Zitting van maandag 27 september 2021

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen en Ellen Somers - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Karin Willemen-Beyers en Greet Verbert - raadsleden

 

 

Dirk de Kort verlaat de zitting, conform artikel 27 van het decreet lokaal bestuur bij de behandeling van punt 7.

Dirk de Kort raadslid  vervoegt de zitting vanaf punt 8.

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 30 augustus 2021. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Konings heeft de discussies nog eens terug gelezen en graag komt hij dan terug op punt 22.  Het ging hier over het akkoord met KFC Brasschaat, de nieuwe concessie-overeenkomst.  Er staat in het verslag dat hij weet heeft van een basketbalclub die aan een volleybalclub verhuurt.  Ik denkt dat hij dit niet gezegd heeft.  Moest hij dit toch verteld hebben, zijn er gekke dingen gebeurd volgens hem want hij is hier helemaal niet van op de hoogte.  Hij vraagt om deze passage te schrappen. 

 

Voorzitter Versompel neemt er nota van en bij deze is dit dan recht gezet.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 30 augustus 2021 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 30 augustus 2021 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

17 Vernieuwing en upgrade ANPR netwerk. Goedkeuring offerte. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Hoofdinspecteur Werner Hoogsteyns geeft een toelichting met presentatie met betrekking tot de vernieuwing en upgrade van het ANPR netwerk (deze presentatie kan integraal bekeken worden op het youtube-kanaal van Brasschaat 2930).

 

Raadslid Hermans dankt hoofdinspecteur Hoogsteyns voor zijn uitgebreide toelichting.  Ze heeft nog een aantal vraagjes. 

Als eerste verwijst ze naar p.12 en p.15 : lokale werking verzekeren, o.a. de opvolging van de lokale blacklist.  Ze vraagt zich af wat ze zich moet voorstellen bij deze blacklist?

Op p. 8 wordt er verwezen naar de evoluerende technologie: er is een vraag/nood aan bijkomende functionaliteiten voor zowel ANPR-camera’s als bewakingscamera’s.  Ze wil graag weten over welke functionaliteiten het dan gaat. 

 

Als laatste verwijst ze naar eventuele bijkomende ANPR-sites.  Ze wil graag weten waar deze dan komen en waarom specifiek op deze bijkomende locaties?  Ze stelt vast dat Brasschaat reeds zo goed als volledig omringd is. 

 

Hoofdinspecteur Hoogsteyns licht toe dat er momenteel geen bijkomende investeringen worden voorzien voor nieuwe ANPR-camera’s.  Alle sites staan momenteel op de in- en uitvalswegen.  Wie Brasschaat niet goed kent, kan niet binnen rijden zonder gedetecteerd te worden.  Momenteel is de behoefte er ook niet om nog bijkomende sites te voorzien.  In de toekomst zou dit eventueel nog wel kunnen. 

 

Bij functionaliteiten denkt hij vooral aan herkenbaarheid en het zicht op de foto’s die naar de politie gaan.  Hij verwijst dan naar de nummerplaten en de personen in het voertuig.  Momenteel is de kwaliteit hiervan beperkt.  De nieuwe camera’s zullen meer duidelijkheid geven en meer inzicht naar wie de bestuurder is.  Men gaat ook combinaties kunnen invoeren.  In een onderzoek kan het soms van belang zijn dat men vaststelt dat 2 bepaalde voertuigen samen passeren.  De kostprijs is afhankelijk van de ouderdom van de site, dit varieert.  Momenteel is er geen investering nodig voor het vernieuwen van een trajectcontrole, de Essensteenweg is van 2015.  Hier is enkel een beperkte investering nodig om te voldoen.  De oudere portalen van voor 2015 zijn ouder en dienen wel vernieuwd te worden.  Voor de lokale blacklist verwijst hij graag naar het zonaal veiligheidsplan, nl. het actieplan verkeer.  Hier kan men personen oproepen die binnen verkeer een aantal feiten gepleegd hebben.  Op basis hiervan kan de politie controles doen.  Iemand met bijvoorbeeld een rijverbod zal op de blacklist staan zodat de politie dit strikt kan opvolgen.  Het is een sluitstuk van de handhaving.  Vroeger werd dit in het wilde weg gecontroleerd en nu kan ANPR dat mee opvolgen. 

 

Raadslid Hermans dankt hoofdinspecteur Hoogsteyns voor zijn toelichting. 

 

Raadslid Hoegaerts vindt het een nuttige en een nodige investering.  Zijn fractie vindt het een goed idee om te kiezen voor een eigen server.  Dit in het kader van efficiëntie en performantie.  Hij wil graag weten of het bedrag van 145 000 euro gedeeltelijk zal gesubsidieerd worden of volledig ten laste is van de politie? 

 

Hoofdinspecteur Hoogsteyns bevestigt dat dit bedrag volledig ten hunne laste is. 

 

Raadslid Hoegaerts dankt de hoofdinspecteur voor de toelichting. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De politiezone van Brasschaat wenst het ANPR netwerk te vernieuwen, upgraden en te integreren met het nationaal ANPR netwerk zodat de performante werking van het ANPR Brasschaat behouden en verzekerd blijft.

Deze diensten kunnen gebeuren via de raamovereenkomst volgens bestek 2017 R3 043 die de federale overheid sloot met de ondernemer THV Proximus-Trafiroad, Koning Albert II-laan 27 te 1030 Brussel en Proximus.

De investeringen worden gespreid over de periode 2021-2023.

Voor 2021 zijn volgende investeringen voorzien: het hernieuwen van 2 ANPR portalen, upgraden van 5 ANPR portalen, installatie van een nieuwe server, installatie van een herinschakelsysteem - differentieelschakelaar in 14 ANPR portalen, de licentiekosten voor het eerste jaar  voor koppeling met het M³ platform voor de politie.

THV Proximus Trafiroad heeft hiervoor een offerte ingediend voor een geraamd bedrag van 120.337,94 euro btw niet inbegrepen, hetzij 145.608,91  euro btw inbegrepen.

De werkingskosten omvatten het onderhoudscontract, de 2-jaarlijkse ijking (enkel voor de 3 trajectcontroles) en het data abonnement voor de connectiviteit met het AMS (ANPR Management systeem).

THV Proximus Trafiroad heeft een offerte ingediend als volgt:

Het all-in onderhoudscontract, vanaf het eerste jaar na garantie bedraagt per portaal: 2.448,76 euro btw niet inbegrepen, hetzij  2.963 euro btw inbegrepen. Na vernieuwing/upgrade voor 12 portalen. Na vernieuwing BrasBR01BR02 in 2023 voor 14 portalen.

De 2-jaarlijkse herijkingskosten bedragen per trajectcontrole en per ijking: 8097,62 euro btw niet inbegrepen, hetzij 9.798,12 euro btw inbegrepen. Voor 2 trajectcontroles wordt het volledig bedrag betaald, voor 1 trajectcontrole wordt de helft betaald door de PZ Voorkempen.

Het portaal op de Sint-Jobse steenweg is recent herijkt en wordt pas vernieuwd in de loop van 2023, geraamde kosten: 123.000 euro btw inbegrepen.

Op dit portaal wordt tit de vernieuwing onderhoud uitgevoerd op afroep op basis van de opgegeven prijzen in de offerte en maandelijks facturatie.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan om dit punt wegens hoogdringendheid te willen behandelen om volgende:

In 2019 werd een investering goedgekeurd voor 3 nieuwe portalen (Elshoutbaan, Lage Kaart en Donksesteenweg).  Deze werden onmiddellijk gekoppeld aan het AMS gelet de communicatie / belofte vanuit de Federale politie dat deze portalen via de software M³ beschikbaar en raadpleegbaar zouden zijn, net zoals alle andere portalen die aan het AMS zouden worden gekoppeld.  De installatie van de portalen werd in april/mei 2020 gefinaliseerd.  Onze diensten hebben echter tot juni 2021 moeten wachten vooraleer wij toegang kregen tot onze eigen portalen.  Tot op heden is het AMS nog steeds niet voldoende performant gelet de vele bugs en de bijzonder grote database AMS.  Alle data van alle ANPR portalen in België dienen hier toe te komen.  Het AMS werkt traag en heeft nog diverse technische tekortkomingen (database gerelateerd).

Het voorzien van budgetten in de buitengewone begroting 2021 in functie van de vernieuwing / upgrade van ons ANPR netwerk Brasschaat werd goedgekeurd door het gemeentebestuur.  Een wettelijke verplichting voorziet in de koppeling van de lokale ANPR portalen in het nationale netwerk AMS.  Dit kan ofwel rechtstreeks vanuit de portalen ofwel vanuit een lokale server.

Eind 2021 zijn onze ANPR server en een aantal portalen “end of life”.  Vernieuwen en upgraden om AMS compatibel te zijn dringt zich op.  Gelet a) de beperkingen van AMS (die doorheen het jaar 2021 meer en meer naar boven zijn gekomen), b) het meer dan een jaar na installatie toegang te hebben verkregen tot onze eigen portalen (die reeds gekoppeld waren aan AMS) en c) het “end of life” zijn van onze ANPR server en enkele portalen duiden heden op de hoogdringendheid van de vervanging.  De werking van onze diensten is gedeeltelijk geënt op het ANPR netwerk Brasschaat.  Het slecht werken van of volledig uitvallen van kunnen onze diensten niet verantwoorden naar het gemeenbestuur en de Brasschaatse burger.

Het nemen van de beslissing in het voorzien van een eigen server (lees extra kosten), het onderzoeken van welke portalen volledig vernieuwd moeten worden of slechts gedeeltelijk (upgraden) en het afwegen van het al dan niet volledig vernieuwen van de trajectcontrole Sint-Jobsesteenweg (gelet de investering herijking in 2021) heeft enige tijd gevraagd (lees context COVID-19 / plaatsbezoek en overlegmomenten met leverancier).   Diverse afwegingen werden gemaakt.

Gelet de genomen beslissingen en de concrete offertes die we heden hebben ontvangen wensen we dit project zo spoedig mogelijk te realiseren gelet ouderdom / “end of life” van onze ANPR server en enkele portalen.

 

Juridisch kader

Wet van de geïntegreerde politie, artikel 33.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 43, § 4 (Opdracht in het kader van een raamovereenkomst met één enkele ondernemer), en meer bepaald artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Werner Hoogsteyns geeft positief advies, extra toelichting in bijgevoegd document ‘Vernieuwing ANPR netwerk’.

 

Financiële gevolgen

De uitgave voor de investeringen zijn voorzien op het begrotingsartikel 330/735-60 uitbreiding ANPR netwerk van de buitengewone dienst in 2021.

Er is voldoende krediet beschikbaar.

De uitgaven voor de werkingskosten zijn voorzien op het begrotingsartikel 330/140-06 werkingskosten ANPR van de gewone dienst in 2021 en de volgende jaren.

Aan de financiedienst wordt opdracht gegeven om bijkomende kredieten te voorzien op artikel  330/104-06 (werkingskosten ANPR).

Voor zover de benodigde bijkomende uitgaven niet door een interne kredietaanpassing kunnen gebeuren, wordt aan de dienst financiën verzocht de vereiste bijkomende kredieten op te nemen in een volgende budgetwijziging, die voor goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

 

BESLUIT eenparig:

 

BESLUIT eenparig:

 

hoogdringendheid

 

Art.1.- gaat akkoord met behandeling als dringend agendapunt.

 

Art.2.- De opdracht “Vernieuwing en upgrade ANPR netwerk”, via afname van de raamovereenkomst van de federale overheid  2017 R3 043 en de offertes van THV Proximus Trafiroad voor deze opdracht worden goedgekeurd:

          Investeringen 2021: 120.337,94 euro btw niet inbegrepen, hetzij 145.608,91  euro btw inbegrepen

          Werkingskosten: all-in onderhoudscontract per portaal: 2.448,76 euro btw niet inbegrepen, hetzij  2.963 euro btw inbegrepen. Na vernieuwing/upgrade voor 12 portalen. Na vernieuwing BrasBR01BR02 in 2023 voor 14 portalen.

          Werkingskosten: 2-jaarlijks ijking trajectcontroles: per trajectcontrole/per ijking: 8.097,62 euro btw niet inbegrepen, hetzij 9.798,12 euro btw inbegrepen. Voor 2 trajectcontroles wordt het volledig bedrag betaald, voor 1 trajectcontrole wordt de helft betaald door de PZ Voorkempen

          Andere werkingskosten (blijven ongewijzigd):

          Proximus: ongeveer 1.500 euro btw inbegrepen op maandbasis voor alle portalen

          Vlaams Energiebedrijf: ongeveer 600 euro btw inbegrepen op maandbasis voor alle portalen

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

2 Retributie 2021-2025 op het gebruik van het recyclagepark. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van Mechelen licht toe dat de prijzen op het containerpark nog niet zo lang geleden verviervoudigd zijn.  Er komt nu weer een verhoging.  Veel mensen uit Brasschaat vinden dit onaanvaardbaar.  Hij licht toe dat het vooral om jonge gezinnen gaat die een woning kopen en verbouwen.  Vroeger betaalden zij 15 euro voor een aanhangwagen en nu is dat 60 euro.  Daarbovenop komt volgens hem nog eens de belastingverhoging via het diftar-systeem.  Hij weet dat er veel mensen naar Wuustwezel en Kalmthout rijden voor het containerpark omdat het hier een echte chaos is. 

 

Raadslid Van Mechelen vraagt een stemming over dit punt. Zijn fractie is tegen de verhoging en tegen de indexering.  Hij hoopt dat de meerderheid ook eens nadenkt.  Brasschaat is volgens hem een sociale gemeente, van de 40 000 inwoners zijn er volgens hem 30 000 gewone inwoners.  Hij vraagt de stemming en is tegen dit punt met gans zijn fractie.

 

Raadslid Eeman ziet dat er in vele deelnemende gemeentes nu plots een indexaanpassing opduikt voor de tarieven van de recyclageparken. In vele gemeentes heeft er gedurende vele jaren geen indexaanpassing plaats gevonden en de gemeente paste het verschil bij. Ze kunnen natuurlijk de vraag stellen waarom er al die jaren geen indexaanpassing geweest is en waarom nu plots wel?

 

Raadslid Eeman stelt zich volgende vraag : “was het voor de indexaanpassing dan al die jaren niet belangrijk dat het principe ‘de vervuiler betaalt’ werd gehanteerd?”  Blijkbaar niet! Het principe “de vervuiler betaalt’ kunnen ze  beter ook in Brasschaat hervormen naar “de vervuiler betaalt genoeg” rekening houdend met de prijsstijgingen die vorig jaar plaatsvonden in ons recyclage park. Een jaarlijkse indexering  er bovenop hoeft niet voor zijn fractie. Een jaarlijkse gemeentelijke bijdrage vinden ze nog zo’n slecht principe omdat de verhoogde prijzen die nu gehanteerd worden eerder een vlaktaks zijn die geen rekening houdt met de verschillende inkomens van de zogenaamde bezoekers van ons recyclagepark. Fractie PVDA vraagt ook de stemming.

 

Raadslid Hoegaerts sluit zich aan bij de voorgaande collega’s.  Tegen een indexering op zich heeft hij niets maar de opeenvolgende verhogingen voor het containerpark en voor het diftar-systeem in Brasschaat beginnen zich steeds sneller op te volgen.  Daar komt nu ook nog bij dat mensen die hun PMD in het containerpark aanbieden daar ook een tarief voor moeten betalen in de vorm van een blauwe PMD-zak.  Hij maakt zich de bedenking dat men straks het papier en glas dat men recycleert misschien ook nog betalend moet aanbieden.  Zijn fractie zal de retributie 2021-2025 dan ook niet goedkeuren. 

 

Raadslid Brughmans wil nog kort een aanvulling doen op wat raadslid Van Mechelen heeft toegelicht.  Zijn fractie heeft al meerdere malen gezegd dat het gemeentebestuur niet zomaar alles uit handen mag geven bij het bepalen van het afvalbeleid.  Het enige positieve dat hij ziet is dat artikel 4 van het reglement toch nog de mogelijkheid geeft aan het college om de jaarlijkse indexering niet goed te keuren.  Zijn fractie vraagt aan het college het engagement om deze beslissing jaarlijks voor te leggen aan de gemeenteraad.  Zij kunnen dan beslissen of er al dan niet geïndexeerd wordt.  Artikel 5 stelt dat de gemeentelijke diensten een vrijstelling krijgen, hij vraagt zich af of dit ook van toepassing is voor de onderwijsinstellingen?

 

Raadslid Brughmans las vandaag in de krant dat bedrijven binnenkort 25 euro stortingskost moeten betalen in plaats van de huidige 13 euro.  Hij vraagt zich af of dit gevolgen heeft voor Igean?  Hij wil graag weten of Igean hier aanzien wordt als bedrijf.  Indien dit het geval is, zal dit ook doorgerekend worden aan de burgers van Brasschaat.  Zijn fractie stemt tegen. 

 

Schepen Van Honste verwijst naar de commissie van 14 september waar Igean aan het woord was.  Zij hebben toen de verhouding kosten / inkomsten toegelicht.  Niemand verhoogt graag de retributies, ook Brasschaat niet.  Ze licht toe dat ze nu éénmaal in een samenwerking met Igean zitten waar ook een raad van bestuur is die bepaalde beslissingen neemt.  Er is sowieso ook een stijgende ophaalkost waar ze weinig aan kunnen doen, alsook een personeelskost.  Deze gevolgen hebben inderdaad een gevolg op de bedragen. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat Brasschaat ook de enige gemeente is die het artikel over de jaarlijkse indexering heeft opgenomen.  Naar gelijkheid binnen de gemeenten en naar de burgers toe lijkt het haar niet meer dan normaal dat de indexering ook in Brasschaat wordt doorgerekend.  Wanneer men dit niet gaat doen is het de belastingbetaler, alle inwoners, die daar voor gaan betalen.  Dit is volgens haar ook geen juist principe.  Het lijkt haar dan ook correcter om het elk jaar te indexeren zoals de andere gemeenten dat doen.  Anders gaat men na 2-3 jaar ineens met een zeer grote verhoging zitten.  Ze pleit er daarom voor om de indexering op te nemen zoals alle andere gemeenten.  Het werd ook zo beslist in de raad van bestuur van Igean.  Ze vraagt om dit punt dan ook goed te keuren. 

 

Schepen Heirman sluit zich aan bij schepen Van Honste.  Op advies van raadslid Brughmans is hij gaan nakijken op welke raad van bestuur dit werd goedgekeurd, dit was op 26 mei 2021.  Een maand later, op 30 juni 2021, werd dit punt uitgesteld op vraag van Brasschaat.  In principe ging dit ingaan op 1 juli maar nu zal het pas ingaan op 1 oktober 2021.  Brasschaat was de moeilijke leerling van de klas en ze waren hier initieel ook niet mee akkoord.  Schepen Heirman licht toe dat ze niet anders kunnen dan dit goed te keuren. 

 

Schepen Heirman komt ook nog graag terug op de vraag van raadslid Eeman.  Indexering is wel degelijk van belang, men heeft het echter een aantal jaren nagelaten om dit te doen.  Dit is ook de reden waarom men recent drastische prijsverhogingen heeft doorgevoerd.  Dit kwam omdat men lange tijd niet geïndexeerd heeft.  Schepen Heirman verwijst ook graag naar de stickers die men op de containers plaatst, deze prijs is al 12 jaar ongewijzigd gebleven.  In de toekomst zal dit ook niet meer hetzelfde blijven.  Hij verwijst graag naar de stijgende kosten voor personeel, ophaling, exploitatie,…  Schepen Heirman geeft nog toe dat het hier niet om een belasting gaat maar om een retributie.  Het betreft hier een individuele geleverde prestatie waar men voor betaalt.  Wanneer dit niet betaalt wordt, zullen alle burgers dit moeten betalen, ook degene die het niet nodig hebben.  Wanneer Brasschaat niet akkoord gaat met deze regeling kunnen zij ook in geen enkel ander containerpark meer terecht.  Zijn fractie zal dit goedkeuren. 

 

Raadslid Van der Schoepen komt terug op de commissie, Igean zat duidelijk verveelt met de aanzienlijke toename van PMD.  Schepen Fonteyn liet toen vallen dat in de raad van bestuur het idee al viel om PMD wekelijks op te halen.  Zijn fractie hoopt dat dit dan ook weer niet gaat resulteren in nog een prijsverhoging voor een extra ophaling. 

 

Raadslid Van Mechelen begrijpt het niet.  Wanneer men 4 maanden geleden als x4 deed, vindt hij dat er al een serieuze verhoging geweest is.  Het is volgens hem al heel erg voor veel mensen en nu gaat het allemaal nog veel duurder worden voor iedereen.  Hij heeft de indruk dat de mensen in Brasschaat uitgemolken worden.  Zijn fractie gaat niet akkoord en hij vraagt  nogmaals de stemming.  Hij hoopt ook dat de meerderheid hier eens over nadenkt. 

 

Raadslid Vanpoucke maakt graag het standpunt van zijn fractie kenbaar.  Ze volgen de stelling van raadslid Van Mechelen dat het al vaak verhoogd is.  Daarbovenop is er dan ook nog de diftar-taks, het gaat volgens hem wel degelijk over een taks en niet over een retributie.  Het containerpark en de ophaaldienst moet een basisdienst zijn en daarom zal zijn fractie dit punt niet goedkeuren. 

 

Waarnemend burgemeester Cools kan enkel de woorden van schepen Van Honste en schepen Heirman bevestigen.  Het is een samenwerking met Igean en met zeer veel gemeenten.  Brasschaat zit in de regio noord waar alle tarieven op elkaar zijn afgestemd.  De indexering gebeurde ook reeds in andere containerparken, men kan niet meer wachten.  Indien men hier niet in meegaat, zal men in de toekomst hier de rekening voor betalen.  De indexatie betreft een moeilijke beslissing, ook het bestuur heeft zolang mogelijk geprobeerd om dit tegen te houden.  Deze indexering geeft een correct beeld van wat precies de kosten zijn.  Op deze manier worden de kosten betaald door de vervuiler en niet door de ganse gemeenschap.  Wanneer de indexering niet wordt toegepast en de gemeente moet het betalen, dan wordt deze kost verspreid over 38 000 inwoners.  Het principe van de vervuiler die betaalt gaat dan volledig verloren.  Omwille van deze reden zou waarnemend burgemeester Cools willen vragen om dit toch goed te keuren. 

 

Schepen Fonteyn wil graag nog even terugkomen op de suggestie van raadslid Van der Schoepen omtrent de PMD-zak.  Tijdens de toelichting van Igean op de algemene commissie werd er duidelijk verteld dat de nieuwe PMD-zak in evaluatie is. De duurzame principes zullen hier zeker in meegenomen worden.  Dit is iets anders dat hoe zij geïnterpreteerd werd.  Igean heeft meegegeven dat de duurzaamheid zeker bekeken wordt in dat opzicht.

 

Raadslid Brughmans wil graag nog even herhalen wat hij zei, nl. dat artikel 4 de mogelijkheid geeft aan het schepencollege om de indexatie niet goed te keuren.  Hij vraagt zich af waarom ze er nu geen gebruik van maken? 

 

Schepen Heirman licht toe dat waarnemend burgemeester Cools hier reeds toelichting over gaf.  Op deze manier gaan de andere burgers mee betalen voor het afval. 

 

Raadslid Brughmans stelt dat de gemeente een wettelijke taak heeft inzake afvalbeleid.  Er werd in het verleden toegelicht dat het afvalbeleid budgetneutraal moet zijn.  Hier wordt volgens weer voorbij gegaan aan wat een sociaal beleid is.  Het afval jonge gezinnen, puin, is niet verwaarloosbaar.  Hij vindt dat niet alles op 1 hoop mag geveegd worden. 

 

Schepen Heirman licht nog toe dat bedrijven en zelfstandigen marktconform moeten betalen.  Dit moet kostendekkend zijn.  Hij vraagt zich af of raadslid Brughmans wil dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen de zelfstandigen en de gewone burgers? 

 

Raadslid Brughmans geeft mee dat dit in de tekst is opgenomen.

 

Schepen Heirman licht toe dat ze nu allemaal hetzelfde betalen in het containerpark. 

 

Raadslid Brughmans geeft mee dat er in de tekst opgenomen is dat de retributie voor bedrijven anders is dan die voor gezinnen.  Graag komt hij ook nog eens terug op de wijziging van de stortingskosten die van 13 euro naar 30 euro per ton gaan.  Hij wil graag weten of Igean in dit verhaal als bedrijf wordt aanzien? 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat het inderdaad de taak van de overheid is om te voorzien in huisvuilophaling.  Het is ook de taak van de overheid om dit tegen kostprijs te doen.  Deze indexering is de normale gang van zaken. 

 

Raadslid Brughmans geeft mee dat dit één van de kerntaken is uit het kerntakendebat dat hier nooit gevoerd werd.  Hij maakt graag het vergelijk met het vrije tijds beleid, ook hier trekt de gemeente budgetten voor uit.  Dit komt ook uit de algemene pot van de belastingbetaler.  Dit is ook niet gericht op de gebruikers.  Hij gaat er niet verder op ingaan, maar hij vindt het kort door de bocht. 

 

Raadslid Eeman vindt het altijd heel raar dat het bestuur zegt dat ze het ook niet graag doorvoeren maar dat ze niet anders kunnen.  Alle andere gemeenten gaan ook met dit verhaal naar de gemeenteraad.  Hij heeft het gevoel dat Igean meer en meer de touwtjes in handen neemt / heeft en niet de gemeenten zelf.  Graag komt hij ook terug op het principe “de vervuiler betaalt”.  De groenophaling is nog steeds gratis in Brasschaat en daar is hij heel gelukkig mee, maar daar zit ook verschil in.  Sommige mensen zetten 1 groene vuilbak buiten en sommige mensen meerdere bakken.  Hier wordt dus ook niet het principe ‘”de vervuiler betaalt” gehanteerd volgens hem. 

 

Voorzitter Versompel geeft aan dat alle fracties hun stemgedrag hebben uitgesproken.  Hij vraagt of de hoofdelijke stemming nog nodig is? 

 

Raadslid Van Mechelen vermoed dat er bij de meerderheid ook mensen zijn met een sociaal hart en die tegen zijn.  Hij vraagt hierbij toch de stemming. 

 

Voorzitter Versompel geeft het woord aan de algemeen directeur voor de hoofdelijke stemming.  JA = akkoord met het voorstel, NEEN is niet akkoord met het voorstel.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 14 december 2020 houdende goedkeuring van de retributie 2021-2025 op het gebruik van het recyclagepark.

