Zitting van dinsdag 12 mei 2020

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans en Bruno Heirman - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Lisa Buysse, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Shana Claessens en Cathy Mallentjer - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Jan Jambon - raadslid

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Retributie 2020-2025 voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg (blauwe zone). Herinvoering. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Schepen Heirman geeft mee dat deze retributie werd afgeschaft omwille van de corona-crisis.  Aangezien de winkels terug open gaan is het wenselijk dat de blauwe zone terug ingesteld wordt aangezien anders het winkel- en parkeergedrag in het honderd loopt. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2013 houdende vaststelling van de retributie 2014-2019 voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg. In zitting van 30 maart 2020  werd dit reglement door de Coronacrisis met ingang van 31 maart 2020 opgeheven.

Vanaf 11 mei 2020 heropenen de Brasschaatse winkels opnieuw hun deuren.

Het is financieel aangewezen om het opgeheven besluit met ingang van 13 mei 2020 opnieuw te activeren.

 

Juridisch kader

Het decreet van 16 mei 2008 en latere wijzigingen betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeertekens.

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 en latere wijzigingen betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (Wegcode).

Het ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende de parkeerkaart voor mensen met een handicap.

De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gecoördineerde onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst wordt geraamd op 87.500 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Met ingang van 13 mei 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt een gemeentelijke retributie gevestigd voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op de plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg.

Dit reglement beoogt het parkeren van een motorvoertuig op plaatsen waar dat parkeren toegelaten is én waar een blauwe zone-reglementering van toepassing is.

 

Art.2.- De retributie wordt als volgt vastgesteld:

1)      gratis voor de maximale duur die toegelaten is door de verkeersborden;

2)      een forfaitair bedrag van 25,00 euro per dag voor elke periode die langer is dan deze die gratis is.

 

De door de gebruiker gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig van maximaal 1 parkeerschijf, overeenkomstig het koninklijk besluit van 1 december 1975 en latere wijzigingen.

 

Voertuigen die geparkeerd staan voor de inrij van eigendommen waarvan het inschrijvingsteken leesbaar op die inrij is aangebracht, zijn vrijgesteld van het plaatsen van de parkeerschijf en dus van de retributie.

 

Het parkeren van voertuigen gebruikt door personen met een handicap is gratis.

Het statuut van “persoon met een handicap” wordt beoordeeld op het ogenblik van het parkeren door het aanbrengen op een zichtbare plaats achter de voorruit van het voertuig van de kaart uitgereikt overeenkomstig het ministerieel besluit van 7 mei 1999.

 

Art.3.- De retributie is verschuldigd door de houder van de nummerplaat van het voertuig.

De retributie is verschuldigd zodra het voertuig langer geparkeerd is dan de tijd die toegelaten is door de verkeersborden.

 

Art.4.- Als de parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig is geplaatst of meer dan één parkeerschijf is geplaatst of in geval de gebruiker de pijl niet op het streepje plaatst dat volgt op het tijdstip van aankomst of indien de gebruiker de aanduidingen wijzigt zonder dat het voertuig de parkeerplaats heeft verlaten, wordt de gebruiker steeds geacht te kiezen voor de betaling van het in artikel 2 bedoelde forfaitaire tarief.

 

De retributie wordt betaald binnen de 5 dagen door storting of overschrijving overeenkomstig de richtlijnen vermeld op het parkeerbiljet dat op verzoek wordt overhandigd of door de aangestelde op het voertuig wordt aangebracht.

 

 

Publicatiedatum: 08/06/2020
Overzicht punten

 

 

2 Mondelinge vraag van Niels de Kort, raadslid namens CD&V, over de kinderopvang tijdens corona voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Niels de Kort geeft aan dat vanaf 15 mei  de scholen gedeeltelijk weer overschakelen naar fysieke lessen. In het basisonderwijs gaan het eerste, het tweede en het zesde leerjaar van start, in het secundair onderwijs zijn voorlopig enkel de laatstejaars welkom. De kleuterschool blijft dicht. Scholen ondergaan vooraleer ze terug open gaan eerst een volledige veiligheidsanalyse in samenwerking met de preventie-adviseur. 

 

Naar aanleiding van de heropstart van het onderwijs zijn vele scholen volgens hem vragende partij om de opvang voor kinderen niet meer in de schoolgebouwen te organiseren. De Vlaamse regering heeft inmiddels ook beslist om de lokale besturen financieel te ondersteunen om extra opvang te organiseren.  Hij dacht dat het om een bedrag van 30 euro per dag / per kind gaat.

