Zitting van maandag 27 juni 2022

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Karin Willemen-Beyers en Robrecht Eeman - raadsleden

 

 

Tom Versompel verlaat de zitting, conform artikel 27 van het decreet lokaal bestuur bij de behandeling van punt 25.

Bart Brughmans, neemt de functie van waarnemend voorzitter terug op vanaf punt 25.

Tom Versompel voorzitter  vervoegt de zitting vanaf punt 26.

Bart Brughmans, neemt de functie van raadslid terug op vanaf punt 26.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Ontslag raadslid Ellen Somers. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Op 17 mei 2022 heeft Ellen Somers haar ontslag als lid van de gemeenteraad van Brasschaat aangekondigd. Aan de gemeenteraad wordt verzocht kennis te nemen van dit ontslag.

 

Neemt kennis van het ontslag van Ellen Somers als gemeenteraadslid. Dit ontslag gaat in conform artikel 13 van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

2 Onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Sven Simons is de eerste opvolger die in aanmerking komt voor het mandaat van gemeenteraadslid Ellen Somers. Op 17 juni 2022 werd deze uitgenodigd om in de openbare zitting van de gemeenteraad van 27 juni 2022 de eed af te leggen in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Door het onderzoek van de geloofsbrieven en de erop volgende eedaflegging van het gemeenteraadslid, vermeld in artikel 14, worden deze van rechtswege als lid voor de raad voor maatschappelijk welzijn beschouwd.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de geloofsbrieven te onderzoeken en goed te keuren. Daarna wordt Sven Simons uitgenodigd om de eed af te leggen.

 

Juridisch kader

Artikels 12, 14, 15 en 68 van het decreet lokaal bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Keurt, na onderzoek door de voorzitter van de gemeenteraad, de geloofsbrieven van Sven Simons goed.

 

Art.2.- Sven Simons legt in de openbare vergadering de volgende eed af in handen van Tom Versompel, voorzitter van de gemeenteraad: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

3 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 30 mei 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans komt graag terug op dit zittingsverslag omdat dit heel belangrijk is voor haar fractie.  Ze is bepaalde zaken gaan opzoeken om zeker te zijn, maar ze kon geen opname terugvinden.  Ze herkent zich in sommige dingen niet in het verslag.  Het gaat over haar tussenkomst (de bewoordingen) van de gemeenteraad daarvoor.  Ze had gevraagd om die te corrigeren maar ze kan het niet nakijken.  Ze vraagt om hier aandacht aan de te geven en dit na te kijken.  Het betreft punten 3, 4 en 15.  Het gaat over haar geformuleerde antwoord bij haar tussenkomst met betrekking tot het interlokaal ILV. 

 

De algemeen directeur licht toe dat er geen opnames beschikbaar zijn.  Er worden nota’s genomen en wanneer er tussenkomsten zijn, wordt er gevraagd om deze te bezorgen om zo geen discussies te krijgen.  Hij is verantwoordelijk om de essentie weer te geven en de beslissingen die genomen worden. 

 

Raadslid Hermans vraagt zich af wie dan bepaalt wat de essentie is? 

 

De algemeen directeur licht toe dat het decretaal bepaald is dat de algemeen directeur verantwoordelijk is voor de weergave van de notulen. Dit heeft verder niets te maken met enig toeval.  Hij werkt dit uit met collega’s Melissa & Esther. 

 

Raadslid Hermans vindt het vreemd dat ze daar toen specifiek op is tussengekomen en ze daar dan nu niets van kan terugvinden.  Ze vindt dat er enige censuur werd toegepast aangezien ze niet kan terugvinden wat ze gezegd heeft.  Ze vraagt om te noteren dat ze zich hier niet kan in terugvinden.

 

De algemeen directeur vraagt aan voorzitter Versompel om te noteren dat hij, noch zijn medewerkers,  geen censuur hebben toegepast.  Hij heeft ter goeder trouw gehandeld en in geen geval censuur toegepast. 

 

Waarnemend burgemeester Cools treedt de algemeen directeur bij en gaat niet akkoord met de mededeling dat het verslag door de verslaggever zou gecensureerd zijn. 

 

Raadslid Hermans geeft nog mee dat ze aangaf dat het zo leek maar niet dat het gecensureerd was, dit is volgens haar een andere nuance. 

 

Raadslid Pauwels wil graag een aantal mensen bedanken.  Hij had nog een aantal zaken opgevraagd en deze werden bijna allemaal bezorgd.  Het jaarverslag van Igean van de commissaris – revisor mocht hij nog niet ontvangen. 

 

De algemeen directeur licht toe dat dit werd opgevraagd maar nog niet in zijn bezit is.  Van zodra het in zijn bezit is, zal dit toegevoegd worden via het gekende kanaal. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 30 mei 2022 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 30 mei 2022 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

4 Huishoudelijk reglement gemeenteraad. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke vraagt in naam van fractie Brasschaat 2012 om dit punt uit te stellen omdat ze menen dat het over een belangrijk document gaat, nl. de werkzaamheden van alle gemeenteraadsleden.  Zijn fractie vindt het jammer dat dit heel onvolledig verwoord is.  Er wordt volgens hem gesproken over 3 beperkingen voor de gemeenteraad maar niet over de commissies en de themacommissies.  Er zijn volgens hem ook nog een aantal onduidelijkheden die erin zitten.  Zaken die in het verleden ook vatbaar waren voor interpretatie.  Deze zaken kunnen volgens hem beter in een grondige update aangepast worden in plaats van een kleine wijziging om de 2-3 maanden.  Een reglement mag niet meerderheid – oppositie zijn, dus hij hoopt wat goodwill te krijgen.  Men mag hier volgens hem zeker geen politiek steekspel van maken. 

 

Raadslid Hoegaerts sluit zich aan bij de vraag van raadslid Vanpoucke en stelt voor om dit verder te bespreken tijdens het overleg van de fractievoorzitters. 

 

Raadslid Brughmans vult aan dat zijn fractie zich hier ook bij aansluit. 

 

Waarnemend burgemeester Cools begrijpt dit maar deze wijziging moet nu voorzien worden.  Indien de situatie zich voordoet moet er digitaal vergaderd kunnen worden.  Hij stelt voor om dit toch goed te keuren en tijdens het overleg van de fractievoorzitters kan er dan nog verder besproken worden welke stappen er eventueel nog verder moeten genomen worden om tot een ander huishoudelijk reglement te komen. 

 

Voorzitter Versompel licht toe dat het volledig zal besproken worden op het volgend overleg van de fractievoorzitters.  Het is volgens hem inderdaad niet de bedoeling om om de zoveel tijd een wijziging door te voeren.  Hij steunt de suggestie, maar hij steunt ook de suggestie van de burgemeester om deze wijziging nu al door te voeren. 

 

Raadslid Pauwels begrijpt de haast niet goed in dit dossier.  Er is volgens hem tijd genoeg en in augustus zou dit terug kunnen voorgebracht worden met een aangepast reglement.  Hij heeft ook reeds een aantal zaken uit het reglement gehaald die niet meer correct zijn.  Hij vindt dat het huiswerk eerst beter moet gedaan worden alvorens het reglement goed te keuren.  Hij is bereid om hier zijn steentje in bij te dragen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft nog mee dat dit niet halsoverkop wordt goedgekeurd aangezien dit ook al op de algemene commissie werd besproken.  De mogelijkheid om digitaal / hybride te vergaderen moet voorzien worden, dus hij stelt voor om dit nu toch al goed te keuren.  De volgende gemeenteraad is eind augustus, men weet niet wat de situatie tegen dan zal zijn. 

 

Schepen Heirman licht nog toe dat er enkel omstandigheden zijn toegevoegd wanneer men digitaal of hybride kan vergaderen.  De rest van het reglement is ongewijzigd.  Indien er nog verdere wijzigingen nodig zijn, zal hierover moeten vergaderd worden en op een later moment kunnen deze aanpassingen dan nog volgen. 

 

Raadslid Brughmans verwijst graag naar het vorige overleg van de fractievoorzitters.  Dit onderwerp werd toen besproken maar hij vindt hier niet veel terug van wat er toen besproken werd.  Hij vraagt om dit uit te stellen en verder te bespreken in augustus.  Hij vraagt om de vergadering van de fractievoorzitters ernstig te nemen. 

 

Raadslid Vanpoucke sluit zich hierbij aan, het heeft reeds op de agenda gestaan.  Deze manier van werken is volgens hem heel teleurstellend.  Hij vraagt nogmaals om dit punt uit te stellen en het reglement grondig aan te passen.  Er zijn meerdere wijzigingen die kunnen toegepast worden.  Hij stelt dat men ook gesteund wordt door het decreet en omzendbrieven.  Hij herhaalt zijn vraag om dit uit te stellen en zijn fractie zal het bijgevolg dan ook niet goedkeuren nu. 

 

Raadslid Brughmans geeft aan dat zijn fractie dit ook niet zal goedkeuren. 

 

Raadslid Hoegaerts en zijn fractie keuren dit wel goed aangezien het om een technische aanpassing gaat.

 

Raadslid Van Aperen en haar fractie keuren dit goed gelet op de toelichting van de burgemeester.  Het vervolg zal later bekeken worden en dat vindt ze prima.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad heeft bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vastgesteld waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:

de vergaderingen waarvoor presentiegeld wordt verleend, het bedrag van het presentiegeld en de nadere regels voor de eventuele terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen;

de wijze van verzending van de oproeping en de terbeschikkingstelling van het dossier aan de gemeenteraadsleden, alsook de wijze waarop de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden, aan de raadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen verstrekken over die stukken;

de wijze waarop de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar worden gemaakt;

de voorwaarden voor het inzagerecht en het recht van afschrift voor gemeenteraadsleden en de voorwaarden voor het bezoekrecht aan de instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert;

de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen;

de wijze van notulering en de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden;

de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties;

de wijze waarop en de persoon door wie de stukken van de gemeente, vermeld in artikel 279, worden ondertekend;

de nadere voorwaarden waaronder het recht om verzoekschriften in te dienen, wordt uitgeoefend, en de wijze waarop de verzoekschriften worden behandeld;

de wijze van het ter kennis brengen van de beslissingen, vermeld in artikel 50, vijfde lid.

 

De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.

 

Naar aanleiding van de covid-pandemie is het aangewezen om de mogelijkheid tot hybride of digitaal vergaderen op te nemen in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

 

Er wordt voorgesteld dat volgende uitzonderlijke omstandigheden kunnen toelaten om hybride/digitaal te vergaderen:

        In geval van een algemeen gezondheids- en of veiligheidscrisis (bijv. pandemieën, terreurdreiging, …)

        Door een onvoorziene gebeurtenis waardoor de raad niet kan bijeenkomen op de voorziene locatie (bijv. extreme weersomstandigheden, overstroming, betoging, raadszaal die onverwacht fysiek niet toegankelijk is, …);

        Als een dringende noodzakelijke/spoedeisende beslissing van de raad nodig is die niet kan wachten tot agendering op de eerstvolgende voorziene/geplande raad of vergadering. Dit kan gekoppeld worden aan een voorafgaande instemming van een (bijzondere) meerderheid van de raadsleden.

 

Volgende voorbeelden worden niet toegelaten als uitzonderlijke omstandigheid:

Het loutere feit dat een meerderheid van de raadsleden verzoekt om digitaal of hybride te vergaderen.

Het digitaal of hybride verderzetten op een andere dag van een fysieke vergadering die eerder niet afgerond is, is niet mogelijk. Deze omstandigheid is niet uitzonderlijk en kan tot uitholling leiden. Het is daarnaast niet mogelijk om voor één en dezelfde vergadering twee vergadervormen te hanteren.

Het is niet toegelaten om als uitzonderlijke omstandigheid op te nemen dat elk raadslid éénmaal per vergaderjaar het recht heeft om digitaal of hybride deel te nemen aan de vergadering

Het is niet toegestaan om de gronden van verhindering over te nemen als gronden waarop een raadslid kan vragen digitaal deel te nemen aan de fysieke vergadering.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het gewijzigde huishoudelijk reglement, door middel van opname van de uitzonderlijke omstandigheden om hybride of digitaal te vergaderen, goed te keuren.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur.

Het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft de versterking van de lokale democratie is de mogelijkheid voor lokale bestuursorganen ingeschreven om digitaal of hybride te vergaderen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 21 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer en Anne Van Aperen), 10 neen-stemmen (Bart Brughmans, André Van Mechelen, Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons).

 

 

Titel 1- Algemene bepalingen

 

Art.1, §1 Het huishoudelijk reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, hierna de Raden genoemd. Beide besluitvormingsorganen dienen een formeel besluit van goedkeuring te nemen omtrent het huishoudelijk reglement.

 

§ 2. Gelet op het Decreet voor het Lokaal Bestuur (DLB) dient hiernavolgend het huishoudelijk reglement als volgt te worden gelezen:

 

        De Voorzitter: betreft de voorzitter van zowel de gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn die krachtens het DLB dezelfde persoon betreft;

        De Raad: betreft zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn (of OCMW-raad) behoudens specifiek de gemeenteraad of raad voor maatschappelijk welzijn apart wordt vermeld.

        De Raadsleden: betreffen de leden van respectievelijk de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn die krachtens het DLB dezelfde personen betreffen;

        Het Bestuur: het gemeente –en OCMW bestuur

        DLB: Decreet over het Lokaal Bestuur

 

Titel 2 - Bijeenroeping

 

Art. 2, § 1. De Raad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

 

§ 2. De Voorzitter van de Raad beslist tot bijeenroeping van de Raad en stelt de agenda van de vergadering op.  Behoudens in spoedeisende gevallen en in geval van toepassing van artikel 6, §1 van het DLB zullen de regulier geplande Gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn op eenzelfde dag aansluitend aan elkaar plaats vinden.

 

De Voorzitter kan de Gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping.  Hierbij stelt de voorzitter voor beide Raden een duidelijk onderscheiden agenda op.

 

§ 3. De oproeping voor de Raad wordt verzonden via e-mail. Ze wordt verstuurd naar de e-mailadressen die het Bestuur aan de Raadsleden heeft toegewezen. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op de wijze voorzien in art. 10, §1 van dit reglement.

 

§ 4. De Voorzitter moet de Raad bijeenroepen op verzoek van:

1) een derde van de zittinghebbende Raadsleden;

2) een vijfde van de zittinghebbende Raadsleden als zes weken na de datum van de vorige Raad  nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

3) het college van burgemeester en schepenen/Vast bureau;

 

De voorzitter moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

 

In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur of het door hem aangestelde personeelslid bezorgt vervolgens de voorstellen aan Voorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen zoals bepaald in art. 3 van dit reglement, kan nakomen.

 

De Voorzitter roept de Raad bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.

 

Art. 3, § 1. De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt, behoudens in spoedeisende gevallen en in geval van toepassing van artikel 6, §1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de Raadsleden.

 

Een gezamenlijke oproeping in spoedeisende gevallen kan enkel als er zowel voor de gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn spoedeisende punten zijn.

 

§ 2.  De oproeping van de Raad vermeldt via duidelijk onderscheiden agenda’s in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

 

Art. 4, § 1. De Raadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de Raad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun agendapunt, de bijhorende toelichting en noodzakelijke stukken en een goed omschreven voorstel van beslissing per e-mail aan de algemeen directeur, via secretariaat@brasschaat.be. De algemeen directeur of het door hem aangesteld personeelslid bezorgt de voorstellen aan de Voorzitter. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau, noch het college/vast bureau als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

 

§ 2. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de Voorzitter onmiddellijk mee aan de Raadsleden, samen met de bijhorende toelichting, documenten en het voorstel van beslissing.

 

Titel 3 - Openbare of besloten vergadering

 

Art. 5, § 1. De vergaderingen van de Raad zijn in principe openbaar.

 

§ 2. De vergadering is niet openbaar als:

1) het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2) de Raad met twee derde van de aanwezige Raadsleden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

 

De vergaderingen over de beleidsrapporten, zoals vermeld in artikel 249 van het DLB, zijn in elk geval openbaar.

 

Art. 6. De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

 

Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de raad voor maatschappelijk welzijn waarna de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn volledig afgewerkt wordt, met name eerst het openbare en desgevallend daarna het besloten deel van de zitting. Na het sluiten van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

 

Als tijdens de openbare vergadering van de Raad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de Raad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

 

Als tijdens de besloten vergadering van de Raad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de respectievelijk eerstvolgende Raad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

Art. 7. De Raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

Titel 4 – Informatie voor raadsleden en publiek

 

Art. 8. Plaats, dag en uur van de Raad en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de gezamenlijke webstek van het Bestuur. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.

 

Indien Raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt

 

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

Art. 9, § 1. Het Bestuur maakt, aan iedere natuurlijke persoon en aan iedere rechtspersoon of groepering die erom verzoekt, de agenda van de Raad en de stukken die erop betrekking hebben, openbaar door er inzage in te verlenen, er uitleg over te verschaffen of er een afschrift van te overhandigen overeenkomstig het Decreet betreffende de openbaarheid van bestuur. De agenda wordt tevens gepubliceerd op de gemeentelijke website. Personen die daarom verzoeken worden via een abonnementformule in kennis gesteld van die publicatie.

 

§ 2. De lijst van de besluiten, en in voorkomend geval de inhoud ervan overeenkomstig artikel 286 van het DLB, van de Raad, het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de burgemeester, de voorzitter van het vast bureau, de raad van bestuur van de autonome gemeentebedrijven, de algemene vergadering en de raad van bestuur van de welzijnsvereniging waarvan de maatschappelijke zetel zich in de gemeente bevindt, worden door de burgemeester/voorzitter van het vast bureau bekendgemaakt op de webstek van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot en met 287 van het DLB.

 

De besluiten van het bijzonder comité voor de sociale dienst worden niet bekendgemaakt. 

 

Art. 10, §1. Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, via de digitale besluitvormingstoepassing ter beschikking gehouden van de Raadsleden.

 

§2. Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.

 

Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

 

Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in art. 1, §3 van dit reglement.

 

§ 3. Aan de Raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad.

 

Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

De raadsleden richten hun verzoek aan de algemeen directeur via het e-mailadres secretariaat@brasschaat.be.

 

Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt in samenspraak met het verzoekende Raadslid tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.

 

Art. 11, §1. De Raadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het Bestuur betreffen.

 

§2. De notulen van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college/vast bureau volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de Raadsleden. Dit gebeurt via een e-mail met een link naar de digitale besluitvormingstoepassing van gemeente en OCMW.

 

§ 3. De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de Raad en die bestemd is voor de Raad, wordt meegedeeld aan de Raadsleden.

 

§ 4 . Alle andere documenten en dossiers dan die in art. 9 en art. 10, § 2 tot § 3, die betrekking hebben op het Bestuur, kunnen, na afspraak met de algemeen directeur via het e-mailadres secretariaat@brasschaat.be, door de Leden ter plaatse geraadpleegd worden.

 

Aan de Raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien, behoudens het stukken betreffen die betrekking hebben tot een geagendeerd punt op de Raden.  In dit laatste geval dient een raadpleging mogelijk gemaakt te worden ten laatste op de dag van de zitting zelf.

 

Het Raadslid, dat de in deze paragraaf bedoelde stukken niet is komen raadplegen op  het tijdstip dat werd afgesproken, wordt geacht af te zien van inzage.  In voorkomend geval dient door het Raadslid om een nieuwe afspraak te worden verzocht.

 

§ 5. De Raadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.

 

§ 6. De Raadsleden hebben het recht de instellingen van het Bestuur en diensten die het Bestuur opricht en beheert te bezoeken, ook de autonome gemeentebedrijven.

 

Om de administratie in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf aan de algemeen directeur per e-mail aan secretariaat@brasschaat.be mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur. De plaatsbezoeken verlopen in principe binnen de kantooruren tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen. 

 

Tijdens het bezoek van een inrichting van het Bestuur mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De Raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.  Ze schikken zich naar de veiligheidsinstructies die door de verantwoordelijke van de inrichting worden gegeven.  Eventuele persoonlijke beschermingsmiddelen worden ter beschikking gesteld.

 

Art. 12. De Raadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.  Hiertoe bezorgen ze een duidelijk omschreven vraag aan de algemeen directeur, via het gemeentelijk intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-en-gemeenteraad).

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering van de Raad kunnen de Raadsleden mondelinge vragen stellen over bestuurlijke aangelegenheden. Een mondelinge vraag wordt uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering ingediend en aan de agenda van de gemeenteraad toegevoegd. Er wordt ter zitting mondeling geantwoord. Hiertoe bezorgen ze een duidelijk omschreven vraag aan de algemeen directeur, via het gemeentelijk intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-en-gemeenteraad).

De algemeen directeur bezorgt de vragen aan de Voorzitter en aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.

 

Mondelinge vragen die later worden ingediend worden geagendeerd op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

 

Gemeenteraadsleden (uitgezonderd leden van het college van burgemeester en schepenen) kunnen

uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden

bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, via het

gemeentelijk intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-engemeenteraad),

die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van

de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende

toegelichte voorstellen.

 

De Raadsleden mogen tot 11 uur van de dag van de zitting actuele vragen indienen. Een actuele vraag betreft een actuele kwestie of een onderwerp waarvan het raadslid tot vijf dagen voor de zitting niet in kennis kon zijn. De voorzitter beoordeelt het actuele karakter van de vraag.

Hiertoe bezorgen ze een duidelijk omschreven vraag aan de algemeen directeur, via het gemeentelijk

intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-en-gemeenteraad).

 

Titel 5 - Quorum

 

Art. 13. § 1. Uiterlijk voor het sluiten van de vergadering van de Raad, tekenen de leden de aanwezigheidslijst.

 

§ 2. Als de gemeenteraad bij besluit van burgemeester digitaal doorgaat zijn de leden niet in de mogelijkheid om de aanwezigheidslijst te tekenen. De aanwezigheidslijst zal in dat geval opgemaakt worden op basis van de deelnemerslijst van het digitaal programma dat gebruikt wordt.

 

Art. 14, § 1. De Raad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende Raadsleden van de Raad aanwezig is.

 

Indien er een kwartier na het vastgestelde uur van de Raad niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.

 

§ 2. De Raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen.

 

Titel 6 – Wijze van vergaderen

 

Art. 15, §1. De Voorzitter zit de vergaderingen van de Raad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

 

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

 

In volgende uitzonderlijke omstandigheden is het toegelaten om hybride of digitaal te vergaderen:

        In geval van een algemeen gezondheids- en of veiligheidscrisis (bijv. pandemieën, terreurdreiging, …)

        Door een onvoorziene gebeurtenis waardoor de raad niet kan bijeenkomen op de voorziene locatie (bijv. extreme weersomstandigheden, overstroming, betoging, raadszaal die onverwacht fysiek niet toegankelijk is, …);

        Als een dringende noodzakelijke/spoedeisende beslissing van de raad nodig is die niet kan wachten tot agendering op de eerstvolgende voorziene/geplande raad of vergadering. Dit kan eventueel gekoppeld worden aan een voorafgaande instemming van een (bijzondere) meerderheid van de raadsleden.

