Zitting van maandag 27 september 2021

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Overzicht punten

 

1 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 30 augustus 2021. Goedkeuring.

Op 30 augustus 2021 was er een zitting van de gemeenteraad. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

17 Vernieuwing en upgrade ANPR netwerk. Goedkeuring offerte.

Aan de gemeenteraad wordt toestemming gevraagd om het volgende punt te behandelen omwille van hoogdringendheid.

 

Werner Hoogsteyns bezorgde volgende motivatie hiervoor:

In 2019 werd een investering goedgekeurd voor 3 nieuwe portalen (Elshoutbaan, Lage Kaart en Donksesteenweg).  Deze werden onmiddellijk gekoppeld aan het AMS gelet de communicatie / belofte vanuit de Federale politie dat deze portalen via de software M³ beschikbaar en raadpleegbaar zouden zijn, net zoals alle andere portalen die aan het AMS zouden worden gekoppeld.  De installatie van de portalen werd in april/mei 2020 gefinaliseerd.  Onze diensten hebben echter tot juni 2021 moeten wachten vooraleer wij toegang kregen tot onze eigen portalen.  Tot op heden is het AMS nog steeds niet voldoende performant gelet de vele bugs en de bijzonder grote database AMS.  Alle data van alle ANPR portalen in België dienen hier toe te komen.  Het AMS werkt traag en heeft nog diverse technische tekortkomingen (database gerelateerd).

Het voorzien van budgetten in de buitengewone begroting 2021 in functie van de vernieuwing / upgrade van ons ANPR netwerk Brasschaat werd goedgekeurd door het gemeentebestuur.  Een wettelijke verplichting voorziet in de koppeling van de lokale ANPR portalen in het nationale netwerk AMS.  Dit kan ofwel rechtstreeks vanuit de portalen ofwel vanuit een lokale server.

Eind 2021 zijn onze ANPR server en een aantal portalen “end of life”.  Vernieuwen en upgraden om AMS compatibel te zijn dringt zich op.  Gelet a) de beperkingen van AMS (die doorheen het jaar 2021 meer en meer naar boven zijn gekomen), b) het meer dan een jaar na installatie toegang te hebben verkregen tot onze eigen portalen (die reeds gekoppeld waren aan AMS) en c) het “end of life” zijn van onze ANPR server en enkele portalen duiden heden op de hoogdringendheid van de vervanging.  De werking van onze diensten is gedeeltelijk geënt op het ANPR netwerk Brasschaat.  Het slecht werken van of volledig uitvallen van kunnen onze diensten niet verantwoorden naar het gemeenbestuur en de Brasschaatse burger.

Het nemen van de beslissing in het voorzien van een eigen server (lees extra kosten), het onderzoeken van welke portalen volledig vernieuwd moeten worden of slechts gedeeltelijk (upgraden) en het afwegen van het al dan niet volledig vernieuwen van de trajectcontrole Sint-Jobsesteenweg (gelet de investering herijking in 2021) heeft enige tijd gevraagd (lees context COVID-19 / plaatsbezoek en overlegmomenten met leverancier).   Diverse afwegingen werden gemaakt.

Gelet de genomen beslissingen en de concrete offertes die we heden hebben ontvangen wensen we dit project zo spoedig mogelijk te realiseren gelet ouderdom / “end of life” van onze ANPR server en enkele portalen.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

2 Retributie 2021-2025 op het gebruik van het recyclagepark. Wijziging.

Het voorstel van de Raad van bestuur van IGEAN om de huidige tarieven te indexeren op basis van

het resultaat van de  recyclageparkindexRI2021.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om met ingang van 1 oktober 2021 de tarieven van het recyclagepark jaarlijks te indexeren.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

3 IGEAN. Oprichting Zelfstandige Groepering. Toetreding en keuze samenwerking.

Feiten en motivering

IGEAN dienstverlening is een dienstverlenende vereniging overeenkomstig het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017 die hoofdzakelijk actief is op het vlak van grondbeleid, vastgoed-transacties, woonbeleid, ruimtelijke ordening en stedenbouw.  IGEAN dienstverlening verricht in dit kader handelingen ten aanzien van haar deelnemers, zonder beheersoverdracht.

