Zitting van maandag 19 december 2022

Van 21:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Adinda Van Gerven - schepen

Jan Jambon - raadslid

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Begroting 2023 Politiezone Brasschaat. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke doet een tussenkomst om zijn steun uit te spreken.  Zijn fractie is heel tevreden met het feit dat de politie het afgelopen jaar heel veel prioriteiten van zijn fractie heeft opgenomen.  Hij denkt hierbij aan intra-familiaal geweld en verkeersveiligheid.  Hij stelt dat de politie in Brasschaat een heel performante werking heeft en veel vertrouwen heeft in de gemeenteraad.  Hij wenst de politie ook te feliciteren voor hun communicatie.  Recent bezocht hij de politie en daar kon hij vaststellen dat de communicatie echt een voorbeeld kan zijn voor vele overheden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools bedankt raadslid Vanpoucke voor deze bemoedigende woorden voor de politie.  Hij brengt de boodschap graag over aan het korps.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De dienst financiën legt het ontwerp voor van de politiebegroting 2023.

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 op de geïntegreerde politie.

Koninklijk besluit van 5 september 2011, met latere wijzigingen, inzake het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie.

Er zijn heden nog geen specifieke onderrichtingen van de federale overheid gepubliceerd voor begrotingsjaar 2023.

 

Adviezen

De financiële commissie heeft gunstig advies verleend op 28 november 2022.

 

Financiële gevolgen

De gemeentelijke tussenkomsten bedragen 6.451.000 euro in de gewone dienst en 557.000 euro in de buitengewone dienst. De vereiste kredieten zijn opgenomen in het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan (AMJP) 2020-2025 van de gemeente.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- stelt de begroting 2023 van de politiezone Brasschaat vast volgt :
 

Gewone dienst uitgaven

 

Personeel

9.421.059,00 euro

Werkingskosten

984.087,00 euro

Overdrachten

236.029,00 euro

Schuld

120.458,00 euro

TOTAAL

10.761.633,00 euro

 

Gewone dienst ontvangsten

 

Prestaties

35.69,00 euro

Overdrachten

9.882.238,00 euro

Schuld

0,00 euro

Geraamd begrotingsresultaat 2021

542.234,26 euro

TOTAAL

1.905,26 euro

 

Buitengewone dienst uitgaven
 

Investeringen

567.100,00 euro

TOTAAL

567.100,00 euro

 

Buitengewone dienst ontvangsten
 

Overdrachten

557.000,00 euro

Geraamd begrotingsresultaat 2021

11.181,29 euro

TOTAAL

1.081,29 euro

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

2 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 28 november en 6 december 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar punt 9 waar hij aandacht vroeg voor de technische bemerkingen en aanvullingen van de jaarrekening van het AGB.  Er werd akte van genomen maar hij kon hier niets van terug vinden in het verslag.  Hij begrijpt dit aangezien er enkel instemmend werd geknikt.  De financieel directeur heeft ondertussen bevestigt dat men dit grondig opvolgt.  Hij vraagt om de technische opmerkingen en aanbevelingen over de jaarrekening toch te noteren. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 28 november en 6 december 2022 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zittingen goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 28 november en 6 december  2022 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

3 Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Goedkeuring wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans vraagt aan de voorzitter om dit punt toch nog eens te bekijken tijdens het overleg met de fractievoorzitters wat betreft de wijziging van de amendementen.  Zijn fractie heeft hier nog problemen mee vandaar dat ze het toch nog eens willen bekijken.  Hij vermoed dat dit punt niet hoogdringend is vandaag. 

 

Waarnemend burgemeester Cools stelt voor om de wijziging toch goed te keuren en het nadien alsnog te bespreken.  Er staan volgens hem andere zaken in waarbij het toch belangrijk is om ze nu goed te keuren. 

 

Raadslid Brughmans verwijst naar een vergadering van Igean waar een gelijkaardig punt rond amendementen werd uitgesteld.  Men gaat daar een advies vragen van toezicht.  Hij stelt voor op het punt hier ook terug te trekken.  Het was schepen Helsen van Kapellen die ervoor gezorgd heeft dat dit punt werd terug getrokken.  Hij heeft geen probleem met de andere punten, enkel met het punt rond de amendementen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat men geen goedkeuring kan vragen voor het digitaal volgen van commissies wanneer dit vandaag niet wordt goedgekeurd. 

 

Raadslid Callens licht toe dat hij de vorige keer het digitaal volgen van de commissie toeliet omwille van het feit dat deze wijziging geagendeerd stond.  Dit met de bedoeling om het vandaag goed te keuren.  Anders had hij dit niet toegelaten.  Hij stelt voor om dit toch goed te keuren en de amendementen later terug te bespreken. 

 

Raadslid Brughmans begrijpt ieder zijn bekommernissen maar hij vraagt duidelijk om dit te bespreken op het overleg van de fractievoorzitters. 

 

Voorzitter Versompel stelt voor om het punt goed te keuren en het onderdeel van de amendementen mee te nemen op het volgende overleg van de fractievoorzitters. 

 

Raadslid Pauwels licht toe dat hij de voorstellen van de collega’s van de CD&V volgt.  Alle voorgelegde punten werden besproken tijdens het overleg van de fractievoorzitters op dat van de amendementen na. 

 

Raadslid Naudts-Coppens licht toe dat wanneer ze het woord “amendement” ingeeft in google ze heel veel verschillende definities krijgt.  Ze wil graag weten wat men hier bedoelt met een amendement?  Deze wijziging kan volgens haar veel vormen aannemen. 

 

Voorzitter Versompel licht toe dat een amendement dient om een toelichting te geven / wijziging te vragen van hetgeen beslist is.  Het kan ook een toevoeging zijn aan iets wat al bestaat. 

 

Raadslid Pauwels stelt dat dit in de geest waarin dit wordt toegelicht, toch zou moeten kunnen groeien.  Dit is volgens hem ook zo voor de meerderheid.  Het moet volgens hem kunnen groeien tijdens de zitting en niet enkel 5 dagen op voorhand 

 

Raadslid Vanpoucke vraagt of het geen mogelijkheid is om de kwestie rond de amendementen uit te stellen en alle andere zaken wel goed te keuren?  Over alle andere zaken werd overleg gepleegd op het overleg van de fractievoorzitters.  Op deze manier kan men eruit geraken. 

 

Voorzitter Versompel gaat akkoord met het voorstel van raadslid Vanpoucke. 

 

De gemeenteraad besluit om na beraadslaging het huishoudelijk reglement éénparig goed te keuren met uitzondering van de paragraaf met betrekking tot de amendementen.  De gemeenteraad geeft de voorzitter van de gemeenteraad de opdracht om dit onderwerp voor bespreking te agenderen op het eerstvolgende overleg van de fractievoorzitters. 

 

Raadslid Pauwels geeft nog mee dat hij dankbaar is voor alle andere toevoegingen.  Veel zaken kwamen van zijn fractie dus hij is dan ook tevreden dat deze in het nieuwe reglement zitten.  Zijn fractie vindt het wel een gemiste kans wat betreft de livestream.  Hij verwijst hiervoor ook graag naar een brief van de jeugdraad die hiervoor gepleit hebben.  Het is volgens hem een probleem om jongeren mee te betrekken in allerlei engagementen, zeker in politiek.  Hij vindt het jammer dat de burger niet mee kan volgen via de livestream of het achteraf kan herbekijken.  Zijn fractie vindt dit zonde voor de democratie en een gemiste kans dat dit niet mee werd opgenomen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeenteraad heeft bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vastgesteld waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:

  1. de vergaderingen waarvoor presentiegeld wordt verleend, het bedrag van het presentiegeld en de nadere regels voor de eventuele terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen;
  2. de wijze van verzending van de oproeping en de terbeschikkingstelling van het dossier aan de gemeenteraadsleden, alsook de wijze waarop de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden, aan de raadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen verstrekken over die stukken;
  3. de wijze waarop de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar worden gemaakt;
  4. de voorwaarden voor het inzagerecht en het recht van afschrift voor gemeenteraadsleden en de voorwaarden voor het bezoekrecht aan de instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert;
  5. de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen;
  6. de wijze van notulering en de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden;
  7. de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties;
  8. de wijze waarop en de persoon door wie de stukken van de gemeente, vermeld in artikel 279, worden ondertekend;
  9. de nadere voorwaarden waaronder het recht om verzoekschriften in te dienen, wordt uitgeoefend, en de wijze waarop de verzoekschriften worden behandeld;
  10. de wijze van het ter kennis brengen van de beslissingen, vermeld in artikel 50, vijfde lid.

 

De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Titel 1- Algemene bepalingen

 

Art.1, §1 Het huishoudelijk reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, hierna de Raden genoemd. Beide besluitvormingsorganen dienen een formeel besluit van goedkeuring te nemen omtrent het huishoudelijk reglement.

 

§ 2. Gelet op het Decreet voor het Lokaal Bestuur (DLB) dient hiernavolgend het huishoudelijk reglement als volgt te worden gelezen:

 

        De Voorzitter: betreft de voorzitter van zowel de gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn die krachtens het DLB dezelfde persoon betreft;

        De Raad: betreft zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn (of OCMW-raad) behoudens specifiek de gemeenteraad of raad voor maatschappelijk welzijn apart wordt vermeld.

        De Raadsleden: betreffen de leden van respectievelijk de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn die krachtens het DLB dezelfde personen betreffen;

        Het Bestuur: het gemeente –en OCMW bestuur

        DLB: Decreet over het Lokaal Bestuur

 

Titel 2 - Bijeenroeping

 

Art. 2, § 1. De Raad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

 

§ 2. De Voorzitter van de Raad beslist tot bijeenroeping van de Raad en stelt de agenda van de vergadering op.  Behoudens in spoedeisende gevallen en in geval van toepassing van artikel 6, §1 van het DLB zullen de regulier geplande Gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn op eenzelfde dag aansluitend aan elkaar plaats vinden.

 

De Voorzitter kan de Gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping.  Hierbij stelt de voorzitter voor beide Raden een duidelijk onderscheiden agenda op.

 

§ 3. De oproeping voor de Raad wordt verzonden via e-mail. Ze wordt verstuurd naar de e-mailadressen die het Bestuur aan de Raadsleden heeft toegewezen. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op de wijze voorzien in art. 10, §1 van dit reglement.

 

§ 4. De Voorzitter moet de Raad bijeenroepen op verzoek van:

1) een derde van de zittinghebbende Raadsleden;

2) een vijfde van de zittinghebbende Raadsleden als zes weken na de datum van de vorige Raad  nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

3) het college van burgemeester en schepenen/Vast bureau;

 

De voorzitter moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

 

In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur of het door hem aangestelde personeelslid bezorgt vervolgens de voorstellen aan Voorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen zoals bepaald in art. 3 van dit reglement, kan nakomen.

 

De Voorzitter roept de Raad bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.

 

Art. 3, § 1. De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt, behoudens in spoedeisende gevallen en in geval van toepassing van artikel 6, §1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de Raadsleden.

 

Een gezamenlijke oproeping in spoedeisende gevallen kan enkel als er zowel voor de gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn spoedeisende punten zijn.

 

§ 2.  De oproeping van de Raad vermeldt via duidelijk onderscheiden agenda’s in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

 

Art. 4, § 1. De Raadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de Raad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun agendapunt, de bijhorende toelichting en noodzakelijke stukken en een goed omschreven voorstel van beslissing aan de algemeen directeur via het intranet. De algemeen directeur of het door hem aangesteld personeelslid bezorgt de voorstellen aan de Voorzitter. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau, noch het college/vast bureau als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

 

§ 2. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de Voorzitter onmiddellijk mee aan de Raadsleden, samen met de bijhorende toelichting, documenten en het voorstel van beslissing.

 

Titel 3 - Openbare of besloten vergadering

 

Art. 5, § 1. De vergaderingen van de Raad zijn in principe openbaar.

 

§ 2. De vergadering is niet openbaar als:

1) het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2) de Raad met twee derde van de aanwezige Raadsleden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

 

De vergaderingen over de beleidsrapporten, zoals vermeld in artikel 249 van het DLB, zijn in elk geval openbaar.

 

Art. 6. De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

 

Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de raad voor maatschappelijk welzijn waarna de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn volledig afgewerkt wordt, met name eerst het openbare en desgevallend daarna het besloten deel van de zitting. Na het sluiten van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

 

Als tijdens de openbare vergadering van de Raad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de Raad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

 

Als tijdens de besloten vergadering van de Raad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de respectievelijk eerstvolgende Raad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

Art. 7. De Raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

Titel 4 – Informatie voor raadsleden en publiek

 

Art. 8. Plaats, dag en uur van de Raad en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de gezamenlijke webstek van het Bestuur. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.

 

Indien Raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt

 

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

Art. 9, § 1. Het Bestuur maakt, aan iedere natuurlijke persoon en aan iedere rechtspersoon of groepering die erom verzoekt, de agenda van de Raad en de stukken die erop betrekking hebben, openbaar door er inzage in te verlenen, er uitleg over te verschaffen of er een afschrift van te overhandigen overeenkomstig het Decreet betreffende de openbaarheid van bestuur. De agenda wordt tevens gepubliceerd op de gemeentelijke website. Personen die daarom verzoeken worden via een abonnementformule in kennis gesteld van die publicatie.

 

§ 2. De lijst van de besluiten, en in voorkomend geval de inhoud ervan overeenkomstig artikel 286 van het DLB, van de Raad, het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de burgemeester, de voorzitter van het vast bureau, de raad van bestuur van de autonome gemeentebedrijven, de algemene vergadering en de raad van bestuur van de welzijnsvereniging waarvan de maatschappelijke zetel zich in de gemeente bevindt, worden door de burgemeester/voorzitter van het vast bureau bekendgemaakt op de webstek van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot en met 287 van het DLB.

 

De besluiten van het bijzonder comité voor de sociale dienst worden niet bekendgemaakt. 

 

Art. 10, §1. Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, via de digitale besluitvormingstoepassing ter beschikking gehouden van de Raadsleden.

 

§2. Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.

 

Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

 

Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in art. 1, §3 van dit reglement.

 

§ 3. Aan de Raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad.

 

Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

De raadsleden richten hun verzoek aan de algemeen directeur via het e-mailadres secretariaat@brasschaat.be.

 

Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt in samenspraak met het verzoekende Raadslid tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.

 

Art. 11, §1. De Raadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het Bestuur betreffen.

 

§2. De notulen van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college/vast bureau volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de Raadsleden. Dit gebeurt via een e-mail met een link naar de digitale besluitvormingstoepassing van gemeente en OCMW.

 

§ 3. De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de Raad en die bestemd is voor de Raad, wordt meegedeeld aan de Raadsleden.

 

§ 4 . Alle andere documenten en dossiers dan die in art. 9 en art. 10, § 2 tot § 3, die betrekking hebben op het Bestuur, kunnen, na afspraak met de algemeen directeur via het e-mailadres secretariaat@brasschaat.be, door de Leden ter plaatse geraadpleegd worden.

 

Aan de Raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien, behoudens het stukken betreffen die betrekking hebben tot een geagendeerd punt op de Raden.  In dit laatste geval dient een raadpleging mogelijk gemaakt te worden ten laatste op de dag van de zitting zelf.

 

Het Raadslid, dat de in deze paragraaf bedoelde stukken niet is komen raadplegen op  het tijdstip dat werd afgesproken, wordt geacht af te zien van inzage.  In voorkomend geval dient door het Raadslid om een nieuwe afspraak te worden verzocht.

 

§ 5. De Raadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.

 

§ 6. De Raadsleden hebben het recht de instellingen van het Bestuur en diensten die het Bestuur opricht en beheert te bezoeken, ook de autonome gemeentebedrijven.

 

Om de administratie in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf aan de algemeen directeur per e-mail aan secretariaat@brasschaat.be mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur. De plaatsbezoeken verlopen in principe binnen de kantooruren tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen. 

 

Tijdens het bezoek van een inrichting van het Bestuur mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De Raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.  Ze schikken zich naar de veiligheidsinstructies die door de verantwoordelijke van de inrichting worden gegeven.  Eventuele persoonlijke beschermingsmiddelen worden ter beschikking gesteld.

 

Art. 12. De Raadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.  Hiertoe bezorgen ze een duidelijk omschreven vraag aan de algemeen directeur, via het gemeentelijk intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-en-gemeenteraad).

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering van de Raad kunnen de Raadsleden mondelinge vragen stellen over bestuurlijke aangelegenheden. Een mondelinge vraag wordt uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering ingediend en aan de agenda van de gemeenteraad toegevoegd. Er wordt ter zitting mondeling geantwoord. Hiertoe bezorgen ze een duidelijk omschreven vraag aan de algemeen directeur, via het gemeentelijk intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-en-gemeenteraad).

De algemeen directeur bezorgt de vragen aan de Voorzitter en aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.

 

Mondelinge vragen die later worden ingediend worden geagendeerd op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

 

Gemeenteraadsleden (uitgezonderd leden van het college van burgemeester en schepenen) kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden

bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, via het

gemeentelijk intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-engemeenteraad),

die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van

de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende

toegelichte voorstellen.

 

De Raadsleden mogen tot 11 uur van de dag van de zitting actuele vragen indienen. Een actuele vraag betreft een actuele kwestie of een onderwerp waarvan het raadslid tot vijf dagen voor de zitting niet in kennis kon zijn. De voorzitter beoordeelt het actuele karakter van de vraag.

Hiertoe bezorgen ze een duidelijk omschreven vraag aan de algemeen directeur, via het gemeentelijk

intranet (https://www.brasschaat.be/intranet/beleid/vragen-aan-college-en-gemeenteraad).

 

Titel 5 - Quorum

 

Art. 13. § 1. Uiterlijk voor het sluiten van de vergadering van de Raad, tekenen de leden de aanwezigheidslijst.

 

§ 2. Als de gemeenteraad bij besluit van burgemeester digitaal doorgaat zijn de leden niet in de mogelijkheid om de aanwezigheidslijst te tekenen. De aanwezigheidslijst zal in dat geval opgemaakt worden op basis van de deelnemerslijst van het digitaal programma dat gebruikt wordt.

 

Art. 14, § 1. De Raad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende Raadsleden van de Raad aanwezig is.

 

Indien er een kwartier na het vastgestelde uur van de Raad niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.

 

§ 2. De Raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen.

 

Titel 6 – Wijze van vergaderen

 

Art. 15, §1. De Voorzitter zit de vergaderingen van de Raad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

 

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

 

In volgende uitzonderlijke omstandigheden is het toegelaten om hybride of digitaal te vergaderen:

        In geval van een algemeen gezondheids- en of veiligheidscrisis (bijv. pandemieën, terreurdreiging, …)

        Door een onvoorziene gebeurtenis waardoor de raad niet kan bijeenkomen op de voorziene locatie (bijv. extreme weersomstandigheden, overstroming, betoging, raadszaal die onverwacht fysiek niet toegankelijk is, …);

        Als een dringende noodzakelijke/spoedeisende beslissing van de raad nodig is die niet kan wachten tot agendering op de eerstvolgende voorziene/geplande raad of vergadering. Dit kan eventueel gekoppeld worden aan een voorafgaande instemming van een (bijzondere) meerderheid van de raadsleden.

 

In uitzonderlijke omstandigheden kan een raadslid toestemming vragen aan de Voorzitter om digitaal deel te nemen aan de commissies.  De Voorzitter beslist of hij hier al dan niet op ingaat.  Dit is in geen geval van toepassing voor de gemeenteraad. 

 

Gastsprekers (niet-leden van de gemeenteraad) mogen digitaal deelnemen aan de commissies.

 

Wanneer men de toestemming krijgt om digitaal deel te nemen aan een commissie zal men hiervoor een persoonlijke teams-link ontvangen via het secretariaat.

 

§ 2. Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het DLB. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en/of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

Art. 16, §1. De Voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

 

De Raad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de Raad er anders over beslist.

 

§ 2. Een punt dat niet op de agenda van de Raad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

 

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Art. 17, § 1. Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de Voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

 

De Voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de Raadsleden.

 

§ 2. Indien de Raad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de Raad wanneer ze aan het woord komen.

 

De voorzitter kan aan een lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau of de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.

 

Art. 18. Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

Art. 19. De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.

 

Art. 20. Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

 

Als een Raadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de Voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de Voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de Voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

 

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de Voorzitter.

 

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Art. 21, §1. De Voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de Raadsvergadering.

Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Elk Raadslid dat de orde verstoort, wordt door de Voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de Voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

§ 2. De Voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

 

De Voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

 

Art. 22. Geen enkel Raadslid mag meer dan driemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de Voorzitter er anders over beslist.

 

Art. 23. Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de Voorzitter aan dat hij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De Raadsleden moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Art. 24. §1. Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de Voorzitter de bespreking.

 

§2. Op vraag van een fractie kan de voorzitter de vergadering schorsen. De duur en de frequentie van deze schorsingen worden door de voorzitter bepaald. Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien de voorzitter van de gemeenteraad oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

 

Titel 7 - Wijze van stemmen

 

Art. 25, § 1. Voor elke stemming in de Raad omschrijft de Voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de Raad zich moet uitspreken.

 

§ 2. De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

Art. 26, §1. De Raad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

 

Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

§ 2. De Raad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

 

In afwijking daarvan kan elk Raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport.  In dat geval mag de Raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

 

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Art. 27, § 1. De leden van de Raad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 4.

 

§ 2. Er zijn vier mogelijke werkwijzen van stemmen:

1) de stemming per fractie bij monde van de fractievoorzitters

2) de elektronisch uitgebrachte naamstemming (zodra de steminstallatie in gebruik is genomen)

3) de mondelinge stemming;

4) de geheime stemming.

 

§ 3. De Raadsleden stemmen via de elektronisch uitgebrachte naamstemming behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt of indien er zich een technisch probleem stelt met de elektronische toepassing voor de stemopname.

 

§ 4. Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

1) de vervallenverklaring van het mandaat van een Raadslid en van lid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau;

2) het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke en OCMW bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van het Bestuur in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3) individuele personeelszaken.

