Zitting van maandag 21 februari 2022

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Ellen Somers, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens en Lutgart Smekens - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

André Van Mechelen, Bart Thijs en Greet Verbert - raadsleden

 

 

Karina Hans schepen  vervoegt de zitting vanaf punt 2.

Jan Jambon raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 13.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 31 januari 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke wil graag weten hoe ver het staat met het unaniem, goedgekeurd punt van de vorige gemeenteraad (punt 19) met betrekking tot het regenboogzebrapad.  De formulering van artikel 2 werd toen aangepast om het college de mogelijkheid te geven om de locatie met AWV verder af te stemmen.  Hij wil graag weten of er al nieuws is met betrekking tot deze afstemming?

 

Schepen Fonteyn heeft nieuws.  Ze had contact met AWV, met de heer Lauwrijssen.  Hij heeft haar laten weten dat een zebrapad aan de bibliotheek mogelijk is.  Ze gaan hier nu op verder werken.  Een datum van uitvoering moet ze ontvangen.  Schepen Fonteyn zal raadslid Vanpoucke zeker op de hoogte houden. 

 

Raadslid Vanpoucke bedankt schepen Fonteyn hiervoor.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 31 januari 2022 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 31 januari 2022 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

2 Kwartaalrapportering van het 4de kwartaal en jaaroverzicht 2021. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke doet volgende tussenkomst :

 

“We hebben onze punctuele vragen al gesteld op de AC en via schriftelijke weg en kregen daarop vandaag ook de laatste antwoorden, waarvoor dank.

Positief is alvast de vernieuwing van rapportage door persoverzicht mee te geven. Als eindconclusie kunnen we zeker positief zijn: Brasschaat heeft een performant korps waar we mee de nodige middelen voor voorzien (bescherming eigen personeel door vernieuwing materialen maar ook zaken om conflicten te vermijden en geweld tegen te gaan door de bodycam aankopen die onder strikte voorwaarden zoals opleiding en evaluatie worden voorzien). De extra aandacht voor intra-familiaal geweld heeft onze fractie altijd sterk gesteund, net als de uitbreiding van de (jeugd)recherche en de aanpak van elektronische criminaliteit, een steeds groter wordend probleem! Ook de strijd tegen rijden onder invloed, van drank en drugs, kreeg steeds onze steun! De zoektocht naar voldoende personeel blijft een pijnpunt maar er lijkt wel beterschap in zicht o.a. door de innovatieve aanpak over te nemen van andere zone(s). We willen echter nog meer aandacht voor verkeersveiligheid en met name die van de zwakke weggebruiker en aan schoolomgevingen. In dat kader vroeg onze fractie bij monde van mezelf bij een unaniem gesteunde resolutie aan het begin van de legislatuur al om de zone 30 aan schoolomgeving GIB/Miksebaan met aandrang te bepleiten bij de Vlaamse regering en het AWV. Uit het verslag van de recentste werkgroep Mobiliteit blijkt dit, ondanks ernstige pogingen vanuit het CBS, wéér eens ingeschreven te worden tot zelfs NA deze legislatuur. We vragen dan ook dat het CBS haar invloed uitoefent om dit belangrijke dossier voor meer verkeersveiligheid aan scholen frisse aandacht geeft bij de bevoegde gewestelijke instanties, conform ook wat wij als GR samen hebben gestemd in 2020!”

 

Waarnemend burgemeester Cools dankt raadslid Vanpoucke voor zijn lovende woorden aan het politiekorps.  Hij weet dat het een performant korps is en dat ze werken aan alle zaken die zijn opgenomen in het zonaal veiligheidsplan als prioritair.  Hij verwijst naar schepen Fonteyn voor meer toelichting rond verkeersveiligheid en de resolutie voor een zone 30 aan de schoolomgeving op de Miksebaan. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit samen hangt met de inrichting van de weg.  De zone 30 zal daar aan verbonden moeten worden.  Op dit moment wenst AWV daar niet op in te gaan en dit heeft te maken met het feit dat dit kort bij de verkeerslichten zit.  Vervolgens werd dit dossier naar de minister gebracht en die heeft het dan opgenomen in een geïntegreerd investeringsprogramma.  Zolang dit niet wordt uitgevoerd, kan ze de zone 30 ook niet bewerkstelligen.  Ze vast samen dat AWV er op dit moment niet op wenst in te gaan, maar ze hoopt dat dit bij de herinrichting van de weg wel aan bod zal komen. 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt of schepen Fonteyn kan bevestigen of het ondertussen al gaat over 2025?

 

Schepen Fonteyn bevestigt dat deze datum op dit moment vooropgesteld is. 

 

Raadslid Vanpoucke vindt het jammer dat de gemeenteraad een volledige legislatuur moet wachten op iets dat heel belangrijk is, maar ook iets wat eenvoudig kan worden toegepast wanneer de wil er is.  Hij kijkt zeker niet naar het college maar wel naar de ambtenarij en de administratie.  Hij heeft ook de indruk dat er geen perspectief is om het te versnellen. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de Miksebaan een complex geheel is.  Dit is niet enkel de inrichting van de weg maar ook met de fietsinrichtingen, riolering, grachten,…  Men moet ook nog rekening houden met het BK dat er in 2025 zal voorbij komen.  Ze had zelf ook liever gehad dat het vroeger kon ingericht worden, maar helaas kan dit echt niet.

Beslissing

 

 

Neemt kennis van het  kwartaalrapport van het 4de kwartaal en het jaaroverzicht 2021 van de lokale politie van Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

3 Vacantverklaring betrekkingen lokale politie Brasschaat 2022. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van de gemeenteraad van 31 januari 2022 werd de personeelsformatie van de lokale politie Brasschaat als volgt vastgesteld:

 

Operationeel kader

 

Aantal

Klasse

officierenkader

 

 

Hoofdcommissaris/Korpschef  (HCP)

1

 

Commissaris (CP)

3

 

middenkader

 

 

Hoofdinspecteur (HINP)

13

 

basiskader

 

 

Inspecteur  (INP)

52 + 1 hybride

 

kader van agenten van politie

 

 

Agent van Politie (AP)

2

 

TOTAAL OPERATIONEEL

 

71 + 1
(afhankelijk van invulling hybride functie)

 

 

Administratief en logistiek kader (CALOG)

 

Aantal

Klasse

niveau A

 

 

Adviseur – procesmanager (ADV)

1

2

Adviseur – steun (ADV)

1

3

niveau B

 

 

Personeelsconsulent (CNT)

1

 

ICT-consulent (CNT)

1

 

Consulent dossierbeheerder (CNT)

1

 

Consulent HRM/ planning (CNT)

1

 

Maatschappelijk assistent  (CNT)

1

 

niveau C

 

 

Assistent (ASS)

11 + 1 hybride

 

ICT assistent

1

 

niveau D

 

 

Arbeider (ARB)

2

 

TOTAAL CALOG

 

21 + 1
(afhankelijk van invulling hybride functie)

 

 

De gemeenteraad is bevoegd voor het vacant verklaren van de betrekkingen van het operationeel kader van de lokale politie Brasschaat via mobiliteit.

De gemeenteraad is tevens bevoegd voor het vacant verklaren van de betrekkingen van het administratief en logistiek kader van de lokale politie Brasschaat via mobiliteit.

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus (WGP);

Wet van 3 juli 2005 tot wijziging van bepaalde aspecten van het statuut van de personeelsleden van de politiediensten en houdende diverse bepalingen met betrekking tot de politiediensten (Vesaliuswet);

Koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (RPpol), artikel VI.II.8 tot VI.II.71;

Koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten;

Koninklijk besluit van 20 november 2001 betreffende de basisopleiding voor het operationeel kader van de politiediensten;

Koninklijk besluit van 3 februari 2004 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten;

Koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, artikel 25-32;

Omzendbrief GPI 11bis: bijkomende richtlijnen inzake de evaluatie van personeelsleden;

Omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 betreffende de toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones;

Omzendbrief GPI 15bis van 25 juni 2002 betreffende de mobiliteitscyclus, inzonderheid de etappe volgend op de vacantstelling van de ambten en de kandidatuurstellingen, houdende verduidelijkingen inzake de toepassing van de rechtspositieregeling betreffende de externe werving van CALog-personeel in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, en betreffende bepaalde interne verschuivingen;

Omzendbrief GPI 15quater houdende verduidelijkingen inzake de toepassing van de rechtspositieregeling betreffende de externe werving van CALog-personeel in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus.

 

Adviezen

In het raam van een efficiënt personeelsbeleid is het aangewezen om voor het lopende begrotingsjaar 2022 de betrekkingen binnen zowel het operationeel als het administratief en logistiek personeelskader, zoals vastgelegd, in het begrotingsjaar 2022 vacant te verklaren wanneer zij vacant worden omwille van pensionering, mobiliteit, ontslag of enige andere reden van de huidige titularissen.

 

Financiële gevolgen

Betreffende de betrekkingen voorzien in de personeelsformatie zijn de nodige budgetten voorzien.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Alle betrekkingen die vacant worden binnen zowel het operationeel als het administratief en logistiek personeelskader, zoals vastgesteld, in het begrotingsjaar 2022 worden vacant verklaard via mobiliteit, dan wel aspirantenmobiliteit, wanneer zij vacant worden omwille van pensionering, mobiliteit, ontslag of enige andere reden van de huidige titularissen.

 

Art.2.- Er wordt automatisch een mobiliteitsreserve aangelegd die voor eenzelfde functionaliteit geldig is tot de publicatie van de twee navolgende cycli.

 

Art.3.- Deze beslissing heeft uitwerking op het begrotingsjaar 2022 lopende van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

4 Gemeenteraadscommissie organisatie, financiën en veiligheid. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissies organisatie, financiën en veiligheid samengesteld.

 

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad stelt dat de raadsleden die de vergaderingen van de commissies waarvan ze geen deel uitmaken, bijwonen daarvoor geen presentiegeld ontvangen, behoudens wanneer zij vooraf als plaatsvervanger werden aangeduid.

 

CD&V-fractie verzoekt om haar vertegenwoordigers te wijzigen.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor N-VA:

        Tom Versompel (voorzitter)

        Erwin Callens

        Karin Beyers

        Hedwig van Baarle

        Dieter Heughebaert

        Bart Thijs

Als plaatsvervanger wordt Joris Van Cauwelaert aangeduid.

 

Voor CD&V

        Bart Brughmans

        Bob Geysen

Als plaatsvervangers worden Lutgart Smekens en Ellen Somers aangeduid.

 

Voor Brasschaat 2012

        Kasper Vanpoucke met als plaatsvervanger Rudi Pauwels en Inge Hermans

 

Voor Vlaams Belang

        Dimitri Hoegaerts met als plaatsvervanger Luc Van der Schoepen

 

Voor Open VLD

        Anne Van Aperen

 

Voor PvdA

        Rob Eeman lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

5 Gemeenteraadcommissie Vrije Tijd. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissies Vrije Tijd  samengesteld.

 

CD&V-fractie verzoekt haar vertegenwoordigers te vervangen.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie voor Vrije Tijd wordt als volgt samengesteld:

 

Voor N-VA:

        Tom Versompel (voorzitter)

        Bart Thijs

        Karin Beyers

        Dieter Heughebaert

        Cathy Mallentjer

        Hedwig Van Baarle

Als plaatsvervangers worden Walter Vermeulen en Erwin Callens aangeduid.

 

Voor de CD&V-fractie:

        Bob Geysen

        André Van Mechelen

Als plaatsvervangers worden Lutgart Smekens en Ellen Somers aangeduid.

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie

        Inge Hermans met als plaatsvervangers: Johan Caluwé en Rudi Pauwels

 

Voor de Vlaams Belang-fractie

        Greet Verbert met als plaatsvervanger Dimitri Hoegaerts

 

Voor de Open VLD-fractie:

        Anne Van Aperen

 

De PvdA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

6 Gemeentelijk basisonderwijs. Evaluatiereglement. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels doet hier een tussenkomst, maar deze is ook van toepassing voor punt 7, 8, 9 en 10.  In de tekst wordt er weergegeven dat de vakorganisaties betrokken zijn maar het protocol ontbreekt bij deze punten.  Op deze manier weet zijn fractie niet welke vakbonden vertegenwoordigt waren en of er eventueel opmerkingen waren. 

 

Schepen Ven licht toe dat dit zeker nog zal nagestuurd worden. 

 

Raadslid Pauwels bedankt schepen Ven hiervoor.   

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het gemeenteraadsbesluit van 29 oktober 2009 werd het evaluatiereglement en de algemene afspraken in verband met de functiebeschrijvingen en de evaluatie voor het personeel van het gemeentelijk basisonderwijs goedgekeurd.

Met ingang van 1 september 2021 is de wetgeving in verband met de functiebeschrijvingen en de evaluatie in het onderwijs gewijzigd. Het is hierdoor noodzakelijk een nieuw evaluatiereglement voor het gemeentelijk basisonderwijs te laten goedkeuren.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 27 maart 1991, betreffende de rechtspositie van personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs, zoals gewijzigd.

De ministeriële omzendbrief van 29 oktober 2007 betreffende de functiebeschrijvingen en evaluatie voor personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden geraadpleegd op 20 januari 2022.

Het beheerscomité van de scholengemeenschap Stakabra gaf op 13 januari 2022 positief advies.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt verleend aan het evaluatiereglement van het gemeentelijk basisonderwijs met ingang van 1 maart 2022, als volgt;

 

Algemene afspraken functiebeschrijving en evaluatie (evaluatiereglement) gesubsidieerd personeel basisonderwijs

 

Artikel 1 

 §1 De directeur wordt aangeduid als eerste evaluator voor alle gesubsidieerde                                                                       personeelsleden aangesteld in een wervingsambt in zijn instelling.

 §2 De beleidsmanager personeel en organisatie wordt aangeduid als tweede                                                                       evaluator voor alle gesubsidieerde personeelsleden in wervingsambten.

 §3  De directeur wordt aangeduid als eerste evaluator voor alle gesubsidieerde                                                                       personeelsleden aangesteld in een ander bevorderingsambt of in een selectieambt.

 §4 De beleidsmanager personeel en organisatie wordt aangeduid als tweede                                                                       evaluator voor alle gesubsidieerde personeelsleden in een ander bevorderingsambt dan                                                         dat van directeur of in een selectieambt.

 §5 De beleidsmanager personeel en organisatie wordt aangeduid als de evaluator van                                                         de directeur(s).

 

Artikel 2 De tweede evaluator bewaakt het proces, bewaakt de kwaliteit en waakt over de                                                                       objectiviteit en de eenvormigheid van de evaluaties over de personeelsleden heen.

 

Artikel 3 Voor de evaluatoren wordt in het kader van het voeren van functionerings- en                                                                       evaluatiegesprekken een opleiding voorzien zodat de evaluator voldoende competent is                                                         om met kennis van zaken en op een objectieve evenwichtige manier een oordeel uit te                                                         spreken over het presteren van het personeelslid. Daartoe wordt ingeschreven voor een                                                         erkende opleiding voor evaluatoren .

 

Artikel 4

 §1 De (eerste) evaluator nodigt het personeelslid (per email met ontvangstbevestiging)                                                        uit voor een eerste formeel functioneringsgesprek. Hij kondigt dit minimaal 10                                                                       werkdagen op voorhandaan en deelt ook de te bespreken punten mee.

 §2  Het personeelslid kan (mondeling of per email)  een functioneringsgesprek vragen.                                                         Het gesprek vindt plaats binnen een redelijke termijn na de vraag. De datum van                                                         het gesprek wordt bepaald door de (eerste) evaluator. 

 §3  Van het eerste formeel functioneringsgesprek wordt door de (eerste) evaluator een                                                         verslag opgemaakt conform het model van OVSG.  In dit verslag worden persoons- en                                                         ontwikkelingsgerichte doelstellingen opgenomen. Dit verslag wordt ondertekend door de                                                         (eerste) evaluator en ter ondertekening voor ontvangst aan het personeelslid                                                                       voorgelegd.. Het verslag wordt bewaard in het evaluatiedossier dat beheerd wordt door                                                         de (eerste) evaluator. 

 §4  De (eerste) evaluator houdt de coachingshistoriek bij.

