1 Uitrusting briefingzaal politie. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze, starten procedure en lijst uit te nodigen firma's. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Vanpoucke heeft nog een informatieve vraag. Hij stelt een meerprijs vast van 20%. Hij wil graag weten of dit vroeger ook 20% was of eerder 15% of 10%? Hij kan het zich niet herinneren.
Verder vindt hij het een mooi onderbouwd dossier met mooie foto’s.
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit altijd 20% was.
Beslissing
Feiten en motivering
In het kader van de opdracht “Uitrusting briefingzaal” werd een bestek met nr. 2023-020 opgesteld door de aankoopdienst.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 42.500,00 euro btw inbegrepen.
De raming excl. btw bereikt de limiet van 140.000,00 euro voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Volgende ondernemers komen in aanmerking om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
- Alpha High End (Brasschaat)
- Aviniti (Kontich)
- Discorp (Wijnegem)
- Geronika Pro (Westmalle)
Er wordt voorgesteld om de plaatsingsprocedure op te starten en de uitnodigingen tot offerte op 26 april 2023 te verzenden. Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 22 mei om 09.00 uur voorgesteld.
Juridisch kader
Wet op de geïntegreerde politie gestructureerd op 2 niveaus, artikel 33.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000,00 euro niet).
Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn
Kost: 42.500 euro
Budgetsleutel: 330/742-53 aankoop informaticamateriaal
Budget/jaar: Buitengewone dienst in 2023.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Het bestek met nr. 2023-020 en de raming voor de opdracht “Uitrusting briefingzaal”, opgesteld door de aankoopdienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 35.123,97 euro btw niet inbegrepen, hetzij 42.500,00 euro btw inbegrepen.
Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Art.3.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de buitengewone dienst van 2023 op budgetsleutel 330/742-53.
Art.4.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20% bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.
2 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 27 maart 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Op 27 maart 2023 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.
Juridisch kader
Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 27 maart 2023 worden goedgekeurd.
3 Ontslag en aanstelling nieuwe externe bestuurder Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
In zitting van 28 april 2005 werd goedkeuring gehecht aan de oprichting van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat, kortweg AGB Brasschaat, en aan de statuten van het AGB.
Bij gemeenteraadsbesluit van 29 september 2005 en van 28 januari 2019 werd goedkeuring gehecht aan een wijziging van deze statuten.
Overeenkomstig artikel 23 §2 van de statuten worden de leden van de raad van bestuur van het AGB benoemd door de gemeenteraad.
Bij gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 werden 7 bestuurders aangesteld met een gewaarborgd voordrachtsrecht van de onderscheiden fracties.
Bij gemeenteraardsbesluit van 30 september 2019 werden 5 externe bestuurders benoemd door de gemeenteraad.
In zitting van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat van 29 maart 2023 werd kennis genomen van het ontslag van Chris Van Haute als externe bestuurder.
Per zelfde datum heeft de raad van bestuur kennis genomen van de kandidatuur van de heer Jan Jaeken, zijn kandidatuur als positief weerhouden en besloten om hem voor benoeming als externe bestuur voor te dragen bij de gemeenteraad.
Juridisch kader
Artikel 235 §2 van het decreet Lokaal Bestuur.
Artikel 23 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf.
Adviezen
Gelet op de doelstellingen van het AGB en het snel toenemend belang van klimaatdoelstellingen wordt voorgesteld een nieuwe bestuurder aan te stellen met expertise in dit vakdomein. Vanuit het directiecomité werd dhr Jan Jaeken van Samen Klimaatactief voorgesteld.
Samen Klimaatactief is oorspronkelijk een initiatief van Stad Antwerpen om de CO2-uitstoot door kantoren, lichte industrie en winkels in Antwerpen drastisch te verminderen. Ondertussen is de werking tot gans Vlaanderen en ook Brussel uitgebreid.
Samen Klimaatactief vormt ook een sterk informeel netwerk tussen ondernemingen en overheden. Beide hebben elkaar nodig om de klimaattransitie te doen slagen. Samen Klimaatactief heeft al diverse initiatieven helpen opstarten.
Recentelijk is Samen Klimaatactief uitgebreid met een luik omtrent renovatie van grote flatgebouwen en met een luik voor bedrijvenparken. De nadruk ligt er op het delen van energiestromen en hoe dat te organiseren.
Binnen het Lokaal Energie -en Klimaatplan van het gemeentebestuur Brasschaat worden doelstellingen gedefinieerd inzake hernieuwbare energie en het delen van de energiestromen waarbij het AGB Brasschaat een actieve rol kan spelen in het opzetten van projecten binnen dit thema ten behoeve van het realiseren van de klimaatdoelstellingen van het gemeentebestuur.
Voorzitter Van Honste en schepen Fonteyn hebben een verkennend gesprek gevoerd met dhr Jan Jaeken die bereid is een mandaat in de raad van bestuur op te nemen. Op basis van deze verkennende gesprekken wordt de kandidatuur van de heer Jan Jaeken voordedragen aan de gemeeteraad ter benoeming als nieuwe externe bestuurder in vervanging van mevrouw Chris Vanhaute.
Financiële gevolgen
Er zijn geen onmiddellijke financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Neemt kennis van de voordracht en benoemt Jan Jaeken als onafhankelijk bestuurder bij de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat.
4 Wijziging organogram. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
In zitting van 28 maart 2022 werd de laatste wijziging aan het organogram goedgekeurd. Het is noodzakelijk om het organogram te actualiseren met functies die gewijzigd en voorzien zijn. Dit organogram wordt voorgelegd aan de representatieve vakorganisaties.
Het protocol zal hiervan beschikbaar zijn op 20 april 2023. Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd het organogram goed te keuren met ingang van 1 mei 2023.
De wijzigingen werden aangebracht in het organogram in bijlage en waar nodig toegelicht.
Juridisch kader
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzijgd.
Het besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007, zoals gewijzigd, waarin de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel vermeld staan.
Het gemeenteraadsbesluit van 18 december 2008, zoals gewijzigd, waarin de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel wordt vastgesteld met ingang van 1 januari 2009.
De wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.
Adviezen
Dit organogram wordt voorgelegd aan de representatieve vakorganisaties. Het protocol zal hiervan beschikbaar zijn op 20 april 2023.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen ten gevolge van de wijzigingen zijn nihil, gezien deze werden gerealiseerd binnen gelijkblijvend personeelsbudget, zoals voorzien in de AMJP.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de wijziging van het organogram zoals opgenomen in bijlage.
Art.2.- Deze aangelegenheid zal verzonden worden naar de hogere overheid binnen de vastgestelde termijnen.
5 Aankoop 2 kraanwagens met containersysteem. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Het gemeentebestuur van Brasschaat wenst voor haar wagenpark twee nieuwe kraanwagens aan te kopen ter vervanging van de voertuigen M43 van de vervoerdienst en M41 van de groendienst. Het betreft een 26-ton vrachtwagenchassis uitgerust met een containersysteem en laadkraan.
