Zitting van maandag 28 augustus 2023

Van 21:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Karina Hans, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens en Bruno Heirman - schepenen

Dimitri Hoegaerts, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens, Lutgart Smekens en Sven Simons - raadsleden

Melissa Mertens - waarnemend algemeen directeur

Afwezig:

Bart Brughmans en Cathy Mallentjer - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Goedkeuring notulen en zittingsverslag van de zitting van 26 juni 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 26 juni 2023 vond een zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn plaats. Aan de raad wordt verzocht het verslag goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van 26 juni 2023 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

 

 

2 Dienstverlenende vereniging Cipal. Goedkeuring agenda en bevestiging mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van 12 oktober 2023. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het OCMW is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg “Cipal”).

 

Neemt kennis van de oproeping tot de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023, zowel digitaal als per aangetekende brief verstuurd op 14 juli 2023, met de agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering en met digitale link naar het ontwerp van statutenwijziging van Cipal.

 

Bijgevoegd is het ontwerp van statutenwijziging van Cipal, goedgekeurd door de raad van bestuur in zitting van 13 juli 2023.

De statuten van Cipal dienen gewijzigd te worden om deze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en met de bepalingen van het DLB.

Voormeld ontwerp van statutenwijziging omvat ook het voorstel om (i) de maatschappelijke doelstellingen van Cipal te actualiseren als gevolg van de uitbreiding van de dienstverlening van Cipal en (ii) de zetel van de vereniging te verplaatsen.

Voormeld ontwerp van statutenwijziging omvat tevens het voorstel om de statuten op diverse punten te wijzigen om in het bijzonder de leesbaarheid te verhogen.

 

Met het raadsbesluit van 25 februari 2023 werd Erwin Callens aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal met Bart Thijs als plaatsvervanger.

 

Gevraagd wordt kennis te nemen van de toelichtende nota van Cipal betreffende voormeld ontwerp van statutenwijziging en betreffende de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

 

Gevraagd wordt om het voorstel van de raad van bestuur van Cipal, om voormeld ontwerp van statutenwijziging en de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering goed te keuren.

 

De gemeenteraad kan instemmen met voormeld ontwerp van statutenwijziging en met de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn en inzake de intergemeentelijke samenwerking.

Art. 427 van het DLB.

De huidige statuten van Cipal.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Keurt de wijzingen aan artikel 4 van de statuten van Cipal (agendapunten 1 en 2 van de vergadering: wijziging maatschappelijke doelstellingen van Cipal) goed.

 

Art.2.- Keurt de wijzigingen aan artikel 5 van de statuten van Cipal (agendapunt 3 van de vergadering: verplaatsing van de zetel van Cipal) goed.

 

Art.3.- Keurt de overige wijzingen aan de statuten van Cipal overeenkomstig voormeld ontwerp van statutenwijziging (agendapunten 4 tot en met 61 van de vergadering: andere wijzigingen aan de statuten overeenkomstig het aan de deelnemers verstuurde ontwerp) goed.
 

Art.4.- Keurt het voorstel tot wijziging aan het opschrift van de statuten van Cipal om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten (agendapunt 62 van de vergadering) goed.
 

Art.5.- Keurt het voorstel tot het verlenen van machten tot uitvoering van de genomen besluiten (agendapunt 63 van de vergadering) goed.

 

Art.6.- De vertegenwoordiger van het OCMW wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze buitengewone algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art.7.- Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

 

 

3 Bredabaan 419 bus 3001. Goedkeuring huurovereenkomst LOI. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans heeft een aantal vragen die betrekking hebben op punt 3 en punt 4.  Het lokaal opvang initiatief ontvangt subsidies voor alle werkingskosten.  Ze weet van vroeger dat er jaarlijks een LOI-rekening wordt gemaakt en dat dit gerapporteerd wordt aan Fedasil.  Haar fractie is benieuwd hoe deze rapportering eruit ziet.  Ze willen dit graag eens inkijken.  Ze hebben nu totaal geen idee van wat de opvangcapaciteit is in Brasschaat.  Graag een terugkoppeling van de stand van zaken.  Ze wenst ook graag een overzicht van alle LOI-woningen in Brasschaat. 

