Zitting van maandag 24 juni 2024

Van 20:00 uur

Locatie raadzaal, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat

 

Aanwezig:

Tom Versompel - voorzitter

Philip Cools - waarnemend burgemeester

Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman en Karina Hans - schepenen

Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens en Lutgart Smekens - raadsleden

Ward Schevernels - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Robrecht Eeman, Erwin Callens, Cathy Mallentjer en Sven Simons - raadsleden

 

1 van 1

 

Overzicht punten

 

 

1 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 27 mei 2024. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Naudts – Coppens komt terug op het feit dat er tijdens de vorige zitting een aantal raadsleden geen internetverbinding hadden.  Ze geeft aan dat dit vermeden moet worden.  Iedereen moet de zitting in de beste omstandigheden kunnen volgen. 

 

De algemeen directeur deelt mee dat hij zelf geen internetproblemen heeft ondervonden tijdens de zitting in mei.  Hij weet niet wat er mis was maar hij heeft het niet gemeld als een gebouw-technisch probleem. 

 

Voorzitter Versompel neemt er nota van en bij bevestigt dat iedereen het recht heeft om digitaal te kunnen volgen. 

 

Raadslid Vanpoucke doet nogmaals de suggestie om de punten te projecteren op de aanwezige schermen in de raadzaal.  Hier heeft men geen internet voor nodig. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 27 mei 2024 was er een zitting van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zitting goed te keuren.

 

Juridisch kader

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 27 mei 2024 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

2 Ontslag lid raad van bestuur AGB. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van de gemeenteraad van 30 september 2019 werd de heer Wim De Meulemeester benoemd als onafhankelijk bestuurder bij de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat. Met de brief van 27 mei 2024, gericht aan de voorzitter van het AGB mevrouw Myriam Van Honste, kondigt de heer De Meulemeester zijn ontslag aan als lid van het directiecomité en van de raad van bestuur.

 

Juridisch kader

Artikel 235§2 Decreet Lokaal Bestuur.

Artikel 23§2 van de statuten van het AGB Brasschaat.

Artikel 11 van de statuten van het AGB Brasschaat.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Aanvaardt het ontslag van de heer Wim De Meulemeester als lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

 

3 Aanpassingen rechtspositieregeling lokaal bestuur Brasschaat. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans doet volgende tussenkomst :

 

“Collega’s,

Ik heb de tekst van de voorliggende RPR grondig doorgenomen en deed toch enkele opmerkelijke vaststellingen. Als ik deze RPR naast de verschillende doelstellingen, geformuleerd in de MJP, naast elkaar leg en daar lees “hoe, wat, wanneer en waarom “ jullie iets van het personeel verwachten, vind ik deze tekst van de RPR toch minstens enkele kritische vragen waard.

Deze RPR heeft betrekking op het Brasschaats gemeentepersoneel dat dagelijks het allerbeste van zichzelf geeft ten voordele en dus ten dienste van onze Brasschaatse burgers.
Het beleid pakt daar ook, en terecht, graag met uit en na elke toelichting van hen, bedanken jullie hen voor de inzet en het verrichtte werk.

Ze doen het schitterend! So far, so good….

Ter opfrissing en als inleiding voorafgaand aan mijn vragen, toch nog even enkele prioritaire doelstellingen en/ of actieplannen
Brasschaat is :

-een professionele en aantrekkelijke werkgever,
-helder en inspirerend in onze verwachting van medewerkers,
-hanteert een efficiënt aanwervingsbeleid,
-detecteert interne talenten en geeft hen alle kansen om te groeien,
-besteedt aandacht voor einde loopbaan

Ik lees in de tekst van de RPR vooral zaken die afgeschaft werden met als gevolg minder transparantie, kind-en gezinsonvriendelijke ingrepen en een afzwakking van wat ooit trachtte een inclusief beleid te willen voorstaan. Oudere werknemers worden in de kou gezet…landingsbanen en loopbaanonderbrekingen worden afgeschaft.
Dit gezegd zijnde licht ik mijn vragen toe met betrekking tot de RPR.

De Slides:

Autonomie van de gemeente: p3 het gaat hier over jobstudenten en monitoren die uitgesloten worden van EJT en MC, hospitalisatieverzekering, een tweede pensioenpijler en een jaarlijkse vakantieregeling.
Waarom worden deze mensen uitgesloten van de MC’s?

Autonomie van de gemeente:p4 Betreffende de berekening van de EJT?

Hier stel ik vast dat de loopbaanonderbreking voor ouderschapsverlof niet meer zal meegerekend worden als dit verlof opgenomen wordt tussen 1 januari en 30 september? Jonge ouders die dit verlof opnemen tussen 1 Oktober en 31 december ontvangen dan wel alle toelages?
Het zal jullie niet verbazen dat wij deze maatregel bijzonder kind-en gezinsonvriendelijk vinden! Jonge ouders die het systeem van de opvangvoorzieningen ontlasten, worden dus gestraft.
Deze worden dan als het ware gestimuleerd om dat verlof op te nemen in oktober, november en december? Eigenlijk is dit een discriminatie tussen de jonge ouders.
Bijkomend zou men dit ook, in het kader van de eerder beperkte plaatsen in de kinderopvang, beter spreiden door om het eender welke periode van het jaar  ouderschapsverlof te laten meetellen in de berekening van de EJP.

Autonomie van de gemeente: p5 Een bedenking over het schrappen van de selectiepools ?
Is dit nu net geen goed en bijkomend systeem om voldoende mensen te kunnen blijven aantrekken? Ik vraag dit omdat er regelmatig doelstellingen in de MJP niet op schema staan omwille van personeelstekort?
Autonomie van de gemeente:p5 prioritair actieplan uit de MJP: “detectie en groei interne talenten”..
Waarom werd in de RPR de territoriale personeelsmobiliteit dan geschrapt? Eigenlijk was dit toch een kans voor personeelsleden die in de gemeenten, OCMW of het ZBB van Brasschaat werken om te kunnen doorgroeien binnen de “groep” Brasschaat?
 Autonomie van de gemeente :p5 wij betreuren ten zeerste de schrapping van artikel 244 , minder mobiele personeelsleden ontvingen een vergoeding voor de verplaatsing van en naar het werk met de wagen, omdat het openbaar vervoer voor hen bijna tot helemaal onmogelijk is.
Met andere woorden minder mobiele mensen wordt het eigenlijk met wat voorligt, nog moeilijker gemaakt om op het werk te geraken met als gevolg dat deze mensen veel minder geneigd zijn nog te solliciteren voor een betrekking in onze gemeente?  
Bijkomende vraag :Over welk bedragen van vergoedingen gaat het hier dat deze vergoeding geschrapt moest worden?
Dit kan je moeilijk inclusief en sociaal beleid noemen?

 Vragen op basis van het document “RPR BOC Voorgestelde wijzigingen 18042024”

 Autonomie van de gemeente:-Artikel 10§1 schrapping van “de  vacatures worden ten minste via één persorgaan of tijdschrift bekend gemaakt”
Ik heb uiteraard prioritair actieplan “efficiënt aanwervingsbeleid “gelezen waar jullie vooral inzetten op de digitale kanalen (facebook, linkendln,CVWarehouse..)
Zullen jullie door deze schrapping niet minder kandidaten hebben?
De bevolking moet toch de kans krijgen op de hoogte te worden gebracht dat er vacatures zijn in de gemeente op zoveel mogelijk manieren?

Bijkomend en verder in de agenda vanavond, in punt 40 wordt een hernieuwde partnerovereenkomst gesloten met de digibank Sel@b.. Lovenswaardig initiatief uit een besef dat nog niet iedereen mee is met de digitale wereld? Misschien moeten we toch overwegen om nog een tijd de twee manieren te combineren.

Autonomie van de gemeente:-Artikel 25§4 de geldigheidsduur van de werfreserve wordt gehalveerd, met name van 2 jaar naar 1 jaar en de verlenging van maximum 3 jaar naar 1 jaar?
Graag hadden wij de reden gekend van deze wijziging?
Wat met de bestaande werfreserves?
Bijkomend zal dit zorgen voor meer selectieprocedures wat een significante “meerkost” zal/kan betekenen?

Een vraag:-Aanpassing artikel 32: toevoeging van “aanstellingen van onbepaalde duur op E1-E3 niveau voor versnelde selectie? Begrijp het niet goed?
Wil dit zeggen “spontaan solliciteren” en indien dit de bedoeling is, is dat dan niet in strijd met de gelijke toegang tot het openbaar ambt?
Ik baseer me op onze grondwet (art 10,11)
Bijkomend stelde ik vast dat er reeds in heel wat besturen gekozen werd om niveau E af te schaffen. Het verschil met een D-niveau is bijzonder klein!

Autonomie van de gemeente:-Artikel 44: schrapping van 2 leidinggevenden bij de evaluatie van het aangestelde statutaire personeelslid op proef.
Ik vraag mij minstens af of de objectiviteit hier niet in het gedrang komt?

Autonomie van de gemeente:-Artikel 133 (bis) opname van de algemeen directeur in de jury bij functies van het managementteam:
Zal dit de onafhankelijkheid van het managementteam ten goede komen?

- een nieuw artikel 166,§4: dit is een nieuw ingevoegd artikel "Geschillen over het ontslag van statutaire medewerkers zullen niet langer voor de Raad van State gebracht moeten worden, maar voor de arbeidsrechtbanken en -hoven, en dit binnen één jaar na het einde van de tewerkstelling"
Ik vraag me af wat dit artikel staat te doen bij een RPR? Een RPR omschrijft namelijk de rechten en plichten van de personeelsleden..
Bijkomend is dit artikel ook niet helemaal(100%) correct, het kan namelijk wel dat, omwille van procedureel administratieve tekortkomingen, men naar de Raad van State kan stappen en dat de Raad van State dan wel degelijk bevoegd is, bv als men niet aan de zogenaamde "hoorplicht" voldaan heeft.

Hier zou ik dus wél een schrapping toepassen

-Nog een nieuw artikel 212,bis§1: hier wordt verwezen naar het Rechtspositiebesluit van 7 december 2007 en 12 november 2010.
Beide besluiten werden reeds opgeheven , verwijzen naar besluiten die reeds opgeheven werden is niet mogelijk.

Tot slot heb ik nog iets echt niet teruggevonden namelijk Artikel 283: er werden wijzigingen aangebracht aan het omstandigheidsverlof,
Maar hier werden precies enkele zaken vergeten:

1; het omstandigheidsverlof bij zwangerschapsverlies van het personeelslid dat zwanger was, 2 werkdagen op voorwaarde van het afleggen van een "verklaring op eer"
2: Zwangerschapsverlies van de echtgenote of samenwonende partner van het personeels-lid: 2 werkdagen op voorwaarde van het afleggen van "een verklaring op eer."
Deze zaken zouden toegepast moeten worden omwille van een genomen besluit van de Vlaamse Regering;

Ook de eindeloopbaanfase vereist zorgvuldige planning en ondersteuning van zowel werknemers als werkgevers. Door aandacht te besteden aan financiële planning, gezondheid en welzijn, loopbaanadvies en kennisoverdracht, kunnen oudere personeelsleden een soepelere overgang naar hun pensioen maken. 

 

Jullie als werkgever, spelen hierin een cruciale rol bij het faciliteren van deze overgang door onder meer flexibele werkopties, gezondheidsprogramma's en loopbaanbegeleiding aan te bieden. 

Een goed beheerde eindeloopbaanstrategie kan leiden tot tevreden werknemers en een continuïteit van kennis en ervaring binnen de organisatie.

Eigenlijk een win-win situatie .

De sector lokale en regionale besturen is een van de weinige sectoren die niet kunnen genieten van een eindeloopbaanregeling…er was eigenlijk al een consensus tussen werkgevers en werknemers.. maar… vertegenwoordigers van een 4-tal Vlaamse ministers uit de Vlaamse regering hebben geweigerd dit akkoord te valideren met als gevolg dat de CAO landingsbanen verdween uit de rechtspositieregeling.

 

Bij deze denk ik dat wij vanwege onze fractie voldoende argumenten en motieven hebben gebracht om te noteren dat wij dit NIET zullen goedkeuren en we wensen een hoofdelijke stemming.”

 

Schepen Heirman is als schepen van personeel overdonderd.  Na dit betoog lijkt het alsof Brasschaat een heel slechte werkgever is.  In 2023 behaalden ze nochtans de titel van baanbrekende werkgever alsook de titel van sportbedrijf.  Brasschaat is op vele zaken een voorloper, bijvoorbeeld het activiteit gestuurd werken. Raadslid Hermans laat volgens hem nu uitschijnen dat Brasschaat geen goede werkgever is en dat vindt hij jammer. 

 

Schepen Heirman bevestigt dat raadslid Hermans deze vragen niet had kunnen voorbereiden tegen de commissie omdat ze de informatie pas laat ontving.  Hij stelt voor om al haar vragen door te mailen zodat de specialisten dit kunnen bekijken en beantwoorden.  De vragen en antwoorden zullen dan toegevoegd worden.  Het gaat hier om veel details waar hij niet onmiddellijk een antwoord op kan geven.  Hij kan wel meegeven dat de jobstudenten nooit maaltijdcheques kregen, dit is zeker niet nieuw.  Hij licht toe dat men van 3 rechtspositieregelingen komt en dat men er daar 1 van gemaakt heeft.  Het is zeker mogelijk dat er nog kleine details moeten aangepast worden. 

 

Schepen Heirman licht ook graag toe dat men van 90 000 euro naar 40 000 euro ging door meer in te zetten op digitale kanalen.  Door efficiëntie kan men hier besparen.  Er zijn betere resultaten met minder middelen.  De andere technische vragen mogen aan Melissa van het secretariaat bezorgd worden zodat de collega’s van HRM hiermee aan de slag kunnen gaan.  Dit punt nu niet goedkeuren vindt hij geen goed idee. 

 

Raadslid Hermans geeft nog mee dat ze nooit gezegd heeft dat de gemeente een slechte werkgever is.  Het is volgens haar wel de taak van de oppositie om dit grondig door te nemen en daar opmerkingen over te geven.  Ze heeft zelf ook gezien dat het budget gehalveerd is.  Haar vraag is eerder of het geen mogelijkheid is om voor de 2 opties te kiezen?  Er zijn volgens haar nog heel wat mensen die niet mee zijn in dit verhaal van solliciteren.  Het gaat volgens haar niet enkel over wat het kost. 

 

Schepen Heirman licht toe dat dit voor bepaalde E-functies misschien nog wel zal kunnen.  Voor andere functies zouden ze digitaal moeten kunnen solliciteren. 

 

Raadslid Pauwels komt terug op een eerdere mededeling.  Zaken die niet besproken worden in de zitting kunnen niet opgenomen worden in het verslag.  Er wordt nu beloofd dat de antwoorden genotuleerd zullen worden maar dit kan dus eigenlijk niet. 

 

Raadslid Brughmans had ook nog een opmerking met betrekking tot de digitale kloof.  Bij de schoolreglementen komt ook naar boven dat alle papieren communicatie geschrapt wordt.  Dit zijn volgens hem aandachtspunten waar men oog voor moet blijven hebben.  Verder steunt zijn fractie wel de oefening die hier gemaakt werd rond de rechtspositieregeling.  De vakorganisaties waren ook akkoord behalve 1 opmerking van het ACOD.  Zijn fractie keurt dit goed. 

 

Raadslid Pauwels haalt nogmaals aan dat hij nog geen uitsluitsel heeft over het feit of de antwoorden nu worden opgenomen in het verslag of niet. 

 

Voorzitter Versompel licht toe dat de vragen en antwoorden (afzonderlijk) mee bezorgd zullen worden met het verslag.  Op deze manier wordt iedereen geïnformeerd. 

 

Raadslid Hermans vindt het vreemd dat het college hier nu niet op kan reageren.  Ze gaat ervan uit dat zij toch weten waarover het gaat, het zijn volgens haar tenslotte niet allemaal detailvragen. 

 

Raadslid Hoegaerts geeft nog mee dat een stemhouding vaak afhangt van de antwoorden die er gegeven worden.  Hij vraagt zich af op basis waarvan er nu moet gestemd worden aangezien ze geen antwoorden kregen van het college? Hij vraagt of het niet kan uitgesteld worden tot de volgende zitting? 

 

Waarnemend burgemeester Cools licht nog toe dat de vakbonden het mee bekeken hebben en zij hebben het goed bevonden met uitzondering van 1 opmerking.  Dit ging over het ontslagdecreet dat nog bij de Raad van State zit.  Verder was iedereen akkoord. 

 

Schepen Heirman heeft nog een concreet antwoord : het niveau E zal niet afgeschaft worden. 

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft nog toelichting bij het punt over de eindejaarspremie die je kan omzetten naar fietslease.  Dit staat omschreven in de rechtspositieregeling bij de besluiten van 7 december 2007 en 12 november 2010.  Het is vrij recente wetgeving dat men dit wel kan doen.  Het gaat over het feit dat men een gedeelte van de eindejaarspremie kan omzetten naar de fietslease ten gunste van de werknemers.  Er wordt toegelicht waarom dit er mee instaat, het moet dus niet geschrapt worden volgens hem. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op 20 januari 2023 heeft de Vlaamse Regering de nieuwe rechtspositieregeling definitief goedgekeurd en werd deze op 8 maart 2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit nieuwe Kaderbesluit geeft aan lokale besturen meer vrijheid op het vlak van de regels inzake werving en selectie, salarissen, toelagen en vergoedingen en het wijzigt ook de regels inzake verloven en afwezigheden.

 

Naar aanleiding van de vernieuwde wetgeving is het nodig om de rechtspositieregeling aan te passen.

 

Volgens het kaderbesluit Rechtspositieregeling is het mogelijk om één rechtpositieregeling te hanteren voor het lokaal bestuur Brasschaat in plaats van een versie voor de Gemeente en een versie voor het OCMW.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de aangepaste rechtspositieregeling.

 

Juridisch kader

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur. Het kaderbesluit Rechtspositieregeling van 20 januari 2023

 

Adviezen

De aanpassingen werden toegelicht en bezorgd aan de verschillende vakorganisaties op de bijeenkomst onderhandelingscomité (BOC) van 18 april 2024 en 6 juni 2024.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT:

Met 25 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Greet Verbert, Anne Van Aperen, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens en Lutgart Smekens), 4 neen-stemmen (Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke en Johan Caluwé).

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de aanpassingen aan de rechtspositieregeling

 

Art.2.- Deze rechtpositieregeling is van toepassing op het volledige lokaal bestuur Brasschaat.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Punt bijlagen/links RPR_Werkdocument_aangepaste wijzigingen_GR24062024.pdf Download
Overzicht punten

 

 

4 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Heide. Vernieuwing pedagogisch project. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het gemeenteraadsbesluit van 24 mei 2015 werd het pedagogische project van Gibo-Heide goedgekeurd.

 

Het onderwijs heeft de laatste jaren een sterke evolutie doorgemaakt. Ook Gibo-Heide maakte deze evolutie door. Het is noodzakelijk de school duidelijk op de kaart te zetten vanuit een sterke schoolvisie. Dit doormiddel van een duidelijk identiteit van en voor de school. Een aanpassing van het pedagogisch project is hier een onderdeel van.

 

Met het beleidspunt van 6 november 2023 werd door Elke Goessens, Katrien Vanhout en Sofie Duchëne de missie, visie en rebranding van de school toegelicht.

 

Het is noodzakelijk deze nieuwe schoolvisie te formaliseren in een nieuw pedagogisch project

 

Juridisch kader

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 waarin bepaald wordt dat een schoolbestuur een schoolwerkplan dient op te maken waarvan het pedagogisch project één onderdeel van is.

 

Adviezen

De schoolraad van Gibo-Heide werd geraadpleegd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-Goedkeuring wordt verleend aan de nieuwe visie (pedagogisch project), zoals voorzien in bijlage, van Gibo-Heide met ingang van 1 september 2024. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

5 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Mariaburg. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2024. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar pagina 31, artikel 46.  Er wordt een rookverbod opgenomen in een straal van 10m rond de school.  Zijn fractie vindt dit een goed signaal, maar ze vragen zich af hoe hard je dit kan maken aangezien dit openbaar domein is?  Hij verwijst ook graag naar het KA, daar zag hij een bordje hangen “gelieve niet te roken”.  Dit kan sensibiliserend werken. 

 

Schepen Ven licht toe dat dit bij de middelbare scholen reeds van toepassing is, daar mogen ze binnen een bepaalde perimeter al niet meer roken.  Hier gaat het voornamelijk over de leerlingen.  In de lagere school gaat het vanzelfsprekend niet over de leerlingen, maar is het naar de ouders toe. Tijdens schoolfeesten stelde schepen Ven vast dat er bijvoorbeeld bij schoolfeesten door vele ouders werd gerookt aan de schoolpoort.  Nu werd dit opgenomen in het schoolreglement.  Bij de start van het schooljaar willen ze dit op een ludieke manier kenbaar maken en ook met de kinderen bespreken.   Op deze manier gaan de kinderen misschien ook wel tegen hun ouders zeggen dat er nabij de poort niet mag gerookt worden. 

 

Raadslid Pauwels geeft nog mee dat zijn opmerking ook van toepassingen is voor de punten 6, 7 en 8. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 26 juni 2024 werd, met ingang van 1 september 2023 het schoolreglement van Gibo-Mariaburg gewijzigd.

 

Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Gibo-Mariaburg, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2024.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

6 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Driehoek. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2024. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar pagina 31, artikel 46.  Er wordt een rookverbod opgenomen in een straal van 10m rond de school.  Zijn fractie vindt dit een goed signaal, maar ze vragen zich af hoe hard je dit kan maken aangezien dit openbaar domein is?  Hij verwijst ook graag naar het KA, daar zag hij een bordje hangen “gelieve niet te roken”.  Dit kan sensibiliserend werken. 

 

Schepen Ven licht toe dat dit bij de middelbare scholen reeds van toepassing is, daar mogen ze binnen een bepaalde perimeter al niet meer roken.  Hier gaat het voornamelijk over de leerlingen.  In de lagere school gaat het vanzelfsprekend niet over de leerlingen, maar is het naar de ouders toe. Tijdens schoolfeesten stelde schepen Ven vast dat er bijvoorbeeld bij schoolfeesten door vele ouders werd gerookt aan de schoolpoort.  Nu werd dit opgenomen in het schoolreglement.  Bij de start van het schooljaar willen ze dit op een ludieke manier kenbaar maken en ook met de kinderen bespreken.   Op deze manier gaan de kinderen misschien ook wel tegen hun ouders zeggen dat er nabij de poort niet mag gerookt worden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 26 juni 2023 werd met ingang van 1 september 2023 het schoolreglement van Gibo-Driehoek gewijzigd.

 

Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Gibo-Driehoek, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2024.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

7 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Heide. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2024. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar pagina 31, artikel 46.  Er wordt een rookverbod opgenomen in een straal van 10m rond de school.  Zijn fractie vindt dit een goed signaal, maar ze vragen zich af hoe hard je dit kan maken aangezien dit openbaar domein is?  Hij verwijst ook graag naar het KA, daar zag hij een bordje hangen “gelieve niet te roken”.  Dit kan sensibiliserend werken. 

 

Schepen Ven licht toe dat dit bij de middelbare scholen reeds van toepassing is, daar mogen ze binnen een bepaalde perimeter al niet meer roken.  Hier gaat het voornamelijk over de leerlingen.  In de lagere school gaat het vanzelfsprekend niet over de leerlingen, maar is het naar de ouders toe. Tijdens schoolfeesten stelde schepen Ven vast dat er bijvoorbeeld bij schoolfeesten door vele ouders werd gerookt aan de schoolpoort.  Nu werd dit opgenomen in het schoolreglement.  Bij de start van het schooljaar willen ze dit op een ludieke manier kenbaar maken en ook met de kinderen bespreken.   Op deze manier gaan de kinderen misschien ook wel tegen hun ouders zeggen dat er nabij de poort niet mag gerookt worden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 26 juni 2023 werd met ingang van 1 september 2023 het schoolreglement van Gibo-Heide gewijzigd.

 

Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Gibo-Heide, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2024.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

8 Basis. Gibo-Kaart. Aanpassing schoolreglement met ingang van 1 september 2024. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels verwijst naar pagina 31, artikel 46.  Er wordt een rookverbod opgenomen in een straal van 10m rond de school.  Zijn fractie vindt dit een goed signaal, maar ze vragen zich af hoe hard je dit kan maken aangezien dit openbaar domein is?  Hij verwijst ook graag naar het KA, daar zag hij een bordje hangen “gelieve niet te roken”.  Dit kan sensibiliserend werken. 