In het kader van de opdracht “Aankoop twee kraanwagens met containersysteem” werd een bestek met nr. 2022-137 opgesteld door de aankoop- en vervoerdienst.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 380.000,00 euro excl. btw, hetzij 459.800,00 euro incl. btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
Juridisch kader
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020, definitie dagelijks bestuur.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost: 459.800 euro, btw inbegrepen (eenmalig)
Budgetsleutel: 24300000/0119/03 Aankoop voertuigen en rollend materieel
Budget/jaar Investering in 2023
Krediet beschikbaar: Ja
Visum financieel directeur: Wordt aangevraagd bij gunning
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Het bestek met nr. 2022-137 en de raming voor de opdracht “Aankoop twee kraanwagens met containersysteem”, opgesteld door de aankoop- en vervoerdienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 380.000,00 euro excl. btw, hetzij 459.800,00 euro inclusief btw.
Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 24300000/Plaats/0119/03 (actie/raming AC000179/MJP000192).
Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.
6 Noodhulp voor vluchtelingenproblematiek Oost-Congo. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Hermans stelt graag een aantal vragen namens haar fractie. Ze wil graag weten hoe lang het geleden is dat dit bedrag werd geïndexeerd? Deze vraag werd reeds een aantal keren gesteld, maar ze heeft er nog steeds geen zicht op hoe lang dit bedrag al ongewijzigd is.
Bij afwezigheid van de organisaties ter plaatse in Oost Congo zijn er organisaties zoals het Rode Kruis of World Food Program. Ze wil graag weten hoe dit dan werkt als er zoals hier hongersnood en waternood is. Ze wil graag weten of het college een voorstel doet aan de GROS of doet de GROS een voorstel aan ons? Wat is de motivatie om voor deze organisatie te kiezen?
Raadslid Hermans stelt dat men zich gevoelig heeft getoond wat betreft de banden die men heeft. Er werd recent een mooi bedrag overhandigd aan de zustergemeente die in nood was. Er is volgens haar ook een solidaire band met de andere zustergemeente. Volgens haar zijn er ook historische banden en dat mag hier ook gezegd worden. De streek waar men nu noodhulp aan wenst te geven had in een ver verleden een niet zo’n fraaie band met ons land. De Koning heeft volgens haar recent ook toegegeven dat daar vernederingen, rovingen en geweldadige acties zijn gebeurd. Ons laat heeft daar aan bijgedragen. Als ze dit alles bekijkt, vraagt ze toch om het bedrag van 1250 euro toch nog eens te bekijken en te verhogen.
Waarnemend burgemeester Cools verwijst naar de toelichting die recent werd gegeven over noodhulp. Er werd toegelicht hoe dit precies in z’n werk gaat. Het bedrag van 1250 euro werd niet geïndexeerd zolang hij in de gemeenteraad zit. Indien er noodzaak is om meerdere projecten te steunen in het zuiden zijn er nog altijd mogelijkheden door verschuivingen. Op deze manier kan men bijkomend krediet voorzien. Het college doet zelf geen voorstellen. Deze voorstellen komen steeds van de GROS. Het GROS stelt voor om via bepaalde organisaties steun te verlenen aan een bepaald project. Het college vraagt steeds op of er GROS-leden actief zijn in de desbetreffende regio. Indien deze actief zijn, zal de steun via die organisatie verlopen. Wanneer er geen GROS-lid in de regio aanwezig is, zullen ze een voorstel doen aan het college. In dit geval werd er voor de vluchtelingenorganisatie gekozen.
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat ze als gemeente een bijzondere band hebben met Tarija en Bad Neuenahr en daarom werd er ook steun verleend aan de zustergemeente. Hij geeft mee dat er men de andere gebieden een minder goed band is dan met de zustergemeenten. De 2 zustergemeenten worden gesteund met het belastinggeld van Brasschaat. Andere steun wordt op advies van de GROS gegeven.
Raadslid Van der Schoepen doet volgende tussenkomst :
“Natuurlijk keuren wij dit punt mee goed, we onthouden vooral uit de motivatie van de GROS dat de spanningen en het geweld toenemen in de strijd om grondstoffen.
Er is inderdaad al een schaarste van de grondstoffen die dienen voor de productie en ontwikkeling van elektrische batterijen en hoelang gaan wij hier onszelf nog wijsmaken dat we goed bezig zijn met elektrisch rijden wanneer we tegelijk weten dat er zoveel leed achter schuilt.”
Raadslid Hermans licht nog toe dat haar fractie dit punt zeker ook zal goedkeuren. Ze houdt er wel een triestig gevoel aan over dat men zo omgaat met de historische banden. Ze vindt dat men mee zou mogen nadenken waarom de schaarste daar is. Ze stelt dat er dringend een reflectie aan de orde is.
Waarnemend burgemeester Cools licht nog toe dat ze met belastinggelden werken en dat de historische banden van een heel ander niveau zijn. Volgens hem moeten daar de compensaties gehaald worden.
Beslissing
Feiten en motivering
In Congo zijn reeds lang aanslepende conflicten opnieuw opgeflakkerd in de provincies Kivu, Ituri, Tanganyika, … Het betreft onder meer etnische conflicten gelinkt zijn aan de strijd om de toegang tot schaarse grondstoffen.
De conflictueuze situatie en beperkte toegang tot basisvoorzieningen leidt tot ziektes zoals cholera, seksueel misbruik en dergelijke meer.
Naast 5,6 miljoen interne Congolese vluchtelingen, zijn er ook zo'n 600 000 vluchtelingen in de regio afkomstig van Rwanda, Burundi, Zuid-Soedan, Centraal Afrikaanse Republiek. 990 000 Congolese vluchtelingen zoeken hun toevlucht buiten Congo.
Momenteel zijn de grootste noden:
● onderdak
● water, sanitair, hygiëne
● voeding
● gezondheidszorg, psychosociale zorg
Er zijn geen GROS-leden actief in het gebied.
Mogelijke kandidaten zijn: Rode Kruis Internationaal, World Food Programme (WFP), UNHCR
Juridisch kader
MJP 2020-2025
SDG 17
Adviezen
De Algemene Vergadering van de GROS adviseert om voor 1.250 euro aan noodhulp te voorzien via UNHCR. Zij focussen op de vluchtelingenproblematiek en zijn reeds actief in de regio.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn.
Kost | 1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig) |
Budgetsleutel | 64930920 Toelage humanitaire hulp |
Budget/jaar | Exploitatie in 2023 |
Krediet beschikbaar | Ja |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring voor de financiële ondersteuning van noodhulp via UNHCR in kader van de vluchtelingenproblematiek in Oost-Congo. Het vastgelegde bedrag is 1.250 euro.