 

De recyclageparken worden door IGEAN intergemeentelijk geëxploiteerd. Het recyclagepark maakt deel uit van regio noord. De inwoners van een gemeente kunnen dus niet enkel terecht op het recyclagepark van hun gemeente, maar eveneens op het recyclagepark van een andere gemeente die deel uitmaakt van dezelfde regio. Dit intergemeentelijk gebruik van de recyclageparken is alleen maar mogelijk als er gewerkt wordt met uniforme retributies.

 

Het voorstel van de Raad van bestuur van IGEAN om de huidige tarieven te indexeren op basis van

het resultaat van de  recyclageparkindexRI2021.

 

Deze index reflecteert de stijgende ophaal-, exploitatie- en personeelskosten op jaarbasis. Met deze

indexatie wordt de verhouding tussen kosten en inkomsten in evenwicht gehouden en blijft de impact

van bijsturingen in de toekomst beperkt.

 

Ook bedrijven en zelfstandigen hebben toegang tot het recyclagepark. De retributies die aan de bedrijven en zelfstandigen worden gevraagd moeten marktconform en dus kostendekkend zijn.

 

Op het recyclagepark wordt diftar met weging toegepast, waarbij de betalende fracties worden gewogen en onmiddellijk afgerekend volgens het aangeleverde gewicht. Een goede verhouding tussen de retributies voor de verschillende fracties, gratis of betalend, is noodzakelijk om een correcte sortering te stimuleren. Dankzij de invoering van diftar werd een sterke reductie van de hoeveelheden ongesorteerd afval (grofvuil en gemengd bouw- en sloopafval) bekomen.

 

Om de intergemeentelijke werking te garanderen en om afvaltoerisme te vermijden is het noodzakelijk dat alle gemeenten van de regio noord eenzelfde retributiesysteem toepassen.

 

Het is financieel aangewezen om met ingang van 1 oktober 2021 de tarieven jaarlijks te indexeren.

 

Juridisch kader

De gemeente Brasschaat is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid gedaan voor de exploitatie van het recyclagepark.

 

De omzendbrief OMG 2020/0 2021/1 van 18 december 2020 betreffende de wijziging en actualisatie van de omzendbrief van 27 augustus 2008 over inzameling van asbestcement op de recyclageparken in het Vlaamse Gewest.

 

Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 stelt het beleid in Vlaanderen vast rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, en dus ook voor de werking en exploitatie van een recyclagepark.

 

Het Materialendecreet implementeert de Europese kaderrichtlijn (EG) 2008/98 voor het beheer van afvalstoffen in Vlaanderen.

Artikel 26 van het Materialendecreet geeft aan de gemeenten de opdracht om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.

Artikel 10 van hetzelfde decreet bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.

 

Het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen, VLAREMA, bevat o.a. voorschriften voor de selectieve inzameling van afvalstoffen.

Artikel 5.1.1 van het VLAREMA bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” moeten toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moet worden betaald.

Bijlage 5.1.4 van het VLAREMA legt de minima en maxima tarieven vast voor de inzameling van een aantal afvalstoffen op het recyclagepark.

De minima en maxima tarieven zoals vermeld in bijlage 5.1.4 van het VLAREMA worden jaarlijks op 1 januari aangepast op basis van de evolutie van de gezondheidsindex.

Artikel 4.3.2 van het VLAREMA bepaalt dat bedrijven en zelfstandigen verplicht zijn om hun afval gesorteerd aan te bieden.

 

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

Met deze indexatie wordt de verhouding tussen kosten en inkomsten in evenwicht gehouden.

 

BESLUIT:

Met 18 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Jan Jambon, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 13 neen-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen en Ellen Somers).

 

Art.1.- Met ingang van 1 oktober 2021 en eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie gevestigd op de aanvoer van volgende afvalstoffen op het recyclagepark:

          grofvuil

          gemengd bouw- en sloopafval

          asbesthoudend afval (cementgebonden)

          kalkplaten en cellenbeton

          grond

          vlak glas

          zuiver steenpuin

          houtafval

          groenafval (gratis voor Brasschaatse inwoners)

          piepschuim: enkel voor bedrijven en zelfstandigen

          zuivere plastic folie: enkel voor bedrijven en zelfstandigen

 

Art.2.-

§1. Het bedrag van de retributie dat is verschuldigd door eenieder (behalve bedrijven en zelfstandigen) die gebruikt maakt van het recyclagepark voor de aanvoer van de in artikel 1 genoemde afvalstoffen, wordt als volgt vastgesteld:

-  grofvuil     0,267 euro/kg

-  gemengd bouw- en sloopafval   0,267 euro/kg

-  asbesthoudend afval (cementgebonden) 0,267 euro/kg

-  kalkplaten en cellenbeton   0,043 euro/kg

-  grond      0,043 euro/kg

-  vlak glas     0,043 euro/kg

-  zuiver steenpuin    0,043 euro/kg  

-  houtafval     0,043 euro/kg

-  groenafval     0,043 euro/kg

-  groenafval Brasschaatse inwoners  0,000 euro/kg

-  verpakkingsmateriaal asbesthoudend afval 1,067 euro/verpakking

 

§2. Elk gezin krijgt jaarlijks een vrijstelling van 1.000 kg voor asbesthoudend afval. Vrijstellingen kunnen niet opgebouwd worden. Op het einde van het jaar vervalt de resterende vrijstelling. Een gezin bestaat uit alle personen die in het bevolkingsregister aan elkaar gekoppeld zijn via het ‘gezinshoofd’.

 

Art.3.-

§1. Het bedrag van de retributie voor bedrijven en zelfstandigen wordt als volgt vastgesteld:

-  grofvuil     0,267 euro/kg

-  gemengd bouw- en sloopafval   0,267 euro/kg

-  asbesthoudend afval (cementgebonden) 0,267 euro/kg

-  kalkplaten en cellenbeton   0,085 euro/kg

-  grond      0,085 euro/kg

-  vlak glas     0,085 euro/kg

-  zuiver steenpuin    0,085 euro/kg

-  houtafval     0,085 euro/kg

-  groenafval      0,085 euro/kg 

-  piepschuim      5,337 euro/zak

-  zuivere plastic folie     4,270 euro/zak

-  verpakkingsmateriaal asbesthoudend afval 1,067 euro/verpakking 

 

§2. Bedrijven en zelfstandigen krijgen geen vrijstellingen.

 

§3. Er wordt maximaal 1.000 kg per dag per bedrijf en zelfstandige aanvaard. De afvalstoffen moeten gesorteerd naar het recyclagepark gebracht worden. Alleen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden aanvaard. Vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen zijn afvalstoffen die ontstaan zijn ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als van deze van de normale werking van een particuliere huishouding, en die omwille van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid vergelijkbaar zijn met huishoudelijke afvalstoffen.

 

 

Art.4.-

Om ervoor te zorgen dat de retributies marktconform zijn zullen de retributies jaarlijkse aangepast worden, rekening houdend met de recyclageparkindex.

 

Om de totale recyclageparkindex (RI) samen te stellen worden de verschillende kostensoortindexen gewogen volgens het aandeel van de kostensoort (O,E en P) in de totale betrokken kosten (K) in jaar x.

Dit geeft volgende formule:

RI(x+1)=(Iox*Ox/Kx) + (Iex*Ex/Kx) + (Ipx*Px/Kx)

RI wordt naar boven afgerond op vier decimalen.

 

De drie kostensoorten volgen elk een eigen index:

1. Ophaalkosten

Iox = kost per opgehaalde ton jaar x / kost per opgehaalde ton jaar x-1

2. Exploitatiekosten

Iex= afgevlakte gezondheidsindex december jaar x / afgevlakte gezondheidsindex december jaar x-1

3. Personeelskosten

Personeelskosten stijgen telkens de spilindex overschreden wordt

Ipx = gemiddelde overschreden spilindex jaar x / gemiddelde overschreden spilindex jaar x-1

 

De index RI(x+1) zal jaarlijks toegepast worden vanaf 1 juli in jaar x+1.

 

De aangepaste retributies, na toepassing van de index RI(x+1), zullen worden afgerond op 3 decimalen. Indien het 4de decimaal 5 of hoger is, gebeurt er een afronding naar boven, indien 4 of lager is er een afronding naar beneden. De totale retributie zal bij elke afrekening afgerond worden op 2 decimalen.

 

Voorafgaand aan de toepassing zal het resultaat van de index RI(x+1) telkens ter goedkeuring worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen van alle gemeenten van regio noord, uiterlijk op 15 mei. Indien een college niet akkoord is om de index RI(x+1) toe te passen dienen zij dit uiterlijk te laten weten aan IGEAN op 15 juni.

 

Art.5.- De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen gevestigd op het grondgebied worden vrijgesteld van de retributie.

 

Art.6.- De betaling gebeurt ter plaatse aan de betaalterminal. Bedrijven en zelfstandigen krijgen regelmatig een factuur voor de retributies die ze in de voorafgaande periode betaald hebben.

Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het recyclagepark geweigerd worden.

Bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden.

 

Art.7.- Toegangskaarten

§1. De toegelaten gebruikers die niet beschikken over een elektronische identiteitskaart dienen zich te registreren op het recyclagepark en verwerven maximaal twee toegangskaarten per gezin om het recyclagepark te betreden. Voor elke toegangskaart wordt een retributie gevraagd van 5 euro met uitzondering van een defect van de toegangskaart dat niet te wijten is aan het verlies of misbruik door de gebruiker op voorwaarde dat de defecte kaart overhandigd wordt aan het recyclagepark.

 

§2. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen gevestigd op het grondgebied worden vrijgesteld van de retributie.

 

Art.8.-

Het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2020 houdende vaststelling van de tarieven

2021-2025 op het gebruik van het recyclagepark wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

3 IGEAN. Oprichting Zelfstandige Groepering. Toetreding en keuze samenwerking. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans komt terug op de gemeenteraadszitting van 19 december 2019 waar de lastenvoorwaarden werden goedgekeurd voor een studiebureau voor het opstellen van RUP’s.  Het ging destijds over een bedrag van 240 000 euro excl. BTW.  Inclusief BTW was dit 290 400 euro.  De overeenkomst had daarbij een looptijd van 48 jaar.  In dat verband is hij toen tussen gekomen en heeft toen gewezen op een kosten delende vereniging binnen de schoot van Igean wat aanleiding zou kunnen geven tot een recht van aftrek van de BTW.  In het dossier blijkt dat sinds medio 2020 de kosten delende vereniging opgericht is en de activiteiten zijn opgestart conform de richtlijnen van de BTW-administratie.  Zijn fractie vraagt aan het schepencollege om het dossier van de RUP’s terug ter hand te nemen en na te gaan welk RUP’s nog uitgevoerd moeten worden.  Hij zou graag weten welke studies nog kunnen uitgevoerd worden door deze zelfstandige groepering.  Dit zou volgens hem aanleiding geven tot een aanzienlijke besparing.  Hij wil graag het standpunt van het college kennen hierover. 

 

Schepen Van Honste stelt voor om dit mee te nemen in de begrotingsbesprekingen. Ze moet bekijken hoe het verder moet met de aanbesteding wanneer Igean dit zou overnemen. 

 

Raadslid Brughmans vindt het OK.  Hij leest nog in het document van de rapportering, dat zo aan bod komt, dat een aantal RUP’s on hold zijn gezet.  Hij vermoed dat dit aan bod kan komen in het kader van de optimalisatie van de BTW.  Hij heeft er geen probleem mee dat dit terug komt op de gemeenteraad voor verdere bespreking.  Voor de deelname aan de zelfstandige groepering heeft zijn fractie geen bezwaar. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

A) Algemeen

IGEAN dienstverlening is een dienstverlenende vereniging overeenkomstig het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017 die hoofdzakelijk actief is op het vlak van grondbeleid, vastgoed-transacties, woonbeleid, ruimtelijke ordening en stedenbouw.  IGEAN dienstverlening verricht in dit kader handelingen ten aanzien van haar deelnemers, zonder beheersoverdracht.

IGEAN werkt hierbij veelal volgens het principe van een ‘zelfstandige groepering’, beter gekend als een ‘kostendelende vereniging’, in welk geval de kosten van een bepaalde activiteit verdeeld worden over de lokale besturen die effectief gebruik maken van de betrokken activiteit.

IGEAN is in dat opzicht aan te merken als ‘een permanente belangengemeenschap die door rechtspersonen is opgericht met het oog op rationalisering en om de beheers- en exploitatiekosten te verminderen’.

IGEAN dienstverlening als zelfstandige groepering

Daar waar het voor IGEAN dienstverlening initieel niet mogelijk was te functioneren als een kostendelende vereniging, omdat niet voldaan kon worden aan alle gestelde voorwaarden, heeft het nieuwe artikel 44 §2bis van het btw-wetboek hierin verandering gebracht.

In uitvoering hiervan heeft de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening op 19.06.2020 de statutenwijziging goedgekeurd, waarmee het principe van de zelfstandige groepering statutair verankerd wordt.

Om effectief als zelfstandige groepering te kunnen optreden, heeft IGEAN dienstverlening de btw-administratie hiervan formeel in kennis gesteld aan de hand van het formulier 604B en bijhorende ledenlijst. Op deze ledenlijst staan alle deelnemers van IGEAN dienstverlening die aan te merken zijn als publiekrechtelijke instellingen die in principe niet btw-plichtig zijn. Ook de IVLW’s zijn opgenomen op de ledenlijst. Deze opname houdt op zich geen enkele verplichting tot intergemeentelijke samenwerking in; het creëert enkel de mogelijkheid tot samenwerking.

 

B)Het inwendig reglement

De spelregels die gelden voor de intergemeentelijke samenwerking werden vastgelegd in het inwendig reglement van de zelfstandige groepering dat volgende artikels omvat:

Artikel 1 – algemeen

Artikel 2 – aard van de samenwerking

Artikel 3 – vergoeding van de dienstverlening

Artikel 4 – rechten en verplichtingen deelnemende vennoten/leden

Artikel 5 – rechten en verplichtingen IGEAN dienstverlening.

De samenwerking is gericht op het verlenen door IGEAN dienstverlening van noodzakelijke, ondersteunende diensten aan de lokale besturen bij de uitvoering van hun taken.

 

C)De activiteiten - projectfiches

Bijlage 1 bevat verschillende projectfiches die telkens één activiteit van IGEAN dienstverlening beschrijven. Elke projectfiche is op dezelfde wijze opgebouwd en bestaat uit volgende elementen:

1. Voorwerp van de opdracht

2. Het concrete aanbod van IGEAN

3. De kostprijselementen en de wijze van verdeling (parameters)

4. De raming.

Deze projectfiches moeten het mogelijk maken om met voldoende kennis van zaken te beslissen of en voor welke activiteit het lokaal bestuur beroep wenst te doen op IGEAN dienstverlening.

Elke projectfiche omschrijft duidelijk en transparant het concrete aanbod van IGEAN evenals de daarbij horende kostprijs en de wijze waarop deze kostprijs zal worden verdeeld over de verschillende deelnemers. De deelnemende vennoten/leden zijn niet verplicht om voor alle activiteiten beroep te doen op IGEAN dienstverlening.

Volgende projectfiches worden voorgelegd aan de gemeenteraad:

- Intergemeentelijke handhaving ruimtelijke ordening

- Intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid

- Intergemeentelijke werking EnergieK huis (energie en klimaat)

- Intergemeentelijke werking aanwijzend schatter.

Aangezien het voor de meeste projectfiches over bestaande of recent opgestarte activiteiten gaat, heeft de gemeente hierover veelal reeds een gemeenteraadsbeslissing genomen.

Deze gemeenteraadsbeslissingen werden echter niet genomen in het kader van IGEAN dienstverlening die optreedt als zelfstandige groepering. Om de intergemeentelijke samenwerking alsnog in het juiste juridische kader te brengen, is het aangewezen de eerdere beslissingen te bevestigen.

Voor zover de gemeente voor één of meerdere projectfiches nog geen gemeenteraadsbeslissing genomen heeft en dat alsnog wenst te doen, kan van deze gelegenheid gebruik gemaakt worden om de betrokken activiteit en bijhorende projectfiche goed te keuren.

 

D) Voordelen van de zelfstandige groepering

Een intergemeentelijke samenwerking met IGEAN dienstverlening die optreedt als zelfstandige groepering heeft als voordeel dat de betrokken activiteiten binnen bepaalde krijtlijnen vrijgesteld worden van btw. Bovendien wordt deze samenwerking vermoed niet concurrentieverstorend te zijn.

De wetgeving overheidsopdrachten moet daarom in deze context niet door elk lokaal bestuur toegepast worden.

Om toepassing te kunnen maken van artikel 44 §2bis btw-wetboek gelden voor alle activiteiten volgende voorwaarden:

a. Duurzame, preferentiële samenwerking

Er moet sprake zijn van een duurzame samenwerking tussen IGEAN dienstverlening en haar leden. Een ad hoc toe- of uittreding is niet toegestaan.

Aangezien de werking en het beleid van een lokaal bestuur in grote mate legislatuur-gebonden is, wordt de termijn van de samenwerking met IGEAN dienstverlening gekoppeld aan de legislatuur + 1 jaar. Om evenwel voldoende continuïteit en deskundigheid te kunnen garanderen, geldt er steeds een termijn van minimum 2 jaar.

De samenwerking is bovendien preferentieel, wat concreet betekent dat de deelnemende vennoten/leden bij voorrang een beroep doen op IGEAN dienstverlening voor de uitvoering van de betrokken activiteiten en dat IGEAN dienstverlening deze diensten bij voorrang aanbiedt aan de lokale besturen die hiervoor een duurzame samenwerking hebben onderschreven.

Een duurzame, preferentiële samenwerking moet het mogelijk maken deskundig personeel aan te trekken en te houden, wat de continuïteit van de dienstverlening ten goede komt.

b. jaarlijkse btw verklaring eigen activiteiten

De leden van de zelfstandige groepering moeten overwegend (meer dan 50%) activiteiten hebben die van btw vrijgesteld zijn of buiten het toepassingsgebied van de btw vallen.

Overeenkomstig artikel 6, eerste lid van het btw-wetboek worden gemeenten niet als btw-belastingplichtigen aangemerkt voor de werkzaamheden of handelingen die zij als overheid verrichten, ook niet indien zij voor die werkzaamheden of handelingen rechten, heffingen, bijdragen of retributies innen. Om dit te bevestigen zal er jaarlijks een btw verklaring ter ondertekening voorgelegd worden aan de betrokken deelnemers (bijlage 2 inwendig reglement).

 

De dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering is steeds kostendelend.

In uitvoering van artikel 3 van het inwendig reglement worden de kostprijselementen van de intergemeentelijke samenwerking evenals de wijze van verdeling opgenomen in de projectfiches die per activiteit opgemaakt worden. De parameters die hierbij gelden evenals het aandeel hierin van elke deelnemer, kan per activiteit verschillen.

Per activiteit wordt een intergemeentelijk team samengesteld dat ingezet wordt in alle deelnemende gemeenten. De kostprijs van dit intergemeentelijk team bestaat uit de personeelskosten, algemene kosten, werkingskosten en verplaatsingskosten.

De personeelskosten omvatten de bruto-loonkosten op jaarbasis, verhoogd met de patronale bijdragen en bijhorende kosten (vb. extra-legale voordelen, verzekeringen, …).

De algemene kosten zijn kosten van IGEAN die niet aan een specifiek project of aan een bepaalde activiteit kunnen toegewezen worden, zoals o.m. de kosten voor het gebouw, de informatica, het meubilair en de overige inrichting, elektriciteit, water en verwarming, maar ook de kosten voor de overkoepelende diensten die voor iedereen werken zoals bijvoorbeeld het onthaal, de personeels-dienst, de financiële dienst, de aankoop dienst en ICT-dienst. Deze algemene kosten worden op het einde van het jaar verdeeld over alle activiteiten en projecten die verrekend worden met de lokale besturen. De verdeelsleutel die hierbij gebruikt wordt, is de personeelskost. Voor IGEAN dienstverlening stellen we vast dat de massa van deze algemene kosten grosso modo 30% bedraagt van de personeelskosten van de projecten en activiteiten. Bijgevolg dragen de activiteiten en projecten als bijdrage in deze algemene kosten een bedrag bij gelijk aan 30% van hun personeelskost. Dit zorgt ervoor dat er geen winst of verlies gemaakt wordt en de kosten eerlijk verdeeld blijven. Als we naar andere zelfstandige groeperingen / kostendelende verenigingen kijken in Vlaanderen, blijkt 30% algemene kosten bovendien ook een breed aanvaarde norm.

De werkingskosten bestaan uit kosten die specifiek toewijsbaar zijn aan de werking van het intergemeentelijk team (vb. opleidingskosten, kosten voor het aanmaken van flyers, …).

De verplaatsingskosten houden rekening met het ter beschikking stellen van een functionele bedrijfswagen en/of het betalen van een onkostenvergoeding voor het gebruik van de eigen wagen.

Bij de opstart van een samenwerking wordt er een raming opgemaakt en aan de deelnemende vennoten/leden voorgelegd. Bij de aanvang van de samenwerking wordt bij wijze van voorschot aan elke deelnemende gemeente het bedrag van de kostenraming opgevraagd.

Gaat het om een subsidieproject, dan zal het bedrag van de raming verrekend worden met deze subsidies en zal enkel het eventueel saldo nog opgevraagd worden.

Na afsluiting van de boekhouding van IGEAN dienstverlening wordt de kostenraming vergeleken met de werkelijke kosten. Het verschil ontstaan in boekjaar n zal dan verrekend worden in de kostenraming van het jaar n +2, zodat geen begrotingswijzigingen noodzakelijk zijn

Overeenkomstig het inwendig reglement van de zelfstandige groepering kunnen eventuele overschotten die ontstaan ingevolge deze aanrekening en de toewijzing van het aandeel hiervan aan iedere deelnemer, niet worden uitgekeerd, maar worden deze verrekend in de kosten van het daaropvolgende jaar. De regels voor de eindafrekening van een project worden in de projectfiche gespecifieerd. In voorliggend dossier bevat elke projectfiche minstens de raming voor 2021.

 

E) Voorafgaande documenten, besprekingen en beslissingen

- Toelichting bij het principe van de zelfstandige groepering op de ontbijtvergadering met de burgemeesters, de algemeen en de financieel directeurs van 16.01.2020.

- Beslissing van de raad van bestuur van 22.01.2020 over de melding aan de btw-administratie.

- Beslissing van de raad van bestuur van 29.02.2020 met de goedkeuring van het ontwerp statutenwijziging waarmee het principe van de zelfstandige groepering statutair verankerd wordt.

- Beslissing van de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 19.06.2020 ter goedkeuring van de statutenwijziging om het principe van de zelfstandige groepering te verankeren in de statuten.

- Toelichting bij de stand van zaken van de verdere invulling van de zelfstandige groepering aan de financieel directeurs op 12.02.2021.

- Beslissing van de raad van bestuur van 28.04.2021 waarmee het inwendig reglement van de zelfstandige groepering goedgekeurd werd evenals de daarbij horende projectfiches.

- Toelichting bij de concrete invulling van de zelfstandige groepering aan de burgemeesters op het overleg van 7.05.2021.

- Toelichting bij de concrete invulling van de zelfstandige groepering aan de algemeen en de financieel directeurs op het overleg van 27.05.2021.

- Korte toelichting bij de stand van zaken en de verdere timing van de zelfstandige groepering aan de gemeenteraadsleden op een infomoment van 2.06.2021.

- Beslissing van de algemene vergadering IGEAN dienstverlening van 25.06.2021 waarmee kennis wordt genomen van het inwendig reglement van de zelfstandige groepering (onder voorbehoud).

 

F) Bijlagen

Het inwendig reglement met de daarbij horende bijlagen (projectfiches en verklaring btw) maakt integraal deel uit van deze gemeenteraadsbeslissing.

 

 

Juridisch kader

Volgende documenten vormen het juridisch kader voor onderhavige beslissing:

- artikel 44 §2bis btw-wetboek

- de Circulaire nr. 127.540 van 12 december 2016

- decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

- statuten IGEAN dienstverlening

- het inwendig reglement van de zelfstandige groepering.

 

Advies

Op deze moment doet het lokaal bestuur Brasschaat op IGEAN beroep voor

•intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid

•intergemeentelijke werking EnergieK huis (energie en klimaat)

 

Er wordt voorgesteld om op deze moment:

> toe te treden tot de zelfstandige organisatie

> huidige activiteiten verder te zetten.

 

Ondernemerstoets

nvt

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen wijzigingen aan de financiële gevolgen ten opzichte van de huidige werking, voor zover geen bijkomende activiteiten in de samenwerking met IGEAN worden opgenomen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- neemt kennis van het inwendig reglement van IGEAN dienstverlening die optreedt als zelfstandige groepering en keurt dit goed.

 

Art.2.- neemt kennis van de in bijlage 1 bij het inwendig reglement opgenomen projectfiches die, per activiteit van IGEAN dienstverlening -die optreedt als zelfstandige groepering-opgemaakt werden en bestaan uit het volgende:

1)      Voorwerp van de opdracht

2)      Het concrete aanbod van IGEAN

3)      De kostprijselementen en de wijze van verdeling (parameters)

4)      De raming (2021).

 

 

Art.3.- Rekening houdend met de reeds eerder genomen gemeenteraadsbeslissingen over de vermelde activiteiten, bevestigt de gemeenteraad de intergemeentelijke samenwerking met IGEAN dienstverlening, overeenkomstig de in artikel 2 bedoelde projectfiches:

(aankruisen wat van toepassing is)

 intergemeentelijke handhaving ruimtelijke ordening

 intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid

 intergemeentelijke werking EnergieK huis (energie en klimaat)

 intergemeentelijke werking aanwijzend schatter.

 

Art.4.- De intergemeentelijke samenwerking met IGEAN dienstverlening -die optreedt als zelfstandige groepering- neemt een aanvang op 1 januari 2021.

 

Art.5.- IGEAN dienstverlening zal jaarlijks per activiteit aan alle deelnemers het bedrag van de raming  opvragen bij wijze van voorschot.

Gaat het om een subsidieproject, dan zal het bedrag van de raming verrekend worden met deze subsidies en zal enkel het eventueel saldo nog opgevraagd worden.