 

Raadslid Hermans stelt vast dat de data van de huurovereenkomsten reeds zijn ingegaan op 1 juli 2023.  Haar fractie vindt dit een vreemde volgorde.  Ze willen graag weten wat hier de reden voor is.  Ze wil graag weten of men dit sneller kon beslissen omdat het maar om contracten van 1 jaar gaat? 

 

Raadslid Hermans ging ervan uit dat de vragen met betrekking tot de raad voor maatschappelijk welzijn besproken worden op het BCSD.  Ze stelt echter vast dat haar college niet op de hoogte is van deze dossiers.  Ze vraagt of hier werk van kan gemaakt worden?

 

Ze wil graag ook weten wat de toestand is van de LOI-woningen.  Ze wil ook nog weten of men op zoek is naar woningen voor gezinnen  of ook naar kleindere woningen? 

Schepen Hans kent de toestand van deze woningen niet, ze zal dit verder navragen.  Ze licht toe dat de contracten nu geagendeerd staan omdat er in juli geen gemeenteraad was. 

Ze geeft nog mee dat het BCSD niet op de hoogte is van de Fedasil woningen.  Als zij daar vragen over hebben, mogen die zeker wel gesteld worden. 

 

Raadslid Hermans vraagt of de mogelijkheid er is om eens een toelichting te geven rond deze materie op een commissie?  De mensen van het BCSD kunnen hier ook uitgenodigd worden.  Ze vindt het interessant om hier aandacht aan te geven. 

 

Schepen Hans stelt voor om dit toe te lichten op de themacommissie persoonsgebonden zaken op 19 september.  Dit zal ook afzonderlijk toegelicht worden op een BCSD.   Ze zal de andere informatie nog verder opvragen en bezorgen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht nog toe dat er goedkeuring werd gehecht op de zitting van 26 juni 2023.  Dit was de dag van de laatste gemeenteraad en daarom staat het pas vandaag op de zitting.  Men kon dit dus niet vroeger agenderen op de gemeenteraad.  Sommige zaken moeten operationeel snel gaan.

 

Raadslid Callens licht nog toe dat er in het BCSD veel meer ruimte is dan waarvoor men bevoegd is.  Er worden heel veel extra toelichtingen gegeven en er wordt echt moeite gedaan om de mensen van het comité extra info te bezorgen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Gelet dat in zitting van 26 juni 2023 goedkeuring wordt gegeven aan de opzeg van de huur van de twee appartementen aan De Tomermaat 1 in functie van het Lokaal Opvanginitiatief, wordt heden aan de raad voor maatschappelijk welzijn gevraagd goedkeuring te hechten aan de huurovereenkomst voor een andere woning aan de Bredabaan 419, bus 3001.

 

De overeenkomst wordt gesloten tussen OCMW Brasschaat en de Private Stichting Vicariaat Kempen, waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is te 2240 Zandhoven, Kapellebaan 30, ondernemingsnummer 0681.716.295.

 

De basishuurprijs bedraagt 955,00 euro per maand. De huurprijs is gekoppeld aan de gezondheidsindex d.w.z. de huurprijs wordt vermenigvuldigd met de gezondheidsindex van de maand juni voorafgaand aan de vervaldag van 1 juli gedeeld door het aanvangsindexcijfer van de maand voorafgaand aan die van de ondertekening mei 2023 (127,35) (basis 2013=100).

 

Naast de basishuurprijs is voor algemene lasten een forfaitaire provisie van 70,00 euro per maand verschuldigd, vooruit te betalen samen met de huur en op dezelfde bankrekening.  Deze provisie wordt geïndexeerd volgens hetzelfde mechanisme als dat voor de basishuurprijs. Deze provisie dient om de kosten van de lift (periodieke keuring, onderhoud, …) en andere kosten aan de gemeenschappelijke delen (elektriciteit, onderhoud e.d.) te dekken.

