Zitting van maandag 28 januari 2019

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Jan Jambon - burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens en Karina Hans - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Steven Broos, Niels de Kort, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Bruno Heirman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Babs De Vocht, Ingeborg Hermans, Greet Verbert en Tom Thys - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Luc Van der Schoepen - raadslid

 

 

Walter Vermeulen verlaat de zitting, conform artikel 28 van het gemeentedecreet vanaf punt 41.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

Onderzoek geloofsbrief en eedaflegging raadslid. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad werd op 2 januari 2019 geïnstalleerd. Verkozene Tom Thys was verontschuldigd voor de zitting en wordt opgeroepen om in de zitting van 28 januari 2019, na onderzoek van zijn geloofsbrieven, de eed af te leggen als gemeenteraadslid van Brasschaat.

 

De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de verkozen gemeenteraadsleden. Er wordt nagegaan of de verkozene voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en of er geen onverenigbaarheden zijn waardoor een bepaalde verkozene het mandaat niet kan opnemen.

 

De geloofsbrieven omvatten volgende schriftelijke bewijsstukken:

een recent uittreksel uit het bevolkings- of rijksregister

een recent bewijs van goed zedelijk gedrag

een verklaring op eer dat men zich niet bevindt in een geval van onverenigbaarheid

 

Na goedkeuring van de geloofsbrieven zal Tom Thys worden uitgenodigd om volgende de eed af te leggen in handen van de voorzitter: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.".

 

Onmiddellijk na de eedaflegging wordt de nieuwe rangorde van de gemeenteraadsleden vastgesteld.

 

Juridisch kader

Artikel 6 en volgende van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad keurt, na onderzoek van de voorzitter van de installatievergadering, de geloofsbrieven goed van:

          Tom Thys

 

Art.2.- Het verkozen raadslid, legt in de openbare vergadering de volgende eed af in handen van Tom Versompel, voorzitter van de gemeenteraad: "ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

 

Art.3.- De rangorde van de gemeenteraad wordt vastgesteld als volgt:

1) Dirk de Kort

2) Dimitri Hoegaerts

3) Myriam Van Honste

4) Bart Brughmans

5) Jozef Konings

6) André Van Mechelen

7) Jan Jambon

8) Steven Broos

9) Goele Fonteyn

10) Adinda Van Gerven

11) Philip Cools

12) Niels de Kort

13) Karina Hans

14) Luc Van der Schoepen

15) Tom Versompel

16) Rudi Pauwels

17) Inez Ven

18) Lisa Buysse

19) Carla Pantens

20) Karin Willemen-Beyers

21) Christophe Thomas

22) Robrecht Eeman

23) Bart Thijs

24) Walter Vermeulen

25) Bruno Heirman

26) Erwin Callens

27) Hedwig van Baarle

28) Joris Van Cauwelaert

29) Dieter Heughebaert

30) Babs De Vocht

31) Ingeborg Hermans

32) Greet Verbert

33) Tom Thys

 

Art.4.- Door het onderzoek van de geloofsbrief en de erop volgende eedaflegging wordt Tom Thys van rechtswege als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn als geïnstalleerd beschouwd.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Notulen en zittingsverslag van de openbare en geheime zitting van 17 december 2018 en van de openbare zitting van 2 januari 2019. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos verwijst naar de vraag van Brasschaat 2012 omtrent de stopzetting van het Scheldelandschapspark.

 

Voorzitter Versompel antwoordt dat hij nog steeds geen nieuws heeft ontvangen van SLP.

 

Raadslid Broos vraagt een officiële brief te sturen om toch een officieel antwoord te kunnen krijgen.

 

De gemeenteraad stemt hiermee in.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op17 december 2018 was er een openbare en een besloten zitting van de gemeenteraad. Op 2 januari 2019 was er de openbare zitting van de gemeenteraad.

De gemeenteraad wordt verzocht de notulen en zittingsverslagen van deze zittingen goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en zittingsverslagen van de openbare en besloten zitting van de gemeenteraad van 17 december 2018 en van de openbare zitting van 2 januari 2019 worden goedgekeurd.

 

Art.2.- Er dient een formele vraag om een actuele stand van zaken inzake de vereffening van het Scheldelandschaps Park te worden gestuurd aan het coördinerende secretariaat.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links Gemeenteraad_van_02-01-2019_2000_-_Zittingsverslag_-_afgedrukt_op_18-01-2019_1052.pdf Download
Gemeenteraad_van_17-12-2018_-_Zittingsverslag.pdf Download
Overzicht punten

 

 

Personeel. Vacantverklaring van het mandaat van korpschef van de politiezone Brasschaat. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Kwartaalrapportering 4de kwartaal 2018. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos stelt in eerste instantie vast dat er in het personeelskader nog steeds 4 VTE niet zijn ingevuld. Verder merkt hij op dat de norm met betrekking tot de verkeersveiligheidsprojecten blijkbaar wel erg laag werd gelegd, want al in kwartaal 1 werd deze overschreden. Op zich is het goed dat men de norm haalt, maar hij vraagt om de ambitie volgend jaar hoger te leggen.

 

Daarnaast zijn de cijfers met betrekking tot snelheidsovertredingen in de Door Verstraetelei en de Baillet Latourlei opvallend. Wat de Door Verstraetelei betreft verwijst hij tevens naar de werken die daar gebeurd zijn rond de bomen. Daarbij zijn verschillende parkeerplaatsen verdwenen. Wellicht komen daar opmerkingen over. Naar zijn mening is dit een minder geslaagd project. Hij vraagt om te bekijken of dit anders kan gebeuren. Hij stelt voor het advies van de verkeerscel in te winnen en vraagt geïnformeerd te worden over de eventuele maatregelen. Vervolgens is het opvallend dat er 17 uren te weinig bemande controles zijn geweest en dat de norm rond alcoholcontroles niet is gehaald. Inzake het aantal opdrachten per fiets stelt hij vast dat dit zo laag is geworden dat hij zich afvraagt of hij ze nog verder onder de aandacht durft brengen. Er zijn zo weinig opdrachten dat dit niet meer rapportagewaardig is.

 

Raadslid Pauwels vraagt nadere toelichting rond lawaaihinder, en meer bepaald of er klachten zijn aangaande het Winterdorp. Hij wijst er ook op dat de wijkinspecteurs veel binnenwerk hebben en slechts 24.6% buitendienst deden.

 

Raadslid Hoegaerts stelt dat er traditiegetrouw meer inbraken zijn op het einde van het jaar. Hij vraagt of dat ook zo was in 2018 en of er arrestaties zijn gebeurd.

 

De korpschef deelt vooraf mee dat met de gemeenteraad in de vorige legislatuur werd afgesproken dat de rapportering standaard verloopt maar dat bijkomende toelichting steeds schriftelijk kan worden gegeven indien nodig. Ter zitting kunnen dan meer details worden gegeven.

 

Met betrekking tot de verkeerspreventieprojecten zegt hij dat het streefcijfer inderdaad op 1000 is bepaald. Dit was zo'n gigantisch succes waardoor de norm al in Q1 werd gehaald. De norm kan echter op de volgende zonale Veiligheidsraad, vermoedelijk in maart, bijgestuurd worden. Er werd al een optie genomen op de verkeersweken voor het schooljaar 2019-2020 zodat dit project zeker kan verdergezet worden.

 

De Door Verstraetelei kent zowel een zone 30 als 50. Controles zone 30 kunnen slechts op bepaalde beperkte momenten gebeuren maar het aantal overtredingen ligt dan veel hoger. De cijfers worden op die manier in zijn totaliteit naar omhoog getrokken.

 

Wat betreft de hoge cijfers Baillet Latourlei werd in 2017 de afwijkingsnorm in zone 50 gelijkgeschakeld met die van de bebouwde kom wat ook het aantal overtredingen deed stijgen.

 

Inzake de alcoholcontroles tijdens de feestperiode liggen de cijfers ogenschijnlijk lager. De BOB-campagne loopt in de periode december en januari. De cijfers van januari zijn nog niet verwerkt. De eindcijfers zullen dus hoger liggen.

 

Wat betreft de opdrachten per fiets blijven we met een capaciteitsprobleem zitten waardoor dit gegeven problematisch blijft.

 

Met betrekking tot het Winterdorp zijn er geen specifieke klachten binnen gekomen en er werd ook geen enkele vaststelling gedaan. De samenwerking met de organisatie verliep positief. Aanvankelijk waren er enkele kleine incidenten. Daarop is adequaat gereageerd zodat deze snel onder controle waren.

 

Er is nog altijd veel administratief werk, verbonden aan het takenpakket van de de wijkinspecteurs. Opdrachten bijvoorbeeld rond de inschrijvingen/kantschriften betreft een grote hoeveelheid administratie, dus dat vereist binnenwerk. Bij de zone Grens maakt men gebruik van een app en een geautomatiseerd proces, in samenwerking met de gemeente, dus daar kunnen we mogelijk inspiratie opdoen.

 

Het klopt dat tijdens de winterperiode de inbraken steeds stijgen. Op oudejaarsnacht werd een inbreker op heterdaad betrapt. Deze is nog steeds aangehouden. Het onderzoekt loopt nog.

 

Over het te lage aantal bemande controles moet gezegd dat 1 van de 3 agenten van politie langdurig afwezig is wegens ziekte. De twee overige agenten slaagden er desondanks met een extra inspanning in het streefcijfer te benaderen.

 

Schepen Fonteyn deelt nog mee dat de bomen en hun wortels zijn beschermd in de Door Verstraetelei. Dit heeft mogelijlks een impact op de beschikbare parkeerplaatsen. Het behoud van openbaar groen is ook een prioriteit. Ze zal dit samen met de diensten opnemen.

 

De burgemeester geeft aan dat men deze informatie zal bezorgen.

 

Afsluitend stelt burgemeester Jambon nog dat de zone Brasschaat piloot is voor de opstart van Focus, een project dat de vorige minister van Binnenlandse Zaken op federaal niveau heeft getrokken om globaal te implementeren binnen de geïntegreerde politie. Door dit project zullen de medewerkers in staat zijn meer databanken te raadplegen op het terrein en niet meer zo vaak moeten binnen rijden om hun administratie af te handelen. De eerste pilootprojecten starten in februari 2019. Brasschaat maakt deel uit van de tweede groep pilootprojecten. Het zou goed zijn als de gemeenteraad er dan een demo van kan krijgen.

Beslissing

 

 

De gemeenteraad - politiezone 5352 neemt kennis van de kwartaalrapportering 4de kwartaal 2018 van de politiezone Brasschaat. Deze rapportering wordt als bijlage toegevoegd.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links Kwartaalrapportering_2018Q4_erratum.pdf Download
Overzicht punten

 

 

Delegatie van de bevoegdheid tot aanwerving en benoeming van operationeel personeel en burgerpersoneel. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vraagt waarom men de bevoegdheid delegeert aan de burgemeester en niet aan het college.

 

Raadslid N. de Kort sluit zich bij die vraag aan. Hij merkt op dat dit in het verleden op het niveau van het college werd besproken. Hij vraagt zich af of er kan gerapporteerd worden aan de gemeenteraad.

 

De korpschef licht toe dat het voorstel juridisch werd afgetoetst en de bevoegdheid enkel kan gedelegeerd worden naar de burgemeester. Het kadert in administratieve vereenvoudiging.

 

Burgemeester Jambon zegt dat, indien men dat wenst, er kan gerapporteerd worden aan de gemeenteraad, hoewel de kwartaalrapportering daarvoor misschien minder geschikt is. Hij vraagt de korpschef dit verder te bekijken.

 

Raadslid Broos stelt dat hij het principe kan volgen. Hij stelt voor om vanaf het niveau van commissaris toch de gemeenteraad te betrekken.

 

Burgemeester Jambon kan zich in dit voorstel vinden.

 

De korpschef licht toe dat dit kan opgenomen worden in het delegatiebesluit. Deze mogelijkheid is wettelijk voorzien.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Artikel 56 van de WGP biedt de mogelijkheid aan de gemeenteraad om, per lopende legislatuur, de bevoegdheid voor de benoeming of aanwerving van de leden van het personeel in de politiezone te delegeren naar de burgemeester, behoudens wanneer de burgemeester de bedoeling heeft om af te wijken van de rangorde na de selectieprocedure. Dergelijke delegatie heeft tot gevolg dat er sneller na de selectie tot effectieve benoeming of aanwerving kan worden overgegaan, hetgeen inhoudt dat eventuele kandidaten sneller aangeworven of benoemd kunnen worden in de eigen zone. Dergelijke delegatie geldt enkel voor het kader van agenten van politie, basiskader en middenkader en het administratief en logistiek kader.

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op 2 niveaus (WGP), art. 56 en 86, 3°.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor de lopende legislatuur wordt de bevoegdheid tot aanwerving of benoeming van het personeel in de politiezone gedelegeerd van de gemeenteraad naar de burgemeester.

 

Art.2. - Deze delegatiegeldt behoudens wanneer de burgemeester de bedoeling heeft om af te wijken van de rangorde na de selectieprocedure en behoudens het kader van officieren conform artikel 56 van de WGP.

 

Art. 3. - Een voor eensluidend verklaard afschrift van dit besluit wordt in het kader van artikel 86, 3° WGP, samen met het besluit van de burgemeester in het kader van het algemeen toezicht aan de gouverneur bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Delegatie van de bevoegdheid inzake het eindeloopbaanregime voor het operationeel kader van de geïntegreerde politie. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar de bespreking van het agendapunt dat de delegatie van de bevoegdheid tot aanwerving van personeel regelt. Zijn opmerkingen zijn ook hier geldig.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het eindeloopbaanregime is bedoeld voor de personeelsleden van het operationeel kader van de politiediensten die de leeftijd hebben van 58 jaar of meer en die van oordeel zijn niet langer in de mogelijkheid te zijn om hun functie efficiënt uit te voeren. Voor deze personeelsleden wordt in de mogelijkheid voorzien om een aangepaste betrekking te vragen binnen de geïntegreerde politie. Hiertoe dient een eindeloopbaancommissie te worden samengesteld door de gemeenteraad, of bij delegatie door de burgemeester, die een niet-bindend advies zal uitbrengen over de kandidaatstelling van een personeelslid voor een gepaste betrekking.

 

De non-activiteit voorafgaand aan het pensioen (NAVAP) is enkel bedoeld voor de personeelsleden van het operationeel kader van de politiediensten die een preferentiële (vervroegde) pensioenleeftijd van 54, 56 of 58 jaar genoten vóór 10 juli 2014. Voor deze personeelsleden wordt in de mogelijkheid voorzien om een periode van non-activiteit te genieten met een maximale duur van 4 jaar die afloopt op het ogenblik dat het personeelslid op vervroegd pensioen zal kunnen vertrekken. Het betrokken personeelslid kan dit aanvragen ten vroegste 6 maanden voor het ogenblik waarop het aan alle door de omzendbrief opgesomde voorwaarden voldoet en het is vervolgens de gemeenteraad, of bij delegatie de burgemeester, die bevoegd is om de voorwaarden na te gaan en de NAVAP toe te kennen.

 

Vanuit het oogpunt van personeelsbeleid zou het opportuun zijn om deze bevoegdheid te delegeren naar de burgemeester, met het oog op de efficiënte en snelle afhandeling van aanvragen, voor de bevoegdheden van de gemeenteraad zowel in het kader van het eindeloopbaanregime (aangepaste betrekking) als in het kader van de non-activiteit voorafgaand aan het pensioen (NAVAP).

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op 2 niveaus (WGP);

Koninklijk Besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (RPPol);

Koninklijk Besluit van 9 november 2015 houdende bepalingen inzake het eindeloopbaanregime voor personeelsleden van het operationeel kader van de geïntegreerde politie;

Ministeriële Omzendbrief GPI 85 van 22 februari 2016 betreffende het eindeloopbaanregime voor de personeelsleden van het operationeel kader van de geïntegreerde politie, waarin enerzijds het eindeloopbaanregime (aangepaste betrekking) en anderzijds de non-activiteit voorafgaand aan het pensioen (NAVAP) geregeld wordt.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Delegatie wordt verleend aan de burgemeester van de bevoegdheid betreffende het eindeloopbaanregime voor de personeelsleden van het operationeel kader van de geïntegreerde politie bedoeld in de ministeriële omzendbrief GPI 85 van 22 februari 2016.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Delegatie van de bevoegdheid om voorafgaande diensten in aanmerking te nemen voor de berekening van de geldelijke anciënniteit. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar de bespreking van het agendapunt dat de delegatie van de bevoegdheid tot aanwerving van personeel regelt. Zijn opmerkingen zijn ook hier geldig.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op het ogenblik van de indiensttreding van een personeelslid via externe rekrutering worden, voor de berekening van de geldelijke anciënniteit, voorafgaande diensten in aanmerking genomen wanneer deze diensten een beroepservaring geven die bijzonder nuttig is voor de functie waarin het personeelslid wordt aangeworven of in dienst wordt genomen bij arbeidsovereenkomst.

 

Een beroepservaring is bijzonder nuttig voor een functie wanneer ze aan het personeelslid dat erover beschikt een klaarblijkelijk voordeel verschaft in termen van competenties, in het bijzonder technische competenties voor de uitoefening van de functie.

 

Het betreft een valorisering van diensten, die enkel geldt voor de externe rekrutering van leden van het administratief en logistiek kader en van aspirant-hoofdinspecteurs van politie met bijzondere specialisatie of met specialiteit politieassistent uitgevoerd vanaf 1 december 2008.

 

De bevoegde overheid kan eveneens diensten verricht in andere overheidsdiensten of in de privésector of als zelfstandige erkennen indien ze van mening is dat deze diensten een beroepservaring vormen die bijzonder nuttig is voor de uitoefening van de functie waarin het personeelslid wordt aangeworven of in dienst wordt genomen bij arbeidsovereenkomst.

 

Voor de erkenning van een bijzonder nuttige ervaring van meer dan negen jaar, moet het advies van een commissie, samengesteld uit een lid van het Administratief en Technisch secretariaat Binnenlandse Zaken, aangewezen door de minister (voorzitter), een personeelslid van de lokale politie, aangewezen door de Vaste Commissie van de lokale politie (bijzitter) en een personeelslid van de federale politie, aangewezen door de commissaris-generaal (bijzitter) ingewonnen worden.

 

Vanuit het oogpunt van personeelsbeleid zou het opportuun zijn om deze bevoegdheid te delegeren naar de burgemeester.

 

Juridisch kader

Koninklijk Besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (RPPol), art. XI.II.5 t.e.m. 9.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Delegatie wordt verleend aan de burgemeester voor het in aanmerking nemen van voorafgaande diensten voor de berekening van de geldelijke anciënniteit van personeelsleden van het administratief en logistiek kader en van aspirant-hoofdinspecteurs van politie met bijzondere specialisatie of met specialiteit politieassistent die extern zijn geworven vanaf 1 december 2008.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Delegatie van de bevoegdheid voor de betaling van uitgaven die strikt noodzakelijk zijn voor de goede werking van de lokale politie. Provisie. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar de bespreking van het agendapunt dat de delegatie van de bevoegdheid tot aanwerving van personeel regelt. Zijn opmerkingen zijn ook hier geldig.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De betaling van uitgaven die strikt noodzakelijk zijn voor de goede werking van de lokale politie mag worden verricht door personeelsleden van de zone die de raad daartoe aanstelt. De gemeenteraad bepaalt het bedrag van de provisie die aan bedoelde personeelsleden wordt toegekend en het maximale bedrag per uitgave. De bijzonder rekenplichtige overhandigt de provisie tegen ontvangstbewijs aan de aangestelde personeelsleden die hiervoor persoonlijk verantwoordelijk zijn.

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op 2 niveaus (WGP), art. 34ter;

Koninklijk Besluit van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de politiezone.

 

Adviezen

In het verleden werd een provisie ter waarde van 500 euro toegekend aan de verantwoordelijke van de afdeling Steun van de lokale politie Brasschaat voor kleine en dringende uitgaven die strikt noodzakelijk zijn voor de goede werking van de lokale politie. Er wordt voorgesteld het maximale bedrag per uitgave te beperken tot 50 euro. Voorheen was dit 25 euro.

 

Financiële gevolgen

Niet van toepassing.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Delegatie wordt verleend aan de verantwoordelijke van de afdeling Steun van de lokale politie Brasschaat voor de betaling van uitgaven die strikt noodzakelijk zijn voor de goede werking van de lokale politie.

 

Art.2.- Het bedrag van de provisie dat aan voormeld personeelslid wordt toegekend, bedraagt 500 euro. De provisie wordt tegen ontvangstbewijs overhandigd aan het aangestelde personeelslid, dat hiervoor persoonlijk verantwoordelijk wordt.

 

Art. 3.- De provisie wordt gebruikt voor betalingen waarvan het bedrag niet hoger mag liggen dan 50 euro per uitgave. Het aangestelde personeelslid houdt een lijst bij van de uitgaven waarin minimum datum, bedrag en aard van de uitgave opgenomen wordt. Elke uitgave wordt gestaafd met een voor voldaan ondertekende factuur, kwitantie of ontvangstbewijs.

 

Art. 4.- De provisie wordt door de bijzonder rekenplichtige terug aangevuld nadat de gedane uitgaven door het college werden goedgekeurd en nadat voor elke uitgave een vastlegging, aanrekening en betalingsbevel werd opgemaakt op het passende begrotingskrediet. De afrekening gebeurt periodiek en uiterlijk op 31 december van ieder jaar.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Bestuursakkoord 2019-2025 "Goed wonen en werken in een veilig en ondernemend Brasschaat. Gewoon doen!" Toelichting en bespreking. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Burgemeester Jambon licht het nieuwe bestuursakkoord aan de hand van een presentatie samen met de bevoegde schepenen toe. Hij geeft mee dat deze meerderheid de constructieve voorstellen van de oppositie met een open geest zal bekijken.

 

Raadslid Hoegaerts wenst, na alle plichtsplegingen en de woorden van de gemeenteraadsvoorzitter en de burgemeester begin januari, zich aan te sluiten bij de felicitaties en de verwelkoming van heel wat nieuwe collega’s. Hij wenst hen veel inzet en een eigen stem. Een absolute meerderheid mag het debat in deze gemeenteraad in de toekomst niet smoren. Hij rekent daarvoor uitdrukkelijk op de nieuwe gemeenteraadsvoorzitter.

 

Van de kant van Vlaams Belang mag men, vanuit de oppositie weliswaar, opnieuw rekenen op een kritische maar constructieve inbreng. Het is zijn goed voornemen om het ook te zeggen wanneer het goed is.

 

Tegelijk keek hij uit naar iets wat op een bestuursakkoord of een beleidsplan lijkt, want de schepenzetels waren snel verdeeld. De vraag hierbij is ook op basis van welke overwegingen een samenwerking met Open VLD werd bewerkstelligd en op basis waarvan de CD&V de ezelsstamp kreeg.

 

Hij verwelkomt de collega’s van CD&V op de oppositiebanken. Raadsleden de Kort en Brughmans zullen het hem vergeven wanneer hij stelt dat de CD&V zich de voorbije legislatuur als de rustige vastheid toonde. Dat in een schepencollege waarin vooral de N-VA uitblonk in wispelturigheid. Maar het is ook die N-VA door wie de CD&V zich als makke lammetjes naar de slachtbank heeft laten leiden. En ‘to add insult to injury’, om het mes nog eens dieper in de wonde rond te draaien, verklaarde de nieuwe burgemeester in het lokale N-VA-blad van december over de stopgezette samenwerking: “Je wint in elk geval veel tijd. Wat besproken wordt in ons lokaal bestuur en op de fractievergadering bepaalt de agenda van de mandatarissen. De eensgezindheid van het schepencollege is evident, de lijnen zijn recht en duidelijk. En we moeten niet voortdurend over onze schouder kijken, als je begrijpt wat ik bedoel.” Einde citaat.

 

Raadslid Hoegaerts begrijpt heel goed wat hij bedoelt, maar als er de voorbije legislatuur nu door één fractie tijd werd verloren, als er nu één fractie was waarvan de schepenen niet altijd op één lijn zaten, als er nu één fractie was bij wie de lijnen niet altijd recht en soms onduidelijk liepen, was het wel de zijne. Stond hij in de plaats van CD&V, dan zou hij dat niet aanvaarden. Tegelijk kan de vraag gesteld worden wat de Open VLD vermag in dit nieuwe geheel, want de agenda van de mandatarissen en de eensgezindheid van het schepencollege worden dus bepaald in het lokaal bestuur van de N-VA.