Een eerste voorschot zal opgevraagd worden tegen uiterlijk 31.10.2021. Daarna zal het voorschot opgevraagd worden nadat de jaarlijkse afrekening voorgelegd werd.

 

Art.6.- Twee ondertekende exemplaren van deze beslissing zullen bezorgd worden aan IGEAN dienstverlening.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

4 BBC Opvolgingsrapportering per 30 juni 2021. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

 

Raadslid Hermans heeft verschillende vragen en verduidelijking nodig bij de voorliggende opvolgingsrapportering.  Ze vraagt aan voorzitter Versompel of ze punt per punt overloopt en laat beantwoorden of alle vragen ineens in zijn geheel?  Ze wil graag vooraf een manier van werken afspreken om efficiëntie na te streven.

 

Voorzitter Versompel stelt voor om eerst alle vragen te stellen.

 

Schepen Heirman licht toe dat hij op zoveel mogelijk zal antwoorden, maar het kan zijn dat hij een aantal zaken moet laten opzoeken door de diensten.  De antwoorden kan hij dan later bezorgen. 

 

Raadslid Hermans gaat eerst al haar vragen overlopen.

 

Ze citeert uit het document beleidsevaluatie en begint bij p 3 01.02 "Brasschaat is een aantrekkelijke werkgever die competente mensen kan aantrekken en behouden?"

Competente mensen, zeker en vast, dat hebben ze keer op keer op de Algemene Commissies en de Themacommissies mogen ondervinden.

Nogmaals en namens haar fractie Brasschaat 2012 hartelijk dank voor de steeds volledige en deskundige toelichtingen!

 

Sta haar toe toch wat vraagtekens te hebben op de titel waarin sprake is met name op het "kunnen behouden" van competente mensen.

De volledige lectuur doorheen deze rapportering, leert haar dat er héél wat deskundige personeelsleden vertrokken of vertrekkende zijn of langdurig afwezig zijn, en dat er redelijk wat personeelstekort is op verschillende diensten.

Regelmatig leest ze doorheen dit document dat men niet met de plannen op schema zit wegens personeelstekort, ze pikt alvast enkele punten uit :

p27 PA  03.02.02 "we zetten in op meer leesbare en duidelijke wegen met aangepaste signalisatie voor alle werknemers"

Niet op schema, wegens oa "capaciteitsprobleem "? graag verklaring en verduidelijking

p28  PA 03.02.06 "we werken aan een fietsbeleidsplan met concrete maatregelen"

Niet op schema wegens personeelstekort infrastructuur

p30   PA 04.01.01 het organogram van de dienst ruimte en wonen is nog niet volledig ingevuld en daardoor moest men keuzes maken m.a.w. ook hier geen volledig contingent personeel

p32  PA  04.01.07 "we zetten in op het maximaal terugdringen en ontmoedigen van de leegstand"

Niet op schema; door onverwacht personeelsverloop zetten we vanaf juli in op de continuering van de reguliere werking?

p35 PA  04.04.01 "Het gemeentebestuur investeert als actor in kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen"

evaluatie: -inzetten op langdurige aanwervingen door een groot verwachte uitstroom van onderwijzers en een steeds groeiend tekort?

Ze heeft hieromtrent graag een woordje uitleg. 

p47 PA  05.05.01 "we evalueren de huidige werking van de jeugddienst, dynamiseren deze en stemmen af op de behoeften"

Niet op schema: de taken worden bij personeelswissels geëvalueerd en herverdeeld, door de vele personeelswissels en de coronacrisis werden lancering en verdere uitwerking on hold gezet.

Wat fractie Brasschaat 2012 ook zorgen baart is hoe het toch komt dat er zulke tekorten zijn, waarom vertrekken deze competente mensen?

Heeft het college zichzelf en het beleid hierrond al vragen gesteld, en wat ons interesseert zijn uiteraard de mogelijke conclusies die getrokken werden.

 

Raadslid Hermans lees ook dat er op sommige diensten moeilijkheden zijn om de vacatures ingevuld te krijgen. Ze vraagt zich af hoe men dit alles ziet zodat ze in een volgende evaluatie een duidelijke positieve richting mogen lezen?

Niet enkel om "het op schema geraken" is haar wens, maar ook hoopt haar fractie dat de druk op het "blijvende personeel" niet te groot zal worden en er daardoor risico is op nog grotere uitval.

 

 

Als volgt heeft raadslid Hermans nog graag volgende bijkomende verduidelijkingen m.b.t. :

*PA p 18   01.07.09  "we passen onze openbare verlichting aan naar energiezuinige Led-verlichting"

Bij de toelichting in de evaluatie leest ze : budget verlaagd bij laatste begrotingswijziging waardoor de opgelegde doelstelling voor volledige verledding tegen 2025 niet haalbaar is? Graag had ze hierover een woordje uitleg. 

*PA p 19  01.07.12 "we maken van de gemeentelijke begraafplaatsen aangename groene ruimten"

Er werd vertraging opgelopen en de aannemer werd in gebreke gesteld, oplevering gepland in september. Ze wil graat weten wat  ondertussen de stavaza is nu we eind september zijn?

*p32  PA 04.01.05 "We zetten in op het behoud en her-  of nevenbestemmen van bestaand patrimonium met erfgoedwaarde"

Evaluatie: op schema: intergemeentelijk onroerend erfgoed levert aan de gemeente Brasschaat een basisdienstverlening los van de "niet goedkeuring "door Vlaanderen? Ze heeft graag een woordje uitleg hierover. 

*p65  PA " We faciliteren een noodopvang voor dieren"

Raadslid Hermans wil graag toelichting rond de gemeentelijke ondersteuning bij de huisvestingsproblemen van het VOC.

 

Schepen Heirman geeft graag toelichting bij de inhoudelijke vragen van raadslid Hermans.  Als schepen van personeel gaat hij zeker niet ontkennen dat er een personeelsverloop is, hij is daar ook niet gelukkig mee.  Hij heeft zijn oren gelegd bij andere besturen en in het bedrijfsleven en het is een algemene tendens in de maatschappij.  Het lijkt alsof het laatste 1,5 jaar de menselijke relaties allemaal wat scherper zijn gesteld.  Mensen komen makkelijker tot de constatatie dat het gras groener is aan de overkant.  Hij is er zich van bewust dat er competente mensen vertrekken alsook dat deze plaatsen moeilijk terug in te vullen zijn.  Aangezien er een schaarste is op de arbeidsmarkt heeft HRM zijn handen vol.  Omwille hiervan werd er recent besloten om een aantal plaatsen in te vullen via interim-werking.  Anders moeten de mensen die overblijven harder werken en dat is ook niet altijd goed.   Schepen Heirman stelt dat het echt niet enkel een probleem is binnen Brasschaat maar dus ook bij andere besturen en bedrijven.

 

Schepen Heirman licht toe dat er in het onderwijs reeds gewerkt wordt met een vliegende ploeg.  Ze hebben hier al vooraf ingespeeld op eventuele problemen.  Er werden 4 mensen aangenomen die niet direct ingezet moesten worden, maar uiteindelijk zijn er op dit moment al 2 personen ingezet.  Dat de kinderen zonder leerkracht zouden vallen, zou een ramp zijn.  Hij bevestigt dat het een probleem is, maar hij bevestigt ook dat ze er zeer intensief mee bezig zijn. 

 

Schepen Van Honste licht graag nog even toe dat het een momentopname was op 30/06, ondertussen zijn er op ruimtelijke ordening al wijzigingen gebeurd.  In augustus is er een nieuwe stedenbouwkundige opgestart, zij komt van een naburige gemeente.  Hierbij verwijst ze graag naar wat schepen Heirman zonet toelichtte. 

 

Schepen Van Honste geeft ook nog mee dat er vanaf 1 januari 2022 vervanging is gevonden voor de functie van huisvestingsambtenaar.  Intussen werd hier wel tussenkomst van Igean gevraagd zodat ze de volgende maanden toch verder kunnen. 

 

Schepen Fonteyn geeft toelichting bij de opmerking met betrekking tot pagina 27.  Het klopt dat er 2 ontslagen zijn op infrastructuur en één op mobiliteit.  Het was op beide diensten al erg druk, maar door het wegvallen van deze collega’s blijven er op dit moment taken liggen. 

 

Schepen Fonteyn geeft ook nog graag toelichting over het verledden.  In het conclaaf vorig jaar werd er van 122 000 euro naar 70 000 euro gegaan.  Dit is ook de reden waarom ze de verledding tegen 2030 niet zullen rond krijgen.  Er wordt wel ingezet op de prioritaire wegen.  De belangrijkste wegen worden als eerste verled en ook waar werken zijn.   Ofwel zal er financieel een tandmoeten bijgestoken worden ofwel in de volgende legislatuur. 

 

Voor de begraafplaatshuisjes is er een probleem met de aannemer die op zijn beurt een probleem heeft met de onderaannemer.  De medewerkers zijn bezig om daar nu alle rechtsmiddelen in te zetten en ze zullen overgaan tot boetes.  Het zou gaan om 21 000 euro en daar zijn ze nu mee bezig.  Er moeten nog verschillende zaken gebeuren, nl. schrijnwerk, dichtleggen van de sleuven, technische installatie,..  De huisjes staan er en de buitenkant is in orde, maar de binnenkant moet nog verder afgewerkt worden.  De datum die nu geprikt staat is half oktober.  Schepen Fonteyn hoopt dat het tegen dan in orde is, maar kan niets beloven. 

 

Schepen Ven komt graag terug op de vraag met betrekking tot het onderwijs.  Vorig schooljaar was er een groot tekort en was er een grote vraag naar personeel in het onderwijs.  Deze tekorten werden ook ingevuld door mensen met een bachelor of een master.  Zij konden instappen in het onderwijs met een LIO-contract.  Het betreft hier Leerkrachten In Opleiding.  Op deze manier kunnen ze al wel starten in het onderwijs.  Sinds dit jaar werd er ook een vliegende ploeg opgestart.  We zijn nu eind september en alle vacatures in de scholen zijn nu ingevuld, de 3 mensen van de vliegende ploeg zijn ondertussen ook al aan de slag.  De mensen van de vliegende ploeg hebben nog geen vaste klas, maar zij voeren tijdelijke vervangingen uit.  Voorlopig heeft elke klas een leerkracht.  In het middelbaar, in het GIB, zijn ook alle vacatures ingevuld.  Enkel de vacature van directeur staat nog steeds open.  Schepen Ven geeft nog mee dat ze nu ook kandidaturen binnen krijgen van leerkrachten die al een aantal jaren les geven, bijvoorbeeld in Antwerpen, en die dan nu graag in Brasschaat willen lesgeven.  Deze mensen worden nu ook gecontacteerd.  Zij verkiezen om dichter bij huis te werken om de files te ontwijken. 

 

Schepen Van Gerven geeft graag toelichting rond de opmerking rond jeugd en sport.  Het afgelopen jaar hebben ze heel weinig regulier werk kunnen uitvoeren.  De jeugd- en sportmedewerkers waren meer juristen omdat ministrïele besluiten ontcijfert moesten worden.  Protocols moesten constant gelezen, bijgestuurd en gecommuniceerd worden.  In die zin hebben zij hun gestelde doelstellingen niet kunnen behalen.  Dit was door onvoorziene omstandigheden.  Ze geeft mee dat deze diensten huzarenwerk hebben geleverd.  De medewerkers werkten heel hard, de doelstellingen werden niet gehaald, maar andere doelstellingen dan weer wel. 

 

Schepen Hans geeft toelichting met betrekking tot de dierenopvang het VOC.  Er zijn problemen met de buur en het laatste proces heeft hij gewonnen.  Het blijft een erg vervelende zaak.  Ze hebben constant te maken met pesterijen, wat heel vervelend is.  Schepen Hans kan meegeven dat ze met iets bezig zijn om hen een plaats te geven, maar daar kan ze nog niet meer over zeggen.  De opvolging gebeurt zeker. 

 

Raadslid Hermans had nog 1 vraag omtrent het gemeentelijk onroerend erfgoed. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat de intergemeentelijke samenwerking van IOED niet goedgekeurd werd door Vlaanderen.  Men heeft wel laten weten dat we op hen mogen beroepen bij vragen omtrent onroerend erfgoed.  Op die manier zullen ze helpen in de mate van het mogelijke. 

 

Raadslid Hermans vraagt wat de reden was dat men dat niet goedgekeurd heeft? 

 

Schepen Van Honste heeft zich vanochtend voor het overleg moeten verontschuldigen.  Ze vraagt of schepen Pantens hier meer over kan vertellen.

 

Schepen Pantens licht toe dat her over erfgoed Voorkempen gaat, het betreft een intergemeentelijke samenwerking waar Brasschaat nu net bij is aangesloten.  Dit is tweeledig, zowel cultureel als ruimtelijk.  Hier kan men steeds informatie opvragen.  De collega’s van de bouwdienst hebben RUP Withof en RUP Bellenhof hier voorgesteld.  De samenwerking zal de komende periode nog meer aangehaald worden.  Voor cultureel erfgoed is ook Breesgata betrokken.  Het was vandaag een verhelderend gesprek en ze staan met raad en daad en advies klaar. 

 

Raadslid Hermans dankt iedereen voor de antwoorden. 

 

Raadslid Brughmans licht toe dat zijn opmerkingen in lijn liggen met die van college raadslid Hermans.  Hij betreurt dat deze rapportering niet kort werd toegelicht op de commissie.  Financiën en personeel zijn essentieel voor de gemeenteraad en de gemeentelijke rapportering.  Hij is blij dat de leden van het college zo vlot reageren op de vragen van raadslid Hermans.  Dat bewijst dat het slecht rapport ter harte wordt genomen.  Zijn fractie heeft enorme ogen getrokken bij het enorme personeelsverloop.  Niet enkel kleine, maar ook grote projecten dreigen zo stil te vallen.  Het eigenlijke werd van de gemeente dreigt voor een stuk op waakvlam te staan.  Het gaat in hoofdzaak over beleidsdomeinen die te maken hebben met kerntaken van de gemeente.  In het najaar zal er opnieuw een evaluatie gemaakt worden van de kerntaken.  Hij doet een oproep om minstens van gedachten te wisselen met de gemeenteraad over dit debat.  Zo’n debatten horen thuis in de gemeenteraad volgens hem en niet enkel op het college. 

 

Raadslid Brughmans stelt dat er een aantal beleidslijnen niet meer helemaal duidelijk zijn.  Dat toont zich ook in enkele concrete zaken, bijvoorbeeld de vervanging van de led-verlichting.  De luifel op de begraafplaats Kaart werd uitgesteld tot na het project Kaart.  Hij vraagt wat hier het verband is, is dit puur budgettair? In punt 5.07.02 ziet hij dat het strategisch plan toerisme uitgesteld is naar het einde van de legislatuur, zodoende dat dit kan dienen als basis voor de nieuwe legislatuur.  In dit document is het volgens hem een beetje zoeken naar de ambities van het schepencollege voor de komende jaren. 

 

Raadslid Brughmans begrijpt dat het niet zo eenvoudig is om mensen aan boord te houden maar het geeft een zeer vreemd beeld als dit niet op voorhand gekaderd is in een commissievergadering.  Om af te sluiten wil hij nog een bedenking maken over punt 01.07.01, communicatie naar burgers bij infrastructuur.  Zijn fractie vindt dat men heel wat steken laat vallen.  Hij geeft als voorbeeld de watertoevoer die werd afgesloten op de Miksebaan.  Heel wat huishoudens en het +3 centrum zaten een dag zonder water zonder dat zij op de hoogte werden gesteld.  Onlangs werd ook de toegang tot de Brechtsebaan afgesloten zonder dat de buurt op de hoogte was.  En ook de vertraging bij werken, o.a. in de Berrelei kan heel wat beter.  Hij vindt het fijn dat deze rapporten in de toekomst ook op de commissie zullen toegelicht worden.  Het is belangrijk dat de fracties dit op voorhand grondig kunnen bekijken. 

 

Schepen Fonteyn zal antwoord bieden op een aantal zaken die raadslid Brughmans aanhaalde.  De luifel op de Kaart is een budgettaire reden die op het vorig conclaaf gemaakt werd.  De luifel zal in perceel 3 van de begraafplaatshuisjes, maar die werd eruit gehaald.  Er werd beslist om de luifel van de GIKO Kaart te recycleren en die daar dan te gebruiken.  Dit hangt natuurlijk vast aan het project Kaart en daarom dat dit naar achter werd geschoven.  Wat betreft communicatie rond infrastructuur probeert ze toe te lichten dat er altijd een onderscheid moet gemaakt worden tussen werken die van de gemeente zijn en werken door derden, bv. pidpa.  De werken aan het water op de Miksebaan waren werken van Pidpa.  Zij dienen zelf voor de communicatie te zorgen.  Het college probeert grote werken van derden mee op voorhand te inspecteren om zo ook vanuit de gemeente te kunnen communiceren.  Normaal gezien zit dit bij de aannemer zelf.  De Berrelei heeft een vertraging opgelopen maar volgens schepen Fonteyn was dit geen grote vertraging.  Er waren een paar meerwerken. 

 

Schepen Heirman licht toe dat men bij een personeelstekort prioriteiten moet stellen.  Budgettair moest er vorig jaar heel wat geknipt worden.  In het najaar moesten er voor 10-12 miljoen investeringen geschrapt worden.  Indien er geen prioriteiten gesteld worden, gaan ook de prioriteiten niet gehaald worden. 

 

Raadslid Brughmans vindt dat men in plaats van zaken on hold te zetten men beter een go ahead kan geven.

 

Schepen Heirman verwijst naar het dokter Roossensplein.  In het najaar werd hier geknipt en nu werd er een go gegeven.  Men was al zeer ver met dit project en dit zal nu terug worden opgenomen.  Dit is alvast 1 groot project dat nu zal starten. 

 

Raadslid Konings heeft ook enkele vragen voor het college.  Hij verwijst naar pagina 16 betreffende de onroerende goederen.  Hoe gaat men rationeel en professioneel om met onroerende eigendommen?  Hij heeft het dan meer specifiek over het hoekperceel Bredabaan / Prins Kavellei.  Hij vraagt zich af als hij dit leest of het college de bouwpromotor aan het helpen is om een extra bouwlaag te creëren.  De gemeente zou hier dan 30 000 euro voor terug krijgen.  Hij vindt dit persoonlijk moeilijk. 

 

Raadslid Konings heeft ook nog een vraag over de zorgdriehoek (pagina 20).  Dit is opgestart en op schema.  Er zijn momenteel juristen mee bezig, maar dat contract verloopt op 31/12/2021.  Er moet eerst nog een juridische consultatie gebeuren om dan nog eens een bevragingsprocedure te doen.  Hij vraagt zich af of dit niet allemaal een beetje laat is? 

Voor het project Zorgdriehoek zou er ook een dading afgesloten worden met de Voorkempen.  Er zou een nieuw modern woonzorgcentrum gebouwd worden op de gronden van Sint Jozef.  Dit is volgens raadslid Konings de eerste keer dat dit in een officieel document staat.  Hij wil graag weten hoe dit zal verlopen?  Gaat het OCMW de gronden verkopen aan het Zorgbedrijf of zal dit ingebracht worden in een andere constructie?  Hij wil ook graag weten wat er dan met Kabas en de noodwoningen gaat gebeuren? 

 

Raadslid Konings heeft ook nog een vraag met betrekking tot pagina 22.  Het gaat over de hoogtewerker.  Vorige gemeenteraad was er een vraag over de hoogtewerker en de overlastcamera’s.  Ondertussen zou de hoogtewerker toch besteld zijn.  Raadslid Konings wil graag weten of hij er ondertussen al is? 

 

Als laatste heeft hij nog een vraag over pagina 27.  Het gaat over ruimtelijke ordening en infrastructuur (punt 03.02.02).  Hij wil graag weten wat er nu gaat gebeuren met het kruispunt Hemelakkers / Miksebaan en de aanleg van het Dokter Roossensplein.  Hij meent zich te herinneren dat dit afgevoerd was bij gebrek aan fondsen. 

 

Schepen Heirman licht toe dat er in juni bij de budgetwijziging een aantal zaken terug ingezet werden.  Een aantal grote projecten werden terug opgenomen, nl. aankoop site GunFire alsook de aanleg van het Dokter Roossensplein. 

 

Raadslid Callens kan op de vragen met betrekking tot het Zorgbedrijf antwoorden.  Hij had om 19u, net voor de gemeenteraad een vergadering bij het Zorgbedrijf.  Ze zijn gestart met het zoeken van een nieuwe uitbater voor Zorgbedrijf Brasschaat.  Vorige week werd met de raad van bestuur de selectieleidraad vastgelegd.  Het is de bedoeling om een nieuwe uitbater te zoeken.  Zorgbedrijf Antwerpen kan zich ook kandidaat stellen.  Het is de bedoeling om een nieuwe uitbater te hebben ten laatste op 1 juli 2022.  Er werd een beslissing genomen met de stemgerechtigde leden van de raad van bestuur samen met de advocaat en de consultant.  Het huidige contract met Zorgbedrijf Antwerpen loopt tot 31 december 2021.  Men zou dit verlengen tot 30 juni 2022.  Er is een tijdspad uitgerold waarbinnen eerst een selectieleidraad gepubliceerd werd en nadat de selectie gebeurd is, zullen er offertes opgevraagd worden en starten de onderhandelingen.  Ten laatste op 30 juni 20211 zal er een nieuwe of vernieuwde uitbater zijn.  Aangaande de gronden van Sint Jozef geeft hij mee dat er enkel gesproken wordt over de grond waar het nieuwe woonzorgcentrum moet komen.  Men spreekt niet over het Sint-Jozefgebouw met Zorgbedrijf Brasschaat.  Hoe dat in zijn werk gaat, is via de financiële mensen.  Zij zoeken dit momenteel uit met het OCMW en de gemeente.  Alle mogelijke opties worden nog bekeken. 

 

Schepen Fonteyn geeft toelichting rond het hoekperceel Prins Kavellei / Bredabaan.  Ze kan meegeven dat dit verkocht is voor 300 000 euro.  Ze was niet bij de onderhandelingen maar er is effectief 30 000 euro op een afzonderlijke rekening gestort in afwachting van het RUP kernversterking.  Eventueel zou de “poort” een bouwlaag extra kunnen krijgen.  Het RUP kernversterking moet nog uitgewerkt worden en ze wil hier geen voorafnames doen. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de hoogtewerker terug actief is.  Ze heeft de mensen van de technische dienst al terug aan het werk gezet om 2 overlastcamera’s te verplaatsen en 2 worden er naar het politiekantoor gebracht voor nazicht en verwerking van de filmpjes.  Bij de nieuwe locaties zijn de Remise en de “smoorton” opgenomen. 

 

Schepen Fonteyn komt ook nog graag terug op het kruispunt Hemelakkers / Miksebaan.  Het masterplan centrum werd vorig jaar deels geschrapt.  Het kruispunt is werk van AWV zelf omwille van de baan.  Er zal een samenwerkingsovereenkomst gesloten worden met AWV en er zal een studiebureau aangesteld worden om het verder uit te werken. 

 

Waarnemend burgmeester Cools geeft graag nog even toelichting over de spie grond aan de Bredabaan / Prins Kavellei.  Dit stuk grond heeft al een lange voorgeschiedenis.  Ook tijdens de vorige legislatuur werd er reeds gezegd dat de inkom van Brasschaat iets mooi moet zijn.  Dit is de “poort” om langs het noorden Brasschaat binnen te komen.  Het RUP kernversterking werd hier in het achterhoofd gehouden.  Indien men effectief een laag hoger zou mogen bouwen dankzij het RUP, zal er nog 30 000 euro extra naar de gemeente komen.  Het is nog geen voorafname maar iets wat al lange tijd op de plank lag. 

 

Schepen Hans heeft ook nog wat antwoorden voor raadslid Konings.  Kabas en de sociale kruidenier zouden gewoon in Sint-Jozef blijven.  Ze zullen even moeten verhuizen wanneer het gebouw gerenoveerd wordt ook daar zijn al tijdelijke locaties voor gevonden.  Wat betreft de noodwoningen wordt er momenteel een strategische nota opgemaakt, hier worden de pastorijwoningen mee in opgenomen.  Voorlopig zullen er appartementen van de Voorkempen gehuurd worden.  Voor het bouwen van noodwoningen worden er jaarlijks subsidies uitgeschreven en daar zal het bestuur zeker voor inschrijven.  Ze zijn momenteel bezig met de opmaak van die nota. 

 

Raadslid Van Mechelen licht toe dat wanneer Pidpa werken uitvoert, zij normaal alle omliggende straten op de hoogte stellen door middel van een brief.  Op deze manier krijgen mensen de kans om op voorhand water te nemen.  Nu zat iedereen vanaf 6u zonder water.  Bij de laatste werken was het volgens hem onderaannemer Janssen.  Alles lag open en niemand was verwittigd.  Zelfs de Remise zat zonder water.  De mensen hadden om 14u ‘s middags pas terug water.  Dit ligt volgens hem niet aan Pidpa maar de aannemer moet zijn verantwoordelijkheid nemen.  Het was 2 dagen na mekaar, men zou de mensen dan toch kunnen verwittigen.  Als het om een breuk van de leiding ging had men dit natuurlijk niet kunnen voorzien.  Er werkte niets, de aannemer moet zijn verantwoordelijkheden nemen. 

 

Schepen Fonteyn geeft nog mee dat ze zelf ook niet op de hoogte was van die werken.  Ze betreurt dit voorval samen met raadslid Van Mechelen. 

 

Raadslid Pauwels komt graag terug over de tussenkomsten met betrekking tot het personeelsverloop, meer bepaald over de exit-gesprekken.  Men zou leren uit deze gesprekken.  Hij wil graag weten of de raadsleden inzage kunnen krijgen in deze dossiers?

 

Schepen Heirman licht toe dat er geen verslagen zijn van exit-gesprekken.  Een exit-gesprek is ook persoonsgebonden, hij vermoed dat dit geen materie voor de gemeenteraad is.  Het betreft een informeel gesprek om te vernemen hoe en wat. 

 

Raadslid Pauwels vraagt zich af of er dan wel degelijk iets me de input gedaan wordt, aangezien er niets genoteerd wordt. 

 

Schepen Heirman laat weten dat hij ernaar luistert en er rekening mee houdt. 