 

Artikel 5

 §1  De evaluatie wordt uitgevoerd op basis van volgende evaluatiecriteria die aansluiten bij                                                         de functiebeschrijving en bij de doelstellingen van de onderwijsinstelling en het                                                                       schoolbestuur:

de planning en voorbereiding van de lessen

het lesgeven zelf

de klaseigen leerlingenbegeleiding

de evaluatie van leerlingen en cursisten

de professionalisering

het overleg en samenwerking met de directie, collega’s en desgevallend de ouders

het invullen van de instellingsgebonden taken

 

 

 §2  De (eerste) evaluator bepaalt het tijdstip van het evaluatiegesprek en deelt dit                                                                       minimaal 10 werkdagen op voorhand(per mail met ontvangstbevestiging) mee.                                           §3               De (eerste) evaluator stelt het evaluatieverslag op conform het goedgekeurde model. Dit                                                         verslag wordt bewaard in het evaluatiedossier.

 

Artikel 6  De (eerste) evaluator zorgt voor de informatiedoorstroming naar het schoolbestuur en                                                         desgevallend naar de tweede evaluator.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

7 Gemeentelijk basisonderwijs. Lijst instellingsgebonden opdrachten. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels deed een tussenkomst bij punt 6, maar deze is ook van toepassing voor punt 7, 8, 9 en 10.  In de tekst wordt er weergegeven dat de vakorganisaties betrokken zijn maar het protocol ontbreekt bij deze punten.  Op deze manier weet zijn fractie niet welke vakbonden vertegenwoordigt waren en of er eventueel opmerkingen waren. 

 

Schepen Ven licht toe dat dit zeker nog zal nagestuurd worden. 

 

Raadslid Pauwels bedankt schepen Ven hiervoor. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met ingang van 1 september 2021 is de wetgeving in verband met de functiebeschrijvingen en de evaluatie in het onderwijs gewijzigd.

De instellingsgebonden opdrachten horen niet langer thuis in de functiebeschrijvingen, maar dit neemt niet weg dat er naast de kerntaken aan de personeelsleden nog steeds ook een beperkt aantal instellingsgebonden opdrachten kunnen worden gevraagd, zoals het opnemen van verantwoordelijkheden die het les- of klasgebeuren overschrijden (vakverantwoordelijke, organisatie culturele en andere activiteiten, klassendirectie ...), het opnemen van een of andere specifieke rol of opdracht (onthaal nieuwe leerlingen, mentorschap, coördinatiefuncties, ...), afwezige collega’s vervangen en aanvullend toezicht houden en vertegenwoordiging in schoolexterne organen. 

 

Het is noodzakelijk om de instellingsgebonden taken vast te stellen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 27 maart 1991, betreffende de rechtpositie van personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs, zoals gewijzigd.

De omzendbrief van 29 oktober 2007 betreffende de functiebeschrijvingen en evaluatie voor personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden geraadpleegd op 20 januari 2022.

Het beheerscomité van de scholengemeenschap Stakabra gaf op 13 januari 2022 positief advies.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt verleend aan de lijst van instellingsgebonden opdrachten voor het gemeentelijk basisonderwijs van Brasschaat, als volgt;

 

  1. Opnemen van verantwoordelijkheden die het les- of klasgebeuren overschrijden

        Meehelpen bij het inschrijven van leerlingen, conform de afspraken binnen de onderwijsinstelling;

        Het didactisch materiaal (klasmeubilair, instrumentarium, apparatuur, …) mee beheren conform de afspraken binnen de school;

        Mee organiseren van extra-murosactiviteiten en er actief aan meewerken, conform de afspraken;

        Actief deelnemen en organisatorisch meewerken aan activiteiten, werkgroepen en projecten die door de onderwijsinstelling worden georganiseerd of waarbij ze betrokken is, inclusief voorbereiding, uitvoering en nazorg en terugkoppeling directie;

        Actief het pedagogisch beleid van de school mee ontwikkelen;

        Aanwezigheid tijdens oudercontacten;

        Aanwezigheid tijdens crisissituaties;

        Actief up to date blijven van de ontwikkelingen in het onderwijslandschap door onder andere vorming, deelnamen aan pedagogische studiedagen en raadplegen van relevante literatuur.

 

  1.  Opnemen van een of andere specifieke rol of opdracht

        EHBO-hulpverlener;

        Uren in functie van bijsprong en taaklastvermindering;

        Verantwoordelijke ICT (facebookpagina – opvolgen website promo school);

        Uren samen school maken.

 

  1. Toezicht houden en vervangen van afwezige collega’s

        De continuïteit van de dienst garanderen bij onverwachte afwezigheid van collega’s;

        Actief toezicht houden voor, tijdens en na de lessen en schoolactiviteiten, conform de afspraken binnen de school.

 

  1.  Vertegenwoordiging in schoolexterne organen

        Afvaardiging in de schoolraad;

        Afvaardiging oudercomité en /of ouderraad;

        Syndicale afgevaardigde;

        Vertegenwoordiging van de school bij externe partners volgens de afspraken binnen de school.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

8 Gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs. Gemeentelijke academie voor muziek en woord. Lijst instellingsgebonden opdrachten. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels deed een tussenkomst bij punt 6, maar deze is ook van toepassing voor punt 7, 8, 9 en 10.  In de tekst wordt er weergegeven dat de vakorganisaties betrokken zijn maar het protocol ontbreekt bij deze punten.  Op deze manier weet zijn fractie niet welke vakbonden vertegenwoordigt waren en of er eventueel opmerkingen waren. 

 

Schepen Ven licht toe dat dit zeker nog zal nagestuurd worden. 

 

Raadslid Pauwels bedankt schepen Ven hiervoor. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met ingang van 1 september 2021 is de wetgeving in verband met de functiebeschrijvingen en de evaluatie in het onderwijs gewijzigd.

De instellingsgebonden opdrachten horen niet langer thuis in de functiebeschrijvingen, maar dit neemt niet weg dat er naast de kerntaken aan de personeelsleden nog steeds ook een beperkt aantal instellingsgebonden opdrachten kunnen worden gevraagd, zoals het opnemen van verantwoordelijkheden die het les- of klasgebeuren overschrijden (vakverantwoordelijke, organisatie culturele en andere activieteiten, klassendirectie ...), het opnemen van een of andere specifieke rol of opdracht (onthaal nieuwe leerlingen, mentorschap, coördinatiefuncties, ...) afwezige collega's vervangen en aanvullend toezicht houden en vertegenwoordiging in schoolexterne organen.

 

Het is noodzakelijk om de lijst van instellingsgebonden opdrachten vast te stellen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 27 maart 1991, betreffende de rechtpositie van personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs, zoals gewijzigd.

De omzendbrief van 29 oktober 2007 betreffende de functiebeschrijvingen en evaluatie voor personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden geraadpleegd op 20 januari 2022.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt verleend aan de lijst van instellingsgebonden opdrachten voor de gemeentelijke academie voor muziek en woord van Brasschaat, als volgt;

 

1. Opnemen van verantwoordelijkheden die het klas- of lesgebeuren overschrijden:

        Bijwonen en actief deelnemen aan overleg en personeelsvergaderingen;

        Het didactisch materiaal (klasmeubilair, instrumentarium, apparatuur, …) mee beheren conform de afspraken binnen de onderwijsinstelling;

        Mee organiseren van klasoverschrijdende/extra murosactiviteiten en er actief aan meewerken, conform de afspraken binnen de onderwijsinstelling;

        Actief deelnemen en organisatorisch (en artistiek) meewerken aan activiteiten en projecten die door de onderwijsinstelling worden georganiseerd of waarbij ze betrokken is, inclusief voorbereiding, uitvoering en nazorg;

        Het organiseren van oudercontacten en deelname aan klassenraden;

 

2. Opnemen van een specifieke opdracht of rol binnen de academie:

        Zorgcoördinator;

        Projectcoördinator;

        Vakgroepcoördinator;

        Contactpersoon alternatieve leercontext;

        Beleidsmedewerker;

        Aanvangsbegeleiding.

 

3. Vertegenwoordiging in schoolexterne organen

        Syndicale afgevaardigde;

        Afgevaardigde in de vlor.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

9 Gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs. Evaluatiereglement. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels deed een tussenkomst bij punt 6, maar deze is ook van toepassing voor punt 7, 8, 9 en 10.  In de tekst wordt er weergegeven dat de vakorganisaties betrokken zijn maar het protocol ontbreekt bij deze punten.  Op deze manier weet zijn fractie niet welke vakbonden vertegenwoordigt waren en of er eventueel opmerkingen waren. 

 

Schepen Ven licht toe dat dit zeker nog zal nagestuurd worden. 

 

Raadslid Pauwels bedankt schepen Ven hiervoo

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2009 werd het evaluatiereglement en de algemene afspraken in verband met de functiebeschrijvingen en de evaluatie voor het personeel van het gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs goedgekeurd.

Met ingang van 1 september 2021 is de wetgeving in verband met de functiebeschrijvingen en de evaluatie in het onderwijs gewijzigd.

Het is hierdoor noodzakelijk een nieuw evaluatiereglement voor het gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs te laten goedkeuren.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 27 maart 1991, betreffende de rechtspositie van personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs, zoals gewijzigd.

De ministeriële omzendbrief van 29 oktober 2007 betreffende de functiebeschrijvingen en evaluatie voor personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden geraadpleegd op 20 januari 2022.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt verleend aan het evaluatiereglement van het gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs met ingang van 1 maart 2022, als volgt;

 

Algemene afspraken functiebeschrijving en evaluatie (evaluatiereglement) gesubsidieerd personeel onderwijs van het deeltijds kunstonderwijs van het gemeentebestuur van Brasschaat

 

Artikel 1 

 §1 De directeur wordt aangeduid als eerste evaluator voor alle gesubsidieerde                                            personeelsleden aangesteld in een wervingsambt in zijn instelling.

 §2 De beleidsmanager personeel en organisatie wordt aangeduid als tweede                                            evaluator voor alle gesubsidieerde personeelsleden in wervingsambten.

 §3  De directeur wordt aangeduid als eerste evaluator voor alle gesubsidieerde                                            personeelsleden aangesteld in een ander bevorderingsambt of in een selectieambt.

 §4 De beleidsmanager personeel en organisatie wordt aangeduid als tweede                                            evaluator voor alle gesubsidieerde personeelsleden in een ander bevorderingsambt dan                                           dat van directeur of in een selectieambt.

 §5 De beleidsmanager personeel en organisatie wordt aangeduid als de evaluator van                                           de directeur(s).

 

Artikel 2  De tweede evaluator bewaakt het proces, bewaakt de kwaliteit en waakt over de                                                         objectiviteit en de eenvormigheid van de evaluaties over de personeelsleden heen.

 

Artikel 3 Voor de evaluatoren wordt in het kader van het voeren van functionerings- en                                            evaluatiegesprekken een opleiding voorzien zodat de evaluator voldoende competent is                                           om met kennis van zaken en op een objectieve evenwichtige manier een oordeel uit te                                           spreken over het presteren van het personeelslid. Daartoe wordt bij OVSG +                                                         ingeschreven voor de opleiding voor evaluatoren.

 

Artikel 4

 §1  De (eerste) evaluator nodigt het personeelslid (mondeling/per brief/per email) uit                                           voor een eerste formeel functioneringsgesprek. Hij kondigt dit minimaal 10                                                         werkdagen op voorhandaan.

 §2  Het personeelslid kan (mondeling/per brief/per email)  een functioneringsgesprek                                           vragen. Het gesprek vindt plaats binnen een redelijke termijn na de vraag. De                                           datum van het gesprek wordt bepaald door de (eerste) evaluator. 

 §3  Van het eerste formeel functioneringsgesprek wordt door de (eerste) evaluator een                                           verslag opgemaakt conform het model van OVSG.  In dit verslag worden persoons- en                                           ontwikkelingsgerichte doelstellingen opgenomen. Dit verslag wordt ondertekend door de                                           (eerste) evaluator en ter ondertekening voor ontvangst aan het personeelslid voorgelegd.                                           Het verslag wordt bewaard in het evaluatiedossier dat beheerd wordt door de (eerste)                                           evaluator. 

 §4  De (eerste) evaluator houdt de coachingshistoriek bij conform het model vanOVSG.

 

Artikel 5

 §1  De evaluatie wordt uitgevoerd op basis van volgende evaluatiecriteria die aansluiten bij                                           de functiebeschrijving en bij de doelstellingen van de onderwijsinstelling en het                                                         schoolbestuur:     

        de planning en voorbereiding van de lessen

        het lesgeven zelf

        de klaseigen leerlingenbegeleiding

        de evaluatie van leerlingen en cursisten

        de professionalisering

        het overleg en samenwerking met de directie, collega’s en desgevallend de ouders

        het invullen van de instellingsgebonden taken

 

 §2  De (eerste) evaluator bepaalt het tijdstip van het evaluatiegesprek en deelt dit                                            minimaal 10 werkdagen op voorhand(mondeling/per brief/per mail) mee.

 §3  De (eerste) evaluator stelt het evaluatieverslag op conform het model van OVSG. Dit                                           verslag wordt bewaard in het evaluatiedossier.

 

Artikel 6  De (eerste) evaluator zorgt voor de informatiedoorstroming naar het schoolbestuur en                                           desgevallend naar de tweede evaluator.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

10 Gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs. Academie Noord. Lijst instellingsgebonden opdrachten. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels deed een tussenkomst bij punt 6, maar deze is ook van toepassing voor punt 7, 8, 9 en 10.  In de tekst wordt er weergegeven dat de vakorganisaties betrokken zijn maar het protocol ontbreekt bij deze punten.  Op deze manier weet zijn fractie niet welke vakbonden vertegenwoordigt waren en of er eventueel opmerkingen waren. 

 

Schepen Ven licht toe dat dit zeker nog zal nagestuurd worden. 

 

Raadslid Pauwels bedankt schepen Ven hiervoor. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met ingang van 1 september 2021 is de wetgeving in verband met de functiebeschrijvingen en de evaluatie in het onderwijs gewijzigd.

De instellingsgebonden opdrachten horen niet langer thuis in de functiebeschrijvingen, maar dit neemt niet weg dat er naast de kerntaken aan de personeelsleden nog steeds ook een beperkt aantal instellingsgebonden opdrachten kunnen worden gevraagd, zoals het opnemen van verantwoordelijkheden die het les- of klasgebeuren overschrijden (vakverantwoordelijke, organisatie culturele en andere activieteiten, klassendirectie ...), het opnemen van een of andere specifieke rol of opdracht (onthaal nieuwe leerlingen, mentorschap, coördinatiefuncties, ...) afwezige collega's vervangen en aanvullend toezicht houden en vertegenwoordiging in schoolexterne organen.

 

Het is noodzakelijk om de lijst van instellingsgebonden opdrachten vast te stellen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 27 maart 1991, betreffende de rechtpositie van personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs, zoals gewijzigd.

De omzendbrief van 29 oktober 2007 betreffende de functiebeschrijvingen en evaluatie voor personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden geraadpleegd op 20 januari 2022.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt verleend aan de lijst van instellingsgebonden opdrachten voor Academie Noord, als volgt;

 

1. Opnemen van verantwoordelijkheden die het klas- of lesgebeuren overschrijden:

        Bijwonen en actief deelnemen aan overleg en personeelsvergaderingen;

        Het didactisch materiaal (klasmeubilair, instrumentarium, apparatuur, …) mee beheren conform de afspraken binnen de onderwijsinstelling;

        Mee organiseren van klasoverschrijdende/extra murosactiviteiten en er actief aan meewerken, conform de afspraken binnen de onderwijsinstelling;

        Actief deelnemen en organisatorisch (en artistiek) meewerken aan activiteiten en projecten die door de onderwijsinstelling worden georganiseerd of waarbij ze betrokken is, inclusief voorbereiding, uitvoering en nazorg;

        Het organiseren van oudercontacten en deelname aan klassenraden.

 

2. Opnemen van een specifieke opdracht of rol binnen de academie:

        Beheer van de academiegalerie;

        Lezingen organiseren;

        Feestcomité;

        Ad hoc-opdrachtengroep (bv Dorpsdag, verenigingendag ...);

        Promoploeg/publiciteit

        Atelierwissel/confrontatie (werkgroep)

        Bibliotheek;

        Aanvangsbegeleiding;

        Administratieve ondersteuning.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

11 Gemeentelijk basisonderwijs. Wijziging maximumcapaciteit met ingang van 1 september 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts-Coppens begrijpt het woord “indicatie-leerling” niet goed.  Ze vraagt zich ook af waarom er wijzigingen zijn met betrekking tot de maximumcapaciteit? 