 

§ 2. Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het DLB. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en/of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

Art. 16, §1. De Voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

 

De Raad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de Raad er anders over beslist.

 

§ 2. Een punt dat niet op de agenda van de Raad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

 

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Art. 17, § 1. Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de Voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

 

De Voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de Raadsleden.

 

§ 2. Indien de Raad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de Raad wanneer ze aan het woord komen.

 

De voorzitter kan aan een lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau of de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.

 

Art. 18. Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

Art. 19. De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.

 

Art. 20. Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

 

Als een Raadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de Voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de Voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de Voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

 

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de Voorzitter.

 

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Art. 21, §1. De Voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de Raadsvergadering.

Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Elk Raadslid dat de orde verstoort, wordt door de Voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de Voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

§ 2. De Voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

 

De Voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

 

Art. 22. Geen enkel Raadslid mag meer dan driemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de Voorzitter er anders over beslist.

 

Art. 23. Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de Voorzitter aan dat hij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De Raadsleden moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Art. 24. §1. Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de Voorzitter de bespreking.

 

§2. Op vraag van een fractie kan de voorzitter de vergadering schorsen. De duur en de frequentie van deze schorsingen worden door de voorzitter bepaald. Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien de voorzitter van de gemeenteraad oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

 

Titel 7 - Wijze van stemmen

 

Art. 25, § 1. Voor elke stemming in de Raad omschrijft de Voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de Raad zich moet uitspreken.

 

§ 2. De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

Art. 26, §1. De Raad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

 

Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

§ 2. De Raad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

 

In afwijking daarvan kan elk Raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport.  In dat geval mag de Raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

 

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Art. 27, § 1. De leden van de Raad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 4.

 

§ 2. Er zijn vier mogelijke werkwijzen van stemmen:

1) de stemming per fractie bij monde van de fractievoorzitters

2) de elektronisch uitgebrachte naamstemming (zodra de steminstallatie in gebruik is genomen)

3) de mondelinge stemming;

4) de geheime stemming.

 

§ 3. De Raadsleden stemmen via de elektronisch uitgebrachte naamstemming behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt of indien er zich een technisch probleem stelt met de elektronische toepassing voor de stemopname.

 

§ 4. Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

1) de vervallenverklaring van het mandaat van een Raadslid en van lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau;

2) het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke en OCMW bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van het Bestuur in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3) individuele personeelszaken.

 

Art. 28. De stemming bij monde van de fractievoorzitters geschiedt als volgt. Nadat de Voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in art. 25, § 1 van dit reglement vraagt hij achtereenvolgens aan een lid van iedere fractie om het stemgedrag van die fractie. De aanwezige leden van de fractie worden geacht het stemgedrag van hun fractie aan te nemen. Indien een lid een afwijkende stem laat horen, wordt dat individueel stemgedrag zo genotuleerd.

 

Art. 29, § 1.  De mondelinge stemming geschiedt door, elk Raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat (met uitzondering van de voorzitter) in volgorde van de rangorde.

 

§2. De Voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.

 

Wanneer er na de stem van de Voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van art. 31 van dit reglement). De stem van de Voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.

 

Art. 30. §1. Voor een geheime stemming wordt gebruik gemaakt van de anonieme elektronisch uitgebrachte stemming.

 

§2. Er kan ook gebruik gemaakt worden van vooraf gemaakte stembriefjes.

De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blancostembriefje.

 

§3. Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Art. 31. Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

Titel 8 – Notulen en zittingsverslag

 

Art. 32, §1. De notulen van de Raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de Raad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk Raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

 

§ 2. De zittingsverslagen van de vergaderingen van de Raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling gestelde vragen en antwoorden. De Raad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de Raad. De Raadsleden stemmen er mee in dat de openbare zittingen van de Raad opgenomen kunnen worden eenmaal de opnameapparatuur definitief in werking is gesteld.

 

Een Raadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.

 

§ 3. Als de Raad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

 

Art. 33, § 1. De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de Raad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§ 2. De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering van de Raad zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via het digitale besluitvormingssysteem.

 

§ 3. Elk Raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de Raad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de Voorzitter van de Raad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de Raad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de Raad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

§ 4. Zo dikwijls de Raad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.

 

Art. 34, § 1. De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§ 2. De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester/voorzitter vast bureau en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Titel 9 - Fracties

 

Art. 35. Het Raadslid of de Raadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie.

 

Titel 10 - Gemeenteraadscommissies

 

Art. 36, §1. De gemeenteraad richt algemene commissies en themacommissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

De bevoegdheden en frequentie van deze commissies worden als volgt bepaald :

        Algemene commissie: in principe voorafgaandelijk aan de gemeenteraad

        Themacommissie plaatsgebonden zaken: jaarlijks

        Themacommissie organisatie, financiën en veiligheid: jaarlijks

        Themacommissie vrije tijd: jaarlijks

        Themacommissie sociale zaken: jaarlijks

        Themacommissie intergemeentelijke samenwerking: jaarlijks

        De bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code: in geval van een melding van een schending op de deontologische code

 

§ 2. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies.

        Algemene commissie: 33 leden

        Themacommissie plaatsgebonden zaken: 11 leden

        Themacommissie organisatie, financiën en veiligheid: 11 leden

        Themacommissie vrije tijd: 11 leden

        Themacommissie sociale zaken: 11 leden

        Themacommissie intergemeentelijke samenwerking: 33 leden

        De bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code: 11 leden

 

De zetels worden verdeeld door het aantal zetels van de commissie te delen door het aantal leden van de gemeenteraad, vermenigvuldigd met het aantal zetels waarover elke lijst binnen de gemeenteraad beschikt. Het aantal eenheden van het resultaat van die bewerking geeft het aantal rechtstreeks verworven zetels aan.

 

De niet-rechtstreeks verworven zetels worden toegewezen in afnemende volgorde van de decimalen van het resultaat van de bewerking, vermeld in het eerste lid. Bij gelijkheid van decimalen van twee of meer lijsten of groepen van lijsten, wordt de zetel toegewezen aan de lijst met het hoogste stemcijfer, bepaald overeenkomstig artikel 165 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

Voor de bestuursperiode 2019-2025 betekent dit voor de commissies met 11 leden : 11/33 = 0.333

        N-VA   0.333*17  = 5.666  = 6

        CD&V   0.333*6  = 2  = 2

        Brasschaat 2012 0.333*4  = 1.333  = 1

        Vlaams Belang  0.333*3  = 1  = 1

        Open VLD   0.333*2  = 0.666  = 1

        PVDA   0.333*1  =  0.333 = 0 + 1 met raadgevende stem

 

De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de Voorzitter van de gemeenteraad. Als de Voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

§ 3. Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de Raad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

 

§ 4. Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

 

§ 5. Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

§ 6. De algemene commissie en de commissie intergemeentelijke samenwerking wordt voorgezeten door de Voorzitter. De andere themacommissies worden voorgezeten door een voorzitter, aangeduid door de gemeenteraad, uit de leden van die commissie. De burgemeester of schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie.

 

§ 7. De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen en wordt hiervoor bijgestaan door het secretariaat. De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt per e-mail naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de webstek van de gemeente.

 

De agenda van de themacommissies wordt voorafgaand op een algemene commissie besproken, zodat de leden agendapunten kunnen voorstellen.

 

De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.

De vergaderingen van de commissies  zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad.

 

De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 26 §4 van dit reglement.

 

De raadsleden kunnen, weliswaar zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen.

 

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de secretaris van de commissie wordt bezorgd.

 

Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door lid van het gezamenlijk managementteam, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen.

 

§. 8. De decretaal voorziene tuchtcommissie en de bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code worden voorgezeten door de voorzitter van de gemeenteraad.

Deze vergaderen besloten.

 

§. 9. In geval van verhindering van een Raadslid op een commissie dient hij zich voorafgaandelijk te verontschuldigen bij de Voorzitter via secretariaat@brasschaat.be. Hij/Zij beschikt over de mogelijkheid om zich te laten vervangen door één Raadslid van zijn/haar fractie.

 

In geval van verhindering van de Voorzitter, duidt hij een vervanger aan. Indien er bij de aanvang van de zitting geen vervanger is aangeduid, wordt de Voorzitter vervangen door een raadslid volgens de vastgestelde rangorde van de gemeenteraadsleden.

 

Titel 11 – Vergoedingen raadsleden

 

Art. 37, §1 Aan de Raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen/vast bureau, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1) de vergaderingen van de gemeenteraad;

2) de vergaderingen voor de raad voor maatschappelijk welzijn voor zover ze niet aansluitend of op dezelfde dag zouden georganiseerd zijn als de gemeenteraad

3) de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies (met inbegrip van deze waarvoor raadsleden overeenkomstig art. 37, §3, vierde lid van het decreet over het lokaal bestuur zijn aangewezen als leden met raadgevende stem of deze die men, overeenkomstig art.36, §9, als plaatsvervanger van een lid uit dezelfde fractie bijwoont);

4) de vergaderingen die men niet volledig heeft bijgewoond;

5) de vergaderingen die werden hervat op een andere dag.

 

Indien het quorum van een vergadering niet wordt bereikt, worden daarvoor geen presentiegelden verleend.

 

De raadsleden die de vergaderingen van de commissies, waarvan ze geen deel uitmaken, bijwonen, ontvangen daarvoor geen presentiegeld, behoudens wanneer zij vooraf als plaatsvervanger werden aangeduid.

 

§ 2. Het basisbedrag voor het presentiegeld voor deze vergaderingen bedraagt 124,98 euro. Dat bedrag wordt, overeenkomstig, het besluit van de Vlaamse Regering van 06/07/2018 houdende het statuut van de lokale mandataris, gekoppeld aan de index, zoals vermeld in dat besluit. In oktober 2018 bedroeg dat geïndexeerd bedrag 213,32 euro.

 

De Voorzitter van de Raad ontvangt dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij voorzit. Indien de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn aansluitend of op dezelfde dag worden georganiseerd ontvangt ook hij slechts éénmaal presentiegeld.

 

Art. 38, § 1. Raadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen, (ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de VVSG), terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken en de vraag om teruggave moet vooraf worden aangekondigd.

 

De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

 

De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur in overleg met de vormingsambtenaar.

 

§ 2. Verplaatsingskosten van Raadsleden, andere dan die voor het bijwonen van de activiteiten in de inrichtingen van het bestuur en noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na voorlegging van bewijsstukken, op basis van de wettelijk vastgestelde tarieven. De vraag om teruggave moet vooraf worden aangekondigd bij de algemeen directeur.

 

Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat document is openbaar.

 

§. 3. Het Bestuur sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de Raadsleden. Het bestuur sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de Raadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.

 

Titel 12 - Verzoekschriften en spreekrecht

 

Art. 39, § 1. Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.

 

Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

 

De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de voorzitter van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn, de burgemeester, de voorzitter van het bijzonder comité voor sociale dienst, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

 

§ 2. De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

 

§ 3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van het bestuur behoort, zijn onontvankelijk.

 

Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.

 

§ 4. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1) de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2) het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3) de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4) het taalgebruik ervan beledigend is.

5) het een onderwerp betreft dat in de voorbije zes maanden al werd besproken binnen het orgaan van de gemeente, zonder dat er zich nieuwe feiten hebben afgespeeld, waardoor een nieuwe bespreking zich aandringt.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Art. 40, §1. Is het een verzoekschrift voor de Raad, dan plaatst de Voorzitter van de Raad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende Raad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen.  Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

§ 2. De Raad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen, vast bureau of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

§ 3. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan, op vraag van de indiener, worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

De indiener mag vooraf de vraag voorlezen. Dat mag maximaal 3 minuten duren, het beantwoorden ervan mag niet langer dan 5 minuten duren. De vraagsteller heeft nog recht op een repliek van maximaal 2 minuten.

 

§4. Per zitting worden hoogstens 3 verzoekschriften behandeld. Ontvangt de voorzitter meer dan 3 verzoekschriften, dan worden de overblijvende verwezen naar een volgende zitting.

 

§ 5. Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

Titel 13 - Bepalingen over het bijzonder comité voor de sociale dienst

 

Art. 41. Het presentiegeld dat toegekend wordt aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst (of de plaatsvervanger als die aanwezig is) bedraagt evenveel als het presentiegeld van de gemeenteraadsleden voor hun aanwezigheid op de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

5 Gemeenteraadscommissie persoonsgebonden zaken. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissie Persoonsgebonden Zaken samengesteld.

 

Op 17 mei 2022 kondigde Ellen Somers haar ontslag aan als gemeenteraadslid. Het is aangewezen haar te vervangen in deze gemeenteraadscommissie.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Voor N-VA:

        Tom Versompel (voorzitter)

        Walter Vermeulen

        Cathy Mallentjer

        Karin Beyers

        Hedwig van Baarle

        Joris Van Cauwelaert

Als plaatsvervanger wordt Erwin Callens aangeduid

 

Voor de CD&V-fractie:

        Bart Brughmans

        Sven Simons

Als plaatsvervangers worden Marie Anne Naudts-Coppens en Bob Geysen aangeduid.

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie

        Johan Caluwe met als plaatsvervangers Inge Hermans en Kasper Vanpoucke

 

Voor de Vlaams Belang-fractie

        Luc Van der Schoepen met als plaatsvervanger Greet Verbert

 

Voor de Open VLD-fractie:

        Anne Van Aperen

 

De PvdA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

6 Gemeenteraadcommissie Vrije Tijd. Wijziging samenstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 28 januari 2019 werden de leden van de gemeenteraadscommissies Vrije Tijd  samengesteld.

 

Op 17 mei 2022 kondigdeEllen Somers haar ontslag aan als gemeenteraadslid. Het is aangewezen haar als plaatsvervanger te vervangen in deze gemeenteraadscommissie.

 

Juridisch kader

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 36 en volgende van het huishoudelijk reglement

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie voor Vrije Tijd wordt als volgt samengesteld:

 

Voor N-VA:

        Tom Versompel (voorzitter)

        Bart Thijs

        Karin Beyers

        Dieter Heughebaert

        Cathy Mallentjer

        Hedwig Van Baarle

Als plaatsvervangers worden Walter Vermeulen en Erwin Callens aangeduid.

 

Voor de CD&V-fractie:

        Bob Geysen

        André Van Mechelen

Als plaatsvervangers worden Lutgart Smekens en Sven Simons aangeduid.

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie

        Inge Hermans met als plaatsvervangers: Johan Caluwé en Rudi Pauwels

 

Voor de Vlaams Belang-fractie

        Greet Verbert met als plaatsvervanger Dimitri Hoegaerts

 

Voor de Open VLD-fractie:

        Anne Van Aperen

 

De PvdA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

7 Gemeentelijke Holding NV-in vereffening. Uitnodiging algemene vergadering van 29 juni 2022. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels vindt dit een aanslepende zaak.  Hij verwijst naar zijn tussenkomst van vorig jaar en vraagt aan de burgemeester om te informeren wat de gevolgen voor Brasschaat zijn?

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat hij de vraag zal meenemen naar de algemene vergadering.  Hij zal hier nadien een uittreksel van bezorgen.   

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met de brief van 13 mei 2022 nodigt de Gemeentelijke holding nv in vereffening de aandeelhouders uit voor de algemene vergadering van woensdag 29 juni 2022 om 14 uur in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 in 1030 Brussel.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Vanuit de gemeente Brasschaat zal Philip Cools deelnemen aan de algemene vergadering van 29 juni 2022.

 

Art.2.- De gemeenteraad beslist dat de afgevaardigde, bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar nodig dient te overleggen met het college.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

8 Gemeentelijk basisonderwijs. Aanpassingen arbeidsreglement met ingang van 1 september 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar artikel 106 paragraaf 2.  Dit staat ook in alle andere arbeidsreglementen van het onderwijs.  Hij vindt het een beetje ongelukkig dat de negatieve evaluatie pas tegen het eind van het schooljaar valt.  Wanneer het betreffende personeelslid opnieuw moet solliciteren heeft men daar tegen 1 september niet veel tijd meer voor.  Hij vraagt of het mogelijk is om de evaluatie eerder te bespreken zodat het personeelslid tijd genoeg heeft om een andere weg te zoeken?

 

Schepen Ven licht toe dat ze deze informatie zeker zal meenemen.  Ze kan wel zeggen dat scholen dit meedelen van zodra ze dit kunnen vertellen aangezien dit een bezorgdheid is die ze allemaal hebben. 

 

Raadslid Pauwels heeft ook nog een vraag omtrent de duur en intensiteit van de aanvangsbegeleiding.  Dit zou verschillend zijn voor iedereen.  Hij wil graag weten of dit geen standaardprocedure is?  Hij wil ook graag weten welke factoren een rol spelen en waarom het dan langer duurt?  Dit is terug te vinden op pagina 230. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de aanvangsbegeleiding schriftelijk wordt vastgelegd tussen het personeelslid en de directeur.  De termijn hangt af van welke functie men uitoefent en welke aanvangsbegeleiding men daarin nodig heeft. 

 

Raadslid Pauwels verwijst als laatste ook nog naar het arbeidsreglement van de academie, waar inzagerecht voor gemeenteraadsleden wordt vermeld.  Hij wil graag weten waarom dit niet voorzien is in de schoolreglementen?  Dit is terug te vinden op pagina 20 van het reglement van de academie. 

 

Schepen Ven zal dit navragen en aanpassen indien nodig. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit niet de algemene dossiers betreft maar eerder slaat op het uitvoeren van de taken van de scholen zelf.  Hier kan men toezicht op houden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 29 juni 2020 werden, met ingang van 1 september 2020, het arbeidsreglement en de bijlagen voor het gesubsidieerd personeel van het gemeentelijk basisonderwijs goedgekeurd.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het arbeidsreglement aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties worden op 16 juni 2022 geraadpleegd over de wijzigingen aan het arbeidsreglement.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het arbeidsreglement en de bijlagen voor het gesubsidieerd personeel van het gemeentelijk basisonderwijs van Brasschaat, zoals voorzien in bijlage, worden  goedgekeurd. Het arbeidsreglement en de bijlagen gaan in op 1 september 2022.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

9 Gemeentelijk secundair onderwijs. Lijst instellingsgebonden opdrachten. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met ingang van 1 september 2021 is de wetgeving in verband met de functiebeschrijvingen en de evaluatie in het onderwijs gewijzigd.

De instellingsgebonden opdrachten horen niet langer thuis in de functiebeschrijvingen, maar dit neemt niet weg dat er naast de kerntaken aan de personeelsleden nog steeds een beperkt aantal instellingsgebonden opdrachten kunnen worden gevraagd, zoals het opnemen van verantwoordelijkheden die het les- of klasgebeuren overschrijden (vakverantwoordelijke, organisatie culturele en andere activiteiten, klassendirectie...), het opnemen van een of andere speciefieke rol of opdracht (onthaal nieuwe leerlingen, mentorschap, coördinatiefuncties, ...), afwezige collega's vervangen en aanvullend toezicht houden en vertegenwoordiging in schoolexterne organen.

 

Het is noodzakelijk om de instellingsgebonden opdrachten vast te stellen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 27 maart 1991, betreffende de rechtspositie van de personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs, zoals gewijzigd.

De omzendbrief van 29 oktober 2007 betreffende de functiebeschrijvingen en evaluatie voor personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties worden geraadpleegd op 16 juni 2022.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt verleend aan de lijst van instellingsgebonden opdrachten voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat, als volgt;

 

A. Opnemen van verantwoordelijkheden die het les- of klasgebeuren overschrijden

        Meehelpen bij het inschrijven van leerlingen, conform de afspraken binnen de onderwijsinstelling.

        Het didactisch materiaal (klasmeubilair, instrumentarium, apparatuur, …) mee beheren conform de afspraken binnen de onderwijsinstelling.

        Mee organiseren van klasoverschrijdende extra-murosactiviteiten en er actief aan meewerken, conform de afspraken binnen de onderwijsinstelling.

        Actief deelnemen en organisatorisch meewerken aan activiteiten en projecten die door de onderwijsinstelling worden georganiseerd of waarbij ze betrokken is, inclusief voorbereiding, uitvoering en nazorg.

        Actief deelnemen aan begeleidende, delibererende en extra klassenraden en oudercontacten.

        Actief deelnemen aan de personeelsvergadering en vakvergaderingen.

B. Opnemen van een of andere specifieke rol of opdracht

Voorbeelden:

        Zorgcoördinator/ leerlingenbegeleider

        Contactpersoon alternatieve leercontext

        Vakcoördinator

        Graadcoördinator

        EHBO-hulpverlener

        Vertrouwenspersoon*

        Klassenleraar/ titularis

C. Vervangen van afwezige collega’s en aanvullend toezicht houden

        De continuïteit van de dienst garanderen bij onverwachte afwezigheid van collega’s.

        Actief toezicht houden voor, tijdens en na de lessen en schoolactiviteiten, conform de afspraken binnen de onderwijsinstelling .

D. Vertegenwoordiging in schoolexterne organen

Voorbeelden:

        Afgevaardigde in de schoolraad

        Syndicale afgevaardigde

        Afgevaardigde in de VLOR

 

* Deze rol wordt opgenomen door het Schoolbestuur.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

10 Gemeentelijk secundair onderwijs. Aanpassing arbeidsreglement met ingang van 1 september 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar zijn opmerkingen van punt 8. 

 

Raadslid Pauwels verwijst naar artikel 106 paragraaf 2.  Dit staat ook in alle andere arbeidsreglementen van het onderwijs.  Hij vindt het een beetje ongelukkig dat de negatieve evaluatie pas tegen het eind van het schooljaar valt.  Wanneer het betreffende personeelslid opnieuw moet solliciteren heeft men daar tegen 1 september niet veel tijd meer voor.  Hij vraagt of het mogelijk is om de evaluatie eerder te bespreken zodat het personeelslid tijd genoeg heeft om een andere weg te zoeken?

 

Schepen Ven licht toe dat ze deze informatie zeker zal meenemen.  Ze kan wel zeggen dat scholen dit meedelen van zodra ze dit kunnen vertellen aangezien dit een bezorgdheid is die ze allemaal hebben. 

 

Raadslid Pauwels heeft ook nog een vraag omtrent de duur en intensiteit van de aanvangsbegeleiding.  Dit zou verschillend zijn voor iedereen.  Hij wil graag weten of dit geen standaardprocedure is?  Hij wil ook graag weten welke factoren een rol spelen en waarom het dan langer duurt?  Dit is terug te vinden op pagina 230. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat de aanvangsbegeleiding schriftelijk wordt vastgelegd tussen het personeelslid en de directeur.  De termijn hangt af van welke functie men uitoefent en welke aanvangsbegeleiding men daarin nodig heeft. 