Waarnemend burgemeester Cools wil hier graag nog een aanvulling doen.  Gemeenteraadsleden hebben wel degelijk het recht om bepaalde zaken in te zien.  Er zijn geen schriftelijke verslagen, maar er kan bijvoorbeeld wel een analyse gemaakt worden over bijvoorbeeld de beweegredenen waarom mensen weg gaan en hoe daar mee moet omgegaan worden.  De gesprekken die plaatsvinden met deze mensen zijn in confidentiële sfeer. 

 

Raadslid Pauwels begrijpt dit, maar hij zou dat wel graag inzage krijgen in de analyses. 

 

Waarnemend burgemeester Cools zal dit nakijken met de algemeen directeur en met de beleidsmanager personeelszaken om te bekijken wat de mogelijkheden precies zijn. 

 

Raadslid Pauwels vraagt of dit dan eventueel besproken kan worden op een commissie nadien. 

 

Raadslid Hoegaerts verwijst naar de tussenkomst van waarnemend burgemeester Cools.  Die geeft toe dat er een probleem is qua verloop. Niemand kan dit ontkennen.  Hij hoort hier enkel over het principe “het gras is niet groener aan de overkant”.  Er kan volgens hem best een analyse opgemaakt worden.  Het is belangrijk om de oorzaken / redenen te onderzoeken.  De burgemeester gaf met zijn antwoord al een aanzet, waarvoor zijn dank. 

 

Raadslid Vanpoucke komt nog even terug op de tussenkomst van raadslid Pauwels.  Ze wensen geen persoonlijke verslagen van medewerkers maar wel conclusies, dingen waaruit men iets kan leren.  De vraag werd ondertussen al beantwoord. 

 

Raadslid Van der Schoepen wil nog even terugkomen op de opmerking van schepen Fonteyn met betrekking tot de werkzaamheden van Pidpa.  Zij was niet op de hoogte van deze werken, raadslid Van der Schoepen vraagt zich af wie haar in principe had moeten verwittigen dan? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat deze aanvragen toekomen bij een collega van de dienst mobiliteit.  Hij bespreekt dit met de verkeerspolitie.  Indien het om kleine werken gaat, kan dit onmiddellijk door.  Bij grotere werken dient men omleidingen te voorzien in samenwerking met de verkeerspolitie.  Als het heel grote werken zijn, zal dit al eens bij haar passeren, maar normaal komen zulke vergunningen niet tot bij haar.  Kleine zaken verlopen via de jaarvergunning en komen niet tot bij de schepen.  De communicatie moet door de aannemers gebeuren, dus de gemeente is niet altijd op de hoogte van wat er gebeurd. 

 

Raadslid Van Mechelen licht nog toe dat het ook een onvoorziene job kan zijn.  Dan is de aannemer niet meer in de mogelijkheid om iemand te verwittigen.  De werken moeten dan zo snel mogelijk hersteld worden.  Hij vermoed dat er een buisbreuk was aan de Miksebaan en dat er daarom niemand verwittigt werd.  In normale omstandigheden zou de aannemer de mensen wel verwittigen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Naar aanleiding van het decreet lokaal bestuur en de BBC wetgeving dient er een opvolgingsrapportering naar de Gemeente/OCMW raden te gebeuren.

 

De huidige rapportering geeft de statusrapportering van de BBC Actieplannen per 30 juni 2021 weer.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de "BBC opvolgingsrapportering per 30 juni 2021".

 

De nodige documenten zijn toegevoegd in bijlage.

 

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal bestuur-Art. 263. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd. Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

 

Neemt kennis van de BBC opvolgingsrapportering per 30 juni 2021.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

5 Energie- en Klimaatpact. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke wil graag verwijzen naar de eerdere bespreking van 25 januari 2021.  Daar was het onder een andere vorm ook al een discussie op de gemeenteraad.  Ze hebben toen veel insteken en voorstellen gedaan maar daar hebben ze niet al teveel van terug gevonden.  Hij wil ze graag nog even in herinnering brengen, bijvoorbeeld de klimaatadaptietool die door raadslid Hermans werd voorgesteld.  Zij werken rond participatie van burgers.  Zo ook het statiegeldalliantieverdrag waar al meer dan 100 gemeenten op hebben ingetekend.  Destijds heeft fractie Brasschaat 2012 zich onthouden voor het klimaatactieplan.  Voor het energie- en klimaatpact gaan ze dit ook doen omdat ze het plan niet ambitieus genoeg vinden.  Het mag volgens raadslid Vanpoucke gerust wat meer zijn.  Er is bijvoorbeeld geen enkele vermelding van de betonstop ondanks dat dit een prangend probleem is.  Graag verwijst hij ook nog naar het burgemeestersconvenant en de verledding die vandaag al een aantal keer aan bod kwam.  De verledding van de openbare verlichting is volgens zijn fractie een jammerlijke vertraging toebedeeld.  De extra fietspaden willen ze graag ook nog eens aanhalen.  Tussen 2021 en 2030 zou er 1m nieuw fietspad komen per inwoner.  Hij vraagt zich af of men 38km nieuw fietspad gaat kunnen realiseren in Brasschaat?  In de Berrélei is dit een gemiste kans, men had hier in de buurt van de school gemakkelijk fietspaden kunnen voorzien.  Fractie Brasschaat 2012 onthoudt zich voor dit punt.

 

Raadslid Geysen gaat van start met zijn eerste vraag op de gemeenteraad.  Een aantal van zijn suggesties die hij wilde doen, werden reeds aangehaald door raadslid Vanpoucke.  Bij fractie CD&V leeft toch ook wel dat wat er op de tafel ligt het allemaal maar pover is.  Hij vraagt zich af of niet alles terug te vinden is binnen de teksten?  Een jaarlijkse energiebesparing van 2,9% in eigen gebouwen en een CO-uitstoot van 40%  zijn mooie cijfers indien ze gerealiseerd worden maar waar kunnen ze terugvinden dat dit effectief gerealiseerd wordt?  In de documenten met betrekking tot masterplan Park werden er een aantal elementen ingeschreven met betrekking tot het energetische en waterrecuperatie. Fractie CD&V vraagt of het mogelijk is om hen een gedetailleerd plan te bezorgen van de uit te voeren renovatiewerken die betrekking hebben op deze materie?  Door het opmaken van een energie- en klimaatpact geeft de gemeente aan een aantal doelstellingen te maken.  Er zijn bijvoorbeeld de fietspaden waar raadslid Vanpoucke daarnet ook al naar verwees.  Het aanplanten van 1 boom per inwoner, voorzien van 1km fietspad per inwoner, ontharden, en opvangen van water zijn allemaal mooie doelstellingen.  Hij vraagt zich af hoe men dat praktisch zal realiseren over de periode die nog resterend is?  Een belangrijk aspect voor fractie CD&V binnen het klimaat- en energieplan is dat elk deel in Brasschaat duurzaam bereikbaar moet zijn.  Ze doen het voorstel dat er 1 laadpunt voor electrische wagens komt per 100 inwoners tegen 2030.  Hij wil graag weten hoeveel laadpunten er vandaag zijn in Brasschaat en hoeveel men er nog plant in de komende jaren. 

 

Tot slot geeft raadslid Geysen mee dat schepen Fonteyn en de collega’s van duurzaamheid een mooi plan hebben uitgewerkt en hij bedankt hen hiervoor.  Afgelopen weekend vond er ook een mooi initiatief plaats in de Leerexpert.  Hij vond het wel spijtig dat er weinig volk aanwezig was.  Hij vermoed dat dit te maken heeft met de relatief onbekende ligging.  De Leerexpert heeft een heel mooi domein maar ze hebben te weinig mensen kunnen bereiken om het initiatief verder uit te dragen.  Zijn fractie vraagt om het duurzaamheidsproject te evalueren en ze willen hier graag aan meewerken.  Ze hopen hier in de toekomst een groter evenement van te maken om een ruimer publiek te bereiken.  Hij begrijpt dat schepen Fonteyn niet onmiddellijk op alles zal kunnen antwoorden, maar hij zou toch graag een aanzet hebben van oplossingen die daaruit voort vloeien. 

 

Raadslid Dirk de Kort verwijst naar de plannen die in het verleden reeds werden goedgekeurd, o.a. het hemelwaterplan.  Brasschaat was de eerste gemeente die samen met Pidpa een hemelwaterplan opstelde.  Brasschaat stelde ook een boombeheersplan op.  Wanneer men nu een energie- en klimaatpact wil goedkeuren, moet men deze plannen toch ook even ter hand nemen om te bekijken welke ambities er toen werden vooropgesteld in het plan en zouden nu verder kunnen waargemaakt worden.  Hij denkt dat dit niet allemaal moet uitgevoerd worden door de gemeentelijke medewerkers.  Er zou een vraag kunnen gesteld worden aan de intercommunale Igean hoe zij dit aanpakken, dit zou kunnen bijdragen aan het lokaal klimaat- en energiepact.  Men zou aan Igean kunnen vragen wat ze gaan doen ten aanzien van het containerpark.  De vraag zou ook aan de sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen gesteld worden, nl. aan Arro & De Voorkempen.  Wat gaan zij doen met de huidige woningen en bij toekomstige ontwikkelingen?  Men zou kunnen vragen wat ze gaan doen bij de ontwikkeling van de wijk in het Leeg – Rietbeemden, Neervelden,…  Deze vragen zou men ook kunnen stellen aan Sportoase.  Vanuit de Vlaamse Regering worden er heel wat mogelijkheden geboden om zaken te ondernemen.  Op deze manier kunnen ook anderen meewerken aan het pact en niet alleen de gemeentelijke medewerkers.  Het schepencollege zou dit kunnen bekijken voor alle intercommunales waar mee samen gewerkt wordt, op deze manier kunnen er heel veel zaken gerealiseerd worden op het grondgebied van Brasschaat.  Op deze manier maakt men van Brasschaat terug de meest leefbare gemeente. 

 

Raadslid Hoegaerts ondersteunt de resultaatsverbintenis die de gemeente zichzelf oplegt.  Hij bevestigt dat het milieu inderdaad een belangrijke zaak is.  Burgers, verenigingen en bedrijven stimuleren dreigt te eindigen in verplichtingen volgens hem, ook op lokaal vlak.  Dit naast alle regels, wetten en decreten die ze reeds opgelegd krijgen de komende jaren op andere niveaus.  Hij stelt zich vragen bij de opheffing van pilonen bij windmolens.  In het verleden was er een brede consensus in Brasschaat dat er geen plaats was voor industriële windmolens.  Deze horen thuis in havengebieden, industriegebieden, langs autosnelwegen of in zee maar niet in Brasschaat.  Hij wil graag weten wat het standpunt van het college hieromtrent is de dag van vandaag.

Schepen Fonteyn merkt op dat de meningen van de fracties verdeeld zijn.  De ene vindt het te ambitieus en de andere vindt het te weinig ambitieus.  Ze geeft graag eerst toelichting bij het energie- en klimaatpact.  Dit komt van Vlaanderen uit en zij reiken de hand aan de gemeenten.  Gemeenten hebben het vaak moeilijk om zaken die opgenomen zijn in het burgemeestersconvenant te realiseren.  Dit vergt veel budget en bij een conclaafronde is dit dan het eerste dat sneuvelt, dit zoals bijvoorbeeld de verledding.  De bedoeling van Vlaanderen is om de gemeenten te ondersteunen, ook financieel, om een aantal van de engagementen waar te maken.  Het is en blijft een engagement, hier zit geen resultaatsverbintenis in.  In de nota van Bart Somers is opgenomen dat de gemeenten zelf kunnen bepalen hoe ze de middelen inzetten dit naar de lokale noden die er zijn.  Men biedt iets aan, alsook een platform om te bekijken waar men staat op dit moment maar er is geen resultaatsverbintenis.  Als Brasschaat hierop inschrijft is men zeker van 124 000 euro.  Dit is een mooi bedrag dat men niet kan laten liggen.  Ze vindt het belangrijk dat dit wordt ingezet op zaken die ze belangrijk vindt. 

 

Schepen Fonteyn heeft destijds heel uitgebreid geantwoord op de klimaatadaptatietool.  Dit was voor Brasschaat moeilijk omwille van het worst case scenario.  Zonder de juiste omkadering was dit een moeilijk te begrijpen tool.  Dit was toen de reden.  Het statiegeld waarnaar hij verwees is federale materie, ze heeft al een aantal keer aangegeven dat men hier lokaal niet over gaat. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze hun best gaan doen om zoveel mogelijk doelstellingen te bereiken.  Het moet niet, maar Brasschaat is zo ambitieus dat ze zeker een aantal zaken willen waarmaken met de financiële ondersteuning die ze krijgen. 

 

Schepen Fonteyn komt ook graag terug op de 38km aan fietspaden.  Ze geeft mee dat Brasschaat hier alvast goed mee bezig is, o.a. op de Voshollei alsook een aantal fietsstraten.  Er zijn bijvoorbeeld een aantal km fietsstraten in de wijk Kaart en in de Zwemdoklei.  Lantis is ook nog bezig met het heraanleggen van een aantal fietspaden.  Brasschaat zit nog niet aan 38km, maar ze zijn er wel degelijk mee bezig. 

 

De 40% CO2 in eigen gebouwen werd een aantal maanden geleden toegelicht op de commissie bij de condensatiestaat.  Binnen het uitgebreid dossier worden prioriteiten gesteld.  Dit gaat bijvoorbeeld eerst over de schoolgebouwen, gebouwen van jeugdbewegingen,…  Op die manier wil men stelselmatig de CO2 aanpakken en men vermoed dat deze doelstelling zal gehaald worden. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er met betrekking tot de fietspaden nog een aantal subsidiekanalen zijn.  Brasschaat gaat hier een aantal zaken onder steken.  De Lage Kaart bijvoorbeeld zal voor 90% gesubsidieerd worden.  Ook deze financiële ondersteuning kan voor de fietspaden ingezet worden.  Men kijkt eerst na of het geld via andere kanalen kan komen. 

 

Op dit moment zijn er 72 laadpunten in Brasschaat, het gaat hier over 36 laadpalen.  Men wil gaan naar 380 laadpunten.  Een tijdje geleden werd op de gemeenteraad het bestek goedgekeurd om gedurende 5 jaar 10 laadpalen per jaar bij te plaatsen.  Daarnaast komen ook nog de paal-volgt-wagen palen erbij.  Daarnaast zijn er ook nog de laadpalen die geplaatst worden op semi-publiek domein, bijvoorbeeld bij supermarkten.  Hier werd in augustus ook een subsidie voor gelanceerd.  Ze weet dat hier minstens 1 aanvraag voor werd ingediend, nl. een tankstation.  Ze hoopt ook dat er meer en meer bedrijven laadinfrastructuur voorzien.  Er zijn ook privé mensen thuis die een laadpaal hebben. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat ze heel blij was met de opkomst die er was tijdens de klimaathappening.  Er werd een schatting gemaakt van 150 – 200 mensen.  Voor haar en haar medewerkers was dit zeker een succes.  Het was ook heel fijn dat er zoveel lokale handelaars meededen alsook de duurzame helden die daar mee actief waren.  Schepen Fonteyn was heel tevreden en kan het positief evalueren.  Over de locatie “Leerexpert” gaan ze nog eens brainstormen.  Nu waren hier de heel bewuste mensen die al overtuigd waren en niet de toevallige passant die toevallig in aanraking kon komen met duurzaamheid.  Die werden wel gemist.  Wanneer je dit op het kerkplein doet of op de Bredabaan heb je veel meer toevallige passanten.  De evaluatie volgt en de input zal meegenomen worden. 

 

Schepen Fonteyn komt graag terug op de opmerking van raadslid de Kort met betrekking tot de bestaande plannen.  Het hemelwaterplan wordt sowieso bekeken nu.  Er werd ook aan Pidpa de opdracht gegeven voor een droogteplan.  Ze is zeker ook voorstander van het feit dat bedrijven en sociale woningmaatschappijen kunnen meewerken aan het pact.  Igean doet dit al op dit moment op de site Coppens.  Zij zijn mee ingestapt op het waterproject.  Het water op de site wordt bijvoorbeeld hergebruikt op de site om auto’s te wassen en voor het sanitair.  Het project rond waterbuffering ed. wordt ook zeker verder uitgewerkt.  De sociale huisvestingsmaatschappijen worden misschien iets moeilijker, maar ondertussen zijn ook zij wel mee in de duurzaamheidsprincipes.  Zij kennen ondertussen ook de principes van isoleren, warmtepompen,..  Er is nog wel wat overtuigingskracht nodig om hen mee te krijgen, ze staan er nog iets verder af dan Brasschaat. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat Sportoase nu kan meegenomen worden in het project “water” dat net is voorgesteld.  In het masterplan park werd het Louis De Winterstadion en de ruiterhal opgenomen.  Recent werd er een project voorgesteld om het breder te bekijken en andere gebouwen in het park ook mee te nemen in het project.  Men zou hier kunnen werken met een intelligentiesysteem waar vraag en aanbod op elkaar afgestemd worden, ze denkt hier bijvoorbeeld aan de irrigatie van het voetbalveld in het stadion.  Met de hulp van een slimme sturing zou men dan niet irrigeren wanneer het regent.  Ze hoopt ook om andere gebouwen hier in mee te kunnen nemen, om zo te kunnen werken als transporterende vaten die met elkaar kunnen communiceren. 

 

Het is een engagement dat ze aangaan waarbij middelen kunnen ingezet worden.  Brasschaat zal ook blijven inzetten op bomen en hagen maar ook niet oneindig.  In het verleden werd er al veel bebost.  Sinds 1984 werd er reeds 20ha bebost.  Het is moeilijk om nog eens dubbel zoveel te doen.  Dit is een doelstelling waar Brasschaat al weet dat dit moeilijk is om te realiseren. 

 

Verrijk je wijk is een project waar ook op ingezet zal worden.  Met de deelprojecten is Brasschaat al heel goed bezig en hier zal men blijven op inzetten.  Met betrekking tot waterbuffering zijn er ook nog een aantal projecten om mee te nemen.  Op het Dokter Roossensplein is bijvoorbeeld ook een waterbuffering voorzien.  In de bijlage bij het punt werd reeds een overzicht opgenomen met alle mogelijke projecten die in aanmerking kunnen komen. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat participatie belangrijk is.  Op de klimaathappening waren er 2 participatiemomenten met burgers.  Zij konden hier hun input geven over een aantal werven, bijvoorbeeld bij de blauw/groene zones.  Op privéterrein kan eigenlijk ook nog heel veel gerealiseerd worden.  De vergroening van de Bredabaan valt hier ook nog onder.  Het tweede punt waar men binnen de participatie op gaat werken is klimaatbestendige kernen, dit vooral rond wijkrenovaties.  Huizen van privé-burgers zorgen voor meer dan 50% van de CO2 uitstoot, daar is dus ook nog heel wat werk aan de winkel.  De gebouwen van de gemeente zijn maar een klein percentage van alle gebouwen die in Brasschaat zijn.  Het is dus ook belangrijk om te werken op de woningen van burgers, eventueel met een sloopbeleidsplan.  Men kan dan een nieuwe woning bouwen volgens de energetische principes.  Dit zijn allemaal zaken waar de burgers mee in hebben geparticipeerd. 

 

Bij de lokale en circulaire economie zal men vooral rond afval en sluikstorten werken.  Rond deze 3 speerpunten hebben de mensen die hebben deelgenomen aan de participatiemomenten een brainstorm gedaan.  Dit wordt dan nu verder uitgewerkt.  Dit jaar werd er vooral rond afval gewerkt en vooral zal er vooral ingezet worden op renovaties. 

 

Schepen Fonteyn geeft nog mee dat ze niet alles kunnen realiseren maar ze zijn er sterk mee bezig.  De financiële middelen helpen om hier en daar een tandje bij te steken. 

 

Raadslid Hoegaerts had nog een vraag over de industriële windmolens. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat men bij de windmolens dan moet gaan naar een burgerparticipatie zodat het een win-win is voor iedereen.  Dat moet de inzet zijn.  Daar ligt nog het probleem op het gebied van gronden. 

 

Schepen Van Honste geeft graag nog extra toelichting rond de windmolens.  Er werd al een heel traject doorlopen met energielandschap. Dit is een initiatief volgend uit de groene 6.  Er waren met deze 6 gemeenten al een heel aantal werksessies samen met het bureau 3E.  Dit om een aantal zaken in kaart te brengen voor een groter gebied, nl. de Noordertuin.  Ze licht toe dat windturbines nooit een gemakkelijk onderwerp zal zijn.  Indien men iets wil realiseren, zullen er toch bepaalde stappen moeten gezet worden en zal men moeten zien waar, wat mogelijk is.  Er is sowieso ook nood aan een duidelijk wettelijk kader rond windturbines in bosgebied.  Er moet onderzocht worden waar het wel kan en wat wenselijk is.  Het zoeken naar participaties zal hier ook heel belangrijk zijn om draagvlak te creëren.  Uit de werkgroep is gebleken dat sommige klachten soms technisch ook niet correct zijn.  De communicatie moet helder en objectief zijn.  Dit project zal verder lopen in samenwerking met de provincie binnen het project Noordertuin. 

 

Raadslid Hoegaerts komt nog even terug op het beletsel dat schepen Van Honste aanhaalde over bosgebied.  Hij vraagt zich af of er in Brasschaat mogelijks inplantingsplannen zijn voor windturbines? 

 

Schepen Van Honste licht toe dat uit de studie gebleken is dat het in Brasschaat mogelijk zou zijn. 

 

Raadslid Hoegaerts zou graag inzage krijgen in deze studie. 

 

Schepen Van Honste geeft mee dat dit uit de werksessies kwam in samenwerking met het studiebureau. 

 

Raadslid Hoegaerts valt bijna achterover op zijn stoel van het feit dat het gemeentebestuur van Brasschaat het blijkbaar ziet zitten om windturbines op zijn grondgebied te plaatsen. 

 

Schepen Van Honste vindt het niet fijn dat hier vanavond alles samen wordt gegooid.  Dit is een traject dat al een aantal jaren lopende is.  Vanavond ligt het Vlaams klimaatplan voor.  De andere zaken zijn nog in onderzoek.  Ze vindt niet dat men mag verwachten dat er over alle punten waar over wordt nagedacht ineens een antwoord moet volgen.  Er wordt gebrainstormd in werkgroepen en er is dus nog geen kant en klaar antwoord van Ja of Neen. 

 

Raadslid Hoegaerts geeft mee dat hij gewoon reageert op 1 van de 7 punten dat werd opgenomen bij dit punt.  Hij gooit niet alles op een hoopje, hij stelt gewoon 1 concrete vraag. 

 

Raadslid Vanpoucke treedt raadslid Hoegaerts bij, hij vindt het een straffe reactie van schepen Van Honste.  Ze stelt dat men niet alles op een hoop mag gooien en dat men niet teveel vragen mag stellen, maar daar dient volgens hem wel de gemeenteraad voor.  Er is een controle- en informatierecht.  Dit wordt aangehaald in het punt.  Hij stelt dat ze niet in de gemeenteraad moet zitten als ze het moeilijk heeft dat er zo’n vragen worden gesteld. 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt aan schepen Fonteyn of ze er een idee van heeft hoeveel gemeenten er in Vlaanderen zijn aangesloten bij het statiegeldalliantieverdrag? 

 

Schepen Fonteyn geeft mee dat dat er een aantal zijn, maar ze voelt zich daardoor niet onder druk gezet aangezien dit federale materie is.

 

Raadslid Vanpoucke stelt dat het materie is van minister Demir en dat er 193 Vlaamse gemeenten zich ertoe verbonden hebben.  Dat is 2/3.  2/3 is niet een aantal gemeenten en hij wil graag dat Brasschaat zich ook aansluit.  Het zijn volgens hem ook heel wat N-VA gemeenten dus zijn inziens heeft het niets te maken met ideologieën.  Hij laat het hierbij voor wat het is maar hij vraagt om hier toch nog eens goed over na te denken en het wijze pad van de vak-minister te volgen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools verwijst naar de tussenkomst van raadslid Hoegaerts.  Hij verwijst naar de 7 bullets maar hij laat de eerste zin eruit, nl. “ Vlaamse gemeenten engageren zich om op het vlak om hernieuwbare energie te verhogen”.  Dat is volgens hem de essentie.  Het draagvlak voor hernieuwbare energie moet verhogen.  Dit is de boodschap die men hier wil meegeven. 

 

Raadslid Van der Schoepen wil graag weten of men windmolens voor particulieren zou toestaan? 

 

Waarnemend burgemeester Cools heeft daar op dit moment geen expliciete visie over.  Uit zijn buikgevoel zou hij voor die kleintjes “ja” kunnen zeggen maar dit moet wetenschappelijk onderbouwd worden.  Er moet bekeken worden wat men kan doen en of men daar het draagvlak kan vergroten.  Dit is de visie die daar gevolgd wordt. 

 

Raadslid Van der Schoepen stelt voor dat men eens bij de buren in Nederland gaat kijken.  Daar is wind en daar is dat de normaalste zaak.  Het bestaat en de studies zijn gebeurd. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft nog mee dat er moet bekeken worden of het in Brasschaat kan.  Er moet onderzocht worden of het een goede maatregel is om uit te voeren. 

 

Raadslid de Kort is wat teleurgesteld met het antwoord van schepen Fonteyn.  Hij heeft de bijlagen allemaal grondig doorgenomen.  Volgens hem is dit niet meer dan het huidig investeringsplan van de gemeente.  Hij ziet geen extra initiatieven die genomen worden, integendeel de verledding wordt uitgesteld en de fietspaden zullen niet volledig ingevuld worden.  De laadpunten vinden ook geen volledige invulling.  Hij vindt het spijtig dat er niet op zijn voorstel wordt ingegaan om meer ambitie te vragen bij de intercommunales of bij anderen waar men zeggenschap heeft.  Zijn fractie zal zich onthouden bij dit punt. 

 

Raadslid Eeman deelt mee dat fractie PVDA zich zal onthouden. 

 

Raadslid Hoegaerts deelt mee dat fractie Vlaams Belang zich ook zal onthouden.  

 

Raadslid Vermeulen deelt mee dat zijn fractie voor stemt.

 

Raadslid Van Aperen deelt mee dat haar fractie ook voor stemt. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact (uitgebreide tekst en samenvatting opgenomen als bijlagen bij dit besluit) de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Aan de hand van concrete en herkenbare werven (zie hieronder) wil men inzetten op krachtdadig beleid. Er wordt hierbij ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan werk te maken van concrete engagementen zoals hieronder vermeld:

 

Lokale besturen engageren zich om:

          Het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken;

          Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren in hun eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed);

          Een reductie van de CO2-uitstoot van hun eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren;

          Tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting te verLEDden;

          Het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, geen heffing op hernieuwbare energie installaties in te voeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025;

          Lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken;

          Burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de 4 werven van het Pact te behalen.