 

Art. 28. De stemming bij monde van de fractievoorzitters geschiedt als volgt. Nadat de Voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in art. 25, § 1 van dit reglement vraagt hij achtereenvolgens aan een lid van iedere fractie om het stemgedrag van die fractie. De aanwezige leden van de fractie worden geacht het stemgedrag van hun fractie aan te nemen. Indien een lid een afwijkende stem laat horen, wordt dat individueel stemgedrag zo genotuleerd.

 

Art. 29, § 1.  De mondelinge stemming geschiedt door, elk Raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat (met uitzondering van de voorzitter) in volgorde van de rangorde.

 

§2. De Voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.

 

Wanneer er na de stem van de Voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van art. 31 van dit reglement). De stem van de Voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.

 

Art. 30. §1. Voor een geheime stemming wordt gebruik gemaakt van de anonieme elektronisch uitgebrachte stemming.

 

§2. Er kan ook gebruik gemaakt worden van vooraf gemaakte stembriefjes.

De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blancostembriefje.

 

§3. Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Art. 31. Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

Titel 8 – Notulen en zittingsverslag

 

Art. 32, §1. De notulen van de Raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de Raad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk Raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

 

§ 2. De zittingsverslagen van de vergaderingen van de Raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling gestelde vragen en antwoorden. De Raad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de Raad. De Raadsleden stemmen er mee in dat de openbare zittingen van de Raad opgenomen kunnen worden eenmaal de opnameapparatuur definitief in werking is gesteld.

 

Een Raadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.

 

Antwoorden die na de zitting bezorgd worden, kunnen niet mee opgenomen worden in het zittingsverslag. 

 

§ 3. Als de Raad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

 

Art. 33, § 1. De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de Raad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§ 2. De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering van de Raad zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via het digitale besluitvormingssysteem.

 

§ 3. Elk Raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de Raad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de Voorzitter van de Raad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de Raad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de Raad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

§ 4. Zo dikwijls de Raad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.

 

Art. 34, § 1. De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§ 2. De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester/voorzitter vast bureau en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Titel 9 - Fracties

 

Art. 35. Het Raadslid of de Raadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie.

 

Titel 10 - Gemeenteraadscommissies

Art. 36, §1. De gemeenteraad richt algemene commissies en themacommissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

De bevoegdheden en frequentie van deze commissies worden als volgt bepaald :

        Algemene commissie: in principe voorafgaandelijk aan de gemeenteraad

        Themacommissie plaatsgebonden zaken: jaarlijks

        Themacommissie organisatie, financiën en veiligheid: jaarlijks

        Themacommissie vrije tijd: jaarlijks

        Themacommissie sociale zaken: jaarlijks

        Themacommissie intergemeentelijke samenwerking: jaarlijks

        De bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code: in geval van een melding van een schending op de deontologische code

 

§ 2. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies.

        Algemene commissie: 33 leden

        Themacommissie plaatsgebonden zaken: 11 leden

        Themacommissie organisatie, financiën en veiligheid: 11 leden

        Themacommissie vrije tijd: 11 leden

        Themacommissie sociale zaken: 11 leden

        Themacommissie intergemeentelijke samenwerking: 33 leden

        De bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code: 11 leden + de Voorzitter van de gemeenteraad

 

De zetels worden verdeeld door het aantal zetels van de commissie te delen door het aantal leden van de gemeenteraad, vermenigvuldigd met het aantal zetels waarover elke lijst binnen de gemeenteraad beschikt. Het aantal eenheden van het resultaat van die bewerking geeft het aantal rechtstreeks verworven zetels aan.

 

De niet-rechtstreeks verworven zetels worden toegewezen in afnemende volgorde van de decimalen van het resultaat van de bewerking, vermeld in het eerste lid. Bij gelijkheid van decimalen van twee of meer lijsten of groepen van lijsten, wordt de zetel toegewezen aan de lijst met het hoogste stemcijfer, bepaald overeenkomstig artikel 165 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

Voor de bestuursperiode 2019-2025 betekent dit voor de commissies met 11 leden : 11/33 = 0.333

        N-VA   0.333*17  = 5.666  = 6

        CD&V   0.333*6  = 2  = 2

        Brasschaat 2012 0.333*4  = 1.333  = 1

        Vlaams Belang  0.333*3  = 1  = 1

        Open VLD   0.333*2  = 0.666  = 1

        PVDA   0.333*1  =  0.333 = 0 + 1 met raadgevende stem

 

De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de Voorzitter van de gemeenteraad. Als de Voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

§ 3. Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de Raad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

 

§ 4. Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

 

§ 5. Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

§ 6. De algemene commissie en de commissie intergemeentelijke samenwerking wordt voorgezeten door de Voorzitter. De andere themacommissies worden voorgezeten door een voorzitter, aangeduid door de gemeenteraad, uit de leden van die commissie. De burgemeester of schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie.

 

§ 7. De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen en wordt hiervoor bijgestaan door het secretariaat. De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt per e-mail naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de webstek van de gemeente.

 

De agenda van de themacommissies wordt voorafgaand op een algemene commissie besproken, zodat de leden agendapunten kunnen voorstellen.

 

De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.

De vergaderingen van de commissies  zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad.

 

De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 26 §4 van dit reglement.

 

De raadsleden kunnen, weliswaar zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen.

 

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de secretaris van de commissie wordt bezorgd.

 

Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door lid van het gezamenlijk managementteam, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen.

 

§. 8. De decretaal voorziene tuchtcommissie en de bijzondere commissie inzake de naleving op de deontologische code worden voorgezeten door de voorzitter van de gemeenteraad.

Deze vergaderen besloten.

 

§. 9. In geval van verhindering van een Raadslid op een commissie dient hij zich voorafgaandelijk te verontschuldigen bij de Voorzitter via secretariaat@brasschaat.be. Hij/Zij beschikt over de mogelijkheid om zich te laten vervangen door één Raadslid van zijn/haar fractie.

 

In geval van verhindering van de Voorzitter, duidt hij een vervanger aan. Indien er bij de aanvang van de zitting geen vervanger is aangeduid, wordt de Voorzitter vervangen door een raadslid volgens de vastgestelde rangorde van de gemeenteraadsleden.

 

Titel 11 – Vergoedingen raadsleden

 

Art. 37, §1 Aan de Raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen/vast bureau, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1) de vergaderingen van de gemeenteraad;

2) de vergaderingen voor de raad voor maatschappelijk welzijn voor zover ze niet aansluitend of op dezelfde dag zouden georganiseerd zijn als de gemeenteraad

3) de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies (met inbegrip van deze waarvoor raadsleden overeenkomstig art. 37, §3, vierde lid van het decreet over het lokaal bestuur zijn aangewezen als leden met raadgevende stem of deze die men, overeenkomstig art.36, §9, als plaatsvervanger van een lid uit dezelfde fractie bijwoont);

4) de vergaderingen die men niet volledig heeft bijgewoond;

5) de vergaderingen die werden hervat op een andere dag, met uitzondering van de lopende vergaderingen die uitvloeien naar een andere dag. 

 

Indien het quorum van een vergadering niet wordt bereikt, worden daarvoor geen presentiegelden verleend.

 

De raadsleden die de vergaderingen van de commissies, waarvan ze geen deel uitmaken, bijwonen, ontvangen daarvoor geen presentiegeld, behoudens wanneer zij vooraf als plaatsvervanger werden aangeduid.

 

§ 2. Het basisbedrag voor het presentiegeld voor deze vergaderingen bedraagt 124,98 euro. Dat bedrag wordt, overeenkomstig, het besluit van de Vlaamse Regering van 06/07/2018 houdende het statuut van de lokale mandataris, gekoppeld aan de index, zoals vermeld in dat besluit. In oktober 2018 bedroeg dat geïndexeerd bedrag 213,32 euro.

 

De Voorzitter van de Raad ontvangt dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij voorzit. Indien de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn aansluitend of op dezelfde dag worden georganiseerd ontvangt ook hij slechts éénmaal presentiegeld.

 

Art. 38, § 1. Raadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen, (ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de VVSG), terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken en de vraag om teruggave moet vooraf worden aangekondigd.

 

De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

 

De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur in overleg met de vormingsambtenaar.

 

§ 2. Verplaatsingskosten van Raadsleden, andere dan die voor het bijwonen van de activiteiten in de inrichtingen van het bestuur en noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na voorlegging van bewijsstukken, op basis van de wettelijk vastgestelde tarieven. De vraag om teruggave moet vooraf worden aangekondigd bij de algemeen directeur.

 

Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat document is openbaar.

 

§. 3. Het Bestuur sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de Raadsleden. Het bestuur sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de Raadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.

 

Titel 12 - Verzoekschriften en spreekrecht

 

Art. 39, § 1. Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.

 

Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

 

De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de voorzitter van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn, de burgemeester, de voorzitter van het bijzonder comité voor sociale dienst, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

 

§ 2. De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

 

§ 3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van het bestuur behoort, zijn onontvankelijk.

 

Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.

 

§ 4. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1) de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2) het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3) de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4) het taalgebruik ervan beledigend is.

5) het een onderwerp betreft dat in de voorbije zes maanden al werd besproken binnen het orgaan van de gemeente, zonder dat er zich nieuwe feiten hebben afgespeeld, waardoor een nieuwe bespreking zich aandringt.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Art. 40, §1. Is het een verzoekschrift voor de Raad, dan plaatst de Voorzitter van de Raad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende Raad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen.  Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

§ 2. De Raad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen, vast bureau of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

§ 3. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan, op vraag van de indiener, worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

De indiener mag vooraf de vraag voorlezen. Dat mag maximaal 3 minuten duren, het beantwoorden ervan mag niet langer dan 5 minuten duren. De vraagsteller heeft nog recht op een repliek van maximaal 2 minuten.

 

§4. Per zitting worden hoogstens 3 verzoekschriften behandeld. Ontvangt de voorzitter meer dan 3 verzoekschriften, dan worden de overblijvende verwezen naar een volgende zitting.

 

§ 5. Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

Titel 13 - Bepalingen over het bijzonder comité voor de sociale dienst

 

Art. 41. Het presentiegeld dat toegekend wordt aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst (of de plaatsvervanger als die aanwezig is) bedraagt evenveel als het presentiegeld van de gemeenteraadsleden voor hun aanwezigheid op de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

4 Gemeentelijk secundair onderwijs. GIB. Modernisering. Concordantie studierichtingen en programmatie nieuwe studierichting voor de 2e graad en 3e graad met ingang van 1 september 2023. Goedkeuring - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met ingang van 1 september 2019 is de modernisering van het secundair onderwijs gestart voor de leerlingen die op dat moment instroomden in het 1e jaar van de 1e graad. Met ingang van 1 september 2021 werd deze modernisering verder uitgerold in het 1e jaar van de 2e graad. Met ingang van 1 september 2023 wordt deze modernisering verder uitgerold in het 1e jaar van de 3e graad.

 

Eveneens is het noodzakelijk om een bijkomende programmatie aan te vragen voor de 2e graad omdat er sedert de invoering van de modernisering van de 2e graad nog wijzigingen zijn doorgevoerd door het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming aan de verdere doorstroom mogelijkheden (matrix) in de 3e graad.

 

Het is noodzakelijk de huidige studierichtingen te concorderen en voor 30 november 2022 en een aanvraag voor programmatie van nieuwe studierichtingen in te dienen bij het ministerie van onderwijs en vorming.

 

Met de nota van 18 november 2022 geeft de directie van het gemeentelijk secundair onderwijs meer uitleg over de mogelijke concordanties en de aanvraag tot programmatie van nieuwe studierichtingen met ingang van 1 september 2023.

 

Op 16 juni 2022 werd door het Grondwettelijk Hof de eindtermen van de 2e en 3e graad van het secundair onderwijs vernietigd. Hierdoor was er pas heel laat duidelijkheid voor de scholen van het secundair onderwijs welke impact dit zou hebben op de verderzetting van de modernisering.

 

Met het besluit van het college van burgermeester en schepenen van 28 november 2022 werd toestemming verleend tot het aanvragen van de nieuwe studierichtingen moderne talen in de 2e graad en bedrijfsorganisatie, technologische wetenschappen en engineering in de 3e graad.

 

In afwachting van goedkeuring van het Ministerie van Onderwijs en Vorming wordt voorgesteld volgende studierichting vanaf 1 september 2023 aan te bieden het gemeentelijk secundair onderwijs:

        in de 2e graad:

        Moderne talen;

        in de 3e graad:

        Bedrijfswetenschappen;

        Biotechnologische en chemische STEM-wetenschappen;

        Economie-Moderne talen;

        Economie-Wiskunde;

        Humane wetenschappen;

        Moderne talen-Wetenschappen;

        Sportwetenschappen;

        Wetenschappen-Wiskunde;

        Technologische wetenschappen en engineering;

        Bedrijfsorganisatie.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2007 tot vaststelling van de indienings- en adviseringsprocedure voor voorstellen van nieuwe structuuronderdelen in het secundair onderwijs dat niet of niet automatisch tot een onderwijskwalificatie leidt.

Het besluit van de Vlaamse regering van 21 december 2007 betreffende de studiegebieden en structuuronderdelen in het voltijds secundair onderwijs.

Het besluit van de Vlaamse regering van 10 januari 2014 houdende de uitvoering van het decreet van 30 april 2009 betreffende de kwalificatiestructuur inzake de erkenning van onderwijskwalificaties van niveau 1 tot en met niveau 4.

Het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 2018 houdende sommige maatregelen betreffende de modernisering van het secundair onderwijs.

De ministeriële omzendbrief SO 60 van 5 februari 1999 over de programmatie in het voltijds gewoon secundair onderwijs en in het stelsel leren en werken.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden geraadpleegd en geven positief advies.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt ingestemd met het voorstel om met ingang van 1 september 2023 de studierichtingen van de 3e graad van het gemeentelijk secundair te concorderen of te hernoemen als volgt:

 

oude studierichting

nieuwe studierichting

Boekhouden-Informatica

Bedrijfswetenschappen

Techniek-Wetenschappen

Biotechnologische en chemische STEM-wetenschappen

Economie-Moderne talen

Economie-Moderne talen

Economie-Wiskunde

Economie-Wiskunde

Humane wetenschappen

Humane wetenschappen

Moderne talen-Wetenschappen

Moderne talen-Wetenschappen

Sportwetenschappen

Sportwetenschappen

Wetenschappen-Wiskunde

Wetenschappen-Wiskunde

 

Art.2.- Er wordt ingestemd met het voorstel om een nieuwe programmatie aan te vragen zodat met ingang van 1 september 2023 in de 2e graad van het gemeentelijk secundair onderwijs volgende studierichting kan worden ingericht:

        Moderne talen.

Het inrichten van deze studierichting, is afhankelijk van de goedkeuring van het Ministerie van Onderwijs en Vorming.

 

Art.3.- Er wordt ingestemd met het voorstel om een nieuwe programmatie aan te vragen zodat met ingang van 1 september 2023 in de 3e graad van het gemeentelijk secundair onderwijs volgende studierichtingen kunnen worden ingericht:

        Technologische wetenschappen en engineering;

        Bedrijfsorganisatie.

Het inrichten van deze studierichtingen, is afhankelijk van de goedkeuring van het Ministerie van Onderwijs en Vorming.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

5 Bijdragen politiezone 2023 - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het college van burgemeester en schepenen legt in zitting van heden de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2015 van de gemeente, evenals de poltitiebegroting 2023 ter goedkeuring voor aan de raad.

 

 

Juridisch kader

Omzendbrief BA 2002/12 van 27 september 2002 inzake het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones, waarin wordt aanbevolen om de gemeentelijke toelage aan de politiezone vast te stellen in een afzonderlijk besluit.

 

Financiële gevolgen

 

De financiële gevolgen zijn.

 

Kost

7.008.000 euro

Budgetsleutel

0400/64940000 Exploitatietoelage politiezone
0400/66400000 Investeringstoelage politiezone

Budget/jaar

Exploitatie en  Investeringsbudget 2023

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad stelt de dotatie aan de politiezone Brasschaat voor het dienstjaar 2023 vast op 6.451.000 euro, met een bijkomende investeringstoelage van 557.000 euro.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

6 Bijdragen 2023 brandweerzone Rand - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Vanaf 1 januari 2015 is de gemeentelijke brandweer opgegaan in de nieuwe brandweer/hulpverleningszone Rand. Het jaarlijks te financieren saldo van de zone moet gefinancierd worden door de 21 deelnemende gemeenten. De verdeelsleutel wordt vastgelegd op basis van het inwonersaantal (75 %) en het kadastraal inkomen (25 %).

Het gemeentelijk aandeel voor 2023 bedraagt aldus 9,28 %.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 17 december 2017.

Wet van 15 mei 2007 inzake de civiele veiligheid, artikel 68.

Besluit van de prezoneraad van 3 november 2014 inzake de overeenkomst tussen de prezone Rand en de gemeenten inzake de financiële verdeelsleutel

 

Financiële gevolgen

 

De financiële gevolgen zijn.

 

Kost

1.942.006 euro

Budgetsleutel

0410/64940000 Bijdrage werking brandweerzone
0410/66400000 Investeringstoelage brandweerzone

Budget/jaar

Exploitatie- en Investeringsbudget 2023

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

De clearing voor de overdracht van de roerende goederen, waarbij de gemeente gedurende 10 jaar telkens een bedrag ontvangt van 7.614,59 euro, is verwerkt in de dotatie

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad stelt de gemeentelijke tussenkomsten voor de hulpverleningszone Rand voor het dienstjaar 2023 vast als volgt :

-werkingstoelage  1.493.837 euro

-investeringstoelage    448.169 euro

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

7 Aanpassing meerjarenplan 2020-2025 update december 2022. Vaststelling deel gemeente en goedkeuring geheel. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft volgende inleiding bij dit punt :

 

“Beste collega’s,

 

Vooraleer we het budget 2023 en het meerjarenplan 2020-2025 ter bespreking en goedkeuring voorleggen houd ik mij er aan jullie een korte toelichting te geven van de totstandkoming van het huidig voorliggend budget en het aangepast meerjarenplan.

 

Waar we ons de vorige jaren voornamelijk doorheen de COVID-crisis moesten werken, worden we vandaag geconfronteerd met gebeurtenissen die een negatief effect hebben op onze meerjarenplanning en in het bijzonder de budgetplanning voor 2023.

 

De transportcrisis, de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende verstoring van de bevoorradingsketen van energie en grondstoffen zijn alom gekend.

 

De COVID-pandemie die ons de twee voorbije jaren heeft beziggehouden ligt stilaan achter de rug.  Zonder de reeds vermelde nieuwe crisissen zou de economie weer volop draaiende zijn en zou het opstellen van een nieuw budget geen probleem mogen zijn.

 

De oorlog in Oekraïne met alle negatieve gevolgen zoals stijgende energieprijzen, stijgende inflatie, schaarste aan grondstoffen, stijgende grondstofprijzen is mede oorzaak dat de inflatie voor de gezinnen steeg met meer dan 10 % ten opzichte van 2019.

 

Sterker nog voor de gemeenten steeg de inflatie volgens een studie van Belfius met meer dan 17 % gedurende onze planningsperiode 2020-2025.

 

Ongezien voor de vele gezinnen die hun dagdagelijkse kosten zien stijgen maar ook ongezien voor de gemeenten die de uitgaven voor personeel, energie, werkingskosten, materiaalkosten en investeringen ook exponentieel zien stijgen.

 

Toen we in juli 2022 met de voorbereidende werkzaamheden startten werden we al snel geconfronteerd met vele negatieve cijfers met als absoluut dieptepunt een negatieve autofinancieringsmarge in 2025.

Belangrijkste oorzaken voor deze negatieve cijfers zijn

  1. een sterke stijging van 13,5 % van de personeelsuitgaven voornamelijk te wijten aan de opeenvolging van indexaanpassingen die zowel in 2022 als 2023 dienen voorzien te worden.
  2. Een sterke stijging van de werkingskosten met 8,5 % door o.a.verhoging grondstofprijzen
  3. de energiekosten die stijgen van 1.367.000 euro in 2021 tot 2.940.000 euro in 2023.

Gelukkig heeft Vlaanderen voor deze stijgende kosten van personeel en energie opnieuw een reddingsboei uitgeworpen van meer dan 860.000 euro.  Dank u wel Vlaanderen, dank u wel minister-president.  Mede door de financiële injecties van de Vlaamse Regering tijdens de voorbije twee jaar zijn we er in geslaagd om het meerjarenplan 2020-2025 met een positieve autofinancieringsmarge af te sluiten in het jaar 2025.

 

De gemeenten zijn een belangrijke motor van de relance en de energietransitie, onze gemeente zal dus volop blijven investeren.  Dat we voor onze investeringen lenen op langere termijn is en blijft de juiste keuze.  De echte waardemeter voor de gezonde financiële toestand van de gemeente is de autofinancieringsmarge, deze indicator geeft aan dat de gemeenten al haar verplichtingen die ze aangaat kan nakomen.  Alle facturen zullen en kunnen betaald worden.  Met het spook van een economische terugval achter de hoek is het voor ons, gemeente, een morele plicht om te blijven investeren.

 

Belangrijk voor onze burgers is dat we alles kunnen blijven financieren zonder in te boeten op de dienstverlening en zonder een verhoging van de aanvullende personenbelasting en opcentiemen op de onroerende voorheffing.  Een verkiezingsbelofte van deze meerderheid én een wezenlijk onderdeel van het bestuursakkoord.

 

Graag nog een speciale dank aan de algemeen en financieel directeur, de beleidsadviseur financiën, leden van het MAT en iedereen die heeft bijgedragen tot het tot stand komen van het huidig budget en aangepast meerjarenplan.  Zonder jullie expertise zou de oefening nog moeilijker geweest zijn.

 

Collega’s, ik  dank jullie allen voor jullie aandacht en geef graag het woord terug aan de voorzitter om het agendapunt verder te bespreken en net zoals vorig jaar spreek ik de hoop uit dat jullie allen constructief zullen meewerken aan de uitvoering van het huidig gewijzigde meerjarenplan.

 

Ik dank jullie.”

