzen wordt overeenkomstig de prijsherzieningsclausule zoals voorzien in artikel 3.1. van de terbeschikkingstellingsovereenkomst (in de oorspronkelijke overeenkomst verkeerdelijk genummerd als 4.1) de vergoeding voor het gebruik van de ondergrondse parking thans aangepast.

 

WORDT overeengekomen wat volgt:

 

Artikel 1 

 

Artikel 3 van de terbeschikkingstellingsovereenkomst voor parkeerplaatsen wordt aangepast als volgt:

 

De Gebruiker is vanaf 1 januari 2023 gehouden tot betaling van een maandelijkse vergoeding van 60 euro (exclusief BTW) per parkeerplaats, hetzij 1.200 euro in totaal, of 72,60 euro per parkeerplaats inclusief BTW, hetzij 1.452 euro in totaal.

 

Voor zover er in onderhavig addendum niet uitdrukkelijk wordt van afgeweken, blijven de overige bepalingen van terbeschikkingstellingsovereenkomst van 29 juni  2018 onverminderd van toepassing.

 

Opgemaakt te Brasschaat op ……….. 2023 in 2 exemplaren waarvan elke partij erkent er één ontvangen te hebben.

 

Voor de Uitbater,       Voor de Gebruiker,

 

Myriam Van Honste       Philip Cools

 

 

Karina Hans        Ward Schevernels "

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

24 Algemeen politiereglement. Aanpassingen bepalingen evenementen. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Gelet op de aanpassingen in het Hoofdstuk 7-"Maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen" zijn een aantal bepalingen in Hoofdstuk 14-Orgniseren van evenementen' overbodig geworden of niet meer van toepassing.

 

Op 12 mei 2023 verleende de Vlaamse regering een definitieve goedkeuring aan een aantal wijzigingen aan het Vlaams Reglement voor duurzaam beheer van Materialenkringlopen en Afvalstoffen (Vlarema).  De publicatie in het Belgisch Staatsblad gebeurde op 24 mei 2023. Ingevolge deze nieuwe hogere regelgeving dienen dan ook verschillende bepalingen van Titel IV-Hoofdstuk 2 "organiseren van afvalarme evenementen"  te worden geschrapt. Bovendien is de regelgeving inzake duurzaamheid en hergebruik van materialen heel actueel en in volle ontwikkeling. Vermits de bepalingen in Titel IV-Hoofdstuk 2 enkel onderhevig zijn aan administratieve maatregelen, verdient het de voorkeur om ze uit het politiereglement te halen en op te nemen in praktische matrix-fiches en handleidingen die makkelijk actueel kunnen worden gehouden en ter beschikking worden gesteld van de organisatoren.

 

Tenslotte leert de praktijk dat de bepalingen inzake gebruik van kampvuur, vuurkorven en -manden, en springstoffen en vuurwerk eerder thuishoren in het algemeen deel van het politiereglement en zodat zij niet enkel toepassingen kunnen hebben bij evenementen.

 

Juridisch kader

Art.2, 40§1, 135, 285, 286 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Art.119 Nieuwe Gemeentewet

Het Algemeen Politiereglement Brasschaat gecoördineerde versie dd. 30 mei 2022.

 

Adviezen

Er wordt positief geadviseerd door de dienst evenementen

Er wordt positief geadviseerd door de dienst evenementen van de VVSG

Er wordt positief geadviseerd door ARIEC

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-Verleent goedkeuring aan de aanpassingen van het Algemeen Politiereglement, meer bepaald van Titel I-Hoofdstuk 14-Orgniseren van evenementen' en van Titel IV-Hoofdstuk 2 "Organiseren van afvalarme evenementen", als volgt:

 

Hoofdstuk 14 - ORGANISEREN VAN EVENEMENTEN

Afdeling 1 – algemene bepalingen

Toepassingsgebied

Art.14.1. definitie

§1. De hiernavolgende bepalingen zijn, van toepassing op elk evenement dat een publieke toegankelijke manifestatie of gebeurtenis is met al dan niet betalende bezoekers en/of deelnemers op het gebied van feesten, kermis, sport, kunst, cultuur op de openbare weg en/of op openbaar terrein of op privaat terrein.

Voorbeelden van evenementen zijn fuiven, gemeente- of wijkfeesten, muziekfestivals, kermissen, braderij, markten, sportmanifestaties

§2. Vallen niet onder toepassing van hoofdstuk 14: Een eigen feest met gesloten gastenlijst en familiaal karakter op eigen privéterrein dat niet als feestzaal/feestlocatie wordt uitgebaat of een ander publiek karakter, zoals een trouwfeest in eigen tuin, wordt beschouwd als een activiteit in een private inrichting in besloten kring.

§3. Het college van burgemeester en schepenen kan  schriftelijk en gemotiveerd een afwijking toestaan.

 

Afdeling 2 - organiseren van een evenement

Onderafdeling 1 - Voorafgaande vergunning of melding

Art. 14.2.Inschaling evenementen

§1. Evenementen worden ingeschaald in een risico-classificatie op basis van de gemeentelijke evenementenmatrix. Afhankelijk van deze inschaling is een melding voldoende of is een vergunning van het college van burgemeester en schepenen nodig.

De termijn voor het indienen van de melding of voor de aanvraag van de vergunning is afhankelijk van de risicoclassificatie.

§2. De inschaling is van toepassing op volgende evenementen:

        evenementen op de openbare weg en/of openbaar domein

        evenementen op privaat domein in openlucht of in tenten

        evenementen in een permanente inrichting en waarbij versterkte elektronische muziek wordt gemaakt, zowel op privaat domein als in een gemeentelijke infrastructuur

Art.14.3.Evenementen met een LAAG risico

§1. Voor evenementen ingeschaald in een laag  risico is een melding van toepassing.

Enkel voor evenementen met een laag risico die georganiseerd worden op het openbaar domein is een vergunning van het college van burgemeester en schepenen nodig.

§2. De organisator moet het evenement met een laag risico 60 kalenderdagen vooraf via het evenementenloket melden of de vergunning aanvragen.

Voor evenementen in een permanente inrichting, ingeschaald in laag risico, is een termijn van 30 kalenderdagen voldoende.

Art.14.4.Evenementen met een MATIG of HOOG risico

§1. Voor evenementen  ingeschaald in een matig of hoog risico is een vergunning van het college van burgemeester en schepenen nodig.

§2. De organisator moet de vergunning voor het evenement met een matig of hoog risico 90 kalenderdagen vooraf via het evenementenloket aanvragen.

§3. De organisatoren van evenementen die doorgaan in een permanente inrichting moeten ervoor instaan dat de betrokken infrastructuur voldoet aan de veiligheidsvoorschriften, die van toepassing zijn.

Ze moeten zich schikken naar de veiligheids-voorschriften.

 

 

 

Onderafdeling 2 - veiligheid en ordelijk verloop van het evenement

Art.14.5. minimale informatie voor organisatie/openbare orde

§1. Voor evenementen met een MATIG OF HOOG risico moet de organisator bij de aanvraag voor een vergunning via het evenementenloket, met name 90 kalenderdagen voor de datum van het evenement, een document bezorgen met de informatie zoals omschreven in het document ‘minimale informatie voor organisatie/openbare orde’.

§2. Een model van ‘minimale informatie voor organisatie/openbare orde’ zal door het college van burgemeester en schepenen worden vastgesteld.

§3. Organisatoren kunnen met hun vragen over dit document terecht bij de gemeentelijke dienst evenementen.

Art.14.6. medische maatregelen

§1. De organisatie houdt zich aan de begeleidende medische maatregelen bij risicomanifestaties (PRIMA), die worden opgelegd door de burgemeester op advies van de FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu.

§2. Bij alle evenementen wordt bij de ingang van het evenement een parkeerplaats voor hulpdiensten voorzien.

§3. Er moet een gemakkelijke doorgang worden voorzien tussen de parkeerplaats voor de hulpdiensten en/of hulppost en de openbare weg zodat de ziekenwagen zonder probleem tot bij de ingang van het evenement of hulppost kan komen.

Art.14.7. ordelijk verloop

§1. De organisator van elk evenement heeft de plicht om al het mogelijke te doen om het evenement ordelijk te laten verlopen, zoals overeengekomen in de gemeentelijke vergunning.

§2. Iedereen die deelneemt aan een evenement op een openbare plaats moet zich schikken naar elke vordering of elk bevel van de bevoegde politiediensten die tot doel hebben om de veiligheid of het gemak van doorgang te vrijwaren of te herstellen.

Art.14.8. verzekering

De organisator van elk evenement is verplicht om een verzekering af te sluiten ter dekking van hun burgerlijke aansprakelijkheid.

Afdeling 3 - algemene bepalingen opgelegd door de hulp- en gemeentelijke diensten

art.14.9. (standaard)adviezen

§1. Op basis van de niet-limitatieve lijst van thema’s, zoals de locatie, het doelpubliek, het type evenement, de bereikbaarheid, de inrichting, de mobiliteit, de algemene risico’s, enz. worden per thema evenementenfiches met richtlijnen ter beschikking gesteld van de organisator.

        Evenementen met een LAAG risico worden geadviseerd op basis van de aangereikte evenementenfiches.

        Evenementen met een MATIG OF HOOG risico zullen een gepersonaliseerd advies ontvangen van de betrokken diensten (al dan niet onderhevig aan een retributiereglement)

De aangereikte adviezen (al dan niet gedeeltelijk)  en evenementenfiches maken deel uit van de vergunning van het college van burgemeester en schepenen.

 

 

 

Hoofdstuk 6—ALGEMENE MAATREGELEN VOOR VEILIGHEID EN ORDE

Art.6.11. Kampvuur

Het houden van een kampvuur is toegestaan, indien aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

1)Het kampvuur kan enkel plaatsvinden op minstens 100 m van bewoonde en/of uitgebate panden.

