Zitting van maandag 26 oktober 2020

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans en Bruno Heirman - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke en Cathy Mallentjer - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Shana Claessens - raadslid

 

 

Dirk de Kort verlaat de zitting, conform artikel 27 van het decreet lokaal bestuur bij de behandeling van punt 5.

Dirk de Kort raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 6.

Niels de Kort verlaat de zitting, conform artikel 27 van het decreet lokaal bestuur bij de behandeling van punt 15.

Niels de Kort raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 16.

Jef Konings raadslid  verlaat de zitting vanaf punt 35.

André Van Mechelen raadslid  verlaat de zitting vanaf punt 35.

Cathy Mallentjer raadslid  verlaat de zitting vanaf punt 35.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Kwartaalrapportering van het 3de kwartaal jaar 2020. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

De korpschef is ter beschikking voor vragen betreffende het kwartaalverslag.

 

Raadslid Vanpoucke verwijst graag naar pagina 11 van het verslag waar het gaat over 29% snelheidsovertredingen in de schoolomgevingen, zone 30.  Zijn fractie vindt dit een belangrijk onderwerp.  Een paar maanden geleden heeft fractie Brasschaat 2012 een toegevoegd punt ingediend hieromtrent voor het GIB – Miksebaan.  Hier werd toen positief op gereageerd.  Ze zien nu terug in het verslag waarom ze dit belangrijk vinden, het blijft een probleem.  Hij vraagt zich af of er bijkomende maatregelen overwogen worden om dit hoge cijfer terug te dringen? 

 

Op pagina 15 leest raadslid Vanpoucke dat 5% van de overtreders alcoholverbruik heeft vertoond.  Dit blijft enorm veel.  Hij stelt vast dat er ook heel wat drugs in het verkeer worden gebruikt, dit komt ook regelmatig terug in de pers.  Het is een terugkerend probleem in Brasschaat, 5% vindt zijn fractie wel erg veel.  Hij vraagt zich af of hier meer informatie over is en welke acties politie Brasschaat zal voorstellen? 

 

De korpschef bevestigt dat de cijfers in de schoolomgevingen vorig kwartaal ook al hoog waren.  1 op 3 voertuigen wordt geflitst en dat is heel veel.  Er wordt in de schoolomgeving altijd maar beperkt geflitst, nl.  drie kwartier ’s ochtends en drie kwartier ’s avonds.  De politie heeft recent samen met de gemeente opgelijst wat er allemaal al ondernomen werd: er werden dynamische borden geplaatst, er werd deelgenomen aan het verkeersveiligheid-congres, er werd een handhavingsbeleid op poten gezet, er werd een filmpje omtrent zone 30 online geplaatst bij de start van het schooljaar & er was de opstart van het VIP-project.  Ondanks al deze maatregelen blijft de politie vaststellen dat er veel te hard gereden wordt in de schoolomgevingen.  De korpschef geeft mee dat ze hier zeker aan blijven werken.  Momenteel zijn ze in onderhandeling met het parket om de tolerantiegrenzen te verlagen. 

Wat betreft alcohol werd er vastgesteld dat er ook provinciaal en nationaal een stijging is van het aantal overtreders.  De korpschef denkt dat dit ook te wijten is aan corona omdat men denkt dat er minder controles zijn en de pakkans kleiner zal zijn.  De cijfers liggen overal hoger dan de afgelopen maanden. 

Drugs (21%) ligt nog hoog, maar dit is wel iets gedaald. Vorig kwartaal was dit 64% maar toen werd er zeer selectief gecontroleerd.  Nu werd er gewerkt met vaste dispositieven en ging het naar 21%.  Dit wil zeggen dat mensen worden onderworpen aan een alcoholtest en op basis daarvan gebeurt er een eerste selectie.  De mensen die daaruit geselecteerd worden, moeten een drugstest afleggen.  Dit is dus veel minder aselectief dan de alcohol-testen, maar dus nog wel hoog.  

 

Raadslid Vanpoucke heeft nog 2 bijkomende vragen.  Op de Lage Kaart zijn er heel wat werken die  hindernissen vormen voor de schoolgaande jeugd.  Hij vraagt zich af of er al acties zijn ondernomen om de schoolgaande jeugd daar verkeersveilig te laten fietsen? 

Raadslid Vanpoucke informeert ook graag naar actuele gebeurtenissen die meermaals terugkwamen in de media omtrent problemen bij het optreden n.a.v. corona-maatregelen.  Die mondt vaak uit in scheldpartijen en fysiek geweld.  VSO heeft hier vorige week een campagne rond gevoerd.  Hij vraagt zich af of er in Brasschaat gelijkaardige problemen zijn, in het bijzonder rond de corona-maatregelen?  Hij wil graag toelichting m.b.t. geweld van burgers naar politie toe.

 

De korpschef licht toe dat de werken en hindernissen dit jaar mee werden opgenomen in het zonaal veiligheidsplan.  Dit omdat deze werken vaak gevolgen hebben voor de zwakke weggebruikers.  Het is nieuw dat hier controle op gebeurt en daarom kan men ook rapportage terugvinden in de actieplannen van het kwartaalverslag.  Dit is nieuw en mensen zijn het niet gewoon dat de politie hier op controleert.  Voor 40% van de werken (plaatsen van een stelling, plaatsen van een container,..) werd geen vergunning aangevraagd.  De korpschef is ervan overtuigd dat door de controles te blijven uitvoeren, de hindernissen voor de zwakke weggebruikers zullen verminderen.  Dit naar analogie van de andere controles. 

 

De korpschef deelt mee dat de regels in de 2e corona-golf redelijk goed worden nageleefd.  Er zijn relatief weinig discussies en meldingen.  In dit kader zijn sinds oktober de body-cams in gebruik genomen. Vanaf dat er zich een situatie voordoet, kan dit onmiddellijk gefilmd worden.  Ze gaat ervan uit dat dit de-escalerend werkt.  Afgelopen 6 maanden was er 1 spuwincident in Brasschaat.  Deze persoon werd voorgeleid en dit werd reeds gerapporteerd op één van de vorige gemeenteraden.  Ze stelt dat er al bij al weinig discussies zijn en het dus allemaal wel goed meevalt. 

 

Raadslid Vanpoucke dankt de korpschef voor haar antwoorden.

 

Raadslid Eeman had ook vragen m.b.t. de bijna 30% overtredingen nabij schoolomgevingen.  Hij heeft hier al deels een antwoord op gekregen via de vragen van raadslid Vanpoucke.  Hij vraagt zich wel af of er vergelijkende cijfers zijn t.o.v.  andere gemeenten?  Wanneer de cijfers verschillend zijn, kan er misschien een uitwisseling zijn van informatie om zo toch de cijfers naar beneden te krijgen. 

 

Raadslid Eeman komt terug op zijn vraag rond de evaluatie van de body-cams.  Hij wil graag weten wanneer en hoeveel deze body-cams worden ingeschakeld? 

 

Als laatste vraag verwijst raadslid Eeman naar punt 5.3 “project OMS in partnerschap met parket, gemeentebestuur en hulpverlening”.  In het derde kwartaal staat er bij aantal het getal “3”.  Hij veronderstelt dat dit de mensen zijn die onmiddellijk betaald hebben?  Hij vraagt zich af of hij in de cijfers ook kan terugvinden hoeveel mensen er zijn doorverwezen naar het traject binnen de hulpverlening? 

 

De korpschef licht toe dat er momenteel binnen de verschillende gemeenten een rondvraag loopt.  Er wordt in de verschillende gemeenten heel anders omgegaan met het gegeven “flitsen in schoolomgevingen”.  Dit gaat van niet flitsen naar heel veel fietsen in schoolomgevingen.  Er zijn ook heel veel verschillende intolerantiegrenzen.  De gouverneur en de procureur zijn vragende partij om deze tolerantiegrenzen gelijk te stellen.  Deze bevraging loopt momenteel nog.  Ze stelt voor om de cijfers nog even af te wachten, aangezien het anders moeilijk is om te vergelijken.  Ze neemt de vraag van raadslid Eeman zeker mee hieromtrent. 

 

De korpschef licht toe dat het merendeel van de mensen de opleiding van de body-cams heeft gekregen.  Naar aanleiding van een incident werden ze nog maar 1 keer ingezet op terrein.  Ze wil de evaluatie iets later in 2021 doen omdat er dan meer verschillende elementen zullen, zijn om te kunnen evalueren.  Vandaag is het nog te vroeg om te kunnen evalueren. 

 

De korpschef bevestigt dat OMS gaat over 3 vaststellingen.  Ze had zelf gedacht dat het aantal hoger zou liggen.  Ze stelt vast dat de vaststellingen die ze doen inzake drugs vaak niet vallen onder de voorwaarden van OMS.  Het op zak hebben van drugs is bijvoorbeeld geen ostentatief gedrag.  Bij haar weten hebben deze 3 mensen betaalt.  Vanaf het moment dat er voldoende aantallen zijn, is het de bedoeling om samen met de verschillende regio’s en het parket een evaluatie in te plannen.  Normaal zou de evaluatie dit jaar nog gebeuren maar omdat de aantallen zo laag zijn, werd er aan het parket voorgesteld om dit uit te stellen naar begin 2021.  Ze zal hier zeker nog op terugkomen. 

 

Raadslid Eeman dankt de korpschef voor haar antwoorden. 

 

Raadslid Hermans heeft een vraag aan de korpschef over pagina 20, nl. over het plaatsen van overlastcamera’s.  Ze heeft gezien dat er 4 camera’s werden bijgeplaatst.  Ze vraagt zich af wat ze moet verstaan onder overlast en onder welke criteria deze overlastcamera’s geplaatst worden?  Ze heeft vastgesteld dat er 2 camera’s in Maria Ter Heide staan in een straal van nog geen 20-30 meter.  In het kader hiervan wil ze graag weten wat overlast is?  Raadslid Hermans wil ook graag weten wat de camera’s precies filmen?  Ze wil graag weten hoe ver deze camera’s filmen en wat de politie dan precies kan zien? 

 

Naar goede gewoonte heeft fractie Brasschaat 2012 nog een overzicht met vragen, maar deze zullen ze schriftelijk overmaken aan de korpschef. 

 

De korpschef geeft toelichting bij de camera’s die in Maria-ter-Heide aan het Zegeplein werden geplaatst.  De politie ontving veel klachten van overlast voor deze plaats, maar wanneer ze dan ter plaatse kwamen, konden ze weinig vaststellingen doen.  Naar aanleiding van de vele meldingen werden de camera’s daar geplaatst.  De camera’s filmen het plein zelf.  De beelden worden opgenomen vanuit de hoogte en op basis hiervan kan men goed oordelen over een situatie.  Deze beelden worden niet permanent gemonitord.  De camera’s nemen een globaal beeld, er wordt niet specifiek op mensen of situaties ingezoomd.  De camera’s worden pas geplaatst wanneer er herhaaldelijke klachten zijn van een bepaalde overlast-problematiek. 

 

Raadslid Hermans dankt de korpschef voor de toelichting.  Ze vraagt of het mogelijk is om als buurtbewoner eens te komen kijken naar deze beelden op het commissariaat? 

 

De korpschef geeft aan dat dit eigenlijk niet voorzien is.  Wanneer de gemeenteraadsleden een bezoek brengen aan de politie kan dit wel eens getoond worden, maar het is niet voorzien om dit aan burgers te tonen. 

 

Raadslid Brughmans geeft aan dat hij een aantal antwoorden met betrekking tot de veilige schoolomgeving heeft gemist omdat hij problemen had met zijn verbinding.  Hij zal hier nog op terug komen en de vragen schriftelijk stellen. 

 

Raadslid Brughmans heeft ook nog enkele vragen in verband met covid-19.  Hij vraagt zich af op basis waarvan men beslist heeft om de mondneusmaskerplicht in de winkelstraten van Brasschaat in te voeren?  Hij wil ook graag weten of de politie of de gemeenschapswachten dit controleren?  Graag wil hij ook weten of er over de handhaving op de Kapelsesteenweg afspraken werden gemaakt met de stad Antwerpen?  Graag ook meer toelichting m.b.t. de controle door politie op de verkoop van alcohol in nachtwinkels en het dragen van mondneusmaskers op het openbaar vervoer.

 

De korpschef licht toe dat er sinds oktober terug een specifieke corona-ploeg is.  Zij focussen zich voornamelijk op de scholen, meer in het bijzonder het begin en einde van de schooltijd.  Zij doen ook controles op de bussen en op de Bredabaan.  Ze stellen vast dat de naleving redelijk goed loopt.  Sinds begin oktober werden er slechts 3 pv’s opgesteld.  De pv’s waren uiteenlopend : 1 voor de avondklok, 1 voor een horecazaak die de regels niet naleefde en 1 voor iemand die manifest geen mondmasker wilde dragen.  De controles in de winkelgebieden gebeuren door de politie, maar dit steeds in samenspraak met de gemeenschapswachten.  Er is een duidelijke taakverdeling, de gemeenschapswachten nemen bijvoorbeeld op maandagochtend de markt voor hun rekening en zij verlenen ook hulp bij het afnamepunt aan Klina.  Met betrekking tot de Kapelsesteenweg was er tot op heden nog geen noodzaak om af te stemmen met Antwerpen volgens haar.  Ze bevestigt dat er toezicht wordt gedaan op de verkoop van alcohol.  Ook voor de automaten die alcohol verkopen werden er afspraken gemaakt zodat dit technisch niet meer mogelijk is om alcohol te verkopen. 

 

Raadslid Brughmans wil graag nog weten of er een specifieke aanleiding was om de algemene mondneusmaskerplicht in te roepen in de winkelstraten? 

 

De korpschef licht toe dat het gaat om een besluit van de gouverneur dat uitgevaardigd is.  Hierin staat vermeld dat er een mondmaskerplicht is in de drukke straten.  De burgemeester heeft dit geconcretiseerd door de straten te benoemen: Bredabaan, Patio Donk, Kapelsesteenweg en Bredabaan in Maria Ter Heide. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat dit werd uitgevoerd op basis van het provinciaal besluit waarin staat dat er in winkelstraten en op drukke plaatsen een mondmasker moet gedragen worden.  Op basis hiervan werden de zones van de winkelstraten afgebakend.  Deze zones werden afgebakend met informatiepanelen om de mensen erop te wijzen. 

 

Raadslid Brughmans dankt de korpschef en de waarnemend burgemeester voor de toelichting. 

 

Raadslid Van der Schoepen geeft mee dat al zijn vragen ondertussen beantwoord werden en dankt ook de korpschef. 

 

Raadslid Niels de Kort vraagt aan waarnemend burgemeester Cools om voor het stuk Mariaburg toch af te stemmen met de stad Antwerpen.  Het lijkt hem beter dat er toch harmonie is zodat men niet aan de ene kant van de straat wel een mondmasker moet dragen en aan de overkant niet.  Hij stelt voor om misschien de borden van Brasschaat ook aan de overkant te plaatsen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat hij dit zal afstemmen met Antwerpen.  Hij geeft mee dat Ekeren onder hetzelfde besluit valt aangezien de Kapelsesteenweg een winkelstraat is en men daar dus een mondmasker moet dragen. 

 

Raadslid Brughmans wil graag nog weten of de mondmaskerplicht in de winkelstraten enkel van toepassing is voor voetgangers of ook voor fietsers? 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat dit ook van toepassing is voor de fietsers. 

Beslissing

 

 

Neemt kennis van het kwartaalrapport van het derde kwartaal van de lokale politie van Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

2 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 28 september 2020. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 28 september 2020 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 28 september 2020 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

3 Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Goedkeuring wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels komt terug op zijn eerdere vraag om punten te kunnen agenderen op commissies.  Hij geeft mee dat zijn vraag beantwoord werd en dat er werd verwezen naar de fractieleidersvergadering, maar hierdoor verliest men tijd volgens hem omdat die vergadering niet op grote frequentie samen komt.  Hij vraagt of het niet kan voorzien worden in het huishoudelijk reglement om dit praktisch mogelijk te maken?   

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt het eerdere antwoord en geeft mee dat dit kan opgenomen worden met de fractievoorzitters.  De commissie is net zoals de gemeenteraad ook maar één keer per maand dus hier wordt niet veel tijd mee verloren volgens hem. 

 

Raadslid Pauwels geeft aan dat het niet de bedoeling is om de agenda’s zwaarder te gaan belasten, het zou eerder uitzonderlijk zijn. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft mee dat hij altijd vrij is om punten naar voor te brengen voor de commissie.  Wanneer dit wordt afgesproken met de fractievoorzitters en met de voorzitter van de gemeenteraad is hiermee geen enkel probleem. 

Raadslid Pauwels vraagt zich af of men dan een vraag voor de commissie niet kan weigeren omdat het niet in het reglement werd opgenomen?

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat ze altijd open en transparant zijn.  Wanneer er punten zijn voor de commissie moet men gewoon contact opnemen met de voorzitter van de gemeenteraad en hij zal dit vanzelfsprekend dan agenderen.  Het gebeurde altijd op deze manier en door de wijziging van het reglement zal hier ook niets aan veranderen. 

 

Voorzitter Versompel bevestigt dat hij altijd zeer welwillend zal zijn. 

 

Raadslid Brughmans dankt voorzitter Versompel en waarnemend burgemeester Cools voor de soepele toepassing van het reglement. Hij vraagt om dit zeker regelmatig te evalueren in het fractievoorzittersoverleg.  Zijn fractie is blij dat er vanuit de regering initiatief is genomen wat betreft transparantie door het invoeren van de livestream bij digitale gemeenteraden.  Hij geeft mee dat de meerderheid het nog steeds betreurt dat dit niet mee werd opgenomen in het huishoudelijk reglement.  Ze wachten nog steeds op een initiatief vanuit het college of de overheid voor de periode na covid-19. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad heeft bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vastgesteld waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:

1)      de vergaderingen waarvoor presentiegeld wordt verleend, het bedrag van het presentiegeld en de nadere regels voor de eventuele terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen;

2)      de wijze van verzending van de oproeping en de terbeschikkingstelling van het dossier aan de gemeenteraadsleden, alsook de wijze waarop de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden, aan de raadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen verstrekken over die stukken;

3)      de wijze waarop de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar worden gemaakt;

4)      de voorwaarden voor het inzagerecht en het recht van afschrift voor gemeenteraadsleden en de voorwaarden voor het bezoekrecht aan de instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert;

5)      de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen;

6)      de wijze van notulering en de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden;

7)      de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties;

8)      de wijze waarop en de persoon door wie de stukken van de gemeente, vermeld in artikel 279, worden ondertekend;

9)      de nadere voorwaarden waaronder het recht om verzoekschriften in te dienen, wordt uitgeoefend, en de wijze waarop de verzoekschriften worden behandeld;

10)  de wijze van het ter kennis brengen van de beslissingen, vermeld in artikel 50, vijfde lid.

 

De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.

 

Er werd een andere manier uitgewerkt voor het indienen van schriftelijke en mondelinge vragen, alsook toegevoegde punten, op vraag van een raadslid. Deze wijziging moet worden opgenomen in het huishoudelijk reglement.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het gewijzigde huishoudelijk reglement goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 38 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Huishoudelijk reglement van de Gemeenteraad/Raad voor maatschappelijk Welzijn

 

Titel 1- Algemene bepalingen

 

Art.1, §1 Het huishoudelijk reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, hierna de Raden genoemd. Beide besluitvormingsorganen dienen een formeel besluit van goedkeuring te nemen omtrent het huishoudelijk reglement.

 

§ 2. Gelet op het Decreet voor het Lokaal Bestuur (DLB) dient hiernavolgend het huishoudelijk reglement als volgt te worden gelezen:

 

          De Voorzitter: betreft de voorzitter van zowel de gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn die krachtens het DLB dezelfde persoon betreft;

          De Raad: betreft zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn (of OCMW-raad) behoudens specifiek de gemeenteraad of raad voor maatschappelijk welzijn apart wordt vermeld.

          De Raadsleden: betreffen de leden van respectievelijk de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn die krachtens het DLB dezelfde personen betreffen;

          Het Bestuur: het gemeente –en OCMW bestuur

          DLB: Decreet over het Lokaal Bestuur

 

Titel 2 - Bijeenroeping

 

Art. 2, § 1. De Raad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

 

§ 2. De Voorzitter van de Raad beslist tot bijeenroeping van de Raad en stelt de agenda van de vergadering op.  Behoudens in spoedeisende gevallen en in geval van toepassing van artikel 6, §1 van het DLB zullen de regulier geplande Gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn op eenzelfde dag aansluitend aan elkaar plaats vinden.

 

De Voorzitter kan de Gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping.  Hierbij stelt de voorzitter voor beide Raden een duidelijk onderscheiden agenda op.

 

§ 3. De oproeping voor de Raad wordt verzonden via e-mail. Ze wordt verstuurd naar de e-mailadressen die het Bestuur aan de Raadsleden heeft toegewezen. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op de wijze voorzien in art. 10, §1 van dit reglement.

 

§ 4. De Voorzitter moet de Raad bijeenroepen op verzoek van:

1) een derde van de zittinghebbende Raadsleden;

2) een vijfde van de zittinghebbende Raadsleden als zes weken na de datum van de vorige Raad  nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

3) het college van burgemeester en schepenen/Vast bureau;

 

De voorzitter moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

 

In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur of het door hem aangestelde personeelslid bezorgt vervolgens de voorstellen aan Voorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen zoals bepaald in art. 3 van dit reglement, kan nakomen.

 

De Voorzitter roept de Raad bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.

 

Art. 3, § 1. De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt, behoudens in spoedeisende gevallen en in geval van toepassing van artikel 6, §1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de Raadsleden.

 

Een gezamenlijke oproeping in spoedeisende gevallen kan enkel als er zowel voor de gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn spoedeisende punten zijn.

 

§ 2.  De oproeping van de Raad vermeldt via duidelijk onderscheiden agenda’s in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

 

Art. 4, § 1. De Raadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de Raad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun agendapunt, de bijhorende toelichting en noodzakelijke stukken en een goed omschreven voorstel van beslissing per e-mail aan de algemeen directeur, via secretariaat@brasschaat.be. De algemeen directeur of het door hem aangesteld personeelslid bezorgt de voorstellen aan de Voorzitter. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau, noch het college/vast bureau als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

 

§ 2. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de Voorzitter onmiddellijk mee aan de Raadsleden, samen met de bijhorende toelichting, documenten en het voorstel van beslissing.

 

Titel 3 - Openbare of besloten vergadering

 

Art. 5, § 1. De vergaderingen van de Raad zijn in principe openbaar.

 

§ 2. De vergadering is niet openbaar als:

1) het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2) de Raad met twee derde van de aanwezige Raadsleden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

 

De vergaderingen over de beleidsrapporten, zoals vermeld in artikel 249 van het DLB, zijn in elk geval openbaar.

 

Art. 6. De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

 

Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de raad voor maatschappelijk welzijn waarna de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn volledig afgewerkt wordt, met name eerst het openbare en desgevallend daarna het besloten deel van de zitting. Na het sluiten van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

 

Als tijdens de openbare vergadering van de Raad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de Raad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

 

Als tijdens de besloten vergadering van de Raad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de respectievelijk eerstvolgende Raad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

Art. 7. De Raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

Titel 4 – Informatie voor raadsleden en publiek

 

Art. 8. Plaats, dag en uur van de Raad en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de gezamenlijke webstek van het Bestuur. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.

 

Indien Raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt

 

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

Art. 9, § 1. Het Bestuur maakt, aan iedere natuurlijke persoon en aan iedere rechtspersoon of groepering die erom verzoekt, de agenda van de Raad en de stukken die erop betrekking hebben, openbaar door er inzage in te verlenen, er uitleg over te verschaffen of er een afschrift van te overhandigen overeenkomstig het Decreet betreffende de openbaarheid van bestuur. De agenda wordt tevens gepubliceerd op de gemeentelijke website. Personen die daarom verzoeken worden via een abonnementformule in kennis gesteld van die publicatie.

 

§ 2. De lijst van de besluiten, en in voorkomend geval de inhoud ervan overeenkomstig artikel 286 van het DLB, van de Raad, het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de burgemeester, de voorzitter van het vast bureau, de raad van bestuur van de autonome gemeentebedrijven, de algemene vergadering en de raad van bestuur van de welzijnsvereniging waarvan de maatschappelijke zetel zich in de gemeente bevindt, worden door de burgemeester/voorzitter van het vast bureau bekendgemaakt op de webstek van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot en met 287 van het DLB.

 

De besluiten van het bijzonder comité voor de sociale dienst worden niet bekendgemaakt. 

 

Art. 10, §1. Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, via de digitale besluitvormingstoepassing ter beschikking gehouden van de Raadsleden.

 

§2. Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.

 

Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

 

Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in art. 1, §3 van dit reglement.

 

§ 3. Aan de Raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad.

 

Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

De raadsleden richten hun verzoek aan de algemeen directeur via het e-mailadres secretariaat@brasschaat.be.

 

Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt in samenspraak met het verzoekende Raadslid tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.

 

Art. 11, §1. De Raadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het Bestuur betreffen.

 

§2. De notulen van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college/vast bureau volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de Raadsleden. Dit gebeurt via een e-mail met een link naar de digitale besluitvormingstoepassing van gemeente en OCMW.

 

§ 3. De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de Raad en die bestemd is voor de Raad, wordt meegedeeld aan de Raadsleden.

 

§ 4 . Alle andere documenten en dossiers dan die in art. 9 en art. 10, § 2 tot § 3, die betrekking hebben op het Bestuur, kunnen, na afspraak met de algemeen directeur via het e-mailadres secretariaat@brasschaat.be, door de Leden ter plaatse geraadpleegd worden.

 

Aan de Raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien, behoudens het stukken betreffen die betrekking hebben tot een geagendeerd punt op de Raden.  In dit laatste geval dient een raadpleging mogelijk gemaakt te worden ten laatste op de dag van de zitting zelf.

 

Het Raadslid, dat de in deze paragraaf bedoelde stukken niet is komen raadplegen op  het tijdstip dat werd afgesproken, wordt geacht af te zien van inzage.  In voorkomend geval dient door het Raadslid om een nieuwe afspraak te worden verzocht.

 

§ 5. De Raadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.

 

§ 6. De Raadsleden hebben het recht de instellingen van het Bestuur en diensten die het Bestuur opricht en beheert te bezoeken, ook de autonome gemeentebedrijven.

 

Om de administratie in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf aan de algemeen directeur per e-mail aan secretariaat@brasschaat.be mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur. De plaatsbezoeken verlopen in principe binnen de kantooruren tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen. 

 

Tijdens het bezoek van een inrichting van het Bestuur mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De Raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.  Ze schikken zich naar de veiligheidsinstructies die door de verantwoordelijke van de inrichting worden gegeven.  Eventuele persoonlijke beschermingsmiddelen worden ter beschikking gesteld.

 

Art. 12. De Raadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.  Hiertoe bezorgen ze een duidelijk omschreven vraag aan de algemeen directeur, via het gemeentelijk intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-en-gemeenteraad).

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering van de Raad kunnen de Raadsleden mondelinge vragen stellen over bestuurlijke aangelegenheden. Een mondelinge vraag wordt uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering ingediend en aan de agenda van de gemeenteraad toegevoegd. Er wordt ter zitting mondeling geantwoord. Hiertoe bezorgen ze een duidelijk omschreven vraag aan de algemeen directeur, via het gemeentelijk intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-en-gemeenteraad).

De algemeen directeur bezorgt de vragen aan de Voorzitter en aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.

 

Mondelinge vragen die later worden ingediend worden geagendeerd op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

 

Gemeenteraadsleden (uitgezonderd leden van het college van burgemeester en schepenen) kunnen

uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden

bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, via het

gemeentelijk intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-engemeenteraad),

die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van

de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende

toegelichte voorstellen.

 

De Raadsleden mogen tot 11 uur van de dag van de zitting actuele vragen indienen. Een actuele vraag betreft een actuele kwestie of een onderwerp waarvan het raadslid tot vijf dagen voor de zitting niet in kennis kon zijn. De voorzitter beoordeelt het actuele karakter van de vraag.

Hiertoe bezorgen ze een duidelijk omschreven vraag aan de algemeen directeur, via het gemeentelijk

intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-en-gemeenteraad).

 

Titel 5 - Quorum

 

Art. 13. § 1. Uiterlijk voor het sluiten van de vergadering van de Raad, tekenen de leden de aanwezigheidslijst.

 

§ 2. Als de gemeenteraad bij besluit van burgemeester digitaal doorgaat zijn de leden niet in de mogelijkheid om de aanwezigheidslijst te tekenen. De aanwezigheidslijst zal in dat geval opgemaakt worden op basis van de deelnemerslijst van het digitaal programma dat gebruikt wordt.

 

Art. 14, § 1. De Raad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende Raadsleden van de Raad aanwezig is.

 

Indien er een kwartier na het vastgestelde uur van de Raad niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.

 

§ 2. De Raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen.

 

Titel 6 – Wijze van vergaderen

 

Art. 15, §1. De Voorzitter zit de vergaderingen van de Raad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

 

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

 

§ 2. Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het DLB. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en/of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

Art. 16, §1. De Voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

 

De Raad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de Raad er anders over beslist.

 

§ 2. Een punt dat niet op de agenda van de Raad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

 

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Art. 17, § 1. Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de Voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

 

De Voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de Raadsleden.

 

§ 2. Indien de Raad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de Raad wanneer ze aan het woord komen.

 

De voorzitter kan aan een lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau of de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.

 

Art. 18. Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

Art. 19. De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.

 

Art. 20. Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

 

Als een Raadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de Voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de Voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de Voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

 

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de Voorzitter.

 

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Art. 21, §1. De Voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de Raadsvergadering.

Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Elk Raadslid dat de orde verstoort, wordt door de Voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de Voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

§ 2. De Voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

 

De Voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

 

Art. 22. Geen enkel Raadslid mag meer dan driemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de Voorzitter er anders over beslist.

 

Art. 23. Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de Voorzitter aan dat hij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De Raadsleden moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Art. 24. §1. Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de Voorzitter de bespreking.

 

§2. Op vraag van een fractie kan de voorzitter de vergadering schorsen. De duur en de frequentie van deze schorsingen worden door de voorzitter bepaald. Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien de voorzitter van de gemeenteraad oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

 

Titel 7 - Wijze van stemmen

 

Art. 25, § 1. Voor elke stemming in de Raad omschrijft de Voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de Raad zich moet uitspreken.

 

§ 2. De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

Art. 26, §1. De Raad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

 

Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

§ 2. De Raad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

 

In afwijking daarvan kan elk Raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport.  In dat geval mag de Raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

 

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Art. 27, § 1. De leden van de Raad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 4.

 

§ 2. Er zijn vier mogelijke werkwijzen van stemmen:

1) de stemming per fractie bij monde van de fractievoorzitters

2) de elektronisch uitgebrachte naamstemming (zodra de steminstallatie in gebruik is genomen)

3) de mondelinge stemming;

4) de geheime stemming.

 

§ 3. De Raadsleden stemmen via de elektronisch uitgebrachte naamstemming behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt of indien er zich een technisch probleem stelt met de elektronische toepassing voor de stemopname.

 

§ 4. Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

1) de vervallenverklaring van het mandaat van een Raadslid en van lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau;

2) het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke en OCMW bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van het Bestuur in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3) individuele personeelszaken.

 

Art. 28. De stemming bij monde van de fractievoorzitters geschiedt als volgt. Nadat de Voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in art. 25, § 1 van dit reglement vraagt hij achtereenvolgens aan een lid van iedere fractie om het stemgedrag van die fractie. De aanwezige leden van de fractie worden geacht het stemgedrag van hun fractie aan te nemen. Indien een lid een afwijkende stem laat horen, wordt dat individueel stemgedrag zo genotuleerd.

 

Art. 29, § 1.  De mondelinge stemming geschiedt door, elk Raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat (met uitzondering van de voorzitter) in volgorde van de rangorde.

 

§2. De Voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.

 

Wanneer er na de stem van de Voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van art. 31 van dit reglement). De stem van de Voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.

 

Art. 30. §1. Voor een geheime stemming wordt gebruik gemaakt van de anonieme elektronisch uitgebrachte stemming.

 

§2. Er kan ook gebruik gemaakt worden van vooraf gemaakte stembriefjes.

De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blancostembriefje.

 

§3. Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Art. 31. Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

Titel 8 – Notulen en zittingsverslag

 

Art. 32, §1. De notulen van de Raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de Raad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk Raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

 

§ 2. De zittingsverslagen van de vergaderingen van de Raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling gestelde vragen en antwoorden. De Raad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de Raad. De Raadsleden stemmen er mee in dat de openbare zittingen van de Raad opgenomen kunnen worden eenmaal de opnameapparatuur definitief in werking is gesteld.

 

Een Raadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.

 

§ 3. Als de Raad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

 

Art. 33, § 1. De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de Raad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§ 2. De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering van de Raad zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via het digitale besluitvormingssysteem.

 

§ 3. Elk Raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de Raad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de Voorzitter van de Raad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de Raad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de Raad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

§ 4. Zo dikwijls de Raad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.