 

Schepen Ven licht toe dat dit bij de middelbare scholen reeds van toepassing is, daar mogen ze binnen een bepaalde perimeter al niet meer roken.  Hier gaat het voornamelijk over de leerlingen.  In de lagere school gaat het vanzelfsprekend niet over de leerlingen, maar is het naar de ouders toe. Tijdens schoolfeesten stelde schepen Ven vast dat er bijvoorbeeld bij schoolfeesten door vele ouders werd gerookt aan de schoolpoort.  Nu werd dit opgenomen in het schoolreglement.  Bij de start van het schooljaar willen ze dit op een ludieke manier kenbaar maken en ook met de kinderen bespreken.   Op deze manier gaan de kinderen misschien ook wel tegen hun ouders zeggen dat er nabij de poort niet mag gerookt worden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 26 juni 2023 werd, met ingang van 1 september 2023 het schoolreglement van Gibo-Kaart gewijzigd.

 

Het schoolbestuur moet voor zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het schoolreglement voor alle gemeentelijke basisscholen aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd besproken en goedgekeurd in de schoolraad van Gibo-Kaart.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van Gibo-Kaart, zoals voorzien in bijlage, wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2024.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

9 Gemeentelijk secundair onderwijs. Aanpassingen schoolreglementen met ingang van 1 september 2024. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans heeft een vraag voor schepen Ven met betrekking tot de Vlaamse toetsen.  Hij las op de website dat elke school mag kiezen of ze het resultaat meedelen en laten mee tellen.  Hier wordt de keuze gemaakt om het niet mee te nemen en mee te delen.  Hij wil graag weten waarom niet? 

 

Schepen Ven licht toe dat ze dit nog verder moet bespreken met de directies.  Voor het middelbaar moet ze dit nog bespreken, maar in de lagere scholen werd dit reeds besproken en de leerkrachten stonden hier heel positief tegenover.  Ze zijn blij dat er zo’n test gebeurd.  De voorbereiding was goed en de kinderen kregen er voldoende tijd voor.  Er werd ook een oefenperiode voorzien. 

 

Schepen Ven stelt dat het belangrijk is dat de scholen met de resultaten aan de slag gaan.  Zo kunnen ze vaststellen waar er eventuele problemen zitten.  De resultaten zullen wel meegedeeld worden aan de kinderen maar ze zullen niet mee tellen in de eindevaluatie.  Het is ook niet de bedoeling om deze onderling tussen de scholen te gaan vergelijken. 

 

Raadslid Pauwels verwijst nog naar de vermelding “leraren zijn niet bereikbaar in de zomervakantie”. Leraren zijn volgens hem nog wel bereikbaar begin juli en eind augustus.  Er werd ook opgenomen dat leraren vakantietaken nakijken en feedback geven.  Hij vraagt zich af wanneer dit dan gebeurd?  Dit kan toch niet op 1 september doorgaan?  Hij vindt dit een beetje een vreemde toevoeging. 

 

Schepen Ven  licht toe dat de leraren wel beschikbaar zijn maar ze willen ze ook een beetje afschermen.  Wanneer dit niet opgenomen is, gaan ouders ervan uit dat de leerkrachten altijd bereikbaar zijn. 

 

Raadslid Pauwels verwijst ook nog naar pagina 23 waar iets vermeld wordt over ‘bedrog plegen’.  Wanneer je bedrog pleegt gaat men ervan uit dat de leerstof onvoldoende gekend was.  Bedrog leidt in principe tot een 0 in de evaluatie maar elk geval van bedrog wordt apart bekeken.  Hij wil graag weten wat er dan bekeken moet worden?

 

Schepen Ven licht toe dat elk ‘geval’ zal bekeken worden met de leerkracht, leerling en klassenraad.

 

Raadslid Brughmans stelt ook dat sommige zaken in het reglement vaag blijven, o.a. het stuk rond artificiële intelligentie. 

 

Schepen Ven licht toe dat er op dit moment nog niet veel fraude is voorgekomen hieromtrent.  In de toekomst zal dit waarschijnlijk wel specifieker worden opgenomen.  Men kan dan opnemen bij welke vakken en wanneer dit wel mag/kan gebruikt worden.  Op dit moment dus gelukkig nog niet veel misbruik.  Het is dubbel aangezien het wel aangeleerd zal worden, maar in sommige gevallen mag het dan weer niet. 

 

Raadslid Pauwels komt ook nog graag terug op pagina 38 punt 7.1.3.  Dit is een passage over roken.  Het rookverbod verwijst naar alle tabak-producten.  Bij de lagere scholen zijn de heat-sticks ook vermeld. 

 

Schepen Ven verduidelijkt dat dit hier ook niet wordt toegelaten. 

 

Als laatste verwijst raadslid Pauwels ook nog naar pagina 49.  Vanaf pagina 51 wordt dit herhaald. 

 

Schepen Ven zal dit nakijken. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 26 juni 2023 werd met ingang van 1 september 2023 het schoolreglement van het gemeentelijk secundair onderwijs gewijzigd.

Door gewijzigde reglementering en praktische organisatie binnen de school is het noodzakelijk het schoolreglement aan te passen met ingang van 1 september 2024.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 4 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad.

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 december 2010 betreffende de codificatie van het secundair onderwijs.

De omzendbrief SO 64 van 5 juni 1999 betreffende de structuur en organisatie van het voltijds secundair onderwijs.

 

Adviezen

Het schoolreglement werd door de schoolraad goedgekeurd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het schoolreglement van het gemeentelijk secundair onderwijs, zoals voorzien in bijlage wordt goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het reglement gaat in op 1 september 2024.

 

De wijziging in dit document werden als volgt geregistreerd:

        doorstreepte passages: deze stukken werden herschreven of geschrapt.

        gele fluo: nieuwe versie van de herschreven stukken of nieuwe aanvullingen.

        blauwe fluo: in de herschreven stukken zijn dit extra nieuwigheden.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

10 Gemeentelijk basisonderwijs. Aanpassingen arbeidsreglement. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels heeft een opmerking die  van toepassing is voor punt 10, 11 en 12. Hij stelde deze vraag vorig jaar ook al.  Hij verwijst naar artikel 112 en 113 over de gemeenteraadleden die niet verhinderd mogen worden om inzage te krijgen in aktes en stukken en dergelijke.  Hij wil graag weten waarom dit niet werd opgenomen in het arbeidsreglement van het GIB?  Hij vindt het vreemd dat dit daar niet in staat en hier wel. 

Schepen Ven zal dit nakijken. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 23 oktober 2023 werden, met ingang van 1 november 2023, het arbeidsreglement en de bijlagen voor het gesubsidieerd personeel van het gemeentelijk basisonderwijs goedgekeurd.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het arbeidsreglement aan te passen.

 

Juridisch kader

Het dcereet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden op 13 juni 2024 geraadpleegd over de wijzigingen aan het arbeidsreglement.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het arbeidsreglement en de bijlagen voor het gesubsidieerd personeel van het gemeentelijk basisonderwijs van Brasschaat, zoals voorzien in bijlage, worden goedgekeurd. Het arbeidsreglement en de bijlagen gaan in op 1 september 2024.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

11 Gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs. Academie voor muziek en woord. Aanpassing arbeidsreglement. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels heeft een opmerking die  van toepassing is voor punt 10, 11 en 12. Hij stelde deze vraag vorig jaar ook al.  Hij verwijst naar artikel 112 en 113 over de gemeenteraadleden die niet verhinderd mogen worden om inzage te krijgen in aktes en stukken en dergelijke. Hij wil graag weten waarom dit niet werd opgenomen in het arbeidsreglement van het GIB?  Hij vindt het vreemd dat dit daar niet in staat en hier wel. 

Schepen Ven zal dit nakijken. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het gemeenteraadsbesluit van 23 oktober 2023 werden het arbeidsreglement en de bijlagen voor het gesubsidieerd personeel van de gemeentelijke academie voor muziek en woord goedgekeurd.

 

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het arbeidsreglement aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden op 13 juni 2024 geraadpleegd over de wijzigingen aan het arbeidsreglement.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het arbeidsreglement en de bijlagen voor het gesubsidieerd personeel van de gemeentelijke academie voor muziek en woord van Brasschaat, zoals voorzien in bijlage, worden goedgekeurd. Deze bijlage vormt een integraal deel van deze beslissing. Het arbeidsreglement en bijlagen gaan in op 1 september 2024.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

12 Gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs. Academie Noord. Aanpassing arbeidsreglement. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels heeft een opmerking die  van toepassing is voor punt 10, 11 en 12. Hij stelde deze vraag vorig jaar ook al.  Hij verwijst naar artikel 112 en 113 over de gemeenteraadleden die niet verhinderd mogen worden om inzage te krijgen in aktes en stukken en dergelijke.  Hij wil graag weten waarom dit niet werd opgenomen in het arbeidsreglement van het GIB?  Hij vindt het vreemd dat dit daar niet in staat en hier wel. 

 

Schepen Ven zal dit nakijken. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 23 oktober 2024 werden het arbeidsreglement en de bijlagen voor het gesubsidieerd personeel van Academie Noord goedgekeurd.

Door wijzigingen aan de wetgeving is het noodzakelijk het arbeidsreglement aan te passen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

De representatieve vakorganisaties werden op 13 juni 2024 geraadpleegd over de wijzigingen aan het arbeidsreglement.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Goedkeuring wordt gehecht aan de aanpassingen in het arbeidsreglement en de bijlagen van Academie Noord, zoals voorzien in bijlage. Deze bijlagen vormen een integraal deel van deze beslissing. Het arbeidsreglement gaat in op 1 september 2024.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

13 Gemeentelijk basisonderwijs. Giko- en Gilo de Kaart. Eén pedagogische doorlichtingseenheid en één pedagogisch project. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het gemeenteraadsbesluit van 24 mei 2015 werd het pedagogische project van Giko-Kaart goedgekeurd. Met het gemeenteraadbesluit van 24 juni 2019 werd het pedagogisch project van Gilo de Kaart goedgekeurd.

 

Het onderwijs heeft de laatste jaren een sterke evolutie doorgemaakt. Ook de beide scholen op de Kaart maakte deze evolutie door. De scholen groeiden de afgelopen jaren nog sterker naar elkaar toe en willen zich dan ook als één school naar de ouders en leerlingen profileren. Het is hiervoor aangewezen één pedagogisch project te hebben en één pedagogische doorlichtingseenheid te worden. In de school is er altijd één schoolreglement en één schoolraad geweest.

 

Ook is het noodzakelijk om voor de school één naam te gebruiken, namelijk Gibo-Kaart.

 

Met het beleidspunt van 27 mei 2024 werd door Charlotte Aerts en Sofie Duchëne de visie en rebranding van de school toegelicht.

 

Het is noodzakelijk deze nieuwe schoolvisie te formaliseren in een nieuw pedagogisch project

 

Juridisch kader

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 waarin bepaald wordt dat een schoolbestuur een schoolwerkplan dient op te maken waarvan het pedagogisch project één onderdeel van is.

 

Adviezen

De schoolraad van Giko- en Gilo de Kaart werd geraadpleegd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Met ingang van 1 september 2024 zal voor de scholen van Giko-Kaart en Gilo de Kaart één naam worden gebruikt, namelijk Gibo-Kaart.

 

Art.2.- Met ingang van 1 september 2024 zal aan de onderwijsinspectie worden doorgegeven dat het noodzakelijk is Giko-Kaart en Gilo de Kaart als één pedagogische doorlichtingseenheid te behandelen, namelijk Gibo-Kaart.

 

Art.3.- Goedkeuring wordt verleend aan de nieuwe visie (pedagogisch project) van Gibo-Kaart met ingang van 1 september 2024, zoals bepaald in bijlage. Deze bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

14 Gemeentelijke basisonderwijs. Organisatie vliegende ploeg 2024-2025. Goedkeuring - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het besluit van 5 juli 2021 werd toestemming verleend om met ingang van 1 september 2021  in het gemeentelijk basisonderwijs van Brasschaat een vliegende ploeg te organiseren. Deze ambten werden aangekocht via het ministerie van onderwijs en vorming.

 

Deze toestemming werd verleend om de gevolgen van het lerarentekort in het onderwijs voor ons gemeentelijk basisonderwijs op te vangen. De voorbije schooljaren werd het steeds moeilijker om bijkomende vervangers te vinden en was het eveneens niet mogelijk om de vliegende ploeg permanent ingevuld te krijgen met de juiste profielen van leerkrachten.

 

Voor het schooljaar 2023-2024 werden 4 FTE gezocht om de vliegende ploeg in te vullen. Voor de invulling van dit schooljaar werd maar 3,003 FTE effectief ingevuld. Van deze 3,003 FTE konden 2,80 FTE worden ingevuld door gesubsidieerde vervangingen. De geraamde kostprijs voor de vliegende ploeg voor het schooljaar 2023-2024 was 85.000,00 euro, de effectieve kostprijs wordt geraamd op 8.500,00 euro.

 

Eveneens werden tijdens het schooljaar minimaal 0,75 FTE aan gesubsidieerde vervangen niet ingevuld. Het lijkt daarom aangewezen om voor het schooljaar 2024-2025 de vliegende ploeg vast te stellen om 5 FTE en van de geraamde kostprijs van 283.960,16 euro slechts 30% in het budget van 2025 te voorzien, namelijk 85.188,05 euro. Dit bedrag is afhankelijk van de anciënniteit van de personeelsleden, maar er wordt steeds naar gestreefd de goedkoopste personeelsleden aan te stellen in de vliegende ploeg.

 

Deze medewerkers zullen verankerd worden aan één school van het gemeentelijk basisonderwijs van Brasschaat. De inzet van deze medewerkers wordt bepaald door de dienst onderwijs in overleg met de directies om deze zo optimaal mogelijk in te zetten om reguliere vervangingen op te vangen in de scholen.

 

Wanneer deze medewerkers geen reguliere vervangingen uitvoeren zullen ze worden ingezet om:

- de zorgwerking te ondersteunen

- de leerachterstand van sommige leerlingen weg te werken

- leerkrachten met grote klasgroepen te ondersteunen

 

Tijdens de vergadering van 11 juni 2024 werd via een beleidspunt uitgebreider gerapporteerd over de inzet van de vliegende ploeg tijdens het schooljaar 2023-2024.

 

Er wordt gevraagd de organisatie van de vliegende ploeg voor het schooljaar 2024-2025 te bevestigen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 27 maart 1991 over de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding, zoals gewijzigd.

De ministeriële omzendbrief omzendbrief PERS/2012/08 van 15 oktober 2012 over de aanwending van het werkingsbudget voor aanwerving van personeel.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op maximaal een bedrag van 283.960,16 euro. Verwacht wordt dat minimaal 70% van deze kostprijs kan gerecupereerd worden door deze personeelsleden in te zetten in reguliere vervangingen

Kost

85.188,05 euro, btw inbegrepen (jaarlijks)

Budgetsleutel

080001/64970000 tussenkomst wedde ondersteuning basisonderwijs

Budget/jaar

Exploitatie 2025

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het inrichten van de vliegende ploeg voor het gemeentelijk basisonderwijs van Brasschaat voor het schooljaar 2024-2025 wordt bevestigd. Er worden in het totaal 5 voltijdse betrekkingen in het ambt van leermeester LO, onderwijzer en kleuterleidster ingericht vanuit de middelen van het gemeentebestuur. Deze ambten zullen aangekocht worden via het ministerie van onderwijs en vorming.

 

Aan de dienst onderwijs wordt opdracht gegeven deze ambten zo veel als mogelijk in te schakelen voor het invullen van reguliere, gesubsidieerde vervanging in de verschillende gemeentelijke basisscholen van Brasschaat.

 

Aan de dienst onderwijs wordt opdracht gegeven om dit te organiseren binnen de voorziene financiële middelen van het meerjarenplan. Er wordt gelet op optimalisatie en inkomsten gerekend op een netto-uitgave van 30% van de geraamde kost.

 

Art.2.- Opdracht aan de dienst onderwijs wordt gegeven op het einde van het schooljaar 2024-2025 opnieuw een rapportage aan het college van burgemeester en schepenen te voorzien.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

15 Gemeentelijk basisonderwijs. Aanwending puntenenveloppe beleids- en ondersteunend personeel. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met het gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020 werd beslist om met ingang van 1 september 2020 in Gibo-Mariaburg, Gibo-Heide en Gibo-Driehoek een halftijdse beleidsondersteuner aan te stellen in uren aangekocht bij het ministerie van onderwijs en vorming. Met ingang van 1 januari 2022 wordt vanuit het ministerie van onderwijs en vorming enkele uren in het ambt van beleidsondersteuner gesubsidieerd. Dit door een stijging van de puntenenveloppe beleids- en ondersteunend personeel.

 

Met ingang van 1 september 2023 kunnen vanuit de puntenenveloppe van beleids- en ondersteunend personeel 3 ambten worden ingericht, namelijk administratief medewerker, beleidsondersteuner en adjunct-directeur.

 

Voorgesteld wordt om vanuit deze puntenenveloppe in Gibo-Driehoek, Gibo-Heide en Gibo-Mariaburg steeds een halftijds ambt van beleidsondersteuner in te richten. De punten die hierdoor worden weggenomen van het ambt van administratief medewerker dienen te worden aangevuld met uren aangekocht bij het ministerie van onderwijs en vorming tot het aantal uren dat volgens de leerlingencijfers wordt gegeneerd volgens de berekening van voor de aanpassing van de puntenenveloppe van 1 januari 2022. Het is eveneens noodzakelijk om in deze scholen minimaal een voltijds administratief medewerker te garanderen.

 

Voorgesteld wordt om vanuit deze puntenenveloppe voor Gibo-Kaart het just-retour principe toe te passen. De uren administratie worden minimaal ingericht zoals berekend voor de aanpassing van de puntenenveloppe van 1 januari 2022. De overige punten van deze enveloppe kunnen door de directie in een ambt naar hun keuze worden ingericht zoals het best bij de schoolorganisatie past.

 

Voorgesteld wordt vanuit deze puntenenveloppe het ambt van adjunct-directeur in te richten in plaats van het ambt van beleidsondersteuner wanneer deze deeltijds is aangesteld als directeur en de selectieprocedure van directeur met succes heeft doorlopen.

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 27 maart 1991 over de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding, zoals gewijzigd.

De ministeriële omzendbrief omzendbrief PERS/2012/08 van 15 oktober 2012 over de aanwending van het werkingsbudget voor aanwerving van personeel.

 

Adviezen

Dit punt werd besproken met de representatieve vakorganisaties op 25 januari 2024.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

20.881,22 euro, btw inbegrepen (jaarlijks)

Budgetsleutel

080001/64970000 tussenkomst wedde ondersteuning basisonderwijs

Budget/jaar

Exploitatie 2025

Krediet beschikbaar

Ja.

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Met ingang van 1 september 2024 zullen vanuit de puntenenveloppe beleids- en ondersteunend personeel  in Gibo-Driehoek, Gibo-Heide en Gibo-Mariaburg steeds een halftijds ambt beleidsondersteuner worden ingericht. De punten die hierdoor worden weggenomen van het ambt van administratief medewerker zullen worden aangevuld met uren aangekocht bij het ministerie van onderwijs en vorming tot het aantal uren dat volgens de leerlingencijfers wordt gegeneerd volgens de berekening van voor de aanpassing van de puntenenveloppe van 1 januari 2022. Er wordt in deze scholen minimaal een voltijds administratief medewerker gegarandeerd.

 

Vanuit deze puntenenveloppe zal in Giko- en Gilo de Kaart het just-retour principe worden gehanteerd. De uren administratie worden berekend zoals voor de aanpassing van de puntenenveloppe van 1 januari 2022.

 

Vanuit deze puntenenveloppe zal het ambt van adjunct-directeur worden ingericht in plaats van het ambt van beleidsondersteuner wanneer deze deeltijds is aangesteld als directeur en de selectieprocedure van directeur met succes heeft doorlopen.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

16 Gemeentelijk basisonderwijs. Gibo-Heide. Wijziging capaciteit vanaf het schooljaar 2024-2025. Aankoop extra lestijden. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

 

“Het schepencollege heeft in januari 2014 beslist de maximumcapaciteit van Gibo-Heide te verhogen gezien de interne verhuizing binnen de scholen Mater Dei Maria-ter-Heide en Mater Dei Bethanie, namelijk de kleuters en lln. 1ste en 2de leerjaar kunnen niet meer terecht in Maria-ter-Heide.

We vinden het goed dat die oefening gemaakt is binnen het schepencollege maar betreuren het dat dit niet op een commissievergadering is toegelicht. Naast het aanbod aan de leerlingen uit de wijk -waarvoor wij de rol van het gemeentelijk onderwijs beklemtonen- gaat het ook over een méérkost van maximaal € 204.290 -en dankzij een mooie oefening van de schooldirectie herleid tot € 102.000 waarvoor onze dank- die uiteindelijk pas in 2025 duidelijk zal zijn. Maar ook de financieel beheerder vestigt er welk duidelijk de aandacht op dat dit een regulier terugkerend budget is met verzwaring van het financieel evenwicht.

In de documenten van het schepencollege lagen enkele simulaties ter tafel, waarvan er één weerhouden. Met telkens een raming van het aantal lln en dan de vrije plaatsen.

 

 

Twee vragen:

  1. Iets er al meer zicht over hoeveel extra kinderen dit gaat?
  2. Is de school qua infrastructuur erop voorzien en dan zeker op iets langere termijn?”

Schepen Ven bevestigt dat deze oefening in januari werd gemaakt omdat ze merkten dat vanaf de bekendmaking dat de school Mater Dei Ploegsebaan vragen waren.  De beslissing werd genomen in de school en dat heeft gevolgen.  Vrij snel waren er al ouders die beslisten om hun kind daar van school weg te halen, wat heel spijtig is.  De directie doet erg haar best om alles uit te leggen en op te vangen.  De kinderen moeten ergens terecht kunnen en dan komen ze aankloppen bij de gemeenteschool, GIBO Heide.  GIBO Heide is een kleine school en het was niet de bedoeling om daar een dubbele stroming van te maken.  De capaciteit werd open gezet voor de kleuterschool en het 1e en 2e leerjaar.  Op deze manier werd getracht om de kinderen die kwamen aankloppen, op te vangen.  In de loop van het jaar zijn er in totaal 14 kinderen komen aankloppen (11 in de kleuterschool en 3 kinderen in het 1e en 2e leerjaar).  Voor het komend schooljaar komen er nog 8 kinderen bij.  Normaal kunnen er in GIBO Heide maar 40 kinderen terecht in de kleuterschool en 48 kinderen in de lagere school.  De capaciteit werd open gezet. Het kan opgevangen worden, maar er zijn wel extra middelen nodig.  De telling gebeurde reeds in februari dus er waren te weinig punten om extra leerkrachten bij aan te nemen.  Dit wordt nu financieel ondersteunt door de gemeente.  Dit werd wel ruim ingeschat dus misschien is het niet helemaal nodig. 

 

Waarnemend burgemeester Cools vult graag verder aan.  In februari 2025 zijn de nieuwe cijfers bekend en dan zullen de cijfers hoger liggen waardoor de middelen wel ter beschikking worden gesteld.  Het gaat hier om een maximum bedrag.  De financieel beheerder moet hier heel omzichtig mee omgaan.  Het schreef het zo in maar het zal automatisch minder zijn dan dat er werd ingeschreven. 

 

Schepen Ven licht ook nog toe dat het qua infrastructuur geen probleem is.  De kleuterklassen zijn heel ruim.  De klaslokalen in het nieuwste gebouw zijn eerder klein.  Tot op heden gaat het maar er zal geen promotie gevoerd worden. 

 

Raadslid Van Mechelen geeft nog mee dat de jeugd van Bethanie dit betreurt.  Er zijn heel wat aanpassingen aan de school uitgevoerd en er zijn ook mensen die hier 15 jaar werken en nu moeten verplaatsen. 

 

Schepen Ven licht toe dat dit een gevolg is van de beslissing die ze daar hebben genomen.  Deze beslissing komt niet vanuit de gemeente. 

 

Raadslid Van Mechelen vindt het echt heel spijtig dat de schoolgaande jeugd van de Bethanie daar niet meer terecht kan. 

 

Schepen Ven vindt dit ook spijtig.  Voor de toekomst kunnen ouders ineens een andere keuze maken zodat ze niet moeten switchen in de loop van hun schooltijd.  Ze geeft ook nog mee dat er in de loop van het jaar ook al een aantal kinderen naar GIBO Driehoek zijn gegaan.  Daar is geen probleem aangezien de capaciteit hoger is.  Schepen Ven geeft nog eens mee dat het echt geen slechte school is. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Omdat met ingang van 1 september 2024 Mater Dei Maria-ter-Heide niet langer het niveau kleuters en het 1e en 2e leerjaar zal aanbieden in de wijk Maria-ter-Heide, was het noodzakelijk een beslissing te nemen in verband met het aanbod en de capaciteit in Gibo-Heide.