2)Tijdens brandfase geel, oranje of rood dient het kampvuur plaats te vinden op minstens 100 m van begroeiingen of bebossingen;

3)Rond het kampvuur dienen dranghekkens geplaatst op minstens 6 m van de brandhaard;

4)Het vuur dient bestendig onder controle gehouden te worden om uitbreiding te vermijden en de veilige afstand van 6 m te blijven behouden;

5)Een voldoende aantal poederblustoestellen (gevuld met min. 6 kg ABC poeder) dient bij de hand gehouden;

6)De verbrandingsresten dienen met zand te worden afgedekt om heropflakkering te vermijden.

 

Art;6.12 Vuurkorven en -manden

Er mogen geen vuurmanden onbeheerd worden achtergelaten op de openbare weg.

1) Vuurmanden met een diameter groter dan 60 cm of hoger dan 90 cm - dit is groter dan een 208 liter of 55 gallon olievat - zijn niet toegestaan.

2) Een vuurmand moet zodanig worden opgesteld dat ze niet kan worden omgestoten. Ze moet op voldoende afstand - tenminste 120 cm - van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van worden afgescheiden dat brandgevaar wordt voorkomen.

3) De ondergrond moet vrij zijn van brandbare materialen.

4) Een vuurmand moet zodanig worden opgesteld, of afgeschermd, dat onopzettelijk contact van personen - en in het bijzonder kinderen - met de vuurmand of het vuur onmogelijk is. Een vuurmand mag niet worden opgesteld in de vrije doorgang.

5) Een vuurmand is verboden in een tijdelijke inrichting (kraam, tent, container, wagen, kermisexploitatie, podium, tribune of gelijkaardig).

6) Als brandstof voor een vuurmand wordt slechts onbehandeld hout of een andere vaste natuurlijke brandstof, zoals steenkool of houtskool, toegestaan. De opslag van brandstof moet steeds buiten het bereik van het publiek gebeuren. Deze opslagplaatsen moeten vlot bereikbaar zijn voor de brandweer.

7) In de nabijheid van elke vuurmand moet tenminste één ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014) beschikbaar zijn. In functie van het risico kan de brandweer bijkomende blusmiddelen opleggen. De blusmiddelen moeten bedrijfsklaar zijn, op een goed zichtbare en gemakkelijk bereikbare plaats worden opgesteld, en duidelijk worden gesignaleerd d.m.v. de juiste pictogrammen. Elke medewerker moet deze blusmiddelen kunnen gebruiken en moet ingrijpen bij het minste gevaar. De organisator moet op eenvoudige vraag een bewijs van nazicht van de blusmiddelen kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 12 maanden. Elke dag en bij sluitingstijd wordt door de organisator een rondgang uitgevoerd. Bij sluitingstijd moet elke vuurmand worden gedoofd met een overvloedige hoeveelheid water en moet de resterende brandstof worden verwijderd

 

Art.6.13 Het gebruik van springstoffen/vuurwerk

§1. Buiten de gevallen bij de wet toegestaan is het verboden om, zonder schriftelijke vergunning van de burgemeester, zowel op de openbare weg als op private plaatsen, vuurwerk te ontsteken, stoffen die rook ontwikkelen en die bovendien vallen onder het MB van 3 februari 2003 (BS 19/02/2000) te ontsteken, knalbussen of voetzoekers te doen ontploffen, buskruit af te steken of om automatische knalkanonnen of gelijkaardige apparaten te gebruiken. Het gebruik van wensballonnen of gelijkaardig is te allen tijde verboden.

§2. De vergunning bevat de maatregelen om het ontsteken van vuurwerk op een veilige en gecontroleerde manier te laten verlopen.

§3. Alle voorwerpen waarmee de overtreding in §1 werd begaan, zowel springstof als de apparaten kunnen in beslag worden genomen. In dit geval worden ze, op diens verzoek, teruggegeven aan de bezitter of eigenaar de eerstvolgende werkdag tijdens de kantooruren.

 

Hoofdstuk 15 - STRAFFEN en BEMIDDELING

Art.15.1.

§1. Tenzij er reeds een retributiereglement wordt toegepast, worden de overtredingen op de bepalingen van titel I van dit reglement zullen worden gestraft met een administratieve geldboete van maximum 350,00 euro, overeenkomstig artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet en de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Minderjarigen die de volle leeftijd van 16 jaar bereikt hebben op het tijdstip van de feiten, kunnen het voorwerp uitmaken van een administratieve geldboete opgelegd krijgen van maximum  175,00 euro.

§2. De administratieve sanctie is proportioneel in functie van de zwaarte van de feiten die haar verantwoorden en in functie van de eventuele herhaling. Herhaling bestaat wanneer de overtreder reeds werd gesanctioneerd voor eenzelfde inbreuk binnen de vierentwintig maanden voorafgaand aan de nieuwe vaststelling van de inbreuk.

§3. De vaststelling van meerdere samenlopende inbreuken op dezelfde reglementen of verordeningen, geeft aanleiding tot één enkele administratieve sanctie, in verhouding tot de ernst van het geheel van de feiten.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

25 Herziening van de waarborg op het heraanplanten van bomen. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels spreekt zijn dank uit voor deze herziening aangezien zijn fractie hier al lang voor pleitte.  Ze hebben wel bedenkingen bij de indexering van de 2e categorie die minder sterk lijkt te stijgen.  Hij wil pleiten voor een progressief karakter.  Hij stelt dat het  niet is omdat men meerdere bomen moet terug plaatsen dat men een korting moet krijgen.  Nu is het makkelijker om een waarborg te laten vallen als je weet hoeveel het plaatsen van een nieuwe boom kost. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat men 250 euro heeft genomen omdat er ook projecten zijn waar men 10-15 bomen moet heraanplanten.  In dat opzicht werd er beslist om dat bedrag iets te laten zakken.  Men opteert nu ook voor een grotere plantmaat. 

 

Raadslid Van Cauwelaert vindt deze aanpassing ook een goede zaak.  De kans is volgens hem nu groter dat men de nieuwe bomen zal aanplanten.  Vroeger was het vaak interessanter om de waarborg te laten vallen. 

 

Raadslid Pauwels vindt het toch een beetje spijtig dat het maar dit is.  Het is goed dat de bedragen verhoogd zijn, maar volgens hem mochten ze gerust verdrievoudigen om de mensen meer onder druk te zetten om hun verantwoordelijkheid te nemen.  Hij pleit ervoor om de bedragen nog op te trekken. 

 

Raadslid Vanpoucke wil graag een voorstel ter zitting doen.  De eerste categorie vindt hij prima maar bij de 2e en 3e categorie  daalt de toename.  Vroeger was het progressief en nu is het degressief.  Dit kan volgens hem niet de bedoeling zijn.  Het zou beter zijn om de verhoging van categorie 1 door te trekken naar de andere categorieën.  Zijn fractie stelt voor aan de meerderheid om categorie 2 en categorie 3 in dezelfde mate te laten stijgen. 

 

Schepen Van Honste stelt dat de kans groter is bij mensen die 1 boom moeten heraanplanten dat ze dit niet doen.  Wanneer je meerdere bomen moet heraanplanten is de kans sowieso groter dat men ze gaat heraanplanten omdat het dan in totaal om een groter bedrag gaat.  In deze zin is dit volgens haar wel te verantwoorden. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt dat de handhaving hieromtrent ook nog een ander aspect is dat hand in hand gaat met de waarborg.   Hij las ook in het document dat de waarborg vaak niet wordt terug gevraagd.  Hij wil graag weten of hier cijfers over beschikbaar zijn? 

 

Schepen Heirman licht toe dat men waarborgen die 5-6 jaar vast staan, definitief zal boeken.  Dit zal nu verminderen.  Het stelt dat de waarborgen ook betaalbaar moeten blijven.  Iemand die 3 bomen moet heraanplanten aan 300 euro waarborg per stuk moet 900 euro voorschieten en ook nog eens 3 bomen aankopen. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt dat hij een sterkte toename in kapvergunningen vaststelt in Brasschaat.  Men stelde altijd dat men evenveel bomen had t.o.v. inwoners maar volgens hem slinkt het aantal bomen zienderogen. 

 

Schepen Heirman geeft nog mee dat er geregeld kapvergunningen geweigerd worden door het college. 

 

Schepen Van Honste zet graag ook nog even in de verf dat kapvergunningen heel streng bekeken worden door de dienst groen en natuur.  Door de droogte zijn er de laatste tijd wel heel wat bomen die afsterven en deze moeten dan verwijderd worden voor de veiligheid. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt dat vervangen en heraanplanten in functie van veiligheid helemaal prima is.  Hij vindt het belangrijk dat Brasschaat “groen” blijft.  Hij stelt vast dat iedereen het hier wel over eens is. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de waarborgen voor 40% terug gevraagd worden. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt dat dit heel weinig is.  60% van de mensen vragen hun waarborg gewoon niet terug. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Gelet op de besluiten van 20 februari 2001, 13 november 2001, 23 december 2003 en 10 juni 2008 waardoor bij het afleveren van een vergunning voor het vellen van bomen, door de aanvrager een waarborg moet worden gegeven per boom die heraangeplant moet worden. Sinds 2008 zijn de kosten voor het uitvoeren van heraanplantingen gestegen.

Er werd vastgesteld dat vele aanvragers hun heraanplanting niet uitvoeren. Bijgevolg is het aangewezen om de bedragen voor waarborgen op te trekken.

 

Om aan de opgelegde voorwaarden te voldoen, zoals hieronder omschreven, wordt de lijst met "Streekeigen hoogstammige bomen" gewijzigd.

Het besluit van 10 juni 2008 dient te worden herzien en volgende bedragen worden voorgesteld:

        300 euro per boom voor het heraanplanten van een boom met een stamomtrek van 14/16 op 1m hoogte gemeten, indien de opgelegde heraanplanting 3 bomen of minder bedraagt.

        250 euro per boom voor het heraanplanten van een boom met een stamomtrek van 14/16 op 1m hoogte gemeten, indien de opgelegde heraanplanting meer dan 3 bomen bedraagt.

        900 euro per boom voor het heraanplanten van een boom met een stamomtrek van 20/25 op 1m hoogte gemeten.