7 Kennisneming standpunt Agentschap Binnenlands Bestuur klacht 315. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Raadslid Geysen wil graag weten hoe de gemeente hier inhoudelijk verder mee omgaat? Hij verwijst ook naar het artikel dat verscheen in de Brasschaatse Film met betrekking tot de goede cijfers van diftar. Er zijn heel wat mensen die hen dezelfde klacht lieten horen. Er wordt een retributie geheven voor containers die niet worden buiten gezet. Dit gaat volgens hem over een aanzienlijk bedrag. Hij wil graag het standpunt van de gemeente hieromtrent kennen.
Schepen Van Honste licht toe dat ze niet alles gaat herhalen wat ze het afgelopen jaar reeds heeft toegelicht. Het bezwaar van deze dame werd behandeld en vervolgens heeft zij een klacht ingediend bij ABB. ABB heeft laten weten dat ze hier niet bevoegd zijn. Het enige wat zij nu kan doen is naar de burgerlijke rechtbank gaan voor de 2,75 euro die zij betwist.
Schepen Van Honste stelt dat het ongeloofwaardig is dat zij nooit huisvuil buiten zet. Volgens het materialendecreet is het de taak van de gemeente om de inwoners ertoe te houden hun huisvuil aan te bieden aan de door de gemeente georganiseerde afvalophaling. De gemeente is verplicht om dit te regelen via het politiereglement. Dit werd ook opgenomen in het Vlaams Afvalstoffenplan. Ook de raad van state heeft al geoordeeld dat de gemeentewet bepaald tot verplichte ophaling. Niemand mag zonder toestemming van de gemeente huishoudelijk afval inzamelen. Dit is uitsluitend te regelen door de gemeente. De gemeente heeft hier Igean voor aangesteld. Dit is allemaal opgenomen in het politiereglement dus volgens haar heel duidelijk.
Beslissing
Neemt kennis van het antwoord van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 19 maart 2023.
8 Vorming de nieuwe woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. onder de vorm van een besloten vennootschap en aanstelling raadslid voor de raad van bestuur van De Voorkempen-H.E. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Pauwels stelt dat het allemaal wat onduidelijk is. Is september werd er hieromtrent een toelichting gegeven. Ook op de gemeenteraad van 29 augustus 2022 kwam dit ter sprake. Hij begreep dat Arro en bijvoorbeeld De Ideale Woningen zouden opgaan in 1 geheel. Hij wil graag weten of hij dit verkeerd begrepen heeft?
Waarnemend burgemeester Cools stelt dat er nog maar 1 woonactor in de regio aanwezig mag zijn. De regio Antwerpen – midden noord behelst 15 gemeenten. De naam van de nieuwe woonmaatschappij is nog niet gevormd maar De Voorkempen heeft wel de trekkersrol op zich genomen. Alle partijen vormen dan 1 geheel binnen deze nieuwe woonmaatschappij. Dit gegeven ligt voor. Er moet nu een lid voor de raad van bestuur, een politiek vertegenwoordiger en vervanger aangeduid worden. Voor de raad van bestuur is dit raadslid Erwin Callens en voor de buitengewone- en algemene vergadering is raadslid Van Baarle aangesteld als effectief lid en schepen Pantens als plaatsvervangend lid.
Raadslid Pauwels dacht dat dit alles reeds in orde moest zijn op 1 januari?
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit in principe had gemoeten maar er liepen nog onderhandelingen over bepaalde zaken. Voor 1 juli 2023 zou alles klaar moeten zijn.
Raadslid Van der Schoepen doet volgende tussenkomst :
“Op de commissie plaatsgebonden zaken vernamen we dat, na de erkenning van nieuwe woonmaatschappij De Voorkempen H.E., ARRO geen deel meer zou uitmaken van de zone midden Noord. Ik heb toen de vraag gesteld wat er gebeurt met de lopende projecten van ARRO op ons grondgebied. De waarnemend burgemeester lichtte mij toe dat dit onder het beheer zou komen van de nieuwe woonmaatschappij. Echter op 27 april eerstkomende wordt tussen 9 en 12 uur op het gemeentehuis een inschrijving georganiseerd voor de kandidaten/kopers van het project ‘Officierenwijk in Maria- ter- Heide’. Latere inschrijvingen kunnen worden gedaan in de kantoren van ARRO te Deurne.
We keuren dit agendapunt uiteraard mee goed maar de bakens zijn volgens ons niet goed gezet als we afgaan op het antwoord van de waarnemend burgemeester tijdens de themacommissie. Mogelijk berust dat antwoord op een vergissing, wat menselijk is, en handelt ARRO de lopende zaken af. In het andere geval vragen we om meer duidelijkheid over wie nu nog wat mag realiseren als het gaat over sociale woonprojecten.
Samen met menig Brasschaatenaar hekelen we ook het tijdstip waarop de inschrijvingen in het gemeentehuis plaatsvinden. De meeste mensen zijn dan gaan werken en kunnen er dan niet terecht.”
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat lopende projecten in het werkgebied wel nog gewoon opgevolgd zullen blijven worden. Hij verwijst nog naar de expertise die zeker aanwezig is bij raadslid Callens door zijn ervaring.
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat men na het inschrijfmoment op het gemeentehuis nog kan inschrijven ten kantore zelf bij Arro in Deurne. Normaal wordt het register daar ook geopend maar het bestuur heeft uitdrukkelijk gevraagd om de eerste dag toch in Brasschaat te organiseren. De mensen van Brasschaat moeten dan niet allemaal naar Deurne rijden. Mensen die geïnteresseerd zijn, zullen hier volgens hem zeker aanwezig zijn. Mensen die interesse hebben, zullen hier waarschijnlijk zeker een verlofdag voor over hebben, vermoed hij.
Beslissing
Feiten en motivering
Op 6 april 2023 hebben we per mail van De Voorkempen een brief gekregen m.b.t. het ministerieel besluit erkenning van de woonmaatschappij en de vraag tot kandidatuurstelling voor de nieuwe raad van bestuur.
De Voorkempen-H.E. heeft een aanvraag tot erkenning als woonmaatschappij ingediend bij agentschap Wonen-Vlaanderen. Vlaams Minister Matthias Diependaele heeft een ministrieel besluit tot erkenning als woonmaatschappij van de besloten vennootschap De Voorkempen-H.E. in het werkingsgebied Antwerpen Midden/Noord goedgekeurd (in bijlage vindt u een kopie van het MB).
Naast de goedkeuring van de minister dient ook gemeente Brasschaat een goedkeuring te geven om de huidige SHM De Voorkempen-H.E. om te vormen tot de nieuwe woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. onder de vorm van een besloten vennootschap.
