Zitting van maandag 22 februari 2021

Van 21:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karina Hans en Bruno Heirman - schepenen

Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Jan Jambon, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Johan Caluwé - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

Shana Claessens - raadslid

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Ontslag raadslid Van Aperen uit het Bijzonder Comité Sociale Dienst. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

 

Op 3 februari 2021 heeft Anne Van Aperen haar ontslag aangekondigd als lid van het Bijzonder Comité Sociale Dienst van Brasschaat.

 

Neemt kennis van het ontslag van Anne Van Aperen als lid van het BCSD. Dit ontslag gaat in conform artikel 95 van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2021
Overzicht punten

 

 

2 Onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Raadslid Anne Van Aperen heeft ontslag genomen als lid in het Bijzonder Comité Sociale Dienst.

Barbara Ophoff en is de eerste opvolger die in aanmerking komt voor het mandaat van Anne Van Aperen.

Sophie Buytaert is de tweede opvolger die in aanmerking komt voor het mandaat van Anne Van Aperen.

Sabine Van Oppens is de derde opvolger die in aanmerking komt voor het mandaat van Anne Van Aperen.

 

Op ... werd Sabine Van Oppens opgeroepen om in de openbare zitting van de raad van maatschappelijk welzijn van 22 februari 2021 en na onderzoek van de geloofsbrieven, de eed af te leggen in de handen van de voorzitter.

 

Juridisch kader

Artikel 87 en volgende uit het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-  Keurt, na onderzoek door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, de geloofsbrieven van Sabine Van Oppens goed.

 

Art.2.- Sabine Van Oppens legt in de openbare vergadering de volgende eed af in handen van Tom Versompel, voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2021
Overzicht punten

 

 

3 Goedkeuring notulen en zittingsverslag van de zitting van 25 januari 2021. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 25 januari 2021 vond een zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn plaats. Aan de raad wordt verzocht het verslag goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van 25 januari 2021 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2021
Overzicht punten

 

 

4 Gemeenteraadscommissie inzake deontologische code. Wijziging leden. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke vindt het bijzonder om te merken dat N-VA een extra mandataris had.  Hij vindt het twijfelachtig om iemand geen stemrecht toe te kennen, maar toch een mandataris meer toe te kennen.  Er werd ook geen melding gemaakt van deze aanpassing.  Hij vindt dit niet volgens de letter van de kunst.  Hij vindt het jammer dat ervan geprofiteerd wordt dat er zo een extra mandaat wordt toegewezen.  Dit is niet in verhouding met het aantal zetels en het wordt dan opgelost door geen stemrecht te geven.  Raadslid Vanpoucke stelt dat het beter was geweest om zich in regel te stellen en een mandataris minder aan te duiden. 

 

Voorzitter Versompel licht toe dat men het gepast vond dat de voorzitter van de gemeenteraad ook de commissie inzake deontologische code voorzit.  De leden waren reeds aangeduid, dus hij vindt het eerder een kunst om dit dan zo op te lossen.  Hij ziet hier geen probleem in.  Hij licht ook nog toe dat de leden van de commissie inzake deontologische code niet betaald worden om aanwezig te zijn. 

 

Raadslid Vanpoucke geeft nog mee dat hij verwacht had dat er gewoon iemand zou geschrapt worden.  Dit is in alle andere commissies ook zo.  Met de toelichting van voorzitter Versompel kan hij het wel beter plaatsen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt een bijzondere commissie voor deontologische code voor mandatarissen voorzien.

Deze commissie bestaat uit 11 leden. De mandaten worden, conform het huishoudelijk reglement, als volgt aan de fracties toegekend:

N-VA: 6 leden

CD&V: 2 leden

Brasschaat 2012: 1 lid

Vlaams Belang: 1 lid

Open VLD: 1 lid

PVDA: 0 leden

PVDA is niet vertegenwoordigd in deze commissie. Om die reden kan de fractie, conform het decreet, een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

Tom Versompel wordt aangeduid als voorzitter zonder stemrecht.

 

Juridisch kader

Artikel 39 van het decreet lokaal bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De commissie inzake deontologische code voor lokale mandatarissen wordt als volgt samengesteld:

 

Voor N-VA:

          Karin Beyers

          Erwin Callens

          Karina Hans

          Bruno Heirman

          Hedwig Van Baarle

          Walter Vermeulen

 

Voor de Open VLD-fractie:

          Anne Van Aperen

 

Voor de CD&V-fractie:

          Niels de Kort

          Jef Konings

 

Voor de Brasschaat 2012-fractie:

          Rudi Pauwels

 

Voor de Vlaams Belang-fractie:

          Dimitri Hoegaerts

 

De PVDA-fractie duidt Rob Eeman aan als lid met raadgevende stem.

