1 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 16 en 29 juni 2020. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Waarnemend burgemeester Cools verwijst naar het zittingsverslag van de gemeenteraad van 16 juni 2020 waarbij het bestuur verdere toelichting heeft gegeven over het project Kaart. Het zittingsverslag is een correcte weergave van wat er werd gezegd tijdens die gemeenteraad. Hij wil graag even terugkomen op de tussenkomst van raadslid Eeman, dit spande volgens hem de kroon in negatieve zin. Raadslid Eeman maakte allerlei insinuaties tegenover het bestuur, de administratie en projectontwikkelaar Van Roey. De meerderheidsfracties keuren het zittingsverslag goed maar wensen zich openlijk te distantiëren van de uitspraken van raadslid Eeman aan het adres van het bestuur en Van Roey.
Beslissing
Feiten en motivering
Op 16 en 29 juni 2020 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zittingen goed te keuren.
Juridisch kader
Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 16 en 29 juni 2020 worden goedgekeurd.
2 Kwartaalrapportering 2de kwartaal jaar 2020. Kennisneming. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Raadslid Hermans heeft een aantal vragen omtrent de kwartaalrapportering. Ze zal er enkele uitpikken en de andere vragen zal ze schriftelijk bezorgen. Ze komt graag terug op pagina 6, nl. het intra-familiaal geweld. Ondanks dat er herhaaldelijk werd gezegd dat de nationale trend zich niet verder zet in Brasschaat, merkt ze op dat er een stijging is bij de “betwistingen & bedreigingen”. Een stijging van 8 feiten op een totaal van 84 is toch 10% en dat is niet niks. Ze verwijst naar het feit dat intra-familiaal geweld werd opgenomen in de prioriteitenlijst. Het is belangrijk dat hier aandacht aan blijft besteed worden. Raadslid Hermans stelt voor om een nog betere en/of intensere opvolging te doen van dit probleem. Ze raadt aan om een analyse te doen waarom dit probleem toch nog stijgt.
Raadslid Hermans heeft ook nog een vraag over pagina 15. Ondanks het feit dat men tijdens corona moest thuis blijven, stelt ze vast dat er een verdubbeling was van het aantal drugs- en alcoholcontroles. Ze stelt vast dat deze cijfers ook enorm zijn gestegen, nl. van 27% naar 64%. Ze vraagt zich af of hier een verklaring voor is? Ze had gedacht dat de cijfers in deze periode eerder een duik zouden nemen.
Raadslid Hermans heeft ook een vraag over pagina 20 (punt 6.1) met betrekking tot lawaaihinder en overlast. Ze vraagt zich af of er een verklaring is waarom de aantallen hier verdubbeld zijn? Ze vraagt zich af of dit komt doordat de mensen meer thuis waren en door deze omstandigheden dan meer tijd hadden om klachten in te dienen. Hier is een stijging van 101 meldingen naar 250 meldingen, wat ook een hoge stijging betekent.
Raadslid Hermans had gevraagd of het niet mogelijk was om een overzicht te maken van de overtredingen die betrekking hadden op corona. Ze vraagt zich af of het mogelijk is om die apart te vermelden? Ze wil zo graag te weten komen of de stijgingen te maken hebben met de corona-maatregelen. De andere vragen zal raadslid Hermans via mail doorsturen.
De Korpschef geeft graag toelichting bij de vragen omtrent intra-familiaal geweld. Zij bevestigt dat er meer processen-verbaal zijn opgesteld voor intra-familiaal geweld, maar dit is voornamelijk voor sociale problemen, betwistingen en bedreigingen. Naar aanleiding van de eerdere vraag van raadslid Hermans werd er ook gekeken naar de nationale- en provinciale cijfers. Uit de cijfers van de provincie Antwerpen kwam uit dat er in de maanden maart en april iets meer meldingen waren. Dit was in de periode dat de preventiemaatregelen, de lock-down het strengste was. Eén van de redenen hiervoor was volgens haar dat de mensen meer thuis waren en de kans dus groter was om meldingen door te geven. Wanneer de korpschef bekijkt waarover deze meldingen gingen, betreft het vooral intra-familiaal geweld, maar dan de minst concrete feiten, nl. bedreigingen. Deze meldingen worden opgesteld wanneer er ruzie is zonder meer en zonder geweld. Dit wordt wel opgesteld wanneer er bijvoorbeeld kinderen aanwezig zijn in het gezin. Het gaat over zeer lichte feiten binnen het gezin, maar ook over verontrustende opvoedingssituaties.
De korpschef is voorzichtig met de term “lichte feiten” binnen intra-familiaal geweld. Dit gaat ook vaak om verbale zaken die gemeld worden door buren. Onze cijfers liggen in lijn met die van de Provincie en zijn tijdens de lock-down gestegen.
De korpschef bevestigt ook de stijging van de cijfers rond alcohol & drugs. Door het verhaal van de niet-essentiële verplaatsingen tijdens de lock-down waren er veel minder mensen op straat. Bij de mensen die werden gecontroleerd op basis van de niet-essentiële verplaatsingen werd een stijging vastgesteld naar overtredingen m.b.t. drank & drugs in het verkeer.
De korpschef verwijst naar de overlastmeldingen die hoog liggen. Het afgelopen kwartaal lagen deze meldingen hoog. Hierbij moeten wel een aantal belangrijke opmerkingen geplaatst worden, nl. dat er veel meldingen binnen komen onder de noemer van overlast, maar deze blijken dan later geen overlast te zijn. Het kan ook zijn dat er meerdere meldingen binnen komen over 1 bepaald iets (café waar lawaai is, burenruzie,..). Geregeld bellen mensen ook om te zeggen dat er geen overlast meer is of in het kader van een burenruzie hebben plaats gevonden. Er is maar een bepaald stuk waar ploegen op aangestuurd worden. Uit al deze meldingen komen er maar een aantal waar een proces-verbaal zal opgesteld worden. Bij de horeca wordt er getracht om een formele waarschuwing te geven via het bestuur. Er zal niet direct een boete gegeven worden omdat ze bij de politie merken dat deze manier van werken wel helpt. Wanneer het gaat over privé-woningen zal men ook altijd trachten om eerst een waarschuwing te geven. De korpschef heeft de indruk dat dit wel helpt.
De korpschef geeft aan dat het aantal meldingen hoog ligt, maar ze geeft ook mee dat tussen de melding van overlast en het opmaken van een proces-verbaal nog verschillende stappen liggen.
Met betrekking tot corona heeft de politie een extra overzicht bijgehouden, zeker naar aanleiding van de strengere maatregelen van de gouverneur in augustus. In de periode van 24/03/2020 tot en met 27/08/2020 werden er 245 processen-verbaal opgemaakt en er werden 92 OMS’en uitgeschreven. De OMS’en zijn de onmiddellijk schikkingen van 250 euro. Er werden ook 49 waarschuwingen gedaan, dit vooral bij minderjarigen. Ouders werden hier via een brief aangeschreven.
Er waren 900 meldingen met betrekking tot corona. 900 mensen hebben contact opgenomen met de politie, 11 meldingen hiervan gingen over de horeca. De piek van deze meldingen (163 pv’s) lag in april toen de regels verstrengd werden. In augustus werden er nog 12 pv’s uitgeschreven m.b.t. de draagplicht van mondmaskers.
De korpschef licht ook nog toe dat ze in augustus een spuwincident hadden naar aanleiding van een verkeerscontrole. Deze persoon is benomen van zijn vrijheid en die werd de dag nadien voorgeleid door de onderzoeksrechter. De afgelopen weken werd er nog 1 pv uitgeschreven, dit is dus zeer beperkt.
Raadslid Vanpoucke wil graag nog even terugkomen op de mededeling van de burgemeester omtrent de goedkeuring van de notulen en het zittingsverslag. Hij vraagt zich af of het de bedoeling is om terug te komen op discussies vanuit het verleden? Dit is volgens hem niet de bedoeling.
Raadslid Vanpoucke heeft nog 1 kleine vraag met betrekking tot de rapportering. Hij had zijn vraag reeds bezorgd aan de korpschef. Hij dankt de korpschef voor het antwoord dat hij heeft gekregen.
Raadslid Vanpoucke wenst te weten hoeveel klachten er gedaan werden met betrekking tot de huisvuilstickers. Voor 2020 gaat het volgens hem al over 21 meldingen van diefstal van huisvuilstickers die werden aangegeven. Hij vermoedt dat er ook eerder een beperkt deel aangegeven wordt van het totaal. De feiten doen zich vooral voor in de wijk Driehoek. Raadslid Vanpoucke vraagt zich af of benadeelden een sticker terug krijgen? Hij kreeg van de politie het antwoord dat deze mensen beroep kunnen doen op de afvalfoon. Naast zijn woorden van dank aan de korpschef vraagt hij zich nog af of de burger na een officiële klacht via een proces verbaal toch wordt verdergeholpen door een gratis ophaling?
Naar aanleiding van deze vraag heeft de korpschef vandaag nog contact opgenomen met de technische dienst en zij heeft begrepen dat er dan een extra ophaling wordt georganiseerd zonder meer. Ze vermoed dat dit zonder kosten is, maar ze vraagt of iemand dit nog kan bevestigen?
De algemeen directeur bevestigt dat wanneer het om een klacht gaat waarbij we uitgaan van de goede trouw van de burger dat de stickers zijn verwijderd, de technische dienst hier zal tussenkomen.
Raadslid Vanpoucke dankt de korpschef en de algemeen directeur voor deze interessante antwoorden.
Raadslid Eeman wil zich graag nog eerst even richten tot de voorzitter. Hij vraagt zich af of er bij het zittingsverslag nog commentaar mag gegeven worden over de onderwerpen? Hij geeft mee aan waarnemend burgemeester Cools dat die altijd onmiddellijk mag reageren wanneer die niet akkoord is met hem. Raadslid Eeman is blij dat het verslag correct werd opgemaakt, hij neemt niets van zijn woorden terug. Hij vraagt zich net zoals raadslid Vanpoucke af of het de bedoeling is om daar op terug te komen want dan zal er volgende keer een half uur nodig zijn om terug te komen op het zittingsverslag. Hij wil graag van de voorzitter weten of het de bedoeling is dat hij zijn mening nog eens geeft over punten die reeds op de gemeenteraad zijn besproken?
Raadslid Eeman richt zich ook nog graag even tot de politie. Hij wil graag weten of de body-cams reeds zijn aangekocht en of deze al gebruikt zijn. Hij vraagt of de politie hier volgende keer ook een verslag van kan maken. Hij vraagt zich af of de body-cams al nut hebben gehad en of de politieagenten de keuze hebben om deze te dragen? Raadslid Eeman wil graag de ervaringen van de korpschef kennen. Hij vraagt eerst nogmaals naar het antwoord van de voorzitter.
De voorzitter deelt mee dat hij er geen probleem mee heeft wanneer er kort commentaar wordt gegeven op de notulen en het zittingsverslag. Hij geeft aan dat hij de “politie” is binnen te vergadering. Wanneer men een half uur wil terugkomen op de notulen en het zittingsverslag zal hij dat niet goedkeuren, maar met een korte opmerking heeft hij op zich geen probleem. Met de korte opmerking die werd gegeven door waarnemend burgemeester Cools heeft hij dus geen probleem. De voorzitter geeft graag het woord terug door aan de korpschef.
De korpschef licht toe dat de body-cams vorige week werden geleverd. De eerste opleiding hieromtrent zal gegeven worden op 17 september 2020. Vanaf dat de mensen de opleiding gehad hebben, mogen zij de body-cams ook dragen. De opleiding gaat enerzijds over een aantal wettelijke aspecten, het is belangrijk dat iedereen weet wat kan en wat niet kan. Anderzijds krijgen ze ook opleiding over het intern proces. Iedereen van interventie en de verkeersdienst is verplicht om de body-cam te dragen. Wanneer er mag gefilmd worden, werd vastgelegd in een dienstnota. Dit werd ook besproken met het VOC, het vakbondsoverleg. De korpschef wil graag een evaluatie doen op een commissie, maar volgende maand lijkt haar te snel om dit te doen. Ze zal dit verder bespreken met de burgemeester.
Raadslid Eeman komt nog even terug op het antwoord van de voorzitter. Hij had niet verwacht dat er nog uitgebreid mag worden teruggekomen op het zittingsverslag. Hij vraagt om zijn tussenkomst hierover zeker te notuleren. Hij zal er volgende keer niet op terugkomen wanneer het verslag wordt goedgekeurd. Raadslid Eeman dankt de korpschef voor haar antwoord.
Raadslid Niels de Kort komt ook graag even terug op het kwartaalrapport van de politie. Zijn fractie is niet alleen positief over de resultaten die geboekt worden maar ook over de communicatie rond heel de werking m.b.t. drugs en druggebruik in de gemeente. Het kwartaalrapport kan niet alle gegevens bevatten van de werking, maar hij had toch graag nog een opvolging gehad van een eerdere vraag. Tijdens corona was er een periode dat tweede verblijvers niet naar hun eigendom mochten komen en er waren veel bedrijfsruimten die leeg stonden. De korpschef gaf destijds mee dat er extra patrouilles zouden gebeuren m.b.t. deze eigendommen. De cijfers van de inbraken zijn gedaald, raadslid Niels de Kort wil graag weten of deze inbraken voornamelijk waren in de woningen van de tweede verblijvers? Hij wil ook graag weten of er bij de leegstaande bedrijven meer inbraken waren en of schade door bijvoorbeeld graffiti?
Raadslid Niels de Kort komt ook graag terug op een vraag van de vorige keer. De onbemande camera’s in de Brechtsebaan zouden nog steeds niet operationeel zijn. Hij stelt vast dat dit een baan is waar vaak meer dan 50km / uur gereden wordt. De buren vragen om de camera’s zo snel als mogelijk in werking te stellen. Hij wil graag weten wanneer deze camera effectief in werking zal treden en deze vraag is ook van toepassing op de camera in de Pauwelslei.
De korpschef bevestigt dat de cijfers van het aantal inbraken zijn gedaald. Deze cijfers verwijzen effectief naar inbraken in woningen. Volgens haar gaat dit niet over tweede verblijvers, maar dit kan ze zeker nog eens nakijken. Dit is ook negatief voor de bedrijfsgebouwen als ze er zo moet op antwoorden. Ze zal dit nog navragen en beantwoorden via mail.
De korpschef licht toe dat de flitspalen wel degelijk in werking zijn. Deze zijn in werking getreden in het 2e kwartaal, maar de politie beschikt nog niet over gegevens hieromtrent omdat deze camera’s verplaatst worden. Ze flitsen niet allemaal tegelijk, maar ze zijn wel degelijk in werking.
Raadslid Niels de Kort komt terug op het verslag waarin staat dat er geen gecontroleerde voertuigen zijn.
De korpschef geeft mee dat er in het verslag enkel cijfers van de Lage Kaart zijn opgenomen en niet van de Brechtsebaan en de Pauwelslei. Deze camera’s zijn technisch in orde, maar de camera’s zijn er de afgelopen periode nog niet ingehangen. Volgend kwartaal kunnen deze cijfers wel gegeven worden.
Raadslid Niels de Kort dankt de korpschef voor haar antwoorden.
Beslissing
Neemt kennis van het kwartaalrapport van het tweede kwartaal van de lokale politie van Brasschaat.
3 Voorstel tot plaatsen in overtal van verbindingsambtenaar en openstellen plaats ADV BeOn in mobiliteit. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Ten gevolge van de oproep (met nummer 010420) tot kandidaatstelling tot verbindingsambtenaar van de politiediensten bij de provinciegouverneur van Antwerpen, zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 8 april 2020, stelde adviseur Tina Bruggeman zich kandidaat met toestemming van de korpschef. Het gesprek met de selectiecommissie vond plaats op donderdag 25 juni 2020 en de korpschef werd op 1 juli 2020 in kennis gesteld van het positieve resultaat van deze selectie.
In de oproep werd melding gemaakt van een indiensttreding op korte termijn en met het besluit van de burgemeester van 7 augustus 2020 werd goedkeuring gegeven aan de aanvangsdatum van 1 september 2020, opgenomen in het aanwijzingsbesluit van de gouverneur van 16 juli 2020.
De verbindingsambtenaar wordt aangewezen voor een termijn van maximum vijf jaar. De termijn van aanwijzing kan vervroegd beëindigd worden door de verbindingsambtenaar (indien deze wenst gebruik te maken van de mobiliteitsregeling of wenst terug te keren naar het oorspronkelijke korps) ofwel door de gouverneur (bij een ongunstige evaluatie).
Vervanging kan voorzien worden door middel van een (dringende) contractuele aanwerving maar de gemeenteraad kan de verbindingsambtenaar ook in bovental plaatsen. Wanneer de verbindingsambtenaar in bovental geplaatst wordt, kan de plaats van adviseur, verantwoordelijke van de afdeling beheer en ondersteuning - zonesecretaris statutair vacant verklaard worden bij mobiliteit.
De korpschef wenst de gemeenteraad te verzoeken adviseur Tina Bruggeman in bovental te plaatsen zodat de plaats van adviseur, verantwoordelijke van de afdeling Beheer en ondersteuning – zonesecretaris, op het niveau A en gewogen in klasse 3, statutair kan open verklaard worden via mobiliteit.
Voor de betrekkingen van het niveau A moet een selectiecommissie, conform artikel VI.II.44 t.e.m. 45 RPPol, worden samengesteld. De dienst HRM stelt voor om de korpschef als voorzitter, een CALog niveau A, klasse 3 en een externe deskundige deel te laten uitmaken van de commissie.
Juridisch kader
Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus (WGP)
Koninklijk Besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (RPPol), Deel VI - titel II - hoofdstuk II en volgende
Koninlijk Besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten
Koninklijk Besluit van 26 maart 2005 tot regeling van de structurele detacheringen van personeelsleden van de politiediensten en van soortgelijke toestanden en tot invoering van verschillende maatregelen
Besluit van de gouverneur van 16 juli 2020 met betrekking tot de aanwijzing van verbindingsambtenaar
Besluit van de burgemeester van 7 augustus 2020 inzake de detachering van adviseur Tina Bruggeman bij de gouverneur
Financiële gevolgen
Het personeelslid in overtal blijft statutair deel uitmaken van zijn korps van oorsprong maar de kosten verbonden aan de betrekking van verbindingsambtenaar worden gedragen door de provincie overeenkomstig artikel 69, 3°, van de provinciewet, gewijzigd bij artikel 225, WGP voor de duur van de detachering.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring aan het voorstel om adviseur Tina Bruggeman in bovental te plaatsen en de plaats van adviseur, verantwoordelijke van de afdeling Beheer en ondersteuning – zonesecretaris, gewogen in klasse 3, statutair open te verklaren via mobiliteit conform de voorgestelde selectieprocedure.
4 Wijziging personeelsformatie PZ Brasschaat. Kennisneming besluit gouverneur. - KENNISGENOMEN
Beslissing
Neemt kennis van van het besluit van de gouverneur van 2 juni 2020 waarin het besluit van de gemeenteraad van 25 mei 2020 inzake de wijziging van de personeelsformatie van de politiezone Brasschaat wordt goedgekeurd.
5 Aankoop dienstvoertuig via raamovereenkomst federale overheid. Goedkeuring offerte. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Het dienstvoertuig Toyota Avensis (P8), aangekocht in 2010, dient vervangen te worden in lijn met het "Beleidsplan voertuigenpark politiezone", zoals goedgekeurd in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 16 december 2013 en conform de "Visie rond een groener voertuigenpark lokale politie", zoals goedgekeurd in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 27 maart 2017.
De politie stelt voor om dit voertuig te vervangen door een voertuig dat inzetbaar is voor operationele opdrachten en voorzien is van de nodige veiligheidsuitrustingen. Het betreft een anoniem voertuig klasse C, wat betekent dat het om een basis dienstvoertuig gaat met hoofdzakelijk verplaatsingen tussen punt A en B.
Rekening houdende met de zeer hoge kostprijs van een hybride voertuig werd binnen de raamovereenkomst van de federale overheid werd gezocht naar een benzine voertuig met een (aanvaardbare) ECO score. Rekening houdende met de noden inzake het gebruik van het voertuig wordt de aankoop van een Volkswagen Passat (Variant Comfortline 110KW) met een ECO score van 72 voorgesteld.
Juridisch kader
Wet op de geïntegreerde politie, artikel 33 $ 3 (het college van burgemeester en schepenen stelt de
procedure in, gunt en volgt de uitvoering van de overheidsopdrachten op).
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake
overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en
latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de
overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren,
en latere wijzigingen.
Adviezen
Niet van toepassing
Financiële gevolgen
De aankoop kan geschieden via een raamovereenkomst van de federale overheid bij de firma D'Ieteren te Kortenberg. Terzake wordt een offerte voorgelegd.
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost | 38.151,24 euro, btw inbegrepen eenmalig |
Budgetsleutel | 330/743-52 |
Budget/jaar | Buitengewone dienst 2020 |
Krediet beschikbaar | Ja |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- hecht goedkeuring de offerte van Group Fleet solutions voor de levering van een voertuig Passat Variant Perceel 20EA voor een totaalbedrag van 38.151,24 euro, btw en ombouw inbegrepen.
Art.2.- Er wordt beslist de leveringsopdracht af te nemen via het raamcontract van de federale overheid.
6 Aanstellingen tot sanctionerend ambtenaar in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Overtredingen op de bepalingen van het politiereglement van de gemeente Brasschaat kunnen worden gestraft met gemeentelijke administratieve sancties.
Het opstarten en beoordelen van dossiers die een gemeentelijke administratieve sanctie bevatten gebeurt door een sanctionerend ambtenaar.
De sanctionerend ambtenaar moet worden aangewezen door de gemeenteraad en kan volgens het KB van 21 december 2013 een personeelslid zijn van de samenwerkingsverbanden die tot stand werden gebracht overeenkomstig het decreet van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking.
In de statuten van IGEAN milieu en veiligheid wordt als doel vermeld: het initiëren, coördineren en realiseren van een vooruitstrevend, duurzaam en integraal beleid van de aangesloten deelnemers inzake milieu en veiligheid. De volgende activiteiten kunnen met het oog op de realisatie van deze doelstelling door de deelnemers op basis van één of meerdere beheersoverdrachten aan de vereniging worden toevertrouwd: … 7. juridische en technische ondersteuning inzake handhaving evenals de daarbij horende communicatie en het initiëren, coördineren en realiseren van nieuwe initiatieven inzake gemeentelijke administratieve sancties.
Op 1 juli 2015 heeft de procureur des konings positief advies gegeven voor de aanwijzing van mevrouw L. Goormans als sanctionerend GAS-ambtenaar. Dit advies was niet nodig voor de aanwijzing van mevr. H. Boydens.
Mevrouw Hilde Boydens en mevrouw Lobke Goormans, beiden personeelsleden van IGEAN milieu en veiligheid, voldoen aan alle voorwaarden en zijn het beste geplaatst om deze functie verder uit te oefenen en de continuïteit van de werking te verzekeren.
Juridisch kader
Decreet Lokaal Bestuur en Nieuwe Gemeentewet
Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (artikel 6§3)
KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding geven tot opleggen van GAS.
KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de GAS.
KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de nadere voorwaarden en het model van protocolakkoord tussen de gemeente en het parket (gemengde inbreuken en inbreuken stilstaan en parkeren)
KB van 9 maart 2014 betreffende de GAS voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen op de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen
Adviezen
Er wordt gunstig geadviseerd om over te gaan tot de aanstelling van beide personen tot sanctionerend ambtenaar.
Financiële gevolgen
De aanstelling heeft geen verhoging van de kosten tot gevolg.
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Mevrouw Hilde Boydens en mevrouw Lobke Goormans, beiden juristen bij IGEAN milieu en
veiligheid, aan te duiden als sanctionerend ambtenaar overeenkomstig artikel 6§3 van de wet
van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en het KB van 21
december 2013 over de aanstelling van de sanctionerend ambtenaar.
7 Aanstelling sanctionerend ambtenaar. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 4 november 2019 beslist om de procedure op te starten om Ward Schevernels te laten aanstellen als tweede sanctionerend ambtenaar, teneinde de continuïteit van de dienstverlening te garanderen.
Ingevolge de aanstelling van mevr Hilde Boydens en mevrouw Lobke Goormans, juristen bij IGEAN, tot sanctionerend ambtenaar, zal de GAS-procedure vanaf september 2020 maximaal via IGEAN verlopen.
Het blijft evenwel aangewezen om de aanstelling van Ward Schevernels als bijkomende sanctionerend ambtenaar te bekrachtigen zodat de interne opvolging mogelijk blijft en de continuïteit van de dienstverlening gewaarborgd is.
Ward Schevernels voldoet aan de kwalificatievereisten, zoals voorzien in het specifieke Koninklijk Besluit. Hij heeft met positief gevolg de opleiding sanctionerend ambtenaar conform het specifieke KB afgerond en er is gunstig advies van de Procureur des Konings.
Juridisch kader
Decreet Lokaal Bestuur en Nieuwe Gemeentewet
Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (artikel 6§3)
KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding geven tot opleggen van GAS.
KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de GAS.
KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de nadere voorwaarden en het model van protocolakkoord tussen de gemeente en het parket (gemengde inbreuken en inbreuken stilstaan en parkeren)
KB van 9 maart 2014 betreffende de GAS voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen op de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen
Adviezen
Er wordt gunstig advies verleend.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De heer Ward Schevernels, algemeen directeur, aan te duiden als sanctionerend ambtenaar
overeenkomstig artikel 6§3 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke
administratieve sancties en het KB van 21 december 2013 over de aanstelling van de
sanctionerend ambtenaar, en zulks opdat de continuïteit in de behandeling van de dossiers kan
worden gewaarborgd.
8 Sociale investeringsmaatschappij voor Vlaanderen cvba (Sokrema). Uitnodiging buitengewone algemene vergadering der aandeelhouders van 4 september 2020. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Raadslid Pauwels stelt vast dat er niemand van Brasschaat zelf gaat. Hij geeft aan dat het toch altijd beter is wanneer je iets uit eerst hand hebt, dit toch altijd beter is. Hij vraagt zich af waarom er niemand van Brasschaat naartoe gaat?
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat ze ervoor gekozen hebben, net zoals de voorgaande jaren, om volmacht te geven aan een andere gemeente. Dit jaar wordt er volmacht gegeven aan de gemeente Stabroek. De terugkoppeling is hier voldoende om op de hoogte te zijn.
Beslissing
In zitting van 2 maart 2020 werd kennis genomen van de uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders van de sociale investeringsmaatschappij voor Vlaanderen cvba van 31 maart 2020. Er werd beslist dat niemand vanuit de gemeente aanwezig zou zijn op deze vergadering. De vergadering van 31 maart 2020 werd geannuleerd.
Op 9 juni 2020 vond een gewone algemene vergadering plaatsvinden. Hiervoor werd de gemeente opnieuw uitgenodigd.
Met de brief van 22 juli 2020 nodigt Sokrema de gemeente uit voor de buitengewone algemene vergadering van 4 september 2020.
Er wordt voorgesteld volmacht te geven aan een andere volmachthouder. Gemeente Stabroek is bereid ons te vertegenwoordigen.
Art.1.- Neemt kennis van de uitnodiging voor de buitengwone algemene vergadering van de aandeelhouders van Sokrema van 4 september 2020.
Art.2.- Er wordt volmacht gegeven aan een andere aandeelhouder, namelijk gemeente Stabroek.
9 Gemeentelijke deeltijds kunstonderwijs. Academie Noord. Nieuwe intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Brasschaat, Schilde, Stabroek en Wuustwezel. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Hermans wil graag een overzicht krijgen m.b.t. het aantal gesubsidieerde leraarsuren en leerlingen in de verschillende vestigingen. Ze vraagt zich ook af of deze samenwerkingsovereenkomst gevolgen gaat hebben op de respectievelijke schoolreglementen. Indien dit het geval is, wil ze graag weten welke gevolgen.
Schepen Ven heeft de vraag van raadslid Hermans genoteerd en zal hiervoor de nodige opzoekingen doen. Ze vraagt wat raadslid Hermans precies bedoelt met de eventuele aanpassingen aan de schoolreglementen?
Raadslid Hermans geeft het voorbeeld van bijvoorbeeld de aankoop van een agenda. Ze vermoedt dat dit allemaal gelijk moet lopen nu. Ze vraagt of schepen Ven kan nakijken of dit alles voldoende in orde is om goed te kunnen samenwerken.
Schepen Ven geeft mee dat er niets aan de samenwerking verandert op dit moment. Het gaat enkel over de gemeente Essen die eruit stapt. Zij hebben hun redenen om eruit te stappen, maar verder verandert er niets. Schepen Ven bevestigt dat ze de andere vraag van raadslid Hermans zal nakijken en beantwoorden.
Beslissing
Feiten en motivering
Met ingang van 1 september 2004 werd Academie Noord opgericht onder de vorm van een intergemeentelijke samenwerking tussen de gemeenten Brasschaat, Essen, Schilde, Stabroek en Wuustwezel. Sedert die datum wordt voor de leerlingen van het 1e tot en met het 6e leerjaar door de Academie van Brasschaat algemeen beeldende vorming aangeboden in de gemeenten Essen, Schilde, Stabroek en Wuustwezel
Met het gemeenteraadsbesluit van 27 augustus 2018 werd de nieuwe intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst in verband met Academie Noord, regionale academie voor beeldende kunsten, tussen de gemeenten Brasschaat, Essen, Schilde, Stabroek en Wuustwezel afgesloten.
Met het collegebesluit van 27 januari 2020 werd kennisgenomen van het aangetekend schrijven van 17 december 2019 van het gemeentebestuur van Essen waarin werd medegedeeld dat met ingang van 1 september 2020 zij uitstappen uit de interlokale vereniging Academie Noord. Met ingang van 1 september 2020 wenst het gemeentebestuur van Essen het domein beeldende en audiovisuele kunsten anders te organiseren.
Het is noodzakelijk een nieuwe intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst in verband met Academie Noord, regionale academie voor beeldende kunsten, tussen de gemeenten Brasschaat, Schilde, Stabroek en Wuustwezel af te sluiten met ingang van 1 september 2020.
Het beheerscomité van Academie Noord van 12 juni 2020 geeft positief advies over de nieuwe intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst.
Juridisch kader
Het decreet van 6 juli 2001 over de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd.
Het decreet van 9 maart 2018 over het deeltijds kunstonderwijs.
De ministeriële omzendbrief van 11 januari 2002 over de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 over de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de nieuwe intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst in verband met Academie Noord, regionale academie voor beeldende kunsten, tussen de gemeenten Brasschaat, Schilde, Stabroek en Wuustwezel zoals voorzien in bijlage. Deze bijlage vormen een integraal deel van deze beslissing. De samenwerkingsovereenkomst gaat in op 1 september 2020.
10 St Jozef Driehoek - investeringstoelage herstelling betonrot en dakbedekking toren. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Vanpoucke brengt het goede nieuws dat zijn fractie dit zal goedkeuren. Dit was in het verleden niet altijd het geval. Zijn fractie gaat dit doen omwille van de veiligheid, dit zijn goede redenen om zulke investeringen te laten plaatsvinden. Ze begrijpen dat de gemeente dat exploitatietekorten moet aanzuiveren gezien de grondwet, maar de 90% voor investeringen wordt bepaald door de gemeenteraad en kan de gemeenteraad dus wel zelf aanpassen. Hij stelt voor om dit in eerste instantie al te verlagen tot een gelijke hoogte met andere gelijkaardige socio-culturele verenigingen, jeugd, sport en cultuur. Zij kunnen rekenen op een bescheidenere steun van de gemeente. Het lijkt hem niet onlogisch om deze gelijktrekking eens te bekijken om zo tot een maatschappelijke meerwaarde te komen.
Waarnemend burgemeester Cools weet dat fractie Brasschaat 2012 het meestal wel goedkeurt wanneer het over veiligheid gaat. Hij bevestigt dat het een beleidsbeslissing is van de huidige beleidsploeg om dit uit het verleden verder te zetten. Met betrekking tot energie en veiligheid komt de gemeente tussen voor 90% in de investeringen.
Raadslid Vanpoucke heeft begrip voor deze redenering, maar hij vraagt toch om soms eens dingen in vraag te willen stellen. Dit gebeurt al decennia lang, in tijden van budgetkrapte zou het goed zijn om een aantal dingen eens in vraag te stellen. Vele verenigingen moeten het doen met veel minder middelen. Vanavond zal men hier niet over uit komen, maar hopelijk in de toekomst wel.
Beslissing
Feiten en motivering
De kerkfabriek van de parochie van Sint-Jozef gaat conform het goedgekeurde meerjarenplan herstellingwerken uitvoeren aan de kerktoren (betonrot, dak) voor een totaal bedrag van 48.829,55 euro en verzoek het bestuur voor deze dringende veiligheidswerken om een tussenkomst van 90%.
Juridisch kader
Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten artikel 52/1.$1 (De gemeentebesturen dragen bij in de investeringen in de gebouwen van de eredienst)
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost | 43.946,60 euro |
Budgetsleutel | 0790/66400000 Investeringstoelagen eredienstinstellingen |
Budget/jaar | Investeringsbudget 2020 |
Krediet beschikbaar | Ja. |
Visum financieel directeur | Visum nr 2020/48 |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Stemt in met een investeringstoelage voor kerkfabriek Sint-Jozef (Driehoek) voor herstellingswerken aan de toren (betonrot en dak).
Art.2.- De toelage bedraagt 90% van de bewezen kosten, met een maximum toelage van 43.946,60 euro.
Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na voorlegging van facturen voor de uitvoering van deze werken en ofwel een betalingsbewijs ofwel een bewijs dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.
11 Aankoop vrachtwagen voor kampvervoer, uit huiszettingen en ondersteuning alle diensten - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
In het kader van de opdracht “Aankoop vrachtwagen voor kampvervoer, uit huiszettingen en ondersteuning alle diensten” werd een bestek met nummer 2020-058 opgesteld door de dienst financiën.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 130.165,28 euro btw niet inbegrepen, hetzij 157.499,99 euro btw inbegrepen.