 

De huur wordt afgesloten voor een duur van één jaar, éénmalig verlengbaar met één of twee jaar, aanvang nemend 1 juli 2023 om te eindigen op 30 juni 2024. Beide partijen kunnen een einde aan deze huurovereenkomst stellen door een opzegging te geven minstens 3 maanden voor de vervaldag.

Bij ontstentenis van een tijdig betekende opzeg of indien de huurder in het goed blijft wonen zonder verzet van de verhuurder, wordt de huurovereenkomst geacht te zijn aangegaan voor een duur van 9 jaar te rekenen vanaf de datum waarop de aanvankelijke huurovereenkomst van korte duur in werking is getreden, zelfs in de veronderstelling dat een nieuwe huurovereenkomst werd afgesloten. In dat geval blijven de huurprijs en de andere voorwaarden dezelfde als die bepaald waren in de aanvankelijke overeenkomst van korte duur.

 

De overeenkomst kan ingaan op 1 juli 2023, gelet op de aanvankelijke huurovereenkomst van korte duur

 

De definitieve goedkeuring van de overeenkomst, die na een termijn van 3 jaar voorziet in een langere huurperiode, wordt heden aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd die bevoegd is voor verbintenissen die uitwerking hebben over een periode van meer dan 9 jaar.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen. Het bestuursdecreet van 7 december 2018. Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 77-78, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Art 1 OCMW-Wet.

 

Adviezen

Positief advies technische dienst.

Positief advies FedAsil.

Het vast bureau hechtte in zitting van 26 juni 2023 principiële goedkeuring aan de huurovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn.

 

De basishuurprijs bedraagt 955,00 euro per maand. De huurprijs is gekoppeld aan de gezondheidsindex d.w.z. de huurprijs wordt vermenigvuldigd met de gezondheidsindex van de maand juni voorafgaand aan de vervaldag van 1 juli gedeeld door het aanvangsindexcijfer van de maand voorafgaand aan die van de ondertekening mei 2023 (127,35) (basis 2013=100).

 

Naast de basishuurprijs is voor algemene lasten een forfaitaire provisie van 70 euro per maand verschuldigd, vooruit te betalen samen met de huur en op dezelfde bankrekening. Deze provisie wordt geïndexeerd volgens hetzelfde mechanisme als dat voor de basishuurprijs. Deze provisie dient om de kosten van de lift (periodieke keuring, onderhoud, …) en andere kosten aan de gemeenschappelijke delen (elektriciteit, onderhoud e.d.) te dekken.

 

Er is voldoende budget voorzien op budgetsleutel 0903-61008000 (huur en huurlasten van gehuurde onroerende goederen LOI).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de huurovereenkomst tussen OCMW Brasschaat en de Private Stichting Vicariaat Kempen betreffende de huur van het appartement aan de Bredabaan 419 bus 3001 te Brasschaat in functie van het lokaal opvanginitiatief..

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

 

 

4 Miksebaan 5. Goedkeuring huurovereenkomst LOI. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans heeft een aantal vragen die betrekking hebben op punt 3 en punt 4.  Het lokaal opvang initiatief ontvangt subsidies voor alle werkingskosten.  Ze weet van vroeger dat er jaarlijks een LOI-rekening wordt gemaakt en dat dit gerapporteerd wordt aan Fedasil.  Haar fractie is benieuwd hoe deze rapportering eruit ziet.  Ze willen dit graag eens inkijken.  Ze hebben nu totaal geen idee van wat de opvangcapaciteit is in Brasschaat.  Graag een terugkoppeling van de stand van zaken.  Ze wenst ook graag een overzicht van alle LOI-woningen in Brasschaat. 

 

Raadslid Hermans stelt vast dat de data van de huurovereenkomsten reeds zijn ingegaan op 1 juli 2023.  Haar fractie vindt dit een vreemde volgorde.  Ze willen graag weten wat hier de reden voor is.  Ze wil graag weten of men dit sneller kon beslissen omdat het maar om contracten van 1 jaar gaat? 