Naast de goedkeuring voor de vorming van de woonmaatschappij zou gemeente Brasschaat een raadslid moeten aanstellen, zodat zij op de Buitengewone Algemene Vergadering, die zal doorgaan in de maand mei (datum wordt op een later tijdstip meegegeven), de nieuwe raad van bestuur kunnen benoemen en installeren.
De kandidaturen worden voorgelegd aan de zittende raad van bestuur. Deze laatste zal een voorstel formuleren voor de nieuwe samenstelling van de raad van bestuur van De Voorkempen – H.E. Dit voorstel wordt voorgelegd tijdens de eerstvolgende Buitengewone Algemene Vergadering waarvan de datum nog zal worden meegedeeld.
Bij de voordracht van deze kandidatuur dienen (naast het geslacht) de motivatie, competenties en ervaring die hij of zij kan inbrengen aangegeven te worden. De kandidaat geeft eveneens aan in welke discipline hij/zij een meerwaarde kan betekenen.
De kandidaturen mogen per mail gericht worden aan dhr. Peter van Hoffelen (peter.vanhoffelen@devoorkempen-he.be) en mevr. Veronique Radermacher (veronique.radermacher@devoorkempen-he.be)
Juridisch kader
de Vlaamse Codex Wonen van 2021 artikel 4.36, vervangen bij het decreet van 9 juli 2021;
het decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen, artikel 205, §2;
het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 4.96 en 4.99, vervangen bij het besluit van 17 december 2021;
het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen, artikel 224, tweede lid.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Neemt kennis met het ministerieel besluit tot de erkenning als woonmaatschappij van de besloten vennootschap “De Voorkempen”.
Art.2.- Hecht goedkeuring om de huidige SHM De Voorkempen-H.E. om te vormen tot de nieuwe woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. onder de vorm van een besloten vennootschap. Deze is gevestigd te 2960 Sint-Job-in-‘t-Goor, Nijverheidstraat 3 met ondernemingsnummer 0426.798.911 voor het werkingsgebied “Antwerpen-Midden/Noord”.
Art.3.- Als gemeentelijk vertegenwoordiger wordt Erwin Callens voorgedragen voor de nieuwe raad van bestuur van De Voorkempen-H.E.
Art.4.- Hedwig Van Baarle wordt aangeduid als vertegenwoordiger voor de buitengewone (algemene) vergadering met als plaatsvervanger Carla Pantens.
Dieter Heughebaert André Van Mechelen Adinda Van Gerven Ingeborg Hermans Karina Hans Greet Verbert Myriam Van Honste Joris Van Cauwelaert Anne Van Aperen Philip Cools Karin Beyers Rudi Pauwels Lutgart Smekens Tom Versompel Robert Geysen Carla Pantens Goele Fonteyn Walter Vermeulen Hedwig van Baarle Kasper Vanpoucke Johan Caluwé Bart Thijs Inez Ven Robrecht Eeman Cathy Mallentjer Barbara Cloet Sven Simons Marie Anne Naudts-Coppens Ward Schevernels Bruno Heirman Erwin Callens Luc Van der Schoepen Dieter Heughebaert André Van Mechelen Adinda Van Gerven Ingeborg Hermans Karina Hans Greet Verbert Myriam Van Honste Joris Van Cauwelaert Anne Van Aperen Philip Cools Karin Beyers Rudi Pauwels Lutgart Smekens Tom Versompel Robert Geysen Carla Pantens Goele Fonteyn Walter Vermeulen Hedwig van Baarle Kasper Vanpoucke Johan Caluwé Bart Thijs Inez Ven Robrecht Eeman Cathy Mallentjer Sven Simons Marie Anne Naudts-Coppens Bruno Heirman Erwin Callens Luc Van der Schoepen Bart Thijs Bruno Heirman Dieter Heughebaert Erwin Callens Tom Versompel Walter Vermeulen Anne Van Aperen Cathy Mallentjer Goele Fonteyn Hedwig van Baarle Philip Cools Karin Beyers Carla Pantens Adinda Van Gerven Inez Ven Karina Hans Joris Van Cauwelaert Myriam Van Honste Robert Geysen André Van Mechelen Luc Van der Schoepen Greet Verbert Marie Anne Naudts-Coppens Kasper Vanpoucke Sven Simons Rudi Pauwels Robrecht Eeman Johan Caluwé Lutgart Smekens Ingeborg Hermans aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
9 Samenwerkingsovereenkomst nationaal park Kalmthoutse Heide. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Van der Schoepen doet volgende tussenkomst :
“Onze fractie kan zich vinden in het betoog van de gemeenten die de kandidatuur van het grenspark Kalmthoutse Heide als nationaal park niet steunen. Te weinig draagvlak, geen onderlinge consensus, vele vraagtekens die onbeantwoord blijven voor de landbouwers, private eigenaars en recreanten.
De huidige werking/beheer van het grenspark wordt als voldoende of goed ervaren maar gevreesd wordt dat met de aansluiting aan het nationaal park alles veel complexer wordt wat het huidige beheer inhoud.
Wat de natuurgebieden in ons Brasschaat betreft kunnen we evenmin stellen dat deze vandaag niet goed beheerd worden. Met het Groot schietveld stellen we vast dat de recente plannen van defensie om er terug met zware munitie te oefenen die waarde volle natuur terug compromitteert wat ons toch een hindernis lijkt voor aansluiting bij het nationale karakter van het park dat men beoogt. Dit samen met het feit dat dit deel, om begrijpelijke redenen, slechts beperkt is voor het publiek.
Wat het financiële aspect betreft was men tijdens de uiteenzetting in de algemene commissie bijzonder vaag.
Er wordt gevraagd om een gemeentelijke toelage van 15.000 euro goed te keuren maar wat de subsidies betreft vanuit de Vlaamse overheid is het gissen naar het exacte bedrag. Onze bronnenspreken over 100.000 euro maar tijdens de algemene commissie horen we enkel 80% en de resterende zou uit de gemeentekas komen.
De gevraagde gelden zijn niet beschikbaar in het meerjarenplan en omdat het decreet nog niet in voege is , is ook de verdere financiële impact onbekend. Dus eigenlijk vraagt men aan de voltallige gemeenteraad om vandaag een blanco cheque te tekenen.
Er is ook nergens te bespeuren wat van al die gebieden vandaag het huidige beheer kost.
Onze fractie zal daarom dit punt niet mee goedkeuren.”
Raadslid Vanpoucke heeft ook nog een aantal bedenkingen en een vraag. Hij wil graag weten of defensie eenduidig is in zijn advies bij dit voorstel?