 

Maar de kiezer heeft altijd gelijk en er wordt gestart met een nieuwe lei. Raadleden de Kort en Brughmans kunnen een meerwaarde zijn voor de oppositie en hij is er van overtuigd dat ze hun expertise zullen delen met de collega’s ter linker- en ter rechterzijde. Ter linkerzijde verwelkomen we de nieuwe fractie in de persoon van Rob Eeman die hij, ook met zijn ervaring, onbevooroordeeld zal beluisteren. Hij verwacht hetzelfde van alle fracties ten aanzien van het Vlaams Belang, of men zich nu op basis van drogredenen aan het cordon sanitaire houdt of niet. Hij verwacht dat elk voorstel en elk dossier op zijn merites zal beoordeeld worden, zoals aangekondigd door de burgemeester en om de oude en wijze woorden van Herman Lauwers te citeren, ooit ook nog een collega in deze gemeenteraad.

 

Over de inhoud van het bestuursakkoord wil hij het een en ander in vogelvlucht overlopen. Hij zal niet overal bij stilstaan, zijn opmerkingen zijn dus niet limitatief.

Dat er geen verhoging van de belastingen komt, lijkt hem evident. De vraag is hoeveel er deze legislatuur zal worden geleend.

Inzake veiligheid, ondersteunt Vlaams Belang uiteraard de verdere uitbouw van het bestaande cameranetwerk en het gebruik en plaatsing van overlastcamera’s. Hij vindt dat dit tot nu toe ons te weinig werden ingezet. Hij verwijst naar de overlastproblemen op en rond het plein rond het oud gemeentehuis.

 

Brasschaat is een ééngemeentepolitiezone. Er wordt nu al uitdrukkelijk een fusie aangekondigd, terwijl de partijen van zowel de oude als de nieuwe meerderheid daarover zwegen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Hij gelooft niet dat een fusie een betere garantie is voor de veiligheid van de Brasschaatse burger, maar in tegendeel ten koste zal gaan van die dienstverlening, en van de bereikbaarheid, de herkenbaarheid en zelfs de aanrijtijden. De gemeenteraad zal hierover ongetwijfeld nog dieper in debat gaan. Alle argumenten kunnen dan op tafel komen. Hij vraagt op basis van alle mogelijke elementen ook de Brasschaatse burger te raadplegen en diens mening te vragen, bijvoorbeeld via een volksraadpleging of referendum.

 

Inzake mobiliteit, deelt hij de analyse dat de komende jaren het aantal voertuigen in Brasschaat niet zal dalen. Vlaams Belang schreef dat ook letterlijk in haar verkiezingsprogramma. Het is een goede zaak dat men naar het comfort in de straten zal kijken, ook voor de omwonenden. Bij de genoemde voorbeelden wil hij ook de Miksebaan aan toe voegen, waar men nu in het kleine stukje asfalt ter hoogte van het kerkhof een oplossing ziet liggen voor geluids- en trillingsoverlast over de hele Miksebaan. De parkeerproblemen en het parkeeraanbod blijven een belangrijk element, het is nog te bezien of een ondergrondse parking haalbaar is.

 

De open ruimte als een onmisbaar goed voor de natuur is een heel belangrijk element in het bestuursakkoord. Hij verwijst ook naar de omgevingsanalyse die toch een gestage bevolkingsgroei aanduidt. Vlaams Belang heeft steeds gepleit voor verdichting en inbreiding.

 

Onder de noemer Groen en Natuur pleit het bestuur voor afvalstraatjes. Daar is hij in elk geval geen voorstander van, wegens, kortgezegd, mogelijke technische mankementen, het creëren van zwerfvuilplekken zoals rond glasbollen, aantrekken van ongedierte en ongemakken voor senioren en minder mobiele mensen. Er is nu een goed ophaalsysteem. In Antwerpen zet men de uitrol van de sorteerstraatjes “on hold” omdat “Het afval dat in de sorteerstraatjes in Antwerpen belandt, per definitie niet beter is gesorteerd dan het afval dat aan huis wordt opgehaald.”

 

Inzake woonbeleid ondersteunt Vlaams Belang de voorrangsregels en de idee van betaalbaar wonen, waarbij echter het gemeentebestuur een meer pro-actieve rol moet vervullen inzake de kwaliteit van het wonen.

 

Inzake lokale economie werd dankzij Unizo in de aanloop naar 14 oktober uitgebreid gedebatteerd. Het is belangrijk dat de levenskansen van de middenstand in alle wijken worden gegarandeerd en ondersteund.

 

In het hoofdstuk Onderwijs en meer bepaald de uitgebreide passage over Het project Kaart wordt weliswaar over een brede-school-concept, een multifunctionele bezetting van lokalen en verbinding met buurt en omgeving gesproken. Dat zijn zaken waar Vlaams Belang achter staat, maar er wordt uitdrukkelijk niet gerept over de invulling van een aantal omliggende gronden, die volgens schema in 2020 zullen vermarkt worden voor 1,8 miljoen euro. Het gemeentebestuur voorziet dus niet zélf de nodige middelen om te investeren in onderwijsinfrastructuur, maar zet daarentegen een vastgoedconstructies op waarbij schoolgronden, speelplaats en bosruimte opgeofferd worden om de school te renoveren.

 

De blijvende ondersteuning van cultuur en cultuurbeleving en sportbeleving, van de jeugd en jeugdverenigingen, maar ook de senioren steunt hij uiteraard. Het gemeentebestuur spreekt over bijsturingen en eventuele uitbreiding van sportoase. Wat dat dan betekent wil hij graag horen.

Als uitgesproken gezinspartij pleit hij nog maar eens voor de herinvoering van de gemeentelijke geboortepremie, dat in de vorm van een Sint-Antoniuscheque. Het Sint-Jozefgebouw kan daarnaast plaats bieden voor het Huis van het Kind. Over het algemeen erkent hij de christelijke inspiratie van de verschillende sociale en zorginitiatieven in de gemeente. Het is een traditie van reeds decennia.

De meerderheidscoalitie ziet vijf belangrijke aandachtspunten aangaande sociale zaken in Brasschaat, namelijk aandacht voor de specifieke noden van inwoners met een beperking, langer thuis wonen door buurtvervoer en de structurele aanpak van armoede. De andere aandachtspunten zijn niet gekend, want het bestuursakkoord vermeldt heel slordig gewoon een aantal bullet points, die rechtstreeks gekopieerd zijn uit het N-VA-programma.

 

Het is een beetje pijnlijk, en het onderstreept zijn vraag, met name wat Open VLD vermag in dit nieuwe geheel. Het verbaast hem dat niemand van de 17 N-VA-raadsleden dit niet heeft opgemerkt en dat het document zo werd bezorgd.

 

Inzake asiel en migratie heeft hij geen al te grote opmerkingen vermits het gemeentebestuur daar lijkt te willen doen wat het vermag als lokaal bestuur. Hij hoopt dat het federaal niveau in de toekomst zal volgen.

 

De goede band met de militaire gemeenschap is voor de hand liggend. Tot slot om op een positieve noot te eindigen, juichen Vlaams Belang de diepere Europese samenwerking en verbroedering toe. Hij roept schepen Pantens op om er over te waken dat die Europese geest de diversiteit in Europa uitstraalt en niet de EU-eenheidsworst. Hij denkt dat de Catalanen er van kunnen meespreken, hoewel die vaak nog denken dat de EU hen te hulp kan snellen.

Hij kijkt alleszins kijk uit naar de debatten in de komende jaren.

 

Raadslid N. de Kort wil  vooreerst benadrukken dat de fractie het positief vindt dat een algemene discussie over het bestuursakkoord geagendeerd is op de gemeenteraad.

 

Over het algemeen bevat het bestuursakkoord de richting en beleidslijnen die het schepencollege de volgende jaren wil implementeren. Een groot deel van de teksten uit het bestuursakkoord kunnen rekenen op instemming van CD&V. Het gaat hierbij om beleidsinitiatieven die de logica zelve zijn of zaken die een verderzetting zijn van de vorige legislatuur. Hij denkt bijvoorbeeld aan het beleid rond veiligheid met de verdere uitrol ANPR, de ondersteuning van de buurtinformatienetwerken en de investeringen in de brandweer. Hij vermeldt ook graag de verderzetting van het onderwijsbeleid van Sophie De Roeck met het project KAART, de school als buurtplek of Brede School en verkeersveilige schoolomgevingen. Een derde heel concreet voorbeeld is d voorzetting van de goede samenwerking tussen de gemeente en Radio Park en de Brasschaatse Film. Dat zijn allemaal zaken waar CD&V de schouders heeft ondergezet. De fractie wil die dan ook behouden.

 

Omdat de collega’s van de meerderheid hier wel verder op zullen ingaan, wil hij focussen op de belangrijke punten die ontbreken in het bestuursakkoord of waar CD&V vindt dat het schepencollege de bal misslaat en het verkeerde pad kiest.

 

CD&V vindt dat het schepencollege op een aantal belangrijke punten de verkeerde weg op gaat. Hij wil er drie ervan meer in detail belichten. Ten eerste kiest het schepencollege voor een verkeerde manier om de betonstop te implementeren. Ten tweede is er een gebrek aan een toekomstgerichte mobiliteitsvisie en ten derde ontbreekt elk betekenisvol sociaal beleid.

 

CD&V vindt dat het schepencollege een verkeerde invulling geeft aan de betonstop. Want enerzijds wil het schepencollege een intensievere bebouwing in de kernen en anderzijds gaat ze gronden blijven verkavelen. Concreet staat in het bestuursakkoord dat de bestaande woonuitbreidingsgebieden via de privé verder zullen ontwikkeld worden, ook het bos achter de begraafplaats van Maria ter Heide zal bebouwd worden.

 

Het beleid van het schepencollege zal de verstedelijking van Brasschaat in de hand werken. We zullen en hogere appartementsblokken krijgen en een verdere verkaveling van groene zones in de gemeente.  Dit is niet hoe de Vlaamse Bouwmeester de betonstop heeft uitgedacht en uitgewerkt.

CD&V pleit daarom voor een coherente implementatie van de betonstop. Er mag hoger gebouwd worden maar de bestaande open ruimte mag niet verder worden aangesneden. Heel concreet vraagt CD&V aan het schepencollege om het bos achter het kerkhof in Maria-ter-Heide niet te verkavelen zoals in het bestuursakkoord staat. Vorige legislatuur hebben CD&V en N-VA samen beslist om dit bos onaangeroerd te laten, mede na een oproep uit de buurt. Zijn vraag aan het schepencollege is dus heel concreet of ze kunnen garanderen dat er niet gebouwd zal worden op het bos achter het kerkhof Maria-ter-Heide.

 

Ten tweede ontbreekt in het bestuursakkoord een toekomstgerichte mobiliteitsvisie. De files in onze gemeente en regio blijven groeien. De grote werken van de Oosterweel in Antwerpen staan er aan te komen. Er is nood aan een sterk mobiliteitsbeleid met een concreet actieplan en oplossingen. Het schepencollege komt echter niet verder dan het opsommen van enkele initiatieven uit het de vorige legislatuur. Van een echte ambitie voor een betere doorstroming van het verkeer of hoogwaardig openbaar vervoer is geen sprake. Wat ook opvalt is dat de bouw van een nieuwe ondergrondse parkeergarage niet expliciet is opgenomen in het bestuursakkoord. Het schepencollege wil eerst nog “de haalbaarheid onderzoeken”. Hij vraagt zich af waarom en of dit geen loze verkiezingsbelofte was. De bouw van een parkeergarage zou in die zin wel eens hetzelfde lot beschoren kunnen zijn als de verdwenen podiumzaal van schepen Hans.  Hij vraagt wat men eerst nog wil onderzoeken en waarom men niet meteen start met het vrijmaken van budgetten en het aanstellen van een architect.

 

Ten derde ontbreek elk betekenisvol sociaal beleid. Wat CD&V stoort is eerder wat er niet in staat. Er wordt niets gezegd over Kabas, Aralea, schuldhulppreventie, het inleefhuis, de drie dienstencentra, ouderenzorg voor dementen en zwaar zieken,… Ook over de toekomst van de zorgdriehoek staat er niets in het bestuursakkoord.

 

Burgemeester Jambon gaf in een eerste interview aan Gazet van Antwerpen aan dat hij dringend werk wil maken van de invulling van de zorgdriehoek. Hij vraagt hem dat als dit zo belangrijk is, waarom er dan niets concreet over in het bestuursakkoord staat. CD&V vraagt wat het plan is voor de zorgdriehoek.

 

Raadslid N. de Kort concludeert dat het schepencollege heel wat van plan is. Hij citeert: “wij willen; wij vinden; wij geloven; wij ijveren; wij pleiten; wij streven; wij ondersteunen; wij beseffen; wij bekijken; wij erkennen; enzovoort.”. Het bestuursakkoord is op heel wat punten vaag en algemeen. Hopelijk zal men later uitvoerig ingaan op concrete beleidsplannen, waarvan hij hoopt dat die toch achter deze tekst schuilgaan.

 

De CD&V-fractie  is ongerust over de verdere verkaveling van open ruimte, weilanden en bossen voor woonprojecten, over het gebrek aan een toekomstgerichte mobiliteitsvisie en over het ontbreken van sociaal beleid.

 

Hij vindt dat het volgende schepencollege prioritair moet inzetten op een vlot en veilig verkeer, moet investeren in openbaar groen en de de gemeenschap moet versterken vanuit de buurten. Hij rekent er op dat het bestuursakkoord op deze punten zal worden bijgestuurd wanneer de beleids- en beheerscyclus wordt opgemaakt.

 

Raadslid Broos merkt voor Brasschaat 2012 op dat de omgevingsanalyse, die de administratie heeft opgemaakt ter voorbereiding van deze legislatuur, aantoont dat er een probleem is met de autofinancieringsmarge. Dit is het getal dat aantoont hoeveel beleidsruimte er is. Wanneer er dan bijstaat dat de financiële lasten gelijk moeten verdeeld worden over de gemeente en het OCMW,  en dat terwijl de meeste inkomsten bij de gemeente liggen, wacht zijn fractie bang af.  Hij merkt verder op dat er veel zaken in het bestuursakkoord staan die geregeld moeten worden op een ander bestuursniveau of samen met andere gemeenten. Dit doet hem vermoeden dat dit bestuursakkoord gemaakt is door NV-A.

 

De klimaatmarsen maken schijnbaar weinig indruk op deze bestuursploeg want het belang van de auto voor deze bestuursploeg zal niet verminderen.  Integendeel, de auto krijgt een centrale plaats toegewezen in de gemeente. Slechts 14% van de Brasschaatenaren gebruikt het openbaar vervoer. 13% vindt dat het niet goed werkt. Dit wil zeggen dat nagenoeg alle gebruikers niet tevreden zijn. Daarover is haast niets terug te vinden in het akkoord.

 

Hij wil verder even de verschillende hoofdstukken bespreken.

Inzake veiligheid wordt er weinig tot geen aandacht besteed aan de preventieve politiezorg, hij denkt bijvoorbeeld aan de fietsteams of de wijkagenten. Zeker wanneer er een grotere zone zou komen, is dit een belangrijk issue. De politie wordt wel mee ingeschakeld om samen te werken met OCMW-medewerkers. Hij vindt dat dit de zwakkere medeburger onmiddellijk dreigt te stigmatiseren.

Verder is het hem een raadsel hoe men het principe van de verdichting, waarbij de open ruimte niet verder wordt volgebouwd, wil combineren met het vrijwaren van de principes van de bouwrechten. Ook de aankondiging dat men het RUP meergezinswoningen wil aanpassen, is dermate vaag dat Brasschaat 2012 niet weet welke richting men wil uitgaan. Hij vraagt of men dan terug overal appartementen wil toelaten.

 

De kasteeldomeinen en de bijhorende hoeves vormen een ander belangrijk item op het vlak van ruimtelijke ordening. Hij hoopt dat er niet alleen oog is voor de belangen van de private ontwikkelaar, maar dat ook het algemeen belang wordt bewaakt zodat dit een win-win-situatie kan worden.

Verder laat de omschrijving dat de ‘inplanting van grotere handelszaken in de nabijheid van de gemeente moet bekeken worden’ veel ruimte voor interpretatie. Het is dus bang afwachten.

Dat het project scholen Kaart een belangrijk project is in deze legislatuur is duidelijk. Het is echter een wetmatigheid dat men het patrimonium maar één keer kan verkopen. Tenslotte schrijft men in dit hoofdstuk dat de functie van Berkenhof bewaard moet blijven. Hij vraagt of men alle functies wil bewaren, dus ook die voor jongeren.

 

Inzake cultuur houdt men vast aan lokale en nationale volkstradities. Voor Brasschaat 2012 is het een open vraag wat dit betekent. Op sportief vlak moeten de subsidiereglementen voor onderhoud van sportvelden dan weer bekeken worden. Hij vraagt of men een vermindering van de toelagen beoogt.

 

Hij merkt op dat niet-georganiseerde jongeren moeilijk te bereiken zijn. Hij vindt dat de jeugddienst daarom ook buiten de kantooruren moet werken. Het principe van straathoekwerker dient ook in Brasschaat ingevoerd te worden.

 

Men wil de Woonzorgcentra betaalbaar houden. Dat men dit schrijft, nadat men in de vorige legislatuur het Zorgbedrijf Brasschaat heeft opgericht en dat dit reeds winst maakt, is Brasschaat 2012 een doorn in het oog.

 

Verder merkt hij op dat het begrip “noodhulp” volledig is weggevallen in het hoofdstuk ontwikkelingssamenwerking. Blijkbaar vindt men dit niet belangrijk.

 

Bij de militaire gemeenschap wordt er aandacht gegeven aan het natuurgebied “het Groot Schietveld”. Of deze uitspraak te rijmen valt met de ontwikkeling van het museum en de andere ontwikkelingen van toekomstige bedrijven blijft een groot vraagteken.

 

Raadslid Broos merkt ten slotte nog op dat er nog een aantal afspraken over dierenwelzijn ontbreken. Voor de verkiezingen was dit een belangrijk item, maar hij stelt vast dat men dit ondertussen al is vergeten.

 

Raadslid Eeman merkt op dat de PVDA-fractie dit bestuursakkoord ontzettend vaag en weinig ambitieus vindt. Om die reden kan verwerpt het dit akkoord.

 

Het is ontzettend vaag, tenzij op die zaken die men niet zal doen: een belastingverhoging en een tram. Het bestuursakkoord geeft geen enkel antwoord, zelfs geen aanzet tot antwoord op de grote uitdagingen op financieel vlak waarvoor de gemeente staat.

 

Er komt dus geen belastingverhoging, maar hij stelt vast dat er tijdens deze legislatuur een drastische daling van inkomsten is en een drastische stijging van de uitgaven. Het gaat hier enerzijds over 1,3 miljoen minder inkomsten door de taxshift, anderzijds een stijging van de pensioenlasten met meer dan 1,3 miljoen euro. Ook de leninglasten stijgen met meer dan 2,4 miljoen euro. Dit wordt dus een besparingscoalitie. Hij vreest dat dit vooral ten koste zal zijn van het gemeente- en OCMW-personeel en van het sociale beleid.

 

Het is daarenboven een bestuursakkoord waaruit nagenoeg geen enkele ambitie blijkt op het vlak van mobiliteit, armoede, sociale huisvesting, jeugdbeleid en integratie.

 

Er is nul ambitie op vlak van mobiliteit en koning auto blijft centraal. Het akkoord vermeldt geen letter over openbaar vervoer, tenzij dan dat er geen tram komt. Hij las alleszins geen alternatieven. Er is geen enkele aanzet tot model shift.

Er is nul ambitie op het vlak van sociale en betaalbare huisvesting. Er wordt met geen woord gerept over de oplossingen voor de betaalbaarheid voor de 30% huurders in Brasschaat. Men beperkt zich voor de sociale huurwoningen tot de opgelegde norm in het decreet, wat gezien de groeiende wachtlijsten totaal onvoldoende is.

Er is nul ambitie op het vlak van jeugdbeleid. Men formuleert enkel wat vage intentieverklaringen.

Er is nul ambitie op het vlak van armoede en integratie.

Raadslid Eeman vindt verder dat de teksten van het bestuursakkoord bovendien uitblinken in het stigmatiseren van mensen in armoede en nieuwkomers.

 

Om al deze redenen verwerpt PVDA dit bestuursakkoord. Hij zal dan ook uiterst waakzaam zijn ten aanzien van alle concrete maatregels die uit dit akkoord zullen voortkomen. PVDA zal steeds de kant kiezen van de gedupeerden van dit beleid.

 

Raadslid Thomas is erg enthousiast, deze meerderheidscoalitie presenteert een ambitieus plan. Hij verwijst naar de opmerkingen van de oppositie over wat Open VLD vermag in deze coalitie. Hij kan hen gerust stellen, de inbreng van Open VLD in dit akkoord is meer dan de numerieke vertegenwoordiging. Hij merkt op dat dit zelfs al tot uiting komt in de titel van het bestuursakkoord.

 

Uiteraard moet is dit akkoord een algemene beleidsnota voor de komende jaren en schetst het de grote lijnen en de globale tendensen. Enerzijds is er de integratie van OCMW en Gemeentebestuur Brasschaat, hetgeen efficiëntiewinsten mogelijk maakt. Anderzijds heeft de Brasschatenaar nood aan veel van de bestaande structuren.

 

Hij wil verder ingaan op een aantal thema’s. Inzake openbare werken zal het een en ander zeker worden geconcretiseerd, onder meer met de input van politie. Dit komt zeker nog aan bod.

 

Inzake sport zal er de komende jaren meer en meer ingezet worden op samenwerking tussen de verenigingen en de clubs. Zo verwijst hij naar de mogelijke fusie van de voetbalclubs. Het bestuur zal dit van nabij opvolgen en kan bijvoorbeeld via de subsidies clubs aanmoedigen om die samenwerking te realiseren. De leden en inwoners verwachten steeds meer van de verenigingen en die moeten hun slagkracht kunnen vergroten door samen te werken.

Uiteraard worden de belastingen niet verhoogd.

 

Inzake communicatie en participatie is transparantie het sleutelwoord. Er zal ook worden ingespeeld op actuele trends.

 

Hij verwijst bij wijze van voorbeeld naar de klimaatstudie en de impact op ruimtelijke orde en milieu. Het bestuur gaat hiermee aan de slag, en maximaal de groene ruimte behouden. Er wordt verder ingezet op het versterken van de deelmobiliteit. In die zin merkt hij op dat een aantal zaken kunnen verbeterd worden, hij geeft als voorbeeld de deelfietsen waar een duidelijke definiëring van de standplaatsen mogelijk is. Het bestuur zal verder een voortrekkersrol spelen inzake de energie-efficiëntie van het patrimonium. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie. En verder inspelend op de actualiteit vindt binnenkort een gesprek plaats met de bevoegde schepenen over de klimaatspijbelaars. Ze gaan in dialoog over de rol die Brasschaat in het debat kan spelen.

 

Inzake economie en middenstand wil men de handelskernen ondersteunen. Er wordt ingezet op de leefbaarheid van de winkelgebieden. Hij verwijst graag naar de ondernemersparagraaf waarbij elke gemeentebeleidsbeslissing dient getoetst te worden aan de impact op de Brasschaatse ondernemingen. Er wordt ook ingezet op de verdere ontwikkeling van de site aan de Coppenskazerne. Er is nog steeds vraag om ruimte voor KMO’s. Er wordt ook gekeken of er bijvoorbeeld co-workingspace kan worden gerealiseerd. Dat dit een positief effect kan hebben op de lokale tewerkstelling spreekt voor zich.

 

Deze meerderheidscoalitie heeft dus een ambitieus plan en hij kijkt er erg naar uit om die plannen te gaan realiseren.

 

Raadslid Vermeulen bedankt het bestuur voor de duidelijke en volledige toelichting. Hij nodigt iedereen alleszins uit om bij te dragen tot het samenwerken aan een nog beter Brasschaat.

 

Burgemeester Jambon merkt op dat dit een politiek akkoord is en dat dit uiteraard verder moet worden uitgewerkt in een beleidsplan met een concrete timing. Hij bedankt de meerderheidspartijen voor dit bestuursakkoord en nodigt de oppositie uit om geëngageerd en constructief mee te werken. Hij is alleszins steeds bereid om met een open geest voorstellen te bekijken en te beoordelen.