 

Hieromtrent heeft hij nog een aantal vragen :

 

          Hoe wordt de bijkomende opvang georganiseerd in Brasschaat? Hoeveel plekken voorziet de gemeente voor bijkomende opvang? In de vorige periode had de gemeente extra ondersteuning geboden, door bijvoorbeeld monitoren mee in te schakelen in de scholen.  Hoe zal dit nu georganiseerd worden? 

          Brasschaat heeft heel wat scholen op haar grondgebied. Welke scholen zullen de opvang zelf blijven organiseren?

          Wie zal worden toegelaten tot de opvang die de gemeente organiseert? Komt er een voorrangsregel voor inwoners van Brasschaat of burgers die in Brasschaat werken?

          Wat is de kostprijs van de opvang voor de ouders? Indien er een kostprijs wordt aangerekend, zal deze inkomensgerelateerd zijn?

 

Aangezien er nog verschillende zaken last-minute wijzigen, kan hij zich inbeelden dat hij nog niet op alles een volledig antwoord zal krijgen.  Om 16.00 uur vandaag was er bijvoorbeeld nog een bericht van de Vlaamse Overheid rond nieuwe richtlijnen voor kinderopvang. 

 

Schepen Ven dankt raadslid Niels de Kort voor zijn vragen.  Ze stelt dat hij helderziende moet zijn aangezien zij nog met totaal andere zaken bezig was toen ze deze vragen doorgestuurd kreeg. 

Ze begint bij het begin.  Het startte allemaal op 13 maart bij de sluiting van de scholen.  Op dat moment werd er samen gezeten met de directies van de scholen en werd er beslist om de scholen te sluiten.  Onmiddellijk na het sluiten kwam de vraag omtrent opvang.  Op dat moment was het vooral opvang van kinderen met ouders die in de essentiële sectoren werken, later kwam er ook opvang bij voor kinderen uit kwetsbare gezinnen.  Schepen Ven geeft aan dat dit een totaal nieuwe materie was, zij heeft op dat moment bij alle scholen geïnformeerd hoeveel kinderen er werden opgevangen.  De eerste dagen waren het tussen de 10 en 20 kinderen in sommige scholen en daarna daalde het aantal kinderen naar gemiddeld 5-6 kinderen per school, één school had 9 kinderen en Triolo had het grootste aantal kinderen, nl. 13.  Dit bleef duren tot aan de paasvakantie. 

 

Tijdens de paasvakantie bleven de mensen uit de essentiële sectoren door werken en werd er dus ook in de paasvakantie opvang voorzien.  De leerkrachten bleven doorwerken.  Tijdens de paasvakantie vernam schepen Ven dat ze een digitalisering op poten moest zetten.  Er zou les gegeven worden via de computer zodat de kinderen de nieuwe leerstof konden verwerken.  Dit was gedeeltelijk via smartschool (middelbaar) en de anderen via de computer.  Samen met schepen Hans heeft ze een oproep gelanceerd om oude computers in te zamelen.  Dit heeft ervoor gezorgd dat (bijna) iedereen kon voorzien worden  van een computer en zo ook alle lessen konden volgen.  Het ging hier niet enkel over kinderen die in Brasschaat les volgen en in Brasschaat wonen maar ook over kinderen die in Brasschaat les volgen en buiten Brasschaat wonen.  Op dit moment zijn ze nog op zoek naar een aantal computers, ze doet een warme oproep om nog computers binnen te brengen. 

 

Eind april kwam het nieuws dat de scholen terug zouden open gaan op vrijdag 15 mei.  Het was onmiddellijk alle hens aan dek om de lokalen in orde te krijgen.  Bij aanvang werd er gezegd dat er 10 kinderen per klas konden les volgen, uiteindelijk werd dit aangepast naar 14 kinderen per klaslokaal.  Schepen Ven geeft mee dat het voor de directies heel veel vergaderen was, in het begin vooral ventileren.  Bij aanvang kregen zijn een cheque-list met de veiligheidsrisico’s voor de scholen en een actieplan.  Ze kan iedereen verzekeren dat dit om een serieus boek ging.  Het vroeg veel tijd om alles in orde te brengen om alles te kunnen afvinken in dit boek.  Het betreft hier het eerste, tweede en zesde leerjaar voor de lagere school en het laatste middelbaar in de middelbare school. 

Schepen Ven geeft mee dat alle gemeentescholen hierin geslaagd zijn.  Ze hebben het geluk om voldoende lokalen te hebben zodat al deze leerjaren naar school kunnen gaan.  Er werden 4 volledige dagen afgesproken en 2 dagen voor het 6e leerjaar.  In sommige scholen gaat dit over halve dagen in plaats van volledige dagen.  Afgelopen vrijdag waren ze met dit alles nog bezig en toen moesten ze nog goedkeuring krijgen van de vakbonden.  De vakbonden hebben een GO gegeven. 

