1 Goedkeuring notulen en zittingsverslag van de zitting van 26 augustus 2024. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Op 26 augustus 2024 vond een zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn plaats. Aan de raad wordt verzocht het verslag goed te keuren.
Juridisch kader
Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van 26 augustus 2024 worden goedgekeurd.
2 BBC Opvolgingsrapportering per 30 juni 2024. Kennisneming. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Raadslid Vanpoucke stelt dat de voorspellingen rond financiële data, voorafnames ed. allemaal op schema zitten dus daar heeft hij geen vragen over. Hij stelt wel dat er heel wat beleidsvoorstellen niet op schema zitten. Het zijn er volgens hem een 15-tal en hij zal er eentje uitnemen waar hij graag wat meer toelichting over wenst. Het gaat om een prioritair maar niet op schema zijnde punt, nl. de gevaarlijkste punten verkeersveilig maken: masterplan centrum on hold wegens budgettaire redenen, kruispunt Miksebaan / Hemelakkers / Oude Baan, ontwerp kruispunt Miksebaan door ontwerp AWV en de samenwerkingsoverkomst Miksebaan / Hemelakkers gecombineerd met de heraanleg van de Miksebaan. Wat betreft het laatste punt werd er een unaniem standpunt ingenomen door de gemeenteraad in het begin van de legislatuur. Bij de oversteekplaats aan het GIB riskeren elke dag heel wat jongeren hun leven volgens hem. Deze plaats zou aangepakt worden tot een zone 30. Hij weet wel dat er heel wat inspanningen zijn door de lokale politie en schepen Fonteyn, alsook waren er contacten met het kabinet van Lydia Peeters. Aangezien men ondertussen een aantal jaren verder is, wil raadslid Vanpoucke graag weten hoe ver dit dossier staat?
Als tweede punt verwijst hij graag naar de projectnota van de Kapelsesteenweg die werd uitgesteld. Hij weet dat dit een verhaal is van heel veel verschillende partners. Hij geeft mee dat er heel wat handelaars met een schrik zitten rond de heraanleg en de communicatie daarrond. Deze mensen willen graag weten wanneer ze hier meer van gaan horen.
Als derde punt komt hij graag terug op de uitstel van het project voorrangsregeling in verbindings- en ontsluitingswegen. Dit komt door beperkte personeelsbezetting binnen infrastructuur en mobiliteit en door andere prioriteiten. Hij verwijst naar het feit dat het tekort aan personeel een aantal keer voorkomt in de BBC analyse. Raadslid Vanpoucke wil ook hier graag een extra woordje uitleg.
Schepen Fonteyn geeft toelichting bij het project Miksebaan / Hemelakkers / Oude Baan. Ze bevestigt dat men de afgelopen zeker wel bezig geweest zijn met deze plannen. De plannen zijn nu bijna in een definitieve versie. Vorige week werden de laatste beslissingen genomen maar dit moet wel nog op het college gebracht worden. Voor de inrichting van het kruispunt Hemelakkars / Oude Baan werden er een aantal voorstellen gedaan en ook deze zullen in de komende weken op het college besproken worden om daar uitsluitsel over te krijgen. De plannen zijn dus zo goed als uitgetekend.
Schepen Fonteyn komt ook graag terug op het project Miksebaan. Dit staat voor uitvoering ingepland in 2026-2027. Met betrekking tot project Kapelsesteenweg is 2025 voorzien voor de onteigeningen die nog moeten gebeuren. Daar werd reeds budget voor vrij gemaakt. Eind 2025 –
begin 2026 zal er dan gestart worden met de nutsvoorzieningen. Er zullen nog infovergaderingen georganiseerd worden voor de buurt. De mensen waar onteigeningen zullen gebeuren werden reeds goed geïnformeerd en weten wat er zal gebeuren. Deze plannen lopen en verder zal schepen Fonteyn de gemeenteraad op de hoogte houden.
Raadslid Vanpoucke vraagt of de oversteekplaats bij het GIB dan zal aangepakt worden in 2026-2027?
Schepen Fonteyn licht toe dat na de werken aan de Miksebaan ook de zone 30 tot uitvoering zal komen. AWV heeft hiervoor zijn akkoord al gegeven. Er zullen ook flankerende maatregelen genomen worden met alles wat nodig is om de zone 30 te faciliteren.