 

Raadslid Pauwels verwijst als laatste ook nog naar het arbeidsreglement van de academie, waar inzagerecht voor gemeenteraadsleden wordt vermeld.  Hij wil graag weten waarom dit niet voorzien is in de schoolreglementen?  Dit is terug te vinden op pagina 20 van het reglement van de academie. 

 

Schepen Ven zal dit navragen en aanpassen indien nodig. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit niet de algemene dossiers betreft maar eerder slaat op het uitvoeren van de taken van de scholen zelf.  Hier kan men toezicht op houden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 werden het arbeidsreglement en de bijlagen voor het gesubsidieerd personeel van het gemeentelijk secundair onderwijs goedgekeurd.

Door wijzigingen aan de wetgeving  en de interne werking van de school is het noodzakelijk het arbeidsreglement aan te passen. Het is noodzakelijk het arbeidsreglement te actualiseren.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden op 16 juni 2022 geraadpleegd over de wijzigingen aan het arbeidsreglement.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het arbeidsreglement en de bijlagen voor het gesubsidieerd personeel van het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat, zoals voorzien in bijlage, worden goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het arbeidsreglement en bijlagen gaan in op 1 september 2022.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

11 Gemeentelijk secundair onderwijs. Aanpassingen schoolreglementen met ingang van 1 september 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels komt graag terug op de discussie die ooit gevoerd werd over de drug-speekseltesten.  Hij wil de discussie niet opnieuw voeren, maar wel nog steeds aanmanen tot voorzichtigheid bij de personen die dit uitvoeren.  Ook bij het controleren van slaapplaatsen wil hij aanmanen tot voorzichtigheid, hij wil adviseren dat dit steeds door 2 personen gebeurd.  In functie van privacy is het volgens hem heel belangrijk om hier voorzichtig mee om te springen. 

 

Schepen Ven licht toe dat het evident is om dat zo uit te voeren.  Ze geeft graag ook mee dat het nog niet werd toegepast sinds dit in het reglement werd opgenomen.  Het wordt enkel toegepast indien dit nodig is en op deze manier is men in orde. 

 

Raadslid Pauwels vraagt om de inhoudstabel nog eens te bekijken en aan te passen naar een meer leesbare versie. 

 

Schepen Ven zal dit in orde laten brengen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 28 juni 2021 werd met ingang van 1 september 2021 het schoolreglement van het gemeentelijk secundair onderwijs gewijzigd.

Door gewijzigde reglementering en praktische organisatie binnen de school is het noodzakelijk het schoolreglement aan te passen met ingang van 1 september 2022.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 4 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

Het besluit van de Vlaamse regering van 16 september 1997 betreffende de controle op de inschrijvingen van leerlingen in het secundair onderwijs of in het stelsel van leren en werken.

Het besluit van 13 juli 2007 betreffende het onderwijs aan huis voor zieke kinderen en jongeren.

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 december 2010 betreffende de codificatie van het secundair onderwijs.

De omzendbrief SO 64 van 5 juni 1999 betreffende de structuur en organisatie van het voltijds secundair onderwijs.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd door de schoolraad in zitting van 10 mei 2022 goedgekeurd.

De dienst financiën heeft gevraagd om de tekst betreffende de schoolrekening te wijzigen. De schoolraad zal eerstdaags dit nog bespreken en zijn goedkeuring geven.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van het gemeentelijk secundair onderwijs, zoals voorzien in bijlage wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2022.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

12 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Mariaburg. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar de toelatingsvoorwaarden.  Hij wil graag weten of dit Vlaamse regelgeving is? 

 

Schepen Ven licht toe dat dit inderdaad opgelegd is.  Ze geeft graag ook nog mee dat er in de Brasschaatse scholen hieromtrent geen problemen zijn. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 28 juni 2021 werd, met ingang van 1 september 2021 het schoolreglement van Gibo-Mariaburg gewijzigd.

 

Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Gibo-Mariaburg, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2022.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

13 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Heide. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 28 juni 2021 werd met ingang van 1 september 2021 het schoolreglement van Gibo-Heide gewijzigd.

 

Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Gibo-Heide, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2022.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

14 Basis. Giko-Kaart en Gilo de Kaart. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 28 juni 2021 werd, met ingang van 1 september 2021 het schoolreglement van Giko-Kaart en Gilo de Kaart gewijzigd.

 

Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.

 

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad van Giko-Kaart en Gilo de Kaart.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke kleuterschool Giko-Kaart en basisschool Gilo de Kaart, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2022.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

15 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Driehoek. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Geysen heeft een praktische vraag.  Hij verwijst naar de totale bedragen per schooljaar, bij de kleuters 50 euro en in de lagere school 95 euro.  Men geeft ook mee dat de prijs voor de volledige lagere school maar 480 euro mag zijn voor meerdaagse uitstappen.  Hij wil graag weten of deze 2 bedragen aan mekaar gekoppeld zijn en / of ze afzonderlijk moeten gezien worden? 

 

Schepen Ven licht toe dat dit afzonderlijk moet bekeken worden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 28 juni 2021 werd met ingang van 1 september 2021 het schoolreglement van Gibo-Driehoek gewijzigd.

 

Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Gibo-Driehoek, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2022.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

16 Gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs. Academie Noord. Aanpassing arbeidsreglement met ingang van 1 september 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar artikel 133.  Hij vraagt of het de bedoeling is dat dit doorstreept is aangezien de nummering dan moet aangepast worden. 

 

Schepen Ven zal dit laten nakijken. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 29 juni 2020 werden het arbeidsreglement en de bijlagen voor het gesubsidieerd personeel van Academie Noord goedgekeurd.

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het arbeidsreglement aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties worden op 16 juni 2022 geraadpleegd over de wijzigingen aan het arbeidsreglement.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de aanpassingen in het arbeidsreglement en de bijlagen van Academie Noord, zoals voorzien in bijlage. Deze bijlagen vormen een integraal deel van deze beslissing. Het arbeidsreglement gaat in op 1 september 2022.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

17 Gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs. Academie voor muziek en woord. Aanpassing arbeidsreglement met ingang van 1 september 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit 29 juni 2020 werden het arbeidsreglement en de bijlagen voor het gesubsidieerd personeel van de gemeentelijke academie voor muziek en woord goedgekeurd.

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het arbeidsreglement aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden op 16 juni 2022 geraadpleegd over de wijzigingen aan het arbeidsreglement.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de aanpassingen van het arbeidsreglement en de bijlagen van de Academie voor muziek en woord, zoals voorzien in bijlage. Deze bijlagen vormen een integraal deel van deze beslissing. Het arbeidsreglement gaat in op 1 september 2022.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

18 Gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs. Academie Noord. Aanpassing academiereglement. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 29 juni 2020 werd het academiereglement van Academie Noord goedgekeurd.

 

Het academiereglement regelt de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de leerlingen en/of de personen die het ouderlijk gezag uitoefenen.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het academiereglement aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet deeltijds kunstonderwijs zoals geodgekeurd door het Vlaams parlement in zitting van 28 februari 2018.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het academiereglement van Academie Noord, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2022.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

19 Gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs. Gemeentelijke academie voor muziek en woord. Aanpassing academiereglement. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans verwijst graag naar pagina 7-11.  Ze vindt het gek dat de afwezigheid in functie van zwangerschap korter is dan in een normale arbeidssituatie.  Ze begrijpt niet goed dat het anders is voor iemand die les geeft t.o.v. iemand die leerling is.

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat het hier om een academisch reglement gaat en niet over een arbeidsreglement.  Het gaat hier specifiek over de leerlingen en dit verschilt van de leerkrachten. 

 

Raadslid Hermans vindt het onlogisch dat dit verschillend is. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 29 juni 2020 werd het academiereglement van de gemeentelijke academie voor muziek en woord goedgekeurd.

 

Het academiereglement regelt de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de leerlingen en/of de personen die het ouderlijk gezag uitoefenen.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het academiereglement aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet deeltijds kunstonderwijs zoals goedgekeurd door het Vlaams parlement in zitting van 28 februari 2018.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het academiereglement voor de gemeentelijke academie voor muziek en woord, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2022.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

20 Gemeentelijk secundair onderwijs. Wijzigingen lessentabellen 2de graad met ingang van 1 september 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met ingang van 1 september 2019 werd een inhoudelijke vernieuwing in het secundair onderwijs trapsgewijs ingevoerd.

 

Met het besluit van 25 november 2019 werd de lessentabel van het eerste jaar van de eerste graad voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat met ingang van 1 september 2019 vastgesteld.

 

Met het besluit van 25 mei 2020 werd de lessentabel van het tweede jaar van de eerste graad voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat met ingang van 1 september 2020 vastgesteld.

 

Met het besluit van 31 mei 2021 werden de lessentabellen van de tweede graad voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat met ingang van 1 september 2021 vastgesteld.

 

Het is aangewezen de lessentabellen van de tweede graad voor het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat met ingang van 1 september 2022 te wijzigen omdat het aangewezen is leerlingen die sterker zijn in talen zich eveneens verder te laten ontwikkelen in het GIB. Door de inhoudelijke vernieuwing van het secundair onderwijs was er geen mogelijkheid om in de 3e graad door te groeien naar een richting moderne talen, in de nieuwe matrix voor de derde graad blijkt dat dit in de toekomst mogelijk zal zijn. De vernieuwing van de derde graad zal pas vanaf het schooljaar 2023-2024 worden uitgerold.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het besluit van de Vlaamse Regering over de codificatie betreffende het secundair onderwijs van

17 december 2010.

Het besluit van de Vlaamse Regering over sommige maatregelen betreffende de modernisering van het secundair onderwijs van 1 juni 2018.

 

Adviezen

De nieuwe lessentabellen werden op 10 mei 2022 aan de schoolraad voorgelegd.

De nieuwe lessentabellen werden voorgelegd aan het overleg- en onderhandelingscomité van de scholengemeenschap GIB-Gitok.

De representatieve vakorganisaties worden op 16 juni 2022 geraadpleegd over de nieuwe lessentabellen voor de tweede graad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De lessentabellen voor de tweede graad van het gemeentelijk secundair onderwijs van Brasschaat wordt vastgesteld met ingang van 1 september 2022 zoals voorzien in bijlage. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing.

 

BO Bedrijf en organisatie

BW Biotechnische wetenschappen

EW Economische wetenschappen

HW Humane wetenschappen

NW Natuurwetenschappen

NWT Natuurwetenschappen talen

SW Sportwetenschappen

TW Technologische wetenschappen

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

21 Retributie 2022-2025 gebruik sportaccommodaties. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De sportdienst ontvangt op regelmatige basis vragen van commerciële organisaties en bedrijven om de sportinfrastructuur af te huren. Tot nu kan dit enkel voor het afhuren van het LDW-stadion. Met een uitbreiding van de gebruikersgroepen kunnen de vrije uren in de turnzalen opgevuld worden.

 

Vaste reservaties worden in mei doorgegeven voor het volgende sportseizoen. Het is voor clubs heel moeilijk om in te schatten of  een jaar later bepaalde trainingen kunnen doorgaan.

 

Om dit op te lossen stelt het college voor om de betalingsmodaliteiten (opmaak factuur na gebruik accommodatie) die tot en met 2022 als uitzonderingsmaatregel werd voorzien als standaard te hanteren. Er zal per kwartaal afgerekend worden. Enkel met tijdige annulaties die minimum twee weken voor het geplande gebruik gemeld worden zullen verrekend worden.

 

De sportraad heeft hiervoor op 14 maart 2022 positief advies gegeven.

 

Het is aangewezen voormeld besluit te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 30 november 2007 betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau.

Ministeriële omzendbrief van 25 juli 1991, referte JURA/11/AOW, betreffende gezondheidstoezicht en

sociale voordelen vanaf schooljaar 1991-1992, met latere wijzigingen.

Het besluit van de gemeenteraad van 29 november 2021 houdende goedkeuring van de retributies 2020-2025 op het gebruik van de sportaccommodaties.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Adviezen

Het advies van de sportraad van 14 maart 2022.

 

Financiële gevolgen

De ontvangsten zijn afhankelijk van het aantal verhuringen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Met ingang van 1 augustus 2022 en eindigend op 31 december 2025 wordt de retributie voor het gebruik van de gemeentelijke sporthallen, de turnzalen en het Louis De Winterstadion als volgt vastgesteld:

 

§1.-Gemeentelijke sporthal Mariaburg

20 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal; indien slechts een gedeelte van de zaal wordt gebruikt is niettemin het tarief voor de volledige zaal verschuldigd.

 

§2.-Gemeentelijke turnhal Driehoek

a.  10 euro/uur voor het gebruik van 1/3 van de zaal (voor beoefenen van boccia);

b.  20 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal (voor Brasschaatse turnverenigingen);

c.  40 euro/dagdeel (dagdeel = voormiddag, namiddag of avond = 4 uur) of 12 euro/ uur voor het

afzonderlijk gebruik van de kleedkamers met douches.

 

§3.-Gemeentelijke turnzaal G.I.B.

10 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal.

 

§4.-Gemeentelijke turnzaal Maria-ter-Heide

10 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal.

 

§5.-Gemeentelijke turnzaal Kaart

10 euro/uur voor het gebruik van de volledige zaal.

 

§6.-Louis De Winterstadion

 

§6.1-Gebruik atletiekpiste (inclusief atletiekonderdelen, kleedkamers en water)

atletiektraining: 25 euro/uur

atletiektraining met verlichting: 30 euro/uur

atletiekmeeting per dagdeel, inclusief tribune: 130,00 euro/dagdeel

(dagdeel = voormiddag, namiddag of avond = 4 uur)

 

§6.2-Gebruik voetbalveld (inclusief tribune, kleedkamers en water)

voetbaltraining: 25 euro/uur

voetbaltraining met verlichting: 30 euro/uur

voetbalwedstrijd: 130 euro per dagdeel (dagdeel = voormiddag, namiddag of avond = 4 uur)

 

§6.3-Sportevenementen en sportdagen (volledig stadion inclusief alle sportieve aanhorigheden en tribune)

        130 euro per dagdeel (dagdeel = voormiddag, namiddag of avond)

        opstellen of afbouwen tijdens de dag(en) vóór of na het sportevenement of sportdag: 20 euro/uur

 

§6.4-Het gebruik van het Louis De Winterstadion door atletiekclub AC Break is geregeld middels een aparte gebruiksovereenkomst met het gemeentebestuur (gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2012 en latere wijzigingen)

 

§6.5-De cafetaria in het Louis De Winterstadion wordt beheerd door atletiekclub AC Break middels een aparte concessieovereenkomst met het gemeentebestuur (gemeenteraadsbesluit van 27 september 2012 en latere wijzigingen).

 

Art.2.- Voor de Brasschaatse onderwijsinstellingen, voor zover het gaat om leerlingen die tijdens de lesuren in het kader van de gewone onderwijsactiviteiten en onder toezicht gebruik maken van de gemeentelijke sporthallen, turnzalen en het Louis De Winterstadion, wordt geen retributie geheven.

 

Art.3.- Vermindering van retributie

1) Voor de gemeentelijke sporthallen, turnzalen en het Louis De Winterstadion vermeld onder artikel 1 wordt een vermindering van 50% op de retributie toegestaan voor:

        Brasschaatse sportverenigingen met clubzetel te Brasschaat én aangesloten bij de Brasschaatse sportraad.

        Sportverenigingen voor personen met een handicap.

        Verenigingen die in het raam van de verbroedering van buitenlandse steden en gemeenten met de gemeente Brasschaat wedstrijden in de sportzalen of tornooien en evenementen in het Louis De Winterstadion organiseren.

        Schoolsportverenigingen voor het organiseren van buitenschoolse sport voor de onderwijsinstellingen.

        De Sportregio Antwerpse Kempen voor het organiseren van regionale sportactiviteiten voor de bevolking.

 

2) Sportverenigingen van de brandweerzone Rand - post Brasschaat en de politiezone Brasschaat hebben per week recht op een vrijstelling van 1,50 uren.

 

Deze verminderingen zijn niet cumulatief.

 

Art.4.- Voor bedrijven en commerciële sportaanbieders worden alle gebruikstarieven van de gemeentelijke sportinfrastructuur met 50 % vermeerderd.

 

Art.5.- Waarborg badge/sleutels

 

Voor sleutels die worden uitgeleend om toegang te verlenen tot de gemeentelijke sportaccommodatie, moet een waarborg van 50,00 euro overhandigd worden aan de sportdienst.

 

Indien de sportaccommodatie uitgerust is met een badgesysteem dienen de gebruikers 10 euro waarborg per badge in bewaring te geven.

 

De teruggave van de waarborg gebeurt na beëindiging van het gebruik.

 

Art.6.- De retributie voor het gebruik van de kleedkamers en/of douches in de gemeentelijke sporthallen en turnzalen en zonder dat daarbij andere lokalen of ruimten in hetzelfde gebouw gebruikt worden, wordt vastgesteld op 1,25 euro per persoon.

 

Art.7.- Betalen van de retributie

 

De retributie is verschuldigd door de gebruiker.

 

De gebruiker is verantwoordelijk voor de betaling van de retributies en van de onkosten in geval van schade aan de accommodatie en/of het materiaal en/of het niet proper achterlaten van de ter beschikking gestelde sportaccommodatie.

 

Art.8.-

 

De gebruikers betalen per kwartaal. Facturatiedata zijn 31 maart, 30 juni, 30 september en 31 december.

Indien de verenigingen, groepen, commerciële organisaties, bedrijven of privé-personen om één of andere reden geen gebruik maken van de ter beschikking gestelde sportzaal of sportveld blijft de vergoeding verschuldigd tenzij tot 2 weken voor datum van gebruik wordt geannuleerd. De annulering dient te gebeuren via mail aan sport@brasschaat.be.

 

Een uitzondering hierop wordt toegestaan voor de accommodatie in het openluchtstadion Louis de Winter. Omwille van uitzonderlijke weersomstandigheden kan het gebruik geannuleerd worden door een mail te sturen naar sport@brasschaat.be voor de aanvang van het gebruiksuur, met vermelding van de reden. Mits bevestiging van de sportdienst zal de retributie niet aangerekend worden.

 

Indien de gebruiker buiten zijn wil geen gebruik kan maken van één van de turnzalen en moet uitwijken naar één van de sporthallen blijft slechts de retributie van de gereserveerde turnzaal verschuldigd.

 

De betaling van de retributie dient te gebeuren binnen de 30 dagen vanaf het verzoek tot betaling op

rekeningnummer van het gemeentebestuur.

 

 

Art.9.-

 

Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

 

Art.10.-

 

Het gemeenteraadsbesluit van 29 november 2021 houdende vaststelling van de gebruikstarieven

2020-2025 van de sportaccommodaties wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig

besluit.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

22 Politiezone Brasschaat rekening 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het college van burgemeester en schepenen legt het ontwerp van de politierekening 2021 voor (begrotingsrekening, balans en resultatenrekening), met synthesenota en toelichting bij de balans en resultatenrekening.

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 op de geïntegreerde politie (met latere wijzigingen).

Algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie (koninklijk besluit van 5 september 2001 met latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen

De gemeentelijke tussenkomsten bedroegen in 2021:

        4.664.000,00 euro in de gewone dienst

           547.000,00 euro in de buitengewone dienst

 

De rekeninguitslag in de gewone dienst is 97.095,69 euro hoger dan geraamd bij het opstellen van de begroting 2022.

Het surplus kan gebruikt worden voor de financiering van een eventuele begrotingswijziging 2022 of van de begroting 2023.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Ingestemd wordt om de rekening 2021 van de politiezone Brasschaat (5352) vast te stellen als volgt:

 

Begrotingsrekening gewone dienst

 

netto vastgestelde rechten

8.980.702,60 euro

vastgelegde uitgaven

7.930.622.34 euro

begrotingsresultaat gewone dienst

1.050.080,26 euro

over te dragen vastgelegde uitgaven

31.742,07 euro

boekhoudkundig resultaat gewone dienst

1.081.822,33 euro

 

Begrotingsrekening buitengewone dienst

 

netto vastgestelde rechten

769.472,96 euro

vastgelegde uitgaven

609.266,67 euro

begrotingsresultaat buitengewone dienst

160.206,29 euro

over te dragen vastgelegde uitgaven

257.551,47 euro

boekkhoudkundig resultaat buitengewone dienst

417.757,76 euro

 

Balans per 31 december 2021

 

vaste activa

3.622.514,00 euro

vlottende activa

1.346.469,00 euro

totaal van de activa

4.968.983,00 euro

 

 

eigen vermogen

3.903.558,00 euro

vreemd vermogen

1.065.425,00 euro

totaal van de passiva

4.968.983,00 euro

 

 

Resultatenrekening over dienstjaar 2020

 

exploitatieresultaat

-265.919,00 euro

uitzonderlijk resultaat

50.974,00 euro

resultaat van het dienstjaar

-214.945,00 euro

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

23 Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat. Jaarrekening 2021. Advies. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat, stelde op 15 juni 2021 de jaarrekening 2021 vast met volgende resultaten:

 

Beschikbaar budgettair resultaat:

Budgettair resultaat boekjaar:                                                                        = -41.600 euro

Beschikbaar budgettair resultaat:                         =  364.232 euro

Autofinancieringsmarge:                 = -3.089 euro

      

Balans per 31 december 2021

- vlottende activa:         510.602 euro

- vaste activa:                   9.819.817 euro

Totaal van de activa:                10.330.419 euro

 

- schulden:                 10.071.749 euro

- netto actief:                      258.670 euro

Totaal van de passiva:               10.330.419 euro

 

De staat van opbrengsten en kosten dienstjaar 2021

Kosten:                     - 507.777 euro

Opbrengsten:                      532.029 euro

Overschot van het boekjaar:                  =  24.252 euro

 

De gemeenteraad dient advies te geven op de jaarrekening 2021.

 

Juridisch kader

Artikel 61.

§1. De controle op de financiële toestand en op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de

verrichtingen, weer te geven in de jaarrekening, vanuit het oogpunt van het gemeentedecreet, deze

statuten of de beheersovereenkomst, wordt uitgeoefend door de commissaris.

§2. De Raad van Bestuur stelt de jaarrekening vast en legt jaarlijks en uiterlijk op 30 juni de

jaarrekening van het voorbije boekjaar ter advies voor aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad

geen advies heeft verstuurd aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen,

die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het gemeentebestuur, wordt de

gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht. Als de toezichthoudende overheid

geen besluit heeft verzonden over de goedkeuring van de jaarrekening binnen een termijn van

honderdvijftig dagen, wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag

nadat de gemeente de toezichthoudende overheid op de hoogte gebracht heeft van de bekendmaking

van de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf, met toepassing van artikel 286, § 1, en het

autonoom gemeentebedrijf de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd.