 

Toen kwam de vraag van raadslid Niels de Kort, schepen Ven vindt dit zeker ook een terechte vraag.  Sinds deze week moeten er meer mensen terug gaan werken en ook hun kinderen zullen moeten opgevangen worden.  Opnieuw werden alle scholen in Brasschaat gecontacteerd met de vraag of ze er al een zicht op hadden hoeveel kinderen er zouden moeten opgevangen worden in de komende weken?  Schepen Ven heeft de indruk dat de meeste scholen nog volop bezig zijn met hun klaslokalen.  In de gemeentescholen lukt het op dit moment nog allemaal.   De kinderen die geen les volgen, zullen opgevangen worden in de kleuterlokalen.  De kinderen van de kleuterschool en van de leerjaren zullen opgevangen worden in afzonderlijke klassen.  De kinderen van de lagere school die geen les krijgen, zullen hun taken in deze klassen kunnen afwerken.  Er is op dit moment ook voldoende personeel om deze kinderen te begeleiden.  De stagiairs die normaal in deze periode van het jaar in de scholen zijn, gaan nu ook mee inspringen in de scholen.  Dit is een schets van de gemeentescholen. 

 

Vanuit het Sint Michielscollege kwam er een vraag of de gemeente mee kon voorzien in de opvang van kinderen.  De andere scholen hebben dit tot nu toe nog niet gevraagd.  De rondvraag is gebeurd en er werd een volledige lijst opgesteld. 

 

Schepen Ven licht toe dat er net een werkgroep is opgericht.  Deze werkgroep zoekt naar lokalen, mensen die kunnen inspringen,…  Dit is geen makkelijke zoektocht omdat de meeste leerkrachten nu in hun eigen scholen moeten werken.  Via de sport- en jeugddienst kwam de tip om contact op te nemen met leerkrachten die normaal sportlessen (oa tennis) geven.  Deze mensen zijn momenteel vrij en er werd reeds contact met hen opgenomen.  Er wordt ook gedacht aan sportcentrum Peerdsbos om noodopvang te organiseren.  Er wordt ook gedacht aan verschillende locaties, voor kinderen uit bijvoorbeeld Maria ter Heide is het sportcentrum dan weer verder.  Er wordt ook gedacht aan locaties zoals bijvoorbeeld voetbal- of tennisclubs.  Dit zijn voorlopige ideeën voor moest het nodig zijn.    De werkgroep is momenteel bezig om te onderzoeken of deze lokalen wel effectief bruikbaar zijn voor opvang.  Ook hier moet aan de nodige eisen voldaan worden om kinderen te mogen opvangen.  Vandaag werd er meegegeven dat kleuters met 20 mogen samen zitten, dit schept meer mogelijkheden.

 

Het is niet eenvoudig om extra mensen te vinden.  Schepen Ven geeft mee dat veel vrijwilligers op basis van leeftijd niet kunnen ingezet worden.  Er wordt nog verder rondvraag gedaan, want misschien zijn er nog wel scholen die leerkrachten over hebben maar geen lokalen meer.  Ook zij kunnen dan misschien bijspringen.  Er wordt op dit moment een overzicht gemaakt van alle scholen : hoeveel lokalen hebben ze nog vrij & hoeveel mensen zijn er nog beschikbaar? 

 

Voorlopig zijn er tot volgende week (korte week) geen problemen, iedereen zou zijn opvang nog zelf kunnen regelen.  Er moet bekeken worden of het nodig is vanaf de week daarna, maar dan zijn ze weeral een weekje verder.  Schepen Ven geeft nog mee dat ze in Mariaburg aan Antverpia denken, hier zouden ze dan de lokalen van de academie kunnen gebruiken. 

 

Schepen Ven geeft mee dat ze ook iets had opgevangen over 30 euro.  Zij heeft naar het OVSG proberen om te bellen voor meer informatie omtrent deze 30 euro.  Ze wilde graag weten wat dit precies inhoud.  Ze heeft ook de vraag gekregen of deze 30 euro bijvoorbeeld naar de vrijwilligers zou kunnen gaan.  Tot op heden heeft ze hier nog geen concreet antwoord op gekregen.  Schepen Ven kan wel al bevestigen dat er geen kostprijs voor de ouders zal zijn.  Les volgen is gratis, dus dit zal ook zo behouden blijven.  Het gaat hier over noodopvang en dit is iets anders dan buitenschoolse opvang.  Ze geeft ook mee dat alle kinderen die in Brasschaat school lopen, zullen opgevangen worden.  Niet enkel kinderen die in Brasschaat wonen. 