Schepen Van Gerven kan als schepen van militaire relaties hier een inkijk in geven. Defensie heeft meerdere militaire gebieden die in aanmerking gaan komen. Ze hebben hier een visie in en ze citeert graag kolonel Van Rekkem die verantwoordelijk is voor heel het patrimonium van defensie. Hij stelt geen “ja” te zeggen, maar de komende 20 jaar blijft de deur op een kier staan. Het opbouwen en het uitwerken van dit nationaal park zal 20 jaar in beslag nemen en daarom spreekt hij over 20 jaar. De deur is volgens haar niet toe maar op een kier. Ze zullen het verder bekijken. Het is voor hen belangrijk dat ze hun ding kunnen blijven doen op hun gebied. Ze geeft nog mee dat de wetenschap evolueert en dat er ook andere materialen gebruikt worden die natuurvriendelijker zijn. Defensie gaat volgens haar zeker mee verder in de evolutie.
Schepen Fonteyn licht toe dat er ondertussen nog een nieuw overleg geweest is. Hier bevestigt defensie op basis van overleg dat ze kunnen deelnemen aan het project “nationaal park Kalmthoutse Heide” mits een wettelijke verankering van de militaire specificiteit. Ze willen graag dat de militaire functie in dit gebied voorrang heeft. Op basis hiervan willen ze mee deelnemen. Dit alles werd schriftelijk bevestigd. In de pers verschenen volgens haar zinnige maar ook veel onzinnige zaken over het nationaal park. Ze licht toe dat het Vlaams parkendecreet op 1 april werd goedgekeurd. Er is hierdoor niets veranderd aan de ontwerptekst die reeds verstuurd was. Artikel 8 van het Vlaams parkendecreet is heel belangrijk volgens haar. De erkenning zal geen bijkomende verplichtingen genereren. Er zal ook rekening gehouden worden met de autonomie van het lokaal beleid. Ook op vlak van vergunningenbeleid veranderd er niets. Veel privé-eigenaars hebben hier schrik van maar het vergunningenbeleid blijft wat het is.
Schepen Fonteyn geeft nog toelichting bij de geldstromen. Ze ontvangen niet enkel Vlaamse subsidies maar ook Europese projectsubsidies. 15 000 euro is enkel voor de intergemeentelijke werking. Verder is de verdeling 80% (Vlaanderen) en 20% (gemeente). Hier kan men eventueel nog wel geholpen worden door Europese subsidies.
Het label “nationaal park” veranderd volgens haar niets aan de werking van het Grenspark. Er zal alleen een continuïteit zijn van de geldstromen, wat nu niet is. Zonder het label is er een stopzetting van de geldstroom. Zonder het label is er geen geld om het project door te zetten.
Raadslid Vanpoucke wil graag nog weten of defensie dit ondubbelzinnig steunt? Recent kwam er de schriftelijke bevestiging. Op de commissie van vorige week was het antwoord nog “ja” op zijn vraag. Er werd toen wel gesproken over steun van defensie dus hij vindt het nu wat verwarrend. De bezorgdheden van defensie staan in een rijtje met heel wat andere actoren, bv. gemeentebesturen van Essen, Wuustwezel, Stabroek en heel wat privé-eigenaars. Het is volgens hem nodeloos om te stellen dat er nog niet voldoende draagvlak is. Op basis hiervan zal zijn fractie zich onthouden. Hij zou dit liever later behandelen. Volgens hem is er ook geen reden om dit nu te doen. Het project is hen wel genegen dus het was zeker ook geen makkelijke keuze. Het draagvlak van alle actoren is voor hem zeer belangrijk. Defensie zal nu toch eerder positief uitdraaien dan negatief. Voor ons maakt het misschien niet zo’n groot verschil maar voor andere omliggende gemeenten wel. Hij stelde ook vast dat het MAT van Brasschaat ook reserves heeft t.o.v. het project. Waarschijnlijk zijn deze meer technisch i.p.v. politiek.
Schepen Heirman licht toe dat het zeker geen blanco cheque is. Er wordt duidelijk verwezen naar 15 000 euro. Op deze manier zal men voor projecten op grondgebied Brasschaat meer geld krijgen, dan wat nu het geval is.
Raadslid Van der Schoepen wil graag weten wat het beheer en het onderhoud van de parken vandaag de dag kost? En wat zal het in de toekomst zijn?
Schepen Fonteyn verwijst graag naar het Gemeentepark wat een erfgoedlandschap is. Jarenlang kreeg men hier 80% subsidies voor omdat het erfgoedlandschap was. Ondertussen werd dit naar 60% gebracht. Wanneer je in een park de drevenstructuur veranderd gaat dit al snel over 300 000 – 400 000 euro. Wanneer je dit als gemeente allemaal zelf moet betalen, is dat onmogelijk volgens haar. Wanneer je in zo een structuur zit, geeft dat ademruimte.
Schepen Pantens licht toe dat dit qua natuur en cultuur veel kansen geeft. Nu kost het nog niets. In april wordt de besluitvorming per partner afgesloten. Dat is wat men nu doet. In mei, op de bijzondere vergadering, wordt er pas beslist of het dossier wordt ingediend. Verder moet het nog zijn gang gaan om te zien of men gekozen wordt. Op dat moment zal er veel duidelijk worden. Het instapbedrag is 15 000 euro. Brasschaat is pro en ziet zeker de opportuniteiten.
Raadslid Naudts – Coppens licht toe dat veel van hun vragen reeds behandeld werden. Ze is blij dat er zoveel natuur rondom haar is. Het zou fijn zijn om deze bescherming te bestendigen. De uitvalsbasis en het dossier is goed volgens haar. Ze heeft wel schrik van de randvoorwaarden. Ze vraagt zich nog een aantal zaken af : wat er gaat gebeuren met toekomstige vergunningen? Welk statuut gaan ze aan de rand krijgen? Mag er alleen nog instandhouding zijn? Hoe streng gaan ze zijn voor paardenfokkers, boeren, aeroclub,…? Ze beschouwen dit meer als werkdocument dat verder uitgebouwd kan worden. Er zitten zeker opportuniteiten in voor Brasschaat maar haar fractie vraagt de hoofdelijke stemming.
Schepen Pantens licht toe dat ze die bezorgdheden ook hebben meegegeven. Het dossier loopt nu en de indiening moet nog gebeuren.
Raadslid Vanpoucke wil weten of het een voorwaardelijke goedkeuring is die ze hier moeten geven? Hij stelt ook dat het er niet zo goed uitziet voor de randgemeenten. Tenzij ze op hun beslissing terug komen.
Schepen Pantens licht toe dat elke gemeente dat voor zich kan beslissen. De besluitvorming van alle partners wordt nu afgesloten en dan zal men naar een algemene vergadering gaan. 31 mei is de einddatum om het dossier in te dienen.
Raadslid Vanpoucke sluit zich verder aan bij wat raadslid Naudts-Coppens zei. Voor hem is het ook een werkdocument en is het op dit moment nog te vroeg om de volledige goedkeuring te geven. Zijn fractie kijkt er wel positief tegenaan wanneer alle andere zaken uitgeklaard zijn.
