Zitting van maandag 27 februari 2023

Van 21:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Karina Hans, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens en Bruno Heirman - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Afwezig:

André Van Mechelen - raadslid

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Goedkeuring notulen van de zitting van 30 januari 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 30 januari 2023 vond een zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn plaats. Aan de raad wordt verzocht het verslag goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen van de zitting van 30 januari 2023 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

2 Rapportering meldingen, beleidssignalen en klachten. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Geysen doet volgende tussenkomst :

 

“Mijn vraag ging over pagina 27 rapportering straten.  Vooraan in dit artikel staat dat er in 2022 in totaal 1293 meldingen binnenkwamen. Bij thema straten schrijft men:  om de terugval bij thema straten van 36% in 2021, naar 27% in 2022 te kunnen verklaren is verdere analyse nodig. Als ik de verschillende thema's binnen straten optel kom ik voor 2022 op: wegenwerken 51 meldingen, beschadiging wegdek 37 meldingen, beschadiging fiets en voetpad 86 meldingen en rioolputjes 20 meldingen. Of een totaal van 194 meldingen.194 op een totaal van 1293 meldingen is lang geen 27%! Ofwel gaat dit om een rekenfout ofwel zijn cijfers in de gebruikte grafieken fout. Bij thema groen klopt die berekening wel, maar ook bij andere rubrieken zie ik fouten. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit nog verder onderzocht zal worden.  De berekeningen die door raadslid Geysen worden aangehaald, zullen bekeken worden en er zal een terugkoppeling gebeuren. 

 

Raadslid Hermans wil profiteren van het feit dat de schepen voor dierenwelzijn aanwezig is.  Op pagina 4 wordt verwezen naar overlast die gestegen is van 1 naar  92 meldingen.  Ze had graag extra toelichting gekregen hieromtrent.  Ze wil ook graag weten hoe de verfijning van de registratie zal toegepast worden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat overlast gestegen is van 6% naar 16%.  De spectaculaire overlast dieren is niet onmiddellijk te verklaren volgens hem.  Dit zal nader onderzocht worden om de registratie te kunnen verfijnen. 

 

Algemeen directeur Schevernels licht toe dat men is gaan nakijken wat het verschil is met voorheen.  Er wordt nu gewerkt met een nieuw platform, nl. Power BI.  Alle diensten registreren nu in 1 systeem waar er vroeger in verschillende systemen werd geregistreerd.  Het vergelijken van cijfers van nu en voorheen is dus geen eenvoudige zaak omdat het een ander registratiegegeven is.  Wat betreft het cijfer 92 voor de dieren komt dit doordat er beter geregistreerd wordt.  De stijging zat vooral in kwartaal 2 en 3 (tussen zomer en herfst).  Het gros van de meldingen (48) ging over ratten en processierupsen (8).  Deze worden nu mee opgenomen onder “overlast dieren” terwijl zij vroeger in afzonderlijke rapportages zaten.  De categorie “anderen” omvat wespen, vogels, katten, honden,… 

 

Raadslid Hermans licht toe dat ze eerder dacht aan verwaarlozing bij dieren. 

 

Schepen Hans licht nog toe dat er een dierenpolitie is.  Bij de maatschappelijk werkers wordt er ook gevraagd om nadrukkelijk op de dieren te letten.  Deze doelgroep heeft meestal (veel) huisdieren.  Bij intra-familiaal geweld delen de dieren ook vaak in de klappen. 

 

Raadslid Vanpoucke wenst nog iets te vragen over het afvalbeleid.  Sinds begin 2022 zijn er geen cijfers meer beschikbaar over het afvalbeleid omdat alles rechtstreeks naar Igean gaat.  Dit werd letterlijk opgenomen in het document.  Exact een jaar geleden werd diftar ingevoerd.  Hij wil graag weten wanneer de evaluatie hieromtrent zal toegelicht worden?  Hij vermoed dat er in de opstartfase wel wat opmerkingen kwamen rond diftar?  Hij leest vaak “wordt nog onderzocht”.  Hij hoopt dat er op deze zaken nog wordt teruggekomen tijdens een themacommissie later op het jaar.  Veel zaken verdienen volgens hem meer aandacht dan “wordt nog onderzocht”. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat ze nog op de globale cijfers wacht om zo alles te kunnen vergelijken.  Van zodra de cijfers van Igean binnen zijn, zal er een vergelijk gedaan worden en zullen deze op een commissie toegelicht worden.  Voor de nazorg was er een contract met Sulo maar vanaf 1 maart 2023 is er een ander bedrijf dat dit overneemt.  Het nieuwe systeem zou nog gebruiksvriendelijker zijn.  Ze hoopt tussen dit en 2 maanden naar voor te kunnen treden met de cijfers.  Ze informeerde reeds verschillende keren naar de cijfers bij Igean maar tot op heden heeft ze ze nog niet ontvangen.  Ze is zelf ook benieuwd. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het decreet Lokaal Bestuur vermeldt dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan respectievelijk de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn over de ingediende klachten.