 

Raadslid Niels de Kort dankt schepen Ven voor het uitgebreide antwoord.  Hij geeft mee dat hij deze vraag heeft geformuleerd n.a.v. zaken die hij in de pers had vernomen.  Het antwoord is nog niet concreet, maar hij vindt het alvast wel een concrete aanpak.  Hij heeft er alle vertrouwen in dat dit de juiste manier is.  Hij vermoed ook dat de behoefte nog groter gaat worden, naargelang er meer mensen terug moeten gaan werken.  Hij wil ook graag meegeven dat men zeker rekening moet houden met een tweede golf van corona, leerkrachten die gaan uitvallen,…  De risico’s zijn er nog dat deze behoeftes nog gaan stijgen.  De aanpak van de werkgroep en de bevragingen vind hij een goede aanpak.  Hij wil hier graag nog aan toevoegen dat men met de werkgroep best ook vooruit kijkt naar de zomer toe.  De regering heeft tot op heden nog geen beslissing genomen omtrent de kampen.  Deze beslissing zal pas genomen worden op het einde van de maand, dit wordt dan heel kort dag voor de zomer.  Wanneer de kampen niet mogen doorgaan, gaat dat ook weer een grote behoefte creëren naar vakantie-opvang.  Dit kan volgens hem best al ergens meegenomen worden.  Raadslid Niels de Kort dankt schepen Ven nogmaals voor haar aanpak en vindt het ook goed nieuws dat er geen kostprijs aan verbonden is voor de ouders. 

 

Schepen Ven geeft graag nog mee dat ze voor de zomervakantie zal samenwerken met de schepen van sport, schepen Van Gerven.  Dit heeft ze ook eerder bij de paasvakantie gedaan.  Ze geeft mee dat ze hier op ervaren mensen kan rekenen. 

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van Niels de Kort, raadslid namens CD&V, over de kinderopvang tijdens corona.

 

 

Publicatiedatum: 08/06/2020
Overzicht punten

 

 

3 Mondelinge vraag van Rob Eeman, raadslid namens PVDA, over de verdeling van zelfgemaakte mondmaskers voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Tijdens de vorige gemeenteraad gaf hij al mee dat zijn fractie er de voorkeur aan gaf om als gemeente mondmaskers aan te kopen voor al zijn inwoners. Ze vonden het jammer dat men niet inging op hun voorstel, waarom niet op zeker spelen?  Het bezorgen van mondmaskers via nationale weg verloopt zeer moeizaam en mondmaskers worden tegen zeer hoge prijzen verkocht.  Er werd gekozen voor een ander alternatief, nl. de naai-ateliers.  Dit is een initiatief dat ze ook loven, maar eerder als aanvulling. 

 

Raadslid Eeman las vandaag in de Brasschaatse Film dat er vanaf 4 mei mondmaskers konden afgehaald worden door mensen die het openbaar vervoer nemen en vanaf 18 mei ook de andere burgers die nog niet in het bezit zijn van een mondmasker (zolang de voorraad strekt). 

 

Raadslid Eeman heeft hieromtrent een aantal concrete vragen :

 

          Hoeveel mondmaskers zijn er reeds bijeengebracht in het gemeentehuis en in de dienstencentra? Wat is het resultaat van de naaiateliers?

          Hoeveel mensen zijn er reeds een mondmasker komen halen voor gebruik openbaar vervoer? Hoe wordt gecontroleerd?  Worden de namen genoteerd?  Zijn de maskers ook uitgedeeld aan mensen die geen gebruik maken van openbaar vervoer?

          Hoe zal de verdere verdeling gebeuren en wanneer?

          Hoeveel mondmaskers wil men nog maken?  Wie krijgt voorrang en zullen hier ook de namen genoteerd worden?

          Waarom kunnen mondmaskers niet opgestuurd worden? 

          Wat wordt er bedoeld met de voorrang bij afhaling van de mondmaskers? 

          Is het bestuur op de hoogte over wanneer Brasschaat zal kunnen beschikken over de bestelling van de nationale overheid?  Wanneer en hoe zal deze verdeling gebeuren?

 

Raadslid Eeman kijkt uit naar het antwoord van de schepen.

 

Schepen Hans geeft graag eerst een aantal cijfers mee :

 

          In de eerste week werden er 400 mondmaskers afgehaald.

          Er werden 296 mondmaskers afgegeven door mensen die er zelf gemaakt hadden.

          Er waren 1000 mondmaskers in stock van de eerstelijnszone, ¼ was voor Brasschaat.

          Er werden deze week 256 mondmaskers gemaakt door de mensen in de eigen ateliers. Vandaag kwamen er hier 60 bij. 

          Er zitten op dit moment 299 mondmaskers in de voorraad.