 

De Vlaamse overheid engageert zich om:

          Via het Netwerk Klimaat professionele ondersteuning te bieden aan de lokale besturen, zoals bepaald in het subsidiebesluit en de werkprogramma’s;

          Via andere partners binnen de Vlaamse overheid (bv. VEB met het SURE2050-project voor het publiek patrimonium) lokale besturen projectmatige ondersteuning te bieden;

          Samen met de lokale besturen actief mee te werken aan het elimineren van de mogelijke hindernissen die lokale besturen ondervinden in het realiseren van de ambities binnen dit Pact;

          Haar eigen voorbeeldfunctie in te vullen en relevante actoren te overtuigen om het Pact te ondertekenen;

          In samenspraak met het middenveld, onderzoeksinstellingen en de verschillende sectororganisaties de wederzijdse engagementen i.h.k.v. het Pact op te volgen en te stroomlijnen;

          Aan lokale besturen (en/of andere actoren) de beleidsmaatregelen, voorzien door de Vlaamse, Federale en Europese begroting, actief en stelselmatig te promoten die nuttig kunnen zijn om mee de doelstellingen van het Pact te realiseren. Onder potentiële inbreng van de Vlaamse overheid in hoofdstuk 4 wordt dit waar mogelijk geconcretiseerd;

          Ter bijkomende ondersteuning van de klimaatpactacties van de gemeenten die het Pact ondertekenen, in een extra jaarlijks budget van 10.000.000 euro, evenals een vast gedeelte van de vrij beschikbare middelen binnen het Vlaams klimaatfonds, te voorzien. Deze budgettaire engagementen kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid.

 

Deze financiële ondersteuning, vermeld in bovenstaand punt, aan de gemeente Brasschaat houdt een minimumbedrag in van 123.977 euro dat al dan niet vermeerderd naargelang het aantal gemeenten dat intekenen op het pact. Het gaat hier over een cofinanciering-systeem.

 

Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft uw gemeente aan actie te ondernemen om de doelstellingen vermeldt in de onderstaande werven waar te maken :

1)      Laten we een boom opzetten

a)      Eén boom extra per Vlaming tegen 2030 (+6,6 miljoen bomen extra vanaf 2021 t.e.m. 2030)

b)      1/2de meter extra haag of geveltuinbeplanting per Vlaming tegen 2030 (+3.300 km extra vanaf 2021 t.e.m. 2030)

c)       Eén extra natuurgroenperk per 1000 inwoners tegen 2030 (= 6.600 perken van 10 m² vanaf 2021 t.e.m. 2030)

 

2)      Verrijk je wijk

a)      50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1.000 wooneenheden vanaf 2021 t.e.m. 2030;

b)      1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners tegen 2030 die samen voor een totaal geïnstalleerd vermogen zorgen van 216 MW vanaf 2021 t.e.m. 2030 (+12.000 projecten in 2030)

 

3)      Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar

a)      Per 1.000 inwoners 1 “toegangspunt” voor een (koolstofvrij) deelsysteem tegen 2030 (=6.600 toegangspunten);

b)      Per 100 inwoners 1 laadpunt tegen 2030 (=66.000 laadpunten);

c)       1 m nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030

 

4)      Water het nieuwe goud

a)      1m2 ontharding per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030 (= 6,6 miljoen m2 ontharding);

b)      Per inwoner 1m3 extra opvang van hemelwateropvang voor hergebruik, buffering en infiltratie voor regenwater vanaf 2021 t.e.m. 2030 (=6,6 miljoen m3 extra regenwater dat wordt opgevangen voor hergebruik of infiltratie)

 

Een rudimentair eerste overzicht werd toegevoegd in bijlage met een overzicht van enkele van de reeds geplande projecten waarbij deze co-financiëring ingezet zou kunnen worden.

 

Overwegende de doelstellingen die opgenomen werden in het klimaatplan van Brasschaat wordt het wenselijk geacht om het Lokaal Energie- en Klimaatpact ondertekent en de gewenste en mogelijke acties uit te voeren tegen 2030. Bijgevolg zal de gemeente voor de uitvoering van de acties binnen deze 4 werven recht krijgen op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht.

 

 

 

Juridisch kader

Meerjarenplan 2020 - 2025

Klimaatplan Brasschaat 2030

 

Adviezen

Positief advies cel duurzaamheid en MAT.

 

Financiële gevolgen

De financiële ondersteuning wordt geraamd op:

Financiële ondersteuning door Vlaamse overheid 123.977 euro voor 2021 (minimumbedrag)

 

BESLUIT:

Met 18 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Jan Jambon, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 13 onthoudingen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen en Ellen Somers).

 

Art.1.- De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het ondertekenen van het Energie- en Klimaatpact.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

6 Verzoekschrift tot erkenning van de Claesstraat (vanaf de Bevrijdingslei tot aan het domein 'de Inslag' - met inbegrip van het brugje over de Heislagbeek) als gemeenteweg op grond van 30-jarig openbaar gebruik. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

1. DE VERZOEKSCHRIFTEN

 

Gelet op het verzoekschrift van de heer Eric Van Hoey en de heer Ronald Rothwell van 9 februari 2021 waarin de gemeenteraad wordt verzocht de erkenning te overwegen van de Claesstraat (vanaf de Bevrijdingslei tot aan het domein ‘De Inslag’ – met inbegrip van het brugje over de Heislagbeek) als gemeenteweg;

 

 Gelet op het verzoekschrift van de heer Luc De With van 15 februari 2021 waarin de gemeenteraad wordt verzocht de erkenning te overwegen van de Claesstraat (vanaf de Bevrijdingslei tot aan het domein ‘De Inslag’ – met inbegrip van het brugje over de Heislagbeek) als gemeenteweg. Dit verzoekschrift verwijst volledig naar de argumentatie van voorgaand verzoekschrift en voegt enkele recente foto’s toe van de brug;

 

Gelet op artikel 13 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, dat voorziet als volgt:

 

“§ 1. Grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, kunnen in aanmerking komen als gemeenteweg. De toegankelijkheid van private wegen, vermeld in artikel 12septies, § 1, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, geldt niet als bewijs van een dertigjarig gebruik door het publiek.

 

§ 2. De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.

De vaststelling door de gemeenteraad van een dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.

 

§ 3. Voor de toepassing van paragraaf 2 kan eenieder een verzoekschrift indienen bij de voorzitter van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen. Dat verzoekschrift wordt schriftelijk ingediend, en bevat een toelichting en de nodige bewijsmiddelen over het dertigjarige gebruik door het publiek.

 

§ 4. Als het dertigjarige gebruik door het publiek is vastgesteld in een uitvoerbare rechterlijke uitspraak, vloeien de verplichting tot de opmaak van een rooilijnplan en de vestiging van een publiek recht van doorgang rechtstreeks uit die uitspraak voort.

 

§ 5. Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28.Voor de toepassing van het eerste lid worden onder meer het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting als bezitshandelingen beschouwd."

 

2. DE AANGEHAALDE BEWIJSMIDDELEN

De verzoekschriften vermelden volgende elementen voor de vaststelling van een langdurig publiek gebruik:

 

2.1. Aanwezigheid van de weg op historisch kaartmateriaal tot op heden

 

 Topografische kaart (NGI) van 1873: de Claesstraat heeft reeds het karakter van een dreef met laanbomen, overgang over de Heislagbeek.

 

 Topografische Kaart (NGI) van 1904: De Claesstraat heeft reeds het karakter van een dreef met laanbomen, overgang over de Heislagbeek.

 

 Topografische Kaart van 1989: Claesstraat – overgang over de Heislagbeek, bemerk de duiker en de brug;

Op deze kaart, waarvan de opnames dateren uit 1984, staat over de Heislagbeek een duidelijke duiker opgetekend, waardoor het publiek de beek zonder enige problemen kon oversteken

 

 Topografische kaart 2000: Claesstraat, een breed onverhard pad, bemerk ook de laanbomen.

Op deze kaart zijn zowel de Claesstraat als de overgang over de Heislagbeek eveneens te zien.”

 

 Huidige Topografische Kaart (bijgewerkt tot eind 2020): Claesstraat, een breed onverhard pad, bemerk ook de laanbomen, overgang over de Heislagbeek, bemerk de brug.

Ook de huidige topografische kaart geeft duidelijk de weg weer.

 

 De Claesstraat is anno 2021 ook zichtbaar op Google Maps, de verbinding over de Heislagbeek staat eveneens ingetekend.”

 

2.2. Aanwezigheid van de weg op luchtfoto’s

,• Luchtopname van het NGI van 1948: “De Claesstraat is duidelijk zichtbaar: we zien als referentiepunt het Kerkhof aan de Durentijdlei. De Claesstraat springt in het oog als één doorlopende dreef (met laanbomen) van de Bredabaan tot het verlengde van de straat Mikhof

 

 Luchtfoto van 1969: “eenzelfde duidelijke dreef is zichtbaar

 

2.3. Getuigenverklaringen

Bij de verzoekschriften werden 32 getuigenverklaringen toegevoegd (opgesteld volgens gerechtelijk model overeenkomstig artikel 961/1 tot 3 van het Gerechtelijk Wetboek) die volgens de indieners van het verzoekschrift een duidelijk en consistent beeld moeten geven van de geschiedenis van de weg en het openbaar gebruik ervan.

 

Samengevat stellen de getuigenverklaringen volgens het verzoekschrift als volgt:

 

“- De Claesstraat was al minstens sinds de jaren 40 een publiek toegankelijke dreef tot domein De Inslag.

- Er zijn consistente meldingen van openbaar gebruik vanaf de jaren ’40 tot en met heden, die om. behelzen: het gebruik als speelstraat, een manier om door de Inslag naar Merksem te fietsen, het bezoeken van het kerkhof, het bezoeken van een kapelletje voor het bruggetje naar De Inslag en talloze recreatieve wandelingen en ommetjes;

- Sinds de jaren 80 kocht de Vlaamse overheid het domein aan en zou deze ook signalisatie hebben aangebracht op het einde van de Claesstraat, die wandelaars over de brug over de Heislagbeek leidt;

- Over de Heislagbeek lag een houten oversteek sinds de jaren ’40 tot 2000. Deze oversteek varieerde soms van enkele planken tot een brugje met houten handleuning. In 2000 viel de oversteek ten prooi aan vandalisme;

- Het buurtcomité drong aan op een nieuwe overbrugging, die door de gemeente Brasschaat werd geplaatst door middel van een betonnen duiker (met daarbovenop vlakke betonplaten);

- Twee getuigen maken melding van een erfdienstbaarheid die zou rusten op de eigenaars van de percelen van de Claesstraat 100, 102, 104 en 106. Eén getuige specifieert dat het zou gaan over een erfdienstbaarheid voor paard en kar die zou opgenomen zijn in de aktes van de eigenaars.

 

2.4. Opname van de weg in volgende voor het publiek toegankelijke parcours

 De verbinding was opgenomen tussen knooppunten 31 en 86 in het wandelknooppuntennetwerk ‘Kempense Heide’ (ontwikkeld door Toerisme Provincie Antwerpen van 2009 tot en met het najaar van 2020.

De verbinding is opgenomen in het Grote Routepad nr 12 (Amsterdam-Parijs) sinds de zomer van 2015.

 

2.5. Foto-materiaal

In het verzoekschrift worden foto’s toegevoegd (situatie januari 2021 en september 2013) waaruit de voor het publiek toegankelijke staat van de weg moet blijken.

 

2.6. Opname van de weg in administratieve documenten

 

Het verzoekschrift verwijst naar de aanvraag van stedenbouwkundige vergunning Claesstraat 106: "in het plan bij de aanvraag werden de rooilijnen van de weg Claesstraat reeds aangeduid met de benoeming ‘ontworpen rooilijn, een rooilijn die op datzelfde plan doorloopt tot over de Heislagbeek .

Deze ontworpen rooilijn verwijst naar de rooilijn die werd vastgelegd op het BPA 45 “ Maria Ter Heide 4, van het gebied en dus reeds een openbare bestemming toekent aan dit gedeelte van de Claesstraat."

 

Het verzoekschrift stelt tot slot dat het publiek gebruik voortduurt tot op heden of alleszins tot op het afgelopen jaar, wat bovendien kan worden vastgesteld door de aanwezigheid van publieke tracks van joggers en/of mountainbikers op de heatmap van www.strava.com .

 

3. BEKENDMAKING, OPMERKINGEN EN BEZWAREN

In navolging van de ontvangst van deze verzoekschriften en ter voorbereiding van de behandeling ervan door de gemeenteraad heeft de gemeente het verzoek begin mei 2021 bekend gemaakt door publicatie van de verzoekschriften (met bijhorende getuigenverklaringen) op de gemeentelijke website. Ook werd er ter plaatse een bekendmaking uitgehangen en de aangelanden en alle indieners van het verzoek werden persoonlijk aangeschreven.

Er werd bij deze bekendmaking de mogelijkheid geboden om opmerkingen dan wel bezwaren te bezorgen met betrekking tot het verzoek tot erkenning als gemeenteweg op basis van 30 jarig publiek gebruik, alvorens de verzoekschriften effectief op de gemeenteraad te behandelen.

 

De gemeente ontving in navolging van deze bekendmaking 31 opmerkingen en/of bezwaren.

 

De gemeenteraad heeft uiteraard akte genomen van al deze ‘bezwaarschriften’, doch moet vaststellen dat de aangehaalde argumenten voor dan wel tegen de gevraagde erkenning niet steeds relevant zijn in de beoordeling van het wel of niet bestaan van een 30-jarig publiek gebruik.

 

In een aantal bezwaren wordt zelfs gevraagd het stuk Claesstraat niet als gemeenteweg te erkennen, daar waar ze wel degelijk bevestigen dat de weg al gedurende een periode van meer dan 30 jaar gebruikt wordt door wandelaars edm. (verwijzing naar recreatief gebruik).

 

Voor de argumenten die wel relevant zijn betreffende het al dan net aanwezig zijn van 30 jarig gebruik door het publiek stelt de gemeenteraad als volgt:

 

3.1. relevantie topografisch kaartenmateriaal

In één van de ontvangen bezwaarschriften wordt de relevantie van de aangehaalde topografische kaarten betwist:

 

 de topografische kaart van 1873  en 1904 is niet relevant omdat het domein “Goed van Loos” toen nog privaat was en dus niet open voor publiek;

 Volgens de legende van de topografische kaarten van 1989, 2000 en 2020 staat geen brug ingetekend;

 

Wat betreft de opmerkingen dat het Domein “Goed van Loos” in 1973 en 1904 nog privaat was, kan de gemeenteraad enkel vaststellen dat dit niet automatisch wil zeggen dat het publiek daar ook geen toegang kon nemen. Enige vaststelling op deze kaarten is dat de Claesstraat verderloopt in het ‘Goed van Loos’, uit het plan valt niet af te leiden of het domein ter hoogte van de Heislagbeek afgesloten is. Er staat op deze kaart geen passerelle of brug ingetekend. De weg staat wel onderbroken ingetekend.

 

Wat betreft de opmerking dat op de kaarten van 1989, 2000 en 2020 geen brug staat ingetekend,  en er op de kaarten van 2000 er tegenover de Claesstraat geen wandelweg meer ingetekend staat, moet de gemeenteraad vaststellen dat de kaarten wel degelijk het symbool van ‘duiker of kleine brug’ bevatten en de intekening van de weg (als pad of verhard pad), wel degelijk tot over de Heislagbeek doorloopt.

 

 

3.2. Voortdurend en onafgebroken gebruik

In een ander bezwaarschrift wordt het voortdurend en onafgebroken gebruik door het publiek in de afgelopen dertig jaar in vraag gesteld. Het bezwaar vertrekt vanuit het uitgangspunt dat enkel het bruggetje dat zich over de Heislagbeek bevindt, de oorzaak is van het publiek gebruik van de strook grond. Het bruggetje zou in 2000 verdwenen zijn en pas in 2002 herplaatst zijn.

Er worden  twee foto’s uit 2001 bij het bezwaar gevoegd om die bewering te staven.

Na verificatie ter plaatse is echter gebleken dat deze foto's vanuit een zodanig perspectief genomen zijn, dat de brug niet mee in beeld komt.

Er kan alleszins niet met zekerheid besloten worden dat de overgang over de Heislagbeek om toegang te nemen tot het achterliggende domein volstrekt niet meer mogelijk was totdat in 2002 een betonplaat werd geplaatst. Dit staat trouwens los van een voortdurend en onafgebroken gebruik van de Claesstraat zelf.

De Heislagbeek is alleszins niet steeds even diep geweest als thans het geval is, zoals ook blijkt uit één van de getuigenverklaringen.

 

3.3 Onwettigheid van de procedure

Tot slot wordt gewezen op een zogenaamde onwettigheid van de door de gemeente gevolgde procedure omdat er een procedure lopende zou zijn bij de Vrederechter te Brasschaat, in het kader waarvan de Vrederechter zich ook zou moeten uitspreken over het al dan niet publiek gebruik van de strook grond. Om hieromtrent meer duidelijkheid te bekomen en niet te interveniëren in een mogelijke uitspraak van de Vrederechter werd de geplande behandeling van het verzoekschrift op de gemeenteraad van juni uitgesteld.

Op herhaaldelijk verzoek tot verduidelijking over het concrete voorwerp of de stand van zake van deze procedure is echter nooit concrete verduidelijking gekomen. Na contactname met het Vredegerecht is echter gebleken dat hieromtrent geen procedure ten gronde hangende is, er is enkel een poging tot verzoening geweest die slecht geleid heeft tot het opstellen van een PV van niet-verzoening.

 

4.  BEOORDELING

Er is inderdaad de geciteerde cartografische geschiedenis van de weg die teruggaat tot minstens 1873 en er is minstens sedert 1984 een overgang over de Heislagbeek aanwezig geweest op het terrein.

De luchtfoto's zijn wat de brug betreft minder duidelijk, maar het genoemde stuk Claesstraat is inderdaad aanwezig.

De opname van de weg in een aantal voor publiek toegankelijke parcours (knooppuntenroute en GR) dateert niet van lang genoeg om te kunnen spreken van een publiek gebruik gedurende dertig jaar, maar doen alleszins besluiten dat een eventuele erkenning past binnen de doelstelling van het Gemeentewegendecreet zoals verwoord in artikel 3, met name de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en bovenal de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

 

Alleszins moet worden vastgesteld dat een mogelijk publiek gebruik zoals blijkt uit het aanwezige kaartenmateriaal ook consistent bevestigd wordt door een heel aantal getuigenverklaringen.

 

Het feit dat de brug in de loop der jaren veranderd is van hoedanigheid (van aanwezigheid van houten loopplanken tot een houten constructie met leuning die na beschadiging vervangen werd door de aanleg van een betonnen plaat) neemt niet weg dat de Claesstraat , een publiek gebruik van meer dan 30 jaar heeft gekend waarbij op één of andere wijze ook een oversteek over de Heislagbeek en doorgang naar het achterliggende domein de Inslag mogelijk is geweest;

 

De gemeenteraad is dan ook van oordeel dat de in de verzoekschriften aangeleverde elementen een voldoende mate van zekerheid geven betreffende het publiek gebruik de afgelopen 30 jaar om het voornoemde stuk Claesstraat te erkennen als gemeenteweg.

 

Juridisch kader

het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen; 

het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, meer specifiek artikel 13;

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen onmiddellijke financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- op basis van het voorliggende bewijsmateriaal om de Claesstraat (vanaf de Bevrijdingslei tot aan het domein ‘De Inslag’ – met inbegrip van het brugje over de Heislagbeek) te erkennen als gemeenteweg, met de vestiging van een publieke erfdienstbaarheid van doorgang tot gevolg, overeenkomstig art. 13, §2 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019;

 

Art.2.- belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan voor de weg in kwestie, eveneens volgens art. 13, §2 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

7 Afbakening werkingsgebied voor de vorming van de toekomstige woonmaatschappij Antwerpen Midden en Noord. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen en zijn fractie vinden de eenmaking van de sociale huisvestingmaatschappijen de ideale gelegenheid om het controleorgaan vanuit onze gemeente aan te scherpen door het mee in te bedden in de opmaak van de afbakening van het werkingsgebied waar de lokale overheid een voortrekkersrol zal spelen.

Een strengere implementatie van werfcontrole door de lokale overheid in samenwerking met de betrokken architect, die beiden nagaan of de aannemer de werken uitvoert volgens het lastenboek en de bouwplannen, lijkt ons geen overbodige luxe.

In het verleden heeft de noodzaak hiervoor zich meermaals gemanifesteerd.

Tijdens de algemene commissie heeft zijn fractie bij beide actoren van zowel de Voorkempen als ARRO gepolst naar het idee van zo een mogelijke regisseursrol die onze gemeente zou kunnen spelen bij de realisatie van sociale woonprojecten. Beide gaven de indruk hierin geen enkel bezwaar te hebben over een betere opvolging die de afwerking en de kwaliteit van projecten moet waarborgen.

Fractie Vlaams Belang wil daarom van de gelegenheid bij dit agendapunt gebruik maken om een voorstel ter stemming in te dienen. Het voorstel ter stemming is :

·        Brasschaat zal het reeds bestaande controleorgaan aanvullen met een gemeentelijke deskundige terzake die lopende en toekomstige projecten van sociale huisvesting streng controleert wat betreft het lastenboek en bouwplannen.

 

 

Schepen Van Honste begrijpt zijn bezorgdheid maar dit is nu al in een verdere uitwerking bezig.  Hetgeen nu enkel op tafel ligt, is het werkingsgebied.  Het gevolg daarvan is dat men met elke gemeente in de raad van bestuur zit.  De stemverdeling van de aandelen is op basis van het  voorstel van Vlaanderen.  Dit is hetgeen vandaag voorligt.  In de adviezen van Arro, De Voorkempen en het Sas kon men lezen dat er een aantal bezorgheden door hen zijn meegegeven.  Het zal geen gemakkelijke oefening worden maar vandaag beperkt het zich tot het werkingsgebied, de raad van bestuur en het stemgedrag.  De details zullen op een later moment bekeken worden.  Ze begrijpt zijn bezorgdheid, maar ze kan dit pas meenemen in een later stadion.  Ze vermoed dat dit komt vanuit zijn persoonlijke ervaring. 

 

Raadslid Van der Schoepen geeft mee dat zijn persoonlijke ervaring er ondertussen niet meer toe doet.  Het heeft hem wel veel geleerd en zijn ogen zijn open gegaan.  De noodzaak was vaak aan de orde en hij ziet het nu als een opportuniteit om dit mee in te bedden.  Het bestuur zou een standpunt kunnen innemen zodat er meer controle is vanuit de lokale overheid.  Het zijn volgens hem ook maatschappijen die overheidsgebonden zijn.  Waarom zou men dan niet de controle verscherpen op basis van verschillende feiten uit het verleden?  Hij vindt zijn stemming rechtvaardig en daarom vraagt hij toch de hoofdelijke stemming. 

 

Waarnemend burgmeester Cools begrijpt zeker de bezorgdheid van raadslid Van der Schoepen maar de gemeente behoudt de regierol bij de sociale huisvestingsmaatschappijen.  Het is de bedoeling om nu 1 maatschappij te vormen en het werkingsgebied wordt hierbij vast gesteld.  Men zal nog moeten zien hoe men hier dan mee omgaat.  Hij neemt het advies van raadslid Van der Schoepen met betrekking tot het controle-arganismeme zeker wel mee.  Dit is wel nog niet het onderwerp van deze bespreking. 

 

Raadslid Van der Schoepen concludeert hieruit dat het bestuur in zijn suggestie een tool ziet voor in de toekomst die mee geïmplementeerd wordt in de latere samenwerking met de huisvestingsmaatschappij in worden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft nog mee dat het doel moet zijn om kwalitatieve sociale woningen af te leveren. 

 

Raadslid Hoegaerts zal afwijken van zijn stemming, maar hij zal het goed verder opvolgen.  Hij hoopt echt dat de gemeente zijn woord houdt en dat er een goede opvolging / controle zal zijn. 

 

Raadslid Brughmans wil aansluiten bij de suggesties van raadslid Van der Schoepen.  Het sociale aspect blijft toch wel het belangrijkste aspect volgens hem.  Het woonbeleid als een kansenbeleid voor mensen met een beperkt inkomen, jonge starter, senioren,…  Hij wil graag weten hoe de wachtlijsten zullen weggewerkt worden.  Hij vraagt zich ook af hoe men gaat omgaan met de schaalvergroting van de nieuwe woonmaatschappij.  Hij vreest dat Brasschaat in woelige wateren gaat terecht komen na deze aankoop.  Hij wil graag weten hoe er actief wordt ingespeeld op de woonnoot.  Zijn inziens is de gemeente de beste om vinger aan de pols te houden.  Er is ook nog een dikke vinger in de pap wanneer het gaat over besluitvorming. Voor hem is dit alles niet zo duidelijk en daarom wil hij wat suggesties meegeven.  Het voorstel om te werken met een zwarte lijst doet hem als voormalig OCMW-voorzitter toch een beetje de wenkbrauwen fronsen.  De contacten vanuit het OCMW met het Sas waren er destijds om hen voor een groot stuk te ontzorgen binnen het woonbeleid.  Na vele jaren kan hij zeggen dat de begeleiding goed heeft gewerkt.  Dit is een belangrijk aandachtspunt bij de ontwikkeling van een visie. 

Uit de toelichtingen die hij kreeg op de commissievergadering blijkt dat Arro en De Voorkempen toch wat schrik hebben voor de continuïteit van het geheel.  Ook voor  knowhow en expertise. 