Raadslid Van Mechelen heeft nog een dringende vraag voor schepen Fonteyn. Hij gebruikt zelf dagelijks het zebrapad nabij het GIB. Hij stelt vast dat de schilderingen bijna volledig verdwenen zijn. Hij vraagt of het mogelijk is dat de gemeente dit zebrapad voorlopig al terug herschilderd? Momenteel is daar geen zebrapad meer en daar steken dagelijks honderden kinderen over volgens hem.
Schepen Fonteyn stelt dat de belijning een jaarlijks terugkomend probleem is. Normaal zou de firma van de belijningen in juni starten maar ze zijn pas in augustus opgestart. De bedoeling is zeker nog dat het aan bod komt.
Raadslid Van Mechelen vraagt om er spoed achter te zetten want het is levensgevaarlijk op dit moment volgens hem.
Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst:
“Verkoop percelen Lage Kaart 343, achterliggend stuk verkocht juni 2024, opstart bouwgrond vooraan tweede helft 2024 (opmaak stedenbouwkundig attest, intekenen recht van doorgang, Biddit-procedure) à Eerder stelde het CBS op de gemeenteraad bij het vaststellen van de verkoopsvoorwaarden: een recht van doorgang 2 meter en geen ontsluiting nutsvoorzieningen. Na verkoop via BIDDIT zou de notariele oproep spreken van recht van doorgang van 3 meter + wel ontsluiting nutsvoorzieningen. Graag exemplaar van notariële akte. Heeft dit geen impact op de verkoopwaarde van het perceel aan de straatzijde?
01.07.10 We investeren in het behoud van de parken en groene ruimten. Er wordt en nieuw bestek Groenonderhoud Sociale Tewerkstelling voorbereid voor start 2025.
Momenteel plant gemeente al besparingen bij Aralea (200.000 euro): schrappen van onderhoud gemeentepark en park De Mick. Onze fractie keurt dit af en vraagt dit te herzien. Moeilijke doelgroep qua tewerkstelling en begeleiding en dus zeker niet op te besparen.
03.02.07 We zetten in op een sterk netwerk van openbaar vervoer CBS 29.07.2024: brief van De Lijn waarin deze per 01.01.2025 de samenwerkingsovereenkomst rond de buurtbus stopzet. Wat gaat CBS doen? Onze fractie stelt voor zelf bus aan te kopen of te leasen en zelfs het aanbod te versterken. Het gegeven van de minibussen van de dienstencentra is iets anders en kan niet ter vervanging komen. Wij wensen behoud en versterking van gratis buurtbus.”
Schepen Fonteyn bevestigt dat De Lijn inderdaad een opzeg heeft gedaan. Dit jaar maken ze nog af maar vanaf 2025 zullen ze geen buurtbus meer ter beschikking stellen omdat ze de bus nodig hebben voor hun flex-vervoer. Er wordt nu bekeken hoe dit verder zal lopen. Enkele opties zijn : de busjes van het OCMW, eigen buurtbus aankopen,.. Voor de volgende meerjarenplanning zal dit een onderwerp voor de budgetten zijn.
Raadslid Brughmans en zijn fractie pleiten ervoor om desnoods zelf een buurtbus te leasen. De mini busjes van het OCMW is volgens hem iets anders dan de buurtbus. Hij vernam dat de mensen van het OCMW vaak meer dan een uur onderweg zijn met deze busjes om te gaan eten ’s middags in het dienstencentrum. Sommige mensen worden vaak voor 11u al opgehaald. Er moet zeker gekeken worden of dit systeem niet gebruiksvriendelijker kan georganiseerd worden. Het principe
van de buurtbus moet volgens hem hier losstaand van bekeken worden, zelfs misschien versterkt worden in de toekomst.
Schepen Hans licht toe dat Zorgbedrijf Antwerpen de service van de buurtbus aanbiedt. Ze hebben dit vandaag besproken en nu gaat men kijken wat dit zou kosten en of zij dit kunnen uitvoeren voor Brasschaat. Alles zal in zijn geheel bekeken worden want er zijn binnen het OCMW ook heel wat busjes die vaak stilstaan.