 

Schepen Ven licht toe dat dit gaat om leerlingen waarvan de ouders (de moeder) geen hoger diploma hebben.  Er zijn bijkomend nog een aantal voorwaarden waar ze moeten aan voldoen.  Deze leerlingen krijgen dan voorrang.  Via het aanmeldingssysteem wordt er voor die kinderen ook plaats gehouden.  Op deze moment krijgen zij dezelfde of meer kansen. 

Schepen Ven zal de voorwaarden verder opzoeken en dan zal ze deze bezorgen aan raadslid Naudts-Coppens. 

 

Waarnemend burgemeester licht toe aan welke 2 voorwaarden een indicator-leerling moet voldoen.

 * De moeder heeft geen diploma secundair onderwijs.

 * Men komt in aanmerking voor een schooltoelage. 

Wanneer men aan één van de 2 voldoet, is men een indicator-leerling.  In Vlaanderen zijn het aantal indicator-leerlingen gestegen en daarom heeft men de capaciteit verhoogd.  Door de automatisatie van de schooltoelage, zij er nu meer mensen die hiervoor in aanmerking komen.  Hierdoor zijn de % in de scholen gestegen en werden daarom de cijfers naar boven getrokken.  Dit is enkel tijdens de aanmeldingsprocedure.  Wanneer er nadien nog plaatsen over zijn, worden deze gewoon open gesteld voor iedereen. 

 

Schepen Ven licht nog toe dat iedereen binnen het gemeentelijk onderwijs meedoet met het digitaal aanmelden.  Daarom moesten ze zeker aangeven dat deze plekken “bewaard” werden.  Men moet op voorhand bepalen hoeveel plaatsen er zo moeten vrij blijven in de kleuterschool en in het eerste leerjaar.  

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 werd de maximumcapaciteit van de gemeentelijke basisscholen, met ingang van 1 september 2020, vastgesteld als volgt:

 

Voor het kleuteronderwijs van Gibo-Driehoek, Giko-Kaart en Gibo-Mariaburg als volgt:

        maximaal 50 leerlingen per geboortejaar waarvan voor de twee jongste geboortejaren 9 plaatsen worden voorbehouden voor indicatorleerlingen.

Voor het lager onderwijs van Gibo-Driehoek, Gilo de Kaart en Gibo-Mariaburg als volgt:

        maximaal 50 leerlingen per leerjaar waarvan in het eerste leerjaar 9 plaatsen worden voorbehouden voor indicatorleerlingen

Voor Gibo-Heide:

        in het kleuteronderwijs maximaal 40 leerlingen per geboortejaar waarvan voor de twee jongste geboortejaren 8 plaatsen worden voorbehouden voor indicatorleerlingen;

        in het lager onderwijs maximaal 48 leerlingen per leerjaar waarvan in het eerste leerjaar 9 plaatsen worden voorbehouden voor indicatorleerlingen.

 

Er werd vastgesteld dat de relatieve aanwezigheid van indicatorleerlingen in het basisonderwijs van Brasschaat is gestegen naar 30%. Het is noodzakelijk de voorbehouden plaatsen voor indicatorleerlingen te verhogen naar 30% en dit omdat:

        de aanmeldprocedure bepaalt dat scholen die aanmelden eenzelfde aantal plaatsen voor indicatorleerlingen moeten voorbehouden gelijklopend met de relatieve aanwezigheid;

        het noodzakelijk is een evenwichtige mix van indicator- en niet-indicatorleeringen in een school te hebben.

 

De sterke stijging van de relatieve aanwezigheid van indicatorleerlingen in onze gemeente lijkt het gevolg van de automatisering van de aanvragen van de schooltoelage waardoor een grotere groep kinderen in aanmerking komen als indicatorleerling.

 

Juridisch kader

De omzendbrief BaO/2012/01 van 5 juni 2012 over het inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs, zoals gewijzigd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan het voorstel tot het voorbehouden van 30% van de aantal plaatsen in de twee jongste geboortejaren in de kleuterschool en 1ste leerjaar voor indicatorleerlingen.

 

De maximumcapaciteit in het gemeentelijk basisonderwijs wordt vastgesteld als volgt:

Voor het kleuteronderwijs van Gibo-Driehoek, Giko-Kaart en Gibo-Mariaburg als volgt:

        maximaal 50 leerlingen per geboortejaar waarvan voor de twee jongste geboortejaren 15 plaatsen worden voorbehouden voor indicatorleerlingen.

Voor het lager onderwijs van Gibo-Driehoek, Gilo de Kaart en Gibo-Mariaburg als volgt:

        maximaal 50 leerlingen per leerjaar waarvan in het eerste leerjaar 15 plaatsen worden voorbehouden voor indicatorleerlingen

Voor Gibo-Heide:

        in het kleuteronderwijs maximaal 40 leerlingen per geboortejaar waarvan voor de twee jongste geboortejaren 12 plaatsen worden voorbehouden voor indicatorleerlingen;

        in het lager onderwijs maximaal 48 leerlingen per leerjaar waarvan in het eerste leerjaar 14 plaatsen worden voorbehouden voor indicatorleerlingen.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

12 Gecoro. Wijziging samenstelling. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke las in de voorbereidende documenten dat Dirk de Kort nog vermeld staat voor fractie CD&V.  Raadslid Vanpoucke vraagt zich af of hij niet vervangen wordt?  Hij wil hier graag verduidelijking over krijgen. 

 

Raadslid Brughmans bevestigt dat Dirk de Kort niet zal vervangen worden als effectief lid.  Hij dacht dat dit mogelijk was.   

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Gemeentelijke Ruimtelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) heeft onder andere als

opdracht de gemeenteraad te adviseren bij het opmaken van ruimtelijke instrumenten en het

behandelen van bezwaren tijdens deze procedures.

 

Op de gemeenteraadszitting van 29 april 2019 werd de gecoro-samenstelling als volgt vastgelegd:

13 leden met 1 vertegenwoordiger van elk van volgende 7 maatschappelijke geledingen: defensie, duurzaamheid, handelaars, werkgevers, cultuur, sport en jeugd en 6 deskundigen op het vlak van ruimtelijke ordening. Daarnaast zijn de vertegenwoordigers en plaatsvervangers van de politieke fracties aangesteld.

 

Op de gemeenteraadszitting van 26 augustus 2019 werd de gecoro samengesteld.

 

CD&V-fractie verzoekt haar plaatsvervanger te wijzigen.

 

Juridisch kader

Volgens artikel 1.3.3 en 1.3.4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Volgens het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Worden aangeduid als vertegenwoordigers van de politieke fracties in de Gecoro:

 

Politieke fractie

Effectief lid

Plaatsvervangend

N-VA

Hedwig van Baarle

Goele Fonteyn

Brasschaat 2012

Hugo Dirks

Herman Lauwers

Vlaams Belang

Luc Van der Schoepen

Greet Verbert

Open VLD

Barbara Ophoff

Marro Vreys

CD&V

Dirk de Kort

Bart Brughmans

PVDA

Hedwig Van Roost

Rob Eeman

 

Art. 2. - Deze vertegenwoordigers mogen enkel deelnemen aan de bespreking van de onderwerpen voor advies aan de Gecoro worden voorgelegd. Zij mogen niet aanwezig zijn bij de beraadslaging en de stemming over het advies.

 

Art.3.- De geselecteerde kandidaten voor de Gecoro worden goedgekeurd en vast benoemd voor een termijn van 6 jaar als volgt:

 

Voorzitter

 

John Mooens

Architect

Plaatsvervanger

Hans de Beenhouwer

 

Deskundigen

 

Effectief lid

 

Plaatsvervangend

 

1) Myriam Martens

Advocaat

Willy Hof

Vastgoed opleiding

2) Johan Rijckaert

Architect

Peter Geeraerts

Notaris

3) Levin Vesweyver

Teamleader omgevingsberoepen Provincie Antwerpen

Ria Van Ranst

Directeur milieu en ruimtelijke ordening Alfaport

4) Geert Peeters

Ontwikkelaar

Frederik Looten

Directeur externe relaties en new business De Watergroep

5) Peggy Vandesande

Igenieur

Herman Van Miegem

Ontwikkelaar

6) Anne Stuer

Medewerker landschap en erfgoed bij Regionaal Landschap de

Voorkempen en Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED)

Erfgoed Voorkempen

 

Maria Matheeusen

IFANG

 

Maatschappelijke geledingen

 

Vereniging

Effectief lid

Plaatsvervangend

Cultuurraad

1) Francis Denys

Jef Valenbeghs

Natuurpunt VZW

2) Johannes Neegers

Cornelius Ibens

Forum Lokale Economie

3) Erik Lejeune

 

Jeugdraad

4) Bryan Verhoeven

William Leyssens

Sportraad

5) Mieke Verschaeren

Noëlla Runsch

UNIZO

6) Hans De Beenhouwer

Luc De Winter

Pl. Militaire Overheid

7) Ruth Moors

Kris Van Echelpoel

 

Het Forum Lokale Economie stelt zijn plaatsvervanger voor nadat het Forum is samengesteld.

 

Art.4 - Martine Kenis, afdelingshoofd Ruimte en Wonen van de gemeente Brasschaat wordt aangeduid als niet-stemgerechtigd vaste secretaris. Dominique Van den Brande, deskundige Vergunningen en Planning wordt aangeduid als niet-stemgerechtigd plaatsvervangend secretaris.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

13 Hemeldreef 1. Concessieovereenkomst met Olo-Rotonde vzw. Huis van het Kind. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels merkt op dat de titelvoerend burgemeester in de overeenkomst staat als ondertekenaar.  Hij vraagt zich af of dit niet de waarnemend burgemeester moet zijn? 

 

Schepen Hans licht toe dat dit aangepast zal worden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft mee dat er in het besluit zijn naam vermeld staat samen met de van de algemeen directeur, Ward Schevernels.  In het besluit werden dus de correcte namen opgenomen. 

 

Raadslid Pauwels bevestigt dat het effectief over de bijlagen gaat. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de overeenkomst uit 2019 met Rotonde ter info was toegevoegd, dit is niet de huidige overeenkomst.  Er moet volgens haar dus niets aangepast worden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In functie van een gecentraliseerd en gecoördineerd geheel van het aanbod van welzijns -en zorgverstrekking, heeft de gemeenteraad in juni 2019 haar goedkeuring verleend aan het ontwerp van  concessieovereenkomst met Rotonde vzw voor het gebruik van gemeentelijk patrimonium gelegen te Brasschaat aan de Hemeldreef 1 in functie van de inrichting en uitbating van het "Huis van het Kind Brasschaat".

 

Ingevolge inbreng in Olo vzw van Rotonde vzw , SEW noord vzw en ruimte voor vluchtheuvel vzw, fusioneerden deze entiteiten tot OLO-Rotonde vzw.

 

De concessieovereenkomst van 24 juni 2019 voorzag in de onmiddellijke beëindiging in geval van fusie. (artikel 6 §2)

 

De gemeente heeft in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 10 januari 2022 een samenwerkingsovereenkomst met OLO-Rotonde vzw goedgekeurd waarbij de volledige coördinatie van het Huis van het Kind Brasschaat, van zowel de dagelijkse werking, als van het samenwerkingsverband, aan OLO-Rotonde wordt toevertrouwd

 

Gelet op deze voorgaanden is het dan ook aan de orde een nieuwe concessieovereenkomst met OLO-Rotonde vzw af te sluiten, dewelke de concessieovereenkomst van 24 juni 2019 integraal vervangt.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 7 februari 2022 haar principiële goedkeuring verleend aan deze concessieovereenkomst.

 

De gemeenteraad wordt verzocht haar goedkeuring te verlenen aan deze concessieovereenkomst.

 

Juridisch kader

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en meer specifiek de artikelen 41 en 57 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen.

Het decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2019.

Het decreet houdende de organisatie van preventieve gezinsondersteuning van 29 november 2013.

 

Financiële gevolgen

Ingevolge afsluiten van de concessieovereenkomst wordt een maandelijkse te indexeren concessievergoeding van 250 euro betaald.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad verleent haar goedkeuring aan de concessieovereenkomst met  Olo-Rotonde vzw betreffende het pand gelegen aan de Hemeldreef 1 te Brasschaat, met tekst als volgt:

 

Overeenkomst OLO-Rotonde vzw – Huis van het Kind

Hemeldreef 1

 

Tussen:

het gemeentebestuur van de gemeente Brasschaat, vertegenwoordigd door ondergetekenden de heer Philip Cools, waarnemend burgemeester, en Ward Schevernels, algemeen directeur, handelend namens het college van burgemeester en schepenen, in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van 21 februari 2022 en onder voorbehoud van de administratieve voogdij door de hogere overheid, hierna genoemd “de gemeente”  of concessiegever‘;

 

en

 

de vereniging zonder winstoogmerk, OLO-Rotonde vzw, met maatschappelijke zetel Miksebaan 264B te Brasschaat, vertegenwoordigd door ondergetekende, de heer Jean-Pierre Van Baelen, algemeen directeur, hierna genoemd “OLO-Rotonde vzw” of concessiehouder ‘‘;

Samen genoemd ‘Partijen’;

 

Wordt overeengekomen als volgt:

 

Voorafgaandelijke uiteenzetting

 

Het decreet Lokaal Sociaal Beleid stelt dat het lokaal bestuur de regie voert over het welzijnsbeleid in de gemeente.  Dit betekent concreet dat ze een coördinerende en verbindende rol speelt ten aanzien van de verschillende initiatieven die werkzaam zijn in dit segment. 

Het lokaal bestuur Brasschaat beschikt over een Zorgstrategisch Plan 1.0 voor 2016-2021 dat opgemaakt is in samenwerking met de provincie Antwerpen en dat tot doel heeft het aanbod van de verschillende zorgverstrekkers te coördineren, te ondersteunen waar noodzakelijk en af te stemmen op de behoeften van de Brasschaatse burgers. Eén van de pijlers van dit plan bestaat in het realiseren van een “Huis van het Kind” waar elk gezin laagdrempelig terecht kan voor gezinsondersteuning.

 

In dit kader werd in zitting van de gemeenteraad van 24juni 2019 een concessieovereenkomst goedgekeurd met Rotonde vzw betreffende de gedeeltelijke terbeschikkingstelling van het gemeentegebouw gelegen te Brasschaat, Hemeldreef 1, dit in functie van de inrichting en uitbating van het “Huis van het Kind Brasschaat”.

 

Ingevolge inbreng in Olo vzw van Rotonde vzw , SEW noord vzw en ruimte voor vluchtheuvel vzw, fusioneerden deze entiteiten tot OLO-Rotonde vzw.

De concessieovereenkomst van 24 juni 2019 voorzag in de onmiddellijke beëindiging in geval van fusie. (artikel 6 §2)

De gemeente heeft in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 10 januari 2022 een samenwerkingsovereenkomst heeft afgesloten met OLO-Rotonde vzw betreffende de coördinatie van het Huis van het Kind Brasschaat.

Dat het in het kader van het voorgaande dan ook aan de orde is een nieuwe concessieovereenkomst tussen partijen af te sluiten, dewelke de concessieovereenkomst van 24 juni 2019 integraal vervangt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Art.1. Voorwerp van de overeenkomst

§1. De gemeente) verleent onder navermelde voorwaarden het gebruiksrecht van een deel van het gemeentegebouw gelegen aan de Hemeldreef 1 te Brasschaat, in functie van de inrichting en uitbating van het “Huis van het Kind Brasschaat” door Partij anderzijds (OLO-Rotonde vzw).

§2. Hetgehele gebouw wordt in exclusief gebruik gegeven, behoudens de ruimte die heden exclusief verhuurd wordt aan de Royal Antwerp Bicycle Club vzw (RABC vzw). De toegang naar dit lokaal zal bijgevolg gedeeld gebruikt worden door beide  gebruikers. 

§3. Deze ter beschikking stelling kadert in de samenwerking tussen de gemeente en OLO-Rotonde vzw betreffende de coördinatie  van Het Huis van het Kind). Het gebouw zal enkel gebruikt worden voor de activiteiten van het Huis van het Kind Brasschaat, zoals overeengekomen tussen Partijen in hogerbeschreven samenwerkingsovereenkomst van 10 januari 2022. Er mogen geenszins activiteiten plaatsvinden die het imago van de gemeente op gelijk welke wijze kunnen schaden.