Fractie vraagt om de bundeling van de know how toch ook te verankeren in de maatschappij.  Het is volgens hem ook aangewezen om De Ideale Woning nog verder mee te nemen binnen de huidige ontwikkelingen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bevestigt dat raadslid Brughmans de correcte punten aanhaalt.    Er werden met de  15 gemeenten een aantal zaken geformuleerd die meegenomen moesten worden naar de dagelijkse werking.  Een aantal zaken die hier werden opgenoemd, staan daar ook in vermeld.  Er is voldoende schaalgrote en hij vraagt om de expertise in huis te houden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Gelet op het schrijven van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed d.d. 23 oktober 2020 en 18 maart 2021 aan alle burgemeesters om een voorstel van werkingsgebied in te dienen tegen 31 oktober 2021;

 

Gelet op de diverse besprekingen tussen lokale besturen van het midden en noorden van de referentieregio Antwerpen onderling en tussen de lokale besturen en de woonactoren werkzaam in het afgebakende werkingsgebied;

 

Gelet op bespreking van het voorstel tot afbakening van de werkingsgebieden van de toekomstige woonmaatschappijen in de het midden en noorden van Antwerpse rand tijdens het lokaal woonoverleg d.d. 10 september 2021;

 

Op voorstel van het besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. 9 augustus 2021; 

 

Overwegende dat de Vlaamse Regering met de vorming van de woonmaatschappij de dienstverlening wenst te verhogen, de complementaire werking van het sociaal verhuurkantoor en de sociale huisvestingmaatschappij wenst te verenigen, de transparantie wenst te verhogen en de regierol van het lokaal bestuur wenst te doen primeren en de lokale betrokkenheid en zeggenschap te waarborgen;

 

Overwegende dat de gemeenten een integraal woonbeleid, met aandacht van alle aspecten van het duurzaam, lokaal sociaal woonbeleid nastreven;

 

Overwegende dat 14 gemeenten van het midden en noorden van de Antwerpse rand gezamenlijk een voorstel van werkingsgebied voor de woonmaatschappij formuleren, rekening houdend met de morfologie van de gemeenten, de werking van de huidige woonactoren inclusief de spreiding van hun patrimonium, en met de huidige intergemeentelijke samenwerkingen rond wonen (IVLW’s Midden en Noord).

 

Overwegende dat de gemeente Ranst wenst aan te sluiten bij het voorgestelde werkingsgebied, als zij van de Vlaamse minister bevoegd voor wonen geen toelating krijgt om aan te sluiten bij de werkingsgebied voor de woonmaatschappij gevormd door de stad Lier en de gemeenten Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden.

 

Overwegende dat met het voorliggende voorstel van afbakening een werkingsgebied ontstaat, waarbij in de gemeenten Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel (en eventueel ook Ranst) 2.652 (of 2.676*) sociale huurwoningen van de sociale huisvestingsmaatschappijen (data d.d. 31 december 2019) gelegen zijn, en 403 (of 415*) woningen die op de private markt worden ingehuurd (SVK-woningen) (data d.d. 31 december 2020) (*cijfers indien Ranst aansluit bij het werkingsgebied);

 

Overwegende de opmerkingen en bedenkingen die bij dit voorstel van werkingsgebied geformuleerd werden door de woon- en welzijnsactoren in het lokaal woonoverleg;

 

Overwegende dat de regelgeving voorschrijft dat de gemeenten die samen het werkingsgebied vormen over minimaal 50 % +1 van de stemrechten beschikken; dat de overige stemrechten (= max. 50%-1) worden verdeeld over de publieke (Vlaams gewest, provincie) en private aandeelhouders; dat de gemeenten gevraagd worden om bij hun voorstel tot afbakening van de toekomstige woonmaatschappij ook reeds in te gaan op de verdeling van de stemrechten tussen de lokale besturen en dit op basis van objectieve criteria in functie van het sociaal woonbeleid;

 

Juridisch kader

- Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, in het bijzonder artikel 40 e.v.;

- Het decreet houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, zoals bekrachtigd en afgekondigd door de Vlaamse Regering op 09/07/2021 (B.S. 10/09/2021), waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

 

Financiële gevolgen

Actueel zijn er geen kosten verbonden.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Met de gemeente Brasschaat sluiten we aan bij het werkingsgebied van de toekomstige woonmaatschappij dat wordt gevormd samen met volgende gemeenten: Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel en - onder voorbehoud - Ranst.

 

Art.2.- De gemeente Brasschaat gaat ermee akkoord dat het aantal sociale huurwoningen en het aantal huishoudens per gemeente zullen worden gehanteerd als objectieve criteria voor de stemrechtenverdeling tussen de betrokken gemeenten in de Algemene Vergadering, en dit in een verhouding 60%, respectievelijk 40%. Deze stemrechtenverdeling zal worden geactualiseerd bij het begin (en halfweg) de legislatuur. De gemeente zal deze afspraken van stemrechtenverdeling en -actualisatie opnemen in het aanvraagformulier.

 

Art.3.- De gemeente Brasschaat gaat ermee akkoord dat elk betrokken lokaal bestuur een bestuursmandaat in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij kan opnemen. Binnen dit collegiaal bestuursorgaan is de gemeente betrokken bij de operationele en strategische keuzes in de woonmaatschappij.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

8 Hemeldreef 9. Renovatie stadion en uitbreiding sportcampus. Aanstellen ontwerpteam. Goedkeuring lastvoorwaarden, raming en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het kader van de opdracht “Hemeldreef 9 - renovatie stadion + uitbreiding sportcampus - aanstellen ontwerpteam” werd een bestek met nr. 2021-266 opgesteld door de dienst patrimoniumbeheer en projecten.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 295.000,00 euro btw niet ingegrepen, hetzij 356.950,00 euro btw inbegrepen.

 

Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, bijhorende raming en de plaatsingsprocedure, open procedure met Europese bekendmaking.

 

De geplande verzenddatum van de publicatie is 30 september 2021. Voorstellen kunnen ingediend worden aan de hand van het E-Tenderingplatform ten laatste op 1 februari 2022 om 11u00.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost 356.950,00 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

 

Het voorziene krediet zal verhoogd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.

Voor zover de benodigde bijkomende uitgaven niet door een interne kredietaanpassing kunnen gebeuren, wordt aan de dienst financiën verzocht de vereiste bijkomende kredieten op te nemen in een volgende budgetwijziging, die voor goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan het bestek en de raming voor de opdracht “Hemeldreef 9 - renovatie stadion + uitbreiding sportcampus - aanstellen ontwerpteam”, opgesteld door de dienst patrimoniumbeheer en projecten. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 295.000,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 356.950,00 euro btw inbegrepen.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

 

Art.4.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

9 Merellaan. Afbraak en inrichting speelterrein Vogeltjeswijk. - Goedkeuring lastvoorwaarden, gunningswijze en lijst van uit te nodigen firma's. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 31 mei 2021 heeft het college van burgemeester en schepenen ingestemd met de hernieuwing van het speelterrein in de Vogeltjeswijk - Merellaan op basis van de input van buurtbewoners.

 

De visie die voorgesteld werd, is meegenomen bij opmaak van het dossier.

 

In het kader van de opdracht “Merellaan. Afbraak en inrichting speelterrein Vogeltjeswijk.” werd een bestek met nr. 2021-274 opgesteld door afdeling groen en natuur in samenwerking met de jeugddienst.

 

Het maximale bestelbedrag wordt vastgesteld op 95.000,00 euro, btw inbegrepen.

 

De raming excl. btw bereikt de limiet van 139.000,00 euro voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Volgende ondernemers komen in aanmerking om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

          Europlay, Eegene 9 te 2900 Dendermonde;

          Boer Belgium, Sneeuwbeslaan 4, Bus 13 te 2610 Wilrijk;

          Kompan nv, Bosstraat 15 te 8780 Oostrozebeke;

          Spereco België, Weertersteenweg 383 te 3640 Kinrooi;

          Libraplay nv, Steenweg op Deinze 150 bus 3 te 9810 Nazareth;

          Eibe, Pastoor Claesenstraat 1 te 2440  Geel;

          SABLO speeltoestellen, Veldenstraat 14 te 2470 Retie;

          ROBINIA INT bvba, Schippersdijk 101 te 9200 Dendermonde;

          Goede Speelprojecten bvba, Brusselstraat 51 te 2018 Antwerpen 1;

          Tilborghs hout en interieur bvba, Onderzeel 7 industriezone bosduin te 2920  Kalmthout;

          Donkergroen, Driesstraat 166 te 1861 Wolvertem;

          S.L.G. Play, Chemin Brimboriau, 28b te 7822 Ghislenghien;

          Natureplay, Wiekevorstseweg 36 te 2200 Morkhoven.

 

Afhankelijk van de noodzaak voor aanvraag (afhankelijk van het gekozen ontwerp), wordt de planning van het project als volgt voorzien (indicatieve planning):

 

Indiening van de voorstellen   3 november 2021

Beoordeling van de voorstellen   half december 2021

Gunning van de opdracht   einde december 2021

 

Optie 1: omgevingsvergunning is niet van toepassing

Aanvang van de werken   1 februari 2022

Voorlopige oplevering    1 maart 2022

 

Optie 2: omgevingsvergunning is van toepassing

Traject omgevingsvergunning   jan-april 2022

Voorbereiding realisering   april 2022

Aanvang van de werken   half september 2022

Voorlopige oplevering    half oktober 2022

 

Er wordt voorgesteld om goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, de gunningwijze, het maximale bestelbedrag, de lijst met aan te schrijven firma's en met de opstart van de onderhandelingsprocedure.

De geplande verzenddatum van de uitnodigingen tot offerte wordt vastgesteld op 30 september 2021.

Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 3 november 2021 om 11.00 uur voorgesteld.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Adviezen

Positief advies afdeling infrastructuur

Positief advies afdeling jeugd

Het college van burgemeester en schepenen hechtte principiële goedkeuring in zitting van 13 september 2021.

 

Ondernemerstoets

Er zijn geen geschikte Brasschaatse aannemers die aangeschreven kunnen worden. Uitvoering van de werken heeft geen invloed op activiteiten van ondernemers in de buurt.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost    95.000,00 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel   22200007/0752 (inrichting en renovatie infrastructuur jeugd) 

Budget/jaar   investeringsbudget 2021

Krediet beschikbaar  Ja

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2021-274 en de raming voor de opdracht “Merellaan. Afbraak en inrichting speelterrein Vogeltjeswijk.”, opgesteld door afdeling groen en natuur worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. Het maximale bestelbedrag wordt vastgesteld op 95.000,00 euro, btw inbegrepen.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Art.3.- Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

- Europlay, Eegene 9 te 2900 Dendermonde;

- Boer Belgium, Sneeuwbeslaan 4, Bus 13 te 2610 Wilrijk;

- Kompan nv, Bosstraat 15 te 8780 Oostrozebeke;

- Spereco België, Weertersteenweg 383 te 3640 Kinrooi;

- Libraplay nv, Steenweg op Deinze 150 bus 3 te 9810 Nazareth;

- Eibe, Pastoor Claesenstraat 1 te 2440  Geel;

- SABLO speeltoestellen, Veldenstraat 14 te 2470 Retie;

- ROBINIA INT bvba, Schippersdijk 101 te 9200 Dendermonde;

- Goede Speelprojecten bvba, Brusselstraat 51 te 2018 Antwerpen 1;

- Tilborghs hout en interieur bvba, Onderzeel 7 industriezone bosduin te 2920  Kalmthout;

- Donkergroen, Driesstraat 166 te 1861 Wolvertem;

- S.L.G. Play, Chemin Brimboriau, 28b te 7822 Ghislenghien;

- Natureplay, Wiekevorstseweg 36 te 2200 Morkhoven.

 

Art.3.- De geplande verzenddatum van de uitnodigingen tot offerte wordt vastgesteld op 30 september 2021. De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 3 november 2021 om 11.00 uur.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget 2021 sleutel 22200007/0752 (inrichting en renovatie infrastructuur jeugd).

 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

10 Prinsheide: wijziging rooilijn. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het decreet van 1 september 2019 over de gemeentewegen legt alle bevoegdheden omtrent gemeentewegen bij de gemeenteraad.

 

In voorliggende beslissing wordt de wijziging van de rooilijn Prinsheide geëvalueerd op grond van het decreet houdende de gemeentewegen. De autonome procedure voor wijziging van de rooilijn wordt gevolgd.

 

Op 14 december 2015 werd het tracé van de weg voor de CBO-procedure Prins Kavellei, thans Prinsheide, goedgekeurd in de gemeenteraad. De rooilijn staat afgebeeld op het plan 13030_PL_004_SV_inplanting_241119, bovenbouwplan 2/3, opgemaakt door omgeving cvba op 24 november 2015. Op 29 augustus 2016 heeft de gemeenteraad de straatnaam Prinsheide toegekend.

Op 17 december 2015 werd er een stedenbouwkundig vergunning ingediend voor het slopen van de bestaande constructies, het bouwen van 19 sociale woningen en het uitvoeren van infrastructuurwerken op de percelen sectie D, nummers 7A2, 28M6, 28S5, 28K7, 28T6 28N6, 28G7. De vergunning werd op 30 mei 2016 deels goedgekeurd en deels geweigerd. Enkel het bouwen van 16 sociale woningen en de nodige infrastructuurwerken werd onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Het oprichten van de appartementen op de verdieping en de kopwoning nummer 18 werd niet vergund.

 

Op 22 december 2016 werd er aanvraag tot vergunning ingediend voor het regulariseren van het slopen van verhardingen en bedrijfsgebouwen, de wijziging van uitvoering van 16 sociale wooneenheden en de aanleg van het daarbij horende openbaar domein op dezelfde percelen, namelijk percelen sectie D, nummers 7A2, 28M6, 28S5, 28K7, 28T6 28N6, 28G7. De vergunning werd op 24 april 2017 goedgekeurd.

 

Momenteel zijn de 16 sociale woongelegenheden en bijhorende wegeniswerken uitgevoerd en wordt de wegbedding terug overgedragen naar de gemeente voor toevoeging tot het openbaar domein. De plannen van de grondoverdracht van de wegbedding wijken echter af van het rooilijnplan, goedgekeurd op de gemeenteraad van 14 december 2015.

Hierdoor moet de rooilijn gewijzigd worden, door het volgen van de autonome procedure van het gemeentewegendecreet. Er werd een nieuw rooilijnplan 16049 opgemaakt op 3 maart 2021 door Geomodus. Hierop wordt de bestaande te behouden rooilijn, de af te schaffen rooilijnen en de nieuwe rooilijnen aangeduid.

 

De wijziging van de rooilijn Prinsheide werd voorlopig vastgesteld in de gemeenteraadszitting van 28 juni 2021.

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 5 juli  2021 goedkeuring gegeven aan het openbaar onderzoek voor de wijziging van de rooilijn van 9 juli 2021 tot en met 8 augustus 2021.

 

Gedurende het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ingediend.

 

Geen behoud:

Op het plan 13030_PL_004_SV_inplanting_241119, bovenbouwplan 2/3, opgemaakt door omgeving cvba op 24 november 2015 worden 19 woongelegenheden voorzien.

De goedgekeurde parkeerverordening bepaalt dat er 1 parkeerplaats per sociale woongelegenheid dient voorzien te worden. Er werden 19 sociale woongelegenheden aangevraagd. Hierdoor werden er 19 parkeerplaatsen voorzien, waarvan 9 inpandig en 10 nabij de woningen. Er worden echter maar 16 sociale woningen vergund, waardoor er 16 privatieve parkeerplaatsen moesten voorzien worden. 6 openbare parkeerplaatsen worden volgens het het tracé van de nieuwe weg toegevoegd tot het openbaar domein.

Ondanks het verminderen van het aantal woongelegenheden inclusief het wegvallen van de kopwoning nr 18 en het aantal parkeerplaatsen nabij de woning, werd er geen nieuwe tracé van de weg op de gemeenteraad geagendeerd.

 

Op 22 december 2016 werd er aanvraag tot vergunning ingediend voor het regulariseren van het slopen van verhardingen en bedrijfsgebouwen, de wijziging van uitvoering van 16 sociale wooneenheden en de aanleg van het daarbij horende openbaar domein op dezelfde percelen, namelijk percelen sectie D, nummers 7A2, 28M6, 28S5, 28K7, 28T6 28N6, 28G7. De vergunning werd op 24 april 2017 goedgekeurd.

De goedgekeurde parkeerverordening bepaalt dat er 1 parkeerplaats per sociale woongelegenheid dient voorzien te worden. Er worden 16 sociale woningen vergund, waardoor er 16 parkeerplaatsen moeten voorzien worden. Er werden 10 inpandige garages en 6 parkeerplaatsen nabij de woning voorzien. Er werden 9 openbare parkeerplaatsen voorzien.

Naar aanleiding van de nieuwe vergunningsaanvraag werd geen nieuwe goedkeuring van het gewijzigde tracé van de nieuwe weg geagendeerd op de gemeenteraad. Het oorspronkelijk rooilijnplan met aanduiding van het oorspronkelijke tracé werd niet gewijzigd.

 

Verkeersveiligheid/algemeen belang:

Het huidige openbaar domein Prinsheide, goedgekeurd op de gemeenteraad van 14 december 2015, heeft twee onsluitingswegen naar Prins Kavellei, waarvan één voor gemotoriseerd verkeer en één doorsteek voor fiets-en voetgangers. Beide ontsluitingen sluiten aan op het openbaar domein van Prins Kavellei. Prins Kavellei is een lokale weg type 3. Prins Kavellei vormt geen onderdeel van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Het nieuwe openbaar domein takt hier op aan.

Op het nieuwe rooilijnplan blijven deze twee ontsluitingen bestaan. De af te schaffen rooilijn ter hoogte van Prins Kavellei ter hoogte van de onsluiting voor het gemotoriseerd verkeer, is te verantwoorden omdat deze rooilijn deel uitmaakt van Prins Kavellei en niet van Prinsheide. Het bestaande voetpad van Prins Kavellei werd als rijbaan ingericht tijdens de wegen- en rioleringswerken van Prinsheide.

De woningen van Prinsheide zijn gelegen tegen de rooilijn. Deze rooilijn blijft behouden. Enkel ter hoogte van woning nr 1 wordt de rooilijn verlegd, zodat het toegangspad richting tuinzone volledig in openbaar domein terecht komt. Dit naar analogie van de toegangspaden naar de andere tuinen binnen het project.

Door het verminderen van het aantal private parkeerplaatsen nabij de woning, worden een aantal parkeerplaatsen omgezet naar openbare parkeerplaatsen. De rooilijn wordt ter hoogte van deze nieuwe openbare parkeerplaatsen gewijzigd. Het aantal openbare parkeerplaatsen wijzigt van 6 naar 9 plaatsen. Er werd één parkeerplaats minder uitgevoerd ter hoogte van woning nr 1.

De kopwoning naast woning nr 15 werd niet uitgevoerd. Deze zone komt als extra in het openbaar domein terecht. Deze werd ingevuld met extensief gazon.

 

De woningen en tuinen werden reeds gerealiseerd en zijn ondertussen deels bewoond. Er werden reeds meerdere aktes van overdracht van de woningen en percelen ondertekend.

 

Door de wijziging van het aantal woongelegenheden en bijkomende parkeerplaatsen moet de rooilijn gewijzigd worden, zodat de rooilijn afgestemd wordt op de feitelijke, bestaande eigendomsgrenzen.

De rooilijn kan hierdoor niet behouden blijven.

 

Wijziging rooilijn:

De rooilijn dient volgens bovenstaande motivatie (zie punt geen behoud) te  worden gewijzigd.

Door de wijziging van de rooilijn blijven alle percelen toegankelijk. Er worden geen ingesloten percelen gecreëerd, die onbereikbaar worden.

 

Waardebepaling:

Er wordt op het rooilijnplan een waardevermeerdering van 1 euro per perceel geraamd.

In de akte van overdracht van het ganse projectgebied naar ARRO, ter realisatie van het project, staat op pagina 7de overdracht “om niet” vermeld van het toekomstig openbaar domein. Het openbaar domein wordt dus “om niet” terug overgedragen naar de gemeente.

 

Conclusie:

In voorliggende nota werd bekeken of de gemeenteweg Prinsheide behouden kon blijven. Door de feitelijke eigendomsgrenzen moet echter de rooilijn verplaatst worden. Het gerealiseerde project wijkt af van de genomen gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2015 waarbij de tracé van de weg goedgekeurd werd. Het tracé werd goedgekeurd in functie van de bouw van 19 woongelegenheden. Er werden echter maar 16 woongelegenheden vergund.

 

Juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de  bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Artikel 3 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de doelstelling van het decreet.

Artikel 4 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de 5 principes van het referentiekader.

 

Adviezen

Er werd advies gevraagd aan de deputatie van de provincie Antwerpen, departement Mobiliteit en Openbare Werken en aan De Lijn.

Op 8 juli 2021 ontving de gemeente een mail van De Lijn. De Lijn heeft geen opmerkingen op de wijziging van de rooilijn.

Op 30 juli 2021 ontving de gemeente het advies van de deputatie van de provincie Antwerpen. De provincie Antwerpen heeft geen opmerkingen op de wijziging van de rooilijn.

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken heeft geen advies gegeven, waardoor er aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 30 augustus 2021 principiële goedkeuring gegeven aan de wijziging van de rooilijn Prinsheide.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht definitieve goedkeuring aan de wijziging van de rooilijn van de gemeenteweg Prinsheide, zoals afgebeeld op het rooilijnplan 16049 opgemaakt op 3 maart 2021 door Geomodus.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

11 ILV JoNK. Wijziging samenstelling vertegenwoordigers. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In 2015 richtten de gemeenten Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en

Wuustwezel de Interlokale Vereniging Jeugdregio Noorderkempen (ILV JoNK) op met als doelstelling:

          het jeugdbeleid (in de ruime zin van het woord) van de deelnemende gemeenten te stimuleren en op elkaar af te stemmen

          intergemeentelijk overleg te creëren

          intergemeentelijke jeugdactiviteiten en projecten op te zetten

          de beschikbare middelen voor jeugdbeleid efficiënt in te zetten

 

In zitting van 25 janauri 2021  werden schepen van jeugd Adinda Van Gerven als stemgerechtigd lid en Carla Pantens als plaatsvervangend lid voorgedragen voor de raad van bestuur van projectvereniging JonK voor de periode van 2021 – 2024. Er werd eveneens een kandidaat uit de oppositie aangeduid als niet-stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van projectvereniging JonK voor de periode van 2021 –2024.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de vervangen van het niet-stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Decreet bovenlokaal jeugdwerk, jeugdhuizen en jeugdwerk voor bijzondere doelgroepen van

21december 2017 en het uitvoeringsbesluit van 11 januari 2019.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- duidt volgende vertegenwoordigers van de gemeente in de Projectvereniging JoNK aan :

          stemgerechtigd lid : Adinda Van Gerven

          plaatsvervangend lid : Carla Pantens

          niet-stemgerechtigd lid met raadgevende stem: Ellen Somers

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

12 Reglement werkingstoelage jeugdverenigingen. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Caluwé vraagt zich af welke criteria er gehanteerd worden voor de bepaling van mensen met een beperking en kwetsbare jongeren.  Hij wil ook graag weten hoe lang men inspectievrij is na een loting. 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat men na een controle onmiddellijk terug in de pot terecht komt.  Het kan dus zijn dat je 2 jaar op rij uit de pot genomen wordt voor controle. Ze geeft mee dat er tussenkomsten worden gegeven aan G-sporters en aan Scouts Acabi, de zonnepinkers.  Er wordt dus ook aan jeugdwerking gedaan voor mensen met een beperking. 

 

Raadslid Caluwé vraagt zich af wat de criteria zijn van de mensen met een beperking en de kwetsbare jongeren.  Hij wil graag weten of dit specifiek vast ligt aangezien er in de tekst staat dat ze extra werkingstoelagen ontvangen.

 

Schepen Van Gerven licht toe dat het niet echt aan het bestuur is om te oordelen of iemand al dan niet een beperking heeft.  Dit gebeurt steeds op basis van vertrouwen.  Ze vermoed dat mensen onder het G-statuut gezet worden op basis van medische kenmerken of gedragskenmerken.  Er worden door de gemeente geen medische attesten opgevraagd, men baseert zich hier op vertrouwen.  Ze heeft hier nog nooit misbruik ervaren. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

Traject en uitgangspunten

Het voorbije jaar heeft de jeugddienst in samenwerking met de jeugdraad en jeugdverenigingen een participatief traject opgezet om tot een nieuw reglement werkingstoelage te komen, nu het bestaande reglement dringend aan vernieuwing toe was.

Het huidige reglement en aanvraagdocumenten werden uitgebreid geëvalueerd met de hoofdleiding, subsidieverantwoordelijken, schepen van jeugd en jeugdraad.

De conclusies waren

          Dat het aanvraagformulieren de berekeningen minder complex kunnen. De huidige werkwijze is omslachtig en vraagt veel tijd.

          Wel handig is dat het aantal te verdienen punten zichtbaar is in het aanvraagformulier.

          De jeugdverenigingen en jeugdraad willen volgende zaken extra belonen/stimuleren:

          Maatregelen beter milieubeleid en duurzaamheid (unaniem)

          Aantal geattesteerde leiding (unaniem)

          Aantal leden (mits nuance unaniem)

          Gevolgde vormingen

          Het bereiken (of proberen bereiken) van kansarme leden

          Eigen gebouw

Daarnaast werd het idee om te werken met prioriteiten waar verenigingen een jaar of meer op kunnen werken ook positief onthaald.

 

Momenteel krijgen initiatieven voor buitenschoolse opvang (BO) een toelage voor hun vakantiewerking via het huidige toelagereglement voor jeugdverenigingen. Door de uitrol van het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten, zal de gemeente meer een regierol opnemen betreffende opvang. Daarnaast is BO geen jeugdwerk. Daarom stellen de diensten jeugd en secretariaat lokaal overleg kinderopvang voor om voor de vakantiewerking van BO’s een apart budget en reglement te voorzien (het reglement BO is apart geagendeerd ).

 

Resultaat

Het eindresultaat is een minder complex reglement dat tot een minder complex aanvraagformulier zal leiden.

Het eerste deel van het reglement, de algemene werking, kent punten toe aan de jeugdverenigingen op basis van kwalitatieve en kwantitatieve criteria. Het tweede deel is een helemaal nieuwe manier van werken, waarbij jeugdverenigingen zelf, binnen het kader van de SDG’s, een thema kunnen kiezen waarrond ze een aantal acties opzetten. Die worden door de jeugddienst en de gespecialiseerde diensten beoordeeld. Na advies van de jeugdraad beslist het college over de toelages.

 

Aanvraag en bewijsstukken

Gezien de sterk verminderde complexiteit, zal ook het aanvraagformulier vereenvoudigen. Voor de uitwerking neemt de jeugddienst contact op met de dienst organisatie & ontwikkeling om dit via de toelagemodule van LB365 te doen.