 

Hij wil op een aantal zaken terugkomen. Inzake de fusie van de politie merkt hij op dat dit wel al was aangekondigd in het verkiezingsprogramma. Dit komt dus niet uit de lucht vallen. Inzake de afvalstraatjes is het niet de ambitie om dit voor heel Brasschaat te organiseren. Het gaat om een pilootproject in Bosaard. Het bestuur wil ervaring op doen met deze alternatieve vorm van afvalophaling. Het benadrukt dat de afvalstraatjes niet het huidige afvalbeleid zal vervangen, maar wel dat op bepaalde locaties een alternatief kan zijn voor de klassieke afvalophaling. Het Huis van het Kind wil de meerderheidscoalitie versterken door er een fysieke locatie voor te vinden in het centrum. Waar dat zal zijn, is nog niet gekend. Dat wordt nog onderzocht en zal te gepasten tijde op de gemeenteraad aan bod komen. Tenslotte is het logisch dat het beleid een bepaalde continuïteit heeft en dat de opgestarte initiatieven kunnen verder gezet worden.

 

Het is alleszins niet de bedoeling om de bestaande open ruimte verder aan te snijden. Het moet inderdaad eerder gaan om duurzame verdichting. Dat wil evenwel niet zeggen dat hij nu al het een en ander kan uitsluiten. Op de concrete vraag van raadslid N. de Kort antwoordt hij dat men ongeacht de projectonwikkeling alleszins het speelbos aan het kerkhof wil behouden.

 

Inzake de parkeergarage merkt hij op dat dit een groot project is, met een grote impact. Het is wenselijk dat die garage er komt, maar men moet er de financiële haalbaarheid van onderzoeken. Bovendien moet men ook overleggen met de lokale middenstand en dient men dit op te nemen in een visie voor het parkeerbeleid.

 

Over de verdere uitwerking van de zorgdriehoek zijn er al heel wat ideeën geformuleerd. Deze zullen zeker te gepasten tijde worden toegelicht op alle fora.

 

Het is verder inderdaad zo dat er een financiële uitdaging is. Die uitdaging is er al 12 jaar. Het bestuur gaat die uitdaging ook aan. Links vraagt meer belastingen. Deze coalitie wil dat niet. Er wordt een gelijkwaardige inspanning van iedereen gevraagd.

 

Inzake het RUP Meergezinswoningen merkt hij op dat er na 12 jaar al heel wat ervaring is opgedaan. Een bijsturing is alleszins mogelijk. Hij geeft als voorbeeld dat men kangoeroewoningen kan stimuleren. Maar na het overlijden van bijvoorbeeld de inwonende ouder stelt er zich een probleem met de invulling. Daar moet men een gepaste oplossing voor kunnen bieden.

 

Hij verwijst naar de ambitie om de inplanting van grote winkels tegen te gaan. Die grote winkels raken de lokale middenstand. In Schoten zijn die winkels ook aanwezig, maar ondervindt men er minder hinder van. De middenstand van Brasschaat ondervindt er de grootste impact van. Hij geeft het als voorbeeld om te duiden dat intergemeentelijke overleg ook hier nodig is.

 

Inzake zaal Berkenhof wil men inderdaad alle functies behouden. Naast het project Kaart wil men ook kijken naar andere mogelijkheden. De functies moeten alleszins in de wijk aanwezig blijven.

 

Inzake het onderhoud van de sportvelden is er een groot verschil in de prijs van de concessievergoedingen. Dat wil men nu gaan gelijkschakelen. De vergoeding voor het onderhoud moet billijk zijn.

 

Hij merkt verder op dat schepen Hans het aspect dierenwelzijn verder zal toelichten.

 

Tenslotte stelt de reactie van raadslid Eeman hem gerust. De tussenkomst is voor hem eerder een teken dat dit een goed bestuursakkoord is.

 

Schepen Hans vult aan dat Kabas en de sociale kruidenier zeker worden behouden. De huisvesting van Kabas wordt evenwel nog onderzocht. Over de samenwerking en het overleg tussen OCMW en politie gaat het over het activeren van het overleg inzake de opvoedingsondersteuning. Ze merkt op dat het intra-familiaal geweld toeneemt. Het is de bedoeling om alle initiatieven rond opvoedingsondersteuning in dit overleg te betrekken.

 

Dit bestuur heeft overigens wel ambities inzake de armoedebestrijding. Het zet in op gezinsondersteuning. Dat hoeft daarom niet steeds financiële ondersteuning te zijn, maar kan ook actieve huisondersteuning inhouden.

 

Inzake dierenwelzijn is het vooral zaak om mogelijke intergemeentelijke samenwerking af te toetsen. Ze verwijst naar het initiatief van de gemeente Schoten om een spoeddienst voor dieren te voorzien. Ze merkt in die zin dat ook voor het vogelopvangcentrum de intergemeentelijke samenwerking een meerwaarde kan zijn.

 

Schepen Fonteyn stelt dat men eerst een volledig en omvattende visie zal uitwerken. Er komt een herziening van het globale mobiliteitsplan waarbij ook het parkeerbeleid in zal moeten passen. Die vernieuwde visie is eerst nodig om concrete acties uit te kunnen werken.

 

Schepen Van Honste  merkt op dat een aantal zaken worden voortgezet. Zo werkt men verder op basis van de nota Ruimte en met de Groene Zes. Bij de verdere invulling kan men uiteraard wel bekijken wat de verschillende opties zijn. Daar wil ze dan ook geen voorafnames doen. Als er wordt gebouwd, dan zal dat zijn met een maximaal behoud van open ruimte. Er is nu ook de studie van BUUR om een visie te bepalen op het kernwinkelgebied. Daar wordt gestart met een participatietraject.

 

Raadslid N. de Kort bedankt het bestuur voor de geformuleerde antwoorden. Hij merkt op dat het project “betaalbaar wonen in het groen” in Maria-ter-Heide wel al voorafnames doet, met name door dit te situeren in het bos achter de begraafplaats. Hij vindt dit onnodig. Deze ruimte kan 100% groen blijven.

 

Hij bepleit verder het behoud en de verdere versterking van KABAS en het inleefhuis. Inzake de parkeergarage blijft hij bij zijn standpunt dat dit dezelfde weg opgaat als de podiumzaal die men eerder beloofde. Hij voorspelt dat men zal concluderen dat men dit commercieel niet rendabel kan organiseren zonder het betalend parkeren in te voeren. Hij merkt op dat de studies er al zijn. De getallen in die studies zijn misschien gedateerd, maar de principes zijn ongewijzigd.

 

Raadslid Van Mechelen stelt dat 12 jaar geleden werd gesteld dat de Korte Omloopbossen en de groene gordel dienden behouden te blijven. Daar zou men niet bouwen en men zou niet verkavelen. De inwoners willen niet dat hier wordt gebouwd. Hij vraagt wat men nu hier beoogt te doen.

 

Inzake sport verwijst hij naar het toenemende belang van G-Sport. Hij vraagt hoe men hierop kan inspelen.

 

Schepen Van Gerven antwoordt dat er voor G-Sport al is ingezet op subsidiestimulansen. Ze zal dit ook binnen alle initiatieven aftoetsten, hetgeen ze overigens tot op heden ook al steeds heeft gedaan.

 

Burgemeester Jambon merkt op dat er actueel geen project is voorzien op de gronden van de Korte Omloopbossen.

 

Raadslid Eeman wil niet verzanden in links-rechts-spelletjes. Hij bepleit geen belastingverhoging, maar wijst nogmaals op de financiële uitdagingen. De lasten moeten op een eerlijke manier worden verdeeld. De taxshift en de leninglasten gaan problemen geven. De komende begrotingen zullen niet te vergelijken zijn met de voorgaanden.

 

Raadslid De Vocht merkt op dat het bestuursakkoord melding maakt van overlast door jongeren. Ze wil de problemen niet ontkennen, maar roept op om naar de achterliggende oorzaken te kijken. Ze geeft de Grasdries als voorbeeld. Daar is gewoon een tekort aan ruimte voor jongeren.

 

Een tweede opmerking is de inzet op de verdere digitalisering van de dienstverlening. Ze merkt op dat dit niet voor iedereen evident is, met name voor senioren. Ze vraagt hoe men met die uitdaging zal omgaan.

 

Burgemeester Jambon antwoordt dat men inderdaad zal inzetten op die digitalisering, maar dat men dat zal doen zonder afbreuk te doen aan het huidige dienstverleningsniveau en dat de alternatieven zullen blijven aangeboden worden. Hij merkt wel op dat de groep senioren die de aansluiting met de digitale wereld niet heeft gemaakt steeds kleiner wordt.

Beslissing

 

 

Er werd kennis genomen van het bestuursakkoord 2019-2025 "Goed wonen en werken. In een veilig en ondernemend Brasschaat. Gewoon doen!".

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos bedankt de meerderheid voor de aanpassingen aan het reglement en dat naar aanleiding van de tijdens de commissie gestelde vragen en opmerkingen. Hij verwijst hierbij in het bijzonder naar de bepalingen inzake het spreekrecht, opgenomen onder de titel “Verzoekschriften”. Hij is tevreden dat dit spreekrecht, zoals voorheen, uitvoeriger werd uitgewerkt maar vraagt om het spreekrecht ook in de titel te vermelden.

 

De gemeenteraad stemt hiermee in.

 

Raadslid Hermans merkt op dat wordt voorgesteld om artikel 42 te schrappen. Het gaat om de vervanging in het BCSD. Ze merkt op dat in het comité persoonlijke dossiers worden besproken en ze begrijpt enerzijds dat hier delicate informatie wordt besproken waardoor het vervangen van de mandatarissen niet evident is. Anderzijds stopt de nood aan hulpverlening niet tijdens vakantieperiodes. Artikel 42 zorgde voor een bepaalde continuïteit en ze vreest dat deze verloren zal gaan. Om die reden stelt ze voor om het artikel in die zin aan te passen dat er per fractie slechts één vervanger mogelijk is voor alle leden van het bijzonder comité die die fractie heeft voorgedragen. Op die manier wordt de continuïteit verzekerd en blijft de vertrouwelijkheid van de dossiers gewaarborgd.

 

Schepen Hans wil de leden vooral motiveren om telkens aanwezig te zijn. Ze merkt op dat de dossiers inderdaad erg gevoelig zijn en dat men de privacy van de klanten en de geheimhouding van de besprekingen moet kunnen garanderen. Ze zal alle leden vragen om hun vakantieplanning zo te organiseren dat de besprekingen niet in het gedrang komen. Overigens kan ze als voorzitter ook steeds beslissen om dringende steun te verlenen en die beslissing nadien ter bekrachtiging voorleggen. Zo blijft die continuïteit ook bewaard.

 

Burgemeester Jambon vult aan dat hij de bezorgdheid deelt. Maar de dossiers zijn erg delicaat. Het bestuur wil vooral die informatieveiligheid beschermen. Hij merkt op dat het college onder dezelfde aanwezigheidsregels is onderworpen. Het is zelden een probleem om het vereiste quorum te behalen.

 

Schepen Hans stelt voor om artikel 42 toch te schrappen.

 

De gemeenteraad stemt hier mee in.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:

1)      de vergaderingen waarvoor presentiegeld wordt verleend, het bedrag van het presentiegeld en de nadere regels voor de eventuele terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen;

2)      de wijze van verzending van de oproeping en de terbeschikkingstelling van het dossier aan de gemeenteraadsleden, alsook de wijze waarop de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden, aan de raadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen verstrekken over die stukken;

3)      de wijze waarop de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar worden gemaakt;

4)      de voorwaarden voor het inzagerecht en het recht van afschrift voor gemeenteraadsleden en de voorwaarden voor het bezoekrecht aan de instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert;

5)      de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen;

6)      de wijze van notulering en de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden;

7)      de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties;

8)      de wijze waarop en de persoon door wie de stukken van de gemeente, vermeld in artikel 279, worden ondertekend;

9)      de nadere voorwaarden waaronder het recht om verzoekschriften in te dienen, wordt uitgeoefend, en de wijze waarop de verzoekschriften worden behandeld;

10)  de wijze van het ter kennis brengen van de beslissingen, vermeld in artikel 50, vijfde lid.

 

De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.

 

Juridisch kader

Artikel 38 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Huishoudelijk reglement van de Gemeenteraad/Raad voor maatschappelijk Welzijn

 

Titel 1- Algemene bepalingen

 

Art.1, §1 Het huishoudelijk reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, hierna de Raden genoemd.    Beide besluitvormingsorganen dienen een formeel besluit van goedkeuring te nemen omtrent het huishoudelijk reglement.

 

§ 2. Gelet op het Decreet voor het Lokaal Bestuur (DLB) dient hiernavolgend het huishoudelijk reglement als volgt te worden gelezen:

 

          De Voorzitter: betreft de voorzitter van zowel de gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn die krachtens het DLB dezelfde persoon betreft;

          De Raad: betreft zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn (of OCMW-raad) behoudens specifiek de gemeenteraad of raad voor maatschappelijk welzijn apart wordt vermeld.

          De Raadsleden: betreffen de leden van respectievelijk de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn die krachtens het DLB dezelfde personen betreffen;

          Het Bestuur: het gemeente –en OCMW bestuur

          DLB: Decreet over het Lokaal Bestuur

 

Titel 2 - Bijeenroeping

 

Art. 2, § 1. De Raad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

 

§ 2. De Voorzitter van de Raad beslist tot bijeenroeping van de Raad en stelt de agenda van de vergadering op.  Behoudens in spoedeisende gevallen en in geval van toepassing van artikel 6, §1 van het DLB zullen de regulier geplande Gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn op eenzelfde dag aansluitend aan elkaar plaats vinden.

 

De Voorzitter kan de Gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping.  Hierbij stelt de voorzitter voor beide Raden een duidelijk onderscheiden agenda op.

 

§ 3. De oproeping voor de Raad wordt verzonden via e-mail. Ze wordt verstuurd naar de e-mailadressen die het Bestuur aan de Raadsleden heeft toegewezen. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op de wijze voorzien in art. 10, §1 van dit reglement.

 

§ 4. De Voorzitter moet de Raad bijeenroepen op verzoek van:

1) een derde van de zittinghebbende Raadsleden;

2) een vijfde van de zittinghebbende Raadsleden als zes weken na de datum van de vorige Raad  nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

3) het college van burgemeester en schepenen/Vast bureau;

 

De voorzitter moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

 

In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur of het door hem aangestelde personeelslid bezorgt vervolgens de voorstellen aan Voorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen zoals bepaald in art. 3 van dit reglement, kan nakomen.

 

De Voorzitter roept de Raad bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.

 

Art. 3, § 1. De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt, behoudens in spoedeisende gevallen en in geval van toepassing van artikel 6, §1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de Raadsleden.

 

Een gezamenlijke oproeping in spoedeisende gevallen kan enkel als er zowel voor de gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn spoedeisende punten zijn.

 

§ 2.  De oproeping van de Raad vermeldt via duidelijk onderscheiden agenda’s in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

 

Art. 4, § 1. De Raadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de Raad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun agendapunt, de bijhorende toelichting en noodzakelijke stukken en een goed omschreven voorstel van beslissing per e-mail aan de algemeen directeur, via secretariaat@brasschaat.be. De algemeen directeur of het door hem aangesteld personeelslid bezorgt de voorstellen aan de Voorzitter. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau, noch het college/vast bureau als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

 

§ 2. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de Voorzitter onmiddellijk mee aan de Raadsleden, samen met de bijhorende toelichting, documenten en het voorstel van beslissing.

 

Titel 3 - Openbare of besloten vergadering

 

Art. 5, § 1. De vergaderingen van de Raad zijn in principe openbaar.

 

§ 2. De vergadering is niet openbaar als:

1) het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2) de Raad met twee derde van de aanwezige Raadsleden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

 

De vergaderingen over de beleidsrapporten, zoals vermeld in artikel 249 van het DLB, zijn in elk geval openbaar.

 

Art. 6. De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

 

Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de raad voor maatschappelijk welzijn waarna de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn volledig afgewerkt wordt, met name eerst het openbare en desgevallend daarna het besloten deel van de zitting. Na het sluiten van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

 

Als tijdens de openbare vergadering van de Raad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de Raad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

 

Als tijdens de besloten vergadering van de Raad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de respectievelijk eerstvolgende Raad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

Art. 7. De Raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

Titel 4 – Informatie voor raadsleden en publiek

 

Art. 8. Plaats, dag en uur van de Raad en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de gezamenlijke webstek van het Bestuur. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.

 

Indien Raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt

 

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

Art. 9, § 1. Het Bestuur maakt, aan iedere natuurlijke persoon en aan iedere rechtspersoon of groepering die erom verzoekt, de agenda van de Raad en de stukken die erop betrekking hebben, openbaar door er inzage in te verlenen, er uitleg over te verschaffen of er een afschrift van te overhandigen overeenkomstig het Decreet betreffende de openbaarheid van bestuur. De agenda wordt tevens gepubliceerd op de gemeentelijke website. Personen die daarom verzoeken worden via een abonnementformule in kennis gesteld van die publicatie.

 

§ 2. De lijst van de besluiten, en in voorkomend geval de inhoud ervan overeenkomstig artikel 286 van het DLB, van de Raad, het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de burgemeester, de voorzitter van het vast bureau, de raad van bestuur van de autonome gemeentebedrijven, de algemene vergadering en de raad van bestuur van de welzijnsvereniging waarvan de maatschappelijke zetel zich in de gemeente bevindt, worden door de burgemeester/voorzitter van het vast bureau bekendgemaakt op de webstek van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot en met 287 van het DLB.

 

De besluiten van het bijzonder comité voor de sociale dienst worden niet bekendgemaakt. 

 

Art. 10, §1. Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, via de digitale besluitvormingstoepassing ter beschikking gehouden van de Raadsleden.

 

§2. Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.

 

Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

 

Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in art. 1, §3 van dit reglement.

 

§ 3. Aan de Raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad.

 

Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

De raadsleden richten hun verzoek aan de algemeen directeur via het e-mailadres secretariaat@brasschaat.be.

 

Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt in samenspraak met het verzoekende Raadslid tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.

 

Art. 11, §1. De Raadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het Bestuur betreffen.

 

§2. De notulen van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college/vast bureau volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de Raadsleden. Dit gebeurt via een e-mail met een link naar de digitale besluitvormingstoepassing van gemeente en OCMW.

 

§ 3. De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de Raad en die bestemd is voor de Raad, wordt meegedeeld aan de Raadsleden.

 

§ 4 . Alle andere documenten en dossiers dan die in art. 9 en art. 10, § 2 tot § 3, die betrekking hebben op het Bestuur, kunnen, na afspraak met de algemeen directeur via het e-mailadres secretariaat@brasschaat.be, door de Leden ter plaatse geraadpleegd worden.

 

Aan de Raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien, behoudens het stukken betreffen die betrekking hebben tot een geagendeerd punt op de Raden.  In dit laatste geval dient een raadpleging mogelijk gemaakt te worden ten laatste op de dag van de zitting zelf.

 

Het Raadslid, dat de in deze paragraaf bedoelde stukken niet is komen raadplegen op  het tijdstip dat werd afgesproken, wordt geacht af te zien van inzage.  In voorkomend geval dient door het Raadslid om een nieuwe afspraak te worden verzocht.

 

§ 5. De Raadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.

 

§ 6. De Raadsleden hebben het recht de instellingen van het Bestuur en diensten die het Bestuur opricht en beheert te bezoeken, ook de autonome gemeentebedrijven.

 

Om de administratie in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf aan de algemeen directeur per e-mail aan secretariaat@brasschaat.be mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur. De plaatsbezoeken verlopen in principe binnen de kantooruren tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen. 

 

Tijdens het bezoek van een inrichting van het Bestuur mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De Raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.  Ze schikken zich naar de veiligheidsinstructies die door de verantwoordelijke van de inrichting worden gegeven.  Eventuele persoonlijke beschermingsmiddelen worden ter beschikking gesteld.

 

Art. 12. De Raadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.  Hiertoe bezorgen ze een duidelijk omschreven vraag per e-mail aan de algemeen directeur, via secretariaat@brasschaat.be.

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering van de Raad kunnen de Raadsleden mondelinge vragen stellen over bestuurlijke aangelegenheden. Een mondelinge vraag wordt uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering ingediend en aan de agenda van de gemeenteraad toegevoegd. Er wordt ter zitting mondeling geantwoord. Hiertoe bezorgen ze een duidelijk omschreven vraag per e-mail aan de algemeen directeur, via secretariaat@brasschaat.be. De algemeen directeur bezorgt de vragen aan de Voorzitter en aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.

 

Mondelinge vragen die later worden ingediend worden geagendeerd op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

 

De Raadsleden mogen tot 11 uur van de dag van de zitting actuele vragen indienen. Een actuele vraag betreft een actuele kwestie of een onderwerp waarvan het raadslid tot vijf dagen voor de zitting niet in kennis kon zijn. De voorzitter beoordeelt het actuele karakter van de vraag.

 

Titel 5 - Quorum

 

Art. 13. Uiterlijk voor het sluiten van de vergadering van de Raad, tekenen de leden de aanwezigheidslijst.

 

Art. 14, § 1. De Raad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende Raadsleden van de Raad aanwezig is.

 

Indien er een kwartier na het vastgestelde uur van de Raad niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.

 

§ 2. De Raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen.

 

Titel 6 – Wijze van vergaderen

 

Art. 15, §1. De Voorzitter zit de vergaderingen van de Raad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

 

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

 

§ 2. Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het DLB. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en/of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

Art. 16, §1. De Voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

 

De Raad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de Raad er anders over beslist.

 

§ 2. Een punt dat niet op de agenda van de Raad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

 

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Art. 17, § 1. Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de Voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

 

De Voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de Raadsleden.

 

§ 2. Indien de Raad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de Raad wanneer ze aan het woord komen.

 

De voorzitter kan aan een lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau of de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.

 

Art. 18. Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

Art. 19. De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.

 

Art. 20. Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

 

Als een Raadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de Voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de Voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de Voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

 

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de Voorzitter.

 

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Art. 21, §1. De Voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de Raadsvergadering.

Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Elk Raadslid dat de orde verstoort, wordt door de Voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de Voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

§ 2. De Voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

 

De Voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

 

Art. 22. Geen enkel Raadslid mag meer dan driemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de Voorzitter er anders over beslist.

 

Art. 23. Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de Voorzitter aan dat hij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De Raadsleden moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Art. 24. §1. Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de Voorzitter de bespreking.

 

§2. Op vraag van een fractie kan de voorzitter de vergadering schorsen. De duur en de frequentie van deze schorsingen worden door de voorzitter bepaald. Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien de voorzitter van de gemeenteraad oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

 

Titel 7 - Wijze van stemmen

 

Art. 25, § 1. Voor elke stemming in de Raad omschrijft de Voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de Raad zich moet uitspreken.

 

§ 2. De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

Art. 26, §1. De Raad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

 

Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

§ 2. De Raad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

 

In afwijking daarvan kan elk Raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport.  In dat geval mag de Raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

 

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Art. 27, § 1. De leden van de Raad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 4.

 

§ 2. Er zijn vier mogelijke werkwijzen van stemmen:

1) de stemming per fractie bij monde van de fractievoorzitters

2) de elektronisch uitgebrachte naamstemming (zodra de steminstallatie in gebruik is genomen)

3) de mondelinge stemming;

4) de geheime stemming.

 

§ 3. De Raadsleden stemmen via de elektronisch uitgebrachte naamstemming behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt of indien er zich een technisch probleem stelt met de elektronische toepassing voor de stemopname.

 

§ 4. Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

1) de vervallenverklaring van het mandaat van een Raadslid en van lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau;

2) het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke en OCMW bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van het Bestuur in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3) individuele personeelszaken.

 

Art. 28. De stemming bij monde van de fractievoorzitters geschiedt als volgt. Nadat de Voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in art. 25, § 1 van dit reglement vraagt hij achtereenvolgens aan een lid van iedere fractie om het stemgedrag van die fractie. De aanwezige leden van de fractie worden geacht het stemgedrag van hun fractie aan te nemen. Indien een lid een afwijkende stem laat horen, wordt dat individueel stemgedrag zo genotuleerd.

 

Art. 29, § 1.  De mondelinge stemming geschiedt door, elk Raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat (met uitzondering van de voorzitter) in volgorde van de rangorde.

 

§2. De Voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.

 

Wanneer er na de stem van de Voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van art. 31 van dit reglement). De stem van de Voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.

 

Art. 30. §1. Voor een geheime stemming wordt gebruik gemaakt van de anonieme elektronisch uitgebrachte stemming.

 

§2. Er kan ook gebruik gemaakt worden van vooraf gemaakte stembriefjes.

De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blancostembriefje.

 

§3. Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Art. 31. Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

Titel 8 – Notulen en zittingsverslag

 

Art. 32, §1. De notulen van de Raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de Raad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk Raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

 

§ 2. De zittingsverslagen van de vergaderingen van de Raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling gestelde vragen en antwoorden. De Raad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de Raad. De Raadsleden stemmen er mee in dat de openbare zittingen van de Raad opgenomen kunnen worden eenmaal de opnameapparatuur definitief in werking is gesteld.

