Zitting van maandag 26 juni 2023

Van 21:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Karina Hans, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens en Bruno Heirman - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Lutgart Smekens en Sven Simons - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Jan Jambon, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Ingeborg Hermans en Marie Anne Naudts-Coppens - raadsleden

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Goedkeuring notulen en zittingsverslag van de zitting van 22 mei 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 22 mei 2023 vond een zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn plaats. Aan de raad wordt verzocht het verslag goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van 22 mei 2023 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

2 De Voorkempen. Uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 28 juni 2023. Goedkeuring agenda en bevestiging mandaat. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met de brief van 26 mei 2023 nodigt De Voorkempen-H.E.de aandeelhouders uit voor de buitengewone algemene vergadering van 28 juni 2023 om 11.45 uur in Jan Denucéstraat 2023 in 2020 Antwerpen.

 

In zitting van 29 april 2023 werd Hedwig Van Baarle aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger met als plaatsvervanger Carla Pantens.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur

Statuten De Voorkempen-H.E.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van de uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van De Voorkempen-H.E. van 28 juni 2023 en hecht goedkeuring aan de agendapunten.

 

Art.2.- Vanuit het OCMWW Brasschaat zal Hedwig van Baarle deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van 28 juni 2023.

 

Art.3.- - De raad beslist dat de afgevaardigde, bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar nodig dient te overleggen met het college.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

3 Tarieven maaltijden dienstencentra. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

 

“Onze fractie is verbaasd over dit voorstel van het Vast Bureau.

Dat de dagprijs algemeen verhoogd wordt per 1 augustus 2023 met 12,50% van 8 euro naar 9 euro was al aangekondigd.

 

OK, maar door een automatische indexering in te bouwen verliest het bestuur de mogelijkheid om sociaal te corrigeren en een indexering bijvoorbeeld over te slaan. Het valt trouwens op dat de eerste prijsaanpassing trouwens niet voorzien is op 1 augustus 2024 maar per 01.01.2025 dus na de gemeenteraadsverkiezingen.

Dus de indexering keuren wij niet goed.

 

Maar beste collega’s,  de voorgestelde  prijsstijging voor niet inwoners naar 12 euro (dus met 50%) keurt onze fractie zeker niet goed.

 

Dat zou op maandbasis voor iemand die dagelijks komt eten +60 euro betekenen.

Wij begrijpen de bedoeling hiervan niet. Lokale dienstencentra zijn in het leven geroepen om buurtversterkend te werken, en buiten Vesalius liggen de twee andere dienstencentra ook tegen andere gemeenten, die overigens ook niet dat grote onderscheid maken tussen inwoners en niet-inwoners. Tenzij mss het Zorgbedrijf Antwerpen. Uit mijn schatting komen 2 à 3 mensen van buiten Brasschaat in Maria-ter-Heidehove warm eten, waarvan één bijna van in het begin.

 

In Antverpia daarentegen schat ik dat de helft van de eters van buiten Brasschaat komt.

Maar het gaat niet over dat eten, maar ook over buurtversterkende werking, over het zinvol invullen van vrije tijd, het beleid tegen vereenzaming bij senioren enzovoort. Of dat dat nu gaat over een inwoner of niet.

 

Of is het de bedoeling van het college om dat voortaan ook te doen bij bijvoorbeeld voorstellingen in het cultuurcentrum: enkele euro’s duurder voor niet-inwoners?

 

Het sociale beleid van Brasschaat zou moeten opereren vanuit de filosofie van het zorgstrategisch plan “samen zorgkrachtig” van de Eerste Lijns Zorgregio. E-inclusieprojecten, vervoersarmoede, gezondheidsprojecten voor senioren, mantelzorgcafés enzovoort gaan allemaal uit van één regionale visie.

 

Deze maatregel is echt een tang op een varken binnen de ELZ en wij vragen deze maatregel in te trekken en desgevallend met een aangepast voorstel te komen.”