 

Raadslid Hermans ging ervan uit dat de vragen met betrekking tot de raad voor maatschappelijk welzijn besproken worden op het BCSD.  Ze stelt echter vast dat haar college niet op de hoogte is van deze dossiers.  Ze vraagt of hier werk van kan gemaakt worden?

 

Ze wil graag ook weten wat de toestand is van de LOI-woningen.  Ze wil ook nog weten of men op zoek is naar woningen voor gezinnen  of ook naar kleindere woningen? 

 

Schepen Hans kent de toestand van deze woningen niet, ze zal dit verder navragen.  Ze licht toe dat de contracten nu geagendeerd staan omdat er in juli geen gemeenteraad was. 

Ze geeft nog mee dat het BCSD niet op de hoogte is van de Fedasil woningen.  Als zij daar vragen over hebben, mogen die zeker wel gesteld worden. 

 

Raadslid Hermans vraagt of de mogelijkheid er is om eens een toelichting te geven rond deze materie op een commissie?  De mensen van het BCSD kunnen hier ook uitgenodigd worden.  Ze vindt het interessant om hier aandacht aan te geven. 

 

Schepen Hans stelt voor om dit toe te lichten op de themacommissie persoonsgebonden zaken op 19 september.  Dit zal ook afzonderlijk toegelicht worden op een BCSD.   Ze zal de andere informatie nog verder opvragen en bezorgen. 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht nog toe dat er goedkeuring werd gehecht op de zitting van 26 juni 2023.  Dit was de dag van de laatste gemeenteraad en daarom staat het pas vandaag op de zitting.  Men kon dit dus niet vroeger agenderen op de gemeenteraad.  Sommige zaken moeten operationeel snel gaan.

 

Raadslid Callens licht nog toe dat er in het BCSD veel meer ruimte is dan waarvoor men bevoegd is.  Er worden heel veel extra toelichtingen gegeven en er wordt echt moeite gedaan om de mensen van het comité extra info te bezorgen. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Gelet dat in zitting van 26 juni 2023 goedkeuring wordt gegeven aan de opzeg van de huur van de twee appartementen aan De Tomermaat 1 in functie van het Lokaal Opvanginitiatief, wordt heden aan de raad voor maatschappelijk welzijn gevraagd goedkeuring te hechten aan de huurovereenkomst voor een andere woning aan de Miksebaan 5 bus 2002 (rechts) te Brasschaat. Het OCMW huurt van dezelfde eigenaar op hetzelfde adres een ander appartement. Deze samenwerking verloopt vlot. Het appartement is centraal gelegen.

 

De overeenkomst wordt gesloten tussen OCMW Brasschaat en de eigenaar de heer Philippe Van Riel.

 

De basishuurprijs bedraagt 850,00 euro per maand. De huurprijs is gekoppeld aan de gezondheidsindex d.w.z. de huurprijs wordt vermenigvuldigd met de gezondheidsindex van de maand juni voorafgaand aan de vervaldag van 1 juli gedeeld door het aanvangsindexcijfer van de maand voorafgaand aan die van de ondertekening mei 2023 (127,35) (basis 2013=100).

 

De huur wordt afgesloten voor een duur van één jaar, éénmalig verlengbaar met één of twee jaar, aanvang nemend 1 juli 2023 om te eindigen op 30 juni 2024. Beide partijen kunnen een einde aan deze huurovereenkomst stellen door een opzegging te geven minstens 3 maanden voor de vervaldag.

Bij ontstentenis van een tijdig betekende opzeg of indien de huurder in het goed blijft wonen zonder verzet van de verhuurder, wordt de huurovereenkomst geacht te zijn aangegaan voor een duur van 9 jaar te rekenen vanaf de datum waarop de aanvankelijke huurovereenkomst van korte duur in werking is getreden, zelfs in de veronderstelling dat een nieuwe huurovereenkomst werd afgesloten. In dat geval blijven de huurprijs en de andere voorwaarden dezelfde als die bepaald waren in de aanvankelijke overeenkomst van korte duur.

 

De overeenkomst kan ingaan op 1 juli 2023, gelet op de aanvankelijke huurovereenkomst van korte duur.