 

Met het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 29 januari 2024 werd beslist om de maximumcapaciteit van Gibo-Heide voor het schooljaar 2024-2025 vast te leggen als volgt:

 

 

maximumcapaciteit

instappers

50

1e kleuterklas

50

2e kleuterklas

50

3e kleuterklas

50

 

 

1e leerjaar

50

2e leerjaar

50

3e leerjaar

25

4e leerjaar

25

5e leerjaar

25

6e leerjaar

25

 

Eveneens werd aangegeven dat om dit te organiseren mogelijks 88 lestijden nodig zijn en dit met een maximale kostprijs van 204.290,00 euro.

 

Er werd gevraagd kritisch te kijken naar de inzet van personeel om de school te organiseren. Om de school te organiseren met de voorziene capaciteit, en overschrijding van deze capaciteit omdat deze leerlingen hier reeds les volgen, zijn voor het schooljaar 2024-2025 44 lestijden en 6/36 nodig zijn, de kostprijs hiervan wordt geraamd om 102.000,00 euro

 

 

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De omzendbrief BaO/2012/01 van 5 juni 2012 over het inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs, zoals gewijzigd.

Het decreet van 27 maart 1991 over de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding, zoals gewijzigd.

De ministeriële omzendbrief omzendbrief PERS/2012/08 van 15 oktober 2012 over de aanwending van het werkingsbudget voor aanwerving van personeel.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

102.000,00 euro, btw inbegrepen (jaarlijks)

Budgetsleutel

0800/01/64970000/Tussenkomst wedde ondersteuning basisonderwijs

Budget/jaar

Exploitatie in 2025 en volgende. De factuur volgt pas begin 2025, de aanstellingen (en bijhorende kosten) vanaf september 2024.

Krediet beschikbaar

Neen, een regulier wederkerend budget met verzwaring van het financieel evenwicht. Autofinancieringsmarge blijft positief in 2025.

Visum financieel directeur

Visumaanvraag 2024-60 : Visum met voorwaarde: er kan een visum gegeven worden mits goedkeuring door gemeenteraad van de verhoging van het budget "tussenkomst wedde ondersteuning basisonderwijs" en de opname ervan in de budgetcontrole van juni 2024 / aanpassing meerjarenplan.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De maximumcapaciteit in Gibo-Heide wordt vanaf het schooljaar 2024-2025 vastgelegd als volgt als volgt:

 

 

maximale capaciteit

instappers

50

1e kleuterklas

50

2e kleuterklas

50

3e kleuterklas

50

 

 

1e leerjaar

50

2e leerjaar

50

3e leerjaar

25

4e leerjaar

25

5e leerjaar

25

6e leerjaar

25

 

Art.2.- Voor het schooljaar 2024-2025 mag ik Gibo-Heide 44 lestijden en 6/36 worden ingericht om de school te organiseren.

 

Art.3.- De gemeenteraad stemt in om voor het budget van 2025 een bedrag van 102.000,00 euro te voorzien. Voor 2026 en 2027 zal het noodzakelijk zijn een vergelijkbaar bedrag te voorzien. Voor 2026 is het mogelijk om vanaf de maand oktober een nauwkeurigere simulatie te maken op basis van de aanwezige leerlingen.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

17 Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat. Jaarrekening 2023. Advies. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat, stelde op 19 juni 2024 de

jaarrekening 2023 vast met volgende resultaten

 

Beschikbaar budgettair resultaat:

Budgettair resultaat boekjaar:                                                                                    =135.658 euro

Beschikbaar budgettair resultaat:                                                                             = 428.836 euro

 

Autofinancieringsmarge:                                                                                       =183.625 euro

 

Balans per 31 december 2023

- vlottende activa:                                                                                                        532.219 euro

- vaste activa:                                                                                                           9.584.410 euro

Totaal van de activa:                                                                                            10.116.629 euro

 

- schulden:                                                                                                                9.808.512 euro

- netto actief:                                                                                                                308.117 euro

Totaal van de passiva:                                                                                          10.116.629 euro

 

De staat van opbrengsten en kosten dienstjaar 2023

Kosten:                                                                                                                       - 524.016 euro

Opbrengsten:                                                                                                                 633.446 euro

Overschot van het boekjaar:                                                                                          =109.430 euro

 

            

De gemeenteraad dient advies te geven op de jaarrekening 2023.

 

Juridisch kader

Artikel 61 van de statuten vermelden het volgende i.v.m. de goedkeuring van de jaarlijkse rekeningen:

§1. De controle op de financiële toestand en op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de

verrichtingen, weer te geven in de jaarrekening, vanuit het oogpunt van het gemeentedecreet, deze

statuten of de beheersovereenkomst, wordt uitgeoefend door de commissaris.

§2. De Raad van Bestuur stelt de jaarrekening vast en legt jaarlijks en uiterlijk op 30 juni de

jaarrekening van het voorbije boekjaar ter advies voor aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad geen advies heeft verstuurd aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het gemeentebestuur, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht. Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden over de goedkeuring van de jaarrekening binnen een termijn van honderdvijftig dagen, wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente de toezichthoudende overheid op de hoogte gebracht heeft van de bekendmaking van de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf, met toepassing van artikel 286, § 1, en het autonoom gemeentebedrijf de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd. De gemeenteraad beslist na deze termijn over de aan de bestuurders te verlenen kwijting.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen. Het AGB heeft een positief resultaat dat niet uitgekeerd wordt.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.-  Er wordt gunstig advies gegeven op de jaarrekening 2023 van het Autonoom Gemeentebedrijf

Brasschaat. Dit advies wordt verstuurd naar het Autonoom Gemeentebedrijf Brasschaat en de

toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

18 Politiezone Brasschaat jaarrekening 2023. Vaststelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De dienst financiën legt het ontwerp van de politierekening 2023 voor (begrotingsrekening, balans en resultatenrekening), met synthesenota en toelichting bij de balans en resultatenrekening.

 

Juridisch kader

Wet van 7 december 1998 op de geïntegreerde politie (met latere wijzigingen).

Algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie (koninklijk besluit van 5 september 2001 met latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen

De gemeentelijke tussenkomsten bedroegen in 2023:

        6.451.000 euro in de gewone dienst

           557.000 euro in de buitengewone dienst

 

De rekeninguitslag in de gewone dienst is 291.935 euro hoger dan geraamd bij het opstellen van de begroting 2024.

Het surplus kan gebruikt worden voor de financiering van een eventuele begrotingswijziging 2024 of van de begroting 2025.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad stelt de rekening 2023 van de politiezone Brasschaat (5352) vast als volgt:

 

Begrotingsrekening gewone dienst

 

netto vastgestelde rechten

11.188.156,89 euro

vastgelegde uitgaven

9.872.578,64 euro

begrotingsresultaat gewone dienst

1.315.578,25 euro

over te dragen vastgelegde uitgaven

71.747,33 euro

boekhoudkundig resultaat gewone dienst

1.387.325,58 euro

 

Begrotingsrekening buitengewone dienst

 

netto vastgestelde rechten

1.550.425,99 euro

vastgelegde uitgaven

1.201.825,94 euro

begrotingsresultaat buitengewone dienst

348.600,05 euro

over te dragen vastgelegde uitgaven

379.988,73 euro

boekkhoudkundig resultaat buitengewone dienst

728.588,78 euro

 

Balans per 31 december 2023

 

vaste activa

3.607.096 euro

vlottende activa

3.041.435 euro

totaal van de activa

6.648.531 euro

 

 

eigen vermogen

5.249.372 euro

vreemd vermogen

1.399.159 euro

totaal van de passiva

6.648.531 euro

 

 

Resultatenrekening over dienstjaar 2023

 

exploitatieresultaat

698.938 euro

uitzonderlijk resultaat

28.517 euro

resultaat van het dienstjaar

727.455 euro

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

19 Erediensten rekening 2023. Advies. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De protestantse kerkgemeenschap De Olijftak heeft zijn jaarrekening 2023 ingediend op 14 april 2024.

Op 26 april 2024 heeft het centraal kerkbestuur Brasschaat de jaarrekeningen 2023 ingediend voor de Brasschaatse kerkfabrieken.

De financiedienst heeft de jaarrekening 2023 van OLV van Gedurige Bijstand (Ekeren-Mariaburg) en van Sint-Jozef Hoogboom (Kapellen) van het platform Religiosoft gedownload.
 

Juridisch kader

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende eredienstinstellingen.

Besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 (algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten, artikel 39-43).

 

Financiële gevolgen

Het gecumuleerd exploitatietekort 2023 van de kerkfabriek van de Heilige Familie (Kaart) bedraagt -11.502,20 euro, meer dan geraamd bij het opstellen van het budget 2024 (-1.868,46 euro) zodat de voorziene exploitatietoelage 2024 (11.425,00) uitbetaald werd.

 

Het gecumuleerd exploitatietekort 2023 van kerk fabriek van OLV Onbevlekt Ontvangen (Maria-ter-Heide) bedraagt -3.308,13  euro, minder dan geraamd bij het opstellen van budget 2024 (tekort van -7.791,80 euro) euro) zodat de voorziene exploitatietoelage (budget : 14.771,80 euro), gedeeltelijk (10.288,13 euro) uitbetaald werd.

 

Het gecumuleerd exploitatietekort 2023 van de kerkfabriek Heilig Hart (Donk) bedraagt -27.355,64 euro, meer dan geraamd bij het opstelling van budget 2023 (-14.266,04 euro) zodat de voorziene exploitatietoelage ten laste van Brasschaat (16.970,52) uitbetaald werd.

 

Kost

38.683,65 euro

Budgetsleutel

0790/64900000 exploitatietoelagen eredienstinstellingen

Budget/jaar

Exploitatiebudget 2024

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Aan de gemeenteraad zal voorgesteld worden gunstig advies te verlenen inzake de rekening 2023 van navermelde eredienstinstellingen als volgt :

 

Heilige Familie (Kaart)

Exploitatietekort

-11.502,20 euro

Investeringsoverschot

16.159,47 euro

Totaal overschot

4.657,27 euro

Geldbeleggingen

nihil

Ontvangen investeringstoelage 2023

186.703,95 euro

Ontvangen exploitatietoelage 2023

11.235,00 euro

 

Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Maria-ter-Heide)

Exploitatietekort

-3.308,13 euro

Investeringsoverschot

18.959,73 euro

Totaal overschot

15.651,60 euro

Geldbeleggingen

93.374,19 euro

Ontvangen exploitatietoelage

7.199,85 euro

 

Goddelijk kind Jezus (Bethanie)

Exploitatieoverschot

 13.693,35 euro

Investeringsoverschot

0,00 euro

Totaal overschot

13.693,35 euro

Geldbeleggingen

nihil

 

Sint Antonius Abt (Centrum)

Exploitatieoverschot

577.436,48 euro

Investeringsoverschot

104.001,80 euro

Totaal overschot

681.438,28 euro

Geldbeleggingen

7.526,70 euro

 

Onze Lieve Vrouw van Gedurige bijstand (Mariaburg)

Exploitatieoverschot

28.134,43 euro

Investeringsoverschot

-5.462,45 euro

Totaal overschot

22.671,98 euro

Geldbeleggingen

nihil

 

Sint Jozef (Driehoek)

 

Exploitatieoverschot

 40.230,16 euro

Investeringsoverschot

0,00 euro

Totaal overschot

40.230,16 euro

Geldbeleggingen

nihil

 

Heilig Hart (Donk)

Exploitatietekort

-27.355,64 euro

Investeringsoverschot

66.791,84 euro

Totaal overschot

39.436,20 euro

Geldbeleggingen

130.213,81 euro

Ontvangen exploitatietoelage

6.204,66 euro

 

Sint Jozef (Hoogboom)

Exploitatieoverschot

17.358,49 euro

Investeringsoverschot

-1.932,24 euro

Totaal overschot

15.426,25 euro

Geldbeleggingen

7.604,84 euro


protestantse kerkgemeente de Olijftak

Exploitatietekort

-1.102,11 euro

Investeringsoverschot

1.127,67 euro

Totaal overschot

25,56 euro

Geldbeleggingen

nihil

 

 

Art.2.- Het college hecht goedkeuring aan de uitbetaling van exploitatietoelagen aan eredienstinstellingen als volgt :

-Heilige Familie (Kaart) : 11.235,00 euro

-OLV Onbevlekt Ontvangen (Maria-ter-Heide) : 7.199,85 euro

-Heilig Hart (Donk) : 6.204,66 euro

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

20 Uittreding woonmaatschappijen Thuisrand en Woonkade Rupelstreek. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente had aandelen bij de woonmaatschappij SBK Arro Antwerpen cvba.

 

Door de fusie van Arro met Woonhaven Antwerpen en de daarop volgende partiële splitsing van de Ideale Woning, is Brasschaat (net als andere gemeentes) vennoot bij verschillende woonmaatschappijen voor een zeer beperkt deel in de aandelenstructuur.

 

In zitting van 29 april 2024 heeft de gemeenteraad reeds ingestemd met uittreding als aandeelhouder bij Woonhaven (werkingsgebied Stad Antwerpen).


Thans stellen ook woonmaatschappijen Thuisrand (werkingsgebied Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Lint, Kontich en Mortsel) en Woonkade Ruperlstreek (werkingsgebied Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle) voor om uit te treden als aandeelhouder, met terugbetaling van het saldo van het gestorte kapitaal (respectievelijk 6,42 euro en 1,68 euro)

 

Financiële gevolgen

Eenmalige ontvangst : 8,10 euro
 

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Stemt in met uittreding als aandeelhouder bij Thuisrand en Woonkade Rupelstreek.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

21 Kerkfabriek Heilig Hart Donk. Investeringstoelage voor renovatie en nieuwbouwwerken. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Waarnemend burgemeester Cools geeft graag nog wat toelichting.  Op de commissie werd er een uiteenzetting gegeven.  Het standpunt van het college was hier duidelijk.  Er was ook een nieuw schrijven gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur in verband met de investeringswerken en in verband met de investeringstoelage die mee werd opgenomen in het meerjarenplan.  Vorige week ontving men een amendement van raadslid Brughmans op het voorstel dat geagendeerd was.  Waarnemend burgemeester Cools stelt voor dat raadslid Brughmans zijn amendement zelf even toelicht. 

 

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

 

“In tegenstelling tot het investeringsdossier van kerk Rustoord (Heilige Familie) is dit dossier toch wel stiefmoederlijk bejegend door het gemeentebestuur als het aankomt op inleiding en voorstelling aan de gemeenteraad. Buiten een toelichting van de voorzitter van de Kerkfabriek over de noodzaak van de investeringen op onze commissie van 11 juni ll. is er door het schepencollege géén woord over gerept. Ik moet zeggen dat de opbouw van dit dossier binnen de gemeente voor mij toch wel heel wat vragen heeft. Sta me toe dat te betreuren…

 

Wat ligt er vanavond voor:

Een investeringsdossier waaraan al jaren te goeder trouw gewerkt werd en waarvoor in de meerjarenplanning voor de Brasschaatse kerkfabrieken al evenveel jaren een investeringstoelage ingeschreven staat.

 

Een dossier waarvan er vandaag een grote overschrijding van het budget wordt vastgesteld, en die -voor hun aandeel in het project- wordt opgevangen door de Stad Antwerpen (€ 672.000) en door de Vlaamse overheid (€ 607.156) door een verhoging van de middelen.

En Brasschaat blokkeert. De kerkfabriek vraagt aan de gemeente € 700.000 investeringstoelage en een borgstelling voor €250.000, terwijl er in de meerjarenplanning € 264.000 ingeschreven staat.

Er zijn eerder besprekingen geweest tussen de betrokken partijen, en enkele scenario’s zijn onderzocht. Waarbij de gemeente nadien kon beschikken over de pastorie en over de kapel (vroegere Marthe Robin) waarvan de concessie dan gestopt zou kunnen worden. En de gemeentediensten hebben daarvan een voorstel voor herbestemming en valorisatie uitgewerkt.  Beste collega’s, ik neem aan dat iedereen dat gelezen heeft maar herhaal het graag wel even omdat we hier eerder géén toelichting over kregen.

 

Het schepencollege had eigenlijk vóór de commissie al beslist dat het dossier afgevoerd zou worden en opgenomen worden in de nieuwe meerjarenplanning die dan in juni 2025 (dus volgend jaar) aan de nieuwe gemeenteraad voorgelegd zou worden.

 

Collega’s, laat ons duidelijk zijn. Het gevraagde gemeentelijke aandeel is groot. Maar wel verklaarbaar, eigenlijk om dezelfde redenen die ook het project Rustoord parten speelden: hogere grondstofprijzen zijn daar één van de reden van.

Vandaar dat onze fractie het voorstel, dat de Kerkfabriek op 5 juni 2024 uitwerkte en waarvan het schepencollege op 10 juni (cbs, punt 91) en onze commissievergadering op 11 juni kennis nam, een mooie tussentijdse oplossing is. Namelijk dat de kerkraad “gezien (…) de noodzakelijkheid tot zéér dringende werken enerzijds en anderzijds teneinde de financiële gevolgen van de diverse overheden zoveel mogelijk te beperken beslist een nieuwe beperktere openbare aanbesteding tbv. €885.000 uit te schrijven. Daarbij werd ermee rekening gehouden dat in de gemeentelijke budgetten een toelage voorzien is van € 265.000 voor de jaren 2024-2025 op basis van het meerjarenplan 2020-2025. Een tweede openbare aanbesteding voor de rest van het project zal worden uitgeschreven begin 2025 zodat de juiste bedragen, in het nieuw op te stellen meerjarenplan 2026-2030 ingeschreven kunnen worden”.

 

Met andere woorden een voorstel dat volledig binnen de huidige meerjarenplanning valt.

Vandaar het amendement om de investeringstoelage principieel goed te keuren voor € 264.000 , het bedrag waarvoor de financieel beheerder zijn visum geeft.
Ik heb dit als amendement toegevoegd aangezien het verslag van de kerkfabriek, en dus het voorstel, niet meer terug te vinden is bij de stukken die op de gemeenteraad staan.

Ik vraag uitdrukkelijk dat de tekst van mijn amendement woordelijk opgenomen wordt in het voorgelegde artikel één ipv. een verwijzing ernaar. En ik vraag hierover de hoofdelijke stemming. “

 

Waarnemend burgemeester Cools licht toe dat het amendement tijdens het college besproken werd.  Het amendement an sich is een correct amendement met dien verstande dat zij meer willen inzetten op het feit dat men akkoord is met de voorziene toelage in de meerjarenplanning 2024-2025, nl. 264 000 euro op basis van de 880 000 euro investeringen die zullen uitgevoerd worden.  Dit is voor vervangings- en instandhoudingsinvesteringen op basis van een aangepast en voorgelegd investeringsplan.  Het overige moet bekeken worden bij de inwerkingtreding van het nieuwe kerkenplan, voor 30 juni 2025.  De 264 000 euro wil het bestuur goedkeuren maar ze willen wel een aangepast investeringsplan voor de 880 000 euro.

 

Waarnemend burgemeester Cools wil graag in 2 stappen werken.  Het amendement komt te vervallen en wordt niet goedgekeurd maar ze zijn wel principieel akkoord met de voorziene toelage in het meerjarenplan 2024-2025 voor vervangings- en instandhoudingsinvesteringen op basis van een aangepast en nog voor te leggen investeringsplan.  In se wordt er hetzelfde gezegd volgens hem. 

 

Raadslid Brughmans verwijst naar het woord “principieel” dat hij verwerkt had in het voorstel.  Hij is akkoord met het voorstel van waarnemend burgemeester Cools. 

 

Raadslid Vanpoucke heeft ook een standpunt over deze belangrijke materie.  Het doet zijn fractie deugd dat het college na 12 jaar oppositie volgt en hamert op het indienen van een aangepast kerkenplan.  Tijdens de vorige legislatuur heeft hij dat plan nooit te zien gekregen.  Deze legislatuur voor de eerste keer wel.  Nu wordt er verwezen naar het feit dat er een nieuw plan moet ingediend worden bij zulke bedragen.  Toen ontstond er een nieuwe realiteit, nl. het amendement van de CD&V fractie.  Zij probeerden een pragmatische oplossing te vinden tussen de 2 posities.  Het lijkt hem niet onredelijk.  Hij heeft wel nog wat praktische vragen rond de investeringen.  Het is volgens hem geen fraai schouwspel.  Hij vraagt zich af hoe het operationeel zal werken met 2 deelprojecten (bouwtechnisch & financieel)?  Uit het voorstel van het college begrijpt hij dat er nog een tussenstap is.  Voor zijn fractie is dit een belangrijke extra voorwaarde.  De kosten moeten gemaakt worden, dus het lijkt hem beter om nu te doen wat al kan gebeuren om een hogere bouwkost in de toekomst te vermijden.  Het zal er niet goedkoper op worden om te bouwen.  Er is ook nog de Vlaamse subsidie die meer bestaansrecht zal hebben in de huidige legislatuur  dan in een volgende legislatuur.  Betalen moet Brasschaat toch dus dan best zo weinig mogelijk.  Betalen moet toch gebeuren dus dan best onder de vorm die waarnemend burgemeester Cools nu voorstelt.  De tekorten moeten bijgepast worden en deze zullen volgens hem alleen maar stijgen.  Zijn fractie zal het voorstel van CD&V met de aanpassing van het college goedkeuren. 

 

Raadslid Hoegaerts doet volgende tussenkomst :

 

“Onze fractie steunt het amendement van de CD&V-fractie dat op zijn minst de optie openhoudt voor een volledige renovatie van de Heilig Hart kerk. Er lijkt ons in deze slechts 1 optie: de totale en volledige renovatie.

 

Er zijn principiële toezeggingen vanwege de Vlaamse overheid en de Stad Antwerpen. Het gemeentebestuur Brasschaat wil echter nog verder opties bekijken en herbekijken. Dat vaststellende, ben ik van mening dat de pastorijwoning best in zijn geheel wordt meegenomen in de regeling.

 

Wat betreft de gebouwen Marthe Robin, weet ik niet of we moeten besluiten dat de kerkfabriek in gebreke is gebleven inzake het onderhoud en het beheer als een goede huisvader, ik ben geen expert, maar stel samen met u vast dat de site niet in de allerbeste staat meer is. Maar volgens mij niets onoverkomelijks voor een levende parochie om niet aan te pakken.

In 2010 werden die gebouwtjes afgenomen van de naastgelegen vzw Marthe Robi

n, vandaar de naam die in de documenten aan de gebouwtjes gegeven wordt. Vandaag is dat de zogenaamde Sint-Benediktuskapel geworden, maar die zal - hangt er via een aankondiging achter de raam van de pastorie - “tot nader bericht gesloten blijven” voor persoonlijk gebed of welke activiteit ook.

Voor die karakteristieke houten constructies, is er wel degelijk een alternatief mogelijk dan ze te laten leegstaan zoals nu het geval is en dat is die opnieuw in concessie te geven aan de buren van vzw Marthe Robin, een vzw die een kleine maar bloeiende en groeiende geloofsgemeenschap herbergt, weliswaar traditionalistisch van aard. Op die manier kunnen zij daar hun zomervieringen en lezingen en andere activiteiten organiseren, want op dit ogenblik zitten zij ‘op een schupstoel’ in de nevenstaande paviljoentjes.”

 

Raadslid Vanpoucke en zijn fractie willen graag een hoofdelijke stemming bij dit punt.

 

Schepen Heirman licht toe dat er 264 000 euro zal voorzien worden voor instandhoudingswerken.  Tegen het nieuwe meerjarenplan van de gemeente 2026-2031 komt het nieuwe kerkenplan. 

 

Raadslid Vanpoucke vermoed dat iedereen dit project genegen is en hij stelt voor om de stemming zoals gebruikelijk, per fractie, te doen. 

 

Eénparig voor het aangepast amendement van CD&V. 

 

De algemeen directeur herhaalt nog even voor de duidelijkheid :

 

Art. 1 . kennisname van het amendement van raadslid Brughmans namens fractie CD&V

Art. 2.  kennisname van het antwoord van waarnemend burgemeester Cools om het voorstel van raadslid Brughmans te steunen mits het te herformuleren als volgt “de gemeenteraad hecht principiële goedkeuring aan investeringstoelagen ten bedrage van de voorziene budgetten in het huidig meerjarenplan voor de noodzakelijke vervangings- en instandhoudingswerken op basis van een nog aangepast en voor te leggen investeringsplan. 

Art. 3.  Principiële goedkeuring

 

Het huidig artikel 3 komt te vervallen. 