 

Schepen Hans begrijpt dat raadslid Brughmans daar een probleem mee heeft.  Er zijn effectief mensen uit Kapellen die in Mariaburg gaan eten.  Er wordt vastgesteld dat er bijna geen mensen van Vriesdonk en Mariaburg gaan eten in Mariaburg.  Daar wil men nu veel meer op inzetten.  Vanaf september / oktober zal er een nieuwe centrumleider opstarten en wil men hier een nieuwe wind laten blazen.  Het is de bedoeling om meer mensen aan te trekken uit Vriesdonk en Mariaburg Brasschaat. 

 

Raadslid Brughmans stelt dat er in Antverpia geen capaciteitsprobleem is qua maaltijden.  Zijn fractie stemt tegen deze verhoging. 

 

Schepen Hans stelt dat er te weinig eigen mensen komen eten en daar wil ze op inzetten.  In Kapellen en Ekeren hebben de mensen een gloednieuw dienstencentrum. 

 

Raadslid Vanpoucke heeft dezelfde standpunten als raadslid Brughmans.  Hij stelt dat men de inwoners van Brasschaat niet gaat stimuleren door de prijzen te laten stijgen.  Er is geen capaciteitsprobleem dus hij ziet het probleem niet met de mensen van Kapellen.  Om meer mensen aan te trekken, moeten er volgens hem positieve acties genomen worden en geen negatieve zoals hier nu gebeurd.  De sociale verbindende rol van deze restaurants is volgens hem echt niet te onderschatten.  Zijn fractie zal tegen stemmen op dit punt.  Hij stelt ook nog dat men niet altijd naar de commerciële logica moet zien.  Dit is per definitie geen winstgevende activiteit. 

 

Schepen Heirman licht toe dat het zeker geen winstgevende activiteit is.  De dienstencentra maken 100 000 euro verlies per jaar.  De indexatie start in juni, terug indexeren in januari zou volgens hem heel gek zijn en daarom is dit verzet naar 1 januari 2025.  Beleidsmatig kan men altijd nog ingrijpen. 

 

Raadslid Van Mechelen stelt dat dit voor veel mensen een meerkost meebrengt van 80 euro per maand.  Er zijn veel mensen met 1200 euro pensioen waar elke euro voor telt.  Hij vindt deze maatregel echt niet sociaal. 

 

Schepen Hans licht toe dat het OCMW een bijpassing kan doen voor mensen die dit niet kunnen betalen.  Alle mensen worden geholpen.  Mensen uit wijk Vriesdonk kunnen ook eenzaam zijn dus die moeten zeker ook meegenomen worden volgens haar.  Mensen die het niet kunnen, zullen zeker ook geholpen worden.  Graag verwijst ze ook nog naar Salvé waar ze 12 euro vragen voor een maaltijd. 

Raadslid Hoegaerts verwijst naar de vraag van raadslid Van Mechelen over de totale kostprijs.  Hij wil graag de kostprijs kennen en het verlies dat er geboekt wordt. 

 

Schepen Heirman licht toe dat het heel moeilijk is om dit exact te berekenen.  Men zit ook nog met de kostprijs van het gebouw, energie, loon van medewerkers, school die ook in het gebouw zit,…  Hij kan enkel een raming geven.  Om het kostendekkend te maken, moet men 15-16 euro vragen voor een maaltijd.  Het sociaal doel blijft nog altijd om mensen een goedkoop 3-gangen menu met water aan te bieden.  Voor mensen die van buiten Brasschaat komen eten, daar betaalt de Brasschaatse belastingbetaler aan mee. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In de dienstencentra worden warme maaltijden aangeboden.

 

Het voorstel van het vast bureau om niet-inwoners 3 euro extra te laten betalen. De inwoners van de gemeente dragen door het betalen van de aanvullende belastingen immers bij tot de algemene financiering. Bijgevolg wordt het billijk geacht dat niet-inwoners meer betalen voor het verkrijgen van een maaltijd

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het vast bureau voorgesteld om de tarieven met 12,50 % te verhogen en jaarlijks te indexeren (1 cijfer na de komma).

 

Het is financieel aangewezen om de tarieven met ingang van 1 augustus 2023 te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal verkochten maaltijden.

 

BESLUIT:

Met 17 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Karina Hans, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karin Willemen-Beyers, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Anne Van Aperen), 11 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen, Lutgart Smekens en Sven Simons).