 

Juridisch kader

Het collegebesluit van 10 juni 2008 voor de waarborg voor aanplanting van bomen.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal bestuur.

 

Adviezen

De gemeentelijke omgevingsambtenaar geeft gunstig advies. De deskundige groen en natuur geeft gunstig advies. De financieel directeur geeft gunstig advies.

 

Financiële gevolgen

Waarborgen worden niet als inkomsten beschouwd. Er zijn geen financiële gevolgen. Het is de bedoeling dat de opgelegde heraanplanting wordt uitgevoerd en de waarborg bijgevolg kan worden terugbetaald aan de aanvrager.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Met ingang van 1 juli 2023 worden de waarborgen voor (her)aanplanting van bomen als volgt gewijzigd voor aanvragen ingediend vanaf 1 juli 2023:

        300 euro per heraan te planten boom met een stamomtrek van 14/16 op 1m hoogte gemeten, indien de opgelegde heraanplanting 3 bomen of minder bedraagt.

        250 euro per heraan te planten boom met een stamomtrek van 14/16 op 1m hoogte gemeten, indien de opgelegde heraanplanting meer dan 3 bomen bedraagt.

        900 euro per boom voor het heraanplanten van een boom met een stamomtrek van 20/25 op 1m hoogte gemeten.

 

Art.2.- De betaling van de waarborg dient te gebeuren conform het verzoek tot betaling op

rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

Art.3.- Deze waarborgsommen zullen aan belanghebbende worden terugbetaald indien de aanplanting is gebeurd overeenkomstig de voorwaarden en binnen de termijn zoals vermeld in de vergunning. Het in bewaring gegeven bedrag zal van ambtswege als verworven worden geboekt indien de aanplanting niet is geschied overeenkomstig de voorwaarden en binnen de termijn van 5 jaar na het verkrijgen van de vergunning.

 

Art.4.- De lijst met "Streekeigen hoogstammige bomen", in bijlage, wordt gewijzigd.

 

Art.5.- Het besluit van 10 juni 2008 wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van het gemeenteraadsbesluit van 26 juni 2023.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

26 Ruiterweg zn. Sportakern Brasschaat Tennis. Goedkeuring concessieovereenkomst. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de uniformering van de sportovereenkomsten door de gemeente en het verstrijken van de bestaande concessieovereenkomst, werd door de dienst administratie patrimoniumbeheer een ontwerp van concessieovereenkomst opgemaakt. Dit ontwerp is gebaseerd op de modelovereenkomst zoals goedgekeurd door het college in zitting van 2 maart 2020 en vervangt alle voorgaande overeenkomsten.

 

Alle algemene afspraken, op basis waarvan de gelijke behandeling van de clubs kan gebeuren, worden hierin opgenomen.

 

De overeenkomst kent een termijn van 9 jaar en gaat in op 1 juli 2023.

 

De concessievergoeding per veld blijft onveranderd, de herzieningen worden verdergezet zodat de vergoeding voor alle clubs gelijk blijft.

 

De jaarlijkse basisconcessievergoeding is gebaseerd op de gelijkgestelde concessievergoedingen voor alle tennisclubs van 200,00 euro per tennisveld zonder kleedkamer, die in zitting van 28 april 2014 werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

De totale jaarlijkse basisvergoeding bedraagt dus in totaal 400,00 euro (te indexeren op basis van indexcijfer december 2018).

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Principiële goedkeuring door college van burgemeester en schepenen in zitting van 5 juni 2023

Advies sportdienst: positief advies.

Advies Sportraad: positief advies, zitting 17 april 2023.

 

Financiële gevolgen

De jaarlijkse basisconcessievergoeding is gebaseerd op de gelijkgestelde concessievergoedingen voor alle tennisclubs van 200,00 euro per tennisveld zonder kleedkamer, die in zitting van 28 april 2014 werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

In zitting van 16 december 2019 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist deze vergoedingen te indexeren, gekoppeld aan de gezondheidsindex en zal op 1 januari van ieder jaar aangepast worden in toepassing van artikel 1782bis van het Burgerlijk Wetboek.

 

De totale jaarlijkse basisvergoeding bedraagt dus in totaal 400,00 euro.

 

De vergoeding wordt jaarlijks in januari herzien volgens hiernavolgende formule:

 

basisvergoeding x nieuw indexcijfer = nieuwe vergoeding

         aanvangsindexcijfer (108,45)

 

waarbij het aanvangsindexcijfer het indexcijfer (gezondheidsindex) is van de maand december 2018 en het nieuwe indexcijfer, de gezondheidsindex van de maand december van het aflopende jaar.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van concessie-overeenkomst betreffende het gebruik van de tennisvelden, gelegen aan de Ruiterweg 2 door Sporta Brasschaat voor een termijn van 9 jaar, ingaand op 1 juli 2023, tegen de heden vastgestelde te indexeren basisvergoeding van 400,00 euro per jaar: 2 x tennisveld zonder kleedkamer = 2 x 200,00 euro = 400,00 euro.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

27 Azalealaan 8. RUA Brasschaat Tennisclub. Goedkeuring concessieovereenkomst. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de uniformering van de sportovereenkomsten door de gemeente en het verstrijken van de bestaande concessieovereenkomst, werd door de dienst administratie patrimoniumbeheer een ontwerp van concessieovereenkomst opgemaakt. Dit ontwerp is gebaseerd op de modelovereenkomst zoals goedgekeurd door het college in zitting van 2 maart 2020 en vervangt alle voorgaande overeenkomsten.

 

Alle algemene afspraken, op basis waarvan de gelijke behandeling van de clubs kan gebeuren, worden hierin opgenomen.

 

De overeenkomst kent een termijn van 9 jaar en gaat in op 1 juli 2023.

 

De concessievergoeding per veld blijft onveranderd, de herzieningen worden verdergezet zodat de vergoeding voor alle clubs gelijk blijft.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het ontwerp van concessieovereenkomst.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Advies sportdienst: positief advies

Advies Sportraad: positief advies, zitting 17 april 2023

Principiële goedkeuring college van burgemeester en schepenen in zitting van 5 juni 2023

 

Financiële gevolgen

De jaarlijkse basisconcessievergoeding is gebaseerd op de gelijkgestelde concessievergoedingen voor alle tennisclubs van 400,00 euro per tennisveld met kleedkamer, die in zitting van 28 april 2014 werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

De jaarlijkse vergoeding voor de padelvelden werd vastgelegd op 200,00 euro per jaar, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 juni 2022.

 

In zitting van 16 december 2019 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist deze vergoedingen te indexeren, gekoppeld aan de gezondheidsindex en zal op 1 januari van ieder jaar aangepast worden in toepassing van artikel 1782bis van het Burgerlijk Wetboek.

 

De totale jaarlijkse basisvergoeding bedraagt dus in totaal 3.000,00 euro:

 

6 x tennisveld met kleedkamers = 6 * 400,00 euro = 2.400,00 euro

3 x padelveld = 3 * 200,00 euro = 600,00 euro

Totaal: 3.000,00 euro

 

De vergoeding wordt jaarlijks in januari herzien volgens hiernavolgende formule:

basisvergoeding x nieuw indexcijfer = nieuwe vergoeding

aanvangsindexcijfer (108,45)

 

waarbij het aanvangsindexcijfer het indexcijfer (gezondheidsindex) is van de maand december 2018 en het nieuwe indexcijfer, de gezondheidsindex van de maand december van het aflopende jaar.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van concessieovereenkomst betreffende het gebruik van tennis- en padelvelden en aanhorigheden, gelegen aan de Azalealaan 8 door RUA Brasschaat Tennisclub voor een termijn van 9 jaar, ingaand op 1 juli 2023, tegen de heden vastgestelde te indexeren basisvergoeding van 3.000,00 euro per jaar.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

28 Bredabaan 1157. Tennis SOC MTH. Goedkeuring concessieovereenkomst. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de uniformering van de sportovereenkomsten door de gemeente en de nieuwe situatie van de club (extra padelveld), werd door de dienst administratie patrimoniumbeheer een ontwerp van concessieovereenkomst opgemaakt. Dit ontwerp is gebaseerd op de modelovereenkomst zoals goedgekeurd door het college in zitting van 2 maart 2020 en vervangt alle voorgaande overeenkomsten.

 

Alle algemene afspraken, op basis waarvan de gelijke behandeling van de clubs kan gebeuren, worden hierin opgenomen.

 

De overeenkomst kent een termijn van 9 jaar en gaat in op 1 juli 2023.

 

De concessievergoeding per veld blijft onveranderd, de herzieningen worden verdergezet zodat de vergoeding voor alle clubs gelijk blijft.

 

Aan het college wordt gevraagd principiële goedkeuring te hechten aan het ontwerp van concessieovereenkomst.

 

Juridisch kader

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Advies sportdienst: positief advies

Advies Sportraad: positief advies, zitting van 17 april 2023

Het college van burgemeester en schepenen keurde de concessieovereenkomst principieel goed in zitting van 5 juni 2023.

 

Financiële gevolgen

De jaarlijkse basisconcessievergoeding is gebaseerd op de gelijkgestelde concessievergoedingen voor alle tennisclubs van 400,00 euro per tennisveld met kleedkamer, die in zitting van 28 april 2014 werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

De jaarlijkse vergoeding voor de padelvelden werd vastgelegd op 200,00 euro per jaar, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 juni 2022.

 

In zitting van 16 december 2019 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist deze vergoedingen te indexeren, gekoppeld aan de gezondheidsindex en zal op 1 januari van ieder jaar aangepast worden in toepassing van artikel 1782bis van het Burgerlijk Wetboek.