 

Art. 34, § 1. De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§ 2. De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester/voorzitter vast bureau en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Titel 9 - Fracties

 

Art. 35. Het Raadslid of de Raadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie.

 

Titel 10 - Gemeenteraadscommissies

 

Art. 36, §1. De gemeenteraad richt algemene commissies en themacommissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

De bevoegdheden en frequentie van deze commissies worden als volgt bepaald :

          Algemene commissie: in principe voorafgaandelijk aan de gemeenteraad

          Themacommissie plaatsgebonden zaken: jaarlijks

          Themacommissie organisatie, financiën en veiligheid: jaarlijks

          Themacommissie vrije tijd: jaarlijks

          Themacommissie sociale zaken: jaarlijks

          Themacommissie intergemeentelijke samenwerking: jaarlijks

          De bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code: in geval van een melding van een schending op de deontologische code

 

§ 2. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies.

          Algemene commissie: 33 leden

          Themacommissie plaatsgebonden zaken: 11 leden

          Themacommissie organisatie, financiën en veiligheid: 11 leden

          Themacommissie vrije tijd: 11 leden

          Themacommissie sociale zaken: 11 leden

          Themacommissie intergemeentelijke samenwerking: 33 leden

          De bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code: 11 leden

 

De zetels worden verdeeld door het aantal zetels van de commissie te delen door het aantal leden van de gemeenteraad, vermenigvuldigd met het aantal zetels waarover elke lijst binnen de gemeenteraad beschikt. Het aantal eenheden van het resultaat van die bewerking geeft het aantal rechtstreeks verworven zetels aan.

 

De niet-rechtstreeks verworven zetels worden toegewezen in afnemende volgorde van de decimalen van het resultaat van de bewerking, vermeld in het eerste lid. Bij gelijkheid van decimalen van twee of meer lijsten of groepen van lijsten, wordt de zetel toegewezen aan de lijst met het hoogste stemcijfer, bepaald overeenkomstig artikel 165 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

Voor de bestuursperiode 2019-2025 betekent dit voor de commissies met 11 leden : 11/33 = 0.333

          N-VA0.333*17 = 5.666= 6

          CD&V0.333*6 = 2= 2

          Brasschaat 20120.333*4= 1.333= 1

          Vlaams Belang0.333*3= 1= 1

          Open VLD 0.333*2= 0.666= 1

          PVDA0.333*1=  0.333= 0 + 1 met raadgevende stem

 

De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de Voorzitter van de gemeenteraad. Als de Voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

§ 3. Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de Raad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

 

§ 4. Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

 

§ 5. Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

§ 6. De algemene commissie en de commissie intergemeentelijke samenwerking wordt voorgezeten door de Voorzitter. De andere themacommissies worden voorgezeten door een voorzitter, aangeduid door de gemeenteraad, uit de leden van die commissie. De burgemeester of schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie.

 

§ 7. De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen en wordt hiervoor bijgestaan door het secretariaat. De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt per e-mail naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de webstek van de gemeente.

 

De agenda van de themacommissies wordt voorafgaand op een algemene commissie besproken, zodat de leden agendapunten kunnen voorstellen.

 

De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.

De vergaderingen van de commissies  zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad.

 

De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 26 §4 van dit reglement.

 

De raadsleden kunnen, weliswaar zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen.

 

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de secretaris van de commissie wordt bezorgd.

 

Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door lid van het gezamenlijk managementteam, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen.

 

§. 8. De decretaal voorziene tuchtcommissie en de bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code worden voorgezeten door de voorzitter van de gemeenteraad.

Deze vergaderen besloten.

 

§. 9. In geval van verhindering van een Raadslid op een commissie dient hij zich voorafgaandelijk te verontschuldigen bij de Voorzitter via secretariaat@brasschaat.be. Hij/Zij beschikt over de mogelijkheid om zich te laten vervangen door één Raadslid van zijn/haar fractie.

 

In geval van verhindering van de Voorzitter, duidt hij een vervanger aan. Indien er bij de aanvang van de zitting geen vervanger is aangeduid, wordt de Voorzitter vervangen door een raadslid volgens de vastgestelde rangorde van de gemeenteraadsleden.

 

Titel 11 – Vergoedingen raadsleden

 

Art. 37, §1 Aan de Raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen/vast bureau, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1) de vergaderingen van de gemeenteraad;

2) de vergaderingen voor de raad voor maatschappelijk welzijn voor zover ze niet aansluitend of op dezelfde dag zouden georganiseerd zijn als de gemeenteraad

3) de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies (met inbegrip van deze waarvoor raadsleden overeenkomstig art. 37, §3, vierde lid van het decreet over het lokaal bestuur zijn aangewezen als leden met raadgevende stem of deze die men, overeenkomstig art.36, §9, als plaatsvervanger van een lid uit dezelfde fractie bijwoont);

4) de vergaderingen die men niet volledig heeft bijgewoond;

5) de vergaderingen die werden hervat op een andere dag.

 

Indien het quorum van een vergadering niet wordt bereikt, worden daarvoor geen presentiegelden verleend.

 

De raadsleden die de vergaderingen van de commissies, waarvan ze geen deel uitmaken, bijwonen, ontvangen daarvoor geen presentiegeld, behoudens wanneer zij vooraf als plaatsvervanger werden aangeduid.

 

§ 2. Het basisbedrag voor het presentiegeld voor deze vergaderingen bedraagt 124,98 euro. Dat bedrag wordt, overeenkomstig, het besluit van de Vlaamse Regering van 06/07/2018 houdende het statuut van de lokale mandataris, gekoppeld aan de index, zoals vermeld in dat besluit. In oktober 2018 bedroeg dat geïndexeerd bedrag 213,32 euro.

 

De Voorzitter van de Raad ontvangt dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij voorzit. Indien de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn aansluitend of op dezelfde dag worden georganiseerd ontvangt ook hij slechts éénmaal presentiegeld.

 

Art. 38, § 1. Raadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen, (ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de VVSG), terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken en de vraag om teruggave moet vooraf worden aangekondigd.

 

De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

 

De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur in overleg met de vormingsambtenaar.

 

§ 2. Verplaatsingskosten van Raadsleden, andere dan die voor het bijwonen van de activiteiten in de inrichtingen van het bestuur en noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na voorlegging van bewijsstukken, op basis van de wettelijk vastgestelde tarieven. De vraag om teruggave moet vooraf worden aangekondigd bij de algemeen directeur.

 

Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat document is openbaar.

 

§. 3. Het Bestuur sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de Raadsleden. Het bestuur sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de Raadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.

 

Titel 12 - Verzoekschriften en spreekrecht

 

Art. 39, § 1. Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.

 

Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

 

De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de voorzitter van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn, de burgemeester, de voorzitter van het bijzonder comité voor sociale dienst, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

 

§ 2. De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

 

§ 3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van het bestuur behoort, zijn onontvankelijk.

 

Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.

 

§ 4. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1) de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2) het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3) de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4) het taalgebruik ervan beledigend is.

5) het een onderwerp betreft dat in de voorbije zes maanden al werd besproken binnen het orgaan van de gemeente, zonder dat er zich nieuwe feiten hebben afgespeeld, waardoor een nieuwe bespreking zich aandringt.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Art. 40, §1. Is het een verzoekschrift voor de Raad, dan plaatst de Voorzitter van de Raad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende Raad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen.  Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

§ 2. De Raad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen, vast bureau of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

§ 3. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan, op vraag van de indiener, worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

De indiener mag vooraf de vraag voorlezen. Dat mag maximaal 3 minuten duren, het beantwoorden ervan mag niet langer dan 5 minuten duren. De vraagsteller heeft nog recht op een repliek van maximaal 2 minuten.

 

§4. Per zitting worden hoogstens 3 verzoekschriften behandeld. Ontvangt de voorzitter meer dan 3 verzoekschriften, dan worden de overblijvende verwezen naar een volgende zitting.

 

§ 5. Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

Titel 13 - Bepalingen over het bijzonder comité voor de sociale dienst

 

Art. 41. Het presentiegeld dat toegekend wordt aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst (of de plaatsvervanger als die aanwezig is) bedraagt evenveel als het presentiegeld van de gemeenteraadsleden voor hun aanwezigheid op de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

4 Gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs. Academie Noord. Uitbreiding uren werkingsmiddelen met 2/38 tot 6/38 met ingang van 1 september 2020. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2016 werd beslist om met ingang van 1 september 2016 in Academie Noord 4/38 opsteller in te richten vanuit de werkingsmiddelen om het buitengewoon atelier voor leerlingen met een beperking te ondersteunen.

 

Tot het schooljaar 2018-2019 werden 2 klassen van telkens 4 lesuren ingericht van dit buitengewoon atelier, het extra personeelslid dat nodig was om dit atelier te ondersteunen werd voor 4 uren betaald vanuit de Rotonde VZW en voor 4 uren vanuit het gemeentebestuur vanuit uren werkingsmiddelen die werden aangekocht bij het ministerie van onderwijs en vorming.

 

Vanaf het schooljaar 2019-2020 werden er enkel voldoende leerlingen ingeschreven om nog 1 klas van 4 lesuren van het buitengewoon atelier in te richten. Het extra personeelslid werd betaald vanuit De Rotonde VZW. Vanaf het schooljaar 2020-2021 zal door wijzigingen in verband met de subsidiëring van De Rotonde VZW dit personeelslid niet langer door hen worden betaald. Het is noodzakelijk jaarlijks 4/38 opsteller te voorzien om het buitengewoon atelier voor leerling met een beperking te organiseren.

 

Tijdens het schooljaar 2019-2020 werden de 4/38 opsteller vanuit de uren werkingsmiddelen aangewend om de terbeschikkingstelling van de opsteller van Academie Noord op te vangen. Deze terbeschikkingstelling had tot gevolg dat er 4/38 minder ICT ondersteuning in de school kon worden georganiseerd, namelijk 2/38 per week in plaats van 6/38 per week.

 

Voor het schooljaar 2020-2021 is de opsteller van Academie Noord slechts 2/38 ter beschikking gesteld. Het is noodzakelijk deze terbeschikkingstelling op te vangen met het inrichten van uren vanuit de werkingsmiddelen zodat de minimale ICT-ondersteuning van de school gegarandeerd blijft.

 

Om de goede werking van Academie Noord te garanderen is het noodzakelijk om de uren werkingsmiddelen aangekocht via het ministerie van onderwijs en vorming met ingang van 1 september 2020 uit te breiden van 4/38 naar 6/38.

 

De afrekening van de uren werkingsmiddelen die worden aangekocht via het ministerie van onderwijs en vorming voor de periode van 1 september tot en met 31 december 2020 worden pas in januari 2021 gefactureerd aan het gemeentebestuur. De instemming met de verhoging van de uren werkingsmiddelen van Academie Noord moeten mee worden opgenomen in het budget van 2021.

 

Door de uitzonderlijke omstandigheden naar aanleiding van de coronacrisis werd de noodzaak tot het uitbreiden van de uren werkingsmiddelen door Academie Noord en de dienst HRM onderwijs te laat opgemerkt om dit tijdig te kunnen voorleggen.

 

Juridisch kader

De omzendbrief PERS/2012/08 van 15 oktober 2012 over aanwending van het werkingsbudget voor aanwerving van personeel, zoals gewijzigd.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn een verhoging van het budget voor de aankoop van uren werkingsmiddelen via het ministerie van onderwijs en vorming met 2 282,40 € per jaar.

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

6 396,96 € euro, btw inbegrepen (eenmalig/jaarlijks)

Budgetsleutel

62-rekeningen/082002 Academie Noord/6495000 tussenkomst

wedde beleidsondersteuning Actie 1419/71/14/1 Deeltijds

Kunstonderwijs

Budget/jaar

Exploitatie in 2021

Krediet beschikbaar

Nee

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht om met ingang van 1 september 2020 de uren werkingsmiddelen, aangekocht bij het ministerie van onderwijs en vorming, met 2/38 te verhogen tot en met 6/38.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

5 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Mariaburg. Vernieuwing kunstgrasveld. Verhoging toelage. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 werd beslist het oudercomité van Gibo-Mariaburg een financiële tussenkomst te verlenen voor het vernieuwen van het kunstgrasveld op basis van de investeringstoelage 'openstellen speelplaatsen'.

 

De kosten werden oorspronkelijk geraamd op 30.000 euro en in het budget werd op budgetsleutel 075010/6640000/investeringstoelage scholen openstellen speelplaats van het investringsbudget van 2019 een bedrag van 22.500 euro, btw inbegrepen voorzien.

 

In september 2020 werd het kunstgrasveld aangelegd zoals gepland. De totale kostprijs van het aanleggen van het kunstgrasveld en plaatsing informatiebord is 26.977,08 euro waarvan 75%, namelijk 20.232,81 euro kan gesubsidieerd worden vanuit het gemeentelijk toelage reglement openstellen speelplaatsen.

 

Op 10 september 2020 vond er een overleg plaats met de voorzitter van het oudercomité en de directie van de school waaruit bleek dat het oudercomité door de coronacrisis in de periode van 13 maart tot op heden geen activiteiten heeft kunnen organiseren om voldoende middelen binnen te halen om op tijd de eigen bijdrage van het kunstgrasveld te financieren. Er werd gevraagd aan het gemeentebestuur of het mogelijk was het te kort van 4.000 euro voor te schieten.

 

In 2018 werd via de toelage opstellen speelplaatsen een subsidie uitbetaald aan het oudercomité van Gibo-Mariaburg en het oudercomité van het GIB.

 

Mits geen enkele andere school in Brasschaat in 2019 beroep heeft gedaan op de toelage openstellen speelplaatsen wordt voorgesteld dat het gemeentebestuur het tekort van 4.000 euro zal bijpassen omdat:

          het oudercomité door de coronacrisis niet voldoende middelen heeft kunnen binnenhalen,

          het kunstgrasveld van Gibo-Mariaburg de eigendom is van het gemeentebestuur als schoolbestuur van de school.

 

Voorgesteld wordt de toelage van 20 232,81 euro te verhogen tot de 22.500 euro die oorspronkelijk werd voorzien op de budgetsleutel 075010/6640000 /investeringstoelage scholen openstellen speelplaats van het investeringsbudget van 2019 en dit bedrag te verhogen met 1.732,81 euro tot 24.232,81 euro vanuit het budget buitengewoon onderhoud schoolgebouwen.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 21 oktober 2019 inzake de gemeentelijke toelage voor het openstellen van

speelplaatsen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

24.232,81 euro, btw inbegrepen (eenmalig/jaarlijks)

Budgetsleutel

075010/6640000 /investeringstoelage scholen openstellen

speelplaats

Budget/jaar

Investering in 2019

Krediet beschikbaar

Ontoereikend. Het tekort bedraagt 1.732,81 euro.

Visum financieel directeur

2020-76

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt ingestemd met het voorstel om de toelage aan het oudercomité van Gibo-Mariaburg van 20 232,81 euro te verhogen tot de 24.232,81 euro voor de aanleg van het kunstgrasveld in de school.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

6 Taxistandplaatsen op de openbare weg.  Gemeentelijk reglement en retributie 2021-2025. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende goedkeuring van de voorwaarden tot het verkrijgen van een machtiging voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg en de hierop toepasselijke retributie 2020-2025.

 

De gemeenten kunnen in het kader van de maatregelen die ze uitwerken om de impact van COVID-19 op de sector van het individueel bezoldigd personenvervoer te beperken en rekening houdend met de tijdelijke inactiviteit of de verminderde activiteit van de onderneming beslissen een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toe te staan van de retributie die de vergunninghouder moet betalen op basis van artikel 8, §3 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer.

 

Het voorstel van het college van burgemeester en schepenen om op basis van dit nooddecreet van de Vlaamse Regering van 15 juli 2020 de sector individueel bezoldigd personenvervoer voor het jaar 2020 vrij te stellen van retributie. Eveneens wordt vrijstelling van retributie 2020 verleend op machtigingen voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg.  De retributie op het afleveren van bestuurderspassen blijft voor het jaar 2020 van toepassing.

 

Juridisch kader

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

Het Decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 8 november 2019 betreffende de exploitatievoorwaarden voor het individueel bezoldigd personenvervoer.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2020 betreffende tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de Coronacrisis.

 

 

Financiële gevolgen

Voor het jaar 2020 wordt enkel de gewestelijke retributie op de aflevering van bestuurderspassen toegepast.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het gemeentelijk reglement houdende de voorwaarden tot het verkrijgen van een machtiging voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg, met tekst als volgt:

 

GEMEENTELIJK REGLEMENT EN RETRIBUTIE 2021-2025 OP HET UITREIKEN VAN EEN MACHTIGING VOOR HET GEBRUIK VAN TAXISTANDPLAATSEN OP DE OPENBARE WEG

Inhoud

Hoofdstuk 1. - Algemene bepalingen

Hoofdstuk 2. - Machtigingsaanvraag

Hoofdstuk 3 – Retributie

Hoofdstuk 4 – Gebruik standplaatsen

Hoofdstuk 5 - Tarieven

Hoofdstuk 6 – Bijkomende machtigingsvoorwaarden

Hoofdstuk 7 – Handhaving

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1. Situering en toepassingsgebied

In aanvulling op de Vlaamse taxiregelgeving stelt dit reglement specifieke gemeentelijke voorschriften vast voor de machtigingen voor standplaatstaxi’s op het grondgebied van de gemeente Brasschaat.

Dit reglement herhaalt niet alle bepalingen van de genoemde Vlaamse regelgeving. Het herhaalt ook geen voorschriften uit de verkeerswetgeving, technische normen, enzovoort. Het moet daar dus steeds samen mee gezien en in acht genomen worden.

 

Hoofdstuk 2. Machtigingsaanvraag

Artikel 2. Niemand mag zonder gemeentelijke machtiging voor de exploitatie van een dienst voor individueel bezoldigd personenvervoer vanaf een standplaats op de openbare weg die daarvoor voorbehouden is (hierna verder genoemd de machtiging), gebruik maken van de taxistandplaatsen op de openbare weg die zich op het grondgebied van de gemeente Brasschaat bevinden.

Artikel 3. De machtiging wordt slechts afgegeven aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon die hetzij een taxivergunning heeft, hetzij samen met de machtigingsaanvraag een taxivergunning aanvraagt.

Artikel 4. De machtiging wordt aangevraagd bij het College van Burgemeester en Schepenen.

Artikel 5. In de machtigingsbeslissing van het College van Burgemeester en Schepenen wordt aan elk voertuig een identificatienummer toegekend. Elk identificatienummer kan slechts eenmaal worden toegewezen.

De exploitant ontvangt pas machtigingskaarten nadat hij van elk vergund voertuig de aankoopfactuur, de verzekeringspolis, het keuringsbewijs en het kentekenbewijs heeft voorgelegd.

Artikel 6. Onder de voorwaarden vastgesteld door de Gemeenteraad in dit reglement wordt de machtiging of de hernieuwing van de machtiging op het grondgebied van de gemeente Brasschaat uitgereikt door het College van Burgemeester en Schepenen binnen vijfenveertig dagen vanaf de dag waarop de aanvraag volledig is. Als het bevoegde college gedurende de voormelde termijn niet zetelt, wordt de termijn verlengd tot maximum zestig dagen. De weigeringsbeslissingen worden aan de aanvrager betekend.

De machtiging omvat de toelating voor het stationeren op eender welke standplaats op de openbare weg in de vergunningverlenende gemeente die voorbehouden wordt voor de taxi’s.

De houder van een machtiging kan op geen enkel ogenblik en op geen enkele manier een schadevergoeding eisen van de gemeente Brasschaat, wanneer taxistandplaatsen heringericht, verwijderd, verplaatst worden, tijdelijk niet inneembaar zijn, eventueel om redenen van openbare orde of openbaar nut.

Artikel 7 Het College van Burgemeester en Schepenen levert maximaal het aantal machtigingen af als het aantal taxivoertuigen dat de aanvrager in exploitatie heeft en waarvoor hij dus over taxikaarten of vergunningskaarten beschikt.

Er worden twee machtigingskaarten uitgereikt per voertuig waarvoor een machtiging wordt verleend.

De machtigingskaarten worden in het voertuig bevestigd, onderaan rechts op de achterruit en aan de rugleuning van de voorste passagierszetel.

Artikel 8. De duur van de machtiging valt samen met de duur van de taxivergunning en kan de duur van de taxivergunning niet overschrijden.

In afwijking van het eerste lid kan het College van Burgemeester en Schepenen gemotiveerd, wegens bijzondere omstandigheden, een machtiging voor een kortere duur dan de vergunning verlenen.

Een aanvraag tot hernieuwing van de machtiging moet, samen met alle vereiste bijlagen, ten minste twee maanden vóór het verstrijken van de machtiging, aan de gemeente overgemaakt worden.

Artikel 9. De norm voor het maximaal aantal standplaatstaxi’s op het grondgebied van Brasschaat bedraagt 30.

Artikel 10. Voor de goedkeuring van de machtiging geldt volgende voorrangsregeling:

1° de houders van een taxivergunning op basis van het decreet van 20 april 2001 die vergund waren om gebruik te maken van de standplaatsen blijven gemachtigd om de standplaatsen te gebruiken;

2° als het maximum aantal machtigingen nog niet bereikt is, komen vervolgens de aanvragers op een wachtlijst in aanmerking;

3° als het maximum aantal machtigingen na afhandeling van de wachtlijst nog niet bereikt is, of als er geen wachtlijst is, komen de andere aanvragers in aanmerking.

In elk van de in het eerste lid bepaalde mogelijkheden, krijgen zero emissie-voertuigen voorrang.

Artikel 11. De machtiging is persoonlijk en onoverdraagbaar. Na een voorafgaande toelating van het bevoegde college mag de echtgeno(o)t(e) of de duurzaam samenwonende partner of mogen bloed- of aanverwanten tot de tweede graad bij overlijden of permanente arbeidsongeschiktheid van de houder van de machtiging, onder dezelfde voorwaarden het gebruik van de taxistandplaatsen voortzetten tot het einde van de in de machtiging gestelde termijn. [analoog art. 9 decreet]

Een rechtspersoon kan de machtiging van een natuurlijk persoon die houder is van een machtiging voortzetten wanneer deze houder zijn machtiging inbrengt in deze rechtspersoon die hij opricht en waarvan hij de meerderheidsvennoot is, alsook de zaakvoerder.

Artikel 12. De machtiging dient afgehaald te worden binnen de drie maanden vanaf de datum van de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen. Na deze termijn vervalt de machtiging.

Artikel 13. Bij een met redenen omklede beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen kan de machtiging ingetrokken of voor een bepaalde duur geschorst worden of kan de hernieuwing van de machtiging worden geweigerd:

1° indien de exploitant de machtigingsvoorwaarden van dit reglement niet naleeft;

2° indien de exploitant om om het even welke reden (schorsing, intrekking, vrijwillige stopzetting…) niet langer over een taxivergunning beschikt.

Artikel 14. Tegen de in artikel 13 genoemde beslissingen, of in voorkomend geval bij ontstentenis van beslissing binnen de termijnen bepaald in artikel 6, kan een herzieningsaanvraag ingediend worden bij het College van Burgemeester en Schepenen. De herzieningsaanvraag moet worden ingediend met een beveiligde zending binnen vijftien dagen na de betekening van de weigering of binnen vijftien dagen na de datum waarop de termijnen bepaald in artikel 6 verstrijken die op de indiening van de aanvraag volgt.

Daarop organiseert de gemeente binnen de dertig dagen een hoorzitting.

Als daarna de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen wordt bevestigd, kan een beroep ingesteld worden bij de Raad van State.

 

Hoofdstuk 3 – Retributie

Artikel 15.  Op basis van artikel 2, 1° van het nooddecreet van de Vlaamse Regering van 15 juli 2020 wordt de sector individueel bezoldigd personenvervoer voor het jaar 2020 vrijgesteld van retributie, uitgezonderd de retributie op het afleveren van bestuurderspassen. Eveneens wordt voor het jaar 2020 vrijstelling van retributie verleend op machtigingen voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg. 

Artikel 16. Met ingang van 1 januari 2021 en eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven op het uitreiken van een machtiging voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg. De retributie is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die houder is van de machtiging. De retributie bedraagt 300 euro per machtiging per jaar.

Artikel 17. Deze retributie is verschuldigd voor het hele jaar, onafhankelijk van het moment waarop de machtiging werd afgeleverd. Ze zijn jaarlijks verschuldigd en ondeelbaar ten laste van de houder van de machtiging vermeld op 1 januari van het kalenderjaar of op het moment van de afgifte van de machtiging.

Artikel 18. De vermindering van het aantal voertuigen of het niet langer gebruik maken van de taxistandplaatsen geeft geen aanleiding tot een retributieteruggave. Dit geldt eveneens voor de opschorting of de intrekking van een machtiging of het buiten werking stellen van één of meer voertuigen voor welke reden dan ook. Het indienen van een klacht heft de invorderbaarheid van de retributie niet op.

Artikel 19. Het bedrag vermeld in artikel 16 wordt aangepast volgens de schommelingen van het indexcijfer van de consumptieprijzen. Deze aanpassing gebeurt door middel van de coëfficiënt die wordt bekomen door het indexcijfer van de maand december van het jaar voorafgaand aan het retributiejaar te delen door het indexcijfer van de maand december 2019.

Artikel 20. De betaling van de retributie dient te gebeuren binnen de 30 dagen vanaf het verzoek tot betaling op rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

Hoofdstuk 4 – Gebruik standplaatsen

Artikel 21. Het aantal voertuigen dat aanwezig is op een bepaalde standplaats op de openbare weg, mag in geen geval het aantal beschikbare plaatsen overschrijden.

 

Hoofdstuk 5 - Tarieven

Artikel 22. Bij vertrek van op de taxistandplaats met een klant moet de taxameter steeds in werking gesteld zijn.

Artikel 23binnen de grenzen die de Vlaamse minister kan bepalen.

Artikel 24. De tarieven moeten zichtbaar uitgehangen worden in het voertuig waarvoor de machtiging geldt.

 

Hoofdstuk 6 – Bijkomende machtigingsvoorwaarden

Artikel 25. Vereisten voor de taxistandplaatsvoertuigen – emissienorm

Het voertuig voldoet aan de volgende emissienorm:

met ingang van 1 januari 2020:

als het voertuig is ingeschreven bij de Dienst Immatriculatie van Voertuigen van de federale overheidsdienst Mobiliteit na 1 januari 2020: een minimale ecoscore van 71 voor voertuigen tot en met vijf zitplaatsen, van 66 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen en van 56 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen die voldoen aan de definitie van een minibus, vermeld in artikel 1, §2, 48, van het voormelde koninklijk besluit;

met ingang van 1 januari 2025:

a) als het voertuig is ingeschreven bij de Dienst Immatriculatie van Voertuigen van de federale overheidsdienst Mobiliteit voor 1 januari 2025: een minimale ecoscore van 71 voor voertuigen tot en met vijf zitplaatsen, van 66 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen en van 56 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen die voldoen aan de definitie van een minibus, vermeld in artikel 1, §2, 48, van het voormelde koninklijk besluit;

b) als het voertuig is ingeschreven bij de Dienst Immatriculatie van Voertuigen van de federale overheidsdienst Mobiliteit na 1 januari 2025: een minimale ecoscore van 74 voor voertuigen tot en met vijf zitplaatsen, van 71 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen en van 61 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen die voldoen aan de definitie van een minibus, vermeld in artikel 1, §2, 48, van het voormelde koninklijk besluit;

met ingang van 1 januari 2030:

a) als het voertuig is ingeschreven bij de Dienst Immatriculatie van Voertuigen van de federale overheidsdienst Mobiliteit voor 1 januari 2030: een minimale ecoscore van 74 voor voertuigen tot en met vijf zitplaatsen, van 71 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen en van 61 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen die voldoen aan de definitie van een minibus, vermeld in artikel 1, §2, 48, van het voormelde koninklijk besluit;

b) als het voertuig is ingeschreven bij de Dienst Immatriculatie van Voertuigen van de federale overheidsdienst Mobiliteit na 1 januari 2030: zero-emissie voor alle voertuigen.

Artikel 26. De machtiging is ook van toepassing voor tijdelijke taxistandplaatsen bij evenementen.

 

Hoofdstuk 7 – Handhaving

Artikel 27. Bij de vaststellingen van overtredingen op dit reglement, andere dan de overtredingen die al gevat zijn door artikel 31 §§ 1 en 2 van het decreet en door de tabel in bijlage 11 van het besluit, wordt een gemeentelijke administratieve sanctie toegepast, met een maximumbedrag van 350 euro en volgens de wet van 24 juni 2013.

 

Art.2.-

Het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 houdende goedkeuring van het gemeentelijk reglement en retributie 2020-2025 op het uitreiken van een machtiging voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

7 Belasting 2021-2024 op de exploitatievergunningen van taxidiensten en/of diensten voor verhuur van voertuigen met bestuurder. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De vergunningen die werden afgeleverd voor 1 januari 2020 voor het exploiteren van een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder en voor het exploiteren van taxidiensten  zijn rechtsgeldig tot einddatum van de afgeleverde vergunning.

 

Het nieuwe taxidecreet van 29 maart 2019 voorziet in een overgangsmaatregel om de vergunningen die werden afgeleverd voor 1 januari 2020 en die nog actief zijn te belasten op basis van het oude decreet van 20 april 2001.

 

Voorlopig zijn er op basis van het oude decreet nog 21 geldige vergunningen waarvan enkele eindigen in 2024. De vergunninghouders werden meermaals aangespoord om hun vergunningen in te trekken en om te zetten naar de modaliteiten van het nieuwe taxidecreet.

Op basis van het nooddecreet van de Vlaamse Regering van 15 juli 2020 zal er voor het aanslagjaar 2020 geen belasting geheven worden.

 

Het Vlaamse Gewest legt op basis van het oude decreet een jaarlijkse gemeentebelasting op voor de exploitatievergunningen voor het verhuren van voertuigen met bestuurder. Het is billijk om een gelijke belasting te heffen op de vergunningen voor het exploiteren van taxidiensten.

 

Juridisch kader

Het decreet van 20 april 2001 en latere wijzigingen betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg.

Het decreet van 30 mei 2008 en latere wijzigingen betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van gemeentebelastingen.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

Artikel 43 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer.

 

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal vergunningen (basis oude decreet) op 1 januari 2021 en wordt momenteel geraamd op 10.000 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2024 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de door het college van burgemeester en schepenen verleende exploitatievergunningen, die werden afgeleverd voor 1 januari 2020, van taxidiensten en/of diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder.

 

Art.2.- Voor de toepassing van het reglement wordt verstaan onder:

1) taxidienst: bezoldigd vervoer van personen door middel van gemotoriseerde voertuigen met bestuurder die aan volgende eisen voldoen:

- het voertuig is geschikt voor het vervoer van ten hoogste 9 personen, bestuurder inbegrepen;

- het voertuig wordt ter beschikking gesteld van het publiek;

- de terbeschikkingstelling heeft betrekking op het voertuig;

- de bestemming wordt door de cliënt bepaald.

2) dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder : alle bezoldigde vervoersdiensten door middel van gemotoriseerde voertuigen met bestuurder, die noch openbaar, geregeld vervoer noch taxidiensten zijn en naar bouw en uitrusting geschikt zijn voor het vervoer van ten hoogste 9 personen, bestuurder inbegrepen. Vóór aanvang van het vervoer wordt een schriftelijke overeenkomst gesloten tussen cliënt en exploitant. De cliënt bepaalt de bestemming van het transport.

Art.3.-

§1. De belasting bedraagt:

          voor de exploitatievergunning van een taxidienst zonder standplaats op de openbare weg: 250 euro per jaar per voertuig vermeld in de akte van vergunning;

          voor de exploitatievergunning van een taxidienst uitgerust met radiotelefonie zonder standplaats op de openbare weg: 325 euro per jaar per voertuig vermeld in de akte van vergunning;

          voor de exploitatievergunning van een taxidienst die gebruik maakt van een standplaats op de openbare weg: 450 euro per jaar per voertuig vermeld in de akte van vergunning;

          voor de exploitatievergunning van een dienst voor verhuur van voertuigen met bestuurder: 250 euro per jaar per voertuig vermeld in de akte van vergunning;

          voor de exploitatievergunning van een taxidienst zonder standplaats op de openbare weg en een vergunning voor de exploitatie van een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder voor eenzelfde voertuig: 500 euro per jaar per voertuig vermeld in de akte van vergunning;

          voor de exploitatievergunning van een taxidienst uitgerust met radiotelefonie zonder standplaats op de openbare weg en een vergunning voor de exploitatie van een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder voor eenzelfde voertuig: 575 euro per jaar per voertuig vermeld in de akte van vergunning;

          voor de exploitatievergunning van een taxidienst die gebruikt maakt van een standplaats op de openbare weg en een vergunning voor de exploitatie van een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder voor eenzelfde voertuig: 700 euro per jaar per voertuig vermeld in de akte van vergunning;

Deze bedragen worden jaarlijks aangepast volgens de schommelingen van het indexcijfer van de consumptieprijzen. Deze aanpassing gebeurt door middel van de coëfficiënt die wordt bekomen door het indexcijfer van de maand december voorafgaand aan het aanslagjaar te delen door het indexcijfer van de maand december 2000.