§4. Deze concessieovereenkomst betreft geen handelshuurovereenkomst en valt dan ook niet onder de regelgeving dienaangaande.

 

Art.2 Inrichting van het goed

§1. OLO- Rotonde vzw verklaart het in concessie gegeven goed bezichtigd te hebben en te aanvaarden in de staat waarin het zich bevindt met alle onzichtbare gebreken en de zichtbare gebreken die niet in de op te maken plaatsbeschrijving vermeld zijn en verklaart tevens uitdrukkelijk dat voormelde plaatsbeschrijving geen aanleiding kan geven tot latere eisen tegenover de gemeente voor eventuele schade veroorzaakt door wat dan ook. De plaatsbeschrijving zal opgemaakt worden op zorg van de gemeente voor ingang van de overeenkomst.

§2. OLO-Rotonde vzw mag zonder uitdrukkelijke, voorafgaande en schriftelijke toestemming van de gemeente:

 geen veranderingswerken aan de lokalen, gebouwen en installaties uitvoeren

 de bestemming niet veranderen of voorwerpen vreemd aan de bestemming van de lokalen aanbrengen.

§3. Partijen komen thans uitdrukkelijk overeen dat OLO-Rotonde vzw met eigen middelen zal investeren in aanpassingswerken in het gebouw, zodat  het goed voldoet aan de vereisten van een Huis van het Kind . Deze aanpassingswerken dienen voorafgaand aan de uitvoering duidelijk omschreven te worden en vereisen in overeenstemming met voorgaande paragraaf uitdrukkelijke, voorafgaande en schriftelijke toestemming va de gemeente;

§4. Deze aanpassingswerken en om het even welke andere veranderingen aan het in concessie gegeven goed, komen bij beëindiging van de concessieovereenkomt toe aan de gemeente, zonder dat die daar enige vergoeding voor verschuldigd zou zijn.

Voor zover Olo-Rotonde vzw aanpassingswerken zou hebben uitgevoerd zonder toestemming van de gemeente, behoudt deze laatste zich het recht voor om bij beëindiging van de overeenkomst om de verwijdering ervan en herstel in oorspronkelijke staat te verzoeken voor rekening en/of op kosten van Olo-Rotonde vzw.

§5. Na elke ingrijpende wijziging die doorgevoerd wordt, dient een actualisering van de plaatsbeschrijving opgemaakt te worden.

 

Art.3 Duur van de concessie

§1. De concessie wordt aangegaan voor een periode van 10 jaar, ingaand op datum van 1 maart en eindigend op 28 februari 2032.

De overeenkomst kan zowel door OLO-Rotonde vzw als door de gemeente vroegtijdig opgezegd worden mits de opzeg gebeurt per aangetekende brief aan de tegenpartij met een opzegperiode van 12 maanden.

 

§2. Ingeval van ontbinding van OLO-Rotonde vzw of ingeval van fusie met andere entiteiten zal OLO-Rotonde vzw de gemeente hiervan 6 maanden voorafgaand per aangetekend schrijven in kennis stellen.

De concessie zal echter onmiddellijk een einde nemen:

        ingeval feiten in strijd met de openbare orde of de goede zeden worden vastgesteld lastens OLO-Rotonde vzw of indien dergelijke feiten door OLO-Rotonde vzw worden geduld;

        ingeval van niet-naleving van één of meer bepalingen van onderhavige overeenkomst, na aanmaning bij aangetekend schrijven;

        ingeval van faillissement of kennelijk onvermogen van de concessiehouder;

        ingeval van betalingsachterstand van drie maanden;

        ingeval wanbeheer, wangedrag, ongepast beheer, grote tekortkomingen of zware overtredingen tegen de bepalingen van de overeenkomst of wanneer het algemeen of gemeentelijk belang dit vereist, bij gebrek aan onderhoud of waardevermindering of achteruitgang van de uitbating, die aan nalatigheid of het verzuim van de concessiehouder is te wijten.

De gemeente geeft kennis aan de concessiehouder van haar beslissing bij aangetekende brief, waarna de concessiehouder binnen drie maanden het goed dient te ontruimen, tenzij anders bepaald.

Indien de concessie wordt ontbonden door de fout van de concessiehouder, is deze een schadevergoeding verschuldigd aan de gemeente, forfaitair vastgesteld op een bedrag dat overeenkomt met zes maal de maandelijkse concessievergoeding, te vermeerderen met om het even welke kosten, onkosten en uitgaven die voortvloeien uit de ontbinding.

§3. Bij het beëindigen en/of verbreken van de concessie moet OLO-Rotonde gedogen dat de lokalen bezichtigd kunnen worden op maandag, woensdag en vrijdag van iedere week van 13u tot 16u.

 

Art. 4 Concessievergoeding

De basisconcessievergoeding bedraagt 250,00 euro per maand. Deze vergoeding is maandelijks en voorafgaand te betalen op rekening van de gemeente met IBAN-code: BE06 0910 0007 6922.

De concessievergoeding wordt jaarlijks automatisch aan de index van consumptieprijzen aangepast, op de verjaardag van de inwerkingtreding van de overeenkomst, aan de hand van volgende formule:

basisvergoeding x nieuwe index/basisindex.

Eventuele veranderingen in de berekeningsmodaliteiten van het indexcijfer kunnen uiteraard geen afbreuk doen aan de bedongen koppeling van de vergoeding aan de index aan de consumptieprijzen daar alsdan de officieel vastgestelde mathematische overeenstemming toepassing vindt.

 

Art.5 Waarborg

De concessiehouder stelt binnen de maand volgend op de ondertekening van deze overeenkomst, een waarborg die drie maal de maandelijkse basisconcessievergoeding bedraagt, ter garantie van de goede naleving van diens verplichtingen. De waarborg wordt gesteld onder de vorm van een bankwaarborg op eerste verzoek. De bankwaarborg op eerste verzoek moet de onvoorwaardelijke en onherroepelijke waarborg inhouden voor de ganse duur van de concessie plus drie maanden en voor alle verplichtingen van de concessiehouder. Het bewijs van borgstelling dient onmiddellijk bij aanvang van de concessie aan de gemeente te worden bezorgd.

 

Art.6 Overdracht van de concessie

Het is de concessiehouder uitdrukkelijk verboden, zonder voorafgaande en schriftelijke toestemming van de gemeenteraad, zijn rechten geheel of gedeeltelijk af te staan of over te dragen op welke wijze ook, of enige daad te stellen, welke als gevolg zou kunnen hebben dat derden een wettelijk of contractueel recht zouden verkrijgen op het in concessie gegeven goed.

 

Art.7 Onderverhuur

Het is de concessiehouder verboden om ruimten die onder deze concessie vallen, onder te verhuren.

Art.8 Belastingen, taksen en vergunningen

§1. Om het even welke huidige en toekomstige belastingen en taksen die door de Staat, de Gemeenschap, het Gewest, de provincie of de gemeente of andere autoriteiten en/of instellingen geheven worden met betrekking tot de in concessie gegeven ruimten, hun bezetting of de activiteiten die er door de concessiehouder worden uitgeoefend, zijn ten laste van de concessiehouder, die het bedrag moet vereffenen of storten in handen van de gemeente, ten laatste 15 werkdagen voor de uiterste betaaldatum. De gemeente zal hiertoe de stavingstukken tijdig aan de concessiehouder overmaken. Dit geldt eveneens voor alle taksen, lasten of cijnzen die betrekking hebben op de goederen, de prestaties, het personeel en eender welke handeling die het voorwerp uitmaakt van de exploitatie.

§2. De onroerende voorheffing is in de concessievergoeding begrepen.

 

Art.9 Concessievoorwaarden

§1. Onderhoud en herstellingen

OLO-Rotonde vzw draagt zorg voor de infrastructuur als een goede huisvader. Dit houdt in dat zij verantwoordelijk is voor de orde en netheid van de lokalen en instaat voor gewone onderhoud- en herstellingswerken.

Zijn ten laste van OLO-Rotonde vzw:

        alle normale herstellingswerken evenals de grote herstellingen die normaal ten laste van de gemeente zouden vallen, maar die het gevolg zijn van schade veroorzaakt door de concessiehouder of door derden waarvoor de concessiehouder verantwoordelijk is;

        alle werken tot onderhoud en herstelling van de terbeschikking gestelde lokalen. Hiermee wordt onder andere bedoeld: binnenschilderwerken, behangwerken, vervanging van gebarsten of gebroken ruiten, onderhoud van pompen, kranen, waterclosets, stortbakken, uitgietbakken, alle afvoeren tot aan de buitengevel, … Deze opsomming is niet limitatief.

        het onderhoud inclusief het (laten) reinigen van alle apparatuur en leidingen, met name de apparatuur, airco-units (binnen en buiten) indien van toepassing, sanitaire installaties en afvoerleidingen, …

        de bescherming van alle leidingen, meters en apparatuur tegen de weersomstandigheden en inzonderheid tegen vorst.

        onderhoud van het sanitair

 

De gemeente verbindt zich ertoe de grote herstellingen te doen die nodig blijken. Als grote herstellingen worden enkel beschouwd:

        dakwerken

        afvoerbuizen buiten het gebouw

        hoofdleidingen buiten het gebouw

 

De concessiehouder verwittigt de gemeente onmiddellijk wanneer deze werken noodzakelijk blijken. Eventuele schade door laattijdige verwittiging valt ten laste van de concessiehouder. De concessiehouder is verplicht zonder schadevergoeding noch vermindering van de concessievergoeding de uitvoering van grote herstellingswerken die noodzakelijk zouden blijken tijdens de duur van de overeenkomst te dulden, ongeacht de termijn die de uitvoering van deze werken in beslag zou nemen. Indien ten gevolge van deze werken de exploitatie onmogelijk zou worden, dan zal de concessievergoeding verminderd worden in evenredigheid met de termijn gedurende dewelke de lokalen niet beschikbaar zouden zijn en in evenredigheid met de omvang van het niet-beschikbare gedeelte ervan.

 

§2. Nutsvoorzieningen

Het verbruik van de nutsvoorzieningen is niet inbegrepen in de concessievergoeding.

Elektriciteit: de concessiehouder neemt de aansluiting op het elektriciteitsnet over bij ingang van de overeenkomst en kan bijgevolg vrij kiezen bij welke leverancier de elektriciteit afgenomen wordt.

Gas (oa. verwarming): de gemeente zal de kost voor het totale gasverbruik op de bestaande gezamenlijke aansluiting (voor Hemeldreef 1 en Hemeldreef 3) verminderen met de kost voor het verbruik van de gebruikers van Hemeldreef 3 en het saldo aanrekenen aan de concessiehouder.

Water: de gemeente zal de kost voor het totale waterverbruik op de bestaande gezamenlijke aansluiting (voor Hemeldreef 1 en Hemeldreef 3) verminderen met de kost voor het verbruik van de gebruikers van Hemeldreef 3 en het saldo aanrekenen aan de concessiehouder.

De concessiehouder staat in voor het onderhoud en de keuring van de installaties van water, gas en elektriciteit.

 

§3. Brandveiligheid

De concessiehouder treft de nodige maatregelen om het in concessie gegeven goed en de omgeving voor brandgevaar te behoeden conform de geldende reglementaire, wettelijke en/of decretale bepalingen.

De concessiehouder zal steeds de nodige maatregelen treffen om, in geval van brand, de eerste bluswerken te kunnen verrichten. Hij zal op eigen kosten de brandblustoestellen aanschaffen die door de bevelhebber van de brandweer worden aangeduid en deze bij de hand hebben op een gemakkelijk te bereiken plaats. Deze toestellen moeten in uitstekende staat van onderhoud verkeren en moeten jaarlijks op kosten van OLO-Rotonde vzw nagezien worden door een ter zake erkend organisme.

§4. Rookvrij

In het gebouw geldt een algemeen rookverbod.

§5. Toegankelijkheid

De gemeente heeft het recht de inrichting te allen tijde, na afspraak, door haar gelastigden te doen nazien, en OLO-Rotonde vzw dient zich te schikken naar hun voorschriften.

§6. Reclame

Op het gebouw mag geen reclame aangebracht worden zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de gemeente. Indien van toepassing, dient een omgevingsvergunning aangevraagd te worden.

Reclame, banners, vlaggen, panelen binnen het goed die niet behoren tot de scope van deze overeenkomst, worden niet toegelaten zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de gemeente.

 

Art.10 Verzekering

§1. Tijdens de gehele duur van de concessie, sluit OLO-Rotonde vzw bij een Belgische of een in België gevestigde verzekeringsmaatschappij een verzekering af voor zijn aansprakelijkheid inzake brand en aanverwante risico’s, ontploffingen en waterschade (cf. huurderaansprakelijkheid), evenals voor het verhaal van derden. De gemeente verzekert het gebouw.

§2. Tijdens de gehele duur van de concessie, sluit OLO-Rotonde vzw bij een Belgische of een in België gevestigde verzekeringsmaatschappij een verzekering af voor zijn burgerlijke aansprakelijkheid voor schade aan derden.

§3. Deze polissen dienen een clausule te bevatten waarbij wordt afgezien van om het even welk verhaal ten aanzien van de gemeente. De concessiehouder verklaart dan ook zonder voorbehoud te verzaken aan elk verhaal tegen de gemeente.

§4. De gemeente zal het terbeschikking gestelde goed laten verzekeren voor schade ten gevolge van brand en aanverwante risico’s en een afstand van verhaal ten aanzien van OLO-Rotonde vzw bedingen voor materiële schade en aanverwante risico’s. Aldus wordt de afstand van verhaal wederkerig en verzekert elke partij diens eigen patrimonium.

§5. OLO-Rotonde vzw bezorgt de gemeente een bewijs van deze verzekering, evenals een jaarlijks bewijs van betaling van de premie.

 

Art.11 Contactpersoon

De afdeling administratie patrimoniumbeheer (patrimonium@brasschaat.be) treedt op als eerste aanspreekpunt en contactpersoon voor de gemeente ten aanzien van de concessiehouder. Haar kantoren bevinden zich in het gemeentehuis van Brasschaat aan de Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat.

 

Art.12 Deelbaarheid

De nietigheid of onafdwingbaarheid van een bepaling van deze overeenkomst brengt op geen enkele wijze de geldigheid en afdwingbaarheid van de overige bepalingen van deze overeenkomst in het gedrang. In een dergelijk geval vervangen de partijen de van toepassing zijnde bepaling door een werkzame, geldige bepaling, dewelke de nagestreefde doelstelling van de oorspronkelijke bepaling zo dicht mogelijk benadert.

 

Art.13 Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank

Alle geschillen inzake deze concessie vallen onder de bevoegdheid van de rechtbanken van het rechtsgebied Antwerpen. Eventuele kosten en registratie van deze overeenkomst zijn ten laste van de concessiehouder.

 

Art.14 Woonstkeuze

Voor de uitvoering van onderhavige overeenkomst, kiezen de partijen woonst als volgt:

        het gemeentebestuur van Brasschaat: Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

        OLO-Rotonde vzw: Miksebaan 264B, 2930 Brasschaat

 

Opgesteld te Brasschaat op:

 

Namens OLO-Rotonde vzw,     Namens de gemeente,

 

 

Jean-Pierre Van Baelen      

Bestuurder algemeen directeur

 Ward Schevernels

 

 

 

        Waarnemend burgemeester                                                                                                                                 Philip Cools

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

14 Azalealaan 6 - Ruiterhal - sloopwerken - Hoogdringendheid  - Goedkeuring gunning en lastvoorwaarden. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

In het kader van de opdracht “Azalealaan 6 - Ruiterhal - sloopwerken - Hoogdringendheid ” werd een prijsvraag met nr. 2022-341 opgesteld door de heer Steve Danckers, deskundige gebouwen dienst patrimoniumbeheer en projecten.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 63.039,00 euro excl. btw, hetzij 76.277,19 euro incl. btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Kovo Construct bvba, Moerkantsebaan 113 te 2910 Essen werd uitgenodigd om een offerte in te dienen, wegens hoogdringendheid.

Er werd een offerte ontvangen van Kovo Construct bvba, Moerkantsebaan 113 te 2910 Essen (63.039,00 euro excl. btw, hetzij 76.277,19 euro incl. btw).