IGEAN werkt hierbij veelal volgens het principe van een ‘zelfstandige groepering’, beter gekend als een ‘kostendelende vereniging’, in welk geval de kosten van een bepaalde activiteit verdeeld worden over de lokale besturen die effectief gebruik maken van de betrokken activiteit.

IGEAN is in dat opzicht aan te merken als ‘een permanente belangengemeenschap die door rechtspersonen is opgericht met het oog op rationalisering en om de beheers- en exploitatiekosten te verminderen’.

IGEAN dienstverlening als zelfstandige groepering:

Daar waar het voor IGEAN dienstverlening initieel niet mogelijk was te functioneren als een kostendelende vereniging, omdat niet voldaan kon worden aan alle gestelde voorwaarden, heeft het nieuwe artikel 44 §2bis van het btw-wetboek hierin verandering gebracht.

In uitvoering hiervan heeft de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening op 19.06.2020 de statutenwijziging goedgekeurd, waarmee het principe van de zelfstandige groepering statutair verankerd wordt.

Om effectief als zelfstandige groepering te kunnen optreden, heeft IGEAN dienstverlening de btw-administratie hiervan formeel in kennis gesteld aan de hand van het formulier 604B en bijhorende ledenlijst. Op deze ledenlijst staan alle deelnemers van IGEAN dienstverlening die aan te merken zijn als publiekrechtelijke instellingen die in principe niet btw-plichtig zijn. Ook de IVLW’s zijn opgenomen op de ledenlijst. Deze opname houdt op zich geen enkele verplichting tot intergemeentelijke samenwerking in; het creëert enkel de mogelijkheid tot samenwerking.

 

Bondig samengevat:

> om in de toekomst bepaalde activiteiten zonder BTW voor de lokale besturen te kunnen blijven uitvoeren, dient IGEAN een "zelfstandige groepering" op te richten

> de besturen die wensen toe te treden, dienen hier een formele beslissing toe te nemen

> de besturen kiezen voor welke activiteiten ze beroep wensen te doen op de zelfstandige groepering

> voor deze activiteiten, hoeft het bestuur dan ook geen marktbevragingen te doen (wetgeving overheidsopdrachten)

> voor deze activiteiten mogen de besturen dan wel geen andere leveranciers aanstellen

 

IGEAN biedt momenteel 4 soorten activiteiten (ook projectfiches genoemd in de verdere documentatie) aan:

•intergemeentelijke handhaving ruimtelijke ordening

•intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid

•intergemeentelijke werking EnergieK huis (energie en klimaat)

•intergemeentelijke werking aanwijzend schatter.

 

Op deze moment doet het lokaal bestuur Brasschaat op IGEAN beroep voor

•intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid

•intergemeentelijke werking EnergieK huis (energie en klimaat)

 

Er wordt voorgesteld om op deze moment:

          toe te treden tot de zelfstandige organisatie

          huidige activiteiten verder te zetten.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

4 BBC Opvolgingsrapportering per 30 juni 2021. Kennisneming.

Naar aanleiding van het decreet lokaal bestuur en de BBC wetgeving dient er een opvolgingsrapportering naar de Gemeente/OCMW raden te gebeuren.

 

De huidige rapportering geeft de statusrapportering van de BBC Actieplannen per 30 juni 2021 weer.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de "BBC opvolgingsrapportering per 30 juni 2021".