 

De totale jaarlijkse basisvergoeding bedraagt dus in totaal 2.200,00 euro:

5 x 400,00 euro = 2.000,00 euro

1 x 200,00 euro = 200,00 euro

Totaal: 2.200,00 euro

 

De vergoeding wordt jaarlijks in januari herzien volgens hiernavolgende formule:

 

basisvergoeding x nieuw indexcijfer = nieuwe vergoeding

aanvangsindexcijfer (108,45)

 

waarbij het aanvangsindexcijfer het indexcijfer (gezondheidsindex) is van de maand december 2018 en het nieuwe indexcijfer, de gezondheidsindex van de maand december van het aflopende jaar.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van concessieovereenkomst betreffende het gebruikvan 5 tennisvelden, één padelveld en aanhorigheden, gelegen aan de Bredabaan 1157 door Tennis SOC Maria-ter-Heide, voor een termijn van 9 jaar, ingaand op 1 juli 2023, tegen de heden vastgestelde te indexeren basisvergoeding van 2.200,00 euro per jaar.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

29 De Beelenlei. KSOC MTH. Goedkeuring concessieovereenkomst. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de uniformering van de sportovereenkomsten door de gemeente en de nieuwe situatie van de club (1 bijkomend padelveld), werd door de dienst administratie patrimoniumbeheer een ontwerp van concessieovereenkomst opgemaakt. Dit ontwerp is gebaseerd op de modelovereenkomst zoals goedgekeurd door het college in zitting van 2 maart 2020 en vervangt alle voorgaande overeenkomsten.

 

Alle algemene afspraken, op basis waarvan de gelijke behandeling van de clubs kan gebeuren, worden hierin opgenomen. De bijkomende specifieke bepalingen, worden in een addendum opgenomen dat aan de overeenkomst wordt gevoegd. Dit addendum behelst de bepalingen omtrent de lopende afspraken betreffende het investeringsproject.

 

De overeenkomst kent een termijn van 9 jaar en gaat in op 1 juli 2023.

 

De concessievergoeding per veld blijft onveranderd, de herzieningen worden verdergezet zodat de vergoeding voor alle clubs gelijk blijft.

 

Voor de voetbalclubs

Op basis van het advies van de Sportraad van 18 mei 2020 werd een aanpassing doorgevoerd van de maximale vergoedingen voor occasionele onderhuur. Deze vergoedingen zijn reeds lange tijd ongewijzigd gebleven. Er wordt voorgesteld om de vergoeding te behouden, maar de tarieven zullen gelden voor een tijdsblok van 2 uren in plaats van een dagdeel (halve dag). Voor niet-Brasschaatse verenigingen mag dit bedrag verdubbeld worden.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het ontwerp van concessieovereenkomst en ontwerp van addendum 1.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Advies sportdienst: positief advies

Advies Sportraad: positief advies in zitting van 17 april 2023.

Het college van burgemeester en schepenen keurde de documenten principieel goed in zitting van 5 juni 2023.

 

Financiële gevolgen

De jaarlijkse basisconcessievergoeding is gebaseerd op de gelijkgestelde concessievergoedingen voor alle voetbalclubs en bedraagt 1.000,00 euro per veld per jaar, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 november 2023.

 

De jaarlijkse vergoeding voor de padelvelden werd vastgelegd op 200,00 euro per jaar, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 juni 2022.

 

In zitting van 16 december 2019 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist deze vergoedingen te indexeren, gekoppeld aan de gezondheidsindex en zal op 1 januari van ieder jaar aangepast worden in toepassing van artikel 1782bis van het Burgerlijk Wetboek.

 

De totale jaarlijkse basisvergoeding bedraagt dus in totaal 2.200,00 euro:

 

2 x voetbalveld = 2 x 1.000,00 euro = 2.000,00 euro

1 x padelveld = 1 x 200,00 euro = 2.200,00 euro

Totaal: 2.200,00  euro

 

De vergoeding wordt jaarlijks in januari herzien volgens hiernavolgende formule:

basisvergoeding x nieuw indexcijfer = nieuwe vergoeding

aanvangsindexcijfer (108,45)

 

waarbij het aanvangsindexcijfer het indexcijfer (gezondheidsindex) is van de maand december 2018 en het nieuwe indexcijfer, de gezondheidsindex van de maand december van het aflopende jaar.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van concessie-overeenkomst betreffende het gebruik van voetbalvelden, een padelveld en aanhorigheden, gelegen aan de Beelenlei 5 door KSOC Maria-ter-Heide, voor een termijn van 9 jaar, ingaand op 1 juli 2023, tegen de heden vastgestelde te indexeren basisvergoeding van 2.200,00 euro per jaar.

 

Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van addendum 1 aan voornoemde concessie-overeenkomst betreffende de specifieke bepalingen die gelden voor de betreffende locatie en omstandigheden. In dit geval worden bepalingen opgenomen in verband met het investeringsproject.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

30 Neteldreef 5. Goedkeuring concessieovereenkomst voetbal. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

De gemeente verleende in het verleden aan voetbalclub vzw Sportclub Recreatiecentrum Brasschaat een concessie voor het gebruik van één voetbalveld en aanhorigheden (cafetaria en kleedkamers). De vereniging heeft in 2021 beslist de concessie te beëindigen. Er werd door de gemeente rondvraag gedaan bij andere voetbalclubs of zij interesse hadden om deze concessie over te nemen. Hiervoor werd geen vereniging bereid gevonden. Om toch tegemoet te komen aan de behoefte van kleinere voetbalploegen, om occasioneel de velden en de bijhorende lokalen te kunnen gebruiken, is de naastgelegen tennisclub (vereniging zonder winstoogmerk “Tennisclub Peerdsbos”) bereid om de concessie over te nemen en het beheer van het veld en de gebouwen op te nemen.

 

In het kader van de uniformering van de sportovereenkomsten door de gemeente en de nieuwe situatie, werd door de dienst administratie patrimoniumbeheer een ontwerp van concessieovereenkomst opgemaakt.

 

Dit ontwerp is gebaseerd op de modelovereenkomst zoals goedgekeurd door het college in zitting van 2 maart 2020 en vervangt alle voorgaande overeenkomsten. Alle algemene afspraken, op basis waarvan de gelijke behandeling van de clubs kan gebeuren, worden hierin opgenomen.

 

De overeenkomst kent een termijn van 9 jaar en gaat in op 1 juli 2023. De concessievergoeding per veld blijft onveranderd, de herzieningen worden verdergezet zodat de vergoeding voor alle clubs gelijk blijft.

 

Op basis van het advies van de Sportraad van 18 mei 2020 werd een aanpassing doorgevoerd van de maximale vergoedingen voor occasionele onderhuur. Deze vergoedingen zijn reeds lange tijd ongewijzigd gebleven. Er wordt voorgesteld om de vergoeding te behouden, maar de tarieven zullen gelden voor een tijdsblok van 2 uren in plaats van een dagdeel (halve dag). Voor niet-Brasschaatse verenigingen mag dit bedrag verdubbeld worden.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het ontwerp van concessieovereenkomst.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Sportdienst: positief advies

Sportraad: positief advies zitting 12 juni 2023

Het college van burgemeester en schepenen hechtte principiële goedkeuring in zitting van 12 juni 2023.

 

Financiële gevolgen

 

De jaarlijkse basisconcessievergoeding is gebaseerd op de gelijkgestelde concessievergoedingen voor alle voetbalclubs en bedraagt 1.000,00 euro per veld per jaar, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 november 2023.

 

In zitting van 16 december 2019 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist deze vergoedingen te indexeren, gekoppeld aan de gezondheidsindex en zal op 1 januari van ieder jaar aangepast worden in toepassing van artikel 1782bis van het Burgerlijk Wetboek.

 

De vergoeding wordt jaarlijks in januari herzien volgens hiernavolgende formule:

 

basisvergoeding x nieuw indexcijfer = nieuwe vergoeding

aanvangsindexcijfer (108,45)

 

waarbij het aanvangsindexcijfer het indexcijfer (gezondheidsindex) is van de maand december 2018 en het nieuwe indexcijfer, de gezondheidsindex van de maand december van het aflopende jaar.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van concessieovereenkomst betreffende het gebruik van één voetbalveld, gelegen aan de Neteldreef 5 door de vereniging zonder winstoogmerk “Tennisclub Peerdsbos, voor een termijn van 9 jaar, ingaand op 1 juli 2023, tegen de heden vastgestelde te indexeren basisvergoeding van 1.000,00 euro per jaar.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

31 Neteldreef 3. Tennisclub Peerdsbos. Goedkeuring concessieovereenkomst. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

In het kader van de uniformering van de sportovereenkomsten door de gemeente en de nieuwe situatie van de club (wijziging aantal tennis- en padelvelden), werd door de dienst administratie patrimoniumbeheer een ontwerp van concessieovereenkomst opgemaakt. Dit ontwerp is gebaseerd op de modelovereenkomst zoals goedgekeurd door het college in zitting van 2 maart 2020 en vervangt alle voorgaande overeenkomsten.

 

Alle algemene afspraken, op basis waarvan de gelijke behandeling van de clubs kan gebeuren, worden hierin opgenomen.

 

De overeenkomst kent een termijn van 9 jaar en gaat in op 1 juli 2023.

 

De concessievergoeding per veld blijft onveranderd, de herzieningen worden verdergezet zodat de vergoeding voor alle clubs gelijk blijft.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het ontwerp van concessieovereenkomst.

 

 

Juridisch kader

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

 

Adviezen

 

Advies sportdienst: positief advies, mits te verwijderen uit overeenkomst: passage ivm onderhuur (enkel van toepassing voor voetbalclubs)

Advies Sportraad: positief advies zitting 12 juni 2023

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 5 juni 2023 goedkeuring aan de concessieovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

 

De jaarlijkse basisconcessievergoeding is gebaseerd op de gelijkgestelde concessievergoedingen voor alle tennisclubs van 400,00 euro per tennisveld met kleedkamer, die in zitting van 28 april 2014 werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

De jaarlijkse vergoeding voor de padelvelden werd vastgelegd op 200,00 euro per jaar, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 juni 2022.

 

In zitting van 16 december 2019 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist deze vergoedingen te indexeren, gekoppeld aan de gezondheidsindex en zal op 1 januari van ieder jaar aangepast worden in toepassing van artikel 1782bis van het Burgerlijk Wetboek.

 

De totale jaarlijkse basisvergoeding bedraagt dus in totaal 3.600,00 euro.

