Zitting van maandag 31 januari 2022

Van 21:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Ellen Somers, Robert Geysen en Lutgart Smekens - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

André Van Mechelen, Johan Caluwé en Marie Anne Naudts-Coppens - raadsleden

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Goedkeuring notulen en zittingsverslag van de zitting van 20 december 2021. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 20 december 2021 vond een zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn plaats. Aan de raad wordt verzocht het verslag goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van 20 december 2021 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 11/04/2022
Overzicht punten

 

 

2 Rapportering klachten/BS/meldingen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels doet volgende tussenkomst :

 

“Wij betreuren het eventuele terugschroeven naar slechts 1 evaluatiemoment per jaar Als we voortgaan op de cijfers van dit rapport gaat het gemiddeld om zo'n 143 meldingen per maand.  Dat zijn er afgerond 860 per half jaar.  Daarbovenop komen er nog eens 24 beleidssignalen per maand (144 op 6 maand). En tenslotte 8 klachten per maand. Als je dat allemaal samen telt kom je op 1050 per 6 maand.. Al eens de moeite om te evalueren, lijkt ons. Daarom pleiten wij ervoor om de frequentie van de evaluatiemomenten niet terug te schroeven.”

 

Waarnemend burgemeester Cools vraagt om de 1x per jaar i.p.v. 2x per jaar toch goed te keuren.  Het vraagt zeer veel om deze rapportage op te stellen.  Het is ook zeer arbeidsintensief om dit te doen.  In de toekomst zal dit in een centraal systeem (LB 365) gebeuren.  Men kan gerichter registeren, dus het lijkt hem voldoende om hier 1 keer per jaar mee naar de gemeenteraad te komen voor terugkoppeling. 

 

Raadslid Pauwels dankt waarnemend burgemeester Cools voor zijn antwoord maar hij is het niet met hem eens.  Zijn fractie zal tegen deze frequentie stemmen. 

 

Raadslid Brughmans en zijn fractie gaan akkoord met dit punt.

 

Raadslid Vermeulen licht toe dat zijn fractie ook akkoord gaat.

 

Raadslid Eeman en zijn fractie stemmen tegen.

 

Raadslid Van Aperen en haar fractie gaan akkoord, alsook fractie Vlaams Belang. 

Beslissing

 

 

Het decreet over het Lokaal Bestuur vermeldt dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan respectievelijk de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn over de ingediende klachten.

 

Bij de goedkeuring van het klachtenreglement in 2018 werd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn beslist om de frequentie te verhogen en gevraagd aan de algemeen directeur om half-jaarlijks hierover te rapporteren.

 

Door een technisch probleem liep de rapportering voor de eerste helft van 2021 vertraging op.

 

In bijlage het rapport van de meldingen, klachten en beleidssignalen voor gans 2021.

 

Aan het college en het vast bureau werd dit rapport ter kennisneming voorgelegd.

 

Om zinvolle interpretaties te kunnen maken wordt het akkoord gevraagd aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn om vanaf 2022 de frequentie van rapporteren te beperken tot 1x/jaar.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 26 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Ellen Somers, Robert Geysen, Lutgart Smekens en Tom Versompel), 4 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke).

 

Art.1.- Neemt kennis van de rapportering van meldingen, klachten en beleidssignalen voor 2021.

 

Art.2.- Gaat akkoord om vanaf 2022 de frequentie van de rapportering van meldingen, klachten en beleidssignalen te beperken tot 1 keer per jaar. 

 

 

Publicatiedatum: 11/04/2022
Overzicht punten

 

 

3 Zorgdriehoek. Verkoop site Vesalius door Zorgbedrijf Brasschaat aan Klina. Goedkeuring. Principiële goedkeuring voor het verlenen van een erfpachtrecht op de site Sint Jozef aan Zorgbedrijf Brasschaat. - GOEDGEKEURD

 

Publicatiedatum: 11/04/2022
Overzicht punten

 

 

4 Addendum partnerschapsovereenkomst Selab uitbreiding stroom T. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Selab is promotor van het ESF outreach & activeringsproject Stroom T.  Selab organiseert groepstrajecten voor OCMW cliënten.  De gemeente Brasschaat is partner in het project.  Hiervoor werd een partnerschapsovereenkomst tussen de besturen en Selab ondertekend.

 

De gemeente staat mee in voor:

          een locatie voor de groepssessies,

          toeleiding van deelnemers (OCMW cliënten)

          individuele begeleiding door maatschappelijk werker / arbeidstrajectbegelelding.

 

Het project liep van 2019 tot 2021.  Voor informatie verwijzen we naar bijlage: Resultaten ESF Outreach & Activering Stroom T.

 

Omwille van COVID pandemie kreeg Selab toelating om het project uit te breiden tot december 2023.

 

Om aan de administratieve verplichtingen te voldoen dient er een addendum bij de huidige partnerschapsovereenkomst gevoegd te worden.

 

Omdat het OCMW werd opgegeven als partner, wordt de raad voor maatschappelijk welzijn gevraagd om dit addendum goed te keuren.

 

De financiering waarvan sprake in de Co-financieringsovereenkomst bestaat uit de inzet van de maatschappelijk werkers bij de toeleiding en begeleiding van de deelnemers.  Er is dus geen geldelijke financiering.

 

Juridisch kader

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.: Goedkeuring te hechten aan het addendum partnerschapsovereenkomst Selab en het cofinancieringsattest, teneinde de werking van Stroom T uit te breiden met de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023.

 

 

Publicatiedatum: 11/04/2022