Raadslid Van Aperen doet volgende tussenkomst :
“Goed dat de schepen verwijst naar art 8 en dat er voor vergunningenbeleid niets veranderd. Onze fractie gaat akkoord zolang er geen gevolgen zijn voor de economische functies - ik verwijs naar mijn tussenkomst op de commissie - en andere bestaande activiteiten. Wij hebben begrepen dat er geen beperkingen gaan worden opgelegd, dus wij gaan ervan uit dat er nog steeds sportevents met publiek bv mogen blijven georganiseerd worden. We moeten kort op de bal kunnen spelen indien er zich toch problemen zouden voordoen.”
Raadslid Eeman licht toe dat hij natuurpark genegen is. Dit draagt bij tot een goede bescherming in de toekomst. Hij heeft wel heel wat bedenkingen over deze plannen. Hij stelt vast dat veel omliggende gemeenten niet willen meegaan in dit verhaal. Hij wil dit later verder bekijken maar nu zal zijn fractie zich onthouden.
Schepen Fonteyn licht nog toe dat de meeste gemeenten het plan inhoudelijk goed vinden maar het draagvlak bij de landbouwers ligt moeilijk. Men is te laat gestart, maar daar is nu een inhaalbeweging bezig. Het draagvlak is er nu nog niet helemaal. Een onderneming gaat niets ondervinden van wat er op het natuurdomein gebeurd. Het label “nationaal park” gaat er niet veranderen wat er wel/niet kan. Dit blijft hetzelfde. De schrik is volgens haar niet geoorloofd, maar ze snapt wel dat die er is.
Raadslid Van Mechelen vraagt de hoofdelijke stemming. Hij is niet akkoord met het voorstel dat nu voorligt. Hij heeft schrik dat hier heel veel instanties last van zullen hebben. Hij wil graag iedereen zijn mening hierover horen. Men vraagt een hoofdelijke stemming omdat er geen enigheid is binnen de fractie.
Algemeen directeur vraagt de hoofdelijke stemming op :
Ja : 18 stemmen
Neen : 5 stemmen
Onthouding : 7 stemmen
Raadslid Pauwels komt graag nog terug op het half personeelslid waar sprake van is. In het verslag van het MAT wordt over 1/3 gesproken. Hij wil graag weten wat Brasschaat moet aanleveren.
Schepen Fonteyn licht toe dat dat een inschatting is van wat het MAT dacht dat nodig zou zijn vanuit de gemeente. Van de 15 000 euro die jaarlijks betaald zou worden, gaat het grenspark 1 VTE aanstellen op basis van de gelden van de gemeenten. Daarbuiten van henzelf ook nog een 6-tal personen. In totaal gaat het dus om 7-8 mensen die actief zullen zijn voor het nationaal park.
Raadslid Pauwels sprak op de commissie over een abdij. Dit ging over de gronden van de academie voor wijsbegeerte. Zij hadden daar vroeger gronden liggen. Zij wilden destijds niet aansluiten maar ze zijn nu tot nader inzicht gekomen. De academie heeft de gronden ondertussen verkocht aan de overheid. Op deze manier is het natuurgebied vergroot.
Beslissing
Feiten en motivering
Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir lanceerde op 19 april 2021 de oproep voor kandidaat Nationale Parken Vlaanderen en Landschapsparken. De Vlaamse overheid werkte, onder coördinatie van Natuur en Bos en de Vlaamse Landsmaatschappij, hiervoor een beleidskader uit samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed, het Departement Omgeving en Toerisme Vlaanderen. Geïnteresseerde regio’s konden tot 15 september 2021 hun kandidatuur indienen. Het grenspark Kalmthoutse Heide heeft zich kandidaat gesteld als nationaal park. Het gemeentebestuur van Brasschaat hechtte goedkeuring aan de intentieverklaring om deel te nemen aan de planfase voor nationaal park Kalmthoutse Heide op 30 augustus 2021 (punt 92).
Tussen januari 2022 en heden is er gewerkt aan een masterplan met visienota en doelstellingen. Dit zal het grenspark indienen in mei 2023 bij de Vlaamse overheid. Met als doel de erkenning van een nationaal park te bekomen en een samenwerkingsverband op te starten tussen bestaande en nieuwe partners.
Er wordt nu aan alle nieuwe partners waaronder gemeente Brasschaat een samenwerkingsovereenkomst voorgelegd door het grenspark.
Deze samenwerkingsovereenkomst dient aan de gemeenteraad te worden voorgelegd. We gaan een engagement aan op langere termijn waarvoor de middelen nog niet zijn voorzien. Het college kan overwegen om deze principieel goed te keuren in functie van de indiening van de kandidatuur maar de gemeenteraad dient dit effectief te bekrachtigen al dan niet onder voorbehoud van de effectieve erkenning en de latere impact van het definitieve decreet en uitvoeringsbesluiten.
Juridisch kader
Momenteel is er enkel een goedgekeurd voorontwerp van het decreet nationale parken en landschapsparken. De finale stemming van het decreet is gepland in mei bij de Vlaamse overheid. Daarna dienen er nog uitvoeringsbesluiten opgemaakt en goedgekeurd te worden.
Adviezen
MAT: positief, het project sluit aan op de identiteit en visie van de gemeente Brasschaat, naast de toekenning van een jaarlijkse toelage dienst de gemeente ook rekening te houden met de inzet van een 50% VT om het project verder op te kunnen volgen (verdeeld onder verschillende diensten in kader van bepaalde acties). Het MAT wenst aan te geven dat, gelet op het feit dat het definitieve decreet en de uitvoeringsbesluiten nog niet van kracht zijn, de verdere (financiële) impact nog onbekend is. Indien de aanvraag tot erkenning wordt weerhouden dient het project nauwgezet verder opgevolgd te worden en zal de verdere uitvoering en opvolging verder voorwerp moeten uitmaken van de middelentoets.
financieel directeur: er is geen voorziening van budget in het huidige meerjarenplan voor de jaarlijkse bijdrage voor de werking van het parkbureau. Daarnaast zijn er geen budgetten voorzien voor bijkomende acties vanuit de werking van het nationaal park. De samenwerking zal ook een investering vragen op vlak van personeel (0.5 VT).
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost | 15 000 euro, btw inbegrepen (jaarlijks) |
Budgetsleutel | nieuwe sleutel aan te maken |
Budget/jaar | Exploitatie vanaf 2024, structureel op te nemen in meerjarenplan. |
Krediet beschikbaar | Nee. Het tekort bedraagt 15 000 euro. |
Visum financieel directeur | in aanvraag |
BESLUIT:
Met 18 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Anne Van Aperen), 4 neen-stemmen (André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Greet Verbert en Robert Geysen), 8 onthoudingen (Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons).
Art.1. - Goedkeuring te hechten aan de samenwerkingsovereenkomst tussen het grenspark Kalmthoutse Heide en gemeente Brasschaat voor het samenwerkingsverband nationaal park Kalmthoutse Heide.