 

Art.1.- Heffingstermijn en tarieven

 

Met ingang van 1 augustus 2023 en voor een onbepaalde duur worden de tarieven van maaltijden in de dienstencentra vastgesteld als volgt:

 

inwoners van de gemeente Brasschaat:

9,00 euro voor een maaltijd van maandag tot en met zaterdag

11,30 euro voor een maaltijd op zondag

13,50 euro voor een maaltijd op een feestdag

 

niet-inwoners:

een verhoging van 3 euro op de basistarieven voor inwoners, per 1 augustus 2023 dus

12,00 euro voor een maaltijd, van maandag tot en met zaterdag

14,30 euro voor een maaltijd op zondag

16,50 euro voor een maaltijd op een feestdag

 

Art.2.- Betaling

 

De retributie wordt betaald op het ogenblik van de aankoop van de maaltijd.

 

Art.3.- Korting

 

Personen met een omnio-statuut ontvangen een korting van 1 euro per maaltijd.

 

Art.4.- Indexering

Een eerste indexering gebeurt in januari 2025, met als basis de gezondheidsindex van november 2023.

Vervolgens worden de tarieven jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

4 Tarieven dranken en versnaperingen dienstencentra. Wijziging. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke en zijn fractie keuren dit punt wel goed.  Hij deed de Duvel-vergelijking en die was nergens zo goedkoop als daar.  Dit is volgens hem een heel schappelijke aanpassing. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In de cafetaria's van de dienstencentra worden dranken en versnaperingen volgens lijst in bijlage aangeboden.

 

Door de stijgende exploitatiekosten wordt door het vast bureau voorgesteld om de tarieven met 12,50 % te verhogen en jaarlijks te indexeren.

 

Het is financieel aangewezen om de tarieven met ingang van 1 augustus 2023 te wijzigen.

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur

 

Financiële gevolgen

De opbrengst is afhankelijk van het aantal verkochte items.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Heffingstermijn en tarieven

 

Met ingang van 1 augustus 2023 en voor een onbepaalde duur worden de tarieven van de dranken en versnaperingen in de dienstencentra volgens lijst in bijlage vastgesteld.

 

Art.2.- Betaling

 

De retributie wordt geïnd op het ogenblik van de aankoop van de dranken en de versnaperingen.

 

Art.3.- Indexering

 

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd.

Een eerste indexering gebeurt in januari 2025, met als basis de gezondheidsindex van november 2023.

 

Vervolgens worden de tarieven jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1 cijfer na de komma.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

5 OCMW jaarrekening 2022. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans meldt dat zijn fractie hetzelfde stemgedrag heeft als bij de jaarrekening van de gemeente. 

 

De andere fracties volgen hierin. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het vast bureau legt het ontwerp van de jaarrekening 2022 van OCMW voor (cijfers gezamenijk met gemeente).

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 20 december 2017 artikels 41, lid 2,3° en 249

Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus.
Ministerieel  van 26 juni 2018 besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningen-stelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
 

 

Financiële gevolgen

Het beschikbaar budgettair resultaat bedraagt 9.279.401 euro, of 5.744.356 euro meer dan voorzien na de laatste aanpassing van het meerjarenplan.
De autofinancieringsmarge bedraagt 1.775.566 euro.

 

BESLUIT:

Met 17 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Karina Hans, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karin Willemen-Beyers, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer en Anne Van Aperen), 8 neen-stemmen (Bart Brughmans, André Van Mechelen, Rudi Pauwels, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen, Lutgart Smekens en Sven Simons), 3 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1. De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2022 (deel gemeente en geheel) vast als volgt: :
 

Beschikbaar budgettair resultaat:

 

Exploitatiesaldo

2.858.857 euro

Investeringssaldo

-7.293.820 euro

Financieringssaldo

16.757.009 euro

Budgettair resultaat boekjaar

12.322.046 euro

Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar

-3.042.645 euro

Gecumuleerd budgettair resultaat

9.279.401 euro

 

Autofinancieringsmarge

 

Exploitatiesaldo

2.858.857 euro

Netto periodieke aflossingen

1.083.291 euro

Autofinancieringsmarge

1.775.566 euro

 

Balans per 31 december 2022

 

vlottende activa

16.351.379 euro

vaste activa

195.071.126 euro

totaal van de activa

211.422.505 euro

 