Steve Danckers, deskundige gebouwe, dienst patrimoniumbeheer en projecten stelde op 17 januari 2022 het verslag van nazicht van de offertes op. Hij stelt voor om , rekening houdende met het voorgaande, de opdracht “Azalealaan 6 - Ruiterhal - sloopwerken - Hoogdringendheid ” te gunnen aan Kovo Construct bvba, Moerkantsebaan 113 te 2910 Essentegen het nagerekende offertebedrag van 63.039,00 euro excl. btw, hetzij 76.277,19 euro incl. btw.

 

Kost 76.277,19 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel 0701/22100007, Renovatie Ruiterhal en Louis De Winterstadion (Masterplan Park)

Budget/jaar Investering in 2022

Krediet beschikbaar Ja.

Visum financieel directeur : 2022_08 Visum met opmerkingen.

 

De financieel directeur verleent visum 2022_08 met opmerkingen:

De oorspronkelijk gunning (<100.000eur) behoort tot bevoegdheid college (dagelijks bestuur).

Het bedrag inclusief deze verrekening (140.164,36) is groter dan 100.000euro en dus bevoegdheid gemeenteraad. Visum mits verzending naar eerstkomende gemeenteraad.

 

Neemt kennis van de gunning van de opdracht: Deze opdracht wordt gegund aan Kovo Construct bvba, Moerkantsebaan 113 te 2910 Essentegen het nagerekende offertebedrag van 63.039,00 euro excl. btw, hetzij 76.277,19 euro incl. btw.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

15 Afschaffingsdossier gemeenteweg, voormalige voetweg nr 47 tussen verlengde van Linthoutlei en Fabriekstraat. Definitieve vaststelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels had bij de vorige agendering hieromtrent ook al zijn reserves.  Wanneer hij de 3 bezwaarschriften leest, zij deze in dezelfde zin.  Zijn fractie betreurt het dat deze weg wordt afgeschaft.  Hij hoopt dat dit niet het begin is van een reeks “wandelwegen” die zogezegd in onbruik zijn geraakt.  Er mag volgens hem niet te licht over gegaan worden en daarom stemt zijn fractie tegen. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat het onbruik van deze weg al van toepassing is sinds 1969.  Sindsdien is er niets meer van deze weg te merken.  Op de kaarten van 1910-1928 werd er al een verlegging aangevraagd.  Deze procedure werd toen niet opgestart.  Er was altijd de bedoeling om een alternatieve weg te voorzien.  Deze weg is er ook gekomen (Fabriekstraat naar Oud Antwerpen, alsook het verlengde van de Paulusstraat).  Voetweg 47 werd nooit officieel afgeschaft maar dit was wel altijd de bedoeling.  Deze weg is ondertussen meer dan 50 jaar in onbruik en deze is niet meer zichtbaar. 

 

Waarnemend burgemeester Cools komt graag terug op het punt van de zitting van november waar dit uitvoerig besproken werd.  Alle details werden toen besproken.  Toen heeft raadslid Pauwels gezegd dat hij er niet tegen kon zijn aangezien het een regularisatie was van een bestaande toestand.  Deze weg is er effectief niet meer, dus het verbaasd hem dat er nu een ander standpunt wordt ingenomen door raadslid Pauwels. 

 

Schepen Fonteyn licht het nogmaals toe aan de hand van een kaartje.  Sinds 1910 vroeg men een verlegging en deze werd ook uitgevoerd. 

 

Raadslid Hoegaerts heeft in het verleden ook altijd voor voorzichtigheid gepleit in het kader van de afschaffing van voetwegen.  Hij vraagt zich af wat het voorwerp was van de 3 bezwaarschriften? 

 

Schepen Fonteyn geeft toelichting omtrent de bezwaarschriften.  Eén bezwaarschrift stelt dat de gemeente zelf verantwoordelijk is voor het in onbruik geraken van de voetweg.  Ze geeft mee dat dit niet het geval is aangezien de verkaveling van veel later is (2010).  Toen was de weg al in onbruik.  Bij bezwaar 2 en 3 denkt men dat het ging over de verbinding met Kapellen.  De verbinding naar de Holleweg zal wel aangelegd worden in dolomiet zodat er een mooie, recreatieve fiets- en voetverbinding is naar Kapellen.  Dit is zeker een volwaardig alternatief. 

Schepen Fonteyn laat deze verbinding ook zien op haar plannetje.

 

Raadslid Pauwels bevestigt de toelichting van waarnemend burgemeester Cools.  Zijn fractie wil echter nu de toon zetten naar voorzichtigheid.  Men zou volgens hem ook omgekeerd kunnen werken en dit terug herstellen. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit niet de bedoeling is.  Door de verkaveling die er sinds 2010 is, is dit ook niet meer mogelijk volgens haar.  Bij de verkaveling werd er geen melding meer gemaakt van de voetweg omdat men veronderstelde dat deze al weg was.  Men brengt op dit moment alles administratief in orde met de realiteit. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Door het nieuwe decreet op de gemeentewegen is het statuut van de buurtwegen veranderd. Deze

voormalige buurtwegen zijn sinds 1 september 2019 gemeentewegen, waarbij alle bevoegheden

omtrent de gemeentewegen naar de gemeenteraad werden overgedragen.

De gemeenteweg, voormalige gedeelte voetweg nr 47, is gelegen tussen het verlengde van

Linthoutlei en Fabriekstraat. Dit gedeelte is in ongebruik geraakt. De motivering van de afschaffing is opgenomen in het gemeenteraadsbesluit van voorlopige vaststelling.

 

Op 29 november 2021 werd de afschaffing van de gemeenteweg, voormalige voetweg nr 47 tussen verlengde van Linthoutlei en Fabriekstraat voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad.

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 6 december 2021 goedkeuring gegeven aan het openbaar onderzoek voor de afschaffing van 10 december 2021 tot en met 9 januari 2022. Het openbaar onderzoek werd verlengd tot 14 januari 2022 wegens een laattijdige publicatie in het Belgische Staatsblad. Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 20 december 2021 hiervan kennis genomen.

 

Gedurende deze periode werd 3 bezwaarschrift ingediend.

 

Bezwaar 1: ingediend op 29/12/2021 door L.H., wonende Emmalei te Brasschaat

1. door het verdwijnen van buurtwegen, verdwijnen ook wandelwegen voor verkeers-arme of - vrije recreatie.

2. de gemeente is zelf verantwoordelijk voor het in onbruik geraken van deze buurtweg door het niet onderhouden ervan, of door een herverkaveling. Zodoende is niemand op de hoogte van het bestaan hiervan, en kon deze dus ook niet gebruikt worden.

3. de gemeente is derhalve verplicht deze te herstellen in de oorspronkelijke staat, en 30 jaar af te wachten, of deze gebruikt wordt.

4. Ik durf te hopen dat "Kempisch landschap" en "Bos en Natuur" hiervoor in de bres springt, en deze buurtweg terug openstelt voor de natuurliefhebber en recreant.

Het bezwaar werd tijdig ingediend en is ontvankelijk.

 

Bezwaar 2: ingediend op 14/01/2022 door P.S., wonende Vinusakker te Kapellen

De bewoners in de buurt van de Fabriekstraat 4 hebben deze weg allicht zodanig 'gecamoufleerd' dat niemand wist dat die er was. Logisch dus dat die lange tijd niet meer werd gebruikt. In plaats van na 30 jaar te beslissen die af te schaffen, zou het gemeentebestuur deze weg beter opnieuw bruikbaar maken. De Holle Weg is al gevaarlijk genoeg voor voetgangers, via een kortere weg te voet veilig naar de dreef geraken zou een pluspunt zijn en past meer in het algemene Vlaamse beleid om de trage wegen in ere te herstellen.

Het bezwaar werd tijdig ingediend en is ontvankelijk.

 

Bezwaar 3: ingediend op 18/01/2022 door O.M., wonende Pauwelslei te Brasschaat

De buurt wacht al geruime tijd op een trage weg die Brasschaat en Kapellen met elkaar verbind, doorheen het natuurschoon van dit gebied. Gezien deze niet tot stand lijkt te komen is het aangewezen dat de gemeenten nu haar eigen trage weg in ere hersteld. Voetweg nr. 47 loopt van oudsher langsheen 2 Natura 2OOO gebieden met name oude zuurminnende eikenbossen op zandvlakten met Quercus robur. In kader van de duurzame instandhouding lijkt een doordacht landinrichtingsproject de beste keuzen voor dit gebied. Zo kan een natuurbeheersplan worden opgemaakt, doormiddel van recreatief medegebruik kan de gemeenteweg nr. 47 dan terug keren.

Het bezwaar werd niet tijdig ingediend, maar wordt wel meegenomen in de weerlegging van de bezwaren.

 

De bezwaarschriften handelen over het herstel van deze wandelweg voor verkeersarme of vrije recreatie.

 

Het decreet gemeentewegen voorziet in de mogelijkheid om een gemeenteweg op te heffen. De gemeenteraad oordeelt op basis van dit 30-jarig ongebruik of het wenselijk om deze voetweg af te schaffen. Dit 30-jarig ongebruik werd aangetoond op basis van oude topografische kaarten en luchtfoto. Op de topografische kaart van 1969 werd de voetweg nr 47 niet meer opgetekend. Op de topografische kaart van 1939 staat deze voetweg nog wel vermeld. Op de topografische kaarten van 1981 en 1989, evenals de luchtfoto van 1980 is deze voetweg niet meer zichtbaar. Dit toont het 30-jarig verdwijnen van deze voetweg aan.

Tussen 1939 en 1969 verdween deze voetweg. Er werd een bijzonder plan van aanleg Mariaburg 2 opgemaakt. Deze werd na het volgen van het goedkeuringstraject goedgekeurd op 4 juni 1974 en voorziet in de bebouwingsmogelijkheden langs Fabriekstraat.  Hierdoor kon de verkaveling AX3  ter hoogte van Fabriekstraat 2-6 ook vergund worden op 3 november 1998.

Deze verdwenen voetweg staat op beide plannen niet op.

 

In het gemeentelijk archief over de buurtwegen en voetwegen kunnen we twee plannen over dit gedeelte van de voetweg nr 47 terugvinden. Beide plannen vragen een verlegging van voetweg nr 47 tussen Max Hermanlei en Fabriekstraat. De plannen dateren van 1910 en 1928. Er wordt een verlegging van de voetweg opgetekend vanaf Max Hermanlei over het verlengde van Linthoutlei richting Fabriekstraat. Deze verbinding bestaat momenteel. Deze verlegging werd echter niet officieel goedgekeurd. Hierdoor is er momenteel zowel op papier een officiële gemeenteweg (voetweg nr 47) als een trage verbinding Max Hermanlei – Fabriekstraat. Deze trage verbinding werd verder uitgebreid tot Linthoutlei. Deze trage verbinding is in eigendom van het Vlaamse gewest en het Agentschap voor Natuur en Bos en wordt publiekelijk gebruikt.

 

Het biedt geen meerwaarde om deze oude voetweg te heropenen. Er is een alternatieve trage verbinding op 225m gerealiseerd ter hoogte van Fabriekstraat, zijnde de verbinding tussen Fabriekstraat en Linthoutlei/Max Hermanlei.

Deze trage verbinding maakt deel uit van het natuurgebied Brussels Bossen. Dit natuurgebied wordt volop ingezet op recreatie. Er lopen verschillende wandelpaden door het gebied. Indien deze verbindingen het statuut gemeenteweg zouden krijgen, dan staat de gemeente in voor het onderhoud van deze verbindingen en zal de strook grond moeten overgedragen worden. Hierdoor ontstaat er een versnippering aan grondeigenaars en verantwoordelijkheden, met mogelijke discussiepunten. Hierdoor is een officiële verlegging van de gemeenteweg niet aangewezen.

 

Het tweede bezwaar wenst graag een kortere weg te voet, veilig naar de bestaande dreef.Het derde bezwaar verwijst naar een nieuwe trage verbinding, waar de buurt reeds geruime tijd op wacht, tussen Kapellen en Brasschaat, doorheen het natuurschoon van dit gebied.

Er zijn volop besprekingen bezig om een nieuwe trage verbinding te realiseren tussen de dreef Fabriekstraat – Linthoutlei en Holle weg te Kapellen. De nieuwe verbinding zal naast zorgboerderij De Meander gelegd worden en naast Holle Weg nr 63 uitkomen op Holle Weg. Aan de zijde van Brasschaat zal de weg aansluiten op de bestaande dreef Fabriekstraat – Linthoutlei, dit ter hoogte van de bestaande verbinding richting Max Hermanlei.

Deze besprekingen zitten in een eindfase. Dit voorjaar zal er een omgevingsvergunning worden ingediend door de provincie.

 

Deze nieuwe  trage verbinding doorkruist het natuurgebied Brusselse Bossen en ligt op het eigendom van het Vlaamse gewest en het Agentschap voor Natuur en Bos. Zoals hierboven werd aangehaald, biedt het geen meerwaarde om deze nieuwe trage verbinding het statuut gemeenteweg te geven. In Brussels Bossen wordt volop ingezet op recreatie. Er lopen verschillende wandelpaden door het natuurgebied. Indien deze nieuwe trage verbinding het statuut gemeenteweg zou krijgen, dan staat de gemeentes Brasschaat en Kapellen in voor het onderhoud van deze verbinding en zal de strook grond moeten overgedragen worden. Hierdoor ontstaat er een versnippering aan grondeigenaars en verantwoordelijkheden, met mogelijke discussiepunten. De wandelwegen in de parken hebben een publiek karakter doordat ze opengesteld worden als trage verbinding/recreatie. Deze bevinden zich echter steeds in privaat eigendom van bv de gemeente, Vlaamse gewest, het Agentschap voor Natuur en Bos,… Hierdoor blijft de trage verbinding beter in eigendom van het Vlaamse gewest en het Agentschap voor Natuur en Bos.

 

Volgens de vereisten van de autonome procedure wordt er tijdens de bekendmakingsperiode een schrijven gericht aan de bezwaarindieners.

 

Conclusie:

 

Het ingediende bezwaren werden weerlegd met bovenstaande motivatie.

 

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en

latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel

40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334

betreffende het bestuurlijk toezicht.

Artikel 3 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de doelstelling

van het decreet.

Artikel 4 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de 5 principes

van het referentiekader.

 

Adviezen

Er werd advies gevraagd aan de gemeente Kapellen, de deputatie van de provincie Antwerpen, departement Mobiliteit en Openbare Werken en aan De Lijn.

Op 23 december 2021 ontving de gemeente per brief en per e-mail het advies van de gemeente Kapellen. De gemeente Kapellen heeft geen bezwaar tegen de afschaffing van de gemeenteweg en adviseert dit dossier gunstig.

Op 18 januari 2022 ontving de gemeente een mail met het advies van de deputatie van de provincie Antwerpen. De deputatie heeft geen opmerkingen over de afschaffing van de gemeenteweg.

De gemeente ontving geen advies van het departement Mobiliteit en Openbare Werken en De Lijn.

Het college heeft principiële goedkeuring gehecht aan de definitieve vaststelling van de afschaffing van de gemeenteweg, voormalige voetweg nr 47 gelegen tussen het verlengde Linthoutlei en Fabriekstraat in zitting van 31 januari 2022.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 26 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Ellen Somers, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Tom Versompel), 4 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gegeven aan de definitieve afschaffing van de gemeenteweg, voormalige voetweg nr 47 tussen verlengde van Linthoutlei en Fabriekstraat. De afschaffing is opgenomen in het grafisch plan PA09100_000_004_2021.pdf van 13 oktober 2021.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

16 Rerum Novarumlei 33. Wijziging rooilijn in omgevingsdossier 2021/OMV/0673. Goedkeuring - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Sinds het nieuwe decreet van 1 september 2019  over de gemeentewegen heeft de gemeenteraad exclusieve bevoegdheid over de gemeentewegen.

 

De aanpassing van de rooilijn wordt gevraagd in de omgevingsvergunning 2021/OMV/0673, Rerum Novarumlei 33 te  2930 Brasschaat, 4de Afdeling • Sectie D • nr. 129F3.