 

Iedereen bevestigt dat het huidig besluit zo mag herwerkt worden. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De kerkfabriek van de parochie van het Heilig Hart werkt al jaren aan een renovatie- en nieuwbouwproject voor de kerk.
Uitgave en ontvangstkredieten (tussenkomsten Vlaanderen, Brasschaat en Antwerpen) werden hiervoor ingeschreven in de meerjarenplannen 2020-2025 van de kerkfabriek en de gemeentes.
De raming voor de werken in het meerjarenplan (opgesteld in 2019) bedroeg 990.000 euro btw inbegrepen, met een tussenkomst van de gemeente Brasschaat van 264.500 euro.
Ondertussen zijn de prijzen sterk gestegen en is ook het project gevoelig uitgebreid (aanpassing bijgebouw inclusief sanitaire installatie).

De prijs na aanbesteding (februari 2024) bedraagt uiteindelijk 2.183.298 euro, btw inbegrepen te verhogen met erelonen tot 2.400.000 euro.
Een tussenkomst van 30% zou dan voor de gemeente 720.000 euro betekenen, of 456.000 euro meer dan thans gebudgetteerd. (+ 198 %).
Op basis van de laatste ramingen vóór de aanbesteding hebben Vlaamse overheid (607.156 euro) en stad Antwerpen (672.000 euro) principiële toezeggingen gedaan (nog te verhogen op basis uitslag aanbesteding)

Op de gezamenlijke vergadering van 13 maart 2024 (afgevaardigden kerkfabriek, stad Antwerpen en Brasschaat) heeft de gemeente de kerkfabriek gevraagd om in de officiële subsidieaanvraag voor 3 scenario's de financiële weerslag te berekenen
-totale uitvoering van het project (in bijlage enkele plannen)
-gedeeltelijk uitvoering door weglaten deelaspecten (downsizing)
-niet uitvoering van het project.
Met brief van 20 maart 2024 heeft de kerkfabriek 2 scenario's voorgelegd, waarbij gedeeltelijke uitvoering niet realistisch wordt beschouwd. Bij volledige uitvoering, kan de gemeente beschikken over de volledige pastorijwoning (nu gedeeltelijk) en kan de concessie van de kapel (Sint Huibrechtlaan 1) stopgezet worden. Deze gebouwen werden oorsponkelijk gebruikt parochiale werking (vergaderingen) en jeugdwerking (voorbereiding eerste communie, plechtige communie) Het betreft een klein driehoekig perceel van ongeveer 250m².

 

Er is een omgevingsvergunning voor de uitvoering van het project.


Volledige uitvoering

De kerkfabriek vraagt aan de gemeente Brasschaat een investeringstoelage van 690.057 euro, en borgstelling voor een lening van 250.000 euro, terug te betalen op 30 jaar.
De tekorten op exploitatie ("resultaat 2" op bijgevoegde raming 50/50 te betalen door Antwerpen en Brasschaat) zouden dan na 2026  dalen tot ca 15.000 euro per jaar.

 

Niet uitvoering

Bij niet uitvoering gaat de kerkfabriek ervan uit dat in 2024 en 2025 voor ca 80.000 euro dringende veiligheidswerken uitgevoerd moeten worden, en dat ook in de latere jaren aanzienlijke onderhoudskosten noodzakelijk zullen zijn.

De tekorten op exploitatie ("resultaat 2" op bijgevoegde raming 50/50 te betalen door Antwerpen en Brasschaat) zouden dan tegen 2031 stijgen  tot ca 53.000 euro per jaar.

 

Met de collegebeslissing van 15 april werd de opdracht aan de dienst patrimonium gegeven om de gebouwen van Marthe Robin en de pastorijwoning te onderzoeken wat betreft de conditiestaat van de gebouwen en mogelijke herbestemming/valorisatie mogelijkheden te onderzoeken en hierover te rapporteren aan het college.

De nota die deze opdracht afdekt is bijgevoegd in bijlage.

 

 Op 19 juni 2024 diende Bart Brughmans, namens CD&V-fractie, een amendement in met het voorstel om principieel in te stemmen met de toekenning van een investeringstoelage ten belope van € 264.000.

 

 

Juridisch kader

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikel 52/1 $ 1 (de gemeentebesturen dragen bij in de investeringen in de gebouwen van de eredienst)

 

Adviezen

Advies financieel directeur:

In de optie van geen uitvoering staan een aantal zaken ("acute" herstellingen) in het exploitatiebudget opgenomen, dewelke eerder in het investeringsbudget thuishoren. Dit geeft een verschil in cijfers. Het gaat in dit dossier echter over de basisbeslissing om het project volledig, gedeeltelijk of op een later tijdstip te vanuit de gemeente (en andere overheden) te ondersteunen.

 

Financiële gevolgen

 

De financiële gevolgen zijn.

Kost

264.000 euro

Budgetsleutel

0790/66400000 Investeringstoelagen eredienstinstellingen

Budget/jaar

Investeringsbudget 2024 en 2025

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Te verlenen op basis nog voor te leggen investeringsplan

.

 

BESLUIT:

Amendement CD&V, met aanpassing van voorstel waarnemend burgemeester

Met 29 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens en Lutgart Smekens).

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- De gemeenteraad neemt kennis van het amendement, ingediend door raadslid Brughmans

namens de CD&V fractie als volgt: "Nieuw artikel.- Gezien de hoogdringendheid van de werken en het gunstig visum dat de financieel directeur heden geeft en dat zich beperkt tot het bedrag dat in de gemeentelijke meerjarenplanning werd ingeschreven zijnde € 264.000 geeft de gemeenteraad

principieel goedkeuring aan de toekenning van een investeringstoelage ten belope van € 264.000."

 

Art.2.- De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van waarnemend burgemeester Cools die

voorstelt om het amendement van de CD&V fractie wel te steunen mits te herformuleren als volgt:

"De gemeenteraad hecht principiële goedkeuring aan een investeringstoelage ten bedrage van de

voorziene toelage in het huidig meerjarenplan 2020-2025 voor de noodzakelijke vervangings -en

instandhoudingsinvestingen op basis van een aangepast en nog ter goedkeuring voor te leggen

investeringsplan".

 

Art.3.- De gemeenteraad hecht principiële goedkeuring aan een investeringstoelage ten bedrage

van de voorziene toelage in het huidig meerjarenplan voor de noodzakelijke vervangings -en

instandhoudingsinvesteringen op basis van een aangepast en nog ter goedkeuring voor te leggen

investeringsplan.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

22 Rekening 2023 Gemeente/OCMW. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels en zijn fractie stemmen tegen op basis van het beleid. 

 

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

 

“Ik wil me kort toespitsen op de hoofdlijnen van de rekening 2023 en de voorliggende budgetcontrole die louter administratief is.

Wat belangrijk is, is de belabberde financiële toestand waarin de huidige meerderheid de gemeente achterlaat. Beste vrienden, ook eind december bleek al dat de meerjarenplanning er ROOD uitziet. Mede te verklaren door de financiële risico’s die de financiële diensten hebben opgelijst:

        grote uitdaging is daarbij de responsabiliseringsbijdragen

        het effect van het materialendecreet

        het negatief effect van de minder ontvangsten van de Elia compensatie -€300.000 in 2026 en -€600.000 in 2027 die in december niet mee verrekend zijn in het beschikbaar budgettair resultaat van 2026 en 20 27 voor de autofinancieringsmarge.

        de “denkoefening” rond de kerntaken en dienstverlening  waarvoor nu al een besparing van 400.000 euro in 2025 ingeschreven. Wie, wat, hoe en wanneer… dat staat allemaal nog niet vast.

        En dan vooral de onrustwekkend gestegen gemeenteschuld.

2020 € 22.208.299

2021 € 19.610.530

2022 € 33.209.086

2023 € 41.843.124

2024 € 48.204.988

2025 € 55.566.493

2026 € 63.386.628

 

En dan maak ik nog abstractie aan de middelen die de gemeente tijdelijk kan gebruiken van de verkoop van Vesaliusgebouw aan Klina van € 25 mio .

Op 1 legislatuur tijd verdubbelt de gemeenteschuld. En hoe gaan we die aflossingen van de leningen betalen en kunnen blijven betalen? Juist, niet met theorie rond autofinancieringsmarges meer wel met minder uitgaven in de gewone dienst, en dus met snijden in de dienstverlening aan onze bevolking. En ik ga de waslijst van de voorbije zes jaren niet opsommen.

We staan er te weinig bij stil dat elke euro die nieuw geleend wordt de volgende generaties 20 tot 30 jaar belast.

 

Ondanks het mooie werk van de diensten keurt mijn fractie dit niet goed.”

 

Raadslid Hoegaerts doet volgende tussenkomst :

 

“U weet dat we al lang op de zelfde nagel kloppen, uit de jaarrekening blijkt dat de uitstaande schuld ondertussen tot 62 miljoen euro is aangetikt en dat blijft voor ons een grote zorg.

 

Daarnaast schuift het College een aantal dingen voor zich uit: de impact van de kostprijs voor de ophaling en verwerking van groenafval, waar men zegt te zullen rekenen op actieve sensibilisering. Er wordt (voorlopig nog) geen retributie voorgespiegeld. Eerst zien dan geloven

Ook wordt de besparing op het groenonderhoud bevestigd, wellicht deels ook ten koste van de sociale economie en het maatwerkbedrijf in onze gemeente.

 

Tot slot ziet het bestuur “de noodzaak om het aanbod van kernproducten en dienstverlening te herzien of te optimaliseren” zoals dat heet, maar men zal daarover pas in 2025 het debat voeren, én tegelijkertijd voorziet men wél een extra inkomst van 400.000 euro vanaf 2026 en de volgende jaren. De dienstverlening gaat dus duurder en/of ingekrompen worden, alleen vertelt het bestuur dat NU nog niet.

 

Omdat we het niet eens zijn met bepaalde onderliggende politieke keuzes, zullen we ons daarom de jaarrekening niet goedkeuren.”

 

Schepen Heirman zocht de gemiddelden op van de schuldgraad in het Vlaams Gewest.  In 2021 was de schuld 513 euro per inwoner in Brasschaat, in 2022 was dat 869 euro,  in 2023, 1093 euro en in 2024, 1209 euro.  Het gemiddelde in het Vlaams Gewest in 2024 is 1261 euro per inwoner.  Bij alle besturen in Vlaanderen stijgt de schuldgraad, ook in Brasschaat.  Het is volgens hem belangrijk om te blijven investeren.  Een goede dienstverlening voor de burger is belangrijk maar men moet ook op een voldoende hoog niveau blijven investeren.  Een bestuur dat niet investeert in zijn patrimonium creëert een verborgen, uitgestelde schuld volgens hem.  Uiteindelijk moeten de investeringen toch gebeuren dus dan doet hij ze liever nu.  De autofinancieringsmarge is in 2025 positief. 

 

Raadslid Vermeulen licht toe dat fractie N-VA dit punt goedkeurt. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De dienst financiën legt het ontwerp van de jaarrekening 2023 van Gemeente en OCMW voor.

 

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 20 december 2017 artikels 41, lid 2,3° en 249

Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus.
Ministerieel  van 26 juni 2018 besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningen-stelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
 

 

Financiële gevolgen

Het beschikbaar budgettair resultaat bedraagt 16.359.893 euro, of 8.354.421 euro meer dan voorzien na de laatste aanpassing van het meerjarenplan.
De autofinancieringsmarge bedraagt 8.910.974 euro.

 

BESLUIT:

Met 17 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert en Anne Van Aperen), 12 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens en Lutgart Smekens).

 

Art.1. De gemeenteraad stelt jaarrekening 2023 (deel gemeente en geheel) vast als volgt: :
 

Beschikbaar budgettair resultaat:

 

Exploitatiesaldo

9.989.229 euro

Investeringssaldo

-12.012.545 euro

Financieringssaldo

9.103.807 euro

Budgettair resultaat boekjaar

7.080.491 euro

Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar

9.279.401 euro

Gecumuleerd budgettair resultaat

16.359.893 euro

 

Autofinancieringsmarge

 

Exploitatiesaldo

9.989.229 euro

Netto periodieke aflossingen

1.078.256 euro

Autofinancieringsmarge

8.910.974 euro

 

Balans per 31 december 2023

 

vlottende activa

23.715.434 euro

vaste activa

198.522.060 euro

totaal van de activa

222.237.494 euro

 

 

schulden

61.903.881 euro

nettoactief

160.333.613 euro

totaal van de passiva

222.237.494 euro

 

De staat van opbrengsten en kosten dienstjaar 2023

 

kosten

82.095.986 euro

opbrengsten

83.235.023 euro

overschot van het boekjaar

1.139.037 euro

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

23 Budgetcontrole juni 2024. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Vanpoucke en zijn fractie zullen dit niet goedkeuren.  De focus op de wel heel ongezonde situatie van de gemeente waar het daarnet over ging.  Er is zelfs een verdriedubbeling van de schuld als men kijkt naar het begin van de legislatuur.  Van 22 miljoen naar 63 miljoen.  Dit moet het bestuur echt wel wakker schudden.  Het zal volgens hem voor de volgende bestuursperiode niet gemakkelijk worden om zonder forse besparingen en belastingverhoging de rekening rond te krijgen. Stilvallende investeringen wil zijn fractie zeker ook niet. 

 

Achter cijfers schuilt een beleid en dat beleid is niet van zijn fractie.  Het is volgens hem een afwezig, sociaal beleid.  Er zijn flink overschotten gecreëerd op de OCMW-rekening.  Dit zijn volgens hem ook gemiste kansen.  Er is ook de afbraak van zaken die altijd goed gedraaid hebben zoals bijvoorbeeld de Kabas-werking & de poets- en karweidienst.  Er is volgens hem ook een teleurstellend lokaal klimaat- en energieplan dat na mooie woorden voorlopig nog niet kon overtuigen met realisaties.  De goede wil van de vak-schepen kan het onvermogen van het college helaas niet verbergen.  Het compleet mismeesteren van het immo-project Kaart waardoor men nu na al die jaren nog met 2 tot op de draad versleten scholen zitten.  Het project was volgens hem niet op maat van de wijk maar op maat van een projectontwikkelaar.  Zoveel mogelijk woningen omdat het college geen cent over heeft voor de scholen.  De rijke gemeente laat het al jaren na om de daad bij het woord te voeren.  Millennium-doelstellingen worden vaak geopperd volgens hem.  Men weigert ook al heel lang om de bedragen rond de noodhulp te indexeren.  In plaats daarvan verplaatst het bestuur het werkingsbudget naar een toelage.  Dit is niet transparant en volgens de regels van de kunst.  Na jaren van terugkomende gaten zou men de post deftig kunnen indexeren volgens hem. 

 

Raadslid Vanpoucke stelt dat er dus voor zijn fractie heel wat redenen zijn om dit budget niet goed te keuren. 

 

Raadslid Brughmans deelt mee dat zijn fractie dit ook niet zal goedkeuren. 

 

Raadslid Hoegaerts en zijn fractie keuren dit ook niet goed naar analogie van punt 22. 

 

Raadslid Hermans spreekt haar dank uit voor de antwoorden die ze heeft gekregen op haar vragen. 

 

Schepen Heirman komt terug op de uitspraak van raadslid Vanpoucke  over de projectontwikkelaar.  Hij vindt dat een uitspraak die hij helemaal niet kan beamen.  Er was een concurrentiedialoog waar iemand uit kwam. 

 

Raadslid Vanpoucke is niet verbaast dat die eruit kwam bij dit project, het is volgens hem altijd dezelfde die eruit komt bij zulke projecten.  Er werd door dit college geen geld voorzien voor de school volgens hem.  Scholen in ruil voor projecten, dit is de kritiek die ze blijven hebben bij dit project. 

 

Schepen Heirman vindt dat hij insinueert dat de procedure frauduleus gebeurd is en dat is zeker niet het geval. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Elk bestuur moet zijn meerjarenplan minstens één keer per jaar aanpassen om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen, waarbij ook de kredieten van het lopende jaar kunnen aangepast kunnen worden.

 

De rekeningresultaten 2023 van gemeente en OCMW, Politiezone Brasschaat en Zorgbedrijf Brasschaat zijn bekend en van daaruit ook het zicht op het budgettair overschot.

 

Qua uitgangspunten en financiële risico's wordt verwezen naar de nota uitgangspunten en financiële risico's bij de aanpassing van het meerjarenplan (update december 2023).

Een aantal uitgangspunten zoals bv daling van het contract voor groenonderhoud en de ontvangsten uit belastingen op leegstand zijn nog niet gerealiseerd; de impact hiervan wordt mee opgenomen in de berekening van het evenwicht (zie detaillijst).

Andere belangrijke risico's blijven:

* het beheersen van de uitgaven voor groenophaling/compostering in het kader van het materialenbeheersplan,

* de aangekondigde daling van de Elia compensatie door Vlaanderen

* het budgettair effect van de optimalisatie van kernproducten en -diensten.

Een extra te vermelden risico, waarvan de gevolgen nog niet helemaal financieel in kaart gebracht zijn, is de impact van het besluit van de vlaamse regering over "organisatie van buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) "

 

Er wordt geopteerd om de budgetcontrole in juni, beperkt te houden en enkel de rekeninguitslag 2023 en de grotere wijzigingen te behandelen.

In het najaar volgt zoals steeds een uitgebreidere evaluatie en bijsturing van de aanpassing van het meerjarenplan.

 

Concreet worden in grote lijnen daarom volgende items verwerkt:

> resultaten rekening 2023 exploitatie: +/- 2,2 Mio euro gunstiger dan voorzien

 

> exploitatie en investeringsbudget 2024 : zie wijzigingen in bijlage, enkel de wijziging is opgenomen.

Leeswijzer bij detaillijst: enkel de gewijzigde bedragen zijn opgenomen, dus niet de totale projectkost. Indien er een verhoging / verlaging is in de projectkost, lees je dat in de laatste cijferkolom.

 

> financieringsbudget: wegens vertraging in de uitvoering van het project WZC op de Sint Jozefsite, zal een terugbetaling van een gedeelte van de "tijdelijke ter beschikking gestelde gelden door Zorgbedrijf Brasschaat" voor ongeveer 3Mio euro nog niet in 2024 terugbetaald moeten worden, waardoor er in 2024 een lager bedrag aan leningen moet worden opgenomen.

 

De gemeenteraad geeft principieel goedkeuring, in het kader van de budgetopvolging van het meerjarenplan, aan de "Budgetcontrole 2024 (in bijlage) met op te nemen wijzigingen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan, met herberekening van de financiële evenwichten.

 

 

Adviezen

Gunstig advies van het MAT (28mei2024).

 

Financiële gevolgen

Met de verwerking van het resultaat 2023, de verschuivingen in exploitatie en investeringen en de impact ervan op de financieringsuitgaven, zijn er minder gunstige financiële evenwichten dan voorzien bij de laatste aanpassing van het meerjarenplan in 2023

 

BESLUIT:

Met 17 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Jan Jambon, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert en Anne Van Aperen), 12 neen-stemmen (Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans, Greet Verbert, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens en Lutgart Smekens).

 

Art.1.- De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de voorstellen tot wijzigingen aan het meerjarenplan met de impact berekening op de financiële evenwichten in het meerjarenplan volgens documenten "Budgetcontrole Juni 2024" in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

24 Aankoop 2 huisvuilwagens - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Van der Schoepen vindt geen motivatie waarom men gekozen heeft voor de dieselversie.  Hij vraagt of andere verbrandingsmotoren overwogen zijn?  Hij heeft niets tegen de gekozen aandrijving omdat anderen misschien minstens even vervuilend zijn, maar hij wenst toch graag een kleine toelichting waarom de motivatie ontbreekt van welk type motorisatie. 

 

Raadslid Van Mechelen zegt dat huisvuilwagens het best zijn in diesel, ook in prijs. 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de huisvuilwagens op waterstof (zoals in Antwerpen) veel duurder zijn.  Dan gaat het over 700 000 euro – 1 000 000 euro voor 1 huisvuilwagen.  Nu is het 653 000 euro voor 2 huisvuilwagens.  Budgettair speelt dit zeker mee. 

Raadslid Van der Schoepen vindt dit een goede motivatie maar ze ontbreekt in de bijlagen. 

 

Raadslid Pauwels stelt dat het vergroenen van het wagenpark een belangrijk actiepunt is bij het behalen van de klimaatdoelstellingen.  Daar moet men aan denken.  Hij verwijst naar de aankoopcentrale voor duurzame voertuigen.  Het kost misschien iets meer maar klimaat is een belangrijk gegeven in deze tijd volgens hem. 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit voorlopig onbetaalbaar is voor het bestuur. 

 

Schepen Heirman licht toe dat het ook werkbaar moet blijven.  Het is niet handig als ze elk uur moeten binnen rijden.  Een elektrische huisvuilwagen moet elk uur binnen rijden om te laden. 

 

Raadslid Naudts – Coppens verschiet ervan dat de gemeente nog investeert in huisvuilwagens.  Ze dacht dat dit werd uitbesteed aan Igean? 

 

Schepen Fonteyn licht toe dat we ook onze eigen huisvuilwagens hebben.  Brasschaat haalt het restafval op en Igean het groenafval. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het gemeentebestuur van Brasschaat wenst voor haar wagenpark twee nieuwe huisvuilwagens aan te kopen ter vervanging van twee bestaande voertuigen. Het betreft een 26-ton vrachtwagenchassis uitgerust met een huisvuil ophaling bovenbouw.

In het kader van de opdracht “Aankoop 2 huisvuilwagens” werd een bestek met nr. 2024-147 opgesteld door de aankoopdienst.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 540.000,00 euro excl. btw, hetzij 653.400,00 euro incl. btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

 

Juridisch kader

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020, definitie dagelijks bestuur.

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Ondernemerstoets

Niet van toepassing

 

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget 2024.

 

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost: 653.400,00 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budget/jaar Investering in 2024

Krediet beschikbaar: Ja

Visum financieel directeur: Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Het bestek met nr. 2024-147 en de raming voor de opdracht “Aankoop 2 huisvuilwagens”, opgesteld door de aankoopdienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 540.000,00 euro excl. btw, hetzij 653.400,00 euro incl. btw.

 

Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

 

Art.4.- De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget 2024.

 

Art.5.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

25 Sportendreef 14. Nieuwbouwproject vzw Stille Meeuw. Goedkeuring concessieovereenkomst, toelage en borgstelling. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

 

“Dit is een mooi dossier waarbij Brasschaat investeert in de jeugd en we juichen dat toe.
Anderzijds willen we toch wel wijzen op het risico dat de vzw Stille Meeuw toch wel zou kunnen lopen. Een budget opstellen is altijd een raming maar moet wel een realistische raming zijn, en bij sommige getallen hebben we wel bedenkingen. Bijvoorbeeld de verhuurinkomsten die de vzw mee opneemt van € 10.000 en € 15.000. Bijvoorbeeld ook het engagement van de vzw om die win-winleningen van € 100.000 terug te betalen vanaf 2027. “

 

Raadslid Brughmans geeft mee dat ze het project zeker wel steunen. 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat er echt vraag is naar de verhuur van lokalen.  Don Bosco en Bethanie doen dit ook.  De vraag is altijd groter dan het aanbod.  Naar haar mening zit hier geen risico.  Dit project is volgens haar een mooi voorbeeld van een goed financieel plan.  Ze vindt het mooi dat er in dit gezamenlijk project mooie, veilige lokalen voorzien worden voor de jeugd.  Het plan werd ook op de jeugdraad voorgesteld en zij waren ook heel positief.  Ze licht toe dat er wel degelijk marge werd ingebouwd. 

 

Raadslid Pauwels spreekt zijn hoop uit dat dit het startschot mag zijn voor een renovatie van andere lokalen, o.a. het chirolokaal op de Kaart.  Het is daar volgens hem erbarmelijk. 

 

Schepen Van Gerven licht toe dat het hier om een gezamenlijk project gaat.  Het kan volgens haar niet allemaal van 1 kant komen. Chiro Kaart is natuurlijk ook welkom om samen met het bestuur van start te gaan. 

 

Waarnemend burgemeester Cools vult aan dat de eigenaar van de gebouwen van Chiro Kaart contact moet opnemen met het bestuur.  Dan is daar ook de 1/3 – 2/3 regeling van toepassing.  De bal ligt volledig in hun kamp. 

 

Raadslid Pauwels geeft mee dat Jobertus het geluk heeft van een zeer sterke raad van bestuur te hebben.  Het dossier werd uitgewerkt tot in de puntjes. Misschien is het een idee om andere jeugdverenigingen te ondersteunen? 

 

Schepen Van Gerven geeft nog mee dat scouts Don Bosco deze legislatuur ook serieuze inspanningen gedaan heeft.  Chiro Bethanie deed dit ook.  Het is dus zeker geen unicum.  Enkel in bedrag misschien wel. 

 

Raadslid Van der Schoepen verwijst naar de hindernissen die al genomen zijn.  Het is voor hem duidelijk dat er geen alternatief is en dat het moet gebeuren.  Vanuit zijn fractie een goedkeuring. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

 

1. Voorgeschiedenis

 

Heden wordt aan de Sportendreef 14 de jeugdwerking georganiseerd van scouts Jobertus. In functie van de jeugdwerking, werd een concessieovereenkomst afgesloten met de oudervereniging vzw Stille Meeuw betreffende het gebruik van het terrein en gebouwen.