 

§2. De belasting is jaarlijks verschuldigd voor het hele jaar, onafhankelijk van het moment waarop de vergunning werd verleend.

Een vermindering van het aantal voertuigen geeft geen aanleiding tot belastingteruggave, evenmin als de opschorting of intrekking van de vergunning of het buiten werking stellen van één of meer voertuigen tijdens het aanslagjaar om welke reden ook. Met een eventuele wijziging wordt rekening gehouden vanaf het aanslagjaar dat volgt op het jaar waarin de wijziging plaatsvond.

 

Art.4.- De belasting is verschuldigd door de natuurlijke- of rechtspersoon die de houder is van de vergunning op 1 januari van het aanslagjaar.

 

Art.5.- De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat wordt vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen.

De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet.

 

Art.6.- De vestiging en invordering van de belasting, evenals de regeling van de geschillen terzake, gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het gelijknamig decreet van 30 mei 2008 en latere wijzigingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

8 Kerkfabriek Heilige Familie. Goedkeuring aanpassing meerjarenplan en kennisneming budgetwijziging 2020. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat het standpunt van zijn fractie ondertussen wel duidelijk is, maar aangezien het om een vaststelling gaat en dit geen grote weerslag heeft op de gemeentefinanciën zullen ze dit toch goedkeuren. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De kerkfabriek van de Heilige Familie (Kaart) legt een wijziging van het meerjarenplan en een budgetwijziging 2020 voor.

 

Juridisch kader

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erediensten.
Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse regering houdende vaststelling van het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan (de wijziging van) het meerjarenplan en neemt kennis van het budget als dat qua financiële bijdrage van de gemeente past in het meerjarenplan.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen bijkomende financiële gevolgen voor de gemeente. De voorziene investeringstoelagen schuiven op met één jaar.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- hecht goedkeuring aan de wijziging van het meerjarenplan en neemt kennis van de budgetwijziging 2020 van de kerkfabriek van de Heilige Familie (Kaart).

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

9 Eredienstinstellingen. Budget 2021. Kennisneming en goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het Centraal Kerbestuur Brasschaat heeft de budgetten 2021 ingediend van de Rooms-katholieke eredienstinstellingen op het grondgebied van de gemeente.
De dienst financiën heeft het budget 2021 van de protestantse kerkgemeenteschap de Olijftak opgevraagd.

 

Juridisch kader

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erediensten (hoofdstuk III afdeling 2 inzake het budget).
Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten.

De budgettten waarin de gemeentelijke tussenkomsten niet hoger zijn dan voorzien in het goedgekeurde meerjarenplan, worden voor kennisneming voorgelegd aan de gemeenteraad.
Voor kerkfabriek Heilig Hart is de voorziene exploitatietussenkomst hoger dan in het meerjarenplan, zodat expliciete goedkeuring vereist is.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

263.303,57 euro (binnen kredieten voorzien in meerjarenplan)

Budgetsleutel

0790/64940000 Exploitatietoelagen eredienstinstellingen
0790/66400000 Investeringssubsidies eredienstinstellingen
0790/66400000 Investeringssubsidie herbestemming kerk Heilige Familie

Budget/jaar

Exploitatie en investeringsbudget 2021

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Te verlenen vóór goedkeuring door de gemeenteraad van de concrete aanvraagdossiers voor investeringssubsidies.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- neemt kennis van de budgetten 2021 van navermelde eredienstinstellingen :

 

Sint Jozef (Driehoek)

Geen gemeentelijke tussenkomst (hoewel in het meerjarenplan een exploitatietoelage van 8.090,00 euro voorzien was)

 

Sint Antonius Abt (Centrum)

Geen gemeentelijke tussenkomst
 

Goddelijk Kind Jezus (Bethanie)

Geen gemeentelijke tussenkomst (hoewel in het meerjarenplan een exploitatietoelage van 73,00 euro voorzien was)
 

Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Maria-ter-Heide)

Exploitatietoelage 4.377,68 euro (hoewel in het meerjarenplan een exploitatietoelage van 6.558 euro voorzien was) en een investeringstoelage van 6.000,00 euro (conform meerjarenplan)
 

Heilige Familie (Kaart)
Exploitatietoelage 14.207,40 euro en investeringstoelage 160.000,00 euro, zoals voorzien in het goedgekeurd gewijzigd meerjarenplan.
 

Protestantse kerkgemeente de Olijftak

Investeringstoelage van 4.860,00 euro, zoals voorzien in het meerjarenplan.

 

Art.2.- hecht goedkeuring aan het budget 2021 van navermelde erredienstinstelling :
 

Heilig Hart (Donk)

Exploitatietoelage van 7.808,15 euro (terwijl in het meerjarenplan een tussenkomst voorzien was van 1.098,00 euro) en investeringstoelage van 66.000,00 euro (zoals globaal voorzien in het meerjarenplan, maar met verschuiving van timing).
Bedrag van de exploitatietoelage is in overleg met Stad Antwerpen (die dezelfde toelage verschuldigd is) gecorrigeerd in functie van het saldo op het eigen dienstjaar zoals opgenomen in de meerjarenplanning enerzijds en correctie van de jaarrekening 2019 door de provinciegouverneur anderzijds.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

10 Aankoop hoogtewerker. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het technisch centrum wenst een nieuwe hoogtewerker aan te kopen ter vervanging van het voertuig aangekocht in 2002 dat niet meer werkzaam is.

 

De hoogtewerker wordt gebruikt door verschillende diensten en ingezet voor ophangen en verwijderen van vlaggen, verhangen van de overlastcamera's, voor dakwerken,...

In het kader van de opdracht “Aankoop hoogtewerker” werd een bestek met nr. 2020-116 opgesteld door de dienst financiën en aankoop.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 123.966,94 euro exclusief btw, hetzij 150.000,00 euro inclusief btw.

De raming exclusief btw bereikt de limiet van 139.000,00 euro voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode 011903/2430000-Gemeente Brasschaat en de financiering gebeurt met eigen middelen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2020-116 en de raming voor de opdracht “Aankoop hoogtewerker”, opgesteld door de dienst financiën en aankoop worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 123.966,94 euro exclusief btw, hetzij 150.000,00 euro inclusief btw.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Art.3.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode 011903/2430000-Gemeente Brasschaat.

 

Art.4.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

11 Kerkfabriek Sint-Jozef Driehoek. Budgetwijziging 2020. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De kerkfabriek van Sint-Jozef (Driehoek) legt een budgetwijziging dienstjaar 2020 voor.

Daarin wordt de financiering van het project "herstellen betonrot en dak toren" in overeenstemming gebracht met de toegezegde toelage door de gemeente, zodat de eerder ingeschreven lening en bijhorende lasten geschrapt kunnen worden.

 

Juridisch kader

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erediensten (hoofdstuk III afdeling 2 inzake het budget)
Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse regering houdende vaststelling van het algemeen reglement voor de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten.
Gemeenteraadsbesluit van 31 augustus 2020 inzake de investeringstoelage aan Sint-Jozef Driehoek voor herstelling betonrot en dakbedekking toren

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen bijkomende financiële gevolgen voor de gemeente.

 

 

Neemt kennis van budgetwijziging 2020 van de kerkfabriek van Sint-Jozef (Driehoek).

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

12 Goedkeuring aangepast klachtenreglement. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels licht toe dat wanneer iets praktischer is voor de diensten ze daar absoluut niet tegen zijn, maar zijn fractie vraagt wel om dit binnen een jaar te evalueren en dit dan toe te lichten op een commissie.  Zo kunnen ze bekijken hoe dit heeft gewerkt tijdens het eerste jaar. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat het bestuur decretaal verplicht is om één keer per jaar terug te koppelen naar de gemeenteraad.  Brasschaat voorziet om dit twee keer per jaar te doen.  Het nieuwe klachtenreglement zal goed opgevolgd en geëvalueerd worden. 

 

Raadslid Konings vraagt om een toelichting van het klachtenreglement te voorzien op de seniorenraad.  Hij vindt het belangrijk dat mensen weten wat “klachten en meldingen” zijn en hoe men ze kan indienen.  Voor de senioren is dit volgens hem niet altijd even duidelijk. 

 

Waarnemend burgemeester Cools vindt het een goed idee om een toelichting hieromtrent te geven aan de senioren.  Hij zal dit meenemen naar het college. 

 

Schepen Hans bevestigt dat zij zeker de toelichting wil geven.  Ze geeft wel aan dat de seniorenraad op dit moment niet meer samen komt, maar dit kan misschien een aanzet zijn om dit wel terug te doen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het Decreet over het Lokaal Bestuur verplicht de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn om bij reglement een systeem van klachtenbehandeling te organiseren.

 

Op de gemeenteraad van 24 september 2018 werd het klachtenreglement goedgekeurd.

 

Een interne audit van het meldings-, klachten en beleidsvragen proces legde een aantal pijnpunten in deze processen bloot. Deze processen werden daarom bijgestuurd. Er dringt zich ook een bijsturing van het klachtenreglement op zodat dit in lijn ligt met de bijsturing van de processen.

 

Het vast bureau en college van 21 september 2020 gingen akkoord om het aangepaste klachtenreglement ter goedkeuring voor te leggen aan gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd het aangepaste klachtenreglement versie 26 oktober 2020 goed te keuren.

 

 

Juridisch kader

Art. 302 & 303 van het Decreet Lokaal bestuur

 

Adviezen

Positief advies van het Managementteam

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het aangepaste klachtenreglement van 26 oktober 2020, zoals opgenomen in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

13 Halfjaarlijkse rapportering klachten-meldingen. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels wil graag herhalen wat hij op de commissie heeft gezegd.  De begrippen: “melding, klacht en beleidssignaal” zullen soms heel dicht bij mekaar liggen.  Hij geeft graag het voorbeeld van een overhangende tak op een fietspad.  Dit kan volgens hem een melding zijn, een klacht, maar ook een beleidssignaal. 

 

Raadslid Pauwels vraagt zich nog af of de klachten die binnenkomen bij de politie gebundeld worden met de klachten die bij de gemeente binnen komen? 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat de klachten die bij de politie terecht komen ook worden doorgestuurd naar de gemeente.  Hij komt ook terug op het voorbeeld van raadslid Pauwels.  Hij bevestigt dat dit voorbeeld onder de 3 categorieën kan vallen, nl. 

-Melding : haag moet gesnoeid worden

-Klacht : haag werd na melding niet gesnoeid, bij de tweede vraag wordt het een klacht

-Beleidssignaal : kan de gemeente meer snoeien op bepaalde plaatsen?

Het is de bedoeling om aan de hand van de meldingen ook de processen binnen de gemeente te bekijken en aan te passen. 

 

Raadslid Pauwels dankt waarnemend burgemeester Cools voor zijn toelichting.   

Beslissing

 

 

Motivering

Het decreet over het Lokaal Bestuur vermeldt dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan respectievelijk de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn over de ingediende klachten.

 

Bij de goedkeuring van het klachtenreglement in 2018 werd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn beslist om de frequentie te verhogen en gevraagd aan de algemeen directeur om half-jaarlijks hierover te rapporteren.

 

Door een bijsturing van het proces van de meldingen, klachten en beleidssignalen liep de registratie van de meldingen voor 2019 en de eerste helft van 2020 vertraging op.

 

In bijlage het rapport van de meldingen, klachten en beleidssignalen voor 2019 en de eerste helft van 2020.

Het rapport werd ter kennisneming voorgelegd aan het college en vast bureau op 21 september  2020.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

 

Neemt kennis van het halfjaarlijks rapport klachten-meldingen-beleidssignalen voor de periode 2019 en eerste helft 2020.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

14 Ondersteuning GROS-leden in tijden van corona. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans stelt vast dat het verslag van de GROS ontbreekt.  Door het advies worden Broederlijk Delen en Oxfam uitgesloten.  Het voorstel werd door de GROS niet unaniem goedgekeurd aangezien het NGO’s en grotere organisaties die eveneens lid zijn van de GROS uitsluit, met name Broederlijk Delen en Oxfam.  Fractie CD&V vraagt hierover verduidelijking. 

 

Er is volgens raadslid Brughmans lokale verankering aangezien Broederlijk Delen en Oxfam een zeer actieve kern hebben in Brasschaat. 

 

Fractie CD&V wil graag een hoofdelijke stemming over de toekenning van bijkomende subsidies aan Broederlijk Delen en Oxfam. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe hoe dit verlopen is.  Begin dit jaar besliste het college en de gemeenteraad om de toelagen voor de GROS met 20% te verhogen naar +- 6000 euro.  Het eerste advies van de GROS stelde dat het geld zou verdeeld worden onder alle leden die aangesloten zijn bij de GROS van Brasschaat.  Dit was met uitzondering van de verschillende ontwikkelingswerkers.  De ontwikkelingswerkers van Brasschaat die in het buitenland werken, zouden als 1 geheel beschouwd worden en zouden 1 toekenning krijgen.  Op dat moment kwam er ook een aanvraag binnen van wereldsolidariteit die zich afvroegen of er geen corona-steun kon gegeven worden aan landen in de derde wereld?  Er werd toen nagekeken welke landen er steun zouden krijgen.  Uit dat nazicht bleek dat er heel veel GROS-leden in die landen actief zijn met een project.  Er werd toen beslist om geen steun te geven aan wereldsolidariteit.  Onze eigen GROS-verenigingen die actief zijn in deze landen kunnen steun gebruiken naar aanleiding van covid-19. 

 

Waarnemend burgemeesters Cools heeft het voorstel gedaan aan de GROS om deze premies uit te keren aan Brasschaatse verenigingen die actief zijn in de derde wereld.  De GROS heeft zijn advies aanvaard, met uitzondering van de vereniging van Broederlijk Delen.  Hij vond het spijtig dat er geen steun aan hem werd gegeven door de GROS.  Grote verenigingen zoals Broederlijk Delen en Oxfam krijgen geen extra middelen net omdat zij al meer werkingsmiddelen hebben.  Zij krijgen langs vele kanten toelages en steun.  Het zijn volgens hem net de kleine projecten die goed werk ter plaatse doen die extra ondersteuning verdienen. 

 

Raadslid Brughmans is niet akkoord met de manier van handelen van waarnemend burgemeester Cools.  De GROS doet een advies en hij legt dit zomaar naast zich  neer.  Raadslid Brughmans vindt het een vreemde manier van werken, nl. hij doet een voorstel waar de GROS niet volledig mee akkoord gaat, en vervolgens gaat men hiermee toch aan de slag.  Fractie CD&V vraagt de hoofdelijk stemming om ook toelagen ter beschikking te stellen voor Broederlijk Delen en Oxfam. 

 

Voorzitter Versompel geeft voor de hoofdelijke stemming het woord aan de algemeen directeur. Hoofdelijke stemming voorstel van aanpassing  voorstel verworpen (JA : 10 – NEEN : 22)

 

Raadslid Buysse is teleurgesteld dat de 2 grote NGO’s uit de boot vallen.  Het is positief dat Brasschaatse verenigingen extra geld krijgen, maar ze vindt het jammer dat die 2 verenigingen uit de boot vallen.  Ook grote verenigingen kunnen deze toelage gebruiken in deze tijden. 

 

Raadslid Hoegaerts meldt dat zijn fractie zich aansluit bij de huidige verdeling, maar hij wil ook vragen of men nog eens een duidelijk overzicht kan maken met betrekking tot de geleverde corona-steun in Brasschaat.  Hij wil graag weten welke middelen er werden vrijgemaakt, ook vanuit andere overheden. 

 

Schepen Heirman licht toe dat dit overzicht in de maak is en dat dit op één van de volgende commissies zal besproken worden. 

 

Er werd reeds een stem uitgebracht voor de aanpassing.  De algemeen directeur vraagt om ook nog te stemmen voor het voorstel. Indien  de gemeenteraad akkoord is, kan dit per fractie. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De coronacrisis raakt landen wereldwijd. Niet alleen ziekte, maar ook de genomen maatregelen, zullen een enorme socio-economische impact hebben op heel wat bevolkingsgroepen. Binnen de GROS zijn er allerlei organisaties die zich reeds gehele tijd  inzetten voor de meest kwetsbare mensen in onze maatschappij. Dit via hun projecten in het Zuiden, maar ook hun lokale noordwerking. Deze projecten, maar ook de organisatie zelf dreigt nu door de coronacrisis financiële schade te lijden. Hierdoor komt hun volledige werking in het gedrang.

 

De coronacrisis vereist een lokale aanpak, maar daarnaast ook internationale solidariteit en ondersteuning. Op vraag van de GROS heeft het college er dan ook in toegezegd om eenmalig een extra toelagebudget te voorzien van 6555 euro. Het budget zal dienen om de financiële schade te verminderen zodoende zij hun werking kunnen voortzetten en de impact op de projecten in het zuiden kunnen beperken tot een minimum.

 

De Algemene Vergadering van de GROS heeft er op 25 juni 2020 mee ingestemd om het voorstel van het college te volgen, met name dat het budget gebruikt zal worden ter ondersteuning van de Brasschaatse 4de pijlerorganisaties die lid zijn van de GROS alsook de Brasschaatse ontwikkelingswerkers. 

 

          Budgetsleutel: 64930930 Toelage ontwikkelingswerkers en projecten

 

 

Adviezen

Advies AV 25/6/2020. Het voorstel werd niet unaniem goedgekeurd aangezien het NGO's en grotere organisaties die eveneens lid zijn van de GROS uitsluit, met name Broederlijk Delen en Oxfam.

Abhaya India437 euroProjectIndia

Afrant437 euroProjectBenin en Burkina Faso

Amka437 euroProjectKenia

EIB steungroep Pivolté 437 euroProjectBangladesh

Fair Play Peru437 euroProjectPeru

Gambiavrienden437 euroProjectGambia

Little Hearts437 euroProjectCambodja

Ninafri437 euroProjectNiger

Stichting Hubi en Vinciane437 euroProjectBenin

Tougoumé437 euroProjectMali

Triangulo437 euroProjectGuatemala

Vrienden van Sukuta437 euroProjectGambia

Catherine Restiau437 euroOntwikkelingswerkerZuid-Afrika

André Baetens437 euroOntwikkelingswerkerSuriname

Katie Van Cauwelaert 437 euroOntwikkelingswerkerChili

 

Totaal6555 euro

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

6 555 euro

Budgetsleutel

64930930 Toelage ontwikkelingswerkers en projecten

 

Budget/jaar

budget maatschappelijke diensten binnen coronamaatregelenpakket

 

 

 

 

 

 

 

BESLUIT:

Met 22 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dimitri Hoegaerts, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 5 neen-stemmen (Dirk de Kort, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen en Niels de Kort), 5 onthoudingen (Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke).

 

2e stemming op naam

Verdeling steun aan Oxfam en Broederlijk delen

Met 10 ja-stemmen (Dirk de Kort, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke), 22 neen-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dimitri Hoegaerts, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer en Tom Versompel).

 

Art.1.- Hecht zijn goedkeuring aan een verhoging van het toelagebudget met 6.555 euro in kader van de coronamaatregelen en aan de verdeling ervan zoals voorgesteld door de GROS

 

Art.2.- Hecht geen goedkeuring om een toelage uit te keren aan Oxfam en Broederlijk Delen.

 

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

15 Rechtzetting uitbetaling natuur-, milieu en wijkverenigingen plus extra coronabudget. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Een aantal milieuverenigingen hebben aangekaart dat ook zij, net zoals alle andere Brasschaatse verenigingen, recht zouden moeten hebben op een extra coronabudget.

 

Naar analogie met de regeling voor de GROS-leden, wordt voorgesteld om het budget ook voor hen (milieu-, natuur- en wijkverenigingen) te verhogen met 20%.

 

Daarnaast kwam ook naar boven dat de milieu-, natuur- en wijkverenigingen het jaar 2019 uitbetaald kregen volgens het nieuwe reglement dat op 25 november 2019 door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Gezien het nieuwe reglement het kalenderjaar volgt en het voorgaand reglement een schooljaar volgt, is er echter een periode tussenuit gevallen, met name 1 september 2018 tot en met 31 december 2018. Dit komt neer op 1/3 van een volledig werkjaar of 33%.

 

Voorstel:

Uitbetaling van 53% extra aan ieder, volgens het huidig reglement, subsidiegerechtigd lid dat een aanvraag heeft ingediend in 2019. In het reglement is een forfaitair bedrag opgenomen van 350 euro. De uiteindelijke extra uitbetaling bedraagt dus:

 

HAB:185,5 euro

VELT: 185,5 euro

VMPA: 185,5 euro

Natuurpunt: 185,5 euro

IFANG: 185,5 euro

Votubra185,5 euro

TOTAAL: 1 113 euro

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het forfaitaire bedrag te verhogen tot 535,5 euro, met uitbetaling begin januari met de gewone toelage 2020.

 

Juridisch kader

Reglement goedgekeurd op 25 november 2019

 

Financiële gevolgen.

De financiële gevolgen zijn:

Kost

1 113 euro, (eenmalig)

Budgetsleutel

0381/64930800 Toelage natuurverenigingen

Budget/jaar

Exploitatie

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- hecht goedkeuring aan het voorstel om een extra toelage voor een  totaal van 1 113 euro uit te betalen aan de Brasschaatse milieu-, natuur- en wijkverenigingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

16 Vernieuwd subsidiereglement projecten en ontwikkelingswerkers. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op het overleg van 25 juni 2020 heeft de Algemene Vergadering van de GROS het gewijzigd subsidiereglement Brasschaatse ontwikkelingswerkers, projecten en kortlopende projectondersteunende engagementen unaniem goedgekeurd.

 

Bij de opmaak van het reglement is vertrokken vanuit onderstaande uitgangspunten:

          Ontwikkelingssamenwerking is een instrument voor internationale solidariteit, rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling.

          Doelstellingen zijn de beschikbare middelen maximaal te laten renderen en de kwaliteit van alle ingediende projecten naar het hoogst mogelijke niveau te tillen.

          GROS-leden stimuleren mekaar om de eigen projecten inhoudelijk kritisch te bekijken en suggesties aan te reiken ter verbetering.

 

Alle wijzigingen die zijn doorgevoerd, moeten bovenstaande mogelijk maken. De belangrijkste aanpassingen zijn:

          Werken met een basisdossier en jaarlijks voortgangsrapport

          50% budget basisdossier (egaal verdeeld) - 50% budget voortgangsrapport (gewogen criteria - puntenmatrix). Dit om de beoordeling te objectiveren en als extra stimulans.

          De set van beoordelingscriteria is ook verder uitgebreid om projecten naar een hoger niveau te tillen en kritische reflectie te stimuleren:

1)      Visie en coherentie van het project

2)      Financieel plan

3)      Financiële onafhankelijkheid/continuïteit project in Zuiden

4)      Monitoring en evaluatie

5)      Verankering/eigenaarschap partner in Zuiden

6)      Duurzaamheid van het project

7)      Sociale rechtvaardigheid/doelgroep

8)      4e pijlersteunpunt

9)      Mate van organisatie & opvolging dr de Brasschaatse WG

10)  Sensibilisatie & educatie in Brasschaat

11)  Transparantie

          Hantering van de DAC-lijst

          De beoordeling gebeurt niet langer door het DB GROS, maar aan de hand van subsidiewerkgroepen:

          GROS-leden (telkens +- de helft)

          Medewerker LMB

          Extern expert

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025: 07.06.03.01 We behouden de huidige werking van de GROS en het subsidiesysteem

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

25 175,00 euro (jaarlijks)

Budgetsleutel

64930930 Toelage ontwikkelingswerkers en projecten

Budget/jaar

Exploitatie

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeente verleent voor de dienstjaren 2020-2024 een toelage aan Brasschaatse

ontwikkelingswerkers, projecten en kortlopende projectondersteunende engagementen.

 

Art.2.- Uitgangspunten:

 

          Ontwikkelingssamenwerking is een instrument voor internationale solidariteit, rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling.

          Doelstellingen zijn de beschikbare middelen maximaal te laten renderen en de kwaliteit van alle ingediende projecten naar het hoogst mogelijke niveau te tillen.

          GROS-leden stimuleren mekaar om de eigen projecten inhoudelijk kritisch te bekijken en suggesties aan te reiken ter verbetering.

          Voor de goedgekeurde basisdossiers wordt de helft van het beschikbare budget egaal verdeeld, de andere helft is voor de honorering van de jaarrapporten op basis van een puntenmatrix.

          Er wordt gewerkt met een aantal gewogen criteria, gekoppeld aan de puntenmatrix. De SDG’s zijn daarin belangrijke ankerpunten.

          Om de administratieve last te beperken werken we met een basisdossier voor een meerjarig project of projectencluster en een jaarlijks voortgangsrapport.

          Enkel stemgerechtigde GROS-leden en Brasschaatse ontwikkelingswerkers kunnen een subsidie aanvragen.

          Er kan per stemgerechtigd GROS-lid slechts voor 1 project of projectencluster subsidie aangevraagd worden.

          Enkel kleinschalige plaatselijke projecten komen in aanmerking

          Enkel projecten in de kolommen 1-3 van de recentste DAC-lijst van de OESO (Organisatie economische samenwerking en ontwikkeling) komen in aanmerking; voor andere landen worden de aanvragen case-by- case beoordeeld door het Dagelijks Bestuur.

          Waar nodig wordt vorming georganiseerd en wordt externe expertise ingeroepen.

          Het werkjaar loopt gelijk met het kalenderjaar.

          Subsidie voor kortlopende projectondersteunende engagementen is een aparte categorie; iedere Brasschatenaar kan ze aanvragen.

 

Art.3.- Beoordelingscyclus projectsubsidie

 

          Er zijn 3 toetsingsmomenten voorzien: bij de toetreding van de organisatie tot de GROS, bij de beoordeling van het basisdossier, en bij de beoordeling van de aanvullende jaarverslagen.

          Tijdlijn: indiening van de dossiers in de maand maart; beoordelingscyclus maand april/mei; advies AV (mei of september).

          Het DB toetst af of de ingediende dossiers aan de vormvereisten voldoen.

          De dossiers worden inhoudelijk geëvalueerd in 1 of 2 subsidiewerkgroepen aan de hand van de afgesproken criteria. Elke aanwezige brengt voor elk criterium een stem uit, die wordt opgenomen in een puntenmatrix. Aan elk criterium wordt een gewicht toegekend.

          De uiteindelijke score bepaalt voor elk project het deel van de beschikbare middelen.

          De werkgroep(en) (is/zijn) samengesteld uit stemgerechtigde GROS-leden, de medewerker LMB en een door het DB voorgedragen externe expert. De externe expert mag geen politiek mandaat uitoefenen. Deze vergaderingen worden geleid door minstens 1 lid van het DB.

          Een GROS-lid neemt geen deel aan een vergadering waar het eigen dossier wordt behandeld, tenzij op uitnodiging en enkel voor toelichting.

          Ingeval het besluit van de werkgroep wordt betwist, beslist het DB, na eventuele raadpleging van betrokkene.

 

          Overgangsmaatregel 2020: in dit eerste jaar met de nieuwe aanpak worden de GROS-leden begeleid bij de aanmaak van het basisdossier & jaarrapport, waardoor de cyclus niet tijdig kan afgerond worden. In 2020 gebeurt de verdeling van de beschikbare middelen daarom egaal.

 

Art.4.- Inhoud basisdossier en voortgangsrapport projecten

 

Het basisdossier moet volgende elementen bevatten:

          de band met Brasschaat moet aangetoond worden

          de vereniging en/of steungroep die verantwoordelijk is voor het project

          een omschrijving van de context in het werkingsgebied (regio in het land)

          een omschrijving van de lokale partnerorganisatie waarmee het project wordt gerealiseerd

          een beschrijving van het project: totstandkoming, uitdagingen, doelstellingen, plan van aanpak, opvolging, financieel

          een beschrijving van de verantwoordelijkheden van de vereniging en van de lokale partner

          in welke mate het project een bijdrage levert aan de SDG’s (zie verder)

          een beschrijving van de reeds gerealiseerde activiteiten

 

Het jaarlijks voortgangsrapport moet volgende elementen bevatten:

          de aspecten waarop in het afgelopen werkjaar werd gewerkt

          een beschrijving van evoluties of wijzigingen in de context ter plaatse

          een beschrijving van de resultaten en “geleerde lessen” tijdens het werkjaar

 

Voor beide rapporten worden invuldocumenten aangemaakt.

 

Art.5.- Beoordelingscriteria projecten

 

Werking in Brasschaat:

          Sensibilisatie en educatie in Brasschaat

          Mate van opvolging vanuit de Brasschaatse werkgroep

 

Plaats van het project in de lokale gemeenschap in het Zuiden:

          Mate waarin het project de capaciteit heeft om zelfredzaam te zijn of te worden.

          Mate waarin wordt samengewerkt met de plaatselijke overheid.

          Mate waarin het project gemeenschapsvormend is en waarin de actieve participatie van de bevolking

          centraal staat.

          Mate waarin het een positieve en duurzame impact heeft op het vlak van de ontwikkeling van de plaatselijke

          gemeenschap of doelgroep … .

          Mate waarin het project realistisch kan genoemd worden … .

 

Art.6.- Brasschaatse ontwikkelingswerkers:

 

Komen in aanmerking voor een toelage mits zij:

          minstens 1 jaar ter plaatse actief zijn

          uitgezonden zijn door een niet-gouvernementele organisatie of door een erkende geloofsgemeenschap

          een band met Brasschaat aantonen (draagvlak, achterban, …)

 

De aanvragen worden beoordeeld en gehonoreerd op dezelfde basis als de projecten.

 

Art.7.- Kortlopende individuele projectondersteunende engagementen in het Zuiden komen in aanmerking voor een toelage mits betrokkene :

          inwoner is van Brasschaat en ouder dan 18 jaar op de vertrekdatum (kopie ID te bezorgen).

          minimaal 3 weken onbezoldigd ter plaatse in het project of de projectencluster in het Zuiden werkt (DAClijst);

          indien een werkverblijf over twee werkjaren kan slechts in 1 werkjaar betoelaagd worden

          niet in schoolverband werkt (het gaat om individuele initiatieven, niet om inleefreizen).

          een aanvraag indient minstens 6 weken voor de vertrekdatum naar het project.

          voorziet in informatiedoorstroming naar het gemeentebestuur van Brasschaat (DMB) en naar de GROS, zoals een voordracht geven over het project en het werk dat door de vrijwilliger werd verricht (bv op een GROS-vergadering), een artikel voor een krant, de Brasschaatse Film, of de Parkbode, …

          achteraf een attest aflevert van de betreffende organisatie waaruit blijkt dat betrokkene het engagement is nagekomen

 

Art.8.- Toelagen voor kortlopende engagementen zijn mogelijk bij projecten die:

          minstens 1 jaar in werking zijn

          streven naar samenwerking met de plaatselijke overheid

          een positieve en duurzame impact hebben op het vlak van de ontwikkeling van de gemeenschap of doelgroep in het Zuiden (DAC-lijst)

          de actieve participatie van de bevolking centraal stellen

          georganiseerd zijn of ondersteund worden door een erkende Europese NGO of geregistreerde 4e pijlerorganisatie, of door de plaatselijke of hogere overheid of NGO in het betreffende land in het Zuiden; Projecten van ledenverenigingen die Brasschaatse projectensteun ontvangen komen niet in aanmerking, tenzij de duur van het engagement van de betrokkene minimaal 3 maanden bedraagt.

 

Art.9.- Het toelagebudget voor kortlopende initiatieven bedraagt maximaal 1500€:

          150€ voor een verblijf van 3 weken tem 1 maand

          200€ voor een verblijf langer dan 1 maand tem 2 maanden

          300€ voor een verblijf langer dan 3 maanden

De uitbetaling gebeurt na inlevering van het attest van de betreffende organisatie in het Zuiden, ten laatste 3 maanden na beëindiging van het verblijf.

 

Art.10.- De toelagebedragen worden jaarlijks vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen, op advies van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

17 Vernieuwd subsidiereglement educatieve activiteiten GROS. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Algemene Vergadering van de GROS heeft een nieuw reglement opgemaakt voor de resterende periode van de huidige legislatuur. Er zijn slechts een aantal zaken licht gewijzigd ten opzichte van voorgaand reglement (zie bijlage).

 

Omwille van de nieuwe definitie van het werkjaar en de gevolgen van de corona-pandemie voor de educatieve werking van de GROS-leden in 2020, stelt de Algemene Vergadering van de GROS.

eenzelfde verdeling als voor het vorige werkjaar. De effectieve verdeling komt eind dit jaar op het college samen met de projectsubsidies.

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

 

Adviezen

De Algemene vergadering van de GROS heeft volgend voorstel unaniem goedgekeurd op 17 september 2020.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

2 375 euro, btw inbegrepen (jaarlijks)

Budgetsleutel

0160/64930910 Toelage educatieve activiteiten ledenverenigingen GROS

Budget/jaar

Exploitatie

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeente verleent aan ledenverenigingen van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking die in het kader van de ontwikkelingsproblematiek daadwerkelijk activiteiten ontplooien, jaarlijks een gemeentelijke toelage.