 

Raadslid Brughmans geeft aan dat zijn fractie graag constructief wenst mee te werken en doet volgende tussenkomst :

 

“Beste collega’s,

 

In tegenstelling tot andere jaren vanavond een vrij korte tussenkomst van onze fractie. We hebben heel wat info gekregen op onze vragen van de financiedienst, waarvoor onze dank.

 

Maar onze korte tussenkomst heeft vooral ermee te maken dat de lijst van wat er allemaal niet gaat gebeuren of zelfs doorgeschoven wordt naar 2026 (dus bijna halfweg de volgende legislatuur) de beleidsplannen van het gemeentebestuur voor 2023 ruimschoots overtreft.

 

Wat is er gaande, vragen wij ons af? Het is nog twee jaar te gaan vóór de gemeenteraadsverkiezingen en dit gemeentebestuur is precies al aan het uitbollen. Je zou bijna zeggen dat de meerjarenplanning die voorgelegd wordt eerder de spreekwoordelijke Griekse kalender is…

 

Lage Kaart, Miksebaan, Hoogboomsteenweg… niks daarvan. Wel misschien na 2026. Brechtsebaan… een jaartje opgeschoven naar 2024-25.

Scholenproject Kaart… grote vertraging met zelfs een extra budget voor zogenaamde risico’s van 1 mio euro.

 

Misschien eindelijk een vaste oplossing voor de huisvesting van Kabas in 2024.

 

Dus eigenlijk legt de meerderheid in Brasschaat toch wel een hobbelig parcours af. U herinnert zich nog wel de aanslepende wegenwerken in de Voshollei en Berrélei. Maar het komt ons voor dat eigenlijk niet echt veel grote dossiers vlotlopen. En u zult misschien denken van: -wij hebben geen glazen bol van madame Soleil, of  -er  is de covidcrisis, er is de vluchtelingencrisis, er is de energiecrisis,…-. En dat klopt, maar de federale en Vlaamse regering tast daarbij toch wel stevig in de buidel om de lokale besturen daarbij te ondersteunen.

 

Onze fractie maakt zich zorgen over de structurele aanpak van de gemeentefinanciën in Brasschaat.

Ik heb altijd geleerd dat een begroting en meerjarenplanning een realistische raming is van de inkomsten en uitgaven, en hierbij hebben we toch wel wat bedenkingen:

 

Al lang maken we opmerkingen bij de stijging van de personeelskosten van de politie. Het kader van de operationelen geraakt niet ingevuld, dus het budget dat vrijkomt wordt gebruikt voor andere invullingen. Ik zeg niet a priori dat dat niet nodig is, maar zo komen we terecht in wat men noemt een incrimenteel personeelsbudget, dat bijgevolg alleen maar kan stijgen. Als je ziet dat de personeelsuitgaven bij de politie op 1 jaar tijd stijgen met 1 mio euro (door sectorale verhogingen, door baremieke verhogingen, door maaltijdcheques, etc.) en dat die 1 mio extra bijna integraal door de gemeente moet worden gedragen, dan moeten er nu toch wat alarmbellen afgaan. De gemeentelijke dotatie stijgt daardoor van 4,8 mio € in 2022 naar 6,45 mio € in 2023. Voor 2024 is er dan slechts een verhoging met 20.000€ om dan tegen 2025 te landen op 7,1 mio €.

 

Een tweede voorbeeld is de manier waarop het bestuur de evolutie van de inflatie en energieprijzen inschat. En u zal antwoorden dat dat simulaties zijn, maar ik durf die nu toch al in twijfel te trekken.

Waar de energierijzen enorm gestegen zijn, voorziet het gemeentebudget dat deze in 2024 met de helft zullen dalen. Aldus de raming van het Vlaams Energiebedrijf VEB. Ik zou zeggen: we duimen met z’n allen maar ik vrees ervoor.

 

Ook voor de stijging van de personeelskost voorziet het bestuur slechts een kleine stijging van -denk ik- de gebruikelijke 2%. Ook daarbij tasten wij als gemeenteraadslid in het duister. Er is weer wel sprake van het kerntakendebat en de besparing daardoor van 400.000€ maar wat dat juist inhoudt, weet hier aan deze kant van de tafel bijna niemand.

 

En ook voor de gemeentelijke dotatie die voorzien wordt voor de meerkost van het overgenomen personeel van het zorgbedrijf durven wij ons hand niet in het vuur steken. Als het bestuur zich hiervoor sterk maakt zullen wij dat beoordelen bij de nieuwe meerjarenplanning die in mei/juni voor het Zorgbedrijf zal opgesteld worden.

 

Beste collega’s,

 

De gemeente heeft een grote, weliswaar tijdelijke kapitaalinjectie kunnen verwerven via de verkoop van het Vesaliusgebouw aan Klina. En het bestuur maakt daarvan gebruik, en onze fractie zou dat zeker en vast ook zo doen.

 

Maar het mag onze aandacht niet afleiden van de enorme schuldenlast die op het einde van deze legislatuur deze coalitie achterlaat. We spreken over 60 mio euro. En daarbij te bedenken dat de leningen die voor het nieuwe woonzorgcentrum opgenomen moeten worden door het zorgbedrijf Brasschaat zelf voorzien moeten worden. Het is zorgwekkend.

 

En het bestuur zal wel argumenteren dat de autofinancieringsmarge in orde is enzovoort. Maar aan de andere kant mogen de middelen die ze gebruikt ze  om dat gat -op papier alleszins- dicht te rijden toch ook wel vermeld worden. Naast de eerder vermelde rooskleurige ramingen van bijvoorbeeld de inflatie worden vanaf nu leningen voor grote werken afgesloten op 30 jaar in plaats van over 20 jaar. Tja, het is hoe u het wilt bezien maar het neigt toch wel wat naar de fameuze truc met de duif…

 

Een van die werken zijn volgens de toelichtende nota de heraanleg van pleinen. En dan denk ik spontaan aan het Dr. Roossensplein, waarvoor we inmiddels aan 1,8 mio € zitten (-ik weet nu niet of dat die statietrap van 264.000€ ermee inzit-). Ik focus hier nog eens op omdat ik vorige gemeenteraad hiervoor gevraagd heb of er subsidies tegenover staan vanuit erfgoed.

Een gemeentebestuur is het aan zichzelf verplicht maximaal in te spelen op subsidies. Ik stel vast dat voor 2023 slechts voor een luttele 63.000 € aan investeringssubsidies ingeschreven staan. En ook dat voor het Louis De Winterstadium -dat klaar zal zijn in de tweede helft van 2024- er pas in 2026 subsidies vanuit Vlaanderen ingeschreven zullen staan.

 

Ook dat is dus een blijvend aandachtspunt.”

 

Raadslid Geysen heeft nog een vraag omtrent de schriftelijke vraag die hij stelde.  Dit hoort bij punt 0.6.0.2.0.2.  Het betreft de aanpassing van de meerjarenplanning met betrekking tot de aanstelling van artikel 60.  Dit daalt van 20FTE naar 15FTE.  Zijn fractie wil graag weten waar deze art. 60 momenteel ingezet worden?  Hij ontving als reactie dat de details nog zou bezorgd worden, maar tot op heden ontving hij nog geen reactie.  Bij deze herhaalt hij zijn vraag : “waar worden deze art. 60 ingezet”?   Zijn fractie vindt het belangrijk om weten op welke posten men gaat bezuinigen maar ook omwille van een vraag die op de vorige gemeenteraad gesteld werd door raadslid Hermans.  Daar was de reactie dat 74% van middelen naar de werking van de boetiek gaat.  Om de boetiek te organiseren wordt er beroep gedaan op art. 60 en deze zijn steeds moeilijker te vinden.  Op de gemeenteraad van 28 november 2022 dacht hij te hebben vernomen van de schepen dat er in de boetiek geen tewerkstelling van art. 60 was?  Door deze tegenstellende paragraaf wil raadslid Geysen nu heel graag weten waar ze tewerk gesteld worden en op welke posten men gaat besparen? 

 

Raadslid Vanpoucke doet volgende tussenkomst voor fractie Brasschaat 2012 :

 

“Eerst wensen we de diensten te bedanken voor de antwoorden op onze vragen, dank aan Geert en Ward, die we al op de commissie zagen, maar ook onze dank aan alle andere, soms minder zichtbare krachten!

 

Dat de beleidskeuzes niet zouden wijzigen is een understatement. Dat daarom onze visie ook niet gewijzigd is, zal geen verrassing zijn.

 

Natuurlijk heeft Covid, de energiecrisis en de inflatie de begroting verzwaard, maar dit kan geenszins een excuus zijn om de volgende beleidsploeg met een zure erfenis op te zadelen.

Daarom verdienen de begrotingscijfers die hier vanavond voorliggen geen schoonheidsprijs: besparingen op de sociale dienstverlening zijn hier echt wel de rode draad. We denken dan aan de verdere afbouw van de poets- en karweidienst waar we hevig tegen waren, aan de onzekere toekomst van Kabas waar de boetiek wordt weg bespaard, de onzekerheid ook bij de sociale kruidenier, aan de stijging van de huurprijzen van de noodwoningen waar we vandaag nog tegenstemden, aan de tussenkomsten bij de “pampervergoeding” en “vergoeding voor incontinentiemateriaal” die moeilijk worden gemaakt en die zoal we weten letterlijk en figuurlijk zwaar doorwegen in de diftartaks! En vooral ook hier: ze zijn al een eeuwigheid niet-geïndexeerd! Ook op onze herhaaldelijke vraag, om de subsidie voor noodhulp te verhogen, wordt maar niet ingegaan. Terwijl dit bedrag al ruim een decennium hetzelfde bleef, zijn de noden daar helaas niet hetzelfde gebleven en blijft deze coalitie dit maar met een schamel bedrag steunen!

Ook maken we ons zorgen over het uitstellen van broodnodige investeringen (Hoogboomsesteenweg, Miksebaan, Lage Kaart en vooral het onderhoud van fietspaden, die er vaak erg gevaarlijk bijliggen, de falende uitbouw van het openbaar vervoer ...) en ga zo maar door!

 

We betreuren ook het steeds verder verdwijnen van het groen in Brasschaat. Onze collega Inge Hermans gaf nog niet zo lang geleden een overzicht van de sterk oplopende kapvergunningen en het verder verdwijnen van bomen, zoals al eerder aangehaald aan bv. de Brechtsebaan en de Voshollei.

 

Kortom een verder kwakkelende begroting, waar we aan de start van de recente inflatiecrisis nog het voordeel van de twijfel gaven, maar nu duidelijkheid geeft en sterk stijgende schulden laat optekenen met een autofinancieringsmarge die nog amper in het zwart zal eindigen. Voor ons hadden er  andere keuzes gemaakt mogen worden, om Brasschaat socialer en groener te maken! We zullen dan ook tegenstemmen op dit punt over de meerjarenplanning!”

 

Raadslid Hoegaerts doet volgende tussenkomst :

 

“Beste collega’s,

ik begin met de eerste en belangrijkste conclusie, het is die van vorig jaar en ook van dit jaar en meer dan ooit: de stijgende schuldenlast van de gemeente in de komende jaren wordt niet omgebuigd, zoals de schijn in de vorige legislatuur nog werd gewekt, integendeel.

 

We spreken niet meer van een totale financiële schuld in 2025 van 25,2 miljoen euro zoals we in 2019 aan het begin van de legislatuur voorzagen of van 31,2 miljoen of van 41,5 miljoen euro in 2021 of van 52,7 miljoen euro zoals vorig jaar werd voorgespiegeld, maar van 61,8 miljoen euro op het einde van het Meerjarenplan. Dat is afgerond (naar beneden) 1.626 euro schuld per Brasschaatenaar, of hij pasgeboren is of op zijn sterfbed ligt. De vorige legislatuur schommelde dat bedrag nog tussen de 600 en 700 euro per Brasschaatenaar.

 

Uiteraard is het geen eenvoudige taak om een budget en een meerjarenplan op poten te zetten in tijden van inflatie, een energiecrisis, responsabiliseringsbijdragen en budgettaire krapte voor overheden, maar ook in tijden van groeiende onzekerheid voor de gewone burger. Maar wat vaak nog door de hogere overheden wordt gecompenseerd, de uit de hand lopende schuldenlast illustreert ook dat het gemeentebestuur in het verleden te weinig vooruitziend is geweest, te weinig reserves heeft opgebouwd of voorzieningen heeft aangelegd. En het zou er nog aan moeten mankeren dat het gemeentebestuur het nodige doet waar het zijn taak is. Steun aan politie, brandweerzone en OCMW bijvoorbeeld. Wat het sociale luik betreft echter luiden er wat ons betreft enkele alarmbellen.

 

        Zo is er de onduidelijkheid over de werking van Kabas en de sociale kruidenier, waarbij mensen verspreid en diensten versnipperd dreigen te worden en het doelpubliek misschien van het kastje naar de muur wordt gestuurd;

        Er dreigen met de energiecrisis meer mensen te zullen moeten terugvallen op het OCMW;

        En er is de mededeling dat het Zorgbedrijf Brasschaat heeft aangegeven om ook -eufemistisch uitgedrukt- “een verdere optimalisatie-oefening” te willen doen om de bijdrage van het OCMW aan het Zorgbedrijf te kunnen beperken. Onze vraag is hoe lang en hoe ver zulke optimalisatie-oefening nog kan gemaakt worden zonder opnieuw in de dienstverlening te snijden?

Dat de burger de budgettaire krapte van het gemeentebestuur ook in de portemonnee zal voelen is duidelijk.

 

Want hoewel er een FLINKE SMAK aan inkomsten bijkomt, meteen volgend jaar, via bijvoorbeeld de aanvullende belasting op de personenbelasting, van 13,6 miljoen EUR (raming 2022) naar 16,8 miljoen EUR (+3.692.927, raming FOD Financiën 2023) en via de opcentiemen op de onroerende voorheffing van 12,4 miljoen EUR dit jaar naar 13,6 miljoen EUR in 2023 en verder naar 14 miljoen in 2024 en 2025, heeft het gemeentebestuur daarnaast aangekondigd de tarieven voor retributies allerhande te doen stijgen met 12,5%   op alle tarieven, “waar mogelijk” zoals dat heet. De taks op tweede verblijven is echter nu reeds zowat de hoogste in Vlaanderen om maar één voorbeeld te noemen. We hebben de allures van bepaalde kustgemeenten.

 

Om daarnaast dan - vele kleintjes maken een groot nietwaar – de burgers op straat letterlijk in het donker te zetten door het openbare verlichtingsregime te veranderen door het straatlicht ’s avonds een uur vroeger uit te schakelen (om 22.00u al) en ’s morgens pas een uur later in te schakelen. Het is vrij belachelijk te noemen.

 

En dan blijven er ad hoc een aantal beslissingen en projecten waar onze fractie het niet mee eens is.

De verkoop van de gemeentelijke grond aan de Lage Kaart 343 voor een geplande 490.000 EUR. Men volhardt hier nog steeds in de boosheid, hoewel een eerste verkooppoging faalde.

Een grond die jaren geleden is aangekocht als een strategische aankoop, wordt in 2023 opnieuw te koop aangeboden tegen een lagere prijs dan wat het gemeentebestuur er destijds voor betaalde, op basis van een slordig schattingsverslag en in tegenspraak met andere schattingsverslagen, wat er evenwel voor zorgt dat op die manier alle gronden in de buurt minder waard worden geacht.

 

ALS het de bedoeling is om die gronden te hypothekeren voor verder ontwikkeling in de toekomst, wat overigens een politieke optie kan zijn, ZEG dat dan ook, maar voorzie daarnaast middelen om de grondeigenaars in de toekomst te compenseren. Ten tijde van het Vlaamse zgn. Krokusakkoord, mochten wij van het bestaan van een bouwshiftfonds kennisnemen. Of tenminste van de intentie om er één op te richten. Is het daar waarop we in Brasschaat aan het wachten zijn? Zeg dat dan.

 

Nog onder de noemer volharden in de boosheid blijft er het scholenproject Kaart, waar nu een ‘risico’ van een (1) miljoen EUR wordt ingeschreven.  Ik spoel nog eens even terug. Hebben wij niet van in het begin gezegd dat het, net zoals de financiering van politie, brandweer, en OCMW, ook de taak is van een gemeentebestuur om als een goede én vooruitziende huisvader te investeren in bouw en in onderhoud van patrimonium en meer bepaald om zelf op tijd de nodige middelen voorzien om te investeren in zijn onderwijs? Om zelf te investeren in de renovatie van scholen?

 

Met dat miljoen EUR én een klad subsidies had de school al lang gerenoveerd kunnen geweest zijn, kleinschalig, met behoud van open ruimten, met de nieuwste technieken en met alle comfort ZONDER daar een grootschalig bouwproject van te moeten maken.

 

We noteren ook tot slot dat de aankoop en de aanzet tot ontwikkeling van de Gunfire- en areroclub-site niet meer voor deze legislatuur zal zijn. Het was nochtans een expliciete belofte van het gemeentebestuur. Veel beloven en weinig geven doet de figuurlijke zotten van een vliegclub, van vrijwilligers van een museum of van een kleinschalige brouwer in vreugde leven zoals u weet, maar wij vragen ons af of van uitstel uiteindelijk geen afstel zal komen.

 

Wij kunnen uw hernieuwd meerjarenplan niet goedkeuren straks.”

 

 

Raadslid Eeman doet volgende tussenkomst :

 

“De rekening klopt, balans in evenwicht zoals elk jaar. Hard gewerkt door de financiële directeur en zijn medewerkers. Ik vermoed soms dat we zelfs een jaartje zonder een schepencollege zouden kunnen. Een gemeente dat draait voor een gedeelte op een automatische piloot. Er zijn uitgaven inkomsten, leningen schulden, subsidies. Het hangt er allemaal maar vanaf welke keuzes je maakt in je beleid. En onze fractie vindt nu eenmaal, reeds vanaf het bestuursakkoord, dat jullie beleid niet datgene is wat wij voor ogen houden als goed beleid.

 

 Wonen

 

Wij deden voor de verkiezingen een kleine duizend  bevragingen tijdens wijktochten. De mensen mochten 2 Items kiezen die zij belangrijk vonden. Wel de mensen kozen voor de thema’s minder, betaalbaar wonen, armoede en betaalbare rusthuizen.

Wonen in Brasschaat is peperduur. Jongeren en jonge gezinnen blijven weg trekken weg uit Brasschaat. Dat is één van de oorzaken van de sterke vergrijzing, de hoogste van de hele regio, samen met Kapellen. De vastgoedsector mikt op het meer begoede segment van de bewoners, met stevige winstmarges voor ogen. Aan dure woningen en appartementen geen gebrek. Alleenstaanden, starters, eenoudergezinnen, werkzoekenden, ouderen met een mager pensioen, grote gezinnen…zijn vragende partij voor een betaalbaar dak boven hun hoofd. Het aanbod voldoet niet aan een zeer groot gedeelte van de vraag naar gepaste woningen. Dat trekt de gemiddelde huur- en verkoopprijzen dan weer omhoog. De wet van vraag en aanbod. De vrije markt lost het woningprobleem niet op. Integendeel. 

Om het tij te keren, moet het woonbeleid drastisch van koers veranderen. De gemeente moet het heft in handen nemen en een ambitieuzer  en socialer woonplan ontwikkelen. Ze moet instaan voor een ruimer aanbod aan kwaliteitsvolle woningen voor iedereen. En laat bij  PPS constructies niet de private bouwheer de prijs bepalen of laat betaalbare woningen niet op watergevoelige gronden plaatsvinden. Hoe zit het trouwens met het BSO. Is dit al bereikt.

 

Durf :Van zodra het BSO is bereikt sluiten we een sociaal woonbeleidsconvenant met de Vlaamse minister van Wonen voor de bouw van minstens 200 bijkomende sociale woningen tegen 2027.  Durf creatief te zijn! 

Trouwens waarom geen kwaliteitslabels verplichten voor alle huurwoningen. Zodat we zeker kunnen zijn dat de huur zijn prijs waard is. En de huurder niet in te dure of ongezonde woningen moeten wonen.

 

Gezondheid:

 

K geef maar 1 voorbeeld, weinig mensen vinden nog een huisarts, waar ze terecht kunnen/

‘k meen te lezen hebben dat er vroeger in 1 van jullie verkiezingsprogramma’s  er een voorstel was tot het oprichten van een wijkgezondheidscentrum in ST jozef. Hierdoor kunnen patiënten, zonder persoonlijke financiële bijdragen te moeten betalen (strijd tegen armoede), huisartsen, verpleegkundigen en kinesitherapeuten consulteren. Wij stemmen direct voor. Ik ben ervan overtuigd dat dit een succes zou kunnen zijn.

 

Armoede

 

Armoede houdt zich vaak schuil achter gesloten ramen en deuren. Niemand loopt graag te koop met uitzichtloze problemen. De gemeente en het OCMW moeten dan ook inspanningen leveren om armoede actief op te sporen. Ook de scholen kunnen hier actiever bij betrokken worden. De fysieke en mentale afstand tot de hulpverlening moet dan ook meer zo klein mogelijk worden gemaakt. Daarom pleiten we voor de aanwezigheid van meer maatschappelijk werkers in de wijk. Zij kunnen instaan voor een laagdrempelige eerstelijnshulp en voorkomen dat mensen nodeloos verder wegzakken in de problemen. Jammer toch onze poetsdienst verder uitdooft….. zij deden deze taak voortreffelijk.

 

Wat doen we gaan een nieuw rusthuis bouwen, dat is goed. Maar we hebben juist de ligdagprijs verhoogd met meer dan 100 euro per maand. En ik lees in de jaarrekening  dat er verder aan een break even wordt gewerkt tussen ZBB en de gemeente die niet meer wil investeren in ZBB. Onvoorstelbaar jammer.

 

Bwah het zijn maar enkele voorbeelden ter verbetering waarmee je mensen echt kan helpen. Ik vind zulke originele voorstellen te weinig terug in de meerjarenplanning in tegendeel. Waarmee ik niet wil zeggen dat het allemaal fout of slecht is. Toch na het lezen van de meerjarenplannen voelen we ons verplicht om dit niet goed te keuren.”

 

 

Raadslid Vermeulen doet volgende tussenkomst :

 

“Geachte leden van de GR,

 

Aansluitend bij de woorden van de Burgemeester.