 

De oudervereniging stelde reeds aan het college/gemeenteraad hun nieuwbouwproject voor dat zij wensen te realiseren. Er werd door de jeugdraad positief verlies verleend voor de realisatie van het project.

 

De gemeenteraad gaf met de beslissing van van 21 maart 2021 goedkeuring aan een investeringstoelage. Door diverse vertragingen in het dossier, maar vooral door de hogere projectkostprijs werd het dossier onder de toenmalige veronderstellingen niet uitgevoerd. VZW Stille Meeuw ging met het architectenbureau BRO Architecten aan de slag om een aantal wijzigingen in de plannen door te voeren om zo tot een goedkoper concept te komen (onder andere bv schuin aflopend dak in plaats een dak met koepels/ lichtinval) en met andere varianten in uitvoering (met gelijkblijvende kwaliteit).

 

Bij de aanpassing van het meerjarenplan (update december 2023) werd het bedrag van de investeringstoelage verhoogd tot 397.047euro. Nu één en ander concreter wordt legt Stille Meeuw aan de gemeenteraad het dossier ter goedkeuring van de investeringstoelage voor.

 

De VZW wenst de aannemer zo snel mogelijk te laten starten na het bouwverlof.

Historiek en verdere plannng :

  1. 3 juni: Bestuursorgaan (BO) VZW Stille Meeuw keurt goed dat met 2 aannemers (van de 5 die indienden) onderhandeld wordt
  2. 4 juni: start onderhandelingen
  3. 5 juni: beheerscomité RJV (Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie) goedkeuring verhoogde lening 500K euro en bevestiging voorwaarden voor borgstelling door gemeente.
  4. 17 juni: BO (Stille Meeuw): gunning van aanbesteding, onder voorwaarde hogere toelage/waarborg gemeente Brasschaat en update Financieel plan werd ontvangen met lagere ramingen (onderhandelde offerte)
  5. 24 juni: gemeenteraad Brasschaat: goedkeuring hogere toelage investeringstoelage 397K euro en hogere waarborg voor lening 450.000euro (maximum goedgekeurd bedrag door bestuursorgaan Stille Meeuw)
  6. 4 juli 2024: toekenning gunning
  7. 5 augustus: start bouw nieuw lokaal

 

2. Concessie

 

In zitting van 21 maart 2021 werd door de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de huidige concessieovereenkomst.

 

De scope van het nieuwbouwproject behelst de bouw van gebouwen die multifunctioneel ingezet kunnen worden voor Brasschaatse en niet-Brasschaatse verenigingen, met prioriteit voor jeugdwerking. Het volledig beheer en uitbating van het jeugdcomplex, zal in handen zijn van vzw Stille Meeuw.

 

Kernpunten van de concessieovereenkomst:

• Vzw Stille Meeuw is eigenaar van de opstallen tijdens de looptijd van de concessie. De gemeente wordt eigenaar van de gebouwen door het recht van natrekking als de concessie een einde neemt.

• Na de looptijd van 40 jaar neemt de concessie een einde. Mogelijkheden tot hernieuwing zullen alsdan te bespreken zijn.

• De jaarlijkse concessievergoeding van 1,00 euro blijft behouden

 

In dezelfde zitting werd tevens goedkeuring gehecht aan addendum 1 van de overeenkomst waarin specifiek de kernpunten opgenomen werden met betrekking tot het nieuwbouwproject:

        termijn

        uitvoering

        financiering

        borg

 

Gelet op de beslissing die heden voorligt en de impact op voornoemde kernpunten, wordt in onderling overleg met de vzw Stille Meeuw addendum 1 vervangen door addendum 2, (projectkost 1.338.000euro / borgstelling 450.000euro).

 

3. Financieel plan - borgstelling

Het project omvat een nieuwbouw en na afbraakwerken, een gedeeltelijke restauratie van een deel van het huidige gebouw.

 

De totale projectkost in het financieel plan inclusief marge wordt geraamd op 1.338.000 euro inclusief BTW op basis van huidige onderhandelde offerte; VZW Stille Meeuw vraagt een borgstelling aan voor een lening van 450.000euro (op 20 jaar) en een infrastructuurtoelage van 397.047euro.

 

 

Belangrijkste projectfinanciering:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door de dienst financiën werden de nodige documenten voor de onderbouw van het financieel plan opgevraagd en onder andere volgende documenten werden bezorgd:

> jaarresultaten Stille Meeuw 2022 - 2023

> rekeninguitreksels ter onderbouwing van het financieel plan,

> engagementsverklaring Jobertus scouts - Stille Meeuw

> modelcontract "win-win lening"

> aflossingstabel voor een lening van 500.000euro en ontwerpbeslissingen van de "Rijksdienst voor Jaarlijks Verlof- RJV" (beslissing 5 juni 2024) -

> "raming" van het project door de aangestelde architecten (BRO Architecten) + update meetstaat bijgevoegd naar aanleiding van onderhandelingen

> informatie over verhuring tijdens het jaar.

> goedgekeurd financieel plan door bestuursorgaan Stille Meeuw dd 17/6/2024

 

Vaststellingen met betrekking tot het financieel plan:

> naast de momenteel geraamde investeringsuitgave is er in het financieel plan volgende voorzien:

* een strategische reserve van +/- 33.000euro (opgenomen saldo van spaarrekening VZW) in financieel plan, die ook als reserve dient voor de algemene werking Stille Meeuw.

* een reserve marge (5%) + inrichting keuken + tussenwanden +inrichting lokaal , totaal 165.000euro

> het financieel plan voor de projectfinanciering geeft een positief saldo

* voor de opgegeven periode 2022-2047 (einde van de voorziene lening); uiteraard is dit voor deze lange periode indicatief.

* het financieel plan geeft een positief resultaat in een eerste cruciale periode tot 2027 (aflossingen bullet "Winwin"-leningen)

> er wordt bij de recurrente ontvangsten uitgegaan van:

* bijdrage van Jobertus op basis van de ondertekende intentieverklaring (basisinbreng, bijdrage uit lidgelden en kampgelden tot 2047, verderzetting huidige bijdrage nutsvoorzieningen en 6. 000euro ), dit werd de voorbije periode gerealiseerd.

* zomerverhuur voor kampen aan jeugdbewegingen 15.000euro/jaar

* verhuur tijdens het jaar: 10.000euro/jaar

* sponsorbedragen: 5.000euro/jaar

* diverse andere ontvangsten zijn geraamd op basis van gemiddelden van de voorbije jaren

> er wordt bij de recurrente uitgaven uitgegaan van

* recurrente onderhoudsuitgaven voor het gebouw + opgenomen kosten voor extra verzekering en externe boekhouder

* algemene werkingsuitgaven

* gevoelig dalende uitgaven voor nutsvoorzieningen

* financiersingsuitgaven: voor

zowel win-win leningen 150.000euro (bulletleningen, looptijd 8 jaar tot 2026 en 2027)

als de klassieke lening 450.000euro (20jaar, eerste jaren enkel intrestvergoeding, nadien 22.500euro jaar kapitaal, degressieve jaarlast, via financieringsinstelling RJV)

> externe financiering

* Win-win leningen zonder vraag tot borgstelling aan het gemeentebestuur

* RJV lening met voorwaarden voor waarborgstelling:

De RJV gaat akkoord met de gemeenteraadsbeslissing en ondertekende concessieovereenkomst met addendum volgens ontwerpbeslissingstekst "De VZW heeft een concessieovereenkomst afgesloten met de gemeente Brasschaat die eigenaar is van de grond. De gemeente Brasschaat is akkoord om zich borg te stellen voor de lening die eventueel door de RJV zal worden toegekend."

 

> FoCi subsidies:

er zijn twee ministeriële besluiten (2019) met subsidies vanuit het Fonds voor Culturele Infrastructuur (bijlagen) voor een totaal bedrag van 263.000euro. De uitbetalingen kunnen tot 6 jaar na het ministerieel besluit, dit is tot einde september 2025.

 

De dienst financiën wijst op volgende risico's:

 

> het plan voorziet een totale projectuitgave van 1.338.000euro die normaal alle uitgaven moeten afdekken: dit is een hoog bedrag voor de VZW.

 

> bedrag Lening RJV: de ontwerpbeslissing van RJV vermeldt een bedrag van 453.000euro. Er wordt een lening van 450.000euro voorzien. De eerste jaren zijn er enkel intresten (beperkt risico) met later bedragen van 29.250euro (degressieve jaarlast / vaste kapitaalsaflossing 22.500euro/jaar) tot 22.800euro op het einde van de financieringsperiode. Dit is een hoog bedrag en zal voor een groot deel gedekt worden uit nieuwe activiteiten.

> bedrag Win-Win leningen: deze leningen (die mogelijk verlengd kunnen worden in de tijd) zijn bullet leningen met terug te betalen bedragen in 2026 en 2027 voor een totaal van 150.000euro. Deze leningen zijn bij de eerste start van het project aangegaan voor een periode van 8 jaar; door uitstel van het project komt het einde van de periode nu relatief dicht op de realisatie van het project.

 

> er wordt uitgegaan van:

6.000 euro uit blijvende bijdrage van Jobertus Scouts welke voorbije jaren werd voldaan

15.000euro ontvangsten uit zomerverhuur van de nieuwe infrastructuur, dit is een nieuwe activiteit

10.000euro gebudgetteerde ontvangsten uit doordeweekse verhuur, dit is een nieuwe activiteit, mogelijke kandidaat huurder DHR Partners 0695.803.071 gekend bij de organisatie Stille Meeuw.

 

Deze nieuwe ontvangsten (en de nettomarge) dienen opgevolgd te worden, vermits deze zowel ge-"operationaliseerd" dienen te worden en de geraamde financiële resultaten dienen op te leveren.

> zal de effectieve uitbetaling van de FoCi subsidies afhankelijk zijn

* van de uitvoering en verantwoording van de werken

* de momenteel gekende einddtermijn voor indien van subsidies einde september 2025

> uiteindelijk risico: vermits de opstal gelegen is op een grond in eigendom van het gemeentebestuur Brasschaat zal bij uitwinning van de borg de gemeente eigenaar worden van het gebouw.

 

De dienst financiën adviseert om de jaarrekeningen van de VZW jaarlijks op te volgen met specifieke aandacht voor de hierboven vermelde punten.

 

4. Infrastructuurtoelage

Het financieel plan en de vraag van Stille Meeuw VZW gaat uit van een gemeentelijke infrastructuurtoelage van 397.047euro. Deze toelage werd in het meerjarenplan 2020-2025 voorzien, update december 2023.

Het financieel plan werd hierboven toegelicht bij de paragraaf met betrekking tot de borgstelling.

Gezien de grootte van het bedrag volgen de grootste projectuitgaven de wetgeving overheidsopdrachten, een voorwaarde die ook door FoCi werd opgelegd.

 

Er werd een omgevingsvergunning afgeleverd met referentie OMV_2020127148. In het bestek werden varianten in uitvoering toegelaten. Bij de gunning en uitvoering dient rekening gehouden te worden met de voorwaarden van de vergunning en de mogelijkheden van regularisatie.

 

De uitbetaling gebeurt normaal op basis van artikel 10. van het besluit van 29 juni 2022 op basis verantwoorde facturen en opgeleverde werken. Er kunnen tussentijdse uitbetalingen opgevraagd worden (75% van de factuurbedragen), het saldo bij oplevering.

Stille Meeuw vraagt een afwijking van uitbetaling, indien eerst het volledig deel van de gemeentelijke subsidie word uitbetaald, kan de start van de opname van de lening bij RJV verlaat worden, en kan de periode dat enkel intresten moeten betaald worden en nog geen terugbetaling van kapitaal verwacht, iets naar achter geschoven worden in de tijd.

Hier wordt niet op ingegaan.

 

Aan de concessieovereenkomst komt een addendum 2 met verwijzing naar het financieel plan met inbegrip van borgstelling en toelage.

 

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020, "31. Definitie dagelijks bestuur. Bepaling Visumgrenzen."

Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2022 "44. Reglement investeringstoelagen jeugdinfrastructuur 2022-2024. Goedkeuring.", onder andere art. 7 met betrekking tot "het vaststellen van hogere toelagebedragen voor uitzonderlijke projecten" en art.10. met betrekking tot de "uitbetaling".:...

 

Adviezen

De jeugdraad van 10 februari 2021 gaf positief advies over het project en nadien positief advies voor de verhoging van de projectsubsidie.

 

Advies financieel directeur:

In het huidige dossier zit nog een onbekende: de eindprijs van gunning gezien de laatste stap van de onderhandeling nog lopende is (eindfase met guning op 4 juli 2024). De huidige meetstaat in bijlage geeft de momenteel onderhandelde prijs (lager dan eerste offerten van de kandidaten). Het goedgekeurde financieel plan vormt de basis voor een maximum budget.

 

Er wordt gewezen op leninglast van de financiering (kapitaal 450.000euro) dat bij aanvang 29.250euro bedraagt: dat is voor de VZW een hoog bedrag en zal voor een deel gerealiseerd moeten worden door ontvangsten uit nieuwe activiteiten (verhuur).

 

De uitbetaling van de gemeentelijke toelage op zich vormt niet het risico. De waarborgstelling voor de lening (RJV) houdt een risico voor de gemeente in; weliswaar bij grotere financiële problemen zal, mits uitbetaling van het financieringssaldo het gebouw eigendom worden van het gemeentebestuur.

 

Verder wordt gewezen op het feit dat de aanvragen voor subsidies bij FoCi tot einde september 2025 lopen.

 

Een regelmatige (jaarlijkse) opvolging van de financiële gezondheid van de VZW Stille Meeuw is zeker aan te raden.

 

Advies algemeen directeur:

De algemeen directeur merkt op dat de financieel directeur lid is van het bestuursorgaan VZW Stille Meeuw en aanwezig was op de vergadering bij het agendapunt de stemming van het financieel plan. Het is daarom van belang te melden dat het financieel plan, de vaststellingen en de vermelde risico's op dezelfde criteria beoordeeld werden als bij andere investeringstoelagen en borgstellingen door het gemeentebestuur. De vaststellingen door financiën en de vermelde risico's zijn aldus gevalideerd door de beleidsadviseur financiën, de financieel directeur en de algemeen directeur.

 

Financiële gevolgen

De concessievergoeding van 1,00 euro per jaar blijft behouden.

 

De borgstelling op zich heeft geen financiële gevolgen maar kan wel een financieel risico inhouden.

 

De financiële gevolgen voor de investeringstoelage zijn:

 

Kost

397.047euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

0752 01Jeugdwerking - infrastructuur/66400000 Investeringstoelage project Jobertus

05.05.03.06 We ondersteunen jeugdverenigingen in het veilig stellen en verduurzamen van hun infrastructuur.

Budget/jaar

Investeringsbudget 2024

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

2024-64

 

BESLUIT eenparig:

 

 

 

Concessie

Art.1.- De gemeenteraad hecht goedkeuring aan addendum 2 bij de bestaande concessieovereenkomst in het kader van het investeringsproject dat vzw Stille Meeuw zal realiseren op de terreinen voor jeugdwerking aan de Sportendreef 14 te Brasschaat. Addendum 1 wordt hierbij in onderling overleg met de vzw geheel vervangen door addendum 2.

Infrastructuurtoelage

Art.2.- De gemeenteraard geeft goedkeuring aan de investeringstoelage voor een bedrag van 397.047euro zoals goedgekeurd in het meerjarenplan 2020-2025, update december 2023.

.De toelage wordt uitbetaald na voorlegging door de vereniging van:

● facturen (op naam van de vereniging of ondersteunend beheersorgaan), of

● aankoopbewijzen van materialen door de betrokken vereniging.

Na verificatie wordt 75 % van de factuurbedragen aan de vereniging betaald als toelage, binnen de

grenzen van de maximale toelage van 397.047 euro

Nadat alle werken uitgevoerd zijn, bezorgt de vereniging:

● een eindstaat, waarop alle uitgevoerde werken en aangekochte materialen worden vermeld,

met afschrift en betalingsbewijs van niet eerder voorgelegde facturen;

● fotomateriaal van de uitgevoerde werken en de aangepaste situatie.

Borgstelling

Art.3.- De gemeenteraad stemt in, rekening houdende met de gekende risico's, met borgstelling voor de lening van VZW Stlle Meeuw (450.000,00 euro) met een looptijd van 20 jaar) bij de "Rijksdienst voor jaarlijks verlof (RJV)".

Opvolging

Art. 4.

De  VZW Stille Meeuw bezorgt jaarlijks de jaarrekeningen van de VZW , met specifieke rapportering over de evolutie van de openstaande schuld (win-win leningen, lening Rijksdienst voor Jaarlijks Verlof) en de ontvangsten uit verhuuropbrengsten en de reële doorstortingen vanuit de scoutsgroep Jobertus.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

26 Warmteplan Noordertuin. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

 

“Ik moet zeggen dat de toelichting die we kregen op de commissie verhelderend was, en duidelijk heeft gemaakt dat we wat betreft warmtenetten en warmtepompen hier in Brasschaat nog in de kinderschoenen staan. En we hebben nog 1 legislatuur tijd om de klimaatdoelstellingen 2030 te bereiken…De uitdagingen zijn enorm. Eén slide schoof bijvoorbeeld de warmtepompen naar voor met als tussentijdse doelstelling: “de gemeente moet warmtepompen maximaal stimuleren ikv. Doelstelling 2030”.

Het schema wees echter uit dat Brasschaat nog een hele weg voor de boeg heeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan het eind van deze huidige legislatuur geef ik de schepen vrijstelling van de vraag hoe ze dit gaat uitwerken… Maar het stelt grote uitdagingen.

Wat betreft het project van het warmtenet  op de zorgdriehoek. Onze fractie pleit ervoor om dit nu onmiddellijk mee uit te werken in de concrete plannen van het nieuw woon-en zorgcentrum. Nadien inschuiven in een bestaande ontwikkeling gaat véél meer geld kosten… We mogen deze kans niet laten liggen.”

 

Raadslid Hoegaerts doet volgende tussenkomst :

 

“Ten tijde van de goedkeuring van het lokaal energie- en klimaatplan heeft onze fractie al gezegd dat het goed is dat een lokaal bestuur zich engageert en zelf verantwoordelijkheid neemt in het terugdringen van broeikasgassen, maar dat inspanningen haalbaar en betaalbaar moeten zijn, ook en vooral voor de modale burger.

Dat zelfde gevoel hebben we met dit warmteplan. Uit ons lokaal energie- en klimaatplan, dat we onszelf dus oplegden, volgt dat zo’n 1.700 woningen in Brasschaat op korte termijn zouden moeten overschakelen naar een warmtepomp. Er is “snelheid nodig tegen 2030” luidt het  en  het kost geld. Een individuele eigenaar zou 36 of zelfs 46 euro/maand MEER betalen dan wat hij nu betaalt voor zijn uit een warmtenet opgewekte energie. De boodschap is “Wordt klimaatneutraal voor nog geen 50 euro per maand.” Extra dus. De consultants van Arcadis die natuurlijk een prachtopdracht hebben gekregen om een en ander in te kleden, geven zelf toe dat deze boodschap “niet iedereen zal kunnen overtuigen”…

Op de commissievergadering zijn er niet alleen kritische – heel kritische vragen – gesteld over de kostprijs van dit alles en wie uiteindelijk wat zal betalen, niemand die het weet. Met 1 geniale zin “Door de laagste maatschappelijke kosten als uitgangspunt te nemen, wordt de warmtetransitie zo betaalbaar mogelijk gehouden.” lossen de heren van Arcadis het zo op.

En wat is de kostprijs voor de gemeente? Alle uren en dagen die onze eigen diensten en duurzaamheidsambtenaren en weet ik wie nog allemaal al hebben gestoken en nog zullen steken als trekker in een ontwikkelingsplan van lokale warmtenetten.

Daarnaast werden vragen gesteld over de waterkwaliteit van ons drinkwater, de compatibiliteit van warmtenetten en individuele warmtepompen, de aandrijving van de warmtepompen, die óók elektrisch moet zijn, enz. Veel vragen, weinig antwoorden.

Zijn wij tegen warmtepompen of warmtenetten? Helemaal niet, maar dat moet een economische beslissing en wellicht ecologische keuze zijn van grootverbruikers zoals ziekenhuizen, zorginstellingen, het gemeentebestuur zelf en dan zijn we ongeveer uitgepraat in Brasschaat. Wij willen echter niet dat de hoge kostprijs voor individuele aansluitingen nog maar eens wordt doorgerekend naar de gezinnen die hun bouw- en renovatiekosten al ettelijke keren hebben zien stijgen de laatste jaren door allerlei maatregelen. Tegen 2030 dreigt het gewoon onmogelijk te worden om als jong gezin nog een woning te verwerven.

De ontwikkeling van een lokaal warmtenet voor de zone Zorgdriehoek kan zeker nuttig zijn, maar wij tekenen voorbehoud bij dat “versnellen” en opdringen van een uitrol van warmtepompen bij individuele woningen noch in het kader van zogenaamde wijkrenovaties.”

 

Raadslid Van Mechelen was toevallig bij een koppeltje dat renovatieplannen heeft.  Ze hebben de prijs gevraagd voor een warmtepomp en voor de duurste Vaillent ketel.  Voor een warmtepomp is het 12 000 euro en voor de goede ketel 3 000 euro.  Volgens hem gaat een warmtepomp ook geen 10 jaar meer mee. Het is volgens hem veel te duur en gewone mensen kunnen dit niet betalen.  Dit is echt zijn bezorgdheid.  Hij verwijst ook naar waterstof.  Daar gebeurt volgens hem veel onderzoek naar nu. 

 

Schepen Van Honste beseft dat de energietransitie een enorme uitdaging zal zijn.  Via Noordertuin wordt er samen met de Provincie op grotere schaal bekeken hoe men het samen kan aanpakken.  Het zonaal warmteplan werd samen met 7 andere gemeenten opgemaakt, onder leiding van de Provincie.  Op deze manier was er schaalvergroting. In Brasschaat is het warmtenet beperkt op dit moment.  Ze hoopt dat alle partners van de Zorgdriehoek bereid zijn om daar nu ook over na te denken.  Ze is heel blij dat het warmteplan er nu al is.  Dit zijn stapjes en de toekomst zal verder uitkijken wat het beste is.  Warmtepompen zijn misschien niet voor iedereen een oplossing maar niets doen is achteruit gaan. 

Vandaag ligt de goedkeuring van het warmteplan voor om ook de volgende legislatuur verder te kunnen gaan met de aanbevelingen.  De toekomst zal dan uitwijzen in welke richten het uitgaat. 

 

Raadslid Van Mechelen geeft aan dat het echt zijn bezorgdheid is dat mensen die niet kunnen betalen, het is volgens hem echt een groot probleem.  De warmtepompen staan nog in een beginstadium.  Volgens hem kiezen er nu vaak mensen voor een eenvoudige ketel bij een renovatie omdat het zo duur is.  Zelfs techniekers bevel de oude methode vaak aan volgens hem. 

 

Schepen Van Honste verwijst naar de zonnepanelen, 20 jaar geleden startte dit ook zo op.  Dit begon ook zo en vandaag de dag vinden mensen het heel normaal om zonnepanelen te hebben.  De prijzen zijn uiteindelijk ook gezakt.  Dit gaat met alle nieuwe technieken zo. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In juli 2021 heeft Provincie Antwerpen het provinciaal onderzoek ‘ruimte en energie’ afgerond. Hierdoor kreeg men inzicht in het ruimtelijke aspect van de energietransitie. Via het instrument ‘energielandschap’ wil ze samen met de gemeenten de koppeling tussen ruimtelijke ordening en energie maken.

 

Het energielandschap ‘Noordertuin’ is aangeduid als ambassadeurslandschap en een concrete samenwerking werd opgestart tussen Provincie Antwerpen en de gemeenten Brasschaat, Kapellen, Brecht, Schilde, Schoten, Stabroek en Wijnegem.

 

Voor het energielandschap Noordertuin heeft op 9 februari 2022 een eerste stuurgroep plaatsgevonden met de politieke vertegenwoordiging van deelnemende gemeenten en Provincie Antwerpen. Op deze bijeenkomst zijn de verwachtingen uitgesproken en afspraken gemaakt rond samenwerking. De deskundige duurzaamheid is de ambtelijke vertegenwoordiging van de gemeente in de werkgroepen. Schepen Myriam van Honste heeft het bestuurlijke mandaat in de stuurgroep van Noordertuin.