 

Een Raadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.

 

§ 3. Als de Raad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

 

Art. 33, § 1. De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de Raad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§ 2. De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering van de Raad zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via het digitale besluitvormingssysteem.

 

§ 3. Elk Raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de Raad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de Voorzitter van de Raad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de Raad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de Raad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

§ 4. Zo dikwijls de Raad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.

 

Art. 34, § 1. De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§ 2. De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester/voorzitter vast bureau en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Titel 9 - Fracties

 

Art. 35. Het Raadslid of de Raadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie.

 

Titel 10 - Gemeenteraadscommissies

 

Art. 36, §1. De gemeenteraad richt algemene commissies en themacommissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

De bevoegdheden en frequentie van deze commissies worden als volgt bepaald :

          Algemene commissie: in principe voorafgaandelijk aan de gemeenteraad

          Themacommissie plaatsgebonden zaken: jaarlijks

          Themacommissie organisatie, financiën en veiligheid: jaarlijks

          Themacommissie vrije tijd: jaarlijks

          Themacommissie sociale zaken: jaarlijks

          Themacommissie intergemeentelijke samenwerking: jaarlijks

          De bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code: in geval van een melding van een schending op de deontologische code

 

§ 2. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies.

          Algemene commissie: 33 leden

          Themacommissie plaatsgebonden zaken: 11 leden

          Themacommissie organisatie, financiën en veiligheid: 11 leden

          Themacommissie vrije tijd: 11 leden

          Themacommissie sociale zaken: 11 leden

          Themacommissie intergemeentelijke samenwerking: 33 leden

          De bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code: 11 leden

 

De zetels worden verdeeld door het aantal zetels van de commissie te delen door het aantal leden van de gemeenteraad, vermenigvuldigd met het aantal zetels waarover elke lijst binnen de gemeenteraad beschikt. Het aantal eenheden van het resultaat van die bewerking geeft het aantal rechtstreeks verworven zetels aan.

 

De niet-rechtstreeks verworven zetels worden toegewezen in afnemende volgorde van de decimalen van het resultaat van de bewerking, vermeld in het eerste lid. Bij gelijkheid van decimalen van twee of meer lijsten of groepen van lijsten, wordt de zetel toegewezen aan de lijst met het hoogste stemcijfer, bepaald overeenkomstig artikel 165 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

Voor de bestuursperiode 2019-2025 betekent dit voor de commissies met 11 leden : 11/33 = 0.333

          N-VA0.333*17 = 5.666= 6

          CD&V0.333*6 = 2= 2

          Brasschaat 20120.333*4= 1.333= 1

          Vlaams Belang0.333*3= 1= 1

          Open VLD 0.333*2= 0.666= 1

          PVDA0.333*1=  0.333= 0 + 1 met raadgevende stem

 

De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de Voorzitter van de gemeenteraad. Als de Voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

§ 3. Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de Raad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

 

§ 4. Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

 

§ 5. Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

§ 6. De algemene commissie en de commissie intergemeentelijke samenwerking wordt voorgezeten door de Voorzitter. De andere themacommissies worden voorgezeten door een voorzitter, aangeduid door de gemeenteraad, uit de leden van die commissie. De burgemeester of schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie.

 

§ 7. De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen en wordt hiervoor bijgestaan door het secretariaat. De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt per e-mail naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de webstek van de gemeente.

 

De agenda van de themacommissies wordt voorafgaand op een algemene commissie besproken, zodat de leden agendapunten kunnen voorstellen.

 

De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.

De vergaderingen van de commissies  zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad.

 

De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 26 §4 van dit reglement.

 

De raadsleden kunnen, weliswaar zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen.

 

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de secretaris van de commissie wordt bezorgd.

 

Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door lid van het gezamenlijk managementteam, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen.

 

§. 8. De decretaal voorziene tuchtcommissie en de bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code worden voorgezeten door de voorzitter van de gemeenteraad.

Deze vergaderen besloten.

 

§. 9. In geval van verhindering van een Raadslid op een commissie dient hij zich voorafgaandelijk te verontschuldigen bij de Voorzitter via secretariaat@brasschaat.be. Hij/Zij beschikt over de mogelijkheid om zich te laten vervangen door één Raadslid van zijn/haar fractie.

 

In geval van verhindering van de Voorzitter, duidt hij een vervanger aan. Indien er bij de aanvang van de zitting geen vervanger is aangeduid, wordt de Voorzitter vervangen door een raadslid volgens de vastgestelde rangorde van de gemeenteraadsleden.

 

Titel 11 – Vergoedingen raadsleden

 

Art. 37, §1 Aan de Raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen/vast bureau, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1) de vergaderingen van de gemeenteraad;

2) de vergaderingen voor de raad voor maatschappelijk welzijn voor zover ze niet aansluitend of op dezelfde dag zouden georganiseerd zijn als de gemeenteraad

3) de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies (met inbegrip van deze waarvoor raadsleden overeenkomstig art. 37, §3, vierde lid van het decreet over het lokaal bestuur zijn aangewezen als leden met raadgevende stem of deze die men, overeenkomstig art.36, §9, als plaatsvervanger van een lid uit dezelfde fractie bijwoont);

4) de vergaderingen die men niet volledig heeft bijgewoond;

5) de vergaderingen die werden hervat op een andere dag.

 

Indien het quorum van een vergadering niet wordt bereikt, worden daarvoor geen presentiegelden verleend.

 

De raadsleden die de vergaderingen van de commissies, waarvan ze geen deel uitmaken, bijwonen, ontvangen daarvoor geen presentiegeld, behoudens wanneer zij vooraf als plaatsvervanger werden aangeduid.

 

§ 2. Het basisbedrag voor het presentiegeld voor deze vergaderingen bedraagt 124,98 euro. Dat bedrag wordt, overeenkomstig, het besluit van de Vlaamse Regering van 06/07/2018 houdende het statuut van de lokale mandataris, gekoppeld aan de index, zoals vermeld in dat besluit. In oktober 2018 bedroeg dat geïndexeerd bedrag 213,32 euro.

 

De Voorzitter van de Raad ontvangt dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij voorzit. Indien de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn aansluitend of op dezelfde dag worden georganiseerd ontvangt ook hij slechts éénmaal presentiegeld.

 

Art. 38, § 1. Raadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen, (ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de VVSG), terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken en de vraag om teruggave moet vooraf worden aangekondigd.

 

De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

 

De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur in overleg met de vormingsambtenaar.

 

§ 2. Verplaatsingskosten van Raadsleden, andere dan die voor het bijwonen van de activiteiten in de inrichtingen van het bestuur en noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na voorlegging van bewijsstukken, op basis van de wettelijk vastgestelde tarieven. De vraag om teruggave moet vooraf worden aangekondigd bij de algemeen directeur.

 

Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat document is openbaar.

 

§. 3. Het Bestuur sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de Raadsleden. Het bestuur sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de Raadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.

 

Titel 12 - Verzoekschriften en spreekrecht

 

Art. 39, § 1. Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.

 

Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

 

De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de voorzitter van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn, de burgemeester, de voorzitter van het bijzonder comité voor sociale dienst, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

 

§ 2. De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

 

§ 3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van het bestuur behoort, zijn onontvankelijk.

 

Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.

 

§ 4. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1) de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2) het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3) de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4) het taalgebruik ervan beledigend is.

5) het een onderwerp betreft dat in de voorbije zes maanden al werd besproken binnen het orgaan van de gemeente, zonder dat er zich nieuwe feiten hebben afgespeeld, waardoor een nieuwe bespreking zich aandringt.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Art. 40, §1. Is het een verzoekschrift voor de Raad, dan plaatst de Voorzitter van de Raad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende Raad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen.  Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

§ 2. De Raad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen, vast bureau of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

§ 3. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan, op vraag van de indiener, worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

De indiener mag vooraf de vraag voorlezen. Dat mag maximaal 3 minuten duren, het beantwoorden ervan mag niet langer dan 5 minuten duren. De vraagsteller heeft nog recht op een repliek van maximaal 2 minuten.

 

§4. Per zitting worden hoogstens 3 verzoekschriften behandeld. Ontvangt de voorzitter meer dan 3 verzoekschriften, dan worden de overblijvende verwezen naar een volgende zitting.

 

§ 5. Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

Titel 13 - Bepalingen over het bijzonder comité voor de sociale dienst

 

Art. 41. Het presentiegeld dat toegekend wordt aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst (of de plaatsvervanger als die aanwezig is) bedraagt evenveel als het presentiegeld van de gemeenteraadsleden voor hun aanwezigheid op de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Deontologische code. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad dient aan het begin van de legislatuur een deontologische code op te stellen. De deontologische code geeft lokale mandatarissen een kader waarbinnen ze  hun mandaat moeten uitoefenen.

De samenleving stelt hoge eisen aan mandatarissen. Als lokaal geëngageerd politicus is men kwetsbaar. De deontologische code is in de eerste plaats dan ook niet gemaakt om te bestraffen, maar om een veilige omgeving te creëren waarbinnen de lokale mandatarissen moeten werken.

De code is  een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch zorgvuldig te kunnen handelen bij de uitoefening van het mandaat. Dit handelen steunt op de volgende waarden: dienstbaarheid, functionaliteit, onafhankelijkheid, openheid, vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid.

De deontologische code is van toepassing op alle lokale mandatarissen van gemeente en OCMW Brasschaat.

 

Juridisch kader

Art. 39 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De deontologische code  zoals voorzien in bijlage wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links 20190128_Deontologische code voor lokale mandatarissen.pdf Download
Overzicht punten

 

 

Gemeenteraad. Samenstelling van de commissie voor Intergemeentelijke samenwerking. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

De commissie intergemeentelijke samenwerking behandelt de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden van het gemeentebestuur. De commissie bestaat, conform het huishoudelijke reglement, uit de 33 gemeenteraadsleden en wordt voorgezeten door de voorzitter van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Gemeenteraad. Samenstelling van de commissie voor plaatsgebonden zaken. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen.

 

In het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt een commissie voor Plaatsgebonden zaken voorzien.

Deze commissie bestaat uit 11 leden. De mandaten worden, conform het huishoudelijk reglement, als volgt aan de fracties toegekend:

          N-VA: 6 leden

          CD&V: 2 leden

          Brasschaat 2012: 1 lid

          Vlaams Belang: 1 lid

          Open VLD: 1 lid

          PVDA: 0 leden

 

PVDA is niet vertegenwoordigd in deze commissie. Om die reden kan de fractie, conform het decreet, een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de Voorzitter van de gemeenteraad. Als de Voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

De gemeenteraad duidt onder de leden van de commissie een voorzitter aan.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie voor Plaatsgebonden zaken wordt als volgt samengesteld:

          Voor N-VA:

          Tom Versompel

          Walter Vermeulen

          Erwin Callens

          Joris Van Cauwelaert

          Karin Beyers

          Tom Thys

          Voor de CD&V-fractie:

          Dirk de Kort

          André Van Mechelen

          Voor de Brasschaat 2012-fractie

          Lisa Buysse

          Voor de Vlaams Belang-fractie

          Luc Van der Schoepen

          Voor de Open VLD-fractie:

          Christophe Thomas

          De PVDA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

Art.2.- Tom Versompel wordt verkozen als voorzitter.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Gemeenteraad. Samenstelling van de commissie voor Organisatie, Financiën en Veiligheid. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen.

 

In het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt een commissie voor Organisatie en Financiën voorzien.

Deze commissie bestaat uit 11 leden. De mandaten worden, conform het huishoudelijk reglement, als volgt aan de fracties toegekend:

          N-VA: 6 leden

          CD&V: 2 leden

          Brasschaat 2012: 1 lid

          Vlaams Belang: 1 lid

          Open VLD: 1 lid

          PVDA: 0 leden

 

PVDA is niet vertegenwoordigd in deze commissie. Om die reden kan de fractie, conform het decreet, een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de Voorzitter van de gemeenteraad. Als de Voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

De gemeenteraad duidt onder de leden van de commissie een voorzitter aan.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie voor Organisatie, Financiën en Veiligheid wordt als volgt samengesteld:

          Voor N-VA:

          Tom Versompel

          Erwin Callens

          Bruno Heirman

          Hedwig van Baarle

          Dieter Heughebaert

          Bart Thijs

          Voor de CD&V-fractie:

          Bart Brughmans

          Niels de Kort

          Voor de Brasschaat 2012-fractie

          Rudi Pauwels

          Voor de Vlaams Belang-fractie

          Dimitri Hoegaerts

          Voor de Open VLD-fractie:

          Christophe Thomas

          De PVDA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

Art.2.- Tom Versompel wordt verkozen als voorzitter.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Gemeenteraad. Samenstelling van de commissie voor Persoonsgebonden zaken. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen.

 

In het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt een commissie voor Persoonsgebonden zaken voorzien.

Deze commissie bestaat uit 11 leden. De mandaten worden, conform het huishoudelijk reglement, als volgt aan de fracties toegekend:

          N-VA: 6 leden

          CD&V: 2 leden

          Brasschaat 2012: 1 lid

          Vlaams Belang: 1 lid

          Open VLD: 1 lid

          PVDA: 0 leden

 

PVDA is niet vertegenwoordigd in deze commissie. Om die reden kan de fractie, conform het decreet, een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de Voorzitter van de gemeenteraad. Als de Voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

De gemeenteraad duidt onder de leden van de commissie een voorzitter aan.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie voor Persoonsgebonden zaken wordt als volgt samengesteld:

          Voor N-VA:

          Tom Versompel

          Walter Vermeulen

          Bruno Heirman

          Karin Beyers

          Hedwig van Baarle

          Joris Van Cauwelaert

          Voor de CD&V-fractie:

          Bart Brughmans

          Babs De Vocht

          Voor de Brasschaat 2012-fractie

          Inge Hermans

          Voor de Vlaams Belang-fractie

          Luc Van der Schoepen

          Voor de Open VLD-fractie:

          Christophe Thomas

          De PVDA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

Art.2.- Tom Versompel wordt verkozen als voorzitter.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Gemeenteraad. Samenstelling van de commissie voor Vrije Tijd. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen.

 

In het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt een commissie voor Vrije Tijd voorzien.

Deze commissie bestaat uit 11 leden. De mandaten worden, conform het huishoudelijk reglement, als volgt aan de fracties toegekend:

          N-VA: 6 leden

          CD&V: 2 leden

          Brasschaat 2012: 1 lid

          Vlaams Belang: 1 lid

          Open VLD: 1 lid

          PVDA: 0 leden

 

PVDA is niet vertegenwoordigd in deze commissie. Om die reden kan de fractie, conform het decreet, een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de Voorzitter van de gemeenteraad. Als de Voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

De gemeenteraad duidt onder de leden van de commissie een voorzitter aan.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie voor Vrije Tijd wordt als volgt samengesteld:

          Voor N-VA:

          Tom Versompel

          Bart Thijs

          Karin Beyers

          Dieter Heughebaert

          Tom Thys

          Hedwig Van Baarle

          Voor de CD&V-fractie:

          Babs De Vocht

          Jef Konings

          Voor de Brasschaat 2012-fractie

          Steven Broos

          Voor de Vlaams Belang-fractie

          Greet Verberck

          Voor de Open VLD-fractie:

          Christophe Thomas

          De PVDA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

Art.2.- Tom Versompel wordt verkozen als voorzitter.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Fluvius Antwerpen. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger 2019-2024. Vaststellen agenda buitengewone algemene vergadering van 27 maart 2019. - UITGESTELD

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links Brief aanduiding buitengewone algemene vergadering.pdf Download
Brief oproep BAV.pdf Download
Overzicht punten

 

 

Dienstverlenende vereniging Cipal. Aanduiding vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen. - UITGESTELD

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links Brief aanduiding algemene vergadering.pdf Download
Overzicht punten

 

 

SELAB pv. Aanduiding bestuurders. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Sociaal economisch laboratorium (SELAB) is een projectvereniging, conform de bepalingen van het decreet van 6 juli 2001, houdende de intergemeentelijke samenwerking en de statuten. De deelnemers aan de projectvereniging zijn: Gemeente Brasschaat, Gemeente Brecht, OCMW Kapellen, OCMW Kalmthout, OCMW Malle, OCMW Schoten, OCMW Stabroek, en Gemeente Wuustwezel.

 

SELAB bouwt door nauwe samenwerking met lokale gemeente- en OCMW besturen, sociaal economische partners, tewerkstellingstoeleiders, … aan een sociaal economisch beleid over de gemeentegrenzen heen. SELAB regisseert activiteiten op sociaal economisch vlak.

 

De projectvereniging wordt geleid door een raad van bestuur waarvan de leden rechtstreeks benoemd worden door de deelnemende gemeenten of OCMW besturen. Voor de gemeenten kunnen uitsluitend gemeenteraadsleden, burgemeesters of schepenen dit mandaat vervullen. Voor de OCMW’s kunnen uitsluitend OCMW raadsleden zetelen in de raad van bestuur.

 

De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde leden en uit leden met raadgevende stem. De stemgerechtigde leden zijn bij voorkeur schepenen bevoegd voor sociale zaken of lokale economie of OCMW/gemeenteraadsleden. Elke deelnemende gemeente/OCMW duidt ook één afgevaardigde aan, als lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigden zijn steeds oppositieraadsleden in de deelnemende gemeenten/OCMW’s.

 

Verder duidt iedere deelnemer een waarnemer aan, die een bevoegde ambtenaar moet zijn en die aanwezig mag zijn op vergaderingen. Deze waarnemer is geen lid van de raad van bestuur maar mag wel aanwezig zijn op de bijeenkomsten.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking en artikel 432 dat bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden vanuit hun leden.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Karina Hans wordt aangeduid als stemgerechtigd lid van de raad van bestuur en Rudi Pauwels wordt aangeduid als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links ADVIES WERKGROEP SOCIALE ECONOMIE.pdf Download
Professionele Activering Regio Selab.pdf Download
statuten Selab 2018.pdf Download
Verslag Raad van Bestuur Selab 7 december 2018.pdf Download
ADVIES RAAD VAN BESTUUR.pdf Download
Overzicht punten

 

 

SVK het Sas. Aanduiding afgevaardigde raad van bestuur. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van Het Sas SVK Voorkempen vzw en dient een afgevaardigde aan te stellen voor de raad van bestuur. Ook moet de gemeenteraad een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aanstellen voor de algemene vergaderingen.

De vertegenwoordiger in de raad van bestuur kan ook de gemeente vertegenwoordigen in de algemene vergadering.

 

De statuten bepalen dat de raad van bestuur minimaal uit volgende bestuurders bestaat:

1. een gemandateerde van de sociale huisvestingsmaatschappij CV De Voorkempen-HE .

2. een gemandateerde van ieder OCMW of gemeentebestuur dat lid is.

          Elk OCMW of gemeentebestuur heeft het recht een persoon als vertegenwoordiger van het openbaar bestuur in de raad van bestuur voor te dragen aan de algemene vergadering.

          Bestuurders die aangesteld zijn om een tussentijdse opengevallen bestuursfunctie waar te nemen voltooien slechts het bestuursmandaat van de bestuurder die zij opvolgen. De bestuurders aan wiens functie een einde is gekomen ingevolge het verstrijken van de termijn, zijn verplicht in functie te blijven totdat in hun vervanging is voorzien.

          De raad van bestuur wordt door de algemene vergadering benoemd voor een termijn gelijklopend met de legislatuur ingaande vanaf maart 2014 tot het einde van de legislatuur. De bestuurders zijn herkiesbaar. De eerste termijn loopt ten einde op datum van de eerste algemene vergadering na het boekjaar 2018. Vanaf dan loopt een mandaat voor een volle periode van 6 jaar.

          Bij de nieuwe toetreding van een OCMW of gemeentebestuur wordt onmiddellijk een gemandateerde voor dit bestuur benoemd en dit voor de resterende termijn van de bestuurstermijn van 6 jaar.

 

Tijdens een gewone algemene vergadering kunnen de leden een of meerdere bijkomende bestuurders benoemen uit haar leden (conform artikel 6 en 7 van de statuten). Hun mandaat vervalt gelijktijdig met dit van de gemandateerden van de sociale huisvestingsmaatschappij, de O.C.M.W’s en de gemeentebesturen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur en in het bijzonder op artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking.

Artikel 20 van de statuten.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Myriam Van Honste wordt aangeduid als bestuurder voor de raad van bestuur.

 

Art.2.- Walter Vermeulen wordt aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering met als plaatsvervanger Bruno Heirman.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links Brief aanduiding afgevaardigde.pdf Download
Statuten.pdf Download
Overzicht punten

 

 

Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Provincie Antwerpen vzw. Aanduiding vertegenwoordigers. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos vraagt om de motivatie bij het voorstel van het college om uit de vzw te treden.

 

Burgemeester Jambon vraagt of iemand een meerwaarde ziet bij het lidmaatschap. Het lidmaatschap heeft geen toegevoegde waarde voor de gemeente.

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 28 februari 2005 werd de vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband (ERSV) opgericht, met als maatschappelijk doel het bijdragen tot de streekontwikkeling op economisch vlak en op het vlak van de werkgelegenheid binnen de regio Antwerpen.

De gemeente is lid van de vzw. Het is aangewezen om voor de duur van de nieuwe legislatuur 2019-2024 een afgevaardigde en plaatsvervanger aan te duiden.

De aangeduide vertegenwoordiger hoeft geen gemeenteraadslid te zijn.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking en artikel 432 dat bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden vanuit hun leden.

 

Adviezen

Het college stelt voor om de deelname van de gemeente Brasschaat stop te zetten.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt geen afgevaardigde aangeduid voor de gemeente voor de algemene vergaderingen van vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Provincie Antwerpen.

 

Art.2.- Aan de vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Provincie Antwerpen wordt meegedeeld dat de gemeente Brasschaat de deelname aan de vzw stop zet.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links Brief ERSV vzw.pdf Download
Statuten20130424.pdf Download
Overzicht punten

 

 

Vereniging Openbaar groen vzw. Aanduiding bestuurders. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is aangesloten als werkelijk lid van de Vereniging voor Openbaar groen vzw. Als werkelijk lid beschikt de gemeente over 1 mandaat in de Algemene Ledenvergadering.

 

Het is aangewezen een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor de algemene vergadering.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking en artikel 432 dat bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden vanuit hun leden.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goele Fonteyn wordt, voor de duur van de legislatuur 2019-2024, aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen, met als plaatsvervanger Joris Van Cauwelaert.

 

Art.2.- Goele Fonteyn wordt aangeduid als lid van de raad van bestuur.

 

Art.3.- Karin Beyers wordt aangeduid als lid van het financieel comité.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links VvOG.pdf Download
Overzicht punten

 

 

Regionaal Landschap de Voorkempen. Aanduiding bestuurder en vertegenwoordigers. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente is lid van de vzw Regionaal Landschap de Voorkempen. Een regionaal landschap is een streek met belangrijke natuur- en landschapswaarden, kenmerkend voor de streek. Het is ook een samenwerkingsverband tussen overheden en doelgroepen. Er wordt gewerkt aan het behoud en het verbeteren van het landschap en het vergroten van het draagvlak voor natuur- en landschapszorg.

 

Vlaanderen telt momenteel zsetien regionale landschappen. Regionale landschappen worden gesubsidieerd door de Vlaamse, Provinciale en gemeentelijke overheden.

 

Het is aangewezen een vertegenwoordiger aan te duiden voor de raad van bestuur en een vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering van de vzw voor de periode 2019-2024.

 

De aangeduide vertegenwoordigers dienen gemeenteraadslid te zijn. De vertegenwoordiger in de raad van bestuur kan ook worden aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Joris Van Cauwelaert wordt aangeduid als lid voor de raad van bestuur van vzw Regionaal Landschap de Voorkempen.

 

Art.2.- Erwin Callens wordt aangeduid als vertegenwoordiger, Goele Fonteyn wordt aangeduid als plaatsvervanger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergaderingen

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links Brief RLDV.pdf Download
Overzicht punten

 

 

Gemeentelijk basisonderwijs. Onderhandelingscomité op niveau van de scholengemeenschap Stakabra. Samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van 26 mei waarin de intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst met de gemeenten Kapellen en Stabroek tot het vormen van een scholengemeenschap te verlengen tot en met 31 augustus 2020.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 6 juli 2001 over de intergemeentelijke samenwerking.