De raming, btw niet inbegrepen, bereikt de limiet van 214.000,00 euro voor het gebruik van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking niet.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de
bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 1° (het geraamde bedrag btw niet inbegrepen bereikt de drempel van 214.000,00 euro niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Financiële gevolgen
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021 op budgetcode 011903/24300000 Aankoop voertuigen en rollend materieel.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring aan het bestek en de raming voor de opdracht “Aankoop vrachtwagen voor kampvervoer, uit huiszettingen en ondersteuning alle diensten”, opgesteld door de dienst financiën. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 130.165,28 euro btw niet inbegrepen, hetzij 157.499,99 euro btw inbegrepen.
Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
12 Aankoop grafdelfmachine. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De dienst groen en natuur wenst een hydraulische graafmachine aan te kopen die speciaal ontworpen is als grafdelfmachine en die geschikt is voor alle verplaatsingen op de begraafplaatsen en op de openbare weg ter vervanging van de verouderde grafdelfmachine.
In het kader van de opdracht “Aankoop grafdelfmachine” werd een bestek met nummer 2020-105 opgesteld door de dienst financiën en aankoop.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 123.966,94 euro btw niet inbegrepen, hetzij 150.000,00 euro btw inbegrepen.
De raming btw niet inbegrepen bereikt de limiet van 139.000,00 euro voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave btw niet inbegrepen bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
Financiële gevolgen
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode GEM/24300000/011903 (actie 1419/001/001/016/001) en de financiering gebeurt met eigen middelen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Het bestek met nummer 2020-105 en de raming voor de opdracht “Aankoop grafdelfmachine”, opgesteld door de dienst financiën en aankoop worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 123.966,94 euro btw niet inbegrepen, hetzij 150.000,00 euro btw inbegrepen.
Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Art.3.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode GEM/24300000/011903 (actie 1419/001/001/016/001) en de financiering gebeurt met eigen middelen.
Art.4.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.
13 Afschaffingsdossier gemeenteweg tussen Lage Kaart en Hoogboomsteenweg, voormalige gedeelte van buurtweg nr. 16 en 18. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Dirk de Kort vraagt om op één van de volgende commissies de algemene toestand van de buurtwegen eens naar voor kan worden gebracht. Hij weet vanuit het verleden dat er nog andere buurtwegen zijn met aandachtspunten. Het zou goed zijn om de problematiek rond de buurtwegen eens te bespreken. De CD&V fractie keurt dit punt goed, maar vraagt wel om op een algemene commissie een toelichting te geven omtrent de algemene toestand van de buurtwegen. Deze buurtwegen spelen een belangrijke rol als trage verbindingswegen.
De voorzitter geeft mee dat deze vraag genoteerd is.
Raadslid Hoegaerts vraagt om scrupuleus om te gaan met het afschaffen van buurtwegen. Hij wil graag dat alle buurtwegen bekeken worden en eventueel geherwaardeerd worden in de toekomst.
Beslissing
Feiten en motivering
Door het nieuwe decreet op de gemeentewegen is het statuut van de buurtwegen veranderd. Deze voormalige buurtwegen zijn sinds 1 september 2019 gemeentewegen, waarbij alle bevoegdheden omtrent de gemeentewegen naar de gemeenteraad werden overgedragen.
De gemeenteweg, voormalige gedeelte van buurtweg nr. 16 en 18, is gelegen tussen Lage Kaart en Hoogboomsteenweg. Dit gedeelte is in ongebruik geraakt. Deze nota motiveert de redenen van afschaffing van dit gedeelte.
Geen behoud:
De huidige ligging van de gemeenteweg, aangeduid als loten 1-4 op het plan van landmeter Dries Roos, opgemaakt op 13 oktober 2019 kan niet behouden blijven.
De voormalige gedeelten van buurtweg 16-18 lopen dwars door drie gebouwen, namelijk Bergstaat 57, Hoogboomsteenweg 30 en het gebouwencomplex Hoogboomsteenweg 24 - Bergstraat 52-56.
Lot 1 en 2:
Het gedeelte van buurtweg 16 is reeds lange tijd niet meer publiek toegankelijk. De voornaamste reden is de bouw van het gebouwencomplex Hoogboomsteenweg 24, Bergstraat 52-56 op deze buurtweg. De bedding van de buurtweg en aanpalend perceel werden verkocht op 23 april 1992. De overdracht staat beschreven in de akte bij lot 4, zonder vermelding van de buurtweg. Het bijhorende opmetingsplan vermeldt geen buurtweg.
Er werd een bouwvergunning met nummer 1993/B/208 afgeleverd op 7 september 1993 door het college van burgemeester en schepenen. Op 7 juli 1994 werd de bouwlijn gecontroleerd en goedgekeurd. De buurtweg werd eveneens afgesloten met een draadafsluiting op de achterperceelgrens (grens tussen lot 1 en 2).
De bouwvergunning werd goedgekeurd op basis van het geldende gedeeltelijk herziening BPA nr. 36 Kaart 4, goedgekeurd op 07/02/1991. Dit BPA houdt geen rekening met de buurtweg 16.
In het oorspronkelijk BPA nr. 36 Kaart 4, goedgekeurd door het Koninklijk Besluit van 04/06/1974, wordt in de toelichtingsnota melding gemaakt van de afschaffing van de verbindingsweg tussen Bergstraat en Lage Kaart. Hierdoor kan de hoek Hoogboomsteenweg en Lage Kaart herverkaveld worden. De procedure voor afschaffing van de buurtweg, die deze verbindingsweg was, werd echter niet doorlopen.
Lot 3:
De kadastrale gegevens van Hoogboomsteenweg 28 - Bergstraat 57 vermeldt 1935 als jaar opbouw van een handelshuis. Dit handelshuis is ondertussen gesloopt en vervangen door een nieuwbouw, vergund op 04/03/2013, dossier 2012/B/0300. Door de vermelding van jaar opbouw in de kadastrale gegevens (jaar 1935) wordt aangetoond tot dit gedeelte van de buurtweg meer dan 30 jaar in ongebruik is. De bouw van deze woning maakt het publiek gebruik onmogelijk.
Lot 4:
De kadastrale gegevens van Hoogboomsteenweg 30 vermeldt 1935 als jaar opbouw van een handelshuis. Op 8 november 1969 werd de bouwvergunning 1969/B/243 afgeleverd voor het verbouwen van de woning en de winkel. Door de vermelding van jaar opbouw in de kadastrale gegevens (jaar 1935) wordt aangetoond tot dit gedeelte van de buurtweg meer dan 30 jaar in ongebruik is. De bouw van deze woning maakt het publiek gebruik onmogelijk.
Verkeersveiligheid/algemeen belang:
Bij een theoretische heropening van buurtweg nr. 16 tussen Lage Kaart en Hoogboomsteenweg komt de verkeersveiligheid in het gedrang.
De gemeenteweg (voorheen buurtweg 16-18) zou zeer kort nabij het kruispunt Hoogboomsteenweg x Bergstraat x Waterstraat ontsluiten. Hoogboomsteenweg betreft een lokale weg type I (verbindend op lokaal niveau) en vormt onderdeel van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk en het openbaar vervoersnetwerk. Een bijkomende tak nabij het bestaande 5-taks kruispunt zou een negatieve invloed kunnen hebben voor de doorstroming en verkeersveiligheid ter hoogte van dit kruispunt, en is bijgevolg niet wenselijk.
Bovendien zou het in gebruik stellen van deze gemeenteweg, het bestaande netwerk voor langzaam verkeer niet versterken. Hoogboomsteenweg (gelegen ten westen van de buurtweg) vormt onderdeel van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Het lokale handelscentrum van de wijk Kaart situeert zich hierlangs. Ze is uitgerust met een dubbelrichtingsfietspad en voetpaden. Ten oosten van het tracé van de gemeenteweg ligt op circa 200 meter de verbinding Truyensstraat. Dit betreft een doorlopende straat waar gemengd verkeer van toepassing is, en welke onderdeel vormt van het bovenlokale recreatieve netwerk. Er zijn met andere woorden in de directe nabijheid reeds verschillende routes voor langzaam verkeer aanwezig.
Het dichtstbijzijnde kruispunt (Lage Kaart – Hoogboomsteenweg) situeert zich op een afstand van 50m en kan als alternatieve verbinding gebruikt worden voor zowel gemotoriseerd verkeer als niet-gemotoriseerd verkeer.
Door de onveilige situatie op te heffen, komt dit het algemene belang ten goede.
Bij het niet heropenen van deze gemeenteweg komt de bereikbaarheid van de naastliggende percelen niet in het gedrang. Bij de bouw van het gebouwencomplex Hoogboomsteenweg 24, Bergstraat 52-56 werd een onderdoorgang gerealiseerd, zodat de achterliggende garageboxen een uitweg hebben richting Bergstraat. De andere percelen ontsluiten rechtstreeks op het openbaar domein. Er zijn bijgevolg geen ingesloten percelen, die onbereikbaar worden.
Duurzame ruimtelijke ontwikkeling:
Het advies van bouwdossier 1993/B/208 (gebouwencomplex Hoogboomsteenweg 24, Bergstraat 52-56 ) vermeldt dat vanuit stedenbouwkundig oogpunt het meer verantwoord is om een afwijking aan te vragen. De afwijking wordt toegestaan door het Bestuur van de Stedenbouw en de Ruimtelijk Ordening op 30 augustus 1993. In het bouwdossier werd aandacht besteed aan de ruimtelijke ontwikkeling en de inpasbaarheid in de omgeving door het aanvragen van een afwijking.
Geen verplaatsing:
Het huidige wegennet voorziet in alternatieven op zeer korte afstand.
Het dichtstbijzijnde kruispunt (Lage Kaart – Hoogboomsteenweg) situeert zich op een afstand van 50m. Hoogboomsteenweg (gelegen ten westen van de buurtweg) vormt onderdeel van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Het lokale handelscentrum van de wijk Kaart situeert zich hierlangs. Ze is uitgerust met een dubbelrichtingsfietspad en voetpaden.
Ten oosten van het tracé van de gemeenteweg ligt op circa 200 meter de verbinding Truyensstraat. Dit betreft een doorlopende straat waar gemengd verkeer van toepassing is, en welke onderdeel vormt van het bovenlokale recreatieve netwerk. Er zijn met andere woorden in de directe nabijheid reeds verschillende routes voor langzaam verkeer aanwezig.
Het algemeen belang komt niet in het gedrang. De visie van het bestuur, aangeduid in het oorspronkelijk BPA nr. 36 Kaart 4, goedgekeurd door het koninklijk besluit van 04/06/1974 had reeds de bedoeling om deze “verbindingsweg” af te schaffen.
Het oorspronkelijk BPA voorziet niet in een trage verbinding Lage Kaart Truyenstraat/Bergstraat.
In de gedeeltelijke herziening van het BPA nr. 36 Kaart 4, goedgekeurd bij Ministerieel Besluit op 7 februari 1991, wordt de bijkomende verbinding Lage Kaart Truyensstraat/Bergstraat opgenomen op het grafisch plan.
In de toelichtingsnota wordt echter verwezen naar het oorspronkelijk BPA waarin de bebouwingsmogelijkheden van twee halfopen bebouwingen langs Truyensstraat en Lage Kaart verkeerdelijk werd opgenomen. Deze verbinding was reeds meer dan 30 jaar in gebruik. Volgens de nota stonden er o.a. toen al laanbomen van meer dan 50 jaar oud.
De percelen tussen Hoogboomsteenweg en Truyensstraat zijn bebouwd. Er is geen extra mogelijkheid om een verplaatsing van deze weg te creëren.
Bij niet-verplaatsing van deze gemeenteweg komt de bereikbaarheid van de naastliggende percelen niet in het gedrang. Bij de bouw van het gebouwencomplex Hoogboomsteenweg 24, Bergstraat 52-56 werd een onderdoorgang gerealiseerd, zodat de achterliggende garageboxen een uitweg hebben richting Bergstraat. De andere percelen ontsluiten rechtstreeks op het openbaar domein. Er zijn bijgevolg geen ingesloten percelen of binnengebieden, die onbereikbaar worden.
Door de aanwezigheid van een alternatief in de nabije omgeving voor zowel gemotoriseerd verkeer als niet-gemotoriseerd verkeer en de nabijgelegen trage verbinding Lage Kaart – Truyensstraat/Bergstraat moet de gemeenteweg niet verplaatst worden. Er ontstaan geen ingesloten percelen.
Afschaffing:
Vermits deze gemeenteweg niet behouden kan blijven en niet verplaatst kan worden, gaan we over tot het afschaffen van deze gemeenteweg (voormalig gedeelte van buurtweg 16).
Lot 1-2:
In het oorspronkelijk BPA nr. 36 Kaart 4, goedgekeurd door het koninklijk besluit van 04/06/1974, wordt in de toelichtingsnota melding gemaakt van de afschaffing van de verbindingsweg tussen Bergstraat en Lage Kaart. Hierdoor kan de hoek Hoogboomsteenweg en Lage Kaart herverkaveld worden. De procedure voor afschaffing van de buurtweg, die deze verbindingsweg was, werd niet doorlopen.
Het goedgekeurde BPA heeft echter tot gevolg dat de verbindingsweg feitelijk afgeschaft wordt.
In de toelichtingsnota van de gedeeltelijke herziening van BPA nr. 36 Kaart 4, goedgekeurd bij Ministerieel Besluit op 7 februari 1991 wordt verwezen naar het vroegere aanlegplan, waarbij de hoek Bergstaat – Hoogboomsteenweg in een zone voor onteigening voor herverkaveling is opgenomen.
De bouwvergunning met nummer 1993/B/208, afgeleverd op 7 september 1993 door het college van burgemeester en schepenen, vergunt de bouw van het gebouwencomplex Hoogboomsteenweg 24, Bergstraat 52-56 op deze buurtweg. Op 7 juli 1994 werd de bouwlijn gecontroleerd en goedgekeurd. De buurtweg werd eveneens afgesloten met een draadafsluiting op de achterperceelsgrens (grens tussen lot 1 en 2).
De bedding van de buurtweg en aanpalend perceel werden verkocht op 23 april 1992. De overdracht staat beschreven in de akte bij lot 4, zonder vermelding van de buurtweg. Het bijhorende opmetingsplan vermeldt geen buurtweg. Op 7 juli 1994 werd de bouwlijn gecontroleerd en goedgekeurd. De buurtweg werd eveneens afgesloten met een draadafsluiting op de achterperceelsgrens (grens tussen lot 1 en 2).
De bouwvergunning werd goedgekeurd op basis van het geldende gedeeltelijk herziening BPA nr. 36 Kaart 4, goedgekeurd op 07/02/1991. Dit BPA houdt geen rekening met de buurtweg 16.
De afschaffing van deze verbindingsweg in het oorspronkelijk BPA in 1974 is de aanleiding van het ongebruik van dit gedeelte van de buurtweg. Dit is de start van aankopen, verkopen en vergunning. Door de goedkeuring van het BPA met afschaffing van de verbindingsweg gingen alle partijen (college van burgemeester en schepenen, Koninklijk Besluit, Ministerieel Besluit, landmeter, notaris) er van uit dat deze verbindingsweg effectief afgeschaft was. Het levert het bewijs dat dit gedeelte van voormalige buurtweg 16 reeds meer dan 30 jaar in ongebruik is.
Lot 3:
De kadastrale gegevens van Hoogboomsteenweg 28 - Bergstraat 57 vermeldt 1935 als jaar opbouw van een handelshuis. Dit handelshuis is ondertussen gesloopt en vervangen door een nieuwbouw, vergund op 04/03/2013, dossier 2012/B/0300. Door de vermelding van jaar opbouw in de kadastrale gegevens (jaar 1935) wordt aangetoond tot dit gedeelte van de buurtweg meer dan 30 jaar in ongebruik is. De bouw van deze woning maakt het publiek gebruik onmogelijk.
Lot 4:
De kadastrale gegevens van Hoogboomsteenweg 30 vermeldt 1935 als jaar opbouw van een handelshuis. Op 8 november 1969 werd de bouwvergunning 1969/B/243 afgeleverd voor het verbouwen van de woning en de winkel. Door de vermelding van jaar opbouw in de kadastrale gegevens (jaar 1935) wordt aangetoond tot dit gedeelte van de buurtweg meer dan 30 jaar in ongebruik is. De bouw van deze woning maakt het publiek gebruik onmogelijk.
Waardebepaling:
Er wordt geen waardevermeerdering bepaalt over de af te schaffen stukken van de gemeenteweg.
Lot 1 wordt een perceel van de gemeente i.p.v. openbaar domein.
Lot 2 en aanpalende percelen werden verkocht bij akte aan de marktwaarde op 23 april 1992. Hier werd.
Bij de bouw van de gebouwen op loten 3 en 4 werd de voormalig buurtweg eveneens onterecht als afgeschaft beschouwd. Gezien deze bebouwing van 1935 dateert, is het niet meer redelijk om hier als gemeente een vergoeding voor te vragen.
Conclusie:
In voorliggende nota werd bekeken of de gemeenteweg, voormalige deel van buurtweg 16-18 behouden kon blijven of verplaatst kon worden.
Dit geeft echter geen meerwaarde, waardoor voorgesteld wordt om de gemeenteweg, voormalige buurtweg 16-18 af te schaffen.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen en artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Artikel 31 van het omgevingsvergunningsdecreet 25 april 2014.
Artikel 47 van het omgevingsvergunningsbesluit van 27 november 2015.
Artikel 3 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de doelstelling van het decreet.
Artikel 4 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de 5 principes van het referentiekader.
Artikel 8 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende bevoegdheid van de gemeenteraad over de gemeentewegen.
Adviezen
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 3 augustus 2020 principiële goedkeuring gegeven om de gemeenteweg, voormalige buurtweg 16-18 af te schaffen.
Financiële gevolgen
Er zijn geen onmiddellijke financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Geeft goedkeuring om de gemeenteweg, voormalige buurtweg 16-18, af te schaffen. De afschaffing is opgenomen in het afschaffingsplan 01_A3 van 13 oktober 2019.
14 Molenweg. Goedkeuring ontwerp verkoopakte carport 3. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Vanpoucke heeft een vraag tot verduidelijking bij dit punt. In feiten en motivering leest hij dat het om carport 7 gaat, maar in het besluit gaat het over carport 3. In de gemeenteraad van 29 juni 2020 werd de verkoop van carport 3 reeds goedgekeurd. Hij vraagt zich af of het hier dan over carport 7 gaat?
Schepen Fonteyn bevestigt dat het effectief over carport 7 gaat en de vorige keer ging het over carport 3. Ze zal dit laten aanpassen in de akte.
Raadslid Vanpoucke ontving van schepen Fonteyn op 30 juni 2020 een overzicht van de reeds verkochte carports. Hij vraagt zich af waarom er geen enkele carport in het bezit is van de huidige bewoners of iemand uit de wijk Mariaburg? Het gaat voornamelijk over mensen uit het noorden van Antwerpen en mensen uit Gent, Brugge en zelfs Nederland. Hij vraagt zich af wat de filosofie hierachter is?
Schepen Fonteyn heeft zich die vraag ook gesteld. Het betreft de oude adressen van de mensen die dan naar Molenveld verhuisd zijn. In het document zijn hun vorige adressen opgenomen.
Schepen Fonteyn geeft graag nog wat extra toelichting omtrent de carports. Wat betreft de carports aan het kinderdagverblijf zijn er 5 verkocht, 1 is van Igean en verhuurd en 2 anderen zijn eigendom van Igean en niet verhuurd. Wat betreft de 24 carports aan de andere kant (Molenveld) zijn er 12 verkocht, 5 in eigendom van de gemeente (waarvan 3 verhuurd) en 7 in eigendom van Igean (waarvan 5 verhuurd).
Raadslid Vanpoucke dankt schepen Fonteyn voor de toelichting. Hij vond het vooral belangrijk dat het hier niet om een investeringsprojecten gaat. Bij het tot stand komen van het project werd er afgesproken dat dit aan betaalbare prijzen moest verkocht worden. Ze hadden hier toen hun bedenkingen bij, maar met betrekking tot de carports heeft ze hem gerust gesteld.
Beslissing
Feiten en motivering
In zitting van 29 juni 2020 werd door de gemeenteraad ingestemd met de verkoop van carport
nummer 3 van project PPS Mariaburg aan de zijde van de Molenweg voor het bedrag van 10.500,00
euro aan de heer Van Boven Wim Jan Karel Alfons en zijn echtgenote mevrouw Van Mol Christina Johanna Maria, samen wonende te 2930 Brasschaat, Molenweg 57.
Notariaat De Decker, Donksesteenweg 33-35 te Brasschaat stelde de ontwerpakte voor de
voorliggende verkoop op. Aan de gemeenteraad wordt heden gevraagd goedkeuring te hechten aan de ontwerpakte.
Juridisch kader
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad, en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad.
Artikel 281 betreffende de overdracht van bevoegdheid tot ondertekening van de voorzitter aan een of meer leden van de gemeenteraad.
Adviezen
Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 3 augustus 2020 goedkeuring aan het ontwerp van verkoopovereenkomst.
Financiële gevolgen
Bij verlijden van de verkoopakte ontvangt de gemeente het bedrag van 10.316,25 euro.
(verkoopbedrag verminderd met ereloonkosten makelaar).
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring aan het ontwerp van verkoopakte betreffende de
verkoop van de carport met nummer 3 van project PPS Mariaburg aan de zijde van de Molenweg aan
het bedrag van 10.500,00 euro aan de heer Van Boven Wim Jan Karel Alfons en zijn echtgenote mevrouw Van Mol Christina Johanna Maria, samen wonende te 2930 Brasschaat, Molenweg 57, opgemaakt door notariaat De Decker, Donksesteenweg 33, 2930 Brasschaat, met tekst als volgt:
"Dossier: 521/20/JA VERKOOP appartement
JA/AL2200521/521/20/JA Rep.: 2020/
Te Brasschaat, Op ## september/oktober tweeduizend twintig, zijn voor Hans / Pieter-Jan DE DECKER, geassocieerd notaris te Brasschaat (handelend voor rekening van de BV “Notariaat DE DECKER” te Brasschaat, Donksesteenweg 33, BTW BE 0657.999.597 RPR Antwerpen), minuuthouder die de akte in zijn repertorium inschrijft # en / met tussenkomst van Peter GEERAERTS, notaris te Brasschaat (handelend voor rekening van de BV “Notaris Peter Geeraerts” te Brasschaat, Kapelsesteenweg 340, BTW BE 0846.339.252RPR Antwerpen)
VERSCHENEN
ENERZIJDS
De "GEMEENTE BRASSCHAAT", publiekrechtelijke instelling, gevestigd te Brasschaat, gemeentehuis (Verhoevenlei 11), met ondernemingsnummer 0206.677.801,
vertegenwoordigd door: a) # b) #
Handelend namens het College van Burgemeester en Schepenen van zelfde gemeente in uitvoering van een gemeenteraadsbesluit van ### 2020, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad, waarvan het afschrift bij deze akte wordt gevoegd, zonder aanhechting.
De provinciale overheid werd op de hoogte gebracht van gemelde beslissing van de gemeenteraad.
De gemeente verklaart dat de overheid haar geen schorsing noch vernietiging heeft laten kennen binnen de door de wet bepaalde termijnen en dat dus tot de overdracht kan worden overgegaan,
hierna genoemd "de verkoper",
en
ANDERZIJDS
De heer vAN BOVEN Wim Jan Karel Alfons [I.K. ] [R.R. 55.10.16-399.55], geboren te Wilrijk op 16 oktober 1955, en zijn echtgenote mevrouw vAN MOL Christina Johanna Maria, [I.K. ] [R.R. 51.11.24-406.22], geboren te Hoboken op 24 november 1951, samen wonende te 2930 Brasschaat, Molenweg 57.
Zij verklaren gehuwd te zijn te Hoboken op 26 augustus 1980 onder het wettelijk stelsel zonder huwelijkscontract, tot op heden niet gewijzigd, zo verklaard.
hierna samen genoemd "de koper".
BEKWAAMHEID VAN PARTIJEN
Alle verschijnende partijen, ook 'comparanten' genoemd, verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van een maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen zoals faillissement, collectieve schuldenregeling, aanstelling (voorlopige) bewindvoerder, enzovoort.
#
Repertorium:
2020/
TOELICHTING VAN DE AKTE - GEHELE OF GEDEELTELIJKE VOORLEZING
De volledige akte zal door de instrumenterende notaris worden toegelicht en het staat comparanten steeds vrij aan de notaris bijkomende uitleg te vragen over om het even welke bepaling van deze akte, alvorens de akte te ondertekenen.
Comparanten erkennen een volledige voorlezing te hebben gekregen van al hetgeen voorafgaat, en verklaren dat inzonderheid hun hierboven vermelde identiteitsgegevens volledig en correct zijn.
De instrumenterende notaris deelt comparanten vervolgens mede dat de akte integraal zal worden voorgelezen indien minstens één van hen hieraan de voorkeur geeft, alsook indien minstens één van hen van oordeel is dat het ontwerp van deze akte hem of haar niet tijdig is meegedeeld voorafgaandelijk het verlijden ervan.
(Ofwel) Hierop verklaren alle comparanten dat zij van oordeel zijn dat zij het ontwerp tijdig vóór het verlijden van de akte hebben ontvangen, dat zij hiervan kennis hebben genomen en op een volledige voorlezing van de akte dan ook geen prijs te stellen. Eventuele wijzigingen die werden of nog zullen worden aangebracht aan het ontwerp van de akte zullen steeds integraal worden voorgelezen.
(Ofwel) Hierop verklaart minstens één van comparanten de voorkeur te geven aan de integrale voorlezing van de akte, aan welke verzoek dan ook gevolg wordt gegeven.
VERKOOP
Verschijners verklaren het volgende te zijn overeengekomen:
Voornoemde verkoper, tegenwoordig of vertegenwoordigd als gezegd, verklaart het hierna beschreven eigendom te verkopen onder de gewone waarborg als naar recht en voor vrij en onbezwaard van alle schulden, bezwarende inschrijvingen of overschrijvingen, voorrechten en rechten van hypotheek hoegenaamd, aan en in voordeel van voornoemde koper, tegenwoordig of vertegenwoordigd als gezegd, die verklaart dit eigendom aan te kopen.
BESCHRIJVING VAN HET VERKOCHTE EIGENDOM
GEMEENTE BRASSCHAAT (derde kadastrale afdeling)
In een gebouwencomplex binnen het project genaamd “Molenveld” op en met grond en aanhorigheden, gelegen Annadreef 7, gekadastreerd volgens titel sectie F, respectievelijk nummer 64/K (voor een oppervlakte van honderd zestien vierkante meter (116 m²)), 64/H (voor een oppervlakte van tweeduizend honderd negenennegentig vierkante meter (2.199 m²)) en deel van 61/L/2 (hebbende een oppervlakte bij benadering van dertienduizend honderd dertig vierkante meter (13.130 m²)), zoals aangeduid op het plan dat gehecht is gebleven aan een akte verleden voor notaris Hans De Decker te Brasschaat, minuuthouder, en notaris Pierre Van den Eynde te Brussel (Sint-Joost-ten-Node) op 2 oktober 2009 inhoudende vestiging van erfpachtrecht (zijnde het perceel 61/L/2, ter uitzondering van de bestaande sporthal met grond en aanhorigheden, hebbende een oppervlakte bij benadering van duizend vijfhonderd vierkante meter (1.500 m2), die dus niet in onderhavige akte worden begrepen) en te verminderen met de grond, groen ingekleurd op het aangehechte plan “inplanting terrein de dato 29 maart 2010”, die zal worden opgenomen in de openbare wegenis, en thans ten kadaster bekend sectie F nummer 64/P/P0000, voor een oppervlakte van vijftienduizend vierhonderd vijfenveertig vierkante meter (15.445,00 m²):
- In gebouw II, de CARPORT nummer 3, zoals aangegeven op het plan “inplantingsplan – carports de dato 18 maart 2010” dat gehecht is gebleven aan de hierna vermelde statuten van het gebouw, begrijpende volgens de statuten:
a) in privatieve en uitsluitende eigendom: de carport zelf;
b) in mede-eigendom en gedwongen onverdeeldheid: tien / tienduizendsten (10/10.000sten) in de grond en de overige gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw die, blijkens de hierna gemelde statuten, aan deze carport verbonden werden.
Deze privatieve kavel is thans ten kadaster gekend sectie F, nummer 64/P/P0029 (GEBOUWIIS.GV/3/).
Kadastraal inkomen: nul euro (€ 0,00).
STATUTEN:
Zoals voorschreven eigendom beschreven is in de statuten van het complex, houdende onder meer de juridische verdeling van het eigendom, verleden voor notaris Hans De Decker te Brasschaat, minuuthouder, met tussenkomst van notaris Pierre Van den Eynde te Brussel (Sint-Joost-ten-Node) op 12 mei 2010, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 8 juni daarna, onder formaliteitsnummer 58-T-08/06/2010-10936.
EIGENDOMSGESCHIEDENIS
Voorschreven eigendom hoort toe aan de gemeente Brasschaat en werd door haar verkregen als volgt (de grond):
- deels ingevolge aankoopakte verleden voor notaris Louis Roevens op 1 mei 1935, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 17 mei daarna, deel 661, nummer 12, jegens de heer VAN HERCK Eugenius Joannes Maria, oudheidkundige, te Antwerpen;
- deels ingevolge aankoopakte verleden voor notaris Joseph Roevens te Brasschaat op 29 juli 1960, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 25 augustus daarna, deel 3537, nummer 18, jegens a) juffrouw VAN HERCK Emilia Maria, zonder beroep, te Antwerpen, b) juffrouw VAN HERCK Eugenia Carolina, zonder beroep, te Antwerpen;
- deels ingevolge aankoopakte verleden voor notaris Joseph Roevens te Brasschaat op 6 juni 1968, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 13 juni daarna, deel 5028, nummer 27, jegens de heer MOONS Antonius Maria Johannes, handelaar, en zijn echtgenote, mevrouw JANSEN Gerardina Geertruida, zonder beroep, samen te Brasschaat;
- deels ingevolge aankoopakte verleden voor notaris Joseph Roevens te Brasschaat op 6 juni 1983, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 22 juni daarna, deel 8800, nummer 2, jegens de Vereniging zonder Winstgevend Doel KATHOLIEKE SCHOLEN VAN ANTWERPEN HEIDE EN KEMPEN, te Berchem.
Blijkens akte van 2 oktober 2009 verleden voor notaris Hans De Decker te Brasschaat, minuuthouder, met tussenkomst van notaris Pierre Van den Eynde, en overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 6 oktober 2009 onder referte 58-T-06/10/2009-16669, heeft de gemeente Brasschaat, voornoemd, een erfpachtrecht verleend aan de naamloze vennootschap «SOFICOM DEVELOPMENT», afgekort «ESDE», met maatschappelijke zetel te Sint-Gillis (Brussel), Brugmannlaan 27A, ondernemingsnummer 0418.472.450 RPR Brussel, althans wat de constructies betrof, voor een verlengbare termijn van achtenvijftig (58) jaar, eindigend, behoudens tijdige verlenging, op 1 oktober 2067, met het oog op de oprichting door de eigenaar van de constructies van ondermeer 26 wooneenheden met aanhorigheden.
Blijkens akte verleden voor notaris Hans De Decker te Brasschaat, met tussenkomst van notaris Pierre Van den Eynde te Sint-Joost-ten-Node op 25 januari 2012 werden de constructies (en het erbij horende erfpachtrecht) door ESDE verkocht aan IGEAN dienstverlening, dienstverlenende vereniging, beheerst door het decreet van 6 juli 2001, waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is te 2160 Wommelgem, Doornaard-straat 60.
Blijkens akte verleden voor de heer Jan Jambon, burgemeester van de gemeente Brasschaat op 3 juni 2014, handelend krachtens artikel 9 van de wet van 27 mei 1870, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 24 juli daarna, onder referte 58-T-24/07/2014-
12754, werden het erfpachtrecht en de constructies van voorschreven eigendom door de dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, voornoemd, overgedragen aan de gemeente Brasschaat, verkoper in deze, die aldus eigenaar was van zowel de constructies als de bijhorende grondaandelen aangezien het erfpachtrecht door vermenging tenietging.
Alle partijen bij deze akte geven door ondertekening ervan de toestemming dat hun gegevens (naam, voornaam, geboorteplaats en -datum en woonplaats) in latere akten worden herhaald in functie van de eigendomsgeschiedenis. Zij wensen van dit later gebruik niet telkens op de hoogte te worden gebracht.
---------------------------
VERKOOPSVOORWAARDEN (gebouw)
De verkoop is gedaan en aangenomen onder de volgende voorwaarden:
1.- Voorschreven eigendom wordt verkocht voor vrij en onbelast van alle schulden, bezwarende inschrijvingen en overschrijvingen en/of kantmeldingen, in acht genomen de staat waarin het eigendom zich bevond op het ogenblik van het sluiten van de verkoop- of optieovereenkomst, en waarbij partijen het eens zijn dat deze staat overeenstemt met de actuele staat, zodat de koper geen aanspraak zal kunnen maken op vergoeding of prijsvermindering wegens toestand van de gebouwen, beplantingen en ondergrond, noch wegens onjuistheid van oppervlakte, hoe groot het verschil ook is, zelfs overtrof dit verschil één/twintigste, hetzij om welke andere reden ook.
De beslagberichten werden geraadpleegd op #, waaruit bleek dat er geen bericht voor het goed bestond.
De verkoper verklaart geen pand te hebben verleend op, noch met beding van eigendomsvoorbehoud te hebben gekocht, een roerend goed dat door incorporatie of bestemming onroerend is geworden en dat thans mee verkocht wordt. Dit blijkt ook uit de raadpleging van het pandregister op datum van #.