 

Tijdens de stuurgroep van 9 februari 2022 werden onderstaande thema’s bepaald als prioriteit voor het energielandschap:

  1. Kennisdeling en inzetten op ambtelijke samenwerking
  2. Energiebesparing via woningrenovaties + patrimoniumbeheer
  3. Elektrificatie mobiliteit
  4. Potenties grootschalige energieopwekking windenergie & zonne-energie

 

Voor het energielandschap is er samen met de gemeenten een actieplan opgemaakt. Op 17 november 2022 heeft de stuurgroep zich akkoord verklaard met de inhoud en opzet van het actieplan. De stuurgroep heeft prioriteiten gekozen in het kader van de uitvoering van het actieplan.

 

De stuurgroep gaf aan dat “zon” en “warmte” op dit moment de sleutelthema’s waren waarbij opstart van een regionaal warmteplan als prioriteit naar voor werd geschoven. Binnen het thema energiebesparing via woningrenovaties + patrimoniumbeheer kwamen onderstaande acties naar boven tijdens de ambtelijke werksessies:

 

Opmaak van een warmtezoneringsplan op niveau van het energielandschap + een pilotcase per gemeente met hierbij uitwerking van richtlijnen

 Het in kaart brengen van de grootste verbruikers en de zones om prioritair in actie te schieten

 

Er werd beslist samen in te zetten op de opmaak van een regionaal warmteplan Noordertuin. De provincie Antwerpen ondersteunde in de begeleiding en selectie naar een dienstverlener. Deze heeft de data die al beschikbaar was, aangevuld met extra informatie aangeleverd vanuit de gemeente. Er werd een traject doorlopen met als resultaat het huidig voorliggend regionaal warmteplan.

 

In dit Warmteplan staat de algemene strategische visie om de klimaatdoelstellingen te halen op het vlak van warmte. Daarnaast bevat deze ook ontwikkelplannen in, met per gemeente van het energielandschap apart nadrukken en startkansen die eerste prioriteiten aanduiden. Deze zijn niet voor alle gemeenten dezelfde, maar geven net de kans om van elkaar te leren door als gemeente op een startkans in te zetten en geleerde lessen te delen binnen de werkgroep van het energielandschap. Het warmteplan stopt dus niet aan de gemeentegrenzen.

 

Bepaalde opportuniteiten zoals een warmtebron bevinden zich misschien net over de grens of bepaalde wijken worden bijna exact gekopieerd aan de andere kant van de grens. Dankzij een globaal warmteplan en samenwerking tussen de gemeenten zorgen we ervoor dat deze kansen maximaal benut kunnen worden.

 

De 7 gemeenten van de Noordertuin (Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schilde, Schoten, Stabroek en Wijnegem) stellen als doelstelling een reductie van 40% tegen 2030 voorop. Energietransitie is een van de grote werven van onze generatie. De warmtetransitie is daarbij het aspect dat de inwoners en bedrijven het dichtst aangaat, omdat het betekent dat we onze huizen en bedrijven moeten aanpassen.

 

De transitie stopt echter niet in 2030. Met dit warmteplan wordt bekeken wat er nodig is om de warmtevoorziening van de gebouwen in Noordertuin volledig fossielvrij te maken tegen 2050. Dit warmteplan bekijkt onder meer hoe dat fossielvrije warmtesysteem er in Noordertuin kan uitzien: in welke wijken zetten we best in op warmtepompen, waar leiden warmtenetten tot de laagste maatschappelijke kost en met welke duurzame warmtebronnen kunnen die dan gevoed worden. Dit wordt weergegeven in de wamtezoneringskaart.

 

Het warmtebeleidsplan wordt uitgebouwd rond 8 focuspunten:

  1. We zetten in op een betaalbare warmtetransitie voor alle inwoners en bedrijven (betaalbaarheid)
  2. We maken no regret keuzes en vermijden lock-ins op het snelst mogelijk pad naar fossielvrije verwarming (snelheid)
  3. In warmtenetgebieden bereiden we ons nu al voor om een toekomstige implementatie mogelijk te maken (gebiedswerking)
  4. We zetten de nodige juridische instrumenten in om het warmtebeleid vorm te geven (instrumentarium)
  5. We werken resultaatgericht van pilootproject naar doorbraakprojecten tot opschaling (piloot naar doorbraak)
  6. We volgen de juiste processen binnen een duidelijke organisatie (proces)
  7. We rekenen op iedereen en nemen iedereen mee in ons verhaal (mensen)
  8. We communiceren duidelijk en brengen de nodige inzichten naar inwoners en bedrijven (communicatie)

 

Het warmtebeleidsplan bevat verder ook 8 beleidsaanbevelingen:

        Beleidsaanbeveling 1: Voer een beleid om de uitrol van warmtepompen bij individuele woningen te versnellen

        Beleidsaanbeveling 2: Voer een beleid om de uitrol van warmtepompen bij tertiaire gebouwen te versnellen in de all-electric zones

        Beleidsaanbeveling 3: Voer een beleid om bij de uitfasering van stookolie een overstap naar aardgas- of propaangasketel te vermijden en meteen te investeren in fossielvrije warmte

        Beleidsaanbeveling 4: Voer een duidelijke communicatie en bied ondersteuning rond isolatieaanpak en stappenplan transitiegereed

        Beleidsaanbeveling 5: Stel een kader op voor de ontwikkeling van een (grootschalig) warmtenet obv aquathermie

        Beleidsaanbeveling 6: Stel een kader op voor de ontwikkeling van lokale warmtenetten obv KWO of andere lokale bronnen in clusters met grote afnemers

        Beleidsaanbeveling 7: Stel een kader op voor de ontwikkeling van een warmtenet met een industriële afnemer als startkans

        Beleidsaanbeveling 8: Gebruik wijkrenovaties om de warmtetransitie te versnellen en meteen een wijkuitvoeringsplan fossielvrij op te maken

 

Deze beleidsaanbevelingen moeten door de gemeenten, in samenwerking met betrokken partijen, verder worden uitgewerkt. Dit hoeft elke gemeente niet afzonderlijk te doen, maar kan in samenwerking met de andere gemeenten in Noordertuin opgepakt worden. Hiervoor werd per beleidsaanbeveling een ontwikkelplan opgesteld dat telkens door 1 gemeente zal getrokken worden. Brasschaat werd op basis van impact, relevantie en regionale verdeling bepaald als trekker voor beleidsaanbeveling 6.

 

De voordelen van deze regionale samenwerking is de verdeling van de inspanningen, het schaalvoordeel in de uitvoering, het kunnen leren van elkaars ervaringen, en uniformiteit in communicatie, voorlichting en andere uitingen richting inwoners. Op basis van de lessen van het piloot- of doorbraakproject binnen de trekkende gemeente, zullen de overige gemeenten voor wie het ontwikkelplan en bijhorende beleidsaanbeveling relevant is, het kader dat in uitvoering van een ontwikkelplan werd opgesteld, kunnen overnemen.

 

De gemeente Brasschaat zal binnen beleidsaanbeveling 6 de mogelijkheid tot het opzetten van een kleinschalig warmtenet binnen de zorgdriehoek onderzoeken.

 

Het regionaal warmteplan Noordertuin bestaat uit een warmtevisie, warmtezoneringskaart en warmtebeleidsplan per gemeente. De goedkeuring hiervan ligt voor aan de stuurgroep van het Energielandschap op 3 mei 2024. Daarna wordt gevraagd dat elke gemeente het warmteplan laat goedkeuren door het college en de gemeenteraad.

 

Juridisch kader

        Burgemeestersconvenant 2030

        Art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”;

        6 juli 2020 - het college geeft goedkeuring aan de deelname aan de intergemeentelijke samenwerking 'Energietransitie Noordertuin'.

        23 augustus 2021 - de Gemeenteraad ondertekent het Lokaal Energie- en klimaatpact 1.0, waarmee de gemeente zich engageert tot de opmaak van een lokaalwarmteplan

        10 december 2021- de Vlaamse Regering stelt de Visienota Warmteplan 2025 op.

        23 augustus 2021- het College van Burgemeester en Schepenen neemt kennis van het eindrapport van het provinciaal onderzoek 'Ruimte en Energie' en keurt de samenwerking Energielandschap 'Noordertuin' goed.

        9 februari 2022 - de stuurgroep Noordertuin leg de werkthema's en prioriteiten vast.

        2 mei 2022 - VVSG keurt het begeleidingstraject bij warmteplan Noordertuin goed.

        20 mei 2022 - Provincie Antwerpen licht de Startanalyse Warmtezonering Provincie Antwerpen toe aan de ambtelijke werkgroep Noordertuin.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn nog niet bekend.

 

BESLUIT:

Met 26 ja-stemmen (Philip Cools, Tom Versompel, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Bart Brughmans, André Van Mechelen, Jan Jambon, Rudi Pauwels, Karin Willemen-Beyers, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Anne Van Aperen, Johan Caluwé, Robert Geysen, Marie Anne Naudts-Coppens en Lutgart Smekens), 3 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het regionaal warmteplan Noordertuin, met daarin de overkoepelende warmtevisie en warmtezonering. Die visie beschrijft de basisprincipes die noodzakelijk zijn om de al aangegane klimaatdoelstellingen te halen tegen 2030 en 2050. We leggen het warmtebeleidsplan voor aan het volgende bestuur om hierop verder te bouwen vanaf 2025. Het huidige bestuur zet al eerste stappen om de startkans die toegelicht staat in het warmtebeleidsplan goed voor te bereiden.
 

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

27 Reglement duurzame helden 2024. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente Brasschaat neemt deel aan de Week van de Duurzame Gemeente (https://www.duurzamegemeente.be/) die plaatsvindt van 18 tot en met 25 september 2024. Door deel te nemen wil de gemeente Brasschaat de bevolking sensibiliseren over lokale duurzame acties die passen in een mondiale agenda, de ‘Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling’ met 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen of SDG’s (zie https://unric.org/nl/duurzameontwikkelingsdoelstellingen/ of bijlage).

 

De gemeente wil lokale duurzame acties zichtbaar maken en een draagvlak creëren voor mondiale duurzame ontwikkeling. In dit kader lanceert de gemeente Brasschaat voor de periode van 25 juni tot en met 25 juli 2024 een oproep via verschillende communicatiekanalen zodat kandidaturen ingezonden kunnen worden.

 

Deze oproep en selectie van duurzame helden wordt georganiseerd door de gemeente Brasschaat in samenwerking met de dienst duurzame- en mondiale ontwikkeling van Brasschaat. Het doel is om 5 duurzame helden voor het jaar 2024 te selecteren. Dit reglement zoals opgenomen in bijlage van dit punt bepaalt de regels en de voorwaarden om te kunnen deelnemen.

 

 

Juridisch kader

Collegepunt "Deelname campagne Week van de duurzame gemeente" van 15 april 2024.

SDG-charter

MJP 2020-2025

Burgemeestersconvenant 2030

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn nog niet bekend.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het reglement voor voordracht en stemming duurzame helden 2024.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

28 Goedkeuring deelname- en selectiereglement fototentoonstelling stedenband. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De stedenband bestaat in 2024 20 jaar. Naar aanleiding hiervan wordt onder meer een Boliviaanse maand in de bib georganiseerd met een fototentoonstelling rond het thema water met foto's van hier en daar.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het selectie- en deelnamereglement voor de fototentoonstelling in kader van het 20-jarig bestaan van de stedenband.

 

Juridisch kader

MJP

07.04 BD Tegen het einde van de legislatuur verbruikt Brasschaat als organisatie en haar inwoners minder water

07.04.02 Sensibilisatie duurzaam watergebruik

07.06 BD Brasschaat behoudt de hele legislatuur de stedenband en de noodhulp.

07.06.01 AP We behouden de stedenband

07.06.01.02 A We verhogen het interne en externe draagvlak voor de stedenband en versterken de bestaande werkgroep

SDG 17, 6

Burgemeestersconvenant 2030

LEKP

 

Ondernemerstoets

Brasschaatse fotografen als deelnemers.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden geraamd op:

Kost

1500 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

61599999/werkingskosten ontwikkelingssamenwerking

Budget/jaar

Exploitatie 2024

Krediet beschikbaar

Ja

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het selectie- en deelnamereglement voor de fototentoonstelling in kader van het 20-jarig bestaan van de stedenband.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

29 Inspiratienota duurzame wensen. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

In zitting van 11 september 2023 werd goedkeuring gevraagd aan het college voor het opstellen van een

inspiratienota duurzame wensen.

 

Inwoners, scholen, leerlingen, ondernemers, etc. kregen de kans om hun toekomstwensen voor een

duurzame gemeente in 2030 te formuleren voor potentiële en toekomstige beleidsmakers.

 

In september 2023 werd een digitale wensenmuur gelanceerd waarop wensen verzameld werden van

de Brasschaatse inwoners.Nadat deze verzameld en verwerkt werden, startte een digitale en

stemming via een digitale en fysieke wensenmuur waarna de bijgevoegde inspiratienota opgesteld

werd aan de hand van de top 10 meest gestemde wensen.

 

De top 10 bestaat uit de volgende wensen die vanuit de Brasschaatse inwoners geformuleerd werden:

Ik wens...

1. ... dat je je veilig en eenvoudig met de fiets kan verplaatsen.

2. ... dat het veilig is.

3. ... veiligheid en duidelijkheid op de weg.

4. ... minder beton en meer groen.

5. ... speelplekken in het groen waar kinderen écht kind kunnen zijn.

6. ... dat het rustig wonen is.

7. ... meer ruimte voor groen en natuur.

8. ... gezellige plekjes waar jongeren zich thuis voelen.

9. ... een publieke dienstverlening waar je zonder afspraak terecht kan.

10. ... meer betaalbare woningen.

 

Neemt kennis van de toegevoegde inspiratienota duurzame wensen.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

30 Schadegeval Beemdenstraat. Dading. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans vond de werkwijze van de schadeberekening van een boom heel interessant. Ze leest nu dat 1219 euro (basiswaarde) en de borg worden opgeteld. De verzekeraar betaalt dan 758,55 euro. Ze vraagt zich af waarom de aankoopwaarde van een nieuwe boom daar niet mee in staat? De stamdiameter wordt berekend op 1,30m hoogte. Wanneer je een kapvergunning nodig hebt, wordt er naar de diameter op 1m gekeken. Is het dan niet interessanter om dezelfde hoogte te hanteren, vraagt ze zich af?

 

Schepen Heirman licht toe dat men dit kan vergelijken met een pert total. Men zal dan ook schatten wat deze nog waard is. Met de uitkering van de verzekering kan men dan een nieuwe wagen kopen. In dit geval kan met een nieuwe boom aankopen met het geld van de verzekering. Dit is puur een verzekeringskwestie.

 

Raadslid Van Mechelen geeft nog mee dat de waarde van een boom niet enkel samen hangt met de diameter maar ook met het soort boom. Een Japanse kerselaar kost bijvoorbeeld meer dan een kerstboom.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Ingevolge een verkeersongeval van 24 september 2023 dat plaatsvond in Brasschaat, Beemdenstraat werden een laanboom beschadigd. Deze beschadiging werd geraamd op 758,55 euro.

 

De gemeente ontving als slachtoffer een oproeping voor zitting van de politierechtbank van 13 mei 2024.

Er werd aangifte gedaan van dit dossier bij AXA Belgium N.V., de rechtsbijstandsverzekeraar van de gemeente.

Deze heeft zich bereid gevonden de geleden schade voor te schieten en vraagt in dat verband om over te gaan tot ondertekening van een subrogatoire dading.

 

Wanneer de verzekeraar een bedrag voorschiet, is het gebruikelijk dat zij een dading laten ondertekenen.

Alzo wordt de verzekeraar gesubrogeerd in de rechten van verzekerde en kan deze zelf een recht laten gelden lastens de aansprakelijke partij.

Wanneer de verzekeraar het bedrag voorschiet , zou verzekerde in theorie zelf nog een advocaat kunnen gelasten om de fondsen terug te vorderen én te innen van de aansprakelijke partij. De verzekeraar zou dan geen basis meer hebben om de gelden terug te vorderen van verzekerde die in dergelijke gevallen 2 x zou worden vergoed.

 

Het betreft een goed te keuren dading met tekst als volgt:

 

"Subrogatoire dading Legal Village- NV AXA BELGIUM feiten dd  24 09 2023

 

Tussen  u de verzekerde,  genaamd 

Gemeente Brasschaat, gevestigd te 2930 Brasschaat aan de Verhoevenlei 11, met ondernemingsnummer BE 0206.677.801, hierbij vertegenoordigd door haar waarnemend burgemeester, Philip Cools en de algemeen directeur, ward Schevernels

 

En,

 

AXA Belgium N.V., die de rechtsbijstand commercialiseert onder het merk Legal Village, verzekeringsonderneming toegelaten onder het codenr. 0039 waarvan de zetel gevestigd is te 1000 Brussel, Troonplein 1, ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0404.483.367,

hierna, de Maatschappij, genoemd

 

 Legal Village NV, maatschappelijke zetel in de Boomkwekerijstraat 25 te 1000 Brussel, BTW BE 0403.250.774 RPR Brussel, maatschappij gespecialiseerd in de afhandeling van schadegevallen met betrekking tot rechtsbijstand. AXA Belgium vertrouwt aan Legal Village het beheer toe van schadegevallen voor alle contracten in zijn verzekeringsportefeuille met betrekking tot de tak rechtsbijstand, conform de bepalingen van artikel 4.b van het koninklijk besluit van 12 oktober 1990 betreffende de rechtsbijstandverzekering,

hierna het schaderegelingskantoor genoemd,

 

Werd overeengekomen hetgeen volgt

 

De verzekerde kan genieten van een rechtsbijstandsverzekeringscontract met nummer 010730537241  afgesloten bij de maatschappij,. Een schadegeval heeft zich voorgedaan waarbij de verzekerde schade heeft geleden. Verzekerde wenst beroep te doen op zijn rechtsbijstandsverzekeringscontract.

 

De verzekerde kiest door de ondertekening van deze kwitantie-dading voor een

vervroegde uitbetaling van een vast bedrag tot slot van alle rekening wat de materiële schade aan de fiets betreft.

 

De maatschappij is bereid op heden, in het kader van de uitvoering van de rechtsbijstandsovereenkomst, ter regeling van de schade die verzekerde heeft opgelopen, een bedrag te betalen van  758,55 tot slot van alle rekeningen aan die verzekerde.  (...)

 

De verzekerde ontlast, na ontvangst van het bedrag tot slot van alle rekeningen de maatschappij en het schaderegelingskantoor van al haar verplichtingen betreffende het schadegeval en kan dus geen verdere rechten meer putten uit de bij de maatschappij onderschreven rechtsbijstandsovereenkomst ingevolge het schadegeval waarvoor hij een vergoeding heeft ontvangen

 

De maatschappij verbindt er zich toe dit bedrag tot slot van alle rekeningen te

betalen van zodra huidig document volledig ingevuld en ondertekend wordt terug

Bezorgd.   Uiteraard verloopt het verhaal voor de andere schade via de tegenmaatschappij Dekra Belgium/Matmut France.

 

Zowel de maatschappij als de verzekerde doen dus wederzijdse toegevingen.

 

Van zodra de betaling is uitgevoerd, treedt de maatschappij  in alle rechten, verhaal en vorderingen van de verzekerde tegen alle borgen, aansprakelijke derden en/of diens verzekeraars tot dit bedrag.

 

Indien de verzekerde alsnog een schadevergoeding van het hoger vermeld geschil

zou ontvangen van een derde, is deze gehouden binnen de veertien dagen dit

bedrag terug te betalen aan de maatschappij.

 

Gelieve dit bedrag te storten :

 

 

☐ Op bankrekeningnummer BE06 0910 0007 6922

 

 

      Op naam van : …Gemeente Brasschaat…………………………………………..

 

Voor akkoord gegeven op   ………………… te Brasschaat,

 

 

De verzekerde                                                                      De Maatschappij,

Handtekening "     

  

 

 

Juridisch kader

Artikel 41, 17 decreet lokaal bestuur - het aangaan van dadingen - bevoegdheid gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

Ingevolge goedkeuring van de dading ontvangt de gemeente een bedrag van 758,55 euro.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Neemt kennis van het voorstel van dading en verleent goedkeuring om tot ondertekening over te gaan.

 

Art.2.- De gemeenteraad mandateert de waarnemend burgemeester, Philip Cools en de algemeen directeur, Ward Schevernels, om over te gaan tot ondertekening van deze dading.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

 

31 Algemeen politiereglement. Aanpassingen bepalingen - art.6.13 Bengaals vuurwerk. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Bengaals vuur, ook bekend als stadionfakkels, wordt veel gebruikt bij sfeeracties bij sportwedstrijden met name bij voetbalwedstrijden.

Bengaals vuurwerk is, overeenkomstig het Koninklijk Besluit van 20 oktober 2015, ingedeeld onder vuurwerk categorie F1 en wordt steeds vaker gebruikt bij andere festiviteiten. Deze vuurpijlen worden tot 3000 graden warm, ze zijn levensgevaarlijk voor wie er van dichtbij mee in contact komt. Net omdat het vaak gebruikt worden bij druk bijgewoonde manifestaties vormen ze een acuut gevaar voor omstaanders, organisatoren en ordediensten.

 

Artikelen van categorie T1, zoals niet-elektrisch aangestoken Bengaals vuur en niet-elektrisch aangestoken rookgeneratoren, mogen verkocht worden aan klanten vanaf 12 jaar (artikel 13 KB 2015 voormeld). Gezien het frequentere gebruik en de schade die zulk vuurwerk kan veroorzaken, is het aangewezen om het verbod ervan uitdrukkelijk op te nemen in het algemeen politiereglement.

 

Juridisch kader

Art.2, 40§1, 135, 285, 286 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Art.119 Nieuwe Gemeentewet

Het Algemeen Politiereglement Brasschaat gecoördineerde versie van 25 maart 2024.

Koninklijk Besluit van 20 oktober 2015 betreffende het op de markt brengen van pyrotechnische artikelen

 

Adviezen

Er wordt positief geadviseerd door de diensten Integrale veiligheid, lokale economie, lokale politie Brasschaat, de sanctionerend ambtenaar en door de jeugdraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de aanpassingen van het Algemeen Politiereglement, meer bepaald van artikel 6.13- Het gebruik van springstoffen en vuurwerk:

§1. Buiten de gevallen bij de wet toegestaan, is het verboden om, zonder schriftelijke vergunning van de burgemeester, zowel op de openbare weg als op private plaatsen, vuurwerk te ontsteken, stoffen die rook ontwikkelen en die bovendien vallen onder het MB van 3 februari 2003 (BS 19/02/2000) te ontsteken, knalbussen of voetzoekers te doen ontploffen, buskruit af te steken of om automatische knalkanonnen of gelijkaardige apparaten te gebruiken.

§2. De vergunning, vermeld in §1, bevat de maatregelen om het ontsteken van vuurwerk op een veilige en gecontroleerde manier te laten verlopen.

§3. Het gebruik van Bengaals vuurwerk is altijd verboden, net zoals het gebruik van wensballonnen of gelijkaardig.

§4. Alle voorwerpen waarmee de overtreding in §1 en §3 werd begaan, zowel de springstof, het vuurwerk, de wensballonen als de apparaten kunnen in beslag worden genomen. In dit geval worden ze, op diens verzoek, teruggegeven aan de bezitter of eigenaar de eerstvolgende werkdag tijdens de kantooruren.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

 

32 Algemeen politiereglement. H.6-Aanpassingen maatregelen voor veiligheid en orde - lachgas. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Op vrijdag 29 maart 2024 werd het Koninklijk Besluit van 11 maart 2024 betreffende het oneigenlijk

gebruik van lachgas (distikstofmonoxide) gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

 

Vanaf maandag 8 april 2024 geldt er een verbod op het oneigenlijk gebruik van lachgas.

De invoer, de uitvoer, de doorvoer, de vervaardiging, de bewaring (opslag onder de vereiste

voorwaarden), de etikettering, het vervoer, het bezit, de makelarij, de verkoop en het te koop stellen,

het voorschrijven, het afleveren of het aanschaffen van lachgas, tegen betaling of kosteloos, zowel

fysiek als online, is vanaf dan strafbaar met strafrechtelijke sancties.

Uitsluitend wanneer het gebruik bestemd is voor medische of technische doeleinden of als

voedingsadditief is er geen sprake van een misdrijf.

 

Het verbod op handel, bezit me het oog op oneigenlijk gebruik van lachgas dient bijgevolg te worden

geschrapt uit het Algemeen Politiereglement.

 

Juridisch kader

Art.2, 40§1, 135, 285, 286 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Art.119 Nieuwe Gemeentewet

Het Algemeen Politiereglement Brasschaat gecoördineerde versie dd. 27 mei 2024 .

 

Adviezen

Er wordt positief geadviseerd door de diensten integrale veiligheid, lokale politie, Igean en de jeugdraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

 

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de herwerkte versie van Titel I, Hoofdstuk 6 betreffende het verbod op schadelijke middelen van het Algemeen Politiereglement:

Aan artikel 6.5 wordt gewijzigd als volgt:

Art.6.5.