De aanvraag bestaat uit het bouwen van een rijwoning en het verleggen van de rooilijn. Bij de aanvraag werd het rooilijnplan 8899rooi toegevoegd. Dit plan werd opgemaakt door Lieven Monden op 5 oktober 2021. Het plan voorziet in de wijziging van de rooilijn ter hoogte van de percelen 4de Afdeling • Sectie D • nr. 129F3 en 129T, afgebeeld als lot E en F. De aanvraag voor wijziging van de rooilijn is gekoppeld aan de omgevingsvergunning 2021/OMV/0673 en geldt enkel voor het perceel 4de Afdeling • Sectie D • nr. 129F3, afgebeeld als lot E. Er dient een oppervlakte van 0.32m² te worden afgestaan aan de gemeente. Lot E maakt reeds geruime tijd visueel deel uit van het openbaar domein. Op dit lot werd een voetpad gelegd. Echter is deze grond privaat domein.

Ten behoeve van het bouwen van de rijwoning werd op 15 oktober 2021 de aanvraag tot omgevingsvergunning met referentie 2021/OMV/0673 ingediend door C. T., Sint-Baafskerkstraat te 8200 Brugge.

Het dossier is volledig en ontvankelijk verklaard op 13 november 2021. Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 22 november 2021 tot en met 21 december 2021.

 

Het verkrijgen van de omgevingsvergunning vereist nog twee zaken:

• kennisneming van de eventuele bezwaarschriften en de goedkeuring  weerlegging ervan door de gemeenteraad. De gemeenteraad is enkel bevoegd voor de bezwaren die handelen over de wegenis.

• goedkeuring wijziging rooilijn van de gemeenteweg Rerum Novarumlei 33 door de gemeenteraad.

 

Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Behoud van de rooilijn.

Op 22 april 1954 werd het BPA nr 4, Het Innemen met bijhorend onteigeningsplan goedgekeurd. Dit BPA  en bijhorend onteigeningsplan legt het openbaar domein vast van Rerum Novarumlei. Ter hoogte van de huidige aanvraag voorziet het BPA in een achteruitbouwstrook van 5m, aangezet in een boog.

Dit BPA nr 4 werd volledig herzien. De herziening van het BPA nr 4 Het Innemen werd goedgekeurd op 27 april 1973. De rooilijn werd niet gewijzigd. Ter hoogte van de aanvraag voorziet dit BPA in een voortuinstrook van 5m, aangezet in dezelfde boog.

Het BPA nr 4, Het Innemen werd op bij beslissing van de Vlaamse regering op 23 februari 2001 niet behouden in het plannenregister en is dus vervallen. Echter werd deze straat ontwikkeld en werd de straat opgenomen in het openbaar domein volgens de afmetingen vermeld op het BPA .

Ter uitvoering van het BPA werd een wegen- en rioleringsplan opgemaakt voor “de aanleg van weg aan nieuwe kerk-Driehoek volgens het plan van aanleg nr 4”. Dit plan werd goedgekeurd in de gemeenteraad op 26 juli 1960. Op de topografische kaart van 1969 is deze nieuwe straat zichtbaar.

 

Tijdens de wegen- en rioleringswerken werd er riolering geplaatst. Deze riooldeksels zijn vandaag nog zichtbaar en staan vermeld op het rooilijnplan. De rioleringsbuizen liggen onder het voetpad en lopen door lot F. De rioolbuizen lopen niet onder lot E. Op het plan van de wegenwerken van 1960 ligt de riolering op openbaar domein. Het voetpad volgt de bocht van de rooilijn. Er is niet terug te vinden of het voetpad in een bocht werd aangelegd. Het staat echter vast dat de riolering deels op privaat domein werd aangelegd.

Bij de herinrichting van het kerkplein werd het voetpad in een rechte lijn aangelegd. In het gemeentelijk archief vinden we een voorontwerp terug van de aanleg. Hier werd zowel een plan als een impressie uitgetekend. Op de impressie staat de datum juni 1990 vermeld.

 

Aan de straatzijde is een groen berm voorzien met de inplanting van bomen en haagstructuren. Het voetpad ligt in een rechte lijn en ligt deels op lot E. In principe kan het voetpad verlegd worden richting deze groene berm aan de straatzijde. Echter kan de riolering niet verplaatst worden. De haagstructuren schermen het gemotoriseerd verkeer volledig af van het voetpad en dragen bij tot de veiligheid van de zwakke weggebruiker. De groenstructuren zorgen voor een uniform uitzicht en dragen bij tot de klimaatadaptatie met oa luchtzuivering en infiltratiemogelijkheden. Er wordt dankzij deze groene berm een duidelijk visueel onderscheid gemaakt tussen de zone van haaks parkeren ter hoogte van Rerum Novarumlei 21-27. Na de bocht in de rijbaan, wordt geparkeerd in de rijrichting.

 

Voor het naastliggende lot F zal zeker een overdracht moeten gebeuren naar het openbaar domein ifv de riolering. De riolering is momenteel een openbare riolering op privaat domein. Voor eventuele herstelwerken dient deze rioolbuis steeds bereikbaar te zijn. Schade op privaat domein moet vermeden worden. Om conflicten te vermijden is het opportuun dat deze rioolbuis op openbaar domein ligt.

De wijziging van de rooilijn zal op een logische manier moeten gebeuren. Hierbij wordt de bestaande toestand van het voetpad als nieuw grens gehanteerd. Het is logisch dat de rooilijn een rechte lijn over lot E en F vormt.

 

Vermits het voetpad al meer dan 30 jaar over lot E loopt en deze bestaande toestand best behouden kan blijven door de aanwezigheid van de riolering, is de wijziging van de rooilijn aangewezen.

 

Wijziging van de rooilijn:

Zie bovenstaande motivering. De wijziging van de rooilijn is aangewezen door de bestaande toestand waarbij enerzijds het voetpad reeds meer dan 30 jaar over lot E loopt en anderzijds de aanwezigheid van de riolering op privaat domein ter hoogte van lot F.

 

Door de wijziging van de rooilijn worden geen ingesloten percelen gecreëerd. De aanpalende percelen blijven toegankelijk via het openbaar domein.

 

Waardebepaling:

De waarde wordt bepaald op 0 euro.

Het betreft een zeer kleine oppervlakte. Deze oppervlakte hoort visueel al meer dan 30 jaar bij het openbaar domein door de aanwezigheid van het voetpad.

In het omgevingsdossier werd reeds een verbintenis tot gratis grondafstand bijgevoegd.

 

Conclusie:

De wijziging van de rooilijn is aangewezen.

 

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het decreet van 25 april 2014 betreffende omgevingsvergunning.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Artikel 3 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de doelstelling van het decreet.

Artikel 4 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de 5 principes van het referentiekader.

Artikel 8 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende bevoegdheid van de gemeenteraad over de gemeentewegen.

 

Adviezen

Het college heeft principiële goedkeuring gehecht aan de wijziging van de gemeenteweg Rerum Novarumlei, ter hoogte van lot E deel van perceel 4de Afdeling • Sectie D • nr. 129F3 in zitting van 31 januari 2022.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de wijziging van de rooilijn van de gemeenteweg Rerum Novarumlei ter hoogte van lot E zoals opgenomen in het rooilijnplan 8899rooi van 5 oktober 2021, opgemaakt door Lieven Monden. Het rooilijnplan maakt deel uit van de omgevingsvergunningsaanvraag met dossiernummer 2021/OMV/0673 op 15 oktober 2021 ingediend voor het bouwen van een rijwoning en het verleggen van de rooilijn.

 

Art.2.- Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art.31/1 van het Omgevingsdecreet.

 

Art.3.- Dit besluit is nietig:

• wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer 2021/OMV/0673 op 15 oktober 2021 ingediend voor het bouwen van een rijwoning en het verleggen van de rooilijn niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

• wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

17 Magazijn en brandweer De Mortel wegen- en rioolwerken fase 2, delen 1, 2 en 3. Goedkeuring verrekening. Kennisneming - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 14 september 2015 goedkeuring aan de gunning van de opdracht Magazijn en brandweer De Mortel wegen- en rioolwerken fase 2, delen 1, 2 en 3 aan Hertsens Wegenwerken nv, Oeverkant 38 te 2070 Burcht tegen het nagerekende en verbeterde offertebedrag van 418.498,38 euro excl. btw, hetzij 506.383,04 euro incl. btw (87.884,66 euro Btw medecontractant).

 

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2014-123.

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 9 december 2019 goedkeuring aan verrekening 2: plaatsen van poorten en een afsluiting  voor een bedrag in meer van 44.390,50 euro excl. btw, hetzij 53.712,51 euro incl. btw.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 30 maart 2020 goedkeuring aan verrekening 3: Bijkomende meerwerken poort voor een bedrag in meer van 10.082,20 euro excl. btw, hetzij 12.199,46 euro incl. btw.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 4 mei 2020 goedkeuring aan verrekening 4: cementeren baanbed voor een bedrag in meer van 5.688,75 euro excl. btw, hetzij 6.883,39 euro incl. btw.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 4 mei 2020 goedkeuring aan verrekening 5 - olieafscheider 15l/s voor een bedrag in meer van 8.511,00 euro excl. btw, hetzij 10.298,31 euro incl. btw.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 4 mei 2020 goedkeuring aan verrekening 6 - meerprijs beton (prijsstijging) voor een bedrag in meer van 40.126,80 euro excl. btw, hetzij 48.553,43 euro incl. btw.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 4 mei 2020 goedkeuring aan verrekening 7 - meerkost beton brandweer voor een bedrag in meer van 24.743,25 euro excl. btw, hetzij 29.939,33 euro incl. btw.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 4 mei 2020 goedkeuring aan verrekening 8 - tracimat meerkost voor een bedrag in meer van 600,00 euro excl. btw, hetzij 726,00 euro incl. btw.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 29 juni 2020 goedkeuring aan verrekening 9 - februari maart 2020 voor een bedrag in meer van 51.555,97 euro excl. btw, hetzij 62.382,72 euro incl. btw.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 15 maart 2021 goedkeuring aan verrekening 11: Buitenaanleg BW-kazerne vooraan voor een bedrag in meer van 22.737,65 euro excl. btw, hetzij 27.512,56 euro incl. btw.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 31 januari 2022 goedkeuring gegeven

aan verrekening 12: bijkomende werken kazerne  van de opdracht

“Magazijn en brandweer De Mortel wegen- en rioolwerken fase 2, delen 1, 2 en 3” voor het totaal

bedrag in meer van 119.932,00 euro excl. btw, hetzij 145.117,72 euro incl. btw (25.185,72 euro btw

medecontractant).

 

Neemt kennis van het collegebesluit van 31 januari 2022 en  van de verantwoordingsnota van Jan Moereels, beleidsmanager plaatsgebonden zaken, waarin de meerwerken worden toegelicht.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

18 Dr. Roosensplein. Heraanleg gemeenteplein. Goedkeuring gunning. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vraagt zich af of de verhoging van het bedrag door het uitstel komt aangezien het om een verhoging van 411 000 euro gaat? 

 

Schepen Fonteyn doet volgende tussenkomst :

 

“U weet allen dat het dossier Dr. Roosens – op het moment dat het aanbesteed kon worden  - in het najaar van 2020 omwille van budgettaire krapte is on hold gezet (14 mio aan investeringen waren toen geschrapt). Hadden we toen kunnen voortgaan met dit project dan zou het wellicht binnen de geraamde prijs gevallen zijn. Nu zijn we 1.5 jaar na datum wat maakt dat prijzen van materialen, personeelskosten en dergelijke zijn allemaal gestegen. Daar moet ik geen tekening bij maken. Iedereen voelt dat alles duurder is geworden. Een verschil van 100.000 op zo’n grote werf is in feite nog relatief beperkt.

Ik maak een vergelijking met Voshollei die in (nov 2019) gegund is. Op dat moment waren de aanbestedingsprijzen een pak lager. Voor de Voshollei is de inschrijver een miljoen onder de raming kunnen gaan. (3.9 mio ipv het geraamde 4.9 mio)

We hebben hier, denk ik,  te kampen met een normale situatie bij werven; de marktomstandigheden schommelen voortdurend. Er zijn periodes waar men  vlot onder de raming gaat; nu zitten we in een periode waarbij dat niet zo is. Maar het een compenseert het ander in een meerjarenbegroting.

Voor het effect op de Pidpa-budgetplanning moeten we ook nog rekening houden met de inkomsten van subsidies. Voor de Lage Kaart halen we nu een bijkomende inkomst binnen van 1.500.000euro (eerst 600.000) omdat we de riolering bovengemeentelijk hebben gekregen in een project van VMM/Aquafin. Ook voor de Zegersdreef krijgen we een subsidie van 750.000 euro. Dit relativeert de meeruitgaven op andere werven.

Dus wat we hier meemaken is een normale situatie waarbij we met bepaalde prijsstijgingen te maken hebben zoals dat ook het geval is met omgevingswerken Brandweer. “

Raadslid Van der Schoepen wil schepen Fonteyn en de schepen van financiën bedanken voor de toelichting die ze hem gegeven hebben naar aanleiding van zijn vraag op de algemene commissie.  Zijn fractie vindt het een onorthodox truukje maar ze begrijpen de noodzakelijkheid en daarom keuren ze het wel goed. 

Beslissing

 

 

De ontwerpopdracht voor de opdracht Dr. Roosensplein. Heraanleg gemeenteplein werd gegund aan Groep Infrabo, Langstraat 65 te 2260 Oevel.

In het kader van deze opdracht werd een bestek met nr. 2020-086 opgesteld door de ontwerper, mevrouw Lore Denis van Groep Infrabo, Langstraat 65 te 2260 Oevel.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.891.321,29 euro excl. btw, hetzij 2.104.784,53 euro incl. btw (213.463,24 euro Btw medecontractant).

De gemeenteraad verleende in zitting van 31 augustus 2020 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de openbare procedure.

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 2 december 2021 om 09.30 uur te bereiken.

De verbintenistermijn van 120 kalenderdagen eindigt op 1 april 2022.

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 17 januari 2022 goedkeuring

aan de gunning van de opdracht “Dr. Roosensplein. Heraanleg gemeenteplein” wordt gegund aan de economisch

meest voordelige regelmatige bieder (op basis van de prijs), zijnde Hens nv, Bredabaan 55b te 2990

Wuustwezeltegen het nagerekende offertebedrag van 2.142.880,37 euro excl. btw, hetzij

2.394.612,02 euro incl. btw (251.731,65 euro btw medecontractant).


Er is onvoldoende krediet aanwezig voor het financieren van bovengenoemde opdracht op het specifieke investeringsbudget 2022 en 2023 sleutel 0200/22400007 Dr. Roosensplein heraanleg.(ca 100.000 euro tekort).

In afwachting van de volgende AMJP kan dit voorlopig opgevangen worden door verschuiving van krediet van sleutel 0200/22400007 Kleine en onvoorziene werken).

 

Neemt kennis van het collegebesluit van 17 januari 2022 en van het overzicht van alle kosten voor de aanleg van het gemeenteplein opgesteld door Jan Moereels, beleidsmanager.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

19 Gemeentelijke adviesraden. Aanduiding vertegenwoordigers per politieke fractie voor het Lokaal Overleg Kinderopvang. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Voorzitter Versompel licht toe dat de vraag van fractie CD&V en fractie Brasschaat 2012 in één besluit zal gegoten worden.  Hij veronderstelt dat iedereen zich hierin wel kan tevreden stellen.   

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De statuten van het Lokaal overleg Kinderopvang (of LOK) werden door de gemeenteraad goedgekeurd. De statuten voorzien er in dat iedere politieke fractie in de gemeenteraad een niet-stemgerechtigd lid kan aanduiden om de vergadering van het LOK bij te wonen.

 

In zitting van 29 april 2019 werden de nieuwe vertegenwoordigers aangestedl.

 

CD&V en Brasschaat2012-fractie wensen hun vertegenwoordiger te vervangen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur.

Statuten van Lokaal overleg Kinderopvang.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt er kennis van dat de nagenoemde vertegenwoordigers van de politieke fracties van de gemeenteraad zijn aangeduid als niet-stemgerechtigde leden in het Lokaal overleg Kinderopvang:

        N-VA: Karin Beyers

        CD&V: Ellen Somers

        Brasschaat 2012: Lisa Buysse

        Vlaams Belang: Josselyne Hansens

        Open VLD: Sabine Van Oppens

        PVDA: Rina Jespers

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

20 Wijziging afvaardiging in de EVA vzw Sport Plus. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 23 juni 1988 werd overgegaan tot de stichting van de vzw Sport Plus Brasschaat met als doel het programmeren en organiseren van sportactiviteiten in het kader van het gemeentelijk sportcentrum.