De gemeenteraad beslist na deze termijn over de aan de bestuurders te verlenen kwijting.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen. Het AGB heeft een positief resultaat dat niet uitgekeerd wordt.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt gunstig advies gegeven op de jaarrekening 2021 van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat. Dit advies wordt verstuurd naar het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat en de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

24 Rekening 2021 Gemeente/OCMW. Goedkeuring deel gemeente en geheel. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke zal het kort houden want hij heeft zij visie op de commissie reeds toegelicht.  Hij heeft alle begrip voor het feit dat er niet direct een antwoord kwam op de vraag hoe men de autofinancieringsmarge positief zal maken.  Zijn fractie zal uitstel geven om het goed te maken.  Hij heeft wel nog een vraag over de 140 000 euro van het gemeentefonds die de komende jaren in mindering zal gebracht worden.  De financieel directeur gaf aan dat hij dit zelf ook wenste te weten en zou het daarom navragen.  Raadslid Vanpoucke vraagt zich af of hier ondertussen een antwoord op is? 

 

Schepen Heirman licht toe dat hij hier ondertussen nog geen antwoord op heeft ontvangen.  Hij bedankt raadslid Vanpoucke voor zijn positieve insteek.  Hij zal zeker iets laten weten wanneer hij het antwoord ontvangt. 

 

Raadslid Vanpoucke heeft verder nog een vraag over Zorgbedrijf Brasschaat.  Er zou gesignaleerd zijn dat zij de 1 miljoen euro coronasteun van zorg en gezondheid voor Vesalius bestemd, via een boekhoudkundige ingreep zou doorgesluisd hebben naar het OCMW in plaats van naar Vesalius zijn personeel en bewoners.  Dit is een vraag waar hij zelf niet kan op antwoorden en waar hij ook niets over heeft terug gevonden.  Hij wil heel voorzichtig omgaan met deze vraag door ze op de gemeenteraad te stellen. 

 

Raadslid Callens licht toe dat hij geen weet heeft van dit verhaal.  Hij zal de nodige informatie inwinnen. 

 

Schepen Hans bevestigt het antwoord van raadslid Callens. 

 

Raadslid Callens licht nog toe dat de jaarrekening van het Zorgbedrijf een aantal weken geleden volledig goedgekeurd werd.  Deze werd unaniem goedgekeurd door alle politieke partijen.  Er werd ook kwijting gegeven aan de revisors en de bestuurders.  Alles verliep zoals dat moet volgens de regels. 

 

Raadslid Brughmans bedankt de administratie voor de antwoorden die ze ontvangen hebben.  Er zijn volgens hem heel wat financiële uitdagingen in het vooruitzicht. 

 

Raadslid Pauwels geeft nog mee dat eerst het OCMW budget had moeten goedgekeurd worden.  Zijn fractie stemt net zoals de voorgaande jaren tegen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het college van burgemeester en schepenen het ontwerp van de jaarrekening 2021 van Gemeente en OCMW voor.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 20 december 2017 artikels 41, lid 2,3° en 249

Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus.
Ministerieel  van 26 juni 2018besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningen-stelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.

Besluit van heden van de raad voor maatschappelijk welzijn houdende goedkeuring van de jaarrekening 2021 deel OCMW

 

Financiële gevolgen

Het beschikbaar budgettair resultaat bedraagt -3.042.645 euro, of 4.542.645 euro minder dan voorzien na de laatste aanpassing van het meerjarenplan.
De autofinancieringsmarge bedraagt 1.928.216 euro.

 

BESLUIT:

Met 27 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 4 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).

 

Art.1.-De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2021 (deel gemeente en geheel) vast als volgt: :
 

Beschikbaar budgettair resultaat:

 

Exploitatiesaldo

3.317.360 euro

Investeringssaldo

-7.124.119 euro

Financieringssaldo

-3.189.144 euro

Budgettair resultaat boekjaar

-5.195.903 euro

Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar

2.153.258 euro

Gecumuleerd budgettair resultaat

-3.042.645 euro

 

Autofinancieringsmarge

 

Exploitatiesaldo

3.317.360 euro

Netto periodieke aflossingen

1.389.144 euro

Autofinancieringsmarge

1.928.216 euro

 

Balans per 31 december 2021

 

vlottende activa

11.582.751 euro

vaste activa

196.546.241 euro

totaal van de activa

208.128.992 euro

 

 

schulden

47.604.290 euro

nettoactief

160.524.702 euro

totaal van de passiva

208.128.992 euro

 

De staat van opbrengsten en kosten dienstjaar 2021

 

kosten

69.107.436 euro

opbrengsten

72.925.006 euro

overschot van het boekjaar

3.817.570 euro

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

25 Toelage organisatie Klassiek in 't Park. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Voorzitter Versompel verlaat de zitting tijdens de punt aangezien hij voorzitter is binnen de organisatie.  Raadslid Brughmans neemt het voorzitterschap tijdelijk over. 

 

Raadslid Hoegaerts licht toe dat hij supporter is van “klassiek in ’t park”.  Hij verwijst graag naar de toekenning van 15 000 euro aangezien het hier om een commerciële organisatie gaat met inkomtickets en sponsoring.  Hij vermoed dat het hier niet gaat om een vzw die het doet om cultuuropwekking te doen.  In Maasmechelen en Middelkerke worden er gelijkaardige evenementen georganiseerd.  Hij vraagt zich af of beide gemeenten ook 15 000 euro betalen?

 

Schepen Pantens licht toe dat de bedragen daar veel hoger zijn dan in Brasschaat.  In Middelkerke is er bijvoorbeeld een toekenning van 70 000 euro. 

 

Raadslid Geysen vraagt zich af hoe het komt dat de bijdrage vroeger via de EVA Hemelhoeve 10 000 euro was en nu via de gemeente 15 000 euro?  Hij wil graag weten van waar de bijkomende verhoging komt?

 

Schepen Pantens licht toe dat iedereen binnen cultuur heeft afgezien tijdens de coronaperiode.  Klassiek in ’t Park is zeker ook een gevestigde waarde in Brasschaat waar men veel mensen bereikt.  Het evenement startte destijds in Brasschaat en naargelang de normen vond het bestuur dat dit bedrag mocht verhoogd worden.  Het gaat nu via de gemeentelijke toelage omdat dit administratief eenvoudiger is dan via de VZW. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht nog graag even toe dat er geen budgetverhoging geweest is.  Dit budget werd reeds goedgekeurd in de gemeenteraad van december 2021.  Er was dus dit jaar geen verschuiving nodig om aan deze 15 000 euro te komen.  Dit punt is enkel voor de uitbetaling van de toelage.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente verleent financiële ondersteuning voor de organisatie van Klassiek in 't Park. De voorgaande jaren gebeurde dat via de EVA vzw Hemelhoeve (10.000 euro).
 

Vanaf 2022 geschiedt dit via een verhoogde toelage van de gemeente.

 

Het vaststellen van gemeentelijke toelagen en de voorwaarden voor de besteding daarvan, is een exclusieve niet-delegeerbare bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november 1983 inzake de controle op toekenning en aanwending van gemeentelijke toelagen.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur artikel 41 lid 2, 23°

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

15.000,00 euro (jaarlijks)

Budgetsleutel

0712/64930000 Toelage Klassiek in 't groen

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2022-2024

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

 

Art.1.- De gemeente verleent voor de jaren 2022-2024 een jaarlijkse toelage aan de vzw Klassiek in 't groen voor de organisatie van Klassiek in 't Park.

 

Art.2.- Vóór de uitbetaling van de jaarlijkse toelage legt de vzw Klassiek in 't groen een onkostenoverzicht met bewijsstukken voor van de editie Klassiek in 't Park van het voorgaande jaar.

 

Art.3.- Als blijkt dat de toelage werd aangewend voor een ander doel dan datgene waarvoor zij werd toegekend, zal de gemeente het volledige bedrag terugvorderen.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

26 Eredienstinstellingen. OLV Gedurige Bijstand. Investeringstoelage herstelling klokkenluidinstallatie. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke is tevreden met het feit dat men zag dat de vraag niet rechtsgeldig was door 90% te vragen.  Hij las dat er in september 2020 al sprake was van deze geplande investering.  Dit wordt nu gevraagd buiten de gewone procedure om.  Het werd niet voorzien in de rekeningen maar er zijn nu wel mogelijkheden om verschuivingen te doen.  Zijn fractie zal dit mee goedkeuren, maar ze vinden het wel vreemd dat dit niet mee opgenomen was in de planning. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De kerkfabriek van OLV Gedurige Bijstand (Mariaburg) wenst over te gaan tot dringende herstelling van het ophangsysteem van de klokkenluidinstallatie.
 

De kosten worden geraamd op 6.599,34 euro, btw inbegrepen; de kerkfabriek vraagt om een investeringstoelage van 90 % (waarvan 1/3de Brasschaat en 2/3de Antwerpen).
De geplande werken (schilderen van verroeste metalen delen) zijn evenwel normale periodieke onderhoudswerken (geen energiebesparend of dringend werk omwille van veiligheid), zodat de maximale tussenkomst beperkt wordt tot 1/3de van 30%, zoals eerder toegepast in gelijkaardige dossiers bij andere eredienstinstellingen.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld in te stemmen met een maximale toelage van 659,93 euro.

 

Juridisch kader
Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van erkende erediensten, art 52/1§1 (Gemeentebesturen passen de tekorten bij van de exploitatie van de kerkfabrieken en dragen bij in de investeringen in de gebouwen van de eredienst).

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

659,93 euro

Budgetsleutel

0790/66400000 Investeringstoelagen eredienstinstellingen

Budget/jaar

Investeringsbudget 2022

Krediet beschikbaar

Niet specifiek voorzien op het investeringsbudget 2022. Door verschuiving van timing van projecten van andere kerkfabrieken is er momenteel nog wel ruimte op het investeringsbudget 2022.

Visum financieel directeur

2022/55

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt ingestemd met een investeringstoelage aan de kerkfabriek van OLV Gedurige Bijstand (Mariaburg) voor herstelling van het ophangsysteem van de klokkenluidinstallatie.

 

Art.2.- De toelage bedraagt 1/3de van  30 % van de bewezen kosten en kan maximaal 659,93 euro bedragen.

 

Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging van facturen voor uitgevoerde werken en mits
ofwel betalingsbewijzen worden voorgelegd
-ofwel bewijs wordt geleverd dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

27 Stand van zaken organisatiebeheersing. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke heeft zijn standpunten reeds geformuleerd op de commissie dus hij zal hier kort zijn.  Hij betreurt het nog steeds dat hij geen organogram kan krijgen met namen.  Heel wat publieke organisaties (voornamelijk Europees) voorzien dit wel volgens hem.  Zijn fractie zal deze strijd blijven voeren. 

Beslissing

 

 

Het Decreet Lokaal bestuur schrijft voor dat vanaf 2019 de algemeen directeur jaarlijks uiterlijk op 30 juni een globale rapportering voorziet over organisatiebeheersing. Een dergelijk rapport bevat  ook de stand van zaken betreffende de uitvoering van aanbevelingen die voortkwamen uit diverse doorlichtingen waaronder Audit Vlaanderen, POD Maatschappelijke Integratie, ....

 

Juridisch kader

Art.217 tot en met 220 van het decreet Lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

28 Noodhulp voor de voedselcrisis in Jemen. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Sinds 2015 heerst er een burgeroorlog in Jemen. Infrastuur is grotendeels verwoest, de gezondheidszorg ingestort. Daarbovenop voelen ze in Jemen zeer sterk de gevolgen van de klimaatverandering onder meer in de vorm van El Niño en sprinkhanenplagen. Tenslotte heeft nu ook de oorlog in Oekraïne een impact op de voedselaanvoer in Jemen. De oorlog zorgt namelijk voor een verminderde invoer van graan.

 

Deze opeenstapeling van crisissen heeft er toe geleid dat ondertussen 20,7 miljoen mensen hulpbehoevend zijn en 13 miljoen mensen voedselhulp nodig hebben. Bijkomend zijn er 4.2 miljoen binnenlandse vluchtelingen.

 

Momenteel zijn de grootste noden:

        voeding

        water, sanitair en hygiëne

        gezondheids- en psychologische zorg

        veiligheid

 

De aanwezige noden zijn onder meer:

        voeding en voedingssupplementen

        220 miljoen dollar per maand voor voeding

 

Er zijn geen GROS-leden actief in Jemen.

 

Mogelijke kandidaten zijn: Rode Kruis Internationaal, Unicef, World Food Programme (WFP), UNHCR, handicap international, Oxfam, Save the children, Dokters van de wereld

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

SDG 17

 

Adviezen

De Algemene vergadering van de GROS adviseert om noodhulp te voorzien via WFP aangezien zij actief zijn in Jemen en voedselhulp een van de grootste noodzaken is.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost     1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel    64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar    Exploitatie 2022

Krediet beschikbaar   Ja

Visum financieel directeur  Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1. - Hecht goedkeuring voor het ondersteunen van noodhulp via WFP in kader van de crisis in Jemen voor een bedrag van van 1.250 euro.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

29 Noodhulp voor de voedselcrisis in Somalië. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

Ondertussen kampen ze al vier jaar op rij met droogte in Somalië. Dit ten gevolge van natuurfenomenen zoals El Niño en de sprinkhanenplagen in 2020 en 2021. Daarnaast heersen er ook heel wat conflicten (terrorisme Al Shabaab). Tenslotte zien we ook hier een verminderde invoer van graan ten gevolge van de oorlog in Oekraïne.

 

Net zoals in Jemen hebben er miljoenen mensen dringend nood aan hulp op vlak van voeding, gezondheid, watervoorziening en opvang.

 

Er zijn geen GROS-leden actief in Somalië.

 

Mogelijke kandidaten zijn: Rode Kruis Internationaal, Unicef, World Food Programme (WFP), UNHCR, Oxfam, Caritas, Save the children.

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

SDG 17

 

Adviezen

De Algemene vergadering van de GROS adviseert om noodhulp te voorzien via WFP aangezien zij reeds actief zijn in Somalië en bekend zijn met de complexiteit. De situatie in Somalië is zeer moeilijk omwille van terrorisme.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost     1.250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel    64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar    Exploitatie 2022

Krediet beschikbaar   Ja

Visum financieel directeur  Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring voor het ondersteunen van noodhulp via WFP in kader van de crisis in Somalië. Het vastgelegde bedrag is 1.250 euro.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

30 Financiële regeling stedenbandprojecten. Overschrijving. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In kader van twee lopende stedenbandprojecten dienen we een aantal overschrijvingen te doen naar Tarija. Het betreft volgende twee projecten:

  1. Drinkwater- & rioleringsproject in wijk El Constructor, Tarija
  2. De stedenband ontwikkel(t)(d)

 

Project 1: Drinkwater- & rioleringsproject in wijk El Constructor, Tarija

 

We worden voor dit project betoelaagd vanuit Vlaanderen. De subsidie bedraagt maximaal 131 868,16 euro.

Jaarlijks maken wij als ontvanger een overzicht van de gemaakte kosten en de prognose voor het komende jaar. We ontvangen het toegekende budget in drie schijven.

schijf 1: 40% i.e. 52 747 euro reeds uitbetaald aan Brasschaat op basis van een schuldvordering

schijf 2: 40% i.e. 52 747 euro na een tussentijdse financiële- en inhoudelijke verantwoording

schijf 3: 20% i.e. 26 374,16 euro na een finaal financieel en inhoudelijk rapport

 

Gezien de werken uitgevoerd worden in samenwerking met watercoöperatie Cosaalt, stellen we voor om de overschrijvingen rechtstreeks naar hen te doen. Dit om extra administratieve last te vermijden. Voor publieke instanties hanteert de Nationale overheid zeer complexe regels die voor heel wat vertraging zullen zorgen. Cosaalt is een officiële projectpartner in dit project. Dit wil zeggen dat verantwoordingsstukken geadresseerd aan Cosaalt aanvaard zullen worden door het Departement Omgeving.

 

De dienst financiën zal voor de inkomende en uitgaande bedragen nog een wijziging moeten doorvoeren in de meerjarenplanning. Zij zullen deze budgetartikels aanmaken bij de eerstvolgende aanpassing.

 

Project 2: De stedenband ontwikkel(t)(d)

Dit is een project met de stedenband Herent-Nimlaha'kok. Herent is aangeduid als financieel beheerder. Iedere gemeentelijke werkgroep ontvangt 4 000 euro om het eigen participatief project vorm te geven. Aangezien een internationale overschrijving naar het stadsbestuur van Tarija gepaard gaat met heel wat administratieve obstakels, we een bijkomende kost willen vermijden en Tarija ook in dit project de focus op water legt, stellen we voor om de betaling meteen mee over te maken aan Cosaalt via onze gemeente. In onze boekhouding wordt het bedrag tijdelijk op een wachtrekening gezet van waaruit de overschrijving naar Cosaalt kan gebeuren. Deze doorstorting wordt niet-budgettair geboekt. De overschrijving gebeurt pas nadat we het bedrag via gemeente Herent hebben ontvangen.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 41 lid 2, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad: …niet delegeerbare bevoegdheid van.. 23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Agenda 2030

MJP 2020-2025

 

Financiële gevolgen

De netto financiële gevolgen blijven beperkt tot de kosten die gekoppeld zijn aan een internationale overschrijving.

Kost

131.868,16 euro

Budgetsleutel

Dienst financiën zal deze budgetartikels aanmaken bij de eerstvolgende aanpassing.

Budget/jaar

Investeringsbudget 2022-2024

Krediet beschikbaar

Nee, maar volledige financiering via nog niet gebudgetteerde ontvangsten.

Visum financieel directeur

2022_53: in de laatste aanpassing van het meerjarenplan is nog geen krediet voorzien. Op basis van de toezegging subsidie in kader van de werking van het Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling voor 2021 voor het project "Drinkwater- & rioleringsproject in de wijk El Constructor, Tarija" is er een te verwachten investeringsontvangst van 131 868,16 euro die de investeringsuitgave compenseert. Het geheel is budgetneutraal. Er kan een visum gegeven worden mits goedkeuring van de gemeenteraad om de ontvangsten en uitgavenkredieten op te nemen bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt geven om een betaling uit te voeren van 4.000 euro aan de Watercoöperatie Cosaalt in kader van het project 'De Stedenband Ontwikkel(t)(d)' op het rekeningnummer 4010901161, Banco Mercantil Santa Cruz S.A..

 

Art.2.- Goedkeuring wordt geven om de eerste schijf van 52 747 euro naar de watercoöperatie Cosaalt over te schrijven binnen het project in wijk El Constructor, op rekeningnummer 4010901161, Banco Mercantil Santa Cruz S.A. Cosaalt is erkend als officiële projectpartner door het Departement omgeving, de subsidiërende overheid.

 

Art.3.- De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring voor het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst in bijlage tussen Gemeente Brasschaat, GAMT Tarija en Watercoöperatie Cosaalt.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

31 Beslissing van de gemeenteraad voor de herzieningsaanvraag ter ondersteuning en begeleiding van het lokaal bestuur door IGEAN in het kader van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het team wonen van IGEAN ondersteunt en begeleidt de gemeenten bij het uitvoeren van hun regisseursrol op het vlak van wonen en bij het uitvoeren van de taken in het kader van de subsidieregeling.

 

Op 1.01.2021 werd het BVR lokaal woonbeleid van 16.11.2018 opgenomen in het Boek 2, Deel 2 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021. Dit wettelijk kader bepaalt de opdrachten op vlak van wonen voor de lokale besturen.

De opdrachten kaderen in 3 grote beleidsprioriteiten:

1. zorgen voor een divers en betaalbaar woonaanbod,

2. bewaken van de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving,

3. informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met vragen over wonen.

In het BVR zijn verplichte en aanvullende opdrachten opgenomen.

Alle gemeenten dienen minimaal de verplichte activiteiten uit te voeren en 2 keer per jaar een lokaal woonoverleg te organiseren. Daarnaast zijn er eveneens aanvullende activiteiten of eigen voorstellen mogelijk.

 

In het voorjaar van 2019 gaf de gemeenteraad de goedkeuring aan de deelname Interlokale vereniging lokaal woonbeleid, IVLW WEBB voor de periode 2020-2025, waarin de mogelijkheid werd gegeven het subsidiedossier na 3 jaar te herzien.

De gemeenteraad keurde het subsidiedossier IVLW WEBB goed en ging akkoord met de uitvoering van de verplichte- en aanvullende activiteiten en eigen voorstellen.

 

In uitvoering van de statuten treedt IGEAN dienstverlening vanaf 1.01.2021 voor het realiseren van haar doelstellingen en voor het uitvoeren van haar activiteiten zoveel als mogelijk op als een zelfstandige groepering, waarbij de kosten van een bepaalde activiteit verdeeld worden over diegenen die effectief gebruik maken van de betrokken activiteit. Er wordt hierbij steeds op een kostendekkende basis gewerkt.

Het inwendig reglement van de zelfstandige groepering met de daarbij horende projectfiches en activiteiten werd in het najaar 2021 goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

De projectfiche voor de intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid bevat volgende elementen:

           Voorwerp van de opdracht

           Het concrete aanbod van IGEAN

           Kostprijselementen en wijze van verdeling (parameters)

           Raming 2020 – 2025.

 

Boek 2, Deel 2, Hoofdstuk 5 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 voorziet een herziening van het pakket aanvullende activiteiten, toetreding en uittreding van gemeenten.
Uiterlijk 30.06.2022 moet de initiatiefnemer (IVLW) een herzieningsaanvraag voor de periode 2023-2025 indienen bij het agentschap Wonen-Vlaanderen.

 

Tijdens de stuurgroep op 28.03.2022 werd de opmaak van de herzieningsaanvraag besproken en bekrachtigd door de leden van de stuurgroep.

De herzieningsaanvraag 2023-2025 dient nu ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

Voorafgaande documenten, bespreking en adviezen

 

      de beslissing van de gemeenteraad van het voorjaar van 2019 met de goedkeuring van het subsidiedossier IVLW WEBB

      de beslissing van de gemeenteraad van het najaar 2021 met de goedkeuring van het inwendig reglement van de zelfstandige groepering met de intekening op het intergemeentelijk project lokaal woonbeleid

      de stuurgroep IVLW WEBB die heeft plaatsgevonden op 28.03.2022

      de beslissing van het college van burgemeester en schepenen om een herzieningsaanvraag 2023–2025 in te dienen, voorzien in Boek 2, Deel 2, Hoofdstuk 5 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021

      het ontwerp voor de herzieningsaanvraag 2023-2025 zoals opgemaakt in overleg met de betrokken lokale besturen en voorgelegd aan de stuurgroep wonen en aan het lokaal woonoverleg

 

Volgende bijlagen maken integraal deel uit van de beslissing van de gemeenteraad.

      het ontwerp herzieningsaanvraag 2023-2025.

 

Juridisch kader

      Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

      Statuten van IGEAN

      Vlaamse Codex Wonen van 2021

      Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (citeeropschrift: Besluit van de Vlaamse Codex Wonen van 2021)

 

Financiële gevolgen

Het Besluit van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 voorziet subsidies voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op vlak van wonen.  