§1. Het is verboden om schadelijke middelen zoals aanstekergas, …. te

verhandelen of te bezitten indien de handel of het bezit gericht is op het oneigenlijk

gebruik van het middel met als doel het bekomen van een roeseffect, dit met een

ongewenst effect op de openbare orde als gevolg.

§2. Onverminderd de gemeentelijke administratieve sancties en maatregelen zoals

voorzien in TiteI I - Hoofdstuk 15 van deze verordening, nemen de politiediensten

capsules, cilinders, patronen en flessen alsook alle materialen die worden gebruikt bij

het inhaleren van deze gassen/middelen in beslag met het oog op vernietiging,

overeenkomstig de bepalingen van artikel 30 van de wet op het politieambt van 5

augustus 1992.

§3. De politiediensten zijn belast met het toezicht op de naleving van de verordening en

de inbeslagname. De gemeente staat in voor de stockage van de bestuurlijk in beslag

genomen goederen en de vernietiging ervan bij besluit van de burgemeester. De kosten

voor de stockage en vernietiging vallen ten laste van de overtreder.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

 

33 Algemeen politiereglement. Aanpassingen bepalingen 2.1 bedelarij. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hermans verwijst naar het arrest waar bedelen voor het eerst als mensenrecht erkend wordt. Bedelverboden maken voor het eerst een schending uit met alle gevolgen vandien. Ze maakt zich hier wel wat zorgen rond. Er zullen toch wel eens mensen zijn die echt in de armoede zitten en die dan op deze manier in de criminaliteit worden gezet. Brasschaat heeft er niet mee te maken leest ze, maar ze gaan dit hier toch al pro-actief aanpassen aan de internationale rechtspraak. Het blijft volgens haar nog altijd een hele delicate materie die moet bewaakt blijven. Tussen het respecteren van mensenrechten en het bewaren van de openbare orde zit nog verschil. De beleidsvorming rond deze materie wordt volgens haar veel ingewikkelder gemaakt. Ze vraagt om goed op te letten zodat de armoede niet mee gecriminaliseerd wordt.

Beslissing

 

 

 

Feiten en motivering

Op 19 januari 2021 heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens met het zogenaamde "Lacatus-arrest" uitspraak gedaan over de geldigheid van bedelverboden. Een verbod op agressief bedelen lijkt te stroken met het Lacatus-arrest, want het beschermt de democratische samenleving. Verder zou het mogelijk zijn om, indien gewenst, een algemeen bedelverbod in te stellen in bepaalde zones of tijdens bepaalde periodes mits afdoende motivering. Vermits er tot op heden in Brasschaat geen problematiek rond bedelen gekend is, lijkt het voldoende om het bestaande verbod (art.2.1) in regel te brengen met de internationale rechtspraak.

 

Juridisch kader

Art.2, 40§1, 135, 285, 286 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Art.119 Nieuwe Gemeentewet

Het Algemeen Politiereglement Brasschaat gecoördineerde versie dd. 27 mei 2024.

 

Adviezen

Er wordt positief geadviseerd door de diensten Integrale veiligheid, lokale politie Brasschaat, lokale economie, de sanctionerend ambtenaar en de jeugdraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de herwerkte versie van

Titel I - Hoofdstuk 2-artikel 2.1 van het Algemeen Politiereglement zoals in bijlage:

Bedelverbod wordt gewijzigd als volgt:

Art.2.1. Bedelverbod.

Artikel 207. Het is op het hele grondgebied verboden te bedelen op volgende wijze:

a) aanklampen van personen of zich opdringerig gedragen;

b) de doorgang voor verkeer of voetgangers hinderen;

c) het zich begeven op een horecaterras;

d) in het gezelschap van kinderen of dieren;

e) het expliciet tonen van lichaamsgebreken, verwondingen of verminkingen;

f) bij huizen aanbellen.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

34 De Voorkempen-he. Goedkeuring toewijzingsreglement. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Brughmans doet volgende tussenkomst :

 

“Dit reglement borduurt eigenlijk voort op het gemeentelijk toewijzingsreglement dat in 2014 werd goedgekeurd en waarin twee specifieke doelgroepen werden aangewezen: personen met een handicap en ouderen. En vervolgens geactualiseerd in het woonbeleidsplan 2014 – 2019 waarbij vertrokken werd van de vergrijzing van de bevolking (het aantal 50 plussers neemt alsmaar toe) en van de ontgroening van de bevolking werd vastgesteld. Heel wat jonge mensen die opgroeiden in Brasschaat trekken weg uit de gemeente omdat zij niet kapitaalkrachtig genoeg zijn om zich hier te vestigen. Daarom wil men inzetten op lokale binding om zo de stadvlucht van jonge gezinnen te beperken.”

Die langdurige woonbinding wordt ook nu gehanteerd in het nieuwe reglement met een als tweede trap in de cascade het wonen in het werkingsgebied. Een werkingsgebied dat sinds de hervorming van de woonmaatschappijen fors uitgebreid is, dus onze fractie hoopt dat ook de woonprojecten fors uitbreiden in dat gebied want anders worden de wachtlijsten voor Brasschaatse inwoners nog veel langer.

Wij pleiten ook voor een nieuw woonbeleidsplan voor de volgende legislatuur. Enkele gemeenteraden geleden namen we kennis van het lijvige rapport over de omgevingsanalyse door het MAT. Hierin staan de noden duidelijk omschreven. En ook de woonscan die de provincie eind december maakte van Brasschaat kan een handig instrument zijn.

Dus in afwachting keurt onze fractie dit goed.”

 

Schepen Hans licht toe dat er heel duidelijk vermeld wordt dat er nog een evaluatie zal komen en dat er nog werkpunten zijn zoals bijvoorbeeld de doelgroepen.  Ze vindt het terecht dat de alleenstaanden zeker als doelgroep moeten vermeld worden.  Nu moesten de 15 gemeenten naar de gemeenteraad en nadien komen er nog aanpassingen.  Ze vermoed dat er vanuit andere gemeenten ook nog wel opmerkingen zullen komen.  Ze neemt het zeker mee. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen trad op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarmee de toewijzingsraden van de woonmaatschappijen aan de slag gaan om tot een concrete invulling te komen.

 

De woonmaatschappij nam het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De woonmaatschappij zit de toewijzingsraad voor.

 

De Voorkempen-he heeft tijdens de raad van bestuur van 7 september 2023 beslist om, conform het decreet, een toewijzingsraad op te richten in functie van het maken van afspraken over de versnelde toewijzingen en de opmaak van een toewijzingsreglement voor het werkingsgebied.

 

Met de brief/email van 25 september 2023 werd aan de gemeenten en de welzijnsactoren met de vraag om een effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden.

In zitting van 27 november 2023 werd Karina Hans aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger met als plaatsvervanger Bruno Heirman.

 

De installatievergadering heeft plaatsgevonden op 13 december 2023 te Wuustwezel.

De toewijzingsraad telt 19 leden en is als volgt evenwichtig samengesteld:

        1 afgevaardigden van De Voorkempen-HE

        1 afgevaardigde per gemeente (15 in totaal)

        1 Vertegenwoordiger per welzijnsactor:

 CAW Antwerpen

 Vertegenwoordiger bijzondere jeugdzorg, opgroeien en VAPH.

 Vertegenwoordiging geestelijke gezondheidszorg

 

De toewijzingsraad is samengekomen op 31 januari 2024 te Brasschaat, 6 maart 2024 te Zoersel en 17 april 2024 te Ranst.

 

De toewijzingsraad van De Voorkempen-he heeft op basis van het nieuwe regelgevend kader een ontwerp van toewijzingsreglement en huishoudreglement opgemaakt. Hierbij is lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).

 

Het ontwerp van toewijzingsreglement en huishoudreglement werden op 30 april 2024 goedgekeurd door de raad van bestuur van de Voorkempen-he.

Daarnaast schrijft de regelgeving ook voor dat de woonmaatschappij de gemeente op de hoogte brengt van de beslissingen met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2). De gemeenteraad kan echter enkel het ontwerp van toewijzingsreglement amenderen voor wat betreft de strengere woonbinding en de specifieke doelgroepen.

 

De woonmaatschappij integreert de goedgekeurde toewijzingsreglementen in het definitieve toewijzingsreglement. De woonmaatschappij bezorgt vervolgens het toewijzingsreglement aan de minister opdat hij zijn vernietigingstoezicht kan uitoefenen.

 

De toewijzingsraad van De Voorkempen-he heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen.

Daarnaast heeft de toewijzingsraad bij consensus beslist dat na de langdurige woonbinding met de gemeente wel rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met het werkingsgebied van de woonmaatschappij.

Wekiezenvooreencascadesysteemvantoepassingophetvolledigwerkingsgebied.Delangdurige woonbinding wordt ingevuld a.d.h.v. volgende cascade:

1e.Kandidaat-huurdersdiedeafgelopen10jaarminstens5jaaronafgebrokenindegemeente woonden, waar de toe te wijzen woning ligt, krijgen voorrang.

2e.Kandidaat-huurdersdiedeafgelopen10jaarminstens5jaaronafgebrokeninhet werkingsgebied woonden, waarde toe te wijzen woning ligt, krijgenvoorrang.

 

Voor het volledige overzicht van keuzes en afspraken mbt pijler 2 (versnelde toewijzingen) en pijler 3 (doelgroepen) verwijzen we naar de bijlagen (huishoudreglement, toewijzingsreglement en overzicht doelgroepen).

 

Aandachtspunten :

 

Pijler 2 : versnelde toewijzingen

 

Artikel22.-§1.-Dedoelgroepenvoorversneldetoewijzingzijnvoorzieninart.6.24§2enart.6.25 van het BVCW. De volgende doelgroepen komen in aanmerking voor een versnelde toewijzing:

        dekandidaat-huurderdiedak-enthuisloosisofdatdreigtteworden;

        dekandidaat-huurderdiealsjongeremetbegeleidingzelfstandigwoontofgaatwonen;

        dekandidaat-huurdermeteengeestelijkgezondheidsprobleemdiezelfstandigwoontof gaat wonen;

        dekandidaat-huurderdieinslechtehuisvestingwoont;

        dekandidaat-huurderdiezichinbijzondereomstandighedenvansocialeaardbevindt

§2.Deversneldetoewijzingendoor De Voorkempen-HE  o.b.v.precairewoonnoodgebeurenevenwichtig

gespreid over het jaaren over het patrimonium/werkingsgebied van de woonmaatschappij. De Voorkempen-HE kiestwelkepandenerversneldwordentoegewezenenkijktwieervoorditpandinaanmerkingkomt. Uitgangspunt bij de versnelde toewijzingen: woonnood primeert.

Artikel23.-§1.-Binnende20%versneldetoewijzingen,wordthetvooropgesteldaantalversnelde toewijzingen als volgt verdeeld over de verschillende categorieën/doelgroepen.

 

 

Pijler 3 (doelgroepen):

 

We verwijzen naar het huishoudreglement waar de bestaande doelgroepenplannen en doelgroepen zijn opgenomen.

Voor de bejaarden woningen wordt een cascadesysteem ingevoerd.

  1. Dekandidaat-huurder vanaf75jaar

Hiertoewordeni.f.v.dezedoelgroepaangepastewoningenvoorbehoudendie worden gelabeld op adres (zie bijlage).

              Erwordtprioritairtoegewezenvolgenshetvolgendecascadesysteem

 1e. personen vanaf 75 jaar

 2e.personenvanaf70jaar

 3e. personen vanaf 65 jaar

Bijeenkoppelofsamenwonendenvolstaathetdateenvanbeidepartnersdeleeftijd heeft bereikt.

 

Begeleidende maatregelen

 

De toeleidende organisatie maakt een inschatting van de nood aan begeleiding en neemt dit op in het attest bij inschrijving. De nood aan begeleiding wordt opnieuw ingeschat door de toeleidende organisatie in overleg met de kandidaat bij een effectief aanbod van de woning. Indien de begeleiding nodig is, wordt dit opgenomen in een begeleidingsovereenkomst tussen de kandidaat-huurder en de begeleidende organisatie.

 

Voor de start van de verhuring gaat er een eerste gesprek door met de woonmaatschappij om in te schatten of en welke woonbegeleiding nodig kan geacht worden. Indien de woonmaatschappij van mening is dat er bijkomende woonbegeleiding dient voorzien te worden, zal de welzijnsactor het opnemen van de begeleiding opnieuw overwegen. Bij het eerste kennismakingsbezoek, binnen 3 maanden na de verhuring gaat de woonmaatschappij, samen met de welzijnsactor samen op huisbezoek. De welzijnsactor informeert de woonmaatschappij wanneer de woonbegeleiding wordt stopgezet. Tussentijds kan een woonbegeleiding bijgestuurd worden maar dan steeds in onderling overleg.

 

Juridisch kader

Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14.

Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28.

De installatie van de toewijzingsraad van De Voorkempen-he, zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van De Voorkempen-he, van 13 december 2023 te Wuustwezel.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan het ontwerp van toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van Woonmaatschappij De Voorkempen-he.

 

Art.2.- Neemt kennis van de genomen beslissingen door De Voorkempen-he met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

35 Sint Huibrechtlei 3. Goedkeuring overeenkomst ter beschikkingstelling Pastorij Donk. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts stelt dat het halvelings toch te maken heeft met de H.Hart kerk.  Het zit mee in het dossier van de totale regeling.  Hij wil toch nog eens verzoeken om de gebouwtjes van de voormalige foyer van de vzw toch nog eens onder de loep te nemen in samenspraak met de neven gelegen vzw. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 22 december 2003 werd door het college van burgemeester en schepenen goedkeuring gehecht aan de terbeschikkingstelling van het pastorijgebouw Brasschaat-Donk aan kerkfabriek H.Hart.

 

Op 31 oktober 2021 nam deze terbeschikkingstelling een einde en werd daarna stilzwijgend verlengd. In onderling overleg werden een aantal wijzigingen opgenomen in de vernieuwde overeenkomst tot terbeschikkingstelling. De voornaamste wijzigingen ten opzichte van de originele terbeschikkingstelling:

- enkel de gelijkvloerse verdieping van het gebouw wordt in gebruik gegeven

- bestemming: vergaderruimte en archief (voorheen: ook bewoning voor pastoor)

 

Door deze aanpassing, komt (op de eerste en tweede verdieping) één woning ter beschikking die voor sociaal beleid kan ingezet worden. De nodige aanpassingswerken worden door de technische dienst opgenomen vanaf 1 september 2024.

 

Door de dienst administratie patrimoniumbeheer werd een ontwerpovereenkomst tot terbeschikkingstelling opgemaakt.

 

De terbeschikkingstelling van de gelijkvloerse verdieping geldt voor een onafgebroken termijn van negen jaar, die aanvangt op 1 september 2024 en eindigt ten laatste op 31 augustus 2033, tot maximaal 6 maanden na de voorlopige oplevering van de verbouwingswerken aan de Kerk, die uitvoering geven aan de omgevingsvergunning voor het bouwen van een bijgebouw en restauratie Kerk H. Hart – Donk met referentie 2022/OMV/0228 (Kapelsesteenweg 216) en in alle geval ten laatste op 31 augustus 2033.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de ontwerpovereenkomst tot terbeschikkingstelling van de gelijkvloerse verdieping van het pastorijgebouw Brasschaat-Donk aan kerkfabriek Heilig Hart.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Adviezen

Positief advies Inge Conincx, beleidsmanager persoonsgebonden zaken

Positief advies Jan Peeters, afdelingshoofd facilitair beheer

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 8 april 2024 principiële goedkeuring aan de overeenkomst. De gele arcering betreft aanvullingen die gemaakt zijn na deze zitting, in overleg met algemeen directeur.

 

Financiële gevolgen

 

De terbeschikkingstelling gebeurt zonder dat hiervoor enige vergoeding verschuldigd is door de kerkfabriek.

 

Voor het verbruik van water en elektriciteit zal aan de gemeente maandelijks en vooraf een forfaitair bedrag betaald worden van 30,00 euro.

 

Verbruik gas: "er wordt op elke individuele radiator een caloriemeter geplaatst. Na elk jaar (of bij einde van de overeenkomst) zullen de standen op deze caloriemeters opgenomen worden door de technische dienst van de gemeente en het zal verbruik doorgefactureerd worden aan de Kerkfabriek."

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de ontwerpovereenkomst tot terbeschikkingstelling tussen de gemeente en de kerkfabriek H.Hart, betreffende het gebruik van de gelijkvloerse verdieping van het pastorijgebouw gelegen aan de Sint Huibrechtlei 3 te Brasschaat, ingaand op 1 september 2024.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

36 Ploegsebaan 273. Goedkeuring nominatieve toelage Chiro Bethanie asfaltering toegangsweg. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Bij vaststelling van de aanpassing van de meerjarenplanning, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2023, werd beslist dat de heraanleg van de asfaltwerken ter hoogte van de inrit van Chiro Bethanie, Ploegsebaan 273 te Brasschaat, niet apart gebudgetteerd werd. Er werd opdracht gegeven deze werken te doen uitvoeren in het kader van de raamovereenkomst "Raamcontract onderhoudswerken asfalt 2024".

 

De werken werden intussen uitgevoerd aan een totale kostprijs van 37.294,54 euro, btw niet inbegrepen, hetzij 45.126,39 euro, btw inbegrepen.

 

Vanuit de Vlaamse Overheid werd een subsidie voorzien ten voordele van de Chiro, gebaseerd op de aanvankelijke raming voor enkel herstel van de bovenlaag aan een bedrag van 12.100,00 euro, btw in begrepen. De toegekende subsidie bedraagt 40% van het geraamd bedrag: 4.840,00 euro.

 

Tussen de gemeentediensten en Chiro is afgesproken dat de subsidie de gemeente toekomt, omdat ook de kosten gemaakt werden door het gemeentebestuur. Echter, om de subsidie bij Toerisme Vlaanderen te kunnen opvragen, dient de Chiro aan de subsidiërende overheid een rechtstreekse factuur te kunnen voorleggen van 12.100,00 euro, btw inbegrepen. Deze factuur werd door de aannemer opgemaakt, bezorgd aan de Chiro en reeds voldaan door de Chiro.

 

Om het verhaal financieel rond te krijgen en de subsidie te kunnen verrekenen, wordt voorgesteld een nominatieve toelage van het saldo toe te kennen aan de Chiro aan een bedrag van: 12.100,00 euro - 4.840,00 euro = 7.260,00 euro.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de nominatieve toelage.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020 betreffende de definitie van het dagelijks bestuur.

 

 

Adviezen

Positief advies dienst infrastructuur

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 3 juni 2024 principiële goedkeuring.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn: 

Kost

7.260,00 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel

0752 01/66400000 Investeringstoelage asfaltwerken Chiro Bethanie

Budget/jaar

Investering in 2024

Krediet beschikbaar

Nee te voorzien in budgetcontrole juni 2024

Visum financieel directeur

2024_53_met opmerking : mits goedkeuring van aanpassing budget bij budgetcontrole juni 2024.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan het toekennen van een nominatieve toelage van 7.260,00 euro aan Chiro Bethanie, Ploegsebaan 273 te Brasschaat om op deze manier de aan de Chiro toegekende subsidie vanuit Toerisme Vlaanderen van 4.480,00 euro te kunnen verrekenen met de kost voor de herstelling van de oprit.

 

Art.2.- De uitgave is heden niet voorzien in de meerjarenplanning, maar zal voorzien worden in het kader van budgetcontrole in juni 2024 in het investeringsbudget 2024 sleutel 0752 01/66400000 (investeringstoelage asfaltwerken Chiro Bethanie). Financieel directeur verleende een visum met nummer 2024_53 met opmerking: mits goedkeuring van aanpassing budget bij budgetcontrole juni 2024.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

37 Azalealaan 6. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst concessie exclusief leveringsrecht dranken Ruiterhal. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Hoegaerts stelt dat er maar 1 kandidaat is opgedaagd.  Hij vraagt zich af hoe dit gelopen is en hij is blij dat hij toch wel 2 lokale bieren zal aanbieden, nl.  Tipsie en Oude Caert.  Deze man blijkt ook de organisator te zijn van de grote Oever-feesten.  Hij heeft onmiddellijk elke maand in zijn Ruiterhal al een grote fuif geprikt.  Het ene sluit het andere niet uit maar het mag volgens hem niet zijn dat hij zelf de beste data prikt zodat er niets anders kan georganiseerd worden. 

 

Schepen Cantens licht toe dat het in de markt werd gezet.  Tijdens het plaatsbezoek waren er 4 kandidaten maar er zijn er onderweg afgehaakt.  Er schreef uiteindelijk maar 1 iemand in en dit is nu de concessiehouder.  De cultuurdienst kijkt toe op de werking.  De eigen werking wordt eerst ingevuld.  De feesten worden dus weloverwogen ingepland.  De oever-feesten zijn heel populair in Brasschaat en zorgen ook wel voor inkomsten.  Er wordt zeker op toegezien dat er geen misbruik is. 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

In zitting van 27 november 2023 heeft de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de lastvoorwaarden betreffende het exclusief leveringsrecht van dranken in de vernieuwde Ruiterhal, Azalealaan 6 te Brasschaat.

 

Op 1 februari 2024 werd 1 kandidatuur ontvangen. Pieter Jacobs Catering & Events diende een voorstel in aan een jaarlijkse concessievergoeding van 25.000,00 euro (jaarlijks te indexeren).

 

In zitting van 15 april 2024 werd door het college van burgemeester en schepenen goedkeuring gehecht aan het toewijzingsvoorstel, zoals opgenomen in het juryverslag van 4 april 2024. Aan de dienst administratie patrimoniumbeheer en de juridische dienst werd opdracht gegeven tot opmaak van de samenwerkingsovereenkomst.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het juryverslag.

 

Op basis van het juryverslag werd met de enige inschrijver verdere besprekingen en onderhandelingen gevoerd. Deze resulteren in een samenwerkingsovereenkomst, opgemaakt door de dienst administratie patrimoniumbeheer.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de samenwerkingsovereenkomst.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad, en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad.

Artikel 281 betreffende de overdracht van bevoegdheid tot ondertekening van de voorzitter aan een of meer leden van de gemeenteraad.

 

Adviezen

Positief advies juridische dienst

Positief advies cultuurdienst

 

Ondernemerstoets

De voorgestelde concessiehouder is een lokale ondernemer, die tevens al in het verleden dezelfde concessie op succesvolle wijze heeft uitgebaat, in goede samenwerking met de cultuurdienst.

 

Financiële gevolgen

De jaarlijkse forfaitaire concessievergoeding wordt vastgesteld op 25.000,00 euro per jaar en wordt gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen en zal op 1 januari van elk jaar aangepast worden overeenkomstig artikel 1782bis van het Burgerlijk Wetboek, namelijk:

 

basisvergoeding x nieuw indexcijfer

aanvangsindexcijfer (november 2024)

 

De aanpassing van de index op 1 januari zal voor het eerst plaatsvinden nadat de concessie minstens

één jaar in voege is.

 

De verschuldigde vergoeding zal door de concessiehouder aan de gemeente maandelijks (in schijven

van 1/12e) en telkens vooraf betaald worden op rekeningnummer van het gemeentebestuur met IBANcode BE06 0910 0007 6922.

 

Gezien de opstartperiode van de “nieuwe” Ruiterhal, krijgt de concessiehouder de eerste vier

maanden van de concessie, met name de maanden september, oktober, november en december van

het jaar 2024 een vrijstelling van 50% van de concessievergoeding.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en Pieter Jacobs Catering & Events, betreffende de concessie voor het exclusief leveringsrecht van dranken in de nieuwe Ruiterhal, opgemaakt door de afdeling administratie patrimoniumbeheer. De concessie gaat in op 14 september 2024.

 

Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en Pieter Jacobs Catering & Events, betreffende de concessie voor het exclusief leveringsrecht van dranken in de nieuwe Ruiterhal, opgemaakt door de afdeling administratie patrimoniumbeheer. De concessie gaat in op 14 september 2024.

 

Art.3.- Voor deze concessie zal jaarlijks een vergoeding ontvangen worden van 25.000,00 euro (jaarlijks te indexeren vanaf 2026).

 

Art.4.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de overdracht van de bevoegdheid tot ondertekening van de overeenkomst van de voorzitter van de gemeenteraad aan de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

38 Goedkeuring concessievoorwaarden digitale schermen op openbaar domein. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

De gemeente wil gebruik maken van digitale schermen om de visuele communicatie in het straatbeeld te bevorderen en publiciteit voor lokale handelaars mogelijk te maken op openbaar domein.

 

Heden is hiervoor geen adequate en efficiënte infrastructuur voorzien.