Art.2.- opdracht wordt gegeven om de structurele middelen op te nemen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
10 Magazine toerisme 2024-2025. Retributiereglement advertenties. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Vanpoucke en zijn fractie vragen zich af of het niet mogelijk is om ook kleindere advertenties toe te laten? Op deze manier krijgen meer ondernemers de kans om zichzelf in de kijker te zetten. Op deze manier worden zij gesteund en blijft het betaalbaar. Zijn fractie keurt het voorstel zeker wel goed.
Schepen Pantens neemt dit voorstel mee. Ze stelt voor om voor een halve pagina 150 euro aan te rekenen. Ze vraagt of iedereen dit goed vindt?
Raadslid Vanpoucke stelt dat ze daar mee kunnen leven.
Beslissing
Feiten en motivering
vzw toerisme Brasschaat staat in voor de onthaalwerking van het toerisme in Brasschaat. Via het infopunt en een aantal decentrale punten informeren ze bezoekers van de gemeente Brasschaat over het toeristisch aanbod. Sinds 2020 bundelt het magazine toerisme het toeristisch-recreatief aanbod van Brasschaat.
De dienst ondernemen en toerisme stelt voor om het tweejaarlijks magazine opnieuw uit te brengen in 2024-2025 in 9000 exemplaren. Dit magazine verbetert de onthaalwerking en vervolledigt het verstrekken van informatie. Het magazine draagt de huisstijl van de gemeente uit en bestaat uit ongeveer 50 pagina's.
Via een distributieplan verdelen we het magazine naar 20 toeristische kantoren in Vlaanderen.
Daarnaast zal het item verdeeld worden via het toeristisch onthaal in Brasschaat en de camperplaats. vzw toerisme Brasschaat kan het item gebruiken om bedrijven, scholen en verenigingen te inspireren voor daguitstappen en vergaderlocaties.
De dienst ondernemen en toerisme stelt voor om het magazine deels zelfkostendragend te maken en hier een sponsor reglement aan te koppelen voor de verkoop van advertenties. Via deze advertenties kunnen lokale horeca zaken hun aanbod in de kijker zetten. De advertenties zijn op die manier een meerwaarde voor de lezer en een rechtstreekse link naar lokale economie in Brasschaat. Er is een reglement nodig.
Juridisch kader
Artikel 57 §3,5° van het decreet lokaal bestuur, verklaart het college van burgemeester en schepenen bevoegd voor de vaststelling van de gunningswijze en voorwaarden van de overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur. De gemeenteraad heeft op 16 december 2013 het begrip “dagelijks bestuur” gedefinieerd.Uitgaven van het exploitatiebudget, ressorteren onder “dagelijks bestuur”.Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 artikels 40 § 3 (bevoegdheden gemeenteraad) en 41,2° (bevoegdheden gemeenteraad die niet kunnen gedelegeerd worden naar het college van burgemeester en schepenen).
Adviezen
Communicatie: positief
Financiën: negatief
De vooropgestelde tarieven komen niet overeen met de gehanteerde tarieven van magazine beleef2930.
Ondernemen en toerisme: Vanuit financiën is er voor de editie 2022-2023 een negatief advies gegeven omdat deze tarieven afwijken van de parkbode tarieven. Echter zijn de oplages van dit drukwerk verschillend (toerisme 9000 stuks vs parkbode 18000 stuks). We merken ook dat horeca niet happig was op adverteren na de pandemie. Ook nu met de energiecrisis zijn de reacties af te wachten. Voor de huidige edities verkochten we 3 advertenties. Het tarief verhogen naar de tarieven van de parkbode zullen ons waarschijnlijk geen beter resultaat geven.
Ondernemerstoets
Lokale ondernemers worden uitsluitend geïnformeerd over de advertentiemogelijkheden. Het toeristisch-recreatief aanbod bestaat uit lokale ondernemers die bijvoorbeeld logies aanbieden maar horeca-gelegenheid en vergadermogelijkheden. Ze worden via dit kanaal in de kijker gezet.
De drukwerken worden uitgevoerd door de leverancier waarmee de gemeente een raam contract heeft afgesloten. De copywriting en opmaak wordt uitgevoerd door de dienst communicatie. De distributie verloopt via de vzw toerisme Brasschaat.
Het voorstel voor de tarieven is gebaseerd op een verlaagd tarief in vergelijking met de tarieven uit het reglement voor de editie 2020-2021. Naar aanleiding van de Covid19 crisis en de energiecrisis zitten horeca zaken in een moeilijke periode. Met een aantrekkelijk tarief willen we hen een helpen om opnieuw promotie te voeren voor hun zaak en klanten aan te trekken. Dit tarief wijkt af van de gehanteerde tarieven voor het magazine beleef2930.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
inkomsten 1500 euro, btw inbegrepen (eenmalig)
Budgetsleutel 011004/74600020 inkomsten reclamewerving
Budget/jaar Exploitatie in 2023
Krediet beschikbaar Ja
(doel verkoop van 6 advertenties van 250 euro)
BESLUIT eenparig:
Art.1.1.- In het gemeentelijk magazine toerisme 2023-2024 en eventuele bijlagen kunnen volgens de modaliteiten en tarieven zoals vastgesteld in onderhavig reglement, commerciële
reclameboodschappen opgenomen worden.
Art.1.2.- Het gemeentelijk magazine toerisme 2023-2024 verschijnt 1 maal per 2 jaar. Het wordt verdeeld volgens een jaarlijks distributie plan en via het toeristisch onthaal punt in Brasschaat.
Art.1.3- Het formaat van de reclame wordt als volgt vastgelegd: 1/1 (A4 staand). Alle advertenties worden uitgevoerd in vierkleurendruk.
Art.1.4.- De plaats voor de reclame is beperkt tot maximum 12 pagina's per uitgave. Er wordt geen reclame opgenomen op de cover en de eerste 2 pagina's van het magazine.
Art.1.5.- In geval er meer reclame wordt aangeboden dan er plaats is voorzien, wordt de reclame aangenomen volgens het tijdstip van aanmelden bij de gemeentelijke dienst en de tijdige betaling van de vergoeding bij de gemeentelijke ontvangerij tot de beschikbare ruimte volzet is.
Art.1.6.- Enkel ondernemers met een horeca zaak in Brasschaat kunnen adverteren in het magazine toerisme 2024-2025.
Art.1.7.- De vergoeding is verschuldigd door de persoon of het bedrijf dat reclame maakt; de tarieven worden vastgesteld als volgt:
1/2 pagina: 150 euro
1/1 pagina: 250 euro
1/1 pagina back cover: 450 euro
Art.1.8.- De vergoeding wordt contant betaald bij de gemeentelijke ontvangerij of door storting op rekeningnummer BE23 0000 0060 0891. De overschrijving met vermelding van 'magazine toerisme 2024-2025 gebeurt ten laatste 14 kalenderdagen na de bevestiging van de advertentie ruimte door de gemeente. Bij-niet betaling van de gestelde termijn wordt de publicatie niet opgenomen.