7 x 400,00 euro = 2.800,00 euro

4 x 200,00 euro = 800,00 euro

Totaal: 3.600,00 euro

 

De vergoeding wordt jaarlijks in januari herzien volgens hiernavolgende formule:

basisvergoeding x nieuw indexcijfer = nieuwe vergoeding

aanvangsindexcijfer (108,45)

 

waarbij het aanvangsindexcijfer het indexcijfer (gezondheidsindex) is van de maand december 2018 en het nieuwe indexcijfer, de gezondheidsindex van de maand december van het aflopende jaar.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van concessieovereenkomst betreffende het gebruik van tennis- en padelvelden en aanhorigheden, gelegen aan de Neteldreef 3 door Tennisclub Peerdsbos voor een termijn van 9 jaar, ingaand op 1 juli 2023, tegen de heden vastgestelde te indexeren basisvergoeding van 3.600,00 euro per jaar.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

32 Elektriciteit in het park – Fase 2 – Goedkeuring gunning. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen informeert naar de toestand van de fonteinen in het park.  Hij vermoed wel dat het eerder een waterprobleem is in plaats van een elektriciteitsprobleem. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat deze donderdag nog getest werden.  Wanneer er terug genoeg regen is gevallen, zullen deze opnieuw getest worden.  De leiding tussen het bassin en de motorhut was niet meer in orde.  De leidingen werden vernieuwd. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Elektriciteit in het park” werd een prijsvraag met nr. 2023-006 opgesteld

door Olivier Delcroix, technisch medewerker dienst patrimoniumbeheer en projecten.

 

Deze opdracht bestaat uit volgende gedeelten:

 

  Deze opdracht bestaat uit volgende delen, offertebedragen btw inbegrepen:

- Uitbreiding LS-net:   124.775,61 EUR

- KC Kasteel:     124.773,76 EUR

- KC Ruiterhal:     118.432,37 EUR

- KC Aralea:     3.869,93 EUR

- Huisaansluitingen zijde Hemelhoeve:  91.080,18 EUR

- Huisaansluitingen zijde Aralea:  18.849,71 EUR

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 412.392,03 euro excl. btw, hetzij 498.994,36 euro incl. btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 27 februari 2023 om de plaatsingsprocedure te starten en Fluvius System Operator cv, Merksemsesteenweg 233 te 2100 Deurne (Antwerpen) uit te nodigen om een offerte in te dienen.

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 27 maart 2023 goedkeuring gegeven aan de gunning door middel van onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking en de gunning van de offertes (fase 1):

- Uitbreiding LS-net:    124.775,61 EUR

- KC Ruiterhal:     118.432,37 EUR

- Huisaansluitingen zijde Hemelhoeve:  91.080,18 EUR

 

Heden zullen enkel volgende werken (fase 2) gegund worden voor uitvoering:

- KC Kasteel:     124.773,76 EUR

- KC Aralea:     3.869,93 EUR

- Huisaansluitingen zijde Aralea:  18.849,71 EUR

 

Er wordt voorgesteld om de drie laatst genoemde offertes goed te keuren; bij wijze van de

onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. De opdracht kan slechts door één

bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische

redenen.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen).

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Principiële goedkeuring werd gegeven in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 19 juni 2023.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

- KC Kasteel:     124.773,76 EUR

- KC Aralea:     3.869,93 EUR

- Huisaansluitingen zijde Aralea:  18.849,71 EUR

 

Totaal:  147.493,40 EUR

 

Kost

147.493,40 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

0119 02/22100007 Vervanging hoogspanningscabines.

Budget/jaar

Investering in 2023

Krediet beschikbaar

Ja

mits goedkeuring door gemeenteraad van budgetcontrole juni 2023

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt ingestemd met de prijsvraag nr. 2023-006 en het gunningsvoorstel voor de opdracht “Elektriciteit in het park”, opgesteld door Olivier Delcroix, medewerker projecten patrimoniumbeheer.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Art.3.- De ondernemer Fluvius System Operator cv, Merksemsesteenweg 233 te 2100 Deurne (Antwerpen) werd uitgenodigd om een offerte in te dienen.

 

Art.4.- Volgende offertes van Fluvius System Operator cv, Merksemsesteenweg 233 te 2100 Deurne

(Antwerpen) tegen het nagerekende offertebedrag 147.493,40 euro (btw inbegrepen), worden

goedgekeurd:

 

- KC Kasteel:     124.773,76 EUR

- KC Aralea:     3.869,93 EUR

- Huisaansluitingen zijde Aralea:  18.849,71 EUR

 

Art.5.- De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget op sleutel

0119 02/22100007 - Vervanging hoogspanningscabines.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

33 Graaf Reusensdreef 2 Aralea dakwerken + isoleren hoofd- en bijgebouw. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Graaf Reusensdreef 2 Aralea dakwerken + isoleren hoofd- en bijgebouw ” werd een bestek met nr. 2023-037 opgesteld door Hendrik Vandelanotte, deskundige gebouwen, dienst patrimonium en projecten.

 

De huidige dakbedekking, kroonlijsten en dakramen dienen vervangen te worden, tevens zal van de situatie gebruikt gemaakt worden om de daken naar de nieuwe normeringen te isoleren.

Tijdens de uitvoering van de werken blijft het gebouw geopend.

Bij de uitvoering van de renovatie en instandhoudingswerken wordt bij vervanging, uitsluitend nieuw materiaal aangewend om de uit te voeren werken te realiseren.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 180.958,35 euro excl. btw, hetzij 218.959,60 euro incl. btw.

 

In de meerjarenplanning was voorzien dat een erfgoedpremie werd aangevraagd voor de uitvoering van deze werken. Luc De Boeck, dossierbeheerder adviseert dat volgens beheersplan park,

de in aanmerking komende te subsidiërend posten te beperkt zijn, waardoor geen subsidiedossier zal worden opgestart.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Er wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, raming en gunningwijze.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen).

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

In zitting van het cbs van 12 juni 2023 werd er principiële goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden, de raming en de voorgestelde gunningswijze in dit dossier.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost   218.959,60 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel  22100007/Plaats/0119/02-AC000177/MJP002492 - 01.07.15.01 PL

  Gebouwen regulier beleid algemeen. Graaf Reusensdreef 2

  Aralea renovatie daken.

  Gebouwen - gemeenschapsgoederen - in uitvoering/Overige algemene                   diensten/Onderhoud infrastructuur (TCDM)

 

Budget/jaar Investering in 2023

Krediet beschikbaar Ontoereikend. Het tekort bedraagt ca. 15.000 euro

 

Voor zover de benodigde bijkomende uitgaven niet door een interne kredietaanpassing kunnen gebeuren, wordt aan de dienst financiën verzocht de vereiste bijkomende kredieten op te nemen in de volgende aanpassing van de meerjarenplanning, die voor goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het bestek met nr. 2023-037 en de raming voor de opdracht “Graaf Reusensdreef 2 Aralea dakwerken + isoleren hoofd- en bijgebouw ”, opgesteld door Hendrik Vandelanotte, deskundige gebouwen, dienst patrimonium en projecten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 180.958,35 euro btw niet inbegrepen, hetzij 218.959,60 euro btw inbegrepen.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.4.- In de meerjarenplanning was er voorzien dat er een erfgoedpremie werd aangevraagd voor de uitvoering van deze werken. Luc De Boeck, dossierbeheerder adviseert dat volgens beheersplan park,

de in aanmerking komende te subsidiërend posten te beperkt zijn, waardoor geen subsidiedossier zal worden opgestart.

 

Art.5.- Er zijn onvoldoende kredieten voorzien voor de uitgave voor deze opdracht in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 22100007/Plaats/0119/02 (actie/raming AC000177/MJP002492).

 

Art.6.- Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.

 

Art.7.- Er wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het bestek met nummer 2023-037, de raming en de gunningswijze voor de opdracht “Graaf Reusensdreef 2 Aralea dakwerken + isoleren hoofd- en bijgebouw ”.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

34 Dr. Roosensplein. Goedkeuring lastvoorwaarden voor leveren, plaatsen en beheren van snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vraagt zich af of men een gedeelte van het nieuwe plein terug zal moeten open leggen?

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er een paar tegels zullen moeten uitgehaald worden om de snelladers te plaatsen.  De elektriciteit werd reeds voorzien, het gaat louter om de laadpaal. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 29 april 2019 heeft de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de kandidatuurstelling voor de concessieovereenkomst tussen de gemeente en Blue Corner voor het plaatsen en beheren van 16 (gewone) publieke laadpalen op openbaar domein. Op één van de 16 locaties werd geen laadpaal gerealiseerd (Sportoase). Deze concessie werd uitgebreid met drie laadpalen, zoals goedgekeurd op 25 mei 2020 door de gemeenteraad.

 

Van Allego zijn ook (gewone) laadpalen op openbaar domein aanwezig in Brasschaat. Deze werden destijds door Fluvius geplaatst, voorafgaand aan de periode dat het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken deze aanvraagprocedure en beheer zou opnemen.

 

In het kader van de heraanleg van het gemeenteplein, Dokter Roosensplein, werd een wachtvoorziening gerealiseerd voor het plaatsen van een snellader voor het opladen van elektrische wagens met hoog vermogen.

 

Het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken bereidt een grootschalige opdracht voor in functie van snelladers. Echter, is de voorlopige planning voor uitvoering pas voorzien ten vroegste vanaf  november 2024 - voorjaar 2025. Met het oog op een verdere verduurzaming van het Brasschaats wagenpark en de grote behoefte die heden reeds aanwezig is, werden door de dienst infrastructuur technische bepalingen opgemaakt voor de bevraging van de twee aanbieders die reeds in de gemeente Brasschaat actief zijn: Allego en Blue Corner.

 

Het contract dat wordt aangeboden, gaat uit van een initiële plaatsing van 1 snellader die 2 wagens tegelijk kan laden. Er wordt opgenomen dat, indien de behoefte voldoende is, door beide partijen een bijkomende plaatsing beoogd wordt. Het volledige beheer en exploitatie is ten laste van de inschrijver.