 

Art.2.- Tom Versompel is voorzitter zonder stemrecht.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2021
Overzicht punten

 

 

5 Goedkeuring engagementsverklaring zorgboerderij KINA p.v. te Boechout. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hemans heeft het voorstel uitvoerig kunnen lezen en ze vindt het een zeer mooi voorstel.  Een warm voorstel om mensen zo snel mogelijk te re-integreren in de maatschappij.  Ze heeft alle vragen doorgenomen en ze heeft nog een aantal bijkomende vragen waarop ze graag een antwoord wilt. 

 

Ze las dat er 9-10 opvangplaatsen voorzien zijn.  Ze vraagt zich af over hoeveel plaatsen Brasschaat kan beschikken van dat aantal opvangplaatsen?  Ze wil graag weten hoe dit bekeken wordt.  Er zijn 29 gemeenten in de engagementsverklaring opgesomd.  De voorziene opnames liggen tussen de 4 en de 6 maanden.  Met andere woorden heeft men het over een 20-tal personen die zouden kunnen in aanmerking komen om opgenomen te worden.  Met wat pech loopt men het risico dat men een jaar moet wachten om iemand van Brasschaat te laten opvangen.  Ze wil graag meer toelichting met betrekking tot de toewijzingen en de procedures die hieromtrent werden afgesproken.  Dit speelt dan vooral een rol bij gelijktijdige vragen tot opname in dit project.  De brief van Kina dateert van februari, waarschijnlijk is die verstuurd naar de 29 gemeenten.  Ze wil graag weten hoe lang de wachtlijst voor dit traject is?

 

Er wordt gesproken over het opstellen van een GPMI, zij had begrepen dat dit al reeds gedaan werd voor cliënten?  Zij wil graag weten of dit een ander GPMI is dan het lopende GPMI van de mensen?  Ze wil graag weten of men pas terecht kan in de zorgboerderij na een crisis of een noodopvang?  Moet men dakloos zijn of is er een bredere aanpak?  Hoe zit het dan met de status van de domicilie bij langere verblijven?  Krijgen ze dan een referentieadres van het OCMW? 

 

Raadslid Hermans wil graag weten of er voor de zorgboerderij een  kwaliteitshandboek voor handen is?  Welke instantie zal de evaluatie doen en wanneer?  Ze wil graag ook meer toelichting met betrekking tot het verzekeringsverhaal. 

 

Men rekent 36 euro per dag aan, wanneer men dit berekent voor een maand komt men al gauw aan een bedrag dat hoger is dan 1000 euro.  Dit is in sommige gevallen al meer dan het leefloon.  Ze wil graag weten hoe men hier mee omgaat.  Zal hier dan een bijpassing gebeuren?  Zullen er ook tussenkomsten gebeuren in de huur indien deze niet werd opgezegd?  Ze had hier graag meer toelichting in gehad.  Ze vond hierover niets terug in de bijlage. 

 

Verder wil ze graag nog weten of er afspraken zijn rond het zakgeld?  Ze wil hier duiden op het feit dat men niet tewerk gesteld is.  Men mag wel een symbolische euro verdienen om zo in orde te blijven met allerlei zaken.  Is er nagedacht op de beperking van de inkomsten? 

 

Hoe zal de opvolging van de Brasschaatse cliënt verlopen? Welke frequentie, hoe , gaat de MW naar Boechout?(plaatsbezoek)

 

Wanneer het traject niet vlot verloopt of het verloopt niet naar wens.  Wat zijn de mogelijke afspraken rond opzegtermijnen?  Ze wil graag ook weten of er een bemiddeling voorzien is wanneer er problemen zijn? 

 

Hoeveel personeelsleden zullen betrokken worden op het project zelf?

Enkel de zorgcoördinator en de huismeester?

 

De klemtoon van de zorgboerderij zal , als ze het goed begrepen heeft, op "welzijn en zorg" liggen met een mogelijke" vlotte herintegratie in de maatschappij"…

en dus zal het accent niet op een bedrijfsmatig economisch aspect liggen?

Gaat men dan voldoende realistisch de mensen kunnen "klaarstomen" op de huidige maatschappij,

niet enkel de werkervaring zal onvergelijkbaar zijn met een normale bedrijfs-en werkdruk,

ook "sociaal-maatschappelijk" zal er een groot hiaat zijn met de samenleving… etc.