 

Er worden drie locaties in concessie gegeven na oproep tot mededinging. De locaties zullen vastgelegd worden in onderling overleg tussen de gemeente en de concessiehouder.

 

De oproep tot mededinging zal op de website van de gemeente geplaatst worden na goedkeuring door de gemeenteraad. De oproep zal tevens gepubliceerd worden op het e-procurement platform.

De voorstellen moeten het bestuur bereiken ten laatste op 24 augustus 2024.

 

Als gunningscriteria gelden volgende criteria:

  1. Kwaliteit van de schermen (30 punten)
  2. Plan van aanpak (50 punten)
  3. Financieel voorstel (20 punten)

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden van de domeinconcessie en de model-concessieovereenkomst die daar integraal deel van uitmaakt.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd mandaat te geven aan het college van burgemeester en schepenen voor de toewijzing van de concessie en bijhorende goedkeuring van de concessieovereenkomst. De handtekenbevoegdheid voor het ondertekenen van de concessieovereenkomst wordt hierbij overgedragen van de voorzitter van de gemeenteraad naar waarnemend burgemeester.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020 betreffende de definitie van het dagelijks bestuur.

Artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad, en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad.

Artikel 281 betreffende de overdracht van bevoegdheid tot ondertekening van de voorzitter aan een of meer leden van de gemeenteraad.

 

Adviezen

Positief advies dienst communicatie

Positief advies dienst toerisme, evenementen en ondernemen met betrekking tot focus op lokale ondernemers.

Positief advies Jan Peeters, diensthoofd facilitair beheer

Positief advies Steven Van den Bruel, diensthoofd infrastructuur

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 10 juni 2024 principiële goedkeuring aan de lastvoorwaarden.

 

Ondernemerstoets

In de lastvoorwaarden is opgenomen dat 50% van de zendtijd door de concessiehouder ingezet kan worden voor publicitaire doeleinden. Uitsluitend lokale ondernemers zullen binnen deze zendtijd kunnen deelnemen om publiciteit te maken voor hun zaak of product.

 

Financiële gevolgen

De minimum drie digitale schermen worden kosteloos geplaatst, geleverd, onderhouden en beheerd door de concessiehouder.

 

Volgende financiële gevolgen maken deel uit van het voorstel van de inschrijver en punten 2, 3 en 4 zijn, afhankelijk van het voorstel al dan niet ten laste van de gemeente.

 

1. concessievergoeding

De inkomst voor het verlenen van de domeinconcessie zal vastgesteld worden op basis van voorstel van inschrijvers.

 

2. retributie AWV publiciteit op gewestwegen

De kost wordt geraamd

Kost 600,00 euro, btw inbegrepen (jaarlijks)

Budgetsleutel 021064099999 (retributie schuilhuisjes en stratenplannen langs gewestwegen)

Budget/jaar exploitatiebudget 2024 ev

Krediet beschikbaar ja

 

        grondinname: 8,31 euro per m² (2024)

        reclame: 41,55 euro per m² (2024)

 

3. aansluiting elektriciteit

De kost wordt geraamd (cf. aansluitingen in het park)

Kost 6.000,00 euro (2.000,00 euro per bord), btw inbegrepen, eenmalig

Budgetsleutel 0110 04/24100000 (aankoop digitale informatieborden)

Budget/jaar investeringsbudget 2024

Beschikbaar Ja

 

4. verbruik elektriciteit

De kost wordt geraamd:

Kost 3.300,00 euro (1.100,00 euro per bord), btw inbegrepen, jaarlijks

Budgetsleutel 011901/61100020 elektriciteit divers (marktkasten, verkeerssignalisatie ed)

Budget/jaar exploitatiebudget 2024 ev

Krediet beschikbaar ja

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de lastvoorwaarden betreffende de domeinconcessie van digitale schermen op openbaar domein in functie van publiciteit voor lokale ondernemers en zendtijd voor gemeentelijke communicatie.

 

Art.2.- Geeft mandaat aan het college van burgemeester en schepenen voor toewijzing van de concessie, op basis van lastvoorwaarden en concessie-overeenkomst die integraal deel uitmaakt van de lastvoorwaarden. De handtekenbevoegdheid voor het ondertekenen van de concessieovereenkomst wordt hierbij overgedragen van de voorzitter van de gemeenteraad naar waarnemend burgemeester.

 

Art.3.- De mogelijke uitgaven verbonden aan deze concessie worden ingeschreven op volgende budgetten:

 

2. retributie AWV publiciteit op gewestwegen

Exploitatiebudget 2024 en volgende - budgetsleutel 021064099999 (retributie schuilhuisjes en stratenplannen langs gewestwegen)

 

3. aansluiting elektriciteit

Investeringsbudget 2024 - budgetsleutel 0110 04/24100000 (aankoop digitale informatieborden)

 

4. verbruik elektriciteit.

Exploitatiebudget 2024 en volgende - budgetsleutel 011901/61100020 elektriciteit divers (marktkasten, verkeerssignalisatie ed)

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

39 Kapelsesteenweg - heraanleg ventweg. Goedkeuring bijakte. - GOEDGEKEURD

 

 

Zittingsverslag

 

Raadslid Pauwels stelt dat er sinds de aanvang bezorgdheid was over deze zone. Raadslid Geysen en hij zelf zijn daar destijds ter plaatse gaan kijken en zij deelden dezelfde bezorgdheid. Er werd volgens hem toen verwezen naar waardeloos groen. Ze zijn ervan overtuigd dat het huidige groen een geluidsscherm vormt voor de mensen die daar wonen. De Kapelsesteenweg brengt wel wat geluid met zich mee volgens hem. Uit de mobiliteitwerkgroep van 2021 kwam dat er een participatietraject zou komen over de inrichting van deze groenzone. Er dient ook een waterbuffering voorzien te worden. Momenteel is de groenzone eerder een zicht- en geluidsscherm. Hij wil graag weten wat de stand van zaken van het participatietraject is alsook of het ontwerp nog passeert op de gemeenteraad of in de stuurgroep mobiliteit die dan nieuw leven wordt ingeblazen?

 

Raadslid Geysen geeft mee dat hij betreurt dat de vroegere mobiliteitsvergaderingen niet meer doorgaan. In oktober 2021 kregen ze daar een mooie uiteenzetting van wat er allemaal ging en kon gebeuren met de Kapelsesteenweg. Naar aanleiding van die vergadering is hij dan met raadslid Pauwels gaan fietsen. Ze maakten toen een oplijsting van het volledige project. Dit werd toen naar de schepen en de mobiliteitsambtenaar doorgestuurd. Ze hebben toen aangegeven wat allemaal belangrijk was. Indien gewenst kan hij deze tekst nog wel eens terug doorsturen. Een belangrijk deel ging toen over de ventweg en dan meer bepaald over de huidige groenzone en de waterbuffering. Toen ze daar met passanten spraken was dat volgens hem echt wel een bezorgdheid. De bomen die daar nu staan zijn echt wel een buffer voor de geluidsoverlast. Het verwijderen van ‘wat’ groen waren ingrepen die toch nagekeken moesten worden om de groene buffer leefbaar te houden voor de bewoners die daar wonen.

Raadslid Geysen wil graag weten op wat de kost van 40 000 euro precies gebaseerd is aangezien de kosten nog niet gekend zijn. Hij vraagt zich af of dit een fictief bedrag is?

 

Schepen Fonteyn doet een tussenkomst en licht toe dat ze 2 zaken door mekaar halen. Je hebt enerzijds de groenzone en anderzijds de ventweg zelf. Dit gaat over de ventweg. Er was effectief een participatiemoment waarbij ze daar ter plaatse zijn geweest. Heel veel mensen uit de buurt zijn toen ideeën komen aanbrengen. Er was ook nog een moment in het atrium toen er al een deel van de plannen klaar waren. Daar hebben ze nog opmerkingen doorgegeven. Hier is dan een definitief plan uit voort gevloeid dat dan opgenomen is in de ontwerpplannen van de Kapelsesteenweg.

De groenzone werd dus effectief al met de buurt besproken. Het minder waardevol groen zijn de uit de kluiten gewassen struiken. Het gaat hier om struiken die heel groot en hoog gegroeid zijn die men inderdaad gaat verwijderen. Er zullen nieuwe bomen aangeplant worden en er zal ook een wilgentakkenmuur opgetrokken worden aan de kant van de huizen. Deze inrichting werd volledig afgeklopt met de burgers. Dit alles is naar de ontwerper gegaan en dit zit dus al mee in het grote ontwerp.

Raadslid Fonteyn licht toe dat het hier over de ventweg zelf gaat. Dit is volledig openbare weg tot aan de gevel. Aangezien dit bij de Kapelsesteenweg hoort, moet hier ook gescheiden riolering voorzien worden. De riolering zit nu onder het stuk wat onrechtmatig is ingenomen als tuintjes. Men moet dus alles sowieso open breken tot aan de gevels. De ontwerper, Groep D, heeft gevraagd om dit nu als goede huisvader te bekijken. Het is goedkoper om dit nu ineens mee in het groter ontwerp te steken dan bijvoorbeeld in 2032 de ventweg nog eens opnieuw aan te leggen. De term klimaatstraat dekt vele ladingen maar ze willen het gewoon toekomstgericht inrichten zowel naar waterinfiltratie als naar wateroverlast met de gescheiden riolering. Dit zit er sowieso in en het college heeft daarnaast ook nog een aantal randvoorwaarden afgesproken. Er zal gekozen worden voor half-verharding voor parkeerplaatsen en er werd ook afgesproken dat de parkeerbalans wordt bekeken en gelijk gehouden. Dit was ook een grote bezorgdheid vanuit de buurt. Er zijn momenteel een 45 auto’s en er werd afgesproken dat de plaatsen voor een vergunde oprit of garage kunnen ingericht worden als parkeerplaats. Dit gaat over een 15-tal locaties. Daarnaast moeten er dan nog een 30-tal langs-parkingen voorzien worden. De ontwerper mag hier zijn creatieve geest laten spelen. Het college heeft dus de randvoorwaarden opgelegd en nu zal de ontwerper verder zijn werk doen. Omwille hiervan moet de bijakte nu ondertekend worden. Het ontwerp van de ventweg moet nog gemaakt worden. Het zijn 2 afzonderlijke dingen, maar het werd nu mee geschoven in het ontwerp.

Het bestuur moet enkel de meerkost betalen van wat Pidpa normaal zou moeten betalen met het gewoon herstel van de originele toestand. Zij zouden gewoon asfalt voorzien dus als men voor iets anders kiest (half verharding, meer groen,…) dan moet hier extra voor betaald worden. Men schat ongeveer een 100 000 euro maar dit plan moet eerst nog verder uitgewerkt worden. Er wordt nu al wel 40 000 euro opzij gezet voor de ontwerpkosten.

 

Raadslid Van Aperen vraagt zich af of hier een timing voor opgesteld is?

 

Schepen Fonteyn licht toe dat dit niet interfereerd met het geheel van de Kapelsesteenweg maar men is nu bezig met de onteigeningen. Vanaf 2025 zou er ook geld zijn om de onteigeningen te vergoeden. Als ze het goed voor heeft is de timing 2026-2027. Er is dus nu nog voldoende tijd om dit ontwerp af te werken. De vergunning moet wel ingediend worden voor 1 januari 2025 omdat anders de voorwaarden van de waterbuffering nog veel groter worden. De ventweg zal dan in uitvoering gaan van zodra de Kapelsesteenweg in uitvoering gaat.

 

Raadslid Pauwels bedankt schepen Fonteyn voor de uitvoerige toelichting. Met de bijakte is er volgens hem zeker geen probleem.

 

Raadslid Geysen verwijst nog eens naar het feit dat de laatste stuurgroep mobiliteit bijna 3 jaar geleden is.

 

Schepen Fonteyn licht toe dat de vorige mobiliteitsambtenaar er in de zomer nog één gehouden heeft en daarna is de nieuwe collega opgestart. Ze is van het één in het andere gerold en ze is er nog niet toe gekomen om dit opnieuw te organiseren. Ze zal vragen om dit opnieuw te organiseren.

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 25 november 2013 goedkeuring

gegeven aan de gunning van studiebureau Group D te Harelbeke voor het ontwerp van de wegen- en

rioleringswerken in de Kapelsesteenweg.

 

Voor de uitbreiding van de opdracht, de herinrichting van de ventweg, werd een bijakte opgemaakt

door Agentschap Wegen en Verkeer, met tekst als volgt:

● De opdracht omvat het opmaken van het ontwerp voor de vernieuwing van de wegenis op de

N11 tussen kilometerpunten 0K95 en 3K37 en de aanleg van een gescheiden

rioleringsstelsel.

● De ventweg van de Kapelsesteenweg tussen kilometerpunten 1K2 en 1K45 behoort tot het

projectgebied.

● De gemeente Brasschaat sluit aan bij de werken (van ontwerp tot en met uitvoering) voor de

herinrichting van de ventweg Kapelsesteenweg grenzend aan het projectgebied.

● De gemeente Brasschaat wordt medeopdrachtgever van de opdracht beschreven in het

bestek 1M3D8E/13/10 voor X10/N11/10: Studie Brasschaat-Ekeren: Vernieuwen van rijweg,

parkeerstroken, fiets- en voetpaden voor de inrichting van de ventweg.

● In deze bijakte worden bijkomende bepalingen opgenomen in verband met de facturatie aan

de gemeente Brasschaat in het kader van het aanvullend werk.

 

Gelet op het feit dat er nog geen definitief ontwerp is voor de groenzone en de ventweg, kunnen de

kosten nog niet geraamd worden.

De bijakte dient goedgekeurd te worden opdat de ontwerper voor het gemeentelijk aandeel van deze

meerkost kan vergoed worden.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan deze bijakte.

 

Juridisch kader

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en

latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de

bevoegdheden van de gemeenteraad.

Artikel 279 betreffende de ondertekening van de reglementen, verordeningen, beslissingen en akten

van de gemeenteraad, en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad.

Artikel 281 betreffende de overdracht van bevoegdheid tot ondertekening van de voorzitter aan een of meer leden van de gemeenteraad.

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 3 juni principiële goedkeuring gehecht aan de bijakte voor de groenzone en de ventweg in de Kapelsesteenweg.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen voor de ontwerpkosten worden geraamd op:

Kost    40.000 euro, btw inbegrepen (eenmalig)

Budgetsleutel   0200/22400007 / Kleinere of onvoorziene werken.

Budget/jaar   Investering in 2024

Krediet beschikbaar  Ja , wel reeds 228.000 euro van 260.000 euro op budget 2024 vastgelegd

Visum financieel directeur 2024_57

 

Een gedeelte van de werken wordt uitgevoerd voor rekening van de gemeente Brasschaat. De gemeente Brasschaat wordt aangeduid als medefinancier.

Gelet op het feit dat er nog geen definitief ontwerp is voor de groenzone en de ventweg, kunnen de kosten voor de werken nog niet geraamd worden.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- goedkeuring gegeven aan de bijakte voor de groenzone en de ventweg in

de Kapelsesteenweg, met tekst als volgt:

 

"Agentschap Wegen en Verkeer

Pijler Contracten – Team Uitvoering

Koning Albert II Laan 15 bus 420

1210 Brussel

 

Betreft: Brasschaat-Ekeren: Vernieuwen van rijweg, parkeerstroken, fiets- en voetpaden

Overheidsopdracht: Dossiernummer: X10/11/10 – Besteknummer: 1M3D8E/13/10

 

BIJAKTE 01

 

Tussen enerzijds

 

De Group D, met maatschappelijke zetel te 8530 Harelbeke, Gentsestraat 79 bus 2, vertegenwoordigd door Nicolas Duynslaeger;

 

Hierna genoemd “de opdrachtnemer”,

 

En anderzijds

 

 De gemeente Brasschaat te 2930 Brasschaat, Verhoevenlei 11 vertegenwoordigd door Ward

Schevernels, algemeen directeur en Philip Cools, waarnemend burgemeester;

 

 

 

En anderzijds

 

Het Vlaamse Gewest, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, voor wie optreedt de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, hier vertegenwoordigd door haar gemachtigde Ann Janssen als vervangend afdelingshoofd van de Afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen;

 

Hierna genoemd “AWV” 

 

 

Gelet op:

 

        de wet overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten van 15 juni 2006;

        artikel 37 e.v. van het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken;

        het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2001 houdende regeling van de begrotingscontrole en -opmaak, in het bijzonder artikel 18;

        artikel 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 oktober 2015 tot regeling van de delegatie van beslissingsbevoegdheden aan de hoofden van de departementen en van de intern verzelfstandigde agentschappen;

        artikel 4 en 11 van het Besluit van het hoofd van het Agentschap Wegen en Verkeer van 9 februari 2011 tot subdelegatie van sommige bevoegdheden aan personeelsleden van het agentschap;

        de open aanbesteding op basis van hogervermelde overheidsopdracht;

        de sluiting d.d. 31/01/2014  van de gunning aan de opdrachtnemer voor hogervermelde overheidsopdracht;

        het aanvangsbevel d.d. 31/01/2014  waarbij de aanvangsdatum van hogervermelde overheidsopdracht vastgesteld werd op 01/02/2014;

 

Overwegende dat:

 

        De opdracht omvat het opmaken van het ontwerp voor de vernieuwing van de wegenis op de N11 tussen kilometerpunten 0K95 en 3K37 en de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel.

        De ventweg van de Kapelsesteenweg tussen kilometerpunten 1K2 en 1K45 behoort tot het projectgebied.

        De gemeente Brasschaat sluit aan bij de werken (van ontwerp tot en met uitvoering) voor de herinrichting van de ventweg Kapelsesteenweg grenzend aan het projectgebied.

        De gemeente Brasschaat wordt medeopdrachtgever van de opdracht beschreven in het bestek 1M3D8E/13/10 voor X10/N11/10: Studie Brasschaat-Ekeren: Vernieuwen van rijweg, parkeerstroken, fiets- en voetpaden voor de inrichting van de ventweg.

        In deze bijakte worden bijkomende bepalingen opgenomen in verband met de facturatie aan de gemeente Brasschaat in het kader van het aanvullend werk.

 

 

wordt overeengekomen wat volgt:

 

  1.                        

Volgende wijzigingen aan het bestek 1M3D8E/13/10 worden doorgevoerd:

p. 3 I.1 Aanbestedende overheid

Toe te voegen:

Een gedeelte van de werken wordt uitgevoerd voor rekening van de gemeente Brasschaat. De gemeente Brasschaat wordt aangeduid als medefinancier:

Gemeentebestuur Brasschaat

Verhoevenlei 11

2930 Brasschaat

Ondernemingsnummer: 0206.677.801

 

p. 5 I.2 Voorwerp en classificatie van de opdracht

Toe te voegen:

ONTWERP WEGENIS:

Het opmaken van het ontwerp voor de vernieuwing van de wegenis van de ventweg op de N11 tussen kilometerpunten 1K2 en 1K45.

 

p.18 Art. 15 §1. Betaling van de werken

Toe te voegen:

3. Werken ten laste van medefinancier gemeente Brasschaat

De medefinancier betaalt rechtstreeks aan de aannemer op zicht van afzonderlijke vorderingsstaten, door de aannemer op te stellen en door de aanbestedende overheid na te zien. De desbetreffende facturen worden door de dienstverlener rechtstreeks overgemaakt aan de medefinancier. De facturen moeten rechtstreeks ingediend worden via https://digital.belgium.be/e-invoicing of via uw boekhoudprogramma (verbonden met het PEPPOL netwerk) en mogen daarnaast verzonden worden per e-mail aan: patrimonium@brasschaat.been facturen.gemeente@brasschaat.be

 

  1.                        

De oorspronkelijk gestorte borgsom blijft behouden.

 

Opgemaakt door,      Voorgesteld door,

 

 

 

Evy Van Puymbroeck      Roel Smits

Leidend ambtenaar      Directeur-ingenieur Investeringen

      

Voor de gemeente Brasschaat,

 

 

 

 

 

 

Ward Schevernels      Philip Cools

Algemeen directeur       Waarnemend burgemeester

 

Goedgekeurd door,

 

Voor het Vlaamse Gewest     Voor de Group D

 

 

 

Ann Janssen       Nicolas Duynslaeger"

vervangend afdelingshoofd

 

 

Art.2.- Er wordt goedkeuring gehecht aan de overdracht van de bevoegdheid tot ondertekening van de authentieke akte van de voorzitter van de gemeenteraad aan de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

40 Verlenging Digibank Sel@b. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD

 

 

Beslissing

 

 

Feiten en motivering

Het lokaal bestuur Brasschaat is partner van de digibank Sel@b.
 

Vlaamse subsidies maken een verlenging van anderhalf jaar (tot juli 2026) van de dienstverlening van de digibanken mogelijk. De projectaanvraag van Selab werd positief beoordeeld.

De samenwerkingsstrategie en de partnerovereenkomst met Selab moet voor 1 september 2024 bekrachtigd worden door de partners. Het engagement van de gemeenten werd reeds genomen, maar zal in functie van deze verlenging uitgebreid worden.

Deze verlenging geeft de digibanken mogelijkheden om na de lokale verkiezingen van oktober 2024 te werken aan de verduurzaming van hun werking. Voor deze verlenging is het noodzakelijk dat er extra acties worden ondernomen met betrekking tot lokale verankering van de dienstverlening (zie bijlage bij dit besluit samenwerkingsstrategie en actieplanning).

 

De Digibank Sel@b is actief op het grondgebied van de gemeenten Brasschaat, Kapellen, Malle, Schoten, Stabroek en Wuustwezel.

 

Met het project digibanken wil de Vlaamse Overheid het risico op digitale uitsluiting verkleinen via drie beleidsmatige doelstellingen:

• Gelijke toegang tot digitale technologie door het voorwaardelijk beschikbaar stellen van laptops, schermen en andere hardware en ondersteuning in een specifieke context (vb. uitleendienst).

• Via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken, zowel inzake persoonlijke vaardigheden als technische vaardigheden (vb. herstel van IT-materiaal).

• Via begeleiding zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten (vb. digitale dienstverlening vanuit de Vlaamse overheid, tax-on-web, enz.) via zogenaamde fysieke knooppunten.

 

Met de Digibank maken Selab, 6 lokale besturen, VDAB, AGII, LIGO Antwerpen en Saamo werk van een regionaal e-inclusie project voor mensen die de digitale boot dreigen te missen.De doelgroep van de digibanken omvat volwassen personen in Vlaanderen met een (risico op) digitale achterstand. Werkzoekenden en personen met een (risico op) digitale achterstand in voorbereiding op een traject naar werk genieten daarbij bijzondere aandacht, gelet op het belang van de versterking van de digitale basisvaardigheden met het oog op activering naar de arbeidsmarkt.

 

Intussen draait de digibank Sel@b al ruim een jaar op volle toeren.

Op 1 mei 2024 registreerden we 939 unieke gebruikers. De doelstelling is om tegen 31 december 2024 1000 unieke gebruikers te bereiken.

 

Enkele cijfers van het bereik in de gemeente Brasschaat:

totaal bezoekers vragenuurtjes: 336; totaal deelnemers vorming: 104; totaal ontleningen laptops: 8 (van 19 beschikbare); totaal aantal vrijwilligers: 9

Vermits het hier enkel gaat over 'geregistreerde' bezoeker is het effectieve bereik groter.

 

Juridisch kader

Besluit van college van burgemeester en schepenen van 17 oktober 2022.

 

Adviezen

Het managementteam gaf op 27 februari 2024 positief advies voor de verlenging en uitbreiding van de samenwerkingsovereenkomst met digibank Sel@b. In dit advies benadrukt het managementteam eerder te geloven in schaalvergroting en het intergemeentelijk/bovenlokaal inzetten van de middelen dan het lokaal voorzien van een aanspreekpunt om de operationele organisatie op zich te nemen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur van Brasschaat.

Voor de verlenging van het project digibank Sel@b worden middelen aangevraagd aan het departement werk en sociale economie.

Zoals bij de huidige partnerovereenkomst  registreert de gemeente zich in Plato als partner en vermeld in de communicatie over de digibank Sel@b de ESF subsidiëring.

 

BESLUIT eenparig:

 

Art.1.- Hecht goedkeuring aan de vernieuwde partnerovereenkomst met de digibank Sel@b.

 

Art.2.- Engageert met betrekking tot de verankering van dienstverlening in de reguliere werking zoals beschreven in de samenwerkingsstrategie en actieplanning.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Overzicht punten

 

 

41 Jaarverslag en financieel verslag Biscuit 2023. Kennisneming. - KENNISGENOMEN

 

 

Beslissing

 

 

Op donderdag 25 april keurde de raad van bestuur van de projectvereniging Biscuit het jaarverslag en financieel verslag 2023 goed.

 

 

Neemt kennis en geeft goedkeuring aan het jaarverslag en financieel verslag Biscuit 2023.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.