 

schulden

51.969.422 euro

nettoactief

159.453.083 euro

totaal van de passiva

211.422.505 euro

 

De staat van opbrengsten en kosten dienstjaar 2022

 

kosten

74.378.752 euro

opbrengsten

73.692.427 euro

tekort van het boekjaar

-686.325 euro

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

6 Stand van zaken organisatiebeheersing. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Het Decreet Lokaal bestuur schrijft voor dat vanaf 2019 de algemeen directeur jaarlijks uiterlijk op 30 juni een globale rapportering voorziet over organisatiebeheersing. Een dergelijk rapport bevat  ook de stand van zaken betreffende de uitvoering van aanbevelingen die voortkwamen uit diverse doorlichtingen waaronder Audit Vlaanderen, POD Maatschappelijke Integratie, ....

 

Juridisch kader

Art.217 tot en met 220 van het decreet Lokaal bestuur.

 

Neemt kennis van de stand van zaken van het organisatiebeheerssyteem.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

7 Verhoevenlei 11. Addenda dienstencentrumovereenkomst en terbeschikkingstellingsovereenkomst parkeerplaatsen. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Bij beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 juni 2018 werd goedkeuring verleend aan de overeenkomst tot gebruik van het bedrijven- en dienstencentrum in het nieuw administratief centrum, gelegen te Brasschaat, Verhoevenlei 11. Dit dienstencentrum wordt uitgebaat door het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat en naast de gemeente zijn ook OCMW, EVA sport vzw en EVA cultuur vzw aldaar gehuisvest. Daarnaast heeft de raad ook de terbeschikkingstellingsovereenkomst voor gebruik van parkeerplaatsen goedgekeurd

 

De basisvergoeding, die aan de onderscheiden gebruikers wordt aangerekend voor het aangeboden dienstenpakket, dienst minimaal kostendekkend te zijn en dient te worden aangepast.

Ook de gebruiksvergoeding voor het gebruik van de parkeerplaatsen wordt aan de marktprijs aangepast.

 

Juridisch kader

Artikel 77 en 78 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

OCMW Brasschaat zal voor de diensten van het basispakket een vaste maandelijkse basisvergoeding betalen aan het AGB van 42 euro per m², exclusief btw of 50,82 euro per m², inclusief btw.

 

Het totale bedrag van de vaste maandelijkse basisvergoeding (voor 246 m² gebruikte oppervlakte) bedraagt 10.332,00 euro exclusief btw of  12.501,72 euro inclusief btw.

 

De gebruiksvergoeding voor de parkeerplaatsen bedraagt 60 euro per parkeerplaats exclusief btw, 72,60 Euro per parkeerplaats inclusief btw, de totale maandelijkse gebruiksvergoeding (voor 19 parkeerplaatsen) bedraagt 1.140 euro exclusief btw, 1.379,40 euro inclusief btw.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De raad voor maatschappelijk welzijn verleent goedkeuring aan het addendum bij de dienstencentrumovereenkomst van 29 juni 2018 met tekst als volgt:

 

"OVEREENKOMST TOT GEBRUIK VAN HET BEDRIJVEN- EN DIENSTENCENTRUM GELEGEN IN HET NIEUW ADMINISTRATIEF CENTRUM

ADDENDUM

 

TUSSEN

 

Het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat, met zetel te Bredabaan 182, 2930 Brasschaat, opgericht bij Besluit van de Gemeenteraad van gemeente Brasschaat dd. 28 april 2005 en rechtspersoonlijkheid verkregen ingevolge de goedkeuring door de oprichting door de Vlaamse Minister van Binnenlandse aangelegenheden dd. 19 augustus 2005, hier vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur, voor wie optreden Mevrouw Myriam Van Honste, voorzitter van de Raad van Bestuur en mevrouw Karina Hans, ondervoorzitter bij de Raad van Bestuur.