 

In tijden van crisis dient er te worden bezuinigd. Dit is voor niemand prettig maar wel noodzakelijk.

 

Bij de doornamen van het meerjarenplan zou ik de belangrijke zaken willen benadrukken die door het bestuur verder uitgevoerd worden.

 

OP VLAK VAN ONDERWIJS :

 

- het Scholenproject Kaart loopt verder

- de vliegende ploeg van leerkrachten wordt verdergezet

- De digitalisering in het onderwijs en de digitalisering van de Brasschaatse burger ( ik verwijs naar de app mijn burgerprofiel ) loopt verder

- Schepen Ven is bijzonder trots dat de twee academies een zeer positieve doorlichting hebben gekregen.

 

OP VLAK VAN DE OPENBARE WERKEN VOOR 2023 :

Volgende werken staan op het programma :

- kruispunt Essensesteenweg-Sint Jobsesteenweg

- Brechtsebaan onder de rotonde

- Azalealaan

- De Wandeleerlei

- de nutswerken op de Kapellensteenweg

- + het verder afwerken van het Dokter Roosensplein, de Zegersdreef en het stuk Donksesteenweg daartussen.

 

Het budget voor de heraanleg voor fietsen en voetpaden is verhoogd van 200.000 € naar 300.000 €

 

Er komen fietsstraten in de Brechtsebaan en de Zwemdoklei.

 

Er komen fietspaden in de Zwaantjeslei en de Heidestraat-Zuid.

 

Plus komt er een recreatieve verbinding tussen de Elisalei en de Holleweg.

 

OP HET VLAK VAN PATRIMONIUM :

 

Wordt er goed doorgewerkt aan de grote patrimoniumprojecten LDW Stadion en de Ruiterhal.

 

OP VLAK VAN DE DUURZAAMHEID :

 

- het vervangen van het schrijnwerk Hemelhoeve

- het buitenschrijnwerk en de dakvlakken Gibo-Driehoek

- de vernieuwing van de daken van Breesgata en de hovenierswoning

- de relighting van het Gib - ook de laatste afwerking van de biomassahub, achter het recyclagepark kadert in zo een duurzame investering, ditmaal door in te zetten op onze eigen hernieuwbare lokale energiebron

- het budget voor de verledding van de volledige openbare verlichting gaat van 90.000 € per jaar naar 120.000 €

 

OP VLAK VAN MOBILITEIT :

 

Men is begonnen met de voorbereiding van het reeds lang beloofde mobiliteitsplan. De telramen zijn geplaatst.

In 2023 volgt er een algemeen infomoment en daarna komen de mobiliteitsworkshops per wijk.

 

WAT DE JEUGD BETREFT :

 

Een investering van 100.000 € voor een speelterrein in de wijk Driehoek ( Merrellaan ) opening voorzien in 2023.

 

210.000 € is voorzien voor een volwaardig skatepark in Mishagen. Komt daarbij 250.000 € Vlaamse jeugdsubsidies voor een pumtrack. Realisatie in 2024.

 

Ook de 250.000 € als toelage voor de nieuwbouw van Scouts Jobertus blijft gereserveerd.

 

WAT DE SPORT BETREFT :

 

Om onze bevolking in beweging te houden blijft de gemeente 2 wijzen van sportbeleving ondersteunen.

 

Voor de niet georganiseerde sporters zal er ook ruimte zijn in het nieuwe LDW stadion.

 

Voor de sportverenigingen is een budget voorzien van bijna 300.000 € om hun sportinfrastructuur te organiseren.

 

WAT BETREFT DE LOKALE ECONOMIE EN TOERISME :

Brasschaat blijft zich inzetten op het ondersteunen van lokale handelaars en toerisme. Door in te zetten op toerisme en City Marketing blijft dit een grote waarde voor de lokale handelaars.

Alle budgetten blijven behouden.

 

CULTUUR :

 

Ook wat betreft cultuur blijven de budgetten hetzelfde, met een surplus van budget voor de inkomstenderving van de Ruiterhal.

 

WAT BETREFT FEESTELIJKHEDEN EN EVENEMENTEN :

 

Ook hier blijven de budgetten behouden, zodat Brasschaat verder bruist.

 

WAT BETREFT HET OCMW :

 

Met het OCMW blijven de schepen en het college zich inzetten op huisvesting, integratie en tewerkstelling van de Oekraïners in Brasschaat.

 

De maatschappelijke hulpverlening van behoeftige burgers in Brasschaat wordt onverminderd verder gezet.

 

Met Kabas 2.0 worden nieuwe projecten opgestart. Er wordt met de nieuwe coördinator meer ingezet op eenoudergezinnen en op armoede preventie.

 

De materiële hulpverlening van de OCMW-klanten zal verder ondertekend worden in samenwerking met de Kringloopwinkel van Brasschaat.

 

De sociale kruidenier, waarvan het werk van de vrijwilligers ten zeerste gewaardeerd wordt, zal begeleid worden met de verhuis naar een nieuwe locatie.

 

In het kader van de energiecrisis heeft het OCMW een energiecentrale opgericht, met de financiële steun van de Vlaamse regering. Alle burgers, ook niet OCMW-klanten kunnen bij deze cel terecht met vragen over hun energieverbruik.

 

De 3 dienstencentra en de Remise blijven een warm onthaal voor onze senioren, dit in het kader van de strijd tegen eenzaamheid.

 

De maatschappelijke werkers van het OCMW kunnen vanaf 2022 rekenen op een samenwerking van de welzijnspartners in het fysiek Huis van het Kind, de welzijnscampus en het CAW huis.

 

Met de eerstelijnszone blijft Brasschaat inzetten op nieuwe projecten zoals menstruatiearmoede, intra-familiaal geweld, huisvesting en dergelijken.

 

De problematiek van de schoolverlaters is besproken op het schooloverleg. Het OCMW blijft de studenten financieel steunen indien zij thuis in een precaire situatie opgroeien.

 

Het OCMW zet sterk in op tewerkstelling, samenwerking met Selab voor sociale economie en de VDAB, waaronder het jongerenproject MOEF.

 

WAT BETREFT PERSONEEL :

 

Schepen Heirman is bijzonder fier dat Brasschaat het certificaat van baanbrekende werkgever 2023 heeft behaald. Op basis van enkele criteria zoals het beleid rond hybride werken en duurzame mobiliteit voor de medewerkers, is dit traject succesvol afgewerkt.

 

WAT BETREFT COMMUNICATIE :

 

Extra budget wordt de komende jaren voorzien voor de verderzetting van HOPLR, een positief en participatief online platform dat buren dichter bij elkaar brengt en waar reeds meer dan 40% van de Brasschaatse burgers aan deelnemen.

 

Het zal u dan ook niet verbazen dat onze fractie het budget 2023 en het meerjarenplan 2020-202 goedkeurt. “

 

Raadslid Van Aperen doet volgende tussenkomst :

 

“Mijnheer de voorzitter, burgemeester, schepenen, collega’s,

Het hoeft toch geen betoog dat het goed wonen is in ons Brasschaat.  Onze prachtige groene parkgemeente wordt goed onderhouden door onze groendienst en de diensten van Aralea.  Ook vrijwilligers van het zwerfvuilruimen dragen op dat vlak zeker hun steentje bij, waarvoor onze dank.  Brasschaat heeft uitstekende scholen, allerlei sportinfrastructuur, diverse horeca,..  eigenlijk hebben we echt niets te klagen. 

En toch horen we vaak kritische geluiden.  Dat het voor velen moeilijke tijden zijn, staat vast.  Na de coronapandemie waren er de oorlog in Oekraïne en de ongevraagde energiecrisis. Dat heeft een effect op ons allemaal en maakt iedereen ongerust. Het is dan ook belangrijk dat we blijven zorgen dat de gemeente een baken is van standvastig en duidelijk bestuur. Post corona zijn veel mensen moe, dat is normaal en wordt soms ook vergeten.  Mensen vallen uit, er zijn nog steeds veel burn-outs, en daar moeten we op letten. Toch mogen we een personeelstekort niet aangrijpen als reden om bepaalde zaken uit te stellen.  Hopelijk wordt er goed over nagedacht hoe we dit in 2023 vermijden én ook oplossen.

Toegankelijke infrastructuur, verkeersveilige omgevingen en ook voornamelijk deftig onderhouden fietspaden - net zoals we vorig jaar reeds aanhaalden – blijven voor onze fractie erg belangrijk.  We juichen dan ook toe dat het budget voor het onderhoud van fietspaden wordt verhoogd. De duidelijkere signalisatie aan de scholen is een absoluut pluspunt, maar we moeten blijven kijken wat er waar beter kan. 

De openbare werken duren soms eindeloos.  Vele Brasschatenaars snappen niet waarom.  Zonder afbreuk te willen doen aan de inspanningen van onze communicatiedienst, moeten we toch nader bekijken hoe en op welke manier zoveel mogelijk mensen kunnen bereikt worden.  Er worden immers soms werken uitgevoerd, straten afgesloten, zonder dat men daarvan op voorhand is  geïnformeerd.  Daar moeten we als gemeente de lat hoger leggen en uitzoeken hoe dat komt.  Een verwittigd mens telt voor twee en zal tot meer tevredenheid leiden.  

Ook een correcte en duidelijke communicatie naar ondernemers toe is erg belangrijk.  Misschien kan er wel, naast de bestaande lijst van leegstaande panden, een aparte plek gecreëerd worden - een klein bedrijvenparkje - waar de gemeente beginnende ondernemers kan faciliteren en ondersteunen. Dit is wellicht een idee dat kan uitgewerkt worden in de schoot van onze bestaande bedrijven die dit ook mee kunnen uitdragen.

De recente cyberaanvallen in Antwerpen en Diest doen algemeen vragen rijzen over de veiligheid van onze persoonsgegevens. Met die data is het bijvoorbeeld gemakkelijk om identiteitsfraude te plegen. Net zoals voor de fysieke inbraken van deze dagen hopen we dat Brasschaat goed is beveiligd en dat we hierop voldoende anticiperen zodat onze bewoners zich gerust en veilig kunnen blijven voelen.

Onze fractie is optimistisch over het gewijzigde sorteergedrag van een groot deel van de Brasschatenaars door de invoering van het diftarsysteem voor restafval.  De norm die ons wordt opgelegd, nl. 122kg per inwoner, zullen we dit jaar wel halen.

 

Een begroting of een meerjarenplan is meer dan cijfers in een tabel. Het is een vertaling van normen, waarden en prioriteiten  Ondanks de moeilijke omstandigheden blijven onze cijfers kloppen. 

 

Wij danken graag alle gemeentediensten om zich zo goed voor Brasschaat in te zetten. 

 

Ook onze fractie wil toekomstgericht blijven verder werken, en mits enkele aandachtspunten, ondersteunen wij graag mee de verdere uitvoering van het meerjarenplan. Dank u wel.”

 

Schepen Heirman hoort tegenstrijdige berichten.  Enerzijds hoort hij dat er schulden verschoven worden in de tijd en anderzijds hoort hij dat de schuldgraad zo hoog is.  Hij valt in herhaling, maar ook hij vindt het spijtig dat investeringen opgeschoven, moeten worden.  Hij had ze ook allemaal liever in deze periode gehouden.  De belangrijkste vraag over het schuldniveau van een bestuur is niet het teveel aan schulden, maar wel of een lokaal bestuur de capaciteiten heeft om deze schulden terug te betalen. Volgens de staat van het financieel evenwicht zijn zij perfect in staat om de schulden terug te betalen, ook in 2026 en 2027, zoals blijkt uit de autofinancieringsmarge van die jaren die ze in één van de vragen als antwoord hebben gegeven.  Het bestuur startte met een schuldgraad van 51,5 en nu staat daar 68.  Dit is volgens schepen Heirman absoluut geen probleem en kan perfect terugbetaald worden.  In de bijlagen die vorige week gegeven werden met alle antwoorden zat ook een nota van Agentschap Binnenlands Bestuur. 

 

Schepen Heirman citeert uit de omzendbrief van ABB van het najaar van 2020 :

 

“De lokale en de provinciale besturen hebben een belangrijk aandeel in de overheidsinvesteringen. We moeten erover waken dat de investeringscapaciteit van de lokale en provinciale besturen niet krimpt door de budgettaire gevolgen van de coronacrisis. De lokale investeringen hebben een blijvend, stimulerend effect op de dienstverlening en op onze economie, zodat het belangrijk is dat de lokale en de provinciale besturen de komende jaren kunnen blijven investeren in meer en betere infrastructuur voor de burgers. Ik roep de lokale en de provinciale besturen op om de geplande investeringen zeker niet terug te draaien en ze waar mogelijk te versnellen of te verhogen om zo ook de economische relance na de coronacrisis te ondersteunen.”

 

Hij licht nog toe dat er na de coronacrisis nog andere crisissen waren.  Werkingskosten, energiekosten, personeelskosten,… swingen momenteel de pan uit.  Al deze miljoenen moesten in de exploitatie gezocht worden.  Doordat alles duurder is geworden, is het exploitatie-overschot nu minder groot.  Moest er nu niet meer geïnvesteerd worden, zou men niet goed bezig zijn volgens hem.  De bedragen voor personeel en energie zijn nu gestegen, maar de stijging van de personenbelasting komt pas 1 à 1,5 jaar later.  Dit feit maakt het op dit moment financieel moeilijk. 

 

Schepen Heirman verwijst voor de vraag over art. 60 graag naar collega schepen Hans van sociale zaken. 

 

Schepen Hans verwijst naar de art. 60 die er vorig jaar waren.  Op het piekmoment waren dat 16 mensen.  Dit was maar 1 maand van de 12 maanden.  Er zijn ook veel minder mensen te vinden.  Er ook verschillende andere projecten op dit moment, o.a. move.  Dit is een samenwerking met Selab voor jongeren onder de 30 jaar.  Ook via de VDAB zijn er lopende projecten.  Er zijn op dit moment ook nog maar een aantal plaatsen waar de werking met art. 60 goed verloopt.  Een goede begeleiding is heel belangrijk voor art. 60 mensen.  Wanneer er geen begeleiding is, lukt dit absoluut niet.  Bij 2 kinderopvanginitiatieven van OLO en bij de Pure Pauze lukt het momenteel wel heel goed omdat daar een heel goede begeleiding is.  Bij onze eigen groendienst vinden ze het moeilijk om art. 60 te begeleiden.  Het heeft weinig nut volgens haar om er 20 te begroten als er nu maximaal 16 gehaald werd.  Er werd wel degelijk over nagedacht.  Het is zeker niet de bedoeling om minder in te zetten op tewerkstelling, integendeel, zelfs meer. 

 

Raadslid Geysen wil graag weten waar de 15 die overblijven een functie zullen hebben? 

 

Schepen Hans verwijst naar haar opsomming van de kinderdagverblijven en de Pure Pauze.  Ook bij Aralea is er iemand aan de slag.  Deze persoon heeft wel een ongeluk gehad.  Ook bij de kringloopwinkel zullen art. 60 opstarten.  Ze geeft mee dat ze een overzicht zal bezorgen. 

 

Raadslid Geysen vindt de begeleiding van deze mensen een sociale taak die de gemeente op zich moet nemen. 

 

Schepen Hans verwijst naar de 4 mensen die bij Kabas in de boetiek werkten.  Deze mensen moesten begeleid worden door 2 personeelsleden.  Verder konden de mensen van Kabas niets anders doen omdat ze steeds moesten inzetten op de boetiek.  Omwille hiervan wordt de boetiek afgebouwd en zal de kringloopwinkel ingeschakeld worden.  Ze vindt het heel spijtig dat men zo weinig vertrouwen heeft in haar werk.  Ze kan wel meegeven dat het niet werkte voorheen.  Er waren maar een zeer beperkt aantal mensen die steeds terug kwamen naar de boetiek.  Alles zal nu open getrokken worden.  Dit werd reeds toegelicht op de commissie.  Ze vindt het spijtig dat er steeds wordt terug gekomen op zaken die reeds werden toegelicht.  Ze komt ook graag terug op de vermelding “de sociale kruidenier wordt aan zijn lot overgelaten”, dit is absoluut niet waar volgens haar aangezien ze hen begeleiden naar een nieuwe locatie.  De nieuwe locatie wordt nu volop geschilderd en er worden speciale karren gezocht voor hen. 

Raadslid Geysen licht toe dat hij een schriftelijke vraag stelde en dat hij daar het antwoord kreeg dat alles zou verduidelijkt worden.  Op basis hiervan komt hij hierop terug.  Sociale projecten liggen hen nauw aan het hart en daarom volgen ze dit graag op. 

 

Schepen Fonteyn geeft volgende toelichting :

 

“Ik zal vooral antwoorden op opmerkingen van Bart, Kasper en Dimitri.

 

Zoals mijn voorgangers reeds aangehaald hebben, is het belangrijk om te blijven investeren, ook in tijden van crisis. Maar in tijden van crisis moet men ook te de tering naar de nering zetten en dan kijkt men graag naar het domein openbare werken, het domein met de grote getallen.

 

Verschuiven:  

 

-  Lage Kaart (26) pijnlijke beslissing omdat dit project wel enige urgentie heeft. Slachtoffer van ons eigen succes. Jarenlang getracht om de riolering bovengemeentelijk te krijgen. Dit is ook gelukt, Aquafin neemt de grootste hap, maar vraagt ook een uitbreiding tot aan de Peter Benoitlei inclusief rondpunt en Kaartse plein voor waterbuffering

(gemeentelijk aandeel: 980.000 -> 1,6 mio omwille van uitbreiding project; totaal project 6.5 mio:  grootste stuk dus bij Aquafin, nieuwe berekeningen moeten doen; nu nog hydronautstudie omwille van extra nodige capaciteit riolering):

verschuiving omwille van grotere budget, gelijktijdigheid met Kapelsesteenweg wat voor mobiliteitsinfarct zou zorgen;

                                  

 -Miksebaan (26-27): was vorig jaar al verschoven naar 25 omwille van personeelstekort; nu verschoven naar 26 om budgettaire redenen + BK

 

-Hoogboomsteenweg: was al verschoven naar volgende legislatuur; wel offerte opgevraagd om de dwarse voegen op te vullen (niet koud asfalt, maar andere iets duurzamere substantie)

 

2022 en verder: 

 

- Dr. Roosensplein (1,4 mio -1,7 mio) Donksesteenweg; duurdere kosten omwille van latere aanbestedingsdatum. Hadden we dit 2 jaar eerder kunnen uitvoeren, zou het wellicht wel binnen budget gelukt zijn. Nu zijn de kosten (materiaal, personeel) uiteraard erg gestegen.

-Zegersdreef (1, 06 mio -> 1,2 mio) omwille van latere uitvoeringsdatum

-Zone 6-7: coxbunder en Gasthuisbeemd  : 365.000 -> 395.000 (aanpassing aan gegund bedrag)

Niet voldoende kasseien beschikbaar van Zegersdreef, dus keuze voor betonstraatstenen voor PP. +27.000 herziening

 

 

2023:  

 

We blijven investeren :

-kruispunt Essensesteenweg x Sint-Jobse (start nuts:….)

-Brechtsebaan opgesplitst in 2 fasen: fase 1 onder de rotonde gaat gewoon door; fase 2 (boven rotonde) naar latere datum

fase 1 (na Essense, najaar 23): De opsplitsing is gebeurd louter uit budgettaire overwegingen: dure kosten (920.000 geheel gem. deel -> gebracht tot 730.000 enkel fase 1;

[totaalproject op Pidpa rekening 1,5 -> 4,5 mio (= X3) – grondverzet was te weinig ingerekend door Infrabo, vandaar de veel hogere kosten + stijging materiaal/personeelkosten + grote collector]

 

-Azalealaan (uit dossier Miksebaan naar voor gehaald; hangt samen met project park) 325.000 -> 435.000 + 13.000 studiekost: = 450.000

-De Wandeleerlei, 40.000 aandeel gemeente = berm (op kleinere of onvoorziene werken); bovenbouw ten laste van Pidparekening;

-Kapelsesteenweg : (start nuts: mei 23; start aannemer: sept 23)”

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de subsidies pas na de werken komen en dus ook pas later ingeschreven worden. 

 

Buiten de subsidies die in het lijstje zijn opgenomen, zijn er ook nog subsidies van onroerend erfgoed :

        Boswachtershuisje Breesgata: te investeren bedrag is 110.000 waarvan 80% erfgoedlandschapsubsidies te verwachten

        Hovenierswoning Aralea: 194.000 is totale bedrag waarvan 80% subsidies te verwachten.

 

Schepen Fonteyn licht toe dat er geen subsidies zijn voor de trap, dit heeft ze  nagevraagd. 

 

Voor het lokaal energie en klimaatplan waren er subsidies van 126 000 euro.  Ook voor 2023 zullen hier nog 44 000 euro aan subsidies komen.  Daarnaast zijn er ook nog subsidies voor de hoppinpunten .  Dit is tot 90 000 euro aan subsidies. 

 

Voor mobiliteit kreeg men van Vlaanderen 200 000 euro aan subsidies maar dit is verspreid over een aantal jaren (2022-2023-2024-2025). 

 

Vervolgens geeft schepen Fonteyn graag nog toelichting over de fietspaden :

 

“2022 

- Voshollei: comfortabele enkelrichting fietspaden

- Ter Borcht: fietspad Lantis

- 6 fietsstraten in wijk de Kaart (Hoge Akker, Middelkaart, Hoge Kaart, Stuiversvelden, Leeuwenstraat en een stukje Veldstraat); daarnaast fietssuggestiestroken in Max Hermanlei

- Donksesteenweg (dubbelrichting fietspad)

- Dr.Roosensplein (dubbelrichting fietspad in rode asfalt)

- Zegersdreef: dubbelrichtingfietspad in comfortabel asfalt

- Elshoutbaan – aan sportoase: ingrepen om de fietsveiligheid te verbeteren.