 

De nodige documenten zijn toegevoegd in bijlage.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

5 Energie- en Klimaatpact.

Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact (uitgebreide tekst en samenvatting opgenomen als bijlagen bij dit besluit) de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Aan de hand van concrete en herkenbare werven wil men inzetten op krachtdadig beleid. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan werk te maken van concrete engagementen zoals hieronder vermeld:

 

          Het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken;

          Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren in hun eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed);

          Een reductie van de CO2-uitstoot van hun eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren;

          Tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting te verLEDden;

          Het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, geen heffing op hernieuwbare energie installaties in te voeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025;

          Lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken;

          Burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de 4 werven van het Pact te behalen.

 

De Vlaamse overheid engageert zich tot het voorzien van financiële ondersteuning voor de deelnemende gemeenten. Voor de Gemeente Brasschaat houdt dit een minimumbedrag in van 123.977 euro dat al dan niet vermeerderd naargelang het aantal gemeenten dat intekenen op het pact. Het gaat hier over een cofinanciering-systeem.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

6 Verzoekschrift tot erkenning van de Claesstraat (vanaf de Bevrijdingslei tot aan het domein 'de Inslag' - met inbegrip van het brugje over de Heislagbeek) als gemeenteweg op grond van 30-jarig openbaar gebruik.

Behandeling van de verzoekschriften ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad, met vraag over te gaan tot erkenning van de Claesstraat (stuk Bevrijdingslei tot aan het domen De Inslag, met inbegrip van de brug over de Heislagbeek).

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

7 Afbakening werkingsgebied voor de vorming van de toekomstige woonmaatschappij Antwerpen Midden en Noord. Goedkeuring.

Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Dit moet resulteren in een efficiënter en transparanter landschap van (sociale) woonactoren, zowel voor de klanten (huurder, kopers,...) als voor de gemeenten.

Om de werkingsgebieden van de woonmaatschappij te bepalen, krijgt het lokaal bestuur van op Vlaams niveau een trekkersrol toebedeeld.

 

Een eerste stap in het proces is dan ook dat tegen 31 oktober 2021 een voorstel van geografische afbakening bezorgd wordt aan het agentschap Wonen Vlaanderen. Dit voorstel moet besproken worden op een lokaal woonoverleg en gevalideerd worden door de gemeenteraad.

 

Bij de afbakening van het werkingsgebied moet men rekening houden met een aantal voorwaarden.

 

Op 17 juni 2021 werd vanuit de IVLW’s facilitatie aangevraagd bij Wonen-Vlaanderen met als doel het gespreksproces te structureren en de besluitvorming door de gemeenten te faciliteren. De facilitatie-aanvraag werd goedgekeurd door Wonen-Vlaanderen.

 

Een eerste facilitatiegesprek vond plaats op maandag 19 juli 2021. Daar werd een mogelijk werkingsgebied afgebakend met de gemeenten van het midden en noorden van de rand rond Antwerpen. Dat werkingsgebied wenste de betrokken gemeenten in verdere gesprekken met elkaar en met de woonactoren te verkennen. De volgende overleggen, georganiseerd door de facilitator, vonden plaats op 19 augustus 2021 en 3 september 2021. Op 10 september 2021 werd dit besproken op het algemeen woonoverleg.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

8 Hemeldreef 9. Renovatie stadion en uitbreiding sportcampus. Aanstellen ontwerpteam. Goedkeuring lastvoorwaarden, raming en gunningswijze.

In de gemeente Brasschaat streven we naar een aangenaam sportklimaat waar iedereen - jong en oud, valide en mindervalide, recreant en competitiesporter - kan participeren. Door te investeren in de juiste basisinfrastructuur, deze multifunctioneel inzetbaar te maken en gericht op zoek te gaan naar duurzame oplossingen, wensen we ons aanbod verder te optimaliseren.

 

Deze opdracht betreft de renovatie van het stadion en de uitbreiding van de op deze locatie gevestigde Sportcampus met extra klaslokalen. 