 

Hierna genoemd de “Uitbater”, enerzijds,

 

EN

 

Het Openbaar Centrum Voor Maatschappelijk Welzijn van Brasschaat, afgekort OCMW Brasschaat, met ondernemingsnummer BE 0212.243.423 , met maatschappelijke zetel te Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat, vertegenwoordigd door het Vast Bureau, voor wie optreden, Philip Cools, waarnemend burgemeester en de heer Ward Schevernels, algemeen directeur, beiden handelend in uitvoering van het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn d.d. 26 juni 2023.

 

Hierna genoemd de “Gebruiker”, anderzijds,

 

Hierna gezamenlijk de “Partijen” en ieder afzonderlijk een “Partij”.

 

VOORAFGAANDELIJKE UITEENZETTING:

 

Op 29 juni 2018 ondertekenden partijen de overeenkomst tot gebruik van het bedrijven- en dienstencentrum gelegen in het nieuw administratief centrum gelegen te 2930 Brasschaat, aan de Verhoevenlei 11.

 

Op 16 december 2019 sloten partijen een addendum bij deze overeenkomst af waarbij de in artikel 1 van de bijzondere voorwaarden bij de overeenkomst aan de gebruiker toegewezen m² werd aangepast (initieel bepaald op basis van de plannen, maar nadien aangepast aan de werkelijk in gebruik genomen m²) alsook de aan de overeenkomstig artikel 4 van de bijzondere voorwaarden aan de Gebruiker aangerekende basisvergoeding (na meer duidelijkheid over de precieze oprichtingskosten en exploitatiekosten).

 

Gelet op het feit dat de aangerekende basisvergoeding kostendekkend moet zijn en aangezien exploitatiekosten sedert het afsluiten van dit addendum sterk gestegen zijn(gestegen kost voor nutsverbruik, onderhoud edm.), wordt de basisvergoeding zoals vastgesteld in artikel 4 van de bijzondere voorwaarden (bijlage 2 bij de dienstencentrumovereenkomst) bijgesteld, dit overeenkomstig artikel 4.4 van de dienstencentrumovereenkomst (artikel betreffende prijsherzieningsclausule)

 

WORDT OVEREENGEKOMEN ALS VOLGT:

 

Artikel 1

 

Artikel 4 van de bijzondere voorwaarden van de dienstencentrumovereenkomst van 29 juni 2018 wordt aangepast als volgt:

 

De Gebruiker zal vanaf 1 januari 2023 voor de Diensten van het Basispakket een vaste maandelijkse Basisvergoeding betalen van 42 euro per m² exclusief btw of 50,82 euro per m² inclusief btw.

 

Het totale bedrag van de maandelijkse Basisvergoeding bedraagt voor de Gebruiker

10.332,00 euro exclusief btw of  12.501,72 euro inclusief btw.

 

Voor zover er in onderhavig addendum niet uitdrukkelijk wordt van afgeweken, blijven de overige bepalingen van dienstencentrumovereenkomst van 29 juni 2018, inclusief deze van haar bijzondere voorwaarden, alsook van het addendum van 16 december 2019, onverminderd van toepassing.

 

Opgemaakt te Brasschaat, op …… 2023, in twee origineel geparafeerde en ondertekende exemplaren, waarvan zowel Uitbater als Gebruiker verklaren er één van te hebben ontvangen.

 

Voor De Uitbater,     Voor de Gebruiker,

 

 

Myriam Van Honste     Philip Cools

 

Karina Hans      Ward Schevernels"

 

 

Art.2.- De raad voor maatschappelijk welzijn verleent goedkeuring aan het addendum bij de terbeschikkingstellingsovereenkomst voor parkeerplaatsen met tekst als volgt:

 

"TERBESCHIKKINGSTELLINGSOVEREENKOMST PARKEERPLAATSEN - ADDENDUM

 

Tussen de ondergetekenden:

Het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat met zetel te Bredabaan 182, 2930 Brasschaat, opgericht bij Besluit van de Gemeenteraad van de gemeente Brasschaat dd. 28 april 2005 en rechtspersoonlijkheid verkregen ingevolge de goedkeuring door de oprichting door de Vlaamse Minister van Binnenlandse aangelegenheden dd. 19 augustus 2005, hier vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur, voor wie optreden mevrouw Myriam Van Honste, Voorzitter, en mevrouw Karina Hans, Ondervoorzitter van de Raad van Bestuur.