 

In bijlage het rapport van de meldingen, klachten en beleidssignalen voor 2022.

 

 Juridisch kader

Artikel 303 § 3 van het decreet lokaal bestuur

Gemeenteraadsbesluit van 24 september 2018

 

 

Art.1.- Neemt kennis van de rapportering van meldingen, klachten en beleidssignalen voor 2022.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

 

 

3 Bredabaan. Goedkeuring huurcontract. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke licht toe dat zijn fractie dit punt zal goedkeuren.  Zijn fractie wenst wel een overzicht te krijgen van de capaciteit die aanwezig is sinds het begin van de legislatuur tot nu.  Ze hebben het vermoeden dat er een serieuze afname is van het aantal panden.  Dit zou een inkrimping zijn van een aanbod dat volgens hen broodnodig is.  Deze uitbreiding vinden ze schitterend en ze hopen dat er nog panden volgen.  Hij wil ook graag weten of men al iets meer kan zeggen over het globaal plan waarnaar verwezen wordt? 

 

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

 

“Onze fractie heeft niets tegen de goedkeuring van dit huurcontract maar betreurt hierbij nogmaals dat er de voorbije 5 jaren van deze legislatuur er geen globale visie en plan van aanpak werd ontwikkeld voor de noodwoningen in onze gemeente.

 

Ik heb het even nagezocht: de noodwoningen zijn hier 11 maal aan bod gekomen in deze gemeenteraad: bij de verkoop van de twee OCWM-panden in de Augustijnslei in 2019 (waarvan één gebruikt werd als noodwoning) die beiden nog steeds leeg staan, bij de verkoop van de pastorie Driehoek in 2020, er was een tussenkomst van collega Hermans in 2021. En in juni 2021 antwoordde het schepencollege op vraag van raadslid Jef Konings: “er wordt momenteel een strategische nota opgemaakt. Hierin worden ondermeer de pastoriewoningen mee opgenomen. Voorlopig zullen er appartementen van De Voorkempen gehuurd worden. Voor het bouwen van noodwoningen worden er jaarlijks subsidies (nvdr. Van de Vlaamse regering) uitgeschreven en het bestuur zal daar zeker voor inschrijven. Ze zijn momenteel bezig met de opmaak van die nota.” Aldus de schepen.

Collega’s,

Het bestuur heeft inmiddels drie projectoproepen van Vlaanderen aan de neus laten voorbijgaan. Die van 2020, die van 2021 en recent in september die van 2022. Nochtans maakt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele tot 50% cofinanciering beschikbaar.

En dan lezen we nu in de motivering bij dit raadsbesluit: “verhuur is voor een korte termijn. Volgend jaar kan dan een globaal plan uitgewerkt worden voor de noodwoningen.

 

Sorry, maar onze fractie begrijpt niet waarom het schepencollege al 5 jaar lang hier structureel niets voor doet, en al 3 opeenvolgende jaren subsidiebudgetten daarvoor gewoon laat liggen.”

 

Schepen Hans licht toe dat ze dit besproken heeft met de Gouverneur en de aanvraag voor de subsidies moet tegen eind maart binnen zijn. 

 

Raadslid Brughmans licht toe dat de subsidie-oproep 2022 moest ingediend worden voor 30 september 2022. 

 

Schepen Hans licht toe dat de beleidsmanager met het plan bezig is.  Tot op heden waren er volgens haar geen tekorten.  Binnen de 3 maanden zijn de mensen uit de noodwoningen.  Vroeger was dit soms tot een jaar.  Hier wordt nu heel actief op ingezet.  Ze geeft nog mee dat er op dit moment 2 pastoriewoningen in de aanbieding zijn. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Door de sluiting van de studio's op locatie Van Hemelrijcklei 88-90 is er nood aan vervangende noodwoningen. Aan SHM De Voorkempen HE werd gevraagd of er via hen 3 noodwoningen kunnen gehuurd worden. Momenteel werden reeds twee huuroverreenkomsten goedgekeurd voor volgende adressen: De Aard 69 en Watertoren 1.