In het ontwerp herzieningsaanvraag 2023 -2025 is een uitbreiding van de aanvullende activiteiten (en eigen voorstellen) voorzien. Dit impliceert ook dat de aanvullende subsidie zal toenemen. De aanvullende subsidie wordt berekend aan de hand van de effectief gerealiseerde aanvullende activiteiten en eigen voorstellen die per IVLW uitgevoerd worden. Per aanvullende activiteit geldt een subsidiepercentage van 5% van de basissubsidie en per eigen voorstel 3%, met dien verstande dat het totaal subsidiepercentage nooit meer kan zijn dan66,6% van de basissubsidie.

 

Concreet betekent het dat de aanvullende subsidie van IVLW WEBB zal stijgen van

50.013,30 euro naar 51.811,20 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

 

 

Art.1.-Hecht goedkeuring aan de aanvullende activiteiten en eigen voorstellen, opgenomen in het ontwerp voor de herzieningsaanvraag 2023-2025 van IVLW WEBB.

en keurt het ontwerp goed.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

32 Sint Antoniuslei. Goedkeuring verkoopakte. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

33 Padelvelden. Goedkeuring vaststelling concessievergoeding voor padelvelden. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Caluwé dacht dat er bij Soc. Maria Ter Heide 2 padelvelden kwamen.  Er wordt hier maar voor 1 veld concessie gevraagd. 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat er 1 veld voor de voetbal is en 1 veld voor Soc. Maria Ter Heide.  Het is 50/50. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad heeft in zitting van 28 april 2014 goedkeuring gehecht aan het gelijkstellen van de te betalen huurvergoeding voor alle tennisclubs die hun club uitbaten in concessie van de gemeente.

 

De vergoeding werd vastgesteld op 400,00 euro per veld/per jaar voor clubs die over kleedkamers beschikken en 200,00 euro per veld/per jaar voor clubs die niet over kleedkamers beschikken.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 20 maart 2017 beslist om, in het kader van de aanleg van padelvelden door tennisclub RUA, de vergoeding per veld aan te houden van 400,00 euro (te indexeren).

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 2 mei 2022 opdracht gegeven om voor de gemeenteraad een aangepast voorstel voor te leggen voor de bepaling van de vaste prijs voor de jaarlijkse concessie van een padelveld. Het college stelt voor dit vast te stellen op de helft van de jaarlijkse concessie van een tennisveld (200,00 euro, te indexeren).

 

Tennisclubs kregen vanaf 15 maart 2020 tot en met 31 december 2021 een vrijstelling voor de concessievergoedingen. Voor de padelvelden waar voor en na deze periode reeds een concessievergoeding van 400,00 euro werd aangerekend, zal een terugbetaling gebeuren van het saldo.

 

Bovengenoemde jaarlijkse inkomsten worden mits goedkeuring van het college van burgemeester en

schepenen jaarlijks geïndexeerd. De laatste indexering werd doorgevoerd in januari 2020. Door vrijstellingen COVID-19, was pas in januari 2022 een herziening van toepassing. Het college heeft in zitting van 10 januari 2022 beslist geen indexering toe te passen. Er werd opdracht gegeven om te onderzoeken wat het effect is op het meerjarenplan indien zowel de inkomsten uit de contracten structureel worden geïndexeerd als de geplande betoelaging zodat het meerjarenplan de indexering consequent toepast zowel aan inkomstenzijde als aan de uitgavezijde.

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd deze aanpassing van de concessievergoeding voor padelvelden principieel goed te keuren zodat dit geïmplementeerd kan worden voor alle tennisclubs, desgevallen retro-actief.

 

Aan de gemeenteraad zal in eerstvolgende zitting gevraagd worden goedkeuring te hechten aan de aanpassing van de concessievergoeding voor padelvelden.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

 

Adviezen

De Sportraad verleent positief advies (13 juni 2022).

Het college van burgemeester en schepenen verleende principiële goedkeuring in zitting van 13 juni 2022.

 

Financiële gevolgen

club     vergoeding

RUA Brasschaat tennis club vzw  3 200,00 euro

(6 tennisvelden + 4 padelvelden)

Soc Maria-ter-Heide vzw   2 200,00 euro

(5 tennisvelden + 1 padelveld)

Sporta Brasschaat vzw    400,00 euro

(1 tennisveld)

Peerdsbos tennisclub vzw   3 400,00 euro

(7 tennisvelden + 3 padelvelden) 

SOC Maria-ter-Heide voetbal  200,00 euro

(1 padelveld)

 

Bovengenoemde jaarlijkse inkomsten worden mits goedkeuring van het college van burgemeester en

schepenen jaarlijks geïndexeerd. De laatste indexering werd doorgevoerd in januari 2020. Door vrijstellingen COVID-19, was pas in januari 2022 een herziening van toepassing. Het college heeft in zitting van 10 januari 2022 beslist geen indexering toe te passen. Er werd opdracht gegeven om te onderzoeken wat het effect is op het meerjarenplan indien zowel de inkomsten uit de contracten structureel worden geïndexeerd als de geplande betoelaging zodat het meerjarenplan de indexering consequent toepast zowel aan inkomstenzijde als aan de uitgavezijde.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de vaststelling van de concessievergoeding voor padelvelden aan 200,00 euro per jaar/per veld.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

34 Halenlei. Samenwerkingsovereenkomst CBO Project. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Geysen komt graag terug op de vragen die hij stelde tijdens de commissie. 

 

Schepen Fonteyn geeft toelichting bij de vragen van raadslid Geysen en doet volgende tussenkomst :

 

“De gemeente instaat voor het verplaatsen van de bomen voorafgaand aan de omgevingswerken! 

Over hoeveel bomen gaat het?  In het plan van 2020 was het nog de bedoeling om 40 bomen te verplaatsen twv 8000 euro; Maar in het huidige plan van 2022 komen de bomen voor of achter de gracht en moet er geen enkele boom gerooid worden. De samenwerkingsovereenkomst dateert nog van 2020 en dit is erin blijven staan.

 

Welke bomen en is verplaatsen/heraanplanten voorzien? Zie boven. Verplaatsing/heraanplant is niet voorzien. De boomsoort is de rode esdoorn.

 

Beheer en onderhoud van het openbaar domein na voorlopige oplevering van de werken? Wat moeten we hieronder verstaan? De projectontwikkelaar staat in voor de aanleg van nutsleidingen en omgevingswerken, nadien wordt dit na voorlopige oplevering gratis overgedragen aan de gemeente die zal instaan voor het onderhoud van weg en groenvoorziening. Dit is zoals steeds de gewone gang van zaken.

 

Wat is de volledige kostprijs van dit project?  We hebben daar geen zicht op hoeveel het Real Estate in totaliteit gekost heeft.

Raming voor het geheel van de wegen zit in een grootorde van €725.000 inclusief BTW voor het geheel van de uitvoering (exclusief soft cost: studiebureau, veiligheidscoördinator, bemaling + bemalingsnota, etc).

 

Wat is de kost hiervan enkel voor de gemeente? 0 euro, wel opmaak samenwerkingsovereenkomst (dus personeelskosten) en de riolering twv 9000 euro wordt door de gemeente gepréfinancierd. Nadien betaalt Defensie terug.

 

Hoe ziet het terugverdien model eruit? Daar heb ik geen zicht op.

CDSCA (centrale diens voor sociale en culturele actie van Ministerie van Landsverdediging) heeft de gronden verkocht aan een ontwikkelaar met bedoeling sociale woningen te realiseren. De gemeente is enkel partij geweest in functie van de openbare weg / verlegging rooilijn. Wel heeft de gemeente een adviserende rol opgenomen op vlak van omgevingsvergunning en inrichting van het openbaar domein.

Wij hebben voor 1 euro de wegbedding aangekocht. In dit dossier is het niet de gemeente die de overheidsopdracht heeft gevoerd, maar wel VMSW/soc woningmaatschappijen.”

 

Raadslid Van der Schoepen doet volgende tussenkomst :

 

“Dit project Halenlei is samen met andere op stapel staande projecten zoals Wipstraat, project Zegelei en het project op het befaamde speelbos, achter het kerkhof van Maria- ter- Heide, het vierde project in een straal van een kilometer te Maria ter Heide. Hoewel onze partij niet vlug gekant is tegen het aansnijden van een wooninbreidingsgebied zijn wij van mening dat die woon- expansie te groot is. 

Mocht dit gemeentebestuur afzien van bijvoorbeeld woonontwikkeling daar waar dat nu het speelbos is dan zouden wij ons stemgedrag aanpassen. Maar het is naïef om te denken dat de gemeente dit zou overwegen en daarom onthoudt het Vlaams Belang zich op dit punt.”

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

Het project Militaire Woonwijk in de Halenlei, een CBO-procedure, bestaat uit het bouwen van 5 urban villa’s in de vorm van meergezinswoningen. De bouwvolumes worden alternerend ingeplant ten opzichte van de rooilijn. Vier van de vijf urban villa's vallen binnen de CBO 11-procedure. Het vijfde bouwvolume zal worden opgericht in de vorm van bescheiden wonen en bevat 7 woongelegenheden. In het CBO-project worden 21 huurwoningen (volumes A-B-C) en 7 koopwoningen (volume D) voorzien. De huurwoningen zijn van het type met 1, 2 of 3 slaapkamers. De koop- en de bescheiden woningen omvatten types met 2 en 3 slaapkamers.

 

Naar aanleiding van het realiseren van een gescheiden rioleringsstelsel in de Halenlei zal de 

rijwegverharding heraangelegd en verbreed worden en werd de rooilijn aangepast.

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 20 juli 2020 goedkeuring gegeven aan de wijziging van de rooilijn, waarbij het openbaar domein verbreed wordt aan de zijde van de projectontwikkeling. De wijziging is opgenomen op het rooilijnplan van 29 januari 2020.

 

MV Real Estate, Pidpa, defensie en de gemeente Brasschaat beslissen de wegen- en rioleringswerken in het algemeen belang, samen te voegen en MV Real Estate aan te duiden om in gezamenlijke naam bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als opdrachtgever op te treden. In dit verband werd een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt door Matthias Verhoeven, in samenwerking tussen alle partijen.

 

De werken worden uitgevoerd in verschillende deelopdrachten, waarbij:

 

MV Real Estate instaat voor

        Aanleg van nutsvoorzieningen in functie van CBO Halenlei

        Omgevingswerken in de Halenlei in functie van CBO Halenlei

 

Pidpa instaat voor

        Aanleg van een gescheiden riolering in de Halenlei

        De optimale afkoppeling van het hemelwater

 

Defensie instaat voor

        De kosten te dragen voor het opbreken van de bestaande gemengde riolering in de Halenlei. Behoudens deze werken te bekostigen heeft Defensie in deze geen enkele uitvoerende verantwoordelijkheid.

         

De gemeente Brasschaat instaat voor

        Het verplaatsen van de bomen voorafgaand aan de omgevingswerken

        Beheer en onderhoud van het openbaar domein na voorlopige oplevering van de werken

 

Alle partijen staan financieel in voor het deel van de opdracht dat ten hunnen laste is en zullen hiervoor tijdig alle nodige financiële middelen vrijmaken

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2013 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341

betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 30 mei 2022 principiële goedkeuring gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst.

 

Ondernemerstoets

MV Real Estate stelt een opdrachtnemer aan voor de uitvoering van de werken. Er worden drie offertes gevraagd bij verschillende aannemers. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat de opdracht één ondeelbaar geheel uitmaakt en dat alle werken dus moeten toevertrouwd worden aan de laagste regelmatige bieder voor de totaliteit der werken.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn nog niet bekend.

Alle partijen staan financieel in voor het deel van de opdracht dat ten hunnen laste is en zullen hiervoor tijdig alle nodige financiële middelen vrijmaken.

 

BESLUIT:

Met 3 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Goedkeuring  wordt gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst tussen MV Real Estate, Pidpa, defensie en de gemeente Brasschaat inzake de gezamelijke uitvoering van wegen- en rioleringswerken in het kader van  het CBO- project Halenlei met tekst als volgt:

 

"SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

 

Project Militaire Woonwijk

(Halenlei)

 

Tussen de partners:

 

MV Real Estate

Pidpa

Ministerie van Landsverdediging

Gemeente Brasschaat

 

Samenwerkingsovereenkomst

 

 

Tussen MV Real Estate, vertegenwoordigd door Mathias Verhoeven, hierna genoemd “MV Real Estate”

 

en Pidpa o.v. met maatschappelijke zetel te 2280 Grobbendonk, Vierselse baan 5

 met ondernemingsnummer BE0204908936 hier vertegenwoordigd door de Raad van                              Bestuur voor wie optreedt Mieke Van den Brande, voorzitter, en  Eddy Troosters,                                                         directeur-generaal, hierna genoemd “Pidpa”

 

en Defensie - Algemene directie Material Resources - Divisie CIS & Infra - Sectie Infra, hier vertegenwoordigd door Danny Geerinck, ir Luitenant-kolonel stafbrevethouder, Chef van de Sectie Infra, hierna genoemd “Defensie”.

 

en Het gemeentebestuur van Brasschaat, vertegenwoordigd door het college van Burgemeester en Schepenen in de persoon van de voorzitter van het college, de heer Philip Cools, waarnemend burgemeester en de algemeen directeur, de heer Ward Schevernels, die handelen ter uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 27 juni 2022, hierna genoemd “gemeente Brasschaat”

 

Aangezien de betrokken partners werken wensen uit te voeren binnen het project ‘Militaire Woonwijk Halenlei’ te Brasschaat en de betrokken partners van oordeel dat deze werken in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd,

wordt overeengekomen wat volgt:

 

ARTIKEL 1 – Opdrachtgever

 

MV Real Estate, Pidpa, defensie en de gemeente Brasschaat beslissen de hoger beschreven werken, in het algemeen belang, samen te voegen en MV Real Estate aan te duiden om in gezamenlijke naam bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als opdrachtgever op te treden.

 

De werken worden uitgevoerd in verschillende deelopdrachten, waarbij:

 

MV Real Estate instaat voor

Aanleg van nutsvoorzieningen in functie van CBO Halenlei

Omgevingswerken in de Halenlei in functie van CBO Halenlei

 

Pidpa instaat voor

Aanleg van een gescheiden riolering in de Halenlei

De optimale afkoppeling van het hemelwater

 

Defensie instaat voor

De kosten te dragen voor het opbreken van de bestaande gemengde riolering in de Halenlei. Behoudens deze werken te bekostigen heeft Defensie in deze geen enkele uitvoerende verantwoordelijkheid.

 

De gemeente Brasschaat instaat voor

Het verplaatsen van de bomen voorafgaand aan de omgevingswerken

Beheer en onderhoud van het openbaar domein na voorlopige oplevering van de werken

 

Alle partijen staan financieel in voor het deel van de opdracht dat ten hunnen laste is en zullen hiervoor tijdig alle nodige financiële middelen vrijmaken teneinde alle verplichtingen en engagementen genomen in het kader van deze overeenkomst te kunnen honoreren. Partijen zullen in dat opzicht nooit solidair moeten optreden.

 

ARTIKEL 2 – Studie en ontwerp, vergunningen, onteigeningen en veiligheidscoördinatie

 

§1. MV Real Estate heeft studiebureau S.BILT bvba aangesteld als ontwerper voor de riolerings- en omgevingswerken. Alle partijen staan in voor de goedkeuring van het ontwerp voor het deel van de opdracht dat ten hunnen last is. Zij nemen tegenover MV Real Estate de volledige verantwoordelijkheid voor dit ontwerp, de administratieve en de technische bepalingen die zij ter zake in het bestek laten inlassen, en alle wijzigingen of bijwerken die tijdens de uitvoering van de opdracht noodzakelijk blijken en verband houden met de uitvoering van de werken ten hunnen laste.  Er wordt aan alle partijen een kopie bezorgd van deze aanstelling waar het ereloonpercentage in vastgelegd wordt.

 

§2. Elke partij staat in voor het verwerven van de vergunningen, deze werd inmiddels bekomen en zal bijgevoegd worden als bijlage 1 van deze overeenkomst:

Referentie gemeente: 2020/OMV/0198

Referentie omgevingsloket: OMV_2020035837

Omgevingsvergunning voor het bouwen van 35 woongelegenheden met 38 autoparkeerplaatsen en 117 fietsstalplaatsen en het uitvoeren van wegen- en rioleringswerken ter hoogte van Halenlei 5B,

Hanoteaulei 54, 56 en Nieuwpoortlei 40.

 

§3. Alle partijen zien er op toe dat de veiligheidscoördinator (ontwerp en verwezenlijking) zijn opdracht, verbonden met hun aandeel in de samengevoegde opdracht, te allen tijde volledig en adequaat vervult, dat hij betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de uitwerking, wijzigingen en aanpassingen van het ontwerp van het bouwwerk en dat hij alle nodige informatie krijgt die nodig is voor de uitvoering van zijn opdrachten.

De aangestelde ontwerper wordt hiertoe contractueel verplicht. Alle bouwheren nemen met betrekking tot de praktische uitvoering van deze verbintenissen ten aanzien van de opdrachtgever de volledige verantwoordelijkheid op.

 

ARTIKEL 3 – Grondverzet en het beheer van materiaalkringlopen

 

§1. Technisch Verslag is beschikbaar en zal toegevoegd worden als bijlage 2 van deze overeenkomst.

 

§2. Alle kosten in verband met de in paragraaf 1 vernoemde deelopdrachten worden door alle partijen gedragen a rato van de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen.

Dit betreft o.a. – niet-limitatief – volgende kosten:

het aanstellen van een erkend bodemsaneringdeskundige

het opmaken van een Technisch verslag

de conformverklaring van het technisch verslag door een erkende bodembeheerorganisatie

extra gerelateerde prestaties door het studiebureau

 

§3. De kosten voor het milieuhygiënisch onderzoek, nodig voor de opmaak van het Technisch verslag, worden door elk van de partijen op basis van hun aandeel in de werken gedragen.

 

§4. Sloopopvolgingsplan is beschikbaar en zal toegevoegd worden als bijlage 3 van deze overeenkomst.

 

§5. Alle kosten in verband met de in paragraaf 4 vernoemde deelopdracht worden door alle partijen gedragen a rato van de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen.

 

ARTIKEL 4 – Aanstellen ontwerper en aanneming van werken

 

§1. De opdracht van het studiebureau wordt uitgevoerd deels voor rekening van MV Real Estate, deels voor rekening van Pidpa en deel voor rekening van defensie.

 

Per deel maakt het studiebureau afzonderlijke facturen. Alle partijen zullen de facturen betalen conform het opgemaakte bestek of in voorkomend geval conform de bepalingen van de tussen partijen en studiebureau gesloten ereloonovereenkomst. Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlinteresten en/of schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere partijen volledig vrijwaren.

 

§2. MV Real Estate stelt een opdrachtnemer aan voor de uitvoering van de werken. Er worden drie offertes gevraagd bij verschillende aannemers. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat de opdracht één ondeelbaar geheel uitmaakt en dat alle werken dus moeten toevertrouwd worden aan de laagste regelmatige bieder voor de totaliteit der werken.

 

MV Real Estate zal de kennisgeving van de goedkeuring van de gezamenlijke werken slechts betekenen nadat alle partijen hebben ingestemd met het gunningvoorstel en op ondubbelzinnige wijze een verklaring hebben afgelegd dat zij akkoord gaan met het gedeelte der werken te hunnen laste en dat zij voor de betaling ervan de nodige financiële middelen hebben voorzien.

 

Desnoods verzoekt de opdrachtgever, de aannemers om een verlenging van de geldigheidsduur der inschrijvingen in afwachting van het akkoord van de andere partij. In elk geval zal zij dit akkoord geven binnen de twee maanden nadat zij hierom werd verzocht.

 

§3. De werken ten laste van MV Real Estate, deze ten laste van Pidpa en deze ten laste van defensie, worden in het bestek en de opmetingen telkens door een afzonderlijk deel vermeld en maken het voorwerp uit van afzonderlijke door de aannemer op te stellen vorderingsstaten. Inzonderheid in het artikel: "betalingen" van de administratieve bepalingen van het bijzonder bestek zal de speciale aandacht van de aannemer hierop gevestigd worden.

 

ARTIKEL 5 – Borgtocht

 

MV Real Estate verzoekt de aannemer de borgtocht te stellen. Deze heeft betrekking op de totaliteit der werken. MV Real Estate kan dus eventueel beslag leggen op de ganse borgtocht, maar zal die uiteraard geheel of gedeeltelijk aanwenden ten voordele van deze partijen ten aanzien van wie de aannemer tekort geschoten is en dit in verhouding tot de werkelijke kostprijs.

Aanwending van de borgtocht zal enkel gebeuren op aanvraag en/of met goedkeuring van de betrokken partij(en).

Vrijgave van de borgtocht bij de voorlopige oplevering kan enkel gebeuren met goedkeuring van de gemeente, PIDPA en MV Real Estate.

 

ARTIKEL 6 – Leiding der werken, wijziging en verrekening

 

§1. MV Real Estate is opdrachtgever van de werken en duidt in overleg met de gemeente en Pidpa een leidend ambtenaar aan, deze is S.BILT bvba. De leidend ambtenaar neemt de leiding der werken waar. Dit betekent dat hij alleen gemachtigd is om - voor alle werken, wie ze ook ten laste neemt - opdrachten te geven aan de aannemer, proces-verbaal van ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering der werken op te maken, de werken te schorsen, vorderingsstaten goed te keuren, verrekeningen op te maken en voor te stellen, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, enzovoort.

 

Voor beslissingen die betrekking hebben op het deel ten laste van de andere partij, zal de leidend ambtenaar voorafgaandelijk aan zijn beslissing, advies vragen aan de andere partijen. Indien er geen tegenstrijdigheden kunnen uit voortvloeien is dit advies bindend.

 

In elk geval dient dit advies te worden gegeven binnen een termijn die noodzakelijk is voor de vlotte vooruitgang der werken.

 

De partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid, ook financiële, voor onder meer het tijdig verlenen van dit advies.

§2. Indien tijdens de uitvoering van de opdracht een (belangrijke) wijziging van de opdracht voor het gedeelte van één of meerdere partij(en) noodzakelijk wordt geacht, wordt vóór de betekening aan de aannemer de goedkeuring van de betrokken partij(en) bekomen met de vooropgestelde wijzigingen en/of verrekeningen

§3. Indien nalatigheid wordt vastgesteld in de uitvoering van de functie van leidend ambtenaar dient de partij die niet werkgever of opdrachtgever is van de betrokken persoon (hetzij Pidpa, hetzij de gemeente afhankelijk van de werkgever of opdrachtgever van de leidend ambtenaar) een schriftelijk verzoek richten aan de andere partij om de ontzetting in de functie van leidend ambtenaar te bewerkstelligen met vermelding van de gefundeerde redenen waarom dit verzoek wordt verricht. Beide partijen zullen na ontvankelijk verklaring van het schriftelijk verzoek overgaan tot de aanduiding van een nieuwe leidend ambtenaar zoals bepaald in artikel 6 §1.