 

Hierna genoemd de “Uitbater”, enerzijds,

 

EN

Het Openbaar Centrum Voor Maatschappelijk Welzijn van Brasschaat, afgekort OCMW Brasschaat, met ondernemingsnummer BE0212.243.423, met maatschappelijke zetel te 2930 Brasschaat, Verhoevenlei 11, vertegenwoordigd door de heer Philip Cools, waarnemend burgemeester en de heer Ward Schevernels, algemeen directeur , handelend in uitvoering van het besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn d.d. 26 juni 2023.

 

Hierna genoemd de ”Gebruiker”, anderzijds,

 

Hierna gezamenlijk de “Partijen” en ieder afzonderlijk een “Partij”.

 

 


VOORAFGAANDELIJKE UITEENZETTING:

 

Op 29 juni 2018 ondertekenden partijen een overeenkomst voor terbeschikkingstelling van parkeerplaatsen. Deze terbeschikkingstellingsovereenkomst werd afgesloten voor de duur van 1 jaar en bij gebreke aan beëindiging door 1 van beide partijen telkenmale stilzwijgend verlengd. De gebruiksvergoeding voor het gebruik van deze parkeerplaatsen werd tot op heden nooit aangepast

Gelet op de gestegen marktprijzen wordt overeenkomstig de prijsherzieningsclausule zoals voorzien in artikel 3.1. van de terbeschikkingstellingsovereenkomst (in de oorspronkelijke overeenkomst verkeerdelijk genummerd als 4.1) de vergoeding voor het gebruik van de ondergrondse parking thans aangepast.

 

WORDT overeengekomen wat volgt:

 

Artikel 1 

 

Artikel 3 van de terbeschikkingstellingsovereenkomst voor parkeerplaatsen wordt aangepast als volgt:

 

De Gebruiker is vanaf 1 januari 2023 gehouden tot betaling van een maandelijkse vergoeding van 60 euro (exclusief BTW) per parkeerplaats, hetzij 1.140 euro in totaal, of 72,60 euro per parkeerplaats inclusief BTW, hetzij 1.379,40 euro in totaal.

 

Voor zover er in onderhavig addendum niet uitdrukkelijk wordt van afgeweken, blijven de overige bepalingen van terbeschikkingstellingsovereenkomst van 29 juni 2018 onverminderd van toepassing.

 

 

Opgemaakt te Brasschaat op ……….. 2023 in 2 exemplaren waarvan elke partij erkent er één ontvangen te hebben.

 

Voor de Uitbater,       Voor de Gebruiker,

 

Myriam Van Honste       Philip Cools

 

 

Karina Hans        Ward Schevernels"

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

8 Overeenkomst terbeschikkingstellling assistentiewoningen. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans wil graag weten hoe de subsidies die hier binnen komen, aangewend worden?  In het kader van eenheid van kas, verdwijnen deze volgens hem in de grote kas.  Subsidies moeten volgens hem verantwoord worden. 

 

Schepen Hans zal deze informatie opvragen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Vlaanderen kent subsidies toe voor specifieke slaapplekken (Categorie 2). Het gaat hier om slaapplekken in assistentiewoningen en serviceflats. De dagvergoeding is vanaf 1 januari 2023 16,8 euro en gaat in op datum dat de assistentiewoningen in de huisvestingstool worden geregistreerd. Het lokaal bestuur ontvangt een dagvergoeding per plek. Als de plek is toegewezen gaat er 6,6 euro van de dagvergoeding af. Daarnaast kan het lokaal bestuur een  vergoeding/huur vragen aan de ontheemde Oekraïner. De slaapplek moet minstens 90 kalenderdagen aaneensluitend beschikbaar worden gesteld.

 

Het zorgbedrijf Brasschaat heeft leegstaande assistentiewoningen die ze via bijgevoegde overeenkomst ter beschikking wil stellen aan het OCMW. Op dit moment zijn er reeds 4 assistentiewoningen toegewezen aan ontheemde Oekraïners in de leeftijdscategorie +55 jaar. Een vijfde en laatste woning zal eerstdaags ook onder dezelfde modaliteiten ingevuld worden.