 

Art.2.- Louter fondsenwervende activiteiten zijn uitgesloten.

Er is een minimale ondersteuning van de ‘vaste’ organisatiekosten.

Activiteiten van leden die plaatsvinden op het grondgebied Brasschaat en het Ekerse gedeelte van de wijken Donk en Mariaburg (Brasschaat en Ekeren) komen in aanmerking.

 

Art.3.- Er wordt voorzien in verschillende subsidietypes, waarbij het onderscheid te vinden is in het educatieve aspect, de samenwerking tussen verenigingen, en organisatiekosten als volgt:

          Type 1: subsidie voor educatieve acties (geen stands)

Educatie-acties zijn acties die gericht zijn op het werken aan inzicht en bewustwording inzake ontwikkeling en rechtvaardige verhoudingen tussen Noord en Zuid.

          Type 2: subsidie voor informatieve stands

Een stand vraagt minder organisatorisch werk en heeft een kleinere impact dan een educatieve actie en wordt daarom ook minder gehonoreerd.

          Type 3: subsidie voor educatieve acties voor organisaties die andere organisaties betrekken bij hun activiteiten

Het kenmerk hier is dat de organiserende groep extra gestimuleerd wordt om andere leden van de adviesraad te betrekken bij acties die ze zelf inrichten.

          Type 4: subsidie voor organisatiekosten

Deze subsidie is een basissubsidie voor kosten die eigen zijn aan elke vereniging, zoals briefwisseling en dergelijke. Elk lid dat een aanvraag doet komt in aanmerking.

 

Het maximum bedrag voor type 1 tot 4 samen wordt per organisatie geplafonneerd tot 25% van het beschikbare budget.

 

Art.4.- Omdat het aantal activiteiten binnen de verschillende types niet voorspelbaar is, en om binnen het voorziene begrotingskrediet te blijven kan de wegingsfactor tussen de verschillende types jaarlijks worden aangepast. De jaarlijkse wegingsfactor wordt opgenomen in het advies van de GROS aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Art.5.- Een organisatie kan pas toegang krijgen tot subsidies voor activiteiten die zijn doorgegaan vanaf de toetredingsdatum van de organisatie. Het werkjaar valt vanaf 2020 samen met het kalenderjaar. Alle aanvragen verlopen met een eenvoudig aanvraagformulier via de Dienst Mondiaal Beleid en worden daar verwacht voor eind mei van het volgend werkjaar.

 

Art.6.- Het dagelijks bestuur maakt jaarlijks, in overleg met de bevoegde Schepen, een ontwerp van advies op voor de Algemene Vergadering van de GROS.

Na de goedkeuring door de Algemene Vergadering wordt dit advies overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Art.7.- Op basis van het advies van de GROS stelt het college van burgemeester en schepenen jaarlijks de definitieve toelagebedragen vast.

 

Art.8.- Overgangsmaatregel:

Omwille van de nieuwe definitie van het werkjaar en de gevolgen van de corona-pandemie voor de educatieve werking van de GROS-leden in 2020, wordt eenzelfde verdeling als voor het vorige werkjaar voorgesteld.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

18 Noodhulp voor explosie in Beiroet. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels licht toe dat zijn fractie punt 18 & 19 zal goedkeuren.  Hij geeft wel aan dat het advies van de GROS niet is toegevoegd. 

 

Raadslid Brughmans bevestigt dat ook zijn fractie punt 18 & 19 zal goedkeuren.  Hij vraagt of er onderzocht kan worden of er noodhulp kan gegeven voor de hongersnood in Burkina Faso.  Dit was recent in het nieuws.  Bij een volgende budgetwijziging zou dit noodbudget meegenomen kunnen worden?

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 4 augustus 2020 ontplofte een enorme hoeveelheid ammoniumnitraat (grondstof voor kunstmest) in de haven van Beiroet. De ontploffing was zo sterk dat ze werd gevoeld in de buurlanden.  Ze veroorzaakte minstens 190  doden, 6500 gewonden, verwoesting van graansilos, ziekenhuizen en een zeer grote materiële schade aan de stad waardoor 300 000 mensen dakloos werden.

Dit komt bovenop de vluchtelingencrisis waar het land mee te kampen heeft sinds de oorlog in buurland Syrië. Libanon vangt meer dan 2 miljoen vluchtelingen op, terwijl het land reeds kreunde onder de politieke instabiliteit.  De armoede was lang voor de ontploffing al aan het stijgen aan een verontrustend tempo. Al snel werd duidelijk dat onder de gewonden velen snijwonden, brandwonden, complexe breuken, afgerukte vingers en tenen hadden. Er is daarbij nood aan medische ingrepen, revalidatie en psychologische ondersteuning. 

 

Er zijn geen GROS-leden actief in de regio. Organisaties die wel actief zijn in Libanon zijn Artsen zonder grenzen, Handicap, Caritas, Rode Kruis en Unicef.

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

 

Adviezen

De Algemene Vergadering van de GROS adviseert om 1 250 euro te schenken aan Handicap International. Handicap International had als gevolg van de oorlog in Syrië, de gewonde vluchtelingen en de ontmijnings-activiteiten ten gevolge van de vroegere burgeroorlog, al een team van 100 medewerkers in de regio. Zij zetten zich nu in om in Beiroet te helpen en kunnen steun gebruiken voor rolstoelen, looprekken en andere mobiliteitshulpmiddelen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.:

Kost

1 250 euro

Budgetsleutel

0160/64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar

Exploitatie 2020

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-  hecht goedkeuring aan een storting van 1 250 euro aan Handicap International in kader van de explosie in Beiroet.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

19 Noodhulp voor de hongersnood in Jemen. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In Jemen vindt wellicht de grootste humanitaire crisis ter wereld plaats. Sinds 2015 is het land geconfronteerd  met een burgeroorlog die aangewakkerd wordt door buurland Saudi-Arabië. Daardoor is er gebrek aan zowat alles: voeding, water, medische zorg, onderwijs, veiligheid. Meer dan 3 miljoen Jemenieten sloegen op de vlucht. 24 miljoen mensen zijn hulpbehoevend, waarvan er 14 miljoen zeer dringende hulp nodig hebben. 12 miljoen kinderen leven in angst en onzekerheid. Er is hongersnood die nog erger dreigt te worden door de sprinkhanen die overgekomen zijn vanuit Oost-Afrika. Twee miljoen kinderen zijn ondervoed, waarvan er 300 000 acuut levensgevaar lopen.

 

De gezondheidszorg in Jemen staat op instorten. Door de gebrekkige toestand van de infrastructuur breken er voortdurend ziektes uit zoals cholera.  De verstrekking van humanitaire hulp wordt bemoeilijkt door de strijdende partijen. Kinderen lopen gevaar door niet-ontplofte explosieven en mijnen. En daar bovenop komt nog eens covid19.

 

Er zijn geen GROS-leden actief in Jemen. Andere organisaties actief in de regio zijn Artsen zonder Grenzen, het Rode Kruis, en Unicef.

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

 

Adviezen

Gezien kinderen het zwaarst getroffen worden, adviseert de Algemene Vergadering van de GROS om 1 250 euro te schenken aan Unicef. Unicef biedt steun door het verstrekken van pindakaaspasta en speciale melk aan ondervoedde kinderen. Er worden waterpompen en brandstof voorzien voor  de watervoorziening. Medische hulp wordt geboden in de vorm van mobiele teams die zich kunnen verplaatsen naar daar waar de nood het grootst is.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

1 250 euro,

Budgetsleutel

0160/64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar

Exploitatie 2020

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- hecht goedkeuring aan een storting van 1 250 euro aan Unicef in kader van de hongersnood in Jemen.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

20 Noodhulp voor honger in Zuid Soedan. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Buysse meldt dat er geen advies van de GROS toegevoegd is.  Ze leest dat het geld naar Unicef zal gaan, maar dat het advies van de GROS was om het naar Oxfam te laten gaan.  Oxfam heeft veel expertise en om hun plan uit te voeren (gereedschappen, zaden,…) hebben zij ook 5 miljoen euro nodig.  Ze willen technische steun uitsturen voor ondersteuning naar aanleiding van de sprinkhanenplaag.  Ze zijn Unicef gunstig gezind, maar haar fractie vindt het jammer dat het advies van de GROS niet zal gevolgd worden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools verwijst naar de 3 noodbedragen die werden goedgekeurd.  Voor Ethiopië werden er een aantal voorstellen gedaan.  Het bestuur heeft gekozen om voor Unicef te gaan.  Het bestuur steunt liever Unicef in plaats van Oxfam.  Unicef is een organisatie van de Verenigde Naties en dat vindt het bestuur meer betrouwbaar. 

 

Raadslid Buysse vraagt zich af wat er dan onbetrouwbaar is aan Oxfam? 

 

Waarnemend burgemeester Cools verwijst naar de discussie die reeds een aantal keer werd gevoerd.  Oxfam is een heel grote organisatie en vanuit het bestuur wordt er altijd eerst gezien naar lokale organisaties.  Indien het om noodhulp gaat, zal er gekozen worden voor een grotere organisatie, in dit geval Unicef. 

 

Raadslid Buysse begrijpt echt niet waarom er niet voor Oxfam kan gekozen worden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht nogmaals toe dat het bestuur meer vertrouwen heeft in een organisatie zoals Unicef.  Wanneer Unicef in één van de landen aanwezig is, geeft het bestuur de voorkeur om met hen samen te werken. 

 

Raadslid Brughmans licht toe dat Unicef een goede organisatie is, maar dat vindt hij ook van Oxfam.  De argumentatie van de waarnemend burgemeester zal volgens hem een doodsteek zijn gedurende de volledige legislatuur.  Zij fractie betreurt deze argumentatie.

 

Raadslid Hoegaerts vraagt zich af of het hier nu gaat over Ethiopië of over Zuid-Soedan? 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat dit over Ethiopië gaat.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In Zuid-Soedan zijn er 6,5 miljoen mensen bedreigd met voedseltekorten. Er zijn 1,7 miljoen ondervoedde vrouwen en kinderen. De eerste oorzaak daarvan is het aanhoudend geweld.

Ondanks vredesakkoorden zijn er nog steeds conflicten tussen verschillende gemeenschappen in Zuid-Soedan.

Dit geweld heeft miljoenen mensen doen vluchten en is een ernstige bedreiging voor de toegang tot voedsel. In juni, juli en augustus zijn er bovendien veel en zware overstromingen geweest door uitzonderlijke weersomstandigheden. Die hebben een deel van de landbouwgewassen aangetast en hebben een voedingsbodem gecreëerd voor ziektes. Meer dan 600 000 mensen zijn direct slachtoffer van de overstromingen. Minder oogstopbrengst betekent hogere voedselprijzen voor iedereen.

 

Daarbovenop komt het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dijken. Deze maatregelen beperken het transport van goederen (voedsel) waardoor de prijzen van voeding nog meer stijgen.  De coronamaatregelen hebben ook een impact op de werkgelegenheid. Dit alles samen treft het arme deel van de bevolking het hardst. Zuid-Soedan heeft heel veel noden. Op dit ogenblik en in de komende maanden is de nood aan voeding het grootst. Samenhangend is er dringend nood aan waterzuiverings/ontsmettingstabletten, sanitaire- en hygiënische voorzieningen.

 

Er zijn geen GROS-leden actief in Zuid-Soedan. Oxfam, Caritas, Unicef en Handicap International zijn wel actief in de regio.

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

 

Adviezen

De Algemene Vergadering van de GROS adviseert om 1 250 euro te schenken aan Oxfam gezien hun sterk netwerk en jarenlange ervaring in Zuid-Soedan.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

1 250 euro

Budgetsleutel

0160/64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar

Exploitatie 2020

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-  hecht goedkeuring aan een storting van 1 250 euro aan Unicef in kader van de honger in Zuid-Soedan.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

21 vzw Plus Drie Centrum. Omvorming naar EVA vzw. Goedkeuring motiveringsnota. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Konings geeft hieromtrent graag nog een toelichting.  Schepen Hans vraagt of hij de zitting niet moet verlaten aangezien hij redelijk betrokken is. 

 

Schepen Hans meldt dat hier enkel de motivatietekst voorligt en er nog niets moet besloten worden.

 

Raadslid Konings geeft aan dat dit de regelgeving is conform de regels van het lokaal bestuur.  Hij geeft mee dat hij hier al bijna een jaar mee bezig is.  Hij werkt constructief samen met alle verschillende diensten. 

 

Raadslid Eeman geeft aan dat een beetje “schrik” hebben bij de oprichting van EVA’s niet slecht is.  Zijn fractie keurt dit zeker goed aangezien dit in vergelijking met de andere voorstellen heel interessant is.  Hij vraagt zich wel af of er voldoende onafhankelijkheid zal gewaarborgd worden t.o.v. de programmering van deze nieuwe EVA.  Zowel in de algemene vergadering als in de raad van bestuur  heeft de politieke meerderheid steeds een meerderheid.  De keuzes en de betrokkenheid van senioren en vrijwilligers moet blijven primeren. 

 

Naar analogie van de andere EVA’s zetelen hier vertegenwoordigers in van de politieke fracties.  Hij vraagt zich af of er vandaag al kandidaten moeten voorgedragen worden?

 

De algemeen directeur licht toe dat er vandaag nog niet moet gestemd worden over de raadsleden die zullen zetelen.  Na de goedkeuring van de statuten zullen er kandidaten gevraagd worden.  De fracties zijn bij deze al uitgenodigd om na te denken over wie ze wensen af te vaardigen.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Naar aanleiding van de vraag tot nazicht van de statuten van de vzw Plus-drie Centrum werd vastgesteld dat de organisatie en werking van de vzw niet in overeenstemming is met het Decreet Lokaal Bestuur. Deze situatie werd aan de leden van het College, alsook aan de raad van bestuur van de vzw zelf toegelicht.

 

Na evaluatie van de verschillende mogelijkheden om aan deze situatie te verhelpen, wordt ervoor geopteerd de bestaande vzw om te vormen  naar een EVA structuur. Overeenkomstig artikel 225 §1 van het Decreet Lokaal Bestuur zijn gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen, diensten met een eigen rechtspersoonlijkheid, die belast zijn met welbepaalde beleidsuitvoerende taken van gemeentelijk belang.

 

Overeenkomstig artikel 245 §2 van het Decreet Lokaal Bestuur dient de gemeenteraad te beslissen over de oprichting van of deelname in een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm, op grond van een door het college van burgemeester en schepenen opgemaakt verslag dat de voor- en nadelen van deze verzelfstandiging afweegt en waarbij wordt aangetoond dat beheer binnen de eigen dienst van de gemeente, of in de vorm van een autonoom gemeentebedrijf niet de vereiste voordelen kan bieden.

 

Juridisch kader

Artikel 225 tot artikel 230 van het Decreet Lokaal Bestuur (de extern verzelfstandigde agentschappen- algemene bepalingen)

Artikel 245 tot 247 van het Decreet Lokaal Bestuur (het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm)

 

Adviezen

De motiveringsnota werd voorbereid door de juridische dienst. Zij werken thans ook aan de aanpassing van de statuten van de vzw en bereiden de samenwerkingsovereenkomst voor die tussen de gemeente en de EVA dient te worden afgesloten.

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 12 oktober 2020 goedkeuring verleend aan de motiveringsnota.

In navolging van het opstellen van deze motiveringsnota, worden ook aangepaste statuten voorbereid. Overeenkomstig artikel 246 van het decreet lokaal bestuur, beschikt de gemeente altijd over een meerderheid van de stemmen in de algemene vergadering van de gemeentelijke vennootschap of vereniging en draagt de gemeente altijd een meerderheid voor van de leden van de raad van bestuur van de gemeentelijke vennootschap, vereniging of stichting. Die voordracht waarborgt elke fractie een vertegenwoordiging.

Ten hoogste twee derde van de door de gemeente voorgedragen leden van de raad van bestuur is van hetzelfde geslacht. Na goedkeuring van de nieuwe statuten in de Algemene Vergadering dienen de leden vanuit de gemeenteraad en vanuit de fracties worden voorgedragen. Goedkeuring van de statuten wordt voorzien in de maand november.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- neemt kennis van het motiveringsverslag zoals goedgekeurd door het College in zitting van 12 oktober 2020 met tekst als volgt:

 

"Motiveringsnota voor de omvorming van de vzw Plus-Drie Centrum Brasschaat tot een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm conform artikel 245§2 van het Decreet Lokaal Bestuur

 

De gemeenteraad beslist over de oprichting van of deelname in een EVA-structuur, op grond van het door het college van burgermeester en schepen opgemaakte verslag.

In dit document worden de argumenten voor de keuze van een externe verzelfstandiging onder de vorm van een VZW toegelicht en worden de voor- en nadelen tegenover elkaar afgewogen.

De memorie van toelichting bij het toenmalige gemeentedecreet stelde dat: “het ontwerp van gemeentedecreet de optie bevat om via verzelfstandiging een soepelere werking mogelijk te maken voor de verwezenlijking van bepaalde gemeentelijke opdrachten. De toegenomen mogelijkheden voor verzelfstandiging van deelaspecten van het gemeentelijk beleid betekenen een goede en logische evolutie”.

 

1.Bestaande praktijk:

De VZW Plus-Drie Centrum Brasschaat (afgekort: VZW +3 Brasschaat) werd opgericht in 1984. De statuten werden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 17 maart 1985.

Op 31 mei 2005 werden de aangepaste en vervangende statuten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Er werd destijds geöpteerd om te werken met een vzw-structuur om, met uitdrukkelijke eerbiediging van het Cultuurpact, aan de vereniging de mogelijkheid te bieden om soepel, efficiënt en klantgericht te werken en ook de nodige externe stakeholders te betrekken bij het bestuur van de vzw.

De geldende statuten bepalen onder meer als volgt:

Hoofdstuk 1-NAAM, ZETEL, DUUR, DOEL

Art.3

“De vereniging heeft tot doel, met inachtneming van het decreet van 28 januari 1974 betreffende het cultuurpact, in de lokalen die hiervoor door het gemeentebestuur van Brasschaat ter beschikking gesteld worden en ook daarbuiten, diensten te organiseren en in stand te houden voor vorming, culturele tijdsbesteding en ontspanning van senioren.

De vereniging mag alle verrichtingen doen die rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op haar doelstellingen of van die aard zijn de verwezenlijking ervan te begunstigen, op voorwaarde dat de opbrengsten uitsluitend aan dat doel worden besteed.

Art.4:

§1 – Het aantal leden van de vereniging bedraagt ten minste zes.

§2 – De ondertekenende oprichters zijn de eerste leden. Andere leden kunnen, op voordracht van de Brasschaatse seniorenraad, door de algemene vergadering aanvaard worden met dien verstande dat van de algemene vergadering steeds deel moeten uitmaken, de schepen van seniorenbeleid van Brasschaat en de voorzitter van het OCMW of hun vertegenwoordiger.

Art.5:

§1-Het lidmaatschap van de leden eindigt:

e) van ambtswege, voor wat de personen betreft, andere dan de gemeente Brasschaat, zodra, om welke reden ook, een einde komt aan het openbaar mandaat bij het Brasschaatse gemeentebestuur of de Brasschaatse raad voor maatschappelijk welzijn of de gemeentelijke seniorenraad, op grond waarvan betrokkene het lidmaatschap van de algemene vergadering heeft verworven.

§2-Het lidmaatschap van al de leden eindigt eveneens en van rechtswege op het einde van de eerste algemene vergadering telkens na de installatievergadering van de vernieuwde gemeenteraad volgend op de zesjaarlijkse gemeenteraadsverkiezingen. De leden waarvan het lidmaatschap beëindigd is, zijn onmiddellijk wederverkiesbaar mits de bepalingen in acht worden genomen van art.4§2 van onderhavige statuten.

Hoofdstuk 4-RAAD VAN BESTUUR

Art.18.

Om tot bestuurder verkozen te worden moet men lid zijn van de vereniging. Ieder lid kan zich kandidaat stellen of laten stellen tot het begin van de eindstemming. De leden van de raad van bestuur worden door de algemene vergadering aangesteld, met dien verstande dat van de raad van bestuur zullen deel uitmaken: de schepen van de gemeente Brasschaat, bevoegd voor seniorenbeleid en de voorzitter van de Brasschaatse raad voor maatschappelijk welzijn of hun vertegenwoordigers en vier leden van de Brasschaatse seniorenraad. En mogelijk 1 of 2 gecoöpteerde leden voorgedragen door de raad van bestuur zelf, op basis van hun deskundigheid en/of ervaring. De leden van de raad van bestuur dienen hun ontslag schriftelijk te maken aan de voorzitter.

Art.19.

De schepen van seniorenbeleid of zijn vertegenwoordiger fungeert als voorzitter van de raad van bestuur.

Art.20.

De leden van de raad van bestuur treden in functie bij het einde van de algemene vergadering waarin zij aangesteld worden. Hun mandaat eindigt bij het einde van de algemene vergadering die volgt op de installatievergadering van de vernieuwde gemeenteraad na de zesjaarlijkse gemeenteraadsverkiezingen.

Hoofdstuk 5-ALGEMENE BEPALINGEN

Art.31.

Ingeval van ontbinding van de vereniging, zullen de netto-activa toekomen aan de gemeente Brasschaat.

 

 

Op 26 augustus 2011 werd een overeenkomst gesloten tussen de Gemeente Brasschaat en de VZW +3 Brasschaat waarin onder meer het volgende werd overeengekomen:

 

Art.1

De gemeente stelt ter beschikking van de vzw +3 Brasschaat, die aanvaardt, het gerestaureerde gebouw van de vroegere remise in het gemeentepark van Brasschaat-Centrum, genummerd Gemeentepark 3, omvattende een grote zaal en alle andere lokalen in het gebouw…..

Art.2

De vzw +3 Brasschaat zal de ter beschikking gestelde ruimte uitsluitend gebruiken voor het doel dat eigen is aan de werking van de vereniging zoals is vastgesteld in de statuten van de vereniging, met uitsluiting van iedere andere bestemming….

Art.6

De in artikel 1 van onderhavige overeenkomst vermelde lokalen en ruimten worden gratis ter beschikking gesteld.

Ar.8

Voor de kosten van verbruik van elektriciteit, water en gas met inbegrip van de kosten voor verwarming en verlichting, alsook de huur van de meters en het abonnementsgeld, wordt jaarlijks een geïndexeerde vergoeding van 500,00 euro gevraagd.

Art.10

De schoonmaak en het onderhoud van de ter beschikking gestelde lokalen en ruimten geschiedt door de zorgen en op kosten van de gemeente.

De gemeente Brasschaat heeft in het verleden vaker gewerkt met vzw’s of verzelfstandigde organen, die inmiddels werden omgevormd naar een EVA-vzw structuur. Vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve (afgekort Eva Cultuur) en vzw Sport Plus Brasschaat (afgekort Eva Sport) zijn er voorbeelden van.

 

2.  Regelgeving: wetgevend kader

 

Art. 225§2DLB bepaalt als volgt:

 

Ҥ 1. De gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen zijn diensten met een eigen rechtspersoonlijkheid die door de gemeente worden opgericht of waarin de gemeente deelneemt en die belast zijn met welbepaalde beleidsuitvoerende taken van gemeentelijk belang. Vanuit hun taak voor de beleidsuitvoering kunnen de gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen ook betrokken worden bij de beleidsvoorbereiding. De Vlaamse Regering kan de taken van gemeentelijk belang nader bepalen waarvoor gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen kunnen worden opgericht of waarin ze kunnen deelnemen.

Met behoud van de toepassing van andere wettelijke en decretale bepalingen mogen de gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen hun taken van gemeentelijk belang noch geheel, noch gedeeltelijk overdragen aan andere rechtspersonen. 

§ 2. Het is de gemeenten verboden om, rechtstreeks of onrechtstreeks, rechtspersonen die belast zijn met welbepaalde taken van gemeentelijk belang op te richten, erin deel te nemen of zich erin te laten vertegenwoordigen of om aan die rechtspersonen personeel, financiële middelen, infrastructuur of andere activa ter beschikking te stellen, tenzij die rechtspersonen voldoen aan de voorschriften van deze titel of er voor de oprichting, deelname of vertegenwoordiging een andere decretale of wettelijke rechtsgrond bestaat.

§ 3. Voor de toepassing van paragraaf 2, wordt vermoed dat een rechtspersoon door een gemeente met welbepaalde taken van gemeentelijk belang is belast als hij aan een van de volgende voorwaarden voldoet:

1° een of meer van zijn organen bestaan voor meer dan de helft uit gemeenteraadsleden of leden van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente in kwestie of de leden van de organen worden voor meer dan de helft aangewezen of voorgedragen door die personen

2° de gemeente of haar vertegenwoordigers beschikken over de meerderheid van de stemrechten in een of meer van zijn organen;

3° zijn financiële middelen worden voor meer dan de helft door de gemeente gefinancierd.” 

 

De gemeente moet eerst aantonen dat een beheer binnen de rechtspersoonlijkheid van de gemeente niet dezelfde voordelen kan bieden als deze van een verzelfstandiging.

Een gemeente moet gegronde redenen aanhalen als zij een taak van gemeentelijk belang wil verzelfstandigen, ze zal moeten motiveren waarom deze taak niet beter beheerd wordt binnen de rechtspersoon van het lokaal bestuur.

Een EVA in privaatrechtelijke vorm kan aldus enkel worden opgericht als men kan motiveren dat noch intern beheer, noch een AGB volstaan.

 

Dit document wordt verder opgebouwd vanuit een redenering bij uitsluiting, vanuit de mogelijke andere verzelfstandigingsvormen worden de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en conclusies geformuleerd.

 

Afwegingskader

 

1.Beheer binnen de rechtspersoonlijkheid van de gemeente.

 

In dit scenario wordt de werking van de vzw plus-drie centrum Brasschaat ondergebracht in de gemeentelijke seniorenwerking met als gevolg dat de vereniging volledig ontbonden wordt.

Het Decreet over het Lokaal Bestuur (DLB)  bevat  geen regels meer over het budgethouderschap, de daaraan verbonden bevoegdheden en de mogelijkheid tot delegatie ervan. Dat betekent dat elk bestuur, in het kader van zijn organisatiebeheersingssysteem zelf een regeling kan uitwerken op maat van het bestuur. Daarbij moet uiteraard rekening worden gehouden met de algemene bevoegdheids- en delegatiebepalingen van het DLB.

 

Andere elementen die in die context moeten worden geregeld zijn bijvoorbeeld de bevoegdheden om budgetten te beheren, verbintenissen aan te gaan, te betalen facturen goed te keuren, uitgaande facturen op te maken, subsidies aan te vragen.

Artikel 220 DLB bepaalt dat, met behoud van de toepassing van artikel 57, 85 en 196 de algemeen directeur, binnen de grenzen van het organisatiebeheersingssysteem, zijn bevoegdheden kan toevertrouwen aan andere personeelsleden van de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. Ook de financieel directeur kan zijn bevoegdheden toevertrouwen aan andere personeelsleden van de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. In beide gevallen gebeurt dat schriftelijk en met een ondubbelzinnige omschrijving van de toegekende bevoegdheden en de daaraan verbonden opdrachten, middelen en rapporteringsverplichtingen.

 

De toepassing van het eerste lid ontslaat de algemeen directeur of de financieel directeur nooit van zijn verantwoordelijkheid.

Volgens art.221§1 en volgende van het oud gemeentedecreet zijn de intern verzelfstandigde agentschappen diensten zonder rechtspersoonlijkheid die door de gemeente belast zijn met welbepaalde beleidsuitvoerende taken van gemeentelijk belang en die beschikken over operationele autonomie. In feite is operationele autonomie dan het begrip om dit alles samen te vatten.

Ze worden beheerd buiten de algemene diensten van de gemeente. Het hoofd van een intern verzelfstandig agentschap is het personeelslid dat belast is met de algemene leiding, de werking en de buitengerechtelijke vertegenwoordiging van het agentschap.

Tussen het college van burgemeester en schepenen en het hoofd van het intern verzelfstandigd agentschap wordt een beheersovereenkomst afgesloten.

Tot en met 31 december 2018 waren de basisregels over de interne verzelfstandiging dus decretaal vastgelegd. Met het oog op de vereenvoudiging van de regelgeving werden de intern verzelfstandigde agentschappen echter niet overgenomen in het Decreet Lokaal Bestuur (DLB). Besturen kunnen nog steeds kiezen voor interne verzelfstandiging, maar zijn daarbij niet langer verplicht om een decretaal voorgeschreven formule te volgen. Zij kunnen voortaan zelf een regeling op maat uitwerken.

 

Nadelen:

-bij de oprichting van de vzw plus-drie centrum Brasschaat werd voor een aparte vorm van beheer gekozen, een praktijk die nu al 34 jaar zijn nut bewezen heeft.

-het principe van medebeheer, inbreng en medezeggenschap komt op de helling te staan. Gebruikers en deskundigen zouden minder betrokken zijn bij de werking van De Remise omdat de beslissingen enkel nog genomen worden door de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen. Dit staat haaks op de bedoeling van het beleid sinds de oprichting van de vzw, namelijk om een representatieve vertegenwoordiging van het socio-culturele middenveld en verenigingsleven van senioren te betrekken bij de programmering. Het medezeggenschap van senioren die actief zijn in het verenigingsleven en die nu vertegenwoordigd zijn in de algemene vergadering en de raad van bestuur van de vereniging, zou hiermee verdwijnen.

-het opvolgen van de financiën wordt minder eenvoudig, er is geen continu zicht op de stand van de rekeningen, er wordt gewerkt met bestelbonnen en jaarlijkse budgetten die vastgelegd worden. Dat werkt vertragend en stroef, terwijl bij het organiseren van allerlei activiteiten vaak voorschotten gevraagd worden en er vaak cash moet geïnd en betaald worden bij een activiteit of voorstelling. Ook het herinvesteren van middelen binnen eenzelfde boekjaar is niet mogelijk.

-er zal moeilijker sponsoring bekomen worden doordat sponsors minder garanties hebben dat het sponsorgeld via de gemeentekas zal worden aangewend voor een welbepaald project, terwijl dit binnen een aparte rechtsvorm als een vzw meer zekerheid biedt.

-subsidies die nu verworven worden via de vzw-structuur, zouden kunnen wegvallen.

-als gemeentelijke dienst kan het seniorencentrum moeilijker een eigen identiteit creëren als het een onderdeel zou zijn van de gemeentelijke organisatie. Het opbouwen van een eigen en apart imago is nochtans belangrijk omdat de werking een andere benadering kent dan die van de dienstencentra (waar de nadruk ligt op het aanbieden van diensten zoals maaltijden, een ontmoetingsruimte zijn, ondersteuning bieden in geval van nood aan thuiszorg of een andere vorm van sociale dienstverlening).

-mogelijke problemen bij overdracht van bevoegdheden (bv ziekte, pensionering…)

-eventueel budgethouderschap kan maar binnen bepaalde grenzen worden gedelegeerd aan de verantwoordelijke van de Remise. Maar voor alles wat niet binnen de grenzen van deze delegatie valt, blijft de algemeen directeur hoofdbudgethouder.

Er is dus wel sprake van een zekere autonomie maar daarom niet van meer flexibiliteit.

-het invoeren van budgethouderschap vereist ook de nodige controle door de dienst financiën, en draagt onrechtstreeks bij tot een hogere werklast voor deze dienst.

-er is weinig ervaring of kennis binnen de gemeentelijke organisatie.

 

-een eventuele IVA heeft geen rechtspersoonlijkheid en slechts een beperkte autonomie tov een zuiver gemeentelijk beheer. De gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen blijven bevoegd als gemeentelijk orgaan.

-het beslissingsrecht blijft bij het hoofd van het IVA, zodat ook in deze structuur de verenigingen uit het middenveld slechts beperkte medezeggenschap en medebeheer hebben.

-ook hier wordt gewerkt met budgethouderschap zodat dezelfde nadelen spelen.

-ook hier is er slechts een beperkte financiële autonomie, vermits de budgetten moeten worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Soepel omgaan met interne kredietaanpassingen en budgetwijzigingen om in te spelen op gewijzigde omstandigheden of opportuniteiten is moeilijk.

-het aantrekken van sponsors, markgericht werken is niet evident in deze vorm.

 

Voordelen:

Beheer binnen de rechtspersoonlijkheid van de gemeente biedt als voordeel dat er kan gewerkt worden binnen eenzelfde structuur met dezelfde beslissingsorganen, waarbij een centrale aansturing gebeurt door de gemeente.

-centraal beheer en mogelijke responsabilisering van bepaalde ambtenaren mbt het beheer van een budget

-een zekere vorm van responsabilisering in hoofde van het hoofd van het agentschap, waardoor deze over een zekere autonomie kan beschikken.

 

Conclusie:

De optie voor een beheer binnen de rechtspersoonlijkheid van de gemeente is niet te verkiezen vanuit de historiek en werking van de vereniging. Dergelijk scenario biedt te veel nadelen om in aanmerking te nemen. Vooral het terugschroeven van de participatie van het middenveld in de beslissingen omtrent de programmering en het niet kunnen aanleggen van financiële reserves binnen eenzelfde boekjaar zijn belangrijke minpunten.