 

ARTIKEL 7 – Toezicht der werken

 

Behoudens Defensie, die geen toezicht zal houden, staat iedere partij in voor het toezicht op de werken opgenomen in haar aandeel en draagt daarvan de kosten.

 

Iedere partij kan gemandateerde waarnemers aanstellen die de werken te hunnen laste opvolgen. Deze gemandateerde waarnemers kunnen advies geven aan de toezichter. Dit advies is eveneens bindend tenzij er tegenstrijdigheden zouden kunnen uit voortvloeien.

 

De partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid voor het advies dat deze gemandateerde waarnemers verstrekken en staan ook in voor de kosten hiervan.

 

ARTIKEL 8 – Aansprakelijkheid

 

§1. De partijen verbinden zich ertoe om, behoudens ingeval van een zware fout of nalatigheid, MV Real Estate volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen. MV Real Estate verstrekt alle inlichtingen ten behoeve van de gerechtelijke procedure.

 

§2. Voor zover niet kan worden uitgemaakt of geschillen betrekking hebben op de werken ten laste van de ene of de andere partij, zullen de partijen de gebeurlijke aansprakelijkheid op zich nemen op basis van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdracht en instaan voor eventuele financiële gevolgen van deze aansprakelijkheid.

 

ARTIKEL 9 – Betaling der werken

 

De werken worden uitgevoerd deels voor rekening van MV Real estate, deels voor de gemeente Brasschaat, deels voor Pidpa en deels voor rekening van defensie.

 

Per deel worden afzonderlijke betalingsaanvragen, vorderingsstaten en facturen opgemaakt.

 

De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ingediend bij MV Real Estate. Afzonderlijke kopieën worden per deel ingediend bij de betalende partij, t.t.z. voor

het deel ten laste van MV Real Estate;

het deel ten laste van de gemeente Brasschaat

het deel ten laste van Pidpa;

het deel ten laste van defensie. Het deel ten laste van Defensie zal betaald worden door PIDPA en PIDPA zal dit factureren aan Defensie.

 

De partijen beschikken over 30 kalenderdagen om de vorderingsstaten na te zien en/of eventueel te verbeteren.

 

Ook voor de eindafrekening geldt deze termijn van 30 kalenderdagen. De al dan niet verbeterde betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leidend ambtenaar.

 

S.BILT bvba stuurt binnen de 5 kalenderdagen de goedgekeurde betalingsbundel van de andere delen terug naar de andere partijen en nodigt tezelfdertijd de aannemer uit om zijn factuur in te dienen bij de respectieve partijen.

 

Ingeval voor één der partijen deze termijnen niet gerespecteerd worden en hierdoor verwijlintresten of andere schadevergoedingen voortvloeien, zal de ingebreke gebleven partij de andere partij volledig vrijwaren.

 

Zowel MV Real Estate, Pidpa en de gemeente Brasschaat zullen instaan voor de betaling aan de aannemer binnen de wettelijk voorziene termijnen en verbinden zich ertoe de vereiste maatregelen te nemen om te beschikken over de nodige kredieten voor de betaling van hun respectievelijk aandeel.

 

In geval van laattijdige betaling door één van de partijen staan deze in voor de daaruit voortvloeiende verwijlintresten en andere schadevergoedingen en zullen deze de opdrachtgever volledig vrijwaren.

 

ARTIKEL 10 – Boetes en kortingen wegens minderwaarde

 

De boetes en/of kortingen wegens minwaarde die duidelijk overeenstemmen met een bepaald aandeel, komen ten goede aan de betrokken partij. De andere boetes (van algemene aard) en/of kortingen wegens minwaarde die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn aan een bepaald deel, worden pro rata van de inschrijvingsbedragen voor de verschillende delen verdeeld over de verschillende partijen.

 

ARTIKEL 11 – Voorlopige en definitieve oplevering. Vrijgave borgtocht

 

Aangezien het één globale aanneming betreft, wordt de voorlopige en definitieve oplevering verleend voor gans de aanneming, dus voor alle delen samen.

 

De voorlopige en definitieve oplevering wordt door de leidend ambtenaar gegeven.

 

De vrijgave van de borg heeft betrekking op de ganse aanneming.

 

De processen-verbaal van de voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidend ambtenaar opgesteld en een afschrift wordt overgemaakt aan alle betrokken partijen.

 

Voor het plaatsbezoek met het oog op de oplevering dienen alle betrokken partijen tijdig en regelmatig uitgenodigd te worden. Iedere partij dient aldus de mogelijkheid geboden te worden om, tegensprekelijk, zijn opmerkingen te formuleren en desnoods te laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering.

 

Indien de partijen oordelen dat de werken niet opgeleverd kunnen worden, geven zij hierover een duidelijke motivatie. De leidend ambtenaar beslist, zoals beschreven in artikel 6

 

ARTIKEL 12 – Beheer en onderhoud 

 

De gemeente, of haar aangestelde rioolbeheerder, staat vanaf de voorlopige oplevering van de werken in voor het beheer en onderhoud van de gemeentewegen, de openbare ruimte van de gemeente, groenvoorzieningen rioolkolken, vuilwaterriolering, huis- en kolkaansluitingen, alsook van de RWA-afvoer.

 

ARTIKEL 13 – Veiligheidscoördinatie

 

PIDPA staat in voor de aanstelling van een veiligheidscoördinator-ontwerp en verwezenlijking.

 

De kosten i.v.m. veiligheidscoördinatie voor deze werken zullen worden gedragen door iedere partij volgens de respectievelijke aandelen in de werken.

 

ARTIKEL 14 – Verzekeringen

 

De aannemer van de werken sluit, voor de volledige opdracht, een verzekeringspolis “Alle Bouwplaatsrisico’s” af.

De aannemer van de werken zal, bij de voorlopige oplevering van de werken en à rato van de uitgevoerde bedragen ten laste van de verschillende bouwheren, de betaalde verzekeringspremie doorrekenen aan de derde bouwheren.

 

ARTIKEL 15 – GRB conforme as-built

 

De aannemer van de werken staat in voor het overmaken van de GRB conforme as-built voor de volledige projectzone aan het AGIV. De kosten voor het opmeten van de as-builtplannen zijn deels voor rekening van MV Real Estate, deels voor rekening van de gemeente Brasschaat en deels voor rekening van Pidpa, volgens de posten die daartoe in de meetstaat voor het uitvoeren van de werken worden voorzien.

 

ARTIKEL 16 – Waarborg

 

Tijdens de waarborgperiode zal iedere partij aan de opdrachtgever elk schadegeval ten gevolge van een eventuele gebrekkige uitvoering van de opdracht overmaken. De opdrachtgever zal vervolgens de nodige maatregelen treffen.

 

ARTIKEL 17 - Extranet project portaal

 

Pidpa stelt voor de uitwisseling van documenten tijdens de uitvoeringsfase een elektronisch projectportaal ter beschikking van de (mede-)opdrachtgevers, de ontwerper en de opdrachtnemer. Het gebruik van dit projectportaal tijdens de uitvoeringsfase kan verplicht gesteld worden. Bij gebruik van het projectportaal Pidpa dienen alle documenten (ook vorderingsstaten) in het projectportaal ingeladen te worden. Een papieren versie ervan is dan niet meer noodzakelijk.

 

ARTIKEL 18 – Vertrouwelijkheid van gegevens

 

Bij de verwerking van persoonsgegevens in het kader van deze opdracht handelen partijen in overeenstemming met de bepalingen van de wet- en regelgeving inzake gegevensbescherming, hierin begrepen de Algemene Verordening Gegevensbescherming  of Verordening 2016/679 van 27 april 2016 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG.

 

ARTIKEL 19 – Inwerkingtreding

 

Deze overeenkomst treedt in werking van zodra alle partijen deze samenwerkingsovereenkomst ondertekend hebben.

Opgemaakt in vier originele exemplaren, te Brasschaat op 27 juni 2022

 

Voor MV Real Estate

 

Zaakvoerder

Mathias Verhoeven

 

 

Voor Pidpa

 

Voorzitter      Directeur-generaal 

Mieke Van den Brande     Eddy Troosters

 

 

Voor Defensie

 

Danny Geerinck, ir

Luitenant-kolonel stafbrevethouder

Chef van de Sectie Infra

 

Voor de gemeente Brasschaat

Ward Schevernels      Philip Cools

algemeen directeur     waarnemend burgemeester"

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

35 Digibank implementatietraject Selab. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts – Coppens licht toe dat ze dit heel belangrijk vindt en ze hoopt dat er zoveel mogelijk wordt uitgehaald.  Ze ervaart zelf elke dag dat de digitale kloof soms groot is en constant bij benen blijft. 

 

Schepen Hans bevestigt de tussenkomst van raadslid Naudts – Coppens.  Ze licht toe dat er binnen Brasschaat al heel veel gedaan is op dit vlak.  Elke dinsdag middag kunnen mensen een afspraak maken bij de vrijwilligers in de bibliotheek.  Op dit moment zijn hier 10 vrijwilligers voor die burgers willen ondersteunen hierin.  Brasschaat heeft zowel op plan Somers als op plan Crevits ingeschreven.  Alles wordt uit de kast gehaald volgens haar.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het "voortraject Digibank" loopt stilaan ten einde. De partners AGII, Beego, Blenders, CVO Antwerpen, LIGO Antwerpen, de 6 lokale besturen, Selab en VDAB zijn er in gelukt een partnerschapsovereenkomst én samenwerkingsstrategie voor de "Digibank Sel@b" op te stellen.

 

Hiertoe werd een samenwerkingsovereenkomst opgesteld. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan deze overeenkomst.

 

In functie van de projectaanvraag "Digibanken Sel@b" bij het departement werk en sociale economie is goedkeuring van de gemeenteraad nodig.

 

De digibank zal overkoepelend werken en de lokale e-inclusie initiatieven binnen  het werkingsgebied verbinden. Dit doet ze door digipunten te ondersteunen opdat deze de beoogde doelgroep nog meer bereiken én nog beter helpen om de digitale kloof te verkleinen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst om het dossier digibank implementatietraject op te starten.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

36 Goedkeuring rekening 2021 ILV Sportregio Antwerpse Kempen. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 8 mei 2007 werd goedkeuring gegeven aan de heraansluiting bij de ILV Sportregio

Antwerpse Kempen en dient ieder jaar de rekening goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

 

Vanuit het college van burgemeester en schepenen van 13 juni 2022 werden geen opmerkingen

geformuleerd bij de rekening voor het dienstjaar 2021 van de interlokale vereniging Sportregio

Antwerpse Kempen.

 

Juridisch kader

Artikel 12 van de samenwerkingsovereenkomst van de ILV Sportregio Antwerpse Kempen stelt dat de

rekening ieder jaar door de gemeenteraad van de deelnemende gemeenten goedgekeurd moet

worden.

 

Adviezen

De raad van bestuur van de Sportraad heeft positief advies gegeven op 13 juni 2022.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de rekening 2021 van de ILV Sportregio Antwerpse Kempen.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

37 Reglement investeringstoelagen sportinfrastructuur 2022-2024. Wijziging. Principiële goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 17 februari 2020 heeft de raad goedkeuring gehecht aan het toelagereglement 2020-2024 voor (her)aanleg sportvelden, en bouw of verbouwing sportinfrastructuur.

 

De sportdienst stelt voor om het toelagereglement te wijzigen voor de periode 2022-2024, enerzijds door in het reglement alle artikelnummers en tekstuele omschrijvingen te synchroniseren met het huidige toelagereglement inzake investeringen jeugdinfrastructuur, zonder hierbij aan de context te raken.

 

Anderzijds wordt voorgesteld om volgende wijzigingen aan te brengen:

● Naam van het reglement: Wijzigen in: "Investeringstoelagen sportinfrastructuur 2022-2024";

● Art.2.: Wijzigen: Minstens drie jaar (in plaats van vijf jaar) onafgebroken werkzaam zijn in de gemeente; dit om nieuwe clubs vlugger te kunnen ondersteunen;

● Art.2.-: Toevoegen aan de voorwaarden: 'aangesloten bij de Brasschaatse sportraad'; dit opdat clubs zich engageren voor het Brasschaatse sportleven;

● Art.5.-: Schrappen van het maximum bedrag van 20.000 euro over een periode van 5 jaar; dit in het kader van objectiviteit en gelijkberechtiging voor alle clubs. Want in het huidige reglement is een club die een aanvraag indient van minder dan 60.000 euro investeringskosten, gehouden aan deze voorwaarde ter zake. Anderzijds wordt een club die een aanvraag indient van meer dan 60.000 euro investeringskosten, buiten deze voorwaarde om apart beoordeeld door de gemeenteraad, en dus niet gelimiteerd op het maximum toelagebedrag noch op de looptijd;

● Art.5.-: Toevoegen: 'Alle aanvragen voor toelage worden door de gemeenteraad beoordeeld'; dit in het kader van objectiviteit en gelijkberechtiging voor alle clubs;

● Art.6.-: Wijzigen: de uiterste indieningsdatum van de aanvraag verschuiven van 30 juni naar 31 augustus; dit om de clubs voldoende tijd te geven om hun aanvraagdossier uit te werken, en omwille van synchronisatie met het toelagereglement jeugd ter zake.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur art.41, tweede lid, 23° (bevoegdheid gemeenteraad inzake vaststellen subsidiereglementen en nominatieve subsidies)

Gemeenteraadsbesluit van 17 februari 2020 inzake het toelagereglement 2020-2024 voor (her)aanleg sportvelden, en bouw of verbouwing sportinfrastructuur.

 

Adviezen

Gunstig advies van de schepen van sport

Gunstig advies van de sportraad van 3 mei 2022

 

Financiële gevolgen

Kost

Er zijn voor 215.200,00 euro tijdige toelageaanvragen ingediend voor 2022.

Budgetsleutel

0740/66400000 toelagen infrastructuur sportverenigingen

Budget/jaar

Investeringsbudget 2022 en volgende jaren

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Te verlenen vóór vaststelling door de gemeenteraad van de definitieve toelagebedragen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeente verleent voor de dienstjaren 2022-2024, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad van kredieten in de jaarlijkse aanpassing van het meerjarenplan, investeringstoelagen voor de (her)aanleg van sportvelden, voor de bouw/verbouwing van sportinfrastructuur of voor de aankoop van bepaald sportmateriaal door Brasschaatse sportverenigingen.

 

Art.2.- Een Brasschaatse sportvereniging is elke vereniging voor sportbeoefening die:

        minstens één jaar onafgebroken werkzaam is in de gemeente Brasschaat (lokalen of sportvelden in Brasschaat) en

        aangesloten is bij een federatie, erkend door Sport Vlaanderen en

        aangesloten is bij de Brasschaatse sportraad

Politieke jongerenorganisaties en jeugdverenigingen worden voor de toepassing van dit reglement niet beschouwd als sportvereniging.

 

Art.3.- De toelage kan enkel verleend worden aan verenigingen die voldoen aan volgende voorwaarden:

        hun infrastructuur openstellen voor gebruik door alle Brasschaatse scholen en activiteiten van gemeentelijke vzw’s;

        werken uitvoeren of laten uitvoeren voor:
- de (her)aanleg van sportvelden (inclusief toebehoren zoals omheiningen);

 - de oprichting, grondige sanering of renovatie van lokalen die hoofdzakelijk bestemd zijn voor                               sportbeoefening;

        in uitzonderlijke gevallen, mits goedkeuring door het gemeentebestuur, de aankoop van bepaalde sportmaterialen op voorwaarde dat de sportclub kan aantonen dat dit sportmateriaal voor meer dan 50 % gebruikt wordt door derden die hiervoor geen huur betalen;

        de kosten van de werken zelf dragen;

        de premie aanvragen bij het gemeentebestuur en controle op de verstrekte gegevens en werken aanvaarden;

        de vereiste wettelijke toelatingen of vergunningen voor het uitvoeren van de infrastructuurwerken kunnen voorleggen vóór de start van de werken;

        een brandverzekering van de lokalen kunnen voorleggen bij de toelageaanvraag;

        alle gegevens die verband houden met de subsidievoorwaarden in het Nederlands voorhanden hebben.

 

Werken ter bevordering van veiligheid en duurzaamheid en om te voldoen aan wettelijke voorschriften krijgen prioriteit.

Het gemeentebestuur kan bijkomende voorwaarden stellen en/of de werken laten inspecteren in functie van de brandveiligheid en de hygiëne en hiervan de toekenning van de premie geheel of gedeeltelijk afhankelijk stellen;

Gewone onderhouds- of herstellingswerken komen niet voor toelage in aanmerking (bv. jaarlijks inzaaien, putten bijvullen, grasmaaien, sloten vervangen, e.d.)

 

Art.4.- De toelage kan verleend worden aan een vereniging die het gebouw en/of terrein:

        in gebruik heeft volgens een overeenkomst afgesloten met de gemeente inzake ter beschikkingstelling van gemeentelijke terreinen en/of lokalen, en mits de bepalingen van de overeenkomst worden nageleefd;

      of

        in eigendom heeft, of in gebruik heeft volgens een overeenkomst met een derde eigenaar, waarbij de vereniging resp. de eigenaar zich ertoe verbindt de infrastructuur gedurende de geschatte economische levensduur of afschrijvingsduur van maximaal 20 jaar, te gebruiken voor sportwerking.

 Deze verbintenis geldt vanaf de toekenning van de toelageaanvraag.

 Ingeval deze termijn niet wordt gerespecteerd, verbindt de vereniging resp. de eigenaar zich om                een bedrag in verhouding met de afschrijvingsduur van deze investering, na het verkrijgen van de               toelage, ten titel van schadevergoeding aan de gemeente terug te betalen.

 

Art.5.- De toelage bedraagt 1/3de van de in aanmerking genomen en bewezen kosten, recupereerbare BTW niet inbegrepen.

 

Alle aanvragen voor toelage worden door de gemeenteraad beoordeeld, te weten:

        bouw-, verbouwingsprojecten of (her)aanlegwerken

        gemotiveerde aanvragen voor een hoger toelagepercentage (tot maximaal 50%) dan hierboven vermeld, op voorwaarde dat de vereniging kan aantonen dat deze infrastructuur voor meer dan    50 % gebruikt wordt door derden die hiervoor geen huur betalen;

        gemotiveerde aanvragen voor de betoelaging van de aankoop van sportmateriaal zoals vermeld in art. 3.

 

De vereniging dient voor haar project eerst alle mogelijke subsidiekanalen aan te wenden die door een hogere overheid zijn uitgeschreven.

 

Art.6.- De aanvraag moet uiterlijk op 31 augustus van het begrotingsjaar ingediend zijn bij het college van burgemeester en schepenen en heeft betrekking op het eerstvolgende werkingsjaar.

 

De aanvraag gebeurt middels het voorgeschreven aanvraagformulier en moet volgende gegevens bevatten:

        identificatiegegevens van de vereniging;

        bewijs dat de vereniging minstens één jaar onafgebroken werkzaam is in de gemeente Brasschaat;

        een schriftelijke overeenkomst tussen de vereniging en de eigenaar waaruit blijkt dat de vereniging gedurende de geschatte afschrijvingsduur van de investering als hoofdgebruiker kan beschikken over de sportaccommodatie (niet van toepassing voor verenigingen met een concessieovereenkomst met de gemeente);

        een schriftelijk akkoord van de eigenaar met de uitvoering van de werken;

        een schriftelijke verklaring van de vereniging dat de sportinfrastructuur gedurende de geschatte afschrijvingsduur van de investering door haar zal gebruikt worden;

        een omschrijving van de geplande werken;

        een gedetailleerde offerte (indien reeds beschikbaar) of een gedetailleerde raming van de kostprijs;

        naam van de verzekeringsmaatschappij en bewijs dat voor het lokaal een brandverzekering werd afgesloten, als eigenaar of als gebruiker/huurder;

        een gezond financieel meerjarenplan met:

 - afrekening van de vorige 3 boekjaren

 - meerjarenplan van de overige geplande werken voor de volgende 5 jaar

 

Art.7.- Op advies van de gemeentelijke sportraad beslist het college van burgemeester en schepenen of de aanvraag al dan niet, geheel of gedeeltelijk, of mits het vervullen van bijkomende voorwaarden, in aanmerking zal genomen worden voor een toelage.

 

De gemeenteraad stelt de maximale toelage per vereniging vast op basis van de raming van de kostprijs bij de aanvraag of op basis van facturen van reeds uitgevoerde werken.

 

Art.8.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging door de vereniging van:

        facturen (op naam van de vereniging) voor de aankoop van materialen;

      en/of

        facturen van aannemers voor het uitvoeren van de betoelaagde werken, en mits:

 - ofwel betalingsbewijzen worden voorgelegd;

 - ofwel het bewijs wordt geleverd (bv. foto’s) dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden;

 

Na verificatie wordt 1/3de (of in uitvoering van art.5, maximaal 50%) van de factuurbedragen aan de vereniging betaald als toelage, binnen de grenzen van de maximale toelage zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

Het college van burgemeester en schepenen, of haar aangestelden, behoudt zich het recht voor te onderzoeken, eventueel na een plaatsbezoek, of de werken conform de aanvraag werden uitgevoerd.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

38 Gemeentelijke adviesraden. Wijziging afgevaardigden voor de gemeentelijke jeugdraad. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Volgens het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van lokaal jeugdbeleid, worden de gemeenten verplicht om voor het overleg en de inspraak bij de voorbereiding en de uitvoering van het jeugdbeleid een jeugdraad op te richten of een bestaande jeugdraad te erkennen.

Volgens de gewijzigde statuten, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 27 juni 2016, bestaat de algemene vergadering van de jeugdraad ook uit niet-stemgerechtigde leden, waaronder een afgevaardigde van elke in de gemeenteraad vertegenwoordigde fractie.

 

In zitting van 25 februari 2019 werden de afgevaardigden per politieke fractie aangeduid.

 

De CD&V-fractie vraagt haar afgevaardigde te wijzigen.

 

Juridisch kader

Artikel 304,§3 van het decreet over het Lokaal Bestuur

Artikel 5 van het Decreet houdende de ondersteuning en stimulering van lokaal jeugdbeleid.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Volgende vertegenwoordigers van de politieke fracties van de gemeenteraad worden aangeduid als niet-stemgerechtigde leden, in de gemeentelijke jeugdraad:

 namens N-VA: Bart Thijs

 namens Open VLD: William Leyssens

 namens CD&V: Sven Simons

 namens Brasschaat2012: Lisa Buysse

 namens Vlaams Belang: Berry Van Kasteren

 namens PvdA: Sarah De Wit

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

39 Gemeentelijke adviesraden. Aanduiding vertegenwoordigers per politieke fractie voor het Lokaal Overleg Kinderopvang. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De statuten van het Lokaal overleg Kinderopvang (of LOK) werden door de gemeenteraad goedgekeurd. De statuten voorzien er in dat iedere politieke fractie in de gemeenteraad een niet-stemgerechtigd lid kan aanduiden om de vergadering van het LOK bij te wonen.