 

Juridisch kader

Besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een subsidie aan lokale besturen voor de opbouw van opvangcapaciteit voor tijdelijk ontheemden u Oekraïne tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse regering en tot intrekking van het besluit van de Vlaamse regering van 14 maart 2022 tot toekenning van een subsidie aan lokale besturen voor het creëren van bijkomende opvangplaatsen voor tijdelijk ontheemden uit Oekraïne. Gecoördineerde versie van 16 december 2022.

 

Financiële gevolgen

De ontheemde betaalt momenteel maandelijks 500 euro huur per assistentiewoning. Dit komt overeen met het bedrag dat ZBB vraagt als maandelijkse vergoeding voor het ter beschikking stellen per assistentiewoning. Hierdoor zijn er geen financiële gevolgen voor het OCMW. Door te werken met een officiële ter beschikkingstelling van het ZBB aan het OCMW voldoen we aan de Vlaamse subsidievoorwaarde waardoor er een bijkomende subsidie is onder de vorm van een dagvergoeding van 16,8 euro voor een niet toegewezen plek en 12,2 euro voor een toegewezen plek.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de overeenkomst waarbij 5 assistentiewoningen van het ZBB aan het OCMW Brasschaat tegen een maandelijkse vergoeding van  500 euro per assistentiewoning ter beschikking worden gesteld.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Overzicht punten

 

 

9 Zorgbedrijf Brasschaat - jaarrekening 2022. Advies. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De jaarrekening van Zorgbedrijf Brasschaat wordt aan de Raad voor Maatschappelijk Welzijn voorgelegd voor advies.

 

De Algemene Vergadering van Zorgbedrijf Brasschaat stelde op 13 juni 2023, na kennisname van het oordeel zonder voorbehoud van de revisor, na positief advies van het Auditcomité en de Raad van Bestuur, de jaarrekening 2022 met volgende resultaten vast:

Staat van het financieel evenwicht (J2):

*  budgettair resultaat van het boekjaar van 4.988.276 euro;

*  beschikbaar budgettair resultaat van 6.482.840 euro;

*  auto financieringsmarge : -46.418euro

Balans (J4):

*  balanswaarde 29.134.623euro

Staat van opbrengsten en kosten (J5):

*  over te dragen overschot : 12.563.740euro

 

 

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn, dient binnen de vijftig dagen na verzending van de vastgestelde jaarrekening, advies uit te brengen en te versturen naar de toezichthoudende overheid.

 

Motivatie toevoeging / hoogdringendheid punt

Decreet Lokaal Bestuur, Art 490§3. De betrokken raden voor maatschappelijk welzijn kunnen advies uitbrengen over de jaarrekening van de welzijnsvereniging. Als de raad voor maatschappelijk welzijn geen advies verstuurd heeft aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

 

De jaarrekening werd na Algemene vergadering werd ontvangen op vrijdag 16juni 2023; in juli wordt er geen raad georganiseerd, vandaar het toevoeging van dit punt op de raad van juni, zodat binnen de termijn een advies verleend kan worden.

 

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur

Art. 490. §1. De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. ....

§2. De algemene vergadering van de welzijnsvereniging spreekt zich uit over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft. Een afschrift van de vastgestelde jaarrekening wordt binnen twintig dagen bezorgd aan de betrokken openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

§3. De betrokken raden voor maatschappelijk welzijn kunnen advies uitbrengen over de jaarrekening van de welzijnsvereniging. Als de raad voor maatschappelijk welzijn geen advies verstuurd heeft aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, wordt hij geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

§4. Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden over de goedkeuring van de jaarrekening binnen een termijn van honderdvijftig dagen, wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente de toezichthoudende overheid op de hoogte gebracht heeft van de bekendmaking van de jaarrekening van de welzijnsvereniging, met toepassing van artikel 286, §2, en de welzijnsvereniging de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Stemming acceptatie hoogdringend punt

Met 28 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Karina Hans, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Lutgart Smekens en Sven Simons).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De Raad stemt in met toevoeging van dit punt op de agenda van 26 juni 2023

 

Art.2. Er wordt gunstig advies gegeven op de jaarrekening 2022 van het Zorgbedrijf Brasschaat. Dit advies wordt verstuurd naar Zorgbedrijf Brasschaat en de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 29/08/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.