 

De gunningscriteria die van toepassing zijn:

- 70%: maximale kostprijs per kWh voor het laden voor de gebruiker (zonder onderscheid tussen abonnementhouder en niet-abonnementhouder)

- 30%: concessievergoeding voor de gemeente: er wordt gevraagd een prijsopgave te doen voor een jaarlijkse concessievergoeding ten voordele van de gemeente onder de vorm van een percentage van de omzet, die jaarlijks gerapporteerd en afgerekend wordt.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, opgemaakt door de dienst infrastructuur, en de bevragingswijze.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen hechtte principiële goedkeuring in zitting van 12 juni 2023.

 

Ondernemerstoets

Er zijn geen lokale aanbieders.

 

Financiële gevolgen

Concessievergoeding

Er wordt gevraagd een prijsopgave te doen voor een jaarlijkse concessievergoeding ten voordele van de gemeente onder de vorm van een percentage van de omzet, die jaarlijks gerapporteerd en afgerekend wordt.

 

Rotatietarief

Bijkomend zal de gemeente ook een deel van het rotatietarief ontvangen:

Het rotatietarief bestaat uit 2 onderdelen:

  1. (Batterij volgeladen maar minder dan 60 minuten aan de laadpaal: 0,25 euro per minuut, volledig ten voordele van de concessiehouder)
  2. Langer dan 60 minuten aan de laadpaal, ongeacht laadpercentage op dat moment: 0,50 euro per minuut, waarvan 50% naar de concessiegever gaat als variabele vergoeding en 50% ten voordele van de concessiehouder.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de technische bepalingen en de betreffende bevragingswijze voor het plaatsen van snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op het Dr. Roosensplein.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

35 Reglement toelage handelaarsvereniging najaar 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het bestuursakkoord wordt  gesteld dat de kernen van alle winkelgebieden gekoesterd en versterkt dienen te worden. Een leefbaar kernwinkelgebied met een divers en kwaliteitsvol aanbod aan handel, horeca en diensten staat centraal. Verder wordt ook gesteld dat lokaal ondernemerschap maximaal ondersteund moet worden en alle kansen moet krijgen voor ontwikkeling.

 

Gemeente Brasschaat wenst de verschillende handelaarsverenigingen in Brasschaat organisatorisch te ondersteunen en hun financiële draagkracht te verruimen.

Om dit doel te verwezenlijken voorziet gemeente Brasschaat een aparte toelage zodat lokale handelaarsverenigingen initiatieven kunnen opzetten.

 

De verschillende handelaarsverenigingen kunnen dankzij een verhoogde toelage (vs de bedragen van voorgaande jaren) inzetten op volgende doelen:

        Gemeente Brasschaat promoten als ondernemende gemeente en/of als aantrekkelijke winkel- en horecagemeente.

        De sfeer en identiteit van de kern benadrukken. Daarbij overstijgen zij de individuele belangen van de leden van de handelaarsvereniging.

        De samenwerking tussen handelaars onderling en/of met andere partnersoptimaliseren.

 

De dienst ondernemen en toerisme stelt voor om een toelage van 6500 tot 8000 euro toe te kennen aan een winkeliersvereniging die voldoet aan de voorwaarden zoals vermeld in het reglement.

Er wordt gewerkt met een systeem van voorschot en afrekening om de toelage maximaal voor de beoogde doelen in te zetten en om zowel de startende als bestaande verenigingen optimale financiële kansen te bieden.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november inzake

de controle op toekenning en aanwending van gemeentelijke toelagen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

 28 500 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

 0500/64920000 Premies lokale handel

Budget/jaar

 Exploitatie in 2023

Krediet beschikbaar

 Ja

Visum financieel directeur

 Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan het reglement toelage handelaarsvereniging najaar 2023.

 

Art.2.- Reglement : Toelage handelaarsvereniging najaar 2023

 

  1. Definities

 

Aanvraagformulier: Het formulier is beschikbaar op www.brasschaat.be, waar alle gegevens van de identiteit van de aanvrager en het initiatief worden ingevuld.

Afgebakendekern: percelen gelegen in het afgebakende kernwinkelgebied (van toepassing voor Bredabaan centrum) of de lokale handelskernen (van toepassing op de andere locaties) zoals gedefinieerd en afgebakend in de startnota van het RUP kernversterking.

Handelaarsvereniging : Het permanent samengaan van (rechts)personen die een handelszaak uitbaten

Handelszaak: Elke commerciële onderneming waarvoor een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen vereist is en die tot hoofddoel heeft de uitoefening van een kleinhandel of horeca, namelijk rechtstreekse en persoonlijke verkoop van goederen en diensten aan eindverbruikers.

Initiatief: een handeling die voldoet aan de vooropgestelde voorwaarden.

 

  1. Doel van de ondersteuning

 

Gemeente Brasschaat voorziet in een financiële ondersteuning voor initiatieven van handelaarsverenigingen met als doel de versterking van de afgebakende kernen en de vertegenwoordiging van de handelaars.

 

  1. Data

 

Ingangsdatum:1 juli 2023

Einddatum: 1 februari 2024

De aanvraag moet ingediend worden tussen 1 juli 2023 en 31 december 2023.

De initiatieven moeten door de aanvrager van de toelage worden uitgevoerd vóór 1 februari 2024.

De verantwoordingsdocumenten van de initiatieven moeten ingediend worden vóór 1 februari 2024.

 

  1. Wie komt in aanmerking?

 

De toelage is van toepassing op handelaarsverenigingen die gevestigd zijn en/of hun activiteiten of projecten uitoefenen op het grondgebied van gemeente Brasschaat.

 

De handelaarsvereniging dient vertegenwoordigd te zijn in de ondernemersraad. Er is vertegenwoordiging voorzien van 1 handelaarsvereniging per afgebakende kern.

De handelaarsvereniging moet de vorm van een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) hebben.

 

  1. Wat ondersteunen we?

 

Gemeente Brasschaat ondersteunt initiatieven die:

        worden uitgevoerd door de aanvrager of in opdracht van de aanvrager van de toelage.

        gericht zijn op een breed consumentenpubliek.

        worden uitgevoerd door handelaars, of in opdracht van de handelaars, met het oog op het opzetten van een gezamenlijk initiatief met andere handelszaken en eventuele partners en voldoen aan volgende voorwaarden:

       Gemeente Brasschaat promoten als ondernemende gemeente en/of als aantrekkelijke winkel- en horecagemeente.

       De sfeer en identiteit van de kern benadrukken. Daarbij overstijgen zij de individuele belangen van de leden van de handelaarsvereniging.

       De samenwerking tussen handelaars onderling en/of met andere partners optimaliseren.

       Het initiatief heeft een duidelijke commerciële doelstelling.

       Het initiatief helpt de handelskern als geheel vooruit.

Deze initiatieven kunnen acties, activiteiten of evenementen zijn. Deze initiatieven dienen door te gaan op het grondgebied Brasschaat.

Initiatieven kunnen ook uitgaves in het kader van algemene marketing en communicatie behelzen.

 

Niet aanvaarde aanwending van de toelage.

De ondersteuning kan niet aangewend worden voor het betalen van belastingen, waarborgen voor het ontlenen van het gemeentelijk materiaal en boetes.

 

  1. Bedrag toelage

 

De toelage omvat een maximum bedrag afhankelijk van het aantal handelaars gelegen in de afgebakende kern waar de handelaarsvereniging actief is.

Het bedrag dient geïnvesteerd te worden volgens de voorwaarden vermeld onder punt 5.

 

Aantal handelaars

Bedrag toelage

 0-20

 € 6500

 21-50

 € 7000

 51-100

 € 7500

 Meer dan 100

 € 8000

 

Het aantal handelaars gelegen in de afgebakende kern op het grondgebied van Brasschaat waarin de handelaarsvereniging actief is, geteld door Locatus, is van toepassing (de informatie rond de afbakening is terug te vinden in de startnota van het RUP project kernversterking).

 

  1. Aanvraag

 

De aanvraag wordt ingediend via www.brasschaat.be.

De aanvraag kan worden ingediend zowel na als vóór de investering(en).

 

De aanvraag kan ingediend worden door:

        een rechtspersoon.

        de natuurlijke persoon die is opgegeven als verantwoordelijke voor de handelaarsvereniging.

 

De aanvraag bevat minstens volgende gegevens en/of documenten:

        Een financieel plan over de aanwending van de toelage met onder andere uitgaven en inkomsten

        Duidelijke omschrijving van het doel waarvoor de ondersteuning zal gebruikt worden.

 

Door het indienen van de aanvraag aanvaardt de aanvrager uitdrukkelijk de bepalingen en voorwaarden van dit reglement.

Elke aanvraag voor een toelage wordt door gemeente Brasschaat beoordeeld op de voorwaarden opgesomd onder punt 5. Gemeente Brasschaat beslist over de goedkeuring van de toelage.

De dossiers worden behandeld in volgorde van indiening van de aanvragen en tot uitputting van het door het gemeentebestuur goedgekeurde budget.

 

De handelaarsvereniging heeft in genoemde periode nog geen aanvraag gedaan voor deze toelage.

 

De goedkeuring van een toelage ontslaat de aanvrager van de toelage geenszins van de verplichting om de nodige goedkeuringen en vergunningen voor initiatieven op de openbare weg bij de bevoegde diensten te bekomen.

 

  1. Termijnen voor uitbetaling

 

 a) Versoepeling van de uitbetaling

 

Wanneer een initiatief niet kan worden uitgevoerd omwille van door de overheid opgelegde maatregelen ingegeven door openbare gezondheid, milieu of veiligheid, kan de handelaarsvereniging de reeds gemaakte kosten inbrengen voor het bekomen van de ondersteuning. Bijvoorbeeld: voorschotten, annulatiekosten, aangekochte materialen, enz. De opsomming is niet limitatief.

Kosten komen in aanmerking voor de berekening van de ondersteuning mits ze beantwoorden aan de overige voorwaarden van dit reglement. Dit geldt enkel indien de maatregelen niets te maken hebben met eventuele tekortkomingen van de initiatiefnemers zelf en indien ze niet tijdig konden voorzien dat dit initiatief zou verboden worden.