 

Schepen Hans ondervond dat mensen die het openbaar vervoer nemen, zelf voor mondmaskers hebben gezorgd aangezien er een minimale vraag was.  In het begin werd de communicatie bewust laag gehouden omdat de naaiateliers nog moesten opstarten.  Er moest eerst gezorgd worden voor stof, garen en lint.  Dit is ondertussen in orde.  Momenteel zijn er 4 naaiateliers opgestart, nl.  3 in de dienstencentra en 1 in Kabas.  Alles verloopt op een veilige afstand, het mag geen theekransje worden. 

 

De verdeling van de maskers verloopt via afhaling in de 3 dienstencentra en niet in het gemeentehuis.  Van het gemeentehuis zijn ze terug gekomen omdat ze de reguliere werking niet in het gedrang willen brengen.  De namen van de burgers die maskers ophalen, worden genoteerd.  Dit geldt ook voor de pakketjes om zelf mondmaskers te maken. 

 

Vraag en aanbod loopt op dit moment goed en is onder controle.  Op sociale media merkt ze ook op dat er in Brasschaat veel naaiateliers zijn opgericht.  Er wordt enorm veel genaaid in Brasschaat.  Schepen Hans vindt het ook fijn om te zien hoeveel solidariteit er is in Brasschaat.

 

De keuze om te werken met zelfgemaakte mondmaskers blijkt uiteindelijk de beste keuze te zijn volgens haar.  Deze mondmaskers zijn de enige waar de filter in kan gestoken worden en is ook de meest duurzame oplossing.  Ze geeft mee dat  men de mondmaskers nog zeer lang zal moeten dragen, het heeft dus geen zin om mensen een papieren masker te geven.  De papieren mondmaskers geven ook veel overlast op gebied van zwerfvuil.

 

Wat betreft de verdeling van mondmaskers wil ik schepen Hans graag de totale actie toelichten waar ze momenteel , onder de professionele leiding van Bruno Van Mengsel , actief mee bezig zijn.:

 

Brasschaat is aangesteld als gemeentelijk distributiecentrum, dat betekent dat alle leveringen die de federale overheid wil verdelen meestal langs hier passeren:

 

          mondmaskers voor de WZC (Vesalius, Salvé, De Mick, Buitenhof) en instellingen VAPH (Rotonde, Vrije Vlinder, OLO) werden in bulk hier geleverd en aan de verschillende organisaties bezorgd

          er zijn 2 leveringen gebeurd voor triagepunt huisartsenwachtpost: werd in bulk aan hen bezorgd

          mondmaskers voor huisartsen werden in hun geheel bezorgd en werd overgebracht naar voorzitter huisartsenkring (100 chirurgische maskers per huisarts)

          mondmaskers voor tandartsen, vroedvrouwen, kinesisten, thuisverpleegkundigen en begrafenisondernemers werd in bulk afgeleverd op 24 april 2020 en diende aan hen individueel verdeeld (254 personen), deze mensen dienden opgebeld of gemaild met de melding dat ze hun pakketje (50 chirurgische mondmaskers per persoon) mochten komen ophalen op het gemeentehuis. Hierbij moet vermeld dat de lijst niet altijd actueel is.

          de filters voor de mondmaskers worden in 5 of 6 leveringen naar Brasschaat gebracht: op 5 mei  werden er 2 800 geleverd (1 400 omslagen= 3,5 kartonnen dozen) – door vrijwilligers bedeeld (laatste opgehaald op vrijdag 8 mei om 12u30),

          op 8 mei werden er 9 500 geleverd (4 750 plastiekjes = 47,5 DHL verpakkingen) bedeling is momenteel aan de gang (er liggen er nog 1 250 plastiekjes te wachten). Totaal zijn er dus al 12 300  filters geleverd, in 6 150 verpakkingen.

          Volgende leveringen zijn nog niet aangekondigd. We hebben nog 25 700 filters te goed of 12 850 omslagen/plastiekjes. De vrijwilligers aangezocht via Vonak zijn heel enthousiast en ze hopen dat ze hen steeds kunnen blijven voorzien van materiaal, verschillende van hen komen immers regelmatig terug om andere straten te bedienen.

          de levering van de mondmaskers van de federale regering is nog niet aangekondigd, maar dit wordt ook nog een belangrijke opdracht die we logistiek moeten begeleiden

          op dinsdag 12 mei 2020 is er een levering van 8 500 mondmaskers aangekondigd voor geneesheren specialisten: deze 85 mensen zullen dus moeten gecontacteerd worden om hun deel (100 chirurgische maskers) te komen ophalen op het gemeentehuis

          ….

 

Raadslid Hans geeft mee dat Brasschaat ook fungeert als noodvoorraad voor de eerstelijnszone.

Leveringen door verschillende gemeenten werden hier verzameld, vooral zelfgemaakte mondmaskers, beschermingsmateriaal allerhande zoals schorten (ook zelfgemaakte); chirurgische en andere maskers uit schenkingen: rechtstreeks op gemeentehuis of via KLINA, ook van enkele weldoeners.