 

2023

Budget heraanleg 

- vanaf 2023 buitengewone onderhoudswerken = 300.000/jaar ipv 200.000 voor sociale tewerkstelling

-Kleinere onderhoudswerken: 175.000/jaar

Fietsstraten -      Brechtsebaan 1ste fase  (deel 1 Kopenhagenfonds; deel 2 is fietspad en dus fietsfonds)

        Zwemdoklei  (schoolroute)

Fietspaden  -      Zwaantjeslei  (Lantis) in kader van Oosterweel (0 euro)

        Heidestraat-Zuid (verbinding Kapellen) 40.000 (Kopenhagenfonds 13.000)

        Recreatieve verbinding tss Elisalei en Holleweg (provincie/gemeente) 17.000

2024

Fietspaden  

- Kapelsesteenweg: comfortabel, vrijliggend, ontdubbeld fietspad + duidelijke fietsoversteken”

 

Schepen Fonteyn licht toe dat het budget voor herstellingen verhoogd werd van 200 000 euro naar 300 000 euro.  Hier zal een inhaalbeweging gebeuren, ook voor kleinere onderhoudswerken.  Men zal in de komende jaren echt wel naar comfortabelere fietspaden kunnen gaan. 

 

Voor openbaar vervoer wordt het vervoersplan van De Lijn gevolgd.  Men moet nergens inboeten op minder openbaar vervoer.  Alles blijft behouden.  Lijn 640 zal zelfs naar 6 keer per uur gaan.  Bus 730 zal van de Pauwelslei doorgaan tot aan de Coppenskazerne.  Er zal ook ingezet worden op alternatieve vervoersmogelijkheden zoals bijvoorbeeld de Donkey fietsen, de deelauto’s die nog uitgebreid kunnen worden,..

 

Ook de buurtbus is in het najaar 22 geoptimaliseerd. De woonstraten van de Kaart worden meegenomen wegens het verdwijnen van lijn 730 in dat hoekje. Er was ook een optimalisatie voor de buurbuschauffeur die nu zijn lunch met zijn collega’s kan nemen.

 

Schepen Fonteyn komt ook graag terug op het verdwijnen van groen in de Brechtsebaan.  Het rooien van de bomen in 2021 was op vraag van de burgers omdat er potentieel gevaar was.  De wortels zal ook volledig verstrengeld met de riolering.  Er zullen nieuwe bomen in de plaats komen van de verwijderde bomen.  In de Voshollei werden de mooie beuken behouden.  Er werd 70 000 euro geïnvesteerd om de bomen te kunnen behouden.  Er zijn geen bomen gesneuveld tijdens de werken en er werden 5km aan haagjes geplaatst. 

 

Schepen Fonteyn komt ook nog terug op de energienota die door de algemeen directeur werd toegelicht.  De lichten een uur eerder doven brengt op, ze ontving ook complimenten van buurgemeenten en Fluvius zelf.  Dit gebeurd enkel in de woonstraten en niet op gewestwegen zoals de Bredabaan en de Miksebaan. 

 

Lage Kaart 345 zal terug op de markt gebracht worden met de 2 percelen.  De modaliteiten waren voorheen niet ideaal.  Het gaat om een perceel wonen en achteraan om woonuitbreidingsgebied.

 

Voor het project Gunfire moet men eerst nog een letter of intend doen.  Men kan niet eerder dan juli 2023 beginnen aan het RUP.  Een RUP loopt 2 jaar dus de aankoop zal niet gebeuren voor 2025.  De intentie is er zeker maar door de opmaak van de plannen kan men niet eerder overgaan tot aankoop.   

 

Schepen Van Honste komt graag terug op een vraag van raadslid Eeman over het woonbeleid en het behalen van het BSO.  Jaarlijks wordt er op een commissie toelichting gegeven over de stand van zaken van het woonbeleid van het BSO.  Op de laatste toelichting werd er gesproken over alle plannen die in de pijplijn zitten.  Als deze kunnen uitgevoerd worden, zal het BSO behaald worden.  In het bestuursakkoord werd opgenomen dat men na het behalen van het BSO zal inzetten op ‘betaalbaar wonen’.  Er zijn nog 2 procedures lopende, nl.  de Halenlei en de Beemdenstraat.  Voorheen werden er ook projecten voorzien met de sociale woningmaatschappij Arro en de Voorkempen.  De projecten nemen heel wat tijd in beslag maar hier wordt sowieso verder aan gewerkt. 

 

Waarnemend burgemeester Cools komt graag nog terug op een aantal losse zaken.   Er wordt gekozen voor leningen op 30 jaar in plaats van 20 jaar omdat de afschrijvingen van sommige zaken ook op 30 jaar lopen.  Zaken die op 5 jaar afgeschreven worden, zullen dan een lening op 5 jaar hebben.

 

Voor de daling van de energieprijzen gaat men voort op de ramingen van het Vlaams energiebedrijf.  In 2022 was er een sterke stijging van de prijzen, maar voor 2023 hoopt men al op een daling.  In 2024 zal de markt zich hopelijk terug een beetje normaal gedragen.  Vanuit Europa is er ook de aanbeveling om met plafonds te werken.   Dit zal helpen om de prijzen onder controle te houden.

 

Scholenproject Kaart komt volgens waarnemend burgemeester Cools tegemoet aan de vraag van betaalbaar wonen en andere woonvormen.  Dit is daarvoor in het leven geroepen en daarom werd dat tijdens de vorige legislatuur zo uitgewerkt.  Men zal blijven inzetten op dit project en men hoopt dit zo snel mogelijk te realiseren. 

 

De retributies werden aangepast nadat dit jaren niet gebeurd was.  De prijzen voor de vergoeding van diensten zullen verhoogd worden.  Er is geen verhoging van de personenbelasting en de opcentiemen omdat men dit zelf verhoogd.  De aanslagvoet zal niet verhoogd worden. 

 

Schepen Heirman licht nog toe dat de inflatie voor 2023 voorspelt wordt op 6%.  Voor 2024 voorziet men 3%.  De energieprijzen voor 2024 zijn nog altijd 25% duurder ingeschreven dan de energieprijzen in 2021.  Hij hoopt dat de energieprijzen normaliseren. 

 

Raadslid Hermans heeft nog een vraag voor schepen Hans over de art. 60.  Ze heeft begrepen dat er toch nog 15 mensen zijn ingeschreven in de meerjarenplanning.  Ze wil graag weten of het mogelijk is om haar te laten weten wie / waar wordt ingezet en wat de planning zal zijn voor de 15 art. 60 die zijn ingeschreven in de meerjarenplanning. 

 

Schepen Hans licht toe dat al deze aanstellingen op het vast bureau komen.  Deze informatie kan bezorgd worden. 

 

Raadslid Eeman komt graag nog even terug over het scholenproject Kaart.  Er werd gezegd dat de woningen zullen verkocht worden aan marktconforme prijzen in Brasschaat.  Dit is volgens hem geen betaalbaar wonen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat er verschillende woonvormen zullen zijn.  Er zullen zeker starterswoningen en betaalbare woningen zijn. 

 

Raadslid Eeman geeft mee dat het begrip ‘betaalbaar wonen’ geïnterpreteerd kan worden op verschillende manieren. 

 

Voorzitter Versompel overloopt de stemmingen met de fracties :

CD&V : geen goedkeuring

Brasschaat 2012 : geen goedkeuring

PVDA : geen goedkeuring

Vlaams Belang : geen goedkeuring

Open VLD : goedkeuring

N-VA : goedkeuring

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Om een geïntegreerd sociaal beleid mogelijk te maken stellen gemeente en OCMW een gezamenlijk meerjarenplan op, dat evenwel door elk van beide raden dient vastgesteld te worden voor zijn deel (zoals dat tot uiting komt in het schema M3), waarna de gemeenteraad het deel dat werd vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goedkeurt.

Het college van burgemeester en schepenen legt het ontwerp voor van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (update december 2022) van gemeente en OCMW met aanpassingen in de budgetjaren 2022 tot en met 2025.

Het budgettair resultaat is positief in alle dienstjaren alsook de autofinancieringsmarge in 2025

 

Juridisch kader

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Bevoegdheid gemeenteraad: Artikel 41 De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: ...  3° het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249;

Artikel 249 en 257 betreffende de beleidsrapporten, vaststelling en aanpassing van het meerjarenplan.

 

Financiële gevolgen

Het budgettair resultaat is positief in alle dienstjaren alsook de autofinancieringsmarge in 2025.

 

BESLUIT:

Met 17 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Anne Van Aperen), 14 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons).

 

Art.1.- De gemeenteraad stelt het gemeentelijk deel vast van en hecht goedkeuring aan de aanpassing van het globale meerjarenplan 2020-2025 gemeente-OCMW (update december 2022) volgens voorgelegd ontwerp met aanpassingen in de budgetjaren 2022 tot en met 2025.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

8 AGB Aanpassing Meerjarenplan 2020-2025. Herziening 3.Update december 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels komt terug op zijn tussenkomst bij het punt van de notulen en het zittingsverslag.  Hij heeft zijn vraag ondertussen gesteld en hij heeft een antwoord ontvangen.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat heeft in de zitting van 14 december 2022, de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, herziening 3 (update december 2022) vastgesteld.

 

De gemeenteraad dient de aanpassing goed te keuren.

 

Juridisch kader

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, Art. 242. De boekhouding wordt gevoerd

onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt het

meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale

en provinciale besturen.

Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 van de Vlaamse minister van binnenlands

bestuur betreffende "de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale

besturen volgens de beleids- en beheerscyclus". Er zijn geen bijkomende instructies doorgegeven in 2022.

Artikel 29 en 62 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat.

 

Financiële gevolgen

In het voorliggend meerjarenplan is het beschikbaar budgettair resultaat positief in alle boekjaren.

De autofinancieringsmarge is niet positief in 2022, wel involgende jaren en ook in 2025.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- goedkeuring te hechten aan de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 herziening 3 (update december 2022), met aanpassing van budgetten in de jaren 2022 tot en met 2025.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

9 Basebalclub Home of the Braves. Investeringstoelage voor aankoop mobiele slagkooi en renovatie van het grasveld. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Baseballclub Home of the Braves heeft een mobiele slagkooi aangekocht. Tevens dient het grasveld gerenoveerd te worden (schade door engerlingen).

 

De totale kostprijs wordt geraamd op 21.057,60 euro, btw niet inbegrepen (club kan btw recupereren); de club vraagt hiervoor een financiële tussenkomst van de gemeente.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2022 inzake de investeringstoelagen voor sportinfrastructuur 2022-2024

 

Adviezen

Gunstige adviezen van de sportraad van 14 oktober 2019, 12 oktober 2020 en 22 november 2021.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

7.019,20 euro

Budgetsleutel

0740/66400000 Investeringstoelagen sportinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringsbudget 2022

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

2022/111

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-  stemt in met een investeringstoelage aan baseballclub Home of the Braves voor de aankoop van een mobiele slagkooi en de renovatie van het grasveld.

 

Art.2.- De toelage bedraagt 1/3de van de bewezen uitgaven, met een maximum toelage van 7.019,20 euro.

 

Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na de voorlegging van facturen van leveranciers of aannemers voor deze projecten en mits:
- ofwel betalingsbewijzen worden voorgelegd
- ofwel bewijs wordt geleverd dat de materialen geleverd of de werken uitgevoerd zijn.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

10 Retributie 2023-2025 voor afgifte van identiteitsdocumenten en het uitvoeren van opzoekwerk. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts licht toe dat zijn fractie hier geen goedkeuring voor zal geven.  Het betreft hier een stijging van meer dan 12,5%. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 voor afgifte van identiteitsdocumenten en het uitvoeren van opzoekwerk.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om een aantal retributies te verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen voormelde besluiten voor de dienstjaren 2023-2025 te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het ministerieel besluit van 15 maart 2013 en latere wijzigingen tot vaststelling van het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten, de elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar en de kaarten en verblijfsdocumenten, afgeleverd aan vreemde onderdanen.

Het koninklijk besluit van 23 maart 1998 en latere wijzigingen betreffende het rijbewijs.

Het koninklijk besluit van 5 maart 2017 tot bepaling van de verblijfsvergunningen waarvoor de gemeenten retributies kunnen innen voor het vernieuwen, verlengen of vervangen ervan en tot bepaling van het maximumbedrag bedoeld in artikel 2, § 2, van de wet van 14 maart 1968 tot ophefing van de wetten betreffende de verblijfsbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12 oktober 1953.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal gevraagde en afgeleverde documenten.

 

BESLUIT:

Met 28 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Met ingang van 1 januari 2023 en eindigend op 31 december 2025 worden voor het afleveren van identiteitsdocumenten en voor het uitvoeren van opzoekwerk volgende retributies geheven:

 

1.  op de afgifte van elektronische identiteitskaarten en elektronische vreemdelingenkaarten : 6,00 euro  verhoogd met de kostprijs aangerekend door de federale overheid.

 

2. op de afgifte van elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de 12 jaar (kids-ID): 2,00 euro  verhoogd met de kostprijs aangerekend door de federale overheid.

 

3.  op de afgifte van elektronische identiteitskaarten en elektronische vreemdelingenkaarten volgens een spoedprocedure: 15,00 euro  verhoogd met de kostprijs aangerekend door de federale overheid volgens de gekozen spoedprocedure

 

4. op de afgifte van elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de 12 jaar (kids-ID) volgens een spoedprocedure: 2,00 euro  verhoogd met de kostprijs aangerekend door de federale overheid volgens de gekozen spoedprocedure

 

5.  op de afgifte van nieuwe certificaatcodes voor bestaande elektronische identiteitskaarten, elektronische vreemdelingenkaarten en elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de 12 jaar (kids-ID): 2,25 euro

 

6. op de afgifte van verblijfsvergunningen voor vreemdelingen:

        attesten van immatriculatie: 5,00 euro

        andere verblijfsbewijzen of verblijfsvergunningen voor vreemdelingen: 5,00 euro

 

7. het vernieuwen, verlengen of vervangen van het bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister - tijdelijk verblijf, de zogenaamde elektronische A-kaart:

        50 euro voor personen ouder dan 18 jaar

        gratis voor personen jonger dan 18 jaar

        gratis ter vervanging omwille van een technisch defect dat niet het gevolg is van oneigenlijk gebruik

 

8. op de afgifte van een identiteitsbewijs voor een kind van minder dan 12 jaar van vreemde nationaliteit: 2,00 euro;

 

9. op de afgifte van paspoorten en reisdocumenten voor niet Belgen:

10,00 euro voor een nieuw paspoort of reisdocument voor niet Belgen, verhoogd met de kosten aangerekend door de federale overheid;

Geen gemeentelijke retributie voor kinderen onder de 18 jaar.

 

10. op de afgifte van paspoorten en reisdocumenten voor niet Belgen volgens een spoedprocedure:

15,00 euro voor een nieuw paspoort of reisdocument voor niet Belgen, verhoogd met de kosten aangerekend door de federale overheid;

Geen gemeentelijke retributie voor kinderen onder de 18 jaar.

 

11. op de afgifte van elektronische rijbewijzen (bankkaartmodel):

6,00 euro verhoogd met de kostprijs aangerekend door de federale overheid

 

12. op de afgifte van internationale rijbewijzen:

6,00 euro verhoogd met de kostprijs aangerekend door de federale overheid

 

13. afgifte van statistische gegevens opgemaakt aan de hand van de bevolkingsregisters en/of het vreemdelingenregister, de registers van de burgerlijke stand: 25,00 euro per 30 minuten, te rekenen vanaf ieder begonnen half uur.

 

14. genealogische opzoekingen in het bevolkingsregister: 25,00 euro per 30 minuten, te rekenen vanaf ieder begonnen half uur.

 

Art.2.- De retributie is verschuldigd door de aanvrager.

 

Art.3.- De retributie wordt betaald bij de aanvraag en/of bij de aflevering van het gevraagde.

 

Art.4.- Zijn van de retributie vrijgesteld:

 

1. de stukken afgeleverd aan openbare besturen, openbare instellingen en rechterlijke overheden, voor zover het gaat om bestuurlijke doeleinden

 

2. de ingevolge wetsbepalingen kosteloos te verstrekken stukken

 

3. de afgifte van stukken welke krachtens een wet, een KB of een overheidsverordening reeds aan de betaling van een recht ten behoeve van de gemeente onderworpen is. Uitzondering wordt gemaakt voor de rechten welke de met het afgeven van paspoorten en reisdocumenten voor niet-Belgen belaste gemeenten ambtshalve toekomen en waarvan sprake is in de tarieven, gevoegd bij de wet op de consulaire- en kanselarijrechten

 

4. de geldigverklaring van aanvraagformulieren voor vermindering op biljetten van de NMBS, De Lijn en de openbare autobusdiensten

 

5. stukken afgeleverd aan eenieder die deze nodig heeft om een tewerkstelling te bekomen, te kunnen solliciteren of om deel te nemen aan examens of proeven met het oog op eventuele aanwerving

 

Art.5.- De particulieren en de private instellingen die wensen dat de gevraagde administratieve bescheiden hun per post zouden toegezonden worden, dienen het bedrag van de verzendingskosten vooraf aan de betrokken dienst over te maken, zelfs indien de afgifte van de te verstrekken stukken kosteloos is.

 

Art.6.- Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

 

Art.7.- De retributies worden jaarlijks geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

De retributies van artikel 1 onder de punten 2, 4, 7 en 8 worden niet geïndexeerd.

 

Art.8.- Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 voor afgifte van identiteitsdocumenten en het uitvoeren van opzoekwerk wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

11 Retributie 2023-2025 op het voltrekken van huwelijken. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts licht toe dat zijn fractie hier geen goedkeuring voor zal geven.  Het betreft hier een stijging van meer dan 12,5%. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 op de luister bij huwelijksplechtigheden.

 

De tijdstippen van de huwelijksplechtigheden worden vastgesteld van maandag tot en met zaterdag, uitgezonderd feestdagen. Op vrijwillig verzoek kan een trouwboekje afgeleverd worden.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het college voorgesteld om de retributies te verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen voormeld besluit voor de aanslagjaren 2023-2025  te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het artikel 165/1 van het Burgerlijk Wetboek.

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal huwelijken en wordt geraamd op 14.000 euro.

 

BESLUIT:

Met 28 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Met ingang van 1 januari 2023 en eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven op het voltrekken van huwelijken op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag en op het afleveren van een trouwboekje.

 

Art.2.- Het tarief van de retributie voor het voltrekken van huwelijken bedraagt 90 euro per huwelijk op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.

 

Het voltrekken van huwelijken op maandag is gratis.

 

Op feestdagen worden geen huwelijken voltrokken.

 

Art.3.- Het tarief voor het afleveren van een trouwboekje bedraagt 30 euro per stuk.

 

Art.4.- De retributie is verschuldigd door één van de aanvragers van het huwelijk.

 

Art.5.- De retributie moet voorafgaandelijk betaald worden door één van de aanvragers van het huwelijk op het ogenblik van het opstellen van de akte van aangifte van het huwelijk op het gemeentehuis. Deze betaling gebeurt tegen ontvangstbewijs. Wanneer de retributie niet betaald is, is de gemeente Brasschaat niet verplicht de dienst te leveren, die de aanvrager vrijwillig aangevraagd heeft.

 

Art.6.- Indien deze dienst, aangeboden door de gemeente Brasschaat, om welke reden dan ook niet kan plaatsvinden, dan zal de vergoeding door de gemeente terugbetaald worden aan de aanvrager van het huwelijk die de vergoeding vooraf betaald heeft.

 

Art.7.- Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

 

Art.8.- De retributies worden jaarlijks geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afondning tot op 1 cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van november 2022 gebruikt.

 

Art.9.- Het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2019 houdende goedkeuring van de retributie 2020-2025 op het voltrekken van huwelijken wordt opgeheven met ingang van onderhavig besluit.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

12 Voetbalclub KFC Brasschaat. Investeringstoelage boiler. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Simons merkt op dat het advies van de sportraad ontbreekt. 

 

Schepen Heirman licht toe dat hij het advies van de sportraad zag passeren op het college en dat dit mee opgenomen was. 

 

Raadslid Geysen zag het ook passeren en het was een positief advies. 

 

Raadslid Van Mechelen geeft mee dat hij 6000 euro voor een boiler veel geld vindt.  Volgens hem heb je een goede ketel voor een 3000 euro. 

 

Algemeen directeur Schevernels licht toe dat hij het technisch dossier niet kent, maar dit heeft met verschillende zaken te maken zoals debieten, opvang en veel meer.  Zonder technische gegevens kan hij weinig zinvol reageren op deze vraag. 

 

Schepen Heirman licht toe dat hij recent ook een nieuwe ketel liet plaatsen en dat dit hem ook een 5000 euro heeft gekost. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Voebalclub KFC Brasschaat heeft zijn oude verwarmingsketel vervangen door een nieuw zuiniger exemplaar. De kostprijs bedraagt 5.621 euro, btw inbegrepen (de club kan de btw recupereren); de club vraagt hiervoor een financiële tussenkomst van de gemeente.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2022 inzake de investeringstoelagen voor sportinfrastructuur 2022-2025

 

Adviezen

Positief advies van de sportraad van 12 december 2022

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

1.873,67 euro

Budgetsleutel

0740/66400000 Investeringstoelagen sportinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringsbudget 2022

Krediet beschikbaar

Ja.

Visum financieel directeur

2022/112

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- stemt in met een investeringstoelage aan voetbalclub KFC Brasschaat voor de vervanging van de verwarmingsketel.

 

Art.2.- De toelage bedraagt 1/3de van de bewezen kosten, met een maximum toelage van 1.873,67 euro

 

Art.3.- De toelage wordt uitbetaald na voorleggen van facturen voor dit project en mits
- ofwel betalingsbewijzen worden voorgelegd
- ofwel bewijzen worden voorgelegd dat de gefactureerde werken uitgevoerd werden.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

13 SportOase. Uitzonderlijke toelage Covid19 verlies. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Eeman doet volgende tussenkomst :

 

“Daar wordt aan de deur geklopt… wie zou het zijn?. Wel niet de Sint die iets komt geven, die zit ondertussen reeds terug in Spanje, wel  de  NV sportoase Elshout, de private partner waarmee de gemeentes Brasschaat en Schoten in 20033 een publiek private samenwerking zijn aangegaan m.b.t. tot de bouw en uitbating van het zwembad . En… ze staan zelf met hun handjes open met de vraag tot een ‘éénmalige’ steunbijdrage, om de verliezen van 2020 (209 020 euro verlies) en 2021 ( 227 040 euro verlies) van de NV gedeeltelijk te compenseren  Beide schepencolleges opteren nu voor een éénmalige bijdrage van 184.700 euro, het actuele negatieve eigen vermogen van de NV , gesplitst volgens de verdeelsleutel 60% Brasschaat en 40% Schoten.

