Zitting van maandag 30 september 2019

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Overzicht punten

 

1 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 26 augustus en 17 september 2019. Goedkeuring.

Op 26 augustus en 17 september 2019 was er een openbare zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

2 Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat. Benoeming onafhankelijke bestuurders.

De statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf voorzien in de aanstelling van 5 onafhankelijke bestuurders. Deze worden na voordracht door de raad van bestuur benoemd door de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

3 VVSG. Kennisneming samenstelling commissies. Verzending naar gemeenteraad.

De gemeenteraad droeg op 25 februari 2019 de kandidaat-vertegenwoordigers voor de raad van bestuur en de bestuurlijke commissies van de VVSG voor.

De VVSG heeft op 26 juni 2019 de samenstelling van de bestuurlijke commissies vastgesteld.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de samenstelling van deze commissies.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

4 Gemeentelijk basisonderwijs. Uitbreiding van de lestijden vanuit het werkingsbudget met 4 lestijden van 1 tot en met 30 september 2019. Goedkeuring.

Bij de organisatie van het lestijdenpakket voor het schooljaar 2019-2020 is gebleken dat er zowel in Gibo-Driehoek als in Gibo-Heide 2 lestijden te weinig zijn in de maand september om al de vast benoemde kleuterleidsters te werk te stellen.

 

Er wordt gevraagd om van 1 tot en met 30 september 2019 2 lestijden kleuteronderwijs in Gibo-Driehoek en 2 lestijden kleuteronderwijs in Gibo-Heide te financieren vanuit de werkingsmiddelen van de school.

 

Vanaf 1 oktober 2019 kunnen de opdrachten van deze leerkrachten worden aangevuld met uren uit het lerarenplatform.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

5 Verhaalbelasting Beemdenstraat. Vrijstelling.

De nieuwe ontsluitingsweg Beemdenstraat, tussen de Miksebaan en de wijk Het Leeg-Rietbeemden werd op 7 december 2018 in gebruik genomen. Conform het huidige belastingreglement op de wegenuitrusting kan vanaf het aanslagjaar 2019 de verhaalbelasting van de aangelanden gevorderd worden.

 

Deze weg werd aangelegd om de verkeersdrukte in de Valeriaan richting de wijk Het Leeg-Rietbeemden te ontlasten.  De Voorkempen voorziet een nieuw project van sociale woningen. Er zijn slechts twee boordeigenaars.

 

 

Aan de raad wordt voorgesteld vrijstelling van verhaalbelasting te verlenen aan de boordeigenaars van de nieuw aangelegde weg Beemdenstraat (vak Miksebaan-wijk Het Leeg-Rietbeemden).

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

6 Kerkfabriek OLV van Gedurige Bijstand. Investeringstoelage herstelling bliksembeveiliging. Goedkeuring.

De bliksembeveiliging van de kerk van de parochie van OLV van gedurige bijstand (Mariaburg) dient hersteld te worden; de kostprijs bedraagt 7.547,06 euro en de kerkfabriek vraagt hiervoor financiële ondersteuning.

De Vlaamse overheid heeft reeds een subsidie toegezegd van 32 %.

De kekfabriek draagt zelf 10 % bij en verzoekt voor de resterende 58 % bijdragen volgens de gebruikelijke verdeelsleutel (2/3de Antwerpen en 1/3de Brasschaat.
Aan de raad wordt voorgesteld in te stemmen met een maximum toelage van 1.456,58 euro.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

7 Aankoop van een veegwagen. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.

De huidige veegwagen dateert van 2007 en is aan vervanging toe. De veegwagen wordt bijna dagelijks gebruikt voor het reinigen van straten en pleinen.

 

In het kader van de opdracht “Aankoop veegwagen” werd een bestek met nummer 2018-134 opgesteld door Gemeente Brasschaat.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 275.000,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 332.750,00 euro btw inbegrepen.

 

Aan de raad wordt gevraagd de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure. Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

8 NV Mansion of Dragons. Aanvraag borgstelling.

Hockey Club Mansion of Dragons NV (MOD) vraagt voor een "generatie-overgang" financiering een borgstelling voor een lening aan.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om, rekening houdend met de gekende risico's zoals opgenomen in de adviezen, in te stemmen met een borgstelling voor de lening van NV Mansion of the Dragons (480.000 euro met een looptijd van 10jaar).