2.- Het eigendom wordt/werd verkocht met alle zichtbare en niet-zichtbare gebreken, alsmede met alle erfdienstbaarheden en gemeenschappen, waarmede het zou kunnen bevoordeeld of benadeeld zijn, vrij aan de koper de ene uit te oefenen en zich tegen de andere te verzetten, doch alles op eigen kosten, last en risico en zonder tussenkomst, noch aansprakelijkheid van de verkoper, die bovendien niet tot vrijwaring zal gehouden zijn voor de verborgen gebreken waarvan hij zelf geen kennis had, noch voor de zichtbare gebreken, of voor de door hem gekende verborgen gebreken waarvan hij de koper op de hoogte heeft gebracht. Dit alles geldt behoudens de dwingende toepassing van de wetgeving inzake de consumentenbescherming (Boek II Wetboek Economisch Recht) in zoverre de verkoper dient beschouwd te worden als ‘onderneming’ en de koper als ‘consument’ in de toepassing van deze wetgeving.
De waarborgen die door de aannemer, de onderaannemers en de architect desgevallend nog aan de verkoper zouden verschuldigd zijn wegens de bouw van, of wegens verbouwingswerkzaamheden aan voorschreven eigendom worden aan de koper overgedragen.
Wat betreft de tienjarige aansprakelijkheid van architecten, aannemers en andere dienstverleners in de bouwsector, waarvan de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid in het gedrang kan komen als gevolg van handelingen die hij beroepshalve op in België gelegen woningen verricht of van handelingen van zijn aangestelden, verklaart de verkoper dat er aan voormeld goed geen werken door dergelijke architecten, aannemers of dienstverleners zijn gebeurd waarvan de definitieve stedenbouwkundige vergunning dateert van na 1 juli 2018.
Met verzekering van de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid wordt bedoeld, de verzekering die de burgerlijke aansprakelijkheid zoals bedoeld in de artikelen 1792 en 2270 van het Burgerlijk Wetboek dekt, voor een periode van tien jaar na de aanvaarding van de werken, beperkt tot de soliditeit, stabiliteit en waterdichtheid van de gesloten ruwbouw,
wanneer deze laatste de soliditeit of de stabiliteit van de woning in gevaar brengt, met uitsluiting van een aantal schadeverwekkende handelingen zoals bedoeld in artikel 3 van de wet van 31 mei 2017 betreffende de verplichte verzekering van de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid van aannemers, architecten en andere dienstverleners in de bouwsector van werken in onroerende staat en tot wijziging van de wet van 20 februari 1939 op de bescherming van de titel en van het beroep van architect.
Gekende erfdienstbaarheden
De verkoper verklaart zelf geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd of toegestaan ten laste van het hoger beschreven eigendom, en zelf geen kennis te dragen van voordien reeds bestaande erfdienstbaarheden andere dan deze desgevallend vermeld in voormelde eigendomstitel en/of statuutakte.
In dit verband merkt de verkoper op dat in voormelde statuutakte en eigendomstitels onder meer letterlijk vermeld staat hetgeen volgt:
“Gekende erfdienstbaarheden:
(…)
5. De gemeente Brasschaat verbindt zich jegens den verkooper, hem vrijen toegang en wegenis te verzekeren aan de Annadreef ook genaamd Emmadreef voor den nevensliggenden
eigendom des verkooper.”
(…)
“In dit verband wordt vermeld dat de muur-oostwaarts de scheiding vormend met de aanpalende eigenaars aan de Jacobuslei, geheel op eigen erf is opgetrokken. De overige draadafsluitingen vormen de scheiding, behalve aan de uitweg naar de Lage Kaart waar de haag niet medegemeten is.
Verkoopster doet opmerken dat in dit verband, in de aankoopakte van twintig december negentienhonderd achtendertig de scheiding wel genomen is “op halve haag”.
In zelfde akte is vermeld “Langs de kant der verkopers mogen de hagen op de uiterste scheilinie geplant worden en de muren half overgebouwd worden.”
Nieuw gevestigde erfdienstbaarheden in de statuten
Bij onderhavige akte worden, in voor- en nadeel van de hierna beschreven privatieven en gemeenschappelijke infrastructuur, erfdienstbaarheden van zicht, licht en luchtschepping, alsook voor nutsvoorzieningen en toegang, onder meer voor onderhoudswerkzaamheden, eveneens voor de sporthal waarvan hoger sprake (deel van nummer 61/L/2), gevestigd zoals die zullen voortvloeien uit de nieuw te bouwen en bestaande opstallen overeenkomstig de plannen die aan onderhavige akte gehecht worden.”
De koper wordt geplaatst in alle rechten en verplichtingen van de verkoper die uit deze bepalingen voortvloeien, zonder dat de loutere aanhaling in deze akte van bovenstaande bepalingen aan wie ook meer rechten kan verschaffen dan deze reeds daags vóór heden bezat.
Erfdienstbaarheden van openbaar nut
Bij nazicht op de website van het Federaal Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt (afgekort “KLIM”), is het eigendom, voorwerp van onderhavige akte, niet gelegen in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via leidingen of bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen.
Statuten
Verder geschiedt deze verkoping onder alle overige in hoger vermelde statuten en in de eraan gehechte stukken bepaalde voorwaarden, die van kracht zijn als waren zij in deze akte zelf opgenomen.
De koper verklaart kennis te hebben en volledig op de hoogte te zijn van de inhoud van voormelde statuten met aangehechte stukken en erkent dat hij door het enkel feit eigenaar te
worden van voorschreven eigendom, geplaatst is in alle rechten en plichten die hieruit voortvloeien.
Hij erkent hiervan kopij te hebben ontvangen.
Hij zal tevens alle rechtsgeldig reeds genomen beslissingen van de algemene vergadering moeten naleven.
Elke overdragende of verklarende akte van eigendomsrecht, vruchtgebruik of genot zal steeds moeten vermelden dat partijen volledig kennis hebben van de statuten en de aangehechte stukken, en door het enkele feit eigenaar of titularis te zijn van enig recht van eigendom, vruchtgebruik of genot, geplaatst zijn in alle rechten en plichten die hieruit voortvloeien.
Verklaringen overeenkomstig het Vlaams Bodemdecreet:
Verkoper doet opmerken dat de verkoop, vastgesteld bij onderhavige akte, moet worden aanzien als "een overeenkomst betreffende de overdracht van gronden" als bedoeld in het Vlaams Bodemdecreet.
Ondergetekende minuuthoudende notaris maakt alhier dan ook uitdrukkelijk melding van de verklaring van de verkopers dat zij, door bemiddeling van ondergetekende minuuthoudende notaris, een bodemattest hebben aangevraagd betreffende voorschreven eigendom, welk attest werd afgeleverd door OVAM op 4 juli 2020 en waarvan de inhoud luidt als volgt:
“2 INHOUD VAN HET BODEMATTEST
Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.
2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS
De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.
2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT
Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.
2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN
Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.
Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.
3 OPMERKINGEN
1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.
2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.
3 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.
te Mechelen, 04.06.2020”
Comparanten bevestigen verder uitdrukkelijk dat, voor zover hen bekend, op voorschreven eigendom (zijnde zowel de verkochte privatieven als de gemeenschappelijke delen waarin de privatieven gerechtigd zijn) geen inrichting gevestigd is of was die bodemverontreiniging kan veroorzaken en daartoe werd opgenomen op de lijst waarvan sprake in zelfde Bodemdecreet.
Comparanten erkennen door ondergetekende notaris gewezen te zijn op de bepalingen van voormeld Bodemdecreet, zo onder meer op de bepalingen van dit decreet betreffende de saneringsplicht van de eigenaar van de grond waar bodemverontreiniging tot stand kwam en de erin vervatte aansprakelijkheidsregeling terzake, alsook op de procedure die moet worden gevolgd alvorens kan worden overgegaan tot 'overdracht van een grond' waarop een 'lijst-inrichting' is of was gevestigd en op de gevolgen van de niet-naleving van deze procedure.
De verkoper verklaart bovendien uitdrukkelijk niet op de hoogte te zijn van om het even welke bodemverontreiniging met betrekking tot voorschreven eigendom.
Uit een brief van de gemeente Brasschaat de dato 14 juli 2020 blijkt overigens dat voor voorschreven eigendom geen ARAB- en/of VLAREM vergunningen werden aangetroffen voor activiteiten die opgenomen zijn in de lijst van het VLAREBO(BO), en dat voor dit eigendom evenmin een VLAREM-milieuvergunning van toepassing is, noch dat voor het eigendom een omgevingsvergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit is afgeleverd.
De brief van de Gemeente Brasschaat de dato 14 juli 2020 maakt daarentegen wel melding van een VLAREM melding van een inrichting van louter klasse 3 (dossiernummer R 071/003) voor twee bovengrondse stookoliereservoirs van vijfduizend (5.000) liter en drieduizend (3.000) liter en het lozen van normaal huisafvalwater.
Dienaangaande wordt in de statuutakte het volgende vermeld:
“Uit een brief van de gemeente Brasschaat de dato 19 maart 2010 blijkt dat op het perceel Annadreef een schooldomein gevestigd was en dat voor dit perceel een milieuvergunning derde klasse werd afgeleverd op 8 maart 1994 voor het exploiteren van twee bovengrondse stookoliereservoirs van respectievelijk 5.000 en 3.000 liter en het lozen van normaal huishoudelijk afvalwater in de openbare riool. Dit is evenwel geen risico-activiteit in de zin van het Vlaams Bodemdecreet.”
Voor zover, voorafgaand aan deze akte, niet of niet volledig zou zijn voldaan aan de voorschriften vervat in artikel 101 van het Bodemdecreet (tijdige en schriftelijk kennisgeving van de inhoud van het bodemattest aan de kandidaat-koper) of, in voorkomend geval, aan de voorschriften van 102 tot 115 van het Bodemdecreet (procedure van toepassing bij overdracht van risico-gronden), hetgeen zou kunnen leiden tot de nietigheid van de overdracht, blijkt uit wat voorafgaat dat aan die voorschriften thans wél werd voldaan en verklaart de koper uitdrukkelijk te verzaken aan die nietigheidsvordering.
Ondergetekende minuuthoudende notaris bevestigt, op basis van hoger vermelde verklaringen en gegevens, dat de regeling van het Vlaams Bodemdecreet betreffende de overdracht van gronden werd nageleefd.
Stookolietank:
Verkoper verklaart dat er zich in of op het verkochte eigendom, te weten in de privatieve delen, geen stookolietank bevindt, noch bovengronds noch ondergronds, en dat hij niet op de hoogte is dat er in het verleden één aanwezig was die werd verwijderd. Hij heeft evenmin kennis van een stookolietank in de gemeenschappelijke delen die uitsluitend bestemd is of was voor hoger vermelde privatieve delen.
3.- Indien het eigendom in de toekomst mocht getroffen worden door een overheidsbesluit inzake onteigening, rooilijn, ruimtelijke ordening of stedenbouw of door enig ander overheidsbesluit, zal de koper dit moeten naleven zonder verhaal tegen de verkoper.
De verkoper verklaart dat er hem tot op heden voor het verkochte eigendom geen enkel onteigeningsbesluit werd betekend, noch in het vooruitzicht gesteld.
Verkoper verklaart voor alle door hem zelf verrichte vergunningsplichtige handelingen de nodige vergunningen te hebben bekomen en verklaart tevens dat, voor zover hem bekend, het verkochte eigendom op heden het voorwerp niet uitmaakt van een stedenbouwkundig misdrijf in de zin van artikel 6.2.1. van de VCRO, noch van een stedenbouwkundige inbreuk in de zin van artikel 6.2.2. van de VCRO.
De koper erkent uitdrukkelijk dat zijn aandacht voor de akte werd gevestigd op het feit dat het voor hem belangrijk en noodzakelijk is om persoonlijk te controleren of het verkochte goed conform is aan de afgeleverde stedenbouwkundige vergunningen en of de eventueel aan het goed uitgevoerde werken wettelijk zijn, door zich rechtstreeks te wenden tot de dienst stedenbouw van de stad of gemeente waar het goed gelegen is, en dit bovenop de stedenbouwkundige opzoeking die zal uitgevoerd worden door de instrumenterende notaris
overeenkomstig de regionale voorschriften. Hij kan aan de bevoegde dienst stedenbouw vragen om hem inzage te geven in de vergunningen met bijhorende plannen die werden afgeleverd sinds de bouw van het goed tot op heden, om zo deze conformiteit en wettelijkheid vast te stellen.
De verkoper verklaart dat het verkochte eigendom niet werd opgenomen op een inventaris van leegstaande, verkrotte of verwaarloosde (bedrijfs-)gebouwen of woningen en dat hem geen voornemen daartoe vanwege de overheid bekend is.
Voorkooprechten
De verkoper verklaart dat, voor zover hem bekend, het eigendom evenmin het voorwerp uitmaakt van een voorkooprecht of voorkeurrecht tot aankoop in het kader van de Vlaamse Wooncode, het Vlaams decreet op het natuurlijk milieu en het natuurbehoud, het Vlaams decreet op de Ruimtelijke Ordening, en enige andere conventionele of overheidsregeling, behoudens het recht van voorkoop in het voordeel van de gemeente Brasschaat zelf, verkoper in deze, en waarvan sprake in artikel 11 van de bijzondere verkoopvoorwaarden, verder in deze akte opgenomen.
Specifieke stedenbouwkundige informatie
Uit een schrijven de dato 14 juli 2020, uitgaande van de gemeente Brasschaat, blijkt met betrekking tot voorschreven eigendom onder meer het volgende:
“Uittreksel Vergunningenregister
Bouwvergunningen
- Dossier: 11008_1970_249
Intern nummer: 1970/B/141
Onderwerp: het bouwen van een kinderheil
Datum ontvangst:08/05/1970
(…)
Aard van de beslissing: VERGUNNING
Datum van de beslissing: 08/06/1970
(…)
- Dossier: 11008_2009_227
Intern nummer: 2009/B/176
Onderwerp: Afbraak van bestaande school, realisatie van tijdelijke schoolvoorzieningen, realisatie van een basisschool + kinderdagopvang + 26 wooneenheden
Datum ontvangst:20/04/2009
(…)
Aard van de beslissing: VERGUNNING
Datum van de beslissing: 23/06/2009
- Dossier: 11008_2010_237
Intern nummer: 2010/K/058
Onderwerp: vellen van een esdoorn, fijnspar, appelboom en rode kastanje
Datum ontvangst:09/03/2010
(…)
Aard van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: VERGUNNING
Datum van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: 13/04/2010
(…)
- Dossier: 11008_2011_426
Intern nummer: 2011/B/209
Onderwerp: het regulariseren van anders uitgevoerde werken
Datum ontvangst:15/06/2011
(…)
Aard van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: VERGUNNING
Datum van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: 11/10/2011
(…)
- Dossier: 11008_2015_179
Intern nummer: 2015/B/0051
Onderwerp: bouwen van een tuinberging
Datum ontvangst:02/02/2015
(…)
Aard van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: VERGUNNING
Datum van de beslissing van het schepencollege over de aanvraag: 20/04/2015
(…)
Bouwmisdrijven
Voor zover bekend geen afgeleverd
Verkavelingen
Voor zover bekend geen afgeleverd
(…)
Uittreksel Plannenregister
Plannen
Bouwverordening
(…)
Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP), gemeentelijk
Naam: Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan verbod op meergezinswoningen
Type: oorspronkelijk plan
Plan_Id: 2.14_13_1
Dossiernummer: 2.14_13_1
Datum goedkeuring: 28/07/2011
Stadium: goedgekeurd
Bestemming 1: RUP verbod meergezinswoningen ov
Wij willen er uw aandacht op vestigen dat het perceel opgenomen is in het RUP verbod op meergezinswoningen in Brasschaat. Dit RUP legt op dat er in bepaalde gebieden geen appartementen vergund kunnen worden. Ook bij vergunde appartementen kunnen er geen extra woongelegenheden voorzien worden. Voor meer informatie kan u steeds contact opnemen met de dienst ruimtelijke ordening.
Rooilijnplan (gemeentelijk)
Naam: Annadreef
(…)
Dossiernummer: 2.43_3_1
Datum goedkeuring: 14/10/1969
Stadium: goedgekeurd
Stedenbouwkundige Verordening
(…)
Gewestplan
Naam origineel bij Koninklijk Besluit goedgekeurd
gewestplan Antwerpen
Type oorspronkelijk plan
Plan_Id 2.22_14_1
Dossiernummer 2.22_14_1
Datum goedkeuring 3/10/1979
Stadium goedgekeurd
Het perceel is gelegen in bestemmingszone woongebieden.”
Specifieke informatie inzake onroerend erfgoed
De verkoper bevestigt dat voormeld onroerend goed niet het voorwerp is van een bescherming als onroerend erfgoed, waarbij onder onroerend erfgoed wordt verstaan een archeologische site, een monument, een cultuurhistorisch landschap en/of een stads- en dorpsgezicht. De verkoper bevestigt dat het goed evenmin het voorwerp is van een opname in de inventarissen van houtige beplantingen met erfgoedwaarde, van archeologische zones, van historische tuinen en parken, bouwkundig erfgoed of vermelding in de landschapsatlas. De verkoper bevestigt evenmin op de hoogte te zijn van een voornemen in die zin.
Overstromingsgebied
Uit nazicht op onder meer GEO-VLAANDEREN blijkt dat voorschreven eigendom:
- NIET gelegen is in een effectief of mogelijk overstromingsgevoelig gebied;
- NIET gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of een afgebakende oeverzone;
- NIET gelegen is een risicozone voor overstroming;
- NIET gelegen is in een recent overstroomd gebied.
4.- De koper verwerft het eigendomsrecht van het aangekochte eigendom vanaf heden.
De koper verkrijgt er het genot van, door het vrij gebruik ervan, eveneens vanaf heden. De verkoper verklaart en waarborgt dat voorschreven eigendom niet verhuurd of verpacht is, en dat derden hierop geen gebruiksrechten kunnen doen gelden.
5.- Alle zakelijke en gemeentelijke belastingen en taksen, op het verkochte eigendom drukkende, hieronder begrepen de onroerende voorheffing, zullen door de koper moeten gedragen en betaald worden vanaf heden.
Dit geldt ook voor zijn aandeel in de gewone gemeenschappelijke lasten.
De buitengewone gemeenschappelijke lasten en oproepen tot kapitaalinbreng vallen ten laste van de koper in zoverre het lasten of oproepen betreft waartoe de algemene vergadering heeft besloten vanaf 30 juni 2020. (OFWEL) De verkoper verklaart dat hij alle door hem verschuldigde gemeenschappelijke kosten jegens de gemeenschap der mede-eigenaars heeft voldaan; #EVENTUEEL met uitzondering van de achterstallen vermeld in de brief van de syndicus, waarvoor hij de instrumenterende notaris de opdracht geeft deze te betalen door middel van de koopprijs. (OFWEL) De syndicus heeft per brief van # aan de instrumenterende notaris meegedeeld dat de verkoper achterstallen heeft ten aanzien van de vereniging der mede-eigenaars ten
belope van # euro. De verkoper verklaart dat hij deze achterstallen betwist. Overeenkomstig artikel 577-11/1 van het Burgerlijk Wetboek zal de instrumenterende notaris binnen de drie werkdagen vanaf heden de syndicus daarvan op de hoogte brengen bij ter post aangetekende brief. De syndicus beschikt dan over de mogelijkheid om binnen de 20 werkdagen vanaf heden bewarend of uitvoerend beslag te leggen in handen van de instrumenterende notaris. Indien er geen beslag volgt, kan de instrumenterende notaris rechtsgeldig het bedrag van de achterstallen aan de verkoper uitbetalen.
De koper staat ook vanaf heden in voor alle verhaalbelastingen, zelfs deze die verschuldigd zijn wegens op heden reeds uitgevoerde infrastructuurwerken of verwerving van de zate, en die nog niet ingekohierd werden of waarvoor de verkoper destijds gekozen heeft voor een gespreide betaling, althans voor zover die belastingen betrekking hebben op het thans lopende jaar (pro rata temporis) en eventuele volgende jaren. De verkoper verklaart en waarborgt evenwel dat er op heden geen dergelijke verhaalbelastingen meer verschuldigd zijn betreffende het verkochte eigendom.
Voormelde verdeling van belastingen geldt evenwel niet voor de belastingen waarvoor de koper, gezien zijn persoonlijke situatie, vanaf het volgend heffings- of aanslagjaar een vrijstelling (dus niet enkel vermindering) kan bekomen (zoals bijvoorbeeld de heffing op onbebouwde percelen, belasting op tweede verblijven of de heffing omwille van leegstand). Dergelijke belastingen zullen voor het huidige aanslagjaar volledig ten laste blijven van de verkoper en pas vanaf het volgend aanslagjaar ten laste zijn van de koper.
De heffing op de oppervlaktewateren blijft ten laste van de persoon op wiens naam de facturatie van het waterverbruik, waarop die belasting berekend wordt, geschiedde.
Ondergetekende notaris zal overeenkomstig artikel 577-11, § 3 van het Burgerlijk Wetboek de syndicus op de hoogte brengen van onderhavige overdracht, alsook van de identiteit van verkoper en koper en hun huidig en in voorkomend geval hun toekomstig adres.
Informatieverplichting syndicus
Bij aangetekend schrijven van ondergetekende minuuthoudende notaris van 2 juni 2020 en van # juli 2020, gericht aan de syndicus van het gebouw, de naamloze vennootschap Hiljan Beheer te 2050 Antwerpen-Linkeroever, Blancefloerlaan 165 W3, werden de verzoeken gericht waarvan sprake in artikel 577-11 §§ 1-2 van het Burgerlijk Wetboek.
De koper erkent dat zelfde notaris hem op de hoogte heeft gesteld van de antwoorden van de syndicus van 23 juni 2020 en van # augustus 2020.
De Vereniging van Mede-Eigenaars van het gebouw is in de Kruispuntbank van Ondernemingen gekend met ondernemingsnummer 0826.803.254.
De syndicus wordt bij de gegevens van de Vereniging van Mede-eigenaars vermeld met volgende ondernemingsnummer: 0818.418.890.
6.- Ondergetekende minuuthoudende notaris wijst de koper erop dat, overeenkomstig artikel 111 van de wet betreffende de verzekeringen, de individueel afgesloten brandverzekeringspolis van rechtswege vervalt drie maanden na de datum waarop de notariële akte is verleden, tenzij deze polis reeds eerder werd beëindigd.
De verkoper verklaart dat het verkochte eigendom tot op heden verzekerd is via een globale of blokpolis.
De koper zal de verzekeringspolissen tegen brand en andere onheilen, afgesloten door de gemeenschap der eigenaars dienen voort te zetten.
Hij zal de contracten van de nutsvoorzieningen waarop het verkochte eigendom is aangesloten overnemen vanaf heden, voorzover deze nog niet op zijn naam zouden staan.
PRIJS
Verder is deze verkoop geschied mits de prijs van TIENDUIZEND VIJFHONDERD EURO (€ 10.500,00).
Kwijting
De verkoper, alhier vertegenwoordigd door de heer DE BLENDE Geert Florent, [I.K. 592-2658755-66], [R.R. 71.10.02-281.56], financieel directeur, wonende te 2930 Brasschaat, Isenbaertlei 36, wier identiteit mij, notaris, bekend is, verklaart dit bedrag volledig te hebben ontvangen, waarover kwijting, dubbel uitmakende met elke andere kwijting reeds gegeven voor het geheel of een deel van zelfde som, zonder enig voorbehoud.
Wijze waarop de koper de prijs en de kosten heeft voldaan:
Deze prijs en de kosten worden heden integraal ter beschikking gesteld door een overschrijving van een bedrag van ## als provisie voor het saldo van de prijs, de registratierechten, kosten en erelonen, op de derdenrekening van ondergetekende notaris- minuuthouder met nummer BE18 0681 0564 6565 vanuit het rekeningnummer ## op naam van ### op ##.
VERKLARINGEN KRACHTENS DIVERSE SPECIFIEKE WETTEN
Vlaams Bosdecreet
Nadat de instrumenterende notaris uitleg heeft verstrekt aan comparanten over het toepassingsgebied van het Vlaams Bosdecreet, verklaren zij dat, naar hun mening, voorschreven eigendom niet valt onder de bepalingen van dit bosdecreet.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening:
* Overeenkomstig artikel 5.2.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening worden partijen gewezen op de bepalingen van artikel 4.2.1 van deze Codex, artikel waarin de handelingen vermeld staan waarvoor een voorafgaande stedenbouwkundige vergunning vereist is. Partijen erkennen overigens een kopie van de tekst van dit artikel 4.2.1 te hebben ontvangen.
* Blijkens de voorhanden zijnde gegevens werd de stad/gemeente waarin voorschreven eigendom gelegen is reeds opgenomen op de lijst waarvan sprake in artikel 7.6.4 van deze Codex. De verwerver van hoger beschreven eigendom bevestigt hiervan een stedenbouwkundig uittreksel te hebben ontvangen, dagtekenend van minder dan één jaar voor heden.
* Uit opzoekingen blijkt met betrekking tot het hoger beschreven eigendom:
1.- dat hiervoor volgende stedenbouwkundige vergunningen of omgevingsvergunningen voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen werden uitgereikt: zie hoger;
2.- dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van dit eigendom de volgende is: zie hoger;
3.- dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een rechterlijke of bestuurlijke maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en/of IV van de zelfde Codex, en er geen procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;
4.- dat voor dit eigendom (nog) geen recht van voorkoop geldt zoals bedoeld in artikel 2.4.1. van zelfde Codex (zone die in het definitief vastgesteld Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) wordt aangeduid als een zone waarin het voorkooprecht geldt) of in de zin van artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;
5.- dat voor dit eigendom geen (niet-vervallen) verkavelingsvergunning / omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is;
6.- dat voor dit eigendom op dit ogenblik geen planbatenheffing verschuldigd is.
7.- dat dit eigendom op dit ogenblik niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.
Aangezien de onderhandse akte die onderhavige notariële akte voorafging mogelijks niet volledig beantwoordde aan de voorschriften van artikel 5.2.5 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, heeft ondergetekende minuuthoudende notaris de verwerver gewezen op de bepalingen van artikel 5.2.5 (verplichte vermeldingen in de onderhandse akte), artikel 6.2.2., eerste lid, 4° (sancties voorzien bij inbreuken op de informatieplicht die vervat ligt in artikelen 5.2.1. tot en met 5.2.6) en artikel 6.6.2. (gevallen waarin de verwerver en huurder de vernietiging kan vragen van zijn titel en de voorwaarden waaronder kan worden verzaakt aan deze vordering tot vernietiging) waarop de verwerver verklaard heeft uitdrukkelijke te verzaken aan deze eventuele vordering tot nietigverklaring.
Postinterventiedossier
Op vraag van de instrumenterende notaris of er voor het hoger beschreven eigendom reeds een postinterventiedossier werd opgesteld, antwoordt de verkoper bevestigend, en bevestigt hij dat er aan dit eigendom sinds één mei tweeduizend en één (1/5/2001) werken werden uitgevoerd door één of meerdere aannemers waarvoor een postinterventiedossier diende te worden opgesteld.
De verkopers verklaren dat het postinterventiedossier voor wat betreft de gemeenschappelijke delen (waaronder ook voorschreven eigendom valt (een carport)) ter beschikking is gesteld aan de syndicus.
BIJZONDERE VERKOOPSVOORWAARDEN
De koper verklaart kennis genomen te hebben van en zich akkoord te verklaren met de bijzondere verkoopsvoorwaarden zoals deze werden goedgekeurd op de gemeenteraad van Brasschaat op 19 februari 2009 en zoals deze gewijzigd werden op de gemeenteraad van Brasschaat op 26 november 2009, 1 juli 2010 en laatst gewijzigd in het kader van een openbare verkoop waarvan het lastenkohier werd opgesteld door notaris Hans De Decker te Brasschaat en waarvan het ontwerp inclusief de bijzondere verkoopsvoorwaarden werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 oktober 2014, en die van toepassing zijn op het hierbij verkocht goed, dewelke luiden als volgt:
Voorafgaand artikel
Gedurende een termijn van 20 jaar, te rekenen vanaf het verlijden van de aankoopakte, zal de verkoopster van de grondaandelen, hierna “de verkoopster” genoemd, mee in de akten van wederverkoop optreden, om de naleving van de onderhavige bijzondere verkoopsvoorwaarden te waarborgen.
Artikel 1
Het woonproject werd gerealiseerd om de woningbouw voor hoofdverblijven te bevorderen. Daarom werd er uitdrukkelijk bepaald en dit ten titel van erfdienstbaarheid, dat iedere woongelegenheid van het woonproject zowel ten voordele als ten laste van de andere woongelegenheden die er deel van uitmaken, zal bevoordeeld en bezwaard blijven met de volgende erfdienstbaarheden:
a. In het woonproject zal geen inrichting mogen gerealiseerd worden, die hinderlijk is voor de omgeving.
Zo worden niet toegelaten inrichtingen met een hinderlijk karakter, alle inrichtingen die een abnormale toename van de verkeerslast veroorzaken en alle inrichtingen die qua uitzicht en functie afbreuk doen aan de opvatting en de geest van het woonproject voor definitieve verblijven, zoals o.a. stapelhuizen, achterhuizen, tijdelijke bergplaatsen, reclameborden, enz…
b. Het is de bewoners niet toegelaten schroot, afbraak, autowrakken, of dergelijke, ook al is er wettelijk geen vergunning vereist, binnen het terrein van het project op te slaan. Voor zover de kopers in gebreke mochten blijven, zal de gemeente Brasschaat deze zaken laten verwijderen op kosten van de kopers.
c. Het is de kopers verboden alle elektrische machines, die de elektriciteitsvoorziening van het woonproject in het gedrang kunnen brengen, te installeren.
Artikel 2- Voorwaarden toewijzing
A. Om in aanmerking te komen voor een woongelegenheid dient de volgende voorwaarde vervuld:
Geen woning of een perceel dat bestemd is voor woningbouw volledig in volle eigendom of in vruchtgebruik bezitten.
Indien dit wel het geval is, moet bij de aankoop van een woning in de notariële akte worden opgenomen dat de eigenaars dit onroerend goed uiterlijk drie maanden na het betrekken van de nieuwe aangekochte woning te koop zullen stellen en het bewijs hiervan zullen bezorgen aan de gemeente Brasschaat.
B. Iedere kandidaat-koper kan slechts één woongelegenheid bekomen.
C. De kandidatuurstelling voor toewijzing van een woongelegenheid impliceert de voorafgaandelijke en onvoorwaardelijke goedkeuring van de kandidaat met de bijzondere verkoopsvoorwaarden voor toewijzing en verkoop van de woongelegenheden.
Artikel 3 - Verplichting tot bewoning
De kopers zijn ertoe gehouden de woning binnen zes maanden na de aankoop persoonlijk en werkelijk als hoofdverblijf te betrekken en dit gedurende minstens 20 jaar ononderbroken.
Afwijkingen van dit artikel kunnen alleen na het indienen van een met redenen voorzien verzoekschrift en na grondig onderzoek ten uitzonderlijke titel toegestaan worden door de verkoopster.
Artikel 4 – Rechten van de verkoper bij vervreemding.
Gedurende een termijn van 20 jaar, ingaande op de datum van het verlijden van de aankoopakte dienen de kopers die wensen de woongelegenheid vrijwillig te verkopen, te vervreemden ten kostenloze titel, te verhuren, ter beschikking te stellen, zich van het bezit- of genotsrecht te ontdoen in het voordeel van derden, hoe dan ook, een schriftelijke en gemotiveerd verzoek te richten aan de verkoopster. De kopers kunnen slechts overgaan tot de uitvoering van de voorgenomen transactie, na ontvangst van de beslissing van de verkoopster waarin goedkeuring met de voorgenomen transactie wordt bevestigd en de voorwaarden worden vastgesteld waaronder deze kan uitgevoerd worden.
Artikel 5 - Verbod handelsverrichtingen
Onverminderd wat voorzien is in artikel 1a. ontzeggen de kopers van bedoelde woongelegenheden zich het recht voor zichzelf en voor hun erfgenamen en rechtverkrijgenden ten welke titel ook, en dit gedurende een termijn van dertig jaar, ingaande op de datum van het verlijden van de aankoopakte, een handel uit te baten of te laten uitbaten, waarvoor een uitstalraam ingericht wordt.
Artikel 6- Sancties
Ingeval van inbreuk of niet uitvoeren van één of andere clausule van voorgaande artikelen, zullen de kopers gehouden zijn onmiddellijk als schadevergoeding te betalen, aan de verkoopster, een som van 10 % van de in de koopakte bepaalde verkoopprijs per jaar, te rekenen vanaf de vaststelling van de overtreding tot de dag waarop de overtreding is hersteld, en dit onverminderd het recht voor de verkoopster en de andere eigenaars, de naleving van de bestaande erfdienstbaarheden te eisen en het goed in zijn oorspronkelijke staat te doen herstellen.
Onderhavig schadebeding heeft tot doel de potentiële schade te vergoeden die het redelijkerwijze te verwachten gevolg is van de wanprestatie van de kopers.
Artikel 7 – Hypotheekname
1. De kopers verbinden zich zo voor zichzelf als voor hun erfgenamen en rechtverkrijgenden ten welken titel ook, het onroerend goed dat zij aankopen, onbezwaard behoudens wat hierna onder 2 van dit artikel is vermeld, en in volle eigendom te behouden.
2. De kopers erkennen dat zij het door hen aangekochte eigendom, binnen de 20 jaar na de aankoop, enkel kunnen hypothekeren tot zekerheid van de betaling van de lening tot aankoop ervan.
Bijgevolg is het de kopers verboden het goed te verpanden, te belenen, tot waarborg te geven, te hypothekeren of hoe dan ook tot zekerheid te geven, behoudens tot afbetaling van het goed zelf.