 

De bewijsstukken worden via het aanvraagformulier verduidelijkt. Enkele bewijsstukken zullen jaarlijks verplicht zijn, andere wil de jeugddienst graag per steekproef opvragen.

 

Verplicht voor iedereen:

          Bewijs van aansluiting bij Vlaamse jeugdfederatie erkend door het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid.

          Bewijsstuk: verklaring van de jeugdfederatie.

          Bewijs dat de vereniging voor alle leden en begeleiders een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen heeft afgesloten;

          Bewijsstuk: kopie polis of verklaring van de jeugdfederatie.

          Bewijs dat voor het gebouw waarin de verzekering zit, een brandverzekering afgesloten is. .

          Bewijsstuk: kopie polis of verklaring van de jeugdfederatie/eigenaar

 

Loting of op vraag gemeentebestuur

Jaarlijks worden 2 verenigingen geloot die alle bewijsstukken moeten binnenbrengen. De loting gebeurt na indiening van de aanvragen en voor 15 oktober. De jeugdverenigingen bezorgen hun bewijsstukken voor 15 november aan de jeugddienst.

Indien het gemeentebestuur wenst, kunnen zij ook gericht een vereniging vragen naar de bewijsstukken.

 

Standaard

          Lijst verzekerde leden met inbegrip van adressen (niet voor jeugdhuiswerking)

          Voor jeugdhuiswerking: bewijs activiteiten (promo, evenementaanvraag, foto,…)

          Plaatsbezoek van de jeugddienst aan de speelpleinwerking in de Paasvakantie en/of de zomervakantie.

 

Indien van toepassing

          (Hoofd)animatorattesten van begeleiding.

          Deelnamebewijzen animatorcursussen begeleiding.

          Deelnamebewijzen leiding, factuur of verklaring van lesgever zelf georganiseerde vorming.

          Deelname bewijs opleidingstraject jeugdhuizen.

          Verklaring koepel-jeugdwerkstructuur van deelname aan overlegmomenten.

          Aantal verzekerde leden op kamp?

 

Juridisch kader

/

 

Adviezen

          Op de jeugdraad van 6 mei gaf de jeugdraad unaniem positief advies op het voorstel tot reglement.
Wel stelt de jeugdraad vast dat alvast sinds 2000 en wellicht vroeger, het krediet voor subsidies hetzelfde is, en de stijgende kosten niet volgt. Dit werd door de dienst financien bevestigd. De jeugdraad is dan ook voorstander van een indexering of een éénmalige verhoging van het beschikbare krediet. De jeugddienst neemt dit op bij de aanpassing van het meerjarenplan dit najaar.
Officieel advies nog niet ontvangen.

          Positief advies van de jeugdverenigingen.

          Positief advies van dienst financiën op het gewijzigde reglement.

          Positief advies van de dienst duurzaamheid (betrokken bij evaluatie thematoelage).

          Voorstel tot splitsing naar apart reglement jeugdwerk en BKO, en de vaststelling van de bedragen werd door dienst kinderopvang besproken met Inge Waterschoot.

Positief advies daarover van zowel de secretariaat LOK als van Tierlantijn.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

31028 euro, btw inbegrepen (eenmalig/jaarlijks)

Budgetsleutel

64930140/075001/toelage jeugd

Budget/jaar

Exploitatie/in 2022

Krediet beschikbaar

Ja. Voorzien verschuiving 5000 euro door dienst financiën naar 0945/64930000 Toelage vakantieopvang door Buitenschoolse Kinderopvang na aanpassing MJP 2022 dit najaar.

 

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art. 1. hecht goedkeuring aan onderstaand reglement:

 

Art. 2. Overgangsmaatregelen:

Voor werkingsjaar 2020-2021, begrotingsjaar 2021, gebeurt de verdeling van de beschikbare middelen nog volgens het voorgaande reglement.

 

Art. 3. Geeft opdracht aan de diensten jeugd, kinderopvang en financiën om bij de aanpassing van het meerjarenplan vanaf begrotingsjaar 2022, 5000 euro te voorzien voor een toelage aan de vakantiewerking van buitenschoolse kinderopvanginitiatieven.

 

TOELAGEREGLEMENT VOOR BRASSCHAATSE JEUGDVERENIGINGEN

 

Art.1. De gemeente verleent voor de dienstjaren 2021 - 2024 binnen de beschikbare kredieten een toelage aan Brasschaatse jeugdverenigingen. Deze toelage bestaat uit:

Een basistoelage voor de algemene werking van de vereniging. Over de goedgekeurde basisdossiers wordt 90 % van het beschikbare budget verdeeld.

Een thematoelage waarvoor 10 % van het beschikbare budget wordt verdeeld over de goedgekeurde aanvragen, met een maximumbedrag van 500 euro per aanvraag.

 

Art.2. Uitgangspunten

Doelstellingen zijn: met de beschikbare middelen de algemene werking van de jeugdverenigingen te ondersteunen, de beschikbare middelen maximaal te laten renderen en de kwaliteit van alle ingediende projecten naar het hoogst mogelijke niveau te tillen.

Zowel voor de basistoelage als voor de thematoelage gebeurt de verdeling op basis van vooropgestelde criteria en een puntenmatrix.

Bij de thematoelage zijn de SDG’s belangrijke ankerpunten.

Enkel Brasschaatse jeugdverenigingen komen in aanmerking.

Het werkingsjaar waarvoor de aanvraag wordt ingediend loopt van 1 september van het voorgaande jaar tot 31 augustus van het lopende jaar.

Aanvragen zowel voor de basistoelage als de thematoelage gebeuren digitaal en moeten worden ingediend bij de gemeentelijke jeugddienst voor 30 september.

De jeugddienst bereidt de verdeling van de basistoelage voor.

De jeugddienst en de dienst duurzaamheid bereiden de verdeling van de aanvragen voor de thematoelage voor, waarna ze ter beoordeling worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de Jeugdraad. Een overleg met de hoofdleiding van de verenigingen kan voorafgaan aan de Algemene Vergadering. Het voorstel tot puntenverdeling en advies van de jeugdraad wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

De uitbetaling van de toelage gebeurt door overschrijving op de rekening van de jeugdvereniging.

 

Art.3. Begrippen

Jeugdverenigingen: overkoepelende benaming voor alle vormen van jeugdwerk zijnde jeugdbewegingen, jeugdhuizen, vakantiespeelpleinwerkingen,…

Brasschaats jeugdwerk: alle jeugdwerkverenigingen die zich op buurt- of gemeentelijk niveau organiseren, dus binnen de gemeente Brasschaat.

Jeugdwerk: de wettelijke definitie luidt: sociaal-cultureel werk op basis van niet-commerciële doelen voor of door de jeugd van 3 tot en met 30 jaar, in de vrije tijd, onder educatieve begeleiding en ter bevordering van de algemene en integrale ontwikkeling van de jeugd die daaraan deelneemt op vrijwillige basis.

Iemand wordt als lid van een jeugdvereniging beschouwd wanneer die opgenomen is in de verzekeringspolis en/of de ledenlijst van de vereniging, de ledenaantallen zijn inclusief begeleiding.

 

 

Art.4. Basistoelage

Een jeugdvereniging komt in aanmerking voor een basistoelage indien:

-          De vereniging minimum 1 jaar als jeugdvereniging actief is op het grondgebied van Brasschaat;

-          De lokalen en maatschappelijke zetel of het werkingsadres op het grondgebied van Brasschaat zijn en de vereniging zich voornamelijk richt tot Brasschaatse kinderen en jongeren;

-          De vereniging een minimum aantal van 10 verzekerde leden kan aantonen;

-          De werkingsinfrastructuur (het lokaal) voldoet aan de minimale veiligheidsnormen;

-          De vereniging aangesloten is bij een Vlaamse jeugdfederatie, erkend door het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid;

-          De vereniging alle gegevens die verband houden met de subsidievoorwaarden in het Nederlands voorhanden heeft;

-          De jeugdvereniging een vzw of een feitelijke vereniging is, opgericht door een privéinitiatief, zonder beroepsdoeleinden of winstoogmerk;

-          De vereniging voor alle leden en begeleiders een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen heeft afgesloten;

-          De vereniging, indien ze een eigen gebouw bezit, een brandverzekering afgesloten heeft;

De aanvraag

-          De vereniging die een subsidieaanvraag verklaart zich akkoord met het feit dat het gemeentebestuur Brasschaat kan en mag overgaan tot het controleren van de door hen verstrekte gegevens en activiteiten. Wanneer het gemeentebestuur extra gegevens vraagt, bezorgt de jeugdvereniging die binnen de twee weken.

-          Jeugdverenigingen die bewust foute informatie geven, kunnen gedurende 1 jaar uitgesloten worden van deze werkingstoelage.

-          In het aanvraagformulier worden documenten gevraagd die als bewijsstuk dienen. Sommigen daarvan zijn jaarlijks verplicht, andere zullen per steekproef ter inzage gevraagd worden.

 

De basistoelage wordt evenredig verdeeld tussen de verenigingen, op basis van het bekomen aantal punten (maximum 40 punten) op basis van volgende criteria:

1)      Leden (max 25 punten)

Ledenaantal jeugdhuizen wordt niet meegeteld. Zij kunnen hier geen punten krijgen

-          Het aantal verzekerde leden (max. 21 punten)

o         10-50 leden        3 punten

o         51-100 leden        6 punten

o         101-150 leden        9 punten

o         151-200 leden       12 punten

o         201-300 leden       15 punten

o         301-400 leden       18 punten

o         Meer dan 400 leden       21 punten

-          Bonus Brasschaatse leden (max. 2 punten)    

o         Meer dan 50 % Brasschaatse leden     1 punt

o         Meer dan 75 % Brasschaatse leden     2 punten

-          Bonus inclusieve werking: personen met een beperking (max. 2 punten)

o         Tot 5 leden met beperking      1 punt

o         Meer dan 5 leden met beperking     2 punten

 

2)      Vorming begeleiding (max. 15 punten)

-          Het aantal begeleiders met een attest kadervorming in het jeugdwerk (max. 4 punten)

o         Niemand heeft een animatorattest     0 punten

o         Tot 25 % van de begeleiding heeft een animatorattest  1 punten

o         25-49 % van de begeleiding heeft een animatorattest  2 punten

o         50-75 % van de begeleiding heeft een animatorattest  3 punten

o         Meer dan 75 % van de begeleiding heeft een animatorattest 4 punten

-          Bonus vorming (max. 11 punten)

o         50 % van de begeleiding die het vorige werkingsjaar niet over een animatorattest beschikte, volgde in het huidige werkingsjaar een cursus tot het bekomen van het attest animator in het jeugdwerk                                                                      1 punt

o         De jeugdvereniging organiseerde zelf een vorming voor de begeleiding                                                                                                                                              1 punt

o         75 % van de begeleidingsploeg volgde een pedagogische vorming, anders dan attest animator
(1 punt per vorming)     max. 4 punten

o         Begeleider met een hoofdanimatorattest
(1 punt per hoofdanimatorattest) (exclusief jeugdhuizen)  max. 5 punten

o         Voor jeugdhuizen: bestuurder die een meerdaags opleidingstraject rond jeugdhuiswerking volgt
(1 punt per opleidingstraject)    max. 5 punten

 

 

3)      Kwalitatieve werking

o         Alle verenigingen (maximum 5 punten)

 

Netwerking: verenigingen nemen deel aan ontmoetingsmomenten georganiseerd door hun koepels of andere momenten (bijvoorbeeld de jeugdraad) waar zij met andere jeugdverenigingen ideeën rond hun werking kunnen uitwisselen.

o         De vereniging neemt sporadisch (1 tot 5 keer/werkingsjaar) deel aan netwerkactiviteiten                                                                                                  1 punt

o         De vereniging neemt structureel (+ 5 keer/werkingsjaar) deel aan netwerkactiviteiten                                                                                                  2 punten

o         De vereniging neemt structureel (75 % aanwezigheid) deel aan de jeugdraad                                                                                                                                             1 punt

o         De vereniging neemt structureel (75 % aanwezigheid) deel aan het dagelijks bestuur van de jeugdraad                                                                                    1 punt

o         De vereniging is vertegenwoordigd in een werkgroep van de jeugdraad                                                                                                                                             1 punt

 

3.2. Per werkvorm

 

Jeugdbeweging zomerkampen (maximum 5 punten)

-          Aantal verzekerde deelnemers op kamp

o         Tot 75 deelnemers       1 punt

o         76-100 deelnemers       2 punten

o         101-150 deelnemers      3 punten

o         151-200 deelnemers      4 punten

o         Meer dan 200 deelnemers      5 punten

 

Jeugdhuis activiteiten (maximum 10 punten)

-          Het jeugdhuis heeft een open werking met activiteiten anders dan lokalenverhuur en doet er alles aan een zo groot en divers mogelijk publiek te bereiken

o         Tot 10 activiteiten per jaar      1 punt

o         11-20 activiteiten       2 punten

o         Meer dan 20 activiteiten      3 punten                                         

-          Kwaliteitsvolle activiteiten

o         Het jeugdhuis biedt jongeren de mogelijkheid om samen onder
begeleiding een fuif of instuifcafé te organiseren
(1 punt per activiteit)     max. 3 punten

o         Het jeugdhuis biedt repetitieruimte aan    1 punt

o         Het jeugdhuis zet samenwerkingsverbanden op met andere organisaties zoals bijvoorbeeld andere jeugdverenigingen; muziekschool; wijkwerking,…
(1 punt per activiteit)     max. 3 punten

 

Speelplein animatie en inkleding (maximum 30 punten)

-          Capaciteit:  max. aantal kinderen/dag aanwezig dit werkingsjaar (maximum 5 punten)

o         Tot 50         1 punt

o         51-100        2 punten

o         101-150        3 punten

o         151-200        4 punten

o         Meer dan 200       5 punten

-          Aantal volledige weken werking per jaar (max 3 punten)

o         Tot 5 weken werking       1 punt

o         6-10 weken werking       2 punten

o         Meer dan 10 weken werking      3 punten

-          Kwaliteitsvolle werking

o         Jaarwerking monitoren (minimum 3 samenkomsten voor alle monitoren buiten de werkingsperiode)                                                                                                  3 punten

o         Kleuterwerking       2 punten

o         Tienerwerking +12jarigen      2 punten

o         Open speelsysteem       2 punten

o         Themawerking        2 punten

-          Kwaliteitsvolle buitenruimte

o         Speelgroen        1 punt

o         Bouwspeelplaats       1 punt

o         Beschutting zon       1 punt

o         Beschutting regen       1 punt

o         Verschillende grondbedekking     1 punt

o         Sportterrein        1 punt

o         Verankerde speeltoestellen      1 punt

-          Kwaliteitsvolle binnenruimte

o         Knutselhoek       1 punt

o         Rustige snoezelhoek      1 punt

o         Leeshoek        1 punt

o         Spelletjeshoek       1 punt

 

 

Art.5. Thematoelage

4)      Mogelijke thema’s

Verenigingen kunnen een aanvraag indienen voor een thematoelage voor 1 van de volgende 3 items:

-          Het bereiken en de integratie van kwetsbare kinderen en jongeren binnen hun werking;

-          Het zich dienstbaar opstellen tegenover de omgeving en buurt;

-          Het nastreven van een milieubewuste werking;

Het gemeentebestuur kan een item bijvoegen waarvoor een thematoelage kan worden aangevraagd. Dit extra item wordt ten laatste bekendgemaakt bij de start van het werkingsjaar.

De vereniging plant rond het door hen gekozen thema een samenhangend geheel van activiteiten gespreid over één of meerdere dagen.

 

5)      Aanvraag

Het aanvraagdossier moet volgende elementen bevatten:

-          De verantwoordelijke voor het thema/project

-          Omschrijving van het thema/project waarin volgende vragen beantwoord worden:

o         Waarom wordt voor dit thema gekozen?

o         Wat wil de vereniging met dit thema bereiken?

o         Welke acties plant de vereniging rond dit thema?

o         Mochten er buiten de gewone werking extra middelen voor het thema/project worden ingezet kan een financieel plan bijvoegt worden.

-          Aan welke SDG’s wordt een bijdrage geleverd door de acties van de vereniging rond dit thema? 

-          Wat hoopt de vereniging na afloop te verankeren in de werking en hoe?

 

6)      Beoordelingscriteria

De thematoelage wordt evenredig verdeeld tussen de verenigingen. Dit gebeurt op basis van het bekomen aantal punten (maximum 8 punten), met maximumbedrag van 500 euro per aanvraag, op basis van volgende criteria:

-          Bereik van de geplande acties (max. 3 punten)

o         Leden en begeleiding       1 punt

o         Gezinnen van leden en begeleiding     1 punt

o         Buurt/gemeente        1 punt

-          Aantal SDG’s waaraan wordt gewerkt (max 3 punten)

o         1 SDG         1 punt

o         2 SDG’s         1 punt

o         Minimaal 3 SDG’s       1 punt

-          Kwaliteit (max. 2 punten)

o         Een of meerdere acties beogen een langdurige verbetering   1 punt

o         Samenwerking met partners (gemeente, andere verenigingen,
wijkcomité,…)        1 punt

Het college van burgemeester en schepenen beslist over het aantal toegekende punten na advies van de jeugdraad, de dienstjeugd en andere gespecialiseerde diensten (duurzaamheid, welzijn, mobiliteit,…).

 

Art. 6. Verloop van de aanvraag

-          30 september: indiendatum van de aanvragen.

o         Jeugdverenigingen dienen het aanvraagformulier voor de basistoelage van het voorbije jaar in.

o         Jeugdverenigingen dienen het aanvraagformulier voor de thematoelage van het komende jaar in.

o         De jeugddienst berekent de puntenverdeling voor de aanvragen voor de basistoelage en maakt -in samenspraak met aangewezen gespecialiseerde diensten (duurzaamheid, welzijn,…)- een voorstel op tot puntenverdeling voor de thematoelage voor het komende jaar.

-          Oktober: hoofdleidingsvergadering

o         De thematoelagen van het vorige werkingsjaar worden besproken en geëvalueerd.

o         De puntenverdeling -zoals één jaar voordien voorgesteld- wordt, indien aangewezen, bijgesteld.

o         Aanvragen voor het komende werkingsjaar en de voorgestelde puntenverdeling worden besproken.

-          Uiterlijk 10 december: Algemene Vergadering Jeugdraad

o         Advies formuleren op de puntenverdeling basistoelagen en thematoelagen van het voorbije werkingsjaar.

o         Bespreken aanvragen en voorstel puntenverdeling thematoelagen van het komende werkingsjaar.

-          December:

o         De toekenning van de toelagen van het voorbije werkingsjaar worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

o         De aanvragen en voorgestelde puntenverdeling voor de thematoelagen van het komende werkingsjaar gaan ter kennisgeving naar college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

13 Toelagereglement buitenschoolse kinderopvang. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Traject en uitgangspunten

Het voorbije jaar heeft de jeugddienst in samenwerking met de jeugdraad en jeugdverenigingen een participatief traject opgezet om tot een nieuw reglement werkingstoelage te komen.

Momenteel krijgen ook initiatieven voor buitenschoolse opvang een toelage voor hun vakantiewerking via het huidige toelagereglement voor jeugdverenigingen.

Door de uitrol van het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA), zal de gemeente meer een regierol opnemen betreffende opvang en zal de betoelaging van de initiatieven rond buitenschoolse kinderopvang in zijn geheel bekeken worden. Daarnaast valt buitenschoolse opvang niet onder de definitie van jeugdwerk.

Daarom stellen de dienst jeugd en het secretariaat lokaal overleg kinderopvang, voor om voor de vakantiewerking van initiatieven buitenschoolse opvang een apart budget en reglement te voorzien.

Naast het participatief traject dat de jeugdverenigingen hebben doorlopen, werd dit alles eveneens besproken met de hoofdverantwoordelijke van Tierlantijn vzw. Zij verzorgen in Brasschaat de buitenschoolse kinderopvang.

 

Resultaat

Het eindresultaat is voor zowel de jeugdverenigingen als voor de vakantiewerking van de buitenschoolse opvang een apart en minder complex reglement dat tot een minder complex aanvraagformulier zal leiden.

Het nieuw toelagereglement voor de vakantiewerking van de buitenschoolse opvang legt de focus op voorrang aan kleuteropvang, opvang voor kinderen uit kwetsbare gezinnen en de mogelijkheid tot opvang voor kinderen met specifieke zorgbehoeften samen met kinderen zonder specifieke zorgbehoeften. Dit is in overeenstemming met de aandachtspunten vanuit het decreet BOA. Daarnaast wordt ook gevraagd om als opvanginitiatief tijdens de vakantie te werken rond thema's en een open spelaanbod te voorzien.

 

Aanvraag en bewijsstukken

Gezien de sterk verminderde complexiteit, zal ook het aanvraagformulier vereenvoudigen. De dienst organisatie en ontwikkeling zal de jeugddienst en secretariaat lokaal overleg kinderopvang ondersteunen om dit via een toelagemodule van LB365 te doen.

Via het aanvraagformulier toont het opvanginitiatief aan op welke manier zij voldoen aan de voorwaarden en op welke manier zij rond de voorwaarden een proactief opnamebeleid voeren. Bewijsstukken kunnen worden opgevraagd.

Standaard bewijsstukken:

•Erkenning IBO vanuit Kind en Gezin/ Opgroeien;

•Toekenning kwaliteitslabel kleuteropvang (vanaf 2022);

•Bewijs van verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen voor alle deelnemers en begeleiding;

•Bewijs brandverzekeringspolis.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020 inzake gemeentelijke toelage 2020-2024 aan jeugdverenigingen.

Decreet lokaal bestuur art. 41, tweede lid, 23° (bevoegdheid gemeenteraad inzake vaststellen subsidiereglementen en nominatieve subsidies).

Decreet buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten van 3 mei 2019.

Besluit Vlaamse Regering van 16 oktober 2020 tot toekenning van een kwaliteitslabel aan organisatoren van kleuteropvang.

 

Adviezen

Voorstel tot apart budget van 5000 euro voor vakantiewerking buitenschoolse opvang:

positief advies financiële dienst mits opmaak apart toelagereglement;

positief advies daarover van zowel jeugddienst, secretariaat lokaal overleg kinderopvang, als van Tierlantijn en de jeugdraad.

 

Voorstel tot splitsing naar apart reglement jeugdwerk en vakantiewerking buitenschoolse opvang, de vaststelling van de bedragen, en het ontwerp van toelagereglement hiervoor werd besproken met Inge Waterschoot, directeur inclusieve kinderopvang Tierlantijn. Zij gaf een positief advies.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

5000 euro, btw inbegrepen (jaarlijks)

Budgetsleutel

0945/64930000 toelage vakantieopvang door buitenschoolse kinderopvang

Budget/jaar

Exploitatie 2022

Krediet beschikbaar

Ja Mits verschuiving 5000 euro door dienst fianciën van 64930140/075001/toelage jeugd naar 0945/64930000

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- hecht goedkeuring aan onderstaand toelagereglement voor vakantieopvang georganiseerd door de buitenschoolse kinderopvang:

 

Art.2.- geeft opdracht aan de diensten jeugd, kinderopvang en financiën om bij de aanpassing van het meerjarenplan vanaf begrotingsjaar 2022, 5000 euro te voorzien voor deze toelage aan de vakantiewerking van buitenschoolse kinderopvang.

 

TOELAGEREGLEMENT VOOR VAKANTIEOPVANG GEORGANISEERD DOOR DE BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG

 

Art.1.- Het College van burgemeester en schepenen verleent voor de dienstjaren 2021-2024 een toelage van 5000 euro aan de buitenschoolse kinderopvang voor de organisatie van hun vakantiewerking.

 

Art.2.- Het college van burgemeester en schepenen stemt in met onderstaand reglement en legt dit voor ter goedkeuring aan de gemeenteraad van 27 september 2021.

 

Art.3.- Dit reglement vervalt bij de realisatie van een geïntegreerd gemeentelijk beleid Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) volgens het decreet van 3 mei 2019 over de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten.

 

TOELAGEREGLEMENT VOOR VAKANTIEOPVANG GEORGANISEERD DOOR DE BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG

 

Art. 1. De gemeente verleent voor de dienstjaren 2021-2024 een toelage aan de Brasschaatse buitenschoolse kinderopvanginitiatieven voor de organisatie van hun vakantieopvang

 

Art. 2. Uitgangspunten

•Doelstellingen zijn met de beschikbare middelen de vakantiewerking van de buitenschoolse kinderopvanginitiatieven die niet vallen onder jeugdwerk te ondersteunen en de beschikbare middelen maximaal te laten renderen.

•De verdeling van de toelage gebeurt op basis van vooropgestelde voorwaarden.

•Het werkingsjaar waarvoor de aanvraag wordt ingediend loopt van 1 september van het voorgaande jaar tot 31 augustus van het lopende jaar.

•Aanvragen moeten worden ingediend bij de gemeentelijke jeugddienst/secretariaat lokaal overleg kinderopvang voor 30 september op het daarvoor bestemde opvangformulier.

•De uitbetaling van de toelage gebeurt door overschrijving op de rekening van het buitenschools opvanginitiatief.

 

Art. 3. Begrippen

Buitenschools kinderopvang: de opvang van kinderen die naar de basisschool gaan met uitzondering van:

•het verstrekken van onderwijs;

•de activiteiten van internaten;

•de activiteiten van jeugdwerk en van sportdiensten;

•de jeugdhulpverlening

•het bieden van exclusieve zorg aan kinderen met een handicap;

•het bieden van gezondheidszorg aan kinderen;

•het passen op kinderen van klanten of bezoekers;

vakantieopvang: buitenschoolse opvang tijdens de schoolvakanties zoals vastgelegd door de Vlaamse Gemeenschap

 

Art. 4. Een initiatief buitenschoolse kinderopvang komt in aanmerking voor een toelage indien:

•het initiatief minimum 1 jaar actief is op het grondgebied van Brasschaat;

•het werkingsadres op het grondgebied van Brasschaat is;

•het een erkenning heeft van Kind en Gezin/Opgroeien als buitenschools kinderopvanginitiatief en het vanaf 2022 vanuit agentschap Opgroeien een kwaliteitslabel toegekend krijgt voor de organisatie van kleuteropvang;

•Het tijdens alle officiële schoolvakanties opvang voorziet;

•Voor alle deelnemers en begeleiding een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen werd afgesloten;

•Voor de gebouwen waarin de kinderen worden opgevangen een brandverzekering is afgesloten.