Er wordt geadviseerd om gedurende de looptijd van een mogelijke borgstelling, de jaarrekeningen NV MOD op te vragen met extra info over openstaande kapitalen en bijgeschreven renten.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

9 ILV Informatiebeheer - aanduiden mandataris beheerscomité.

Feiten en motivering

De gemeente is aangesloten bij de Interlokale vereniging Informatiemanagement. De interlokale vereniging kent een beheerscomité. Er dient een vertegenwoordiger aangeduid te worden vanuit elk van de deelnemende gemeenten.

 

Als vertegenwoordiger wordt ........ en plaatsvervanger ....... voorgesteld. Het plaatsvervangend lid moet eveneens burgemeester, schepen of gemeenteraadslid zijn.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

10 NAC. Goedkeuring dading tot slot van alle rekening.

Bij uitvoering van de bouwwerken aan het nieuwe gemeentehuis (NAC) werden op 20 november 2017 de werken aan de voorzetgevel tijdelijk on hold geplaatst na controle van de in de bijzondere technische bepalingen voorgeschreven mock-up. Dit omdat door studiebureau SECO, werkend in onderaanneming van Compagnie-O architecten, werd opgemerkt dat de glaspanelen van de voorzetgevel onder spanning zouden kunnen komen te staan en dat bijkomende aanpassingen aan het ontwerp noodzakelijk waren. Als gevolg van deze tijdelijke stillegging werd door Antwerpse Bouwwerken een schadeclaim ingediend. Om zowel dit geschil als andere openstaande discussiepunten te beëindigen werd in overleg met Antwerpse Bouwwerken en Compagnie-O architecten en daarin juridisch bijgestaan door Rasschaert Advocaten voorliggende dading tot slot van alle rekening opgemaakt.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

11 Begraafplaatsen Brasschaat. Bouwen van dienstgebouwen. Goedkeuring aangepaste lastvoorwaarden en gunningswijze.

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 3 oktober 2016 de ontwerpopdracht voor de opdracht “Begraafplaatsen Brasschaat. Ontwerp dienstgebouwen. Aangepast.” toe te wijzen aan Compagnie-O. bvba, Korenmarkt 8 bus 201 te 9000 Gent.

 

In zitting van de gemeenteraad van 28 mei 2018 werd goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden en de gunningswijze, met name de openbare procedure, voor het bouwen van de dienstgebouwen van de begraafplaatsen.

 

De publicatie voor deze opdracht werd gedaan op 5 juni 2018, de offertes voor deze overheidsopdracht moesten binnenkomen op het gemeentehuis op 20 augustus 2018.

Er werd slechts 1 offerte ontvangen van Bouwwerken De Raedt Ivan nv, Textielstraat 5 te 9240 Zele.

 

In zitting van 28 januari 2019 werd beslist de sluitingsprocedure van de huidige overheidsopdracht stop te zetten en niet over te gaan tot gunning van de werken en de procedure later eventueel opnieuw op te starten.

 

Aan Compagnie-O architecten werd opdracht gegeven om aangepaste lastvoorwaarden op te maken voor het uitvoeren van de overheidsopdracht voor het bouwen van dienstgebouwen begraafplaatsen.

 

Heden werd, in het kader van de opdracht “Begraafplaatsen. Bouwen van dienstgebouwen. Aangepast.” een aangepast bestek met nummer 2019-095 opgesteld door de ontwerper, de heer Ruben Rottiers van Compagnie-O. bvba, Korenmarkt 8 bus 201 te 9000 Gent.

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

* Perceel 1 (Bouwen van dienstgebouwen), raming: 300.050,85 euro btw niet inbegrepen, hetzij 363.061,53 euro btw inbegrepen;

* Perceel 2 (Bouwen van een luifel op begraafplaats Rustoord), raming: 83.315,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 100.811,15 euro btw inbegrepen;

* Perceel 3 (Leveren en plaatsen vast meubilair dienstgebouwen), raming: 18.840,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 22.796,40 euro btw inbegrepen.

 

Het ontwerp aan zich werd niet gewijzigd, wel werd gezocht naar optimalisatie mogelijkheden voor de realisatie ervan.

 

Thans wordt de realisatie van de gebouwen voorzien in houtskeletbouw in de plaats van massief houtbouw.

De gemeente heeft het plaatsen van tijdelijke containers op zich genomen.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 402.205,85 euro btw niet inbegrepen, hetzij 486.669,08 euro btw inbegrepen (84.463,23 euro btw medecontractant).