 

De tribune van het huidige Stadion is gedateerd. De gelijkvloerse verdieping is ingedeeld in kleine, donkere en vaak slecht geventileerde ruimten die niet meer voldoen aan de ruimtelijke behoeften van de clubs. De ruimte onder de tribune wordt amper benut, de zitcapaciteit overstijgt de vraag. Isolatie, technieken en toegankelijkheid voldoen niet aan de huidige normen. Een volledige renovatie is dan ook absoluut noodzakelijk.

 

Het naast de tribune gelegen schoolgebouw, de Sportcampus, die in 2008 werd opgericht, is intussen te klein geworden. De school heeft nood aan extra ruimten waarbinnen flexibel kan worden lesgegeven. Het in de Sportcampus geïntegreerde powerzaaltje moet worden verplaatst zodat dit ook binnen de lesuren kan worden ingezet zonder de naastgelegen klassen te hinderen. 

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, bijhorende raming en de plaatsingsprocedure, open procedure met Europese bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

9 Merellaan. Afbraak en inrichting speelterrein Vogeltjeswijk. - Goedkeuring lastvoorwaarden, gunningswijze en lijst van uit te nodigen firma's.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden, de gunningwijze, het maximale bestelbedrag, de lijst met aan te schrijven firma's en met de opstart van de onderhandelingsprocedure met betrekking tot de opdracht tot heraanleg van het speelterrein aan de Merellaan.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

10 Prinsheide: wijziging rooilijn. Goedkeuring.

Het wijzigen van de rooilijn gemeenteweg is een administratieve procedure.

 

De rooilijn (grens tussen privaat en openbaar domein) werd vastgelegd in het bouwdossier 2015/B/0587, het slopen van de bestaande constructies, het bouwen van 19 sociale woningen en het uitvoeren van infrastructuurwerken. Dit dossier werd deels vergund met 16 woningen.

 

Een tweede bouwdossier 2016/B/0565 werd ingediend voor het regulariseren van het slopen van verhardingen en bedrijfsgebouwen, de wijziging van uitvoering van 16 sociale wooneenheden en de aanleg van het daarbij horende openbaar domein. De grenzen van het openbaar domein werden echter niet gewijzigd, ondanks het verminderen van het aantal woningen en bijhorende parkeerplaatsen en het vergroten van het openbaar domein.

 

De rooilijn wordt tijdens deze procedure gewijzigd, zodat de zichtbare situatie op terrein overeenkomt met de nieuwe, te officialiseren rooilijn.

De wijziging van de rooilijn Prinsheide werd voorlopig vastgesteld in de gemeenteraadszitting van 28 juni 2021. Na het openbaar onderzoek en adviesvraag volgt nu de definitieve vaststelling van de wijziging van de rooilijn.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

11 ILV JoNK. Wijziging samenstelling vertegenwoordigers.

In 2015 richtten de gemeenten Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en

Wuustwezel de Interlokale Vereniging Jeugdregio Noorderkempen (ILV JoNK) op met als doelstelling:

          het jeugdbeleid (in de ruime zin van het woord) van de deelnemende gemeenten te stimuleren en op elkaar af te stemmen

          intergemeentelijk overleg te creëren

          intergemeentelijke jeugdactiviteiten en projecten op te zetten

          de beschikbare middelen voor jeugdbeleid efficiënt in te zetten

 

In zitting van 25 janauri 2021  werden schepen van jeugd Adinda Van Gerven als stemgerechtigd lid en Carla Pantens als plaatsvervangend lid voorgedragen voor de raad van bestuur van projectvereniging JonK voor de periode van 2021 – 2024. Er werd eveneens een kandidaat uit de oppositie aangeduid als niet-stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van projectvereniging JonK voor de periode van 2021 –2024.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de vervangen van het niet-stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

12 Reglement werkingstoelage jeugdverenigingen. Goedkeuring.

Het voorbije jaar heeft de jeugddienst in samenwerking met de jeugdraad en jeugdverenigingen een

participatief traject opgezet om tot een nieuw reglement werkingstoelage te komen.