Op 16 december 2013 werd de vzw Sport Plus omgevormd tot een extern verzelfstandigd agentschap “vzw Sport Plus Brasschaat”. De gemeente is lid van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat.

 

Bij het begin van de nieuwe legislatuur werden de gemeentelijke vertegenwoordigers in de EVA vzw Sport Plus aangeduid, met name voor de raad van bestuur en voor de algemene vergadering.

 

CD&V-fractie vraagt om een van zijn bestuurders in de raad van bestuur te wijzigen.

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 6 en 11 van de statuten van de vzw Sport Plus.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Adinda Van Gerven, schepen van sport, blijft behouden als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat.

 

Art.2.- Nagenoemde leden worden voorgedragen voor de raad van bestuur van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat:

 

Namens de N-VA-fractie:

 Adinda Van Gerven

 Bart Thys

 Hendrik De Maeyer

 

Namens de CD&V-fractie:

 Bob Geysen

 Marie-Anne Naudts-Coppens

 

Namens de Vlaams Belang-fractie:

 Greet Verbert

 

Namens de Brasschaat 2012-fractie:

 Johan Caluwé

 

Namens de Open VLD-fractie:

 Steven De Nijs

 

Namens de PVDA-fractie:

 Ben Vermeulen

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

21 Mondelinge vraag van Marie-Anne Naudts-Coppens over de schrapping van de subsidies zonneparken die liggen op de HST tunnel voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts-Coppens las een artikel over de schrapping van de subsidies voor de mega-zonneparken.  Zij doet volgende tussenkomst :

 

“Vorig jaar ontving Brasschaat een dividend van 54 245,99 euro voor de zonnepanelen boven de HST-lijn in het Peerdsbos.  Is dat de eerste maal dat wij hiervoor een dividend ontvangen en zo niet, hoeveel dividend hebben we reeds ontvangen?  Hebben wij een vertegenwoordiger in Zefier?  En zo ja wie? 

Verder in het artikel over onze HST stond : dat als de groene stroomcertificaten wegvallen er een fractie van de jaaromzet van 1,5 miljoen overblijft.  Dat dan de resterende schuld van meer dan 6 miljoen niet meer kan worden afgelost. 

Heeft dit implicaties voor onze gemeente?  Hebben wij gewoon alleen een erfpacht gegeven voor de tunnel?  En wat is nu nog de rol van Brasschaat in dit verhaal?

Los van mijn bezorgdheid om mogelijke financiële negatieve implicaties, heb ik dat altijd een reuze concept gevonden de zonnepanelen op een anders verloren ruimte. 

Van mij mag ons bestuur op zoek naar nog andere locaties om daar ook op ‘verloren ruimten’ een zonnepark te creëren. 

De subsidies vallen misschien weg, maar de panelen zijn veel goedkoper geworden.  En laat ons eens dromen, misschien kunnen we zo Brasschaatse families aan elektriciteit helpen voor wie de energiekost onbetaalbaar is geworden. 

Ik vraag me af dat indien Zuhal Demir de subsidies schrapt voor de mega zonneparken er dan consequenties zijn voor onze gemeentelijke financiën?”

 

Schepen Heirman doet volgende tussenkomst :

 

“Bedankt voorzitter, bedankt Marie-Anne voor deze actuele vraag

Vooreerst wil ik vermelden dat dit een voorstel is van de voltallige Vlaamse Regering en niet enkel van onze Vlaamse minister van energie Zuhal Demir.

Dan  wil ik benadrukken dat het concept/project inderdaad een zeer goed initiatief  was. Geen visuele verrommeling van het domein, de uitstekende locatie was ter beschikking en er was vanuit Europa de vraag om groene energie op te wekken. Helaas waren de zonnepanelen zoals u zelf hebt vermeld toen nog erg duur.

Om op uw vraag te antwoorden of wij erfpacht gegeven hebben voor de tunnel: er is idd een erfpacht, maar niet vanuit de gemeente. De tunnel is eigendom van Infrabel, de spoorwegbeheerder.  Infrabel heeft een 20 jarige erfpacht met recht van opstal gegeven aan de firma SPS FIN. SPS FIN is de cvba die het beheer doet van deze grote zonnepaneleninstallatie (pv installatie). Ik vertegenwoordig Brasschaat en zetel in de raad van bestuur van SPS FIN en ben lid van de AV van Zefier.

Wat betreft de dividenden heeft Brasschaat de vorige 12 jaren dividend ontvangen; dat zit sinds 2018 jaarlijks mee in dividend “Zefier”, en voorheen in dividend “Finea”. Gemiddeld 80.000 euro per jaar.

De gemeentelijke waarborg voor de financiering van het project bedraagt per 31 december 2021 1.638.623,83 € (217.813,04 euro minder dan op 31 december 2020).

Wat de implicaties zijn als dit ZOU doorgaan is moeilijk in te schatten, want u hebt ongetwijfeld ook gelezen in bewuste krant dat, en ik citeer “als ze hun installatie nog niet terugverdiend hebben vallen investeerders niet zonder groene stroomcertificaten.” De teksten van de nieuwe regelgeving zijn nog niet ter beschikking, dus in feite weten we nog niet of er consequenties zijn voor de financies van Brasschaat.”

 

Raadslid Naudts-Coppens dankt schepen Heirman voor dit antwoord.  Ze vraagt zich nog af of Zefier enkel groene stroomcertificaten in zijn portefeuille heeft?

 

Schepen Heirman licht toe dat Zefier zich bezig houdt met alle projecten rond hernieuwbare energie.  Het betreft een fictieve schuld die elk jaar voor een stuk wordt ingelost.  Brasschaat heeft deze schuld een Zefier, zij zijn een financieringsmaatschappij.

Beslissing

 

 

Vorig jaar ontving Brasschaat een dividend van 54.245,99 euro voor de zonnepanelen boven de HSTlijn in het Peerdbos.
Is dat de eerste maal dat wij hiervoor een dividend ontvangen en zo niet, hoeveel dividend hebben wij reeds ontvangen?
Hebben wij een vertegenwoordiger in Zefier? En zo ja wie?

Verder in het artikel over onze HST stond: dat als de groene stroomcertificaten wegvallen er een fractie van de jaaromzet van 1,5 miljoen overblijft. Dat dan de resterende schuld van meer dan 6 miljoen niet meer kan worden afgelost.
Heeft dit implicaties voor onze gemeente? Hebben wij gewoon alleen een erfpacht gegeven voor de tunnel? En wat is nu nog de rol van Brasschaat in dit verhaal?

Los van mijn bezorgdheid om mogelijke financiele negatieve implicaties, heb ik dat altijd een reuze concept gevonden" de zonnepanelen op een anders verloren ruimte".
Van mij mag ons bestuur op zoek naar nog andere locaties om daar ook op "verloren ruimtes" een zonnepark te creëren.
De subsidies vallen misschien weg , maar de panelen zijn veel goedkoper geworden.
En laat ons eens dromen misschien kunnen we zo Brasschaatse families aan elektriciteit helpen voor wie de energiekost onbetaalbaar is geworden

 

Neemt kennis van de vraag van Marie-Anne Naudts-Coppens, namens CD&V:

        Indien Zuhal Demir de subsidies schrapt voor de megazonneparken zijn er dan consequenties voor onze gemeentelijke financies?

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

22 Mondelinge vraag van Inge Hermans over de activiteiten van Colas Noord nv en de mogelijke gevolgen voor de Brasschaatse burgers voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans doet volgende tussenkomst :

 

“Dank u voorzitter, vanavond én namens onze fractie een vraag uit bekommernis mbt de volksgezondheid en meer specifiek in dit geval,die van onze Brasschaatse burgers.

 

Enkele maanden geleden en naar aanleiding van een heraanvraag op 7 mei 2021,van het asfaltverwerkend bedrijf Colas Noord NV,

tot uitbreiding van hun omgevingsgunning, nam Dhr. Luk Lemmens, 

N-VA gedeputeerde van de provincie Antwerpen, een ’gunstige' beslissing.

Het bedrijf waarvan in dit punt sprake, ligt in vogelvlucht op ongeveer 5,67 km van hier en daarmee bedoel ik het centrum Brasschaat.

Ondanks het negatief advies van onze buurgemeenten Wijnegem en Schoten, met beide een N-VA burgemeester, werd toch een uitgebreidere omgevingsvergunning afgeleverd.

Die nieuwe omgevingsvergunning geeft aan het bedrijf de toelating om hun activiteiten verder op te drijven, namelijk, 24u/24 u en dit 7 d/7d en...last but not least... onbeperkt in de tijd, ofwel een “vergunning van onbepaalde duur”

.

Colas Noord NV staat in voor de productie van asfalt en ten bate van de circulaire economie, ook voor recyclage van gebruikte asfalt.

Het toepassen van dit recyclageprocédé, is voor het bedrijf echter vooral zéér winstgevend omdat een éénmalige investering van enkele miljoenen om aan luchtfiltering te doen, een kleine kost is voor wat ze hiermee kunnen verdienen.

 

Met andere woorden, de bedrijfsactiviteiten én vooral ook de productie zullen, door de toekenning van de nieuwe omgevingsvergunning, énorm toenemen, zeker al met de gedachte in het achterhoofd aan de grote werken aan de Oosterweelverbinding die nog zullen gebeuren.

Om alvast géén misverstanden te hebben, tussendoor ook meegeven dat onze fractie het begrip van "circulaire economie",

mits correct gebruik ervan, en mits het niet nog méér belastend is voor ons milieu, uiteraard steunt.

 

Naar aanleiding van de protesten én de beide negatieve adviezen mbt deze aanvraag voor "wijziging van de omgevingsvergunning," van zowel de gemeenten Schoten als Wijnegem,  heb ik mij de laatste weken wat verdiept in de activiteiten van dit asfaltverwerkend bedrijf en vooral ook wat de mogelijke invloed op de Brasschaatse volksgezondheid zou kunnen betekenen.

 

Niet alleen in Schoten en Wijnegem maar ook in onze gemeente doen deze soort van bedrijvigheden bij menig burger de wenkbrauwen fronsen.

Meer specifiek over de uitlaatgassen die als gevolg van deze recyclageactiviteiten uit de schoorstenen komen en daarbij niet onbelangrijk, het onvoldoende duidelijkheid hebben van de meetresultaten en de gebruikte methodes.

VLAREM II ( bijlagen 4.4.2 en 4.4.3.) beschrijft exact hoeveel en wanneer de controlemetingen zouden moeten gebeurenzodat de emissiegegevens bekend zijn.

Zonder al te veel in detail te gaan over de technische kant van asfaltverwerking, en beseffende dat niet iedereen op de hoogte is van de specifieke activiteiten van een asfalt verwerkend bedrijf, geef ik toch graag wat omkadering mee waarom ik hierover namens Brasschaat 2012 vanavond een vraag indiende.

 

Eerst en vooral is Asfalt een samengesteld product dat bestaat uit zand, granulaten, vulstof en... bitumen.

Bitumen is een vloeibaar kleverig mengsel van verschillende koolwaterstoffen die voorkomen in ruwe aardolie.

Na destillatie uit aardolie, kan Bitumen gescheiden worden van de andere bestanddelen en alsbindmiddel gebruikt worden in de verwerking van asfalt.

 

Ik heb het ganse dossier van de aanvraag tot uitbreiding omgevingsvergunning ingekeken op het “omgevingsloket.

Op het bedrijventerrein van Colas Noord NV., wordt oa.60.000L bitumen opgeslagen, namelijk in 4 tanks van 15.000L.

Bitumen bevatten Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK) waarbij algemeen wordt aangeraden omzoveel mogelijk de blootstelling eraan te vermijden.

Emissies van verwarmd bitumen zijn volgens onderzoeken van het IARC ( International Agency for Research on Cancer)méér dan hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens.

Het belangrijkste proces dat luchtverontreiniging dan ook kan veroorzaken bij de asfaltproductie hier, zijn het stookproces voor hetdrogen van de granulaten en dus ook het opwarmen van de bitumen.

 

Petities en actiecomités werden midden december 2021 opgestart met overigens grote respons.

Extra meetings en consultaties met toxicologen, milieuspecialisten en ervaringsdeskundigen vonden ondertussen plaats.

Volgens de actievoerders werd er weinig of geen rekening gehouden met de ingediende bezwaren en de gevraagde adviezen omtrent factoren die de volksgezondheid ernstig in gevaar kunnen brengen.

(geurhinder, geluidsoverlast, mobiliteitsproblemen en de stofhinder, te hoge emissiewaarden)

Uiteraard, sluit onze fractie zich aan bij de vraag van de actievoerders en hadden we graag bijkomend geweten waarom de Deputatie is ingegaan op de vraag van Colas Noord NV? Dit lijkt ons voor het schepencollege niet moeilijk te achterhalen.

 

Ondertussen weten we dat in Nederland, bij gelijkaardige activiteiten, de normen voor de uitstoot van deze giftige gassen, nl. Benzeen, sterk

gereduceerd werden van 1 microgram Benzeen op 5 Nm3,(normaal kubieke meter) terwijl het in België nog steeds 5 microgram op 5 Nm3 is.

 

Er wordt bij Colas Noord NV een uitstoot van de lucht in de schouw meegegeven zonder het debiet mee te rekenen.

De maximum berekening van 5Nm3 benzeen aan een debiet van tussen de 25.000m3 en de 50.000m3 lucht per uur, geeft al snel een uitstoot van 2,5GRAM benzeen PER UUR !

Dit lijkt op het eerste zicht niets, doch, enig opzoekwerk spreekt dat tegen. Ik nodig iedereen uit om de hoogstschadelijke reputatie van benzeen eens na te lezen of eens op bezoek te gaan op een afdeling oncologie.

Ik wil hier gewoon meegeven en zeker onderstrepen dat in Nederland de normen 5X strenger zijn dan bij ons....,

Dit alleen al zouden alvast redenen genoeg moeten zijn om ons bezorgd te maken!

 

Verder probeert men de chemische uitstoot geurloos te maken door middel van toevoeging van geurmaskerende stoffen aan de emissierook.

Dit maakt het echter niet minder giftig voor de bevolking. Het camoufleert énkel het gevaar.

Dit bedrijf, Colas Noord NV past ook het zogenaamde “eolage systeem” toe om de vervuilde lucht te verdunnen(en op die manier niet boven de 5Nm3 te komen)

Een systeem dat vanonder in de schouw lucht aanzuigt, zodat de rookpluim in de hoogte wordt gelanceerd(+ verdunning)het totaal aantalvervuilende stoffen blijft wel dezelfde en door dit systeem verspreidt de rookpluim zich over een langere afstand, of zéker 5,67 km en verder….

 

De metingen zelf, werden wel uitgevoerd, maar niet zoals men zou verwachten door de Vlaamse Milieu Maatschappij zelf, want, die kampen blijkbaar met een chronisch personeelstekort, maar.... door privéfirma's,... aangeduid door Colas NOORD NV zélf?

Dit is zoiets als dat men "een snelle chauffeur zelf de snelheidsovertreding zou laten vaststellen" !

 

Nu, de gemeten waarden in het dossier, blijven, volgens de privéfirma, altijd onder de norm, terwijl het algemeen geweten is dat er bij de productie van gerecycleerd asfalt veelmeer benzeen vrijkomt dan bij de zogenaamde “virgin asfalt”

Maw., dit ganse verhaal roept grote vragen op, er is namelijk géén bijkomende informatie of de metingen ook gebeurden tijdens de productie van gerecycleerd asfalt waarover ik daarnet al zei dat dit veel meer toxisch is.

 

Zolang de overheid zélf geen metingen doet, geeft men ons alle argumenten om ernstig te twijfelen aan de objectiviteit en juistheid

van mogelijke meetresultaten én of men steeds gebruik gemaakt heeft van de BBT( Best Beschikbare Technieken)?

 

Het is ook én vooral in deze materie van het grootste belang om steeds de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te transponeren in ons denken en doen.