 

In zitting van 29 april 2019 werden de nieuwe vertegenwoordigers aangestedl.

 

CD&V-fractie wenst haar vertegenwoordiger te vervangen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur.

Statuten van Lokaal overleg Kinderopvang.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt er kennis van dat de nagenoemde vertegenwoordigers van de politieke fracties van de gemeenteraad zijn aangeduid als niet-stemgerechtigde leden in het Lokaal overleg Kinderopvang:

        N-VA: Karin Beyers

        CD&V: Sven Simons

        Brasschaat 2012: Lisa Buysse

        Vlaams Belang: Josselyne Hansens

        Open VLD: Sabine Van Oppens

        PVDA: Rina Jespers

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

44 Reglement investeringstoelagen jeugdinfrastructuur 2022-2024. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels stelt dat voorzitter Versompel eerst moet vragen aan de gemeenteraad of zij akkoord gaan om dit met hoogdringendheid goed te keuren. 

 

Voorzitter Versompel vraagt of hier een probleem mee is?

 

Raadslid Pauwels stelt dat hij er geen probleem mee heeft. 

 

Raadslid Geysen wil graag weten waarom dit nog met hoogdringendheid is toegevoegd? 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat er nog 2 openstaande vragen aan het reglement waren die moesten beantwoord worden.  Deze werden ondertussen beantwoord.  In het reglement werd opgenomen dat de aanvragen eind augustus moeten binnen zijn, vandaar de hoogdringendheid. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In de zitting van 29 juni 2020 heeft de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan het toelagereglement 2020-2024 inzake investeringstoelagen jeugdinfrastructuur. De jeugddienst stelt voor om het toelagereglement te wijzigen voor de periode 2022-2024.

Enerzijds door in het reglement alle artikelnummers evenals de tekstuele omschrijvingen te synchroniseren met het toelagereglement inzake investeringen sportinfrastructuur, zonder hierbij aan de context te raken.

 

Anderzijds wordt voorgesteld om volgende wijzigingen aan te brengen:

        Art.3.-: Toevoegen: Deze toelage kan enkel verleend worden aan verenigingen die voldoen aan volgende voorwaarden: de vereiste wettelijke toelatingen of vergunningen voor het uitvoeren van de infrastructuurwerken kunnen voorleggen vóór de start van de werken;

        Art. 3 -: Toevoegen: alle gegevens die verband houden met de subsidievoorwaarden in het Nederlands voorhanden hebben.

        Art.5.-: Toevoegen: Aanvragen voor werken tot en met 1.500 euro of voor dringende herstellingswerken, kunnen gebeuren tot maximum 12 maanden na de uitvoering van de werken;

        Art.6.-: Toevoegen: De vereniging dient voor haar project eerst alle mogelijke subsidiekanalen aan te wenden die door een hogere overheid zijn uitgeschreven;

        Art.7.-: Toevoegen: De aanvraag moet uiterlijk op 31 augustus van het begrotingsjaar ingediend zijn bij het college van burgemeester en schepenen;

        Art.7.-: Toevoegen: Een gezond financieel meerjarenplan voor grote projecten zoals vermeld in artikel 6, met een afrekening van maximum vorige 3 boekjaren, en een meerjarenplan van de overige geplande werken voor de volgende 5 jaar;

        Art.9.-: Wijzigen: Na verificatie wordt 75% van de factuurbedragen aan de vereniging betaald als toelage, binnen de grenzen van de maximale toelage zoals vastgesteld door de gemeenteraad (schrapping: 'en tot 90% van dit bedrag is bereikt')

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020 inzake het toelagereglement Investeringstoelagen jeugdinfrastructuur 2020-2024.

 

Adviezen

Positief advies van de schepen van jeugd

Positief advies van de jeugdraad van 3 mei 2022

Positief advies van de financiedienst

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

52.630 euro, btw inbegrepen
Vastlegging 2022: 22.500 euro

Budgetsleutel

0752/66400000/2022/Toegestane investeringssubsidies

Budget/jaar

Investering in 2022

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Te verlenen vóór vaststelling door de gemeenteraad van de definitieve toelagebedragen.

 

BESLUIT:

Stemming acceptatie hoogdringend punt

Met 31 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Ingestemd wordt om het punt "reglement investeringstoelagen jeugd" als hoogdringend aan de agenda toe te voegen.

 

Art.2.- De gemeente verleent voor de dienstjaren 2022-2024, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad van kredieten in de jaarlijkse aanpassing van het meerjarenplan, investeringstoelagen voor de bouw of verbouwing van infrastructuur van Brasschaatse verenigingen voor jeugdwerk.

 

Art.3.- Een Brasschaatse vereniging voor jeugdwerk is elke vereniging voor jeugdwerk die: 

        minstens één jaar onafgebroken werkzaam is in de gemeente Brasschaat (lokalen of speelterrein in Brasschaat) en

        die aangesloten is bij een federatie, erkend door de Afdeling Jeugd van de Vlaamse Gemeenschap. 

Politieke jongerenorganisaties en sportverenigingen worden voor de toepassing van dit reglement niet beschouwd als vereniging voor jeugdwerk.

 

Art.4.- Deze toelage kan enkel verleend worden aan verenigingen die voldoen aan volgende voorwaarden:

        werken uitvoeren of laten uitvoeren tot het oprichten, verbeteren of saneren van een lokaal of terrein, gelegen in Brasschaat. Onder een lokaal wordt verstaan, een gebouw of een gedeelte ervan dat door de vereniging in gebruik wordt genomen in functie van zijn werking, hetzij op basis van eigendomsrecht, hetzij op basis van gebruiksrecht;

        de kosten van de werken zelf dragen; 

        de premie aanvragen bij het gemeentebestuur en controle op de verstrekte gegevens en werken aanvaarden; 

        de vereiste wettelijke toelatingen of vergunningen voor het uitvoeren van de infrastructuurwerken kunnen voorleggen vóór de start van de werken; 

        een brandverzekering van het lokaal kunnen voorleggen bij de toelageaanvraag;

        alle gegevens die verband houden met de subsidievoorwaarden in het Nederlands voorhanden hebben.

 

Werken ter bevordering van veiligheid en duurzaamheid en om te voldoen aan wettelijke voorschriften krijgen prioriteit.

 

Het gemeentebestuur kan bijkomende voorwaarden stellen en/of de werken laten inspecteren in functie van de brandveiligheid en de hygiëne en hiervan de toekenning van de premie geheel of gedeeltelijk afhankelijk stellen.

 

Art.5.- De toelage kan verleend worden aan een vereniging die het gebouw en/of terrein: 

        in gebruik heeft volgens een overeenkomst afgesloten met de gemeente inzake ter beschikkingstelling van gemeentelijke terreinen en/of lokalen, en mits de bepalingen van de overeenkomst worden nageleefd;

of

        in eigendom heeft, of in gebruik heeft volgens een overeenkomst met een derde eigenaar, waarbij de vereniging resp. de eigenaar zich ertoe verbindt de infrastructuur gedurende de geschatte economische levensduur of afschrijvingsduur van maximaal 20 jaar, te gebruiken voor jeugdwerking. 

 Deze verbintenis geldt vanaf de toekenning van de toelageaanvraag.

 Ingeval deze termijn niet wordt gerespecteerd, verbindt de vereniging resp. de eigenaar zich om een  bedrag in verhouding met de afschrijvingsduur van deze investering, na het verkrijgen van de                                           toelage, ten titel van schadevergoeding aan de gemeente terug te betalen.

 

Art.6.- De periode van aanvraag van de toelage voor uitvoering van de infrastructuurwerken, is afhankelijk van de totale kost van de werken op jaarbasis en in functie van de dringendheid van de werken.

        Aanvragen voor werken tot en met 1.500 euro of voor dringende herstellingswerken, kunnen gebeuren tot maximum 12 maanden na de uitvoering van de werken. 
Met dringende herstellingswerken wordt bedoeld, herstellingswerken die het gevolg zijn van niet-voorziene omstandigheden (buiten de normale verplichtingen inzake goed beheer van de infrastructuur) en die, om veiligheidsredenen of omwille van het vrijwaren/in stand houden van het gebouw (of een gedeelte ervan) onmiddellijk of binnen een zeer kort tijdsbestek moeten worden uitgevoerd (vb. herstellingswerken na brand of vandalisme, gesprongen waterleidingen, e.d.). 

 

        Aanvragen voor werken die de maximumkost van 1.500 euro overstijgen, dienen vóór aanvang van de werken te gebeuren. De werken kunnen pas starten na goedkeuring van de toelage.

 

Art.7.- De toelage bedraagt 75 % van de in aanmerking genomen en bewezen kosten, recupereerbare BTW niet inbegrepen. De toelage bedraagt maximum 7.500 euro per jaar.

 

Indien het vastgestelde krediet ontoereikend is om alle aanvragen tot max 7.500 euro te betoelagen, wordt hiervoor bijkomend krediet voorzien in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

In uitzonderlijke gevallen kan de gemeenteraad, op advies van de jeugdraad, voor uitzonderlijk grote projecten een hoger toelagebedrag vaststellen. Hiervoor moet de vereniging een uitgebreid dossier met financieel plan voorleggen. De vereniging dient voor haar project eerst alle mogelijke subsidiekanalen aan te wenden die door een hogere overheid zijn uitgeschreven.

 

Art.8.- De aanvraag moet uiterlijk op 31 augustus van het begrotingsjaar ingediend zijn bij het college van burgemeester en schepenen. 

De aanvraag gebeurt middels het voorgeschreven aanvraagformulier en moet volgende gegevens bevatten: 

        identificatiegegevens van de vereniging; 

        benaming en adres van de federatie waarbij de vereniging aangesloten is; 

        een verklaring van de federatie, waarbij deze bevestigt dat de vereniging werkelijk bij haar aangesloten is; 

        datum waarop de vereniging in Brasschaat gevestigd werd;

        een schriftelijke overeenkomst tussen de vereniging en de eigenaar waaruit blijkt dat de vereniging gedurende de geschatte afschrijvingsduur van de investering als hoofdgebruiker kan beschikken over de accommodatie (niet van toepassing voor verenigingen met een overeenkomst met de gemeente);

        een schriftelijk akkoord van de eigenaar met de uitvoering van de werken;

        een schriftelijke verklaring van de vereniging dat de infrastructuur gedurende de geschatte afschrijvingsduur van de investering door haar zal gebruikt worden;

        omschrijving van de werken met gedetailleerde raming van de kostprijs;

        fotomateriaal van de toestand van het gebouw of terrein vóór de uitvoering van de werken;

 Ingeval van uitgevoerde werken tot maximum 1.500 euro of dringende herstellingswerken zoals                                           gedefinieerd in artikel 5, ook gestaafd met fotomateriaal van de aangepaste toestand na de werken;

        naam van de verzekeringsmaatschappij en bewijs dat voor het lokaal een brandverzekering werd afgesloten, als eigenaar of als gebruiker/huurder;

        een gezond financieel meerjarenplan voor grote projecten zoals vermeld in artikel 6, met:

        afrekening van maximum vorige 3 boekjaren

        meerjarenplan van de overige geplande werken voor de volgende 5 jaar

 

Art.9.- Op advies van de gemeentelijke jeugdraad beslist het college van burgemeester en schepenen of de aanvraag al dan niet, geheel of gedeeltelijk, of mits het vervullen van bijkomende voorwaarden in aanmerking genomen zal worden voor een toelage.

 

De gemeenteraad stelt de maximale toelage per vereniging vast op basis van de raming van de kostprijs bij de aanvraag of op basis van facturen van reeds uitgevoerde werken. 

 

Art.10.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging door de vereniging van:

        facturen (op naam van de vereniging of ondersteunend beheersorgaan), of 

        aankoopbewijzen van materialen door de betrokken vereniging. 

Na verificatie wordt 75 % van de factuurbedragen aan de vereniging betaald als toelage, binnen de grenzen van de maximale toelage zoals vastgesteld door de gemeenteraad. 

 

Nadat alle werken uitgevoerd zijn, bezorgt de vereniging:

        een eindstaat, waarop alle uitgevoerde werken en aangekochte materialen worden vermeld, met afschrift en betalingsbewijs van niet eerder voorgelegde facturen;

        fotomateriaal van de uitgevoerde werken en de aangepaste situatie.

 

Het college van burgemeester en schepenen, of haar aangestelden, behoudt zich het recht voor te onderzoeken, eventueel na een plaatsbezoek, of de werken conform de aanvraag werden uitgevoerd.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

40 Evenementen (dossier 22022). Samenwerkingsovereenkomst BASJ bvba - gemeente. Organisatiepartner Belgische Kampioenschappen 2022 - 2026. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts – Coppens licht toe dat ze de koers fijn vindt.  Ze vindt het een echt volksgebeuren dat voor ambiance zorgt.  Ze wil graag weten of het hier om een borg gaat of om een effectieve kost? 

 

Waarnemend burgemeester Cools verwijst naar de overeenkomst.  Hij licht toe dat er een bankwaarborg ten voordele van de gemeente zal zijn voor 25 000 euro in het eerste jaar.  Voor dit jaar komt daar 7 500 euro op een geblokkeerde rekening bij.  De jaren nadien komt er telkens nog eens 7 500 euro bij zodat men in totaal op 55 000 euro borg komt op een geblokkeerde rekening. 

 

Raadslid Naudts – Coppens wil graag nog weten wat het jaarlijks effectief kost aan de gemeente?  Ze vindt het ook belangrijk dat de burgers de koers goed kunnen volgen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat ze reeds verschillende keren hebben samen gezeten met de organisatoren en er zullen wijzigingen aangebracht worden aan het parcours.  Het is de bedoeling dat het echt een volksfeest kan worden. 

 

Raadslid Naudts – Coppens kijkt er al naar uit en ze geeft mee dat ze het een mooi artikel vond in de parkbode. 

 

Raadslid Vanpoucke en zijn fractie zullen dit punt ook goedkeuren aangezien ze dit initiatief erg genegen zijn.  Hij geeft wel nog mee dat hij de beloftes van raadslid Jambon niet vergeten is.  Alles zou gedekt worden door sponsoring, maar dat blijkt nu toch niet het geval te zijn.  Het voorstel van de financieel directeur om met de borgstelling te werken, vindt hij zeer verstandig. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat wel alles via sponsoring zal bekostigd worden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het gemeentebestuur heeft in de gemeenteraad van 30 september 2019 goedkeuring gegeven aan de kandidatuurstelling van het Belgisch Kampioenschap Wielrennen voor Elite dames en heren van 2026 en tevens de voorafgaandelijke kampioenschappen:

        BK Nieuwelingen 2022

        BK Juniores 2023

        BK Elite z/c & U23 2024

        BK TT Elite 2025

        BK Elite dames & heren 2026

Met het schrijven van 10 december 2019 van de Belgian Cycling organisatie werd de licentie voor de organisatie van deze wielerwedstrijden toegewezen aan het gemeentebestuur van Brasschaat tegen de geboden licentiekostprijs van 350.000 euro. Met haar bevraging “Organisatie van het Belgisch Kampioenschap Wielrennen 2026 en de voorafgaandelijke Kampioenschappen 2022-2025”, goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 oktober 2019 wenste het gemeentebestuur een organisatiepartner aan te stellen voor de volledige organisatie van deze kampioenschappen 2022-2026. Het gemeentebestuur wenste met het oog op een duurzaam partnership één organisatiepartner aan te stellen voor al deze kampioenschappen samen. Met het schrijven van 5 december 2019 stelde BASJ BVBA zich kandidaat voor deze organisatieopdracht. Een samenwerkingsovereenkomst heeft als doel de nodige afspraken te maken met betrekking tot deze organisatieopdracht. In de hiernavolgende periode werden verschillende gesprekken gevoerd tussen de gemeente als licentiehouder en BASJ BVBA als kandidaat organisator welke geleid heeft tot de samenwerkingsovereenkomst.

 

Juridisch kader

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27 april 2020 betreft de organisatie BK Wielrennen. Gunning. Principiële beslissing. Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 april 2022 en 13 juni 2022 betreft de samenwerkingsovereenkomst.

 

Adviezen

De financieel directeur geeft op 10 februari 2022 het volgende advies betreft : BORGSTELLING Ik adviseer om de borg te verhogen 55.000 euro gezien de precaire financiële situatie van BASJ bvba (55.000euro is het jaarlijks te ontvangen bedrag excl. BTW).

● Er wordt bepaald dat er een borg wordt vastgesteld van 55.000euro.

● Deze borg wordt gestort op een geblokkeerde rekening of wordt voldaan door een bankwaarborg.

● De borg wordt vrijgegeven ten voordele van de gemeente bij niet betaling van de jaarlijkse factuur binnen de gestelde termijn; de borg wordt vrijgegeven ten voordele van BASJ bvba na de betaling van de laatste factuur van 55.000 euro in 2026.

BETALING ONVERWIJLD DOORSTORTEN Jaarlijks zal de gemeente een factuur opmaken voor een bedrag van 55.000 euro + BTW. Deze factuur is te betalen op 30 dagen factuurdatum. De opmaakdatum van de factuur wordt afgestemd op de termijn van de facturatie die de organisator aan de sponsors opmaakt, maar heeft een eindvervaldag van ten laatste 5 dagen vóór het plaatsvinden van het jaarlijks kampioenschap.

 

Financiële gevolgen

De financieel directeur factureert jaarlijks (5 jaar) 55.000 euro + 11.500 euro BTW

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst BASJ bvba - gemeente betreft organisatiepartner Belgische Kampioenschappen wielrennen op de weg 2022 - 2026.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

41 Aanstelling gemeentelijke GAS vaststellers. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans wil graag weten hoeveel GAS vaststellers Brasschaat nu heeft?

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat er met deze nieuwe bij 6 vaststellers zullen zijn. De 3 nieuwe vaststellers zijn extra mensen en geen vervangingen.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De materie van de gemeentelijke administratieve sancties (kortweg GAS) wordt geregeld in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en de bijhorende uitvoeringsbesluiten. Voordien waren de GAS opgenomen in artikel 119bis Nieuwe Gemeentewet. Via het systeem van de GAS kunnen gemeenten sneller en efficiënter optreden tegen de openbare overlast op hun grondgebied om alzo gedragingen te kunnen beteugelen die niet als zeer ernstig kunnen beschouwd worden maar toch in het dagelijks leven als bijzonder hinderlijk worden ervaren.

 

Door het wisselend personeelsbestand, was het aantal GAS-vaststellers binnen de technische diensten gedaald. Om voldoende efficiëntie te vekrijgen en om gericht te kunnen inspelen op GAS inbreuken, wordt gevraagd aan de gemeenteraad om drie bijkomende GAS-vaststellers aan te te stellen

 

 

Juridisch kader

Gelet op de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties; en meer in het bijzonder artikel 21 §1, 2°;

 

Gelet op het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie;

 

Overwegende de noodzaak om deze gemeentelijke ambtenaren aan te stellen als vaststeller gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering de binnen hun welomschreven bevoegdheid te situeren zijn;

 

Overwegende dat volgende personeelsleden de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties, georganiseerd door Campus Vesta : ADAMS Koen, DEBLAERE Kenny, VAN DYCK Christoph

 

 

Adviezen

Lokale politie geeft gunstig advies voor de aanstelling van vernoemde GAS-vaststellers

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Koen Adams, Kenny Deblaere en Christoph van Dyck worden aangesteld om vaststellingen te verrichten van inbreuken die bestraft kunnen worden met gemeentelijke administratieve sancties.

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

42 Mondelinge vraag van Luc Van der Schoepen over het kruispunt Lage Kaart/Ploegsebaan voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen leest zijn vraag voor :

 

“Het drukke kruispunt Ploegsebaan/Lage Kaart in de wijk Bethanie behoeft volgens de omwonenden een opfrissing wat betreft verkeersveiligheid. Niet alleen is er amper een oversteekplaats waar te nemen voor de fietsers, er is ook aan geen enkele zijde een oversteekplaats te bespeuren voor voetgangers. Ook staat er pal achter een boom een verkeersbord dat duidt op een gevaarlijk kruispunt. Het is komende van, bijvoorbeeld Perron Noord, niet waar te nemen.

Het kruispunt ligt nochtans op de route naar verschillende attractiepolen. Een apotheek, Zaal d’Oude kerk, het containerpark, de school ‘Toverbos’, de muziekschool, het gunfiremuseum, Perron Noord, de hondenclub Brabo, de nabije school de leerexpert in de Dullingen en ja ook café Las Vegas.

Toch heel wat plaatsen die wel wat lokale verkeersontwikkeling met zich meebrengen.
Ook wordt er door de omwonenden, sinds het verwijderen van de knip en de zone 30, gevoelsmatig waargenomen dat er terug te snel wordt gereden.

Onze fractie vraagt daarom aan de schepen van mobiliteit en haar diensten om hier de nodige aandacht aan te schenken zodat er daar vlug meer duidelijkheid en dus ook meer verkeersveiligheid heerst.”

 

Schepen Fonteyn doet volgende tussenkomst :

 

“Dankjewel, Luc, voor je terechte vraag.

Onze dienst mobiliteit en ikzelf hadden die bedenking ook al gemaakt. Bovendien kregen we er in het verleden al meldingen over. Het is een veel te breed kruispunt, waardoor bochten door automobilisten afgesneden worden en de fietsers niet altijd goed weten waar ze naar toe moeten en hoe ze het kruispunt moeten oversteken.

 

Nu, op lange termijn zal het kruispunt mee opgenomen worden bij de herinrichting van de Ploegsebaan. Hier worden wegen- en rioleringswerken voorzien en een strategische RWA-as.  Het project is voorzien in 2024-2025 en is opgenomen in het Lokaal Pact waarvan het  ontwerp bij Aquafin zit.

 

De inrichting van de bovenbouw gaan we laten afhangen van de resultaten van de mobiliteitsworkshops. Afhankelijk van die resultaten zullen er keuzes gemaakt worden over een veilige inrichting van fiets- voetpaden en bijhorende oversteken, en kruispunt zelf.

 

Zelf denken we dat hier veel verbetering kan aangebracht worden door het kruispunt compacter te maken, de Lage Kaart haakser aan te sluiten op de Ploegsebaan en de oversteken te verbeteren.  [een andere optie is  de Ploegsebaan (kant Bethanie) ondergeschikt aan de sluiten op de Lage Kaart.]

 

Wat kunnen we doen korte termijn? Een aantal jaar geleden werd de fietsoversteek (vanaf de Lage Kaart naar de Ploegsebaan) reeds haakser aangeduid op de rijbaan, maar deze zijn intussen al wat vervaagd.  Bij de volgende markeringsronde, deze zomer dus,  zal dit opnieuw worden meegenomen door de belijningsfirma.