3. Niet-naleving van het in dit artikel bepaalde is in geen geval tegenstelbaar aan de verkoopster, en geeft laatstgenoemde het recht de verbreking van de koop te vorderen.
4. Indien de koper een hypothecaire lening aangaat, dient in het leningscontract het beding te worden ingelast dat bij uitwinning geen openbare verkoop plaatsvindt, doch dat de verkoop uit de hand plaatsvindt, met toepassing van wat bepaald is in artikel 8.
Artikel 8 – Uitwinning
In elk geval kan de verkoopster eisen dat het eigendom haar, in geval van uitwinning door de schuldeisers, bij vervreemding, bij een faillissement of om welke reden ook, wordt teruggegeven of overgedragen aan een door haar aangeduide kandidaat-koper, mits betaling van de objectieve waarde zoals bepaald in artikel 11 en volgende.
Wanneer het gaat om vervreemding of benaarstiging van een leningmaatschappij, die het eigendom tot zekerheid had, overeenkomstig wat in artikel 7 bepaald is, moet de koopsom in elk geval de volledige vordering van die maatschappij dekken.
Artikel 9 – Recht op terugkeer
De kopers aanvaarden en erkennen uitdrukkelijk het contractuele recht op terugkeer van het eigendom in het patrimonium van de verkoopster. Dit contractuele recht op terugkeer geldt in alle gevallen bij niet-naleving van het hoger bepaalde in artikel 7.
Artikel 10 – Recht van wederinkoop
Ingeval van niet-uitvoering van de verplichtingen aan de kopers opgelegd in artikel 3, 5 en 7 van voorgaande voorwaarden, behoudt de verkoopster zich het recht van wederinkoop voor gelijkvormig de artikelen 1659 en volgende in het Burgerlijk Wetboek en dit ongeacht de toepassingen van de bepalingen van artikel 8 hierboven. Ware dit beding toepasselijk dan zou de huidige verkoopster slechts gehouden zijn de principale hoofdsom te betalen zonder gehouden te zijn te moeten tussenkomen in alle andere onkosten voortspruitende zo uit de aankoop als uit de wederinkoop.
Artikel 11 – Recht van voorkoop en voorkeur
De verkoopster heeft in alle gevallen van vervreemding van het eigendom, binnen de 20 jaar vanaf de aankoop ervan, een recht van voorkeur en voorkoop volgens de prijs zoals bepaald in artikel 13 hierna volgend.
Artikel 12 – Bestemming “meerwaarde”
Ingeval van ongedwongen vervreemding van de woongelegenheid, binnen de 20 jaar na de aankoop ervan, en bij niet uitoefenen door de verkoopster van haar contractueel recht op terugkeer in haar patrimonium door uitoefening van haar recht van voorkeur en verkoop, erkent de koper nu reeds onherroepelijk dat de gerealiseerde meerwaarde van die vervreemding toevalt aan de verkoopster.
De verkoophoudende notaris wordt hierbij onherroepelijk door de kopers volmacht gegeven die gerealiseerde meerwaarde over te dragen aan de verkoopster.
De kopers erkennen hierbij uitdrukkelijk de voorrang van de verkoopster op die meerwaarde.
Artikel 13 – Begrip “meerwaarde”
Onder meerwaarde, zoals omschreven in artikel 12, wordt verstaan: de gerealiseerde meerwaarde van de verkoop verminderd met de som van de aankoopsom, de wettig gemaakte kosten van de koop, de uitgevoerde noodzakelijke herstellingen, de kosten van herstelling die de waarde van het goed hebben vermeerderd, de intresten en de kosten verbonden aan eventueel geleende kapitalen voor die investeringen van het goed en op de andere kosten voornoemd het inflatiepercentage, berekend op basis van de stijging van de index der kleinhandelsprijzen, zodra deze meegedeeld worden door het Ministerie van Economische zaken.
Artikel 14 – Kredietinstellingen
Ingeval van niet-naleving van de verplichtingen aan de koper opgelegd in de artikelen 3, 5 en 7, zullen de bepalingen van artikel 10 voor niet geschreven gehouden worden, ten aanzien van elke kredietinstelling, die onder welke vorm ook, kredieten zouden hebben toegestaan of zal toestaan aan de kopers of aan hun erfgenamen en rechtverkrijgenden onder welke titel ook voor de aankoop van de woongelegenheid (en) ingeval zij zich ertoe genoopt zouden zien over te gaan tot het te gelde maken van het geheel of van een deel van de bij deze akte verkochte goederen, tot invordering van de bedragen (in hoofdsom intresten en kosten) die haar volgens de tot stand gekomen kredietovereenkomsten verschuldigd zijn, op voorwaarde dat aan de kopers de verplichting wordt opgelegd, de bestemming van het goed te eerbiedigen en in de notariële akte van koop-verkoop de huidige bijzondere voorwaarden over te nemen.
De verkoopster verklaart bovendien ten opzichte van de hierboven bedoelde kredietinstellingen te verzaken aan al haar gebeurlijke rechten om de ontbinding of de verbreking bij onderhavige akte vastgestelde verkoop te bevorderen.
Het verschil tussen de gerealiseerde verkoopprijs en de door de kredietinstelling ingevorderde bedragen valt toe aan de verkoopster overeenkomstig de bepalingen van artikel 12 en rekening gehouden met de bepalingen van artikel 13.
Artikel 15 - Verplichte aansluitingen
Aansluiting op het rioleringsnet, elektriciteit en waterleiding is verplichtend.
Artikel 16 – Antennes
Het is de kopers verboden op de aangekochte gebouwen radio- en/of TV-antennes te plaatsen, bestemd voor de ontvangst en/of uitzending van radio- en/of TV-signalen.
Artikel 17 - Wijziging voorwaarden
De verkoopster kan op alle punten van deze voorwaarden en deze bepalingen en inzake rangorde afwijkingen toestaan mits voorafgaand akkoord van het college van burgemeester en schepenen.
DIVERSE VERKLARINGEN:
ALGEMEEN
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ervan vrijgesteld een ambtshalve inschrijving te nemen ingevolge enige bepaling van deze akte.
Alle rechten, kosten en erelonen van deze akte zijn voor rekening van de koper.
De leveringskosten blijven ten laste van de verkoper.
Tot uitvoering van deze akte kiezen partijen woonst in hun respectieve hoger in deze akte vermelde woning of zetel.
De instrumenterende notaris bevestigt de identiteitsgegevens van comparanten te hebben nagezien op zicht der stukken door de Hypotheekwet vereist; deze identiteitsgegevens en de identiteit zelf werden hem, wat de comparanten-natuurlijke personen betreft, ook aangetoond aan de hand van voormelde bewijskrachtige identiteitsstukken.
FISCALE VERKLARINGEN
Meerwaardebelasting
De verkoper erkent dat zijn aandacht werd gevestigd op de relevante bepalingen van het Wetboek Inkomstenbelastingen inzake de belasting op de meerwaarde van onroerende goederen en de verplichtingen die eruit voortvloeien. Om te genieten van de vrijstelling voor de gezinswoning, dient het om de eigen woning te gaan van de verkoper in een ononderbroken periode van 12 maanden die de maand van vervreemding voorafgaat.
Volmacht
Alle partijen bij deze akte geven aan de hoger vermelde notaris-minuuthouder volmacht om, in hun naam, alle aanvullende fiscale verklaringen af te leggen die betrekking hebben op onderhavige akte.
Specifieke verklaringen in toepassing van het de Vlaamse codex fiscaliteit
Partijen erkennen door de instrumenterende notaris op de hoogte te zijn gebracht van de bepalingen van de Vlaamse codex fiscaliteit aangaande eventuele vermindering, verrekening en teruggave van registratierechten, onder meer bij aankoop van een eerste woning, bij vervanging van de gezinswoonst (verkoop van de éne woning en aankoop van de andere) of bij tijdige hérverkoop van het thans aangekochte eigendom.
Ten verzoeke van KOPER
Nihil.
Ten verzoeke van VERKOPER
Nihil.
SLOTVERKLARINGEN:
Indien in deze akte werd verwezen naar vroeger verleden akten, werden deze akten, in zoverre zij voor de betrokken partij nog van belang kunnen zijn, eveneens in kopij bezorgd aan die partij en werden deze akten toegelicht door ondergetekende minuuthoudende notaris.
Het ontwerp van deze akte werd aan partijen (of aan de door hen aangeduide notaris) overgemaakt bij brief van # juli 2020.
Comparanten verklaren vóór het verlijden van deze akte van de inhoud ervan kennis te hebben genomen. Zij verklaren dat deze akte de juiste weergave is van hun bedoeling zelfs indien de bedingen en voorwaarden van deze akte zouden afwijken van deze vermeld in vorige overeenkomsten.
Comparanten bevestigen dat de instrumenterende notaris hen naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten, die voortvloeien uit onderhavige akte en hen op een onpartijdige wijze raad heeft verstrekt. Zij verklaren dus de overeenkomst, voorwerp van deze akte, en de eraan verbonden rechten en verplichtingen, voor evenwichtig te houden en uitdrukkelijk te aanvaarden, zowel voor zichzelf als voor hun rechtsopvolgers.
De notaris minuuthouder wijst comparanten tenslotte op artikel 9 § 1 tweede lid van de Wet tot regeling van het Notarisambt, dat luidt als volgt: “Wanneer een notaris tegenstrijdige belangen of de aanwezigheid van onevenwichtige bedingen vaststelt, vestigt hij hierop de aandacht van de partijen en deelt hen mee dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman. De notaris maakt hiervan melding in de notariële akte.”
Afschrift
De instrumenterende notaris informeert de partijen dat een digitaal afschrift van deze akte, nadat de nodige formaliteiten zijn vervuld, raadpleegbaar zal zijn op de website van de FOD FINANCIEN via de applicatie My Minfin, te weten https://eservices.minfin.fgov.be/myminfin-web/.
Een kopie van de akte zal per mail worden verstuurd naar de partijen of hun notaris.
Een papieren afschrift van deze akte zal op uitdrukkelijk eerste verzoek van een partij na het verlijden van deze akte aan hem worden bezorgd.
RECHT OP GESCHRIFTEN:
Het recht bedraagt vijftig euro (€ 50,00).
WAARVAN AKTE
Verleden op voormelde plaats en datum.
Na toelichting, en na integrale of gedeeltelijke voorlezing, zoals hoger vastgesteld bij de aanvang van deze akte hetgeen alle comparanten bevestigen, hebben alle comparanten deze akte, evenals in voorkomend geval de aan deze akte gehechte stukken, getekend, evenals de notaris(sen)."
Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de overdracht van de bevoegdheid tot ondertekening van de authentieke akte van de voorzitter van de gemeenteraad aan de burgemeester.
Ward Schevernels Bart Thijs Goele Fonteyn Kasper Vanpoucke Inez Ven Myriam Van Honste André Van Mechelen Carla Pantens Karina Hans Lisa Buysse Karin Beyers Walter Vermeulen Hedwig van Baarle Dirk de Kort Cathy Mallentjer Tom Versompel Greet Verbert Joris Van Cauwelaert Adinda Van Gerven Erwin Callens Luc Van der Schoepen Rudi Pauwels Robrecht Eeman Shana Claessens Jef Konings Ingeborg Hermans Dimitri Hoegaerts Philip Cools Jan Jambon Niels de Kort Bruno Heirman Bart Thijs Goele Fonteyn Kasper Vanpoucke Inez Ven Myriam Van Honste André Van Mechelen Carla Pantens Karina Hans Lisa Buysse Karin Beyers Walter Vermeulen Hedwig van Baarle Dirk de Kort Cathy Mallentjer Tom Versompel Greet Verbert Joris Van Cauwelaert Adinda Van Gerven Erwin Callens Luc Van der Schoepen Rudi Pauwels Robrecht Eeman Shana Claessens Jef Konings Ingeborg Hermans Dimitri Hoegaerts Philip Cools Jan Jambon Niels de Kort Bruno Heirman Cathy Mallentjer Walter Vermeulen Jan Jambon Tom Versompel Adinda Van Gerven Bruno Heirman Karina Hans Philip Cools Goele Fonteyn Erwin Callens Carla Pantens Karin Beyers Inez Ven Hedwig van Baarle Bart Thijs Joris Van Cauwelaert Myriam Van Honste Dirk de Kort Ingeborg Hermans Dimitri Hoegaerts Greet Verbert Shana Claessens Robrecht Eeman Rudi Pauwels Jef Konings Kasper Vanpoucke Luc Van der Schoepen Niels de Kort André Van Mechelen Lisa Buysse aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 13 Goedgekeurd
15 Pastorijstraat 1. Goedkeuring verkoop eengezinswoning. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Vanpoucke doet een korte terugblik op de vorige gemeenteraad. Zijn fractie betreurt het dat er toen niet is ingegaan op de voorstellen die gedaan werden door de verschillende oppositiepartijen. Er waren voorstellen zoals kinderopvang, noodwoningen,… Zijn fractie gaat hier niet mee akkoord en ze vinden het jammer dat er geen alternatieven werden gevonden.
Raadslid Hoegaerts verwijst naar het feit dat er veel patrimonium verkocht wordt. Er waren zoveel alternatieven volgens hem, nl. parochiewerking, pastorale werking, een kunstenatelier, sociale woningen,… Hij vreest dat ze met de restauratie van de toren op deze manier ook ineens de middelen hebben gevonden om dit te doen. Zijn fractie betreurt de verkoop en ze hadden het graag in Brasschaatse handen gehouden.
Raadslid Dirk de Kort sluit zich graag aan bij wat de collega’s net hebben gezegd in verband met de verkoop. Zijn fractie had ook graag een andere invulling gezien, iets meer gericht op buurtwerking voor de wijk Driehoek. Hij merkt wel op dat er is tegemoet gekomen aan het juridisch / administratief advies waar vorige gemeenteraad naar werd gevraagd. Hij spreekt zijn dank uit m.b.t. de verdere aanvulling van het punt. In de publicatie wordt melding gemaakt dat de publicatie zal opstarten op 16 juli 2020, hij vermoed dat dit nog moet aangepast worden. Dit wordt bevestigd, de opstart zal pas gebeuren na de goedkeuring op de gemeenteraad vandaag.
Schepen Fonteyn bevestigt dat de procedure tot publicatie nu pas zal opgestart worden. Ze geeft eveneens mee dat de 2 zaken die tijdens de vorige gemeenteraad gevraagd werden, nu in orde zijn gebracht. Er werd advies opgevraagd bij het Bisdom en dit was positief. De desaffectatie was reeds impliciet gebeurd op het moment dat de Kerkraad de pastorij ter beschikking stelde van de gemeente. Dit was in 2017 en kan men in de bijgevoegde brief lezen. Verder kan ze enkel maar herhalen waarom er beslist werd om het niet zelf te behouden. Het zou te veel kosten met zich meebrengen om deze woning te renoveren. Voor kinderopvang is deze woning niet ideaal, de woning is energetisch totaal niet in orde. Op dit moment heeft de gemeente geen bestemming over voor de woning en vandaar dat er zal overgegaan worden tot verkoop van deze woning. Ze hoopt dat de pastorij een mooie invulling zal krijgen.
Raadslid Eeman geeft mee dat fractie PvdA de verkoop van de pastorijwoning niet zal goedkeuren. Hij meldde reeds op de vorige gemeenteraad hun bezorgdheid over de verkoop van publieke grond en gebouwen zonder dat voldoende alternatieven zijn afgewogen. Hij merkt dat men m.b.t. de afbraak van de kiosk in Maria Ter Heide terug is gekomen op de beslissing vanwege emotionele reacties van wijkbewoners. Hij vraagt zich af of de emotionele reacties ondertussen afgewogen zijn m.b.t. de pastorijwoning? Hij vindt dat het bestuur de kans laat liggen om alternatieven zoals kinderopvang, ontmoetingshuis of repetitielokalen te overwegen. Zijn fractie keurt dit niet goed.
Schepen Fonteyn verwijst graag terug naar de emotionele waarde. Dit kan, maar enkel op basis wanneer het betaalbaar blijft. Voor de kiosk zullen er offertes opgevraagd worden en dan zullen er verder beslissingen genomen worden. Hier werd al snel duidelijk dat de reservatie teveel kosten met zich zou meebrengen. Dit is een totaal andere manier van denken.
Beslissing
Feiten en motivering
In de meerjarenplanning werd de verkoop opgenomen van het gebouw aan de Pastorijstraat 1 te Brasschaat. Het betreft een ruime, open bebouwde eengezinswoning met een aanpalende garage en voor- en achtertuin, bouwjaar 1968.
In afwachting van de verkoop wordt de woning in gebruik genomen in het kader van noodopvang door OCMW Brasschaat.
Het perceel heeft een breedte van ca 25m aan de straatzijde, heeft een oppervlakte van ca 602m², is kadastraal gekend onder Brasschaat, 4e afdeling, sectie D, nr. 118 R en is volgens het gewestplan gelegen in woongebied.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het geactualiseerd schattingsverslag van 7 februari 2020, opgemaakt door landmeter-expert Marijke De Cleer. Volgens het schattingsverslag, bedraagt de venale waarde van het goed 375.000,00 euro.
Het is aangewezen om de verkoop van het pand op te starten aan de hand van de procedure bieding onder gesloten omslag. Daarbij wordt het minimum biedingbedrag bepaald op basis van de venale waarde, vermeerderd met een toeslag van 3% voor administratieve kost (386.250,00 euro). Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de opstart van de verkoop, rekening houdend met het afgeronde minimum biedingbedrag van 386.000,00 euro.
Op 16 september 2017 werd een brief ontvangen van de heer Jo Van Gool, voorzitter van de Kerkfabriek Sint-Jozef, waarin de gemeente op de hoogte werd gebracht van de beslissing van de Kerkraad en de parochie dat de pastorij ter beschikking van de gemeente werd gesteld.
Voor de volledigheid van het dossier, werd aan bisdom Antwerpen gevraagd dit standpunt te herbevestigen. Er werd positief advies verkregen van de heer Wim Selderslaghs, Bisdom Antwerpen, per brief van 18 augustus 2020.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met het voorstel om het eigendom aan vaste prijs te koop te stellen indien de biedingen onder gesloten omslag geen kandidaat-koper opleveren. De vaste prijs is dan gelijk aan de minimumprijs.
De formulieren voor het indienen van de biedingen, worden opgemaakt op basis van de algemene verkoopvoorwaarden, zoals deze zijn goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 november 2016.
De publicatie van deze procedure wordt opgestart op 9 september 2020. De brochure werd gepubliceerd op volgende wijzen:
• online: Immoweb
• online: website van Gemeente Brasschaat
• weekblad Brasschaatse Film
• verkoopbord(en) ter hoogte van het pand
Er zullen plaatsbezoeken op afspraak plaatsvinden, rekening houdend met de dan geldende maatregelen betreffende Covid-19. De termijn voor het indienen van biedingen verstrijkt op dinsdag 13 oktober 2020 om 11u00.
Juridisch kader
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Adviezen
Het college van burgemeester hechtte principiële goedkeuring aan de opstart van de procedure verkoop onder gesloten omslag met genoemde minimale biedingbedrag in zitting van 8 juni 2020.
Schattingsverslag, opgemaakt door landmeter-expert Marijke De Cleer van 7 februari 2020.
Positief advies van de heer Wim Selderslaghs, Bisdom Antwerpen, per brief van 18 augustus 2020.
Financiële gevolgen
Bij verkoop zal de gemeente een bedrag ontvangen van minimaal 386.000,00 euro.
De akte- en notariskosten zijn ten laste van de kandidaat-koper.
BESLUIT:
Met 17 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 13 neen-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke en Shana Claessens).
Art.1.- Neemt kennis van het schattingsverslag van 7 februari 2020, opgemaakt door landmeter-expert Marijke De Cleer.
Art.2.- Goedkeuring wordt gegeven aan de opstart van de procedure verkoop onder gesloten omslag met vaststelling van het minimum biedingbedrag op 386.000,00 euro.
Art.3.- Goedkeuring wordt gegeven aan het voorstel om het eigendom aan vaste prijs te koop te stellen indien de biedingen onder gesloten omslag geen kandidaat-koper opleveren. De vaste prijs is dan gelijk aan de minimumprijs.
16 Winterdorp. Kennisneming annulering editie 2020-2021 en goedkeuring verlenging van de overeenkomst met 1 jaar. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
De voorzitter licht toe dat het hier om een dubbele beslissing gaat. Er wordt ook een voorstel voorgelegd aangaande de verlenging van 1 jaar en vraagt om zich hierover ook uit te spreken.
Beslissing
Feiten en motivering
In zitting van 5 september 2016 heeft het college van burgemeester en schepenen ingestemd met de gunning van de opdracht "Marktbevraging Winterdorp", aan Proactio bvba, Bevrijdingslei 39 te 2930 Brasschaat, voor de vijf winterperiodes van 2016-2017; 2017-2018; 2018-2019; 2019-2020 en 2020-2021.
De vaste jaarlijkse subsidie werd vastgelegd op 20.000,00 euro. De jaarlijkse bijdrage door de gemeente voor de organisatie van de nieuwjaarsreceptie van het gemeentepersoneel bedraagt 24.875,00 euro. De jaarlijkse kost voor verbruik elektriciteit die door de gemeente wordt gedragen, wordt begrensd op een maximum van 21.000,00 euro.
In het kader van de maatregelen omtrent COVID-19, werd door algemeen directeur mondeling geïnformeerd bij de heer Philip Wauters, of en hoe de organisatie van jaar zou opgenomen worden. Aangezien op heden reeds aangevangen zou worden met de praktische voorbereidingen, en nog niet kan voorzien worden welke maatregelen in de periode van het Winterdorp, betekent dit een grote onzekerheid op alle vlakken: financieel, organisatorisch, ...
De uitbater geeft aan dat hierdoor de inrichting van het Winterdorp editie 2020-2021 niet opportuun is voor alle partijen.
Het college van burgemeester en schepenen stemde in zitting van 17 augustus 2020 principieel in met het voorstel om de organisatie van de editie 2020-2021 te annuleren en de organisator de mogelijkheid te bieden om met een jaar uitstel een laatste editie te realiseren binnen het kader van het bestaande contract.
Dit betekent dat een bedrag van (maximaal) 65.875,00 euro minder uitgegeven zal worden.
Desgevallend kan, afhankelijk van de dan geldende maatregelen, op een andere locatie en/of in een ander format voorzien worden in een nieuwjaarsreceptie voor het gemeentepersoneel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de annulering van de editie 2020-2021 van het BrasSCHAATST Winterdorp en de verlenging van de bestaande overeenkomst met 1 jaar goed te keuren.
Juridisch kader
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Adviezen
Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 17 augustus 2020 kennis van het verzoek tot annulering van het winterdorp editie 2020-2021 en stemde principieel in met het voorstel om de organisator de mogelijkheid te bieden om met een jaar uitstel een laatste editie te realiseren binnen het kader van het bestaande contract.
Financiële gevolgen
De vaste jaarlijkse subsidie werd vastgelegd op 20.000,00 euro. De jaarlijkse bijdrage door de
gemeente voor de organisatie van de nieuwjaarsreceptie van het gemeentepersoneel bedraagt
24.875,00 euro. De jaarlijkse kost voor verbruik elektriciteit die door de gemeente wordt gedragen,
wordt begrensd op een maximum van 21.000,00 euro.
Dit betekent dat een bedrag van (maximaal) 65.875,00 euro minder uitgegeven zal worden.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Er wordt ingestemd met het voorstel om de organisatie van Winterdorp, editie 2020-2021 te
annuleren en de organisator, Proactio bvba, Bevrijdingslei 39 te 2930 Brasschaat, de mogelijkheid te
bieden om met een jaar uitstel een laatste editie te realiseren binnen het kader van het bestaande
contract. Het bestaande contract wordt verlengd met 1 jaar.
Art.2.- De vaste jaarlijkse subsidie werd vastgelegd op 20.000,00 euro. De jaarlijkse bijdrage door de
gemeente voor de organisatie van de nieuwjaarsreceptie van het gemeentepersoneel bedraagt
24.875,00 euro. De jaarlijkse kost voor verbruik elektriciteit die door de gemeente wordt gedragen,
wordt begrensd op een maximum van 21.000,00 euro. Dit betekent dat een bedrag van (maximaal)
65.875,00 euro minder uitgegeven zal worden.
17 Mikseheide. De Philippen Aard 12. Overdracht gronden openbaar domein. Akteneming akte bij sterkmaking. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Eeman merkte op dat er bij financiële gevolgen “geen” staat. Hij kan zich niet voorstellen dat hier geen notariskosten aan verbonden zijn.
Schepen Fonteyn licht toe dat dit om een kostenloze overdracht naar het openbaar domein gaat. De eigenaars zullen een kost hebben voor hun akte, maar dit is niet van toepassing voor de gemeente.
Beslissing
Feiten en motivering
Tijdens zitting van 23 mei 2011 heeft het college van burgemeester en schepenen haar principiële
goedkeuring verleend met betrekking tot de verbintenis tussen de gemeente Brasschaat en eigenaar
van inneming 26 (De Philippen Aard 12) aan de Mikseheide in het kader van overdracht van gronden
op openbaar domein, met name de wegbedding. In zitting van 26 mei 2011 heeft de gemeenteraad
goedkeuring verleend voor het aangaan van deze verbintenissen. De verbintenis voor inneming 26
werd ondertekend door de heren Dierckxsens Jozef - Dierckxsens Marco.
De heer Dave Schram en mevrouw Hilde Gallemaert hebben het perceel volgens recent kadastraal
uittreksel gekend sectie C, nummer 0314C P0000 aangekocht van de heren Dirk Dierckxsens, Patrick
Dierckxsens en Marco Dierckxsens, ingevolge akte verleden op 12 juni 2017 voor geassocieerd
notaris Frederic Van Cauwenbergh, te Edegem.
Op 17 juni 2020 werd van notaris Kris Ducatteeuw, geassocieerd notaris met standplaats te Edegem,
de ontwerpakte van afstand en van kosteloze grondafstand ontvangen. Mevrouw Hilde Gallemaert
staat haar aandeel van het eigendom af aan de heer Dave Schram.
In deze akte wordt voor de grondafstand de gemeente Brasschaat bij sterkmaking vertegenwoordigd
door mevrouw Hendricx Laura, notarisbediende, woonst kiezende in het kantoor van ondergetekende
geassocieerd notaris te Edegem. Deze grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut en zonder
beding van prijs. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd worden akte te nemen van deze ontwerpakte
van wegenisoverdracht.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de
bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en
latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341
betreffende het bestuurlijk toezicht.
Adviezen
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 22 juni 2020 principiële goedkeuring gegeven aan de ontwerpakte.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Neemt kennis van de ontwerpakte, zoals opgenomen in bijlage, betreffende de kosteloze
grondafstand – afstand te verlijden door notaris Kris Ducatteeuw te Edegem.
Art.2.- De kosteloze grondafstand wordt bevestigd en opgenomen in het openbaar domein.
Resolutie Ward Schevernels Bart Thijs Goele Fonteyn Kasper Vanpoucke Inez Ven Myriam Van Honste André Van Mechelen Carla Pantens Karina Hans Lisa Buysse Karin Beyers Walter Vermeulen Hedwig van Baarle Dirk de Kort Cathy Mallentjer Tom Versompel Greet Verbert Joris Van Cauwelaert Adinda Van Gerven Erwin Callens Luc Van der Schoepen Rudi Pauwels Robrecht Eeman Shana Claessens Jef Konings Ingeborg Hermans Dimitri Hoegaerts Philip Cools Jan Jambon Niels de Kort Bruno Heirman Bart Thijs Goele Fonteyn Kasper Vanpoucke Inez Ven Myriam Van Honste André Van Mechelen Carla Pantens Karina Hans Lisa Buysse Karin Beyers Walter Vermeulen Hedwig van Baarle Dirk de Kort Cathy Mallentjer Tom Versompel Greet Verbert Joris Van Cauwelaert Adinda Van Gerven Erwin Callens Luc Van der Schoepen Rudi Pauwels Robrecht Eeman Shana Claessens Jef Konings Ingeborg Hermans Dimitri Hoegaerts Philip Cools Jan Jambon Niels de Kort Bruno Heirman Shana Claessens André Van Mechelen Jef Konings Dirk de Kort Niels de Kort Luc Van der Schoepen Carla Pantens Goele Fonteyn Bart Thijs Inez Ven Dimitri Hoegaerts Karin Beyers Hedwig van Baarle Bruno Heirman Adinda Van Gerven Myriam Van Honste Tom Versompel Karina Hans Erwin Callens Jan Jambon Walter Vermeulen Philip Cools Greet Verbert Joris Van Cauwelaert Cathy Mallentjer Robrecht Eeman Ingeborg Hermans Lisa Buysse Rudi Pauwels Kasper Vanpoucke aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 20 Verworpen
Ward Schevernels Bart Thijs Goele Fonteyn Kasper Vanpoucke Inez Ven Myriam Van Honste André Van Mechelen Carla Pantens Karina Hans Lisa Buysse Karin Beyers Walter Vermeulen Hedwig van Baarle Dirk de Kort Cathy Mallentjer Tom Versompel Greet Verbert Joris Van Cauwelaert Adinda Van Gerven Erwin Callens Luc Van der Schoepen Rudi Pauwels Robrecht Eeman Shana Claessens Jef Konings Ingeborg Hermans Dimitri Hoegaerts Philip Cools Jan Jambon Niels de Kort Bruno Heirman Bart Thijs Goele Fonteyn Kasper Vanpoucke Inez Ven Myriam Van Honste André Van Mechelen Carla Pantens Karina Hans Lisa Buysse Karin Beyers Walter Vermeulen Hedwig van Baarle Dirk de Kort Cathy Mallentjer Tom Versompel Greet Verbert Joris Van Cauwelaert Adinda Van Gerven Erwin Callens Luc Van der Schoepen Rudi Pauwels Robrecht Eeman Shana Claessens Jef Konings Ingeborg Hermans Dimitri Hoegaerts Philip Cools Jan Jambon Niels de Kort Bruno Heirman Bruno Heirman Walter Vermeulen Rudi Pauwels Erwin Callens Luc Van der Schoepen Hedwig van Baarle Joris Van Cauwelaert Philip Cools Dimitri Hoegaerts Robrecht Eeman Lisa Buysse Karina Hans Karin Beyers Ingeborg Hermans Bart Thijs Jan Jambon Inez Ven Cathy Mallentjer Greet Verbert Kasper Vanpoucke Adinda Van Gerven Carla Pantens Goele Fonteyn Tom Versompel Myriam Van Honste Niels de Kort Jef Konings Dirk de Kort Shana Claessens André Van Mechelen aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
18 Dr. Roosensplein. Heraanleg gemeenteplein. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Hoegaerts heeft enkele inhoudelijke / technische opmerkingen. Er wordt gezegd dat het aantal parkeerplaatsen binnen de projectzone blijft behouden. Hij bekijkt de projectzone als de directe omgeving rond het oud gemeentehuis waar wel degelijk een aantal parkeerplaatsen verdwijnen. Hij begrijpt dat dit bij dit concept hoort, maar men rekent nu de parkeerplaatsen op de Donksesteenweg (tot aan de Michielsendreef) mee. Op dit moment zijn daar ook al een 15-tal parkeerplaatsen. Hij vindt dit een beetje met spek schieten om aan te tonen dat het aantal parkeerplaatsen behouden blijft. Men zou volgens hem ook kunnen zeggen dat men lijnen zou trekken in de Frilinglei om zo extra parkeerplaatsen te creëren (ze parkeren daar nu ook al), maar gelukkig heeft men dit niet gedaan. Door de as-verschuiving vrezen een aantal mensen van de Frilinglei dat de verkeersstroom daar dreigt te verhogen. Raadslid Hoegaerts vraagt zich af of er in het eerste gedeelte van de Frilinglei een verkeerstelling is gebeurd of zou kunnen gebeuren voor de aanvang van de werken. Men zou dan na de werken kunnen vergelijken met de telling die voordien is gebeurd.
Tot slot heeft raadslid Hoegaerts nog een vraag over het vast LED-scherm dat tegen de gevel van het oud gemeentehuis zal voorzien worden. Het betreft een scherm van ongeveer 3m op 2m. Waarom wil men dit scherm voorzien aan de gevel van een historisch gebouw en niet ergens nabij een bushalte ofzo? Een vrijstaand info-bord zou volgens hem even informatief kunnen zijn.
Schepen Fonteyn dankt raadslid Hoegaerts voor zijn vragen. Ze licht toe dat de parkeerplaatsen op de Donksesteenweg zijn geoptimaliseerd. Dit werd speciaal om die reden mee opgenomen in dit project. Er werd gekeken naar de opties om de parkeerplaatsen te optimaliseren, vandaar dat deze ook mee worden gerekend in het project. Deze parkeerplaatsen zijn ook mee voorzien in het totaalbudget. Schepen Fonteyn geeft toelichting rond het aantal parkeerplaatsen. In het nieuw ontwerp zijn er 76 parkeerplaatsen voorzien en in de huidige toestand zijn er 77 parkeerplaatsen. De definitie van “ongeveer gelijk” kan hier dus gehanteerd worden volgens haar. De parkeerplaatsen rond de vroegere Torina blijven gelijk, nl. 17 parkeerplaatsen. De haakse parkeerplaatsen aan het plein gaan van 30 naar 10 in het nieuw ontwerp. Van de langse parkeerplaatsen (Donksesteenweg – aan lingerie Ann) gaat men van 30 parkeerplaatsen naar 39 parkeerplaatsen in het nieuw ontwerp. Hier is dus een optimalisatie gecreëerd. Er worden ook 10 parkeerplaatsen aan het NAC voorzien.
Schepen Fonteyn wil zeker meegaan in het idee van de verkeerstelling. De politie doet regelmatig controles en tellingen in de Frilinglei, dus tellingen van voor de werken zullen er zeker zijn. Ze noteert het om na de werken (2022) opnieuw tellingen te doen.