Ze denkt even terug aan de problemen die zich enkele jaren geleden voordeden met mensen die

tewerkgesteld werden via art 60§7,in Kabas, mensen voelden zich er soms heel goed thuis en

durfden daardoor ook de grote stap/drempel naar de maatschappij niet meer terugzetten?

Men riskeert dus slachtoffer van het succes te worden. Heeft men hier al over nagedacht?

 

Een zorgboerderij is er ook toe gehouden de wetgeving omtrent “welzijn op het werk” na te leven. De Zorgboerderij verbindt zich daar expliciet toe door de ondertekening van de overeenkomst. In het reglement op de Arbeidsbescherming  staat een nuttige opsomming van maatregelen om de veiligheids-en gezondheidsrisico’s op de arbeidsplaats te beheersen.  Vandaar: Is of werd er alvast een risicoanalyse opgemaakt zodat alle risico’s voor de veiligheid ,de psychische en fysische gezondheid van de cliënt bewaakt kunnen worden?  Vreest men in dit alles, indien het enkel over de zorgcoördinator gaat, te weinig personeelsinzet te hebben, om een kwalitatieve opvolging begeleiding te voorzien?

Tot slot wil ze weten hoe het zit het met de overdracht van informatie van de cliënt naar Kina toe? GDPR?  Op al haar vragen had ze graag een bijkomende reactie. 

 

Schepen Hans zal op enkele vragen antwoorden.  Ze kan nog niet alles weten omdat het project net is opgestart.  Door corona heeft dit allemaal stil gelegen.  Het betreft hier nu enkel een engagementsverklaring die moet getekend worden.  Het bevindt zich op een ander grondgebied en dan wordt die gemeente verantwoordelijk voor de klant.  Dit kan natuurlijk niet, dus ook al verblijven ze in Boechout, het blijft de verantwoordelijkheid van Brasschaat.  Ze licht toe dat het zal zijn zoals in Malle, is er geen plaats dan is er geen plaats.  Voorlopig zijn er nog geen wachtlijsten omdat er nog niemand ingeschreven is.  Voor Brasschaat is Boechout redelijk ver.  Op basis hiervan werd er in het begin getwijfeld om men hier wel voor zou inschrijven.  Waarschijnlijk zullen eerder de omliggende gemeenten gebruik maken van dit initiatief.  Schepen Hans weet niet of er een bijkomende GDMI is. 

 

Schepen Hans stelt voor om deze vragen nog eens te stellen op de commissie aangezien Johan daar dan ook aanwezig is.  Het is een verlenging van crisisopvang.  Men kan het vergelijken met Leo.  Het is therapeutisch volgens haar, dus je moet zien wie je er naartoe stuurt. 

 

Een artikel 60 kost 960 euro per maand, een maandverblijf in de zorgboerderij ligt ongeveer in dezelfde lijn met ongeveer een 1100 euro per maand.  Het is een speciale therapie.  Er worden enkel mensen naartoe gestuurd waarvan je weet dat ze er mee geholpen zijn. 

 

Schepen Hans vraagt aan raadslid Hermans om de vragen schriftelijk te stellen, dan kan Johan ze op de commissie verder behandelen. 

 

Raadslid Callens licht toe dat de zorgboer ervoor zal zorgen dat deze mensen een dagbesteding hebben.  De huismeester is zoals in Kina nu.  Na de uren en in het weekend is die beschikbaar.  De zorgboer zal de mensen begeleiden.  Er werd ook een landbouwnummer aangevraagd om de zorgboerderij uit te baten.  Er zal geen extra personeel voorzien worden. 

 

Raadslid Hermans geeft aan dat ze de bijlagen heeft doorgenomen, maar dat ze hier geen antwoord heeft gevonden op al haar vragen.  Ze vindt het een goed voorstel maar hetgeen belangrijk is, staat er volgens haar niet in.  Het is een spijtige zaak dat men een engagement gaat tekenen terwijl je niet helemaal weet wat het inhoudt.   Ze gaat haar vragen doorsturen. 

 

Schepen Hans licht toe dat het engagement enkel een verlenging is van het OCMW.  Ze weet nog niet of er mensen vanuit Brasschaat zullen gestuurd worden.  Brasschaat zal dit tekenen omdat ze samen met de andere gemeenten lid zijn van Kina. 

 

Raadslid Hermans wil graag nog weten hoeveel Brasschaat jaarlijks aan bijdragen betaalt aan Kina. Wordt de prijs opgetrokken nu dit project opgestart wordt?

 

Raadslid Callens geeft mee dat de bijdragen niet worden aangepast omwille van de zorgboerderij.   