Het decreet van 2 april 2004 over participatie op school.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De samenstelling van de vertegenwoordiging van het gemeentebestuur Brasschaat in het overkoepelend onderhandelingscomité op niveau van de scholengemeenschap Stakabra, is als volgt:

          Inez Ven, schepen van onderwijs

          Philip Cools, schepen van personeel

          Hedwig van Baarle, raadslid

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Gemeentelijk secundair onderwijs. Beheerscomité en reaffectatiecommissiescholengemeenschap GIB/GITOK Aanduiding van afgevaardigde en plaatsvervanger. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van 27 mei 1999 waarin een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst afgesloten werd met het gemeentebestuur van Kalmthout tot het vormen van een scholengemeenschap secundair onderwijs.

De besluiten van 1 september 2005, 26 mei 2011 en 24 februari 2014 waarin de intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst van een scholengemeenschap secundair onderwijs met de gemeente Kalmthout werd verlengd tot en met 31 augustus 2020.

Het is aangewezen twee schepenen en twee gemeenteraadsleden voor het beheerscomité van de scholengemeenschap Kalmthout-Brasschaat voor secundair onderwijs (GIB/GITOK) aan te duiden waarvan 1 namens de oppositie en als afgevaardigden voor bovenvermelde reaffectatiecommissie de schepen voor onderwijs en een plaatsvervanger aan te duiden.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 6 juli 2001 over de intergemeentelijke samenwerking.

Het decreet van 2 april 2004 over participatie op school.

 

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- BEHEERSCOMITE SCHOLENGEMEENSCHAP GIB/GITOK

Worden afgevaardigd om namens het schoolbestuur van het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat te zetelen in het beheerscomité van de scholengemeenschap GIB/Gitok:

          Inez Ven, schepen van onderwijs

          Hedwig van Baarle, raadslid

          Karin Beyers, raadslid

          Babs De Vocht, raadslid (oppositie).

 

Art.2.- REAFFECTATIECOMMISSIE SCHOLENGEMEENSCHAP GIB/GITOK

Mevrouw Inez Ven, schepen voor onderwijs, wordt aangeduid als afgevaardigde van de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap GIB/Gitok, Hedwig van Baarle, raadslid, wordt aangeduid als plaatsvervanger.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Gemeentelijk basisonderwijs. Beheerscomité en reaffectatiecommissiescholengemeenschap Stakabra. Aanduiding bestuurders en vertegenwoordigers. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van 26 juni 2003 waarin een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de gemeentebesturen van Kapellen en Stabroek tot het vormen van een scholengemeenschap basisonderwijs met ingang van 1 september 2003.

De besluiten van 4 september 2003, 30 juni 2005, 28 april 2011 en 26 mei 2014 waarin de intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst met de gemeenten Kapellen en Stabroek werden verlengd tot en met 31 augustus 2020.

Artikel 4§2 van voormelde overeenkomst bepaalt dat elk schoolbestuur over één vertegenwoordiger beschikt van het schepencollege in het beheerscomité, evenals een vervangend lid met hetzelfde mandaat ingeval van afwezigheid van het effectief lid.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 6 juli 2001 over de intergemeentelijke samenwerking.

Het decreet van 2 april 2004 over participatie op school.

 

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- BEHEERSCOMITE SCHOLENGEMEENSCHAP STAKABRA

Mevrouw Inez Ven, schepen van onderwijs, wordt aangeduid om namens het schoolbestuur van het gemeentelijk basisonderwijs van Brasschaat te zetelen in het beheerscomité van de scholengemeenschap STAKABRA;  Hedwig van Baarle, raadslid, wordt als vervangend lid aangeduid.

 

Art.2.- REAFFECTATIECOMMISSIE SCHOLENGEMEENSCHAP STAKABRA

Mevrouw Inez Ven, schepen voor onderwijs wordt aangeduid als afgevaardigde van de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap STAKABRA, Hedwig van Baarle, raadslid wordt aangeduid als plaatsvervanger.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Deeltijds kunstonderwijs. Beheerscomité Academie Noord Regionale academie voor beeldende kunsten. Aanduiding afgevaardigde en plaatsvervanger. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 25 maart 2004 werd goedkeuring gehecht aan de overeenkomst betreffende de intergemeentelijke samenwerking “Academie Noord - regionale academie voor beeldende kunsten” tussen de gemeenten Brasschaat, Essen, Schilde, Stabroek en Wuustwezel onder de vorm van een pilootproject.

 

Met het besluit van 27 augustus 2018 werd de intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst aangepast, naar aanleiding van de hervorming van het deeltijds kunstonderwijs.

 

In overeenstemming met artikel 5 §2 van voormelde overeenkomst, beschikt elk schoolbestuur over één vertegenwoordiger van het schepencollege in het beheerscomité, evenals een vervangend lid met hetzelfde mandaat die bij het begin van de nieuwe legislatuur voor voornoemd beheerscomité dient aangeduid te worden.

 

Bij dit beheerscomité rust de verantwoordelijkheid voor de scholengemeenschap.

 

Juridisch kader

Het decreet van 6 juli 2001 over de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd.

Het decreet van 9 maart 2018 over het deeltijds kunstonderwijs,

De ministeriële omzendbrief van 11 januari 2002. over de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 over de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Inez Ven, schepen voor onderwijs wordt aangeduid als afgevaardigde van het beheerscomité van de Academie Noord - regionale academie voor beeldende kunsten, en Carla Pantens, schepen wordt aangeduid als plaatsvervanger.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Gemeentelijk secundair onderwijs. Onderhandelingscomité op niveau van de scholengemeenschap GIB/GITOK. Samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van 24 februari 2014 werd ingestemd om de intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst met het gemeentebestuur van Kalmthout tot het vormen van de scholengemeenschap GIB/Gitok te verlengen tot en met 31 augustus 2020.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 6 juli 2001 over de intergemeentelijke samenwerking.

Het decreet van 2 april 2004 over participatie op school.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De effectieve vertegenwoordiging van de gemeente Brasschaat in het overkoepelend comité op niveau van de scholengemeenschap GIB/Gitok, is als volgt:

          Jan Jambon, burgemeester

          Inez Ven, schepen van onderwijs

          Philip Cools, schepen van personeel

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Stuurgroep Streekplatform Voorkempen. Aanduiding mandataris. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 7 september 2018 werd de overeenkomst voor de uitvoering van het ESF-project 'Streekplatform Voorkempen' ondertekend tussen het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Departement WSE en Igean Milieu en Veiligheid.

 

Eind februari 2019 wordt een samenkomst voorzien van de stuurgroep. In deze stuurgroep zal onder meer één mandataris per gemeente zetelen.

 

Adviezen

Het college stelt voor om de deelname stop te zetten.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De deelname aan het ESF-project 'Streekplatform Voorkempen' wordt stopgezet.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Gewijzigde statuten Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts vraagt of en hoe de regels inzake de genderdiversiteit in raden van bestuur ook van toepassing zijn voor het AGB.

 

Burgemeester Jambon licht toe dat de minimale vertegenwoordiging zal worden gerespecteerd . De regels inzake de aanduiding van bestuurders staan toegelicht in de statuten. Het is zo dat de gemeenteraad eerst zelf de gemeentelijke vertegenwoordigers zal aanduiden. Daarna zal de raad van bestuur worden uitgebreid met externe bestuurders. Men dient uiteraard rekening te houden met de vereist genderdiversiteit bij het selecteren van kandidaat-externe bestuurders.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat werd opgericht bij gemeenteraadsbesluit van 28 april 2005. Op diezelfde datum keurde de gemeenteraad de statuten goed.

Bij gemeenteraadsbesluit van 29 september 2005 werd goedkeuring gehecht aan de wijziging van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat.

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat heeft in zitting van 15 januari 2019 beslist een voorstel tot statutenwijziging te formuleren.

 

Juridisch kader

Artikel 231 tot en met 244 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Adviezen

De Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat adviseert gunstig.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen directe financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de gewijzigde statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat met tekst als volgt:

 

I.DEFINITIES

 

Artikel 1.

 

In deze statuten betekenen de volgende termen:

 

het Gemeentebedrijf:   het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat;

Beheersorganen:  de Raad van Bestuur en het Directiecomité van het Autonoom                                                           Gemeentebedrijf;

Gemachtigde:   een lid van de Raad van Bestuur;

NGW:   de Nieuwe Gemeentewet;

W.Venn.:   het Wetboek van Vennootschappen;

Decreet Lokaal Bestuur:  het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

 

II.ALGEMENE BEPALINGEN

 

Artikel 2. Rechtsvorm, naam en zetel

 

Het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat is een autonoom gemeentebedrijf met rechtspersoonlijkheid, opgericht bij besluit van de Gemeenteraad van 28 april 2005 in overeenstemming met artikel 263 bis tot 263 decies van de NGW.

De zetel van het Gemeentebedrijf, genaamd Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat, is gelegen te Brasschaat, Bredabaan 182.

 

Artikel 3. Statutenwijziging

 

De statuten worden gewijzigd bij beslissing van de gemeenteraad, op voorstel of na advies van de Raad van Bestuur van het Gemeentebedrijf.

De beslissing van de Gemeenteraad tot wijziging van de statuten wordt, samen met bijbehorende documenten waaronder het voorstel of het advies van de Raad van Bestuur, binnen dertig dagen aan de Vlaamse Regering verzonden. Binnen honderd dagen na verzending keurt de Vlaamse Regering de wijzigingsbeslissing al dan niet goed. Als die termijn verstrijkt zonder dat de Vlaamse Regering een beslissing genomen en verzonden heeft aan de gemeente, dan wordt de goedkeuring geacht te zijn verleend.

 

Een volledig gecoördineerde tekst van de statuten wordt ter inzage neergelegd op het secretariaat van de gemeente Brasschaat en van het autonoom gemeentebedrijf en wordt gepubliceerd via een webtoepassing van de gemeente.

 

Artikel 4. Doel, activiteiten en bevoegdheden

 

§1. Het Gemeentebedrijf wordt door de gemeente Brasschaat belast met welbepaalde beleidsuitvoerende taken van gemeentelijk belang, die zij uitvoert in het kader en binnen de grenzen die nader worden bepaald in de beheersovereenkomst.

 

§2. Het Gemeentebedrijf heeft als doelstelling(en):

a)de exploitatie van “het Gemeentehuis” als dienstencentrum

b)het initiëren, beheren en het realiseren van gemeentevernieuwing- en

gemeente-ontwikkelingsprojecten (vb. mobiliteit, duurzaamheid, …);

c)het beheren van de middelen uit subsidieprogramma's met doelstellingen inzake

gemeentelijke vernieuwing en ontwikkeling;

d)het voeren van een gemeentelijk grond- en pandenbeleid;

e)het beheren en het exploiteren van het openbaar en het privaat domeingoed van de                             gemeente Brasschaat en van haar eigen patrimonium;

f)het rentabiliseren en het valoriseren van domeingoed van gemeente en van haar eigen                             patrimonium;

g)het verlenen van aan de hogervermelde doelstellingen verwante diensten, aan de gemeente                             Brasschaat

h)de exploitatie van goederen, infrastructuren en evenementen bestemd voor culturele,                             sportieve of toeristische activiteiten of voor ontspanning voor het onderwijs, voor sociale,                                           wetenschappelijke of verzorgende activiteiten;

i)financieringshuur (leasing in al zijn vormen) met betrekking tot alle hogervermelde

doelstellingen en de daartoe uitgewerkte structuren;

 

§3. Het Gemeentebedrijf is bevoegd om alle nuttige of noodzakelijke handelingen te stellen om haar doelstellingen te verwezenlijken.

 

§4. Het Gemeentebedrijf neemt van rechtswege alle rechten en verplichtingen over van de gemeente die voortvloeien uit de wetten, de decreten, de besluiten en de tussen de gemeente en de Belgische federale overheid of Vlaamse gewest geldende overeenkomsten, die de uitoefening regelen van de bestuurlijke bevoegdheden van het bedrijf, met inbegrip van de rechten en verplichtingen die voortkomen uit hangende en toekomstige gerechtelijke procedures. Het bedrijf neemt eveneens de andere rechten en verplichtingen van de gemeente over die voortvloeien uit bestaande rechtsverhoudingen die verband houden met de uitoefening van de bestuurlijke bevoegdheden van het bedrijf, met inbegrip van de rechten en verplichtingen van de rechten en verplichtingen die voortkomen uit hangende en toekomstige gerechtelijke procedures.

 

 Artikel 5. Beheersovereenkomst

 

§1. Tussen de gemeente en het Gemeentebedrijf wordt na onderhandeling een beheersovereenkomst gesloten. Bij het onderhandelen over de beheersovereenkomst wordt de gemeente vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen en het autonoom gemeentebedrijf door de Raad van Bestuur.

De gemeente en het autonome gemeentebedrijf nemen de nodige initiatieven voor de openbaarheid van de beheersovereenkomst, inclusief alle wijzigingen eraan.

 

§ 2. De beheersovereenkomst regelt minstens de volgende aangelegenheden:

1° de concretisering van de wijze waarop het AGB zijn taken moet vervullen en van de doelstellingen ervan;

2° de toekenning van middelen voor de eigen werking en de uitvoering van de doelstellingen van het autonoom gemeentebedrijf;

3° binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden, bepaald door de Vlaamse Regering, het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking van het autonoom gemeentebedrijf worden toegekend;

4° de voorwaarden waaronder eigen inkomsten of andere financieringen mogen worden verworven en aangewend;

5° de wijze waarop de tarieven voor de geleverde prestaties door de Raad van Bestuur vastgesteld en berekend worden;

6° de gedragsregels inzake dienstverlening door het autonoom gemeentebedrijf;

7° de voorwaarden waaronder het autonoom gemeentebedrijf andere personen kan oprichten, erin kan deelnemen of zich erin kan laten vertegenwoordigen;

8° de informatieverstrekking door het autonoom gemeentebedrijf aan de gemeente;

9° de wijze waarop het autonoom gemeentebedrijf zal voorzien in een systeem van interne controle;

10° de maatregelen bij niet-naleving door een partij van haar verbintenissen uit hoofde van de beheersovereenkomst en de bepalingen inzake beslechting van geschillen die rijzen bij de uitvoering van de beheersovereenkomst;

11° de omstandigheden waarin en de wijze waarop de beheersovereenkomst kan worden verlengd, gewijzigd, geschorst en ontbonden.

 

§ 3. Onder voorbehoud van de mogelijkheid tot verlenging, wijziging, schorsing en ontbinding van de beheersovereenkomst, wordt die gesloten voor een periode die eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de Gemeenteraad.

 

De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan worden jaarlijks geëvalueerd door de Gemeenteraad.

 

Als bij het verstrijken van de beheersovereenkomst geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande overeenkomst van rechtswege verlengd.

 

Als geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden binnen één jaar na de in het derde lid bedoelde verlenging, of als een beheersovereenkomst werd ontbonden of geschorst, kan de Gemeenteraad na overleg met het autonoom gemeentebedrijf voorlopige regels vaststellen inzake de in de beheersovereenkomst bedoelde aangelegenheden. Die voorlopige regels zullen als beheersovereenkomst gelden tot op het ogenblik dat een nieuwe beheersovereenkomst in werking treedt.

 

De Gemeenteraad kan aan het bedrijf middelen, infrastructuur of, mits naleving van de terzake geldende rechtspositieregeling en onverminderd de bepalingen van titel XII van de statuten, personeel ter beschikking stellen of overdragen.

 

III.ORGANEN

 

1.Inleidende bepalingen

 

Artikel 6. Structuur en openbaarheid

 

Het Gemeentebedrijf wordt bestuurd door een Raad van Bestuur en een Directiecomité . Er zijn geen andere organen met beslissingsbevoegdheid binnen het bedrijf.

De vergaderingen van de Raad van Bestuur en het Directiecomité zijn niet openbaar. Een lijst met besluiten van de Raad van Bestuur wordt via een webtoepassing van de gemeente gepubliceerd. Die toepassing vermeldt ook de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de notulen van de Raad van Bestuur en van het Directiecomité.

 

2.Duur en einde van de mandaten

 

Artikel 7.

 

§1. Alle mandaten uitgeoefend bij het Gemeentebedrijf hebben een duur gelijk aan die van de gemeentelijke legislatuur,

Alle mandaten in de verschillende organen van het Gemeentebedrijf nemen een einde tijdens de eerste vergadering van de Raad van Bestuur volgend op de installatie van de nieuwe Gemeenteraad. De ontslagnemende mandatarissen blijven in functie tot hun opvolgers zijn benoemd.

§2. Alle mandaten zijn hernieuwbaar.

 

Artikel 8. Naast de gevallen opgesomd in artikel 7, §1 van deze statuten, nemen de mandaten een einde wegens:

-het ontslag van de mandataris;

-de ontzetting van de mandataris uit zijn functie;

-het overlijden van de mandataris.

 

Artikel 9. Iedere mandataris van het Gemeentebedrijf wordt van rechtswege als ontslagnemend beschouwd, van zodra hij de hoedanigheid verliest waarvoor het mandaat hem werd toegekend, op voorwaarde dat deze hoedanigheid uitdrukkelijk werd vermeld in de oorspronkelijke akte van benoeming.

 

Artikel 10. Iedere mandataris van het Gemeentebedrijf wordt van rechtswege als ontslagnemend beschouwd, van zodra hij zonder gegronde reden niet aanwezig is of zich niet laat vertegenwoordigen bij meer dan drie achtereenvolgende zittingen van het orgaan waarin hij zetelt.

 

Artikel 11.

§1. Iedere mandataris van het Gemeentebedrijf kan ontslag nemen.

Een mandataris, lid  van de Raad van Bestuur, of het Directiecomité, moet zijn ontslag per aangetekend schrijven aan de voorzitter van de gemeenteraad of Raad van Bestuur richten.

§2. Het ontslag gaat effectief in vanaf het ogenblik dat dit ontslag aanvaard is door het orgaan dat de mandataris heeft aangewezen.

 

Artikel 12. Iedere ontslagnemende mandataris blijft zetelen totdat in zijn vervanging voorzien is.

 

Artikel 13.

§1. De gemeenteraad kan de leden van de Raad van Bestuur en de commissaris afzetten, maar enkel wegens een ernstige tekortkoming in de uitoefening van hun functies, wegens algemeen bekend wangedrag of wegens ernstige nalatigheid.

§2. De leden van het Directiecomité kunnen door de Raad van Bestuur afgezet worden, maar enkel wegens een ernstige tekortkoming in de uitoefening van hun functies, wegens algemeen bekend wangedrag of wegens ernstige nalatigheid.

§3.  De afzetting kan enkel plaatsvinden nadat de betrokkene de mogelijkheid heeft gekregen om zijn dossier in te kijken en nadat hij de mogelijkheid heeft gehad om verweer mondeling of schriftelijk te uiten. De betrokkene heeft het recht om, op zijn vraag, door de gemeenteraad gehoord te worden. Van de hoorzitting wordt verslag opgesteld en de raad neemt haar besluit bij de volgende zitting.

 

Artikel 14. In afwachting van een mogelijke afzetting, kan iedere mandataris in het belang van de dienst uit zijn functie verwijderd worden door hetzelfde orgaan dat bevoegd is om over zijn afzetting te beslissen.

Deze verwijdering heeft een duur van ten hoogste 4 maanden. In geval van strafrechtelijke vervolgingen kan het bevoegde orgaan deze termijn tijdens het strafrechtelijke proces verlengen voor een nieuwe periode van maximum 4 maanden. Vooraleer tot verlenging te beslissen, is het bevoegde orgaan verplicht de betrokkene te horen.

 

3.Onverenigbaarheden

 

Artikel 15. Een lid van het personeel van het Gemeentebedrijf of van de Gemeente, , kan geen lid zijn van de bestuurs- of controleorganen van het Gemeentebedrijf.

Niettemin kunnen zij er zetelen met raadgevende stem.

 

Artikel 16. Wie zijn stemrecht bij toepassing van artikel 7 van het Kieswetboek of zijn burgerlijke en politieke rechten heeft verloren krachtens een verbod uitgesproken op basis van artikel 31 van het Strafwetboek, kan geen deel uitmaken van de Raad van Bestuur, het Directiecomité of als commissaris benoemd worden

 

Artikel 17. De volgende personen kunnen geen deel uitmaken van de bestuurs- of controleorganen van het Gemeentebedrijf:

1° de provinciegouverneurs, de gouverneur en de vice-gouverneur van het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad, de adjunct van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, de provinciegriffiers, de arrondissementscommissarissen en de adjunct-arrondissementscommissarissen voor zover het gemeentelijke extern verzelfstandigd agentschap gevestigd is in hun ambtsgebied;

2° de magistraten, de plaatsvervangende magistraten en de griffiers bij de hoven en de rechtbanken, de administratieve rechtscolleges en het Grondwettelijk Hof;

3° de leden van het operationeel, administratief of logistiek kader van de politiezone waar de gemeente toe behoort die het gemeentelijke extern verzelfstandigd agentschap heeft opgericht of die erin deelneemt;

4° de personen die op commerciële wijze of met een winstoogmerk activiteiten uitoefenen in dezelfde beleidsdomeinen als het agentschap en waarin het agentschap niet deelneemt, alsook de werknemers en de leden van een bestuurs- of controleorgaan van die personen.

5° de personen die in een andere lidstaat van de Europese Unie een ambt of een functie uitoefenen, gelijkwaardig aan een ambt of een functie, vermeld in dit artikel, en de personen die in een lokale basisoverheid van een andere lidstaat van de Europese Unie een ambt of een mandaat uitoefenen dat gelijkwaardig is aan dat van gemeenteraadslid, schepen of burgemeester.

 

Artikel 18. De leden van de gemeenteraad die in de bestuursorganen of van het Gemeentebedrijf zetelen of als commissaris optreden, hebben geen bezoldigd mandaat van bestuurder of commissaris in één van de dochtermaatschappijen van het Gemeentebedrijf, noch oefenen zij er enige andere bezoldigde activiteit in uit.

 

4.Afwezigheden - Openstaande functies

 

Artikel 19. Elk lid van het Gemeentebedrijf kan volmacht geven aan een ander lid van het gemeentebedrijf om zich te laten vertegenwoordigen en voor hem te stemmen tijdens een vergadering van de Raad van Bestuur of Directiecomité.

Geen enkel lid  mag meer dan één volmacht uitoefenen.

De volmachten worden op de zetel van het Gemeentebedrijf bewaard en in het verslag van de vergadering opgetekend.

Opengevallen functies worden opnieuw ingevuld na benoeming door het daartoe bevoegde orgaan.

 

5.Belangenconflicten

 

Artikel 20. §1.  Een bestuurder mag niet:

1° aanwezig zijn bij de bespreking en de stemming over aangelegenheden waarin hij een rechtstreeks belang heeft, hetzij persoonlijk, hetzij als vertegenwoordiger, of waarbij de echtgenoot, of bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dat verbod strekt niet verder dan de bloed- en aanverwanten tot en met de tweede graad als het gaat om de voordracht van kandidaten, benoemingen, ontslagen, afzettingen en schorsingen. Voor de toepassing van deze bepaling worden personen die een verklaring van wettelijke samenwoning als vermeld in artikel 1475 van het Burgerlijk Wetboek, hebben afgelegd, met echtgenoten gelijkgesteld;

2° rechtstreeks of onrechtstreeks een overeenkomst te sluiten, behoudens in geval van een schenking aan het autonoom gemeentebedrijf of de gemeente, of deel te nemen aan een opdracht voor aanneming van werken, leveringen of diensten, verkoop of aankoop ten behoeve van het autonoom gemeentebedrijf of de gemeente, behoudens in de gevallen waarbij de bestuurder een beroep doet op een door het autonoom gemeentebedrijf of de gemeente aangeboden dienstverlening en ten gevolge daarvan een overeenkomst aangaat.

3° rechtstreeks of onrechtstreeks als advocaat of notaris tegen betaling werkzaam zijn in geschillen ten behoeve van het autonoom gemeentebedrijf. Dit verbod geldt met name ook ten aanzien van de personen die in het kader van een associatie, groepering, samenwerking of op hetzelfde kantooradres met de bestuurder werken;

4° rechtstreeks of onrechtstreeks als advocaat of notaris werkzaam zijn in geschillen ten behoeve van de tegenpartij van het autonoom gemeentebedrijf of ten behoeve van een personeelslid van het autonoom gemeentebedrijf aangaande beslissingen in verband met de tewerkstelling binnen het autonoom gemeentebedrijf. Dit verbod geldt met name ook ten aanzien van de personen die in het kader van een associatie, groepering, samenwerking of op hetzelfde kantooradres met de bestuurder werken.

§2. Het Gemeentebedrijf kan de nietigheid vorderen van beslissingen of verrichtingen die hebben plaatsgevonden met overtreding van de in dit artikel bepaalde regels, indien de wederpartij bij die beslissingen of verrichtingen van die overtreding op de hoogte was of had moeten zijn.

 

6.Aansprakelijkheid

 

Artikel 21. De bestuurders of leden van het Directiecomité zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van het autonoom gemeentebedrijf.