Het LED-scherm wordt hoog aan de gevel gehangen omdat het leesbaar moet zijn voor de automobilisten op de Bredabaan. Wanneer dit aan de bushalte (laag) zou voorzien worden, is dit niet leesbaar voor iedereen. Ze wil het LED-scherm ook niet midden op het nieuwe plein voorzien omdat dit heel ontsierend zou zijn voor het nieuwe plein. Het scherm zal voorzien worden op het eerste niveau van het gemeentehuis.
Raadslid Hoegaerts geeft aan dat zijn fractie het project zeker mee zal goedkeuren, maar hij dringt wel aan op de verkeerstelling. In 2022 wil hij dan graag de evaluatie maken of er meer sluipverkeer is in de Frilinglei. Op deze manier zouden hier in de toekomst maatregelen kunnen overwogen worden. Hij vindt dit een zeer belangrijke voorwaarde om dit mee goed te keuren.
Schepen Fonteyn geeft aan dat ze zijn opmerking meeneemt.
Raadslid Claessens wil graag de resolutie toelichten die fractie CD&V heeft ingediend :
“Het gemeentebestuur plant de heraanleg van het Dokter Roosensplein. Bij infrastructuurwerken op het gebied van mobiliteit werd in het verleden door de gemeente gewerkt met proefopstellingen. Hieruit kunnen nuttige kleine bijsturingen gebeuren waardoor bijkomende aanpassings-en verbeteringswerken vermeden kunnen worden. Bovendien kan deze proefopstelling ook mede bijdragen aan het opbouwen van een draagvlak bij de betrokken buurt en de middenstand en bewoners sensibiliseren voor ingrijpende mobiliteitswijzigingen.
De Gemeenteraad vraagt aan het College van burgemeester en schepenen om in overleg met de verkeerspolitie en gemeentelijke dienst mobiliteit een proefopstelling in te richten aan het Dr. Roosensplein.”
Raadslid Claessens vraagt een stemming voor deze resolutie.
Schepen Fonteyn vraagt verdere toelichting omtrent de proefopstelling. Ze begrijpt de vraag niet helemaal.
Raadslid Claessens licht toe dat de verkeerssituatie volledig zal veranderen. Door de nieuwe situatie als proefopstelling in te richten kan de buurt de nieuwe situatie al eens testen. Dit lijkt haar een goed voorstel want op deze manier kan de buurt al wennen aan de nieuwe situatie.
Schepen Fonteyn legt uit dat dit eerst met de verkeerspolitie zal moeten bekeken worden. Door de verlegging van de weg, weet ze niet of dit mogelijk is. Het project omvat een as-verschuiving, ze weet niet of er veel bereikt zal worden om nu een proefopstelling te doen enkel door het afsluiten.
Schepen Fonteyn laat het aan de burgemeester om hier een oordeel over te vellen. Haar lijkt het niet nodig om de proefopstelling te doen omdat je niet het geheel kan zien. Het nieuwe plan is een totaalvisie, het lijkt haar niet aangewezen om hier 1 ingreep uit te nemen en in een proefopstelling te steken.
Waarnemend burgemeester Cools volgt het advies van de bevoegde schepen. Wanneer er nu 1 ingreep wordt uitgekozen, gaat dit geen beeld geven over de totaalvisie of de impact op het geheel. Hij stelt voor om de resolutie niet aan te nemen.
Raadslid Hoegaerts is ervan overtuigd dat raadslid Claessens goede bedoelingen heeft. Hij stelt wel dat één van de belangrijkste aanpassingen de as-verschuiving is met de Frilinglei. Wanneer men nu de verschuiving gaat doen, valt zijn verkeerstelling in het water omdat er dan geen verkeer passeert in de Frilinglei. Op deze manier gaat de impact voor de buurt alleen maar groter zijn en gaan er nadien alleen maar meer klachten komen.
Raadslid Claessens licht toe dat ze het belangrijk vindt dat de situatie wordt bekeken met de verkeerspolitie. Ze wil dat de situatie goed wordt bekeken op voorhand om later problemen te vermijden. Dit is de vraag die haar fractie stelt.
Schepen Fonteyn stelt voor om niet in te gaan op de resolutie. Indien er een aantal mensen het dan niet meer OK vinden, kan er ook niet verder gegaan worden met het bestek. Ze vindt het echt geen goed idee om er 1 ding uit te pakken en dat dan te gaan beproeven. Men kan er niets meer aan veranderen.
Raadslid Hoegaerts geeft aan dat hij veronderstelt dat de verkeerspolitie momenteel al wel mee betrokken is in dit onderzoek. Hij hoopt dat zij al een advies hebben gegeven in dit dossier.
Schepen Fonteyn licht toe dat de verkeerspolitie sinds de start van het project betrokken is. Zij hebben in samenwerking met de dienst mobiliteit de inrichting van dit erf volledig bekeken. Men is nu niet klaar voor een proefopstelling. Dit moet allemaal samen geïntegreerd worden met het nieuwe plein. De hele verkeerssituatie is vanaf het begin bekeken in zijn geheel, 1 zaak eruit halen is nu echt niet mogelijk volgens haar.
Raadslid Niels de Kort licht toe dat hun resolutie heel algemeen is opgesteld. Ze vragen gewoon dat de situatie goed wordt bekeken met de verkeerspolitie. Door de proefopstelling willen ze de effecten in de praktijk kunnen vaststellen. Deze komen vaak naar boven wanneer het te laat is. Door de proefopstelling zou men nog kunnen inspelen op deze effecten. Het is niet expliciet de vraag om het te doen, maar wel de vraag om te bekijken of het nuttig is of niet.
Waarnemend burgemeester Cools herhaalt nogmaals dat het een sluitstuk is van alles samen en dat het niet afzonderlijk kan bekeken worden. Er zouden nog andere bijkomende maatregelen moeten genomen worden en dat lukt op dit moment niet.
Voorzitter Versompel vraagt of er nog moet gestemd worden over dit punt gezien de reacties. Hij sluit dit even kort omdat hij niet zou willen dat er misverstanden in de notulen worden opgenomen. Hij stelt voor om alle fractievoorzitters het woord te geven.
Raadslid Vermeulen geeft aan dat fractie NVA geen proefopstelling wenst.
Schepen Van Honste geeft mee dat fractie open VLD geen proefopstelling wenst. Dit is volgens haar praktisch niet haalbaar.
Raadslid Hoegaerts deelt mee dat fractie Vlaams Belang geen proefopstelling wenst. Dit zou volgens hem een fout beeld scheppen m.b.t. de weerslag in de Frilinglei en dat was net hun insteek.
Raadslid Niels de Kort deelt mee dat fractie CD&V voor de resolutie is.
Raadslid Eeman verwijst naar de mobiliteitscel waar alle partijen vertegenwoordigd zijn. Daar kan men beter oordelen of een proefopstelling noodzakelijk is. Hij is er op dit moment niet van overtuigd omdat hij de situatie niet goed genoeg kent. Hij wil dit verder bespreken in de mobiliteitscel. Zijn fractie zal zich onthouden.
Raadslid Pauwels deelt mee dat ook zijn fractie zich zal onthouden. Ze zijn zeker niet tegen een proefopstelling op zich maar de as-verschuiving in de Frilinglei kan men nooit mee opnemen in een proefopstelling. Men zou door de proefopstelling geen volledig zicht krijgen op eventuele problemen.
Voorzitter Versompel vraagt of hij een goedkeuring mag noteren met betrekking tot het bestek.
Raadslid Niels de Kort deelt mee dat zijn fractie zich zal onthouden. De andere fracties keuren het bestek goed.
Raadslid Hoegaerts deelt mee dat zij fractie dit zal goedkeuren, dit wel op voorwaarde dat schepen Fonteyn belooft om een verkeerstelling uit te voeren vooraf en ook nadien in 2022. Schepen Fonteyn bevestigt dit.
Beslissing
Feiten en motivering
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Dr. Roosensplein. Heraanleg gemeenteplein” werd gegund aan Groep Infrabo, Langstraat 65 te 2260 Oevel.
In het kader van de opdracht “Dr. Roosensplein. Heraanleg gemeenteplein” werd een bestek met nummer K-16-054 opgesteld door de ontwerper, mevrouw Lore Denis van Groep Infrabo, Langstraat 65 te 2260 Oevel.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.693.840,80 euro btw niet inbegrepen, hetzij 1.870.801,00 euro btw inbegrepen (176.960,20 euro Btw medecontractant) met een verdeling als volgt:
- Gemeente Brasschaat, btw niet inbegrepen 842.667,61 EUR
- Gemeente Brasschaat, btw verlegd176.960,20 EUR
- Gemeente Brasschaat, btw inbegrepen1.019.627,80 EUR
- Pidpa, btw-vrij 851 173,19 EUR
Totaal, btw niet inbegrepen1.693.840,80 EUR
Totaal, btw verlegd176.960,20 EUR
Totaal, btw inbegrepen1.870.801,00 EUR
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat Pidpa de procedure zal voeren en in naam van de gemeente Brasschaat bij de gunning en de uitvoering van de opdracht zal optreden.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Op 26 augustus 2020 ontving het bestuur een resolutie van Shana Claessens, raadslid van CD&V.
Adviezen
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 3 augustus 2020 principiële goedkeuring gegeven aan de lastvoorwaarden en gunning bij wijze van openbare procedure.
Financiële gevolgen
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in Investeringsbudget 2021 en 2020 sleutel 0200/22400007 Omgevingsaanleg gemeentehuis en NAC.
BESLUIT:
Met 25 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dimitri Hoegaerts, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 5 onthoudingen (Dirk de Kort, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort en Shana Claessens).
2e stemming op naam
Resolutie
Met 5 ja-stemmen (Dirk de Kort, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort en Shana Claessens), 20 neen-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dimitri Hoegaerts, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 5 onthoudingen (Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke).
Art.1.- Het bestek met nummer 2020-086 en de raming voor de opdracht “Dr. Roosensplein. Heraanleg gemeenteplein”, opgesteld door de ontwerper, mevrouw Lore Denis van Groep Infrabo, Langstraat 65 te 2260 Oevel worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 1.693.840,80 euro btw niet inbegrepen, hetzij 1.870.801,00 euro btw inbegrepen.
Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art.3.- Een bijdrage zal aangevraagd worden bij de derde betaler Pidpa ov, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
Art.4.- Pidpa ov wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van gemeente Brasschaat bij de gunning en de uitvoering van de opdracht op te treden.
Art.5.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Art.6.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in Investeringsbudget 2021 en 2020 sleutel 0200/22400007 Omgevingsaanleg gemeentehuis en NAC.
Art.7.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.
Art.8.- Er wordt niet ingestemd met de resolutie van raadslid Shana Claessens.
19 Kenislei fase 1 - bovenbouw - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
In het kader van de opdracht “Kenislei fase 1 - bovenbouw” werd een bestek met nummer 2020-088 opgesteld door de dienst Infrastructuur.
De aannemer van de nutsleidingen gaat het voetpad terugleggen.
De nutsmaatschappijen zullen pas tegen het najaar klaar zijn met het volledig voltooien van de werken. De individuele huisaansluitingen gebeuren op afspraak met de bewoners.
De werken aan de bovenbouw worden aansluitend na de werken aan de nutsleidingen uitgevoerd.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 198.891,35 euro btw niet inbegrepen, hetzij 219.810,40 euro btw inbegrepen (20.919,05 euro Btw medecontractant).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Adviezen
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 3 augustus 2020 principiële goedkeuring gegeven aan de lastvoorwaarden en gunning bij wijze van de openbare procedure.
Financiële gevolgen
Er is onvoldoende krediet beschikbaar (slechts 147.000 euro beschikbaar) voor de uitgave voor deze opdracht in het investeringsbudget 2020 sleutel 0200/22400007 Kenislei wegenwerken en de financiering gebeurt met eigen middelen.
Het voorziene krediet zal verhoogd worden bij de volgende aanpassing meerjarenplan.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Het bestek met nummer 2020-088 en de raming voor de opdracht “Kenislei fase 1 - bovenbouw”, opgesteld door de dienst Infrastructuur worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 198.891,35 euro btw niet inbegrepen, hetzij 219.810,40 euro btw inbegrepen (20.919,05 euro btw medecontractant).
Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode 0200/22400007.
Art.5.- Aan de dienst financiën wordt opdracht gegeven voldoende kredieten te voorzien bij de eerstvolgende aanpassing meerjarenplan.
Art.6.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende aanpassing meerjarenplan.
Ward Schevernels Bart Thijs Goele Fonteyn Kasper Vanpoucke Inez Ven Myriam Van Honste André Van Mechelen Carla Pantens Karina Hans Lisa Buysse Karin Beyers Walter Vermeulen Hedwig van Baarle Dirk de Kort Cathy Mallentjer Tom Versompel Greet Verbert Joris Van Cauwelaert Adinda Van Gerven Erwin Callens Luc Van der Schoepen Rudi Pauwels Robrecht Eeman Shana Claessens Jef Konings Ingeborg Hermans Dimitri Hoegaerts Philip Cools Jan Jambon Niels de Kort Bruno Heirman Bart Thijs Goele Fonteyn Kasper Vanpoucke Inez Ven Myriam Van Honste André Van Mechelen Carla Pantens Karina Hans Lisa Buysse Karin Beyers Walter Vermeulen Hedwig van Baarle Dirk de Kort Cathy Mallentjer Tom Versompel Greet Verbert Joris Van Cauwelaert Adinda Van Gerven Erwin Callens Luc Van der Schoepen Rudi Pauwels Robrecht Eeman Shana Claessens Jef Konings Ingeborg Hermans Dimitri Hoegaerts Philip Cools Jan Jambon Niels de Kort Bruno Heirman Bruno Heirman Adinda Van Gerven Erwin Callens André Van Mechelen Niels de Kort Hedwig van Baarle Inez Ven Walter Vermeulen Joris Van Cauwelaert Jef Konings Shana Claessens Karina Hans Tom Versompel Cathy Mallentjer Bart Thijs Philip Cools Karin Beyers Goele Fonteyn Myriam Van Honste Dirk de Kort Jan Jambon Robrecht Eeman Carla Pantens Ingeborg Hermans Lisa Buysse Rudi Pauwels Kasper Vanpoucke Luc Van der Schoepen Greet Verbert Dimitri Hoegaerts aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
20 Halenlei. Verlegging rooilijn. Heraanleggen en verbreden rijwegverharding en het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Pauwels heeft een bedenking bij de melding “er wordt weinig gemotoriseerd vervoer verwacht in de Halenlei”. Hij heeft hier zijn bedenkingen bij omdat men de Bierwertslei en de Nieuwpoortlei gaan afsluiten. Men gaat hier geen toegang meer hebben via de Bredabaan. Mensen die in deze straten wonen, zullen via de Halenlei rijden en niet via de Bierwertslei. Het valt volgens hem te betreuren dat er enkel een weg komt. Hij beseft dat de weg niet heel breed is, maar koning auto krijgt volgens hem toch weer voorrang. De zwakke weggebruikers moeten zich op de openbare weg verplaatsen. Er komen 25 nieuwe woongelegenheden met waarschijnlijk evenveel gemotoriseerde voertuigen. Hij wil graag dat men toch nog overweegt om dit te bekijken en eventueel een overleg plegen op een commissie.
Raadslid Pauwels heeft nog 2 concrete vragen, nl. is er al zicht op de timing van het project en wat zal er gebeuren met het stukje Luiklei (tussen de Kapellei en de Halenlei)? Als men dit stuk ook mee zou vernieuwen, zou een stuk van de Halenlei kunnen ontlast worden.
Schepen Fonteyn zal het stuk mobiliteit voor haar rekening nemen. Ze wenst de vraag terug te kaatsen vraagt wat zijn alternatief hier dan zou zijn? De scheidingspaaltjes komen niet terug omdat het moet open blijven aangezien de Luiklei een militaire weg is. Op termijn zal dit ook niet meer toegankelijk zijn. Schepen Fonteyn bevestigt dat dit iets meer verkeer met zich mee brengt, maar er is geen alternatief. Ze wil hier gerust nog uren over nadenken, maar soms zijn er geen andere oplossingen.
Raadslid Hermans wil graag ook nog terugkomen op de verkeerssituatie die men dan beoogt. Iedereen die in de Nieuwpoortlei en de Bierwertslei woont en dan uit de richting van Wuustwezel komt, zal over de Bredabaan moeten. Ze zullen waarschijnlijk niet tot aan het licht rijden van de Kapellei, maar eerder afdraaien in de Kantienlei en de Hanoteaulei. Dit zijn 2 heel smalle straten. Raadslid Hermans vraagt zich af of het voldoende bekeken is of het de beste oplossing is om de toegang van de Bierwertslei en de Nieuwpoortlei te blokkeren? Ze vraagt zich af of het geen optie was om het niet te doen?
Schepen Fonteyn licht toe dat het kruispunt met de Essensteenweg en de Sint Jobsesteenweg samen met AWV is bekeken. Na de aanleg van het fietspad richting Wuustwezel zal dat stuk aan de beurt zijn om aan te leggen. Die plannen zijn er al. Men heeft besloten om deze takken af te sluiten om het sluipverkeer tegen te gaan, maar ook omdat daar een vijf-tak is. Hoe meer takken men aan een kruispunt heeft, des te gevaarlijker. Om een kruispunt veiliger te maken, moet er een tak afgesloten worden. Om deze reden worden er 2 takken afgesloten om zo tot een vier-tak te komen die veel veiliger is. Het sluipverkeer is ook een grote reden. Mensen proberen de Bredabaan te omzeilen door de Bierwertslei en de Nieuwpoortlei te gebruiken. Wanneer de Oosterweel-werken starten, zou dit probleem nog groter worden. Schepen Fonteyn weet dat er dan iets meer verkeer gaat zijn in de Kantienlei, Hanoteaulei en de Kapellei, maar dit is louter plaatselijk verkeer.
Raadslid Hermans vreest dat het probleem verplaatst wordt van de Bierwertslei en de Nieuwpoortlei naar de Hanoteaulei en de Kantienlei.
Schepen Fonteyn geeft aan dat het om plaatselijk verkeer gaat, mensen die naar hun woning gaan. Het sluipverkeer zal hier vermeden worden.
Raadslid Hermans geeft aan dat ook deze 2 straten door sluipverkeer kunnen gebruikt worden. Vanuit deze straten kan men nog doorsteken naar de Zegelei.
Raadslid Van der Schoepen geeft mee dat zijn fractie zich zal onthouden bij dit punt.
Beslissing
Feiten en motivering
Door het in werking treden van het nieuwe decreet van 1 september 2019 betreffende de gemeentewegen heeft de gemeenteraad exclusieve bevoegdheid over de gemeentewegen.
Naar aanleiding van het realiseren van een gescheiden rioleringsstelsel in de Halenlei zal de rijwegverharding heraangelegd en verbreed worden en de rooilijn aangepast.
Deze werken worden gevraagd in de omgevingsvergunning 2020/OMV/0198, Halenlei te 2930 Brasschaat, 1e afdeling, sectie B, nrs. 119w, 119v, 119m2, 119n2, 119x, 119y, 119p2, 119d3, 119a2, 119z, 119r2, 119e3, 119b2, 119c2, 119t2, 119s2, 119d2, 119e2, 119v2, 119f3, 119f2, 119g2, 119w2, 119x2, 119c3, 119h2, 119y2, 119z2,119k2, 119l2, 119b3, 119a3.
De omgevingsaanvraag bestaat uit het bouwen van 5 urban villa’s in de vorm van meergezinswoningen. De bouwvolumes worden alternerend ingeplant ten opzichte van de rooilijn. Vier van de vijf urban villa's vallen binnen de CBO 11-procedure. Het vijfde bouwvolume zal worden opgericht in de vorm van bescheiden wonen en bevat 7 woongelegenheden. In het CBO-project worden 21 huurwoningen (volumes A-B-C) en 7 koopwoningen (volume D) voorzien. De huurwoningen zijn van het type met 1, 2 of 3 slaapkamers. De koop- en de bescheiden woningen omvatten types met 2 en 3 slaapkamers.
In het kader van de opwaardering van de site, teneinde te voldoen aan de geldende regelgeving bij bebouwing, wordt de straat voorzien van een DWA riolering die mits een pompput met persleiding aansluit op de riolering in de Bierwertslei. Hierop worden alle woningen, ook de bestaande aangesloten. De bestaande rijwegen worden hiertoe opgebroken en na realisatie van de riolering terug heraangelegd. Het RWA systeem bestaat uit open grachten waarin de nodige buffering werd voorzien conform de vigerende regelgeving.
Het rioleringsdossier wordt gerealiseerd in nauw overleg met rioolbeheerder Pidpa- riolering. Het voorontwerpdossier werd door hen dan ook getoetst aan de geldende normen en aldus goedgekeurd. Door het vervangen en beperkt verbreden van de bestaande bovenbouw zal, ook na plaatsing van de riolering, niets wijzigen aan de integratie in de omgeving.
Op plaatsen waar thans nog geen baangrachten aanwezig zijn worden deze in het kader van het ontwerp gerealiseerd. Enkel grachtinbuizingen ten behoeve van opritten blijven bestaan of worden gerealiseerd.
Ten behoeve van deze werken werd op 3 april 2020 de aanvraag tot omgevingsvergunning met referentie 2020/OMV/0198 ingediend door MV Real Estate, Oude Baan 5 te Brasschaat. Het dossier is volledig en ontvankelijk verklaard op 30 april 2020. Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 11 mei 2020 tot en met 9 juni 2020.
Het verkrijgen van de omgevingsvergunning vereist volgende zaken:
• kennisneming van de bezwaarschriften en de goedkeuring weerlegging ervan door de
gemeenteraad. De gemeenteraad is hierbij enkel bevoegd voor de bezwaren die handelen over de wegenis.
• goedkeuring wijziging rooilijn van Halenlei door de gemeenteraad.
Er werden 3 afzonderlijke bezwaarschriften (bijna gelijkaardig aan elkaar) ingediend door buurtbewoners. De bezwaren werden tijdig ingediend en zijn ontvankelijk.
De bezwaarschriften mbt de wegenis handelen over:
1.de bekommernis van het mogelijks ontstaan van een sluipweg richting Bredabaan. De aanwezigheid van scheidingspaaltjes in de openbare weg tussen Halenlei en Hanoteaulei zorgt er momenteel voor dat er de woningen Halenlei 1a tem 5b en Hanoteaulei 54-56 in een doodlopend deel liggen. In huidige situatie dient het verkeer komende vanuit Nieuwpoortlei rond te rijden via Luiklei wat een veilige situatie is. Indien deze paaltjes niet zouden worden teruggeplaatst en er is bijkomende verkeer ontstaan er mogelijks gevaarlijke en drukke situaties en gaat er een soort sluipweg ontstaan richting Bredabaan.
In verband met de bezwaarschriften mbt de wegenis kan gesteld worden dat:
1.De paaltjes niet zullen terugkomen. De Luiklei is geen gemeenteweg maar eigendom van defensie, deze weg zal dus op termijn verdwijnen als rijweg voor autoverkeer. Door de nieuwe ontwikkeling in de Halenlei en het feit dat de Luiklei geen gemeenteweg is, is het weghalen van de paaltjes en de heraanleg van de Halenlei noodzakelijk.
Bijkomende info: het kruispunt Bredabaan/Essensteenweg/Sint-Jobsesteenweg zal door AWV worden heraangelegd. Het ontwerp is klaar maar werken moeten nog aanbesteed worden. In dit ontwerp zullen de Bierwertslei en Nieuwpoortlei afgesloten worden voor autoverkeer. Hierdoor gaat het sluipverkeer in de wijk afnemen.
Ter info wordt er meegegeven dat de overige inhoud van de bezwaarschriften handelt over de bekommernis over het bouwen op vervuilde grond.
In verband met dit laatste bezwaar -welke niet handelt over de wegenis- heeft de gemeenteraad geen beslissingsbevoegdheid.
De gemeenteraad heeft volgens het gemeentewegendecreet exclusieve bevoegdheid over de gemeentewegen en beslist over de breedte van het openbaar domein. In onderstaande motivatie over de gevraagde verbreding van het openbaar domein wordt bekeken of de rooilijn niet behouden kan blijven of dat het beter is om het openbaar domein te verbreden.
Behoud van de rooilijn
In de omgevingsvergunning 2020/OMV/0198 wordt de wijziging van de rooilijn ter hoogte van het project gevraagd. De huidige weg, toen gekend als een perceel met perceelnummer 11008-B-111-R-2, werd integraal overgedragen bij akte op 19 december 2007 en werd toegevoegd aan de openbare wegeninfrastructuur.
De huidige rijbaan bedraagt 4,00 m, exclusief boordstenen (2*0,20 m) en goot (0,30 m). De rijbaan ligt niet evenwijdig aan de huidige rooilijn. Aan weerzijden van de weg werden bomen aangeplant. Er zijn geen grachten aanwezig.
Er wordt van Halenlei een volwaardige weg gemaakt. Het nieuwe dwarsprofiel past echter niet tussen de huidige rooilijnen.
Op het nieuwe dwarsprofiel worden volgende items toegevoegd:
• Rijbaan verbreding
• Grachten aan weerszijden
• Zone voor nutsleidingen
Rijbaan verbreding
De huidige rijbaanbreedte van 4,00 m is te smal voor vlot kruisend verkeer. Vermits er riolering moet voorzien worden, wordt de huidige rijbaan opgebroken. Tijdens de wegenwerken zal de rijbaan verbreed worden naar 5,00 m inclusief gelijkgrondse kantopsluiting (2*0,30 m), zodat kruisend verkeer veilig kan gebeuren. De verbreding van de rijbaan gebeurt aan de zijde van het project.
Ter hoogte van Luiklei situeert zich een bunker, vlak naast de bestaande rijweg. Deze bunker heeft een militaire erfgoedwaarde en moet bewaard blijven. In het nieuwe ontwerp wordt de rijbaan ter vrijwaring van de bunker opgeschoven. Er ontstaan een knik in de rijbaan. Deze knik heeft zowel een remmend effect op het verkeer als de mogelijkheid voor het naadloos aansluiten op het kruispunt Bierwertslei. Deze knik mag voor een veilige verkeersafwikkeling niet te groot zijn, hierdoor kunnen we de rijbaan niet verleggen richting militair domein.
Grachten aan weerszijden
Halenlei is opgenomen in het Hemelwaterplan als een straat met potentie voor grachten. Door het uitvoeren van het project met grachten aan weerzijden van de vernieuwde straat, kan deze visie op de hemelwaterafvoer verwezenlijkt worden. De principes, gebaseerd op de code van goede praktijk, van hergebruik, buffering/infiltratie en als laatste stap afvoer worden toegepast. In de grachten zullen muurtjes gebouwd worden om het water zoveel als mogelijk ter plaatse te laten infiltreren. Indien het waterniveau echter te hoog wordt, zal het afgevoerd worden richting het bestaande grachtenstelsel in Nieuwpoortlei.
Zone voor nutsleidingen
De oude nutsleidingen van defensie worden vervangen naar nieuwe nutsleidingen van de nutsmaatschappijen. De zone van nutsleidingen wordt voorzien aan de zijde van de ontwikkeling. Deze zone moet op openbaar domein liggen. Aan de overzijde worden geen nutsleidingen voorzien, vermits dit militair domein (militair kamp) is dat niet ontwikkeld zal worden. In de zone van de oude nutsleidingen wordt een gracht voorzien. Hierdoor schuift de zone van de nieuwe nutsleidingen op tot naast de nieuwe rooilijn.
De huidige rooilijn ligt niet evenwijdig met de straat. Dit geeft een onduidelijkheid naar de grens privé-openbaar domein. Op elke plaats is de afstand rijbaan – rooilijn immers anders.
Het nieuwe dwarsprofiel, dat van Halenlei een volwaardige straat maakt, past niet binnen de huidige rooilijnen. De huidige rooilijnen geven een onduidelijkheid naar de grens privé – openbaar domein.
Het is dan ook noodzakelijk dat het openbaar domein verbreed wordt door het opschuiven van de rooilijn richting de projectzone. De nieuwe rooilijn wordt evenwijdig aan de rijbaan gelegd.
Wijziging van de rooilijn
Door de wijziging (verbreding) van Halenlei wordt Halenlei een volwaardige straat. Het nieuwe dwarsprofiel kan gerealiseerd worden door de verbreding van het openbaar domein.
Op het nieuwe dwarsprofiel werden volgende items toegevoegd:
• Rijbaan verbreding
• Grachten aan weerszijden
• Zone voor nutsleidingen
Algemeen belang/grensoverschrijdend perspectief
Door de klimaatverandering wordt het omgaan met hemelwater steeds belangrijker. Er wordt steeds meer aandacht gegeven aan zowel het overbruggen van langere droge periodes en watertekorten als het omgaan met plotse hevige regenval. In het realiseren van het nieuwe project wordt hier de nodige aandacht aan besteed. Er zullen zowel regenwaterputten met waterrecuperatie worden voorzien ter hoogte van de meergezinswoningen, als enkele initiatieven op het openbaar domein.
Er worden geen kolken op openbaar domein voorzien. Het regenwater kan naar de berm afvloeien, om hier te infiltreren. Er worden aan weerzijden van de straat (open) grachten voorzien. De grachten zorgen voor een buffermogelijkheid bij hevige regenval en een bijkomende infiltratiemogelijkheid. Het overtollige water kan afgevoerd worden naar het bestaande grachtenstelsel van Nieuwpoortlei.
Op het hemelwaterplan wordt Halenlei aangeduid als een straat met potentie voor grachten. Door het uitvoeren van het project met grachten aan weerzijden van de vernieuwde straat, kan deze visie op de hemelwaterafvoer verwezenlijkt worden.
Het aanleggen van de grachten neemt echter een zone in op het dwarsprofiel.
De laanbomen worden achter de gracht gelegd. Hierdoor zullen beschadigingen aan de laanbomen door gemotoriseerd verkeer vermeden kunnen worden. De bodem zal niet verdicht worden door geparkeerde voertuigen. Hierdoor zal de infiltratie van het regenwater optimaal blijven.
Het project bestaat uit de realisatie van 4 bouwvolumes in de CBO-11 procedure en 1 bouwvolume voor bescheiden woningen. Het heraanleggen van de straat draagt bij tot de uitstraling van het nieuwe project en de omgeving. De oude militaire riolering wordt uit dienst genomen. In de plaats komt een gescheiden riolering (DWA-leiding en grachten). Volgens het zoneringsplan ligt Halenlei in de woonkern, waarbij het vuil water afgevoerd moet worden naar het zuiveringsstation.
Verkeersveiligheid
De huidige rijbaanbreedte van 4,00 m is te smal voor vlot kruisend verkeer. Vermits er riolering moet voorzien worden, wordt de huidige rijbaan opgebroken. Tijdens de wegenwerken zal de rijbaan verbreed worden naar 5,00 m inclusief gelijkgrondse kantopsluiting (2*0,30 m), zodat kruisend verkeer veilig kan gebeuren. De verbreding van de rijbaan gebeurt aan de zijde van het project. Ter hoogte van Luiklei situeert zich een bunker, vlak naast de bestaande rijweg. Deze bunker heeft een militaire erfgoedwaarde en moet bewaard blijven. In het nieuwe ontwerp wordt de rijbaan ter vrijwaring van de bunker opgeschoven. Er ontstaat een knik in de rijbaan. Deze knik heeft zowel een remmend effect op het verkeer als de mogelijkheid voor het naadloos aansluiten op het kruispunt Bierwertslei. Deze knik mag niet te groot zijn, hierdoor kunnen we de rijbaan niet verleggen richting militair domein.
Halenlei zal ontsloten worden via het kruispunt met Bierwertslei. Zowel Bierwertslei als Halenlei behoren tot de openbare wegenis van de gemeente Brasschaat. Luiklei en Nieuwpoortlei zijn momenteel militaire wegen. De paaltjes ter hoogte van Halenlei 1A zullen verwijderd worden.
Om het sluipverkeer te verhinderen in de volledige woonwijk zal binnenkort het kruispunt Bierwertslei/Nieuwpoortlei afgesloten worden van Essensteenweg. De plannen zijn besproken met het Vlaamse Gewest, afdeling Wegen en Verkeer. Het project is in aanbesteding en zal binnenkort uitgevoerd worden. Hierdoor wordt er op korte termijn een sterke verlaging van de verkeersdruk in de wijk verwacht.
Halenlei is een lokale weg type 3.
Door de inplanting van 35 woongelegenheden zal het verkeer niet significant toenemen.
Er worden geen aparte parkeerstroken voorzien. Er wordt parkeergelegenheid op het project voorzien. De rijbaanbreedte van 5 m maakt het mogelijk om te parkeren op de rijbaan. Om het bermparkeren te vermijden wordt een gracht voorzien naast de rijbaan.
Er worden geen voetpaden aangelegd. Er wordt weinig gemotoriseerd verkeer verwacht in Halenlei, zodat voetgangers veilig op straat kunnen wandelen.
Ontsluiting aangrenzende percelen
Bij het verbreden van het openbaar domein wordt een grondstrook naast de percelen overgedragen. De percelen blijven bereikbaar via het nieuwe openbaar domein. De verbinding naar de scoutslokalen, gelegen tussen Halenlei 5A en het project wordt eveneens heraangelegd.
Duurzame ruimtelijke ontwikkeling
De omgevingsaanvraag bestaat uit het bouwen van 5 urban villa’s in de vorm van meergezinswoningen. De bouwvolumes worden alternerend ingeplant ten opzichte van de rooilijn.
Door het evenwijdig leggen van de nieuwe rooilijn met de straat, zullen de gevels van de meergezinswoningen eveneens evenwijdig liggen t.o.v. de straat. Er ontstaat een visueel geheel.
Door de verplichte aansluiting van het project op de openbare riolering worden er rioleringswerken uitgevoerd. Hierdoor wordt het profiel van de weg geoptimaliseerd om van Halenlei een volwaardige straat te maken. Het nieuwe profiel werd getoetst aan principes van de code van goede praktijk rond hemelwater en de verkeersveiligheid (zie bovenstaande punten).