 

De definitieve goedkeuring van de overeenkomst, die na een termijn van 3 jaar voorziet in een langere huurperiode, wordt bijgevolg heden voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn die bevoegd is voor verbintenissen die uitwerking hebben over een periode van meer dan 9 jaar.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen. Het bestuursdecreet van 7 december 2018. Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 77-78, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Art 1 OCMW-Wet

 

Adviezen

Positief advies technische dienst.

Positief advies FedAsil.

Het vast bureau hechtte in zitting van 26 juni 2023 principiële goedkeuring aan de huurovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn:

 

De basishuurprijs bedraagt 850,00 euro per maand. De huurprijs is gekoppeld aan de gezondheidsindex d.w.z. de huurprijs wordt vermenigvuldigd met de gezondheidsindex van de maand juni voorafgaand aan de vervaldag van 1 juli gedeeld door het aanvangsindexcijfer van de maand voorafgaand aan die van de ondertekening mei 2023 (127,35) (basis 2013=100).

 

Er is voldoende budget voorzien op budgetsleutel 0903-61008000 (huur en huurlasten van gehuurde onroerende goederen LOI).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de huurovereenkomst tussen OCMW Brasschaat en Philippe Van Riel betreffende de huur van het appartement aan de Miksebaan 5, bus 2002 (rechts) te Brasschaat in functie van het lokaal opvanginitiatief.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

 

 

5 Watertoren 1. Goedkeuring verkoop en verhuur ondergrondse parkeerplaatsen. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke verwijst naar het schattingsverslag dat de vele voordelen van de ligging opsomt.  Hij vraagt zich af wat men de voorbije 10 jaar gedaan heeft met deze parkeerplaatsen?  Er waren in het verleden ook overstromingsproblemen. Hij wil graag weten of deze ondertussen opgelost zijn?  Hij vraagt zich ook af wat er nu gebeurd met deze parkeerplaatsen en wat het doelpubliek is?  Gelet op de parkeerverordening vindt hij het misschien ook interessant om ze niet allemaal te verkopen zodat ze eventueel nog in aanmerking kunnen komen voor andere bouwprojecten.  Op deze manier kunnen ze strategisch ingezet worden. 

 

Schepen Van Honste licht toe dat hier jaren een procedure hangende is geweest met expertises ed.  De plaatsen zijn ondertussen wel bruikbaar.  Detailinformatie kan ze niet onmiddellijk geven maar dit kan nog nabezorgd worden.  Men wil nu een aantal plaatsen verhuren en ook een aantal verkopen.  Deze parkeerplaatsen zijn in surplus dus ze zouden aangekocht kunnen worden voor omliggende projecten conform de parkeerverordening.  De laatste jaren werden de parkeerplaatsen niet gebruikt. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt de vraag of ze een bepaald publiek in gedachten hebben om hiervoor aan te trekken? 

 

Schepen Van Honste verwijst naar de scholen die daar in de buurt aanwezig zijn.  Bij elke project in de buurt kan er naar deze plaatsen verwezen worden. 

 

Raadslid Callens kan bevestigen dat het hier een hele procedureslag is.  Dit is ondertussen nog niet opgelost.  Beging dit jaar werd er een periode van een jaar stand still ingelast.  Er bleken toch nog problemen en ondertussen wil men deze sneller aanpakken.  De problemen die zich stellen bij de mensen zelf, zijn wel al aangepakt. 

 

Raadslid Simons stelt dat de huur van 72 euro per maand redelijk duur is voor sociale huur.  Hij vraagt zich af of het geen idee dat er een aantal plaatsen worden terug gegeven aan De Voorkempen zodanig dat zij kunnen verhuren aan een sociaal tarief? 

 

Raadslid Van Mechelen las dat er een korting voorzien wordt. Hij vindt 22 000 euro voor een open staanplaats veel geld. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 13 maart 2023 werd door het vast bureau goedkeuring gehecht aan de voorgelegde principes van het beleidspunt met betrekking tot de ondergrondse parkeerplaatsen aan de Watertoren 1 te Brasschaat welke in eigendom zijn van het OCMW van Brasschaat.