 

Eigen aankopen van de eerstelijnszone (handschoenen en overalls/bedekkende pakken) worden hier bewaard om uit te leveren aan zorgverleners die hierom vragen.

 

Zorgverleners kunnen via een webformulier aan de eerstelijnszone hun noden kenbaar maken, uitleveringen gebeuren hier via het gemeentehuis. 89 vragen werden zo beantwoord.

 

Samen met de kinesistenvereniging werd voor de kinesisten een pakket samengesteld dat specifiek op hun noden was afgestemd (28 kinesisten hebben hierop ingetekend). Pakket was hier af te halen op het gemeentehuis.

 

Schepen Hans geeft ook toelichting bij de mondmaskers voor het eigen personeel.  Mondmaskers (zelfgemaakte) voor personeel (poetsdienst, technische dienst, interieurverzorgende dienst in de scholen, sporthal) werden geleverd.

 

Mondmaskers en overalls werden uit schenking aan Klina geleverd. Er werd vanuit het bestuur ook een aankoop gefaciliteerd van 10 000 FFP2 mondmaskers voor Klina.

 

Tot slot worden er door de gemeente 5 000 herbruikbare mondmaskers zelf aangekocht via het contract van de provincie: 1 000 mondmaskers om eigen personeel te voorzien, 4 000 mondmaskers voor de inwoners die nog geen mondmasker hebben (levering is voorzien in week van 25 mei 2020).

 

Schepen Hans licht toe dat het effectief is “zolang de voorraad strekt”.  Ze geeft graag mee dat de mensen die bij Think Pink hebben besteld, ze ook nog niet in hun bezit hebben.  Deze leveringen verwacht men pas tegen 25 mei.  De levering van de provincie zou er zijn tegen 22 mei. 

 

Schepen Hans geeft nogmaals mee dat ze een goede keuze heeft gemaakt, nl. er is duurzaamheid en solidariteit.  Uit de bevraging bleek dat 20% van de bevolking nog geen mondmaskers heeft.  Ouderen die thuis blijven, hebben op dit moment nog niet echt een masker nodig.  Ze geeft graag ook nog eens mee dat veel lokale handelaars ook maskers verkopen.  Een masker dragen, doe je om andere mensen te beschermen.

 

Raadslid Eeman dankt schepen Hans voor het duidelijke antwoord, hij hoort een aantal positieve zaken.  Aangezien schepen Hans veel cijfers heeft gebruik bij de start van dit punt vraag raadslid Eeman om deze door te geven via de notulen van de gemeenteraad.  Hij wil hier graag een duidelijk signaal over. 

 

Raadslid Eeman geeft nogmaals mee dat hij de naaiateliers een waardig alternatief vindt, maar hier werd het niet voorzien voor elke burger.  Het enkel afhalen kan een belemmering zijn voor minder mobiele mensen.  Het bezorgen van mondmaskers benadrukt de essentie van het gebruik waar dit nodig of verplicht is.  Dit zou veel beter zijn dan “houd onze kanalen in het oog”.  Hij geeft mee dat hij weet dat veel mensen zelf een mondmasker aankopen, maar het bezorgen van de mondmaskers zou ervoor zorgen dat er niemand uit de boot valt.  Dit blijft volgens hem in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van overheden en besturen.  Hij betreurt ook dat ze nog niet aan de beoogde aantallen zijn gekomen.  Aangezien er niet voldoende zijn voor iedereen vraagt hij zich af wie er zal ontvangen?  Hij weet dat er gemeenten zijn die nog wachtende zijn, maar hij heeft ook al weet van gemeenten die er reeds ontvangen hebben via de groepsaankoop.  Zijn fractie vindt dat het alternatief van de naaiateliers niet 100% is, maar hij heeft wel alle respect voor de inspanningen die reeds geleverd zijn.

 

Raadslid Buysse wil vanuit fractie Brasschaat 2012 ook haar bezorgdheid uiten.  Sommige inwoners van Brasschaat kregen reeds filters in de bus en anderen niet, dit creëert onrust bij de inwoners.  Ze geeft aan dat er ook weinig informatie bij zit.  Door het systeem van de naaiateliers in de dienstencentra vrezen ze dat er toch een aantal mensen niet gaan bereikt zijn en dat het omslachtig is wanneer je gewoon een mondmasker wilt om bijvoorbeeld naar de bakker te gaan.  Haar fractie vindt dat het “trek je plan” gehalte te hoog blijft.  De belangeloze inzet van al de medewerkers vindt ze wel lovenswaardig.  Raadslid Buysse en haar fractie blijven er wel van overtuigd dat men het voortouw had moeten nemen bij een algemene verdeling.  Wanneer er in elke bus mondmaskers zouden gestoken worden, zouden er veel minder mensen uit de boot vallen om praktische redenen.  Mensen geraken bijvoorbeeld niet in de dienstencentra of ze kunnen de informatiestroom niet meer volgen.  Op deze manier worden er ook geen wegwerpexemplaren gebruikt die gebruikt worden voor medische doeleinden.  Haar fractie had toch graag de algemene bedeling gezien. 