 

Nu we begrijpen dat NV Sportoase Elshout verlies heeft geleden tijdens de moeilijke corona jaren. Maar we mogen ons toch eens afvragen  hoe het komt dat hun eigen vermogen zo snel in verlies is gegaan. 

Bij de start werd de NV Sportoase Elshout  van een startkapitaal voorzien in de vorm van aandelen voor maar 62.000 euro door de Groep Sportoase NV. Moederbedrijf: 15 andere ondernemingen zoals sportoase onder zich heeft) Gezien het zeer geringe eigen vermogen van Sportoase Elshout en de aanzienlijke investeringslast (er wordt geleend bij Belfius voor de volledige bouw van het zwembad) worden er stevige waarborgen gevraagd door de bank. De gemeente Brasschaat staat borg voor 50% van het geleende bedrag voor het zwembadcomplex dat in totaal 14 062 458,33 euro bedraagt: dus 7 031 229,17 euro. Ge moet er maar in slagen om als ondergekapitaliseerde NV (een startkapitaal van 62.000 euro!) een borgstelling te krijgen van de gemeenten Brasschaat en Schoten voor leningen bij Belfius van in totaal meer dan 14 miljoen euro.

 

Dan heb je als NV altijd een stok ander de deur klaarstaan. En sportoase Elshout weet dat ook. In hun vraagstelling lees ik . Ik citeer: “de vennootschap noteert dan ook een negatief vermogen met alle risico’s van dien”. Dreigt het faillissement? Of wat?

 

Wat doet Brasschaat nog. Naast de borgstelling ook de jaarlijkse toelagen zijn er ook de jaarlijkse toelagen voor de‘werkingskosten’(‘beschikbaarheidsvergoeding’) van Sportoase Elshout NV. We nemen het cijfer van de jaarrekening van de gemeente Brasschaat van 2019. Voor het zwembad bedroeg die 769 350,40 euro. Samen met de toelage van Schoten jaarlijks 1 282 250 euro.  Dit als voorbeeld van wat jaarlijks gestort wordt van gemeentelijke gelden aan de NV Sportoase Elshout. Als toegestane werkings -en investeringssubsidies is dit voor Brasschaat meer dan 62 % van ons totaal sportbudget.

 

Dus we begrijpen het probleem van moeilijke coronajaren maar wat is het probleem van het eigen vermogen van  NV  Sportoase Elshout.

 

We hebben echter de jaarrekeningen NV Sportoase Elshout vanaf 2006 (de reële start van de NV) tot nu even onder de loep genomen. Wat blijkt? Dat elk jaar het grootste deel van de winst van sportoase Elshout  werd doorgestort naar de Groep Sportoase NV als “vergoeding van het kapitaal” (dividenden). Over de hele periode werd zo in totaal 1 746 391 euro versluisd van Sportoase Elshout NV naar Groep Sportoase NV. Ik kan ze opnoemen per jaar.

 

Op 14 jaar (van 2006 tot 2019) dus gemiddeld 124 742 euro per jaar. (bijlage 6)  Voor een investering van 62 000 euro dus een jaarlijkse ‘return on investment’ van zo’n 200%. Het belangrijkste gevolg van dit alles is dat het eigen vermogen van Sportoase Elshout NV zeer laag bleef en bij de eerste schokken in de gevarenzone kwam en negatief werd. Zelfs in 2019 , zelfs met de schaduw van de pandemie boven het hoofd werd er nog 157 132 euro doorgestort naar de  holding NV Sportoase.

 

Nu al die andere 15 dochterbedrijven sportoases werken op deze wijze. Zij sluizen al hun winsten door naar de holding.  Ondanks de coronacrisis boekte Groep Sportoase, de vennootschap die de lokale vestigingen overkoepelt in 2020  een nettowinst van 456.000 euro. De Groep Sportoase NV heeft in 2020 een overgedragen winst van 7 642 807,05 euro, wat haar eigen vermogen in 2021 op 8 973 084 euro brengt

 

 

Wie is nu die Holding NV Sportoase?

 

De 2 aandeelhouders van de Groep Sportoase NV zijn enerzijds de Groep Van Roey NV , u zeker bekend (50% van de aandelen ter waarde van 550 000 euro met een eigen vermogen van 91 miljoen euro) en tot einde 2021 Equans Services NV (ook 50% met eigen vermogen van 294,5 miljoen euro). Deze laatste is een zuivere dochteronderneming van ENGIE  Einde 2021 verkocht Equans Services NV echter haar aandelenpakket. Die zijn nu in handen van Klokkeven NV  een NV met hetzelfde adres als de Groep Van Roey, maar waarvan tot nu toe geen jaarrekening is neergelegd (opgericht 25/11/2021 en valt onder een hetzelfde adres als de Groep Van Roey, maar waarvan tot nu toe geen jaarrekening is neergelegd (opgericht 25/11/2021). Dus Bouwgroep Van Roey neemt Sportoase helemaal over.

 

Nu weten hoe het dikwijls gaat met private en publieke samenwerkingen. Dikwijls zijn het Constructies waarbij publieke middelen worden aangewend om private winsten te garanderen’ omdat we denken dat we er als gemeente goedkoper mee af zijn.  Ik ga nu niet beginnen over Prins Kavelhof, waar appartementen of huurprijzen te hoog zijn voor de gewone man. Ik ga niet beginnen over scholenproject Kaart waar Van Roey de grote winnaar zou worden als alles normaal had verlopen.

 

Maar ik  citeer Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG)volgens haar ‘is PPS vaak duurder door het feit dat de private partner een bepaald financieel rendement nastreeft. Dat winststreven dat de private sector kenmerkt, is voor sommige gemeenten een reden om niet voor PPS te kiezen.

 

Andere gemeenten kozen voor het zelf uitbaten van hun zwembad, al of niet via een AGB (Autonoom Gemeentelijk Bedrijf), zoals bv Kalmthout. Meer dan 30 steden en gemeenten lieten het beheer van hun zwembad en/of sportaccommodaties over aan de zuivere intercommunale Farys

 

Maar we kunnen de klok niet terugdraaien

 

Er wordt  trouwens al terug op de deur geklopt/ Op 16/11 kreeg het schepencollege al terug een schrijven van sportoase waarin zij   de sterke stijging van de energieprijzen hebben gemeld als een onvoorzienbare omstandigheid en zij klagen over  een sterke stijging van de loonindex  waardoor de loonkost op 2 jaar tijd sterker gestegen is als voorzien in het origineel businessplan. Dit ondanks onze reeds geleverde inspanningen om dezelfde service te leveren met minder fulltime equivalenten ‘dus ze hebben al volk ontslaan.

 

Sportoase heeft getracht om een reeks maatregelen uit te werken ten einde te vermijden dat deze meerkost volledig ten laste van de toelage van de gemeente moet worden gelegd. Het betreft een mix van een aangepaste dienstverlening, investeringen op korte en lange termijn, aanpassing van de tarieven en een beperkte verhoging van de toelage. Tussen de verschillende maatregelen zijn ook bepaalde keuzes mogelijk.

 

Wat gaan ze doen. Gaat men de zwemtarieven verhogen. Ik las in de krant dat ze dat niet gingen doen? Minder dienstverlening, minder open (nog minder personeel. Een verhoging van de toelage voor Brasschaat? Ik weet het niet. De regie is blijkbaar in hun handen en de gemeentes kunnen enkel nog kiezen tussen de formules en voor de rest…..betalen

 

Ik vat samen:

 

  1. We vinden het onbegrijpelijk dat over een extra uitgave van 184.700 euro zo licht wordt overgegaan door beide schepencolleges. Zij kennen toch ook de context? Heeft niemand ook maar de moeite gedaan om het volledige plaatje te bekijken? 

 

  1. De privé partner in de PPS constructie slaagt er in om met een ondergekapitaliseerde NV (een startkapitaal van 62.000 euro!) een borgstelling te krijgen van de gemeenten Brasschaat en Schoten voor leningen van in totaal meer dan 14 miljoen euro. Daarnaast garanderen beide gemeentes de winsten van de NV door jaarlijks samen bijna 1 282 250 euro miljoen euro in hun kassa te storten als ‘beschikbaarheidsvergoeding’

 

  1. Sportoase Elshout NV heeft in de loop van haar bestaan (vanaf 2006) zowat alle winsten van de onderneming als dividenden (‘vergoeding van het kapitaal’) uitgekeerd aan het moederbedrijf Groep Sportoase NV. In de periode van 2006 tot 2019 werd zo in totaal 1.746.391 euro versluisd naar sportoase NV. leuke ‘return on investment’ van zo’n 200%. Zo’n cijfers zijn meestal enkel te bereiken bij zeer risicovolle investeringen. In het geval van Sportoase hoegenaamd niet omdat de gemeenten Brasschaat en Schoten het risico tot quasi nul herleiden.

 

  1. Omdat zowat alle winsten in de loop der jaren zijn doorgesluisd naar de aandeelhouders bleef het eigen vermogen van Sportoase Elshout NV zeer laag. Twee jaren van relatief licht verlies (gedeeltelijk gecompenseerd door de steunmaatregelen en de subsidies van de regering tijdens de Covid epidemie en de gedwongen sluitingen) doen de balans kantelen in een negatief vermogen van -184.700 euro in 2021. Eigenlijk is Sportoase Elshout dus virtueel failliet. Daar was niet meer voor nodig dan een verlies van 436.000 euro gespreid over 2020 en 2021. Geen nood: met de stok achter de deur van de borgstelling voor de leningen door de gemeenten komt men er wel uit. Het handje wordt uitgestoken en blijkbaar zonder veel vragen gevuld door de beide schepencolleges

 

  1. Uit de jaarverslagen van de Groep Sportoase NV blijkt dat zij reeds meerdere keren financieel bijsprongen bij andere dochterondernemingen. Gezien de gecumuleerde winsten van Sportoase Elshout NV die naar de Groep Sportoase in de loop der jaren werden overgeheveld een veelvoud zijn van het benodigde bedrag stellen wij voor om de aanzuivering niet door de gemeenten, maar door de Groep Sportoase te laten gebeuren.

 

  1. De PVDA zal om hogervermelde redenen op de gemeenteraad van Brasschaat tegen de bijkomende ‘steun’ van de gemeente aan Sportoase stemmen. en roep de andere raadsleden op eveneens tegen te stemmen.”

 

Raadslid Eeman vraagt een persoonlijke stemming bij dit punt. 

 

Schepen Heirman feliciteert raadslid Eeman met het uitgebreid huiswerk dat hij maakte.  Er werd met heel veel cijfers gegoocheld maar het bestuur is natuurlijk ook verbonden aan contracten.  Hij stelt dat er helemaal niet licht over dit dossier werd overgegaan.  Er gingen verschillende vergaderingen aan vooraf en er waren debatten met Sportoase.  Er werd uiteindelijk gekozen voor deze oplossing omdat  het contractueel zo voorzien werd. Schepen Heirman citeert “ art. 11 van de domeinconcessie : indien zich onvoorziene omstandigheden voordoen die niet voorzienbaar waren en waardoor het evenwicht tussen de partijen wordt verstoord, treden de partijen in overleg teneinde dit evenwicht terug te herstellen”.  Dit is wat er nu gebeurd is.  In de toekomst zal dit zeker terug bekeken worden.  Schepen Heirman stelt voor om dit punt wel goed te keuren. 

 

Raadslid Pauwels en zijn fractie beroepen zich op het huishoudelijk reglement en ze vragen een time out. 

 

Raadslid Hoegaerts wil voorafgaand aan de schorsing nog eerst een vraag stellen.  De groep bestaat uit tientallen entiteiten.  Hij vraagt zich af of bij de respectievelijke gemeenten van de andere entiteiten ook dezelfde vraag werd gesteld en welk besluit daar dan werd genomen? 

 

Schepen Heirman licht toe dat hij zich enkel met Sportoase Elshout bezig hield.  Hij heeft hier dus geen zicht op. 

 

Raadslid Hoegaerts stelt dat hij veel voelt voor de argumenten van raadslid Eeman wanneer ze bij de 15 gemeenten dezelfde vraag stellen. 

 

Algemeen directeur Schevernels licht toe dat hij geen zicht heeft over de andere vestigingen van Sportoase.  De vraag gaat effectief over de onvoorziene omstandigheden die er geweest zijn en men beroept zich op de contractuele artikelen die bij onze Sportoase tot stand zijn gekomen.  Bij de andere Sportoases zijn er ook vragen gesteld maar wat er uit die onderhandelingen kwam, laat hij in het midden.  Er zijn tenslotte veel verschillende types contracten.  Brasschaat heeft een domeinconcessie met 2 gemeenten.  Er zijn anderen die hogere kapitaalinjecties gedaan hebben en een ander type contract hebben afgesloten.  Wanneer men de Sportoases contractueel vergelijkt, is dat appelen met peren vergelijken.  Hij concludeert dat hij er geen totaalzicht op heeft, maar tijdens de debatten kwam hij wel te weten dat er nog gesprekken waren met gemeenten.  Er moet altijd gekeken worden naar de specifieke contracten die er in die bepaalde gemeenten werden afgesloten.

 

Raadslid Hoegaerts vraagt zich af of het zich hier beperkt tot exploitatietekorten? 

 

Algemeen directeur Schevernels stelt dat het exploitatietekort zich initieert vanuit het jaar 2021. De onderhandelingen werden aangevat vanuit de opdracht van de 2 schepencolleges en binnen de contractuele bepalingen die er zijn.  Dit is het enige dat hij daar over kan zeggen.  Er werd lager onderhandeld dan wat ze eigenlijk strikt zouden moeten doen.  Dit stelt zich voor de exploitatieregeling van 2021.  Voor 2022 zit men in het stadium “we hebben de brief ontvangen”.    De 2 colleges moeten zich hier nog verder over beraden.  Hier werd nog geen standpunt ingenomen.

 

Raadslid Hoegaerts vraagt zich af of de contractuele bepalingen ook een soort winstverdeling bepalen?  Deelt men enkel in verliezen of ook in winsten?  Hij vraagt zich af of het een optie is om het percentage van de winst op te trekken om het verlies in de loop der jaren te kunnen compenseren? 

 

Schepen Heirman licht toe dat men dit overwogen heeft maar men is tot deze keuze gekomen.  Als hij het goed voor heeft krijgt men voor alles boven de 25 000 euro, 30% van de winst.

 

Raadslid Eeman stelt dat hij alle cijfers opvroeg vanaf 2006.  Hij kreeg ze enkel van de laatste 5 jaar. 

 

Algemeen directeur Schevernels vermoed dat alle gevraagde informatie werd aangeleverd door de administratie.  Indien nodig bekijkt hij dit graag verder in detail en in de tijd.  

 

Raadslid Eeman verwijst naar de clausule waarin men stelt dat er een bepaald evenwicht moet zijn.  Hij vindt dat niet alles op onze schouders moet terecht komen.  Er moet tot een evenwicht gekomen worden door beide partijen volgens hem.  Hij stelt dat Sportoase NV beter kan helpen aangezien zij in de loop der jaren alle winst hebben afgeroomd.  Zij hebben ervoor gezorgd dat het een klein vermogen is gebleven.  Hij vindt dat het startkapitaal in de loop der jaren mag verhoogd worden wanneer men winst maakt.  Dit is nooit gebeurd en nu moeten ze geld vragen.  Hij vindt dit straffe kost. 

 

Voorzitter Versompel laat de fracties toe om te beraadslagen.  De zitting wordt hernomen na 10 minuten. 

 

Voorzitter Versompel vraagt of er fracties het woord willen en / of hun mening willen uiten? 

 

Raadslid Brughmans wil niet inhoudelijk reageren maar wel op de procedure.  Hij stelt dat dit een dossier is dat perfect technisch kon worden toegelicht op een algemene commissie.  Op die manier was het voor iedereen duidelijk geweest.  Zijn fractie heeft nu onvoldoende informatie om ja of neen te zeggen.  Zijn fractie zal zich onthouden. 

 

Raadslid Eeman vraagt een hoofdelijke stemming. 

 

Resultaat van de hoofdelijke stemming :

        Goedkeuring : 17 stemmen

        Geen goedkeuring : 1 stem

        Onthouding : 13 stemmen

        Afwezig : 2

 

Raadslid Pauwels wil de onthouding van zijn fractie nog motiveren.  Ze waren van hun sokken geblazen door de tussenkomst van raadslid Eeman.  Hij betreurt dat ze deze informatie zo laat hebben ontvangen, temeer omdat dit in Schoten vorige maand reeds gestemd werd.  3 weken geleden stond ook al in de krant dat dit een feit was. 

 

Raadslid Eeman licht toe dat er een fout in de krant stond.  Daar werd gesteld dat beide gemeenteraden dit reeds hadden goedgekeurd.  Het college had dit goedgekeurd maar de beide gemeenteraden nog niet. 

 

Voorzitter Versompel stelt dat het college enkel kan verzenden naar de gemeenteraad. 

 

Raadslid Eeman betreurt dat er zoveel onthoudingen zijn.  Iedereen doet er wel mee wat hij zelf wilt.  Hij begrijpt een aantal onthoudingen ook wel, zeker als hij gaat kijken wie de bestuurspartijen waren toen de contracten werden aangegaan.  Hij wil dat de partijen in de toekomst goed nadenken over wat de gevolgen kunnen zijn van PPS-constructies.  Hij bedankt iedereen.

 

Raadslid Van Aperen vindt dat men fier mag zijn op het feit dat men Sportoase hier van de grond heeft gekregen.  Ze geeft nog wel mee dat ze het jammer vindt  dat dit niet ter sprake kwam op de interlokale vereniging terwijl zij daar deel van uitmaakt.  Aangezien het in november in de krant stond, had het op zijn plaats geweest om het daar ook te bespreken volgens haar. 

 

Er wordt opgemerkt dat dit punt wel ter sprake is geweest op de zitting van de ILV van 25 oktober 2022 en dat dit ook werd toegelicht.

 

Raadslid Callens stelt dat het punt werd gestemd, normaal is dat dan ook einde discussie.  Hij vraagt om de regels toe te passen.  Raadslid Eeman kwam meer dan 3 keer tussen. 

 

Voorzitter Versompel stelt dat in het huishoudelijk reglement ook werd opgenomen dat de voorzitter de politie heeft van de vergadering.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Na de oprichting van een Interlokale Vereniging hebben de gemeentebesturen Brasschaat en Schoten een domeinconcessie verleend aan Sportoase NV voor de uitbating van een intergemeentelijk zwembad waarbij bepaalde bijdragen voor de werking van het zwembad zijn bepaald.

 

Naar aanleiding van de negatieve resultaten in 2020 en 2021 ten gevolge van Covid 19, werd door SportOase NV een gesprek aangevraagd met de besturen Schoten en Brasschaat. Tijdens het overleg werd de financiële situatie en de verwachtingen van SportOase naar de beide besturen toegelicht.

De te bestemmen verliezen voor respectieve bedragen 209.020euro (2020) en 227.040euro (2021) gaven aanleiding tot een daling van het eigen vermogen: 46.619euro in 2020; een negatief eigen vermogen van -184.700euro in 2021.

 

Vanuit SportOase wordt steun gevraagd onder de vorm van een extra eenmalige toelage, die volgens hun voorstel op 3 manieren kan worden ingevuld:

* Er wordt een éénmalige financiële steun toegekend aan Sportoase omwille van de overmachtssituatie, dit ten bedrage van het financiële verlies van 2021 van €231.319

* De voorziene winstdeelname voor de komende jaren (contractueel is dit 30% voor belastingen op de winst boven de €25.000) komt ten bate van de vennootschap tot het moment dat het verlies van 2021 rechtgezet is.

* Er wordt een éénmalige steun voorzien ten bedrage van het actuele negatieve eigen vermogen, dit bedraagt €184.700.

 

SportOase geeft ook het volgende mee (op basis van de toen bekende informatie per 30/6/2022):

* ... 2022, ondanks alle uitdagingen, onder voorbehoud opnieuw meer stabiliteit vertoont en dit ondanks het feit dat het bezoekersaantal omwille van de voorbije periode en de huidige economische situatie nog niet vergelijkbaar is met 2019. 

* Over de situatie na 2022 kunnen wij vandaag nog geen duidelijk standpunt innemen gezien de huidige evolutie in prijsstijgingen en indexaties bij leveranciers, aankoopprijzen van materialen en vooral de stijging van energieprijzen..

 

Na overleg tussen Schoten en Brasschaat, wordt geadviseerd om, indien er wordt geopteerd om een extra toelage uit te betalen, de optie te nemen "éénmalige steun ten bedrage van het actuele negatieve eigen vermogen, dit bedraagt 184.700euro" en  het eenmalige karakter in de  overeenkomst expliciet voorop te stellen.

 

De kost voor Brasschaat van de extra toelage aan SportOase bedraagt 60% van 184.700euro of 110.820euro; de resterende 40% komt ten laste van Schoten. De toelage kan na de goedkeuring van dit besluit en de ondertekening van het addendum aan de overeenkomst, uitbetaald worden.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Gemeenteraadsbesluit van 29/06/2020, "Definitie dagelijks bestuur. Bepaling Visumgrenzen." met betrekking tot toelagen.

 

Domeinconcessie van 5/9/2003 voor "het uitbaten van een intergemeentelijk zwembadcomplex voor de gemeenten Brasschaat en Schoten"

Gemeenteraadsbesluit van 25/03/2004, punt 20a : "Domeinconcessie..Wijziging domeinconessieovereenkomst"

Uitvoeringsovereenkomst en bijlagen van 1juni 2004 voor de concrete uitvoeringsafspraken van de domeinconcessie van het Zwembadcomplex, Artikel 11  "Onvoorziene omstandigheden : Indien er zich omstandigheden voordoen die niet voorzien of voorzienbaar waren op datum van het afsluiten van onderhavige overeenkomst waardoor het evenwicht tussen partijen wordt verstoord, treden Partijen in overleg teneinde dit evenwicht terug te herstellen."