Kosten
Inneming 1-8, vermeld op het rooilijnplan van 29 januari 2020, worden kosteloos overgedragen aan de gemeente.
Conclusie
Het nieuwe dwarsprofiel van Halenlei past niet tussen de bestaande rioollijnen. De huidige rooilijn ligt niet evenwijdig met de straatzijde. Daarom wordt voorgesteld om de rooilijn aan de projectzone te wijzigen.
Het verbreden van het openbaar domein zorgt voor een volwaardige straat, waarin het nieuwe dwarsprofiel past. Tegelijkertijd wordt de rooilijn evenwijdig gelegd met de straat. Zo komen we tot een duidelijk grens privé-openbaar domein. De voorgevels van de gebouwen zullen evenwijdig aan de nieuwe rooilijn geplaatst worden. Zo ontstaat er visueel een geheel waarbij straat, rooilijn en voorgevels evenwijdig aan elkaar liggen.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad. .
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Artikel 31 van het omgevingsvergunningsdecreet 25 april 2014.
Artikel 47 van het omgevingsvergunningsbesluit van 27 november 2015.
Artikel 3 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de doelstelling van het decreet.
Artikel 4 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende de 5 principes van het referentiekader.
Artikel 8 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, betreffende bevoegdheid van de gemeenteraad over de gemeentewegen.
Adviezen
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 20 juli 2020 kennis genomen van de wijziging van de rooilijn en de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend
tijdens het openbaar onderzoek en die uitsluitend handelen over de wegenis.
Financiële gevolgen
Er zijn geen onmiddelijke financiële gevolgen.
BESLUIT:
Met 23 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dirk de Kort, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Shana Claessens, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 4 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke), 3 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).
Art.1.- Hecht goedkeuring aan de wijziging van de rooilijn, waarbij het openbaar domein verbreed wordt aan de zijde van de projectontwikkeling. De wijziging is opgenomen op het rooilijnplan van 29 januari 2020.
Art.2.- Neemt kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek en die uitsluitend handelen over de wegenis alsook van de weerlegging van deze bezwaren.
Art.3.- Hecht goedkeuring aan:
• de weerlegging van de bezwaren die handelen over de wegenis zoals boven in de motivering beschreven
• de wijziging van rooilijn van Halenlei
Ward Schevernels Bart Thijs Goele Fonteyn Kasper Vanpoucke Inez Ven Myriam Van Honste André Van Mechelen Carla Pantens Karina Hans Lisa Buysse Karin Beyers Walter Vermeulen Hedwig van Baarle Dirk de Kort Cathy Mallentjer Tom Versompel Greet Verbert Joris Van Cauwelaert Adinda Van Gerven Erwin Callens Luc Van der Schoepen Rudi Pauwels Robrecht Eeman Shana Claessens Jef Konings Ingeborg Hermans Dimitri Hoegaerts Philip Cools Jan Jambon Niels de Kort Bruno Heirman Bart Thijs Goele Fonteyn Kasper Vanpoucke Inez Ven Myriam Van Honste André Van Mechelen Carla Pantens Karina Hans Lisa Buysse Karin Beyers Walter Vermeulen Hedwig van Baarle Dirk de Kort Cathy Mallentjer Tom Versompel Greet Verbert Joris Van Cauwelaert Adinda Van Gerven Erwin Callens Luc Van der Schoepen Rudi Pauwels Robrecht Eeman Shana Claessens Jef Konings Ingeborg Hermans Dimitri Hoegaerts Philip Cools Jan Jambon Niels de Kort Bruno Heirman Robrecht Eeman Goele Fonteyn Shana Claessens Carla Pantens Karin Beyers Luc Van der Schoepen Hedwig van Baarle Dirk de Kort Erwin Callens André Van Mechelen Tom Versompel Karina Hans Niels de Kort Myriam Van Honste Dimitri Hoegaerts Cathy Mallentjer Philip Cools Bart Thijs Greet Verbert Inez Ven Joris Van Cauwelaert Bruno Heirman Jef Konings Walter Vermeulen Adinda Van Gerven Jan Jambon Rudi Pauwels Ingeborg Hermans Lisa Buysse Kasper Vanpoucke aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
21 Berrélei vak Brechtsebaan - Durentijdlei: wegen- en rioleringswerken. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Buysse licht toe dat fractie Brasschaat 2012 deze nieuwe kaalkap betreurt. De hittegolf was bezig toen de Kenislei kaal gezet werd. Het donkere asfalt was gloeiend heet overdag en er was geen schaduw te bespeuren. In het stuk Berrélei zullen er grote lindes gekapt worden. De grote bomen die zo nodig zijn om klimaatopwarming tegen te gaan, CO2 op te nemen en voldoende biodiversiteit te creëren. De meeste mensen beginnen het belang van bomen in te zien ook al wil dat zeggen dat ze de afgevallen bladeren dan een aantal keer uit de goten moeten gehaald worden.
Brasschaat verliest weer een mooie, groene dreef. Er worden nieuwe bomen geplant, maar de waarde van grote bomen wordt systematisch onderschat qua noodzaak voor het klimaat, biodiversiteit, enz. Wanneer ze naar de naakte aantallen kijkt, ziet ze dat er 94 grote bomen worden vervangen door 82 exemplaren. Dit zijn dus weer 12 bomen minder.
Brasschaat 2012 zal tegen stemmen omdat ze vinden dat grote bomen in Brasschaat beter beschermd moeten worden. Ze hopen dat men bij de heraanplanting kiest voor klimaatbestendige bomen en voldoende grote exemplaren die de warme, droge zomer overleven. Ook vragen zij of er een ingebouwde slang zal voorzien worden om efficiënt te bewateren?
Tot slot wil raadslid Buysse graag weten of er een mulchlaag voorzien wordt om het water vlotter te laten insijpelen en vast houden?
Schepen Fonteyn komt graag eerst even terug op de Kenislei. Daar waren de meningen verdeeld; 50/50. De helft wilde de bomen weg en de helft was voor het behoud van de bomen. In het verleden waren daar veel meldingen met betrekking tot overlast van de bomen.
Schepen Fonteyn licht toe dat ze bij wegenwerken steeds de principes van het laanboombeheersplan volgen. Rooien is in principe de laatste keuze. Er wordt steeds gekozen voor het maximaal behoud van de bomen en er worden steeds extra beschermende maatregelen opgelegd. Soms kan het niet anders, en is het rooien noodzakelijk voor de nutsleidingen, die ook hun waarde hebben.
In de Berrélei is er teveel druk op de leidingen en moest er gekozen worden om te rooien. De burgers mogen participeren in het kiezen van de bomen. Er werd een eenvoudige, digitale enquête naar de burgers gestuurd waarbij ze hun keuze van bomen konden bepalen. Het klopt dat er in de Berrélei 94 bomen worden gerooid, maar er komen er wel 82 in de plaats. In de Berrélei werd ineens het parkeerprobleem aangepakt. Tot op heden gebeurde dit kris-kras en in het groen, wat ook niet optimaal was voor het klimaat. Men heeft in de aanleg voorzien dat er parkeerstroken werden aangelegd in kasseien tussen de bomen. Indien het kan gecombineerd worden met het mooi en ordentelijk parkeren kiest schepen Fonteyn ervoor om maar 82 bomen heraan te planten in plaats van de 94 die er stonden.
Raadslid Buysse is tevreden dat men ervoor gaat zorgen dat het overige groen nu zal beschermd worden door parkeerstroken aan te leggen. Ze vraagt zich nog wel af of hier een speciale slang zal aangebracht worden om te gieten? Met minder water kan men ervoor zorgen dat bomen overleven in droge periodes. Ze heeft dit ook gezien in de gemeente Kapellen.
Schepen Fonteyn kan hier nu geen antwoord op geven, maar ze zal dit vragen of dat voorzien kan worden.
Raadslid Vanpoucke meldt nog dat fractie Brasschaat 2012 zal tegen stemmen bij punt 20 en punt 21.
Beslissing
Feiten en motivering
Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 25 augustus 2014 goedkeuring aan het voorontwerp voor de opdracht “Berrélei vak Brechtsebaan - Durentijdlei: wegen- en rioleringswerken”.
In het kader van de opdracht “Berrélei vak Brechtsebaan - Durentijdlei: wegen- en rioleringswerken” werd een bestek met nummer K-14-067 opgesteld door de dienst Infrastructuur.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 661.763,50 euro btw niet inbegrepen, hetzij 703.393,59 euro btw inbegrepen (41.630,09 euro Btw medecontractant) met een verdeling als volgt:
-Aandeel Brasschaat, btw niet inbegrepen198.238,50 EUR
-Aandeel Brasschaat, btw verlegd41.630,09 EUR
-Aandeel Brasschaat, btw inbegrepen239.868,59 EUR
-Aandeel Pidpa, btw vrij 463.525,00 EUR
Totaal btw inbegrepen661.763,50 EUR
Btw verlegd41.630,09 EUR
Totaal btw inbegrepen703.393,59 EUR
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat Gemeente Brasschaat de procedure zal voeren en in naam van Pidpa ov bij de gunning en de uitvoering van de opdracht zal optreden.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Adviezen
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 17 augustus 2020 principiële goedkeuring gegeven aan de lastvoorwaarden en de gunning bij wijze van de openbare procedure.
Financiële gevolgen
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het Investeringsbudget 2020-2021 sleutel 0200/22400007 wegenwerken Berrélei en de financiering gebeurt met eigen middelen.
In het kader van HidroGem worden alle kosten ten laste van Pidpa doorgerekend aan de gemeente via de saneringsbijdrage.
BESLUIT:
Met 26 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans, Bruno Heirman, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Greet Verbert, Shana Claessens, Cathy Mallentjer en Tom Versompel), 4 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke).
Art.1.- Het bestek met nummer 2014-064 en de raming voor de opdracht “Berrélei vak Brechtsebaan - Durentijdlei: wegen- en rioleringswerken”, opgesteld door de dienst Infrastructuur worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 661.763,50 euro btw niet inbegrepen, hetzij 703.393,59 euro btw inbegrepen (41.630,09 euro Btw medecontractant).
Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art.3.- Een bijdrage zal aangevraagd worden bij de derde betaler Pidpa ov, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
Art.4.- Gemeente Brasschaat wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van Pidpa ov bij de gunning en de uitvoering van de opdracht op te treden.
Art.5.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Art.6.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode 0200/22400007.
Art.7.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.
22 Magazijn en brandweer De Mortel wegen- en rioolwerken fase 2, delen 1, 2 en 3. Goedkeuring verrekening 9. Kennisneming. - KENNISGENOMEN
Beslissing
De gemeenteraad heeft in zitting van 27 april 2015 goedkeuring gegeven aan de lastvoorwaarden en de raming ten bedrage van 435.756,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 527.264,76 euro btw inbegrepen.
De gemeenteraad heeft in zitting van 26 mei 2015 goedkeuring gegeven aan de aangepaste raming ten bedrage van 452.186,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 547.145,06 euro btw inbegrepen ten gevolge van de afvoer van grond met code 411.
Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 14 september 2015 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Magazijn en brandweer De Mortel wegen- en rioolwerken fase 2, delen 1, 2 en 3” aan Hertsens Wegenwerken nv, Oeverkant 38 te 2070 Burcht tegen het nagerekende en verbeterde offertebedrag van 418.498,38 euro btw niet inbegrepen, hetzij 506.383,04 euro btw inbegrepen (87.884,66 euro Btw medecontractant).
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 13 juli 2020 goedkeuring gegeven aan verrekening 9 voor het totaal bedrag in meer van 51.555,97 euro btw niet inbegrepen, hetzij 62.382,72 euro btw inbegrepen (10.826,75 euro btw medecontractant).
Deze verrekening en de vorige reeds goedgekeurde verrekeningen overschrijden het bestelbedrag
met 45,32%, waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu 608.144,05 euro btw niet
inbegrepen, hetzij 735.854,30 euro btw inbegrepen (127.710,25 euro btw medecontractant) bedraagt.
Neemt kennis van het collegebesluit van 13 juli 2020 en van de nota motivatie verrekeningen opgesteld door Geert Van Geffen, hoofdmedewerker infrastructuur.
23 Kermis Bethanie. Wijziging politiereglement. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Hermans heeft een vraag met betrekking tot de organisatie van de kermissen. Ze vraagt zich af of het organiseren van deze kermissen onder het politiereglement valt en of er hier dan beperkingen op zitten op het aantal kermissen per jaar dat ze mogen organiseren? Zouden zij elke maand een kermis kunnen organiseren?
Schepen Pantens licht toe dat dit valt onder artikel 3, nl. het organiseren van kermisactiviteiten op privé-domein. Dit is bepaald per termijn en dit valt altijd samen met de wielerwedstrijd. Het aantal is in overleg en moet steeds aangevraagd worden, dit valt onder evenementen.
Raadslid Van Mechelen bevestigt dat er altijd maar 1 kermis is op de Bethanie en dat is steeds het eerste weekend van augustus. Het betreft maar 1 kermis per jaar. Dit is net hetzelfde zoals in Mariaburg en in Maria Ter Heide.
Schepen Pantens bevestigt de toelichting van raadslid Van Mechelen. Het gaat om 1 kermis per jaar, nl. het eerste weekend van augustus. Moesten er extra momenten zijn, moet dit steeds aangevraagd worden bij evenementen en zal dit ter goedkeuring op het college komen.
Raadslid Van Mechelen licht nog toe dat er nog een aantal extra koersen zijn per jaar, maar dit heeft niets met de kermis te maken.
Beslissing
Feiten en motivering
Met ingang van 1 januari 2014 en eindigend op 31 december 2019 werd een gemeentebelasting
geheven op de foorinrichtingen die op privéterrein geplaatst worden.
Op de gemeenteraad van 25 november 2019 is beslist de retributie voor lokale kermissen op
openbaar domein te vernieuwen voor de jaren 2020-2025. Het retributiereglement voor
foorinrichtingen op privéterrein is niet vernieuwd.
De dienst lokaal ondernemen heeft overleg gehad met August Neefs van parochiecentrum
D´Ouwe Kerk. Nu de retributie voor kermis Bethanie is komen te vervallen en er dus geen inkomsten
meer zijn voor het parochiecentrum, heeft hij aangegeven interesse te hebben om de organisatie van
deze kermis vanaf 2021 in eigen beheer te organiseren.
De dienst lokaal ondernemen & toerisme stelt voor om kermis Bethanie te schrappen uit hoofdstuk 11,
artikel 11.2 van het algemeen politiereglement van de gemeente Brasschaat, gecoördineerde versie -
actualisatie GR 30 september 2019. Daaruit voortvloeiend worden de abonnementen voor kermis
Bethanie opgezegd en krijgt het parochiecentrum de mogelijkheid om de organisatie van deze kermis
in eigen handen te nemen.
Juridisch kader
De wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, zoals gewijzigd.
Het algemeen politiereglement van de gemeente Brasschaat (gecoördineerde versie - actualisatie GR
30 september 2019), hoofdstuk 11, betreffende de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante
activiteiten in kermisgastronomie
Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal bestuur.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Hecht goedkeuring aan schrapping van kermis Bethanie uit het algemene
politiereglement, hoofdstuk 11, artikel 11.2 en opzegging van de abonnementen.
Art.2.- Hecht goedkeuring aan de overdracht van de organisatie van kermis Bethanie aan parochiecentrum D´Ouwe Kerk.
24 Mantelzorgtoelage. Verhoging van de mantelzorgpremie in 2020 als COVID19 maatregel. Tweede uitbetaling. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
De algemeen directeur licht toe dat het punt initieel op de agenda werd gezet als een kennisneming, maar de financieel directeur heeft expliciet gevraagd om er de aandacht op te vestigen vanuit de gemeenteraad want het betreft daadwerkelijk een goedkeuring van het punt. Het betreft een aanpassing op het toelagereglement van de mantelzorg voor de periode 2020-2024 als extra ondersteuning ten gevolge van de Covid-19 pandemie. Deze toelage zal in 2020 voor de tweede maal uitbetaald worden. Het is geen kennisneming maar de vraag om de aanvulling op het reglement goed te keuren.
Raadslid Hermans heeft nog een aantal vragen rond de steunmaatregelen. Ze vraagt of ze deze nu mag stellen? Bij de documenten die werden meegestuurd, heeft ze bijvoorbeeld vragen rond de plaatsgebonden zaken. Ze wil graag weten wat de stand van zaken is m.b.t. de Brasbon. Werden er voldoende bonnen voorzien en heeft de investering van het promotiemateriaal zijn doel bereikt? Ze wil ook graag weten hoe de opvolging van de verschillende initiatieven gedaan wordt.
Raadslid Hermans geeft mee dat er bij de overheid misbruik werd gemaakt van bepaalde steunmaatregelen. Ze wil graag weten of er ook zo’n situaties waren in Brasschaat en/of dit gecontroleerd werd? Graag wil ze ook nog een stand van zaken met betrekking tot de inzameling van de laptops. Ze kent hier geen eindresultaat van. Ze hoopt dat dit project ook verder gezet wordt na corona.
Schepen Hans geeft aan dat het hier gaat om een goedkeuring met betrekking tot de mantelzorg. Ze wil gerust antwoorden op alle vragen van raadslid Hermans, maar dit is hier volgens haar nu niet op zijn plaats.
Voorzitter Versompel stelt voor dat raadslid Hermans haar vragen schriftelijk overmaakt aan schepen Hans.
Raadslid Hermans geeft aan dat ze vragen heeft over het document in bijlage.
Schepen Hans licht toe dat dit punt gaat over de premie van de mantelzorg.
Raadslid Hermans zal de vragen schriftelijk bezorgen.
Schepen Heirman licht toe dat deze powerpoint een herhaling is van de zitting van 25 mei 2020. Op pagina 17 of 18 wordt de mantelzorg in het licht gezet en daarom is de bijlage terug toegevoegd aan dit punt.
Beslissing
Feiten en motivering
BBC actie: "06.01.04.05 We stimuleren mantelzorgers zodat mensen zo lang mogelijk thuis verzorgd kunnen worden en ondersteunen hen als erkenning met een mantelzorgtoelage en een jaarlijkse viering. Alternatieven zoals waardebonnen bij de lokale handelaar wordt verder onderzocht."
In de zitting van 27 januari werd het toelagereglement voor de "Mantelzorgtoelage 2020-2024" goedgekeurd.
In de zitting van 30 maart gaf de gemeenteraad goedkeuring tot een vervroegde uitbetaling en de mogelijkheid om de premie-aanvraag digitaal in te dienen.
In de zitting van 25 mei 2020 gaf de gemeenteraad goedkeuring aan de lopende en geplande acties
die in de bijgevoegde presentatie werden toegelicht.
In de zitting van 29 juni werd bij de budgetcontrole goedkeuring gegeven aan een budgetverhoging met 20.000euro van 20.000euro naar 40.000euro; met dit budget wordt voorzien om de toelage in het najaar een tweede maal uit te betalen in het kader van de COVID-19 pandemie en de gevolgen daarvan.
Met huidig punt geeft de gemeenteraad goedkeuring om, als aanvulling aan het toelagereglement "Mantelzorgtoelage 2020-2024. Toekenning als sociaal medische toelage of sociaal pedagogische toelage.", als extra ondersteuning voor de gevolgen van de COVID-19 pandemie, de toelage in 2020 een tweede maal uit te betalen. Dit vertaalt zich in een verhoging van 250euro voor de sociaal medische premie en een verhoging van 125euro voor de sociaal pedagogische premie.
Juridisch kader
Decreet lokaal bestuur art.41, tweede lid 23°: bevoegdheid gemeenteraad inzake vaststellen subsidiereglementen en nominatieve subsidies.
Besluit Gemeenteraad 27 januari, punt 8: "Mantelzorgtoelage 2020-2024. Toekenning als sociaal medische toelage of sociaal pedagogische toelage."
Besluit Gemeenteraad 30 maart 2020, punt 15: "Mantelzorgtoelagen vervroegen uitbetaling.Goedkeuring."
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost | 20.000euro |
Budgetsleutel | 0959/6491 0000 Ouderenzorg Mantelzorgtoelage 06.01.04.05 We stimuleren mantelzorgers zodat mensen zo lang mogelijk thuis verzorgd kunnen worden en ondersteunen hen als erkenning met een mantelzorgtoelage en een jaarlijkse viering. Alternatieven zoals waardebonnen bij de lokale handelaar wordt verder onderzocht. |
Budget/jaar | Exploitatie eenmalig in 2020 |
Krediet beschikbaar | Ja met budgetcontrole juni 2020 |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Geeft goedkeuring om, als aanvulling aan het toelagereglement "Mantelzorgtoelage 2020-2024. Toekenning als sociaal medische toelage of sociaal pedagogische toelage", als extra ondersteuning voor de gevolgen van de COVID-19 pandemie, de toelage in 2020 een tweede maal uit te betalen. Dit vertaalt zich in een verhoging van 250 euro voor de sociaal medische premie en een verhoging van 125 euro voor de sociaal pedagogische premie.
25 EVA vzw Sport Plus. Dagorde algemene vergadering van 14 september 2020. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente is lid van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus. Bij
gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 werd mevrouw Adinda Van Gerven aangeduid als
afgevaardigde namens de gemeente Brasschaat in de algemene vergadering. Het decreet lokaal
bestuur bepaalt dat de afgevaardigde in de algemene vergadering van vzw Sport Plus handelt
overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet
nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de afgevaardigde steminstructies moet geven.
De vzw Sport Plus laat weten dat op 14 september 2020 een algemene vergadering zal plaatsvinden
met volgende agendapunten:
• Goedkeuring verslag algemene vergadering van 3 februari 2020;
• Goedkeuring afrekening 2019 en verslag bedrijfsrevisor;
• Rondvraag
Juridisch kader
Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur welke de bevoegdheid van de gemeenteraad regelt met
betrekking tot de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Financiële gevolgen
We sluiten het jaar af met een winst van 32.661,86 euro. Hiervan wordt 11.819,32 euro bijgevoegd aan de reserve. Hierbij komt de reserve op 20.000 euro uit voor het jaar 2020 wat ook het maximaal bedrag is. 20.842,54 euro wordt terug gestort aan de gemeente
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De dagorde van de algemene vergadering van EVA vzw Sport Plus van 14 september 2020 en
de daarbij horende documenten worden goedgekeurd.
Art.2.- Adinda Van Gerven wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene
vergadering van EVA vzw Sport Plus van 14 september 2020 en wordt opgedragen er te handelen in
overeenstemming met de instructies van de gemeenteraad.
26 Wijziging afvaardiging in de EVA vzw Sport Plus. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Voorzitter Versompel licht toe dat Hendrik De Mayer hier werd aangeduid. Schepen Van Gerven bevestigt dit.
Beslissing
Feiten en motivering
Op 23 juni 1988 werd overgegaan tot de stichting van de vzw Sport Plus Brasschaat met als doel het programmeren en organiseren van sportactiviteiten in het kader van het gemeentelijk sportcentrum.
Op 16 december 2013 werd de vzw Sport Plus omgevormd tot een extern verzelfstandigd agentschap “vzw Sport Plus Brasschaat”. De gemeente is lid van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat.
Bij het begin van de nieuwe legislatuur werden de gemeentelijke vertegenwoordigers in de EVA vzw worden aangeduid, met name voor de raad van bestuur en voor de algemene vergadering.
N-VA-fractie vraagt om een van zijn bestuurders in de raad van bestuur te wijzigen.
Juridisch kader
Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 6 en 11 van de statuten van de vzw.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Adinda Van Gerven, schepen van sport, blijft behouden als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat.
Art.2.- Nagenoemde leden worden voorgedragen voor de raad van bestuur van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat:
Namens de N-VA-fractie:
• Adinda Van Gerven
• Bart Thys
• Hendrik De Maeyer
Namens de CD&V-fractie:
• Bob Geysen
• Ellens Somers
Namens de Vlaams Belang-fractie:
• Greet Verbert
Namens de Brasschaat 2012-fractie:
• Johan Caluwé
Namens de Open VLD-fractie:
• Steven De Nijs
Namens de PVDA-fractie:
• Ben Vermeulen
27 Mondelinge vraag van Inge Hermans, namens Brasschaat2012, over de veilingverkoop via Hammertime, voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Raadslid Hermans licht toe dat haar fractie reeds enkele vragen had over dit onderwerp op de gemeenteraad van 27 april 2020. Op die gemeenteraad werd gevraagd of de opbrengst van de veilingverkoop kon besteed worden aan doelgroepen die zich in de sociale context situeren en dan nog meer specifiek aan kinderen en jongeren uit kwetsbare gezinnen. Er werd destijds ook gevraagd of er een oplijsting / inventaris bestond van alle mogelijks te verkopen goederen. Er werd ook gevraagd of men in de toekomst extra aandacht kon besteden aan overtollig of niet meer geschikt bevonden materiaal en alle mogelijk veilingopbrengsten te besteden aan een sociaal initiatief of kwetsbare doelgroepen.
Raadslid Hermans gaat niet het volledige punt van de gemeenteraad van 27 april 2020 terug herhalen. Als reactie op het toegevoegd punt van toen leerde ze volgende zaken van de bevoegde schepen :
• Omwille van de gelden die vrijgemaakt werden om specifieke doelgroepen te ondersteunen naar aanleiding van de coronacrisis, kwam het niet op de opbrengst van de veiling aan, nl. 6000 euro.
• Zij zag er verder geen nut in om een inventaris bij te houden van materiaal dat te koop kon aangeboden worden daar er na het samenvoegen van de twee magazijnen, bijna niets meer stond.
• Zij ging de voorstellen in haar achterhoofd houden voor een eventuele volgende keer.
Raadslid Hermans stelt nu dat we 4 maanden verder zijn en er werden al terug 300 kavels te koop aangeboden. Ook deze keer via Hammertime. Haar fractie juicht het toe dat het college op deze manier duurzaam te werk gaat. Overtollige zaken krijgen een tweede leven en tegelijk wordt er nog een aardig centje aan verdiend. Ze durft te hopen dat er nog veel magazijnen in Brasschaat zijn die aan een opkuis toe zijn.
Raadslid Hermans heeft nog een aantal vragen bij de huidige verkoop via Hammertime :
• Hoe groot was het gezamenlijk bedrag van de opbrengst bij de verkoop van de verschillende kavels? Er was ook een gedeelte van de politie. Werd dit nadien gescheiden?
• Heeft de schepen zoals beloofd op de vraag, gesteld op de gemeenteraad van 27 april 2020, reeds nagedacht en in het achterhoofd gehouden dat fractie Brasschaat 2012 voorstelt om deze opbrengstgelden een bestemming te geven ten voordele van sociale doelgroepen en meer specifiek de gelden te gebruiken voor kinderen en jongeren uit kwetsbare gezinnen? Zoja, kunnen hier al meer details over gegeven worden? Zoniet, graag een motivatie/toelichting waarom er niet op het voorstel zal ingegaan worden.
Tot slot wil raadslid Hermans graag weten of er in het kort nog opruimacties gepland zijn in bepaalde magazijnen met een mogelijke veiling als gevolg?
Schepen Hans dankt raadslid Hermans voor haar vraag. Ze bevestigt dat dit onderwerp reeds eerder aan bod is gekomen en dat daar toen de suggestie werd gedaan om de opbrengst uit een verkoop in te zetten voor sociale ondersteuningsprojecten. Ze heeft destijds niet beloofd om het voorstel te volgen, maar wel dat ze dit in haar achterhoofd zou houden.
Schepen Hans heeft dit dan ook besproken met de diensten. De gemeentelijke- en OCMW begroting werkt echter volgens het principe van “eenheid van kas”. Dit wil zeggen dat er inkomsten zijn die het geheel van uitgaven dienen te financieren. Welke uitgaven er gefinancierd worden is het geheel aan doelstellingen die zijn opgenomen in het meerjarenplan. Aan elk van deze doelstellingen hangt waar nodig een uitgavebudget dat voldoende dient te zijn om die doelstellingen te realiseren. Hiermee gaan de diensten dan aan de slag.
Schepen Hans licht toe dat dit dan ook wil zeggen dat wanneer er zoals nu middelen uit een verkoop gegenereerd worden, deze als inkomst worden geboekt en dat bij een begrotingscontrole of de jaarlijkse bespreking van het meerjarenplan kan worden bekeken welke middelen al dan niet extra ter beschikking zijn en waarmee nieuwe doelstellingen kunnen worden gerealiseerd. Tijdens het jaar zijn er ook doelstellingen die mogelijks extra budget kunnen gebruiken of is er nood aan nieuwe doelstellingen. Een mooi voorbeeld is de impact van de covid-doelstellingen waarbij er verschillende nieuwe doelstellingen zijn gedefinieerd om deze impact op te vangen en deze dienen gefinancierd te worden. Schepen Hans verwijst graag opnieuw naar het reserveren van 250 000 euro binnen het sociale luik bovenop alle budgetten die reeds in het meerjarenplan vervat zijn. Er werd ook vastgesteld dat er verschillende nieuwe behoeften zijn ontstaan zoals de problematiek van intra-familiaal geweld. Ook hier is zij bezig met een project om dit grondiger aan te pakken en hiervoor zijn extra middelen nodig. Binnenkort kan ze hier meer nieuws over brengen maar dit zal wellicht al meer middelen vragen dan de opbrengst uit deze ene verkoop. Zo heeft elke dienst zijn vraag naar extra middelen.
Schepen Hans geeft ook nog mee dat ze als gemeente en OCMW ook nog geconfronteerd wordt met een potentiële daling van de grootste inkomstenbronnen en ook hier moet ze het voorzichtigheidsprincipe toepassen. Als college en vast bureau wordt er geopteerd om de extra inkomsten te bundelen alsook de voorstellen van nieuwe behoeften en hun bijhorende ramingen en op basis hiervan worden prioritaire keuzes gemaakt waarbij de doelstellingen van het meerjarenplan centraal staan. Uiteraard staan hierbij ook de sociale doelstellingen centraal en zijn er bijkomende noden die ze als schepen ook verdedigt tijdens de begrotingsbesprekingen zoals elke schepen dit doet.
Tot slot komt ze graag nog terug op de opbrengsten van de verkoop. Voor de gemeente was de opbrengst 27 027 euro incl. BTW en voor de politie 6 972 euro incl. BTW. Verder staan er geen veilingen meer gepland, het was nu ook een uitzonderlijk grote veiling om verschillende redenen (samenvoegen magazijnen, sluiting fietsatelier,..).
Beslissing
Neemt kennis van de vragen van Inge Hermans, namens Brasschaat2012, over de veilingverkoop via Hammertime :
• Hoe groot was het gezamelijke bedrag van de opbrengst bij de verkoop van de verschillende kavels?
• Heeft de schepen zoals beloofd op onze vraag, gesteld op de gemeenteraad van 27 april 2020, reeds nagedacht en in het achterhoofd gehouden dat onze fractie Brasschaat 2012 voorstelt om deze opbrengstgelden een bestemming te geven ten voordele van sociale doelgroepen en meer specifiek de gelden te gebruiken voor kinderen en jongeren uit kwetsbare gezinnen? Zo ja, kunnen we hier alvast meer details over krijgen, zo niet, graag een motivatie/toelichting waarom niet op ons voorstel zal ingegaan worden, waarvoor dank.
28 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Luc Van der Schoepen over de veilingsite Hammertime. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Van der Schoepen wil graag enkele ervaringen delen die volgens zijn fractie nog voor verbetering vatbaar zijn. Niet iedereen in Brasschaat beschikt over een pc of is vertrouwd met online veilingen, hij denkt dat vooral aan de Brasschaatse senioren. Mensen krijgen de indruk dat online opkopers voorrang hebben ongeacht of ze in de gemeente wonen of niet. De kans dat de minderbedeelde inwoners van Brasschaat hier mogelijk achter het net vissen in reëel.
Het bezichtigen op de kijkdag werd als te kort ervaren. Er was slechts een uurtje voorzien om met toch heel wat bezoekers een blik te werpen op de loten waarbij de meeste aandacht naar de fietsen ging.
De veiligheidsvoorschriften m.b.t. covid-19 werden volgens gegadigden niet echt opgevolgd. Er zouden teveel mensen op een te beperkte ruimte rondom dezelfde fietsen hebben gestaan en er was dus geen social distancing. Er zou ook geen ontsmettingsalcohol aanwezig zijn geweest.
Fractie Vlaams Belang heeft volgende vragen aan het gemeentebestuur :
•Wat is de evaluatie vanuit het gemeentebestuur rondom de eerste veiling?
•Was er een afgevaardigde van de gemeente aanwezig als vorm van toezicht?
•Zijn er richtlijnen verstrekt aan de organisators van Hammertime m.b.t. de coronamaatregelen en werd dit dan ook door het gemeentebestuur gecontroleerd?
Fractie Vlaams Belang doet volgend voorstel van beslissing met betrekking tot eventuele volgende veilingen :
•De schepen van sociale zaken zal aandringen bij de organisatie om in de toekomst eerst een kijk- en koopdag te organiseren voor uitsluitend inwoners van Brasschaat om daarna de niet verkochte goederen te veilen op het internet voor iedereen.
•Het gemeentebestuur zal controle uitvoeren op de vereiste veiligheidsvoorschriften met betrekking tot covid-19 die op het moment van de volgende veiling van toepassing zijn.
Schepen Hans licht toe dat ze zelf niet aanwezig was, maar ze heeft informatie ontvangen van de desbetreffende collega’s. Door de goede samenwerking en het snel handelen van het magazijn en Hammertime, konden er op het laatste moment nog vele wijzigingen doorgevoerd worden die conform de richtlijnen van de overheid waren.
Op de vraag of de inwoners van Brasschaat voorrang moeten krijgen, wil de medewerker van de dienst financiën graag nog volgende gegevens meegegeven :
•2 fietsen zijn tijdens de veiling offline gehaald en terug bezorgd aan de rechtmatige eigenaar (samenwerking met de politie).