 

Door landmeter-expert Marijke De Cleer werd op 29 november 2022 een waardebepaling opgemaakt. Aan het vast bureau wordt gevraagd kennis te nemen van het verslag.

 

De verhuurwaarde bedraagt volgens het schattingsverslag 75,00 euro per maand per parkeerplaats waardoor de verhuurprijs vastgesteld wordt op afgerond 80,00 euro (administratiekost).

 

Er wordt voorgesteld 69 parkeerplaatsen te huur te zetten. Voor de verhuur, werd een modelovereenkomst opgemaakt die alle voorwaarden bevat voor de verhuur. Door deze modelovereenkomst te laten goedkeuren door de raad voor maatschappelijk welzijn, kunnen de individuele overeenkomsten door het vast bureau goedgekeurd worden. Hiervoor wordt mandaat aan de raad voor maatschappelijk welzijn gevraagd.

 

Er worden twee modelovereenkomsten voorgelegd:

- voor de bewoners van Watertoren 1 (sociale koop- en huurwoningen): aan een vergoeding van 72,00 euro per maand (10% korting) per parkeerplaats

- alle andere gevallen: aan een vergoeding van 80,00 euro per maand per parkeerplaats

 

Er wordt voorgesteld om 10 ondergrondse parkeerplaatsen te koop aan te bieden aan de verkoopprijs van 22.000,00 euro per parkeerplaats. Het schattingsverslag bepaalt de venale waarde op 21.000,00 euro per parkeerplaats. De verkoopprijs wordt berekend op de venale waarde + 3% administratiekost, voorstel om af te ronden op 22.000,00 euro.

 

Door een deel van de parkeerplaatsen in de verkoop aan te bieden, is de kans groter dat een makelaar bereid wordt gevonden om ook de verhuur op zich te nemen, wegens de beperkte opbrengst per parkeerplaats.

 

Voor de verkoop en verhuur, zal een vastgoedmakelaar aangesteld worden op basis van een prijsvraag bij volgende lokale makelaars:

 

Braschaats Immo & Metropool Immo

Accent vastgoed makelaars bvba

Allure Real Estate BV

City Immo Group

Immo Matrix

Neon vastgoed

Immo Green Star

 

De kost voor de diensten van de makelaar zal opgevangen worden door middel van de verhoging van de venale waarde met 3% administratieve kost voor het vaststellen van de verkoopprijs.

 

De parkeerplaatsen kunnen bijkomend ook ingezet worden in het kader van omgevingsvergunningen voor het voldoen aan de alsdan toepasbare parkeerverordening. Hiervoor wordt met de dienst ruimte en wonen samengewerkt.

 

Aan de raad wordt gevraagd om goedkeuring te verlenen aan de opstart van de verkoop van deze ondergrondse parkeerplaatsen alsook aan de modelovereenkomsten voor de verhuur.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen. Het bestuursdecreet van 7 december 2018. Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 77-78, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Art 1 OCMW-Wet

 

Financiële gevolgen

Maximale inkomst:

        verkoop

 22.000,00 euro * 10 = 220.000 euro (eenmalig)

        verhuur

 80,00 euro * 69 = 66.240,00 euro (jaarlijks - indien van toepassing: te verminderen met 10% korting  voor bewoners van Watertoren 1)

beide te verminderen met erelonen makelaar, deze zullen bepaald worden op basis van de prijsvraag. Deze kost wordt opgevangen door 3% toe te voegen aan de venale waarde bij het bepalen van de verkoopprijzen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van het schattingsverslag betreffende de ondergrondse parkeerplaatsen in het gebouw Watertoren 1 te Brasschaat, opgemaakt door landmeter-expert Marijke De Cleer op 29 november 2022.

 

Art.2.- Stemt in met de verkoop van deze 10 ondergrondse parkeerplaatsen aan de Watertoren te Brasschaat aan de verkoopprijs van 22.000,00 euro per parkeerplaats.

 

Art.3.- Stemt in met de verhuur van 69 ondergrondse parkeerplaatsen, in het bijzonder met de modelovereenkomsten.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.