 

Adviezen

De vraagstelling en de voorgestelde oplossing werd met schepenen, algemeen / financieel directeurs en juridische dienst besproken.

Het gemeentebestuur Schoten keurde de maatregel goed.

Met het advies "a22 019" op datum van 14/11/2022, geeft de Sportraad een positief advies inzake het addendum bij de domeinconcessie en de uitvoeringsovereenkomst SportOase Elshout.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost :   Eenmalige uitgave 110.820euro in het exploitatiebudget 2022

Budget:  0742/64920010/Tussenkomst Sportoase nav verlies ingevolge coronapandemie

Beschikbaar :  Deze extra toelage is voorzien in het ontwerp van meerjarenplan 2020-2025,  

  aanpassing december 2022.

Visum:   Visum 2022_108 mits goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan en

  ondertekend addendum aan de overeenkomst.

 

BESLUIT:

Met 17 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Anne Van Aperen), 1 neen-stem (Robrecht Eeman), 13 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons).

 

Art.1.- neemt kennis van de financiële situatie van SportOase NV met negatieve te bestemmen resultaten van het boekjaar  -209.020euro (2020) en -227.040euro (2021) en een eigen vermogen ten bedrage van 46.619euro (2020) en -184.700euro (2021). De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van Sportoase tot eenmalige financiële bijdrage en de drie voorgestelde alternatieven.

 

Art.2.- neemt kennis van het voorstel, uitgewerkt in het addendum, bijgevoegd aan dit besluit, met de keuze "éénmalige steun ten bedrage van het actuele negatieve eigen vermogen voor een bedrag van 184.700euro", op basis van artikel 11  "onvoorziene omstandigheden" van de uitvoeringsovereenkomst voor de exploitatie van het zwembadcomplex. De toelage ten laste van het gemeentebestuur Brasschaat bedraagt 110.820euro (60% van 184.700euro).

 

Art.3.- geeft goedkeuring aan het addendum en de uitbetaling van de toelage met als begunstigde SportOase NV voor een bedrag van 110.820euro mits de ondertekening van het addendum door de betrokken partijen.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

14 Noodhulp voor de overstromingen in Nigeria en Tsjaad. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans verwijst naar het bedrag van 1250 euro per land.  Haar fractie vindt het bijzonder jammer dat deze bedragen altijd hetzelfde blijven.  Alles wordt geïndexeerd behalve deze bedragen.  Ze vraagt om hier eens over de reflecteren over hoe men hier in de toekomst mee kan omgaan.  De situatie in de wereld wordt er volgens haar niet beter op.  Het valt haar ook op dat men uit de werkingskosten van een adviesraad middelen moet putten.  Hieruit blijkt dat het budget al jaren hetzelfde is gebleven. 

 

Waarnemend burgemeester Cools zal de vraag van raadslid Hermans meenemen.  Sommige budgetten worden niet opgebruikt en dan is het logisch dat er binnen de budgetten geschoven wordt.  Op deze manier moeten hier geen extra budgetten voorzien worden. 

 

Raadslid Van der Schoepen herinnert zich nog de vorige budgetverschuiving.  Hij suggereerde toen om dit onder 1 budgetsleutel te brengen om verwarring te voorkomen.  Dit zou volgens hem misschien een oplossing kunnen bieden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat het om werkingskosten en toelagen gaat.  Technisch kan dit niet op dezelfde budgetsleutel ondergebracht worden.  Hij wil het wel eens navragen bij de financieel directeur. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Intense overstromingen door extreme weersomstandigheden in Nigeria, Tsjaad, Niger, … (extremer door klimaatverandering). Ondertussen is de noodtoestand uitgeroepen in Tsjaad.

 

De overstromingen komen bovenop bestaande problemen in de regio: ondervoeding, politieke instabiliteit,

geweld.

 

Gevolgen in West- en centraal Afrika:

        1,8 miljoen mensen op de vlucht

        5,9 miljoen mensen getroffen

        458 000 woningen vernietigd

        eel veel vee en andere dieren gestorven

        Hheel veel gewassen beschadigd

        Grotere impact op kinderen en vrouwen

 

Noden:

        voeding

        geneesmiddelen voor water overdraagbare ziektes

        watervoorziening, hygiëne

        opvang en onderdak

 

Er zijn geen GROS-leden actief in Nigeria en Tsjaad.

 

Mogelijke kandidaten zijn: Rode Kruis, Unicef, WFP, SaveTheChildren, UNHCR, …

 

Juridisch kader

MJP 2020-2025

SDG 17

 

Adviezen

De Algemene vergadering van de GROS adviseert om noodhulp te voorzien in kader van de overstromingen in Centraal- en West-Afrika via het Rode Kruis Internationaal.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

Kost

1250 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

64930920 Toelage humanitaire hulp

Budget/jaar

Exploitatie 2022

Krediet beschikbaar

Nee, budget te verschuiven van budgetsleutel werkingskosten adviesraad GROS (1200 euro) (0160/61500170) en werkingskosten ontwikkelingssamenwerking(0160/61599999) (50 euro) naar budgetsleutel toelage humanitaire hulp (64930920)

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het bieden van noodhulp via het Rode Kruis Internationaal in kader van de overstromingen in Centraal- en West-Afrika voor een bedrag van 1.250 euro.

 

Art.2.- Stemt in met een verschuiving van budgetsleutel werkingskosten ontwikkelingssamenwerking en werkingskosten adviesraad GROS naar budgetsleutel humanitaire hulp. Dit voor een bedrag van 1.250 euro in totaal.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

15 Pidpa. Overeenkomst overdracht rioleringsbeheer, d.d 15/01/2014. Addendum m.b.t. Art 7.4 Gemeentelijke tussenkomst. Goedkeuring Addendum. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad heeft in zitting van 30 september 2013 haar goedkeuring gegeven aan de toetreding van de gemeente tot Pidpa HidroGem ‘gemeentelijke collectieve watersanering’ vanaf 1 januari 2014;

De gemeente heeft bij gemeenteraadsbesluit van 13 september 2014 haar goedkeuring verleend aan de overeenkomst tussen de Gemeente Brasschaat en Pidpa o.v. betreffende de overdracht van rioleringsinfrastructuur (incl. de accessoire rechten) en regeling van de wederzijdse rechten en verplichtingen in verband met de uitbreiding van de opdracht gegeven aan Pidpa in het kader van de implementatie van het Project HidroGem (verder afgekort ‘de overeenkomst gemeente – Pidpa inzake het ‘Project HidroGem’’), alsook aan de bijlage bij deze overeenkomst tussen de Gemeente Brasschaat en Pidpa o.v.;

Context

De gemeente is deelnemer van Pidpa voor de activiteit ‘watervoorziening’;

De gemeente en Pidpa sloten op 15 januari 2014 een overeenkomst betreffende de overdracht van  de rioleringsinfrastructuur (incl. de accessoire rechten) en de regeling van de wederzijdse rechten en verplichtingen in verband met de uitbreiding van de opdracht gegeven aan Pidpa in het kader van de implementatie van Project HidroGem, alsook de bijlage bij deze overeenkomst;

 

Voorstel tot wijziging

(Additionele) Gemeentelijke tussenkomst (artikel 7.4. de overeenkomst gemeente – Pidpa inzake het ‘Project HidroGem’)

        In de bijlage van 15 januari 2014 bij de overeenkomst gemeente – Pidpa inzake het ‘Project HidroGem’ werd aangaande de Gemeentelijke Tussenkomst en Additionele Gemeentelijke Tussenkomst bepaald dat deze voor de periode met ingang vanaf 1 januari 2014 wordt vastgelegd op 0,00 EUR/maand;

        Vanaf het nieuwe boekjaar 2023 wenst de gemeente de gemeentelijke tussenkomst en additionele gemeentelijke tussenkomst te wijzigen;

        Vanaf het nieuwe boekjaar 2023 zal de Gemeente instaan voor het correct toewijzen van saneringsinkomsten aan saneringsprojecten, dewelke op jaarbasis gelijk zijn aan het verschil van enerzijds de som van de door Pidpa aan de inwoners van de Gemeente gefactureerde saneringsbijdragen/vergoedingen en anderzijds (i) de som van de vergoeding voor klantenbeheer en (ii) de voor de aanvang van elk boekjaar, geraamde jaarlijkse exploitatiekosten i.k.v de door Pidpa uit te voeren prestaties en de financiële lasten i.k.v. de door Pidpa aangegane financiële verplichtingen.

        De gemeente is elk kwartaal een tussenkomst verschuldigd in het kader van de door Pidpa uit te voeren investeringsprojecten;

        De tussenkomst van de gemeente aan Pidpa wordt jaarlijks voor de aanvang van elk boekjaar geraamd;

        Pidpa zal aan de gemeente jaarlijks, na afloop van kwartaal 4, de jaarafrekening bezorgen op basis van de werkelijke uitgaven voor exploitatie en investeringen;

        Deze aanpassing van de oorspronkelijke afspraken aangaande de gemeentelijke tussenkomst heeft geen invloed op de door Pidpa opgestelde meerjarenplanning;

        Bijkomend wordt verder ook gewaarborgd dat de saneringsinkomsten volledig ter beschikking blijven voor het rioleringsbeheer;

        Deze wijziging zal opgenomen worden in een afzonderlijke bijlage 4 bij de overeenkomst van 15 januari 2014 tussen de gemeente en Pidpa inzake het ‘Project HidroGem’ en vervangt de beslissing m.b.t. artikel 7.4. Gemeentelijke tussenkomst en additionele gemeentelijke tussenkomst opgenomen in bijlage 1 bij de overeenkomst van 15 januari 2014 inzake het ‘Project HidroGem’

 

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (verder decreet lokaal bestuur);

De Richtlijn 91/271/EG van 21 mei 1991 inzake de behandeling van stedelijk afvalwater;

Het Besluit van 1 juli 1995 van de Vlaamse regering houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II);

De Richtlijn 2000/60/EG van 23 oktober 2000 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid;

Het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder Waterwetboek);

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en in het bijzonder artikel 2 betreffende het doel te zorgen voor de integraliteit van de watervoorziening en -behandeling, evenals de ontwikkeling en bevordering van hiermee verbonden activiteiten;

 

Financiële gevolgen

In het meerjarenplan worden de nodige ontvangsten- en uitgavenbudgetten in de verschillende budgetjaren voorzien in het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan.

 

Actie:   01.07.08.01 We zetten in op preventief onderhoud van wegen en rioleringen.

Ontvangsten:  0310/70409999/Doorstorting saneringsbijdragen

Uitgaven: 0310/66400000/Investeringstussenkomsten rioleringsinfrastructuur

Visum :  2022_107 kan verleend worden bij goedkeuring aanpassing meerjarenplan update

  december 2022.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1. De gemeenteraad neemt kennis van de tekst van de bijlage 4.bij de overeenkomst gemeente – Pidpa inzake het ‘Project HidroGem’ voor aanpassingen/aanvullingen van artikel "7.4 Gemeentelijke tussenkomst en additionele tussenkomst" van de overeenkomst betreffende "de overdracht van rioolinfrastructuur en de regeling van wederzijdse rechten en verplichtingen in verband met de uitbreiding van de opdracht aan Pidpa in het kader van de implementatie van Project HidroGem", en van de elementen opgenomen in de paragraaf "voorstel tot wijziging" inzake de gemeentelijke tussenkomst in dit besluit.

 

Art.2 De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de tekst van de bijlage bij de overeenkomst gemeente – Pidpa:   Bijlage 4 bij de overeenkomst van 15 januari 2014 tussen de Gemeente Brasschaat en Pidpa o.v. betreffende de overdracht van rioleringsinfrastructuur (incl. de accessoire rechten) en regeling van wederzijdse rechten en verplichtingen in verband met de uitbreiding van de opdracht gegeven aan Pidpa in het kader van de implementatie van het Project HidroGem (ingevolge besluit van de gemeenteraad van 30 september 2013), als document "bijlageIVHidroGemwijziging_additionelegemeentelijketussenkomst" opgenomen als bijlage in dit besluit.

 

Art.3 Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift van dit besluit bezorgen aan Pidpa o.v., Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

16 Miksebeekstraat (zone lozing Micksebeek) wegen- en rioleringswerken. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 14 november 2022 goedkeuring gegeven aan het aanstellen van een studiebureau door Pidpa voor de wegen- en rioleringswerken in de Miksebeekstraat (zone lozing Micksebeek).

 

Voor de wegen- en rioleringswerken heeft Pidpa een samenwerkingsovereenkomst opgesteld tussen de gemeente Brasschaat en Pidpa o.v.

 

Aangezien het gemeentebestuur de volgende werken wenst uit te voeren :

- oplossen klachten rioolgeur, samenhangend met melding van VMM dat er nog geloosd wordt in de waterloop Micksebeek

 

 Aangezien Pidpa tegelijk de volgende werken wenst uit te voeren:

- aanleg DWA-riolering

- optimale afkoppeling van het hemelwater

 

Aangezien alle partijen van oordeel zijn dat de hierboven vermelde opdrachten in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd.

De gemeente en Pidpa beslissen de hoger beschreven werken in het algemeen belang, samen te voegen en Pidpa aan te duiden om in gezamenlijke naam, bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als opdrachtgevend bestuur op te treden. 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de overeenkomst

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 21 november 2022 principiële goedkeuring gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen. De raming van de kostprijs van genoemde werken zal opgemaakt worden door het aan te stellen studiebureau.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gegeven aan het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst af te

sluiten tussen Pidpa o.v. en de gemeente Brasschaat voor de uitvoering van de wegen- en rioleringswerken in de in de Miksebeekstraat (zone lozing Micksebeek) met tekst als volgt:

" Samenwerkingsovereenkomst sjabloon versie 17/05/2022

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

Project K-22-096

Gemeente: Weg- en rioleringswerken Miksebeekstraat (zone lozing

Micksebeek)

 

Inhoud

Artikel 1: Opdrachtgevend bestuur ........................................................................................................................ 4

Artikel 2: Studie en ontwerp, vergunningen, onteigening en veiligheidscoördinatie ............................................ 4

Artikel 3: Grondverzet en het beheer van materiaalkringlopen............................................................................. 4

Artikel 4 : Aanstellen ontwerper en aanneming van werken ................................................................................. 5

Artikel 5 : Borgtocht ................................................................................................................................................ 6

Artikel 6 : Leiding der werken, wijziging en verrekening ........................................................................................ 6

Artikel 7 : Toezicht der werken ............................................................................................................................... 6

Artikel 8 : Aansprakelijkheid ................................................................................................................................... 7

Artikel 9 : Betaling der werken ............................................................................................................................... 7

Artikel 10 : Boetes en kortingen wegens minwaarde ............................................................................................. 8

Artikel 11 : Voorlopige en definitieve oplevering. Vrijgave borgtocht ................................................................... 8

Artikel 12 : Beheer, toezicht en onderhoud na beëindiging der werken ............................................................... 8

Artikel 13 : Veiligheidscoördinatie .......................................................................................................................... 8

Artikel 14 : Verzekeringen ...................................................................................................................................... 8

Artikel 15 : GRB conforme as-built ......................................................................................................................... 9

Artikel 16 : Waarborg ............................................................................................................................................. 9

Artikel 17 : Extranet project portaal ....................................................................................................................... 9

Artikel 18 : GIPOD ................................................................................................................................................... 9

Artikel 19 : Vertrouwelijkheid van gegevens .......................................................................................................... 9

Artikel 20 : Inwerkingtreding ................................................................................................................................ 10

 

 

Samenwerkingsovereenkomst

 

Tussen:

De gemeente Brasschaat, met zetel ten gemeentehuize, Verhoevenlei 11, vertegenwoordigd door haar college

van burgemeester en schepenen, voor wie hier tekenen:

- Philip Cools, burgemeester, en

- Ward Schevernels, algemeen directeur

 

en:

Pidpa o.v. met maatschappelijke zetel te 2280 Grobbendonk, Vierselse baan 5

met ondernemingsnummer BE0204908936

hier vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur voor wie optreedt 

- Mieke Van den Brande, voorzitter, en

- Eddy Troosters, directeur-generaal

hierna genoemd "Pidpa".

 

Aangezien het gemeentebestuur de volgende werken wenst uit te voeren :

- Oplossen klachten rioolgeur, samenhangend met melding van VMM dat er nog geloosd

wordt in de waterloop Micksebeek

 

Aangezien Pidpa tegelijk de volgende werken wenst uit te voeren:

- Aanleg DWA-riolering

- De optimale afkoppeling van het hemelwater

 

De kosten worden doorgerekend aan de gemeente via de HidroGem-rekening.

 

Bij Pidpa is dit project gekend als K-22-096: Wegen- en rioleringswerken in Miksebeekstraat (zone lozing

Micksebeek)

 

Aangezien partijen van oordeel zijn dat de werken en de opdracht in het algemeen belang dienen te worden

samengevoegd.

 

wordt overeengekomen wat volgt:

 

Artikel 1: Opdrachtgevend bestuur

De gemeente en Pidpa beslissen de hoger beschreven werken in het algemeen belang, samen te voegen en Pidpa aan te duiden om in gezamenlijke naam, bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als

opdrachtgevend bestuur op te treden. 

 

Alle partijen staan financieel in voor het deel van de opdracht dat ten hunnen laste is en zullen hiervoor tijdig alle nodige financiële middelen vrijmaken teneinde alle verplichtingen en engagementen genomen in het

kader van deze overeenkomst te kunnen honoreren.

Partijen zullen in dat opzicht nooit solidair moeten optreden.

 

Artikel 2: Studie en ontwerp, vergunningen, onteigening en veiligheidscoördinatie

§1. Alle partijen staan in voor de studie en de goedkeuring van het ontwerp voor het deel van de opdracht dat ten hunnen last is. Zij nemen tegenover het opdrachtgevend bestuur de volledige verantwoordelijkheid voor dit ontwerp, de administratieve en de technische bepalingen die zij ter zake in het bestek laten inlassen, en alle wijzigingen of bijwerken die tijdens de uitvoering van de opdracht noodzakelijk blijken en verband houden met de uitvoering van de werken ten hunnen laste.  

 

§2. Elke partij staat in voor het verwerven van de vergunningen alsook voor de eventuele onteigeningen die

nodig zijn voor de uitvoering van de werken ten haren laste. Desgevallend worden de vergunnings- aanvragen en de onteigeningsdossiers door het opdrachtgevend bestuur gebundeld. 

 

§3. Alle partijen zien er op toe dat de veiligheidscoördinator (ontwerp en verwezenlijking) zijn opdracht,

verbonden met hun aandeel in de samengevoegde opdracht, te allen tijde volledig en adequaat vervult, dat hij betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de uitwerking, wijzigingen en

aanpassingen van het ontwerp van het bouwwerk en dat hij alle nodige informatie krijgt die nodig is voor de

uitvoering van zijn opdrachten.

De aangestelde ontwerper wordt hiertoe contractueel verplicht.

Alle bouwheren nemen met betrekking tot de praktische uitvoering van deze verbintenissen ten aanzien van

het opdrachtgevende bestuur de volledige verantwoordelijkheid op.

 

Artikel 3: Grondverzet en het beheer van materiaalkringlopen

§1. Pidpa zal, rekening houdend met de wetgeving overheidsopdrachten en de bepalingen van hoofdstuk X

van het Vlarebo instaan voor het opstellen van een technisch verslag en de conformverklaring ervan door een erkende bodembeheerorganisatie.

Het opdrachtgevende bestuur voegt het door een erkende bodembeheerorganisatie conform verklaarde

Technisch verslag toe aan het aanbestedingsdossier

 

§2. Alle kosten in verband met de in paragraaf 1 vernoemde deelopdrachten worden door alle partijen

gedragen a rato van de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen.

Dit betreft o.a. – niet-limitatief – volgende kosten:

- het aanstellen van een erkend bodemsaneringdeskundige

- het opmaken van een Technisch verslag

- de conformverklaring van het technisch verslag door een erkende bodembeheerorganisatie.

- extra gerelateerde prestaties door het studiebureau.

 

§3. De kosten voor het milieuhygiënisch onderzoek, nodig voor de opmaak van het Technisch verslag, worden

door elk van de partijen op basis van hun aandeel in de werken gedragen.

 

§4. Het opdrachtgevend bestuur zal, rekening houdend met de wetgeving tot vaststelling van het Vlaams

Reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen instaan voor het

opstellen van een sloopopvolgingsplan door een bij Tracimat aangesloten deskundige. 

Het opdrachtgevende bestuur voegt het door Tracimat conform verklaarde sloopopvolgingsplan toe aan het

aanbestedingsdossier.

 

§5. Alle kosten in verband met de in paragraaf 4 vernoemde deelopdracht worden door alle partijen gedragen a rato van de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen.

 

Artikel 4 : Aanstellen ontwerper en aanneming van werken

§1. De opdracht van het studiebureau wordt uitgevoerd deels voor rekening van de gemeente, deels voor

rekening van Pidpa.

 

Per deel maakt het studiebureau afzonderlijke facturen. Alle partijen zullen de facturen betalen conform het

opgemaakte bestek of in voorkomend geval conform de bepalingen van de tussen partijen en studiebureau

gesloten ereloonovereenkomst.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor

verwijlinteresten en/of schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere

partijen volledig vrijwaren.

§2. Het opdrachtgevend bestuur schrijft wat de aanneming van werken betreft de gunningprocedure uit, staat in voor de opening der inschrijvingen en wijst de opdracht toe. Hierbij wordt wel rekening gehouden met het feit dat de aanneming één ondeelbaar geheel uitmaakt en dat alle werken dus moeten toevertrouwd worden aan de laagste regelmatige bieder voor de totaliteit der werken (de 2 delen samen).  

 

Het opdrachtgevend bestuur zal de kennisgeving van de goedkeuring van de gezamenlijke werken slechts

betekenen nadat alle partijen hebben ingestemd met het gunningvoorstel en op ondubbelzinnige wijze een

verklaring hebben afgelegd dat zij akkoord gaan met het gedeelte der werken te hunnen laste en dat zij voor de betaling ervan de nodige financiële middelen hebben voorzien.