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

12 Gemeentepark Brasschaat-Centrum. Bevraging Ruiterhal en LDW Stadion. Instemming.

De gemeente wenst door middel van het voorliggend bevragingsdocument geïnteresseerde partijen om hun inzichten, interesses en mogelijkheden verzoeken met betrekking tot de realisatie van een cultuurcentrum en sportaccommodaties, mogelijk ook door het voorstellen van alternatieven.

 

Aan de private partijen worden aldus ontwikkelingsvoorstellen gevraagd.

 

Op basis van de informatie verworven tijdens de bevraging, kan vervolgens een formele toekenningsprocedure worden georganiseerd, waarbij de gemeente een private partner zal kunnen aanduiden voor de realisatie van één of beide projecten. Dit project kan mogelijk kaderen in een ruimer (PPS-) project.

 

De gemeente onderstreept volledigheidshalve dat de onderhavige bevragingsprocedure een informele procedure betreft, onder voorbehoud van alle rechten met betrekking tot de realisatie, de structurering en de vormgeving van de projecten voor de realisatie van een cultuurcentrum en sportaccommodaties. Deze informele bevraging maakt aldus geen formele overheidsopdracht uit in de zin van de overheidsopdrachtenreglementering, maar wordt wel georganiseerd met respect voor onder meer het transparantie- en het gelijkheidsbeginsel. Het staat de gemeente vrij om de uit de bevraging verkregen informatie geheel dan wel gedeeltelijk al dan niet aan te wenden, en eveneens om niet of in een andere vorm tot de realisatie van de projecten over te gaan.

 

Geïnteresseerde partijen kunnen uit hun deelname, dan wel uit het uitblijven van hun deelname aan deze bevragingsprocedure geen rechten en ook geen plichten afleiden in hoofde van de gemeente.

 

Het ontwerp van deze bevragingstekst werd voor advies voorgelegd aan het MAT, de algemene commissie, de cultuurraad, de sportraad, de jeugdraad en EVA cultuur.

 

Het college heeft in zitting van 9 september het punt uitgesteld met verzoek om aanpassingen en opmerkingen van adviesraden toe te voegen.

 

De opmerkingen van het college en van de raden die thans in bezit zijn werden in rode markering in de tekst aangevuld.

 

De bevraging zal bekend gemaakt worden via het Staatsblad, de Bouwkroniek, kranten en lokale publicaties, de website van Brasschaat.

 

De voorstellen worden tegen eind november verwacht, zodat het overzicht van de ingediende voorstellen begin december aan het college kan worden voorgelegd.

 

Aan de gemeenteraad wordt thans gevraagd goedkeuring te hechten aan de bevragingstekst.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

13 Antitankkanaal. Goedkeuring Overeenkomst VMM vestigen gebruiksrecht recreatieve infrastructuur.

Om de Antitankgracht verder uit te bouwen als waardevolle waterloop met belangrijke ecologische en landschappelijke kwaliteiten en als recreatieve aantrekkingspool is een overeenkomst tussen de eigenaar de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de gemeenten noodzakelijk.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 20 mei 2019 principiële goedkeuring gegeven aan het afsluiten van een overeenkomst tussen de VMM en de gemeente Brasschaat waarbij de VMM aan de gemeenten een recht van opstal zou toekennen voor de recreatieve infrastructuur langsheen de Antitankgracht. Deze infrastructuur bestaat voornamelijk uit wandel- en fiestpaden in waterdoorlatende verhardingen.

 

Naar aanleiding van opmerkingen van een aantal gemeenten en na overleg met de juridische dienst van de VMM werd er voor geopteerd om een overeenkomst af te sluiten waarbij in de plaats van een recht van opstal een gebruiksrecht ten voordele van de gemeenten wordt toegestaan.

 

De inhoudelijke afspraken zijn in de thans voorliggende aangepaste overeenkomst niet gewijzigd.

 

Aan de raad wordt thans gevraagd goedkeuring te hechten aan deze overeenkomst

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

14 Kandidatuur Belgisch kampioenschap wielrennen 2026.  Goedkeuring.

Vanuit de Belgian Cycling organisatie wordt jaarlijks een bevraging gedaan voor de organisatie van het Belgische Kampioenschap Wielrennen (BK WR). Gemeenten kunnen zich kandidaat stellen voor het bekomen van de licentie om deze sportactiviteit te mogen organiseren.

Vanuit de organisatie van de(N)Acht van Brasschaat is gevraagd aan het gemeentebestuur of Brasschaat zich kandidaat zou willen stellen om het BK te mogen organiseren te Brasschaat.