 

Heden ligt een overeenkomst voor voor een woning gelegen te Bredabaan 1029 bus 1001, met ingang van 1 februari 2023.

 

De woning kan gehuurd worden buiten het sociaal huurstelsel maar men dient wel rekening te houden met inkomen van de bewoner. Telkens er een nieuwe bewoner is zal de huur opnieuw moeten vastgesteld worden. Vandaar dat geen vaste huur kan vooropgezet worden. De huur kan wel geraamd worden op een 300,00 euro per maand. Daarbovenop worden nog kosten aangerekend aan de bewoner. Globaal zou dit betekenen dat de terbeschikkingstelling als noodwoning kostendekkend is.

 

Voor de huur is nog geen uitgave voorzien, maar de uitgaven zullen compenseren met de inkomsten van de bewoner en het bedrag van nutsvoorzieningen voor Van Hemelrijcklei 88-90 die al wel in het budget zijn opgenomen. Verhuur is voor een korte termijn. Volgend jaar kan dan een globaal plan uitgewerkt worden voor de noodwoningen, onder andere rekeninghoudend met de mogelijkheden van de pastorijen van Donk en Maria ter Heide. Indien De Voorkempen HE een derde woongelegenheid kan aanbieden vanaf 1 december 2022 zouden er 10 noodwoningen + 1 doorgangswoning LOI beschikbaar zijn. Met de huidige bezetting (ook door Oekraïense ontheemden) zou dit moeten volstaan.

 

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de huurovereenkomst goed te keuren.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 77-78, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Art 1 OCMW-Wet

 

Financiële gevolgen

De uitgaven voor de huur als noodwoning en de nodige onkosten zoals nutsvoorzieningen, afval en dergelijke moeten voorzien worden, tevens wordt er gerekend op een even hoge ontvangst. 0903/OCMW/U/61008000/Huur en huurlasten onroerende goederen/Sociale huisvesting 0930/OCMW/O/70500050/Opbrengsten uit verhuur woningen en flats van derden/Sociale huisvesting

 

Het globale verschil in ontvangst en uitgaven wordt gecompenseerd door de minderuitgaven voor nutsvoorzieningen op locatie Van Hemelrijcklei 88. Tevens moet 2.000,00 euro voorzien worden voor de inrichting van de woning met meubilair en andere noodzakelijke zaken (na afloop van de huurovereenkomst kunnen deze zaken ook op een andere locatie gebruikt worden.

 

De studio's Van Hemelrijcklei 88 zijn sinds 1989 in gebruik, dus een vernieuwing van meubilair en inrichting dringt zich wel op. 0900/OCMW/U/23000000/Installaties, machines en uitrusting - gemeenschapsgoederen/Sociale bijstand en 0900/OCMW/U/24000000/Meubilair - gemeenschapsgoederen/Sociale bijstand.

 

HUURPRIJS

De huurprijs is gelijk aan de huurprijs die de onderhuurder moet betalen aan de intermediaire instelling conform de huurprijsberekening die van toepassing is op de woning.

Als de onderverhuring van een woning gedurende een bepaalde periode van het jaar onderbroken is door leegstand, wordt daarvoor gedurende die periode de huurprijs in aanmerking genomen die de laatst bekende onderhuurder moest betalen.

 

HUURLASTEN

Naast de huurprijs dient de huurder ook de verschuldigde huurlasten te betalen.

Bij de inwerkingtreding van deze overeenkomst, bedraagt de hiervoor bestemde maandelijkse voorafbetaling 90,00 euro + 2,00 euro (brandverzekering). Dit bedrag kan jaarlijks wijzigen naar rata van de werkelijk betaalde kosten.

De individuele verbruikskosten van water, gas en elektriciteit, voor zover deze door de sociale huisvestingsmaatschappij worden betaald, worden jaarlijks verrekend.

De abonnementen voor water, gas, elektriciteit, telefoon, centrale verwarming of andere, indien deze niet gemeenschappelijk zijn aan het onroerend goed, zijn uitsluitend ten laste van de huurder, evenals alle ermee verband houdende kosten, zoals plaatsing van tellers, verbruikskosten, enz.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring te hechten aan de huurovereenkomst tussen het OCMW en SHM De Voorkempen voor de huur van de woning Bredabaan 1029 bus 1001, volgens bijgevoegde bijlage met ingang van 1 februari 2023.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.