Zij die een aanvraag tot toelage indienen, verklaren zich akkoord met het feit dat het gemeentebestuur Brasschaat, kan en mag overgaan tot het controleren van de door hen verstrekte gegevens en activiteiten. Wanneer het gemeentebestuur extra gegevens vraagt, bezorgt het buitenschoolse opvanginitiatief die binnen de twee weken.

Opvanginitiatieven die bewust foute informatie geven, kunnen gedurende 1 jaar uitgesloten worden van deze toelage.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

14 Gemeentelijke adviesraden. Wijziging afgevaardigden voor de gemeentelijke jeugdraad. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Volgens het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van lokaal jeugdbeleid, worden de gemeenten verplicht om voor het overleg en de inspraak bij de voorbereiding en de uitvoering van het jeugdbeleid een jeugdraad op te richten of een bestaande jeugdraad te erkennen.

Volgens de gewijzigde statuten, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 27 juni 2016, bestaat de algemene vergadering van de jeugdraad ook uit niet-stemgerechtigde leden, waaronder een afgevaardigde van elke in de gemeenteraad vertegenwoordigde fractie.

 

In zitting van 25 februari 2019 werden de afgevaardigden per politieke fractie aangeduid.

 

De CD&V-fractie vraagt haar afgevaardigde te wijzigen.

 

Juridisch kader

Artikel 304,§3 van het decreet over het Lokaal Bestuur

Artikel 5 van het Decreet houdende de ondersteuning en stimulering van lokaal jeugdbeleid.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Volgende vertegenwoordigers van de politieke fracties van de gemeenteraad worden aangeduid als niet-stemgerechtigde leden, in de gemeentelijke jeugdraad:

 namens N-VA: Bart Thijs

 namens Open VLD: William Leyssens

 namens CD&V: Ellen Somers

 namens Brasschaat2012: Lisa Buysse

 namens Vlaams Belang: Berry Van Kasteren

 namens PvdA: Sarah De Wit

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

15 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Inge Hermans over de lawaai- en geurhinder afkomstig van het recyclagepark.NIET GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Ditmaal geen agendapunt over de schimmelaantasting in onze historische gemeentelijke archieven maar een agendapunt waar op zijn minst “een reukje aan zit",

Op de gemeenteraadszitting van 22-02-21 werd door raadslid Hermans namens Brasschaat 2012 een agendapunt toegevoegd wegens de bomenkap op de locatie ter hoogte van het recyclagepark/composteringssite, gelegen aan de Ploegsebaan nr 275 en 275 A dit om voor de rest van dit agendapunt geen kans te scheppen aan de onduidelijkheid of twijfels.

De bomenkap gebeurde naar aanleiding van een uitbreiding van het recyclagepark /composteringssite.

Zoals reeds destijds aangehaald door fractie  Brasschaat 2012, verliezen de bewoners van Maria ter Heide en in het bijzonder de bewoners in het officierenpark door die bomenkap, een effectieve buffer tussen het recyclagepark/composteringssite en de wijk.

Al gauw werd ook duidelijk welke gevolgen deze kap had voor de bewoners in Maria ter Heide met name een niet te verwaarlozen lawaai-en geurhinder.

Eerlijkheidshalve er wel direct bij vertellen dat, na de behandeling van het toegevoegd punt op de gemeenteraad van 22 februari laatsleden, de lawaaihinder zéker niet weg is maar wel verminderde naar een meer aanvaardbaar en leefbaar geluidsniveau.

De geurhinder is in tegenstelling tot de geluidshinder, zéér sterk toegenomen, niet enkel in frequentie ...maar ook de intensiteit van de geur is meer dan regelmatig sterk waar te nemen en erg storend voor de ganse buurt.

Menig tuinfeestje, verjaardagsfeestje of ontspannen buiten genieten van de frisse lucht

werden en worden hierdoor verstoord.

De was buiten hangen en laten drogen is al lang geen vanzelfsprekendheid meer met dit fenomeen van de geurhinder.

Niet enkel in MTH maar de geur ("stank", mag ik gerust zeggen want dat zijn de bewoordingen die in MTH gebruikt worden) is ondertussen tot in de wijk Bethanie tot aan de St-Jobse Steenweg en gedeelten op de Bredabaan te ruiken, m.a.w. deze beperkt zich nu niet meer enkel tot MTH.

De woonkwaliteit wordt hiermee dus ernstig bedreigd voor een aanzienlijk deel van de Brasschaatse bevolking.

Ondanks beloftes die de bewoners kregen in hun communicatie met de gemeente, merken ze hier tot nu toe bijzonder weinig resultaat van.

Ze hopen wat niet is nog zal komen uiteraard , naar analogie met de geluidshinder.

Raadslid Hermans heeft de vragen die haar werden gesteld vanuit de bewoners gecentraliseerd en opgelijst.  Zo komt ze bijna naadloos bij de vragen die het bestuur ook ruim op voorhand ontvangen heeft en waarop zij uiteraard een antwoord en oplossing wensen te krijgen.

Ze begint met de vraag wat :

- De stand van zaken is van het geplande groenscherm dat rond de ontboste site zou gepland worden?

- Wat is de verklaring van deze sterk toegenomen geurhinder?

- Wat is de stand van zaken rond het project waarbij men de circulatie van de compostering zou spiegelen en bijsturen?

- Budget werd voorzien, plannen zouden uitgetekend en afgetoetst worden met deskundigen, wat is het resultaat hiervan?

- Werd er onderzoek gedaan of de vervuilde lucht een gevaar vormt voor de gezondheid van de buurtbewoners, zo ja, kan de gemeenteraad beschikken over de resultaten?

Zo neen, waarom niet?

- Hoe komt het dat na de bespreking op 22 februari jongstleden, en waar ook de geurhinder werd aangehaald, de stank nog zo sterk vermeerderde?

- Toch ook de MJP BBC er bijgenomen...p62  PrioritairActieplan  07.02.04 waarin aangegeven wordt dat deze meerderheid wil inzetten op de verdere uitbouw van een lokaal gesloten kringloopcentrum op de site Ploegsebaan

Ze leest dat de verwerking van groencompostering verder werd opgevolgd en dat de verschillende externe kwaliteitscontroleaudits werden georganiseerd met positief resultaat .

Mogen ze hier wat meer info over krijgen?

- Er van uitgaand dat er n.a.v. een persbericht van de bewoners uit de getroffen wijk, door het CBS bijkomend onderzoek of een bevraging werd gedaan, mogen ze de resultaten krijgen?

- Welke maatregelen zal men "wanneer" treffen om, naar analogie met de geluidshinder, deze problematiek direct en afdoend aan te pakken zodat de bewoners van MTH en brede omstreken met gerust hart terug van hun tuin en omgeving buitenshuis kunnen genieten?

 Haar voorstel tot besluit m.b.t. tot dit agendapunt luidt als volgt:

-Het CBS neemt de nodige stappen zodat de woonkwaliteit van de gedupeerde bewoners in MTH en omstreken kan hersteld worden en de geurhinder tot het verleden zal behoren.

-Een duidelijke en transparante communicatie naar de brede omgeving rond het recyclagepark en composteringssite maken hier deel van uit.

Schepen Van Honste geeft als eerste graag mee dat de gemeente het belangrijk vindt dat de GFT gratis kan opgehaald worden.  Om die reden heeft Brasschaat 15 jaar geleden gekozen voor een eigen compostering uit te baten.  Op deze manier wordt de GFT omgezet naar een kwaliteitsvolle compost die kan gebruikt worden binnen de eigen gemeente.  Dit wordt ook aangeboden aan de burgers.  Dit neemt niet weg dat een composterings-systeem geur met zich meebrengt.  Alle meldingen worden zeer ernstig genomen.  Ze worden één per één genoteerd in het register samen met de windrichting op dat moment en de werken die er plaatsvinden.  Dit wordt permanent gemonitord.  Het bestuur is reeds bezig geweest met het bestuderen van de problematiek en het zoeken naar duurzame oplossingen. 

De geurproblematiek is zeer complex en dient in kaart te worden gebracht door een gespecialiseerde deskundige.  Op dit moment is men hier mee bezig.  Men maakt momenteel een raming met betrekking tot het groenscherm om zo te kunnen bekijken waar men dit kan inplannen in de budgetten. 

Schepen Van Honste licht toe dat men in het voorjaar en deze zomer met extra geurhinder zat omwille van een aantal redenen.  Om conform te zijn met de wetgeving moet er meer gehakseld worden en er wordt ook vaker omgezet om kwalitatieve compost te krijgen.  De hoofdreden is echter het natte voorjaar en de natte zomer.  Wanneer compost te nat wordt is er minder lucht en gaat de compost sneller ruiken.  Bij nat weer dient men er meer lucht in de brengen en dus ook meer om te zetten wat dan weer voor geurhinder zorgt.  Dit is ook gebleken uit staalnames.  Het GFT bevatte even veel houtmaterialen zoals andere jaren, dus het ging specifiek over het nat weer. 

Wat betreft het project om de situatie op het compostering te spiegelen en bij te sturen, werd een eerste ontwerp opgemaakt.  Begin oktober heeft de milieudeskundige hierover overleg met OVAM.  Er komt deze week ook nog een firma ter plaatse voor een offerte voor een installatie.  Verder vraagt men ook offertes op voor betonnen stapelblokken om eventueel scheidingswanden te zetten.  Er wordt tevens ook een offerte opgevraagd voor een afdak om de compost te stockeren.  Dit zal rond de 125 000 euro zitten. 

In Nederland werd er destijds een studie gedaan naar het wonen in de omgeving van composteringsbedrijven en volgens de Nederlandse definiëring is Brasschaat een groen-compostering omdat er ook etensresten worden toegelaten.  Uit verschillende studies wijst dat er weinig aanwijzingen zijn op het verband tussen wonen aan een composteringsbedrijf en eventuele mogelijke gezondheidsklachten.  Er kan wel geurhinder optreden. 

Bij een composteringsproces komen er enerzijds chemische stoffen vrij en bio-aerosollen.  Chemische stoffen werden waargenomen in een straal van 800m onder de vorm van organische stoffen in een lage concentratie aangetroffen, maar de vastgestelde cijfers bleven laag onder de grenswaarden.  De bio-aerosollen werden in verhoogde concentraties gemeten op een 20-40 meter van de installatie.  De dichtstbijzijnde woning ligt op meer dan 250 meter afstand.

Schepen Van Honste licht toe dat er echt wel de nodige stappen ondernomen worden, ze zijn heel actief bezig met dit dossier.  Ze zijn op dit moment ook op zoek naar de geurdeskundige maar er zijn er niet zoveel in België.  De nodige offertes werden opgevraagd en deze zullen binnenkort voorgelegd worden aan het college.  Vervolgens zal die geurdeskundige voorstellen doen aan de gemeente. Hij / zij zal meegeven welke maatregelen er wanneer moeten getroffen worden om de problematiek aan te pakken. 

Raadslid Hermans vraagt of het mogelijk is om in afwachting van de verdere stappen een communicatie te doen naar de buurtbewoners? 

Schepen Van Honste bevestigt dat de buurtbewoners ondertussen een schrijven hebben ontvangen waarin wordt meegedeeld dat men zeker bezig is met het dossier en naar een duurzame oplossing op zoek is. 

Raadslid Hermans vraagt zich af wie deze brief ontvangen heeft?

Schepen Van Honste licht toe dat alle melders op de hoogte werden gebracht. 

Raadslid Hermans bedoelt het ruimer, nl. de hele wijk. 

Schepen Van Honste geeft mee dat ze dit zullen bekijken.  Eventueel kan er iets gepubliceerd worden in de parkbode of actueel ofzo.  Ze wil wel eerst even afwachten wanneer er een deskundige wordt aangesteld zodat dit ook kan meegedeeld worden.  Op basis hiervan kan er meer concrete info gegeven worden.  Ze geeft nogmaals mee dat de natte zomer wel degelijk parten heeft gespeeld. 

Waarnemend burgemeester Cools wil schepen Van Honste danken voor dit antwoord.  Er zijn ook volgens hem al veel stappen gezet en er zullen nog veel stappen gezet worden.  Hij stelt voor om misschien een bericht op hoppler te verspreiden in de wijk Maria Ter Heide.  Wijk Bethanie kan eventueel ook ineens meegenomen worden.  Hij geeft aan dat hier nog stappen kunnen gezet worden maar voor het overige is men goed bezig met dit dossier. 

Raadslid Hermans bedankt hen voor deze antwoorden. 

Voorzitter Versompel vraagt of het nog nodig is om over te gaan tot de hoofdelijke stemming. 

Schepen Heirman licht toe dat dit heel moeilijk is om over te stemmen.  Brasschaat gaat er alles aan doen om de geurhinder te beperken maar ze kunnen dit niet garanderen.  Zeggen dat de geurhinder tot het verleden zal horen, kan hij persoonlijk niet goedkeuren. 

Raadslid Hermans licht toe dat ze het over de ondraaglijke geurhinder heeft.  Als dit tot de minimum kan herleid worden zoals de lawaaihinder, wordt er iets aan gedaan en wordt het op een leefbaar niveau gebracht.  Ze heeft de wens dat het met de geurhinder in dezelfde richting gaat. 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat schepen Van Honste heeft toegelicht met wat ze allemaal bezig zijn, alsook de communicatie die ter harte wordt genomen.  Zoals de vraag nu gesteld staat, kan hij dit niet goedkeuren.  Hij kan nooit enige garantie bieden dat de geurhinder tot het verleden zal behoren.  Als hij hier nu mee gaat instemmen zal er achteraf misschien gezegd worden dat de geurhinder weg zou moeten zijn.  Geurhinder is eigen aan compostering.  In de vorm zoals de vraag hier gesteld is, kan hij dit niet goedkeuren.  Als de hoofdelijke stemming hier gevraagd wordt, zal zijn antwoord ook “neen” zijn. 

Raadslid Hermans vraagt alsnog de hoofdelijke stemming.

Raadslid de Kort vraagt zich af of men het niet kan aanpassen naar “de gemeente doet inspanningen om te komen tot een redelijke oplossing met de best beschikbare technieken om zo de geurhinder te beperken”? 

Waarnemend burgemeester licht toe dat ze dat inderdaad doen. 

Schepen Van Honste geeft mee dat de eerste stap is dat de geurdeskundige zijn adviezen geeft.  Dan kan men bekijken wat men kan doen en wat betaalbaar is.  Alles overdekken zou 30 miljoen euro kosten.  Ze vraagt om alles stap voor stap te doen om zo te bekijken wat de mogelijkheden zijn. 

Raadslid de Kort geeft aan dat hij een constructief voorstel wilde doen. 

Raadslid Herman vraagt de stemming voor hoe het nu geformuleerd staat. 

De algemeen directeur neemt de hoofdelijke stemming af.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 20 september 2021 ontving het gemeentebestuur de vraag van Inge Hermans om namens Brasschaat2012 een punt toe te voegen aan de zitting van 27 september 2021 aangaande de lawaai- en geurhinder die afkomstig is van het recyclagepark.

 

Op de gemeenteraadzitting van 22 februari 2021 werd door Inge Hermans Brasschaat2012 een agendapunt toegevoegd wegens de bomenkap omgeving Ploegsebaan/recyclagepark.

De bomenkap was het gevolg van een uitbreiding van het recyclagepark.

Al gauw werd duidelijk welke gevolgen deze kap had voor de bewoners in Maria ter Heide.

Zoals reeds destijds aangehaald door Brasschaat 2012, verliezen de bewoners van Maria ter Heide en in het bijzonder de bewoners in het officierenpark een effectieve buffer tussen het recyclagepark/composteringssite en de wijk.

De directe gevolgen hiervan waren lawaai-en geurhinder.

 

Ondertussen en na de behandeling van het toegevoegd punt op de gemeenteraad, is de lawaaihinder geminderd naar een meer aanvaardbaar en leefbaarder geluidsniveau.

De geurhinder is in tegenstelling tot de geluidshinder, zeer sterk toegenomen, niet enkel in frequentie maar ook de intensiteit van de geur is meer dan regelmatig sterk waar te nemen en heel storend voor de ganse buurt.

Niet enkel in MTH maar de geur (stank) is ondertussen tot in de wijk Bethanie tot aan de St-Jobse Steenweg en gedeelten op de Bredabaan te ruiken, maw deze beperkt zich niet meer enkel tot de Officierenwijk.

De woonkwaliteit wordt hiermee dus ernstig bedreigd voor een aanzienlijk deel van de Brasschaatse bevolking.

Ondanks beloftes die de bewoners kregen in hun communicatie met de gemeente,

merken ze hier bijzonder weinig resultaat van.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:

          Wat is de stand van zaken van het geplande groenscherm dat rond de ontboste site zou gepland worden?

          Wat is de verklaring van deze sterk toegenomen geurhinder?

          Wat is de stand van zaken rond het project waarbij men de circulatie van de compostering zou spiegelen en bijsturen?

          Budget werd voorzien, plannen zouden uitgetekend en afgetoetst worden met deskundigen, wat is het resultaat hiervan?

          Werd er onderzoek gedaan of de vervuilde lucht een gevaar vormt voor de gezondheid van de buurtbewoners, zo ja, kan de gemeenteraad beschikken over de resultaten? Zo neen, waarom niet?

          Hoe komt het dat na de bespreking op 22 februari jongstleden, en waar ook de geurhinder werd aangehaald, de stank zo sterk vermeerderde?

          Er van uitgaand dat er nav een persbericht van de bewoners uit de getroffen wijk, door het CBS bijkomend onderzoek of een bevraging werd gedaan, mogen we de resultaten krijgen?

          Welke maatregelen zal men "wanneer" treffen om, naar analogie met de geluidshinder, deze problematiek direct en afdoend aan te pakken zodat de bewoners van MTH en brede omstreken met gerust hart terug van hun tuin en omgeving buitenshuis kunnen genieten?

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld:

dat het college van burgemeester en schepenen de nodige stappen zal ondernemen zodat de woonkwaliteit van de gedupeerde bewoners in MTH en omstreken kan hersteld worden en de geurhinder tot het verleden zal behoren.

Een duidelijke en transparante communicatie naar de brede omgeving rond het recyclagepark

en composteringssite maken hier deel van uit.

 

Juridisch kader

Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 5 ja-stemmen (Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé), 18 neen-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Jan Jambon, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 8 onthoudingen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Robert Geysen en Ellen Somers).

 

Art.1.- Er wordt niet ingestemd met het voorstel om de nodige stappen te ondernemen zodat de woonkwaliteit van de gedupeerde bewoners in MTH en omstreken kan hersteld worden en de geurhinder tot het verleden zal behoren. Een duidelijke en transparante communicatie naar de brede omgeving rond het recyclagepark en composteringssite maken hier deel van uit.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

16 Mondelinge vraag van Rob Eeman over werken op afspraak op het recyclagepark voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

 

Tijdens de algemene commissie van 14/09/2021 bracht intercommunale IGEAN een presentatie waarbij ook een eerste evaluatie werd gemaakt van “Werken op afspraak op het recyclagepark” van Brasschaat. Raadslid Eeman ziet in de presentatie dat sinds het “werken op afspraak” er een ernstige daling is van het aantal bezoekers. Het gemiddeld aantal bezoekers per uur in juli en augustus daalt tot +/- 30. Igean bekijkt dit als een succes, maar men zou ook kunnen zeggen dat de inwoners van Brasschaat de weg naar het recyclagepark wat verloren zijn sinds de invoering van op afspraak werken.

 

Indien deze trend zich zou verder zetten,  dan zou dit invloed kunnen hebben op het personeelsbestand van het Brasschaatse recyclagepark” beweerde IGEAN tijdens de presentatie. Fractie PVDA zou het betreuren indien er personeelsleden zouden afvloeien door de invoering van “werken op afspraak”.  Zij zijn er ook niet van overtuigd dat minder bezoekers minder werk betekent. Een grondig onderzoek omtrent de bezoekersaantallen en de werkintensiteit zijn hier op zijn plaats vooraleer beslissingen worden genomen. Graag verneemt hij het standpunt van het gemeentebestuur hieromtrent.

 

Raadslid Eeman is eigenlijk bezorgd. Hij vond de evaluatie van Igean eenzijdig. Het mindere aantal bezoekers zou komen door dat mensen nu meer thuis verzamelen voordat ze naar het recyclagepark komen. Igean beweert dat het bijvoorbeeld komt omdat nu mensen niet meer met één blauwe zak naar ‘t park komen. Hij is  er niet zeker van dat dat alleen de oorzaak is. Hij hoort heel veel reacties van mensen die “op afspraak werken” zeer vervelend vinden en er nog niet aan toegekomen zijn om naar het containerpark te komen. Trouwens de evaluatie loopt maar over 2 maanden juli en augustus en dat is een te korte periode om te evalueren.

 

Men zien ook een kleine stijging van Brasschaatse bezoekers die uitwijken naar ander parken in de omgeving. Maar wat hem vooral zorgen baart is dat werken op afspraak zou leiden tot een kleiner personeelsbestand.  Het is niet omdat er minder bezoekers komen dat er minder afval zou zijn. Mensen hebben niet plots minder afval dan voordien omdat er op afspraak wordt gewerkt. Hij denkt trouwens dat men eerder moet kijken naar de hoeveelheid afval dat naar het park wordt gebracht dan naar het aantal bezoekers wanneer het over personeelsbestanden gaat.

 

Werken op afspraak werd vooral ingevoerd omdat er zich lange files vormden en dat die ook hinderlijk waren voor het vaccinatiecentrum. Indien werken op afspraak er ook voor zorgt dat er een personeels-afvloeiing ontstaat dan kan de indruk hem niet ontgaan dat de invoer ervan ook een personeelsbesparing inhoudt. En daar is hij geen voorstander van en hij denkt ook niet de arbeiders van het recyclagepark. Raadslid Eeman doet een oproep aan alle Brasschaatse afgevaardigden die zetelen in de raad van bestuur en de algemene vergadering en vraagt om op hun hoede te zijn en vooral ook aan het personeel te denken.

 

Schepen Van Honste dankt schepen Eeman voor zijn vraag.  Ze stelt vast dat ze vanavond al wat tegenstellingen heeft gehoord.  Enerzijds wil men meer gaan samenwerken met intercommunales maar dit heeft ook zo zijn voor- en nadelen.  Door samen te werken met hen geeft men ook een stukje van de eigenheid af.  Ook hier zit het personeel bij Igean.  Igean heeft een raad van bestuur en daar zitten allemaal gemeenten samen.  Men geeft hier dus een stuk autonomie af.  Het recyclagepark is in handen van Igean.  Ze veronderstelt dat iedereen wel voor optimalisatie en efficiëntie is en alles moet op het einde van de rit ook betaalt worden.  Brasschaat krijgt op het einde van de rit ook een factuur van Igean.  Tijdens de presentatie heeft ze ook gehoord dat er een verschuiving is, maar ze vermoed dat dit zich na een tijdje wel terug gaat regulariseren.  Anderzijds is het ook wel zo dat bezoekers meer efficiënt plannen.  Sommige bezoekers stonden er vroeger misschien een aantal keer per week voor iets klein en nu laten ze het misschien samen komen. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat zij tijdens de presentatie niet vernomen heeft dat er personeel zal moeten afvloeien.  Ze denkt dat dit de dag van vandaag ook niet aan de orde is.  Personeel kan ook op een andere wijze of op een ander containerpark ingezet worden.  Dit is een autonomie van Igean.  Ze geeft nog mee dat men nu niet meer met pieken zit doordat alles mooier verdeeld wordt.  De werkdruk voor de mensen is meer gespreid.  Ze heeft dan ook vernomen dat het werken op afspraak beter is voor het welzijn van de medewerkers.  Het standpunt met betrekking tot de afvloeiing moet vandaag niet genomen worden omdat zich dat niet voordoet.  Dit is puur hypothetisch.  De werknemers hebben het zeker niet slechter nu alles mooi gespreid is. 

 

Raadslid Eeman stelde effectief de vraag wat er zou gebeuren, moesten er minder bezoekers komen.  Er werd hem verteld dat dit invloed zou hebben op het personeelsbestand.  Hij hoopt dat het dan misschien niet onmiddellijk over afvloeiingen gaat.  Het blijft voor hem toch een gevoelig iets.  Hij vond de evaluatie van Igean redelijk éénzijdig.  Volgens hen zijn er minder bezoekers doordat mensen minder snel naar het containerpark gaan, bijvoorbeeld met 1 blauwe zak.  Raadslid Eeman is ervan overtuigd dat dit niet de oorzaak is.  De periode juli-augustus is ook een te korte periode om goed te kunnen evalueren.  Er is ook een kleine stijging van inwoners van Brasschaat die uitwijken naar een containerpark in de omgeving.  Wat hem vooral zorgen baart, is dat het werken op afspraak zou leiden tot minder bezoekers.  Mensen hebben niet minder afval doordat men op afspraak werkt.  Men moet eerder kijken naar de hoeveelheid afval dat naar het park gebracht wordt volgens hem.  Hij vraagt aan de afgevaardigden om vooral aan het personeel te denken. 

Beslissing

 

 

Tijdens de algemene commissie van 14/09/2021 bracht intercommunale IGEAN een presentatie waarbij ook een eerste evaluatie werd gemaakt van “Werken op afspraak op het recyclagepark” van Brasschaat. We zien in de presentatie dat sinds het “werken op afspraak” er een ernstige daling is van het aantal bezoekers. Het gemiddeld aantal bezoekers per uur in juli en augustus daalt tot +/- 30. “Indien deze trend zich zou verder zetten, dan zou dit invloed kunnen hebben op het personeelsbestand van het Brasschaatse recyclagepark” beweerde IGEAN tijdens de presentatie. Onze fractie zou het betreuren indien er personeelsleden zouden afvloeien door de invoering van “werken op afspraak” Wij zijn er ook niet van overtuigd dat minder bezoekers minder werk betekent. Een grondige onderzoek omtrent de bezoekersaantallen en de werkintensiteit zijn hier op zijn plaats vooraleer beslissingen worden genomen.

 

Neemt kennis van de vraag van Rob Eeman, namens PvdA:

Wat is het standpunt van het schepencollege m.b.t. eventuele afvloeiingen van personeel (recyclagepark Brasschaat) indien dalende trend van bezoekersaantallen zich verder zet?

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

18 Pastorijstraat 1. Goedkeuring ontwerp verkoopakte. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

19 Molenveld 38. Goedkeuring verkoop en ontwerpakte. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

 

 

20 Molenveld 28. Goedkeuring ontwerp verkoopakte. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.