Zij zijn aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkoming in de normale uitoefening van hun bestuur. Ten aanzien van de overtredingen waaraan zij geen deel hebben gehad, worden zij van die aansprakelijkheid ontheven als hun geen schuld kan worden verweten en als zij die overtredingen hebben aangeklaagd bij de gemeenteraad binnen een maand nadat zij er kennis van hebben gekregen.

Jaarlijks beslist de gemeenteraad over de te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen.  Die kwijting is alleen rechtsgeldig als de ware toestand van het autonoom gemeentebedrijf niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de rekeningen of in de rapportering betreffende de uitvoering van de beheersovereenkomst.

 

7.Vergoedingen

 

Artikel 22. Eventuele vergoedingen van de leden van de Raad van Bestuur en van de leden van het Directiecomité worden vastgelegd door de Raad van Bestuur, conform de wettelijk toegestane modaliteiten in de beheersovereenkomst en het besluit van de Vlaamse Regering houdende de bezoldigingsregeling van de lokale en provinciale mandataris.

 

IV.BIJZONDERE REGELS VOOR DE RAAD VAN BESTUUR

 

1.Samenstelling van de Raad van Bestuur

 

Artikel 23.

§1. Het aantal leden van de Raad van Bestuur bedraagt ten hoogste de helft van het aantal gemeenteraadsleden, maar met een absoluut maximum van 12. Ten hoogste twee derde van de leden van de Raad van Bestuur is van hetzelfde geslacht. De Raad van Bestuur kan worden aangevuld met de algemeen directeur, die deelneemt aan de beraadslagingen met raadgevende stem.

 

§2. De gemeenteraad benoemt de leden van de Raad van Bestuur:

-7 bestuurders, aangeduid door de gemeenteraad overeenkomstig artikel 235 §2 Decreet Lokaal Bestuur waarbij elke fractie een gewaarborgd voordrachtrecht heeft. Als de gewaarborgde vertegenwoordiging evenwel afbreuk zou doen aan de mogelijkheid voor de fracties die vertegenwoordigd zijn in het college van burgemeester en schepenen om minstens de helft van de leden van de raad van bestuur voor te dragen, wordt er gewerkt met gewogen stemrecht binnen de groep van de door de fracties voorgedragen bestuurders. ;

-5 onafhankelijke bestuurders. Deze zullen door de gemeenteraad worden benoemd, na voordracht door de Raad van Bestuur, aan de hand van de criteria  omschreven in het huishoudelijk reglement.

 

De raad van bestuur kan eveneens bijgewoond worden, voor advies over bepaalde punten,  door andere personen dan de bestuurders, wiens aanwezigheid bij de beslissing van de raad  van bestuur bij gewone meerderheid wordt genomen, als noodzakelijk of nuttig wordt geacht. Deze personen mogen echter niet deelnemen aan de beraadslaging en de stemming zelf. Hun aanwezigheid wordt genotuleerd in het verslag van de raad van bestuur.

 

Artikel 24. Niemand kan binnen het Gemeentebedrijf een mandaat uitoefenen in zijn hoedanigheid van gemeenteraadslid als hij ook lid is van één van de beheersorganen van een publiek of private rechtspersoon die al een vertegenwoordiger in het Gemeentebedrijf heeft.

 

2.De voorzitter en ondervoorzitter

 

Artikel 25. De voorzitter en de ondervoorzitter worden door de Raad van Bestuur, binnen haar leden, verkozen na een stemming met gewone meerderheid.

 

Artikel 26. De voorzitter van de Raad van Bestuur is steeds een lid van het college van burgemeester en schepenen van de oprichtende gemeente. In geval van verhindering van de gekozen voorzitter wordt het voorzitterschap van de vergadering toevertrouwd aan het oudste aanwezige lid van de gemeenteraad in zijn hoedanigheid van mandataris van het autonome Gemeentebedrijf.

Het ondervoorzitterschap kan aan een persoon toevertrouwd worden die geen gemeenteraadslid is.

 

Artikel 27. Het Gemeentebedrijf wordt tegenover derden geldig vertegenwoordigd door de Voorzitter.

Tenzij de Raad van Bestuur een bijzondere lastgeving verstrekt, en behoudens een andere regeling in het huishoudelijk reglement, worden de akten en alle andere stukken of briefwisseling ondertekend door de Voorzitter van de Raad van Bestuur en één bestuurder.

 

3.Secretariaat

 

Artikel 28. De Raad van Bestuur kan iedere persoon die lid is van de Raad van Bestuur, van het directiecomité of een personeelslid van het Gemeentebedrijf of de gemeente als secretaris aanduiden.

 

4.Bevoegdheden

 

Artikel 29. De Raad van Bestuur kan alle nuttige of noodzakelijke handelingen stellen om de doelstellingen van het Gemeentebedrijf te verwezenlijken. Hij beschikt over de volheid van bevoegdheid.

Hij vertegenwoordigt het bedrijf in en buiten rechte.

De Raad van Bestuur kan het dagelijkse bestuur, de vertegenwoordiging met betrekking tot dat bestuur en de voorbereiding en uitvoering van de beslissingen van de Raad van Bestuur toevertrouwen aan het directiecomité al dan niet met de mogelijkheid van subdelegatie aan personeelsleden van het autonoom gemeentebedrijf.

 

V.BIJZONDERE REGELS VOOR HET DIRECTIECOMITÉ

 

1.Aanstelling

 

Artikel 30. Het Directiecomité wordt aangesteld  door de Raad van Bestuur en is samengesteld uit maximaal 4 leden, waaronder de voorzitter van de Raad van Bestuur aangevuld met 1 lid van de raad van bestuur dat deel uitmaakt van de gemeenteraad en twee onafhankelijke leden uit de raad van bestuur. Bij staking van stemmen is de stem van de Voorzitter doorslaggevend.

Het Directiecomité kan worden aangevuld met de algemeen directeur of zijn afgevaardigde, die deelneemt aan de beraadslagingen met raadgevende stem..

Het Directiecomité kan eveneens bijgewoond worden, voor advies over bepaalde punten,  door andere personen dan de bestuurders, wiens aanwezigheid bij de beslissing van het Directiecomité, als noodzakelijk of nuttig wordt geacht.   Deze personen mogen echter niet deelnemen aan de beraadslaging en de stemming zelf. Hun aanwezigheid wordt genotuleerd in het verslag van het Directiecomité.

 

2.Bevoegdheden

 

Artikel 31. Het Directiecomité is belast met het dagelijkse bestuur, met de vertegenwoordiging van het Gemeentebedrijf in verband met dit bestuur, met de voorbereiding en de uitvoering van de beslissingen van de Raad van Bestuur, en met de uitoefening van de door de Raad van Bestuur gedelegeerde bevoegdheden. Het directiecomité kan haar bevoegdheden verder delegeren naar een bestuurslid dat deel uitmaakt van het Directiecomité.

 

3.Relaties met de Raad van Bestuur

 

Artikel 32. Voor de bevoegdheden waarvoor een bijzondere delegatie bestaat, brengt het Directiecomité om de drie maanden schriftelijk verslag uit aan de Raad van Bestuur. Voor de bevoegdheden waarvoor geen bijzondere delegatie bestaat, brengt het Directiecomité om de zes maanden schriftelijk verslag uit aan de Raad van Bestuur.

 

Artikel 33. De bijzondere delegaties zijn altijd ad nutum herroepbaar.

 

 

VI.CONTROLE

 

1.Aanstelling

 

Artikel 34.

De controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen weer te geven in de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf wordt uitgeoefend door een erkend bedrijfsrevisor die benoemd wordt door de gemeenteraad. De revisor is onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen. Hij wordt buiten de Raad van Bestuur gekozen.

 

 

Artikel 35. Indien de revisor verhinderd is, zal hij zich laten vervangen door een door hem aangestelde die aan dezelfde voorwaarden voldoet als de revisor. 

 

2.Bevoegdheden

 

Artikel 36. De revisor controleert de financiële toestand, de jaarlijkse rekeningen en de regelmatigheid van de verrichtingen van het Gemeentebedrijf.

Hij kan te allen tijde ter plaatse inzage nemen van boeken, brieven, notulen en in het algemeen van alle documenten en geschriften van het Gemeentebedrijf. Hij kan van de bestuurders, gemachtigden en aangestelden van het Gemeentebedrijf alle ophelderingen en inlichtingen vorderen en alle verificaties verrichten die hij nodig acht.

 

Artikel 37. De revisor stelt een verslag op waarin hij nauwkeurig en duidelijk het eventueel voorbehoud en bezwaren vermelden en rechtvaardigen die hij meent te moeten maken. Zoniet vermeldt hij uitdrukkelijk dat hij noch voorbehoud, noch bezwaar te maken heeft.

 

3.Relaties met de andere beheersorganen van het Gemeentebedrijf

 

Artikel 38. De revisor maakt de verslagen over aan de Raad van Bestuur, ten minste 30 volledige dagen voor de neerlegging van de BBC bij de gemeenteraad.

 

4.Duur van het mandaat

 

Artikel 39. De revisor wordt benoemd voor een hernieuwbare termijn van 3 jaar. Het mandaat valt alleszins binnen de duur van een gemeentelijke legislatuur.  Onverminderd hetgeen bepaald wordt in het vorige lid, moet de revisor, indien de jaarrekening niet tijdig is opgesteld door de raad van bestuur, verder zijn functie uitoefenen tot de vergadering waarop de gemeenteraad beraadslaagt over de jaarrekening of tot zijn regelmatige vervanging. Op straf van schadevergoeding kan de revisor tijdens zijn opdracht alleen om wettige redenen door de gemeenteraad worden ontslagen. De revisor mag op elk ogenblik en zonder enige opzegtermijn ontslag nemen wanneer hij gewichtige persoonlijke redenen heeft.

 

5.Vergoedingen

 

Art. 40. De bezoldiging van de commissaris-revisor bestaat in een vast bedrag, dat bij de aanvang van zijn opdracht wordt vastgesteld.

 

 

VII.VERGADERINGEN, BERAADSLAGING EN BESLUITEN VAN DE RAAD VAN BESTUUR

 

1.Frequentie van de vergaderingen

 

Artikel 41. De Raad van Bestuur komt minstens 4 maal per jaar bijeen  en verder telkens het belang van het Gemeentebedrijf dit vereist en, in ieder geval, om de rekeningen, het budget, de meerjarenplanning en het ondernemingsplan goed te keuren, om het activiteitenverslag op te stellen en op verzoek van de gemeenteraad om aan deze laatste verslag uit te brengen.

 

2.Oproeping van de vergaderingen

 

Artikel 42. De bevoegdheid om de dag en het uur van de vergadering van de Raad van Bestuur vast te stellen behoort aan de voorzitter en, in geval van afwezigheid van de voorzitter, aan zijn vervanger.

 

Artikel 43. Op verzoek van één derde van de leden van de Raad van Bestuur moet de voorzitter of zijn vervanger de vergadering op de gevraagde dag en het gevraagde tijdstip bijeenroepen.

Als het aantal van de leden van de Raad van Bestuur geen veelvoud van drie is, moet het resultaat van de verdeling in drie, voor de bepaling van het quorum van één derde, op de hogere eenheid gebracht worden.

 

Artikel 44. De Raad van Bestuur beraadslaagt slechts rechtsgeldig als de meerderheid van de leden  aanwezig of vertegenwoordigd is Als deze voorwaarden niet vervuld zijn, kan een tweede vergadering bijeengeroepen worden. Deze vergadering zal over de punten die voor de tweede keer op de agenda ingeschreven zijn beraadslagen, zonder rekening te houden met het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, op voorwaarde dat ten minste één gemeentelijke vertegenwoordiger aanwezig is.

De oproeping voor deze vergadering gebeurt per aangetekend schrijven en duidt aan dat het over een punt gaat dat voor de tweede keer op de agenda is ingeschreven. Deze oproeping vermeldt dit artikel in extenso.

In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van het AGB zulks vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur, schriftelijk worden genomen bij meerderheid van stemmen.

 

Artikel 45. De oproepingen worden ondertekend door de voorzitter of zijn vervanger en bevatten een opgave van de agendapunten.

De bevoegdheid om over de inhoud van de agenda te beslissen behoort aan de voorzitter en in geval van afwezigheid van de voorzitter, aan zijn vervanger.

Wanneer de voorzitter of, bij afwezigheid van de voorzitter, zijn vervanger de Raad van Bestuur bijeenroept op verzoek van één derde van zijn leden, omvat de agenda, bij voorrang, de punten die door de aanvragers van de vergadering werden opgegeven.

Elk lid van de Raad van Bestuur kan één of meerdere agendapunten op de agenda van een vergadering brengen, op voorwaarde dat:

-zijn voorstel aan de voorzitter of aan zijn vervanger is overgemaakt ten minste 5 volledige                             dagen vóór de vergadering van de Raad van Bestuur;

-zijn voorstel een verklaring bij elk punt bevat.

De voorzitter of zijn vervanger maakt onverwijld de bijkomende punten van de agenda van de vergadering over aan de leden van de raad.

 

Artikel 46. De oproeping van de Raad van Bestuur gebeurt op elektronische wijze, ten minste 7 dagen vóór de dag van de vergadering.

Voor een tweede oproeping bedraagt deze termijn twee volle dagen.

 

3.De terbeschikkingstelling van de dossiers aan de leden van de Raad van Bestuur

 

Artikel 47. Alle stukken aangaande de vergadering worden ter zetel van het Gemeentebedrijf ter beschikking gesteld van de leden van de Raad van Bestuur vanaf de datum van de verzending van de agenda.

 

4.Voorzitterschap van de vergadering

 

Artikel 48. De vergaderingen van de Raad van Bestuur worden door de voorzitter of zijn vervanger voorgezeten.

 

5.Belangenconflicten

Artikel 49.

§1. Als een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting waarover de Raad van Bestuur moet beraadslagen en als deze bestuurder aan de beraadslaging over deze beslissing of verrichting wenst deel te nemen, moet hij, in overeenstemming het gemeentedecreet, dit mededelen aan de andere bestuurders vóór de vergadering. Zijn verklaring, alsook de rechtvaardigingsgronden om toch deel te nemen aan de beraadslaging, moeten worden opgenomen in het verslag.

§2. De betrokken bestuurder moet ook de commissaris van het belangenconflict op de hoogte brengen. De verslagen van de commissaris moeten een afzonderlijke omschrijving bevatten van de vermogensrechtelijke gevolgen voor het Gemeentebedrijf van de besluiten van de Raad van Bestuur, ten aanzien waarvan er een belangenconflict is in de zin van bovenvermelde paragraaf.

§3. De bestuurders zijn persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor de schade geleden door het Gemeentebedrijf of door derden ten gevolge van beslissingen of verrichtingen die hebben plaatsgevonden in overeenstemming met dit artikel, indien die beslissing of verrichting aan hen of aan een van hen een onrechtmatig financieel voordeel heeft bezorgd ten nadele van het Gemeentebedrijf.

§4. Het Gemeentebedrijf kan de nietigheid vorderen van beslissingen of verrichtingen die hebben plaatsgevonden met overtreding van de in dit artikel bepaalde regels, indien de wederpartij bij die beslissingen of verrichtingen van die overtreding op de hoogte was of had moeten zijn.

 

6.Handhaving van de orde van de vergaderingen

 

Artikel 50. De handhaving van de orde op de vergaderingen behoort aan de voorzitter of zijn vervanger.

 

7.De besluitvorming

 

Artikel 51. De Raad van Bestuur beslist bij meerderheid van de stemmen.

In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend, bij geheime stemming evenwel wordt de beslissing verworpen.

 

Artikel 52.

§1. Behoudens voor de beslissingen over personen, gebeurt de stemming mondeling.

De voorzitter bepaalt de volgorde waarin de leden stemmen.

§2. Voor de beslissingen over personen is de stemming geheim.

Er wordt gestemd met een stembiljet waarop de leden een cirkel moeten zwart maken of een kruis op een cirkel moeten maken onder een “ja” of een “nee”.

Een blanco stembiljet wordt aanzien als een onthouding.

De stembiljetten die merktekenen vertonen die tot de identificatie van zijn auteur kunnen leiden, zijn nietig.

Voor de stemming en het tellen van de stemmen vormen de voorzitter of zijn vervanger en de twee jongste leden van de Raad van Bestuur het bureau.

Eerst worden de stembiljetten geteld. Als het aantal stembiljetten niet overeenstemt met het aantal leden die aan de stemming hebben deelgenomen, worden de stembiljetten geannuleerd en stemmen de leden opnieuw.

 

Artikel 53. Na elke stemming kondigt de voorzitter of zijn vervanger het resultaat af.

 

8.Verslag van de vergadering

 

Artikel 54. De secretaris maakt vóór de volgende vergadering een verslag op van de beraadslagingen van de Raad van Bestuur.

Tijdens elke vergadering leest de secretaris het verslag van de vorige vergadering voor, behalve als het verslag 7 volledige dagen vóór de vergadering aan alle leden werd gestuurd.

Na goedkeuring wordt het verslag enerzijds door de voorzitter of, bij gebreke, door zijn vervanger en anderzijds door een bestuurder ondertekend. Het verslag wordt in de archieven van het Gemeentebedrijf bijgehouden.

De uittreksels worden door de voorzitter van de Raad van Bestuur of, bij gebreke, door zijn vervanger ondertekend.

Van de besluiten van de raad van bestuur van het Gemeentebedrijf wordt, onmiddellijk nadat ze zijn genomen, een lijst met een beknopte omschrijving van de daarin geregelde aangelegenheden via de webtoepassing van de gemeente gepubliceerd.

 

VIII.VERGADERINGEN, BERAADSLAGINGEN EN BESLUITEN VAN HET DIRECTIECOMITÉ

 

1.Frequentie van de vergaderingen

 

Artikel 55. Het Directiecomité komt maandelijks bijeen en verder telkens de verwezenlijking van zijn opdrachten het vereist. De oproeping wordt schriftelijk of elektronisch verzonden en vermeldt telkens plaats, datum, uur en agenda van de vergadering en worden ten minste drie dagen voor de vergadering verzonden.

 

2.Aanwezigheidsquota

 

Artikel 56. Het Directiecomité beraadslaagt rechtsgeldig als de meerderheid van zijn leden aanwezig is.

Als de meerderheid van de leden niet aanwezig is, kan een tweede vergadering bijeengeroepen worden. Deze vergadering beraadslaagt over de punten die voor de tweede keer op de agenda zijn ingeschreven, zonder rekening te houden met het aantal aanwezige leden.

De oproeping voor deze vergadering gebeurt per aangetekend schrijven en duidt aan dat het over een punt gaat die voor de tweede keer op de agenda is ingeschreven. De oproeping vermeldt dit artikel in extenso.

 

3.Verslag van de vergaderingen

 

Artikel 57. De beraadslagingen van het Directiecomité worden vastgelegd in verslagen. Een afschrift ervan wordt ter informatie toegezonden aan de leden van de Raad van Bestuur.

 

4.Reglement van interne orde

 

Artikel 58. Het Directiecomité stelt zijn reglement van interne orde vast en legt het ter goedkeuring voor aan de Raad van Bestuur.

 

IX.RELATIES TUSSEN HET GEMEENTEBEDRIJF EN DE GEMEENTERAAD

 

1.Ondernemingsplan, activiteitenverslag en evaluatieverslag

 

Artikel 59.

Het Gemeentebedrijf maakt een meerjarenplan en een budget op overeenkomstig de regels die krachtens artikel 145, 146, 147, 149, 150, 151 en 179 Gemeentedecreet gelden voor het meerjarenplan en het budget van de gemeente.

De boekhouding wordt gevoerd en de jaarrekening wordt opgesteld overeenkomstig de regelen die krachtens artikel 164, 172 en 179 Gemeentedecreet worden gesteld voor de boekhouding en de jaarrekening van de gemeente. Het Gemeentebedrijf doet uiterlijk op 31 december van ieder jaar de nodige opnemingen, verificaties, opzoekingen en waarderingen om de inventaris op te maken van al de bezittingen, vorderingen, schulden en verplichtingen van het autonoom gemeentebedrijf, van welke aard ook.

De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de Raad van Bestuur.

De Raad van Bestuur stelt het ontwerp-meerjarenplan en het budget vast en legt ze ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor.

De Vlaamse Regering bepaalt de nadere voorschriften voor de toepassing van de bepalingen van het eerste lid op de autonome gemeentebedrijven.

 

2.Recht van vraagstelling van de gemeenteraad

 

Artikel 60. De gemeenteraad kan de Raad van Bestuur altijd om een verslag over de activiteiten van het Gemeentebedrijf of over één van haar activiteiten verzoeken.

Een gemeenteraadslid kan de gemeenteraad een vraag voorleggen. De gemeenteraad beraadslaagt over de opportuniteit van het verzoek.

Als de gemeenteraad een verslag wenst in overeenstemming met voorgaande paragraaf, adresseert zij haar vraag aan de voorzitter van de Raad van Bestuur of aan zijn vervanger. De voorzitter van de Raad van Bestuur of zijn vervanger schrijft de vraag in in de agenda van de eerstvolgende vergadering van de Raad van Bestuur. Deze vergadering vindt binnen een termijn van twee maanden plaats.

Als het antwoord op de vraag van de gemeenteraad bijkomende onderzoeken vereist kan de behandeling van deze vraag uitgesteld worden op de vergadering van de Raad van Bestuur die volgt op de vergadering waarvoor deze vraag op agenda werd ingeschreven.

De behandeling van een vraag kan niet meer dan zes maanden uitgesteld worden.

 

3.Goedkeuring van de jaarlijkse rekeningen

 

Artikel 61.

§1. De controle op de financiële toestand en op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen, weer te geven in de jaarrekening, vanuit het oogpunt van het gemeentedecreet, deze statuten of de beheersovereenkomst, wordt uitgeoefend door de commissaris.

§2. De Raad van Bestuur stelt de jaarrekening vast en legt jaarlijks en uiterlijk op 30 juni de jaarrekening van het voorbije boekjaar ter advies voor aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad geen advies heeft verstuurd aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het gemeentebestuur, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht. Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden over de goedkeuring van de jaarrekening binnen een termijn van honderdvijftig dagen, wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente de toezichthoudende overheid op de hoogte gebracht heeft van de bekendmaking van de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf, met toepassing van artikel 286, § 1, en het autonoom gemeentebedrijf de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd. De gemeenteraad beslist na deze termijn over de aan de bestuurders te verlenen kwijting.

 

4.Budget en inventaris

 

Artikel 62.

§1. De Raad van Bestuur stelt het budget vast en legt jaarlijks en uiterlijk op 31 december het budget van het volgende boekjaar ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

§2. De Raad van Bestuur doet uiterlijk op 31 december van ieder jaar de nodige opnemingen, verificaties, opzoekingen en waarderingen om de inventaris op te maken van al de bezittingen, vorderingen, schulden en verplichtingen van het autonoom gemeentebedrijf, van welke aard ook.

 

X.MIDDELEN

 

1.Algemeenheden

 

Artikel 63. De gemeente geeft aan het Gemeentebedrijf de nodige middelen voor haar werking.

 

Artikel 64. Het Gemeentebedrijf kan lenen. Ze kan subsidies van de openbare machten ontvangen, alsook giften en legaten.

 

2.Gerechtelijke vorderingen

Artikel 65. De voorzitter van de raad van bestuur treedt op als verweerder tegen vordering tegenover het Gemeentebedrijf.

Hij treedt op als eiser in het kader van de vorderingen in kort geding en bezitsvorderingen. Hij stelt alle daden van bewaring en verricht alle handelingen tot stuiting van de verjaring en van het verval.

Alle andere vorderingen waarvoor het Gemeentebedrijf als eiser optreedt, kunnen door de afgevaardigde bestuurder enkel na de toestemming van de Raad van Bestuur ingesteld worden.

 

XI.BOEKHOUDING

 

1.Algemeenheden.

 

Artikel 66. Het dienstjaar eindigt op 31 december.

 

Artikel 67. Het autonoom gemeentebedrijf voert een voor de aard en omvang van haar activiteiten passende boekhouding, volgens de methode van het dubbel boekhouden. De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de Raad van Bestuur.

 

Artikel 68. Voor de hantering van de geldfondsen benoemt de Raad van Bestuur onder haar leden  een penningmeester.

 

Artikel 69. De controle op de financiële toestand en op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen, weer te geven in de jaarrekening, vanuit het oogpunt van het gemeentedecreet, deze statuten of de beheersovereenkomst, wordt uitgeoefend door de commissaris.

 

2.Winstuitkering aan de gemeente.