 

Raadslid Vanpoucke vindt de aantallen die schepen Hans geeft erg beschamend wanneer je weet dat Brasschaat 38 000 inwoners heeft.  Hij maakt zich zorgen, wetende dat er nu nog geen 2000 mondmaskers zijn.  Hij vindt de gemeente in deze veel te traag en een gemiste kans om niet in te tekenen bij de provinciale groepsaankoop.  Vele andere gemeenten hebben hier wel op ingetekend.  De provincie kan de beste voorwaarden leveren qua snelle levering, stiptheid, kostprijs,… 

 

Schepen Hans onderbreekt dat raadslid Vanpoucke niet goed heeft geluisterd want ze hebben wel ingeschreven voor de groepsaankoop van de provincie. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft mee dat er 1,4 miljoen mondmaskers werden gekocht door de provincie voor 20 bedrijven.  Brasschaat koopt 5000 mondmaskers, dit is echt een gemiste buitenkans volgens hem.  Het zijn goede maskers, hij vraagt zich echt af waarom we niet gewoon meedoen?  Hij haalt ook aan dat er geen mensen zijn die het niet gaan nodig hebben…  de crisis is nog lang niet voorbij.  Hij vindt dat de gemeente zich moet wapenen, het zal er niet makkelijker op worden.  De gemeente moet zich wapenen.  De gemeente blijft achter, helaas misschien voor malafide bedrijven.  Deze week werden de raadsleden gecontacteerd door zo’n bedrijf.  Ze zien dat de gemeente niet klaar geraakt en willen bijspringen.  Hij wil graag iets positief meegeven, bij scouts de Stille Meeuw hebben ze op korte tijd een 1000 mondmaskers gemaakt en verdeeld aan 5 euro per stuk.  Dit is een goede zaak voor de vereniging en het bewijs dat mensen verenigingen steunen.  Dit bewijst hoe het kan lopen wanneer je het goed organiseert en niet zoals de gemeente steken laten vallen.  Volgens hem slagen omliggende gemeenten er wel in om duidelijk te communiceren.  In Kapellen bijvoorbeeld weet elke inwoners dat het volgende week levering is.  Stabroek, Borsbeek, Stad Antwerpen,…  worden allemaal voorzien.  Kapellen had zijn bestelling reeds gedaan op 23 april en volgende week zijn ze verzekerd van hun leven.  Elke Kapellenaar krijg een mondmasker in de bus.

Raadslid Vanpoucke vraagt aan het college wat zei nog gaan doen om het recht te trekken.

 

Schepen Hans licht toe dat ze niet in de hand hebben wanneer de filters er zijn aangezien deze geleverd worden in 5-6 golven.  Van zodra ze er zijn, worden deze onmiddellijk gebust.  Aan de filters kunnen ze niets doen, deze worden zo geleverd en zullen we mee moeten doen.  “naaiactie, trek uw plan”, ze vindt het heel grove woorden.  Heel Vlaanderen doet mee aan deze mooie actie.  Iedereen staat erachter maar volgens haar sommige raadsleden niet. 

 

Schepen Hans bevestigt nogmaals dat Brasschaat wel maskers heeft besteld bij de groepsaankoop van de provincie.  Ze geeft mee dat iedereen nog lang mondmaskers zal moeten dragen en ze vraagt zich af of het bestuur deze dan moet kopen voor iedereen?  De mondmaskers van think pink hadden Brasschaat 100 000 euro gekost en er kon zelfs geen filter in.  100 000 euro voor 1 masker van de gemeente dat niemand op zijn gezicht doet, is gek.  De actie met de zelfgemaakte mondmaskers is veel duurzamer aangezien ze gewassen kunnen worden. 

 

Schepen Heirman sluit zich volledig aan.  Hij vindt het wel goed dat raadslid Buysse haar bezorgdheid heeft geuit.  Hij vindt het redelijk zwaar dar raadslid Vanpoucke het woord beschamend gebruikt. Schepen Heirman geeft mee dat de informatie van Kapellen toch niet allemaal klopt, op 23 april werden er mondmaskers besteld die rond 5 mei zou geleverd worden.  Tot op heden is dit nog niet gebeurd, de datum werd verplaatst naar 19 mei.  Hij bevestigt dat onze strategie nog steeds beter en gunstiger is. 