Schepen Fonteyn licht nog toe dat er een efficiëntie-oefening nodig is aangezien het huidige model van de buurtbus niet altijd even efficiënt was. Bij momenten waren er vaak maar 1 of 2 opstappers.
Raadslid Van Mechelen wil graag nog een tip geven met betrekking tot dit onderwerp. Hij verwijst graag door naar de gele taxi van Wommelgem. Zij nemen heel wat schoolbedrijven over en zijn gespecialiseerd in zo’n vervoer. Ze doen voornamelijk schoolvervoer en projecten dus zeker de moeite om ook eens prijs op te vragen.
Raadslid Eeman krijgt de indruk dat de lijn van de buurtbus zal vervallen. Zijn fractie vraagt om de lijn van het begin tot het einde te blijven behouden en niet enkel in te zetten voor bijvoorbeeld een rit naar de markt.
Schepen Fonteyn licht toe dat het zou opgesplitst kunnen worden in kleine routes. Een rit naar het dienstencentrum, een rit naar de markt,… Nu is de bus ook niet efficiënt. Mensen zitten soms ook een uur op de bus om ergens te geraken.
Waarnemend burgemeester Cools geeft toelichting bij het groenonderhoud. Hij licht toe dat bepaalde zaken geoptimaliseerd worden. De onderhoud van de beken zal terug aan Pidpa gegeven worden en het onderhoud bij de gewestwegen wordt terug aan AWV gegeven worden. Met deze vrij gekomen uren, kan het onderhoud in het gemeentepark nu door eigen personeel uitgevoerd worden.
Raadslid Brughmans betreurt dit en hij zal hier sowieso op terug komen tijdens de budgetbesprekingen. Als er één doelgroep is die moeilijk aan de bak komt, zijn het de mensen die aan de slag zijn bij Aralea. De mensen die voor Aralea in de parken werken, zijn vaak o.a. in functie van veiligheid moeilijk in te zetten op straat. Hij begrijpt enigszins de doorschuifoperatie van het gemeentepersoneel maar hij betreurt dat er niet naar andere oplossingen wordt gezocht.
Raadslid Van der Schoepen komt graag ook nog tussen met betrekking tot de buurtbus. Hij hoopt dat De Lijn ondertussen krediet geeft om een waardig alternatief uit te werken.
Schepen Fonteyn hoopte ook te kunnen onderhandelen met De Lijn maar dat is niet het geval geweest.
Raadslid Eeman vraagt extra toelichting en cijfers met betrekking tot de inzet van de mensen van de bekenploeg.
Waarnemend burgemeester vertelde niet dat de mensen van de bekenploeg al het werk van de mensen van Aralea gaan overnemen. Dit is quasi onmogelijk. Binnenkort wordt het nieuwe lastenboek gepubliceerd en daar zullen alle werken in opgenomen worden die door een sociale werkplaats kunnen uitgevoerd worden. Hier werd een klein gedeelte uitgelicht om de vrijgekomen uren van de mensen van de bekenploeg op te vullen.
Raadslid Vanpoucke en zijn fractie zijn niet verbaasd, ze hadden dit zien aankomen. Een aantal maanden geleden zagen zij de budgetten voor Aralea al dalen. Er waren ook wijzigingen in de operationele plannen. De gemeente trok ook al terug uit de beheerstructuur, dit was wel om andere redenen. De band met de gemeente is volgens hem essentieel. Het gaat om een groep mensen die op de reguliere markt moeilijk aan werk geraken. Wanneer deze mensen niet meer ingezet kunnen worden in ons park zal dit zeker jobs kosten bij Aralea. Zijn fractie betreurt ten zeerste deze gang van zaken.
Raadslid Van Mechelen sluit zich aan bij zijn fractieleider. Hij betreurt het ten zeerste dat een sociaal project zoals Aralea vermindert wordt. Het gaat hier om mensen die in de maatschappij
overal buiten vallen. Hij vraagt ook om eens rond te rijden en naar de grachten te kijken. Hij komt ook vaak op de technische dienst en hij hoort daar net dat de mensen van groen veel te veel werk hebben en niet alles rond krijgen. Hij vraagt dus om deze mensen zeker nog een kans te blijven geven. Het gaat hier om een sociaal project dat destijds nog werd opgericht door burgemeester Lode Bertels. Men moet deze mensen volgens hem blijven steunen omdat ze nergens anders terecht kunnen in de maatschappij.