De handelaarsvereniging verbindt zich er wel toe om:

te handelen in eer en geweten. Misbruik kan alsnog resulteren in een terugvordering van de volledige toelage.

het bewijsmateriaal van de voorbereiding en de gemaakte kosten zo snel mogelijk aan de gemeente te bezorgen.

er alles aan te doen om onnodige kosten te vermijden.

 

 b) Termijnen voor uitbetaling

 

Het voorschot en het restbedrag van de toelage worden uitbetaald als aan alle voorwaarden wordt voldaan en als alle bijhorende documenten zijn ingediend.

Een voorschot, 75 % van het geraamde toelagebedrag, wordt na de goedkeuring door het bevoegde orgaan uitbetaald. Dit bedrag wordt binnen de 30 dagen na de goedkeuring gestort op het rekeningnummer vermeld op het aanvraagformulier.

Het restbedrag wordt berekend op basis van effectieve uitgaven en wordt uitbetaald na het ontvangen van de verantwoordingsstukken. Dit bedrag wordt binnen de 30 dagen na nazicht gestort op het rekeningnummer vermeld in het aanvraagformulier.

 

  1. Rapportage

 

De volgende verantwoordingsstukken worden ingediend vóór 1 februari 2024:

        een samenvattingstabel met een overzicht van de gemaakte kosten.

        bewijsstukken bestaande uit facturen, kastickets en dergelijke. Op basis van deze bewijsstukken wordt de som van de kosten berekend. Een eventuele terugbetaling wordt gebaseerd op deze bewijsstukken.

        bewijsstukken dat het initiatief daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dit kan een informatiebrief, uitnodiging, fotoreeks, krantenartikelen, affiche van het initiatief, enzovoort zijn

 

Indien de investering lager ligt dan het uitbetaalde voorschot, zal het bedrag aangepast worden aan de werkelijke kosten en de terugvordering van het saldo uitgevoerd worden.

 

  1. Beslissing

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt een beslissing over de toelageaanvraag binnen een termijn van 45 dagen na de datum vermeld op de ontvangstmelding. Indien gerechtvaardigd mag de termijn één maal voor maximaal dezelfde duur gemotiveerd worden verlengd door het college van burgemeester en schepenen. De verlenging en de duur ervan worden vóór het verstrijken van de oorspronkelijke termijn ter kennis van de aanvrager gebracht.

 

De gemeente heeft het recht de uitbetaalde toelage onverwijld terug te vorderen hetzij de toelage voor een volgend kalenderjaar niet toe te kennen, indien door de handelaarsvereniging aan één van de voorwaarden opgenomen in dit toelagereglement niet werd voldaan.

 

Alle bezwaren in verband met de bepalingen van dit reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.

 

  1. Non-discriminatieclausule

 

Wanneer de gemeente Brasschaat werkingssubsidies/-toelagen aan verenigingen of organisaties toekent, en wanneer de gemeente subsidies/toelagen geeft voor publieks- of deelnemersgerichte acties/activiteiten, gebeurt dat steeds onder de voorwaarde dat de begunstigde binnen zijn vereniging/organisatie, onder zijn vrijwilligers/personeel en/of bij de organisatie van die acties/activiteiten:


1. binnen de scope van de organisatie, de statuten van de vereniging of de projectdoelstelling, geen enkele vorm van discriminatie op grond van (sociale) afkomst, burgerlijke staat, fysieke of genetische kenmerken, geboorte, geloof en levensbeschouwing, geslacht, gezondheidstoestand,
handicap, huidskleur, leeftijd, nationale of etnische afstamming, nationaliteit, politieke overtuiging, seksuele oriëntatie, taal, vermogen, zogenaamd ras, syndicale overtuiging toestaat;
2. openstaat of toegankelijk is voor iedereen;
3. elk discriminerend gedrag voorkomt en indien nodig bestrijdt en bestraft;
4. de wetten en reglementen inzake non-discriminatie en gelijke kansen naleeft;
5. zijn leden op de hoogte brengt van de mogelijkheden om discriminatie aan te klagen;
6. als beroep gedaan wordt op medewerking van derden voor bepaalde acties/activiteiten, hen deze non-discriminatieclausule ter kennis brengt en ervoor zorgt dat ook zij die in hun bijdrage naleven.


Wanneer deze non-discriminatieclausule niet nageleefd wordt, kan de gemeente Brasschaat rekening houdend met alle elementen maatregelen nemen. Dat kan desgevallend gaan tot het inhouden of terugvorderen van de toelage.

 

  1. Toepasselijke bepalingen

 

De wet van 14 november 1983 ‘betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen art 3 en 7,1°’ is van toepassing, evenals alle andere toepasselijke wettelijke regels.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

36 Opportuniteitsadvies kinderopvang. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente heeft een aantal belangrijke opdrachten in het kader van kinderopvang. Deze opdrachten moeten ertoe bijdragen dat er binnen de gemeente voldoende betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang is.

Wanneer een organisator wil starten met kinderopvang of uitbreiden met een aanzienlijk aantal plaatsen moet hij daarvoor een vergunningsaanvraag indienen bij Agentschap Opgroeien. Een belangrijke voorwaarde om vergund te worden is het advies bij het lokaal bestuur inwinnen. 

Een opportuniteitsadvies aanvragen bij het lokaal bestuur moet voor:

- de opstart van een groepsopvang (niet voor gezinsopvang)

- de verhuis van een bestaande locatie binnen de gemeente

- een aanzienlijke uitbreiding (meer dan 8 plaatsen) van een locatie.

 

Het lokale bestuur, zal als antwoord op deze adviesvraag binnen 30 dagen een advies geven over de opportuniteit van de opvang. Dit advies dient bij de aanvraag tot vergunning  toegevoegd te worden. Een organisator moet in de vergunningsaanvraag ook aangeven hoe hij met de opmerkingen in het advies van het lokaal bestuur zal omgaan.

Het lokaal bestuur moet voorzien in een procedure met transparante, objectieve en relevante criteria. In de procedure moet eveneens een hoorrecht voorzien zijn waarbij de organisator opmerkingen kan formuleren bij het uitgebrachte advies. De procedure moet bekendgemaakt worden aan de organisatoren kinderopvang die een aanvraag willen indienen.

 

Het doel van het opportuniteitsadvies ligt erin om in gesprek te gaan met de organisator over de noden aan kinderopvang binnen de gemeente door inzichten te delen en bezorgdheden te bespreken. Het is dan aan de organisator om de afweging te maken in welke mate het opportuun is om met de opvang die hij voor ogen heeft van start te gaan en te bekijken in welke mate hij kan/wil inspelen op de noden van de gemeente.

 

Het secretariaat Lokaal Overleg Kinderopvang werkte een procedure en kader uit zodat het lokaal bestuur bij vergunningsaanvragen een opportuniteitsadvies kan formuleren.

 

Juridisch kader

- Het Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters van 22 november 2013: zie art 2, 3° + art. 13.

- Het Besluit van de Vlaamse Regering houdende de procedures voor de aanvraag en de toekenning van de vergunning en de subsidies voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters : zie art. 8. 1f + art. 9. 3°C + art 10 1b + art. 12. 4/1 + art. 52.

- Het Besluit van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang: zie art. 7

- Het besluit van de Vlaamse Regering van 29 januari 2021 tot wijziging van de regelgeving over de voorwaarden en procedure in het kader van de toekenning van een vergunning of subsidie aan een organisator van kinderopvang en buitenschoolse opvang en over voorwaarden voor het lokale bestuur in het kader van het lokaal beleid kinderopvang.

 

Adviezen

Tijdens de Algemene Vergadering Lokaal Overleg Kinderopvang van 6 december 2022 werd het kader en de procedure voor opmaak van een opportuniteitsadvies besproken en goedgekeurd.

 

Ondernemerstoets

een opportuniteitsadvies is een vorm van ondersteuning aan ondernemers in onze gemeente.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- hecht goedkeuring aan de procedure en criteria voor de opmaak van een opportuniteitsadvies zoals opgenomen in bijgevoegde nota, die integraal deel uitmaakt van deze beslissing.

De Criteria die met de organisator van kinderopvang zullen besproken worden zijn:

1. De opvangvoorziening is toegankelijk, bereikbaar en gelegen op een goede locatie en heeft gunstige openingsuren;

2. Het opvanginitiatief is bereid inspanningen te doen naar het bereiken van kwetsbare doelgroepen;

3. De betrokkenheid van de organisator bij het lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

37 Aanstelling sanctionerend ambtenaar. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente heeft een politiereglement, waarvan de overtredingen kunnen worden bestraft met

gemeentelijke administratieve sancties. Deze administratieve sancties worden opgelegd door een

sanctionerend ambtenaar.

 

De sanctionerend ambtenaar kan volgens het KB van 21 december 2013 een personeelslid zijn van

de samenwerkingsverbanden die tot stand werden gebracht overeenkomstig het decreet van 6 juli

2001 houdende intergemeentelijke samenwerking.

De statuten van IGEAN milieu en veiligheid bepalen dat volgende activiteiten met het oog op de

realisatie van haar doelstelling door de deelnemers op basis van één of meerdere

beheersoverdrachten aan de vereniging kunnen worden toevertrouwd: … “7. juridische en technische

ondersteuning inzake handhaving evenals de daarbij horende communicatie en het initiëren,

coördineren en realiseren van nieuwe initiatieven inzake gemeentelijke administratieve sancties.”

In uitvoering hiervan heeft de gemeente beheersoverdracht gedaan aan IGEAN milieu & veiligheid

voor het optreden als sanctionerend ambtenaar en het behandelen van de GAS-dossiers.

In zitting van 30 maart 2022 heeft de raad van bestuur van IGEAN milieu & veiligheid de evaluatienota en

het bijhorend addendum over de intergemeentelijke GAS-werking goedgekeurd met een concreet

voorstel voor het verderzetten van de werking evenals de daarbij horende tarieven en wijze van

aanrekening vanaf 2022.