Art.1.9.- Vorm en aanlevering van de advertentie:
• de zorg en rekening voor het maken van de advertentie zijn voor rekening van de adverteerder
• de advertentie wordt drukklaar aangeleverd in pdf-formaat per email naar kmo@brasschaat.be
• de advertenties kunnen op 2 mogelijke manieren aangeleverd worden: met of zonder afloop.
Met afloop betekent dat jouw advertentie tot tegen de bladrand kan gedrukt worden.
afmeting met afloop: B 210mm x H297 mm + minimaal 3 mm afloop
Zonder afloop betekent dat er rond de advertentie een witte rand behouden blijft.
afmeting zonder afloop: B 200 mm x H 287 mm
• het aanleveren van de advertentie kan tot en met een afgesproken datum opgenomen in de
bevestiging van de advertentie ruimte door de gemeente.
Art.1.10.- De reclame moet voldoen aan de goede zeden. Reclame die smakeloos, verwarrend, aanstootgevend, lasterlijk of ongepast is wordt geweerd. De gemeentelijke dienst bepaalt in samenspraak met de betrokken ondernemer of de reclame voldoet of niet, waarbij in het laatste geval naar mogelijke aanpassingen kan worden gezocht. Bij onmogelijkheid hiervan of bij betwisting beslist het college van de Burgemeester en schepenen.
Art.1.11.- De reclame bevat uitsluitend commerciële boodschappen. In geen geval wordt politieke reclame aanvaard. Ook standpunten en commentaren over welke onderwerpen, instellingen, bewegingen, ideeën of personen dan ook worden niet aanvaard.
Art.1.12.- Er wordt geen reclame aanvaard voor alcoholische dranken en tabak.
Art.1.13.- De gemeentelijke dienst oordeelt over alle niet vermelde elementen met betrekking tot het al dan niet plaatsen van een advertentie en overlegt hiervoor met de betrokken ondernemer. Bij betwisting van het oordeel beslist het college van burgemeester en schepenen.
Art.1.14.- Noch de burgemeester, noch het college van de burgemeester en schepenen, noch het gemeentebestuur, noch de betrokken gemeentelijke dienst dragen enige verantwoordelijkheid voor wat betreft de inhoud van de reclame boodschap, de correctheid van de gegevens in de reclame, de mogelijke gevolgen ervan, de afwerking indien niet prefect aangeleverd zoals in dit reglement beschreven, of het niet of onvolledig uitvoeren om technische of andere redenen van de reclameboodschap.
Art.1.15.- De persoon of het bedrijf, die reclame maakt, is in orde met de wetgeving en voorschriften met betrekking tot reclame en heeft alle rechten verworven op het gebruik van elementen, teksten, vormen, foto's of andere zaken die in de reclameboodschap gebruikt worden. Misbruiken zijn verboden.
11 EVA vzw Sport Plus. Dagorde algemene vergadering van 15 mei 2023. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus. Bij gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 werd mevrouw Adinda Van Gerven aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering. Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering van vzw Sport Plus handelt overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.
De vzw Sport Plus laat weten dat op 15 mei 2023 een algemene vergadering zal plaatsvinden met volgende agendapunten:
● Goedkeuring verslag algemene vergadering van 12 december 2022;
● Goedkeuring afrekening 2022 en verslag bedrijfsrevisor;
● Rondvraag.
Juridisch kader
Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur welke de bevoegdheid van de gemeenteraad regelt met betrekking tot de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Financiële gevolgen
We sluiten het jaar af met een verlies van 4.792,63 euro welke afgetrokken wordt van het reservebudget 2022 en nu nog 24.599,59 euro bedraagt. Er wordt bijgevolg geen winst uitgekeerd aan de gemeente vanuit de vzw Sport Plus.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De dagorde van de algemene vergadering van EVA vzw Sport Plus van 15 mei 2023 en de daarbij horende documenten worden goedgekeurd.
Art.2.- Adinda Van Gerven wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de EVA vzw Sport Plus van 15 mei 2023 en wordt opgedragen er te handelen in overeenstemming met de instructies van de gemeenteraad.
12 Reglement oproep en selectie duurzame helden 2023. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Pauwels verwijst graag naar het juridisch kader waar 17 april 2024 staat opgenomen. Hij vermoed dat dit om een vergissing gaat.
Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat dit 17 april 2023 moet zijn. Dit zal aangepast worden.
Beslissing
Feiten en motivering
Dit punt wordt met hoogdringendheid aan de gemeenteraadsagenda toegevoegd gezien de heldenoproep in mei van start zal gaan, een maand vroeger dan voorgaande editie. In tegenstelling tot vorig jaar focust deze oproep op het onderwijs. Om hen maximaal te betrekken, passen we onze timing aan in functie van examenperiodes, einde schooljaar, zomervakantie, etc.
De gemeente Brasschaat neemt deel aan de Week van de Duurzame Gemeente (https://www.duurzamegemeente.be/) die plaatsvindt van 18 tot en met 25 september 2023.
Door deel te nemen wil de gemeente Brasschaat de bevolking sensibiliseren over lokale duurzame acties die passen in een mondiale agenda, de ‘Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling’ met 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen of SDG’s (zie https://unric.org/nl/duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen/ of bijlage).
De gemeente wil lokale duurzame acties zichtbaar maken en een draagvlak creëren voor mondiale duurzame ontwikkeling.
In dit kader lanceert de gemeente Brasschaat voor de periode van 1 mei tot en met 31 mei 2023 een oproep via verschillende communicatiekanalen zodat kandidaturen ingezonden kunnen worden.
Deze oproep en selectie van duurzame helden wordt georganiseerd door de gemeente Brasschaat in samenwerking met de dienst duurzame- en mondiale ontwikkeling van Brasschaat. Het doel is om 5 duurzame helden voor het jaar 2023 te selecteren. Dit reglement zoals opgenomen in bijlage van dit punt bepaalt de regels en de voorwaarden om te kunnen deelnemen.
Juridisch kader
Collegepunt "Deelname week van de duurzame gemeente 2023. Goedkeuring." van 17 april 2023.
SDG-charter
MJP 2020-2025
Burgemeestersconvenant 2030
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn nog niet bekend.
BESLUIT eenparig:
Stemming acceptatie hoogdringend punt
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring aan de toevoeging van het punt als hoogdringend.
Art.2.- Hecht goedkeuring aan het reglement voor voordracht en stemming duurzame helden 2023.
13 Ontslag wegens pensionering van inspecteur van politie. - GOEDGEKEURD
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.