 

Wat betreft uw opmerking over de knip en de zone 30, kan ik alleen maar herhalen dat die ingevoerd waren omwille van het nabije vaccinatiecentrum. We zagen dit ook als een tijdelijke maatregel om de buurt leefbaar te houden.. In maart werden de activiteiten in het vaccinatiecentrum opgeschort en hebben we de burgers ook verwittigd dat de tijdelijke inrichting zou verdwijnen. Wel hebben we nog een korte enquête gehouden in  de buurt om te polsen welke maatregelen als positief werden ervaren, en welke negatief. Van deze dankbare feedback zullen we zeker ook gebruik maken tijdens de mobiliteitsworkshops.

 

In de mobiliteitsworkshops met de wijk zullen we dus de mogelijkheden voor de inrichting van de weg en kruispunt verder bespreken. In afwachting zal de verse belijning deze zomer hopelijk al enig soelaas bieden.”

 

Raadslid Van der Schoepen vraagt of het verkeersbord dan wel al op korte termijn kan verplaatst worden?

 

Schepen Fonteyn geeft aan dat ze dit zal doorgeven. 

 

Raadslid Van Mechelen licht toe dat hij zelf ook bekend is in de wijk Bethanie en komt terug op het feit dat het kruispunt zal ingekort worden.  Volgens hem zal er dan een parkeerverbod moeten komen ter hoogte van de apotheker.  Aangezien de buurtbus daar ook stopt en er is ook parking in de buurt wordt het daar redelijk smal.  Deze apotheek is volgens hem een heel druk bezochte plaats.  Het is op de Ploegsebaan heel druk geworden volgens hem (Aralea, Mytilinstituut, Perron Noord,..).  Hij stelt dat het belangrijk is dat de belijningen alvast aangepast worden, bv. zoals ter hoogte van Las Vegas. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze nu geen voorafnames gaat doen en dat ze het zal laten uittekenen door de experten.  De snelheid en het vrachtverkeer zullen ook besproken worden in de mobiliteitsworkshops. 

 

Raadslid Geysen wil graag weten of er al data gepland zijn voor de mobiliteitsworkshops. Zijn fractie krijgt vragen van mensen uit de wijken Driehoek, Vriesdonk en Maria Ter Heide hieromtrent. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze nog eerst moeten samen zitten met het studiebureau.  Het was voor het studiebureau een hele drukke periode maar ze hoopt in juni toch met hen te kunnen samen zitten.  Ze hoopt in september van start te kunnen gaan met de startvergadering van “telraam”.  In het najaar zullen dan de effectieve workshops volgen.  Exacte data kan ze dus nu nog niet doorgeven. 

Beslissing

 

 

Het drukke kruispunt Ploegsebaan/Lage Kaart in de wijk Bethanie behoeft volgens de omwonenden een opfrissing wat betreft verkeersveiligheid. Niet alleen is er amper een oversteekplaats waar te nemen voor de fietsers, er is ook aan geen enkele zijde een oversteekplaats te bespeuren voor voetgangers. Ook staat er pal achter een boom een verkeersbord dat duidt op een gevaarlijk kruispunt. Het is komende van, bijvoorbeeld Perron Noord, niet waar te nemen.

Het kruispunt ligt nochtans op de route naar verschillende attractiepolen. Een apotheek, Zaal dOude kerk, het containerpark, de school Toverbos, de muziekschool, het gunfiremuseum, Perron Noord, de hondenclub Brabo, de nabije school de leerexpert in de Dullingen en ja ook café Las Vegas.

Toch heel wat plaatsen die wel wat lokale verkeersontwikkeling met zich meebrengen.
Ook wordt er door de omwonenden, sinds het verwijderen van de knip en de zone 30, gevoelsmatig waargenomen dat er terug te snel wordt gereden.

 

 

Neemt kennis van de vraag van Luc Van der Schoepen, namens Vlaams Belang:

        aan de schepen van mobiliteit en haar diensten om hier de nodige aandacht aan te schenken zodat er daar vlug meer duidelijkheid en dus ook meer verkeersveiligheid heerst

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022
Overzicht punten

 

 

43 Mondelinge vraag van Rudi Pauwels over de toevoeging van een standaard agendapunt op zittingen van de algemene commissie voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels leest zijn vraag voor :

 

“We zitten op onze honger m.b.t. stand van zaken van diverse agendapunten die de laatste maanden deel hebben uitgemaakt van de agenda van de gemeenteraadszittingen. Dit kan gecatalogiseerd worden onder de noemer "lopende zaken", maar iets wat lopend is, kent ook zijn evolutie. Een regelmatige update zou daarom een goed idee zijn.

 

Wij denken hier aan onderwerpen als:

        Evaluatie DIFTAR: wat zijn de trends?

        PFAS op enkele Brasschaatse sites. Is er communicatie geweest t.o.v. de omwonenden? En zo ja, hoe is die dan gelopen? Wat was de inhoud hiervan? Is er een scenario van verdere aanpak van het probleem?

        De vluchtelingen uit Oekraïne: hoe staat het met de collectieve opvang in "Hof ten Bos"? Zijn er problemen/obstakels geweest of zijn die er nog, waaruit bestonden/bestaan die en hoe werden/worden deze opgelost Een gelijkaardige vraag stelt zich voor de opvang in de gastgezinnen? Wat is daar de stand van zaken? Hoe gaat het met de Oekraïense kinderen in het onderwijs? Hebben ze allen een plek gevonden, hoe ziet de verdeling in de Brasschaatse scholen eruit?

        De bouwprojecten zoals masterplan Park, het scholenproject op de Kaart, het nieuwe zorgbedrijf

        Problematieken in het onderwijs naar het nieuwe schooljaar toe. Welke zijn die? Wat is hierin de stand van zaken?

        Enzovoort

 

Graag zouden wij vanavond reeds een aantal antwoorden krijgen, maar bijkomend stellen wij voor om een terugkomend punt te agenderen op de algemene commissies met als onderwerp: "stand van zaken van lopende zaken" Zo blijven de gemeenteraadsleden op de hoogte van de evolutie van wat reilt en zeilt in onze gemeente
 

Onze vraag is dus als volgt :

        Kan er op de gemeenteraad vanavond reeds een antwoord geformuleerd worden op de elementen naar voor gebracht in het item "uitleg"?

        Kan de bereidheid en de intentie gevonden worden om voorgesteld agendapunt: "stand van zaken van lopende zaken" voortaan te agenderen als vast agendapunt op de algemene commissie teneinde de opvolging voor alle gemeenteraadsleden te verzekeren en een transparant beleid te versterken?”

 

Waarnemend burgemeester Cools reageert graag als eerste op de 8 vragen die raadslid Pauwels net stelde.  De schepenen zullen zo dadelijk ook nog terug komen op bepaalde zaken.  Hij licht toe dat wanneer er mijlpalen of belangrijke gebeurtenissen zijn, deze altijd worden toegelicht op de algemene commissie of op de themacommissie.  Wanneer er een mondelinge vraag over gesteld wordt, zullen deze vragen ook besproken worden tijdens de gemeenteraad.  Het is de bedoeling om tijdens de commissies toe te spitsen op bepaalde dossiers en niet op een stand van zaken van alle lopende dossiers.  Een vraag roept vaak nog extra vragen op en op deze manier zou men hier dan al een 1,5 uur aan moeten besteden.  Hij licht ook toe dat de fractievoorzitters steeds suggesties mogen doorgeven aan de voorzitter van de gemeenteraad.  Hij kan er dan voor zorgen dat dit zal geagendeerd worden op een commissie. 

Waarnemend burgmeester Cools komt als eerste ook nog graag terug op het PFAS – PFOS dossier.  Hij gaf hieromtrent reeds toelichting op één van de afgelopen gemeenteraden, alsook kwam hij hier later op een commissie ook nog op terug.  Sindsdien is er geen extra nieuws te melden hierover.  Hij heeft geen extra nieuws ontvangen.

 

Schepen Van Honste geeft toelichting rond het project diftar.  Het is volgens haar nog iets te vroeg om te kunnen spreken over een evaluatie.  Als ze de trends bekijkt, kan ze zeggen dat het zelfs beter dan verwacht is.  Ze heeft reeds een aantal cijfers over de eerste 5 maanden.  In de eerste 5 maanden van 2020 was er 2185 ton restafval, in de eerste 5 maanden van 2021 was er 2051 ton restafval en in de eerste 5 maanden van 2022 was er 1264 ton restafval.  Dit is een daling van 38%.  Ze veronderstelt dat het nog iets terug zal stijgen, maar als deze trend zich doorzet, vermoed ze dat men naar een 100kg per inwoner gaat.  Het is een succes volgens haar.  Ze geeft graag ook nog mee dat dit om meer dan 100 vrachtwagens minder gaat, wat echt aanzienlijk is.  De effectieve kosten / evaluatie kan pas in detail bekeken worden na een jaar wanneer de afrekening van Igean er is.  De PMD is gestegen van 14kg per inwoner naar 23kg per inwoner. 

 

Schepen Van Honste geeft graag ook nog wat losse cijfers mee : er zijn 17 239 containers in Brasschaat waarvan 972 containers met een slot en 178 met wieltjes.  De vragen die binnenkomen op de infolijn zijn ook in dalende lijn.  Er werd door de diensten heel hard gewerkt aan dit verhaal en ze vindt dat het resultaat er zeker mag zijn.  De doelstellingen zullen meer dan bereikt worden. 

 

Raadslid Brughmans doet graag een terugblik naar de raad van bestuur van Igean vorige week.  Daar waren de voorspellingen zeer verontrustend.  Dit zowel naar de samenstelling van de kostprijs van diftar als naar het streefdoel.  Tegen 2030 zou men op 83 of 89 kg per inwoner moeten zitten.  Aangezien dit reeds binnen een aantal jaren is, zal dit volgens hem een enorme uitdaging worden. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat ze momenteel al lager zitten.  Ze verwijst ook graag naar het nieuw materialendecreet dat momenteel in openbaar onderzoek zit.  Vanaf 1 januari 2024 zullen er nog een aantal strengere regels komen.  Ze is blij dat deze stap nu reeds werd genomen want de gemeenten die nog geen stappen hebben genomen zullen flinke stappen moeten nemen tegen dan.  Als ze naar het nieuw decreet kijkt, zijn er in Brasschaat al veel stappen gezet en zullen het enkel nog wat kleine aanpassingen zijn die moeten doorgevoerd worden. 

 

Raadslid Vanpoucke verwijst terug naar de vraag van raadslid Pauwels en geeft daarbij aan dat dit ook de kans geeft aan het bestuur op positieve zaken te communiceren.  Het kan volgens hem in 2 richtingen werken.  Positief communiceren op basis van cijfers is makkelijk, maar het vergelijken is iets moeilijker.  Het komt graag terug op de stijgende cijfers van de PMD, nl.  23kg per inwoner.  Hij vraagt of de cijfers kunnen doorgestuurd worden naar hem?  Op deze manier kan hij een vergelijk maken binnen de volledige massa.  Er is een deel dat nu verschoven is.  Op dit moment worden er volgens hem appelen met peren vergeleken. 

 

Schepen Van Honste zal navragen om de cijfers te bezorgen.  Ze geeft nog wel mee dat ze nu nog maar cijfers heeft van 5 maanden en de andere cijfers zijn op een jaar bekeken.  Het vergelijk werd nu gedaan telkens op 5 maanden van de jaren en niet op een volledig jaar. 

 

Schepen Hans geeft toelichting rond het punt over Oekraïne :

 

“Voorlopig hebben alle gezinnen een tijdelijke plek. Dit dateert nog vanuit het enthousiasme van de eerste momenten. Zowel bij de gastgezinnen als in Hof ten Bos is dit geen langdurige oplossing. Problemen stellen zich door het feit dat de ruimtes waar de mensen in verblijven vaak klein zijn: 1 kamer bij een gastgezin of een kamer in Hof ten Bos.

De opvang binnen een gezin is niet altijd gemakkelijk aangezien er wel wat privacy wordt ingeleverd. 

De collectieve opvang in Hof ten Bos heeft zijn voordelen voor wat opvang van enkelingen en kleine gezinnetjes in een aanvangsfase betreft, zij vinden steun en informatie bij elkaar. Ook deze opvang is echter niet duurzaam. 

We hebben een tekort aan alternatieven voor wanneer mensen weg willen uit Hof ten Bos of moeten vertrekken uit een gastgezin. Tot nu toe hebben we dit kunnen opvangen, maar we schatten in dat dit niet gaat blijven duren.

 

We zijn nog op zoek naar geschikte duurzame huisvesting. Op onze oproep op diverse media waarbij gemeld is dat we zoeken naar huisvesting voor een duur van 6 maanden tot 1 jaar is geen reactie gekomen. Om plaatselijke conflicten op te lossen zijn inmiddels 2 van onze eigen noodwoningen ook bezet door ontheemden uit Oekraïne, binnenkort wordt een assistentiewoning in Balderhof ingenomen.  

De eigenaars van de assistentiewoningen Prins Kavelhof moeten nog overtuigd worden om hun assistentiewoning ter beschikking te stellen (er staan er daar nog een aanzienlijk deel van leeg). 

 

Mensen willen wel zelf een appartement zoeken, maar er zijn weinig mensen die appartementen willen verhuren aan Oekraïners omdat dit mogelijk geen langdurige huurcontracten zijn.

Hof ten Bos draait vooral op vrijwilligers, het is niet geweten hoelang deze mensen dit nog gaan willen blijven doen. Eigenlijk hebben deze mensen, en bij uitbreiding alle Oekraïnse ontheemden meer ondersteuning nodig, bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor Nederlandse les en psychologische hulp voor hun mogelijke trauma’s en voor de scheiding met hun familie. Op dit moment is dit niet of slechts beperkt voorzien. De bestaande hulpverlening zoals een CAW of psychologen is Nederlandstalig en er zijn vaak wachtlijsten. De eerstelijnszone start binnenkort met zorgpunten om medische dossiers op te starten voor de Oekraïense vluchtelingen.Dit zal plaatsvinden in het St Jozefgebouw. 

Schepen Ven vult nog aan dat er ondertussen ook al 2 info-avonden georganiseerd werden voor de gastgezinnen om zo ook te kunnen luisteren naar hun problemen en de verhalen die zij hebben.  Ze horen veel positieve verhalen maar er zijn ook mensen die hun privacy terug willen.  Dit is langs 2 kanten, zowel bij de gastgezinnen als bij de mensen uit Oekraïne zelf.  Wanneer deze mensen een woning op de privé-markt zoeken, botsen ze op de hoge huurprijzen of de moeilijke antwoorden die ze krijgen.  Vaak moeten ze een loonbrief voorleggen die er op dat moment niet is.  De maatschappelijk assistenten proberen altijd mee naar oplossingen te zoeken. 

Schepen Ven geeft toelichting met betrekking tot onderwijs.  Ze geeft mee dat er op elk overleg een terugblik is naar hoe het met de leerlingen uit Oekraïne gaat.  Op dit moment zijn er een 45-tal kinderen die in de kleuter- en lagere school zitten.  Zij zitten verspreid over alle scholen in Brasschaat.  Opmerkelijk is dat er in het Sint Michielscollege geen kinderen zijn, hoewel de directrice aangaf dat ook zij willen opvangen.  Voor de lagere school zitten de meeste kinderen in Mater Dei Centrum en in Wonderwijs. 

Ze verneemt van de directies dat dit meestal vrij vlot verloopt.  Er zijn vrijwilligers die deze kinderen taalbegeleiding geven op een speelse manier.  In het middelbaar zijn er 11 leerlingen opgenomen.  Zij volgen in de voormiddag digitale les vanuit hun thuisland.  Ze verneemt wel dat dit niet altijd lukt. 

 

Raadslid Naudts – Coppens wil graag weten of de Nederlandse lessen doorgaan tijdens de vakantieperiode?

 

Schepen Ven bevestigt dat de lessen tijdens de vakantie voorlopig niet doorgaan. 

 

Schepen Hans vult aan dat men in de Remise Nederlandse les zal geven tijdens de vakantieperiode (ook op de feestdagen!).  Deze lessen zullen gegeven worden door vrijwilligers.  Ze geeft ook nog mee dat er een moeder en een dochter in een leegstaand appartement in Balderhof woont.  Ook in de noodwoningen zijn er 2 gezinnen gehuisvest. 

 

Schepen Ven geeft ook nog mee dat er reclame werd gemaakt voor de jeugd- en sportkampen bij de kinderen uit Oekraïne. 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat er heel veel aanvragen zijn om de activiteiten mee doen, ook de SWAP-activiteiten.  Bij sommige activiteiten moet men er wel over waken dat het geen Oekraïns kamp wordt.  Er werd quota op gezet (50/50).  In september starten de sportverenigingen terug op en ook daar zal bereidheid zijn om mensen mee op te nemen. 

 

Schepen Ven geeft nog mee dat ze de kinderen uit Oekraïne in de scholen niet altijd meer samen zetten, net om het Nederlands te oefenen. 

Van de 200 assistentiewoningen in Prins Kavelhof staan er een 60-tal leeg.  Deze eigenaars worden nu warm gemaakt om mensen uit Oekraïne te huisvesten.  Er wordt gevraagd aan de eigenaars om een lagere huurprijs te vragen. 

 

Schepen Fonteyn geeft toelichting bij het Masterplan Park :

 

“Wat betreft de Ruiterhal hebben we december 2021 het definitief ontwerp goedgekeurd aan De Morgen architecten. Nadien is verder gewerkt aan een verfijning van het wedstrijdontwerpen en aan een finalisering van het aanbestedingsdossier. Aanbestedingsdossier voor aannemer hebben we op de GR van april goedgekeurd. Offertes moeten in augustus binnen zijn. En hopelijk een gunning tegen september.

 

Er is de keuze gemaakt om dit dossier op te splitsen en een aantal deeldossiers naar voor te halen. Op deze manier kon er sneller gewerkt worden en behouden we nog  steeds zicht op de kwaliteit.

 

Zo zijn oa de deelopdrachten gegund van tijdelijke huisvesting van cultuurdienst, verplaatsen glasvezelverbinding door Fluvius, stabiliteits- en afbraakwerken, herstel spantenstructuur,…Deze werken zijn ondertussen zo goed als klaar

 

De grootste brok blijft natuurlijk de renovatie van de bouw zelf, aanbreng technieken technieken en vast meubilair. Omgevingsvergunning wordt rond deze tijd aangevraagd (juni 2022)  We hopen met de werken in  november van start te kunnen gaan.

 

Wat betreft het LDW-stadion hebben we het bestek voor een ontwerpteam goegdkeurd september 2021. In februari verliep dan de jurering waarbij we dan eind februari gegund hebben aan Bro architecten.

 

De voorbije maanden werkte men verder aan het aanbestedingsdossier en de omgevingsvergunning. Bestek zal klaar zijn tegen GR sept 22. (aannemers krijgen 3 à 4 maand de tijd voor offerte) We zullen vermoedelijk kunnen gunnen februari 23.  De werken zouden doorgaan van maart 23 tot augustus 24.

 

Ondertussen is ook de huisvesting besproken van KFC en GIB en de subsidiedossiers zijn aangevraagd.”

 

Waarnemend burgemeester komt graag nog even terug op het scholenproject Kaart.  Er was enkele weken geleden een info-moment waar een toelichting werd gegeven door de algemeen directeur over de wijziging van de verkavelingsvergunning.  De deputatie heeft ondertussen de verkavelingsvergunning toegekend en is dus vergund.  Er is op dat moment een uitvoerbare titel.  De wijzigingen werden toegelicht op het info-moment.  Ook in de parkbode heeft een zeer uitvoerige toelichting gestaan over wat de wijzigingen inhouden.  Vandaag vernam hij via de advocaat dat er beroep werd ingediend bij de Raad voor Vergunningsbetwisting.  Dit dossier zal dus ongetwijfeld vervolgd worden. 

 

Schepen Heirman doet graag nog een toevoeging bij het dossier over PFAS.  Hij licht toe dat de communicatiedienst niet heeft stil gezeten en bezig is met de opmaak van waarschuwingspanelen in de huisstijl.  Deze panelen zullen geplaatst worden op de site rond het fort en zullen ook voorzien worden van een QR-code voor meer informatie.

 

Raadslid Pauwels geeft aan dat hij heel goed op zijn wenken bediend is. 

 

Schepen Ven geeft afsluitend nog graag mee dat er werd gekozen om 3 leerkrachten aan te nemen voor de vliegende ploeg om zo het onderwijs in de gemeente te garanderen.  Als er leerkrachten uitvallen, kunnen deze plekjes snel opgevuld worden.

Beslissing

 

 

We zitten op onze honger m.b.t. stand van zaken van diverse agendapunten die de laatste maanden deel hebben uitgemaakt van de agenda van de gemeenteraadszittingen. Dit kan gecatalogiseerd worden onder de noemer "lopende zaken", maar iets wat lopend is, kent ook zijn evolutie. Een regelmatige update zou daarom een goed idee zijn.

 

Wij denken hier aan onderwerpen als:

        Evaluatie DIFTAR: wat zijn de trends?

        PFAS op enkele Brasschaatse sites. Is er communicatie geweest t.o.v. de omwonenden? En zo ja, hoe is die dan gelopen? Wat was de inhoud hiervan? Is er een scenario van verdere aanpak van het probleem?

        De vluchtelingen uit Oekraïne: hoe staat het met de collectieve opvang in "Hof ten Bos"? Zijn er problemen/obstakels geweest of zijn die er nog, waaruit bestonden/bestaan die en hoe werden/worden deze opgelost Een gelijkaardige vraag stelt zich voor de opvang in de gastgezinnen? Wat is daar de stand van zaken? Hoe gaat het met de Oekraïense kinderen in het onderwijs? Hebben ze allen een plek gevonden, hoe ziet de verdeling in de Brasschaatse scholen eruit?

        De bouwprojecten zoals masterplan Park, het scholenproject op de Kaart, het nieuwe zorgbedrijf

        Problematieken in het onderwijs naar het nieuwe schooljaar toe. Welke zijn die? Wat is hierin de stand van zaken?

        Enzovoort

Graag zouden wij op de gemeenteraad van 27 juni reeds een aantal antwoorden krijgen, maar bijkomend stellen wij voor om een terugkomend punt te agenderen op de algemene commissies met als onderwerp: "stand van zaken van lopende zaken" Zo blijven de gemeenteraadsleden op de hoogte van de evolutie van wat reilt en zeilt in onze gemeente.
 

Neemt kennis van de vraag van Rudi Pauwels, namens Brasschaat2012:

        Kan er op de gemeenteraad van 27 juni 2022 reeds een antwoord geformuleerd worden op de elementen naar voor gebracht in het item "uitleg"?

        Kan de bereidheid en de intentie gevonden worden om voorgesteld agendapunt: "stand van zaken van lopende zaken" voortaan te agenderen als vast agendapunt op de algemene commissie teneinde de opvolging voor alle gemeenteraadsleden te verzekeren en een transparant beleid te versterken?

 

 

Publicatiedatum: 01/09/2022