De vele nadelen van het beheer binnen de rechtspersoonlijkheid van de gemeente wegen niet op tegen de minieme voordelen waardoor deze optie geen haalbare keuze is.

Doorslaggevende minpunten zijn de problematiek van de beperking van de delegatie, het gebrek aan ervaring omtrent het werken met budgethouderschap en de (te) grote verantwoordelijkheid die wordt gelegd bij de budgethouder.

 

De keuze voor interne verzelfstandiging is eerder een compromis tussen een zuiver gemeentelijk beheer van de seniorenwerking en een vorm van externe verzelfstandiging.

Vooral het feit dat bij deze optie de problematiek van medezeggenschap van verenigingen uit het middenveld blijft, dat er een grote responsabilisering is ten aanzien van het hoofd van het intern verzelfstandigd agentschap en dat er slechts een beperkte autonomie mogelijk is, zijn belangrijke minpunten.

 

2.Afweging autonoom gemeentebedrijf

 

Het autonoom gemeentebedrijf is volgens de artikelen 225 en 231 DLB een dienst met eigen rechtspersoonlijkheid die door de gemeente wordt opgericht en waarin de gemeente de enige participant is. Het autonoom gemeentebedrijf is belast met welbepaalde beleidsuitvoerende taken van gemeentelijk belang. Vanuit zijn taakstelling inzake beleidsuitvoering kan de dienst tevens betrokken worden bij de beleidsvoorbereiding.

Het autonoom gemeentebedrijf beschikt over een raad van bestuur. De raad van bestuur is binnen de grenzen, bepaald in de statuten, bevoegd voor alle personeelsaangelegenheden. De raad van bestuur vertegenwoordigt het AGB in rechte als eiser en verweerder.

 

De raad van het AGB bestaat ofwel ten hoogste uit de helft van het aantal gemeenteraadsleden, maar met een absoluut maximum van twaalf, ofwel uit alle leden van de gemeenteraad. De leden van de raad van bestuur worden benoemd door (maar niet noodzakelijk uit) de gemeenteraad. Elke fractie kan minstens één lid in de raad van bestuur voordragen en dit voordrachtrecht waarborgt elke fractie een vertegenwoordiging in de raad van bestuur.

 

Het dagelijks bestuur kan worden uitgeoefend via het directiecomité of een gedelegeerd bestuurder.

Tussen de gemeente en een AGB wordt een beheersovereenkomst afgesloten. Het DLB bevat geen lijst meer met verplicht op te nemen elementen, zodat de gemeente en het AGB nu meer vrijheid hebben voor de invulling ervan. Hier en daar wordt evenwel alsnog expliciet verwezen naar de beheersovereenkomst, bv mbt het aangaan van leningen en het ontvangen van giften. (art. 41, 232, 234 en 240 DLB).

 

Nadelen:

-De samenstelling van de raad van bestuur bij een autonoom gemeentebedrijf is heel stringent, net als de regels omtrent het voorzitterschap. Alle leden van de raad van bestuur moeten benoemd worden door de gemeenteraad en elke fractie moet vertegenwoordigd zijn, wat weinig ruimte laat voor een vertegenwoordiging van het middenveld en gebruikers, enkel de formule van 9a uit het cultuurpact blijkt praktisch haalbaar.

-Als er in het bestuur van het AGB enkel vertegenwoordigers zetelen van de inrichtende macht, moet er conform de Cultuurpactwetgeving nog een adviescommissie, bestaande uit gebruikers en het middenveld, worden gericht, naast de raad van bestuur. Dit draagt niet echt bij tot een soepele werkwijze en efficiënte besluitvorming.

-Deze vorm is dus niet te verzoenen met de Cultuurpactwetgeving

-De administratie verbonden aan een AGB (bedrijfsboekhouding, revisoraat,

neerlegging jaarrekeningen bij de Nationale Bank, BTW-aangiften, aangiften in de vennootschapsbelasting, enz…) zijn zeer aanzienlijk en brengen de overeenkomstige kosten met zich mee.

-het sluit minder aan bij de rechtsvorm die nu aanwezig is en is een beheersvorm die weinig affiniteit heeft met de culturele sector.

 

Voordelen:

-fiscale voordelen (kan interessant zijn bij grote bouwwerken)

-eigen rechtspersoonlijkheid biedt meer mogelijkheden in een marktgerichte vrijetijdscontext.

-binnen de grenzen van de beheersovereenkomst en de statuten is een zekere mate van autonomie gewaarborgd. Maar er blijft ook voldoende controle door de gemeente.

 

Conclusie:

De keuze voor de omvorming naar een gemeentelijk verzelfstandigd agentschap in de vorm van een autonoom gemeentebedrijf is minder voor de hand liggend, vanuit de vrij rigide beheersstructuren, de problemen tot het toepassen van één van de beheersvormen van de Cultuurpactwetgeving, het overwicht van het primaat van de politiek in een sector waar deelname van het middenveld een grote meerwaarde is voor het uittekenen van de programmatie en de mogelijk aanzienlijke overheadkosten.

 

3.Afweging gemeentelijk verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm

 

Overeenkomstig art. 245§1 DLB is de gemeente gemachtigd, om onder de voorwaarden bepaald in het DLB, een vereniging in de zin van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen op te richten.

(De wet van 23 maart 2019 voert een nieuw Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen in, waarin alle wettelijke bepalingen inzake VZW's opgenomen zijn. De nieuwe regelgeving is in voege sinds 1 januari 2020.)

De gemeente kan de vereniging belasten met het verwezenlijken van welbepaalde beleidsuitvoerende taken van gemeentelijke belang. Vanuit hun taakstelling inzake beleidsuitvoering kunnen de gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen in privaatrechtelijke vorm ook betrokken worden bij de beleidsvoorbereiding.

Vanuit de bestaande rechtsvorm van een vereniging zonder winstoogmerk is de omvorming van de vzw plus -drie centrum Brasschaat in een EVA De Remise het meest logisch vanuit het oogpunt van continuïteit van de bestaande rechtsvorm.

Deze optie biedt tal van voordelen:

-participatie van het middenveld wordt het meest gewaarborgd in deze rechtsvorm (conform de Cultuurpactwetgeving) en er is geen beperking op het aantal bestuurders waardoor brede inspraak mogelijk wordt en ook de gebruikers en verenigingen betrokken worden in het beheer van het seniorencentrum, wat dan weer het lokale draagvlak vergroot.

-primaat van de politiek en dus ook de democratische controle blijft overeind doordat de politiek de meerderheid van de stemmen heeft in de bestuursorganen.

-de VZW boekhouding biedt financiële transparantie en boekhoudkundig blijft de mogelijkheid bestaan tot herinvesteren van inkomsten binnen hetzelfde boekjaar (bv ticketverkoop, boeking van activiteiten, zaalverhuur).

-de keuze voor een vzw laat (beperkte) reserveopbouw en budgettering over meerdere begrotingsjaren toe.

-het seniorencentrum moet zich voldoende competitief ‘in de markt’ kunnen zetten en ook slagvaardig kunnen ageren ten aanzien van allerlei actoren. Dit kan het best in deze rechtsvorm.

-via de vzw is er de mogelijkheid tot soepeler betalen, vrijer onderhandelen en het voeren van een eigen ticket-prijzenbeleid.

-een privaatrechtelijke beheers- en rechtsvorm geeft meer mogelijkheden tot subsidiewerving (bv. Europees, participatiedecreet…) en sponsordeals (geldelijk of in natura).

-continuïteit in de huidige werking, voortbouwend op de huidige vzw waar de gemeente reeds 34 jaar ervaring en expertise mee heeft.

-het ter beschikking stellen van administratief en logistiek personeel, middelen en infrastructuur kan allemaal opgenomen worden in een duidelijke samenwerkingsovereenkomst.

 

Nadelen:

-Er zijn niet echt nadelen aan de oprichting van een EVA-structuur. Wel is het zo dat de werking, onderhevig zijn meer administratie omdat er meer structuur, controle en overleg is ingebouwd.

 

 

4.Besluit

 

Uit al het voorgaande komt naar voor dat het beheer van De Remise binnen de rechtspersoonlijkheid van de gemeente Brasschaat niet dezelfde voordelen kan bieden als deze binnen een EVA-vzw.

Het nadeel van het ontbreken van een zekere vorm van ‘directe’ politieke zeggenschap kan voldoende ondervangen worden:

 

a)Het DLB bevat een aantal bepalingen die ervoor zorgen dat de beleidsorganen een belangrijke inbreng blijven hebben.

 

Artikel 246.

§ 1. Ongeacht de grootte van de eventuele inbreng van de verschillende partijen, beschikt de gemeente altijd over een meerderheid van de stemmen in de algemene vergadering van de gemeentelijke vennootschap of vereniging en draagt de gemeente altijd een meerderheid voor van de leden van de raad van bestuur van de gemeentelijke vennootschap, vereniging of stichting. Die voordracht waarborgt elke fractie een vertegenwoordiging.

Ten hoogste twee derde van de door de gemeente voorgedragen leden van de raad van bestuur is van hetzelfde geslacht.

§ 2. De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering van de gemeentelijke vennootschap en vereniging worden door de gemeenteraad uit zijn leden gekozen.

De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.

§ 3. De gemeenteraad en de vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering kunnen op elk moment beslissen om de aanwijzingen en de voordrachten te herroepen. De statuten van de gemeentelijke vennootschap, vereniging of stichting bepalen dat de betrokken vertegenwoordigers door die herroeping van rechtswege ontslagnemend zijn. Ze worden vervangen.

Alle aanwijzingen en voordrachten worden herroepen door de volledige vernieuwing van de gemeenteraad. De vertegenwoordigers blijven in functie totdat hun vervangers zijn aangewezen of benoemd.

 

Een duidelijke taakomschrijving en doelstelling van het extern verzelfstandigd agentschap is van fundamenteel belang. DE oprichting van een gemeenteraadscommissie kan zorgen voor een koppeling en afstemming tussen het gemeentelijk beleid en de VZW.

De gemeenteraad en de vzw dienen een samenwerkingsovereenkomst te sluiten, waarin de beleidsvoorbereiding en de inbreng van en het overleg met de stakeholders en gebruikers wordt vastgelegd.

 

De talrijke voordelen, inbegrepen de nood aan continuïteit, wegen duidelijk op tegenover eventuele nadelen.

De keuze van een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm, in casu de vzw De Remise voor het realiseren van welbepaalde beleidsuitvoerende taken van gemeentelijk belang, met name het organiseren en in stand te houden voor vorming, culturele tijdsbesteding en ontspanning van senioren in de gemeente Brasschaat is voldoende gemotiveerd.

Vanuit de bestaande rechtsvorm van een VZW is de omvorming naar een EVA-vzw het meest logisch.

De voordelen van deze optie zijn doorslaggevend en doen  besluiten dat bij een vergelijking van alle opties de keuze voor een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm, de beste keuze is voor de gemeente Brasschaat."

 

 

Art.2.- verleent, overeenkomstig artikel 245 §2 Decreet Lokaal Bestuur, goedkeuring aan de omvorming van de vzw plus Drie Centrum naar een EVA-vzw.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

22 Gecoro. Huishoudelijk reglement. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen kan niet goed volgen omdat hij dacht dat de zitpenningen niet meer werden uitbetaald aan de raadsleden.  Dit zou er volgens hem wel terug instaan. 

 

Schepen Van Honste verwijst naar artikel 30.  Enkel stemgerechtigden ondertekenen de aanwezigheidslijst en krijgen presentiegeld.  Raadsleden zijn niet stemgerechtigd, dus wanneer er moet gestemd worden, gaan zij buiten.  Enkel stemgerechtigden ontvangen presentiegelden. 

 

Raadslid Van der Schoepen dankt schepen Van Honste voor de verduidelijking. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Gemeentelijke Ruimtelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) heeft onder andere als

opdracht de gemeenteraad te adviseren bij het opmaken van ruimtelijke instrumenten en het

behandelen van bezwaren tijdens deze procedures. De Gecoro wordt samengesteld na de installatie

van de nieuwe gemeenteraad. De nieuwe commissie treedt aan nadat de gemeenteraad de nieuwe

leden heeft benoemd. De Gecoro blijft tot dan in de oude samenstelling functioneren.

 

In de gemeentreraad-zitting van 26 augustus 2019 werd de nieuwe samenstelling van de Gecoro goedgekeurd.

 

Aan de gemeenteraad van 26 oktober 2020 wordt gevraagd het huishoudelijk reglement goed te keuren.

 

Op de Gecoro-zittingen van 21 november 2019 en 16 januari 2020 werd de opmaak en goedkeuring van het huishoudelijk reglement behandeld. In de Gecoro-zitting van 16 januari 2020 werd het huishoudelijk reglement goedgekeurd.

 

Het huishoudelijk reglement regelt de wijze van agenderen en uitnodigen, de manier waarop binnen de Gecoro informatie verspreid en opgevolgd wordt, hoe adviezen worden geformuleerd, hoe met minderheidsstandpunten wordt omgegaan, enz. Het is een document dat de Gecoro zelf opstelt, met eenparigheid van stemmen goedkeurt en daarna aan de gemeenteraad voorlegt.

 

De gemeenteraad kan het voorstel van huishoudelijk reglement alleen goed- of afkeuren. Bij afkeuring maakt het zijn opmerkingen over aan de Gecoro, die het reglement aanpast en opnieuw voorlegt.

 

Juridisch kader

Artikel 1.3.3 en 1.3.4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale[ , intergemeentelijke (verv. BVR 7 september 2018, art. 1, I: 1 januari 2019)] en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening.

Het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van een deontologische code voor de leden van de [... (opgeh. BVR 27 mei 2016, art. 2, I: 24 juli 2016)] provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

37,18 euro per lid en 74,37 euro voor de voorzitter

Budgetsleutel

0100/62000000 presentiegelden mandatarissen

Budget/jaar

Exploitatie/Investering in 2020

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het huishoudelijke reglement van de Gecoro, zoals opgenomen in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

23 Mishagen. Zendmast Telenet. Goedkeuring huurovereenkomst. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman stelt na wat onderzoek vast dat vele gemeenten er niet rouwig om zijn om plaatsen te verlenen om zendmasten te laten inplanten op hun terreinen.  3500 euro inkomsten is mooi meegenomen voor de gemeente. Hij heeft hier toch wat vragen over.  Raadslid Eeman vraagt zich af of Telenet bij de aanvraag van een nieuwe zendmast een motivering toevoegt?  Hij wil ook graag weten of dit wordt gedaan voor een betere bereikbaarheid voor de inwoners van Brasschaat?  Zijn de huidige zendmasten onvoldoende?  Graag wil hij ook weten hoeveel zendmasten er in Brasschaat staan en tot hoeveel men wenst te gaan?  Zijn fractie steunt alles ter verbetering maar wenst wel een motivering. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze geen gegevens heeft over verdere onderzoeken maar weet wel dat hier reeds een zendmast van Telenet stond.  Het is de bedoeling om er een sterkere zendmast naast te plaatsen.  In het verleden werd er reeds toestemming gegeven om daar een zendmast te plaatsen. 

 

Raadslid Eeman vindt het geen sterke motivering om enkel maar te zeggen dat er al één stond die nu zal uitgebreid worden. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat het algemeen geweten is dat het bereik in de omgeving Mishagen / Sionkloosterlaan heel slecht is.  Omwille van deze reden willen ze waarschijnlijk de uitbreiding doen. 

 

Raadslid Eeman wil graag een motivering van Telenet zelf ontvangen. 

 

Raadslid Vanpoucke wilde dezelfde bedenking maken als raadslid Eeman.  Zijn fractie vraagt zich af waarom er een zendmast moet geplaatst worden als er reeds één is?  Hij heeft deels al antwoorden gekregen, maar aanvullingen mogen zeker. 

 

Raadslid Van Mechelen bevestigt wat schepen Fonteyn meedeelde.  Wanneer hij in de wijk Bethanie is, kan men hem nooit bereiken.  Hij heeft zelf reeds een aantal keer naar Telenet gebeld met betrekking tot de slechte ontvangst in de wijk Bethanie.  Omwille van deze reden gaat Telenet een versterker / nieuwe zendmast plaatsen. 

 

Raadslid Eeman gelooft allemaal wel wat er verteld wordt, maar hij wil graag in een motivering zien staan dat er in de toekomst dan verbetering van het netwerk zal zijn. 

 

Schepen Fonteyn zal de motivering van Telenet nog bezorgen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Door de dienst administratie patrimoniumbeheer werd de aanvraag ontvangen van mevrouw Barbara Van Eeckhoutte van Benchmark Telecom bvba, in opdracht van Telenet, voor het plaatsen van een bijkomende telecommunicatie-pyloon naast de bestaande pyloon aanpalend aan het skateterrein aan de Mishagen. Het betreft een deel van perceel, kadastraal gekend onder nummer 11008_A_0339_A_000_00.

 

Het technisch dossier met referentie AN0507A_NB_LS werd ontvangen op 27 augustus 2020. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het technisch dossier.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de huurovereenkomst tussen de gemeente en TELENET Group NV, met maatschappelijke zetel gevestigd te 1200 Brussel, Neerveldstraat 105, en ingeschreven onder het ondernemingsnummer 0462925669. De gemeente ontvangt een vergoeding van 3.500,00 euro (geïndexeerd) per jaar voor deze terbeschikkingstelling.

 

Tijdens plaatsing van de mast, zal het skateterrein niet beschikbaar zijn gedurende een week. De uitvoering van de werken zal dan ook in overleg met de jeugddienst ingepland worden.

 

De aanvrager staat in voor de aanvraag van de omgevingsvergunning en alle andere nodige toelatingen en vergunningen. De aanvrager staat in voor de veiligheid tijdens de werken, en ook voor de omheining zoals wettelijk voorzien.

 

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 56 en 57, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

 

Adviezen

Positief advies Lies Wouters, manager infrastructuur

Positief advies Frank Van Baelen, dienst groen en natuur (voorwaarden met betrekking tot maatregelen ter bescherming van ondergrond en groen tijdens uitvoering van de werken)

 

Financiële gevolgen

De gemeente zal voor deze terbeschikkingstelling een jaarlijkse vergoeding van 3.500,00 euro (te indexeren) ontvangen.

 

BESLUIT:

Met 31 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 1 onthouding (Robrecht Eeman).

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de huurovereenkomst tussen de gemeente en TELENET Group NV, met maatschappelijke zetel gevestigd te 1200 Brussel, Neerveldstraat 105, en ingeschreven onder het ondernemingsnummer 0462925669 met betrekking tot de oprichting van een telecommunicatiemast op de site Mishagen-skatepark, tegen een jaarlijkse vergoeding van 3.500,00 euro (geïndexeerd), met tekst als volgt:

 

"HUUROVEREENKOMST AN0507A

TUSSEN ENERZIJDS:

Gemeente Brasschaat

hierna “EIGENAAR” genoemd,

EN ANDERZIJDS:

TELENET Group NV.,

met maatschappelijke zetel gevestigd te 1200 Brussel, Neerveldstraat 105, en ingeschreven

onder het ondernemingsnummer 0462925669, hier vertegenwoordigd door John Porter, in

de hoedanigheid van CEO , hierna “TELENET” genoemd;

De EIGENAAR en TELENET worden hierna gezamenlijk “de Partijen” genoemd, en elk

afzonderlijk “de Partij”;

De Partijen erkennen de vereiste wettelijke handelingsbekwaamheid te bezitten om huidige

huurovereenkomst te ondertekenen en daarin voorziene rechten toe te kennen;

Deze huurovereenkomst (inclusief de eventuele bijlagen) wordt hierna “de Overeenkomst”

genoemd;

Voorwerp

De EIGENAAR heeft het onroerend goed gelegen te Brasschaat, Mishagen 4 en op het

kadaster ingeschreven onder het deel van het nummer 11008_A_0339_A_000_00 (zie inplantingsplan) hierna “het

Onroerend Goed” genoemd, in volle eigendom en zonder enige beperkingen in bezit.

De EIGENAAR verleent hierbij aan TELENET een onherroepelijk recht om een gedeelte

van het onroerend goed, hierna “het Gehuurde Goed” genoemd, te huren aan de

voorwaarden bepaald in de Overeenkomst.

Het Gehuurde Goed is beschreven, dit ter informatie, in de hierbij gevoegde

technische beschrijving (Bijlage A).

De EIGENAAR verleent daarbij aan TELENET het recht om op het Gehuurde Goed een

zend- en ontvangststation voor telecommunicatie, hierna “het Basisstation”

genoemd, te installeren, te onderhouden en te exploiteren.

TELENET mag op elk moment het Basisstation verbeteren, aanpassen of uitbreiden

rekening houdend met de wetenschappelijke, technische en technologische

vooruitgang ter zake, op voorwaarde dat de EIGENAAR per aangetekend schrijven van

deze aanpassing in kennis wordt gesteld.

Het Basisstation bevat het geheel van infrastructuur nodig voor het oprichten van een

zend- en ontvangstinstallatie, welke bestaat uit:

- een geheel van antennes in paneelvorm en straalverbindingsantennes;

- één of meerdere technische kasten, al dan niet onderling verbonden met

kabels en ondersteuningsstructuren, ofwel een lokaal van ongeveer 15 m²

voor de elektronische apparatuur van TELENET;

- een geheel van optische en electrische transmissie lijnen ( koperen kabel)

- het geheel van nutsvoorzieningen nodig voor de goede werking van het

Basisstation;

- elk type antennedrager dat nodig is voor de goede werking van het

Basisstation.

De EIGENAAR geeft aan TELENET de toestemming om op eigen kosten een aparte

elektriciteitstoevoer ten behoeve van het Basisstation te installeren en te gebruiken

met hierin inbegrepen de aparte leidingen, kabels en tellers.

TELENET heeft eveneens de toelating om op eigen kosten een aardingsinstallatie en

een beveiligingssysteem tegen blikseminslag op het Onroerend Goed te installeren.

Indien deze systemen reeds aanwezig zijn op het Onroerend Goed heeft TELENET de

toelating om deze systemen te gebruiken en indien nodig te verbeteren, mits naleving

van de technische regels en wetten die van toepassing zijn op deze installaties.

Het is TELENET toegelaten om een sleutelkluis te installeren in de buurt van de

toegang tot het Gehuurde Goed.

Medewerking van de EIGENAAR

De EIGENAAR geeft hierbij zijn akkoord aan TELENET om alle vereiste vergunningen,

goedkeuringen en andere toelatingen in eigen naam of in naam van de EIGENAAR aan

te vragen en te bekomen die nodig of nuttig zijn voor de installatie, het gebruik, het

onderhoud, de instandhouding, herstelling en aanpassing van het Basisstation,

inclusief telefoon- en elektriciteitsaansluitingen.

De EIGENAAR zal TELENET zijn medewerking verlenen indien dit vereist is voor het

indienen en opvolgen van de aanvragen en het bekomen van de vergunningen,

licenties en toelatingen die hierboven vermeld zijn. De EIGENAAR zal aan TELENET

alle voor haar noodzakelijke documenten overmaken betreffende het Onroerend

Goed.

De EIGENAAR geeft eveneens de toelating aan TELENET om alle voorbereidende tests,

inspecties en studies op het Onroerend Goed uit te voeren.

De EIGENAAR zal daarom met ingang van de datum van ondertekening van deze

Overeenkomst op eenvoudig verzoek van TELENET toegang verlenen tot het

Onroerend Goed aan het personeel van TELENET en alle personen die door TELENET

hiertoe gemachtigd worden.

Duur, aanvang en beëindiging van de huurperiode

De huur op grond van deze Overeenkomst wordt afgesloten voor een periode van

negen (9) jaar.

Die periode van negen (9) jaar begint te lopen op de datum waarop de werken

aanvangen, zoals vermeld in het aangetekend schrijven dat door TELENET aan de

EIGENAAR wordt verzonden binnen de termijn voorzien in artikel 17.

Op het einde van deze initiële periode van negen (9) jaar zal de Overeenkomst worden

verlengd met een periode van negen (9) jaar, mits TELENET per aangetekend schrijven

met ontvangstmelding aan de EIGENAAR kennis geeft van zijn beslissing de

Overeenkomst te verlengen, en dit ten laatste zes (6) maanden voor het einde van de

initiële periode van negen (9) jaar.

Op het einde van de eerste verlengingsperiode van negen (9) jaar zal de

Overeenkomst worden verlengd met een periode van negen (9) jaar, mits TELENET

per aangetekend schrijven met ontvangstmelding aan de EIGENAAR kennis geeft van

zijn beslissing de Overeenkomst te verlengen, en dit ten laatste negen (9) maanden

voor het einde van de lopende verlengingsperiode.

Bij elke verlenging zullen dezelfde bepalingen en voorwaarden zoals overeengekomen

in de Overeenkomst van kracht zijn.

Omwille van imperatieve of technische redenen of indien een bepaalde vergunning

ingetrokken of herroepen wordt, is TELENET gerechtigd de huur (en daarmee ook de

Overeenkomst) te allen tijde te beëindigen vóór het verstrijken van de termijn , mits

het geven van een vooropzeg van drie (3) maanden. Deze vooropzeg van drie (3)

maanden wordt op verzoek van TELENET verlengd met een bijkomende periode van

maximaal drie (3) maanden indien door omstandigheden buiten de wil van TELENET,

de installaties niet verwijderd kunnen worden binnen de eerste termijn van drie (3)

maanden.

TELENET kan de huur (en daarmee ook de Overeenkomst) te allen tijde beëindigen

vóór het verstrijken van de termijn, mits het geven van een vooropzeg van zes (6)

maanden Deze vooropzeg van zes (6) maanden wordt op verzoek van TELENET

verlengd met een bijkomende periode van maximaal drie (3) maanden indien door

omstandigheden buiten de wil van TELENET, de installaties niet verwijderd kunnen

worden binnen de eerste termijn van zes (6) maanden.

Elk jaar zal de huurprijs op 1 januari herzien worden in functie van de stijging van de

Belgische gezondheidsindex gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en

overeenkomstig de berekeningswijze bepaald in artikel 1728bis van het Belgisch

Burgerlijk Wetboek, zijnde de hiernavolgende formule:

basishuurprijs x nieuwe indexcijfer

aangepaste huurprijs = ------------------------------------------------------------

aanvangsindexcijfer

basishuurprijs = huurprijs zoals bepaald in artikel 3 van de

bijzondere voorwaarden

aanvangsindexcijfer = cijfer van de gezondheidsindex van de

maand die voorafgaat aan de maand

waarin TELENET de Optie heeft gelicht

nieuwe indexcijfer = cijfer van de gezondheidsindex van de

maand die voorafgaat aan de maand van

de aanpassing van de huurprijs

De aanpassing van de huurprijs gebeurt voor de eerste maal op 1 januari van het jaar nadat

de huur één jaar in voege is.

Huurprijs - betalingswijze - belastingen

De jaarlijkse huurprijs bedraagt drieduizend en vijfhonderd euro (3500,- euro).

TELENET zal driemaandelijks en ten laatste op de vijftiende kalenderdag van elk

trimester de som van achthonderd en vijf en zeventig euro ( 875 euro) storten op de

bankrekening van de EIGENAAR met het nummer ........................................................

De eerste betaling van de huur gebeurt ten laatste op de dag waarop TELENET de

werken aanvangt voor de installatie van het Basisstation. Deze datum wordt vermeld

in het aangetekend schrijven met mededeling van de aanvang van de huurperiode

zoals opgenomen in artikel 3.

Indien de huur niet aanvangt op de eerste dag van een trimester zal het bedrag van

de eerste betaling pro rata worden berekend.

Alle taksen en belastingen die rechtstreeks verband houden met het plaatsen,

onderhouden en beheren van het Basisstation , zijn ten laste van TELENET.

Alle onroerende of andere voorheffingen, alle belastingen op de (huur)vergoedingen,

evenals eventuele inhoudingen op de (huur)vergoedingen, en in het algemeen alle

belastingen of heffingen die verband houden met het eigendomsrecht op het

Gehuurde Goed, zijn ten laste van de EIGENAAR.

Toegang tot het Onroerend Goed

De EIGENAAR geeft hierbij uitdrukkelijk aan TELENET de volledige, onbeperkte en

permanente toegang tot het Onroerend Goed voor de installatie, het gebruik, het

onderhoud, het herstellen of aanbrengen van aanpassingen aan het Basisstation.

Deze toegang zal 24 uur op 24, 7 dagen op 7, worden verleend aan elke persoon die

daartoe zal worden aangeduid door TELENET en die in het bezit zal zijn van een geldige

identificatie.

De EIGENAAR zal TELENET in het bezit stellen van alle sleutels, badges en codes die

nodig zijn om toegang te krijgen tot het Onroerend Goed.

De EIGENAAR bevestigt hierbij dat er geen andere toestemmingen vereist zijn van

enige derde om volledige en onbeperkte toegang te hebben tot het Onroerend Goed.

Indien de toestemming van enige andere personen vereist zou zijn om tot het

Onroerend Goed toegang te hebben, verbindt de EIGENAAR er zich toe om deze

toestemmingen te bekomen.

Eigendom van het Basisstation

Alle elementen en componenten van het Basisstation zijn en zullen exclusief

eigendom blijven van TELENET.

Bij de beëindiging van de Overeenkomst, om welke reden ook, zal TELENET de

eigendomsrechten met betrekking tot alle elementen en componenten van het

Basisstation behouden en zal het binnen een redelijke termijn en op eigen kosten al

zijn installaties verwijderen, uitgezonderd de ondersteunende structuren in de grond

(voor zover er gebouwd zijn), en het Gehuurde Goed in zijn oorspronkelijke staat

herstellen met uitzondering van de gevolgen van sleet en normaal gebruik. De

EIGENAAR zal al de nodige maatregelen nemen opdat het Basisstation zou kunnen

worden verwijderd door TELENET of enige andere personen aangeduid door TELENET.

De ondergrondse ondersteunende structuren (voor zover er gebouwd zijn) zullen bij

het einde van de Overeenkomst automatisch eigendom worden van de EIGENAAR

zonder dat er enige vergoeding zal verschuldigd zijn door één der Partijen.

Overdracht of verkoop van het Onroerend Goed.

Ingeval de EIGENAAR het Onroerend Goed wenst te verkopen tijdens het gebruik door

TELENET of zijn rechthebbenden, verbindt de EIGENAAR zowel zichzelf als zijn

rechthebbenden er toe om een recht van voorkoop met betrekking tot het Onroerend

Goed toe te kennen aan TELENET of haar rechthebbenden. Dit impliceert dat bij

gelijke prijs en bij dezelfde voorwaarden de verkoop enkel ten voordele van deze

laatste(n) kan geschieden. De EIGENAAR zal TELENET in kennis stellen van de prijs en

de voorwaarden van de voorgenomen verkoop. Het aanbod tot verkoop zal worden

meegedeeld bij aangetekend schrijven gericht aan de TELENET. TELENET beschikt over

30 dagen te rekenen vanaf de dagtekening van het verzenden van deze brief om het

aanbod bij aangetekend schrijven te aanvaarden. De datum van ontvangst van het

antwoord is in die termijn inbegrepen. Wordt het aanbod aanvaard, dan voltrekt de

verkoop zich tussen de partijen. Indien het aanbod daarentegen niet wordt aanvaard

binnen de voorziene termijn, wordt TELENET geacht te hebben verzaakt aan het

voordeel van het recht van voorkoop. De datum van de poststempel geldt als bewijs.

Indien de EIGENAAR tijdens de duur van de Overeenkomst, d.w.z. vanaf het ogenblik

dat deze Overeenkomst door beide Partijen werd ondertekend totdat zij om welke

reden ook werd beëindigd, ongeacht of de Overeenkomst reeds werd geregistreerd

op het registratiekantoor, zou beslissen om (i) een deel of het geheel van het

Onroerend Goed te verkopen en TELENET geen gebruik heeft gemaakt van haar

voorkooprecht zoals voorzien in artikel 7.1. of (ii) onverminderd het bepaalde in

artikel 10.1. alle rechten op het Onroerend goed over te dragen, zal dergelijke

verkoop, overdracht van rechten onderworpen zijn aan alle bepalingen van deze

Overeenkomst en de rechten die de Overeenkomst aan TELENET verleent, dienen te

respecteren. De EIGENAAR verbindt zich ertoe om alle rechten van TELENET af te

dwingen en alle derden de naleving op te leggen van alle verplichtingen uit hoofde

van de Overeenkomst. De EIGENAAR zal de koper of de overnemer van bepaalde

rechten niet alleen op de hoogte brengen van het bestaan en de inhoud van de

Overeenkomst, maar hij zal hem tevens inlichten over de nog resterende looptijd van

de Overeenkomst, met inbegrip van een stand van zaken betreffende de

verlengingsmogelijkheden waarover TELENET nog beschikt.