•20 inwoners van Brasschaat hebben de veiling gewonnen. Deze kopers gingen naar huis met 42 fietsen.
•Meer dan 25 kopers zijn woonachtig in de regio (van Wuustwezel tot Deurne). Er kan dus wel gesteld worden dat veel goederen in de regio blijven.
Gezien de hoeveelheid die nu aangeboden werd, hadden meer kijkdagen nuttig geweest. Deze hoeveelheden zullen in de toekomst waarschijnlijk niet meer bij elkaar gekregen worden.
Schepen Hans bevestigt dat er op de kijkdag iemand aanwezig was van de dienst financiën alsook de werkleider van de technische dienst. Er was ook ontsmettingsgel aanwezig, zowel van de gemeente als van Hammertime. Alle bezichtigingen zijn gebeurd met een mondmasker en rekening houdend met social distancing. Beide collega’s hebben niemand moeten aanmanen om de regels te respecteren. Op de afhaaldag was er toezicht van dezelfde collega’s en er werden toen ook regels opgelegd tegen corona aan Hammertime. Het afhaalmoment werd daardoor verlengd en opgesplitst in verschillende delen. Hammertime heeft toen ook extra mankracht voorzien om de goederen aan de poort en in buitenlucht af te geven. Ook hier waren ontsmettingsmiddelen aanwezig.
Raadslid Van der Schoepen vraagt zich af of de medewerkers die aanwezig waren, kenbaar waren voor de mensen? Hij wil ook graag weten of de maatregelen kenbaar werden gemaakt bij de ingang? Hij geeft ook nog mee dat hij niet weet over hoeveel senioren het gaat, maar degene die zij gesproken hebben, hadden de indruk dat er al veel weg was omdat zij niet vertrouwd zijn met online veilingen.
Schepen Hans geeft mee dat deze mensen zich altijd hadden mogen richten tot de bibliotheek of tot de dienstencentra. Voor zulke zaken kunnen zij daar hulp vragen. Ze gaat dit gegeven rond de senioren zeker meenemen voor de toekomst.
Raadslid Van der Schoepen dankt schepen Hans voor de toelichting.
Voorzitter Versompel vraagt of raadslid Van der Schoepen nog een stemming wenst of dat het zo voldoende is voor hem?
Raadslid Van der Schoepen bevestigt dat het in orde is aangezien schepen Hans heeft aangegeven dat ze het zal meenemen.
Beslissing
Feiten en motivering
Op 24 augustus 2020 ontving het gemeentebestuur de vraag van Luc Van der Schoepen om namens Vlaams Belang een punt toe te voegen aan de zitting van 31 augustus 2020 aangaande de veilingsite Hammertime.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:
• Wat is de evaluatie vanuit het gemeentebestuur rondom de eerste veiling?
• Was daar een afgevaardigde van de gemeente aanwezig als vorm van toezicht?
• Zijn er richtlijnen verstrekt aan de organisators van Hammertime in verband met de coronamaatregelen en werd ook dit door het gemeentebestuur gecontroleerd?
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld dat:
• de schepen van sociale zaken zal aandringen bij de organisatie om in het vervolg eerst een kijk- en koopdag te organiseren voor uitsluitend Brasschaatenaren om daarna de niet verkochte goederen te veilen op het internet voor iedereen.
• het gemeentebestuur controle zal uitvoeren op de vereiste veiligheidsvoorschriften rondom COVID-19 die op het moment van een volgende veiling gelden.
Juridisch kader
Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Ingestemd wordt met het voorstel dat de schepen van sociale zaken zal aandringen bij de organisatie om in het vervolg eerst een kijk- en koopdag te laten organiseren voor uitsluitend Brasschaatenaren en de niet verkochte goederen worden achteraf te veilen op het internet voor iedereen.
Art.2.- Ingestemd wordt met het voorstel om controle uit te voeren op de vereiste veiligheidsvoorschriften rondom COVID-19 die op het moment van een volgende veiling gelden.
29 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Luc Van der Schoepen over de oversteekplaats Eikendreef-Bredabaan. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Naar aanleiding van een nipt vermeden ongeval eind juli aan de oversteekplaats Bredabaan – Eikendreef dringt fractie Vlaams Belang Brasschaat een derde maal aan op een herinrichting van de oversteekplaats die de veiligheid zou moeten verbeteren.
Raadslid van der Schoepen weet dat het een gewestweg is en hij weet dat de gemeente reeds verschillende aanpassingen heeft gedaan waar zij dat zelf mocht en kon. De bal ligt volgens hem in het kamp van het Vlaams gewest die zicht louter baseert op cijfers en statistieken wat betreft de inrichting van het wegennet. Dit neemt niet weg dat de onveiligheid ervan een feit is en dat de veiligheid zo goed als mogelijk moet gegarandeerd worden.
Raadslid Van der Schoepen en zijn fractie vrezen voor erger en de kans dat een mogelijk toekomstig slachtoffer ook hier in de statistieken verdwijnt is reëel. Als de implementatie van een drukknop op oversteeklichten in het verleden voor schoolkinderen wel kon voor het Vlaams gewest, dan moet dit aan de Eikendreef in Maria Ter Heide ook kunnen vindt hij.
Fractie Vlaams Belang vraagt aan het college om aan te dringen bij het Vlaams gewest op een her-evaluatie van de oversteekplaats Eikendreef / Bredabaan waarbij geopteerd wordt voor de implementatie van oversteeklichten met een drukknop.
Schepen Fonteyn dankt raadslid Van der Schoepen voor zijn vraag. Ze bevestigt dat zijn fractie in het verleden ook vragende partij was om deze oversteekplaats extra te beveiligen.
Schepen Fonteyn licht toe dat je voor het plaatsen van bijkomende verkeerslichten eerst enkele objectieve cijfers nodig hebt. In de eerste plaats wordt hier gekeken naar volgende zaken :
• De wegcategorisering. De Bredabaan is een bovenlokale gewestweg waar doorstroming van auto- en fietsverkeer primeert.
• Verkeersintensiteiten
• Intensiteit van de oversteekbewegingen.
• Aanwezigheid van attractiepolen (bv. school, winkelkern,..)
Op dit moment zijn er geen cijfers over het aantal oversteekbewegingen op dit zebrapad. Schepen Fonteyn vermoed dat het aantal oversteekbewegingen eerder beperkt zal zijn aangezien hier geen grote attractiepolen in de buurt zijn. Er is wel een dienstencentrum aanwezig, maar de intensiteit van de oversteekbewegingen is niet zoals bv. bij een school of een winkelkern.
AWV zal om deze redenen dan ook geen verkeerslicht toestaan. Ze kan de vraag uiteraard wel stellen in ons volgend overleg, maar dat gaat niet veel verandering te weeg brengen
De problematiek die zich hier voordoet is volgens haar de beperkte visibiliteit van de overstekende voetganger. De mobiliteitsambtenaar is ter plaatse geweest en adviseert volgende aanpassingen die de veiligheid en zichtbaarheid van de voetganger aanzienlijk zullen verbeteren:
• Verplaatsen zebrapad richting Eikendreef: het zebrapad komt nu uit op een oprit van een woning. Hiervoor loopt ook een bouwaanvraag voor het bouwen van meergezinswoningen. Het is raadzaam dit zebrapad te verleggen.
• Weghalen 2 haakse parkeerplaatsen – aan de kant van de Eikendreef (hier is geen parkeerdruk) zodat de overstekende voetganger een beter zicht heeft op het aankomend verkeer; Andersom heeft de automobilist ook een beter zicht op de wachtende voetganger.
• Verplanten 2 jonge bomen ifv zichtbaarheid: de huidige beplanting heeft een negatieve impact op de zichtbaarheid.
• Aanbrengen punctuele verlichting boven het zebrapad
Voor deze 4 maatregelen zal ze sneller draagvlak vinden bij AWV dan voor een verkeerslicht met een drukknop. Ze gaat dat dan ook op de agenda zetten voor het volgend overleg, ergens in oktober.
Schepen Fonteyn geeft nog graag een opmerking van Werner Hoogsteyns van de verkeerspolitie mee. Een drukknop met lichten vereist ook een volledige herinrichting van het kruispunt. Op dit moment is hier geen noodzaak voor en ook geen budget.
Tot slot geeft schepen Fonteyn nog de cijfers mee van de verkeersongevallen tussen 2011 tot 2020 :
• 5 met lichamelijke letsel (waarbij slechts in 3 gevallen een auto betrokken was)
• 2 met stoffelijke schade (wel telkens met auto)
Snelheidscontroles:
• 22 controles op een jaar gedaan; 198 op 9 jaar tijd
• 4,9% overtredingen, wat zeer weinig is.
Schepen Fonteyn concludeert dat ze bij het volgend AWV-overleg de 4 aanpassingen zal voorstellen.
Raadslid Van der Schoepen stelt dat wanneer men het beste wilt bekomen, men het onmogelijke moet vragen. De voorstellen die ze doet met betrekking tot de visibiliteit zouden al een hele verbetering zijn. Zijn fractie kan hier dus zeker mee leven en de omwonende senioren gaan hier volgens hem ook al heel tevreden mee zijn. Hij bedankt schepen Fonteyn.
Raadslid Van Mechelen wil graag ook nog tussenkomen op de vraag van raadslid Van der Schoepen. Hij vindt de besproken maatregelen zeer goed. Hij licht toe dat er veel mensen met een beperking (rolstoel / rollator) in de buurt wonen en de zichtbaarheid is daar echt rampzalig. Er dient echt iets te veranderen anders gaan er volgens hem nog veel ongelukken gebeuren en dit moet vermeden worden.
Schepen Fonteyn bevestigt nogmaals dat ze dit gaat meenemen. Ze zal ook de andere mogelijkheid nog eens voorleggen bij AWV. Gezien de parameters acht ze de kans wel klein dat ze hierin zullen meegaan. Indien er in de loop van het jaar werk kan gemaakt worden van de andere 4 voorstellen, komt men wat betreft veiligheid al wel een heel eind vooruit. Voor de rolstoelgebruikers is de punctuele verlichting ook heel belangrijk volgens haar.
Raadslid Van der Schoepen komt nog even terug op de punctuele verlichting. Hij vindt dit ook een belangrijk aandachtspunt om de visibiliteit te verbeteren.
Schepen Fonteyn geeft nog mee dat AWV wel akkoord moet gaan met de punctuele verlichting.
Beslissing
Feiten en motivering
Op 24 augustus 2020 ontving het gemeentebestuur de vraag van Luc Van der Schoepen om namens Vlaams Belang een punt toe te voegen aan de zitting van 31 augustus 2020 aangaande de oversteekplaats Eikendreef-Bredabaan.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:
Vlaams Belang dringt een derde maal aan op een herinrichting die de veiligheid moet verbeteren van de oversteekplaats Eikendreef-Bredabaan, dit naar aanleiding van een nipt vermeden ongeval eind juli.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld dat:
• het schepencollege aandringt bij het Vlaamse gewest op een her- evaluatie van de oversteekplaats Eikenlei/Bredabaan waarbij geopteerd wordt voor de implementatie van oversteeklichten met drukknop.
Juridisch kader
Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Ingestemd wordt met het voorstel dat het schepencollege aandringt bij het Vlaamse gewest op een her- evaluatie van de oversteekplaats Eikendreef-Bredabaan, waarbij geopteerd wordt voor de implementatie van oversteeklichten met drukknop.
Art.2.- Neemt kennis van de bijkomende intentie van het college van burgemeester en schepenen om maatregelen voor te stellen aan Agentschap Wegen en Verkeer met betrekking tot de verhoging van de visibiliteit van de oversteekplaats.
30 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Luc Van der Schoepen over het elektriciteitsnet in Brasschaat. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Van der Schoepen krijgt graag verdere toelichting met betrekking tot het elektriciteitsnet in Brasschaat. De doelstellingen van onze gemeente inzake elektrisch rijden zijn zeer ambitieus. Op 20 juli hadden we her en der in onze gemeente enkele stroompannes die enkele minuten duurde op Driehoek, tot meer dan een uur in Maria-ter-Heide. Op de lage Kaart brandde de draad tussen twee stopcontacten en de stopcontacten zelf door. De oorzaak hiervan is niet erg duidelijk. Mogelijke oorzaken zijn stroomstoringen, energieschaarste of een afschakelplan. Het kan toeval zijn maar het roept toch enige vragen op.
In Oud-Heverlee bijvoorbeeld krijgen bewoners de jongste jaren in bepaalde straten regelmatig te maken met kapotte huishoudtoestellen. Experts zeggen dat het verouderde elektriciteitsnet er de toevloed aan elektrische wagens en zonnepanelen niet aan kan. Als op piekmomenten het voltage in het net teveel afwijkt sneuvelen er huishoudtoestellen en treedt er een beveiliging in werking waardoor zonnepanelen uitvallen. Men is daar nu een proeftuin opgestart met een wijkbatterij die de energie moet bufferen. Dit door Europa gesubsidieerde project staat in de kinderschoenen en is dus nog niet overal inzetbaar.
Wat onze gemeente betreft mogen we toch wel zeggen dat het aantal zonnepanelen in stijgende lijn zit. Het ecologische aspect, de lucratieve voordelen ervan en de terug in het leven geroepen overheidspremies kunnen als onderliggende redenen worden opgesomd. Als nu ook het aantal elektrische wagens de komende jaren gaat toenemen hoe zit het dan bij ons in Brasschaat?
Raadslid Van der Schoepen heeft een aantal specifieke vragen :
• Wat is de status van ons elektriciteitsnetwerk wat betreft ouderdom?
• In welke wijken voorziet men problemen met de stroomtoevoer afhankelijk van de ouderdom van het netwerk?
• Is het wel evident om de ambities rond elektrisch rijden en energieverbruik in onze gemeente tegen het vooropgestelde tempo te handhaven wanneer mogelijk het netwerk in straten en oudere wijken niet compatibel is?
Raadslid Van der Schoepen heeft volgende voorstel van beslissing:
• Het gemeentebestuur doet of laat een audit doen van ons elektriciteitsnetwerk.
• Het gemeentebestuur plant hierna een commissie waar een stand van zaken wordt toegelicht met ondersteuning vanuit de energiesector.
Schepen Fonteyn dankt raadslid Van der Schoepen voor zijn vraag. Zij geeft mee dat dit in feite een vraag is voor de netwerkbeheerder, of toch zeker grotendeels. Om deze reden heeft ze dan ook de regioverantwoordelijke van Fluvius gecontacteerd, de heer Rolf Schramme. Hij heeft haar een aantal zaken meegegeven die ze graag deelt.
De eerste 2 vragen van raadslid Van der Schoepen zal ze samen behandelen. Dit betreft de ouderdom van het netwerk en de mogelijke problemen :
Het distributienetwerk elektriciteit in Brasschaat is globaal gezien zeker in goede toestand. De netwerkbeheerder bekommert zich om de specifieke vragen van verbruikers en gebruikers maar ze monitoren onder andere ook de algemene toestand van de verschillende kabels en leidingen die de spanningsvoorziening verzorgen naar de duizenden klanten.
Ons netwerk behoort tot de meest betrouwbaarste uit Europa, wat wil zeggen dat de uitval hier gemiddeld gesproken zeer sporadisch is. Dat neemt natuurlijk niet weg dat sommige kabels en/of hun verbindingen mettertijd het kunnen begeven en om herstelling of sanering vragen.
Op 26 mei en 20 juli begaf er een papierloodkabel op middenspanning tussen de cabine in de Hensberglei en de Bossaersstraat . Het feit dat het over middenspanning gaat wil ook zeggen dat bijna automatisch meerdere klanten geïmpacteerd zijn. Deze onderbrekingen worden dan ook met hoge urgentie en prioriteit behandeld. In beide gevallen kreeg de laatste klant ten laatste 1,5u na de melding terug spanning. Het is niet per definitie dat oudere kabels systematisch vernieuwd moeten worden, wél worden dergelijke fouten nauwlettend in het oog gehouden.
Wanneer de uitval meerdere keren voorvalt, neemt de netwerkbeheerder die mee op in een saneringsprogramma. Zo zijn er actueel nog 2 grote verbindingen in het programma opgenomen nl: in de buurt van de Baillet-Latourlei (1,5km!) en aan het begin van de Miksebaan waar we in het verleden defecten op gehad hebben. Ook bovengenoemde kabelverbinding, in MtH, zal geëvalueerd worden.
Langs de andere kant is men ook verplicht economisch bewust om te gaan met deze investeringen want voor de sanering van de bewuste kabel spreken we over een lengte van bijna 800m wat toch een serieuze investering (en ook een serieuze inbreuk in het openbaar domein) vraagt. Men probeert zulke investeringen ook zoveel mogelijk te laten samenvallen met andere wegenwerken of werken aan nutsleidingen.
Ook vermeldenswaardig is dat men ondervindt dat hoe langer hoe meer schade aan onze kabels en ander leidingen te wijten is aan de ingroei of verschuiving van wortels van de bomen. Natuurlijk is dat eigen aan een gemeentebeeld zoals dat van Brasschaat, maar Fluvius vraagt om daar pragmatisch mee om te gaan zodat iedereen respect voor bomen , maar ook voor nutsleidingen kan opbrengen.... Daarom zoekt Fluvius met het gemeentebestuur naar een mooi evenwicht in deze problematiek. Het laanboombeheersplan gaat uit van maximaal behoud van de bomen, maar bij bepaalde nutswerken kan het soms echt niet anders (verwijzign naar de Kenislei en Berrélei)
Vervolgens komt schepen Fonteyn graag terug op de vraag of de ambities van Brasschaat rond e-rijden compatibel zijn met het huidige netwerk.
Ze is zich bewust van de aangepaste marktvraag naar meer 400V toepassingen, zoals voor laden van elektrische voertuigen,...ed . Maar dit geldt ook voor warmtepompen en zonnepanelen. Daarom worden de netten volgens aanvraag aangepast. Dat wil zeggen dat als de vraag komt, het aanbod volgt. Nieuwe netten worden sowieso steeds voorzien op 400V.
Dee netwerkbeheerder tracht samen met de gemeente klaar en voorbereid te zijn op aanvragen en toepassingen voor de toekomst.
Om af te sluiten kan schepen Fonteyn concluderen dat de netwerkbeheerder de volledige monitoring doet van het netwerk in Brasschaat en zij volgen dit heel nauwkeurig op. Indien gewenst kan de netwerkbeheerder in de themacommissie intercommunales (november) nog verdere toelichting geven en vragen beantwoorden.
Raadslid Van der Schoepen geeft aan dat zijn fractie de themacommissie wel nodig vindt omdat de schepen aangeeft dat er toch nog altijd straten zijn waar de 400V toepassingen nog altijd niet voor handen zijn. Wanneer er bijvoorbeeld 5 gezinnen in een bepaalde straat zonnepanelen willen leggen en dit is nog niet voor handen, zou dit voor problemen kunnen zorgen. Hij vraagt zich af of deze mensen dan naar Fluvius zullen doorgestuurd worden?
Schepen Fonteyn licht toe dat wanneer er veel vraag is in een bepaalde straat, dat Fluvius het netwerk dan op termijn zal aanpassen. Als de vraag er komt, zal ook het aanbod er komen.
Raadslid Van der Schoepen vraagt zich af of de burgers dat dan rechtstreeks moeten aanvragen bij Fluvius of brengt de gemeente Fluvius hiervan op de hoogte?
Schepen Fonteyn geeft mee dat ze het voor de zonnepanelen niet exact weet, maar voor de laadpalen wordt dit doorgegeven door de gemeente. Bij nieuwe laadpalen wordt er steeds navraag gedaan bij Fluvius of de locatie mogelijk is. Indien het niet mogelijk is, zal er een nieuwe locatie voorgesteld worden.
Raadslid Van der Schoepen vraagt aan schepen Fonteyn om zich te informeren met betrekking tot de zonnepanelen zodat ook hier een goede communicatie kan rond gebeuren. Hij wil ook graag de audit, zodat elk gemeenteraadslid op de hoogte is, hoe het gesteld is met het netwerk in Brasschaat.
Schepen Fonteyn stelt voor aan raadslid Van der Schoepen dat hij deze 2 laatste vragen stelt op de themacommissie intercommunales. Ze zal deze vragen alvast op voorhand aankondigen en een vertegenwoordiger zal raadslid Van der Schoepen dan te woord staan daarover.
Beslissing
Feiten en motivering
Op 24 augustus 2020 ontving het gemeentebestuur de vraag van Luc Van der Schoepen om namens Vlaams Belang een punt toe te voegen aan de zitting van 31 augustus 2020 aangaande het elektriciteitsnet in Brasschaat.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:
• wat is de status van ons elektriciteitsnetwerk wat betreft ouderdom?
• in welke wijken voorziet men problemen met de stroomtoevoer afhankelijk van de ouderdom van het netwerk?
• is het wel evident om de ambities rond elektrisch rijden en energieverbruik in onze gemeente tegen het vooropgestelde tempo te handhaven wanneer mogelijk het netwerk in straten en oudere wijken niet compatibel is?
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld dat:
• het gemeentebestuur een audit doet of laat doen van ons elektriciteitsnetwerk.
• het gemeentebestuur hieraan een commissie wijdt waar een stand van zaken wordt toegelicht met ondersteuning vanuit de energiesector.
Juridisch kader
Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Ingestemd wordt met het voorstel om de vraag met betrekking tot een audit het elektriciteitsnetwerk over te maken aan Fluvius om dit te bespreken op de themacommissie intergemeentelijke samenwerking van 24 november 2020.
Art.2.- Ingestemd wordt met het voorstel om een commissie te laten plaatsvinden, waar een stand van zaken wordt toegelicht met ondersteuning vanuit de energiesector.
31 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Rudi Pauwels over de kiosk op de terreinen van het dienstencentrum Maria-ten-Heidehove. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Pauwels verwijst naar de persberichten die zijn verschenen. Als hij deze mag geloven is er een voortschrijdend inzicht en is het een beetje zinloos om het punt rond de kiosk nog te gaan verdedigen. Hij wil wel graag weten wat de huidige stand van zaken is.
Schepen Fonteyn dankt raadslid Pauwels voor zijn vraag en geeft graag toelichting omtrent de kiosk.
De kiosk heeft heel wat emotie en commotie te weeg gebracht. Dat heeft ze zelf ook gemerkt.
De geschiedenis van de kiosk moet ze niet meer herhalen (in 2007 heeft de gemeente de kiosk aangekocht, KTA leerlingen hebben hier 3jaar aan gewerkt). Deze informatie heeft raadslid Pauwels zelf aangebracht.
Schepen Fonteyn wil wel nog een aantal zaken meegeven:
• De kiosk is een mooi staaltje bouwkunst, maar niet opgetrokken in de beste kwaliteitsmaterialen. Er is simpel grenenhout gebruikt en van bij den beginne wist men dat de levensduur beperkt zou zijn.
• De kiosk amper gebruikt voor datgene waarvoor men hoopte dat het bedoeld was. Er hebben zo goed als geen culturele evenementen in plaats gevonden. Enkel in volle coronatijd heeft er nog eens een zanger opgetreden.
• De reden hiervoor was dat de kiosk op een nogal verborgen, weinig toegankelijke plaats gelegen was. In de tuin van dienstencentrum Maria ter Heide Hove. Heel wat burgers wisten tot een maand geleden zelfs niet van het bestaan van de kiosk af.
• Bijkomende reden van het zeer beperkt gebruikt was dat er rond de mastvoet een brede tafel gebouwd was, waardoor er geen orkestjes of harmonies of dergelijke zich ordentelijk konden opstellen.
• In het verleden waren er ook problemen met de elektriciteitstoevoer voor versterking en dergelijke, maar die problemen zouden op dit moment wel van de baan zijn na plaatsing van een elektriciteitskast.
In juni van dit jaar kwam er dan de vraag van de technische dienst wat er met de kiosk moest gebeuren. Een zeer dringende renovatie en herstel drongen zich op. En de vraag werd hardop gesteld of het sop de kolen wel waard waren :
• De dwarsbalken waren verrot en moesten allemaal vervangen worden. De steunbalken waren wel nog in orde.
• Al het houtwerk moest afgeschuurd worden, opnieuw geverfd en behandeld worden.
• De technische dienst gaf zelf aan dat ze hiervoor niet de nodige tijd en manuren konden vrij maken. Dit zou ten koste gaan van andere zaken die dringend uitgevoerd moesten worden.
• Er is reeds in juni, maar bekrachtigd in het college van 20 juli, beslist om de kiosk wegens het weinige gebruik af te breken. Maar wel met de voorwaarde dat er aan KTA (of eventueel een andere school zoals GITOK) de vraag zou gesteld worden of zij bereid waren een nieuwe kiosk te bouwen (zoals we bij het Golembeeld ook gedaan hebben). Die nieuwe kiosk zou dan een meer prominente plaats in de gemeente zou krijgen. Maar door schoolvakanties is die vraag in juli nog niet gesteld kunnen worden.
Ondertussen ontvingen het bestuur in juli ook een brief van de cultuurraad met de vraag te overwegen om de kiosk terug in ere te herstellen. Ook op facebook en sociale media bleek dat er toch een bepaalde emotionele band was, vooral dan van de bezoekers van DC Maria-ter-Heide-hove. Schepen Fonteyn heeft dat ook zelf mogen vaststellen toen ze vorige week een plaatsbezoek deed.
Op 17 augustus werd dit onderwerp opnieuw behandeld op het college.
Eerlijkheidshalve moet ze erbij vertellen dat er ook stemmen opgingen om de kiosk te verplaatsen, meer naar het centrum, maar dit was omwille van de vergevorderde lamentabele staat van het materiaal niet mogelijk.
Uiteindelijk werd er beslist om aan externen offertes op te vragen voor het herstel van de kiosk. Het college dachten in eerste instantie aan sociale tewerkstelling. Dat resulteerde dan in een offertevraag aan Noordheuvel, die inmiddels ook op plaatsbezoek zijn geweest.
Het college vond het gepast om ook bij het KTA, de initiële bouwers van het project, te peilen naar hun interesse voor een grondige renovatie. Door de directie werd dit alvast enthousiast onthaald en zij bedankten de schepen voor deze vraag. Het leek hen ook een mooi teambuildingproject voor de nieuwe leerlingen houtbewerking en een activiteit die ze in de buitenlucht kunnen ondernemen wat in coronatijden ook een meerwaarde is. De mensen van het KTA hebben inmiddels met de technische dienst een afspraak gemaakt voor een plaatsbezoek. Dat heeft vandaag plaatsgevonden en is goed verlopen.
Het college wacht nu op de offertes en hoopt dat die meevallen zodat ze in een volgende fase het renovatiewerk kunnen gunnen, misschien zelfs aan beiden d.m.v. een goede samenwerking.
Schepen Fonteyn eindigt graag met een voorlopig positief besluit. Alles is in gang gezet om een mogelijke renovatie van de kiosk te realiseren. Ze hoopt dat er met enkele Brasschaatse spelers een mooi nieuw project van kan gemaakt worden.
Raadslid Pauwels is blij met deze wending. Zijn fractie heeft nog 2 suggesties. Ze willen vragen om de kiosk toch op de huidige plaats te laten staan omdat er met het dienstencentrum in de buurt toch wel mogelijkheden zijn om het gemeenschapsgevoel te vergroten in de wijk. Hij verwijst ook graag terug naar punt 16 waar werd kennis genomen dat het winterdorp dit jaar niet zal doorgaan. Hierdoor komt er een budget van 67 000 euro vrij. Hij vraagt hierbij of er een stuk van dat budget kan geïnvesteerd worden in de kiosk?
Schepen Fonteyn bevestigt dat de kiosk zal blijven staan op de plaats waar die nu staat aangezien verplaatsen geen optie is. Het budget van het winterdorp kan niet integraal naar de kiosk gaan. Het bestuur wil (binnen de coronamaatregelen) toch nog proberen om iets te organiseren van een receptie ofzo. Een deel van het budget van het winterdorp zal uiteraard nog gebruikt worden voor andere zaken, maar daar gaat ze zich nu niet verder over uitspreken.
Raadslid Pauwels dankt schepen Fonteyn voor het antwoord en geeft mee dat hij tevreden is dat hij dit punt heeft aangebracht en het nu ook positief wordt opgevolgd en er toch nog een leven voor de kiosk mogelijk is.
Raadslid Van der Schoepen is ook heel tevreden met wat hier net allemaal toegelicht is met betrekking tot de kiosk. Op de gemeenteraad van februari 2019 had zijn fractie reeds geïnformeerd naar de staat waarin de kiosk zich bevond. Schepen Pantens beloofde toen een audit om te zien wat de levensvatbaarheid van de kiosk was. Nu weet hij eindelijk hoe “ziek” de kiosk nu is. De kiosk staat daar volgens hem echt op zijn plaats en zijn fractie dringt dus ook aan op een grondige renovatie. Indien dit niet mogelijk is, hoopt hij dat er een nieuwe kiosk wordt gebouwd. Gezien er door corona veel culturele activiteiten niet kunnen doorgaan, hoopt hij dat er budgetten zijn vrij gekomen om de kiosk te herstellen. Zijn fractie kijkt mee uit naar het vervolg en voor de mensen van Maria Ter Heide hoopt hij dat er nog nieuw leven kan geblazen worden in de kiosk.
Beslissing
Feiten en motivering
Op 25 augustus 2020 ontving het gemeentebestuur de vraag van Rudi Pauwels om namens Brasschaat2012 een punt toe te voegen aan de zitting van 31 augustus 2020 aangaande de kiosk op de terreinen van het dienstencentrum Maria-ten-Heidehove.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd of:
• alle oplossingen zijn bekeken om de kiosk te redden? Met andere woorden is er een inventaris opgemaakt van de technische- en veiligheidsmankementen door specialisten ter zake op basis waarvan de beslissing is gefundeerd?
• er contact is opgenomen met de directie van het KTA teneinde te bekijken of herstellingswerken kunnen uitgevoerd worden? Of plan B: zijnde contact met een andere school die voor deze werken kan instaan? Cfr. samenwerking m.b.t. opbouw nieuwe Golem.
• er reeds een antwoord is gekomen op het advies van de cultuurraad en wat is de inhoud hiervan? Het advies van de cultuurraad pleit zeer sterk voor het herstel en behoud van de huidige kiosk.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:
• alternatieven te bekijken en zo het besluit van burgemeester en schepenen van 20 juli 2020 te herzien.
Juridisch kader
Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Ingestemd wordt met het voorstel om alternatieven te bekijken en zo het besluit van burgemeester en schepenen van 20 juli 2020 te herzien.
32 Mondelinge vraag van Shana Claessens over de Ruiterhal voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
32 Mondelinge vraag van Shana Claessens over de Ruiterhal voor de gemeenteraad.
Door stabiliteitsproblemen sloot de Ruiterhal begin dit jaar. Het cultuurcentrum en externe organisatoren kunnen er geen gebruik meer van maken. Een projectteam werd vervolgens opgericht om te bekijken of er een tijdelijke oplossing mogelijk was vanaf janauri 2021. Na de bevindingen van dat team werd er besloten om meteen voor de bouw van een nieuwe podiumzaal te gaan, met als streefdatum begin 2023.
Raadslid Claessens stelt dat er momenteel nog geen tussentijdse oplossing is tot ten vroegste 2023. Hopend op een bloeiende herstart voor de cultuursector na corona, lijkt een tussentijdse oplossing haar toch noodzakelijk.
Raadslid Claessens heeft hierover volgende vragen :
•Wat is de huidige stand van zaken omtrent de Ruiterhal?
•Het projectteam zou een intern behoefte-onderzoek zijn gestart bij regelmatige gebruikers van de Ruiterhal. Wat is de stand van zaken van dit onderzoek? Hoe werden regelmatige gebruikers geconsulteerd? Was hier veel return?
•Kan de schepen de volgende stappen in dit project toelichten? En volgens welke timing?
•Is het juridisch mogelijk om een projectteam een andere doelstelling te geven, zonder hiervoor een nieuwe openbare aanbesteding te organiseren?
•Hoeveel organisaties contacteerden de gemeente met de vraag naar een alternatieve locatie? Welke suggesties werden voorgelegd?
Schepen Pantens dankt raadslid Claessens voor haar vragen. Ze geeft hieromtrent graag extra toelichting.
De projectgroep heeft in de zomervakantie verder werk gemaakt van het opstellen van de selectieleidraad van de marktbevraging, alsook de verdere detailcijfers en informatie werden verzameld inzake stedenbouwkundige voorschriften.
Het onderzoek gebeurde onder de gebruikers van de ruiterhal maar ook onder alle verenigingen en adviesraden van Brasschaat via mail.
Het bestuur ontving 49 antwoorden. Deze werden gebundeld en samengevat in een excel-lijst.
Dee antwoorden werden tegen het licht gehouden van de behoeften bepaling binnen de werkgroep functies en behoeften.
Er wordt gestreefd naar het voorleggen van de selectieleidraad op de gemeenteraad van oktober 2020. De selectie van kandidaten wordt gepland in januari/februari 2021, de gunningsleidraad wordt voorbereid tegen de gemeenteraad van januari/februari 2021. Het verder projectverloop zal op deze beslissingsmomenten op de gemeenteraad meer in detail worden toegelicht.
Deze vraag omtrent het juridisch kader is schepen Pantens niet helemaal duidelijk. Het projectteam is een intern team van medewerkers van verschillende diensten die samen dit project uitwerken en coördineren. Dit betreft geen extern projectteam dat is aangesteld overeenkomstig een bevragingsprocedure.
Door corona viel de vraag van de organisaties letterlijk volledig stil. In januari en februari zijn de bestaande gebruikers gecontacteerd om zo te proberen om een nieuw alternatief te bieden. Deze alternatieven werden vooral gevonden bij Hof ter Delf (Actueel denken en VZW Oever), Sint –Jozefskerk voor de proclamaties van het Gib en Mater Dei, de Remise (voor de literaire cafés). Enkele gebruikers werden ook doorverwezen naar cultuurcentra uit de regio (Kapellen, Schoten en Wuustwezel).