 

Artikel 70. Van de netto winsten van het dienstjaar wordt 5% afgenomen voor het opstellen van een reserve. De raad van bestuur beslist over de toewijzing van de overige winst op het einde van het dienstjaar.

 

3.Verlies.

 

Artikel 71. Het eventuele verlies wordt naar het volgende boekjaar overgedragen. In geval van verlies zal de Raad van Bestuur zijn beleid bijsturen. Hij zal eveneens in het ondernemingsplan een uiteenzetting geven van de maatregelen die hij overweegt te nemen tot herstel van een positief resultaat.

 

Artikel 72. Wanneer ten gevolge van een geleden verlies het netto-actief gedaald is tot minder dan de helft van het door de gemeente ingebrachte kapitaal, dan moet de gemeenteraad bijeenkomen binnen een termijn van ten hoogste twee maanden nadat het verlies is vastgesteld om, in voorkomend geval, te beraadslagen en te besluiten over de maatregelen die de Raad van Bestuur voorstelt in een plan opgesteld ter sanering van de financiële toestand.

 

XII.PERSONEEL

 

1.Algemeenheden

 

Artikel 73. Het personeel van het Gemeentebedrijf is aan een statutair of contractueel regime onderworpen.

 

2.Rechtspositieregeling

 

Artikel 74. De overeenstemmende rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel is van toepassing op het personeel van het Gemeentebedrijf. De raad van bestuur kan afwijkingen van de rechtspositieregeling voorzien, voor zover het specifieke karakter van het gemeentebedrijf dat verantwoordt.

 

XIII.ONTBINDING EN VEREFFENING

 

1.Bevoegdheid

 

Artikel 75. De gemeenteraad is als enige bevoegd, na advies te hebben ingewonnen van de Raad van Bestuur, om te beslissen het Gemeentebedrijf te ontbinden of te vereffenen.

 

Artikel 76. De gemeenteraad beslist over de aanwending van het actief dat eventueel vrijkomt.

 

Artikel 77. Behalve als de opdracht van het Gemeentebedrijf geen zin meer heeft, moet ze door de gemeente zelf of door een eventuele overnemer verder uitgeoefend worden. De Gemeente, als overnemer, volgt het Gemeentebedrijf in alle lasten en verplichtingen op.

 

2.Personeel

 

Artikel 78. In geval van ontbinding of vereffening van het Gemeentebedrijf, beslist de gemeenteraad over de nodige maatregelen in verband met het personeel. Het personeel in statutair dienstverband van het  Gemeentebedrijf wordt overgenomen door de gemeente. De gemeente waarborgt de rechten die het Gemeentebedrijf op het ogenblik van ontbinding voor het overgenomen personeel had vastgesteld.

 

XIV.DIVERSEN

 

1.Delegatie van ondertekeningsbevoegdheid

 

Artikel 79. De akten die het Gemeentebedrijf verplichten, worden door twee bestuurders ondertekend.

 

2.Discretieplicht

 

Artikel 80. Iedere persoon die bij een vergadering van één van de organen van het Gemeentebedrijf aanwezig is, moet de gepaste discretie in acht nemen.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Definitie dagelijks personeelsbeheer. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos vraagt of deze definitie bij aanvang van iedere nieuwe legislatuur moet worden vernieuwd of dat deze van toepassing blijft, ook na de hernieuwing van de gemeenteraad.

 

De algemeen directeur antwoordt dat hij dit zal laten onderzoeken.

 

Raadslid Broos stelt voor om indien dat laatste het geval is, de definitie toch te beperken in tijd, met name tot 1 januari 2025. Zo heeft men in het eerste jaar van de legislatuur de tijd om de definitie te hernieuwen.

 

De gemeenteraad stemt hiermee in.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De algemeen directeur is, zoals voorzien in artikel 170 van het decreet lokaal bestuur, bevoegd voor het dagelijks personeelsbeheer.

 

De gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd om het begrip dagelijks personeelsbeheer te definiëren. Ze kan deze bevoegdheid om het begrip te definiëren ook aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau delegeren.

 

In 2010 heeft de gemeenteraad het begrip "dagelijks personeelsbeheer" gedefinieerd.

 

Er wordt voorgesteld om, in afwachting van een grondige evaluatie, het begrip dagelijks personeelsbeheer, zoals de gemeenteraad dat goedkeurde over te nemen voor het OCMW en dit te actualiseren, conform de nieuwe functiebenamingen.

 

De gemeente en het OCMW krijgen hiermee dezelfde invulling voor het begrip "dagelijks personeelsbeheer" waardoor de dagelijkse werking wordt geharmoniseerd.

 

De invulling van het begrip dagelijks personeelsbeheer wordt, op vraag van de gemeenteraad, beperkt in de tijd, met name tot 1 januari 2025.

 

Juridisch kader

Artikelen 40, 41, 56 en 170 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Onder het begrip "dagelijks personeelsbeheer", zoals bedoeld in artikel 170 van het decreet Lokaal Bestuur, wordt verstaan:

          allerhande aanvragen voor verlof

          het verlenen van dienstvrijstellingen

          loopbaanonderbreking en andere tijdelijke loopbaanregelingen (bijv. vrijwillige vierdagenweek, halftijds vervroegde uittreding, enz.)

          tegemoetkoming van vervoersonkosten en andere onkostenvergoedingen, voor zover deze bepaald zijn binnen het statuut of de rechtspositieregeling

          toestaan van vorming

          stagiairs, voor zover dit geen loonkosten met zich brengt.

 

Deze definitie geldt tot 1 januari 2025.

 

Art.2.- Dit besluit dient uitgevoerd te worden, rekening houdende met huidige en toekomstige bepalingen waarvoor het decreet lokaal bestuur of het besluit inzake de rechtspositieregeling voor personeel van lokale besturen een andere bevoegdheid voorziet.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Miksebaan 248. Brasschaat Open Golf. Goedkeuring addendum 1. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos merkt op dat het hier over een sportclub gaat. Hij vraagt of het advies van de sportraad werd ingewonnen.

 

Schepen Van Gerven antwoordt dat het eerder een atypische sportclub is en dat deze niet in de sportraad zetelt. Het is geen vzw maar een commerciële vennootschap.

 

Burgemeester Jambon vult aan dat het hier een concessieovereenkomst betreft.

 

Raadslid Broos vraagt om dit besluit toch ter kennisneming over te maken aan de sportraad. Men kan toch vragen hebben bij de gehanteerde berekeningswijze. Het is niet duidelijk hoe men tot het voorgestelde bedrag is gekomen. Hij ziet ook geen structurele oplossing voor het gemelde probleem. Hij merkt op dat de club de leden tracht te motiveren om het lidgeld voor een langere periode te betalen. De club maakt echter jaarlijkse zo’n 100.000 euro verlies. Er is een risico dat de club failliet gaat, waardoor de leden die hun lidgeld voor langere periode hebben betaald een deel van dat geld kwijt zullen zijn. Hij vindt dit een gevaarlijk uitgangspunt. Brasschaat 2012 zal om die reden tegenstemmen.

 

Raadslid Eeman stelt dat ook PvdA tegen deze vermindering van de jaarlijkse concessievergoeding zal stemmen. Uit de voorbereidende nota blijkt dat dit niet de oorspronkelijke vraag was van de golfclub: de club vroeg om de contractuele vergoeding van 75.600 euro te verlagen tot 60.000 euro en dat voor langere duur. De club stelde voor om zelf een regeling uit te werken waarbij de vergoeding terug verhoogd zou worden naargelang de groei van hun leden. Hij merkt op dat de club met een ernstig dalend ledenaantal zit. Men zou pas terug aan het oorspronkelijke bedrag van 75.600 euro kunnen geraken indien er 400 leden worden aangeworven. Verder leest hij nergens in hun voorstel dat het verschuldigde bedrag, met name 21.499 euro, zal terugbetaald worden in de toekomst. Het blijft dus ten laste van de gemeente. Hij vindt het dan ook geen goed signaal of voorbeeld voor de andere concessiehouders van de gemeente, dat deze club eenmalig of ter uitzondering een concessieverlaging krijgt. De uitbating van deze club valt, volgens PVDA, niet te vergelijken met uitbatingen die toch meer een maatschappelijk draagvlak hebben en gesteund mogen worden wanneer er zich een financieel verlies voordoet ten gevolge van plotse tegenslagen.

 

Raadslid N. de Kort stelt dat CD&V zich wel kan vinden in het voorstel en het zal goedkeuren. Hij vindt het voorstel om dit ter kennisgeving aan de sportraad te bezorgen goed.

 

Schepen Van Gerven antwoordt dat het besluit inderdaad op de sportraad kan besproken worden. Ze wijst er nogmaals op dat het hier een atypische sportclub betreft. Deze heeft eerder 1.3 miljoen euro geïnvesteerd en heeft tot op heden nog geen beroep gedaan op de gemeente voor subsidies. De gemeente ontvangt een concessievergoeding voor een bepaald stuk van de gronden. Ze merkt op dat deze door een rechterlijke uitspraak verkleind is en dat dit extra kosten met zich meebrengt voor de club.

 

Schepen Fonteyn merkt verder op dat de vermindering in tijd is beperkt.

 

Raadslid Hoegaerts stelt dat Vlaams Belang instemt met het voorstel.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Aan het college van burgemeester en schepenen werd in juni 2018 de vraag gesteld door het bestuur van Brasschaat Open Golf & Country Club nv, Miksebaan 248 te Brasschaat,  om een vermindering toe te staan van de jaarlijkse concessievergoeding voor de periode 2018-2019 wegens financiële druk op de club door een samenloop van verschillende factoren.

 

Hierover werden reeds verkennende gesprekken gevoerd met algemeen directeur Ward Schevernels, die een nota opstelde waarin de vraag wordt gekaderd. De aanvraag werd gemotiveerd door een overzicht van de dalende tendens van de ledenaantallen over de laatste jaren en een weergave van de negatieve balansen op de laatste jaarrekeningen (2012-2016), waar grote investeringen een groot aandeel in hebben gehad. Er wordt ook aangehaald dat de club de prijzen voor het lidmaatschap reeds enige tijd niet heeft verhoogd en significante inspanningen levert om meer leden aan te trekken. Tenslotte wordt de club geconfronteerd met bijkomende huurvergoedingen aan de familie Van Ostaeyen voor het gebruik van een gedeelte van hun perceel dat essentieel is voor de golfbaan.

 

Momenteel bedraagt de jaarlijkse (geïndexeerde) concessievergoeding 81.449,07 euro. Een herziening zal nog doorgevoerd worden op basis van de index van maart 2019.

 

In zitting van 10 december 2018 heeft het college van burgemeester en schepenen principiële goedkeuring verleend aan addendum 2 aan de overeenkomst betreffende de vermindering van de concessie voor de periode 1 april 2019 - 31 maart 2020.

 

Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor addendum 2 en bijgevolg ook aan de éénmalige vermindering van de concessievergoeding.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht en artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad.

 

Adviezen

Principiële goedkeuring college van burgemeester en schepenen in zitting van 10 december 2018.

 

Financiële gevolgen

De geïndexeerde concessievergoeding voor het gebruik van de gronden aan de Brasschaat Open Golf van 1 april 2018 tot en met 31 maart 2019, bedraagt momenteel 81.449,07 euro. De herziening voor de vergoeding voor de periode 2019-2020 wordt herzien op basis van index van maart 2019.

 

Een verlaging van deze vergoeding naar 60.000,00 euro zou een vermindering van de inkomsten voor de gemeente betekenen van 21.449,07 euro (te herzien op basis van index maart 2019).

 

BESLUIT:

Met 27 ja-stemmen (Jan Jambon, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Bruno Heirman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Babs De Vocht, Greet Verbert, Tom Thys en Tom Versompel), 5 neen-stemmen (Steven Broos, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman en Ingeborg Hermans).

 

Art.1.- Addendum 2, te hechten aan de oorspronkelijke overeenkomst tussen de gemeente en Brasschaat Open Golf & Country Club van 27 april 1989 en addendum 1, van 27 augustus 2010 wordt goedgekeurd.

 

Onderhavig addendum behelst de éénmalige verlaging van de jaarlijkse concessievergoeding voor het gebruik van de gronden aan de Miksebaan 248 van 1 april 2019 tot en met 31 maart 2020 en houdt een éénmalig verlaagde vergoeding in ten bedrage van 60.000,00 euro.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links addendum dec2018.pdf Download
Overzicht punten

 

 

Zwembadweg 6. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Sportoase en Badhuisje met betrekking tot padenstructuur. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente startte in het voorjaar van 2018 met de realisatie van een ontsluiting van de padenstructuur. Dit zorgt voor een verbeterde toegankelijkheid voor alle gebruikers van het park in het algemeen en van de site van het Badhuisje in het bijzonder, en dan voornamelijk voor mensen met een beperking die met de huidige paden door het bosrijk gedeelte moeilijk tot aan het Badhuisje raken. Tevens zullen hierdoor de meeste leveringen aan het Badhuisje niet meer door het park hoeven te gebeuren, wat de veiligheid in het park beduidend zal verhogen.

 

In het kader van algemeen nut werd dus een ontsluiting van de padenstructuur en een vlonderpad gerealiseerd op een deel van het terrein dat in concessie is gegeven aan nv Sportoase Elshout, per overeenkomst van 5 september 2003, gewijzigd per addenda aan deze overeenkomst in 2004, 2011 en 2014. De paden worden aangelegd zoals aangegeven op het ontwerpplan. Dit gedeelte van de domeinconcessie is steeds onbebouwd gebleven en niet noodzakelijk voor de uitbating van het zwembad of de sporthal.

 

Deze samenwerkingsovereenkomst werd opgemaakt om alle afspraken met betrekking tot de aanleg, onderhoud, toegang en kosten verbonden aan de aanleg van de paden en de onderhoudswerken aan de voormalige zwemkom te bundelen. De overige bepalingen van de domeinconcessieovereenkomst blijven onverminderd van kracht. Deze samenwerkingsovereenkomst wordt gevoegd als bijlage aan de domeinconcessieovereenkomst.

 

Op vraag van Sportoase werd de gemeente verzocht mee in te staan voor de maaiwerken aan het grasveld, dat door de aanleg van de paden toch een sterker publiek karakter gekregen heeft. Artikel 6 bepaalt dat de gemeente en Sportoase samen zullen instaan voor de kosten verbonden aan de maaiwerken aan het groot grasveld, uitgevoerd door Aralea vzw. De gemeente zal 60% van deze kosten dragen; Sportoase zal 40% voor hun rekening nemen. Voor deze werken werd door Sportoase een offerte ontvangen van Aralea vzw ten bedrage van 3.400,00 euro per seizoen, verdeeld over maandelijkse betalingen gedurende 8 maanden per jaar. Het aandeel van de gemeente komt bijgevolg neer op 2.040,00 euro per maaiseizoen.

 

De verkeerspolitie verleende op 15 november 2018 positief advies voor het plaatsen van het bord C3 betreffende een doorgangsverbod (behalve voor leveringen aan het Badhuisje tussen 6u en 12u) ter hoogte van de toegang tot het nieuwe toeleveringspad. Op deze manier zal enkel toegang verleend worden over dit pad voor laden en lossen aan het Badhuisje.

 

De samenwerkingsovereenkomst werd ter kennisneming voorgelegd aan de interlokale vereniging Brasschaat - Schoten tijdens de vergadering van het beheerscomité op 22 november 2018. Vanuit het beheerscomité wordt gevraagd om ook het onderhoud van de aanplantingen te laten uitvoeren ten laste van de gemeente. Aangezien, zoals eerder vermeld, de overige bepalingen van de domeinconcessieovereenkomst van kracht blijven, wordt enkel de wijziging in de verdeling van de kosten voor de maaiwerken op het in concessie gegeven domein opgenomen in de overeenkomst.

 

Er wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan deze samenwerkingsovereenkomst.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen keurde de samenwerkingsovereenkomst principieel goed in zitting van 19 november 2018.

De Interlokale Vereniging Schoten - Brasschaat nam kennis van de samenwerkingsovereenkomst op 22 november 2018.

Verkeerspolitie: positief advies van 15 november 2018

 

Financiële gevolgen

De gemeente en Sportoase zullen samen instaan voor de kosten verbonden aan de maaiwerken aan

het groot grasveld door Aralea vzw. De gemeente zal 60% van deze kosten dragen; dit betekent een kost van 2.040,00 euro. De kost van deze werken, wordt opgenomen in het exploitatiebudget van 2018, sleutel 068003/61506020 (onderhoud parken door derden).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Brasschaat, Sportoase en de uitbaters van het Badhuisje in het kader van de aanleg van de padenstructuur ter hoogte van Sportoase en Badhuisje wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links 2018.11.21_Samenwerkingsovereenkomst_Sportoase-Badhuisje.pdf Download
Overzicht punten

 

 

Kapelsesteenweg 72. Sint-Michielscollege. Kosteloze grondoverdracht. Goedkeuring akte bekrachtiging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos vraagt wat er zal gebeuren met de achterliggende gronden.

 

Schepen Fonteyn licht de voorgeschiedenis van het dossier toe. Wat de parking betreft werd becijferd dat de gemeente een financiële inspanning zou doen en er werd vanuit het Sint-Michielscollege een soorgelijke inspanning verwacht. In september 2016 werd het masterplan voorgelegd. Dat is niet verder uitgewerkt. Tijdens de werf werd een parking in steenslag aangelegd, die nadien niet verder werd aangelegd. In feite is dat een bouwovertreding. Het is nu de bedoeling een dialoog op te starten met het Sint-Michielscollege en het college en een opdracht voor een stedenbouwkundig onderzoek op te starten. Zodra dit is uitgeklaard zal dit in een algemene commissie worden besproken.

 

Raadslid Broos merkt op dat de schepen al zijn vervolgvraag beantwoordde. Hij merkt op dat indien men het probleem erkent, men er ook naar moet handelen. Uiteraard is dialoog ook de eerste stap naar een verdere oplossing.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In functie van het realiseren van de wegenwerken aan de schoolomgeving van het

Sint- Michielscollege en de Witte Merel (ter hoogte van de Kapelsesteenweg en de Ternincklei), werd

met het Sint-Michielscollege een overdracht overeengekomen van drie loten. Deze zijn noodzakelijk toe te voegen zijn tot het openbaar domein, onder andere voor de aanleg van de Kiss&Ride zone.

 

Hiervoor werd een ontwerp van akte opgemaakt door Johan Huybrechts, goedgekeurd door

de gemeenteraad op 27 augustus 2018. In deze akte werd een opschortende voorwaarde

opgenomen, met name de goedkeuring voor de overdracht door Agion (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs).

 

De Raad van Bestuur van Agion heeft zich, in vergadering van 12 december 2018, akkoord verklaard

met de inkrimping van de erfpacht ten aanzien van vzw Sint-Michielscollege. Deze goedkeuring wordt opgenomen in voorliggend ontwerp van akte ter bekrachtiging, opgemaakt door de heer Johan

Huybrechts.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan dit ontwerp.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad.

 

 

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

 

BESLUIT eenparig:

 

Art. 1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de overdracht van de bevoegdheid tot ondertekening van de authentieke akte van de voorzitter aan de burgemeester.

 

Art. 2.- Naar aanleiding van het akkoord van de raad van bestuur van Agion met de overdracht, wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp van akte ter bekrachtiging van de akte tot kosteloze grondafstand van drie loten door vzw Sint-Michielscollege aan de gemeente Brasschaat in het kader van de herinrichting van de schoolomgeving aan de Kapelsesteenweg, opgemaakt door de heer Johan Huybrechts, met tekst als volgt:

 

"AKTE VAN BEKRACHTIGING

In het jaar tweeduizend achttien, op [datum]

Voor ons, de heer JAMBON Jan, burgemeester van de gemeente Brasschaat, zijn gekomen:

ENERZIJDS,

1. de vereniging zonder winstgevend doel “PATRIMONIUM SINT-MICHIEL”, met zetel te 2930 Brasschaat, Kapelsesteenweg 72, ondernemingsnummer 410273673, opgericht onder de benaming “Sint Michielscollege-Brasschaat, bij onderhandse akte van zeven november negentienhonderd drieënzestig, bekendgemaakt in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van achtentwintig november daarna, nummer 4855.

De naam van de vereniging werd gewijzigd in de huidige benaming door de buitengewone algemene vergadering van eenentwintig mei negentienhonderddrieënnegentig, bekendgemaakt in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van zestien september daarna, nummer 15794 en van twee december daarna nummer 20693

De statuten werden laatst gewijzigd bij beslissing van de buitengewone algemene vergadering gehouden op 30 maart 2006, bekendgemaakt in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 25 april 2006 onder nummer 06073095.

Alhier vertegenwoordigd overeenkomstig artikel 14 van de statuten door twee bestuurders, te weten:

- de heer BERGER Pierre Paul Jan Maria, voorzitter van de raad van bestuur, houder van identiteitskaart met nummer 591-9749170-93, geboren te Antwerpen op 20 maart 1952 en wonende te 8421 De Haan, Prins Umbertolaan 3, en

en

- mevrouw DIEUSAERT Ellen, bestuurder, houder van identiteitskaart met nummer 591-9065291-64, geboren te Ukkel op 5 september 1966 en wonende te 2930 Brasschaat, Miksebaan 103. beiden benoemd bij besluit van de algemene vergadering van 7 mei 2015, bekendgemaakt in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 14 juli 2016 onder nummer16099015 in zijn hoedanigheid eigenaar 2. de vereniging zonder winstgevend doel “SINT-MICHIELSCOLLEGE BRASSCHAAT” met maatschappelijke zetel te 2930 Brasschaat, Kapelsesteenweg 72, ondernemingsnummer 426170785, opgericht onder de benaming “Sint-Michiel en Sint-Lutgardis, bij akte verleden voor notaris Eric Deckers te Antwerpen op vijf oktober negentienhonderddrieëntachtig, bekendgemaakt in de

Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van zevenentwintig september daarna, nummer 6306.

De naam van de vereniging werd gewijzigd in de huidige benaming blijkens een besluit van de algemene vergadering van negenentwintig april negentienhonderdvijfennegentig, bekendgemaakt in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van achttien januari negentienhonderd zesennegentig, nummer 1206 en van twee december daarna nummer 20693

De statuten werden laatst gewijzigd blijkens akte verleden voor geassocieerd notaris Eric Deckers te Antwerpen op 8 juni 2004, bekendgemaakt in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 28 juni 2004 onder nummer 04095245.

hier vertegenwoordigd overeenkomstig artikel 15 van de statuten door twee bestuurders

Alhier vertegenwoordigd overeenkomstig artikel 14 van de statuten door twee bestuurders, te weten:

- de heer BERGER Pierre Paul Jan Maria, voornoemd,voorzitter van de raad van bestuur, en

- mevrouw DIEUSAERT Ellen, voornoemd, bestuurder, beiden benoemd bij besluit van de algemene vergadering van 21 mei 2012, bekendgemaakt in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 9 november 2012 onder nummer 12183228, hier verschijnende in zijn hoedanigheid van erfpachter

Hierna gezamenlijk genoemd "de overdrager",

EN ANDERZIJDS,

De gemeente Brasschaat, vertegenwoordigd door JAMBON Jan, burgemeester , houder van identiteitskaart met nummer *

bijgestaan door de heer Ward Schevernels, algemeen directeur, houder van identiteitskaart met nummer [...] handelend in opdracht van het College van Burgemeester en Schepenen, in uitvoering van een beslissing van de gemeenteraad van 27 augustus 2018. Deze beslissing werd, overeenkomstig artikel 252 van het gemeentedecreet via vermelding op de lijst van genomen gemeenteraadsbeslissingen overgemaakt aan de provinciegouverneur op 4 september 2018 en er werd geen schorsings- of vernietigingsbesluit ontvangen, waarvan de regeling is voorzien in artikel 255 van het gemeentedecreet.

hierna genoemd “de overnemer”

Voorafgaande Verklaring

Bij akte verleden voor de heer Cools, waarnemend burgemeester voornoemd, werden hierna genoemde goederen overgedragen aan de gemeente Brasschaat. De overdracht gebeurde onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring der overdracht door het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs.

AANDUIDING DER GOEDEREN

Gemeente Brasschaat 4de afdeling

Lot 1:-een perceel grond met een oppervlakte van vijf centiare (5ca) te gelegen aan de Kapelsesteenweg, op het kadaster gekend sectie E nummer 576b (vooorheen 386m/deel)

Lot 2:-een perceel grond met een oppervlakte van zes are zesenzestig centiare (6a66ca) gelegen aan de Kapelsesteenweg, op het kadaster gekend sectie E nummer 576a (voorheen 375x2/deel)

Lot :-een perceel grond met een oppervlakte van negenenzestig centiare (69ca) gelegen aan de Kapelsesteenweg, op het kadaster gekend sectie E nummer 375G3 P000 (voorheen 375x2/deel)

PLAN.