Indien de EIGENAAR de verplichtingen onder dit artikel 7 niet zou naleven, of de koper

of overnemer van rechten de rechten van TELENET onder deze Overeenkomst niet

zou respecteren, is de EIGENAAR gehouden tot de betaling van een schadevergoeding

gelijk aan driemaal de jaarlijkse huurprijs (plus interesten), behalve wanneer TELENET

kan aantonen dat de daadwerkelijk geleden schade hoger is, in welk geval de

EIGENAAR de daadwerkelijk geleden schade zal vergoeden.

In geval van enige overdracht van rechten m.b.t. Onroerend goed anders dan een

verkoop zoals voorzien in artikel 7.1., zal de EIGENAAR TELENET zo spoedig mogelijk,

en indien mogelijk op voorhand, op de hoogte brengen, dit onverminderd de

bepalingen van artikel 10.1.

Tenietgaan van het Gehuurde Goed

Indien het Gehuurde Goed, buiten de wil van de EIGENAAR gedeeltelijk of geheel

teniet zou gaan en de EIGENAAR beslist het Gehuurde Goed opnieuw op te bouwen,

heeft TELENET het recht om het Basisstation te installeren op het heropgerichte

Gehuurde Goed.

Indien het oorspronkelijk Gehuurde Goed niet verder kan worden gebruikt gedurende

de werken van wederopbouw, of indien de EIGENAAR beslist om het Gehuurde Goed

niet weer op te bouwen, zal de EIGENAAR naar best vermogen een evenwaardig

alternatief ter beschikking stellen van TELENET.

Indien het initiatief of de beslissing tot gehele of gedeeltelijke afbraak van het

Gehuurde Goed door de EIGENAAR wordt genomen, en het Gehuurde Goed daardoor

niet verder kan gebruikt worden door TELENET, moet de EIGENAAR een evenwaardig

alternatief ter beschikking stellen van TELENET, en alle daarmee verband houdende

kosten dragen.

Uit te voeren werken aan het Onroerend Goed

De EIGENAAR erkent dat het ononderbroken en degelijk functioneren van het

Basisstation te allen tijde moet verzekerd zijn en aanvaardt expliciet dat met deze

omstandigheid rekening moet worden gehouden in geval van werken die zouden

moeten worden uitgevoerd aan of op het Onroerend Goed.

Aldus zal de EIGENAAR geen werken uitvoeren aan of op het Onroerend Goed die het

goed functioneren van het Basisstation in het gedrang zouden kunnen brengen.

Indien zulke werken echter noodzakelijk zouden zijn voor het behoud van het

Onroerend Goed, kan de EIGENAAR deze werken uitvoeren mits een aangetekend

schrijven ten minste drie (3) maanden voor de aanvang van deze werken en zal hij zich

ervan vergewissen dat deze werken het goed functioneren van het Basisstation niet

in het gedrang zullen brengen.

Overdracht – onderhuur of toekenning van (zakelijke) rechten op het

Onroerend Goed

Onverminderd het bepaalde in artikel 7 van deze Overeenkomst, is het de

EIGENAAR niet toegelaten om zijn rechten en/of verplichtingen onder deze

Overeenkomst geheel of gedeeltelijk over te dragen aan een derde of om (zakelijke)

rechten m.b.t. het Gehuurde Goed toe te kennen, zonder de voorafgaandelijke

schriftelijke toestemming van TELENET, welke deze toestemming niet op onredelijke

wijze zal weigeren.

TELENET mag te allen tijde de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk aan

derden overdragen of het Gehuurde Goed in onderhuur geven op voorwaarde dat de

EIGENAAR per aangetekend schrijven van deze overdracht of onderhuur in kennis

wordt gesteld. In geval van overdracht, zal de EIGENAAR TELENET uitdrukkelijk

ontlasten van al haar verplichtingen uit hoofde van onderhavige Overeenkomst.

Meerhoofdige eigendom

In geval dat het Onroerend Goed eigendom is van meerdere eigenaars, wordt een kopie van

het proces-verbaal van de vergadering waarop de eigenaars de verhuur van het Gehuurde

Goed hebben goedgekeurd, in bijlage aan huidige Overeenkomst gevoegd.

Regels van goed buurschap - andere operatoren

De EIGENAAR zal elke handeling of elk gebruik van het Onroerend Goed door

derden vermijden die op één of andere manier het goed functioneren van het

Basisstation in het gedrang zouden kunnen brengen. Dit houdt in dat de EIGENAAR

zorgt voor het Onroerend Goed als een goede huisvader om de goede werking van het

Basisstation in stand te houden en te respecteren.

Tevens zal TELENET elke handeling of gebruik van het Gehuurde Goed

vermijden die het normaal functioneren van de bestaande installaties van de

EIGENAAR in het gedrang zou kunnen brengen.

In geval van storingen of interferenties veroorzaakt door één der Partijen, zal

de Partij die er de oorzaak van is, al het nodige doen of de nodige aanpassingen

doorvoeren teneinde hieraan een einde te stellen, zodat de verstoorde installaties

opnieuw op een normale wijze kunnen functioneren.

TELENET verbindt zich ertoe om de Belgische- en Europese normen met

betrekking tot elektromagnetische golven die van toepassing zijn, te respecteren.

Eigendomstitel van de EIGENAAR

De EIGENAAR verklaart dat hij het vrije beschikkingsrecht over het Onroerend Goed bezit en

dat er geen schuldvorderingen, hypotheken of pandrechten op het Onroerend Goed bestaan,

die het normaal gebruik van het Gehuurde Goed door TELENET in het gedrang brengen.

Verzekering

TELENET is aansprakelijk, zowel tegenover derden als tegenover de

EIGENAAR, enkel voor alle rechtstreekse schade die het gevolg zou zijn van de

aanwezigheid of van de werking van zijn installaties tijdens de opstelling en

gedurende gans de duur van de Overeenkomst. TELENET zal hiervoor bij een erkende

verzekeringsinstelling een bijzondere verzekeringspolis onderschrijven, dewelke

zowel de vergoeding van de materiële als de lichamelijke schade dient te dekken.

TELENET zal bij een erkende verzekeringsmaatschappij eveneens een

verzekeringspolis afsluiten ter dekking van brand, waterschade, huurrisico’s en het

verhaal van buren. De EIGENAAR zal in zijn brandpolis een afstand van verhaal t.o.v.

TELENET laten inlassen. TELENET zal bij wijze van de wederkerigheid eveneens een

afstand van verhaal tegenover de EIGENAAR en zijn verzekeraar inlassen.

Bodem

De EIGENAAR is aansprakelijk voor en vrijwaart TELENET voor alle aanspraken van zichzelf en

van derden, met inbegrip van de overheid, met betrekking tot elke verontreiniging van de

bodem en/of het grondwater op, in of afkomstig van het Onroerend Goed, behoudens de

verontreiniging waarvan aangetoond is dat deze veroorzaakt is door TELENET.

Kennisgevingen

Kennisgevingen aan de andere partij zullen steeds op de volgende adressen en ter attentie

van de hieronder vermelde personen gebeuren:

Aan TELENET Aan de EIGENAAR:

TELENET Group B.V.B.A. GEMEENTE BRASSCHAAT

Neerveldstraat 105 [ ]

1200 Brussel, België [ ]

Ter attentie van: Telenet Estates Ter attentie van: _____________

e-mail: Estates.Mobile@telenetgroup.be e-mail: _____________

Tel: 02/728.48.00 Tel: _____________

Partijen zullen elkaar zo spoedig mogelijk, en indien mogelijk voorafgaandelijk, op de hoogte

brengen van wijzigingen in deze contactgegevens.

Opschortende voorwaarde

Onverminderd de verplichtingen van de EIGENAAR zoals opgenomen in artikel 2 van deze

Overeenkomst, worden de rechten en verplichtingen van de Partijen opgenomen in deze

Overeenkomst aangegaan onder de opschortende voorwaarde dat TELENET uiterlijk op XXXX

alle nodige definitieve vergunningen en toelatingen verkrijgt om het Basisstation te bouwen

en te exploiteren en dat deze vergunningen en toelatingen uitvoerbaar zijn.

De Overeenkomst werd opgemaakt in 3 originele exemplaren te Brasschaat, op 28/04/2020

Elke partij erkent één ondertekend exemplaar van de Overeenkomst ontvangen te hebben en

elke pagina van de Overeenkomst alsook de bijlagen geparafeerd te hebben. Een derde

exemplaar is bestemd voor de registratie die op kosten van TELENET zal worden uitgevoerd.

Bijlagen:

A. Technische beschrijving van het Gehuurde Goed

B. Uittreksel bankrekening

C. Eigendomsbewijs

D. Kopie recto/verso van de identiteitskaart van de EIGENAAR of van de wettelijke

vertegenwoordiger van de EIGENAAR

E. Bij mede-eigendom: bewijs van goedkeuring van de Overeenkomst door de algemene

vergadering.

F. Bij mede-eigendom: bewijs van benoeming van de syndicus door de algemene

vergadering

G. Bij vennootschappen: bewijs van handtekeningsbevoegdheid van de

vertegenwoordiger van de EIGENAAR

Handtekening(en):

De EIGENAAR TELENET Group NV"

Handtekening(en):"

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

24 Lage Kaart 343. Goedkeuring verkoop gronden. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Dirk de Kort is al langer bekommerd om dit dossier. 

 

Het college heeft in zitting van 20 januari 2020 beslist om niet in te gaan op de vraag van de heer Vermeulen om de overeenkomst Rhododendronkwekerij van de bvba Vitalis over te dragen naar bvba Janeko.

 

Deze gronden gelegen tussen de percelen Lage Kaart 341 en 345, in het kadaster gekend sectie G nummer 97 K2 97K werden in het verleden door het gemeentebestuur om strategische redenen aangekocht. Afhankelijk van mogelijke ontwikkeling van de achtergelegen gronden van de Neervelden zijn deze gronden strategisch belangrijk voor de toegankelijkheid. In het besluit van het college van burgemeester en schepenen wordt gesproken over een herbestemming van de percelen gelegen tussen Lage Kaart 341 en 345.

 

Bijgevolg heeft raadslid Dirk de Kort op 27 augustus 2020 een schriftelijk vraag ingediend met de volgende vragen :

 

1.Wat is het doel van de herbestemming van deze percelen gelegen tussen Lage Kaart 341 en 345?

2.Wordt het achtergelegen woonreservegebied geschrapt en dit ter compensatie voor de ontwikkeling in de wijk Kaart van het mega woonproject van 104 woningen ?

3.Wordt de verkoop van deze strategisch percelen tussen Lage Kaart 341 en 345 van de gemeente Brasschaat gepland omdat de toegankelijkheid voor de achtergelegen gronden op een andere wijze kan worden gerealiseerd naar de Lage Kaart? Graag ook de stand van zaken van de 2 andere dossiers inzake toegankelijkheid van achter gelegen percelen naar de Lage Kaart .

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van het college van  burgemeester en schepenen dd. 14 september 2020 het volgende antwoord geformuleerd:

 

Raadslid Dirk de Kort citeert “ De gronden zijn als een strategische grondreserve aangekocht, als bouwgrond en een achtergelegen perceel. We verkopen de gronden onder dezelfde voorwaarden, bouwgrond en achtergelegen perceel. Zo verliest de gemeente geen grondwaarde bij verkoop.

De ontsluiting van de achtergelegen percelen is momenteel niet aan de orde, de omschrijving woonuitbreidingsgebied blijft hier van toepassing. Er is geen project lopend voor het aansnijden van het gebied.

Stel dat er toch op termijn een ontsluiting moet voorzien worden van het achtergelegen gebied dan zijn er andere mogelijkheden die op een veel logischere locatie kunnen voorzien worden. Het voorzien op de huidige locatie is naar mobiliteit toe geen logisch locatie door zijn zeer dichte ligging bij de aansluiting van de Peter Benoitlei op de Lage Kaart. Langsheen de Lage Kaart zijn er twee logisch locaties om het gebied te ontsluiten, op die locaties is er een servitudeweg aanwezig naar de dieper gelegen percelen. Ook vanuit de Martouginlei zijn er nog meerdere ontsluitingen mogelijk.

Gezien er echter geen enkel plan van aansnijden van deze zone bestaat zijn deze mogelijkheden ook niet in een plan omgezet.

 

Conclusie is wel dat de bouwgrond met achtergelegen perceel niet noodzakelijk is voor ontsluiting van het achtergelegen woonuitbreidingsgebied en de gemeente deze gronden aan dezelfde bestemmingsvoorwaarden kan verkopen zoals deze bij de strategische grondaankoop bestond.

Mogen wij u verder vragen om uw vraag met betrekking tot een stand van zaken van de andere

dossiers met betrekking tot de toegankelijkheid meer te duiden over welke dossiers het gaat en wat vragen hierover gaat te verduidelijken. Einde citaat”

 

Vandaag wordt er een verkoopdossier van het perceel Lage Kaart 343 voorgesteld en  moet hij vaststellen dat dit dossier niet zorgvuldig werd opgesteld en dient fractie CD&V te vragen om dit dossier uit te stellen.

In het informatiedossier van verkoop  is op bladzijde 2 nog sprake van verkoop woning gelegen aan de Pastorijstraat . Waarschijnlijk is dit fout met haastig knip en plakwerk om dit verkoopdossier nog  ter goedkeuring worden voor te leggen aan de gemeenteraad?

 

Daarnaast wordt volgens hem in het schattingsverslag nog gesproken van overstromingsgebied. Verwijzend naar de decretale eisen is het zo dat het gebied Neervelden planologisch niet is aangewezen als overstromingsgebied, waarbij geldt dat de watertoetskaart 2017 aangeeft dat slechts een deel van het gebied gelegen is in een sluier’ mogelijk overstromingsgevoelig gebied’.

 

Daarnaast stelt zijn fractie de vraag of niet eerst een debat in de algemene commissie  moet worden gevoerd omtrent de mogelijke ontwikkeling van het woonuitbreidingsgebied de Neervelden?

 

Het Zorgbedrijf Antwerpen heeft recent een publicatie gepubliceerd met een mededingingsprocedure met onderhandeling omtrent publiek-private samenwerking voor de design, build, finance & maintenance met inbreng van grond voor de verhuis van wzc Vesalius te Brasschaat. Binnen deze procedure geldt dat het gebied Neervelden is opgenomen in de zoekzone waarbinnen het nieuwe woonzorgcentrum kan worden ingepland.

 

De corana-crisis heeft ook duidelijk aangetoond dat mensen verkiezen om te wonen in een alleenstaande woning met een tuintje en niet in de toekomst met zijn allen in inbreidingsgebieden in appartementen.

 

Fractie CD&V stelt voor om eerst grondig van gedachten te wisselen over deze strategische grond gelegen aan de Lage Kaart 343 vooraleer te willen verkopen.

 

Raadslid Dirk de Kort vraagt aan de administratie om dit dossier eerst beter voor te bereiden en het voor te leggen ter bespreking bij andere woonactoren zoals het woonoverleg. 

 

Fractie CD&V vraagt finaal om het dossier uit te stellen en het eerst grondiger voor te bereiden. 

 

Schepen Fonteyn bevestigt dat het college in augustus 2020 gemeld heeft dat er totaal geen intentie was om deze gronden aan te snijden.  Achter deze mening staat het college nog altijd.  De administratieve fout rond de Pastorijstraat werd reeds opgemerkt en aangepast door de dossierbehandelaar, waarschijnlijk werd de definitieve versie niet opnieuw opgeladen in meeting.mobile.  Zorgbedrijf Antwerpen heeft ondertussen zijn bevraging ingetrokken en wanneer ze deze terug indienen zal dit met een kleinere perimeter zijn en dus niet meer hier zijn. 

 

Raadslid Brughmans en zijn fractie leggen de vraag tot uitstel ter stemming voor. 

 

Raadslid Hoegaerts sluit zich aan bij de tussenkomst van raadslid Dirk de Kort inzake de slordigheid en het haastwerk.  Hij betreurt het ook dat dit niet eerst om een algemene commissie werd behandeld.  In 2016 had hij ook reeds naar een visie gevraagd.  Het niet aansnijden was destijds de visie van schepen Versompel.  11 jaar geleden werden deze gronden aangekocht als strategische aankoop.  Het recent schattingsverslag geeft een schatting weer van 450 000 euro zonder de mogelijkheid van een erfdienstbaarheid.  Men wilt nu de markt opgaan voor een prijs van 490 000 euro.  In 2009 werd er 519 000 euro voor betaald, dit is 30 000 euro minder dan er destijds voor betaald werd, dit los van de argumenten die raadslid Dirk de Kort ruim aan bod heeft laten komen. 

 

Fractie Vlaams Belang kan ook niet akkoord gaan met de verkoop op dit ogenblik.  Zij wensen het ook te laten liggen als een strategisch stuk grond.  Dit in afwachting van het volledige gebied nog eens te bekijken en een visie hiervoor uit te werken.  Fractie Vlaams Belang sluit zich aan bij de vraag van fractie CD&V en wil de verkoop graag uitstellen om zo het huiswerk beter te kunnen maken.  Raadslid Hoegaerts wil graag de motivering kennen waarom deze verkoop nu moet gerealiseerd worden. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat deze verkoop reeds van in het begin mee werd opgenomen in de meerjarenplanning.  Dit was toen al geweten dus ze vindt het vreemd dat hier nu pas op gereageerd wordt.  Eind 2019 stond dit reeds mee opgenomen in de planningstabel voor verkoop dit jaar.  Het bedrag van 490 000 euro is een minimum-bod.  Het college hoopt natuurlijk om er iets meer van te maken. 

 

Raadslid Pauwels vindt het ook lijken op een hals over kop operatie waar teveel fouten in zitten en argumenten die niet kloppen.  Zijn fractie steunt ook het voorstel om dit punt uit te stellen om zo het dossier beter onder de loupe te nemen. 

 

Schepen Fonteyn meldt dat het dossier niet zal uitgesteld worden. 

 

Raadslid Brughmans vindt de verkeerde documenten in bijlage ook al een reden tot uitstel.  Men weet nu niet wat er zou goedgekeurd worden.  Dit kan later aangevochten worden op basis van procedurefouten.  Zijn fractie vraag de stemming over het uitstel. 

 

Raadslid Hoegaerts veronderstelt dat er bij de meerderheid juristen zitten die een uitstel toch ook wel zullen overwegen? 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt wat schepen Fonteyn zei over het aangepaste document.  Wanneer er nu op de gemeenteraad wordt gezegd dat dit op deze manier is aangepast, denkt hij dat er geen probleem is om dat nu goed te keuren en voor te leggen aan de gemeenteraad. Er wordt nu heel duidelijk gemeld dat het niet over de Pastorijstraat gaat maar over de Lage Kaart 343.  Dit is het gegeven dat nu zal goedgekeurd worden.  In de officiële documenten zal dit ook zo overgenomen worden. 

 

Schepen Fonteyn is in het bezit van een mail dat dit werd aangepast. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

De gemeente Brasschaat is eigenaar van een perceel bouwgrond (perceel 1) vooraan ter hoogte van de Lage Kaart tussen woningen met huisnummers 345 en 341C, en een aansluitende achtergelegen binnengrond (perceel 2). Beide percelen worden weergegeven op het opmetingsplan van 21 april 2009, opgemaakt door landmeter-expert Lieven Monden.

 

Perceel 1 heeft een oppervlakte van 1.437,95 m² en is in het kadaster gekend onder sectie B nummer 97K2. Perceel 2 heeft een oppervlakte van 5.875,81 m² en is in het kadaster gekend onder sectie B nummer 97K.

 

Beide percelen zijn gelegen in woongebied, perceel 1 betreft een volwaardige bouwgrond en heeft een breedte aan de straatzijde van ca. 19,15 meter. Perceel 2 bevindt zich in woonuitbreidingsgebied. Het RUP verbod op meergezinswoningen is van toepassing op beide percelen.

 

Op 19 oktober 2019 maakte landmeter-expert Marijke De Cleer het schattingsverslag op. De totale venale waarde van beide percelen wordt bepaald op: 475.600,00 euro.

 

Op basis van dit schattingsverslag werd tevens de aanvraag tot vestiging van een recht van doorgang over gemeentelijk eigendom, namelijk het perceel kadastraal gekend onder sectie G nummer 97K2 van de heer David Sevenhans, wonende Kleine Eikendreef 13 te 2900 Schoten, ten behoeve van de ontsluiting naar de openbare weg van het restperceel van ca 900m² (kadastrale ligging: sectie G nr. 97f2/deel en sectie G nr. 97n2/deel) geweigerd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 20 januari 2020. De minwaarde als gevolg van het toestaan van deze erfdienstbaarheid  werd geraamd op minimaal 55.600,00 euro. Tevens werd het restperceel gecreëerd op eigen iniatief van de verkavelaar.

 

Heden rust een bezetting ter bede ten voordele van Janeko bvba op beide percelen ten behoeve van het kweken van seizoensplanten. De bezetting neemt een einde op 31 december 2020 zodat de gronden vrij en onbelast verkocht zullen worden.

 

Er wordt voorgesteld de verkoop in 1 geheel (lot) in de markt te zetten zodat de verkoop van de binnengronden gekoppeld wordt aan de verkoop van de bouwgrond. De binnengronden kunnen apart moeilijk verkocht worden. Er wordt voorgesteld om het geheel te verkopen aan de hand van de procedure biedingen onder gesloten omslag en het minimum bod vast te leggen op 490.000,00 euro.  (venale waarde van 475.600,00 euro + 3% kosten administratie en publicatie = 489.868,00 euro; af te ronden). De biedingen kunnen ingediend worden ten laatste op donderdag 14 januari 2021 om 14u.

 

De verkoop zal gepubliceerd worden aan de hand van een verkoopsbrochure, op de website van de gemeente, een plaatselijke krant, een regionale krant (Gazet van Antwerpen) en Immoweb. Op de locatie zelf zal een verkoopbord geplaatst worden.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de verkoop goed te keuren aan de hand van de procedure verkoop biedingen onder gesloten omslag aan een minimum biedingprijs van 490.000,00 euro.

 

 

Juridisch kader

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

 

Adviezen

 

Schattingsverslag van 19 oktober 2019, opgemaakt door landmeter-expert Marijke De Cleer.

Het college hechtte principiële goedkeuring aan de verkoop in zitting van 12 oktober 2020.

 

Financiële gevolgen

Bij verkoop van de gronden, zal de gemeente een minimaal bedrag ontvangen van 490.000,00 euro.

 

BESLUIT:

Met 19 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 13 neen-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert en Kasper Vanpoucke).

 

2e stemming op naam

Uitstel punt

Met 13 ja-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert en Kasper Vanpoucke), 19 neen-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Tom Versompel).

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de verkoop van twee percelen ter hoogte van Lage Kaart, (perceel 1 betreft een bouwgrond vooraan met toekomstig huisnummer 343 en perceel 2 betreft een aansluitende achterliggende grond) aan de hand van de procedure biedingen onder gesloten omslag aan een minimum biedingprijs van 490.000,00 euro.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

25 Mikhof 25 kinderboerderij. Overeenkomst voor beheer van een Gemeentelijk KWZI. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Bij notariële akte van 29 november 2013 verleende de gemeente Brasschaat als grondeigenaar een recht van erfpacht aan VZW Aralea op een perceel grond en de (al dan niet geheel of ten dele af te breken) opstallen (kinderboerderij) gelegen De Mick en Mikhof 25, volgens titel ten kadaster gekend sectie C, nummers 100/C, 113H, 89/M, 89/N, 90/C, 90/F, 99/H, 101/B, 103/C, 113/R, 99/K en 113/K/2 en thans ten kadaster gekend sectie C, nummers 89/M, 90/F, 101/B, 103/C, 113/R en 99/L, voor een oppervlakte volgens titel en thans ten kadaster van 38.499m².

 

De duur van de erfpacht werd door de gemeente Brasschaat aan Aralea toegestaan voor een periode van 27 jaar, beginnend op 29 november 2013 om te eindigen op 28 november 2040.

 

Het perceel 99/L is gelegen in een individueel te optimaliseren buitengebied, zodat deze zone dient te beschikken over een zuiveringsinstallatie voor het lozen van afvalwater in het oppervlaktewater.

Het perceel beschikt over een KWZI (kleinschalige waterzuiveringsinstallatie).

 

De gemeente Brasschaat en Aralea zijn overeengekomen dat de aanwezige KWZI op perceel 99/L, in afwijking van de erfpachtovereenkomst, in volle eigendom zal toekomen aan de gemeente Brasschaat vanaf 2019.

 

Voor 2020 werd door Pidpa een financieel plan opgesteld, waarin ondermeer bepaald wordt dat de investeringskost die Aralea heeft gemaakt voor de KWZI en de onderhoudskosten vanaf 2019 door de gemeente aan Aralea zullen worden terugbetaald en ten laste te nemen van de HidroGem-rekening.

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 3 februari 2020 goedkeuring gegeven aan het financieel plan 2020 voor HidroGem, opgesteld door Pidpa.

 

In dit verband werd door Pidpa een overeenkomst opgesteld voor beheer van een Gemeentelijk KWZI.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de overeenkomst.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.

Het besluit van de gemeenteraad van maandag 16 december 2013 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht. Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking (DIS).

De kaderrichtlijn Water (Richtlijn 2000/60/EG) van 23 oktober 2000 tot vaststelling

van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid.

Het decreet van 24 mei 2002 “betreffende water bestemd voor menselijke

aanwending” (verder DWMA) en haar wijzigingen.

Het besluit van 9 mei 2008 van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning en van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne naar aanleiding van het vaststellen van de zoneringsplannen voor de sanering van het afvalwater.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 28 september 2020 principieel ingestemd met de overeenkomst.

 

Financiële gevolgen

De investeringskost die Aralea heeft gemaakt voor de KWZI en de onderhoudskosten vanaf 2019 zullen door de gemeente aan Aralea worden terugbetaald via de HidroGem-rekening.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt ingestemd met het afsluiten van de overeenkomst voor het beheer van een gemeentelijk KWZI in Mikhof 25, kinderboerderij, tussen Pidpa, de gemeente Brasschaat en Aralea.

 

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

26 Toelage winkeliersvereniging eindejaar 2020. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Niels de Kort en zijn fractie vinden het een goede zaak dat dit reglement voorligt.  Hij vindt het een goede zaak dat er snel geschakeld wordt met het overgebleven budget.  Complimenten voor de schepen.  Hij wil hierbij ook gebruik maken van het moment om de dienst proficiat te wensen met de organisatie van de shopping-dag gisteren.  Hij vindt dit een uitstekende manier om het winkelgebied (ook coronaproef) blijvend op de kaart te zetten. 

 

Raadslid Niels de Kort wil toch ook enkele aandachtspunten aanhalen.  Hij stelt dat de centrummanager beter wat meer op terrein kan zijn.  Zij moet fungeren als een brug-figuur tussen de ondernemers en de gemeente. Deze rol als brug-figuur kan volgens hem nog beter ingevuld worden.  Hij heeft ook al een aantal keer de ondernemerstoets aangehaald.  Het zou makkelijk zijn geweest, moest die hier nu gewoon getoetst kunnen worden. 

 

Met betrekking tot dit reglement heeft raadslid Niels de Kort nog 2 concrete vragen :

1.Graag verduidelijking : er staat in het reglement dat het moet gaan om een erkende vzw.  Hij wil vragen of dit ook niet kan gaan om een vzw in oprichting?  Dit reglement kan dan net een kans zijn om te starten. 

2.Effectief gemaakte kosten : kan dit breed geïnterpreteerd worden?  Kunnen bijvoorbeeld ook de kosten verbonden aan de oprichting ingebracht worden?  Volgens hem is dit mee voorzien in het reglement, maar wanneer dit hier mee wordt opgenomen kan dit een extra stimulans zijn voor ondernemers. 

 

Schepen Pantens dankt raadslid Niels de Kort voor het compliment.  Schepen Pantens licht toe dat er op dit moment heel hard wordt ingezet op het lokaal ondernemen in Brasschaat.  Ze wil hiervoor ook alle winkelcentra bereiken.  Deze toelage is dan ook voor alle winkeliersverenigingen in alle winkelkernen.  De vraag omtrent de centrummanager is reeds in behandeling.  Op dit moment worden er een aantal interne zaken herschikt zodat de centrummanager meer kan instaan voor het contact tussen de ondernemers en het bestuur. 

 

Schepen Pantens licht toe dat de ondernemerstoets klaar is en dat deze zal toegelicht worden op het college in november.  Dit zal normaal gezien ook op de gemeenteraad van november komen.  De ondernemerstoets zal vooraf ook toegelicht worden op de algemene commissie. 

 

Schepen Pantens is er zich van bewust dat er in het centrum (Bredabaan) nood is aan een winkeliersvereniging.  Er is op dit moment een contact die hier de voorzittersrol op zich wil nemen en de trekker in wil zijn.  Ze hoopt dat dit snel zal landen zodat er terug een winkeliersvereniging in de kern is.  Bij de coronamaatregelen werd er soepel omgegaan met de voorwaarden, ook hier zal dit van toepassing zijn.  Vzw’s in oprichting zullen dus ook meegenomen worden. 

 

Raadslid Niels de Kort dankt Carla Pantens voor de bevestigende antwoorden.  Hij wil graag nog weten of het mogelijk is dat meerdere vzw’s actief zijn in een bepaald gebied? 

 

Schepen Pantens licht toe dat men het heel breed wil bekijken.  Er wordt uitgegaan van alle geregistreerde / bestaande winkeliersverenigingen.  Men wil er net naar streven dat alle winkelgebieden worden meegenomen in dit verhaal en zo van de ondersteuning kunnen genieten. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De dienst ondernemen en toerisme ondersteunt de detailhandel in Brasschaat met de organisatie van het shoppingevenement Kerstshoppen met name in winkelzone centrum. Verschillende winkeliersverenigingen in Brasschaat organiseren een activiteit voor klanten tijdens de feestperiode en vragen naar ondersteuning om deze verder uit te kunnen bouwen. Het doel van de actie(s) is om bezoekers aan te trekken naar de desbetreffende winkelzone.

 

De dienst ondernemen en toerisme stelt voor om een toelage van 1000 tot 2500 euro toe te kennen aan een winkeliersvereniging die voldoet aan de voorwaarden zoals vermeld in het reglement. We hebben dit omwille van Corona hoger bepaald dan zou voorgesteld worden in een normale periode. De decembermaand is steeds een hele belangrijke maand voor de handelaars, maar door de Corona is deze maand dit jaar voor velen nog crucialer.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november inzake

de controle op toekenning en aanwending van gemeentelijke toelagen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

8000 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

0500/64930000 Toelage eindejaarsacties winkeliersverenigingen.

Budget/jaar

Exploitatie in 2020

Krediet beschikbaar

Neen. Verschuiven van 0500/64920000 Braspremie veiligheidsmaatregelen horeca bij heropstart na Coronapandemie

 

 

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het reglement voor het verlenen van een toelage in 2020 aan elke winkeliersvereniging die voldoet aan de voorwaarden zoals beschreven in artikel 2, ter ondersteuning van de organisatie van 1 of meerdere acties voor klanten tijdens de periode van de feestdagen. Het doel van de actie(s) is om bezoekers aan te trekken naar de desbetreffende winkelzone.

 

Art.2.- Vóór de uitbetaling van de toelage dient de winkeliersvereniging te voldoen aan de voorwaarden;

          de winkeliersvereniging is een erkende vzw met zetel in Brasschaat (kopie van de statuten)

          de winkeliersvereniging organiseert een actie of meerdere acties  voor consumenten in de periode van 1 december 2020  tot en met 6 januari 2021. In deze actie staat decoratie van de winkelzone of animatie in de winkelzone centraal

          de winkeliersvereniging organiseert een actie of acties die verspreid is/zijn over meer dan 1 dag

          de winkeliersvereniging bezorgt bij de aanvraag de nodige verantwoordingsstukken om de organisatie van de activiteit aan te tonen (facturen onkosten, flyer of online marketing, enkele foto's van de activiteit,...)

          de winkeliersvereniging vraagt de toelage online aan via www.brasschaat.be tussen 10 december 2020 en 10 januari 2021

          de winkeliersvereniging is actief in een afgebakende kern
het bedrag van de toelage wordt bepaald door een staffel:
0-20 handelaars1000 euro
21-50 handelaars1500 euro
51-100 handelaars2000 euro
Meer dan 100 handelaars2500 euro
We tellen het aantal handelaars dat gelegen is in de afgebakende kern op het grondgebied van Brasschaat waarin de winkeliersvereniging actief is (de informatie rond deze afbakening is terug te vinden in de startnota van het project kernversterking).

          de winkeliersvereniging vraagt de toelage aan voor de effectief gemaakte kosten met een maximum van het toegekende bedrag volgens de staffel

          de winkeliersvereniging heeft nog geen aanvraag gedaan voor deze toelage

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

27 Verhoging toelage Sint. VERDAAGD. - AFGESLOTEN ZONDER STEMMING

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen wil er toch even op duiden dat de tijd dringt aangezien de Sint binnenkort al komt.  Hij hoopt dat de gemeente toch nadenkt over een alternatief.  Hij hoopt hier weldra toch meer over te vernemen. 