Schepen Pantens bevestigt dat ze alle overzichten via het secretariaat zal laten bezorgen aan de fractievoorzitters.
Raadslid Claessens dankt schepen Pantens voor de zeer duidelijke toelichting.
Beslissing
Door stabiliteitsproblemen sloot de Ruiterhal begin dit jaar. Het cultuurcentrum en externe organisatoren kunnen er geen gebruik meer van maken. Een projectteam werd opgericht om te bekijken of er een tijdelijke oplossing mogelijk was vanaf januari 2021. Na de bevindingen van dat team werd besloten om meteen voor de bouw van een nieuwe podiumzaal te gaan, met als streefdatum begin 2023.
Neemt kennis van de vragen van Shana Claessens, namens CD&V:
• Wat is de huidige stand van zaken omtrent de Ruiterhal?
• Het projectteam zou een intern behoefteonderzoek zijn gestart bij regelmatige gebruikers van de Ruiterhal. Wat is de stand van zaken van dit onderzoek? Hoe werden regelmatige gebruikers geconsulteerd? Was hier veel return?
• Kan de schepen de volgende stappen in dit project toelichten? En volgens welke timing?
• Is het juridisch mogelijk om een projectteam een andere doelstelling te geven, zonder hiervoor een nieuwe openbare aanbesteding te organiseren?
• Hoeveel organisaties contacteerden de gemeente met de vraag naar een alternatieve locatie? Welke suggesties werden voorgelegd?
.
33 Mondelinge vraag van Shana Claessens over "veilig naar school" voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Deze week is het zover: heel wat leerlingen gaan terug naar school. Nu het nieuwe schooljaar voor de deur staat, zijn veel ouders bezorgd wanneer hun kinderen zich weer in het verkeer moeten begeven, te voet of met de fiets. Voor fractie CD&V is het belangrijk dat men meer kiest voor deze alternatieven voor de auto: het is beter voor het milieu, voor de gezondheid en zorgt voor meer levenskwaliteit.
Fractie CD&V vindt een verkeersveilige schoolomgeving uitermate belangrijk. Vorig jaar was er de VIB-campagne met een zone 30 in alle schoolomgevingen. De schoolomgeving van Driehoek gaf het startschot van de campagne: er werden enkelrichtingstraten, fietsstraten, groene zebrapaden, en een parkeerverbod aan de schoolpoort ingevoerd.
De schepen gaf toen aan om in januari 2020 nieuwe projecten in te dienen om Brasschaat veiliger te maken.
Raadslid Claessens heeft hieromtrent verschillende vragen :
• Zal er dit jaar opnieuw een campagne plaatsvinden rond verkeersveilige schoolomgevingen? Zo ja, kan de schepen dit toelichten? Zo nee, waarom niet?
• Wordt de schoolomgeving van Driehoek opnieuw zoals vorig jaar ingericht?
• Welke nieuwe projecten voor een veiliger Brasschaat werden er dit jaar al ingediend en wat is de stand van zaken?
• Zal er dit jaar een behendigheidsparcours georganiseerd worden, uiteraard conform met de Corona-maatregelen? Dit is een belangrijke oefening voor leerlingen om zich veilig in het verkeer te begeven.
• Worden fietsen van leerlingen gecontroleerd op school bij de start van het schooljaar?
• Verschillende gemeenten werken met de Route2school app. Via deze schoolroutekaart kunnen leerlingen knelpunten ingeven en kan de gemeente bijgevolg de route naar school veiliger maken. Op de website van Route2school staat vermeld dat dit binnenkort ook beschikbaar zal zijn in Brasschaat. Wanneer mogen we dit verwachten?
Schepen Fonteyn geeft toelichting bij de vragen van raadslid Claessens :
Zal er dit jaar opnieuw een campagne plaatsvinden rond verkeersveilige schoolomgevingen? Zo ja, kan de schepen dit toelichten? Zo nee, waarom niet?
Ja, zie VIB-campagne: kick-off tijdens week mobiliteit met actie aan de schoolomgeving Kaart. Focus ligt op foutparkeren. Gadget: sleutelhanger om voetganger/fietser te belonen, foutparkeerders aanmanen op ludieke wijze elders te parkeren. Verder zal er dit jaar ook met de kindergemeenteraad worden samengewerkt om rondtrekkend naar alle scholen te gaan om verschillende acties te doen rond parkeren. Alle lagere schoolkinderen krijgen ook een VIB-brochure/poster over veilig fietsen (nog in opmaak). Daarnaast starten ze samen met integrale veiligheid een samenwerking in het kader van de fietscontroles om deze te integreren in het VIB-verhaal. Men wil fietsers belonen als hun fiets in orde is. VIB-acties zullen, in tegenstelling tot vorig jaar, heel het jaar lopen (CommonGround heeft hiervoor een jaarplan uitgewerkt). Indien gewenst kan hierover een toelichting geven op de commissie?
Wordt de schoolomgeving van Driehoek opnieuw zoals vorig jaar ingericht?
Na evaluatie worden er enkele aanpassingen doorgevoerd:
• Bijkomend afslagverbod op Heislagsebaan
• Bijkomende verkeersdrempels
• Om foutparkeren op verharde bermen tegen te gaan, zullen deze bermen vergroend worden in het deel waar het parkeerverbod geldt, daar waar wel geparkeerd mag worden, zal het makkelijker gefaciliteerd worden door het aanbrengen van verharding.
• Er werd een infobrief bedeeld in de buurt.
Welke nieuwe projecten voor een veiliger Brasschaat werden er dit jaar al ingediend en wat is de stand van zaken?
• Project Verkeersveilige Gemeente van de provincie
• Groene optische drempels aan alle schoolomgevingen (wachten op subsidie, anders is er budget voorzien voor uitvoering)
• VIB-totem aan elke schoolingang (in opmaak)
Zal er dit jaar een behendigheidsparcours georganiseerd worden, uiteraard conform met de Corona-maatregelen? Dit is een belangrijke oefening voor leerlingen om zich veilig in het verkeer te begeven.
Scholen moeten dit zelf aanvragen bij de dienst Integrale Veiligheid die de materialen in de scholen aflevert met bijhorende handleiding over de opstelling. Deze materialen zijn meestal vervaardigd uit staal en dienen dus telkens ontsmet te worden. Deze verantwoordelijkheid ligt dus bij de scholen.
Worden fietsen van leerlingen gecontroleerd op school bij de start van het schooljaar?
Fietscontroles worden steeds in het najaar uitgevoerd, een maand na de aankondiging van politie wanneer zij controles uitvoeren op de openbare weg. Zo hebben scholieren nog een maand te tijd om hun fiets in orde te brengen. Standaard wordt dit uitgevoerd kort voor of na de herfstvakantie.
Verschillende gemeenten werken met de Route2school app. Via deze schoolroutekaart kunnen leerlingen knelpunten ingeven en kan de gemeente bijgevolg de route naar school veiliger maken. Op de website van Route2school staat vermeld dat dit binnenkort ook beschikbaar zal zijn in Brasschaat. Wanneer mogen we dit verwachten?
De lancering van de schoolroutekaart is voorzien op vrijdag 18 september 2020, dit is tijdens de week van de duurzame mobiliteit. Dit zal gebeuren met een klein persmomentje. Vanaf dat moment zal ook de digitale kaart online staan. Alle meldingen die in dit kader werden doorgegeven zijn verwerkt. Een aantal problemen zijn al weggewerkt, en de echte knelpunten zal men op deze kaart terugvinden in een rode kleur. Het is de bedoeling om deze één voor één weg te werken. Dat is de ambitie. De kaart zal de meest veilige fietsroute weergeven zodat de fietsers niet meer langs de gevaarlijke stukken moeten rijden. Op deze manier kan er een veiligere weg aangeboden worden. De dienst mobiliteit heeft hier hard aan gewerkt en schepen Fonteyn hoopt dat de raadsleden ook enthousiast zullen zijn over het resultaat.
Raadslid Fonteyn komt graag nog even terug op de week van de duurzame mobiliteit. Gezien corona is het programma beperkter, maar deze week zal wel doorgaan. Op 21 september 2020 is er een lezing voorzien. Ze vraagt om dit alvast in de agenda’s te noteren. Deze lezing is speciaal voor de gemeenteraadsleden en het MAT zal ook uitgenodigd worden. De lezing zal voornamelijk over de modal shift (50/50) gaan.
Raadslid Claessens bedankt schepen Fonteyn voor het uitgebreide antwoord. Ze kijkt uit naar de lezing en heeft ook interesse in het jaarprogramma. Ze vraagt of de schepen de scholen mee kan warm maken ook al ligt het initiatief bij hen zelf?
Beslissing
Deze week is het zover: heel wat leerlingen gaan terug naar school. Nu het nieuwe schooljaar voor de deur staat, zijn veel ouders bezorgd wanneer hun kinderen zich weer in het verkeer moeten begeven, te voet of met de fiets. Nochtans is het belangrijk dat we meer kiezen voor deze alternatieven voor de auto: het is beter voor het milieu, voor de gezondheid en zorgt voor meer levenskwaliteit.
Neemt kennis van de vragen van Shana Claessens, namens CD&V:
• Zal er dit jaar opnieuw een campagne plaatsvinden rond verkeersveilige schoolomgevingen? Zo ja, kan de schepen dit toelichten? Zo nee, waarom niet?
• Wordt de schoolomgeving van Driehoek opnieuw zoals vorig jaar ingericht?
• Welke nieuwe projecten voor een veiliger Brasschaat werden er dit jaar al ingediend en wat is de stand van zaken?
• Zal er dit jaar een behendigheidsparcours georganiseerd worden, uiteraard conform met de Corona-maatregelen? Dit is een belangrijke oefening voor leerlingen om zich veilig in het verkeer te begeven.
• Worden fietsen van leerlingen gecontroleerd op school bij de start van het schooljaar?
• Verschillende gemeenten werken met de Route2school app. Via deze schoolroutekaart kunnen leerlingen knelpunten ingeven en kan de gemeente bijgevolg de route naar school veiliger maken. Op de website van Route2school staat vermeld dat dit binnenkort ook beschikbaar zal zijn in Brasschaat. Wanneer mogen we dit verwachten?
34 Mondelinge vraag van Kasper Vanpoucke over de stand van zaken over de uitvoering van de raadsmotie van 26 augustus 2019 omtrent zone 30 schoolomgeving Miksebaan voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Raadslid Vanpoucke verwijst naar de voorgaande vraag van raadslid Claessens, dit was een goede inleiding waar ook zij volledig achter staan. Exact een jaar na datum wil hij graag terugkomen op zijn goedgekeurde motie van de gemeenteraad van 26 augustus 2019.
Raadslid Vanpoucke geeft graag eerst nog enige toelichting bij dit toegevoegd punt.
Zoals de wetgeving voorschrijft moet de zone 30 rond elke school ingevoerd zijn voor 1 september 2005 en is de ondertussen gekende problematiek aan de Miksebaan (Hemelakkers / Elshoutbaan) nabij de in- en uitgang van de gemeentelijke middenschool nog steeds niet opgelost. Deze verkeersonveilige situatie werd reeds herhaaldelijk besproken door de politie- en gemeentediensten en ondanks verscheidene ernstige ongevallen bleef een oplossing tot nu toe uit.
In de zitting van maandag 26 augustus 2019 boog deze gemeenteraad zich over de motie die hij hierover namens fractie Brasschaat 2012 indiende en keurde, na een constructieve bespreking met een kleine aanpassing op de vraag van het college, deze ook éénparig goed.
Deze, toch eerder unieke éénparige stemming door oppositie en meerderheid, toonde de steun van elk Brasschaats raadslid om dit lang aanslepende dossier eindelijk mee tot een goed einde te brengen en dit onder meer door actieve bemiddeling (art. 1 en 2 in het goedgekeurde besluit) bij de hogere overheden.
Raadslid Vanpoucke zet graag vandaag deze constructieve aanpak verder, op de vooravond van alweer een nieuw schooljaar. Hij hoopt dat deze avond met dezelfde eensgezindheid dit belangrijk verkeersprobleem een stap dichter tot een oplossing kan brengen.
Raadslid Vanpoucke heeft volgende vragen voor het college van burgemeester en schepenen :
• Graag kreeg ik van het bestuur een bondige stand van zaken omtrent de opvolging van de éénparig goedgekeurde raadsmotie omtrent de zone 30 aan de schoolomgeving Miksebaan (Hemelakkers / Elshoutbaan) in haar zitting van 26 augustus 2019. In deze éénparige goedgekeurde raadsmotie verbond het college zich ertoe om “de gemeenteraad de voortgang in dit dossier te rapporteren” (art. 3 van de motie).
Vandaag, exact 1 jaar later, hebben de raadsleden hieromtrent geen enkel nieuws meer mogen ontvangen.
• Mag ik hieruit afleiden dat het college na een jaar nog geen uitvoering gaf aan de raadsmotie? Of dat er tijdens de afgelopen 12 maanden geen enkele vooruitgang werd bekomen in dit complexe en aanslepende dossier dat een van de drukste schoolomgevingen in onze gemeente eindelijk in regel moet stellen met de geldende wetgeving omtrent de zone 30 aan schoolomgevingen?
• Welke concrete contactopnames en overlegmomenten zijn er, in navolging van de goedgekeurde motie, hieromtrent genomen met de hogere overheden om daarbij het standpunt van de gemeenteraad mee te delen zoals opgedragen in de éénparig goedgekeurde motie om zodoende deze zaak te bepleiten? In het bijzonder graag nadere toelichting bij
-1e de afdeling Wegen en Verkeer (AWV) (volgens art. 1 van de motie)
-2e de toenmalige (en huidige) bevoegde Vlaamse minister van Mobiliteit en openbare werkn (volgens art. 2 van de motie).
• Welke acties plan het college op korte termijn om hier vooruitgang in te boeken en verder uitvoering te geven aan hogervermelde raadsmotie?
• Welke verkeers- en veiligheidsmaatregelen kunnen alvast op korte termijn genomen worden, met inbegrip van inzet van de lokale politie, om deze drukke school verkeersstroom beter te beveiligen voor de schoolgaande jeugd, de parkbezoekers en de buutbewoners?
Schepen Fonteyn dankt raadslid Vanpoucke voor zijn vraag. Ze was hem inderdaad nog een antwoord verschuldigd.
Zowel de dienst mobiliteit, als verkeerspolitie Brasschaat als schepen Fonteyn steunen het voorstel om een zone 30 in te voeren op de Miksebaan ter hoogte van het GIB. Reeds in 2006 werd hiervoor een dossier uitgewerkt.
Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse Overheid (AWV) is inderdaad wegbeheerder van dit stuk van de N121 Miksebaan, en dient hiervoor goedkeuring te geven. Zij waren van mening dat de hoofdtoegang zich in de Door Verstraetenlei situeert, en dat de maatregel geen verbetering van de verkeersveiligheid tot gevolg zou hebben (zie Zone 30 Miksebaan – Bijlage I).
Ondanks het negatief advies van AWV werden er in kader van de verkeersveiligheid aan de schoolomgeving van het GIB, het afgelopen jaar volgende acties ondernomen:
1.Structureel overleg met AWV 09/01/2020 en 28/04/2020 waarin dit ter sprake is gekomen;
2.Opmaak van een bestek voor de herinrichting van onder andere de N121 Miksebaan door de dienst infrastructuur;
3.Overleg met kabinet van minister Lydia Peeters door Philip Cools, mezelf en Jan Moereels op 22/01/2020 om onder andere dit aspect te bespreken;
4.Infrastructurele maatregelen in de nabijheid van de schoolomgeving om de verkeersveiligheid te verbeteren.
Schepen Fonteyn zal deze acties één voor één toelichten:
1.Structureel overleg met AWV
De gemeente heeft het afgelopen jaar verschillende malen een overleg georganiseerd met AWV waarbij de implementatie van een zone 30 aan de Miksebaan ter hoogte van het GIB werd besproken. In het verslag van het structureel overleg van 28/04/2020 werd met betrekking tot dit onderwerp het volgende opgenomen:
“Herinrichting kruispunt Hemelakkers/ N121
●Binnen AWV is er geen capaciteit om de studie kruispunt Hemelakkers/Miksebaan verder uit te voeren. Voorstel van AWV is om de studie uit te besteden. Dit zou vanaf maart/april binnen een pool van studiebureaus kunnen
●De gemeente heeft zelf te kennen gegeven een studie op te starten voor de Miksebaan ter aanleg van nieuwe riolering en ontdubbeling fietspaden. Het kruispunt Hemelakkers zou hier ook in kunnen worden meegenomen. AWV kan meegaan in deze studie voor wat betreft het eigen aandeel.
●De zone rond het GIB word hierin meegenomen”
In oktober wordt een nieuw structureel overleg georganiseerd met AWV, dit onderwerp zal opnieuw op de agenda staan.
2.Opmaak bestek herinrichting N121 Miksebaan
Door de dienst infrastructuur werd intussen een bestek uitgewerkt voor weg- en rioleringswerken aan de N121 Miksebaan tussen Hemelakkers en Elshoutbaan (Project nr. K-20-048).
Dit bestek ligt momenteel ter goedkeuring bij Pidpa en AWV, na goedkeuring van het bestek en indienen van de offertes kan een studiebureau worden aangesteld. Met zekerheid kan gesteld worden gesteld dat de zone ter hoogte van het GIB in deze studie grondig onderzocht zal worden. De concrete uitvoering van de herinrichting is ten vroegste voorzien in 2022.
3.Overleg minister van mobiliteit Lydia Peeters
Even terug in de tijd. Op 22/01/2020 werd een overleg georganiseerd in Brussel op het kabinet van minister Lydia Peeters. Vanuit de gemeente waren hier Philip Cools, schepen Fonteyn en Jan Moereels aanwezig. De implementatie van een zone 30 aan de Miksebaan ter hoogte van het GIB stond ook hier op de agenda (zie Zone 30 Miksebaan – Bijlage II).
Het werd besproken te midden van nog andere dossiers, maar we hebben gevraagd om dit dossier prioritair te behandelen. Dit werd positief onthaald tijdens het gesprek. Bij verdere uitwerking van het dossier kan Vlaanderen subsidies voorzien voor uitvoering van deze maatregel.
4.Infrastructurele maatregelen in de directe omgeving
Volgende infrastructurele maatregelen werden het afgelopen jaar doorgevoerd om de verkeersveiligheid nabij de schoolomgeving van het GIB al wat te verbeteren:
-Het aanbrengen van groene zebra in Door Verstraetenlei ter hoogte van de schooltoegang;
-Aanpassingen met betrekking tot parkeren in Door Verstraetenlei (dit wordt op korte termijn nog verder aangepast);
-Aanpassing aan de verkeerslichten N121 Miksebaan x N121 Elshoutbaan waarbij de oversteek voor fietsverkeer werd beveiligd met drukknoppen;
-Weghalen van omegabeugels aan Vagevuurvelden om het gebruik van het zebrapad te optimaliseren.
Schepen Fonteyn besluit graag als volgt : het afgelopen jaar werden verschillende overlegmomenten georganiseerd met zowel AWV als het kabinet van minister Lydia Peeters.
Bij de herinrichting van de N121 Miksebaan, waarvoor reeds een bestek in opmaak is, zal hier veel aandacht aan besteed worden. Door het veelvuldige overleg is er een aanvoelen dat de maatregel zowel door AWV als het kabinet van minister Lydia Peeters positiever worden onthaald.
Er leeft dus goede hoop om het geoogde doel van een zone 30 aan de Miksebaan ter hoogte van GIB te kunnen realiseren bij de herinrichting van de N121 Miksebaan.
In afwachting van de structurele oplossing zal bovendien via sensibiliseringscampagnes aandacht worden besteed aan verkeersveiligheid aan schoolomgevingen via de Allemaal VIB campagne. Deze campagne werd daarstraks reeds toegelicht.
Raadslid Vanpoucke dankt schepen Fonteyn voor de zeer uitgebreide toelichting. Zijn repliek zal heel mild zijn aangezien schepen Fonteyn vragen altijd heel serieus neemt en goed voorbereid is. Hij verwijst graag nog even naar art. 1 en 4 waarin staat dat de schepen moet rapporteren aan de gemeenteraad. Dit wordt goed gemaakt door het nu zeer uitvoerig toe te lichten. Raadslid Vanpoucke had het niet verwacht maar hij heeft nu toch goede hoop. Hij hoopt het samen met schepen Fonteyn en hoopt dat ze die samen veilig kunnen inlopen.
Beslissing
Zoals de wetgeving voorschrijft moet de zone 30 rond elke school ingevoerd zijn voor 1 september 2005 en is de ondertussen gekende problematiek aan de Miksebaan (Hemelakkers-Elshoutbaan) nabij de in- en uitgang van de Gemeentelijke Middenschool nog steeds niet opgelost. Deze verkeersonveilige verkeerssituatie werd reeds herhaaldelijk besproken door politie- en gemeentediensten en ondanks verscheidene ernstige verkeersongevallen bleef een oplossing tot nu toe uit.
Neemt kennis van de vraag van Kasper Vanpoucke, namens Brasschaat2012:
• Graag had ik van het bestuur een bondige stand van zaken omtrent de opvolging van de eenparig goedgekeurde raadsmotie omtrent de zone 30 aan de schoolomgeving Miksebaan (Hemelakkers-Elshoutbaan) in haar zitting van 26 augustus 2019.
• Mag ik afleiden dat het college na een jaar nog geen uitvoering gaf aan de raadsmotie? Of dat de afgelopen 12 maanden geen enkele vooruitgang werd bekomen in dit complexe en aanslepende dossier dat een van de drukste schoolomgevingen in onze gemeente eigenlijk in regel moet stellen met de geldende wetgeving omtrent de zone 30 aan schoolomgevingen?
• Welke concrete contactopnames en overlegmomenten zijn er, in navolging van de goedgekeurde motie, hieromtrent genomen met de hogere overheden om daarbij het standpunt de gemeenteraad mee te delen zoals opgedragen in de goedgekeurde motie om zodoende deze zaak te bepleiten? In het bijzonder graag verder toelichting bij de Afdeling Wegen en Verkeer en de toenmalige (en huidige) bevoegde Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken.
• Welke acties plant het college op korte termijn om hier vooruitgang in te boeken en verder uitvoering te geven aan hogervermelde raadsmotie?
• Welke verkeers- en veiligheidsmaatregelen kunnen alvast op korte termijn genomen worden, met inbegrip van inzet van lokale politie, om deze drukke school verkeersstroom beter te beveiligen voor de schoolgaande jeugd, de parkbewoners en de buurtbewoners?
35 Mondelinge vraag van Dirk de Kort over het verkeer in Prins Kavellei naar aanleiding van de fusie van de gemeentemagazijnen voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Raadslid Dirk de Kort heeft een vraag met betrekking tot mobiliteit. Het is duidelijk dat mobiliteit leeft in de gemeenteraad, maar ook onder de inwoners van Brasschaat.
De bewoners van de Prins Kavellei hebben een actieve buurtvereniging dewelke bewoners van de straat bijeenbrengt met feesten en ook de aandachtspunten van hun straat onder de aandacht brengt van het gemeentebestuur.
Een tijdje geleden hebben de bewoners de problematiek aangekaart van het bijkomend zwaar verkeer in hun straat en meer bepaald op de toegangsweg tussen huisnummer 37 en 35C. Wanneer zware vrachtwagens rijden over deze toegangsweg dan worden er zware technische kloppen veroorzaakt.
Uiteraard is de CD&V-fractie op de hoogte van de fusie van de gemeentelijke magazijnen en vragen zij dan ook of er wel bijkomende initiatieven werden genomen om als gemeente de verwachte bijkomende verkeersbewegingen te beperken.
Raadslid Dirk de Kort heeft volgende vragen voor de schepen van mobiliteit :
• Graag een kopie van het verslag met de inlichtingen over de woon-werkverplaatsingen van de gemeentelijke werknemers. De gemeente Brasschaat moet dit verslag opmaken overeenkomstig het KB dd.26.06.2020 houdende wijziging van het Koninklijk besluit van 16 mei 2003 houdende de uitvoering van de programmawet van 8 april 2003 betreffende de verzameling van gegevens over de woon-werkverplaatsingen van werknemers. Werden er op basis van dit verslag door de meerderheidscoalitie dan ook passende bijkomende beleidsbeslissingen genomen op het gebied van duurzame mobiliteit? Biedt de gemeente Brasschaat aan deze vestigingseenheid o.a. de bijkomende mogelijkheid om aan structureel of occasioneel telewerk te doen ?
• Werd onderzocht of het huidig zwaar verkeer efficiënter kan worden ingezet , opdat het aantal verplaatsingen van zwaar verkeer van vrachtwagens van de gemeente kan worden ingeperkt? Zo ja, graag de resultaten van dit onderzoek. Zo niet, kan dit worden spoedig worden opgestart?
• Worden er maatregelen genomen door de gemeente als een goede huisvader, Vanuit haar zorgvuldigheidsplicht om de schade aan de omliggende woningen te beperken?
Schepen Fonteyn bedankt raadslid Dirk de Kort voor zijn vraag.
Ze denkt dat raadslid Dirk de Kort dit dossier als geen ander kent en hij weet ook dat dit dossier van de samenvoeging van de magazijnen al in 2010 opgestart is. Men is nu anno 2020 in de eindfase met de afwerking van de brandweerkazerne en de omgevingsaanleg. De verhuis van magazijn 2 Ploegsebaan naar de Mortel is in juni gebeurd. Alle onderzoeken zijn uiteraard in de vorige legislatuur gebeurd.
1.Woon-werkverkeer
Wat betreft het woonwerkverkeer kan schepen Fonteyn het volgende meegeven:
Een mobiscan met inzicht in de woon-werkverplaatsingen werd inderdaad uitgevoerd , dit nog in de vorige legislatuur, voor het gemeentepersoneel, maar de sites De Mortel of Ploegsebaan werden hierin niet opgenomen. Het aandeel fietsverkeer kunnen ze nagaan aan de hand van de uitbetaalde fietsvergoedingen. Hiervoor is er echter een geschikte referentieperiode of vergelijkingsperiode nodig. Gezien de huidige coronamaatregelen kunnen deze metingen momenteel niet correct uitvoeren. Maar dit kan later nog volgen.
In het kader van de samenvoeging van de sites De Mortel en de Ploegsebaan werd WEL in 2014 een mobiliteitsstudie opgemaakt, dit was nog doorStijn Derkinderen. Hierbij werd uitgegaan van 100 gemotoriseerde verplaatsingen per week, gemiddeld 20 op 1 dag. Schepen Fonteyn kan die studie zeker nog bezorgen. (zie Mobiliteit De Mortel – Bijlage I).
Van zodra de Corona-perikelen zijn gaan liggen en alles wat genormaliseerd is, kunnen er verkeerstellingen uitgevoerd worden en deze vergelijken met 2014.
De gemeente heeft bovendien reeds verschillende maatregelen genomen om gemeentepersoneel aan te moedigen om gebruik te maken van duurzame vervoersmodi, zoals:
• De aanwezigheid van een overdekte fietsenstalling + douches;
• Fietsvergoeding;
• Gratis gebruik van mobit deelfietsen tijdens de werkuren, dit contract wordt weer met 1 jaar verlengd.
• Beschikbaarheid van elektrische fietsen om zich tijdens de werkuren te verplaatsen
• Korting op aankoop van fiets ;
• Terugbetaling abonnement openbaar vervoer;
• Halte voor openbaar vervoer op ca. 350 m of 4 minuten wandelen;
• Deelwagens op de projectsite die na de werkuren gebruikt kunnen worden (tegen vergoeding);
• Telewerk is mogelijk, omwille van corona wordt dit momenteel maximaal toegepast bij de werknemers die hun werkzaamheden van thuis kunnen uitvoeren; bij de technische diensten is dit uiteraard minder vanzelfsprekend. Vervoerdienst, groendienst, interieurverzorgende dienst enz… kunnen niet terugvallen op telewerk uiteraard.
Bovendien zullen ook in de toekomst regelmatig campagnes worden georganiseerd om het gemeentepersoneel aan te blijven moedigen om gebruik te maken van duurzame vervoersmodi. De personeelsdienst werkt op dit moment hiervoor een actieplan uit.
Schepen Fonteyn is bezig met de organisatie van de week van de duurzame mobiliteit die zal starten op 16 september 2020. Uiteraard sensibiliseren ze het personeel om de fiets te nemen en dit doen ze door de fietsers een ontbijtje aan te bieden.
2.Zwaar verkeer
Door de magazijnen van De Mortel en de Ploegsebaan samen te voegen, worden heel wat verplaatsingen uitgespaard. De mobiliteitsstudie van 2014 gaat uit van een 50-tal bewegingen MINDER per week (MIN 59 personenautoequivalenten per week.)
Door de samenvoeging is er dus reeds een optimalisatie van het aantal bewegingen doorgevoerd. Daarnaast wordt uiteraard gestreefd naar een efficiënte planning van de werken, en de daaraan gekoppelde verplaatsingen om het aantal verplaatsingen tot het minimum te beperken. Natuurlijk blijven verplaatsingen wel noodzakelijk voor de facilitaire diensten.
Er is ook een spreidingsplan opgezet waarbij groendienst en brandweer de Prins Kavellei als toegangsweg gebruiken; en de vuilnisophalers de Mortel om binnen te rijden en Prins Kavellei om buiten te rijden. Dit zou desgevallend nog geoptimaliseerd kunnen worden waarbij de vuilniswagens volledig de Mortel gaan gebruiken om de druk voor de bewoners Prins Kavellei wat te ontlasten.
Naast een spreiding in de ruimte is er ook een spreiding in de tijd. Omwille van Corona start men nu in een 3-tal shiften, verspreid tussen 7u en 8.30u. Men zal die spreiding nog een tijdje blijven aanhouden. Men komt overigens ook gespreid terug binnen.
Tot slot zijn er op de projectsite stilaan meer en meer stille elektrische wagens en bestelwagens aanwezig om verplaatsingen mee uit te voeren. Zij veroorzaken geen lawaaihinder.
3.Milderende maatregelen
Samengevat: welke milderende maatregelen kunnen er genomen worden?
• De vuilnisophalers kunnen als toegangsweg volledig de Mortel nemen zowel voor in- als uit te rijden.
• sensibiliseren van de chauffeurs om slechts 20 km/u te rijden bij het in- en uitrijden en op te letten bij het optrekken.
Schepen Fonteyn had een onderhoud hierover met een naaste bewoner. Ze zijn bij hem binnen geweest om de overlast na te gaan van het vrachtverkeer. Met de betonplaten is in ieder geval niets mis, die zijn correct aangelegd. Er werden enkel daverende geluiden gehoord bij hele hoge snelheden (60 a 70 km/u). Bij normale snelheden werd er niets speciaals waargenomen.
De bewoner ging akkoord dat men deze milderende maatregelen zouden toepassen en dat men vooral zouden sensibiliseren rond snelheid.
• Het bestuur blijft uiteraard regelmatig campagnes organiseren om duurzame verplaatsingen aan te moedigen.
Raadslid Dirk de Kort bedankt schepen Fonteyn voor het uitvoerig antwoord. Hij is blij dat er ook verdere stappen genomen worden op het gebied van duurzame mobiliteit. Dit is een belangrijke wijziging die ook in het KB naar voor is gekomen. Hij vraagt of het mogelijk is om het verslag terug te koppelen naar de gemeenteraad van zodra het beschikbaar is?
Raadslid Dirk de Kort vindt de sensibilisering op eigen terrein een heel belangrijk punt met betrekking tot de overlast. Op deze manier zullen de knelpunten (trillingen) worden weggewerkt. Dit zal zeker tegemoet komen ten aanzien van de buurt. Hij hoopt dat de inspanningen die schepen Fonteyn doet ervoor zullen zorgen dat de problemen in de Prins Kavellei worden opgelost.
Beslissing
De bewoners van de Prins Kavellei hebben een actieve buurtvereniging dewelke bewoners van de straat bijeenbrengt met feesten en ook de aandachtspunten van hun straat onder de aandacht brengt van het gemeentebestuur.
Een tijdje geleden hebben de bewoners al de problematiek aangekaart van het bijkomend zwaar verkeer in hun straat en meer bepaald op de toegangsweg tussen huisnummer 37 en 35C. Wanneer zware vrachtwagens rijden over deze toegangsweg dan worden er zware technische kloppen veroorzaakt
Neemt kennis van de vragen van Dirk de Kort, namensCD&V:
• Graag een kopie van het verslag met de inlichtingen over de woon-werkverplaatsingen van de gemeentelijke werknemers. De gemeente Brasschaat moet dit verslag opmaken overeenkomstig het KB dd.26.06.2020 houdende wijziging van het Koninklijk besluit van 16 mei 2003 houdende de uitvoering van de programmawet van 8 april 2003 betreffende de verzameling van gegevens over de woon-werkverplaatsingen van werknemers. Werden er op basis van dit verslag door de meerderheidscoalitie dan ook passende bijkomende beleidsbeslissingen genomen op het gebied van duurzame mobiliteit? Biedt de gemeente Brasschaat aan deze vestigingseenheid o.a. de bijkomende mogelijkheid om aan structureel of occasioneel telewerk te doen ?
• Werd onderzocht of het huidig zwaar verkeer efficiënter kan worden ingezet, opdat het aantal verplaatsingen van zwaar verkeer van vrachtwagens van de gemeente kan worden ingeperkt? Zo ja, graag de resultaten van dit onderzoek. Zo niet, kan dit worden spoedig worden opgestart?
• Worden er maatregelen genomen door de gemeente als een goede huisvader, vanuit haar zorgvuldigheidsplicht om de schade aan de omliggende woningen te beperken?
36 Herplaatsing in bovental. - GOEDGEKEURD
37 Voordracht tot het verlenen van de titel "Ereburger van Brasschaat". - GOEDGEKEURD
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.