 

In de kostenraming werd uitgegaan van de extra inzet van een sanctionerend ambtenaar om het

stijgend aantal dossiers (vnl. stilstaan en parkeren) te kunnen behandelen en de dienstverlening te

garanderen. IGEAN is intussen overgegaan tot de aanwerving van een extra sanctionerend

ambtenaar Nils Vanhees, die einde 2022 met succes de daartoe vereiste opleiding heeft gevolgd en

begin 2023 een (verplicht) gunstig advies kreeg van de procureur des Konings.

 

Hierdoor voldoen volgende personeelsleden van IGEAN milieu & veiligheid aan de kwalificatie- en

onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve

geldboete, zoals bepaald in het betrokken KB van 21 december 2013:

● Lobke Goormans

● Hilde Boydens

● Nils Vanhees

 

Artikel 6§3 van de GAS-wet van 24 juni 2013 bepaalt evenwel dat de effectieve aanstelling van de

sanctionerend ambtenaar dient te gebeuren door de gemeenteraad.

Met voorliggende ontwerp beslissing wordt aan de gemeenteraad gevraagd de aanstelling van de

extra sanctionerend ambtenaar goed te keuren en de aanstelling van de andere sanctionerende

2 van 3 ambtenaren te (her)bevestigen, zodat er één beslissing is voor alle sanctionerende ambtenaren van IGEAN milieu & veiligheid.

 

 

Juridisch kader

Nieuwe gemeentewet

Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (o.m. artikel 6§3)

KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie,

aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd

zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding geven tot opleggen van GAS.

KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en

onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de

administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de

GAS.

KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de nadere voorwaarden en het model van

protocolakkoord tussen de gemeente en het parket (gemengde inbreuken en inbreuken

stilstaan en parkeren)

KB van 9 maart 2014 betreffende de GAS voor de overtredingen betreffende het stilstaan en

parkeren en voor de overtredingen op de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met

automatisch werkende toestellen

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

 

Adviezen

In zitting van 30 maart 2022 heeft de raad van bestuur van IGEAN milieu & veiligheid de evaluatienota en

het bijhorend addendum over de intergemeentelijke GAS-werking goedgekeurd met een concreet

voorstel voor het verderzetten van de werking evenals de daarbij horende tarieven en wijze van

aanrekening vanaf 2022.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- In uitvoering van artikel 6§3 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke

administratieve sancties en het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en

onafhankelijkheids-voorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve

geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de GAS-wet, wordt de aanstelling van

volgende personeelsleden van IGEAN milieu & veiligheid als sanctionerend ambtenaar (her)bevestigd:

● Nils Vanhees

● Lobke Goormans

● Hilde Boydens.

 

Art.2.- De periodieke en nominatieve wijzigingen van aanstelling en nieuwe aanstellingen worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

38 Overeenkomst tussen politie en gemeenschapswachten-(vaststellers). Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente Brasschaat verkiest om te werken met gemeenschapswachten-vaststellers waarbij een concrete samenwerking wordt aangemoedigd tussen de gemeenschapswachten en de lokale politie. Deze samenwerking bestaat hoofdzakelijk uit een complementariteit van taken en met name een effectieve uitwisseling van geactualiseerde informatie.

 

De filosofie van de wetgeving bestaat in het maken van een duidelijk onderscheid tussen de functies van de gemeenschapswachten en die van andere veiligheidsberoepen. Bijgevolg is het plaatsen van de Dienst Gemeenschapswachten onder toezicht van de politie uitgesloten. De operationele leiding blijft de volledige bevoegdheid van de gemeente.

 

Deze overeenkomst vermeldt de functie van de contactpersoon bij de politie en de frequentie van de vergaderingen tussen deze contactpersoon en het diensthoofd van de gemeenschapswachten.

 

Deze overeenkomst beschrijft tevens uitvoerig het type informatie dat regelmatig uitgewisseld moet worden

 

 

Juridisch kader

Wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht, tot instelling van de dienst gemeenschapswachten en tot wijziging van artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet.

 

Omzendbrief waarbij uitleg verschaft wordt bij de functie van gemeenschapswacht en bij de instelling van de dienst gemeenschapswachten.

 

 

Adviezen

Een gunstig advies werd uitgesproken tijdens het overleg tussen de korpschef lokale politie, waarnemend burgemeester, algemeen directeur, het diensthoofd en de deskundige integrale veiligheid aangaande onderhevige overeenkomst door alle aanwezige gesprekspartners.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de overeenkomst politie en gemeenschapswachten(-vaststellers)

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

39 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Luc Van der Schoepen over de regelgeving rond E-10 plas. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen licht zijn vraag toe:

“Via sociale media lezen we dat de politie duidt op de bestaande regelgeving waaraan de passieve recreanten zich moeten houden rondom de E-10 plas. Dat is op zich een goede zaak, echter lijkt er (opnieuw) wel wat meer aan de hand te zijn dan onschuldige zwemmers die de regels overtreden. Zo hebben we weet van een politie-interventie op 11/6 waarbij een meisje zou lastiggevallen zijn, een incident ontstond en nadien een PV werd opgesteld.

 

Om een lang verhaal kort te maken noteren we dat tijdens deze warme dagen de E-10 plas opnieuw een grote aantrekkingskracht heeft op bezoekers, met mogelijke (ernstige) overlast tot gevolg.

Graag krijgen wij een toelichting over de toestand rond de E-10 Plas vanwege de politie en vanwege het bestuur inzake andere overtredingen zoals overlast en afval. Hoe treedt men op?

 

Wij vragen een verhoging van het politioneel toezicht welke ook de integriteit van alle recreanten beschermt. Politietoezicht verlaagt het risico op buitensporigheden. De vakantieperiode komt eraan en dus moet er paal en perk gesteld worden aan wat kan en niet kan.”

 

De korpschef geeft toelichting bij de vragen van raadslid Van der Schoepen :

“In het weekend van 10-11/06 zijn er heel wat bezoekers afgezakt naar de E10 plas; voornamelijk op zondag 11/06 waren deze talrijk. Hierbij werd vastgesteld dat niet alle bezoekers de gebruikersregels van het passief recreatiedomein naleefden. Volgende zaken werden vastgesteld:

        zwemmers

        rubberen bootjes op het water en aan de kant

        personen aan het BBQ’en

        achtergelaten afval

        waarschuwingsbord dat werd overspoten met graffiti

        grote parkeeroverlast (voertuigen stonden geparkeerd tot op het kruispunt met de Miksebaan)

 

Op 11/06 werden onze diensten ter plaatse gevraagd voor een vechtpartij.

 

De dagen die daarop volgden werden toezichten uitgevoerd, was het rustig (ook op woensdagmiddagen en in de weekends); was er geen parkeeroverlast en -buiten pootje baden- werd er niet vastgesteld dat er gezwommen werd. Er zijn ook geen incidenten meer geweest. Wel hebben we nog bezoekers moeten aanspreken omdat ze een bootje/band aan het opblazen waren of de intentie hadden om te gaan zwemmen.

 

Genomen initiatieven vanuit politie:

 

1.op 10/06 werden de gebruiksmodaliteiten van de E-10-plas op de sociale media van de politiezone gecommuniceerd. Deze communicatie werd ook opgenomen door de gemeente.

 

2.vaststellingen/zaken die de gemeente aanbelangen (afval, overspoten waarschuwingsbord) werden overgemaakt aan de gemeentediensten m.o.o. ondernemen van de nodige acties.

 

3.onze ploegen (interventieploegen, wijkagenten, toezichtsploegen, verkeersploegen) werden gevraagd om maximaal zichtbare controles uit te voeren, hetgeen is gebeurd.

 

4.in overleg met PZ Schoten werd ook met hen afgesproken om hun controles te verhogen.

 

5.wij zullen onze toezichten uiteraard bestendigen in de volgende periode.”

 

Raadslid Van der Schoepen bedankt de korpschef voor haar antwoord.  Hij stelt dat dit nogmaals bewijst dat politietoezicht zeker werkt.  Hij noteert dat dit verder in de gaten wordt gehouden.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 21 juni 2023 ontving het gemeentebestuur de vraag van Luc Van der Schoepen om namens Vlaams Belang een punt toe te voegen aan de zitting van 26 juni 2023 aangaande de regelgeving over E-10 plas.

 

"Via sociale media lezen we dat de politie duidt op de bestaande regelgeving waaraan de passieve recreanten zich moeten houden rondom de E-10 plas. Dat is op zich een goede zaak, echter lijkt er (opnieuw) wel wat meer aan de hand te zijn dan onschuldige zwemmers die de regels overtreden. Zo hebben we weet van een politie-interventie op 11/6 waarbij een meisje zou lastiggevallen zijn, een incident ontstond en nadien een PV werd opgesteld.

Om een lang verhaal kort te maken noteren we dat tijdens deze warme dagen de E-10 plas opnieuw een grote aantrekkingskracht heeft op bezoekers, met mogelijke (ernstige) overlast tot gevolg."
 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:

        om een toelichting over de toestand rond de E-10 Plas vanwege de politie en vanwege het bestuur inzake andere overtredingen zoals overlast en afval. Hoe treedt men op?

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld:

        om een verhoging van het politioneel toezicht welke ook de integriteit van alle recreanten beschermt. Politietoezicht verlaagt het risico op buitensporigheden. De vakantieperiode komt eraan en dus moet er paal en perk gesteld worden aan wat kan en niet kan.

 

Juridisch kader

Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van het atnwoord van de korpschef waarin toelichting wordt gegeven over de initiatieven die reeds worden genomen inzake toezicht en handhaving en het feit dat bij warm weer het toezicht wordt verhoogd zowel door politie, gemeenschapswachten en zowel Brasschaat als Schoten.

 

Art.2.- Ingestemd wordt met het voorstel om het politietoezicht rond de E-10 plas te verhogen.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

40 Della Faillestraat. Goedkeuring addendum recht van doorgang. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

41 Molenveld. Goedkeuring verkoop woning. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 29/08/2023