 

Schepen Pantens licht toe dat de tijd al bijna een heel jaar dringt.  Ze zijn al een heel jaar aan het organiseren, annuleren en terug organiseren.  Normaal is er steeds een intrede van de Sint met een stoet en een ontvangst in het gemeentehuis.  Gezien de corona-maatregelen zijn ze van dit plan moeten afstappen en moeten overgaan naar een plan B.  Het was de bedoeling om een professionele intrede van de sint in stijl te doen door middel van een livestream vanuit het gemeentehuis.  Wanneer je dit professioneel wil aanpakken, kost dit veel geld.  Aangezien er veel is weggevallen, vond het bestuur het toch de moeite om dit te organiseren.  Er waren ook afspraken met organisaties zoals Klina, Vesalius,… om die livestream bij hen uit te zenden.  De zwarte pieten zouden dan ook naar de locaties gaan om verslag uit te brengen.  Gezien de negatieve corona-cijfers werd ook dit plan B nu geannuleerd.  Wanneer er 20 personen in de raadzaal zouden zitten voor de uitzending, zou dit ook niet meer corona-proof zijn.

 

Schepen Pantens licht toe dat ze nu aan de slag zijn gegaan met plan C.  De Sint zal naar Brasschaat komen en de verschillende wijken bezoeken op een wagen.  Het zal geen stilstaand evenement worden om samenscholing te vermijden.  Op deze manier kunnen de kinderen de Sint wel zien en is de intrede gegarandeerd. 

 

Raadslid Van der Schoepen vindt het een goed idee en is ervan overtuigd dat het gemeentebestuur de kinderhartjes zal vullen met blijdschap. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente betoelaagt de vzw Handelaarsvereniging Donk Patio jaarlijks voor de organisatie van

het Sinterklaasevenement, dat georganiseerd wordt samen met de gemeente.

Door de COVID-19 crisis is de geplande uitvoering en uitbouw van het bestaande programma dit jaar

niet mogelijk. Een nieuwe invulling is nodig om de Sint toch corona-proof te kunnen verwelkomen in

Brasschaat.

 

In bijlage het voorstel van Patonzia Entertainment voor een live uitzending met Sinterklaas en zwarte

pieten vanuit de raadzaal in het NAC op zaterdag 28 november 2020.

• Professionele uitvoering ligt bij Patonzia Entertainment & productiehuis Ben Vetters Montana

  Media;

• Op diverse locaties, bij voorkeur gespreid over de verschillende wijken van Brasschaat,

  streaming van de uitzending met bezoek van pieten;

• Mogelijkheid tot uitzenden in WZC´s, AZ Klina, Rotonde, Olo, Kabas;

• City marketing: tijdens de uitzending worden diverse locaties binnen de gemeente in beeld

  gebracht. Uitzending kan ook buiten Brasschaat gevolgd worden;

• Ondersteuning ondernemers: promotie IkkoopinBrasschaat, Brasschaatse Kadobon,

  streaming in eigen winkel, etc.

 

Voor de organisatie van deze uitzending wordt maximaal ingezet op samenwerking met de lokale

handelaars en lokale verenigingen.

 

Om deze speciale editie te kunnen realiseren vraagt de dienst lokaal ondernemen & toerisme een

verhoging van de toelage voor vzw Handelaarsvereniging Donk Patio. In het exploitatiebudget was

een toelage voor een reguliere editie voorzien van 10.000 euro. Voorstel is de toelage voor dit

programma te verhogen naar 20.000 euro. Eventueel aanvullend benodigd budget bovenop deze

20.000 euro voor deze speciale editie dient te worden verworven door sponsoring.

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

Gemeenteraadsbesluit van 26 augustus 2019 inzake het toelagereglement voor de intocht van

Sinterklaas in 2019 en 2020 (7.500 euro per jaar).

Besprekingen opmaak meerjarenplan 2020-2025 waarbij de toelage vanaf 2020 werd verhoogd naar

10.000,00 per jaar.

Collegebesluit van 28 september 2020 inzake de goedkeuring van uitbetaling van de begrote toelage

van 10.000 euro.

 

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost 10.000 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel 0719/64930260 Toelage Sinterklaascomité

Budget/jaar Exploitatiebudget 2020

Krediet beschikbaar Nee

Visum financieel directeur Niet van toepassing

 

 

BESLUIT:

 

Art.1.- Dit punt wordt verdaagd aangezien dat door de huidige omstandigheden het voorwerp van het besluit achterhaald is.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

28 EVA vzw Sport Plus. Dagorde algemene vergadering van 23 november 2020. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus. Bij

gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 werd mevrouw Adinda Van Gerven aangeduid als

afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering. Het decreet lokaal

bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van vzw Sport Plus handelt

overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet

nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.

 

De vzw Sport Plus laat weten dat op 23 november 2020 een algemene vergadering zal plaatsvinden

met volgende agendapunten:

          Goedkeuring verslag algemene vergadering van 14 september 2020;

          Goedkeuring aanpassing samenwerkingsovereenkomst 2019 - 2025 tussen de gemeente Brasschaat en de vzw Sport Plus;

          Goedkeuring begroting 2021;

          Rondvraag.

 

Juridisch kader

Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur welke de bevoegdheid van de gemeenteraad regelt met

betrekking tot de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

 

Financiële gevolgen

Budget voor de toelage van de EVA vzw Sport Plus is voorzien in de Meerjarenplanning.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De dagorde van de algemene vergadering van EVA vzw Sport Plus van 23 november 2020 en

de daarbij horende documenten worden goedgekeurd.

 

Art.2.- Adinda Van Gerven wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene

vergadering van EVA vzw Sport Plus van 23 november 2020 en wordt opgedragen er te handelen in

overeenstemming met de instructies van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

29 Advies van de fractievoorzitters inzake aanpassingen op de deontologische code. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

De fractievoorzitters hebben een evaluatie gedaan van de deontologische code op 22 september 2020 en stellen vast dat deze nog geschikt is.

 

Neemt kennis van het advies om geen aanpassingen door te voeren aan de deontologische code.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

30 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Rudi Pauwels, namens Brasschaat2012, om in overweging te nemen om als Brasschaat de titel van "FairTrade gemeente" te verwerven.NIET GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels en zijn fractie lezen in de bijlage van dit punt dat het college het voornemen heeft om de procedure voor het verwerven van het statuut van “Fair Trade gemeente” in gang te zetten.  Hij spreekt hiervoor zijn dank uit.  Brasschaat laat nu de gemeenten Schilde en Dessel achter met blozende wangen achter volgens hem.  Wanneer Brasschaat zal toetreden zijn zij nog de enige gemeenten die niet Fair Trade zullen zijn.  Aangezien de principes van Fair Trade gekoppeld kunnen worden aan de 17 ontwikkelingsdoelstellingen, ontwikkeld de huidige meerderheid een reflex om zich aan het Fair Trade gegeven te engageren. 

 

Waarnemend burgemeester Cools onderbreekt even omdat hij vermoed dat er een misverstand in het spel is.  Het was de vraag van raadslid Pauwels om een aanvraag te doen voor de titel van “Fair Trade gemeente”.  Raadslid Pauwels heeft een voorstel geformuleerd, maar het college heeft hier nog geen standpunt over gecommuniceerd.  Dit standpunt zal nu toegelicht worden aan de gemeenteraad. 

 

Raadslid Pauwels licht nog toe dat de principes van Fair Trade gelinkt zijn aan de SDG’s waar Brasschaat op inzet.  Tijdens de vorige legislatuur werd dit punt al eens aangehaald maar toen werd er op een “neen” gestoten.  Ze waren in de veronderstelling dat ze deze keer succes zouden oogsten maar dat was blijkbaar een misverstand.  Hij luistert graag naar wat waarnemend burgemeester Cools hierover te zeggen heeft.

 

Op de vraag van raadslid Pauwels om een aanvraag te doen om in aanmerking te komen van het label "Fair Trade" zal waarnemend burgemeester Cools voorstellen aan de gemeenteraad om hier niet op in te gaan. 

Hij vindt het misschien aangewezen om even op te sommen wat er in onze gemeente reeds gebeurt op het vlak van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, implementering van de SDG's en ga zo maar even verder..

Er worden voor het behalen van het label "Fair Trade" label diverse criteria opgelegd die men zou moeten behalen.  Als men daar aan voldoet krijg je het label. 

Graag somt waarnemend burgemeester Cools enkele van de initiatieven op die voldoen aan de criteria die worden vooropgesteld om het “Fair Trade” label te behalen, hiermee wil hij enkel maar aanstippen dat Brasschaat geen “Fair Trade label” nodig heeft om te voldoen aan duurzaamheidsprincipes & maatschappelijk verantwoord ondernemen.

- Het is in Brasschaat een organisatorische doelstelling om het aankoopbeleid te verduurzamen, zo neemt men in quasi alle bestekken die worden opmaakt de duurzaamheidscriteria op;

- de koffie die ter beschikking wordt gesteld van het personeel draagt het label Fair Trade, verbonden aan de leverancier van de koffiebonen.  Bij een volgende aanbesteding zal opnieuw de markt opgegaan worden en zal er opnieuw zeer objectief alle verschillende gunningscriteria opstellen, duurzaamheid zal naast prijs en andere criteria, hierin uiteraard ook een plaats hebben;

- tijdens de week van de mobiliteit enkele weken geleden werd er aan de fietsers die naar hun werk reden een fietsontbijt uitgedeeld, samengesteld met producten van hier, met producten van de korte keten, zeker een valabel duurzaamheidscriterium;

- De dienst lokaal ondernemen werkt momenteel een handelsgids uit, indien een onderneming duurzame producten aanbiedt zal dit in deze handelsgids vermeld worden;

- In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, een traject dat een aantal handelaars in onze gemeente hebben doorlopen wordt een communicatiecampagne opgestart, handelaars die het traject hebben doorlopen zullen daarmee in de kijker gezet worden;

-De scholen in Brasschaat en de scholen in de wijde omgeving worden betrokken met o.a. de wereld-meerdaagse;

- Vrij recent werd ook nog de ecocycloroute ingefietst, een fietsroute die duurzame initiatieven in de kijker zet, zoals Perron Noord, de Kinderboerderij, zij werden geselecteerd omdat ze lokale producten aanbieden

Waarnemend burgemeester Cools stelt dat we als gemeente géén label nodig hebben om duurzaam maatschappelijk verantwoord te ondernemen, zeker niet als de criteria en het label worden uitgereikt door de Oxfams van deze wereld.

Raadslid Pauwels dankt waarnemend burgemeester Cools voor zijn antwoord.  Hij vindt het wel spijtig dat Oxfam wordt verdacht gemaakt, terwijl zij met een open boekhouding werken.  Hij vindt het spijtig dat men gefixeerd blijft op zaken die er gebeurd zijn.  Hij was te euforisch in zijn betoog, hij begrijpt niet waarom het zo moeilijk is om de 6 criteria die gevraagd, worden in te vullen.  Zijn fractie betreurt dat ze weeral bot vangen op deze aanvraag. 

 

Raadslid Van der Schoepen heeft het meeste van zijn betoog al gehoord in de toelichting van waarnemend burgemeester Cools.  Zijn fractie sluit zich aan bij de keuze van het bestuur. 

 

Raadslid Brughmans en zijn fractie nemen afstand van de beslissing van het bestuur.  Ze betreuren ook de laatste opmerking van waarnemend burgemeester Cools i.v.m. Oxfam.  Zijn fractie steunt de vraag van fractie Brasschaat 2012. 

 

Raadslid Eeman betreurt ook het antwoord van waarnemend burgemeester Cools.  Zijn fractie ondersteunt ook het voorstel van fractie Brasschaat 2012.  Wanneer men zou toetreden tot het label, engageer je je ertoe om je hieraan te houden.  Hij gelooft dat er reeds aan gewerkt wordt, maar wanneer ze zouden vastgelegd worden, nodigt dat meer uit om je daaraan te houden.  Hij vindt het een zwakke motivatie om de botsen op het woord Oxfam. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 14 oktober 2020 ontving het gemeentebestuur de vraag van Rudi Pauwels om namens Brasschaat2012 een punt toe te voegen aan de zitting van 26 oktober 2020 om in overweging te nemen om als Brasschaat de titel van "FairTrade gemeente" te verwerven.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:

Als je surft naar de website https://fairtradegemeenten.be/ en je scrolt naar beneden vind je een kaart van Vlaanderen waarop alle actieve fairtradegemeenten/steden oranje gekleurd zijn. In de provincie Antwerpen vallen drie witte vlekken op van gemeenten die niet behoren tot de actieve fairetradegemeenten. Brasschaat 2012 vindt het hoog tijd dat de witte Brasschaatse vlek gekleurd wordt. Daarom vraagt onze fractie om de procedure in te zetten om de status en het engagement van fairtradegemeente te verwerven.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld:

om de procedure in te zetten teneinde de titel van actieve fairtradegemeente te verwerven.

 

Juridisch kader

Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn nog niet bekend.

 

BESLUIT:

Met 10 ja-stemmen (Dirk de Kort, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke), 22 neen-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dimitri Hoegaerts, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer en Tom Versompel).

 

Art.1.- Er wordt niet ingestemd met het voorstel om de procedure in te zetten om de status en het engagement van fairtradegemeente te verwerven.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

31 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Shana Claessens om zich te engageren om het SAVE-charter te ondertekenen voor een veiliger verkeer. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Gelet op de verhindering van raadslid Claessens geeft Raadslid Brughmans een korte toelichting met betrekking tot het door haar ingediende punt. De CD&V- fractie vraagt het gemeentebestuur om zich te engageren om het SAVE-charter te ondertekenen voor een veiliger verkeer.

 

De vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) wenst steden en gemeenten te betrekken bij haar strijd voor meer verkeersveiligheid via het project SAVE Steden & Gemeenten.

Aan de hand van het SAVE-charter, zeven doelstellingen gericht op het verhogen van de verkeersveiligheid, wenst OVK lokale besturen blijvend aan te sporen een beter en veiliger mobiliteitsbeleid te voeren. Dit in het bijzonder op plaatsen waar kinderen en jongeren vaak aan het verkeer deelnemen, opdat er geen (jonge) verkeersslachtoffers zouden vallen.

Uit het kwartaalverslag van de politie blijkt dat het aantal snelheidsovertredingen in zone 30 stijgt. Net in die zones zijn zwakke weggebruikers enorm kwetsbaar.

 

Raadslid Brughmans vraagt aan de gemeenteraad van Brasschaat om in haar zitting van 26 oktober 2020 het besluit te nemen om het engagement op te nemen om het SAVE-charter te ondertekenen en om de procedure in werking te zetten om dit doel te behalen.

 

Schepen Fonteyn dankt fractie CD&V voor hun vraag. Dit geeft haar de gelegenheid om eens een stand van zaken te geven omtrent de inspanningen om een verkeersveilige gemeente te worden.

In Brasschaat kadert de ondertekening van het SAVE-charter in de deelname aan het project Verkeersveilige Gemeente. Met een intensieve begeleiding wil de provincie Antwerpen het aantal verkeersslachtoffers zo snel mogelijk terugbrengen naar nul.

Vorig jaar al werd Brasschaat  door de provincie Antwerpen geselecteerd om deel te nemen aan het traject verkeersveilige gemeente en dit samen met nog 8 andere gemeenten (Bonheiden, Malle, Ranst, Westerlo,…).

Op 21 februari 2020 vond het startmoment plaats samen met nog een aantal andere gemeenten. De korpschef en Werner Hoogsteyns van de verkeerspolitie waren aanwezig, Annika en Nele van de dienst mobiliteit en schepen Fonteyn. Na een algemene inleiding volgde workshops waarbij ze een aantal good practices hoorden en waar ze zelf hun problematieken konden aankaarten.

Korte tijd later was er de lock-down omwille van Corona en viel de uitwerking van het traject wat stil. Na de grote vakantie werd de draad terug opgenomen.

Er volgde ‘coaching op locatie’ waarbij ze getuige mochten zijn van de trajectdoorloop van andere gemeenten: Ranst, Malle en Bonheiden werden bezocht

In zo’n begeleidingstraject werkt de gemeente aan de vijf pijlers van verkeersveiligheid: beleid en organisatie, educatie en communicatie, infrastructuur, handhaving en evaluatie en monitoring.

Op 10 november 2020 vindt het coachingsgesprek Verkeersveilige Gemeente eindelijk plaats in  Brasschaat en  maken ze het actieplan voor de vijf pijlers op samen met de ondersteunende partners:  de provincie Antwerpen, OudersVerongelukteKinderen, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de Federale Diensten van de Gouverneur (FDG). Voor de effectieve uitvoering van het actieplan krijgt de gemeente ondersteuning van de provincie Antwerpen, OVK en FDG.

Op die dag, 10 november 2020, ondertekent Braschaat het SAVE-charter Steden & Gemeenten van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK).

Brasschaat  is daarmee de 123de Vlaamse gemeente die het charter ondertekent.

OVK is een lotgenotenvereniging die families die hun kind hebben verloren in het verkeer ondersteunt. OVK voert strijd tegen een te grote verkeersonveiligheid, in het bijzonder op plaatsen waar kinderen en jongeren deelnemen aan het verkeer. SAVE staat dan ook voor: Samen Actief voor VEilig Verkeer. Brasschaat geeft met de ondertekening van het SAVE-charter een duidelijk signaal zich actief te willen inzetten voor meer verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid. Het charter bestaat uit een 7-tal doelstellingen die een grotere veiligheid beogen voor elke weggebruiker en voor jongeren en kinderen in het bijzonder.

Als alles goed verloopt, moet  de realisatie van de 7 doelstellingen én de uitvoering van het actieplan, resulteren in het behalen van respectievelijk het SAVE-label én het label Verkeersveilige gemeente. De organisatie voorziet hiervoor een termijn van een 2-tal jaren.

Schepen Fonteyn hoopt dat de gemeenteraad dit intensieve traject mee zal ondersteunen en ze zal zeker nog een persmededeling uitsturen wanneer het SAVE-charter ondertekend wordt.

 

Raadslid Brughmans dankt schepen Fonteyn voor haar antwoord en geeft nog even mee dat de eer toekomt aan raadslid Claessens.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 21 oktober 2020 ontving het gemeentebestuur de vraag van Shana Claessens om namens CD&V een punt toe te voegen aan de zitting van 26 oktober 2020 met het voorstel om zich te engageren om het SAVE-charter te ondertekenen voor een veiliger verkeer.

 

Aan de gemeenteraad wordt gemotiveerd:

De vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) wenst steden en gemeenten te betrekken bij haar strijd voor meer verkeersveiligheid via het project SAVE Steden & Gemeenten.

Aan de hand van het SAVE-charter, zeven doelstellingen gericht op het verhogen van de verkeersveiligheid, wenst OVK lokale besturen blijvend aan te sporen een beter en veiliger mobiliteitsbeleid te voeren. Dit in het bijzonder op plaatsen waar kinderen en jongeren vaak aan het verkeer deelnemen, opdat er geen (jonge) verkeersslachtoffers zouden vallen.

Uit het kwartaalverslag van de politie blijkt dat het aantal snelheidsovertredingen in zone 30 stijgt. Net in die zones zijn zwakke weggebruikers enorm kwetsbaar.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld:

om het engagement op te nemen om het SAVE-charter te ondertekenen en om de procedure in werking te zetten om dit doel te behalen.

 

Juridisch kader

Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Ingestemd wordt met het voorstel om het engagement op te nemen om het SAVE-charter te ondertekenen en om de procedure in werking te zetten om dit doel te behalen.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

32 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Niels de Kort, namens CD&V, over actieplan corona-fase II.NIET GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

 

1Toegevoegd punt op vraag van raadslid Niels de Kort, namens CD&V, over actieplan corona-fase II.

 

Raadslid Niels de Kort stelt dat de coronacrisis de hele maatschappij voor grote uitdagingen stelt. Alle overheden van dit land hebben maatregelen genomen om de effecten van de coronacrisis op te vangen. Op het niveau van de gemeente werden er in de gemeenteraadszittingen van maart en april een eerste maal een reeks van ondersteuningsmaatregelen besproken en goedgekeurd.

 

In de zitting van 27 april 2020 gaf de gemeenteraad goedkeuring aan de vrijmaking van budgetten voor lokale maatregelen in het kader van de COVID-19 pandemie. Het betrof:

 

1)Een budget van 500.000 euro voor verenigingen, horeca en lokale handelaars.

2)Een budget van 300.000 euro voor maatregelen voor sociale doelgroepen.

3)Een budget van 100.000 euro voor mogelijke maatregelen die rechtstreeks verband houden met de volksgezondheid.

4)Er werden in de gemeenteraad van 30 maart reeds maatregelen goedgekeurd met betrekking tot het kwijtschelden van huur- en concessievergoedingen en het intrekken van bepaalde belasting reglementen voor een bedrag van 200.000 euro.

 

De financiering van deze maatregelen gebeurde met het overschot op de rekeningen van 2019. In de zitting van 25 mei heeft het schepencollege toelichting gegeven bij de concrete maatregelen en de stand van zaken.

 

In de zomervakantie besliste de Vlaamse regering om extra financiële middelen ter beschikking te stellen aan de lokale besturen om de effecten van de coronacrisis op te vangen. Voor de gemeente Brasschaat gaat het om een bedrag van 502.629,38 euro. Fractie CD&V stelt voor om de bijkomende middelen van Vlaanderen te gebruiken om drie doelgroepen te ondersteunen die bij de eerste ronde niet aan bod zijn gekomen. Het betreft de senioren, scholen en lokale mediabedrijven.

 

Bij eerdere besprekingen in de gemeenteraad heeft fractie CD&V, bij monde van raadslid Konings, gevraagd om ook ondersteuning te bieden aan de seniorenverenigingen en het seniorenbeleid. Ze denken hier bijvoorbeeld aan de ondersteuning van de lokale vrijwilligerskernen die werken aan mantelzorg zoals bijvoorbeeld de verschillende SAMANA-werkingen. Ook hebben zij in eerdere vergaderingen gevraagd naar een specifieke ondersteuning voor onze lokale mediabedrijven. Tot slot is fractie CD&V ook van mening dat schoolbesturen extra ondersteund moeten worden. Zij verwijzen hierbij naar de beslissing van de stad Hoogstraten waarbij elke school een bedrag van 10 euro per leerling heeft ontvangen om de coronakosten deels te kunnen compenseren.

 

Raadslid Niels de Kort schat dat de ondersteuning van deze doelgroepen kan worden opgevangen binnen een budgettaire enveloppe van 200.000 euro. De resterende middelen kunnen aangewend worden om de eerste reeks van maatregelen te versterken of te verlengen.

 

 

 

 

In lijn met de beslissing van 27 april 2020 stelt fractie CD&V voor om volgende beslissing te nemen:

 

1)De gemeenteraad geeft goedkeuring om in het kader van de Corona-crisis volgende budgetten te voorzien in 2020: een budget van 50.000 euro voor seniorenverenigingenverenigingen en acties ten behoeve van senioren, een budget van 100.000 euro voor scholen met een vestigingsplaats in de gemeente Brasschaat en een budget van 50.000 euro voor lokale mediabedrijven.

2)Aan de dienst financiën wordt de opdracht gegeven om de nodige budgetten binnen gemeente en OCMW te voorzien door verschuivingen en aanpassing van het meerjarenplan en een financiële rapportering van de "corona"-uitgaven op te zetten.

 

Raadslid Vanpoucke komt graag nog even terug op zijn vraag die hij stelde tijdens de commissie.  Hij wil graag een overzicht rond de corona-uitgaven die tot op heden zijn gebeurd.  Het gaat over een groot bedrag, dus hij vindt het belangrijk om nu, na meer dan 6 maanden, hiervan eens een overzicht te krijgen.  Hij noteert dat de schepenen zich verbinden om het daar zo snel als mogelijk eens over te hebben tijdens een commissie.  Hij wil ook namens zijn fractie, zich aansluiten bij het toegevoegd punt van fractie CD&V.  Het is belangrijk om de groepen die nog niet werden geholpen, nu ook te ondersteunen.

 

Raadslid Jambon licht toe dat hij de oorsprong kent van deze premie.  Hij moet raadslid Niels de Kort hier toch een beetje in corrigeren.  Er werd voor het noodfonds 67 miljoen uitgetrokken specifiek voor jeugd, sport en cultuur.  Onderwijs valt hier uitdrukkelijk niet onder, maar de rest kan men hier onder catalogeren.  Senioren kan onder cultuur vallen en lokale media ook onder één van deze 3.   Dit waren vroeger de middelen vanuit de Vlaamse gemeenschap.  Gemeenten kregen een bepaald bedrag voor cultuur, sport en jeugd.  In 2016 werd dit samengenomen in een verhoging van het gemeentefonds.  Het zijn deze middelen die naar amateursportclubs en jeugd uitgaan die hier specifiek voor in aanmerking komen.  Er moet opgelet worden met al te breed te gaan in de toewijzing van deze middelen.  Hij laat het antwoord verder over aan aan het college, maar dit was toch een kleine correctie die hij moest aanbrengen. 

 

Raadslid Niels de Kort bedankt de minister President om dit te duiden.  Hij denkt echter dat dit hen niet hoeft tegen te houden om de beslissing goed te keuren die hier vanavond voor ligt.  Brasschaat was voorloper op de regering en heeft al reeds een aantal budgetten toegewezen.  Raadslid Niels de Kort denkt dat verschuivingen mogelijk moeten zijn.  De budgetten van het noodfonds moeten gebruikt worden waarvoor ze zijn, maar interne budgetten zouden kunnen gebruikt worden voor de zaken die hier op de tafel liggen in dit voorstel. 

 

Raadslid Eeman staat niet wantrouwig tegenover de voorstellen van fractie CD&V maar hij wil graag eerst toch eens een goede oplijsting krijgen van wat er precies allemaal al verdeeld is.  Hij weet niet hoeveel tijd er is om het budget van het noodfonds te gebruiken, maar hij weet wel dat we nu terug in een diepe corona-crisis zitten.  Hij kan nog niet goed inschatten wat er nog allemaal gaat komen en misschien hebben deze bedragen nog een andere bestemming nodig?  Fractie PVDA wil zich onthouden tot ze een beter overzicht hebben. 

 

Schepen Heirman dankt iedereen voor zijn opmerkingen.  Hij licht toe dat ze het de laatste tijd veel over de budgetten hebben gehad en dit zal ook nog het geval zijn in het komende- en volgend jaar.  In 2019 was er gelukkig een overschot, maar in 2020 zal dit al een heel ander verhaal zijn.  In 2021 en de volgende jaren, zal de broeksriem moeten aangetrokken worden.  Er werd reeds 1,1 miljoen voorzien en gelukkig krijgt Brasschaat van Vlaanderen nog 503 000 euro voor sport, jeugd en cultuur.  Het geld van Vlaanderen mag uitgedeeld worden in 2020 en 2021.  Op dit moment wordt nog eerst alles in kaart gebracht.  Hij wil zeker geen overhaaste beslissingen nemen.  Hij moet hier spijtig genoeg negatief advies geven.  Schepen Heirman geeft een voorbeeld, voor volksgezondheid werd er 100 000 euro voorzien, maar nu zit men al op 200 000 euro.  Deze kosten swingen de pan uit.  Schepen Heirman vindt het verstandig wat raadslid Eeman zei.  Er moest eerst goed opgelijst worden voor het verder verdeeld wordt.  Er kunnen ook nog noden komen, waar nu nog niet aan gedacht wordt.  Er zullen nu geen overhaaste beslissingen genomen worden, terwijl we nu al weten dat de broeksriem volgend jaar aan moet. 

 

Raadslid Heirman brengt graag nog eens in herinnering dat ze minder inkomsten tegemoet gaan en daarom gaan ze dit nu niet goedkeuren. 

 

Raadslid Niels de Kort is zwaar teleurgesteld in het antwoord van schepen Heirman.  Die impliceert volgens hem dat de 500 000 euro van Vlaanderen misschien niet helemaal zal gebruikt worden omdat het al een deel is uitgegeven. 

 

Raadslid Heirman licht toe dat de 500 000 euro van Vlaanderen zeker zal uitgedeeld worden aan jeugd, sport en cultuur.  Extra budgetten zullen nu nog niet toegewezen worden.  Er zal spoedig een overzicht opgemaakt worden van de uitgaven die reeds gedaan zijn. 

 

Raadslid Niels de Kort geeft mee dat hij zeker akkoord is met een voorzichtig financieel beheer.  Zijn fractie heeft het jarenlang zelf zo uitgevoerd met steun van andere partijen.  De vraag met betrekking tot de senioren is geen nieuwe vraag, die werd in het begin van de crisis reeds aangehaald.  Voor de senioren werd er tot op heden nog niets voorzien volgens hem. 

 

Schepen Heirman geeft nog mee dat de scholen zeker ook ondersteund worden. 

 

Raadslid Niels de Kort bevestigt dat de scholen ondersteuning krijgen, maar dit is maar een fractie van wat ze effectief aan kosten hebben. Dit zijn algemene krijtlijnen en dit komt niet uit het niets.  Raadslid Niels de Kort vindt het toch belangrijk dat de stemming hier nu wordt gehouden.  Het is geen dwingend kader maar een richtlijn die zijn fractie wil meegeven aan het college.

 

Schepen Hans verschiet een beetje van de vraag van raadslid Niels de Kort in verband met de senioren.  Raadslid Konings was erbij toen schepen Hans op de seniorenraad vroeg waar het bestuur hen mee kon helpen.  Tot op vandaag heeft ze daar nog geen antwoord op gekregen.  Ze kan ook een hele waslijst opsommen met wat ze wel doen.  Ze gaat volgende keer zeker het overzicht bezorgen van de zaken die wel reeds gebeurd zijn.  Ze verschiet echt van zijn vraag. 

 

Raadslid Niels de Kort vraagt de stemming per fractie.

 

Raadslid Hoegaerts wil het voorstel van fractie CD&V opdelen.  Lokale media-bedrijven zouden kunnen geholpen worden met meer dan een symbolische bijdrage.  Dit zou volgens hem perfect kunnen vallen onder cultuur.  Daar kan volgens hem wel een optie zijn om de lokale mediabedrijven meteen verder te helpen.  Wat betreft onderwijs moet er vanuit de koepels bekeken worden of er steun extra moet komen.  Het gemeentebestuur moet wel haar netwerk in het onderwijs ondersteunen.  Principieel is hij voor het voorstel van fractie CD&V maar uit het voorzichtigheidsprincipe wil hij zich toch onthouden. 

 

Raadslid Thomas heeft een aantal goede dingen gehoord, maar hij kijkt toch uit naar de voorstellen die het college nog gaat doen hieromtrent.  Hij wil dit niet vanavond snel snel goedkeuren. 

 

Schepen Pantens licht nog toe dat ze tijdens alle campagnes de lokale mediabedrijven toch goed hebben ingeschakeld. Ze bevestigt dat alles op dit moment in kaart moet gebracht worden en dat er moet gekeken worden waar de nood het hoogste is.  Op dit moment worden er nog verschillende zaken uitgewerkt op de verschillende diensten in de organisatie. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 21 oktober 2020 ontving het gemeentebestuur de vraag van Niels de Kort om namens CD&V een punt toe te voegen aan de zitting van 26 oktober 2020 aangaande actieplan corona-fase II.

 

Aan de gemeenteraad wordt gemotiveerd:

De coronacrisis stelt de hele maatschappij voor grote uitdagingen. Alle overheden van dit land hebben maatregelen genomen om de effecten van de coronacrisis op te vangen. Op het niveau van de gemeente hebben we in de gemeenteraadszittingen van maart en april een eerste maal een reeks van ondersteu-ningsmaatregelen besproken en goedgekeurd.

In de zitting van 27 april 2020 gaf de gemeenteraad goedkeuring aan de vrijmaking van budgetten voor lokale maatregelen in het kader van de COVID-19 Pandemie. Het betrof: 1) Een budget van 500.000 euro voor verenigingen, horeca en lokale handelaars. 2) Een budget van 300.000 euro voor maatregelen voor sociale doelgroepen. 3) Een budget van 100.000 euro voor mogelijke maatregelen die rechtstreeks verband houden met de volksgezondheid. 4) Er werden in de gemeenteraad van 30 maart reeds maatregelen goed-gekeurd met betrekking tot het kwijtschelden van huur- en concessievergoedingen en het intrekken van bepaalde belasting reglementen voor een bedrag van 200.000 euro.

 

De financiering van deze maatregelen gebeurde met het overschot op de rekeningen van 2019. In de zitting van 25 mei heeft het schepencollege toelichting gegeven bij de concrete maatregelen en de stand van zaken.

 

In de zomervakantie besliste de Vlaamse regering om extra financiële middelen ter beschikking te stellen aan de lokale besturen om de effecten van de coronacrisis op te vangen. Voor de gemeente Brasschaat gaat het om een bedrag van 502.629,38 euro. Onze fractie stelt voor om de bijkomende middelen van Vlaanderen te gebruiken om drie doelgroepen te ondersteunen die bij de eerste ronde niet aan bod zijn gekomen. Het betreft de senioren, scholen en lokale mediabedrijven.