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De p.v. Kina is reeds een aantal jaren bezig met de opstart van een zorgboerderij met als doel cliënten waar het OCMW mee vastgelopen zijn in het reguliere hulpverleningscircuit en die met de nodige begeleiding vanuit het OCMW en KINA voldoende gemotiveerd zijn om hun leven terug op orde te krijgen, te begeleiden. Op de zorgboerderij wordt gewerkt aan activering binnen een landbouwproject door een zinvolle dagbesteding en dagstructuur aan te bieden. Einddoel is een re-integratie in de maatschappij bevorderen.

 

Om deel te kunnen nemen aan het project zorgboerderij moet het OCMW de engagementsverklaring hierover goedkeuren. De sociale dienst adviseert dit positief.

Meer toelichting over het project is terug te vinden in de bijlagen.

 

Juridisch kader

Gelet op de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW’s;

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

 

Overwegende dat bij notariële akte van 12 januari 1990 op basis van de bepalingen van hoofdstuk XII van de OCMW-wet van 8 juli 1976 de vereniging "Regionaal Instituut voor Dringende Hulpverlening Krisis-Info-Netwerk-Antwerpen" (afgekort: KINA) werd opgericht;

 

Overwegende dat het OCMW deelnemend lid is van deze vereniging;

 

Gelet op de engagementsverklaring die door het deelnemende lid in het kader van de crisisopvang te Malle ondertekend werd m.b.t. de bevoegdheid over de cliënten die door de OCMW’s tijdelijk opgevangen worden in de noodkamers van KINA p.v., gelegen op het grondgebied van de gemeente Malle bij gebrek aan opvang of huisvesting op het eigen grondgebied of hulpverleningscircuit, waarbij deze cliënten voor alle materiële, financiële en begeleidende hulpverlening terugvallen op het OCMW dat bevoegd was voor de cliënt op het ogenblik van opname in de noodkamers.

 

Overwegende het nieuwe project dat KINA p.v. aan het opstarten is voor haar leden-OCMW’s in het kader van opvang op midden lange termijn voor personen met nood aan een maatschappelijk integratietraject en activeringstraject, genaamd de zorgboerderij.

 

Overwegende KINA p.v. met dit nieuwe concept het solidariteitsprincipe van de engagementsverklaring voor de crisisopvang te Malle ook wil doortrekken naar de werking van de zorgboerderij te Boechout, daar het tevens gaat over een tijdelijk opvangsysteem.

 

Overwegende de ondertekening van de engagementsverklaring voor het tijdelijk plaatsen van cliënten van het OCMW in de zorgboerderij van KINA p.v., gelegen op het grondgebied van de gemeente Boechout, waarbij deze cliënten voor alle materiële, financiële en begeleidende hulpverlening terugvallen op het OCMW dat bevoegd was voor de cliënt op het ogenblik van opname in de zorgboerderij.

 

Adviezen

De sociale dienst adviseert dit positief en er wordt gevraagd de engagementsverklaring goed te keuren.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

Voor het zorgverblijf op de zorgboerderij wordt aan het OCMW een kostprijs aangerekend van

36 euro per dag (excl. BTW en indexering).  Dit tarief zal jaarlijks geïndexeerd worden in de maand

januari door het indexcijfer van december te vergelijken met de gezondheidsindex van november 2018

(basisjaar 2013=100).

Inbegrepen in de kosten, zijn:

 Begeleidend personeel.

 Gebruiksrecht van een individuele, bemeubelde kamer inclusief tv-toestel, minibar, bedlinnen en

handdoeken. 

 Voeding: ontbijt, middagmaal, avondmaal, koffie/thee/water volgens intern reglement.

 Gebruikskosten (water, elektriciteit, mazout, tv, internet).

 Recht om gebruik te maken van de gemeenschappelijke accommodaties op de zorgboerderij.

 

Deze kosten worden toegekend in de vorm individuele steunverlening waarover beslist wordt door het BCSD voor de personen waar een verblijf op de zorgboerderij als stap in het hulpverleningsproces  als noodzakelijk wordt beschouwd.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring te verlenen aan de engagementsverklaring van KINA p.v. met betrekking tot het tijdelijk verblijven van cliënten van het OCMW in de zorgboerderij van KINA p.v., gelegen op het grondgebied van de gemeente Boechout, waarbij deze cliënten voor alle materiële, financiële en begeleidende hulpverlening terugvallen op het OCMW dat bevoegd was voor de cliënt op het ogenblik van opname in de zorgboerderij

 

Art.2.- OCMW-voorzitter en algemeen directeur te machtigen de engagementsverklaring te ondertekenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2021