 

Raadslid Hoegaerts vindt dat men terug de discussie van vorige maand wil voeren.  Hij is daar niet in geïnteresseerd.  Hij heeft de cijfers gekregen.  De sociale cohesie wordt bevorderd door de nationale naaiactie.  De schepen mag volgens hem wel niet meegeven dat ze aan alle inwoners mondmaskers bezorgt want dit is een soort inzameling en een herverdeling.  Op dit moment zijn er een 400-500 mondmaskers verdeeld, naargelang de vraag.  Het stoort hem vooral aan een gebrek aan communicatie en een gebrekkige communicatie.  Hij ontving vandaag de Brasschaatse Film waar instaat waar je je materiaal mag brengen/halen.  Het gemeentehuis staat ertussen maar ondertussen gaat het over de dienstencentra.  Brasschaat verspreid ook geen info op de sociale media, inwoners / vrijwilligers verspreiden de informatie.  Raadslid Hoegaerts vraagt gewoon heel duidelijk om open en correct te informeren.  De Brasschaatse Film is vaak het enige middel van mensen die niet op facebook zetten.  Het stoort hem ook dat de adressen van de dienstencentra niet zijn toegevoegd. 

 

Raadslid Hoegaerts geeft een pluim aan de communicatiedienst en de schepen van lokale economie voor de mooie folder die werd afgeleverd m.b.t. ikkoopinbrasschaat.

 

Raadslid Hoegaerts geeft nog mee dat ze zelf ook papieren mondmaskers hebben verspreid onder hun leden en de meest kwetsbaren.  Deze mondmaskers gaan voor vele mensen ook langer mee dan.  Dit is ideaal voor mensen die gewoon bijvoorbeeld een keer per week naar de bakker moeten. 

 

Raadslid Vanderschoepen sluit zich aan bij raadslid Hoegaerts. 

 

Raadslid Vanpoucke wil nog een paar onwaarheden van schepen Hans rechtzetten.  De mondmaskers van think pink kan je wel degelijk een aantal keren wassen, dit staat heel duidelijk op hun website.  Het bedrag dat schepen Hans meegaf, klopt ook niet volgens hem. Gezondheid is ook een kerntaak van de overheid.  De naaiactie zou volledig naast een gemeentelijk aanbod kunnen staan.  Hij geeft mee dat hij het ook niet zou willen dat er voor iedereen een zeer basispakket wordt gekocht.  Hij komt terug op het verwijt “beschamend”.  25 mei staat naast ons die niets voorzien hebben.  Hij vindt nog altijd het Kapels-model beter dan het Brasschaats-model. 

 

Schepen Hans geeft aan dat ze niet meedoet aan 100 000 euro uitgeven voor een frulmasker.  Ze beschuldigd niemand persoonlijk maar ze stelt wel geregeld vast dat er mondmaskers op de grond liggen.  De mensen die de straten opruimen, hebben dit al mogen vaststellen. 

 

Schepen Hans vraagt aan voorzitter Versompel om af te sluiten aangezien raadslid Eeman zijn vragen reeds heeft mogen stellen. 

 

Voorzitter Versompel geeft mee dat raadslid Eeman nog iets mag zeggen en vervolgens zal de burgemeester afronden.

 

Raadslid Eeman sluit zich bij raadslid Vanpoucke aan omtrent Kapellen.  Zij zullen hun mondmaskers hebben op 25 mei en Brasschaat niet.  Hij vindt ook dat men niet over 100 000 euro moet moeilijk doen indien het voor de gezondheid is.  Een zijn andere bedragen die Brasschaat uitgeeft aan andere projecten.  Hij is blij dat de oppositie zijn idee steunt, zij vertegenwoordigen tenslotte ook veel mensen in Brasschaat.  Hij dankt voor de steun van de oppositie. 

 

Waarnemend burgemeester Cools vindt het spijtig dat er een politiek spel wordt gespeeld over de mondmaskers.  Hij heeft verschillende gemeenten geweten die mondmaskers hadden besteld en waar de oppositie zich dan afvroeg waarom ze niet inschreven op de nationale naai-actie.  Hij vindt het grof hoe hier mee wordt omgegaan.  De mensen van de administratie werken dag in dag uit heel hard om een bepaald resultaat te behalen.  Hij vindt het buiten alle proportie dat dit nu zomaar wordt weggeveegd door de oppositie. 

 

Schepen Hans betreurt dat ze het voorspelt had dat het een politiek spel zou worden.  Ze vindt dat het genoeg is geweest.

Beslissing

 

 

Neemt kennis van de vraag van Rob Eeman, namensPVDA, over de verdeling van zelfgemaakte mondmaskers ter preventie van COVID-19.

 

 

Publicatiedatum: 08/06/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.