Deze goederen staan afgebeeld op het opmetingsplan “Herinrichting Kapelsesteenweg - Ternincklei” opgemaakt door IGEAN Dienstverlening te 2160 Wommelgem, Doornaardstraat 60 op 7 december 2009 en laatst aangepast op 7 november 2014.

Dit plan werd geregistreerd in de databank van afbakeningsplans onder nummer 11322/10076.

EIGENDOMSAANHALING.

De vereniging zonder winstoogmerk Sint-Michielscollege Brasschaat (thans genaamd Patrimonium Sint-Michiel), verkreeg de gebouwen in hun toenmalige staat en de gronden onder grotere oppervlakte, ingevolge schenking door de vereniging zonder winstoogmerk “Abdij der Norbertijnen van Averbode” te Averbode, bij akte verleden voor notaris Frederic Deckers te Antwerpen op twintig juni negentienhonderd achtenzestig, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op een juli negentienhonderd achtenzestig 73, deel 5033 nummer 23.

Bij akte verleden voor notaris Eric Deckers te Antwerpen op zevenentwintig november negentienhonderd vierentachtig, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 12 december daarna, deel 9137, nummer 11 werd door verschijner sub 1 een zakelijk recht van erfpacht verleend voor een termijn van vijftig jaar aan verschijner sub 2.

Bij akte verleden voor dezelfde notaris Deckers te Antwerpen op 9 november 1992 werd een addendum gevoegd aan zelfde erfpachtakte, waarbij onder meer de toenmalige vereniging zonder winstoogmerk Sint-Michielscollege Brasschaat (thans Patrimonium Sint-Michiel) de algemene beheerslast en financieringslast voor eigen rekening nam, met behoud evenwel voor de vereniging zonder winstoogmerk “Sint-Michiel en Sint-Lutgardis” (thans Sint-Michielscollege Brasschaat) van een prioritair gebruiksrecht van de in polyvalente zalen omgebouwde kapel, de betaling van een beheersvergoeding door de vereniging zonder winstoogmerk “Sint-Michiel en Sint-Lutgardis” van zevenhonderdduizend Belgische frank, de verbintenis van de eigenaar om geen activiteiten toe te laten hinderlijk voor de normale werking van de schoolinrichting of schade berokkenend aan de standing, de culturele en morele vorming en de uitstraling van het Sint-

Michielscollege, en mits gebruikmaking van de in de oorspronkelijke erfpachtakte voorziene mogelijkheid om de basisvergoeding van de erfpacht voor de eigendommen te Brasschaat vanaf een januari negentienhonderd vierennegentig op te trekken tot drie miljoen vijfhonderdduizend Belgische frank , en dit tot eenendertig december tweeduizenddrieëndertig.

Bij akte verleden voor dezelfde notaris Deckers te Antwerpen op 26 januari 1994 werd aan de bestaande erfpacht een bepaling toegevoegd als volgt:

“De eigenares en de erfpachtster verbinden er zich toe dat de respectieve zakelijke rechten op de onroerende goederen slechts vervreemd of met zakelijke rechten zullen kunnen bezwaard worden met instemming van de Raad van Bestuur van de Dienst voor Infrastructuur werken van het Gesubsidieerd Onderwijs (DIGO) te Brussel.”

Bij akte verleden voor dezelfde notaris Deckers te Antwerpen op 12 september 1994, werd aan de erfpacht de hierna volgende bepaling toegevoegd:

“1. Deze erfpacht wordt eveneens gesloten om de vereniging-erfpachtster in de mogelijkheid te stellen een tussenkomst te bekomen van de Dienst voor Infrastructuur werken van het Gesubsidieerd Onderwijs (DIGO) kortweg D.I.G.O., opgericht bij Decreet van de Vlaamse Gemeenschap van 5 juli 1989.

2. Thans worden de bijzondere voorwaarden van deze erfpacht vastgelegd in het artikel 19§1 van de wet van 29 mei 1959, gewijzigd door de wet van 11 juli 1973 en het reeds vermelde decreet van 5 juli 1989.”

3. De overige bepalingen van de reeds bestaande akte blijven ongewijzigd.”

Bij akte verleden door dezelfde notaris Deckers te Antwerpen op 30 november 1994 werd aan de erfpacht een bepaling toegevoegd als volgt:

“Bij het einde van de erfpacht zal de vereniging-eigenares een vergoeding verschuldigd zijn aan de vereniging-pachtster gelijk aan de meerwaarde die op dat tijdstip zal ontstaan zijn door de aan de gebouwen aangebrachte verbouwingen of nieuw opgerichte gebouwen.

Dit zakelijk recht zal slechts vervreemd mogen worden met instemming van de Raad van Bestuur van de DIGO(…).”

Ingevolge akte verleden voor geassocieerd notaris Joseph Roevens te Brasschaat op drie juni tweeduizend en vijf werd de termijn van het erfpachtrecht verlengd met een duur van vijfentwintig jaar, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen onder nummer 58-T-05/07/2005-1315.

Door deze verlenging wordt de einddatum van het erfpachtrecht gebracht van 31 december 2033 op 31 december 2058.

VERVULLING OPSCHORTENDE VOORWAARDE

Voormelde akte van overdracht werd verleden onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring van deze overdracht door het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs.

De Raad Van Bestuur van Agion heeft zich in vergadering van 12 december 2018 akkoord verklaard met bovenvermelde overdracht.

Het akkoord werd meegedeeld aan de overdrager bij brief van 12 december 2018. Afschrift van deze brief wordt aan onderhavig akte gehecht.

Uit dit alles kan worden afgeleid dat de overdracht vervat in de akte van 15 november 2018 thans definitief is geworden door de vervulling van de opschortende voorwaarde.

Voormelde akte van overdracht werd geregistreerd op het tweede registratiekantoor te Antwerpen op 26 november 2018, register 62 boek 01 Blad 42Vak 2305N20

KOSTEN

Alle kosten van deze akte zijn voor rekening van de overnemer.

VERKLARING PRO FISCO.

De onteigenaar verzoekt om de kosteloze registratie, voorzien door artikel 2.9.6.0.3 Vlaamse Codex Financiën, verkort VCF.

De bij deze akte vastgelegde overdracht geschiedt voor openbaar nut, meer bepaald met het oog op inlijving van de overgedragen gronden in het openbaar domein voor het aanleggen van “kiss and ride” zone.

WAARVAN AKTE,

Opgemaakt te Antwerpen op datum vermeld in de aanhef en na gedeeltelijke voorlezing en toelichting, ondertekend door de verschijnende partijen en de instrumenterende ambtenaar."

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links 20181212_goedkeuringAgion-DIGO.pdf Download
Overzicht punten

 

 

Mikseheide. De Philippen Aard 4 en 6. Overdracht gronden openbaar domein. Akte bij sterkmaking. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Bredabaan 182. Oud gemeentehuis: renovatie torendak. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Bredabaan 182. Oud gemeentehuis: renovatie torendak.” werd een bestek met nummer 2018-036 opgesteld door de dienst patrimoniumbeheer.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 205.889,80 euro btw niet inbegrepen, hetzij 249.126,66 euro btw inbegrepen (43.236,86 euro Btw medecontractant).

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 19 november 2018 principiële goedkeuring gegeven aan de lastvoorwaarden en gunning bij wijze van de openbare procedure.

 

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in investeringsbudget 2019 sleutel 011002/22100007 actie 1419/1/1/12/14 herstelling toren gemeentehuis.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nummer 2018-036 en de raming voor de opdracht “Bredabaan 182. Oud gemeentehuis: renovatie torendak.”, opgesteld door de dienst patrimoniumbeheer worden goedgekeurd.

 

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

 

De raming bedraagt 205.889,80 euro btw niet inbegrepen, hetzij 249.126,66 euro btw inbegrepen (43.236,86 euro Btw medecontractant).

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in investeringsbudget 2019 sleutel 011002/22100007 actie 1419/1/1/12/14 herstelling toren gemeentehuis.

 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links 2018_11_13_Bestek - Model 3P.pdf Download
Overzicht punten

 

 

Hemelhoeve. Goedkeuring concessieovereenkomst. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Maatregel stockbeheer compost. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Buysse merkt op dat men heeft willen besparen door het compost in eigen beheer te houden. Maar dat leidt nu tot hinder. Ze vraagt een structurele oplossing. Het is ook opmerkelijk dat Brasschaat andere sorteerregels hanteert dan Igean.

 

Schepen Van Honste antwoordt dat men in juli 2018 eenmalig een oproep heeft gedaan bij de bevolking. Dat bleek een druppel op een hete plaat. Actueel is een nieuwe bevraging lopende, dit voor de aanstelling van een verwerker. Het beheren van de overstock is hierin voorzien. Dit zou hiermee in de toekomst beter beheerst worden.

 

Raadslid Van Mechelen merkt op dat op de jaarlijkse bestuursvergadering van Bethanië telkens wordt gesproken over de geurhinder. De wijk heeft hier veel last van. Hij vraagt of men overweegt een scherm te plaatsen. Dat zou hier eventueel al aan tegemoet kunnen komen.

 

Schepen Van Honste zal de suggestie meenemen. Verder onderstreept ze de nood aan goede en juiste informatie over het composteren en de afvalophaling. Daarvoor verwijst ze naar de parkbode en de afvalkranten. Ze zal vragen hierover extra te blijven communiceren.

 

Schepen Fonteyn vult aan dat men heeft geijverd voor een vergunning waarbij men via de citybinn al het groenafval samen kan ophalen.

 

Raadslid Pauwels merkt op dat het groenafval van de gemeente hierdoor net een andere samenstelling heeft dan het groenafval van Igean.

 

Schepen Van Honste zal dit navragen bij Igean.

Beslissing

 

 

Er zijn een aantal problemen met de gemeentelijke compostering.

Het meest dringende is dat er op dit moment ongeveer 5000 ton afgewerkte compost op de compostering ligt. De oudste batch is van oktober 2017. Er momenteel geen plaats om te verhakselen of om te lossen. Tot hiertoe kon de compost hoger worden opgeslagen. Dit is niet meer mogelijk.

 

Het verwerkingsproces komt hierdoor onder druk en de afvalwagens kunnen niet storten. Igean zal het GFT moeten storten bij de Dranco-installatie van Brecht, dit aan 87,50 euro/ton. Dit betekent een onmiddellijke meeruitgave van 4.000 euro per ophaaldag.

 

In juli 2018 deed deze situatie zich eerder voor. Een groot lot werd door de verwerker aan 0 euro per ton afgevoerd om de continuïteit van het verwerkingsproces te garanderen. Er werd ook een huis-aan huis bedelings-actie georganiseerd. Dit heeft zeker voor grotere volumes slechts beperkt succes en biedt nauwelijks een oplossing. Er loopt momenteel een bevraging voor de aanstelling van een verwerker voor de komende jaren. Het verwerken en afvoeren van compost in deze situatie maakt onderdeel uit van deze bevraging. Het is aangewezen de resultaten van deze bevraging af te wachten zodat een eventuele aanpassing aan het retributiereglement kan gebeuren in functie hiervan.

 

De algemeen directeur en financieel directeur geven positief advies voor de éénmalige afvoer teneinde grote kosten te voorkomen en het verwerkingsproces te kunnen garanderen.

 

Vermits het over een uitzondering op het bestaande retributiereglement gaat wordt het collegebesluit van 10 december 2018 ter kennisgeving voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het collegebesluit van 10 december 2018.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Gemeenteraad. Mondelinge vraag van raadslid Hermans, namens Brasschaat 2012, over een voorstel tot gebruik van diervriendelijk vuurwerk. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans merkt op dat recent vele Brasschatenaren de overgang van oud naar nieuw vierden. De ene deed dat al wat uitbundiger en vuriger dan de andere. Voor heel wat verschillende activiteiten en festiviteiten in de gemeente, werden in het verleden “spelregels” vastgelegd, met name in het politiereglement. Duidelijke afspraken die ervoor zorgen dat festiviteiten en evenementen op een veilige en omgevingsvriendelijke manier kunnen plaatsvinden.

 

Voor speciale feestelijke gelegenheden, nemen nogal wat gemeenten het initiatief om vuurwerk af te steken. Brasschaat doet dit jaarlijks ter gelegenheid van de Vlaamse Feestdag.

Vlaams Minister van dierenwelzijn Ben Weyts, stuurde een tijd geleden naar aanleiding van de eindejaarsfeesten, een brief naar elke Vlaamse gemeente met de vraag om bij het opluisteren van activiteiten waar vuurwerk aan te pas komt, “diervriendelijke “ vuurpijlen af te steken.

 

Deze zouden verschillende kwaliteiten bevatten waaronder ook de “diervriendelijkheid “ en dit door een halvering van het aantal decibels bij het ontsteken. Het gewone vuurwerk produceert 170 dB. De diervriendelijke variant komt niet boven de 85 dB. Met andere woorden een halvering in dB en dus ook in dierlijk leed.

 

Reeds verschillende Vlaamse gemeenten hebben dit gebruik toegezegd en toegepast, overigens met groot succes. De kwaliteit van het vuurwerk blijft dezelfde.

 

Brasschaat 2012 stelt voor dat Brasschaat vanaf 2019 zijn festiviteiten en evenementen enkel nog opluistert met diervriendelijk vuurwerk en enkel nog toelatingen geeft om diervriendelijk vuurwerk af te steken zodat de toekomstige Vlaamse feestdagen en jaarovergangen minder dierenleed zullen veroorzaken.

 

Brasschaat 2012 stelt voor dienaangaande het politiereglement aan te passen en de Brasschatenaren over deze positieve wending te informeren en sensibiliseren.

 

Schepen Hans antwoordt dat ze op de hoogte is van het diervriendelijk vuurwerk. Ze zal het gebruik ervan alleszins aanmoedigen. Ze weet niet of er een groot prijsverschil is. Ze meent ook dat men het gebruik niet zomaar kan verplichten, of alleszins het gebruik van ander vuurwerk moet verbieden.

 

Raadslid Hermans antwoordt dat ze dit argument al verwachtte. Ze zocht het een en ander op: de prijs is quasi hetzelfde. Ze merkt op dat het sensibiliseren van het gebruik van diervriendelijk vuurwerk inderdaad een stap in de goede richting is. Ze merkt op dat er in december in de raad werd gevraagd naar het gebruik van vuurwerk in bepaalde wijken, met name de wijken waar maneges zijn. Ze vraagt welk gevolg daar aan werd gegeven.

 

Schepen Hans zal dit navragen bij de lokale politie

Beslissing

 

 

De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van raadslid Hermans.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

 

Vraag van raadslid De Vocht. Livestreaming gemeenteraad. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid De Vocht merkt op dat gemeentes en steden als Sint-Truiden, Kortrijk, Gent en Diest de voorbije weken zijn gestart met een livestreaming op hun gemeentelijke websites van de zittingen van de gemeenteraad.

 

Nu de gemeenteraad plaatsvindt in een nieuw gebouw met nieuwe infrastructuur en faciliteiten, zijn er ook in Brasschaat heel wat nieuwe mogelijkheden. CD&V vindt het belangrijk dat de gemeenteraad op een zo laagdrempelige manier gevolgd kan worden. Een livestream kan de betrokkenheid van de jeugd bij de lokale politiek verhogen. De jeugdraad heeft in december al eens vergaderd in deze zaal en dat was een aangename ervaring.

 

Surveys van de Vlaamse Overheid tonen dat de de politieke participatie van jongeren (18-25) daalt, nog meer in het Vlaamse Gewest in vergelijking met de andere deelentiteiten. Slechts 1 op 2 jongeren toont vandaag nog een bepaalde interesse ten op zichte van de Belgische politiek. Resultaten van de surveys tonen aan dat dit niet te wijten is aan de apathie en teruggetrokkenheid die verweten wordt aan deze generatie, maar dat er nood is aan een duidelijk politiek project.

 

Daarom denk ze dat het belangrijk is dat de politiek niet langer een ver van mijn bed show mag zijn en dat men die terug dichter bij de bevolking moet brengen. Data van het sociale media bureau tonen dat Facebook met 82% procent het meest gebruikte sociale media platform is dat vandaag gebruikt wordt.

Daarom, In het kader van transparantie en toegankelijkheid, vraagt ze of de gemeenteraad live kan worden gestreamed en of deze streaming zowel op de site als op de Facebookpagina van de gemeente kan gebeuren. Ze vraagt of men ook al een planning kan opmaken.

 

Raadslid Pauwels merkt hierbij op dat men bij de video-captatie de spreker in beeld moet brengen. Dit mag zich niet kan beperken tot een overzichtsbeeld van de raadszaal. Anders kan men niet zien wie het woord neemt. Ook voor het publiek zou het goed zijn mocht de spreker in beeld gebracht worden.

 

Voorzitter Versompel antwoordt dat hij de suggestie van raadslid De Vocht zal bespreken in het overleg tussen de fractievoorzitters.

Beslissing

 

 

Raadslid De Vocht diende een vraag in over de livestreaming van de gemeenteraad.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van raadslid De Vocht.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links Vraag_livestreaming_BabsDeVocht_28012019.pdf Download
Overzicht punten

 

 

Pauwelslei: voet- en fietspaden en parkings fase II. Principiële goedkeuring verrekening 2: Fase III en goedkeuring schorsing. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Broos merkt op dat er volgens hem een risico is op overdreven snelheid in het tweede deel.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 24 september 2018 goedkeuring

aan de gunning van de opdracht “Pauwelslei: voet-en fietspaden en parkings fase II” aan Gebr.

Simons Wegenbouw nv, Antwerpsebaan 220 te 2040 Antwerpen tegen het nagerekende

inschrijvingsbedrag van 376.881,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 456.026,01 euro btw inbegrepen

(21% btw medecontractant). De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden

vastgelegd in het bestek met nummer 2015-081.

 

Op 7 januari 2019 zijn de werken Pauwelslei fase 2 gestart, de voorziene einddatum is 28 mei 2019.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 14 januari 2019 goedkeuring aan verrekening 1: Verkeersdrempels in asfalt Pauwelslei thv Hoogbos en Turfaard voor een bedrag in meer van 67.479,97 euro btw niet inbegrepen, hetzij 81.650,76 euro btw inbegrepen (21% btw

medecontractant). Deze verrekening houdt het rooien van de bomen in en het verwijderen van de

verkeersdrempels over de hele Pauwelslei.

 

Ondertussen werd ook het ontwerp voor fase 3 afgewerkt. Dit geeft de kans om fase 3 meteen

aansluitend uit te voeren op fase 2. Zowel fase 1 als fase 2 werden/worden uitgevoerd door aannemer

Simons NV, het is daarom opportuun om ook fase 3 door dezelfde aannemer te laten uitvoeren, met

het oog op een éénvormige uitvoering van de werken.

 

De werken aan Bredabaan, fase 2 werden in functie van mogelijk weerverlet in planning naar achter

geschoven, waardoor Pauwelslei fase 2 sneller uitgevoerd kon worden. Na de aanpassing van deze

planning, kwam aan het licht dat de werken Bredabaan van Pidpa toch voor 12 april 2019 uitgevoerd

moeten worden voor het verkrijgen van de daaraan verbonden subsidies. Hierdoor zouden zowel de

Bredabaan als de Pauwelslei voor een korte periode gelijktijdig enkelrichting moeten worden. Dit zou

een beduidende overlast betekenen voor de weggebruikers en de omwonenden. Om dit te

vermijden, werd met aannemer Simons NV in onderling overleg afgesproken de werken te

schorsen van 18 maart 2019 tot en met 12 april 2019.

 

Tijdens een schorsingsperiode kan de aannemer echter een schadevergoeding vragen voor het

stilleggen aan de werken. In deze schadevergoeding zit onder andere het opnieuw inplannen van de

ploegen, opbreken en terugplaatsen signalisatie, kosten ten aanzien van onderaannemers, kosten

heropstart, vervoer/stockage van materiaal/materieel, … In dit geval zou het gaan over 20 werkdagen

aan een gemiddeld geraamd bedrag van 1.250,00 euro per dag. Dit komt neer op 25.000,00 euro.

 

De aannemer maakt echter geen aanspraak op enige schadevergoeding voor de onvoorziene

schorsing in het geval de werken die voorzien waren voor fase 3 en die niet opgenomen werden in

verrekening 1, kunnen opgenomen worden als aanvullende werken binnen zijn opdracht van fase 2.

Aanvankelijk werd voorzien de hele aanleg van de Pauwelslei uit te voeren in drie fasen. Door een

gedeelte van de werken van fase 3 mee te nemen in fase 2, kan bijkomend nog bespaard worden. In

het geval fase 3 als een nieuwe aanbesteding gepubliceerd zou worden, zoals voorzien, zou dit

resulteren in hogere eenheidsprijzen. Dit zowel omdat het over een kleiner gedeelte en dus kleinere

hoeveelheden gaat, alsook omdat de eenheidsprijzen elk jaar enkel maar stijgen. Indien er wordt

gerekend met een bijkomende kost van 5% (voor kleinere hoeveelheden en index) geeft dit een

geraamde meerprijs van 6.300,00 euro. Bijkomend zouden tevens nog administratieve - en

publicatiekosten van toepassing zijn.

 

Bijgevolg wordt voorgesteld om de overige werken die voorzien waren voor fase 3 als aanvullende

werken te laten uitvoeren als verrekening 2 aan de basisopdracht van fase 2.

 

De kost voor deze aanvullende werken bedraagt (in euro)

HV in meer 104.222,93

Totaal btw niet inbegrepen 104.222,93

Btw 21.886,82

Totaal126.109,75

 

Deze verrekening en de vorige reeds goedgekeurde verrekening, overschrijden het bestelbedrag met

45,56%, waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu 548.593,90 euro btw niet inbegrepen,

hetzij 663.798,62 euro btw inbegrepen (21% btw medecontractant) bedraagt.

De aannemer vraagt tevens een termijnsverlenging van 25 werkdagen. Op dit verzoek wordt dan ook

ingegaan. De aannemer verbindt zich ertoe om geen schadevergoeding te eisen omwille van deze

termijnsverlenging.

 

De leidend ambtenaar mevrouw Lies Wouters verleende gunstig advies.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan dit voorstel.

 

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de

bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en

latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341

betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake

overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en

latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 38/1.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de

overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 38/1 (Aanvullende

Werken/Leveringen/Diensten).

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren,

en latere wijzigingen.

 

Adviezen

 

Wim Rasschaert,  Rasschaert Advocaten: positief advies per e-mail van 22 januari

2019.

 

Financiële gevolgen

Er zijn onvoldoende kredieten voorzien voor de heraanleg van de gehele Pauwelslei, zoals voorzien in

het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22400007/0200 (actie 1419/004/003/005/023).

Het tekort bedraagt 113.786,52 euro. Dit tekort kan evenwel opgevangen worden in het

investeringsbudget 2019 sleutel 0200/22400007 actie 1419/4/3/5/16 (onvoorziene werken).

 

Financieel directeur, Geert De Blende, verleende een visum met nummer 2019/09, op 25 januari

2019.

 

BESLUIT eenparig:

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan verrekening 2: Fase III van de opdracht

“Pauwelslei: voet-en fietspaden en parkings fase II” voor het totaal bedrag in meer van 104.222,93

euro btw niet inbegrepen, hetzij 126.109,75 euro btw inbegrepen (21% btw medecontractant).

 

Art.2.- De termijnverlenging van 25 werkdagen wordt goedgekeurd.

 

Art.3.- Er zijn onvoldoende kredieten voorzien voor de heraanleg van de gehele Pauwelslei, zoals

voorzien in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22400007/0200 (actie

1419/004/003/005/023). Het tekort bedraagt 113.786,52 euro. Dit tekort kan evenwel opgevangen

worden in het investeringsbudget 2019 sleutel 0200/22400007 actie 1419/4/3/5/16 (onvoorziene

werken). Zodoende is voldoende krediet voorzien en kan de betaling gebeuren met eigen

middelen. Financieel directeur, Geert De Blende, verleende een visum met nummer 2019/09, op 25

januari 2019.

 

Art.4.- Goedkeuring wordt verleend aan het verzoek om de opdracht “Pauwelslei: voet-en fietspaden

en parkings fase II” omwille van voornoemde redenen te schorsen voor een periode van 18 maart

2019 tot en met 14 april 2019.

 

Art.5.- De contractuele einddatum wordt aangepast volgens de door deze schorsing veroorzaakte

vertraging.

 

Art.6.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het voorstel om opnieuw aan te vangen met de werken op

15 april 2019, na de voorgestelde schorsingsperiode.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Punt bijlagen/links Plannen.pdf Download
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.