Vanuit de Belgian Cycling organisatie zijn algemene lastvoorwaarden ter beschikking op basis

waarvan gemeenten zich kandidaat kunnen stellen om de licentie te bekomen. Actueel zijn er reeds

voorbesprekingen geweest en is er een vrijblijvende optie genomen op de organisatie van het BK in

het jaar 2026. Indien het gemeentebestuur zich effectief kandidaat wenst te stellen, dan dient een

technisch dossier te worden ingediend en dienen er een aantal financiële engagementen te worden

genomen.

Het gemeentebestuur dient zich kandidaat te stellen voor 1 november 2019.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

15 Gemeentelijk algemeen politiereglement. Reglement motorbendes. Goedkeuring.

In samenwerking met het parket Antwerpen en de procinciegouverneur werden er door ARIEC Antwerpen awareness-sessies georganiseerd inzake de aanpak van criminele (motor)bendes. Deze sessies werden georganiseerd met het oog op het invoeren van een uniforme politieverordening in alle gemeenten of steden in de provincie Antwerpen.

 

Criminele motorbendes, zoals Satudarah, No Surrender, Hells Angels, Bandidos, … maar ook gelijkaardige hiërarchisch gestructureerde bendes, zoals The Black Jackets, maken misbruik van de legale structuren en plegen criminele feiten. Dergelijke bendes stellen zich dominant op ten aanzien van de burgers en vormen een bedreiging voor de samenleving.

 

Omwille van de volgende elementen wordt het volgend politiereglement voorgesteld :

•de gemeente instaat voor de bewaking van de openbare rust, veiligheid, gezondheid  en alle maatregelen kan nemen tegen het verstoren van de openbare orde (met inbegrip van overlast), inclusief het nemen van politiemaatregelen;

•de gemeente zich bewust is van de noodzaak van een goed georganiseerd bestuur, hetgeen onder andere betekent dat de gemeente over de nodige reglementen en verordeningen beschikt, waarbij de naleving wordt gehandhaafd (bestuurlijke handhaving);

•Het is om de risico’s die de inplanting en de exploitatie van clubhuizen van motorclubs met zich kunnen meebrengen (o.a. het aan- en afrijden van lawaaierige voertuigen, ’s nachts en overdag, wildparkeren, geluidsoverlast, enz.) te controleren ter vrijwaring van de openbare rust en veiligheid;

•er heerst een historische rivaliteit tussen motorbendes en gelijkaardig georganiseerde, hiërarchische gestructureerde bendes, hun supportclubs, leden en sympathisanten;

•Ingevolge de bestuurlijke aanpak van criminele motorbendes in Nederland en Duitsland tal van clubhuizen van motorbendes zich hebben gevestigd in België of dit willen doen;

•de gemeenten binnen de provincie Limburg treden bestuurlijk op tegen de vestiging van motorbendes door het invoeren van reglementen op motorclubhuizen;

•er tal van motorbendes zich hebben gevestigd in de provincie Antwerpen en er sprake is van een verplaatsing van de motorbendes vanuit Nederland en Duitsland naar de provincie  Antwerpen, maar ook van een verschuiving tussen de gemeenten onderling;

•er zich in de provincie Antwerpen al incidenten hebben voorgedaan met motorbendes;

•uit de aard van bovenvermelde elementen blijkt dat de leden van motorbendes confrontaties op plaatsen en evenementen, privaat dan wel besloten, niet schuwen en elkaar met wapens bevechten. Het risico op provocatie of confrontatie tussen rivaliserende motorclubs, maar ook het uitoefenen van criminele praktijken in de clubhuizen is reëel;

•de gemeente heeft de plicht toe te zien op de veiligheid van haar burgers en inwoners;

 

De onderhavige politieverordening heeft als doel:

1)voorkomen dat een criminele (motor)bende zich vestigt in Brasschaat;

2)barrières opwerpen voor clubhuizen en bijeenkomsten van criminele (motor)bendes, maar ook voor personen die dergelijke bijeenkomsten faciliteren;

3)informatie vergaren over de clubleden, die vaak zijn veroordeeld voor tal van misdrijven of politioneel zijn gekend, zowel in België als buitenland;

4)een middel te bieden voor zowel de gemeente als politie om te kunnen optreden wanneer dit nodig is;

5)burgers beschermen.