Het eerste deel van het reglement, de algemene werking, kent punten toe aan de jeugdverenigingen

op basis van kwalitatieve en kwantitatieve criteria. Het tweede deel is een helemaal nieuwe manier

van werken, waarbij jeugdverenigingen zelf, binnen het kader van de SDG’s, een thema kunnen

kiezen waar rond ze een aantal acties opzetten.

 

Momenteel krijgen initiatieven voor buitenschoolse opvang (BO) een toelage voor hun

vakantiewerking via het huidige toelagereglement voor jeugdverenigingen. De diensten jeugd en

secretariaat lokaal overleg kinderopvang stellen voor om voor de vakantiewerking van BO’s een apart budget en reglement te voorzien (het reglement BO is apart geagendeerd ).

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het nieuwe reglement goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

13 Toelagereglement buitenschoolse kinderopvang.

Het voorbije jaar heeft de jeugddienst in samenwerking met de jeugdraad en jeugdverenigingen een participatief traject opgezet om tot een nieuw reglement werkingstoelage te komen.

Momenteel krijgen initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang (BO) een toelage voor hun vakantiewerking via het huidig toelagereglement jeugdverenigingen. De dienst jeugd en secretariaat lokaal overleg kinderopvang stellen voor om voor de vakantiewerking van BO's een apart budget en reglement te voorzien.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraag het nieuwe reglement goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

14 Gemeentelijke adviesraden. Wijziging afgevaardigden voor de gemeentelijke jeugdraad.

Volgens het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van lokaal jeugdbeleid, worden de gemeenten verplicht om voor het overleg en de inspraak bij de voorbereiding en de uitvoering van het jeugdbeleid een jeugdraad op te richten of een bestaande jeugdraad te erkennen.

Volgens de gewijzigde statuten, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 27 juni 2016, bestaat de algemene vergadering van de jeugdraad ook uit niet-stemgerechtigde leden, waaronder een afgevaardigde van elke in de gemeenteraad vertegenwoordigde fractie.

 

In zitting van 25 februari 2019 werden de afgevaardigden per politieke fractie aangeduid.

 

De CD&V-fractie vraaft haar afgevaardigde te wijzigen.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

15 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Inge Hermans over de lawaai- en geurhinder afkomstig van het recyclagepark.

Op 20 september 2021 ontving het gemeentebestuur de vraag van Inge Hermans om namens Brasschaat2012 een punt toe te voegen aan de zitting van 27 september 2021 aangaande de lawaai- en geurhinder die afkomstig is van het recyclagepark.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

16 Mondelinge vraag van Rob Eeman over werken op afspraak op het recyclagepark voor de gemeenteraad.

Op 22 september 2021 stuurde Rob Eeman, namens PvdA, een mondelinge vraag over werken op afspraak op het recyclagepark.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de vraag.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

18 Pastorijstraat 1. Goedkeuring ontwerp verkoopakte.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd principiële goedkeuring te hechten aan de ontwerpakte betreffende de onderhandse verkoop van de woning aan de Pastorijstraat 1 te Brasschaat.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

19 Molenveld 38. Goedkeuring verkoop en ontwerpakte.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de verkoop goed te keuren.van de verkoop van de woning ter hoogte van Molenveld 38 te Brasschaat.

 

Aan de gemeenteraad wordt tevens gevraagd de ontwerpakte goed te keuren, opgemaakt door notariaat Chris Celis ta Brasschaat.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Overzicht punten

 

20 Molenveld 28. Goedkeuring ontwerp verkoopakte.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:

          goedkeuring te hechten aan de toevoeging van dit punt aan het agenda van de gemeenteraad, zitting van 27 september 2021.

          goedkeuring hechten aan de ontwerpakte betreffende de onderhandse verkoop van de woning aan de woning te Molenveld 28 te Brasschaat én aan de overdracht van de erfpachtrechten met betrekking tot het grondaandeel.

 

Publicatiedatum: 28/09/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.