 

Desnoods verzoekt het opdrachtgevend bestuur, de aannemers om een verlenging van de geldigheidsduur der inschrijvingen in afwachting van het akkoord van de andere partij. In elk geval zal zij dit akkoord geven binnen de twee maanden nadat zij hierom werd verzocht. 

 

§3. De werken ten laste van de gemeente en deze ten laste van Pidpa, worden in het bestek en de opmetingen telkens door een afzonderlijk deel vermeld en maken het voorwerp uit van afzonderlijke door de aannemer op te stellen vorderingsstaten.

Inzonderheid in het artikel: "betalingen" van de administratieve bepalingen van het bijzonder bestek zal de

speciale aandacht van de aannemer hierop gevestigd worden.

 

Artikel 5 : Borgtocht

Het opdrachtgevend bestuur verzoekt de aannemer de borgtocht te stellen.

Deze heeft betrekking op de totaliteit der werken. Het opdrachtgevend bestuur kan dus eventueel beslag

leggen op de ganse borgtocht, maar zal die uiteraard geheel of gedeeltelijk aanwenden ten voordele van deze partijen ten aanzien van wie de aannemer tekort geschoten is en dit in verhouding tot de werkelijke kostprijs.

 

Aanwending van de borgtocht zal enkel gebeuren op aanvraag en/of met goedkeuring van de betrokken

partij(en).

 

Artikel 6 : Leiding der werken, wijziging en verrekening

§1. Pidpa is opdrachtgevend bestuur der werken en duidt in overleg met de gemeente een leidend ambtenaar aan. De leidend ambtenaar neemt de leiding der werken waar. Dit betekent dat hij alleen gemachtigd is om voor alle werken, wie ze ook ten laste neemt - opdrachten te geven aan de aannemer, proces-verbaal van ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering der werken op te maken, de werken te schorsen, vorderingsstaten goed te keuren, verrekeningen op te maken en voor te stellen, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, enzovoort.

 

Voor beslissingen die betrekking hebben op het deel ten laste van de andere partij, zal de leidend ambtenaar voorafgaandelijk aan zijn beslissing, advies vragen aan de andere partijen. Indien er geen tegenstrijdigheden kunnen uit voortvloeien is dit advies bindend.

 

In elk geval dient dit advies te worden gegeven binnen een termijn die noodzakelijk is voor de vlotte

vooruitgang der werken.

 

De partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid, ook financiële, voor onder meer het tijdig verlenen van

dit advies.

 

§2. Indien tijdens de uitvoering van de opdracht een (belangrijke) wijziging van de opdracht voor het gedeelte van één of meerdere partij(en) noodzakelijk wordt geacht, wordt vóór de betekening aan de aannemer de

goedkeuring van de betrokken partij(en) bekomen met de vooropgestelde wijzigingen en/of verrekeningen.

 

§3. Indien nalatigheid wordt vastgesteld in de uitvoering van de functie van leidend ambtenaar dient de partij

die niet werkgever of opdrachtgever is van de betrokken persoon (hetzij Pidpa, hetzij de gemeente afhankelijk van de werkgever of opdrachtgever van de leidend ambtenaar) een schriftelijk verzoek richten aan de andere partij om de ontzetting in de functie van leidend ambtenaar te bewerkstelligen met vermelding van de gefundeerde redenen waarom dit verzoek wordt verricht. Beide partijen zullen na ontvankelijk verklaring van het schriftelijk verzoek overgaan tot de aanduiding van een nieuwe leidend ambtenaar zoals bepaald in artikel 6 §1.

 

Artikel 7 : Toezicht der werken

Iedere partij staat in voor het toezicht op de werken opgenomen in haar aandeel en draagt daarvan de kosten.

Iedere partij kan gemandateerde waarnemers aanstellen die de werken te hunnen laste opvolgen. Deze

gemandateerde waarnemers kunnen advies geven aan de toezichter en/of leidend ambtenaar. Dit advies is

eveneens bindend tenzij er tegenstrijdigheden zouden kunnen uit voortvloeien.

 

De partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid voor het advies dat deze gemandateerde waarnemers

verstrekken en staan ook in voor de kosten hiervan.

 

Artikel 8 : Aansprakelijkheid

§1. De partijen verbinden zich ertoe om, behoudens ingeval van een zware fout of nalatigheid, het

opdrachtgevend bestuur volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen. Het

opdrachtgevend bestuur verstrekt alle inlichtingen ten behoeve van de gerechtelijke procedure.

 

§2. Voor zover niet kan worden uitgemaakt of geschillen betrekking hebben op de werken ten laste van de ene of de andere partij, zullen de partijen de gebeurlijke aansprakelijkheid op zich nemen op basis van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdracht en instaan voor eventuele financiële gevolgen van deze aansprakelijkheid.

 

Artikel 9 : Betaling der werken

De werken worden uitgevoerd deels voor rekening van de gemeente en deels voor rekening van Pidpa.

Per deel worden afzonderlijke betalingsaanvragen, vorderingsstaten en facturen opgemaakt.

 

De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ingediend bij het opdrachtgevend bestuur. Afzonderlijke

kopieën worden per deel ingediend bij de betalende partij, t.t.z. voor

- het deel ten laste van de gemeente;

- het deel ten laste van Pidpa

 

De partijen beschikken over 14 kalenderdagen om de vorderingsstaten na te zien en/of eventueel te

verbeteren.

 

Ook voor de eindafrekening geldt deze termijn van 14 kalenderdagen.

De al dan niet verbeterde betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leidend ambtenaar.

 

Het opdrachtgevend bestuur stuurt binnen de 5 kalenderdagen de goedgekeurde betalingsbundel van de

andere delen terug naar de andere partijen en nodigt tezelfdertijd de aannemer uit om zijn factuur in te

dienen bij de respectieve partijen.

 

Ingeval voor één der partijen deze termijnen niet gerespecteerd worden en hierdoor verwijlintresten of

andere schadevergoedingen voortvloeien, zal de ingebreke gebleven partij de andere partij volledig vrijwaren.

 

De gemeente zowel als Pidpa zullen instaan voor de betaling aan de aannemer binnen de wettelijk voorziene termijnen en verbinden zich ertoe de vereiste maatregelen te nemen om te beschikken over de nodige kredieten voor de betaling van hun respectievelijk aandeel.

 

In geval van laattijdige betaling door één van de partijen staan deze in voor de daaruit voortvloeiende

verwijlintresten en andere schadevergoedingen en zullen deze het opdrachtgevend bestuur volledig vrijwaren.

Artikel 10 : Boetes en kortingen wegens minwaarde

De boetes en/of kortingen wegens minwaarde die duidelijk overeenstemmen met een bepaald aandeel,

komen ten goede aan de betrokken partij. De andere boetes (van algemene aard) en/of kortingen wegens

minwaarde die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn aan een bepaald deel, worden pro rata van de

inschrijvingsbedragen voor de verschillende delen verdeeld over de verschillende partijen.

 

Artikel 11 : Voorlopige en definitieve oplevering. Vrijgave borgtocht

Aangezien het één globale aanneming betreft, wordt de voorlopige en definitieve oplevering verleend voor

gans de aanneming, dus voor alle delen samen.

 

De voorlopige en definitieve oplevering wordt door de leidend ambtenaar gegeven.

 

De vrijgave van de borg heeft betrekking op de ganse aanneming.

 

De processen-verbaal van de voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidend ambtenaar

opgesteld en een afschrift wordt overgemaakt aan alle betrokken partijen.

 

Voor het plaatsbezoek met het oog op de oplevering dienen alle betrokken partijen tijdig en regelmatig

uitgenodigd te worden. Iedere partij dient aldus de mogelijkheid geboden te worden om, tegensprekelijk, zijn

opmerkingen te formuleren en desnoods te laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering.

 

Indien de partijen oordelen dat de werken niet opgeleverd kunnen worden, geven zij hierover een duidelijke

motivatie. De leidend ambtenaar beslist, zoals beschreven in artikel 6.

 

Artikel 12 : Beheer, toezicht en onderhoud na beëindiging der werken

Na de voorlopige oplevering gebeurt het onderhoud van de afgewerkte werken deels voor rekening van de

gemeente en deels voor rekening van Pidpa. De gemeente zowel als Pidpa zullen blijven instaan voor de

werken die zij betaald hebben en alle verantwoordelijkheid nemen voor een goed onderhoud. Zij kunnen

hiervoor ieder afzonderlijk contracten afsluiten of de werken laten uitvoeren in eigen beheer.

 

De gemeente doet toezicht en verwittigt Pidpa van onregelmatigheden aan haar gedeelte. 

 

Pidpa vraagt tijdig vergunning aan de gemeente voor alle noodzakelijke onderhoudswerken.

 

Artikel 13 : Veiligheidscoördinatie

In de gemeente Brasschaat wordt IGEAN aangesteld als veiligheidscoördinator.

De kosten ivm. veiligheidscoördinatie voor deze werken zullen worden gedragen door iedere partij volgens de respectievelijke aandelen in de werken.

 

Artikel 14 : Verzekeringen

Pidpa sluit, voor de volledige opdracht, een verzekeringspolis “Alle Bouwplaatsrisico’s” af.

Pidpa zal, bij de voorlopige oplevering van de werken en à rato van de uitgevoerde bedragen ten laste van de

verschillende bouwheren, de betaalde verzekeringspremie doorrekenen aan de derde bouwheren.

(ABR-03)

Artikel 15 : GRB conforme as-built

Het opdrachtgevend bestuur staat in voor het overmaken van de GRB conforme as-built voor de volledige

projectzone aan Informatie Vlaanderen. De kosten voor het opmeten van de as-builtplannen zijn deels voor

rekening van de gemeente en deels voor rekening van Pidpa, volgens de posten die daartoe in de meetstaat voor het uitvoeren van de werken worden voorzien.

 

Artikel 16 : Waarborg

Tijdens de waarborgperiode zal iedere partij aan het opdrachtgevende bestuur elk schadegeval ten gevolge

van een eventuele gebrekkige uitvoering van de opdracht overmaken. Het opdrachtgevende bestuur zal

vervolgens de nodige maatregelen treffen. 

 

Artikel 17 : Extranet project portaal

Pidpa stelt voor de uitwisseling van documenten tijdens de uitvoeringsfase een elektronisch projectportaal ter beschikking van de (mede-)opdrachtgevers, de ontwerper en de opdrachtnemer. Het gebruik van dit

projectportaal tijdens de uitvoeringsfase kan verplicht gesteld worden. Bij gebruik van het projectportaal Pidpa dienen alle documenten (ook vorderingsstaten) in het projectportaal ingeladen te worden. Een papieren versie ervan is dan niet meer noodzakelijk.

 

Artikel 18 : GIPOD

§1. Het opdrachtgevend bestuur verbindt zich er toe om alle werken welke voorwerp zijn van deze

overeenkomst en onder het toepassingsgebied van het decreet van 4 april 2014 houdende de uitwisseling van informatie over een inname van het openbaar domein in het Vlaamse Gewest en haar uitvoeringsbesluiten (hierna genoemd "GIPOD-decreet") vallen, in te geven in GIPOD. Zij zal hierbij de modaliteiten van het GIPOD-decreet in acht nemen. Het opdrachtgevend bestuur staat tevens in voor de tijdige ingave van wijzigingen (zoals onder meer uitbreidingen van werken) aan de werken.

Behoudens in geval dat de andere partijen hun verplichtingen, zoals bepaald in

§2 niet nakomen of nagekomen zijn, zal het opdrachtgevend bestuur de ander partijen vrijwaren voor het hiervoor vermelde.

 

§2. De andere partijen verbinden zich daarentegen er toe dat het opdrachtgevend bestuur alle nodige

informatie omtrent hun aandeel in de werken tijdig verkrijgt en dat deze info omtrent hun aandeel in de

werken correct is zodat het opdrachtgevend bestuur de verplichtingen van §1 correct kan uitvoeren. De

andere partijen zullen hiervoor het opdrachtgevend bestuur vrijwaren.

 

Artikel 19 : Vertrouwelijkheid van gegevens

Bij de verwerking van persoonsgegevens in het kader van deze opdracht handelen partijen in

overeenstemming met de bepalingen van de wet- en regelgeving inzake gegevensbescherming, hierin

begrepen de Algemene Verordening Gegevensbescherming  of Verordening 2016/679 van 27 april 2016 van

het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van

Richtlijn 95/46/EG.

 

Artikel 20 : Inwerkingtreding

Deze overeenkomst treedt in werking van zodra alle partijen deze samenwerkingsovereenkomst ondertekend hebben.

 

Aangezien deze overeenkomst digitaal wordt ondertekend, wordt in overeenstemming met artikel 8.20 van

het Nieuw Burgerlijk Wetboek slechts één (digitaal) exemplaar van deze overeenkomst opgemaakt.

 

Voor de gemeente Brasschaat.

Namens het College van Burgemeester en Schepenen,

In opdracht:

Algemeen directeur Burgemeester

Ward Schevernels Philip Cools

 

Voor Pidpa:

Directeur-generaal Voorzitter

Eddy Troosters Mieke Van den Brande"

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

17 Subsidies jeugdwerkinfrastructuur 2022. Vaststelling bedragen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke en zijn fractie keuren dit punt goed maar ze betreuren wel de ongelijke behandeling tussen de verenigingen (jeugd, sport en cultuur).  Ze vinden dit niet logisch.  Ze keuren het punt wel goed omdat het goed is voor de 3 verenigingen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente verleent investeringstoelagen aan jeugdverenigingen voor de bouw of verbouwing van infrastructuur.

Voor 2022 hebben 3 verenigingen een aanvraag ingediend als volgt:

 

Chiro Bethanie:

        aard der werken: veilige en afgesloten opslag gasflessen, omheinde afvalstraat, herstellingen lekken dak.

        totale kostenraming: 7.054,30 euro, btw inbegrepen

 

Scouts Don Bosco:

        aard der werken: plaatsen van nieuwe binnendeuren, verwarming en verlichting van het leidingslokaal, rookdetectors

        totale kostenraming: 9.251,29 euro, btw inbegrepen

 

Chiro Driehoek:

        aard der weken: vervangen dakkoepels, vernieuwen armaturen en defecte verliesstroomschakelaar, keuring elektrische installaties

        totale kostenraming: 2.314,37 euro, btw inbegrepen

 

Volgens het toelagereglement bedraagt de toelage 75% van de bewezen kosten, met een maximumbedrag van 7.500,00 euro per dossier.

 

Juridisch kader

Gemeenteraadbesluit van 27 juni 2022 inzake de betoelaging van jeugdwerkinfrastructuur.

 

Adviezen

De jeugdraad heeft unaniem gunstig advies verleend op 26 oktober 2022.

 

Een keuring voor nieuwe installatie valt onder investeringen. Eens de keuring jaarlijks uit te voeren is, valt deze onder werkingskosten.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Kost

14.371 euro, btw inbegrepen

Budgetsleutel

0752 01 66400000 Subsidies jeugdwerkinfrastructuur

Budget/jaar

Investeringbudget 2022

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

220/110

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- stelt  de bedragen van de investeringstoelagen voor jeugdwerkinfrastructuur 2022 vast volgt:

        Chiro Bethanie   5.291,00 euro

        Scouts Don Bosco  7.500,00 euro

        Chiro Driehoek   1.580,00 euro

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Overzicht punten

 

 

18 Mondelinge vraag van Rudi Pauwels over de cyberaanval op stad Antwerpen/zorgbedrijf Antwerpen/zorgbedrijf Brasschaat voor de gemeenteraad. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels heeft volgende vraag :

 

“Tijdens de nacht van 5/12 op 6/12 werd de IT-infrastructuur van de Stad Antwerpen en Zorgbedrijf Antwerpen door cybercriminelen aangevallen. Concreet betekent dit dat er IT-infrastructuur met “ransomware” besmet werd. Zorgbedrijf Antwerpen ondervindt ook hinder omdat nog enkele programma’s van Zorgbedrijf Antwerpen ook via dezelfde servers ter beschikking worden gesteld. Zorgbedrijf Brasschaat werkt met de systemen van ZBA en is daardoor ook getroffen.

 

Ik heb volgende vragen :

        Wat is de impact voor Zorgbedrijf Brasschaat?  Welke systemen zijn getroffen?

        Wat is de impact voor de dagdagelijkse organisatie?

        Wat is de impact voor de medewerkers?

        Welke maatregelen zijn er genomen?

        Was er onmiddellijk een plan B beschikbaar?

        Komt de kwaliteit van zorg en veiligheid van de bewoners in het gedrang?

        Hoe lang zullen de aangetaste systemen niet beschikbaar? “

 

Raadslid Callens geeft toelichting bij de vragen van raadslid Pauwels :

 

Wat is de impact voor Zorgbedrijf Brasschaat? Welke systemen zijn er getroffen?

Enkel de servers die op digipolis staan zijn getroffen. Dit betekent voor ZBA en ZBB louter M3M zijnde het medicatiepakket. Concreet is dit het systeem waarmee de apotheek van ZNA intern automatisch alle medicatie van voorschrift tot pilletje in een zakje op de afdeling verwerkt. Voorschriften zijn niet getroffen, geen datalek. Doordat de apotheek getroffen is, is de levering aan Vesalius vertraagd en gebeurt het niet meer in unidossisen in een zakje. Vanaf volgende week terug in unidossissen (weliswaar in karton en verpakking) Daarnaast zijn de backups van data van het zorgdossier en de personeelsplanning getroffen. Waardoor gekozen is om voor twee, max vier weken terug de registraties op papier te doen. Data is niet is niet kwijt, noch een lek. We moeten wel zeker zijn dat de backups clean zijn vooraleer alles terug te  koppelen. Kans is reëel dat het komende week terug elektronisch verloopt. We kunnen eigenlijk wel elektronisch werken, maar nemen geen risico tot we zeker zijn dat er nergens nog vervuiling of besmetting is. Tot slot zijn er soms stresstest op alle data, software en apparatuur om zeker te zijn dat niks geraakt is. Inzake lonen en facturatie zal dit normaal juist kunnen verlopen voor december. Weliswaar is er intern nood aan extra controle door die twee weken handmatige registratie. De maaltijdcheques, eindjaarspremie, attractiviteitspremie werden vorige donderdag en vrijdag gewoon juist uitbetaald. Zo ook de vergoedingen voor nacht, avond, weekendwerk. (alles inzake lonen staat niet op digipolis, noch de data van de bewoners) Voor de volledigheid: inspectie en het agentschap werden op de hoogte gebracht. Bovendien is geen elektronisch dossier vereist. Weet ook dat bijna de helft van alle 800 voorzieningen nog niet elektronisch werkt. Dus betekent dat later dit niet extra manueel werk vereist.


Wat is de impact voor de dagdagelijkse organisatie?

Ten eerste de medicatie komt niet per zakje op maat van bewoner in huis. Dit zou binnen de apotheek eerstdaags via een workarround geregeld kunnen worden.

Het woonzorgdossier wordt twee weken op papier bijgehouden ipv elektronisch


Wat is de impact voor de medewerkers?

Ongerustheid en soms hinder door de stresstests.

Voor de verpleging extra werk door nood aan extra controle op de geleverde medicatie (in feite zoals in de meeste wzc’s, maar men is op heden volledige automatische gewend)

Gedoe door terug naar papier te moeten grijpen


Welke maatregelen zijn er genomen?

Allerlei controles of toch niks vanuit de cyberaanval op Antwerpen is doorgegeven naar ZBB.

Binnen de apotheek werden de nodige maatregelen genomen om steeds op tijd medicatie te leveren

Ondertussen zijn ze sinds 6/12 24/7 bezig om alles te herstellen en controleren of niks anders geraakt is. Hierbij nemen wij pro-actief maatregelen om nieuwe aanvallen te vermijden.


Was er onmiddellijk een plan B (noodplan) beschikbaar?

Ja want de dienstverlening is nooit in het gedrang gekomen. (onze mail, telefonie etc hebben nooit uitgelegen). Daarnaast had het zorgbedrijf de laatste jaren geïnvesteerd in spreiding van locaties waar data en software staat zodat een aanval die wel succesvol louter 1 van de 3 back ups kan impacteren.


Komt de kwaliteit van zorg en de veiligheid van de bewoners in het gedrang?

Neen


Hoe lang zullen de aangetaste systemen niet beschikbaar zijn?

We kunnen hier niet definitief op antwoorden. Maar we gaan er van uit dat in de lopende maand alles terug functioneert. Voor de duidelijheid alles werkt, het gaat over zekerheden dat niks kan overslaan op onze data en apparatuur.”

 

Raadslid Callens licht toe dat alle werknemers tijdig hun loon hebben en zullen ontvangen, inclusief de meerprestaties.  Alles kan ingevoerd worden. 

 

Schepen Heirman licht nog extra toe dat de grootste onveiligheid bij de medewerkers zit.  Individueel menselijk gedrag houdt het grootste risico’s in.  95% komt binnen via phishing mails en het open klikken van linken.  Hij vraagt om hier extra aandachtig voor te zijn. 

Beslissing

 

 

Tijdens de nacht van 5/12 op 6/12 werd de IT-infrastructuur van de Stad Antwerpen en Zorgbedrijf Antwerpen door cybercriminelen aangevallen. Concreet betekent dit dat er IT-infrastructuur met “ransomware” besmet werd. Zorgbedrijf Antwerpen ondervindt ook hinder omdat nog enkele programma’s van Zorgbedrijf Antwerpen ook via dezelfde servers ter beschikking worden gesteld. Zorgbedrijf Brasschaat werkt met de systemen van ZBA en is daardoor ook getroffen.
 

Neemt kennis van de vraag van Rudi Pauwels, namens Brasschaat2012:

        Wat is de impact voor Zorgbedrijf Brasschaat? Welke systemen zijn er getroffen?

        Wat is de impact voor de dagdagelijkse organisatie?

        Wat is de impact voor de medewerkers?

        Welke maatregelen zijn er genomen?

        Was er onmiddellijk een plan B (noodplan) beschikbaar?

        Komt de kwaliteit van zorg en de veiligheid van de bewoners in het gedrang

        Hoe lang zullen de aangetaste systemen niet beschikbaar zijn?

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.