 

Op advies van de lokale politie wordt het systeem van de clubvergunning opgesteld, die voorafgaan een uitdrukkelijke beslissing vereist, waarin wordt meegedeeld of het clubhuis zich al dan niet mag vestigen.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

16 Gemeentelijk algemeen politiereglement. Reglement voor inrichtingen waarvoor een uitbatingsvergunning vereist is. Goedkeuring.

Het arrondissementeel informatie- en expertise centrum (ARIEC) Antwerpen werd opgericht om gemeentebesturen en politiezones binnen de provincie Antwerpen te ondersteunen en faciliteren bij het voeren van een geïntegreerde en integrale bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. 

 

ARIEC heeft aangegeven dat het nodig is om de risico’s die de (mogelijke) inplanting en de exploitatie van massagesalons, seksinrichtingen, shishabars, handcarwashes, telecomwinkels, videotheken en CBD-winkels met zich kunnen meebrengen (o.a. geluidsoverlast, mensenhandel, enz.) te controleren ter vrijwaring van de openbare rust en veiligheid;

 

Omwille van de volgende elementen wordt het volgend politiereglement voorgesteld :

          de gemeente staat in voor de bewaking van de openbare rust, veiligheid, gezondheid en alle maatregelen kan nemen tegen het verstoren van de openbare orde (met inbegrip van overlast), inclusief het nemen van politiemaatregelen;

          de gemeente is zich bewust van de noodzaak van een goed georganiseerd bestuur, hetgeen onder andere betekent dat de gemeente over de nodige reglementen en verordeningen beschikt, waarbij de naleving wordt gehandhaafd; (bestuurlijke handhaving)

          ingevolge de bestuurlijke aanpak van deze inrichtingen door de Stad Antwerpen ervoor zorgt dat deze inrichtingen uitwijken naar de randgemeenten en er dan ook sprake is van een verschuiving;

          de gemeente heeft de plicht toe te zien op de veiligheid van haar burgers en inwoners;

 

De onderhavige politieverordening heeft als doel:

          deze inrichtingen zoveel mogelijk te controleren en om de verstoring van de openbare orde met inbegrip van overlast tegen te gaan.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

17 Gemeentelijk algemeen politiereglement. Actualisatie versie 20 september 2019.  Goedkeuring.

Het algemeen politiereglement van de gemeente Brasschaat, gecoördineerde versie goedgekeurd 24 juni 2019 dient aangepast of artikelen toegevoegd in :

titel I: bepalingen onderworpen aan administratieve sancties

          hoofdstuk 3 : openbare wegen

          art.3.11 : vergunningen

          art.3.14 : onderhoud van bermen en voetpaden

          art.3.18 : gebruik openbare weg (oa. onderhoud)

          art.3.19 : uitdelen van stalen van gebruiks- en verbruiksproducten en drukwerk

          art.3.20 : autowrakken

          art.3.21 : straatvuilbakken

          art.3.23 : publiek laden

          art.3.22 : reinheid omgeving van verkooppunten

          hoofstuk 6 : algemene maatregelen voor veiligheid en orde

          art.6.5 : oneigenlijk gebruik van lachgas en andere

          hoofdstuk 7 : beperkte geluidshinder

          art.7.8 : dieren

          art.7.17 : laden en lossen in functie van verhuizingen

          art.7.18 : bouwwerven

          hoofdstuk 8 : dieren

          art.8.14 : voederen van dieren

          hoofdstuk 10 : groendomeinen

          art.10.15 : speelpleintjes

          hoofdstuk 12 : huisnummers en straatnaamborden

          art.12.1 : huisnummers

          hoofdstuk 13 : verhuring van een goed bestemd voor bewoning

          art.13.1 : het plaatsen van te koop- of te huur borden

titel III: bepalingen onderworpen aan strafsanctie of een administratieve sanctie

          gemengde inbreuken art. 398, 1° en art.521, 3de lid SWB conform het protocolakkoord met het parket

titel IV : bepalingen onderworpen aan administratieve maatregelen

          hoofdstuk 4 : voertuigdelen

          art.22.1 ev. : voertuigdelen

          art.22.8 : fiets- en stepdelen

          art.22.9 ev. :bromfiets- en motorfietsdelen

 

Op de dag van het van kracht worden van dit reglement worden alle vorige reglementen terzake opgeheven.

Aan de raad wordt gevraagd goedkeuring te hechten met de voorgestelde wijziging van het reglement.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Overzicht punten

 

18 Toekenning eretitels.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om aan de gewezen mandatarissen van vorige legislatuur de titel van ere-gemeenteraadslid of ere-schepen toe te kennen.

 

Publicatiedatum: 20/09/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.