Waarnemend burgemeester Cools verwijst naar de afgelopen jaren waar er diverse opdrachten extra werden bijgegeven aan Aralea. Er werden heel wat nieuwe hagen aangeplant die ook door Aralea onderhouden worden. De opdrachten voor Aralea werden de laatste jaren flink uitgebreid. Er wordt nu aan Pidpa en AWV terug gegeven wat zij moeten doen. AWV zou Aralea wel perfect kunnen inschakelen voor deze zaken. De mensen van de bekenploeg die nu vrijkomen, kunnen dan ingezet worden voor de kleinere zaken die Aralea uitvoerde.
Raadslid Van Mechelen verwijst naar de grachten in de Kerkedreef. Volgens hem is het daar een schandaal en de vissers zitten daar tussen de hoge netels. De bekenploeg heeft volgens hem nu al teveel werk en Pidpa gaat zich hier ook niet mee bezig houden, vermoed hij. Volgens hem gaan de beken nu nog meer verloederen.
Raadslid Van der Schoepen vraagt zich af of men overleg gaat hebben met Pidpa over het onderhoud en de opvolging? Dit moet volgens hem zeker besproken worden. Hij vraagt om ook te pleiten voor de inzet van de mensen van Aralea.
Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat dit zeker de bedoeling is. Er zal een bepaalde beeldkwaliteit aan gekoppeld worden. Wanneer zij hun beloften niet nakomen, zal men in gesprek gaan met hen. Het is volgens hem vanzelfsprekend om dit zo goed mogelijk op te volgen.
Raadslid Pauwels licht toe dat ook zijn fractie de bezorgdheden omtrent de buurtbus delen. Zijn fractie wil ook dat de buurtbus blijft en zelfs met een uitbreiding in het weekend. Er moet volgens hem echt werk van gemaakt worden. Hij betwijfelt niet dat schepen Fonteyn er werk van zal maken, maar de tijd dringt nu wel echt volgens hem.
Schepen Heirman doet graag nog een tussenkomst omtrent de BBC in het algemeen.
Als schepen heeft hij nog een aantal zaken opgezocht :
● Niet opgestart in 2024 : 0%
● Opgestart, niet op schema : 15%
● Opgestart, op schema : 69%
● Afgerond : 16%
85% van de actieplannen zijn ofwel afgerond ofwel opgestart en op schema. Volgend jaar is het laatste jaar van de meerjarenplanning en zal dit cijfer nog hoger liggen. De focus van de oppositie ligt steeds op wat nog niet op schema is maar hij verwijst hierbij toch graag eens naar die 85%.
Raadslid Brughmans geeft nog mee dat hij voornamelijk de focus op de schuldenberg legt.
Beslissing
Feiten en motivering
Naar aanleiding van het decreet lokaal Bestuur en de BBC wetgeving dient er een opvolgingsrapportering naar de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn te gebeuren.
De huidige rapportering geeft de statusrapportering van de BBC Actieplannen per 30 juni 2024 weer.
Aan de raad wordt gevraagd kennis te nemen van de "BBC opvolgingsrapportering per 30 juni 2024".
De nodige documenten zijn toegevoegd in bijlage.
Naast deze rapporten dienen ook de wijzigingen en assumpties en financiële risico's meegegeven te worden.
De belangrijkste assumptie met betrekking tot grote ontvangsten (aanvullende personenbelasting, onroerende voorheffing) blijven onder controle. Met betrekking tot grootste exploitatieuitgave: de loonindexering verloopt trager dan geraamd.
Er werd in juni 2024 een budgetcontrole gerapporteerd, waaruit bleek dat de financiële evenwichten behouden bleven.
De raad neemt kennis van de rapportering op prioritaire actieplannen/doelstellingen.
Juridisch kader
Decreet Lokaal bestuur-Art. 263. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd. Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.
De raad neemt kennis van de BBC rapportering per 30 juni 2024
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.