In deze mondelinge vraag zijn er tevens 2 belangrijke SDG's betrokken, namelijk SDG 3: " Goede gezondheid en Welzijn" en  SDG13 " klimaatactie"

 

Dit gezegd zijnde en wetende dat giftige gaswolken niet stoppen aan de gemeentegrenzen, en de productie ervan amper 5,67km van hier gebeuren, heb ik namens onze fractie de volgende vragen aan het bestuur:

 

- Werd betreffende dit dossier ook aan onze gemeente advies gevraagd? Zo ja, wat was het advies van onze gemeente.

- Heeft ons bestuur aangaande de uitbreiding van deze  omgevingsvergunning,contacten gehad met de gemeente Wijnegem en Schoten, die beiden bezwaar aantekenden?

- Zal ons bestuur zich actief inzetten zodat er duidelijke objectieve meetresultaten beschikbaar zijn ende mogelijke gezondheidsrisico's voor onze Brasschaatse bevolking bekend zijn?

- Zal men desgevallend als bezorgde lokale overheid, acties ondernemen naar de bevoegde minister?

- Heeft men weet van nog andere toekomstplannen voor dit bedrijf?”

 

Schepen Van Honste bedankt raadslid Hermans voor deze les fysieke maar ze vreest dat ze haar moet teleurstellen.  De gemeenteraad van Brasschaat is niet het juiste forum hiervoor volgens haar.  Dit dossier is haar volledig niet gekend.  Schoten en Wijnegem zijn hierin betrokken en de Deputatie verleende de vergunning.  Dit is niet gelegen op grondgebied Brasschaat en hier werd ons ook geen advies gevraagd.  Schepen Van Honste heeft geïnformeerd en dit dossier is in beroep bij de minister.  Enkele buurtbewoners, Schoten en Wijnegem hebben beroep ingediend.  Dit dossier is onbekend in Brasschaat.  Ze raadt aan om haar bezorgdheden via een ander kanaal / niveau te delen. 

 

Raadslid Hermans vindt dit antwoord zeer bedroevend.  Ze diende deze vraag meer dan 5 dagen geleden in. Wanneer ze dit indient, gaat ze ervan uit dat een college dit leest en zich ook de vraag stelt waarom dit ingediend wordt.  Ze zou verwachten dat men op onderzoek zou gaan.  Op deze manier zou men kunnen vaststellen dat de vervuilde lucht op 5,6km van Brasschaat is.  Deze benzeem uitstoot is zeer kankerverwekkend.  Ze had verwacht dat dit voor het college ook een bezorgdheid zou zijn, ook al ligt dit niet op hun grondgebied.  Het is een bevoegdheid om bezorgd te zijn voor zijn burgers.  Men had minstens de nodige informatie kunnen inwinnen volgens haar. 

 

Waarnemend burgemeester treedt bij dat raadslid Hermans haar punt heeft gemaakt.  Hij licht toe dat Brasschaat geen betrokken partij is in deze vergunning.  Er is momenteel een beroep lopende, dus de toekomst zal uitwijzen wat hier verder mee gedaan zal worden.  Het is in dit dossier ook niet de intentie om alles te onderzoeken. 

 

Raadslid Hermans geeft nog mee dat ze nooit zei dat Brasschaat mee betrokken is in dit dossier.  Enkele telefoontjes hadden volgens haar al voldoende kunnen zijn om informatie in te winnen.  Ze begrijpt de houding van het college absoluut niet. 

Beslissing

 

 

Enkele maanden geleden en naar aanleiding van een vraag van het asfaltverwerkend bedrijf Colas Noord NV, (gelegen aan de grens van Wijnegem en Schoten )tot uitbreiding van hun omgevingsvergunning, nam Dhr. Luk Lemmens, N-VA gedeputeerde van de provincie Antwerpen, een ’gunstige' beslissing.
Ondanks het negatief advies van de gemeenten Wijnegem en Schoten, met beide een N-VA burgemeester, werd een uitgebreidere omgevingsvergunning afgeleverd.
Die nieuwe vergunning geeft het bedrijf de toelating om activiteiten te doen, 24u./24 u. en dit 7 d./7 d. en onbeperkt in de tijd.
Deze fabriek staat in voor de productie van asfalt en, ten bate van de circulaire economie, ook voor
recyclage van gebruikte asfalt.

 

Neemt kennis van de vraag van Inge Hermans, namens Brasschaat2012:

        Werd betreffende dit dossier ook aan onze gemeente advies gevraagd?
Zo ja, wat was het advies van onze gemeente.

        Heeft ons bestuur aangaande de uitbreiding van deze milieuvergunning,
contacten gehad met de gemeente Wijnegem en Schoten, die beiden bezwaar aantekenden?

        Zal ons bestuur zich actief inzetten zodat er duidelijke objectieve meetresultaten beschikbaar zijn en er zodoende kennis kan verkregen worden over de mogelijke risico's voor onze Brasschaatse bevolking ?

        Zal men desgevallend en bijkomend ,als lokale overheid, acties ondernemen naar de bevoegde
minister?

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

23 Mondelinge vraag van Marie-Anne Naudts-Coppens over de statuten van EVA Plus Drie-Centrum Brasschaat voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts-Coppens doet volgende tussenkomst :

 

Beste voorzitter, collega's raadsleden,

Er is bezorgdheid bij de leden van het bestuur van de Remise dat ze botsen op Kafkaiaanse moeilijkheden bij de neerlegging en goedkeuring van de statuten van EVA "Plus Drie-Centrum Brasschaat" bij de ondernemingsbank te Antwerpen.
En zo is het bestuur wat de moed kwijt.

Neerleggen van de statuten bij de Ondernemingsbank is nog steeds niet afgerond (meer dan twee jaar overtijd).

o De vzw EVA Remise heeft geen wettelijke basis.

o BO heeft geen wettelijke basis.

o Jaarverslag 2021 moet worden goedgekeurd in de AV. Deze AV heeft geen wettelijke basis. De jaarrekening moet ten laatste zeven maanden na het afsluiten van het boekjaar en uiterlijk 30 dagen na de goedkeuring door de algemene vergadering neergelegd worden. Nogmaals…geen wettelijke basis.

o Revisor audit van het financiële jaar 2021 heeft geen wettelijke basis, tenzij onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Brasschaat voor een vzw ‘in oprichting’. De externe verzelfstandiging is nog ‘work in progress’. Revisor moet zijn communicatie afstemmen op de gemeente, audit begeleiden door gemeente alsook finaal rapport adresseren aan gemeente. Deze audit zal binnenkort starten.

Telkens komt ervan de ondernemingsbank een resem opmerkingen en telkens van een andere griffier.
Volgens de ondernemingsbank zijn een deel van de moeilijkheden te wijten aan het verleden : zo zeggen ze bvb. dat het nominatief ontslag van vorige bestuurders,
destijds niet genoteerd is op het juiste formulier.
Zo loopt de Remise vast op bureaucratische formaliteiten , die niet meer op te lossen zijn , puur Kafka.

Ook één van de eerste zaken , die in orde moeten gebracht worden, is de aanvaarding van het adres Graaf Reusensdreef 1, door de Kruispuntdatabank. Het adres wordt niet aanvaard. Ik stel mij de vraag of de toekenning van de straatnamen in ons park volledig is geofficialiseerd en afgerond.

Doordat de statuten nog niet aanvaard zijn kampt de Remise ook met praktische problemen: zoals niet van bank kunnen veranderen , geen aparte betaalterminal voor cafetaria etc.

Men heeft vanuit raad van bestuur reeds schepen , burgemeester en secretaris aangeschreven.
Deze zegden toe :de hulp van het Vlaams documentatiecentrum en van het van VVSG in te roepen.

Bij de laatste brief van de ondernemingsbank nodigde de griffier de mensen van de Remise uit om ter plaatse op de rechtbank gezamenlijk het dossier te bekijken
Daar moet volgens mij zo vlug mogelijk een afspraak voor gemaakt worden: nmlk. een gezamenlijk bezoek aan de ondernemingsbank door mensen van het bestuur Remise en onze juridisch onderlegde ambtenaren.

De raad van bestuur van de Remise bestaat uit vrijwilligers en die verliezen de moed.
En wij zouden deze waardevolle mensen in geen geval willen verliezen voor de verdere werking van de Remise.
Zij willen zich concentreren op hun doelstelling : senioren een aangename namiddag bezorgen in de cafetaria en zorgen voor een interessant cursusaanbod.

Dank voor uw aandacht”

 

Schepen Hans doet volgende tussenkomst :

De juridische dienst bood begeleiding en ondersteuning aan bij de omvorming van de vzw Remise naar de nieuwe EVA structuur. De opmaak van de motivatienota en de nieuwe statuten en de agendering ervan op alle noodzakelijke overleg- en beslissingsorganen werd mee in handen genomen. Alle ontwerp-documenten werden steeds nog voor advies bezorgd aan de VVSG en het VSDC (het Vlaams Studie- en Documentatiecentrum voor vzw’s). Het VSDC bezorgde tenslotte een overzicht van de administratieve stappen die vervolgens nog nodig waren om de omvorming verder te officialiseren.

 Het is in deze laatste fase dat er thans, na tussenkomst van de juridische dienst, is gebleken dat de noodzakelijke publicaties niet mogelijk zijn omdat verschillende zaken in het verleden en binnen de VZW Remise, voor de omvorming naar een EVA structuur dus, niet steeds volgens de regel van de kunst werden opgenomen.

Zo werden verschillende ontslagen/benoemingen in het verleden niet correct geakteerd in de verslagen van de algemene vergadering en werd ook niet steeds initiatief genomen om alle ontslagen en nieuwe benoemingen in het Staatsblad te publiceren, zodat het vennootschapsdossier op de griffie geen correcte en actuele gegevens over de vennootschap bevat. Ook de straatnaamwijziging werd nooit geakteerd door de algemene vergadering, noch gepubliceerd. De juridische dienst heeft het uittreksel van de gemeenteraadsbeslissing van 28 augustus 2017 plus het goedgekeurde plan overgemaakt aan de griffie om te trachten de straatnaamwijziging aangepast te krijgen, doch dit werd niet als voldoende weerhouden. 

Er moet een nieuwe algemene vergadering worde samengeroepen die akte dient te nemen van deze beslissing van deze straatnaamwijziging en bijgevolg bevestigt dat de zetel sedert 28 augustus 2017 gehuisvest is in de Graaf Reusensdreef (pv. Gemeentepark). Ook de niet eerder gepubliceerde/geakteerde ontslagen en benoemingen moeten (her)bevestigd worden door de algemene vergadering om correct gepubliceerd te kunnen worden

 De vraag om overleg op de griffie van de ondernemingsrechtbank teneinde de tekortkomingen te overlopen, werd negatief geantwoord. Er kan enkel een afspraak worden gemaakt op de griffie om ter plaatse het vennootschapsdossier te kunnen inzien (om te bekijken welke gegevens er gekend zijn over de vzw bij de ondernemingsrechtbank) maar ter bespreking van een individueel dossier kan geen afspraak gemaakt worden.

 Het is mede om die reden, en het feit dat het hier om specifieke materie gaat, dat vanuit de juridische dienst het advies werd gegeven aan de EVA vzw om zich door het gespecialiseerde VSDC te laten bijstaan bij het rechtzetten van deze onregelmatigheden. Tevens kan de het VSDC de nodige modellen en tools aanreiken opdat alle aanpassingen en wijzigingen in de structuur, vestiging, samenstelling van de verschillende organen en dergelijke, in de toekomst tijdig en correct worden geagendeerd en geacteerd.

 Het gaat hier met andere woorden om administratieve aanpassingen die nodig zijn in het licht van de VZW-regelgeving, dit staat dus los van de omvorming van de vzw naar een EVA structuur.

 Het is geenszins de intentie niet in te gaan op de vraag voor verdere ondersteuning, het lijkt ons beter om beroep te doen op een externe organisatie die gespecialiseerd is in deze specifieke.

We herhalen dat het  VSDC gespecialiseerd is in deze materie en ondersteunende dienstverlening aan vzw’s aanbiedt om conform de vzw-regelgeving in de noodzakelijke publicaties te voorzien.”

 

Schepen Hans licht nog toe dat deze omvorming los staat van de vrijwilligers.  Ze vermoed dat de werking van de Remise hier niet onder lijdt. 

 

Raadslid Naudts-Coppens bevestigt dat de werking hier niet onder lijdt maar het zijn de betrokken bestuurders, en vooral de penningmeester, die de moed misschien zal verliezen.  Ze vindt het belangrijk dat dit niet op de lange baan wordt geschoven, dus ze is blij dat het dossier opgevolgd wordt.  Alle juridische stappen die hen worden aangeraden, zullen ze heel nauwkeurig opvolgen nu. 

Ze hoopt op een goede afloop, maar ze is ervan overtuigd dat dit wel in orde zal komen. 

Beslissing

 

 

Er is bezorgdheid bij de leden van het bestuur van de Remise dat ze botsen op Kafkaiaanse moeilijkheden bij de neerlegging en goedkeuring van de statuten van EVA "Plus Drie-Centrum Brasschaat" bij de ondernemingsbank te Antwerpen.
En zo is het bestuur wat de moed kwijt.

Neerleggen van de statuten bij de Ondernemingsbank is nog steeds niet afgerond (meer dan twee jaar overtijd).

o De vzw EVA Remise heeft geen wettelijke basis.

o BO heeft geen wettelijke basis.

o Jaarverslag 2021 moet worden goedgekeurd in de AV. Deze AV heeft geen wettelijke basis. De jaarrekening moet ten laatste zeven maanden na het afsluiten van het boekjaar en uiterlijk 30 dagen na de goedkeuring door de algemene vergadering neergelegd worden. Nogmaals…geen wettelijke basis.

o Revisor audit van het financiële jaar 2021 heeft geen wettelijke basis, tenzij onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Brasschaat voor een vzw ‘in oprichting’. De externe verzelfstandiging is nog ‘work in progress’. Revisor moet zijn communicatie afstemmen op de gemeente, audit begeleiden door gemeente alsook finaal rapport adresseren aan gemeente. Deze audit zal binnenkort starten.

Telkens komt ervan de ondernemingsbank een resem opmerkingen en telkens van een andere griffier.
Volgens de ondernemingsbank zijn een deel van de moeilijkheden te wijten aan het verleden : zo zeggen ze bvb. dat het nominatief ontslag van vorige bestuurders,
destijds niet genoteerd is op het juiste formulier.
Zo loopt de Remise vast op bureaucratische formaliteiten , die niet meer op te lossen zijn , puur Kafka.

Ook één van de eerste zaken , die in orde moeten gebracht worden, is de aanvaarding van het adres Graaf Reusensdreef 1, door de Kruispuntdatabank. Het adres wordt niet aanvaard. Ik stel mij de vraag of de toekenning van de straatnamen in ons park volledig is geofficialiseerd en afgerond.

Doordat de statuten nog niet aanvaard zijn kampt de Remise ook met praktische problemen: zoals niet van bank kunnen veranderen , geen aparte betaalterminal voor cafetaria etc.

Men heeft vanuit raad van bestuur reeds schepen , burgemeester en secretaris aangeschreven.
Deze zegden toe :de hulp van het Vlaams documentatiecentrum en van het van VVSG in te roepen.

Bij de laatste brief van de ondernemingsbank nodigde de griffier de mensen van de Remise uit om ter plaatse op de rechtbank gezamenlijk het dossier te bekijken
Daar moet volgens mij zo vlug mogelijk een afspraak voor gemaakt worden: nmlk. een gezamenlijk bezoek aan de ondernemingsbank door mensen van het bestuur Remise en onze juridisch onderlegde ambtenaren.

De raad van bestuur van de Remise bestaat uit vrijwilligers en die verliezen de moed.
En wij zouden deze waardevolle mensen in geen geval willen verliezen voor de verdere werking van de Remise.
Zij willen zich concentreren op hun doelstelling : senioren een aangename namiddag bezorgen in de cafetaria en zorgen voor een interessant cursusaanbod.
 

Neemt kennis van de vraag van Marie-Anne Naudts-Coppens, namens CD&V:

        welke concrete stappen ter ondersteuning worden verder gezet door het gemeentebestuur?

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

24 Verlenging tijdelijke oppensioenstelling wegens lichamelijke ongeschiktheid. - KENNISGENOMEN

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

25 Toekenning eretitels. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

26 Miksebaan 208.  Goedkeuring akte van wederoverdracht na onteigening. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

 

27 Molenveld. Goedkeuring verkoop woning en verkoop grondaandeel. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.