Bij eerdere besprekingen in de gemeenteraad heeft onze fractie, bij monde van Jef Konings, gevraagd om ook ondersteuning te bieden aan de seniorenverenigingen en het seniorenbeleid. We denken hier bijvoor-beeld aan de ondersteuning van de lokale vrijwilligerskernen die werken aan mantelzorg zoals bijvoorbeeld de verschillende SAMANA-werkingen. Ook hebben wij in eerdere vergaderingen gevraagd naar een specifie-ke ondersteuning voor onze lokale mediabedrijven. Tot slot is onze fractie ook van mening dat schoolbe-sturen extra ondersteund moeten worden. Wij verwijzen hierbij naar de beslissing van de stad Hoogstraten waarbij elke school een bedrag van 10 euro per leerling heeft ontvangen om de coronakosten deels te kun-nen compenseren.

 

Wij schatten dat de ondersteuning van deze doelgroepen kan worden opgevangen binnen een budgettaire enveloppe van 200.000 euro. De resterende middelen kunnen aangewend worden om de eerste reeks van maatregelen te versterken of te verlengen.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld:

          goedkeuring te hechten om, in het kader van de Corona-crisis, volgende budgetten te voorzien in 2020: een budget van 50.000 euro voor seniorenverenigingenverenigingen en acties ten behoeve van senioren, een budget van 100.000 euro voor scholen met een vestigingsplaats in de gemeente Brasschaat en een budget van 50.000 euro voor lokale mediabedrijven.

          aan de dienst financiën opdracht te gegeven om de nodige budgetten binnen gemeente en OCMW te voorzien door verschuivingen en aanpassing van het meerjarenplan en een financiële rapportering van de "corona"-uitgaven op te zetten.

 

Juridisch kader

Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn nog niet bekend.

 

BESLUIT:

Met 9 ja-stemmen (Dirk de Kort, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke), 19 neen-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 4 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen, Robrecht Eeman en Greet Verbert).

 

Art.1.- Wordt niet ingestemd met het voorstel om goedkeuring te hechten om, in het kader van de Corona-crisis, volgende budgetten te voorzien in 2020: een budget van 50.000 euro voor seniorenverenigingenverenigingen en acties ten behoeve van senioren, een budget van 100.000 euro voor scholen met een vestigingsplaats in de gemeente Brasschaat en een budget van 50.000 euro voor lokale mediabedrijven.

 

Art.2.- Wordt niet ingestemd met het voorstel om aan de dienst financiën opdracht te gegeven om de nodige budgetten binnen gemeente en OCMW te voorzien door verschuivingen en aanpassing van het meerjarenplan en een financiële rapportering van de "corona"-uitgaven op te zetten.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

33 Motie, ingediend door raadslid Shana Claessens, met betrekking tot de plannen van de NBMS om de parking aan het station Noorderkempen betalend te maken. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Dirk de Kort licht de motie toe die werd ingediend door raadslid Claessens met betrekking tot de plannen van de NMBS om de parking aan het station Noorderkempen betalend te maken. 

 

 

Het station Noorderkempen in Brecht wordt dankbaar gebruikt door heel wat pendelaars uit de (Noorder)Kempen. Het station ligt in het buitengebied, vlakbij een drukke snelweg (E19).

 

Gezien de groei van de populariteit van het station Noorderkempen en de daaraan gekoppelde drukte op de parking, besloot de NMBS om de parking betalend te maken. Ondanks veel protest vanuit de gemeente Brecht zelf en de omliggende gemeenten zette NMBS toch door. Sinds 5 oktober is de parking aan het station betalend. Nochtans weet de NMBS niet hoeveel pendelaars er effectief gebruik maken van de parking.

 

CD&V-Brasschaat is van mening dat dit indruist tegen het aanmoedigingsbeleid dat de overheid voert / zou moeten voeren aangaande het gebruik van het openbaar vervoer. Alle overheden staan immers voor de uitdaging om een modal-shift te realiseren in onze mobiliteit om Vlaanderen terug mobiel te krijgen en de klimaatdoelstellingen te bereiken. De parking langs de E19 betalend maken, is een foute keuze en past niet in het mobiliteitsplan van de vervoerregio. Zowel op Luchtbal als in Merksem bouwt Lantis grote park-and-rides om het verkeer op te vangen en verder via het openbaar vervoer te laten reizen. Tegelijkertijd verhoogt NMBS nu de drempel opnieuw met het betalend maken van de parking.

 

Gezien het station een ruime regio uit het buitengebied bedient en gezien het station naast een autosnelweg ligt, moet net elke wagen die zich anders via de E19 zou verplaatsen, verwelkomd worden op deze parking.

 

Uiteraard dient het gebruik van alternatieve vervoersmodi ook aangemoedigd te worden. De realiteit is echter wat ze is. Vanuit de ruime bedieningsregio is het (momenteel) echter niet mogelijk om met voldoende snelle en flexibele alternatieve vervoersmodi al deze auto’s op te vangen. Een treinreiziger vanuit wijk Maria-ter-Heide rijdt met een auto 17 minuten tot aan het station. Als de fietser in goede conditie is, heeft de fietser ongeveer dubbel zo lang (38 minuten) nodig met de fiets. Met de bus is de reiziger veel langer onderweg. Om het gebruik van het station Noorderkempen aan te moedigen stelden de gemeente Brasschaat, Brecht, Kalmthout en Wuustwezel een aantal jaren geleden voor om een rechtstreekse busverbinding te creëren tussen de Coppens Campus ,Klina en het station via een proefproject in het kader van de Vlaamse vervoersregio.

 

Zeker voor mensen die bijvoorbeeld voor hun werk naar Brussel pendelen, of die naar Nederland reizen, is het station Noorderkempen een grote meerwaarde om hun traject op een gemakkelijke wijze per trein te kunnen doen. Gezien het ontbreken van afdoende alternatieve vervoersmodi om het station te bereiken, zijn deze treingebruikers dus aangewezen op het gebruik van de parking van het station willen zij de trein nemen. Het betalend maken van deze parking vinden de indieners van deze motie daarom een volstrekt foutief signaal, en dit zet mensen er zeker niet toe aan meer gebruik te maken van het station.

 

Een uitbreiding van de parking van het station Noorderkempen is gezien de parkeerdruk ter plaatse zeker wenselijk. NMBS had hiervoor reeds plannen ingediend, maar deze hebben de toets op de ruimtelijke ordening niet doorstaan.

 

Schepen Fonteyn dankt raadslid Dirk de Kort voor dit voorstel van motie.

 

Ze is zich zeker heel het bewust van de problematiek omtrent betalend parkeren aan station Noorderkempen. Dit is ook al mee behandeld in de Vervoerregioraad Antwerpen en ook op Vlaams niveau.

 

Ze wil dan ook graag starten met een historiek te geven over al de zaken die sinds einde 2019 tot nu oktober 2020 gebeurd zijn. En dat is heel wat.

 

1.Eind 2019 is er vanuit de Vervoerregio Antwerpen de beslissing genomen om  een brief te sturen naar de NMBS. Deze werd unaniem gesteund door alle gemeenten.  In meeting kan men deze brief terugvinden waar de gekende problematiek wordt aangehaald en de motivatie dat de invoering van betalend parkeren op grote mobiliteitsknooppunten buiten de stadscentra indruist tegen de inzichten van de vervoerregio rond modal-shift en combimobiliteit.

 

2.Daarop is een antwoord gekomen van de NMBS op 6 januari 2020, ook te vinden in meeting. Zij halen vooral aan dat de parking overbezet is en dit ook door niet-gebruikers van de trein. Bovendien wordt de parking ook gebruikt door mensen die op minder dan 3km van het station wonen. Zij vermoeden ook dat het betalend maken niet leidt tot een daling van het aantal treinreizigers te meer omdat een parkeerabonnement vaak terug betaald wordt door werkgever of fiscaal aftrekbaar is.

Met de vervoerregio waren we uiteraard niet tevreden met deze antwoorden. De visies staan lijnrecht tegenover elkaar.

 

3.Vervolgens zijn er schriftelijke vragen gesteld in Vlaams parlement, op 5 december 2019 en 25 augustus 2020. Lydia Peeters, minister van mobiliteit en openbaren werken,  heeft hier op geantwoord. Vragen en antwoorden zijn ook in meeting toegevoegd.

 

4.Er is ook een overleg geweest tussen Vlaams minister mobiliteit en NMBS op 12 mei 2020. Dat kan u lezen in het antwoord op de parlementaire vraag.

Hoofdlijnen zijn de volgende:

-Capaciteitsproblemen op de parking liggen aan de oorzaak van het gevolgde parkeerbeleid, aldus de NMBS.

-Abonnees moeten voorrang krijgen op gewone losse klanten en zelfs niet-trein-gebruikers. Zij krijgen een gunstiger tarief.

-Bij invoering van betalend parkeren wordt er meer overgeschakeld op de fiets. Op die manier ziet de NMBS’s hun realisatie van de modal shift. Zij zetten ook in op extra fietsenstallingen

 

Wanneer  de aangehaalde ingrepen allemaal zijn doorgevoerd (betalend parkeren en inzetten op fietsbeleid) en er blijft alsnog een capaciteitsprobleem bestaan, dan kan overgegaan worden tot een eventuele uitbreiding van de parking. Die evaluatie wordt nu gevoerd en men neemt ook in rekening of er een wachtlijst ontstaat voor abonnementen.

 

Het probleem is dat  op dit moment in volle Coronatijd de trein veel minder gebruikt wordt dan voorheen. Er zijn nog geen cijfers beschikbaar, maar de NMBS verwacht zelfs volgend jaar nog geen genormaliseerde reizigersaantallen. Het is dan ook zeer moeilijk voor hen om een goede evaluatie te maken. Het ziet er naar uit dat daar nog heel wat tijd overheen zal gaan. En dat de herziening van hun parkeerbeleid niet meteen aan de orde is.

 

Wat kunnen ze op dit moment nog doen?

 

Hoe kunnen ze inzetten op alternatieve vervoersmodi om het station te bereiken?

 

1.Allereerst is door de NMBS aan de gemeente Brecht gevraagd om de gepaste flankerende maatregelen te nemen. Brecht is hierop ingegaan (of beter gezegd moeten ingaan) door een blauwe zone in te voeren op parkeerplaatsen (op openbaar domein) in de naaste omgeving van het station. Dit om tegen te gaan dat er een verschuiving in de parkeerlocatie zou plaats vinden. Tot nu toe ziet Brecht op die plaatsen weinig overlast, natuurlijk ook omdat de reizigersaantallen nog lang niet terug op peil zijn.

Voor de rest zetten zij ook in op een optimalisatie van de fietsroute vanuit Brecht-centrum

 

2.Wat Brasschaat betreft dan. Wat kan een vlotte verbinding te genereren naar station Noorderkempen? En tevens in te zetten op de modal shift.

 

a)De Lijn voorziet in een nieuw Vervoerplan 2021 waarvan de invoering zal gebeuren in 2022. De verbindingen van het Kernnet liggen zo goed als vast. En op dit moment is de voorgestelde Lijn Brecht – Overbroek – Brasschaat opgenomen in de reservelijst van het Aanvullend Net. Men kwam na onderzoek tot de conclusie dat deze lijn zeker een grote potentie had. En afhankelijk van de beschikbare budgetten wordt deze nog meegenomen of niet in het aanvullend Net. Er is nog geen definitieve beslissing gevallen.

 

b)De groepering Lantis werkt ook nog plannen uit in het kader van de werken Oosterweel. Zij zijn belast met de uitwerking van een Minder-Hinder-Plan en krijgen hiervoor de nodige budgetten. Vermoedelijk gaan  zij omwille van de Oosterweel-hinder de parking aan Sint-Jobse steenweg optimaliseren, een mobipunt implementeren en een bijhorende busverbinding voorzien. Maar ook daar is niets definitief.

 

c)Ook de HSL-fietsroute kan bijdragen tot het duurzaam verplaatsingsgedrag richting station Noorderkempen: Deze verbinding is in het Routeplan 2030 opgenomen in het functioneel fietsroutenetwerk. Op die manier wordt het station ook met de fiets beter bereikbaar.

 

d)Tot slot zal de Vervoerregio in haar Routeplan inzetten op openbaar-vervoer-taxi’s. Dit kadert in het onderdeel vervoer op maat waarvoor extra budget wordt voorzien. Er zal via een mobiliteitscentrale, d.i. een toegankelijk gebruiksplatform, ingezet worden op een eenvoudige combinatie van alternatieve vervoersmodi. Taxi’s en de jongere variant à la Ubertaxi zullen hierin kunnen opgenomen worden. Net zoals deelauto’s en elektrische deelfietsen. Voor dit laatste, de elektrische deelfietsen, is een bestek uitgeschreven en dit zal binnenkort gegund worden door de Vervoerregio. Gemeenten kunnen hier dan op intekenen.

 

3.Tot slot de voorliggende motie dan: die kan desgevallend goedgekeurd worden wat betreft punt 1  en dan nogmaals een brief opmaken aan het adres van NMBS om ons ongenoegen te uiten, ditmaal vanuit de gemeenteraad van  Brasschaat. Het bestuur zouden daarmee in de voetsporen treden van de gemeenten Brecht, Rijkevorsel, Malle en Hoogstraten … die een gelijkaardig initiatief hebben genomen of plannen te nemen. Veel soelaas zal dit niet brengen aangezien men bij de NMBS eerst een grondige evaluatie plant, en die kan omwille van Corona nog even op zich laten wachten. [De evaluatie gaat enkel uitsluitsel brengen over de uitbreiding van de parking, niet onmiddellijk over de tarifering]

 

Beslissingsbevoegdheid: Men moet er zich er van bewust zijn dat de vervoerregioraad enkel beslissingen kan nemen die binnen haar decretaal omschreven taakstelling en binnen haar mandaat ligt. De tarieven die gehanteerd worden op NMBS-parkings horen daar niet bij.

Ook Vlaanderen kan enkel pogen om te overtuigen. De plaats waar de discussie ten gronde dient gevoerd te worden, is het federale niveau.  Het zal dus zaak zijn om de thematiek te bepleiten bij de opmaak van het regeerakkoord van de nieuwe federale regering.

 

Wat punt 2 van de motie betreft, kan schepen Fonteyn zeggen dat dit overleg reeds op de Vervoerregioraad heeft plaats gevonden. En ze heeft ook reeds toegelicht hoe ze binnen de Vervoerregioraad de alternatieve vervoersmodi trachten te versterken (elektrische fietsen, fietsnetwerk, aanvullend busnetwerk, minder hinder maatregelen in kader van Oosterweel, …).

 

Wat punt 3 van de motie betreft, kan ze ook alleen maar zeggen dat ze met de vervoerregio reeds een heel performant parkeerbeleid hebben uitgewerkt. Iedereen is daar unaniem over de parkeerprincipes in de nabijheid van belangrijke knooppunten. Schepen Fonteyn  geef de belangrijkste punten even mee:

-Pendelaars worden aangemoedigd om hun auto verder van de stad te parkeren en daar over te stappen op het openbaar vervoer. Hiervoor worden de P&R’s en andere knopen in het netwerk ingeschakeld. Daarbij is parkeren in het centrum (denk hier aan centrum Antwerpen) duurder t.o.v.  parkeren aan de verder gelegen knopen. Hoe dichter men bij de bestemming wil parkeren, hoe meer bereid men moet zijn om daar een hoger tarief voor te betalen.

Ze willen dus een gedifferentieerd systeem voorzien afhankelijk van de locatie binnen de vervoerregio.

-Aan de rand van de urbane zone wordt langs elke regionale corridor een P&R langs de hoofdwegen voorzien die we maximaal kosteloos of goedkoop houden, met uitgebreide faciliteiten, en die een vlotte overstap op het A-net voorziet.

-De autoparkeercapaciteit wordt naar reële behoefte uitgebreid: gericht op gebruikers die de knoop gebruiken voor hun mobiliteitsdoeleinden en die van voldoende ver komen. Voor de eerste paar kilometer sturen we aan richting fietsgebruik. Maar de treinstations in het landelijk gebied bieden voldoende mogelijkheid tot auto-parkeren, naast uiteraard fietsparkeren.

Ze hebben dus een volledig parkeerbeleid uitgewerkt. De bovenvermelde principes zijn maar enkele uit het gehele visieontwerp. Maar ze maken wel duidelijk dat hoe verder je van centrum Antwerpen ligt, en hoe landelijker, hoe goedkoper de parkings moeten worden of zelfs kosteloos indien er weinig alternatieve vervoersmodi beschikbaar zijn. Dat is hier het geval voor station Noorderkempen. En het beleid van de vervoersregio staat hier regelrecht tegenover het NMBS-beleid.

 

Schepen Fonteyn kan dus mee instemmen met een goedkeuring van punt 1 van de motie. Punt 2 en 3 die zijn al gerealiseerd of de nodige stappen zijn al ondernomen.

Ze hoopt daarmee een voldoende stand van zaken gegeven te hebben aangaande station Noorderkempen.

 

Raadslid Dirk de Kort dankt schepen Fonteyn voor haar uitgebreid antwoord.  Hij geeft mee dat schepen Fonteyn haar dossiers steeds goed voorbereid en onderzoekt.  Ze zet zich met veel ijver in voor de Brasschaatse gemeenschap.  Hij stelt voor om het bij punt 1 van de motie te houden aangezien punt 2 en 3 goed gemotiveerd werden.  Raadslid Dirk de Kort geeft nog toelichting bij punt 1 van de motie.  Op dit moment is het rustig op de weg door corona, maar wanneer alles weer voorbij is zullen de wegen rond Antwerpen weer snel genoeg dicht slibben.  Wanneer de werken aan de Oosterweel voluit uitgevoerd worden, is hij echt vragende partij voor oplossingen zoals het station Noorderkempen.  Omwille hiervan wil hij aan de gemeenteraad vragen om punt 1 van deze motie mee goed te keuren. 

 

Raadslid Van der Schoepen en zijn fractie steunen deze motie ten volle.  Zijn partij heeft dit al langer geleden opgeworpen.  Er zijn nog geen cijfers bekend, maar visueel is het wel te merken dat de parkeerdruk is afgenomen.  Via Lijn 436 is er een goede verbindingen, maar vanuit Brasschaat is dit minder.  Zijn fractie vindt dat de Lijn moet aangezet worden tot het inlassen van een buslijn van Brasschaat naar het station in Brecht.  Brasschaat kan dit onderstrepen als prioriteit, dit moet bovenaan komen te staan volgens hem. 

 

Raadslid Van der Schoepen heeft de bijlagen in meeting gelezen.  Het verbaast hem dat de man van de NMBS in het kader van de modal-shift aanstuurt om reizigers op de fiets weg te sturen i.p.v. op zijn trein.  Commercieel gezien is dit een enorm slechte insteek.  Zijn fractie steunt deze motie en dringt aan om de buslijn snel in orde te brengen. 

 

Raadslid Vanpoucke wil ook graag bloemen werpen naar schepen Fonteyn.  Zij is steeds goed voorbereid en dus kan zijn fractie ook akkoord gaan met punt 1 van de motie.  In maart en april was het rustig op de baan, maar in mei, juni en juli waren de files erger dan voor covid-19.  Het probleem zal blijven en zulke oplossingen zullen echt nodig zijn. 

 

Fractie PvDA steunt ook de motie zoals toegelicht door raadslid Dirk de Kort.  Het lijkt hem verstandiger dat ze de beslissing hadden uitgesteld om het een betaalparking te maken.  Dan had men juister en efficiënter kunnen evalueren.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 21 oktober 2020 bezorgde raadslid Shana Claessens een toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur.

 

De toelichting heeft tekst als volgt:

 

"Toelichting

Het station Noorderkempen in Brecht wordt dankbaar gebruikt door heel wat pendelaars uit de (Noorder)Kempen. Het station ligt in het buitengebied, vlakbij een drukke snelweg (E19).

Gezien de groei van de populariteit van het station Noorderkempen en de daaraan gekoppelde drukte op de parking, besloot NMBS om de parking betalend te maken. Ondanks veel protest vanuit de gemeente Brecht zelf en de omliggende gemeenten zette NMBS toch door. Sinds 5 oktober is de parking aan het station betalend. Nochtans weet NMBS  niet hoeveel pendelaars er effectief gebruik maken van de parking.

 

CD&V-Brasschaat is van mening dat dit indruist tegen het aanmoedigingsbeleid dat de overheid voert / zou moeten voeren aangaande het gebruik van het openbaar vervoer. Alle overheden staan immers voor de uitdaging om een modal shift te realiseren in onze mobiliteit om Vlaanderen terug mobiel te krijgen en de klimaatdoelstellingen te bereiken. De parking langs de E19 betalend maken, is een foute keuze en past niet in het mobiliteitsplan van de vervoerregio. Zowel op Luchtbal als in Merksem bouwt Lantis grote park-and-rides om het verkeer op te vangen en verder via het openbaar vervoer te laten reizen. Tegelijkertijd verhoogt NMBS nu de drempel opnieuw met het betalend maken van de parking.

Gezien het station een ruime regio uit het buitengebied bedient en gezien het station naast een autosnelweg ligt, moet net elke wagen die zich anders via de E19 zou verplaatsen, verwelkomd worden op deze parking.

 

Uiteraard dient het gebruik van alternatieve vervoersmodi ook aangemoedigd te worden. De realiteit is echter wat ze is. Vanuit de ruime bedieningsregio is het (momenteel) echter  niet mogelijk om met voldoende snelle en flexibele alternatieve vervoersmodi al deze auto’s op te vangen. Een treinreiziger vanuit wijk Maria ter Heide rijdt met een auto 17 minuten tot aan het station. Als de fietser in goede conditie is, heeft de fietser ongeveer dubbel zo lang (38 minuten) nodig met de fiets. Met de bus is de reiziger veel langer onderweg. Om het gebruik van het station Noorderkempen aan te moedigen stelden de gemeente  Brasschaat, Brecht, Kalmthout en Wuustwezel een aantal jaren geleden voor om een rechtstreekse busverbinding te creëren tussen de Coppens Campus ,Klina en het station via een proefproject in het kader van de Vlaamse vervoersregio.

 

Zeker voor mensen die bijvoorbeeld voor hun werk naar Brussel pendelen, of die naar Nederland reizen, is het station Noorderkempen een grote meerwaarde om hun traject op een gemakkelijke wijze per trein te kunnen doen. Gezien het ontbreken van afdoende alternatieve vervoersmodi om het station te bereiken, zijn deze treingebruikers dus aangewezen op het gebruik van de parking van het station willen zij de trein nemen. Het betalend maken van deze parking vinden de indieners van deze motie daarom een volstrekt foutief signaal, en dit zet mensen er zeker niet toe aan meer gebruik te maken van het station.

 

Een uitbreiding van de parking van het station Noorderkempen is gezien de parkeerdruk ter plaatse zeker wenselijk. NMBS had hiervoor reeds plannen ingediend, maar deze hebben de toets op de ruimtelijke ordening niet doorstaan."

 

Het voorstel van beslissing heeft tekst als volgt:

"De gemeenteraad van Brasschaat vraagt het college van burgemeester en schepenen:

 

          dit ongenoegen namens de gemeenteraad over te maken aan de NMBS en de federale overheid en waarbij tevens gevraagd wordt:

a)      een evaluatie op te maken van het nieuw betalend parkeerbeleid en dit bij te sturen indien blijkt dat de parkeerplaatsen niet ingevuld geraken;

b)      aan te dringen op een spoedig overleg tussen NMBS, federale overheid en Vlaamse overheid  om een ruimtelijk concept uit te werken, zodat de parking kan worden uitgebreid;

          de problematiek op de agenda van de eerstvolgende bijeenkomst van de vervoerregio te plaatsen en in overleg met de betrokken vervoersregio’s te bespreken hoe de alternatieve vervoersmodi tussen het buitengebied en het station Noorderkempen verder versterkt kunnen worden.

          een overleg op de agenda van de vervoerregio te plaatsen waarbij alle betrokken partijen aanwezig zijn om één parkeerbeleid uit werken voor de provincie.

 

Juridisch kader

Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- het college wordt opgedragen

          dit ongenoegen namens de gemeenteraad over te maken aan de NMBS en de federale overheid en waarbij tevens gevraagd wordt:

a)      een evaluatie op te maken van het nieuw betalend parkeerbeleid en dit bij te sturen indien blijkt dat de parkeerplaatsen niet ingevuld geraken;

b)      aan te dringen op een spoedig overleg tussen NMBS, federale overheid en Vlaamse overheid  om een ruimtelijk concept uit te werken, zodat de parking kan worden uitgebreid;

          de problematiek op de agenda van de eerstvolgende bijeenkomst van de vervoerregio te plaatsen en in overleg met de betrokken vervoersregio’s te bespreken hoe de alternatieve vervoersmodi tussen het buitengebied en het station Noorderkempen verder versterkt kunnen worden.

          een overleg op de agenda van de vervoerregio te plaatsen waarbij alle betrokken partijen aanwezig zijn om één parkeerbeleid uit werken voor de provincie.

 

Art.2.- neemt kennis dat artikels 2 en 3 uit het voorstel van de motie reeds zijn opgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

34 Mondelinge vraag van Lisa Buysse, namens Brasschaat2012 over de aanplant van bomen in de Kenislei voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Buysse werd aangesproken door enkele bewoners van de Kenislei.  In de Kenislei treuren nog steeds veel mensen om de gerooide bomen in hun straat.  Er werd hen de keuze gegeven tussen 3 exoten.  Ze vraagt zich af waarom de gemeente hier voor exoten kiest en niet voor inheemse soorten? 

 

Raadslid Buysse vernam dat er in de toekomst geparkeerd kan worden tussen de bomen.  Ze wil graag weten of dat niet tot schade gaat leiden bij de aanplanten?  Ze vraagt zich ook af of het parkeren tussen de bomen niet gaat zorgen voor een drukker verkeer aangezien het verkeersremmend effect dan weg is. 

 

Schepen Fonteyn dankt raadslid Buysse voor haar vraag. 

 

Eerst en vooral is er een sterke vertegenwoordiging van inheemse of streekeigen soorten in het laanbomenpatrimonium van Brasschaat.

Zeker de helft van alle 34.000 geïnventariseerde laanbomen in Brasschaat zijn zomereiken, winterlinden, haagbeuken, paardenkastanjes of platanen. In mindere mate zijn er ook nog zwarte els, ruwe berk, grove den en ratelpopulier aanwezig als laanboom, allemaal inheemse soorten.

 

De inheemse soorten zijn sterk aanwezig in de wijken met woonparkkarakter, terwijl de zogenaamde ‘exoten’ vnl. terug te vinden zijn in de dicht bebouwde gedeelten. Dit heeft vooral te maken met aanwezige ruimte. In dicht bebouwde wijken is doorgaans minder plaats voor de volledige ontwikkeling van bomen van 1e grootte, waartoe vrijwel alle inheemse soorten behoren. Daarom wordt er op die locaties vaak gekozen voor bomen van een kleiner formaat die ook ‘stadsresistent’ zijn en op dat gebied is er een grote keuze aan niet-inheemse soorten.

 

Let er wel op: er is een wezenlijk verschil tussen ‘exoten’ en ‘invasieve exoten’. Invasieve soorten gebruiken we uiteraard niet.

 

Een tweede wezenlijk verschil is het gebruik van bomen als laanboom en het gebruik van bomen in tuinen. Bij kapvergunning in tuinen zullen ze altijd de aanplant van een inheemse boom opleggen;

Bij laanbomen  wordt er zeer veel aandacht besteed aan de boomkeuze, waarbij het principe van de ‘juiste boom op de juiste plaats’ van groot belang is.

 

Gezien het eerder beperkte straatprofiel in de Kenislei, is het niet geschikt om hier bijvoorbeeld zomereiken te planten. De reactie van de straatbewoners zou ook eerder negatief zijn, gezien niet iedereen onze inheemse bomen, en dan vooral de grootte ervan, een warm hart toedraagt. De 3 voorgestelde bomen zijn dus niet-inheemse soorten;

 

Quercus palustris ‘Crownright’ (Zuilvormige moeraseik)

Styphnolobium japonica ‘Fleright’  (zuilvormige honingboom)

Acer x freemanii ‘Armstrong Two’ (zuilvormige esdoorn)

 

U hoort het goed: zuilvormig: dat betekent dat deze bomen eerder smal naar boven groeien en minder in de breedte.

 

Op de website van Brasschaat  is een aparte pagina gecreëerd rond de werken van de Kenislei. Je vindt er niet alleen uitleg over de werken en enkele plannen, maar ook een uitgebreide voorstelling van deze laanbomen en een keuzeformulier. Bewoners kunnen nog stemmen tot 30 oktober.

Momenteel hebben reeds 24 bewoners gestemd. De Styphnolobium Japonica valt niet in de smaak (0 stemmen), Het wordt wellicht de Acer x freemanii (14), hoewel de Quercis palustris (10) aan een opmars bezig is.

 

Schepen Fonteyn kan dus alleen maar bevestigen dat ze zeer hard bezig zijn met ons (laan)bomenbeheer, waarbij wij werken aan natuurverbindingen, verbeteringen van het leefgebied en het uitwerken van natuurstreefbeelden, dit alles om een algemene verhoging van onze leefkwaliteit in onze groene gemeente te bekomen.

Infrastructuur:

 

Dan over het 2de deel van de vraag.

 

Binnen het ontwerp heeft men zich gericht op een leefbare straat met nieuwe laanbomen, groene bermen gecombineerd met waterdoorlatende verharding voor voetpad en opritten, en parkeerstroken in kasseiverharding.

 

In het ontwerp is er rekening gehouden met de huidige rijbaan in asfalt die ongewijzigd blijft, vergunde opritten (naar garages, carports,…), de aanplant van nieuwe laanbomen, duurzaam groen en de inrichting van parkeerplaatsen half op de rijbaan, half in de verharde berm.

 

Het gemeentebestuur heeft veel meldingen ontvangen van bewoners over foutparkeren voor opritten. Door het voorzien van aparte opritten wordt er tegemoet gekomen aan deze meldingen. Naast de aanpak van deze problematiek is hier getracht zoveel mogelijk wettelijke parkeerplaatsen te voorzien.

In de zone tussen de Lage Kaart en huisnummer 62 hebben quasi alle woningen vergunde opritten Dit heeft tot gevolg dat er weinig ruimte is voor parkeren, wat ook het geval is in de huidige situatie.

 

Het ontwerp voorziet parkeren aan beide zijden van de straat ter hoogte van het kruispunt met de Lage Kaart, en de zone tussen huisnummer 67 en het kruispunt met de Martouginlei. Hierdoor wordt een verkeersremmend effect verkregen. Indien in deze zone wagens geparkeerd staan, blijft er nog 3,6 meter vrije doorgang over. Deze breedte is noodzakelijk voor de hulpdiensten.

 

Er was een voorstel om het parkeren op de rijbaan te behouden, maar dat heeft geen positieve gevolgen op de beschikbare parkeerplaatsen. In een zone met veel opritten kan er door belijning geen verbeterde parkeersituatie verkregen worden. Bovendien zou men dan ook maar aan 1 kant kunnen parkeren omdat er anders te weinig breedte is voor de hulpdiensten.

 

Tot slot geeft schepen Fonteyn mee dat het effect van de geparkeerde auto’s als snelheidsremmers uiteraard behouden blijft, ook als men half/half parkeert: half op de rijbaan half op de berm. Zoals gezegd zullen de parkeerstroken in kasseiverharding aangelegd worden en de bomen beschermd worden met boomkaders.

 

Door het enkelrichting maken van een straat verschuift er verkeer naar andere straten. Dit principe heeft tevens een negatieve invloed op de snelheid in de straat.  Daarom werd dit niet weerhouden als oplossing.

Raadslid Buysse dankt schepen Fonteyn voor haar antwoord.  Haar fractie heeft niet echt een probleem met de exoten.  Het is vooral belangrijk dat het klimaatbestendige bomen zijn die de droge zomers door kunnen.  Het half / half parkeren lijkt haar enorm smal maar als de afmetingen voldoende zijn voor de hulpdiensten is het ok. 

 

Raadslid Buysse vraagt zich af of er nog gedacht is aan het idee dat ze vorige keer had opgeworpen?  Haar voorstel is om de bewatering in de bouwen zodat er met minder water meer resultaat is. 

 

Schepen Fonteyn gaat navragen of dat hier voorzien werd. 

Beslissing

 

 

In de Kenislei treuren nog steeds veel mensen om de gerooide bomen in hun straat. Er werd hen de keuze gegeven tussen drie exoten.

 

Er zou in de toekomst ook geparkeerd kunnen worden tussen de bomen.

 

Neemt kennis van de vraag van Lisa Buysse, namens Brasschaat2012:

          Waarom kiest de gemeente hier voor exoten en geen inheemse soorten?

          Kan het parkeren tussen bomen niet tot schade leiden bij de aanplanten?

          Zal de snelheid van auto's niet toenemen wanneer geparkeerde wagens niet meer voor een verkeersremmend effect zorgen?

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

35 Ontslag wegens pensionering - commissaris van politie. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Overzicht punten

 

 

36 Molenweg. Goedkeuring verkoop woning. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 17/12/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.